Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

22
Ειρήνη μέσα από την προσφορά Τεύχος 01|Ιούλιος 2012 Μηναία Ενημερωτική έκδοση Ρ.Ο. Φιλοθέης

description

Το παρόν ενημερωτικό δελτίο δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει και τις δράσεις όλων των Ροταριανών Ομίλων των 2470 και 2484 Περιφερειών Δ.Ρ. καθώς και της Κύπρου. Φιλοδοξία μας είναι η επικοινωνία του ροταριανού έργου τόσο μεταξύ των ροταριανών, όσο και πέρα από το χώρο του Ρόταρυ. Για το λόγο αυτό η συνεισφορά όλων μας είναι απαραίτητη και με χαρά περιμένουμε υλικό από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις σας.

Transcript of Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

Page 1: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

Ειρήνημέσα από την προσφορά

Τεύχος 01|Ιούλιος 2012 Μηναία Ενημερωτική έκδοση Ρ.Ο. Φιλοθέης

Page 2: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 20122

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέη

Υπεύθυνος Έκδοσης: Παναγιώτης ΔούροςΑρχισυντάκτης: Δημήτρης ΧουλιαράκηςΣελιδοποίηση: Καλλιόπη ΞενοπούλουΕπικοινωνία-Αποστολή Υλικού:[email protected]

Ο σκοπός της έκδοσης

Ιούλιος

Το παρόν ενημερωτικό δελτίο δημιουργήθηκε για να

φιλοξενήσει και τις δράσεις όλων των Ροταριανών

Ομίλων των 2470 και 2484 Περιφερειών Δ.Ρ. καθώς

και της Κύπρου. Φιλοδοξία μας είναι η επικοινωνία του

ροταριανού έργου τόσο μεταξύ των ροταριανών, όσο και πέρα

από το χώρο του Ρόταρυ. Για το λόγο αυτό η συνεισφορά όλων

μας είναι απαραίτητη και με χαρά περιμένουμε υλικό από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις σας.

Ροταριανό Ημερολόγιο

Το Ροταριανό ημερολόγιο παρέχει ένα φυσικό πλαίσιο για το πρόγραμμα των συνεστιάσεων. Στην αρχή του ροτ. έτους, αναφερθείτε στο νέο θέμα του Διεθνούς Ρόταρυ. Συζητείστε γεγονότα όπως η Συνέλευση, το Συνέδριο της Περιφέρειας και το Παγκόσμιο Συνέδριο. Τα προγράμματα του Ομίλου, του Διεθνούς Ρόταρυ και του Ροταριανού Ιδρύματος μπορούν να παρουσιασθούν κατά τη διάρκεια των μηνών που είναι αφιερωμένοι σε αυτά, και οι οποίοι είναι ως αναγράφεται παρακάτω:

Ιούλιος κενός

Αύγουστος Μήνας Αύξησης Μελών και Επέκτασης

Σεπτέμβριος Μήνας Νέων Γενεών

Οκτώβριος Μήνας Επαγγελματικής Δράσης

Νοέμβριος Μήνας Ροταριανού Ιδρύματος Παγκόσμια Εβδομάδα Ιντεράκτ (εβδομάδα που περιέχει την 5η Νοεμβρίου)

Δεκέμβριος Μήνας Οικογένειας

Ιανουάριος Μήνας Συνειδητοποίησης του Ρόταρυ

Φεβρουάριος Μήνας Παγκόσμιας Κατανόησης 23.02.2012: 107η

Επέτειος Ίδρυσης του Ρόταρυ

Μάρτιος Μήνας Καταπολέμησης του Αναλφαβητισμού Παγκόσμια Εβδομάδα Ροταράκτ (εβδομάδα που περιέχει την 13η Μαρτίου)

Απρίλιος Μήνας Ροταριανού Περιοδικού

Μάιος κενός

Ιούνιος Μήνας Ροταριανών Συναδελφώσεων

Ο Ροταριανός Όμιλος του Τόκυο ήταν ο πρώτος στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 1921. Όταν το Ρόταρυ επέστρεψε επίσημα στην Ιαπωνία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Όμιλος του Τόκυο ήταν ο πρώτος που επαναιδρύθηκε στις 29/03/1949.Σε αυτή τη φωτογραφία (Απρίλιος 1949), ο Πρωθυπουργός Shigeru Yoshida (καθιστός), παρακολουθεί τον George Means να επιδίδει τη Χάρτα Αναγνώρισης στον Πρόεδρο του Ομίλου, Masakazu Kobayashi.

Photo: Rotary International

ΜΝΗΜΕΣ: Η φωτογραφία του μήνα

Page 3: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 2012 3

Μήνυμα Προέδρου

Ροταριανές και Ροταριανοί

Από τη χρονιά που ροταριανά μόλις τελείωσε πολλά θα θυμάμαι, ο χρόνος σίγουρα θα αμβλύνει ακόμη περισσότερο τις εντυπώσεις

και τα πάθη, οι όποιοι απολογισμοί θα μπουν με τη σειρά τους στο «αρχείο» και ό,τι θα συνεχίσει σίγουρα πλέον θα είναι επί της ουσίας με σάρκα και οστά, τι άλλο, από τον νεοσύστατο Ροταριανό Όμιλο Φιλοθέης.

