ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...

Click here to load reader

 • date post

  12-Jul-2021
 • Category

  Documents

 • view

  5
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...

ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ# ΤΕΧΟΣ 175
ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2020
Εξφυλλο: Λεπτομρεια του πνακα της Ειρνης Βρας-Πιτταρ απο το τμμα της ζωγραφικς
EDITORIAL
Τρμηνη κδοση του Πολιτιστικο Κντρου Εργαζομνων ΟΤΕ Νομο Αττικς Διεθυνση: Γ’ Σεπτεμβρου 110, 104 34 Αθνα Τηλ.: 210-8253303, Φαξ: 210-8253511 www.pkeote.gr [email protected] Τεχος 175 - τος 31ο Απρλιος-Μιος-Ιονιος 2020 Κωδικς: O14308
Εκδτης - Διευθντρια: Aντωνλου Εβτα
Διεθυνση λης: ρθρα, συνεργασες, φωτογραφες, σκτσα κλπ, μπορον να αποστλλουν λοι οι υπλληλοι του ομλου ΟΤΕ. Η δημοσευσ τους δεν εναι υποχρε- ωτικ. Τα χειργραφα δεν επιστρφονται στους ενδι- αφερμενους. Τα ενυπγραφα ρθρα δεν εκφρζουν αναγκαστικ τις θσεις και τις απψεις του Περιοδικο και του Δ.Σ. του Πολιτιστικο Κντρου.
Παραγωγ: Zedaxis, Τηλ.: 210 6010758 e-mail: [email protected]
ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
4 4
4 4 4 4 4 4
Δσκολη σο και ιδιατερη η περοδος που διανουμε. γνωστος τπος, να δεδομνα. Για τον πολιτισμ φερε ανασττωση, δυσλειτουργα, απσταση, σιωπ. δεια θατρα, σινεμ, σκηνς...
Η οθνη του υπολογιστ δεν μπορε να αντικαταστσει στο σνολ της την εμπειρα της κοινωνικς δρσης, το συλλογικ τρπο θασης. Σαν πολιτιστικ στηρζουμε τους καλλιτχνες κ σους εργζονται στο χρο των θεαμτων με ποιο τρπο μπορομε. Με τις ποικλες πολιτιστικς μας προτσεις βοηθμε κ εμες στη λειτουργα των μσων της τχνης. Μσα στην καραντνα δημιουργσαμε να κανλι YouTube στε να κρατσουμε την επαφ με λους εσς και να παρουσιζουμε τα ργα των μελν μας. Φτος θα ξεκινσουμε νωρτερα τα τμματα στε να κερδσουμε λγο απ το χαμνο χρνο. Σας ευχαριστομε λους που εστε κοντ στο Πολιτιστικ Κντρο και το στηρζετε στε κ αυτ να συνεχσει τη λειτουργα του.
Εβτα Αντωνλου Πρεδρος Πολιτιστικο Κντρου Εργαζομνων ΟΤΕ Νομο Αττικς
Συνδελφοι, μλη και φλοι του ΠΚ.
Φτος η χρονι εν ξεκνησε με τις καλτερες προποθσεις και με μεγλη συμμετοχ στα τμματ μας, συνβη αυτ που κανες μας δεν μποροσε να προβλψει. Η πανδημα του covid-19 μας ανγκασε να διακψουμε τη λειτουργα των τμημτων μας και την πραγματοποηση δρσεων για τα μλη μας. πρεπε λοι να μενουμε ασφαλες και να μην διακινδυνεσουμε την υγεα κανενς. Χρος μας ταν και εναι να συμβλλουμε και εμες στη διασφλιση της δημσιας υγεας ακολουθντας τις οδηγες της εταιρεας και της πολιτεας. Ελπζουμε αυτ η πρωτγνωρη κατσταση για τη χρα αλλ και ολκληρο τον πλαντη να χει ασιο τλος και να επιστρψουμε στην κανονικτητα. Στχος μας εναι η να σεζν να ξεκινσει πιο νωρς για να αναπληρωθον τα μαθματα που χθηκαν. Σας ευχαριστομε για την υπεθυνη στση που κρατσατε μχρι τρα. Προσχουμε λοι μας για να εμαστε υγιες και ασφαλες τσο για τον εαυτ μας σο και για τους γρω μας. Καλ υπλοιπο καλοκαιριο!
