MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός...

40

Transcript of MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός...

Page 1: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»
Page 2: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»
Page 3: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 3

MESSAGE FROM THE PRESIDENTΑγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Εύχομαι να περάσατε όλοι καλά, με τις οικογένειες, σας τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και η καινούργια χρονιά 2015, να φέρει την ευτυχία και την υγειά στα σπίτια σας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του

Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Εταιρείας του Pan Gregorian για την μεγάλη τιμή που μου έκανε να με επιλέξει ως το τιμώμενο πρόσωπο της χοροεσπερίδας για την επέτειο των τριάντα χρόνων του Ιδρύματος. Το Ίδρυμα επιτελεί ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 2,000,000 δολάρια σε ευαγή ιδρύματα και σε ανθρώπους που έχουν οικονομική ανάγκη. Τα παιδιά στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αμερική, όμως, πάντα έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, με την πνευματική καθοδήγηση του πατέρα Κωνσταντίνου Σιταρά, προσφέρει τα μέγιστα στα παιδιά οικότροφους. Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα υποστηρίζει το έργο του πατέρα Σιταρά, και κάθε χρόνο την άνοιξη βρισκόμαστε κοντά σε αυτά τα παιδιά με την καθιερωμένη γιορτή αγάπης, στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας. Το χαμόγελό τους, όταν νοιώθουν την στοργή και την αγάπη που τόσο τους έχει λείψει, είναι το καλύτερο δώρο για μας.

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα συμπαραστέκεται οικονομικά και ηθικά σε αγαθοεργείς οργανώσεις όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Ελλάδα, και το «Cyprus Children’s Fund» στην Κύπρο. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και πρέπει να τα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Εμείς σαν Έλληνες ομογενείς στην Αμερική θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στα αδέλφια μας στην Ελλάδα, που σήμερα περνάνε τεράστιες δυσκολίες.

Στις 29 Μαρτίου 2015 θα έχουμε την καθιερωμένη παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο για την Ελληνική Ανεξαρτησία. Η παρέλαση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των Ελληνοαμερικανών έξω από την ίδια την Ελλάδα και γιορτάζει την Ορθοδοξία, τον Ελληνισμό, και την Ελευθερία. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί να δώσουμε το βροντερό παρών και να ντύσουμε την Νέα Υόρκη στα γαλανόλευκα. Η Εταιρεία της Pan Gregorian για μια ακόμη χρονιά θα συμμετάσχει σε αυτή την παρέλαση με ένα επιβλητικό άρμα.

Τέλος συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον, από τους συναδέλφους, για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας κ. Γιάννης Σακελλάρης. Θέλω να σας διαβιβάσω τις ευχαριστίες του και να ενημερώσω ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται καθημερινά και έχει επιστρέψει ήδη επιστρέψει στα καθήκοντά του. Του ευχόμαστε όλοι γρήγορη ανάρρωση.

Από τον Τσαίρμαν της Εταιρείας μας, κ. Γιάννη Σακελλάρη, από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και από εμένα προσωπικά τις ευχές μας για υγεία και ευτυχία στις οικογένειές σας και καλές δουλειές

Σας ευχαριστώΓιώργος Σιαμπούλης – Πρόεδρος

The Pan GreGorian MaGazine Is Published Quarterly

Pan GreGorian enTerPrises, inc. Exclusive for its members and future members, featuring news

and approved vendors.

Board oF dIrECtorschairMan

Vice chairMan

PresidenT

1sT Vice PresidenT

2nd Vice PresidenT

secreTary

assT. secreTary

TreasUrer

assT. TreasUrer

direcTor

direcTor

direcTor

John e. sakellarisLyndhurst diner540 riverside avenueLyndhurst, NJ 07071-(201)933-7660

ΜICHAEL ZAVOLASall seasons diner176 Wyckoff roadEatontown, NJ 07724-(732)542-9462

GeorGe siaMboUlistom sawyer diner98 E. ridgewood avenueParamus, NJ 07652-(201)262-0111

JaMes e. loGoTheTisCandlewyck diner179 Paterson avenueEast rutherford, NJ 07073(201) 933-4446

andreas diakostommy’s diner349 Central avenueJersey City, NJ 07302(201) 217-1211chris karaManosKristy’s Casual dining562 route 9Waretown, NJ 08758(609) 693-7070

kosTis loGoTheTisthe allwood diner 913 allwood roadClifton, NJ 07012(973) 365-2575

Tasos chrisTodoUloUtwo Brothers restaurant111 Broad streetElizabeth, NJ 07208-(908)353-5359

harry Mihasoakland diner72 ramapo Valley roadoakland, NJ 07436(201) 337-1262

John P. kallas629 springfield roadKenilworth, NJ 07033(908) 624-0250

andreas kaiaFas6 Lawrence driveBrick, NJ 08724(908) 624-0250

Theodoros zerVosEdison Family restaurant1900 oaktree roadEdison, NJ 08820(732) 906-2272

Page 4: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

4 | The Pangregorian | Winter 2015

Page 5: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

�����������������������������������������

DINER RESTAURANT COOPERATIVE

������������������

���������������������

���������������������������������������������

��������������������������������������������������������������

������������������������������������������������������������������������������

Page 6: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

6 | The Pangregorian | Winter 2015

Η 30η Χοροεσπερίδατου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος

ΓΙορτασαμε τρΙαντα ΧρονΙα συνεΧουσ ΦΙλανθρωπΙασ τΙμωντασ εναν ευΓενΗ ΗΓετΗ

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την στιγμή που ο ιδρυτής της Εταιρείας μας και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος ο αείμνηστος Γεώργιος Μ. Μανωλιός

έδωσε το σήμα για την έναρξη της πρώτης δεξίωσης στο Imperial Manor. Από τότε η καθιερωμένη αυτή χοροεσπερίδα πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να στηρίξει το πολύ σημαντικό έργο φιλανθρωπίας του Ιδρύματος της Εταιρείας μας.

Αφιερωμένη στον Πρόεδρο της Εταιρείας κ. Γεώργιο Σιαμπούλη ήταν η βραδυά. Ένας ακούραστος και ευγενής ηγέτης, ο κ. Γεώργιος Σιαμπούλης έχει δώσει την ψυχή του για την επιτυχία της Εταιρείας και του Φιλανθρωπικού

Ιδρύματος. Έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο της ζώης του σε αυτά τα ανθρώπινα ιδανικά, στα ιδανικά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Πράγματι του άξιζε αυτή η τιμή και «‘Αξιος», είναι η λέξη που χρησιμοποίησαν όλοι οι επίσημοι που πήραν τον λόγο για να τιμήσουν τον κ. Γεώργιο Σιαμπούλη.

Με το φημισμένο cocktail hour του Venetian ξεκίνησε η γιορτή. Κατά την διάρκεια του cocktail hour οι προσκεκλημένοι έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Το φαγητό που προσφέρεται είναι πάντα πρώτης ποιότητας με μεγάλη ποικιλία. Οι προσκεκλημένοι δεν σταμάτησαν να γεμίζουν τα πιάτα τους, θέλοντας να δοκιμάσουν τα πάντα. Το προσωπικό του Venetian ήταν πολύ

Ta μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Pan Gregorian και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος με τον κ. Σιαμπούλη ενώ έχει παραλάβει την τιμητική πλακέτα

Page 7: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 7

εξυπηρετικό και ήθελε να είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει κανένας από τους παρευρισκομένους δυσαρεστημένος.

