Newsletter – Publicaţia Ν r 5 (Septembrie 2011)

3
Newsletter – Publicaţia Ν r 5 (Septembrie 201 www.balkwaste.eu Reţeaua Deşeurilor pentru planificarea gestionării durabile a deşeurilor solide şi promovarea Instrumentelor Suport Decizional Integrat în Regiunea Balcanilor Instrument de Suport Decizional privind gestionarea deşeurilor, disponibil în curând Scopul principal al proiectului este dezvoltarea unui program de suport decizional (DSS), instrument care va cuprinde o abordare holistică în domeniul gestionării deşeurilor solide şi cu ajutorul căruia se vor putea evalua diferitele scenarii incluzând toate elementele-cheie în proiectarea sistemelor integrate de gestionare a deşeurilor. Instrumentul de suport decizional este gata si in prezent validat de catre partenerii proiectului si de catre alti actanti municipali din domeniul gestionarii deseurilor in Romania, Bulgaria, Grecia si Slovenia. Instrumentul va fi disponibil în curând prin intermediul website-ului proiectului. BALKWASTE (LIFE 07 ENV/RO/000686) este un proiect finanţat prin programul LIFE – Componenta de Mediu, a cărui ţintă este promovarea planificării durabile a gestionării deşeurilor şi dezvoltarea unor instrumente de decizie integrată în Regiunea Balcanilor Parteneri in proiect: - REPA - AGENŢIA REGIONALĂ PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI BACĂU (REPA) - National Technical University of Athens (School of Chemical Engineering) (Universitatea Tehnică din Atena, Facultatea de Inginerie Chimică) - TUC - Technical University of Crete Electronic and Computer Engineering Dpt. (Universitatea Tehnică din Creta, Departamentul de Inginerie Electronică şi Computerizată) - EUROCONSULTANTS S.A. - SDCS - Clubul “Dezvoltarea Durabilă a Societăţii Civile” - EFCon - SC European Focus Consulting SRL - GORENJE- SUROVINA družba za predelavo odpadkov d.d.

description

Reţeaua Deşeurilor pentru planificarea gestionării durabile a deş e urilor solide şi promovarea Instrumentelor Suport Decizional Integrat în Regiunea Balcanilor. Newsletter – Publicaţia Ν r 5 (Septembrie 2011). - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Newsletter – Publicaţia Ν r 5 (Septembrie 2011)

Page 1: Newsletter – Publicaţia Ν r 5  (Septembrie 2011)

Newsletter – Publicaţia Νr5 (Septembrie 2011)

www.balkwaste.eu

Reţeaua Deşeurilor pentru planificarea gestionării durabile a deşeurilor solide şi promovarea Instrumentelor

Suport Decizional Integrat în Regiunea Balcanilor

Instrument de Suport Decizional privind

gestionarea deşeurilor, disponibil în curând

Scopul principal al proiectului este

dezvoltarea unui program de suport decizional (DSS), instrument care va cuprinde o abordare holistică în domeniul gestionării deşeurilor solide şi cu ajutorul căruia se vor putea evalua diferitele scenarii incluzând toate elementele-cheie în proiectarea sistemelor integrate de gestionare a deşeurilor. Instrumentul de suport decizional este gata si in prezent validat de catre partenerii proiectului si de catre alti actanti municipali din domeniul gestionarii deseurilor in Romania, Bulgaria, Grecia si Slovenia. Instrumentul va fi disponibil în curând prin intermediul website-ului proiectului.

BALKWASTE (LIFE 07 ENV/RO/000686) este un proiect finanţat prin programul LIFE – Componenta de Mediu, a cărui ţintă este promovarea planificării durabile a gestionării deşeurilor şi dezvoltarea unor instrumente de decizie integrată în Regiunea Balcanilor Parteneri in proiect:

- REPA - AGENŢIA REGIONALĂ PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI BACĂU (REPA)

- National Technical University of Athens (School of Chemical Engineering) (Universitatea Tehnică din Atena, Facultatea de Inginerie Chimică)

- TUC - Technical University of Crete Electronic and Computer Engineering Dpt. (Universitatea Tehnică din Creta, Departamentul de Inginerie Electronică şi Computerizată)

- EUROCONSULTANTS S.A.

- SDCS - Clubul “Dezvoltarea Durabilă a Societăţii Civile”

- EFCon - SC European Focus Consulting SRL

- GORENJE- SUROVINA družba za predelavo odpadkov d.d.

- EPTA SA - Environmental Engineers Consultants (Subcontractor)

Page 2: Newsletter – Publicaţia Ν r 5  (Septembrie 2011)

Ştiri de ultima oră

Reţeaua Deşeurilor pentru planificarea gestionării durabile a deşeurilor solide şi promovarea Instrumentelor

Suport Decizional Integrat în Regiunea Balcanilor

Reţea de Deşeuri din Regiunea Balcanilor & Baza de Date a Tehnologiilor privind Deşeurile

Reţeaua Deşeurilor din Regiunea Balcanilor,

care contine atât Directorul pentru părţile interesate, cât şi Platforma de monitorizare, a fost reconfigurată. Alte noi părţi interesate au fost adăugate, iar indicatorii de monitorizare au fost reactualizaţi. Baza de date a tehnologiilor privind deşeurile are acum o dinamică îmbunătăţită de gestionare a informaţiilor.Numărul de vizitatori unici către paginile respective a crescut vizibil după ce au fost efectuate schimbările (Septembrie). Pentru mai multe informaţii vizitaţi:http://www.wastedb.eu/platform/.

Sesiuni de instruire în vederea utilizării instrumentului DSSÎn luna Mai a anului 2011, ARPM şi EFCon au

prezentat o versiune de probă a instrumentului DSS reprezentanţilor părţilor interesate din Regiunea Nord-Est a României. Au avut loc 6 astfel de întâlniri la care au participat 52 de persoane.

Page 3: Newsletter – Publicaţia Ν r 5  (Septembrie 2011)

Activităţi viitoare

În timp ce proiectul ajunge la stadiul de finalizare, ultimile luni vor fi dedicate incheierii

ultimelor activităţi tehnice şi a creşterii impactului proiectului prin activităţile de conştientizare.

Plan de afaceri pentru finanţareConstrucţia şi exploatarea infrastructurii de tratare a

deşeurilor este adesea îngreunată din cauza lipsei fondurilor şi a autorizaţiilor. Scopul acestui raport va fi acela de a oferi asistenţă părţilor interesate cu privire la modul de a obţine fonduri pentru realizarea unui plan de gestionare a deşeurilor şi de a prezenta acţiunile necesare pentru construirea şi operarea de soluţii optimizate pentru deşeuri.Raport privind dezvoltarea planificării regionale a deşeurilor solideInstrumentul DSS va fi implementat în zonele

alese pentru studiul de caz din Bulgaria şi România, cu scopul de a ajuta autorităţile locale să elaboreze planuri regionale de gestionare a deşeurilor.

Sesiuni de instruire pentru implementarea instrumentului softwareÎn Romania şi Bulgaria vor avea loc două sesiuni de instruire a

autorităţilor competente pentru utilizarea softului.Autorităţile vor fi contactate de către partenerii proiectului şi vor fianunţate despre data şi locul unde se vor desfăşura sesiunile deinstruire.Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi ARPM Bacău:[email protected]@arpmbc.anpm.ro pentru sesiunea de instruiredin România şi CSDCS: [email protected] pentru sesiunea de instruire din Bulgaria.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi site-ul proiectului:www.balkwaste.eu