Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

32
•Liſt me up στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα •Η σχέση των παιδιών με διαδίκτυο και τηλεόραση •Ώρα για δίαιτα 016 ΙΑΝ-ΦΕΒ 2015 • www.alivemag.gr

description

 

Transcript of Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

Page 1: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

• Lift me up στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα

• Η σχέση των παιδιών με διαδίκτυο και τηλεόραση

• Ώρα για δίαιτα

0 1 6 Ι Α Ν - Φ Ε Β 2 0 1 5 • w w w . a l i v e m a g . g r

Page 2: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

2 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

E D I T O R I A L Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Επιστρέφουμε λοιπόν και πάλι, με το διπλό αυτό τεύχος για τους πρώτους δυο μήνες του έτους που διανύουμε, και σας ευχόμαστε να έ-χετε υγεία και δύναμη για μια χρονιά που, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να έχει αρκετές δυσκο-λίες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι βιώνουμε μια κρίση, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο τον άνθρωπο. Κι όπως λένε και οι ειδικοί σε τέτοιες περιπτώσεις, οφεί-λουμε να είμαστε τουλάχιστον αισιόδοξοι πως τα πράγματα μπορούν ν’ αλλάξουν προς το κα-λύτερο και τα προβλήματα να υπερκεραστούν.

Σε τέτοιες περιόδους, οφείλουμε να διαφυ-λάττουμε και να φροντίζουμε την υγεία μας κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό, κατανοώντας πάνω απ’ όλα πως η διατήρηση της καλής υ-γείας αποτελεί την κατεξοχήν προϋπόθεση ώ-στε να γίνουν όλα τα υπόλοιπα. Φροντίζουμε λοιπόν για τη θωράκιση τόσο της σωματικής ό-σο και της πνευματικής μας ευεξίας, και με δύ-

Διαβάσατε με ενδιαφέρον την Αλive; Θέλετε εύκολα και άνετα να μπορείτε να τη διαβάζετε από τον υπολογιστή σας, όπως

ακριβώς τυπώνεται στο χαρτί, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας; Περιηγηθείτε σε όλες τις σελίδες και τις ενότητες και αναζητήστε

τα προηγούμενα τεύχη της εφημερίδας κάνοντας εγγραφή στο www.alivemag.gr για να λαμβάνετε την εφημερίδα

ηλεκτρονικά μέσω e-mail.Αν έχετε απορίες ή αν θέλετε να μας ρωτήσετε οτιδήποτε,

στείλτε μας το e-mail σας στη διεύθυνση [email protected]

e-edition

περιεχόμενα

Και συ Φλεβάρη μου…

ναμη και όρεξη ξεκινάμε τη χρονιά ευελπιστώ-ντας και δουλεύοντας ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη σε όλους τους τομείς.

Στο τεύχος που ακολουθεί θα έχετε την ευκαι-ρία ξεφυλλίζοντάς το να ενημερωθείτε για την εμμηνόπαυση, τις πρακτικές αντιμετώπισης του πυρετού, τον σχεδιασμό ενός νέου διατροφικού πλάνου για τον νέο χρόνο, αλλά και για θέμα-τα ομορφιάς και περιποίησης, τόσο για γυναί-κες όσο και για άνδρες, όπως είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της ομορφιάς στην ευαίσθητη ηλικία των 40 αλλά και tips και συμβουλές για να είστε και να νιώθετε όμορφη καθ’ όλη τη δι-άρκεια της ημέρας.

Να έχουμε μια όμορφη και παραγωγική χρονιά, πάντα με γνώμονα την πρόληψη και τη γνώση, και ας ευχηθούμε να πετύχουμε τόσο ατομικά όσο και συλλογικά μικρούς και μεγάλους στό-χους, που θα συμβάλουν στο να συνεχίσουμε με όρεξη και δημιουργική διάθεση να κοιτάμε μπροστά, με σύνεση και καθαρή σκέψη.

Καλή ανάγνωση!

Σ. Κανιούρας

20. Απαραίτητα με τις σωστές «δόσεις» το ίντερνετ και η τηλεόραση στα πιτσιρίκια

22. Τα νέα trends της γυμναστικής είναι εδώ

23. Η σημασία του ασφαλιστηρίου νομικής προστασίας

24. Με θεραπείες ακριβείας η ιατρική νικά τα ογκολογικά νοσήματα

26. Προϊόντα - Αγορά

28. Sanofi-Ογκολογία: Έμπνευσή μας ο ασθενής

29. Ίαση από τον καρκίνο; Κι όμως είναι εφικτή!

30. Ειδήσεις

Eπόμενο Φύλλο: Μάρτιος 2015

Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση φωτογραφιών και ύλης, ή μέρος αυτής, και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευσή τους, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Όλα όσα αναφέρονται στην παρούσα έκδοση προέρχονται από δημοσιογραφικές

πληροφορίες και απόψεις ειδικών επιστημόνων. Η διεύθυνση του περιοδικού δεν φέρει ευθύνη και δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις τους. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν που διαφημίζεται άμεσα ή έμμεσα στην εφημερίδα ή ακολουθήσετε τις

συμβουλές των ειδικών, συμβουλευθείτε πρώτα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

4. Lift me up στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα

6. Ποια φοβάται τα... 40;

8. Η τέλεια αντιγηραντική "ασπίδα" κλεισμένη σε ένα βαζάκι

10. Ώρα για δίαιτα

12. Όμορφη και στο γυμναστήριο

14. Κολλαγόνο: Το χειμερινό ελιξίριο για υγιή επιδερμίδα και γερό οργανισμό

16. Βάλτε 9+1 superfoods στη διατροφή σας και ευεργετήστε τον οργανισμό σας

18. Ανακαλύψτε τα μυστικά του τέλειου ξυρίσματος

Page 3: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

3

ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗHOPE ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΜΑΣΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

ΓιατηνκαταπολέμησητουΔάγκειουπυρετού, της Yπερχοληστερολαιμίας,του Διαβήτη και της Ατοπικής Δερματίτιδας, οι ερευνητές μαςβοηθούν να μετατραπούν οι ανακαλύψεις σε θεραπευτικές λύσειςακόμα πιο γρήγορα. Με σημαντικές θεραπείες να αναμένονται ναείναι προσβάσιμες στους ασθενείς μέχρι το 2018, η Sanofi δίνειελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς και φορείς υγείας.

www.sanofi.comwww.sanofi.gr

GR.C

OM.1

5.02

.02

ADV_SANOFI_KAINOTOMIA_24X30+2-15_Layout 1 2/13/15 3:05 PM Page 1

Page 4: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

� Ψ Υ Χ Α Γ Ω Γ Ι Α

4 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Lift me up στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα

Ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του, με πολύ κρύο και μπόλικο φρέ-σκο χιόνι στα χιονοδρομικά κέντρα

της πατρίδας μας, που προσφέρονται για σύ-ντομες αποδράσεις εν λευκώ και ατέλειω-τα σλάλομ στις πίστες. Διαλέξτε ένα κοντινό ή πιο μακρινό ski resort και πατήστε delete στη ρουτίνα τής καθημερινότητας, ατενίζο-ντας τον κόσμο από ψηλά, ώς εκεί που σας ανεβάζει το ski lift.

Με την αδρεναλίνη στο κόκκινο!

Το σκι είναι αναμφίβολα ο βασιλιάς των χειμερινών σπορ και κάθε κατάβαση στις χιονισμένες πίστες προσφέρει γενναίες δό-σεις αδρεναλίνης στους αναρίθμητους φαν του, ενώ για τους πιο τολμηρούς υπάρχουν

οι “off piste” διαδρομές σε απάτητο χιόνι, τα εντυπωσιακά άλματα με snowboard στα ει-δικά διαμορφωμένα snowpark, ακόμα και οι extreme εμπειρίες όπως το heli-skiing, με πτώση από ελικόπτερο σε απάτητες, δυσπρό-σιτες κορυφές.

Τώρα μάλιστα που αναβαθμίστηκαν οι εγκα-ταστάσεις στον Παρνασσό, όπου λειτουργεί το μεγαλύτερο ελληνικό χιονοδρομικό κέντρο, α-κόμα πιο έντονες συγκινήσεις περιμένουν τους επίδοξους χιονοδρόμους. Και μάλιστα χωρίς την ταλαιπωρία του παρελθόντος, καθώς με τις νέ-ες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, την τηλεκα-μπίνα «Αφροδίτη», τους νέους αναβατήρες και τα χωματουργικά έργα που έγιναν στα Κελά-ρια, η κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πίστες και οι μεγάλες ουρές αναμονής στα lift απο-

τελούν παρελθόν, όπως επισημαίνει ο υπεύ-θυνος επικοινωνίας του κέντρου, κ. Σωτήρης Γιαννόπουλος. Από τις μικρές εκπλήξεις που περιμένουν τους χιονοδρόμους εκεί είναι το νέο μικρό πέτρινο σαλέ κοντά στον Προφήτη Ηλία και η νέα baby πίστα που έγινε πίσω α-πό το εκκλησάκι, προσφέροντας συγκλονιστι-κή θέα στον Γεροντόβραχο.

Με τον Παρνασσό λοιπόν να μπορεί πλέον να παινευτεί πως είναι «ευρωπαϊκών προδια-γραφών», όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε μια χιο-νισμένη πλαγιά, όπου θα ξεχάσετε τις δυσκο-λίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας και θα γεμίσετε με ενέργεια τις μπαταρίες σας και με μπόλικο καθαρό οξυγόνο τους πνεύμο-νές σας. «Άλλωστε το σκι του βουνού είναι έ-να κατεξοχήν αερόβιο άθλημα, που βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και συνδυάζει ιδανικά την άσκηση με τη διασκέδαση, καθώς

διεγείρει την έκκριση της αδρεναλίνης και των ενδορφινών της ευτυχίας» υπενθυμίζει ο φυσι-κοθεραπευτής κ. Τάσος Τερζόπουλος.

Tip: Επιβιβαστείτε σε ένα από τα διαθέσιμα ski buses με προορισμό τον Παρνασσό, για να αποκτήσετε έκπτωση 20% στην ημερήσια κάρ-τα τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Και μετά το σκι, ψητή πέστροφα

Τα Καλάβρυτα αποτελούν το αντίπαλο δέος του Παρνασσού, προσφέροντας στους χιονο-δρόμους μια πιο οικονομική ημερήσια κάρτα α-περιόριστων διαδρομών και την καλύτερη baby πίστα για αρχάριους σκιέρ στην Ελλάδα. Σαν έξτρα μπόνους αν επιλέξετε το χιονοδρομικό

1. Σωτήρης Γιαννόπου-λος, υπεύθυνος επι-κοινωνίας του χιονο-δρομικού κέντρου στον Παρνασσό

1

Της Αλεξίας Σβώλου

«Με τις νέες

εγκαταστάσεις

δεν υπάρχει

πια συμφόρηση από σκιέρ στις

πίστες του

Παρνασσού

ούτε αναμονές

στα lift»

κέντρο στα Καλάβρυτα, θα έχετε τη δυνατότη-τα να φάτε φρέσκια πέστροφα στο Πλανητέρο δίπλα στο ποτάμι (μαγειρεμένη σε όσες εκδο-χές μπορείτε να φανταστείτε) ή να γευτείτε μια μεγάλη ποικιλία από ψητά και μαγειρευτά στο γραφικό χωριό της Ζαχλωρούς, που είναι χτι-σμένο αμφιθεατρικά πάνω από το ομώνυμο φα-ράγγι. Οι ταβέρνες που βρίσκονται δίπλα στον παλιό σταθμό του Οδοντωτού στη Ζαχλωρού θα σας αποζημιώσουν για τη στάση που θα κά-νετε εκεί, συνδυάζοντας τις τοπικές σπεσιαλιτέ με την απίστευτη άγρια ομορφιά του τοπίου.

Περισσότερο low-budget καταβάσεις θα απο-λαύσουν όσοι επιλέξουν το χιονοδρομικό Καρ-πενησίου, αρκεί να έχουν σύμμαχο τον καιρό, ώστε να αποφύγουν την ομίχλη ή τη χιονοθύ-ελλα (να γιατί το χιονοδρομικό βρίσκεται στη θέση Διαβολότοπος).

Η γύρω περιοχή προσφέρεται για εκδρομές

στον παραδοσιακό πετρόχτιστο οικισμό Κορυ-σχάδες, το Μεγάλο Χωριό και τον Προυσό, ό-που παρασκευάζεται το κορυφαίο ελληνικό prosciutto crudo.

Αν έχετε διάθεση να οδηγήσετε μια ώρα πα-ραπάνω, επιλέξτε το χιονοδρομικό κέντρο στο Πήλιο, στο οποίο θα συνδυάσετε το σκι με εκ-δρομές στα γραφικά χωριά του βουνού των Κε-νταύρων. Must προορισμοί η Τσαγκαράδα, η Βυζίτσα, η Πορταριά, η Μακρυνίτσα και οι Μη-λιές, που έλκουν τους επισκέπτες όλες τις επο-χές του χρόνου.

Πάμε πιο βόρεια Η βασίλισσα του Βορρά σε ό,τι αφορά το σκι

είναι η Βασιλίτσα, που διαθέτει πραγματικά αλ-

Page 5: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

5

πικό τοπίο. Κάντε σλάλομ ανάμεσα στα έλατα σαν να βρίσκεστε στο Saint Anton και το Lech am Arlberg του Αυστριακού Τιρόλου, διασχίζο-ντας την πίστα που εκτείνεται εκατέρωθεν του συρόμενου αναβατήρα Ελιμεία και θα αισθαν-θείτε μίλια μακριά από την ελληνική «μνημονι-ακή πραγματικότητα». Για διαμονή επιλέξτε τον γραφικό οικισμό της Σμίξης ή τη Σαμαρίνα, το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας σε υψόμετρο.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό, αλλά με μικρό-τερες πίστες, στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατο-χωρίου Πιερίας, όπου θα κάνετε σκι στη σκιά του Ολύμπου. Το μεγάλο ατού του Ελατο-χωρίου, που έβαλε δυναμικά το κέντρο στον χάρτη των ελληνικών χιονοδρομικών τα τε-λευταία χρόνια, είναι ο γραφικός ομώνυμος παραδοσιακός οικισμός, στον οποίο αν μείνε-

τε, θα νομίζετε πως ο χρόνος έχει σταματήσει κάπου στο παρελθόν.

Ιδανικό για αρχάριους είναι το Εθνικό Χιονο-δρομικό Κέντρο στο Σέλι, με ήπιες πίστες και πολύ φιλικές τιμές, ενώ οι μυημένοι σκιέρ προ-τιμούν το χιονοδρομικό κέντρο στα 3-5 Πηγά-δια, τα οποία διαθέτουν την πιο μαύρη πίστα της Ελλάδας (δηλαδή την πίστα με τον μεγα-λύτερο βαθμό δυσκολίας), τον στενό και από-τομο «Φίλιππο».

Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, όλοι οι δρόμοι στη Βόρεια Ελλάδα οδηγούν στο Κα-ϊμακτσαλάν, που διαθέτει περισσότερες και πιο μακρινές διαδρομές για σκιέρ και snow borders, το πιο «ανεβασμένο» snow bar και τους πιο φι-λόξενους πετρόχτιστους ξενώνες στον γραφι-κό παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου.

Τέλος, για όσους δεν βαριούνται την οδήγη-ση, οι ατέλειωτες φουρκέτες μετά τη Φλώρινα

οδηγούν στο χιονοδρομικό κέντρο του Πισο-δερίου, με μακριές απαιτητικές πίστες, τη δυνα-τότητα heli-skiing (απόβαση στην κορυφή του βουνού με ελικόπτερο και κατάβαση με πέδι-λα) και πεντανόστιμο φαγητό σε γραφικές τα-βέρνες της περιοχής.

Όσοι επιλέξουν το Πισοδέρι για σκι, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον παραδοσια-κό οικισμό του Νυμφαίου της Φλώρινας, ο ο-ποίος αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι της πατρί-δας μας, και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις προστασίας και φιλοξενίας της καφέ αρκούδας του «Αρκτούρου».

Ένας μικρός παράδεισος για τους σκιέρ βρίσκε-ται και στο λιλιπούτειο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά Σερρών, με ήπιες πίστες, ιδανικές για αρ-χάριους, κάτω από τη σκιά αιωνόβιων ελάτων.

 Après ski Βαρεθήκατε να τρώτε παϊδάκια μετά

τα σλάλομ; Δοκιμάστε τη θεσπέσια κα-ροτόσουπα και το ζουμερό μπέργκερ με τις γκρατιναρισμένες τηγανητές πα-τάτες που σερβίρει το εστιατόριο «Τσι-Τσι» στο Λιβάδι. Για κλασικά «ορεινά» πιάτα, όπως είναι τα ψητά στα κάρβου-να, διαλέξτε ανάμεσα στον «Ζάχο» και το νέο «Καραούλι» στο Λιβάδι.

