ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΠΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ …...23/12/2016 τα ΚΠΕ...

of 21 /21
1 ΥΠΟΜΝΗΜΑ Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θέμα: «Αίτημα Θεραπείας Νόμου: Αποκατάστασης λαθών, αδικιών & παραλείψεων σε βάρος των Εκπαιδευτικών που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας». Σχετ.: Ομότιτλο έγγραφο με Αριθ. Πρωτ. εισερχομένων ΥΠΠΕΘ 100506/15-6-2017 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριε Γενικέ Γραμματέα κύριε Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα Στην πιο κρίσιμη εποχή για την τύχη του Πλανήτη, με την κλιματική αλλαγή να είναι πλέον βίωμα, τη βιοποικιλότητα να συρρικνώνεται και τους φυσικούς πόρους να εξαντλούνται, έρχεται η ψήφιση του Ν. 4473/30-05-2017 να υποβαθμίσει το ρόλο και το έργο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, από τους πλέον σημαντικούς και αποτελεσματικούς θεσμούς που διαθέτουν οι σύγχρονες κοινωνίες για να διαχειριστούν την περιβαλλοντική κρίση. Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου: α) οι εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ αποδομούνται σε υπαλλήλους χωρίς παιδαγωγικό έργο, αφού τους αφαιρείται πλέον η διδακτική τους ιδιότητα μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια άσκησης αναγνωρισμένου από το Υπουργείο μας διδακτικού έργου και προσφοράς στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, και β) δεν τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα με τους συναδέλφους τους σε αξιολογικές κρίσεις εκπαιδευτικών δομών, αφαιρώντας τους το δικαίωμα της υπηρεσιακής εξέλιξης. Η νομοθέτηση αυτή θεωρούμε ότι είναι καταστροφική για τον ίδιο τον θεσμό, άδικη για τους εκπαιδευτικούς των ΚΠΕ, δυστυχώς επηρεάζοντας αρνητικά και καταλυτικά υπουργικές αποφάσεις και προκηρύξεις που ακολούθησαν. Άλλωστε, η απουσία πρόβλεψης από το νομοθέτη της σταθερότητας της συγκεκριμένης νομικής κατάστασης, που αφορά τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στα ΚΠΕ, ή τουλάχιστον της ομαλής μετάβασης μέσω μίας δίκαιης μεταβατικής ρύθμισης, οδηγεί σε μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για την οικογένειά τους. Ως εκ τούτου, προσβάλει σε βαθμό εξαφάνισης την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση της ειρήνης αλλά και δομικό λίθο σε οποιοδήποτε δημοκρατικό πολίτευμα. Η διδακτική υπηρεσία των εκπαιδευτικών των ΚΠΕ δεν είχε αμφισβητηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι η διδακτική υπηρεσία αναγνωρίζεται μόνο στους εκπαιδευτικούς που πιάνουν την κιμωλία και γράφουν στο μαυροπίνακα, μόνο μέσα στη σχολική τάξη. Τα ΚΠΕ είναι οι μόνες δομές του ΥΠΠΕΘ που αξιολογούνται συνεχώς, σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, τόσο από τους μαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς που τα επισκέπτονται, ενώ ήδη έχουν αξιολογηθεί 3 φορές από εξωτερικούς αξιολογητές (τα

Embed Size (px)

Transcript of ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΠΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ …...23/12/2016 τα ΚΠΕ...

 • 1

  ΥΠΟΜΝΗΜΑ Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων Θέµα: «Αίτηµα Θεραπείας Νόµου: Αποκατάστασης λαθών, αδικιών & παραλείψεων σε βάρος

  των Εκπαιδευτικών που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας».

  Σχετ.: Οµότιτλο έγγραφο µε Αριθ. Πρωτ. εισερχοµένων ΥΠΠΕΘ 100506/15-6-2017

  Αξιότιµε κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριε Γενικέ Γραµµατέα κύριε Αναπληρωτή Γεν. Γραµµατέα

  Στην πιο κρίσιµη εποχή για την τύχη του Πλανήτη, µε την κλιµατική αλλαγή να είναι πλέον βίωµα, τη βιοποικιλότητα να συρρικνώνεται και τους φυσικούς πόρους να εξαντλούνται, έρχεται η ψήφιση του Ν. 4473/30-05-2017 να υποβαθµίσει το ρόλο και το έργο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, από τους πλέον σηµαντικούς και αποτελεσµατικούς θεσµούς που διαθέτουν οι σύγχρονες κοινωνίες για να διαχειριστούν την περιβαλλοντική κρίση.

  Με την ψήφιση του συγκεκριµένου νόµου: α) οι εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ αποδοµούνται σε υπαλλήλους χωρίς παιδαγωγικό έργο, αφού τους αφαιρείται πλέον η διδακτική τους ιδιότητα µετά από είκοσι τέσσερα χρόνια άσκησης αναγνωρισµένου από το Υπουργείο µας διδακτικού έργου και προσφοράς στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, και β) δεν τους δίνεται η δυνατότητα να συµµετέχουν ισότιµα µε τους συναδέλφους τους σε αξιολογικές κρίσεις εκπαιδευτικών δοµών, αφαιρώντας τους το δικαίωµα της υπηρεσιακής εξέλιξης.

  Η νοµοθέτηση αυτή θεωρούµε ότι είναι καταστροφική για τον ίδιο τον θεσµό, άδικη για τους εκπαιδευτικούς των ΚΠΕ, δυστυχώς επηρεάζοντας αρνητικά και καταλυτικά υπουργικές αποφάσεις και προκηρύξεις που ακολούθησαν. Άλλωστε, η απουσία πρόβλεψης από το νοµοθέτη της σταθερότητας της συγκεκριµένης νοµικής κατάστασης, που αφορά τους αποσπασµένους εκπαιδευτικούς στα ΚΠΕ, ή τουλάχιστον της οµαλής µετάβασης µέσω µίας δίκαιης µεταβατικής ρύθµισης, οδηγεί σε µακροπρόθεσµες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για την οικογένειά τους. Ως εκ τούτου, προσβάλει σε βαθµό εξαφάνισης την αρχή της προστατευόµενης εµπιστοσύνης του διοικούµενου, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση της ειρήνης αλλά και δοµικό λίθο σε οποιοδήποτε δηµοκρατικό πολίτευµα.

  Η διδακτική υπηρεσία των εκπαιδευτικών των ΚΠΕ δεν είχε αµφισβητηθεί ποτέ µέχρι σήµερα. Με λύπη µας πληροφορηθήκαµε ότι η διδακτική υπηρεσία αναγνωρίζεται µόνο στους εκπαιδευτικούς που πιάνουν την κιµωλία και γράφουν στο µαυροπίνακα, µόνο µέσα στη σχολική τάξη.

  Τα ΚΠΕ είναι οι µόνες δοµές του ΥΠΠΕΘ που αξιολογούνται συνεχώς, σε καθηµερινή βάση κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, τόσο από τους µαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς που τα επισκέπτονται, ενώ ήδη έχουν αξιολογηθεί 3 φορές από εξωτερικούς αξιολογητές (τα

 • 2

  αποτελέσµατα βρίσκονται κατατεθειµένα στο ΥΠΠΕΘ). Το κύριο µέρος της αξιολόγησής τους αναφέρεται στο ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ που επιτελούν. Πώς γίνεται λοιπόν να µην αναγνωρίζεται από το ΥΠΠΕΘ η διδακτική υπηρεσία ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ και ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτικών των ΚΠΕ; Με ποιο κίνητρο θα στελεχωθούν ξανά τα ΚΠΕ; Ως τι θα ονοµάζεται το έργο που θα επιτελείται εκεί; Ποιο θα είναι το µέλλον των ΚΠΕ; Μην αφήσετε λοιπόν, αξιότιµε κύριε Υπουργέ, επί θητείας σας, να απαξιωθούν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αυτός ο πολυετής θεσµός και ιδιαίτερα αγαπητός σε µαθητές, εκπαιδευτικούς και στις τοπικές κοινωνίες. Δεχτείτε να µας ακούσετε, να σας καταθέσουµε τους προβληµατισµούς µας, να διορθωθούν λάθη και αδικίες ώστε να ισχυροποιήσουµε το θεσµό των ΚΠΕ στη χώρα µας, ένα θεσµό που αποτελεί για την Ελλάδα πρότυπο σε σχέση µε τα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά δεδοµένα.

  Κύριε Υπουργέ, επανερχόµαστε στα αιτήµατά µας (µετά την αποστολή του σχετικού εγγράφου µας), προτάσσοντας το µόνο όπλο που έχουµε για να παλέψουµε στο δίκαιο αγώνα µας: την ισχύ της νοµιµότητας, έτσι όπως εκφράζεται µέσα από την εφαρµογή των νόµων, των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων που συνοδεύουν το τεκµηριωµένο υπόµνηµα που σας επισυνάπτουµε. Παρακαλούµε να το λάβετε σοβαρά υπόψη και να προβείτε στην τροποποίηση του N. 4473/30-05-2017 µε τίτλο: "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέµατα εκπαίδευσης" καθώς και κάθε άλλου σχετικού Νόµου, Υ.Α. και εγκυκλίου, ώστε να αρθούν οι δυσµενείς εξελίξεις, οι αδικίες, τα λάθη και οι παραλείψεις σε βάρος των εκπαιδευτικών που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στα ΚΠΕ και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Συγκεκριµένα ζητούµε:

  Α. Να αναγνωριστεί η διδακτική προϋπηρεσία ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ και εξίσου για ΟΛΟΥΣ τους υπηρετούντες και υπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς στα ΚΠΕ (Υπεύθυνοι, Αναπληρωτές Υπεύθυνοι, µέλη Παιδαγωγικών Οµάδων).

