Kiosknet T3 Etos 3

of 76 /76
ΤΕΥΧΟΣ 3 ΕΤΟΣ ΙΙΙ ΙΑΝ 2010 ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ Το μεγάλο περιοδικό της μικρής λιανικής

Embed Size (px)

description

Kiosknet Magazine

Transcript of Kiosknet T3 Etos 3

Page 1: Kiosknet T3 Etos 3

ΤΕΥΧΟΣ 3 ΕΤΟΣ ΙΙΙ ΙΑΝ 2010

Δ Ω Ρ Ε Α Ν Δ Ι Α Θ Ε Σ Η

Το μεγάλο περιοδικό

της μικρής λιανικής

cover.indd 1cover.indd 1 1/11/11 9:59:31 AM1/11/11 9:59:31 AM

Page 2: Kiosknet T3 Etos 3

30,50 εκ.

19,00 εκ.

53,00 εκ.

cover.indd 3cover.indd 3 1/11/11 9:59:35 AM1/11/11 9:59:35 AM

Page 3: Kiosknet T3 Etos 3

Retail

περιεχόμενα

5

Green Zone

• Φόρος στα τσιγάρα ανάλογα του… μήκους

• Οδηγός συντάξεων για ελεύθερους επαγ-γελματίες

• ΙΟΒΕ:1,6 εκατομμύρια έλληνες επιχειρη-ματίες έχουν περίπτερα, καφετέριες και φαγάδικα!

• Δεν πωλείται η ΣΕΚΑΠ! Όλοι μαζί να την στηρίξουμε, να την “θωρακίσουμε”

• Αγώνας δρόμου για αύξηση εσόδων του Δημοσίου

• Εντείνεται ο “πόλεμος των τιμών” στην αγορά

• Περίπτερο στο Ιντερνετ• ΦάΠΑ στο καλάθι της νοικοκυράς• Μείωση τιμών σε 661 προϊόντα• Σε ύφεση διαρκείας και το 2011• Ντόμινο στην αγορά οι απεργίες των ΜΜΕ και η αύξηση του Φ.Π.Α.

• Νέα δεδομένα στη φορολογία • Αποσπάσματα από την ομιλία Γεωργίου Δούκα στην Ημερίδα– Συνέλευση της Ένωσης Περιπτερούχων- Καπνοπωλών τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης

• Οι «Winners» του ελληνικού λιανεμπορίου

• Ανοίγει το πρώτο βιολογικό σούπερ μάρκετ

• Τίνα Μπιρμπίλη: Επενδύσεις 1,9 δις Ευρώ σε ΑΠΕ και Δίκτυα για το 2011

46

Price List Ενδεικτικός τιμοκατάλογος κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

50Απαγορεύεται η αναδημοσίευση,

η αναπαραγωγή ή η μετάδοση όλου ή μέρους του περιοδικού χωρίς την

έγγραφη άδεια του εκδότη.Κείμενα ή φωτογραφίες που

αποστέλλονται στο περιοδικό για δημοσίευση, δεν επιστρέφονται.

KIOSKNET

Μηνιαίο Κλαδικό Περιοδικό

[email protected]

[email protected]

ΕκδότηςΚωνσταντίνος Κανελλάκης

ΙδιοκτησίαΝetlink A.E.

Δορυλαίου 10 - 12

115 21 Aθήνα

Τ. 210 - 33.88.888

F. 210 - 33.88.883

www.netlink.gr

[email protected]

Εκτύπωση

SBK ΕΛΛΑΣ

Στυλιανός Βασ. Σταμπολής

Αισχύλου 42

105 54 Αθήνα

Τ. 210-32.41.235

Υπεύθυνος περιοδικού

Γιώτα Παπαβασιλείου

Συντακτική ομάδα

Γιώργος Γεωργατζής

Έλενα Πέλκα

Φανούρης Δρακάκης

Δήμητρα Κοντού

Δημιουργικό - Επιμέλεια

bmplus

www.bmplus.gr

Press release• Retail Business Awards 2010• Καλά Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά από την JTI

• Αγαπημένη διαφήμιση της χρονιάς το «Σήμα Καμπάνα» της Cosmote

• Γιορτινές προσφορές από τα καταστήματα Wind

• Δώρα για κάθε τσέπη από το www.e-shop.gr

• Φέτος κάντε τις Χριστουγεννιάτικες αγορές σας από το www.public.gr, με τα έξοδα αποστολής εντελώς δωρεάν!

• Μύρισε Χριστούγεννα στο Φούρνο Βενέτη

• H Βρεφική Διατροφή της Nestle και η OgilvyOne κάνουν μία ευχή

• ΑΒ Βασιλόπουλος «απορροφά» την κρίση

38

Page 4: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

2

ο 2010 πέρασε και μας δίδαξε πράγματα τα οποία ελπίζαμε ότι δεν θα χρειαζόταν να τα μάθουμε ποτέ. Νιώθω σαν μαθητής στο σχολείο με τον δάσκαλο τον κύριο Γιώργο, και την διευθύντρια του σχολείου την Άνγκελα, να επιπλήττει τόσο εμένα όσο και τους υπόλοιπους συμμαθητές μου για το πόσο κακά παιδιά ήμασταν, ενώ παράλληλα μου έρχεται στο μυαλό ο γιος μου ο οποίος πάντα συγκρίνει τα καμώματα του με αυτά των άλλων παιδιών, λέγοντας «ναι αλλά ο Γιαννάκης έκανε χειρότερη αταξία από εμένα». Το 2010 ακούσαμε για μια ακόμη φορά για το πόσο «κακοί» είμαστε σαν Έλληνες, σαν επαγγελματίες, σαν άνθρωποι αλλά μπροστά στην παντελή ανάληψη ευθυνών, μπροστά στην ανυπαρξία οποιασδήποτε τιμωρίας, αρκεστήκαμε όλοι στο γεγονός ότι εμείς φταίμε λιγότερο για την κατάντια αυτού του τόπου, αφού είμαστε «λιγότερο άτακτοι» από τους άλλους. Κανένας από εμάς δεν προσπαθεί να κάνει το σωστό, αντίθετα όλοι προσπαθούμε απλώς να γίνουμε «λιγότερο άτακτοι». Μόλις καταλάβουμε όμως ότι όλοι εμείς οι «έξυπνοι» ζούμε εις βάρος των άλλων και ότι αυτό είναι λάθος, μόνο τότε μπορεί να σωθεί αυτός ο τόπος. Γιατί νομίζετε ότι έχουν δημιουργηθεί όλα τα σημερινά προβλήματα του κλάδου; Πιστεύετε ότι το «μαύρο», το «χωρίς τιμολόγιο» κάνει καλό στον κλάδο;Παρακολουθώ μήνες τώρα τις κινητοποιήσεις του κλάδου για εξασφάλιση του ποσοστού κερδοφορίας και άλλων δικαιωμάτων… Κανένας όμως δεν παραπονέθηκε για αυτούς που προμηθεύουν προϊόντα χωρίς τιμολόγιο ή τους άλλους που προμηθεύονται τα προϊόντα χωρίς τιμολόγιο. Όταν σταματήσει η παρανομία τότε, και μόνο τότε, θα έχουμε το δικαίωμα να «απαιτούμε» από την κάθε κυβέρνηση και μόνο τότε θα τολμάμε να κοιτάξουμε την κάθε διευθύντρια στα μάτια χωρίς ντροπή.Και αυτό, γιατί τότε δεν θα χρειαζόμαστε την βοήθεια των άλλων.

Κάρολος ΦορστΓενικός Διευθυντής

Netlink Α.Ε.

T

Θα αντέξουμε Θα αντέξουμε το βάρος των το βάρος των πράξεων μαςπράξεων μας

Page 5: Kiosknet T3 Etos 3

Δοκιμάσατε ποτέ να ψωνίσετε από το Internet αλλά δεν τα καταφέρατε επειδή δεν διαθέτατε πιστωτική κάρτα ή διστάζετε να την χρησιμοποιήσετε; Aν η περίπτωση αυτή σας θυμίζει κάτι, τότε η paysafecard αποτελεί την λύση για τις καθημερινές σας αγορές από το Internet, εύκολα γρήγορα και με μετρητά!

Που μπορώ να την βρω;H paysafecard διατίθεται στην Ελλάδα από τις αρχές του 2006 και μπορείτε να την βρείτε από διάφορα σημεία λιανικής πώλησης όπως περίπτερα, μινιμάρκετ, σουπερμάρκετ, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, είδη ψιλικών, κλπ.

Χαρακτηριστικά της paysafecard:Η χρήση της κάρτας μας είναι ιδιαίτερα απλή καθώς δεν απαιτείται κάποιος τραπεζικός λογαριασμός ή πιστωτική κάρτα! Απλά εισάγετε τον 16-ψήφιο κωδικό της κάρτας σας (PIN) στο πεδίο πληρωμής και πραγματοποιείτε τις αγορές σας.

Τι μπορώ να αγοράσω με την paysafecard;Προτιμάται για χρήση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τύπου Skype και Jajah, συμμετοχή σε διαδικτυακά παιχνίδια διαφόρων ειδών, αγορές προϊόντων από καταστήματα ηλεκτρονικών δημοπρασιών, συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ.

Γιατί να εντάξετε την paysafecard στο κατάστημα σας;Αυξάνει την επισκεψιμότητα στο κατάστημα σας.Συμβάλει στην αύξηση πωλήσεωνΣυμβάλει στην γνωστοποίηση του καταστήματος σας διότι προβάλουμε όλα τα συνεργαζόμενα σημεία πώλησης στην ιστοσελίδα μας στο Internet.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.www.paysafecard.com • email: [email protected] • Tηλ.: 211 70 51 150www.paysafecard.com • email: [email protected] • Tηλ.: 211 70 51 150

Page 6: Kiosknet T3 Etos 3

reta

ilre

tail

Page 7: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

5

r e t a i l

Φόρος στα τσιγάρα ανάλογα του… μήκους

της Γιώτας Παπαβασιλείου

Ανάλογα με το μήκος τους φορολογού-νται τα τσιγάρα, όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα που κατατέ-

θηκε χθες βράδι στη Βουλή, τη Δευτέρα αναμέ-νεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και την Τρίτη να ψηφισθεί. Είναι η τέταρτη φορά σ΄έ-να χρόνο που αυξάνεται ο φόρος στα τσιγάρα, προκαλώντας την αντίδραση και του αναπληρω-τή υπουργού Ανάπτυξης κ. Σωκ. Ξυνίδη, ο οποί-ος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλί-ου είχε εκφράσει τον προβληματισμό του ότι με τις αυξήσεις φόρου στα τσιγάρα και κυρίως στα λεγόμενα φτηνά τσιγάρα μπορεί να πληγεί η ελ-ληνική καπνοβιομηχανία. Με το άρθρο 99 του νομοσχεδίου καθορίζεται επακριβώς πώς θα φορολογούνται τα τσιγάρα, αλλά και τι είναι... τσιγάρο, πούρο, στριφτό τσι-γάρο και πουράκια. Μια ειδική ορολογία, προσ-διορίζονται πλέον τι είναι τσιγάρα και που λαμ-βάνει υπόψη το υπουργείο Οικονομικών για την φορολογία τους.

Έτσι στο νομοσχέδιο αναφέρεται: Τσιγάρα: οι κύλινδροι καπνού που μπορούν να καπνίζονται ως έχουν. Ή οι κύλινδροι καπνού οι οποίοι με απλό μη βιομηχανοποιημένο χειρισμό γλιστρούν μέσα σε σωλήνες τσιγάρων. Ή οι κύ-λινδροι καπνού οι οποίοι με απλό μη βιομηχα-νοποιημένο χειρισμό περιτυλίγονται σε τσιγαρό-χαρτα. Πούρα ή πουράκια θεωρούνται: α) οι κύλιν-δροι καπνού με εξωτερικό περίβλημα από φυσι-κό καπνό. β) οι κύλινδροι καπνού με τεμαχισμέ-νο μείγμα καπνού και με εξωτερικό περιτύλιγμα στο σύνηθες χρώμα του πούρου από ανασυστα-θέντα καπνό. Στριφτά τσιγάρα: ο κομμένος καπνός, φιλτρα-ρισμένος ή πεπιεσμένος σε πλάκες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάπνισμα του οποίου τουλάχιστον το 25% του βάρους των σωματι-δίων καπνού έχει πλάτος κοπής μικρότερο από

1,5 χιλιοστόμετρο ή έχει πλάτος κοπής, ίσο προς 1,5 χιλιοστόμετρο ή μεγαλύτερο εφόσον ο κα-πνός αυτός πωλείται ή έχει πωληθεί για στρίψιμο τσιγάρων.

Στη σχετική σελίδα του νομοσχεδίου, στο άρ-θρο 99, αναγράφεται και συντελεστή που θα φορολογηθεί το τσιγάρο και αυτός καθορίζεται ανάλογα από το μήκος του. Συγκεκριμένα για τον υπολογισμό του ειδικού φόρου κατανάλω-σης (ΕΦΚ) καπνού, ανάλογα με το μήκος του τσιγάρου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε το φίλτρο ούτε και το επιστόμιο θεωρείται: ως ένα τσιγάρο όταν έχει μήκος μέχρι οκτώ εκατοστά. Ως δύο τσιγάρα όταν έχουν μήκος μεγαλύτερο από οκτώ εκατοστά και μέχρι έντεκα εκατοστά. Ως τρία τσιγάρα όταν έχουν μήκος μεγαλύτερο από έντεκα εκατοστά και μέχρι δεκατέσσερα εκατοστά, κ.οκ.

Οι αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, που θα ισχύσουν από το νέο έτος, θα έχουν ως απο-τέλεσμα να σημειωθούν νέες αυξήσεις κατά 0,20-0,30 ευρώ το πακέτο, αλλά και αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τους περιπτερούχους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του πάγι-ου φόρου από 10-15% και η παράλληλη μικρή μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65% προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτερούχων.

reta

il

Page 8: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

6

r e t a i l

Οδηγός συντάξεων για ελεύθερους επαγγελματίεςτης Γιώτας Παπαβασιλείου

Αναλυτικές οδηγίες για τη συνταξιοδό-τηση λόγω γήρατος από 1/1/2011 των ασφαλισμένων πριν από το 1993 στον

ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τους ασφαλισμένους στα πρώην ΤΕΒΕ - ΤΑΕ (εμπόρων) και ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), οι οποίοι περιλαμβάνονται στον νέο ασφαλιστι-κό νόμο.

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος από 1/1/2011 έχουν ως εξής:1) Τροποποιείται η διάταξη που προβλέπει συ-νταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας και 35 έτη ασφάλισης – και για το έτος 2011 ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ανακαθορίζεται σε 36 έτη, για κάθε δε επόμενο έτος αυξάνεται σταδιακά κατά ένα έτος έως τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφά-λισης. Ως όριο ηλικίας για την εφαρμογή των παραπάνω παραμένει το 60ό έτος.

2) Κατά τη μεταβατική περίοδο από 2011 έως 2015, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη γήρατος με τον χρόνο ασφάλισης που ισχύ-ει κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης. Επομένως ο ασφαλισμένος συ-νταξιοδοτείται με τόσα έτη ασφάλισης, όσα απαιτούνται κατά το έτος που συμπληρώνει την 35ετία.

3) Το όριο ηλικίας των 60 ετών ή μικρότερο αυτού, που προβλέπεται από γενικές ή κα-ταστατικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων φορέων κύριας ασφάλι-σης αρμοδιότητας του υπουργείου, αυξάνεται κατά ένα έτος για κάθε χρόνο από 1/1/2011 μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

Στον ΟΑΕΕ, η παραπάνω διάταξη έχει εφαρμο-γή μόνο στις γυναίκες ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ – πρώην ΤΣΑ – οι οποίες μπορούν να συνταξιο-

δοτηθούν σύμφωνα με τις καταστατικές διατά-ξεις του πρώην Ταμείου σε ηλικία 60 ετών με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης.

Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 1) 60 ετών και 35 έτη ασφάλισης: Ασφαλισμένοι οι οποίοι έως 31/12/2010 έχουν συμπληρώ-σει 35 έτη ασφάλισης θα συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, δηλαδή και μετά την 1/1/2011 χωρίς τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, εφόσον βέβαια συ-μπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Επιπλέον για τη συμπλήρωση της 35ετίας έως 31/12/2010 προσμετράται και χρόνος αναγνώ-ρισης, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί έως 31/12/2013. Ο αναγνωριζόμε-νος στον ΟΑΕΕ χρόνος ασφάλισης βάσει του παραπάνω άρθρου είναι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.

2) 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας: Δεν θίγονται οι ασφαλισμένοι οι οποίοι έως 31/12/2010 συμπληρώνουν 37 έτη ασφάλι-σης και συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε.

Επομένως, όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 37 έτη ασφάλισης από 1/1/2011 και μετά δεν θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας.

Πώς θα εξαγοράζονται τα πλασματικά έτη Προβλέπετε η αναγνώριση, από 1/1/2011, ετών για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Επομένως, για τη συμπλήρωση του απαιτούμε-νου κατ’ έτος χρόνου ασφάλισης λαμβάνονται υπόψη, ύστερα από αναγνώριση, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει τουλάχι-στον δώδεκα (12) έτη ασφάλισης (3.600 ημέρες εργασίας) και οι παρακάτω κατηγορίες χρόνου: 1) Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας 2) Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών 3) Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας μέχρι

Page 9: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

7

300 ημέρες και ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας μέχρι 300 ημέρες

4) Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδο-χών μέχρι δύο έτη

5) Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της Ελ-λάδας ή του εξωτερικού ή μέσης επαγγελμα-τικής σχολής μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών τα οποία ισχύουν για τη συγκε-κριμένη σχολή κατά την αποφοίτηση

6) Ο χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου

7) Ο προβλεπόμενος από την ΕΓΣΣΕ χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας

8) Ο χρόνος απεργίας 9) Ο πλασματικός χρόνος του αρθρ. 141 Ν.

3655/2008 που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές και ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών

10) Ο χρόνος μαθητείας όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή χρόνος από-κτησης εργασιακής εμπειρίας (stage), διάρ-κειας μέχρι ένα έτος

11) Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγ-γελματικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή στα μητρώα των πρώην Ταμείων

ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ ή του ΟΑΕΕ διάρκειας μέχρι πέντε έτη, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Όρια στην αναγνώριση Ο συνολικός αναγνωριζόμενος χρόνος δεν μπο-ρεί να υπερβαίνει: ή τα 4 έτη για θεμελίωση συ-νταξιοδοτικού δικαιώμα-τος εντός του έτους 2011 ή τα 5 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαι-ώματος εντός του έτους 2012 ή τα 6 έτη για θεμε-λίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του έτους 2013 ή τα 7 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτι-κού δικαιώματος από το έτος 2014 και εφεξής.

Ως προς τους χρόνους που δύνανται να ανα-γνωρισθούν, τους όρους και τις προϋποθέσεις της αναγνώρισης, τόσο για θεμελίωση συνταξιο-δοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση, όπου αυτό προβλέπεται, θα ακολουθήσει σχε-τική εγκύκλιος.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ αφορά τους ασφαλισμένους στα πρώην ΤΕΒΕ - ΤΑΕ (εμπόρων) και ΤΣΑ (αυτοκινητιστών)

Page 10: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

8

r e t a i l

Μικρές σε μέγεθος και με ελάχιστους εργαζόμενους, χωρίς προοπτική εξαγωγών και χωρίς ροπή στις νέες

τεχνολογίες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ που αναφέρεται στο 2009.

Ταυτόχρονα οι Έλληνες επιχειρηματίες, κυρίως οι νέοι, διαθέτουν υψηλή αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις τους και υπέρμετρη αισιοδοξία οτι

θα πετύχουν αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να κρύψουν επιμελώς το φόβο της αποτυχίας που τους κατατρέχει!

Σύμφωνα με τη μελέτη περίπου 180.000 άτομα έβαλαν λουκέτο στη δουλειά που είχαν ή στην

οποία συμμετείχαν. Oι επιχειρηματικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι έλληνες είναι το εμπόριο και η παροχή υπηρεσιών. Ως κύρια αιτία (45,7%) για την αναστολή προβάλ-λεται η έλλειψη επαρκούς κερδοφορίας.

Οι κυριότερες καινούργιες δουλειές που ανοί-γουν ή θα ανοίξουν στο άμεσο μέλλον, είναι οι καφετέριες, τα περίπτερα και τα είδη ψιλικών, το γρήγορο φαγητό και οι κάθε λογής επιχει-ρήσεις εστίασης, οι εμπορικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με γυναικεία (ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, είδη δώρων) και παιδικά είδη, το εμπόριο τροφίμων, η διαχείριση εφοδιασμού (logistics) όπου περιλαμβάνονται και τα χιλιά-δες catering που υπάρχουν πλέον στη χώρα και ο ευρύτερος τομέας του τουρισμού, από τα καταλύματα έως τις εκδρομές.

Συνολικά περίπου 1,6 εκατ. άτομα στην Ελλά-δα είναι επιχειρηματίες, από τα οποία 600.000 βρίσκονται στα αρχικά στάδια επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Λόγω του σταδιακού αποκλεισμού διορισμών στο Δημόσιο, περίπου 1,2 εκατ. άτομα, δηλαδή περίπου το 17% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών, δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αλλά το 47% από αυτούς θα το κάνει από ανάγκη (επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο στη ζωή του) έναντι 39,5% πέρυσι.

Η τάση αυτή μπορεί να αποδοθεί και στις δυ-σμενείς εξελίξεις στην εγχώρια αγορά εργασί-ας: τα άτομα ωθούνται στην επιχειρηματικότητα είτε λόγω πίεσης από πραγματική απώλεια θέ-σης εργασίας, είτε λόγω φόβου για ενδεχόμε-

ΙΟΒΕ:1,6 εκατομμύρια έλληνες επιχειρηματίες έχουν περίπτερα, καφετέριες και φαγάδικα! πηγή ΙΟΒΕ

Page 11: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

9

r e t a i l

νη απώλειά της βραχυπρόθεσμα ή ακόμα λόγω της δυσαρέσκειας από την υπάρχουσα απασχόληση.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην επιχειρηματικότηταΗ φετινή έρευνα έχει συμπεριλάβει ερωτήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και εξετάζουν ακριβώς αυτές τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών σε κάθε χώρα. Γενικότερα, οι καθιερωμένοι επιχει-ρηματίες εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι από ό,τι οι νέοι, γεγο-νός που μπορεί να αποδοθεί στη με-γαλύτερη εμπειρία, την τριβή με τα καθημερινά προβλήματα και τη βα-θύτερη αντίληψη των απαιτήσεων για τη λειτουργία μιας επιχείρησης από τους πρώτους. Σε ό,τι αφορά στην ίδρυση μιας νέας επιχείρησης, τρεις στους τέσσε-ρις καθιερωμένους Έλληνες επιχει-ρηματίες κρίνουν πως το 2009 κάτι τέτοιο ήταν σχετικά δυσκολότερο συγκριτικά με το 2008, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων αγγίζει οριακά το 70%. Ενδι-αφέρον έχει το γεγονός ότι περίπου ένας στους δέκα επιχειρηματίες δηλώνει πως αντιμετώπισε πολύ λιγότερες δυσκολίες κατά τη φετινή χρο-νιά στην προσπάθειά του να ιδρύσει μια επι-χείρηση.

Η διατήρηση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων που λειτουργούν ήταν δυσκολότερη για τους καθιερωμένους επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, μόλις το 13% των καθιερωμένων και το 17,5% των νέων και επίδοξων επιχειρη-ματιών αναγνωρίζουν ευκαιρίες ανάπτυξης μιας επιχείρησης εν μέσω της κρίσης.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις της κρίσης στους επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, προκύπτει ότι όλοι οι τομείς δραστηριότητας έχουν πληγεί, με τις επιχειρήσεις του πρωτο-γενούς τομέα σε μεγαλύτερο βαθμό βάσει των αποτελεσμάτων. Και η μεταποίηση φαίνεται να έχει επηρεαστεί αρνητικά, καθώς η συντριπτική

πλειοψηφία των μεταποιητικών επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δηλώνει συρρίκνωση των ευ-καιριών. Πάντως, υπάρχει και ένα 7% επιχειρη-ματιών από το χώρο της μεταποίησης που δη-λώνει ότι οι ευκαιρίες αυξήθηκαν. Παρόμοια, αν και κατά τι λιγότερο αρνητική, είναι η εικόνα στις επιχειρήσεις που έχουν ως τελικό πελάτη τον καταναλωτή, παρ’ όλο που και εδώ υπάρ-χει ένα μικρό ποσοστό που θεωρεί ότι η κρίση δημιούργησε ευκαιρίες.

Το ΙΟΒΕ εκπονεί την Ετήσια Έκθεση για την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα στο πλαί-σιο της συμμετοχής του στο διεθνές ερευνητι-κό πρόγραμμα GLOBAL ENTREPRENEURSHIP MONITOR (GEM). Το GEM είναι ένα ερευνητικό Πρόγραμμα που συλλέγει εμπειρικά δεδομένα από ένα ευρύ σύνολο χωρών παγκοσμίως και μέσω ειδικών εκδόσεων και εκθέσεων συνει-σφέρει στη παγκόσμια συζήτηση για την επιχει-ρηματικότητα.

Την έκθεση εκπόνησαν οι κ. Σ. Ιωαννίδης, Κα-θηγητής στο Πάντειο και Α. Τσακανίκας, Υπεύ-θυνος Ερευνών ΙΟΒΕ και η κ. Στελίνα Χατζηχρή-στου, Ερευνήτρια ΙΟΒΕ.