Στην είσοδο, υποδέχονταν τον κόσμο τα κορίτσια του Γραφείου μας. Η Διευθύντρια Τόνι Μπλετσάκη, μαζί με την Ζωή Κύρκου και την Μαρία Σταύρον έδωσαν για μια ακόμη φορά τον καλύτερό τους εαυτό για την οργάνωση αυτής της γιορτής.

Για μια ακόμη φορά, επιβλητική ήταν η παρουσία του θρησκευτικού ηγέτη της Πολιτείας της Νέας Ιερσέης, Μητροπολίτη κ.κ. Ευάγγελου. Ο κ. Ευάγγελος ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Pan Gregorian, που κάθε χρόνο διοργανώνουν μια τόση λαμπρή γιορτή για να βοηθήσουν τους αδύναμους και φτωχούς συνανθρώπους μας. «Οι μέτοχοι και τα μέλη της Pan Gregorian έχουν την ευλογία του πανάγαθου Θεού, διότι δια μέσου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος επιτελούν ένα θεάρεστο έργο με το ν’ αγαπούν και να βοηθούν τον πλησίον τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο τιμώμενο πρόσωπο, στον

πρόεδρο της Εταιρείας του Pan Gregorian κ. Γεώργιο Σιαμπούλη: «Ο κ. Σιαμπούλης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Είναι ένας ταπεινός και μετριόφρων άνδρας, αλλά γεμάτος φλόγα και ενθουσιασμό αγωνίζεται για τα ιδεώδη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας».

Αμέσως μετά είχαμε την απαγγελία των εθνικών ύμνων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδος από την εγγονή του Προέδρου κ. Σιαμπούλη, Ευαγγελία Σπύρου (ύμνος Η.Π.Α.) και την μικρή Ιουλία Βεργή (ύμνος Ελλάδας).

Master of Ceremonies ήταν ο διακεκριμένος καρδιόλογος και υιός του ιδρυτή της Εταιρείας και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Pan Gregorian, Μιχάλης Μανωλιός. Αρχικά αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο των αμφοτέρων και ειδικότερα στο Φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο έχει μοιράσει πάνω από 2,000,000 δολάρια σε διάφορα κοινωφελή ιδρύματα, που έχουν ως στόχο τους την αρωγή των αρρώστων και των φτωχών συνανθρώπων μας. «Είναι μεγάλη τιμή να είμαι και εγώ ένα κομμάτι της αποψινής γιορτής. Ο πατέρας μου πάντα έλεγε το να προσφέρεις στον αρρωστο, φτωχό και αδύναμο

Master of Ceremonies, o γνωστός καρδιολόγος Dr. Michael G. Manolios

Ο Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού κ. Τζίμμης Λογοθέτης

Η “keynote speaker”, εγγονή του κ. Σιαμπούλη, δίδα Άντζελα Σπύρου εμφανώς συγκινημένη απευθύνει χαιρετισμό.

O Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος εισέρχεται στην αίθουσα συνοδευόμενος από τον κ. Σιαμπούλη

Page 8: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

8 | The Pangregorian | Winter 2015

O Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Βασίλειος Φιλίππου (αριστερά) και ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη απευθύνουν χαιρετισμό για τα τριάντα χρόνια του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος

είναι το ανθρώπινο καθήκον. Οι μέτοχοι αυτής της Εταιρείας, που ίδρυσε ο πατέρας μου, εκπληρώνουν αυτό το καθήκον για 30 χρόνια τώρα και είμαι σίγουρος αυτό θα έκανε τον πατέρα μου πολύ υπερήφανο», κατέληξε βουρκωμένος ο κ. Μανωλιός. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο τιμώμενο πρόσωπο της βραδυάς κ. Σιαμπούλη, λέγοντας ότι τον γνώρισε ως φίλο του πατέρα του. Τέλος επεσήμανε, για τον κ. Σιαμπούλη, τους μεγάλους αγώνες που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετεί από την θέση του Προέδρου της Εταιρείας του Pan Gregorian με αποτέλεσμα την γεωμετρική πρόοδο αύξηση των μελών και των μετόχων.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη κ. Μάνος Κουμπαράκης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες στη διάρκεια της Ελληνικής Ιστορίας μιλάνε για Ενότητα και πόσο σημαντική είναι για την επίτευξη

των στόχων μας. «Δυστυχώς όμως είναι πολύ λίγες οι στιγμές που καταφέραμε να επιτύχουμε την Ενότητα. Μια από αυτές τις λιγοστές στιγμές ήταν η δημιουργία της Pan Gregorian. Έλληνες επιχειρηματίες κατάφεραν να ενωθούν για το κοινό καλό με πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Αναφερόμενος στον κ. Σιαμπούλη είπε: «Στο κτίσημο του δημιουργήματος αυτού έχει συμβάλλει και το τιμώμενο πρόσωπο της αποψινής βραδυάς. Ένας άνθρωπος ανιδιοτελής, ο οποίος βάζει το κοινό συμφέρον πάνω από το προσωπικό».

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο πρόξενος της Κύπρου κ. Βασίλειος Φιλίππου και τόνισε: «Θεωρώ τιμή μου, που απόψε είμαι προσκεκλημένος στην υπέροχη αυτή γιορτή για τα τριάντα χρόνια του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος». Ακόμη ο κ. Φιλλίπου, ευχαριστώντας αναφέρθηκε στην συμπάρασταση

Τα όμορφα κορίτσια των γραφείων μας (απο αριστερά): η Τόνι, η Ζωή και η Μαρία με τον κ. Σιαμπούλη και τον κ. Λογοθέτη

Ο κ. Χρήστος Καραμάνος (δεξιά) παραδίδει επιταγή $5,000 δολλαρίων στον πρόεδρο του Cyprus Children’s Fund

κ. Σάββα Τσίβικο

Page 9: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 9

Ο κ. Κάλλας (δεξιά) παραδίδει επιταγή $5,000 δολλαρίων στον καθηγητή κ. Πάνο Γεωργιόπουλο για την Έδρα Ελληνικών

Σπουδών του Rutgers University.

