Editorial - FnB Daily · 2018. 1. 27. · ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ... (2013,2014,2015), τα είδη...

7
1

Transcript of Editorial - FnB Daily · 2018. 1. 27. · ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ... (2013,2014,2015), τα είδη...

Page 2: Editorial - FnB Daily · 2018. 1. 27. · ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ... (2013,2014,2015), τα είδη τα οποία αλιεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό –

2

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016Τεύχος #211

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ

Τα πράγματα έχουν μπλεχτεί μεταξύ τους και θα συνεχίσουν να μπλέκονται, όλο και περισσότερο. Είναι το λιγότερο τραγικό - και πλέον αποθαρρυντικό για επενδύσεις - να συζητάμε εδώ και εβδομάδες για το αν, πώς και πότε μπορεί να αντιδρά η Δικαιοσύνη στα όσα συμβαίνουν. Φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε για το πλαίσιο λειτουργίας του συγκεκριμένου θεσμού και για το αν πρέπει να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων. Η ζημιά μεγαλώνει. Τόσο απλά.

Νεκτάριος Β. Νώτης [email protected]

EditorialFood for thought... every day!

(Συνέχεια στην επόμενη σελίδα)

• SECRET RECIPEΠίεση πολλαπλών κατευθύνσεων“Συρθήκαμε στη συμφωνία για το κούρεμα των χρεών του Μαρινόπουλου απεναντί μας”, έλεγε χθες γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας από τον κλάδο των τροφίμων, ο οποίος εξακολουθεί να μη θέλει να χωνέψει το τι έχει συμβεί. Πρόκειται για το κομμάτι εκείνο των επιχειρηματιών, οι οποίοι θέτουν ένα πλέγμα από ευρύτερα θέματα γύρω από την επικείμενη συμφωνία και επιμένουν στη λάθος - όπως λένε - επιλογή του κουρέματος. Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν ήδη πει το “Ναι”, δέχονται ήδη την πίεση από άλλους λιανέμπορους σχετικά με την τιμολογιακή τους πολιτική και τις παρεχόμενες εκπτώσεις. Και η πίεση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, και μάλιστα στο σύνολο της αγοράς, όπως εκτιμά έμπειρο στέλεχος. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ακόμα στη φάση των αναγνωριστικών βολών. Η μεγάλη μάχη έπεται. Θα κερδίσει όποιος βγει με τις λιγότερες απώλειες από την αρένα.

• ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Σουρωτή: Ο Δαυίδ, ο Σαββίδης και ο τρίτος επενδυτής

Και ξαφνικά, το brand της Σουρωτής έγινε πολύφερνη νύφη. Δαυίδ, Σαββίδης και ένα τρίτο επενδυτικό σχήμα τη διεκδικούν, ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους.

Μετά την απόκτηση του 15%, που κατείχε η πλευρά Λιακουνάκου, η Coca-Cola HBC Holdings B.V. εμφανίστηκε ξανά την περασμένη Πέμπτη, στέλνοντας επιστολή προς το σύλλογο μικρομετόχων της Σουρωτής, με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεση της να προσφέρει 1 Ευρώ/

μετοχή (το 15% στον πλειστηριασμό της Πειραιώς το απέκτησε με 0,71 Ευρώ/μετοχή).

Δεδομένης της πολυμετοχικής σύνθεσης της εταιρίας (οι 1.400 μικρομέτοχοι ελέγχουν ποσοστό άνω του 56% του μετοχικού κεφαλαίου, εκ του οποίου το 30% ανήκει στο σύλλογο μικρομετόχων), η πλευρά της Coca- Cola στοχεύει στο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους μικρομετόχους.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ COCA-COLAΗ πρόσκληση ανέφερε τα εξής: "Εκ μέρους της Coca-Cola HBC Holdings B.V., ανακοινώνουμε ότι προτιθέμεθα από Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου και ώρα 16.00 - 20.00 στο ξενοδοχείο Nikopolis στην Θεσσαλονίκη, να προσφέρουμε ευρώ 1 ανά μετοχή σε μορφή άμεσα εξαργυρώσιμης επιταγής στην Εθνική Τράπεζα προς όλους τους μετόχους της Σουρωτή ΑΕ.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα θεωρηθεί σκόπιμο. Οι ενδιαφερόμενοι μέτοχοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την Σουρωτή ΑΕ, Τμήμα Μετόχων, ώστε να παραλάβουν τους τίτλους και να συμπληρώσουν τη σύμβαση αγοραπωλησίας".

