Pirates book

22
ΠΕΙΡΑΤΕΣ Ένα βιβλιαράκι με όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους Πειρατές! www.pirata.gr
 • date post

  19-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  224
 • download

  1

description

Ένα βιβλιαράκι με όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους Πειρατές!

Transcript of Pirates book

Page 1: Pirates book

ΠΕΙΡΑΤΕΣ

Ένα βιβλιαράκι με όλα όσα πρέπεινα ξέρετε για τους Πειρατές!

www.pirata.gr

Page 2: Pirates book
Page 3: Pirates book

Σύντομη Ιστορία των ΠειρατικώνΚομμάτων.................................................1 σελ.Σύντομη Ιστορία των Πειρατών στην Ελλάδα..................................................... 2 σελ.Πειρατικός Κώδικας..................................3 - 5 σελ.Αρχές........................................................6 σελ.Ιδρυτική Διακήρυξη...................................7 - 11 σελ.Θέσεις................................................... ...12 σελ.

- Α. Πειρατικές Θέσεις για το πολίτευμα.. 13 σελ. - Β. Πειρατικές Θέσεις για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον........14 σελ. - Γ. Πειρατικές Θέσεις για τα ατομικά δικαιώματα, την ελευθερία και την προστασία του πολίτη...................... 15 σελ. - Δ. Διεθνείς Συμβάσεις που αποδεχόμαστε στους Πειρατές.........16 σελ.

Ευρετήριο:

Page 4: Pirates book

Η Ιστορία των Πειρατικών Κομμάτων ξεκινάει το 2006, με την ίδρυση του 1ου πειρατικού κόμματοςστην Σουηδία υπό την ηγεσία του Rickard Falkvinge.

Το όνομα προήλθε από το Πειρατικό Γραφείο, μια οργάνωση αντίθετη στην πνευματική ιδιοκτησία.

Το Πειρατικό Γραφείο ήταν μια οργάνωση η οποία ιδρύθηκε για να εναντιωθεί στο λόμπι της αντι-πειρατικής ομάδας του Αντί-Πειρατικού Γραφείου.

Επομένως, η Ετικέτα "Πειρατής", η οποία είχε χρησιμοποιηθεί από τα ΜΜΕ και τις βιομηχανικές εταιρίες κινηματογράφου στις εκστρατείες κατά των «παραβατών» των πνευματικών δικαιωμάτων, είναι μια επανοικειοποίηση της λέξης

Τα Πειρατικά Κόμματα υποστηρίζουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Άμεση Δημοκρατία και Συμμετοχή, την Αλλαγή νομοθεσίας για πατέντες και κοπυραιτ, τον δωρεάν διαμοιρασμό της πληροφορίας, την προστασία ιδιωτικής ζωής, τη διαφάνεια, την ελευθερία της πληροφορίας και την ουδετερότητα του διαδικτύου.

Σύντομη Ιστορία των Πειρατικών Κομμάτων

1

Page 5: Pirates book

Σύντομη Ιστορία των Πειρατών στην Ελλάδα

Μετά από έντονες και καθημερινές διαμάχες μέσαστο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, αλλά και καταπάτηση όλων όσα είχαμε ψηφίσει και δεχτεί, κάποια (ανήσυχα) μέλη, που επιθυμούσαν την πραγματική εφαρμογή των πειρατικών αρχών, ξεκίνησαν δειλά-δειλά την κίνηση για τη δημιουργία αλλαγής καταστατικου.

Λίγο καιρό μετά, η ιδέα μιας νέας προσπάθειας ωρίμασε και οδήγησε στη γέννηση της νέας αυτής προσπάθειας, που σκοπό έχει την εφαρμογή και εδραίωση των πειρατικών αρχών, δηλαδή την ουσιαστική και απρόσκοπτη άσκηση της δημοκρατίας από όλους και για όλους, χωρίς παρενθέσεις κι εξαιρέσεις.

2

Page 6: Pirates book

Πειρατικός Κώδικας:

I Οι Πειρατές είναι ελεύθεροι.

Οι Πειρατές είναι λάτρεις της ελευθερίας, ανεξάρτητοι, αυτόνομοι, και αποδοκιμάζουν την τυφλή υπακοή. Υπερασπίζονται τον πληροφοριακό αυτοκαθορισμό και την ελευθερία της άποψης. Οι Πειρατές φέρουν την ευθύνη που επιφέρει η ελευθερία.