Σοφα Ασιακδου Γεν. Γραμματας του Π.Κ. εργαζομνων ΟΤΕ Νομο Αττικς
EDITORIAL
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Αττικς πραγματοποησε δωρε τροφμων,
στην κοινωνικ κουζνα Ο λλος νθρωπος.
Εν μσω κορονοο συννθρωποι μας,
στεγοι, ποροι, μειναν χωρς καμα βοθεια. Με γενικ
κλεσιμο υπηρεσιν και καταστημτων, οι
συνθκες ταν ιδιατερα δσκολες για αυτος τους
ανθρπους.
προσφραμε τρφιμα σε ανθρπους που δεν χουν
τη δυναττητα.
στη διεθυνση Μεγλου Αλεξνδρου 122 για
σους το χουν ανγκη.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Ο Αντιπρεδρος Γιργος Μιχαλπουλος, η Πρεδρος Εβτα Αντωνλου και η Γενικ Γραμματας Σοφα Ασιακδου.
4 Πολιτιστικ κφαση #175 [2020]
ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ
Πολιτιστικ μας Κντρο. να ργο σημαντικ χι
μνο για την προστασα που μας παρχει αλλ και γιατ
αναβαθμζει το χρο του Π.Κ. με τη δημιουργα του.
Ευχαριστομε τη διοκηση του ΟΤΕ και τη διοκηση
της ΟΤΕ-estate που πντα μεριμνον για την ασφλεια
των συναδλφων και τη σωστ λειτουργα των χρων.
ΠΥ ΡΑ
ΣΦ ΑΛ
ΕΙ Α
ΥΠ Ο
ΔΟ Μ
YOUTUBE
Το κανλι YouTube υπρξε ατημα εδ και πολ καιρ.
Εν μσω κορωνοιο και με τη βοθεια του συναδλφου και μλους του Πολιτιστικο Κντρου κ. Πτρου Κιοσση
κατφερε να υλοποιηθε. Μσα απ το κανλι
βρκαμε τον τρπο να επικοινωνσουμε τα τμματα
μας, τα ργα των μελν και τις δρσεις μας.
Το κανλι θα εμπλουτζεται με βντεο σε λη τη διρκεια της χρονις και φιλοδοξομε
να γνει το μσο για μια ακμη καλτερη επικοινωνα.
Kντε κλικ εδ
Κλινικς Διατροφολγος Χαροκοπεου
ΤΡ ΟΦ
Η CO
VI D
1 9
Αγαπητο φλοι και μλη Πολιτιστικο Κντρου ΟΤΕ Αττικς σας ευχμαστε Υγεα και Ευεξα
Η πρωτοφανς Υγειονομικ κρση Δημοσας Υγεας στην πολπαθη μετ οικονομικς κρσης χρα μας καθλω- σε το μεγαλτερο μρος του πληθυσμο στις οικες με το πιο μεσο συνακλουθο αρνητικ αποτλεσμα την
κατακρυφη πτση-μεωση του μεταβολισμο(καση θερμ- δων) μας, λγω γενικς αδρνειας και lockdown αλλ και περιο- ρισμο της ποιας σκησης, εν παρλληλα πιστεω μας οδ- γησε λους μας ως να βαθμ στην αξηση των καταχρσεων και δη του φαγητο(αξηση πρσληψης θερμδων), αυτ δε σε συνδυασμ με μια προοδευτικ επιβαρυμνη ψυχολογα. Τα παραπνω σημεα ρθαν να προστεθον στην δη υπρχουσα υπρβαρη και παχσαρκη σωματικ κατσταση των Ελλνων την τελευταα δεκαετα της κρσης, ως εκ τοτου κρνεται επιτα- κτικ και ζωτικς σημασας να σας προτενουμε να επιστημο- νικς συγκροτημνο πλνο κατευθυντριων οδηγιν Διατρο- φς-Δαιτας και σκησης, στε να ξεπερσουμε το σκπελο και να βγομε σο το δυνατ αλβητοι απ πλευρς Υγεας, μιας και