  Β. Η αναφορά των ΚΠΕ στο Νόµο να αποτελέσει ξεχωριστή κατηγορία, καθώς το έργο τους και η οργανωτική τους δοµή δε σχετίζεται κατά κανέναν τρόπο µε τις δοµές που αναφέρονται στην κατηγορία ε) του Ν. 4473/30-05-2017.

  Γ. Στο κριτήριο της υπηρεσιακής κατάστασης να προσµετράται κάθε διδακτικό έτος πέραν των οκτώ και µε ένα µόριο κατ’ έτος για όλα τα µέλη των Π.Ο. των ΚΠΕ εξίσου (Υπεύθυνος ΚΠΕ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος ΚΠΕ, υπόλοιπα µέλη Π.Ο.) όπως ισχύει και για όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς που ασκούν διδακτικό έργο.

  Δ. Στο κριτήριο της διοικητικής και καθοδηγητικής εµπειρίας να αρθεί η αποτίµηση µε 0,25 µονάδες για κάθε έτος, καθώς και της µιας (1) µονάδας κατ’ ανώτατο όριο για την άσκηση καθηκόντων Υπευθύνου ΚΠΕ και να αντικατασταθεί µε 2,5 µονάδες κατ’ ανώτατο όριο για υποψηφιότητα σε θέση Διευθυντή Σχολικής Μονάδας και 3,5 κατ’ ανώτατο όριο για υποψηφιότητα σε θέση Διευθυντή Εκπαίδευσης.

  Ε. Στο κριτήριο της διοικητικής και καθοδηγητικής εµπειρίας να συµπεριληφθεί και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος ΚΠΕ, µε µοριοδότηση αναλογικά προς τον Υπεύθυνο ΚΠΕ και τουλάχιστον ισοτίµως προς τον Υποδιευθυντή Σχολικής Μονάδας.

  ΣΤ. Όλες οι προαναφερθείσες διορθώσεις του Ν. 4473/30-5-2017 να ληφθούν υπόψη και να ισχύσουν σε κάθε άλλο σχετικό Νόµο, Υ.Α. και εγκύκλιο σε µελλοντικές κρίσεις εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ.

  Με εκτίµηση, Η Οµάδα-Επιτροπή εκπαιδευτικών ΚΠΕ

 • 3

  ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

  A. Να αναγνωριστεί η διδακτική προϋπηρεσία στο ΣΥΝΟΛΟ της και εξίσου για ΟΛΟΥΣ τους υπηρετούντες και υπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς στα ΚΠΕ (Υπεύθυνοι, Αναπληρωτές Υπεύθυνοι, µέλη Παιδαγωγικών Οµάδων).

  Η διδακτική υπηρεσία αναγνωρίζεται, στοιχειοθετείται και τεκµηριώνεται µε βάση τα εξής: 1. Χαρακτηρίζεται και λογίζεται ως διδακτική σε όλους ανεξαιρέτως τους σχετικούς νόµους, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, αποτελώντας βασικό κριτήριο βάσει του οποίου οι υπηρετήσαντες και υπηρετούντες στα ΚΠΕ επέλεξαν να εργαστούν σε αυτά: • Νόµος 4327/2015, άρθρο 17, εδάφιο 7δ (για όλους ανεξαιρέτως τους εκπ/κούς που υπηρετούν στα ΚΠΕ)

  • Υπουργική Απόφαση 83691/Γ7/22-07-20111, άρθρο 5, παράγραφος8 (για όλους ανεξαιρέτως τους εκπ/κούς που υπηρετούν στα ΚΠΕ)

  • Υπουργική Απόφαση Αριθ. Πρωτ. 60991/Γ7/19-06-20062, άρθρο 5, παράγραφος 9 (για όλους ανεξαιρέτως τους εκπ/κούς που υπηρετούν στα ΚΠΕ)

  • Υπουργική Απόφαση Αριθ. Πρωτ. 87094 /Γ7 /30-8-20043, άρθρο 2, παράγραφος 3 • Υπουργική Απόφαση Αριθ.Πρωτ. 57905/Γ2/04-06-2002, άρθρο 8, παράγραφος 1

  2. Έχει προσµετρηθεί ως διδακτική σε όλες τις µέχρι τώρα αξιολογικές κρίσεις Στελεχών Εκπαίδευσης: • Στελέχωση ΚΠΕ σε όλες τις αξιολογικές κρίσεις έως σήµερα. • Ορισµός Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεµάτων και Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων

  • Κρίσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων • Κρίσεις Σχολικών Συµβούλων • Στελέχωση ΣΔΕ (δ/ντές και εκπ/κοί) σχ. έτος 2015-2016 • Αποσπάσεις σε εκπαιδευτικές δοµές του Υπουργείου

  Σε όλες τις προκηρύξεις σύµφωνα µε τις οποίες επιλέχθηκαν, τοποθετήθηκαν και υπηρετούν ή υπηρέτησαν οι εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ (είτε ως Υπεύθυνοι είτε ως Αναπληρωτές Υπεύθυνοι είτε ως µέλη Παιδαγωγικών Οµάδων) αναφέρεται ρητά ότι ο χρόνος θητείας στις ανωτέρω θέσεις λαµβάνεται υπόψη για θεµελίωση δικαιώµατος µετάθεσης, λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική θέση και προσµετράται ως διδακτική υπηρεσία.

  3. Το διδακτικό έργο στα ΚΠΕ υλοποιείται µε βάση αναλυτικό εβδοµαδιαίο ωρολόγιο πρόγραµµα, µε σαφώς προσδιορισµένο ελάχιστο και µέγιστο αριθµό ωρών ηµερησίως και λαµβάνοντας υπόψη το υποχρεωτικό εβδοµαδιαίο διδακτικό ωράριο κάθε εκπαιδευτικού

  1«Η υπηρεσία σε ΚΠΕ προσµετρείται ως διδακτική, σε τύπο Σχολικής Μονάδας αντίστοιχης µε οργανική θέση του εκπαιδευτικού. Επίσης, λαµβάνουν τις µονάδες συνθηκών διαβίωσης της πλησιέστερης σχολικής µονάδας προς το ΚΠΕ στο οποίο αποσπώνται». 2«Ο χρόνος θητείας στις ανωτέρω θέσεις λαµβάνεται υπόψη για θεµελίωση δικαιώµατος µετάθεσης, λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική θέση και η υπηρεσία προσµετράται ως διδακτική. Επίσης, λαµβάνουν τις µονάδες συνθηκών διαβίωσης της πλησιέστερης σχολικής µονάδας προς το ΚΠΕ στο οποίο αποσπώνται». 3«Τα έτη υπηρεσίας σε ΚΠΕ θεωρούνται ως έτη διδακτικής υπηρεσίας».

 • 4

  νάλογα µε το θεσµικό του ρόλο (Υπεύθυνος – Αναπληρωτής Υπεύθυνος - Μέλος Π.Ο.)4, κατ’ αναλογία προς το υποχρεωτικό εβδοµαδιαίο διδακτικό ωράριο των σχολικών µονάδων και των δοµών που παρέχουν διδακτικό έργο και αναλογικά επίσης προς το υποχρεωτικό εβδοµαδιαίο ωράριο βάση του θεσµικού ρόλου του κάθε εκπαιδευτικού (Διευθυντής-Υποδιευθυντής-Εκπαιδευτικός).

  4. Το διδακτικό έργο πιστοποιείται µε την έκδοση, έγκριση, δηµοσίευση και κοινοποίηση του ηµερήσιου, εβδοµαδιαίου και ετήσιου αναλυτικού διδακτικού προγράµµατος προς τις εποπτεύουσες αρχές (ΥΠΠΕΘ και Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης) και στις ιστοσελίδες των ΚΠΕ, καθώς και προς όλες τις σχολικές µονάδες που συµµετέχουν στο αναλυτικό πρόγραµµα και τις εποπτεύουσες αρχές των (Δ/νσεις Εκπ/σης)5 και υλοποιείται βάσει των σχετικών εγκρίσεων αναλογικά προς τις σχολικές µονάδες. Μάλιστα σύµφωνα µε τον Οδηγό Διαχείρισης της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» κρίνεται απαραίτητη η προέγκρισή τους από το αρµόδιο τµήµα του ΥΠΠΕΘ - πριν την πραγµατοποίησή τους και σύµφωνα µε την εγκύκλιο που αφορά στις σχολικές δραστηριότητες της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, προκειµένου να είναι επιλέξιµες οι δαπάνες που έχουν προβλεφθεί για την υλοποίησή τους. Μάλιστα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους τόσο από το ΥΠΠΕΘ όσο και από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ως φορέα υλοποίησης του ΕΣΠΑ που χρηµατοδοτεί την υλοποίηση των προγραµµάτων αυτών.

