Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των ......Οι πρόσφυγες...

of 9 /9
Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των εκτοπισμένων Αυτή η ιστορία δεν είναι ούτε φαντα- σίας, ούτε τρόμου. Είναι μια αληθινά πικρή ιστορία. Μιλάει για τη δύναμη και όχι για την αδυναμία, μιλάει για την αξία του σκοπού: ένα πιο φωτεινό μέλλον.» Mahdie Hosseini, Αφγανιστάν

Embed Size (px)

Transcript of Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των ......Οι πρόσφυγες...

Page 1: Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των ......Οι πρόσφυγες που κατέφταναν στη Λέσβο δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν,

Προσφυγικήκρίση 2015-2016:Στο πλευρότων εκτοπισμένων

Αυτή η ιστορία δεν

είναι ούτε φαντα-σίας, ούτε τρόμου. Είναι

μια αληθινά πικρή ιστορία. Μιλάει για τη δύναμη και όχι για την αδυναμία, μιλάει για την αξία του σκοπού: ένα

πιο φωτεινό μέλλον.»

Mahdie Hosseini,Αφγανιστάν

Page 2: Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των ......Οι πρόσφυγες που κατέφταναν στη Λέσβο δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν,

Εισαγωγή Η δράση μας σε αριθμούς

Η Ελλάδα δέχτηκε το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων. Από τον Ιανουάριο του 2015 και μέχρι σήμερα2 έχουν φτάσει στη χώρα συνολικά 1.028.5083 άνθρωποι, με τη Λέσβο, μόλις 8 ναυτικά μίλια από την Τουρκία και μόνιμο πληθυσμό 85.000, να υπο-δέχεται μόνο για το 2015, 504.4074 πρόσφυγες και μετανάστες. Η Μεσόγειος μετατράπηκε σε υγρό τάφο, με 8.425 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, να χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγια και ανατροπές λέμβων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο «το έθνος των εκτοπισμέ-νων», εκείνων δηλαδή που αναγκάζονται να

Το 2015 στιγματίστηκε από τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι σήμερα, 1.362.8071 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει με λέμβους τη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Η ActionAid ανταποκρίθηκε στην προσφυγική κρίση από τον Σεπτέμβριο του 2015. Συγκεκριμένα:

all i

con

s: ©

flat

ico

n.c

om

1 Το νούμερο αναφέρεται στο διάστημα από 01.01.2015 μέχρι και 30.11.2016 και είναι σύμφωνο με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 2 Η παρούσα έκθεση συντάχθηκε αρχές Δεκεμβρίου 20163 Το νούμερο αναφέρεται στο διάστημα από 01.01.2015 μέχρι και 30.11.2016 και είναι σύμφωνο με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.4 Το νούμερο αναφέρεται στο διάστημα από 01.01.2015 μέχρι και 04.01.2016 και είναι σύμφωνο με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.5 Στην ιστορία καταγραφής δεδομένων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.6 Σύμφωνα με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Παγκόσμιες Τάσεις».

εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, θα ξεπεράσει το 2015 για πρώτη φορά5 τα 60 εκατομμύρια και θα φτάσει τον αριθμό των 65,3 εκατομμυρίων ανθρώπων6.

Τον Μάρτιο του 2016, το κλείσιμο των συνόρων, με σκοπό την αποτροπή περαιτέρω μετακίνησης ανθρώπων προς την Ευρώπη, η συμφωνία με-ταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και άλλες πολιτι-κές εγκλωβίζουν στη χώρα περισσότερους από 60.000 ανθρώπους. Μένουν σε κέντρα φιλο-ξενίας, κέντρα κράτησης, εγκαταλελειμμένα κτήρια και αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα.

82.000πρόσφυγες έλαβαν πληροφόρηση στη γλώσσα τουςαπό τους διερμηνείς και τους πολιτισμικούς διαμεσολαβητές μας.

10.749 πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης διανεμήθηκαν

σε γυναίκες πρόσφυγες.

3.803 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής

στήριξης προσφύγων πραγματοποιήθηκαν από

ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της ActionAid.

2.096 γυναίκες έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες ενδυνάμω-σης που πραγματοποιούμε

στα Κέντρα Ημέρας.

4.362 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις δύο έκτακτες εκκλήσεις

τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Μάιο του 2016.

11.205 είδη για την αντιμετώπιση του κρύου διανεμήθηκαν

σε πρόσφυγες.

3.841 περιστατικά εκ των οποίων

2.929 ευάλωτες περιπτώσεις παραπέμφθηκαν σε άλλες οργανώσεις και υπηρεσίες.

104.431 άνθρωποι παρακολούθη-

σαν το βίντεό μας «Μια προσφυγική ιστορία που θα σε εκπλήξει» στο YouTube.

5.308 άνθρωποι υπέγραψαν την

εκστρατεία μας για την επα-νένωση οικογενειών.

12.778 γυναίκες επισκέφθηκαντα Κέντρα Ημέρας της

ActionAid.

© K

arin

Sch

erm

bru

cker/

Act

ion

Aid

2 3

Page 3: Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των ......Οι πρόσφυγες που κατέφταναν στη Λέσβο δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν,

Το πρόγραμμά μας

1.Ενημέρωσηστις γλώσσεςτων προσφύγων

Τον Σεπτέμβριο του 2015, με την υποστήριξη της διεθνούς ομάδας Emergency της ActionAid International, η ActionAid Ελλάς ξεκίνησε πρόγραμμαανθρωπιστικής βοήθειας στη Λέσβο και συγκεκρι-μένα στα κέντρα φιλοξενίας της Μόριας, του Καρά Τεπέ και στη συνέχεια στο Caritas Shelter. Τον Μάρτιοτου 2016, η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας άλλαξε τα δεδομένα και η δράση μας προσαρμόστηκε. Περάσαμε από την κάλυψη των αναγκών ενός διερχόμενου πληθυσμού, σε αυτές ενός ευάλωτου στατικού πια πληθυσμού, ο οποίος παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Οι συνθήκες στα δύο κέντρα καταγραφής προσφύ-γων ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Για αυτό τον λόγο δη-μιουργήσαμε ομάδες πληροφόρησης στα σημεία που καταγράφονταν οι πρόσφυγες, στελεχωμένες από ανθρώπους που μιλούσαν τη γλώσσα τους (αραβικά, φαρσί, παστούν), παρέχοντάς τους πληροφορίες, στήριξη και καθοδήγηση.