ΙΙ Οι Πειρατές σέβονται το ιδιωτικό απόρρητο.

Οι Πειρατές προστατεύουν το ιδιωτικό απόρρητο. Αγωνίζονται ενάντια στην αυξανόμενη μανία του κράτους και της οικονομίας για εποπτεία και παρακολούθηση, διότι αυτή παρεμποδίζει την ελεύθερη ανάπτυξη του ατόμου. Μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία είναι αδύνατον να υπάρξει χωρίς ιδιωτικό και μη επιτηρούμενο ελεύθερο χώρο.

3

Page 7: Pirates book

III Πειρατές είναι κριτικοί.

Οι Πειρατές είναι δημιουργικοί, περίεργοι, και δεν συναινούν με το κατεστημένο. Αμφισβητούν τα συστήματα, αναζητούν αδύναμα σημεία και βρίσκουν τρόπους να τα διορθώσουν. Οι Πειρατές μαθαίνουν από τα λάθη τους.

IV Οι Πειρατές είναι αμερόληπτοι.

Κρατούν το λόγο τους. Η αλληλεγγύη είναι σημαντική όταν πρόκειται για συλλογικούς στόχους. Οι Πειρατές καταπολεμούν την εθελοτυφλία της κοινωνίας και αναλαμβάνουν δράση όταν απαιτείται ηθικό θάρρος.

V Οι Πειρατές σέβονται την ζωή.

Οι πειρατές είναι ειρηνικοί. Ως εκ τούτου, απορρίπτουν τη θανατική ποινή και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι Πειρατές υπερασπίζονται τη βιωσιμότητα της φύσης και των πόρων της. Δε δέχονται την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών για ζώντα όντα και οργανισμούς.

4

Page 8: Pirates book

VI Οι Πειρατές διψάνε για γνώση.

Η πρόσβαση στην πληροφορία, την εκπαίδευση, την γνώση και τις επιστημονικές ανακαλύψεις πρέπει να είναι απεριόριστη. Οι πειρατές υποστηρίζουν την ελευθερία στη διάδοση του πολιτισμού και το ελεύθερο λογισμικό.

VII Οι πειρατές είναι κοινωνικοί.

Οι Πειρατές σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεσμεύονται για μια κοινωνία αλληλέγγυα ενωμένη, όπου η ισχυροί υπερασπίζονται τους αδύναμους. Οι Πειρατές αγωνίζονται για μια πολιτική κουλτούρα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.

VIII Οι Πειρατές είναι διεθνείς.

Οι Πειρατές αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος. Επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρει το διαδίκτυο και ως εκ τούτου έχουν τη δυνατότητα να σκέφτονται και να ενεργούν χωρίς σύνορα.

5

Page 9: Pirates book

Την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε κοπιράιτ και πατέντες (Διακήρυξη της Uppsala-2008).

Την Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.

Την Ελευθερία και αποτροπή κάθε είδους Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο και αλλού.

Την Ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία, ώστε οι πολίτες του κράτους να έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν σε ότι αφορά την Τοπική κοινωνία τους, την Περιφερειακή κοινωνία τους, αλλά και σε εθνικά θέματα.

Αρχές:

6

Page 10: Pirates book

Ιδρυτική Διακήρυξη:

Ο κόσμος έχει αλλάξει. Κάθε φορά που συντελείτε μια τεχνολογική εξέλιξη που ενδυναμώνει περισσότερους ανθρώπους, αλλάζει θεμελιωδώς την ισορροπία δυνάμεων στην κοινωνία. Συνέβη με την τυπογραφία, συνέβη με την βιομηχανική επανάσταση, συνέβη με την πράσινη επανάσταση και ξανά-συμβαίνει τώρα. Αυτή τη φορά ο καθένας έχει αποκτήσει φωνή, κανείς δε μπορεί να φιμωθεί πια. Αυτό αλλάζει τα πάντα. Οι πολίτες έχουν πλέον ενδυναμωθεί, και οι κυβερνήσεις πρέπει να τους συμπεριφέρονται ανάλογα, να τους καταλογίζουν καλή πίστη/προαίρεση.