τα παραπανσια κιλ μαζ με τη μχρι πρτινος λλειψη/μεω- ση της σωματικς δραστηριτητας και σκησης πλττουν εκτς των πολλν λλων και το Ανοσοποιητικ μας σστημα που πλ- ον θα αποτελσει τον ακρογωνιαο λθο(απουσα ακμη εμβο- λου και φαρμκων θεραπεας) αντιμετπισης σε 1η γραμμ μυνας χι μνο το κορωναο, αλλ και εν γνει λων των ιν και πιθανν νων απειλν σε αυτ τη Να Εποχ που διαδραμα- τζεται μπροστ μας και καλομαστε να ‘’επιβισουμε’’ ζσουμε με ασφλεια, να διατηρσουμε να θετικ εππεδο ευζωας/δι- αβωσης και ευεξας συνολικ. Παρακτω, λοιπν, ακολουθον σημαντικς γενικς Διατροφικς Συμβουλς για το μσο ρο του πληθυσμο, εν διαφοροποισεις θα ισχουν σε ατομικ βση και με γνμονα το ιατρικ ιστορικ καστου ατμου και προσω- πικς ανγκες του και ως προς αυτ παραμνουμε στη διθεση σας:
_ Αξιολογομε το Δεκτη Μζας Σματος (BMI=kg/ψος μας σε μτρα εις στο τετργωνο) και την περιφρεια (cm) μσης μας (νω αλλ και στο ψος του ομφαλο), ιδανικ και το ποσοστ λπους (ειδικ μηχνημα ζυγαρι με βιοηλεκτρικ εμπδηση) και με βση τις εξαχθεσες μετρσεις αν κατηγοριοποιομαστε ως υπρβαροι παχσαρκοι συμβουλευμαστε πτυχιοχο Δια- τροφολγο ειδικ Ιατρ επ του θματος με στχο την κατρτι- ση διαιτολογικο πλνου προσαρμοσμνου στις ιδιατερες αν- γκες, προτιμσεις και ωρριο-καθημεριντητα μας και το οποο θα αποσκοπε στην απλεια βρους ισορροπημνα και μνιμα, συνδυζοντας και υιοθετντας παρλληλα και σκηση.
ΜΕΤΑ & ΚΑΤΑ.. ΚΟΡΩΝΟΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΔΙΑΙΤΑ
7 Πολιτιστικ κφαση #175 [2020]
ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Κλινικς Διατροφολγος Χαροκοπεου
_ Για να αρχσουμε να χνουμε βρος περιορζουμε την υπρμετρη συχν κατανλωση πρχειρου και εξωτερικο φαγητο χαμηλς ποι- τητας και θρεπτικς αξας, στοχεοντας στην αξηση φροτων(πολ- χρωμα και εποχικ) και ποικιλας λαχανικν-σαλατικν-ξηρν καρπν που μας προσφρουν βιταμνες (C,A,E), απαρατητα ιχνοστοιχεα(Se,Cr) και σημαντικ μταλλα(Fe,Zn,Mg), επιπρσθετα φροντζουμε για την επαρκ πρσληψη ασβεστου (γαλακτοκομικ, ταχνι, σπανκι) και της πολυσυζητημνης (απ σγχρονες ρευνες) βιταμνης D (30τουλχι- στον κθεση στον λιο-δρμα μας και συμπληρματα αν απαιτεται στερα απ μτρηση επρκειας στον οργανισμ), επσης καταναλ- νουμε παραπνω Ω-3 λιπαρ Οξα μσα απ τρφιμα (ψρια, καρδια, λιναρσπορο, αυγ, λγο βοτυρο, ιχθυλαια ως συμπλρωμα Διατρο- φς στερα απ συνταγ ιατρο), εντλει λα τα παραπνω, λοιπν, θα δυναμσουν τσο το μεταβολισμ μας για απλεια βρους σο και το ανοσοποιητικ μας για προφλαξη απ λοιμξεις και αντσταση σε ιος.