Μέσα στην Αράχοβα, το καλύτερο σπι-τικό φαγητό θα το βρείτε στην ταβέρνα της Παναγιώτας, που αποτελεί σταθε-ρή αξία για τους φαν του Παρνασσού. Τα μαγειρευτά της Παναγιώτας και οι ολόφρεσκες πράσινες σαλάτες ικανο-ποιούν και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Για τους λάτρεις του χιονοδρομικού Καλαβρύτων το γραφικό χωριουδά-κι της Ζαρούχλας προσφέρεται για ε-ναλλακτική διαμονή μέσα στο δάσος. Αν μάλιστα μείνετε στα ξύλινα σπίτια «Νύμφες» της οικογένειας Μαστροκού-κη, θα κάνετε και ιππασία δίπλα στο ποτάμι με μία από τις υπάκουες φο-ράδες των «Νυμφών» ή αν είστε οπα-δοί της μηχανοκίνησης, θα οδηγήσε-τε γουρούνες 4x4 μέσα στο χιόνι. Όσο για το πρωινό, αυτό έρχεται μέσα σε καλάθι του πικ-νικ, παραδίδεται απο-βραδίς στους ενοίκους των σπιτιών και περιλαμβάνει ό,τι καλύτερο μπορείτε να φανταστείτε.

Για φαγητό μετά το σκι στη Βασιλί-τσα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο χω-ριό Σμίξη και στην ταβέρνα «Σχολειό», όπου θα γευτείτε τα πιο νόστιμα μανι-τάρια πλευρώτους από τον κορυφαίο μανιταρότοπο της Ελλάδας, που βρί-σκεται στην Πίνδο.

Αν η ομίχλη ή οι δυνατοί άνεμοι δεν σας αφήνουν να χαρείτε το σκι στη Βασιλίτσα, κατεβείτε με το αυτοκίνη-το μέχρι τον δρυμό της Βάλια Κάλντα και αφού παρκάρετε στον χωματόδρο-μο, περπατήστε στα πέτρινα γιοφύρια του ποταμού Βενέτικου και απολαύ-στε τη φύση γύρω σας.

Το σκι στο Σέλι σάς άνοιξε την όρε-ξη; Αναζητήστε την ταβέρνα «Χάρα-μα» στο Ακροχώρι Νάουσας, όπου θα δοκιμάσετε αγριογούρουνο με ταλια-τέλες και χοιρινό τυλιγμένο σε φύλ-λο μπακλαβά.

Page 6: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

6 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Ποια φοβάται τα... 40;

M ετά την ηλικία των σα-ράντα χρόνων, τα γο-νίδια αλλά και η φρο-

ντίδα που έχουμε προσφέρει στο δέρμα μας κατά το παρελθόν διακρίνονται ολοφάνερα στο πρόσωπο. Ας δούμε όμως τις ανάγκες της επιδερμίδας σε κάθε επόμενη δεκαετία και τι μπορούμε να κάνουμε για να δείχνουμε πιο φρέσκες και πιο νέες.

40+ Οι συνέπειες από την έκθεση στον ήλιο τις

προηγούμενες δεκαετίες είναι απολύτως εμ-φανείς, μπορείτε όμως να διορθώσετε αρκετές από τις φθορές με προϊόντα εντατικής δράσης και θεραπείες για τον αποχρωματισμό των δυ-σχρωμιών, τη βαθιά ενυδάτωση της επιδερμί-δας, τη λείανση των γραμμών και των ρυτίδων. Επίσης, σκόπιμο είναι να ενισχύσετε τη δράση των προϊόντων περιποίησης χρησιμοποιώντας συνδυαστικά κάποιον αντιγηραντικό ορό στο πρόσωπο και τον λαιμό.

Προκειμένου να διατηρήσετε τα ευεργετι-κά αποτελέσματα αυτών των προϊόντων, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα αντηλιακό προϊόν με την υφή που προτιμάτε, ώστε να το χρησι-μοποιείτε καθημερινά, χειμώνα-καλοκαίρι. Μια έξυπνη πρόταση είναι να βρείτε ένα που

να περιέχει χρώμα στη σύνθεσή του, ώστε να μη χρειάζεται να φορέσετε στη συνέχεια μέικαπ και να προχωρήσετε απευθείας στο μακιγιάζ.

50+ Μετά τα 50, τα σημάδια του χρόνου είναι πλέ-

ον φανερά. Η ανανέωση των κυττάρων γίνεται πια με αργούς ρυθμούς: οι ρυτίδες έχουν γίνει βαθύτερες, η ξηρότητα είναι εντονότερη, η επι-δερμίδα εμφανίζεται θαμπή, το περίγραμμα του προσώπου δεν είναι πια τόσο σφριγηλό και οι δυσχρωμίες είναι πολύ πιο ευδιάκριτες. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την εμμηνόπαυση μειώ-νονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, αποδυ-ναμώνεται η φυσική άμυνα του δέρματος και οι αλλαγές αυτές γίνονται εντονότερες. Αν συνυπολογίσουμε και τη σταδιακή απώλεια λί-πους στο πρόσωπο, είναι φυσικό το τελευταίο να δείχνει λιγότερο σφριγηλό και πιο κουρα-σμένο. Οι κρέμες με πιο πλούσια υφή, άφθο-νους ενυδατικούς παράγοντες και ενισχυμένη αντιγηραντική δράση, όπως και οι θεραπείες με αποτέλεσμα λίφτινγκ θα βοηθήσουν την ε-πιδερμίδα σας να δείχνει πιο φρέσκια και νεα-νική για την ηλικία της. Και σε αυτήν τη δεκαετία μην ξεχνάτε την πολύτιμη συμβολή των ορών περιποίησης, οι οποίοι απορροφώνται βαθύτε-ρα από το δέρμα και προσφέρουν ακόμη πιο

θεαματικά αποτελέσματα, τόσο στην όψη όσο και στην υφή της επιδερμίδας.

60+ Στην ηλικία των εξήντα και μετά, η αλήθεια εί-

ναι ότι το πρόσωπο κάθε γυναίκας αποτυπώνει με ακρίβεια τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής και το αποτέλεσμα της φροντίδας που του πρόσφερε τις προηγούμενες δεκαετίες. Σίγουρα η ξηρότη-τα παραμένει ένας από τους καθημερινούς ε-φιάλτες, καθώς το δέρμα εξακολουθεί να αφυ-δατώνεται εύκολα, και αυτό κάνει τις γραμμές και τις ρυτίδες να διακρίνονται πιο έντονες, ενώ και πάλι η χλωμή όψη είναι κάτι που απασχο-λεί αρκετά. Και στις δύο περιπτώσεις τα πλού-σια σε ενυδατικούς παράγοντες προϊόντα περι-ποίησης είναι σημαντικά, ενώ στην περίπτωση που η ξηρότητα έχει δημιουργήσει ερεθισμό, ξεφλούδισμα ή κοκκινίλες, αναζητήστε ενυδα-τικά προϊόντα περιποίησης με καταπραϋντική δράση. Τα λάδια προσώπου είναι μια εξαι-ρετική επιλογή για την αντιμετώπιση της αφυ-δάτωσης –αν σας φαίνονται λιπαρά, μπορεί να τα χρησιμοποιήσετε κάτω από την κρέμα νύ-χτας σαν έξτρα περιποίηση– και όσον αφορά την έλλειψη λάμψης, προτιμήστε προϊόντα με βιταμίνη C, η οποία ενισχύει τη φωτεινότητα και τη ζωντάνια της επιδερμίδας.

της Αφροδίτης Σαρίσαμλη

Τα σαράντα

είναι τα νέα τριάντα, και

οι επόμενες

δεκαετίες

ακολουθούν

την ίδια

λογική.

Ξεγελάστε

λοιπόν

τον χρόνο

ακολουθώντας

τις συμβουλές

που σας

προτείνουμε

1

2

4

3 5

67

8

9

10

Page 7: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

7

Ποια φοβάται τα... 40;Προκειμένου

να

διατηρήσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των

προϊόντων,

είναι

σημαντικό να

επιλέξετε ένα

αντηλιακό

προϊόν με

την υφή που

προτιμάτε,

ώστε να το

χρησιμοποιείτε

καθημερινά,

χειμώνα-

καλοκαίρι

κι έπειτα για την εμφάνιση της επιδερμίδας μας είμαστε υπεύθυνοι αποκλειστικά εμείς οι ίδιοι. Καθημερινός καθαρισμός, ενυδάτωση και επα-νόρθωση είναι τα τρία βήματα που θα μας ο-δηγήσουν στο να διατηρήσουμε το δέρμα μας νεανικότερο για περισσότερο διάστημα.

8. Ασκείστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομά-δα κάνοντας μια μέτρια «κουραστική» άσκηση ή σπορ. Εκτός του ότι βοηθάτε το σώμα να τονω-θεί, να παραμείνει ευλύγιστο και σε φόρμα, η σωματική άσκηση αποτελεί ένα ασύγκριτο μέσο εκτόνωσης του μυαλού από το στρες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μετά, αν και κουρασμένοι, αισθανόμαστε περισσότερο ευδιάθετοι, γεγονός που κάνει την άσκηση να επιδρά ευεργετικά εκτός από το σώμα, στο μυαλό και στο πρόσωπό μας.

9. Μην παραμελείτε την καθημερινή προσω-πική φροντίδα των χεριών και του λαιμού με ειδικά προϊόντα περιποίησης, καθώς είναι εξί-σου ευάλωτα με το πρόσωπό μας και προδί-δουν την ηλικία μας.

10. Εντάξτε την απολέπιση του προσώπου και του σώματος σε εβδομαδιαία βάση. Η ταχύ-τερη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας επιταχύνει τους ρυθμούς α-νανέωσής της, βοηθώντας τη μακροπρόθε-σμα να δείχνει νεανικότερη, ενώ τα άμεσα α-ποτελέσματά της είναι η φωτεινή όψη και η λεία υφή της.

Συμβουλές, ιδέες, καλές συνήθειες και έξυπνα τρικ για νεανική εμφάνιση μετά τα 40 1. Τρώτε υγιεινά ακολουθώντας ένα ισορρο-

πημένο διαιτολόγιο και φροντίζοντας να ενι-σχύετε καθημερινά τη διατροφή σας σε τρο-φές που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Β5, C, E και πολυφαινόλες.

2. Πίνετε άφθονο νερό. Εκτός του ότι βοηθάει τον οργανισμό στο να αποβάλει γρηγορότερα τις τοξίνες, κάνει καλό και στο δέρμα. Ακόμη κι αν είστε απόλυτα συνεπής στην καθημερι-νή χρήση της υδατικής σας κρέμας, ενάμισι με δύο λίτρα νερό ημερησίως είναι απαραίτητα για την εκ των έσω ενυδάτωση της επιδερμίδας.

3. Αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις στο βάρος σας. Η μεν απότομη αύξηση του βάρους ευνοεί τον σχηματισμό ραγάδων, η δε μείωση τη χαλάρωση, που δυστυχώς δεν διορθώνε-ται παρά μόνο με αισθητική χειρουργική. Ένα κιλό την εβδομάδα είναι το μέγιστο επιτρεπτό όριο στο βάρος που μπορείτε να χάσετε χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για τη σφριγηλότητα του προσώπου και του σώματος.

4. Μην τσιγκουνεύεστε τις πολύτιμες ώρες του ύπνου. Αντίθετα με την άποψη που έχουν ο-ρισμένοι ότι ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου, στην πραγματικότητα είναι οι ώρες εκείνες της ημέρας που ο οργανισμός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Τουλάχιστον οκτώ ώρες εί-ναι ο χρόνος που πρέπει να αναπαυόμαστε καθημερινά και βέβαια η στέρησή του είναι

αυτή που θα αφήσει τα ανεπανόρθωτα ίχνη της στο μέλλον.

5. Περιορίστε και, ιδανικά, διακόψτε το κάπνι-σμα. Εκτός από όλες εκείνες τις δυσάρεστες συνέπειές του στην υγεία, τις οποίες όλοι πλέ-ον γνωρίζουμε, το κάπνισμα είναι και ο κύ-ριος υπεύθυνος για τη θαμπή και υποκίτρινη όψη που παρουσιάζει το πρόσωπο των κα-πνιστών μετά από μερικά χρόνια καπνίσμα-τος. Επιπλέον, επιτείνει και τις δυσάρεστες ρυτίδες έκφρασης στην εξωτερική γωνία των ματιών καθώς επίσης και τις κάθετες ρυτίδες γύρω από τα χείλη.

6. Φορέστε υψηλούς δείκτες προστασίας σε καθημερινή βάση φροντίζοντας τόσο η υδα-τική σας κρέμα όσο και το μέικαπ να περιέ-χουν αντηλιακά φίλτρα, ενώ από την άνοιξη εξασφαλίστε από το πρωί στα εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας ένα αντηλιακό προ-ϊόν με δείκτη πάνω από 15. Φυσικά στις δι-ακοπές φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου και κα-πέλο, μένοντας περισσότερο στη σκιά παρά στον ήλιο. Ο χρόνος θα σας αποζημιώσει για την προνοητικότητά σας, απολαμβάνοντας έ-να πιο νεανικό δέρμα όταν άλλοι θα μετρούν ρυτίδες, πανάδες, φακίδες.

7. Φροντίστε το δέρμα σας. Στα είκοσι χρόνια μας για το δέρμα που έχουμε την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά τα γονίδιά μας, από εκεί

1. Αντιγηραντικός ορός με επανορθωτική δράση Correct Anti-ageing Repair Serum, Philab (Carelab by Attica)2. Ενυδατική κρέμα χεριών με συστατικά κατά των κηλίδων με λάδι ελιάς και αλόη, Macrovita (στα φαρμακεία)3. Πλούσια κρέμα σώματος με μάνγκο Mango Body Butter,Τhe Body Shop.4. Αντιγηραντική κρέμα ματιών με δράση κατά των ρυτίδων, της χαλάρωσης και των μαύρων κύκλων Bee Radiant Age

Defense Illuminating Eye Cream, Apivita (στα φαρμακεία).5. Συσφιγκτικός ορός για το πρόσωπο και τον λαιμό Skin Repair Ιntensive Firming Serum, Bioten.6. Kρέμα αναδόμησης για λείανση των ρυτίδων και λάμψη στο πρόσωπο Idéal Resource, Darphin (στα φαρμακεία)7. Λάδι για βαθιά θρέψη και ενυδάτωση της επιδερμίδας Ηuile Divine, Caudalie (στα φαρμακεία).8. Τρίλεπτη μάσκα λάμψης Life Radiance Masque Flash Eclat, Decléor (στα φαρμακεία).9. Θεραπεία-μάσκα λάμψης με γλυκολικό οξύ Glycolactic Radiance Renewal Mask, RΕΝ (στα φαρμακεία).10. Απαλή κρέμα απολέπισης κατάλληλη και για πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες Micro-Abrasion Exfoliant Renovateur

Haute Tolerance, Liérac.11. Αντηλιακή κρέμα προσώπου με χρώμα Photoderm Max Ultra-fluide Teinté με SPF50+, Βioderma (στα φαρμακεία).12. Απαλό καθαριστικό για το πρόσωπο και το σώμα Skin Cleanser Dermobalance System, Frezyderm (στα φαρμακεία).13. Θεραπεία λάμψης με δράση κατά των κηλίδων Wild Rose & Vitamin C Dark Spot Correcting Treatment, Κorres (στα

φαρμακεία).11

12

13

Page 8: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

8 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

κτική ουσία ρεσβερατρόλη και άλλα 100 φυ-σικά αντιοξειδωτικά συστατικά, προσφέροντας αξεπέραστα και παρατεταμένα αντιγηραντι-κά αποτελέσματα. Με τη βοήθεια της κρέμας AgeLoss εξαφανίζονται οι ρυτίδες, η χαλάρω-ση και οι σκουρόχρωμες κηλίδες ενώ το δέρ-μα ενυδατώνεται με απολύτως φυσικό τρόπο και διατηρεί την υγεία, την ισορροπία και την ελαστικότητά του. Η κρέμα AgeLoss είναι κα-τάλληλη και για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών, όπου η επιδερμίδα είναι πολύ πιο λε-πτή και ταλαιπωρημένη, καθώς υφίσταται τις διαρκείς μηχανικές πιέσεις από το βλεφάρισμα των ματιών. Επίσης ενδείκνυται για τον λαιμό και το ντεκολτέ, τις δύο δύσκολες περιοχές στο γυναικείο σώμα που έχουν την τάση να προδί-δουν πρώτες αυτό που όλες θέλουμε να κρύ-ψουμε: την ηλικία μας. Όταν η κρέμα AgeLoss γίνεται καθημερινή συνήθεια, αποκτούμε νε-ανικό φωτεινό πρόσωπο και κύκνειο λαιμό, με υπέροχο ντεκολτέ που δεν φοβόμαστε να αποκαλύψουμε.

Η τέλεια αντιγηραντική ασπίδα κλεισμένη σε ένα βαζάκι

Π αράλληλα, έχει να αντιμετω-πίσει και το κρύο, τον ήλιο, τον αέρα και την υγρασία. Ειδικά

τους χειμερινούς μήνες, που η παγωνιά ξηραί-νει και στρεσάρει το δέρμα, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό σύμμαχο, μια κρέμα περιποίησης και α-ντιγήρανσης εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά στοιχεία, που μας βοηθούν να διατηρήσουμε νεανικό και λαμπερό πρόσωπο, παγώνοντας τους δείκτες στο ρολόι του χρόνου.

Γιατί δεν είναι ίδιες όλες οι αντιγηραντικές κρέμες;

Παρότι γνωρίζουμε πως τα δύο πιο απαραί-τητα «όπλα» στο νεσεσέρ της ομορφιάς είναι η ενυδατική και η αντιγηραντική κρέμα, δεν είναι εύκολη υπόθεση να επιλέξουμε την κα-τάλληλη. Και όσο περνούν τα χρόνια και «μεγα-λώνει» η επιδερμίδα, γίνεται πιο απαιτητική και χρειάζεται εξειδικευμένα κοσμετολογικά προϊ-όντα για να καλύψει τις ανάγκες της.