Page 12: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

10

r e t a i l

Δεν πωλείται η ΣΕΚΑΠ! Όλοι μαζί να

την στηρίξουμε, να την “θωρακίσουμε”

πηγή Ακρίτας Ξάνθη

Δεν υπάρχει καμία απόφαση πώλησης της εταιρίας» με αυτή του τη φράση ο πρό-εδρος της ΣΕΚΑΠ, κ. Δημήτρης Μπρά-

τσος, απάντησε, το μεσημέρι της Παρασκευής, σε δημοσιεύματα, που έχουν δει το φως της επικαιρότητας διασκεδάζοντας και φωτίζοντας σε όλες τις περιπτώσεις την σεναριολογία που θέλει να βάλει σε περιπέτειες την καπνοβιομηχα-νία της ακριτικής Θράκης και το οποία κάνουν λόγο για «προχωρημένα σχέδια πώλησης» της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά μέσα της περιοχής ο κ. Μπράτσος αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της καπνοβιομη-χανίας, στα νέα προϊόντα της, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τα εάν πωλείται ή όχι η ΣΕΚΑΠ. «Καθημερινά δεχόμαστε έναν βομβαρδισμό από δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για ενδιαφέρον “ξένων” κεφαλαίων για τη εξαγορά της ΣΕΚΑΠ» δήλωσε ο κ. Μπράτσος ενώ λίγο αργότερα ανέφερε πως «η εταιρία μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της ανάκαμ-ψης και τέτοιου είδους δημοσιεύματα βλάπτουν την ανάπτυξή μας». Δεν παρέλειψε σε αποστρο-φή του λόγου του, περιφραστικά να ονοματίσει μεγαλοσυμφέροντα που θάθελαν, με την ακού-σια ή και εκούσια βοήθεια κυβερνητικών αξιω-ματούχων να δουν την ΣΕΚΑΠ να … καταρρέει οικονομικά.Σύμφωνα με τον κ. Μπάρτσο τα νέα προϊόντα που έχει λανσάρει στην αγορά η ΣΕΚΑΠ, έχουν βρει θετική ανταπόκριση από τους καταναλωτές, γεγονός που έχει βοηθήσει ικανοποιητικά στην οικονομική ανάκαμψη της εταιρίας. Συγκεκριμένα όπως ο ίδιος ανέφερε «οι πολίτες έχουν στηρίξει τα νέα μας προϊόντα και εάν θέλουμε να συνεχί-σει να λειτουργεί η ΣΕΚΑΠ, τότε πρέπει όλοι να στηρίξουμε την παραγωγή της». Με σύνθημα του «όχι όποιο και όποιο, μόνο Ντόπιο», ο κ. Μπρά-τσος επισήμανε πως στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε οι πολίτες πρέπει να στηρί-

ξουν την Ελληνική οικονομία, και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας, επιλέ-γοντας προϊόντα ελληνικής προέλευσης. Η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ πέ-ρασε στο πρόσφατο παρελθόν από μια φάση αναπτυξιακής δυσπραγίας, καθώς τα σκληρά οι-κονομικά μέτρα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τη διαρκή αύξηση του φόρου καπνού και του Φ.Π.Α., προκάλεσαν αλυσιδωτές επιπτώσεις στα οικονομικά της εταιρίας. «Όλες αυτές οι αυξήσεις και οι οικονομικές επιβαρύνσεις δεν φτάνουν στους καταναλωτές των προϊόντων μας, γιατί η εταιρία απορροφά φόρους δέκα εκατομμυρίων ευρώ που αποδίδει στο κράτος από δικά της κεφάλαια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρά-τσος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «παρόλα αυτά, σε όλους αυτούς που έλεγαν ότι θα κλείσει η ΣΕΚΑΠ μέχρι τον Δεκέμβριο, εμείς σήμερα απαντάμε πως δεν κλείνουμε». Αυτή την περίοδο η συνεταιριστική καπνοβιο-μηχανία βρίσκεται πολύ κοντά σε μια σημαντική εμπορική συμφωνία, η οποία εάν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για τα οι-κονομικά της εταιρίας καθώς όπως δήλωσε ο κ. Μπράτσος «το μόνο πράγμα που μας απασχολεί είναι το πώς θα βγει η εταιρία μας από τον φαύ-λο κύκλο του χρέους της. Αυτή τη στιγμή μια συνεργασία ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και εάν πέσουν και οι υπογραφές τότε θα βοηθηθεί σημαντικά η ΣΕΚΑΠ». Ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ τόνισε παράλληλα πως είναι δεδομένη η πολιτική στήριξη προς την εται-ρία και πως η λειτουργία της αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει ως προβληματική επιχείρηση. «Για μένα προβληματική επιχείρηση είναι αυτή που μπορεί να παράγει και αλλά δεν έχει αγορά να διαθέσει τα προϊόντα της. Στην πε-ρίπτωσή μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο» επισήμανε ο κ. Μπράτσος.

Page 13: Kiosknet T3 Etos 3
Page 14: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

12

r e t a i l

Πρόσθετα έσοδα 7,8 δισ. ευρώ πρέπει να διασφαλίσει το οικονομικό επιτελείο για το 2011, ενώ έως το τέλος του έτους

πρέπει να εισπράξει 5,9 δισ. ευρώ για να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2010. Σε επιφυλακή ο εισπρακτικός μηχανισμός το τελευταίο 20ήμερο του χρόνου.

Αγώνα δρόμου σε δύο μέτωπα διεξάγει το οικο-νομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιχειρώντας από τη μια να εισπράξει τα 5,9 δισ. ευρώ που ζητεί μέχρι το τέλος του μήνα για να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2010 χωρίς άλλες απώ-λειες και από την άλλη να διασφαλίσει ότι θα φτάσουν το 2011 στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα ύψους 7,8 δισ. ευρώ, όπως έχει υποσχε-θεί στην τρόικα και προβλέπει ο νέος προϋπο-λογισμός.Για να κρατηθεί το έλλειμμα φέτος στο 9,4% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το αναθεωρημένο Μνη-μόνιο, το οικονομικό επιτελείο θέτει σε επιφυ-λακή τον εισπρακτικό μηχανισμό στο τελευταίο εικοσαήμερο του έτους. Ο υφυπουργός Οικονο-μικών Δημ. Κουσελάς θα έχει σήμερα το από-γευμα έκτακτη σύσκεψη με τους 27 εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟΥ της Αττικής (ΦΑΕΕ, ΦΑΒΕ, ΦΑΕ Πειραιά κ.ά.) που καλύπτουν το 70% των δημοσίων εσόδων.

Άξονες Αφού εξετασθεί η πορεία των εσόδων, ο υφυ-πουργός θα παρουσιάσει στους εφόρους τους άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν το προσεχές διάστημα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Συγκεκριμένα, θα ζητήσει να ρίξουν το βάρος τους στην περαίωση, στην είσπραξη λη-ξιπρόθεσμων χρεών, καθώς και στους προσωρι-νούς ελέγχους για την είσπραξη του ΦΠΑ.

Μόνο από την περαίωση υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εισπραχθεί περί-που 800 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο «κλειδώνει» τις επόμενες ημέρες τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει «ανάσα» στις επι-χειρήσεις και τους κλάδους της οικοδομής και του αυτοκινήτου που πλήττονται σοβαρά από την ύφεση.

Με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλί-ματος, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν η μείωση του φορολογικού συντελεστή των αδι-ανέμητων κερδών στο 20% από 24% να συνο-δευτεί με διορθωτικές κινήσεις στη φορολογία των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων με ειδική μέριμνα για τις θυγατρικές εταιρείες. Εν-δεχόμενο που έχει αφήσει ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «ο φόρος κεφαλαί-ου στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Αν κάναμε κάποια λάθη στο νο-μοσχέδιο σχετικά με συγκεκριμένες επιχειρή-σεις, με τις θυγατρικές κ.τ.λ. αυτό μπορούμε να το διορθώσουμε...». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο νομο-σχέδιο-«σκούπα» θα προβλέπει κοκτέιλ φορολογικών ρυθμίσεων για:

1. Αποδείξεις και φοροκάρτα Το οικονομικό επιτελείο για να κρατήσει «ζωντα-νό» το «κίνημα» των αποδείξεων σκέφτεται να δώσει πιο ισχυρά κίνητρα στους φορολογούμε-νους, προκειμένου να ζητούν αποδείξεις κυρίως από κατηγορίες επιτηδευματιών που παρουσιά-

Αγώνας δρόμου για αύξηση εσόδων του Δημοσίου πηγή Ημερησία

Page 15: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

13

r e t a i l

ζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Οι απο-δείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματι-ών, όπως γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, εξετάζεται να «μετρούν» διπλά (στο 200% της αξίας τους) για την κάλυψη του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

Από τις αρχές του νέου έτους μπαίνει στη ζωή μας η φοροκάρτα. Η χρήση της θα είναι προ-αιρετική και θα απαλλάξει τους φορολογούμε-νους από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολό-γητο των 12.000 ευρώ. Για να είναι ελκυστική η χρήση της θα δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους. Εξετάζεται η έκπτωση πρόσθετου φόρου ή ακόμη και η επιστροφή μιας μονάδας ΦΠΑ σε όλους όσοι θα τη χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους. Η «φοροκάρτα» θα είναι ανώνυμη και θα φέρει ένα μοναδικό αύξοντα αριθμό για κάθε φορο-λογούμενο που θα παραπέμπει στο ΑΦΜ του. Η ταυτοποίηση θα γίνεται μόνο από τη ΓΓΠΣ και όχι από τις τράπεζες.

2. ΑυτοκίνηταΈρχεται μείωση των τελών ταξινόμησης και αύ-ξηση του ορίου εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση του τέλους ταξινόμησης θα είναι κλι-μακωτή με την έκπτωση να φθάνει μέχρι και το 50% στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού. Ο φό-ρος πολυτελείας θα επιβάλλεται στα αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 20.000 ευρώ.

3. Αγορά πρώτης κατοικίαςΧωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες» θα είναι για δύο χρόνια η αγορά ή ανέγερση πρώτης κα-τοικίας μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και μέχρι ποσού 200.000 - 220.000 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από τις 23 Απριλίου 2010, ενώ εξετάζεται επίσης να μην υπολογίζονται στα τεκμήρια τα χρεολύσια των στεγαστικών δανεί-ων απόκτησης πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ.

4. ΦΠΑΚύμα ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει από την 1η Ιανουαρίου 2011

η αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ στο 13% από 11%. Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή στο 13% συμπαρασύρει ανοδικά το μειωμένο συντελεστή που αυξάνεται από 5,5% σε 6,5%. Στο μειωμένο συντελεστή «μετακομίζουν» φάρμακα και δια-μονή σε ξενοδοχεία, που οδηγεί στη μείωση των τιμών τους. Αμετάβλητος παραμένει ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 23%.

5. Φόρος υπεραξίαςΣτην αναβολή για έναν ακόμη χρόνο του νέου φόρου υπεραξίας στις μετοχές φαίνεται να κατα-λήγει το οικονομικό επιτελείο. Ταυτόχρονα, το υπουργείο εξετάζει την αύξηση του συντελεστή φόρου επί των συναλλαγών (που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών) από 0,15% σε 0,20% ή 0,25%.

6. ΤσιγάραΝέα αύξηση στη φορολογία των προϊόντων καπνού φέρνουν οι αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Εξετάζεται η αύξηση του πάγιου φόρου από 10% σε 20% και η παράλ-ληλη μικρή μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65% προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτερούχων.

Μείωση συντελεστήΣτο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν η μείω-ση του φορολογικού συντελεστή των αδιανέμη-των κερδών στο 20% από 24% να συνοδευτεί με διορθωτικές κινήσεις στη φορολογία των δια-νεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων με ειδική μέριμνα για τις θυγατρικές εταιρείες.

ΛηξιπρόθεσμαΟ Δημ. Κουσελάς θα ζητήσει από τους εφόρους να ρίξουν το βάρος τους στην περαίωση, στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς και στους προσωρινούς ελέγχους για την είσπραξη του ΦΠΑ.

ΠεραίωσηΜόνο από την περαίωση υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εισπραχθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις αρχι-κές προσδοκίες.

Page 16: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

14

r e t a i l

Εντείνεται ο “πόλεμος των τιμών” στην αγορά της Γιώτας Παπαβασιλείου

Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρουσιά-ζουν οι τιμές των προϊόντων στα ψιλικα-τζίδικα και τα περίπτερα σε σύγκριση με

αυτές των σούπερ μάρκετ, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, όπου η τιμή χονδρικής ενός προϊόντος είναι η τελική τιμή λιανικής στα σούπερ μάρκετ.Οι συνθήκες, που επικρατούν στην αγορά, τον τελευταίο καιρό, οξύνουν τον ανταγωνισμό στο λιανεμπόριο, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ιδι-οκτήτες καταστημάτων ψιλικών και περιπτέρων, τα περιθώρια των σούπερ μάρκετ για μείωση των τιμών είναι μεγαλύτερα, εξαιτίας του μειω-μένου κόστους αγοράς και των οικονομιών κλί-μακας, που πετυχαίνουν με τις εταιρίες.

Αποκλίσεις στις τιμέςΟ ανταγωνισμός στο λιανεμπόριο αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες με την τιμολογιακή πολιτική, που ακολουθούν, την οργάνωσή τους και την ποικιλία προϊόντων,αναδεικνύονται ισχυροί αντίπαλοι των συνοι-κιακών καταστημάτων, που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των συμπληρωματικών αγο-ρών του σύγχρονου καταναλωτή. Σε μια αγορά, λοιπόν, όπου χαρακτηρίζεται από το συγκεντρω-τισμό του κλάδου από τις μεγάλες αλυσίδες και την αδυναμία των «μαγαζιών της γειτονιάς» να επικρατήσουν σε αυτό τον άνισο αγώνα, οι τιμές λειτουργούν ως μέσο προσέλκυσης πελατών και εμφανίζουν πολλές φορές σημαντικές δια-φοροποιήσεις σε ένα ψιλικατζίδικο ή περίπτερο σε σύγκριση με αυτές των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με μια σύντομη έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ψιλικατζίδικα, περίπτερα της Αθήνας και βά-σει στοιχείων από το Παρατηρητήριο των Τιμών, προέκυψαν διαφοροποιήσεις στις τιμές των προ-

ϊόντων, που απεικονίζουν την πολυπλοκότητα, που επικρατεί στο λιανεμπόριο.

Κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

• Γάλα συμπυκνωμένο εβαπορέ 410 gr: Η τιμή πώλησής του σε ψιλικατζίδικο στην περιοχή Ζωγράφου είναι 1,30 ευρώ, στο Ν. Ηράκλειο: 1,40 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ η τιμή πώλη-σής του κυμαίνεται από 0,88 έως 0,96 λεπτά του ευρώ.

• Γάλα συμπυκνωμένο εβαπορέ 170 gr: Ζωγρά-φου: 0,70 λεπτά του ευρώ, Ν. Ηράκλειο: 0,60 λεπτά του ευρώ, στα σούπερ μάρκετ: 0,47-0,50 λεπτά του ευρώ.

• Η τιμή πώλησης χυμού 1 lt γνωστής εταιρίας σε ψιλικατζίδικο στην περιοχή Ζωγράφου είναι: 2,20 ευρώ, σε ψιλικατζίδικο του Ν. Ηρακλείου: 2,50 ευρώ, σε περίπτερο στον Περισσό: 2,50 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ: 1,48-1,98 ευρώ.

• Η τιμή πώλησης χυμού γνωστής εταιρίας 330 ml σε ψιλικατζίδικα στην περιοχή Ζωγράφου, στο Ν. Ηράκλειο και σε περίπτερο στον Περισ-σό είναι: 1 ευρώ, ενώ στα σούπερ μάρκετ η τιμή κυμαίνεται από 0,66 έως 0,85 λεπτά του ευρώ.

• Η τιμή πώλησης νερού 1 lt σε ψιλικατζίδικα στην περιοχή Ζωγράφου και στο Ν. Ηράκλειο είναι: 0,80 λεπτά του ευρώ, ενώ σε περίπτερο στον Περισσό είναι: 1 ευρώ.

• Η τιμή πώλησης σε μακαρόνια γνωστής εται-ρίας σε ψιλικατζίδικο στην περιοχή Ζωγράφου

Page 17: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

15

r e t a i l

είναι: 1,20 ευρώ, σε ψιλικατζίδι-κο στο Ν. Ηράκλειο είναι: 1,30 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ: 0,79-0,97 λεπτά του ευρώ.

• Η τιμή πώλησης αναψυκτικού 330 ml μεταλλικό κουτί σε ψι-λικατζίδικο στην περιοχή Ζω-γράφου είναι: 0,80 λεπτά του ευρώ, σε ψιλικατζίδικο στο Ν. Ηράκλειο είναι: 0,70 λεπτά του ευρώ, σε περίπτερο στον Περισ-σό είναι: 0,80 λεπτά του ευρώ, στα σούπερ μάρκετ η τιμή πώ-λησης κυμαίνεται από 0,43 έως 0,56 λεπτά του ευρώ.

• Η τιμή πώλησης μπύρας γνωστής εταιρίας 330 ml μεταλλικό κουτί σε ψιλικατζίδικα στην περιοχή Ζωγράφου και στο Ν. Ηράκλειο είναι: 1 ευρώ, σε περίπτερο στον Περισσό είναι: 1,10 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ είναι: 0,68-0,78 λεπτά του ευρώ.

Όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές σε περισσότερα από 1.500 προϊόντα, που διατίθε-νται σε 1.000 σημεία πώλησης της χώρας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-prices.gr (πα-ρατηρητήριο τιμών στα σούπερ μάρκετ). Με απλές διαδικασίες, επιλέγουν ένα καλάθι προϊ-όντων και μπορούν να βρίσκουν το κόστος του στα σούπερ μάρκετ της περιοχής τους.

Εντείνεται ο «πόλεμος των τιμών»Διαφορές στις τιμές καταγράφονται στην τιμή λιανικής ακόμα και του ίδιου προϊόντος από μια αλυσίδα σε μια άλλη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι μεγάλες αλυσίδες δεν ακολου-θούν πάντα σταθερή τιμολογιακή πολιτική, κα-θώς με «δέλεαρ» τις προσφορές σε ορισμένα προϊόντα προσελκύουν πελάτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα κάποια άλλα προϊόντα, κυρίως τα επώνυμα. Παράλλη-λα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ

μάρκετ διαμορφώνουν χαμηλές τιμές και καθι-στούν εντονότερο τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων και του ανεξάρτητου λιανε-μπορίου.

Ο Εμπορικός Διευθυντής του σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, κ. Χάρης Κυρλής, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μία ενδεχόμενη μείωση στις τιμές προϊόντων ενός σούπερ μάρκετ φέρνει τα «πά-νω-κάτω» στους ανταγωνιστές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκ νέου διαμόρφωση των τι-μών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυνατότητα προ-βολής και διαφήμισης προϊόντων σε καίριο ση-μείο του καταστήματος εξασφαλίζει στις μεγάλες αλυσίδες καλύτερες τελικές τιμές από τους προ-μηθευτές σε σύγκριση με αυτές των μικρότερων και ανεξάρτητων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Φωτό-πουλος, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου στο Ν. Ηρά-κλειο, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιση-μαίνει ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν διαφορετικό κοστολόγιο και προσθέτει ότι: «Η δυνατότητα προβολής των προϊόντων από τα σούπερ μάρ-κετ, καθώς και οι καλύτερες προσφορές, που

Page 18: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

16

r e t a i l

πετυχαίνουν οι μεγάλες αλυσίδες από τους προ-μηθευτές, λόγω των αυξημένων ποσοτήτων, που αγοράζουν, οδηγούν σε καλύτερες τιμές». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι και από ψιλικατζίδικο σε ψιλικατζίδικο παρατηρούνται διαφοροποιή-σεις στην πορεία των τιμών. Όπως ανέφερε, η διαμόρφωση των τιμών εξαρτάται από τις εκ-πτώσεις, που θα κάνει, ο προμηθευτής σε κάθε επαγγελματία, καθώς και από το ύψος των λει-τουργικών εξόδων του.

«Η ενοικίαση του επαγγελματικού χώρου, όπως και η τοποθεσία του, είναι από τους σημαντικό-τερους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τις τι-μές», τονίζει ο κ. Κ. Φωτόπουλος. «Στα είδη στα οποία δεν αναγράφονται οι τιμές, όπως στα προ-ϊόντα μπακαλικής, μακαρόνια, ρύζι, φρυγανιές, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες αυξομειώσεις, ενώ οι τιμές στα τυποποιημένα προϊόντα (σοκολάτες, πατατάκια κ.ά.) παραμένουν ίδιες», σημειώνει ο κ. Κ. Φω-τόπουλος. «Η διαφορά στην τιμή σε ένα ψιλικα-τζίδικο σε σχέση με ένα σούπερ μάρκετ μπορεί να φτάσει από 5% έως 30%, ανάλογα με το προ-ϊόν», τονίζει ο κ. Βασίλης Κοστρίβας, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου στην περιοχή Ζωγράφου.

Φθηνό το κέντροΗ τάση για χαμηλές τιμές είναι πιο εμφανής στο κέντρο της Αθήνας, όσον αφορά τα πε-ρίπτερα και τα ψιλικατζίδικα. Σημαντική εί-ναι η μαρτυρία του προέδρου της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτε-ρούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, κ. Γιάννη Πλακόπουλου, για το θέμα. Ο κ. Γ. Πλακόπουλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι τιμές των προϊόντων τόσο του υγιειονομικού ενδιαφέροντος όσο και της «κρύας» αγοράς (αναψυκτικά κλπ) παρα-μένουν σταθερές στα περίπτερα πολλά χρό-νια, ακολουθώντας την τιμολογιακή πολιτική των εταιριών. Εξαίρεση αποτελούν τα περί-πτερα στο κέντρο της

Αθήνας, που αναγκάζονται να πουλάνε πολύ φθηνά, διότι ένα μεγάλο κομμάτι των πελατών τους είναι μετανάστες, οι οποίοι είναι περισσό-τερο ευαισθητοποιημένοι στο θέμα τιμή». Σύμ-φωνα με τον ίδιο, οι περιπτερούχοι του κέντρου προσανατολίζονται σε φθηνότερα προϊόντα, κα-θώς τα καταστήματα ψιλικών, που ανήκουν σε μετανάστες, «κατεβάζουν» τις τιμές.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχουν 330 ψιλικατζί-δικα αλλοδαπών στη Μενάνδρου, που πωλούν αρκετά κοινά προϊόντα με τα περίπτερα, τα οποία διαμορφώνουν τις τιμές προς τα «κάτω». «Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Σωκράτους», τονί-ζει ο κ. Γ. Πλακόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει σε περίπτερο του κέντρου μπύρα 500 ml, όχι γνω-στής μάρκας, 0,80 λεπτά του ευρώ.

«Παρόλα αυτά, τα περίπτερα εξακολουθούν να κρατούν μερίδια, λειτουργώντας ως αυθόρμητη αγορά για την ικανοποίηση των άμεσων ανα-γκών του σύγχρονου καταναλωτή», υπογραμμί-ζει ο κ. Γ. Πλακόπουλος και αναφέρει ότι μπορεί τα σούπερ μάρκετ να έχουν καλύτερες τιμές, τις οικονομίες κλίμακας και να πετυχαίνουν καλύτε-ρους όρους αγορών για τα δίκτυά τους, αλλά τα

περίπτερα διαθέτουν τις κα-λύτερες θέσεις στρα-

τηγικής, διευρυ-μένο ωράριο, καθώς και προσωπική επαφή με τους πελά-τες.

Page 19: Kiosknet T3 Etos 3
Page 20: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

18

r e t a i l

Περίπτερο στο ΙντερνετΚοινή διαδικτυακή πύλη για οκτώ μεγάλα γαλλικά έντυπα πηγή www.capital.gr

Καθώς οι πωλήσεις των εφημερίδων και

των περιοδικών ολοένα και μειώνονται

στα περίπτερα του Παρισιού, γάλλοι εκ-

δότες ελπίζουν ότι το «ψηφιακό περίπτερο» που

σχεδιάζουν μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώ-

σουν την κατάσταση.

Οι εκδότες, οι οποίοι εκπροσωπούν οκτώ από

τις κορυφαίες γαλλικές εφημερίδες και περιοδι-

κά («Le Figaro», «Liberation», «LeParisien», «L’

Equipe», «Les Echos», «L’ Express», «Le Nouvel

Observateur» και «Le Point»), ανακοίνωσαν την

περασμένη εβδομάδα ότι σχημάτισαν κοινοπρα-

ξία με στόχο τη δημιουργία ενιαίας ιντερνετικής

πύλης για την πώληση των περιεχομένων των

εκδόσεων μέσω Διαδικτύου, κινητών τηλεφώ-

νων και υπολογιστών τύπου ταμπλέτα όπως

το iPad. Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγο-

ράζουν άρθρα ή συνδρομές με ένα απλό κλικ

αμέσως μόλις δημιουργήσουν έναν λογαρια-

σμό. «Η ιδέα είναι να βάλουμε ένα αντίτιμο στο

online περιεχόμενο», λέει ο Φρεντερίκ Φιγιού,

πρώην διευθυντής εφημερίδας που είναι τώρα

επικεφαλής του σχεδίου. «Είναι θέμα επιβίωσης

για μας».

Το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή σε μια στιγμή που

εφημερίδες σε όλο τον κόσμο επανεξετάζουν

το ψηφιακό επιχειρηματικό μοντέλο τους, που

ως τώρα βασιζόταν κυρίως σε ιστότοπους που

χρηματοδοτούνταν από τη διαφήμιση και ήταν

δωρεάν για τους χρήστες. Καθώς όμως τα έσοδα

από την online διαφήμιση είναι μικρότερα των

προσδοκώμενων, μερικοί εκδότες έχουν αρχίσει

να χρεώνουν τους χρήστες. Η δημιουργία του

ψηφιακού περιπτέρου, το οποίο σχεδιάζεται για

την ερχόμενη χρονιά, θα σημάνει σημαντική

επέκταση της ποσότητας του περιεχομένου που

θα διατίθεται επί πληρωμή.

Μολονότι πολλές γαλλικές εκδόσεις έχουν αρ-

χίσει να χρεώνουν για τα αρχεία τους και άλλες

συγκεκριμένες online υπηρεσίες, εξακολουθούν

γενικά να προσφέρουν τα ειδησεογραφικά άρ-

θρα τους δωρεάν.

Βάσει των σχεδίων που περιέγραψε ο Φιγιού, τα

μέλη της ομάδας θα διατηρήσουν τους ιστοτό-

πους αυξάνοντας τα άρθρα που οι χρήστες θα

μπορούν να συμβουλεύονται μόνον επί πληρω-

μή. Η κοινοπραξία ευελπιστεί ότι θα αποκομί-

σει περισσότερα έσοδα από τους καταναλωτές,

όμως έχει κι έναν άλλο στόχο: να αυξήσει την

ισχύ των μελών της έναντι των «μεγάλων» του

ψηφιακού κόσμου, όπως η Google και η Apple.

