Οργανισμός - NEWS LETTERprev.oaed.gr/downloads/newsletter/NL_JUNYUpdated.pdf ·...

of 7/7
NEWS LETTER ΟΑΕΔ ΤΕΥΧΟΣ Ιουλίου 2011 01 Το πρώτο Forum Εργασίας είναι γεγονός
 • date post

  23-Jan-2020
 • Category

  Documents

 • view

  2
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Οργανισμός - NEWS LETTERprev.oaed.gr/downloads/newsletter/NL_JUNYUpdated.pdf ·...

 • NEWSLETTERΟΑΕΔΤΕΥΧΟΣΙουλίου

  2011

  01

  Το πρώτο Forum Εργασίας είναι γεγονός

 • 2

  Ευρωπαϊκά συγχαρητήρια στον ΟΑΕΔ, από τον Επίτροπο L. Andor, για τη απορροφητικότητα των κονδυλίων

  Ο ΟΑΕΔ στην 13η Διεθνή Έκθεση Εκπαίδευση – Εργασία

  Διπλασιασμός του ημερήσιου επιδόματος των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με τις σχολές Μαθητείας και ενέργειες αναβάθμισης του θεσμού.

  EuresΓια περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.oaed.gr

  FORUM Εργασίας

  ΟΑΕΔ & HAY GROUP

  5

  6

  6

  6

  6

  3

  LETTERNEWS

  ΟΑ

  ΕΔΤΕΥΧΟΣΙουλίου

  201101

  Με γνώμονα την Εξωστρέφεια και την Κοινωνική Ευθύνη

  Ο ΟΑΕΔ αλλάζει πρόσωπο. Η ανάγκη για αυτή την αλλαγή είναι επιτακτική. Σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, ένας δημόσιος φορέας κοινωνικής πολιτικής οφείλει να αναβαθμίζεται για να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις.

  Με αυτό τον γνώμονα, αναλαμβάνουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις τόσο για την καταπολέμηση της ανεργίας όσο και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας του ανέργου. Οπλο για την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού είναι η εξωστρέφεια.

  Κατ’ εξοχήν παραδείγματα αυτής της νέας νοοτροπίας αποτελούν αφενός η διοργάνωση του διήμερου Forum Εργασίας και αφετέρου η εκστρατεία για τις Ειδικές Τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες για τους εγγεγραμμένους ανέργους.

  Σε σχέση με το Forum Εργασίας, ήδη κατέστη έκδηλη η προοπτική της ανάδειξής του σε θεσμό, με τη συμμετοχή του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας. Παράλληλα, με την εν εξελίξει εκστρατεία των Ειδικών Τιμών, φιλοδοξούμε η λογική της στοχευμένης διατίμησης αγαθών για ανέργους να εγκαινιάσει μία νέα τάση που θα εμπλουτίσει το περιεχόμενο της κοινωνικής προστασίας.

  Προσδοκία μας είναι το Newsletter να λειτουργήσει ως μία ακόμα πύλη επικοινωνίας μεταξύ του Οργανισμού και όλων των ενδιαφερομένων, συντελώντας στην άμεση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

  ΥΠΕΥθΥνΗ ΣΥνΤΑξΗΣΚατερίνα Αρτεμάκη[email protected]

  ΕΠΙΜΕλΕΙΑ ΚΕΙΜΕνωνΣοφία Μπαξεβάνη[email protected]

  ΥΠΕΥθΥνΗ ΔΗΜΙΟΥρΓΙΚΟΥΑλίσια - Μαρία Σαρτζή

  Το Newsletter του ΟΑΕΔ αποστέλλεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους.2

  LETTERNEWSΟΑΕ

  Δ

 • 3

  LETTERNEWS

  ΟΑ

  ΕΔ

  LETTERΤΕΥΧΟΣΙουλίου201101

  3

  1o FORUM ΕργασίαςΣτο πλαίσιο της ανάληψης νέων καινοτόμων πρωτοβουλιών και δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας, ο ΟΑΕΔ διοργάνωσε για πρώτη φορά στις 14 & 15 Μαΐου διήμερο Forum Εργασίας στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη κινητοποίηση για συστηματική συνεργασία μεταξύ ΟΑΕΔ και ιδιωτικών επιχειρήσεων, σε επίπεδο διοργάνωσης Ευκαιριών Καριέρας.

  Παράλληλα, η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο την προβολή στους ενδιαφερόμενους των διευρυμένων υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, με έμφαση στις ευκαιρίες καριέρας και την ατομική συμβουλευτική, καθώς και τη συμβουλευτική ελεύθερων επαγγελματιών για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  Την έναρξη των εργασιών του Forum Εργασίας του ΟΑΕΔ κήρυξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η πρώην υφυπουργός Εργασίας κα Αννα Νταλάρα και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κα Αννα Στρατινάκη. Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των συνεργειών που εγκαινιάζει ο Οργανισμός με τον επιχειρηματικό κόσμο για την ενίσχυση της απασχόλησης. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλίας Κικίλιας επισήμανε ότι η πρωτοβουλία διοργάνωσης του Φόρουμ που φέρνει τους αναζητούντες απασχόληση σε επαφή με τους υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού διευρύνει τη διαμεσολαβητική λειτουργία του Οργανισμού στην αγορά εργασίας.

  Η κα Μάρθα Μυλωνά, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ), φορέα που υποστήριξε τη διοργάνωση του Φόρουμ, τόνισε ότι, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, η σωστή αντιμετώπιση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούσε και θα αποτελεί πάντα το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων.

  Περισσότερα από 4.500 βιογραφικά σημειώματα υποβλήθηκαν στους υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού των 25 μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι διενήργησαν συνεντεύξεις στο πλαίσιο του Forum Εργασίας.

  Ο Ομιλος ΑΚΜΗ προσέφερε υποτροφίες κατάρτισης σε ΙΕΚ για σύγχρονες ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας, ενώ οι εκπαιδευτικοί Οργανισμοί Ευρωγνώση και Eurolab προσέφεραν υποτροφίες για εκμάθηση αγγλικών και Η/Υ.

  Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων (Microsogt, Think Digital, Χρυσή Ευκαιρία, Forestview, Kari-era.gr) σχετικά με τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας, την κατάλληλη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των social media στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την εξεύρεση απασχόλησης.

  Στη διάρκεια του διήμερου Forum, οι αναζητούντες εργασία είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ομάδες συμβουλευτικής με θέματα: Τεχνικές αναζήτησης εργασίας, σύνταξη βιογραφικού και συνοδευτικής επιστολής, διερεύνηση πηγών αναζήτησης εργασίας και ενεργοποίηση κοινωνικού δικτύου. Τα σεμινάρια υλοποιήθηκαν από εξειδικευμένους

  Υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού επί τω έργω

  Ένα από τα 35 χαμόγελα που χάρισε η κλήρωση για υποτροφίες κατάρτισης

 • 4

  LETTERNEWS

  ΟΑ

  ΕΔΤΕΥΧΟΣΙουλίου

  201101

  εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ.

  Συνολικά 427 ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στα 24 workshops που φιλοξενήθηκαν στο χώρο του Φόρουμ.

  Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στο χώρο του Φόρουμ, εργασιακοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής πύλης απασχόλησης Eures από τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, όπως και εκπρόσωποι της ειδικής υπηρεσίας Eures του ΟΑΕΔ, καθώς και στελέχη του ελληνογαλλικού επιμελητηρίου, παρείχαν ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης στην Ευρώπη. Πάνω από 520 ενδιαφερόμενοι συζήτησαν με τους Συμβούλους Eures, εκ των οποίων 472 υπέβαλαν τα στοιχεία τους.

  Η συμμετοχή του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας έδειξε ότι οι Ευκαιρίες Καριέρας μπορούν να αναδειχθούν σε θεσμό που θα προσφέρει δημιουργικές συνέργειες, δίνοντας ουσιαστικές ευκαιρίες στον τομέα της εργασίας.

  Ο ΟΑΕΔ ευχαριστεί τους χορηγούς του Forum

  Εταιρίες που συμμετείχαν:

  4

  Χορηγοί επικοινωνίας

  Χορηγοί

  O Διοικητής του ΟΑΕΔ κος Ηλίας Κικίλιας στο πλάι των εθελοντών.

  Υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού επί τω έργω

 • LETTERΤΕΥΧΟΣΙουλίου201101

  5

  Ο Επίτροπος L. Andor συγχαίρει την ελληνική επιχειρηματικότητα.

  Νέα επιχειρηματικά χαμόγελα με χορηγούς τον ΟΑΕΔ και το ΕΣΠΑ!

  Ευρωπαϊκά συγχαρητήρια για τον τρόπο υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμε-νων προγραμμάτων που στηρίζουν την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότη-τας, συνόδευσαν την επίσκεψη του Επι-τρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικής Εντα-ξης και Ισότητας της ΕΕ, κ. L. Andor. Ο Επίτροπος πραγματοποίησε επίσκεψη σε δύο νέες επιχειρήσεις που ιδρύθη-καν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προ-γράμματος του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση

  LETTERNEWS

  ΟΑ

  ΕΔ

  της γυναικείας επιχειρηματικότητας «Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών, ηλικίας 22-64 ετών με διακριτικό τίτλο «ΕΠΙΧΕΙρΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑνΕρΓων ΓΥνΑΙ-Κων ΗλΙΚΙΑΣ 22-64».Ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη του Οργανισμού προς τις νέες επιχειρηματίες, μετά από συζήτη-ση που είχε με τις δύο νέες ωφελούμενες, σχετικά με την εφαρ-μογή του προγράμματος. Ταυτόχρονα, επισήμανε τη δυνατότητα της συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ των επιχειρήσεων για την αποδοτικότερη λειτουργία τους και προώθηση των προϊό-

  ντων και της δραστηριότητάς τους. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την προώθηση προϊόντων της μίας επιχείρησης –χειροποίητα κοσμήματα -με τη μέθοδο του e-marketing, υπηρεσία που παρέχει η δεύτερη επιχείρηση (υπη-ρεσίες διαδικτύου). Η πορεία των δύο νέων επιχειρήσεων θεωρείται πολλά υποσχό-μενη, ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί μία νέα θέση εργασίας από την πρώτη επιχείρηση.

 • ΤΕΥΧΟΣΙουλίου201101

  6

  ΟΑΕΔ & HAY GROUPΗ Διεθνής Συμβουλευτική Εταιρεία Hay Group συνέβαλε στο έργο του ΟΑΕΔ αφιλοκερδώς, υλοποιώντας μαζί του τριήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα με θέμα την «Απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης καριέρας», απευθυνόμενα στους αναζητούντες εργασία.Σκοπός των παραπάνω σεμιναρίων Συμβουλευτικής ήταν η επιμόρφωση και καθοδήγηση των αναζητούντων εργασία για την προετοιμασία (σύνταξη βιογραφικού, συνέντευξη) και την ενδυνάμωσή τους σε επίπεδο αυτοπεποίθησης και επίγνωσης των στόχων και των ικανοτήτων τους.

  Διπλασιασμός της επιδότησης Μαθητείας των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και ενέργειες αναβάθμισης του θεσμούΣε διπλασιασμό της επιδότησης μαθητείας που καταβάλλεται προς τις επιχειρήσεις για την πρακτική άσκηση των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ (ΕΠΑ.Σ.-Μαθητείας) από 6 σε 12 ευρώ ανά ημέρα πρακτικής άσκησης, ποσό το οποίο παρέμενε αμετάβλητο την τελευταία δεκαετία, προχώρησε η Διοίκηση του ΟΑΕΔ από τις αρχές του 2011. Η ενέργεια αυτή αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων επιχειρήσεων για πρακτική άσκηση και να ενισχύσει το θεσμό της Μαθητείας.

  Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ καθόρισε την αμοιβή των ασκούμενων μαθητών στο 70% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μέχρι σήμερα, οι μαθητές αμείβονταν με το 50% του κατώτατου μισθού το α΄εξάμηνο, με 60% το β΄εξάμηνο, με 80% το γ΄και με 100% το τελευταίο εξάμηνο. Η νέα ρύθμιση που προώθησε η Διοίκηση του ΟΑΕΔ απλοποιεί τη σχετική διαδικασία και καθιστά εκ των προτέρων γνωστές τις υποχρεώσεις των δύο μερών.

  Δυναμική η παρουσία του ΟΑΕΔ, που συμμετείχε στη 13η Διεθνή Εκθεση ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕρΓΑΣΙΑ,

  η οποία εγκαινιάστηκε στις 11 Μαρτίου από την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας, Δια

  Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας νέας Γενιάς του Υπουργείου Εργασίας

  και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και τους Δημάρχους Αθηνών και Πειραιά. Υπήρξε

  ευρεία συμμετοχή δημοσίων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται

  στους χώρους της εκπαίδευσης και της εργασίας και πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα

  ενδιαφέροντα workshops, με θέματα που εκτείνονταν από τη συμβουλευτική

  και τον επαγγελματικό προσανατολισμό ως τις σπουδές στο εξωτερικό και την

  επαγγελματική ανάπτυξη.

  Ο Οργανισμός συνέβαλε σημαντικά με τη συμμετοχή του, έχοντας να επιδείξει

  πολυετή δράση και εμπειρία στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και

  κατάρτισης, αλλά και της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, μέσα από την

  καθημερινή επαφή του με τις επιχειρήσεις και με όσους αναζητούν εργασία

  και επιχορήγηση ανέργων για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  Η συνεισφορά του μάλιστα κινήθηκε και στην παρουσίαση των θεμάτων

  συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, λειτουργίες που αποτελούν

  αναπόσπαστο κομμάτι της αποστολής του ΟΑΕΔ.

  13η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΡΓΑΣΙΑ

  EURESΟ ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απασχόλησης EURES διοργάνωσαν με επιτυχία «Ευρωπαϊκή Ημέρα Εργασίας» την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011 στη θεσσαλονίκη.Στην εκδήλωση συμμετείχαν Εργασιακοί Σύμβουλοι EURES των Δημοσίων Υπηρεσιών Απασχόλησης από την Κύπρο, Γερμανία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ολλανδία, νορβηγία, Σουηδία, Ιταλία και Ελβετία, καθώς και από το δίκτυο κινητικότητας AIESEC, το EUROGUIDANCE και το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενημερώνοντας σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις παραπάνω χώρες. Κενές θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό παρουσιάστηκαν από εργοδότες προερχόμενους από την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

  LETTERNEWS

  ΟΑ

  ΕΔ

 • 7

  Ο ΟΑΕΔ εγκαινίασε την πρωτοβουλία παρακίνησης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για παροχή Ειδικών Τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά σε κατόχους κάρτας ανεργίας.

  Οι επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Οργανισμού γίνονται κοινωνοί στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας των ανέργων, υπενθυμίζοντας στο σύνολο του πληθυσμού την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη.

  Εσείς θα είστε ένας από αυτούς;

  Πληροφορίες: http://forum.oaed.gr /eidikes.times, [email protected]

  LETTER