Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

44
Μηναία Ενημερωτική έκδοση Ρ.Ο. Φιλοθέης | Τεύχος 20 | Φεβρουάριος 2014 23.02.2014 Επέτειος Ίδρυσης Ρόταρυ O Paul Harris Ιδρυτής του Ρόταρυ © Rotary Images

description

Το παρόν ενημερωτικό δελτίο δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει και τις δράσεις όλων των Ροταριανών Ομίλων των 2470 και 2484 Περιφερειών Δ.Ρ. καθώς και της Κύπρου. Φιλοδοξία μας είναι η επικοινωνία του ροταριανού έργου τόσο μεταξύ των ροταριανών, όσο και πέρα από το χώρο του Ρόταρυ. Για το λόγο αυτό η συνεισφορά όλων μας είναι απαραίτητη και με χαρά περιμένουμε υλικό από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις σας.

Transcript of Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

Page 1: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

Μηναία Ενημερωτική έκδοση Ρ.Ο. Φιλοθέης | Τεύχος 20 | Φεβρουάριος 2014

23.02.2014 Επέτειος Ίδρυσης Ρόταρυ

O Paul Harris Ιδρυτής του Ρόταρυ

© Rotary Images

Page 2: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

2

Η φωτογραφία του μήνα

Ροταριανό Ημερολόγιο

Ιούλιος κενός

Αύγουστος ΜήναςΑύξησης ΜελώνκαιΕπέκτασης

Σεπτέμβριος ΜήναςΝέωνΓενεών

Οκτώβριος Μήνας ΕπαγγελματικήςΔράσης

Νοέμβριος ΜήναςΡοταριανού Ιδρύματος ΠαγκόσμιαΕβδομάδα Ιντεράκτ(εβδομάδα πουπεριέχει την5ηΝοεμβρίου)

Δεκέμβριος ΜήναςΟικογένειας

Ιανουάριος ΜήναςΣυνειδητοποίησης τουΡόταρυ

Φεβρουάριος ΜήναςΠαγκόσμιας Κατανόησης 23.02.2014: ΕπέτειοςΊδρυσης τουΡόταρυ

Μάρτιος Μήνας Καταπολέμησης του Αναλφαβητισμού ΠαγκόσμιαΕβδομάδα Ροταράκτ(εβδομάδα που περιέχει την 13η Μαρτίου)

Απρίλιος ΜήναςΡοταριανού Περιοδικού

Μάιος κενός

Ιούνιος ΜήναςΡοταριανών Συναδελφώσεων

ΤοΡοταριανόημερολόγιοπαρέχειέναφυσικόπλαίσιογιατοπρόγραμμα

τωνσυνεστιάσεων.Στηναρχήτουροτ.έτους,αναφερθείτεστονέοθέματουΔιεθνούςΡόταρυ.ΣυζητείστεγεγονόταόπωςηΣυνέλευση,τοΣυνέδριοτηςΠεριφέρειαςκαιτοΠαγκόσμιοΣυνέδριο.

ΤαπρογράμματατουΟμίλου,τουΔιεθνούςΡόταρυκαιτουΡοταριανούΙδρύματοςμπορούνναπαρουσιασθούνκατάτηδιάρκειατωνμηνώνπουείναιαφιερωμένοισεαυτά,καιοιοποίοιείναιωςαναγράφεταιπαρακάτω:

e-γέτης Τεύχος20Φεβρουάριος2014

Φεβρουάριος 2014

Ο Paul Harris στο γραφείο του

Page 3: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

3Περιεχόμενα

Ο Σκοπός της έκδοσης

Το παρόν ενημερωτικό δελτίο δημιουργήθηκε για να

φιλοξενήσει και τις δράσεις όλων των Ροταριανών Ομίλων των 2470 και 2484 Περιφερειών Δ.Ρ. καθώς και της Κύπρου. Φιλοδοξία μας είναι η επικοινωνία του ροταριανού έργου τόσο μεταξύ των ροταριανών, όσο και πέρα από το χώρο του Ρόταρυ.

Για το λόγο αυτό η συνεισφορά όλων μας είναι απαραίτητη και με χαρά περιμένουμε υλικό από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις σας.

e-γέτης Τεύχος20

Φεβρουάριος2014

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. ΦιλοθέηςΥπεύθυνοςΈκδοσης: ΠαναγιώτηςΔούροςΑρχισυντάκτης:ΔημήτρηςΧουλιαράκηςΣελιδοποίηση:ΚαλλιόπηΞενοπούλουΕπικοινωνία-ΑποστολήΥλικού:[email protected]

www.facebook.com/filotheirc

www.issuu.com/filotheirc

Η φωτογραφία του μήνα σελ.2

Editorial σελ.4

Το Θέμα του Rotary

"LightUpRotary"τοθέματουροτ.έτους2014-15 σελ.5•

Τα νέα του Ομίλου

Ηκάμηλοςκαιοκώνωψ... σελ.6•

Επικαιρότητα

Ευρώπη,Έναιστιοφόρομεανοιχτάπανιάτολογότυποτης•

ελληνικήςΠροεδρίαςτηςΕΕ σελ.8

Διεθνής Ροταριανή επικαιρότητα σελ.10

Το βήμα των ελληνόφωνων Ροταριανών

Καλλιεργώνταςτηνπαιδικήαυτοπεποίθηση σελ.20•

Σύγχρονεςτεχνικέςσύνθεσηςχαρτοφυλακίου σελ.22•

Δράσεις Ροταριανών Ομίλων και Ομίλων Ροταράκτ σελ.26

Επιστήμη

ΔιεθνέςβραβείοσυνολικήςπροσφοράςσεΈλληναεπιστήμονα! σελ.36•

Κρητικόςκατασκεύασεένατρίκυκλοπουκινείται...μεήλιο σελ.38•

Παρουσίαση

ΕικονογραφώνταςποιήματατουΚαβάφη σελ.40•

Κ. Π. Καβάφης: «Τελειωμένα» σελ.44

Page 4: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

4e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Ροταριανές και Ροταριανοί,

Μήνας ΠαγκόσμιαςΚατανόησης

23/02/2014:Επέτειος Ίδρυσης

του Ρόταρυ

Οι γιορτές των Χριστουγέννων ή ski Holidays κατά τους θρησκευτικά «ανεκτικούς»

ευρωπαίους έδωσαν την αφορμή σε όλους μας να βρεθούμε κοντά στους φίλους και τις οικογένειές μας και να μειώσουμε κάπως τους εργασιακούς ρυθμούς που βαρύνουν το πρόγραμμά μας.

Στη δύσκολη κοινωνικά περίοδο που διανύουμε η οικογένεια, οι δικοί μας άνθρωποι, είναι το σημαντικότερο και δυνατότερο «χαρτί» απέναντι στην κρίση και ένα δίχτυ ασφαλείας που μας εξασφαλίζει πως ό,τι και εάν συμβεί η «κοινωνική μας πτώση» αν μη τι άλλο δεν θα είναι μοιραία. Ο ρόλος αυτός της οικογένειας είναι αδιαμφισβήτητος και ήταν πάντα ο σημαντικότερος παράγοντας για την ομαλή αναπαραγωγή του κοινωνικού, ειδικά πριν από τις αρχές του 20ου αιώνα, πριν από την εμφάνιση δηλαδή υπολειμματικών μορφών κράτους πρόνοιας.

Οι φίλοι είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κοινωνικής και ψυχικής υγείας για όλους μας και εδώ είναι που η ροταριανή οικογένεια μπορεί να έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Ξεχωρίζω

δύο από τις σημαντικότερες πτυχές αυτού του ρόλου. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου ήπιας και λογικής αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών – φίλων. Και η δεύτερη αφορά την καλλιέργεια φιλικού περιβάλλοντος, όπου η συναναστροφή των μελών αφήνει σε όλους μας μια αίσθηση ψυχικής ευημερίας.

Και οι δυο αυτές πτυχές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την συνέχιση του Ομίλου μας. Ας βοηθήσουμε, λοιπόν, όλοι μας να καταστούν αυτονόητες λειτουργίες του Ροταριανού Ομίλου Φιλοθέης.

Με ροταριανούς χαιρετισμούςΒασίλης Μαγκλάρας

Page 5: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

5e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Το Θέμα του Rotary

ΟεψΠρόεδροςτουΔιεθνούςΡόταρυGaryC.K.Huangεπέλεξετοθέμα«LightUpRotary»ωςτοθέματουγιατοροταριανόέτος2014-15.ΟHuangπροτρέπειταμέλητωνΟμίλωννα

«LightUpRotary»διοργανώνονταςμιαΗμέρατουΡόταρυστηντοπικήτουςκοινότητα,συνεχίζονταςτοναγώνακατάτηςπολιομυελίτιδαςκαιαυξάνοντας

τοναριθμότωνμελώνμας.«Τοσύνθημα‘LightUpRotary’είναικάτιπερισσότεροαπόθέμα.Είναιτοπώςκάνουμετηδιαφορά–κάθεμέρα,σεκάθεΌμιλοκαισεκάθεχώραόπουυπηρετούμε».

Περιμένουμε την εψΔιοικητή για να μας ...διαφωτίσεισχετικάμετηναπόδοσητουνέουθέματοςστηνγλώσσαμας.

Light Up Rotaryτο θέμα του ροτ. έτους 2014-15

Page 6: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Τα νέα του Ομίλου6

Ωστόσο,όταντονεξαγριώνουνμεμονωμέναπεριστατικάκαικατάαυθαίρετηκρίσηστηλιτεύειένα,ούτεκανδύο–ανάλογα

μετηνφοράτουανέμουασφαλώς,τουΣτρατηγούανέμου–τότεαςδούμελίγοσοβαράτοποιοθαείναιτοεπόμενο...μετέωροβήμα,σταπλέονσοβαράζητήματακαιουχίτζάμπαμαγκιές.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό καιαναφερόμαστε στην εκλογή τωνεπόμενωνηγετώντουΕλληνικούΡόταρυ,προσοχήηγετώνκαιόχιηγετίσκων.Καθώς,κακάταψέματα,εκείκρίνεταιηεπιβίωσητουοργανισμούμαςκαιπαρά τις όποιες διαφωνίες μας μεκάποιουςπροδιοικητές,τουλάχιστονκάποιοιαπόαυτούςάσκησανισχυρήκαιαταλάντευτηπολιτική.

Άστοχα τα λόγια, είπαμε όμωςτα παίρνει ο αέρας. Στα δύσκολαπερπάτα...

Και να τα πιο δύσκολα: καλείς τους Ροταριανούς να δηλώσουν υποψηφιότητα για τη θέση του Διοικητή.Γιαποιολόγο;Αφού έχεις επιλέξει μόνος σου τον νέο Διοικητή. Τιτιςθεςτιςεκλογές;Κιανλέμεκάτιλάθος,διόρθωσέμας.

Πώςαλλιώςερμηνεύεις την•επιλογή σου να ορίσεις τοίδιο πρόσωπο σε δύο (2)υψηλόβαθμες θέσεις στηνΠεριφέρεια;Πώςαλλιώςερμηνεύεις την•επιλογήσουνατονπαίρνειςμαζί σου όπουπηγαίνεις σεεπίσημεςεπισκέψεις,ακόμηκαισεΔιοικητικάΣυμβούλιαΟμίλων;

Έχειςκάνειαυτόντονάνθρωποχρυσόχορηγό των αεροπορικών εταιριών.Καιόλααυτάγιατίαυτόςπουθέλειςνα

Η κάμηλος και ο κώνωψ...

ΤίθαμπορούσεναβγάζειαπόταρούχατουέναντεχνοκράτηΔιοικητήκαιτίνατονβάζειείναιμεγάληκουβέντα,διαρκείσίγουραπαραπάνωαπόέναροταριανό...φραπέ,όπωςμαςδήλωσεεμφατικάδιακεκριμένοςφίλοςτουΟμίλουμεμακράκαισεβαστήπορείαστοΡόταρυ.

βγάλειςΔιοικητήανκαιείκοσι(20)χρόνιαστοΡόταρυήτανπαντελώςάγνωστοςκαιαμέτοχοςμέχριπρόπερσιπουέγινεΠρόεδροςκαιξαφνικά αγάπησε το Ρόταρυ. Αυτός μεν ερωτεύτηκε τοΡόταρυ, οι δε συνάδελφοί του στονπαλαιό τουΌμιλο,που τον ήξεραν καλά,δενφάνηκεναπείσθηκανμετηνξαφνικήαγάπητουκαιτουαρνήθηκαντηνυποψηφιότηταγιατηθέσητουΔιοικητή.ΓιατολόγοαυτόέφυγεβιαστικάαπότονπαλαιότουΌμιλογιανακάνειτοόνειρότουπραγματικότητα:να γίνει Διοικητής.

Κάτι του έλειπε, όμως: δεν είχεροταριανόβιογραφικόκαιβάλθηκεςεσύνατουτοδημιουργήσειςσεμιανύχτα.Αλλάκιαυτόςσουκάνειταχατίρια.Π.χ.είκοσιχρόνιαστοΡόταρυείχεγίνειμιαφοράPaulHarris.Φέτος,όμως,έσπευσεναδεσμευτείότιθαγίνεταιPaulHarrisκάθεχρόνο.

ΠρόπερσιαγάπησετοΔιεθνέςΡόταρυκαιεφέτος ερωτεύτηκε το Ροταριανό Ίδρυμα. Εφέτος, που οι συμπολίτεςτουΕΛΛΗΝΕΣτριγύρωπεινάνε,αυτόςεπιλέγειναδίνειχρήματαστοεξωτερικόγιαναπαίρνειεπαίνουςκαιβραβεία.