Ένας Όμιλος που ξάφνιασε και για το χρόνο μέσα στον οποίο γεννήθηκε, αλλά και για την δυναμική του. Δεν θα σταθώ στα πολλά μέλη που τον απαρτίζουν, αλλά πρωτίστως στο ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι εξαιρετικά χαμηλός, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ανώτατη εκπαίδευση και κατέχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες επαγγελματικές θέσεις. Σε μια περίοδο έντονης κρίσης και αμφισβήτησης, όπου φθίνουν οι Όμιλοι, τα μέλη και οι δράσεις τους, ξεπήδησε ένας Όμιλος με νέα, ικανότατα και γεμάτα όρεξη μέλη. Το Ρόταρυ – σε μεγαλύτερη κλίμακα – χρήζει φυσικής ανανέωσης, έχουν γίνει τόσες αναφορές σε αυτό το θέμα που περιττεύει κάθε άλλο σχόλιο. Δεν αφορά μονάχα όσους το συγκροτούν σήμερα, αλλά η εμφανής ηλικιακή γήρανση μόνο πολλά υποσχόμενη δεν είναι.

Ο Όμιλος Φιλοθέης δεν προέκυψε ξαφνικά ή βεβιασμένα. Αφετηρία υπήρξε μια συνομιλία ακριβώς αρχές Οκτωβρίου με τον Διοικητή της ροτ. χρονιάς 2011-12 Νίκο Μακρυγιάννη, ο οποίος έθετε από την αρχή ψηλά τον πήχη, τι θα θέλαμε

να συγκροτεί το Ρόταρυ εκκινώντας από το αρχικό κύτταρό του, έναν πολύ υγιή, έναν όσο πιο ιδανικό Όμιλο στα μέτρα της σημερινής κοινωνίας και των αναγκών της. Εκεί στοχεύσαμε εξαρχής και κάθε μήνα έκτοτε έγιναν ειδικά σεμινάρια και συγκεντρώσεις για την όσο καλύτερη ενημέρωση των νέων μελών.

Ήδη πολλά έχουν ειπωθεί για το όλο εγχείρημα, καθείς από τη σκοπιά του εκφράζεται αναλόγως. Εμείς πάντως δηλώνουμε ότι μας χαρακτηρίζει άδολη αγάπη για το Ρόταρυ και για τον συνάνθρωπο, τα κοινωνικά, ανθρωπιστικά και πολιτιστικά δρώμενα, η επιθυμία για την πολύπαθη ανάταση της κοινωνίας μας στον βαθμό που έστω μας αναλογεί, στο μέτρο που ιδεατά μπορούμε να συνεισφέρουμε. Κάνουμε πράξη, δίνουμε το παρόν σε μια εποχή που περισσότερο από ποτέ χρειάζεται συμμετοχή, ενώνουμε τις δυνάμεις μας επ΄ αγαθώ και καλούμε όσους πιστεύουν ότι μπορούν και θέλουν να συμπλεύσουμε.

Ο Ρ.Ο. Φιλοθέης, η πρώτη ιδέα για κάτι το πραγματικά ελπιδοφόρο στο Ρόταρυ, είναι γεγονός. Πώς έφθασε σήμερα να μας εκπλήσσει ευχάριστα, πέρα από μια γλυκιά προσωπική εμπειρία, ας το ζήσουμε από κοντά φίλοι και συνάδελφοι. Τόσο απλά, τόσο ευπρόσδεκτα.

Με περισσή εκτίμηση, Παναγιώτης Δούρος

Page 4: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 20124

Επίδοση χάρτας

Πανηγυρική Τελετή για την επίδοση της Χάρτας Αναγνώρισης στον Ρ.Ο. Φιλοθέης

Εμείς οι Ροταριανοί έχουμε συγκροτήσει τη δική μας Οργάνωση και μέσα στα πλαίσια αυτής έχουμε δεσμευτεί να εργαζόμαστε για «την προώθηση της

διεθνούς κατανόησης, της καλής θέλησης και της ειρήνης μέσω της παγκόσμιας συναδέλφωσης των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών ενωμένων στην ιδέα της προσφοράς υπηρεσιών». Οι αξίες του Ρόταρυ οριοθετούν τον τρόπο που σκεπτόμαστε και δρούμε ως ροταριανοί.

Αντιπροσωπεύουν τις αρχές που καθοδηγούν την κουλτούρα του οργανισμού ταυτόχρονα με τις προτεραιότητες και τις ενέργειες των μελών μέσα στον οργανισμό.

Οι 5 βασικές αξίες μας είναι: • Η Προσφορά, • Η Συναδέλφωση, • Η Διαφορετικότητα, • Η Ακεραιότητα και η Ηγεσία.

Ειδικότερα, η συναδέλφωση είναι η ανάπτυξη δεσμών φιλίας και αγάπης ανάμεσα σε ανθρώπους και λαούς. Εμείς στο Ρόταρυ πιστεύουμε ότι οι μεμονωμένες προσπάθειες εστιάζουν σε μεμονωμένες ανάγκες, αλλά οι συνδυασμένες προσπάθειες υπηρετούν την ανθρωπότητα. Η δύναμη των συνδυασμένων προσπαθειών δεν γνωρίζει όρια, πολλαπλασιάζει τους πόρους και διευρύνει τη ζωή και τις προοπτικές μας. Η συναδέλφωση οδηγεί στην ανεκτικότητα

και υπερβαίνει φυλετικά, εθνικά και άλλα όρια.

