Pefni 18 December February 2011

53
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) περίοδος Β’ • Τεύχος 18 • Δεκέμβριος 2010 − Ιανουάριος / Φεβρουάριος 2011 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 113/2010 ΕΠΥ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ Ε.Ο.Φ. ΚΑΙ Ι.Κ.Α.

description

Δελτίο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής, τεύχος Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου 2011

Transcript of Pefni 18 December February 2011

Page 1: Pefni 18 December February 2011

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)περίοδος Β’ • Τεύχος 18 • Δεκέμβριος 2010 − Ιανουάριος / Φεβρουάριος 2011

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 113/2010 ΕΠΥ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ Ε.Ο.Φ. ΚΑΙ Ι.Κ.Α.

Page 2: Pefni 18 December February 2011

περιεχόμενα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

περίοδος Β’ • Τεύχος 18 • Δεκέμβριος 2010 − Ιανουάριος / Φεβρουάριος 2011

Ι ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ Ι

Ι ΓΡΑΦΕΙΑ Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΙΜιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα τηλ./fax: 210 7753104 e-mail: pefni@ ath.forthnet.gr http://www.pefni.gr

Ι ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ Ι Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων

Ι ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Π.Ε.Φ.Ν.Ι. Ι

Πρόεδρος: Τσικαλάκη Ειρήνη / Ν. “Α. Συγγρός” Αντιπρόεδρος: Τσιατά Αικατερίνη / Π.Γ.Ν. “Πατρών - Ρίο”Γεν. Γραμματέας: Μακριδάκη Δέσποινα / Γ.Ν. “Σισμανόγλειο”Ταμίας: Βαϊόπουλος Απόστολος / Γ.Ν. “Βόλου”Μέλη: Αυγερινός Νίκος / Γ.Ν. “Κέρκυρας”, Γεννηματά Δήμητρα / Γ.Ν. “Σωτηρία”, Περίκος Νίκος / Γ.Ν. “Χίου

Ι ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ι Τσικαλάκη Ειρήνη

Ι ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ι Αυγερινός Νίκος, Βαϊόπουλος Απόστολος, Γεννηματά Δήμητρα, Γούλας Βασίλης, Δέδε Ζωή, Διαμαντοπούλου Γλυκερία, Ιωακειμίδου Άννυ, Λάκκας Νίκος, Μακριδάκη Δέσποινα, Περλαντίδης Ευριπίδης, Τσιατά Αικατερίνη, Τσικαλάκη Ειρήνη, Τζίμης Λεωνίδας

Ι ΕΚΤΥΠΩΣΗ Ι Βιβλιοσυνεργατική Α.Ε.Π.Ε.Ε.

Εditorial: H χαμένη τιμή ενός Προεδρικού ΔιατάγματοςΝόμοι - ΕγκύκλιοιΠροεδρικό διάταγμα 113/2010Εγκύκλιος επί οικονομικών και διαχωριστικών θεμάτων ΜνημονίουΝοσοκομειακές συσκευασίες στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.Διευκρινίσεις για τη συνταγογράφηση στα φαρμακεία ιδιωτικών κλινικώνΕξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών στα κρατικά νοσοκομείαΚατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκωνΗλεκτρονική Συνταγογράφηση στις Μονάδες του Ε.Σ.Υ. Προμήθεια φαρμάκων και νοσοκομειακές συσκευασίεςΟμαδική αποστολή αντι-ιικών φαρμάκωνΆμεση δωρεάν χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείαςΤρόπος υποβολής των προμηθειών φαρμακευτικού υλικού για το Π.Π.Υ.Υ.Πρόγραμμα προμήθειας φαρμάκων οικονομικού έτους 2011 Συμπληρωματικές οδηγίες για τις προμήθειες φαρμάκων 2011Τρόπος υποβολής των προμηθειών νοσοκομειακού φαρμάκου για το Π.Π.Υ.Υ.Ταινίες γνησιότητας Ληξιπρόθεσμα και ληγμένα φαρμακευτικά προϊόνταΔιακοπή αποστολής εγγράφων της ΔΕΠΚΠ με ταχυδρομείο / Οδηγίες για άμεση ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Φ.Ελλείψεις σε φάρμακαΣκιαγραφικά με γαδολίνιοΗλεκτρονική Συνταγογράφηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεώρηση συνταγών άνω των 150€Ανώτατες αποδιδόμενες τιμές υλικών σε Κρατικά Νοσοκομεία και Ιδιωτικές ΚλινικέςΠρωτόκολλα συνταγογράφησης Ε.Ο.Φ.

Εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. από 01.01.2011Θέσεις - ΠαρεμβάσειςΑίτημα για προγράμματα εκπαίδευσης βοηθών φαρμακείουΑντίδραση στην ένταξη των φαρμάκων στο Πρόγραμμα Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας του 2011Αίτημα για ενιαία κατάταξη γενοσήμων - αντιγράφων ανά πρωτότυποΕνημέρωση των συναδέλφων για τον προϋπολογισμό του 2011Αίτημα της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. για συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Καταγραφή προβλημάτων με το νέο σύστημα αρχειοθέτησης φαρμάκωνΕνημέρωση συναδέλφων από την Π.Ε.Φ.Ν.Ι.Αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης των μελών της Π.Ε.Φ.Ν.Ι.Αλληλογραφία συναδέλφωνΠροτάσεις συναδέλφων - μελών επιτροπώνΈκκληση προς συναδέλφους που συμμετέχουν σε επιτροπέςκαι ομάδες εργασίαςΠροτάσεις για την εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκωνΠροτάσεις για τις συσκευασίες των φαρμάκων και ιδιαίτερα τις νοσοκομειακές συσκευασίες των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτωνΟ Τύπος έγραψε για μαςΧρυσό κόλπο με τα φάρμακα - αντίγραφα (ΕΘΝΟΣ)Η συσκευασία φαρμάκων και οι δόσεις (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)Ερώτηση στη ΒουλήΕρώτηση στη Βουλή σχετικά με το κόστος των γενόσημων φαρμάκωνΠ.Ε. Φαρμακοβιομηχανίας: Απάντηση στο θέμα της υπερτιμολόγησης γενόσημων φαρμάκωνΆρθρα συναδέλφωνΦάρμακα Κρίσιμης Δόσης και γενόσημαΕκδηλώσεις Π.Ε.Φ.Ν.Ι.Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Page 3: Pefni 18 December February 2011

editorial

Δεν είναι επειδή οι κρύες, μικρές και βροχερές μέρες του χειμώνα μάς κάνουν να μελαγχολούμε. Ούτε γιατί μας φταίει η προσωπική, οικογενειακή και εθνική οικονομική στενότητα. Είναι γιατί μας πνίγει το άδικο και έρχεται και ξανάρχεται στο μυαλό και στο χαρτί η ίδια σκέψη, το ίδιο ερώτημα «μα γιατί πάλι;», το οποίο πάντα μένει αναπάντητο πάντα.Και ανατρέχουμε για μια ακόμη φορά στο χρόνο, μήπως και μας ξέφυγε κάτι, μήπως δεν κάναμε κάτι καλά, μήπως έφταιγε ο γνωστός του γνωστού που δεν το χειρίστηκε καλά ή μήπως και έφταιγε ο Κάφκα που στην τελική πάντα δικαιώνεται.Και για να μην απορούν οι νεότεροι συνάδελφοί μας και μας θεωρούν σαλεμένους, ας κάνουμε μια ακόμη αναδρομή στην πορεία ενός Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Για τη ρύθμιση θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης νοσοκομειακών φαρμακοποιών» (βρε μπας και φταίει ο τίτλος;).Το 1997 με το άρθρο 40 του νόμου 2519 συστήθηκε ο κλάδος νοσοκομειακών φαρμακοποιών του Ε.Σ.Υ., ορίστηκαν οι βαθμοί (διευθυντές, επιμελητές Α΄, Β΄ και Γ΄), ορίστηκαν και τα απαραίτητα προσόντα προϋπηρεσίας για την κατάληψη κάθε θέσης και μέχρι εκεί! Για όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή για τις σημαντικές λεπτομέρειες, ο νομοθέτης παρέπεμπε στην έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος που θα τα περιέγραφε όλα.

Αυτό ήταν και το τέλος! Ήρθαν άλλοι νόμοι, ήρθαν άλλα διατάγματα, ήρθαν άλλες υπουργικές αποφάσεις, ρυθμίστηκαν όλες οι ασήμαντες λεπτομέρειες, αλλά για το Προεδρικό Διάταγμα ούτε φωνή ούτε ακρόαση.Πριν από πέντε χρόνια (ναι πέντε, καλά διαβάσατε) ξαναπιάσαμε το κουβάρι από την αρχή και κάναμε μια σοβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση στο υπουργείο Υγείας, πρόταση που δεν επιδεχόταν ούτε παρερμηνείες, ούτε δικαιολογίες. Κυρίως εξηγούσαμε ότι η πρότασή μας έχει μηδενικό κόστος για το Δημόσιο. Και πάνω σε αυτήν την πρόταση κτίστηκε επιτέλους το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα, μετά από ραθυμία δέκα χρόνων.Από τότε πήγε και ήρθε αμέτρητες φορές σε υπουργεία και στο Συμβούλιο Επικρατείας, γνώρισε όλους τους ανασχηματισμούς των τελευταίων πέντε χρόνων, συνάντησε κάθε δύσπιστο υπάλληλο που διέθετε η ιεραρχία, γέρασε άλλα πέντε χρόνια, αλλά κατάφερε να επιβιώσει. Δεν κατάφερε όμως ακόμη να πάρει την απαραίτητη υπογραφή.Ο χειμώνας τέλειωσε και μαζί του οι γκρίζες σκέψεις. Οι μέρες μεγάλωσαν και μαζί τους αναπτερώθηκαν και οι ελπίδες μας. Το Προεδρικό Διάταγμα ζει.

Και που ξέρεις... μπορεί και να υπογραφεί!!!

Η πρόεδρος

Ειρήνη Τσικαλάκη

Η χαμένη τιμή ενός Προεδρικού ΔιατάγματοςΈνα οδοιπορικό σε πραγματικό χρόνο

Page 4: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Mε το Προεδρικό Διάταγμα 113/2010 καθορίζονται οι ευθύνες των Δημόσιων Οργάνων στην πραγματοποίηση δαπανών καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμένων πιστώσεων.

Προεδρικό διάταγμα 113/2010

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 194

22 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 113Ανάληψη υποχρεώσεων από τους Διατάκτες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:1. Τις διατάξεις των παρ. 1 και 2, του άρθρου 22Α του ν.

2362/1995 «περί Δημόσιου Λογιστικού, ελέγχου των δα-πανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (Α΄ 247), όπως προστέθηκε με το άρθρο 23 του ν. 3871/2010 (Α΄ 141).

2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα, ο οποίος κυ-ρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδι-κοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (Α΄ 98).

3. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος π.δ. δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

4. Την 222/2010 Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επι-κρατείας με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1Πεδίο εφαρμογής

1. Οι διατάξεις του παρόντος Π.Δ. εφαρμόζονται σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Όπου στις δια-τάξεις αυτές αναφέρεται Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.), νοείται, όσον αφορά σε φορείς που δεν λειτουργεί τέτοια υπηρεσία, η αρμόδια οικονομική υπηρεσία του φορέα.

2. Οι ανωτέρω διατάξεις έχουν ανάλογη εφαρμογή στις

πιστώσεις που μεταβιβάζονται από τους κυρίους στους δευτερεύοντες διατάκτες και στις δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 2

1. Ανάληψη υποχρέωσης είναι η διοικητική πράξη με την οποία γεννάται ή βεβαιώνεται υποχρέωση του Δημο-σίου και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έναντι τρίτων (νομική δέσμευση - άρθρο 21. παρ. 1, ν. 2362/1995).

2. Πριν από κάθε ενέργεια για την εκτέλεση οποιασδήπο-τε δαπάνης του Δημοσίου και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης απαιτείται σχετική απόφαση ανά-ληψης υποχρέωσης του αρμόδιου διατάκτη ή του κατά νόμο εξουσιοδοτημένου οργάνου, με την οποία εγκρί-νεται η πραγματοποίηση της δαπάνης και δεσμεύεται η αναγκαία πίστωση (δημοσιονομική δέσμευση - άρ-θρο 21, παρ. 2, ν. 2362/1995).

Άρθρο 3Τύπος και περιεχόμενο

Η απόφαση ανάληψης υποχρέωσης με την οποία εγκρί-νεται από το διατάκτη ή το κατά νόμο εξουσιοδοτημένο όργανο η πραγματοποίηση δαπανών, περιλαμβάνει απα-ραίτητα:

α. Τις διατάξεις των νόμων ή διαταγμάτων, με τις οποί-ες επιτρέπεται η πραγματοποίηση της συγκεκριμέ-νης δαπάνης.

β. Το είδος και την αιτία της δαπάνης.

Page 5: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

γ. Το ύψος της συνολικής επιβάρυνσης που προκαλεί-ται στον προϋπολογισμό του φορέα, καθώς και την κατανομή αυτής κατ’ έτος σε περίπτωση τμηματικής πραγματοποίησης που εκτείνεται σε περισσότερα του ενός οικονομικά έτη.

δ. Το οικονομικό έτος/τα οικονομικά έτη πραγματο-ποίησης της δαπάνης.

ε. Τον τίτλο και τον κωδικό αριθμό του φορέα και του ειδικού φορέα, καθώς και τον κωδικό αριθμό εξόδου.

Άρθρο 4Τρόπος ανάληψης

1α. Η απόφαση ανάληψης υποχρέωσης συντάσσεται σε δύο αντίτυπα από την αρμόδια οικονομική Υπηρεσία του διατάκτη και μετά την άμεση καταχώρισή της στα λογιστικά βιβλία του άρθρου 6 παραδίδεται στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.), η οποία με βάση τα στοιχεία που τηρούνται από αυτή, ελέγχει κατ’ αρχήν τη νομιμότητα της δαπάνης και βεβαιώ-νει αν υπάρχει ανάλογη πίστωση και ότι δεν γίνεται υπέρβαση του ποσοστού διάθεσης. Ακολούθως η Υ.Δ.Ε. καταχωρίζει το ποσό της ανάληψης στο βιβλίο Εγκρίσεων και Εντολών Πληρωμής και συντάσσει πράξη με τον αριθμό της καταχώρισης. Στη συνέχεια το ένα αντίτυπο της απόφασης επιστρέφεται στην αρμόδια υπηρεσία του διατάκτη για την εκτέλεση της δαπάνης, ενώ το άλλο αντίτυπο παραμένει στην Υ.Δ.Ε. Αντίγραφο της απόφασης κοινοποιείται στην οικεία Υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αντί-στοιχες εγγραφές.Με την καταχώριση της απόφασης ανάληψης υπο-χρέωσης στα λογιστικά βιβλία δεσμεύεται ισόποση πίστωση μέχρι την πραγματοποίηση και πληρωμή της σχετικής δαπάνης.

β. Σε περίπτωση ματαίωσης της δαπάνης, η ανάληψη ανατρέπεται με την προαναφερόμενη διαδικασία, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του διατάκτη.

2. Στην περίπτωση μη νόμιμης δαπάνης ή όταν το πο-σοστό διάθεσης δεν επαρκεί ή δεν υπάρχει καθόλου πίστωση, η απόφαση ανάληψης επιστρέφεται στο δι-ατάκτη, ο οποίος προβαίνει σε σχετική πράξη αντιλο-γισμού στα λογιστικά του βιβλία.

3. Οι συμβάσεις που συνάπτονται για λογαριασμό του Δημοσίου περιλαμβάνουν απαραίτητα τον αριθμό και τη χρονολογία της απόφασης ανάληψης υπο-χρέωσης, καθώς και τον αριθμό καταχώρισής της στο βιβλίο εγκρίσεων και εντολών πληρωμής. Αν οι συμβάσεις καταρτίζονται με χωριστά έγγραφα, τα στοιχεία του προηγούμενου εδαφίου σημειώνονται στην πρόταση του διατάκτη για κατάρτιση της σύμ-βασης.

4. Προκειμένου για δαπάνες που αφορούν στην πλη-ρωμή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφέλειας και τηλεφωνίας (εκτός δαπανών κινητής τηλεφωνίας) και κοινοχρήστων, καθώς και για δαπάνες ύψους μέχρι 300€ η απόφαση ανάληψης υποχρέωσης εκδίδεται χωρίς προέγκριση της ανάληψης δέσμευσης από την οικεία Υ.Δ.Ε., με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρ-θρου 8. Οι αποφάσεις αυτές κοινοποιούνται αμέσως στην ανωτέρω Υπηρεσία για τη λογιστική καταγραφή και παρακολούθησή τους.

5. Σε περίπτωση μη εκτέλεσης εν όλω ή εν μέρει της ανάληψης υποχρέωσης εντός του οικονομικού έτους στο οποίο αναφέρεται, αυτή ανατρέπεται μετά από σχετική ανακλητική απόφαση του διατά-κτη για ολική ή μερική διαγραφή του ποσού που δε-σμεύτηκε. Με την έναρξη κάθε οικονομικού έτους και πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε νέας υπο-χρέωσης δεσμεύεται με νέα απόφαση ανάληψης υποχρέωσης ισόποση με το ανεξόφλητο μέρος των αναλήψεων πίστωση που ανατρέπονται σύμφω-να με το προηγούμενο εδάφιο. Νέες υποχρεώσεις αναλαμβάνονται σε βάρος του εναπομένοντος υπολοίπου μετά τις κατά τα ανωτέρω δεσμεύσεις πιστώσεων.

[...]

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2010

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κάρολος Γρ. Παπούλιας

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γεώργιος Παπακωνσταντίνου

Page 6: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Επιστολή κατά την οποία δίνεται απάντηση από το Σύνδεσμο Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας στο προηγούμενο Π.Δ.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας δια του εκπροσώπου της προέδρου κ. Παναγιώτη Στραβόλαιμου απέστειλε επιστολή προς τους διοικητές των Υ.ΠΕ. με κοινοποίηση προς το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Ν. Πολύζο και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτη, ενημε-ρώνοντάς τους για τα εξής:

«Θέμα: Εφαρμογή Π.Δ. 113/2010 στις παραγγελίες των νοσοκομείων

Αξιότιμοι,

Με το Π.Δ. 113/2010 “Ανάληψη υποχρεώσεων από τους Διατάκτες” θεσπίζονται κανόνες δημοσιονομικής πειθαρ-χίας, παρακολούθησης και ελέγχου όλων των δαπανών των νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και οι δαπάνες για τις προμήθειες υλικών και υπηρεσιών, οι οποίες γίνονται κατόπιν εγγράφων παραγγελιών, μετά από διαπραγμά-τευση ή με απευθείας ανάθεση.Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Π.Δ. 113/2010, όχι μόνο απαιτείται να τηρηθεί η προ-βλεπόμενη δημοσιονομική και νομική διαδικασία από πλευράς του νοσοκομείου, αλλά και να μνημονεύονται υποχρεωτικά στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές:α) η απόφαση της ανάληψης της υποχρέωσης καιβ) ο αριθμός καταχώρησής της στο βιβλίο εγκρίσεων και

εντολών πληρωμής του νοσοκομείου, διαφορετικά οι δαπάνες αυτές είναι άκυρες και δεν εκτελείται η πλη-ρωμή τους.

Λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης των Π.Π.Υ.Υ. 2010 και 2011 με τακτικούς διαγωνισμούς, τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, εξακολουθούν να καταφεύγουν στο σύστημα των προ-μηθειών εκτός διαγωνισμού, που ταλανίζει τον κλάδο μας επί σειρά ετών και τον έχει καταστήσει όμηρο “νο-μοθετικών ρυθμίσεων”, οι οποίες δεν γίνονται ευθέως αποδεκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο και συνοδεύονται συνήθως με “κούρεμα” των οφειλών.Το Π.Δ. 113/2010 αποτελεί βάση επίλυσης του προβλή-ματος και εγγύηση της τελικής εξόφλησης των υποχρεώ-σεων που αναλαμβάνουν τα νοσοκομεία, αφού επιβάλλει προληπτικό έλεγχο ύπαρξης των απαραίτητων πιστώσε-ων και καταχώρηση των παραγγελιών στο Βιβλίο Εγκρί-σεων και Εντολών Πληρωμής του νοσοκομείου.Όμως, αν και το Π.Δ. εφαρμόζεται από 1.1.2011, μέχρι σήμερα κανένα νοσοκομείο δεν έχει συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του για την εξασφάλιση της νομιμότητας των προμηθειών.

Κατόπιν αυτών

Ο Σύνδεσμός μας ζητά την άμεση εφαρμογή του Π.Δ. 113/2010 στο σύστημα παραγγελιών των νοσοκομείων, οι οποίες πρέπει να συντάσσονται σύμφωνα με το Υπό-δειγμα του Παραρτήματος Α της εγκυκλίου 2/91118/0026 από 29/12/2010, να συμπεριλαμβάνουν την απόφαση της ανάληψης της υποχρέωσης και τον αριθμό καταχώ-ρησής της στο βιβλίο εγκρίσεων και εντολών πληρωμής και να κοινοποιούνται υποχρεωτικώς στους προμηθευ-τές με τα παραπάνω στοιχεία.Σε αντίθετη περίπτωση η παραγγελία καθίσταται άκυρη και επομένως αδύνατη η εκτέλεσή της από τα μέλη μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκο-μείων.»

Πηγή: ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Page 7: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. - Ένωσης έγινε Ορθή Επανακοινοποίηση της Εγκυκλίου επί οικονομικών και διαχειριστικών θεμάτων Μνημονίου. Αλλαγές έχουν γίνει στο άρθρο 7 (7. Διαδικασίες ελέγχου στις διαχειρίσεις/ Σχετικά με τη λειτουργία του φαρμακείου) και έγινε Τελική Ορθή Επανακοινοποίηση με αλλαγές στο άρθρο 4 (...υπό την εποπτεία του φαρμακείου ή άλλης διαχείρισης, με εντολή διοικητή).

Εγκύκλιος επί οικονομικών και διαχωριστικών θεμάτων Μνημονίου

Αθήνα, 09.12.2010Aρ. Πρωτ.: οικ. 151360

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΠληροφορίες: κ.κ. Ποντελάκη Κ. & Λουκίσα Ρ. (τηλέφ.: 210 5243946, 210 5243945)

ΠΡΟΣ:κ.κ. Διοικητές Υ.Πε.(με παράκληση να κοινοποιηθεί σε Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. της περιφέρειάς σας)

ΘΕΜΑ: «Εγκύκλιος επί οικονομικών και διαχωριστικών θεμάτων Μνημονίου»Στο πλαίσιο της οργάνωσης, ορθολογικής διοίκησης-λει-τουργίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και σε συσχέτιση με:α) τις δεσμεύσεις του επικαιροποιημένου «μνημονίου» που

υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση β) τα επιμέρους «μικρά μνημόνια συνεργασίας» με 44 νο-

σοκομεία από τις 7 Υ.Πε. γ) τις διαπιστώσεις και τον εντοπισμό προβλημάτων, όπως

καταγράφηκαν από τις επισκέψεις μας σε νοσοκομεία της Αττικής, οι Διοικήσεις όλων των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. υποχρεούνται άμεσα στην εφαρμογή των εξής:

1. Σύνταξη οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2009Στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2009 θα πρέπει να παρασχεθούν και οι πιο κάτω πληροφορίες: Το υπόλοιπο της απαίτησης της 31-12-2009, έναντι των

υπό ρύθμιση απαιτήσεων με τα πέντε μεγάλα ασφαλιστι-κά ταμεία.

Το ποσό της επιχορήγησης που εισπράχθηκε στη χρήση 2009 για την εξόφληση υποχρεώσεων σε προμηθευτές που δέχτηκαν γα υπαχθούν στη ρύθμιση (2005-μέρος 2007).

Το υπόλοιπο της υποχρέωσης των προμηθευτών που δέ-χτηκαν να ενταχθούν στη ρύθμιση 2007-2009.

Το ποσό της τακτικής μισθοδοσίας που καταβλήθηκε στις χρήσεις 2008 και 2009 (για λόγους συγκρισιμότητας).

Ανάλυση του κόστους παροχής υπηρεσιών ως προς τα εξής: Κόστος παροχής υπηρεσιών που ανταποκρίνεται σε βε-

βαιωμένα έσοδα της χρήσης 2009. Κόστος παροχής υπηρεσιών που ανταποκρίνεται σε έσο-

δα της χρήσης 2009, τα οποία δεν είχαν βεβαιωθεί έως την ημερομηνία σύνταξης των οικονομικών καταστάσε-ων της χρήσης αυτής, αλλά περιλήφθηκαν στον κύκλο εργασιών αυτής, μέσω της χρήσης μεταβατικού λογαρι-ασμού (η μη τιμολόγηση αυτών οφείλεται στην έλλειψη χρόνου βεβαίωσής τους και όχι στη μη δυνατότητα τιμο-λόγησης αυτών λόγω ελλείψεων).

Κόστος παροχής υπηρεσιών που αντιστοιχεί στους νόμι-μα απόρους και νόμιμα οικονομικά αδυνάτους.

Κόστος παροχής υπηρεσιών που αντιστοιχεί σε τιμολο-γήσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Κόστος παροχής υπηρεσιών που αντιστοιχεί σε παράνο-μους αλλοδαπούς.

Κόστος παροχής υπηρεσιών που αντιστοιχεί σε Έλληνες ασθενείς που δεν προσκόμισαν ασφαλιστικό βιβλιάριο.

Κόστος παροχής υπηρεσιών που αντιστοιχεί σε νοσηλευ-θέντες για τους οποίους δεν μπορεί να εκδοθεί Δ.Π.Υ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε λόγω ελλείψεων του χρεωστι-κού φακέλου είτε λόγω υπερχρέωσης υλικών - φαρμάκων κ.λπ., τα οποία δεν γίνονται δεκτά από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαχωρισμός των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων (με ποσά διεκδίκησης για κάθε κατηγορία αναλυτικά) που ήταν σε ισχύ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2009, ως προς τις εξής κατηγορίες: Δικαστικές διεκδικήσεις εργαζομένων που ανήκουν στο

επιχορηγούμενο από το Υ.Υ.Κ.Α. προσωπικό του νοσοκο-μείου.

Page 8: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Δικαστικές διεκδικήσεις εργαζομένων που ανήκουν στο επικουρικό προσωπικό του νοσοκομείου, το κόστος του οποίου καλύπτεται από τον προϋπολογισμό αυτού.

Δικαστικές υποθέσεις προμηθευτών Δικαστικές υποθέσεις αστικής ευθύνης και Λοιπές δικαστικές υποθέσεις.

Οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2009 θα πρέπει να ελεγχθούν, να εγκριθούν από το Δ.Σ. του νοσοκομείου και να δημοσιευθούν σε μία ημερήσια οικονομική εφημερίδα και σε μία τοπική της Περιφέρειας, στην οποία ανήκει το νοσοκο-μείο, έως 31.12.2010 με παράλληλη διαβίβαση στο Υ.Υ.Κ.Α.[...]

4. Προετοιμασία της φυσικής απογραφής των παρακαταθηκών στο διάστημα 06.12.2010 έως 31.12.2010

Ειδικότερα για τα υλικά που αποτελούν περιουσιακό στοι-χείο τρίτων και εμφανίζονται στους χώρους σας «άτυπα» ως παρακαταθήκες, επιβάλλεται: Καταγραφή των χώρων του νοσοκομείου στους οποίους

οι προμηθευτές έχουν τοποθετήσει υλικό - φάρμακα προς αποθήκευση.

Αναζήτηση του υπολόγου - νοσηλευτή που έχει υπογρά-ψει τα δελτία αποστολής των παρακαταθηκών.

Κατάταξη των υλικών ανά προμηθευτή. Κατάρτιση ημερολογιακού προγράμματος φυσικής απο-

γραφής αυτών και κοινοποίηση αυτού στους αντίστοι-χους προμηθευτές ώστε να παρευρίσκεται υπάλληλος της εταιρείας κατά τη διοδοσία της φυσικής απογραφής.

Ορισμός επιτροπής απογραφής στην οποία θα συμμετέ-χουν φαρμακοποιός, οικονομικός, γιατρός, νοσηλευτής και εκπρόσωπος της εταιρείας.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής θα πρέπει να υπο-γραφούν τα απογραφικά δελτία από τους ανωτέρω. Σε πε-ρίπτωση που δεν ανταποκριθεί η προμηθεύτρια εταιρεία θα πρέπει να της αποσταλούν τα απογραφικά δελτία για να διασταυρωθούν με τη δική της λογιστική αποθήκη και να συμφωνηθούν οι ποσότητες των υλικών.