Οι γάλλοι εκδότες αντιδρούν στο γε-

γονός ότι δεν αμείβονται όταν η

υπηρεσία Google News πα-

ρουσιάζει αποσπάσματα

των άρθρων τους. Και

λένε πως η προμή-

θεια 30% που χρε-

ώνει η Apple για

να περιλάβει

ε φ α ρ μ ο -

γές για τα

έντυπά

τ ο υ ς

σ τ α

iPad και

iPhone της

είναι πολύ υψη-

λή.

Page 21: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

19

r e t a i l

Συνεργασία με το Google News Ο Φιγιού λέει πως οι οκτώ δεν έχουν σχέδια

να μπλοκάρουν τα άρθρα τους από το Google

News, όπως έκαναν άλλοι εκδότες όταν άρχισαν

να διαθέτουν τα περιεχόμενα των εντύπων επί

πληρωμή. «Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με την

Google», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως

«αν μπορέσουμε να μιλάμε περισσότερο συλ-

λογικά, θα είναι πολύ αποτελεσματικότερο».

Η Google λέει πως «εργάζεται εποικοδομητικά»

με τους εκδότες. Σε μια δήλωση, χαρακτήρισε

τον σχηματισμό της κοινοπραξίας «θετική κί-

νηση που μας επιτρέπει να μιλάμε ταυτόχρονα

σε οκτώ κορυφαίες εκδόσεις και να εξετάζουμε

πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τα

προϊόντα Google επ’ αμοιβαία ωφελεία».

Ψηφιακό μέλλον για τον Τύπο ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ περίπτερο δεν είναι η μοναδι-

κή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο να δώ-

σει στους εκδότες του Τύπου μεγαλύτερη δι-

απραγματευτική δύναμη. Στη Γερμανία, για πα-

ράδειγμα, εφημερίδες και περιοδικά ασκούν

πίεση για την υιοθέτηση ενός νέου νόμου περί

πνευματικής ιδιοκτησίας που θα τους δώσει τη

δυνατότητα να ζητούν δικαιώματα από αυτούς

που χρησιμοποιούν τα άρθρα τους, όπως για πα-

ράδειγμα οι ιστότοποι που διαθέτουν ειδήσεις τις

οποίες συγκεντρώνουν από διάφορα έντυπα.

Στην Ιταλία, εκδότες εφημερίδων έχουν κάνει

προσφυγές κατά της Google επικαλούμενοι την

αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Στις ΗΠΑ, αντίθετα, οι εκδότες είναι πιο απρόθυ-

μοι να ενωθούν για να προωθήσουν τις online

προσφορές τους. Μερικοί αναλυτές και στελέχη

εφημερίδων έχουν εκφράσει φόβους πως μια

τέτοια συνεργασία μπορεί να παραβιάζει τους

νόμους περί ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τον

Τιμπό ντε Σμετ της επενδυτικής τράπεζας Bryan

Garnier στο Παρίσι, το γαλλικό σχέδιο για το ψη-

φιακό περίπτερο είναι απίθανο να δημιουργήσει

τέτοιες ανησυχίες.

«Αν υπάρχει εξαρχής διαφάνεια όσον αφορά

τους όρους και υπάρχει ελευθερία συμ-

μετοχής νέων εταίρων, τότε

δεν υπάρχει ζήτημα

μονοπωλίου»,

τόνισε.

Page 22: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

20

r e t a i l

Νέο κύμα ανατιμήσεων στο καλάθι της νοικοκυράς αλλά και στους λογαρια-σμούς για φως, νερό, τηλέφωνο, εισι-

τήρια και εστιατόρια φέρνει από την 1η Ιανου-αρίου 2011 η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%.

Σημαντικές μειώσεις τιμών επιφέρει, από την άλλη πλευρά, η μετάταξη φαρμάκων, εμβολίων

και υπηρεσιών διαμονής σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ από το 11% στο 6,5%.

Οι αλλαγές στους συντελεστές προβλέπονται στο νομοσχέδιο-σκούπα που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα οδηγή-σουν σε πρόσθετα έσοδα 550 εκατ. ευρώ το 2011 (800

εκατ. ευρώ από την αύξηση του συ-ντελεστή στο 13%, ενώ θα υπάρξει παράλληλη απώλεια εσόδων 250 εκατ. ευρώ από τη μετάτα-ξη ξενοδοχείων και φαρμάκων στον μειωμένο συντελεστή).

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% σε 13% αφορά όλα τα είδη διατροφής, αλλά και λογαριασμούς για ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο και φυσικό αέριο, σερβιριζόμενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και εισιτήρια σε σινεμά και συναυλίες, όπως άλλωστε και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπη-ρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόμιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Μετά το τρίτο κατά σειρά «χτύπημα» αλλαγών στους συντελεστές ΦΠΑ, η τιμή για 700 γραμ-μάρια νωπό φιλέτο κοτόπουλο (μπούτι) θα επι-βαρυνθεί με 15 λεπτά (από 8,1 ευρώ σε 8,25 ευρώ), 28 λεπτά θα αυξηθεί η τιμή για ένα βρε-φικό γάλα σε σκόνη που σήμερα κοστίζει 15,39 ευρώ (θα αυξηθεί σε 15,67 ευρώ), 19 λεπτά πα-ραπάνω θα στοιχίζει ένα κιλό φέτα (από 10,3 σε 10,49 ευρώ), ενώ στα 17 λεπτά φτάνει η αύξηση της τιμής για δύο λίτρα ελαιόλαδο (από 9,58 σε 9,75 ευρώ).

Σημαντικές επιβαρύνσεις έρχονται και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Μια οικογένεια που σήμερα πληρώνει για τη ΔΕΗ 170 ευρώ το τε-τράμηνο θα έχει επιβάρυνση 3,06 ευρώ μετά την αύξηση του ΦΠΑ, σε έναν λογαριασμό για νερό ύψους 80 ευρώ η επιβάρυνση φτάνει τα 1,4 ευρώ, ένα γεύμα τεσσάρων ατόμων που σήμερα στοιχίζει 60 ευρώ ανατιμάται κατά 1 ευρώ, ενώ σε μια διαδρομή αξίας 7 ευρώ με ταξί η επιβά-ρυνση θα είναι της τάξεως των 12 λεπτών.

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 13% συμπαρασύρει ανοδικά και τον μειω-μένο συντελεστή που αυξάνεται από το 5,5% στο 6,5% (αφορά εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων και βιβλία με εικόνες για παιδιά), ενώ αμετάβλητος παραμένει ο υψηλός συντελεστής 23%.

Για τα νησιά του Αιγαίου, που ισχύει μειωμέ-νος συντελεστής κατά 30%, οι συντελεστές που θα ισχύουν από 1-1-2011 διαμορφώνονται σε 9% και 5% (από 13% και 6,5% αντίστοι-χα για την υπόλοιπη Ελλάδα). Από τις αρχές του έτους το υπουργείο Οικονομικών έχει προ-χωρήσει σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις των συ-ντελεστών Φ.Π.Α.

ΦάΠΑ στο καλάθι της νοικοκυράς πηγή Τα Νέα

Οι αλλαγές στους

συντελεστές εκτιμάται

από το υπουργείο

Οικονομικών ότι θα φέρουν

πρόσθετα έσοδα 550 εκατ.

ευρώ το 2011

Page 23: Kiosknet T3 Etos 3
Page 24: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

22

r e t a i lr e t a i l

Μείωση τιμών σε 661 προϊόντατης Γιώτας Παπαβασιλείου

Από 0,71% ως και 37,9% θα μειώσουν εκατοντάδες προϊόντα τους 36 εταιρείες μετά τις σχετικές επαφές με τον Μιχ.Χρυ-

σοχοΐδη. Ανταποκρίθηκαν οι επιχειρηματίες στο κάλεσμα αλληλεγγύης και ευθύνης του υπουρ-γού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνι-στικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφί-μων, των σούπερ μάρκετ και των επιχειρήσεων λιανεμπορίου με την ηγεσία του υπουργείου, προχώρησαν σε συμφωνία για τη μείωση τιμών σε 661 βασικά προϊόντα που θα κυμαίνονται από 0,71 % ως 37,9%, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011.Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το υπουργείο, επί συνόλου 661 προϊόντων, θα επέλθουν μειώσεις έως και 5% στα μισά περίπου εξ αυτών, μειώσεις από 5% έως 10% στο 32% των προϊόντων και μειώσεις με-γαλύτερες του 10% στο 15% περίπου του συνό-λου των προϊόντων με μειωμένες τιμές. Η μεγάλη πλειοψηφία των μειώσεων τιμών στα προϊόντα (περίπου 66%) θα ισχύσει από την 1/1/2011, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 16% περίπου, θα ξε-κινήσει από τα μέσα του Ιανουαρίου 2011 έως και την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2011.

Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες έναρξης μείωσης τιμών:• για 434 προϊόντα είναι από την 1η Ιανουαρίου

2011, • για 72 προϊόντα από 8 Ιανουαρίου έως τις 17 Ιανουαρίου,

• για 29 προϊόντα είναι από την 1η Φεβρουαρί-ου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2011,

• για 59 προϊόντα τρέχουν μειώσεις από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου,

• για 31 προϊόντα από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου,

• ενώ για 14 προϊόντα οι μειώσεις έχουν ξεκι-νήσει από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Νο-εμβρίου.

Όσον αφορά τις ομάδες των προϊόντων, στα οποία θα υπάρξει μείωση τιμών, τα περισσότερα (ποσοστό 31%) συγκεντρώνονται στην γενική κα-τηγορία «προϊόντα τροφίμων/μαγειρικής». Ακο-λουθούν τα προϊόντα της κατηγορίας «Προσωπι-κή Υγιεινή», με ποσοστό 18%. Τα προϊόντα που ανήκουν στη γενική κατηγορία «Αλλαντικά», ση-μειώνουν τη μεγαλύτερη μεσοσταθμική μείωση τιμών, ενώ ακολουθούν «Προϊόντα Ζαχαροπλα-στικής», «Απορρυπαντικά-Καθαριστικά», «Βασι-κά Προϊόντα Τροφίμων» και «Προϊόντα Προσω-πικής Υγιεινής». Οι μεγαλύτερες μεσοσταθμικές μειώσεις τιμών, παρατηρούνται στις ειδικές κατη-γορίες «Άλευρα», «Ζάχαρη», «Παιδικές Τροφές», «Αλλαντικά», «Ζυμαρικά» και «Γάλατα».

EπιχειρήσειςΣτο κάλεσμα του κ. Χρυσοχοΐδη ανταποκρίθηκαν 36 εταιρείες παραγωγής, καθώς και προμηθευτι-κές επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες δεσμεύθηκαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των τιμών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ανακοίνω-σαν πως θα προχωρήσουν στην απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ. Ο αρμόδιος υφυπουρ-γός Ντ. Ρόβλιας ανέφερε ότι η πρωτοβουλία είναι μια εθνική συμβολή για την ανακούφιση των λαϊκών εισοδημάτων, στην οποία συμμετέ-χει το λιανεμπόριο με 122 επώνυμα προϊόντα. Πρόκειται για τρεις εταιρείες αλυσίδες σούπερ μάρκετ: την Carrefour με 69 επώνυμα προϊόντα, την Βερόπουλος με 15 επώνυμα προϊόντα και την Σκλαβενίτης με 28 επώνυμα προϊόντα. Πα-ράλληλα, συμμετέχει, το λιανεμπόριο με 1.509 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας: Οι εταιρείες - αλυ-σίδες σούπερ μάρκετ: Carrefour, Βερόπουλος και Σκλαβενίτης με μειώσεις τιμών σε 81 προϊό-ντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ οι εταιρείες LIDL και Α/Β Βασιλόπουλος δεσμεύτηκαν να προχωρή-σουν στην ενσωμάτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% σε σύνολο 1.509 προϊόντων (1.150 προϊόντα LIDL και σε 359 προϊόντα της σειράς «365» η Α/Β Βασιλόπουλος).

Page 25: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

23

r e t a i l

Ε ν δ ε ι κ τ ι κ ό ε β δ ο μ α δ ι α ί ο κ α λ ά θ ι 4 μ ε λ ο ύ ς ο ι κ ο γ έ ν ε ι α ς ( p r e m i u m π ρ ο ϊ ό ν τ α )

Ειδική Κατηγορία Προϊόντων

Προϊόν % Μείωσης

Β α σ ι κ ά Π ρ ο ϊ ό ν τ α Τ ρ ο φ ί μ ω ν / Μ α γ ε ι ρ ι κ ή ς

Ζυμαρικά Σπαγγετινη Νο 10 ΜΕΛΙΣΣΑ 15,54%

Ζυμαρικά ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ MARATA 500ΓΡ.. 12,50%

Άλευρα ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 30,17%

Γιαούρτι ΓΙΑΟΥΡΤΙ MARATA ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ 10% ΓΕΡΜ 1KG 8,02%

Ρύζι ΡΥΖΙ ΜΠΛΟΥ-ΜΠΟΝΕΤ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΛΛ.500ΓΡ. 7,69%

Μαργαρίνες/ φυτικά λίπη SUPER FRESCO 40Χ250 ΓΡ. 5,56%

Όσπρια ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕΤΡΙΑ SPAR 500ΓΡ. 15,50%

Πατάτες ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΡΟΤ 9/9 CRF ΣΑΚ 2,5ΚΛ 5,03%

Κρέατα Σπάλα Χοιρινή Εισαγωγής 9,80%

Κρέατα Μπούτι Κοτόπουλο Εισαγωγής 14,00%

Συσ/να Τρόφιμα Παραδοσιακός Αρακάς πατάτεςκ+καρότα 350g 10,00%

Μαγιονέζα ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ HELLMANNS 650ML 5,11%

Έλαια ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΙΟΔΟΧΙ ΡΡ ΜΕΤ 5LT 5,00%

Ψάρια ΓΛΩΣΣΑ ΦΙΛΕΤΟ Ν1 PP 850ΓΡ 4,94%

Ζάχαρη ΖΑΧΑΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΛΑΒΕΝ.ΜΠΛΕ ΣΥΣΚ 1ΚG 1,25%

Αυγά ΑΥΓΑ MED CRF 10ΑΔΑ 53-63Γ ΠΛ ΘΗΚΗ 4,65%

Ν ε ρ ά - Μ π ύ ρ ε ς - Κ ρ α σ ι ά

Κρασιά ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΚΑΤΩΓΙ ΜΕΤΣΟΒΟΥ 750ML 5,00%

Α λ λ α ν τ ι κ ά

Παριζάκι ΕΝΛ ΠΑΡΙΖΑΚΙ 310γ 37,90%

Αλλαντικά ΩΜΟΠΛΑΤΗ BUENAS ΦΕΤΕΣ 300ΓΡ 9,60%

Τ υ ρ ι ά

Λευκά Τυριά ΦΕΤΑ ΔΟΧΕΙΟ ΠΟΠ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 13,12%

Κίτρινα Τυριά ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΟΛΥΜΠΟΣ το κιλο 7,00%

Π ρ ο ϊ ό ν τ α Π ρ ω ι ν ο ύ & Σ ν α κ ς

Croissant ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΚΑΟ Ν1 85ΓΡ 3,85%

Γάλατα Νουνού Family Ελαφρύ 1lt 10,00%

Γάλατα Παιδικό Γάλα, ΔΕΛΤΑ ADVANCE, Συμπυκνωμένο Ρόφημα, 411g 20,00%

Ψωμί τοστ ΨΩΜΙ MARATA ΤΟΣΤ ΣΙΤΟΥ 340ΓΡ. 10,00%

Σοκολατούχο Ρόφημα CAOTONIC ΣΑΚΟΥΛΑ 17,50%

Δημητριακά ΔΗΜΗΤΡ SPECIAL K KELLOGGS 375Γ 5,05%

Παιδικές τροφές ΦΑΡΙΝ ΛΑΚΤΕ 300ΓΡ 15,00%

Α ν α ψ υ κ τ ι κ ά - Χ υ μ ο ί

Χυμοί 330ML ΧΥΜΟΣ MOTION AMITA 5,00%

Αναψυκτικά Pepsi Cola Regular 330ml 5,00%

Π ρ ο σ ω π ι κ ή Υ γ ι ε ι ν ή

Χαρτί Υγείας ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ PURE&SOFT SOFTEX 12ΤΕΜ 4,97%

Περιποίηση σώματος ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΟ NOIR F/M BADEDAS 750ML 5,02%

Οδοντόκρεμα AIM ΟΔ/ΤΣΑ COMPLETE PERFECT ΜΕΤΡΙΑ Χ 12 13,97%

Σερβιέτες -1E ΣΕΡΒ ULT PL DRY NORM DUOP EDAY 4,90%

Σαμπουάν HERBAL ESSENCES ΣΑΜΠ. ΜΑΛΛΙΑ ΞΕΔΙΨΑΣΤΕ 6Χ400 ML 8,50%

Πάνες Παιδικές & Ενηλίκων BABYLINO BABYGO BOY JUNIOR Ν5 12-18K 38Τ 10,17%

Α π ο ρ ρ υ π α ν τ ι κ ά - Κ α θ α ρ ι σ τ ι κ ά

Καθαριστικό AZAX NaturaVerde 1000ml 6,60%

Καθαριστικό πιάτων AVA ΞΥΔΙ 16X750 ML 17,90%

Απορρυπαντικό TIDE ΥΓΡΟ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ 12Χ1LT 20,30%

Τρέχουσα Τιμή ΚαλαθιούΝέα Τιμή Καλαθιού

Μεσοσταθμική μείωσηΕβδομαδιαία

ΕξοικονόμησηΜηνιαία

Εξοικονόμηση

130,31 € 117,95 € 10,54% 12,35 € 49,41 €

Page 26: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

24

r e t a i lr e t a i l

Καθαρές μειώσεις, όχι προσφορές Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μειώσεις και όχι για προσφορές, οι οποίες θα ισχύουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2011 από τον κλάδο των προμηθευτών της βιομηχανίας αλλά και του λιανεμπορίου με τελικό αποδέκτη τον κα-ταναλωτή. Προανήγγειλε επίσης ότι θα ακολου-θήσουν και άλλες μειώσεις, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να αξιοποιούν τα εργαλεία που τους δίνει η πολιτεία, όπως το παρατηρητήριο τιμών. Όπως επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης «πρόκειται για μει-ώσεις που αφορούν σε προϊόντα που αποτελούν το «καθημερινό καλάθι» ενός νοικοκυριού. Από τις μειώσεις αυτές μπορεί να προκύψει πραγμα-τικό όφελος έως και 50 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια». Οι επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ήταν ελάχιστες και ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει όλους σε μειώσεις. Επιπλέον ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα υπάρ-

ξουν νέες συναντήσεις και με άλλους τομείς στης αγοράς. Σε αυτή την πρωτοβουλία που σε πρώτη φάση αφορά πάνω από το 60% των εμπορευμά-των των σούπερ μάρκετ, ενώ μειώσεις θα ακο-λουθήσουν και στα καύσιμα.

Π ρ ο ϊ ό ν Τ ρ έ χ ο υ σ α Τ ι μ ή Ν έ α Τ ι μ ή Μ ε ί ω σ η %Πάριζα Βραστή Στενή Νίκας 6,38 6,06 5,00%

ΜΟΡΤΑΔΕΛΑ ΒΡΑΣΤΗ ΥΦΑΝΤΗ ΚΙΛΟΥ 6,99 6,64 1,00%

Κλασικό Παριζάκι Νίκας 330g 2,66 2,53 5,00%

Junior Παριζάκι 330g 2,88 2,74 5,00%

Pizza Nikas Ζαμπόν Μπέικον 3,06 2,91 5,00%

ΦΙΛΕΤΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΒΡΑΣΤΗ ΤΟΣΤ 12,54 11,80 5,90%

COMBI 0-3% ΦΙΛ.ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ & EDAM ΜΕΙΩΜ.ΛΙΠΑΡΩΝ 400g 5,21 4,79 8,00%

Φουαντρέ Ψητή Γαλοπούλα με Θυμαρίσιο Μέλι 13,50 12,15 10,00%

Σαλάμι Αέρος με παρμεζάνα 14,63 13,17 10,00%

Μπούτι Χοιρινό Καπνιστό α/ο κομ/νο συσκ/μένο 11,82 10,64 10,00%

Παρίζα Βραστή Φόρμα Κομ/νη Συσκ/μενη 6,91 6,22 10,00%

PIZZA Rock&Roll 9,00 8,10 10,00%

GOURMET ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΨΗΤΗ 14,32 12,60 12,00%

ΟΡΕΙΝΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΖΑΜΠΟΝ 10Χ10 14,65 12,45 15,00%

COMBI ENΛ ΕΛΛΑΔΙ ΖΑΜΠΟΝ & ΤΥΡΙ GOUDA 5,76 4,90 15,00%

COMBI ΕΝΛ ΦIΛ.ΓΑΛΟΠ KAΠΝ+ EDAM ΜΕΙΩΜ.ΛΙΠΑΡΩΝ 400g 5,76 4,90 15,00%

ΕΝΛ ΠΑΡΙΖΑΚΙ ΦΕΤΑ & ΝΤΟΜΑΤΑ 310g 2,95 2,20 25,50%

ΠΑΡΙΖΑ ΤΟΣΤ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ 8,44 5,90 30,10%

ΕΝΛ ΠΑΡΙΖΑΚΙ 310γ 3,22 2,00 37,90%

ΣΑΛΑΜΙ ΑΕΡΟΣ ΝΙΚΑΣ BLACK LINE ΚΙΛΟΥ 12,76 12,12 5,02%

ΦΙΛΕΤΟ ΓΑΛΟΠ ΚΑΠΝ ΥΦΑΝΤΗΣ ΚΙΛΟΥ 12,55 11,92 5,02%

ΩΜΟΠΛΑΤΗ ΧΟΙΡ 0-3% ΛΙΠΑΡΑ ΝΙΚΑΣ ΧΥΜΑ 8,31 7,89 5,05%

ΠΑΡΙΖΑ BUENAS ΦΕΤΕΣ 300ΓΡ 1,64 1,48 10,00%

ΦΙΛΕΤΟ ΓΑΛΟΠ.BUENAS ΚΑΠΝ.ΦΕΤΕΣ 300ΓΡ 2,67 2,40 10,11%

ΖΑΜΠΟΝ BUENAS ΜΠΟΥΤΙ. ΤΟ ΚΙΛΟ 6,90 6,20 10,14%

ΧΟΙΡΙΝΗ ΩΜΟΠΛΑΤΗ BUENAS ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ. ΤΟ ΚΙΛΟ 5,90 5,30 10,17%

ΠΑΡΙΖΑ BUENAS ΤΟΣΤ. ΤΟ ΚΙΛΟ 3,46 3,10 10,40%

ΖΑΜΠΟΝ ΜΠΟΥΤΙ BUENAS ΦΕΤΕΣ 300ΓΡ 2,07 1,85 10,63%

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ BUENAS ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΠΝ ΤΟ ΚΙΛΟ 8,90 7,90 11,24%

ΠΑΡΙΖΑΚΙ SPAR 330γρ 1,87 1,50 19,79%

Pepsi Cola Regular 330ml 12,01 11,41 5,00%

7up Regular 330ml 12,20 11,59 5,00%

ΗΒΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ 1,5LT ΦΙΑΛΗ 1,51 1,43 5,00%

330ML ΧΥΜΟΣ MOTION AMITA 0,81 0,77 5,00%

ΧΥΜΟΣ ΜΗΛΟ-ΠΟΡΤ-ΚΑΡΟΤ LIFE 1LT 2,15 2,04 5,00%

ΣΟΔΑ TUBORG 6Χ330ML ΚΟΥΤΙ 2,58 2,45 5,00%

FAIRY KANONIKO 9X1.5LT 2,97 2,95 0,80%

FAIRY ΛΕΜΟΝΙ 9X1.5LT 2,97 2,95 0,80%

AZAX Άσπρος Σίφουνας 1000ml 1,59 1,54 3,10%

Στις 31 παραγωγικές και προμηθευτικές επιχειρήσεις που θα μειώσουν

τις τιμές σε 468 επώνυμα προϊόντα, περιλαμβάνονται οι:

3ΑΛΦΑ, MISKO, BOLTON, COLGATE, PALMOLIVE, CRETA FARM, ELBISCO,

FRIESLAND, CAMPINA, CRAFT FOODS, NESTLE, OPTIMA, PEPSICO, PROCTER & GRABLE, SCA, UNILEVER, ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙ-ΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑ, ΓΙΩΤΗΣ, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ, ΚΙΚΙΖΑΣ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΚΡΕΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΜΕΓΑΣ ΓΥΡΟΣ,

ΜΙΝΕΡΒΑ, ΝΙΚΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ, ΥΦΑΝΤΗΣ, ΦΛΩΡΙΔΗΣ

Page 27: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

25

r e t a i l

FAIRY EXTRA POWER ORIGINAL 14X450ML 1,52 1,47 3,20%

AVA CLEAN&CARE ΑΛΟΗ&ΑΓΓΟΥΡΙ 14X450ML 1,31 1,27 3,30%

ΧΛΩΡΙΝΗ CLASSIC 1000MLX15TEM 0,77 0,74 3,90%

OMO ΣΚΟΝΗ 1KG X 18 T 2,29 2,18 4,80%

ARIEL EXCEL GEL REGULAR 6X999ML/27 MEZ 7,24 6,88 5,00%

OMO ΣΚΟΝΗ 450GRX16 TEM 1,20 1,14 5,00%

TIDE ΥΓΡΟ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ 4 Χ 3 LT 6,89 6,53 5,30%

AZAX NaturaVerde 1000ml 2,26 2,11 6,60%

FAIRY EXTRA POWER ORIGINAL 16X650ML 1,98 1,84 7,00%

SWIFFER DUSTERS 6X(10 ΑΝΤ.ΞΕΣΚ) 5,18 4,80 7,40%

AVA CLEAN&CARE ΑΛΟΗ&ΑΓΓΟΥΡΙ 16X650ML 1,77 1,64 7,50%

ARIEL EXCEL GEL REGULAR 6X667ML/18 MEZ 5,61 5,06 9,80%

TIDE ΥΓΡΟ ΜΑΛ & ΕΥΑΙΣ ΛΕΒ & ΜΑΝ 12 X 1LT 3,44 2,89 16,00%

AVA ΞΥΔΙ 16X750 ML 1,54 1,27 17,90%

TIDE ΥΓΡΟ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ 12Χ1LT 3,11 2,48 20,30%

ΥΓΡΟ ΠΙΑΤΩΝ 4LT 2,49 2,37 4,82%

ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ SANITAS 10M 1,65 1,57 4,85%