Η συναδέλφωση, καθώς και οι υπόλοιπες τέσσερεις βασικές αξίες, αντικατοπτρίζονται στον Σκοπό του Ρόταρυ και στον Τετραπλό Έλεγχο, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Μας εμπνέουν να ενδυναμώνουμε και να υποστηρίζουμε το ιδανικό της προσφοράς, για την ανάπτυξη και συντήρηση υψηλών ηθικών προτύπων στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η ερασιτεχνική αυτή ασχολία μας προσκαλεί σε ένα μικρό προσωπικό ταξίδι για να ανακαλύψουμε άλλους πολιτισμούς και έθνη, να γνωρίσουμε τους διεθνείς οργανισμούς, να κατανοήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και να βοηθήσουμε και εμείς με τον τρόπο μας στη δημιουργία ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου.

Για τους λόγους αυτούς με έκδηλη ικανοποίηση συναίνεσα στη δημιουργία ενός Ομίλου με 43 ιδρυτικά μέλη! Μέλη νέα σε ηλικία, με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, κυρίως όμως, με νέες ιδέες, με ήθος. Μέλη που είναι σε θέση να εγγυηθούν ότι σύντομα ο Ρ.Ο. Φιλοθέης θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως τα καταστατικά προστάζουν, αλλά, κυρίως, όπως η πηγαία διάθεση προσφοράς επιβάλλει στα μέλη του.

Πρόκειται για μια όμορφη ομάδα νέων ανθρώπων, που πιστεύω ακράδαντα ότι

Η οργάνωση των ανθρώπων σε διάφορες ομάδες

(οικογένειες, κοινότητες, φυλές, έθνη κλπ.) χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι

Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, όπως ο Αριστοτέλης,

υποστήριζαν εδώ και 2.500 χρόνια ότι «ο άνθρωπος είναι από την φύση του

κοινωνικό ον», θέλοντας έτσι να δείξουν ότι έχει

ανάγκη άλλων ανθρώπων για να είναι ευτυχής. Η

άποψη αυτή εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, αφού οι

σύγχρονες επιστήμες υγείας (Ιατρική, Ψυχολογία κλπ)

δέχονται πως υγιής δεν είναι ο άνθρωπος που είναι

καλά μόνο στο σώμα και την ψυχή, αλλά επιπλέον

εκείνος που αισθάνεται ευτυχισμένος με τον

κοινωνικό του περίγυρο.

Page 5: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 2012 5

θα προχωρήσει και θα εξελιχθεί σε κάτι σημαντικότερο: θα αποκτήσει το χαρακτήρα της συγχώνευσης ιδεών, της συνάθροισης δυνατοτήτων και δεξιοτήτων, στοιχεία που συνιστούν ένα βήμα δημοκρατίας, ανάπτυξης και είναι ένας θεμέλιος λίθος, που καθιστά το ροταριανό οικοδόμημα και φυσικά την 2470 Περιφέρεια, ακόμη πιο στέρεα, ακόμη πιο δυνατή, ακόμα πιο ενεργή στο κοινωνικό της έργο.

Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 στο κοσμοπολίτικο ξενοδοχειακό συγκρότημα Astir Palace Resort και συγκεκριμένα στο εντυπωσιακό Alexander Ballroom, εντός του Arion Resort,

σε πολυτελές και συνάμα εκλεπτυσμένο ύφος έλαβε χώρα η Τελετή Επίδοσης της Χάρτας Αναγνώρισης στον Ρ.Ο. Φιλοθέης που η ανάμνησή της θα μας συντροφεύει για πολύ καιρό. Οι πλούσιοι κήποι της ιδιωτικής χερσονήσου και η μαγευτική γαλάζια παλέτα του Σαρωνικού Κόλπου, αποτέλεσαν το σκηνικό που χάρισε σε 238 ροταριανούς και φίλους του Ρόταρυ μια βραδιά απόδρασης που ξεπερνά τα όρια της φαντασίας.

Η άψογη φιλοξενία ξεκίνησε με αφρώδη οίνο και συνεχίστηκε στις όμορφα στολισμένες ροτόντες της πολυτελούς αίθουσας

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012: Η επίδοση της Χάρτας Αναγνώρισης στον ιδρυτικό Πρόεδρο, Παναγιώτη Δούρο, από τον Διοικητή 2011-12, Νίκο Μακρυγιάννη

Ο Πρόεδρος Παναγιώτης με τους Προέδρους των πατρικών Ομίλων Βασίλη Πιπέρη (Ρ.Ο. Κηφισιά – Κεφαλάρι) και Γιάννη Γιαβρίδη (Ρ.Ο. Ηράκλειο – Κάντια).

Page 6: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 20126

Επίδοση χάρτας

Alexander, καθώς άρχισαν να περνούν από μπροστά μας μια σειρά γευστικών προτάσεων. Το δείπνο μας συνόδευσε τετραμελής ορχήστρα, η οποία μας κράτησε συντροφιά σε ρυθμούς jazz. Η πανηγυρική συνεστίαση ολοκληρώθηκε με κέφι και χορό. Την αποστολή αυτή εκτέλεσε με επιτυχία επαγγελματίας dj, ο οποίος με ένα πλούσιο πακέτο μουσικών επιλογών ανάγκασε όλους μας να λικνιστούμε στους ρυθμούς του. Παράλληλα, παγωμένη μπύρα έρρεε άφθονη, καθώς στις βεράντες του Αρίωνα οι καλεσμένοι απολάμβαναν μια