ΔιοικητάΚοσμά,ορόλοςσουείναινα εμπνέεις και να συμβουλεύειςτουςΟμίλους.Γιατίεπιλέγειςνατουςκατηγορείςκαι να τουςδημιουργείςπροβλήματα;ΜετάτηντραγικήήμάλλονκωμικοτραγικήπερσινήΔιοίκηση,τηνγνωστήκαιως«διακόσμησηεσωτερικούχώρου»προφανώςκαιαυξήθηκανοιπροσδοκίες.ΕίμαστεσεκρίσιμοσημείογιατονρόλοπουοφείλειτοΡόταρυναδιαδραματίσει.Και,ναι,έχειςδίκιο:δεν είμαστεόλοι οιΌμιλοι αντάξιοι.Εδώ, όμως, έλα για να διορθώσεις,βάλετηνσφραγίδατουηγέτηκαιόχιτουκακόβουλου.Κοίτα αυστηρά και

μόνο τα σοβαρά καθήκοντά σου, από τα οποία έχεις εκτροχιαστεί παραβαίνοντας κάθε ροταριανή δεοντολογία, όταν απομονώνειςέναν Πρόεδρο και τον ρίχνεις βοράστα κουτσομπολίστικα στόματα μιαςανάξιαςΑυλής.

Τόσο απλά και τόσο αντρίκεια. Μηνκρυβόμαστε!

Πιστεύουμεότιοχρόνοςεπαρκείγια πιο υψηλές συμπεριφορές καιαγωνίσματα!

Α! Να ζητήσουμε κι εμείςσυγγνώμηαπότουςαναγνώστεςμαςγιατιςεπισημάνσεις,ανκιεμάςείναι

Page 7: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

7e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

περιοδικόπουφιλοξενείπροσωπικές/υποκειμενικέςαπόψειςκαιόχιεπίσημηεπιστολήΔιοικητήπουκαλόθαήτανναμηνπεριέχειανάρμοστεςαναφορές.

Υ.Γ. 1: Αντί να ασχολείται ο ΔιοικητήςμετοναριθμότωνμελώνενόςΟμίλουπουέχειβάλειστομάτι, ας μας εξηγήσει πως οι 70 Όμιλοι της Περιφέρειας απέμειναν 60καιγιατίοαριθμόςθακαταλήξειπιοκάτωκαιπιοκάτωμήναμετομήνα.Μαθηματικάγιαδυνατούςλύτες,κουβένταναγίνεται.Πουαλλού!ΜασεΣεμινάριαπάντα...

Υ.Γ. 2:Είναιγνωστόότικάθεχρόνο

ναμέλητηςΠεριφέρειαςμειώνονται.ΆλλαταπαίρνειοΜορφέαςκαιάλλαο ... Χάρος. Τα δε «νέα» μέλη περιφέρονται μεταγραφόμενα από Όμιλο σε Όμιλο. Πως αυτή ηκοινήδιαπίστωσησυνιστάπροσβολήστοπρόσωποτουνυνΔιοικητή,τωνσυνεργατώντουκαιπολύπερισσότεροόλωντωνΡοταριανών,ειλικρινάδεντοκαταλαβαίνουμε.Αντίθετα,κοίταναμάθειςεσύτουςσυνεργάτεςσουκαιτακαθήκονταπουτουςανέθεσες,γιατίαυτήηάγνοιασουτουςπροβάλλει.

Υ.Γ. 3:Καταλαβαίνουμεπολύκαλάγιατίσεβγάζουμεαπόταρούχασου.

Γι‘ αυτό σου κάνουμε χάρη με τηνδημοσίευσητουπαρόντοςκειμένου.Πλησίαζε Κολλέγιο Διοικητών και έπρεπε να επιδείξεις έργο. Επίθεση, λοιπόν, στην Φιλοθέη!!! Ονοώννοείτο.

"Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.

Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις."

Κ. Καβάφης

Εκτηςσυντάξεως

Page 8: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

8e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Επικαιρότητα

Τολογότυποτης ΕλληνικήςΠροεδρίας

απεικονίζειέναιστιοφόρο μεανοιχτάπανιά,πουσχηματίζεται

απότααρχικάτηςΕυρωπαϊκήςΈνωσηςκαιφιλοδοξείναενώσεισεμιαλιτήφόρμακοινέςευρωπαϊκές

αξίεςκαιτηνιδιαίτερηελληνικήταυτότητα,τιςαπαρχέςτηςένωσηςτηςΕυρώπηςμετηνμελλοντικήτηςπορεία,τιςαρχέςπουδιαμόρφωσαν

τοπαρελθόνμαςμετιςκοινέςπροσδοκίεςμαςγιατομέλλον.

Τ οσυμβολικόφόντοτουλογοτύπουείναιηθάλασσα:θεμελιώδεςστοιχείοτηςελληνικήςταυτότητας,αλλάκαικομβικόστοιχείοτου

παρελθόντος και του μέλλοντος τηςΕυρώπης.ΗθάλασσαιστορικάένωσετουςευρωπαϊκούςλαούςκαισήμεραείναιπαράγονταςανάπτυξηςκαιαπασχόλησηςσεολόκληρητηνΕυρώπη,ενώαποτελείκαιοριζόντιαπροτεραιότητατηςΕλληνικήςΠροεδρίας.

Απότηνάλληπλευρά,ταεπιμέρουςσχήματατουλογοτύπουαπεικονίζουντοανάγλυφοτουελληνικούεδάφουςκαιτης

ελληνικήςακτογραμμής,ενώηεπιλογήτου«ημικυκλίου»αντιπροσωπεύειτοΚοινοβούλιοκαιτοαρχαίοθέατρο,τημήτρατωνδημοκρατικώνπαραδόσεωντηςΕυρώπης,τηςθεσμικήςισότηταςκαιτηςκοινήςμαςπολιτιστικήςκληρονομιάς.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται τοκαραβάκι:ένασύμβολοεξερεύνησηςκαι μετάβασης, αλλά συγχρόνως καιεπικοινωνίαςκαιενότητας.Ωςτέτοιο,συμβολίζειτηναπόφασήμαςναπλεύσουμεμαζίπροςένακοινόμέλλον,παράτηδύσκοληπορεία.

Τοταξίδιείναιησυμβολικήουσία

πηγή:ΗΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,25Νοεμβρίου2013 Ένα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά το λογότυπο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕΕυρώπη

Page 9: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

9e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Ο λογότυπος της ελληνικής προεδρίας

τηςαφήγησηςτουλογοτύπου:μιακοινήπορείαδημοκρατίαςκαισυμμετοχής,μιακοινήαναζήτησηγιατηνευημερίαμέσωτηςανάπτυξηςκαιτηςαπασχόλησης,ένακοινόσκάφοςκίνησηςκαιασφάλειαςγιατομέλλον.Αυτάταιδανικάσφυρηλάτησαντοπαρελθόνμαςκαιεμπνέουντιςμελλοντικέςμαςπροσδοκίες.ΑυτόείναιτομήνυματηςΕλληνικήςΠροεδρίαςπροςτηνΕυρώπηκαιτονκόσμο:ηΕυρώπηείναικοινήμαςαναζήτησηκαιταξίδι–ενωμένοιπλέουμεπιομακριά.

Το Υπουργείο Εξωτερικώναπευθύνθηκε σε διάφορες εταιρείες

για να προτείνουν logo ΕλληνικήςΠροεδρίας.Καταλληλότερηεπιλογή,σεσχέσημετοπροφίλκαιτουςστόχουςτηςΕλληνικήςΠροεδρίας,θεωρήθηκεαυτήτηςBeetroot,μιαελληνικήεταιρίανέωνδημιουργών.Τούψοςτηςσύμβασηςανέρχεται σε 10.000 ευρώ για όλητηνοπτικήκαιλεκτική ταυτότητα τηςΠροεδρίας(δημιουργικόιστοσελίδας,banners, λογότυπο, διαδικτυακέςεφαρμογές,έντυπεςεφαρμογέςκ.ά.),τοχαμηλότεροποσόπουέχειδοθείποτέαπόΠροεδρίαγιαένατέτοιοέργο.

Ένα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά το λογότυπο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ

Page 10: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2013

Διεθνής Ροταριανή Επικαιρότητα10

απότονDanNixon

Οιδιαφορετικέςπροτεραιότητεςγιατηνυγείακαιηέλλειψηχρηματοδότησηςεμπόδιζανπολλέςκυβερνήσειςαπότονατοποθετήσουντηνεξάλειψη

τηςπολιομυελίτιδαςψηλάστοπρόγραμμάτους. Η κίνηση για την εξάλειψη τηςπολιομυελίτιδαςστηνΑφρικήχρειαζότανένανδυνατόπαίχτη.

ΕδώμπαίνειοΝέλσονΜαντέλα.ΟHerbBrown,ΠρόεδροςτουΡόταρυτο1995-96,θυμάταιναζητάειτηνυποστήριξητουηγέτητηςΝότιαςΑφρικής.

«Ο Πρόεδρος Μαντέλα ήταν τόσοευγενικόςκαιάκουγεπροσεκτικάκαθώςπεριγράφαμετοπρόβλημα»,λέειοΜπράουν.«Τουείπαμόνοότιαυτόςείχετηνεπιρροήγιαναπείσειτιςχώρεςνασυνεχίσουντηνανοσοποίηση».

ΟΜαντέλασυμφώνησεναβοηθήσει.«ΓνωρίζωπολύκαλάτοΡόταρυκαιόλητηδουλειάπουέχετεκάνεικαιόλητηδουλειά

πουκάνατε,ενώήμουνστηφυλακή»,είπεστονΜπράουν.ΣεμιασυνέντευξηΤύπου,μετονBrownστοπλευρότου,οΜαντέλαζήτησεαπόόλουςτουςαρχηγούςκρατώντηςΑφρικήςναανοίξουντιςπόρτεςτουςστιςΕθνικέςΗμέρεςΑνοσοποίησηςκατάτηςπολιομυελίτιδας.ΟΜαντέλαβοήθησεστηνοργάνωσητηςεκστρατείαςΔιώξτετηνΠολιομυελίτιδααπότηνΑφρική(KickPolioOutofAfrica)αργότερατηνίδιαχρονιάμεΠρόεδροτουΡόταρυγιατο1996-1997τονLuisGiayκαιΠρόεδροτουΡοταριανούΙδρύματοςτονRajendraSaboo. Σχεδόναμέσως, ηπροσπάθειαεξάλειψηςτηςπολιομυελίτιδαςστηνΑφρικήήτανκαιπάλιστοπροσκήνιο.Χρησιμοποιώνταςαγώνεςποδοσφαίρουκαιτηνυποστήριξηδιασημοτήτων,ηεκστρατείααύξησετηνευαισθητοποίησητουκοινούκατάτηςπολιομυελίτιδαςκαισυνέβαλεώστεναωθήσειπερισσότερεςαπό30αφρικανικέςχώρεςγιαναπραγματοποιήσουντιςπρώτες

Ο Νέλσον Μαντέλα θα μείνει στην ιστορία ως ένας σύμμαχος για την ειρήνη και την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Το1996οισυνηθισμένοιεμβολιασμοίγιατην

πολιομυελίτιδαστηΝιγηρίακαιάλλεςαφρικανικές

χώρεςήτανκάθεάλλοπαράρουτίνα.

Ο Nelson ľMandela εμβολιάζει ένα παιδί στα πλαίσια της δράσης Kick Polio Out of Africa το 1996

Page 11: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

μετάφραση: Ευαγγελία Βλάχου, πΠρόεδρος Ρ.Ο. Σαντορίνης - Θήρας 11

Ο Νέλσον Μαντέλα θα μείνει στην ιστορία ως ένας σύμμαχος για την ειρήνη και την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Ο Πρόεδρος Burtonγια το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα

ΤαμέλητουΡόταρυσεόλοτονκόσμοείναιβαθύταταλυπημέναγιατοθάνατοτουΝέλσονΜαντέλα,ενόςανθρώπου που ξεπέρασε αφάνταστες δυσκολίεςγιανααναδειχθείωςέναςαπότουςμεγαλύτερους

ηγέτεςτηςεποχήςμας–καιέναςαπότουςμεγαλύτερουςανθρωπιστές.

ΟεκλειπώνΜαντέλασυμμεριζόταντηνδέσμευσητουΡόταρυστηνπροσφοράανθρωπιστικώνυπηρεσιώνκαιτηνπαγκόσμιαειρήνηκαιδύοφορέςωςΠρόεδροςτηςΝότιαςΑφρικήςαποδέχθηκετηναναγνώρισητουΡόταρυγιατηδέσμευσήτουναβοηθήσειόσουςέχουνανάγκη,ιδιαίτεραταπαιδιάτηςΝότιαςΑφρικής.Το1995,οΠρόεδροςΜαντέλαέλαβετοΠαγκόσμιοΒραβείοΤιμήςτουΡόταρυ.Δύοχρόνιααργότερα,τιμήθηκεμετουψηλότεροβραβείοτουΡόταρυ,τοΡοταριανόΒραβείογιατηνΠαγκόσμιαΚατανόηση.Όπωςσυνήθιζε,δώρισετοχρηματικόέπαθλοτων100.000δολαρίωνπουσυνόδευε τοβραβείοστο ΊδρυμαγιαπαιδιάΝέλσονΜαντέλα.

Το Ρόταρυ είναι ιδιαίτερα ευγνώμων για την ισχυρήυποστήριξήτουστηνπαγκόσμιαπροσπάθειαγιατηνεξάλειψητηςπολιομυελίτιδας,ύψιστηπροτεραιότητατηςοργάνωσήςμας.ΟίδιοςοΜαντέλασυνέβαλεστηνχορήγησητουστοματικούεμβολίουτηςπολιομυελίτιδαςσταπαιδιάτηςΝότιαςΑφρικής,ηοποίαέχεικηρυχθείελεύθερηπολιομυελίτιδας.

Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια τουΜαντέλα, τους εκατομμύρια θαυμαστές του σε όλο τονκόσμο και ιδιαίτερα προς τον λαό της Νότιας Αφρικής,συμπεριλαμβανομένων των Ροταριανών της χώρας, οιοποίοιτονγνώριζανωςφίλοκαιένθερμουποστηρικτήτηςπροσφοράςανθρωπιστικώνυπηρεσιών.

Παράτημεγάληαυτήαπώλεια,μαςκληροδότησεθάρρος,αποφασιστικότητακαιδέσμευσηπουθαμαςεμπνέουνγιαπάνταώστε ναπροχωρήσουμε στην προσπάθειά μας ναεπιτύχουμεένανκαλύτερο,πιοειρηνικόκόσμο.

Ron D. BurtonΠρόεδροςτουΔιεθνούςΡόταρυ

πηγή: Rotary news

τουςΕθνικέςΗμέρεςΑνοσοποίησης.Σεαναγνώρισητουζωτικήςσημασίας

έργουτου,τοΡόταρυεπέδωσετοΡοταριανόΒραβείογιατηνΠαγκόσμιαΚατανόησηστονΜαντέλατο1997,τηνυψηλότερητιμήτουΡόταρυ τότε. «Επιλέξαμε τον ΠρόεδροΜαντέλα,λόγωτηςσημαντικήςσυνεισφοράςτουστηνπαγκόσμιαειρήνη,ταανθρώπιναδικαιώματακαιτηνελευθερία»,δήλωσεοGiay,προσθέτονταςότιταμέλητουΡόταρυεκτίμησανιδιαίτερα«τηνυποστήριξήτουγιατηνεξάλειψητηςπολιομυελίτιδαςσεολόκληρητηνΑφρική».

ΟΜαντέλααποκάλεσετοβραβείο«έναφόροτιμήςστονπολυπολιτισμικόπληθυσμότηςΝότιαςΑφρικής».ΤοέργοτουΡόταρυγιατηνεξάλειψητηςπολιομυελίτιδας«έχεικαταδείξειτηνδύναμηενόςπαγκόσμιουδικτύουανθρώπωνπουείναιέτοιμοινασηκώσουνταμανίκιατουςκαιναδώσουντηνκαρδιάκαιτηνψυχήτουςγιανασώσουν

ταπαιδιάαπότηναναπηρία».OΜαντέλαδώρισετοέπαθλοτων100.000

δολάριωντουβραβείουστοΊδρυμαγιαπαιδιάΝέλσονΜαντέλα.

Μετά το θάνατό του, τα μέλη τουΡόταρυ στη Νότια Αφρική εγκωμίασαντονΜαντέλαως«ένααπόταεμβληματικάσύμβολαελευθερίαςκαιισότηταςτου20ουαιώνα»,«πατέρατουέθνους»και«ηγέτηστηνπροσφοράυπηρεσιών».«ΟΜαντέλαήτανέναςάνθρωπος,οοποίοςξεπέρασεαφάνταστεςδυσκολίεςγιανααναδειχθείωςέναςαπότουςμεγαλύτερουςηγέτεςτηςεποχήςμας–καιέναςαπότουςμεγαλύτερουςανθρωπιστές...Μαςκληροδότησεθάρρος,αποφασιστικότητακαιδέσμευσηπουθαμαςεμπνέουνγιαπάνταώστεναπροχωρήσουμεστηνπροσπάθειάμαςναεπιτύχουμεένανκαλύτερο,πιοειρηνικόκόσμο»,δήλωσεοΠρόεδροςτουΡόταρυRonBurton.

πηγή: Rotary News (13.12.2013)

Page 12: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2013

Διεθνής Ροταριανή Επικαιρότητα12

πηγή

: Rota

ry vo

ices (

17.10

.2013

)Ξεκινώνταςτο1999,τοBeautiful

Gate έχει κατασκευάσει καιδιανείμει πάνω από 6.000τρίκυκλααναπηρικάαμαξίδια

γιατουςεπιζώντεςτηςπολιομυελίτιδαςστηΝιγηρίακαισεγειτονικέςχώρες.

ΓεννήθηκασεέναμικρόχωριόστηνΠολιτείαPlateauτηςΝιγηρίας.Ημητέραμουείχεχάσειδύομωράπρινγεννηθώεγώ, έτσι όταν γεννήθηκα όλοι ήτανπολύενθουσιασμένοι.Θυμάμαιακόμααχνάναπαίζωμεταάλλαπαιδιά.Στηνηλικίατωνπέντεετών,προσβλήθηκααπότηνπολιομυελίτιδα.

Δενξέρωτισυνέβηήπώςέχασαταπόδιαμου.Μέχρισήμερα,ηοικογένειάμου δε έχει αποδεχθεί ότι ήτανπολιομυελίτιδα.Ημητέραμουπίστευεότικάποιοικακοίάνθρωποιμουείχανκάνειμάγια.ΣτηΝιγηρία,γενικά,πολλοίάνθρωποιδενβλέπουντηνπολιομυελίτιδαωςμιαιατρικήπάθηση.

Κάποιοι είπαν στον πατέρα μουότι Αμερικανοί είχαν έρθει για ναδημιουργήσουνένανοσοκομείο,όπουθαμπορούσαννααποκαταστήσουνταπόδιατωνπαιδιώνμεειδικέςανάγκεςκαιμεπήγεεκείγιαναεγγραφώσεαυτό το πρόγραμμα θεραπείας. Μεέγραψανστοσχολείο.Μετάαπότρίαχρόνια,επέστρεψεκαιρώτησε:«πότεθαμπορέσειναπερπατήσειτοπαιδίμου».Τουείπαν,λυπούμαστε,δενμπορούμενακάνουμετίποταγι’αυτόνώστεναπερπατήσει,αλλάθατονκρατήσουμεστοσχολείο.

Όταντοάκουσεαυτό,αποθαρρύνθηκεκαι απογοητεύτηκε και με πήρε απόαυτούς, διότι θεωρούσε σπατάληχρημάτων να στείλει ένα ανάπηροπαιδίστοσχολείο.

Αλλάστηνηλικίατων19μουετών,οθείοςμουκατασκεύασεμιατρίκυκληαναπηρικήκαρέκλα.Αυτόήτανένασημείοκαμπήςστηζωήμου,διότιαποκατέστησετηνελπίδαμου,τηναξιοπρέπειάμουκαιμεέβαλεκαιπάλιστοδρόμοτηςπροόδου. Επέστρεψα στο σχολείοκαι ολοκλήρωσα την πρωτοβάθμιακαι την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Δενμπορούσαναεισαχθώσενομικήσχολήαμέσως,γι’αυτόσυνέχισασεκολεγιακόεπίπεδογιαδάσκαλοςκαιανέλαβαμιαθέσηδασκάλου.Τηνίδιαχρονιά,μεδέχτηκανσενομικήσχολή

καιεκπαιδεύτηκαωςδικηγόρος.Στοκολέγιο,μερικάαπόταμαθήματά

μου ήταν στον τέταρτο όροφο. Δενυπήρχαν ανελκυστήρες και ράμπες.Έπρεπε να παρκάρω την αναπηρικήμουκαρέκλακαινασυρθώμεταχέριαμου.Μερικέςφορέςοιεγκαταστάσειςήταν γεμάτες κόσμο και έπρεπε ναείσαιγυμνασμένοςγιαναμπορέσειςναμπειςμέσα.Οιάνθρωποιέμπαινανμέσααπόταπαράθυρα.Συνεπώς,υπήρχανμαθήματαπουδενήμουνποτέσεθέσηναπαρακολουθήσω.

Αυτό άλλαξε ολόκληρο τονπροσανατολισμόμου.Αρχικά,πίστευαότιθαγινόμουνσυνήγοροςγιαάτομαμεαναπηρία.Στησυνέχεια,ανακάλυψαότι η πρωταρχική ανάγκη όλων τωνανθρώπωνπουσέρνονταιστοέδαφοςήταν να μπορούν να κινηθούν. Αυτόείναιτοθεμέλιοπάνωστοοποίομπορείνα οικοδομηθεί οποιοδήποτε είδοςπροσπάθειαςαποκατάστασης.

Γνώρισα τον Δρ. Ρον Ράις, ένανσυνταξιούχοΑμερικανό πάστορα, σεένασεμινάριογιαεκπαιδευτικούςτο1999καιενδιαφέρθηκεγιαμένα.Μεβοήθησε να αντλήσω κεφάλαια γιατοBeautifulGate.Εκείνητηνεποχή,ήμαστανδύοάτομαπουφτιάχναμετααναπηρικάαμαξίδιααπόό,τιανταλλακτικάμπορούσαμε να βρούμε, αλλά με τηβοήθειά του, αναπτυχθήκαμε. Στησυνέχεια,το2009,ταμέλητουΡόταρυήρθανστηΝιγηρίασεμιαΕθνικήΗμέραΕμβολιασμώνκαιεπισκέφθηκαντομαγαζίμου.Μπορέσαμε,τελικά,ναλάβουμεδύοεπιχορηγήσειςαπότοΡοταριανόΊδρυμαόπουσυμμετείχαν24Όμιλοιαπόπέντεηπείρουςκαιήμαστανσεθέσηναεπεκταθούμεσημαντικά.

ΣτηνΑφρικήκάθεόνομαέχειένανόημα,αλλιώςδενείναιόνομα.ΤοόνομαBurkiσημαίνει«πατάωφρένο».Μουτοέδωσανότανπροσβλήθηκααπότηνπολιομυελίτιδα.Είπαν«αυτότοαγόριθαήτανέναεπιτυχημένοπαιδί,αλλάηπολιομυελίτιδαέβαλεφρένοστηνεπιτυχίατου».Μεόποιοέργοκαταπιανόμουν,κατέβαλα διπλή προσπάθεια γιατίήθελα να τους αποδείξω ότι κάνουνλάθος.Τοόνομαμουμεπαρακίνησεναεργαστώσκληρότεραγιανααποδείξωότι η πολιομυελίτιδα δεν αποτέλεσετροχοπέδηστηνζωήμου.

Η πολιομυελίτιδα δεν αποτέλεσε

τροχοπέδη στην ζωή μου

ΑπότονAyubaBurkiGufwan,ένανεπιζώντατηςπολιομυελίτιδαςκαιιδρυτή/

διευθυντήτουΚέντρουΑτόμωνμεΑναπηρία

BeautifulGateστηνΠολιτείαPlateauτηςΝιγηρίας.

O Ayuba Burki Gufwan

Οι τυχεροί ľαποδέκτες των τρικύκλων στο The Beautiful Gate Handicapped People Center στο Jos της Νιγηρίας

Page 13: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

μετάφραση: Ευαγγελία Βλάχου, πΠρόεδρος Ρ.Ο. Σαντορίνης - Θήρας 13

πηγή

: Rot

ary v

oices

(22.1

0.201

3)

Ωςαθλητής, απολαμβάνω τονανταγωνισμό–αλλάυπάρχειμια μάχη που λαμβάνειχώρα σε ένα πιο σημαντικό

πεδίο:οαγώναςγιατηνεξάλειψητηςπολιομυελίτιδας.

Αυτός ο αγώνας είναι για εμέναπροσωπικός.ΜεγάλωσαστηΝιγηρία,όπουπροσβλήθηκααπότηνπολιομυελίτιδαστηνηλικίατων3ετών.Ήτανσκληρόναείσαιτομοναδικόπαιδίστηνπαιδικήχαράσεμιααναπηρικήκαρέκλα.Επίχρόνιαέβλεπαταάλλαπαιδιάναπαίζουνκαιότανπροσπαθούσανασυμμετέχω,έφευγανμακριάμου.Χάρηστηνπροτροπήτουπατέραμου,επέμεινα.Μετάαπόπολύσκληρήδουλειάκαιεξάσκηση,ανέκτησαπλήρηκινητικότηταστοδεξίμουπόδικαιπλέοναγωνίζομαιστον

στίβοτωνΠαραολυμπιακών.Κανέναπαιδίδενπρέπειναπεράσει

ταίδιαμεεμένα,ειδικάότανέχουμεέναεμβόλιογιατηνπρόληψη.Ωστόσο,σήμερα,ηπολιομυελίτιδαεξακολουθείναακρωτηριάζειπαιδιάσεορισμέναμέρητουκόσμου.

Υπάρχουνκαλάνέα.Ηπολιομυελίτιδαέχειεξαλειφθείκατά99%σεόλοτονκόσμο.Το1988,125χώρεςκαταπολεμούσαντην πολιομυελίτιδα και περισσότερααπό 350.000 παιδιά προσβάλλονταναπό τη νόσο κάθε χρόνο. Σήμερα, ηπολιομυελίτιδα παραμένει ενδημικήσεμόλιςτρειςχώρες:τηΝιγηρία,τοΠακιστάν και τοΑφγανιστάν.ΚαθώςεορτάζουμετηνΠαγκόσμιαΗμέρατηςΠολιομυελίτιδας εφέτος, η εξάλειψήτηςείναιεφικτή.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τον αγώνα κατά της πολιομυελίτιδας

ΟDennisOgbe,έναςαθλητήςΠαραολυμπιακών

ΑγώνωναπότηνLouisville,Kentucky,

Η.Π.Α.,προσβλήθηκεαπότηνπολιομυελίτιδαωςπαιδίστηΝιγηρία,ενώ

υποβαλλότανσεθεραπείαγιαελονοσία.Τελικά

ανέκτησετηνπλήρηχρήσητουδεξιούτουποδιούκαιάρχισενααγωνίζεταιστο

στίβο.