ΧΛΩΡΙΝΗ ULT LEM KLINEX 1250M 2,62 2,49 4,96%

ΥΓΡ ΑΠΟΡ ΠΛ ARIEL ΛΕΒ&ΧΑΜ 2,66L 38M 14,30 13,59 4,97%

ΜΑΛΑΚΤ ΑΝΟΙΞ ΖΩΝΤΑΝ ΜΠΛΕ QUANTO 2LT 3,20 3,04 5,00%

ΣΚΟΝΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ENERGY SPAR 9,98 9,48 5,01%

ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ NO1 800ΓΡ 1,99 1,89 5,03%

DROLIO ΠΙΑΤΩΝ REGULAR 500ML 0,86 0,78 9,30%

DROLIO ΠΙΑΤΩΝ ΛΕΜΟΝΙ 750ML 1,14 1,00 12,28%

ΣΕΤ ΓΙΑΟΥΡΤ CLASSIC 2% 2X200Γ+2Δ 2,48 2,36 1,21%

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ SPAR 5LIT EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ 19,15 18,76 2,04%

RIO MARE Τόνος σε ελαιόλαδα 80g 1,52 1,49 2,00%

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΙΜΑΣ ΑΠΌ ΛΑΠΑ(ελληνικο) το κιλο 7,18 6,98 2,79%

RIO MARE Τόνος σε νερό (2+1) 160g 5,97 5,85 2,00%

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΙΜΑΣ ΑΠΌ ΛΑΠΑ(γερμανικο) το κιλο 6,82 6,62 2,93%

ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ 0% ΟΛΥΜΠΟΣ (2 τμχ x 200gr) 2,20 2,16 2,00%

Μακαρόνια Νο3 1,96 1,90 3,00%

Κριθαράκι Μέτριο 1,96 1,90 3,00%

Κοφτό Μισό 1,96 1,90 3,00%

ΑΛΤΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΔΟΧΕΙΟ 4Χ3 ΛΙΤΡΑ 14,29 13,72 3,99%

Ρύζι Νυχάκι 500g 1,58 1,50 5,00%

Φασόλια Χονδρά 2,45 2,32 5,00%

Μακαρόνια 1,92 1,82 5,00%

Σουβλάκι Κοτόπουλο 6,70 6,36 5,00%

Σουβλάκι Χοιρινό 3,70 3,52 5,00%

Σπάλα-Ελιά Βόειου χωρίς Οστό Εισαγωγής 5,30 5,00 5,60%

Λαιμός Χοιρινός με Οστό Εισαγωγής 2,45 2,30 6,00%

Κρέμα Γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ Light 200ml 2+1 2,28 2,14 6,00%

Κοτόπουλα 2,35 2,20 6,40%

Μπριζόλα Χοιρινή Εισαγωγής 2,75 2,55 7,30%

Μπούτι Χοιρινό με Οστό Εισαγωγής 2,55 2,35 7,80%

ΚΙΜΑΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ (ΜΠΟΥΤΙ) ΝΩΠΟΣ ΟΛΛΑΝΔ. 5,48 5,26 4,01%

Τραχανάς 4,44 4,04 9,01%

Σπάλα Χοιρινή Εισαγωγής 2,05 1,85 9,80%

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΝΟ 6 MELISSA 500ΓΡ 0,89 0,85 4,49%

ΑΥΓΑ 10ΑΔΑ 1,29 1,23 4,65%

ΠΙΠΕΡΙ ΜΑΥΡΟ ΤΡΙΜΑ ΗΛΙΟΣ 50GR 1,06 1,01 4,72%

ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΑΛΤΙΣ SOFT 500ΓΡ 3,05 2,90 4,92%

Πέννε Ριγκάτε 1,96 1,76 10,00%

ΡΥΖΙ PARBOILD BELLA AGRINO 500ΓΡ 2,03 1,93 4,93%

Χυλοπίτες 2,64 2,38 10,00%

ΒΟΥΤΥΡΟ ΛΙΩΜΕΝΟ ΟΛΥΜΠΟΣ 500Γ 7,63 7,25 4,98%

ΦΥΛΛΟ ΚΑΝΑΚΙ ΚΡΟΥΣΤΑΣ 450ΓΡ 3,81 3,62 4,99%

ΦΑΚΕΣ ΨΙΛΕΣ 3Α 500ΓΡ 1,40 1,33 5,00%

Κριθαράκι 2,12 1,91 10,00%

Πένε Ριγκάτε 2,12 1,91 10,00%

Φιλετάκια Κοτόπουλου με λαζάνια 350g 3,60 3,24 10,00%

Σουτζουκάκια ρύζι+λαχανικά 350g 3,55 3,20 10,00%

Χοιρινό Πουρέ ρύζι+λαχανικά 3,62 3,26 10,00%

Μοσχαράκι Σάλτσα Πατ+Αρακ 350g 3,64 3,26 10,00%

Παραδοσιακός Αρακάς πατάτεςκ+καρότα 350g 2,60 2,34 10,00%

Page 28: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

26

r e t a i l

Σε ύφεση διαρκείαςκαι το 2011της Γιώτας Παπαβασιλείου

«Χρειάζεται ένα συναρπαστικό γεγο-νός προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα της αγοράς και να

δείξει σημάδια ανάκαμψης ο εμπορικός και επι-χειρηματικός κόσμος της χώρας μας». Με αυτή την φράση οι φορείς της αγοράς περιγράφουν το 2011 το οποίο όπως υποστηρίζουν θα είναι πιο δύσκολο από το 2010. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου για το 2010, σε απολύσεις σκοπεύει να προχωρήσει το 2011, μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και μία στις πέντε μικρομεσαίες. Ενώ, την ίδια στιγμή το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις διαμορφώνεται κοντά στο 3%. Η απασχόληση στο εμπόριο μειώνεται ήδη από την τρέχουσα χρονιά, καθώς το 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα από-τελέσματα της έρευνας, στο σύνολο της οικο-νομίας η απασχόληση μειώθηκε κατά 104.920 άτομα, που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις θέσεις χάθηκαν από τον τομέα του εμπορίου. Οι απο-λύσεις έπληξαν περισσότερο γυναίκες και νέ-ους, αλλά στην ανεργία πέρασαν και 45-50.000 αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ.

Για το 2011, το 43,7% των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) σχεδιάζει να προχω-ρήσει σε απολύσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είναι 15 %. Το 65% των μεγάλων εταιριών προβλέπει μείωση και των επενδύσεων (82 % οι ΜΜΕ) ενώ το 60% μικρών και μεγάλων αναμένουν μείω-ση πωλήσεων και κερδών. Ενώ, ενδεικτικό της συγκέντρωσης του εμπορίου στα μονοπώλια και

της έντασης της εκμετάλλευσης είναι ότι, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΣΕΕ, την ώρα που παρατηρείται μεγάλη μείωση σε εργοδότες – αυτοαπασχολούμενους καταγράφεται και αύ-ξηση στη μισθωτή απασχόληση. Κάτι το οποίο καταδεικνύει αφενός τη συγκέντρωση της απα-σχόλησης στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφετέρου την ένταση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, με τη μερική απασχόληση να έχει αυξηθεί κατά 5,5% και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατά 8,9%. Ακόμη, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 44% το 2010, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ξεπέ-ρασαν σε ποσοστό το 55%, ενώ η πτώση του τζίρου στο εννιάμηνο έφτασε το 40% στην έν-δυση – υπόδηση, 15% στα έπιπλα και ηλεκτρι-κά είδη, το 17% στα φάρμακα – καλλυντικά και 10% ακόμη και στον κλάδο των τροφίμων. Την ίδια περίοδο, η ζήτηση δανείων μειώθηκε κατά 30 – 40 % ενώ αυξήθηκε κατά 60 – 80 % το ποσοστό των απορρίψεων.«Με αυτά τα δεδομένα, με μείωση των εισοδη-μάτων, ανεργία και υποκατανάλωση δεν μπο-ρούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας και έξοδο από την ύφεση. Η οικονομία θα σβή-σει και δεν θα επανεκκινήσει», σχολίασε ο πρό-εδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Έρχονται και νέα «λουκέτα Χαριστική βολή στο εμπόριο έδωσαν και οι επα-ναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις στο μέσα μετα-φοράς, τινάζοντας κυριολεκτικά στον αέρα την ελπίδα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να εκποιήσουν κάποια από τα εμπορεύματα τους και να αποκτήσουν την πολυπόθητη ρευστότη-τα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους,

Ψαλίδι στις επενδύσεις, λουκέτα και απολύσεις συνθέτουν το επιχειρηματικό χάρτη του 2011

Page 29: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

27

r e t a i l

τόσο προς τους εργαζομένους, όσο και προς τις δανειακές και φορολογικές εκκρεμότητες τους. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κεντρι-κής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Κασιμάτη, «το πιο ελπιδοφόρο δεκαπενθήμερο για το λιανεμπόριο πήγε κυριολεκτικά χαμένο, με οδυνηρές συνέ-πειες για χιλιάδες μικρομεσαία εμπορικά κατα-στήματα, αλλά και τους προμηθευτές τους, που τα εμπορεύματά τους έμειναν για άλλη μια φορά στα στοκ, εν αναμονή της επόμενης ευκαιρίας». Και φυσικά για όσους υπάρξει επόμενη μέρα καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμελητη-ρίων, τα «λουκέτα» το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου πιθανότητα ξεπερνούν τα 7.000, ενώ ο μέσος μηνιαίος όρος τους τελευταίους μή-νες κυμαίνεται γύρω στις 4.000.

Ο Γ. Κασιμάτης προειδοποιεί ότι τη διετία 2010-2011 τα λουκέτα πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις 170.000, που πρακτικά σημαίνει ότι μία στις πέ-ντε ελληνικές επιχειρήσεις θα «σβήσουν» από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, ενώ οι άνεργοι από αυτή την εξέλιξη θα φτάσουν τις 300.000.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στην Θεσσαλο-νίκη, όπου το 2010 αποχαιρετά την συμπρωτεύ-ουσα με 721 λουκέτα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος «θα πρέπει να σημειωθεί ένα συνταρακτικό γεγονός, προ-κειμένου να ανατραπεί το αρνητικό σκηνικό που επικρατεί. Πιστεύουμε πως η εξωστρέφεια των

Page 30: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

28

r e t a i l

ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει το κλειδί προκειμένου να επιβιώσουν και για το λόγο αυτό σε μία προσπάθεια να συνδράμου-με τα μέλη μας προσανατολιζόμαστε σε κοινές δράσεις με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ενώ και την επόμενη χρονιά θα πραγ-ματοποιήσουμε εκ νέου σεμινάρια marketing, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονί-ας». Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η ελληνική αγορά έχει στερέψει και οι επιχειρήσεις χρειά-ζεται να στραφούν σε νέες επενδύσεις ώστε να επιβιώσουν.Σχολιάζοντας το 2010 που έφυγε, ο κ Παπαδό-πουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ για την περίοδο 1 Ιανουαρίου έως 15 Δεκεμβρίου, που είναι ενδεικτικά της κατάστα-σης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εξετα-ζόμενη περίοδο οι εγγραφές έναντι του αντί-στοιχου περσινού διαστήματος καταγράφηκαν μειωμένες κατά 14,5%, ενώ αντίθετα οι διαγρα-φές ήταν αυξημένες κατά 10,5%. Μάλιστα για την επόμενη χρονιά ο κ. Παπαδόπουλος ανάφε-ρε ότι, ελέω της αρνητικής οικονομικής συγκυρί-ας, δεν αποκλείεται οι διαγραφές να αυξηθούν.Συγκεκριμένα οι εγγραφές κατά το διάστημα 1 Ιανουαρίου - 15 Δεκεμβρίου 2010 ανήλθαν σε 948 έναντι 1.103 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τη μερίδα του λέοντος στις εγγραφές κατέχουν οι διάφορες υπηρεσίες (220), ακολουθούν τα οικοδομικά επαγγέλματα (145) και τα συνεργεία - ναυπηγεία (120). Στο μεταξύ σε 1.614 ανήλθαν οι διαγραφές έναντι 1.460 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχουν οι ατομικές επιχειρήσεις (1.308). Ο κύριος λόγος για τις διαγραφές ήταν το γεγονός ότι κρίθηκαν ασύμφορες (721), ενώ σημαντικός ήταν ο αριθ-μός των επιχειρήσεων (530) που διαγράφηκαν καθώς οι ιδιοκτήτες τους συνταξιοδοτήθηκαν.Οι μεγαλύτερες απώλειες στις διαγραφές κατά την τρέχουσα χρονιά καταγράφηκαν στα είδη ένδυσης (309) με τις διάφορες υπηρεσίες (262) και τα οικοδομικά επαγγέλματα (190) να ακο-λουθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομο-σπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) την εορ-ταστική περίοδο τζίρος στις κυριότερες τοπικές αγορές του Λεκανοπεδίου ήταν μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι:• Αθήνα 20% • Περιστέρι πάνω από 30% • Μαρούσι 35%-40%.

• Κηφισιά 40% • Νέα Ιωνία 25% • Γλυφάδα 40% • Πειραιάς 25% • Νίκαια- Κορυδαλλός 25%.

Μειωμένος ήταν ο τζίρος και σε όλες σχεδόν τις επαρχιακές πόλεις. Ενδεικτικά, τα ποσοστά μείω-σης σε ορισμένες πόλεις είναι τα εξής:• Θεσσαλονίκη 20% • Χανιά 30% • Ρέθυμνο 15%-20% • Πάτρα 25%-30% • Κιλκίς πάνω από 30% • Κοζάνη 20% • Βέροια 15%-20%. • Ρόδος 20%

Σε ότι αφορά τους κλάδους, περισσότερο πλήτ-τεται η ένδυση και υπόδηση με πτώση του τζί-ρου της τάξης του 40%. Ακόμη και στα είδη διατροφής ο εορταστικός τζίρος είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με πέρσι, ενώ τα ποσοστά μείωσης σε άλλους κλάδους είναι τα εξής: ηλε-κτρικά και ηλεκτρονικά είδη 20%, καλλυντικά 15%, ποτά 25%, χριστουγεννιάτικα είδη 15%, μαζική εστίαση 40%.

Βουτιά και στις επενδύσεις Ψαλίδι και στις επενδύσεις αναμένεται για το 2011 εξαιτίας της ύφεσης. Η έλλειψη ρευστότη-τας στην αγορά και η αρνητική ψυχολογία οδη-γεί σε πτώση της αξίας των επενδύσεων. Έρευνα του ΙΟΒΕ δείχνει ότι μέσα στο 2010 οι επενδυτι-κές δαπάνες στη μεταποίηση έχουν μειωθεί κατά 9,2%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πρώτες εκτι-μήσεις των επιχειρήσεων για το 2011 είναι ότι τα επενδυτικά προγράμματα στη βιομηχανία θα περικοπούν επιπλέον κατά 9,8%. Η πτώση της αξίας των επενδύσεων φέτος είναι πολύ μεγάλη για τον κλάδο ένδυσης-υπόδησης (-54,2%), τη μεταλλουργία και τα διυλιστήρια. Αντίθετα, υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες κα-ταγράφονται από την αρχή τους έτους στους κλάδους τροφίμων-ποτών-καπνού (5,9%), την κλωστοϋφαντουργία (13,5%) και τα μη μεταλ-λικά ορυκτά (4,2%). Η πρώτη πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για τις επενδύσεις του 2011 εκτιμά ότι το ψαλίδισμα θα συνεχιστεί με υψηλότερους ρυθμούς. Με εξαίρεση τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, όπου οι βιο-

Page 31: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

29

r e t a i l

μήχανοι περιμένουν αύξηση των επενδυτικών δαπανών κατά 18,5%, και των μη μεταλλικών ορυκτών, όπου αναμένεται αύξηση 42%, στους υπόλοιπους κλάδους προεξοφλείται εκτεταμένη μείωση των επενδύσεων. Στην ένδυση-υπόδηση αναμένεται μείωση επενδύσεων 84%, στη χημι-κή βιομηχανία κατά -61%, ενώ στα τρόφιμα-ποτά κατά -12,5%. Παρόλα αυτά, οι αρνητικές εκτιμήσεις των εγχώ-ριων μεταποιητικών επιχειρήσεων για το 2011 έρχονται σε αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη. Συγκεκρι-μένα, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο της Μεταποίησης προβλέπουν συρρίκνωση της επενδυτικής τους δραστηριότητας και το επόμενο έτος, οι ευρωπαϊκές μεταποιητικές επιχειρήσεις αναμένουν άνοδο των επενδύσεών τους, κατά 3,9% στις χώρες της Ευρωζώνης και κατά 5,4% στο σύνολο της ΕΕ. Εκτός της Ελλάδας, μόνο η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο προ-βλέπουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ πτώση στην επενδυτική τους δραστηριότητα το 2011.

Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια της Εταιρί-ας Επιλογής Στελεχών People for Business, κα Ρεβέκκα Πιτσίκα, «το 2011 θα είναι μια δύσκο-λη χρονιά κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις. Όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και χρεών έχουν μπροστά τους μια δύσκολη οικονομικά χρονιά. Ωστόσο, παρά

την κρίση ευκαιρίες υπάρχουν πάντα, αρκεί να τις αξιοποιούμε σωστά. Σίγουρα το 2011 είναι μια χρονιά που χρειάζεται καλή ρευστότητα για επενδύσεις. Όσες επιχειρήσεις δεν αντιμετωπί-ζουν έντονα προβλήματα χρεών και μπορούν να επενδύσουν σε νέες δραστηριότητες αναμέ-νεται να παρουσιάσουν σημάδια ανάπτυξης την χρονιά που έρχεται. Αυτή την στιγμή οι πολυε-θνικές, με βάση τα δεδομένα της αγοράς και την επάρκεια ρευστότητας φαίνεται να είναι οι πρώ-τες που ήδη έχουν ξεκινήσει τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και επιπλέον παρουσιάζουν αύ-ξηση των προσλήψεων».

Όπως επισημαίνει η ίδια το 2011 θα φανούν οι αντοχές των επιχειρήσεων και των νοικοκυ-ριών ενάντια στην ύφεση που επιδεινώνεται. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να βρουν τρόπους να «απαντήσουν» στην πτώση της κα-τανάλωσης, η οποία προβλέπεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο το 2011, τον πόλεμο τιμών και παράλληλα να διαχειριστούν τα χρέη και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά που απειλούν να πνίξουν όσες βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» ενώ τα νοικοκυριά, θα πρέπει να βρουν τρόπους επιβίωσης με την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και την αύξηση του πληθω-ρισμού ενώ ταυτόχρονα να αποφύγουν το φά-σμα της ανεργίας που μεγαλώνει όσο βαθαίνει η ύφεση στη χώρα.

Page 32: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

30

r e t a i l

Ντόμινο στην αγορά οι απεργίες των ΜΜΕ και η αύξηση του ΦΠΑ

της Γιώτας Παπαβασιλείου

Φόβους για περαιτέρω μείωση της κα-

τανάλωσης άνω του 20%, έκρηξη

των λουκέτων στις εμπορικές και πα-

ραγωγικές επιχειρήσεις αλλά και κατανάλωση

στα επίπεδα των μέσων της δεκαετίας του ’80

εκφράζουν φορείς της αγοράς.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, η δραματική πτώση

της κατανάλωσης τη φετινή χρονιά θα συνεχι-

στεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την επόμενη,

καθώς το «μαχαίρι» που συνεχίζει να πέφτει στο

εισόδημα του μέσου Έλληνα καταναλωτή, σε

συνδυασμό με την αύξηση των άμεσων και των

έμμεσων φόρων, έχει διαμορφώσει κλίμα ανα-

σφάλειας και αβεβαιότητας, που αποτρέπει τους

καταναλωτές από αγορές προϊόντων, ακόμα κι

αν αυτά βρίσκονται σε προσφορά ή πωλούνται

με έκπτωση άνω του 50%.

Ήδη η πτώση στην κατανάλωση που καταγρά-

φεται τους τελευταίους μήνες έχει γίνει εμφανής

ακόμη και σε ανελαστικές δαπάνες, όπως είναι

τα βασικά καταναλωτικά αγαθά - τρόφιμα, ενώ

όπως όλα δείχνουν τα χειρότερα είναι προ των

πυλών. Με πτώση άνω του 30% σε είδη ένδυ-

σης, υπόδησης και σε είδη σπιτιού, με κάμψη κο-

ντά στο 20% στα καύσιμα, με μείωση 25% στα

καπνικά είδη και με οριακή κάμψη των πωλήσε-

ων στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, το

2011 προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολο για τον

εμπορικό κόσμο.

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις της Εθνικής Συνο-

μοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για κάθετη

πτώση του τζίρου τη χριστουγεννιάτικη περίο-

δο, ο οποίος αποτελεί περίπου το 20% -25%

του συνολικού ετήσιου τζίρου της συντριπτικής

πλειονότητας των εμπορικών επιχειρήσεων,

και για απώλεια 3 δισ. ευρώ φαίνεται να επι-

βεβαιώνονται, αφού η κίνηση στα καταστήμα-

τα είναι υποτονική. Όπως τονίζουν οι έμποροι,

οι περικοπές των μισθών, η ακρίβεια αλλά και

οι επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις των μέ-

σων μαζικής μεταφοράς αποτελούν ένα επιπλέ-

ον πλήγμα για την Χριστουγεννιάτικη αγορά.

Συνολικά, ο τζίρος της λιανικής την τρέχουσα

εορταστική περίοδο, σύμφωνα με τους υπολο-

γισμούς της ΕΣΕΕ, θα σημειώσει πτώση από τα

16,4 δισ. ευρώ στα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ η μείω-

ση χωρίς τα τρόφιμα εκτιμάται από τα 10,5 δισ.

ευρώ να πέσει στα 8,4 δισ. ευρώ.

Έκκληση για αναστολή κινητοποιήσεων

Την ίδια ώρα σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος

ζητά έκκληση από τους εργαζόμενους στα μέσα

μεταφοράς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις

τους την περίοδο των γιορτών ώστε να πάρει

ανάσα η χειμαζόμενη αγορά.

Οι φορείς της αγοράς (ΕΒΕΑ, Γενική Συνομο-

σπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων

Ελλάδος, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού

Εμπορίου, Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας κ.α) κά-

νουν λόγο για πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου

τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και τονίζουν

ότι εναπόθεταν τις ελπίδες τους να καλύψουν

ένα μέρος των απωλειών αυτών στην αυξημένη

κίνηση της εορταστικής περιόδου, που παραδο-

σιακά αποτελεί για τα εμπορικά καταστήματα την

καλύτερη περίοδο από πλευράς κίνησης.

Ωστόσο φέτος η οικονομική κρίση και οι μεγά-

λες περικοπές που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι

έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του τζίρου,

ενώ η απεργία των μέσων μαζικών μεταφοράς

οδηγεί, όπως εκτιμούν οι καταστηματάρχες, σε

Page 33: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

31

ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κίνησης.

Χαρακτηριστικά η Γενική Συνομοσπονδία καλεί

τους εργαζομένους στις συγκοινωνίες να μην

επιμείνουν σε μορφές κινητοποίησης που αφαι-

ρούν την δυνατότητα πρόσβασης των κατανα-

λωτών προς τις τοπικές αγορές, καθώς επίσης

να αντιληφθούν ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό

τομέα κινδυνεύουν εκτός από τη μείωση απο-

δοχών τους, να χάσουν ακόμα και τη δουλειά

τους, και οι μικρές ιδιαίτερα επιχειρήσεις να

βάλουν λουκέτο αν δεν υπάρξει η δυνατότητα

να ενισχυθούν τα έσοδα τους, ιδιαίτερα κατά

την εορταστική περίοδο. «Επιλέξτε άλλο τρόπο

κινητοποιήσεων ειδικά για τις επόμενες 10 ημέ-

ρες», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Με την σειρά τους οι εργαζόμενοι στις αστικές

συγκοινωνίες, με ανακοίνωσή τους, ανταποκρί-

θηκαν μερικώς στην έκκληση του εμπορικού κό-

σμου, οι οποίοι αποφάσισαν τροποποίηση των

κινητοποιήσεων τους ώστε να ικανοποιήσουν εν

μέρει και το αίτημα του εμπορικού κόσμου για

απρόσκοπτη μετακίνηση του κοινού.

Έκρηξη λουκέτων

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των λουκέτων, εκτιμά-

ται ότι φέτος θα ξεπεράσουν, όπως σημειώνουν

παράγοντες της αγοράς, τα 50.000. Είναι χαρα-

κτηριστικό ότι μηνιαίως τα λουκέτα υπολογίζο-

νται στις 4.000 κι εκτιμάται ότι αυτός ο αριθμός

τον Δεκέμβριο θα φτάσει τις 7.000. Αυτός ο

αριθμός, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, θα αυξηθεί

περαιτέρω μετά τις εορτές των Χριστουγέννων

και σίγουρα μετά την ολοκλήρωση των χειμερι-

νών εκπτώσεων στο τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό

το στοιχείο το είχε δείξει και η τελευταία δειγμα-

τοληπτική έρευνας του ΕΒΕΑ, σύμφωνα με την

οποία 1 στις 2 επιχειρήσεις εξετάζει το ενδεχό-

μενο ακόμα και τερματισμού της λειτουργίας της

αν μέσα στον επόμενο χρόνο δεν βελτιωθούν οι

οικονομικές επιδόσεις.

Μέχρι σήμερα, πάντως, περισσότερες από 4 στις

10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν

δυσκολίες στην καταβολή ασφαλιστικών και φο-

ρολογικών υποχρεώσεων, το 35% καθυστερεί

τις πληρωμές προς τους προμηθευτές, το 23%

δυσκολεύεται να πληρώσει έγκαιρα ενοίκια και

λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενώ τρεις στις δέκα επιχει-

ρήσεις που απασχολούν προσωπικό έχουν δυ-

σκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών.