Ακολούθως οι ποσότητες της παρακαταθήκης θα πρέπει να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά σε ειδική διαχείριση του νοσοκομείου, η οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί υπό τον έλεγχο του φαρμακείου και από τούδε και στο εξής να πα-ρακολουθείται η διακίνηση των υλικών αυτών. Ειδικότερα: Ως προς την εισαγωγή των υλικών θα πρέπει να δια-

σταυρώνεται η εισαγωγή των υλικών με το σχετικό δελ-τίο αποστολής του προμηθευτή (αντίγραφα των οποίων πρέπει να έχει το τμήμα της διαχείρισης και με τις σχετι-κές αποφάσεις της Διοίκησης).

Ως προς την εξαγωγή των υλικών σε συσχέτιση με τα πρακτικά των επεμβάσεων.

Απόφαση της Διοίκησης, μετά από συνεννόηση με την ιατρική υπηρεσία, για το εύρος των υλικών που θα κινού-νται μέσω της παρακαταθήκης για τη χρήση 2011, καθώς και με ποιες προϋποθέσεις (επιλογή προμηθευτών - τιμές υλικών). Τα υλικά αυτά, στην ποσότητα που απαιτείται αναγκαία, θα πρέπει να ενταχθούν κανονικά στη λειτουρ-γία του νοσοκομείου ως «συμβατικά».

5. Προσαρμογή της κωδικοποίησης των υλικών και φαρμάκων σύμφωνα με την κωδικοποίηση της Ε.Π.Υ. (από 03.01.2011) Για τα φάρμακα η κωδικοποίηση είναι αυτή που προβλέ-

πεται από τον Ε.Ο.Φ. και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Υ.

Για τα ιατρικά υλικά θα πρέπει να γίνει αντιστοίχιση της κωδικοποίησης της G.M.D.N. με τα αντίστοιχα του κάθε νοσοκομείου, ομοίως και για τα πάγια περιουσιακά στοι-χεία, όπως το αρχείο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Υ. και οι οδηγίες που σας δόθηκαν από την Ε.Π.Υ.

Για κάθε είδος ή υπηρεσία έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο της Ε.Π.Υ. κωδικοποίηση της c.p.v., με την οποία θα διε-νεργηθούν όλοι οι διαγωνισμοί του Π.Π.Υ.Υ. 2011, σε συν-δυασμό με την ονοματολογία G.M.D.N.

6. Ολοκλήρωση της προκήρυξης όλων των διαγωνισμών του Π.Π.Υ.Υ. έως 31.12.2010

Η παρακολούθηση αυτών των ενεργειών γίνεται από την Ε.Π.Υ. και τις ΔΥ.ΠΕ.. Ενώ οι αντίστοιχες συμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο Α΄τρίμηνο 2011.

7. Διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου στις διαχειρίσεις7.1. Σχετικά με τη λειτουργία του φαρμακείου (α΄ τρίμηνο 2011)

Δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων για τη διάλυση του ογκολογικού φαρμάκου, εποπτευόμενη από το φαρμακείο.

Για την ορθότερη παρακολούθηση της ανάλωσης του φαρμάκου απαιτείται υιοθέτηση της ηλεκτρονικής συντα-γογράφησης τόσο σε χρεούμενο φάρμακο όσο και σε μη χρεούμενο.

Παράλληλα απαιτείται υιοθέτηση ηλεκτρονικής αποθήκης σε κάθε κέντρο κόστους (κλινικές, χειρουργεία, Μ.Ε.Θ), προκειμένου να ελέγχονται οι ημερήσιες αναλώσεις.

Κατηγοριοποίηση των φαρμάκων σε:α) πρωτότυπα για τα οποία δεν υπάρχουν αντίγραφα β) πρωτότυπα για τα οποία υπάρχουν αντίγραφα και γ) πρωτότυπα για τα οποία λήγει η πατέντα τους.

Page 9: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Ένταξη της διαχείρισης του χρεούμενου υλικού στην επο-πτεία του φαρμακείου ή σε χωριστή διαχείριση (με από-φαση Διοικητή).

Ένταξη των αντιδραστηρίων υπό τον έλεγχο του φαρμα-κείου ή σε χωριστή διαχείριση (με απόφαση Διοικητή).

7.2. Σχετικό με τη λειτουργία λοιπών τμημάτων Δρομολόγηση διαδικασιών ελέγχου, με άμεσες αποφά-

σεις των Δ/των, τόσο των αναλώσεων των αντιδραστηρί-ων με τις παραγόμενες εξετάσεις, καθώς και της επανα-ληπτικότητας αυτών, όσο και στον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούνται συγκριτικά με αυτές που έχουν ζητηθεί από τα τμήματα του νοσοκομείου (κλινικές, ΤΕΙ, ΤΕΠ), μέσω ειδικού προγράμματος L.I.S., προσαρμοσμένο σε όλους τους αναλυτές του κάθε νοσοκομείου.

8. Παρακολούθηση προϋπολογισμού 2011

Παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2011 κατά τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να προκύπτουν σε μηνιαία βάση οι δεσμεύσεις των δαπανών, πέραν και πριν των αντίστοιχων αναληφθέντων, ενταλματοποιηθέ-ντων και βεβαιωθέντων δαπανών. Προϋπόθεση για την ανωτέρω εσωλογιστική παρακολούθηση (μέσω διπλο-γραφικού συστήματος) είναι η ολοκλήρωση όλων των διαγωνισμών. Διευκρινίζεται ότι μέχρι να συμβασιοποιη-

θούν όλοι οι διαγωνισμοί θα μπορούσε η παρακολούθη-ση να γίνεται σε μορφή excel.

9. Τιμολόγηση νοσηλίων στο 2011

Για το 2011, θα πρέπει να γίνεται ανά μήνα έγκαιρη και ορθή τιμολόγηση και υποβολή των απαιτήσεων από νο-σήλιο προς τα ασφαλιστικά ταμεία στον αμέσως επόμενο μήνα από εκείνον που παράχθηκαν (από 03.01.2011).

10. Ηλεκτρονική παρακολούθηση δαπάνης (από 03.01.2011)

Για το 2011, θα πρέπει να γίνεται μηνιαία ηλεκτρονική κα-ταγραφή και παρακολούθηση ανάλωσης δαπάνης ανά κατηγορία υλικών και φαρμάκων (ανά τμήμα, γιατρό ή και ασθενή) και συσχέτιση αυτών με τα αντίστοιχα στοιχεία ανάληψης και δέσμευσης των υποχρεώσεων.

Η υιοθέτηση και εφαρμογή όλων των προαναφερόμενων θα συμβάλλει καθοριστικά στην ορθότητα και πληρότη-τα των στοιχείων που θα απεικονίζονται στον Ισολογισμό 2009 (και στον Ισολογισμό 2010 που ακολουθεί), αλλά και στις διαδικασίες εσωτερικής λειτουργίας και οργάνωσης της οικονομικής διαχείρισης των φορέων σας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν. Πολύζος

Το Υ.Υ.Κ.Α. απέστειλε προς το ΣΦΕΕ και την Π.Ε. Φαρμακοβιομηχανιών απόφαση σχετικά με την εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας στα νοσοκομεία Ε.Σ.Υ., η οποία θα έπρεπε να εφαρμοστεί από 01.01.2011.

Νοσοκομειακές συσκευασίες στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Αθήνα, 16.12.2010Aρ. Πρωτ.: οικ. 161080

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΤαχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους 19Ταχ. Κώδικας: 101 87Τηλέφωνο: 210 5202310Fax: 210 5202075

ΠΡΟΣ:1. κ. Δ. Φιλιώτη, Πρόεδρο Συνδέσμου Φαρμακευτικών

Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)

2. κ. Θ. Κωλέτη, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμα-κοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.)

Θέμα: Εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. από 01.01.2011

Αξιότιμοι κ. κ. Πρόεδροι,

Σε εφαρμογή του άρθρου 2, παράγραφος 5 του Ν. 3846/10, της σχετικής με το ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης και κατόπιν συνεννοήσεων με τον Ε.Ο.Φ., την Ε.Π.Υ. και τα Νο-σοκομειακά Φαρμακεία, παρακαλούμε να δοθούν άμεσα οι αναγκαίες οδηγίες προς τα μέλη σας για τις κάτωθι άμεσες προτεραιότητες επί της εφαρμογής των ανωτέρω:

Page 10: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Α. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

1. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ1.2 ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΚΗΣ ΕΚΚΡΙΣΗΣ

2. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ2.1 ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΑ2.2 ΥΠΟΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ2.3 ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ

3. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ3.1 ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ

4. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

4.1 ΑΝΤΙΨΥΧΩΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ4.2 ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ

5. ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ5.1 ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ

Β. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ Ο Ε.Ο.Φ. ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

1. Paracetamol 500mg 2. Acetylsalicylic acid 100mg

3. Furosemide 40mg 4. Πραζόλες 5. Ranitidine 150mg 6. Στατίνες 7. Nimesulide 8. Mefenaminc acid 500mg 9. Clopidogrel 75mg10. Theophylline 200mg11. Ciprofloxacine 500mg

Γ. ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Ε.Σ.Υ. (χωρίς να αποκλείονται όλα τα υπόλοιπα)

1. Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ 2. Γ.Ν. ΒΟΥΛΑΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ 3. Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 4. Γ.Ν. ΑΘΗΝΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 5. Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ 6. Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ «Ο ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ» 7. Ν. ΑΦΡΟΔ. & ΔΕΡΜ. ΝΟΣΩΝ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ» 8. Π.Γ.Ν. ΡΙΟ 9. Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ10. Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Υ.Υ.Κ.Α. Ν. Πολύζος

Παροχή διευκρινίσεων από το Υ.Υ.Κ.Α. περί της οργάνωσης και της λειτουργίας φαρμακείου στις ιδιωτικές κλινικές.

Διευκρινίσεις για τη συνταγογράφηση στα φαρμακεία ιδιωτικών κλινικών

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΕΠΕΙΓΟΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝΤΜΗΜΑ Α΄Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους 17Ταχ. Κώδικας: 101 87Τηλέφωνο: 210 5230408

ΑΘΗΝΑ 20.12.2010Αρ. Πρωτ.: ΔΥΓ3(α)/Γ.Π.144317

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: Παρέχονται διευκρινίσεις επί της Υπ. Απόφασης ΔΥΓ3/Γ.Π.97606/30-7-10, «περί οργάνωσης και λειτουρ-γίας φαρμακείου στις ιδιωτικές κλινικές», όσον αφορά τη «συνταγογράφηση».

Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων που κατατέθηκαν στην υπηρεσία μας, σχετικά με τον τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων στους νοσηλευόμενους στις ιδιωτικές κλινικές και με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία τους, παράλληλα με τη διασφάλιση της ομαλής, ποιοτικής πα-ροχής φαρμακευτικής αγωγής στους ασθενείς, διευκρι-νίζουμε τα παρακάτω:

νόμοι - εγκύκλιοι

Page 11: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Σε κάθε συνταγή αναγράφονται υποχρεωτικά το ονοματε-πώνυμο του ασθενούς, ο ΑΜΚΑ, το ταμείο, η ηλικία, το βά-ρος και η διάγνωση.Η συνταγή, εκτός από τα στοιχεία της κλινικής, θα φέρει την υπογραφή και τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, ΑΜΚΑ κτλ.) του ιατρού που συνταγογραφεί.Στην ατομική συνταγή φαρμάκων του νοσηλευόμενου, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συνταγογραφεί τα φαρμα-

κευτικά σκευάσματα και την ημερήσια δόση (ποσότητα φαρμάκων σε μονάδες ανά ημέρα) μέχρι και τρία (3) ει-κοσιτετράωρα θεραπείας.Σε περίπτωση αλλαγής του θεραπευτικού σχήματος ή πα-ράτασης της θεραπείας, απαιτείται έκδοση νέας ατομικής συνταγής από το θεράποντα ιατρό ή από τον ιατρό της κλι-νικής που τον αναπληρώνει ή τον αντικαθιστά.Ειδικά σε νοσηλευόμενους ψυχιατρικών κλινικών, δύναται ο θεράπων ιατρός της κλινικής να συνταγογραφεί όπως πα-ραπάνω, μέχρι και δέκα (10) εικοσιτετράωρα θεραπείας.Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που ανήκουν στους πίνακες ΓΣ και Δ του νόμου 3459/2006 περί ναρκωτικών και χορη-γούνται στους νοσηλευόμενους μέσα στις κλινικές, συντα-γογραφούνται σε συνταγολόγιο για το οποίο δεν απαιτείται θεώρηση από τη Δ/νση Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας.Τέλος, το φαρμακείο της ιδιωτικής κλινικής επιθεωρείται και ελέγχεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις περί επιθεώρησης φαρμακείων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ Α. Δημόπουλος

Με την εγκύκλιο αυτή το Υ.Υ.Κ.Α. ζητά από κρατικά νοσοκομεία την αποστολή αναφοράς το τελευταίο τρίμηνο του 2010 για τη δαπάνη της κατανάλωσης φαρμάκων.

Εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών στα κρατικά νοσοκομεία

Αθήνα, 29.12.2010Αρ. Πρωτ: ΔΥΓ3/165558

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣΔ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝΤαχ. διεύθυνση: Αριστοτέλους 17, 101 87, ΑθήναΤηλ.: 210 5230703, Fax: 210 5227360

ΠΡΟΣ: 1) Διοικητές Υ.ΠΕ. 2) Διοικητές νοσοκομείων

Θέμα: Εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών στα κρατικά νοσοκομείαΕΓΚΥΚΛΙΟΣΣτη συνέχεια της από 15.09.2010 εγκυκλίου (ΔΥΓ3(α)/οικ. 113662) και στα πλαίσια της παρακολούθησης και εφαρ-μογής των μέτρων εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης στα κρατικά νοσοκομεία, να μας αποστείλετε τριμηνιαία αναφορά (Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρί-

ου 2010) της δαπάνης κατανάλωσης φαρμάκων ως εξής: Ανά νοσοκομείο συνολικά Συγκριτική κατανάλωση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2009 Ποσοστό συμμετο-χής γενοσήμων ποσοτικά και σε αξίες Αιτιολόγηση στην περίπτωση που δεν επετεύχθησαν οι στόχοι της ως άνω εγκυκλίου (όσον αφορά τη δαπάνη στα γενόσημα και την ολική μείωση της δαπάνης κατά 20%).Τα ως άνω στοιχεία θα υποβληθούν με την ευθύνη του φαρ-μακευτικού τμήματος των νοσοκομείων και θα φέρουν την επικύρωση της Επιτροπής Φαρμάκων του κάθε νοσοκομείου.Προκρίνεται ο στόχος για το έτος 2011 να είναι αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων στα 50%.Την ευθύνη για την πλήρη τήρηση των παραπάνω και την έγκαιρη αποστολή των σχετικών στοιχείων εκτός από το Διευθυντή της κάθε κλινικής έχει ο Διοικητής του κάθε νο-σοκομείου.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ανδρέας Λοβέρδος

νόμοι - εγκύκλιοι

Page 12: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Το Υ.Υ.Κ.Α. σε κοινή υπουργική απόφαση με τα Υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης καθόρισαν την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλήρωση του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΑθήνα, 31.12.2010

Αρ.Πρωτ.: ΔΥΓ3α/οικ.2466ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝΑριστοτέλους 17, 101 87

Προς: Εθνικό Τυπογραφείο (για δημοσίευση με 1 δισκέτα)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Τροποποίηση της υπ. αριθμ. Φ80000/ΟΙΚ.8755/892/9-4-2010 (ΦΕΚ 417 Α΄) ΚΥΑ «Καθορισμός εφαρμογής αντι-κειμενικών κριτηρίων για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλήρωση του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων βάσει των διατάξεων του άρθρου 12 παρ. 1 περ. β του νόμου 3816/2010 (ΦΕΚ 6 Α΄)»

Έχοντας υπόψη:1. Τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 1 περ. β του νόμου

3816/2010 (ΦΕΚ 6 Α΄).2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας

για την «Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα», Π.Δ. 63/2005 (Α΄, 93).

3. Την ΚΥΑ αριθμ. Φ80000/ΟΙΚ.8755/892/9-4-2010 (ΦΕΚ 417 Α΄) ΚΥΑ «Καθορισμός εφαρμογής αντικειμενικών κριτηρίων για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλή-ρωση του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων βάσει των διατάξεων του άρθρου 12 παρ. 1 περ. β του νόμου 3816/2010 (ΦΕΚ 6 Α΄)».

4. Τις υπ΄αριθμ. πρωτ. 128404 και 128405/14.10.2010 (ΦΕΚ 1647/τευχ.Β΄/15.10.2010) Κοινές Αποφάσεις του Πρωθυ-πουργού και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλ-ληλεγγύης περί «Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων στους υφυ-πουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.κ. Χρ. Αηδόνη και Μιχ. Τιμοσίδη αντίστοιχα».

5. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών οργανισμών,

αποφασίζουμε:

Για την κατάρτιση του Καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα φάρμακα ταξινομούνται σύμφωνα με το σύ-στημα Ανατομικής Θεραπευτικής, Χημικής κατηγοριοποίη-σης (Anatomical Therapeutic Chemical classification - ATC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).Ως αντικειμενικά κριτήρια που πρέπει να λάβει υπόψη της η Ειδική Επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 12 παρ. 1 περ. γ του νόμου 3816/2010 (A,6), προκειμένου να εκδοθεί ο Κατάλογος των συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, ορίζονται τα εξής:

1. Σύστημα Τιμών Αναφοράς - Οικονομική αξιολόγησηα. Στο σύστημα ταξινόμησης των φαρμάκων ATC ενσωμα-

τώνεται σύστημα Τιμών Αναφοράς. Οι τιμές αναφοράς των φαρμακευτικών προϊόντων υπολογίζονται στο επί-πεδο τέσσερα (4) του συστήματος ATC, ανά ομάδα φαρ-μακοτεχνικών μορφών, λαμβάνοντας υπόψη την ομαδο-ποίηση των φαρμάκων, όπως αυτή σχετικά αναφέρεται από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλί-ου της Ευρώπης (standard terms of European Directorate for the Quality of Medicines -E.D.Q.M.). Για τις περιπτώ-σεις που στην ίδια φαρμακοθεραπευτική κατηγορία του 4ου επιπέδου του ATC περιλαμβάνονται φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας για δια-φορετικές ενδείξεις, λαμβάνει χώρα υποταξινόμηση των δραστικών στο ίδιο επίπεδο του ATC.Για κάθε δραστική ουσία θα συμπεριλαμβάνονται οι εγκε-κριμένες περιεκτικότητες και συσκευασίες για όλα τα νο-μίμως κυκλοφορούντα προϊόντα (προϊόντα αναφοράς και ουσιωδώς όμοια). Ειδικότερα, όσον αφορά στις συσκευα-σίες, λαμβάνεται υπόψη η περίπτωση 4) α. του παρόντος.Η Τιμή Αναφοράς των ομάδων φαρμακευτικών προϊό-ντων, όπως αυτές περιγράφτηκαν προηγουμένως, υπο-λογίζεται σύμφωνα με την ακόλουθη εξίσωση:

Τιμή Αναφοράς =Κ.Η.Θ1 + Κ.Η.Θ2 + ... Κ.Η.Θν

ν

Page 13: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Όπου, i) Κ.Η.Θ.: το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας του κάθε

φαρμακευτικού προϊόντος της ομάδας, το οποίο προ-κύπτει ως το πηλίκο της Λιανικής Τιμής (Λ.Τ.) αυτού προς τον Αριθμό Ημερήσιων Δόσεων (Α.Η.Δ.) στη συ-σκευασία:

Κ.Η.Θ.= Λ.Τ. / Α.Η.Δ.

Αριθμός Ημερησίων Δόσεων (Α.Η.Δ.): ορίζεται το πη-λίκο της Συνολικής Περιεκτικότητας σε Δραστική ουσία στη συσκευασία (Π.Δ.Σ.) προς την Ημερήσια Καθορισμέ-νη Δόση-Κ.Η.Δ. (Daily Defined Dose - DDD) σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ή τη Μέση Ημερήσια Δόση (Μ.Η.Δ.) σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστι-κών του Προϊόντος:

Α.Η.Δ. = Π.Δ.Σ. / DDD. ή Μ.Η.Δ.

Η επιλογή της Μέσης Ημερήσιας Δόσης (Μ.Η.Δ) ως πα-ρονομαστή του προηγούμενου τύπου λαμβάνει χώρα σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί η Ημερήσια Καθορισμένη Δόση - Κ.Η.Δ. (Daily Defined Dose –DDD).ii) ν: Όλες οι περιεκτικότητες και συσκευασίες όλων των

προϊόντων της κάθε φαρμακοθεραπευτικής κατηγο-ρίας ανά ομάδα φαρμακοτεχνικής μορφής.

β. Στον Κατάλογο εντάσσονται:1. Τα φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων η τιμή είναι

μικρότερη ή ίση της τιμής αναφοράς της φαρμακοθε-ραπευτικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν.

2. Τα φαρμακευτικά προϊόντα με Κ.Η.Θ. μικρότερο ή ίσο με 0,6 ευρώ.

γ. Για φάρμακα στα οποία η τιμή τους υπερβαίνει την τιμή αναφοράς της φαρμακοθεραπευτικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν, η εταιρεία διάθεσης αυτών δύναται να υποβάλει κλινικές μελέτες ή και φαρμακοοικονομικές μελέτες δημοσιευμένες σε επίσημες επιστημονικές εκδό-σεις με impact factor >1, προκειμένου να τεκμηριώσει τη διαφορετική τιμή.Η Ειδική Επιτροπή αξιολογεί τα υποβαλλόμενα στοιχεία καθώς και εκθέσεις ειδικών εισηγητών και αποφασίζει κατά περίπτωση:1. Αποδέχεται τα πρόσθετα στοιχεία και προτείνει μείω-

ση της τιμής των φαρμάκων, των οποίων η τιμή υπερ-βαίνει την τιμή αναφοράς στο επίπεδο αυτής. Εφόσον η μείωση της τιμής γίνει αποδεκτή, τα εν λόγω προϊό-ντα εντάσσονται στον κατάλογο.

2. Αποδέχεται τα πρόσθετα στοιχεία και προτείνει ένταξη στον Κατάλογο με Κ.Η.Θ. έως και 20% υψηλότερο από

την τιμή αναφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρ-μακευτικό προϊόν είναι αποδεδειγμένα υψηλότερης θεραπευτικής αξίας σε σύγκριση με τα φαρμακευτικά προϊόντα που ανήκουν στην ίδια φαρμακοθεραπευ-τική κατηγορία ATC. Η Επιτροπή για την πρότασή της αυτή λαμβάνει υπόψη την αξιολόγηση του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος από ευρωπαϊκά συστήματα αξιολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων ως προς το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα και τα κριτήρια της παραγράφου 2 της παρούσας.

3. Απορρίπτει αιτιολογημένα το φαρμακευτικό προϊόν από τον Κατάλογο.

δ. Τα φαρμακευτικά προϊόντα μικρής περιεκτικότητας που αναφέρονται σε παιδιά συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο, ακόμη και αν έχουν υψηλότερη τιμή από την τιμή αναφοράς, μόνο εφόσον έχουν αξιολογηθεί θετικά από την Ειδική Επιτροπή ως προς το θεραπευτικό τους όφελος.

ε. Τα φαρμακευτικά προϊόντα που ανήκουν στις ακό-λουθες φαρμακοθεραπευτικές κατηγορίες συμπερι-λαμβάνονται στον Κατάλογο χωρίς υπολογισμό τιμής αναφοράς: Όλα τα μη θεραπευτικά προϊόντα (V07) Τα σκιαγραφικά (V08) Φάρμακα γενικής αναισθησίας (M03AB, M03AC, N01A) Ενέσιμα τοπικά αναισθητικά (N01BA, N01BB) Άνοσοι οροί και ανοσοσφαιρίνες (J06) Υποκατάστατα αίματος και διαλύματα έγχυσης (B05) Οι παράγοντες πήξης (Β02BD) Τα εμβόλια (J07) Οι ινσουλίνες και τα ανάλογα αυτών (A01Α).

στ. Για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εντάσσονται στον Κατάλογο, θα ισχύσει σύστημα «δυναμικής τιμο-λόγησης». Ειδικότερα: για κάθε αύξηση αυστηρά ίση ή μεγαλύτερη του 5%

των ετήσιων πωλήσεων σε αξία, θα απαιτείται μείωση τιμής κατά 2,5%.

ο υπολογισμός θα γίνεται στο τέλος κάθε 12μήνου μετά την είσοδο του φαρμάκου στον Κατάλογο.

2. Η αποδεδειγμένη θεραπευτική αποτελεσματικότητα που αξιολογείται με βάση:α. τη βαρύτητα της ασθένειαςβ. τη σχέση αποτελεσματικότητας - ασφάλειας, ανεκτι-

κότηταςγ. την υψηλή θεραπευτική αξία σε σχέση με αντίστοιχα

φαρμακευτικά προϊόντα

Page 14: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

δ. τη δυνατότητα εφαρμογής άλλων θεραπειών με ή χω-ρίς φάρμακα

ε. το βαθμό συμβολής του στην προαγωγή της Δημόσι-ας Υγείας.

Στα παραπάνω λαμβάνεται υπόψη το κόστος σε σχέση με το κλινικό αποτέλεσμα της υπό εξέτασης θεραπείας, σε σχέση με το κόστος ανά κλινικό αποτέλεσμα άλλων θερα-πειών σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Η παραπάνω οικο-νομική παράμετρος θα πρέπει να τεκμηριώνεται με οικο-νομικά αποτελέσματα κλινικών μελετών και εφόσον καθί-σταται αναγκαίο και με φαρμακοοικονομικές μελέτες που βασίζονται σε κλινικές μελέτες. Οι ανωτέρω μελέτες θα εί-ναι δημοσιευμένες σε επίσημες επιστημονικές εκδόσεις με impact factor >1.

3. Η παράλληλη αποζημίωση των υπό εξέταση φαρμάκων από φορείς κοινωνικής ασφάλισης άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Για τα υπό εξέταση φαρμακευτικά προϊόντα θα λαμβάνεται υπόψη η κάλυψή τους από τους φορείς κοινωνικής ασφάλι-σης σε τουλάχιστον δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για φάρμακα που δεν καλύπτονται από τις κοινωνικές ασφαλί-σεις των χωρών αυτών επιλέγονται όσα υποστηρίζονται από τη διεθνή βιβλιογραφία σε ό,τι αφορά την επαρκή τεκμηρίω-ση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους.

4. Στον Κατάλογο περιλαμβάνονται:α. Φαρμακευτικά προϊόντα, η συσκευασία των οποίων

έχει αριθμό δόσεων που καλύπτει αποκλειστικά τη μηνιαία θεραπεία ή υποπολλαπλάσιο της μηνιαίας θε-ραπείας. Εξαιρούνται του παραπάνω τα φαρμακευτι-κά προϊόντα που η άδεια κυκλοφορίας τους είναι για «νοσοκομειακή χρήση».

β. Φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία η Ειδική Επι-τροπή μπορεί να επιλέξει από την άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος μόνο ορισμένες από τις ενδείξεις με τις οποίες θα το εντάξει στον Κατάλογο, καθώς και τη βέλτιστη περιεκτικότητα και συσκευασία που εξυπη-ρετεί τις ανάγκες της φαρμακοθεραπείας σε σχέση με το κόστος θεραπείας και τις εναλλακτικές θεραπείες.

γ. Αναλυτική περιγραφή όλων των στοιχείων που αφο-ρούν σε κάθε φαρμακευτικό προϊόν που εντάσσεται στον Κατάλογο, αναφορά στο κόστος θεραπείας, καθώς και συστάσεις και περιορισμοί στις ενδείξεις και στις ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με την κρίση της Επιτροπής και με τα οριζόμενα στις σχετι-κές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους ή τα ανα-

φερόμενα στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών του φαρμάκου που εκδίδεται από τον Ε.Ο.Φ. και τον ΕΜΑ (European Medicine Association).

5. Στον Κατάλογο δεν περιλαμβάνονται:Κατηγορίες φαρμάκων:α. των οποίων η άδεια κυκλοφορίας ορίζει ότι χορηγού-

νται χωρίς ιατρική συνταγήβ. των οποίων οι ενδείξεις δεν κρίνεται σκόπιμο ότι πρέ-

πει να καλυφθούν από την κοινωνική ασφάλιση (π.χ. φάρμακα που ανήκουν στο «σύγχρονο τρόπο ζωής»).

