Organist.org nr. 9, oktober 2015

40
Nr. 9 OKTOBER 2015 14. årgang Medlemsblad for Organistforeningen Organist. org TR-VALG 2015 SIDE 2 & 4

description

Tillidsrepræsentantvalg 2015; nyheder om merekirke.dk og kommende udgave af koralbogen; baggrund om stillingsoptælling, reportage fra foredrag om musikalsk gudstjenesteudvikling, Anmeldelse af "36 salmeforspil" og "Lyset har så mange farver; omtaler af nye bøger og cd'er; Lea Daescu fortæller om Tersløse Kirkes levende julekalender.

Transcript of Organist.org nr. 9, oktober 2015

Page 1: Organist.org nr. 9, oktober 2015

N r . 9 O K T O B E R 2 0 1 5 1 4 . å r g a n g

M e d l e m s b l a d f o r O r g a n i s t f o r e n i n g e n

Organist.org

TR-VALG 2015SIDE 2 & 4

Page 2: Organist.org nr. 9, oktober 2015

2 Organist.org 9/2015

PRÆLUDIUM

Af Anders Thorup, formand for Organistforeningen

DU ER For et par dage siden så jeg tilfældigvis i jernsynet det ganske korte DR-program ”Dagens sang”. Det var en udgave af Søs Fen-gers 30 år gamle hit ”Du er” med DR’s Pigekor. Det var et meget int arrangement, og først og fremmest var det en optagelse, der

i den grad formidlede en ungdommelig glæde ved det at synge. Det ik mig til at tænke over, hvilket privilegium vi som kirkemu-sikere har, at det netop er vort daglige arbejde at beskæftige os med musik (og børn og unge).  Desværre lever hverdagen ikke altid op til denne idyl. Der kan være problemer med løn-, ansættelses- og arbejdsforhold, som nemt kan vokse den enkelte over hovedet. Så er det jo, man kan hente hjælp i sin fagforening, Organistforeningen!, som jo ikke bare er formand, bestyrelse og sekretariat, men som allervig-tigst er en lok dedikerede tillidsrepræsentanter. Som det fremgår inde i bladet, skal der her i efteråret igen være TR-valg. Ja, valg er jo så meget sagt. I de leste stifter er der ikke lere kandidater end pladser, der skal besættes – i mange stifter faktisk færre! Men kig nu alligevel på listen over valgmø-der, hvor du kan se, at dine TR’er har lagt sig i selen for at skabe et indholdsrigt arrangement. Det er altid godt at møde sine fagkolleger, det er godt at få sat ansigt på sin TR, inden man får brug for ham/hende, og det er vigtigt for TR’erne at få en fornemmelse for, hvad der rører sig i medlemsskaren. Men først og fremmest signalerer dit fremmø-de en opbakning om dine tillidsrepræsentanter. Ud over at møde op og stemme, kan man selvfølgelig give et endnu tydeligere signal ved simpelt hen at stille op og lade sig vælge. Er det ikke din tur nu?

Du er – den, vi mangler. Du er – den, vi venter på. Du er – den, vi har brug for.

… eller for at kombinere Søs Fenger med Sebastian syv år tidli-gere: Du er – ikke alene.

Page 3: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 3

INDHOLD OG KOLOFON

Organist.org Udgives af Organistforeningen og hed frem til december 2014 PO-bladet. Det udkommer 11 gange

årligt, den 1. i hver måned undtagen august. Oplag: 1.000 stk. ISSN: 2246-7882.

REDAKTION Ansvarshavende redaktør, Filip Graugaard Esmarch, journalist (DJ), www.ordklang.dk,

Torvet 2, 1. sal, 8600 Silkeborg, tlf. 87 20 02 54, e-mail: [email protected]

DEADLINE Redaktionelt stof og annoncer sendes til redaktøren senest den 5. i måneden før.

Stillingsannoncer sendes til sekretariatet på e-mail: [email protected] (normalt)

senest den 5. klokken 13 måneden før.

TRYK WERKs Grafi ske Hus a|s, Aarhus, www.werk.dk

FORSIDEN Under stævne-ekskursionen til Frobenius Orgelbyggeri i maj studerede de besøgende blandt andet

et bord med vindlader. Foto: Filip Graugaard Esmarchwww.organist.org

BAGGRUND

SPAREØVELSERLæs i dette nummer om den nye webportal merekirke.dk med tips til, hvordan menighedsråd kan spare, og om en ny udgave af selveste koralbogen.

LIV I GUDSTJENESTENTine Illum og Søren Andresen holdt på stævnet i maj et musi-kalsk foredrag med masser af konkret inspiration til menighe-dens gudstjenesterepertoire.

JULEKALENDERLea Daescu fortæller om, hvor-dan de ved Tersløse Kirke på Vestsjælland har deres egen le-vende og velbesøgte julekalen-der med masser af musik.

STILLINGSOPTÆLLINGForud for et møde om beregnin-gen af din stillings omfang er det en rigtig god idé, at du forbere-der dig grundigt. Sådan lyder det gode råd fra tillidsrepræsentant Susanne Mørk-Jensen.

NYHEDER

TR-VALGKom og bak op om det faglige ar-bejde, når der i november er til-lidsrepræsentantsvalg rundt om-kring i stifterne. Find oversigten over arrangementer her.

MEDLEMMERREPORTAGE

FORENINGSNYT

SIDE 14 SIDE 36

SIDE 4 SIDE 8 SIDE 12

UDGIVELSER

ORGEL/MELODIERVi anmeldeler Knud-Erik Jensens ”36 Orgelkoraler” og FUK-udgi-velsen ”Lyset har så mange far-ver”. Desuden omtaler vi en ræk-ke aktuelle bøger og cd’er.

SIDE 18

Page 4: Organist.org nr. 9, oktober 2015

4 Organist.org 9/2015

FRA BESTYRELSEN

I præludiet side 2 opfordrer formand An-ders Thorup medlemmerne til at tilmelde sig de gratis TR-valgarrangementer i stif-terne. Det gør en forskel, om du kommer.

AALBORG STIFT

Mandag d. 16. november kl 19Romdrup-Klarup Sognegård, Romdrupvej 71, 9270 Klarup

Aftenen indledes med korfagligt indlæg ved Laila Høgild, hvis op indsomhed udi at variere en korprøve synes uendelig. Hun giver tips og tricks til indslag som lege, danse, stomp, der kan holde energien oppe og lette indlæring af bl.a. salmemelodier. Laila Høgild Nielsen er ansat i Vejgaard kir-ke, Aalborg, som børnemusiker, korleder og organist. Laila er uddannet fra Vestervig Kir-kemusikskole og har en kandidat i Børnemu-sik fra Jysk Musikkonservatorium. Dette ind-læg varer omkring 45 minutter. Herefter fortælles om de seneste fagfor-eningsfaglige udfordringer for organisterne i stiftet med specielt sigte på stillingsoptæl-linger. Der bliver også plads til spørgsmål til de tre nuværende tillidsrepræsentanter: An-nette Bæk, Jens Erik Rasmussen og Susanne Mørk-Jensen. Efter spørgerunden er der valg af tillidsre-præsentanter. Selv om du ikke selv ønsker at stille op til TR, så betyder det meget for de nuværende og kommende TR, at der vises opbakning omkring valghandlingen. Kom derfor med og hjælp gerne på forhånd med

at inde folk, som gerne vil tage en tørn som TR. Aftenen afsluttes med lidt at spise og drik-ke. Derfor bedes man tilmelde sig på mail: [email protected].

VIBORG STIFT

Mandag den 9. november kl. 10-12Baunekirken, Tjørring, Østerbyvej 10, 7400 Herning

Oplæg om ”Salmesang midt i glemslen” ved organist Inger Kamstrup, Nørrelandskirken i Holstebro (læs om emnet på k.dk ved at søge på titlen). Derefter orientering om arbej-det som tillidsrepræsentant og efterfølgende valg. Organistforeningen er vært ved et enkelt traktement. Tilmelding er ikke nødvendig.

ÅRHUS STIFT

Lørdag den 14. november kl. 15Fredenskirken, Rosenvangs Alle 51, 8260 Viby

Kl. 15.00: Musicalen ”Kaptajn Noah – og hans lydende dyreark” (tekst og musik: Michael

Flanders og Joseph Horovitz) med Jesper Brun-Jensen (operasanger, bas) som Noah, Fredenskirkens Børne-, spire- og pigekor samt Kantoriet og et lille orkester med klaver, kontrabas og trommer. Denne herlige musik er fuld af skønne tekster, herlige rytmer og i-nurligheder. Kl. 16.00 a holdes tillidsmandsvalg i tilstø-dende lokale. Christian Holdensen og Jan Ole Christiansen genopstiller.

TILLIDSREPRÆSENTANTSVALG 2015

Page 5: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 5

FRA BESTYRELSEN

RIBE STIFT

Mandag den 2. novemberØlgod

Der er for tiden ikke nogen tillidsrepræsen-tanter for Ribe Stift og heller ingen opstillet. Den præcise adresse, klokkeslæt og pro-gram for arrangementet er ikke på plads end-nu. Det bliver meddelt i en mail direkte til or-ganisterne.

HADERSLEV STIFT

Onsdag d. 11. november kl. 19Simon Peters Kirke, Islandsvej 12, Kolding

Vi starter i kirken med erfaringsudveksling om rytmisk orgelspil. Oplæg ved Henriette Hoppe, hvorefter alle er velkomne til at bi-drage med problemstillinger á la ”hvad gør jeg her?” eller løsninger á la ”det her virker for mig”. Derefter en kort orientering, valg og fag-lig snak, hvor man er velkommen til at stille spørgsmål til tillidsmændene. Alle tre tillids-mænd, Pia Jeanette Nielsen, Tommy Schmidt Bülov og Henriette Hoppe, genopstiller.  Organistforeningen er vært ved et let trak-tement. Tilmelding til Pia Jeanette Nielsen på tlf. 21468646 eller Henriette Hoppe på tlf. 22596813.

FYENS STIFT

Mandag den 9. november kl. 19.30Bellinge Sognegård, Kirkelundvej 18a, 5250 Odense SV

Mødet begynder i kirken (lige ved siden af), hvor tidligere MR-formand Stina Nøjgaard fortæller om de meget smukke og interessan-te kalkmalerier. Fortællingen indrammes af

præludium og et par fællessalmer v. organist Bjørn Krog Thesbjerg. Derefter TR-valg og kollegialt samvær med et let traktement. Af hensyn til sidstnævnte bedes man tilmelde sig på : [email protected].

ROSKILDE STIFTLOLLAND-FALSTER STIFT

Mandag den 16. november kl. 13 Vordingborg Kirke, Kirketorvet 14A, 4760 Vordingborg

Mødet a holdes i samarbejde med DOKS. Vi begynder i kirken kl. 13.00, hvor Jens Ramsing fortæller og spiller en lille 20 minut-ters demokoncert. Herefter frokost på Hotel Kong Valdemar. Efterfølgende valghandling i kirkens lokaler de to foreninger hver for sig. Vi slutter med en spørgetime.  Tilmelding til frokosten til Solveig Bjerg-kvist på tlf. 5782 0170 / 3022 9453 elle e-mail [email protected] senest den 1. no-vember.