Ο Dennis Ogbe, Παραολυμπιονίκης και πρέσβης του Ιδρύματος των Ηνωμένων Εθνών για την

εκστρατεία Shot@Life, παρακινεί όλους να δώσουν τέλος στην αρρώστια που θέτει σε

κίνδυνο τις ζωές των παιδιών

Page 14: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2013

Διεθνής Ροταριανή Επικαιρότητα14

Ηπρόοδος αυτή δεν συνέβητυχαία. Συνέβη επειδή ηπαγκόσμιακοινότηταξεκίνησεμια άνευ προηγουμένου

προσπάθειαπουονομάζεταιΠαγκόσμιαΠρωτοβουλίαγιατηνΕξάλειψητηςΠολιομυελίτιδας, μια συνεργασίαπου περιλαμβάνει τον ΠαγκόσμιοΟργανισμόΥγείας,τοΔιεθνέςΡόταρυ,τα Κέντρα Ελέγχου και ΠρόληψηςΝοσημάτων των ΗΠΑ, τη UNICEFκαιτοΊδρυμαBill&MelindaGates.Χάρησεαυτήτηνπρωτοβουλίακαιτοέργοπολλώνάλλων,είμαστεπιοκοντάαπόποτέναεξαλείψουμετηνπολιομυελίτιδα.

Αλλά δεν μπορούμε νασταματήσουμε τώρα. Η τελευταίαποσοστιαίαμονάδαείναιπάνταηπιοδύσκοληκαιεάνδεντηνεξαλείψουμετώρα,ηπολιομυελίτιδαθαμπορούσεναεπιστρέψειδριμύτερη.ΣύμφωναμετονWHO(ΠαγκόσμιοΟργανισμόΥγείας),εάνδενεξαλειφθείηπολιομυελίτιδατώρα,περισσότερααπό10εκατομμύριαπαιδιάκάτωτων5ετώνθαμπορούσαννα παραλύσουν από τη νόσο μέσασταεπόμενα40χρόνια.

Αυτός είναι ένας πάρα πολύμεγάλος κίνδυνος. Το οφείλουμεσταδικάμαςπαιδιά–καισεόλαταπαιδιά–ναεκμεταλλευτούμεαυτήτηστιγμήκαιναδώσουμετέλοςστηνόσο.Ηπολιομυελίτιδαοπουδήποτεείναιμιααπειλήγιαταπαιδιάσεόλοτονκόσμο.

Η πρόοδός μας μέχρι σήμεραδείχνειότιότανοκόσμοςσυνεργάζεται,μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλαπράγματα.Γι’αυτόοιηγέτεςτουκόσμουσυναντήθηκαννωρίτεραεφέτοςσταΗνωμέναΈθνηγιαναεπιβεβαιώσουντηδέσμευσήτουςυπέρτουτερματισμούτηςπολιομυελίτιδαςκαιναπροβούνσεέναεπείγονκάλεσμαγιανακαλύψουντο κενό της χρηματοδότησης πουαπειλεί να ανατρέψει την πρόοδοπουέχεισημειωθεί.

Έχουμεμιαευκαιρίαπουσυμβαίνειμιαφοράσεκάθεγενιάναγράψουμειστορίακαιτελικάναεξαλείψουμετηνπολιομυελίτιδααπότονπλανήτημας.ΚάθεέναςαπόεμάςμπορείνακάνειτηνδιαφοράτηνεφετινήΠαγκόσμιαΗμέρακατάτηςΠολιομυελίτιδας.

Page 15: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

μετάφραση: Ευαγγελία Βλάχου, πΠρόεδρος Ρ.Ο. Σαντορίνης - Θήρας 15

Page 16: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2013

Διεθνής Ροταριανή Επικαιρότητα16πηγή:TheRotarian(28.10.2013)

Συνεργασία με τα Mercy Ships για την καταπολέμηση των ασθενειών στη ΓουινέαΜιαομάδαεπαγγελματιών στοντομέατηςυγείας περιόδευεστονοσοκομείοDonka στοΚόνακρι,Γουινέα,τονπερασμένοΜάρτιο,ότανεντόπισεεπάνωαπόμιαντουζίναμεγάλες,πρασινωπέςμάζεςνακαλύπτουντοέδαφος.

ΣταμέλητηςομάδαςαπότιςΗΠΑέμοιαζεμε μια εικαστική εγκατάσταση. Στηνπραγματικότητα,είναινοσοκομειακέςστολέςκαι χειρουργικές γάζες,πουπλένονταικαι απλώνονται για να στεγνώσουν.

Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του στόχου τηςομάδας: να μειώσει τα θανατηφόρα ποσοστάλοιμώξεων που προκαλούνται από διαδικασίεςμηαποστείρωσης.

ΑυτήηΟμάδαΕπαγγελματικήςΚατάρτισηςτουΡοταριανούΙδρύματοςείναιηπρώτηπουυπηρέτησεσταπλαίσιατηςσυνεργασίαςτουΡόταρυμετηνμηκερδοσκοπικήοργάνωσηMercyShips.Η7690ΠεριφέρειαΔ.Ρ. στηνΒόρειαΚαρολίνα,Η.Π.Α.,χρηματοδότησετηνομάδαμεμιαεπιχορήγηση,μέροςτουνέουΡοταριανούμοντέλουεπιχορήγησηςπουξεκίνησεσεπαγκόσμιοεπίπεδοτην1ηΙουλίου2013. Τα πέντε μέλη της Ομάδας εκπαίδευσανεπαγγελματίεςστοντομέατηςυγείαςτηςΓουινέαςσταδύοκρατικάνοσοκομεία.

Page 17: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

μετάφραση: Ευαγγελία Βλάχου, πΠρόεδρος Ρ.Ο. Σαντορίνης - Θήρας 17

Τ ο Africa Mercy, ένα νοσοκομειακό πλοίο 500 ποδών που μπορεί να διασχίζει τον ωκεανό, είναι αγκυροβολημένο στο Κόνακρι για μια ιατρική αποστολή διάρκειας 10 μηνών.

Το προσωπικό της Mercy Ships και οι εμπειρογνώμονες επισκέπτες, όπως αυτή η Ομάδα, αντιμετώπισαν μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης ιατρικών και οδοντιατρικών κλινικών, την διεξαγωγή ελέγχων υγείας, την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων επάνω στο πλοίο, καθώς και την διεξαγωγή προβολής της υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη τη χώρα. Το πλοίο εξυπηρέτησε, επίσης, ως μια ευρεία χαλύβδινη ασφάλεια.

Page 18: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2013

Διεθνής Ροταριανή Επικαιρότητα18

Συνεργασία με τα Mercy Ships για την καταπολέμηση των ασθενειών στη Γουινέα

ΣτηΓουινέα,τοέργοτηςΟμάδαςξεκίνησεαπότοΝοσοκομείοIgnaceDeen,κτήριοενόςαιώνα.Οιπλυμένοιεπίδεσμοιαπλώνοντανεπάνωστακιγκλιδώματαγιαναστεγνώσουνστονήλιοκαιναεπαναχρησιμοποιηθούν.Τα

πολυκαιρισμένατραπέζιαεξέτασηςδενκαλύπτοντανμεαποστειρωμένοχαρτίκαιοιιατρικέςμονάδεςείχανσχεδόνξεμείνειαπόπρομήθειεςκαιεξοπλισμό,όπωςκλίβανουςκαικουτιάιατρικώναποβλήτων.Οιγιατροίκαιοινοσηλευτέςχρησιμοποιούσανταδικάτουςλαστιχένιαγάντιακαιαποστειρωμένεςμάσκεςκαιστολές.Ηχλωρίνηγιατηναπολύμανσησπάνιζε.

Στους γενικά καθαρούς θαλάμους, τα μέλητηςοικογένειαςτωνασθενώνκοιμόντουσανκάτωαπότακρεβάτια.Ήτανοικύριοιφροντιστέςτωνχώρων.Τατρόφιμααποθηκεύοντανστοπάτωμα,όπουήτανπροσιτάσεζωύφιακαιοιμύγεςκαιτακουνούπιακινούντανελεύθεραμέσααπόπόρτεςπουπαρέμενανανοικτές για νααντιμετωπιστείηζέστη.

ΗΟμάδαεπισκέφθηκεεπίσηςτονοσοκομείοDonka,όπουοιτουαλέτεςξεπλένοντανμενερόαπόένανκουβάκαιοιδιακοπέςρεύματοςήτανσυχνές.

Επίμιαεβδομάδα,ηομάδαπαρείχεεκπαίδευσηγιατηνμείωσητωνλοιμώξεων,καλύπτονταςθέματαόπωςηχρήσηχειρουργικώνγαντιών,μάσκεςκαιστολές,έλεγχοςγιαταποντίκιακαιτακουνούπια,απολύμανσημε χλωρίνη, παρακολούθηση τωνλοιμωδώννοσημάτωνκαιπλύσιμοτωνχεριών.

Το Africa Mercy

Page 19: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

μετάφραση: Ευαγγελία Βλάχου, πΠρόεδρος Ρ.Ο. Σαντορίνης - Θήρας 19

Περισσότεροι κλίβανοι, αντιβιοτικά, εμβόλια, κουνουπιέρες και λαστιχένια γάντια, επιπλέον των ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ανάλυση του αίματος και ενός πύργου

νερού για τη διατήρηση τρεχούμενου νερού. Από τις έξι χειρουργικές αίθουσες, μόνο οι νέες μονάδες μητρότητας είχαν UVGI (υπεριώδης ακτινοβολία μικροβιοκτόνων), μια πρότυπη μέθοδο αποστείρωσης.

Μετά την αποκωδικοποίηση του συστήματος υγείας, η ομάδα επέτυχε τους στόχους της, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τεστ, συγκρίνοντας το πριν και το μετά, που έδειξαν σημαντική αλλαγή. Τα θετικά αποτελέσματα ήταν επίσης προφανή στους συμμετέχοντες, τα οποία δημιούργησαν μια νέα δέσμευση για την εκπαίδευση όσων αναλαμβάνουν την φροντίδα οικογενειών.

Ακόμη και μικρές αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, αλλά η έλλειψη των προμηθειών και του εξοπλισμού δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η παροχή σαπουνιών θα βοηθήσει, όπως η μέριμνα για φθηνούς κλίβανους ηλιακής ενέργειας για την αποστείρωση χειρουργικών εργαλείων.

Πίσω στην Βόρεια Καρολίνα, η Ομάδα συνεχίζει το έργο της, προσπαθώντας να αποκτήσει και να παραδώσει τα υλικά που χρειάζονται τα νοσοκομεία.

Page 20: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

Το βήμα των ελληνόφωνων Ροταριανώνe-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

20

Μεαυτό τον τρόπο μαςδείχνουνότιπλέονέχειέρθειηώρακαιείναισεθέσηναεξερευνήσουντον κόσμο, χωρίς να

μας χρειάζονται δίπλα τους κάθελεπτό.Αρχίζουνμετοντρόποτουςνα αντιλαμβάνονται σιγά σιγά ότιείναι μικρά μεν, αλλά ανεξάρτηταανθρωπάκια!!!

Αυτόείναικάτιτοοποίοδυσκολεύειπερισσότεροεμάςτουςγονείςαπ’ότιταπαιδιά.Τηστιγμήαυτήχρειάζεταιναεπιλέξουμε:θακρατάμεπάντατοπαιδίμαςαπότοχέριήθατο«σπρώξουμε»καιθατοβοηθήσουμεναενισχύσειτηναυτοπεποίθησήτου;

Ηδημιουργίαενόςπεριβάλλοντοςμεπολλάδιαφορετικάερεθίσματακατάτηδιάρκειααυτούτουφυσιολογικούσταδίουανάπτυξηςτουπαιδιού,είναικάτιτοοποίοπρέπεινακάνουμεεμείς.

Μεαυτότοντρόποθαβοηθήσουμετοπαιδίνααναπτύξειτηναυτοπεποίθησήτου, μέσα από την εξερεύνηση, τημάθησηκαιόχιμέσααπότηθεωρίακαιτιςεντολές.Βοηθήστετοπαιδίμέσααπότηβιωματικήμάθησηναανακαλύψειτηγνώση,φροντίζονταςναβρίσκεταιπάντασεασφαλέςπεριβάλλον.Ανγιαπαράδειγματοπαιδίθέλειναδοκιμάσειναφάει λεμόνι κι εμείς του πούμε«όχιείναιξινό»,δενθατοδεχτείκαιδενθατοκαταλάβειποτέαντελικάδεντοδοκιμάσειμόνοτου.

Σημαντικόείναιταερεθίσματαπουθατουςδώσουμεναείναικατάλληλαγιατηνηλικίατουςκαιανάλογαμετιςδυνατότητέςτους.Ανταπιέσουμεναασχοληθούνμεκάποιαδραστηριότηταπου δεν είναι κατάλληλη για τηνηλικίατουςπ.χ.έναμικρόπαιδάκι2,5χρόνωνδενμπορείναμάθειναπαίζειποδόσφαιροήκάποιομουσικόόργανο,

Καλλιεργώντας την παιδική αυτοπεποίθηση

ΗΜαρίναΑρβανίτη–Γεωργαντζήείναιπαιδαγωγόςμεειδικότητα

στηνπροσχολικήαγωγή.ΜέλοςτουΡ.Ο.Φιλοθέης

Φθάνονταςστηνηλικίατωνδύοετών,ταπαιδιά

ξεκινούνναπαίρνουνπρωτοβουλίες. Οιδημοφιλείςφράσειςπου

ασταμάτηταβγαίνουναπότοστόματους

είναι:«εγώθα τοκάνω»και «μόνοςμου».