H ActionAid ως οργάνωση που μάχεται κατά της φτώχειας και της αδικίας, με μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπισητων πιο σοβαρών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων του πλανήτη, δεν θα μπορούσε να λείπει από το πλευρό των εκτοπισμένων. Ήδη από το 2013, είχαμε ξεκινήσει πρόγραμμα στήριξης των προσφύγων στον Λίβανο και την Ιορδανία. Παρείχαμε σε περισσότερους από 90.000 πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης και στηρίξαμε ψυχο-λογικά γυναίκες και παιδιά.

Οι πρόσφυγες που κατέφταναν στη Λέσβο δεν γνώριζανπού βρίσκονταν, τι πρέπει να κάνουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ποια είναι τα δικαιώματά τους.

Μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία άλλαξε κάπως ο ρόλος μας και η φύση της δουλειάς μας. Ξεπεράσαμε τον εαυτό μας για να γίνουμε ακόμα πιο χρήσιμοι. Σε μία εβδο-μάδα καταφέραμε να καλύψουμε τις νέες ανάγκες. Είδαμε τα κενά και ‘’μπήκαμε’’ στον καινούργιο μας ρόλο. Δουλέψαμε στο πεδίο και η δουλειά μας φάνηκε. “Είστε μία πέτρα από τη Μόρια’’ μας λένε.»

Alshekh Issa Sekhni, ΠολιτισμικόςΔιαμεσολαβητής - ActionAid, Μόρια, Λέσβος

Ανταποκρινόμενοι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα τον Ιούνιο του 2016, το πρόγραμμά μας επεκτάθηκε και στην Αττική στις δομές φιλοξενίας του Σχιστού και του Σκαραμαγκά, όπου υπολογίζεται ότι έως σήμερα διαμένουν 5.000 άνθρωποι.

Όπως σε όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επικεντρωθήκαμε στον πιο ευάλωτο πληθυσμό, δηλαδή στις εγκύους, άτομα με ειδικές ανάγκες, ασθενείς και τραυματίες. Κύριο μέλημά μας ήταν η στήριξη και η ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να κινητοποιηθούν για να βελτιώσουν τη ζωή τους και κατά συνέπεια τη ζωή των οικογενει-ών τους. Επίσης, όπως σε κάθε δράση μας, τα προγράμματά μας δημιουργήθηκαν με απόλυτο σεβασμό στους ίδιους τους ανθρώπους για τους οποίους δουλεύουμε, ανταποκρινόμενα σε όσα οι ίδιοι οι πρόσφυγες αναγνώριζαν ως προτεραι-ότητες. Επικεντρωθήκαμε, έτσι, σε έξι βασικούς πυλώνες, όπως αναλύονται παρακάτω.

© A

nn

a P

ante

lia/A

ctio

nA

id©

An

na

Pan

telia

/Act

ion

Aid

© W

ales

a P

orc

ella

to/A

ctio

nA

id

© K

arin

Sch

erm

bru

cker/

Act

ion

Aid

Χθες υπήρχε ένας άνθρωπος άρρωστος με το χέρι του κομμένο και μια δυσκολία στο περ-πάτημα. Ήταν από το Αφγανιστάν και είχε ένα πρόβλημα με την αστυνομία. Τον βοήθησα να λύσει το πρόβλημά του καιο ίδιος ήταν εξαιρετικά ευγνώμων. Είπε “χάρη σε εσάς, πιστεύω στην ανθρωπότητα και πάλι’’.»

Ditte Bloch Noer, ΠολιτισμικήΔιαμεσολαβήτρια - ΑctionAid, Μόρια, Λέσβος

Έφυγα από τη Συρία μαζί με τα τρία μου παιδιά με σκοπό να φτάσω στη Γερμανία. Όταν φτάσαμε στην Ελλάδα δενξέραμε τις διαδικασίες. Τι να κάνουμε και πού να πάμε. Είδα τους ανθρώπους της ActionAid στη Μόρια. Ήρθαν και μας μίλησαν.Κουβέντιασαν μαζί μας. Μας εξήγησαν τι πρέ-πει να κάνουμε, μας βοήθησαν να καταγραφεί η άφιξή μας τη σωστή ημερομηνία. Ένιωσα ασφάλεια μαζί τους. Ό,τι έκανεη ΑctionAid θα μας μείνει, δεν θα το ξεχάσουμεποτέ. Μας εμπιστευθήκατε, μας θεωρήσατε έναν από εσάς.»

Hanan, 23 ετών από τη Συρία,Caritas Shelter, Λέσβος

Ακόμα, παρείχαμε πληροφόρηση ειδικά σε γυ-ναίκες πρόσφυγες για ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματά τους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνεργασία με την Internews, δουλέψαμε προς την κατεύθυνση της σωστής πληροφόρησης, καθώς συχνά μέσα στα κέντρα φιλοξενίας δια-δίδονταν ψευδείς πληροφορίες. Σε εβδομαδιαία βάση, η Internews δημοσίευε και διένειμε στα κέντρα καταγραφής ένα δισέλιδο έντυπο με το τι πραγματικά ισχύει και τι όχι.