HELSINGØR STIFTKØBENHAVNS STIFT

Mandag den 9. november kl. 10Solvang Kirke, Remisevej 10-12, 2300 Kbh. S

Mødet a holdes i samarbejde med DOKS. Kl. 10.00 Kommunikation/kon liktløsning ved Kon liktløser/tidl. Tillidsmand i DOKS Morten Hintz. Kl. 12.30 Gratis frokost. Tilmelding til fro-kosten er nødvendig – til Inger Marie Riis se-nest den 4. november på mobil 23 40 81 71 eller mail [email protected], hvor yderli-gere oplysninger også kan fås.

Page 6: Organist.org nr. 9, oktober 2015

6 Organist.org 9/2015

FRA BESTYRELSEN

KONCERT MED TUDOR4U

RENÆSSANCENS BEDSTE SANGE I ERIK NORBYs MESTERLIGE BEARBEJDELSE

OVERVEJER DU AT BLIVETILLIDSREPRÆSENTANT?

Som organist får du stensikkert brug for bistand fra en tillidsrepræsentant – i hvert fald hvis du er ansat på overenskomst og ikke har lyst til at sakke bagud i løn. Sådan er det i folkekirken.

Det er ingen selvfølge, at der er tillidsrepræsen-tanter. Hvis ordningen skal fungere, er der brug for, at en stor del af Organistforeningens medlem-mer tager deres tørn med det faglige arbejde på et tidspunkt i løbet af arbejdslivet. Har du overvejet, hvornår det er din tur?

Alternativet vil være, at alt det faglige arbejde ud-føres af lønnet arbejdskraft. Det vil i hvert fald få dit faglige kontingent til at stige. Måske vil det til gengæld få følelsen af sammenhold mellem fag-fæller til at dale?

Til november får du mulighed for at bakke op om tillidsrepræsentant-arbejdet, når der valg i de en-kelte stifter. Og hvis det altså er din tur, kan du jo stille op. Men kontakt allerede nu din nærmeste tillidsrepræsentant og hør nærmere.

En forstærkning af tillidsmandskorpset vil hjælpe i alle stifter, men lige nu er der et ganske særligt behov i Ribe Stift og i alle stifter øst for Lillebælt.

Jeg er sådan en, der gerne vil have ”en fi nger med i spillet”, gerne bag kulisserne. Derfor

var jeg ikke særlig svær at overtale til at være med i tillidsmandsarbejdet.

Det er herligt, når en kollega er glad for det, jeg har kunnet bidrage med, og dej-ligt, når menighedsråd og organist går tilfredse fra et møde, fordi begge parter har opnået et tilfredsstillende resultat. Forhandlinger og samarbejde foregår i de fl este tilfælde i en god atmosfære og med vilje til at fi nde ordentlige løsninger.

Som TR vil jeg også meget gerne med-virke til, at der bliver oprettet erfa-grup-per rundt omkring. Jeg synes, det er vig-tigt, at vi som organister deler erfaringer og inspirerer hinanden – på møder, der både handler om ansættelsesvilkår og det faglige indhold i vores arbejde.

Inge Marie Andersen, tillidsrepræsentant

i Viborg Stift

Page 7: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 7

OPSLAG FRA MINISTERIET

Fristen for at søge midler fra Kompetence-fonden til din opkvali icering er den 16. no-vember. Se her, hvordan det foregår.

Som resultat af overenskomstforhandlingerne modtager Kirkeministeriet midler til fordeling på folkekirkens område. Midlerne fra Kompe-tencefonden skal bruges til udvikling af kompe-tencer for de ansatte i folkekirken mv. Ansøgning kan kun ske elektronisk i perio-den mandag den 21. september 2015 til mandag den 18. november 2015 kl. 22. Det elektroniske ansøgningsskema indes på internetadressen www.kompetencefonden.km.dk. Der skal indsendes en ansøgning for hvert kursus, der søges midler til.

ANSØGNINGSFORLØBET

Når ansøgningen er indtastet, får menigheds-rådet automatisk tilsendt ansøgningen via dets e-post-adresse. Ansøgningen skal godkendes af menighedsrådet senest mandag den 30. no-vember 2015 for at være gyldig. Er menigheds-rådet endnu ikke tilmeldt e-post, sendes ansøg-ningen til menighedsrådet fra stiftet. Stiftet skal senest mandag, den 30. november 2015 mod-tage den godkendte ansøgning. Det er ansøgers ansvar, at ansøgningen er korrekt udfyldt.

SØG TILSKUD TIL EFTERUDDANNELSE

 Bemærk, at når indtastningen afsluttes ved at trykke ”godkend”, sendes der automatisk en e-post til den e-postadresse, man har oplyst un-der indtastningen. E-posten indeholder en kopi af ansøgningen. Modtages e-posten ikke efter kort tid, er der risiko for, at ansøgningen ikke er gået igennem, og det anbefales derfor, at genta-ge indtastningen. Det er en god idé at indtaste ansøgningen en uge før fristens udløb. Fordelingen forventes at inde sted i Uddan-nelsesudvalget i Kirkeministeriet primo febru-ar 2016. Ansøgerne kan herefter forvente at modtage svar omkring 1. marts 2016.

DER HENVISES TIL

•  Organistforeningen.dk, hvor der indes en udførlig vejledning under ”Organistfaget” > ”Efter- og videreuddannelse” i boksen til højre.

•  Ministeriets hjemmeside kirkeuddannelse.dk, hvor der er oplysninger om uddannel-sestilbud, MUS og målrettet kompetenceud-vikling.

•  SCK's hjemmeside kompetenceudvikling.dk, hvor der er oplysninger om MUS, kompeten-ceudvikling m.v.

74 koncertudbydere med 223 koncertforslag

www.kirkekoncert.dk

Page 8: Organist.org nr. 9, oktober 2015

8 Organist.org 9/2015

NYHEDER

En ny webportal skal hjælpe landets me-nighedsråd til at udnytte de økonomiske ressourcer bedre og foreslår blandt andet at indføre geogra isk leksibilitet og at ud-skifte kirkesangeren med et ulønnet me-nighedskor.

Landsforeningen af Menighedsråd lancerede tidligere i år hjemmesiden merekirke.dk som led i det igangværende projekt ”Mere kirke for pengene”. Hjemmesiden rummer en ræk-ke idéer til, hvordan menighedsrådet kan age-re mere omkostningsbevidst i det daglige.  Formålet med tiltaget er at inspirere me-nighedsrådene til at få mere kirkeliv ud af skattekronerne. Det byder dog ikke, at der op-fordres til at gå på kompromis med kvaliteten i forhold til bygninger og inventar, eksempel-vis orglet.  Hjemmesiden henviser blandt andet til,

ET REDSKAB TIL NYTÆNKNING I SOGNET

at menighedsrådet i dets bestræbelser på at spare på sognets administrative udgifter kan overveje at gennemføre en såkaldt værdi-strømsanalyse (Lean), hvor ”tanken er, at det skal undgås at udføre opgaver eller arbejds-gange, som ikke har værdi for nogen”.

DROP KIRKESANGEREN

Et enkelt af idékatalogets punkter handler di-rekte om kirkemusik: Som et eksempel på, hvordan man kan benyttes sig af frivillig ar-bejdskraft, henvises til et unavngivet sogn, hvor man har sparet udgiften til en kirkesan-ger ved at etablere et frivilligt menighedskor, som organisten så i stedet øver salmerne med. ”Konceptet er relativt enkelt og går ud på, at op til fem personer synger salmerne under søndagens højmesse. Søndagens menigheds-kor samles 45 minutter inden gudstjenesten, hvor organisten spiller salmerne igennem, og evt. vanskelige passager gennemgås. Organi-sten er til stede i forvejen, så der er ikke ud-gifter forbundet med, at koret øver,” står der. Om organisten ikke reelt har fået en større arbejdsbyr de, og om brugen af frivillige resul-terer i den samme stabilitet og kvalitet som en lønnet kirkesanger, melder historien ikke no-get om.

FLEKSIBILITET I ARBEJDET

En anden måde at spare på er, at man i sam-arbejde med nabosogne indfører geogra isk leksibilitet for medarbejderne:

 ”Gennem etablering af gensidig vikarfor-pligtelse mellem sogne/kirker er der mulig-heder for at nedsætte udgifterne til vikarer

Page 9: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 9

NYHEDER

ganske betragteligt”, står der på hjemmesi-den, uden at besparelsernes omfang dog er forsøgt konkretiseret. Samtidig er argumenterne for geogra isk leksibilitet dog ikke begrænset til det rent

økonomiske: ”For medarbejderne kan ordningen give større leksibilitet i arbejdet og skabe gro-bund for samarbejde og erfaringsudveksling med fagfæller, som man i reglen ikke har på folkekirkens små arbejdspladser, hvor der ofte kun er en person til hvert fag,” hedder det.

INDSTILLET TIL PRIS

Indholdet af merekirke.dk er skabt på bag-grund af besvarelser fra en undersøgelse, som Landsforeningen foretog blandt både menig-hedsrådsmedlemmer og ansatte i 2014.  Hjemmesiden ik i august den anerkendel-

se at blive nomineret som Danmarks bidrag til en såkaldt ”World Summit Award” i kate-gorien Kultur og turisme. Det er en FN-pris til hjemmesider, der formidler relevant indhold på en nytænkende.  Som en opfølgning på projekt ”Mere kirke for pengene” holder Landsforeningen i efter-året 2015 og foråret 2016 en række lokale mi-nikonferencer i samarbejde med provstiud-valgene. På merekirke.dk indes der nærmere informationer om konferencerne.

Filip

Forsinket geofl eks-vejledningVi havde annonceret et tema om geografi sk fl ek-sibilitet i dette nummer. Den længe ventede vej-ledning om dette emne fra Folkekirkens Arbejds-miljøråd er imidlertid endnu ikke kommet. Vi bringer temaet, når vejledningen kommer.

Page 10: Organist.org nr. 9, oktober 2015

10 Organist.org 9/2015

NYHEDER

KORALBOGEN BLIVER MERE HANDY

I en ny udgave fra Gyldendal får koralbo-gen et andet format, og i forhold til den nuværende høje pris bliver den dyrere. Muligvis vil den senere udkomme elek-tronisk.

Af Filip Graugaard Esmarch

Koralbogen har i nogen tid været udsolgt fra Kroghs Forlag, og Kirkeministeriet har ind-gået aftale med Gyldendal om at genoptrykke bogen. Og den får betegnelsen ”2. udgave”, for-di der bliver ændret på formatet. Det oplyser Dorthe Larsen, der er redaktionskoordinator hos Gyldendal. ”Der vil blive jernet copyright-noter fra nogle melodier, som er blevet rettighedsfri, men ellers er indholdet identisk med det nu-værende,” siger hun. Rent fysisk vil bogen tage sig markant an-derledes ud end Kroghs Forlags bud på en koralbog, der som bekendt er noget nær kvadratisk. Gyldendal har aftalt med Kirkemi-nisteriet at gøre formatet markant lavere, så-dan at det kommer til at svare nogenlunde til Wilhelm Hansen koralbog til den gamle sal-mebog. ”Den bliver jo så en del tykkere. I forhold til de nuværende 420 sider kan vi måske kom-me op i nærheden af 600 sider. Det er en svær balancegang, for noderne skal jo ikke pres-ses sammen eller gøres mindre. Det skal være læsbart. Men vi arbejder lige nu på at få ryk-ket nogle af satserne sammen, så vi kan spare nogle sider,” fortæller Dorthe Larsen. I koralbogen fra Kroghs Forlag er satser-

nes læsbarhed generelt øget, blandt andet på grund af en større nodeafstand end i Wilhelm Hansens gamle, og dette ser altså ud til at bli-ve bibeholdt. Men Siderne i den nye koralbog vil formodentlig kunne sættes op med en bed-re udnyttelse af pladsen, end tilfældet er med den nuværende. Her resulterede spildpladsen som bekendt i en virkelig tung bog – noget som ik Henrik Fibiger Nørfelt til i Organist-bladet fra juni 2004 at kalde den ”et misfoster af en koralbog”: ”Formatet gør, at bogen er for stor til an-bringelse på mange orglers nodepulte, og si-dernes opsætning giver brugerne ved stort set alle orgler en uheldig arbejdsstilling. Kort sagt: Organisterne har fået et dårligt arbejds-redskab,” lød det frustrerede skudsmål, som mange andre organister har været tilbøjelige til at give ham ret i.

