KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑKΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΟ … · ΜΑΝΑ...

of 60 /60
Συχνά Συχνά KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ! ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ! 40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες 40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της εγκύου της εγκύου ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009 9 MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα: ακόμα: ακόμα: ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΝΤΙΖΗΛΙΑ OΤΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΥΡΕΤΟ OΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΟΦΘΑΛΜΟΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Συχνά KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ! 40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της εγκύου ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Embed Size (px)

Transcript of KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑKΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΟ … · ΜΑΝΑ...

 • ΣυχνάΣυχνά KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑKΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

  ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ!ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ!40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες

  ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της εγκύουτης εγκύου

  ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009

  9

  MY CLUB CARD VISAη κάρτα της ζωής σας

  MY CLUB CARD VISAη κάρτα της ζωής σας

  ακόμα:ακόμα:ακόμα:

  ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΝΤΙΖΗΛΙΑ OΤΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΥΡΕΤΟ OΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΟΦΘΑΛΜΟΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

  Συχνά KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

  ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ!40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες

  ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της εγκύου

  ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

 • editorialEditorialΑγαπητοί αναγνώστες,

  Το Φθινόπωρο είναι και πάλι κοντά μας να σας καλωσορίσει με ένα ακόμη πολυχρηστικό τεύχος του περιοδικού My Life Magazine του Ομίλου ΙΑΣΩ. Στις σελίδες αυτού του τεύχους θα βρείτε επίκαιρα θέματα από τους συνεργάτες ιατρούς του Ομίλου μας που αφορούν όλη την οικογένεια.

  Με στόχο την έγκυρη ενημέρωση των γονέων, φιλοξενούμε άρθρα που αφορούν τα κρυολογήματα των παιδιών καθώς η επάνοδος στα σχο-λεία έχει δημιουργήσει μια έξαρση σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Επιπρόσθετα, για την μέλλουσα μαμά δίνουμε χρήσιμες συμβουλές σωστής διατροφής η οποία συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη των εμβρύ-ων. Επίσης οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες βοηθούν στην αποφυγή της παχυσαρκίας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής μας.

  Η χρήση της πιστωτικής κάρτας My Club Card VISA σας εξασφαλίζει άτοκες δόσεις και σημαντικές εκπτώσεις σε ιατρικές υπηρεσίες στις κλινικές μας καθώς και στην Παιδιατρική κλινική-ΙΑΣΩ Παίδων- η οποία καλύπτει όλο το φάσμα των βασικών ιατρικών αναγκών των παιδιών.

  Επιπλέον με την My Club Card VISA σας παρέχονται εκπτώσεις από τις συνεργαζόμενες εταιρίες που συμμετέχουν στο κλαμπ της πιστωτικής κάρτας.

  Καλή ανάγνωση!

  Με εκτίμηση,Εμμανουήλ Ασπραδάκης

  MYLIFE Ι 1

 • 2 Ι MYLIFE

  04

  ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΝΤΙΖΗΛΙΑ

  06

  ΣΥΧΝΑ KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

  10

  OΤΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΥΡΕΤΟ

  14

  ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ

  16

  ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ!40 Βασικές Συμβουλές

  για τις Πρώτες 40 Ημέρες!

  20

  ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  22

  ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  24

  ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΟΦΘΑΛΜΟΙ

  28

  ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ

  32

  Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

  38

  ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

  42

  OΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΣΗ αρχαιότερη νόσος των εμβίων όντων

  50

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑΣ

  52

  MY CLUB CARD

  54

  ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  indexπεριεχόμενα

 • MYLIFE Ι 3

 • ΠΑΙΔΙ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  Η αντιζηλία μεταξύ αδελφών αποτελεί αναπόφευκτο γεγονός της αυτογνωσίας και ωρίμαν-Η αντιζηλία μεταξύ αδελφών αποτελεί αναπόφευκτο γεγονός της αυτογνωσίας και ωρίμαν-σης των παιδιών. Την ίδια στιγμή όμως είναι και διαδικασία μέσω της οποίας μαθαίνουν να σης των παιδιών. Την ίδια στιγμή όμως είναι και διαδικασία μέσω της οποίας μαθαίνουν να φροντίζουν το ένα το άλλο. Παρόλαυτά, για τους γονείς είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην φροντίζουν το ένα το άλλο. Παρόλαυτά, για τους γονείς είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην λαμβάνουν μέρος στη διαμάχη των παιδιών τους. λαμβάνουν μέρος στη διαμάχη των παιδιών τους. Γιατί όμως;Γιατί όμως;

  αδελφικήαδελφικήΑΝΤΙΖΗΛΙΑΑΝΤΙΖΗΛΙΑ

  Από την:

  κα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥΠαιδίατρος – ΑναπτυξιολόγοςΥπεύθυνη Τμήματος Αναπτυξιακής Παιδιατρικής ΙΑΣΩ Παίδων

  4 Ι MYLIFE

 • MYLIFE Ι 5

  ΠΑΙΔΙ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Erick Erickson, αυτό ίσως οφείλεται στο αίσθημα «ανεπάρκειας» που αντιμε-τωπίζουν πολλοί γονείς όταν έχουν περισσότερα του ενός παιδιά.

  Όταν τα παιδιά καυγαδίζουν, μια λαν-θάνουσα ενοχή κάνει τους γονείς να νιώθουν ότι πρέπει να προστατέψουν το ένα ή το άλλο. Έτσι γρήγορα η κατά-σταση μεταμορφώνεται σε ένα «τρίγω-νο». Η διαμάχη των παιδιών κατά κάποιο τρόπο συντηρείται από την ανάμειξη των γονιών τους.Όταν ένα καινούριο μωρό έρχεται στο σπίτι, το πρώτο παιδί θυμώνει στους γο-νείς του γιατί το «εγκατέλειψαν». Στη συνέχεια, καθώς το μωρό αρχίζει να με-γαλώνει και να ανακατεύεται στα παι-χνίδια του μεγαλύτερου, εκείνος βρίσκει τρόπους να του φέρεται άσχημα για να προκαλεί την προσοχή των γονιών του.

  Σκεφτείτε πως το να μάθει κανείς να ζει και να μοιράζεται μέσα σε μια οικο-γένεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα και δεν το διδασκόμαστε συχνά στις μέρες μας. Δεν χρειάζεται τόσο να ανησυχούμε πώς θα προστα-τεύσουμε το παιδί μας από το αίσθη-μα της αδελφικής ζήλειας, αλλά να προσπαθούμε να το κάνουμε να νιώσει υπεύθυνο για το αδελφάκι του και για την ευτυχία της οικογένειας. Ένα μεγα-λύτερο παιδί μπορεί να βοηθήσει τους γονείς του να ντύσουν, να ταΐσουν ή να αλλάξουν το μωρό και αυτή η ευθύνη θα του δώσει τη χαρά της προσφοράς και φροντίδας αλλά και την ικανοποίηση ότι

  οι γονείς του πιστεύουν πραγματικά ότι «είναι μεγάλο παιδί» και δεν του το λένε απλά για να το αποτρέψουν να πειράζει το μικρότερο αδελφάκι του.

  Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να φέρονται στα παι-διά τους με τον ίδιο τρόπο για να μην μαλώνουν μεταξύ τους. Η απάντηση είναι: Δεν μπορείτε!

  Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικό-τητα και χρειάζεται διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και διαπαιδαγώγησης και οφείλετε να τους υπενθυμίζετε συχνά ότι η συμπεριφορά σας μερικές φορές είναι διαφορετική γιατί εκείνα είναι διαφορε-τικοί άνθρωποι. Όλοι ξέρουμε ότι αυτή η διαφορετική συμπεριφορά οφείλεται και στην διαφορετική σειρά γέννησης ενός παιδιού: Το πρωτότοκο παιδί θα είναι πάντα ξεχωριστό για τους γονείς του με ότι αυτό συνεπάγεται: δέχεται πρώτο όλη την αποκλειστική αγάπη και φροντίδα τους αλλά και τις συνέπειες των λαθών της απειρίας και ανασφάλειας τους. Θα του/της δοθεί από νωρίς υπευθυνότητα για την φροντίδα των μικρότερων αδελ-φών του/της και αυτό θα κρατήσει και στα χρόνια της ενήλικης ζωής.

  Το δεύτερο παιδί νιώθει πάντα παράπονο γιατί «έρχεται δεύτερο». Το συναίσθημα μάλιστα είναι εντονότερο αν είναι και με-σαίο παιδί. Αυτό όμως το παράπονο θα το κάνει περισσότερο ανταγωνιστικό και διεκδικητικό και συχνά οι γονείς θα αναρωτιούνται πώς καταφέρνει να αποκτά πράγματα που στο πρώτο παιδί

  κατάφερναν να αρνηθούν. Επίσης, τα μεσαία παιδιά μαθαίνουν πολύ νωρίς στη ζωή τους να κάνουν τους «διαμεσο-λαβητές».