Page 34: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

32

r e t a i l

Νέα δεδομένα στη φορολογίαπηγή Καθημερινή

Σε ανατροπή του υφιστάμενου φορολογι-κού συστήματος φιλοδοξεί το υπουργείο Οικονομικών, με το νομοσχέδιο που πα-

ρουσιάσθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Η γκάμα των αλλαγών που προωθού-νται, εκτείνεται από τον ΦΠΑ έως την απόσυρ-ση των Ι.Χ. και στοχεύει στο να δώσει λύση στο πρόβλημα-γάγγραινα των δημοσιονομικών, τα έσοδα. Την ίδια ώρα, το νέο φορολογικό, που ψηφίζεται την Τρίτη στη Βουλή, φέρνει σειρά αυξήσεων σε προϊόντα, προκαλώντας νέο κύμα ανατιμήσεων και επιβαρύνοντας επιπλέον τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.Επίσης, προβλέπει τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 24 δισ. ευρώ, των οποίων η εί-σπραξη θεωρείται αδύνατη, αλλά και νέα από-συρση Ι.Χ. και μείωση του φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακή χρήση. Ωστόσο, η μείωση αυτή εξανεμίζεται από την αύξηση του ΦΠΑ στο 13%. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγο-ντος την ερχόμενη Τρίτη, προβλέπει τα εξής:1. Την αύξηση από 1-1-2011 του χαμηλού συ-ντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% που θα συμπα-ρασύρει και τον πολύ χαμηλό συντελεστή στο 6,5% από 5,5%. Οι αναπροσαρμογές των συ-ντελεστών θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2011. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των τροφίμων καθώς και των λογαρια-σμών ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, εισιτήρια πλοίων, αεροπλάνων και τρένων, εισιτήρια θεαμάτων και κόμιστρα ταξί. Συγκε-κριμένα, ο λογαριασμός της ΔΕΗ (τετράμηνος σε οικία 90 τ.μ.) με τον ισχύοντα ΦΠΑ είναι 215,8 ευρώ, ενώ με τον νέο συντελεστή θα διαμορφωθεί στα 219,69 ευρώ (+3,89 ευρώ). Ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ (δίμηνος σε οικίας 80 τ.μ.) από 35,78 θα φθάσει τα 36,42 ευρώ.

2. Μειώνεται στο 6,5% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα από 1-1-2011.

3. Αυξάνονται περίπου 20 λεπτά οι τιμές των τσι-γάρων από το νέο έτος. Με τις αλλαγές που

επέρχονται μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατα-νάλωσης στον καπνό στο 65%, ωστόσο αυξά-νεται το πάγιο από το 10% στο 15%.

4. Δεν θα ισχύσει το «πόθεν έσχες» για την αγο-ρά πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και ποσού έως 200.000 ευρώ.

5. Μειώνεται o φόρος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh), ενώ αντίθετα αυ-ξάνονται τα επιχειρηματικά τιμολόγια, εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh). Το σχέδιο νόμου προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τον φόρο για την κα-τανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση. Η ρύθμιση αυτή γίνεται αντισταθμιστι-κά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των τιμο-λογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

6. Οι προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης από το νέο έτος θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με χαμηλό τον Ειδικό Φόρο Κα-τανάλωσης.

7. Παρέχεται η δυνατότητα στον προϊστάμενο της εφορίας να εισηγηθεί τη διαγραφή ληξι-πρόθεσμου χρέους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί έλεγχος σε βάθος στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οι-κονομικών, με βάση τα στοιχεία μέχρι 31-12-2009 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται σε 32,5 δισ. ευρώ. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν τα 24 δισ. ευρώ εξ αυτών ανεπίδεκτα είσπραξης.

8. Αναστέλλεται μέχρι 31-12-2012 ο φόρος 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Όπως τονίζεται στο σχέδιο νόμου ο φόρος θα επιβληθεί από το 2013.

9. Δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών πο-σών που συνιστώνται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ απαλλάσσονται από τον φόρο 10% εάν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού και 20% για τους υπόλοι-πους συγγενείς.

Page 35: Kiosknet T3 Etos 3
Page 36: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

34

r e t a i l

Σήμερα, μαζευτήκαμε εδώ για να ακου-

στούν οι απόψεις όλων μας και ο κα-

θένας να καταθέσει την άποψη του πώς

βλέπει τα γεγονότα που έχουν συμβεί τον τε-

λευταίο χρόνο στον κλάδο μας...

Το κλαδικό έντυπο, από όργανο ενός κλάδου,

έχει γίνει εργαλείο διαφήμισης κάποιων και συ-

κοφαντίας άλλων..... Αυτοί που γράφουνε μόνο

για να συκοφαντήσουνε τους άλλους, έχου-

νε υποχρέωση να πούνε τι έχουνε πετύχει οι

ίδιοι.... Αυτό πια δεν είναι σωματείο. Δεν είναι

συλλογικότητα. Έχει καταντήσει μία σφραγίδα

που τη χειρίζεται μία παρέα σοφών, διορισμένη

με δικαστικές αποφάσεις.

Όποιος διάβασε το δελτίο τύπου για το σημε-

ρινό μας μάζεμα, δεν ξέρει τι ακριβώς έχουμε

μαζευτεί να κάνουμε!!!!!!!!! Συνέλευση του

σωματείου; Ημερίδα; Ενημέρωση για το καπνι-

κό; Σεμινάριο για επιδοτήσεις; Πασαρέλα υπο-

ψηφίων για εκλογές; Ντεφιλέ μόδας;...

Όλα αυτά τα παραμερίζω, για να πούμε πλέον

τα πράγματα με το όνομά τους.... Δε γίνεται να

έχουμε την ψηλότερη φορολογία στα τσιγάρα

στην Ευρώπη και το φτηνότερο τσιγάρο. Κα-

μία κυβέρνηση δεν μπορεί να μαζέψει και άλλα

λεφτά από το τσιγάρο. Αν η καπνοβιομηχανία

θέλει να πουλήσει φτηνό τσιγάρο, αφού αυτή

και μόνο με νόμο αποφασίζει την τιμή, να ρίξει

το δικό της ποσοστό κέρδους και όχι του περι-

πτερά. Ο περιπτεράς δεν είναι ούτε συνεταίρος,

ούτε υπάλληλος του κράτους. Ο περιπτεράς δεν

είναι συνέταιρος, ούτε υπάλληλος της της κα-

πνοβιομηχανίας και κανενός χονδρέμπορα.

Δουλεύει για να ζει ο ίδιος. Όσοι λένε ότι πρέ-

πει να ψάξουμε λύσεις που να προστατεύουν ή

να αβγατίζουν τα κέρδη του κράτους, της χι ή ψι

καπνοβιομηχανίας ή του χονδρέμπορα, κάνουν

λάθος μεγάλο.... Το κράτος χρησιμοποιεί τον

περιπτερά για να εκβιάσει τους βιομήχανους να

ανεβάσουν τις τιμές.

Οι βιομήχανοι χρησιμοποιούν τον περιπτερά για

να βάλουνε το κράτος να κάνει το μακρύ του και

το κοντό του καθενός από αυτούς.

Οι καπνοβιομηχανίες έχουν τα δικά τους προ-

σωπικά συμφέροντα, άλλοι για να ανέβουνε

οι φόροι στα φτηνά τσιγάρα και να ρίξουνε τις

τιμές στα ακριβά, άλλοι για να πουλάνε φτηνά

τσιγάρα και να ρίξουνε τις πωλήσεις των ακρι-

βών.... Για να έχεις φωνή, πρέπει να έχεις ισχυρή

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΟΥΚΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

–ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ-

ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΤΕΩΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ

ΣΤΟ HOTEL IMPERIAL -20/12/10

Φίλοι και συνάδελφοι από όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

Page 37: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

35

r e t a i l

διοίκηση σωματείου, που να έχει εκλεγεί από

τον περιπτερά και να τον έχει δίπλα της. Σήμερα

ο περιπτεράς έχει γυρίσει στο σωματείο της Αθή-

νας την πλάτη. Καλά κάνει!...

Η θητεία της σημερινής διοίκησης συνάδελφοι,

έληξε στις 31 Μαρτίου του 2010. Η σημερινή δι-

οίκηση διορίστηκε με δικαστική απόφαση, μόνο

και μόνο για να πληρώνει τους λογαριασμούς

του σωματείου και να κάνει εκλογές μέσα σε έξι

μήνες. Το γεγονός αυτό, η Διοίκηση το έκρυψε

επιμελώς από τους περιπτεράδες στη συνέλευ-

ση του καλοκαιριού, που έγινε στο ίδιο σημείο

που βρισκόμαστε σήμερα. Έκρυψε από όλους

μας ότι το σωματείο μας δεν έχει διοίκηση και

η συνέλευσή δεν ήταν νόμιμη, αλλά υπόθεση

μίας παρέας και των εγκαθέτων της. Τόλμησαν

σε αυτή την ίδια αίθουσα που μιλάμε σήμερα

να μην μου επιτρέψουν να μιλήσω κατόπιν εντο-

λών που είχαν από τα αφεντικά τους και σήμερα

προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολό-

γητα. Η διοίκηση στην συνέλευση του καλοκαι-

ριού, μας εξαπάτησε όλους...

Έχει γίνει ναι ή όχι η αίτηση στα Δικαστήρια να

παραταθεί η θητεία της Διοίκησης;

Ποιος την έχει καταθέσει και ποιος την υπο-

γράφει;

Πότε εκδικάζεται η παράταση; (Έχω μάθει για

19/1/11. Αληθεύει;)....

Στο παρασκήνιο, έχουν παιχτεί πολλά, σήμερα

όμως πρέπει να τα μάθετε όλα και όποιος έχει

την τόλμη, ας αμφισβητήσει τα γεγονότα εδώ

μπροστά μου.

Τον Ιούλιο ήταν να κατατεθεί μια τροπολογία

από την Νέα Δημοκρατία, με υπογραφή 36 βου-

λευτών στην Βουλή, η οποία ζητούσε την θε-

σμοθέτηση ποσοστού κέρδους 8% για εμάς, κα-

θώς και άλλα τεχνικά θέματα που αφορούν την

φορολογία καπνού. Για αυτόν τον σκοπό, ανέ-

βηκα στην Θεσσαλονίκη και κατέθεσα σχετικά

έγγραφα στον κύριο Καράογλου, βουλευτή της

Νέας Δημοκρατίας. Στο συγκεκριμένο ραντεβού,

ήταν παρών το σωματείο Θεσσαλονίκης και ένας

χονδρέμπορας από την Θεσσαλονίκη.

Ερχόμενος στην Αθήνα, ο βουλευτής της Νέας

Δημοκρατίας, με πληροφόρησε ότι είχε ραντε-

βού με τον κύριο Πλακόπουλο και τον κύριο

Χατζηβασίλογλου (πρόεδρος χονδρεμπόρων

Ελλάδος). Οι δυο εν λόγω κύριοι, απαίτησαν

και έπεισαν με διάφορα προσχήματα να βγει η

παράγραφος, η οποία αναφερόταν στην θεσμο-

θέτηση ποσοστού 8% για εμάς. Μόλις το πλη-

ροφορήθηκα, παρακάλεσα τον εν λόγω βου-

λευτή, να αναστείλει προσωρινά την κατάθεση

της τροπολογίας στην Βουλή, μέχρι να έρθουν

σχετικά έγγραφα από την Ευρώπη, τα οποία θα

υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημα μας...

Κάποια στιγμή σε συνεργασία με κάποιους χον-

δρέμπορους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ήρθα-

με σε συνεννόηση να καταθέσουμε από κοινού

θεσμοθέτηση λιανεμπορίου και χονδρεμπορί-

ου. Το κάναμε πράξη και καταθέσαμε σχετικό

υπόμνημα και νομολογία.

Για την σχετική πράξη αυτή, ο κύριος Χατζη-

βασίλογλου έδωσε εξιουσιοδότηση σχετική με

το όλο θέμα σε δικηγόρο Αθηνών. Αυτή ήταν

η δεύτερη φάση. Στην πάροδο του χρόνου, ο

κύριος Χατζηβασίλογλου διαφοροποιήθηκε και

μαζί με τον κύριο Πλακόπουλο, τοποθετήθηκαν

υπέρ μιας πρότασης που κατατέθηκε στο Υπουρ-

γείο και ήταν πρόταση καπνοβιομηχανιών.

Ο Κόγιας και τα σωματεία της επαρχίας διαφώ-

νησαν. Στην σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο

Οικονομικών με όλους τους εμπλεκόμενους

φορείς, διαφωνήσαμε με την εν λόγω πρόταση

και καταθέσαμε σχετικά έγγραφα από την Ευ-

ρώπη...

Ερωτώ λοιπόν: Γιατί το σωματείο της Αθήνας δεν

προχώρησε έστω για μια ημέρα 22/10/10,ημέρα

Παρασκευή, σε συμμετοχή για ένα τόσο κρίσιμο

θέμα; Ποιοι κρύβονται και ποιά συμφέροντα

πίσω από την διορισμένη διοίκηση του σωματεί-

Page 38: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

36

r e t a i l

ου Αθήνας; Η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση μου με τον Πλακόπου-

λο, μου είπε ότι έκανε σφάλμα. Επιτέλους ,ας το

παραδεχτεί εδώ μπροστά σας και δημόσια. Στην

δεύτερη συνάντηση με το Υπουργείο, ο Πλακό-

πουλος για πρώτη φορά, αφού είδε τα αποτελέ-

σματα της ολομέλειας της Βουλής, υποστήριξε

την θεσμοθέτηση... ήταν όμως πολύ αργά...

Το αποτέλεσμα είναι το εξής:

Τα στρατηγικά σφάλματα της διοίκησης Αθη-

νών, είναι πολλά και αναρίθμητα. Η επαρχία

απεργούσε λίγο πριν την πιο κρίσιμη συνάντηση

στο Υπουργείο και εμείς κοιμηθήκαμε όρθιοι.

Την ώρα που στη Βουλή συζητήθηκε επερώτη-

ση για το πρόβλημά μας, για πρώτη φορά επί

τρεις ώρες, το σωματείο σφύριζε αδιάφορα....

Ακούγεται τώρα τελευταία από τον γνωστό μι-

σθωτό κονδυλοφόρο Παλιογιάννη, ότι δήθεν

θα ξαναμοιράσουνε την πίτα με διαπραγματεύ-

σεις με τις καπνοβιομηχανίες. Εάν αυτοί βρού-

νε έστω και μία καπνοβιομηχανία πρόθυμη να

συζητήσει μαζί τους οτιδήποτε, να δεσμευτεί

εγγράφως ότι δε θα βγάλει νέα σήματα, ότι θα

πουλάει τα σήματα σε μία ορισμένη τιμή και ότι

θα δίνει χι λεφτά στο περίπτερο, ας το κάνουνε.

Αρκεί το ποσοστό μας να είναι ίδιο με τους λια-

νέμπορους της Ευρώπης.

Εάν βρούνε έστω έναν τρόπο να επιβάλλουν

τις θέσεις τους στην καπνοβιομηχανία, να μας

τον εξηγήσουνε. Και να μας πούνε, αφού έχουν

τέτοια δύναμη, γιατί δεν το κάνανε τόσο και-

ρό!!!!!!!..... Αλλά σήμερα που μας το προτεί-

νουν αυτή η διοίκηση έχει διαγράψει τον κύκλο

της .Δεν έχει δικαίωμα πλέον να διαπραγματεύ-

εται και για τον Πλακόπουλο και την παρέα του,

είναι το τέλος εποχής. Θα μείνετε στην μνήμη

των περιπτεράδων ως η διοίκηση των νενέκων

που πρόδωσε και αφάνισε τον κλάδο μας. Το

νόμπελ νενέκων το κερδίσατε επάξια. Επίσης,

να μας πούνε πότε, όσο παίζανε μπάλα μόνοι

τους, συζητήθηκε έστω και μία φορά το θέμα

μας στην Βουλή.

Πότε αναγνώρισε έστω και ένας από αυτούς,

ότι εμείς είμαστε οι χαμένοι και άλλοι οι κερδι-

σμένοι. Απεναντίας σήμερα ακούσαμε άλλη μια

φορά τον Πλακόπουλο να υποτιμά την νοημο-

σύνη μας με την τοποθέτηση του και να λέει ότι

αυτά που πήραμε είναι προσωπική του επιτυχία.

Αν αισθάνεται έτσι ,τέτοιου είδους επιτυχίες του

τις χαρίζουμε. Πότε το θέμα έγινε πρώτο θέμα

στην επικαιρότητα. Έλεος πια!

Αν έχουν πιο εφικτές λύσεις από τη θεσμοθέ-

τηση ας τις προτείνουν Καταγγέλουμε την προ-

σωρινή διοίκηση και τις μεθοδεύσεις της και

προσφεύγουμε δικαστικά ώστε να διοριστεί νέα

προσωρινή διοίκηση, για να μπορέσει νόμιμα να

πάει τον κλάδο μας σε εκλογές.

Γιατί εμείς ως Επιτροπή Αγώνα Περιπτερούχων

Αττικής μαζί με τα σωματεία της επαρχίας, ξεκα-

θαρίζουμε την θέση μας . Αγωνιστήκαμε και θα

αγωνιστούμε για την θεσμοθέτηση ποσοστού

κέρδους για τον κλάδο μας. Έχουμε δρομολο-

γήσει για το άμεσο μέλλον τα εξής: Θα υποστη-

ρίξουμε την τροπολογία που κατέθεσε στην

Βουλή η αντιπολίτευση, να συζητηθεί εως το

τέλος Ιανουαρίου.

Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Προ-

σφεύγουμε στις εθνικές και κοινοτικές αρχές

ανταγωνισμού και κοινοποιούμε τα σχετικά έγ-

γραφα παντού στην Ευρώπη. Δρομολογούμε

να γίνει επερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβού-

λιο και εγκαλούμε τον Επίτροπο της Ευρωπαι-

κής Επιτροπής Ανταγωνισμού να πάρει θέση. Θα

καταγγείλουμε όπου πρέπει όποιον μας θέλει

ζητιάνους. Και θα δικαιωθούμε.

Γιατί σημασία δεν έχει ποιος θα κάτσει στην κα-

ρέκλα. Σημασία έχει τι θα κάνουμε όλοι μαζί για

να σωθούμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Υ.Γ. Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν ολόκληρη

την συνέντευξη, καθώς και κατατεθημένα υπομνή-

ματα στα αρμόδια Υπουργεία, μπορούν να ανα-

τρέξουν στην ιστοσελίδα www.roadkiosk.gr

Page 39: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

37

r e t a i l

Οι «Winners» του ελληνικού λιανεμπορίου

της Γιώτας Παπαβασιλείου

Οι «Winners» του ελληνικού λιανε-μπορίου βραβεύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (13 Δεκεμβρίου 2010) στην

Τελετή Απονομής των RetailBusiness Awards 2010. Retailer of the Year, αναδείχτηκε η Κω-τσόβολος DSGi Ελλάδας.

Στην 9η διοργάνωση του καταξιωμένου θεσμού του Εκδοτικού Οργανισμού Direction και του περιοδικού Retail Business, που πραγματοποιή-θηκε σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και το ΣΕΛΠΕ στο Metropolitan Expo, τιμήθηκαν επιχειρήσεις και στελέχη που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, συνεχίζουν να πιστεύουν στην ανά-πτυξη και βοηθάνε το retail στην Ελλάδα να κά-νει βήματα προόδου. Μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς αναδείχθηκε η Κωτσόβολος DSGi Eλλάδος, η οποία τιμήθηκε με τρεις συνολικά διακρίσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και η κορυφαία βράβευση της βραδιάς. Πιο συ-γκεκριμένα, η εταιρεία απέσπασε τις διακρίσεις Retailer of the Year και CSR Retail Strategy (Το Ταξίδι Συνεχίζεται... Ανακύκλωση Συσκευών), καθώς και το βραβείο Retail Store Hλεκτρικά-Ηλεκτρονικά Είδη για το κατάστημα Κωτσόβο-λος στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο concept της αλυσίδας.Επίσης, βραβεύθηκαν οι: κ. Κωνσταντίνος Μα-χαίρας (ΑΒ Βασιλόπουλος-Retail Manager), plaisio.gr (e-retailer), Spot JWT/Vodafone (Retail Campaign-Eθνική Ομάδα, ο Ταξιτζής) Σκλαβε-νίτης-Hypermarket Kαλλιθέας (Retail Store-Super Market), Public Café-Συνταγμα (Retail Store-Eστίαση), Καλογήρου-Golden Hall (Retail Store-Ένδυση/Υπόδυση) και Notos Galleries-Θεσσαλονίκη (Retail Store-Πολυκατάστημα).Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν

τα βραβεία για τους Προμηθευτές της Χρονιάς, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστημίο Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, η Coca-Cola Tρία Έψιλον αναδείχθηκε Preferred Supplier/Food & Drink και η Unilever Hellas Preferred Supplier/Non Food. Τέλος, τιμητικά βραβεία δόθηκαν στον κ. Νικόλαο Βερόπουλο, Πρόεδρο & Διευ-θύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Βερόπουλος, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής λιανεμπορικής δραστηριότητας στο εξωτερικό, καθώς και στον κ. Βασίλειο Φουρλή, Ππρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fourlis A.E. Συμ-μετοχών, καθώς και Πρόεδρο της House Market A.E. (IKEA) και της Fourlis Trade Α.Ε.B.Ε., για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του ελληνικού λια-νεμπορίου.Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Direction Εκδο-τικός Οργανισμός και εκδότης του περιοδικού «Retail Business», Βαγγέλης Παπαλιός, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «επιδίωξη του θεσμού είναι να δείξουμε πως η κρίση αυτή έχει ημερομηνία λήξης και πως το ελληνικό λιανεμπόριο μπορεί να βγει πιο δυνατό από αυτή την περιπέτεια. Οι “χρυσές εποχές” έχουν μάλλον παρέλθει ανεπι-στρεπτί, αλλά αυτό ίσως να μην είναι και τόσο κακό. Μπαίνουμε στην εποχή του εξορθολογι-σμού, στην εποχή που η αγορά θα βρει τις πραγ-ματικές της διαστάσεις». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Υπάρχει ακόμη χώρος για αισιοδο-ξία», στηρίζοντας την άποψή του αυτή στη δυ-ναμική του χώρου του λιανικού εμπορίου, που αποτελεί έναν τομέα ευημερίας και παραγωγής πλούτου για την Ελλάδα».Μήνυμα αισιοδοξίας έδωσε από τη μεριά του και ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας, ο οποίος απένειμε την κορυφαία διάκριση του θε-σμού, το βραβείο Retailer of the Year.

Page 40: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

38

p r e s s r e l e a s e

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα RetailBusiness Awards 2010, ο καταξιωμένος θεσμός του Εκδοτικού Οργανισμού Direction και του περιοδικού «Retail Business», που στόχο είχαν την ανάδει-ξη των «Νικητών» του ελληνικού λιανεμπορίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής. Την κορυφαία διάκριση του θεσμού, το βραβείο Retailer of the Year, απένειμε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας. Αναφερόμενος στον θεσμό των RetailBusiness Awards σημείωσε: «Πρωτοβουλίες, όπως η βράβευση των επιχειρηματιών ή των επιχειρή-σεων που αρίστευσαν στον τομέα τους και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τη χώρα μας, βελτιώνουν την ψυχολογία κι ενισχύουν την αγορά», ενώ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με ένα μήνυμα αισιοδοξίας: «Πιστεύω ότι έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να αισιοδοξούμε. Η σημερινή κρίση, είναι η μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξουμε και θα αλλάξουμε».Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Direction Εκδοτικός Οργανισμός A.E. και Εκδότης του περιοδικού Retail Business, Βαγγέλης Παπαλιός, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «επιδίωξη του θεσμού είναι να δείξουμε πως η κρίση αυτή έχει ημερομηνία λήξης και πως το ελληνικό λιανεμπόριο μπορεί να βγει πιο δυνατό από αυτή την περιπέτεια. Οι «χρυσές εποχές» έχουν μάλλον παρέλθει ανεπιστρεπτί αλλά αυτό ίσως να μην είναι και τόσο κακό. Μπαίνουμε στην εποχή του εξορθολογισμού, στην εποχή που η αγορά θα βρει τις πραγματικές της διαστάσεις». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «υπάρχει ακόμη χώρος για αισιοδοξία» στηρίζοντας την άποψη του αυτή στην «δυναμική του χώρου του λιανικού εμπορίου που αποτελεί ένα τομέα ευημερίας και παραγωγής πλούτου για την Ελλάδα».