TO BIND ER IKKE PRAKTISK

Til arbejdet med at inde den bedst mulige form har Kirkeministeriet rådført sig med en oplagt ekspert: kirkemusikskolerektor Ole Brinth, der i sin tid var formand for Salme-bogskommissionens melodiudvalg. Han er dog ikke egentlig konsulent på projektet. ”Jeg har været inddraget i overvejelserne og har givet mit besyv med i forhold til nog-le praktiske og faglige forhold. Og ved afvej-ningerne omkring de spørgsmål, der er blevet rejst over for mig, har jeg støttet mig til kol-legers vurderinger. Det har været oplagt at overveje netop koralbogens format,” mener han. Ole Brinth har i samråd med ministerium

Page 11: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 11

NYHEDER

og forlag naturligvis fokus på, hvilken tykkel-se tilbageførslen til tværformatet vil medføre. ”Den øgede rygbredde vil også have konse-kvenser for den praktiske brug. Derfor gøres der fra forlagets side en række bogfaglige og tekniske overvejelser om blandt andet papir-kvalitet og indbinding. Vi har drøftet de mu-lige fordele i at udgive koralbogens melodidel i to bind, og der er enighed om, at de mulige fordele skal måles op imod de problemer, det giver at skulle bytte mellem to bind i løbet af en gudstjeneste.” Derfor arbejdes der hen imod at udgive me-lodidelen i ét bind. Og vurderingen er ind til videre, at det kan gøres, uden at det bliver for tykt.

NATURLIG PRISSTIGNING

Ole Brinth efterlyser ikke, at man benytter lej-ligheden til at foretage justeringer af koralbo-gens rent musikalske parametre. Tilbage i ok-tober 2003 mente han ellers, at Kroghs Forlag havde foretaget ændringer i sats-materialet uden at spørge om lov, hvilket under stor op-mærksomhed ik ham til at frasige sig det mu-sikfaglige ansvar. ”Det viste sig efterfølgende, at Kroghs For-lag valgte at følge salmebogskommissionens forslag til koralbog også i henseende til nota-tion, så der er for mig at se ikke grundlag for en revision ud fra det satstekniske eller ud fra det notationsmæssige,” fortæller Ole Brinth. Et mere ømt punkt i forbindelse med ko-ralbogen er dens pris. Og en ny pris ligger ikke fast men bliver sikkert højere, lyder det fra Gyldendal. Efter en årrække, hvor prisen har været 1.350 kr., vil en stigning til omkring

1.500 kr. være naturlig, mener Dorthe Larsen. Til sammenligning koster Wilhelm Hansens aktuelle tobindsudgave af Folkehøjskolens Melodibog 549 kr. – med omkring en jerde-del færre satser end koralbogens. Ole Brinth har i samtalerne med forlaget og ministeriet ikke forholdt sig til prisen, og det ønsker han heller ikke at gøre. Men hvad med kirkemusikskolernes rekrutteringsgrundlag, hvis den høje pris vil gøre koralbogen til et sjældnere syn i private nodesamlinger, og fær-re dermed vil vokse op i et hjem med koral -bog? Her er rektoren nu ikke bekymret: ”Jeg har meget vanskeligt ved at forestille mig, at det er et forhold, der vil have indvirk-ning på søgningen til skolerne.”

UVIS UDGIVELSESDATO

Hos Gyldendal fortæller Dorthe Larsen, at mi-nisterium og forlag ligger i overvejelser om at udgive koralbogen i en version, som poten-tielt kan gøre det let for den enkelte bruger at foretage sine egne ændringer i satserne, ek-sempelvis transponere.  ”En elektronisk udgave har været på tale, men det vil være et større arbejde, for der vil være mange forventninger til, hvad den skal kunne. Nu skal vi først have lavet bogen fær-dig, og så tager vi det næste step efterfølgen-de,” siger hun. Hvornår koralbogen bliver færdig, er gan-ske uvist. Målsætningen har været den 30. no-vember 2015 som udgivelsesdato, men det eneste, Dorthe Larsen vil love, er, at den høje-ste prioritet ligger på at skabe det bedst mu-lige resultat.

Page 12: Organist.org nr. 9, oktober 2015

12 Organist.org 9/2015

BAGGRUND

Forud for et møde om beregningen af din stillings omfang er det en rigtig god idé, at du forbereder dig grundigt. Hvis ikke for din egen skyld, så gør det for dine orga-nistkollegaers skyld.

Af Susanne Mørk-Jensen

Der laves mange stillingsoptællinger i de her år. Nogle gange er det organisten selv, der har ønsket det, alene fordi opgaverne har ændret sig siden ansættelsen. Da mange stillinger er i evig forandring, er det måske lidt af et sisyfos-arbejde. Men hvis man oplever, at omfanget af opgaver ikke kan løses inden for de timer, der lønnes for, skal man naturligvis gå til kontakt-personen og gøre opmærksom på problemet. Når der aftales møde om optælling, er det helt afgørende at forberede sig godt! Hverken personalekonsulenter eller menighedsråd har forudsætninger for at vide, hvilken tid, det kræver at løse en given musikalsk opgave. Det er fair, at en person uden musikalsk baggrund eksempelvis undrer sig over 250 timer til et børnekor, der har 25 korprøver på et år. Et an-det klassisk problem er højmessen. Enkelte steder er den nede på kun at give 5 timer in-klusive afviklingen af selve tjenesten, hvilket levner max. 3,5 timer til al forberedelsen … Hvis man ikke bruger mere, skal man heller ikke bede om mere. Men i andre tilfælde må man minde den anden side af bordet om, at det angivelige formål med lokale forhandlin-ger er, at den lokale løn skal anspore/afspejle de individuelle organisters arbejde – og ikke

SKAL DIN STILLING TÆLLES OP?

kun skal afspejle de steder, hvor der af for-skellige grunde investeres mindst i opgaven. Også her er det dog forståeligt, at modparten ønsker en grundig forklaring på timekravet. Forhandlingen bliver nemmere og mere se-riøs, når organisten hjemmefra har gjort me-get præcist rede for tidsforbruget til de mest ”svævende” ting.

ET VIGTIGT REGNESTYKKE

For nogle virker det uoverskueligt at skulle lave så detaljerede overvejelser. Derfor bliver der i denne måned lagt et regneark ind på de lukkede medlemssider, som kan lette opga-ven. I skemaet ses en oversigt over hovedpar-ten af de forskellige opgaver, der erfarings-mæssigt kan forekomme i en stilling. Så kan man løbe ned over skemaet og a krydse alle de handlinger, som man selv udfører inden for en given opgave. Det er herefter forholds-vis let at sætte minuttal på delelementerne og lade regnearket lægge tallene sammen. Man skal samtidig holde sig for øje, at ti-metallet pr. opgave trods alt kun er gennem-snitstal. Og man skal huske, at der bør være plads til alt det uforudsigelige, som ligger i og mellem opgaverne: IT slår knuder, nye IT-pro-grammer indkøres, diverse praktiske vanske-ligheder, som skal diskuteres med kirkeværge og kontaktperson, research ved indkøb af nyt materiale, kurser mm. For at organisten ikke gang på gang skal bruge af sin fritid, vil den pædagogisk mest klare løsning være en buffer til den slags under ét på eksempelvis 40 timer. Det sker, at organisten ærgrer sig over den

Page 13: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 13

BAGGRUND

tid, der medgår til en præcis opgørelse af ar-bejdstiden. Ærgrelsen er forståelig, hvis op-tællingen alene er et ønske fra arbejdsgiveren. Og da bør det også være arbejdsgiveren, der betaler optællingen. Men ellers må man sige, at selv om det er omstændeligt at forberede sig som ovenfor anført, så er tiden givet sær-deles godt ud. Resultatet kan få betydelig ind-lydelse på stillingen i år fremover.

 Resultatet har i øvrigt også betydning for dine kolleger. Konsulenterne kan godt huske fra et pastorat til et andet.

PAS PÅ FALDGRUBER

Det skal tilføjes, at der rundt omkring hos konsulenterne dukker nye metoder op til at lave den samlende beregning, som bliver ud-tryk for stillingsstørrelsen. Her skal man være vågen. Hvis det samlede opgjorte timetal blot divideres med 52 for at inde det ugentlige ti-metal, er den gal! For at forstå det, kan man indledningsvis forestille sig en stilling, som kun består af kor og koncerter – aktiviteter, der aldrig dækkes af vikarer. Man har måske gjort op, at det kræ-ver 520 timer at løse disse opgaver. Hvis ti-merne fordeles over alle 52 uger, giver det en stilling på 10 timer ugentlig. Men det indebæ-rer jo, at organisten også skal arbejde i sine ferier. Derfor: Hvis timetallet er gjort op som i eksemplet til 520 timer i alt, skal disse timer kun fordeles på de 46 arbejdsuger, og stillin-gens størrelse er dermed 11 timer ugentlig. Det betyder en del på årsbasis. En normal organiststilling er sammensat af gudstjenester og lignende, som er vikardæk-ket, og kor mv. som ikke er vikardækket. Den

første timepulje skal deles med 52, og den næ-ste skal jf. ovenfor kun deles med 46. Derefter kan det samlede ugentlige timetal indes. Alt i alt: Stillingsoptællingerne har lere faldgruber. Hvis din stilling skal tælles op, så kontakt endelig din tillidsrepræsentant og brug hjemmesidens info. På organist.org indes der under ”Ansat som or-ganist” > ”Stillingsoptælling” blandt andet en 18 sider lang vejledning (se i boksen). Regnearket, som omtales ovenfor, vil kunne indes i menu-punktet ”For medlemmer”, hvor man logger ind med sin mail-adresse samt medlemsnummeret, som er at inde på bagsiden af dette blad.

Susanne Mørk-Jensen er organist ved Romdrup og Klarup Kirker nær Aalborg samt tillidsrepræsentant i Aalborg Stift.

Page 14: Organist.org nr. 9, oktober 2015

14 Organist.org 9/2015

REPORTAGE

Tine Illum og Søren Andresen holdt på stævnet i maj et musikalsk foredrag med masser af konkret inspiration til menig-hedens gudstjenesterepertoire.

Tekst og foto: Filip Graugaard Esmarch

I Sdr. Bjert Kirke ved Kolding, hvor den pensio-nerede salmedigterpræst Holger Lissner i sin tid huserede, har menigheden meget længe været vant til fornyelse i gudstjenesten i form af nye salmer. Den linje er helt naturligt vide-reført af Tine Illum og Søren Andresen, som ud over at være præst og organist ved kirken også er ansat af Haderslev Stift i Værkstedet GudstjenesteLIV. Og den musikalske fornyel-se i Sdr. Bjert strækker sig også ind i liturgien.  Da Tine og Søren i maj gæstede Organist-foreningens stævne, lod de naturligvis delta-gerne afprøve en række gode eksempler på, hvordan sangen kan spille en helt central rolle i bestræbelserne på at udvikle gudstjenesten.