Η ΞΑΦΝΙΚΗ (;) ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΒΒΙΔΗΛίγες ώρες πριν από το ραντεβού της πλευράς Δαυίδ με τους μικρομετόχους, εμφανίστηκε ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος, σύμφωνα με κύκλους του DIMERA Group, προχωρά σε δημόσια προσφορά με 1 ευρώ/μετοχή, επικαλούμενος την έκκληση των εργαζομένων, οι οποίοι - όπως υποστηρίζουν - δεν είδαν συγκεκριμένο Business plan από την Coca-Cola και, με δεδομένο ότι το εργοστάσιο της Σουρωτής απέχει μόλις 6 χλμ από αυτό της 3Ε στη Θεσσαλονίκη, φοβούνται ότι θα μπει λουκέτο στην εταιρεία.

Η επίσημη δημόσια πρόταση από την πλευρά Σαββίδη θα δοθεί σήμερα από τους νομικούς του συμβούλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FnB Daily, οι μέτοχοι που έχουν πει το ΝΑΙ στην Coca-Cola δεν ξεπερνούν το 3%, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είχε υπάρξει και στο παρελθόν ανεπίσημο ενδιαφέρον από το Σαββίδη για τη Σουρωτή.

Page 3: Editorial - FnB Daily · 2018. 1. 27. · ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ... (2013,2014,2015), τα είδη τα οποία αλιεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό –

3

• ΤΡΟΦΙΜΑΚαινούργια ιστοσελίδα για την Attiki-Πίττας

Τη νέα της ιστοσελίδα εγκαινίασε η εταιρεία Attiki - Πίττας, καλώντας τους χρήστες να περιηγηθούν εύκολα και γρήγορα στις ενότητες που τους ενδιαφέρουν.

"Μάθετε για την ιστορία μας, τα βραβεία μας, την εξαγωγική μας δραστηριότητα, αλλά και το μυστικό που κάνει τα προϊοντα μας τόσο ξεχωριστά", προτρέπει η μελισσοκομία Attiki.

Στην ιστοσελίδα περιλαμβάνεται και μία καινούργια ενότητα αφιερωμένη στους μελισσοκόμους, καθώς και συνταγές σε συνεργασία με τη food-blogger, "Funky Cook”.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι www.attiki-pittas.gr.

• ΕΣΤΙΑΣΗ

Αύξηση κερδοφορίας για Burger King και Tim Hortons

Αυξημένη κερδοφορία εμφάνισε η Restaurant Brands International, η οποία διαχειρίζεται τις αλυσίδες Burger King και Τim Hortons, για το γ΄ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, οι συγκρίσιμες πωλήσεις στις αλυσίδες Burger King και Tim Hortons επιβραδύνθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. To γεγονός, που απομακρύνει την πελατεία από τα εστιατόρια, είναι, εκτός από την οικονομική αβεβαιότητα, και οι φθηνότερες τιμές ανταγωνιστικών αλυσίδων.

DATAΣυγκρίσιμες πωλήσειςTim Hortons 2016: +2% 2015: +5,3%Burger King2016: +1,7%2015: +6,2%Restaurant BrandsΚέρδη2016: 153,8 εκατ. δολάρια/36 σεντς ανά μετοχή 2015: 117,1 εκατ. δολάρια/24 σεντς ανά μετοχή Έσοδα2016: 1,08 δισ. δολάρια Εκτίμηση αναλυτών 1,06 δισ. δολάρια.

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣΌπως πληροφορείται το FnB Daily, οι συγκεκριμένοι δεν είναι οι μοναδικοί ενδιαφερόμενοι. Η First Athens Capital ενημέρωσε εχθές το βράδυ ότι πρόκειται και αυτή να κατάθεσει προσφορά, ανεβάζοντας με τη σειρά της το προτεινόμενο τίμημα. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία είχε κατέβει και στον πλειστηριασμό για το 15% του Λιακουνάκου, έχοντας τη δεύτερη καλύτερη προσφορά πίσω από την Coca-Cola.

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΟ Διευθυνών Σύμβουλος της Σουρωτής, Γιάννης Ιωαννίδης, με δηλώσεις του στο FnB Daily σχολιάζει τις ραγδαίες εξελίξεις "Με εκπλήσσει θετικά το τεράστιο ενδιαφέρον, που υπάρχει από 3 επενδυτές να διεκδικούν τις μετοχές της εταιρίας. Επιβραβεύει την προσπάθεια μας όλο αυτό τον καιρό. Περιμένω να δω τις τελικές προτάσεις".

