Cityway Magazine Issue 7 December 2012

68
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ || ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΡΑΒΔΗ || ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ || ΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΑ “Στο σανίδι αισθάνομαι ασφάλεια ! way free press magazine 12. 2012 “Στο σανίδι αισθάνομαι ασφάλεια !

description

Cityway Magazine Issue 7 December 2012

Transcript of Cityway Magazine Issue 7 December 2012

Page 1: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ || ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΦΩΤΕΙΝΗ ΡΑΒΔΗ || ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ || ΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ

Π Ρ Ο Σ Ω Π Α

“Στο σανίδι αισθάνομαι ασφάλεια!

”cityway

Β’ Ε

ΚΔΟΣ

Η ||

12. 2

012

# 0

7

ΠΗΝ

ΕΛΟΠ

Η ΑΝ

ΑΣΤΑ

ΣΟΠΟ

ΥΛΟΥ

:«ΣΤ

Ο ΣΑ

ΝΙΔΙ

ΑΙΣ

ΘΑΝΟ

ΜΑΙ

ΑΣΦ

ΑΛΕΙ

Α»

way

free

pre

ss m

ag

az

ine

12. 2

012

“Στο σανίδι αισθάνομαιασφάλεια!

EXOFYLLO - OPISTHOFYLLO + ESOTERIKES:Layout 1 14/12/2012 8:03 ìì Page 1

Page 2: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

EXOFYLLO - OPISTHOFYLLO + ESOTERIKES:Layout 1 14/12/2012 8:05 ìì Page 2

Page 3: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

συνεντεύξεις

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

28-31

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

πρόσωπα

ΤΟ ΠΑΘΟΣΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΛΟ"ΤΡΑΓΟΥΔΙειναι ηζωη μου

24

32-35 Τα Ραδίκια ΑνάποδαΔΙΝΩ ΨΥΧΗΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ

index

φωτεινή ράβδη

18-23

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΙΤΗΣ

36-39

“ΣΤΟ ΣΑΝΙΔΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙΑΣΦΑΛΕΙΑ!

”40-41

cityway 3

«Φανατισμένος»

ΣΠ

ΥΡ

ΟΣ

ΠΑ

ΠΑ

ΔΟ

ΠΟ

ΥΛ

ΟΣ

νοιώθωμε το

θέατρο

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 3:11 ìì Page 3

Page 4: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

4 cityway

way

free press magazine

Πανεπιστημίου 56, 106 78, Αθήνατηλ.: 210 3835200, fax.: 210 3835203

κιν.: 6992 351351e-mail: [email protected]

url: www.cityway.gr

ΕκδότηςΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

ΔιευθυντήςΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Διαφημιστικό Τμήμα:ΡΑΝΙΑ ΒΟΥΡΛΙΩΤΑΚΗΒΑΝΕΣΑ ΠΕΤΡΟΛΑΚΗ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΕΤΣΑΘΕΜΗΣ ΓΚΟΤΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ

ΑρχισυντάκτηςΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ[email protected]

Συνεργάτες - ΣυντάκτεςΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΓΡΗΓΟΡΙΑ ΒΕΛΕΝΤΖΑΔΗΜΗΤΡΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΧΡΟΝΗ

Web development

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣdream lab

Καλές γιορτές λοιπόν...

ως περνάει τόσο γρήγορα ο καιρός. Έφτασαν τα Χριστούγεννα και ούτε το κατα-λάβαμε. Και ο καθένας κάνει τον απολογι-

σμό της χρονιάς του. Επαγγελματικό καιπροσωπικό. Ευχόμενοι πάντα ο καινούργιος χρόνος να φέρει όσα δεν έφερε ο παλιός.

Μια ευχή που όλοι, λίγο πολύ την κάνουμε. Κι όμως, αυτή η απλή ευχή που βγαίνει τόσο αυ-θόρμητα και δίχως περαιτέρω σκέψη αναδει-κνύει κάτι πολύ σημαντικό. Την υποσυνείδητη ανάγκη που έχει ο άνθρωποςνα ελπίζει σε κάτι, να περιμένει κάτι, πέραν τωνδικών του δυνάμεων και δυνατοτήτων. Πράγμα που συναντάμε στη καθημερινότητα μαςπολύ συχνά. Και αναθεματίζουμε κιόλας μετά ανδεν βρούμε μια χείρα βοηθείας. Κι αυτό γίνεται γιατί η λέξη αυτοκριτική λείπει απότο λεξιλόγιο, ιδίως του Έλληνα. Είτε λείπει, είτε η χρήση της είναι περιορισμένη.

Πάντα κάτι άλλο θα φταίει ή και κάτι άλλο θαφταίει αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα φανταζό-μασταν. Δεν μπορεί να είναι έτσι όμως. Δεν γίνεται να είναι συνέχεια έτσι. Κι αν είμαστε τόσο εγωιστές ώστε να παραδε-χτούμε σε τρίτους τυχόν λάθος επιλογές, παραλεί-ψεις και ευθύνες για κάτι που μας συμβαίνει, είναιμια καλή αρχή να το παραδεχτούμε στον ίδιο μαςτον εαυτό πρώτα. Κι μέσα απ’ αυτή την παραδοχή να αντλήσουμεδύναμη και να βρούμε κίνητρο ώστε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να προχω-ρήσουμε μπροστά. Να γίνουμε καλύτεροι άνθρω-ποι πρωτίστως. Πρώτα για τη ψυχική μας γαλήνηκαι ύστερα για όλους τους άλλους.

Εύχομαι λοιπόν ο καινούργιος χρόνος να μαςφέρει δύναμη και κουράγιο ώστε να δημιουργή-σουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο, ατομικό και συλλογικό.

Καλές Γιορτές!

Π

visitour new updated

site join nowwww.cityway.gr

writeway

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 3:13 ìì Page 4

Page 5: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 3:16 ìì Page 5

Page 6: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Η ΑΘΗΝΑ ΦΟΡΑΕΙ ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΗΣΤα Χριστούγεννα στην Αθήνα είναι διαφορετικά, σύγ-χρονα και καλλιτεχνικά με έμφαση στον πολιτισμό,λουσμένα στο φως και τη μουσική. Ο Δήμος Αθηναίωνκάθε χρόνο πραγματοποιεί ολοκληρωμένη σειρά εκ-δηλώσεων. Η γιορτή απλώνεται σε πολλά σημεία τηςπόλης, στα δημοτικά διαμερίσματα, στις πλατείες καιστις γειτονιές. Όλοι οι πολίτες - και ιδιαίτερα τα παιδιά- έχουν την ευκαιρία να νιώσουν τη γιορτινή ατμό-σφαιρα κοντά τους, όπου και αν μένουν.

Η πόλη στολίζεται, μεταμορφώνεται και περιμένει τους κατοίκουςκαι τους επισκέπτες της σε μια μοναδική γιορτή. Η Πλατεία Συντάγ-ματος, ο Εθνικός Κήπος και οι Πλατείες της Αθήνας, είναι μερικάμόνο από τα σημεία στα οποία έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμετα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣΟ παλμός των γιορτών δίνεται από τις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθ-μώνος και Μοναστηρακίου, ενώ παράλληλα η γιορτή απλώνεταικαι σε 26 άλλες γειτονιές, 13 κέντρα πολιτισμού, με 550 καλλιτέχνεςκαι 200 παιδαγωγούς.Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου με τον ΔήμαρχοΑθηναίων, Γιώργο Καμίνη, να δίνει το σύνθημα για τη φωταγώγησητης πόλης από την πλατεία Συντάγματος.Επελέγησαν 16 χριστουγεννιάτικα δέντρα που δημιούργησαν, με τηδική τους εικαστική προσέγγιση, οι σπουδαστές του τμήματος Inte-rior Architecture του κολλεγίου ΑΚΤΟ, για να στολίσουν φέτος τηνπλατεία Συντάγματος.Τα δέντρα διακρίνονται για την έμπνευση και την πρωτοτυπία τους.Ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε να τα αναδείξει τοποθετώντας τα στηχριστουγεννιάτικη εγκατάσταση και με τη βοήθεια της τεχνολογίας

αποτελούν την εναλλακτική, ευρηματική και ευφάνταστη πρότασηστολισμού της πιο φωτεινής πλατείας.18 φορείς με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τωνπολιτών και κυρίως την ενδυνάμωση, της έννοιας της αλληλεγγύηςαποτελούν τη βάση της φετινής χριστουγεννιάτικης εγκατάστασηςστην πλατεία Συντάγματος, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣΜε στόχο να μαγέψει τα παιδιά και να ξαναδώσει στους ενήλικες τοβλέμμα της παιδικής ξεγνοιασιάς, ο Δήμος διαμορφώνει τον ΕθνικόΚήπο στον απόλυτο προορισμό μάθησης και διασκέδασης. Εντυ-πωσιακές κατασκευές, πληθώρα διαδραστικών δραστηριοτήτων,παιχνίδια, ψυχαγωγία και εκπαίδευση συνθέτουν το σκηνικό του πιοόμορφου κήπου της Αθήνας. Οι μικροί επισκέπτες καλούνται να ακο-λουθήσουν μία μαγική διαδρομή μέσα στον Εθνικό Κήπο, συμμετέ-χουν σε δραστηριότητες, συναντούν πλάσματα και ιστορίες βγαλμένααπό τον μαγευτικό κόσμο των παραμυθιών και των ονείρων.

"ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ" ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝΣτην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, διοργανώνονταιμεγάλα πάρτυ που έχουν στόχο να προσελκύσουν τους νέους τηςπόλης. Τα πάρτυ πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή γνωστών DJsκαι ραδιοφωνικών παραγωγών, που ανεβασμένοι σε ειδικά decks"συνομιλούν" μουσικά μεταξύ τους και με το κοινό.

ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣΟι πλατείες της πόλης μεταμορφώνονται σε κεντρικούς χριστουγεν-νιάτικους προορισμούς της πόλης, με εορταστικές εκδηλώσεις καιπολλά φώτα. Κάθε μέρα μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα δίνουνσυναυλίες και παραστάσεις στις γειτονιές και τα δημοτικά διαμερί-σματα της Αθήνας. Οι Αθηναίοι έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανά-μεσα σε μία πολύ μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σεπολλές γειτονιές της πόλης..

HEATER

CITY NEWS

6 cityway

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 3:18 ìì Page 6

Page 7: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 3:18 ìì Page 7

Page 8: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

8 cityway

όσα πήρε και όσα έφερε ο παλιός

...ο χρόνος

Αλλη μια χρονιά πλησιάζει στο τέλοςτης. Το 2012, σε λίγες μέρες θα αποτε-λεί παρελθόν. Η αίσθηση που μαςάφησε θα μπορούσε να χαρακτηρι-στεί ως χλιαρή. Σίγουρα δεν ήταν μιαχρονιά ανάκαμψης για τη χώρα, ούτευπήρξε έστω και ένα παραθυράκιανοιχτό το οποίο να προμηνύει αισιο-δοξία.Με τραγικό τρόπο βλέπουμε νέους ναμεταναστεύουν στο εξωτερικό γιαένα καλύτερο αύριο την ίδια στιγμήπου η χώρα μας δίνει μια από τις πιοσημαντικές της μάχες.Παρά όμως τα τεράστια οικονομικάπροβλήματα και την ανεργία, βρή-καμε τους εαυτούς μας, ανακαλύψαμεποιοι είμαστε πραγματικά. Κάναμεένα ξεσκαρτάρισμα στη ζωή μας, ότιάχρηστο υπήρχε το διώξαμε και κρα-τήσαμε όσα δείχνουν ότι άξιζαν.Εκτός από τον εαυτό μας βρήκαμεξανά την οικογένεια μας, τους φίλουςμας, και ότι είχαμε αφήσει στην άκρη.Είχαμε τοποθετήσει με «όμορφο»τρόπο στο περιθώριο, τις ανθρώπινεςσχέσεις, όλα αυτά τα χρόνια κυριαρ-χούσε ο νεοπλουτισμός και επίδειξηυλικών αγαθών. Αυτό τώρα μάλλοντελείωσε, προέχει πλέον η ουσία.Ολοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε να φέ-

ρουμε την αλλαγή, να διώξουμε τηκακή νοοτροπία που τόσα χρόνια μαςκυνηγούσε σαν κατάρα.Το 2012, πέρα από τις πολιτικές εξελί-ξεις ήταν μια χρονιά «άσχημη». Δυστυχώς το καλλιτεχνικό μας στερέ-ωμα έγινε φτωχότερο. Ανθρωποι αγα-πημένοι όπως ο ΔημήτρηςΜητροπάνος, η Δόμνα Σαμίου, ο Θύ-μιος Καρακατσάνης και πολλοί άλλοιπου έπαιξαν σημαντικό ρόλο με τοέργο τους στην πολιτιστική ζωή τουτόπου και όχι μόνο δεν είναι πλέονανάμεσα μας. Μετράμε μόνο απώ-λειες! Πάντα όμως σε καιρούς κρίσης,η τέχνη ανθεί! Είναι η καλύτερη περίο-δος καλλιτεχνικής βλάστησης. Θυμη-θήκαμε πραγματικά τι σημαίνειψυχαγωγία σε όλα τα επίπεδα. Συγκινηθήκαμε, γελάσαμε, θυμηθή-καμε... Ανακαλύψαμε!Ευχόμαστε το 2013, να είναι πραγμα-τικά μια χρονιά ουσιαστικής αλλαγήςσε όλα τα επίπεδα. Ας έρθει η ώρα που θα πούμε όλοιμαζί: «Επιτέλους. Φως».Στις σελίδες που ακολουθούν, διάση-μοι στον χώρο τους άνθρωποι μαςαφηγούνται τη γεύση που τους άφησετο 2012 και τι ευελπιστούν για το 2013που έρχεται…

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 3:19 ìì Page 8

Page 9: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

οι 366 ημέρεςτου 2012 λίγο πριν το τέλος του

και οι προσδοκίες για το 2013λίγο πριν φτάσει...

cityway 9

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 3:19 ìì Page 9

Page 10: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

2012Ανασκόπηση μιας χρονιάς, ενός έτους με πολλά πρόσωπα και γεγονότα. Είναιτο έτος με τα περισσότερα ερωτηματικά. Ερωτηματικά που καρφώθηκαν στο μυαλό μαςέπειτα από ένα λάθος. Ενα λάθος που έκανε 33 χρόνια να δείξει τα αποτελέσματά του. Λάθοςπολιτικές πρωτοβουλίες, λάθος χειρισμοί, λάθος πρόσωπα, λάθος συμπεριφορές. Η Ελλάδααργοπεθαίνει και παίρνει μαζί της οράματα, όνειρα και σκέψεις… Το πολυτελές ταξίδι τηςμεταπολίτευσης φτάνει σιγά – σιγά στο τέλος του. Είναι το έτος που πρωταγωνιστικό ρόλοείχαν τα ποσοστά και οι αριθμοί. Η ανθρώπινη ύπαρξη σε δεύτερη μοίρα…Τρομακτικά ποσοστά ανεργίας με τους νέους ανθρώπους να χάνουν την πίστη τους, απερ-γιακές κινητοποιήσεις που τράνταξαν τις τηλεοράσεις του καναπέ, οικονομικές και κοινωνι-κές πολιτικές που θυσιάστηκαν για το δήθεν πολιτικό κόστος, και η φτώχεια που κατακλύζειτην ελληνική κοινωνία δένουν και αποτυπώνουν το σενάριο μιας θεατρικής παράστασηςχωρίς θεατές. Τον έζησα και τον αντίκρισα τον φόβο της Περιφέρειας. Μίλησα και συζήτησαμε ανθρώπους που έχουν μείνει στάσιμοι εξαιτίας της οικονομικής και ηθικής κρίσης που βιώ-νει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τον τηλεοπτικό φακό και το ραδιοφωνικό μικρόφωνο της πληγωμένης επικρά-τειας έγινα δέκτης των προβλημάτων. Αφουγκράστηκα την αδικία και την καταπάτηση τηςανθρώπινης ύπαρξης. Ακουσα για όνειρα χαμένα και για ταξίδια χωρίς επιστροφή. Το 2012 ήταν το έτος του προβληματισμού και της αναθεώρησης για πολλούς νέους ανθρώ-πους. Ηταν το έτος με τα ξύλινα πόδια. Μια μαριονέτα η κοινωνία το έτος 2012, με το χέρι νακουνιέται επιδεικτικά χωρίς ίχνος ευαισθησίας, έτοιμο να ρίξει πρόωρα αυλαία. Νοσταλγώτην Ελλάδα μου, νοσταλγώ το πριν ξέροντας πως θα μοχθήσουμε για το μετά… Αισιοδοξίαμε ολίγη, σαν τον παλιό ελληνικό καφέ… Κι όμως το 2012 είχε και τα θετικά του… Ξεκαθάρισμα απόψεων, ιδεών και σχεδίων για τομέλλον. Αφήνουμε πίσω την κακοτυχία για ένα καλύτερο αύριο που το χρωστάμε σε εμάςτους ίδιους, στα παιδιά μας. Η Ελλάδα μου αναστήθηκε πολλές φορές από τα ανθρώπινα λάθη,βρήκε το κουράγιο να αναστηλώσει τα ερείπια της κοινωνίας. Η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει.Οι προτεραιότητες στην πρώτη γραμμή ενός βιβλίου που όσο γυρνάμε τις σελίδες θα δημι-ουργούμε τα θεμέλια μιας παραγωγικής Ελλάδας χωρίς φθαρμένες ιδεολογίες και μικροπολι-τικές σκοπιμότητες. Η αλλαγή και η ελπίδα πάντα έρχονται μέσα από την θέληση και το όραμα.Οι ευκαιρίες υπάρχουν κι αν δεν υπάρχουν η κοινωνία απαιτεί να δημιουργηθούν. Το 2012 φεύ-γει κι ας κρατήσουμε μόνο τον αριθμητικό του χαρακτήρα. Τα λάθη θα γραφτούν στις μνήμεςόλων μας για να μας θυμίζουν την αποτυχία και την ολιγωρία των εκλεγμένων, των «σπου-δαίων» τεχνοκρατών. Το 2013 εύχομαι να πάει ενάντια στις καταδικαστικές προβλέψεις για την χώρα μας.. Στο διάβατης ζωής μας να εκμεταλλευτούμε τα πιστεύω μας, να κλείσουμε τα αυτιά μας στις τοκο-γλυφικές Σειρήνες που κούρασαν να τραγουδούν και να βάλουμε το πρώτο λιθαράκι της ιδα-νικής κοινωνίας στον τοίχο της ελπίδας. Ας γίνουν τα λόγια του μεγάλου Ελληνα ποιητήοδηγός για ένα καλύτερο αύριο…

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένακαράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Οδυσσέας Ελύτης

μαρία σπυριδάκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ

10 cityway

πάνος βόγληςΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Οταν μου ζητάνε να απαν-τήσω τι γεύση μου άφησεμία χρονιά που φεύγει, δεν

το κάνω πάντα με ευκολία. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος σπανίως θυ-μάμαι (όπως πρέπει) καταστάσεις, γεγο-νότα, συναισθήματα. Δεν είμαι πολύ τουπαρελθόντος και ας πρόκειται για το πολύπρόσφατο, όπως οι προηγούμενοι δώδεκαμήνες. Ο δεύτερος λόγος δεν εξηγείται εύ-κολα, όμως είναι απλός. Δεν έχω μία γεύση,έχω πολλές. Και γλυκιά, και πικρή και ξινήκαι πολλές ακόμη που δεν νομίζω ότι κα-ταγράφονται στον τσελεμεντέ.

Η εξαίρεση του «κανόνα»Το 2012 αποτελεί εξαίρεση. Και μάλιστα με-γάλη. Η χρονιά που φεύγει μου αφήνειπικρή, στυφή γεύση, όχι τόσο γιατί με έχειπάρει από κάτω η γενικότερη κατάστασητης χώρας μας, αλλά πιο πολύ γιατί διαπι-στώνω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ πως ο μέσος Ελληναςέχει ξεχάσει το λόγο ύπαρξης του. Στη ζωή δεν έχουμε έρθει για να γκρινιά-ζουμε, να κλαιγόμαστε, να τα παρατάμεκαι αν τα ρίχνουμε στο κακό κράτος, στονΤσίπρα, στον Σαμαρά, στη Μέρκελ, στονΜαρινάκη και στον Αλαφούζο. Εχουμε

έρθει για να ζούμε πραγματικά, να πολε-μάμε, να μην τα βάζουμε κάτω στις δυσκο-λίες, να δημιουργούμε ευκαιρίες καιπροϋποθέσεις καλύτερης ζωής, να χαιρό-μαστε με τα λίγα και να τα θεωρούμεπολλά γιατί κανείς δεν μας χρωστάει. Μετάαπό 3 χρόνια «κρίσης» αντί να αλλάξουμεμυαλά και νοοτροπία, ασχολούμαστε με τοπόσο κακοί είναι οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί,οι.Ούνοι και οι. Βησιγότθοι. Εντάξει παιδιά,όλοι κυνηγούν την Ελλάδα, γιατί είναι μίαυπερδύναμη -σε τι άραγε;- και όταν τηναφανίσουν θα πηγαίνουν για ύπνο ήσυχοικαι ανάλαφροι.

“Να (ξανά) βρούμε το νό

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 3:20 ìì Page 10

Page 11: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 11

Αυτό που με έφτιαξε πάραπολύ και που χάρηκα πάραπολύ το 2012 προσωπικάείναι ότι έμαθα παγοδρο-μίες! Λόγω του “Dancingwith the stars”! Εμαθα ναισορροπώ και να κάνω κά-ποια πράγματα στον πάγο!Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ!Ηταν μια απίστευτη εμπει-ρία ανεξάρτητα από τη δη-μοσιότητα που μου έφερε ησυμμετοχή μου σε ένα τηλε-οπτικό show με μεγάλη τη-λεθέαση. Είναι γνωστό ότιαγαπώ τον αθλητισμό καιλατρεύω το ποδόσφαιρο,με το οποίο έχω ασχοληθείκαι επαγγελματικά. Τo συγκεκριμένο άθλημα,όμως, μου ήταν άγνωστοκαι δεν είχα γνωρίσει τη μα-γεία του! Φυσικά, δεν μετα-νιώνω ούτε για τις τούμπεςπου έφαγα στον πάγο γιατίκι αυτές είναι “μες το πρό-γραμμα” όταν “περπατάς”πάνω στον πάγο! Θα συμμε-τείχα στο show αυτό έστωκι αν ήξερα ότι θα είχα πε-ρισσότερες αποτυχημένεςπιρουέτες και ανώμαλεςπτώσεις από όσες είδατε!

Mε χάλασε –τι άλλο;– η γενικότερηεικόνα που έχει η χώρα μας. Δε μουαρέσει αυτό που ζω τη συγκεκρι-μένη στιγμή, στο συγκεκριμένοΤόπο. Κι όλη αυτή η κατήφεια που υπάρχειτριγύρω μας. Δε νομίζω, βέβαια, ότιοφείλεται μόνο στην οικονομικήκρίση. Είναι αποτέλεσμα της κρίσηςιδεών και αξιών. Περισσότερο αυτόαφορά την κορυφή παρά τη βάσητης κοινωνίας. Σίγουρα οι πολιτικοί έχουν τη μεγα-λύτερη ευθύνη για τη σημερινή κα-τάντια της χώρας. Δεν αποτελώεξαίρεση, υφίσταμαι κι εγώ στερή-σεις σε ορισμένα πράγματα. Ξέρω,βέβαια, πως υπάρχουν άνθρωποιπου ζουν πολύ χειρότερα. Σε όλουςμας, όμως, υπάρχει το συναίσθηματης αβεβαιότητας για το μέλλον καιτων αναπάντητων ερωτημάτων –και αυτό είναι ίσως το χειρότεροόλων. Μπορεί κάποιος να μας βεβαιώσειότι έρχονται καλύτερες μέρες και όχιχειρότερες; Οτι τα δύσκολα ταέχουμε περάσει και η οικονομικήμας κατάσταση δε θα επιδεινωθεί; Ηκατήφεια είναι δικαιολογημένη καιφοβάμαι πως θα διατηρηθεί αν δεδοθεί βάσιμα η ελπίδα ότι το αύριοθα είναι καλύτερο από το σήμερα...