4 5

Page 4: Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των ......Οι πρόσφυγες που κατέφταναν στη Λέσβο δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν,

2.Ψυχοκοινωνικήστήριξη μέσαστα Κέντρα Ημέρας

Εκεί οι γυναίκες πρόσφυγες μπορούσαν καθημερινάνα έρθουν για να βρουν ιδιωτικότητα, να θηλάσουν, να αλλάξουν, να αισθανθούν ασφάλεια και να μοιρα-στούν τις ιστορίες τους.

Επιπλέον, οι ομάδες μας βρίσκονταν πάντα σε επικοι-νωνία με άλλες οργανώσεις και οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, η Caritas Hellas, η Save the Children και η International Rescue Committee, αλλά και με τις αρχές, με σκοπό την κα-λύτερη και ταχύτερη διευθέτηση θεμάτων ευάλωτων περιπτώσεων, όπως τραυματισμένων ανθρώπων, γυ-ναικών σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ή γυναικών που ταξιδεύουν μόνες και ανθρώπων που δεν είχαν καμία οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Πιστοί στην αρχή μας να υποστηρίζουμε τον πιο ευάλωτο πληθυσμό δημιουργήσαμε στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια της Λέσβου καθώς και στο Σχιστό και τον Σκαραμαγκά της Αττικής, τα Κέντρα Ημέρας, τα οποία είναι ασφαλείς χώροι ειδικά για τις γυναίκες και τα μωρά τους.

Ξεχωριστή στιγμή για εμάς υπήρξε το ότι καταφέραμε να βρούμε τη χαμένη επτάχρονη κόρη μιας γυναίκαςαπό το Κονγκό, την οποία συναντήσαμε στο κέντροφιλοξενίας του Καρά Τεπέ:©

Kar

in S

cherm

bru

cker/

Act

ion

Aid

© A

nn

a P

ante

lia/A

ctio

nA

id

© Ir

en

e K

outo

ula

/Act

ion

Aid

© Ir

en

e K

outo

ula

/Act

ion

Aid

Όταν οι γυναίκες φτάνουν στην πόρτα του κέντρου μας και με ακούν να μιλώ αραβικά, ηρεμούν. Κι όταν λέω ότι είμαι από τη Συρία βλέπω τη χαρά τους. Και σιγά, σιγά ξεκινάμε να μιλάμε για το ταξίδι στη θά-λασσα, τη ζωή που άφησαν, για το πώς έγινε η πόλη τους. Θέλουν να μιλήσουν για τη ζωή τους στη Συρία. Μερικές φορές βλέπω ότι δυ-σκολεύονται να φύγουν από το Kέντρο παρότι βιάζονται να καταγραφούν. Φτάνουν πολύ κουρασμένες και ταλαιπωρημένες και νομίζω ότι φεύγουν πιο ήρεμες και πιο δυνατές.»

Jannete Karabet, ΠολιτισμικήΔιαμεσολαβήτρια - ΑctionΑid, Καρά Τεπέ, Λέσβος

Όταν δεν είσαι καλά και έρχεται κάποιος να σε βοηθήσει, αυτό δεν μπορείς να το ξεχά-σεις ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τίποτα από αυτά που κάναμε εδώ μαζίμε τους ανθρώπους της οργάνωσης.»

Lama, 43 ετών από τη Συρία,Καρά Τεπέ, Λέσβος

Τις πρώτες ημέρες στο νησί μόνο η ΑctionAid με βοήθησε. Με στήριξαν ψυχολογικά και μου έδωσαν τις πληροφορίες που χρειαζόμουν. Για ενάμιση μήνα πήγαινα κάθε μέρα στο Κέντρο Ημέρας στη Μόρια. Με βοήθησαν να πάω στους γιατρούς για την κόρη μου που έχει τραύματα από βόμβα στο Χαλέπι. Τα παιδιά της οργάνω-σης ήταν στο πλευρό μου όλο αυτό το διάστημα. Η Τίνα, η Σωτηρία, ο Ίσσα και η Ντίνα έγιναν η οικογένειά μου. Ακόμα και σήμερα που έκλεισα τα εισιτήριά μου για τη Γερμανία ήταν κοντά μου. Όλο αυτό το διάστημα μας ακούγατε, καταλα-βαίνατε τις ανάγκες μας και ήσασταν στο πλάι μας. Μας κάνατε να νιώσουμε ασφαλείς και μας δώσατε ελπίδα για τη ζωή.»

Walaa, 23 ετών από τη Συρία, Αθήνα

Μέσα σε αυτούς τους χώρους τις υποδέχονταν επαγγελματίες διαμεσολαβήτριες που μιλούσαν τη γλώσσα τους, γνώριζαν την κουλτούρα τους και μπορούσαν να τις κάνουν να αισθανθούν άνετα. Δέχονταν ψυχοκοινωνική υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους και κοινωνικούς λει-τουργούς σε ατομικό επίπεδο ή μέσα σε ομάδες. Έβλεπαν άλλες γυναίκες που έχουν ζήσει την ίδια εμπειρία, μοιράζονταν τον πόνο τους και έπαιρ-ναν κουράγιο.

Τις πρώτες ημέρες εδώ έκλαιγα συνέχεια, δεν έτρωγα και δεν μιλούσα σε κανέναν. H κόρη μου ήταν στη Γαλλία χωρίς να ξέρω πού ακριβώς. Γνώρισα την ΑctionAid μέσω της Στέλλας7, την οποία ξεκίνησα να βλέπω αρχές Σεπτεμβρίου. Εκείνη με βοήθησε να βρω τη μικρή μου. Όταν μου είπε ότι ξέρει πού είναι, ένιωσα τρομερή ανακούφιση. Ήταν πολύς καιρός που δεν ήξερα πού ήταν. Στην αρχή δεν είχα πολλή εμπιστοσύνη γιατί είχα ζητήσει τη βοήθεια κι άλλων οργανώσεων και δεν είχε κανένα αποτέλε-σμα. Τώρα πια όταν έχω ένα πρόβλημα έρχομαι και μιλάω με την Στέλλα. Νιώθω άνετα και μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα. Έχουμε γίνει σαν οικογένεια.»

Εμ, 39 ετών από το Κονγκό, Καρά Τεπέ, Λέσβος

Με μία λέξη όλη η υποστήριξη που έλαβααπό την οργάνωση ήταν παρηγοριά. Με βοήθησαν και με έκαναν να νιώσω ασφαλής. Μου αρέσει που βοηθούν όσους έχουν ανά-γκη χωρίς να ρωτούν πολλές ερωτήσεις. Δεν τους νοιάζει ποιος είσαι και από πού έρχεσαι. Αν χρειάζεσαι βοήθεια, θα είναι εκεί.»

Αkifa, 29 ετών από το Αφγανιστάν,Caritas Shelter, Λέσβος

7 Η Στέλλα Δερμοσονιάδη υπήρξε η ψυχολόγος της ActionAid στη Λέσβο.

76

Page 5: Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των ......Οι πρόσφυγες που κατέφταναν στη Λέσβο δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν,

3.Παροχή ειδώνπρώτης ανάγκηςκαι χειμωνιάτικουεξοπλισμού

Η ανάγκη πρόσβασης σε είδη προσωπικής υγιεινής ήταν τεράστια. Με τη βοήθεια των υποστηρικτών μας δημιουργήσαμε πακέτα για γυναίκες και μωρά, με είδη που οι ίδιοι οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι χρειάζονται: σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντό-βουρτσες, σερβιέτες, μωρομάντηλα, γυναικεία εσώρουχα και πάνες για μωρά.

Επίσης, διανείμαμε χειμωνιάτικο εξοπλισμό, όπως κουβέρτες, σκουφιά και γάντια για την αντιμετώπιση του κρύου.

Για το λόγο αυτό και ακούγοντας ξανά τις επιθυμί-ες των ίδιων των προσφύγων, δημιουργήσαμε μια σειρά από δραστηριότητες που βοήθησαν τόσο στη διαμονή τους εδώ, όσο και στα μελλοντικά τους όνειρα. Κάναμε μαθήματα ραπτικής, πλεξίμα-τος, καλλιτεχνικής έκφρασης που τις βοήθησαν να γεμίσουν την καθημερινότητά τους στα κέντρα φι-λοξενίας, θυμίζοντας κάτι από τη ζωή που άφησαν πίσω στις πατρίδες τους και ξεχνώντας για λίγο

Οι πρόσφυγες που έφταναν κατά χιλιάδες στις απομα-κρυσμένες ακτές της Λέσβου, είχαν ελάχιστα ή καθόλου υπάρχοντα καθώς πολλοί έχαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και τα λίγα πράγματα που είχαν φέρει μαζί τους από την πατρίδα τους.

Μετά τη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκίαπροέκυψε η ανάγκη για δημιουργία νέων εργαλείων και προσεγγίσεων με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά και την επιμέρους επιμόρφωση των προσφύγων, οι οποίοι πια μένουν στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την περίοδο των Χριστουγέννων (Δεκέμβριος 2015) ζητήσαμε από τους υποστηρικτές μας να χτίσουν μια γέφυρα αλληλεγγύης και να κάνουν ένα δώρο στους πρόσφυγες, αγοράζοντας μέσω του e-shop μας ένα πακέτο που περιείχε είδη πρώ-της ανάγκης. Τα πακέτα αυτά διανεμήθηκαν στα Κέντρα Ημέρας της ActionAid, στη Λέσβο.

Νιώθω ευγνωμοσύνη στο Θεό που μας φρο-ντίζετε. Θέλω να σας πω ένα ευχαριστώ για τις πάνες για το μωρό και τη βοήθεια για να το πάω στο γιατρό.»

Faima, 25 ετών από το Αφγανιστάν,για τον γιο της στη φωτογραφία, Μόρια, Λέσβος

4.Δημιουργίαδραστηριοτήτωνπου στοχεύουνστην ανάπτυξητων δεξιοτήτων τους ©

Wal

esa

Po

rcella

to/A

ctio

nA

id

τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουν. Πραγ-ματοποιήσαμε μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, χρήσιμα για τη μελλοντική ένταξή τους στην Ελ-λάδα ή σε άλλη χώρα. Ακόμα τους μιλήσαμε για τη γεωγραφία της Ευρώπης και της Ελλάδας, για το τραπεζικό σύστημα και τα δικαιώματα των γυναι-κών στην Ευρώπη. Μικρά, αλλά χρήσιμα μαθήματα για μια καινούργια ζωή.

© K

arin

Sch

erm

bru

cker/

Act

ion

Aid

© S

issy

Gko

urn

elo

u/A

ctio

nA

id

Είμαστε στο Καρά Τεπέ 3 μήνες. Ο πρώ-τος μήνας ήταν πολύ δύσκολος για εμένα εδώ. Έρχομαι στο μάθημα ζωγραφικής της ActionAid. Ζωγραφίζοντας ξεχνάωτα προβλήματά μου και περνάει η ώρα χωρίς νατο καταλάβω. Όταν είσαι στο κέντρο φιλοξενίαςόλες οι ώρες είναι ίδιες. Με τη ζωγραφική γίνονται λίγο πιο ευχάριστες.»

Souzan, 35 ετών από τη Συρία, Καρά Τεπέ, Λέσβος

© W

ales

a P

orc

ella

to/A

ctio

nA

id

8 9

Page 6: Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των ......Οι πρόσφυγες που κατέφταναν στη Λέσβο δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν,

Στην Αθήνα παρουσιάσαμε μαζί με 15 γυναίκες πρό-σφυγες από το Αφγανιστάν, οι οποίες συμμετέχουν στα προγράμματα ενδυνάμωσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης της ActionAid στη δομή του Σχιστού, μια θε-ατρική παράσταση. Η παράσταση δημιουργήθηκε από τις ίδιες τις γυναίκες και ήταν γεμάτη έντονες εικόνες και συναισθήματα που συγκίνησαν βαθιά το κατά-μεστο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Μέσω της θεατρικής έκφρασης οι γυναίκες θέλησαν να μιλήσουν για το ταξίδι τους προς την ασφάλειατης Ευρώπης.