  5. Το εκπαιδευτικό υλικό, που παράγεται ως υποστηρικτικό της διδακτικής πράξης, διέπεται από διαδικασίες εγκρίσεων και αξιολόγησης. Ακόµα, αξιολογείται όχι µόνο η απόδοση της

  4Αριθ. Πρωτ. 83691/Γ7/22-07-2011 Υπουργική Απόφαση, άρθρο 7, παράγραφος 3:«Αντικείµενο εργασίας της Παιδαγωγικής Οµάδας είναι η εκπαίδευση µαθητών…Προκειµένου να υλοποιηθούν τα παραπάνω, όλοι οι εκπαιδευτικοί εργάζονται µε ωράριο 8.00 - 15.00 καθηµερινά κατά το χρονικό διάστηµα που λειτουργεί το ΚΠΕ. Κάθε εκπαιδευτικός συµπληρώνει ωράριο 16 ωρών µέσης εβδοµαδιαίας διδασκαλίας µαθητών σε εκπαιδευτικά προγράµµατα και εκπαιδευτικών σε επιµορφωτικά προγράµµατα… Ως ελάχιστος χρόνος εκπαίδευσης µαθητών ή επιµόρφωσης εκπαιδευτικών ανά ηµέρα εργασίας ορίζονται οι επτά (7) διδακτικές ώρες, οι οποίες µπορούν, ανάλογα µε την περίπτωση, να φθάσουν και τις δέκα (10).Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ συµπληρώνει οκτώ (8) αντίστοιχες ώρες µέσης εβδοµαδιαίας διδασκαλίας µαθητών και εκπαιδευτικών και ο Αναπληρωτής Υπευθύνου δώδεκα (12) ώρες». Και στις Αριθ. Πρωτ. 60991/Γ7/19-6-2006 Υπουργική Απόφαση, άρθρο 7, παράγραφος 3 και Αριθ. Πρωτ. 57905/Γ2/04-06-2002, Υπουργική Απόφαση, Άρθρο 8, παράγραφος 1: «Κάθε εκπαιδευτικός συµπληρώνει ωράριο 16 ωρών µέσης εβδοµαδιαίας διδασκαλίας µαθητών σε εκπαιδευτικά προγράµµατα και εκπαιδευτικών σε επιµορφωτικά προγράµµατα. Ο υπολογισµός των διδακτικών ωρών γίνεται βάσει της προϋπόθεσης για ταυτόχρονη απασχόληση δύο εκπαιδευτικών, ανά τµήµα και µέχρι του αριθµού των τριάντα (30) µαθητών, προκειµένου να διασφαλισθεί η δυνατότητα εργασίας σε οµάδες µε χρησιµοποίηση του αναγκαίου και διαθέσιµου οπτικοακουστικού, ηλεκτρονικού, εργαστηριακού και λοιπού εκπαιδευτικού εξοπλισµού. Η απασχόληση τρίτου εκπαιδευτικού ανά τµήµα και µέχρι του αριθµού των τριάντα (30) µαθητών, µπορεί να θεωρηθεί ως αναγκαία µόνο στην περίπτωση εργασίας πεδίου, η οποία είναι και αναπόσπαστο τµήµα των προγραµµάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ως ελάχιστος χρόνος εκπαίδευσης µαθητών ή επιµόρφωσης εκπαιδευτικών ανά ηµέρα εργασίας ορίζονται οι επτά (7) διδακτικές ώρες, οι οποίες µπορούν, ανάλογα µε την περίπτωση, να φθάσουν και τις δέκα (10). Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ συµπληρώνει οκτώ (8) αντίστοιχες ώρες µέσης εβδοµαδιαίας διδασκαλίας µαθητών και εκπαιδευτικών και ο Αναπληρωτής Υπευθύνου δώδεκα (12) ώρες». 5 Ενδεικτικά αναφέρεται η Αριθ. Πρωτ. 20064/Δ2/23-11-2016 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ της τρέχουσας σχολικής χρονιάς: «Χρονοδιάγραµµα διεκπεραίωσης εγγράφων σχετικών µε τις εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ΚΠΕ:… Έως 23/12/2016 τα ΚΠΕ κατόπιν επικοινωνίας µε τα σχολεία να καταρτίσουν το πρόγραµµα των εκπαιδευτικών επισκέψεων που θα δεχθούν και να το διαβιβάσουν στο Υπουργείο προς έγκριση µε ταυτόχρονη κοινοποίηση στους Υπεύθυνους ΠΕ ή Σχολικών Δραστηριοτήτων...Στη συνέχεια τα ΚΠΕ καλούν τα σχολεία κατά σειρά σύµφωνα µε τους πίνακες που τους έχουν σταλεί και αναρτούν στις ιστοσελίδες τους τις τελικές καταστάσεις των σχολικών οµάδων οι οποίες έχουν προγραµµατιστεί να επισκεφθούν το ΚΠΕ».

 • 5

  χρονιάς στο σύνολό της, όπως προβλέπεται και για το διδακτικό έργο στις σχολικές µονάδες Π/θµιας και Δ/θµιας Εκπ/σης, αλλά επιπλέον αξιολογούνται και οι ίδιοι εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ για το διδακτικό έργο και µάλιστα πολλαπλώς6. Το εκπαιδευτικό υλικό των ΚΠΕ εγκρίνεται από το ΥΠΠΕΘ 7 µετά από εισήγηση από το ΙΕΠ 8 κατ’ αναλογία προς την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών µονάδων που ανατίθεται στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.) και στο ΙΕΠ, πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.)9.

  6. Διέπεται από διαδικασίες προγραµµατισµού και απολογισµού δράσεων κατ’ αντιστοιχία µε τις Σχολικές Μονάδες10. «Κατά το µήνα Σεπτέµβριο γίνεται η προετοιµασία και ο προγραµµατισµός των δράσεων του ΚΠΕ. Κατά το µήνα Ιούνιο (µετά τη 10η Ιουνίου) γίνεται ο απολογισµός των δράσεων και η ολοκλήρωση των τοπικών και διεθνών συνεργασιών, ενώ κατά το πρώτο 10ήµερο του Ιουλίου πραγµατοποιείται η ετήσια συνάντηση απολογισµού, συντονισµού και επιµόρφωσης των εκπαιδευτικών όλων των ΚΠΕ, εφόσον υπάρχει η οικονοµική δυνατότητα. Ο ετήσιος προγραµµατισµός των δράσεων κάθε ΚΠΕ, καθώς και ο ετήσιος απολογισµός των δράσεών του, συνυπογράφονται από τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ και τον Αναπληρωτή του και υποβάλλονται στην

  6α) Ιούνιος 2014: Αξιολόγηση ετών 2011-2014 από την Εταιρεία ΝΕΟΑΝΑLYSIS –ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (Μάρνη 56, Αθήνα 104 37) ) στα εξής επίπεδα αξιολόγησης: 1.ΕΝΟΤΗΤΑ Α΄: Δράσεις για ενήλικες 2.ΕΝΟΤΗΤΑ Β΄: Προγράµµατα για εκπαιδευτικούς µε τους µαθητές τους: Β1. Προγράµµατα για εκπαιδευτικούς µε τους µαθητές τους της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Β2. Προγράµµατα για εκπαιδευτικούς µε τους µαθητές τους της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης 3.ΕΝΟΤΗΤΑ Γ΄: Επιµορφωτικά Προγράµµατα για εκπαιδευτικούς 4.ΕΝΟΤΗΤΑ Δ΄: Δράσεις προβολής, διάχυσης πληροφόρησης για τις δράσεις του ΚΠΕ (ΚΔΒΜΠΑ) σε Δίκτυα 5.ΕΝΟΤΗΤΑ Ε΄: Συµµετοχή του ΚΠΕ (ΚΔΒΜΠΑ) σε Δίκτυα 6. ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤ΄: Αξιολόγηση της πορείας του ΚΠΕ (ΚΔΒΜΠΑ) β) Ιούνιος 2016: Αξιολόγηση ετών 2011-2016 από την ETAIΡΕΙΑ Κ&Ο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. ([email protected]) στα εξής επίπεδα αξιολόγησης: 1. Υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων, 2. Υλοποίηση Σεµιναρίων Εκπαιδευτικών / Στελεχών Εκπαίδευσης, 3.Υλοποίηση Ηµερίδων Εκπαιδευτικών / Στελεχών Εκπαίδευσης, 4. Υλοποίηση Ερευνητικών Προγραµµάτων & Συνεργασίες µε Πανεπιστήµια, 5. Υλοποίηση Άλλων Δράσεων, 6. Υλοποίηση Δράσεων Ευαισθητοποίησης Τοπικής Κοινωνίας / Κοινού, 7. Υλοποίηση Διεθνών Συνεργασιών / Ευρωπαϊκά Προγράµµατα, 8. Υλοποίηση Θεµατικών Δικτύων, 9. Σχεδιασµός Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων, 10. Μετακινήσεις εκπαιδευτικών Κ.Π.Ε., 11. Εκπαιδευτικό Υλικό, 12. Οικονοµικός Απολογισµός, 13. Υποδοµές Εγκαταστάσεων, 14. Υποδοµές Εξοπλισµού σε Χρήση, 15. Εκπαιδευτικοί &Λοιπό Προσωπικό Κ.Π.Ε., 16. Λοιπά ποιοτικά και 17. Ερωτηµατολόγιο προς την Παιδαγωγικό Οµάδα του ΚΠΕ. γ) Καθηµερινές αξιολογήσεις (Αρχεία ΚΠΕ) για κάθε δράση (από µαθητές, εκπαιδευτικούς και ενήλικες). 7Πρωτ. 173024/Γ7/13-11-2013: «Εάν υπάρχει ανάγκη για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, θα αποστέλλεται σε CD ή DVD στη Δ/νση ΣΕΠΕΔ, Τµήµα Β΄ ώστε να δίνεται έγκριση Αριθ. Πρωτ. 208971/Δ2/22-12-2014: «Εάν υπάρχει ανάγκη για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, το συγκεκριµένο εκπαιδευτικό υλικό θα αποστέλλεται σε CD ή DVD στο TMHMA Δ’ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ.Ε.», Αριθ. Πρωτ. 200064/Δ2/23-11-2016 & Αριθ. Πρωτ. Φ16Α/197651/Δ1/04-12-2015: «Εάν υπάρχει ανάγκη για την παραγωγή ή την αναπαραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, το συγκεκριµένο εκπαιδευτικό υλικό θα αποστέλλεται σε CD ή DVD στην Γενική Δ/νση Σπουδών Α/θµιας και Β/θµιας Εκπαίδευσης». 8Σύµφωνα µε το από 26-01-2017 (11:02πµ) email από το [email protected]: «Οποιοδήποτε εκπαιδευτικό υλικό (έντυπο ή ηλεκτρονικό) θα πρέπει να φέρει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) διαφορετικά δε θεωρείται επιλέξιµη δαπάνη». 9Ν. 2986/13-02-2002 µε τίτλο «Οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, επιµόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», άρθ.4 «Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου», παράγραφος 2. 10Ν. 3848/2010, άρθρο 32 Ενδεικτικά αναφέρεται η Αριθ. Πρωτ. 20064/Δ2/23-11-2016 τελευταία εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ όπου περιγράφονται τα καθήκοντα των Εκπαιδευτικών στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Ο ετήσιος προγραµµατισµός των δράσεων κάθε ΚΠΕ, καθώς και ο ετήσιος απολογισµός των δράσεών του, συνυπογράφονται από τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ και τον Αναπληρωτή του και υποβάλλονται στην ΣΕΠΕΔ αρµόδια Δ/νση του ΥΠΔΒΜΘ και στην Περιφερειακή Δ/νσηΕκπ/σης. Η υποβολή του προγραµµατισµού γίνεται µέχρι τις 20 Οκτωβρίου και η υποβολή του απολογισµού µέχρι τις 10 Ιουλίου κάθε σχολικού έτους».