  Τα τελευταία στη σειρά, τα μικρότερα παιδιά, νιώθουν συχνά ότι βρίσκονται χαμηλά στην πυραμίδα της οικογένειας, αυτό όμως αντισταθμίζεται από το γεγο-νός ότι έχουν «πολλούς γονείς», καθώς και τα αδέλφια τους αναλαμβάνουν την φροντίδα και διαπαιδαγώγηση τους. Είναι σημαντικό όμως να μάθουν από νω-ρίς ότι δεν είναι «μωρά» και να αποκτή-σουν και εκείνα συμμετοχή και ευθύνες μέσα στην οικογένεια.

  Οι παραπάνω διαφορές γίνονται κάποιες φορές εντονότερες όταν τα αδέλφια είναι διαφορετικού φύλου οπότε επιδρούν τα διαφορετικά κοινωνικά στερεότυπα με τα οποία ανατρέφονται.

  • • Αν εσείς δεν νιώθετε ενοχές για τον διαφορετικό τρόπο που μεγαλώ-νετε τα παιδιά σας, λόγω των διαφο-ρετικών συναισθημάτων που νιώθετε για εκείνα (χωρίς ποτέ να εννοείται ότι αγαπάτε το ένα λιγότερο από το άλλο) τότε και εκείνα δεν θα εισπράττουν αρνητικά μηνύματα.• • Αποφεύγετε να ανακατεύεστε στους καυγάδες τους. Πείτε τους: «δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Θα

  χρειαστεί να τα βρείτε μόνοι σας» και βγείτε από το δωμάτιο, ενώ συνεχίζετε να επαγρυπνείτε για την ασφάλειά τους. Αν συνεχίζουν και επιμένουν να ζητούν από εσάς να επέμβετε, καθίστε κάτω μαζί τους και πείτε τους: «Ωραία, τι με συμβουλεύετε να κάνω για να τα βρείτε;» Έτσι, θα τους κάνετε να κατα-λάβουν το δίλλημα που αντιμετωπίζετε και να νιώσουν περισσότερο υπεύθυνα για τις πράξεις τους.

  • • Επιβραβεύστε την καλή και αδιαφο-ρήστε για την αρνητική συμπεριφορά.• • Συχνά βοηθά να καλείτε στο σπίτι φίλους του καθενός για να παίξουν.• • Είναι επίσης σημαντικό να ακολου-θούν την ίδια συμπεριφορά και οι υπό-λοιποι συγγενείς μέσα στο σπίτι.• • Τέλος, κάθε γονιός θα πρέπει να αφι-ερώνει λίγο ξεχωριστό χρόνο με κάθε παιδί μόνο του στο τέλος της εβδομά-δας, όπου θα είναι όλος δικός του.

  ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΝΤΙΖΗΛΙΑ

  ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ:

 • 6 Ι MYLIFE

  ΣυχνάΣυχνάKρυολογήματαKρυολογήματαΞεκινά η περίοδος των κρυολογημάτων που προκαλούνται από τον ρινοϊό και τον αδενοϊό, πολύ ύπουλους μικροοργανισμούς, που κυκλοφορούν μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Το παιδί προσβάλλεται αρκετά συχνά, κρυολογώντας 2-3 φορές στη διάρκεια του χειμώνα.

  ΠΑΙΔΙ & & ΥΓΕΙΑΥΓΕΙΑ

  Από τoν:

  κο ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΚαθηγητής Παιδιατρικής, Δ/ντής ΙΑΣΩ ΠαίδωνΠρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρίας

 • MYLIFE Ι 7 MYLIFE 7

 • 8 Ι MYLIFE

  Συμπτώματα• • Καταρροή, δυσκολία στην αναπνοή, ασταμάτητο φτέρ-νισμα και μια γενικότερη δυσφορία χαρακτηρίζει την πρώτη φάση, η οποία διαρκεί τρεις περίπου ημέρες και είναι η πλέον μολυσματική, γιατί οι εκκρίσεις της μύτης και τα σταγονίδια του σάλιου είναι πραγματικά συμπυκνώματα του ιού, πολύ μολυσματικά.

  • • Τα συμπτώματα του κρυολογήματος μειώνονται στα-διακά τις επόμενες τρεις ημέρες. Ο βλεννογόνος της μύτης αρχίζει να ξεφλουδίζει και η βλέννα του γίνεται πιο κίτρινη και ορώδης.

  Θεραπεία • • Να φροντίζετε η μύτη του μικρού να είναι πάντα καθαρή, γιατί η βλέννα προσφέρει το ιδανικό έδαφος για τον πολλα-πλασιασμό των μικροβίων, τα οποία προκαλούν και άλλες λοιμώξεις. π.χ. ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. Εάν το παιδί είναι μικρό, να τραβάτε τις εκκρίσεις με την ειδική μικρή αντλία την οποία βάζετε στη μύτη του (θα τη βρείτε στα φαρμακεία).

  • • Κάντε του πλύσεις με φυσιολογικά διαλύματα ή με θα-λασσινό νερό, ειδικά παρασκευασμένα για τη μύτη. Με τη βο-ήθεια ενός δοσομετρητή εγχέονται στα ρουθούνια και βοη-θούν στον καθαρισμό τους. Στο εμπόριο θα βρείτε επίσης μια συσκευή που επιτρέπει την ακόμη πιο εύκολη ενστάλαξή τους μέσα στη μύτη. Πρόκειται για μια συσκευή ρινικού σπρέι, που εξατμίζει πιο εύκολα το υδατώδες διάλυμα μέσα στη μύτη.

  • • Επιτρέπονται επίσης ρινικά αποσυμφορητικά, αλλά μόνο για παιδάκια άνω των έξι ετών και για σύντομα χρονικά δια-στήματα (2-3 ημέρες).

  • • Να δίνετε συχνά στο παιδί τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως φασόλια, νιφάδες ολικής άλεσης, τυριά, κρέας χοιρινό και μοσχαρίσιο. Το μέταλλο αυτό διευκολύνει το έργο των λευκών αιμοσφαιρίων (των «φρουρών» του οργανισμού) και κυρίως ενισχύει τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων Τ, των κυττάρων που επιτίθενται και καταστρέφουν τον ρινοϊό. • • Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, να το μάθετε να αναπνέει σωστά με τη μύτη. Οι ρινικές κοιλότητες αποτελούν το πρώτο φίλτρο που παγιδεύει και μπλοκάρει τους «ανεπιθύμητους». • • Και έχει μεγάλη σημασία το παιδί να πλένει τα χέρια με άφθονο νερό και σαπούνι ή με απολυμαντικά μαντηλάκια, όταν έχει βρεθεί σε δημόσιο χώρο, καθώς αυτός είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους μετάδοσης των ιών.

  ΠΑΙΔΙ & ΥΓΕΙΑ

  ΣΥΧΝΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

  ΠΡ

  ΟΛ

  ΗΨ

  Η

 • MYLIFE Ι 9

 • Όταν το μωρό σας

  ΕΧΕΙ ΠΥΡΕΤΟΟ πυρετός είναι η φυσιολογική αμυντική απόκριση του σώμα-τος σε κάποια λοίμωξη. Να θυμάστε ότι το μωρό σας μπορεί να είναι εξίσου άρρωστο όταν η θερμοκρασία του σώματός του είναι 38οC και όταν είναι 39οC. Εκτός από κάποια λοί-μωξη, πυρετό στα μωρά μπορεί να προκαλέσει και η έντονη δραστηριότητα (παιχνίδι), η συναισθηματική αναστάτωση ή το γεγονός ότι τους φοράμε πολλά ρούχα.

  Για να κατεβάσετε τον πυρετό, δεν είναι πάντα απαραίτητο να χορηγήσετε φάρμακα. Μπορείτε να ντύσετε το μωρό με άνετα ρούχα ή να του κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο. Εάν πάλι πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να του δώσετε φάρμακο, συμβουλευθεί-τε πρώτα τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας πει ποιο φάρμακο πρέπει να του δώσετε και με ποια δοσολογία.

  Ένα μωρό έχει πυρετό όταν η θερμοκρασία του σώματός του είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία που έχει φυσιολογικά.