γ. κάθε άλλη κατηγορία κατά την κρίση της Επιτροπής.Κάθε απόρριψη φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος θα πρέπει να γίνεται με πλήρη αιτιολόγηση από την Ειδική Επιτροπή.Η δημοσίευση των φαρμακευτικών προϊόντων των περι-πτώσεων α, β, γ της παραγράφου 5 ανακοινώνονται από την Ειδική Επιτροπή με τη δημοσίευση του παρόντος, ανεξάρτητα από το χρόνο δημοσίευσης του Καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

6. Σχετικά με τα συμπληρώματα του Καταλόγου, αυτά εκδί-δονται εντός 30 ημερών μετά την έκδοση Δελτίου Τιμών που περιλαμβάνει νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

7. Σχετικά με τις αναθεωρήσεις του Καταλόγου, αυτές νοούνται οι τροποποιήσεις των Τιμών Αναφοράς ως αποτέλεσμα τροποποιήσεων των ομάδων ταξινόμη-σης των φαρμάκων λόγω αλλαγών των εγκεκριμένων με Αγορανομικά Δελτία τιμών και/ή προσθηκών είτε αφαιρέσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε υπάρχου-σες ομάδες. Οι αναθεωρήσεις του Καταλόγου λαμ-βάνουν χώρα μία φορά το χρόνο μετά την έκδοση Δελτίου Τιμών που περιλαμβάνει ανακοστολογήσεις φαρμάκων.

8. Δύναται να υποβληθεί ένσταση από τον Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας φαρμακευτικού προϊόντος που απορρίφθηκε από τον Κατάλογο, σε περίπτωση αμ-φισβήτησης υπολογισμού του Α.Η.Δ. και Κ.Η.Θ., προς την Ειδική Επιτροπή κατάρτισης του Καταλόγου εντός 15 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης του Καταλόγου. Η ένσταση εξετάζεται εντός 60 ημερών από την υποβολή της και, είτε γίνεται δεκτή μερικώς είτε εξολοκλήρου, είτε απορρίπτεται αιτιολογημένα. Τυχόν τροποποιήσεις που προκύπτουν από την ανω-τέρω διαδικασία δημοσιεύονται σε συμπληρώματα ή αναθεωρήσεις του Καταλόγου.

Page 15: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

9. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δηλώνουν εγγράφως ότι αποδέχονται την ένταξη των προϊόντων τους στον Κα-τάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις διατάξεις της παρούσας ΚΥΑ.

Η ΚΥΑ Αριθμ. Φ80000/ΟΙΚ.8755/892/09.04.2010 (ΦΕΚ 417 Α΄) ΚΥΑ «Καθορισμός εφαρμογής αντικειμενικών κριτηρίων για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλήρωση του Κα-ταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων βάσει των δια-τάξεων του άρθρου 12 παρ. 1 περ. β του νόμου 3816/2010 (ΦΕΚ 6 Α΄)» καταργείται.Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυ-βερνήσεως.

Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2010

OI YΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Μιχάλης Τιμοσίδης

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Γιώργος Κουτρουμάνης

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ντίνος Ρόβλιας

Το Υ.Υ.Κ.Α. δίνει οδηγίες για την υποχρέωση εφαρμογής ατομικού συνταγολογίου και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ..

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στις Μονάδες του Ε.Σ.Υ.

Αθήνα, 27.01.2011Αρ. Πρωτ.: οικ. 9699

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΜΑ: «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στις Μονάδες του Ε.Σ.Υ.»

Σε συνέχεια των οδηγιών που σας έχουν δοθεί περί υποχρέ-ωσης εφαρμογής ατομικού συνταγολογίου και ηλεκτρο-νικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν σημερινής προφορικής επικοι-νωνίας με τους φορείς σας, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης παρουσιάζει: 60 νοσοκομεία εφαρμόζουν ατομικό συνταγολόγιο με

την υποστήριξη πληροφορικού υποσυστήματος. 40 νοσοκομεία εφαρμόζουν ατομικό συνταγολόγιο χωρίς

την υποστήριξη πληροφορικού υποσυστήματος. 30 νοσοκομεία εφαρμόζουν ατομικό συνταγολόγιο, αλλά

έχουν δυνατότητες πληροφοριακής υποστήριξης διαχει-ρίσεων.

Κατόπιν αυτής της «χαρτογράφησης» και ενόψει των στόχων του επικαιροποιημένου Μνημονίου (δράσεις 49Β, 136Β, 146Β), παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας για:

1. Την άμεση εφαρμογή του ατομικού συνταγολογίου με την υποστήριξη πληροφοριακών υποσυστημάτων.

2. Την επέκταση της πιο πάνω οδηγίας για τις λοιπές παρο-χές υπηρεσιών προς τους ασθενείς (ιατρικές εξετάσεις, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, καθώς και λοιπά χρεούμενα υλικά), ώστε να ολοκληρώνεται και ηλεκτρονικά ο κοστολογικός φάκελος του ασθενούς.

3. Την πλήρη εφαρμογή των ανωτέρω έως 31.3.2011.

OI ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΥΚΑ Ν. Πολύζος

Page 16: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Αθήνα, 31.01.2011Αριθ. Πρωτ.: ΔΥΓ3α/οικ. 14801

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝΑριστοτέλους17, 101 87, Αθήνα

Προς: Εθνικό Τυπογραφείο (για δημοσίευση με 1 δισκέτα)

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΘΕΜΑ: «Προμήθεια φαρμάκων φορέων Εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καθιέρωση νοσοκομειακής συσκευασίας»

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις: α) Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την

Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυ-ρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α/22.04.2005).

β) Του άρθρου 10 παρ. 3 του Ν. 3580/2007 (ΦΕΚ 134/Α/18.6.2007) «Προμήθειες Φορέων εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύ-ης και άλλες διατάξεις».

γ) Του άρθρου 24 παρ. 5 Ν. 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 66/Α/11.05.2010).

δ) Την υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3(α)83657 κοινή Υπουργική Από-φαση (ΦΕΚ 59/Β/24.01.2006) περί «Εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτι-κή στον τομέα της παραγωγής και της κυκλοφορίας φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, σε συμμόρφωση με την υπ’ αριθμ. 2001/1983/ΕΚ Οδηγία «Περί κοινοτικού κώδικα για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση», όπως τροπο-ποιήθηκε από τις υπ’ αριθμ. 2004/27/ΕΚ, 2004/24/ΕΚ Οδηγίες για τα παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προ-έλευσης και το άρθρο 31 της υπ’ αριθμ. 2002/1998/

ΕΚ Οδηγία για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξερ-γασία, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρωπίνου αίματος και συστατικών αίματος.

ε) Του Π.Δ. 95/2000 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγεί-ας και πρόνοιας» (ΦΕΚ 76/Α), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

στ) Του Π.Δ. 60/2007 περί «Προσαρμογής της Ελληνι-κής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Κοινοτικής Οδη-γίας 2004/18/ΕΚ περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών».

ζ) Του Π.Δ. 89/2010 (ΦΕΚ 154/Α/2010) «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών».

η) Του Π.Δ. 189/09 (ΦΕΚ 221/Α/5-11-09) «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» όπως έχει τροποποιηθεί με το Π.Δ. 24/2010 και το Π.Δ. 96/2010.

θ) Τις υπ’ αριθμ. πρωτ. 128404 και 128405/14.10.2010 (ΦΕΚ 1647/Β/15.10.2010) Κοινές Αποφάσεις του Πρω-θυπουργού και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί «Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων στους υφυπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.κ. Χρ. Αηδόνη και Μιχ. Τιμοσίδη αντίστοιχα».

ι) Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ. 46498/ΔΙΟΕ 1913 (ΦΕΚ 1642/Β/2010) του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Κων-σταντίνο Ρόβλια».

2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋ-πολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕα) Την υπαγωγή των πάσης φύσεως φαρμάκων που έχουν

λάβει ή θα λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας στην εγχώρια αγορά, στις συμβάσεις προμηθειών του άρθρου 10 του Ν. 3580/2007, όπως τροποποιήθηκε, αντικαταστάθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρ-θρου 24 του Ν. 3846/2010.

β) Ως φαρμακευτικά σκευάσματα αναγνωρίζονται εκεί-να που τηρούνται στα αρχεία του Εθνικού Οργανισμού

Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά την προμήθεια φαρμάκων φορέων Εποπτευόμενων από το Υ.Υ.Κ.Α. και την καθιέρωση νοσοκομειακής συσκευασίας.

Προμήθεια φαρμάκων και νοσοκομειακές συσκευασίες

Page 17: Pefni 18 December February 2011

Φαρμάκων (βάσει δεδομένων του Ε.Ο.Φ. για τα φάρμακα και την παρακολούθηση της αγοράς) στα οποία με την έναρξη ισχύος της παρούσης θα έχει πλήρη πρόσβαση η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

γ) Καθιερώνεται η εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας, καθώς και η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία ή και ομάδες δραστικών ουσιών της ίδιας φαρμακολογικής κατηγορίας.

δ) Η διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών θα πραγματο-ποιηθεί σταδιακά, αρχής γενομένης από φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση τη δραστική ουσία.

Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των δύο ετών από τη δημοσίευση της παρούσης απόφασης καταρ-γείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη νόμου, σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 10, παρ. 3 του Ν.3580/2007.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Α. Λοβέρδος

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ντίνος Ρόβλιας

νόμοι - εγκύκλιοι

Το Υ.Υ.Κ.Α. λόγω αυξημένων κρουσμάτων γρίπης στέλνει απόφαση που αφορά τη δωρεάν διάθεση αντι-ιικών φαρμάκων.

Ομαδική αποστολή αντι-ιικών φαρμάκων

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 21.02.2011Αρ. Πρωτ.: Υ1/Γ.Π. οικ. 21565

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣΔ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝΠληροφορίες: Α. ΠαπαγιαννοπούλουΤαχ. Δ/νση: Βερανζέρου 50, 10438, ΑθήναΤηλέφωνο: 210 5239689, Fax: 210 5233563

ΘΕΜΑ: «Ομαδική αποστολή αντι-ιικών φαρμάκων»

Σχετ.: 1. Η με αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π. 10969/03.03.2010 εγκύκλιος της

Υπηρεσίας μας με θέμα «Διάθεση αντι-ιικών φαρμάκων σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα».

2. Το με αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π. οικ. 15375/08.02.2011 έγγραφο της Υπηρεσίας μας με θέμα «Διάθεση αντι-ιικών φαρμάκων».

3. Η με αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π. οικ. 21262/18.02.2011 εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Διάθεση αντι-ιικών φαρμάκων».

4. Η με αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π. οικ. 21569/21.02.2011 Υπουργική Απόφαση με θέμα «Δωρεάν διάθεση αντι-ιικών φαρμά-κων από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και της αυξημένης ζήτησης αντι-ιικών φαρμάκων, σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:α. Λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης, τις επόμενες μέρες

πρόκειται να διατεθούν στα νοσοκομεία του Εθνικού Συ-στήματος Υγείας επιπλέον ποσότητες αντι-ιικών φαρμάκων (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη) από το Εθνικό Απόθεμα. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι Διοικήσεις των νοσοκομεί-ων όπως εξασφαλίσουν κατάλληλους αποθηκευτικούς χώ-ρους για την αποθήκευση των σκευασμάτων.

β. Τα ιδιωτικά φαρμακεία δύνανται να προμηθεύονται δω-ρεάν τα εν λόγω αντι-ιικά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), αφού συμπληρωθεί πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, μεταξύ ιδιώτη και κρατικού φαρμακοποιού και να τα δια-θέτουν δωρεάν στους ασθενείς με απλή ιατρική συνταγή, η οποία και πρέπει να φυλάσσεται από το φαρμακείο του νοσοκομείου επί τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι τα σκευάσματα αποτελούν κρατικό είδος, γι’ αυτό θα εισαχθούν στα νοσοκομειακά φαρμακεία ως «δω-ρεάν», σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα.Παρακαλείται το ΙΦΕΤ για τις δικές του σχετικές ενέργειες, ενημερώνοντας γραπτώς και την Υπηρεσία μας.

Η παρούσα εγκύκλιος ισχύει μέχρι εκδόσεως νεωτέρας.

O ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Α. Δημόπουλος

Page 18: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αθήνα, 20.02.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης, τονίζει πως η χορή-γηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν.

Ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 τα φαρμακεία όλης της χώρας που δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων, δύνανται να παραλαμ-βάνουν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων με απλό πρωτόκολλο παραλαβής την απαραίτητη ποσότητα αντι-ιικών φαρμάκων προς δωρεάν διάθεση, τηρώντας απλό αρχείο των αντίστοιχων ιατρικών συνταγών.Υπενθυμίζει ότι για τους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας, η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων πραγματο-ποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία των Δημόσιων Νοσο-κομείων και τα Κέντρα Υγείας με απλή ιατρική συνταγή.

Από το Γραφείο Τύπου

Δελτίο τύπου από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τη διάθεση αντι-ιικών φαρμάκων.

Άμεση δωρεάν χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας

Από το Υ.Υ.Κ.Α. δίνεται ο τρόπος υποβολής των προμηθειών φαρμακευτικού υλικού για το Π.Π.Υ.Υ. του 03.07.2011.

Τρόπος υποβολής των προμηθειών φαρμακευτικού υλικού για το Π.Π.Υ.Υ.

Αθήνα: 03.02.2011Αρ. Πρωτ.: Δ.Υ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΖαχάρωφ 3, 115 21, Αθήνα Τηλ.: 213 2010581, Fax: 210 6459919

Προς: 1) Διοικητές Υ.ΠΕ. 2) Διοικητές Νοσοκομείων

Θέμα: «Τρόπος υποβολής των προμηθειών φαρμακευτικού υλικού για το Πρόγραμμα Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας (Π.Π.Υ.Υ) Οικονομικού Έτους 2011, των νομικών προσώπων του άρθρου 9 παρ. 1 του Ν. 3580/07»Σχετ.:1. Οι διατάξεις του ν. 3580/07.2. Οι διατάξεις του ν. 3846/10, άρθρο 24.3. Οι διατάξεις του ν. 3867/10, άρθρο 27.4. Οι διατάξεις του ν. 3868/10.

5. Το υπ’ αριθμ. 15677/22-12-2010 έγγραφό μας.6. Τo ηλεκτρονικό μήνυμα της 11ης Ιανουαρίου 2011 για

την κατάρτιση του Προγράμματος για την προμήθεια φαρμάκων.

7. Το υπ’ αριθμ. 618/19.01.2011 έγγραφό μας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και κατόπιν προφορι-κών και γραπτών αιτημάτων των Φορέων ευθύνης σας για την καταγραφή των αναγκών σε φαρμακευτικό υλικό, σας αποστέλλουμε συνημμένα τη φόρμα που πρέπει να συμπλη-ρωθεί για τον προγραμματισμό των προμηθειών φαρμάκου για τη Χρήση 2011 (Π.Π.Υ.Υ.) και παρακαλούμε:1. Να μεριμνήσετε για την πιστή συμπλήρωση όλων των

πεδίων του συνημμένου πίνακα, καθώς είναι υποχρεω-τική η εμφάνιση όλων των δεδομένων.

2. Να ελέγξετε για την τήρηση του ανώτερου ποσού που έχει τεθεί από την υπηρεσία μας στον προϋπολογισμό κάθε φορέα.

3. Να ακολουθήσετε τις κάτωθι οδηγίες που έχουν δοθεί από την εταιρεία που έχει κατασκευάσει το εν λόγω πρόγραμμα, ήτοι:

Page 19: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Εξ. ΕπείγονΑθήνα, 11.01.2011

Αρ. Πρωτ: Δ.Υ.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥΤαχ. Δ/νση: Ζαχάρωφ 3, 115 21, ΑθήναΤηλέφωνο: 213 2010402-403, Fax: 213 2010418

Προς:- Διοικητές Υ.Πε. (και με ευθύνη τους να ενημερώσουν

άμεσα τους Φορείς που εποπτεύουν)- Λοιπούς Εποπτευόμενους Φορείς του άρθρου 9 παρ. 1

του Ν. 3580/07.

Θέμα: «Κατάρτιση Προγράμματος Προμήθειας Φαρμάκων, Οικονομικού Έτους 2011, των νομικών προσώπων του άρθρου 9 παρ. 1, του Ν.3580/07»

Σχετ.:1. Οι διατάξεις του ν. 3580/072. Οι διατάξεις του ν. 3846/10, άρθρο 243. Οι διατάξεις του ν. 3867/10, άρθρο 274. Οι διατάξεις του ν. 3868/105. Το υπ’ αριθμ. 15677/22-12-2010 έγγραφό μας.

Σε συνέχεια του 5ου σχετικού εγγράφου μας αναφορικά με την κατάρτιση του Προγράμματος Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας, Οικονομικού Έτους 2011, των νομικών προσώπων του άρθρου 9 παρ. 1, του Ν. 3580/07, σας ανα-φέρουμε τα εξής:1. Στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας μας (www.epromy.gr)

στην ενότητα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» έχει αναρτηθεί το ειδικό πρόγραμμα καταχώρισης των προμηθειών για τα φάρ-μακα.

2. Η συλλογή των στοιχείων, όσον αφορά την προμήθεια φαρμάκων, θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετική βάση δεδομένων, σύμφωνα με τη νέα κωδικοποίηση που

Η Ε.Π.Υ. αποστέλλει προς τους Διοικητές των Υ.ΠΕ. την κατάρτιση προγράμματος προμηθειών φαρμάκων για το 2011.

Πρόγραμμα προμήθειας φαρμάκων οικονομικού έτους 2011

«Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουν πιστά τη γραμ-μογράφηση του xls και να μηv αφαιρέσουν/προσθέσουν στήλες.Είναι πολύ σημαντικό να μη σβήσουν τις πρώτες δύο γραμμές.Τα πεδία με κόκκινο είναι υποχρεωτικά.Το φάρμακο θα αναγνωρίζεται από το barcode και όχι από το όνομά του. Αυτή είναι η πρώτη στήλη και είναι προφανώς υποχρεωτική.Το άθροισμα της αξίας των λοιπών πηγών (στήλη Ρ) + την αξία του τακτικού Π/Υ (στήλη M) πρέπει να ισούται με τη στήλη Αξία (στήλη Ε).Το πεδίο «Τύπος διαγωνισμού» πρέπει να έχει μία από τις τι-μές regular, international, draft.Το πεδίο «Διαδικασία διαγωνισμού» πρέπει να έχει μία από τις τιμές open lowest_price.Το πεδίο «Τρόπος κατακύρωσης» πρέπει να έχει μία από τις τιμές closed best_offer.

Αν κάποιος φορέας έχει ήδη περάσει κάποια φάρμακα στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να τα συμπεριλάβει στο xls, κα-θώς το σύστημα δεν δέχεται διπλοεγγραφές.Οι φορείς θα έχουν στη διάθεσή τους τη λειτουργία για να ανεβάζουν το xls.Αν κάτι από τα παραπάνω ή κάποια άλλη πληροφορία δεν είναι σωστή στο xls, οι γραμμές δεν θα γίνονται δεκτές.Οι φορείς θα πρέπει να βρίσκουν τα λάθη στο xls, να τα διορθώνουν και να το ανεβάζουν πάλι στο σύστημα».Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι Φορείς θα εισάγουν τα στοιχεία στο xls και στη συνέχεια αυτό το αρχείο οι ίδιοι θα το εισάγουν στην ηλεκτρονική βάση του Π.Π.Υ.Υ. 2011, σε ειδικό πεδίο.Η σχετική λειτουργία θα είναι διαθέσιμη την Τρίτη 08.02.2011. Παρακαλούμε για δικές σας άμεσες ενέργειες.

O ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Απόστολος Μίγκας

Ε.Π.Υ.

Page 20: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

υπάρχει στο δικτυακό τόπο της υπηρεσίας μας. Η σχετι-κή καταγραφή και αναζήτηση στην ηλεκτρονική βάση των αναγκών θα πραγματοποιηθεί με βάση τον εκάστο-τε κωδικό του φαρμάκου (barcode) και τη σχετική ονο-μασία του, όπως περιγράφονται στο σχετικό ηλεκτρο-νικό αρχείο που, όπως προαναφέραμε, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας μας.

3. Διευκρινίζεται επίσης ότι στο Π.Π.Υ.Υ. 2011, που αφο-ρά τόσο την προμήθεια υλικών όσο και υπηρεσιών, θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι προμήθειες καταρχήν υλικών και υπηρεσιών που οι φορείς δε διαθέτουν συμ-

βάσεις σε ισχύ ή που οι αντίστοιχες συμβάσεις λήγουν εντός του 2011.

Ως ημερομηνία έναρξης της καταχώρισης των αναγκών των φορέων, ορίζεται η 11.01.2011, ενώ ως καταληκτι-κή ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 21.01.2011.

Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα αναφέρονται στο 5ο σχετικό έγγραφό μας.Παρακαλούμε για δικές σας άμεσες ενέργειες.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αικατερίνη Καστανιώτη

Εξ. ΕπείγονΑθήνα, 19. 01. 2011

Αρ. Πρωτ.: 618ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥΤαχ. Δ/νση: Ζαχάρωφ 3, 115 21, ΑθήναΤηλέφωνο: 213 2010402-403, Fax: 213 2010418

Προς:- Διοικητές Υ.Πε. (και με ευθύνη τους να ενημερώσουν άμεσα

τους Φορείς που εποπτεύουν, καθώς και τα Τμήματα Πλη-ροφορικής, Προμηθειών και Φαρμακείου)

- Λοιπούς Εποπτευόμενους Φορείς του άρθρου 9 παρ. 1 του Ν. 3580/07.

Θέμα: «Συμπληρωματικές οδηγίες κατάρτισης του Προγράμματος Προμήθειας των Φαρμάκων, Οικονομικού Έτους 2011, των νομικών προσώπων του άρθρου 9 παρ. 1, του Ν. 3580/07»

Σχετ.:1. Οι διατάξεις του ν. 3580/072. Οι διατάξεις του ν. 3846/10, άρθρο 243. Οι διατάξεις του ν. 3867/10, άρθρο 274. Οι διατάξεις του ν.3868/10 5. Το υπ΄ αριθμ. 15677/22.12.2010, έγγραφό μας,6. Το ηλεκτρονικό μήνυμα της 11ης Ιανουαρίου 2011 για

την κατάρτιση του Προγράμματος για την προμήθεια φαρμάκου.

Σε συνέχεια του 6ου σχετικού εγγράφου μας, αναφορικά με την κατάρτιση του Προγράμματος Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας, Οικονομικού Έτους 2011, των νομικών προσώπων του άρθρου 9 παρ. 1 του Ν. 3580/07, σας αναφέρουμε τα εξής:1. Αντιλαμβανόμενοι τους χρονικούς περιορισμούς που

έχουν τεθεί για την κατάρτιση και την ολοκλήρωση του Π.Π.Υ.Υ. 2011, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής μέχρι 31.01.2011.

2. Ειδικά για την κατάρτιση του Προγράμματος Προμήθειας Φαρμάκων θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής: Για την κατάρτιση του σχετικού Προγράμματος παρακα-

λούνται τα Τμήματα Πληροφορικής και Προμηθειών να συνδράμουν στο έργο των φαρμακείων.

Όποιος φορέας διαθέτει μηχανογραφημένο φαρμακείο, θα πρέπει να λάβει υπόψη του, για την κατάρτιση του Π.Π.Υ.Υ. 2011, τις αναλώσεις της Χρήσης 2010.

Όποιος φορέας δε διαθέτει μηχανογραφημένο φαρμα-κείο, θα πρέπει να λάβει υπόψη του, για την κατάρτιση του Π.Π.Υ.Υ. 2011, τις αναλώσεις του τελευταίου διμήνου της Χρήσης 2010, με σχετική αναγωγή στο έτος.

Για τη διευκόλυνσή σας, έχει αποσταλεί από την Υπη-ρεσία μας στην Πανελλήνια Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο που περι-λαμβάνει τις τρέχουσες νοσοκομειακές τιμές ανά φαρ-μακευτικό σκεύασμα.

Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα αναφέρονται στο 5ο και 6ο σχε-τικό έγγραφό μας.Παρακαλούμε για δικές σας άμεσες ενέργειες.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αικατερίνη Καστανιώτη

Η Ε.Π.Υ. δίνει παράταση μέχρι 31.01.2011 για την κατάρτιση και την ολοκλήρωση Π.Π.Υ.Υ. 2011.

Συμπληρωματικές οδηγίες για τις προμήθειες φαρμάκων 2011

Page 21: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Αθήνα, 17.02.2011Αρ. πρωτ.: 2715

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΤαχ. Δ/νση: Ζαχάρωφ 3, 115 21, ΑθήναΤηλέφωνο: 213 2010581, Fax: 2106459919

Προς: - Διοικητές Υ.Πε. (με ευθύνη σας να ενημερώσετε όλους

τους φορείς εποπτείας σας)- Διοικητές ή Προέδρους λοιπών φορέων του άρθρου 9 παρ.

1 του Ν. 3580/07 (με ηλεκ. ταχυδρομείο & τηλεομοιοτυπία)

Θέμα: «Τρόπος υποβολής των προμηθειών νοσοκομειακού φαρμάκου για το Πρόγραμμα Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας (Π.Π.Υ.Υ.), Οικονομικού Έτους 2011, των νομικών προσώπων του άρθρου 9 παρ. 1 του Ν. 3580/07 – Συμπληρωματικές οδηγίες»

Σχετ.:1. Οι διατάξεις του ν. 3580/07.2. Οι διατάξεις του v. 3846/10, άρθρο 24.3. Οι διατάξεις του ν. 3867/10, άρθρο 27.4. Οι διατάξεις του ν. 3868/10.5. Το υπ’ αριθμ. 15677/22.12.2010 έγγραφό μας.6. Το ηλεκτρονικό μήνυμα της 11ης Ιανουαρίου 2011 για

την κατάρτιση του Προγράμματός μας, για την προμήθεια Φαρμάκων.

7. Το υπ’ αριθμ. 618/19.01.2011 έγγραφό μας.8. Το ηλεκτρονικό μήνυμα της 3ης Φεβρουαρίου 2011, για

τον τρόπο υποβολής των προμηθειών φαρμακευτικού υλικού για το Π.Π.Υ.Υ. 2011.

Σε συνέχεια του από 03/02/2011 εγγράφου μας ηλεκτρο-νικού ταχυδρομείου (8ο σχετικό) και ύστερα από μεγάλο αριθμό προφορικών ερωτήσεων και αιτημάτων τόσο στην υπηρεσία μας όσο και στη διαχειρίστρια εταιρεία του ηλε-κτρονικού προγράμματος για το «Π.Π.Υ.Υ. 2011-Φάρμακο»,

σε ό,τι αφορά την υποχρέωση υποβολής του barcode στον πίνακα xls που καταγράφετε και υποβάλλετε τις ανάγκες σε φάρμακα του φορέα σας για το 2011, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι φορείς που δεν γνωρίζουν την ανωτέ-ρω εγγραφή (barcode), θα μπορούν να την προμηθευτούν από την ανάρτηση της ιστοσελίδας μας (www.epromy.gr > Ενημέρωση > Πρότυπα έγγραφα Ε.Π.Υ. > Πίνακας φαρμά-κων εύρεσης barcode).Σημειώνεται ότι ο 9ψήφιος κωδικός αριθμός του Ε.Ο.Φ. συμπεριλαμβάνεται στον αριθμό barcode μαζί με τρία ψηφία που προηγούνται και ενός τελευταίου π.χ. 2802038301023.Στο συγκεκριμένο Πίνακα που αναρτήθηκε, εκτός της αντιστοιχίας κωδ. Ε.Ο.Φ. και barcode, περιλαμβάνεται και η τρέχουσα Νοσοκομειακή τιμή (χωρίς Φ.Π.Α.) της συσκευ-ασίας προς διευκόλυνσή σας σε ό,τι αφορά στον υπολογι-σμό της αξίας της αναγκαίας ποσότητας για το 2011.Επισημαίνουμε ότι στην υποβολή των στοιχείων στην πε-ρίπτωση υπολογισμού της αξίας θα πρέπει προστεθεί και η αξία του Φ.Π.Α. (6,5%), αφού το Π.Π.Υ.Υ. 2011 περιλαμ-βάνει και τον αναλογούντα Φ.Π.Α.Τις ίδιες πληροφορίες μπορείτε να τις αντλήσετε και από το «Παρατηρητήριο Τιμών» (τελευταία ανάρτηση) στην ιστοσελίδα μας.Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι στις στήλες του Πίνακα xls που σας ζητήθηκε να συμπληρώσετε με το 8ο σχετικό, στα παρα-κάτω πεδία μπορείτε να συμπληρώσετε μία από τις παρακά-τω επιλογές, όπως εσείς κρίνετε σκόπιμο. Το πεδίο «Τύπος διαγωνισμού» πρέπει να έχει μία από τις

τιμές regular, international, draft. Το πεδίο «Διαδικασία διαγωνισμού» πρέπει να έχει μία από

τις τιμές open lowest_price. Το πεδίο «Τρόπος κατακύρωσης» πρέπει να έχει μία από τις

τιμές closed best_offer.Οι παραπάνω απαιτήσεις προέρχονται από την ανάπτυξη του λογισμικού εφαρμογής και δεν αποτελούν δέσμευση.Επίσης, διευκρινίζεται ότι η βάση δεδομένων που αναπτύ-χθηκε στο λογισμικό αποτελείται από τις Νοσοκομειακές

Από την Ε.Π.Υ. εστάλη έγγραφο σχετικά με τον τρόπο υποβολής των προμηθειών νοσοκομειακών φαρμάκων για το Π.Π.Υ.Υ. 2011.