Page 21: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

21Προσχολική αγωγή

θαέχουμεαντίθετααποτελέσματααπόαυτά που επιθυμούμε. Επειδή δενθαμπορούνναανταποκριθούνστακαινούργιαερεθίσματα,ηεμπιστοσύνηστονεαυτότουςείναιπολύπιθανόνα κλονιστεί. Γι’ αυτό, λοιπόν, δενχρειάζονται πίεση, αλλά χρόνο γιανα αισθανθούν άνετα με τον εαυτότουςκαινατολμήσουνναδοκιμάσουνκαινούργιεςεμπειρίεςτηστιγμήπουθαμπορέσουν.

Ακόμα, όμως, κι αν έχουμεδημιουργήσειέναπεριβάλλονγεμάτοερεθίσματαγιανααναπτύξουντηναυτοπεποίθησήτουςχρειάζονταιέναακόμαπολύσημαντικόστήριγμα.Τιάλλοαπόεμάς,φυσικά!Γιαναμάθουνναπειραματίζονται,νατολμούν,ναανταπεξέρχονταιστιςδυσκολίες,ναμάθουννακάνουνυπομονή,ακόμακαι να αντέξουν μια απογοήτευση(όλααυτάχτίζουνκαιενισχύουντηναυτοπεποίθηση)θαπρέπειναέχουνεμάςωςπαράδειγμα.Οκαλύτεροςκαι ευκολότερος τρόπος για να ταγνωρίσουνόλααυτάείναιναπερνάμεόσοπερισσότεροχρόνομπορούμεμαζίτους.Μέσααπότιςστιγμέςκαιτιςκαταστάσειςπουθαμοιραστούνμαζί μας θα αντιληφθούν ότι σανγονείςπιστεύουμεστονεαυτόμας,αλλάκαισεαυτά,στιςσκέψεις,στιςικανότητεςκαιτιςδυνατότητέςτους.Μπορούμε να συμπεριλάβουμε τηγνώμητουςσεαπλέςκαθημερινέςαποφάσειςπουπαίρνειηοικογένεια,όπωςπούναβγείτεγιαβόλτα,τίναμαγειρέψετε,πώςναδιακοσμήσετεμιαγωνιάτουσπιτιού,τίχρειάζεταιηλίσταμεταψώνιατηςεβδομάδας.

Τα παιδιά είναι απαραίτητο νααναπτύξουνσχέσειςεμπιστοσύνηςκαι συναισθηματικής ασφάλειαςμαζίμας.Θαπρέπειναγνωρίζουνπως είμαστε δίπλα τους για να ταβοηθήσουμε,νααναγνωρίσουμετιςπροσπάθειέςτους,ακόμακιανδεν

είναιτελικάεπιτυχημένες.Ωςγονείςθαείμαστεπάνταδίπλατουςγιαναταστηρίζουμε,όμωςδενθαπρέπειναμάθουνναταπεριμένουνόλααπόεμάς,χρειάζεταιαπόμόνατουςναδιεκδικήσουναυτάπουθέλουνκαιπιστεύουν, πάντα με υπομονή καιεπιμονή. Ας μην κάνουμε εμείςγιαταπαιδιάμαςόσαμπορούννακατορθώσουν μόνα τους με λίγηπροσπάθεια. Η υπερπροστασία θατουςδημιουργήσειανασφάλειακαιαυτόματαθαμειωθείηαυτοπεποίθησήτους.

Κάτι ακόμα που θα μαςβοηθήσειείναινασυνηθίσουμεναχαρακτηρίζουμε την προσπάθειακαι όχι το παιδί. Για παράδειγμα,μπορούμε να τα παινέψουμε ότανέχουν επιτύχει αυτό που θέλουν,αλλάόχιεπειδήμάζεψαντοδωμάτιότουςήέφαγανόλοτοφαγητότους.Αυτές είναι ενέργειες τις οποίεςγνωρίζουνότιπρέπειοπωσδήποτενακάνουν.Μιααπλήέκφρασηόπως«ωραία μάζεψες τα παιχνίδια σουσήμερα»είναιαρκετήκαιέχεινόημα.Χαρακτηρίζοντας την προσπάθειαενισχύεται η αυτοπεποίθηση τωνπαιδιώνκαιθαμάθουνναλειτουργούνμε αυτό τον τρόπο. Παράλληλαφροντίζουμε να τα ενθαρρύνουμεόταν δυσκολεύονται σε κάποιεςπεριστάσεις,εκείναθααντιληφθούνπωςπιστεύουμεστιςικανότητέςτουςκαιμεαυτότοντρόποθαενισχυθείηαυτοπεποίθησήτους.

Συχνά θα χρειαστεί να ταβοηθήσουμε να καταλάβουνκαι να δεχτούν πως μαζί με ταπροτερήματα τους έχουν, όπωςόλοι, και αδυναμίες. Μόνο έτσιθα μάθουν να αγαπούν τον εαυτότουςκαιναγίνουνσυναισθηματικάυγιείςενήλικες.Ανταπιέζουμεναείναιπάντασωστάχωρίςπεριθώριολάθους, τότε δεν θα αποκτήσουν

περισσότερηαυτοπεποίθηση,αλλάθαγεμίσουνάγχοςκαιθαλειτουργούνμεκαταναγκαστικότρόποστηζωήτους.

Πολλέςφορέςάθελάμαςκάνουμετολάθοςνασυγκρίνουμεταπαιδιάμετααδέλφιατους,μεφίλουςκαισυμμαθητές.Ησύγκρισηαυτήδενωφελεί πουθενά, το πιθανότεροείναι να βλάψει τη μεταξύ τουςσχέση και ασφαλώς να πληγώσειτον εγωισμό και να μειώσει κατάπολύ την αυτοπεποίθησή τους. Ωςγονείςθαπρέπειναπροσπαθήσουμενακαταλάβουμεταπαιδιάμας,ναεκτιμήσουμε τις δυνατότητές τουςκαι να τα στηρίξουμε όπου καιόσο χρειαστεί, εφόσον και εκείναπροσπαθούνανάλογα.

Ας σταθούμε πραγματικά δίπλατους με δυναμισμό, αισιοδοξία,αναγνώρισητηςκάθεπροσπάθειας.Έτσιθαμάθουνπωςο,τιδήποτεμαςβοηθάειναπροχωρήσουμεστηζωήμαςθέλεικόποκαιπροσπάθεια,αλλάμεδύναμηκαιπίστηστονεαυτόμαςμπορούμενατακαταφέρουμε.

Page 22: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

Το βήμα των ελληνόφωνων Ροταριανών22e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Δεσπόζουσα θέση στο πλαίσιο της σύγχρονης θεωρίας χαρτοφυλακίου (modern portfolio theory) κατέχει το θεμελιώδες υπόδειγμα μέσου –διακύμανσης (mean-variance model). Το συγκεκριμένο υπόδειγμα συνιστά ένα μαθηματικό πρότυπο σύνθεσης χαρτοφυλακίων, το οποίο βασίζεται στον ανταγωνισμό (trade-off) των επενδυτικών κριτηρίων της απόδοσης και του κινδύνου, όπως αυτά εκφράζονται

από τα στατιστικά μέτρα της αναμενόμενης τιμής (expected value) και της διακύμανσης (variance). Τo τελικό εξαγόμενο του μοντέλου, το οποίο στην ουσία υλοποιεί μια αλγοριθμική διαδικασία βελτιστοποίησης (optimization), οδηγεί στον υπολογισμό της άριστης σύνθεσης ενός χαρτοφυλακίου, δηλαδή των ποσοστών με τα οποία κάθε χρεόγραφο (ή κλάση χρεογράφων) πρέπει να συμμετέχει σε αυτό, για διάφορα ζεύγη απόδοσης – κινδύνου. Το σύνολο των άριστων χαρτοφυλακίων συνιστά μια καμπύλη, η οποία καλείται αποτελεσματικό μέτωπο (efficient frontier)1.

Σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης χαρτοφυλακίου

ΟΝικόλαοςΣκουριάςείναιδιδάκτωρΟικονομικήςτουΠανεπιστημίουAix-MarseilleIIIκαιυπεύθυνοςΧαρτοφυλακίωνΙδιωτώνΠελατώντηςEuropeanRelianceAssetManagementΑΕΔΑΚ.ΜέλοςτουΡ.Ο.Φιλοθέης

τουΝικόλαουΣκουριά

Page 23: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

23e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε δεκαέξι κλάσεις χρεογράφων (asset classes) για μια ιδιαίτερα μεγάλη χρονική περίοδο και υλοποιούμε μια εξειδικευμένη διαδικασία βελτιστοποίησης

χαρτοφυλακίου (portfolio optimization), με ισχυρά διεθνικό προσανατολισμό. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο τον ex-post άριστο στρατηγικό επιμερισμό κεφαλαίου (strategic asset allocation), στο πλαίσιο μιας πλήρως διαφοροποιημένης επενδυτικής πολιτικής.

Η παραπάνω ποσοτική επεξεργασία επ' ουδενί δεν συνιστά προβλεπτική τοποθέτηση επί της μελλοντικής συμπεριφοράς των διαφόρων κλάσεων χρεογράφων. Απεναντίας, αποσκοπεί στην τεκμηριωμένη παραγωγή διαπιστώσεων αναφορικά με την ιστορική πορεία των υποκείμενων επιπέδων αποδόσεων, στη βάση τόσο σχεσιακών θεωρήσεων, όσο και απόλυτων τιμών. Σε επίπεδο τεχνικής ενδελέχειας, πληροφοριακά επισημαίνεται ότι η παραπάνω εξεταζόμενη προβληματική προτυποποιήθηκε ως ένα μαθηματικό μοντέλο μεικτής – ακέραιης μη γραμμικής βελτιστοποίησης χαρτοφυλακίων (mixed-integernon-linear portfolio optimization)2, ενώ το σύνολο των αλγοριθμικών διαδικασιών υλοποιήθηκε σε προγραμματιστικό περιβάλλον Matlab®.

Σημειώνεται ότι η ανάγκη εισαγωγής ακέραιων μεταβλητών (binary variables) κατά τη μοντελοποίηση του προβλήματος εξυπηρετεί τη δυνατότητα διατύπωσης μιας ιδιαίτερα ενδελεχούς πολιτικής διαφοροποίησης. Για παράδειγμα, μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να ορίζει ένα ελάχιστο ή μέγιστο αριθμό κλάσεων χρεογράφων που είναι επιθυμητό να συμμετέχουν στο τελικό βέλτιστο χαρτοφυλάκιο, αλλά ακόμα και ελάχιστα κατώφλια εισόδου (buy-in-thresholds) ή μέγιστα όρια συμμετοχής (upper bounds) για κάθε κλάση χρεογράφων. Εξάλλου, η αντικειμενική συνάρτηση που αριστοποιήθηκε ήταν αυτή της κανονικοποιημένης κινδύνου απόδοσης (risk-adjusted return), υπό τους ακόλουθους περιορισμούς: α) συμμετοχή στο τελικό βέλτιστο χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον δέκα (από τις δεκαέξι) κλάσεων χρεογράφων, β) ελάχιστο ποσοστιαίο κατώφλι εισόδου 3% για κάθε κλάση χρεογράφων (εάν αυτή τελικά συμμετέχει στο βέλτιστο χαρτοφυλάκιο) και γ) μέγιστο επιτρεπόμενο όριο συμμετοχής 20% (εάν η κλάση χρεογράφων συμμετέχει στο βέλτιστο χαρτοφυλάκιο). Προφανώς, ουδεμία από τις παραπάνω μοντελικές δυνατότητες είναι εφικτή στον κλασικό φορμαλισμό του συνεχούς υποδείγματος μέσου-διακύμανσης του Harry Markowitz.

Page 24: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

Το βήμα των ελληνόφωνων Ροταριανών24e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Επισημαίνεταιδεότιστουπόδειγμαπουαναπτύχθηκεχρησιμοποιήθηκανωςείσοδοιμηνιαίεςχρονοσειρέςδεδομένων(αποδόσεις),ορίζοντα

δεκατριώνετών(162παρατηρήσεις),γιατοδιάστημααπότονΙανουάριοτου2000έωςτονΙούλιοτου2013.Αξίζεινασημειωθείότιηδιαθεσιμότηταστοιχείωνπριναπότο2000,είναιιδιαίτεραπεριορισμένηγιααρκετούςευρωπαϊκούςδείκτες.

Στον πίνακα που παρατίθεταιπαρουσιάζεταιτοuniverseτωνδεκαέξιasset classes που έλαβαν μέρος στηδιαδικασίατηςβελτιστοποίησης.Γιακάθεκλάσηχρεογράφωνέχουνυπολογιστείοιετησιοποιημένεςαριθμητικέςαποδόσεις(denominatedinEUR)καιμεταβλητότητες(volatility),αναφορικάστουπόεξέτασηχρονικόδιάστημα,αλλάκαιοιυποκείμενεςασυμμετρίεςτωνχρονοσειρών.

Στηνπρώτητριάδατωνυψηλότερωναποδόσεωνσυγκαταλέγονταιοικλάσειςτουαμερικανικούrealestate(12,03%),του χρυσού (10,26%) και των hedgefunds(9,40%).Αντίθετα,τιςχαμηλότερεςαποδόσειςσημείωσαντοδολάριο(-1,55%),οιαμερικανικέςμετοχές(1,93%)καιοιευρωπαϊκέςμετοχές(2,21%).

Σεόρουςμεταβλητότητας,στηνπρώτητριάδαπεριλαμβάνονταιοικλάσειςτουδολαρίου(19,36%),τουευρωπαϊκούrealestate(17,65%)καιτουχρυσού(16,54%).Απότηνάλληπλευρά,τιςχαμηλότερεςμεταβλητότητεςκατέγραψανταευρωπαϊκάεταιρικάομόλογα (3,69%), τακρατικάαμερικανικά ομόλογα (3,79%) και ταhedgefunds(5,27%).