κώστας φραγκολιάς ΜΟΝΤΕΛΟ - ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Το 2010 (στην αρχή της κρίσης) και το 2011,δικαιολογούσα όλες τις παπαρολογίες,γιατί ήμασταν ζαλισμένοι από τα «χτυπή-ματα της μοίρας» που μας κατάφερε η «αδί-στακτη» Ευρώπη. Τώρα όμως; Ακόμηαναζητούμε εχθρούς και «δαίμονες»;Ακόμη ψάχνουμε να βρούμε έναν ή περισ-σότερους ενόχους για φορτώσουμε όλεςτις αμαρτίες μας; Κρίμα είναι.Δεν το αξίζει ο τόπος, δεν το αξίζουν και όλατα νέα (ταλαντούχα) παιδιά που για να βρουνδουλειά, θα πρέπει να περιμένουν να φέρουντην ανάπτυξη ο.Σαμαράς, ο Βενιζέλος και οΚουβέλης. Το 2012 μου αφήνει πολύ πικρή

γεύση, γιατί αντί να αλλάζουμε προς το κα-λύτερο τη νοοτροπία μας, εμείς βάζουμεακόμη πιο βαθιά το κεφάλι μας στην άμμοκαι νομίζουμε ότι έτσι θα περάσει η μπόρα.Και γιατί σχεδόν όλα τα ΜΜΕ -για να έρθωκαι στα του οίκου μας- συνεχίζουν να σερβί-ρουν κουτόχορτο στον κόσμο, να ασχο-λούνται με την Χρυσή Αυγή, το ρολόι τουΑδωνη, τις διαλέξεις του Γιωργάκη στο Χάρ-βαρντ, το ΠΑΣΟΚ που αργοσβήνει, το αν οΑλέξης «το έχει για πρωθυπουργός» και ένασωρό ανούσια και ανώφελα πράγματα. Υπάρχουν Ελληνες που παλεύουν και αξί-ζουν. Που δημιουργούν και μοχθούν. Που δενφοβούνται να πουν την άποψη τους και ναπάνε κόντρα στο ρεύμα. Αυτοί θα αλλάξουντην Ελλάδα, όχι όλοι οι δήθεν «επαναστάτεςτων ΜΜΕ» που βολτάρουν από κανάλι σε κα-νάλι, απλώς για να επιβεβαιώνουν την ανυ-παρξία τους.

Η ευχή μου για το 2013, είναι απλή. Να στα-ματήσουμε τις ευχές και τα λόγια και να αρ-χίσουμε τις πράξεις. Τις σωστές πράξεις.Τέρμα τα μοιρολόγια, η κλάψα, το παρά-πονο. Το μόνο που καταφέρνουμε έτσι, είναινα γινόμαστε ακόμη πιο αδρανείς και να αρ-γούμε την επιστροφή στον σωστό δρόμο. Υ.Γ. Αν ξεχώριζα μία στιγμή από το 2012, θαήταν αθλητική. Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε.Η κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο μπάσκεταπό τον Ολυμπιακό, με πολλούς Ελληνες παί-κτες, αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΟ επίτευγμα, ειδικά μετον τρόπο που έγινε. Δεν τους χαρίστηκε τί-ποτα, αμφισβητήθηκαν, δούλεψαν πολύ,σταμάτησαν να ψάχνουν για δικαιολογίες,έβαλαν το κεφάλι κάτω και δικαιώθηκαν.Σας λέει κάτι αυτό; Και ξέρετε πολλούς Ελλη-νες που είναι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη στηδουλειά τους;

Καλή χρονιά.

ο νόημα της ζωής”

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 3:35 ìì Page 11

Page 12: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

Ξέρεις κάτι; Νιώθω "ασφαλής"! Επι-τέλους ζω σε μια περιφραγμένηχώρα. Ενας φράχτης ύψους τριών μέ-τρων, αξίας τριών εκατομμυρίωνευρώ, "εγγυάται" ότι τίποτα και κα-νένας δεν πρόκειται πλέον να ταράξειτην καθημερινότητά μου. Διότι όσα συνέβησαν το 2012 από τημέσα πλευρά του φράχτη, μόνο ήρεμαδεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς.Οι Ελληνες τρέξαμε - όσοι δεν απείχαμε- δύο φορές στην κάλπη. Κατεβήκαμεσε διαδηλώσεις. Κάναμε απεργίες. Εί-δαμε την άνοδο του νεοφασισμού,που μπήκε με δημοκρατικές διαδικα-σίες στο Κοινοβούλιο. Είδαμε τα συσ-σίτια να επιστρέφουν. Ανθρώπους νααυτοκτονούν. Στις παρέες και στις βόλ-τες μας δε συζητάμε τίποτε άλλο πέρααπό την κρίση, την εκταμίευση της Χδόσης, την επιμήκυνση και τους οίκουςαξιολόγησης. Είδαμε τους Anonymousνα σουλατσάρουν ανενόχλητοι σταsite των υπουργείων. Οι πυρκαγιέςπρώτο θέμα πάλι το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή οι ειδήσεις και τα γε-γονότα μεταδίδονται ολόφρεσκα σενέες ταχύτητες μέσω των κοινωνι-κών δικτύων. Τα κανάλια πιστά στορόλο τους να σου υπενθυμίζουν ότιαύριο σε περιμένουν τα χειρότερα.Ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτιασου το μεγάλο φαγοπότι κάποιωνδήθεν πολιτικών. Πολιτικών που θαμείνουν στην ιστορία άλλοι για τηνδιαπλοκή και άλλοι για την απραξίατους.

Ξέρεις κάτι; Ισως θα 'πρεπε να πω κάτιπιο ανάλαφρο. Κάτι που να έχει χιού-μορ. Ευτυχώς δεν το χρειάζεσαι. Γιατίξέρεις να παλεύεις! Ξέρεις να χαμογε-λάς. Ξέρεις να στέκεσαι με το κεφάλιψηλά, με τα μάτια σου γεμάτα απόόνειρα και ελπίδα. Ευτυχώς αυτά δεστα πήραν. Αρνείσαι να τα δώσεις. Τοαποδεικνύεις κάθε μέρα. Δίνεις το χέριστον διπλανό σου σε κάθε ευκαιρία. Δί-νεις από τα λίγα που έχεις σε αυτούςπου τα έχουν ανάγκη. Προσπαθείς ναμην χάσεις αυτό που οι "ηγέτες" αγω-νίζονται να σου στερήσουν. Την αν-θρωπιά σου.Μπορεί να βομβαρδιζόμαστε καθημε-ρινά από οικονομολόγους, αναλυτέςκαι τρόικες, λες και η ζωή μας ήταν,είναι και θα είναι ένα νόμισμα. Δεν έχειςσημασία αν είναι ευρώ ή δραχμή.Ας σταθούμε λίγο να σκεφτούμε τιάλλο μπορεί να γεμίσει τη ζωή μας,εκτός από την ανασφάλεια, το άγχοςκαι την κατάθλιψη. Κοίτα γύρω σου...Σίγουρα θα δεις πρόσωπα σκυφτά. Αν-τιστάσου. Χαμογέλασε τους. Μίλατους ευγενικά. Επικοινώνησε με τονγονιό και το παιδί σου. Δώσε λίγοχρόνο στη φίλη και τον σύντροφό σου.Στάσου λίγο και πάρε μια βαθιά ανάσα.Γέμισε την ψυχή σου με τη δροσιά τουχειμωνιάτικου αέρα. Κοίτα ψηλά. Αλ-λωστε στο πεζοδρόμιο μόνο μονόλε-πτα και τσίχλες έχουν απομείνει. Κοίταψηλά. Πάνω απ' αυτά τα σύννεφαυπάρχει πάντα ο ήλιος. Καλή χρονιά σε όλους.

γρηγόρης σταμούλης ΗΘΟΠΟΙΟΣ

12 cityway

σπύρ

ος π

απαδ

όπου

λος

ΗΘ

ΟΠ

ΟΙΟ

Σ - Π

ΑΡ

ΟΥ

ΣΙΑ

ΣΤΗ

Σ

Αυτό που πιο πολύ σκέφτομαι για το 2012 και με ενοχλεί, είναι η ανεργία. Δεν είναι ηφτώχια τόσο όσο η ανεργία, αυτά τα δυο πάνε μαζί αλλά μπορεί κάποιος να δου-λεύει και να παίρνει λίγα χρήματα, συναντάς όμως ανθρώπους που έπαιρναν 2000ευρώ το μήνα, έμειναν για τρία χρόνια άνεργοι και βρήκαν κάποια στιγμή μια δουλειά,με 400 ευρώ και σου απαντούν: «είμαι ευτυχής, πεινάω αλλά τουλάχιστον βγαίνωαπό το σπίτι μου». Ενας άνθρωπος που είχε μάθει να δουλεύει, αναγκάζεται να πέσειστην κατάθλιψη και να νιώθει άχρηστος. Να γυρίζει σπίτι του και να νιώθει πως οιδικοί του τον βλέπουν σαν έναν αξιοθρήνητο, σίγουρα ΔΕΝ αντέχεται αυτό τοπράγμα. Αυτό όμως που στιγματίζει πιο πολύ τον κοινωνικό ιστό, είναι η ανεργία καιδυστυχώς απ’ ότι φαίνεται θα κρατήσει πολύ ακόμα… Θα κινηθεί ίσως σε μεγαλύ-τερα «ύψη» απ’ όσα ακούγονται και λέγονται. Αυτό, πραγματικά δεν ξέρουμε πουθα βγάλει. Υπάρχει μεγάλο μερίδιο ανθρώπων που είναι πραγματικά καταθλιπτικοί.Είναι κρίμα. Επιεικώς, είναι προδότες όσοι άνθρωποι έχουν επιχειρήσεις οι οποίεςπάνε μια χαρά και δεν έχουν κανένα λόγο να απολύσουν άτομα από τις θέσεις ερ-γασίας τους και το κάνουν απλά γιατί εκμεταλλεύονται την κατάσταση που επικρα-τεί. Ο λεγόμενος εκφοβισμός «θα διώξω δυο άτομα από το τμήμα, θα δουλέψετεεσείς περισσότερο και θα βγάλετε τη δουλειά τους. Εκτός αν θέλετε να φύγετε καιεσείς». Εκφοβίζουν τους εργαζόμενους και κυριολεκτικά παίζουν με τη ζωή τωνάλλων, για να γλυτώσουν 600, 800 ευρώ το μήνα. Αυτός ο τρόπος πραγματικά είναιχυδαίος. Ευχή μου για το 2013, είναι να μας θυμίσει όσο γίνεται λιγότερο το 2012 ωςπρος τα χειρότερα. Τα καλύτερα, με υγεία, αγάπη, δύναμη και αισιοδοξία!

facing test:Layout 1 14/12/2012 4:12 ìì Page 4

Page 13: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 13

πηνελόπη αναστασοπούλουΗΘΟΠΟΙΟΣ

Το 2012 ήτανμια χρονιάπου τα είχεόλα! Ο απολογισμόςείναι θετικός. Το2013, θα ήθελα νασυνεχίσει αυτή ηπορεία αισιόδοξα!Αυτό που εύχομαιείναι δύναμη, σω-ματική και ψυχική,για να μπορώ νασυνεχίζω.

Στα υπέρ για το 2012, θα έλεγα πωςείναι κυρίως κάποιες προσωπικέςκατακτήσεις, ύστερα από αγώνεςκαι κόπους, οι οποίες έχουν άμεσοαντίκτυπο στην οικογένεια μου καιτους φίλους μου. Αυτό είναι κάτιπολύ ενθαρρυντικό, γιατί σε βοηθάεινα πας κάποια βήματα πιο πέρα…Στα αρνητικά δυστυχώς, ανήκει όληαυτή η κατάσταση με το κακό πολι-τικό σκηνικό που επικρατεί στηχώρα, δημιουργώντας ανθρώπουςμε σκυμμένο το κεφάλι καθώς μέραμε τη μέρα χάνουν την ελπίδα τους. Ολο αυτό που επικρατεί έχει επηρε-άσει τη ζωή μας, σε μεγάλο βαθμόκαι δυστυχώς σε αρνητικό επίπεδοσαν φυσικό επακόλουθο των όσωνσυμβαίνουν.Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, ναχάσουμε την αισιοδοξία μας, το κου-ράγιο μας και την αυτοπεποίθησημας. Σίγουρα είναι δύσκολο να ταδιατηρήσουμε όλα αυτά, αλλά μπο-ρούμε να βρούμε τρόπους να αντα-πεξέλθουμε. Η ζωή από μόνη τηςείναι ένας αγώνας, δεν είναι εύκοληυπόθεση.Οσο για το 2013, εύχομαι και ελπίζωνα συνεχίσουμε με δύναμη και υπο-μονή, έτσι ώστε να μπορέσουμε ναδιώξουμε μακριά το αρνητικό κλίμαπου επικρατεί. Υγεία πάνω από όλα,αγάπη, και ζεστασιά μέσα στις καρ-διές του κόσμου!Take Care...

γιάν

νης

στάν

κογλ

ουΗ

ΘΟ

ΠΟ

ΙΟΣ

Στα κατά του 2012, συμπεριλαμβάνεται το ότιδοκιμαστήκαμε ως λαός… Η πίεση μας… ηαντοχή μας, ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτοςγια όλους μας, και για τους παλιούς, αλλά κυ-ρίως για τα νέα παιδιά που είδαν την ελπίδανα απομακρύνεται όλο και περισσότερο... Σταυπέρ, πάρα τη μιζέρια τις δυσκολίες της επο-χής, είναι στα νέα παιδιά πάλι, που καταφέρ-νουν να ξεχωρίζουν κυρίως με το ταλέντοτους!Το 2012 «βγήκαν» παιδιά νέα άτομα στο χώροτης τέχνης, που πραγματικά αξίζουν, αυτόπραγματικά είναι πολύ υπέρ. Ευτυχώς υπάρ-χουν ακόμα άνθρωποι που εμμένουν, πα-λεύουν μέχρι το τέλος και δείχνουν πυγμή!Οσο για το 2013, εύχομαι να είναι μια χρονιάτην οποία να την ζήσουμε έντονα από κάθεθετική άποψη, αληθινά με γνώμονα το παρόν.Να έχουμε πίστη στον εαυτό μας, γιατί έτσιμπορούμε να σωθούμε από διάφορες κακο-τοπιές. Γιατί όχι, ας δούμε και την Ελλάδα νααλλάζει προς το καλύτερο… Να υπάρξει ανά-πτυξη και νέες ευκαιρίες για όλους…Υγεία καιαγάπη σε όλο τον κόσμο...

κλέλια ρένεση ΗΘΟΠΟΙΟΣ

facing test:Layout 1 14/12/2012 4:13 ìì Page 5

Page 14: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

14 cityway

“Ελπίζω και εύχομαι το 2013να είναι η αρχή του καλού”

“Το φανταζόσασταν ότι θα φτάναμε εδώπου φτάσαμε, όταν γράφατε Το κεντρί τηςπεταλούδας;” με ρώτησε μια αναγνώστριαστην παρουσίαση του βιβλίου μου τις προ-άλλες. Οι ήρωες στο μυθιστόρημα δρουν στις πο-λυσυζητημένες δεκαετίες μετά το ’80 καιεπομένως το ιστορικό τους πλαίσιο είναιπράγματι αυτό που μας έφερε ως εδώ.

Αλήθεια, τι μας έφερε ως εδώ; Οι πολιτικοοικονομικές αναλύσεις δίνουνκαι παίρνουν καιρό τώρα, αλλά, στην εκ-πνοή πλέον του 2012, δεν έχουμε πάρειακόμη πειστικές απαντήσεις στις αγωνίεςμας. Το βέβαιο είναι πως η εποχή που μια πι-στωτική κάρτα νοηματοδοτούσε τον βίομας πέρασε ανεπιστρεπτί. Συμπτωματικά,η μια από τις τρεις ηρωίδες του μυθιστο-ρήματος βασίζει τη γυναικεία της υπό-σταση στο “κονδύλι της χαράς” όπως τοέλεγε, στις οικονομίες δηλαδή που μάζευεόλη τη χρονιά για να ψωνίσει στις εκπτώ-σεις. Φυσικά, κανένα από τα ρούχα όπουακουμπούσε τις ελπίδες της δεν ήταν αρ-κετό για να την δικαιώσει σαν γυναίκα.“…πέταξα από πάνω μου με λύσσα το κο-ραλλί φόρεμα…” λέει σε κάποια στιγμήσυντριβής. Ας μην κρυβόμαστε, όλοι μας λίγο-πολύ πε-ριορίσαμε τη χαρά της ζωής στην κατανά-λωση και μόνο, σε ό,τι επιφανειακό, σαθρόκαι εύκολο υπήρχε γύρω μας, αγνοώνταςπαντελώς ό,τι όμορφο και πολύτιμουπήρχε μέσα μας. Λειτουργήσαμε σαν τυ-πικοί νεόπλουτοι που τρελαίνονται απότην αναπάντεχη αφθονία και την κάνουνσημαία τους. Οσο για τους θεσμούς, τη σωστή λειτουρ-γία της δημοκρατίας με μηχανισμούς ελέγ-χου της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας, αςμην μιλήσουμε καλύτερα. Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά γιατί ήτανάπαντες βολεμένοι σε μια κατάσταση νο-

σηρή αλλά καλοδεχούμενη. Τα κόμματα,βουτηγμένα στην κοντόφθαλμη μικρο-πολιτική τους, χάιδευαν τ’ αυτιά της πε-λατείας τους και οι Ελληνες από πολίτεςέγιναν πελάτες.“…Εσύ μας πήρες στο λαιμό σου, Ακη, μετις δουλειές σου τις αεριτζίδικες” λέει κά-ποια στιγμή μια άλλη από τις ηρωίδες τουβιβλίου κι αν επιχειρήσουμε μια προβολήστη συνολική δραστηριότητα των τελευ-ταίων δεκαετιών εκεί θα καταλήξουμε, σεδουλειές αεριτζίδικες, σε μια φούσκα πουόταν έσκασε κόντεψε να μας κουφάνειόλους με τον εφιαλτικό της κρότο. Η πρώτη που απορρόφησε το ωστικόκύμα της έκρηξης ήταν η ελληνική οικο-γένεια. Ο πανικός, οι παντός είδους ανατροπέςστα οικονομικά, στις σχέσεις, στον τρόποζωής απείλησε και εξακολουθεί να απει-λεί την ηρεμία της. Μπορεί όμως, μέσααπό αυτό το άγριο ταρακούνημα, να ξα-ναμπούν στη θέση τους τα σκόρπια κομ-μάτια και μάλιστα στη σωστή τους θέσηαυτή τη φορά. Ισως, η ανάγκη για στήριξηνα δυναμώσει τους δεσμούς, την ειλικρί-νεια, την ουσιαστική επαφή. Ωστόσο, το 2012 ήταν και μια αποκαλυ-πτική χρονιά, μια χρονιά που ο Ελληναςξαναβρήκε τον εαυτό του και διεκδίκησεαυθεντική ποιότητα ζωής. Μέσα σε δύσκολες, ασφυκτικές οικονομι-κές συνθήκες, ενεργοποίησε τις θετικέςδυνάμεις μέσα του, την ανθρωπιά, την αλ-ληλεγγύη, τη δημιουργικότητα, τη λογική,κοντολογίς την ελπίδα για ένα καλύτεροαύριο, μια πιο ουσιαστική θεώρηση ζωής. Ενθουσιάστηκα όταν είδα προχθές έναθέατρο σχεδόν γεμάτο μέρα Τρίτη και σ’ένα έργο που απαιτούσε προσοχή, σκέψηκαι εμβάθυνση. Ακούω πως και οι εκθέσεις τέχνης προ-σελκύουν περισσότερους επισκέπτεςφέτος, πως βγαίνουν βιβλία καλύτερα, με-λέτες και άρθρα λιγότερο επιπόλαια, γε-νικά μια στροφή προς την ποιότητα καιτην αναζήτηση των πνευματικών αξιώντης ζωής, που μόνο σε καλό μπορεί ναβγει. Ελπίζω και εύχομαι το 2013 να είναι ηαρχή του καλού.

γιώτα γουβέληΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:14 ìì Page 14

Page 15: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

από τους Φοιτητέςτης Σχολής

Καλών Τεχνών Αθήνας

για το ΕιδικόΔημοτικό

Σχολείογια παιδιά

με ΑυτισμόΠειραιά

29 Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήναςεκθέτουν τα έργα τους για την ενίσχυση τουΕιδικού Δημοτικού Σχολείου Αυτιστικών Πειραιά.

Η έκθεση θα γίνει τις ημέρες15-17-18-19-21-22/12/2012στο Πολιτιστικό Κέντρο “ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ”Θήρας και Μαντινείας, Καμίνια, Πειραιάς (τηλ. 210 4194373).(Ώρες λειτουργίας: 6μ.μ.-10μ.μ.)

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Ζυμαράκη

ΕΓΚΑΙΝΙΑ:Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 7μ.μ.

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:15 ìì Page 15

Page 16: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

16 cityway

HEATER

humanway

Ραλλία Χρηστίδου,ο Ανδρέας Λάμ-πρου και ο Κων-

σταντής Χανιώτης είναιοι δημιουργοί του επί-σημου τραγουδιού τουΣυλλόγου Καρκινοπα-θών, Εθελοντών, Φίλωνκαι Ιατρών Ελλάδος(Κ.Ε.Φ.Ι.)Βασιζόμενοι στην ιδέαπως ένα τραγούδι έχειπάντα την δύναμη νααφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει όλους μας ακόμηκαι σε αυτές τις δύσκολές εποχές που διανύουμε οι τρειςδημιουργοί του τραγουδιού η Ραλλία, ο Ανδρέας και οΚωνσταντής, έδωσαν την ψυχή τους στην προσπάθειάτους να ενισχύσουν την επίτευξη αυτού του σκοπού!

Η Ραλλία Χρηστίδου ως ερμηνεύτρια του κομματιού μας εξη-γεί πως και γιατί ασχολήθηκε γι' αυτό το σκοπό."Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τους καρκινοπα-θείς συνολικά γιατί έχω χάσει δυο πολύ αγαπημένα μου πρό-σωπα από αυτή την ασθένεια. Παρόλο που το κομμάτι μιλάειγια μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση που μπορεί να βρεθείένας άνθρωπος, και δεν το εύχομαι σε κανέναν πραγματικά,δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για τους ανθρώπους που τους τα-λαιπωρεί αυτή η ασθένεια! Με προσέγγισε ο στιχουργός τουκομματιού ο Κωνσταντής Χανιώτης και μου μίλησε για αυτό τοτραγούδι που το είχε ετοιμάσει ειδικά για τον Σύλλογο Καρκι-νοπαθών. Μου ζήτησε να συνεισφέρω με τη φωνή μου στοκομμάτι και του είπα φυσικά με μεγάλη μου χαρά! Μου άρεσεπάρα πολύ το κομμάτι, και στιχουργικά και ως μουσική τηνοποία έχει γράψει ο Ανδρέας Λάμπρου.

Και οι δυο τους είναι δυοπάρα πολύ γλυκά παιδιά.Νομίζω άξιζε τον κόπογιατί όταν κάνεις κάτι γιαμια τόσο όμορφη αφετη-ρία και προορισμό, είναιδύσκολο να μην σουαφήνει μια γλυκιά αί-σθηση η συνεργασία! Πέρα δε από την όμορφησυνύπαρξη με τα παιδιά,το κομμάτι αυτό μας άγ-γιξε στο να ξαναδούμε

τους γύρω μας και κυρίως να νοιώσουμε την αλληλεγγύη πουμπορούμε με τις δικές μας δυνάμεις να προσφέρουμε στουςσυνανθρώπους μας. Η αλληλεγγύη και η προσφορά είναι διέ-ξοδος για την αναζήτηση της ευτυχίας ενός ανθρώπου! Ο άν-θρωπος που είναι αλληλέγγυος και νοιώθει την ανάγκη ναπροσφέρει και να συνεισφέρει στον διπλανό του, νομίζω πωςμόνο αυτός έχει την ελπίδα να βιώσει κάποια στιγμή στην ζωήτου την ουσιαστική και αληθινή ευτυχία και όχι απλά επιφα-νειακή ικανοποίηση. Όσο πιο άσχημες είναι οι συνθήκες πουβιώνουμε γύρω μας, συνήθως είναι πιο δύσκολο να κάνουμετο καλό, και αυτό γιατί η ασχήμια λειτουργεί ως μαγνήτης γιατους ανθρώπους και μπορεί πολύ πιο εύκολα να σε ρουφήξεισε μια άσχημη κατάσταση. Είναι δύσκολο να διαχωρίζεις τηνθέση σου, πολλές φορές έχει μια ατελείωτη μοναξιά, αλλά νο-μίζω πως όταν αυτό γίνεται συνειδητά, μόνο ευτυχία μπορεί νασου προσφέρει σε βάθος χρόνου. Χρειάζεται επιμονή και υπο-μονή σε κάθε τι καλό έχει ένας άνθρωπος να υποστηρίξει".

"Η χαρά και η τιμή να γράψουμε το τραγούδι για τον Σύλλογο Καρ-κινοπαθών Ελλάδος ήταν τεράστια όπως επίσης και η ευθύνηκαι το βάρος του να φανούμε αντάξιοι μιας τέτοιας ενέργειας.

Η Ραλλία Χρηστίδου, ο Ανδρέας Λάμπρου και ο Κωνσταντής Χανιώτης ενώνουν τις δυνάμεις τους και υποστηρίζουν τον Σύλλογο Καρκινοπαθών!

Η"ΜΟΝΑΧΗ ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΣΤΗΝ ΣΙΩΠΗ"

ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

“Το κομμάτι αυτό μας άγγιξε στο να ξαναδούμετους γύρω μας και κυρίως να νοιώσουμε την αλληλεγγύη”

“Η "προσφορά" είναι ο μόνος τρόπος να ξανα-βρούμε την ανθρωπιά μας, την επικοινωνία μας...να ξανανιώσουμε ότι υπάρχουμε και ζούμε...”