Και οι άνδρες πρόσφυγες, όμως, αποτέλεσαν μέρος του προγράμματός μας. Στο πλαίσιο ενδυνάμωσής τους, δημιουργήσαμε σεμινάρια στα οποία ασχο-ληθήκαμε με θέματα φύλου με άμεσο και έμμεσο τρόπο, όπως είναι η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη. Στα σεμινάρια αυτά έλαβαν μέρος ενήλικοι άνδρες, αλλά και ανήλικα αγόρια.

© Ir

en

e K

outo

ula

/Act

ion

Aid

© W

ales

a P

orc

ella

to/A

ctio

nA

id

© W

ales

a P

orc

ella

to/A

ctio

nA

id

Μετά τη συμφωνία, είδαμε ότι χρει-αζόμαστε πια πιο ενταξιακά προ-γράμματα και δραστηριότητες για να μπορούν οι άνθρωποι να απασχολούνται και για λόγους ψυχολογικής αποφόρτισης, αλλά και για να αποκτήσουν κάποιες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν εν συνεχεία είτε αν παρα-μείνουν στην Ελλάδα είτε αν πάνε σε κάποιον επόμενο προορισμό. Αυτό πρακτικά άλλαξε και τη φύση της δουλειάς. Από εκεί που μιλούσαμε για πρωτοβάθμια ψυχολογική υποστήριξη και ανθρώπους που έρχονται και φεύγουν ξαφνικά βρεθήκαμε με ανθρώπους που μένουν εδώ για μεγάλα διαστήματα.»

Σωτηρία Κυριακοπούλου,Protection Manager - ActionAid,

Λέσβος

Στο σπίτι μου στη Συρία είχα τη δική μου ραπτομηχανή και χάρηκα όταν βρήκα και εδώ μία. Είναι καλό και γιατις άλλες γυναίκες που είναι στο Καρά Τεπέ να μπορούν να μάθουν να ράβουν, να πλέ-κουν και να κεντάνε. Μέσα από αυτά τα μαθήματα νιώθουμε ότι έχουμε αξία και ως γυναίκες. Δεν είμαστε μόνο πρόσφυγες. Οι άνθρωποι της ΑctionAid έχουν ένα ωραίο τρόπο να μιλούν με τον κόσμο. Δεν νιώθουμε υπάλλη-λοι και πρόσφυγες. Νιώθουμε σαν να είμαστε όλοι μια οικογένεια. Υπάρχει εμπιστοσύνη.»

Sihaam, 55 ετών από τη Συρία,Καρά Τεπέ, Λέσβος

Η ActionAid είναι η μοναδική οργάνωση που μας έβγαλε εκτός των χώρων φιλοξενίας και κάναμε μαζί εκδρομές στο νησί.Ο ρόλος της οργάνωσης ήταν πολύ σημαντικός για εμάς. Ήταν στο πλευρό μας από την πρώτη ημέρα μέχρι και τώρα.»

Kouidad, από τη Συρία, Caritas Shelter, Λέσβος

Το ράψιμο και το πλέξιμο μας γέμισε την ημέρα και άλλαξε το κλίμα μέσα στο κέντρο φιλοξενίας. Εγώ ήξερα από πριν να πλέκω. Κάθε φορά που έμπαινα στο Κέ-ντρο Ημέρας στο Καρά Τεπέ, ένιωθα ότι μπαίνω σπίτι μου. Είναι η μόνη οργάνωση που λέει ότι οι γυναίκες είναι προτεραιότητα και πραγματι-κά το εννοεί. Όταν ήμαστε ακόμα στη Συρία ο άνδρας μου μού έλεγε ότι πρέπει να δείξω στον κόσμο τα πλεκτά μου, να πουληθούν. Η έκθεσηπου κάναμε με την ΑctionAid στην πλατεία της Μυτιλήνης, ήταν πολύ σημαντική για εμένα. Μετά την έκθεση πήγα στο νεκροταφείο που εί-ναι θαμμένος ο άνδρας μου και του μίλησα για αυτή την εμπειρία. Ήταν σαν να πραγματοποι-ούσα κατά κάποιον τρόπο την επιθυμία του.»

Amina,48 ετών από τη Συρία, Αθήνα8

Εσείς οι θεατές ακούσατε την ιστορία μιας Αφγανής. Αυτή η ιστορία δεν είναι ούτε φαντασίας, ούτε τρόμου. Δεν έχει σκοπό να προκαλέσει τη λύπη σας. Είναι μια αληθινά πικρή ιστορία. Μιλάει για τη δύναμη και όχι για την αδυναμία, μιλάει για την αξία του σκοπού να φτάσουμε σε αυτό για το οποίο κοπιάσαμε, κουραστήκαμε και κινδυνεύσαμε. Αυτό για το οποίο δεν θα σταματήσουμε να προσπαθού-με: ένα πιο φωτεινό μέλλον.»

Κείμενο που έγραψε η Mahdie Hosseini,μία εκ των πρωταγωνιστών

Στη Λέσβο στηρίξαμε τις γυναίκες που ερχόντουσαν στα Κέντρα Ημέρας να οργανώσουν στην πλατεία της Μυτιλήνης τη δική τους υπαίθρια έκθεσημε πλεκτά και κεντήματα που έφτιαξαν οι ίδιες. Οι γυναίκες πρόσφυγεςθέλησαν τα δημιουργήματά τους να γίνουν μια γέφυρα επικοινωνίαςμε τους κατοίκους του νησιού και το κατάφεραν.