Page 41: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

39

p r e s s r e l e a s e

Μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς αναδείχθηκε η Κωτσόβολος DSGi Eλλάδος, η οποία τιμήθηκε με τρεις συνολικά διακρίσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και το κορυφαίο βραβείο. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία απέσπασε τις διακρίσεις Retailer of the Year, CSR Retail Strategy για την ενέργεια «Το Ταξίδι Συνεχίζεται... Ανακύκλωση Συσκευών», καθώς και το βραβείο Retail Store Hλε-κτρικά-Ηλεκτρονικά Είδη για το κατάστημα της στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, όπου εφαρμόστη-κε για πρώτη φορά το νέο concept της αλυσίδας.Στις υπόλοιπες κατηγορίες βραβεύθηκαν οι: Κωνσταντίνος Μαχαίρας της ΑΒ Βασιλόπουλος με τον τίτλο του Retail Manager, plaisio.gr με τον τίτλο του e-retailer, Spot JWT & Vodafone για την καλύ-τερη καμπάνια Retail, Σκλαβενίτης-Hypermarket Καλλιθέας, που έλαβε το βραβείο της κατηγορίας Retail Store-Super Market, Public Café - Σύνταγμα για την κατηγορία Retail Store-Eστίαση, Καλογή-ρου-Golden Hall για την κατηγορία Retail Store-Ένδυση/Υπόδηση και Notos Galleries-Θεσσαλονίκη για την κατηγορία Retail Store-Πολυκατάστημα.Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία για τους Προμηθευτές της Χρονιάς σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, η Coca-Cola Tρία Έψιλον αναδείχθηκε Preferred Supplier/ Food & Drink και η Unilever Hellas Preferred Supplier/Non Food.Τέλος, τιμητικά βραβεία δόθηκαν στον Νικόλαο Βερπουλο Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής λιανεμπορικής δραστηρι-ότητας στο εξωτερικό, στον Βασίλειο Φουρλή Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της FOURLIS A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ και Πρόεδρο των HOUSE MARKET A.E. (IKEA) και FOURLIS TRADE Α.Ε.Β.Ε. για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ελληνικού Λιανεμπορίου.Την φετινή διοργάνωση υποστήριξαν οι: Emporiki Bank (Exclusive Official Bank Partner), ForestView, Google (Χορηγοί), Colibri (Concept Βραβείων), Chiquita, dis, Meandros New Concept, Nespresso, Real Consulting, Scicom, West SA (Official Partners), 7on media, Athens Golf Club, avitron, CSE, fdi, ImagePro, Le Spot Productions, Mass Courier, North Star, Vision, Vision2Watch (Yποστηρικτές), Metropolitan Expo (Congress Hall Sponsor), Eλεύθερος Τύπος, Κέρδος, Σκαι, Euro2day (Xορηγοί Επι-κοινωνίας), Σαμινθος (Χορηγός βραβείων), Copy Express (Xορηγός Ψηφιακών Εκτυπώσεων), myclimate (Φορέας πιστοποίησης κλιματικά ουδέτερων εκδηλώσεων) και KPMG (Ελεγκτικός Φορέας).Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τρίτη συνεχόμενη φορά η διοργάνωση ήταν κλιματικά ουδέτερη, λαμβάνοντας την σχετική πιστοποίηση από τον διεθνή οργανισμό Myclimate σε συνεργασία με το Kέντρο Αειφορίας (CSE), κορυφαίο εξειδικευμένο συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό οργανισμό στον Τομέα Αειφόρου Ανάπτυξης και ΕΚΕ, με έργα σε πάνω από 18 χώρες παγκοσμίως.Τα RetailBusiness Awards 2010 πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και το ΣΕΛΠΕ στον εκθεσιακό χώρο του Metropolitan Expo, παρουσία 700 εκπροσώπων του χώρου, για να τιμηθούν όλες εκείνες οι επιχειρήσεις και στελέχη που παρά την οικονομική συγκυρία πιστεύουν στην ανάπτυ-ξη του λιανικού εμπορίου και την υποστηρίζουν εμπράκτως.Ο καταξιωμένος θεσμός RetailBusiness Awards ανανεώνει το ραντεβού του με το λιανικό εμπόριο για τα τέλη του επόμενου έτους, οπότε και κλείνει την πρώτη «χρυσή» δεκαετία.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα RetailBusiness Awards 2010

Οι υγιείς δυνάμεις του λιανικού εμπορίου μεταφέρουν αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του χώρου

Page 42: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

40

p r e s s r e l e a s e

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος τις γιορτές, η JT International Hellas αντί ν’ αγοράσει ευχετή-ριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, αποφάσισε να προσφέρει το διπλάσιο του ποσού αυτού προκειμένου να στηρίξει το έργο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.).Σκοπός των προγραμμάτων του ΚΥΑΔΑ είναι η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλη-μάτων (στέγαση, σίτιση, ένδυση, υπόδηση, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απασχόληση κ.λ.π.) κάποιων συνανθρώπων μας που είναι αποκλεισμένοι από την αγορά κατοικίας ή δεν διαθέτουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στέγη.Στο πλαίσιο της στήριξης των ευπαθών αυτών ομάδων, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. προσφέρει σε κα-θημερινή βάση περισσότερες από 1.500 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους, που προσέρχονται, μεσημέρι και βράδυ, στο Κέντρο Σίτισης του Ιδρύματος (στεγάζεται στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35).Ως εκδήλωση συμπαράστασης στις προσπάθειες του Ιδρύματος τις άγιες ημέρες που έρχο-νται και ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η JT International Hellas απο-φάσισε να καλύψει το κόστος του εορταστικού γεύματος που θα προσφερθεί στους άστε-γους και άπορους που θα προσέλθουν στο Κέντρο Σίτισης την ημέρα των Χριστουγέννων.

Συνολικά 34 βραβεία στα Ermis Awards 2010 για την COSMOTE και τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ Σε μεγάλο πρωταγωνιστή των Ermis Awards 2010, της ετήσιας διοργάνωσης της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας (ΕΔΕΕ), αναδείχθηκε η COSMOTE, αποσπώντας 34 βραβεία, πε-ρισσότερα από κάθε άλλο διαφημιζόμενο. Οι καμπάνιες που αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό γιατί κατάφεραν να δουν τον κόσμο μέσα από μάτια των «φαντάρων» του «Σήμα Καμπάνα», των «γιαγιάδων» της καμπάνιας για τα Προγράμματα Συμβολαίου «COSMOTE Απεριόριστα» και όλων των εκατομμυρίων πελατών του Ομίλου, αναγνωρί-στηκαν από τη διαφημιστική αγορά για τη δημιουργικότη-τα και την πρωτοτυπία τους.H διαφήμιση που αποτέλεσε ίσως το σλόγκαν της χρονιάς, το γνωστό σε όλους «Σήμα Καμπάνα», κέρδισε το πρώ-το στην ιστορία της διοργάνωσης Βραβείο Κοινού, καθώς μέσω ανοιχτής online ψηφοφορίας αναδείχτηκε «Αγαπημέ-νη διαφήμιση της χρονιάς». Επιπλέον, η COSMOTE, μέσω των συνεργατών της Bold Ogilvy, OgilvyOne, Mindshare, Asset, K2Design και Proximity, κέρδισε άλλα 29 βραβεία (14 χρυσά, 9 αργυρά, 6 χάλκινα), ενώ 4 (1 χρυσό και 3 αρ-γυρά) κέρδισε η ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Το «Σήμα Καμπάνα», πέρα από την αναγνώριση του κοινού, απέσπασε άλλα 9 βρα-βεία, 6 χρυσά, 2 αργυρά και 1 χάλκινο. Τέλος, οι «γιαγιά-δες» της COSMOTE συνέβαλαν στα «στατίστικς» της εται-ρείας με 3 βραβεία, 2 Ermis Gold και 1 Ermis Bronze.

Καλά Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά από τηνΚαλά Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά από την

Αγαπημένη

διαφήμιση

της χρονιάς

για το κοινό το

«Σήμα«Σήμα Καμπάνα» Καμπάνα»της

Page 43: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

41

p r e s s r e l e a s e

• Απίθανα δώρα για όλους με νέα σύνδε-ση σε προγράμματα συμβολαίου

• Αποκλειστικά προσιτά smartphones

Απίθανα Δώρα με νέα σύνδεση ή φορητό-τητα συμβολαίου κινητής, σταθερής τηλε-φωνίας & Internet αλλά και αποκλειστικά, προσιτά smartphones, προσφέρουν αυτές τις γιορτές τα καταστήματα WIND. Η WIND, ως μοναδικός ενιαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα που κάνει πραγματικότητα τη σύγκλιση των τηλεπι-κοινωνιακών δικτύων και υπηρεσιών, κα-λύπτει οποιαδήποτε ανάγκη επικοινωνίας, προσφέροντας όλο το χρόνο ποιοτικές και

οικονομικές λύσεις ενώ ειδικά για την περίοδο των γιορτών και μέχρι 31/12/2010, τα καταστήματα WIND προσφέρουν απίθανα δώρα για όλους.Αναλυτικότερα: • Για επικοινωνία χωρίς περιορισμούς, Τηλεφωνία & Βroadband Internet από το κινητό και το στα-θερό, η WIND, μέσω του WIND One, του πρώτου προϊόντος πραγματικής σύγκλισης Σταθερής, Κινητής Τηλεφωνίας και Broadband στην ελληνική αγορά, προσφέρει απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά και από το σταθερό και από το κινητό , διαθέσιμα λεπτά προς όλα τα κινητά, για να κατα-ναλωθούν και από το σταθερό και από το κινητό, broadband σύνδεση στο Internet τόσο από το σταθερό όσο και από το κινητό και απεριόριστη δωρεάν επικοινωνία μεταξύ του κινητού και του σταθερού . Οι ενδιαφερόμενοι για νέα σύνδεση στο WIND ONE XL αποκτούν ΔΩΡΟ ένα tablet pc, αντίστοιχα στο WIND ONE L κερδίζουν ΔΩΡΟ έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο HDD 250GB, στο WIND ONE M το ΔΩΡΟ είναι ένα MINI DV και στο WIND ONE S ένας αποκωδικοποιητής MPEG4.

• Για ελεύθερη επικοινωνία προς όλα τα κινητά WIND & Q, όλα τα σταθερά, τα υπόλοιπα δίκτυα κα-θώς και ενσωματωμένα SMS και Mbytes για χρήση Internet, η εταιρία διαθέτει τα WIND - Νέα Προ-γράμματα. Οι ενδιαφερόμενοι για σύνδεση ή φορητότητα του αριθμού τους στο WIND XL ή WIND 3XL αποκτούν ΔΩΡΟ μια δωροεπιταγή αξίας 100€ για αγορές από την αλυσίδα super market ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, αντίστοιχα στο WIND L ΔΩΡΟ μία δωροεπιταγή αξίας 40€, στο WIND M ΔΩΡΟ μία δωροεπιταγή αξίας 30€ και στο WIND XS ή S ΔΩΡΟ μία δωροεπιταγή αξίας 10€.

• Για απεριόριστο ADSL Internet έως 24 Mbps/1Mbps, Δωρεάν ασύρματο router, και την πιο οικο-νομική σταθερή τηλεφωνία, η εταιρία διαθέτει τα προγράμματα WIND DOUBLE PLAY μόνο από 19,90€ το μήνα. Επιπλέον, με κάθε νέα σύνδεση στο WIND DOUBLE PLAY L ή Μ οι συνδρομητές κερδίζουν ΔΩΡΟ μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (Nikon, Fuji ή Kodak, ανάλογα με το διαθέ-σιμο στοκ)

Οι επισκέπτες των καταστημάτων WIND, την περίοδο των γιορτών επίσης θα βρουν σε αποκλειστι-κότητα τα νέα προσιτά Android smartphones με τις αμέτρητες δυνατότητες, ZTE Blade και HUAWEI IDEOS with Google TM εντελώς Δωρεάν με σύνδεση στο νέο συμβόλαιο WIND Small (μηνιαίο πά-γιο 35€, 1500 λεπτά ομιλίας προς WIND και Q, 90 λεπτά ομιλίας προς λοιπά εθνικά δίκτυα, 1500 SMS προς WIND και Q, 30 SMS προς λοιπά εθνικά δίκτυα και 100MB mobile internet για χρήση internet.) Ακόμη, θα ανακαλύψουν το νέο Nokia X3-02, το πρώτο Touch and Type κινητό, με οθόνη αφής αλλά και πληκτρολόγιο για εύκολη και διασκεδαστική πλοήγηση αλλά και το πολύ οικονομικό DUAL SIM κινητό, το ZTE R221, το οποίο δέχεται 2 κάρτες SIM για 2 νούμερα μαζί στην ίδια συσκευή και προσφέρεται στη μοναδική τιμή των 24,90€.

Γιορτινές προσφορές από τα καταστήματα

Page 44: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

42

p r e s s r e l e a s e

Φέτος τα Χριστούγεννα, το e-shop.gr μας προτρέπει να σκεφτούμε έξυπνα και οικονομικά . Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες,

συγκεντρώσαμε μια σειρά από προτάσεις με δώρα για κάθε προϋπολογισμό! Στην ειδική ενότητα του e-shop.gr, θα βρει κανείς πρωτότυπες ιδέες για εμάς, τους φίλους μας και την οικογένειά μας με τιμές που ξεκινούν ακόμη και κάτω από 10€. Gadgets και είδη τεχνολογίας, επιτραπέζια παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα και δεκάδες ακόμη προτάσεις παρουσιάζονται ανά κατη-γορία τιμών, ώστε να βρείτε εύκολα αυτό που ψάχνετε, ανάλογα με τα χρήματα που σκοπεύετε να διαθέσετε. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το καταναλωτικό κοινό να κάνει την σωστή επιλογή, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι απαραίτητο να δαπανήσουμε μια μικρή περιουσία για τα χριστουγεν-νιάτικα δώρα μας, αφού υπάρχουν λύσεις για χρήσιμα και ψυχαγωγικά προϊόντα όσα χρήματα κι αν θέλουμε να ξοδέψουμε. Όλες οι προτάσεις αφορούν άμεσα διαθέσιμα προϊόντα ενώ αν παραλάβετε από οποιοδήποτε από τα 70 eshop points, δεν χρεώνεστε με έξοδα αποστολής. Αυτά τα Χριστούγεννα, τα ψώνια γίνονται γρήγορα και οικονομικά, χωρίς ταλαιπωρία. Επισκεφτείτε και εσείς την ειδική ενότητα “Προτάσεις για Δώρα” στο www.e-shop.gr και βρείτε εύκολα αυτό που ψάχνετε! Το e-shop.gr αποτελεί το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα και φέτος συμπλη-ρώνει 12 χρόνια λειτουργίας. Εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 5.500 πα-ραγγελίες ενώ υπολογίζεται ότι από την έναρξη λειτουργίας του έχει απαντή-σει στις ανάγκες πάνω από 500.000 ικανοποιημένων πελατών.

Το www.public.gr, αναλαμβάνει χρέη Αϊ Βασίλη και παραδίδει τις αγορές σας στο σπίτι, εντός 2 ήμερων και χωρίς κανένα απολύτως κόστος! Επισκεφθείτε το www.public.gr, κι επιλέξτε χριστουγεννιάτικα δώρα για εσάς και τους αγαπημένους σας. Περισσότεροι από 200.000 τίτλους ελ-ληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, 100.000 τίτλοι μουσικών albums, 50.000 τίτλοι ταινιών και 20.000 προϊόντα τεχνολογίας είναι διαθέσιμοι online και υπόσχονται να καλύψουν όλα τα γούστα και τις ηλικίες ! Αυτά τα Χριστούγεννα, δωρίστε σε αγαπημένα πρόσωπα, φίλους ή και στον εαυτό σας κάποιο από τα 370.000 προϊόντα που προσφέρονται και το www.public.gr σας κάνει δώρο τα έξοδα αποστολής!

Φέτος κάντε τις Χριστουγεννιάτικες αγορές σας από το www.public.gr,

με τα έξοδα αποστολής εντελώς δωρεάν!

Δώρα για κάθε τσέπηκάθε τσέπη, από το www.e-shop.grwww.e-shop.gr

Page 45: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

43

p r e s s r e l e a s e

Ο Φούρνος Βενέτη για άλλη μια χρονιά εμπλουτί-ζει τα ράφια του με ποικιλία εκλεκτών προϊόντων και γεύσεων για τις ημέρες των χριστουγέννων, δί-νοντας έμφαση στην παράδοση και ανακαλύπτο-ντας τα μυστικά της πρόσμειξης αγνών υλικών & φρέσκων πρώτων υλών. Η εξειδικευμένη ομάδα Έρευνας & Ανάπτυξης νέων προϊόντων της ΒΕΝΕΤΗ δημιούργησε μια σει-ρά από απολαυστικές προτάσεις για τα Χριστού-γεννα, προσφέροντας φρέσκους κουραμπιέδες και μελομακάρονα (μίνι μέγεθος ή σε συσκευασία «κασετίνα»), δίπλες, χριστόψωμο για την ημέρα των Χριστουγέννων και Βασιλοκουλούρα για την Πρωτοχρονιά. Παραδοσιακά όμως, ο νέος χρόνος ξεκινάει με γούρι με μια Βασιλόπιτα ΒΕΝΕΤΗ. Η ΒΕΝΕΤΗ υπο-δέχεται το 2011 με τρεις διαφορετικές Βασιλόπι-τες: Την «Ευρωπαϊκή», με ζύμη αφράτου κέικ, την «Αμυγδάλου», βασισμένη στην παραδοσιακή συνταγή βασιλόπιτας με κομμάτια αμυγδάλου και την «Παραδοσιακή» βασιλόπιτα με ζύμη από τσουρέκι, με βασικά συστατικά το μαχλέπι και τη μαστίχα. Στον κλίμα των ημερών η ΒΕΝΕΤΗ διευρύνει επί-σης τις γευστικές επιλογές με τέσσερα διαφορε-τικά εποχιακά κέικ σε σχήμα καμπάνας , άστρου, έλατου αλλά και το στρογγυλό χριστουγεννιάτικο κέικ με καρύδι και δαμάσκηνο, ενώ τις εορταστικές απολαύσεις συμπληρώνουν τα τρία είδη κορμού, με γεύση κάστανου, αμύγδαλου και τρούφας σο-κολάτας.

Xριστούγεννα στο φούρνο ΒΕΝΕΤΗXριστούγεννα στο φούρνο ΒΕΝΕΤΗ

Γλυκά, βασιλόπιτες και παραδοσιακές Γλυκά, βασιλόπιτες και παραδοσιακές γεύσεις για τις μέρες των γιορτώνγεύσεις για τις μέρες των γιορτών

Μύρισε Χριστούγεννα Μύρισε Χριστούγεννα στο Φούρνο Βενέτη! στο Φούρνο Βενέτη!

Και αυτά τα Χριστούγεννα, το Club του Nestlebaby.gr συνεχίζει το κοινωνικό του έργο μέσα από την online ενέργεια «Ο Μπλε Αρκού-δος και τα Αστέρια των ευχών» που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την OgilvyOne. Στο πλαίσιο της ενέργειας αυτής, η εταιρία καλεί όλους εμάς να συνεισφέρουμε, προσφέροντας τίποτα άλλο πάρα τη γιορτινή μας ευχή. Κάθε ευχή που γρά-φεται στο microsite http://stars.nestleclosetoyou.gr, μεταμορ-φώνεται σε ένα φωτεινό αστέρι και πηγαίνει ψηλά στον ουρα-νό. Για κάθε ένα τέτοιο αστέρι, η Nestlé προσφέρει το ποσό των €2 στο μη-κερδοσκοπικό οργα-νισμό Μake-A-Wish®(Κάνε-Μια-ΕυχήSMΕλλάδος) που πραγμα-τοποιεί τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών με σοβαρές και απειλητι-κές ασθένειες. Φέτος τα Χριστούγεννα ας γε-μίσουμε τον ουρανό του Μπλέ Αρκούδου με αστέρια ώστε να φωτίσουμε περισσότερα παιδικά πρόσωπα!

H Βρεφική ∆ιατροφή της Nestle και η OgilvyOneκάνουν μία ευχή

Page 46: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

44

p r e s s r e l e a s e

Page 47: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

45

p r e s s r e l e a s e

«απορροφά» την κρίση

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, ευαι-

σθητοποιημένη στο κάλεσμα

του Υπουργείου Ανάπτυξης

για «κοινωνική αλληλεγ-

γύη και για μειώσεις τιμών»

δεσμεύεται να προχωρήσει

στην ενσωμάτωση της αύ-

ξησης του ΦΠΑ από 11%

σε 13% σε 359 προϊόντα της

σειράς «365».

Επίσης, για την περίοδο μέχρι

και τις 31 Δεκεμβρίου, η ΑΒ

επέλεξε 10 δημοφιλή προϊ-

όντα καθημερινής χρήσης τα

οποία πωλούνται φθηνότερα

και από τα Χριστούγεννα του

2009 παρά την φετινή αύξη-

ση του Φ.Π.Α.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Page 48: Kiosknet T3 Etos 3

gree

n zo

negr

een

zone

Page 49: Kiosknet T3 Etos 3

gree

n zo

ne

ΙΑΝ2011

47

Ανοίγει το πρώτο βιολογικό σούπερ μάρκετ

της Γιώτας Παπαβασιλείου

Το πρώτο σούπερ μάρκετ αποκλειστικά

με βιολογικά προϊόντα ανοίγει σήμερα

τις «πύλες» του, ανταποκρινόμενο στην

αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση που παρα-

τηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για

«καθαρά» και ασφαλή τρόφιμα.

Το σούπερ μάρκετ, το οποίο βρίσκεται στη

Λ. Αλίμου 15, στον Άλιμο, και ανήκει στον

Όμιλο Π. Κυριακίδη, θα διαθέτει βιολογικά

προϊόντα τα οποία θα είναι πιστοποιημένα,

προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, που

και αυτά με τη σειρά τους έχουν πολύ λιγότερα

χημικά σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα,

καθώς και παραδοσιακά προϊόντα, π.χ., Σύρου,

Λευκάδας.

«Έχουμε μαζέψει όλα αυτά τα θαυμάσια πα-

ραδοσιακά ελληνικά προϊόντα στις καλύτερες

επίσης δυνατές τιμές, καθώς και τα Π.Ο.Π. (σ.σ.

προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέ-

λευσης).

Άρα βρίσκει εκεί κάποιος να μυρίζει Ελλάδα»

ανέφερε χαρακτηριστικά χθες μιλώντας στο

ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο επιχειρηματίας

Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος διευκρίνισε πως

κύριος στόχος της επιχειρηματικής αυτής προ-

σπάθειας είναι να διατίθενται προϊόντα με τη

μεγαλύτερη δυνατή καθαρότητα στις καλύτερες

δυνατές τιμές. Σημειώνεται πως τα εγκαίνια του

καταστήματος θα γίνουν την ερχόμενη Κυρια-

κή, 19 Δεκεμβρίου στη 1 μετά το μεσημέρι.

Νέοι στόχοι

Πάντως, η δημιουργία και η λειτουργία του

πρώτου αυτού σούπερ μάρκετ με βιολογικά

προϊόντα φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή, κα-

θώς, σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, θα υπάρ-

ξουν τουλάχιστον δύο αντίστοιχα σούπερ

μάρκετ, ενώ, παράλληλα, θα «τρέξει» και μια

ανάλογη αλυσίδα περίπου 10 καταστημάτων

ή μίνι μάρκετ, τα οποία πρόκειται να ανοίξουν

σύντομα.

«Το πρόγραμμα επέκτασης προβλέπει και στα

βόρεια προάστια ένα σούπερ μάρκετ, προβλέ-

πει μικρότερα καταστήματα σε διάφορες περι-

οχές των Αθηνών, ενώ στόχος μας είναι και οι

εξαγωγές.

Αυτήν τη στιγμή ετοιμάζουμε ένα μεγάλο σκευ-

αστήριο, εργοστάσιο θα έλεγα, τυποποίησης

λαδιού για εξαγωγές.

Είμαστε σχεδόν έτοιμοι» είπε ο κ. Κυριακίδης,

υπογραμμίζοντας πως αν και η κρίση είναι μια

πραγματικότητα, μπορεί να δημιουργήσει ευ-

καιρίες. «Εμείς είμαστε της άποψης ότι κάτω

από οποιεσδήποτε συνθήκες θα πρέπει να γίνε-

ται ανάπτυξη. Αυτό είναι το δικό μας σλόγκαν,

η δική μας πίστη, ότι πρέπει να προσπαθούμε

για ανάπτυξη και όσο μπορούμε για νέες θέσεις

εργασίας. Αυτό το αποδεικνύουμε με όλα μας

τα έργα.

Όποιος, λοιπόν, θέλει πραγματικά να εργαστεί

είναι ευπρόσδεκτος σε εμάς», τόνισε ο κ. Κυ-

ριακίδης.

Page 50: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

48

Στην ανάγκη επενδύσεων στις ΑΠΕ στάθη-κε η υπουργός ΠΕΚΑ, κα Τίνα Μπιρμπί-λη, κατά την της ομιλία στη Βουλή, τονί-

ζοντας τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2020 και μίλησε για τις επενδύσεις στον χώρο της καθαρής ενέργει-ας που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του επομένου έτους.Στην ομιλία της η κα Μπιρμπίλη τόνισε «Προ-κειμένου να αλλάξουμε την πορεία της εθνικής οικονομίας από την χρηματοοικονομική κερδο-σκοπία και υποθήκη στην μελλοντική ανάπτυξη, έχουμε ανάγκη από μία άλλη επανάσταση, μια επανάσταση που πραγματοποιείται διεθνώς σε όλες τις προηγμένες χώρες: την πράσινη επανά-σταση. Η επανάσταση αυτή θα μετασχηματίσει την οικονομία, όπως ακριβώς έγινε με τη μετά-βαση από το σίδηρο στο χάλυβα, από τον ατμό στο πετρέλαιο. Θα μας οδηγήσει σε ένα μέλλον με χαμηλό άνθρακα, με καθαρότερη τεχνολογία και περισσότερη πράσινη ανάπτυξη. Σε μια οικο-νομία που θα έχει οικοδομηθεί για να κρατήσει, που θα βασίζεται σε σταθερά θεμέλια.Αλλά τι ακριβώς σημαίνει πράσινη ανάπτυξη; Σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας. Σημαί-νει την εισροή επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών. Σημαίνει την ανάπτυξη και υιοθέτη-ση νέων τεχνολογιών που μπορούν να φέρουν έσοδα από την εγχώρια και τις διεθνείς αγορές. Ένα πιο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ικα-νό να ανταγωνιστεί τις διεθνείς αγορές, ενισχύο-ντας την ελληνική επιχειρηματικότητα. Σημαίνει μια οικονομία λιγότερο επιρρεπή στις σπασμοδι-κότητες μιας ευαίσθητης ενεργειακής αγοράς και περισσότερο ευπροσάρμοστη μέσα στην παγκό-σμια αβεβαιότητα.Είμαστε στην αρχή μίας νέας βιομηχανικής επο-χής, της πράσινης ενέργειας. Μιας εποχής που σχηματικά ακούει στο τριπλό 20-20-20. Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά

20%, αύξηση της ενεργειακής απόδο-

σης κατά 20% αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ενέργειας στο 20%, μέχρι το 2020».Σε ότι αφορά την ενεργειακή πολιτική που ακο-λουθεί η χώρα μας η υπουργός σχολίασε «Η ενεργειακή μας πολιτική είναι συνδεδεμένη με 4 πυλώνες ανάπτυξης: την εξοικονόμηση ενέρ-γειας, τις ΑΠΕ, τον λιγνίτη με καθαρότερη παρα-γωγή και το φυσικό αέριο. Η ελληνική αγορά χαμηλού άνθρακα σημαίνει επενδύσεις στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ύψους 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστε-θούν και οι αναγκαίες επενδύσεις σε δίκτυα και διασυνδέσεις που εκτιμώνται σε επιπλέον 4–5 δισεκατομμύρια.Στην χώρα μας εκτιμάται ότι το 2011 θα εγκα-τασταθούν φωτοβολταϊκά μεταξύ 100 MW και 250 MW. Με την υπόθεση ενός μέσου όρου 175 MW, θα επενδυθούν περίπου 650 εκ. ευρώ.Τον Σεπτέμβριο του 2010 λειτουργούσαν αιολι-κά ισχύος 1.218,5 MW, από τότε που ξεκίνησαν τέτοιες επενδύσεις, ενώ εντός του 2010 δόθηκαν νέες προσφορές σύνδεσης για αιολικά ισχύος 668 MW. Υπό κατασκευή βρίσκονται αιολικά ισχύος περίπου 300 MW, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στο 2011 και αντιστοι-χούν σε επενδύσεις της τάξης των 450 εκ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή, μέσα στο 2011 αναμένουμε την πραγματοποίηση επενδύσεων 1.9 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και δίκτυα.Εντός του έτους, θα θέσουμε σε διαβούλευση ένα νέο πλαίσιο για την αγορά ηλεκτρισμού. Στόχος μας είναι το κόστος της χονδρικής αγοράς να αντανακλάται στο κόστος της λιανικής για να προσφέρονται λογικές τιμές στους καταναλωτές. Πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή στη διάρ-θρωση της αγοράς που θα ενισχύσει την εθνική οικονομία. Τον Οκτώβρη κάναμε μια προσπά-θεια να άρουμε τις στρεβλώσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, στους λογαριασμούς που πληρώνουμε. Τρεις ήταν οι στόχοι μας:

Τίνα Μπιρμπίλη: Επενδύσεις 1,9 δις

Ευρώ σε ΑΠΕ και Δίκτυα για το 2011

Page 51: Kiosknet T3 Etos 3

ΙΑΝ2011

49

Να εξασφαλίσουμε σημαντικές μειώσεις στις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες και θεσπίσαμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με εκπτώσεις από 20% έως 30%, από το Γενάρη του 2011, Να προσφέρουμε σημαντικές μειώσεις 7% στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, Να μην προβούμε σε αυξήσεις στα μεσαία νοι-κοκυριά που αναγκάζονται να αλλάξουν τον προγραμματισμό της ζωής τους από τη σημερι-νή κρίση. Όμως οι παρεμβάσεις στην παραγωγή ενέργειας δεν αρκούν. Απαιτούνται αντίστοιχες πρωτοποριακές παρεμβάσεις και στη ζήτηση.Το 35% των εκπομπών του διοξειδίου στη χώρα μας προέρχεται από τα κτήρια. Στη χώρα μας χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια για οικι-ακή θέρμανση από ότι στη Φιλανδία. Ως απο-τέλεσμα το κόστος του οικογενειακού προϋπο-λογισμού για την ενέργεια είναι αδικαιολόγητα υψηλό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σπίτια μας είναι παλιά, έχουν σοβαρές απώλειες και για-τί δεν είχαμε έως τώρα το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Στη πραγματικότητα αυτή, απαντάμε με το ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που δι-αμορφώσαμε και με το πρόγραμμα «Χτίζοντας στο Μέλλον» ένα πρωτοποριακό για τα ελληνι-κά δεδομένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό.Τα επόμενα 10 χρόνια θα πραγματοποιηθούν 3.100.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια. Από την εφαρμογή του προγράμματος θα επι-βαρυνθούμε λιγότερο συνολικά ως κοινωνία 9 δισ. ευρώ σε αντίστοιχες ενεργειακές δαπά-νες, μέχρι το 2020. Οι πόροι αυτοί αφενός θα συνεισφέρουν στον εθνικό στόχο εξοικονόμη-σης ενέργειας κατά 20% αφετέρου θα αποτελέ-σουν ένα μοχλό για ανάπτυξη και εξειδίκευση του κλάδου των οικοδομικών κατασκευών και της βιομηχανίας δομικών υλικών και ενεργεια-κών προϊόντων.Παράλληλα, προβλέπονται παρεμβάσεις με την προσφορά ατόκων δανείων και επιδοτήσεων στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες πα-ρεμβάσειςσε παλιά σπίτια.Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Ειδικού Ταμεί-ου Xαρτοφυλακίου, με προϋπολογισμό 396 εκ. € από πόρους του ΕΣΠΑ. Συνεισφέρει στα τρα-πεζικά δανειακά κεφάλαια και παρέχει ρευστό-τητα στην αγορά με μειωμένα επιτόκια. Αντίστοι-χες δράσεις προβλέπονται για τις επιχειρήσεις δίνοντας τη δυνατότητα να μειώσουν τις κατα-ναλώσεις τους, τα κόστη τους και τις εκπομπές

άνθρακα. Το Χτίζοντας το Μέλλον θα πραγματο-ποιήσει και επιδεικτικές εφαρμογές.Θα δώσουμε παραδείγματα για το πώς θέλουμε να είναι στο μέλλον τα νησιά μας, τα χωριά μας, τα λιμάνια μας, οι γειτονιές μας. Ξεκινάμε ήδη με τις τρεις πρώτες πράσινες γειτονιές στη Δυ-τική Αθήνα και 40 Πράσινα σχολεία. Οι παρεμ-βάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα είναι κατανεμημένες με ισόρροπο τρόπο γεωγραφικά – χωρίς τοπικές δι-ακρίσεις - γιατί τα σπίτια μας είναι παντού.Σήμερα απασχολούνται σε συναφείς δραστηριό-τητες με τον τομέα των κατασκευών στα κτήρια 1.100.000 εργαζόμενοι. Ως αποτέλεσμα των πα-ρεμβάσεων αυτών εκτιμάται ότι η απασχόληση θα αυξηθεί προσεγγίζοντας τους 1.350.000 την επόμενη τριετία.

Αν δεν δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μία βιώσιμη ανάπτυξη, θα εκτεθούμε περισσότερο στα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη. Θα είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι από τα περιορισμένα ορυκτά καύσιμα. Και θα είμαστε πιο ευάλωτοι στους κινδύνους των αποθεμάτων.Καταβάλουμε επίσης, μια μεγάλη προσπάθεια στον τομέα των υδάτινων πόρων. Νερό που οφείλουμε να εξοικονομήσουμε. Νερό καθαρό και ασφαλές με συστηματικούς ελέγχους για τα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Πρώτη προτεραι-ότητα ο Ασωπός όπου για μας αποτέλεσε την αιχμή της πολιτικής μας για να μπορούν επιτέ-λους οι κάτοικοι της περιοχής να πίνουν νερό χωρίς να φοβούνται. Νερό που δεν μπορεί να χάνεται αλόγιστα γιατί είναι πεπερασμένο αγα-θό. Έχουν προκηρυχθεί όλες οι μελέτες, προ-ϋπολογισμού 14,6 εκ ευρώ, μέσω των οποίων θα καταρτιστούν τα Σχέδια Διαχείρισης των 45 λεκανών και 14 υδατικών διαμερισμάτων.Η κατάρτιση των Σχεδίων θα βοηθηθεί από τις σημαντικές διακρατικές συμφωνίες που προω-θήσαμε, για τις Πρέσπες που αποτελεί πρότυπο για διασυνοριακά πάρκα, τις συμφωνίες με την Τουρκία και τη Βουλγαρία.Κανένας οικισμός χωρίς βιολογικό καθαρισμό μέχρι το 2014 με συνολική χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει το 1 δισ. από πόρους του ΕΣΠΑ.Και προχωράμε στις νέες λογικές διαχείρισης του νερού που συζήτιουνται στην Ευρώπη, για επαναχρησιμοποίηση των νερών από τους βιολογικούς καθαρισμούς για άρδευση και εξοικονόμηση νερού στα σπίτια.

Page 52: Kiosknet T3 Etos 3

pric

e lis

tpr

ice

list*

Page 53: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

CU All Day στη CU land!Μόνο στη CUland μιλάμε 60 ολόκληρα λεπτά την ημέρα προς CU και όλα τα σταθερά δίκτυα, πληρώνοντας μόνο το πρώτο!!!

Όσοι συνδρομητές CU έχουν εγγραφεί έστω και μία φορά στην υπηρεσία CU All Day έως τις 30 Απριλίου 2010, θα μπορούν να παραμείνουν ή να ξαναεγγραφούν όποτε επιθυμούν

ώστε να έχουν διαθέσιμα 60 λεπτά ομιλίας και βίντεο-κλήσεων προς συνδρομητές CU αλλά και προς όλα τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας,για 24 ώρες με χρέωση μόνο 0,36€! Για

εγγραφή στην υπηρεσία στείλε δωρεάν κενό SMS στο 1324.

Η υπηρεσία CU All Day από τη στιγμή της εγγραφής, θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε μέρα μέχρι την απενεργοποίηση της. Εφόσον ο συνδρομητής έχει ήδη εγγραφεί μέχρι τη

παραπάνω ημερομηνία μπορεί να διαγράφεται και να ξαναγράφεται στο CU All Day οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί.

Ο συνδρομητής μπορεί ανά πάσα στιγμή να μάθει το υπόλοιπο των 60 λεπτών από την υπηρεσία CU All Day καλώντας δωρεάν στο 1252.

Για διαγραφή από την υπηρεσία, ο συνδρομητής στέλνει τη λέξη “OXI” στο 1324.

TALK A LOT Για να είναι πάντα η παρέα μαζί, το Vodafone CU προσφέρει τρία TALK A LOT πακέτα ομιλίας και βίντεο κλήσεων

CU TALK A LOT 1200 + 1200 SMS + 30 MB Πακέτο CU TALK A LOT 1200 + 1200 SMS + 30 MB με 1200 λεπτά ομιλίας / video-κλήσεων + 1200 SMS / MMS προς όλη την CU παρέα + 30 MB Internet από το κινητό,

μόνο με 7€/ μήνα!

Τώρα με το CU TALK A LOT 1.200 + 1.200 + 30MB έχεις 1.200 λεπτά ομιλίας ή βίντεο-κλήσεων αλλά και 1.200 μηνύματα SMS ή MMS + 30MB Internet από το κινητό με διάρκεια 30

ημέρες για να τα κάνεις όλα ! Να μιλάς, να βλέπεις, να στέλνεις μηνύματα, εικονομηνύματα στην CU την παρέα ασταμάτητα αλλά και να σερφάρεις στο Internet από το κινητό σου.

Κάλεσε δωρεάν το 1286, ενεργοποίησε το πακέτο και γίνε εσύ ο πιο «επικοινωνιακός» της παρέας!

Μιλάς και γράφεις πολύ; Μπορείς να ενημερώνεσαι για το υπόλοιπο του χρόνου ομιλίας σου ή βιντεο-κλήσεων καλώντας δωρεάν το 1252. Για το υπόλοιπο των SMS/MMS και ΜΒ

στείλε δωρεάν κενό SMS στο 1286

TALK A LOT 600 Μηνιαίο πακέτο TALK A LOT 600 με 600 λεπτά ομιλίας ή βιντεοκλήσεων προς όλη τη CU παρέα με 5€ !

Το μηνιαίο πακέτο TALK A LOT 600 προσφέρει 600 λεπτά ομιλίας αλλά και βιντεο-κλήσεων με διάρκεια 30 ημέρες για να μιλάς και να βλέπεις την παρέα σου συνέχεια.

Για την αγορά του μηνιαίου πακέτου TALK A LOT 600 στείλε μήνυμα με τη λέξη TALKALOT στο 1286 ή κάλεσε δωρεάν το 1286 για το μενού αγορών του Vodafone CU.

TALK A LOT 300 Εβδομαδιαίο πακέτο TALK A LOT 300 με 300 λεπτά ομιλίας ή βιντεοκλήσεων προς όλη τη CU παρέα με 3 !

Με την ενεργοποίηση του πακέτου TALK A LOT 300 του Vodafone CU μπορείς, για μία εβδομάδα, να μιλάς και να βλέπεις όλη την παρέα σου.

Για την αγορά του εβδομαδιαίου πακέτου TALK A LOT 300 κάλεσε δωρεάν το 1286 για το μενού αγορών του Vodafone CU.

Μπορείς να ενημερωθείς ανά πάσα στιγμή εάν ένας αριθμός κινητού ανήκει στη συνδρομητική βάση του CU ή όχι!

Στείλε με SMS, χωρίς χρέωση, τον αριθμό του κινητού Vodafone στο 1253 και θα λάβεις αμέσως την απάντηση με SMS.

CU SMS A LOT Θέλετε τα μηνύματα να πέφτουν βροχή; Το Vodafone CU προσφέρει δύο CU SMS A LOT πακέτα μηνυμάτων SMS ή MMS.

CU SMS A LOT 600

Τώρα μπορείς να στέλνεις 600 SMS ή MMS σε όλους τους συνδρομητές Vodafone CU μόνο με 5 , με το νέο μηνιαίο πακέτο CU SMS A LOT 600!

Το μηνιαίο πακέτο CU SMS A LOT 600 προσφέρει 600 μηνύματα SMS ή MMS με διάρκεια 30 ημέρες για να στέλνεις SMS/MMS στους φίλους σου χωρίς περιορισμούς.

Για την αγορά του μηνιαίου πακέτου CU SMS A LOT 600 κάλεσε δωρεάν το 1286 για το μενού αγορών του Vodafone CU.

CU SMS A LOT 300 Πακέτο CU SMS A LOT 300 μόνο 3 την εβδομάδα με 300 μηνύματα SMS ή MMS προς όλη τη CU παρέα!

Με την ενεργοποίηση του πακέτου CU SMS A LOT 300 του Vodafone CU μπορείς, για μία εβδομάδα, να στέλνεις μηνύματα και εικονομηνύματα στους φίλους.

Για την αγορά του εβδομαδιαίου πακέτου CU SMS A LOT 300 κάλεσε δωρεάν το 1286 για το μενού αγορών του Vodafone CU.

CU SMS 130 Πακέτο CU SMS 130 με 130 SMS προς όλα τα δίκτυα μόνο με 5 για έναν ολόκληρο μήνα!

Το CU SMS 130 περιλαμβάνει αποστολή 130 γραπτών μηνυμάτων μέσα σε ένα μήνα από την ενεργοποίηση του από συνδρομητή CU σε άλλο συνδρομητή ίδιου ή άλλων ελληνικών

δικτύων με αξία 5 . Για την αγορά του πακέτου CU SMS 130 κάλεσε δωρεάν το 1286 για το μενού αγορών του Vodafone CU.

Για να μάθεις το υπόλοιπο των SMS των πακέτων CU SMS A LOT στείλε δωρεάν κενό SMS στο 1286 και θα λάβεις ενημερωτικό SMS χωρίς χρέωση. Μπορείς να ενημερωθείς ανά

πάσα στιγμή εάν ένας αριθμός κινητού ανήκει στη συνδρομητική βάση του CU ή όχι! Στείλε με SMS, χωρίς χρέωση, τον αριθμό του κινητού Vodafone στο 1253 και θα λάβεις

αμέσως την απάντηση με SMS.

Είσαι CU συνδρομητής;Μπες τώρα στη CU land περιοχή του Vodafone live! και κατέβασε Realtones για το κινητό σου, ξεφύλλισε το Αθηνόραμα και παρακολούθησε live! TV οποιαδήποτε στιγμή της

ημέρας θέλεις, χωρίς να αγχώνεσαι για τις χρεώσεις! Ακόμα μπορείς να διασκεδάσεις, διαλέγοντας μέσα από μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών, τα παιχνίδια που σου αρέσουν από 1

το καθένα μόνο.

Διευκρινίσεις

Οι συγκεκριμένες χρεώσεις ισχύουν μόνο από τη CU land ενότητα και όχι από την αντίστοιχη κατηγορία του Vodafone live!.

Για τη χρήση της υπηρεσίας live! TV & Μουσικά Κομμάτια απαιτείται συσκευή και δίκτυο 3G και για κάθε παιχνίδι απαιτείται η αντίστοιχη συμβατή συσκευή.

Χρέωση Vodafone live! 0,50 / είσοδο. Γραμμή εξυπηρέτησης πελατών: 13830 χρέωση 0,1210 / κλήση.

ΙΑΝ2011

51

pric

e lis

t*

Page 54: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

CU NO LIMIT - Άπειρα SMS & MMSΘέλεις να στέλνεις άπειρα SMS και άπειρα MMS σε όλους τους CU κολλητούς σου;

Τώρα με τη νέα υπηρεσία Vodafone CU NO LIMIT μπορείς!

Στείλε πραγματικά απεριόριστα μηνύματα σε όλη την παρέα του CU για μια ολόκληρη μέρα μόνο με 1 !

Στείλε τώρα “NOLIMIT” στο 1286 για ενεργοποίηση του ημερήσιου πακέτου (24 ωρών) που με χρέωση μόνο 1 παρέχει στους χρήστες καρτοκινητής CU απεριόριστα SMS και MMS

προς όλους τους CU αριθμούς.

Αν θέλεις το πακέτο να ανανεώνεται αυτόματα, ώστε να απολαμβάνεις άπειρα SMS & MMS για πάντα, θα πρέπει να στείλεις “ΝΟLIMIT A” στο 1286.

Η διαγραφή από την αυτόματη ανανέωση θα γίνεται με την αποστολή “NOLIMIT OXI” στο 1286.

Τώρα οι Vodafone CU συνδρομητές αποκτούν τον δικό τους αποκλειστικό χώρο μέσα στο Vodafone live! με περιεχόμενο και χρεώσεις κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους!

Η ενότητα CU land μέσω του Vodafone live! σου δίνει τη δυνατότητα να μπορείς να κατεβάσεις περιεχόμενο για όλα τα γούστα χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς για τις

χρεώσεις.

Παιχνίδια μόνο με 2,38€ Realtones με μόνο 2,5€ live! TV με 0,50€ ανά ημέρα

Mουσικά κομμάτια με 0,99€ Αλλά και δωρεάν πρόσβαση στο Αθηνόραμα

Τ ι μ ο κ α τ ά λ ο γ ο ς V o d a f o n e C U Χρεώσεις συνδιαλέξεων Vodafone CUΠακέτο σύνδεσης Vodafone CU 5€ Κάρτες συνδιαλέξεων1 5€, 10€, 15€, 20€ , 30€

Τέλη συνδιαλέξεων εθνικών κλήσεωνVodafone CU με Vodafone CU 0,0050 €/ δευτ.Vodafone CU με Vodafone, OTE, σταθερά δίκτυα άλλων εταιριών, Wind, Cosmote, Q-Telecom 0,0060 €/ δευτ.3Πακέτα χρόνου ομιλίας και μηνυμάτων TALK A LOT CU SMS A LOT CU NO LIMIT CU All Day Τέλη συνδιαλέξεων διεθνών κλήσεωνΕυρώπη 0,0148€/δευτερόλεπτο Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία 0,0157€ /δευτερόλεπτοΑσία 0,0230€/δευτερόλεπτοΑφρική 0,0303€/δευτερόλεπτοΝήσοι Ειρηνικού Ωκεανού 0,0436€/δευτερόλεπτο

Χρεώσεις SMS / MMS / Video κλήσεωνΑποστολή γραπτού μηνύματος (προς ελληνικά δίκτυα) 0,0523€/ SMS3Αποστολή γραπτού μηνύματος (προς ελληνικά δίκτυα) με το πακέτο CU SMS 130 0,0384€/ SMSΑποστολή γραπτού μηνύματος (προς διεθνή δίκτυα) 0,1743€/ SMSΑποστολή MMS (προς ελληνικά δίκτυα) 0,4719€/ MMSΑποστολή MMS (προς διεθνή δίκτυα) 0,7016€/ ΜMSVideo κλήση (προς ελληνικά δίκτυα) 0,0169€/ δευτ.Video κλήση (προς διεθνή δίκτυα) 0,0484€/ δευτ.

Λοιπές υπηρεσίεςΑναγνώριση κλήσης ΔωρεάνΑκρόαση μηνυμάτων προσωπικού τηλεφωνητή2 0,2541€/ κλήσηΑναλυτική κατάσταση κλήσεων 2,2624€ Vodafone wap (6944 40 40 40) 0,0035€/ δευτ.Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών Vodafone (13830) 0,121€/ κλήσηΠληροφορίες καταλόγου (11833) και δυνατότητα ολοκλήρωσης κλήσης 0,02€/ δευτ.Αντικατάσταση κάρτας SIM 17,75€ Αλλαγή σε Νέο Καρτοκινητό Vodafone ή Vodafone International Δωρεάν

1 Ο αρχικός χρόνος ομιλίας, που περιέχεται στην κάρτα SIM, θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε χρονικά διάστημα 365 ημερών διαφορετικά, χάνεται το δικαίωμα χρήσης. 2 Η εισερχόμενη κλήση ειδοποίησης από τον τηλεφωνητή στο κινητό του συνδρομητή είναι χωρίς χρέωση. Η εξερχόμενη κλήση για την ακρόαση των ηχητικών μηνυμάτων από τον συνδρομητή προς τον

τηλεφωνητή του (121 ή 6944400121), χρεώνεται ανά κλήση. 3 Οι χρεώσεις ισχύουν για νέες ενεργοποιήσεις (συμπεριλαμβάνονται και οι ενεργοποιήσεις μέσω φορητότητας ή/και μεταφορές από άλλο καρτοκινητό ή πρόγραμμα συμβολαίου Vodafone) στο Vodafone CU, που

θα πραγματοποιούνται από 02/11/2009. Οι υπάρχοντες συνδρομητές μπορούν να αποστείλουν κενό SMS στο 1288 για εγγραφή στις παραπάνω χρεώσεις. Διαφορετικά οι χρεώσεις είναι ως εξής: Vodafone CU με Vodafone, OTE, Wind, Cosmote, Q-Telecom 0,0099 / δευτ., αποστολή γραπτού μηνύματος (προς Ελληνικά δίκτυα) 0,0871 / SMS.

Ο ελάχιστος χρόνος χρέωσης κλήσης για εθνικές κλήσεις είναι τα 30”. ‘Άνω των 30”, η χρέωση γίνεται ανά δευτερόλεπτο.Σε όλες τις αναφερόμενες τιμές συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α. 21%.

Τ ι μ ο κ α τ ά λ ο γ ο ς ν έ ο Κ α ρ τ ο κ ι ν η τ ό V o d a f o n eΧρεώσεις συνδιαλέξεων νέο Καρτοκινητό Vodafone Πακέτο σύνδεσης νέο Καρτοκινητό Vodafone 5€ Κάρτες συνδιαλέξεων 5€, 10€, 15€, 20€, 30€

Τέλη συνδιαλέξεων εθνικών κλήσεωνΤέλη συνδιαλέξεων εθνικών κλήσεων ανεξαρτήτως αποστάσεως, εντός Eλλάδας 0,006€/ δευτ.Τέλη συνδιαλέξεων εθνικών κλήσεων ανεξαρτήτως αποστάσεως, εντός Ελλάδας με ανανέωση άνω των 20 0,0043€/ δευτ.Vodafone Talk & Save 0,3993€/ 3 λεπτά

Τέλη συνδιαλέξεων διεθνών κλήσεωνΕυρώπη 0,0148€/ δευτερόλεπτοΑμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία 0,0157€/ δευτερόλεπτοΑσία 0,023€/δευτερόλεπτοΑφρική 0,0303€/ δευτερόλεπτοΝήσοι Ειρηνικού Ωκεανού 0,0436€/ δευτερόλεπτο

ΙΑΝ2011

52

Page 55: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

Χρεώσεις SMS / MMS / Video κλήσεωνΑποστολή SMS (προς ελληνικά δίκτυα) 0,1118 / SMSΑποστολή SMS (προς ελληνικά δίκτυα) με ανανέωση άνω των 20 0,08684 / SMSΑποστολή SMS (προς διεθνή δίκτυα) 0,2662 / SMSΑποστολή MMS (προς ελληνικά δίκτυα) 0,4719 / MMSΑποστολή MMS (προς διεθνή δίκτυα) 0,7016 / MMSVideo κλήση (προς ελληνικά δίκτυα) 0,01694 / δευτ.Video κλήση (προς διεθνή δίκτυα) 0,0484 / δευτ.

Χρέωση Μηνιαίου Πακέτου Internet Surf & Email 30Μηνιαία χρήση 30MB 3,5

Λοιπές υπηρεσίεςΑναγνώριση κλήσης ΔωρεάνΑκρόαση μηνυμάτων προσωπικού τηλεφωνητή 0,2541 / κλήσηΑναλυτική κατάσταση κλήσεων 2,2624 Vodafone WAP (6944 40 40 40) 0,0035 / δευτ.Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών Vodafone (13830) 0,121 / κλήσηΠληροφορίες καταλόγου (11833) και δυνατότητα ολοκλήρωσης κλήσης 0,02 / δευτ.Αντικατάσταση κάρτας SIM 17,75 Αλλαγή σε Vodafone CU ή Vodafone International Δωρεάν

• Ο αρχικός χρόνος ομιλίας, που περιέχεται στην κάρτα SIM, θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε χρονικά διάστημα 365 ημερών διαφορετικά, χάνεται το δικαίωμα χρήσης. • Η εισερχόμενη κλήση ειδοποίησης από τον τηλεφωνητή στο κινητό του συνδρομητή είναι χωρίς χρέωση. Η εξερχόμενη κλήση για την ακρόαση των ηχητικών μηνυμάτων από τον συνδρομητή προς τον

τηλεφωνητή του (121 ή 6944400121), χρεώνεται ανά κλήση. • Η νέα χρέωση ισχύει για 30 μέρες από την τελευταία ανανέωση, αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 20 και εφόσον ο συνδρομητής έχει εγγραφεί στην προσφορά στέλνοντας δωρεάν SMS στο 1280. Η προσφορά ισχύει

έως 31/05/10.• Το μηνιαίο πακέτο Internet Surf & Email 30 ανανεώνεται αυτόματα με το πέρασμα των 30 ημέρων. Δεν μεταφέρονται υπολειπόμενα ΜΒ στον επόμενο μήνα. Για να μαθαίνετε το υπόλοιπο των ΜΒ για το πακέτο

Surf & Email 30 στείλτε κενό μήνυμα χωρίς χρέωση στο 1286.• Ο ελάχιστος χρόνος χρέωσης κλήσης για εθνικές κλήσεις είναι τα 30”. Άνω των 30”, η χρέωση γίνεται ανά δευτερόλεπτο. • Σε όλες τις αναφερόμενες τιμές συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α. 21%.