  ΠΑΙΔΙ & ΥΓΕΙΑ

  10 Ι MYLIFE

  Από τoν:

  κο ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΚαθηγητής Παιδιατρικής, Δ/ντής ΙΑΣΩ Παίδων,Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρίας

 • MYLIFE Ι 11 Καταστήματα ΗΡΑ σε όλη την Ελλάδα: 210 9563920 - 210 9885746

  Jungle Storieswww.ira-bebe.gr

 • 12 Ι MYLIFE

  • Γεμίστε τη μπανιέρα του μωρού με χλιαρό νερό (σε ύψος 5 εκατοστών) και ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού στον καρπό σας. Το νερό θα πρέπει να είναι ζεστό και όχι καυτό. Εάν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο μπάνιου, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι 37-37,5οC. Μην προσθέτετε στο νερό αλκοόλ, γιατί μπορεί να κατεβάσει τη θερμοκρασία σώματος του μωρού πολύ γρήγορα και να του προκαλέσει ρίγη.• Αφαιρέστε τα ρούχα του μωρού.• Βάλτε με απαλές κινήσεις το μωρό στην μπανιέρα και στηρίξτε το κεφάλι και την πλάτη του με το χέρι σας, ώστε να μην είναι σε οριζόντια θέση.• Μείνετε μαζί με το μωρό σας καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου.• Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή ένα μαλακό πανί για να βρέξετε με ζε-

  στό νερό όλο το σώμα του μωρού σας. Επαναλαμβάνετε συνεχώς για 20 λεπτά.• Εάν το μωρό αρχίσει να τρέμει, στα-ματήστε να το βρέχετε και τυλίξτε το σε μία στεγνή πετσέτα. Όταν σταματήσει να τρέμει, ζεστάνετε πάλι το νερό και συνεχίστε.• Όταν τελειώσετε, βγάλτε το παιδί από τη μπανιέρα, στεγνώστε το με μία πετσέτα και τυλίξτε το με μία ελαφριά κουβέρτα.• Περιμένετε 30 λεπτά και ελέγξτε τη θερμοκρασία του μωρού σας.• Εάν η θερμοκρασία του παραμένει υψηλή, επαναλάβετε το μπάνιο.• Σε περίπτωση που έχετε οποιεσ-δήποτε απορίες σχετικά με τον τρόπο φροντίδας του μωρού σας όταν έχει πυρετό, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

  Πώς θα κάνετε χλιαρό μπάνιο στο μωρό σας

  ΠΑΙΔΙ & ΥΓΕΙΑ

  • • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε σταγονόμετρο, κρατάτε το πάντα στο ύψος των ματιών σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι χορηγείτε τη σωστή ποσό-τητα. Μετά τη χρήση, καθαρίζετε πάντα το σταγονόμετρο, εσωτερικά και εξωτε-ρικά, με ζεστό νερό και σαπούνι για να αποφύγετε την ανάπτυξη μικροβίων.

  • Εάν μετράτε το φάρμακο με ένα κου-τάλι, καλό είναι να χρησιμοποιείτε πά-ντα ένα κουτάλι με ενδείξεις μέτρησης και όχι κουταλάκια του τσαγιού, το μέ-γεθος των οποίων μπορεί να διαφέρει.

  • Μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, προσπαθήστε να κρατήσετε το μωρό ήρεμο για 2 ώρες, για να δείτε εάν η θερμοκρασία θα πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα. Ύστερα από 2 ώρες, βάλτε του πάλι θερμόμετρο. Εάν ο πυρετός έχει ανέβει, δοκιμάστε να του κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο.

  Πώς θα μετράτε την ποσότητα του φαρμάκου

  ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΥΡΕΤΟ

 • 14 Ι MYLIFE

  Μην χρησιμοποιείτε την φράση "τρώω για δύο" για να δι-καιολογήσετε τις μεγάλες ποσότητες που ίσως καταναλώ-νετε. Προσπαθήστε, τώρα που έχει αυξηθεί η όρεξη σας να διατρέφεστε υγιεινά και να παρακολουθείτε τακτικά το βά-ρος σας. Για το μωρό η μόνη πηγή διατροφής είναι η μητέρα για αυτό θα πρέπει να τρώτε ποικιλία φρέσκων και ακατέρ-γαστων τροφών για να παίρνετε όλες τις απαραίτητες θρε-πτικές ουσίες. Οτιδήποτε καταναλώνετε ή αναπνέετε περνά από εσάς στο έμβρυο. Είναι η κατάλληλη λοιπόν στιγμή, να κόψετε το κάπνισμα και όλες τις κακές διατροφικές συνή-θειες που ίσως είχατε. Οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης εί-ναι πολύ σημαντικοί για το σχηματισμό των κυττάρων του εμβρύου, για αυτό θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τι τρώ-τε. Να αποφεύγετε τα πολλά μπαχαρικά, τα αλλαντικά και τα τηγανιτά λίπη και εννοείται ότι δεν πρέπει να καταναλώνετε αλκοόλ.

  Οι βασικές θρεπτικές ουσίες που θα πρέπει να καταναλώνε-τε είναι οι εξής: Αμυλώδεις τροφές, γαλακτοκομικά προϊό-ντα, κρέας – ψάρια και άλλα, φρούτα και λαχανικά.

  ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  το ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟτο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της της ΕΓΚΥΟΥΕΓΚΥΟΥ

  Η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου προϋποθέτει Η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου προϋποθέτει και την δική σας σωστή και καλή διατροφή χωρίς και την δική σας σωστή και καλή διατροφή χωρίς

  ποσοτικές και ποιοτικές υπερβολές. ποσοτικές και ποιοτικές υπερβολές.

 • ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

  ΑΜΥΛΩΔΗΣ ΤΡΟΦΕΣΟι αμυλώδης τροφές σας δίνουν το αίσθημα της πλήρωσης, προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα δεν περιλαμβάνουν πολλές θερμίδες. Παρέχουν: πρωτεΐ-νες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.Στις αμυλώδης τροφές ανήκουν: το ψωμί, το ρύζι, το κουά-κερ, το καλαμπόκι, το σιτάλευρο, τα ζυμαρικά, η σίκαλη, τα δημητριακά, οι πατάτες, και οι γλυκοπατάτες.

  ΚΡΕΑΣ - ΨΑΡΙΑ κ.α.Παρέχουν: πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη του συμπλέγ-ματος Β, φυτικές ίνες (ξηροί καρποί και φασόλια), σίδη-ρο και ψευδάργυρο. Στην εγκυμοσύνη το έμβρυο φτιάχνει τα αποθέματα του σιδήρου για μετά την γέννηση του. Ο ορ-γανισμός σας χρειάζεται σίδηρο για να μεταφέρει το οξυγό-νο στο έμβρυο. Αρκετό σίδηρο περιέχει το κόκκινο κρέας, ο τόνος, το συκώτι και τα ξερά βερίκοκα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν: το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια.

  ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑΠεριέχουν: βιταμίνες Α και C, φολικό (ή μήπως φυλλικό) οξύ, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Το φολικό οξύ είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστή-ματος του εμβρύου, ιδίως τις πρώτες βδομάδες της εγκυμο-σύνης. Δεν μπορεί να αποθηκευτεί για αυτό είναι απαραί-τητη η καθημερινή λήψη. Το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φυστίκια και τα φουντούκια περιλαμβάνουν φολικό οξύ.

  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑΠαρέχουν: ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, ιώδιο και μαγνήσιο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο τόσο για εσάς όσο και για τη σωστή και υγιή ανάπτυξη των οστών αλλά και των δοντιών του εμβρύου. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης χρει-άζεστε περισσότερο ασβέστιο από ότι συνήθως. Στα γαλα-κτοκομικά προϊόντα ανήκουν: το τυρί, το γάλα, το γιαούρ-τι (προτιμήστε με χαμηλά λιπαρά).

  Ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη είναι επιθυμίες της μέλλουσας μητέρας για περίεργες γεύσεις και παράξενους συνδυασμούς διαφόρων τροφών. Θα πρέπει να καταναλώνετε ότι λαχταράτε αλλά με μέτρο και προσέξτε τις τυχόν δυσπεψίες. Επίσης, για τις θερμίδες που θα καταναλώνετε καθημερινά, αλλά και για την αύξηση του βάρους, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

  ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  MYLIFE Ι 15

  Μειώσετε το αλάτι, επειδή η υπερβολική κατανάλωση συνδυάζεται με το πρήξιμο. Επίσης, θα ήταν καλό να πίνετε πολλά υγρά.Να αποφεύγετε τα έτοιμα φαγητά. Το καλύτερο είναι ένα ζεστό σπιτικό πιάτο φαγητού.

  ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ:

  ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ

 • 16 Ι MYLIFE

  ΜΑΝΑΜΑΝΑείναι μόνο ΜΙΑ!είναι μόνο ΜΙΑ!4040 Βασικές Συμβουλές Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτεςγια τις Πρώτες 4040 Ημέρες! Ημέρες!

  Από τον:

  Dr ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗΠαιδίατρος ΙΑΣΩ

  ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΙ

  Νέα μαμά;Νέα μαμά; Χρειάζεται να μάθεις Χρειάζεται να μάθεις τόσο πολλά… αμέσως! Θα τα κατα-τόσο πολλά… αμέσως! Θα τα κατα-φέρεις; Και γιατί όλοι επιμένουν ότι φέρεις; Και γιατί όλοι επιμένουν ότι τις πρώτες σαράντα μέρες τα μωρά τις πρώτες σαράντα μέρες τα μωρά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή; θέλουν ιδιαίτερη προσοχή;

  Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά…Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά…

 • MYLIFE Ι 17

  Μείνετε πιστή στον παιδίατρο! Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση όσο αφελής ή άστοχη κι αν σας

  φαίνεται. Μην λαμβάνετε τις πληροφορίες που σας δίνουν φίλοι και συγγενείς για το νεογέννητο μωρό σας αν δεν τις διασταυρώ-σετε με τον παιδίατρό σας. Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες του, λύστε τις όποιες απορίες και κρατήστε σημειώσεις.