Ειδικά η αντιγηραντική φροντίδα αποτελεί το «κλειδί» για τη διατήρηση της νεανικής όψης του δέρματος, αφού το οξειδωτικό στρες είναι ο βασικός εχθρός του. Ο βομβαρδισμός με τις ελεύθερες ρίζες είναι διαρκής και σαν να μην έφταναν οι ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στην επιδερμίδα από το περιβάλλον υπάρχουν και αυτές που παράγονται φυσιολογικά σαν υ-ποπροϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων στον οργανισμό.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το δέρμα διαθέτει αμυντικούς μηχανισμούς-ειδικά ένζυμα που α-ποικοδομούν τις ελεύθερες ρίζες, όμως στην εποχή μας που το στρες και η ρύπανση έχουν αυξηθεί δραματικά, η επιδερμίδα χρειάζεται έξωθεν βοήθεια. Και μόνο μια αντιγηραντική κρέμα με super ενισχυμένη σύνθεση μπορεί να την προσφέρει, καθώς τα απλά αντιγηραντικά καλλυντικά δεν περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτι-κά στοιχεία, όπως είναι για παράδειγμα η περί-φημη ρεσβερατρόλη του κόκκινου σταφυλιού.

Ο ιδανικός σύμμαχος της ομορφιάς στο μικροσκόπιο

Η ισχυρότερη αντιοξειδωτική/αντιγηραντική κρέμα σχεδιάστηκε από την εταιρεία Nature’s plus, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε βιτα-μίνες και φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Πρόκειται για την κρέμα περιποίησης/αντιγή-ρανσης AgeLoss, η οποία περιέχει την εκπλη-

Τips1. Χρησιμοποιούμε την αντιγηραντική κρέμα

AgeLoss κάθε βράδυ πριν τον ύπνο σε

απολύτως καθαρή επιδερμίδα, αφού

έχουμε κάνει σχολαστικό ντεμακιγιάζ

(αλλιώς δεν έχουμε το αναμενόμενο

αποτέλεσμα). Τα αντιοξειδωτικά

της συστατικά δρουν την ώρα που

κοιμόμαστε, καθώς τότε η επιδερμίδα

βάζει μπρος τις «μηχανές» για να

επανορθώσει τις φθορές που υφίσταται

κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Εκτός από αντιγηραντική περιποίηση, η

επιδερμίδα χρειάζεται και ανάπαυση. Γι’

αυτό πρέπει να κοιμόμαστε ένα 8ωρο

το βράδυ. Άλλωστε οι δερματολόγοι

δεν βάφτισαν τυχαία τον βραδινό ύπνο

“beauty sleep”.

Η επιδερμίδα

του προσώπου

είναι ο

καθρέφτης της ομορφιάς

μας, ένας

καθρέφτης

που δέχεται

καθημερινά

επίθεση, καθώς

βομβαρδίζεται

από τις

ελεύθερες

ρίζες που

δημιουργούνται

στην

ατμόσφαιρα

από τη

ρύπανση και

την ηλιακή

ακτινοβολία

της Αλεξίας Σβώλου

Page 10: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

� Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η

10 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Ώρα για δίαιτα

Σ την αρχή κάθε νέας χρονιάς παίρ-νουμε σημαντικές αποφάσεις για την προσωπική μας ζωή, την καριέ-

ρα και το βάρος μας και ορκιζόμαστε ότι θα χά-σουμε τα περιττά μας κιλά. Για να πραγματοποι-ήσουμε τον στόχο μας χρειαζόμαστε πρόγραμμα με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση και όχι ανορθόδοξες δίαιτες σαν της… λαχανόσουπας, που στηρίζονται στη μονοφαγία –αποκλείοντας ολόκληρες ομάδες τροφών από το μενού– και αναγκάζουν τον μεταβολισμό να κάνει shut-down καθώς προσδίδουν ελάχιστες θερμίδες.

Ώρα για δίαιτα λοιπόν. Αλλά ποια είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να χάσουμε μια για πά-ντα τα παραπανίσια κιλά; Μαζί με τις αμφι-λεγόμενες δίαιτες Atkins και Dukan, που πε-τυχαίνουν αρχικά γρήγορη απώλεια βάρους αλλά στην πορεία αποδεικνύονται επιβλαβείς για τον οργανισμό, αμέτρητα διατροφικά προ-γράμματα παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρό-νια στα διεθνή μίντια σαν το ελιξίριο της αδύ-νατης σιλουέτας. Και μοιραία έκαναν θραύση στο Χόλιγουντ και στα ντεφιλέ μόδας στο Πα-ρίσι, το Μιλάνο και τη Νέα Υόρκη, εκεί που οι σταρ και τα top model φλερτάρουν με το size zero. Οι διάσημες δίαιτες γίνονται γνωστές α-πό τις celebrities που τις ασπάζονται και ενί-οτε έχουν σοβαρή επιστημονική βάση όπως ι-σχύει για τη fat flush diet (η δίαιτα που καίει το λίπος), την GI diet (η δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη) και την οξεοβασική δίαιτα (η οποία στη-ρίζεται στην ισορροπία όξινων και αλκαλικών στοιχείων στον οργανισμό).

Ωστόσο, συχνά τα διατροφικά τρικ των σταρ κρύβουν παγίδες γιατί στερούν από τον οργα-νισμό απαραίτητες ομάδες τροφών (όπως οι υδατάνθρακες) ή δίνουν τόσο λίγες θερμίδες που αναγκάζουν το σώμα να κατεβάσει διακό-πτες και να περιορίσει τις καύσεις, προκειμένου να συντηρηθεί στη ζωή. Γι’ αυτό πρέπει να εί-μαστε επιφυλακτικοί με ό,τι διαβάζουμε και να θυμόμαστε πως ο καθένας μας μπορεί να χά-σει τα περιττά κιλά τρώγοντας με μέτρο και υ-γιεινά. Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης συνιστά να απο-φεύγουμε τα τηγανητά, τα «κακά» λιπαρά, τα παχυντικά γλυκίσματα, τα λευκά (αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη) και την υπερκατανάλωση αλκοόλ γιατί παχαίνει (ένα γραμμάριο αλκοόλ δίνει 7 θερ-μίδες, σχεδόν όσες και ένα γραμμάριο λίπους).

Info: Επειδή κάθε δίαιτα στηρίζεται εντέλει στο ενεργειακό ισοζύγιο του οργανισμού (τι τρώμε vs τι καίμε) δεν μπορεί να είναι αποτελε-

σματική αν δεν συνδυάζεται με τακτική άσκηση για την τόνωση του μεταβολισμού και επαρκή ύπνο για την αποφυγή της υπερέκκρισης των ορμονών του στρες (όπως είναι η κορτιζόλη).

Crash test στις δύο πιο δημοφιλείς δίαιτες της χρονιάς

Οι νεότερες αφίξεις στα μυστικά αδυνατίσματος των celebs περιλαμβάνουν τη δίαιτα «του αν-θρώπου των σπηλαίων» (cave diet), που ση-ματοδοτεί μια στροφή στη φυτοφαγία και την ωμοφαγία, και τη δίαιτα της ενέργειας (all day energy diet) του ολιστικού διαιτολόγου και γκουρού των σταρ, Γιούρι Ελκάιμ. Όπως θα διαβάσετε ακολούθως, έχουν και οι δύο κοινά στοιχεία, όπως τη στροφή σε φυτικά τρόφιμα –και δη superfoods– την αυξημένη πρόσλη-ψη αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ουσιών που περιέχονται στα κηπευτικά και τη δραμα-τική μείωση στην κατανάλωση των επεξεργα-σμένων τροφών.

Διατροφή εμπνευσμένη από τον… homo sapiens

Η «δίαιτα των σπηλαίων» είναι ουσιαστικά ω-μοφαγία με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τους καρπούς και τους σπόρους, καθώς οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήταν καρποσυλλέκτες. Επίσης πε-ριλαμβάνει καθαρή (άπαχη) πρωτεΐνη από κυ-νήγι και ψάρια που μαγειρεύονται στη σχάρα –όχι στο τηγάνι– και χαρακτηρίζεται από απουσία επεξεργασμένων (ραφιναρισμένων) και προμα-γειρεμένων τροφίμων. Έτσι τα τρόφιμα που συν-θέτουν το καθημερινό μενού δεν περιέχουν έξ-τρα ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και κορεσμένου ή τρανς λίπους, που ευθύνονται για την παχυ-σαρκία, τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες, ούτε

1. Μανώλης Μανωλαράκης κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

1

Της Αλεξίας Σβώλου

«Για να χάσουμε τα περιττά κιλά

αποφεύγουμε

τα τηγανητά,

το αλάτι,

τα “κακά”

λιπαρά και

περιορίζουμε

τα

επεξεργασμένα

τρόφιμα και το

αλκοόλ»

συντηρητικά, βελτιωτικά, διογκωτικά, τα οποία ευθύνονται για τροφικές αλλεργίες και δυσα-νεξίες. Είναι γεγονός πως η «δίαιτα των σπηλαί-ων» έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά τα φυτικά τρόφιμα πρέπει να πλένονται καλά και να είναι κατά προτίμηση βιο-λογικά, για να μην έχουν υπολείμματα από φυ-τοφάρμακα. Επιπλέον, η απουσία μαγειρέματος βοηθά στο να μην καταστραφεί το βιταμινούχο περιεχόμενο των τροφών και να γίνει πιο ισχυρή η αντικαρκινική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμο-νώδης δράση τους, αφού προσλαμβάνουμε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά έτσι όπως τα βρί-σκουμε στη φύση. Η δίαιτα είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη και στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και θεω-ρούνται διατροφικό ελιξίριο ενάντια στις καρδι-οπάθειες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το μενού που ρίχνει τα κιλά, όχι το απόθεμα της ενέργειας

Το έτερο δημοφιλές διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στο βιβλίο “The all day energy diet” του διαιτολόγου Γιούρι Ελκάιμ στηρίζεται στις τροφές που εξασφαλίζουν ενέρ-γεια στον οργανισμό και αντιστοίχως περιορί-ζουν τους «κλέφτες» της ενέργειας. Οι τελευταίοι περιλαμβάνουν καταρχάς τα αρτοσκευάσματα και τα δημητριακά προϊόντα που παρασκευάζο-νται από σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι και συνεπώς περιέχουν γλουτένη (την πρωτεΐνη που ευθύ-νεται για τη γνωστή τροφική δυσανεξία «κοιλι-οκάκη»), καθώς επίσης και την κατεργασμένη ζάχαρη και την καφεΐνη. Ο καφές στοχοποιεί-ται κυρίως λόγω της επίδρασης της καφεΐνης στην υπερπαραγωγή των ορμονών του στρες, που προκαλούν υπερένταση και μακροπρόθε-

Page 11: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

11

σμα χρόνια κόπωση, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν την όρεξη. Το καθημερινό μενού, σύμφωνα με τον δρα Ελκάιμ, πρέπει να περιλαμβάνει 30% πράσινα λαχανικά, 30% λαχανικά και φρούτα με έντονα χρώματα, 20% λιπαρά ψάρια, σπό-ρους και ανάλατους ξηρούς καρπούς και 10% όσπρια και δημητριακά χωρίς γλουτένη (gluten-free). Στη σύσταση του πιάτου περισσεύει ένα τελευταίο 10% που μπορεί να απαρτίζεται α-πό άπαχο κρέας και φτωχά σε λίπη γάλα, για-ούρτι και τυριά. Με μια πρώτη ανάγνωση, η δί-αιτα του ολιστικού διαιτολόγου είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και καλά λιπαρά, αλλά φτωχή σε ασβέστιο, λόγω της μειωμένης πρόσληψης γαλακτοκομικών. Για να αποφύ-γουμε τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης πρέπει να αναπληρώσουμε το ασβέστιο μέσα από τα ανάλατα αμύγδαλα και τα πράσινα λαχανικά, ενώ ίσως χρειαστεί να πάρουμε ένα διατροφι-κό συμπλήρωμα ασβεστίου.

Μύθοι και αλήθειες για τις δίαιτες Τα προγράμματα που υπόσχονται γρήγο-ρη απώλεια βάρους είναι ύποπτα.Αλήθεια: Μείωση βάρους μέχρι ένα με ενάμι-ση κιλό την εβδομάδα αντιστοιχεί σε απώλεια λίπους και θεωρείται αποδεκτή. Αν χάσουμε περισσότερα κιλά, αυτά προέρχονται από σω-ματικά υγρά και μυϊκή μάζα, οπότε όταν σταμα-τήσουμε τη δίαιτα, θα επαναπροσλάβουμε τα χαμένα κιλά (και ακόμα περισσότερα αν πέσου-με με λαιμαργία στο φαγητό), πέφτοντας θύμα-τα του γνωστού φαινομένου γιο-γιο.

Οι μονοφαγίες είναι μονότονες και επι-κίνδυνεςΑλήθεια: Οι δίαιτες που αποκλείουν ολό-κληρες ομάδες τροφίμων, όπως η Atkins, η αδιαμφισβήτητη «βασίλισσα» των low carb διαιτών, στερούν τον οργανισμό από απαραί-τητα συστατικά και βλάπτουν σοβαρά την υ-γεία. Δεν είναι τυχαίο που η δίαιτα Atkins αυ-ξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, λόγω της υψηλής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών από την «εμμονή» της με το κρέας και τα αυ-γά. Οι μονοφαγίες, εκτός από επικίνδυνες εί-ναι και μονότονες, καθώς στηρίζονται ακρι-βώς στο ότι κανείς φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να τρώει για μεγάλα χρονικά δι-αστήματα μόνο κοτόπουλο ή μόνο γιαούρτι ή μόνο μήλα ή μόνο ανανά.

Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος Ψέμα: Στην πραγματικότητα υπάρχουν πρω-τεολυτικά ένζυμα σαν τη βρωμελίνη του ανα-νά που καταλύουν τέτοιου είδους αντιδράσεις, αλλά ασκούν τη δράση τους μέσα στα κύτταρα του φρούτου από το οποίο προέρχονται και ό-χι μέσα στο ανθρώπινο στομάχι. Επιπλέον, δεν υπάρχουν μαγικοί συνδυασμοί τροφίμων που καίγονται καλύτερα από άλλους. Ο κρυφός άσ-σος στο μανίκι κάθε δίαιτας που προάγει την καύση του λίπους είναι η γυμναστική και γι’ αυτό πρέπει να ασκούμαστε τακτικά. «Η καύση του λίπους ξεκινά περίπου μετά από 20 συνε-χόμενα λεπτά αερόβιας άσκησης» λέει ο φυσι-κοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος.

Το ξέρατε ότι οι ση-μερινές δίαιτες έχουν τις ρίζες τους στον Με-σαίωνα;

Μελέτη που πραγμα-τοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Lancaster στη Μ. Βρετανία φανερώνει πως οι πιο δημοφιλείς δίαιτες που γνωρίζουν τεράστια απήχηση στο Hollywood δεν είναι τε-λικά και τόσο μοντέρ-νες, καθώς έχουν τις ρίζες τους στον Με-σαίωνα. Τα ίδια δια-τροφικά τρικ με τους απανταχού celebrities φαίνεται πως χρησι-μοποιούσαν οι μονα-χοί στη διάρκεια της νηστείας, αλλά και οι ερημίτες που ζούσαν σπαρτιάτικα σε σπη-λιές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, τον καθηγητή Ιστορί-ας του Μεσαίωνα, δρα Άντριου Τζοτίσκι, συγ-γραφέα του best seller «Το βιβλίο μαγειρικής του ερημίτη», η απλή και υγιεινή διατροφή του παρελθόντος εί-ναι ίδια με τις διάση-μες δίαιτες που υιο-θετούν μανιωδώς οι σταρ του σινεμά για να χάσουν γρήγορα τα περιττά τους κιλά.

Page 12: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

12 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Όμορφη και στο γυμναστήριο

Αν και το γυμναστήριο

είναι το κατ’ εξοχήν

μέρος για να διατηρείτε τη φυσική σας κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος

να παραμελείτε την

υπόλοιπη εμφάνισή σαςτης Αφροδίτης Σαρίσαμλη

Π ρόσωπο και μαλλιά περιποι-ημένα αλλά και προστατευμέ-

να, κανόνες υγιεινής που προλαμβάνουν δυ-σάρεστες εκπλήξεις.

Το πρόσωπο Ο ιδρώτας και η υπερέκκριση σμήγματος που αναπόφευκτα προκαλούνται κατά τη διάρ-

κεια της εξάσκησης αποτελούν τον βασικό εχθρό κάθε μας προσπάθειας να διατη-ρήσουμε ένα πιο επιμελημένο μακιγιάζ.

Επιπλέον, έστω κι αν έχουμε καταφέ-ρει να διατηρήσουμε το μακιγιάζ χρη-σιμοποιώντας καλλυντικά «υψηλής ανθεκτικότητας», το αποτέλεσμα ενός τέλεια μακιγιαρισμένου προσώπου λουσμένου στον ιδρώτα δείχνει μάλ-λον άκομψο.

Ιδανικά για την περίπτωση του γυ-μναστηρίου, αλλά και όλων των σπορ, το μακιγιάζ θα πρέπει να πε-ριορίζεται στη χρήση μιας αδιάβρο-χης μάσκαρας, μιας κρέμας ΒΒ με λίγο χρώμα –αν αυτό είναι απα-

ραίτητο– ενός lip balm ή ελά-χιστου lip gloss. Τώρα αν η ε-πιδερμίδα σας είναι ιδιαίτερα λιπαρή και γυαλίζει δυσά-

ρεστα μετά από λίγες στιγ-μές άσκησης, μπορείτε να

απλώσετε από πριν στο πρόσωπό σας μια πού-δρα για πιο ομοιόμορ-φη, ματ όψη. Στην περί-πτωση που γυμνάζεστε στην ύπαιθρο, θυμη-θείτε να φοράτε πάντα το αντηλιακό σας, με αρκετά υψηλό δείκτη προστασίας.