θέα πραγματικά μαγευτική.Επιθυμώ να ευχαριστήσω τους ροταριανούς

της Περιφέρειας, οι οποίοι με την αθρόα προσέλευσή τους αγκάλιασαν το εγχείρημα αυτό. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους δύο πατρικούς Ροταριανούς Ομίλους Κηφισιά – Κεφαλάρι και Ηράκλειο – Κάντια για τη ζέση με την οποία εργάστηκαν για την γέννηση του νέου Ομίλου και τη διοργάνωση της πανηγυρικής βραδιάς. Ο Ρ.Ο. Κηφισιά – Κεφαλάρι διένειμε σε όλους τους παρισταμένους δύο χρηστικά δώρα και επιμελήθηκε των 20 λαχνών, ενώ ο

Το jazz κουαρτέτο που μας κράτησε συντροφιά κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Ο τΔιοικητής Νίκος επιδίδει το σήμα του Ροταριανού στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χουλιαράκη.

Με την παρουσία του μας τίμησε και ο πΔιοικητής, Δημήτρης Τσιμπούκης, ο οποίος επιδίδει το σήμα

στον Νίκο Κόκκινο.

Page 7: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 2012 7

Ρ.Ο. Ηράκλειο – Κάντια μοίρασε σε όλους ξεροτήγανα και κέρασε άφθονη ρακή.

Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον Γραμματέα της Περιφέρειας και ιδρυτικό Πρόεδρο του Ρ.Ο. Φιλοθέης, Παναγιώτη Δούρο, για τη συγκέντρωση και προσεκτική επιλογή των στελεχών του νέου Ομίλου. Ο Παναγιώτης, άνθρωπος νέος, αξιόλογος και ξεχωριστός, πορεύτηκε ως Γραμματέας της Περιφέρειας με συνέπεια δίπλα μου και συνέδεσε το όνομά του με κορυφαίες στιγμές της εφετινής χρονιάς (συναυλία Μανώλη Μητσιά στο Λυκαβηττό, πρόσκληση

καθηγητή του Harvard στην Ακαδημία Αθηνών, ίδρυση του Ρ.Ο. Φιλοθέης).

Εύχομαι από καρδιάς στο νέο Όμιλο να έχει μια μακρά και δυναμική πορεία προσφοράς κοινωνικού έργου και τους διαβεβαιώνω ότι θα με έχουν πάντα κοντά τους.

• (πηγή: Επιστολή Ιουνίου του Διοικητή 2011-12, Νίκου Μακρυγιάννη)

Η υπΔιοικητής, Μαριάννα Καλοειδά, συγχαίρει τον Σταύρο Φάσουλα για να την εισδοχή του στον Ρ.Ο. Φιλοθέη.

Ο εψΔιοικητής, Κοσμάς Χουτουριάδης, επιδίδει το σήμα στον Οδυσσέα Μεγαλοοικονόμου.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής συνεστίασης ο dj «απογείωσε» το κέφι.

Page 8: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 20128

Ειδήσεις

Υποδοχή και φιλοξενία Ιταλού Ροταριανού & Ιταλίδας Ιντεράκτορ

Η Francesca Neri Del Nero είναι Ιντεράκτορ από την Μπολόνια της Ιταλίας. Μαζί με την οικογένειά της έκανε κρουαζιέρα στα ελληνικά

νησιά και τελικά κατέπλευσαν στον Πειραιά, όπου σε λίγες μόνο ώρες θα έπρεπε να επισκεφθούν τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αθήνας. Δύσκολο έργο, μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα, το οποίο ανέλαβε και έφερε σε πέρας το Πρόεδρος 2011-12 του Ομίλου Ροταράκτ Αθηνών Παναγιώτης Γιακουμάτος, μαζί με

την Ταμία του Ομίλου Εβίτα Καριώτη.Προς μεγάλη έκπληξη του Παναγιώτη, ο

πατέρας της μικρής, Mauro Neri Del Nero, είναι Πρόεδρος του Ρ.Ο. της Μπολόνια και για το λόγο αυτό έσπευσε να ενημερώσει σχετικά το Διοικητή 2011-12, Νίκο Μακρυγιάννη και τον Πρόεδρο του Ρ.Ο. Φιλοθέης, Παναγιώτη Δούρο για να τον υποδεχθούν.

Πράγματι, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, όπου ο τΔιοικητής προσέφερε

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου ο Πρόεδρος του

Ομίλου, Παναγιώτης Δούρος, είχε τη χαρά να συναντηθεί και να

ανταλλάξει δώρα με μια «ροταριανή» οικογένεια

Ιταλών.

Page 9: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 2012 9

στον Mauro το λάβαρο με το θέμα της περσινής χρονιάς, ενώ ο Πρόεδρος Παναγιώτης του καρφίτσωσε το αντίστοιχο pin.

Συγχαρητήρια στους Ροταράκτορες του Ομίλου Αθηνών Παναγιώτη και Εβίτα για τα

άμεσα αντανακλαστικά και την προθυμία με την οποία υποδέχθηκαν την οικογένεια των Ιταλών συναδέλφων.

Η οικογένεια των Ιταλών κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Page 10: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 201210

Ειδήσεις

Η 2470 Περιφέρεια Δ.Ρ. με την οργανωτική βοήθεια του Ρ.Ο. Ρόδου ανταποκρίθηκε αμέσως και μαζί με τον Πρόεδρο Κώστα

παρευρεθήκαμε σε μια σεμνή, αλλά συγκινησιακά ιδιαίτερα φορτισμένη τελετή, όπου παραδώσαμε 13 πακέτα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γραφική ύλη.