8 Η Amina είναι επιζήσασα ναυαγίου. Ο άνδρας της επέβαινε στην ίδια βάρκα αλλά δεν τα κατάφερε. Είναι θαμμένος σε νεκροταφείο του νησιού.

© S

tud

io K

om

inis

/Act

ion

Aid

Επίσης, εκτός από τις δραστηριότητες που έλαβαν μέρος μέσα στα Κέντρα Ημέρας μας, οργανώσαμε και περιπάτους και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Λέσβου. Σκοπός αυτών των επισκέψεων και εκδρομών ήταν οι πρόσφυγες να δουν, όπως ζήτησαν οι ίδιοι, και μια άλλη πλευρά του νησιού εκτός των κέντρων φιλοξενίας. Συγκεκρι-μένα πραγματοποιήσαμε ορειβατική εκδρομή στο χω-ριό Ασώματος της Λέσβου καθώς και επισκέψεις στο αρχαιολογικό μουσείο και στο κάστρο της Μυτιλήνης.

Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από αυτούς τους μήνες που έρχομαι στις δραστηριότη-τες που κάνει η οργάνωση. Όταν έρχομαι στο Κέντρο Ημέρας στο Καρά Τεπέ, νιώθω καλύτερα. Κάνουμε το μάθημά μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους τους πρόσφυγες μιας και τα αγγλικά είναι μια διεθνής γλώσσα και πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Επίσης το ότι κάνουμε μά-θημα άνθρωποι που μιλά-με διαφορετικές γλώσσες είναι πολύ διασκεδαστικό. Η Χάνα, η δασκάλα μας, είναι πολύ καλή και μας έκανε να αγαπήσουμε το μάθημα.»

Farahnaz, 13 ετών απότο Αφγανιστάν, Καρά Τεπέ, Λέσβος

10 11

Page 7: Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των ......Οι πρόσφυγες που κατέφταναν στη Λέσβο δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν,

Επίσης, δημοσιεύσαμε επείγουσα έκκληση με τίτλο «Τους έχουν χωρίσει.Φέρε τους μαζί», ζητώντας από τον κόσμο να υπογράψει για να στη-ρίξουμε χιλιάδες πρόσφυγες να ενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνολικά συλλέξαμε 5.308 υπογραφές. Η διαδικασία της επανένωσης οικογενειών είναι εξοντωτι-κά αργή, ενώ το νομικό πλαίσιο ορίζει την «οικογένεια» με περιορισμέ-νο τρόπο, χωρίζοντας ενήλικα παιδιά από τους γονείς τους ή τα αδέρ-φια τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η έκκληση στηρίχθηκε στην έκθεση της ActionAid «Ζώντας χωριστά: Οι προκλήσεις των προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα». Για την έκθεση πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50 συνεντεύξεις με αιτούντες άσυλο διαφόρων εθνικοτήτων, στους καταυλισμούς προ-σφύγων στη Λέσβο, στο Σχιστό και στον Σκαραμαγκά, οι οποίοι είτε είχαν υποβάλει είτε είχαν εκδηλώσει πρόθεση να υποβάλουν αίτημα οικογενειακής επανένωσης σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο της Ε.Ε., ή είχαν υποβάλει αίτηση μετεγκατάστασης στο πλαίσιο των υπαρχό-ντων προγραμμάτων.

5.Άσκησηθεσμικήςπίεσης ©

Gera

sim

os

Ko

uva

ras/

Act

ion

Aid

© M

ike

No

yes/

Act

ion

Aid

Ταυτόχρονα με τη δράση μας στο πεδίο δουλέψαμε και ασκώντας θεσμική πίεση. Η θεσμική πίεση που ασκούμε με τις εκστρατείες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φέρουμε μόνιμες αλλαγές, αλλάζοντας νόμους και πρακτικές που κρατούν τους ανθρώπους φυλακι-σμένους στη φτώχεια και την αδικία.

Στις 8 Μαρτίου με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής και τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, δημοσιεύσαμε κοινό Δελτίο Τύπου με είκοσι έξι οργανώσεις από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερ-βία, την Κροατία και τη Σλοβενία, καταδικάζοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που παραβιάζουν το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο κλείνοντας τις πόρτες τους προς ανθρώπους που δικαιούνται διεθνή προστασία.

Τον Ιούνιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20/6) δημοσιεύσαμε σε συνεργασία με την Oxfam την έρευνα «Ευρώπη: Μη μας απογοητεύεις», η οποία ήταν αποτέλεσμα συνεντεύξεων με περισσότερους από 250 πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο, στην Αττική και στην Ήπειρο. Σε αυτό το πλαίσιο,

ξεκινήσαμε την εκστρατεία«Προστατέψτε τους Πρόσφυγες» ζητώντας από την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: •Ναδημιουργήσουνασφαλείςκαινόμιμεςδιαδρομέςπρος την Ευρώπη.

•Ναδιασφαλίσουνότιόλεςοιεθνικότητεςέχουνπρόσβασηστιςδιαδικασίες ασύλου και ειδικότερα στη δυνατότητα μετεγκατά-στασης και να σεβαστούν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

•Νασεβαστούντοδικαίωμαστηνοικογενειακήεπανένωση,λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα υποστηρίζοντας την επανέ-νωση διευρυμένων και ενήλικων μελών της οικογένειας.

•ΝαμετατρέψουνταΚέντραΠρώτηςΥποδοχήςστανησιάσεανοι-χτές δομές φιλοξενίας και να μην κρατούνται οι αιτούντες άσυλο.

© S

issy

Gko

urn

elo

u/A

ctio

nA

id©

Act

ion

Aid

Ο άντρας μου πέθανε πριν από δύο μέρες. Ήταν διαβητικός. Έπρεπε να παίρνει ινσουλίνη. Εδώ όμως δεν βρίσκαμε. Έπασχε από νεφρική ανεπάρ-κεια. Οι αρχές τον πήγαν στο νοσοκομείο, αλλά ήταν πολύ αργά. Έπρεπε να βρω 2.000 ευρώ να στείλω τη σορό του πίσω στην Καμπούλ. Δανείστη-κα χρήματα από όποιον μπόρεσα και τώρα πρέπει να τα επιστρέψω.»