Τα μαλλιά Αν ένα κομψό σινιόν ή

μια αλογοουρά, για όσες έ-χουν πιο μακριά μαλλιά, είναι

ο καλύτερος τρόπος για να ασκηθείτε χωρίς να σας ενοχλούν, το λούσιμο είναι το επόμενο βήμα, προκειμένου τα μαλλιά να ξαναβρούν

Page 13: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

13

1. Αρωματικό σπρέι σώματος Strawberry Body Mist, The Body Shop.2. Προστατευτικό σπρέι μαλλιών από τον ήλιο αλλά και από το αλάτι ή το χλώριο της πισίνας Aqua-seal, Kérastase (στα

κομμωτήρια).3. Απολεπιστική Κρέμα Ντους για καθαρή, λεία και σφριγηλή επιδερμίδα στο σώμα “Cellufight!”, Βioten.4. Αποσμητικό, αντιιδρωτικό σπρέι 48ωρης προστασίας από τον ιδρώτα και την κακοσμία Go Fresh, Dove.5. Kρέμα ΒΒ με βιταμίνη C και SPF 50, Actively Correcting & Beautifying BB Cream, Kiehl’s, για ενιαίο χρώμα, ενυδάτωση και

αντηλιακή προστασία.6. Κόμπακτ πούδρα για λιγότερες ατέλειες και ματ όψη στην επιδερμίδα Poudre Unifiante Healthy Balance, Bourjois.7. Aδιάβροχη μάσκαρα High Impact Waterproof Mascara, Clinique.8. Συσφιγκτική κρέμα ημέρας Lift+ Intense Elastin, Diadermine.9. Eνυδατικό στικ Lip Defence Treatment, Inglot.10. Σαμπουάν «Θρέψη & Λάμψη», Elvive.11. Υγρό σπρέι φορμαρίσματος για ανάλαφρο κράτημα Οsis+ Style Shifters Liquid Texturizing Spray, Schwarzkopf (στα

κομμωτήρια).12. Ενυδατικό balm για τα χείλη ή τα χέρια Panthenol Extra Hand Cream & Lip Stick, Medisei (στα φαρμακεία).13. Ενυδατική κρέμα σώματος, Ηydrofilia, Lierac (στα φαρμακεία).

 SOS: Προσοχή στην υγιεινή των ποδιών

Δυστυχώς, είναι αρ-κετά συχνό το φαινό-μενο της μυκητίασης στα νύχια των ποδιών στους χώρους των γυ-μναστηρίων, εξαιτίας κυρίως των συνθηκών ζέστης και υγρασίας, που ευνοούν την α-νάπτυξη μικροοργα-νισμών. Τι να κάνετε:

Μην ξεχνάτε να αε-ρίζετε καλά τα αθλη-τικά σας παπούτσια μετά από κάθε χρή-ση και να τα πλένετε όσο πιο συχνά είναι αυτό εφικτό.

Μετά το ντους σκουπίστε πο-λύ καλά τα πέλ-ματα αλλά και τα δάχτυλα και στη συνέχεια ψεκάστε τα με ένα αντιιδρω-τικό, αποσμη-τικό σπρέι με αντιβακτηρι-διακή δράση.

τη φρεσκάδα τους και να μυρίζουν το ίδιο ό-μορφα με πριν. Επιλέξτε για την περίπτωση έ-να ιδιαίτερα απαλό σαμπουάν, πλούσιο σε ε-νυδατικά συστατικά, μια και το συχνό λούσιμο αφυδατώνει τα μαλλιά. Για να μη δείχνουν τα μαλλιά σας ατημέλητα φεύγοντας από το γυ-μναστήριο, ένα ζελ ή ένας αφρός μπορούν να τα βάλουν σε «τάξη», βοηθώντας σας να τα φορ-μάρετε στα γρήγορα.

Το σώμα Καθώς το ντους αποτελεί την αναπόφευκτη

εξέλιξη κάθε έντονης σωματικής προσπάθειας –πόσο μάλλον μετά το γυμναστήριο– σκόπιμο είναι να επωφεληθείτε ακολουθώντας τις συμ-βουλές που σας προτείνουμε:

� Φροντίστε το αφρόλουτρο-ντους που θα χρησιμοποιήσετε να περιέχει άφθονους ε-νυδατικούς παράγοντες, για να μην αφυδα-τώνει την επιδερμίδα και να τη διατηρεί α-παλή και ελαστική.

� Κάντε συχνά απολέπιση και στο σώμα με κάποιο ειδικό προϊόν ή –γιατί όχι– επιλέ-γοντας ένα αφρόλουτρο-ντους με κόκκους, ώστε να κερδίζετε χρόνο. Ο ιδρώτας και το σμήγμα σε συνδυασμό με τα νεκρά κύττα-ρα ευνοούν τη δημιουργία ακμής ακόμα και σε ηλικίες που έχουν περάσει προ πολλού την εφηβεία. Εξάλλου, η απολέπιση, εκτός του ότι διατηρεί την επιδερμίδα λεία και α-παλή, συμβάλλει και στο να απορροφώνται καλύτερα και πιο γρήγορα τα διάφορα προ-ϊόντα περιποίησης.

� Αν χρησιμοποιείτε προϊόντα για τοπικό αδυ-νάτισμα, σύσφιξη ή κατά της κυτταρίτιδας, η ιδανική στιγμή είναι αμέσως μετά το ντους που ακολουθεί τις σωματικές δραστηριότητες.

� Για να μη νιώθετε την επιδερμίδα σας να σας «τραβά» μετά το ντους, απλώστε ένα ενυδα-τικό γαλάκτωμα ή μια κρέμα με φίνα υφή και ευχάριστο, διακριτικό άρωμα.

� Δοκιμάστε τις ειδικές κρέμες ή τα σπρέι που ανακουφίζουν τις γάμπες και τα πέλματα αν τα νιώθετε πρησμένα ή αρκετά καταπονημέ-να μετά την εξάσκηση.

� Αν σας αρέσει να φοράτε άρωμα, προτιμή-στε ένα με πιο ανάλαφρη, δροσερή ευωδιά.

Συμβουλές � Φορέστε πάντα βαμβακερές κάλτσες με τα αθλητικά σας παπούτσια και φυσικά σαγιο-νάρες όσο κινείστε μέσα στα αποδυτήρια, ακόμα κι όταν κάνετε ντους.

� Ενισχύστε την αντιιδρωτική και αποσμητική σας προστασία με τα κατάλληλα αποσμητι-κά προϊόντα.

� Φορέστε πάντα σκουφάκι στην πισίνα και ψεκάστε τα μαλλιά σας αν είναι βαμμένα με ένα ειδικό σπρέι προστασίας, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι, τα οποία προστατεύουν όχι μόνο από τον ήλιο και το αλάτι αλλά και από το χλώριο της πισίνας. Μην ξεχνάτε πως το χλώριο, εκτός του ότι αφυδατώνει και ξηραίνει τα μαλλιά, αλλοι-ώνει και το χρώμα τους αν είναι βαμμένα.

� Αποθηκεύστε τα ρούχα του γυμναστηρίου σε ειδικά πλαστικά σακουλάκια και πλύνε-τέ τα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα.

14. Αποσμητικό σπρέι ποδιών 24ωρης προστασίας Deo Activ Fresh, Dr Scholl (στα φαρμακεία).

14

1 2 3

4

5

6

7

9

8

10

11

1213

Page 14: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

14 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

μούν να χάσουν περιττά κιλά χωρίς να κατα-πονήσουν τον οργανισμό τους. Το πόσιμο κολ-λαγόνο ξυπνά τον μεταβολισμό και βοηθά στις καύσεις, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από το πλεονάζον βάρος χωρίς να υποστεί διατρο-φικές στερήσεις.

Το κρυφό μυστικό της επιδερμίδας- while you were sleeping

Πέρα από τη χρησιμότητά του σε όλο τον ορ-γανισμό –και ειδικότερα στο σκελετικό σύστη-μα– το πόσιμο κολλαγόνο είναι πολύτιμο για την επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια, και συνε-πώς αποτελεί μια must have beauty treatment. Μάλιστα πρόκειται για μια κούρα ομορφιάς που μπορείτε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας χω-ρίς καν να χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι σας. Μετά το τέλος μιας κουραστικής ημέρας, πιεί-τε ένα σφηνάκι πόσιμο κολλαγόνο πριν κοιμη-θείτε, για να ξυπνήσετε το επόμενο πρωί με πιο υγιή, πιο ενυδατωμένη, πιο απαλή και πιο νεα-

νική επιδερμίδα, καθώς αυτό το μικρό θαύμα συντελείται… ενώ εσείς κοιμάστε!

Η θαυματουργή σύσταση στο μικροσκόπιο

Το υδρολυμένο πόσιμο κολλαγόνο Collagen Pro-Active έφερε την επανάσταση στα διατροφι-κά συμπληρώματα διατροφής πριν από μερικά χρόνια, δημιουργώντας ένα διαφορετικό καλ-λυντικό, που δεν απλώνεται στην επιδερμίδα σαν κρέμα αλλά το πίνουμε σαν ένα σιρόπι για τον λαιμό. Μόνο που δεν είναι φάρμακο, αφού περιέχει φυσικά συστατικά τα οποία υπάρχουν υπό φυσιολογικές συνθήκες στο σώμα μας, με τη διαφορά πως όσο μεγαλώνουμε και κουρα-ζόμαστε τόσο η σύνθεσή τους μειώνεται.

Έτσι καταλήγουμε να χρειαζόμαστε μια έξτρα ποσότητα από αυτήν που συνθέτει ο οργανι-σμός μας. Εκτός από υδρολυμένο κολλαγόνο, το Collagen Pro-Active περιέχει επίσης πυρίτιο, μαγνήσιο και τις βιταμίνες Β1, Β2, Β5 και Β6 του συμπλέγματος Β.

Κολλαγόνο: το χειμερινό ελιξίριο για υγιή επιδερμίδα και γερό οργανισμό

Tον χειμώνα, το κρύο στρεσάρει την επιδερμίδα ενώ οι ιώσεις και τα αρθριτικά δοκιμάζουν τις αντο-

χές του ανοσοποιητικού συστήματος. Με άλλα λόγια, το σώμα μας έχει να αντιμετωπίσει ταυ-τόχρονα εσωτερικές και εξωτερικές επιθέσεις, τις οποίες ωστόσο μπορεί να αποφύγει με έ-να σφηνάκι κολλαγόνο ημερησίως. Το θαυ-ματουργό πόσιμο κολλαγόνο θωρακίζει την επιδερμίδα και εξασφαλίζει σκελετική υγεία, τονώνοντας τις άμυνες του οργανισμού με τον πιο γευστικό τρόπο.

Τι αποκαλύπτει η επιστήμη

Πληθώρα πρόσφατων ερευνών επιβεβαιώνει πως η καθημερινή πρόσληψη υδρολυμένου πό-σιμου κολλαγόνου έχει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες και πολλαπλά οφέλη για τον οργανι-σμό. Από την εγχώρια και την παγκόσμια επι-στημονική κοινότητα, παθολόγοι, ορθοπαιδικοί, δερματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, πλαστικοί χει-ρουργοί και γυναικολόγοι ψηφίζουν «ναι» στο να καταναλώνουμε ένα σφηνάκι κολλαγόνου ημερησίως, τονίζοντας πως και οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες θα επωφεληθούν λαμβάνοντας την απαραίτητη δοσολογία.

Την ίδια άποψη έχουν και οι φαρμακοποιοί, που προτείνουν ανεπιφύλακτα το πόσιμο κολ-λαγόνο σαν φαρμακευτικό «ελιξίριο» υγείας και ενδυνάμωσης σε ανθρώπους κάθε ηλικί-ας που αντιμετωπίζουν τριχόπτωση, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση ή δερματικά προβλήματα, από την πρόωρη γήρανση και την ξηρότητα μέχρι την ακμή και τα δερματικά εκζέματα. Ειδικότε-ρα τον χειμώνα, που το κρύο και η υγρασία ε-ντείνουν τους αρθριτικούς πόνους και τα δερ-ματικά εκζέματα, το πόσιμο κολλαγόνο είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ.

Μια μεγάλη κατηγορία πληθυσμού που ωφε-λείται ιδιαίτερα από το πόσιμο κολλαγόνο είναι οι γυναίκες που μπαίνουν στην κλιμακτήριο κα-θώς και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κα-θώς η οστεοαρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και η οστεοπενία ταλαιπωρούν την πλειονότητα του γυναικείου πληθυσμού σε αυτές τις ηλικίες.

Η καθημερινή πρόσληψη κολλαγόνου βοηθά καθοριστικά στη μείωση του πόνου, στην ανά-πλαση του χόνδρου και στην αντιμετώπιση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων. Παράλληλα, οι διαιτολόγοι προτείνουν το πόσιμο κολλαγόνο σαν έναν κρυφό άσσο στο μανίκι όσων επιθυ-

Μετά το

τέλος μιας

κουραστικής

ημέρας, πιείτε

ένα σφηνάκι πόσιμο κολλαγόνο

πριν

κοιμηθείτε, για

να ξυπνήσετε

το επόμενο

πρωί με πιο

υγιή, πιο

ενυδατωμένη,

πιο απαλή και

πιο νεανική

επιδερμίδα

της Αλεξίας Σβώλου

Page 15: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

15

• Αρθριτικά προβλήματα; • Ταλαιπωρημένη & σπασμένη επιδερμίδα; • Oστεοπόρωση; • Προβλήματα διαχείρισης

βάρους; • Αδύναμα μαλλιά & εύθραυστα νύχια;

Τώρα, υπάρχει λύση!

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ & ΟΜΟΡΦΙΑΣ

ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ&

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

‘‘Η κορυφαία επιλογή’’

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ Αποκλειστική διάθεση για Ελλάδα & Κύπρο: COLLAGEN POWER A.E.

Γραφεία: Ηρώς Κωνσταντοπούλου 47-49, Βύρωνας Τ.Κ.16231, Τηλ.: 801 300 3100 (αστική χρέωση) & 213 008 1013, Fax: 211 800 5435, e-mail: [email protected]

Drink Collagen for Health & Beauty@ Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.collagenpower.gr

Έλλη Παπαγγελή

ΣΣ

Page 16: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

16

� Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η

� Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

νάλωση μήλων είναι πολλά, καθώς καθυστερούν τα νοσήματα φθοράς και παρέχουν αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστα-σία. Έρευνες έδειξαν ότι οι ενήλικες γυναίκες που έτρωγαν τακτικά μήλα είχαν από 13% έως 22% χα-μηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Αμύγδαλα Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συ-

στατικά, όπως σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε, φυ-τικές ίνες, ριβοφλαβίνη και μαγνήσιο. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα (Nutrition Reviews), τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στη διατή-ρηση της χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα. Η πε-ριεκτικότητα των αμυγδάλων σε λιπαρά οξέα –το 91-94% των οποίων είναι ακόρεστα– μπορεί εν μέρει να εξηγήσει αυτό το γεγονός. Τα αμύ-γδαλα, τέλος, έχουν επίσης την υψηλότερη πε-ριεκτικότητα σε ίνες από κάθε άλλο ξηρό καρπό.

Μπρόκολο Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,

φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο και φυτοθρεπτι-κά συστατικά. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Το μπρόκολο περιέχει επί-σης τη βήτα-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό, κα-θώς και βιταμίνη C.

Βατόμουρα Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συ-

στατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Σύμ-φωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, οι ηλικιωμένοι που τρώνε πολλά βατόμουρα (και φράουλες) είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κάποιας μορφής άνοια, σε σύγκριση με άλλους ανθρώ-πους της ηλικίας τους που δεν τα προτιμούν.

Λιπαρά ψάρια Τέτοια είναι η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέ-

γκα, οι σαρδέλες και ο γαύρος. Αυτά τα είδη ψα-ριών έχουν λίπος στους ιστούς τους και γύρω από το έντερο. Το άπαχο φιλέτο τους περιέχει 30% λίπος και συγκεκριμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα οξέα είναι γνωστό ότι παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την καρδιά καθώς και για το νευρικό σύστημα. Τα λιπαρά ψάρια εί-ναι επίσης γνωστό ότι είναι ωφέλιμα για τους ασθενείς με φλεγμονώδη συμπτώματα, όπως η αρθρίτιδα. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν επί-σης βιταμίνες Α και D.

Πράσινα λαχανικά Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσλη-

ψη λαχανικών, όπως το μαρούλι ή το σπανάκι, μειώνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Στο Πανεπιστήμιο του Leicester οι ερευνητές της Αγγλίας έδειξαν

ότι ο αντίκτυπος των πράσινων λαχανικών στην υγεία του ανθρώπου θα πρέπει να δι-

ερευνηθεί περαιτέρω, αφού συγκέντρωσε στοιχεία από έξι

μελέτες. Το σπανάκι, για παράδειγμα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ειδι-κά όταν είναι ωμό, βραστό ή πολύ ε-λαφρά βρασμένο. Είναι μια καλή πη-γή βιταμινών Α, Β6, C, E και Κ, καθώς

και σεληνίου, νιασίνης, ψευδαργύρου, φωσφόρου, χαλκού, φυλλικού οξέος,

καλίου, ασβεστίου, μαγγανίου, βεταΐνης και σιδήρου.