Τρόπος υποβολής των προμηθειών νοσοκομειακού φαρμάκου για το Π.Π.Υ.Υ.

Page 22: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

αναλώσεις του προηγούμενου έτους (2010) και είναι πι-θανόν κάποιο φάρμακο να μην είναι καταγεγραμμένο στη βάση δεδομένων που έχει αναπτυχθεί στο πρόγραμμα εφαρμογής. Στην περίπτωση αυτή (μόνο για τα φάρμακα που δεν γίνονται αποδεκτά από το σύστημα γιατί δεν υπάρ-χουν στη βάση δεδομένων του), μπορείτε να αποστείλετε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] και [email protected] τον ίδιο Πίνακα xls που χρησιμο-ποιείτε για την υποβολή του προγράμματος συμπληρωμέ-νο με επιπλέον στήλες για τον κωδ. Αριθμό του Ε.Ο.Φ., τον barcode αν τον γνωρίζετε, την επιστημονική ονομασία του

φαρμάκου, τη μορφή του, τη δραστική ουσία και την εται-ρεία κατασκευής του.Σε κάθε περίπτωση η συνολική αξία τόσο του φαρμακευ-τικού υλικού που εισαγάγατε (υποβάλατε) στο σύστημα όσο και αυτού που πιθανόν συμπληρωματικά να μας απο-στείλετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αθροιστικά δεν δύναται να ξεπερνά το ανώτερο ποσό προϋπολογισμού που προσδιορίστηκε για το φορέα σας.

Παρακαλούμε για δικές σας άμεσες ενέργειες.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αικατερίνη Καστανιώτη

Χολαργός, 18.11.2010Άρ. Πρωτ.: 78537

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 155 62 ΧολαργόςΔιεύθυνση: Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων Τμήμα: Ελέγχου ΚυκλοφορίαςΠληροφορίες: Φωσκολάκης ΧαράλαμποςΤηλέφωνο: 210 6507328

ΘΕΜΑ: Ταινία γνησιότητας φαρμακευτικών προϊόντων μεγάλου όγκου και φυσίγγων μικρού όγκου.

Μετά από ελέγχους που διενήργησε η Υπηρεσία μας διαπι-στώθηκε ότι διακινούνται φαρμακευτικά προϊόντα μεγάλου όγκου και φύσιγγες μικρού όγκου, στα οποία η επικόλληση της ταινίας γνησιότητας δεν είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία.Επισημαίνουμε ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα μεγάλου όγκου πρέπει να επικολλούν μια ταινία γνησιότητας σε κάθε χαρτοκιβώτιο συσκευασίας των φιαλών μεγάλου όγκου, και τα προϊόντα σε μορφή φυσίγγων μικρού όγκου που κυκλοφορούν σε πολλαπλή συσκευασία, θα φέρουν στην εξωτερική συσκευασία μία ταινία για κάθε δέκα φύ-

σιγγες. (Υπ. Αριθμ. Α.Π.ΔΥΓ3Α/145263/07 και Υπ. Αριθμ. ΔΥΓ3α/ΓΠ71525 αντίστοιχα).Εφιστούμε την προσοχή των παραγωγών των ανωτέρω προϊόντων, καθώς και των φαρμακοποιών των Νοσηλευ-τικών Ιδρυμάτων, Ιδιωτικών Κλινικών κλπ., δεδομένου ότι η μη εφαρμογή των διατάξεων σχετικών με την επικόλλη-ση ταινίας γνησιότητας έχει ως συνέπεια την επιβολή των από το νόμο προβλεπόμενων κυρώσεων.

Η ΑΝΑ/ΤΡΙΑ Δ/ΝΤΡΙΑ ΕΠΚΠ Κυριάκου Αθηνά

Σχετικά με την ταινία γνησιότητας σε φαρμακευτικά προϊόντα μεγάλου όγκου και φυσίγγων μικρού όγκου.

Ταινίες γνησιότητας

Ε.Ο.Φ.

Page 23: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Αθήνα, 27.12.2010Αριθ. Πρωτ. 88773

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός, www.eof.grΔιεύθυνση: Ελέγχου Παραγωγής & Κυκλοφορίας ΠροϊόντωνΤμήμα: Ελέγχου Κυκλοφορίας ΠροϊόντωνΠληροφορίες: Α. Ρομποτή Τηλ./Fax: 210 6507527 / 210 6549500 E-mail: [email protected]

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Θέμα: Διευκρινίσεις για τη επιστροφή ληξιπρόθεσμων και ληγμένων φαρμακευτικών προϊόντων

Έχοντας υπόψη:1) Τις διατάξεις του Ν. 1316/83 (ΦΕΚ Α΄ 3) όπως τροποποιή-

θηκε και ισχύει.2) Το Ν.Δ. 96/73 (ΦΕΚ Α΄ 172).3) Την ΚΥΑ ΔΥΓ3(α)/83657/2005 (ΦΕΚ Β΄ 59/2006).4) Το άρθρο 19 (παρ. 4) του Ν. 3204/2003.5) Την εγκύκλιο Ε.Ο.Φ. 66429/08-11-2005.

Εκδίδουμε την ακόλουθη διευκρινιστική - υπενθυμιστική εγκύκλιο: Μετά από κατάθεση στον Ε.Ο.Φ. αναφορών για μη τήρηση της νομοθεσίας περί επιστροφών ληξιπρό-θεσμων φαρμακευτικών προϊόντων, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα: Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 19 του Ν. 3204/ 2003 είναι υποχρεωτική με πρωτοβουλία του Κατόχου Άδειας Κυκλοφορίας η απόσυρση από τα φαρ-μακεία όλων ανεξαιρέτως των φαρμακευτικών προϊόντων που φέρουν ημερομηνία λήξεως και έχουν λήξει ή λήγουν εντός του τρέχοντος εξαμήνου κάθε έτους.Προκειμένου η υλοποίηση του ως άνω μέτρου να βρί-σκεται σε συμφωνία με τον τρόπο λειτουργίας της κάθε εμπλεκόμενης επιχείρησης σε όλη την έκταση της εφοδι-αστικής αλυσίδας, το πιστωτικό τιμολόγιο που εκδίδεται από τον Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας / Διανομέα ακολου-θεί υποχρεωτικά την αντίθετη φορά της διακίνησης του προϊόντος, μέσω των αυτών προσώπων (φυσικών ή νο-μικών), ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η γνησιότητα του προς επιστροφή προϊόντος και να αποφεύγονται κατα-

Διευκρινίσεις για την επιστροφή ληξιπρόθεσμων και ληγμένων φαρμακευτικών προϊόντων.

Ληξιπρόθεσμα και ληγμένα φαρμακευτικά προϊόντα

στρατηγήσεις δι’ «επιστροφής» προς άλλα των υπόχρεων προς απόσυρση προσώπων.Συνεπώς, το πιστωτικό τιμολόγιο που εκδίδεται από τον Κ.Α.Κ./Διανομέα απευθύνεται είτε προς το φαρμακείο είτε προς τη φαρμακαποθήκη, ανάλογα με την οδό διακίνη-σης που ακολουθήθηκε.Επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή εμπορική συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων που εμπλέκο-νται στη διακίνηση φαρμάκων περιλαμβάνει όρο για μη επιστροφή ληξιπρόθεσμων φαρμακευτικών προϊόντων, δεν αναιρεί την υποχρέωση για τήρηση της δημοσίας τάξεως διάταξης του άρθρου 11 παρ. 3 ν.δ. 96/73 όπως ισχύει, από τους συναλλασσόμενους και από τις αρμόδιες αρχές.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ο.Φ.Ι. Τούντας

Page 24: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Οι οδηγίες του Ε.Ο.Φ. θα αναρτώνται πλέον στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ.

Διακοπή αποστολής εγγράφων της ΔΕΠΚΠ με ταχυδρομείο /Οδηγίες για άμεση ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Φ.

Αρ. Πρωτ. 2908Αθήνα, 14.01.2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 155 62, Χολαργόςwww.eof.grΔιεύθυνση: Ελέγχου Παραγωγής & Κυκλοφορίας Προϊόντων (ΔΕΠΚΠ)Πληροφορίες: Δρ Β. Ρεβίθη, Δ/ντρια ΕΠΚΠe-mail: [email protected]

ΘΕΜΑ: Διακοπή αποστολής εγγράφων της ΔΕΠΚΠ με ταχυδρομείο οδηγίες για άμεση ενημέρωσημέσω της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Φ.

Η Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προ-ϊόντων (ΔΕΠΚΠ) του Ε.Ο.Φ. σας αποστέλλει μέχρι σήμερα τακτικά με το ταχυδρομείο όλες τις Αποφάσεις που αφο-ρούν στη λήψη μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δηλαδή Αποφάσεις Απαγόρευσης Διάθεσης και Διακίνη-σης, Ανακλήσεις Παρτίδων των διαφόρων κατηγοριών προϊόντων αρμοδιότητας Ε.Ο.Φ., ήτοι Φαρμάκων, Ιατρο-τεχνολογικών Προϊόντων, Καλλυντικών, Συμπληρωμάτων Διατροφής, Ειδικών Τροφίμων, Απολυμαντικών και άλλων Προϊόντων, σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης προϊόντος με ποιοτικά προβλήματα.Ήδη προ μερικών ετών, και με τη διεύρυνση της χρήσης της νέας τεχνολογίας, όλες αυτές οι Αποφάσεις αναρτώνται, στην αρχή δοκιμαστικά και από τις αρχές του 2010 συστηματικά, στην Ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ., προκειμένου να επιτυγχάνεται η επιθυμητή ευρεία δημοσιότητα. Πρόσφατα καθορίστηκε επίσημα η διαδικασία αυτή και ήδη τηρείται αυστηρά η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ των Αποφάσεων στην ιστοσελίδα, αμέσως μόλις υπογράφονται από τον Πρό-εδρο του Ε.Ο.Φ.Η ταχυδρομική αποστολή σε μεγάλο αριθμό αποδεκτών συ-νεχιζόταν βεβαίως μέχρι σήμερα, προκειμένου να διασφαλί-ζεται ότι η πληροφόρηση φτάνει και σε εμπλεκόμενους φο-ρείς και υπηρεσίες που δεν είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η συνεχής επέκταση όμως του Internet και η αύξηση των χρηστών και εντός των δημοσίων υπηρεσιών, των νοσοκο-

μείων κλπ. έχει ήδη τροποποιήσει σημαντικά και βελτιώσει τις δυνατότητες επικοινωνίας. Κατά συνέπεια εκτιμούμε ότι πλέον ήρθε η ώρα της πλήρους μετάβασης στη χρήση της νέας τεχνολογίας και της διακο-πής της αποστολής των εγγράφων αυτών, τόσο για λόγους ουσίας, ταχύτητας και αμεσότητας πληροφόρησης, όσο και για περιβαλλοντικούς, για λόγους εξοικονόμησης χαρτιού αλλά και ανθρωπίνων πόρων που αναλίσκονται στην όλη διακίνηση, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο προσπάθειας περικοπής δαπανών. Σημειώνουμε επιπλέον ότι αρκετοί από τους Αποδέκτες των εγγράφων μας είχαν επανειλημμένα ζη-τήσει να διακόψουμε την ταχυδρομική αποστολή, θεωρώ-ντας ότι καλύπτονται από την ηλεκτρονική ενημέρωση. Με την παρούσα Επιστολή, η Δ/νση ΕΠΚΠ του Ε.Ο.Φ. γνωρίζει σε όλους τους Αποδέκτες των εγγράφων της ότι διακόπτεται άμεσα η ταχυδρομική αποστολή όλων των ως άνω αποφά-σεων. Όλες οι ανωτέρω Αποφάσεις θα αναρτώνται αμέσως μετά την υπογραφή και έκδοσή τους στο πεδίο «ΑΝΑΚΛΗ-ΣΕΙΣ» της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Φ. (www.eof.gr), στην αντί-στοιχη κατηγορία προϊόντων. Σημειώνουμε ότι στην Αρχική Σελίδα του Ε.Ο.Φ. αναρτώνται και όλα τα εκδιδόμενα Δελτία Τύπου. Προς τούτο, σας καλούμε να επισκέπτεσθε τακτικά, ει δυνα-τόν σε καθημερινή βάση, την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ. προκει-μένου να ενημερώνεστε για όλες τις Αποφάσεις Ανακλήσε-ων και τα Δελτία Τύπου που εκδίδει η ΔΕΠΚΠ. Εξυπακούεται ότι σε ιδιαίτερες και ειδικές περιπτώσεις θα γίνεται και πάλι χρήση της ταχυδρομικής αποστολής των Αποφάσεων αυ-τών, εφόσον απαιτείται. Επιπλέον σημειώνουμε ότι οι Αποφάσεις αυτές πάντοτε απο-στέλλονται τόσο με FAX όσο και ταχυδρομικά ΜΕ ΑΠΟΔΕΙ-ΞΗ στις εταιρείες-κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων, αποκλειστικούς αντιπροσώπους και διακινητές Ι/Π κλπ., που είναι υπόχρεοι να αποσύρουν τα προϊόντα τους από την αγορά. Θα εκτιμήσουμε τα σχόλιά σας και τις προτάσεις σας για περαιτέρω βελτίωση του νέου αυτού συστήματος στο e-mail: [email protected].

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ο.Φ.Ι. Τούντας

νόμοι - εγκύκλιοινόμοι - εγκύκλιοι

Page 25: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα, ο Ε.Ο.Φ. πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011, την 3η κατά σειρά συνάντηση με τους Εκπροσώ-πους των Φορέων Παραγωγής και Διακίνησης των Φαρ-μάκων προκειμένου να συζητηθούν τα επιπρόσθετα μέ-τρα που θα πρέπει να ληφθούν.Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που αναπτύχθηκαν, ο Ε.Ο.Φ. θα προχωρήσει στα εξής μέτρα:1. Ο Ε.Ο.Φ. εξετάζει ήδη τα προϊόντα που παρουσιάζουν ελ-

λείψεις και θα προχωρήσει άμεσα στην Απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών τους για όσο διάστημα απαιτείται.

2. Θα προμηθεύσει όλα τα φαρμακεία της χώρας με ειδικό έντυπο καταγραφής των ελλείψεων, το οποίο θα αποστέλ-λεται στον Ε.Ο.Φ. για όποιο συνταγογραφούμενο φάρμακο παρουσιάζεται έλλειψη για περισσότερο από πέντε μέρες.

3. Με βάση τις αναφορές ελλείψεων που θα κατατίθενται, ο Ε.Ο.Φ. θα διενεργεί άμεσα ελέγχους προς την προμηθεύ-τρια εταιρεία και τις φαρμακαποθήκες.

4. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται για τα φάρμακα αυτά

ότι εξάγονται με παράλληλες εξαγωγές, ο Ε.Ο.Φ. θα προβαί-νει σε απαγόρευση εξαγωγών για όσο διάστημα απαιτείται.

5. Στις περιπτώσεις που οι εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες δεν εξασφαλίζουν την επάρκεια της αγοράς, τόσο στα φάρμακα της Απαγόρευσης όσο και στα υπόλοιπα, παρά τις υποδείξεις του Ε.Ο.Φ., θα επιβάλλονται χρηματικά πρό-στιμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

6. Για τα φάρμακα που παρουσιάζονται ελλείψεις, οι φαρ-μακαποθήκες θα κοινοποιούν στον Ε.Ο.Φ. τα αποθέματά τους, τα οποία θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ. προς ενημέρωση των φαρμακείων.

7. Ο Ε.Ο.Φ. θα ενημερώσει για τις ελλείψεις την αρμόδια Διεύ-θυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, εάν χρειαστεί, θα παρα-πέμψει τις υπόλογες εταιρείες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

8. Τέλος, ο Ε.Ο.Φ. έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για την ηλεκτρονική καταγραφή της ταινίας γνησιότητας σε όλο το φάσμα της διακίνησης του φαρμάκου, ώστε να μπορεί, εντός του 2011, να έχει μια αξιόπιστη και συνεχή αξιολό-γηση της αγοράς του φαρμάκου. Γραφείο Προέδρου

Δελτίο τύπου για τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Ε.Ο.Φ. με τους αρμόδιους φορείς στις 20.01.2011 για την παραγωγή και διακίνηση των φαρμάκων.

Ελλείψεις σε φάρμακα

Χολαργός, 09.02.2011Αρ. Πρωτ.: 10176

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡATIΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός, wvw.eof.grΔιεύθυνση: Φαρμακευτικών Μελετών & Έρευνας Τμήμα: Ανεπιθύμητων Ενεργειών, Προϊστάμενη: Γ. Τερζή Πληροφ.: Λ. Κληρονόμος, Τηλ.: 213 2040547 Fax: 210 6549585

Θέμα: Ενημερωτική επιστολή σχετικά με τα σκιαγραφικά που περιέχουν γαδολίνιο (GdCA) και τον κίνδυνο Νεφρογενούς Συστηματικής Ίνωσης (NSF)

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από τον Ευ-ρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων των σκιαγραφικών που πε-

ριέχουν γαδολίνιο (GdCA) σχετικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης Νεφρογενούς Συστηματικής Ίνωσης, παρακαλούμε βρείτε συνημμένη την ενημερωτική επιστολή που απευθύνεται στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας. Η επιστολή έχει αναρτηθεί και στη δικτυακή πύλη του Ε.Ο.Φ. (www.eof.gr).Παρακαλούμε να ενημερωθούν τα μέλη όλων των επιστημο-νικών εταιρειών, να αναρτηθεί η επιστολή στις ιστοσελίδες τους και, εφόσον εκδίδουν περιοδικό, να καταχωρίσουν το ζήτημα στην προσεχή έκδοσή του.Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την πολύτιμη συνεργασία.

Με τιμή,

Μιράντα Σιούτη MD PhD Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμακευτικών

Μελετών και Έρευνας

Ενημερωτική επιστολή του Ε.Ο.Φ. για τα σκιαγραφικά που περιέχουν γαδολίνιο.

Σκιαγραφικά με γαδολίνιο

νόμοι - εγκύκλιοινόμοι - εγκύκλιοι

Page 26: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Το ΙΚΑ στέλνει απόφαση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων από τις 01-12-2010.

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Αθήνα, 27.10.2010Αριθ. Πρωτ. Γ55/809

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ / ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑ-ΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝΔΙΟΙΚΗΣΗ / ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ / ΔΙΕΥ-ΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ / ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΦΑΡ-ΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 16, 10241, ΑθήναΠληροφορίες: Χ. Κανή, Τηλ.: 210 5213699, Fax: 210 5221649

ΠΡΟΣ:1. Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ2. Περιφερειακά και Τοπικά Υποκ/τα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Υγειονομικές

& Φαρμακευτικές Υπηρεσίες)3. Νοσοκομεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ4. Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο 5. Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

6. Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά 7. Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

ΘΕΜΑ: «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε συνέχεια του έργου της Αυτοματοποιημέ-νης Διαχείρισης Συνταγών που αφορά στη διαχείριση και στον πλήρη έλεγχο των υποβαλλόμενων συνταγών και με γνώμονα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρε-χόμενων υπηρεσιών, καθώς και την ποιότητα της παρεχόμε-νης φαρμακευτικής φροντίδας, προχωρά στην πανελλαδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του από 01.12.2010.Απαραίτητες προϋποθέσεις που αφορούν σε φαρμακοποιούς και ιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την υλοποίηση του ανωτέρω στόχου είναι οι κάτωθι: Προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ο

οποίος συνίσταται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν εκτυπωτή και μία ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφη-σης ως χρήστες. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και τα απαραίτητα βήματα για την εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και οι οδηγί-ες χρήσης της εφαρμογής βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.e-syntagografisi.gr/, από 20.09.2010. Το σύστημα δέχεται εγγραφές από τη δημοσίευση του παρόντος εγγράφου μέχρι την έναρξη της εφαρμογής 31.11.2010.

Έλεγχος θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας και καταχώρη-σης χορηγούμενων φαρμάκων.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια, είναι στη διάθεσή σας όλο το 24ωρο το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης 11131 της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να απαντά στα ερωτήμα-τα που έχετε και να επιλύει προβλήματα που προκύπτουν κατά τη χρήση της εφαρμογής.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Γ. Αξιωτάκη

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜΡ. Σπυρόπουλος

ΙΚΑ - ΟΑΕΕ

Page 27: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Αθήνα, 20.12.2010Αριθ. Πρωτ. Γ55/816

ΔΙΟΙΚΗΣΗΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡ-ΜΑΚΕΥΤΙΚΗ / ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙ-ΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ / Αγ. Κων/νου 16, 10241-ΑΘΗΝΑΠληροφορίες: Ε. Αλεξοπούλου, τηλ.: 210 5213670fax: 210 5221649

ΠΡΟΣ:1. Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ2. Περιφερειακά και Τοπικά Υποκ/τα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Υγειονομικές και Φαρμακευτικές Υπηρεσίες)3. Νοσοκομεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ4. Υγειονομικές Περιφέρειες, Υ.ΠΕ.

ΘΕΜΑ: «Παροχή διευκρινίσεων που αφορούν στη θεώρηση συνταγών»

Σχετικά: 1. Έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου Γ55/810/29.10.2010

της Φαρμακευτικής Διεύθυνσης2. Έγγραφό μας υπ’ αριθμ. Γ55/531/14.09.20063. Έγγραφό μας υπ’ αριθμ. Γ55/530/04.09.2006

Με το υπ’ αριθμ. Γ55/810/29.10.2010 έγγραφο αναφέραμε ότι καταργείται η θεώρηση σε εκείνες τις περιπτώσεις οι

οποίες είχαν καθιερωθεί με εσωτερικές αποφάσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι οποίες αφορούσαν σε συνταγές με φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης και εμβόλια απευαισθητο-ποίησης (ανωτέρω σχετικά έγγραφα 2) και 3) προκειμένου το Ίδρυμα να συμβαδίσει με την κείμενη νομοθεσία. Με το παρόν διευκρινίζεται ότι η θεώρηση των συνταγών των οποίων το κόστος ξεπερνά τα 150,00 ευρώ καθιερώθηκε με το Ν. 3846/2010 και ισχύει για όλες τις συνταγές που υπερβαίνουν το εν λόγω ποσό, ανεξάρτητα από το είδος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.Διευκρινίζουμε ακόμη τα εξής: Οι συνταγές κλινικών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Αριθμός τυποποίησης

εντύπου: 120104003) δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του Ν. 3846/2010 και, ως εκ τούτου, δεν απαιτούν θεώρη-ση από ελεγκτή ιατρό στις περιπτώσεις που το κόστος τους ξεπερνά τα 150,00 ευρώ.

Τα εμβόλια είναι ανοσολογικά φάρμακα και η συνταγο-γράφησή τους διέπεται από τους κανόνες συνταγογραφίας που έχουν ορισθεί από την κείμενη νομοθεσία. Σύμφωνα με την ΔΥΓ3(α)/83657 απόφαση (ΦΕΚ 59/Β/24.01.2006), άρθρο 2 παράγραφος 3, ανοσολογικό φάρμακο είναι «κάθε φάρμακο που συνίσταται σε εμβόλια, τοξίνες, ορούς ή αλ-λεργιογόνα προϊόντα».

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ε. Αντωνοπούλου

Παροχή διευκρινίσεων που αφορούν τη θεώρηση συνταγών που ξεπερνούν τα 150€

Θεώρηση συνταγών άνω των 150€

Αθήνα, 13.12.2010ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. ΔΙΠΑΣΘ/Φ 60/116/125434

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ο.Α.Ε.Ε. / ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΝΟΣ. & ΕΞΩΝ. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ / ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 05, 104 31 ΑΘΗΝΑ

ΠΛΗΡ.: ΑΛ. ΓΚΙΓΚΙΛΟΥ, ΤΗΛ.: 210 5274413FAX: 210 5234435

ΠΡΟΣ: 1) ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Α’ 2) ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΟΑΕΕ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 107ΘΕΜΑ: «Σχετικά με ανώτατες αποδιδόμενες τιμές υλικών σε Κρατικά Νοσοκομεία και Ιδιωτικές Κλινικές, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών»

Ο ΟΑΕΕ εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με τις ανώτατες τιμές υλικών σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών: www.epromy.gr

Aνώτατες αποδιδόμενες τιμές υλικών σε Κρατικά Νοσοκομεία και Ιδιωτικές Κλινικές

Page 28: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Χαλάνδρι, 04.01.2011

Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)Λ. Κηφισίας 280 & Αγρινίου 3, 152 32 Χαλάνδρι, ΑθήναΤηλ.: 210 6891101 – Fax: 210 6891060www.sfee.gr

Προς τον Αξιότιμο Καθ. Ι. ΤούνταΠρόεδρο Ε.Ο.Φ.

Κοιν: κα Μ. Σκουρολιάκου, Αντιπρόεδρο Ε.Ο.Φ.

Αξιότιμε κύριε Τούντα,

Στο δελτίο τύπου που εκδώσατε ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία του Ε.Ο.Φ. για τη διαμόρφωση πρωτοκόλ-λων συνταγογράφησης, είδαμε θετικά την πρόθεσή σας

να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπέρμετρης και λαθεμέ-νης συνταγογράφησης.Στα πλαίσια της αρωγής του ΣΦΕΕ σε κάθε προσπάθεια εξορ-θολογισμού της χρήσης φαρμάκων με στόχο τόσο την προστα-σία της δημόσιας υγείας όσο και της συγκράτησης των δαπα-νών, εκφράζουμε τις απόψεις μας για τα εν λόγω πρωτόκολλα: Είναι χρήσιμο να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια σύνταξης των

πρωτοκόλλων, καθώς και η μεθοδολογία που ακολουθείται. Πρέπει να βασίζονται σε έγκριτες ευρωπαϊκές οδηγίες

και να εξεταστούν από τις ελληνικές επιστημονικές εται-ρείες που αναγνωρίζονται από το ΚΕ.Σ.Υ..

Είναι δόκιμο να αναφέρονται σε θεραπευτικές κατηγορί-ες με την προτροπή χορήγησης φαρμάκων που έχουν τις εγκεκριμένες ενδείξεις στην Ελλάδα.

Επιστολή ΣΦΕΕ προς Ε.Ο.Φ. για την πρωτοβουλία διαμόρφωσης πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

Πρωτόκολλα συνταγογράφησης Ε.Ο.Φ.

1. Με τις αρ. 44 & 102/2008, 9, 10, 19, 35 & 36/2010 εγκυ-κλίους του Οργανισμού που εκδόθηκαν ύστερα από σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ και στα πλαίσια της προσπάθειας για την περιστολή των δαπανών Υγεί-ας, καθορίστηκαν ανώτατες τιμές υλικών επεμβάσεων σε Κρατικά Νοσοκομεία και Ιδιωτικές Κλινικές.

2. Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με το αρ. πρωτ. Φ. 80000/οικ. 20436/2382/03.08.2010 έγγραφό του μας γνωστοποίησε ότι κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 24 του Ν. 3846/2010 έχει δημιουργηθεί βάση δεδομένων πα-ρατηρητηρίου τιμών για τον έλεγχο των τιμών όλων των ειδών του άρθρου 10 του Ν. 3580/2007, με βάση τις τιμές των χωρών της Ε.Ε., η οποία τηρείται στην ιστοσελίδα: www.epromy.gr.

Επίσης με το αρ. πρωτ. Φ. 80000/28652/3316/04.11.2010 νεότερο έγγραφό του το Υπουργείο μας έκανε γνωστό ότι και για τα υλικά που ανήκουν στις κατηγορίες: α) φίλτρων τεχνητού νεφρού β) συστημάτων περιτοναϊκής κάθαρσης γ) οστομικών υλικών και δ) επιθεμάτων, για την απόδοση των σχετικών δαπανών, πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά υπόψη οι τιμές που αναφέρονται στη βάση δεδομένων του παρατηρητηρίου.Κατόπιν των ανωτέρω επισημαίνονται τα ακόλουθα: Οι τιμές που αναγράφονται στο παρατηρητήριο ισχύουν

εφόσον δεν υπερβαίνουν τις τιμές που έχουν καθοριστεί με βάση τις σχετικές εγκυκλίους του Οργανισμού.

Για υλικά που ο Οργανισμός μας δεν έχει καθορίσει ανώτα-τη τιμή ισχύουν οι τιμές παρατηρητηρίου.

Τα τιμολόγια των υλικών θα εκδίδονται σύμφωνα με τις τι-μές που αναγράφονται στο παρατηρητήριο κατά την ημε-ρομηνία έκδοσής τους.