Επιπλέον,στηνπρώτητριάδατωνυψηλότερων αρνητικών ασυμμετριώνσυγκαταλέγονται οι κλάσεις των

ευρωπαϊκώνεταιρικώνομολόγωνυψηλήςαπόδοσης (-0,63%), του ευρωπαϊκώνεταιρικώνομολόγων(-0,58%)καιτωνευρωπαϊκώνμετοχών(-0,50%).Αντίθετα,τιςυψηλότερεςθετικέςασυμμετρίεςείχαντααμερικανικάκρατικάομόλογα(0,53%),τααμερικανικάεταιρικάομόλογα(0,43)καιτοδολάριο(0,43).

Τα αποτελέσματα της διαδικασίαςβελτιστοποίησης, με τα ποσοστάσυμμετοχήςκάθεκλάσηςχρεογράφωνστο βέλτιστο τελικό χαρτοφυλάκιο,παρουσιάζονται στο ιστόγραμμα. Τοβέλτιστοχαρτοφυλάκιοεμφάνισεαπόδοση6,85%καιμεταβλητότητα1,12%.Ητιμήτηςκανονικοποιημένηςκινδύνουαπόδοσης(λόγοςαπόδοσηςπροςμεταβλητότητα)που επετεύχθη ήταν 6.105. Το πρώτογενικόεύρημαπουεπισημαίνεταιέχεινα κάνει με το ότι το βέλτιστο τελικόχαρτοφυλάκιοπεριέχειακριβώςδέκα(απότιςδεκαέξισυνολικά)διαφορετικέςκλάσειςχρεογράφων.Υπενθυμίζεταιότιτοσχετικόελάχιστοκάτωόριοπουείχετεθείήτανδέκα.Σχολιάζονταςαρχικάταover-weightedassetclasses,σημειώνεταιότιτημεγαλύτερηποσοστιαίαστάθμισηεμφανίζουν οι επενδυτικές κλάσειςτωνευρωπαϊκώνκρατικώνομολόγων(20%)καιτωνhedgefunds(20%).Υψηλήστάθμισηκατέχουνεπίσηςταευρωπαϊκάεταιρικάομόλογα(18,31%).Περαιτέρω,σημαντικήmedium-weightedστάθμισηεμφανίζουν τα αμερικανικά κρατικάομόλογα(14,47%),ταευρωπαϊκάκρατικάομόλογαυψηλήςαπόδοσης(7,74%)καιοχρυσός(7,48%).

Τέλος, στα low-weighted assetclasses,μεισότιμοποσοστόστάθμισης(3%),περιλαμβάνεταιτοευρωπαϊκόreal

estate,ταcommodities,τοαμερικανικόrealestateκαιτοχρέοςτωναναδυόμενωναγορών.

Σεεπίπεδογενικούσυμπεράσματοςείναιπροφανέςότιτοχρησιμοποιούμενομοντέλο βελτιστοποίησης προκρίνει,στη βάση πάντα του πλέγματος τωνπεριορισμώνεπενδυτικήςπολιτικήςπουτέθηκαν,εκείνεςτιςκλάσειςχρεογράφωνοιοποίεςεμφανίζουνυψηλόrisk-adjustedreturn,όπωςταομόλογα,ταεμπορεύματακαιταακίνητα.Αντίθετα,δενπροτείνεταιτοποθέτησησεμετοχικούςτίτλους,εξαιτίαςτηςπολύυψηλήςμεταβλητότηταςπουαυτοίεμφανίζουν.

Στη σύγχρονη διοικητικήχαρτοφυλακίων,τομείζονοςσημασίαςζήτημα είναι ο συνδυασμός τωνεπενδυτικώνκριτηρίωντηςαπόδοσηςκαιτουκινδύνου,σεέναενιαίο,συνεπέςκαιορθολογικόπλαίσιο,δεδομένουότιηίδιαχρηματοοικονομικήθεωρία,μέσωτηςυπόθεσηςτωναποτελεσματικώναγορών(efficientmarkethypothesis),απορρίπτειτηδυνατότηταμόνιμηςπραγματοποίησηςκερδών.Έτσι,ηφιλοσοφίατηςδιαχείρισηςχαρτοφυλακίου, στοχεύει και άπτεταιιδιαιτέρωςτηςανάγκηςναπροτυποποιηθείμεακρίβειατοπροφίλανοχήςκινδύνουενόςεπενδυτή.ΜεβάσητοννομπελίσταWilliamSharpe,τοερώτημαπουτίθεταιτελικάέχεινακάνειμετοκατάπόσονοι αποδόσεις που επιτυγχάνονται ωςαποτέλεσμαμιαςστρατηγικήςδιαχείρισηςχαρτοφυλακίου,υπολογισμένεςσεμιακανονικοποιημένη βάση κινδύνου,υπερβαίνουν, μετά την αφαίρεση τωνεξόδων συναλλαγής και διαχείρισης,τιςαποδόσειςπουπροσφέρειηαγορά[SID:8254516].

Αναφορές1Π.Ξυδώνας,Ι.Ψαρράς,Κ.Ζοπουνίδης,2010.Σύγχρονηθεωρίαχαρτοφυλακίου.ΕκδόσειςΚλειδάριθμος.2Xidonas,P.,Mavrotas,G.,2013.Multiobjectiveportfoliooptimizationwithnon-convexpolicyconstraints:Evidence

fromtheEurostoxx50.EuropeanJournalofFinance.

Page 25: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

25e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Page 26: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

26e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Δράσεις Ροταριανών Ομίλων

Ένα mini-bus προσέφερε στα Παιδικά Χωριά SOS Ηρακλείου ο Ρ.Ο. Ηράκλειο – Candia διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των παιδιών που φιλοξενούνται στην Κρήτη. Τα χρήματα είχαν συγκεντρωθεί κατά το ροτ. έτος 2011-12 επί Προεδρίας Γιάννη Γιαβρίδη.

Το πούλμαν των 8+1 θέσεων του δωρήθηκε από τον Ρ.Ο. Ηράκλειο – Candia στα Παιδικά Χωριά SOS

Page 27: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

27e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Ρ.Ο. Ηράκλειο - Candia

Η παράδοση του 9-θέσιου πούλμαν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013, όπου έλαβε χώρα συναυλία με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Κίρα Λαμπράκη, την οποία είχαν

την ευκαιρία να απολαύσουν οι 500 και πλέον τυχεροί που κατόρθωσαν να εισέλθουν στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Page 28: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

28e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Δράσεις Ροταριανών Ομίλων

ΗΚίραΛαμπράκησπούδασεπιάνοκαιμονωδίαστοΕλληνικόΩδείο,απόόπουέλαβεδίπλωμαμεάρισταπαμψηφεί,πρώτοβραβείοκαιειδική

τιμητικήδιάκριση,υπότηνΈφηΑδειλίνη.ΣυνέχισετιςσπουδέςτηςστηνΑκαδημίαΜουσικής Αννόβερου (πτυχίο μουσικήςκαι μεταπτυχιακό). Το 2007 απέσπασεβραβείοκαλύτερηςελληνικήςπαρουσίαςνέουκαλλιτέχνηστοGrandPrixΜαρίαςΚάλλας. Έχει εμφανιστεί σε θέατρα τηςΓερμανίας,συναυλίεςκαιπαραγωγές,όπως«οΤσάροςφωτογραφίζεται»,«οΜαγικόςαυλός»,«Κάρμεν»κ.ά.

ΕπόμενοςστόχοςτουΟμίλουείναιηαγορά17-θέσιουπούλμανκαιηπροσφοράτουστοΣωματείοΓονέωνκαιΦίλωνΑτόμωνμεΑναπηρία«ΔικαίωμαστηΖωή».

Ο Ρ.Ο. Όμιλος Ηράκλειο – Candiaαναγνωρίζοντας την άριστη συνεργασίατουΟμίλουμετονΔιοικητή2011-12,ΝίκοΜακρυγιάννη,απηύθυνεσεαυτόνεπίσημηπρόσκλησηπροκειμένουναείναιπαρώνστηντελετήπαράδοσηςτουπούλμαν.Οτελευταίοςδενήτανδυνατόννααρνηθείτηντιμητικήπρόσκληση,καθώςοΡ.Ο.Ηράκλειο–Candia

παράτονεαρότηςροταριανήςηλικίαςτουαποτελείπρότυποκαλήςλειτουργίαςκαισυνέδραμεμεόλεςτουτιςδυνάμειςτονΔιοικητήκατάτονχρόνοτηςθητείαςτου.

Την επόμενη ημέρα ο πΔιοικητήςδεξιώθηκεταμέλητουΟμίλουστοKalimeraVillageτηςροτ.ΆνναςΠετρομιχελάκηστογραφικόχωριότωνΑρχανών,όπουηροτ.Άνναδιατηρείένανξενώνακόσμημα,σεέναήσυχοκαιφιλόξενοπεριβάλλονπουαπευθύνεταισεεπισκέπτεςπουαναζητούνστιςδιακοπέςτουςένανσυνδυασμόάνεσης,ποιότηταςκαιιδιωτικότητας.

Ηροτ.Άννα,ηροτ.Φωτεινή,ηΕλένη(κόρητηςΦωτεινής)καιηροτ.Ευαγγελίαανέλαβαντηνπροετοιμασίατωνεδεσμάτων,ηποικιλίατωνοποίωνεμπλουτίστηκεαπόταδιάφορακαλούδιαπουέφερανμαζίτουςταμέλη,ταοποίαδιακρίνονταιγιατηνμεταξύτουςφιλικήσχέσηκαιτηνδιάθεσήτουςγιαπροσφορά.ΈγραψεοτότεΔιοικητήςμεαφορμήτηνεπίσημηεπίσκεψήτουστονΌμιλο:«Ομολογώότι,εάνδενμαςχώριζεμιασεβαστήαπόσταση,πολύθαήθελαναήμουνκιεγώμέλοςτουΟμίλουτους».Πόσοδίκιοείχε...

Λαμπερή οικοδέσποινα της βραδιάς η Πρόεδρος 2013-14, Μαρία Αρχοντουλάκη, η οποία παρουσίασε σε περισσότερους από 500 Ηρακλειώτες τους σκοπούς του Ρόταρυ και τις δράσεις του Ομίλου. Υποσχέθηκε δε ότι κατά την χρονιά της Προεδρίας της θα συγκεντρωθεί χρηματικό ποσό για την αγορά 17-θέσιου πούλμαν!!!

Φωτ.: Η Κίρα Λαμπράκη συνεπήρε όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου,

Ο εξαιρετικός ροταριανός και άνθρωπος Γιάννης Γιαβρίδης ηγήθηκε με μοναδική ικανότητα του Ομίλου κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του και παραμένει στις επάλξεις συνδράμοντας τους νέους ηγέτες από όποια θέση αυτοί του ζητήσουν

Η συμβολική παράδοση των κλειδιών του πούλμαν

Ο επικεφαλής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαππας, ευχαριστεί τους ροταριανούς του Ομίλου Candia για την μεγάλη προσφορά τους

Υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι, οι οποίοι προτιμούν να στέκουν μακριά από την εκτυφλωτική λάμψη των προβολέων με μόνη φιλοδοξία να είναι χρήσιμοι και αντίδωρο την ικανοποίηση της προφοράς. Η ροτ. Φωτεινή Στοραΐτη, αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον τύπο ανθρώπου και δίκαια τιμήθηκε με το Family and Community Service Award

Page 29: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

29e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Ρ.Ο. Ηράκλειο - Candia

Μέλη του Ομίλου με τον επικεφαλής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργο ľΠρωτόπαππα και το πούλμαν

Ο Πρόεδρος 2011-12 Γιάννης Γιαβρίδης παραλαμβάνει το Change Maker ľAward για τα επιτεύγματα του Ομίλου κατά τη χρονιά της Προεδρίας του. Κατόρθωσε να μεταλαμπαδεύσει στα μέλη του Ομίλου τον ενθουσιασμό του για την προσφορά υπηρεσιών και πραγματικά τον απογείωσε

Ο Μάριος Τσικαδυλάκης, ιδρυτικός Πρόεδρος του ľΟμίλου Ιντεράκτ Ηρακλείου Κρήτης, παραλαμβάνει το Change Maker Award για μια δραστήρια και δημιουργική χρονιά

Η ροτ. Άννα Πετρομιχελάκη, ιδιοκτήτρια 2 ľξενοδοχείων, έχει επανειλλημένως παραχωρήσει δωμάτια για την φιλοξενία παιδιών στα πλαίσια των δράσεων του Ομίλου και της Περιφέρειας. Για το λόγο αυτό της απονεμήθηκε το Vocational Service Leadership Award.

Page 30: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

30e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Δράσεις Ροταριανών Ομίλων

ΟΡοταριανός ΌμιλοςΑ λ ε ξ α ν δ ρ ο ύ π ο λ η ςκαι η 2484 ΡοταριανήΠεριφέρειαπροσέφερανστοΠολυκοινωνικόΚέντρο του

ΔήμουΑλεξανδρούποληςτέσσερις(4)περίπουτόνουςαλεύρι.