και την βοηθεία της Pan Gregorian προς την αγωνιζόμενη Κύπρο και τον λαό της. Ιδιαίτερη μνοία έκανε στην οικονομική υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος προς τον οργανισμό Cyprus Children Fund του οποίου πρόεδρος είναι το πρώην μελος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κ. Σάββας Τσίβικος.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν οι οθόνες της αίθουσας του Venetian προέβαλλαν σειρά φωτογραφιών με προσωπικές στιγμές του κ. Γεωργίου Σιαμπούλη με την οικογένειά του, καθώς και από διάφορες εκδηλώσεις της Pan Gregorian. ta μάτια του Προέδρου είχαν βουρκώσει καθώς παρακολουθούσε την προβολή των φωτογραφιών μαζί με τον Μιχάλη Μανωλιό. Παίρνωντας τον λόγο, ο κ. Σιαμπούλης, και αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, είπε: «Είναι μεγάλη τιμή και ευλογία για μένα που βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας. Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να ευχαριστήσω όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Εταιρείας του

Pan Gregorian και τον Πρόεδρό του, κ. Δημήτρη Λογοθέτη, που με επέλεξε ως το τιμώμενο πρόσωπο της αποψινής βραδιάς. Απόψε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα γιορτάζει την συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την πρώτη χοροεσπερίδα που έλαβε μέρος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1984 στο Pines Manor. Εκείνη την βραδιά, ο ιδρυτής της Εταιρείας του Pan Gregorian και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, ο μεγάλος οραματιστής, ο φίλος μου, ο αείμνηστος Γιώργος Μανωλιός έδωσε το έναυσμα στην συλλογική αυτή προσπάθεια που συνεχίζεται με επιτυχία για τριάντα χρόνια τώρα.

»Η ίδρυση του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, έδειξε ότι η Εταιρεία του Pan Gregorian δεν είναι μόνον ένας επιχειρηματικός ομογενειακός συνεταιρισμός, αλλά είναι και ένας ευεργετικός οργανισμός. Επίσης φανέρωσε ότι ο Ελληνοαμερικανός εστιάτορας μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία. Μπορεί να βοηθήσει τον φτωχό και αδύναμο συνάνθρωπο και να απαλύνει τον πόνο στον άρρωστο. Αυτά είναι τα απόλυτα ιδανικά της

Ο τιμώμενος της βραδυάς κ. Γεώργιος Σιαμπούλης με την οικογένεια του

Ο κ. Σιαμπούλης με την σύζυγό του Ευαγγελία και τον πρόεδρο του Φιλανθρωπικού κ. Δημήτρη Λογοθέτη αφού έχει παραλάβει

την τιμητική πλακέτα

Page 10: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

10 | The Pangregorian | Winter 2015

Ελληνόρθοξης μας πίστης και αυτές είναι οι βάσεις στις οποίες κτίστηκε το Φιλανθρωπικό μας Ίδρυμα.

»Υπηρετώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας του Pan Gregorian από την θέση του Προέδρου για 16 χρόνια τώρα. Όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, νυν και πρώην, έχουμε δουλέψει σκληρά να κάνουμε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα αναπόσπαστο κομμάτι της Εταιρείας. Η επιτυχία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος είναι επιτυχία όλης της Pan Gregorian, δίνοντας την ευκαιρία σε όλη την ελληνική και αμερικάνικη κοινωνία να αναγνωρίσει το μεγάλο μας έργο.

»Το Ίδρυμα σήμερα λειτουργεί κάτω από την ηγεσία του Προέδρου του, του φίλου μου του Δημήτρη Λογοθέτη. Δημήτρη σου αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την πολύ

καλή δουλειά που έχεις κάνει όλα αυτά τα χρόνια για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Εταιρείας μας.

»Είναι επιτακτική ανάγκη για την ομογένεια, την κοινωνία και την ανθρωπότητα γενικότερα να συνεχίσει να υπάρχει το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα. Να το αφήσουμε κληρονομιά και παρακαταθήκη στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας για να γιορτάσουν τα εκατό χρόνια».

Κύρια ομιλήτρια ήταν η εγγονή του κ. Σιαμπούλη, δίδα Ευαγγελία (Άντζελα) Σπύρου. «Θέλω να μιλήσω απόψε, όχι για τον Πρόεδρο, αλλά για τον άνθρωπο Γιώργο Σιαμπούλη», είπε στην αρχή της ομιλίας της. «Τον άνθρωπο που όταν μπαίνω στο δωμάτιο και με βλέπει για πρώτη φορά την ημέρα, τα μάτια του φωτίζουν και με κάνει να νοιώθω ξεχωριστή. Τον

O Πρόεδρος της Εταιρείας του Pan Gregorian κ. Γεώργιος Σιαμπούλης απευθύνει χαιρετισμό για τα τριάντα χρόνια

του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος

Ο κ. Σιαμπούλης αγκαλιάζει την εγγονή του Άντζελα Σπύρου μετά την πολύ συγκινητική ομιλία της

Τέσσερα από τα ιστορικά στελέχη της Εταιρείας του Pan Gregorian (από αριστερά): Ο κ. Ιωάννης Κάλλας, ο κ. Γεώργιος Σιαμπούλης, ο κ. Κωνσταντίνος Βέτσας και ο κ. Ανδρέας Καϊάφας

Page 11: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 11

Ο κ. Γεώργιος Σιαμπούλη παραδίδει επιταγή $5,000 δολλαρίων στον υπεύθυνο της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλέιου

πάτερ Κώστα Σιταρά

Ο τέως Vice Chairman της Εταιρείας του Pan Gregorian κ. Ιωάννης Κάλλας με τον νυν Vice Chairman κ. Γεώργιο

Ζαβόλα

Η διευθύντρια του Γραφείου μας κ. Τόνι Μπλετσάκη με τον κ. Σιαμπούλη και τον κ. Λογοθέτη.

άνθρωπο που με τις συμβουλές και την καθοδήγησή του εχω γίνει ο ολοκληρωμένος άνθρωπος σήμερα. Είμαι περηφανη που είσαι ο παππούς μου», ειπε με δάκρυα στα μάτια η δίδα. Σπύρου.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Εταιρίας κ. Δημήτρης Λογοθέτης, και ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους δήλωσε ότι είναι πολύ συγκινημένος που βλέπει αυτήν την αίθουσα να γεμίζει κάθε χρόνο. Ακόμα υπογράμμισε την υπερηφάνειά του, που στην διάρκεια της θητείας του γιορτάζεται η συμπληρωση των τριάντα χρόνων του Ιδρύματος. «Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα αντλεί την δύναμή του από εσάς, που κάθε χρόνο προσέρχεστε εδώ για να συμπαρασταθείτε στο δύσκολο έργο μας. Δίνω τον λόγο μου ότι τα επόμενα χρόνια το Ίδρυμα θα βοηθήσει πιο πολλούς αδύναμους ανθρώπους», είπε ο κ. Λογοθέτης.

Στην συνέχεια ο κ. Λογοθέτης συνεχάρη το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς τον κ. Γιωργο Σιαμπούλη, ο οποίος ως Πρόεδρος της Εταιρείας του Pan Gregorian βοήθησε στην προωθηση το έργο του Φιλανθρωπικου Ιδρύματος. Επίσης ο κ. Λογοθέτης

χαρακτήρισε την συμβολή του κ. Σιαμπούλη ανεκτίμητη στην οργάνωση εκδηλώσεων καθώς και στην συγκέβτρωση πόρων για τις ενέργειες φιλανθρωπίας του Ιδρύματος. Ακόμα ανέφερε ότι πίσω από κάθε μεγάλο άντρα υπάρχει πάντα μια σοφή γυναίκα και αυτή δεν είναι άλλη από την πάντα άξια σύζυγο του Ευαγγελία.Ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος κ. Λογοθέτης, αμέσως μετά, παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Σιαμπούλη και στην σύζυγό του.