Για τη διευκόλυνση του ελέγχου εκ μέρους των αρμοδί-ων υπηρεσιών του Οργανισμού, θα εκτυπώνεται και θα επισυνάπτεται του τιμολογίου η αντίστοιχη σελίδα από το παρατηρητήριο, από την οποία θα προκύπτει το κό-στος του χρησιμοποιηθέντος υλικού/υλικών τη συγκε-κριμένη ημερομηνία.

Ο αύξων αριθμός που αντιστοιχεί σε κάθε υλικό του πα-ρατηρητηρίου θα αναγράφεται τόσο στη γνωμάτευση της Κλινικής ή του Νοσοκομείου για τη χρήση υλικών όσο και στο τιμολόγιο.

Με ευθύνη των Πρ/νων των Τμ. Περίθαλψης των Περ/κών Δ/νσεων του ΟΑΕΕ, να ενημερωθούν σχετικά όλα τα Κρατικά Νοσοκομεία και Ιδιωτικές συμβεβλημένες Κλινικές της αρ-μοδιότητάς τους.

Παρακαλούμε για την εφαρμογή της παρούσας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Ι. ΜΑΡΙΑ

ΣΦΕΕ

Page 29: Pefni 18 December February 2011

νόμοι - εγκύκλιοι

Χαλάνδρι, 10.01.2011Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)Λ. Κηφισίας 280 & Αγρινίου 3, 152 32 Χαλάνδρι, ΑθήναΤηλ. 210 6891101, Fax: 210 6891060, www.sfee.gr

Προς τον Αξιότιμο Καθηγητή Ι. ΤούνταΠρόεδρο Ε.Ο.Φ.

Κοιν.: κα Μ. Σκουρολιάκου, Αντιπρόεδρο Ε.Ο.Φ.κ. Ν. Πολύζο, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. από 01.01.2011

Αξιότιμε κύριε Τούντα,

Σχετικά με το από 16.12.2010 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα κ. Ν. Πολύζου για την εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. από 01.01.2011, σας υπενθυμίζουμε τα εξής: Όπως αναφέρουμε στην από 17.11.2010 επιστολή μας, για την αλλαγή συσκευασίας απαιτούνται 8-15 μήνες και τρεις επιπλέον μήνες για να εγκριθεί η τιμή της νέας συσκευασίας.Ο ΣΦΕΕ στηρίζει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για τον εξορθολογισμό και τη μείωση της δαπάνης των ασφαλιστι-κών ταμείων. Θέλουμε όμως να επισημάνουμε ότι για να έχει ουσιαστική απόδοση η εφαρμογή νοσοκομειακών συσκευ-ασιών, θα πρέπει να εφαρμοσθεί μόνο στα φάρμακα που έχουν σημαντικό όγκο πωλήσεων στα νοσοκομεία.

Ως εκ τούτου, ζητούμε να επανεξετασθούν οι κατηγορίες φαρμάκων για τις οποίες θα εφαρμοσθεί νοσοκομειακή συ-σκευασία και να διασαφηνιστούν τα κριτήρια επιλογής των κατηγοριών φαρμάκων στις οποίες θα δοθεί άμεση προτε-ραιότητα, καθώς και των φαρμάκων που ο Ε.Ο.Φ. επιθυμεί να έχουν άμεσα νοσοκομειακή συσκευασία.

Με εκτίμηση

Φώτης Μαγγαλούσης Κατερίνα Καρέλλα Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ

Διονύσιος ΦιλιώτηςΠρόεδρος ΣΦΕΕ

Παράταση της προθεσμίας για την αλλαγή συσκευασίας και την εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας ζητάει το ΣΦΕΕ.

Εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. από 01.01.2011

Για κάθε θεραπευτική κατηγορία να αναφέρεται αγωγή οξείας φάσης, θεραπεία συντήρησης ή χρόνια θεραπεία, να ορίζεται φαρμακευτική αγωγή πρώτης και δεύτερης γραμμής, καθώς και εναλλακτικές θεραπείες.

Σε περίπτωση αναφοράς συγκεκριμένων φαρμάκων, κάθε φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα που έχει έγκριση Ε.Ο.Φ. να περιλαμβάνεται σύμφωνα με την ένδειξή του.

Τακτική ανανέωση των πρωτοκόλλων (π.χ. ανά 3 μήνες) είναι αναγκαία προκειμένου να παραμείνουν επικαιρο-ποιημένα επιστημονικά και να συμπεριλαμβάνουν νέα φάρμακα που λαμβάνουν έγκριση.

Πριν από την επίσημη υιοθέτησή τους προτείνουμε να γνωστοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς και να δοθεί χρόνος για τυχόν επισημάνσεις.

Η προσέγγιση του κόστους ενέχει κίνδυνο σφάλματος λόγω της ρευστότητας των δεδομένων που το επηρεάζουν (συνεχείς ανακοστολογήσεις, διαφορετικές οδηγίες ανά ασφαλιστικό φορέα κ.ά.).

Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο να καταρτισθούν παράλ-ληλα και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα διότι μόνο έτσι θα επι-τευχθεί ο στόχος της συγκράτησης των δαπανών υγείας και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Με εκτίμηση

Κατερίνα Καρέλλα Γιώργος Κατζουράκης

Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ

Page 30: Pefni 18 December February 2011

θέσεις - παρεμβάσεις

Αίτημα για προγράμματα εκπαίδευσης βοηθών φαρμακείου

Αθήνα 21.12.2010Αρ. πρωτ.: 267

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ / Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣΚα Παρασκευοπούλου Παναγιώτα

Κυρία Παρασκευοπούλου,

Όπως γνωρίζετε τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομεί-ων του Ε.Σ.Υ. αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης τόσο σε φαρμακοποιούς όσο και σε βοηθούς φαρμακείου. Θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για τα φαρμακεία των νοσοκομείων να έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν και βοηθούς φαρμακείου είτε για τα ετήσια είτε για τα διετή προγράμματα εκπαίδευσης, για τα οποία υποχρεούνται σε πρακτική άσκηση.

Την παραπάνω διαδικασία την έχουν κατοχυρώσει τα νοσο-κομεία των Ενόπλων Δυνάμεων και θεωρούμε σκόπιμο να επεκταθεί και στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Και με δεδομένο ότι στα φαρμακεία των νοσοκομείων κάνουν υποχρεωτική άσκηση οι επί πτυχίω φοιτητές της φαρμακευτικής, θεωρού-με ότι από πλευράς επάρκειας μπορούν να εκπαιδευτούν και οι βοηθοί φαρμακείου.Για τους παραπάνω λόγους, σας προτείνουμε να προωθήσε-τε διάταξη ως εξής: «Στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. μπορούν να κάνουν την υποχρεωτική κατά νόμο άσκηση για την απόκτη-ση εμπειρίας οι σπουδαστές Τ.Ε.Ε., ΙΕΚ Δημόσιων και Ιδιωτι-κών για την απόκτηση τίτλου βοηθού φαρμακείου.»

Με τιμή

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ειρήνη Τσικαλάκη, MSc Δέσποινα Μακριδάκη, MSc

Αντίδραση στην ένταξη των φαρμάκων στο Πρόγραμμα Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας του 2011

Αθήνα 17.01.2011 Αρ. πρωτ.: 270

Προς: την κ. Καστανιώτη, Πρόεδρο της Ε.Π.Υ.

Θέμα: Ένταξη των φαρμάκων στο Π.Π.Υ.Υ. του 2011

Σχετ. εγκύκλιος Ε.Π.Υ., 11.01.2011, αρ. πρωτ. Δ.Υ.

Κυρία Πρόεδρε,

Την Παρασκευή 14.01.2011, λάβαμε την ως άνω εγκύκλιό σας περί «Κατάρτισης Προγράμματος Προμηθειών Φαρ-μάκων, Οικον. Έτους 2011», ημερομηνία πολύ μεταγενέ-στερη της καταχώρησης αναγκών των φορέων.Πέραν όμως αυτού και αφού πλοηγηθήκαμε στην ιστοσε-λίδα σας με το ειδικό πρόγραμμα και τους σχετικούς πίνα-κες των φαρμάκων, σας ενημερώνουμε ότι: 1. Στους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων είναι απολύ-

τως άγνωστες οι λογιστικές διαδικασίες που ακολου-θούν τα γραφεία προμηθειών, αλλά και πέραν πάσης αρμοδιότητας του φαρμακευτικού τμήματος.

2. Προκειμένου οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων να αναλάβουν τη συμπλήρωση του πίνακα με οποιοδήπο-

τε τρόπο, απαιτείται στοιχειώδης εκπαίδευση και υπο-στήριξη από προσωπικό λογιστηρίων.

3. Η μέχρι σήμερα διαχειριστική εργασία του φαρμα-κείου περιορίζεται σε παρακολούθηση αποθήκης και υποστηρίζεται από συγκεκριμένα μηχανογραφικά συ-στήματα, τα οποία έχουν καταχωρημένα τα φάρμακα με διαφορετική κωδικοποίηση. Σας ενημερώνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που διατίθεται επίσημα το συγκε-κριμένο αρχείο, στο οποίο πρέπει πρώτα να εντάξουμε τα φάρμακα που κινούμε σε κάθε νοσοκομείο και μετά να κάνουμε τον προγραμματισμό του επόμενου έτους, εργασία που απαιτεί χρόνο και συνεργασία φαρμακο-ποιών και μηχανογράφησης του κάθε νοσοκομείου.

4. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 πολλά φαρμακεία νοσοκομείων υποχρεώθηκαν από το Υπουργείο να αλλάξουν μηχανογραφικό σύστη-μα, γεγονός που έχει επιφέρει ανυπέρβλητες δυσκολίες ακόμη και στις ετήσιες απογραφές.

5. Και τελευταίο αλλά σημαντικότερο όλων είναι ότι τα περισσότερα νοσοκομεία υποστηρίζονται από έναν (1) φαρμακοποιό (και αρκετά από κανένα) και με δεδομέ-νη την «προθυμία» των Διοικητών των νοσοκομείων να

Page 31: Pefni 18 December February 2011

θέσεις - παρεμβάσεις

αναθέσουν τις τελευταίες εβδομάδες και την παρακο-λούθηση των υλικών στα φαρμακεία (μετά την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Πολύζου, για την οποία είχαμε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή μας), οι εργασίες των προμηθειών των φαρμάκων που μας αναθέτετε είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Κυρία Πρόεδρε, Δεν μας έχει δοθεί ακόμη καμία διευκρίνιση από κανένα επίσημο φορέα ποια σπουδή μας επιβάλλει να εντάξουμε άμεσα τα φάρμακα στο Π.Π.Υ.Υ. Μήπως θα διαφοροποιη-θεί ο τρόπος προμήθειας, μήπως θα γίνουν διαγωνισμοί

και για ποια φάρμακα και με ποια διαδικασία; Και ποια θα πρέπει να είναι η προετοιμασία από πλευράς φαρμακείων νοσοκομείων για κάποιο νέο τρόπο προμήθειας; Σε κάθε περίπτωση σας ενημερώνουμε ότι με τις σημε-ρινές συνθήκες είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στο αίτημά σας.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ειρήνη Τσικαλάκη, MSc Δέσποινα Μακριδάκη, MSc

Αίτημα για ενιαία κατάταξη γενοσήμων - αντιγράφων ανά πρωτότυπο

Αρ. πρωτ.: 272

Προς: τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Φ. κ. Γ. Τούντα

ΘΕΜΑ: «Κατάταξη φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων σε πρωτότυπα (πατέντα σε ισχύ), πρωτότυπα (με ληγμένη πατέντα), Γενόσημα- Αντίγραφα»

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως και προφορικά σας ενημερώσαμε, το θέμα του προσδιορισμού των γενοσήμων - αντιγράφων ανά πρω-τότυπο δεν είναι δυνατόν να γίνει από τους φαρμακοποι-ούς των νοσοκομείων μεμονωμένα. Προκειμένου να υπάρχει ενιαία και έγκυρη κατάταξη γε-νοσήμων - αντιγράφων ανά πρωτότυπο, όπως και άμεση μετάταξη ενός πρωτοτύπου σε καθεστώς μη προστασίας,

αυτή θα πρέπει να γίνεται μόνον από τις υπηρεσίες του Ε.Ο.Φ.Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως:1. να αναλάβουν οι υπηρεσίες του Ε.Ο.Φ. αυτό το έργο

άμεσα και 2. να αποστέλλουν τους αντίστοιχους καταλόγους στην

Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ή και σε κάθε ένα νοσοκομείο3. να αναρτηθούν άμεσα στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ.Τα ανωτέρω είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωση των 3μηνιαίων αναφορών που ζητά το Υ.Υ.Κ.Α. για τους στό-χους του μνημονίου.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ειρήνη Τσικαλάκη, MSc Δέσποινα Μακριδάκη, MSc

Ενημέρωση των συναδέλφων για τον προϋπολογισμό του 2011Αθήνα, 28.01.2011

Αρ. πρωτ.: 277

Προς: τους συναδέλφους της Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο έχετε παραλάβει και αφορά τον προϋπολογισμό των φαρμάκων για το 2011, παρακαλώ να προβείτε στις παρακάτω ενέργειες:Ενημέρωση της διοίκησης (Διοικητής - Υπ/της) και σύ-σκεψη με την Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, την

Επιτροπή Φαρμάκων και την Πληροφορική, με σκοπό να ενημερωθούν για το νέο προϋπολογισμό του 2011 που αφορά το φάρμακο και ποιες περικοπές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι συνταγογραφούντες.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ειρήνη Τσικαλάκη, MSc Δέσποινα Μακριδάκη, MSc

Page 32: Pefni 18 December February 2011

θέσεις - παρεμβάσεις

Αίτημα της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. για συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Αθήνα 27.01.2011Αρ. πρωτ.: 278

Προς: Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδο

Θέμα: Αίτημα της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. για συνάντηση με τον κ. Υπουργό

Κύριε υπουργέ,

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και το υπό ψήφιση νο-μοσχέδιο και δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτή μια συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. μαζί σας, σας επισημαίνουμε τα εξής: Παρ’ όλες τις εγκυκλίους που έχουν αποσταλεί από εσάς και

την προκάτοχό σας υπουργό προς τις διοικήσεις των νοσο-κομείων για την ενίσχυση των φαρμακευτικών τμημάτων των νοσοκομείων, τίποτα ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Σε 15 νοσοκομεία της χώρας μας δεν υπηρετεί κανένας φαρμα-κοποιός, το τελευταίο εξάμηνο έχουν συνταξιοδοτηθεί 30 συνάδελφοι και μόλις τη προηγούμενη εβδομάδα ανέλα-βαν υπηρεσία 8 επικουρικοί φαρμακοποιοί σε 2 μόνο Υ.ΠΕ., χωρίς όμως προηγούμενη εμπειρία. Βοηθοί φαρμακείου ωστόσο δεν προσελήφθησαν ακόμη.

Η πρόσληψη βέβαια επικουρικών αποτελεί προσωρινή λύση. Παρ’ ό,τι συνεργάτες σας, με την ανάληψη των καθη-

κόντων σας, μας υποσχέθηκαν προφορικά ότι θα διεκπε-ραίωναν άμεσα το προεδρικό διάταγμα για την πρόσληψη μόνιμων νοσοκομειακών φαρμακοποιών, η ολοκλήρωση του εκκρεμεί ήδη από πενταετίας (σχετική τροπολογία επι-συνάπτεται). Δεν αποτελεί λύση δε η παράλληλη εργασία ενός φαρμακοποιού σε δύο ή και τρία νοσοκομεία για να καλύψει πάγιες ανάγκες τους.

Καταθέσατε ένα πολυνομοσχέδιο για το Υ.Υ.Κ.Α., στο οποίο οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είναι απόντες, παρά το σημαντικό ρόλο που έχουν στην παροχή ποιοτι-κών υπηρεσιών υγείας και την ιδιαίτερη συνδρομή τους στις τρέχουσες εξελίξεις και στις αυξημένες απαιτήσεις του μνημονίου.

Κύριε υπουργέ,

υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της υγείας αλλά έχουμε και προτάσεις και λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Εκφράζουμε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη να συναντηθούμε άμεσα μαζί σας για να τις καταθέσουμε.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ειρήνη Τσικαλάκη, MSc Δέσποινα Μακριδάκη, MSc

Καταγραφή προβλημάτων με το νέο σύστημα αρχειοθέτησης φαρμάκων

Αθήνα, 11.02.2011Αρ. πρωτ.: 281

Προς: Προς την πρόεδρο της Ε.Π.Υ., Κ. Καστανιώτη

Θέμα: Νέο σύστημα αρχειοθέτησης φαρμάκων

Κυρία Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα τα φαρμακεία των νοσοκομείων έχουν υποστεί καταιγισμό εγγράφων, εγκυκλίων και οδη-γιών σχετικά με την καθιέρωση ενιαίων συστημάτων κατα-χώρησης των φαρμάκων σε πρότυπα δείγματα ηλεκτρονι-κών εντύπων καθώς και σχετική συνεχή παρακολούθηση και αναφορά σε Ε.Π.Υ. και Υπουργείο για τις προμήθειες, τιμολογήσεις, καταχωρήσεις και διάθεση φαρμάκων.Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι:

1. Τα μηχανογραφικά συστήματα των νοσοκομείων ούτε όμοια είναι ούτε τηρούν κάποια ενιαία κωδικοποίηση, πράγμα που σας έχουμε κάνει γνωστό εδώ και πολύ και-ρό, όπως και έχουμε επιμείνει στο να βρεθεί η διαδικασία να υπάρξει ενιαίο σύστημα (όχι απαραίτητα νέο).

2. Η αδυναμία αυτή των μηχανογραφικών συστημάτων αντανακλάται στη συνολική λειτουργία των νοσοκο-μείων και ιδίως σε λογιστήρια, γραφεία προμηθειών και φαρμακεία, όπου στο κάθε νοσοκομείο έχει εγκαταστα-θεί επί χρόνια μια πάγια πρακτική προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κάθε μηχανογραφικού συστήματος.

3. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, παρ’ όλο που δεν έχουν την αρμοδιότητα, προσπαθούν να ανταποκρι-θούν στα αιτήματα των εγκυκλίων. Η πλειοψηφία όμως αδυνατεί να κατανοήσει βασικούς όρους –τόσο της

Page 33: Pefni 18 December February 2011

θέσεις - παρεμβάσεις

πληροφορικής όσο και της λογιστικής– στους οποίους αναφέρεστε κατά κόρον στα έγγραφά σας, με αποτέ-λεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις σας αλλά ακόμη, πολλές φορές, ούτε και να διατυπώσει την αδυναμία αυτή. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν σαφώς πώς να διαχειριστούν τις απαιτήσεις αυτές αλλά ούτε και εσείς έχετε μια πραγματική εικόνα της κατάστασης.

4. Υπάρχουν νοσοκομεία (κατά τις εκτιμήσεις μας πρόκει-ται για μονοψήφιο αριθμό) όπου όλες οι προϋποθέσεις ικανοποιούνται, δηλαδή το μηχανογραφικό σύστημα του νοσοκομείου μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, το τμήμα μηχανογράφησης του νοσοκο-μείου είναι άρτιο και πρόθυμο να βοηθήσει και τα λο-γιστήρια έχουν εξοικειωθεί. Αυτές οι περιπτώσεις δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

Αν υποθέσουμε ότι με κάποιο τρόπο μπορούμε να διευ-θετήσουμε τα παραπάνω προβλήματα και έρθουμε στην ουσία της δουλειάς που μας αναθέτετε, έχουμε να παρα-τηρήσουμε τα εξής:1. Δεν θα πρέπει να γίνεται από κάθε φαρμακείο νοσοκο-

μείου η ανάδειξη και αναφορά των γενοσήμων φαρμά-κων, παρά μόνο από τον Ε.Ο.Φ., ώστε η πληροφόρηση να είναι έγκυρη, ενιαία και να έχει συνεχή ανατροφοδό-τηση. Δηλαδή να αποστείλει ο Ε.Ο.Φ. την αντιστοίχιση και όλα τα νοσοκομεία να αναφέρονται σ’ αυτή. Σχετικό αίτημα έχουμε αποστείλει στον Ε.Ο.Φ. και αναμένουμε.

2. Το αρχείο της Ε.Π.Υ., όπως σας έχουμε επισημάνει και προφορικά, έχει λάθη, διπλοεγγραφές και παραλήψεις, οι οποίες παρ’ όλες τις επισημάνσεις δεν έχουν ακόμη διορ-θωθεί. Η μόνη λύση είναι να σας σταλούν σε αρχείο excel τα φάρμακα που διακινούνται σε κάθε νοσοκομείο με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες που υποστηρίζουν τα ΟΠΣΥ κάθε νοσοκομείου να αναλάβουν τη σχετική αντιστοίχιση κωδικών (barcode - κωδικό Ε.Ο.Φ. - ATC).

3. Τα έντυπα που μας διαβιβάζονται μέσω των διοικήσεών μας αναφέρονται σε διαγωνισμούς, όταν είναι γνωστό

ότι δεν γίνονται ακόμη διαγωνισμοί για την προμήθεια φαρμάκων. Αντίθετα γίνονται το τελευταίο διάστημα σε πολλά νοσοκομεία εκπτώσεις και δεν υπάρχει αντίστοι-χη πρόβλεψη στα έντυπα.

4. Σχετικά με το παρατηρητήριο τιμών και σε ό,τι αφορά στα φάρμακα, όπως γνωρίζετε τα νοσοκομεία μέχρι στιγμής προμηθεύονται φάρμακα στην επίσημη νοσο-κομειακή τιμή και άρα οι τιμές προμήθειας είναι ενιαίες. Τα διάφορα ποσοστά δεν έχουν αναγωγή σε συσκευα-σίες προμήθειας ούτε και είναι παντού τα ίδια.

5. Το σύστημα χορήγησης με ατομική συνταγή – ημερή-σια δόση είναι μεν υποχρεωτικό, αλλά ούτε τηρείται κα-θολικά στα νοσοκομεία λόγω αδυναμίας των φαρμακεί-ων (έλλειψη προσωπικού) ούτε υποστηρίζεται από όλα τα μηχανογραφικά συστήματα, όπως και η ηλεκτρονική on line συνταγογράφηση (ηλεκτρονικός ιατρικός φάκε-λος και e-νοσηλευτική κάρτα).

6. Τέλος το barcode δεν εμπεριέχεται στα περισσότερα μηχανογραφικά συστήματα και δεν αντιστοιχίζεται στην ατομική συνταγή - ημερήσια δόση.

Κυρία Πρόεδρε,

Επειδή ο σκοπός μας είναι κοινός και θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και επειδή κατα-νοούμε ότι και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας επι-βάλουν συνέπεια, για την οποία συμφωνούμε απολύτως, θεωρούμε σκόπιμο να γίνει μια ευρεία συνάντηση εργα-σίας με το Δ.Σ. της Π.Ε.Φ.Ν.Ι., ώστε να έχουμε και εμείς και εσείς μια σαφή εικόνα των δυνατοτήτων και των υποχρε-ώσεών μας. Επίσης θα πρέπει να γίνει σαφές για μια ακόμη φορά ότι οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων δεν μπορούν να επωμιστούν κάθε αδυναμία του συστήματος.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ειρήνη Τσικαλάκη, MSc Δέσποινα Μακριδάκη, MSc

Ενημέρωση συναδέλφων από την Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Στα φαρμακεία των νοσοκομείων κοινοποιούνται συνε-χώς έγγραφα, εγκύκλιοι και διατάξεις που μας αναθέτουν υποχρεώσεις, οι οποίες απαιτούν την ευρύτερη συνεργα-σία περισσότερων του ενός τμημάτων του νοσοκομείου (φαρμακείο, τμήματα πληροφορικής, προμηθειών και κί-νησης ασθενών) και οργανισμών εκτός του νοσοκομείου

(π.χ. εταιρείες συντήρησης ΟΠΣΥ, Ε.Ο.Φ. κ.ά.).Η παροχή οποιωνδήποτε πληροφοριών από τα φαρμα-κεία των νοσοκομείων δεν είναι εφικτή, αν δεν προηγηθεί η Εφαρμογή Ενιαίου Συστήματος Κωδικοποίησης για τα φάρμακα. Η Π.Ε.Φ.Ν.Ι. θεωρεί ότι πρωταρχικά θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Αρχείο Φαρμάκων στα νοσοκομεία,

Page 34: Pefni 18 December February 2011

θέσεις - παρεμβάσεις

όπου: α) Θα αξιοποιηθούν ο 9ψήφιος αριθμός, κωδικός του

Ε.Ο.Φ. (δηλαδή ο αριθμός του barcode του φαρμά-κου, πλην των τριών πρώτων και του ενός τελευταίου ψηφίων, π.χ. 2801234567890), ο κωδικός ATC (δηλα-δή, ο 7ψήφιος γραμματαριθμός που χαρακτηρίζει τη δραστική ουσία σε ένα ιδιοσκεύασμα φαρμάκου, π.χ. B01AB01) και ο γραμμωτός κωδικός barcode στις ται-νίες γνησιότητας του Ε.Ο.Φ.

β) Θα έχει διερευνηθεί η δυνατότητα ανάρτησης, ενημέ-ρωσης και εφαρμογής του ενιαίου αυτού αρχείου στα ήδη υφιστάμενα μηχανογραφικά συστήματα των νοσο-κομείων, ώστε κάθε ΟΠΣΥ νοσοκομείου να εμπεριέχει τους τρείς παραπάνω κωδικούς.

γ) Το ενιαίο αρχείο φαρμάκων θα είναι παραμετροποιημέ-

νο σε Πρωτότυπα-Γενόσημα-Θεραπευτικές Ομάδες από το μόνο αρμόδιο θεσμικά οργανισμό, δηλ. τον Ε.Ο.Φ.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, δεν μπορεί να είναι το κάθε φαρμακείο του κάθε νοσοκομείου αρμό-διο και υπεύθυνο, αλλά είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ κάθε εταιρείας συντήρησης ΟΠΣΥ, του τμήματος πληροφορικής, του φαρμακευτικού τμήματος και της Δι-οίκησης κάθε νοσοκομείου με θεσμούς και οργανισμούς, όπως π.χ. ο Ε.Ο.Φ.Η Π.Ε.Φ.Ν.Ι. υποστηρίζει και ελπίζει στην πραγματοποίηση του Ενιαίου Αρχείου Φαρμάκων, ώστε να γίνει δυνατή η ομογλωσσία στα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων της χώρας μας, αλλά επισημαίνει ότι η υποχρέωση καταχώρησης - αλλα-γής στοιχείων αφορά τις εταιρείες που υποστηρίζουν τα ΟΠΣΥ και τα τμήματα πληροφορικής.

Αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης των μελών της Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Αθήνα, 01.03.2011Αρ. πρωτ.: 288

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Στις 26.02.2011 στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των με-λών της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. - Ένωσης.Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν ικανοποιητική (περί-που 90 άτομα).Οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν για τα τρέχοντα θέματα, ενέργειες που έχουν γίνει και ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ. να εστιάσει στις ακόλουθες αποφάσεις:1. Απαίτηση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλ-

ληλεγγύης για την άμεση αναβάθμιση του ΟΠΣΥ και άμεση δέσμευση των εταιρειών που υποστηρίζουν αυτά τα ΟΠΣΥ στα νοσοκομεία για τη δημιουργία των απαραίτητων πλαισίων, ώστε να είναι δυνατή η έκδοση στοιχείων που διαρκώς απαιτούνται από την Ε.Π.Υ. και το ESY.net.

2. Επιτάχυνση έκδοσης καταλόγου πρωτοτύπων - γενοσή-μων από τον Ε.Ο.Φ.

3. Αποσαφήνιση της διαδικασίας προμηθειών των φαρ-μάκων στα νοσοκομεία.

4. Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης επι-κουρικών φαρμακοποιών και βοηθών φαρμακείου σε όλες τις Υ.ΠΕ. της χώρας.