Η κ. Μπέττη Μουζάκ, Διευθύντρια του Γυμνασίου – Λυκείου Καστελόριζου, σε σύντομη ομιλία της, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Διοικητή Νίκο και τον Πρόεδρο Κώστα για τα άμεσα αντανακλαστικά τους, επανέλαβε τις διαρκείς ανάγκες των σχολείων των ακριτικών νησιών, ιδιαίτερα δε του Καστελόριζου, του έσχατου σημείου της Ελλάδας προς ανατολάς. Από την πλευρά μου τόνισα τη στρατηγική σημασία που έχει για το Διεθνές Ρόταρυ η εκπαίδευση της νεολαίας, αλλά ταυτόχρονα, σε ελληνικό επίπεδο, επεσήμανα την ανάγκη οι νέοι να μένουν στα νησιά τους και να εκπαιδεύονται

σωστά, χωρίς ελλείψεις των απαραίτητων υποδομών και δεσμεύτηκα ότι, ιδιαίτερα για το Καστελόριζο, θα βοηθήσω όσο μπορώ για τη συμπλήρωση των όποιων ελλείψεων.• (πηγή: Επιστολή Ιουνίου του Διοικητή 2011-12, Νίκου Μακρυγιάννη)

Επίσκεψη και προσφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και γραφικής ύλης στο Καστελόριζο

Το πρωί της Παρασκευής 15 Ιουνίου 2012

επισκέφθηκα με τον Πρόεδρο του Ρ.Ο.

Ρόδου, Κώστα Βρούχο, το Καστελόριζο. Είχε

προηγηθεί δύο μήνες νωρίτερα αίτημα της

Διευθύντριας του Γυμνασίου – Λυκείου

Καστελόριζου κ. Μπέττης Μούζακ και

της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου

Καστελόριζου κ. Χρύσας Χαρισμίδου για τη δωρεά

Η/Υ και γραφικής ύλης για τους νεαρούς μαθητές του

ακριτικού αυτού νησιού.

Στιγμιότυπα από την παράδοση του υλικού

Page 11: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 2012 11

Η ευχαριστήρια επιστολή της Διευθύντριας απεστάλη στον τΔιοικητή, Νίκο Μακρυγιάννη

Σε ένα πανέμορφο κτίριο με φτωχή, ωστόσο, υλικοτεχνική υποδομή στεγάζονται οι λιγοστοί μαθητές του νησιού

Στιγμιότυπα από την παράδοση του υλικού

Page 12: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 201212

Αλλαγή Ηγεσίας

Αλλαγή Ηγεσίας Ρ.Ο. Σαντορίνη - Θήρα

Η Αλλαγή Ηγεσίας πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού της Σαντορίνης, το Ifestioni, ένα βιολογικό εστιατόριο

που συνδυάζει αριστοτεχνικά την παραδοσιακή κουζίνα με τις σύγχρονες τάσεις. Τα σπιτικά πιάτα, εντυπωσιακά στο μάτι, αποτελούν μια μοναδική γαστρονομική γιορτή για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου Aressana. Πριν από την τελετή προηγήθηκε οινογνωσία, προσφορά των κρασιών Santo Wines. Μετά δε το τελευταίο χτύπημα της καμπάνας η βραδιά συνεχίστηκε με την μελωδική παρέα της Κλεοπάτρας, η οποία ερμήνευσε γνωστές επιτυχίες.

Αξίζει να σημειωθεί η άριστη οργάνωση ενός ποιοτικού τριημέρου συναδέλφωσης από τους ροταριανούς της Σαντορίνης. Οι τρεις ημέρες παραμονής στο νησί ήταν αρκετές για μια πρώτη γνωριμία με το νησί μέσα από τις προτεινόμενες

εκδρομές. Ενδεικτικά το Σάββατο υπήρχαν 4 προτάσεις για εκδρομές με σκάφος και την Κυριακή μια εκδρομή με λεωφορείο, το οποίο, αφού πέρασε από τα σημαντικότερα χωριά του νησιού και στάθηκε στην Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης (Santo Wines) και βέβαια στην Αρχαιολογική Περιοχή του Ακρωτηρίου που άνοιξε και πάλι τις πύλες της για το κοινό.

Στην Αλλαγή Ηγεσίας και το τριήμερο συναδέλφωσης παρέστησαν ο Διοικητής 2011-12, Νίκος Μακρυγιάννης, η υπΔιοικητής, Μαριάννα Καλοειδά οι βΔιοικητές 2011-12 Ανδρέας Κεκές και Αλέξανδρος Τσουγκράνης, ο βΔιοικητής 2012-13 Παναγώτης Τζαναβάρης, οι τβΔιοικητές Αντώνης Ματθαίου, Λένα Λοβέρδου και Στέφανος Σωτηριάδης, οι Πρόεδροι 2011-12 Γιάννης Βακόνδιος (Ρ.Ο. Ερμούπολη), Απόστολος Μαμάτας (Ρ.Ο. Ηλιούπολη), Γιώργος Λούρας (Ρ.Ο. Καλαμάτα – Φαραί),

Ο Ρ.Ο. Σαντορίνη - Θήρα προσκάλεσε

τους ροταριανούς της Περιφέρειας στην Αλλαγή

Ηγεσίας του το Σάββατο 23 Ιουνίου, παρουσία του Διοικητή 2011-12, Νίκου

Μακρυγιάννη.