Κλείνοντας την βραδιά ο κ. Λογοθέτης έδωσε, εκ μέρους του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, επιταγή αξίας $10,000 στον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο για τις ανάγκες της Μητρόπολης. Δόθηκε μια επιταγή αξίας $5,000 στον Πρόεδρο του Cyprus Children Fund κ. Σάββα Τσίβικο για τα ελληνόπουλα που ζουν στα κατεχόμενα της Κύπρου Ακόμη δόθηκε μια επιταγή αξίας $5,000 για την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του rutgers University, στον καθηγητή κ. Πάνο Γεωργιόπουλο.

Σας περιμένουμε όλους και πάλι του χρόνου, γιατί είναι υποχρέωση όλων μας να σταθούμε στο θεάρεστο έργο του Ιδρύματος.

O κ. Σιαμπούλης με την σύζυγό του Ευαγγελία, τον Μητροπολίτη κ. Ευάγγελο, τους προξένους Κύπρους και

Ελλάδος και τον κ. Μιχάλη Μανωλιό

Page 12: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

12 | The Pangregorian | Winter 2015

A Very Successful Event

Page 13: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 13

will Always be in our Memories

Page 14: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

14 | The Pangregorian | Winter 2015

A Very Successful Event

Page 15: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 15

will Always be in our Memories

Page 16: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

16 | The Pangregorian | Winter 2015

Χ ρ Ι σ τ ο υ Γ ε ν ν Ι ατ Ι Κ Η Γ Ι ο ρ τ ΗΜε μεγάλη επισημότητα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της Pan Gregorian. Ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους που μας τίμησαν ήταν o Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ.κ. Ευάγγελος, ο κ. Στηβ Βαλιώτης και η κ. Σταματίκη Βαλίωτης από το ALMA REALTY, o κ. Νίκος Κωστάκος από την inVesTor’s bank, οι πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στην Νέα Υόρκη (κ. Ηλιόπουλος και κ. Φιλλίπου αντίστοιχα), το δημοσιογραφικό επιτελείο των ομογενειακών εφημερίδων “Εθνικός Κήρυκας” και “Greek News”, διευθυντικά στελέχη των προμηθευτικών μας εταιρειών και πολλοί άλλοι επιτυχημένοι επαγγελματίες.

Page 17: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 17

με πολυ εΚλεΚτουσ Καλεσμενουσ

Page 18: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

18 | The Pangregorian | Winter 2015

Pan Gregorian of Upper New YorkDonates $10,000 to St. Basil’s Academy

and Father to Kosta Sitaras.

Father sitaras visited the offices of the Pan Gregorian Enterprises of Upper New York. He was joined by some of the children which he guides and teaches the

Greek orthodox ideals to. the check was given to Father sitaras from the President of the Pan Gregorian Enterprises of Upper New York, Mr. Pete tsangarakis.

the saint Basil academy is a national not-for-profit philanthropic center of the Greek orthodox archdiocese of america which provides love, shelter, food, education, pro-tection and a home for her orphans, children of chronically ill or destitute parents or children from broken homes.

the saint Basil academy ministers to the whole child: mind, body, and spirit. their mission is to facilitate shelter, protection, love, and education in youth so they grow up to be healthy, wholesome, well-rounded orthodox Christians, as well as productive members of society with vision and hope.

saint Basil academy is supported completely through monetary donations. In addition to educating, feeding, and providing shelter for our residents they also cover the medical, dental, and emotional needs of their children. above and beyond these responsibilities they have the general maintenance of the academy’s 25 buildings and the obligation to protect its natural environment. this is clearly essential not only to ensure the safety for all the resi-dents, staff, and visitors but also to maintain the facility’s pristine condition.

the Pan Gregorian Enterprises Charitable Foundation continues to support many charities throughout New York state. this year through donations and our Holiday Party they were able to send monies to the following organizations: albany Medical Center, anderson Foundation for autism, the Children’s Foundation of aator, dutchess outreach (Lunch Box), the Greek Children’s Fund, Maria Ferrari, Children’s Hospital ronald Mcdonald House ,ronald Mcdonald House Greek division, orthodox action, shriner’s Hospital for Children, st. Basil’s academy, st. Michael’s Home, Vassar Brothers Heart Center, Memorial sloan-Kettering Cancer Cen-ter, WGY Christmas Wishthe Chamber Foundation, american Heart association, Claudio Cares association, Kimisis Greek orthodox Church, PGEI of american Charitable Foundation, Pan Gregorian of Ct Charitable Foundation, Make-a-Wish Foundation, Leukemia and Lymphoma society, Croton Caring Committee, Golisano Children’s Hospital, Greek orthodox Church of the annunciation.

The Hellenic Federation of New Jersey for the Fifth Annual Awards Banquet on Sunday, January 18th with Cocktails at 6 pm and Din-ner at 7 pm at the Graycliff in Moonachie, New Jersey. This year, Tassos Efstratiades, Esq, Past president of the Federation of New Jersey will be honored with the Alexander the Great Achievement Award for his unwavering service to the community. Most recently, he was recognized for his service with the title of Archon of the Ecumenical Partiarchate by His All Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew.

Tassos Efstratiades Honored with the Alexander the Great Achievement Award

Photos: ETA Press

Page 19: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 19

Page 20: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»
Page 21: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»
Page 22: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

22 | The Pangregorian | Winter 2015

Those who own their own companies, large or small, once had to go through the struggles of preparing to open. regardless

of what industry you are starting a company in, you have to be prepared to deal with challenges that come with the territory of devising a business plan, and seeing that plan through to opening day. In an industry where your competition is very high, such as the restaurant industry, you don’t want to miss a beat when preparing to open your doors to the public. Here are some challenges to expect when preparing to open your own restau-rant to help you be as prepared as possible for your grand opening.

The Process In A Nutshellthe process of opening your own restaurant

includes many things to cross off your checklist from attaining licenses to sell alcohol to creating relationships with distributors and hiring a staff. one of the first things you need to decide is if you are going to be the sole owner, or if you want to have a partner or two to help run it. there are pros and cons to whichever you choose. If you decide to go at it alone, you have total control over everything, however you risk not having another mind or two in the room to run big decisions past. With a partner or two however, you risk disagreements and los-ing time hashing out what direction you want to go.

the next step in the process is acquiring all of your licenses and creating a relationship with the distributors you will be working with. Licenses that you will need include a liquor license, a food handling and safety license, a building license, a music license for pre-record-ed or live music and a franchise or trademark license depending on

whether you are opening your own restau-rant or if you are opening a franchised establishment. along with the licenses, distributors you will have to work with are liquor distribution companies and food dis-tribution companies. Having great relation-ships with these distributors is important and should not be overlooked. they are part of the process of you acquiring what you need to function as a business.