ΤηνμισήαπόαυτήντηνποσότητατηνπρομηθεύτηκεοΌμιλοςμεεισφορέςτων

μελώντουκαιτηνσυνδρομήτης2484ΡοταριανήςΠεριφέρειας.Ηυπόλοιπηποσότητα αποτελεί ευγενική χορηγίατηςΑλευροβιομηχανίαςΜύλοιΘράκηςΙ.ΟυζουνόπουλοςΑ.Ε.πουδιπλασίασαντην ποσότητα που προμηθεύτηκε οΌμιλος, συμμεριζόμενοι τον σκοπότου,πουείναιναδιατεθείτοαλεύρισεοικογένειεςκαιδημότεςπουτοέχουν

περισσότεροανάγκη.ΟΡοταριανόςΌμιλοςΑλεξανδρούπολης

ευχαριστείτουςΜύλουςΘράκηςγιατηνυποστήριξήτους,ελπίζειηκίνησηαυτήτηςεταιρίαςναβρειμιμητέςκαισεάλλεςεπιχειρήσειςτηςπεριοχήςκαιεύχεταισεόλουςΑγάπημέσαστοΠνεύματωνΧριστουγέννωνκαιΕλπίδαμέσααπότηνΠίστηστονΘεό.

Ρ.Ο. ΚορωπίΟ Ροταριανός Όμιλος

Κορωπί, πραγματοποίησεσυνεστίαση την Τετάρτη 15Ιανουαρίου2014στοεστιατόριο«ΑρχοντικότωνΜεσογείων»στοΜαρκόπουλο.

Ηβραδιάήταναφιερωμένηστους ροταριανούς πουστήριξανκαιτίμησαντονΌμιλόμας:τονροτ.ΤάκηΔαλιάνη,ΔιοικητήτηςΠεριφέρειαςΔ.Ρ.το2007,χρονιάπουιδρύθηκεοΌμιλοςκαιτουςβοηθούςΔιοικητέςπουπέρασαναπότονΌμιλόμαςμέχρικαιτηνπερυσινήροταριανήχρονιά.

Επίσης,βραβεύτηκανμετομεγαλύτερο βραβείο τουΡόταρυ,ταιδρυτικάμέλητουΟμίλουροτ.ΣτέλλαΑθανασίουκαιροτ.ΓιώργοςΠέτρου.

Στησυνέχειακόπηκεηπατροπαράδοτηβασιλόπιττα,προσφοράτηςροτ.ΣτέλλαςΑθανασίου.Τοφλουρίέπεσεστηνροτ.ΚρυσταλλίαΚόλια.Τέλος, ακολούθησε ομιλίαμε θέμα την «ΑΓΑΠΗ» απόεκπρόσωποτουΚλήρου.

Την εκδήλωση τίμησανμεταξύ άλλων ο ΔήμαρχοςΚρωπίας,ΔημήτρηςΚιούσηςκαι πολλοί ροταριανοίαξιωματούχοι.

Ρ.Ο. ΑλεξανδρούποληςΣτιγμιότυπο ľ

από την παράδοση των αλεύρων από τον Ρ.Ο. Αλεξανδρούπολης

Ο πΔιοικητής Τάκης Δαλιάνης επιδίδει τα διάσημα του Εταίρου Paul Harris στον ροτ. Γιώργο Πέτρου

Page 31: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

31e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

ΣτοπλαίσιοτωνσχεδιασμένωνδράσεωντουΡοταριανούΟμίλουΚαλαμαριάςγιατηνροτ.χρονιά2013-14, με την συνεργασίακαι συγχρηματοδότηση του

Rotary Deutschland Gemeindienst,συγκεντρώθηκαντρόφιμα,χαρτικάκαιείδηπροσωπικήςυγιεινήςπροκειμένουναδιανεμηθούνσε120οικογένειεςτηςΛάρισας.

Χάρηστηνοργανωμένησυνέργειατου Ομίλου με τον Ροταριανό ΌμιλοΑνατολικήςΛάρισας,παραδόθηκαντηνΚυριακή15Δεκεμβρίου120κιβώτια,συνολικούβάρους2.270κιλών,μεείδηπρώτηςανάγκης,σεοικογένειεςπουχρήζουνβοήθειας.Ηδιανομήέγινεαπόειδικάδιαμορφωμένογιατηδράσηαυτή

χώρο,σεκεντρικόεμπορικόσημείοτηςΛάρισαςκαιοιδύοΌμιλοιέστειλαντομήνυμα στην τοπική κοινωνία, αλλάκαιπέρααπόαυτή,ότι«ΑυτόείναιτοΡόταρυ».

ΗσυνεργασίαμεταξύτωνδύοΟμίλωναποδείχθηκεάψογηκαθώςσυνδύασετηντεχνογνωσίατουΡ.Ο.Καλαμαριάςστη διαδικασία χρηματοδότησης καισυγκέντρωσηςτωνπροϊόντωνκαιτηνοργανωτικήφροντίδακαικινητοποίησητηςκοινότηταςαπότονΡ.Ο.ΑνατολικήςΛάρισας.Γιατολόγοαυτό,εξάλλου,ταμέλητωνδύοΟμίλωνδεσμεύτηκανγιατηνυλοποίησηπερισσοτέρωναπόκοινούδράσεων.

Ρ.Ο. Καλαμαριάς και Ανατολικής Λάρισας

Μια τεράστια προσφορά των Ρ.Ο. Ομίλων Καλαμαριάς και Ανατολικής Λάρισας

Προσεκτική ταξινόμηση των ειδών ľμε την επιμέλεια των ροταριανών

Page 32: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

32e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Δράσεις Ροταριανών Ομίλων

Ταπροϊόντααυτάστησυνέχειαθαπαραδίδοντανσεοικογένειεςπουχρήζουνάμεσηςβοήθειας.

Η«ΑΡΩΓΗΘεσσαλονίκης»είναιμιαομάδααποφασισμένων

και ευαισθητοποιημένων εθελοντώνπολιτών,όπουμηναντέχονταςάλλοναβλέπουνκαιναακούνκαθημερινάγιαυποσιτισμέναπαιδάκιαστασχολείαήγιαοικογένειεςπουλόγωτηςγενικότερηςοικονομικήςκρίσηςπουζούμεόλοιλίγο–πολύ,ήρθανσεαδυναμίαστήριξηςτηςοικογένειαςτους,αποφάσισαννακάνουνκάτιγιαυτό.

Άρχισαν,λοιπόν,ναμαζεύουντρόφιμα&είδηπρώτηςανάγκης(ρούχα,βιβλία,παπούτσιακ.ά.όλασεκαλήκατάσταση)καιναταπροσφέρουνοιίδιοιστασπίτιατους,ώστενακρατάνεμιαεπαφήμαζίτους και να γνωρίζουν ότι υπάρχουνΑΚΟΜΗΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙπουμπορούνναστηριχτούν…καθότιαυτοίοιάνθρωποιπαραμένουνάνθρωποιμεαξιοπρέπεια&περηφάνια&δενεπαιτούν!

Ρ.Ο. Καλαμαριάς

Υποστήριξη της εθελοντικής ομάδας «Αρωγή»

ΟΡοταριανός ΌμιλοςΚαλαμαριάς,στο

πλαίσιοτωνσχεδιασμένωνδράσεώντουγιατην

ΡοταριανήΧρονιά2013–14,μετηνσυνεργασίακαισυγχρηματοδότησητουRotaryDeutschlandGemeindienst,μετην

ευγενικήυποστήριξητουκυρίουΑλέξανδρουΠηλίδητηςαλυσίδαςS/M«Ελληνικά

Market»καιμετάαπότιςσυντονισμένεςενέργειες

τουΠροέδρουροτ.ΛεωνίδαΤερζή,παρέδωσετοΣάββατο

21Δεκεμβρίου 2013,τρόφιμακαι

είδηκαθαρισμού1.980κιλών,στηνεθελοντική

ομάδα«ΑΡΩΓΗΘεσσαλονίκης».

Page 33: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

33e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Τα μέλη του Ρ.Ο. Καλαμαριάς κατόρθωσαν εφέτος να γεμίσουν πολλά φορτηγά

Η ικανοποίηση αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στα πρόσωπά τους

Page 34: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

34e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Τροφοδοσία

του Κοινωνικού

Παντοπωλείου

Συκεών-ΝεάποληςΣτο πλαίσιο των σχεδιασμένων

δράσεων του Ροταριανού Ομίλου

ΚαλαμαριάςγιατηνΡοταριανήΧρονιά

2013 - 14, με την συνεργασία και

συγχρηματοδότησητουRotaryDeutschland

Gemeindienst,καθώςκαιμετηνευγενική

υποστήριξητουκυρίουΑλέξανδρουΠηλίδη

τηςαλυσίδαςS/M«ΕλληνικάMarket»,

υλοποίησετηνΔευτέρα23Δεκεμβρίου

παράδοση4.330κιλώνσετρόφιμα,χαρτικά

καιείδηπροσωπικήςυγιεινής,ταοποία

καλύπτουνμεγάλομέροςτωναναγκών

τουΚοινωνικούΠαντοπωλείουτουΔήμου

Συκεών–Νεαπόλεως.

Αυτή η προσφορά ήταν η

τέταρτη από μια σειρά δράσεων που

προγραμματίστηκαν από το Δ.Σ. του

Ομίλου και πραγματοποιήθηκαν από

τις10/12έως23/12,ξεπερνώνταςτον

στόχοτων10τόνων (12.910κιλά)σε

προϊόνταπροςτουςσυνανθρώπουςμας

πουχρίζουνυποστήριξης.Μεενέργειες

τωνΡοταριανώντηςΚαλαμαριάς450και

πλέονοικογένειεςβοηθήθηκανώστενα

καλύψουντιςμηνιαίεςτουςανάγκεςσε

είδηπρώτηςανάγκης.

Οιδύοανωτέρωδράσειςμαζίμετην

απόκοινούδράσημετονΡ.Ο.Λάρισας

και την ενίσχυση του Κοινωνικού

ΠαντοπωλείουτουΔήμουΚαλαμαριάς,

πουπαρουσιάστηκεστοπροηγούμενο

τεύχος του e-γέτη συμπληρώνουν το

κουαρτέτοτωνεξαιρετικώνδράσεωντων

συναδέλφωνΡΟΚάδων.Συγχαρητήρια!

Αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση!

Να είσαστε πάντα καλά και το ίδιο

δημιουργικοί.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Συκεών – Νεαπόλεως ήταν ο αποδέκτης της μεγάλης προσφοράς

Δυναμική ήταν η συμμετοχή των μελών

Δράσεις Ροταριανών Ομίλων

Page 35: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

35e-γέτης|Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

ΟΌμιλοςΡοταράκττηςΚέρκυραςσυνεχίζειναεντυπωσιάζειμετιςπρωτοβουλίεςτου. Συγκεκριμένα, αυτή τη φοράδιοργάνωσε «Βραδιά ΠροσφοράςκαιΑγάπης»μετονΑντώνηΡέμοτην

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο.

ΜαζίτουηΦιλαρμονικήΟμόνοιαΓαστουρίου.ΣυμμετείχανηΡόζαΠουλημένου,ηΔημοτικήΧορωδίαΚέρκυρας«Δημόδοκος»,ηΠαιδικήΧορωδία Ωδείου Κέρκυρας «Voci Innocenti».Τα έσοδα διατέθηκαν στο Σύλλογο Παιδιών«Ελπίδα».

Όμιλος Ροταράκτ Κέρκυρας

Δράσεις Ομίλων Ροταράκτ

Page 36: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

36e-γέτης| Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Επιστήμη

ΠρινεπιστρέψειστηνΕλλάδα,οΔρ.ΧρούσοςήτανΔιευθυντήςτουTμήματοςΠαιδιατρικήςκαι ΑναπαραγωγικήςΕνδοκρινολογίαςτουΕθνικού

ΙνστιτούτουΥγείαςτουΠαιδιούκαιτηςΑνθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ.Σήμερα,περισσότεροιαπό60μαθητέςτουδιαπρέπουνσεδιεθνέςκαιεθνικόεπίπεδο–έναςεξαυτώνείναιοσημερινόςΔιευθυντήςτουίδιουΙνστιτούτου,Δρ.Κ. Στρατάκης. Για το έργο του Δρ.Χρούσου υπάρχουν περίπου 70.000ετεροαναφορές.

ΟΔρ.Χρούσοςεξετάζειτηνεπίδρασητουστρεςστιςλειτουργίεςτουοργανισμού,καθώςκαιτησύνδεσήτουμεπαχυσαρκία,μεταβολικόσύνδρομο,κατάθλιψηκαιαυτοάνοσεςπαθήσεις.

Απόσπασμα της αποκλειστικής συνέντευξής του στο GoodNews:

- Ποια είναι η σημασία της πρόσφατης διάκρισης, καθώς και της εκλογής σας στο Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ;

Είναι πολύ περήφανος που με«βρήκαν»εδώ,στηνΕλλάδα.Φαίνεταιότιαναγνωρίζεταιόληαυτήηδουλειά,μετάαπό700πρωτότυπεςδημοσιεύσεις.

ΤοβραβείοFredConradKochείναιθεσμός υψηλού κύρους στον οποίοαναγνωρίζονται επιστήμονες για τη

συνολικήτουςπροσφοράστονκλάδο.Είμαιο1οςΈλληναςπουλαμβάνειτοFredConradKochAwardτηςEndocrineSociety.Είναιμιαδιάκρισηπουλαμβάνουνοικαλύτεροιστονκόσμο.Ήτανμεγάλητιμή,δεντηνπερίμεναναπωτηναλήθεια.

ΌσογιατοΙνστιτούτοΙατρικήςτηςΕθνικήςΑκαδημίαςΕπιστημώντωνΗΠΑ,είναικαιαυτόμιαεπίσηςπολύτιμητικήδιάκριση.ΕίμαιομόνοςΈλληναςμεέδρατην Ελλάδα που συμπεριλαμβάνεται.Αν δεν κάνω λάθος, ίσως υπάρχουνάλλοι δύο Έλληνες, οι οποίοι όμωςδραστηριοποιούνται στην Αμερική. Οένας είναι ο εξαίρετος επιστήμοναςτουUniversityofMinnesota,ΑπόστολοςΓεωργόπουλος.