Απόψε αναμένεται γενική συνέλευση των μετόχων για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Page 4: Editorial - FnB Daily · 2018. 1. 27. · ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ... (2013,2014,2015), τα είδη τα οποία αλιεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό –

4

• FNB SPECIAL

Αλιεία: Πώς το μικρό ψάρι τρώει το μεγάλο

Σε κυρίαρχους της κατανάλωσης αναδεικνύονται τα φθηνά ψάρια θαλάσσιας αλιείας, όπως είναι η σαρδέλα και ο γαύρος, σύμφωνα με τον ερευνητή του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Αργύρη Καπανταγάκη, ο οποίος μίλησε στο FnB Daily.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία τριετίας της ΕΛΣΤΑΤ (2013,2014,2015), τα

είδη τα οποία αλιεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό – βάσει όγκου- είναι οι γαύροι, ακολουθούν οι σαρδέλες και στην τρίτη θέση βρίσκονται οι βακαλάοι.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΚΑΙ ΛΑΒΡΑΚΙΣε ό,τι αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες, ο κύριος Καπανταγάκης διαπιστώνει ανοδική μεταβολή των τιμών, κατά κύριο λόγο στην τσιπούρα και στο λαβράκι.

"Τα δύο αυτά ψάρια, έως και το 2014, παρουσίαζαν φυσιολογική εξέλιξη των τιμών. Το αποτέλεσμα ήταν διττό. Αφενός ο κόσμος συμφιλιώθηκε με το γεγονός ότι το καλλιεργούμενο ψάρι είναι κατάλληλο προς κατανάλωση. Αφετέρου, το συγκεκριμένο προϊόν εντάχθηκε στο καθημερινό τραπέζι, δημιουργώντας κουλτούρα κατανάλωσης".

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει ο κύριος Καπανταγάκης, οι τιμές στα καλλιεργούμενα ψάρια αυξήθηκαν σταδιακά σε ποσοστό 30%-40% από το 2014 έως και σήμερα. "Αυτό σημαίνει ότι και οι τελικές τιμές στον πάγκο είναι αντίστοιχα αυξημένες", προσθέτει.

PRICE DUMPING ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣΗ αύξηση των τιμών οφείλεται κατά τον ίδιο στο γεγονός ότι παλαιότερα είχε αναπτυχθεί ένα ιδιότυπο καρτέλ στις ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα. "Σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο του price dumping, χωρίς η τιμή να είναι αντίστοιχη της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό, που ισχύει, είναι ότι με την αύξηση των τιμών χοντρικής σε συνδυασμό με την καχεξία της ελληνικής αγοράς, οι περισσότεροι ιχθυοκαλλιεργητές προχώρησαν σε αύξηση της εξαγωγικής τους παρουσίας", τονίζει ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣε ό,τι αφορά το προφίλ του καταναλωτή, επισημαίνει ότι "το συνολικό διαθέσιμο εισόδημά του έχει μειωθεί σημαντικά. Προσπαθεί επομένως να αγοράσει την ποσότητα ιχθυοπρωτεΐνης, που χρειάζεται, δαπανώντας το ελάχιστο δυνατό ποσό.

Το γεγονός ότι οι καταναλωτές κατακλύζονται από ενημερώσεις, που αφορούν στις ευεργετικές ιδιότητες των ψαριών, διατηρεί τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, οι καταναλωτές μαθαίνουν ότι η συγκεκριμένη διατροφή είναι πλούσια σε Ω3 και Ω6 λιπαρά και δημιουργεί καλές συνθήκες για το κυκλοφορικό σύστημα, μειώνοντας τις καρδιοπάθειες. Έτσι, παρά τη μείωση του εισοδήματος, η ζήτηση στην αγορά των ψαριών παραμένει σταθερή και παρά τη μείωση του αριθμού τους, σε ό,τι αφορά τα άγρια ψάρια".

ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑΗ σημαντικότερη διαφοροποίηση στην αγορά είναι, επίσης, ότι έχει αυξηθεί η προτίμηση των καταναλωτών στα κατεψυγμένα ψάρια, δεδομένου ότι είναι οικονομικότερα και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, αναφέρει ο κύριος Καπανταγάκης.