_ Με γνμονα τη στχευση μας για απλεια βρους, μεινουμε τις πο- στητες φαγητο (βασικ αρχ) και δη του βραδινο (και πιο νωρς ει δναται), τρμε πντα και σαλτα με λγο ελαιλαδο ως συνοδεα με τα γεματα μας και ακολουθομε τον καννα 3 γευμτων/ημρα(αρχαα Ελλδα εφαρμοζταν), χωρς ενδιμεσα σνακς (βοηθει αυτ η τακτικ στην αποφυγ τσιμπολογματος), που βοηθνε στη διαχεριση πρω- ταρχικς πενας, η οποα σταδιακ εντλει θα μειωθε εν προοδευτικ «κλενει» το στομχι και συνηθζουμε στη να κατσταση, ως εκ τοτου απωλνουμε βρος στω και αργ αλλ σταθερ, χωρς το φαινμενο γι-γι.
_ Αυξνουμε την πση νερο και μεινουμε την κατανλωση οι- νοπνευματωδν αλλ και αναψυκτικν με φωσφορικ και ζχαρη που δεν κνουν καλ στην Υγεα των δοντιν και Υγεας γενικτερα, επσης αντικαθιστομε τον καφ σο μπορομε με τσι ροφμα- τα βοτνων, ξαναβζουμε το γλα (ακμη και φυτικ) & σε μορφ smoothies στη Διατροφ μας αν δε μας ενοχλε η Λακτζη ( επι- λγουμε χωρς Λακτζη), τλος αν επιθυμομε αλκολ επιλγουμε αραι και που 1-2 ποτηρκια κκκινο κρασ που ευνοε την ερυθμη λειτουργα της καρδις.
_ Μεινουμε συνολικ την πρσληψη ζχαρης στον καφ αλλ και απ τρφιμα/γλυκ, στε να χσουμε βρος και φυσικ να μεισουμε την επιρρπεια μας σε ασθνειες τη δυναμικ τους αν δη νοσομε, τλος επιλγουμε light γλυκ τρμε πιο αραι και προσχουμε και πλι την ποστητα (λγο παγωτ επιτρπεται και μλιστα εναι απ τα πιο υγιειν γλυκ συγκριτικ).
ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ 1η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΜΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΥΓΕΙΑΣ.
ΥΓ ΕΙ
Α ΚΑ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ απ την συνδελφο
Οι Ρετσνες του βασιλι Ισδωρος Ζουργς | Εκδσεις Πατκη
να χωρι που νανουρζεται στην αγκαλι ενς σκιερο βουνο δχεται την επσκεψη ενς παρξενα αταριαστου με το σκηνικ ταξιδιτη που καταφτνει να φθινοπωριν απομεσμερο, αναζητντας, μαζ με τον πτρινο πργο της οικογνεις του να αναστηλσει μνμες χαμνες, αισθματα ξεθωριασμνα, πρσωπα που ακολοθησαν το δικ τους μακριν μονοπτι ακμη και ως το επκεινα, χρνια που τρεξαν αναπντεχα βιαστικ να κρυφτον στο σεντο- κι του παρελθντος που απομακρνεται στη σιωπ καθς ο ρωας, Λεντιος στο νομα και γρικο λιοντρι στην καρδι, στκεται μνος πια, ενπιον ενς μλλοντος που θλιβερ αγνοε. Συντροφι του κρατ ο αγαθς Ζαχαρας, εν, σταδιακ, η παρα του καφενεου, αρχικ επιφυλακτικ απναντι στον νεοφερ- μνο, θα γνει κομμτι της ζως του Λεντιου, πρα απ τξεις, επαγγλματα, παρελθν παρν.
Το τελευταο ργο του Ισδωρου Ζουργο ρχεται να προστεθε στη χορεα των μυθιστορημτων του που αγαπθηκαν βαθι, διαβστηκαν αχρταγα και το οποο μετουσινει τη μυθιστορηματικ φρμα σε μα ελεγεα για τη φθαρ- ττητα, την αναη πλη μεταξ του παλαιο και του νου κσμου, κρβοντας στα γενεσιουργ συστατικ του, εκλεκτικς συγγνειες που δεξιοτεχνικ ανε- λσσονται απ τον πυρνα του βιβλου στον εξωτερικ φλοι της ανγνωσης.