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ (ΜΟΥΣΙΚΉ)

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:16 ìì Page 16

Page 17: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 17

humanway

Αμέσως και αυτόματα θα έλεγα μαζί με τον φίλο μου και στι-χουργό του τραγουδιού, Κωνσταντή Χανιώτη, ως πρώτη μαςεπιλογή για την ερμηνεία του τραγουδιού ήταν η Ραλλία Χρη-στίδου, η οποία είναι μια ερμηνεύτρια που αγαπάμε και οι δύοπολύ. Η θετική ανταπόκριση της Ραλλίας μας έκανε ακόμα πιοχαρούμενους.Το κομμάτι είναι μια μπαλάντα που νομίζω πως θα αγαπήσειο κόσμος και θα αγγίζει πάρα πολλές καρδιές! Θεωρώ πωςαυτό το κομμάτι είναι ένα από τα καλύτερα μουσικά τραγού-δια που έχω γράψει και ακούγοντάς το με την φωνή της Ραλ-λίας αισθάνθηκα ακόμα πιο όμορφα! Αυτό γιατί είδα ότι,ερμηνευτικά αλλά και ενορχηστρωτικά το έχει αποδώσει έτσιακριβώς όπως το είχα φανταστεί και ακόμα καλύτερα! Η Ραλλία συνδυάζει κάτι που λίγοι έχουν, να είναι και πολύκαλή μουσικός και ενορχηστρωτής μιας και υπογράφει καιτην ενορχήστρωση του τραγουδιού. Γνωρίζοντας την προσω-πικά έχω να προσθέσω ότι είναι εξαιρετικό παιδί!Η "προσφορά" είναι ο μόνος τρόπος να ξαναβρούμε την αν-θρωπιά μας και την επικοινωνία μας και να ξανανιώσουμε ότιυπάρχουμε και ζούμε. Αυτό μπορεί να μας κάνει να ξαναγυρίσουμε στις ρίζες μας πουέχουμε ξεχάσει εδώ και χρόνια και να εκτιμήσουμε τα απλάκαι δωρεάν που καθημερινά απλόχερα μας δίνονται γύρω μαςκαι πολλοί από εμάς δεν έχουμε τα μάτια για να τα δούμε. Μεβάση αυτό το συναίσθημα ο Κωνσταντής κι εγώ γράψαμε αυτότο κομμάτι για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ελλάδος".

Η ιδέα για το τραγούδι ξεκίνησε μόλις έγινε σε εμένα και τονΑνδρέα Λάμπρου η ανάθεση από τον Σύλλογο, για να γράψωτο στίχο και αντίστοιχα εκείνος την μουσική. Φωνητικά και οι δύο μας σκεφτήκαμε πρώτη την Ραλλία,χωρίς να το έχει πει ο ένας στον άλλον, για να της αναθέ-σουμε το τραγούδι. Της το αναθέσαμε και εκείνη δέχτηκεαμέσως! Το κάναμε κατευθείαν χωρίς πολλά-πολλά! Η χημεία μας με την Ραλλία ήταν άψογη. Την γνώρισα κατευθείαν στο studio γιατί η επαφή μας τρειςμήνες πριν ήταν μέσω τηλεφώνου, ένοιωσα όμως σαν νατην ξέρω χρόνια γιατί είναι ένας τόσο απλός άνθρωπος καιτην λάτρεψα κατευθείαν από το πρώτο λεπτό! Είναι ένα υπέροχο κορίτσι!Σε ότι αφορά το κομμάτι τώρα... το τραγούδι αποτελείται απότρία μέρη στην ουσία. Έχει μια «απαισιοδοξία» στα πρώτα δύο μέρη, δηλαδή τιςδυσκολίες που μπορεί να περνάει ένας καρκινοπαθής και τοπώς αισθάνεται. Αυτό που με «βοήθησε» να μπω στην ψυ-χολογία της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η αδερφή μουείχε περάσει λευχαιμία και επί τρία χρόνια παλεύαμε αν θαζήσει ή όχι. Στο τρίτο μέρος του τραγουδιού έρχεται η αισιοδοξία, δη-λαδή ότι το παλεύουμε, εντάξει τι να κάνουμε μας έτυχε, δενθα κάτσουμε να κλαίμε την μοίρα μας! Θέλουμε να ζήσουμε,θα το παλέψουμε και όλα θα πάνε καλά.Ήμουν και είμαι ενεργό μέλος αλλά για να είμαι ειλικρινήςδεν ήθελα να φαίνομαι και ότι έκανα, το έκανα μόνος μουστα κρυφά. Με αυτό το τραγούδι είναι λίγο διαφορετικά γιατί περνάει ταμηνύματα σου σε πολλούς ανθρώπους.Λογικά με το τραγούδι θα αργήσω πολύ ξανά γιατί ο κόσμοςτα παρεξηγεί αυτά θεωρώντας πως πας να δείξεις την δου-λειά σου.Ήθελα να κάνω ένα και καλό και εφόσον είχα στα χέρια μουέναν καλό στίχο που θα αρέσει στον Σύλλογο, βρήκαμε καιτην φωνή της Ραλλίας, η οποία για εμένα είναι ο πιο κα-τάλληλος άνθρωπος, είμαι πολύ ικανοποιημένος με το απο-τέλεσμα. Επειδή είμαι στα πρώτα μου βήματα αν βγάλω και ξανα-βγάλω τραγούδι για τους καρκινοπαθείς δεν θα νομίσουν ότιπάω να βοηθήσω, αλλά να προβάλω την καριέρα μου.

“Μ' αυτό το τραγούδι θέλουμε να δώσουμε κουράγιο κι ελπίδα στις δυσκολίες που περνά ένας καρκινοπαθής”

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ (ΣΤΙΧΟΙ)

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:16 ìì Page 17

Page 18: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

φωτεινήράβδη

18 cityway

phot

os: G

EORG

E LO

UVA

RIS

plac

e: B

LACK

DU

CK A

RT B

ISTR

O C

AFE

m

akeu

p ar

tist:

DIM

ITRA

VA

SILA

KOU

phot

os: G

EORG

E LO

UVA

RIS

plac

e: B

LACK

DU

CK A

RT B

ISTR

O C

AFE

m

akeu

p ar

tist:

DIM

ITRA

VA

SILA

KOU

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:18 ìì Page 18

Page 19: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 19

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑΤΟ "ΚΑΛΟ" ΤΡΑΓΟΥΔΙειναι η ζωη μου

Φωτεινή Ράβδη, γεννήθηκε στην Κέρκυρα, και από την ηλικία των 17 χρό-νων άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι και την μουσική.

Η πρώτη της επαφή με το τραγούδι, ήταν όταν άρχισε να εμφανίζεται και νατραγουδά, σε μουσικές παραστάσεις όπως: το «άξιον εστί», «όρνιθες» τουΑριστοφάνη και «ελεύθεροι πολιορκημένοι». Και οι τρεις παραστάσεις είχαν

ως βάση το κλασσικό τραγούδι. Παράλληλα συμμετείχε στην μπάντα φιλαρμονικής Λακώνων Κέρκυρας, παίζοντας και μα-θαίνοντας κλαρίνο. Αργότερα πραγματοποίησε κάποιες εμφανίσεις σε νυχτερινά μαγαζιά τηςΚέρκυρας, αλλά αυτή τη φορά με πιο λαϊκό ρεπερτόριο, καθώς έχει παρακολουθήσει καιμαθήματα σύγχρονου τραγουδιού.

Σε ηλικία 19 ετών, έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει τραγούδι, υποκριτική και σκηνικήέκφραση, στο vocal art academy, δίπλα στην Julie Massino, τη Σια Κοσκινά, τον Θάνο Πα-παδέλη και τον Κώστα Σέγγη. Μαζί τους έκανε μαθήματα όπως: technical voice performance,μαθήματα θεωρίας, ρεπερτόριο -ιδιαιτέρως σε πιο λαϊκά ακούσματα και δεύτερες φωνές-,καθώς και μαθήματα χορού, με τον Chuck Foster. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα στο «Μουσικό εργαστηράκι studio» δίπλα στην ΕυρυδίκηΘεοκλέους, τον Άκη Δείξιμο, τη Λυδία Σέρβου και την Κατερίνα Παπακωνσταντίνου. Κάπως έτσι, ως άνθρωπος έλαβε εσωτερική καλλιέργεια και πολύτιμα εφόδια για την επαγ-γελματική της καλλιτεχνική πορεία αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο, ένα πλούσιο ρεπερτό-ριο... λαϊκό και έντεχνο.

η

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:19 ìì Page 19

Page 20: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

- Πώς μπήκε το τραγούδι στη ζωή σου;Το τραγούδι στη ζωή μου αποτέλεσε ερέθισμα από πολύ μικρήηλικία. Ξεκίνησα να συμμετέχω σε σχολικές γιορτές από τα 8μου χρόνια, αργότερα στο Μουσικό γυμνάσιο – λύκειο Κερκύ-ρας λάμβανα μέρος σε χορωδίες και διδάχθηκα για 6 χρόνιακλασσικό τραγούδι καθώς και μαθήματα πιάνου, τα βασικά.Παράλληλα στην εφηβική μου ηλικία άρχισα να έχω και άλλαακούσματα, ιδιαιτέρως μέσα από το οικογενειακό μου περι-βάλλον πιο λαϊκά. Οπότε ήταν πολύ φυσικό να κινηθώ σε λαϊ-κούς και ελαφρολαϊκούς δρόμους, συνδυάζοντας τεχνάσματατου κλασσικού τραγουδιού. Μέσα από το τραγούδι αισθάνο-μαι γεμάτη και μπορώ να προβάλλω όλα μου τα συναισθή-ματα.

- Ποια πιστεύεις πως ήταν τα ερεθίσματα, που σε έκαναννα ασχοληθείς με το τραγούδι;Έχω επηρεαστεί αρκετά κυρίως με τη γενιά παλαιών καλλι-τεχνών που έδωσαν κατάθεση ψυχής και κυρίως με λαϊκέςερμηνείες που όλη η Ελλάδα έχει λατρέψει. Χαίρομαι πολύπου ακόμα και σήμερα παραμένουν διαχρονικά και αποτελούνβάση συνέχειας και επνεύσης για κάποιους νέους καλλιτέ-χνες. Τι να πει κανείς για τον Γιώργο Ζαμπέτα αποτελεί θρύλοστην ιστορία του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού!!! Θα ήθελα να

αναφερθώ στην προσωπική αδυναμία που έχω στον κύριοΜίμη Πλέσσα. Πιστεύω πως είναι ο καλύτερος μουσικός κι-νηματογραφιστής που έχει βγάλει η Ελλάδα, όσον αφορά τατραγούδια και τα μιούζικαλ, κ.λπ.Ακόμα άλλοι αγαπημένοι μου είναι ο Μάριος Τόκας -πουέφυγε δυστυχώς από τη ζωή-, ο Γιάννης Σπανός και ο Γιώρ-γος Χατζηνάσιος που μας έχουν χαρίσει ‘’διαμαντιά’’μέσα απότις υπέροχες μελωδικές επιτυχίες τους. Βέβαια δεν παρα-λείπω να αναφερθώ σε αντάξιους σημερινούς συνθέτες όπωςείναι ο Στέφανος Κορκολής τον οποίο θαυμάζω ιδιαίτερα,καθώς και τον Γιώργο Θεοφάνους που είχα την τύχη να πα-ρακολουθήσω μαθήματα φωνητικής στο "Μουσικό Εργαστη-ράκι Studio" και να αποκομίσω σημαντικά πράγματα. Τονευχαριστώ πολύ και πιστεύω πως είναι ένας από τους καλύ-τερους συνθέτες της γενιάς του.

- Μετάνιωσες ποτέ για την επιλογή σου να γίνεις τρα-γουδίστρια;Όχι δεν μετανιώνω, γνωρίζω συνειδητά ότι ο δρόμος του τρα-γουδιού είναι ένα δύσκολο μονοπάτι το οποίο χρειάζεται έν-τονη προσπάθεια, επιμονή και υπομονή για την επίτευξη τωνστόχων και την δημιουργία νέων, επειδή έχω διδαχθεί πως ηγνώση και η μάθηση σε αυτό δεν τελειώνει ποτέ.

20 cityway

...το συναίσθημα πηγάζειμέσα από εμάς τους ίδιους και

αυτό είναι το πιο δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και όμορφο

να μπορέσεις να φέρεις κοντάσου τον άλλον και να του

δημιουργήσεις εικόνες και συναισθήματα...

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:20 ìì Page 20

Page 21: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

- Η οικογένεια σου πως αντέδρασε όταν τους πρωτο-ανακοίνωσες, πως θα ασχοληθείς με το χώρο αυτό;Σε αυτόν τον τομέα θεωρούμαι από τα τυχερά παιδιάκαθώς είχα στο πλευρό μου και τους δυο μου γονείς απότην πρώτη στιγμή σε αυτήν την επιλογή μου και τους ευ-χαριστώ πολύ που με στηρίζουν ψυχολογικά σε όλη μουαυτήν την προσπάθεια και είναι στο πλευρό μου.

- Ποιο είδος ρεπερτορίου σου αρέσει να τραγουδάς;Κυρίως ελαφρολαϊκά και μπαλάντες που να μιλάνε γιασυναισθήματα αγάπης και πόνου, που να αντικατοπτρί-ζουν τα ποικίλα συναισθήματα του κόσμου.

- Είσαι μια ολοκληρωμένη τραγουδίστρια, παρ’ όλααυτά συνεχίζεις να κάνεις μαθήματα φωνητικής. Πόσοσε έχουν βοηθήσει τα μαθήματα αυτά;Με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ σε ότι αφορά στην τεχνικήκαι στο να γίνομαι καλύτερη σε αυτό που κάνω φωνητι-κώς. Πάντα θα έχω την όρεξη να μαθαίνω καινούργιαπράγματα, αλλά θεωρώ όμως πως το συναίσθημα πηγάζειμέσα από εμάς τους ίδιους και αυτό είναι το πιο δύσκολοαλλά ταυτόχρονα και όμορφο να μπορέσεις να φέρειςκοντά σου τον άλλον και να του δημιουργήσεις εικόνες καισυναισθήματα.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΡΑΒΔΗ

Θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα ανκάποια στιγμή είχα την τύχη ναμπορέσω να συνεργαστώ μεκάποιους από τους καλλιτέχνεςπου εκτιμώ και θαυμάζω για τηνπολυετή πορεία τους στο χρόνο.

Ο Γιάννης Πάριος, η Δήμητρα Γα-λάνη, ο Αντώνης Ρέμος, η Μαρι-νέλλα, ο Γιάννης Πλούταρχος, ηΝατάσα Θεοδωρίδου, η Μελίνα Ασ-λανίδου και ο Κώστας Μακεδόναςαποτελούν για μένα πρότυπα.

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΣ;

cityway 21

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:21 ìì Page 21

Page 22: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

- Θα ήθελες να ασχοληθείς με το μουσικό θέατρο;Γιατί όχι, είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και παράλληλα εναλλα-κτικό. Στο παρελθόν μάλιστα είχα κάποιες όμορφες εμπειρίες.

- Η μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια περνάεικρίση, λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης του internet και τηςπειρατείας. Ποια η άποψη σου πάνω σ’ αυτό, καθώς οι εξε-λίξεις δίνουν όλο και πιο αρνητικές διαστάσεις στο θέμα;

Γνωρίζω ότι το Ίντερνετ σήμερα είναι ένας τρόπος διαφήμι-σης, καλώς ή κακώς λόγω της πειρατείας δυστυχώς οι πε-ρισσότεροι έμπαιναν σε αυτήν την διαδικασία. Όμως θεωρώπως μία λύση διαφήμισης πλέον είναι οι εφημερίδες και ταπεριοδικά καθώς διανέμονται σε επαρχίες και πόλεις. Έτσιμπορεί ο καθένας να προμηθευτεί άμεσα το cd του κάθε καλ-λιτέχνη που επιθυμεί. Πιστεύω πως είναι ένας τρόπος κατα-πολέμησης της πειρατείας και μία εύκολη λύση για τον κάθε

22 cityway

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:22 ìì Page 22

Page 23: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 23

άνθρωπο να έχει στην διάθεση του την ενημέρωση που μπο-ρεί να επιθυμεί στην επίκαιρη μουσική βιομηχανία για τα ση-μερινά μουσικά δρώμενα και καλλιτέχνες.

- Πόσο εύκολο πιστεύεις είναι να συνδυάσεις την κα-ριέρα με την δημιουργία οικογένειας στο μέλλον;Τίποτα δεν είναι εύκολο στην αρχή αν δεν προσπαθήσεις καιτο θελήσεις πραγματικά! Πιστεύω πως για να συνδυάσεις

καριέρα και οικογένεια χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις,να είσαι οικονομικά ανεξάρτητος και το πιο σημαντικό για ναδημιουργηθεί οικογένεια στο μέλλον να υπάρχει κατανόηση,εμπιστοσύνη και αγάπη στο ζευγάρι.

- Ως λαός περνάμε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, ποιαη θέση σου σ' αυτό το κλίμα που επικρατεί;Θεωρώ πως μέσα από τέτοιες δύσκολες συνθήκες είναιαναγκαίο να γινόμαστε πιο δυνατοί και να αντιδρούμε μέσααπό συζητήσεις. Είναι καλό να είμαστε πιο κοντά σαν λαόςαλληλέγγυοι μεταξύ μας σε δυσκολίες, αλλά και μαζί συνάμανα ανταμώνουμε με αισιοδοξία τις όμορφες μελλοντικέςπροσδοκίες για ένα όμορφο αύριο.

- Έχεις σκεφτεί να διευρύνεις την καριέρα σου και στοεξωτερικό;Δεν είναι μέσα στις προσδοκίες μου να φύγω για το εξωτερικό.

- Μια ευχή για τους αναγνώστες μας;Καλές γιορτές και το 2013 να είναι μια καλύτερη χρονιά μευγεία, αγάπη, αισιοδοξία και ειρήνη για όλο τον κόσμο!!!

...Έχω προσωπική αδυναμία στον κύριο Μίμη Πλέσσα.

Πιστεύω πως είναι ο καλύτερος μουσικός

κινηματογραφιστήςπου έχει βγάλει

η Ελλάδα, σε ότιαφορά τα τραγούδια

και τα μιούζικαλ...

ΦΩΤΕΙΝΗ ΡΑΒΔΗ

Eυχαριστούμε το “BLACK DUCK” [Xρ. Λαδά 9Α στο κέντρο της Αθήνας]για την φιλοξενία του κατά την διάρκεια της φωτογράφισης.

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:22 ìì Page 23

Page 24: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

- Το νέο σου τραγούδι έχει τίτλο «Δίνω Ψυχή» και τοέχει γράψει ο Μάνος Ελευθερίου! Πώς αισθάνεσαι γιααυτή τη συνεργασία; Το περίμενες ποτέ ότι θα συμβεί; Είναι μεγάλη στιγμή για μένα να βάλω τη μουσική και τη φωνήμου σε στίχους ενός τόσο σπουδαίου ποιητή και στιχουργού. ΟΜάνος με το έργο του μας δίνει ψυχή και μας παρασύρει όλουςσε κόσμους φωτεινούς. Δεν το περίμενα, όχι. Όμως, τα ομορ-φότερα πράγματα στη ζωή έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις.

- Το καλοκαίρι του 2011 συνεργάστηκες με τη ΜαρίαΦαραντούρη. Φέτος, ερμηνεύεις στίχους του σπουδαίουποιητή, πεζογράφου και στιχουργού Μάνου Ελευθερίου.Αρκεί μόνο το ταλέντο στη φωνή για να συνεργαστεί κα-νείς με τόσο μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής; Για μένα όλα ξεκινούν από την αγάπη μου για το τραγούδι και τημουσική και την ανάγκη μου να εκφραστώ μέσα από αυτά. Τοταλέντο είναι πολύ σημαντικό αλλά πάνω απ' όλα νομίζω παί-ζει ρόλο να θες πολύ κάτι να συμβεί... εγώ από μικρό παιδίήθελα να τραγουδάω τραγούδια με ψυχή και ουσία... Aπό εκείκαι πέρα, δεν φανταζόμουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα συνερ-γαζόμουν με τόσο μεγάλες προσωπικότητες, όπως είναι ηΜαρία Φαραντούρη και ο Μάνος Ελευθερίου.

-Το «Δίνω Ψυχή» το έχεις συνθέσει ο ίδιος. Είναι ηπρώτη σου απόπειρα ως συνθέτης;Γράφω τραγούδια από μικρός. Ασχολήθηκα περισσότερο ταυ-τόχρονα με το ξεκίνημά μου ως τραγουδιστής. Απλώς δεν είχετύχει να συμπεριληφθεί κάποιο τραγούδι σε cd μου. Είναι ηπρώτη φορά που κυκλοφορεί δικό μου τραγούδι. Και είναι βέ-βαια, σε στίχους ενός τόσο μεγάλου στιχουργού.

- Εκτός από τον Μάνο Ελευθερίου, ποιοι άλλοι συνέβα-λαν για το αποτέλεσμα του τραγουδιού; Φυσικά, ο Μάνος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη δημιουργία του

τραγουδιού γιατί πάνω στο δικό του στίχο ντύθηκε ενορχη-στρωτικά και μουσικά όλο το τραγούδι. Του χρωστάω ένα με-γάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου που μου χάρισε απλόχεραένα τόσο όμορφο τραγούδι. Όμως, θέλω να ευχαριστήσω καιόλους τους μουσικούς που συνέβαλαν με το παίξιμό τους στηνολοκλήρωση του κομματιού, καθώς και το Λεωνίδα Τζίτζοπου είχε την ενορχηστρωτική επιμέλεια.

Το νέο τραγούδι κυκλοφορεί από την Universal. Αυτόσημαίνει ότι περιμένουμε νέο δίσκο ή cd single; Προς το παρόν κυκλοφόρησε το «Δίνω Ψυχή» ως digital sin-gle από τη Universal σε ψηφιακή μορφή. Δεν γνωρίζω ακόμαπότε θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένη δουλειά μου. Πάντως,είναι προγραμματισμένο στο άμεσο μέλλον να κυκλοφορή-σουν και άλλα δύο τραγούδια ενδεχομένως ψηφιακά.

Επειδή κατά βάση τραγουδάς ερωτικά τραγούδια, θεω-ρείς ότι ο έρωτας μειώνει την απαισιοδοξία που επι-κρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας; Σαφώς μειώνει την απαισιοδοξία. Ο έρωτας είναι πηγή ζωής,αρκεί να είναι με τον σωστό άνθρωπο. Βέβαια, συνήθως είναιμε το λάθος γι' αυτό βγάζουμε τραγούδια.

Τραγουδάς στη συμπρωτεύουσα για 3η χρονιά φέτος.Όσοι μένουν στην Αθήνα ή στο Αλιβέρι -απ' όπου κατά-γεσαι- θα έχουν τη δυνατότητα να σε ακούσουν; Εμφανίζομαι για 3η χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη αυτή μετον κόσμο της με βοήθησε να ορθοποδήσω καλλιτεχνικά καιθέλω να το καταθέσω. Υπάρχουν σχέδια για Αθήνα και συγ-κεκριμένα για εμφανίσεις μου σε live unplugged Κυριακάτι-κες βραδιές σε έναν καινούριο χώρο που θα λέγεται "Sixpistols" και βρίσκεται στο Κολωνάκι. Όσον αφορά το Αλιβέρι,που είναι και ο τόπος που μεγάλωσα, σίγουρα θα κάνω κάποιαεμφάνιση το καλοκαίρι.

24 cityway

ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ

“ΠAΝΩ ΑΠ’ OΛΑ ΠΑIΖΕΙ ΡOΛΟ ΝΑ ΘΕΣ ΠΟΛYΚAΤΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕI...”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤHΝ Χ. Μ. ΜΙΧΑΗΛIΔΟΥ

Ο Θάνος Τζάνης επιστρέφει δυναμικά στα μουσικά δρώ-μενα με το τραγούδι «Δίνω Ψυχή», σε στίχους του ΜάνουΕλευθερίου και δική του σύνθεση. Εμείς είχαμε την με-γάλη χαρά και τιμή να τον συναντήσουμε και να μας μι-λήσει για αυτήν τη σημαντική συνεργασία και όχι μόνο!

ΠΡΟΣΩΠΑ

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:23 ìì Page 24

Page 25: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

πάμεθέατρο

παρα

στάσ

εις “ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ MΟΥ” @ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΝΑ

“Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ” @ ΘΕΑΤΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ

“ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ”@ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ»

"ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ" @ ΘΕΑΤΡΟ ΖΙΝΑ

συνε

ντεύξ

εις ΧΡΗΣΤΟΣΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΗΝΕΛΟΠΗΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΟΣΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

26-41

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:23 ìì Page 25

Page 26: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

26 cityway

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΝΑ“ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ MΟΥ”

ι ηθοποιοί της πετυχημένης αυτήςπαράστασης και για τη δεύτερη χρο-

νιά παραμένουν ίδιοι και μαζί με τηνΕλένη Ράντου παίζουν οι Πυγμαλίων Δα-δακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχά-λης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκοςκαι ο Μπάμπης Γιωτόπουλος.