Ζούμε ήδη μια νέα επανάσταση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας στην Ελλάδα, που μας κάνει πιο επιφυλακτικούς στο σημερινό σύστημα και είμαστε εδώ για δημιουργήσουμε πραγματικές προτάσεις από πολίτες προς την κοινωνία, ώστε να μετατρέψουμε την χώρα μας σε πιο δημοκρατική χώρα, προχωρώντας πάντα ένα βήμα μπροστά.

7

Page 11: Pirates book

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ :

Με τη νέα ψηφιακή τεχνολογία γεννήθηκε μια αντίφαση ανάμεσα σ΄ αυτήν και στους κοινωνικούς θεσμούς. H αντίφαση αυτή χαρακτηρίζει την νέα εποχή, δημιουργεί τεράστιες δυσαρμονίες και προβλήματα, και γεννά την ανάγκη για συγχρονισμό των θεσμών με την νέα τεχνολογία.

Τις τελευταίες δεκαετίες συνέβησαν συσσωρευμένες κοινωνικές αλλαγές σε έκταση και βάθος πρωτοφανή :

Α. Επανάσταση των ΥπολογιστώνΒ. Παγκοσμιοποίηση της ΑγοράςΓ. Κατάρρευση του Υπαρκτού ΣοσιαλισμούΔ. Οικολογική Καταστροφή και Κλιματική ΑλλαγήΕ. Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση

Οι αλλαγές αυτές έχουν έναν κοινό παρανομαστή, τη μεταβολή στον τεχνολογικό τρόπο κοινωνικής ζωής. Μια νέα εποχή άρχισε !

8

Page 12: Pirates book

Οι παλιές ιδεολογίες (σοσιαλισμός / φιλελευθερισμός) αδυνατούν να δώσουν επαρκή εξήγηση για τις αλλαγές και να προτάξουν κάποια εφικτή διέξοδο από την άθλια πραγματικότητα, επειδή ακριβώς είναι παγιδευμένες σε μια λέξη: ιδιοκτησία.

Η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής δεν είναι η αιτία του κοινωνικού κακού ή καλού. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα μιας βαθύτερης και πρωταρχικότερης αιτίας, της πολιτικής εξουσίας. Η ιδιοκτησία είναι απλά μια επιφανειακή μορφή εξουσίας στα πράγματα (πλούτος και μέσα που τον παράγουν), η οποία παραχωρείται από την βασική και ανώτερη μορφή εξουσίας, την πολιτική και υπάρχει ελέω αυτής.

Οι θεσμοί εξουσίας συνδέονται διαλεκτικά με τις τεχνολογικές συνθήκες της παραγωγής, της διανομής και της επικοινωνίας. Ορισμένες φορές τις προάγουν και άλλες τις εμποδίζουν και αντίστροφα προάγονται ή εμποδίζονται από αυτές.Οι θεσμοί εξουσίας πρέπει σε κάθε εποχή να ταιριάζουν με την τεχνολογία της εποχής αυτής. Και κυρίως να ταιριάζουν με αυτήν οι βασικοί θεσμοί εξουσίας, οι πολιτικοί θεσμοί.

9

Page 13: Pirates book

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ :

Στο πλαίσιο αυτό ιδρύουμε πολιτικό φορέα με την επωνυμία “ ΠΕΙΡΑΤΕΣ – Αμεσοδημοκρατικό Κίνημα Ελλάδας ”, για να εκφράσει στη χώρα μας το πειρατικό κίνημα, και να εγκαθιδρύσει δημοκρατικούς θεσμούς με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο την κατάργηση των προνομίων και τον περιορισμό της εκμετάλλευσης και αλλοτρίωσης κάθε μορφής.

Το κόμμα μας αποδέχεται τη Διακήρυξη της Uppsala (Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών, Ιούλιος 2008) και σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate parties) αγωνίζεται για να προωθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο τις βασικές επιδιώξεις της, που είναι :

- Διαφάνεια στην λειτουργία του Κράτους.- Ελευθερία του Λόγου στο Διαδίκτυο και αλλού.- Αλλαγή της νομοθεσίας για το copyright και της πατέντες.- Προστασία της ιδιωτικής ζωής.