Εκκινντας σαν χαμηλτονο κοινωνικ δρμα, η πορεα του βασικο ρωα του μυθιστορματος, μσα απ διφορομενες αλθειες και σκοτειν μυστικ, μετατρπεται σε υπαρξιακ εφιλτη και οδηγεται σε μια (κυριολεκτικ) πυρα- κτωμνη κορφωση, σαρωτικ μα συνμα λυτρωτικ. Με συγγραφικ επιδε- ξιτητα που συνταιριζει σκψεις και αφηγηματικς λεπτομρειες, ο Ισδωρος Ζουργς, αφνει τον ρω του ετε να μιλσει ο διος σε πρτο πρσωπο, κυρ- ως μσα απ τις επιστολς που στλνει στις γυνακες της ζως του, την εκλιπο- σα, ακριβ του σζυγο Oυρανα και τις τρεις, απομακρυσμνες εδ και χρνια, κρες του, Γαβριηλα, Ρεγγνα και Κορνα, ετε μσω της τριτοπρσωπης αφγη- σης που η υπαρξιακ αναζτηση ενς ηλικιωμνου νδρα συναντ την τοιχο- γραφα ενς κσμου που στκεται σχεδν σαν σημεο αναφορς, αντιστκεται στη λθη και στη φθορ, ως ο συλλογικς παλμς ενς ολκληρου κσμου που αντχει ακμη στη θση του, αλλ, παρλα αυτ, αλλζει.
ργο σε τσσερις χρνους, τσσερις εποχς, πνω στην ιδα δο κσμων που αλληλεπιδρον, ο Iσδωρος Ζουργς με υποδειγματικ μεθοδικτητα, περιγρ- φει διεισδυτικ τα βματα ενς ανθρπου αλλ και την πορεα μας ολκλη- ρης εποχς, προς τη δση, τη λθη, το θνατο. να θνατο που, παραδξως, ρχεται ως λτρωση, ως αφπνιση, ως αντδοτο και ο ρωας μετατρπεται σε τροπαιοφρο αγπης την στατη στιγμ, σε να τλος αφιερωμνο στη μν- μη πθους και συμφερντων, μεγαλεου και ταπεινοφροσνης, απρριψης και συγχρεσης. Ο Θεσσαλονικις συγγραφας επιχειρε να βοηθσει τον ρω του να τα βρει με το παρελθν και τα προσωπικ του φαντσματα, πλκοντας με επιδεξιτητα το ταξδι του Λεντιου στο βιωμνο χρνο, θα στοχαστε πνω στο απρβλεπτο συνταριασμ του με τους απλος κατοκους του χωριο, θα συμβιβαστε με τις επδυνες μνμες του και θα ανακαλψει την αληθιν αγπη που κρβει μσα του ο αγιτρευτος πνος.
Οι ρετσνες του βασιλι μως δεν εναι να απλ ανγνωσμα, εναι να βιβλ- ο-matryoshka, κθε βμα σε οδηγε σιγ-σιγ βαθτερα, μακρτερα, σε ανα- φορς λιγτερο περισστερο φωτισμνες, στιγμς-στιγμς ανεπασθητες μα πντα παροσες, σε μα ανγνωση πολλαπλν ερμηνειν που θα ενθουσισει
τον ανσυχο αναγνστη. Ξεκινντας απ το εξφυλλο του βιβλου (εξαιρετικ η χρση του ως εργαλεου της σημειωτικς), συνεχζοντας στα πρωτοσλιδα με τις παραπομπς στο Βασιλι Ληρ του Ουλιαμ Σαξπηρ, τον Henri Bergson και τον Μιχαλ Μπαχτν, διαβζοντας τη σελδα με τα dramatis personae του ργου και παρατηρντας το αντστοιχο διακοσμητικ σχδιο, ο ικανς λογοτχνης θτει τις λογικς συνεπαγωγς για μα ουσιαστικτερη ανγνωση του βιβλου αυτο.
Συνομιλντας με τα ργα-σταθμος της παγκσμιας λογοτεχνας, ο συγγρα- φας δοκιμζει τις αντοχς του «κλασσικο» στο σγχρονο κσμο, διαβουλεε- ται σχετικ με την ικαντητ τους να διαπερνον τις συμβσεις του χρνου και του τπου, της γλσσας και των συνθηκν και να μετουσινονται σε κινητρι- ους μοχλος πλοκς, συνειρμν, προβληματισμν και, εν τλει, φιλοσοφικν στοχασμν μσα απ να ταξδι ανγνωσης που τμνει τη γραμμικ εξιστ- ρηση ενς σγχρονου ργου για να ακολουθσει την πορεα προς την πηγαα μπνευση του μυθιστορματος.