Βάλτε 9+1 superfoods στη διατροφή σας και ευεργετήστε τον οργανισμό σας

Tα superfoods κερδίζουν καθημε-ρινά έδαφος στις διατροφικές συνή-

θειες των ανθρώπων. Η ανάγκη για ενίσχυση της υγείας, απόκτηση ενέργειας και περαιτέρω εμπλουτισμό της διατροφής οδηγεί ολοένα και περισσότερους στην αναζήτηση νέων διατρο-φικών επιλογών.

Τα οφέλη από τις «έξυπνες» αυτές τροφές εί-ναι πλέον αποδεδειγμένα ύστερα από έρευνες και μελέτες ειδικών, έχοντας αξιολογηθεί για τις θετικές επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργα-νισμό. Σκοπός όμως θα πρέπει να είναι να μην αναζητάμε συνεχώς υπερτροφές από τον Αμα-ζόνιο, το Θιβέτ και από οπουδήποτε αλλού (π.χ. goji berries, cranberries, chia, quinoa κ.λπ.), αλ-λά να αγαπήσουμε και τα προϊόντα της χώρας μας, γνωρίζοντας παράλληλα την επιστημονική αλήθεια και όχι τη στρεβλή πλευρά των πραγ-μάτων. Ανακαλύψτε τα ευεργετικά οφέλη των παρακάτω ελληνικών superfoods και αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Μήλα Τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτι-

κών ουσιών. Τα οφέλη για την υγεία από την κατα-

του Σπύρου Κανιούρα

Σκοπός όμως

θα πρέπει

να είναι να

αγαπήσουμε

και τα προϊόντα της χώρας μας,

γνωρίζοντας

παράλληλα την

επιστημονική

αλήθεια και

όχι τη στρεβλή

πλευρά των

πραγμάτων

Page 17: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

17

Φύτρο σιταριού Το φύτρο σιταριού είναι ουσιαστικά το «έμ-

βρυο του σπόρου». Τα φύτρα, μαζί με τα πίτου-ρα, είναι συνήθως τα προϊόντα που μένουν α-πό την άλεση. Τα φύτρα σιταριού είναι πλούσια σε πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βι-ταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, φώσφορο, λιπαρές αλκοόλες και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Είναι, επίσης, μια κα-λή πηγή φυτικών ινών.

Βρώμη Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ο ό-

ρος «χυλός» ή «βρώμη» είναι κοινός για τα δη-μητριακά πρωινού που είναι συνήθως μαγει-ρεμένα. Το ενδιαφέρον για το πλιγούρι έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, λόγω των οφελών του για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν τρως ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης καθημερινά, μειώνονται τα ε-πίπεδα χοληστερόλης στο αίμα –ειδικά αν είναι πολύ υψηλά– λόγω της περιεκτικότητάς του σε διαλυτές φυτικές ίνες. Η βρώμη είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, καθώς και σε υ-δατοδιαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστε-ρούν την πέψη και σταθεροποιούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ο χυλός βρώμης είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Ελληνικό ελαιόλαδο Ο «βασιλιάς», που αξίζει ακόμα περισσότερα

τρόπαια, αφού σαν και αυτό δεν υπάρχει άλ-λο στον πλανήτη. Αποτελεί τη βάση της μεσο-γειακής διατροφής και είναι γνωστό από την αρχαιότητα, κατά την οποία θεωρούνταν ευλο-γία, που έπρεπε να έχουν στο σώμα τους οι α-θλητές αλλά και φάρμακο-πανάκεια για κάθε πρόβλημα υγείας.

Κάππαρη Οι περισσότεροι την περιφρονούν χωρίς να

τη γνωρίζουν. Με πατρίδα της τη Σαντορίνη και την Τήνο, αναδείχθηκε από τους Εγγλέζους, που τη θεωρούν το καλύτερο συνοδευ-τικό για σαλάτες και για το ουίσκι τους. Για όλους εμάς στην Ελλάδα αποτελεί μια άριστη τρο-φή που δεν της δίνουμε σημασία, γιατί φυτρώνει απαξιωτικά α-νάμεσα σε πέτρες, γκρεμισμέ-νες μάντρες και άνυδρα τοπία.

VIRUS ADD 132x300 CURVES.indd 1 25/2/2015 12:06:06 μμ

Page 18: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

18 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Ανακαλύψτε τα μυστικά του τέλειου ξυρίσματος

M πορεί όλοι οι άνδρες να είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία του

ξυρίσματος, όμως είστε σίγουρος ότι γνωρίζε-τε τα πάντα για ένα επιτυχημένο ξύρισμα; Ρίξ-τε μια ματιά στις συμβουλές που ακολουθούν και διαπιστώστε τη διαφορά:

Η καλύτερη στιγμή για να ξυριστείτε είναι κα-τά τη διάρκεια του ντους ή μετά από αυτό, κα-θώς με το ζεστό νερό και τους υδρατμούς α-νοίγουν οι πόροι και μαλακώνουν οι τρίχες. Αν δεν σας περισσεύει χρόνος για ντους, απλώστε μια ζεστή βρεγμένη πετσέτα στο πρόσωπό σας ή βρέξτε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό για λί-γα λεπτά πριν από το ξύρισμα.

Επιλέξτε έναν αφρό, μια κρέμα ή ένα σαπούνι ξυρίσματος –ανάλογα με το τι προτιμάτε– και απλώστε το προϊόν της επιλογής σας με απα-λές κινήσεις μασάζ, αφήνοντάς το για 2 λεπτά, ώστε να δράσουν τα μαλακτικά συστατικά του. Στην περίπτωση που τα γένια σας είναι ιδιαί-τερα σκληρά, χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό προϊόν για πριν το ξύρισμα, προκειμένου να μαλακώσουν.

Αλλάζετε τακτικά ξυραφάκι ή λεπίδες στην ξυριστική μηχανή σας, διαφορετικά είναι πο-λύ πιθανό να τραυματίσετε το δέρμα σας και να δημιουργήσετε ερεθισμούς. Οι λεπίδες του ξυραφιού πρέπει να είναι αρκετά αιχμηρές.

Χρησιμοποιήστε ιδανικά τα ξυραφάκια μιας χρήσεως μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (σε ταξίδι, στο γραφείο κ.λπ.). Ειδικά αν ξυρί-ζεστε κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, η επιλογή μιας ξυριστικής μηχανής στην οποία θα αλλά-ζετε ξυραφάκια, αξίζει τον κόπο και το κόστος.

Ο σωστός τρόπος να κατευθύνετε το ξυρα-φάκι σας είναι σύμφωνα με τη φορά της τρί-χας, καθώς έτσι πετυχαίνετε μικρότερη πίεση στην τρίχα και αποφεύγετε τους τραυματισμούς.

Ξεκινάτε πάντοτε το ξύρισμά σας από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του προσώπου, όπως ο λαιμός και το κάτω μέρος από το πιγούνι, και μετά συνεχίζετε με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Όταν περνάτε για δεύτερη φορά το ξυραφάκι από το ίδιο σημείο, απλώστε πιο πριν και πά-λι αφρό, κρέμα ή σαπούνι ξυρίσματος για να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας.

Δοκιμάστε την εμπειρία του ξυρίσματος με πι-νέλο. Ο πλούσιος, κρεμώδης αφρός που δημι-ουργεί μαλακώνει τα γένια, ανασηκώνει τις τρί-

χες και αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, κάνοντας το ξυραφάκι να γλιστρά απαλά και να μη δημιουργεί ερεθισμούς.

Έχοντας τελειώσει με το ξύρι-σμα, ξεπλύνετε με κρύο νερό το πρόσωπό σας και απλώστε στη συνέχεια ένα γαλάκτωμα after shave χωρίς οινόπνευ-μα και με συστατικά που καταπρα-ΰνουν την επιδερμίδα.

Αν οι τρίχες από τα γένια σας έ-χουν την τάση να γυρίζουν προς τα μέσα, υιοθετήστε τη συνήθεια της απολέπισης 2 φορές την εβδο-μάδα. Χρησιμοποιήστε ένα απλό scrub προσώπου –ακόμα καλύτερα στη διάρκεια του ντους– ώ-στε να απομα-κρύνετε τα νε-κρά κύτταρα που εμποδί-ζουν την τρίχα να βγει προς τα έξω.

της Αφροδίτης Σαρίσαμλη

Οι καλύτερες

συμβουλές

για τέλειο ξύρισμα, με απαλή

επιδερμίδα

και χωρίς

ίχνος

ερεθισμού.

Ανακαλύψτε

τα μυστικά του

και απολαύστε

το αποτέλεσμα

Page 19: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

19

Ανακαλύψτε τα μυστικά του τέλειου ξυρίσματος

1. Κρέμα ξυρίσματος Αψέντι για μαλακό και εύκολο ξύρισμα, Κορρές (στα φαρμακεία).

2. Αφρός ξυρίσματος σε μορφή τζελ Extra Comfort Barbe Difficile, Gillette Series Gel.

3. Αφρός ξυρίσματος σε μορφή τζελ Extra Moisture Shaving Gel, Νivea Men.

4. Καταπραϋντική θεραπεία για μετά το ξύρισμα ειδικά για σκληρά γένια Skin Supplies for Men Post-Shave Soother, Clinique.

5. Ενυδατικό after shave κατά των ερεθισμών με βάλσαμο και πρόπολη Men’s Care, Apivita.

6. Γαλάκτωμα για μετά το ξύρισμα Baume Apaisant Après-Rasage, Lierac Homme (στα φαρμακεία).

7. Γαλάκτωμα για μετά το ξύρισμα Hugo After Shave Balm, Hugo Boss.

8. Scrub για καθαρισμό και απολέπιση Facial Exfoliator, Biotherm Homme.

9. Καταπραϋντικό γαλάκτωμα για μετά το ξύρισμα Sensi Baume, Baume Après Rasage, Vichy Homme (στα φαρμακεία).

10. Ξυραφάκι Hydro 5 για εύκολο, απαλό και ασφαλές ξύρισμα, Wilkinson Sword.

11. Αδιάβροχη ξυριστική μηχανή με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες Philips Aquatouch.

12. Αδιάβροχη ξυριστική μηχανή Mobile Shave για εύκολο και γρήγορο ξύρισμα παντού, Braun.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Page 20: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

� Ψ Υ Χ Α Γ Ω Γ Ι Α

20 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Απαραίτητα με τις σωστές "δόσεις" το ίντερνετ και η τηλεόραση στα πιτσιρίκια

Tο γνωστό ρητό των προγόνων μας «παν μέτρον άριστον» ισχύ-ει και σε ό,τι αφορά τον ρόλο του

κομπιούτερ, του διαδικτύου και της TV στη ζωή των παιδιών. Οι νέες έρευνες είναι καθησυχα-στικές για τους γονείς, καθώς φανερώνουν πως μόνο το υπερβολικό κόλλημα σε μια οθόνη βλάπτει τα πιτσιρίκια.

Έναν από τους πιο διαδεδομένους αστικούς μύθους, πως τα παιδιά πρέπει να απέχουν από το διαδίκτυο όταν είναι μικρά για να μην πέσουν στις e-παγίδες του, καταρρίπτει η νέα πανευ-ρωπαϊκή μελέτη της Μονάδας Εφηβικής Υγεί-ας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυρι-ακού». Σύμφωνα με τα αναπάντεχα ευρήματα, όσο νωρίτερα έρχονται σε επαφή οι λιλιπούτει-οι με το διαδίκτυο τόσο λιγότερο κινδυνεύουν να πιαστούν στα δίχτυα των e-κινδύνων, καθώς αποκτούν την κατάλληλη παιδεία, που λειτουρ-γεί σαν ασπίδα ενάντια σε οτιδήποτε ύποπτο.

Την επείγουσα ανάγκη αποδαιμονοποίησης του διαδικτύου επιβεβαιώνει το εύρημα ότι τα παιδιά των εύπορων βόρειων χωρών (της Γερ-μανίας και της Ολλανδίας), που μυούνται από κούνια στην ψηφιακή τεχνολογία εμφανίζουν διαδικτυακή εξάρτηση σε ποσοστό μόλις 1%. Αντίθετα, τα παιδιά του πιο φτωχού ευρωπαϊ-κού Νότου, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, που αργούν να ανακαλύψουν τον κυβερνοχώρο, είναι πολύ πιο ευάλωτα στις διαδικτυακές «κα-κοτοπιές», καθώς εμφανίζουν συμπεριφορές ε-ξάρτησης σε ποσοστό έως και 18%!

Όπως επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής και επιστημο-νική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, κ. Άρτεμις Τσίτσικα, οι διαδικτυακοί κίνδυ-νοι περιλαμβάνουν καταρχάς τον e-εθισμό, τη γνωριμία μέσω διαδικτύου με άτομα που έχουν σκοτεινούς σκοπούς, όπως οι παιδόφιλοι, και το cyberbullying πουανθεί μεταξύ συμμαθητών. Τα ελληνόπουλα αναδεικνύονται πρωταθλη-τές Ευρώπης (μαζί με τους Ρουμάνους), με πο-σοστό 24,2% να έχει πέσει θύμα τέτοιου συμ-βάντος. Επίσης στο «κόλλημα» με το διαδίκτυο ελλοχεύουν οι κίνδυνοι της απομόνωσης από τον αληθινό κόσμο και της διακοπής της κοινω-νικοποίησης του παιδιού. Η ειδικός τονίζει πως οι γονείς δεν πρέπει να απαγορεύουν στα παι-διά τους τη χρήση του διαδικτύου (από φόβο ή άγνοια), γιατί τότε τους δημιουργούν αληθινή αναπηρία, καθώς η εξοικείωση με τον ψηφιακό κόσμο και το υψηλό digital IQ αποτελούν σή-μερα βασική προϋπόθεση για τους νέους που βγαίνουν στην αγορά εργασίας διεκδικώντας

μια καλή θέση. Και συνεχίζει: «Υπάρχουν πολ-λές έρευνες που φανερώνουν ότι η χρήση του διαδικτύου βοηθά στη δημιουργία νέων εγκε-φαλικών συνάψεων και συνεπώς είναι εξαιρε-τικά ωφέλιμη για την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και τα διαδικτυακά παιχνίδια να μην υπερβαίνουν τις ηλικιακές δυνατότητες του παιδιού».

Από τη μεριά του ο γιατρός Γιώργος Κορ-μάς, υπεύθυνος της γραμμής βοήθειας ΥποΣ-ΤΗΡΙΖΩ στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του «Αγλαΐα Κυριακού» και συντονιστής του προγράμματος «Αριάδνη», επισημαί-νει πως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός των Ελλήνων γονιών (ειδικά όσων είναι μεγαλύτερης ηλικίας) καθι-στά ακόμα πιο ευάλωτα τα ελλη-νόπουλα στους e-κινδύνους, κα-θώς τα παιδιά δεν εμπιστεύονται τους γονείς τους και φοβούνται να τους μιλήσουν. Και συνεχίζει: «Η μεγάλη διείσδυση των εφήβων στα social media, ειδικά στο Facebook, σε συνδυασμό με την άμεση επικοινωνία που προσφέρουν αυτές οι ιστοσελί-δες και την πλήρη άγνοια των παι-διών για το πώς να προστατέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα δημιουρ-γούν πρόσφορο έδαφος για την εξά-πλωση του e-εκφοβισμού. Όπως εξηγεί ο κ. Κορμάς, τα παιδιά που έχουν πέσει θύ-ματα cyberbullying εμφανίζουν συγκεκριμένα συμπτώματα: «Σταματούν ξαφνικά να μπαίνουν στο Facebook, κοιτούν το κομπιούτερ χωρίς να το ανοίγουν, αποκτούν επιθετική συμπεριφορά, αρνούνται να πάνε σχολείο –γιατί και εκεί υφί-στανται bullying– και πέφτει απότομα η μαθητι-κή τους απόδοση. «Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτά τα σημάδια για να κάνουμε κά-τι» προειδοποιεί ο κ. Κορμάς και συμβουλεύει τους γονείς: «Συζητήστε με τα παιδιά σας, κερδί-στε την εμπιστοσύνη τους και ξεκαθαρίστε τους πως ό,τι κι αν συμβεί δεν θα τους απαγορέψε-τε να μπαίνουν στο Facebook. Αν το πείτε αυτό, το χάσατε το παιχνίδι. Επίσης τονίστε τους πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα προσβάλλει. Αν συμβεί κάτι ύποπτο στην οικογένειά σας, κάντε καταγγελία στο www.safeline.gr και στη γραμ-μή ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μήνυση κατά αγνώστων στη Δίωξη e-εγκλήματος και να απευθυνθείτε στην Εισαγγε-λία Ανηλίκων, ενώ θα πρέπει να ενημερωθεί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, εφόσον υ-πήρξε τέτοιο περιστατικό στο σχολείο».