MELODIEN LÆRES ORDENTLIGT

Det skal absolut ikke gå op i fornyelse og ud-vikling hele tiden. Genkendeligheden er også vigtig. ”Vi har maksimalt én ny salme med ved en gudstjeneste. Derudover er det salmer fra sal-mebogen. Men det er så også næsten hver søn-dag, at vi har en ny, som vi indøver inden guds-tjenesten. Vi kan også inde på at indøve en af de gamle salmer, hvis det er lang tid siden, vi har haft den,” forklarede Søren Andresen. ”Jeg sætter mig ved klaveret øverst i kirken.

KONFIRMANDHITS OG SUNGNE LITURGISKE LED

Ofte synger jeg først melodien igennem, og så tager jeg den linje for linje. Jeg vil insistere på, at menigheden skal lære melodien ordentligt at kende.” Hans oplevelse er, at man nogle andre ste-der kan have tendens til at tage alt for let på indstuderingen. ”Jeg forstår simpelthen ikke, at dygtige mu-sikere og korledere kan inde på at sige: ’Jeg spiller lige den her igennem en gang, og så synger vi den’. Det ville man jo ikke engang gøre med sit kor, med mindre det var et meget dygtigt kor. Så hvorfor ikke bare lade menig-heden bruge den tid, den skal bruge?” Som kirkemusiker er man desuden i fare for at overvurdere, hvor kendt en bestemt melodi faktisk er, mener han. ”Jeg synes, vi skal erkende i folkekirken, at traditionstabet er indtrådt. Men vi skal holde op med at surmule over, at folk alligevel ikke har lært det og det i skolen. Lad os i stedet se på, hvordan vi så får det bedste ud af det.”

STILHED UNDER BEDESLAG

Der er lere oplagte sidegevinster ved at øve en salme før gudstjenesten, fortalte Tine Illum. ”For nogle af dem, der kommer i kirke, er der ikke én ny salme men seks. Og vi synes, det er rigtig vigtigt ikke at få lavet en opdeling i ’os og dem’. Når vi begynder med at øve en ny sang, kan de sænke skuldrene og tænke: 'Nå, man altså kan godt gå i kirke her uden at kun-ne alle sangene, og den her kan de andre hel-ler ikke'. Så får vi blødt op på det, og de syn-ger faktisk meget mere med på alle salmerne.”

Page 15: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 15

REPORTAGE

 Dertil kommer, at man får hele menigheden varmet op. Hvorefter organisten kan nyde at begynde sit præludium i stilhed og ikke hen over en masse snak: ”Efter indøvningen siger vi: ”Nu vil vi be-gynde gudstjenesten, og så lytter vi til bede-slagene’. Så bliver der bumstille.”

KONFIRMAND-GLÆDE SMITTER

Blandt de konkrete eksempler på nye sal-mer, som er slået godt an i Sdr. Bjert, er Janne Marks missionssalme ”Sendte er vi alle” ( in-des i ”Salmer fra broen”, Kirkefondet).  ”Den har i tre år i træk være kon irmandhit-tet over alle kon irmandhits,” afslørede Søren

Nye salmerSøren Andresen (forrest i midten) fi k for alvor organiststævnedeltagerne op af stolene med ”Hvis du bare havde tro som et lille frø fra sennepsplanten” (en argentinsk børnesalme med fagter). Han havde en hel række andre meget anvendelige salmer og sange med, som de færreste kendte på for-hånd. Flere af dem, som er omtalt i artiklen, kan fi ndes på den lukkede del af organist.dk, dvs. under ”For medlemmer” > ”Noder og salmetekster”, højre spalte (log ind med din mail-adresse og medlemsnummer, som fi ndes på bagsiden af bladet). Blandt de øvrige eksempler var • ”Du, som kom fra himlen” med tekst af Hans Anker Jørgensen og melodi af Johannes Konstantin

Neergaard (fi ndes i ”Diakoni: 7 nye salmer”, FRIK, og ” Salmer og sange i skole og kirke 2”, Dansk Sang).

• ”Dybt i sjælen hvisker det” med tekst af tyskeren Klaus-Uwe Nommesen, dansk tekst af Holger Liss ner (fi ndes i "Sangene synger i os", Unitas 2014) og melodi af Hans-Joachim Rolf (fi ndes på michaelis kloster.de ved skrive "7. meine seele" i søgefeltet).

• ”Mød mig nu, som den jeg er” med tekst og musik af John Bell, Iona (fi ndes i ”Må din vej gå dig i møde”, Kirkefondet 2009).

Page 16: Organist.org nr. 9, oktober 2015

16 Organist.org 9/2015

REPORTAGE

Andresen og instruerede forsamlingen i at be-væge sig med gospeltrin til den afrikansk in-spirerede melodi. En anden type fornyelse er nye melodier til mere eller mindre gamle tekster. Holger Lis-sners ”Du fylder mig med glæde” (DDS 371) har Sara Dahlmann forsynet med en iøre-faldende melodi, og K.L. Aastrups ”Du føl-ger, Herre, al min færd” (DDS 21) har fået ny melodi af Jørgen Lauritzen. De er begge ble-vet overordentlig godt modtaget af Sdr. Bjert-kon irmanderne. ”Hvis menigheden inder ud af, at kon ir-manderne rigtig godt kan lide den, så smitter det jo,” indskød Tine Illum.

DEN ENKLE UDTRYKSFORM

Nogle sange og salmer behøver ingen indstu-dering forud for gudstjenesten. Børnesangen ”Hør kirkeklokken ringer” (Werner Fischer-Nielsen/Holger Lissner) er en call and respon-se-sang, hvor en forsanger foresynger hver enkelt linje, som så gentages af menigheden. Og de voksne er glade for at synge den også, forsikrede Tine og Søren.

 Det kan også være enkle og meditative san-ge, som gentages mange gange under nadver-uddelingen, og som menigheden bare synger med på efterhånden. Det er Gellerup-orga-nisten Martin Hornstrups ”Rejs dig, bliv lys” (ikke udgivet) et eksempel på.  ”I den enkle udtryksform ligger der en sær-lig mulighed for at åbne ind til det, der er dybt,” sagde Tine Illum.

UDVIKLING AF LITURGIEN

”Vi synes også, det er interessant at arbejde med nogle af de sungne liturgiske led, som vi normalt ikke har i den danske højmesse. De skal være så enkle, at man kan lære dem li-turgisk og ikke behøver at kunne dem på for-hånd,” lød det fra Tine Illum. Her har det igen karakter af ”syng og svar”, hvilket samtidig har den fordel, at man ikke behøver at dele en tekst ud. I Sdr. Bjert har de blandt andet brugt John Bells "Kyrie I" og "Hellig, hellig", begge fra sangbogen "Må din vej gå dig i møde", Kirkefondet 2009.  Og hvorfor nøjes med én stemme? Søren Andresen gav et eksempel på, hvordan man kan få menigheden til at synge tre- eller ire-stemmigt. Man deler forsamlingen ind i tre og synger for hos hver gruppe på skift: ”Kom, kom, kom Gud Helligånd” (fra Nigeria, nr. 2 i "Vi har et håb", Kirkefondet 2001).

I sidste nummer formidlede vi nogle af de mere teoretiske overvejelser, som Tine Illum og Sø-ren Andresen udtrykte under foredraget. Ar-tiklen kan (gen)læses ved at inde september-nummeret på organist.org under ”Fagblad” > ”Læs bladet” (side 8-9).

Tine Illlum udtrykte under foredraget sin undren over det synspunkt, at folk på over 60 år ikke vil synge noget, der er rytmisk: ”Dem på cirka 90 dansede jitterbug, da de var unge.”

Page 17: Organist.org nr. 9, oktober 2015
Page 18: Organist.org nr. 9, oktober 2015

ANMELDELSER

18 Organist.org 9/2015

Knud-Erik Jensen36 Salmeforspil

Egen udgivelse149 kr. (+ porto 33 kr.)ved henvendelse til [email protected]

Musik: Peter BruunTekst: Cecilia Engel-brecht Heick og Thomas LennertLyset har så mange far-ver

(Fra FUK’s landsstævne i juli 2015) FUK/Mixtur139 kr. hos noder.dk

Den københavnske organistvikar Knud-Erik Jensen er ikke til lange forord. Han takker Leif Meyer for node-satsen, som er fi n og klar, og fruen for den fi ne og stilrene forside (som havde fortjent et skarpere tryk). Hæftet er med brugervenlig spiralryg og én sats på hver side. Flere af dem er trykt i to tonearter – fra den høje udgave af koralbogen og en endnu højere fra den gamle koralbog. Mit indtryk er, at der er tale om noget i stil med Finn Viderøs ”Min arbejdsbog fra … Kirke”, en sam-ling af forspil valgt ud af mange års produktion. Knud-Erik Jensen skal have stor ros for udvælgelsen af salmer. Der er ingen dødvægt af sjældent brugte salmer, og han tager livtag med de allermest brugte. Der er et relevant forspil til alle lejlighe der. Hæftet rummer mange fi ne ting, også nogle de-ciderede perler, f.eks. ”Lad det klinge sødt i sky” og ”Du, som gir os liv og gør os glade”, samt nogle få lidt mystiske, f.eks. ”Blomstre som en rosengård”. Forspillene går i mange retninger stilmæssigt: Fra regelret 1600-tals-fuga til en Carl Nielsensk tone til en jazzet ”Det kimer nu til julefest”, og der er gode bud på romantiske forspil, hvor han har taget Cesar Francks motto: ”Modulation! modulation! modulati-on!” til sig. Desværre ender det i nogle tilfælde med en mavelanding af den slags, man kommer til at fore-tage, når man, dybt optaget af at improvisere, plud-selig opdager, at nadverbordet er tomt. Hurtigt hjem til koralbogsslutningen! Det gælder fx ”Det dufter ly-segrønt af græs” og ”I østen stiger solen op”. Me-get af sjælen i romantisk musik ligger i de dvælende slutninger.

Kåre Duhn

”Der vågner et brusende håb i mit blod” er lidt af den poetiske og malende tekst, der fl ot bliver leven-de og vedkommende med Peter Bruuns smukke mu-sik. Tekst og musik fl etter sig sammen som hånd i handske. Udgivelsen rummer seks satser: til advent, jul, fa-ste, påske, pinse samt trinitatistiden. De er kompo-neret for ligestemmigt kor og blandet fi restemmigt kor med orgelakkompagnement, men de kan også opføres blot med ligestemmigt kor. Satserne kunne være fl otte at opføre til koncert som samlet værk, hvor man derved kommer hele kir-keåret rundt, men kan også bruges hver for sig til for eksempel musikgudstjeneste.

LEVENDE MUSIKTonesproget er nutidigt, smukt og afvekslende. Det er enkle virkemidler, som farver musikken, der er god opbygning af satserne, og de har form og musikalske højdepunkter. Akkompagnementet smyger sig op ad korets stemmer i nogle af satserne. I andre danser tonerne og danner et rytmisk akkompagnement. Alt sammen for at give karakter til musikken og under-strege teksten.Udgivelsen er fl ot trykt med overskuelig nodeopsæt-ning, og der er indført mange af komponistens an-mærkninger om bl.a. tempo, styrke og frasering i no-derne. Værket kræver gode og rutinerede sangere. Der er udfordringer for alle stemmerne og for akkompag-natøren, men det er levende musik med mange fi ne detaljer og stemninger, så der er alle muligheder for at få et godt resultat med musikalsk energi og livsbe-kræftende tekst.