Για παρδειγμα, η περιγραφ των συναθροσεων στο καφενεο του Φτη και οι οινοκατανξεις, αυτ η σμωση των δο κσμων, του Λεντιου απ τη μια και των κατοκων του χωριο απ την λλη, θα μποροσε να αποτελσει να στιγμιαο καθρφτισμα του ραμπελαισιανο μυθιστορματος. «Η ννοια του καρναβαλιο πως γρφει ο Μπαχτν αναφορικ με το ργο του Ραμπελα, συν- δεται στεν με τη συλλογικτητα, δεν εναι απλ και μνο η συννωση πλ- θους αλλ πρκειται για τη θαση των ανθρπων ως σνολο το οποο οργαν- νεται με ττοιο τρπο στε να καταλεται κθε ννοια κοινωνικο-οικονομικς και πολιτικς οργνωσης. λοι θεωρονται ιστιμοι…..νθρωποι οι οποοι συνθως διαχωρζονταν απ τα εμπδια της κοινωνικς τξης, της περιουσας, του επαγγλματος της ηλικας[1].».
Ομοως και οι τρεις κρες του Λεντιου, σαν λλες Γονερλη, Ρεγνη και Κορ- δλια, ερζουν, εν αγνοα τους, για το μεγαλτερο μερδιο αγπης του πατρα τους, τον οποο πιστ ακολουθε και υπηρετε ο Ζαχαρας, ο τρελς του χωριο, εν ο δοκας του Κεντ απεικονζεται στον συνταιρο του Λεντιου ξαρχου, τον Γκρκα. Συγκλονιστικ η σκην του τλους, δεν θα μποροσε να υπρχει καλτερη απεικνιση της αντστοιχης σκηνς απ το Βασιλι Ληρ σε να σγ- χρονο μυθιστρημα…..
Για λλη μα φορ ο Ισδωρος Ζουργς παραδδει στο αναγνωστικ κοιν να ργο δουλεμνο στην παραμικρ του λεπτομρεια, με μα πρωττυπη, αυθε- ντικ πλοκ την οποα ο αναγνστης θα απολασει χρη στην αφηγηματικ δειντητα του συγγραφα. Επιλγοντας, στη συγκεκριμνη περπτωση, να μπο- λισει το μυθιστρημα με στοιχεα μεγλων κλασσικν ργων, αναδεικνει το αποτλεσμα ενς δσκολου εγχειρματος, καταφρνοντας να παρουσισει το κλασσικ ως αενως επκαιρο. Ο ακματος ζλος του συγγραφα θα οδηγσει ελογα τον αναγνστη να αναρωτηθε τι ακριβς σημανει κλασσικ λογοτε- χνα και ποια εναι η αποστολ της: Τι κνει τους μεγλους λογοτχνες να αντ- χουν στο χρνο και να εξακολουθομε να ανακαλπτουμε καινοργιες πτυχς των ργων τους; Γιατ τα μεγλα κεμενα παραμνουν ισχυρ στο χρνο, εν χει αλλξει τελεως το περιβλλον εντς του οποου δημιουργθηκαν; Τι εναι αυτ που δεν αλλζει μσα μας ταν λα τα υπλοιπα μεταβλλονται;
Οι ρετσνες του βασιλι δεν εναι μνο να παρδειγμα του πσο προσαρ- μζονται τα κλασσικ ργα σε να σγχρονο λογοτεχνικ ρεπερτριο αλλ και να αξιλογο ργο απ μνο του. Η εφευρετικτητα και οι αδιαμφισβτητες λο- γοτεχνικς ικαντητες του συγγραφα αποζημινουν τους αναγνστες του σε να βιβλο που χι μνο αποκαλπτει τα δικ του θετικ στοιχεα αλλ σε οδη- γε να αναζητσεις τις χρες και τη γοητεα των κλασσικν. Win-win που λνε…9 Πολιτιστικ κφαση #175 [2020]
NΕΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑΛΕΝΤΑ
εργζεται στο Ναπλιο. Εκε εκτς απ τον ΟΤΕ
ασχολεται με τη μουσικ, που συμμετχει σε δο
μουσικ σχματα.