Γιώργος Λαμπίρης [email protected]

• ΚΡΑΣΙΔέκα σοδειές Cabernet Αυλοτόπι στο τραπέζι του Electra Palace

Το Wine Style θα παρουσιάσει 10 σοδειές Αυλοτόπι από το κτήμα Τσέλεπου σε μια κάθετη γευστική δοκιμή. Στο τραπέζι θα βρεθούν οι εξής σοδειές: 2000, '01, '03, '04, '05, '06, '07, '09, '10 και 2013, σήμερα στις 20.00, στην αίθουσα Βυζάντιο του Electra Palace Hotel, στη Θεσσαλονίκη.Στο πλαίσιο της δοκιμής, θα εξεταστούν η πορεία και η εξέλιξη του συγκεκριμένου ελληνικού Cabernet Sauvignon από το 2000 έως και αυτή τη στιγμή.Θα συζητηθούν επίσης κατά πόσο είναι σημαντικές οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν από την ανθοφορία μέχρι τον τρύγο του Cabernet Sauvignon, τι ρόλο παίζει η ηλικία των πρέμνων στην ποιότητα και στη συμπύκνωση των οργανοληπτικών στοιχείων του φρούτου και εάν συμβάλλει η ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια ως προς το δυναμικό παλαίωσης ενός Cabernet Sauvignon.Εισηγητής θα είναι ο Στέφανος Κόγιας (Wine Style), αρθρογράφος, με καλεσμένους: το Γιάννη Τσέλεπο, οινολόγο και οινοποιό στα Κτήματα, Τσέλεπος, Δρυόπη και Κάναβα Χρυσού και το Νίκο Καρατζά, οινολόγο, σύμβουλο οινολόγο και οινοποιό του οινικού πρότζεκτ ΑΠΛΑ.

Ο 1ος Online Οδηγός για τον κλάδο της Φιλοξενίας και της Μαζικής Εστίασης

Γνωρίστε τον!

Page 5: Editorial - FnB Daily · 2018. 1. 27. · ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ... (2013,2014,2015), τα είδη τα οποία αλιεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό –

5

• FNB IN THE WORLD

Πώς η Ταϋλάνδη έχασε την πρωτιά στο ρύζι λόγω... εκλογών

Μία λανθασμένη πολιτική επιλογή με ευρείες οικονομικές προεκτάσεις έφερε σε δυσμενή θέση έναν πρώην πολιτικό παράγοντα για τις επιλογές του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η στρατιωτική χούντα της Ταϋλάνδης επέβαλε πρόστιμο στην πρώην πρωθυπουργό, Yingluck Shinawatra, ύψους 35 δισ. μπατ (1,3 δισ. δολάρια), ενώ διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων.

Αιτία αποτέλεσε το λανθασμένο σύστημα αποθήκευσης ρυζιού, που εφαρμόστηκε.

ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ Σημειώνεται ότι το 2011 η Ταϋλάνδη ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 30% της παγκόσμιας αγοράς. Η Yingluck, ο οποία ήταν πρωθυπουργός εκείνη την εποχή, εισήγαγε ένα σύστημα, με βάση το οποίο το κράτος θα πλήρωνε το ρύζι στους αγρότες με ποσό αυξημένο κατά 50% επί της τρέχουσας τιμής αγοράς, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες στις αποθήκες του.

ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΑΟΥΛΗ συγκεκριμένη κίνηση υλοποιήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, τον Ιούλιο του 2011, και το μόνο που πέτυχε ουσιαστικά ήταν να κάνει πλουσιότερους τους αγρότες της Ταϋλάνδης.

Η πρώην πρωθυπουργός υπολόγισε λανθασμένα ότι η Ταϊλάνδη θα ήταν σε θέση να πουλάει το ρύζι της σε υψηλότερη τιμή, λόγω των μειωμένων παγκόσμιων αποθεμάτων, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα δικά της.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν κινήθηκαν με βάση το σχέδιο. Οι τιμές δεν αυξήθηκαν τόσο όσο αναμενόταν στην Ταϋλάνδη, ενώ άλλες μεγάλες παραγωγές χώρες, όπως η Ινδία και το Βιετνάμ, είδαν το συγκεκριμένο γεγονός ως μια μοναδική ευκαιρία για να κερδίσουν την αγορά. Έτσι, η Ταϋλάνδη έμεινε εκτεθειμένη, διαθέτοντας υπερπλήρεις αποθήκες σε αποθέματα ρυζιού, τα οποία δεν κατάφερε να πουλήσει ποτέ.

Το 2014, η Yingluck ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ σήμερα, πέντε χρόνια μετά τη θέσπιση του ρυθμιστικού καθεστώτος για το ρύζι, η Ταϋλάνδη είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, πίσω από την Ινδία.