1. Άρτεμις Τσίτσικα, ε-πίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβι-κής Υγείας, επιστη-μονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υ-γείας του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού»

1

Της Αλεξίας Σβώλου

«Όσο νωρίτερα

μαθαίνουν

τα παιδιά το

διαδίκτυο τόσο

το καλύτερο,

γιατί χτίζουν πιο υγιή σχέση με τον e-

κόσμο»

Page 21: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

21

Απαραίτητα με τις σωστές "δόσεις" το ίντερνετ και η τηλεόραση στα πιτσιρίκια

Και η τηλεόραση με μέτρο κάνει καλό στα πιτσιρίκια

Τι γίνεται όμως με την εξίσου παρεξηγημέ-νη μικρή οθόνη (της τηλεόρασης) και κατά πόσο ευσταθεί η θεωρία που θέλει την TV να αποχαυνώνει τα παιδιά; Ειδικά στην επο-χή μας, που ολοένα και περισσότεροι γονείς «παρκάρουν» αναγκαστικά τα παιδιά τους με τις ώρες μπροστά στην οικιακή ηλεκτρονική νταντά (τη μικρή οθόνη), μην έχοντας άλλη ε-ναλλακτική, καθώς οι ίδιοι δουλεύουν σκλη-ρά για να τα βγάλουν πέρα, μια νέα έρευνα γεννά προβληματισμούς, καθώς φανερώνει πως η πολλή τηλεόραση «καίει» τον παιδι-κό εγκέφαλο.

Η γιαπωνέζικη μελέτη που πραγματοποιήθη-κε στο πανεπιστήμιο Τοχόκου της πόλης Σεντάι με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών του ε-γκεφάλου, έδειξε ότι το υπερβολικό «κόλλημα» με τη μικρή οθόνη προκαλεί αλλοιώσεις στη φαιά ουσία του εγκεφάλου των λιλιπούτειων και πως όσο περισσότερες ώρες παρακολου-θεί το παιδί τηλεόραση τόσο πιο έντονες είναι οι αλλοιώσεις. Στην πατρίδα μας, με βάση μια πρόσφατη καταγραφή της εταιρείας Nielsen, βλέπουμε τουλάχιστον 4 ώρες τηλεόραση την ημέρα, ενώ τα παιδιά φτάνουν και τις 5 ώρες τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Οι ειδικοί, από τη μεριά τους, επισημαίνουν ό-τι δεν είναι η πολλή τηλεόραση που ευθύνεται για τη μειωμένη εξυπνάδα των παιδιών αλλά η αποχή από άλλες πιο διαδραστικές δραστη-ριότητες, όπως είναι το παιχνίδι και η κουβέντα με φίλους ή με την οικογένεια, που βάζουν το μυαλό να δουλέψει και που θυσιάζονται στην πορεία, προκειμένου το παιδί να δει τα αγαπη-μένα του τηλεοπτικά προγράμματα.

Επίσης ένα παιδί που βλέπει πολλή τηλεόραση δεν έχει χρόνο να διαβάσει βιβλία, ούτε καν τα σχολικά βιβλία. Με αυτήν την άποψη συμφωνεί και η συμβουλευτική ψυχολόγος Χριστίνα Σα-μαράκη, που τονίζει ότι δεν πρέπει να δαιμο-νοποιούμε την τηλεόραση, καθώς με τις ταινί-ες και τα παιδικά προγράμματα οι λιλιπούτειοι ξεδίνουν και ξεκουράζονται μετά το σχολείο, ώστε να αρχίσουν το διάβασμα με περισσότε-ρη όρεξη. «Επίσης οι ταινίες και τα άλλα παι-δικά προγράμματα κεντρίζουν τη φαντασία, ο-πότε είναι απαραίτητες για τη συναισθηματική και τη νοητική ανάπτυξη των βλασταριών μας» λέει η κ. Σαμαράκη.

Όπως όμως ισχύει και για το καθετί στη ζωή, απαιτείται ένα μέτρο και η Αμερικανική Παιδι-ατρική Ακαδημία έχει θεσπίσει ως «παν μέτρον άριστον» το όριο των δύο ωρών την ημέρα για καθιστική ψυχαγωγία μπροστά σε οθόνη (τηλε-όραση και κομπιούτερ μαζί). Σε αυτό το χρο-νικό διάστημα ωστόσο δεν περιλαμβάνεται η χρήση κομπιούτερ για σχολικές εργασίες, κα-θώς αυτό θεωρείται μέρος του διαβάσματος και όχι της ψυχαγωγίας.

Τέλος, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως το υπερβολικό «κόλλημα» με την TV ενοχο-ποιείται και για την επιδημία της παιδικής πα-χυσαρκίας, αφού το παιδί που βλέπει τηλεό-ραση δεν ασκείται σωματικά όσο θα έπρεπε (και ταυτόχρονα τσιμπολογά ανθυγιεινά σνακ, με συνέπεια να προσλαμβάνει πολλές περιτ-τές θερμίδες).

2. Γιώργος Κορμάς, για-τρός, υπεύθυνος της γραμμής βοήθειας Υ-ποΣΤΗΡΙΖΩ της ΜΕΥ.

3. Χριστίνα Σαμαράκη, συμβουλευτική ψυχολόγος

32

Μη

δαιμονοποιούμε

την τηλεόραση,

γιατί βοηθά τα παιδιά να ξεδώσουν μετά

το σχολείο.

Επίσης

υπάρχουν

αξιόλογα

εκπαιδευτικά

τηλεοπτικά

προγράμματα

που τους

ακονίζουν το

μυαλό

Page 22: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

22 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Α Σ Κ Η Σ Η

κληρες στα γυμναστήρια, αφού μόνο 20 λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα μοιάζουν αρκετά.

Δοκιμάστε το τραμπολίνο Ετοιμαστείτε να πετάξετε: η άσκηση στο τρα-

μπολίνο συνδυάζει τη γυμναστική με τη δια-σκέδαση και έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα, έστω και αργά, στο εξωτερικό. Πλέον αποτελεί την αγαπημένη γυμναστική πολλών διασήμων, όπως η Carrie Underwood και η Jordin Sparks, και όχι άδικα, αφού 10 λεπτά στο τραμπολίνο αντιστοιχούν σε 30 περίπου λεπτά πάνω στον διάδρομο. Τώρα έχετε τη δυνατότητα να κάψετε θερμίδες πετώντας.

Ποδήλατο όχι όπως το ξέρατε

Στην Αμερική ήδη κερδί-ζει σταθερά έδαφος, είναι

αρκετά δημοφιλές και αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα το έτος που διανύουμε, όπου θα το α-

γκαλιάσουν σίγουρα οι fans του υγρού στοιχεί-ου. Περιλαμβάνει όλα τα ευεργετικά οφέλη της αερόβιας άσκησης με το νερό, που περιορίζει ή καλύτερα θα λέγαμε δεν επιτρέπει τραυμα-τισμούς και χρησιμοποιεί τη φυσική αντίστασή του για να αυξήσει τη δυσκολία του. Μπορεί να είναι δύσκολο να ακούσετε τον γυμναστή σας όταν βρίσκεστε όλοι μαζί σε μια πισίνα με νερό, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι θα παραμείνετε δροσεροί μέχρι το τέλος του μαθήματος.

"Ζωντανή" γυμναστική Για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν ή να διαθέ-

σουν μέρος του μισθού τους για να γραφτούν σε γυμναστήριο, η γυμναστική στο σπίτι με κάποιον διαδικτυακό γυμναστή ίσως αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την ευκαιρία να γυμναστείτε όποτε θέλετε χωρίς καν να βγείτε από το σπίτι σας και μάλι-στα διαθέτοντας τον δικό σας personal trainer. Σίγουρα, θα πρέπει να δείξετε αυτοπειθαρχία για να μπορέσετε να πάρετε την απόφαση να σηκωθείτε από τον καναπέ σας.

Τα νέα trends της γυμναστικής είναι εδώ Ί σως οι υποχρεώσεις ή η καταπι-

εστική ρουτίνα και τα καθημερινά άγχη να μη μας επέτρεψαν να στρα-

φούμε ειδικά, αλλά και καθολικά, προς έναν τρόπο άσκησης που εδώ και καιρό επιθυμούμε να εντάξουμε στο ημερήσιο πρόγραμμά μας. Ίσως πάλι να μη βρήκαμε το πρόγραμμα και το είδος της γυμναστικής που ανταποκρίνεται περισσότερο στα γούστα μας. Πότε όμως δεν είναι αργά αν πραγματικά το θέλουμε και το κάνουμε με τον σωστό τρόπο.

Το 2015, μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή σε όλα τα επίπεδα, ερχόμενοι σε επαφή με νέες τάσεις και trends που πρωτοστατούν παγκοσμί-ως και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να μονοπωλήσουν τα «ήθη» της γυμναστικής τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι νέες τάσεις στη γυμναστική θα σας κάνουν να κατεβάσετε επι-τέλους τα αθλητικά σας από την ντουλάπα και να αρχίσετε να ιδρώνετε. Δοκιμάστε τες.

Γυμναστείτε με το βάρος του σώματος

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αμερική, στην οποία συμμετείχαν 3.000 ειδικοί, η προπό-νηση κατά την οποία χρησιμοποιείς το βάρος του σώματός σου αποτελεί το trend της επόμε-νης χρονιάς. Πολύ σύντομα, τα γυμναστήρια θα ξεκινήσουν να απαλλάσσονται από τα όργανα γυμναστικής και τα βάρη και θα επικεντρωθούν σε ασκήσεις που χρησιμοποιούν ως αντίσταση το ίδιο το σώμα. Πλέον δεν θα έχετε καμία δι-καιολογία για να απέχετε από τη γυμναστική, αφού αυτές οι ασκήσεις δεν απαιτούν κανέναν απολύτως εξοπλισμό.

Το trend της υψηλής έντασης

Εμφανίστηκε το 2014, αλλά θα συνεχίσει την πορεία της και την επόμενη χρονιά. Η αιτία; Η άσκηση υψηλής έντασης, που διαρκεί λίγο χρονικό διάστημα και συνοδεύεται από ξεκούραση, έχει γρήγορα και ορατά αποτελέσματα. Επίσης, δεν χρειάζεται να σπαταλάτε ώρες ολό-

του Σπύρου Κανιούρα

Πολλοί από

εμάς τη χρονιά

που πέρασε

ίσως να μη

βάλαμε τη γυμναστική ή την άσκηση όσο θα θέλαμε

στη ζωή μας

Page 23: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

23

Για να νιώθουν οι άνθρωποι καλύτερα και να ζουν περισσότερο

Λ. Κηφισίας 266, 152 32 Αθήνα, Τηλ.: 210 6882100, www.glaxosmithkline.gr

GR

/PH

CA

/000

1/13

DO MORE_24x30_without prices.indd 1 20/1/2014 10:05:33 πµ

Page 24: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

24 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Υ Γ Ε Ι Α

και της γονιδιωματικής ιατρικής, σε συνδυασμό με την ανακάλυψη περίπου 25 βιοδεικτών οι ο-ποίοι δείχνουν ποιος ασθενής φέρει στο DNA του τη συγκεκριμένη γονιδιακή ανωμαλία (με-τάλλαξη), άνοιξε ο δρόμος για την εξατομικευ-μένη αντιμετώπιση των νεοπλασιών.

Σε αυτήν τη νέα επιστημονική προσέγγιση τα νεοπλασματικά νοσήματα αντιμετωπίζονται με θεραπείες ακριβείας (δηλαδή «έξυπνα» βιολο-γικά φάρμακα), τα οποία στοχεύουν στις μεταλ-λάξεις-στόχους. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως η ογκολογία ακριβείας είναι το μέλλον στην α-ντιμετώπιση του καρκίνου και μάλιστα βοηθά σημαντικά στην περιστολή των δαπανών υγεί-ας, καθώς με τη βοήθεια των βιοδεικτών, τα ακριβά στοχευμένα φάρμακα δεν σπαταλιού-νται, αλλά χρησιμοποιούνται για τους συγκε-κριμένους ασθενείς που θα επωφεληθούν στο μέγιστο από τη δράση τους.

Με θεραπείες ακριβείας η ιατρική νικά τα ογκολογικά νοσήματα

Π έρασε ανεπιστρεπτί ο καιρός που οι ασθενείς με καρκίνο έ-

παιρναν όλοι το ίδιο φάρμακο –που σε κάποιους δρούσε και σε άλλους όχι– οπότε το ποιοι θα γίνονταν καλά και ποιοι όχι ήταν πρωτίστως θέμα… τύχης! Σήμερα η ογκολογία στρέφεται στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ογκο-λογικών νοσημάτων με θεραπείες ακριβείας, που δεν αφήνουν την κατάσταση του ασθενή στην τύχη και εξασφαλίζουν την πολυπόθητη ίαση ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό, μετατρέ-πουν τον καρκίνο σε χρόνιο και υπό απόλυτο έλεγχο νόσημα.

Η αλματώδης επιστημονική πρόοδος που έχει συντελεστεί στον τομέα της ογκολογίας έδειξε πως η λογική «ένα φάρμακο για όλους τους α-σθενείς» δεν μπορεί να ισχύσει στον καρκίνο. Μετά από σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν την τελευταία 20ετία στον χώρο της γενωμικής

Ωστόσο, δύο πρόσφατες έρευνες, η έρευνα PatientView και η έρευνα GfK, που πραγμα-τοποιήθηκαν στους συλλόγους ασθενών και στους επαγγελματίες υγείας για λογαριασμό της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, έδειξαν πως υπάρχει ελλιπής πρόσβαση στην πληρο-φόρηση για την εξατομικευμένη ιατρική και τις καινοτόμες θεραπείες της. Έτσι δημιουργείται ένα χάσμα ανάμεσα στο τι μπορεί να προσφέ-ρει η επιστήμη και στο πόσο ωφελούνται οι α-σθενείς από τα επιστημονικά επιτεύγματα, που πρέπει να γεφυρωθεί προκειμένου να βοηθη-θούν όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς.

Το 30% των ασθενών έχει μετ’ εμποδίων πρόσβαση στις θεραπείες ακριβείας

Για τους ογκολογικούς ασθενείς τρεις είναι οι πυλώνες που εξασφαλίζουν την επιτυχία στις εξατομικευμένες θεραπείες: Η γνώση και οι πό-ροι –δηλαδή το κατά πόσο μπορούν οι ασθενείς να έχουν επίκαιρη πληροφόρηση– η δυνατότη-τα πλοήγησης στο Σύστημα Υγείας και φυσικά η πρόσβαση στις απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις και στις εξατομικευμένες θεραπείες.

Από τα ευρήματα που συγκέντρωσε η φαρμα-κευτική εταιρεία Novartis προκύπτει ότι το 30% των συλλόγων των καρκινοπαθών έχει μετ’ ε-μποδίων πρόσβαση στην πληροφόρηση για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις εξατομικευμένες θεραπείες της «μοντέρνας» προσέγγισης στην ογκολογία. Επιπλέον, το 66% των συλλόγων α-ναφέρει πως η ανάπτυξη πρακτικών θεραπευτι-κών πρωτοκόλλων είναι μια κυρίαρχη πρόκλη-ση που αντιμετωπίζει η υγειονομική κοινότητα σε ό,τι αφορά τη σωστή αντιμετώπιση του καρ-κίνου. Την ίδια ώρα, το 80% των συλλόγων α-σθενών δεν αισθάνονται βέβαιοι ότι διαθέτουν επαρκές προσωπικό για να διαχειριστούν την εισροή ευθυνών που σχετίζονται με την εξατο-μικευμένη ιατρική.

Από τη μεριά των γιατρών, το 98% των επαγ-γελματιών υγείας αναγνωρίζουν όσα υπόσχε-ται η εξατομικευμένη θεραπεία, αλλά το 70% από αυτούς βλέπουν σημαντικές προκλήσεις –και δυσκολίες– στην εφαρμογή της θεωρίας στην κλινική πράξη. Ειδικότερα, το 83% των ε-παγγελματιών υγείας πιστεύουν ότι το πολύ-πλοκο σύστημα υγείας πρέπει να αλλάξει για να υποστηρίζει την εξατομικευμένη ιατρική και το 75% από αυτούς αισθάνονται ότι απαιτείται επίσης περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό για να εφαρμοστεί η εξατομικευμένη ιατρική.

Η ογκολογία

ακριβείας

αλλάζει ριζικά

τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας του

καρκίνου

της Αλεξίας Σβώλου

Page 25: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

25

Εκεί που η επιστήμη συναντά το πάθος, γεννιέται η καινοτομία.Η αντιμετώπιση του κάθε ασθενή ξεχωριστά ως μεμονωμένο άτομο με μοναδικές ανάγκες, μας βοηθάει να αλλάξουμε τη ζωή των ασθενών με καρκίνο και συναφή νοσήματα.Συνεργαζόμαστε με Συλλόγους Ασθενών και επαγγελματίες υγείας ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα και παράλληλα να απαντήσουμε στις ανάγκες κάθε ασθενή μέσα από καινοτόμα προγράμματα που βελτιώνουν τα αποτελέσματα και τη διαθεσιμότητα των θεραπειών μας.

Connect with us today.www.novartisoncology.com

connections

GR1312161975c

Page 26: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

� Π Ρ Ο Ϊ Ο Ν Τ Α Α Γ Ο Ρ Α

26 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Κορρές: Intimate Area Cleanser με Χαμομήλι & Lactic Acid

Η Κορρές απευθύνεται αυτήν τη

φορά αποκλειστικά στις γυναίκες,

ολοκληρώνοντας την περιποίηση

σώματος με το νέο απαλό τζελ

καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης προϊόντων

ήπιων αλλά αποτελεσματικών, με

το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό

φυσικού περιεχομένου, το νέο τζελ

καθαρισμού, χωρίς σαπούνι, περιέχει

φυσικά συστατικά σε ποσοστό 96,6%,

υιοθετώντας παράλληλα τη βασική

negative-list της μάρκας. Το βιολογικό

εκχύλισμα χαμομηλιού και το

γαλακτικό οξύ συνθέτουν τη φόρμουλα

που αποτελεί την καθημερινή ασπίδα

προστασίας της περιοχής, διατηρώντας

το φυσιολογικό pH, καταπραΰνοντας

από ερεθισμούς και καταλήγοντας σε

μια μοναδική αίσθηση φρεσκάδας.