Πάνω σε ένα κείμενο βαθιά ανθρώπινοκαι συγκινητικά αστείο η παράσταση«KATAΔΙΚΟΣ ΜΟΥ» απέσπασε διθυραμ-βικές κριτικές κι όπως άλλωστε αποδει-κνύεται όλες οι δουλειές της ΕλένηςΡάντου φαίνεται πως είναι καταδικα-σμένες σε δεύτερη χρονιά παραστάσεωνεδώ και πολλά χρόνια.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΠοια κοινή μοίρα συνδέει έναν αλλοδαπόδιαρρήκτη, μια φιλόλογο της ελληνικήςγλώσσας σε πένθος, έναν ηλικιωμένοκαθηγητή ελληνικής ιστορίας με αλ-τσχάιμερ και ένα φρεσκοδιαζευμένοβαλκανιονίκη που θέλει να απολαύσειτην ελευθερία του; Όλοι οι παραπάνω μπερδεμένοι σ’ έναπολύχρωμο γαϊτανάκι αλληλεξαρτήσεωνκαι φόβων, προσπαθούν να αγαπήσουνκαι να ξαναγαπηθούν, να ακουμπήσουνκαι να εμπιστευθούν... με φόντο την Ελ-λάδα του σήμερα.Μία σύγχρονη, αιχμηρή κωμωδία με έν-τονους ρυθμούς και ανατροπές, που καυ-τηριάζει ό,τι μας κάνει και φοβόμαστε, ό,τιμας κάνει ξένους μ’ εμάς τους ίδιους...

Παίζουν: Ελένη Ράντου, Πυγμαλίων Δαδα-καρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχάλης Ια-τρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος και οΜπάμπης Γιωτόπουλος.

Μια αιχμηρή κωμωδία τωνΕλένης Ράντου, Σάρας Γανωτή, Νίκου Σταυρακούδη

Για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Διάνα από την Ελένη Ράντου!

Στο θέατρο ΔΙΑΝΑ συνεχίζεται ακάθεκτη και για τη θεατρική σεζόν 2012-2013, λόγω πολύ με-γάλης καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας, η παράσταση που τόσο πολύ αγαπήθηκε απότο αθηναϊκό κοινό και συνυπογράφουν η Ελένη Ράντου, η Σάρα Γανωτή και ο Νίκος Σταυ-ρακούδης, με τον διφορούμενο τίτλο «KATAΔΙΚΟΣ ΜΟΥ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Ο

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνο-θέτησε μια άρτια παράσταση, με

«λιτά» σκηνικά δίνοντας άμεσα τηνουσία της υπόθεσης χωρίς να λεί-πουν τα special εφέ. Η εξέλιξη τηςιστορίας έχει σχετικά γρήγορηπλοκή, καθώς οι εναλλαγές μεταξύδράματος και κωμωδίας βοηθούντην παράσταση να μην είναι επίπεδη.Εύστοχη η μετάφραση του ΘοδωρήΠετρόπουλου, με το δυνατό κείμενοκαι την υποκριτική δεινότητα τωνηθοποιών η παράσταση περνάειακριβώς τα μηνύματα που πρέπει.Όπως για την αγάπη ως προς τηδιαφορετικότητα, τις διακρίσεις σεκάθε επίπεδο και που μπορούν ναοδηγήσουν τις ψυχές, για την αδι-κία της στέρησης, την απομόνωσηαλλά και την ενότητα.Επίσης μας συστήνει τη συμπερι-φορά των «αυτιστικών», καθώς γιατις κοινωνίες οι αυτιστικοί ήτανάτομα κατώτερης κατηγορίας. Βλέ-πουμε τον τρόπο που πρέπει να τουςαντιμετωπίζουμε και την ανάγκη γιααγάπη που έχουν αλλά και τη διά-θεση για ζωή.Αν και η παράσταση έχει δραματικάστοιχεία, είναι πολλές οι στιγμές πουτο γέλιο βγαίνει αβίαστα. Μια παρά-σταση που τα έχει όλα ή μάλλον όσαχρειάζεσαι ώστε όταν βγεις από τοθέατρο να αισθάνεσαι πλήρης.Πραγματική ψυχαγωγία.

Ο

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:24 ìì Page 26

Page 27: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 27

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

να έργο που όλοι έχουμε αγαπή-σει, όλοι έχουμε γελάσει με τις

αθάνατες ατάκες του και τραγουδήσει«ένα χρυσόψαρο μεσά στη γυάλα», τοοποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέα-τρο στα τέλη της δεκαετίας του ’50, γνω-ρίζοντας τεράστια επιτυχία, και το 1960μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος στο ρόλο τουαφελή πλην τίμιου υπαλληλάκου, η Κα-τερίνα Παπουτσάκη στο ρόλο της κακο-μαθημένης κόρης, ο Ταξιάρχης Χάνοςστο ρόλο του απεγνωσμένου διευθυντήγια τις οικονομικές του ατασθαλίες και ηΤζένη Μπότση στο ρόλο της μοιραίαςγυναίκας συναντιούνται κάτω από τιςσκηνοθετικές οδηγίες του Πέτρου Ζού-λια και δημιουργούν μια κωμωδία πα-ρεξηγήσεων μεταφέροντάς μας σε μιαΕλλάδα του χθες, που έχει στοιχεία απ’την Ελλάδα του σήμερα. Απ’ τη μια οέρωτας, αλλά κι απ’ την άλλη τα «κόκ-κινα ντοσιέ», τα σκάνδαλα και οι απά-τες συνεχίζουν να πρωταγωνιστούνστην ελληνική μας πραγματικότητα.Δροσερό κι ευχάριστο αντίδοτο το τρα-γουδάκι που όλοι μουρμουρίσαμε!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣΔιασκευή- Σκηνοθεσία: Πέτρος ΖούλιαςΣκηνικά- κοστούμια: Αναστασία ΑρσένηΜουσική επιμέλεια: Μάρω ΘεοδωράκηΧορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης

ΠΑΙΖΟΥΝΣπύρος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πα-πουτσάκη, Ταξιάρχης Χάνος, ΤζένηΜπότση, Τάσος Γιαννόπουλος, ΣτέλιοςΠέτσος, Αλέξανδρος Καλπακίδης,

Μάκης Πατέ-λης, ΝικολέταΚοτσαηλίδου,Μαρία Νάκου,Βασίλης Κετσι-λής, Ηρώ Πε-κτέση, ΝίκοςΠετράκης και ηΚάκια Ιγερι-νού.

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ»“ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ”

Η αγαπημένη κωμωδία των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, «Το κοροϊδάκιτης δεσποινίδος», σε διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με τους Σπύρο Παπαδό-πουλο, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ταξιάρχη Χάνο, Τζένη Μπότση, Κάκια Ιγερινού κ.α. πα-ρουσιάζεται στο θέατρο "Αλέκος Αλεξανδράκης" για τη χειμερινή περίοδο 2012-2013.

Έ

ΘΕΑΤΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

“Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ”

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥΤο κορυφαίο έργο του Dan Gordon «Ο Άν-θρωπος της βροχής», παρουσιάζεται φέτοςτο χειμώνα στο θέατρο Γκλόρια σε σκηνο-θεσία του Δημήτρη Λιγνάδη.Πρόκειται για μια παράσταση αξιώσεων,καθώς έντεχνα ακροβατεί μεταξύ γέλιου καισυγκίνησης! Η ιστορία θέλει τον Τσάρλι Μπάμ-πιτ, ο οποίος είναι έμπορος αυτοκινήτων, τηνημέρα της κηδείας του πατέρα του, να μαθαί-νει πως κληρονόμος της τεράστιας περιούσιαςπου έμεινε πίσω δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο με-γαλύτερος αδελφός του ο Raymond για τονοποίο δεν γνώριζε ούτε καν την ύπαρξη του. Ηαλήθεια όμως είναι πως ο Raymond, δεν είναιένας συνηθισμένος άνθρωπος, έχει μια «ιδι-αιτερότητα» που τον κάνει ξεχωριστό. Είναιαυτιστικός. Τυφλωμένος από τον εγωισμό τουο Τσάρλι, απαγάγει τον «αυτιστικό» αδελφότου, με σκοπό να απαιτήσει μερίδιο από τηνπεριουσία που άφησε ο πατέρας τους. Έτσι ξε-κινούν οι δυο τους, ένα μεγάλο και περιπετει-ώδες ταξίδι διασχίζοντας την Αμερική. Έναταξίδι το οποίο θα αλλάξει καθοριστικά τη ζωήκαι των δυο. Ποια θα είναι αλήθεια η κατά-ληξη του «αυτιστικού» Raymond; Θα κατα-φέρει άραγε ο Τσάρλι να κερδίσει αυτό πουθέλει; Θα μπορέσουν να νιώσουν το μεγαλείοτης αδελφική αγάπης ή θα υπερίσχυση οεγωισμός του Τσάρλι;

Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ΓιάννηςΣτάνκογλου, Κλέλια Ρένεση, Θοδωρής Ρω-μανίδης, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Μαρία Μπε-ληγιάννη και ο Γιάννης Καρατζογιάννης.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης, Σκηνικά- Κοστούμια: Ευα Νάθενα, Μετάφραση: Θο-δωρής Πετρόπουλος, Φωτισμοί: ΑλέκοςΓιάνναρος

των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη

RAIN MAN του Dan Gordon...γέλιο και συγκίνηση μαζί

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:24 ìì Page 27

Page 28: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μας συστήνεται ωςRaymond, μας αποκα-λύπτει περισσότερεςπτυχές για την παράσταση και όχιμόνο!

Στο παρελθόν έχεικάνει εξίσου όμορφεςκαι καλές δουλειέςτόσο στο θέατρο όσοκαι στην τηλεόραση!

Όλοι τον θυμόμαστεσαν Αχιλλέα από τα «ανεπανάληπτα» «Εγκλήματα» του Λευτέρη Παπαπέτρουκαι από πολλούς άλλους ρόλους.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό,ενώ χαρακτηριστικότου είναι η ευγένεια!

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

ΝοιώθωΤΥΧΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ

28 cityway

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:25 ìì Page 28

Page 29: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 29

- Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε, προκειμένου ναμπορέσετε να υποδυθείτε τον ρόλο του «αυτιστι-κού» Raymond;Κάθε φορά που προσεγγίζω έναν ρόλο, πάντα τις ίδιεςδυσκολίες αντιμετωπίζω. Στο συγκεκριμένο ρόλο τουRaymond η δυσκολία ήταν η συναισθηματική έκφραση.Οι «αυτιστικοί» είναι άνθρωποι που δεν εκφράζονταισυναισθηματικά με τον παραδοσιακό τρόπο. Και εγώσαν ηθοποιός υπηρετώντας αυτό, έπρεπε να βρω έναντρόπο να επικοινωνήσω συναισθηματικά με το κοινό.Η προσπάθεια βέβαια είναι καθημερινή, κάθε μέρα κα-λείσαι να αντιμετωπίσεις την πρόκληση αυτού τουυπέροχου ρόλου.

- Ποια είναι τα βασικότερα μηνύματα που μπορεί ναεισπράξει ο θεατής, κατά τη διάρκεια της παράστα-σης, σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη όσο ποτέ τηστοργή και την κατανόηση ως προς τους γύρω μας;Χαίρομαι πολύ που μου κάνεις αυτή την ερώτηση! Σί-γουρα ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή, καθώς έχουμεχάσει πολλές αξίες. Όπως είπες έχουμε ανάγκη τηστοργή και την κατανόηση! Τα μηνύματα που παίρ-νουν οι θεατές... εξαρτάται από τους ίδιους, τι θέ-λουν να εισπράξουν από την παράσταση. Η αγάπη, ηαλληλεγγύη, η στοργή και η κατανόηση ως προς τηνδιαφορετικότητα των άλλων, είναι θέματα με τα οποίαασχολείται πολύ το έργο μας, με έναν πολύ διασκεδα-στικό και συγκινητικό τρόπο. Κι αυτός είναι ο λόγοςνομίζω, που η παράσταση κλέβει τις καρδιές των θε-ατών, σε ένα μεγάλο ποσοστό, όπως νιώθω τα περισ-σότερα βράδια.

- Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Δημήτρη Λι-γνάδη και τον Γιάννη Στάνκογλου και πως αισθάνε-στε κατά τη διάρκεια της παράστασης για τονδύσκολο ρόλο που υποδύεστε;Ο Θοδωρής Πετρόπουλος που είναι και στενός μουφίλος, ο «άνθρωπός» μου-εντός εισαγωγικών- είχεπάει το 2008 και είχε δει τον Rain man στο Λονδίνο.Είχε ενθουσιαστεί πολύ με την παράσταση αυτή,όταν ήρθε στην Ελλάδα, μου είπε: «Χρήστο, αυτόν τορόλο πρέπει να τον παίξεις κάποια στιγμή. Μόνο πουχρειάζεσαι τον κατάλληλο παρτενέρ και έναν καλόσκηνοθέτη».

Πέρασε ένα χρονικό διάστημα, και ήρθε πέρυσι καιμου είπε: «Νομίζω βρήκαμε τον κατάλληλο παρτενέρ».Εννοούσε φυσικά τον Γιάννη Στάνκογλου. Πήγαμελοιπόν και συναντήσαμε τον Γιάννη, του άρεσε πολύη ιδέα και ήθελε κι εκείνος να κάνουμε την παρά-σταση. Αφού αναζητούσαμε έναν καλό σκηνοθέτη,«έπεσε στο τραπέζι» το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη.Και εκείνος χάρηκε πολύ με την ιδέα, έτσι πήραμετην απόφαση να προχωρήσουμε τη δουλειά ώστε ναπαρουσιάζουμε σήμερα τον Rain man. Όσο για το πώςαισθάνομαι για το ρόλο, είναι μεγάλη χαρά για μέναπου «συναντώ» κάθε βράδυ τον Raymond.

- «Ο άνθρωπος της βροχής», ουσιαστικά είναι έναφανταστικό πρόσωπο, που τελικά ταυτίζεται με τηνπραγματικότητα. Ποια πιστεύετε είναι η ανάγκη τωνπαιδιών να φτιάχνουν «ψεύτικους» ήρωες, οιοποίοι ίσως τους συντροφεύουν όλη τους τη ζωή;Ο άνθρωπος της βροχής δεν είναι φανταστικό πρό-σωπο στην παράσταση. Είναι «φανταστικό πρόσωπο»,στο μυαλό του Τσάρλι (Γιάννης Στάνκογλου), μέχριπου συναντάει τον Raymond... Το να φτιάχνουμε ψεύ-τικους ήρωες, δεν θα έλεγα πως είναι ανάγκη μόνοτων παιδιών, αλλά των ανθρώπων γενικότερα (γέλια)!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Είναι όντως δύσκολος ρόλος αλλά μ’ αρέσει τόσο πολύ,κάθε βράδυ ζω τον Raymond σαν να είναι πρώτη φορά..

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:26 ìì Page 29

Page 30: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

- Στην ιδιαίτερα δύσκολη εποχή που διανύουμε,ποιες ανάγκες πιστεύετε πως προκύπτουν στουςανθρώπους, προκειμένου να μπορέσουν να νιώσουνασφαλείς;Νομίζω πως όλη αυτή η κατάσταση, εκτός από τιςαπίστευτες δυσκολίες και τον πόνο που έχει φέρει σεόλους μας, κάπου μας έκανε και καλό. Βρίσκουμε ξανάτην ανθρωπιά μας. Πράγματα που τα θεωρούσαμε δε-δομένα, τα είχαμε στην άκρη. Για να νοιώσουμεασφαλείς χρειαζόμαστε αγάπη, καλούς φίλους, ειλι-κρίνεια και σταθερότητα.

- Το θέατρο μπορεί να βοηθήσει τους καλλιτέχνεςκαι τους θεατές, ώστε να μπορέσουν να νοιώσουνκάποια ασφάλεια;Το θέατρο στους καλλιτέχνες δεν μπορεί να δώσειασφάλεια..(γέλια). Μόνο συναισθηματικά -στη ψυχή-ενός ηθοποιού μπορεί να κάνει καλό το θέατρο. Όσοναφορά τους θεατές δεν ξέρω να σου απαντήσω! Πι-στεύω πως το ίδιο ισχύει, εισπράττουν και εκείνοισυναισθήματα, οπότε είναι σαν να τους χαϊδεύονταιοι πληγές. Σε τέτοιες εποχές, σίγουρα το θέατροείναι ακόμα πιο απαραίτητο για μια κοινωνία, γιατίτο θέατρο αυτό που καλλιεργεί πρωτίστως είναι οδιάλογος και αυτό είναι που χρειαζόμαστε περισσό-τερο από οτιδήποτε άλλο σήμερα.

- Κάνοντας έναν απολογισμό της καριέρας σας, τιαισθήματα προκύπτουν, τι θα θέλατε να έχετε απο-φύγει και σε τι να είχατε επιμείνει περισσότερο;Να σου πω την αλήθεια δεν μου αρέσουν οι απολογι-σμοί. Είναι πολύ αρνητικό πιστεύω όλο αυτό, δεν μουαρέσει να νοσταλγώ το παρελθόν, θέλω να κοιτάω καινα ζω το τώρα! Είμαι ικανοποιημένος και χαίρομαιγια όσα έχω κάνει, γιατί έτσι εξελίχτηκα ως άνθρω-πος και ως καλλιτέχνης. Αισθάνομαι τυχερός άνθρω-πος προς το παρόν το μόνο που θέλω, είναι να ζήσωτο σήμερα έτσι όπως είναι, να ευχαριστηθώ τον Rainman όσο περισσότερο μπορώ!

- Στην τηλεόραση εκτός από το θέατρο έχετε κάνειιδιαίτερα μεγάλες επιτυχίες. Ποια η αντίδρασή σαςστις επαναλήψεις των σίριαλ, υπάρχουν πιθανότη-τες κατά τη γνώμη σας, να ξαναδούμε τόσο καλαί-σθητες και «δεμένες» δουλειές όπως τότε;Μακάρι και το εύχομαι να ξαναγίνουν τέτοιες δου-λειές. Πραγματικά ήταν μια εποχή πολύ ωραία και δη-μιουργική περάσαμε πολύ ωραία και γνωρίσαμεκόσμο!

Αν και τα χρήματα που παίρνουμε από τις επαναλή-ψεις είναι ελάχιστα. Ο κόσμος έχει τόσο μεγάληανάγκη από διασκέδαση φαίνεται πως τα "Εγκλήματα"τον διασκεδάζουν πάρα πολύ.

- Πολλοί διαχωρίζουν το θέατρο σε "εμπορικό" και"ποιοτικό", τα δύο τελευταία χρόνια επιλέγετε νακάνετε, πιο διαφορετικές δουλειές από ότι στο πα-ρελθόν. Καθώς έχετε κάνει τα πάντα στη δουλειάσας, τι απαντάτε σ’ αυτόν το διαχωρισμό, πι-στεύετε πως είναι δικαιολογημένος;Δεν έχω κάνει καμία στροφή στην καριέρα μου. Δενπιστεύω στον διαχωρισμό μεταξύ "εμπορικού" και"ποιοτικού" θεάτρου. Τόσα χρόνια ήμουν σε δουλειέςπου τις πίστευα και μου άρεσαν. Από τα χρόνια της«Αποθήκης» ακόμα, και με συμπαραστάτη - συνεργάτητον Θοδωρή Πετρόπουλο, συστήσαμε στο κοινό νέαέργα και καινούργιους συγγραφείς που όπως έδειξε ηπορεία τους, άρεσαν πολύ και στους θεατές. Όπως το«Αναμείνατε στο ακουστικό σας», του Χαλ Σαλοουιντου Charles Busch που έχει γράψει τη «Σύζυγο αλ-λεργιολόγου» του Charles Busch, το «Σ’ αγαπώ, σελατρεύω, χωρίζουμε» του Joe Di pietro-jimmyRoberts. Επίσης πριν μερικά χρόνια, στο θέατρο "Εμ-πορικόν" είχαμε ανεβάσει το «Νοέμβριο» του DavidMamet. Να σου πω για την εξαιρετική κωμωδία τουΘοδωρή Πετρόπουλου «Οι τελευταίες ημέρες της Πομ-πηίας», για τους «Συμπέθερους απ’ τα Τίρανα» τωνΡέππα-Παπαθανασίου, που είναι η ωραιότερη λαϊκήκωμωδία των τελευταίων χρόνων! Όπως σου είπα καιπριν, είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος. Έχω τις ευκαι-ρίες, δόξα τω θεώ, να κάνω πράγματα που μου αρέ-σουν. Όπως φέτος τον Rain man στο θέατρο Γκλόρια.Και είναι και μια καλή ευκαιρία να ευχαριστήσω καιτην παραγωγό της παράστασης Πόπη Δήμου για τηνεμπιστοσύνη της.

Προχθές στην τηλεόραση πουείδα να παίζονται για χιλιοστήφορά τα «Εγκλήματα», να σουπω την αλήθεια συγκινήθηκα.Θυμήθηκα σκηνές που τις είχαξεχάσει και πραγματικά δια-σκέδασα. Θυμήθηκα την γνωρι-μία μου και τη σχέση μου μετον αγαπημένο Αθηνόδωρο(Προύσαλη) που έφυγε φέτος...

][ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

30 cityway

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:26 ìì Page 30

Page 31: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

- Νιώσατε ποτέ τηνανάγκη να γίνετεπατέρας;Να είμαι ειλικρινήςόχι, δεν μου βγήκεποτέ αυτό το συναί-σθημα! Αν και κατάκάποιο τρόπο έγιναπατέρας, λόγω τηςφιλίας μου με τη Βίκυ(Σταυροπούλου). Τατελευταία χρόνια μέ-

νουμε μαζί, ουσιαστικά έχω μεγαλώσει και εγώ τηΔανάη. Είμαι περήφανος γι’ αυτό, χαίρομαι ιδιαίτερα.Την βλέπω και την καμαρώνω.

- Υπάρχουν επιλογές στη ζωή σας για τις οποίεςμετανιώσατε, και γιατί;Σίγουρα υπάρχουν επιλογές που ήταν καλές και άλλεςπου δεν ήταν... Έτσι είναι η ζωή. Το να ανατρέχεικανείς στο παρελθόν, μόνο για να αυτοτιμωρείταιείναι κρίμα... Ότι έγινε-έγινε, δεν μπορούμε να αλ-λάξουμε κάτι, μπορούμε όμως να μάθουμε. Να αλλά-ξουμε προοπτική. Πρέπει να κοιτάμε το τώρα και τησυνέχεια…(γέλια) Το «αυτή η νύχτα μένει» -του Στα-μάτη Κραουνάκη-, αυτή την τραγουδάρα, σου τηναφιερώνω σε εσένα και σε όλους τους αναγνώστεςτης κουβέντας μας…

- Πώς θα θέλατε να έρθει το μέλλον σε εσάς προ-σωπικά, τους φίλους σας αλλά και για την κοινω-νία μας;Υγεία εννοείται και ισορροπία. Το ίδιο θα ήθελα καιγια τους κοντινούς μου ανθρώπους, αλλά και για τηνκοινωνία μας ολόκληρη. Ζούμε νομίζω ιστορικέςστιγμές για την ανθρωπότητα και είναι μια καλή ευ-καιρία για όλους μας να ξανακοιτάξουμε μέσα μας, ναξανακοιτάξουμε τον διπλανό μας στα μάτια.

Σίγουρα ζούμε σε μιαπολύ δύσκολη εποχή,καθώς έχουμε χάσει

πολλές αξίες. Έχουμε ανάγκη τη στοργή

και την κατανόηση!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

“ “

cityway 31

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:27 ìì Page 31

Page 32: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

32 cityway

πηνε

λόπηαν

αστα

σοπ

ούλο

υ

“Στο σανίδι αισθάνομαι

ασφάλεια!”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:27 ìì Page 32

Page 33: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

»

cityway 33

Το θέατρο είναι στιγμές...σε γυρνάει ο χρόνος πίσω, είναι μαγεία.

Η αγαπημένη ηθοποιός Πηνελόπη Ανα-στασοπούλου, φέτος το χειμώνα συμ-πρωταγωνιστεί στην παράσταση«Άντρες έτοιμοι για όλα» σε σκηνοθε-σία-διασκευή των Ρέππα - Παπαθανα-σίου στο θέατρο "Λαμπέτη". Μιαξεκαρδιστική κωμωδία καταστάσεων,προσαρμοσμένη στη σύγχρονη Ελλη-νική πραγματικότητα, με πολλές απρό-οπτες εξελίξεις... Σταθμός στη ζωή της, υπήρξε η γνωρι-μία και η φιλία της, με τον αξέχαστο Δη-μήτρη Καμπερίδη...

Αλήθεια, γιατί όμως επέλεξε να ασχοληθεί με το θέατρο; Τι σημαίνει για την Πηνελόπη η λέξη«σανίδι»; Αν έπρεπε να διαλέξει μεταξύ θεάτρου και Κινηματογράφου, αλήθεια τι θα διάλεγε;

- Πώς αποφάσισες να ασχοληθείςμε την υποκριτική;Η αλήθεια είναι ότι το αποφάσισαόταν κατάλαβα ότι δεν μπορώ νακάνω αλλιώς. Ήθελα από μικρή σχε-τικά ηλικία να ασχοληθώ με την υπο-κριτική, από τα χρόνια της εφηβείαςμου. Είχα την τύχη και μεγάλωσα μεάνθρωπο του θεάτρου, ο οποίοςέκανε τα πάντα για να με αποτρέψει.Μου εξηγούσε τις δυσκολίες τουεπαγγέλματος, αλλά εγώ επέμεινα.Όταν είδε ότι δεν υποχωρώ τότε μεβοήθησε να κάνω ένα βήμα πιο πέρα.Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο ΔημήτρηςΚαμπερίδης.

- Τι είναι για σένα το «σανίδι»;Θα σου πω το εξής, σε όποιο θέατροκι αν είμαι νοιώθω ασφαλής, δυνατή.Είναι μια ανάγκη του ανθρώπου νανοιώθει ασφαλής με το επάγγελματου. Εγώ πάνω στο σανίδι αισθάνο-μαι ασφάλεια!

- Πες μας δυο λόγια για την παρά-σταση «Άντρες έτοιμοι για όλα»,τον ρόλο σου αλλά και για το κλίμαπου επικρατεί στο θέατρο; Είμαι λιγάκι τυχερή, σε μια περίοδο

που έχουντρομάξει τονκόσμο, το θέα-τρο "Λαμ-πέτη", σφύζειαπό κόσμο.Από όσο έχωμάθει η παρά-σταση μέχριστιγμής, είναιπρώτη εισπρακτικά. «Οι άντρες έτοι-μοι για όλα», είναι ένα πολύ ειλικρι-νές έργο, με πάρα πολύ γέλιο.Προσφέρει πραγματικά ψυχαγωγίαστο κοινό. Ο στόχος έχει πετύχει100%, αυτό το καταλαβαίνω προς τοτέλος της παράστασης, αφού γίνεταιτο στριπτίζ, οι γυναίκες του θιάσου,βγαίνουμε και παίρνουμε τα ρούχατων παιδιών, στο διάστημα που είμαιστις κουίντες, αυτό που ακούω απότον κόσμο δεν περιγράφετε! Ακούωτον κόσμο να γελάει και να εκστασιά-ζεται. Αυτό μας δίνει κουράγιο. Ηδεύτερη δυνατή στιγμή είναι μετά στακαμαρίνια, που έρχονται οι θεατές καιμιλάμε μαζί τους, νοιώθουν πολύωραία από την παράσταση. Η αλή-θεια είναι πως η διαφήμιση γίνεταιαπό στόμα σε στόμα και έρχεται ο κό-

σμος. Απ’ ότι καταλαβαίνεις νοιώθωμεγάλη χαρά.

- Τηλεόραση, κινηματογράφος, θέ-ατρο. Ποιο προτιμάς περισσότεροκαι γιατί;Θα σου απαντήσω ότι θα σου απαν-τούσε ο κάθε ηθοποιός. Και τα τρίαείναι το ίδιο επάγγελμα, αυτό πουδιαφέρει είναι ο τρόπος προσέγγισηςκάθε φορά. Αγαπώ πολύ και τα τρία.Το θέατρο είναι στιγμές... σε γυρνάειο χρόνος πίσω, είναι μαγεία. Η τηλε-όραση είναι άλλο πράγμα, υπάρχει οκινδύνος λόγω της ταχύτητας πουτρέχει ο χρόνος και μπορεί να καείς.Το σινεμά έχει άλλη σοβαρότητα... Θαμπορούσα να πω πως η δουλειά αυτήμοιάζει με το μπάσκετ, όλοι εξαρτών-ται απ’ όλους!

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 5:01 ìì Page 33

Page 34: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

» Όσο τραγουδάω, θέλω κάθε φορά να νοιώθω 100% τον στίχο

Πνεύμα ανήσυχο, προσωπικότητα πολυσχιδής! Πα-ράλληλα με την υποκριτική, ασχολείται και με τη μου-σική! Ως straight χαρακτήρας και «ροκ» τύπισσα, βάζειτα πράγματα στη θέση τους. Το συγκρότημα mamacitaon fire, είναι μια μεγάλη της αγάπη, κάτι που δημιούρ-γησε με τους φίλους της με πολύ μεράκι! Για την ίδια,είναι φυσική εξέλιξη όπως λέει να ξεγλιστράει από τοθέατρο στο τραγούδι. Θεωρεί και τεκμηριώνει πως οιδυο μορφές τέχνης «αλληλοσυνδέονται», ενώ δεν κρύ-βει τα όνειρα της για το θέατρο. Απόφοιτη του ΘεάτρουΤέχνης Κάρολος Κουν, και με δασκάλους όπως τηΛυδία Κονιόρδου και τον Κώστα Γεωργουσόπουλο,έχει αναπτύξει το ταλέντο της, έτσι ώστε να μπορεί νακοιτάει το μέλλον μέσα από τα όνειρα της! Στο μεταξύ,

κάθε Παρασκευή και Σάββατο, εμφανίζεται με το συγκρότημα της, mamacita on fire στο stageτης Ιεράς Οδού, στο πλευρό του Νότη Σφακιανάκη και της Φανής Δρακοπούλου….

- Μίλησέ μας για το συγκρότημαmamacita on fire.Το δημιούργησα εγώ και όχι μόνο!Εγώ έβαλα στη ζωή μου το mamacitaon fire, δεν ήρθε πρόταση απόκάπου. Είμαστε πλέον μια «Οικογέ-νεια» ανθρώπων και μουσικών. Αυτόπου κάναμε ουσιαστικά, είναι ότιβγάλαμε την παρέα μας προς τα έξω.Ήμασταν κάποιοι φίλοι που συνηθί-ζαμε να μαζευόμαστε σε σπίτια και ναπαίζουμε τη μουσική που μας αρέσει.Κάποια στιγμή μου ζητήθηκε νακάνω ένα live, ύστερα από ένα guestπου είχε προηγηθεί με τους Onirama.Άρεσε πολύ στον κόσμο, η αλήθειαείναι ότι έκανα και μουσική απόμικρή, έτσι λοιπόν μπήκε στη ζωήμου το mamacita on fire.

- Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζειςτη μουσική με την υποκριτική;Πανεύκολο, είναι μια φυσική συνέ-πεια. Πολλοί δηλώνουν διάφορα, γιατο πόσο έχεις δικαίωμα να κάνεις καιτα δυο ταυτόχρονα. Δεν είναι όμως

τυχαίο που στις εξετάσεις της δραμα-τικής σχολής, σου ζητάνε εκτός τωνάλλων και να τραγουδήσεις. Αυτό γί-νεται για να μπορέσεις να καταλάβειςτι λες, να πιάνεις το ρήμα και να το αι-σθάνεσαι. Εγώ πιστεύω πως όσο τρα-γουδάω, θέλω κάθε φορά να νοιώθω100% το στίχο. Αυτό το μεταδίδω στοκοινό, με τη φωνή μου και με την έκ-φρασή μου.

- Υπάρχουν ρόλοι στο θέατρο πουθα ήθελες να προσεγγίσεις;Φυσικά! Έρχομαι από μία σχολή πουέχει μεγάλη ιστορία στην θεατρικήπαιδεία της χώρας μας, το Θέατρο Τέ-χνης Κάρολος Κουν. Θα ήθελα πολύνα κάνω ρεπερτόριο!

- Ποιο θεατρικό είδος σ’ αρέσει πε-ρισσότερο για να ασχοληθείς καιγιατί;Λατρεύω το παίξιμο στο musical καιστο αρχαίο δράμα. Το αρχαίο δράμασυγκεκριμένα είναι σημείο αναφοράς.Είναι «πυκνά» κείμενα, που όταν κα-

ταπιάνεσαι μ’ αυτά σου ανοίγουνάπειρες «πόρτες» στο μυαλό σου,ένας άλλος πνευματικός ορίζοντας,ανακαλύπτεις πως υπάρχει! Το musi-cal όμως είναι η αγάπη μου η μεγάλη.Και να παίζω και να το βλέπω!

- Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή τηςκαριέρας σου και ποια η πιο δύ-σκολη;Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Έχω πε-ράσει σε δουλειές δύσκολα για διά-φορους λόγους, αλλά άψογακαλλιτεχνικά. Πρώτη μου καλή μουστιγμή, ήταν η παράσταση «Μισός αι-ώνας Αριστοφάνης»! Πραγματικάπολύ σημαντική στιγμή, παίξαμε 12κείμενα, σε σκηνοθεσία των ΓιώργουΛαζάνη, Κωστή Καπελώνη και Θό-δωρου Γράμψα. Η παράσταση είχεεκπληκτική μουσική και κοστούμια!Ο Αριστοφάνης είναι σχολείο απόμόνος του. Ήταν δύσκολη παρά-σταση, έξι μήνες πρόβες αυτό σουλέω μόνο. Η Επίδαυρος ήταν ένα συ-ναίσθημα συγκλονιστικό!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

34 cityway

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 5:01 ìì Page 34

Page 35: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

cityway 35

Τι γεύση σου άφησε η συμμετοχήσου στο Dancing on ice;Πέρασα πολύ ωραία! Ήταν έναωραίο διάλειμμα, επίσης μου έμαθεκάτι που δεν θα το μάθαινα ποτέ, τοκαλλιτεχνικό πατινάζ. Απέκτησα καιμια έξτρα ιδιότητα στο βιογραφικόμου. Είμαι περήφανη που τα κατά-φερα και μπορώ πλέον να ισορ-ροπώ στον πάγο. Δυνάμωσε τοσώμα μου και το μυαλό μου, μέσααπό αυτή τη διαδικασία. Είναι έναάθλημα, που σε κάνει να ξεπερνάςτους φόβους σου. Το μόνο αρνη-τικό ήταν ο «κιτρινισμός» πουυπήρχε, όπως συμβαίνει συνήθως.Ήταν όμως μιας εμπειρία συγκλονι-στική!

- Θα ήθελες να ασχοληθείς με τηνπαρουσίαση μιας τηλεοπτικής ήραδιοφωνικής εκπομπής;Είμαι ανοιχτή σε εμπειρίες και σε προ-τάσεις. Αγαπώ το ραδιόφωνο, θα τοέκανα αλλά με δική μου επιλογή μου-σικής και θεματολογίας, προκειμένουνα ήταν κάτι που να με εκφράζει καινα νοιώθω όμορφα. Και η τηλεόρασηθα με ενδιέφερε αλλά και πάλι, σταπλαίσια που να με αφορά!

- Πόσο σε έχει επηρεάσει η οικο-νομική κρίση και πως ανταποκρί-νεσαι σε όλο αυτό το αρνητικόκλίμα που επικρατεί;Με έχει επηρεάσει όπως όλους μας.Δεν έχω ουσιαστικό πρόβλημα επι-βίωσης. Έχω δουλειά, μεταδίδω αι-σιοδοξία και διασκέδαση. Μου έκανε καλό η κρίση, γιατί ήρθακοντά με ανθρώπους και με φίλους.Μ’ αρέσει που με τους φίλους μου,κάνουμε ανταλλαγή προϊόντων,είναι πολύ ζεστό όλο αυτό. Είχαμε ξεχάσει την ανθρώπινηπλευρά μας. Επίσης νομίζω πωςαπομακρύνθηκαν οι ψεύτικοι άν-θρωποι. Η κρίση έβγαλε ότι δεν είχευπόσταση στο φως. Θα τολμούσα ναπω, πως είναι μια περίοδος σποράςειδικά για την τέχνη!

Είμαιυπερβολικάπαιδί της παρέας...

Με κάνειχαρούμενη

η ανιδιοτελήςμορφή αγάπης.Τα ζωάκια μου,

τα παιδιά,οι ανοιχτοί άνθρωποι,

οι φίλοι μου...,όλα τα υπόλοιπαμε ξενερώνουν.

Με κάνειχαρούμενη

η ανιδιοτελήςμορφή αγάπης.Τα ζωάκια μου,

τα παιδιά,οι ανοιχτοί άνθρωποι,

οι φίλοι μου...,όλα τα υπόλοιπαμε ξενερώνουν.

»

Αποκαλυπτική και αληθινή,μας μιλάει για τους φίλουςτης, τις συνεργασίες της,αλλά και για τον ελεύ-θερο(;) χρόνο της. Άραγεδιαφέρει πολύ από το κορί-τσι της διπλανής πόρτας; Τιγεύση της άφησε η χρονιάπου μας πέρασε και πως θαήθελε να συνεχίσει το 2013;

Έχεις δημιουργήσει φιλίες με συ-ναδέλφους σου, είσαι άνθρωποςτης παρέας και του «χαβαλέ»; Έχω δημιουργήσει! Σε κάθε δουλειάστο θέατρο, στις πρόβες, στις παρα-στάσεις συναντάς νέους ανθρώπουςκαι κάνεις καινούργιες φιλίες. Κά-ποιοι από αυτούς μένουν και κά-ποιοι όχι. Επίσης κάποια στιγμήστο μέλλον, ξανασυναντιέσαι μεάτομα που συνεργάστηκες μαζίτους στο παρελθόν!Στη ζωή μου, έχω ουσιαστικούς φί-λους. Είμαι υπερβολικά παιδί της πα-ρέας, αλλά και της απομόνωσης,υπάρχουν φορές που θέλω να απο-τραβιέμαι.

- Πώς συνηθίζεις να περνάς τονελεύθερο χρόνο σου;Δεν βγαίνω εύκολα απ’ το σπίτι, θαμείνω μέσα, συντροφιά με τα γατά-κια μου και τους φίλους μου. Ναβάλω πλυντήριο, να βάλω σε μιατάξη το σπίτι και το μυαλό μου. Το χειμώνα συνηθίζω τον ελεύθεροχρόνο μου, να τον δίνω σε φίλους,το καλοκαίρι πάω πολύ σε συναυ-λίες!

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:36 ìì Page 35

Page 36: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

- Από την Ιταλική κωμωδία τουΝτάριο Φο, που παρουσιάσατετις δύο προηγούμενες σεζόν,φέτος πρωταγωνιστείτε στην ελ-ληνική κωμωδία των Τσιφόρου-Βασιλειάδη «Το κοροϊδάκι τηςδεσποινίδος». Με ποια κριτήριαεπιλέγετε κάθε φορά τις δου-λειές σας και το ύφος τους;Δεν θα έλεγα πως είναι κριτήριααλλά πιο πολύ ένστικτο. Όσεςφορές έχει τύχει να ξαναπαίξω σεένα έργο αντίστοιχο της εποχήςεκείνης, το «Αλλοίμονο στουςνέους», ένιωθα σαν στο σπίτι μου.Ήθελα κάποια στιγμή να ανεβάσωμια Ελληνική κωμωδία, όλοι ηθο-ποιοί που συμμετέχουμε στην πα-ράσταση, αισθανόμαστε σαν να τοέχουμε γράψει εμείς το έργο. Ήτανμεγάλοι μάστορες οι Ψαθάς, Σακε-λάριος, Τσιφόρος, Βασιλειάδης.Από ένστικτο είπα ότι, όσο θέλωεγώ να το παίξω, αν θέλει και ο κό-σμος να το δει μάλλον θα συναντη-θούμε. Έτσι κι έγινε!

- Στην παράσταση βλέπουμε τηνΕλλάδα του «χθες», ποιες διαφο-ρές πιστεύετε μπορεί να διακρί-νει ο θεατής με την Ελλάδα τουσήμερα;Νομίζω καμία ομοιότητα, μόνο δια-φορές! Οι έλληνες εκείνων των δύ-σκολων δεκαετιών –το έργογράφτηκε και παραστάθηκε στο θέ-ατρο πρώτη φορά το 1959- τις δε-καετίες του ’50 και του ’60, ηΕλλάδα βρισκόταν σε μια εξαιρε-

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

36 cityway

«Φανατισμένος» νοιώθω με το θέατρο, δεν νοιώθω επαγγελματίας

Το ρήμα «παίζω» που χρησιμοποιούμε, δενείναι καθόλου τυχαίο. Εγώ έτσι το βιώνω...

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αγαπημένος ηθοποιόςΣπύρος Παπαδόπουλος, ξεκίνησε την πορεία στοχώρο της έβδομης καιόγδοης τέχνης, τη δεκαετίατου 1980. Από τότε μέχρισήμερα μετρά πολλές επιτυ-χίες στο ενεργητικό του.

Από τα μέσα της δεκαετίαςτου 1990, ασχολείται και με την παρουσίαση τηλεο-πτικών εκπομπών, όπως το«Κόντρα Πλακέ» και «Ποιοςθέλει να γίνει Εκατομμυρι-ούχος».Από το 2004, είναι ο οικοδε-σπότης της επιτυχημένηςεκπομπής «Στην υγειά μας»,κάνοντας μας συντροφιάκάθε Σάββατο βράδυ από τησυχνότητα της ΝΕΤ. Αισίωςη εκπομπή φέτος έκλεισε τα 8 χρόνια, ενώ έχουν φιλοξε-νηθεί μεγάλοι καλλιτέχνεςτου τόπου μας.

Τον Σπύρο Παπαδόπουλοτον συναντήσαμε στο θέα-τρο «Αλέκος Αλεξανδρά-κης», μας μίλησε για όλουςκαι για όλα, θυμήθηκε μαζί μας το παρελθόν καιόχι μόνο… Αποκαλυπτικός όσο πρέπει,σοβαρός όσο χρειάζεται…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:37 ìì Page 36

Page 37: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 37

τικά δύσκολη κατάσταση, που η ση-μερινή που περνάμε, μπροστά τηςμοιάζει με «παιδική χαρά». Επικρα-τούσε φτώχια, ανεργία, απίστευτεςκοινωνικές συγκρούσεις, πολιτικέςαντιπαλότητες που ήταν αδιέξοδες,καταστάσεις που οδήγησαν στηχούντα. Οι έλληνες τότε ήταν αλ-λιώς, μέχρι και οι σακούλες τωνσκουπιδιών ήταν άδειες, είχαν τρο-μερό πρόβλημα επιβίωσης. Είχανάλλο κώδικα, άλλη συμπεριφοράκαι μια άλλη -καλώς εννοούμενη-«αφέλεια»! Δεν έκαναν σχέδια,προσπαθούσαν να ζήσουν το σή-μερα, γιατί το σήμερα ήταν εξαιρε-τικά δύσκολο. Έτσι λοιπόν είχαμεκαι άλλου είδους συμπεριφορά, τοχιούμορ τους ήταν πιο οξύ και όχιεξυπνακίστικο. Όταν ζεις δύσκολακαι θες να το ρίξεις έξω, σαρκάζειςτην κατάσταση που ζεις και αυτο-σαρκάζεσαι, επειδή όμως σε πονάειτο θέμα που θίγεις με το χιούμορσου λες εξυπνάδες. Κατ’ αυτό τοντρόπο, το χιούμορ τους ήταν πιοαθώο και πιο «αφελές», οι κοινωνι-κές τάξεις ήταν πολύ συγκεκριμένακαι ορατά διαχωρισμένες. Υπήρχαναυτό που λέμε οι πλούσιοι και οιφτωχοί... οι πολλοί ήταν οι φτωχοί.

- Πείτε μας λίγα λόγια για τονρόλο σας, και για τη συνεργασίασας με την Κατερίνα Παπου-τσάκη;Ο ρόλος είναι ένας πολύ εργατικόςκαι απόλυτα έντιμος άνθρωπος, οοποίος πέφτει θύμα παρεξηγήσεωνκαι θεωρείται ένοχος για μια σειράπράξεων, για τις οποίες δεν έχεικάνει και φυσικά δεν έχει ιδέα. Στοτέλος βέβαια αποκαλύπτεται η αλή-θεια, και βγαίνει κερδισμένος. Έτσιτο «κοροϊδάκι» που ήταν καθ’ όλητη διάρκεια του έργου, στο τέλοςτης παράστασης γίνεται η κοπέλατο κορόιδο κι αυτός ο «έξυπνος».Όσο για την Κατερίνα Παπουτσάκη,έχουμε συνεργαστεί άλλη μια φοράστο θέατρο, πριν από οχτώ-εννιάχρόνια. Έχει μια λάμψη αυτό το κο-ρίτσι, άσχετα με το πόσο καλή ηθο-ποιός είναι! Ήταν νεότερη τότε, έχειωριμάσει πλέον πολύ σαν ηθο-ποιός... Συνάντησα μια «άλλη» Κα-τερίνα. Νομίζω, απ’ ότι λέει κι οκόσμος, είναι εξαιρετική στο ρόλοτης! Είχε ένα δύσκολο έργο μπρο-στά της, να μη θυμίζει την ΤζένηΚαρέζη, όπως και εγώ να μην θυ-μίζω τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Έχει βρειέναν δικό της δρόμο...

- Νοσταλγείτε το παρελθόν;Ναι το νοσταλγώ! Είμαι λίγο «παρελ-θοντικός». Όπως σου είπα πριν, ήτανπιο καθαροί οι άνθρωποι τότε, αι-σθάνομαι πως έχουμε φορέσει ένακοστούμι το οποίο δεν είναι δικό μας.Αυτός ο νεοπλουτι-σμός, μας διέστρεψετο χαρακτήρα μας.Ήταν πολύ πιο «παλ-ληκάρια» και φιλότι-μοι οι Έλληνες,μπορεί αυτό το κακόπου βιώνουμε όλοαυτό το διάστημα, ναείναι και μια απαρχήτου να μας ξανα-βρούμε.

- Πατέρας, σύζυγος, άψογοςεπαγγελματίας, έχετε νοιώσειποτέ να υστερείτε σε κάποια απόαυτές τις τρεις «ιδιότητες», κι ανναι πως το αντιμετωπίσατε;«Φανατισμένος» νοιώθω με το θέα-τρο, δεν νοιώθω επαγγελματίας!Ουσιαστικά παίζω το παιχνίδι πουδεν έπαιζα μικρός, δεν κουράζομεστη σκηνή ενώ στο γύρισμα κουρά-ζομε. Φεύγω ύστερα από 8 ώρες γύ-ρισμα, έρχομαι στο θέατρο καιλαχταράω να παίξω. Το ρήμα«παίζω» που χρησιμοποιούμε, δενείναι καθόλου τυχαίο. Εγώ έτσι τοβιώνω. Ως πατέρας, επειδή δου-λεύω πάρα πολύ όλα αυτά τα χρό-νια, έχω μια εξαιρετική σχέση με τογιο μου, έχω κάνει πολλά κόλπαγια να μην του λείπω, να κρατάω τησχέση ζεστή και φαίνεται πως ταέχω καταφέρει. Είναι φοιτητήςτώρα, και εξακολουθούμε να επι-κοινωνούμε πολύ καλά μεταξύ μας.

- Είστε "παραδοσιακοί" πατέραςκαι γιος; Ζητάτε τη γνώμη τουγια πράγματα και καταστάσεις;Έχω κρατήσει μια ισορροπία σ’αυτό, και το έχει δεχθεί κι ο Αλέ-ξανδρος αυτό χωρίς να το έχουμεπει. Είμαστε φίλοι-φίλοι, λέμε όλατα «γκομενικά» -ξέρεις τώρα- αλλάείμαστε πατέρας με γιο! Αυτά ταπολύ «πολιτισμένα», νομίζω δεν κά-νουν καλό στα παιδιά. Το παιδίθέλει - χρειάζεται να έχει έναν πα-

HEATER

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

...Mε όλα αυτά τα έργα, συστήνεις στους νέους, μια Ελλάδα που δεν ξέρουνκαι την ξαναθυμίζεις στους παλιούς...

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:37 ìì Page 37

Page 38: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

38 cityway

τέρα, κάποια στιγμή μπορεί ναχρειαστεί να του πει «Α! να σου πω,αυτό όχι». Το έχει ανάγκη το κάθεπαιδί αυτό, όταν έχει φυσικά εμπι-στοσύνη στον πατέρα του. Ρωτάωπολύ τη γνώμη του, είναι ένα εξαι-ρετικό παιδί, πολύ δίκαιος μέσα τουκαι πολύ εύστροφος. Τον ρωτάωπολλά πράγματα για να δω τι γίνε-ται με τις ηλικίες αυτές. Ένα καλόεπίσης που έχει, ότι σου πει είναι«φιλέτο» γιατί έχει καλό χαρα-κτήρα, δεν κάνει τον έξυπνο. Αν δενξέρει κάτι δεν το ξέρει, αν το ξέρειτο ξέρει κι αν δεν το ξέρει και θέλεινα το μάθει, το σκέφτεται και το ψά-χνει!

- Έχετε παρουσιάσει αρκετές καιδιαφορετικές εκπομπές, τι σαςώθησε να ασχοληθείτε και μετην παρουσίαση;Δεν με ώθησε κάτι. Όταν μου είχεγίνει η πρόταση για τον «Εκατομμυ-ριούχο», μου άρεσε πάρα πολύ αυτότο παιχνίδι, είχε ωραίες ερωτήσειςγνώσεων... Δεν περίμενε κανείς,

ούτε εγώ ούτε το Μega πως θα είχετόσο μεγάλη επιτυχία. Κράτησεπέντε χρόνια ο «Εκατομμυριούχος»και το ένα έφερνε το άλλο! Όσο γιατο «Στη υγειά μας», με φώναξανστην ΕΡΤ, για να καλύψουμε αυτότο δίωρο του Σαββάτου. Την εκ-πομπή τους την πρότεινα εγώ, γιατίείχα από μικρός αγάπη για το ελ-ληνικό τραγούδι. Ξέρω όλα τα τρα-γούδια, σε όσους δεν θυμούνταιτους στίχους, τους θυμίζω εγώ.

Μου έχει τύχει καλλιτέ-χνης-τραγουδιστής να έχεικάνει μια επιτυχία πριν εί-κοσι χρόνια, και μην θυ-μάται τα λόγια... Τότε τουτα ‘γραψα εγώ... και ξανα-θυμήθηκε το τραγούδι!

To “Στην υγειά μας”είναι μια εκπομπή πουτην αγαπάω πολύ καιαρέσει και στον κόσμο!

- Έβδομη συνεχή χρονιά για το«Στην υγειά μας». Πώς αισθάνε-στε για την επιτυχία της εκπο -μπής και τι απαντάτε σε όσουςανακυκλώνουν το θέμα για τοbudget της παραγωγής;Ο καθένας προφανώς έχει τους λό-γους του για να το κάνει αυτό! Δενθα έλεγε κανείς, ότι όλους αυτούςτους έπιασε ο πόνος ξαφνικά για τοδημόσιο χρήμα. Τώρα τι λόγο μπο-ρεί να έχουν και να ασχολούνται μεαυτό, ο Θεός και η ψυχή τους... Δενμε αφορά, πραγματικά με αφήνειπαγερά αδιάφορο. Αυτό που ξέρω,είναι ότι την αγαπάει πολύ την εκ-πομπή ο κόσμος!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:38 ìì Page 38

Page 39: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 39

- Πώς βλέπετε την Ελλάδα σή-μερα, τι θα θέλατε να αλλάξειστη χώρα μας και γιατί;Εάν σκάψεις στο πάνω-πάνω μέροςτης ψυχής μας, θα βρεις πολύ σκου-πίδι, το οποίο έχει να κάνει με τηνεπέλαση του καταναλωτισμού, τουπλαστικού χρήματος και πάει λέ-γοντας. Αν όμως σκάψεις παρα-κάτω, βλέπεις πως υπάρχουν ωραίακαι σπουδαία πράγματα μέσα στονΈλληνα. Δυστυχώς έχουν καλυφτεί,αλλά είναι ζωντανά και περιμένουννα τα ανασύρεις, μπορεί αυτή η κα-τάσταση μέσα από τις δυσκολίεςπου έχει, να φέρει κάτι καλό. Νααρχίσουμε να «ακουμπάμε» ο έναςτον άλλο, να βασιζόμαστε στους φί-λους μας, έτσι όπως μεγάλωσαν οιδικές μας γενιές, χωρίς γκόμεναμπορούσες, χωρίς φίλο δεν μπο-ρούσες. Ο Σαββόπουλος το έχει πειπολύ καλά, «φτιάχνουν οι Έλληνεςκυκλώματα και ιστορία οι παρέες».Αυτό μπορούμε να το κάνουμε πολύκαλά, αν τώρα περιμένουμε απότους διαφόρους λογιστές εντός καιεκτός Ελλάδος να μας φτιάξουν τηνκαθημερινότητα δεν γίνεται... Μπο-ρεί τα νούμερα και οι αριθμοί κά-ποια στιγμή να ευημερούν, αλλάεμείς θα ευημερήσουμε μόνο ότανθα έχουμε ο ένας τον άλλον!

- Θα μπορούσατε να ασχοληθείτεμε την πολιτική;Φαντάζομαι ότι φαντάζεσαι πωςμου έχουν γίνει πολλές προτάσειςόλη την εικοσαετία, απ’ όλες τις πα-ρατάξεις, εκτός από τη Νέα Δημο-κρατία. Έχω βέβαια πολύ καλήσχέση με τον Αντώνη Σαμαρά.Όχι δεν θα ανακατευόμουν ποτέ μετην πολιτική. Πέρυσι μια κοπέλα πουμε είχε ρωτήσει, «Θα αφήνατε το θέ-ατρο και τι άλλο για να ασχοληθείτεμε την πολιτική;» και απάντησα «ούτετη φυλακή δεν θα άφηνα»! Δεν θα τοέκανα, γιατί δεν νοιώθω ικανός γιακάτι τέτοιο, δεν μπορώ να ασχολού-μαι με ένα πράγμα που δεν ξέρω.Δεν μπορώ να πάω και να λέω στοπερίπου ότι μου λένε και ακούω...Πραγματικά είναι πολύ έξω από τονχαρακτήρα μου, δεν μπορώ ούτε ταψέματα ούτε τα περίπου. Θα σκοτω-νόμουνα εκεί πέρα, δεν υπάρχει πε-ρίπτωση, ειλικρινά δεν θα έβγαιναζωντανός (...γέλια).

Τι γεύση σας άφησαν τα χρόνιααπό το 1990 έως το 2009, επαγ-γελματικά, προσωπικά και κοι-νωνικά. Πιστεύετε πως θα έρθουνκαι πάλι καλύτερες ημέρες;Επαγγελματικά ασχολήθηκα κυ-ρίως με το θέατρο, ευτυχισμέναχρόνια, έκανα το γιό μου το ’94.Πήγαιναν όλα πάρα πολύ καλά.Από το 2000 έως το 2004 έχω τηνεντύπωση πως ξέσπασε -όλο αυτόεν αναμονή των Ολυμπιακών Αγώ-νων- το «πάρτι» που λέμε. Λυπάμαι

πάρα πολύ που το λέω, αλλά εγώ τοέβλεπα, χωρίς να έχω ιδέα από οι-κονομικά γιατί η κρίση πρωτίστωςείναι ηθική και μετά οικονομική.Απλώς ο κόσμος την κατάλαβε ότανη κρίση του χτύπησε την τσέπη,πρώτα όμως του είχε χτυπήσει τομυαλό και δεν το είχε αντιληφθεί.Όλο αυτό το πάρτε και φέρτε, ξέ-φτισε. Μέχρι το 2000 ζούσαμε μιαζωή που δεν την δικαιούμασταν,από το 2000 μέχρι να ξεσπάσει όλοαυτό, ζούσαμε τρεις ζωές.

Μπορεί τα νούμερα και οι αριθμοί κάποιαστιγμή να ευημε-ρούν, αλλά εμείς θα ευημερήσουμεμόνο όταν θα έχουμε ο ένας τον άλλον!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:39 ìì Page 39

Page 40: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

- Ξεκινάμε με σας. Είστε οΧάρος. Το ερώτημα είναι, τισυμφέροντα μπορεί να έχει οΧάρος από την εξουσία;Ευχαριστώ που μου κάνετε αυτήτην ερώτηση. Εγώ, ο καλός σας ο

Θάνατος, ογιος του Ερέ-βους και τηςΝύχτας, ο γλυ-κούλης καταχ-θόνιοςψυχοβγάλτηςή όπως χαϊ-δευτικά με

αποκαλείτε «Τούλη», από το «Θα-νατούλη», θα σας απαντήσω χωρίςπεριστροφές: όπως βλέπετε δενκρατάω το δρεπάνι μου. Τι να τοκάνω; Μ' αυτούς που ψηφίζετεεσείς οι έλληνες δε μου χρειάζεται.Σας παίρνει άλλος το κεφάλι. Αυτήδεν είναι κυβέρνηση είναι «οΧάρος βγήκε παγανιά»

- Και περνάμε σε σας, έναν δημό-σιο υπάλληλο. Πώς μπορεί κά-ποιος ακόμα και σήμερα να θέλεινα γίνει δημόσιος υπάλληλος;Σας ευχαριστώ που μου κάνετεαυτήν την ερώτηση. Αλλά για να

σας απαντήσωθα πρέπει ναμου φέρετεμια υπεύθυνηδήλωση συμ-πληρωμένη,χαρτόσημα,φορολογικήενημερότητα,

μια αίτηση Κ/ 345 επικυρωμένηαπό τον αρμόδιο υπάλληλο του γρα-φείου ΕΖ και υπογεγραμμένη από

τον τμηματάρχη Β' του ΔΠ. Θα πάτεστον τρίτο όροφο, αφού πρώτα πε-ράσετε από το ισόγειο από το γρα-φείο ΨΔ, για να προμηθευτείτεαριθμό πρωτοκόλλου. Αν και όπωςβλέπετε έχουμε διακοπή ρεύματος,λόγω πανελλαδικής απεργίας τωνυπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ, σε συνεργα-σία της συνομοσπονδίας των εργα-ζομένων του ΟΣΕ κι έτσι τοΗλεκτρονικό Σύστημα Ηλεκτρονι-κής Συστηματοποίησης ''Λυκούρ-γος'' δε λειτουργεί. Φίλε, να τοξέραμε απ' την Παρασκευή θα κά-ναμε τριήμερο. Τέλος πάντων.Περάστε σε 4 μήνες γιατί τώρακλείσαμε.

- Και περνάμε στον πολιτικότης παρέας. Πώς ένας πολιτι-κός μπορεί να γίνει διεφθαρμέ-νος και με ποιον τρόπο «καλόςΣαμαρείτης» για το καλό τηςχώρας και του λαού;Σας ευχαριστώ που μου κάνετεαυτή την ερώτηση. Αν και θα προ-

τιμούσα νααπαντήσωστην προ-ηγούμενηερώτηση πουθα αποτε-λούσε μια με-θεπόμενηαπάντηση

στην προ της προηγούμενης ερώ-τησης απάντηση. Εγώ ως επαγγελ-ματίας πολιτικός έχω να πω ταεξής. Και τα λέω έξω από τα δόντιακαι χωρίς πολλά λόγια. Διότι όπωςξέρουμε τα πολλά λόγια είναι φτώ-χια και όπου λαλούν πολλοί κοκό-ροι το σαπούνι σου χαλάς.Ασύστολα ψεύδη αποτελούν ταμυθεύματα ότι δήθεν το όνομά μουβρίσκεται στην λίστα Λαγκάρντ μετο ποσό των 15 εκατομμυρίωνευρώ! Τα χρήματα που με τόσες μίζες -συγνώμη- με τόσες προσωπικέςθυσίες κατέθεσα στην Ελβετία,είναι μόνο 14 εκατομμύρια εννια-κόσιες ενενήντα εννιά χιλιάδες εν-νιακόσια ενενήντα οκτώ ευρώ. Δενθα σπιλώσετε το όνομά μου με δύοευρώ επιπλέον! Δεν υπάρχουνμέσα στο λογαριασμό αυτά τα δύοευρώ κύριοι! Η αλήθεια θα λάμψει!

-Εσείς ως μάγειρας, θα μπο-ρούσατε να μας αποκαλύψετετη συνταγή της επιτυχίας τωνΡαδικιών ανάποδα;Σας ευχαριστώ που μου κάνετεαυτή την ερώτηση. Η συνταγή της

επιτυχίας έχειως εξής: Βου-τυρώστε έναταψί με έναραπανάκι(γλυκύ βρα-στό) και τοπο-θετήστε ταραδίκια χωρίς

να τα ξεπαγώσετε, αφού πρώτα ταδιαλύσετε σε μια λεκάνη νερόώσπου να σχηματιστεί άφθονοςαφρός. Μουλιάστε για 22 ώρες καιξεπλύνετε το στόμα σας με αρσε-νικό, αφού δαγκώσετε μια παλιάδαντέλα. Χωρίς να τα στύψετε, μεταυτόχρονο μασάζ στους γλουτούςκαι τους ραχιαίους, βάλτε το μπρίκιστο πορτ παγκάζ. Αφήστε το να σι-γοβράσει. Ρίξτε τον κιμά και σοτά-ρετέ τον (ή σουτάρετέ τον,καλύτερα) ανακατεύοντας συνεχώςμε ένα περίστροφο 45άρι. Αφούπήξει, ρίξτε το μείγμα στο τηγάνι.Πάρτε το τηγάνι και ρίξτε το στηνκατσαρόλα. Πάρτε την κατσαρόλακαι βάλτε τη στο φούρνο. Πάρτε τονφούρνο και βάλτε τον στο πλυντή-ριο πιάτων. Πάρτε το πλυντήριοπιάτων και ρίξτε το από το μπαλ-κόνι. Σε περίπτωση που μένετε σευπόγειο και δεν έχετε μπαλκόνι, μηνεκτελέσετε τη συνταγή χωρίς τηναπαραίτητη γονική συναίνεση.

- Μαζί μας και ο Μάκης ή Τρόμ-πας, ή Μπουγαδοκλέφτης, ή Καϊάφας, ή Γουρουνομούρης,ή Βουρδούλακας, ή Καρμανιό-λας, ή Μαλλί της Γριάς. ‘Οπως

μάθαμεείστε πορτο-φολάς, κομ-πιναδόρος,πλαστογρά-φος και σαλ-ταδόρος. Τικάνετε εδώ; Σας ευχαριστώ

που μου κάνετε αυτή την ερώτηση.Εγώ... βασικά... ως ρόλος, κάθε βράδυ,κλέβω την παράσταση.

Θελήσαμε να πάρουμε μία συνέντευξη από τον ηθοποιόΓιώργο Γαλίτη ο οποίος παρουσιά-ζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Ζίνα τον κωμικό μονόλογο«Τα ραδίκια ανάποδα» σε σκηνο-θεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Ο κύριος Γαλίτης είναι επίσης καιο συγγραφέας του έργου. Δυστυ-χώς ο ηθοποιός δεν εμφανίστηκεγια την συνέντευξη και έτσι αναγ-καστήκαμε να υποβάλουμε τις δε-κατρείς ερωτήσεις μας στουςδεκατρείς ρόλους που υποδύεται:δημόσιο υπάλληλο, Ρωμαίο συγ-κλητικό, πολιτικό, κρητικό, ηγού-μενο, μάγειρα, χήρα εφοπλιστή,άνθρωπο του χωριού, χειρουργό,κλεφτρόνι, στρατηγό, ράπερ και τον Χάρο αυτοπροσώπως!

Τα Ραδίκια 13 κωμικοί επικήδειοι που... κα

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:40 ìì Page 40

Page 41: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

- Τι θα μπορούσε να προσφέρεισε όλους τους προηγούμενουςένας ηγούμενος σαν εσάς; Σας ευχαριστώ που μου κάνετε αυτήτην ερώτηση. Μα φυσικά θα ημπο-

ρούσα να προ-σφέρω δώραπνευματικά.Οπως κατάτην περίστα-σην τηνοποίαν εδώ-ρισα εις τονπανοσιότατον

Αρχιμανδρίτην Χρυσοκάνθαρον, ενσπάνιον αντίγραφον από τα Απαντατων Πατερικών Κειμένων εις χειρο-ποιήτους δερματόδετους τόμους,καθώς και πέντε χρυσάς μίτρας,εννέα χρυσά δισκοπότηρα, εν χρυ-σόν σταυρόν ευλογίας με ρουμπίνιακαι τυρκουάζ ζιργκόν, ογδοήκονταεπισήμους αρχιερατικάς στολάς,τριακόσια ζεύγη χρυσά μανικετό-κουμπα, εν διπλό σετ μαργαριταρέ-νια κολιέ και σκουλαρίκια, χιλίαςπεντακοσίας λίρας χρυσάς, εν ορο-φοδιαμέρισμα ρετιρέν εις το Μανχά-ταν της Νέας Υόρκεος, δέκαζευγάρια γόβας δωδεκάπονταςChristian Louboutin και το εσώρου-χον που φορούσεν εις την τελευ-ταίαν συναυλίαν της η Lady Gaga.

- Εσείς ως ράπερ ποιο τραγούδι,θα αφιερώνατε στους μακαρί-τες των Ραδικιών;Σας ευχαριστώ που μου κάνετε αυτήτην ερώτηση. Το λέω: Μαζί τους μα-

καρίτες θααποχαιρετή-σουμε, δε θαμοιρολογή-σουμε αλλά θατραγουδή-σουμε χιπ-χο-πάδες,χιπ-χοπάδες,Δεν κάνουμε

κηδεία, θα κάνουμε παπάδες! -Υο!Κηδείες δε θα κάνουμε, θα κάνουμεπάρτι, Θα κάνουμε ντουέτο με τονκαντηλανάφτη. Κι είναι κρίμα,κρίμα, τόσο κρίμα! Εμείς όλοι απ'έξω κι αυτοί μέσα στο μνήμα. -Υο!

- Κυρία Τζένη Χατζηρουμπάνο-γλου ως χήρα μεγαλοεφοπλιστή,

ποια είναι η στάση σας στην Ελλάδα της κρίσης του 2012; Σας ευχαριστώ που μου κάνετεαυτή την ερώτηση. Εγώ ως πολύ-πολύ-πολύ-πολύ-πολύ-πολύ πλού-

σια, δε θέλωνα προκαλώ.Εκανα τηνκαρδιά μουπέτρα, έκανατα αδύναταδυνατά, καιβρήκα για τονάνδρα μου,

τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Χατζη-ρουμπάνογλου, τον πιο απλό, σεμνόκαι ταπεινό τάφο του Α' Νεκροτα-φείου. Είναι υπόγειος. Τρία υπό-γεια. Πως είναι η μεζονέτα; Αλλάπρος τα κάτω. Ολο μάρμαρο καιγρανίτη, 217 τετραγωνικών μέ-τρων, με εσωτερική θερμαινόμενηπισίνα, δρύινα πατώματα, ασανσέρ,-το πόσο θα τον φχαριστηθεί!-κι από πάνω ελικοδρόμιο. Ευτυχώςπου δεν διαθέτει μαρίνα το ΠρώτοΝεκροταφείο κι έτσι δε θα αναγκά-ζομαι να έρχομαι με το κότερο. Δε θέλω να προκαλώ.

- Το 2013 λέτε να αλλάξουνγνώμη, στάση και άποψη γιατους έλληνες οι ευρωπαίοι;

Τι έχετε ναπείτε εσείς,Στρατηγέμου; Σας ευχαρι-στώ που μουκάνετε αυτήτην ερώτηση.Η απάντηση

είναι απλή: Χωρών επιφανώνπάσα Μέρκελ τάφος!

- Εσείς, o απλός άνθρωπος τουχωριού, πείτε μας γιατί όλοι

συναντιούν-ται στα Ρα-δίκιαΑνάποδα;;Σας ιυχαρι-στώ που μικάνιτι αυ-τούνι τηνιρώτηση.

Κι την απαντάου: είνι μια παρά-σταση επηρεασμένη απ' τον αφη-

ρημένου Ιξπρισιονισμό κι συνδυά-ζει σι μιγάλο βαθμό τουν ΓιρμανικόΙξπρισιονισμό με τς καθαρά αφη-ρημένις τάσεις άλλων σύγχρουνωνκινημάτων όπως τ' Φουτουρισμούκαι τ' Κυβισμού. Αλλά τι να πούμεκι 'μείς ιδώ στο χουριό, αγράμματοιάνθρουποι.

- Εσείς, γιατρέ μου, θα μπορού-σατε να κάνετε μια διάγνωσηγια την κατάσταση της εθνικήςοικονομίας;

Βεβαίως. Η εθνική οικο-νομία δεν έχειτίποτα σο-βαρό. Πάσχειαπό μια απλήψύξη. Είναι αυτή ηαπλή ψύξη

που παρουσιάζει ο οργανισμόςαυτών που έχουν πεθάνει. Αλλά δεβαριέστε υγεία να υπάρχει!

- ‘Οπως ξέρουμε στην Ελλάδα τουΜνημονίου πέφτει μαχαίρι σε μι-

σθούς καισυντάξεις.Εσείς, ρωμαίεσυγκλητικέ,τι θα λέγατεστον έλληναπρωθυ-πουργό; Σας ευχαριστώ

που μου. (Δυστυχώς ο ρόλος τουΣυγκλητικού δεν πρόλαβε να απαν-τήσει, διότι έπεσε νεκρός ανοίγονταςτο λογαριασμό της ΔΕΗ με το κολοσ-σιαίο χαράτσι του Κολοσσαίου).

- Θα θέλαμε από τον δέκατοτρίτο ρόλο της παράστασης, τονκρητικό Σήφη να μας πει:

Πώς θα κρί-νατε με μιαμαντινάδατον ηθοποιόπου σας υπο-δύεται, τονκύριο Γαλίτη; Καθόλου δενευχαριστώ

γι' αυτό που με ρωτάτε. Με τούτοτον ηθοποιό μελάνι μη χαλάτε.Δεν ξέρει μήτε να σταθεί, δεν έχειορθοφωνία, για του θεάτρου τοκαλό, του πρέπει η αυτοκτονία!

ΘΕΑΤΡΟ ΖΙΝΑ - Λ. Αλεξάνδρας 74 τηλ. 210 6424414

α Ανάποδα... και νεκρούς ανασταίνουν!

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:41 ìì Page 41

Page 42: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

42 cityway

7η ΤΕΧΝΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ“ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ”

Σε μια εποχή που η κρίση μαστίζει τη χώρα μας, ήρθε μια διεθνήςπαραγωγή να αναπτερώσει το ηθικό μας, τόσο σε επίπεδο δημι-ουργικότητας, εφόσον μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι ακόμαμπορούμε να παράγουμε ταινίες τέτοιου βεληνεκούς, όσο και σεεπίπεδο εθνικής υπερηφάνειας αλλά και έμπνευσης, εάν αναλο-γιστούμε όχι μόνο τον αγώνα επιβίωσης του πολύπαθου Έλληνααλλά και την επιτυχία στην οποία εξακριβωμένα οδηγεί το γνήσιοελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο.

Πρόκειται φυσικά για την ταινία "Ο θεόςαγαπάει το χαβιάρι", (που απασχόλησετην καλλιτεχνική ζωή της χώρας γιαπερισσότερο από ένα μήνα!) και τηνιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη- Ιωάν-νης Λεοντίδης στην πραγματικότητα-το παρατσούκλι Βαρβάκης του απε-

δόθη από την παιδική του ακόμη ηλι-κία από το αρπακτικό πουλί "βαρβάκι",είδος που αφθονούσε τότε στα Ψαρά,τόπο καταγωγής του ήρωα. Η ιστορία,λοιπόν του Ιωάννη Βαρβάκη- εθνικούμας ευεργέτη, άγνωστου μέχρι τώραστους περισσότερους Έλληνες, από τα

ΑΠΟ THN ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΒΕΛΕΝΤΖΑ

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:43 ìì Page 42

Page 43: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ

cityway 43

παιδικά του χρόνια μέχρι την κοινωνικήκαταξίωση στην τσαρική Ρωσία και τηνοικονομική άνθηση μέχρι την αναμφι-σβήτητα σπουδαία συμβολή του στηνεπανάσταση του 1821, ως μέλος της Φι-λικής Εταιρίας.

Οι ερμηνείες ήταν καταπληκτικές, απότον πρωταγωνιστή Sebastian Koch, τηνΚatrin Deneuve, τον John Cleese, ωςτους "δικούς μας" Λάκη Λαζόπουλο,Χριστόφορο Παπακαλιάτη και τον πάνταάψογο ερμηνευτικά Άκη Σακελλαρίου.

Ο Γιάννης Σμαραγδής μετά τον Εl Greco,μας αιφνιδίασε και πάλι θετικά με άλλημια επιτυχημένη αυτοβιογραφική ται-νία, για την οποία βέβαια, ξοδεύτηκαντόσα χρήματα (συνολικός προϋπολογι-σμός 6,5 εκατομμύρια ευρώ), πουόπως χαρακτηριστικά είπε η σύζυγόςτου και παραγωγός της ταινίας: "ΣτηνΕλλάδα μετά από 100 χρόνια θα γυρι-στεί πάλι τέτοια ταινία!" Γι αυτό όποιοςδεν πρόλαβε να τη δει στον κινηματο-γράφο, ας τρέξει να τη βρει σε dvd!

Ο Γιάννης Σμαραγδής πάντα ιδεαλιστής,οραματιστής και υπερήφανος Έλληναςπροσπάθησε με την ταινία "Ο θεός αγα-πάει το χαβιάρι" να αναδείξει άγνωστεςπτυχές της προσωπικότητας του εθνικούμας ευεργέτη, αλλά και να διαδώσει τηνελληνική μαχητικότητα, το θάρρος και τοπείσμα όπως και το ελληνικό ταμπερα-

μέντο, σε όλους εκείνους τους θεατέςτους εξωτερικού που βλέπουν τον σύγ-χρονο Έλληνα σε αδυναμία, απόγνωση,μεμψιμοιρία. Μέσω αυτού όμως, κάνειενέσεις αυτοπεποίθησης στον ίδιο τονΈλληνα, θυμίζοντάς του την ιστορία καιτις δυσκολίες που ανέκαθεν αντιμετώ-πιζε το έθνος, αλλά κυρίως το ταλέντοπου έχει να αναγεννιέται από τις στάχτεςτου και από το τίποτα να κατακτά ταπάντα.

Ο παγκοσμίου εμβέλειας σκηνοθέτηςμας, παρά το σημαντικό του έργο, τηνεποχή αυτή, ανεβαίνει το δικό του Γολ-γοθά. Τα ποσά που έχουν ξοδευτεί είναιυπέρογκα, οι υποχρεώσεις υπέρμετρεςκαι ο ίδιος περνά πολύ δύσκολα, δεν τοβάζει όμως κάτω. Όπως χαρακτηρι-στικά αποκαλύπτει:"Είμαι πολύ ευτυχήςγι αυτό που έκανα ακόμα κι αν πάωφυλακή". Η ταινία βέβαια για τα δεδο-μένα της Ελλάδας πήγε πολύ καλά

έχοντας κόψει πάνω από 350.000 εισι-τήρια και έπεται συνέχεια στο εξωτε-ρικό, με τα δικαιώματα της να τα έχειαναλάβει η Sony Entertainment.

Σίγουρα αποτέλεσε ανεπανάληπτη εμ-πειρία και πηγή μεγάλης χαράς γιαόλους, όσοι συμμετείχαν στην συγκεκρι-μένη ταινία, πράγμα που ισχύει και γιαμένα προσωπικά! Έστω και με μια μικρήσυμμετοχή, ένα βοηθητικό ρόλο, αυτό τουκομπάρσου, ως κυρία της αυλής της Με-γάλης Αικατερίνης.. Τι άλλο θα μπορούσενα ζητήσει μια νέα ηθοποιός, στο ξεκί-νημά της, από το να βρίσκεται στον ίδιοχώρο γυρισμάτων με την Κατρίν Ντενέβκαι τόσους άλλους καταξιωμένους ηθο-ποιούς! Και ειδικά να συνεργάζεται μετους κορυφαίους του είδους τους, ενδυ-ματολόγους, κομμωτές, μακιγιέρ.

Και επανερχόμενη πάλι στην ψυχή τηςταινίας, το σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή,πρέπει να τονίσω πως ήταν ιδιαίτερη ηχαρά να συνεργαστούμε μαζί του. Έναςάριστος επαγγελματίας, ένας καταξιω-μένος σκηνοθέτης, που σε τίποτα δε θυ-μίζει τον παλιό του εαυτό, που κάποτεέφτασε ένα σκαλοπάτι πριν την αυτοκτο-νία. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε: "Τώρα πουμιλάμε ξέρω πια ότι δεν υπάρχει θάνα-τος. Είναι ο κύκλος της ζωής, ο κύκλοςτων βασάνων και το δώρο. Το αιώνιοείναι η ψυχή, που είναι το φως του θεούπου έχουμε μέσα μας."

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:43 ìì Page 43

Page 44: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

44 cityway

daysago

ΑΠΟ TOΝ ΑRELIwww.arelis.gr

Τζουλιάν Τζέικομπ Ζιολκόφσκι [Ζαμόσκ,Πολωνία, 1980] στο "Άτιτλό" του [2009]

[διαστάσεις 210 x 170 εκατοστά] μας παρου-σιάζει έναν σωρό απορριμμάτων μεταξύάλλων ένα κομμένο χέρι, έναν γυναικείομαστό και ένα κομμένο πόδι, οστά ενώ στηνκορυφή 2 κόκαλα σχηματίζουν το γράμμα Xενδεικτικό του γεγονότος πως επρόκειτο γιααπαγορευμένη περιοχή. Έτσι γινόμαστε μάρ-τυρες ενός εγκλήματος που έχει συντελεσθείεν αγνοία μας και ο καλλιτέχνης τονίζει τονεθισμό της σύγχρονης κοινωνίας στο έγ-κλημα και την βία. οι μύγες στον περιβάλ-λοντα χώρο τονίζουν το έντονο στοιχείο τηςαποσύνθεσης που χαρακτηρίζει τον πίνακα.Το κομμένο τηλέφωνο συμβολίζει το γεγονόςτης δυσκολίας επικοινωνίας στον σύγχρονοαστικό χάρτη ενώ η πατημένη κόκα κόλα τηνπαρακμή του δυτικού τρόπου ζωής. Ο σκελε-τός του νεκρού ψαριού συμβολίζει την απώ-λεια της ουσίας του χριστιανικού κόσμουσήμερα. Ο σκουπιδότοπος είναι πλαισιωμέ-νος από έντονη βλάστηση και ο Ζιολκόφσκιτονίζει με αυτόν τον τρόπο πως η φύση δενεγκαταλείπει τα λάθη και τα απορρίμματα τωνανθρώπων. Τα πεταμένα προφυλακτικά στονχώρο συμβολίζουν τη νέκρα των σεξουαλι-κών επαφών ιδιαιτέρως των one night stand.

Ο Pawel Althamer [Βαρσοβία, Πολωνία, 12-5 -1967] με το έργο του «Study from Nature»(1991) [γρασίδι, χόρτο, άχυρα, έντερα ζώων]μας εκθέτει έναν άνδρα της πρωτόγονης ίσωςεποχής που όμως τα ράμματα στο δέρμα τουπαραπέμπουν στoν "Φρανκεστάιν ή μοντέρνοΠρομηθέα" [1818] της Μαίρης Σέλλεϋ [Λον-δίνο, Αγγλία, 30-8-1797-Λονδίνο, Αγγλία, 1-2-1851]. Ερείδεται στο ξύλο με σπάγκους καιένα κοντάρι. Χωρίς την φύση θα εκτραπεί καιθα τραυματιστεί. Με αυτόν τον τρόπο ο καλλι-τέχνης αναβιώνει τον μύθο του Ανταίου πουαντλούσε την δύναμή του από την γη. Τοδέρμα του σώματός του μοιάζει με στολή ή

πανοπλία απ’ το οποίο εκφεύγει το πρόσωπότου και μόλις που παίρνει ανάσα. Τα ράμματαστο σώμα του παραπέμπουν στο γεγονός ότιο άνθρωπος στηρίζεται στην τεχνολογία καιστον πολιτισμό, αμελώντας την ιδιαίτερησχέση με την Φύση που πάντα τον στηρίζει. Οεικονιζόμενος θα μπορούσε να είναι ένας πε-ριπλανώμενος Σαμανός ή ένας θηρευτής στηνΑφρική. Το μόνο πράγμα που έχει ακεραι-ότητα επάνω του είναι το πρόσωπό του, αφούδεν στηρίζεται στον τεχνολογικό πολιτισμό.Όταν κυνηγάς ή ταξιδεύεις στην Φύση απο-κτάς εμπειρίες που ο πολιτισμός των πό-λεων δεν μπορεί να σου δώσει. Ακέραιοείναι ό, τι προέρχεται απ’ την Φύση και κα-τακερματισμένο είναι ό, τι παράγεται απ’ τοναστικό πολιτισμό.

Ο Pawel Althamer επηρεασμένος απ’ τονανιμισμό της αφρικανικής τέχνης -ωςπρος την αισθητική έποψη- παρουσιάζειστο έργο του «Black Market» (2007) [έβε-νος, δρυς, έντερο, σκούπα, ύφασμα, κλω-στή, πάγκος εργασίας, εργαλεία, βίδες,χαρτόνι] έναν κόσμο αποκλειστικώς με-λανό. Τα πάντα είναι μαύρα: τα ξύλα, τα μαχαί-ρια, το κατσαβίδι, τα κοπίδια, τα σφυριά, οκείμενος άνδρας και τα κούτσουρα. Μο-ναδική παραφωνία στο μελαμβαφές σκη-νικό είναι τ’ άσπρα κογχύλια – μάτια στονκείμενο άνδρα. Είναι προφανές ότι ο καλλιτέχνης καυτηριά-ζει την ιμπεριαλιστική πολιτική της Δύσηςστην Αφρική, το δουλεμπόριο των μαύρωναλλά και το καπιταλιστικό σύστημα πουκάνει μαύρες τις συνθήκες εργασίας γιαόλους τους εργαζόμενους. Στην θέση της λέξεως «black» θα μπορού-σαμε να βάλουμε την λέξη «Open», αφού τοέργο του παραπέμπει στην έκφραση «OpenMarket».

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο DESTE Foundation http://www.deste.gr

ΤZOYΛΙΑΝ ΤΖΕΙΚΟΜΠΖΙΟΛΚΟΦΣΚΙ-ΠΑΒΕΛ ΑΛΘΑΜΕΡΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ “ΔΕΣΤΕ”

CREATION

Φωτο: Φάνης Βλασταράς και Ρεβέκκα Κωνσταντοπούλου

Ο

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:44 ìì Page 44

Page 45: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 45

ART EVENTS

FLORIAN THALHOFER"ΤΟ ΧΡHΜΑ ΚΑΙ ΟΙ EΛΛΗΝΕΣ"Ο Φλοριάν Ταλχόφερ [Γερμανία] στην βίντεο εγκατά-στασή του "Το χρήμα και οι Έλληνες" ["Das geld und diegriechen"] μας δείχνει ανθρώπους από την Γερμανίακαι την Ελλάδα να δίνουν συνέντευξη σχετικώς με τηνελληνική οικονομική κρίση. Μια Ελληνίδα παραπονιέ-ται για την γραφειοκρατία στην χώρα μας σχετικώς μετην ίδρυση από την ίδια ενός ξενοδοχείου και τω όντι τοπρόβλημα αυτό είναι εξαιρετικά περίπλοκο και μεγάλο.Μια γυναίκα πιθανώς από την Γερμανία παραπονιέταιγια την εξυπηρέτηση στον δημόσιο τομέα και αναφέρειπως αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι λύνουν σταυρόλεξα ήαναγιγνώσκουν περιοδικά, ενώ άλλοι λιμάρουν τα νύχιάτους. H γυναίκα από την Γερμανία λέει κάτι πολύ σωστό:οι άνθρωποι που πληρώνουν τους φόρους τους όπως οιμισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν ξανά το τί-μημα πληρώνοντας ακόμη μεγαλύτερους φόρους. Έναςάλλος Ευρωπαίος πολίτης υπογραμμίζει την μετανά-στευση της ελληνικής νεολαίας και όχι μόνον αυτό: ανα-ρωτιέται πως θα απορροφηθούν σε μια ξένη χώρα καιποια θα είναι η μοίρα των Ελλήνων νέων που δεν μπο-ρούν να φύγουν από την χώρα. Σύμφωνα με τον καλ-λιτέχνη στους οικονομικούς πολέμους δεν υπάρχουνθύματα ή κατεστραμμένες χώρες αλλά θα διαφωνήσωμαζί του γιατί από την αρχή της κρίσης είχαμε στην Ελ-λάδα 2500 αυτοκτονίες. Αυτή η κρίση είχε τίμημα σε θύ-ματα. Ο καλλιτέχνης επίσης αναφέρει το παράδειγμαενός Γερμανού προέδρου που ήταν αναμεμειγμένος σεσκάνδαλο σχετικώς μ’ ένα δάνειο που έλαβε και πουπαραιτήθηκε γιατί στην Γερμανία δεν επιτρέπουν σκάν-δαλα τέτοιου είδους όπως στην Ιταλία ή στην Ελλάδαενώ υπογραμμίζει με έμφαση πως στην Ελλάδα δεν τι-μωρούνται οι διεφθαρμένοι πολιτικοί. Αντιθέτως, ο ΆκηςΤζοχαντζόπουλος κατέληξε στην φυλακή για το ζήτημα

των γερμανικών υποβρυχίων. Ένας Έλληνας επισημαί-νει πως δύο είναι οι βασικές περιοχές στις οποίες μπο-ρεί η Ελλάδα να αναπτύξει την οικονομία της: στηνγεωργία και στον τουρισμό. Προσθέτω και άλλες φυσι-κές πηγές με τις οποίες θα μπορούσε η Ελλάδα να ανα-πτύξει την οικονομία της: στο νερό, στην θάλασσα, στονήλιο, στο πετρέλαιο που ευρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγοςκαι στο φυσικό αέριο που ευρίσκεται στην Κρήτη. Ο καλ-λιτέχνης επισημαίνει το ζήτημα της κυκλικότητας τουχρήματος: ένας άνθρωπος υποστηρίζει πως οι δημόσιοιυπάλληλοι δεν παράγουν τίποτε, ενώ ένας Γερμανόςπου εργάζεται σε εργοστάσιο δίνει στον ξενοδόχο χρή-ματα για να αγοράσει χρήματα για το αυτοκίνητό του.Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη ο πρώην πρωθυπουργόςτης Ελλάδος Κώστας Σημίτης ήταν ενάντια στο μνημό-νιο γιατί τα πρόσωπα που το συνέταξαν δεν είχαν σκε-φθεί τους στόχους σε περίοδο ύφεσης, ενώ ο ΝτανιέλΚον Πετίτ [Μονταμπάν, Γαλλία, 4-4-1945] ζητάει πε-ρισσότερες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα μεέναν ξένο οι Έλληνες θαυμάζουν τους Γερμανούς καιδεν διακατέχονται από αισθήματα ρατσισμού παρά ταμέτρα και παρά το γεγονός ότι τα γερμανικά μέντια ήτανεπικριτικά με τους Έλληνες, ενώ όχι και τόσο με τις πε-ριπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Θυμίζω τοεξώφυλλο γερμανικού περιοδικού με την απρεπή χει-ρονομία της Αφροδίτης της Μήλου. Ένας ταξιτζής κατη-γορεί το πολιτικό σύστημα γιατί κατόρθωσε ναχειραγωγήσει το πλήθος και να στρέψει την μια κοινω-νική τάξη εναντίον της άλλης. Το ίδιο πρόσωπο επιση-μαίνει πως το σύστημα προωθεί τα γερμανικά προϊόνταόπως αυτοκίνητα, κουζίνες και προσθέτω όπλα και υπο-βρύχια. Εξάλλου το σκάνδαλο με την Ζίμενς είναι τοπλέον πρόσφατο.

Ένα διαδραστικό κινηματογραφικό

πείραμα που ολοκληρώθηκε τον

Σεπτέμβριο στονχώρο του BETON7.

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:44 ìì Page 45

Page 46: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

46 cityway

ΒΟLLYWOOD MEETS GREECE

H Άννα Δημητράτου γεννήθηκε στηνΑθήνα. Σπούδασε θέατρο στην Ανώ-τερη Δραματική Σχολή «Ίασμος»απ’ όπου και αποφοίτησε το 2003.Έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με τοphysical theatre. Παράλληλα ασχο-λήθηκε με το χορό. Για πολλά χρό-νια διδάχθηκε σύγχρονο, κλασικόκα μοντέρνο χορό καθώς και ανα-τολίτικους χορούς (Οriental Ινδικό,Bollywood).

Ως πτυχιούχος στο pilates (Basi)και pilates trainer, έχει θεμελιώσειτον όρο «orientalates» (συνδυα-σμός oriental – pilates), που είναιδική της καινοτομία και το διδάσκειη ίδια. Έχει κάνει πολλές χορογρα-φίες (Βοllywood, Oriental, Σύγ-χρονο) τόσο για παραστάσεις καιπαρουσιάσεις του Στούντιο, όσο και θεατρικά και σίριαλ. Ακόμη, διδάσκει θεατρικό παιχνίδι και σω-ματικό θέατρο σε παιδιά, εφήβουςκαι ενηλίκους και δίνει σεμινάριαχορού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Την συναντήσαμε και μάθαμε πολλάκι ενδιαφέροντα στοιχεία για το Bollywood...

ΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ

Το Βοllywood είναι ένας απίστευτα θχαρούμενος και με τεράστια θετική εν

Κάθε χορογραφία Bollywood είναιγια μένα ένα απίστευτης ομορφιάςχορο-θεατρικό μονόπρακτο.

Πότε συνάντησε η Άννα την υποκριτική;Νομίζω ότι γεννήθηκα μ’ αυτήν. Είχα την τύχη να έχω γονείς θεατρόφιλους.Η συχνή επαφή μου με θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα με έκαναν απόπολύ μικρή να αγαπήσω το θέατρο. Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου το σκε-φτόμουν και το ονειρευόμουν. Από τον παιδικό σταθμό ακόμα, με τα παιδικάποιηματάκια και τα σκετσάκια για τις εθνικές επετείους και άλλες σχολικέςγιορτές.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείσαι με τον χορό, πώς προέκυψε αυτό;Από πολύ νωρίς διαπίστωσα – μέσω του physical theatre – ότι η κίνηση καιο χορός είναι πολύτιμο συστατικό και αναπόσπαστο κομμάτι του θεάτρου.Κατά τη γνώμη μου αν δεν ξέρεις χορό κάτι λείπει από την ερμηνεία σου ωςηθοποιός, και αν δεν έχεις επαφή με το θέατρο δεν μπορείς να αποδώσειςσωστά τη χορευτική έκφραση. Έτσι, παράλληλα με το θέατρο, ξεκίνησα μα-θήματα χορού. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά καιμε το χορό διδάσκοντας κυρίως πολυπολιτισμικούς χορούς όπως oriental,bollywood, κ.λπ. Επίσης, επειδή είμαι και pilates trainer, εφαρμόζω στο ori-ental ένα συνδυασμό των δύο. Το μάθημα λέγεται «orientalates» και είναι ηδική μου πρόταση για χάρη, ευλυγισία και δύναμη.

Είσαι από τα λίγα άτομα, που μας σύστησαν στην Ελλάδα το bollywood-τους ινδικούς χορούς-. Τι σε έκανε να ασχοληθείς με αυτό το είδος;Θα έλεγα ότι «αναγκάστηκα» να μάθω bοllywood, αφού υποδύθηκα το ρόλομιας Ινδής χορεύτριας ("Bells" της Yasmin Whittaker – Khan στο «ΘέατροΑγγέλων Βήμα») και έτσι έπρεπε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μάθωνα χορεύω bollywood. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο ήταν, αφού τότε δενυπήρχαν δάσκαλοι bollywood στην Ελλάδα. Έτσι αγάπησα αυτό το χορό καιαποφάσισα πως πρέπει να γίνει γνωστός και στην Ελλάδα. Αυτό που με εν-θουσίασε είναι η θεατρικότητα του χορού αυτού. Θα έχετε σίγουρα δει ταινίεςbollywood και πώς μέσα από το χορό εκφράζονται συναισθήματα και μετα-φέρονται μηνύματα με την έκφραση, τα μάτια, την κίνηση. Ο χορός bοllywoodείναι ένας απίστευτα θεατρικός χορός, ενώ παράλληλα είναι δυναμικός, χα-ρούμενος και με τεράστια θετική ενέργεια. Κάθε χορογραφία bollywood είναιγια μένα ένα απίστευτης ομορφιάς χορο-θεατρικό μονόπρακτο. Και φυσικά,για να μην παραβλέπουμε και τη φυσική μας κατάσταση, ο χορός αυτός γυ-μνάζει σχεδόν όλες τις ομάδες μυών: από τους μυς του προσώπου μέχρι καιτα ακροδάχτυλα των χεριών και τα μάτια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:45 ìì Page 46

Page 47: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 47

ΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ

τα θεατρικός χορός, δυναμικός, κή ενέργεια

Άλλωστε το bollywood είναι ο μοντέρνος Ινδικός χορός και εκτός από τον κλασικόΙνδικό Χορό (Bharata Natyam), περιέχει στοιχεία oriental, jazz και hip-hop. Ο θαυ-μαστός αυτός συνδυασμός αυτών των χορών είναι κάτι που με μαγεύει.

Τα τελευταία χρόνια έχεις τη δική σου σχολή χορού και θεάτρου, τι σεώθησε σ' αυτή την κίνηση;Μια τρέλα, και το μεράκι να μεταδώσεις την αγάπη σου για κάτι, αν είναι δυνατό σεόλους. Να διδάξεις και να διδαχθείς. Και περισσότερο να ζήσεις τον παλμό και τασυναισθήματα των ανθρώπων γύρω σου. Να βιώσεις την εμπειρία των σχέσεωνκαι των συναισθημάτων σπουδαστών και δασκάλων και να δεις την τέχνη να εξε-λίσσεται. Φανταστείτε τη χαρά μου που είχα σαν προσκεκλημένους ανθρώπουςπου θαυμάζω στο θέατρο και το χορό - μεγάλους δασκάλους από την Ελλάδα καιτο Εξωτερικό – όπως τους Lilo Baur, Marcello Magni, Tapa Sudana, Κώστα Φι-λίππογλου, αλλά και Αna Santzez Golberg, Φώτη Νικολάου και πολλούς άλλους.

Ο κόσμος ανταποκρίνεται και ποια προγράμματα ζητεί;Ο κόσμος ανταποκρίνεται τώρα περισσότερο παρά ποτέ. Η καθημερινότητά μαςείναι τόσο δύσκολη που πρέπει να εξοπλιστούμε γερά για να μπορέσουμε να τηναντιπαλέψουμε. Ο χορός, το θέατρο, η γνώση, το γέλιο και η διέξοδος σε κάτι δη-μιουργικό, είναι η δική μας απάντηση στην πρωτοφανή αυτή περιρρέουσα ατμό-σφαιρα. Έτσι, προτιμώνται χαρούμενοι χοροί και επωφελής άσκηση όπως είναιο Ινδικός χορός, το Βollywood, το Oriental, το Tribal Fusion, η Ζumba και οι pi-lates, αλλά και το μπαλέτο για ενήλικες και ο σύγχρονος χορός.

Tελικά τι απ’ όλα είσαι: ηθοποιός, χορεύτρια, pilatestrainer, επιχειρηματίας;

Είμαι μια ηθοποιός πουχορεύει και γυμνάζεται.Και που μοιράζεται αυτάπου ξέρει και που μαθαίνεικαθημερινά με όλους τουςαγαπημένους ανθρώπουςγύρω μας.

Α! ξέχασα. Είμαι και... λίγο επιχειρηματίας.Ευτυχώς ο Θεός μου έχει στείλει πολύ δυνα-τούς συνεργάτες που καταφέρνουν να καλύ-πτουν τα κενά μου και να με συμπληρώνουν.

Στον ελεύθερο σου χρόνο τι κάνεις;Σαν... να δουλεύω. Χορεύω, παίζω θέατρο,κάνω pilates. Διαβάζω πολύ και κολυμπώ.Λατρεύω τις μικρές συναντήσεις για φα-γητό ή ποτάκι με τους συνεργάτες μου, τουςαγαπημένους μου φίλους και την οικογέ-νειά μου.

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:45 ìì Page 47

Page 48: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

48 cityway

SPORTS

α οφέλη τουπολλά. Επι-τ υ γ χ ά ν ε ι

άρτια σωματικήδιάπλαση, ανα-ζωογόνηση τουσώματος, εκτό-νωση νευρικώνκαταστάσεωνκαι περιφρού-ρηση της υγείας.Καλλιεργεί ψυ-χικές αρετέςόπως η αγωνιστικότητα, το θάρρος, η τόλμη,η θέληση, η υπομονή, η επιμονή, η σιγουριά,η αυτοσυγκράτηση. Τονώνει την αυτοπεποί-θηση του ατόμου, οπλίζει με θάρρος και ελ-πίδα την ψυχή του και ισχυροποιεί την θέλησήτου. Ο άνθρωπος δηλαδή μαθαίνει να αγωνί-ζεται για ένα σκοπό αλλά και να μάχεται γενι-κότερα στη ζωή του. Παράλληλα, ο αθλητήςβιώνοντας έντονα την εναλλαγή των συναι-σθημάτων όπως χαρά, λύπη, αγωνία, ικανο-ποίηση, ωριμάζει ψυχολογικά.Ένα από τα είδη του αθλητισμού είναι και οιπολεμικές τέχνες. Η συμμετοχή σε μια πολε-μική τέχνη δεν είναι απλώς ένας τρόπος εκ-γύμνασης του σώματος, ούτε μόνο ηαναζήτηση της νίκης, αλλά κάτι περισσότερο.Θεωρείται εκγύμναση του πνεύματος και πα-ροχή στον αθλητή όλων εκείνων των στοι-χείων που θα του είναι απαραίτητα και στηνκαθημερινή του ζωή. Οι πολεμικές τέχνες, σεμεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα αθλή-ματα, προσφέρουν στους αθλητές, μια σειράαπό στοιχεία - «εφόδια», τα οποία αποκτούνστο άθλημά τους και σχετίζονται με τοντρόπο διεξαγωγής τους. Αναζητώντας τέ-τοιου είδους στοιχεία, η καθημερινή δρα-στηριότητα των πολεμικών τεχνών δομείστον χαρακτήρα του αθλητή ανθρώπινες

αξίες και πνευ-ματικά/ψυχο-λογικά στοιχεία:Αποφασιστικό-τητα, την θέλησητου καθενός ναφτάσει στονστόχο του, θάρ-ρος, η ικανότητανα ενεργεί κα-νείς παρά τονυπαρκτό φόβο,ι σ ο ρ ρ ο π ί α ,

εστίαση της προσοχής, αυτοέλεγχο και αν-θεκτικότητα.Ο συνηθέστερος λόγος που οδηγεί κάποιουςστις σχολές πολεμικών τεχνών είναι η αυτο-άμυνα. Στην εποχή μας η εγκληματικότητα,δυστυχώς, έχει γίνει καθημερινό φαινόμενοκαι κάτι που πρέπει να μάθουμε να αντιμετω-πίζουμε. Η βία επίσης κατά των γυναικών καιτων παιδιών δεν είναι μεμονωμένο περιστα-τικό, αλλά μεγάλο πρόβλημα κοινωνικής πα-θογένειας. Οι γυναίκες είναι ευάλωτες σεκάθε μορφής σωματική ή λεκτική βία η οποίαεμφανίζεται με ποικίλες μορφές π.χ. επίθεσηστο δρόμο, οικογενειακή βία, σεξουαλική πα-ρενόχληση κ.τ.λ. Ακόμα περισσότερο ευά-λωτα είναι φυσικά τα παιδιά. Άρα η γνώσηαυτοάμυνας αποτελεί ανάγκη.