Yingluck Shinawatra, πρώην πρωθυπουργός Ταϊλάνδης

• ΜΠΥΡΑΗ Guinness επιστρέφει με την καμπάνια "Explore the Extraordinary"

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η GUINNESS® διοργανώνει στην Ελλάδα την παγκόσμια καμπάνια “Explore the Εxtraordinary”, από τις 27 Οκτωβρίου έως και το τέλος Νοεμβρίου.Μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις σε επιλεγμένα bar και μπυραρίες σε όλη τη χώρα, αλλά και πρωτότυπους διαγωνισμούς στη σελίδα της στο facebook, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν συλλεκτικά αξεσουάρ της δημοφιλούς μπύρας. Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τα στοιχεία εκείνα, που καθιστούν την GUINNESS® μια πραγματικά ξεχωριστή μπύρα, όπως:Το σωστό σερβίρισμα της GUINNESS®, που αποτελεί μια τελετουργία, διάρκειας ακριβώς 119,53 δευτερολέπτων.Η γνωστή άρπα στο λογότυπό της, που εμφανίζεται με το ίσιο μέρος της στα αριστερά. Το αντίθετο, δηλαδή η άρπα με το ίσιο μέρος στα δεξιά, είναι το σύμβολο της Ιρλανδίας. Μέρος της μαγιάς, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της Guinness και φυλάσσεται σε χρηματοκιβώτιο.Το συμβόλαιο εκμίσθωσης του St. Jame’s Gate, του ζυθοποιείου που παράγεται η Guinness στην Ιρλανδία, το οποίο υπογράφηκε το 1759 και λήγει σε 9.000 χρόνια.

Page 6: Editorial - FnB Daily · 2018. 1. 27. · ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ... (2013,2014,2015), τα είδη τα οποία αλιεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό –

6

• Ε.Κ.Ε.Συλλεκτική φιάλη Disaronno-Etro

Το Disaronno και ο Οίκος Etro ενώνουν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό. Συγκεκριμένα, εν όψει των Χριστουγέννων του 2016, κυκλοφορούν συλλεκτική φιάλη special edition. Συγκεκριμένα, μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της ντυμένης με τα χρώματα του διάσημου οίκου μόδας, φιάλης, θα δοθούν στη φιλανθρωπική οργάνωση Fashion 4 Development, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

• ΕΘΝΙΚΗ - EUROBANK

Συμφωνίες για τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων

Στη σύναψη συμφωνιών χρηματοδότησης με σκοπό τη στήριξη του ελληνικού επιχειρείν, προχώρησαν η Εurobank και η Εθνική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, η Eurobank υπέγραψε δύο συμφωνίες, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, που βελτιώνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Η συμφωνία θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυήσεων COSME, δίνοντας τη δυνατότητα στη Eurobank να διαχειριστεί κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε διάστημα τριών ετών.

Ταυτόχρονα, συμφωνία χρηματοδότησης συνολικού ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, υπέγραψαν η Εθνική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας βασίζεται στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών απαιτήσεων, στην οποία προχώρησε προ διμήνου η Εθνική Τράπεζα, με σκοπό να εξασφαλίσει μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων για χρηματοδότηση. • ΚΡΑΣΙ

ΟιΝοτικά: Ο κρητικος αμπελώνας επισκέπτεται την Αθήνα

Τα κρασιά της Κρήτης θα παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό οι δημιουργοί τους στην εκδήλωση γευσιγνωσίας "ΟιNοτικά", που θα γίνει στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου.Συμμετέχουν 23 οινοποιεία απ’ όλη την Κρήτη και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ίδιους τους οινοποιούς και να δοκιμάσουν πάνω από 200 διαφορετικές ετικέτες. Η εκδήλωση θα ανοίξει τις πόρτες της στις 12:00, ωστόσο οι δύο πρώτες ώρες (12:00 – 14:00) είναι αφιερωμένες αποκλειστικά σε επαγγελματίες. Στις 16:00 θα γίνει μία σφαιρική παρουσίαση του κρητικού αμπελώνα και των κρασιών του, σε ειδική εκδήλωση διάρκειας 90’.

• Ε.Κ.Ε.