5. Άμεση τροποποίηση του Π.Δ. 108/936. Επικαιροποίηση του καταστατικού της Π.Ε.Φ.Ν.Ι.7. Οργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου τον Ιούνιο 2011

στη Θεσσαλονίκη.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ειρήνη Τσικαλάκη, MSc Δέσποινα Μακριδάκη, MSc

Page 35: Pefni 18 December February 2011

αλληλογραφία συναδέλφων@

Προς Δ.Σ. της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. 24.06.2010

Αναγκάστηκα να σας γράψω για το έντονο πρόβλημα που μου έχει προκύψει στο νοσοκομείο Άμφισσας. Πρόκειται για τη διαδικασία προμήθειας του υγειονομικού που «ανήκει» στο φαρμακείο, παρόλο που στη συνάντησή μας στο 3ο σεμινάριο στην Πάτρα, την περασμένη Κυριακή, είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση.Όπως είναι ήδη γνωστό, μετά την εγκύκλιο της Ε.Π.Υ. για την προμήθεια του εξωσυμβατικού υλικού, χρειάζεται να ακολου-θηθεί νέα διαδικασία με ζήτηση προσφορών για να γίνει διαπραγμάτευση τιμών, κατόπιν να συλλεχθούν αυτά τα στοιχεία, να συμπληρωθεί μια φόρμα που έχει επισυναφθεί στις οδηγίες της Ε.Π.Υ., να σταλούν αυτά στις ανάλογες Δ.Υ.ΠΕ. (εδώ είναι η 5η Δ.Υ.ΠΕ.) και κατόπιν αυτές να τα προωθήσουν στην Ε.Π.Υ. προς έγκριση. Όπως προκύπτει, πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδι-κασία που μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις υλικού. Βέβαια, αν κάτι είναι επείγον, γίνεται η παραγγελία και στέλνεται αμέσως η φόρμα ανάλογα συμπληρωμένη προς την Ε.Π.Υ. για να την εγκρίνει...Εδώ λοιπόν καλείται το φαρμακείο –γνωρίζοντας πως δεν είναι αρμόδιο αλλά λόγω ελλιπούς προσωπικού– στο αντίστοιχο τμήμα προμηθειών να κάνει τη συλλογή προσφορών (που μέχρι τώρα ήδη έκανε και κατόπιν έστελνε σε κατάσταση στην Ε.Π.Υ. σύμφωνα με τον παλιό τρόπο), αλλά και να διαπραγματευθεί τις τιμές και τέλος να συμπληρώσει τις φόρμες με όλα τα στοιχεία για να τα στείλει ανάλογα στη ΔΥΕ ή στην Ε.Π.Υ. απευθείας.Ερωτήθηκα από τη διοίκηση πόσο προσωπικό έχω και η απάντησή μου ήταν: Δύο βοηθοί εκ των οποίων η μία είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς και δύο άτομα stage για τη γραμματειακή υποστήριξη (επιπλέον υπάρχει και μια τρίτη βοηθός που απουσιάζει με άδεια μητρότητας). Η διοίκηση θεωρεί πως είμαστε αρκετοί, οπότε μπορεί κά-ποιος να αναλάβει το κομμάτι αυτό της προμήθειας βοηθώντας έτσι και το τμήμα προμηθειών.Αναρωτιέμαι λοιπόν κατά πόσο είναι πρέπον να αποδυναμωθεί το φαρμακείο προκειμένου να γίνει η δουλειά του τμήματος προμηθειών. Η διοίκηση επικαλείται πως αφού θα «φύγει» αυτό το «βάρος» της προμήθειας από το φαρμακείο, μπορεί να φύγει και ένα άτομο από αυτό!Θα ήθελα να ήξερα: το φαρμακείο που πρέπει να ασχοληθεί με την εγκύκλιο των φαρμάκων δεν έχει ανάγκη από προσωπικό, όταν μάλιστα η εγκύκλιος αναφέρει πως πρέπει η διοίκηση να συνδράμει;Ειλικρινά είμαι σε απόγνωση και ζητώ τη βοήθειά σας και τη συμβουλή για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης!

Σας ευχαριστώ,

Η φαρμακοποιός του νοσοκομείου ΆμφισσαςΚούτρα Ευγενία

Προς το Διοικητή Γ.Ν. ΄Αμφισσας Αρ. πρωτ.: 289Κύριε Διοικητά,

Μετά από ενημέρωση της Ένωσής μας από τη συνάδελφο φαρμακοποιό του φαρμακευτικού Τμήματος του Γ.Ν. Άμφισσας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής: Οι εξωσυμβατικές προμήθειες διενεργούνται από το γραφείο προμηθειών (έρευνα αγοράς για συγκέντρωση προσφορών από επιτροπή, παραγγελία κατόπιν έγκρισης διοικητή από το γραφείο προμηθειών). Η παραλαβή και η περαιτέρω διακίνηση των ει-δών που παραγγέλλονται γίνονται από την εκάστοτε αρμόδια διαχείριση (π.χ. φαρμακείο, τμήμα υλικών, τμήμα τροφίμων κ.λ.π.).Το φαρμακείο, όταν διαχειρίζεται τα υλικά, και ιδιαίτερα ο φαρμακοποιός που είναι υπόλογος διαχειριστής, δεν μπορεί να μετέχει στο στάδιο έρευνας αγοράς και απόφασης για το ποια εξωσυμβατικά θα επιλέξει και θα παραγγέλνει. Εκτός από το ότι θα συντρέ-χουν στο πρόσωπό του οι ιδιότητες και ελεγχόμενου και του ελέγχοντος, δεν είναι σύμφωνο με τους διαχειριστικούς κανόνες.Συνοψίζοντας: Η επιτροπή προμηθειών εξωσυμβατικών πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς, το γραφείο προμηθειών να παραγ-γέλνει και το φαρμακείο να παραλαμβάνει και να διαχειρίζεται, εφόσον του έχει ανατεθεί από το Δ.Σ., η σχετική αρμοδιότητα για υγειονομικό - λοιπό υλικό. Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να μετέχει και στα δύο.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ειρήνη Τσικαλάκη, MSc Δέσποινα Μακριδάκη, MSc

Page 36: Pefni 18 December February 2011

αλληλογραφία συναδέλφων@

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΝΙΚΑΙΑ, 07.12.2010«ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»ΤΜΗΜΑ: ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΤΗΛ. 213 2077109, 213 2077276

Παρακαλούμε για τη βοήθειά σας προκειμένου να ενημερωθούμε για υπηρεσιακά θέματα που μας απασχολούν και τα οποία προσπαθούμε (με δυσκολίες) να επιλύσουμε με το νοσοκομείο μας. Αναλυτικά:1) Είμαστε από τα ελάχιστα νοσοκομεία στα οποία οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ενταχθεί σε διαβαθμισμένες οργανικές θέσεις

νοσοκομειακών φαρμακοποιών Ε.Σ.Υ. Δεν αρκούσε η προσκόμιση του αντίστοιχου ΦΕΚ (37/02.03.2001, νόμος 2889) στο Γραφείο Προσωπικού, κι έτσι προβήκαμε και σε γραπτό αίτημα. Μας ενημέρωσαν ότι θα εξετάσουν το θέμα με πιθανή επερώτηση στο υπουργείο. Θα θέλαμε την αρωγή σας για την τακτοποίηση του θέματος, όπως επίσης και την ενημέρωσή σας για το αν το ΦΕΚ του 2001 καλύπτει και συναδέλφους που προσελήφθησαν αργότερα.

2) Προ διετίας περίπου είχαμε ενημερωθεί από την Π.Ε.Φ.Ν.Ι. για την κατανομή των 7 οργανικών θέσεων που προβλέπονται για το νοσοκομείο μας (4 θέσεις Διευθυντών και από μία Α΄, Β΄ και Γ΄). Αυτήν τη στιγμή οι 4 υπηρετούσες φαρμακοποιοί έχουν τους εξής βαθμούς: 2ο βαθμό Διευθυντή και 2ο βαθμό Β΄ Δημοσίου Υπαλλήλου. Όσο δε για τις δύο νεότερες συναδέλφους, είναι αναγκαία η αλλαγή της κατανομής των θέσεών τους, μιας και έχουν προσληφθεί σχεδόν ταυτόχρονα. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβούμε για την ορθή τακτοποίηση των παραπάνω θεμάτων.

3) Σχετικά με τους παλαιότερους συναδέλφους, ενώ αρχικά το 15μηνο της πρακτικής άσκησης είχε αναγνωριστεί (μισθολογικά), κατόπιν αναιρέθηκε αυτή η απόφαση. Τι ισχύει τελικά επί του θέματος προκειμένου να προβούμε στις δέουσες κινήσεις;

Ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη βοήθεια και την υποστήριξη.

Οι φαρμακοποιοίΚοντομίχου Αθανασία, Σακκά Μαρία, Αλεξανιάν Χριστίνα, Παπαδημάτου Ασπασία

Προς: το Φαρμακευτικό Τμήμα Αθήνα, 05.01.2010Γ.Ν. Νικαίας «Αγ. Παντελεήμονα» Αρ. πρωτ.: 268

Αγαπητοί συνάδελφοι,Με βάση τους παρακάτω νόμους, όλοι οι φαρμακοποιοί που υπηρετούν σήμερα στο Ε.Σ.Υ. ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι (δηλαδή εξαιρούνται όσοι έχουν προσληφθεί με σύμβαση), πρέπει να είναι ενταγμένοι σε θέσεις κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών Ε.Σ.Υ. (νόμοι: 2071/92, 2519/97 και 2716/99). Για την εξέλιξη –και μόνο την εξέλιξη, όχι την ένταξή τους– όσων προσελήφθηκαν μετά το νόμο 2519/97, απαιτείται η ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος που σήμερα εκκρεμεί ακόμη. Ωστόσο η ένταξή τους δεν παρεμποδίζεται και είναι υποχρεωμέ-νες οι διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρούν στην ένταξη βάσει και του νόμου 2716/99.Νόμος 2071/92 (ΦΕΚ 123/15-07-92), άρθρο 89 και 90: Σύσταση κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών, περιγραφή προσό-ντων διορισμού και βαθμών αντίστοιχων των γιατρών του Ε.Σ.Υ., η σύνθεση των συμβουλίων κρίσης, η καθιέρωση επιδόμα-τος ετοιμότητας και λοιπές λεπτομέρειες. Οι πρώτες 8 παράγραφοι του άρθρου 89 και το άρθρο 90 αντικαταστάθηκαν µε τα άρθρα 40 και 44 του Ν. 2519/97. Επίσης άρθρο 75: Αποσπάσεις.Νόμος 2519/97 (ΦΕΚ 165/21-08-97), άρθρο 40: Σύσταση κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών του Ε.Σ.Υ., ένταξη των υπηρε-τούντων σε συνιστώµενες προσωρινές θέσεις µε βαθμούς Δ/ντή, Επιμελητών φαρμακοποιών Ε.Σ.Υ. Α΄, Β΄ και Γ΄ και εξέλιξη σε επόμενες βαθμίδες. Με το άρθρο 44 παραπέμπεται σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα η σύσταση των θέσεων ανά νοσοκομείο και η διαδικασία προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων καθώς και η ένταξη των ήδη υπηρετούντων.Νόμος 2716/99, άρθρο 24 παρ. 8 και 9: Ρυθμίζεται το θέμα του προϊσταμένου του τμήματος και η ένταξη των νεοπροσληφθέ-ντων σε θέσεις κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών Ε.Σ.Υ.

Με τιμήΓια το Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ειρήνη Τσικαλάκη, MSc Δέσποινα Μακριδάκη, MSc

Page 37: Pefni 18 December February 2011

αλληλογραφία συναδέλφων@

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Πτολεμαΐδα, 13.12.2010«ΜΠΟΣΔΑΚΕΙΟ» Αρ. πρωτ.: 8728

Προς: Διευθύντρια Φαρμακείου Γ.Ν. Πτολεμαϊδας «ΜΠΟΣΔΑΚΕΙΟ»

ΘΕΜΑ: «Καταχώρηση παραστατικών αναλώσιμων υλικών»

Παρακαλείσθε όπως προβείτε σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 151360/9-12-10 εγκύκλιο Υ.Υ.Κ.Α. σχετικά με οικονομικά και διαχει-ριστικά θέματα Μνημονίου στην άμεση καταχώρηση των παραστατικών που αφορούν αναλώσιμα υλικά χειρουργείου (πλέγ-ματα κήλης, σετ λαπαροσκοπικής, χολοκυστεκτομής, συρραπτικά υλικά) στο πληροφοριακό σύστημα των αποθηκών, ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στο κλείσιμο του οικονομικού έτους 2010.Τέλος σας ενημερώνουμε ότι από δω και στο εξής, θα είστε υπεύθυνη για την άμεση και έγκαιρη καταχώρηση όλων των πα-ραστατικών που αφορούν αναλώσιμα υλικά.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑΑναστασία Μπούρτσου

Ληξούρι, 29.01.2011ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑΔ/ΝΤΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: Α. ΜΟΥΔΗΛΟΥΤΗΛ./FAX: 2671094362

Προς: το Δ.Σ. της Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι σε σας γραπτώς ζητώντας την άμεση βοήθειά σας και τις γνώσεις σας σε ένα επεί-γον και σοβαρό θέμα που προέκυψε σχετικά με τη διαχείριση των Νοσοκομειακών Φαρμακείων στο Νομό Κεφαλονιάς. Επειδή αφενός σας γνωρίζω προσωπικά και αφετέρου παρακολουθώ τις δράσεις σας μέσω των σχετικών ιστοσελίδων, είμαι σίγουρη ότι θα με βοηθήσετε.Στο νομό μας υπάρχουν δύο νοσοκομεία:1) Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, όπου υπηρετεί μόνο ένας φαρμακοποιός και κανείς άλλος απολύτως και από

όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει ούτε ενεργοποιημένος μηχανισμός αντικατάστασής του σε περίπτωση απουσίας του.2) Το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου, πολύ μικρότερο σε κλίνες, όπου υπηρετεί πάλι μόνο ένας φαρμακοποιός, δηλαδή

εγώ και απολύτως κανείς άλλος. Βέβαια εδώ έχει προβλεφθεί η αντικατάστασή μου από έναν υπάλληλο του νοσοκο-μείου (ΤΕ Μαία), ο οποίος όταν λείπω έχει συγκεκριμένα καθήκοντα που ορίστηκαν με απόφαση του Δ.Σ. και απλά εκτελεί συνταγές εσωτερικών ασθενών και γενικά συνταγολόγια, μην έχοντας αρμοδιότητα να κάνει τίποτε άλλο. Βεβαίως αντιλαμβάνεστε τι γίνεται για να μπορέσω να λείψω λίγες μέρες και ότι όλη η διαχείριση του φαρμακείου είναι στις δικές μου πλάτες.

Στις 26.01.2011 αρρώστησε η συνάδελφος φαρμακοποιός, εισήχθη στο νοσοκομείο της και θα λείψει για άγνωστο διάστημα. Ο διοικητής του νοσοκομείου Κεφαλονιάς ενημερώνει την 6η Υ.ΠΕ. και ζητάει άμεσα φαρμακοποιό και εν συνεχεία ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. εγκρίνει στις 28.01.2011 τη μετακίνησή μου από το ένα νοσοκομείο στο άλλο: «Η φαρμακοποιός θα καλύπτει εκ περιτροπής και τα δύο νοσοκομεία με πρόγραμμα μετακινήσεων που θα καθορισθεί κατόπιν συνεννόησης των δύο διοικητών». Σας στέλνω με FAX τα σχετικά έγγραφα.Βεβαίως η μετακίνηση είναι νόμιμη και θεωρητικά λύνει όλα τα προβλήματα και όλοι οι διοικητές είναι ικανοποιημένοι, όμως οφείλω τουλάχιστον να σχολιάσω το γεγονός ως γνώστης και ως άμεσα ενδιαφερόμενος.Αναρωτιέμαι πως θα προχωρήσει το δικό μου φαρμακείο μια και θα απουσιάσω ξαφνικά σε μια περίοδο που μόλις γύ-ρισα από άδεια, που μόλις τελείωσα την απογραφή και που πρέπει να ασχοληθώ εκτός της γνωστής κωδικοποίησης και με ένα σωρό θέματα διαχείρισης επείγοντα και μη.

Page 38: Pefni 18 December February 2011

αλληλογραφία συναδέλφων@

Αναρωτιέμαι τι μπορώ να κάνω πηγαίνοντας σε ένα άγνωστο φαρμακείο, ποιος καταρχάς θα μου παραδώσει και με ποιο μαγικό τρόπο θα συνεχίσω τη διαχείριση σε ένα φαρμακείο που η λέξη μηχανοργάνωση είναι άγνωστη και τη λέξη διαδίκτυο την ψάχνουμε στο λεξικό!Αναρωτιέμαι όταν ο υπουργός Υγείας στέλνει έγγραφα στους διοικητές των νοσοκομείων για στελέχωση των νοσο-κομειακών φαρμακείων –είτε από εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων είτε από επικουρικό προσωπικό– ενόψει νέας εποχής τρόικας, εννοεί να υπηρετεί ένας μοναδικός φαρμακοποιός σε δύο νοσοκομεία συγχρόνως, χωρίς απολύτως άλλο προσωπικό;Αναρωτιέμαι βλέποντας στο διαδίκτυο όλες τις προσλήψεις στα νοσοκομειακά φαρμακεία είτε επικουρικών είτε με σχέ-ση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, γιατί δεν αναφέρεται πουθενά το γενικό νοσοκομείο Κεφαλονιάς! Προφανώς κάποιοι έκριναν ότι δεν χρειάζεται και αυτοί τώρα βεβαίως παραμένουν στο απυρόβλητο!Αυτά συνάδελφοι λαμβάνουν χώρα στο όμορφο νησί μας και θα σας δικαιολογήσω απολύτως αν πείτε παραφράζοντας τον Οβελίξ «είναι τρελοί αυτοί οι Κεφαλονίτες».Αναμένοντας τη δική σας θέση και τις δικές σας ενέργειες σχετικά, περιμένω με ιδιαίτερη περιέργεια και το πρόγραμμα μετακίνησής μου από Δευτέρα 31.01.2011.

Με εκτίμηση

Λία ΜουδήλουΔ/ντρια Φαρμακοποιός Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αθήνα, 27.01.2011ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Αρ. πρωτ.: 1987 ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ. ΥΠΕΡ-ΕΠΕΙΓΟΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Α.ΤΗΛ.: 210 6414279, FAX: 210 6414279

ΠΡΟΣ: Το Διοικητή του Ν.Ε.Ε.Σ. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ –ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ»

Θέμα: Λειτουργία του φαρμακείου του νοσοκομείου μας

Σχετικά: Έγγραφα με αρ. πρωτ. 22159/19.10.2010, 23755/10.11.2010, 25232/30.11.2010, 26208/13.12.2010 και 1226/19.01.2011

Σε συνέχεια: α) των παραπάνω σχετικών εγγράφων και των βασικών προϋποθέσεων που έχουν αναφερθεί σε αυτά και β) της έμπρακτης, πιθανά δικαιολογημένης, λόγω έλλειψης υλικών και ανθρώπινων πόρων, αδυναμίας της Διοίκησης, της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου μας να ανταποκριθεί, ώστε να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν τη λει-τουργία του φαρμακείου του νοσοκομείου μας και να επιτευχθεί συντονισμός ενεργειών και συμφωνία σε διαδικασίες, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι: Το φαρμακείο του νοσοκομείου μας καλείται να χορηγήσει φάρμακα και υλικά σε 16 νοσηλευτικά τμήματα (ΑΠ, ΑΧ, ΓΟΑ,

ΓΟΒ, ΓΠΑ, ΓΠΒ, ΓΧΑ, Κ3, ΜΕΘ, ΜΕΠΚ, ΝΠ1, ΝΠ3, ΝΠ4, ΝΠ5, ΝΠ6, Οφθαλμολογικό), 10 ειδικά τμήματα (Χειρουργείο, Αναι-σθησιολογικό, Οφθαλμολογικό Χειρουργείο, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Ουρολογικό, Αιμοδυναμικό, Ακτινολογικό, Αγγει-ογράφο, Αξονικό Τομογράφο, Μαγνητικό Τομογράφο και Γαστρεντερολογικό), καθώς επίσης και σε ασθενείς της Βραχείας Νοσηλείας, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και τα Εξωτερικά Ιατρεία Εφημερίας και εξωτερικούς ασθενείς (ασθενείς Μο-νάδας Ειδικών Λοιμώξεων, Κοινωνικής Πρόνοιας και ασφαλιστικών ταμείων). Επιπροσθέτως, διακινεί και διαχειρίζεται όλα τα χημικά και αντιδραστήρια των εργαστηριακών τμημάτων.

Page 39: Pefni 18 December February 2011

αλληλογραφία συναδέλφων@

Η εύρυθμη λειτουργία του φαρμακείου του νοσοκομείου μας, βάσει της νομοθεσίας, των εγκυκλίων και των νόμων που ισχύουν στη χώρα μας και του τρόπου λειτουργίας που έχει επιλέξει το νοσοκομείο μας, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξής μας στο νέο Ο.Π.Συ.Ν., απαιτεί την απασχόληση οκτώ (8) φαρμακοποιών και οκτώ (8) βοηθών φαρμακείου. Ωστόσο, στο φαρμακείο του νοσοκομείου μας είναι καλυμμένη μόνο η μία (1) από τις οκτώ (8) οργανικές θέσεις φαρ-μακοποιών και φαρμακοποιός παρέχει υπηρεσίες, μετά από μετακίνηση, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011, ενώ ο διευθυντής του φαρμακείου έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί. Αντίστοιχα, στο φαρμακείο του νοσοκομείου μας υπηρετούν μόνο δύο (2) βοηθοί φαρμακείου, ενώ ο οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει οκτώ (8) οργανικές θέσεις και επιπροσθέτως, ένας βοηθός φαρμακείου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας από το Σεπτέμβριο του 2010 και προβλέπεται να απουσιάζει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ο χώρος του φαρμακείου στο νοσοκομείο μας είναι περιορισμένος και δυστυχώς δεν είναι ενιαίος. Το φαρμακείο απαρτί-ζεται από τρία απομακρυσμένα μεταξύ τους, ανεπαρκούς μεγέθους και ακατάλληλα, σύμφωνα με το Π.Δ. 108/93, διαμερί-σματα, σε δύο επίπεδα (ισόγειο, υπόγειο) και συνεπώς η λειτουργία του είναι ήδη δυσχερής.

Συνεπώς, το φαρμακείο του νοσοκομείου μας, αντιμετωπίζοντας σοβαρή έλλειψη προσωπικού και υποδομών, είναι υποχρεωμένο να θέσει προϋποθέσεις λειτουργίας, από την 1η Φεβρουαρίου 2011, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και ασφαλής θεραπευτική αγωγή των ασθενών, η εύρυθμη λειτουργία του φαρμακείου ως τμήμα του νοσοκομείου μας και η υλοποίηση των εγκυκλίων και νόμων που διέπουν αυτή τη λειτουργία, μέχρι το προσωπικό του φαρμακείου να είναι τουλάχιστον το 50% του προβλεπομένου (ήτοι 4 φαρμακοποιοί και 4 βοηθοί φαρμακείου) και να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι χώροι και υποδομές: Καλούνται οι κλινικές, τα νοσηλευτικά τμήματα και τα εργαστήρια στη δημιουργία κατάλληλων αποθεμάτων, κατά την

κρίση και εμπειρία τους, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών, όταν δεν είναι δυνατή η άμεση εξυπηρέτησή τους από το φαρμακείο.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και υλικών (ατομικό και γενικό συνταγολόγιο και αναπληρώσεις έκτακτης χο-ρήγησης) απαιτείται να είναι προγραμματισμένη, να καταχωρείται μέχρι τις 10:00π.μ. για χορήγηση αυθημερόν και να ακο-λουθεί το παρακάτω σχήμα:

Ατομικά συνταγολόγια: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή Γενικά συνταγολόγια: Τρίτη και Πέμπτη Ορροί: Δευτέρα και Πέμπτη Αναπλήρωση έκτακτων χορηγήσεων: Τρίτη ή Πέμπτη.

Το φαρμακείο, με την παρούσα έλλειψη προσωπικού και υποδομών, αδυνατεί να εγγυηθεί ότι συνταγές νοσηλευόμενων ασθενών που αποστέλλονται στο φαρμακείο μετά τις 10π.μ., θα εκτελούνται εντός της ημέρας. Χορήγηση έκτακτης συ-νταγογράφησης θα είναι δυνατή, μόνο αν εκπρόσωπος της κλινικής/τμήματος προσέλθει στο φαρμακείο, με τυπωμένη και υπογεγραμμένη τη συνταγή για να παραλάβει τα φάρμακα με τη διαδικασία εκτάκτου περιστατικού, με την προϋπό-θεση ότι θα υπάρχει διαθέσιμος φαρμακοποιός ή βοηθός φαρμακείου για να τον εξυπηρετήσει άμεσα.

• Η εξυπηρέτηση συνταγών εξωτερικών ασθενών θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, 9:00π.μ.-1:30μ.μ. και με την προϋπό-θεση ότι δεν διαταράσσεται η ομαλή χορήγηση φαρμάκων και υλικών στα τμήματα του νοσοκομείου.

• Η αναπλήρωση και διακίνηση φιαλών οξυγόνου και η διαχείριση των τιμολογίων του οξυγόνου για τις ανάγκες του νοσοκο-μείου είναι απαραίτητο να ανατεθούν σε άλλη διαχείριση του νοσοκομείου μας, αφού τα συγκεκριμένα υλικά δεν ανήκουν στα υλικά ευθύνης νοσοκομειακού φαρμακείου (Π.Δ. 108/93).

• Η προμήθεια, η διαχείριση και η διακίνηση χημικών και αντιδραστηρίων στα τμήματα του Εργαστηριακού Τομέα του νοσο-κομείου μας είναι ανέφικτη, πλέον, από το φαρμακείο του νοσοκομείου μας και είναι απαραίτητο να ανατεθεί σε άλλο τμήμα από την 1η Φεβρουαρίου 2011, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη παραλαβή και η επάρκεια απαραίτητων, για τις εργαστηρι-ακές εξετάσεις, αντιδραστηρίων.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία του φαρμακείου του νοσοκομείου μας.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥΑ. Αποστολίδης

Page 40: Pefni 18 December February 2011

αλληλογραφία συναδέλφων@

Αθήνα 07.12.2010Αρ. Πρωτ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.: 464/10.12.10

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΔΙΟΙΚΗΣΗ 1ης Υ.Πε. ΑΤΤΙΚΗΣΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»Διεύθυνση: Θηβών & Παπαδιαμαντοπούλου – Γουδί, Τ.Κ. 11527Υπηρεσία: Ιατρική (Φαρμακευτικό Τμήμα)Πληροφορίες: Αντώνης ΚωνσταντινίδηςΤηλ.: 210 7467658, 210 7771029, Fax: 210 7709680

Προς: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα

Θέμα: Μονάδα Ενδοφλεβίων Διαλυμάτων, Κυτταροστατικών Διαλυμάτων και Φαρμακοκινητικής (Μ.Ε.Δ.Φ.), του Φαρμακευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και η κάλυψή της

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 108 «Συγκρότηση, Οργάνωση και Λειτουργία του Νοσοκομειακού Φαρμακείου» άρθρα 4 και 5, προβλέπεται η δημιουργία και η λειτουργία στα πλαίσια του νοσοκομειακού φαρμακείου και Μονάδας Ενδοφλεβίων Διαλυμάτων.Όπως είναι γνωστό, στο νοσοκομείο μας λειτουργεί από 25ετίας η 1η στην Ελλάδα Μονάδα Ενδοφλεβίων Διαλυμάτων που επιπρόσθετα παρασκευάζει καθημερινά (εργάσιμες και όλες τις αργίες) διαλύσεις μεγαδόσεων κυτταροστατικών φαρμάκων προς κάλυψη των τριών ογκολογικών τμημάτων και γενικότερα όλων των άλλων κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, χωρίς να πληρούνται όλες οι απαιτούμενες για το σκοπό αυτό συνθήκες, μαζί και με την ύπαρξη κατάλλη-λα εκπαιδευμένου προσωπικού για την παρασκευή αυτών των κυτταροστατικών διαλυμάτων.Λόγω της προαναφερόμενης έλλειψης του κατάλληλου προσωπικού αλλά και της κακής και λαθεμένης αρχής που ξε-κίνησε πριν 25 χρόνια, οι υπηρετούντες νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί στη ΜΕΔΦ –εκτός των πολλών άλλων καθηκό-ντων– έχουν πρόσθετα επιφορτιστεί από 25ετίας την παρασκευή και διάλυση καθημερινά όλων των μεγαδόσεων των κυτταροστατικών διαλυμάτων για τις ανάγκες του νοσοκομείου γενικά, κατάσταση που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο Τμήμα Κυτταροστατικών Διαλυμάτων σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας.Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση χειροτέρεψε περισσότερο τα τελευταία 2 χρόνια, γιατί από τους εναπομείναντες 4 νο-σοκομειακούς φαρμακοποιούς στη ΜΕΔΦ, οι 2 παρουσίασαν προβλήματα στην υγεία τους, με αποτέλεσμα να μη συμ-μετέχουν στη διάλυση των κυτταροστατικών διαλυμάτων.Κατά συνέπεια, η παρασκευή και διάλυση όλων των προαναφερόμενων κυτταροστατικών διαλυμάτων να γίνεται μόνο από 2 φαρμακοποιούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την υγεία τους γενικότερα…Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες για να σταμάτησει η απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση, με την πρόσληψη, τοποθέτηση και εκπαίδευση στη ΜΕΔΦ του κατάλληλου προσωπικού.Η επίλυση αυτού του χρόνιου και σοβαρού προβλήματος είναι σήμερα περισσότερο επείγουσα και αναγκαία από κάθε άλλη φορά, γιατί ήδη τέθηκε σε λειτουργία το νέο Παιδιατρικό Ογκολογικό Νοσοκομείο –δίπλα στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»– η κάλυψη του οποίου σε κυτταροστατικά διαλύματα μεγαδόσεων ήδη γίνεται από τη Μονάδα μας (ΜΕΔΦ) και τους υπάρχοντες 2 προαναφερόμενους φαρμακοποιούς της.