Η οικοδέσποινα της βραδιάς, Πρόεδρος 2012-13, Ευαγγελία Βλάχου, υποδέχεται

τους καλεσμένους στην είσοδο του

ξενοδοχείου Aressana.

Page 13: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 2012 13

οι Πρόεδροι 2012-13 Γιάννης Καλοφωλιάς (Ρ.Ο. Ερμούπολη) και Θεοδοσία Πάνου (Ρ.Ο. Αίγινα), η πΠρόεδρος του Ρ.Ο. Αίγινα Κλεοπάτρα Μαλάμου και το μέλος του Ρ.Ο. Γλυφάδας Θανάσης Ασημωτός με όλη την οικογένειά του.

Συγχαρητήρια στον απερχόμενο Πρόεδρο Δημήτρη Ζώτο για το έργο που

επιτέλεσε και τις καλύτερες ευχές μας στη νέα Πρόεδρο Ευαγγελία Βλάχου, η οποία είχε και την οργανωτική ευθύνη του υπέροχου τριημέρου για μια αποδοτική ροτ. χρονιά.

Η Πρόεδρος Ευαγγελία πλαισιωμένη από την υπΔιοικητή Μαριάννα Καλοειδά, τον τβΔιοικητή Ανδρέα Κεκέ και τη σύζυγό του Αγγελική και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Matching Grant της Περιφέρειας, Απόστολο Μαμάτα και τη σύζυγό του Τερέζα

Ολιγομελές πάνελ με τον Διοικητή 2011-12, Νίκο Μακρυγιάννη, τον Πρόεδρο 2011-12 Δημήτρη Ζώτο και την Πρόεδρο 2012-13, Ευαγγελία Βλάχου.

Η πΠρόεδρος του Ρ.Ο. Αίγινα, Κλεοπάτρα Μαλάμου, δημιούργησε μια όμορφη ατμόσφαιρα με τα τραγούδια της

Page 14: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 201214

Αλλαγή Ηγεσίας

Αλλαγή Ηγεσίας Ρ.Ο. Καλαμάτα-Φαραί

Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του απερχόμενου Προέδρου, Γιώργου Λούρα, ο οποίος έκανε τον απολογισμό της χρονιάς και

ακολούθως παρέδωσε το σήμα και τη σφύρα του Προέδρου στον νέο Πρόεδρο, Μπάμπη Κουτέλα. Τόσο ο απερχόμενος, όσο και ο νυν Πρόεδρος στις ομιλίες τους τόνισαν ότι η ροτ. χρονιά 2011-12 ήταν μια καλή χρονιά για τον Όμιλο. Παρά τη γενικότερη δύσκολη κατάσταση κατάφερε να συνεχίσει το έργο του και να το αυξήσει.

Όπως ήταν φυσικό ο κύριος όγκος της δουλειάς αφορούσε την προετοιμασία του 52ου Συνεδρίου της Περιφέρειας.

Η επιτυχία του Ομίλου σε ότι αφορά το Συνέδριο έγκειται στο ότι:• Πέτυχε να μπει η λέξη Ρόταρυ στο λεξικό των Καλαματιανών. • Πέτυχε να μπει η Καλαμάτα και ο Όμιλός της στο χάρτη του ελληνικού Ρόταρυ.• Πέτυχε να δείξει στην πράξη την φιλοξενία του στους εκατοντάδες ροταριανούς που τίμησαν με την παρουσία τους την

πόλη.Αναφέρθηκαν δε ιδιαιτέρως στην συμβολή

του Διοικητή Νίκου, του οποίου η εμπιστοσύνη και η βοήθεια συνέβαλαν σε όλη αυτή την επιτυχία. Τονίστηκε δε ότι η ροτ. χρονιά 2011-12 ήταν μια κορυφαία χρονιά για το ελληνικό Ρόταρυ. Μετά ίσως από χρόνια η Περιφέρεια άφησε πίσω της στεγανά και παρωχημένες νοοτροπίες, έδωσε τέλος στην ομφαλοσκόπηση και βγήκε δυνατά στην κοινωνία, πρωταγωνιστής στο πολιτιστικό, επαγγελματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο Έλληνας ροταριανός δεν περιορίζεται πλέον σε μια τυπική και μερικές φορές χωρίς ουσία συνεστίαση. Ξεδιπλώνει ιδέες και δράσεις σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής, αλλά και παγκόσμιας πραγματικότητας με πρωταρχικό σκοπό την προσφορά.

Τέλος, τα μέλη του Ομίλου δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν με την ίδια ζέση, με το ίδιο μεράκι τη δραστηριότητα του Ομίλου και την καινούρια χρονιά.

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου σε μια όμορφη τοποθεσία, στο χώρο της πισίνας του ξενοδοχείου ELECTRA, με θέα το λιμάνι

της Καλαμάτας, έλαβε χώρα η Αλλαγή Ηγεσίας του Ρ.Ο.

Καλαμάτα – Φαραί παρουσία του Διοικητή 2011-12 της

2470 Περιφέρειας Δ.Ρ., Νίκου Μακρυγιάννη. Την εκδήλωση τίμησαν με την

παρουσία τους, ο Πρόεδρος 2011-12 του Ρ.Ο. Ηλιούπολη,

Απόστολος Μαμάτας, οι σύζυγοι των ροταριανών,

καθώς και φίλοι του Ομίλου.