10

Page 14: Pirates book

Μόνο με αυτές τις βάσεις μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνικά δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατικήκοινωνία. Πιστεύουμε σε μια νέα μορφή Δημοκρατίας, μοντέρνα, προσαρμοστική και εύκολα προσβάσιμη για κάθε πολίτη.

Προτείνουμε την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην Κοινωνία της Πληροφορίας ως βασικό μέσο για την κατάργηση των κάθε είδους προνομίων των εξουσιαστών που αντλούν την δύναμή τους από το σάπιο κοινοβουλευτικό καθεστώς.

Πιστεύουμε ότι αυτά τα θέματα αξίζουν την υποστήριξη και την συμμετοχή όλων των πολιτών, χωρίς τοποθέτηση στον ξεπερασμένο άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά, αγωνιζόμενοι απλά για ένα πολύ καλύτερο μέλλον για όλους μας.

11

Page 15: Pirates book

Λόγω του ότι τα κείμενα των θέσεων είναιπολύ μεγάλα, θα παραθέσουμε στις επόμενεςσελίδες απλώς τους τίτλους των θέσεων τιςοποίες μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά στο:

http://www.pirata.gr/thesis.html

ΘΕΣΕΙΣ

12

Page 16: Pirates book

Α. ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

1. Περισσότερη Δημοκρατία2. Περισσότερη Συμμετοχή3. Δικαιώμα ασφαλούς ζωής και συμμετοχής στα κοινά4. Πολυφωνία 5. Τα πρόσωπα αποφασίζουν 6. Διαφάνεια Κράτους και Δημόσιας Διοίκησης7. Περισσότερη Αξιοκρατία και ορθολογισμός 8. Περισσότερη Δημοκρατία στη Βουλή 9. Ενίσχυση του Διαχωρισμού των εξουσιών10. Ποιοτικά Κριτήρια Νόμων

13

Page 17: Pirates book

Β. ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1. Κοινωνική Ισότητα - Προστασία της Μοναδικότητας2. Φύλο και Οικογενειακή Πολιτική3. Οικονομία4. Κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής σε επαγγελματικές ενώσεις 5. Δημόσια Υγεία με φθηνότερα φάρμακα 6. Εκπαίδευση σε μια Ελεύθερη και Δημοκρατική Κοινωνία7. Περιβάλλον και Ενεργειακή Πολιτική

14

Page 18: Pirates book

Γ. ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

1. Ελεύθερη Πρόσβαση σε Δημόσια Πληροφορία2. Ελεύθερες, Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές3. Ελεύθερο Λογισμικό και Ανοιχτά Πρότυπα και Ελεύθερη Μηχανική.4. Οι Πειρατές ενθαρρύνουν την πρακτική του reverse engineering 5. Προστασία Προσωπικών Δεδομένων6. Πληροφοριακός αυτοκαθαρισμός7. Νομοθεσία για την προστασία και την ενημέρωση στα Προσωπικά Δεδομένα 8. Το internet ως βασικό αγαθό 9. Πατέντες και Ιδιωτικά Μονοπώλια10. Copyright, Προσωπική Αναπαραγωγή και DRM11. Συμμετοχή στην ψηφιακή κοινωνία12. Δικαίωμα στον Ψηφιακό Αλφαβητισμό 13. Προστασία Δημοσιογράφων, Bloggers και Πληροφοριοδοτών

15

Page 19: Pirates book

Δ. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

1. Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα2. Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)3. Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεως κατά των γυναικών4. Διεθνής διακήρυξη του Μόντρεαλ για τους ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί και Τρανσέξουαλ)5. Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού6. Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα7. Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα8. Διεθνής διακήρυξη του Παρισιού για τα δικαιώματα των ζώων

16

Page 20: Pirates book
Page 21: Pirates book

Το Κέιμενο «Σύντομη Ιστορία των ΠειρατικώνΚομμάτων» είναι μετάφραση από την : wikipediahttp://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_Party

Τα υπόλοιπα κείμενα προέρχονται από την ιστοσελίδα του κόμματος: www.pirata.gr

Σχεδίαση και Επιμέλεια: Τακλής Χρήστος

Page 22: Pirates book

Αυτό το βιβλίο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα .