Αθλητισμός στη Λάρισα Α.Ε.Λ. μια πόλη … μια...

of 96 /96
1 ο ΓΕ.Λ. Λάρισας Αθλητισμός στη Λάρισα Α.Ε.Λ. μια πόλη … μια ιστορία Τμήμα Β’3

Embed Size (px)

Transcript of Αθλητισμός στη Λάρισα Α.Ε.Λ. μια πόλη … μια...

 • 1ο ΓΕ.Λ. Λάρισας

  Αθλητισμός στη ΛάρισαΑ.Ε.Λ. μια πόλη … μια ιστορία

  Τμήμα Β’3

 • 1

  Συντελεστές

  1. Κωστάντος Δημήτριος2. Λέτσιου Χριστίνα3. Λιακοπούλου Χαρά4. Λιάκου Γεωργία5. Λίτος Αντώνης6. Μαμαγιάννη Αφροδίτη7. Μητρόυσια Σωτηρία8. Μίγγος Γιάννης9. Μόκας Φοίβος10. Μουζάς Νίκος11. Μπάκας Βασίλης12. Μπάρμπας Θάνος13. Μπουρνόβα Ελένη14. Μπράτης Ηλίας15. Μπρεκουλάκη Ειρήνη16. Νάνου Χρύσα17. Νούλας Χρήστος18. Ντέλλας Στέφανος19. Οικονόμου Χρύσα20. Παλούκας Θάνος

 • 2

  Περιεχόμενα

  1Ο ΚεφάλαιοΑ. Πρόλογος-ΕισαγωγήΒ. Αθλητικοί Σύλλογοι ΛάρισαςΓ. Αθλητικά Προγράμματα και ΠρωταθλήματαΔ. Σκοπός Ύπαρξης Αθλητικών Προγραμμάτων

  2ο ΚεφάλαιοΑ. Η ιστορία και η εξέλιξη της Α.Ε.Λ.Β. Αλκαζάρ – Α.Ε.Λ. FC ArenaΓ. Δηλώσεις Παικτών και Προπονητών

  3ο ΚεφάλαιοΑ. Πρωτεύοντες και Δευτερεύοντες ΣύνδεσμοιΒ. Η Επίδραση της Α.Ε.Λ. στην Κοινωνία

  4Ο ΚεφάλαιοΑ. ΕρωτηματολόγιοΒ. Βιβλιογραφία

 • 3

  Κεφάλαιο 1ο

  Α. ΠρόλογοςΟ αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση μεσυγκεκριμένο τρόπο με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση.Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίοςαντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της. Γιαπαράδειγμα στην αρχαία Ελλάδα, ο αθλητισμός στην Αθήνα θεωρούντανκοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα, ενώαντίθετα στη Σπάρτη ο αθλητισμός χρησιμοποιούνταν για τηνστρατιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο σημαντική είναι η στρωματικήδιάσταση του αθλητισμού στο πέρασμα του χρόνου. Η γενική τάση ήτανιδίως τον 18ο και 19ο αιώνα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα ναασχολούνται με τα «λαϊκά παιχνίδια» όπως το ποδόσφαιρο, ενώ ταανώτερα κοινωνικά στρώματα με τα «ευγενή αθλήματα» όπως ήταν ηιππασία και η ξιφασκία.

  Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα τωνΟλυμπιακών αγώνων που είναι και το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονόςπαγκοσμίως. Η χώρα μας αναδείχτηκε ως η πραγματική κοιτίδα τουαθλητισμού διότι πήρε τη μορφή όχι μόνο του ανταγωνισμού αλλά καιτης ευγενικής άμιλλας με κορυφαίους τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ότανλοιπόν ο άνθρωπος αθλείται εξασφαλίζει ισορροπία και υγεία τουσώματος διότι η άθληση βοηθά στην ολόπλευρη ανάπτυξη τηςπροσωπικότητας του ατόμου που αθλείται γιατί όπως έλεγαν και οιπρόγονοί μας ‘’νους υγιής εν σώματι υγιή’’.

  Όσον αφορά την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα, τα άτομα πρέπεινα γυμνάζονται από 3 έως 5 ώρες την εβδομάδα. Είναι αναγκαίο δηλαδήνα ασχολούνται με τον αθλητισμό, να πηγαίνουν σε γυμναστήρια ήγενικά, να συμμετέχουν συχνά σε φυσικές δραστηριότητες. Άσκησηγίνεται ακόμα και όταν κάποιος περπατάει, όταν χρησιμοποιεί τα σκαλιά

 • 4

  και όχι το ασανσέρ, όταν χρησιμοποιεί το ποδήλατο αντί για τοαυτοκίνητο.

  Ο αθλητισμός είναι επίσης και ένα σημαντικό στοιχείο κοινωνικήςψυχαγωγίας, όχι μόνο για αυτούς που αθλούνται αλλά και για αυτούς πουτους παρακολουθούν. Πολλά παιδιά έχουν διάφορους αθλητές ωςπρότυπα και ως είδωλά τους. Ο αθλητισμός είναι με απλά λόγια όχι μόνοζήτημα παιδείας και ψυχοσωματικής ανάπτυξης αλλά και τηςκατάλληλης υποστήριξης από την κοινωνία.

  Β. Αθλητικοί Σύλλογοι Λάρισας1. Α.Ο. Απόλλων Λάρισας

  Ο Απόλλων Λάρισας είναι μια από τις παλιότερες και ιστορικότερεςομάδες που δημιουργήθηκαν στην πόλη της Λάρισας. Χρώματα του είναιτο μπλε και το άσπρο.

  Ιδρύθηκε το 1930 από φοιτητές του Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής τηςΛάρισας σε έναν αγροτικό συνοικισμό της πόλης, την Φιλιππούπολη καιτο πρώτο του όνομα ήταν «Δήμητρα». Το όνομα «Απόλλων» η ομάδα τοπήρε το 1953.

  Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1964, τα κατάφερε και έπαιξε για πρώτη καιτελευταία φορά μέχρι σήμερα στην Β' Εθνική. Η πορεία του όμως ήτανπολύ κακή, καθώς τερμάτισε τελευταίος με μόλις 3 βαθμούς απόισάριθμες ισοπαλίες, ενώ υπέστη και 27 ήττες. Συνολικά πέτυχε σε 30ματς 13 γκολ, ενώ δέχτηκε 101. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια

 • 5

  «ξηρασίας» στο τοπικό πρωτάθλημα Λάρισας και στη Δ' Εθνική, ωστόσοστα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κυρίως στις αρχές και στα μέσα του1990 η ομάδα έκανε εξαιρετική πορεία στη Γ' Εθνική αποδίδοντας πολύκαλό ποδόσφαιρο.

  Ανέδειξε πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές που ορισμένοι τους φόρεσαντην φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και αγωνίστηκαν σε πρωταθλήματα τουεξωτερικού. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπεςομάδες της πόλης της Λάρισας δεν ήταν «δορυφόρος» της μεγαλύτερηςομάδας της πόλης, της ΑΕΛ, αλλά αντιθέτως ήταν περισσότεροανεξάρτητος.

  Το 1998 υποβιβάστηκε στη Δ' Εθνική και στη συγκεκριμένη κατηγορίααγωνίζεται μέχρι σήμερα με εξαίρεση τη σεζόν 2004-2005 όπουαγωνίστηκε στη Γ' Εθνική. Συνολικά στη Γ' Εθνική σε 302 αγώνες έχειμαζέψει 404 βαθμούς από 107 νίκες, 83 ισοπαλίες και 112 ήττες με γκολ344-361. Είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στη Δ' Εθνική,συνολικά 20.

  Στο κύπελλο η μεγαλύτερη διάκριση του ήταν τη σεζόν 1997-1998 ότανέφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου και αποκλείστηκε από τον Ηρακλή.

  Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Απόλλων Λάρισας έχει αναδείξειπολλούς αξιόλογους και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλουςποδοσφαιριστές, όπως ο Νίκος Πατσιαβούρας, ο ΚώσταςΚολομητρούσης, ο Βάιος Αθανασίου, ο Νίκος Μιχόπουλος, ο ΠαύλοςΑδάμος, ο Στέλιος Χασιώτης και ο Τάσος Βενέτης. Σε αυτό συμβάλλεικαι το γεγονός ότι ο σύλλογος έχει ιδιόκτητες αθλητικές εγκαταστάσειςστη Φιλιππούπολη όπου βρίσκεται και η έδρα της ομάδας 77 χρόνιατώρα χωρητικότητας 5000 περίπου θεατών.

  2. Α.Ο. Αστέρας

 • 6

  Ο Α.Ο Αστέρας ιδρύθηκε το 1990 από μια ομάδα φίλων του μπάσκετ καιτου αθλητισμού γενικότερα. Ιδρυτές του ήταν οι: Θανάσης Ζησούλης,Χρήστος Ζαχαρέλης, Παναγιώτης Γκρέτσης, Δημήτρης Κουλουράς.

  Από το 1990 έως το 1999 μετέχει ανελλιπώς στο πρωτάθλημα τηςΒ΄Ε.Σ.ΚΑ.Θ κάνοντας αξιόλογες πορείες. Το 1999 κερδίζει σε αγώναμπαράζ τον Ερμή Τρικάλων και ανεβαίνει στην Α2 ΕΣΚΑΘ. Το 2000κατακτά άνετα την πρώτη θέση στο δύσκολο πρωτάθλημα της Α2ΕΣΚΑΘ και ανεβαίνει πανηγυρικά στην Α1 ΕΣΚΑΘ.

  Το 2001 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον Σύλλογο καθώςαναλαμβάνει προπονητής της Ομάδας ο σημερινός της ΠρόεδροςΚώστας Μπαζάκης και μετέχει στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘκατακτώντας την τέταρτη θέση. Επίσης την ίδια χρονιά δημιουργούνταιγια πρώτη φορά τμήματα υποδομής που μετέχουν στα αντίστοιχα παιδικάπρωταθλήματα. Από το 2001 μέχρι και το 2011 μετέχει ανελλιπώς στομεγαλύτερο τοπικό πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘ κάνοντας κάθε χρόνοπρωταθλητισμό και κατακτώντας πάντα υψηλές θέσεις στηνβαθμολογία.

  Το 2011 κάνοντας μια εκπληκτική πορεία (22 νίκες σε 22 αγώνες)κατακτά το πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘ και κερδίζει επάξια την άνοδογια πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γ΄Εθνική κατηγορία.

  Το 2011 μετέχει για πρώτη φορά στην Γ΄Εθνική κατηγορία κάνοντας μιααξιόλογη πορεία κατακτώντας την πέμπτη θέση. Επίσης η ανδρικήομάδα του Συλλόγου έχει συμμετάσχει σε πολλά φιλικά τουρνουά καιέχει κατακτήσει την πρώτη θέση τρείς φορές.

  3. Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας

 • 7

  Ο Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας (Γ.Σ.Λ.) είναι αθλητικό σωματείο πουιδρύθηκε το 1928. Ξεκίνησε από ένα μικρό καμαράκι στην οδόΠαλαιστίνης και στο ξεκίνημά του ανέπτυξε τμήματα ξιφομαχίας,σκοποβολής, πυγμαχίας, ποδηλασίας κ.α. Σύμβολο του ΓυμναστικούΣ.Λ. ήταν ο δισκοβόλος.

  Με βασική αρχή το ευ αγωνίζεσθε οι ομάδες και οι αθλητές τουΓυμναστικού κέρδισαν πολλές διακρίσεις, μετάλλια και κύπελλα κάτωαπό δύσκολες συνθήκες και στερήσεις βασικών αθλητικών αναγκών μεαποτέλεσμα να συνδεθεί άμεσα με την αθλητική ιστορία της πόλης.

  Από την ομάδα μπάσκετ του Γυμναστικού αναδείχθηκαν μεγάλοιαθλητές όπως οι διεθνείς με την εθνική ανδρών Νίκος Σταυρόπουλος καιΑστέριος Ζώης στη δεκαετία του '70 και του '80, αλλά και πρόσφατα οΒασίλης Σπανούλης.

  Το 2006 μετά από 78 χρόνια ζωής του Γυμναστικού το τμήμα μπάσκεττου Γυμναστικού συγχωνεύτηκε, παρά τις αντιδράσεις μελών του, με τοτμήμα μπάσκετ της Α.Ε.Λ. δημιουργώντας την Α.Ε.Λ 1964-Γ.Σ..

  Τμήμα στίβου

  Ο Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας έχει κατακτήσει 5 φορές τοΠανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου 100 μέτρα αντρών: 1981, 1983, 1985,1986, 1988 με τον αθλητή Κ. Στράτο. Επίσης έχει κατακτήσει τοΠανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου αντρών στο Μαραθώνιο το 1972 με τοναθλητή Χρ. Μήτσικα.

  4. Κ.Α.Ε. Ολύμπια Λάρισας

 • 8

  Η Κ.Α.Ε. Ολύμπια Λάρισας ιδρύθηκε το 1979.

  Συμμετέχει στο πρωτάθλημα της κατηγορίας Α2 του ΕΣΑΚΕ καιαγωνίζεται στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης-ΕΑΚ Λάρισας πουέχει χωρητικότητα 3.964 θεατές. Από την Ολύμπια αναδείχθηκε οπρωταθλητής Ευρώπης, Δήμος Ντικούδης, ο οποίος αγωνίστηκε με τουςπορτοκαλί από το 1995 έως το 1998.

  Από το 2004 η ομάδα αγωνίζεται ανελλιπώς στην Α1. Τη σεζόν2006/2007 αναδείχθηκε 7η στην κανονική περίοδο της Α1 κερδίζοντας13 νίκες στους 26 αγώνες της κανονικής περιόδου, καταρρίπτοντας τορεκόρ νικών λαρισινής ομάδας το οποίο κατείχε ο Γυμναστικός ΣύλλογοςΛάρισας από τη σεζόν 1980/1981 με 11 νίκες. Η είσοδός της στα πλέι-οφήταν η πρώτη στην ιστορία της. Με πρωτεργάτες τους Ματ Γουόλς, ΣάβοΤζιγκάνοβιτς, Γιώργο Τσιάρα και Γιώργο Πρίντεζη η ομάδα βρέθηκε σταπλέι-οφ αντιμέτωπη με τον Άρη, όπου και αποκλείστηκε από ταημιτελικά, χάνοντας τον 2ο αγώνα στη Νεάπολη έπειτα από παράταση.

  Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ολύμπια Λάρισας είναι αθλητικό σωματείοκαλαθοσφαίρισης με έδρα τη Λάρισα. Το 2009 οι 2 μεγαλύτεροισύλλογοι καλαθοσφαίρισης της Λάρισας, η Α.Ε.Λ 1964-Γ.Σ. η οποίαυποβιβάστηκε στην Α2 και η Ολύμπια Λάρισας η οποία αντιμετώπιζεοικονομικά προβλήματα, συγχωνεύτηκαν για να συγκροτήσουν απόκοινού ένα πιο ανταγωνιστικό σύλλογο, με σκοπό να συγκεντρώσει τοκαθολικό ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού της πόλης. Το όνομα τουσυλλόγου σχηματίστηκε από τα ονόματα των 2 ομάδων καθώς πριν τοΟλύμπια Λάρισας προστέθηκε το Γυμναστικός Σύλλογος, όνομα πουέφερε η ΑΕΛ μετά τη συγχώνευσή της με το τμήμα καλαθοσφαίρισηςτου Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας. Η ομάδα που προέκυψε από τησυγχώνευση αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία. Τα χρώματα της ομάδαςείναι το πορτοκαλί και το πράσινο.

  5. Α.Ε.Λ. 1964 – Basket Club

 • 9

  Το 1928 ιδρύθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας ο πρόγονοςτης Α.Ε.Λ 1964-Γ.Σ.. Το 2006 συγχωνεύτηκε με την ΑΕΛ. Τομπασκετικό τμήμα της Α.Ε.Λ. 1964 φέτος θα αγωνίζεται στην τοπικήκατηγορία της Α2 ΕΣΚΑΘ. Πρόεδρος της ομάδας είναι ο πρόεδρος τηςΕρασιτεχνικής Α.Ε.Λ., Ανδρέας Λιόντος, ενώ το προπονητικό επιτελείοαπαρτίζουν οι: Αβραάμ Παπαδόπουλος (Πρώτος προπονητής) καιΓιώργος Βαγιόπουλος (Βοηθός προπονητή).

  6. Α.Ο. Φοίνιξ Λάρισας

  Ο Αθλητικός Όμιλος Φοίνιξ Λάρισας είναι ελληνικό αθλητικό σωματείοπου δραστηριοποιείται στην πόλη της Λάρισας, στον ομώνυμο νομό,όπου και βρίσκεται η έδρα του, το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης.Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1995 και χρώματά του το μαύρο καιτο λευκό. Έμβλημά του είναι το μυθολογικό πουλί που αναγεννάται απότις στάχτες του, ο Φοίνικας. Ο σύλλογος διατηρεί τμήματακαλαθοσφαίρισης ανδρών και υποδομών σε όλες τις βαθμίδες.

  Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών

  Ιστορικό

  Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1995 για να ενταχθεί στα Πρωταθλήματα πουδιοργανώνει η Ε.Σ.ΚΑ.Θ. Ήταν την αγωνιστική περίοδο 2005-06 που οσύλλογος αναδείχθηκε Πρωταθλητής στην Α' Κατηγορία Ανδρών,κερδίζοντας το δικαίωμα ανόδου στις εθνικές κατηγορίες. Η αγωνιστικήπερίοδος 2006-07, η πρώτη στην ιστορία του συλλόγου στη Γ' Εθνική

 • 10

  Κατηγορία, είχε ως κατάληξη την 8η θέση του 1ουΟμίλου Βορρά. Τηνεπόμενη χρονιά, 2007-08, ο σύλλογος τερμάτισε δύο θέσεις χαμηλότερα,παραμένοντας, ωστόσο, στην κατηγορία. Η αγωνιστική περίοδος 2008-09 υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς ο Φοίνιξ βρέθηκε στην 3η θέσητης τελικής βαθμολογίας. Την περίοδο 2009-10, πάντα στην ίδιακατηγορία και όμιλο, η ομάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην5η θέση. Επί 12 χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2011, έδρα του συλλόγουήταν το Κλειστό Γυμναστήριο του Αγίου Θωμά.

  Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος

  Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2010-11, ο Α.Ο. ΦοίνιξΛάρισας συμμετείχε στο Πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Κατηγορίας.Πετυχαίνοντας 17 νίκες και 9 ήττες τερμάτισε στην 4η θέση. Έδρα τουσυλλόγου είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας. Πρόεδροςτου συλλόγου είναι ο Βασίλης Χαύδας, ενώ καθήκοντα προπονητήδιατηρεί από τον Ιούνιο του 2011 ο Αντώνης Κυρατζής.

  7. Ηρακλής ΛάρισαςΟ Ηρακλής Λάρισας είναι ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρισας. Ιδρύθηκετο 1930 στη συνοικία της Νεάπολης στη Λάρισα. Πρόεδρος ήταν τότε οΠέτρος Παπακωνσταντίνου.

  Η ίδρυση της ΑΕΛ

  Ο Ηρακλής Λάρισας είχε σημαντικό ρόλο στη συγχώνευση των ομάδωντης Λάρισας σε μία και δυνατή, την ΑΕΛ που στη συνέχεια κατέκτησεένα πρωτάθλημα Ελλάδος και δυο κύπελλα Ελλάδος, όντας η μοναδικήεπαρχιακή ομάδα που το κατάφερε αυτό και πέμπτη στην λίστα με τουςπανελλήνιους τίτλους στο ποδόσφαιρο πίσω από τρεις ομάδες τηςΑθήνας και μια της Θεσσαλονίκης. Την ιδέα για τη δημιουργία μιας,ενιαίας και ισχυρής ομάδας της Λάρισας είχε το 1958 ο τότε πρόεδροςτου Ηρακλή Λάρισας Ράπτης. Τον Μάιο του 1964 συγχωνεύτηκαν οΗρακλής Λάρισας, ο Τοξότης Λάρισας, ο Άρης Λάρισας και ο Α.Ο.Λαρισαϊκός και ίδρυσαν την ΑΕΛ. Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΛ ήταν οπρόεδρος του Ηρακλή Λάρισας Τζοβαρίδης, ενώ στη νέα ομάδααγωνίστηκαν οι πρώην παίκτες του Ηρακλή Λάρισας Κοντοκώστας,

 • 11

  Τσολάκης, Αδάμος, Χαρισούλης, Δημητρίου, Λέλλης, Παπάζογλου,Κατσιάνης, Σαλταπίδας και Κάσσας.

  Διακρίσεις

  Το 1939 κατέκτησε το πρωτάθλημα της περιοχής της Θεσσαλίας, πουήταν η μεγαλύτερη διάκριση λαρισινής ομάδας μέχρι τότε. Στις 7Δεκεμβρίου 1947 ο Ηρακλής Λάρισας νίκησε με 2-1 τη Γ.Σ. Νίκη Βόλουκαι κατέκτησε το κύπελλο Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει τησυμμετοχή του στα τελικά του κυπέλλου Ελλάδος. Έφτασε μέχρι ταπροημιτελικά όπου όμως έχασε από τον Ολυμπιακό Πειραιά με 6-0.Έγινε η πρώτη λαρισινή ομάδα που έφτασε στους οκτώ τηςσυγκεκριμένης διοργάνωσης, ενώ δύο παίκτες του πήραν μεταγραφή γιαομάδες της Αττικής, ο Κλέτσας για τον Ολυμπιακό Πειραιώς και οΛογαράς για τον Απόλλωνα Αθηνών. Τις περιόδους 1962-1963 και 1963-1964 ο Ηρακλής Λάρισας συμμετείχε με επιτυχία στη Β΄ Εθνικήποδοσφαίρου αντρών καταλαμβάνοντας και τις δύο χρονιές την έβδομηθέση με απολογισμό 58 παιχνίδια, 20 νίκες, 19 ισοπαλίες, 19 ήττες, 79βαθμούς, 60 γκολ υπέρ και 61 κατά. Το 1996 η ομάδα φτάνει στον τελικότου Κυπέλλου Ερασιτεχνών όπου όμως θα ηττηθεί στο γήπεδο τουΕύοσμου από τον Εθνικό Κατερίνης με 2-1.

  Γ. Αθλητικά Προγράμματα καιΠρωταθλήματα

  Ο Δήμος Λαρισαίων έχοντας σκοπό την κάλυψή των αυξημένωναναγκών για άθληση των κατοίκων της πόλης και την ανάπτυξη τουμαζικού αθλητισμού, από το 1983 μέχρι και σήμερα έχει δημιουργήσει 9Αθλητικά κέντρα σε όλο τον ιστό της πόλης καθώς και διάσπαρτουςχώρους άθλησης ενταγμένοι στους χώρους πρασίνου. Οι δραστηριότητεςπου λαμβάνουν χώρα στους χώρους άθλησης είναι:

  1. Σχολικά Πρωταθλήματα Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Δημοτικών σχολείων Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Γυμνασίων Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Λυκείων Σχολικά πρωταθλήματα Μπάσκετ, Βόλεϊ, hand ball

 • 12

  2. Σωματειακό Ποδόσφαιρο

  Προπαιδικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Παιδικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Εφηβικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α΄, Β΄, Γ΄ Ερασιτεχνικό Γυναικείο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α΄ Εθνικής κατηγορίας

  (Κένταυρος) Προπόνηση Α΄ και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας (Π.Α.Ε Α.Ε.Λ. 1964 και

  Π.Α.Ε. Απόλλων Λάρισας) Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ακαδημιών Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μικτών ομάδων Νομών Ελλάδας Ποδοσφαιρικό τουρνουά Κουκουλίτσιου – Μουσιάρη Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α΄ Εθνικής κατηγορίας

  3. Ακαδημίες

  Ακαδημία Ποδοσφαίρου

  Συμμετέχουν αγόρια 7 – 13 ετών (Α΄ τάξη Δ. Σχ. – Α΄ τάξη Γυμνασίου).Τμήματα λειτουργούν στα Δημοτικά Αθλητικά Κέντρα «Γ.Μητσιμπόνας», Νεάπολης «Δ. Κουκουλίτσιος – Δ. Μουσιάρης» καιΘεσσαλικό. Όλα τα αθλητικά κέντρα στα οποία γίνονται προπονήσειςδιαθέτουν φυσικό χλοοτάπητα έτσι ώστε αποφεύγονται οι τραυματισμοίκαι προβολείς για τη διεξαγωγή βραδινών προπονήσεων. Αγωνιστικήδραστηριότητα: Συμμετέχουν σε τουρνουά ποδοσφαίρου με ομάδες τουνομού μας, καθώς και σε τουρνουά με άλλες μεγάλες Ελληνικές καιξένες ομάδες αποκτώντας αγωνιστικές εμπειρίες. Συμμετέχουν, επίσης,σε αγώνες που γίνονται σε άλλες πόλεις συνδυάζοντας άθληση καιψυχαγωγία.

  Ακαδημία Μπάσκετ

  Συμμετέχουν αγόρια 7 – 14 ετών (Α΄ τάξη Δ. Σχ. – Β΄ τάξη Γυμνασίου).Προπονήσεις γίνονται στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο (Ηρ.Πολυτεχνείου 191) το οποίο διαθέτει ξύλινο δάπεδο (παρκέ) καιθέρμανση. Αγωνιστική δραστηριότητα: Διοργανώνεται την περίοδο τωνΧριστουγέννων τουρνουά μπάσκετ με ομάδες της πόλης μας για τηναπόκτηση αγωνιστικών εμπειριών.

  Ακαδημία Βόλεϊ

 • 13

  Συμμετέχουν κορίτσια 8 – 12 ετών(Α΄ τάξη Δ. Σχ. – Β΄ τάξη Γυμνασίου).Προπονήσεις γίνονται στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο (Ηρ.Πολυτεχνείου 191), το οποίο διαθέτει ξύλινο δάπεδο (παρκέ) καιθέρμανση.

  Σχολές Εκμάθησης Τένις

  Συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια 7 ετών (Α΄ τάξη Δ. Σχ.) και άνω.Λειτουργούν και τμήματα ενηλίκων. Τα τμήματα λειτουργούν σταΔημοτικά Αθλητικά Κέντρα Νεάπολης, «Δ. Κουκουλίτσιος – Δ.Μουσιάρης» και Ανθούπολης. Όλα τα αθλητικά κέντρα στα οποίαγίνονται προπονήσεις έχουν ελαστικό τάπητα και προβολείς για τηδιεξαγωγή βραδινών προπονήσεων. Αγωνιστική δραστηριότητα: Κατά τηδιάρκεια του χρόνου συμμετέχουν σε τουρνουά με άλλους συλλόγους καισε αγώνες τένις ανάμεσα στα παιδιά της Σχολής αποκτώντας αγωνιστικέςεμπειρίες.

  Σχολή Εκμάθησης Ιππασίας

  Συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια 8 ετών (Β΄ τάξη Δ. Σχ.) και άνω.Λειτουργούν και τμήματα ενηλίκων. Η εκπαίδευση γίνεται στιςεγκαταστάσεις ιππασίας του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου «Γ.Μητσιμπόνας». Τα παιδιά και οι ενήλικες στη Σχολή έρχονται σε επαφήμε τη φύση, εξοικειώνονται με τα άλογα και μαθαίνουν να ταφροντίζουν.

  Ακαδημία Ποδηλασίας

  Ακαδημία Τοξοβολίας

  Σχολή Εκμάθησης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

  4. Μαζικός Αθλητισμός Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Εργαζομένων Διαδημοτικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ακαδημιών Ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα φορέων (Σώματα Στρατού, Ο.Σ.Ε.

  κ.λπ.)

  5. Προγράμματα Άθλησης της ΓΓΑ

  Αθλητισμός και γυναίκα Άθληση στην τρίτη ηλικία

 • 14

  Άσκηση στην παιδική ηλικία Άσκηση στην προσχολική ηλικία Άσκηση ατόμων-παιδιών με ειδικές ανάγκες Άσκηση σε κέντρα ψυχικής υγείας Κολύμβηση ατόμων με ειδικές ανάγκες

  Αθλητικά Κέντρα

  Τα αθλητικά κέντρα που διαθέτει ο Δήμος Λαρισαίων είναι τα εξής: Αθλητικό Κέντρο Μητσιμπόνα Αθλητικό Κέντρο Νεάπολης Αθλητικό Κέντρο Κουκουλίτσιου – Μουσιάρη Αθλητικό Κέντρο Νέας Πολιτείας Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλικού Αθλητικό Κέντρο Βιολογικού Αθλητικό Κέντρο Ανθούπολης Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κωνσταντίνου Αθλητικό Κέντρο Αμπελοκήπων

  Δ. Σκοπός Ύπαρξης ΑθλητικώνΠρογραμμάτων

  Μια οργάνωση που ονομάζεται ¨Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων¨ στοΗνωμένο Βασίλειο κατάφερε να φέρει σημαντικές αλλαγές στιςσυνθήκες διαβίωσης των αστέγων μέσα από το ποδόσφαιρο. ΤοΠαγκόσμιο Κύπελλο για αστέγους ξεκίνησε το 2003 με τη συμμετοχή 5εθνικών ομάδων. Το 2007, ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρώναυξήθηκε σε 48 από όλο τον κόσμο, όπως οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Κίνα, ηΝορβηγία αλλά και το Καμερούν. Υπολογίζεται ότι περίπου πάνω από25.000 άστεγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τιςδοκιμές για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ύστερα, στατιστικά στοιχείαδείχνουν ότι η δραστηριότητα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τωνανθρώπων αυτών. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, το 92% έχειένα νέο κίνητρο για τη ζωή (342 παίκτες), το 89%έχουν βελτιώσει τιςκοινωνικές τους σχέσεις (331 παίκτες), το 35% έχουν εξασφαλίσειτακτική απασχόληση (130 παίκτες), το 39% επέλεξε να συνεχίσει τιςσπουδές του (145 παίκτες), κλπ. Το ποδόσφαιρο, με άλλα λόγια τουςέδωσε κίνητρα και ευκαιρίες για να βελτιώσουν τη ζωή και τις συνθήκεςδιαβίωσής τους.

 • 15

  Έτσι και στη Λάρισα, ο αθλητισμός έχει μεγάλο αντίκτυπο στουςανθρώπους και την κοινωνία. Παρατηρώντας σπορ και συμμετέχοντας σεαυτά οι άνθρωποι εμπνέονται με ενθουσιασμό και γεμίζουν με χαρά.Απ’τη μια, ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο για τηνπροαγωγή της υγείας του ανθρώπου. Πολλές έρευνες έχουν καταλήξειστο συμπέρασμα ότι μέσω της άσκησης τα κοινά προβλήματα υγείας καιασθένειες όπως η παχυσαρκία, η ψυχική ασθένεια, ο καρκίνος και οδιαβήτης, μπορούν να προληφθούν ή να μειωθεί αισθητά ο κίνδυνοςεμφάνισης τους. Εκτός από αυτό, ο αθλητισμός προσφέρει και ευκαιρίεςγια εκπαίδευση σε θέματα υγείας. Όπως είναι γνωστό, η εξάπλωση τουAIDS είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονωνκοινωνιών το οποίο πιθανότατα οφείλεται στην έλλειψη κατάλληληςπαιδείας σχετικά με την υγεία. Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας,συμπεριλαμβανομένης της Λάρισας, διάφορες οργανώσειςσυγκεντρώνουν τη νεολαία και παίζουν μαζί διάφορα αθλήματα. Μέσωτου αθλητισμού οι νέοι αναπτύσσουν στενές σχέσεις πολύ γρήγορα,γεγονός που καθιστά ευκολότερο για αυτούς να μιλήσουν για σοβαράθέματα, όπως το πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλουςαπό το AIDS. Απ’την άλλη, ο αθλητισμός διαδραματίζει σημαντικότατορόλο και στις κοινωνικές αλλαγές στη Λάρισα. Οι νέοι μέσα από τααθλητικά προγράμματα και τα πρωταθλήματα εντάσσονται ομαλότεραστο κοινωνικό σύνολο , καθώς διευρύνουν σταδιακά τον κοινωνικό τουςπερίγυρο και αποφεύγουν την απομόνωση. Αξιοποιούν δηλαδή τονελεύθερό τους χρόνο δημιουργικά καλλιεργώντας το σώμα και το πνεύματους συνάπτοντας παράλληλα και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.Συμπερασματικά, λοιπόν, προκύπτει ότι τα αθλητικά προγράμματαδύνανται να βοηθήσουν έτσι ώστε μακροπρόθεσμα η Λάρισα ναμετατραπεί σε μια καλύτερη κοινωνία.

 • 16

  Κεφάλαιο 2ο

  Α. Η Ιστορία και η εξέλιξη της Α.Ε.Λ.

  ΠΑΕ ΑΕΛ 1964

  Πλήρες όνομα Αθλητική Ένωση Λάρισας 1964Ψευδώνυμο Βασίλισσα του κάμπου

  Σύντομοόνομα

  ΑΕΛ

  Ίδρυση 1964Γήπεδο AEL FC Arena,

  (χωρητικότητα: 16.118 θέσεις)Πρόεδρος Κωνσταντίνος Πηλαδάκης

  Προπονητής Μιχάλης ΖιώγαςΠρωτάθλημα Β΄ Εθνική

  1964-1974

  Ίδρυση

  Μετά από πολλές συσκέψεις και συζητήσεις πραγματοποιείται στοΔημοτικό Ωδείο Λάρισας η τελική συνέλευση των ποδοσφαιρικώνσωματείων του νομού που εκτός των άλλων αποφασίζει και τησυγχώνευση των Άρη, Ηρακλή, Λαρισαϊκού, Τοξότη. Η A.E.Λ. είναιπλέον γεγονός. Τα πρώτα χρώματα της ομάδας ήταν το άσπρο και τομαύρο, αλλά μετά από νέα συνέλευση αποφασίστηκε το βυσσινί χρώμα,που ισχύει μέχρι σήμερα. Σαν έδρα ορίστηκε το Στάδιο Αλκαζάρ. Την 7ηΙουνίου, στο θρυλικό Αλκαζάρ, καταγράφεται η πρώτη αγωνιστική

 • 17

  εμφάνιση, με νίκη 2-1 επί του ισχυρού τότε Πανιωνίου, σ’ένα φιλικόπαιχνίδι με πανηγυρικό χαρακτήρα, όπου την ομάδα της Α.Ε.Λ.αποτελούσαν ποδοσφαιριστές επιλεγμένοι από το Λαρισαϊκό, τονΗρακλή, τον Άρη, τον Τοξότη, τον Πανθεσσαλικό, τον Πελασγικό καιτην Ανάπλαση Τυρνάβου.

  Άνοδος

  Η Α.Ε.Λ. δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος Β' Εθνικής1972-73 εξασφάλισε την άνοδο της με επικράτηση 2-0 επί της Νίκης στοΒόλο. Στις 23 Ιουνίου του 1973 σ’ένα κατάμεστο Αλκαζάρ η ΑΕΛκερδίζει με χαρακτηριστική ευκολία την Καλλιθέα με 3-0 και σφραγίζεικαι τυπικά την άνοδό της στην Α’ Εθνική κατηγορία τερματίζονταςπρώτη με 98 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Αναγέννηση Καρδίτσαςπου τερμάτισε με 89 βαθμούς. Τα τέρματα της ΑΕΛ πετυχαίνουν οΠαγκαρλιώτας στο 16’, ο Δ. Σεϊταρίδης στο 38’ και ο Χαριτίδης στο 80’.Η ΑΕΛ παρατάχθηκε στο γήπεδο με την παρακάτω σύνθεση: Σιαβάλας,Σημαντήρης, Σεϊταρίδης Μ., Χιλ, Κυζίρογλου, Μπούτος, Χαριτίδης,Καβόλι, Ρακιτζόγλου, Σεϊταρίδης και Παγκαρλιώτας. Μετά το τέλος τουαγώνα καταχειροκροτούμενοι οι παίκτες κάνουν το γύρο του θριάμβουκαι ακολουθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

  Ιστορικά γεγονότα

  08/05/1966: Οι περίπου 2.000 οπαδοί της Α.Ε.Λ. που ακολουθούν τηνομάδα για το παιχνίδι με τον Βύζαντα Μεγάρων γίνονται μάρτυρεςεπιθέσεων από τους "φιλάθλους" και τους "ποδοσφαιριστές" τηςγηπεδούχου ομάδας με πέτρες, ξύλα και αυγά πριν, κατά τη διάρκεια και

 • 18

  μετά το τέλος του αγώνα στην αποστολή της ομάδας. Η ομάδα με 10παίκτες (λόγω αποβολής του Κυριακίδη) από το πρώτο δεκάλεπτο, χωρίςτην παρουσία του Δημήτρη Ζάμπα που τραυματισμένος μεταφέρεται στονοσοκομείο πριν την έναρξη του αγώνα και με 3 από τους 10εναπομείναντες παίκτες, λόγω τραυματισμού, να έχουν τυπική παρουσία,χάνει με 6-0. Την επόμενη μέρα του αγώνα κυκλοφορεί από φιλάθλουςτης Ομάδας η "Μαύρη Βίβλος" στο τότε ζαχαροπλαστείο "Ελληνικόν"(απέναντι από το σημερινό Δημαρχείο), όπου οι οπαδοί της Α.Ε.Λ.υπέγραφαν καταδικάζοντας τα έκτροπα των Μεγάρων.

  25/06/1972: Η Α.Ε.Λ. είναι μια νίκη μακριά από την πολυπόθητη άνοδοστην Α’ Εθνική. Αντίπαλος στο παιχνίδι αλλά και στην υπόθεση τηςανόδου είναι ο Πανσερραϊκός. Οι επιθέσεις από πλευράς διαιτητή,παικτών, προπονητών και "φιλάθλων" των Σερρών πριν, κατά τηδιάρκεια και μετά το τέλος του παιχνιδιού δεν περιγράφονται. Οι 4000περίπου οπαδοί της Α.Ε.Λ. προσπαθώντας να προστατέψουν τηναποστολή της ομάδας από τις επιθέσεις εισβάλλουν στον αγωνιστικόχώρο και γίνονται και αυτοί αντίστοιχα στόχος. Τα γεγονότασυνεχίζονται την επόμενη μέρα στη Λάρισα όπου γίνεται παλλαϊκόσυλλαλητήριο διαμαρτυρίας που είναι από τα πρώτα χρονικά καιπανελλαδικά στην περίοδο της επταετίας, με τους οπαδούς της Α.Ε.Λ. ναεπαναστατούν και κατά της δικτατορίας κατεβάζοντας τη σημαία πουυπήρχε στην κεντρική πλατεία, σπάζοντας τις ταμπέλες της Γ.Γ.Α. στογήπεδο Αλκαζάρ και καταστρέφοντας το γνωστό μαγαζί "Σερραϊκόν",αναγκάζοντας τον τότε Διοικητή Ασφάλειας Λάρισας να καλέσει τοδιοικητικό συμβούλιο της Α.Ε.Λ. σε αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου γιανα λογοδοτήσει για τα γεγονότα, προειδοποιώντας μάλιστα γιασύγκρουση. Η Α.Ε.Λ. καταθέτει ένσταση στη διοργανώτρια αρχή (ΕΠΟ)για αντικανονική συμμετοχή ενός παίκτη του Πανσερραϊκού που γίνεταιδεκτή και κερδίζει το παιχνίδι στα χαρτιά. Ο Πανσερραϊκός κάνει έφεσηκαι οι επιτροπές μια δικαιώνουν την Α.Ε.Λ. και μια τον Πανσερραϊκό.Τελικά με παρέμβαση του Ασλανίδη, το παιχνίδι κατοχυρώνεται στονΠανσερραϊκό.

  1974 - 1983

  Η επιστροφή των βυσσινί στην Α' εθνική. Η απαρχή της χρυσής εποχήςπου ακολουθεί.

  Πτώση και επάνοδος

 • 19

  08/06/1975: Η Α.Ε.Λ. μετά από απογοητευτική πορεία στο πρωτάθληματης Α’ Εθνική υποβιβάζεται στη δεύτερη κατηγορία. Τότε έγινε το πρώτοξεκαθάρισμα και δειλά-δειλά, αφού δεν ήταν εφικτή η άμεση επάνοδος,ξεκίνησε η αναδημιουργία της ομάδας στηριζόμενη κυρίως σεΛαρισαίους παίκτες. Βέβαια, η μεγάλη τομή από τον πρόεδρο ΗλίαΚελεσίδη και τους συνεργάτες του στη διοίκηση, έγινε ένα χρόνοαργότερα. Έτσι, στις 26/5/77 που σε φιλικό κόντρα στην ΑΕΚ, έγινε στοΑλκαζάρ το πρώτο ματς υπό το φως των προβολέων, η ΑΕΛπαρατάχθηκε με τον Αναγνώστου, το Μουσούρη και εννέα Λαρισαίουςποδοσφαιριστές στην αρχική της σύνθεση. Ανάμεσά τους, άγνωστοι τότε,ο Παραφέστας, ο Βαλαώρας, ο Κουκουλίτσιος και ο Ανδρεούδης.

  18/06/1978: Εκτός έδρας νίκη της Α.Ε.Λ. επί του Μακεδονικού στηνΕυκαρπία με 4-1, νίκη που την επαναφέρει στην Α’ Εθνική.

  Φιναλίστ Κυπέλλου 1982 και Δευτεραθλήτρια 1983

  19/06/1982: Στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας η Α.Ε.Λ. συμμετέχειστον πρώτο τελικό κυπέλλου της ιστορίας της με αντίπαλο τονΠαναθηναϊκό, όπου χάνει με 1-0.

  29/05/1983: Με σκόρερ τον Κώστα Μαλουμίδη η Α.Ε.Λ. κερδίζει στοΣτάδιο Καραϊσκάκη με 1-0 στο ντέρμπι κορυφής τον Oλυμπιακό, αλλάτελικά η Α.Ε.Λ. κατατάσσεται δεύτερη στο πρωτάθλημα.

  Ιστορικά Γεγονότα

  30/07/1979: Η Α.Ε.Λ. μετατρέπεται σε Π.Α.Ε.. Η εποχή τουεπαγγελματικού ποδοσφαίρου ξεκινά.

 • 20

  06/09/1979: Σκοτώνονται σε ατύχημα στο ύψος του ΚάστρουΒοιωτίας(111ο χλμ Αθηνών – Λαμίας) οι Δημήτρης Κουκουλίτσιος καιΔημήτρης Μουσιάρης, πηγαίνοντας να ενσωματωθούν στην αποστολήτης Εθνικής Ελπίδων που θα ταξίδευε για αγώνα στην Οδησσό τηςπρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο τρίτος της παρέας Γιάννης Βαλαώρας, πουσυνταξίδευε, γλυτώνει βαριά τραυματισμένος.

  1984 - 1993

  Φιναλίστ Κυπέλλου 1984

  06/06/1984: Δεύτερη συμμετοχή της Α.Ε.Λ. σε τελικό κυπέλλου μεαντίπαλο και πάλι τον Παναθηναϊκό. Στο Ο.Α.Κ.Α. η Α.Ε.Λ. κατώτερητων προσδοκιών χάνει δίκαια με 2-0 αλλά κερδίζει την ευρωπαϊκήσυμμετοχή της στο κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου.

  Κατάκτηση Κυπέλλου 1985

  22/06/1985: Στην τρίτη συμμετοχή της ομάδας σε τελικό κυπέλλου ηΑ.Ε.Λ. νικά στο Ο.Α.Κ.Α., μπροστά σε 15.000 οπαδούς της, τον τότεπρωταθλητή Π.Α.Ο.Κ. με 4-1 και κατακτά τον πρώτο τίτλο της ιστορίαςτης.

  1988: Λαϊκή εξέγερση και Πρωταθλήτρια Ελλάδος

 • 21

  16/03/1988: Ανακοινώνεται η απόφαση του αθλητικού δικαστή με τηνοποία αφαιρούνται 4 βαθμοί από την πρωτοπόρο στο πρωτάθλημαΑ.Ε.Λ. λόγω του ότι ο ποδοσφαιριστής της Γκεόργκι Τσίγκοφ βρέθηκεθετικός στην ουσία κωδεΐνη σε έλεγχο που έγινε μετά το παιχνίδι με τονΠαναθηναϊκό στις 27/12/1987. Οπαδοί της ομάδας αποκλείουν τηνεθνική οδό και τις γραμμές των τραίνων με αποτέλεσμα να κοπεί ηΕλλάδα στη μέση. Κάτω από την πίεση των γεγονότων, στις 21/03/1988αλλάζει το άρθρο 32 του Κ.Α.Π. και εναρμονίζεται με την ισχύουσα απότότε νομοθεσία όλων των χωρών-μελών της UEFA, όπου η ομάδα δενφέρει ευθύνη και δεν τιμωρείται σε περίπτωση ντοπαρισμένου παίκτητης. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα από τη μια να παραμείνει ητιμωρία στον ποδοσφαιριστή και από την άλλη οι βαθμοί να επιστραφούνστην ομάδα.

  01/05/1988: Η Α.Ε.Λ. κατακτά και μαθηματικά το πρώτο πρωτάθλημαΑ’ Εθνικής στην ιστορία της, κερδίζοντας με 1-0 τον Ηρακλή με γκολτου αείμνηστου Γιώργου Μητσιμπόνα στο 88’ του αγώνα.

  Ευρωπαϊκές πορείες

 • 22

  14/09/1983: Το Αλκαζάρ φοράει τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τονπρώτο εντός έδρας αγώνα της Α.Ε.Λ. στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Γιατο κύπελλο UEFA, η Α.Ε.Λ. υποδέχεται την ουγγρική Χόνβεντ την οποίακερδίζει με 2-0. Κυρίως λόγω απειρίας, στον επαναληπτικό (28/09/1983)χάνει με 3-0 στην παράταση και αποκλείεται.

  07/11/1984: Στη Γενεύη 1.000 οπαδοί της Α.Ε.Λ. πανηγυρίζουν μιαιστορική εκτός έδρας νίκη επί της Σερβέτ με 1-0 (2-1 το πρώτο παιχνίδιστο Αλκαζάρ), που φέρνει την ομάδα στους κορυφαίους «8» τουκυπέλλου Κυπελλούχων με αντίπαλο τη Ντιναμό Μόσχας. Η πορεία πουξεκίνησε αποκλείοντας την ουγγρική Σιόφοκ (1-1 στην Ουγγαρία και 2-0στο Αλκαζάρ) θα σταματήσει στην Τιφλίδα, όπου η Α.Ε.Λ. χάνει με 1-0(το πρώτο παιχνίδι 0-0 στο Αλκαζάρ) από γκολ που θεωρείται αμφίβολογια το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος.

  18/09/1985: Αντιμετωπίζει την κυπελλούχο Ιταλίας Σαμπντόρια τωνπρωταθλητών κόσμου Μπορντόν, Βιέρκοβουντ, των Άγγλων άσσωνΣούνες και Φράνσις και των νεαρών τότε Μαντσίνι και Βιάλι. Στο πρώτοπαιχνίδι στο Αλκαζάρτο αποτέλεσμα είναι 1-1, ενώ στον επαναληπτικόστη Γένοβα στις 02/10/1985 η Α.Ε.Λ. με ένα γκολ που προήλθε απόεπιθετικό φάουλ και επέμβαση του Μπορντόν σε κεφαλιά του Αλεξούληπρος το τέλος του αγώνα, χάνει με 1-0 και αποκλείεται.

  07/09/1988: Η Α.Ε.Λ. στην παρθενική της εμφάνιση στο κύπελλοΠρωταθλητριών (γνωστό ως Τσάμπιονς Λίγκ σήμερα) αντιμετωπίζει τηνΞαμάξ από την Ελβετία. Το πρώτο παιχνίδι στο Αλκαζάρ τελειώνει μενίκη 2-1. Στον επαναληπτικό που γίνεται στο Νοσατέλ στις 05/10/1988παρουσία περίπου 3.000 οπαδών της Α.Ε.Λ. αποκλείεται στα πέναλτι με3-0 κανονικός αγώνας και παράταση 2-1 υπέρ της Ξαμάξ).

  Ιστορικά γεγονότα

  Στις 26 Οκτωβρίου 1986 πριν την έναρξη του αγώνα Α.Ε.Λ. – ΠΑΟΚδολοφονείται στη θύρα 10 του Αλκαζάρ ο Χαράλαμπος Μπλιώνας,θανάσιμα χτυπημένος από κροτίδα που εκτοξεύτηκε από την κερκίδα τωνφιλοξενούμενων, όντας ο πρώτος νεκρός από φωτοβολίδα στα ελληνικάγήπεδα. Από την αστυνομία συνελήφθη ως δράστης ο 20χρονος ΒασίληςΘεοδωρίδης που αρχικά ομολόγησε αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε.

 • 23

  1994-2003

  Υποβιβασμοί

  29/05/1996: Ο κύκλος των μεγάλων επιτυχιών κλείνει. Η Α.Ε.Λ. μπορείνα κερδίζει στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ με 3-2 αλλά υποβιβάζεται γιαδεύτερη φορά στην ιστορία της στη Β’ Εθνική.

  28/04/2001: Ήττα εντός έδρας από την Καλλιθέα με 1-0 και μια ακόμηπολύ άσχημη χρονιά κλείνει με τον υποβιβασμό της ομάδας στην Γ’Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της.

  Ιστορικά γεγονότα

  13/09/1997: Ο Γιώργος Μητσιμπόνας σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημαλίγο πριν την Γιάννουλη, πηγαίνοντας να συμμετάσχει σε φιλικό παιχνίδιστον Τύρναβο.

  21/03/1999: Λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων η ομάδα στερείται τουδικαιώματος να αγωνιστεί στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναιτωλικόκαι χάνει τον αγώνα.

  06/03/2002: Η Α.Ε.Λ., παρουσία 120 περίπου οπαδών της, χάνει στηνΚρύα Βρύση από τον τοπικό Απόλλωνα με 2-0. Αυτή η ήττα και κυρίωςη εμφάνιση θα αναγκάσουν τις επόμενες μέρες τους οπαδούς της ομάδαςνα διακόψουν την προπόνηση και να ζητήσουν εξηγήσεις για τηνκατάσταση που επικρατεί. Επίσης θα υπάρξει και η απομάκρυνση τουτότε προπονητή Βαγγέλη Βουρούκου.

  30/07/2002: Με την υπ’ αριθμόν 583/02 απόφαση του Εφετείου Λάρισαςη Π.Α.Ε. Α.Ε.Λ. τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Ο στόχος πουείχε βάλει ο τότε χορηγός και μετέπειτα μεγαλομέτοχος της ομάδας,Νίκος Σωτηρούλης, με κύριο εκφραστή της προσπάθειας αυτής τοναείμνηστο Γιώργο Κατσογιάννη στέφεται με επιτυχία.

  28/05/2003: Η Α.Ε.Λ. σε ένα κρίσιμο παιχνίδι, αποσπά σωτήρια ισοπαλία3-3 στα Χανιά από την τοπική ομάδα και με τη νίκη της 1-0 παρουσία10.000 οπαδών της την επόμενη αγωνιστική (01/06/2003) επί της ΝίκηςΒόλου στο Αλκαζάρ σώζεται από τον υποβιβασμό της στη Δ’ Εθνική.

 • 24

  Μια χρονιά που ξεκίνησε με τεράστια προβλήματα τα οποία αυξήθηκαναφού στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος η Α.Ε.Λ. τιμωρήθηκε με μείον3 βαθμούς και κατοχύρωση του αγώνα με 2-0 υπέρ των Λύκων διότιθεωρήθηκε υπαίτια για τη διακοπή του συγκεκριμένου αγώνα στοΚαλοχώρι της Θεσσαλονίκης (ο επόπτης Κλημαντάκης ισχυρίστηκετραυματισμό από αντικείμενο που προήλθε από τους οπαδούς της ομάδαςστο 81’ και ενώ το σκορ ήταν 1-1), τελειώνει με τις λιγότερες δυνατέςαπώλειες.

  2004 – Σήμερα

  Αντεπίθεση: «Ξαναρχόμαστε»

  16/02/2004: Μετά το τέλος του καθεστώτος ειδικής εκκαθάρισης,δημιουργείται η Π.Α.Ε. Α.Ε.Λ. 1964.

  30/05/2004: Άνοδος στην Β’ Εθνική. Η Α.Ε.Λ. την τελευταία αγωνιστικήκερδίζει εντός έδρας με 5-1 τον Ποντιακό Νέας Σάντας, κατακτώνταςέτσι τη δεύτερη προνομιούχο θέση στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

  15/05/2005: Στην Καστοριά η ισοπαλία με 1-1 ουσιαστικά οδηγεί στηνΑ’ Εθνική. Στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Προοδευτική, ηΑ.Ε.Λ. κερδίζει με 3-1 και ανεβαίνει και τυπικά στην Α' Εθνική.

  Κατάκτηση Κυπέλλου 2007

 • 25

  05/05/2007: Στην τέταρτη συμμετοχή της σε τελικό κυπέλλου η Α.Ε.Λ.αντιμετωπίζει στο Πανθεσσαλικό Στάδιο και πάλι τον Παναθηναϊκό,κερδίζοντας με 2-1. Η χρονιά που ξεκίνησε από το ίδιο στάδιο τον Ιούλιοτου 2006 αντιμετωπίζοντας την Τουρκική Καϊσερίσπορ για το κύπελλοΙντερτότο (0-0 στον πρώτο αγώνα και ήττα 2-0 στον επαναληπτικό)κλείνει στην Καλαμαριά όπου η Α.Ε.Λ. με τη νίκη της με 2-1 επί τουτοπικού Απόλλωνα παραμένει στην Α’ Εθνική. Η ΑΕΛ προκρίνεταιστους ομίλους του ΟΥΕΦΑ, όπου και αντιμετωπίζει τη Ζενίτ (μετέπειτανικήτρια του θεσμού της σεζόν εκείνης), την Αλκμάαρ του Φαν Γκάαλ,την Έβερτον και τη Νυρεμβέργη.

  Ιστορικά Γεγονότα

  04/10/2007: Η Α.Ε.Λ. μπορεί να χάνει με 2-1 (το πρώτο παιχνίδι στοΠανθεσσαλικό Στάδιο είχε λήξει με νίκη της Α.Ε.Λ. με 2-0) αλλάσφραγίζει στο Ήγουντ Παρκ του Μπλάκμπερν την σπουδαία πρόκρισηστους ομίλους του κυπέλλου UEFA μπροστά σε περίπου 1.000 οπαδούςτης. Στη συνέχεια αντιμετωπίζει τις Έβερτον (εκτός), Ζενίτ ΑγίαςΠετρούπολης (εντός), Άλκμααρ (εκτός) και Νυρεμβέργη (εντός).Ειδικότερα οι εμφανίσεις απέναντι στην Έβερτον, στη μετέπειτα νικήτριατης διοργάνωσης Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και στην Άλκμααρεντυπωσιάζουν, άσχετα αν δεν κερδήθηκε κάποιος βαθμός.

  16/07/2009: Η Α.Ε.Λ. συμμετέχοντας στο Γιουρόπα Λίγκ (πρώηνκύπελλο UEFA), αντιμετωπίζει στο Ρέυκιαβικ της μακρινής Ισλανδίαςτην τοπική K.R. όπου χάνει με 2-0. Η έκπληξη θα ολοκληρωθεί στις23/07/2009 στο στάδιο Αλκαζάρ αφού στον επαναληπτικό αγώνα οιερασιτέχνες Ισλανδοί θα αποσπάσουν ισοπαλία με 1-1 αποκλείοντας τηνΑ.Ε.Λ.

  Μετά από 47 χρόνια ένδοξης ιστορίας στο ιστορικό στάδιο Αλκαζάρ ηΑΕΛ μετακομίζει στο νέο της στάδιο, το AEL FC ARENA,χωρητικότητας 16.118 θέσεων.

  10/08/2009: Μετά από αγώνα πέντε ετών εκδίδεται η υπ’ αριθμόν 220/09 οικοδομική άδεια που δίνει στην Α.Ε.Λ. τη δυνατότητα να ξεκινήσειτα έργα για την ανέγερση του νέου γηπέδου στον Πυρήνα Β’ τηςπεριοχής Μεζούρλο της Λάρισας.

  16/11/2010: Ο Μεξικανός ποδοσφαιριστής Αντόνιο Ντε Νίγκρις πεθαίνειστα 31 του χρόνια λόγω βλάβης στο καρδιοαναπνευστικό του σύστημα.Ο παίκτης είχε αισθανθεί δυσφορία στον ύπνο του και η γυναίκα τουκάλεσε το ασθενοφόρο. Ο επιθετικός της ΑΕΛ όμως εξέπνευσε στο

 • 26

  δρόμο για το νοσοκομείο. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οΜεξικανός παίκτης γνώριζε το πρόβλημα υγείας που είχε και παρόλααυτά συνέχιζε να αγωνίζεται.

  13/08/2010 : Ο μέχρι το 2008 ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ ΠαναγιώτηςΜπαχράμης έχασε τη ζωή του σε ατύχημα κάνοντας ψαροντούφεκο.

  23/11/2010:Το νέο γήπεδο της ΑΕΛ χωρητικότητας 16.118 θέσεωνολοκληρώνεται.

  Τίτλοι - Διακρίσεις

  Ελλάδα

  Η ΑΕΛ 1964 έχει κατακτήσει:

  το πρωτάθλημα Ελλάδος το 1988, το κύπελλο το 1985 και το 2007 ενώ έχει και 2 συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου το 1982 και το 1984 και μία δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα το 1983. τρία πρωταθλήματα Β' Εθνικής (1972-73 , 1977-78 , 2004-05). μία δεύτερη θέση στη Γ' Εθνική το 2003-04.

  Ευρώπη

  Η Λάρισα έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τη σεζόν 1983-84 όταναποκλείστηκε για το Κύπελλο UEFA από την Ουγγρική Χόνβεντ (2-0,0-3 παρ.) Στο κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης τη περίοδο 1984-1985έφτασε μέχρι το προημιτελικό του θεσμού για να αποκλειστεί (0-0 εντόςκαι 0-1 εκτός) από τη Δυναμό Μόσχας.

  Την αμέσως επόμενη χρονιά θα αποκλείστηκε (1-1 εντός και 0-1 εκτός)από τη πανίσχυρη και μελλοντική κυπελλούχο Σαμπντόρια.

  Στις 20 Σεπτεμβρίου 2007 η ΑΕΛ σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη της σεευρωπαϊκό επίπεδο κερδίζοντας στο Πανθεσσαλικό Στάδιο 2-0 τηΜπλάκμπερν για τα προκριματικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η νίκη αυτήτης έδωσε την πρόκριση αφού στον επαναληπτικό αγώνα ηττήθηκε μεσκορ πρόκρισης 2-1. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε όμιλο απέναντι στιςΆλκμααρ, Νυρεμβέργη και Έβερτον. Τη σεζόν 2009-2010 έγινε η πρώτηελληνική ομάδα που συμμετείχε στο νεοσύστατο UEFA Europa Leagueκαι συγκεκριμένα στο 2ο προκριματικό γύρο όπου αποκλείστηκε από τηνΙσλανδική ΚΡ Ρέικιαβικ με ήττα 0-2 εκτός και ισοπαλία 1-1 στο

 • 27

  Αλκαζάρ. Τη σεζόν 2010-11 τερμάτισε 15η στη Σούπερ Λίγκα (τελικάκατατάχθηκε 14η λόγω του απευθείας υποβιβασμού του Ηρακλή) καιυποβιβάστηκε στη Φούτμπολ Λιγκ.

  Εσωτερικοί σύνδεσμοι

  Οπαδοί

  Ο γνωστότερος σύνδεσμος φιλάθλων της ΑΕΛ είναι οι MONSTERS. ΟιMONSTERS ιδρύθηκαν στις 31 Μαρτίου 1982 και έκαναν την πρώτηπαρουσία τους στη θύρα 1 του σταδίου Αλκαζάρ στον αγώνα κυπέλλουενάντια στον Διαγόρα. Πολύ αργότερα, για λίγα χρόνια, εξαναγκάστηκανσε μετακόμιση προς την θύρα 8 του σταδίου Αλκαζάρ έπειτα απόαπόφαση της αστυνομίας. Οι MONSTERS στο νέο γήπεδο της ΑΕΛ, τοAEL FC ARENA συγκεντρώνονται στη θύρα 1. Ο σύνδεσμος έχει φιλίαμε τους Ultras '94 της γερμανικής Νυρεμβέργης. Σύνδεσμοι τωνMonsters υπάρχουν στον Τύρναβο και τον Αμπελώνα. Άλλοι σύνδεσμοιείναι: Αλκαζάρ, Πανελλήνιος Σύλλογος Φιλάθλων ΑΕΛ, ΒυσσινίΑμαζόνες και Σύνδεσμος Αθήνας.

  Στατιστικά

  Πρώτος σκόρερ: Γιάννης Βαλαώρας 73 Πρώτος σε συμμετοχές: Γιάννης Γκαλίτσιος 395 Μεγαλύτερη νίκη: Λάρισα-Καβάλα 8-2 Περισσότερες νίκες σε μία περίοδο: 18 (1982-1983, 1987-1988) Λιγότερες νίκες σε μία περίοδο: 5 (1974-1975)(2010-2011)

 • 28

  Σύνθεση ομάδας (2011-2012)

  Νούμερο Εθνικότητα ΟνοματεπώνυμοΤερματοφύλακες75. Παναγιώτης Βοσνιάδης15. Δημήτρης Πρίφτης--. Δημήτρης ΣωτηρίουΑμυντικοί20. Νίκος Καρανίκας03. Στέλιος Βενετίδης26. Δημήτρης Κολοβέτσιος77. Παναγιωτης Κατσιαρός6. Μανώλης Ψωμάς--. Θανάσης Παπαγεωργίου--. Αλέξανδρος ΓκαλίτσιοςΜέσοι21. Τόνι Γκονζάλεζ42. Μούτσα Μπλέντι--. Κωστας Χατζής--. Κωστας ΝεμπεγλέραςΜεσοεπιθετικοί14. Βασίλης Ρέντζας92. Σάββας ΣιατραβάνηςΕπιθετικοί17. Αντώνης Βούζας--. Δημήτρης Χασομέρης45. Βαγγέλης Καούνος17. Zequinha17. Νίκολας ΓκρούμπιεσιτςΠροπονητής

  Μιχάλης Ζιώγας

 • 29

  Σημαντικοί Ποδοσφαιριστές

  Από τις τάξεις της ΑΕΛ έχουν περάσει και αναδειχτεί πολλοί μεγάλοιΈλληνες και ξένοι ποδοσφαιριστές.

  Γιάννης Βαλαώρας Βασίλης Καραπιάλης Μιχάλης Ζιώγας Γιάννης Γκαλίτσιος Γιώργος Μητσιμπόνας Γιώργος Πλίτσης Χρήστος Μιχαήλ Κώστας Κολομητρούσης Θοδωρής Βουτυρίτσας Τάκης Παραφέστας Σάκης Τσιώλης Γιώργος Αγορογιάννης Κώστας Μαλουμίδης Νίκος Πατσιαβούρας Θεολόγης Παπαδόπουλος Τουμέρ Μετίν Φακούντο Πάρα Ντένις Τόνκοβιτς

  Φάνης Γκέκας Λευτέρης Μίλος Θωμάς Κυπαρίσσης Νίκος Νταμπίζας Στέλιος Βενετίδης Καζιμίρ Κμίετσικ Κρίστοφ Άνταμτσικ Πάολο Ντα Σίλβα Σίλβα Κλέιτον Στέφαν Στόικα Ντέιβιντ Εμπέ Μάρκο Φέρστερ Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο Κριστιάν Μπασιλά Ντένις Σέρμπαν Μαρσέλο Σαρμιέντο Ματσέι Ζουράφσκι Νολμπέρτο Σολάνο

  Β. Αλκαζάρ – ΑΕΛ FC Arena1.Το στάδιο Αλκαζάρ

  Το στάδιο Αλκαζάρ ήταν έδρα της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδαςτης Λάρισας, της ΑΕΛ. Το Αλκαζάρ (σημαίνει κάστρο στα αραβικά)είναι χωρητικότητας 13.108 θεατών, κτίστηκε τον Ιανουάριο του 1932.Λίγους μήνες νωρίτερα, ο τότε Δήμαρχος Λάρισας, Μιχαήλ Σάπκας,παραχώρησε δημοτική έκταση 15 στρεμμάτων για τη δημιουργία του. Σεπρώτη φάση διαμορφώθηκε ο αγωνιστικός χώρος και δημιουργήθηκεπερίφραξη με πασαλόξυλα και τσίγκους. Το 1936 κατασκευάστηκε

 • 30

  περιμετρική προστασία από τούβλα, ο οποίος όμως κατέρρευσε στονσεισμό του 1942. Με την απελευθέρωση, το Αλκαζάρ αρχίζει ναμορφοποιείται ως γήπεδο μέσα από κάποιες βελτιώσεις, ενώ αποκτά καιστίβο από καρβουνόξυλα. Το πρώτο μεγάλο οργανωτικό βήμα έγινε στις29 Δεκεμβρίου του 1959, δηλαδή πέντε χρόνια πριν από την ίδρυση τηςΑΕΛ. Με απόφαση του Νομάρχη Λάρισας, διορίζεται η 1η ΕφορίαΣταδίου και αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα στις 4 Ιανουαρίου 1960.Την ίδια χρονιά αποφασίζεται η κατασκευή στίβου κανονικώνπροδιαγραφών. Στις 12/4/1962 μετονομάζεται από Εθνικό ΣτάδιοΛάρισας σε Εθνικό Στάδιο Ολυμπιονίκη Διαδόχου Κωνσταντίνου. Στις 7Ιουνίου του 1964 η νεοσύστατη τότε ΑΕΛ δίνει τον πρώτο της επίσημοαγώνα με αντίπαλο τον Πανιώνιο (2-1) και ήταν νικηφόρο ! Η ΑΕΛνίκησε την ομάδα της Νέας Σμύρνης με 2 – 1( 5’ Παπακωνσταντίνου, 44’ Κάσσας – 80’ Κουμελής).

  Ο πρώτος σύνδεσμος φιλάθλων που έκανε την εμφάνιση του στοΑλκαζάρ, δημιουργήθηκε το 1964, παράλληλα δηλαδή με τηνδημιουργία της ομάδας. Ακολούθησαν το 1970 οι Ιερολοχίτες, πουπαρακολουθούσαν τα ματς από την Θύρα 10, ενώ το 1982δημιουργήθηκαν οι Monsters, ο πιο δυναμικός σύνδεσμος ως και τιςμέρες μας. Ακόμη, να προσθέσουμε ότι στην σκιά των Monsters υπήρχανάλλοι δύο σύνδεσμοι, με τις ονομασίες "Θύρα 1" και "Σκύλοι" πουπαρακολουθούσαν τα ματς από την θύρα 5 του σταδίου. Η πρώτη μεγάλη

 • 31

  επιτυχία που πανηγυρίστηκε στο Αλκαζάρ, ήταν η άνοδος της ΑΕΛ στηνΑ’ Εθνική κατηγορία την χρονιά 1972-73. Στις 5 Ιουλίου 1984 μεαπόφαση της ΓΓΑ το Στάδιο Αλκαζάρ γίνεται τμήμα του ΕθνικούΑθλητικού Κέντρου Λάρισας (ΕΑΚ) , στο οποίο περιλαμβάνονται επίσηςτο Κολυμβητήριο, το κλειστό Γυμναστήριο και το Σκοπευτήριο καιβρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Λάρισας στον δρόμο για την Κοζάνηδίπλα στο πάρκο Αλκαζάρ και στον Πηνειό ποταμό. Από τα μέσα τηςδεκαετίας του '80 ξεκινά μαι σειρά από σημαντικών έργων και σταδιακάτο Αλκαζάρ αποκτά κερκίδες σε όλη του την περιφέρεια, σύγχρονα -γιατην εποχή- αποδυτήρια, αίθουσες εκγύμνασης και κυλικεία. Ο πρώτοςπροπονητής που "πάτησε" στο Αλκαζάρ, ήταν ξένος, ώστε να είναιαντικειμενικός στην επιλογή παικτών! Το ρεκόρ θεατών που έχεισημειωθεί έγινε στις 27 Δεκεμβρίου του 1987, 18.500 θεατές, σε ματς μεαντίπαλο τον Παναθηναϊκό που έληξε 2-1 υπέρ της ΑΕΛ με δύο γκολ τουΓιώργου Μητσιμπόνα. Εκείνη τη σεζόν η ΑΕΛ κατέκτησε το πρώτο καιμοναδικό μέχρι τώρα πρωτάθλημα Ελλάδος στην ιστορία της. Η ΑΕΛ το2010 μετακομίζει στο νεόδμητο AEL FC Arena, έχοντας δώσει τοντελευταίο της αγώνα εναντίον του Πανιωνίου (21 Νοεμβρίου 2010).

  2.Το στάδιο ΑΕΛ FC Arena

  Το ΑΕΛ FC Arena είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου για την Α.Ε. Λάρισαςκαι αντικατέστησε την παλαιότερη έδρα της, το στάδιο Αλκαζάρ. Ηκατασκευή του νέου γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΛδιήρκησε περίπου 14 μήνες. Το σύγχρονο αθλητικό κέντρο έχεικατασκευαστεί εντός των διεθνών προδιαγραφών της ΟΥΕΦΑ,κατηγορίας τριών αστέρων. Η χωρητικότητα του είναι 16.118 θέσεων.

  Ως τοποθεσία επιλέχθηκε η Νεάπολη διότι η συγκεκριμένη περιοχήχαρακτηριζόταν για τις αθλητικές τις δράσεις.

  Στις 24 Αυγούστου 2007 ο Σουφλιάς υπέγραψε για την κατασκευή τουγηπέδου. Οι εξελίξεις όμως δεν προχωρούσαν. Οι οργανωμένοι φίλοι τηςΑΕΛ “monsters” προχώρησαν σε μια σειρά από ενέργειες (καταλήψειςγραφείων βουλευτών, συλλογές υπογραφών κ.α.) και διαμαρτυρήθηκανγια την καθυστέρηση.

  Τελικά, στις 23 Ιουνίου άρχισαν οι χωματουργικές εργασίες. Λίγεςεβδομάδες αργότερα εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και άρχισαν τα έργα.

 • 32

  Αυτό το γήπεδο έχει συμπεριληφθεί και στο φάκελο των ΜεσογειακώνΑγώνων του 2013.

  Γ. Δηλώσεις Παικτών και ΠροπονητώνΠέντε από τους ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τηνΑΕΛ, για διαφορετικούς λόγους, πολύ περισσότερο με το Αλκαζάρ,μίλησαν για την ιστορική έδρα της Λάρισας.ο Γιάτσεκ Γκμοχ, ηπαρουσία του οποίου στην άκρη του πάγκου οδήγησε τους «βυσσινί»μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ο Κώστας Μπετχάβες, οάνθρωπος που έχει ζήσει τόσο ως φίλαθλος όσο και ως ο (παλαιότερος)ρεπόρτερ της ομάδας τόσο τις καλές όσο και τις κακές στιγμές της,μίλησαν με μεγάλη χαρά για το «δικό» τους Αλκαζάρ.

  Ακόμα για τις εμπειρίες τους από το Αλκαζάρ μίλησαν οι ΠαναγιώτηςΚατσιαρός, Θωμάς Κυπαρίσσης και ο Γιάννης Βαλαώρας.

  Γ.ΓΚΜΟΧ (Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ)

  «Να το ονομάσουν "Καντώνιας"»

 • 33

  «Καταρχήν πρέπει να πω ότι το όνομα του νέου γηπέδου της πρέπει ναείναι 'Στέλιος Καντώνιας'. Πρόσφερε στην ομάδα τα καλύτερα αυτός οάνθρωπος, ένα ιστορικό όνομα που να έχει για πάντα το νέο γήπεδο.Όσον αφορά το Αλκαζάρ, έχω μόνο καλές στιγμές να θυμάμαι. Είναιπολλές, πάρα πολλές τι να πρωτοπώ; Η φάση που θυμάμαι το γκολ τουΜητσιμπόνα εναντίον του Ηρακλή; Μία ιστορική για την πόλη τηςΛάρισας και το ελληνικό ποδόσφαιρο, γενικότερα. Οι παίκτες μου μεπίστευαν και εγώ τους δικαίωσα. Εκείνο το γκολ εναντίον του Ηρακλήήταν η κορυφαία στιγμή. Μεγάλη στιγμή, μεγάλοι παίκτες. Η Λάρισαείναι η καλύτερη ομάδα της επαρχίας, αιώνες μπροστά. Υπάρχουν κιάλλες καλές ομάδες από την περιφέρεια, αλλά όχι στο επίπεδο τηςΛάρισας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον πρόεδρο για την επιτυχίατου να φτιάξει νέο γήπεδο, θα βοηθήσει πολύ την ομάδα του. Είναιμεγάλο κατόρθωμα».

  Γ. ΒΑΛΑΩΡΑΣ (ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ)

  «Μνημείο και δεύτερο σπίτι μου»

  «Το Αλκαζάρ ήταν και είναι το δεύτερο σπίτι μου. Είμαι συγκινημένοςπου δεν θα βλέπω πια την Λάρισα να παίζει σε αυτό το ένδοξο γήπεδο.Είναι και θα παραμείνει στη μνήμη μου ό,τι και αν γίνει. Μετά τοτελευταίο παιχνίδι εναντίον Πανιωνίου, θα γίνει μνημείο για εμένα καιόλους όσους έζησαν εκεί μέσα στιγμές ανεπανάληπτες. Έχουμε πάρει καιχαρές και λύπες εκεί μέσα.

  Δεν υπάρχει άλλη από όταν κερδίσαμε τον Ηρακλή, με το γκολ τουΜητσιμπόνα. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη,κοτζάμ πρωτάθλημα πήραμε εκεί μέσα. Όπως αντιλαμβάνεστε ήτανπολλές και πολύ καλές στιγμές που έζησα εκεί. Αυτή που θα ήθελα ναξαναζήσω, όμως, ήταν ένα γκολ που είχα πετύχει εναντίον του Λαφτσή,σε ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Ήταν τη χρονιά που μόλις είχεαποχωρήσει από την ομάδα ο Γκμοχ και είχε πάει με τον Παναθηναϊκό.Ήταν ένα πολύ καλό σουτ που είχε πάει στο 'Γ' της εστίας. Θυμάμαι είχααφήσει άναυδο τον Λαφτσή και τον κόσμο που είχε βρεθεί στοΑλκαζάρ».

  «Προτερήματα που δεν αποτυπώνονται σε λέξεις»

  «Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι ανεκτίμητα στο Αλκαζάρ.Σίγουρα θέλουμε ένα νέο, σύγχρονο γήπεδο, προκειμένου να δώσει και

 • 34

  άλλη ώθηση στην ομάδα. Το Αλκαζάρ όμως ήταν μια καυτή έδρα καιελπίζω να γίνει έτσι και το καινούριο. Κανείς από εμάς που έχουμε ζήσειμεγάλες στιγμές εκεί μέσα δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

  Στα συν του γηπέδου ήταν ότι ήταν γεμάτο. Θυμάμαι Κυριακές πουπαίζαμε στις 15.00 και στις 15.30 και οι εξέδρες ήταν γεμάτες από τις12.00. Χωρίς βία, μόνο γέλια και χαρά. Πατεράδες έφερναν τα παιδιάτους στο γήπεδο, αγοράκια και κοριτσάκια και δημιουργούνταν μιαεξαιρετική ατμόσφαιρα. Σίγουρα, υστερούσε σε κάποια θέματατεχνολογίας κ.λπ., αλλά τα αναπλήρωναν αλλά που δεν είναι εύκολο νααποτυπωθούν τώρα με λέξεις.

  Το Αλκαζάρ αποτελεί μνημείο και δεύτερο σπίτι μου. Απο το βράδυ τηςΚυριακής θα περάσει στην ιστορία ένα σημαντικό κομμάτι της ΑΕΛ,μέσα σε αυτό τον χώρο έχουν γίνει μεγάλα πράγματα. Θα λένε κάποτε,μετά από πολλά χρόνια, ότι εδώ σε αυτό το γήπεδο 'μεγάλωσε' η ομάδα.Τι θα γίνει με το Αλκαζάρ είναι θέμα της Πολιτείας που της ανήκει και οχώρος. Η δική μου ευχή, όμως, είναι να αγαπηθεί το νέο γήπεδο όπως τοπαλιό. Αυτό και μόνο είναι αρκετό”.

  Κ.ΜΠΕΤΧΑΒΕΣ (ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ)

  «Έτρωγα ξύλο για το Αλκαζάρ»

  «Είμαι μέσα σε αυτό το γήπεδο από όταν στα ντουβάρια υπήρχαν πίσσακαι σπασμένα γυαλιά. Το έκαναν από την ομάδα για να αποφεύγουν τουςτσαμπατσήδες, αν μου επιτρέπετε τον όρο. Κι έπειτα εμείς, μικρά παιδιάπου να βρίσκαμε τα χρήματα για να πάρουμε εισιτήριο, τρώγαμε ξύλο τοβράδυ από τους γονείς μας γιατί γυρνούσαμε σπίτι γεμάτοι πίσσα καιματωμένοι.

  Σημασία δεν έχει από πότε το θυμάμαι, σημασία έχει το πως το θυμάμαι,αφού το πρόλαβα με μια κερκίδα. Το γήπεδο αυτό είχε ιστορία, επίσης,με τον Ηρακλή Λάρισας και τον Λαρισαϊκό. Τις δύο ομάδες πουσυγχωνεύτηκαν το 1964 και έγινε η ΑΕΛ. Τότε, βέβαια, το γήπεδο ήτανκρατικό, μετά έγινε δημοτικό και τώρα είναι ξανά κρατικό».

  «Κομβόι από Αλκαζάρ μέχρι Ελασσόνα»

  «Χωρίς δεύτερη σκέψη η κορυφαία στιγμή που έχω ζήσει στο Αλκαζάρήταν το 1973, όταν η Λάρισα πήρε την άνοδο στην Α' Εθνική. Ήτανσυγκλονιστικά αυτά που είχαν συμβεί, με γιορτές, παρελάσεις αλόγωνκ.λπ. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή ήταν όταν είχαν συσπειρωθεί όλοι για

 • 35

  το θέμα του Τσίγκοφ, το 1988. Και, τρίτη, όταν κατέκτησε η ομάδα τοΚύπελλο εναντίον του Παναθηναϊκού πριν από μερικά χρόνια».

  Η ιστορία με το κομβόι αυτοκινήτων;

  «Ήταν στην τελευταία άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Είχαν έρθει μέχρι καιαπό την Καστοριά για να γιορτάσουμε την άνοδο, τα αυτοκίνητα ήτανσταθμευμένα έξω από το Αλκαζάρ μέχρι την Ελασσόνα».

  Κορυφαία στιγμή ήταν το παιχνίδι εναντίον του Ηρακλή, όταν οΜητσιμπόνας με ένα γκολ που είχε πετύχει έδωσε το πρωτάθλημα στηΛάρισα. Τώρα όσον αφορά το γκολ, νομίζω ότι το καλύτερο το είχεπετύχει ο Καραμπιάλης σε ένα παιχνίδι εναντίον του Πανσερραϊκού. Είχεπάρει την μπάλα πίσω από τη σέντρα, κι αφού πέρασε οχτώ παίχτες τηςαντίπαλης ομάδας έναν-έναν, πέτυχε το γκολ. Φοβερό τέρμα.

  Εγώ πιστεύω ότι η ομάδα είναι που βοήθησε να γίνει διάσημο το γήπεδοκαι όχι το αντίθετο. Δεν ήταν δυνατή η έδρα, αλλά είχε δυνατή ομάδα ηΛάρισα και κατάφερε να δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από το Αλκαζάρ.Το οποίο, έτσι για την ιστορία, ονομαζόταν Εθνικό Στάδιο Λάρισας καιπήρε το σημερινό του όνομα από το πάρκο δίπλα του, το Αλκαζάρ.

  Η πείρα μου λέει ότι η Λάρισα θα έχει από εδώ και στο εξής φοβερήέδρα. Έμαθα ότι το δημιούργησαν