Any Startup Business Plan Needs To Be Flexible.

a business plan should provide for short to intermediate-term financial vi-ability and contain a set of guidelines that steers the decision-making process. Five- or 10-year financial and growth plans are largely fictional beyond the first 12 or 18 months.

similar to public companies pushing for quarterly results instead of developing solid long-term strategies for growth and

Challenges Of Opening A New Restaurant & key lessons for restaurant startups

Page 23: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 23

profitability, business plans too literally interpreted and executed can create rigidity in the decision-making process, not allowing for adap-tation to the often-changing realities of the marketplace. opportuni-ties for real growth could be lost in the quest for growth as defined by a plan that may have gone stale, which could put a restaurant in a vulnerable spot.

a good business plan should encompassed startup economics and long-term strategy. Even if you are operating in an established restaurant segment, you should really focus on brand appeal and target customers. Moreover, you should take in consideration the ambient factors of the business. don’t just spent time on engineering the menu and cost structure that you think will lead to profitability.

Execution: Create An Atmosphere Of Winning For Both Employees And Customers.

there is the chance that you might be far busier than you antici-pate. and while this seems like it would be a positive, it can lead to your destruction. since you may lack experience, your execution may not keep up with demand and you can, hence, aggravate a lot of customers.

While at the beginning, it is all you can do to get the customers the food they order, you will soon come to appreciate every person who walks through your doors. You needed to find a way to turn them into repeat customers, so you must create training programs for all your employees, from chefs to point-of-sale to managers, to ensure execution is flawless and you are providing an enjoyable eating experience during every visit. You should reward employees

Page 24: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

24 | The Pangregorian | Winter 2015

who excell at executing and provide opportunities for growth within the company, which will, in turn, result in a higher-than-average employee retention rate.

Staffing: Select The Best Candidates.No matter where you are opening your restaurant, you want to

select a staff that you can rely on. this is a lot harder than it sounds and can be a time consuming task, but its critical to find people that you can trust in giving customers a good experience to keep them coming back. a common mistake among first time owners is that they hire a staff quickly without taking adequate time to interview and evaluate multiple candidates for the job, particularly managers. Having great managers to manage your restaurant is important, so starting your search well before opening night is a good idea and it gives you plenty of time to select the best candidates to manage.

Marketing: Let the world know!Getting the word out about your new restaurant getting ready to

open is very important. there are many ways you can do this, and some are actually pretty cheap. For example, creating a social media buzz for your company is one of the cheapest ways to market your new business. People are spending a lot of time on social media these days so take advantage of these free profiles and start engag-ing with people to spread word about your restaurant. Leveraging any connections you and your staff have to spread the word is a free marketing tool. When you open, take a couple of minutes to walk around and talk to some of your customers. Make sure their experi-ence is great and they will likely tell a few of their friends. remem-ber that happy customers will tell a few friends to go and checkout your place; while unhappy customers will tell everyone they know not too.

other ways to get the word out are through local press releases and networking events. Networking events can be great because you can meet other professionals in the area and create opportunities to sponsor events they may be holding.

Making sure that you get things done right the first time is very important when opening any business, especially a restaurant. take the time to ensure you have all your licenses and distributors so you are ready to go when its time to open. Interview a lot of candidates for positions, and then select the ones that you can trust with your company’s reputation. Last but not lease get your name out there by

leveraging your staff and any connections you may have, as well as social media.

Customers, Branding And Community: Take Care Of Every Customer.

In your initial business plan we should factor in the intangibles of running a restaurant. You will inevitably realize that every person who

Page 25: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 25

walks through your doors is leaving with an impression. It is up to you to ensure it is a favorable impression. You will also recognize how they feel about their experience is not entirely based on the food they are being served, but about how they are served in general. this is really when your service culture will take root. If it is in your ability, you must do everything in your power to take care of every customer.

You must try to anticipate your guests’ every need and take care of it. and when you make a mistake and receive a complaint, you should go over the top to repair any damage. For example, if a cus-tomer has a to-go order he/she finds is wrong when they return home you should jump in the car and bring them the correct order along

with some flowers or candy.Going above what many customers consider “good service” will

help your restaurant in the long term. the more you demonstrate that you genuinely care about your cus qtomers, the more forgiving they will became. the “take care” culture should be ingrained in every employee and they should not only be encouraged to find opportuni-ties to go above and beyond with customers, but they also should be rewarded for doing so.

Branding: It’s Okay To Modify Your Brand And Target Audience.

often it takes a few months after first launching, that you may realized that your service culture is embraced by an entirely different clientele than you had originally anticipated. Even if it is the entire opposite of your initial business plan, you should embraced it and you should make changes to further ingratiate yourselves with your new core clientele.

don’t be afraid to change things that do not work, add new items on the menu, hand picked new music soundtracks that will appeal to your clientele. In addition to garnering loyalty from customers, these changes will help differentiate you from your competition, which will further drive your success.

Community: Hyperlocal connections will help your business establish roots.

Connect with customers in your restaurant’s backyard first, then expand your reach. think about using your soft openings as oppor-tunities for local community members, neighbors and organizations to come in and meet your staff, sample your menu and learn more about what your brand represents.

Before construction even starts, reach out to the local chamber of commerce, local sports clubs, schools, playground/parks, and other organizations to ask how you can become part of the community. It is important to make deep community connections.

Page 26: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

26 | The Pangregorian | Winter 2015

I n c r e a s e r e v e n u eD u r i n g O f f - P e a k H o u r s

The recent recession did more than adjust people’s spending habits, it also changed how and when they eat. the days of three strictly observed standard meals are now past. as a result,

snacking and off-peak food service continue to emerge as growth op-portunities for restaurants.

Because of financial tightening, more consumers have focused on deals and smaller purchases, including for their food. they’re order-ing less during main meals – which can make them hungrier during the day. this makes them graze and snack more often, as well as eat during non-tradi-tional hours.

according to various Consumer trend reports, 48% of consumers are snacking at least twice a day, up from 25% in the past couple of years. as restaurants have adapted to this trend, their share of the snack market has increased from 17% in 2010 to 22% to-day.

thirty-seven percent of consumers have broadened their definition of snack to in-clude a wider variety of food and beverages. sixty-two percent admitted that snacks are typically an impulse purchase as well.

If you plan to capitalize on off-peak de-mand, your aim will be to increase traffic without detracting from peak-hour sales.

Morning and mid-afternoona sales opportunity during the morning

breakfast hours is to offer smaller food items such as fresh fruit, trail mixes and bagel bites for later snacking. Many people will eat these snacks before or after lunch or in place of lunch.

downtime between lunch and dinner provides another chance to augment daily

sales. Many operators identify 2 p.m. as being close to a big snacking hour. some fast-casual or quick-service restaurants such as sonic and Cici’s Pizza will also offer discounted specials from 2 p.m. to 4 p.m. to stimulate off-peak traffic.

Happy HourMany restaurateurs are finding the greatest off-peak opportunity to

reside in the late afternoon, especially during Happy Hour (typically 5 p.m. to 7 p.m.).

Page 27: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 27

the late-afternoon window offers consumers a chance to dine out while remaining budget con-scious. Happy Hour–only menus including spe-cially priced cocktails, small plates and appetizers are common.

Happy Hour can serve as a bridge to dinner hours as well. the post-recession economic shift has made many restaurants the new bar. More con-sumers are remaining at one location rather than moving around, making restaurants destinations for a full night out.