  Ανταποκριθείτε αμέσως μόλις κλαίει το μωρό αποκωδι-κοποιώντας τις ανάγκες του. Δείτε δηλαδή αν είναι ώρα

  να φάει, χρειάζεται άλλαγμα πάνας, ζεσταίνεται ή κρυώνει, κάτι το ενοχλεί, έχει κολικούς ή απλώς θέλει αγκαλίτσα.

  Σύμφωνα με έρευνες, ο τρόπος που κοιμάται το μωρό μπορεί να αποδειχθεί ένα μέτρο πρόληψης για τη μείω-

  ση του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Γι αυτό οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να βάζουν το μωράκι να κοι-μάται στο πλάι και όχι μπρούμυτα (εκτός αν ο γιατρός για άλλους λόγους σας έχει συστήσει κάτι άλλο).

  Κάθε φορά που βάζετε το μωρό σας να κοιμηθεί από τη μια πλευρά βάλτε το πλακωμένο χεράκι στο πλάι και

  μπροστά ώστε να μην μπορεί να γυρίσει το μωρό σας μπρούμυ-τα ειδικά τον πρώτο καιρό.

  Για λόγους που πιθανόν σχετίζονται με το SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου) το μωρό σας θα πρέπει να κοιμάται

  χωρίς μαξιλάρι σε στρώμα επίπεδο και σκληρό κι όχι σε επιφά-νειες μαλακές που βουλιάζουν έτσι ώστε να μην παρεμποδίζετε η αναπνοή του.

  Μην αφήνετε απ΄ έξω το μπαμπά. Το καλύτερο είναι

  οι δυο σας από τις πρώτες μέρες να λειτουργείτε σαν ομάδα.

  Γι΄αυτό φροντίστε από την αρχή να του αναθέσετε πρω-

  τοβουλίες και κάποιες αρμοδιότητες σχετικά με τη φροντίδα του μωρού. Για παράδειγμα μπορεί να αναλάβει να φτιάχνει το γάλα αν δεν θηλάζετε ή να κρατά το μωρό στην αγκαλιά του για να βγάλει τον αέρα μετά το γεύμα.

  Ταΐστε το μωρό σας με βάση το νόμο της ζήτησης τις πρώτες εβδομάδες. Να θυμάστε ότι το μωρό πρέπει να

  πεινάει για να θηλάσει. Καλό είναι λοιπόν να το ταΐζετε όποτε το ζητάει, περίπου κάθε δύο ώρες. Μετά θα μπορέσετε να ρυθμίσε-τε κάποιο στοιχειώδες πρόγραμμα γευμάτων ταΐζοντας το μωρό κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.

  Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ιδι-αίτερα πριν ταΐσετε το μωρό ή το αλλάξετε πάνα ή αν

  πρόκειται να καθαρίσετε περιοχές όπως μάτια, μύτη, στόμα. Αν είστε έξω με το μωρό μπορείτε να καθαρίσετε τα χέρια σας με υγρά μαντηλάκια καθαρισμού που θα φροντίσετε να έχετε στην τσάντα σας.

  Μην κουνάτε δυνατά το μωρό για να αποκοιμηθεί ή για να το ησυχάσετε όταν κλαίει. Ο τρόπος αυτός όχι μόνο

  δεν ενδείκνυται πλέον αλλά εγκυμονεί και κινδύνους καθώς μπο-ρεί να προκαλέσει νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Το κα-λύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατάτε ή να κουνάτε ρυθμικά το σώμα σας ενώ το κρατάτε αγκαλιά.

  Γεμίστε ψυγείο και ντουλάπια με πολλά υγιεινά σνακ όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γιαούρτια, μπάρες

  δημητριακών, αρτοσκευάσματα και γενικά τρόφιμα που δεν απαιτούν προετοιμασία ή μαγείρεμα και στα οποία μπορείτε εύ-κολα να καταφύγετε κάθε φορά που πεινάτε.

  Κατά τη διάρκεια του θηλασμού φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι νερό ή ένα χυμό γιατί μπορεί να νιώσε-

  τε δίψα ή εξάντληση. Επίσης φροντίστε να κάθεστε αναπαυτικά πράγμα που διευκολύνει το θηλασμό.

  Κοιμηθείτε όποτε κοιμάται το μωρό! Αυτός είναι ένας κα-νόνας που πραγματικά μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος

  για τους νέους γονείς ιδιαίτερα τις πρώτες σαράντα μέρες που το μωρό δεν έχει μάθει ακόμα να κοιμάται όλη τη νύχτα. Η στέρηση ύπνου είναι από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Γι΄ αυτό καλό είναι να φροντίζετε να κοιμά-στε κάποια βράδια για να μπορέσετε να ξεκουραστείτε π.χ. μπορείτε να συμφω-νήσετε να αναλάβει ο σύντροφος νυ-χτερινή βάρδια το Σαββατοκύρια-κο ή κάποιο άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης.

  22

  33

  44

  55

  66

  77

  99

  1111

  88

  1010

  1212

  11

  40 ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 40 ΗΜΕΡΕΣ

  ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΙ

 • 40 ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 40 ΗΜΕΡΕΣ

  ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΙ

  18 Ι MYLIFE

  Πριν θηλάσετε το μωρό πιέστε να βγουν λίγες σταγό-νες γάλα και οδηγήστε το κεφαλάκι του μωρού προς το

  μαστό σας έτσι ώστε το στοματάκι του να πιάσει όλη την περιο-χή γύρω από τη θηλή.

  Αν δεν θηλάζετε να θυμάστε να ελέγχεται πάντα τη θερμο-κρασία γάλακτος στο μπουκάλι στάζοντας λίγες σταγόνες

  στο περικάρπιο.

  Αν δυσκολεύεστε να θηλάσετε δεν χρειάζεται να αι-σθάνεστε απογοήτευση. Αντί να τα παρατήσετε με το

  πρώτο εμπόδιο ζητήστε βοήθεια και καθοδήγηση.

  Μην πιέζετε το μωρό να θηλάσει αν δεν θέλει ή να αδειά-σει το μπουκάλι με το γάλα αν του δίνετε έτοιμο γάλα.

  Επίσης δεν θα πρέπει να αφήνετε το γάλα που περίσσεψε για να το δώσετε αργότερα καθώς μπορεί να αναπτύξει πολύ γρήγορα μικρόβια.

  Το κεφαλάκι – επειδή τα κόκαλα του κρανίου είναι μα-λακά τους πρώτους μήνες- μπορεί να γίνει επίπεδο στα

  πλάγια αν το μωρό κοιμάται πάντα από την ίδια πλευρά. Για να βοηθήσετε το μωράκι να αποκτήσει στρογγυλό κεφαλάκι καλό είναι να το βάζετε να κοιμάται μία από τη μία πλευρά και μία από την άλλη εναλλάξ.

  Τα νεογέννητα δεν χρειάζεται να πίνουν νερό. Αν ωστόσο το μωράκι σας έχει κολι-

  κούς ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει χαμομή-λι ή κάποιο άλλο ειδικά τροποποιημένο για

  μωρά ρόφημα.

  Όταν το ταΐζετε ή του δίνετε π.χ. χαμομήλι φρο-

  ντίστε να κρατάτε το μπιμπερό τόσο ψηλά ώστε η θηλή να

  είναι πάντα γεμάτη με γάλα και να μην κατα-

  πίνει το μωρό αέρα. Αυτό είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης για τους κολικούς.

  Κρατήστε το μωρό σας (ή δώστε το στο μπαμπά) μετά από κάθε γεύμα έτσι ώστε η κοιλίτσα του να ακουμπά

  στον ώμο σου και τρίψτε απαλά την πλατούλα προκειμένου να το διευκολύνετε να βγάλει τον αέρα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν το μωρό σας δεν θέλει να φάει άλλο. Κάντε ένα διάλειμμα για να βγάλει τον αέρα και μετά μπορεί να συνεχίσει.

  Θα αναρωτιέστε πότε μπορείτε να βάλετε το μωρό σας στο κρεβατάκι αν εκείνο δεν έχει βγάλει τον αέρα μετά

  το γεύμα; Δέκα λεπτά είναι ένα διάστημα ασφαλείας για να βάλε-τε το μωρό σας στην κούνια μετά από ένα γεύμα ακόμα κι αν δεν έχει ρευτεί. Επίσης να θυμάστε ότι τα μωράκια που θηλάζουν δεν ρεύονται τόσο συχνά όσο εκείνα που πίνουν έτοιμο γάλα.