Ida Hovalt

Page 19: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 19

UDGIVELSER

BØGER

Steffen BrunésFolkekirkens personale(3. udgave)Nyt Juridisk Forlag 2014600 kr. fra djoef-forlag.dk

For et års tid siden udkom den tredje og gen-nemreviderede udgave af Steffen Brunés’ grundbog for menighedsrådsmedlemmer om løn- og ansættelsesvilkår for folkekirkens per-sonale. Den forrige udgave er fra 2003, og me-get er sket siden da, som han skriver i forordet – blandt andet med ”overenskomstdækning af hovedparten af kirkefunktionærområderne samt nye regler for og stærkt forøget fokus på arbejdsmiljø”. Bogens anden hoveddel om kirke- og kirke-gårdsfunktionærerne rummer godt 100 siders pligtlæsning for alle, der beskæftiger sig med det folkefærd. Her bliver de grundlæggende klo-gere på emner som ansættelse, disciplinærsa-ger, afskedigelser, pension, ferie, APV, persona-lepolitik og uddannelse. Bogen handler ikke så meget om det konkrete indhold af de enkelte overenskomster, som nok også ændrer sig hur-tigere, end bogen bliver opdateret. Steffen Brunés er kontorchef i Kirkeministeri-ets personaleafdeling.

Martin ModéusGudstjenestens kerneværdierALFA298 kr. på rpc.dk

Bøgerne af den svenske biskop Martin Modeus står centralt i arbejdet med gudstjenestefornyelse i Sven-ska Kyrkan. Derfor er hans tanker også en væsent-lig inspirationskilde for det (syd)danske Værkstedet

GudstjenesteLIV, som omtales andetsteds i dette blad. ”Det er en stor fare for os præster og organister, at vi kommer til at tro, at der er nogle systemer, som er bedre end liv. Hvis man gerne vil læse mere om det, er ’Gudstjenestens kerneværdier’ af Martin Modeus er en mægtig god bog,” sagde gudstjenesteudvikler Tine Illum under et foredrag på Organistforeningens stævne i maj. Den 326 sider tykke bog har karakter af studiebog med en lang række samtalespørgsmål. Der er over-skrifter som ”Livsverden og systemverden”, ”Vær-distyret gudstjenesteudvikling” og ”Delagtighed”. Kun et enkelt lille delafsnit (i kapitlet ”Genkendelse”) handler direkte om musikken.

Niels ThomsenJeg kender et land: Forbrugervejledning til 28 GrundtvigsalmerForlaget Vartov118 kr. på grundvig.dk under ”Forlag”

Fra bogens bagside: ”Grundtvigs salmer rum-mer en rigdom af indsigt i kristentro, men ofte er der gemt skatte, man ikke umiddelbart ser. Niels Thomsen, tidligere forstander for Præste-højskolen, vil med denne bogs tolkninger af 28 velkendte Grundtvigsalmer hjælpe med at gra-ve disse skatte frem.” Forfatteren citerer og udlægger salmerne vers for vers, og gennemgangen af en salme fyl-der typisk omkring fi re sider – med masser af nyttigt input, hvis man skal sige noget om den ved et salmesangsarrangement.

Hans Fagius, red.Johann Sebastian Bach48 Organ WorksGehrmans Musikförlag439 svenske kr. på gehrmans.se

Page 20: Organist.org nr. 9, oktober 2015

20 Organist.org 9/2015

UDGIVELSER

En pædagogisk udgivelse, hvor den kendte professor emeritus i det første bind på ca. 150 sider har ulej-liget sig med at indføre fi ngersætningangivelser og tolkningsforslag i 49 lette til middelsvære Bach-orgel-stykker. Og i det ca. 220 sider tykke bind 2 kommer Bach-eksperten med en overordnet introduktion til mesterens orgelmusik, artikulation, ornamentering og symbolisme, hvorefter der følger tre-fi re siders kommentarer til hvert enkelt af de 49 stykker. Udgivelsen er på engelsk, og dens indhold og forord kan ses via et link på hjemmesiden (søg på ”12727” på gehrmans.se).

Karl PedersenLydstudie-håndbogenCanta-libris (eget forlag)249 kr. via cantalibris.dk

Den spiralindbundne bog med undertitlen ”Alt om optagelse, mix & mastering” henvender sig til alle som er interesseret i optage- og lydtek-nik samt redigering. På 238 sider og med 184 farveillustrationer er det en grundig indføring i emnet med gennemgang af emner som mikro-fonopsætning, konkrete instrumenter, akustik og systematisk opbygning af et mix. Der er både baggrundsteori, historiske eksempler og prak-tiske tips. Karl Pedersen er lydtekniker og musiker, og han har blandt andet i mange år undervist i lyd-studieteknik på Aalborg Universitet.

CD'ER

Christian PræstholmChorale Preludes (2cd)Helikon 1081-82160 kr. via helikonrecords.dk

”Efter fl ere opfordringer har jeg nu indspillet en dobbelt-cd med 52 af mine efterhånden 200 or-gelkoraler. Indspillet på det instrument, hvortil de fl este er skrevet, orglet i Sct. Mortens Kirke, Randers,” fortæller den myrefl ittige komponist og organist Christian Præstholm. I dobbelt-cd’ens noter skriver han blandt me-get andet: ”Nogle løser krydsogtværs og su-doku – jeg slapper rigtig godt af med at pusle små melodiske og rytmiske motiver sammen, og jo sværere opgaven, jeg stiller mig, er, des-to større er tilfredsstillelsen når og hvis det lyk-kes.” Christian Præstholm udgiver selv sine strin-gente men meget forskelligartede orgelkoraler på noder, og han har netop udsendt bind 15 (se christianpraestholm.dk under ”Min musik”).

Flemming Chr. HansenIn lumine Domine (3 cd)Helikon 1078-80150 kr. via helikonrecords.dk

Hele tre cd’er med meditativ orgelmusik, fremført af komponisten selv ved det digitale Allen-orgel i Saks-købing Kirke, hvor han er organist. Vi anmeldte no-derne til Flemming Chr. Hansens ”In lumine Domi-ne” i PO-bladet tilbage i marts 2014. De ligger alle sammen til gratis download på gifl erne.dk, hvor komponisten også fortæller om tankerne og arbejds-processen bag. Han indspillede sidste år alle ti fi re-satsede suiter, og de blev udsendt af Helikon om-kring nytår.

Ulrik Spang-HanssenBach in ItalyCDKlassisk 114699 kr. på cdklassisk.dk

J.S. Bach var faktisk aldrig selv i Italien, men me-get af hans musik bærer tydelige italienske fi n-geraftryk. Ulrik Spang-Hanssen har her udvalgt nogle af de orgelstykker, som samtidig hører til

Page 21: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 21

UDGIVELSER

eftertidens mest afholdt Bach-kompositioner, og indspillet dem på Aubertin-orglet i Mariager Kirke. ”Med denne cd har jeg villet fokusere på det udadvendte, på glæden, på det det rytmiske dri-ve og på den jublende opfi ndsomhed,” skriver orgelprofessoren i noterne, hvor han også argu-menterer for, at stykkerne i hans hænder lyder mere særegent, end man oftest hører dem: ”Smagen i den klassiske musik har udviklet sig mere og mere i retningen af det tekstnære, af nodeteksten som lov og ikke bare som for-læg, og derved har vi i nogen grad glemt det kreative samarbejde mellem komponist og in-terpret, som tidligere var en selvfølge. Dette er ikke mindst gået ud over Bach,” påpeger han.

Phemius ConsortThomas Kingo’s Sacred Song BooksDacapo 8.226121Cd 150 kr./mp3 69 kr. via dacapo-records.dk

Kingos to små samlinger med titlen “Aandelige Siun-ge-koor” fra henholdsvis 1674 og 1681 er ifølge den ene af Phemius Consorts to ledere, bassangeren Ja-kob Bloch Jespersen, blandt de vigtigste udgivelser i dansk litteraturhistorie. Konceptet er her at fremføre dem, som de kunne have lydt ved Chr. V’s hof – alt-så ”luksusudgaven” af sjungekorene, som Bloch Jes-persen formulerer det i videotraileren på dacapo-re-cords.dk. Den anden leder af og initiativtager til det nydan-nede københavnske barokensemble er organisten og cembalisten Allan Rasmussen, og ud over Jakob Bloch Jespersen er det sopranen Else Torp, der syn-ger. Foruden vignet-musik af bl.a. Lully og Johann Schop er der blevet plads til 14 af sjungekorene, og det fremgår tydeligt, at melodier som ”Rind nu op”, ”Sorrig og glæde” og ”Den klare sol går ned” oprin-deligt var væsentlig mere dansante og barokke i sti-len end den måde, vi synger dem på i dag. I tekst-hæftet fi ndes sangteksterne i deres oprindelige form

samt noter ved Erik Norman Svendsen, Erik A. Niel-sen og de to bagmænd.

Haderslev Domkirkes PigekorGloriaHaderslev Sangakademi 003100 kr. via haderslevpigekor.dk

Pigekoret ved domkirken i Haderslev har under Thomas Berg-Juuls ledelse siden 2011 været i en stærk udvikling, som debut-cd’en her doku-menterer. Repertoiret er alsidigt med værker af Knut Nystedt (tre bibelske motetter), Felix Men-delssohn (”Laudate pueri”), Jakob Lorentzen (”Missa brevis”) og amerikaneren Nancy Hill Cobb (titelværket samt to andre). Og derudover får koret i tre enkle salmearrangementer besøg af jazzmusikerne fra Den Danske Salmeduo.

Janne WindPopSalmer (2 cd+sanghæfte)Edition Wilhelm Hansen169 kr. på webshop.ewh.dk

Vi anmeldte i januar Janne Winds nye rytmiske melo-dier til Ingemann-salmer, som Wilhelm Hansen har udgivet i melodibogen ”PopSalmer” (inkl. klaverar-rangementer). Siden har de desuden udsendt denne boks med to cd’er, hvor komponisten og sangeren har indspillet de 24 salmer sammen med blandt an-dre Rasmus Kjærgaard på diverse akkompagnerende instrumenter. Der medfølger også et hæfte, hvor der er ble-vet plads til tekster, ordforklaringer og melodilinjer (uden becifringer).

Page 22: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Bärenreiterw w w . b a e r e n r e i t e r . c o m

Bärenreiter WeekFra 19/10–1/11 2015

→ 20% rabat i 2 uger

NYE SAMLINGER MED LETTE ORGELSTYKKER

ENJOY THE ORGAN

Allerede udgivet:

AN EASY BACH ORGAN ALBUM

Originale værker og arrangementer

Ed. Daniel Moult BA 11212

AN EASY HANDEL ORGAN ALBUM

Arrangementer for orgel Ed. Daniel Moult · BA 11213

”Easy Handel Organ Album” giver et bredt overblik over komponistens religiøse og verdslige værker, og giver et ideelt grundlag for undervisning og introduktion til barokkens orgelmusik.

• Samling af let til moderat svære orgelarrangementer.

• Kan også spilles på mindre instrumenter.

• Egnet til undervisning.

ORGAN EVENTSKoncertmusik fra fi re århundreder

Originale værker og arrangementerEd. Martin WeyerBA 11220 Stilen i denne udgave varierer fra portugisisk orgelmusik fra det 17. århundrede til franske og ameri-kanske værker fra det 19. århundrede. Det indeholder også en samling af tysk orgelmusik – bl.a. mindre kendte værker af Bach og andre stykker fra Robert Schumann til Ernst Pepping.