Αποτελεί ένα απαλό υγρό καθαρισμού

για την ευαίσθητη περιοχή, που

εξισορροπεί το pH, και είναι ιδανικό

για καθημερινή χρήση. Το βιολογικό

εκχύλισμα χαμομηλιού καταπραΰνει

τους ερεθισμούς, ενώ το γαλακτικό

οξύ και τα προβιοτικά

συμβάλλουν στη ρύθμιση

του pH και στην

ισορροπία της φυσικής

χλωρίδας. Η αλόη

προσφέρει αίσθηση

φρεσκάδας που διαρκεί

όλη μέρα.

Είναι δερματολογικά και

γυναικολογικά ελεγμένο.

Chocolatina: η νέα σοκολάτα με στέβια από τη Medisei Η σοκολάτα θεωρείται ένας γλυκός πειρα-

σμός. Γι’ αυτόν το λόγο είναι από τις πρώτες τροφές που εξαιρούνται σε περιόδους δίαιτας. Αυτή η λανθασμένη άποψη πλέον καταργείται, έπειτα από αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στον οργανισμό.

Η σοκολάτα περιέχει σημαντικές ποσότητες από μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά την κα-θιστούν απόλυτα ωφέλιμη για τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφινών στον οργανισμό ρυθμίζοντας τη διάθεση.

Οι σοκολάτες Chocolatina με στέβια, χω-ρίς προσθήκη ζάχαρης, με χαμηλό γλυκαι-

μικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε κα-κάο, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τους λάτρεις της σοκολάτας. Τις συστήνει άλ-λωστε και το κέντρο διατροφής Nutricenter ως τις πλέον κατάλληλες για όσους θέλουν ένα φυσιολογικό βάρος, για άτομα με διαβή-τη, για παχύσαρκους και για όσους θέλουν να καταναλώνουν υγιεινές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Είναι διαθέσιμες μό-νο στα φαρμακεία, σε τέσσερις υπέροχες γεύ-σεις: Μαύρη, γάλακτος, γάλακτος με πορτο-κάλι, γάλακτος με crispies.

Οι σοκολάτες Chocolatina διατίθενται στα φαρ-μακεία από την ελληνική εταιρεία Medisei, που από το 1998, με ήθος και συνέπεια, δημιουρ-γεί και εισάγει επιτυχημένα παραφαρμακευτι-κά προϊόντα, μεταξύ των οποίων είναι και η κα-ραμέλα Κaiser καθώς και η καλλυντική σειρά Panthenol Extra.

Το παντοπωλείο ΑΥΡΑ δημιουργήθηκε σαν ιδέα από ανθρώπους με σεβασμό στα ελλη-νικά προϊόντα. Ενώνοντας τη γνώση και την πολυετή εμπειρία από τους χώρους του λια-νικού εμπορίου, του τραπεζικού κλάδου και

Αγο

ρά Α

γορά

Αγο

ρά Α

γορά

Αγο

ράΑ

γορά

Αγο

ρά

ΑΥΡΑ από Ελλάδα των μεγάλων πολυεθνικών, υποστηρίζει και υ-λοποιεί την ιδέα και το concept ΑΥΡΑ: Προώ-θηση μόνο ελληνικών προϊόντων και ε-ταιρειών, συνεταιρισμών και παραγωγών που σέβονται τη φύση και τον άνθρωπο.

Page 27: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

27

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια ημέ-ρα αφιερωμένη στους ερωτευμένους, κατά την οποία όλοι θέλουν να προσφέρουν κάτι ξεχω-ριστό προκειμένου να εκδηλώσουν την αγάπη τους. Το Collagen Pro-Active είναι η ιδανι-κή επιλογή για ένα ξεχωριστό δώρο, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο αγάπης, που φροντίζει την υγεία και την εμφάνισή μας. Ποιος δεν θα ήθελε να έχει δίπλα του έναν όμορφο και υ-γιή άνθρωπο, που θα είναι έτοιμος να χαρεί τη ζωή, γεμάτος ενέργεια και δύναμη;

Ακόμη όμως και για όσους δεν έχουν βρει το έτερόν τους ήμισυ, το Collagen Pro-Active είναι ένα μοναδικό δώρο που μπορούμε να κάνουμε, αφού η σημαντικότερη σχέση που έχουμε είναι αυτή με τον εαυτό μας. Το Collagen Pro-Active, το αυθεντικό κολλαγόνο, χωρίς καμία προσθή-κη υαλουρονικού οξέος, γλουκοσαμίνης, χον-δροϊτίνης ή οποιουδήποτε άλλου συστατικού, είναι το καλύτερο συμπλήρωμα διατροφής. www.collagenpower.gr

Το κατάστημα ΑΥΡΑ υποστηρίζει την πρωτο-γενή παραγωγή, δηλαδή όλους αυτούς που με κόπο και μεράκι παράγουν, τυποποιούν και προωθούν στην αγορά τα προϊόντα-θη-σαυρούς του τόπου τους.

Η χώρα μας, από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο, έχει αφανείς ήρωες, που παράγουν τον πλού-το της ελληνικής γης εδώ και πολλά χρόνια, με πατροπαράδοτους τρόπους, συνταγές και μεθόδους, προσφέροντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, και κυρίως με όλες τις πιστοποιήσεις που απαιτεί η νο-μοθεσία σήμερα.

Σας περιμένουμε με θετική ΑΥΡΑ, χαρά και χαμόγελο: Ομήρου 38 Ν.Σμύρνη.

De-Make Up 4 in 1 & Facial Scrub Απαλό γαλάκτωμα καθαρισμού για το πρόσωπο, τον λαιμό και τα μάτια.

Προσφέρει αποτελεσματικό καθαρισμό από ρύπους και προϊόντα μακιγιάζ, ενώ ταυτόχρονα τονώνει, δροσίζει και ενυδατώνει την επιδερμίδα, χωρίς να αφήνει την αίσθηση της λιπαρότητας. Είναι κατάλληλο και για την αφαίρεση αδιάβροχων προϊόντων μακιγιάζ. Με λεπτόρρευστη, δροσερή υφή που δεν αφήνει ίχνη λιπαρότητας. Προσφέρει 19% ενίσχυση του δέρματος.

Facial Scrub: Απαλό και δροσερό τζελ, που απομακρύνει τα νεκρά κερατι-νοκύτταρα. Οι κόκκοι Jojoba που περιέχει έχουν ένα καινοτόμο περίβλημα πολυαιθυλενίου που τους προσδίδει ένα απόλυτα σφαιρικό σχήμα, ώστε να μην τραυματίζεται από τις αιχμές των κόκκων ακόμη και η αφυδατωμέ-νη και ευαίσθητη επιδερμίδα.

Επίσης, περιέχει πεπτίδια του φυτού Moringa (οι σπόροι του χρησιμοποι-ούνται για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού), για να προσφέρει βαθύ κα-θαρισμό της επιδερμίδας από τους ρύπους (ατμοσφαιρικοί, καπνός τσιγάρου κ.λπ.). Παράλληλα, χαρίζει μια αίσθηση δροσιάς και ευεξίας, ενώ προσφέ-ρει επιφανειακή ενυδάτωση και δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας του δέρ-ματος για τη μείωση των ερεθισμών από την τριβή.

Προσφέρει 91% αύξηση της δερματικής ενυδάτωσης. Είναι χωρίς parabens και δερματολογικά ελεγμένο.

Collagen Pro-Active: Το ιδανικό δώρο για την ημέρα των ερωτευμένων

Προϊόντα Kaiser: μας κόβουν τον βήχα φυσικά Η εταιρεία Medisei προτείνει την ολοκληρωμένη σειρά Kaiser για τις ανάγκες του

λαιμού μας:

Καραμέλες Kaiser

Οι καραμέλες Kaiser μαλακώνουν τον λαιμό και ανακουφίζουν από τον επίμονο

βήχα, έχοντας υπέροχες γεύσεις, ενώ συγχρόνως είναι κατάλληλες για όλη την

οικογένεια και ιδανικές για κάθε εποχή. Οι έξι μοναδικές γεύσεις τους είναι οι εξής:

• Japanische Minze: με έλαιο ιαπωνικής μέντας χωρίς ζάχαρη.

• Eucalyptus Grüne Minze: με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και δυόσμου. Με στέβια,

χωρίς ζάχαρη.

• Salbei: με γέμιση από πραγματικό μέλι, φασκόμηλο και βιταμίνη C.

• Brust: με βιταμίνη C και βότανα βουνού, όπως μέντα, έλατο, ιβίσκο,

δεντρολίβανο, ακταία, χαμομήλι. Χωρίς ζάχαρη.

• Bimenthol: με την παραδοσιακή σύνθεση ευκαλύπτου και μέντας. Χωρίς ζάχαρη.

• Salbei Zitronenmelisse: με φασκόμηλο και μελισσόχορτο. Χωρίς ζάχαρη.

Σιρόπι Kaiser

Πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας σιρόπια, ιδανικά για τον ερεθισμένο λαιμό

και τον βήχα, με βιταμίνη C, σε συσκευασίες των 100 ml και 200 ml. Τα σιρόπια

Kaiser μαλακώνουν τον λαιμό, ανακουφίζουν από τον βήχα και το κρυολόγημα,

ενώ έχουν αποχρεμπτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Volume Up: Lipstick με υαλουρονικό από την εταιρεία MD Professionnel

To νέο lipstick με υαλουρονικό είναι πλέον πραγματικότητα! Το λένε Volume Up και προ-σφέρει ουσιαστική ενυδάτωση, δεσμεύοντας νερό, καθώς το υαλουρονικό οξύ μπορεί να συγκρατήσει ποσότητα νερού έως 1.000 φο-ρές το βάρος του. Το Volume Up δίνει μια εξαι-ρετική λίπανση στα χείλη, κα-θώς συντελεί στη διατήρη-ση της ελαστι-

κότητας ενώ συμβάλλει στην προστασία τους, αφού παράγει κολλαγόνο και νέα κύτταρα.

Το νέο lipstick με υαλουρονικό της εταιρείας MD Professionnel είναι υποαλλεργικό, δεν περιέχει συντηρητικά και λόγω της σύστα-

σής του διατηρεί το χρώμα στα χείλη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για περισσότε-ρες πληροφορίες: www.mdprofessionnel.com, 210 5021417.Α

γορά

Αγο

ρά

Page 28: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

28 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Υ Γ Ε Ι Α

κίνου είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί η επι-βίωση των ασθενών συνδέεται με το στάδιο της νόσου και τη βιολογία του όγκου, τα ο-ποία καθορίζουν τη θεραπεία. Σήμερα, έχει σημειωθεί πρόοδος στην κατανόηση των μη-χανισμών της νόσου και ως εκ τούτου έχουν αναπτυχθεί καινοτόμες θεραπευτικές προσεγ-γίσεις, που έχουν αυξήσει το προσδόκιμο της επιβίωσης των ασθενών αλλά έχουν βελτιώ-σει και την ποιότητα της ζωής τους.

Εμείς, οι άνθρωποι της Sanofi, δουλεύου-

Sanofi-Ογκολογία: Έμπνευσή μας ο ασθενής

Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβα-ρότερα προβλήματα υγείας και α-ποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία

θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συ-νήθως προσβάλλει ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, υπάρχουν όμως και μορφές καρκίνου που εμφανίζονται σε άτομα νεαρότερης ηλικί-ας αλλά και σε παιδιά. Την τελευταία πενταετία, πάνω από 32.6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

Η άμεση διάγνωση και θεραπεία του καρ-

με ομαδικά και δίχως όρια προς την επίτευξη του υπέρτατου στόχου μας, να προσφέρουμε στους ασθενείς θεραπευτικές λύσεις. Οι ερευ-νητικές μας ομάδες, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής, πρωτοπορούν ανακαλύπτοντας επα-ναστατικές θεραπείες, που καλύπτουν ανεκ-πλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Αυτό είναι το πά-θος μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Το χαρτοφυλάκιό μας αποτελείται από μια σειρά φαρμάκων που προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους αλ-λά και με κακοήθειες αιματολογικού και λεμ-φικού ιστού. Αυτή τη στιγμή είναι ήδη εμπο-ρικά διαθέσιμα τα νέα μας φάρμακα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού (Aflibercept), για τον καρκίνο του προστάτη (Καμπαζιταξέλη), για την αυτόλογη μεταμό-σχευση αρχέγονων αιματοποιητικών κυττά-ρων σε ασθενείς με Hodgkin λέμφωμα ή μη Hodgkin λέμφωμα και πολλαπλό μυέλωμα (Πλεριξαφόρη), για την υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (Κλοφαραβίνη), ενώ νέα μόρια είναι σε κλι-νική ανάπτυξη.

Αναγνωρίζουμε πως η βελτίωση της ζωής των ασθενών απαιτεί καινοτόμες θεραπευτι-κές λύσεις. Αφουγκραζόμαστε τους ασθενείς, συνεργαζόμαστε με τους παρόχους υγείας, διεξάγουμε κλινικές μελέτες και προγράμμα-τα πρώιμης πρόσβασης για να διασφαλίσου-με ότι οι ασθενείς όλου του κόσμου έχουν πρόσβαση στα καινοτόμα αποτελεσματικά μας φάρμακα.

Έχοντας αυτά κατά νου, ο ασθενής είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λαμβάνοντας υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα, στηρί-ζουμε τα ακαδημαϊκά κέντρα και τις συνερ-γατικές ογκολογικές ομάδες για τη διεξαγωγή έρευνας, της οποίας τα αποτελέσματα δημο-σιεύονται σε τοπικά, ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, επιτυγχάνουμε νέες συνεργασί-ες και επιστημονικού κύρους προβολή για την ιατρική κοινότητα, ενώ χτίζουμε την κλη-ρονομιά της εταιρείας στην ογκολογία, ανα-πτύσσοντας ένα ανανεωμένο χαρτοφυλάκιο θεραπευτικών λύσεων της Sanofi Oncology, ωθούμενοι από την καινοτομία, την εξατομι-κευμένη θεραπεία και την πρόσβαση των α-σθενών στις θεραπείες.

Το

χαρτοφυλάκιο

της Sanofi

αποτελείται

από μια σειρά

φαρμάκων που

προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε

ασθενείς με

συμπαγείς

όγκους

αλλά και με

κακοήθειες

αιματολογικού

και λεμφικού

ιστού

Με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας

Sanofi

Page 29: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

29

� Υ Γ Ε Ι Α

βιοδεικτών αναγνωρίζονται οι ασθενείς που θα ωφεληθούν από τις νέες θεραπείες, οι οποίες κατά κανόνα είναι ακριβές. Έτσι αποφεύγεται και η σπατάλη των υγειονομικών πόρων και η άσκοπη χορήγηση φαρμάκων ή χημειοθερα-πειών σε ογκολογικούς ασθενείς.

Οι Έλληνες καρκινοπαθείς είναι ασθενείς δεύτερης κατηγορίας σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους

Παρότι σε επιστημονικό επίπεδο και διεθνώς έχουν γίνει σημαντικά επιτεύγματα στη μάχη με τον καρκίνο, οι Έλληνες ασθενείς αναδεικνύο-νται «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» και δεν α-ποκομίζουν στο 100% τα οφέλη τους, καθώς η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σημαντι-κά προβλήματα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη θεραπεία και ειδικότερα στην εξατομικευ-μένη θεραπεία.

Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα που πραγμα-τοποίησε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Amgen, το 30% των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα δεν διενεργούν την απαραίτητη εξέταση βι-οδείκτη, εξαιτίας της απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης, παρά την αναγνωρισμένη δυνατό-τητα εξοικονόμησης πόρων και τα αποδεδειγ-μένα οφέλη που αυτή η εξέταση συνεπάγεται για τους πάσχοντες.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Φιλόπουλος, υπεν-θυμίζει ότι οι καρκινοπαθείς στην πατρίδα μας ταλαιπωρούνται από την τσουχτερή συμμετο-χή σε επιβεβλημένες εξετάσεις και στα συνο-δά φάρμακα, τα οποία λαμβάνουν λόγω της κατάστασής τους (τα ογκολογικά φάρμακα α-

Ίαση από τον καρκίνο; Κι όμως είναι εφικτή!

Έ να από τα πλέον άπιαστα ό-νειρα της Ιατρικής γίνεται πραγ-ματικότητα χάρη στην πρόοδο

της επιστήμης: Η ίαση –δηλαδή η οριστική θε-ραπεία– αρκετών μορφών καρκίνου είναι πλέ-ον εφικτή, ενώ ακόμα και για εκείνες τις περι-πτώσεις για τις οποίες δεν μπορούμε να μιλάμε για ίαση, η ασθένεια μπορεί να μετατραπεί σε ένα πλήρως ελέγξιμο χρόνιο νόσημα –σαν τον διαβήτη– που δεν αποτελεί άμεση απειλή για τη ζωή, εφόσον βέβαια ο ασθενής συνεχίσει να παίρνει τη θεραπεία του.

Στο μέτωπο της έρευνας η μάχη με τον καρ-κίνο κερδίζεται βήμα-βήμα, και η ιατρική φα-ρέτρα ενισχύεται με νέα «όπλα», μεταξύ των οποίων πρωτοστατούν οι στοχευμένες θερα-πείες, οι οποίες είτε εμποδίζουν την αγγειογέ-νεση (αντιαγγειογενετικά φάρμακα) είτε διακό-πτουν το βιολογικό μονοπάτι που καθιστά τον όγκο μεταστατικό.