- Πώς γίνεται και αυτά τα 2-3 χρόνια της βαθιάς κρίσης έχουμε τόσες διακρίσεις στο επιστημονικό πεδίο;

Πάνταείχαμε.Έχουμεπολύκαλούςερευνητές.ΣτηνΕυρώπηείμαστεNo7σεεπιστημονικέςδημοσιεύσεις.Δηλαδή,για να σας δώσω να καταλάβετε,συγκρινόμαστε με τους Γερμανούς,τουςΒέλγους,τουςΑυστριακούς.Απόπλευράςδημοσιεύσεωνείμαστεσεπολύκαλό επίπεδο. Για παράδειγμα, στηνπληροφορική πάμε πάρα πολύ καλά–εξαιρετικάκαλά–σταηλεκτρονικά,στηδημιουργίαapplications.

ΕίναιέξυπνοςλαόςοιΈλληνες.Τοπρόβλημαείναιότιδενείχαναντιληφθείότι πρέπει να μπουν στην παγκόσμιαπαραγωγή. Γίνονται ανακαλύψεις οιοποίεςχάνονται,δενμετατρέπονταισε

Διεθνές βραβείο συνολικής προσφοράς σε Έλληνα επιστήμονα!

ΟΚαθηγητήςκαιΔιευθυντήςτηςA'ΠαιδιατρικήςΚλινικής

στηνΙατρικήΣχολήτουΠανεπιστημίουΑθηνών,

ΓιώργοςΧρούσος,έλαβετηνύψιστηδιάκρισηστονκλάδοτηςενδοκρινολογίαςαπότην

αμερικανικήEndocrineSociety:ΤοFredConradKochAward(συνοδευόμενοαπότοποσό

των25.000δολ.). Είναιο1οςΈλληνας

καιο2οςμηΑμερικανόςπουλαμβάνειτηδιάκριση.

πηγή:GoodNewsGR(16.12.2013)

Page 37: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

37e-γέτης| Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Γιώργος Χρούσσος

εφαρμογές.Αυτόείναικάτιπρέπεινααλλάξει.

Με τις δημοσιεύσεις, αν δούμεκυνικά τοθέμα,ηχώραδενκερδίζειτίποτα εκτός από δόξα. Χρειάζονταιπατέντεςκαιεφαρμογές,οιοποίεςείναιαυτέςπουφέρνουνχρήματα.ΤοΙΤΕ,οΔημόκριτος,τοΕθνικόΊδρυμαΕρευνώνπαράγουνπατέντες,αλλάαναλογικάμετοερευνητικόέργοπουπαράγουνκαισυγκρινόμενεςμεαντίστοιχααμερικανικάιδρύματα,είναιλίγες.

Για να μην παρεξηγηθώ, μηννομίζετε ότι εγώ έχω ασχοληθεί μεπατέντες. Απεναντίας – μόνο μιαπατένταέχωκατοχυρώσειστοσύνολοτηςερευνητικήςμουκαριέρας.Σαννέος,είχααποφασίσειότιείμαιαποκλειστικάκαιμόνο«επιστήμονας».Πουφυσικάαυτήδενείναιλανθασμένηπροσέγγιση,απλώςειδικάσεαυτήτηχρονικήσυγκυρίαόλοιοιεπιστήμονεςχρειάζεταινααφιερώσουντιςδυνάμειςτουςστοναφέρουνέσοδαστηχώρα,χρήματακαθαρά,ταοποίαθα έχουμε κατακτήσει δικαιωματικά.Και όχι μόνο: πρέπει από τη μία ναφέρουμεικανούςανθρώπουςστηχώραμαςκαιαπότηνάλληναδιατηρήσουμετοδυναμικόπουήδηβρίσκεταιεδώ.Οικαλύτεροιεπιστήμονέςμαςφεύγουνοέναςμετάτονάλλο.Υπάρχειοκίνδυνοςνα χάσουμεόλο το δυναμικόμας, τοστοιχείοπουήτανπάντατοσυγκριτικόμαςπλεονέκτημα.

Η βράβευση από την The Endocrine Society

Μεταξύ των βραβευθέντων τηςEndocrine Society για το 2014 είναι15 καταξιωμένοι ενδοκρινολόγοι, μεχρηματικό έπαθλο συνολικού ύψους105.000 δολαρίων. Τα βραβεία, πουκαθιερώθηκαντο1944,αναγνωρίζουνταπιοσημαντικάεπιτεύγματαστονκλάδοτης

ενδοκρινολογίας,συμπεριλαμβανομένωνπρωτοποριακώνερευνώνκαικαινοτομιώνσεκλινικόεπίπεδο.Ητελετήαπονομήςθαγίνειστην96ηετήσιασυνάντησητηςEndocrineSocietyκαιστοπλαίσιοτου16ουΔιεθνούςΣυνεδρίουΕνδοκρινολογίαςστοΣικάγο,πουθαγίνειαπότις21έως24Ιουνίου2014.Σύμφωναμεσχετική,ανακοίνωσηοΔρ.Χρούσοςθαλάβειτηνυψηλότερηδιάκρισηγιαεφέτος,τοFredConradKochAward,τοοποίοσυνοδεύεταιαπότιμητικόέπαθλο25.000ευρώ.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής της A' Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Χρούσος,

Page 38: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

38e-γέτης| Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Επιστήμη

Οκ.Τσικανδυλάκηςμιλώνταςστοprismanews.grανέφερεπωςηιδέαγιατηνκατασκευήτουSunnyclistξεκίνησεπριναπότρίαχρόνιαμεαφορμή

μιακουβένταμεένανφοιτητή,οοποίοςήθελε ναφτιάξει έναηλιακόδίκυκλοποδήλατοωςεργασίαστηνσχολήτου.«Τότεσκέφτηκαότιέναδίκυκλοηλιακόποδήλατοδενείναιεφικτό,καθώςτοηλιακόπάνελχρειάζεταιχώρο.Ήθελα,λοιπόν,νακατασκευάσωέναοικολογικό,

αυτόνομοόχημα,αλλάναπροωθώκαιτηνποδηλασίατηνίδιαστιγμή.Δενείχεγίνειπροσπάθειαναφτιαχτείκάτιτέτοιο.Ηιδέαμουεξελίχτηκεσεέναυβριδικό,ηλιακόόχημα,τρίκυκλο,τριθέσιομοτοποδήλατο»,ανέφερεμεταξύάλλων.

Τοόχημαμπορείναδιανύσει17.000χλμ. τον χρόνο δίχως να μπει στηνπρίζα. Έχει μεγάλη αυτονομία και ημπαταρίατουμπορείναφορτιστείαπότονήλιομέσασεμιαμέρα,δήλωσεοκ.Τσικανδυλάκης.

ΟδημιουργόςτουSunnyclistνιώθειικανοποιημένος,καθώςηβράβευσήτουαποτελείμια τεράστιαανταμοιβή τωνκόπωντουκαιμιαεπιπλέονώθησηγιαταμελλοντικάτουσχέδια,όσοναφοράτοόχημα.ΤοSunnyclistμπορείναβγειστηνπαραγωγήκαινακαλύψειτιςανάγκεςτουτουρισμούστηνΕλλάδα,είπεοκ.Τσικανδυλάκηςκαιμάλισταναπροωθήσειένανκαλό,οικολογικότουρισμό.

Κρητικός κατασκεύασε ένα τρίκυκλο που κινείται ... με ήλιο Διανύει 17.000 χλμ. το χρόνο χωρίς να μπει στην πρίζα

Τοεφευρετικότουμυαλότονοδήγησεστηναγκαλιάενόςβραβείου. ΟλόγοςγιατονΜανόληΤσικανδυλάκηαπότηνΚρήτη,οοποίοςδημιούργησετοSunnyclist,

ένατρίκυκλοπουκινείταιόχιμεβενζίνη,αλλάμετονήλιο.Πρόκειταιγιαμίανέασχεδιαστικήπρότασημοτοποδηλάτουγιαπλήρηοικολογικήμεταφοράμεενεργειακήαυτονομία. ΗεφεύρεσηαυτήτονανέδειξενικητήτουΔιαγωνισμούΕπιχειρηματικότηταςMESUP.

πηγή:http://www.iefimerida.gr(30.10.2013)

Page 39: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

39e-γέτης| Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Ηλιακό όχημα made in Greece

Το Sunnyclist, το δημιούργημα του κ. Μανόλη Τσικανδυλάκη αποτελεί τη νέα σχεδιαστική πρόταση μοτοποδηλάτου για πλήρη οικολογική μεταφορά με ενεργειακή αυτονομία

Η μπαταρία του Sunnyclist, μπορεί να φορτιστεί μέσα σε μια ημέρα από το φωτοβολταϊκό του πάνελ

Page 40: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

40e-γέτης| Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Παρουσίαση

«Ιδανικές 'μορφές' κι αγαπημένες…» Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (27.11.2013 έως 30.03.2014)

Ποιός δεν έχει διαβάσει ή ακούσει στίχους ή ποιήματα του Καβάφη; Όμως πόσοι έχουμε δει τις εικόνες και τα πρόσωπα της γραφής και του μυαλού του;

πηγή:http://www.cycladic.gr

Page 41: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

41e-γέτης| Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες

Ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή:«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια - σ' ένα σπίτι της οδού Σερίφ. μικρός πολύ έφυγα,

και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν

χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα

υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη.»

«Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον

εξαρτώμενον από το Yπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου.

Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά».

Page 42: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

42e-γέτης| Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Παρουσίαση

ΑγάλματακαιπορτραίτατουΑλέξανδρου,τουΔημητρίουτουΠολιορκητή,τουΙούλιουΚαίσαρα ή του Νέρωνα,παρατάσσονται μαζί με τα

ποιήματα φέρνοντας πίσω τη λεπτήαίσθηση της ελληνιστικής εποχής μετην οποία επιθυμούσε συνήθως νασυνδιαλέγεταιοΑλεξανδρινόςποιητής.Καιφυσικά,μαζίμεαυτά,τηνπαραβολή,τηνειρωνεία,και«διδαχή»του.

ΤοΜουσείοΚυκλαδικήςΤέχνηςσεσυνεργασίαμετοΑρχείοΚαβάφη/ΊδρυμαΩνάσηκαιτοΥπουργείοΠολιτισμούκαιΑθλητισμού,παρουσιάζειστοΜέγαροΣταθάτουτηνέκθεση«Ιδανικές‘μορφές’κιαγαπημένες–ΕικονογραφώνταςποιήματατουΚαβάφη».

Στηνέκθεσηπαρουσιάζονται67αρχαίααντικείμενα,ταοποίαπλαισιώνουν27επιλεγμέναποιήματα,μυθολογικούκαιιστορικούπεριεχομένου.

Στην έκθεση περιλαμβάνονταιγλυπτά (κυρίως μαρμάρινεςκεφαλές,προτομές,αγαλματίδιαήσυμπλέγματαμορφών),χάλκινασκεύη,πήλιναειδώλιακαιαγγεία,

σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή,νομίσματα,νεκρικάπορτρέτα,επιτύμβιεςστήλες,καθώςκαιεικόνεςκαιεκκλησιαστικάσκεύητηςμεταβυζαντινήςπεριόδου.Τααντικείμεναπροέρχονταιαπό14ελληνικάΜουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων καιιδιωτικέςσυλλογές.

Μεαφορμήτονστίχο«Ιδανικέςφωνέςκιαγαπημένες»απότοποίημα«Φωνές»,στονοποίοπαραπέμπειοτίτλοςτηςέκθεσης«Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες…»,επιχειρείταιηεικονογράφησητωνποιημάτων

μέσααπότααρχαιολογικάαντικείμενα.Παρουσιάζονταςπαράλληλατακαβαφικάκείμεναμετααρχαίααντικείμενα,γίνεταιπροσπάθειαυπαινικτικήςπαρουσίασηςτουπραγματικούνοήματοςτωνποιημάτων,στην οποία σημαντικό ρόλο παίζουν ημουσειογραφικήμελέτηκαιησκηνογραφικήεπιμέλειατηςέκθεσης.

Μετοντρόποαυτόνοσμώνεταιτονόημα των ποιημάτων με τα αρχαίαέργα και ο χρόνος της σύνθεσηςκαι της συγγραφής του ποιήματοςμεταφέρεται στην καρδιά του χρόνουδράσηςτωνκαβαφικώνπρωταγωνιστών,προσφέρονταςμιανάλλη«μέθεξη»στονσημερινόαναγνώστη–επισκέπτητηςέκθεσης.

«Ιδανικές 'μορφές' κι αγαπημένες…»

Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (27.11.2013 έως 30.03.2014)

Page 43: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

43e-γέτης| Τεύχος20|Φεβρουάριος2014

Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες

Στην έκθεση παρουσιάζονται

67 αρχαία αντικείμενα, τα οποία πλαισιώνουν

27 επιλεγμένα ποιήματα, μυθολογικού και ιστορικού περιεχομένου

Page 44: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (2.2014)

«Τελειωμένα»Μέσα στον φόβο και στες υποψίες,

με ταραγμένο νου και τρομαγμένα μάτια,λυώνουμε και σχεδιάζουμε το πως να κάμουμε

για ν' αποφύγουμε τον βέβαιοτον κίνδυνο που έτσι φρικτά μας απειλεί.

Κι όμως λανθάνουμε, δεν είν' αυτός στον δρόμο.

ψεύτικα ήσαν τα μηνύματα(ή δεν τ' ακούσαμε, ή δεν τα νοιώσαμε καλά).

Άλλη καταστροφή, που δεν την φανταζόμεθαν,εξαφνική, ραγδαία πέφτει επάνω μας,

και ανέτοιμους – πού πια καιρός – μας συνεπαίρνει.

Κ. Π. Καβάφης