Παρακαλούμε για άμεσες δικές σας ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί της ΜΕΔΦ Ο διευθυντής του Φαρ/κού ΤμήματοςΒελισσαράτου Αρτεμησία Κωνσταντινίδης ΑντώνηςΘανοπούλου ΧριστίναΜοσχοβάκη ΜαρίαΡεγκούτας Σπυρίδων

Page 41: Pefni 18 December February 2011

αλληλογραφία συναδέλφων@

Αθήνα, 25.01.2011Αρ. πρωτ.: 271

Προς: το Διοικητή του Π.Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ»

Το Π.Δ. 108 του 1993 έχει άρθρα που ισχύουν και εφαρμόζονται μερικώς και κατά περίπτωση στα νοσοκομεία της χώ-ρας, ενώ υπάρχουν πολλές ασάφειες και ελλείψεις. Το Π.Δ. 108/1993 απλά δίνει κατευθυντήριες γραμμές, αλλά η εφαρ-μογή του εξαρτάται από το προσωπικό και τις υποδομές κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η μόνη αναφορά σε Μονάδες Διαλύσεως είναι στο άρθρο 4, όπου αναφέρεται στις αρμοδιότητες του νοσοκομειακού φαρμακείου, για «παρασκευή και διάθεση παρεντερικών και άλλων στείρων και μη στείρων παρασκευασμάτων». Επίσης αναφέρονται, στο άρθρο 6, παράγραφος 3β του ίδιου προεδρικού διατάγματος, και κάποιες προϋποθέσεις για τη λει-τουργία των εργαστηριακών μονάδων του φαρμακείου, ενώ δεν υπάρχει πουθενά σαφής αναφορά, ούτε στο άρθρο 13 ούτε σε άλλο άρθρο, ότι η παρασκευή παρεντερικών διαλυμάτων πρέπει να γίνεται «δια χειρός φαρμακοποιού».

Συνεπώς το Π.Δ. 108/93 δεν υποχρεώνει το νοσοκομειακό φαρμακείο να λειτουργεί Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστα-τικών Φαρμάκων, αν δεν τηρούνται οι σύγχρονες προδιαγραφές, όπως έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. πρότυπα QuapoS 3), αν το προσωπικό δεν επαρκεί ή/και αν ο προϊστάμενος του φαρμακευτικού τμήματος βεβαιώσει ότι δεν διαθέτει προσωπικό και υποδομές για τέτοια λειτουργία και μάλιστα σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο με τέτοιο ευαίσθητο πληθυσμό ασθενών.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ειρήνη Τσικαλάκη, MSc Δέσποινα Μακριδάκη, MSc

Page 42: Pefni 18 December February 2011
Page 43: Pefni 18 December February 2011

προτάσεις συναδέλφων-μελών επιτροπών

Έκκληση προς συναδέλφους που συμμετέχουν σε επιτροπές και ομάδες εργασίας

Αθήνα 27.01.2011Αρ. πρωτ.: 279

Θέμα: Συμμετοχή νοσοκομειακών φαρμακοποιών σε επιτροπές και ομάδες εργασίας

Αγαπητέ συνάδελφε,

Σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι μία ανα-γνώριση του ρόλου του νοσοκομειακού φαρμακοποιού η συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες εργασίες του Υ.Υ.Κ.Α. ή/και άλλων συναρμόδιων φορέων.Επειδή θεωρούμε σημαντικό το συντονισμό προβληματι-σμού, προτάσεων και λύσεων στα θέματα που απασχολούν

τον κλάδο μας. Πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία εί-ναι αυτονόητη και αποτελεί το μοναδικό δρόμο για καλύτε-ρα αποτελέσματα στο χώρο μας.Σε καλούμε, λοιπόν, να είσαι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί μας, με οποιοδήποτε τρόπο εσύ επιλέξεις και για τα θέ-ματα που ασχολείται η επιτροπή που συμμετέχεις.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ειρήνη Τσικαλάκη, MSc Δέσποινα Μακριδάκη, MSc

Προτάσεις για την εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων

ΕισαγωγήΣτα νοσοκομεία εξατομικευμένες θεραπείες προετοιμάζο-νται στο φαρμακείο ή στο θάλαμο της κλινικής και χορηγού-νται από τις νοσηλεύτριες/-τες στους ασθενείς. Ένας πλήρης και σαφής προσδιορισμός του φαρμάκου μέχρι τη στιγμή της χορήγησης είναι ένα βασικό στοιχείο μιας ασφαλούς διαδικασίας διανομής. Δυστυχώς, όταν διανέμονται τα φάρ-μακα στις πολλαπλάσιες συσκευασίες δόσεων, πρέπει να κο-πούν κατά τη διάρκεια της διανομής των και, κατά συνέπεια, κάποιες πληροφορίες της προκύπτουσας δόσης μπορεί να είναι απούσες και ένας ακριβής έλεγχος δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς δεν είναι πλέον εφικτός. Η χορήγηση φαρμάκων στο νοσοκομειακό ασθενή, ο οποίος είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ασθενή, γίνεται σε ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών του για 24 ώρες (Π.Δ. 108/93). Επιπλέον, ο νοσοκομειακός ασθενής νο-σηλεύεται κατά μέσο όρο στα ελληνικά νοσοκομεία για διάστημα 5-6 ημερών και κατά συνέπεια φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία είναι προσανατολισμένα για εξωνο-σοκομειακούς ασθενείς, οι οποίοι και έχουν στη διάθεσή

τους το σύνολο της συσκευασίας, δεν ανταποκρίνονται στους όρους ασφαλείας οι οποίοι απαιτούνται για τη χο-ρήγηση των φαρμάκων εντός του νοσοκομείου.Έτσι, για να βελτιωθεί η ασφάλεια του ασθενή στη θεραπεία με φάρμακα και για να εξασφαλιστεί η υψηλότερη ποιότητα στην ιατρική περίθαλψη στα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς και για λόγους ορθολογικής χρήσης και μείωσης της σπατά-λης στη νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη (ατομική συνταγή, ημερήσια δόση) θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας και προ-διαγραφές συσκευασίας για τα φάρμακα τα οποία χρησιμο-ποιούνται από το νοσοκομειακό ασθενή. δηλαδή η εφαρμο-γή της Νοσοκομειακής Συσκευασίας.

Νοσοκομειακή Συσκευασία(Ο Ορισμός - Αρμοδιότητα σαφήνειας της πληροφορίας, Επιτροπή Τεκμηρίωσης Ενεργειών για την αξιολόγηση στόχων Υ.Υ.Κ.Α. και Μνημονίου (2011) για το νοσοκομειακό φάρμακο).

(Έκδοση ΚΥΑ – Αρμοδιότητα Υ.Υ.Κ.Α., ΥΠΑΑ …)

3η συνεδρίαση Επιτροπής Τεκμηρίωσης Ενεργειών για την αξιολόγηση των στόχων Y.Y.K.A. και Μνημονίου (2011) για το νοσοκομειακό φάρμακο 07.02.2011

Page 44: Pefni 18 December February 2011

προτάσεις συναδέλφων-μελών επιτροπών

Πρόκειται για τη συσκευασία σε ενιαίες δόσεις συσκευ-ασμένων φαρμάκων από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Ένας αριθμός από ενιαίες δόσεις μπορούν να συνδεθούν η μια με την άλλη, αλλά είναι εύκολο να χωρίσουν μέσω της διάτρησης (perfore), έτοιμες προς χρήση, χωρίς κανένας πε-ραιτέρω χειρισμός να είναι απαραίτητος. Κάθε ατομική δόση μαρκάρεται χωριστά και πλήρως. Οι ενιαίες αυτές δόσεις μπορεί να είναι ατομικές ή η μέση ημερήσια δόση του φαρ-μάκου. Η νοσοκομειακή συσκευασία περιλαμβάνει αριθμό ατομικών δόσεων μεγαλύτερο της εμπορικής συσκευασίας, που προορίζεται για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, και από τον αριθμό των 60 έως των 600 δόσεων.

Προτεινόμενα μέτρα(Αρμοδιότητα εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων: Υ.Υ.Κ.Α. - Ε.Ο.Φ.)

1. Εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας με πολλα-πλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις.

2. Υποχρεωτική διάτρηση των blisters (perfore) σε ατομι-κές δόσεις.

3. Αναγραφή των ελάχιστων πληροφοριών ασφαλείας πίσω από κάθε ατομική δόση. Εμπορικό όνομα Δραστική ουσία Ποσότητα δραστικής ουσίας Όνομα κατασκευαστή Ημερομηνία λήξης Αριθμός παρτίδας Γραμμωτός κώδικας, συμπεριλαμβανομένου του

προσδιορισμού του φαρμάκου, της ημερομηνίας λή-ξης και του αριθμού παρτίδας.

4. Πολλαπλά φύλλα οδηγιών ανά νοσοκομειακή συσκευασία.

Γλωσσάριο/καθορισμός των όρων Πολλαπλάσια συσκευασία δόσεων/blister: Συσκευ-

ασία που εσωκλείει πλήρως το φάρμακο. Κάθε μορφή δόσης είναι χωριστά συσκευασμένη. Οι ξεχωριστά προ-σκολλημένες ίδιες μορφές δόσης επισυνάπτονται μετα-ξύ τους σε μια λουρίδα. Το μαρκάρισμα αποτυπώνεται στην πλήρη λουρίδα, αλλά όχι σε μεμονωμένες προ-σκολλημένες μορφές δόσης.

Ενιαία συσκευασία δόσεων/blister: Συσκευασία φαρ-μάκων για μια ενιαία δόση. Ένας αριθμός από ενιαίες δόσεις μπορούν να συνδεθούν η μια με την άλλη, αλλά είναι εύκολο να χωρίσουν μέσω της διάτρησης. Κάθε ατομική δόση μαρκάρεται χωριστά και πλήρως.

Χρήσιμες πληροφορίες – Παρατηρήσεις Στις Η.Π.Α., η συμπερίληψη ενός γραμμωτού κώδικα σε

κάθε μεμονωμένη δόση είναι πλέον υποχρεωτική και το FDA αναμένει να αποφύγει 500.000 δυσμενείς παρενέρ-γειες φαρμάκων κάθε έτος.

Οι ανθρώπινοι έλεγχοι όσον αφορά την ασφαλή χορή-γηση φαρμάκων δεν είναι χωρίς αποτυχία (απόδοση πε-ρίπου 85%).

Είναι σαφές ότι το χαρακτηριστικό της νοσοκομειακής συ-σκευασίας δεν είναι μόνο ο αριθμός των ατομικών δόσεων.

Ένα πρόσφατο άρθρο από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέ-ρει ότι η δεύτερη κοινή αιτία φαρμακευτικών σφαλμάτων οφείλεται σε λάθος, μεγαλύτερη της σωστής, δόση του σωστού φαρμάκου, και κυρίως των φαρμάκων με στενό θεραπευτικό δείκτη, ενώ το τρίτο πιο συνηθισμένο σφάλ-μα (5%) είναι η ακατάλληλη επισήμανση!

Ν. Λάκκας

Προτάσεις για τις συσκευασίες των φαρμάκων και ιδιαίτερα τις νοσοκομειακές συσκευασίες των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων

Οι συσκευασίες των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με την ορθή επισήμανση ανά μονάδα δόσης και οι μεγάλες συ-σκευασίες για τα νοσοκομεία αποτελούν σημαντικούς πα-ράγοντες για την ασφαλή διακίνηση των φαρμάκων, αλλά και τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών λόγω της χα-μηλότερης τιμής ανά φαρμακευτική μονάδα στις μεγάλες συσκευασίες. Ιδιαίτερα τη χρονική περίοδο που διανύουμε, στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι τα εξής:1. Αυξάνονται διεθνώς τα λάθη στη χορήγηση των φαρ-

μάκων, λόγω των πολλαπλών αγωγών που χορηγούνται ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς, με σοβαρές συνέ-πειες στην εξέλιξη της υγείας τους.

2. Οι ασθενείς σε μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζουν τις ονομα-σίες και τις ενδείξεις των φαρμάκων τους, με αποτέλεσμα να μην επανελέγχουν τις χορηγούμενες δόσεις στα νοσοκο-μεία και να κάνουν λάθη στη χρήση τους εκτός νοσοκομεί-ων. Το πρόβλημα επιβαρύνεται λόγω της μη επισήμανσης με τα απαραίτητα στοιχεία ανά φαρμακευτική μονάδα.

Page 45: Pefni 18 December February 2011

προτάσεις συναδέλφων-μελών επιτροπών

3. Στα συρτάρια όλων των σπιτιών υπάρχουν αχρησιμο-ποίητα φάρμακα, με κίνδυνο ύστερα από μεγάλο χρονι-κό διάστημα να τα λαμβάνουν οι ασθενείς μετά τη λήξη τους και για διαφορετικές ενδείξεις.

4. Οι ιδιώτες φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι το 30% των φαρ-μάκων δεν χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς που τα έχουν παραλάβει και τα ασφαλιστικά ταμεία τα έχουν πληρώσει και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αχρησι-μοποίητα φάρμακα.

5. Πολλές θεραπείες δεν ξεπερνούν τη μία βδομάδα, με απο-τέλεσμα να μένουν αχρησιμοποίητα τα ¾ της συσκευασί-ας. Αρκετές θεραπείες στα πρώτα στάδιά τους είναι δοκι-μαστικές και σύντομες, όταν δεν «ταιριάζει» το φάρμακο στον ασθενή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι αναγκαίες αλλαγές στη φαρμακοθεραπεία και μεγάλη ποσότητα από τη συσκευασία να μένει αχρησιμοποίητη.

6. Τα νοσοκομειακά φαρμακεία δεν είναι επαρκώς στελε-χωμένα. Σε 10 δεν υπάρχει ούτε ένας φαρμακοποιός. Η μεγάλη επιβάρυνση που υπάρχει στα νοσοκομειακά φαρμακεία αποτελεί αυξημένο σημείο κινδύνου για πε-ρισσότερα ανθρώπινα λάθη και είναι απαραίτητο η δια-κίνηση των φαρμάκων να υποστηριχτεί από την τεχνο-λογία (scaners, barcode).

7. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι και αυτό πολύ επιβαρυ-μένο. Επιβάρυνση που αυξάνει τον κίνδυνο των λαθών και στη χορήγηση των φαρμάκων, όταν η διακίνηση δεν υποστηρίζεται από την τεχνολογία και όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη επισήμανση ανά φαρμακευτική μονάδα.

8. Σε περίπτωση ελαττωματικής παρτίδας στο φάρμακο υπάρχει πρόβλημα στην ανάκληση, διότι κατά τη διακί-νηση δεν καταγράφεται ο αριθμός της παρτίδας παρα-γωγής (lot) και δεν υπάρχει διαδικασία παρακολούθησης της ιχνηλασιμότητας.

9. Η σήμανση ανά φαρμακευτική μονάδα έχει ένα επιπλέον κόστος, αλλά εντάσσεται στο κόστος του φαρμακευτικού προϊόντος για να διακινείται με ασφάλεια στη φαρμακευ-τική αγορά.

10. Τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να απαιτήσουν βελτίωση των συσκευασιών από τις φαρμα-κευτικές εταιρείες με στόχο την ασφαλή διακίνησή τους, διότι αποτελούν το μεγάλο πελάτη των φαρμακευτικών εταιρειών και έχουν την ευθύνη για τη Δημόσια Υγεία.

Τι προβλέπει η νομοθεσία και οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας 1. Η Οδηγία 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και

του Συμβουλίου της 6ης Νοεμβρίου 2001 περί κοινοτικού κώδικα για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπι-νη χρήση (EE L 311 της 28.11.2001, σ. 67) στο άρθρο 55 παράγραφος 3 για τις μικρές στοιχειώδεις συσκευασίες

προβλέπει (οι φαρμακευτικές μονάδες είναι στα νοσοκο-μεία, διότι η διακίνηση γίνεται σε ατομικές δόσεις):«3. Οι μικρές στοιχειώδεις συσκευασίες στις οποίες είναι

αδύνατη η αναγραφή των πληροφοριών που προβλέ-πονται στα άρθρα 54 και 62 πρέπει να φέρουν τουλά-χιστον τις ακόλουθες ενδείξεις: την ονομασία του φαρμάκου, όπως προβλέπεται

στο άρθρο 54 στοιχείο α’ και, αν απαιτείται, την οδό χορήγησης τον τρόπο χορήγησης την ημερομη-νία λήξης τον αριθμό της παρτίδας παρασκευής το περιεχόμενο σε βάρος, όγκο ή μονάδες».

2. Η με αριθμό ΔΥΓ3(α)/83657 της 24ης Ιανουαρίου 2006, που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτική στον τομέα της παραγω-γής και της κυκλοφορίας φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, σε συμμόρφωση με την υπ’ αριθμ. 2001/1983/ΕΚ Οδηγία «περί κοινοτικού κώδικα για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση», όπως τροποποιήθηκε από τις υπ’ αριθμ. 2004/27/ΕΚ στο άρθρο 72 αναφέρει:«3. Οι μικρές στοιχειώδεις συσκευασίες στις οποίες είναι

αδύνατη η αναγραφή των πληροφοριών που προβλέ-πονται στα άρθρα 71 και 80 φέρουν τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία: την ονομασία του φαρμάκου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 71 στοιχείο α και, όπου απαιτείται, την οδό χορήγησης τον τρόπο χορήγη-σης την ημερομηνία λήξης τον αριθμό της παρτί-δας παραγωγής το περιεχόμενο σε βάρος, όγκο ή μονάδες».

3. Ο Ε.Ο.Φ., με απόφασή του στις 10.06.2008, έθεσε ως όριο προσαρμογής για τις φαρμακευτικές εταιρείες την 31.12.2010.

4. Το Υπουργείο Υγείας, με την απόφαση του Υπουργού κ. Λοβέρδου στις 26.10.2010, αναφέρει: «Αποφασίζουμε την εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα εγκεκρι-μένα φαρμακευτικά σκευάσματα σε στερεή μορφή εξα-τομικευμένων δόσεων, όπως δισκία, κάψουλες, υπόθετα, θα διατίθενται στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα σε συσκευασίες από εξήντα (60) έως εξακοσί-ων (600) μονάδων δόσεων (δισκίων, καψουλών, υπόθε-των). Οι στοιχειώδεις συσκευασίες αυτών, όπως ορίζονται στην παρ. 24 του άρθρου 2 της αρ. ΔΥΓ3(α)/83657/2006 (Β’ 59), πρέπει να είναι σύμφωνες με το άρθρο 72 της εν λόγω Απόφασης, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας, δεδομένου ότι η εσωτερική διάθεση του φαρ-μακευτικού σκευάσματος εντός των δημοσίων και ιδιωτι-κών νοσηλευτικών ιδρυμάτων γίνεται σε μονάδες - δόσεις. Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να προσαρ-μοστούν με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης μέχρι την 31.12.2010 για να μπορούν να διαθέτουν φαρμα-

Page 46: Pefni 18 December February 2011

προτάσεις συναδέλφων-μελών επιτροπών

κευτικά προϊόντα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα».

5. Ο Γενικός Γραμματέας του Υ.Υ.Κ.Α. κ. Πολύζος απέστει-λε επιστολή στις 16.12.2010 προς τους προέδρους του ΣΦΕΕ κ. Φιλιώτη και της Π.Ε.Φ. κ. Κωλέτη. Σύμφωνα με την επιστολή πρέπει να δοθούν οι αναγκαίες οδηγίες προς τα μέλη του ΣΦΕΕ και της Π.Ε.Φ., ώστε από 01.01.2011 να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3α/Γ.Π. 133550/26.10.2010, σύμφωνα με την οποία οι φαρμακευ-τικές εταιρείες υποχρεούνται να προσαρμοστούν με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης μέχρι την 31.12.2010 για να μπορούν να διαθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Στην Απόφα-ση αναφέρονται και τα Πιλοτικά Νοσοκομεία.

6. Δέκα χρόνια μετά την ευρωπαϊκή οδηγία 2001/83/ΕΚ, πέ-ντε χρόνια μετά τη διυπουργική απόφαση ΔΥΓ3(α)/83657 της 24ης Ιανουαρίου 2006, δυόμισι χρόνια μετά την από-φαση του Ε.Ο.Φ., ο ΣΦΕΕ με επιστολή στον Ε.Ο.Φ. στις 10.01.2011 αναφέρει: «για την αλλαγή συσκευασίας απαι-τούνται 8-15 μήνες και τρεις επιπλέον μήνες για να εγκρι-θεί η τιμή της νέας συσκευασίας. Ο ΣΦΕΕ στηρίζει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για τον εξορθολογισμό και τη μείωση της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων...»

7. Για να εξετάσουμε πόσο ειλικρινής είναι η δήλωση του ΣΦΕΕ που ζητάει συνεχείς αναβολές και αρνείται την εφαρμογή της νομοθεσίας, είναι χρήσιμο να ανατρέξου-με στην Αγορανομική Διάταξη 14/89, όπως κωδικοποι-ήθηκε με την Α.Δ. 7/2009 στο Κεφάλαιο 27, άρθρο 342, που αναφέρει τις μειώσεις τιμών για μεγάλες συσκευασί-ες, και ιδιαίτερα για τις συσκευασίες που περιέχουν άνω των 60 φαρμακευτικών μονάδων, και προβλέπει μειω-μένες τιμές έως και 12% ανά φαρμακευτική μονάδα. Βέ-βαια, αυτές πρέπει να έχουν την απαραίτητη επισήμανση που προβλέπει η νομοθεσία. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο ΣΦΕΕ στηρίζει με αξιόλογο μάλιστα τρόπο τα οικονομικά συμφέροντα των μελών του.

Προτάσεις α. Σχετικά με την επισήμανση: Επισήμανση ανά φαρμα-

κευτική μονάδα με τις ελάχιστες ενδείξεις για την ασφα-λή χορήγηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και τη διακίνησή τους με βάση το γραμμωτό κώδικα από την παραλαβή τους μέχρι και τη χορήγησή τους ανά χάπι από τις κλινικές στους ασθενείς και αυτόματη ενημέρωση της καρτέλας τους. Προτείνω να εφαρμοστεί η εγκύκλιος του Ε.Ο.Φ. 38548/10.06.2008 που έπρεπε να εφαρμοσθεί έως 31/12/2010, γιατί εξασφαλίζει την ασφαλή χορήγηση και διακίνηση αλλά και την ιχνηλασιμότητα με τη χρήση της τεχνολογίας. Να εφαρμοστεί η ΔΥΓ3(α)83657/2006 που στο άρθρο 72 προβλέπει και περιγράφει την ελάχιστη σήμανση ανά φαρμακευτική μονάδα. Επίσης, η ελάχιστη σήμανση που προβλέπει το άρθρο 72 να συμπληρωθεί με την ονομασία της δραστικής ουσίας και το barcode.

β. Σχετικά με τις μεγάλες συσκευασίες: Στα νοσοκομεία να παραλαμβάνουμε και συσκευασίες πολλαπλάσιες των blister. Οι ανωτέρω συσκευασίες που θα περιέχουν περισ-σότερες των 60 φαρμακευτικών μονάδων, σε blister με δι-άτρηση (perfore), με την ασφαλή επισήμανση ανά φαρμα-κευτική μονάδα, θεωρούνται νοσοκομειακές συσκευασίες και επομένως πρέπει να έχουν τις μειωμένες τιμές που προ-βλέπει η Αγορανομική Διάταξη 7/2009 άρθρο 342.

γ. Σχετικά με την αιτούμενη νέα αναβολή: Επειδή η πολι-τεία έδωσε χρονικό διάστημα περίπου πέντε ετών για την προσαρμογή των φαρμακευτικών εταιρειών στις νοσο-κομειακές συσκευασίες και πέρασαν και 2,5 χρόνια από την απόφαση του Ε.Ο.Φ. στις 10.06.2008, που έθεσε ως όριο προσαρμογής την 31.12.2010, δηλαδή τέθηκαν χρο-νικά όρια προσαρμογής πολύ μεγαλύτερα ακόμη και από αυτά που ζήτησε ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες −προφανώς για να αποφύγουν τις μειωμένες τιμές− δεν προσαρμόζονται, προτείνω να μη γίνει δεκτή η νέα αιτούμενη παράταση. Να ισχύσουν άμεσα οι μειωμένες τιμές που προβλέπονται για τις μεγάλες συσκευασίες, ανεξάρτητα από τις συσκευασίες που θα παραδίδουν στα νοσοκομεία οι εταιρείες, γιατί αδι-καιολόγητα με ευθύνη τους δεν έχουν προσαρμοστεί στην ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, επειδή προέχει η ασφαλής δι-ακίνηση των φαρμάκων, να οριστεί το χρονικό όριο των 6 μηνών για την απαραίτητη επισήμανση ανά φαρμακευτική μονάδα. Εάν είναι απαραίτητο, να υπάρξει συμπληρωματι-κή νομοθετική ρύθμιση, ώστε να εφαρμοστεί το συντομό-τερο ο νόμος για τη νοσοκομειακή συσκευασία.

δ. Στα ιδιωτικά φαρμακεία να χορηγούνται και συσκευασίες που να περιέχουν ένα blister για σύντομες φαρμακοθερα-πείες, με την περίληψη των χαρακτηριστικών του φαρμα-κευτικού ιδιοσκευάσματος.

Με εκτίμησηΑλίκη Τσακάλου

Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Page 47: Pefni 18 December February 2011

ο Τύπος έγραψε για μας

| Από την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» |

Χρυσό κόλπο με τα φάρμακα - αντίγραφα

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σκευάσματα που δεν έχουν κόστος έρευνας διατίθενται στην αγορά της χώρας μας σε τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με τα πρωτότυπα! Πρόκειται για 50 φάρμακα που παράγονται (κυ-ρίως στην Ελλάδα) με αντιγραφή της δραστικής ουσίας των πρωτοτύπων... έπειτα από τη λήξη της πατέντας τους. Η οι-κονομική «αιμορραγία» που προκαλούν στα ταμεία και στους καταναλωτές αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ενδει-κτική είναι η περίπτωση φαρμάκου για τη χοληστερίνη: η τιμή του πρωτοτύπου στη χώρα μας είναι 5,53 ευρώ και του αντι-γράφου 18,64! Αντίγραφο σκεύασμα για το πεπτικό διατίθεται στην ελληνική αγορά με 15,18 ευρώ, όταν το πρωτότυπό του έχει τιμή 8,9 ευρώ.Την υπόθεση αποκάλυψαν χθες, με ερώτησή τους στη Βου-λή, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Ηλίας Θεοδωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Παύλος Στασινός και Φραγκίσκος Παρασύρης). Παραθέτοντας στοιχεία πωλήσεων των εν λόγω φαρμάκων, οι βουλευτές τονίζουν ότι η υπερκο-στολόγηση των αντιγράφων επιβαρύνει τα ασφαλιστικά τα-μεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η λίστα που κατέθεσαν οι βουλευτές προέρχεται από συνεταιρισμό φαρμακαποθηκών και περιλαμβάνει 50 δραστικές ουσίες.Για καθεμία από τις ουσίες αυτές παρατίθεται η τιμή του αντι-γράφου και του πρωτοτύπου του, καθώς και η οικονομική δι-αφορά (κόστος) που προκύπτει.Μόνο για το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος 2010 και επί του συνόλου των 50 βασικών δραστικών ουσιών, η διαφορά που κατεγράφη από το συνεταιρισμό φαρμακαπο-θηκών και η οποία προκλήθηκε από τις κατά πολύ υψηλότε-ρες τιμές των γενόσημων φαρμάκων έναντι αυτών των πρω-τότυπων ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βουλευτών, αν το ποσό αυτό υπολογιστεί σε ετήσια βάση, τότε το κόστος που προκύπτει για τα δημόσια ταμεία και το κράτος ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς η απώλεια να σταματά εδώ, καθώς -όπως ανα-φέρεται στην ερώτηση- θα πρέπει να προστεθούν σε αυτά περίπου 70 εκατ. ευρώ επιπλέον, που υπολογίζεται ότι προ-έρχονται από τις αντίστοιχες πωλήσεις των ιδιωτικών φαρμα-καποθηκών.

