Miscarea Corpului Sub Actiunea

download Miscarea Corpului Sub Actiunea

of 13

 • date post

  09-Aug-2015
 • Category

  Documents

 • view

  306
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Miscarea Corpului Sub Actiunea

Tema:Miscarea corpurilor sub actiunea a mai multor forte

Plan:

Problema de rezolvare Rezolvare Pasii I, II, III, IV, V

Problema de rezolvare:

Doua corpuri cu masele m1 si m2 sint legate cu un fir ideal si se afla pe o suprafata orizontala.Asupra corpului cu masa m1 actioneaza forta orizontala F1, iar asupra celui cu masa m1- forta F2 orientata sub unghi fata de orizontala.Sa se determine acceleratia sistemului si forta de tensiune din fir, in cazul in care coeficientul de frecare la alunecarea ambelor corpuri este , iar miscarea are loc in sensul actiunii fortei F1.

Rezolvare:

Vom explica mai intii notiunea de fir ideal , deseori folosita in cazul sistemelor de corpuri legate intre ele.Un fir ideal se considera firul care este inextensibil,usor flexibil si fara masa.corpurile de la capetele firului au in modul aceleasi viteze si acceleratii, iar fortele de tensiune din fire devin invariabile, de-a lungul lor.

I

Dupa analiza situatiei concrete in care se realizeaza miscarea in problema cercetata, se construieste o diagrama schematica, in care se reprezinta corpurile ce participa la miscare.

IISe indentifica toate fortele care actioneaza asupra corpurilor din sistem, reprezentrindu-le in diagrama. Concluzie:Asupra corpurilor actioneaza F1 si F2 date in problema,fortele de greutate G1 si G2,orientate vertical in jos;de reactiune normala N1 si N2,orientate normal la siprafata de contact;de frecare F1 si F2,orientate in sens opus miscarii, si de tensiune din fir T1 si T2

IIISe scrie principiul fundamental al dinamicii sub forma vectoriala pentru situatia concreta a problemei: ma=F1+F2++Fn

Daca problema se cerceteaza un sistem de corpuri,atunci ecuatia se scrie pentru fiecare corp. Dupa aplicarea ecuatiei,pentru corpurile cu masele m1 si m2 avem: m1a=G1+N1+T1+F1+F1 m2a=G2+N2+T2+F2+F2

IV

Se alege un sistem de coordonate i se determin unghiurile pe care le formeaz forele i acceleraia sistemului cu axele lui.

V

Se trece de la mrimi vectoriale la cele scalare.Pentru a face aceasta se proiectieaz toate forele pe sistemul de coordonate,iar sistemul de ecuaie obinut se rezolv n raport cu necunoscuta care se cere n problem.

m1a=F1-T1-Ff1, 0=N1-G1, m2a=T2-F2 cos -Ff2, 0=N2 +F2 sin -G2.

Concluzie:Din ecuaia a 2 i a 4 ale sistemului de ecuaii, se determin forele de aciune normal N1, N2 (N=G=mg, unde g=9,81)

Va multumesc pentru atentie!!!