En samling lette orgelstykkerEd. Karl-Peter Chilla

Volume 3 BA 11209 Bind 3 byder på spændende orgelstykker fra det 17. til det 20. århundrede, som er egnet til mindre instrumenter

og som vil give imponerende resultater med begrænset øvetid.

Allerede udgivet:

Volume 1: BA 11207Volume 2: BA 11208

Aarhus Musik – noder.dkStormgade 48 | 6700 Esbjerg

Tlf. 8613 6655 | www.noder.dk

ilona1692.indd 1 04.09.2015 09:35:50

Page 23: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 23

INDHOLD OG KOLOFON

WILHELM HANSEN MUSIKFORLAG

Citroner til VorherreTi motetter til tekster af

Simon Grotrian

for blandet kor a cappella

Jørgen Lauritsen

PORTRÆTKONCERTJørgen Lauritsen

Kl. 20.00 i Garnisons KirkeKøbenhavn K

Onsdag 11. november 2015

uropfører

Musica Ficta og dirigent Bo Holten

korværketCITRONER TIL VORHERRE

tekst Simon Grotrianmusik Jørgen Lauritsen

Desuden medvirkersolocellist Henrik Dam Thomsen

Musikken er udgivet af Edition Wilhelm HansenIll.: Maja Lisa Engelhardt

Per Nørgård

ORGELBOGEN

17 præludier og koralfantasierRedigeret af Ivan Hansen

IndholdFEM ORGELKORALER, opus 12 (1955)Preludio Féstivo (1956)Toccata – ”Libra” (1973/2013)Sommerpræludium (1991)PRÆLUDIER & KORALFORSPIL til salmen “Året” (Ole sarvig) (1976/2014)Krist stod op af døde (1976)Jeg ved et evigt Himmerig (1992)Den signede fryd (1995)

Se mere på webshop.ewh.dk

FEPToS

NYHED

NYHED

Vejl. pris kr. 199,00 (inkl. moms)

Page 24: Organist.org nr. 9, oktober 2015

24 Organist.org 9/2015

Bent PåskeTlf. 43 53 38 [email protected]

Koralbogtil Den Danske Salmebog 2003Koralbogen er under genoptryk, og det kan ikke

oplyses, hvornår den er til rådighed. Bestil den her og få den leveret portofrit,

når den kommer på markedet.

Kan det ikke vente, er her et godt tilbud:

Den Danske Koralbog (tidligere udgave)

og

Tillæg til Den Danske Koralbog (med alle de nye salmer)

Normalpris samlet kr. 960,00 Efterårstilbud Kr. 750,00

Skriv til [email protected] eller ring til 43 53 38 08

Med venlig hilsenBent Påske

Page 25: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 25

NYT FRA MIXTUR

STØRSTE

KIRKEMUSIKALSKE

UDGIVELSE

I MANGE ÅR...

LÆS MERE PÅ

FORLAGETMIXTUR.DK

[email protected]

+45 86 13 66 55

facebook.com/noderdk

Stormgade 48

6700 Esbjerg

Denmark

www.noder.dk

FORLAGET MIXTUR

FORLAGET

MIXTUR

POTPOURRI

Arrangeret af

Lasse Toft Eriksen

over sange af

Carl Nielsen

for blandet kor og klaver

FORLAGET

MIXTUR

POTPOURRI

Arrangeret af

Lasse Toft Eriksen

over sange af

Carl Nielsen

for 1-3 lige stemmer og klaver

Carl Nielsen Potpourri

I dette potpourri kædes syv af Nielsens mest elskede sange sammen med små mellemspil så de danner en smuk suite.

Arr. Lasse Toft Eriksen

Forlaget Mixtur, FMX 02-007/8

16 sider, hæftet

59,00 kr. SATB, klaver

59,00 kr. 1-3 lige st., klaver

Carl Nielsen 30 salmer

Carl skrev en lang række salmeme-lodier til især Grundtvigs tekster. Forlaget Mixtur har samlet en række af disse smukke melodier i et hæfte og tilrettelagt dem i enkle satser for blandet kor.

Forlaget Mixtur, FMX 02-006

32 sider, hæftet

99,00 kr. SATB

CARL NIELSEN

30 SALMERfor blandet kor

FORLAGETMIXTUR

20% på korsæt

www.forlagetsela.dk 4824 9515 - [email protected]

Orgelmusik af Thomas Munch

Kender du Thomas Munchs klaverskole I+II ?

Efterårstilbud indtil 1.dec. 2015

100 kr pr. hæfte normalpris 120 kr

Køb alle 5 hæfter for 400 krMed wirespiral

• 22 Orgelkoraler (2003) • 18 Orgelkoraler (2007) • 12 Pieces (2011) • 12 more Pieces (2013) • 15 Orgelkoraler (2015)

Nyhed !!

Page 26: Organist.org nr. 9, oktober 2015

www.musikkforlaget.no 51 86 90 00 [email protected]

Fredrik Sixten

Tlf. +47 51 86 90 [email protected]

Cantando Musikkforlag har indgået en generel administrations- og forlagsaftale med komponisten Fredrik Sixten. Aftalen omfatter

fl ere værker, der ikke tidligere er udgivet på andre forlag.6 helt nye udgivelser er nu klar i internetbutikken, til

bestilling av trykte nodebøger eller download af noder.

Lamentation Order nr. C3635

Preludé, Choral Varié et Finale Order nr. C3638

Behold the Lamb of God (SATB)Order nr. C3631

Ave Maria (SAB)Order nr. C3636 - En nydelig lille komposition, som også klinger godt i større kor.

Christ Is Risen (SATB)Order nr. C3643

For jeg er Herren (SATB)Order nr. C3637

KOR MED ORGELORGEL

KOR ACAPPELLA Cantando Musikkforlag har fået

ny hjemmeside

Nu fi nder du på det samme sted både nyheder, søgefunktion og bestilling af såvel fysiske varer

som digital download.

www.cantando.comDu kan stadig nå os på mail til

[email protected]

Page 27: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 27

Skandinavisk Orgelcentrum

Ribevej 38, 7100 Vejle, tlf.: 75 86 41 00 www.kirkeorgel.dk

højeste position 92 cm

laveste position 66 cm

* Højdejustérbare klaviaturer :…… justering på 26 cm, fra 66 til 92 cm * Højdejustérbar orgelbænk:…….. justering på 29 cm, fra 49 til 78 cm * Ventilfølsomt anslag på klaviaturer * Pedalspil med følelse af mekanisk aktion * Pedal-vægt kan justeres fra 1000 til 1500 gram * LED-belysning til nodestativ og pedalspil

VARIO giver optimale muligheder m.h.t. ergonomi, lyd og betjening!

Pris: fra 69.000,- kr. ekskl. moms

Orglet der passer til alle - både børn og voksne

Danhild Vario, lys eg, laminat

Spar varmeudgifter i kirken. Lej/køb et Danhild VARIO

til organisten.

Det universelle klassiske orgel

Trinløs, elektrisk højdejustering af klaviaturer og bænk!

Både klaviaturer og bænk kan tilpasses børn fra 6 år!

Idèelt for konservatorier,

musikskoler og organister!

Da både bænk og klaviaturer på Danhild Vario orglet kan indstilles trinløst i en hvilken som helst position, giver dette orgel organisten de allerbedste

ergonomiske muligheder.

Page 28: Organist.org nr. 9, oktober 2015

RODGERS KOMBINATIONSORGLER- DEN RIGTIGE LØSNING

Et Rodgers kirkeorgel er udstyret med den nyeste teknologi. Tilslut Rodgers-orglet til kirkens eksisterende orgelpiber eller en Consoli pibeenhed og få det bedste fra begge verdener.

Kombinationsorgel fra 280.000 kr. (incl. moms)

For prøveopsætning og demonstration kontakt: Roland Scandinavia A/S, Lyngbyvej 419, 2820 Gentofte. Telefon: 27 100 140

Page 29: Organist.org nr. 9, oktober 2015

”Kvalitet, håndværk og kærlighed til instrumentet”

Terkelsbøl Bygade 59 · DK-6360 Tinglev · Tlf.: +45 74 64 44 [email protected] · www.bruno-christensen.dk

BRUNO CHRISTENSEN & SØNNER

ORGELBYGGERI ApS

Nølev Kirke. 6 stemmer fordelt på 1 manual & pedal. Facade: Peter Christensen

Page 30: Organist.org nr. 9, oktober 2015

30 Organist.org 9/2015

Jutlandia Saxophone Quartet

Klassisk musik for fire saxofoner…siden 1996

Kontakt Kasper Hemmer Pihl tlf. 2620 5350 – [email protected]

www.jutlandia-sax.com

Booking: Maria Kynne E-post: [email protected] Tel.: 28 60 76 42

Det praktiske:

Varighed: 1 time.

Spiller i hele landet.

Pris: 9.000 kr.

+ transport (max 2.000 kr.)

krogsdal.dk

En poetisk koncertfortælling af:

Forfatter Iben Krogsdal

Sanger Maria Kynne

Pianist Thomas Reil

Vi som er søgende er en poetisk og musikalsk opførelse af nye

salmer og fortællinger af forfatter Iben Krogsdal. Nogle tekster

oplæses af forfatteren selv, andre fremføres af komponisterne

Maria Kynne og Thomas Reil. I musikken mødes jazz, pop og

viser med dansk salmetradition og moderne poesi.

”I sin frygtløse omgang med paradokser rammer Iben Krogsdal her det moderne menneske lige i mellemgulvet. Poetisk og konkret.” Kristeligt Dagblad

“...kort sagt en stor oplevelse.” A.Simonsen, organist, Tune Kirke

Vi som er søgende

Page 31: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 31

KONCERT MED TRESAFINADO

aktuel med ny CD: Choro Nórdico

Pia Kaufmanas, Fløjte Torsten Borbye Nielsen, Guitar

Afonso Correa, Percussion

"…musik, som kommer fra et sted, hvor menneskelig varme og sanselighed bor." Anders Beyer, Information. " …stor instrumental overlegenhed.” Jakob Levinsen, Berlingske Tidende.

Workshop & koncert med dit kor

Nye salmer og sange & kendte salmer i nyt lys

Lyt til musikken - www.tresafinado.dk

[email protected] - tlf. 5126 9052 [email protected] - tlf. 25 396 398

SIRENA

Træd ind i en ny verdenEn unik og overraskende koncertoplevelse

Ny CD

“...de förvandlar blockflöjten till ett av världens coolaste instrument” Dalarnas Tidning

Info & booking: Karina Agerbo28376932/[email protected]

www.sirena.se

Page 32: Organist.org nr. 9, oktober 2015

STILLINGER

VÆRD AT VIDE OM ORGANISTSTILLINGER

Find de generelle Vilkår for besættelse af organiststillinger i Organist.org nr. 5, 2015, side 32.Teksten ligger også på organist.org under ”Ansat som organist” sammen med andet nyttigt materiale. Se også de gode råd i menupunktet ”Ny stilling – hvad gør jeg?” under ”For medlemmer”.

Husk, når du får tilbudt en stilling:• Kontakt straks en lokal tillidsrepræsentant. • Vent med at opsige din nuværende stilling, til aftalerne om løn

og rammetid er færdigforhandlet og underskrevet.• Den tilbudte løn er som regel basislønnen. Der skal altid forhandles et personligt tillæg.• Hvis du er tjenestemand, gælder der særlige vilkår (se organist.org).