V o d a f o n e I n t e r n a t i o n a l Τ ι μ ο κ α τ ά λ ο γ ο ς Χρεώσεις συνδιαλέξεων Vodafone InternationalΠακέτο σύνδεσης καρτοκινητού Vodafone International 5€ Κάρτες συνδιαλέξεων* 5€, 10€, 15€, 20€, 30€

Τέλη συνδιαλέξεων εθνικών κλήσεων και διεθνών κλήσεων Νέα χαμηλότερη χρέωση με αποστολή δωρεάν SMS στο 1235Κλήσεις προς σταθερά δίκτυα των χωρών Αλβανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία 0,0020€/ δευτ.Κλήσεις προς κινητά δίκτυα της Αλβανίας 0,0036€/ δευτ.Κλήσεις προς κινητά δίκτυα των χωρών Γεωργία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία 0,0036€/ δευτ.Κλήσεις προς κινητά δίκτυα στη Βουλγαρία 0,0043€/ δευτ.Εθνικές Κλήσεις προς Vodafone International συνδρομητές1 0,0020€/ δευτ.Κλήσεις προς κινητά και σταθερά δίκτυα Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 0,0017 €/δευτ.Κλήσεις προς κινητά και σταθερά δίκτυα Ιταλίας 0,0036€/δευτ.Κλήσεις προς κινητά και σταθερά δίκτυα Γερμανίας, Κύπρος, Μολδαβία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Φιλιππίνες, Ουζμπεκιστάν, Ινδία, Κίνα 0,0036€/ δευτ.Κλήσεις προς κινητά και σταθερά δίκτυα Τουρκίας, Ιαπωνία, Ιορδανία, Ινδονησία, Παλαιστίνη,Ζιμπάμπουε, Καμερούν, Σουδάν 0,0072€/ δευτ. Κλήσεις προς κινητά και σταθερά δίκτυα Συρίας 0,0072€/ δευτ. - 0,0043€/ δευτ.Κλήσεις προς κινητά και σταθερά δίκτυα Λευκορωσίας, Κροατία, FYROM, Πολωνία 0,0043€/ δευτ. - 0,0036€/ δευτ.Κλήσεις προς κινητά και σταθερά δίκτυα Βοσνία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Νιγηρία, Αίγυπτος, Αλγερία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ 0,0043€/ δευτ.Κλήσεις προς κινητά και σταθερά δίκτυα Σερβία 0,0072€/ δευτ. - 0,0036€/ δευτ.Κλήσεις προς κινητά και σταθερά δίκτυα Μοντενέγκρο, Σλοβενία, Λεττωνία, Τσεχία, Εσθονία, Σλοβακία 0,0072€/ δευτ. - 0,0043€/ δευτΚλήσεις προς κινητά και σταθερά δίκτυα Καμπότζη 0,0121€/ δευτ.Άλλες εθνικές κλήσεις 1 0,0043€/ δευτ.Εθνικά SMS / διεθνή SMS 0,0407€/ SMSΕθνικά MMS / διεθνή MMS 0,3661€/ MMSVideo - κλήση προς εθνικά δίκτυα 0,0169€/ δευτ.Video - κλήση προς διεθνή δίκτυα 0,0484€/ δευτ.

• Ισχύει χρέωση ανά δευτερόλεπτο από το πρώτο δευτερόλεπτο ομιλίας.1 Οι χρεώσεις ισχύουν εφόσον ο συνδρομητής δεν είναι εγγεγραμμένος στο πρόγραμμα Vodafone Unlimited. Διαφορετικά οι χρεώσεις είναι ως εξής: 0,39 / λεπτό για κλήσεις προς όλους τους εθνικούς προορισμούς

με ελάχιστο χρόνο χρέωσης κλήσης τα 30 δευτερόλεπτα. Μετά την πάροδο των 30 πρώτων δευτερολέπτων χρεώνεστε ανά επιπρόσθετο δευτερόλεπτο ομιλίας.

Τέλη συνδιαλέξεων λοιπών διεθνών κλήσεωνΕυρώπη 0,0148€/ δευτ.Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία 0,0157€/ δευτ.Ασία 0,0230€/ δευτ.Αφρική 0,0315€/ δευτ.Νήσοι Ειρηνικού Ωκεανού 0,0436€/ δευτ.

Ισχύει χρέωση ανά δευτερόλεπτο από το πρώτο δευτερόλεπτο ομιλίας.

Λοιπές υπηρεσίεςΑναγνώριση κλήσης Χωρίς χρέωσηΑκρόαση μηνυμάτων προσωπικού τηλεφωνητή** 0,2541€/ κλήσηΑναλυτική κατάσταση κλήσεων 2,2624€ Vodafone wap (6944 40 40 40) 0,0035€/ δευτ.Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών Vodafone (13830) 0,121€/ κλήσηΠληροφορίες καταλόγου (11833) και δυνατότητα ολοκλήρωσης κλήσης 0,02 / δευτ.Αντικατάσταση κάρτας SIM 17,75 Αλλαγή σε Vodafone CU ή Νέο Καρτοκινητό Vodafone Δωρεάν

* Ο αρχικός χρόνος ομιλίας, που περιέχεται στην κάρτα SIM, θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε χρονικά διάστημα 365 ημερών διαφορετικά, χάνεται το δικαίωμα χρήσης.** Η εισερχόμενη κλήση ειδοποίησης από τον τηλεφωνητή στο κινητό του συνδρομητή είναι χωρίς χρέωση. Η εξερχόμενη κλήση για την ακρόαση των ηχητικών μηνυμάτων από τον συνδρομητή προς τον

τηλεφωνητή του (121 ή 6944400121), χρεώνεται ανά κλήση. Σε όλες τις αναφερόμενες τιμές συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α. 21%

ΙΑΝ2011

53

Page 56: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

Β α σ ι κ έ ς Χ ρ ε ώ σ ε ι ς

Κλήση από WHAT’S UP πρός Χρέωση Εθνικές Κλήσεις 0,0060 €/δευτ. Αποστολή SMS πρός Εθνικά Δίκτυα 0,0522 €/SMS

Αποστολή SMS πρός Ξένα Δίκτυα 0,1778 €/SMS

• Χρέωση ανά δευτερόλεπτο ομιλίας. Ελάχιστος χρόνος χρέωσης 30 δευτερόλεπτα.

• Στις Εθνικές κλήσεις περιλαμβάνονται όλοι οι προορισμοί φωνής (COSMOTE, ΟΤΕ, άλλα σταθερά δίκτυα, WIND, VODAFONE & Q-TELECOM).

• Σε περίπτωση μηδενισμού του υπολοίπου σας κατά την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, έχετε την δυνατότητα να συνεχίσετε να στέλνετε γραπτά μηνύματα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Στην

περίπτωση αυτή η αξία των επιπλέον μηνυμάτων που στείλατε θα αφαιρεθεί από το λογαριασμό σας, την επόμενη φορά που θα ανανεώσετε το χρόνο ομιλίας σας.

• Οι χρεώσεις για Εθνικές Κλήσεις και αποστολή Γραπτών Μηνυμάτων προς Εθνικά Δίκτυα, ισχύουν για νέες ενεργοποιήσεις και μεταφορές (αποστολή γραπτού μηνύματος ΑΛΠΑΚ στο 1314) στο νέο

πρόγραμμα χρεώσεων WHAT'S UP, που θα πραγματοποιηθούν από 22/11/2007. Για τους λοιπούς συνδρομητές WHAT'S UP ισχύουν οι χρεώσεις 0,0099 €/δευτ. για Εθνικές Κλήσεις,εξαιρουμένων των

κλήσεων προς προορισμούς WHAT'S UP, και 0,0871 €/SMS για αποστολή Γραπτών Μηνύμάτων.

• Η αναφορά επιτυχούς παράδοσης που λαμβάνει ένας συνδρομητής COSMOTE για την αποστολή SMS προς σταθερό αριθμό O.T.E., αφορά την παράδοση του μηνύματος στο σταθερό δίκτυο του Ο.Τ.Ε.

και όχι στη σταθερή συσκευή του Ο.Τ.Ε.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α. 21%

Υ π η ρ ε σ ί α S M S C h o i c e Πακέτο SMS Τιμή Πακέτου Διάρκεια Ισχύος SMS SMS Choice 30 30 1 € 24 Ώρες SMS Choice 40 40 1,60 € 7 Ημέρες SMS Choice 60 60 2,40 € 14 Ημέρες SMS Choice 100 100 4 € 30 Ημέρες SMS Choice 250 250 10 € 30 Ημέρες SMS Choice 500 500 19,50 € 30 Ημέρες

• Σε περίπτωση που κάποιος συνδρομητής What’s Up ήδη διαθέτει δωρεάν SMS μέσω των πακέτων SMS Choice 40, SMS Choice 60, SMS Choice 100, SMS Choice 250 ή SMS Choice 500 και ενεργοποιήσει

κάποιο από τα παραπάνω πακέτα δωρεάν SMS , τότε όλα τα μηνύματα αποκτούν την μεταγενέστερη ημερομηνία λήξης που προκύπτει από τα υπάρχοντα και τα νέα μηνύματα.

• Δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση νέου πακέτου SMS Choice 30 εντός 24 ωρών από την προηγούμενη ενεργοποίηση του πακέτου SMS Choice 30.

• Τα δωρεάν μηνύματα του πακέτου SMS Choice 30 δεν μεταφέρονται προς κατανάλωση σε άλλη περίοδο λόγω αγοράς πακέτων SMS Choice 40, SMS Choice 60, SMS Choice 100, SMS Choice 250 &

SMS Choice 500 και αντίστροφα η αγορά πακέτου SMS Choice 30 δεν παρατείνει την διάρκεια ισχύος δωρεάν μηνυμάτων που προέρχονται από την αγορά των αντίστοιχων πακέτων SMS Choice .

• Για να γίνει χρήση των δωρεάν SMS , το διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,11 €.

• Τα δωρεάν SMS αφορούν αποστολή μηνυμάτων σε Ελληνικά δίκτυα.

• Η αναφορά επιτυχούς παράδοσης που λαμβάνει ένας συνδρομητής COSMOTE για την αποστολή SMS προς σταθερό αριθμό O.T.E., αφορά την παράδοση του μηνύματος στο σταθερό δίκτυο του Ο.Τ.Ε.

και όχι στη σταθερή συσκευή του Ο.Τ.Ε..

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α. 21%

Υ π η ρ ε σ ί α B o n u s S M S

Δωρεάν Μηνύματα με κάθε κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας Κάρτα Ανανέωσης Χρόνου Ομιλίας Δωρεάν SMS

5 € 5 10 € 20

15€ / 20€ / 30€ 100

• Τα δωρεάν SMS που αποδίδονται με κάθε κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας, έχουν την ακόλουθη διάρκεια ισχύος: για την κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας των 5€, 1 ημέρα , για την κάρτα ανανέωσης

χρόνου ομιλίας των 10€, 7 ημέρες , για τις κάρτες των 15€ & 20€, 14 ημέρες , για την κάρτα των 30 €, 30 ημέρες

• Τα δωρεάν SMS που αποδίδονται με κάθε κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας, παύουν να ισχύουν με το πέρας της προκαθορισμένης διάρκειας ισχύος.

• Σε περίπτωση που έχετε δωρεάν SMS τα οποία λήγουν σε διαφορετικές ημερομηνίες, τότε καταναλώνονται πρώτα τα δωρεάν SMS με την πλησιέστερη ημερομηνία λήξης.

• Τα δωρεάν SMS αφορούν αποστολή μηνυμάτων σε Ελληνικά δίκτυα

• Η αναφορά επιτυχούς παράδοσης που λαμβάνει ένας συνδρομητής COSMOTE για την αποστολή SMS προς σταθερό αριθμό O.T.E., αφορά την παράδοση του μηνύματος στο σταθερό δίκτυο του Ο.Τ.Ε.

και όχι στη σταθερή συσκευή του Ο.Τ.Ε..

• Σε περίπτωση περιαγωγής, δεν ισχύουν τα δωρεάν μηνύματα και η χρέωση γίνεται βάσει του τιμοκαταλόγου περιαγωγής.

Οι τιμές των καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας περιλαμβάνουν ΦΠΑ. 21%

Β α σ ι κ έ ς Χ ρ ε ώ σ ε ι ς

Κλήση από COSMOKAΡTA προς Χρέωση Προνομιακή χρέωση

Εθνικές κλήσεις Cosmote ΟΤΕ και Άλλα Σταθερά Δίκτυα 0.0060€/δευτ. 0.0043€/δευτ Wind/Vodafone/Qtelecom

Προς 2 Επιλεγμένους Προορισμούς COSMOTE 0.000162€/δευτ

Αποστολή SMS προς Χρέωση Προνομιακή χρέωση

Εθνικά δίκτυα 0,1118€/sms 0.0864€/sms

Ξένα δίκτυα 0.2239€/sms 0.2239€/sms

• Η αναφορά επιτυχούς παράδοσης που λαμβάνει ένας συνδρομητής COSMOTE για την αποστολή SMS προς σταθερό αριθμό O.T.E., αφορά την παράδοση του μηνύματος στο σταθερό δίκτυο του Ο.Τ.Ε. και όχι στη σταθερή συσκευή του Ο.Τ.Ε..

• Χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Ελάχιστος χρόνος χρέωσης 30 δευτερόλεπτα. • Η προνομιακή χρέωση ισχύει μόνο στην περίπτωση ενεργοποίησης της προνομιακής κάρτας ανανέωσης χρόνου ομιλίας αξίας 20€ και έχει διάρκεια 30 ημέρες από την ημερομηνία ενεργοποίησής της. • Μετά το πέρας των 30 ήμερων ισχύουν οι χρεώσεις του εκάστοτε δημοσιευμένου τιμοκατάλογου COSMOKAPTA. • Χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Ελάχιστος χρόνος χρέωσης 30 δευτερόλεπτα. • Η αναφορά επιτυχούς παράδοσης που λαμβάνει ένας συνδρομητής COSMOTE για την αποστολή SMS προς σταθερό αριθμό O.T.E., αφορά την παράδοση του μηνύματος στο σταθερό δίκτυο του Ο.Τ.Ε. και όχι στη σταθερή συσκευή του Ο.Τ.Ε.

WHAT 'S UP

COSMOK AΡTA

ΙΑΝ2011

54

Page 57: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

Υ π η ρ ε σ ί α Δ ω ρ ε ά ν Χ ρ ό ν ο υ Ο μ ι λ ί α ς μ ε Κ ά θ ε Α ν α ν έ ω σ η Ποσό Ανανέωσης Χρόνου Ομιλίας Δωρεάν Χρόνος Ομιλίας προς Εθνικά Δίκτυα 10€ έως 14,99 € 0,45 € 15 € έως 19,99 € 0,45 €20 € έως 29,99 € 0,45 €30 € και άνω 0,45 €

Β α σ ι κ έ ς Υ π η ρ ε σ ί ε ς Φ ω ν ή ς κ α ι Δ ι α χ ε ί ρ ι σ η ς Κ λ ή σ η ς Υπηρεσία Χρέωση Προσωπικός Τηλεφωνητής (Ακρόαση μηνυμάτων εντός Ελλάδος) 0,2541 €/κλήση. Ειδοποίηση Κλήσεων Χωρίς Χρέωση

Αναγνώριση Κλησεων Χωρίς Χρέωση

Ε.Π.Α.Κ. (Internet Providers) 0,0116 €/δευτ.

Υπηρεσία COSMOTE 2in1

Τέλος Ενεργοποίησης Υπηρεσίας Χωρίς Χρέωση

SIM κάρτα COSMOTE 2in1 14,19 €

SIM κάρτα COSMOTE 2in1 με ενεργοποίηση νέας σύνδεσης συμβολαίου Χωρίς Χρέωση

Μηνιαίο Τέλος Χωρίς Χρέωση

Προώθηση μεταξύ γραμμών COSMOTE 2in1 Χωρίς Χρέωση

Εναλλαγή μεταξύ των γραμμών COSMOTE 2in1 Χωρίς Χρέωση

Υπηρεσία TWinSIM

Τέλος Ενεργοποίησης Υπηρεσίας 28,4108 €

Υπηρεσία Εντοπισμού Κακόβουλων Κλήσεων

Τέλος Ενεργοποίησης Υπηρεσίας 5,08 € • Μετά την ενεργοποίηση της υπηρεσίας COSMOTE 2in1, όλες οι υπόλοιπες χρεώσεις ακολουθούν τους τιμοκαταλόγους της κάθε σύνδεσης.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α. 21%

Υ π η ρ ε σ ί ε ς Ε ξ υ π η ρ έ τ η σ η ς Π ε λ α τ ώ ν κ α ι Π λ η ρ ο φ ο ρ ι ώ ν Τ η λ ε φ ω ν ι κ ο ύ Κ α τ α λ ό γ ο υ Υπηρεσία Χρέωση Εξυπητέτηση Πελατών Καρτοκινητής (1313) 0,1210 €/Κλήση

Υπηρεσία Πληροφοριών Τηλεφωνικού Καταλόγου (11831) 0,0162 €/δευτ. Υπηρεσία Πληροφοριών Τηλεφωνικού Καταλόγου (11860) 0,0122 €/δευτ.

• Χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Ελάχιστος χρόνος χρέωσης 30 δευτερόλεπτα.

• Οι κλήσεις μέσω Υπηρεσίας Πληροφοριών Τηλεφωνικού Καταλόγου (11831) χρεώνονται με 0,0162 €/δευτ. και μετά την πραγματοποίηση της σύνδεσης με τον αριθμό που επιθυμείτε.

Υπηρεσία MMS Χρέωση Ενεργοποίηση Υπηρεσίας MMS (+1333) Χωρίς Χρέωση

Αποστολή MMS 0,3965 €/MMS

Ενεργοποίηση Προσωπικού Άλμπουμ Χωρίς Χρέωση

Αποστολή MMS στο προσωπικό Άλμπουμ (+1333) 0,3965 €/MMS

Αποστολή MMS από το Προσωπικό Άλμπουμ 0,3965 €/MMS

Πρόσβαση στο Προσωπικό Άλμπουμ από WAP 0,0036 €/sec • Η χρέωση αποστολής μηνύματος MMS αντιστοιχεί σε μέγιστο μέγεθος 512 ΚΒ.

Υπηρεσία Επέκτασης Υπολοίπου Χρέωση Αίτηση με Γραπτό Μήνυμα στο 1315, για πίστωση 3 € Χωρίς Χρέωση

Αίτηση με κλήση στο 1315, για πίστωση 3 € Χωρίς Χρέωση

Κόστος Χρήσης Υπηρεσίας 0,35 € • Το ποσό πίστωσης συν το κόστος χρήσης της Υπηρεσίας Επέκτασης Υπολοίπου (3.35€) θα αφαιρείται αυτόματα από το υπόλοιπο του συνδρομητή στις παρακάτω περιπτώσεις:

• κατά την επόμενη ανανέωση του χρόνου ομιλίας του, ή

• αν πιστωθεί στο λογαριασμό του ποσό μεγαλύτερο ή ίσο του οφειλόμενου ποσού (3.35€) από τα bonus εισερχομένων και εξερχόμενων κλήσεων, από μεταφορά υπολοίπου, ή από οποιοδήποτε άλλο

bonus ενδέχεται να λάβει ο συνδρομητής.

Η καρτοκινητή με...

• πολύ φθηνή ομιλία από το πρώτο δευτερόλεπτο • πολύ φθηνό SMS από το πρώτο μήνυμα

• πολύ φθηνό MMS από το πρώτο μήνυμα • προς όλους, όλη μέρα, κάθε μέρα

• τώρα με δωρεάν αρχικό χρόνο ομιλίας 5€

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης παρουσίας, το FROG ανανεώνεται και για πρώτη φορά αποκτά…φωνή. Με νέα, βελτιωμένη εικόνα εξαπλώνεται σε ακόμα περισσότερα

σημεία πώλησης (περίπτερα, τέντες, parking stands, κερματοδέκτες). Ο αγαπημένος βάτραχος στολίζει πλέον το metro και τις στάσεις λεωφορείων και σταθμών, για να θυμίσει

στο κοινό ότι υπάρχει καρτοκινητή που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ανθρώπινη. Απλά και οικονομικά, το FROG προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές του φθηνή ομιλία

με 0,25 €/λεπτό, φθηνό SMS με μόλις 0,04€, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη με 99,6% σε ολόκληρη τη χώρα και αυτόματη περιαγωγή. Για ακόμα πιο προσιτή επικοινωνία,

χωρίς «ψιλά» γράμματα.

COSMOK AΡTA

FROG

ΙΑΝ2011

55

Page 58: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Χ Ρ Ε Ω Σ Ε Ι Σ

ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ FROG ΣΕ FROG 0,0017 €/δευτ.ΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ 0,0036€/δευτ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ SMS ΠΡΟΣ: FROG 0,0203 €/SMS ελληνικά δίκτυα 0,0407 €/SMS ξένα δίκτυα 0,0407 €/SMS Αποστολή SMS 0,3661 €/SMS

Άλλες Χρεώσεις ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΗΣ (1299) 0,2034 €/κλήση ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΤΑΣ SIM 14,19 €ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΛΗΣΕΩΝ 2,66 € ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΚΟΒΟΥΛΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ 5,08 €ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ COSMOTE 11831* 0,0162 €/ΔΕΥΤ.Πληροφορίες Τηλεφωνικού Καταλόγου COSMOTE 11860 0,0122 €/δευτ.

Επέκτασης Υπολοίπου Αίτηση με γραπτό μήνυμα / κλήση στο 1315 δωρεάν Ποσό πίστωσης 1€ ή 2€

Κόστος χρήσης 0,20 €

*Χρέωση ανά δευτερόλεπτο με ελάχιστη χρέωση τα 30 δευτερόλεπτα.Οι κλήσεις μέσω Υπηρεσίας Πληροφοριών Καταλόγου ( 11831) χρεώνονται με 0,0162 €/ δευτ. και μετά την πραγματοποίηση της σύνδεσης με το αριθμό που επιθυμείτε.

Χ Ρ Ε Ω Σ Ε Ι Σ F R O G T U N E S

Υπηρεσίες ΧρέωσηΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ / ΑΚΡΟΑΣΗ FROG TUNES (14250) 0,0085 €/δευτ.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ FROG TUNES 1,815 €/FROG TUNE

Το πακέτο FROG mobile διατίθεται αποκλειστικά στα περίπτερα με κόστος μόλις 5€ και δωρεάν χρόνο ομιλίας 5€. Η ανανέωση του χρόνου ομιλίας γίνεται με κάρτες ανανέωσης χρόνου των 3€ και 7€. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών 6971001299 από οποιοδήποτε τηλέφωνο, στο 1299 από τηλέφωνο FROG ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα w w w. f r o g m o b i l e . g r

H καρτοκινητή με:

• Πολύ χαμηλές χρεώσεις προς όλα τα κινητά και σταθερά στην Ελλάδα. • Χαμηλότερες χρεώσεις για κλήσεις από Ελλάδα προς Η.Π.Α., Αλβανία, Ιταλία.

• Ακόμα χαμηλότερες χρεώσεις για κλήσεις προς όλους τους αριθμούς ciao. • Πολύ φθηνό SMS στην ίδια τιμή για Ελλάδα και εξωτερικό.

• Φθηνό πακέτο χρόνου Ομιλίας και SMS προς όλα τα κινητά AMC. • Πληθυσμιακή κάλυψη 99,6%.

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Χ Ρ Ε Ω Σ Ε Ι Σ

Κλήσεις από ciao σε ciao 0,002 €/δευτ.

Κλήσεις προς Εθνικά δίκτυα 0,0043€/δευτ.

SMS

FROG 0.0203€/SMS

Ελληνικά δίκτυα 0,0407 €/SMS

Ξένα δίκτυα 0,0407 €/SMS

Αποστολή SMS 0,3661€/SMS

Άλλες Χρεώσεις

Εξυπηρέτηση Πελατών Καρτοκινητής (1299) 0,2034 €/CALLΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΤΑΣ SIM 14,19 €EKΔΟΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΛΗΣΕΩΝ 2,66 €Εντοπισμού Κακόβουλων Κλήσεων 5 €Πληροφορίες Τηλεφωνικού Καταλόγου COSMOTE 11831 0,0162 €/δευτ.Πληροφορίες Τηλεφωνικού Καταλόγου COSMOTE 11860 0,0122 €/δευτ.

Επέκτασης Υπολοίπου Αίτηση με γραπτό μήνυμα / κλήση στο 1315 δωρεάν Ποσό πίστωσης 1€ ή 2€

Κόστος χρήσης 0,20 €

Κλήσεις χωρίς ελάχιστο χρόνο χρέωσης. Χρέωση ανά δευτερόλεπτο.

Πακέτο χρόνου Ομιλίας & SMS προς όλους τους αριθμούς AMC Χρέωση

Εγγραφή - αποστολή SMS στο 1278 δωρεάν

30 λεπτά για κλήσεις προς AMC 5 €

30 γραπτά μηνύματα προς AMC 5 €

Το ciao mobile διατίθεται στα περίπτερα, και η ενεργοποίησή του γίνεται απλά και εύκολα με μια εξερχόμενη κλήση προς έναν οποιοδήποτε αριθμό. Για περισσότερες

πληροφορίες, η υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών ciao είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο στο 1277 (από κινητό ciao) και στο 697 1001277 από οποιοδήποτε τηλέφωνο ή επισκεφτείτε

την ιστοσελίδα w w w. c i a o m o b i l e . g r

FROG

CIAO mobile

ΙΑΝ2011

56

Page 59: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

57

Page 60: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

58

Page 61: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

59

Page 62: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

60

Page 63: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

61

Page 64: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

62

Page 65: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

63

Page 66: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

64

Page 67: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

65

Page 68: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

66

Page 69: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

67

Page 70: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

68

Page 71: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

69

Page 72: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

70

Page 73: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

71

Page 74: Kiosknet T3 Etos 3

* Για τους τιμοκαταλόγους που παρατίθενται, η εκδούσα αρχή διατηρεί την επιφύλαξη για αλλαγές των τιμών και για τυπογραφικά λάθη.

ΙΑΝ2011

72

Page 75: Kiosknet T3 Etos 3

• Διαχείριση πωλήσεων o Υποστήριξη scanner

o Υποστήριξη touch screen οθονών

o Κουμπιά εύκολης πώλησης οριζόμενα από το χρήστη

o Αυτόματη πώλησης σε τμήμα ταμειακής (Υποστήριξη Μ.Σ.Κ.Κ)

• Πώληση αερόχρονου

• Διαχείριση ειδών o Πολλαπλά barcodes

o Τιμοκατάλογος ειδών με προτεινόμενες τιμές

o 10000 προ-εγκατεστημένα είδη

• Διαχείριση Αποθήκης o Απογραφή ειδών

o Παραλαβές, εισαγωγές

• Διαχείριση ταμείου o Εισπράξεις/Πληρωμές

o Κλείσιμο ταμείου

• Διαχείριση χρηστών

• Διαχείριση βάρδιας

• Αναφορές o Αναφορές Προϊόντων

o Αναλυτικές Αναφορές Πωλήσεων

o Αναφορές Πωλήσεων ανά κατηγορία ειδών

o Αναφορές ταμείου

o Αναφορές κινήσεων αποθήκης

o Αναφορές αποθεμάτων

o Αναφορές πώλησης αερόχρονου*Κόστος συντήρησης 10€ το μήνα συν ΦΠΑ

ΧΩΡΙΣΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ

ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

RetailΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ

ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

cover.indd 4cover.indd 4 1/11/11 9:59:37 AM1/11/11 9:59:37 AM

Page 76: Kiosknet T3 Etos 3

cover.indd 2cover.indd 2 1/11/11 9:59:34 AM1/11/11 9:59:34 AM