meltemi-balkanmed.eu · Web viewΠρος αυτήν την κατεύθυνση και μέσω...

of 3 /3
MarinE litter transnational LegislaTion EnhanceMent and ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το MELTEMI συνεπές τις δράσεις του στη Χίο, ολοκλήρωσε με επιτυχία το 2 ο Bluecafé event και την 4 η έρευνα συλλογής και καταγραφής απορριμμάτων στις επιλεγμένες ακτές και στο θαλάσσιο περιβάλλον με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής! Στο πλαίσιο του έργου “MELTEMI” (Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας InterregBalkan- Mediterranean), το οποίο άρχισε να υλοποιείται από τις 15/09/2017, διοργανώθηκε το 2 ο Bluecafé event καθώς και η 4η έρευνα συλλογής και καταγραφής απορριμμάτων στις επιλεγμένες ακτές και το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω.) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Blue-café event Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 στο Αναγνωστήριο – Καφέ «Πυξίδα», το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της χώρας της Χίου, έλαβε χώρα η δράση Blue – café, με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων και την ταυτόχρονη ανταλλαγή απόψεων για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και διαχείρισής τους. Έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις τις οποίες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι ακροατές. Συγκεκριμένα, έγινε μια σύντομη ενημέρωση, αναφορικά με: τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος MELTEMΙ τις παραλίες που έχουν επιλεγεί για καταγραφή θαλασσίων απορριμμάτων τα ως τώρα αποτελέσματα των δειγματοληψιών (μέχρι Φεβρουάριο 2019) στις ακτές της Χίου την επίδραση των πλαστικών/μικροπλαστικών σε θαλάσσιους οργανισμούς τις ορθές πρακτικές, που έχουν υιοθετηθεί από άλλες περιοχές εντός και εκτός της Ελλάδας. Blue – Café event, 17/07/2019 Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων, όπου εκφράστηκαν απορίες και διάφορες απόψεις σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων στη Χίο αλλά και τις δυνατότητες που έχει η τοπική κοινωνία στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του. Μεταξύ των πολιτών που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ήταν μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries © 2018 MELTEMI - Interreg Balkan-Mediterranean www.meltemi-balkanmed.eu

Embed Size (px)

Transcript of meltemi-balkanmed.eu · Web viewΠρος αυτήν την κατεύθυνση και μέσω...

(MarinE litter transnational LegislaTion EnhanceMent and Improvement)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το MELTEMI συνεπές τις δράσεις του στη Χίο, ολοκλήρωσε με επιτυχία το 2οBlue– café event και την 4η έρευνα συλλογής και καταγραφής απορριμμάτων στις επιλεγμένες ακτές και στο θαλάσσιο περιβάλλον με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής!

Στο πλαίσιο του έργου “MELTEMI” (Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας InterregBalkan-Mediterranean), το οποίο άρχισε να υλοποιείται από τις 15/09/2017, διοργανώθηκε το 2ο Blue– café event καθώς και η 4η έρευνα συλλογής και καταγραφής απορριμμάτων στις επιλεγμένες ακτές και το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω.) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Blue-café event

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 στο Αναγνωστήριο – Καφέ «Πυξίδα», το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της χώρας της Χίου, έλαβε χώρα η δράση Blue – café, με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων και την ταυτόχρονη ανταλλαγή απόψεων για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και διαχείρισής τους. Έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις τις οποίες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι ακροατές.

Συγκεκριμένα, έγινε μια σύντομη ενημέρωση, αναφορικά με:

· τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος MELTEMΙ

· τις παραλίες που έχουν επιλεγεί για καταγραφή θαλασσίων απορριμμάτων

· τα ως τώρα αποτελέσματα των δειγματοληψιών (μέχρι Φεβρουάριο 2019) στις ακτές της Χίου

· την επίδραση των πλαστικών/μικροπλαστικών σε θαλάσσιους οργανισμούς

· τις ορθές πρακτικές, που έχουν υιοθετηθεί από άλλες περιοχές εντός και εκτός της Ελλάδας.

Blue – Café event, 17/07/2019

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων, όπου εκφράστηκαν απορίες και διάφορες απόψεις σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων στη Χίο αλλά και τις δυνατότητες που έχει η τοπική κοινωνία στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του.

Μεταξύ των πολιτών που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ήταν μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, επιχειρηματίες του τόπου, εκπρόσωποι του τοπικού τύπου αλλά και εκπρόσωποι από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Χίου.

Blue – Caféevent, 17/07/2019

Blue – Café event, 17/07/2019

Συλλογή, καταγραφή και επεξεργασία παράκτιων & βενθικών απορριμμάτων με τη χρήση του πρωτοκόλλου του MSDF και τεχνολογιών αιχμής (ROV,drone)

Στη συνέχεια, το επιστημονικό προσωπικό του Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω (Πανεπιστήμιο Πατρών) και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, προέβησαν στην συλλογή και ταυτόχρονη καταγραφή των θαλάσσιων απορριμμάτων με τη χρήση του πρωτοκόλλου του MSDF στις παραλίες Κώμη (νότιος & βόρειος τομέας), Λιθί και Αποθήκα.

Καθαρισμός παραλίας ΚώμηςΠαραλία ΛιθίΚαταγραφή βενθικώνστην Αποθήκα με το σκάφος «ΜΕΛΤΕΜΙ»

Επιπρόσθετα, με τη χρήση υποβρύχιου οχήματος (ROV), πραγματοποιήθηκε καταγραφή βενθικών απορριμμάτων ανοιχτά των παραλιών «Λιμένας Λιθίου», Κώμης και Αποθήκας, ενώ, παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στους στόχους του προγράμματος, υλοποιήθηκε και καταγραφή βενθικών απορριμμάτων και στην περιοχή του λιμένα Καρδάμυλων (Μάρμαρο), με στόχο να προσδιοριστεί η ο βαθμός επιβάρυνσης των βορειοανατολικών παραλιών της Χίου από απορρίμματα, δίνοντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το εν λόγω πρόβλημα στη Χίο.

Την έρευνα συμπλήρωσε και η καταγραφή των απορριμμάτων σε όλες τις επιλεγμένες παραλίες, με χρήση drone.

(Drone)

(Remotely Operated Vehicle (ROV))

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘InterregBalkan - Mediterranean’. Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να μειωθούν δραστικά ώστε να συζητάμε γι’ αυτό σε παρελθοντικό χρόνο.

Project co-funded by the European Union

and National Funds of the participating countries

© 2018 MELTEMI - Interreg Balkan-Mediterranean

www.meltemi-balkanmed.eu