 • 6

  ΣΕΠΕΔ αρµόδια Δ/νση του ΥΠΔΒΜΘ και στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης. Η υποβολή του προγραµµατισµού γίνεται µέχρι τις 20 Οκτωβρίου και η υποβολή του απολογισµού µέχρι τις 10 Ιουλίου κάθε σχολικού έτους»11.

  7. Το διδακτικό έργο που υλοποιείται στα ΚΠΕ διέπεται από τις πλέον σύγχρονες διδακτικές θεωρίες και πρακτικές12. Η εφαρµογή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) µέσω των ΚΠΕ στη χώρα συµπυκνώνει και σηµατοδοτεί τις απαρχές µιας Παραδειγµατικής Αλλαγής στο επίπεδο της παιδαγωγικής, καθώς, µέσω της Π.Ε., αρχίζει εµπράκτως η αµφισβήτηση της παραδοσιακής παιδαγωγικής. Η εµφάνιση της Π.Ε. στη σχολική πραγµατικότητα εισάγει µια ριζοσπαστικά διαφορετική µορφή διδασκαλίας, που παράλληλα µε την οικοδόµηση της περιβαλλοντικής συνείδησης αλλάζει και τη φυσιογνωµία του σχολείου. Έτσι, στην ουσία η Π.Ε. χρησίµευσε ως ο Δούρειος Ίππος µέσω του οποίου καθιερώνεται στην Ελλάδα η Νέα Αγωγή, η οποία µεταθέτει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τη διδακτέα ύλη στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τους προβληµατισµούς των µαθητών και στηρίζεται περισσότερο στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας τους και λιγότερο σε προσχεδιασµένους στόχους.

  Η τάξη δεν καταργείται, αλλά τα ίδια τα στοιχεία της τάξης οργανώνονται και λειτουργούν µε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η ίδια η διαδικασία της µάθησης παύει να είναι µετωπική και παθητική. Γίνεται οµαδοσυνεργατική και ενεργητική. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο ρόλος του εκπαιδευτικού διαφοροποιείται. Από πηγή της απόλυτης γνώσης µετατρέπεται σε υποστηρικτή της µαθησιακής διαδικασίας του µαθητή. Το κέντρο βάρους µετατίθεται από το διδακτέο στους µαθητές, γι' αυτό και τα Αναλυτικά Προγράµµατα εξελίσσονται σε ανοιχτά. Οι κονστρουκτιβιστικές θεωρίες µάθησης και η γενικότερη αντίληψη ότι η µαθησιακή διαδικασία δε διέπεται από ορθολογισµό αλλά από υποκειµενισµό αποδυναµώνουν την ισχύ του περιεχοµένου και των Αναλυτικών Προγραµµάτων. Η σχολική ζωή συνδέεται επιτέλους µε την κοινωνία και το άτοµο, µέσα από διαδικασίες αυτογνωσίας και ενσυναίσθησης και µέσα από βιωµατικές δραστηριότητες.

  Όλες αυτές οι νέες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές - διδακτικές προσεγγίσεις της Π.Ε. βλέπουµε να επιχειρείται από το ΙΕΠ να εισέλθουν και στο Νέο Δηµόσιο Σχολείο µέσα από το Δ.Ε.Π.Π.Σ. και Α.Π.Σ. της υποχρεωτικής εκπαίδευσης13: − Καθιερώνουν τη διαθεµατική προσέγγιση στη σχολική γνώση, επιλογή που είναι σύµφωνη µε τις σύγχρονες επιστηµολογικές, ψυχολογικές και διδακτικές θεωρίες. [Η διαθεµατικότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της Π.Ε.]14

  − Δεν αρκούνται στην απλή παράθεση της «διδακτέας ύλης», αλλά αντιστοιχίζουν στόχους – περιεχόµενο – διδακτικές δραστηριότητες στο επίπεδο κάθε διδακτικής ενότητας. Έτσι,

  11Αριθ. Πρωτ. 83691 /Γ7/22-07-2011 Υπουργική Απόφαση, άρθρο 7, παράγραφος 4 Τα ίδια προβλέπονται και σε όλες τις άλλες σχετικές υπουργικές αποφάσεις: Αριθ. Πρωτ. 57905/Γ2/04-06-2002 Υπουργική Απόφαση, Άρθρο 8 Παράγραφος 2 Αριθ. Πρωτ. 60991 /Γ7/ 19 -6 -2006 Υπουργική Απόφαση, άρθρο 7, παράγραφος 4 12Αλ. Γεωργόπουλος κ.ά. (2016). Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ως χώρος ζύµωσης παραδειγµατικών αλλαγών: Παιδαγωγική και ηθική θεωρία. Στο Σ. Καραγεωργάκης Περιβαλλοντική Φιλοσοφία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.(σσ. 171-193). Αθήνα: ΕΥΤΟΠΙΑ13http://www.pi-schools.gr/download/programs/depps/1Geniko_Meros.pdf 14Λιαράκου Γ. & Φλογαΐτη Ε. (2007). Από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Προβληµατισµοί, Τάσεις και Προτάσεις.Αθήνα: Νήσος

 • 7

  βοηθούν τους συγγραφείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς της τάξης να εφαρµόσουν ποικίλες εναλλακτικές προσεγγίσεις, πέραν του καθιερωµένου µονόλογου και της ερωταπόκρισης. [Η διεπιστηµονικότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της Π.Ε., η οποία καθορίζεται ως σύµφυση γνώσης, µεθοδολογικών εργαλείων και προσεγγίσεων, που προέρχονται από διαφορετικές επιστήµες, µε ζητούµενο τη σφαιρική ανάλυση και κατανόηση της πραγµατικότητας.]

  − Καθιερώνουν την εκπόνηση σχεδίων εργασίας (projects) στα πλαίσια όλων των µαθηµάτων. Με τον τρόπο αυτό (α) διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για προωθηµένες διαθεµατικές προσεγγίσεις και (β) αναπτύσσονται στους µαθητές οι γνωστικο-κοινωνικές δεξιότητες του επιστηµονικού τρόπου σκέψης. Οι δεξιότητες αυτές είναι αναγκαίες για την αυτό-ρυθµιζόµενη µάθηση, που προϋποθέτει η δια βίου εκπαίδευση.[Η Π.Ε. εξ ορισµού αποτελεί άσκηση δεξιοτήτων (Sterling, 1998)15, ενώ η µέθοδος project ή αλλιώς «µέθοδος των βιωµάτων» αποτελεί την πλέον ολοκληρωµένη και ευρεία παιδαγωγική µέθοδο που χρησιµοποιείται στην Π.Ε., καθώς είναι η περισσότερο διεπιστηµονική και ολιστική16].

  − Καθιερώνουν την ευέλικτη ζώνη που συµβάλλει στη σύνδεση της σχολικής γνώσης µε τα βιώµατα των µαθητών και τα προβλήµατα της σύγχρονης ζωής. [Η Π.Ε. είναι η κατεξοχήν βιωµατική εκπαίδευση].

  − Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήµατα της διδασκαλίας στα ΚΠΕ είναι ότι στα εκπαιδευτικά προγράµµατα για µαθητές αξιοποιείται το πλούσιο πεδίο (εκτός τάξης) και η φύση ανάλογα µε το θέµα του προγράµµατος. «Η επαφή µε τη φύση και η µελέτη, η παρατήρηση, η βίωση των στοιχείων του περιβάλλοντος είναι µια µέθοδος που δεν µπορεί να αναπληρωθεί από καµία προσοµοίωση». Ωστόσο από τη σχολική µας εµπειρία έχουµε συνδέσει την έξοδο από το σχολείο, όχι µε διδακτική επαφή µε τη φύση και την κοινωνία, αλλά µε την εκδροµή για λόγους διασκέδασης και αναψυχής. Η επαφή µε την εκτός σχολείου πραγµατικότητα και η εξοικείωση µε την επιστηµονική µέθοδο παρατήρησης, καταγραφής δεδοµένων, δειγµατοληψίας, επεξεργασίας και παρουσίασης αποτελεσµάτων, προσφέρει ένα πιο ενεργό και πιο βιωµατικό πρότυπο µάθησης, που συχνά έχει µεγαλύτερη εκπαιδευτική αξία από το εντός τάξης µάθηµα»17.