Μέτρα

Τα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι: Πρώτον, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τον έλεγχο και την αντιμε-τώπιση του φαινομένου της υπερκοστολόγησης των γενόση-

μων φαρμάκων. Δεύτερον, αν διαθέτει το υπουργείο επίση-μα στοιχεία σχετικά με τη δημόσια δαπάνη των γενόσημων φαρμάκων. Τρίτον, με βάση ποιον τρόπο υπολογισμού προ-κύπτουν οι σημερινές υπερκοστολογημένες τιμές των γενό-σημων φαρμάκων, κατά παράβαση μάλιστα του άρθρου 14 του πρόσφατου νόμου 3840/2010 σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι προϋποθέσειςΤι είναι τα αντίγραφα φάρμακα

Τα αντίγραφα φάρμακα (generics ή γενόσημα) είναι σκευ-άσματα τα οποία παράγονται με μόνο χαρακτηριστικό την ενεργό ουσία τους, χωρίς αναφορά σε ιδιοκτησιακά δικαιώ-ματα της πατέντας του φαρμάκου.Ένα γενόσημο έχει μόνο τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να είναι δραστικό (τη δραστική ουσία). Για παράδειγμα, η ασπιρίνη (εμπορικό όνομα) έχει ως δραστική ουσία το ακετυ-λοσαλικυλικό οξύ. Με σκοπό να καλυφθεί το κόστος έρευνας και ανάπτυξης του συγκεκριμένου φαρμάκου, η διεθνής νο-μοθεσία επιβάλλει να μην κυκλοφορεί στην αγορά αντίγραφό του 20 χρόνια έπειτα από την κατάθεση του φακέλου (πρακτι-κά 6-10 χρόνια από την κυκλοφορία του).Με τη λήξη της πατέντας μπορούν κι άλλες εταιρείες να δι-αθέσουν στην αγορά σκεύασμα με δραστική ουσία ακετυ-λοσαλικυλικό οξύ, χωρίς όμως την ίδια εμπορική ονομασία (αντίγραφο φάρμακο). Η τιμή του αντιγράφου στην Ελλάδα είναι στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου (στο εξωτερικό είναι 60% και λιγότερο).Με σκοπό τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο Ε.Σ.Υ., ο κ. Λοβέρδος έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία το 50% της συ-νταγογράφησης να αφορά αντίγραφα. Στην Ελλάδα, το 87% των συνταγών αφορά πρωτότυπα φάρμακα και μόλις το 13% αντίγραφα. Παράγονται με μόνο χαρακτηριστικό την ενεργό ουσία τους.

Δημήτρης Καραγιώργος

| Από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» |

Η συσκευασία φαρμάκων και οι δόσεις

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Στο άγνωστο μέλλον παραπέμπεται η εφαρμογή της νοσο-κομειακής συσκευασίας φαρμάκων στη χώρα μας (συσκευ-ασία με πολλαπλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις), που στοχεύει στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπά-νης αλλά και στην ασφαλέστερη περίθαλψη των ασθενών. Παρά τη σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινω-νικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία υπεγρά-

Page 48: Pefni 18 December February 2011

ο Τύπος έγραψε για μας

φη τον περασμένο Νοέμβριο και όριζε την 31η Δεκεμβρίου 2010 ως χρονικό όριο προσαρμογής των φαρμακευτικών εταιρειών σε νοσοκομειακές συσκευασίες και ειδική σή-μανση για κάθε δόση, σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει στα φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία.

Μεταβατικό στάδιο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», οι αρμόδιοι φο-ρείς του υπουργείου Υγείας επεξεργάζονται σχέδιο «μεταβα-τικού σταδίου». Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεωρείται η πολλαπλή συσκευασία (π.χ. πολλά κυτία φαρ-μάκου, όπως κυκλοφορούν σήμερα για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, συσκευασμένα μαζί) ως νοσοκομειακή συσκευα-σία, ώστε να δοθεί μια παράταση στο χρόνο προσαρμογής των εταιρειών στα νέα δεδομένα. Έτσι, τα νοσοκομεία θα μπορούν να λάβουν «έκπτωση» της τάξης του 12% που ορίζε-ται από αγορανομική διάταξη ως ειδική μειωμένη τιμή για τη νοσοκομειακή συσκευασία.Ωστόσο, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς του Ε.Σ.Υ., το θέμα της νοσοκομειακής συσκευασίας δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά έχει να κάνει και με την ασφάλεια χορήγησης φαρμάκων εντός των νοσοκομείων, όπου η διάθεσή τους γίνεται σε μο-νάδες δόσεις. Όπως σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος της Πα-νελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) κ. Ειρήνη Τσικαλάκη, με τις εμπορικές συσκευασίες φαρμάκων υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο όταν «κοπούν» τα φάρμακα σε ατομικές δόσεις, οι απαραίτητες πληροφορίες (π.χ. ονομασία, ποσότητα δραστικής ουσίας κ.ά.) να μην υπάρ-χουν. Έτσι ένας έλεγχος δεν είναι εφικτός και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για λάθη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Η.Π.Α. εκτι-μάται ότι με τη συμπερίληψη γραμμωτού κώδικα (περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες) σε κάθε μεμονωμένη δόση, θα αποφευχθούν 500.000 δυσμενείς παρενέργειες κατ’ έτος. Η βασική πρόταση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι η εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας με πολλαπλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις και η αναγραφή των ελάχιστων πληροφοριών ασφαλείας πίσω από κάθε ατομική δόση. O βασικός αντίλογος έρχεται από την πλευρά της φαρμακοβι-ομηχανίας. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο γενικός διευθυ-ντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Φώτης Μαγκαλούσης, για να μπορεί μια εταιρεία να προβεί σε επενδύσεις εκατομμυρίων, ώστε να εντάξει στην αλυσίδα παραγωγής τη νοσοκομειακή συσκευασία, θα πρέπει να δια-σφαλιστεί με κάποιο τρόπο ότι η επένδυση θα αποδώσει και ότι το νοσοκομείο θα προτιμήσει τα δικά της προϊόντα έναντι άλλων που είναι πιο φθηνά, ειδικά σε μια περίοδο που το ζη-τούμενο είναι η οικονομία.

Αντίγραφα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο πεντάμηνο τα νοσοκομεία, ακολουθώντας την εντολή του υπουργείου Υγείας για αγορές με βάση την πιο συμφέρουσα τιμή, έχουν πετύχει εκπτώσεις έως και 40% στα φάρμακα που προμηθεύονται. Οι μεγαλύτε-ρες εκπτώσεις αφορούν σε γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα, οι τιμές των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 50% των πρωτότυπων φαρμάκων.Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί, οι διοικητές των νοσοκο-μείων αλλά και οι διευθυντές κλινικών/γιατροί έχουν απο-δυθεί σε αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να πετύχουν το στόχο του 50% χρήσης γενοσήμων, και σε αρκετές περι-πτώσεις –έχοντας ως εργαλείο τη «σύγκριση» ομοειδών και παρόμοιας δυναμικότητας κλινικών– έχουν φτάσει πολύ κοντά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νοσοκομείο «Ευαγ-γελισμός», στο οποίο η σχέση χρήση γενοσήμων και πρωτό-τυπων φαρμάκων είναι 40-60%. Ωστόσο εκκρεμεί ακόμα η έκδοση λίστας από τον Ε.Ο.Φ., στην οποία θα αναγράφονται ποια φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πρωτότυπα με πατέντα σε ισχύι, πρωτότυπα που έχει λήξει η πατέντα τους ή αντίγραφα.

Πέννυ Mπουλούτζα

Page 49: Pefni 18 December February 2011

ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το κόστος των γενόσημων φαρμάκων

Αθήνα, 08.02.2011ΠροςΤον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Θέμα: «Υπερκοστολόγηση γενόσημων φαρμάκων»

Έκπληξη προκαλούν οι έντονες διαφοροποιήσεις που κατα-γράφονται στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων συγκριτικά με αυτές των πρωτοτύπων.Σύμφωνα με λίστα τιμών του συνεταιρισμού φαρμακαπο-θηκών1, η οποία περιλαμβάνει σειρά δραστικών ουσιών, οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων ανά τεμάχιο εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις διπλάσιες ακόμα και τριπλάσιες από τις αντίστοιχες των πρωτότυπων φαρμάκων επί της ίδιας δραστικής ουσίας.Ενδεικτικά, μόνο για το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νο-έμβριος 2010 και επί του συνόλου 53 βασικών δραστικών ου-σιών, η διαφορά που κατεγράφη από το συνεταιρισμό φαρ-μακαποθηκών και η οποία προκλήθηκε από τις κατά πολύ υψηλότερες τιμές των γενόσημων φαρμάκων έναντι αυτών των πρωτοτύπων, ξεπέρασε τα 18 εκατομμύρια ευρώ.Αν το ποσό αυτό υπολογιστεί σε ετήσια βάση, τότε το κό-στος που προκύπτει για το κράτος ξεπερνά τα 70 εκατομμύ-ρια ευρώ ετησίως, χωρίς η απώλεια να σταματά εδώ, καθώς θα πρέπει να προστεθούν σε αυτά περίπου άλλα 70 εκατομ-

μύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι προέρχονται από τις αντί-στοιχες πωλήσεις των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.Με αφορμή την επιλογή των υπερκοστολογημένων και συ-νεπώς κατά πολύ ακριβότερων γενόσημων σκευασμάτων, καθώς και την υπέρογκη και προκλητική επιβάρυνση που προκαλείται για τα δημόσια ταμεία και το κράτος, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τον έλεγχο και την

αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερκοστολόγησης των γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα;

2. Διαθέτει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύ-ης επίσημα στοιχεία σχετικά με τη δημόσια δαπάνη των γενόσημων φαρμάκων;

3. Με βάση ποιον τρόπο υπολογισμού προκύπτουν οι σημε-ρινές υπερκοστολογημένες τιμές των γενόσημων φαρμά-κων, κατά παράβαση μάλιστα του άρθρου 14 του νόμου 3840/2010 (ΦΕΚ 53 Α’/31.3.2010), σχετικά με την τιμολό-γηση των φαρμακευτικών προϊόντων;

Οι Ερωτώντες ΒουλευτέςΗλίας Θεοδωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος,

Θεόδωρος Παραστατίδης, Παύλος Στασινός,Φραγκίσκος Παρασύρης

1 βλ. επισυναπτόμενη συγκριτική λίστα τιμών ανάμεσα σε γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα επί τη βάσει 53 δραστικών ουσιών.

A B C D E F G H I

1 ΤΡΙΜΗΝΟ ΣΕΠΤ - ΟΚΤ - ΝΟΕ 2010

2 GENERICS ORIGINAL

3 Units Values MT/TMX Units Values MT/TMX ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ

4 SIMVASTATIN 517,272 9,641,770.70€ 18.64€ 124,096 684,353.53€ 5.51 -13.12 -6,789,155.30

5 OMEPRAZOLE 451,165 6,847,346.87€ 15.18€ 252,502 2,247,690.26€ 8.90 -6.28 -2,831,223.53

6 ATORVASTATIN CALCIUM TRIHYDRATE 216,708 3,877,816.08€ 17.89€ 924,424 10,778,813.45€ 11.66 -6.23 -1,350,993.86

7 LEVOCARNITINE 260,522 2,921,896.84€ 11.22€ 70,683 361,589.39€ 5.12 -6.10 -1,589,157.84

8 CALCITONIN, SALMON 111,972 2,383,151.19€ 21.28€ 15,211 306,041.50€ 20.12 -1.16 -130,302.67

9 FLUCONAZOLE 81,858 2,000,089.93€ 24.43€ 10,433 96,534.05€ 9.25 -15.18 -1,242,677.46

10 CITALOPRAM 64,378 1,138,037.09€ 17.68€ 91,630 1,304,553.20€ 14.24 -3.44 -221,475.64

11 SALMETEROL XINAFOATE + FLUTICONASONE PROPIONATE 25,307 1,041,130.99€ 41.14€ 99,805 3,903,332.18€ 39.11 -2.03 -51,384.71

12 AMLODIPINE 129,393 905,271.35€ 7.00€ 457,509 1,819,247.26€ 3.98 -3.02 -390,750.63

13 ACETYLSALICYLATE LYSINE 1,169,871 837,454.90€ 0.72€ 77,827 52,171.33€ 0.67 -0.05 -53,231.87

14 BUDESONIDE 76,284 752,747.34€ 9.87€ 21,456 135,316.23€ 6.31 -3.56 -271,648.19

15 FERRIC HYDROXIDE POLYMALTOSE COMPLEX 135,796 723.638.90€ 5.33€ 47,552 150,347.88€ 3.16 -2.17 -294,284.91

Page 50: Pefni 18 December February 2011

ερώτηση στη Βουλή

16 LOSARTAN 52,658 721,996.61€ 13.71€ 53,424 672,924.48€ 12.60 -1.12 -58,720.61

17 PRAVASTATIN SODIUM 24,945 673,620.74€ 27.00€ 86,577 1,326,597.11€ 15.32 -11.68 -291,394.92

18 PURIFIED DIPHTERIA TOXOID + PURIFIED TETANUS TOXOID + BORDETELLA PERTUSSIS

28,179 633,065.18€ 22.47€ 21,637 476,120.20€ 22.00 -0.46 -12,988.87

19 FERROUS SULPHATE DRIED 76,043 600,883.69€ 7.90€ 75,815 145,014.60€ 1.91 -5.99 -455,432.98

20 ACETYLCYSTEINE 139,445 599,835.04€ 4.30€ 10 12.10€ 1.21 -3.09 -431,106.59

21 BECLOMETASONE + FORMOTEROL 16,294 548,115.12€ 33.64€ 13,495 453,547.71€ 33.61 -0.03 -497.01

22 LOSARTAN POTASSIUM + HYDROCHLOROTHIAZIDE 34,729 509,894.35€ 14.68€ 52,879 708,643.93€ 13.40 -1.28 -44,482.84

23 MELOXICAM 62,448 496,146.41€ 7.94€ 62,258 367,223.65€ 5.90 -2.05 -127,802.06

24 CEFUROXIME 42,905 465,996.27€ 10.88€ 133,216 1,385,540.75€ 10.40 -0.48 -20,753.88

25 LISINOPRIL 69,393 389,177.28€ 5.61€ 73,188 294,226.04€ 4.02 -1.59 -110,207.67

26 LERCANIDIPIΝΕ 36,191 360,486.06€ 9.96€ 48,048 442,298.99€ 9.21 -0.76 -27,334.99

27 ANTIRHEUMATIC N-S TOP 68,694 356,176.34€ 5.18€ 209,585 672,852.98€ 3.21 -1.97 -135,640.70

28 DIPHTHERIA TOXOID, ADSORBED + TETANUS TOXOID + PERTUSSIS ACELLULAR (PERTUSSIS TOXOID, F HA, 69 KDA OU

16,475 345,152.98€ 20.95€ 18,731 255,047.57€ 13.62 -7.33 -120,823.86

29 FINASTERIDE 34,555 327,861.50€ 9.49€ 54,526 415,597.39€ 7.62 -1.87 -64,483.15

30 LANSOPRAZOLE 19,588 320,123.76€ 16.34€ 73,332 1,178,660.81€ 16.07 -0.27 -5,287.02

31 MIRTAZAPINE 16,915 314,836.03€ 18.61€ 59,796 999,879.88€ 16.72 -1.89 -31,991.56

32 ISOTRETINOIN 17,455 307,477.20€ 17.62€ 8,956 148,607.22€ 16.59 -1.02 -17,845.78

33 FILGRASTIM 881 292,620.57€ 332.15€ 827 259,885.43€ 314.25 -17.90 -15,765.60

34 ITRACONAZOLE 11,701 288,870.02€ 24.69€ 20,846 193,171.53€ 9.27 -15.42 -180,441.54

35 TAMSULOSIM 26,452 275,284.86€ 10.41€ 176,052 1,342,723.34€ 7.63 -2.78 -73,539.25

36 ONDANSETRON 5,778 273,112.34€ 46.92€ 4,069 132,985.40€ 32.68 -14.24 -82,272.42

37 FENTANYL 5,458 246,433.51€ 45.15€ 9,908 369,160.28€ 37.26 -7.89 -43,074.93

38 BUDESONIDE 12,497 238,616.57€ 19.09€ 126,330 2,356,708.14€ 18.73 -0.36 -4,493.63

39 ALLOPURINOL 111,211 208,145.11€ 1.87€ 192,494 176,340.50€ 0.92 -0.96 -106,265.59

40 BISACODYL 98,949 204,094.47€ 2.06€ 3 2.94€ 0.98 -1.08 -107,124.45

41 AMBROXOL 61,184 194,464.00€ 3.18€ 183,754 440,111.90€ 2.40 -0.78 -47,821.41

42 SODIUM CHLORIDE 229,455 189,795.93€ 0.83€ 42,217 28,105.96€ 0.67 -0.16 -37,036.31

43 SERTRALINE 16,975 188,065.44€ 11.08€ 108,024 864,953.68€ 8.01 -3.07 -52,145.75

44 CLINDAMYCIN 21,848 171,574.12€ 7.85€ 8,648 67,814.73€ 7.84 -0.01 -249.40

45 BENZOYL PEROXIDE 8,252 163,924.34€ 19.86€ 8,866 29,441.65€ 3.32 -16.54 -136,521.61

46 ENALAPR IL MALEATE + HYDROCH LOROTHIAZIDE 21,888 145,638.06€ 6.65€ 75,569 278,048.69€ 3.68 -2.97 -65,103.32

47 IMMUNOGLOBULIN HUMAN NORMAL 598 144,908.41€ 242.32€ 10 2,060.80€ 206.08 -36.24 -21,672.57

48 IOPAMIDOL 4,901 122,085.50€ 24.91€ 6,003 122,673.82€ 20.44 -4.47 -21,931.51

49 METFORMIN 67,669 112,315.60€ 1.66€ 671,065 1,096,635.06€ 1.63 -0.03 -1,732.87

50 KETOTIFEN 17,824 106,970.72€ 6.00€ 10,781 63,839.19€ 5.92 -0.08 -1,426.73

51 IODIXANOL 4,100 102,818.28€ 25.08€ 128 2,798.93€ 21.87 -3.21 -13,165.05

52 FLUTICASONE 5,263 102,124.11€ 19.40€ 80,350 1,056,255.94€ 13.15 -6.26 -32,938.36

53 CALCIUM CARBONATE + CHOLECALCIFEROL CONCENTRATE 17,124 95,826.26€ 5.60€ 173,348 912,614.76€ 5.26 -0.33 -5,674.57

ΣΥΝΟΛΟ 18,223,488.97

Page 51: Pefni 18 December February 2011

ερώτηση στη Βουλή

Π.Ε. ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ: Απάντηση στο θέμα της υπερτιμολόγησης γενόσημων φαρμάκων

Με έκπληξη διαβάσαμε τα παντελώς αναληθή στοιχεία τα οποία φαίνεται να έδωσαν κάποιες φαρμακαποθήκες σε μέλη του Κοινοβουλίου σχετικά με τιμές των «αντίγραφων» ή γενόσημων φαρμάκων. Με παραπλανητικό τρόπο συγκρίνονται τιμές πρωτότυ-

πων φαρμάκων σε συσκευασίες 10 μονάδων δόσης (χά-πια) με τιμές γενόσημων φαρμάκων σε συσκευασίες 28 ή 30 χαπιών.Επίσης συγκρίνονται τιμές φαρμάκων με διαφορετικές περι-εκτικότητες και από διαφορετικά Δελτία Τιμών.

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων που προέκυψαν από την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Η. Θεοδωρίδης, κ. Η. Μόσιαλος, κ. Θ. Παραστρατίδης, κ. Π. Στασινός, κ. Φρ. Παρασύρης προς τον υπουργό Υγείας, κ. Α. Λοβέρδο, αναφορικά με τις υπερτιμολογήσεις γενόσημων φαρμάκων, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας απέστειλε επίσημη απάντηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Πρωτότυπο νέας γενιάς προστατευμένο (in-patent) 20mg x 14 Λ.Τ.=14,56 1/2011 1,04Πρωτότυπο εκτός πατέντας (off-patent) 20mg x 14 Λ.Τ.=12,84 1/2011 0,92Γενόσημο 0mg x 30 Λ.Τ.=21,80 1/2011 0,73

Χαρακτηρισμός Περιεκτικότητα Τιμή € Δελτίο Τιμή € ανά x Συσκευασία Τιμών μονάδα δόσης

ΟΜΕΠΡΑΖΟΛΗ

Πρωτότυπο νέας γενιάς προστατευμένο (in-patent) 10mg x 14 Λ.Τ.=14,90 1/2011 1,06Πρωτότυπο εκτός πατέντας (off-patent) 10mg x 10 Λ.Τ.=5,63 1/2011 0,56Γενόσημο 10mg x 30 Λ.Τ.=13,88 1/2011 0,46Πρωτότυπο νέας γενιάς προστατευμένο (in-patent) 40mg x 14 Λ.Τ.=25,68 1/2011 1,83Πρωτότυπο εκτός πατέντας (off-patent) 40mg x 10 Λ.Τ.=12,74 1/2011 1,27Γενόσημο 40mg x 30 Λ.Τ.=31,23 1/2011 1,04

ΣΙΜΒΑΣΤΑΤΙΝΗ

Είναι ξεκάθαρο ότι αν συγκρίνει κανείς την τιμή ανά μονάδα δόσης ή την τιμή με βάση το κόστος ημερήσιας θεραπείας κάθε φαρμάκου, τότε και μόνο τότε θα έχει την αληθινή ει-κόνα, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που πα-ρουσιάζεται.Επιπλέον επισημαίνουμε με συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτη-τα στοιχεία τα εξής: 1) Τα γενόσημα αφορούν μόλις στο 13% της συνολικής δαπάνης! 2) Η ετήσια δαπάνη 89 ακριβών φαρμάκων υπερβαίνει τη συνολική δαπάνη για όλα τα γενό-σημα. 3) Η μεσοσταθμική μείωση των τιμών των γενοσήμων στο Δ.Τ. του Σεπτεμβρίου 2010 ήταν υπερδιπλάσια των μειώ-σεων των πρωτοτύπων. 4) Κάθε φορά που συνταγογραφείται ένα γενόσημο, η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται.Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι η εξοικονόμηση των Τα-μείων από τη χρήση των γενοσήμων θα είναι πολύ σημαντι-κή. Εάν τα γενόσημα χρησιμοποιηθούν σε κάθε θεραπευτική κατηγορία, θα υπάρξει ετήσια εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκατ. €! Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια.Με βάση τα παραπάνω αναρωτιέται κανείς:

Γιατί επιλέγεται η στοχοποίηση του 13% της φαρμακευ-τικής δαπάνης που αφορά στα γενόσημα φάρμακα που παράγει κυρίως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία;

Γιατί επιδιώκεται η δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσε-ων, τη στιγμή που για πρώτη φορά η Πολιτεία συντεταγμέ-να προσπαθεί να ελέγξει την υποκατάσταση και να προω-θήσει τη χρήση των φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων;

Γιατί απομονώνονται από ολόκληρη τη θεραπευτική κατη-γορία μόνο εκείνες οι δραστικές που παράγονται από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και αγνοούνται οι προ-στατευόμενες μονοπωλιακές δραστικές που έχουν και με-γαλύτερο κόστος θεραπείας;

Τονίζουμε ότι μόνο με Τιμές Αναφοράς σε κάθε θεραπευτική κατηγορία μπορεί να υπάρξει δίκαιο και αναλογικό σύστημα ασφαλιστικής αποζημίωσης. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού σε συνδυασμό με κίνητρα για την αύξηση της χρήσης των γε-νοσήμων, με αυξημένο rebate για τα ακριβά φάρμακα, με έλεγ-χο της συνταγογράφησης, μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά και μια για πάντα την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Page 52: Pefni 18 December February 2011

άρθρα συναδέλφων

Φάρμακα Κρίσιμης Δόσης και γενόσημα

Στις ημέρες μας, με στόχο τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών στο χώρο της υγείας προτείνεται η αντικατάστα-ση των πρωτότυπων φαρμάκων με τα αντίστοιχα γενόση-μα. Υπάρχει όμως μια κατηγορία φαρμάκων στην οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Αυτά είναι τα λε-γόμενα φάρμακα κρίσιμης δόσης ή φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους. Όπως φανερώνει και η ονομασία της κατηγορίας αυτής, πρόκειται για φάρμακα στα οποία μικρές μεταβολές στη βιοδιαθεσιμότητά τους μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην έκβαση του θεραπευτικού αποτελέσματος, καθώς και στην εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.(1) Στην κατηγορία αυτή ανήκουν σκευάσματα όπως το λίθιο, η κυκλοσπορίνη, η βαρφαρίνη, η φαινυτο-ΐνη, η λεβοθυροξίνη, η καρβαμαζεπίνη, η διγοξίνη, η γου-ανιδίνη, η θειοφυλλίνη κ.ά. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αρκετά γενόση-μα των φαρμάκων κρίσιμης δόσης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της κυκλοσπορίνης, και υπάρχει αμφι-σβήτηση στο εάν τελικά μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τα πρωτότυπα σκευάσματα. Η κυκλοσπορίνη έχει ένδειξη στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και μυε-λού των οστών και σε αυτοάνοσα νοσήματα (νεφρωσικό σύνδρομο, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα, ραγοειδίτιδα).(2) Στην Ευρώπη έχουν κυκλοφορήσει αρκετά γενόσημα κυκλοσπορίνης, καθώς η δραστική ουσία έχει χάσει την πατέντα κυκλοφορίας για περισσότερο από μία δεκαετία τώρα. Παρόλα αυτά η εταιρεία που έχει κυκλοφορήσει το πρωτότυπο σκεύασμα έχει πατεντάρει τη φαρμακοτεχνι-κή μορφή του σκευάσματος, πράγμα που σημαίνει ότι το γενόσημο σκεύασμα διαφέρει στα έκδοχα, με επακόλου-θο πιθανές διαφορές σε κάποιες φαρμακοκινητικές παρα-μέτρους.(3) Ως συνέπεια αυτού συνιστάται ενδεχόμενες αλλαγές από το πρωτότυπο σκεύασμα στο γενόσημο ή και το αντίστροφο να πρέπει να συνοδεύονται από μέ-τρηση και παρακολούθηση των επιπέδων του φαρμά-κου στο αίμα.(2) Πρόσφατα ο ΕΜΕΑ έκανε πιο αυστηρά τα όρια βιοϊσοδυναμίας για τα κρίσιμης δόσης σκευάσματα, περιορίζοντας το εύρος διαστήματος εμπιστοσύνης (Δ.Ε.) σε φαρμακοκινητικές παραμέτρους από 80-125% σε 90-111%,(4) με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κινδύνου υπερ-βολικής ή μειωμένης έκθεσης στο φάρμακο.

Όσον αφορά το κόστος θεραπείας, είναι πολύ επιφανειακή η διεξαγωγή συμπερασμάτων που αξιολογούν μόνο την τιμή των σκευασμάτων, καθώς σε αυτήν την κατηγορία των φαρμάκων στενού θεραπευτικού εύρους υπάρχουν παράγοντες/πολλαπλασιαστές κόστους, όπως το κόστος διεξαγωγής επιπλέον μετρήσεων θεραπευτικών επιπέ-δων, η παράταση του χρόνου νοσηλείας, η αντιμετώπιση πιθανών επιπλέον ανεπιθύμητων ενεργειών κτλ.(5)

Δεδομένου λοιπόν ότι για τη διαδικασία έγκρισης των γε-νοσήμων δεν απαιτούνται κλινικές μελέτες σε ασθενείς και δεν αξιολογούνται άλλα δεδομένα πέραν της βιοϊσο-δυναμίας, η οποία δεν εγγυάται θεραπευτική ισοδυναμία, δεν προτείνεται η χωρίς ουσιαστικό λόγο και χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση αλλαγή μεταξύ πρωτότυπων και γενόσημων σκευασμάτων που αφο-ρούν φάρμακα κρίσιμης δόσης.

Βιβλιογραφία1) Benet LZ, Goyan JE, Pharmacotherapy 1995; 15:433-440.2) Χαρακτηριστικά Προϊόντος Sandimmun Neoral3) Pollard S, Nashan B, Johnston A, et al., Clin Ther 2003 Jun; 25 (6): 1654-694) Guideline on the investigation of Bioequivalence, CPMP, January 2010,

EMEA5) Helderman et al., Appl Health Econ Health Policy 2010; 8 (1): 61-68

Page 53: Pefni 18 December February 2011

εκδηλώσεις Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Στις 26.02.2011 πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Π.Ε.Φ.Ν.Ι., στο ξενοδοχείο Μετροπόλιταν. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν συνάδελφοι από την Αθήνα αλλά και από ολόκληρη τη χώρα. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υ.Υ.Κ.Α. κ. Α. Δημόπουλος, καθώς επίσης και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων που ανήκουν στον τομέα της Υγείας.

Η ορχήστρα μας. Ο συνταξιούχος πλέον συνάδελφος Νίκος Αυγερινός (δεύτερος από αριστερά) σε μεγάλα κέφια.

Οι τρεις λεβέντες