του εναι η διαφλαξη της λακς, ρεμπτικης και
παραδοσιακς μουσικς κληρονομις του τπου
μας, αλλ και η ανδειξη προσωπικν δημιουργιν και το μουσικ σχμα Ala
franca, που το ρεπερτριο του, διατρχει λες τις
περιδους της ελληνικς μουσικς σκηνς, με
συγκεκριμνο, μως, τρπο εκτλεσης.
να παραδοσιακ κομμτι της Σκρου με
θμα την ελι!
Πνω: σκηνς απ το μουσικ clip, Της ελις τα φυλλαρκια.
Αριστερ: η ομδα Τρεις & Μα (πρτος απ αριστερ ο Ανδριανς Κατσορης).
Ν ΕΑ
ΤΑ ΛΕ
Ν ΤΑ
* https://www.youtube.com/watch?v=5wuAWlZw7Uk10 Πολιτιστικ κφαση #175 [2020]
Η πρσφατη υγειονομικ κρση μας βρκε σε πολλ πργματα αντοιμους και
ακμα περισστερο φερε στο προσκνιο τις πραγματικς
ανγκες των εργαζομνων και της νεολαας σμερα. Μνει
να δομε αν σα διδαχθκαμε θα γνουν δναμη για μια
πολιτιστικ «επανσταση» η αν θα επιστρψουμε σε σκοτεινς
περιδους για τις τχνες και τον πολιτισμ. Σε κθε περπτωση
απαιτεται επαγρπνηση απ το σνολο της κοινωνας για τη
διατρηση και την προστασα των ανθρωπνων δικαιωμτων
και την ενεργοποηση λων μας για την υπερσπιση της
συλλογικς κφρασης. Η κινηματογραφικ λσχη του
Πολιτιστικο μας Κντρου και η ομδα της «υποκριτικς στην
κμερα» λη τη χρνια δολεψε με σκοπ να παρουσισει την
επδραση της κινηματογραφικς προσγγισης σε υποκριτικ
μονοπτια. Δυο μονπρακτα του Πντερ μπορετε να
παρακολουθσετε στο κανλι του Πολιτιστικο μας Κντρου
στον παρακτω σνδεσμο.
Στο βντεο εμφανζονται οι καλο συνδελφοι: Χαρλαμπος βδουλος, Βνα Οικονμου, Γιτα Παπλη, Λνα Ταγκαλκη
Ο δσκαλος μας Στφανος Κακαβολης και λοι σοι συμμετε- χαμε στην προσπθεια αυτ δνουμε ραντεβο για του χρνου με καλτερες συνθκες και περισστερο χρνο και διθεση.
ΝΕΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Υπεθυνη Τμματος Ελνη Καζκου
Μετ την ολοκλρωση του πρτου κκλου σεμιναρου που αφοροσε την τεχνικ Αναπαλαωση Εππλου, το
οποο ολοκληρθηκε με επιτυχα, συνεχσαμε τον
Ιανουριο, με το δετερο σεμινριο που αφορ στην
τεχνικ του ΜΑΚΙΓΙΑΖ (Πρωιν – απογευματιν – βραδιν)
& Στδια εφαρμογς. Το σεμινριο παρδωσε η κ.
Βασιλικ Τσιτα (εκπαιδετρια αισθητικς ΙΕΚ)
Τον Φεβρουριο ακολοθησε
η τταρτη θεματικ εντητα με ττλο «Σεμινριο Ραπτικς»
που απευθνθηκε σε τομα χωρς προηγομενη εμπειρα και εχει ως σκοπ να μυσει
τους συμμετχοντες στην τχνη της ραπτικς. ΔΗ
Μ ΙΟ
ΥΡ ΓΙΚ
Ο ΕΡ
ΓΑ ΣΤ
ΗΡ Ι
ΤΕ ΧΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA ΒΙΚΥ ΜΑΡΚΟΛΕΦΑ
τμμα της φωτογραφας στην αθουσα εκδηλσεων του
Π.Κ. εκδλωση - παρουσαση απο τη φωτογρφο κ. Βκυ
Μαρκολφα με θμα:
Η Βκυ Μαρκολφα εναι
φωτογρφος, παραγωγς ντοκιμαντρ και ειδικς επικοινωνας με διεθν εμπειρα και διακρσεις.