Ναϊμέ,38 ετών από το Αφγανιστάν, Σχιστό, Αττική

Έχω κουραστεί. Είμαι εδώ 7 μήνες με τις δύο κόρες μου 21 και 11 χρονών. Ο άντρας μου, ο 16χρονος γιος μου και η 10χρονη κόρη μου είναι στη Γερμανία.Φύγαμε από το Χαλέπι για ένα καλύτερο μέλλον και δεν το έχουμε βρει ακόμα. Έχουμε την κάρτα του αιτούντος άσυλο και κάναμε αίτημα για οικογενειακή επανένωση. Πήγαμε σε δύο ραντεβού. Το τελευταίο ήταν πριν από 3 μήνες. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, αλλά δεν αντέχω άλλο. Πριν δύο μέρες σκεφτόμουν να πέσω στη θάλασσα να πνιγώ.»

Σύρια, 50 ετών, Σκαραμαγκάς, Αττική

Τον Οκτώβριο του 2016 συνυπογράψαμε μαζί με 11 ακόμα διεθνείς και εθνικές οργανώσεις, κοινή σύνοψη πολιτικής, με τίτλο «Εγκλωβισμέ-νοι πάνω από έξι μήνες – Και τώρα;», η οποία παρουσιάζει τις κοινές μας θέσεις για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

12 13

Page 8: Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των ......Οι πρόσφυγες που κατέφταναν στη Λέσβο δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν,

Είπανγιαεμάς

Για τα προγράμματα που δημιουργήσαμε και υλοποιήσαμε συνεργαστήκαμε με εθελοντικές ομάδες, τοπικές και διεθνείς οργανώσεις, αλλά και τις αρμόδιες αρχές. Ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τις αρχές των κέντρων φιλοξενίας στη Λέσβο και στην Αττική, αλλά και μεγάλες διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις που παράγουν πολύτιμο έργο. Ρωτήσαμε τη γνώμη τους για τη μεταξύ μας συνεργασία:

Αρχικά ως ντόπιος κάτοικος της Λέσβου θεωρώ ηθική υποχρέωση να αναφέρω ότι ΜΚΟ όπως η ΑctionAid ήταν από την αρχή στο πλευρών των ντόπιων κατοίκων και αρχών. Σαν Λέσβιος δεν έχω παρά να ευχαριστήσω την οργάνωση για τη μεγάλη και σοβαρή δου-λειά που έκανε εδώ. Η συνεργασία μου με την ΑctionAid σε όλο το βαθμό που προβλέ-πεται ήταν άψογη. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο προσωπικό της οργάνωσης. Στην ανθρωπιά τους. Γιατί πάνω απ’ όλα, όσοι συνάντησα από την ΑctionAid, είχαν ως γνώμο-να πρώτα την ανθρωπιά και μετά τον επαγγελματισμό ή την εξειδίκευση. Μετά από τόσο καιρό και έχοντας πλήρη γνώση του τι λέω πιστεύω ότι η ΑctionAid είναι αναντικατάστα-τη για το χώρο. Θα κλείσω με ένα τεράστιο ‘ευχαριστώ’ προς όλους τους ανθρώπους της οργάνωσης, στη Λέσβο, στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο για τη μεγάλη προσφορά τους στην ανθρωπότητα γενικά.»Σταύρος Μυρογιάννης, Διευθυντής Κέντρου Ανοιχτής Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, Λέσβος

Η μεταξύ μας συνεργασία ήταν σε πολύ καλό επίπεδο κυρίως στο κομμάτι της ψυχοκοι-νωνικής υποστήριξης. Βρήκαμε κοινό έδαφος ώστε να υποστηρίξουμε στο μέγιστο τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Αυτός είναι και ο σκοπός μας. Οι ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ. Προσωπικά πιστεύω ότι η ActionAid είναι γένους θηλυκού και έβα-λε τον πήχη πολύ ψηλά. Θα λείψει από πολύ κόσμο.»Μαριτίνα Κοράκη, Field Coordinator Emergency Appeal - Caritas Ελλάς, Λέσβος

Στην ActionAid γνώρισα αφοσιωμένους ανθρώπους με την προσοχή τους στραμμένη στις γυναίκες. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας κυρίως στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Πραγματικά δεν ακού-σαμε ποτέ κάτι αρνητικό για την οργάνωση και το προσωπικό της.»Francesco Fedi, Field Manager - Save the Children, Λέσβος

Με την ActionAid υπήρξε ένα κοινό πεδίο εργασίας. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ αξιόλογη οργάνωση. Είναι χρόνια στο χώρο και στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα ανταποκρινόταν στις ανάγκες του πληθυσμού και πιστεύω ότι ήταν πολύ σημαντικό ότι ήταν η πρώτη οργάνωση που έστησε το Κέντρο Ημέρας για τις γυναίκες στο Καρά Τεπέ.»Αγγελική Παναγούλια, Protection Manager – International Rescue Committee, Λέσβος

Για ακόμα μία φορά θα θέλαμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώστους χιλιάδες υποστηρικτές μας, που στάθηκαν στο πλευρό μας και κυρίως

στο πλευρό των προσφύγων, στηρίζοντας οικονομικά τις έκτακτες εκκλήσεις μας,υπογράφοντας την εκστρατεία μας για την επανένωση οικογενειών, διαδίδονταςτα μηνύματά μας στα κοινωνικά δίκτυα και προσφέροντας εθελοντική εργασία

στα γραφεία μας σε Αθήνα και Λέσβο.