32 Organist.org 8/2015

TJEK HJEMMESIDEN > Hold også øje med stillingsopslag på organist.org, som opdateres løbende. Bemærk muligheden for at printe ud ved at klikke allerøverst til højre på siden (gælder ikke mobilversionen). Nogle stillinger annonceres ikke hosOrganistforeningen, så tjek eventuelt også Jobnet.dk.

Page 33: Organist.org nr. 9, oktober 2015

STILLINGER

Organist.org 9/2015 33

VORES ORGANIST gennem mere end 40 år har valgt at gå på pension. Derfor er der nu en stilling ledig ved Odder Sognekirke fra 1. december 2015. Stillingen er en fuldtidsstilling.

VI ØNSKER en erfaren organist, som:· kan samarbejde med nuværende organist og forde-

le arbejdsopgaverne i sognene. (Odder kirke har et organistsamarbejde med Ørting/Falling kirker)

· mestrer både den klassiske og den rytmiske mu-sikgenre

· er interesseret i børn og unge· har interesse for og erfaring med ledelse af kor· er fl eksibel og åben for et fællesskab med kirkens

øvrige medarbejdere, frivillige og menighedsråd · er indstillet på at deltage aktivt i menighedslivet.

MUSIK OG SANG er en stor del af vore gudstjenester og kirkelige handlinger samt i sognearbejdet.

ORGANISTEN SKAL varetage følgende opgaver:· spille i forbindelse med gudstjenester og kirkelige

handlinger· spille ved gudstjenester på plejehjem· spille i forbindelse med undervisning af konfi rman-

der og minikonfi rmander, til babysalmesang, musi-kalsk legestue og ugentlig morgensang.

· lede det frivillige voksenkor· tilrettelægge og medvirke ved koncerter, musikar-

rangementer, musikgudstjenester og sogneaftener.

ORGLERNE:· Orglet i Odder Sognekirke er fra 1994 af Frobenius

og Sønner med 18 stemmer, 2 manualer og pedal.· Orglet i Ørting er fra 1969 af Marcussen og Søn

med 5 stemmer, 1 manual og pedal.· Orglet i Falling er fra 1975 med 7 stemmer, 1 ma-

nual og pedal.

ORGANIST VED ODDER SOGNEKIRKE,

ODDER PROVSTI, ÅRHUS STIFT

LØN- OG ANSÆTTELSESVILKÅR for uddannet kirke-musiker er omfattet af overenskomst mellem Kirke-ministeriet, Centralorganisationen af 2010 (CO10) og Dansk Organist og Kantor Samfund (DOKS) for or-ganister, jf. Kirkeministeriets Cirkulære af 1. april 2013 med tilhørende protokollater, jf. i øvrigt Vilkår for be-sættelse af organiststillinger.

Der vil blive indhentet referencer og børneattest i for-bindelse med ansættelsen. Stillingen er omfattet af tre måneders prøvetid.

YDERLIGERE OPLYSNINGER kan fås ved henven-delse til · kirkens anden organist, Nana Kyed, 60 74 29 28,

[email protected] eller · menighedsrådsformand Bente Grønfeldt,

20 23 36 55, [email protected]

ANSØGNINGSFRISTEN er fredag den 16. oktober 2015 kl. 12.00.

ANSÆTTELSESSAMTALER og prøvespil torsdag den 29. oktober og fredag den 30. oktober 2015.

ANSØGNING mrk. ”Organist” med relevante bilag sendes elektronisk eller skriftligt til Odder Sognekirke v/formand Bente Grønfeldt, Kirkesti 3, 8300 Odder.

Foto

: Cla

ude

Dav

id/W

ikim

edia

Com

mon

s

Page 34: Organist.org nr. 9, oktober 2015

STILLINGER

STILLINGEN som organist ved Voer og Agersted Kir-ker i Brønderslev Provsti, Aalborg Stift er ledig og øn-skes besat pr. 1. november 2015 eller snarest derefter.

Stillingen er en deltidsstilling på 31 timer/uge.

VI ØNSKER en engageret organist, der· kan levere ny og traditionel kirkemusik fra orgelet· mestrer den rytmiske musik/becifringsspillet fra

klaver eller andre instrumenter· kan være med til at udvikle og bringe nye ideer ind

i kirke- og musiklivet i en sangglad menighed· er positiv og stabil, og som har lyst til at bidrage til

godt kollegialt fællesskab· i et vist omfang vil medvirke til undervisningen af

minikonfi rmander og konfi rmander sammen med vores sognepræst

· vil lede vores to børnekor i henholdsvis Agersted og Voer, samt fælles voksenkor

· vil forestå to årlige forløb med babysalmesang på skift i vores kirker.

· vil arrangere koncerter, musikgudstjenester og sangaftner til glæde for sognebørnene.

LØN OG ANSÆTTELSESVILKÅR for en uddannet or-ganist i henhold til overenskomst mellem Kirkemini-steriet, Statstjenestemændenes Centralorganisation af 2010 (CO10) og Dansk Organist og Kantor Sam-fund (DOKS) for organister, jf. Kirkeministeriets cir-kulære af 7. oktober 2009 med tilhørende protokol-later. Jf. i øvrigt Vilkår for besættelse af organiststillinger.

Løn og ansættelsesvilkår for en kirkemusiker vil være omfattet af Fællesoverenskomsten mellem Fi-nansministeriet og Statstjenestemændenes Cen-tralorganisation 10 (CO10 fællesoverenskomsten) og Organisationsaftalen mellem Kirkeministeriet og Statstjenestemændenes Centralorganisation 10 og det tilhørende protokollat for kirkemusikere.

Aftalerne kan ses på www.folkekirkenspersonale.dk

ANSØGNINGSFRIST den 22. oktober 2015.

NÆRMERE OPLYSNINGER om stillingen kan fås ved henvendelse til Formand for Agersted menighedsråd: Kamma Søndergaard, Græsvangen 1, Agersted, 9330 Dronninglund. Tlf. 98 85 41 58, mail: j-ks@nordfi ber.dk

ANSØGNING sendes gerne på mail og stiles til For-mand for Voer menighedsråd: Kirsten Sejlund Jensen, Gårdsholtvej 5, Flauenskjold, 9330 Dronninglund. Tlf. 98 86 12 38, mail: [email protected]

SE HELE OPSLAGET på www.organist.org eller www.jobnet.dk

Voer Kirke

Agersted Kirke

ORGANIST VED VOER OG AGERSTED KIRKER,

BRØNDERSLEV PROVSTI, AALBORG STIFT

Foto

s: T

omas

z Si

enic

ki/W

ikim

edia

Com

mon

s

Page 35: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Lån

& S

par

Ban

k A

/S, H

øjb

ro P

lad

s 9

-11,

120

0 K

øb

enh

avn

K, C

vr.n

r. 13

53

85

30

. Fo

rbeh

old

fo

r tr

ykfe

jl.

Som medlem af Organistforeningen kan du få en lønkonto med Danmarks højeste rente. Det betyder, at du får endnu mere ud af dine penge hver eneste dag.

Med LSBprivat®Løn får du hele 5% i rente på de første 50.000 kr. Og ja, så er der 0% på resten. For Lån & Spar er en bank, der har fokus på, hvad der er vigtigt for dig. Du får for eksempel en personlig rådgiver, der kan give klar besked.

Det skal der til, for at du kan få 5% på din lønkonto

Du skal være medlem af Organistforeningen – og have afsluttet din uddannelse.

Du skal samle hele din privatøkonomi hos os. LSBprivat®Løn er en del af en samlet pakke af produkter og services. Og vi skal kunne kredit- vurdere din økonomi i forhold til den samlede pakke.

Du behøver ikke i første omgang at flytte dit eksisterende realkreditlån, men nye lån og eventuelle ændringer skal formidles gennem Lån & Spar og Totalkredit.

Rentesatserne er variable og gældende pr. 4. marts 2015.

Hvorfor ikke få endnu mere ud af dine hårdt tjente penge?

FÅ DANMARKS HØJESTE RENTE PÅ DIN LØNKONTORing: Direkte til os på

3378 1906

Online: Gå ind på lsb.dk/co10 og vælg ’book møde’, så kontakter vi dig.

Page 36: Organist.org nr. 9, oktober 2015

36 Organist.org 9/2015

Til OrganistforeningenTil Organistforeningen

MEDLEMMER

NYE MEDLEMMER · Anita Jacobsen, Haraldstedvej 89, Haraldsted,

4100 Ringsted (Haraldsted/Allindemagle kirker, Roskilde Stift)

· Mette Junker Christiansen, Lillemøllevej 10, Lev-ring, 8620 Kjellerup (Frederiks Kirke, Viborg Stift)

RUNDE FØDSELSDAGE· Gozel Madsen, Randers NV (Dronningborg og

Gimming Kirker, Århus Stift), 50 år den 5. oktober 2015

· Jacob Græsholt, Hobro (Gedsted og Fjelsø Kirker, Viborg Stift), 60 år den 10. oktober 2015

· Jørgen Wittmaack, Harrislee (Bov Kirke, Haderslev Stift), 50 år den 10. oktober 2015

· Jens Erik Rasmussen, Aalborg (Sulsted Kirke, Aal-borg Stift og Organistforeningens tillidsrepræsen-tant), 50 år den 15. oktober 2015

· Carsten Engstrøm, Brokøb, Jyderyp (Karlslunde og Karlstrup Kirker, Roskilde Stift), 60 år den 20. ok-tober 2015

· Tamara Hougaard, Hobro (Farsø Kirke, Viborg Stift), 60 år den 28. oktober 2015.

HUSKESEDLEN

Find dit stifts-arrangementet med bl.a. valg af tillidsrepræsentanter og sæt kryds i kalderen – se side 4-5.

FORENINGSKALENDER17. november bestyrelsesmøde20. januar bestyrelsesmøde10. marts bestyrelsesmøde (revisor)29. april bestyrelsesmøde

NYE SANGE OM LANDBRUGET

Erhvervsorganisationen Landbrug & Føde-varer står bag Landbrugets Kulturfond, som sidste år udskrev en konkurrence om en ny folkelig sang om landbrug. Den ene af de to vindersange er ”Høsten begynder”, som har melodi af Hans Dammeyer, Skjoldhøj Kirke, og tekst af (salme)digteren Leif Rasmussen.  Med 63 bidrag var der stor interesse for konkurrencen, hvis dommerkomité havde Finn Slumstrum som formand. De to vinder-bidrag kan hentes med tekst og noder på lf.dk (søg på ”sange”).

Filip

ANNONCE

Ahlborn, 31 stemmer, pedal og bænk, lyst træ, til salg. Prisen kan forhandles. Tlf. 29 31 42 19. Vh. Bodil Hansen, Ægirsvej 17, 4873 Væggerløse.

LÆSERBREVE ER VELKOMNEHar du noget på hjerte, er du meget velkom-men til at skrive et indlæg og sende det til [email protected]. Det er vigtigt med en fri og demokratisk debat i vores forening. Alle indlæg, som vi vurderer, har en almen interesse, vil blive bragt i bladet eller som minimum på hjemmesiden.

Redaktionsudvalget

Page 37: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 37

MEDLEMMER

Organisten i Tersløse Sogn, som omfatter byen Dianalund, ik for snart mange år si-den en lys idé. Det har udviklet sig til en velbesøgt juletradition i det vestsjælland-ske sogn.