  Βοηθήστε το μωρό σας να μάθει να διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα. Για να τα καταφέρετε θα πρέπει να

  υπάρχει το φυσικό φως στο δωμάτιο την ημέρα και να επιτρέπετε κάποιους θορύβους. Το βράδυ φροντίστε τα γεύματα να είναι πιο ήσυχα αποφεύγοντας να ανάβετε πολλά φώτα ή να κάνετε φα-σαρία.

  Αλλάξτε πάνα μετά από κάθε γεύμα καθώς τα περισ-σότερα μωρά λερώνονται μόλις φάνε. Ιδιαίτερα το

  καλοκαίρι πάντως το μωρό μπορεί να χρειάζεται πιο συχνό άλλαγμα πάνας για να αποφύγετε το σύγκαμα και την πιο γρή-γορη ανάπτυξη λόγω ζέστης μικροβίων στην περιγεννητική περιοχή.

  Καθαρίζετε πάντα την ευαίσθητη περιοχή με άφθονο τρεχούμενο νερό αποφεύγοντας να χρησιμοποιείτε μω-

  ρομάντηλα εκτός αν είστε έξω. Πριν βάλετε την καθαρή πάνα θα πρέπει να έχετε σκουπίσει πολύ καλά το μωρό.

  Δεν χρειάζεται να βάζετε κρέμα στην ευαίσθητη πε-ριοχή σε κάθε άλλαγμα πάνας. Πολλές φορές η συχνή

  χρήση κρέμας μπορεί να ερεθίσει την ευαίσθητη περιοχή. Ελά-χιστη ποσότητα μια δύο φορές τη μέρα αρκούν.

  Μην ξεχνάτε να ελέγχετε με τον αγκώνα σας τη θερ-μοκρασία του νερού πριν πλύνετε ή κάνετε μπάνιο το

  μωρό. Μπορείτε να γεμίσετε μία πλαστική κανάτα με νερό στη σωστή θερμοκρασία για να ξεπλύνετε το μωρό σας.

  Μην σας πιάνει πανικός όταν το μωρό κλαίει λόγω κο-

  λικών. Αν νιώθετε ότι αγχώνεστε αφήστε να αναλάβει για λίγο κά-ποιος πιο ψύχραιμος π.χ. ο μπα-μπάς ή δοκιμάστε να το βάλετε μπρούμυτα στα γόνατά σας.

  1717

  1919

  2121

  2323

  2525

  1616

  1818

  2020

  2222

  2424

  2626

  1414

  1313

  1515

  2727

 • 40 ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 40 ΗΜΕΡΕΣ

  ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΙ

  MYLIFE Ι 19

  Μην ντύνετε το μωρό πολύ ζεστά ιδιαίτερα το καλο-καίρι και μην το σκεπάζετε με πολλά σκεπάσματα. Αν

  νιώθετε άνετα εσείς με τη θερμοκρασία του δωματίου τότε είναι άνετα και για το μωρό. Αν το μωρό ιδρώνει τότε έχει πολύ ζέστη.

  Κρατήστε το μωρό σας μακριά από ρεύματα. Μπορεί-τε να χρησιμοποιείτε κλιματιστικό στο χώρο αρκεί να

  μην έρχεται ο ψυχρός αέρας απευθείας πάνω στο μωρό ενώ αν θέλετε να το αφήσετε όλη νύχτα φροντίστε να είναι ανοιχτό το παράθυρο.

  Βάλτε μέτρο στους επισκέπτες. Τις πρώτες σαράντα ημέρες καλό είναι να αποφεύγετε τις πολλές επισκέψεις

  και ιδίως επισκέψεις μικρών παιδιών. Σίγουρα όλοι θα θέλουν να δουν το μωρό αλλά τουλάχιστον στην αρχή θα πρέπει να βάλετε κάποιο μέτρο. Το μωρό σας χρειάζεται λίγο καιρό για να αναπτύ-ξει το ανοσοποιητικό του με τα αντισώματα που παίρνει από το θηλασμό. Επίσης το ωράριο ύπνου και γευμάτων είναι στην αρχή ακατάστατο και εσείς χρειάζεστε ξεκούραση.

  Μην επιτρέπετε κανένα τσιγάρο μέσα στο σπίτι. Ο κα-πνός είναι επικίνδυνος για το μωρό καθώς μπορεί να

  προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα ενώ συνδέεται και με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.

  Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό καλό είναι να μην χρη-σιμοποιείτε σφουγγάρι γιατί μαζεύει μικρόβια. Τρίψτε

  απαλά το δέρμα με τα χέρια σας. Μπορείτε να το πλύνετε ακόμα και κάτω από τη βρύση στηρίζοντας την κοιλιά και τον κορμό του μωρού με την παλάμη σας.

  Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο ενυδατικό προ-ϊόν ειδικό για μωρά μετά το μπάνιο αλλά όχι ταλκ το

  οποίο μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα αν το μωρό το εισπνεύσει.

  Αν δεν θηλάζετε μπορείτε να ενισχύσετε το δεσμό με το μωρό σας κρατώντας το στην αγκαλιά σας ενώ

  είστε ξαπλωμένη έτσι ώστε να νιώθει τη θέρμη από το σώμα σας και το χτύπο της καρδιάς σας μιλώντας του ταυτόχρονα ήρεμα και καθησυχαστικά.

  Αν το μωρό ξυπνά πολύ συχνά τη νύχτα προτιμήστε να βάλετε ένα κρεβάτι δίπλα στο κρεβατάκι του ή να

  μεταφέρετε την κούνια στο δωμάτιό σας. Έτσι θα μπορείτε να το ελέγχετε πιο εύκολα και

  τα δρομολόγια θα είναι λιγότερα.

  Αν το μωρό πίνει έτοιμο γάλα, αποφύ-

  γετε να ετοιμάζετε όλα τα γεύ-ματα της ημέρας. Για οικονομία χρόνου ωστόσο μπορείτε να

  βράζετε μία φορά την ημέρα το νερό που θα χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε το γάλα και να γεμίσετε με αυτό το θερμό έτσι ώστε να έχετε έτοιμο νερό στη διάθεσή σας.

  Μπορείτε να βγάλετε έξω το μωρό από τις πρώτες μέ-ρες. Όσο είναι μικρό ο μάρσιπος είναι το ιδανικό μέσο

  μεταφοράς. Φροντίστε όταν βγαίνετε να είναι τις ώρες που δεν έχει πολύ ζέστη, οι έξοδοι να είναι σύντομης διάρκειας και να αποφεύγεται εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο ή καπνό.

  Αν νιώθετε εκνευρισμό, εξάντληση, ευερεθιστικότη-τα, άγχος ή απελπισία και τα συναισθήματα αυτά δεν

  υποχωρούν με την πάροδο των ημερών να θυμάστε ότι μπορεί να έχετε επιλόγχεια κατάθλιψη. Πρόκειται για μια συναισθηματι-κή διαταραχή που αφορά το 10 έως 20% των νέων μαμάδων και οφείλεται κυρίως στις διακυμάνσεις των ορμονών μετά την εγκυ-μοσύνη αλλά και σε ψυχολογικούς λόγους. Ζητείστε βοήθεια.

  Ακούστε το ένστικτό σας αν κάτι σας προβληματίζει και συζητήστε το με τον παιδίατρο. Ενημερώστε τον

  αμέσως μόλις διαπιστώσετε συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη, βήχας, πυρετός, εξανθήματα, διάρροια, εμετός ή πολύ συχνές αναγωγές.

  Μιλήστε και χαμογελάστε στο μωρό σας από τις πρώ-τες ημέρες. Όσο πιο πολύ του μιλάτε και του χαμογε-

  λάτε τόσο πιο πολύ δένετε μαζί σας, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του λόγου ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα θα σας μιμηθεί ανταποδίδοντας σας το πρώτο του χαμόγελο!

  2929

  3131

  3535

  3737

  3939

  2828

  3030

  3232

  3434

  3636

  3838

  4040

  3333

 • H Φυσικοθεραπεία στη σημερινή κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών που διαφέρουν ως προς την αιτία, την ένταση και τη διάρκεια της θεραπείας.

  ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΥΓΕΙΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ

  20 Ι MYLIFE

 • MYLIFE Ι 21

  Το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΙΑΣΩ General στοχεύει στην ταχύτερη και ασφαλέστερη επανένταξη των ασθενών σε όλες τις καθημερινές και αθλητικές τους δραστηριότητες. Η εξειδικευμένη γνώση, η πο-λυετής εμπειρία και το ειλικρινές ενδιαφέρον του επιστημονικού μας προσωπικού, σε συνδυασμό με την αρμονική συνεργασία τόσο με τους ασθενείς όσο και με τους θεράποντες ιατρούς αποτελούν εγγύηση για ένα άμεσο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

  • • Τμήμα αθλητικών κακώσεων• • Τμήμα ορθοπαιδικών παθήσεων• • Τμήμα νευρολογικών παθήσεων• • Τμήμα ώμου• • Τμήμα άκρας χείρας• • Τμήμα σπονδυλικής στήλης• • Τμήμα λεμφοιδήματος• • Τμήμα κακώσεων μουσικών και χορευτών• • Τμήμα ανάλυσης βάδισης και κατασκευής ειδικών πελμάτων• • Τμήμα θεραπείας πονοκεφάλων• • Τμήμα οστεοπόρωσης • • Τμήμα μαστού• • Τμήμα αποκατάστασης ακράτειας ούρων• • Τμήμα εγκύου και λεχοϊδος• • Τμήμα Pilates και Yoga• • Τμήμα εργοφυσιολογίας και εργομέτρησης

  • • Αρχική αξιολόγηση και συνεχής επανεκτίμηση.• • Χρήση ειδικών τεχνικών και μεθόδων (Μc Kenzie, Mobilization, Foldi, Maitland, Pilates, θεραπευτική μάλαξη, μάλαξη λεμφικού ιστού, τεχνικές χαλάρωσης, τεχνική στεγνής βελόνας (βελονισμός), P.N.F., μέθοδος Kegel, κλπ).• • Υπεύθυνη και ανθρώπινη αντιμετώπιση σε ένα πλήρως εξοπλισμένο και λειτουργικό περιβάλλον.

  • • Ειδική πισίνα αποκατάστασης με πλήρη εξοπλισμό• • Πλήρης εξοπλισμός φυσικοθεραπευτηρίου• • Πελματογράφος τρίτης γενιάς • • Σύστημα κατασκευής ανατομικών πελμάτων• • Σύστημα τηλεμετρίας σπονδυλικής στήλης.• • Συσκευή για θεραπεία shock wave.• • Πλήρης εξοπλισμός για τη θεραπεία του λεμφοιδήματος (LPG).• • Συσκευή για ομαλοποίηση των ουλών μετά από επεμβάσεις π.χ. καισαρικές• • Πλήρης εξοπλισμός για την αποκατάσταση της ακράτειας.• • Ηλεκτρονικά μηχανήματα καρδιοαναπνευστικής άσκησης.• • Πλήρης εξοπλισμός εργομετρικού τμήματος.• • Μηχανήματα μυϊκής ενδυνάμωσης με αντιστάσεις.• • Σύγχρονος εξοπλισμός αίθουσας γυμναστικής.• • Ειδικά προπονητικά βοηθήματα λειτουργικής προπόνησης.• • Ισοκινητικό Δυναμόμετρο • • Πλατφόρμα Δόνησης• • Συσκευή Ιδιοδεκτικότητας και εκπαίδευση Ισορροπίας και Αντανακλαστικών.• • Ειδική συσκευή Κρυοθεραπείας • • Πλήρη σειρά μηχανημάτων παθητικής κινητοποίησης (CPM)

  Πλήρης και Σύγχρονος Εξοπλισμός

  Μέσα Επίτευξης Στόχων

  Τμήματα Αποκατάστασης

  ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΥΓΕΙΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ

 • 22 Ι MYLIFE

  Επίσης το πρόγραμμα του ομίλου μας, σας δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα όπως:

  • • Είμαι μια ζωή στα γυμναστήρια και επειδή δε θέλω να σταματήσω να γυμνάζομαι, θα ήθελα να ξέρω ποιες ασκήσεις επιτρέπεται να εκτελώ και ποιες όχι;• • Τι πρέπει να κάνω για τους πόνους της μέσης και της πλάτης μου;• • Έχω ακούσει πως το περπάτημα και η κολύμβηση κάνουν καλό στην έγκυο. Πώς θα ξέρω ώμος ποιες ασκήσεις βοηθούν και ποιες δεν πρέπει να τις εκτελώ; • • Στην αερόβια άσκηση (τρέξιμο σε διάδρομο, στατικό ποδήλατο) πόσους καρδιακούς παλμούς πρέπει να έχω για να αθλούμαι με ασφάλεια;• • Το χλώριο της πισίνας που κολυμπώ μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο;• • Μπορεί η γυμναστική να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη μου;• • Όταν γυμνάζομαι ή ζορίζομαι σε κάποιες μου δραστηριότητες (φτέρνισμα, βήξιμο, δυνατό γέλιο) έχω παρατηρήσει ότι δυσκολεύομαι να συγκρατήσω τα ούρα μου. Υπάρχουν ασκήσεις που θα με βοηθήσουν για να μην χειροτερεύσει;• • Μετά από τη γέννα έχει χαλαρώσει η κοιλιά μου. Υπάρχει τρόπος να γίνω όπως πριν;

  Ο όμιλος ΙΑΣΩ σε συνεργασία με τους απόλυτα εξειδικευμένους συνεργάτες του έχει σχεδιάσει ειδικά προ-γράμματα τόσο για την έγκυο όσο και για τη νέα μητέρα κι έτσι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελε-σματικά:

  • • Τους πόνους της μέσης, της πλάτης, του αυχένα, των ώμων και άλλων σημείων του σώματος.• • Τη «χαλάρωση» της κοιλιάς της νέας μαμάς.• • Την ακράτεια των ούρων και την αδυναμία στήριξης ου πυελικού εδάφους.• • Τη βελτίωση της αναπνοής και την ψυχοσωματική χαλάρωση που προέρχεται μέσα από την αύξηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας.

  ΥΓΕΙΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ

  Παράλληλα, η αύξηση του βάρους της εγκύου λόγω της αλ-λαγής του μεταβολισμού της, σε συνδυασμό με σημαντικές αλ-λαγές στο κέντρο βάρους του σώματός της και στο μυοσκε-λετικό της σύστημα, έχουν ως αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη μεταβολή των φορτίσεων του σώματος. Αυτή η μεταβολή είναι δυνατό να προκαλέσει ενοχλήσεις στη μέση, στην πλάτη, στον αυχένα, στους ώμους αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος, δημιουργώντας παράλληλα την ψυχική δυσφορία της εγκύου. Πολύ συχνά αυτές οι ενοχλήσεις συνεχίζονται και μετά τον το-κετό λόγω της θέσης του θηλασμού και της αγκαλιάς αλλά και του αδύναμου μυικού συστήματος της μητέρας.

  Η έγκυος κατά τη διάρκεια των 40 μοναδικών εβδομάδων της κύησής της καλείται να αντιμετωπίσει πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα επί-πεδα, όπως κυκλοφορικό σύστημα, ορμονικό, αναπνευστικό, απεκκριτικό (νεφροί και ουροδόχος κύστη), κλπ.

  ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ&& ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

 • MYLIFE Ι 23 Καταστήματα ΗΡΑ σε όλη την Ελλάδα: 210 9563920 - 210 9885746

  www.ira-bebe.gr

 • 24 Ι MYLIFE

  ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ& ΟΦΘΑΛΜΟΙ& ΟΦΘΑΛΜΟΙ

  Κατά την εγκυμοσύνη, την σημαντική Κατά την εγκυμοσύνη, την σημαντική αυτή περίοδο της ζωής της γυναίκας, αυτή περίοδο της ζωής της γυναίκας,

  γίνονται σημαντικές αλλαγές στο γίνονται σημαντικές αλλαγές στο σώμα και τον οργανισμό της. σώμα και τον οργανισμό της.

  Μεταξύ των οργάνων που Μεταξύ των οργάνων που επηρεάζονται είναι και τα μάτια.επηρεάζονται είναι και τα μάτια.

  Από τον:

  κο ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΔιδάκτωρ Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕιδικός Παιδο-οφθαλμίατρος ΙΑΣΩ

 • MYLIFE Ι 25

  Σχετικά με την επίδραση της εγκυμοσύνης στα μάτια υπάρχουν πολλές αλήθειες αλλά και με-ρικές υπερβολές. Ας τις δούμε αναλυτικότερα.

  ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  ΜΥΩΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ

  ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ

  ΜΥΩΠΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ

  Υπάρχει μια διάχυτη αντίληψη ότι σε γυναίκες με μυωπία πρέπει να γίνεται καισαρική τομή. Η αλήθεια είναι ότι οι γυ-ναίκες με μικρού ή μέτριου βαθμού μυωπία (6-7 βαθμούς) δεν χρειάζεται να κάνουν καισαρική. Σε μεγάλους βαθμούς μυωπία η καισαρική τομή επιβάλλεται μόνο αν έχουν ήδη υποστεί αποκόλληση του αφμιβληστροειδή, αν έχουν βε-βαρημένο κληρονομικό ή αν έχουν σοβαρές αμφιβληστρο-ειδικές αλλοιώσεις ύποπτες για αποκόλληση. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι πολύ εύκολο να διαγνωστούν σε έναν πλήρη Οφθαλμολογικό έλεγχο και αν είναι ελαφρές και περιορισμέ-νες να αντιμετωπισθούν με Laser και μόνον αν είναι σοβαρές να συστηθεί καισαρική τομή.

  Οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά την εγκυμοσύνη αν δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα. Είναι αλή-θεια ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για ορμονικούς λόγους η σύσταση των δακρύων αλλάζει και οι έγκυες έχουν μια δυσανεξία στους φακούς κυρίως λόγω στεγνότητας (ξη-ρότητας) του οφθαλμού. Αν λοιπόν υπάρχουν ενοχλήσεις καλόν θα είναι να αποφεύγονται τουλάχιστον για παρατετα-μένη χρήση.

  Κατά την εγκυμοσύνη είναι δυνατόν να εμφανισθεί μια μι-κρή μυωπία ή να επιδεινωθεί μια προϋπάρχουσα. Η μυωπία αυτή οφείλεται σε παροδική πάχυνση του κερατοειδή, ή σε αλλαγή του δείκτη διαθλάσεως του κερατοειδή. Η μυωπία αυτή θα παρέλθει μετά τον τοκετό, γι’αυτό αλλάζουμε γυαλιά μόνον αν είναι απαραίτητα για την οδήγηση ή επαγγελματι-κούς λόγους.

  Μια ελεγχόμενη υπέρταση δεν δημιουργεί προβλήματα. Η πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει την λε-γόμενη υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια που χαρα-κτηρίζεται από ειδικά βυθοσκοπικά ευρήματα ήτοι σπασμό των αγγείων του αμφιβληστροειδή, μικρο- αιμορραγίες στον βυθό και οίδημα της οπτικής θηλής. Σ’αυτές τις περιπτώσεις αν ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης δεν είναι εφικτός, ο Μαι-ευτήρας θα πρέπει να σκεφτεί την έκτακτη καισαρική τομή. Εδώ η βυθοσκόπηση θα βοηθήσει πολύ στις αποφάσεις.

  ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΟΦΘΑΛΜΟΙ

  Σε μεγάλους βαθμούς μυωπίας η καισα-ρική τομή επιβάλλεται μόνο αν η γυναίκα έχει ήδη υποστεί αποκόλληση του αφμι-βληστροειδή.

 • 26 Ι MYLIFE

  ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ

  ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΡΩΔΗΣΧΟΡΙΟΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

  Στις εγκύους που ο διαβήτης παρουσιασθεί κατά την διάρ-κεια της εγκυμοσύνης, δηλαδή δεν προϋπήρχε, συνήθως δεν έχουμε οφθαλμολογικά προβλήματα, παρ’όλα αυτά μια βυθοσκόπηση θα ήταν χρήσιμη.Όταν όμως προϋπάρχει Σακχαρώδης Διαβήτης, η στενή Οφθαλμολογική παρακολούθηση είναι εντελώς απαραί-τητη, ιδιαίτερα αν υπάρχει ήδη διαβητική αμφιβληστροει-δοπάθεια.Η προϋπάρχουσα διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι δυνατόν να επιδεινωθεί κατά την εγκυμοσύνη, γι’αυτό ο Οφθαλμίατρος θα πρέπει να ελέγχει την κατάσταση ώστε να κάνει την κατάλληλη αντιμετώπιση (συνήθως με Laser) για να προλάβει αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή που θα έθετε σε κίνδυνο την όραση της εγκύου. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συστήσει στον Μαιευτήρα καισαρική τομή ή και πρόωρη καισαρική τομή για να αποφύγει η έγκυος την έντονη πίεση που υπάρχει φυσιολογικά στον τοκετό που μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγίες στο βυθό του ματιού, με σοβαρή επίπτωση στην όραση.

  Κατά την εγκυμοσύνη αρκετές γυναίκες παραπονούνται για αίσθημα ξένου σώματος στα μάτια και για ξηροφθαλμία. Οι ορμονικές μεταβολές τροποποιούν την σύσταση των δακρύ-ων, τα δάκρυα δεν υγραίνουν σωστά το μάτι και η έγκυος αι-σθάνεται ξηροφθαλμία, ιδιαίτερα στον ήλιο ή όταν είναι για πολύ ώρα μπροστά στην οθόνη Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Συνήθως η χρήση γυαλιών ηλίου και κολλυρίου τεχνιτών δακρύων απαλλάσουν από τα ενοχλήματα.

  Όταν οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι και ασυνήθιστοι, καλό είναι να ελέγχονται, ώστε να αποκλεισθεί κάποιος ψευδοόγκος του εγκεφάλου.

  Πολλές γυναίκες που υποφέρουν από πονοκέφαλο μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους κατά την εγκυμο-σύνη. Όταν οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι και ασυνήθιστοι καλό είναι να ελέγχονται ώστε να αποκλεισθεί κάποιος ψευ-δοόγκος του εγκεφάλου ή κάποιο αδένωμα της υποφύσε-ως που εμφανίσθηκε ή επιδεινώθηκε κατά την κύηση.Συνήθως η βυθοσκόπηση ή σε λίγες περιπτώσεις μια μαγνη-τική τομογραφία μπορεί να θέσει την διάγνωση.΄Ετσι μια καλή συνεργασία Μαιευτήρα – Οφθαλμιάτρου μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη για την έγκυο.

  Μερικές γυναίκες μπορεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να παρουσιάσουν ξαφνική πτώση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια πάθηση που λέγεται κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια και χαρακτηρίζεται από οίδημα στην περιοχή της ωχράς που προκαλεί μείωση της όρασης. Η πάθηση αυτή συνήθως δεν χρειάζεται αντιμετώπιση γιατί παρέρχεται μόνη της.Σε μερικές περιπτώσεις όταν η όραση έχει ελαττωθεί σημα-ντικά μπορεί για ψυχολογικούς ή επαγγελματικούς λόγους να γίνει Laser.

  ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΟΦΘΑΛΜΟΙ

 • MYLIFE Ι 27

 • 28 Ι MYLIFE

  ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Μερικές από τις ενδείξεις εκτέλεσης και-σαρικής τομής είναι η ισχιακή προβολή, η αιμορραγία, η τοξιναιμία, ο προδρο-μικός πλακούντας, τα ινομυώματα, η βραδυκαρδία εμβρύου, η αδράνεια της μήτρας ή ακόμα και η κύηση έπει-τα από μακρά περίοδο θεραπείας κατά της υπογονιμότητας. Ορισμένες από τις ενδείξεις θεωρούνται απόλυτες όπως π.χ. επιπτωματικός πλακούντας ή κε-φαλοπυελική δυσαναλογία, ενώ άλλες θεωρούνται σχετικές.

  Στις μέρες μας και ειδικότερα στην Ελ-λάδα, η καισαρική τομή θεωρείται πλέον επέμβαση ρουτίνας αφού περίπου το 40% των τοκετών διεξάγονται με αυτό

  τον τρόπο. Το αυξημένο αυτό ποσοστό οφείλεται αφενός στο ότι η συγκεκριμένη επέμβαση θεωρείται αρκετά ασφαλής και αφετέρου η πιθανότητα παρουσία-σης επιπλοκών κατά τον τοκετό μειώνε-ται στο ελάχιστο, καθιστώντας την έτσι ως μία σίγουρη επιλογή, ειδικά για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις εγκυμοσύνης.

  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙΔεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιθυ-μούν και επιζητούν την καισαρική τομή είτε για τον προγραμματισμό των υποχρεώσεων τους ή επειδή φοβούνται τον πόνο που σχετίζεται με τον φυσιο-λογικό τοκετό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαίο να γίνεται μία σωστή ενη-μέρωση από τους γιατρούς τους, έτσι

  ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους που εμπεριέχονται σε μία καισαρική τομή εφόσον πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση. Στον αντίλογο βρίσκονται και τα ζευγά-ρια που αισθάνονται απογοήτευση όταν η σύζυγος αναγκάζεται να υποβλη-θεί σε καισαρική τομή διότι δεν βιώνουν την εμπειρία μίας φυσιολογικής γέννας. Αυτό όμως που προέχει, είναι το να έρθει στον κόσμο ένα υγιές μωρό και όχι τόσο ο τρόπος με τον οποίο θα γεννηθεί.

  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η επέμβαση της καισαρικής τομής γίνε-ται με αναισθησία και διαρκεί περίπου 45 λεπτά, εκ των οποίων τα πρώτα 5-10 λεπτά είναι αυτά που χρειάζονται για να

  H καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που έχει ως στόχο την γέννηση του εμ-βρύου μέσω μίας τομής στην κοιλιά και στην μήτρα. Ως προς την προέλευση του ονόματός της, πιθανολογείται ότι προέκυψε από το Ρωμαϊκό Δίκαιο και τον όρο lex cesarean που δη-λώνει την δυνατότητα εφαρμογής χειρουργικής μεθόδου για την έξοδο του εμβρύου από τη μητέρα. Σήμερα, εφαρμόζεται στις καταστάσεις εκείνες όπου η διενέργεια κολπικού τοκετού δεν είναι εφικτή ή εγκυμονεί κινδύνους για τη μητέρα ή το έμβρυο.

  ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ

  Από τον:

  Δρ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ Γ. ΧΡΕΛΙΑΜαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος ΙΑΣΩ Λέκτορας Γ' Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

  ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

 • MYLIFE Ι 29

  Pali si nasce.

  PALIS S.P.A.ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

  Τηλ.: 210 6812825fax: 210 6822495mob.: [email protected]

  Τα προιόντα PALI θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

  pali indd 1 7/21/08 2:01:53 PM

 • 30 Ι MYLIFE

  γεννηθεί το μωρό, ενώ ο υπόλοιπος χρό-νος αφιερώνεται στην αποκατάσταση της μήτρας (για την ραφή των τοιχωμά-των της αλλά και της κοιλιάς). Η αναισθησία που θα επιλεχθεί εξαρτά-ται πρώτα από την υγεία της μητέρας και το τι είναι εφικτό να γίνει και έπειτα από την προσωπική της επιλογή π.χ. αν προτιμά ολική ή τοπική αναισθησία με επισκληρίδιο.

  ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΜόλις αρχίσει να συνέρχεται, η γυναίκα, συνήθως αισθάνεται ήπια ναυτία ειδικά

  εάν έχει υποβληθεί προηγουμένως σε ολική αναισθησία. Με την πάροδο του πρώτου 24ώρου, η γυναίκα παροτρύνε-ται να σηκωθεί και να περπατήσει ακό-μα και αν αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκο-λο, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβων στα κάτω άκρα και να βελτιωθεί η κινητοποίηση του εντέρου. Σε γυναίκες που αισθάνονται ιδιαίτερο πόνο, είναι δυνατό να δοθεί επαρκής αναλγησία έτσι ώστε ο πόνος να μειωθεί στο ελάχιστο. Στο επόμενο 24ωρο, αφαιρούνται οι ενδοφλέβιοι οροί και ο ουροκαθετήρας και η γυναί-

  κα μπορεί να αρχίσει να πίνει υγρά και σιγά –σιγά να σιτίζεται με σούπες.

  ΕΠΙΠΛΟΚΕΣΗ καισαρική τομή, όπως αρχικά ειπώ-θηκε, είναι μία χειρουργική επέμβαση. Όπως σε κάθε άλλη επέμβαση, έτσι και στην καισαρική είναι αρκετά πιθανό να συμβούν απρόοπτα. Η συνηθέστερη επιπλοκή είναι η λοίμωξη και ο μετεγ-χειρητικός πυρετός, ενώ πολύ σπανι-ότερα η μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, οι βλάβες στη μήτρα ή στα παρακείμενα όργανα.

  ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  Σε παγκόσμιο επίπεδο, την πρώτη επιλογή αποτελεί πάντα ο φυσιολογι-κός τοκετός. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει σε ρίσκο η μητέρα ή το έμβρυο μόνο και μόνο για να επιτευχθεί μία φυσιολογική γέννα. Για την καισαρική τομή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται πάντα για μία χειρουργική επέμβαση της οποίας τα αποτελέσματα εξαρτώνται αφενός από τον γιατρό και αφετέρου από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την βελτιστοποίηση της μεθόδου. Ο άριστος συνδυασμός των δύο παρα-πάνω πάντα επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

  Η ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ

 • MYLIFE Ι 31

  Ουλές που προέρχονται από�χειρουργικές επεμβάσεις�τραύματα�εγκαύματα�ακμή�ραγάδες.

  Παραγωγός:Merz Pharmaceuticals

  GmbH D 60318 Frankfurt

  Αθήνα: Μονής Δαμάστας 6, 12133 Περιστέρι • Τηλ. 210 5777140 • Fax: 210 5788791 • e-mail: [email protected] • www.farmasyn.grΓραφείο Β. Ελλάδος: Μαιάνδρου & Αδμήτου 27, 56224 Εύοσμος • Τηλ. 2310 703856 • Fax: 2310 703178 • e-mail: [email protected]

  Γερμανικό προϊόν

 • ΔΙΑΙΤΑ

  ΓΥΝΑΙΚΑ & ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

  Οι μέχρι τώρα αποδεκτές μέθοδοι αντιμετώπισης παρεμβαί-νουν κυρίως στο πρώτο στάδιο δηλαδή μειώνουν την προ-σλαμβανόμενη ενέργεια, ολιγοθερμιδικές δίαιτες, θεραπεία συμπεριφοράς χειρουργικές επεμβάσεις πεπτικού, ανορεξιο-γόνα σκευάσματα. Μόνη αποδεκτή μέθοδος για αύξηση της ενεργειακής κατανά-λωσης είναι η σωματική άσκηση.

  Έτσι λοιπόν η αντιμετώπιση μπορεί να είναι:

  Από τον:

  κο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΜΠΕΛΛΙΟΜαιευτήρας Γυναικολόγος ΙΑΣΩ

  Η παχυσαρκία πρέπει να προλαμβάνεται με κάθε τρόπο και να θεραπεύεται με κάθε μέσο. Επίσης πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα συνείδηση ότι το πάχος δεν είναι υγεία, αλλά αρρώστια.

  Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑστη Γυναικολογίαστη ΓυναικολογίαΓ' ΜΕΡΟΣ

  32 Ι MYLIFE

  Δίαιτες υπάρχουν πολλές και συνεχώς συστήνονται καινούρ-γιες. Εν τούτοις οι περισσότεροι γνωρίζουν εξ ιδίας πείρας, ότι η απώλεια βάρους δεν κρατάει πολύ. Μια δίαιτα μόνη δεν μπορεί να φέρει μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Η απώλεια του βάρους είναι το πρώτο βήμα το οποίο για τους περισ-σότερους είναι σχετικά εύκολο. Το δεύτερο όμως βήμα, η διατήρηση του χαμηλού βάρους είναι κατά κανόνα πολύ δυσκολότερο. Συνήθως το βάρος επανακτάται.

  Η βασικότερη αιτία για την επανάκτηση του βάρους είναι ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται άμεσα με μακροχρόνιες κακές διατροφικές συνήθειες. Το ερώτημα δεν είναι μόνο τι τρωει κανείς, αλλά πόσο συχνά τρωει, γιατί τρωει, πότε τρωει.

  Ακανόνιστες ώρες φαγητού, φαγητό από στρες, λύπη, μοναξιά κλπ. συνεισφέρουν σε πολλές περιπτώσεις στο πρό-βλημα της παχυσαρκίας. Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του ατόμου αφού πρώ-τα μειωθεί το περιττό λίπος με κατάλληλη αγωγή.

  Γενικώς εάν κανείς μειώσει την ημερήσια πρόσληψη τροφής κατά 500 θερμίδες, που είναι εύκολα εφικτό, θα έχει απώ-λεια βάρους περίπου δύο κιλά το μήνα. Εάν αυτό συνδυασθεί και με γυμναστική, τότε είμαστε βέβαιοι ότι χάνεται λίπος και

  όχι μυϊκή μάζα. Δεν είναι εφικτό να χάσει κανείς, με υγιεινό τρόπο, πάνω από τέσσερα περίπου κιλά το μήνα. Ούτε είναι σκόπιμο να επιδιωχθεί ταχύτερη απώλεια βάρους, διότι κάτι τέτοιο θα επέφερε διαταραχές στον οργανισμό.

  Σημασία έχει όχι πόσο βάρος χάνει κανείς αλλά πόσο λί-πος χάνει. Η δυσκολία είναι, ότι κατά το αδυνάτισμα με δρα-στικές δίαιτες πείνας, χάνεται μεν βάρος αλλά όχι αρκετό λί-πος. Η απώλεια του βάρους αφορά κυρίως μυϊκή μάζα, εξ ου και ο κίνδυνος για την υγεία από τις δίαιτες αυτές. Ο οργα-νισμός είναι προγραμματισμένος από τη φύση, σε περίπτω-ση πείνας να καταναλώνει πρώτα τα σάκχαρα, στη συνέχεια τις πρωτεΐνες (μυϊκή μάζα) και να κρατάει τελευταίο το λίπος για περίπτωση απολύτου ανάγκης. Για να καεί το λίπος και να προστατευθεί η μυϊκή μάζα, πρέπει να ενεργοποιηθούν ειδικοί μηχανισμοί καύσεως του λίπους, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται κυρίως με τη σωματική άσκηση.

  Συγχρόνως πρέπει να χορηγούνται στον οργανισμό τόσα θρεπτικά συστατικά με τις τροφές, ώστε να μη αναγκάζεται να καταστρέφει τη δική του μυϊκή μάζα για την καθημερινή ανανέωση των κυττάρων του και για εξοικονόμηση ενέργει-ας. Έτσι, δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, κάτω των 1.500 την ημέρα, έχουν ανάγκ