Η θέα από το χώρο της συνεστίασης: το λιμάνι της

Καλαμάτας και στο βάθος επιβλητικός ο Ταΰγετος

Page 15: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 2012 15

Από αριστερά: ο Πρόεδρος 2011-12, Γιώργος Λούρας, ο τΔιοικητής, Νίκος Μακρυγιάννης και ο Πρόεδρος 2012-13, Μπάμπης Κουτέλας

Η στιγμή της παράδοσης της Προεδρίας υπό το βλέμμα του τΔιοικητή Νίκου και του ιδρυτικού Πρόεδρου και «ψυχής» του Ομίλου, Τάσου Σολδάτου

Ο τΔιοικητής Νίκος ευχαριστεί τα μέλη του Ομίλου Καλαμάτα – Φαραί για τη συμπαράστασή τους και τις άοκνες προσπάθειές τους, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα κορυφαίο Συνέδριο Περιφέρειας

Page 16: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 201216

Αλλαγή Ηγεσίας

Αλλαγή Ηγεσίας Ρ.Ο. ΗλιούποληΣτην εκδήλωση παρέστησαν ο Διοικητής

2011-12, Νίκος Μακρυγιάννης, ο βΔιοικητής 2012-13 Βασίλης Μαρής ως εκπρόσωπος της Διοικητού

2012-13 Κατερίνας Κοτσαλή, η υπΔιοικητής, Μαριάννα Καλοειδά, οι Δημοτικές Αρχές της Ηλιούπολης, αξιωματούχοι του Ρόταρυ, Ροταριανές και Ροταριανοί με συζύγους και φίλοι του Ομίλου.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Απόστολος Μαμάτας έκανε συνοπτική αναφορά στα πλούσια πεπραγμένα της απελθούσης χρονιάς και επισήμανε ότι, παρά την οικονομική ύφεση και το βαρύ κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, ο Όμιλος προχώρησε με εξωστρέφεια, αφουγκράσθηκε τις ανάγκες της κοινωνίας και αγκάλιασε τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο. Έτσι πέτυχε και στις πέντε ροταριανές λεωφόρους, δράσεις πρωτόγνωρες, πολλές και σημαντικές, για τις οποίες μπορεί να είναι υπερήφανος.

Κυρίως όμως, πέτυχε να μπει στις συνειδήσεις

και στο πνεύμα των συνανθρώπων που ωφελήθηκαν από αυτές ώστε να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του. Τόνισε επίσης ότι «όταν η σημερινή τελετή, εμείς και τα λόγια μας μετά από χρόνια θα έχουν ξεχαστεί, εκεί έξω κάποιοι συμπολίτες μας θα έχουν ωφεληθεί από τα έργα μας και θα θυμούνται πάντα ότι χόρτασαν, επιβίωσαν, γιατρεύτηκαν, σπούδασαν χάρη στο Ρόταρυ».

Ευχαρίστησε τα μέλη του Ομίλου για την συνεργασία τους, καθώς και τον Διοικητή 2011-12, Νίκο Μακρυγιάννη, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στον Όμιλο στην ανάθεση σημαντικών διοργανώσεων της Περιφέρειας, για τη βοήθειά του ανά πάσα στιγμή με καλή διάθεση, βαθιές γνώσεις και πρωτότυπες ιδέες και τον απόλυτο σεβασμό του στην υπόσταση και τη λειτουργία των Ομίλων.

Τέλος, αφού ευχήθηκε στον εισερχόμενο Πρόεδρο καλή επιτυχία, τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει την αμέριστη βοήθειά του και

Ο Ρ.Ο. Ηλιούπολη, στις 4 Ιουλίου 2012, στην πισίνα

του ξενοδοχείου ΟΑΣΙΣ στη Γλυφάδα, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής συνεστίασης

πραγματοποίησε την Αλλαγή Ηγεσίας του.

Από αριστερά: ο τΔιοικητής, Νίκος Μακρυγιάννης, ο

απερχόμενος Πρόεδρος, Απόστολος Μαμάτας, ο

εισερχόμενος Πρόεδρος, Κώστας Ανδρεαδέλλης,

η υπΔιοικητής, Μαριάννα Καλοειδά και ο βΔιοικητής

2012-13, Βασίλης Μαρής

Page 17: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 2012 17

Ο τΔιοικητής Νίκος με τους δύο Προέδρους

Η στιγμή της παράδοσης του σήματος του Προέδρου

του παρέδωσε την προεδρία και συμβολικά τη σφύρα.

Ο νέος Πρόεδρος, Κώστας Ανδρεαδέλλης, ευχαρίστησε τον απερχόμενο για το πλούσιο έργο, το οποίο επιτέλεσε και τον ισχυρό και αξιοζήλευτο Όμιλο που παρέδωσε, αναφέρθηκε στις βασικές αρχές του Διεθνούς Ρόταρυ, ανέπτυξε τους βασικούς άξονες των προγραμμάτων δράσης της προεδρίας του που αφορούν κυρίως σε προγράμματα υγείας και κάλεσε όλα τα μέλη του Ομίλου, μέσα από τα ακλόνητα Ροταριανά ιδεώδη της Συναδέλφωσης, της Φιλίας και της Αλληλεγγύης. να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου για την επίτευξη των στόχων του Ομίλου και αυτή τη Ροταριανή χρονιά.