Late nightLate-night post-dinner dining represents yet an-

other potential infusion of revenue for restaurants. the key to success is operating within the right context, as late-night crowds can differ significantly from the rest of the day’s customers.

Later diners will often visit your restaurant to extend the night. a good percentage may tend to be younger (18 to 24) and look for a different expe-rience or atmosphere from those who dine during typical dinner hours. Your late-night customers may be arriving from a party, a show or a concert, or a night of libations. to appeal to this group, you’ll want your restaurant to be fun, ambient and afford-able during these hours.

restaurateurs will often switch to a simpler late-night menu at around 10 or 11 p.m. the menu might

feature more snacks, small plates, appetizers and value-focused food that can be shared.

other restaurants use the time slot to feature fine cuisine or a balanced meal. a late-night menu can reflect items not offered during dinner or scaled-back versions of a chef’s sophisticated style.

the late-night crowd will still expect good service. Consider your atmosphere too. some restaurants adjust the lighting or play different music. others offer board games to encourage customers to have fun and linger. You can make your restaurant a late-night destination.

once you set your late-night hours, adhere to them. don’t close early or change them without notice at the risk of alienating customers.

For late-night staffing, assign those who have the stamina and don’t mind the hours and the type of crowd.

Stick to your strategiesBuilding an off-peak customer base takes time,

effort and patience. accommodate your custom-ers with the right food choices according to their schedules, budgets, preferences and lifestyles. step up your marketing and publicity efforts. Build awareness and word-of-mouth through your website, your menus and social media.

You can add to your profit margin if you con-nect with off-peak diners correctly. You might also wind up making them regular customers during other daily meals.

Page 28: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

28 | The Pangregorian | Winter 2015

W h e n I s I t T i m e t o u p d a t e Yo u r r e s t a u r a n t ’s M e n u ?When is it time to change or update your restaurant menu? this is a ques-tion often asked by operators. expenses to the restaurant change With each invoice received, yet the avenue of collecting revenue remains stagnant. one cannot change menu pricing each time there is a cost in-crease to the restaurant, yet it can’t be ignored.

In order to pay the electric company, gas company, employ-ees, insurance company, taxes, rent or mortgage, the restaurant must generate revenue and receive an income. In order to be

successful, the amount of money coming in must be greater than the amount going out. there is no exception. If the cost of operat-ing the unit exceeds the revenue received, the business is a model for failure. the restaurant must make money to continue success-ful operation.

Many multi-unit operations utilize a quarterly changing menu. Not only does this allow the operator time to evaluate the stars and dogs of the restaurant’s menu, but quarterly changes allow

the introduction of both new menu items and new pricing. some units utilize a semi-annual or annual changing cycle for their menu reconfiguration. regardless, all changes in the menu offer an op-portunity to dynamically alter the menu. Indeed, some restaurants allow for a major menu change to aid in a total revamping of the restaurant’s image.

Beyond the above reasons, several other reasons stand out and may be incentive to change or alter one’s menu. Customer tastes change over time. New fads become trends which may or may not play out in a specific area. What is successful in Chicago may not do well in the deep south. Conversely, items often become

a nationwide trend. What one person deems a bad thing may well turn out to be something worth investigating.

Is that enough to investigate the potential effectiveness for their res-taurant? If the trend fits the concept of the restaurant, it is certainly reason enough to look at its potential. If the competition offers an item that is a current trend customers are demand-ing, the restaurant not offering said item may be losing money because of their steadfastness in refusing to change with the times or customer demands.

Understanding what the customer is willing to spend his or her hard earned money on will aid the success-ful operator to satisfy the customer. When a business turns its attention to the focusing on the needs, desires and wants of the customer they have re-alized who truly pays the bills. With the cooperation of both the front- and back-of-the house, the business will eventually become a truly successful concept.

Utilizing the tools provided by a good point-of-sales (Pos) system, an operator can successfully ana-lyze their menu to the advantage of the restaurant. dogs, unprofitable

Page 29: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 29

and unpopular menu items, will glare at the analyzer as if it had been held up to the light. these menu items can be evaluated as to whether best to discard them or somehow reengineer the item to a more favorable menu product. Plowhorses, as the name suggests, sluggishly add minimal profit to the restaurant but might cause a ruckus from patrons should they be eliminated. stars, the items both very profitable and highly desired by patrons are, as the name suggests, stars of the menu. these items should constitute the core of the menu items.

since the quarterly analysis allows the operator to evaluate the menu’s stars, stars should make up the core of the success-ful restaurant menu. While doing this, it’s imperative to analyze and evalu-ate food costs and costs of each menu item. this is when the new pricing comes into play. the restaurant owner will want to recover and allow profit from most of the items on the menu. Notice it was said most, not all. there will always be a few customer favorites that would, as previously noted, cause a ruckus among customers should they be deleted from the menu.

successful menu engineering al-lows the operator to read previous evaluations of the menu and use the analysis to their benefit. the opera-tor will establish parameters for the kitchen to follow within the guidelines of their food costs, labor costs and rev-enue expected to receive. the chef then will tool the menu to follow the guide-lines of the operator making for both a successful and marketable menu in the eyes of the customers, but a profitable

menu as well.sometimes menus evolve over a period of time until they be-

come unpractical, unmanageable, and, almost unprofitable. an unmanageable menu not only confuses the customer but causes back-ups, hold-ups, and foul-ups in the kitchen. these same prob-lems translate to revenue issues. Frustrated guests may leave. at that point not only does the restaurant lose money but so does the server assigned to the once occupied table. It is widely known an unhappy person will tell ten other people of their experience while a satisfied customer may only comment to a few other people.

Menu analysis isn’t the only way to generate revenue. the vi-

Page 30: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

30 | The Pangregorian | Winter 2015

sual menu must be successful as well. simple adjustments to one’s menu such as placing items in different locations will change the patron’s thoughts about it as a choice. additionally, minor changes such as “boxing” or highlighting an offering will draw the eyes of the patron to it. Utilizing the space on the menu properly turns control of what is to be sold from the customer to the operator. a wise operator will be able to use their menu items providing the most profit to the restaurant in one of the areas in which the patrons eye will linger. this will likely provide said patron with the notion

of ordering the item.Lastly, and while this isn’t specifically concerning the remod-

eling of the menu, a servers’ ability to suggestively sell the spe-cials and the menu at large will greatly enhance the unit’s ability to generate revenue. Customers want to be informed. an informed server can and may do just that. When a server says to a customer, “oh, that’s one of my favorites” or “I really like that one and get it whenever I can,” the customer takes note. Even though the serv-er is an employee of the restaurant, the customer feels the server

has inside and firsthand knowledge to what might be good and what might be even better. the server’s ability to steer the customer to items on the menu of greater profit potentials leads to more money in the both the server’s pocket and the restaurant’s bank account. It is a win-win situation that cannot be overlooked.