  − Η διαθεµατική προσέγγιση, η διεπιστηµονικότητα, η ολιστική προσέγγιση της γνώσης επιτρέπουν στο µαθητή να διαµορφώνει προσωπική άποψη για θέµατα των επιστηµών και τα ζητήµατα της καθηµερινής ζωής. Η υιοθέτηση µεθόδων ενεργητικής απόκτησης της γνώσης, η ολιστική θεώρηση της πραγµατικότητας και η κατανόηση της έννοιας του συστήµατος - που εκτός των άλλων µπορεί να συµβάλει στην κατανόηση της λειτουργίας της δηµοκρατίας και να προσφέρει τη δυνατότητα καλλιέργειας της υπευθυνότητας των

  15 Sterling, S., (1998). Education for Sustainable Development in the Schools Sector, (Report of Panel for Education for Sustainable Development), Reading, Council for Environmental Education. Όπου ο ορισµός: «Ως Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία ορίζεται η εκπαίδευση που επιτρέπει στο άτοµο να αναπτύξει γνώσεις, αξίες και δεξιότητες ώστε να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα του κόσµου που ζει, και να συµµετάσχει σε αποφάσεις για τα σηµαντικά ζητήµατα του πλανήτη, ατοµικά ή συλλογικά, τοπικά ή ευρύτερα, µε σκοπό ένα βιώσιµο µέλλον». 15Γεωργόπουλος, Α. & Τσαλίκη, Ε. (1993). Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Αρχές-φιλοσοφία-µεθοδολογία-παιχνίδια & ασκήσεις. Αθήνα: Gutenberg16Γεωργόπουλος, Α. & Τσαλίκη, Ε. (1993). Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Αρχές-φιλοσοφία-µεθοδολογία-παιχνίδια & ασκήσεις. Αθήνα: Gutenberg 17Μπλιώνης, Γ. (2009). Στα Μονοπάτια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αθήνα: Κέδρος

 • 8

  µαθητών ως αυριανών ενεργών πολιτών – καθώς και η συστηµική αντίληψη της πραγµατικότητας στο επίπεδο των φυσικών επιστηµών θα βοηθήσουν τους µαθητές να αντιληφθούν το φυσικό περιβάλλον ως υπερσύστηµα, το οποίο απαρτίζεται από πολλά επιµέρους συστήµατα. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων (δεξιότητα επικοινωνίας, συνεργασίες σε οµαδικές εργασίες, ικανότητα κριτικής επεξεργασίας των πληροφοριών, αξιών και παραδοχών, η ικανότητα επίλυσης προβληµάτων, η ικανότητα διαχείρισης φυσικών, οικονοµικών και κοινωνικών πόρων, η ικανότητα της δηµιουργικής επινόησης, η αξιοποίηση γνώσεων και η υιοθέτηση αξιών κατάλληλων για τη διαµόρφωση προσωπικής άποψης στη λήψη αποφάσεων, κλπ) που αποτελούν τους στόχους του σηµερινού σχολείου, αποτελούν έννοιες και διδακτικές πρακτικές κατακτηµένες ήδη εδώ και πολλά χρόνια από τα ΚΠΕ, αφού τα ΚΠΕ τα έχουν αξιοποιήσει, υιοθετήσει και εξελίξει στη διδακτική πράξη, διαθέτοντας µάλιστα προς το σκοπό αυτό τις κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις µε αίθουσες διδασκαλίας, Φυσικών Επιστηµών, Η/Υ κλπ. όπως προβλέπονται από τις Υπουργικές Αποφάσεις. Επιπλέον τα ΚΠΕ έχουν καταθέσει πλούσια εµπειρία και µια πολύτιµη τράπεζα υλικού σε αυτή τη νέου τύπου εκπαίδευση, όχι µόνο στην Ελληνική αλλά και στη διεθνή, κατέχοντας τα διαπιστευτήρια της καινοτοµίας.

  8. Ρητά αναφέρεται η ύπαρξη αιθουσών διδασκαλίας στις κτηριακές εγκαταστάσεις των ΚΠΕ ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να πάρουν έγκριση λειτουργίας. Τα ΚΠΕ στελεχώνονται και λειτουργούν σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα µόνο όταν οι υποδοµές αυτές είναι έτοιµες προς χρήση, ενώ το ΥΠΠΕΘ διατηρεί το δικαίωµα ανάκλησης της απόφασης ίδρυσης του ΚΠΕ αν οι υποδοµές αυτές δεν είναι οι προβλεπόµενες (εν προκειµένω οι αίθουσες διδασκαλίας)18.

  Β. Η αναφορά των ΚΠΕ στο Νόµο να αποτελέσει ξεχωριστή κατηγορία, καθώς το έργο τους και η οργανωτική τους δοµή δε σχετίζεται κατά κανέναν τρόπο µε τις δοµές που αναφέρονται στην κατηγορία ε) του Ν.4473/30-05-2017.

  • Στο Ν. υπ’ αριθ. 2986/13-02-2002 µε τίτλο «Οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, επιµόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», άρθρο 1-Οργάνωση19:

  18Ενδεικτικά αναφέρονται οι:

  • Υ.Α. 134908/Γ7/26-11-2004 περί ίδρυσης και λειτουργίας 10 νέων ΚΠΕ • Υ.Α. 66659/Γ7/3-7-2006 περί ίδρυσης και λειτουργίας 15 νέων ΚΠΕ • Y.A. 101102/Γ7/29-7-2008 περί ίδρυσης και λειτουργίας 6 νέων ΚΠΕ

  19 «1. Οι περιφερειακές υπηρεσίες, που αποτελούν αποκεντρωµένες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων, είναι: α) Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που προβλέπονται από το άρθρο 14 παρ. 29 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78 Α'), οι οποίες υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων. β) Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης των νοµών και νοµαρχιών, που προβλέπονται από το άρθρο 56 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α') και του άρθρου 6 του ν. 2043/1992 (ΦΕΚ 79 Α'), οι οποίες υπάγονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. γ) Τα Γραφεία Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, που προβλέπονται από το άρθρο 56 του ν. 1566/1985, που υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση εκπαίδευσης των νοµών και νοµαρχιών.

 • 9

  − Τα ΚΠΕ αναφέρονται σε ξεχωριστή κατηγορία, ως µία περιφερειακή Υπηρεσία που αποτελεί αποκεντρωµένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.

  − Τα ΚΠΕ από µόνα τους αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία (κατηγορία η) η οποία υπάγεται κατευθείαν στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης, ενώ οι δοµές ΚΕΣΥΠ, ΣΕΠ, ΕΚΦΕ, ΠΛΗΝΕΤ (που αναφέρονται στην κατηγορία ι) και οι ΣΣΝ (που αναφέρονται στην κατηγορία θ) υπάγονται στην οικεία Δ/νση Εκπ/σης.

  − Τα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης, τα σηµερινά Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης–συνοπτικά ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), που υπάγονται επίσης στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης, αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία από µόνα τους ως µία αποκεντρωµένη περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας Υπηρεσία, όπως και τα ΚΠΕ.

  • Στα οργανογράµµατα των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης αποτελούν ξεχωριστή δοµή -

  µία από τις πέντε ξεχωριστές δοµές που υπάγονται κατευθείαν στον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης:

  − ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Κ.Π.Ε.) − ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (Π.Ε.Κ.) − ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ − ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ − ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΦΟΡΟΔΙΑΓΝΩΣΗΣ, ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.)

  Τα ΚΠΕ υπάγονται κατευθείαν στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων ως προς το διδακτικό, επιστηµονικό και επιµορφωτικό τους έργο και στις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης διοικητικά. Στο ΥΠΠΕΘ υπάρχει ξεχωριστό Τµήµα υποστήριξης του θεσµού των ΚΠΕ (Τµήµα Δ΄: Τµήµα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) µε πρώτη και βασική αρµοδιότητα τη ρύθµιση όλων των θεµάτων που αφορούν στα ΚΠΕ, ενώ σύµφωνα µε το νέο οργανόγραµµα του ΥΠΠΕΘ20 και σύµφωνα προς τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης του 2016 προτάθηκε και δηµιουργήθηκε αυτόνοµη Διεύθυνση µε τίτλο «Διεύθυνση Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία», ανεξάρτητη από τις Διευθύνσεις Σπουδών, Προγραµµάτων και Οργάνωσης της Α/βάθµιας και Β/βάθµιας Εκπαίδευσης,