Page 18: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 201218

Δράσεις Ροταριανών Ομίλων

Πρόκειται για μια φορητή ηλεκτρογεννήτρια (22KVA) με τροχήλατο τρέιλερ, η οποία θα μετακινείται ανάλογα με τις

ανάγκες: στο κοινοτικό ιατρείο, στο λιμάνι όταν έρχεται το νερό με το καράβι και πρέπει να το ανεβάσουν στη χώρα που είναι στο βουνό, στον αρχαιολογικό χώρο όταν εκτελούνται έργα ή συντήρηση, κλπ. Το έργο κρίνεται αναγκαίο λόγω των συχνών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, που προκαλούν τεράστια προβλήματα στο Δήμο και τους κατοίκους.Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 18.000 δολάρια. Δικαιούχος είναι ο Δήμος της Σικίνου, με την υποχρέωση να φροντίζει για τη συντήρηση και την εξασφάλιση της

λειτουργίας της ηλεκτρογεννήτριας. Αντιπροσωπεία είκοσι ροταριανών από τον Ρ.Ο. Αγίας Παρασκευής (και όχι μόνο) μετέβη στο νησί για την παράδοση της γεννήτριας. Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό φωτίστηκε το ποδοσφαιρικό γήπεδο 5Χ5 του νησιού και ακολούθησε φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου. Παρόντες ο Διοικητής 2011-12, Νίκος Μακρυγιάννης, καθώς το έργο χρηματοδοτήθηκε και από την 2470 Περιφέρεια Δ.Ρ., ο Πρόεδρος της Επιτροπής Matching Grant της Περιφέρειας 2012-13, Απόστολος Μαμάτας, η πΠρόεδρος του Ρ.Ο. Αγία Παρασκευή Βίκυ Πεζίρη, ψυχή του έργου, εκείνη που το οραματίστηκε και το έφερε με μεγάλη επιτυχία και συντομία σε πέρας και βέβαια ο Πρόεδρος του Ρ.Ο. Αγία Παρασκευή Γιώργος Γκάμαρης.

Ρ.Ο. Αγία Παρασκευή: προσφορά ηλεκτρογεννήτριας στη Σίκινο

Ο Ρ.Ο. Αγίας Παρασκευής (host partner) και ο Ρ.Ο. Trafalgar New Heights, Jamaica (international partner), ολοκλήρωσαν

σε χρόνο ρεκόρ τις απαιτούμενες διαδικασίες

για την πραγματοποίηση ενός έργου με συμμετοχική χορηγία (matching grant). Οι πρώτες κινήσεις έγιναν

το Φεβρουάριο του 2012 και ήδη το έργο παραδόθηκε

στο νησί της Σικίνου.

Η αντιπροσωπεία των ροταριανών με τον Δήμαρχο

Σικίνου, Ιωάννη Συρίγο

Page 19: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 2012 19

Συγχαρητήρια στον Ρ.Ο. Αγία Παρασκευή που δίνει το παράδειγμα για την πραγματοποίηση σημαντικών δράσεων με κίνητρο και οδηγό το προσωπικό μεράκι των μελών του και όχι αποκλειστικά τη δαπάνη χρηματικών πόρων.

Η ηλεκτρογεννήτρια

Δύο ιερείς ψάλλουν κατά τον καθιερωμένο αγιασμό

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Matching Grant της Περιφέρειας, Απόστολος Μαμάτας, ενώ περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας της ηλεκτρογεννήτριας

Ο τΔιοικητής Νίκος, με την πΠρόεδρο Βίκυ Πεζίρη και τον Πρόεδρο, Γιώργο Γκάμαρη

Ο Πρόεδρος Γιώργος γυρίζει το διακόπτη και το γήπεδο φωτίζεται

Η ταμπέλα τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της Χώρας

Page 20: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 201220

Δράσεις Ροταριανών Ομίλων

Σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Α’ Φεστιβάλ Σερίφου και την Περιφέρεια Κυκλάδων ενισχύουμε έμπρακτα ένα νέο θεσμό.

Το Α’ Φεστιβάλ Σερίφου ανοίγει τις πύλες του στις 20 Ιουλίου στο θέατρο της μαγευτικής Χώρας με θέα ένα καταπληκτικό φυσικό σκηνικό, τη θάλασσα

του Αιγαίου. Οι καλλιτέχνες Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Ηλίας Λιούγκος, Ross Daly, Βαγγέλης Κορακάκης, Σοφία Βόσσου, Στέφανος Νάσος, Δημήτρης Μπάσης, οι ηθοποιοί Μαρία Πρωτόπαπα, Μαρία Γεωργιάδου, Νίκος Καλαμός είναι μόνο μερικοί από εκείνους που συμμετέχουν σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό εγχείρημα.

Δίνοντας έμφαση στον εκπαιδευτικό ρόλο του Φεστιβάλ επιλέγουμε να συνδιοργανώσουμε συναυλίες και εργαστήρια κλασικής μουσικής. Σας καλούμε να επισκεφθείτε ένα κοντινό και όμορφο καλοκαιρινό προορισμό και να δείτε από κοντά τις παραστάσεις που στηρίζουμε.

Ρ.Ο. Φιλοθέης: διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Σέριφο

Πρώτη δράση του Ομίλου και συνάμα ένα ηχηρό και ουσιαστικό παρόν

στο χώρο του πολιτισμού σε συμφωνία και με το λογότυπό μας (αρχαίο

θέατρο).

Page 21: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)

e-γέτης • Τεύχος 01 • Ιούλιος 2012 21

Page 22: Μηναίo Ενημερωτικό Δελτίο Ρ.Ο. Φιλοθέης (07.2012)