Af Lea Schmidt Daescu

Tersløse Kirke er en gammel middelalderkir-ke fra 1100-tallet, der som så mange andre kirker ligger lidt højt. Skulle man i tusmørket i december måned komme til at forvilde sig op ad kirkestien, kan man straks se, at noget er på færde. Uden for kirkedøren står ti tænd-te lanterner, og det er da også den tiende de-cember i dag. Klokken er 16.20, og der er alle-rede mange mennesker i våbenhuset. For det er her, det hele begynder – Tersløse Kirkes le-vende julekalender!

EN LEVENDE JULEKALENDER FOR ALLE SANSER

 Våbenhuset er et slags opsamlingssted, et sted med munterhed og forventning og hyg-gelig snakken med hinanden. Værten, et med-lem af julekalenderudvalget, tager imod i dø-ren og stikker én dagens program i hånden. Hører man til de nysgerrige, åbner man pro-grammet og orienterer sig, hører man til dem, der kan lide at overraskes, venter man. Man står tæt her, skulder ved skulder. Nogle dage er der, som i juleevangeliet, ikke plads til alle, og resten må vente på kirkegår-den. Præcis kl. 16.24 slår værten tre slag på en triangel. Der bliver budt velkommen, og værten fortæller om årets julekalender-ind-samling, der i år går til et kristent pigehjem i Indien.

KIRKEDØREN ER LÅGEN

Nu rettes alles øjne mod den store Himmel-borg, kæmpe-julekalenderen, hvor dagens gæst, mekanikeren fra den anden side af ve-jen, står parat for at åbne låge nummer ti. Der-inde gemmer der sig tre engle igurer, og me-kanikeren læser det lille vers på indersiden af lågen:

Vi er englene med bud,Helt fra himlens høje Gud,Syngende skal vi nu sprede,Nyt om hele jordens glæde:Kristus er i krybben lagt.

Nu gør værten tegn til, at man må åbne dø-ren ind til selve kirken. Kirkedøren, leger vi allesammen, er lågen ind til den levende ju-

For et par år siden udgav Forlaget Almuebøger bogen ”Lyset skinner i mørket – Julekalenderbo-gen fra Tersløse Kirke” med smukke fotos og en beskrivelse af sognets levende julekalender. Den kan købes fra almuebøger.dk.

Page 38: Organist.org nr. 9, oktober 2015

38 Organist.org 9/2015

PRÆLUDIUMMEDLEMMER

lekalender. Kirkerummet er altså en juleka-lender, man kan gå ind i. I det øjeblik, døren åbnes, hører man nogen synge. Hvidklædte børn og unge står og går i forskellige forma-tioner, mens de syngende tænder lys i et utal af stager. Der er kun levende lys i rummet, og man lister stille ind for ikke at forstyrre det smukke øjeblik og inder sig en plads på kir-kebænken. Dagens overraskelse er altså kirkens bør-ne- og ungdomskor. I går var det en harpe-nist fra Det Kongelige Kapel, der sad i et lys-hav med sit smukke instrument og spillede overjordisk dejlig musik, mens man stille tog plads i mørket. I morgen er der helt anderle-des liv, når 40 ire-fem-årige fra byens børne-have synger for os. Men det er der endnu in-gen der ved. Det er en overraskelse. Efter korsangen tændes lyset, så man kan inde rundt i både program og salmebog. Nu

skal vi alle synge én af de 24 julesalmer, vi når igennem i løbet af december. På første række sidder mekanikeren. Han er nok lidt nervøs, for selv om han da af og til kommer i kirken, så er det første gang, han skal læse op i kirken. Og så tilmed fra Bibelen. Teksten ik han udleveret af julekalenderud-valget i midten af november, så han har haft tid til at øve sig. Han skal læse om korsfæstel-sen, og det er da lidt barskt lige her midt i ju-lehyggen. Efter bibellæsningen kan man sidde og lade teksten synke ind, mens man igen lyt-ter til dejlig korsang.

LYT, MÆRK, SMAG OG SE

Så er øjeblikket endelig kommet, som de yng-ste fra publikum har glædet sig til. Englene, der gemte sig bag låge nummer ti, har indtil nu i bedste advents-stil stået og ventet ovre på hylden ved prædikestolen. Nu kommer de frem, og et barn blandt publikum får lov til

at bestemme, hvor de skal stå i julekrybben. Imens synges det lille vers, der blev læst op i våbenhuset. Skumringsfortælleren træder nu frem med sin sorte bog med den lange røde snor. Det er blevet tid til en historie. Derefter slår vi op på salme 118 og sammen synger vi: ”Gik ned for os i døden som sol i aftenrøden og stod i mor-gengry op for os på ny”. Koret synger for sidste gang. Der er gået ca. 28 minutter, og det er slut for i dag. Men inden man går ud i mørket, får man lov til at stikke hånden ned i den lotte dåse med lækre cho-kolader. For det er nemlig en julekalender for alle sanser: lyt, mærk, smag og se at Herren er god!

Tersløse kirkes levende julekalender har eksi-steret siden 2005, og vi er således ved at plan-lægge julekalender for 11.gang. Vi har lågeåb-ning mandag til torsdag i hele december frem mod jul, og vi afslutter med en stor inale med et julespil 21. december. Låge nummer 24 åb-nes ved familiegudstjenesten juleaften. I løbet af de 12 åbningsdage medvirker over 200 men-nesker fra sognet: skolebørn, børnehave, lokale kor, unge musiktalenter og professionelle musi-kere foruden repræsentanter fra foreninger og forretningsliv. Omkring 1.000 mennesker be-søger hvert år julekalenderen. Idéen må gerne kopieres!

Lea Schmidt Daescu er orga-nist og korleder ved Tersløse

og Skellebjerg Kirker – og ini-tiativtager til Tersløse Kirkes

levende julekalender. I marts 2015 modtog hun Roskilde

stifts Palladius-pris for sognets julekalenderprojekt. Det kan

man læse mere om på roskil-destift.dk (søg på ”Daescu”).

Page 39: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organist.org 9 /2015 39

ORGANISTFORENINGEN

Vindinggård Ringvej 1, 7100 VejleTlf. 7665 9560, fax 7665 9563

Kontortid: Mandag-torsdag kl. 10-13www.organist.orgPostgiro: 400 0935

Sekretariatsleder: John PoulsenE-mail: [email protected]

Sekretariatsmedarbejder: Inge Bech HansenE-mail: [email protected]

Konsulent: Hans Henrik Brok-Kristensen,tlf. 2060 3826E-mail: [email protected]

BESTYRELSEFormand Anders ThorupBregnevej 18, 4900 NakskovTlf.: 2825 7059 (privat),5492 1038 (kontor)E-mail: [email protected]

Næstformand Henriette HoppeBejsnapvej 21, 6870 Ølgod,Tlf.: 7524 5215E-mail: [email protected]

Kasserer Nils Henrik WykeIndertoften 58, Lind, 7400 HerningTlf. 9712 7787 E-mail: [email protected]

Øvrige medlemmerJane SamuelsenSkovbrynet 109, 7330 BrandeTlf. 5073 2356 E-mail: [email protected]

Tommy Schmidt BülovSeestvej 58, 6000 KoldingTlf. 7552 7649 / 2126 2946E-mail: [email protected]

Pia Jeanette Nielsen6200 AabenraaTlf. 2082 4313 / 2146 8646E-mail: [email protected]

Henrik StrømAlgade 2A 1. lejl. 4, 9300 SæbyTlf. 2993 [email protected]

TILLIDSREPRÆSENTANTER

HELSINGØR OG KØBENHAVNS STIFTERInger Marie Riis, tlf 3252 7867 / 3190 7876

E-mail: [email protected] Andersen, tlf. 3321 9020

E-mail: [email protected]

ROSKILDE OG LOLLAND-FALSTER STIFTERSolveig Bjergkvist, tlf.: 5782 0170 / 3022 9453

E-mail: [email protected] Hans Henrik Brok-Kristensen,

tlf. 2060 3826E-mail: [email protected]

FYENS STIFTIkke besat, henvendelse skal ske til sekretariatet eller konsulent Hans Henrik Brok-Kristensen, tlf. 2060 3826E-mail: [email protected]

VIBORG STIFTInge Marie Andersen,

tlf. 9783 6450 / 5364 6450E-mail: [email protected]

Helle Majlund Jensen, tlf. 9718 1329 / 2894 5762E-mail: [email protected]

ÅRHUS STIFTChristian Holdensen, tlf. 8685 3748 / 2291 3693

E-mail: chr.holdensen@ ibermail.dkJan Ole Christiansen, tlf. 8627 2731

E-mail: [email protected]

RIBE STIFTIkke besat, henvendelse skal ske til sekretariatet eller konsulent Hans Henrik Brok-Kristensen, tlf. 2060 3826 E-mail: [email protected]

HADERSLEV STIFTHenriette Hoppe, tlf. 7524 5215

E-mail: [email protected] Schmidt Bülov, tlf. 7552 7649 / 2126 2946

E-mail: [email protected] Jeanette Nielsen, tlf. 2082 4313

E-mail: [email protected]

AALBORG STIFTSusanne Mørk-Jensen, tlf. 9664 5464 / 4096 9354

E-mail: [email protected] Bæk, tlf. 9894 9242

E-mail: [email protected] Erik Rasmussen, tlf. 9811 4201 / 2174 1323

E-mail: [email protected]

ADRESSER OG NUMRE

Page 40: Organist.org nr. 9, oktober 2015

Organistforeningen, Vindinggård Ringvej 1, 7100 Vejle

KNUT NYSTEDT 100 ÅRI september 2015 ville Knut Ny-stedt være fyldt 100 år – hvis han altså ikke var død som 99-årig i december sidste år. Fødselsdagen bliver naturligvis ikke mindst fej-ret i Norge, eksempelvis på Kon-servatoriet i Oslo (Norges Musik-høgskole) den 28. oktober i form af en koncert med ”orgelværker, motetter og korværker fra for-skellige perioder af hans liv”. Man kan læse om både hans liv og hans ire stilperioder i Norsk Biogra isk Leksikon på web-adressen nbl.snl.no/Knut_Ny-stedt, hvor der bl.a. står: ”Hans usædvanlige begavel-se gjorde sig gældende på tre centrale områder – som kom-ponist, kordirigent og organist. Som organist har han turneret over store dele af verden, og som kordirigent har han skabt kor af ypperste klasse. Hans omfatten-de produktion dækker de leste genrer og har et usvigeligt kvali-tetsstempel. Nystedts ind lydelse er særlig mærkbar på det kirkeli-ge område, nationalt, nordisk og i Amerika.” Nystedt var aktiv på mange

fronter. I årene 1955-65 ik han såmænd også tid til at virke som formand for Oslo Organistfor-ening.

64 ÅRS KORMUSIK

I anledningen af 100-året har Norsk Musikforlag udgivet sam-lingen ”Cry out and shout” – Ma-sterpieces for Mixed Choir med 22 af de væsentligste Nystedt-korværker. De er komponeret mellem 1939 og 2002, og de 19 er for blandet a cappella-kor (fås til 399 Nkr. fra musikkforlagene.no, hvor man også kan læse for-ordet).  Bogen omfatter desuden en biogra isk kommentardel, som ”omtaler værkerne og følger Ny-stedts stilistiske udvikling, hvor-dan han ønskede musikken frem-ført, og hvad Nystedt tænkte, når han komponerede”. Bag i bogen indes desuden en fortegnelse

over alle Knut Nystedts korkom-positioner. Er man Nystedt-fan, skal man måske også eje hans selvbiogra i, ”Dette er mitt liv”, fra 2005 ( in-des på norskmusikforlag.no).

Tekst: Filip Graugaard Esmarch