  δ) Τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής, που προβλέπονται από το άρθρο 9 του ν. 1304/1982 (ΦΕΚ 144 Α') και τα Γραφεία Τεχνικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης, που προβλέπονται από το άρθρο 6 του ν. 2043/1992 (ΦΕΚ 79 Α'), τα οποία υπάγονται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης των οικείων νοµών ή νοµαρχιών. ε) Τα Περιφερειακά Επιµορφωτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.), που προβλέπονται από τα άρθρα 28 και 29 του ν. 1566/1985 και τα άρθρα 17 και 18 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18Α'), τα οποία υπάγονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. στ) Τα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.), που προβλέπονται από το άρθρο 2 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78 Α'), τα οποία υπάγονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. ζ) Τα Περιφερειακά Κέντρα Στήριξης και Εκπαιδευτικού Σχεδιασµού (ΠΕ.ΚΕ.Σ.Ε.Σ.), που προβλέπονται από το άρθρο 9 του ν. 2525/1995 (ΦΕΚ 188 Α'), τα οποία υπάγονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. η) Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), που προβλέπονται από το άρθρο 111 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α'), τα οποία υπάγονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. θ) Οι Συµβουλευτικοί Σταθµοί Νέων (Σ.Σ.Ν.), που προβλέπονται από το άρθρο 2 του ν. 1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α') και υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης. ι) Οι σχολικές µονάδες, τα κέντρα συµβουλευτικής -προσανατολισµού (ΚΕ.ΣΥ.Π.), τα γραφεία σχολικού επαγγελµατικού προσανατολισµού (γραφεία Σ.Ε.Π.), τα εργαστηριακά κέντρα φυσικών επιστηµών (Ε.Κ.Φ.Ε.) και τα κέντρα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών (ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), που υπάγονται στην οικεία διεύθυνση ή γραφείο εκπαίδευσης του νοµού ή της νοµαρχίας. 20 Άρθρο 36

 • 10

  υπαγόµενη στο πρώτο επίπεδο αναφοράς, στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθµιας & Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, η οποία θα έχει τη συνολική ευθύνη, τόσο σε επιστηµονικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου των Κ.Π.Ε. µε το νέο αναβαθµισµένο τους ρόλο 21 . Σηµειώνεται πως η θεσµοθέτηση αυτή είναι επίσης συµβατή και συµµετρική µε την οργάνωση που ήδη υπάρχει σε περιφερειακό επίπεδο, όπου τα Κ.Π.Ε. σήµερα, δεν εντάσσονται στις Διευθύνσεις Α/βάθµιας και Β/βάθµιας εκπαίδευσης περιφερειακών ενοτήτων, αλλά υπάγονται απευθείας στην Περιφερειακή Δοµή.

  • Τα ΚΠΕ αποτελούν εκπαιδευτικούς φορείς υλοποίησης ενός ξεχωριστού επιστηµονικού πεδίου – αυτού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – το οποίο κατέχει διακριτή θέση στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση και υποστηρίζεται από Μ.Π.Σ και Διδακτορικές και µεταδιδακτορικές σπουδές σε πολλά πανεπιστήµια της χώρας και του εξωτερικού. Εποµένως, εξ αντικειµένου, συγκροτούν ξεχωριστή δοµή και κατ’ αναλογία προς την Ειδική Εκπαίδευση, που στη Δηµόσια Εκπαίδευση υποστηρίζεται από τα ΚΕΔΔΥ (ξεχωριστή δοµή εκπαίδευσης), έτσι και τα ΚΠΕ, που αµιγώς και κατ’ αποκλειστικότητα υποστηρίζουν την εφαρµογή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστηµα τόσο µε διδακτικό έργο όσο και µε έρευνα και επιµόρφωση, αποτελούν ξεχωριστή και διακριτή δοµή στην εκπαιδευτική κλίµακα.

  Γ. Στο κριτήριο της υπηρεσιακής κατάστασης να προσµετράται κάθε διδακτικό έτος πέραν των οκτώ και µε ένα µόριο κατ’ έτος για όλα τα µέλη των Π.Ο. των ΚΠΕ εξίσου (Υπεύθυνος ΚΠΕ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος ΚΠΕ, υπόλοιπα µέλη Π.Ο.) όπως ισχύει και για όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς που ασκούν διδακτικό έργο.

  • Βάσει ποιας κριτικής αποτίµησης και λογικής προσµετράται µόνο η διδακτική υπηρεσία του Υπευθύνου ΚΠΕ - και µάλιστα µόνο ως ένα όριο, δηλαδή µέχρι δύο µονάδες, ωσάν να υπάρχει διαβάθµιση διδακτικού έργου - ο οποίος έχει και το µικρότερο εβδοµαδιαία διδακτικό ωράριο (8 ώρες) σε σχέση µε τον Αναπληρωτή Υπεύθυνο που έχει 12 ώρες εβδοµαδιαίο διδακτικό ωράριο και τα µέλη της Παιδαγωγικής Οµάδας που έχουν 16 ώρες;

  • Βάσει ποιων κριτηρίων συγκριτικά µε τους άλλους εκπαιδευτικούς θεσµούς (ΣΔΕ, ΣΕΚ, ΕΚ, ΔΙΕΚ, ΚΕΔΔΥ, Δ/ντές Σχολικών Μονάδων) ο Υπεύθυνος ΚΠΕ µοριοδοτείται στο πεδίο της υπηρεσιακής κατάστασης µε λιγότερα µόρια και µάλιστα κατά πολύ λιγότερα (µία µονάδα για κάθε έτος και συνολικά µε κατ’ ανώτατο όριο 2 µονάδες), όταν η συγκριτική µελέτη των θεσµών αυτών µε τα ΚΠΕ αναδεικνύει ότι οι Υπεύθυνοι ΚΠΕ όχι µόνο δεν είναι υποδεέστεροι σε διδακτικά καθήκοντα, αλλά υπερτερούν κατά πολύ, αφού καταρχάς σε αριθµό διδακτικών ωρών παρέχουν περισσότερο αριθµό ωρών εβδοµαδιαία, δηλαδή οχτώ (8), ενώ για παράδειγµα οι Δ/ντές ΣΔΕ µόνο τρεις (3)22, οι δε Δ/ντές ΔΙΕΚ δεν

  21ΤΕΥΧΟΣ Ε΄, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ (04.06.2016) µε κοινοποίηση στα ΚΠΕ από το "Τµήµα Β-Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής" στις 11-08-201722Υπουργική Απόφαση 5953/2014 - ΦΕΚ 1861/Β/8-7-2014, άρθρο 6, παράγραφος 6, ΙΙΙ

 • 11

  επιτρέπεται να ασκούν καθόλου διδακτικό έργο(!!!)23 και οµοίως οι Προϊστάµενοι ΚΕΔΔΥ δεν έχουν καθόλου διδακτικό έργο(!!!)24. Επιπλέον, αναφορικά µε τους Υπεύθυνους ΚΠΕ, ο θεσµικός τους ρόλος σε επίπεδο διδακτικού έργου είναι πολύ πιο απαιτητικός και πολυσύνθετος, καθώς καλούνται να διδάξουν όχι µόνο µέσω της βασικής τους εκπαιδευτικής ειδικότητας (ΠΕ02, ΠΕ04,κλπ), αλλά επιπρόσθετα µέσω µιας δεύτερης εξειδικευµένης διδακτικής ειδικότητας-της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (µε διακριτούς σκοπούς, στόχους, µεθοδολογία, τεχνικές κλπ). Επιπλέουν διδάσκουν ως Εκπαιδευτές Ενηλίκων-ξεχωριστή τρίτη επιστηµονική περιοχή µε διακριτούς επίσης σκοπούς, στόχους, µεθοδολογία και τεχνικές -αφού η εκπαίδευση ενηλίκων είναι και αυτή στο υποχρεωτικό τους καθηκοντολόγιο.

  ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΤΩΝ ΚΠΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ, ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ: − Διδασκαλία µαθητών (όλων των βαθµίδων εκπαίδευσης) − Διδασκαλία ενηλίκων − Διδασκαλία πολλών επιστηµών (µέσω της βασικής ειδικότητας των µελών της Π.Ο.) − Διδασκαλία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (δεύτερο επιστηµονικό πεδίο) − Διδασκαλία σε τάξη − Διδασκαλία εκτός τάξης25 − Συνδιδασκαλία από δύο έως τρεις εκπαιδευτικούς της Παιδαγωγικής Οµάδας του ΚΠΕ − Διδασκαλία παρουσία άλλων εκπαιδευτικών (συνοδών των οµάδων)

  Η φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία των ΚΠΕ στη βάση της είχε ως θεµελιώδες γνώρισµα και αναγκαία προϋπόθεση τη διδακτική εµπειρία – όχι µόνο γιατί το βασικό έργο των εκπαιδευτικών στα ΚΠΕ είναι το διδακτικό, αλλά κυρίως γιατί το διδακτικό έργο των ΚΠΕ είναι αυξηµένων αναγκών και εποµένως προσόντων, αφού υλοποιείται µε εφαρµογή των πλέον σύγχρονων παιδαγωγικών προσεγγίσεων, διδακτικών θεωριών, πρακτικών και µεθόδων, δοµείται στη φιλοσοφία των νέων θεωριών µάθησης και της καινοτοµίας, στοχεύσεις, που αν µη τι άλλο, προϋποθέτουν διδακτική δεινότητα. Γι’ αυτό είναι χαρακτηριστικό πως, σε περίπτωση εξάντλησης των αξιολογικών πινάκων επιλογής υποψηφίων, η αναπλήρωση γινόταν από εκπαιδευτικούς βαθµού Α26. Γι’ αυτό και αναφορικά µε:

  23 http://www.gsae.edu.gr/images/Kanonismos%20Leitourgias%20DIEK.pdf,όπου περιγράφεται πως: "Απαραίτητες προϋποθέσεις για θέση ∆ιευθυντή ή Υποδιευθυντή ∆ΙΕΚ είναι η κατοχή µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, η γνώση ξένης γλώσσας και η γνώση της χρήσης Η/Υ." 24 http://www.opengov.gr/ypepth/?p=1950, όπου αναφέρεται ότι "Ο προϊστάµενος του ΚΕΔΔΥ ασκεί καθοδηγητικό έργο και έχει τις διοικητικές και πειθαρχικές αρµοδιότητες για το προσωπικό που υπηρετεί οργανικά σε αυτό". 25Ενδεικτικά βλ Αριθ. Πρωτ. 83691 /Γ7/22-07-2011Υπουργική Απόφαση, άρθρο7, παράγραφος 3 όπου: "Ο υπολογισµός των διδακτικών ωρών γίνεται βάσει της προϋπόθεσης για ταυτόχρονη απασχόληση δύο εκπαιδευτικών, ανά τµήµα και µέχρι του αριθµού των τριάντα (30) µαθητών, προκειµένου να διασφαλισθεί "Η δυνατότητα εργασίας σε οµάδες µε χρησιµοποίηση του αναγκαίου και διαθέσιµου οπτικοακουστικού, ηλεκτρονικού, εργαστηριακού και λοιπού εκπαιδευτικού εξοπλισµού. Η απασχόληση τρίτου εκπαιδευτικού ανά τµήµα και µέχρι του αριθµού των τριάντα (30) µαθητών, µπορεί να θεωρηθεί ως αναγκαία µόνο στην περίπτωση εργασίας πεδίου, η οποία είναι και αναπόσπαστο τµήµα των προγραµµάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.26Αριθ. Πρωτ. 57905/Γ2/04-06-2002 Υπουργική Απόφαση, Άρθρο5, Παράγραφος 3

 • 12

  Τους Υπεύθυνους ΚΠΕ Στους υποψήφιους για τη θέση Υπεύθυνου ΚΠΕ τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση εξίσου µε τους Δ/ντες Σχολικών µονάδων, Προϊσταµένους ΚΕΔΔΥ και ΕΚ-ΣΕΚ το όριο διδακτικής υπηρεσίας προκειµένου να θεµελιώνουν δικαίωµα υποψηφιότητας, την οποία για τα µεν ΚΠΕ εξ’ ολοκλήρου απαιτείται να έχουν ασκήσει σε σχολεία της οικείας βαθµίδας (6 τουλάχιστον διδακτικά έτη)27, ενώ για τους Προϊσταµένους ΚΕΔΔΥ28 απαιτούνται µόνο πέντε (5) διδακτικά έτη και στο νόµο 4473/30-05-2017 για τους Δ/ντές των σχολικών µονάδων και Ε.Κ. µπαίνει µεν το όριο των οκτώ διδακτικών (8) ετών συνολικά, αλλά των τριών (3) µόνο διδακτικής υπηρεσίας σε αντίστοιχους µε την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθµίδας. Στον αντίστοιχο νόµο 3848/19-05-2010 για τους Δ/ντές σχολικών µονάδων και Σ.Ε.Κ. το όριο της διδακτικής προϋπηρεσίας ήταν πέντε (5) έτη - ένα έτος λιγότερο από τα έξι (6) που απαιτούνταν για τους Υπεύθυνους ΚΠΕ - από τα οποία τουλάχιστον τα τρία έπρεπε να είναι σε τύπους σχολείων της οικείας βαθµίδας, ενώ για τους υποψήφιους Υπεύθυνους ΚΠΕ και τα έξι (6) έπρεπε να έχουν ασκηθεί σε σχολεία της οικείας βαθµίδας. Στους υποψηφίους Δ/ντές ΔΙΕΚ δεν υπάρχει καν ως προϋπόθεση η ύπαρξη διδακτικής προϋπηρεσίας, ενώ στα ΣΔΕ απαιτούνται µόνο τρία (3) έτη. Τους Αναπληρωτές Υπεύθυνους Στους υποψήφιους για τη θέση Αναπληρωτή Υπεύθυνου ΚΠΕ τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση όριο διδακτικής προϋπηρεσίας προκειµένου να θεµελιώνουν δικαίωµα υποψηφιότητας (6 τουλάχιστον διδακτικά έτη σύµφωνα µε την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση του 201129 - από την οποία τα 4 τουλάχιστον έτη να έχουν ασκηθεί σε σχολεία της οικείας βαθµίδας). Αντίθετα, στους Υποδιευθυντές δηµοτικών σχολείων, προϊσταµένους ολιγοθέσιων δηµοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, υποδιευθυντές σχολικών µονάδων Δ/θµιας Εκπαίδευσης, υποδιευθυντές Σ.Ε.Κ. δεν υπάρχει καν η προϋπόθεση των διδακτικών ετών στο Ν. 3848/2010 και µάλιστα ούτε καν το όριο των οχτώ εκπαιδευτικών ετών θεωρείται ακατάλυτο, αφού υποψήφιοι µπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί µε µικρότερο χρόνο υπηρεσίας30,31. Στους Υποδιευθυντές ΔΙΕΚ32 και στους Υποδιευθυντές ΣΔΕ οµοίως δεν υπάρχει καν ως προϋπόθεση η ύπαρξη διδακτικής προϋπηρεσίας. Τους εκπαιδευτικούς – Μέλη των Παιδαγωγικών Οµάδων

  27Αριθ. Πρωτ. 83691 /Γ7/22-07-2011Υπουργική Απόφαση, άρθρο2, παράγραφος 1 Αριθ. Πρωτ. 57905/Γ2/04-06-2002 Υπουργική Απόφαση, Άρθρο2, Παράγραφος 128ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ.3966/2011, άρθρο 56, παράγραφος 329Αριθ. Πρωτ. 83691 /Γ7/22-07-2011Υπουργική Απόφαση, άρθρο2, παράγραφος 1 30Ν. 3848/2010, άρθρο 11, παράγραφος 5:«5. Ως υποδιευθυντές δηµοτικών σχολείων, προϊστάµενοι ολιγοθέσιων δηµοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, υποδιευθυντές σχολικών µονάδων δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, υποδιευθυντές ΣΕΚ, στα οποία ασκούνται τριακόσιοι τουλάχιστον µαθητές και τα οποία λειτουργούν σε πρωινό και απογευµατινό κύκλο, καθώς και ως υπεύθυνοι τοµέων ΣΕΚ επιλέγονται εκπαιδευτικοί µε οκταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής µε οργανική θέση στη σχολική µονάδα, την οποία αφορά η επιλογή και, προκειµένου για υποδιευθυντές και υπευθύνους τοµέων ΣΕΚ, ανήκουν σε κλάδο ή ειδικότητα που προβλέπεται για το ΣΕΚ. ν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής µονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς εκπαιδευτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι µπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί µε µικρότερο χρόνο υπηρεσίας». 31Ν. 4327/2015, άρθρο 17, παράγραφος 3:«Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής µονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς διδακτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι µπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί µε µικρότερο χρόνο υπηρεσίας». 32Βλ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΕΚ, παράγραφος 5.1, σ. 41

 • 13

  Ενώ η τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού σε σχολική µονάδα δεν προϋποθέτει την ύπαρξη διδακτικής προϋπηρεσίας, τα µέλη των Π.Ο. των ΚΠΕ θα πρέπει να έχουν απαραίτητα ένα κατώτατο όριο διδακτικής προϋπηρεσίας για να µπορούν να θεµελιώνουν δικαίωµα συµµετοχής σε ΚΠΕ. Η διδακτική εµπειρία είναι βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας-λειτουργίας των ΚΠΕ, γι’ αυτό ακόµα και στην περίπτωση που δεν συµπληρώνονται οι κενές και κενούµενες θέσεις Υπευθύνων, Αναπληρωτών Υπευθύνων και µελών Π.Ο. στα ΚΠΕ τοποθετούνται υποχρεωτικά από τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης χωρίς αίτησή τους εκπαιδευτικοί που έχουν το βαθµό Α33.

  • Ακόµα και στους αναπληρωτές και ωροµίσθιους που δεν έχουν καµία πρότερη διδακτική εµπειρία προσµετράται η προϋπηρεσία και αποτιµάται µε ένα µόριο κάθε χρόνο34.

  Δ. Στο κριτήριο της διοικητικής και καθοδηγητικής εµπειρίας να αρθεί η αποτίµηση µε 0,25

  µονάδες για κάθε έτος καθώς και της µιας (1) µονάδας κατ’ ανώτατο όριο για την άσκηση καθηκόντων Υπευθύνου ΚΠΕ και να αντικατασταθεί µε 2,5 µονάδες κατ’ ανώτατο όριο για υποψηφιότητα σε θέση Διευθυντή Σχολικής Μονάδας και 3,5 κατ’ ανώτατο όριο για υποψηφιότητα σε θέση Διευθυντή Εκπαίδευσης.

  • Στο Ν. 4327/14-05-201535 η άσκηση καθηκόντων Υπευθύνου ΚΠΕ συµπεριλαµβάνεται και µοριοδοτείται ισότιµα µε 0,50 µονάδες για κάθε έτος όπως και για τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικούς Συµβούλους, Διευθυντές Εκπαίδευσης ή Προϊσταµένους Γραφείου Εκπαίδευσης, Προϊσταµένους ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Διευθυντές Σχολικής Μονάδας Σ.Ε.Κ. (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα) ή Ε.Κ.

  • Στο Ν. 3848/19-05-201036 η άσκηση καθηκόντων Υπευθύνου ΚΠΕ συµπεριλαµβάνεται και µοριοδοτείται ισότιµα µε 0,50 µονάδες για κάθε έτος, όπως και για τους Παρέδρους επί θητεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικούς Συµβούλους, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Προϊσταµένους ΚΕΔΔΥ, Διευθυντές Σχολικής Μονάδας ή ΣΕΚ και Προϊσταµένους Διεύθυνσης ή Τµήµατος του Υπουργείου Παιδείας.