Επίσης, ισχυρός άσσος στον πόλεμο με τα νε-οπλασματικά νοσήματα αναδεικνύονται οι νέ-ας γενιάς ανοσοθεραπείες, που στρέφουν τα ί-δια τα κύτταρα-εξολοθρευτές του οργανισμού ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, προκειμένου να τα εξολοθρεύσουν επιλεκτικά. Όπως εξηγεί ο ο-γκολόγος-παθολόγος Δημήτρης Μπαφαλού-κος, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, οι ανοσοθεραπείες κερ-δίζουν διαρκώς έδαφος, γιατί εξασφαλίζουν μα-κροχρόνια ύφεση της ασθένειας, χαρίζοντας έτσι περισσότερα χρόνια ζωής στους ασθενείς. «Στο μέλλον ο καρκίνος θα θεραπεύεται με διάφο-ρα κοκτέιλ ανοσοθεραπειών και στοχευμένων θεραπειών, όπως γίνεται σήμερα με το AIDS και τις ηπατίτιδες, που αντιμετωπίζονται με συνδυα-σμούς φαρμάκων» προσθέτει ο ειδικός.

Πολύτιμοι οι βιοδείκτες στην πρόληψη και την εξατομικευμένη θεραπεία

Στην πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευ-ταία χρόνια στην ογκολογία καθοριστικό ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση με νέας τεχνολογίας διαγνωστικές μεθόδους και βιολογικούς δείκτες που ανιχνεύουν τα κακοήθη κύτταρα σε βιολο-γικά υγρά (αίμα, ούρα, σάλιο). Όπως επισημαί-νει ο χειρουργός κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεί-ας και διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Νο-σοκομείου «Άγιος Σάββας», στην εξατομικευμέ-νη προσέγγιση της ιατρικής με τη βοήθεια των

ποζημιώνονται 100% αλλά για τα υπόλοιπα υ-πάρχει συμμετοχή 25%), ενώ η Οδύσσειά τους εντείνεται και από τις μεγάλες αναμονές για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων ακτινοθε-ραπειών στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσο-κομεία. Μεγάλο αγκάθι είναι και η κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων ασθενών, που δι-αρκώς αυξάνονται, και ο κ. Φιλόπουλος υπεν-θυμίζει σε έντονο τόνο ότι η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου αποτελεί ευθύνη του κράτους προς τους πολίτες του και δεν είναι αρμοδιότητα των εθελοντικών ομάδων που ασκούν κοινωνική ιατρική.

Info � Στις σημαντικότερες ιατρικές εξελίξεις των τελευταίων ετών σε ό,τι αφορά το αντικαρ-κινικό μέτωπο περιλαμβάνεται καταρχάς η μετατροπή της λευχαιμίας σε χρόνιο νόση-μα, καθώς και η δυνατότητα πλήρους ίασής της, μετά από ελπιδοφόρα έρευνα που έγι-νε σε ασθενείς οι οποίοι διέκοψαν τη θερα-πεία. Εξίσου ενθουσιώδη είναι τα αποτελέ-σματα μελετών μιας νέας ανοσοθεραπείας στο μεταστατικό μελάνωμα που «ξεσκεπά-ζει» τα καρκινικά κύτταρα, καταστρέφοντας τη «σατανική» τους ιδιότητα να κρύβονται (καμουφλαρισμένα) από τους εξολοθρευ-τές του ανοσοποιητικού.

� Και στο μέτωπο της έγκαιρης και φθηνής δι-άγνωσης του καρκίνου έχουν γίνει άλμα-τα, καθώς ομάδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins –με επικεφαλής τον Έλληνα ανα-πληρωτή καθηγητή ογκολογίας Νικόλα Πα-παδόπουλο– ανακάλυψε έναν νέο βιοδεί-κτη που μπορεί να ανιχνευθεί με ένα απλό τεστ αίματος.

«Οι ανοσο-

θεραπείες

κερδίζουν

έδαφος

στη μάχη

με τον

καρκίνο,

γιατί

εξασφαλίζουν μακροχρόνια ύφεση της

ασθένειας,

μετατρέποντάς

την σε

χρόνιο

νόσημα»

1. Δημήτρης Μπαφαλούκος, ογκολόγος-παθολόγος, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος

1

της Αλεξίας Σβώλου

Page 30: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

30 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ

Τα χτυπήματα στο κεφάλι τελικά "χαζεύουν"

Με μικρότερο όγκο του εγκεφάλου

και με πιο αργή ταχύτητα του νου

συνδέονται τα συχνά χτυπήματα στο

κεφάλι, για παράδειγμα στο πλαίσιο

αθλημάτων όπως το μποξ και οι

πολεμικές τέχνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα

Τσαρλς Μπέρνικ της κλινικής του

Κλίβελαντ, που έκαναν τη σχετική

δημοσίευση στο βρετανικό αθλητιατρικό

περιοδικό British Journal of Sports

Medicine, μελέτησαν 224 μποξέρ και

αθλητές πολεμικών τεχνών, ηλικίας 18

έως 44 ετών, καθώς και 22 ανθρώπους

χωρίς ιστορικό τραύματος στο κεφάλι,

για λόγους σύγκρισης. Οι αθλητές είχαν

μέση εμπειρία τεσσάρων ετών στο μποξ

ή στις πολεμικές τέχνες, δίνοντας

δέκα αγώνες τον χρόνο κατά μέσο όρο.

Όλοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές

τομογραφίες σε διαδοχικά χρονικά

διαστήματα. Οι μποξέρ γενικά τα

πήγαιναν χειρότερα από τους αθλητές

των πολεμικών τεχνών, άσχετα από την

ηλικία τους. Είχαν μικρότερο εγκέφαλο

και πιο αργό μυαλό, όπως έδειξαν τα

τεστ. Η εξήγηση, σύμφωνα με τους

ερευνητές, είναι ότι «οι μποξέρ δέχονται

περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι».

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες,

φαίνεται πως τα χτυπήματα στο

κεφάλι στη διάρκεια των αγώνων

έχουν σημαντικές επιπτώσεις για

τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του,

πράγμα που θα έπρεπε να ληφθεί

υπόψη σε μελλοντικούς κανονισμούς,

αλλά και για τη συχνότερη νευρολογική

εξέταση των αθλητών.

Τζόκινγκ με μέτρο για να ζήσετε περισσότερο Η πολλή άσκηση είναι περιττή, αν όχι επιβλα-

βής, ενώ αντίθετα ωφελεί αν γίνεται με μέτρο. Έτσι και το τζόκινγκ έχει καλύτερα αποτελέσμα-τα –χαρίζοντας περισσότερα χρόνια ζωής– ό-ταν είναι ήπιο και όχι έντονο, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πο-λύ συχνό και εντατικό τζόκινγκ μπορεί να γυ-ρίσει μπούμερανγκ και να αποδειχθεί επιβλα-βές για την υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πέτερ Σνορ του Νοσοκομείου Φρεντέρικσμπεργκ της Κο-πεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευ-ση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλε-γίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, μελέτησαν για 12 χρόνια σχεδόν 1.100 άτομα που έκαναν τζόκινγκ, σε σύγκρι-ση με 413 που δεν έκαναν καθόλου. Η μελέ-

τη κατέγραψε τις ώρες που έκανε τζόκινγκ ο καθένας μέσα στην ημέρα, τη συχνότητα μέ-σα στην εβδομάδα και τον ρυθμό της άσκησης, συσχετίζοντάς τα με την υγεία κάθε ατόμου. Το συμπέρασμα είναι ότι όσοι έκαναν τζόκινγκ «με το μαλακό» είχαν τον μικρότερο κίνδυ-νο πρόωρου θανάτου. Οι μανιακοί με το τζό-κινγκ είχαν ίδια πιθανότητα να πεθάνουν πρό-ωρα, με όσους προτιμούσαν... τον καναπέ. Το ιδανικό τζόκινγκ –που σχετίζεται με τη χαμη-λότερη θνησιμότητα– φαίνεται να είναι αυτό στο οποίο αφιερώνει κανείς μία έως δυόμισι ώρες την εβδομάδα, με συχνότητα όχι πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.

Σε γενικές γραμμές, όσοι κάνουν τζόκινγκ έ-χουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μικρότερο δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους/ύ-ψους) και καπνίζουν λιγότερο.

Την υγεία των διαβητικών της χώρας «σα-μποτάρει» η δυσμενής οικονομική κατάστα-ση των τελευταίων ετών με τα μέτρα που ε-πέβαλε, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί της ΕΠΑΣ Νοσηλευτών του ΓΝ Βόλου.

Η ύφεση και η περιστολή των δαπανών στην Υγεία τα τελευταία 2 χρόνια έχουν επιδεινώσει σημαντικά το επίπεδο υγείας και την πρόσβα-ση των χρονίως πασχόντων σε υγειονομικές υπηρεσίες, σε ποσοστό που αγγίζει το 30%.

Συγκεκριμένα, καταγράφεται μια επιδείνω-ση της διατροφής τους, με φθηνά και λιπαρά τρόφιμα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γε-γονός πως πολλά παιδιά με διαβήτη τύπου Ι

Η κρίση "απορρυθμίζει" τους διαβητικούς που χρησιμοποιούν αντλία ινσουλίνης παρου-σίασαν μόλυνση ή κετοξέωση, αποτέλεσμα της δυσκολίας τους να προμηθευτούν επαρκή ανα-λώσιμα και ινσουλίνες, ενώ κάποιοι ασθενείς με αντλία επέστρεψαν στη θεραπεία με ενέσεις.

Πηγή: www.virus.com.gr

Eιδή

σεις

Eιδή

σεις

Eιδή

σεις

Eιδή

σεις

Eιδή

σεις

Page 31: Αλive #16, Ιανουάριος-Φεβρουαριος 2015

31

Η ομάδα των Ελλήνων ερευνητών, με επικε-φαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογί-ας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτριο Παρα-σκευή, χαρτογράφησε ένα διαφορετικό μονοπάτι της παγκόσμιας μετάδοσης του ιού που προ-καλεί το AIDS.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αναδει-κνύουν ένα διαφορετικό μονοπάτι μετάδοσης στην πρόσφατη ιστορία της επιδημίας HIV-1. Ο τύπος ιού CRF01_AE δημιουργήθηκε στην Κεντρική Αφρική στη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια έγινε η διασπορά του στη Νο-τιοανατολική Ασία, όπου προκάλεσε εκτενή τοπική επιδημία.

Διαπιστώθηκε λοιπόν πως κύρια πηγή της νό-σου για τις περισσότερες χώρες του κόσμου δεν ήταν η Αφρική, αλλά η Νοτιοανατολική Ασία, και συγκεκριμένα η Ταϊλάνδη.

Ο λόγος εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Ταϊλάν-δη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και ιδιαίτερα στον τομέα του σεξουαλικού του-ρισμού. Μια άλλη παράμετρος είναι η μετανά-στευση ή οι μετακινήσεις πληθυσμού από την Ασία προς τον δυτικό κόσμο.

Μελέτη-μαϊμού που φούντωσε το αντιεμβολιαστικό ρεύμα Μια έρευνα 16 χρόνια πριν έδωσε τροφή στους αρνητές και πολέμιους των εμβολίων «ανακα-

λύπτοντας» τη σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και του εμβολιασμού. Όπως αποδείχτηκε όμως, ε-πρόκειτο για μια πλήρως κατασκευασμένη μελέτη.

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά τις επιδημίες των γριπών των χοίρων και των πτηνών, άρχισε και πάλι να φουντώνει η συζήτηση γύρω από την επικινδυνότητα –αν όχι την ανάγκη ύπαρξης– των εμβολίων. Συχνά αυτή η συζήτηση τροφοδοτείται από τα social media, τα ο-ποία μετατρέπονται σε πρόσφορο έδαφος για την προβολή θέσεων και απόψεων που απορ-ρίπτουν τη σημασία των εμβολίων. Η αλήθεια όμως είναι πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα έ-χει μακρά ιστορία και σε αυτήν την πορεία έχει βρει συμμάχους μερικές φορές αναπάντεχους.

Δεκαέξι χρόνια πριν, η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet δημοσίευσε μια μελέτη του Dr Andrew Wakefield, η οποία υποστήριζε πως ανακάλυψε τη σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και των εμβολίων. Μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων, κατά τα οποία γονείς ανά τον κόσμο έφτα-σαν να μην εμπιστεύονται τα εμβόλια–αλλά και 674 χιλ. δολ. σε αποζημιώσεις από δικηγόρους που ασκούσαν διώξεις στις φαρμακευτικές εταιρείες που τα κατασκεύαζαν– διαπιστώθηκε ότι η έρευνα ήταν κατασκεύασμα του Dr Wakefield.

Το μονοπάτι μετάδοσης του ιού HIV αποκάλυψαν Έλληνες επιστήμονες

Οι οθόνες βλάπτουν σοβαρά την ποιότητα του ύπνουΛιγοστεύει και χειροτερεύει η ποιότητα του

ύπνου ενός εφήβου όσο αυξάνει ο συνολι-κός χρόνος που περνάει μπροστά στις κάθε είδους οθόνες των διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών, ιδίως λίγο πριν πέσει στο κρεβά-τι για να κοιμηθεί.

Σύμφωνα με μια νέα νορβηγική έρευνα, οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια αναθεώ-ρηση στις τρέχουσες συστάσεις περί υγιούς χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών, οι ο-ποίες πλέον θεωρούνται ξεπερασμένες. Έως τώρα, η σύσταση των ειδικών ήταν να απο-φεύγει κανείς να έχει τηλεόραση στην κρε-βατοκάμαρά του.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρ-

γκεν–με επικεφαλής τη δρα Μαρί Χάισινγκ– που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετα-νικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, μελέτησαν σχεδόν 10.000 νέους ηλικίας 16 έως 19 ετών. Η ανάλυση έδειξε ότι υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση: όσο αυξάνει ο χρόνος μπρο-στά από τις οθόνες τόσο λιγοστεύει και χειρο-τερεύει ο ύπνος. Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι δήλωσαν ότι χρειάζονται οκτώ έως εννέα ώ-ρες ύπνου για να ξεκουραστούν. Όμως όσοι περνάνε πάνω από δύο ώρες online στο δι-αδίκτυο, ή συνολικά πάνω από τέσσερις ώ-ρες μπροστά από οποιαδήποτε οθόνη, έχουν υπερτριπλάσια πιθανότητα να κοιμούνται λι-γότερο από πέντε ώρες.

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ:

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΙΟΥΡΑΣ

[email protected]

ΣΥΝΤΑΞΗ:

ΙΑΤΡΙΚΑ/ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

AΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

[email protected]

ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ:

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΡΙΣΑΜΛΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ:

ΒΙΚΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

[email protected]

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΜΠΑΣΕΑ

[email protected]

ΛΩΡΕΤΤΑ ΜΠΟΥΡΑ

[email protected]

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

ΑΜΑΛΙΑ ΛΟΥΒΑΡΗ

[email protected]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

SHUTTERSTOCK

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΩΛΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΡΟΓΓΙΤΗΣ

[email protected]

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:

ΛΩΡΕΤΤΑ ΜΠΟΥΡΑ

[email protected]

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

[email protected]

ΥΠΟΔΟΧΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ:

ΣΟΦΙΑ ΛΑΛΙΣΣΙΔΟΥ

[email protected]

ΥΠΕΥΘΥΝΗ MARKETING:

ΜΑΙΡΗ ΚΑΤΣΑΠΡΙΝΗ

[email protected]

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ &

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ:

ΣΟΦΙΑ-ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

[email protected]

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ &

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΛΒΑΡΛΗΣ

[email protected]

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:

ΕΥΓΕΝΙΑ ΡΟΥΣΣΗ

[email protected]

Η εφημερίδα aλive διανέμεται από την εταιρεία Green Promotions (τηλ. 210 6614590, [email protected], κ. Κ. Παπαγεωργίου) σε:• Επιλεγμένα νοσοκομεία

(Γεννηματά, Λαϊκό, Ευαγγελισμός, Τζάνειο, Υγεία κ.ά.) • Ιατρικά κέντρα

(Euromedica Πειραιά, Π. Φαλήρου, Ανατ. Αττικής κ.ά.) • Ιατρεία διακεκριμένων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων

(δερματολόγοι, παιδίατροι, πλαστικοί χειρουργοί, καρδιολόγοι κ.ά.)• Κεντρικά φαρμακεία σε διάφορες περιοχές της Αθήνας

(Μαρούσι, Περιστέρι, Χαλάνδρι, Κολωνάκι, Νίκαια κ.ά.)• Μεγάλες αλυσίδες γυμναστηρίων

(Holmes, Vari Sports Club κ.ά.)

Διανομή

Μηνιαία Free Press Εφημερίδα - iD

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Θεσσαλίας 29, 174 56 Άλιμος

• T : 210 9984950 • Φ: 210 9984953

• E: [email protected] • www.ethosmedia.eu • www.ethosevents.eu

• www.hrima.gr • www.insuranceworld.gr • www.asfal izomai.com • www.phb.com.gr • www.al ivemag.gr • www.virus.com.gr

• www.bitdai ly.gr • www.facebook.com/al ivemagazinegr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ - CREATIVΕ:ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΜΑΡΟΥΤΣΗ • [email protected]

ΕΚΤΥΠΩΣΗ : IRIS ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ Α.Ε.Β.Ε.

CEO:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ • [email protected]