© Im

eld

a P

had

tare

/Act

ion

Aid

© W

ale

sa P

orc

ella

to/A

cti

on

Aid

6.Ενημέρωση καιευαισθητοποίησητου κοινού ©

Act

ion

Aid

Όσο περισσότερο η κοινή γνώμη ευαισθητοποιείται, τόσο περισσότεροι πολίτες παίρνουν θέση κατά της αδικίας. Στην ActionAid η μεγαλύτερη δυναμή μας είναι οι χιλιάδες υποστηρικτές μας που κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης και όπως και σε κάθε άλλη δράση μας, ήταν στο πλευρό μας!

Στη συμπλήρωση των πέντε χρόνων από την έναρξη των συρράξεων στη Συρία, δημοσιεύσαμε το βίντεο «Μια ιστορία που θα σε εκπλήξει», στο οποίο ζητήσαμε από τους ίδιους τους πρόσφυγες να διαβάσουν για εμάς μία προσφυγική ιστορία γραμμένη στη γλώσσα τους.

Τους ρωτήσαμε σε ποιον πιστεύουν ότι ανήκει αυτή η ιστορία. Οι αντιδράσεις τους όταν έμαθαν ότι δεν ανήκει σε κάποιον από τη Συρία, το Αφ-γανιστάν ή το Ιράκ, όπως απαντούσαν, αλλά στην άγνωστη Ελληνίδα Μαρία Λεονταρίδου, που το 1922 έχασε τα πάντα στη Σμύρνη κι έφτασε στη Λέσβο, ήταν απρόσμενες και βαθιά συγκινητικές.

Πρόσφυγες ήμασταν. Πρόσφυγες είναι.To βίντεο που συγκίνησε χιλιάδες.

Με την έναρξη του προγράμματός μας σε Λέσβο και Αττική κάναμε έκτακτη έκκληση οικονομικής ενίσχυσης και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική φτάνοντας τις 4.362 δωρεές. Είμαστε ευγνώμονες και περήφανοι για τη μεγάλη υποστή-ριξη των υποστηρικτών μας.

Το μήνυμα ήταν και είναι ξεκάθαρο: Πρόσφυγες ήμασταν. Πρόσφυγες είναι. Πρόσφυγας θα μπο-ρούσε να είναι ο καθένας μας.

Το βίντεο παρακολούθησαν 104.431 άνθρωποι στο YouTube. Προβλήθηκε από 4 τηλεοπτικούς σταθ-μούς, και έγινε αναφορά σε αυτό καθώς και συνε-ντεύξεις από 4 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης αναδημοσιεύθηκε από 207 ιστοσελίδες.

Συνολικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στάλθηκαν 8 Δελτία Τύπου, τα οποία έγιναν αφορμή για 18 έντυπα άρθρα, 13 ραδιοφωνικές και 8 τηλεοπτικές συνεντεύ-ξεις και αναφορές καθώς και 630 διαδικτυακά άρθρα.

Πηγές χρηματοδότησης:

Το πρόγραμμά μας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και το τέλοςΔεκεμβρίου 2016 σε Λέσβο και Αττική κόστισε 1.581.254,56 ευρώ και βασίστηκε σε τέσσερεις κύριες πηγές χρηματοδότησης:

• 938.419,27 ευρώ από το Department for International Development (DFID) της Αγγλικής κυβέρνησης.

• 449.292,96 ευρώ, ποσό που μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους, από την ανταπόκριση των υποστηρικτών μας στις εκκλήσεις της ActionAid Ελλάδος και ActionAid Μεγάλης Βρετανίας.

• 137.799,80 ευρώ από το ιδιωτικό Ελβετικό ίδρυμα Lombard Foundation.

• 55.742,53 ευρώ από το United Nations Population Fund (UNFPA) των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, για την άσκηση θεσμικής πίεσης λάβαμε από τη Διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam το ποσό των 38.700 ευρώ.

59,34%

28,42%

8,71%

3,53%

1514

Page 9: Προσφυγική κρίση 2015-2016: Στο πλευρό των ......Οι πρόσφυγες που κατέφταναν στη Λέσβο δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν,

H ActionAid είναι μια ανεξάρτητη, διεθνής οργάνωση που από το 1972 αλλάζει για πάντα τις ζωές των φτωχότερων και πιο αδικημένων ανθρώπων. Σήμερα, δουλεύουμε με περισσότερουςαπό 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για έναν καλύτερο, δικαιότερο κόσμο για όλους.

Δεν αρκούμαστε στην παροχή βοήθειας,δίνουμε προοπτική. Παλεύουμε κατά των αιτιώνπου προκαλούν τη φτώχεια και την αδικίαμε έργα, προγράμματα ενδυνάμωσης κι εκστρατείεςπου φέρνουν οριστικές αλλαγές σε υποδομές,νοοτροπία και νόμους. Κι επειδή μόνο μαζί σαςμπορούμε να πετύχουμε, συνδέουμε εμάςκαι όσους μας χρειάζονται με αλληλεγγύη. Στην Ελλάδα η ActionAid ξεκίνησε το 1998και έκτοτε δημιουργούμε γέφυρες αλληλεγγύης μεταξύ των Ελλήνων που μας στηρίζουν και των πιο περιθωριοποιημένων συνανθρώπων μαςσε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική. Σήμερα, περισσότεροι από 200.000 Έλληνες έχετε στηρίξειτο έργο μας ως Ανάδοχοι Παιδιού, δωρητές,εθελοντές, υπογράφοντας τις εκστρατείες μας,στέλνοντας τα παιδιά σας στο εκπαιδευτικό μαςκέντρο. Ευχαριστούμε. Δεν θα τα καταφέρναμεχωρίς εσάς.©

Kelly

Perr

ou

/Act

ion

Aid

Φαλήρου 52, 117 41 ΑθήναΤ. 210.92.12.321 ― F. 210.92.[email protected] /ActionAidHellas