  • Στο Ν. 4473/3005/201737 δίδονται στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικούς Συµβούλους, Διευθυντές Εκπαίδευσης ή Προϊσταµένους Γραφείου Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαίδευσης,

  33Αριθ. Πρωτ. 57905/Γ2/04-06-2002 Υπουργική Απόφαση, Άρθρο5, Παράγραφος334Αριθ. Πρωτ. Φ361.22/23/91322/Ε3/31-5-2017 Εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ µε τίτλο: «Διευκρινίσεις σχετικά µε την επιλογή υποψηφίων διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης και Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.)»,όπου: «4. Όπου στις ισχύουσες διατάξεις προβλέπεται εκπαιδευτική υπηρεσία, υπολογίζεται η προϋπηρεσία τόσο στη δηµόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η προϋπηρεσία των υποψηφίων ως προσωρινών αναπληρωτών και ωροµισθίων µε αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδοµαδιαίο ωράριο διδασκαλίας». 35Ν. 3848/19-05-2010 µε τίτλο «Αναβάθµιση του ρόλου του εκπαιδευτικού-καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», άρθρο 13, παράγραφος 3β)αα) 36Ν. 4327/14-05-2015 µε τίτλο «Επείγοντα µέτρα για την Πρωτοβάθµια, Δευτεροβάθµια και Τριτοβάθµια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», άρθρο 19, παράγραφος 3. β) - αα)37Ν. 4473/3005/2017, άρθρο 1, παράγραφος στ)–β) όπου: «αα) Άσκηση καθηκόντων περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, σχολικού συµβούλου, διευθυντή εκπαίδευσης ή προϊσταµένου γραφείου εκπαίδευσης, συντονιστή εκπαίδευσης, προϊσταµένου ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή αναπληρωτή προϊσταµένου ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Διευθυντή σχολικής µονάδας ή Σ.Ε.Κ. (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα) ή Ε.Κ., Διευθυντή σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), Διευθυντή σε Δηµόσια Ι.Ε.Κ.

 • 14

  Προϊστάµενους ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Αναπληρωτές Προϊσταµένους ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Διευθυντές Σχολικής Μονάδας ή Σ.Ε.Κ. (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα) ή Ε.Κ., Διευθυντές σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), Διευθυντές σε Δηµόσια Ι.Ε.Κ. και Διευθυντές σε Σχολές Επαγγελµατικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) 0,5 µονάδες για κάθε έτος, µε την άσκηση καθηκόντων για κάθε θέση του παρόντος εδαφίου να αποτιµάται µε 2,5 µονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές σχολικών µονάδων και 3,5 µονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

  Βάσει ποιων κριτηρίων συγκριτικά µε τους άλλους εκπαιδευτικούς θεσµούς (ΣΔΕ, ΣΕΚ., ΚΕΔΔΥ, ΔΙΕΚ) η θέση του Υπευθύνου ΚΠΕ µοριοδοτείται στο πεδίο της διοικητικής και καθοδηγητικής εµπειρίας µε λιγότερα µόρια και µάλιστα κατά πολύ (0,25 για κάθε έτος και συνολικά µε κατ’ ανώτατο όριο 1 µονάδα), όταν η συγκριτική µελέτη των θεσµών αυτών µε τα ΚΠΕ αναδεικνύει ότι όχι µόνο οι Υπεύθυνοι ΚΠΕ δεν είναι υποδεέστεροι σε διοικητικά και καθοδηγητικά καθήκοντα, υποχρεώσεις και θεσµικό ρόλο, αλλά αντίθετα ο θεσµικός τους ρόλος αναφορικά µε τη διοίκηση και την καθοδήγηση επεκτείνεται σε πολλά περισσότερα επίπεδα;

  − Καταρχάς, στους υποψήφιους για τη θέση Υπεύθυνου ΚΠΕ µπαίνει εξίσου µε τους Δ/ντές σχολικών µονάδων, Δ/ντών ΣΕΚ, ΕΚ και Προϊσταµένων ΚΕΔΔΥ 38 ως απαραίτητη προϋπόθεση το όριο εκπαιδευτικής υπηρεσίας, προκειµένου να θεµελιώνεται δικαίωµα συµµετοχής στη διαδικασία επιλογής (από 8 τουλάχιστον εκπαιδευτικά έτη σύµφωνα µε την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση του 201139, έως και 10 εκπαιδευτικά έτη σύµφωνα µε την Υπουργική Απόφαση του 200240). Για τους Δ/ντές ΔΙΕΚ δεν υπάρχει καν η προϋπόθεση ύπαρξης εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, µάλιστα αναφέρεται ότι δεν είναι καν υποχρεωτικό ο Δ/ντής ΔΙΕΚ να είναι εκπαιδευτικός-µπορεί να είναι επίσης δηµόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος της Περιφέρειας ή ακόµα και ιδιώτης.41

  − Επίσης, ο Υπεύθυνος ΚΠΕ σε επίπεδο διοικητικού και οργανωτικού έργου είναι όπως και οι Διευθυντές των παραπάνω δοµών (Σχολικών Μονάδων, Δ/ντών ΣΔΕ, ΣΕΚ, ΕΚ, ΔΙΕΚ, ΚΕΔΔΥ) διοικητικός και επιστηµονικός παιδαγωγικός υπεύθυνος του ΚΠΕ. Και πέραν όλων των κοινών µε τους Διευθυντές των παραπάνω δοµών υποχρεώσεων, που αντιστοιχίζονται επακριβώς και χωρίς να υπολείπονται σε κανένα επίπεδο ή βαθµό µε το διοικητικό και καθοδηγητικό έργο των Δ/ντών των παραπάνω δοµών, οι Υπεύθυνοι ΚΠΕ επιπλέον:

  α) Ασκούν έργο προγραµµατισµού, οργάνωσης και υλοποίησης της επιστηµονικής – παιδαγωγικής καθοδήγησης:

  1. Κατά το σχεδιασµό και την υλοποίηση των καινοτόµων εκπαιδευτικών προγραµµάτων που προσφέρουν τα ΚΠΕ. Τα ΚΠΕ σχεδιάζουν και υλοποιούν, συγγράφουν και εκδίδουν εκπαιδευτικά προγράµµατα, δηµιουργούν εκπαιδευτικό υλικό, φύλλα εργασίας, αξιολόγησης κλπ., τα οποία είναι πρωτότυπα και συγκροτούν "την ύλη" του διδακτικού

  και Διευθυντή σε Σχολές Επαγγελµατικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.): 0,5 µονάδες για κάθε έτος. Η άσκηση καθηκόντων για κάθε θέση του παρόντος εδαφίου αποτιµάται µε 2,5 µονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές σχολικών µονάδων και 3,5 µονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης».38ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ.3966/2011, άρθρο 56, παράγραφος 339Αριθ. Πρωτ. 83691 /Γ7/22-07-2011Υπουργική Απόφαση, άρθρο2, παράγραφος1 40Αριθ. Πρωτ. 57905/Γ2/04-06-2002 Υπουργική Απόφαση, Άρθρο2, Παράγραφος141Βλ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΕΚ, παράγραφος 5.1, σ. 41

 • 15

  έτους. Σε αντίθεση - µε τις σχολικές µονάδες για παράδειγµα, που η ύλη και τα βιβλία παρέχονται από το ΥΠΠΕΘ. Στα ΚΠΕ η ίδια η Παιδαγωγική Οµάδα είναι η συγγραφική οµάδα του υλικού, το οποίο εγκρίνεται από ΥΠΠΕΘ και ΙΕΠ. Οι Υπεύθυνοι ΚΠΕ φροντίζουν για την υλοποίηση της ειδικής εκπαιδευτικής πολιτικής επί των θεµάτων της αρµοδιότητάς τους κατά την υλοποίηση των εκπαιδευτικών αυτών προγραµµάτων και ασκούν το ειδικό εκπαιδευτικό έργο µε γνώµονα τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης, προβλέποντας και αποτρέποντας δυσλειτουργίες που προκύπτουν κατά την άσκηση των ιδιαίτερων καθηκόντων και αρµοδιοτήτων τους. Δηµιουργούν άριστο κλίµα επικοινωνίας και συνεργασίας στο χώρο αρµοδιότητάς τους µε όλους τους συνεργαζόµενους φορείς που εµπλέκονται στο σχεδιασµό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραµµάτων εντός τάξης και εκτός τάξης, καθώς κρίνεται εντελώς απαραίτητη η συµβολή και εξωτερικών συνεργατών στη δηµιουργία και υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραµµάτων (αρχές διεπιστηµονικότητας, βιωµατικότητας, διαθεµατικότητας) ενώ παράλληλα οι Υπεύθυνοι αναπτύσσουν και αξιοποιούν συνεχώς νέες συνεργασίες. Οργανώνουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν τα επιµορφωτικά προγράµµατα.

  2. Κατά το σχεδιασµό και την υλοποίηση των επιµορφωτικών προγραµµάτων (σεµιναρίων, συνεδρίων, ηµερίδων και λοιπών επιµορφωτικών δράσεων). Φροντίζουν για το σχεδιασµό και τον προγραµµατισµό του ειδικού επιµορφωτικού έργου που προσφέρει το ΚΠΕ. Διερευνούν τις ανάγκες για παροχή της ειδικής δηµόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας, για την οποία είναι αρµόδιοι στην περιοχή ευθύνης τους. Προβλέπουν τυ