Απ το 2006 καταγρφει με το φακ της ανθρπινες
ιστορες στην Αφρικ, την Ασα, τη Λατινικ Αμερικ, την Ευρπη και την Μση
Ανατολ.
Το ργο της εστιζει στα ανθρπινα δικαιματα με
μφαση στον κοινωνικ αποκλεισμ και την ακραα μφυλη βα. Εναι μλος της βραβευμνης δημιουργικς
ομδας Mind The Bump.
Υπεθυνος Τμματος Δημτρης Ζαχαρου
1 2 ργα της φωτογρφου.
3 Απ την παρουσαση στο Π.Κ. μαζ με την λενα Κολτου.
4 Η Βκυ Μαρκολφα
ΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
σε αρχαιολογικος χρους, εκθσεις,
Κυριακ 23 Φεβρουαρου, επσκεψη – ξενγηση στο
Μουσεο Σγχρονης Τχνης Ιδρματος
νετερη αλλ και στοιχεα του 20ου αινα.
Μ ΕΡ
ΕΣ Μ
ΟΥ ΣΕ
ΙΩ Ν
ΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
σε αρχαιολογικος χρους, εκθσεις, μουσεα,
περιπτους κ..
την κθεση του Διονση Καβαλλιερτου
«Αποπροσανατολισμνος χορς / Παραπλανημνος
συστηματικ με τη γλυπτικ. Τα ργα του περιγρφουν ναν
σκληρ και διαταραγμνο κσμο αστεων συμβσεων,
θεατρικν παρλογων και αδιαφορας, με δσεις
ειρωνεας και αυτοσαρκασμο. Εδ, με αφετηρα τις
θρησκευτικς, σωματικς, κοινωνικο-πολιτικς
συμπαραδηλσεις του τελετουργικο κυκλικο χορο
(να μοτβο που συναντται απ τα προστορικ χρνια), ο Καβαλλιερτος μας μιλ για τη
σημασα της κοιντητας, της συντροφικτητας, της φιλας,
του γλιου, της χειρονομας, της σωματικς κφρασης.
ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 2020
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
υπλοιπες.
Φεβρουριο και στερα τηρντας τις οδηγες του υπουργεου σταμτησαν.
Πνω απ λα εναι η ασφλεια των ανθρπων
μας.
λο το χρνο.
τις δημιουργες των μελν μας θα παρουσισουμε
μσα απο τις σελδες του περιοδικο μας τα ργα
τους.
Σας ευχαριστομε λους και ετοιμαζμαστε για την ναρξη των τμημτων το
Σεπτμβριο!
ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ
ΙΟΥΝΙΟΣ Παρασκευ-Δευτρα 18-21/6/2021 - ΚεφαλονιΚυριακ 307/6/2021 - Μακρνησος
Μαγευτικς εικνες απ την ανβαση στα Τζουμρκα.
17 Πολιτιστικ κφαση #175 [2020]
ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΕΚ ΔΡ
ΟΜ ΙΚΟ
ΤΜ ΗΜ
Α Μ
Ε ΑΕ
ΡΟ ΠΛ
ΑΝ Α
1 & 2 Σββατο 11-1-2020, Βυτνα - Δημητσνα.
3 Μια μορφη και δραστρια ομδα ανθρπων με κφι και μερκι (συνδελφοι & φλοι) που προσφρουν τις υπηρεσες τους ως αρχηγο-συνοδο στο τμμα του Εκδρομικο. Επσης να ευχαριστσω απ καρδις τις κ.κ. Δρα Ντσα και Ευγενα Ντοση στην ευγενικ προσφορ τους για τις βασιλπιτες οι οποες ταν πεντανστιμες.
18 Πολιτιστικ κφαση #175 [2020]
ΕΚ ΔΡ
ΟΜ ΙΚΟ
ΤΜ ΗΜ
Α Μ
Ε…