Τρία βραβεία εταιρικής υπευθυνότητας για τη ΔΕΛΤΑ

Τρία βραβεία SILVER έλαβε η ΔΕΛΤΑ, στο πλαίσιο των Responsible Business Awards 2106.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΛΤΑ διακρίθηκε για το σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, που στόχο έχει τη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα τη στήριξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας, με δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης,

καθώς και την αξιοποίηση ελληνικών καλλιεργειών για την παραγωγή ζωοτροφών. Το πρόγραμμα ΓΑΙΑ υλοποιείται από το 2012 με πρωτοβουλία της ΔΕΛΤΑ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το δεύτερο βραβείο αφορά στην Πρωινοχώρα από το Κέντρο Ενημέρωσης ΔΕΛΤΑ, το πρόγραμμα, που υλοποιεί η εταιρεία από το 2011 και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές επισκέψεις σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία από επιστήμονες του Κέντρου Ενημέρωσης ΔΕΛΤΑ, με σκοπό να διαδώσει στα μικρά παιδιά τη διατροφική αξία ενός υγιεινού και ισορροπημένου πρωινού.

Το τρίτο βραβείο αφορά στη στήριξη που παρέχει η ΔΕΛΤΑ στην κοινωνία για την κάλυψη διατροφικών αναγκών, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο η εταιρεία διέθεσε δωρεάν περισσότερες από 1.550.000 μερίδες προϊόντων, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς και ιδρύματα.

Page 7: Editorial - FnB Daily · 2018. 1. 27. · ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ... (2013,2014,2015), τα είδη τα οποία αλιεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό –

7

FnBdaily - Καθημερινό newsletter για τον κλάδο τροφίμων και ποτώνΕκδότης - Διευθυντής: Νεκτάριος ΝώτηςΘεμιστοκλέους 49Β, 16674, Γλυφάδαe-mail: [email protected]

Τιμή συνδρομής: 300€ + ΦΠΑ/έτος

Πληροφορίες: 210-3634061 [email protected]

• FOOD & TRAVEL

Air France: Μενού από σεφ βραβευμένους με αστέρια Michelin

Δύο βραβευμένοι chefs με αστέρια Michelin υπογράφουν τα νέα μενού στην La Premiere και την Business Class της Air France.

Ο Régis Marcon υπογράφει δύο νέα ορεκτικά και επτά κυρίως πιάτα για τους επόμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για γαστρονομικές δημιουργίες φτιαγμένες με υψηλής ποιότητας γαλλικά προϊόντα.

Ο Régis Marcon προσφέρει στους πελάτες της La Première designer suites αυθεντική κουζίνα, ενισχυμένη με προϊόντα της εποχής.

ΤΟ ΜΕΝΟΥΔύο νέα ορεκτικά

• Τερίνα κοτόπουλου, τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο• Τερίνα πάπιας και άγριων μανιταριών το Νοέμβριο

Επτά νέα ζεστά κυρίως πιάτα

Τον Οκτώβριο:

• Μοσχάρι με μανιτάρια μορχέλλες και gratin πατάτας • Χτένια, ψητός αστακός και λαχανικά julienne

Το Νοέμβριο:

• Φιλέτο χριστόψαρου σε λευκή σάλτσα με λουίζα, κανθαρέλλες και σπανάκι

• Μοσχαρίσιο κότσι• Κοτόπουλο με μαύρες μορχέλλες

Το Δεκέμβριο:

• Μπουγιαμπέσα με γατόψαρο και γαρίδες• Πάπια pâté en croûte

Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, οι επιβάτες της Air France θα μπορούν να απολαμβάνουν νέα πιάτα, που υπογράφονται από τον Régis Marcon και από τον Guy Martin στην Business class, στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, με αναχώρηση από το Παρίσι.

• Ε.Κ.Ε.Η Pepsi προσφέρει στο πρόγραμμα "Δεκατιανό στα Σχολεία"

Η PepsiCo, Tasty Foods και PepsiCo – HBH συμμετέχει στο πρόγραμμα "Δεκατιανό στα Σχολεία", προσφέροντας γεύματα σε περισσότερους από 11.000 μαθητές σε 68 σχολεία και νηπιαγωγεία της Αττικής σε εβδομαδιαία βάση.Το "Δεκατιανό στα Σχολεία" είναι ένα πρόγραμμα των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και έκανε την έναρξή του για δεύτερη συνεχή χρονιά τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. Συγκεκριιμένα θα διανέμει στα παιδιά 198.000 τεμάχια ελληνικό φυσικό χυμό πορτοκάλι ΗΒΗ, Quaker Bars και Cheetos Sweetos μέχρι το τέλος του έτους.