Many years of analysis has lead marketing officials to delineate “sweet spots” on a menu. Wheth-er the menu of the restaurant is a single page/two sided menu, two pages or a tri-fold menu differ-ent strategies may be employed to tweak and tune the menu from a plowhorse into a far more prof-itable item. the willingness of an operator to stray from his or her comfort zone of, “It’s always been this way” to one of technical anal-ysis will, in the end, aid in adding revenue to the restaurant’s coffers. at the end of the day, profit is what

Page 31: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 31

separates a business from a hobby.good point-of-sales (Pos) sys-tem, an operator can successfully analyze their menu to the ad-vantage of the restaurant. dogs, unprofitable and unpopular menu items, will glare at the analyzer as if it had been held up to the light. these menu items can be evaluated as to whether best to discard them or somehow reengineer the item to a more favorable menu product. Plowhorses, as the name suggests, sluggishly add mini-mal profit to the restaurant but might cause a ruckus from patrons should they be eliminated. stars, the items both very profitable and highly desired by patrons are, as the name suggests, stars of the menu. these items should constitute the core of the menu items.

since the quarterly analysis allows the operator to evaluate the menu’s stars, stars should make up the core of the successful res-taurant menu. While doing this, it’s imperative to analyze and eval-

uate food costs and costs of each menu item. this is when the new pricing comes into play. the restaurant owner will want to recover and allow profit from most of the items on the menu. Notice it was said most, not all. there will always be a few customer favorites that would, as previously noted, cause a ruckus among customers should they be deleted from the menu.

successful menu engineering allows the operator to read previ-ous evaluations of the menu and use the analysis to their benefit. the operator will establish parameters for the kitchen to follow within the guidelines of their food costs, labor costs and revenue expected to receive. the chef then will tool the menu to follow the guidelines of the operator making for both a successful and mar-ketable menu in the eyes of the customers, but a profitable menu as well.

bUy

FroM

oUr aPProVed

Vendors

yoU saVe Money

and We all

becoMe

sTronGer

Page 32: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»
Page 33: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»
Page 34: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

34 | The Pangregorian | Winter 2015

O P E N TA B L E V S . T I C K E T S : Y O U M A K E T H E C A L LPriceline.com plans to acquire online reservation giant OpenTable, even as new data suggests that prepaid tickets might replace reservations at many

higher-end restaurants.

one premise of Priceline.com’s $2.6 billion all-cash offer to acquire open table is that operators will continue to choose the company’s online system to handle their reservations. restaura-teur Nick Kokonas thinks a lot of them of them won’t.

they’ll be moving to prepaid tickets instead, using the system Kokonas has developed for alinea, Next and the aviary, the three Chicago restaurants he runs with chef/partner Grant achatz. He’s sharing before-and-after numbers from these world-famous op-erations to make the case that many restaurants should make the switch.

to date, only a handful of restaurants have replaced their tradi-tional reservation system with the prepaid ticket approach Kokonas and achatz pioneered at their groundbreaking Chicago restaurant Next. But the ones that have—beta testers include trois Mec in Chicago and Elizabeth in Chicago— speak highly of its benefits. You may be skeptical that the ticket approach could work for your place, but check out the operating results before you dismiss it.

Kokonas and achatz put their ticket system in place at Next when it opened in 2011. after working out a few of the kinks, they began to use it at their three-Michelin-star flagship alinea in august, 2012. then they replaced the existing reservation system at their cocktail venture aviary last November. these two installa-tions provide a before-and-after look at the effect the tickets model can have on key operating numbers at two busy restaurants. Note that alinea is a prix fixe fine dining operation but aviary is “es-sentially an al la carte restaurant for cocktails.”

Kokonas recently wrote a lengthy manifesto about this ticket system and how it compares to competitors like opentable. It’s titled “resos vs. access apps vs. tix: More than You’d Ever Care to Know.” His arguments are interesting, but operators are more likely to be convinced by the data he shares.

He compares results at aviary pre- and post-ticketing. the re-sults, according to the analysis:

• Percentage of customer no shows: less than 1 percent. (previ-ously 11.8 percent).

• average per-customer check: up 13.8 percent year over year

by month. • We implemented the ticketing system in November

2013 and the results were instantaneous. • Far more customers become aware of our premium

tasting menus and ordered them. • Number of customers has gone up 18 percent in ag-

gregate and far more than that on weekdays, when we had excess supply to demand.

• revenue is up 22 percent. and as anyone who owns a restaurant knows, incremental revenue gains on the ‘back end’ fall to the bottom line more readily than the first money through the door.”

as for alinea, Kokanas describes the results of ticket imple-mentation there as “staggering.”

one problem the restaurant had was “short-sat tables,” i.e., only two people show up when the reservation was for four. He figures it was costing alinea $260,000 per year.

No more. “Bottom line EBItda profits are up 38 percent from previous average years,” he writes. “No-shows of full tables are al-most non-existent and while partial no-shows still occur, they are only a handful of people per week, at most. that allows us to run at a far greater capacity with less food waste and more revenues.”

Kokonas acknowledges that his ticketing system will likely work best with restaurants similar to Next and alinea: “small, chef-driven, limited seating per night, high demand.” He and his team are currently fine-tuning the system in hopes of launching it as a standalone enterprise soon. He promises “several” restaurants across the U.s. will begin using it soon, as will other restaurants in Europe and asia. ““I wouldn’t be surprised to see 50 or 60 places sign up in short order,” he told the Wall street Journal. “I’ve had that many inquiries in the last couple of months.”

Kokonas makes a strong argument for tickets, but it wasn’t enough to scare Priceline.com. the company is set to pay a stag-gering premium for opentable—46 percent over the going market price. Why so much?

“opentable is a great match for the Priceline Group. they pro-vide us with a natural extension into restaurant marketing services and a wonderful and highly-valued booking experience for our global customers,” says darren Huston, Priceline president and C.E.o.

“We look forward to helping the opentable team accelerate their global expansion, increase the value offered to their restau-rant partners, and enhance the end-to-end experience for our col-lective customers across desktop and mobile devices.”

If, that is, the deal closes. there’s already talk that the Priceline offer might be just the first salvo in a bidding war for opentable.

Many other companies, both big and small, are looking to gain a foothold in the restaurant reservation space. Let’s hope lower fees are part of the package for whichever approach prevails.

Page 35: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»
Page 36: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

36 | The Pangregorian | Winter 2015

Φωλιές από κανταΐΦι μέ χόρτα και ξινόμυζήθρα

ΥΛΙΚΑ l 250 γρ. φύλλο κανταΐφιl 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερήl 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερόl 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδοl 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗl 3 ματσάκια (300 γρ. περίπου) καυκαλήθρες, πλυμένες, στεγνωμένες και χοντροκομμένεςl 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα, ψιλοκομμέναl 500 γρ. ξινομυζήθρα ή γιαούρτι ή κατίκι Δομοκού ή φρέσκια μυζήθραl 1 ματσάκι φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένοςl 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), σε ροδέλεςαλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέριl 2 αυγά ελαφρώς χτυπημέναl 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤEΛΕΣΗ:Απλώνουμε το κανταΐφι σε ένα μεγάλο ταψί, το «ανοίγουμε»

με τα χέρια μας, το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και το «βρέχουμε» με το ελαιόλαδο. Το τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να λαδωθεί καλά και το μοιράζουμε σε 6 ατομικές ταρτιέρες, φροντίζοντας να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αν δεν έχουμε ατομικές ταρτιέρες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά ατομικά πυρίμαχα σκεύη.

Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο. Μόλις μαλακώσουν (μετά 2 λεπτά) προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και ανακατεύουμε καλά. Τις αφήνουμε να μαραθούν για 2 - 3 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρώς προσθέτουμε την ξινομυζήθρα, τα 2 αυγά και τον άνηθο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Μοιράζουμε τη γέμιση στις ταρτιέρες πάνω στο κανταΐφι. Ψήνουμε τα ταρτάκια μέχρι να ροδίσουν (για 25 - 30 λεπτά). Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε. Τα σερβίρουμε ζεστά..

Γαριδές ςαΓανακι μέ τραχανα

ΥΛΙΚΑl ½ κιλό γαρίδες l 80 ml ελαιόλαδοl 2 μικρά φρέσκα κρεμμύδιαl ½ σκελίδα σκόρδο l 2 πιπεριές Φλωρίνης l 80 ml ούζο l 250 γρ. ντομάτα κονκασέ l 200 γρ. φέταl 700 ml ζωμός λαχανικών l 300 γρ. τραχανάς ξινός l Αλάτιl Πιπέριl Μαϊντανός μικρά κολοκυθάκια με τους ανθούς τους (αν βρείτε)

ΕΚΤEΛΕΣΗ:Αφού καθαρίσουμε καλά τις γαρίδες, τις σοτάρουμε

σε μια πλατιά κατσαρόλα (ή τηγάνι) με το ελαιόλαδο, για

Page 37: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

Winter 2015 | The Pangregorian | 37

πρώτα αλατίσει . Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε διαδοχικά και σε ελάχιστη ποσότητα, το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, με την ίδια φορά, από τον πάτο της κατσαρόλας προς τα πάνω, έτσι ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.Αν η πολέντα γίνεται πολύ σκληρή , προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 40 λεπτά περίπου. Όσο περισσότερο τη δουλέψουμε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε.Βουτυρώνουμε τη βάση ενός ταψιού και απλώνουμε ομοιόμορφα μία στρώση από την πολέντα, η οποία πρέπει να είναι ζεστή. Συνεχίζουμε με ένα στρώμα από γκοργκοντζόλα ,κομμένη σε φέτες και βούτυρο κομμένο σε κύβους. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Το τελευταίο στρώμα θα πρέπει να καλύπτεται από την γκοργκοντζόλα και την τριμμένη γκράνα.Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 C για 20 λεπτά περίπου.

νήςτιςιμα κόυλόυρακια

ΥΛΙΚΑl ½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλιl 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρηl ¾ της κούπας λάδι (ελαιόλαδο και σπορέλαιο)l 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσειςl ½ κούπα κόκκινο κρασί γλυκόl 1 κ.γ μαγειρική σόδα σε σκόνηl 3 κ.γ κανέλλα σε σκόνηl 2 κ.γ γαρύφαλλο σε σκόνηl σουσάμι

ΕΚΤEΛΕΣΗ:Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε τη σόδα με

το πορτοκάλι και τα προσθέτουμε στο μίγμα, στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.Τέλος προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι ομοιόμορφη και να μην κολλάει στο χέρι. Πλάθουμε σε κουλούρια σε ίδιο μέγεθος και πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα τοποθετούμε σε ταψί, πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Αλείφουμε τα κουλούρια με νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

λίγα δευτερόλεπτα από την κάθε μεριά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και αφού σοταριστούν κι αυτά ελαφρώς, φλαμπάρουμε με το ούζο. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Βγάζουμε τις γαρίδες και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών και τον τραχανά. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει ο τραχανάς. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη με το χέρι μας, πιπέρι και το

μαϊντανό ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε με τις γαρίδες.

πόλέντα μέ ΓκόρΓκόντζόλα ςτό Φόυρνό

ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)l 1600 ml νερόl 100 γρ. βούτυροl 400 γρ. αλεύρι καλαμποκιούl 400 γρ. γκοργκοντζόλαl 50 γρ. τυρί γκράνα τριμμένηl αλάτι

ΕΚΤEΛΕΣΗ:Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό, το οποίο έχουμε

Page 38: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»

38 | The Pangregorian | Winter 2015

The division of alcoholic Beverage Control (div. of aBC or aBC) is the unit of state Government that is charged with regulating the commerce of alcoholic beverages within the

state of New Jersey. the 21st amendment to the United states Con-stitution gave each state the right to determine whether to allow alcoholic beverages, and, if so, how to regulate them. as soon as the amendment was adopted in 1933, New Jersey enacted its al-coholic Beverage Control Law, which is commonly known as title 33 (since the alcoholic Beverage Control Law is contained in the revised statutes as the 33rd title listed alphabetically by major sub-ject matter, and under the title of “Intoxicating Liquors”). In that law, a department of alcoholic Beverage Control was established under a Commissioner. In the late 1940’s, after New Jersey’s 1947 Constitution was adopted, some departments were consolidated and the department of alcoholic Beverage Control was absorbed into and became a division of the department of Law and Public safety under the New Jersey attorney General.

the division of aBC is headed by a director, who is appointed by the Governor with the advice and consent of the senate. the director is required to supervise the manufacture, distribution and sale of alcoholic beverages in such a manner as to fulfill the public policy and legislative purpose of the alcoholic Beverage Control law. Investigations of violations of the aBC law are conducted by the alcoholic Beverage Control Investigations Bureau).

Unless there is a local ordinance prohibiting it, customers of an unlicensed restaurant may be permitted by the ownership of the res-

taurant to bring and consume only wine and beer. the restaurant can supply glasses, ice, etc., but may not impose a cover, corkage or service charge. also, under no circumstances may spirituous liquor be permitted. there may be no advertising whatsoever of the fact that wine or beer may be permitted. additionally, the owner may not permit wine or beer to be consumed during hours in which the sale of these products is prohibited by licensees in that municipality, nor allow consumption of beer or wine by persons under the age of 21 years or by persons who are actually or apparently drunk or intoxi-cated. (N.J.s.a. 2C:33-27).

WHAT IS THE DIVISION OF ALCOHOLIC BEVERAGE CONTROL?

Our Goal is to Protect

and Assert our Clients’ Rights.

We O�erInnovative Solutions

to Challenges that Face our Clients

Stanton Chapel Insurance As-sociates is a firm of caring con-scientious, proven professionals – the kind of people you can de-pend on. A professional agency offering personal service.

With nearly 30 years of ex-perience and over 50 different national and regional insurance carriers we coordinate coverage for various types of business

owners and households with a variety of methods and quality insurance company products.

Please visit us at any one of our six locations to see how we can offer you better coverage and save you money on your in-surance premiums.

Call me today and let me give you the quality insurance and customer service you deserve.

Commercial and Business Insurance Services

Group Life and Health Benefits

STAVROS ANTONAKAKIS

Stanton Chapel Insurance Associates60 Haddonfield-Berlin Road

Cherry Hill, NJ 08034

609-929-6000www.InsureBusiness.com

Page 39: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»
Page 40: MESSAGE FROM THE PRESIDENTpge-nj.com/PGEwin2015.pdf · του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου», η «Ελπίδα», η διακονία «Αποστολή»