TΤι είναι τελικά ο αθλητι-σμός; Ο αθλητισμός είναιαγώνας! Αγώνας πουκαταβάλλει ο άνθρωποςμε σκοπό την εξάσκησητου σώματος, την αξιο-ποίηση και ανάδειξη τωνικανοτήτων, την επίτευξηψυχοπνευματικής υγείαςκαι ισορροπίας αλλά και τη δημιουργική συνύπαρξη ατόμων καιλαών, πάντα στα πλαίσιατης ευγενούς άμιλλας.

Με κριτήριο τον αριθμότων διαγωνιζομένων χωρίζεται σε ατομικό και ομαδικό. Επιπλέον γίνεται σε ερασιτεχνικόκαι επαγγελματικό επί-πεδο, αλλά λαμβάνει καιδιαστάσεις πρωταθλητι-σμού.

ΑΘΛΗΤΙΣΜOΣοφέλη και αυτοάμυνα

ΑΠΟ THN AΛΙΚΗ ΠΑΓΩΝΗ Fightsports.gr

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:46 ìì Page 48

Page 49: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 49

SPORTS

Ας πάμε τώρα στην εξάσκηση της αυτοάμυ-νας. Όπως όλα τα πράγματα, και η αυτοά-μυνα πρέπει –από τη στιγμή που θαδιδαχτεί– να παραμείνει επίκαιρη στον νουτου ασκούμενου. Αυτό σημαίνει ότι ο άν-δρας, γυναίκα ή παιδί που θα θελήσει ναμάθει να προφυλάσσεται, θα πρέπει να έχειστο νου του ότι η αντίληψη και η «ζύγιση»της επικινδυνότητας μιας κατάστασης δενείναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Λειτουρ-γούμε σύμφωνα πάντα με την με την ανα-γκαιότητα της στιγμής. Το να μάθουμε,δηλαδή, ταχύρρυθμα κάποιες κινήσεις πουστοχεύουν µόνο στο πρακτικό κομμάτιχωρίς να προσεγγίζουν ολιστικά την έννοιατης αυτοάμυνας και στην ουσία να χρησι-μεύουν σε όσους είναι φύσει δυναμικοί καιψύχραιμοι, δεν μας εγγυάται την αλώβητηέξοδό μας από μια δύσκολη στιγμή. Ας βγά-λουμε λίγο από το μυαλό μας τους κινημα-τογραφικούς ήρωες που μαθαίνουνπολεμικές τέχνες και μπορούν να προφυ-λάξουν τον εαυτό τους μέσα σε 2 το πολύώρες που διαρκεί μια ταινία ή μέσα σε λί-γους μήνες, όπως αφήνουν να εννοηθεί.Απαιτείται χρόνος και συστηματική εκ-παίδευση στις πολεμικές τέχνες για ναμπορέσουμε να τις χρησιμοποιήσουμεαποτελεσματικά. Δεν είναι στιγμιαίο κα-τέβασμα των γνώσεων στον νου.Για ένα μικρό παιδί η λύση των πολεμικώντεχνών και της αυτοάμυνας μπορεί να είναισωτήρια για το μέλλον του χωρίς να προάγειτην επιθετικότητα. Όλα τα παιδιά που έχουν

ξεκινήσει νωρίς στη ζωήτους να ασχολούνται μεαυτά τα αθλήματα, στην πο-ρεία διακρίνονται για τον ει-ρηνικό τρόπο ζωής τους. Ο λόγος; Τα παιδιά μέσααπό τις τεχνικές που χρη-σιμοποιούν την ώρα τουμαθήματος εκτονώνονται,αποβάλλουν ενέργεια, ενώ συγχρόνως μετην άσκηση του πνεύματος γρήγορα μπο-ρούν να ξεχωρίσουν πότε επιβάλλεται ναεπέμβουν δυναμικά και πότε όχι. Μάλιστα,αυτό που κυρίως μαθαίνουν είναι το πώς θααποφύγουν τη σύγκρουση.Όσο επιτακτική λοιπόν είναι η ανάγκη τηςεποχής που ζούμε να γνωρίζουμε αυτοά-μυνα, άλλο τόσο είναι και να κατανοήσουμεότι το θάρρος, η αυτοπεποίθηση αλλά και η

σωστή τεχνική είναι αποτέλε-σμα εξάσκησης και μιας μα-κράς διαδικασίας εκμάθησης.Τότε μόνο θα μπορέσει οασκούμενος να αποκτήσει αυ-τοέλεγχο και αυτοσυγκέν-τρωση για να αντιδράσειαποδοτικά και χωρίς άγχοςστις απαιτήσεις της κάθε περί-

στασης. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές καιαξιόλογες σχολές πολεμικών τεχνών πουμπορούν να αποτελέσουν την απάντηση σεπολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπί-ζει ο σύγχρονος άνθρωπος και αφορούνστην υγεία, την ψυχοσωματική ισορροπίακαι την ασφάλειά του. Μπορούμε λοιπόνόλοι, ξεκινώντας από σήμερα, να κάνουμεένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό μας καιστους ανθρώπους που αγαπάμε!

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:46 ìì Page 49

Page 50: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

Κολλαγόνο,η απαραίτητηπρωτεΐνη

O άνθρωπος είναι ένα μεγάλο μπουκάλι κολλαγόνου, γιατί το κολλαγόνο αντι-προσωπεύει το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και πάνω από το70% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα. Κολλαγόνο υπάρχει παντού στοσώμα μας. Στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και φυσικά και στα αιμοφόρααγγεία μας. Το πρόβλημα με το κολλαγόνο είναι πως δεν μπορούμε να το προσ-λάβουμε σχεδόν από κανένα είδος τροφής, άρα ο μόνος τρόπος να το λάβουμεείναι μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.Οι ευεργετικές ιδιότητές του είναι αμέτρητες και βρίσκουν εφαρμογή τόσο στηναισθητική όσο και στην ιατρική. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα συναντάμε ένα υγρό πόσιμο υδρολυμένο κολλα-γόνο, που περιέχει μαγνήσιο, πυρίτιο και το μισό σύμπλεγμα της βιταμίνης Β, έναπροϊόν που αποτελεί κορυφαία εξέλιξη και βήμα στην τεχνολογία του κολλαγό-νου, αφού στην υγρή πόσιμη μορφή του είναι τόσο άμεσα απορροφήσιμο απότον οργανισμό όσο και περισσότερο αποδοτικό από ποτέ, και το σημαντικότεροόλων χωρίς καμία παρενέργεια στον οργανισμό μας. Τονώνοντας τα φυσικά επί-πεδα του κολλαγόνου του οργανισμού μας, ευεργετούμε τις αρθρώσεις, τα δόν-τια, τα οστά, καθώς και ενισχύουμε την ελαστικότητα και τόνωση της επιδερμίδαςμας, συμβάλλοντας τόσο στην υγεία μας όσο και στη διατήρηση μιας νεανικής γε-μάτης φρεσκάδα αναζωογονημένης εμφάνισης με τον πιο απλό, φυσικό αλλάκαι αποτελεσματικό τρόπο. Φυσικά δίνουμε τέλος στα περισσότερα αρθριτικάπροβλήματα, καθώς και σε προβλήματα όπως η οστεοπόρωση και η οστεοπενία.Το πυρίτιο σταματάει την τριχόπτωση και σε πολύ λίγο καιρό μάς χαρίζει μαλλιάαναζωογονημένα, γεμάτα όγκο και λάμψη και λόγω του μαγνησίου και της βιτα-μίνης Β ηρεμεί τον οργανισμό μας, χαρίζοντάς μας πολύ καλύτερο και άρα απο-δοτικότερο ύπνο, χώρια που βοηθάει πολύ και στη δυσκοιλιότητα. Ολα αυτά ταπετυχαίνουμε με πολύ απλό τρόπο, πίνοντας λίγο κολλαγόνο κάθε βράδυ πριναφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα..

Όλοι γνωρίζουμεπως το κολλαγόνοείναι απαραίτητηπρωτεΐνη του οργανισμού, πουμεγαλώνοντας μειώνεται με γοργούς ρυθμούς,ειδικά στις γυναί-κες, προκαλώνταςόχι μόνο το φαι-νόμενο της πρόωρης γήραν-σης, αλλά καιπάρα πολλά προ-βλήματα στις αρθρώσεις μας.

Η θαυματουργή πόσιμη μορφήΤελευταίες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως η υγρή πόσιμη μορφή απορροφάται από τον ανθρώπινο ορ-γανισμό σε ποσοστό πάνω από 90%, κάτι που αδυνατούν να πετύχουν τόσο οι ταμπλέτες όσο και οι κάψουλες.Η οργανοληπτική αυτή ιδιαιτερότητα έχει αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποδοτικότητας των ενεργών συστατικών.Επιπλέον οι στερεές μορφές συμπληρωμάτων διατροφής επιβαρύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος εναντιθέσει προς την υγρή, πόσιμη μορφή, που είναι εύληπτη, εύπεπτη και με ταχεία απορρόφηση.

Γράφει η ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΒΡΑ, Φαρμακοποιός

‘‘Οι ευεργετικές ιδιότητές του είναι αμέτρητες και βρίσκουν εφαρμογή τόσο στην αισθητική όσο και στην ιατρική’’

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:48 ìì Page 50

Page 51: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:48 ìì Page 51

Page 52: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

52 cityway

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ είναι έναενεργειακό σύνολο δράσεων και αντι-

δράσεων που συνεχώς ανακυκλώνεται.Όταν διαταραχθεί η ενεργειακή αυτή ισορ-ροπία με λάθος διατροφή, υπερβολικήσωματική κούραση και ψυχική φόρτιση,με αλκοόλ, κάπνισμα, άγχος, ναρκωτικά οοργανισμός αρρωσταίνει.

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ έχει την δυνατότητα ναδραστηριοποιήσει αυτή την ενέργεια πουοι Κινέζοι ονομάζουν ΤΣΙ και υπάρχει σεκάθε ζωντανό οργανισμό.

Ο

κινέζικη ι

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ(ΧΟΛΗΣ)

ΣΗΜΕΙΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ

(ΧΟΛΗ 30)

ENAΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΑΠΟ THN ΤΙΝΑ ΒΟΥΛΟΥΜΑΝΟΥ

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:48 ìì Page 52

Page 53: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 53

ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ = ΠΟΝΟΣ= "ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΠΑΘΗΣΗ"

ΣΩΣΤΗ ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ = ΥΓΕΙΑ

Πρώτα αρρωσταίνουμε σε ενεργειακό επίπεδο και αν δεν διορ-θωθεί, αρρωσταίνουμε σε παθολογικό (οργανικό) επίπεδο.Με τον ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ μας δίνεται η δυνατότητα να ισορροπήσουμετην ενέργεια στους Μεσημβρινούς, ώστε να μην προκληθεί μίαμελλοντική σοβαρή πάθηση.Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ επιτυγχάνει την ενεργοποίηση, την ενίσχυση, τουφυσικού μηχανισμού του οργανισμού, για αποκατάσταση της φυ-σικής του ισορροπίας. Το ανθρώπινο σώμα έχει τρομακτικά αποθέματα ενέργειας (έναςεκπληκτικός μηχανισμός) για "ίαση" και "αυτοΐαση" αρκεί να ενερ-γοποιηθεί.

η ιατρική

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ� Σύμφωνα με τηνΠαραδοσιακή Κινέ-ζικη Ιατρική, τοενεργειακό σύστημααποτελείται από τουςΜεσημβρινούς. ΚάθεΜεσημβρινός αποτε-λείται από διάφορασημεία, στα οποία ει-σχωρούμε την ειδικήβελόνα, η οποίαείναι μιας χρήσεωςκαι η εφαρμογή τηςανώδυνη.

� Γνωρίζουμε ότι η πραγματική αιτίατης αίσθησης του πόνου είναι η διατα-ραχή του ΤΣΙ (φλεγμονή).

� Ο ερεθισμός του σημείου με τηνβελόνα ισορροπεί την ενέργεια, γι'αυτό προκαλεί αντιφλογιστική δράση,

τόσο στην επιφάνεια, όσο και στοβάθος του σώματος, Από τον ερεθι-σμό αυτόν προκύπτουν όλες οι άλλεςεπακόλουθες θετικές συνέπειες πουσυνοψίζονται σε αντιφλεγμονώδη,αντισπαστικά (σπασμολυτικά), μυοχα-λαρωτικά, ψυχοσωματικά και αναλ-γητικά.

� Με τον ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ έχουμε τη δυ-νατότητα να δράσουμε ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑκαι ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ.

� ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ λει-τουργεί σαν καταλύτης ενεργοποιώνταςτο ενεργειακό σύστημα που βρίσκεταισε κατάρρευση και έτσι αποφεύγονταιμελλοντικές σοβαρές παθήσεις.

ENAΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:49 ìì Page 53

Page 54: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

54 cityway

ENAΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

EΠΩΔΥΝΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

� Πονοκέφαλοι, ημικρα-νίες, αυχενικό σύνδρομο,περιαρθρίτιδα ώμου, τενον-τίτιδες, οσφυαλγία, μυαλ-γίες, κράμπες, νευραλγίες(τριδύμου), θυλακίτις, σύν-δρομο καρπαίου σωλήνα,διάστρεμμα, ισχιαλγία,αθλητικές κακώσεις.

� Υπερκόπωση,αδυναμία, κατά-πτωση, άγχος, αϋ-πνία, κατάθλιψηνευρικότητα, φο-βίες, νυχτερινήενούρηση, ξηρο-φθαλμία, υπογλυ-καιμία.

� Κρυολό-γημα, βήχας,άσθμα, κα-ταρροή (συ-ν ά χ ι ) ,β ρ ο γ χ ί τ ι ς ,λαρρυγίτις,αλλεργία.

� Ανορεξία, βουλιμία, δυσπεψία, κολίτιδα, διάρ-ροια, έλκος, γαστρίτιδα, λόξυγγας, δυσκοιλιότητα.

� Ταχυπαλμίες, υπόταση, υπέρταση, (κρύα άκρα), οί-δημα, πρηξίματα, μουδιάσματα, αιμορροΐδες, προστάτη,τριχόπτωση, ουλίτιδα.

� Ψυχρότητα, έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

� Αλλεργίες (Αλλεργική ρινίτιδα), ιγμορίτιδα, κνησμοί,δερματοπάθειες, έκζεμα, ψωρίαση, ωτίτιδα, ίλιγγος, λα-βύρινθος.

� Καταπολεμά το κάπνισμα, την παχυσαρκία,

� Αμηνόρροια, δυσμηνόρροια, λευκόρροια, κολπίτιδες,κνησμός εξωτερικών γεννητικών οργάνων, κλιμακτήριος.

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:50 ìì Page 54

Page 55: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 55

ENAΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ δεν έχει παρενέργειες.

Σε τελική ανάλυση, έχουμε τη δυνατότητα να τονώσουμε και να διατηρήσουμετη ζωτική μας ενέργεια, την υγεία μας και ως εκ τούτου την ΝΕΟΤΗΤΑ μαςστον ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ βαθμό που μας επιτρέπει η ατομική μας ιδιοσυγκρασία.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

ΤΟ 1986 ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ.

ΤΟ 1988 ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΤΗΣ TIAN GIN ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ Νο1 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

ΤΟ 1990 ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙ-ΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

ΤΟ 1990 ΑΝΟΙΞΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕΕΩΣ ΤΟ 1999.

ΤΟ 1999 ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝΕΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΕΚΕΙ ΕΩΣΤΟ 2008.

ΤΟ 2008 ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΜΟΝ-ΤΡΕΑΛ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΕΚΕΙ ΣΕΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ.

ΤΟ 2011 ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗ-ΡΕΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ.

ΤΙΝΑΒΟΥΛΟΥΜΑΝΟΥ

Βελονίστρια-Κινέζικη ΙατρικήΜΕΝΕΛΑΟΥ 35Β, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ 16671

ΤΗΛ.: 694 48 25 064

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:50 ìì Page 55

Page 56: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

ΤΙPS ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Χριστούγεννα.Η πιο λαμπερή γιορτή. Φωτάκια, χρώματακαι ευωδιές.Μέσα σ’ αυτό το εορταστικόσκηνικό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η δική σας γυναικεία λάμψη.

Η εμφάνισή σας στα ρεβεγιόν, είναι σίγουρα κάτι που θαχρειαστεί να αφιερώ-σετε αρκετό χρόνο εάνθέλετε να έχετε το επι-θυμητό αποτέλεσμα.Ξεκινώντας λοιπόν με το ντύσιμο, θα πρέ-πει σαφώς να βρείτεκάτι που θα σας αναδεικνύει! Ρίξτε μία ματιά στηνντουλάπα σας για ένακομμάτι που θα σαςκάνει «κλικ», αλλιώςκάντε μια βόλτα σταμαγαζιά για να αποκτή-σετε ένα νέο φόρεμα(ή ότι άλλο επιθυμείτε). Αφού λοιπόν έχετεεπιλέξει το ρούχο που θα φορέσετε, ηδεύτερη και πολύ ση-μαντική κίνηση είναι η περιποίηση του προσώπου σας καιφυσικά το μακιγιάζ!

56 cityway

ΑΠΟ THN ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥmake up artist

Αφού έχετε επιλέξει το κατάλληλο make up, απλώστε το στο πρόσωπο και στην πε-ριοχή του λαιμού σας. Θα ήταν ακόμα καλύτερο, αν βάλετε κάτω από το make upκαι primer, που θα σας σιγουρέψει ότι θα είναι και πιο σταθερό.Μετά το make up, χρησιμοποιείστε ένα κονσίλερ για να δώσετε έξτρα λάμψη σταμάτια σας και να φανούν πιο «ξεκούραστα». Αφού βάλετε και το κονσίλερ, πάρτε

την ανάλογη πούδρα και καλύψτε με αυτή όλες τις περιοχές του προσώπου, αλλά και του λαιμού. Οι κινήσεις σαςπρέπει να είναι πάντα με φορά προς τα πάνω (δηλαδή από το λαιμό προς το μέτωπο). Σειρά έχει το ρουζ. Ανά-λογα με το σχήμα προσώπου σας και το χρώμα της επιδερμίδας σας, θα πρέπει να διαλέξετε το κατάλληλο ρουζ.Για αρκετά λευκές επιδερμίδες και ξανθά χαρακτηριστικά καλό είναι να δοκιμάσετε ένα χρώμα ροζ ή καφέ απαλό.Για μελαχρινές προτιμότερο είναι το κοκκινωπό ή μπρονζέ χρώμα. Να βάζετε πάντα το ρουζ στις κατάλληλες γω-νίες του προσώπου σας. Μάγουλα, μύτη, πιγούνι και μέτωπο είναι τα βασικά, αλλά το τρικ είναι να τονίσετε τασημεία που έχετε περισσότερες γωνίες.

βήμα1ο

Ξεκινώντας λοιπόν το μακιγιάζ, πρώτα ασχολούμαστε κατά κανόνα με τα μάτια.Λόγω των ημερών και του κλίματος, εννοείτε πως ένα είναι το κυρίαρχο χρώμασκιάς για τα μάτια μας! Το μαύρο, είναι πάντα στη μόδα και μπορεί να ακολουθήσειπιστά κάθε είδος ντυσίματος σε Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν και εξόδους. Προτι-μήστε σκιές σε μαύρο, άσπρο, ασημί, χρυσό αλλά και πιο ζωηρά χρώματα, όπως το

ροζ κα το μωβ. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι θέλουμε να κάνουμεένα μαύρο smookey, που είναι το πιο κλασσικό και διαχρονικό!� Περάστε με μαύρο μολύβι το εσωτερικό του ματιού στο κάτωβλέφαρο, από την εσωτερική γωνία μέχρι το τέλος του βλέφαρου� Στο τελείωμα τράβηξε το μαύρο χρώμα να «γράψει» έξω από τομάτι διαγράφοντας ανοδική πορεία και «σβήστε» το μαλακά στοτελείωμα του� Τονίστε την εσωτερική γωνία έτσι ώστε το χρώμα να γράψει καιστο εσωτερικό του κάτω βλέφαρου και στην εσωτερική του άνω.� Περάστε με φαρδύ πινέλο τη σκιά (compact ή κρεμώδη μεταλ-

λική) από το κινητό βλέφαρο του ματιού και διαβαθμίστε το χρώμα πάνω από την πτυχή του με κατεύθυνση προςτο οστό. (Προσοχή, διατηρείστε πάντα απόσταση μεταξύ του σβησίματος της σκιάς και του φρυδιού. Η απόσταση αυτήπρέπει να παραμένει φωτεινή!)� Στο κάτω βλέφαρο κάντε συνδυασμούς σε αποχρώσεις των σκιών όπως τιρκουάζ με γκρι ανοιχτό και περάστεμε την άκρη ενός πλακέ πινέλου σε όλο το μήκος του κάτω βλέφαρου.�Αν επιθυμείτε πιο έντονο αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό eyeliner για το εσωτερικό των ματιών.

βήμα2ο

No 1

Για να κάνετε τα μάτια σας ναδείχνουν αμυγδαλωτά, μπορείτενα «κατεβάσετε» τη γραμμή τηςσκιάς παχαίνοντας την ελαφρώςστο συγκεκριμένο σημείο.

No 2

Στο τελείωμα της smokey eye τεχνι-κής, αν θέλετε να πετύχετε πιο «γα-τίσιο» βλέμμα θα σας συνιστούσαη σκιά να κάνει γωνία. Δηλαδήsmokey eye με τελείωμα γωνίας.

�Προτιμήστε μαύρη μάσκαρα με ιδι-αίτερη εκτίμηση σε αυτές που αυξάνουντον όγκο. Για πιο έντονο βλέμμα χρησι-μοποιήστε ψεύτικες βλεφαρίδες.

�Τέλος έχουν τα χείλια… Υπάρχουνδυο εναλλακτικές… Είτε πολύ έντοναχρώματα όπως κόκκινο και βυσσινή,είτε κάτι nude με ένα διάφανο lip gloss!

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:51 ìì Page 56

Page 57: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

way

Προτάσειςσε Αθήνακαι προάστια

outtimeit’s

coffee || food || drinknight || live || cinema

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:52 ìì Page 57

Page 58: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

58 cityway

cinemamovies

upco

min

g fil

ms

@city

ΧΟΜΠΙΤ: ΕΝΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΤΑΞΙΔΙ Ο κινηματογραφικός φακός ακολουθεί τον Μπίλμπο Μπάγκινς στιςπεριπέτειές του, ο οποίος αποφασίζει να σώσει το βασίλειο τουΈρεμπορ από τον τρομερό δράκο Νοσφιστή. Με την απρόσμενη βοήθεια του Γκάνταλφ του Γκρίζου, ο Μπίλμποακολουθεί μια ομάδα δεκατριών νάνων, της οποίας επικεφαλήςείναι ο θρυλικός πολεμιστής, Θόριν Δρύασπις. Το ταξίδι τους θατους οδηγήσει στην Ερημιά, σε επικίνδυνους τόπους γεμάτους Τε-λώνια, Ορκ, φονικούς λύκους και μάγους. Για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους που βρίσκεται στηνΑνατολή, στο Μοναχικό Βουνό, πρέπει πρώτα να καταφέρνουν ναβγουν ζωντανοί από τις σήραγγες των τελωνίων...

THE MASTERΜετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ηΑμερική αναζητά νέες αξίες. Ο βραβευμένοςμε Όσκαρ Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν (“Capote”)είναι ο Master, o χαρισματικός ηγέτης μιαςθρησκευτικής οργάνωσης ονόματι The Cause,που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.Ο Γιοακίν Φοίνιξ (υποψήφιος για Όσκαρ Ερ-μηνείας στα “Walk the Line”, “Gladiator”) υπο-δύεται έναν μικροαπατεώνα που θα γίνει τοδεξί του χέρι, ενώ τον βασικό γυναικείο ρόλοέχει η Έιμι Άνταμς (“The Fighter”).

Σκηνοθεσία:ΠΟΛ ΤΟΜΑΣ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Σενάριο:ΠΟΛ ΤΟΜΑΣ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Πρωταγωνιστούν:ΓΙΟΑΚΙΝ ΦΙΝΙΞ, ΦΙΛΙΠ ΣΕΙΜΟΥΡ ΧΟΦΜΑΝ,ΠΡΙΣ ΚΑΡΣΟΝ, ΕΪΜΙ ΑΝΤΑΜΣ

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΙΗ νέα σκηνοθετική δουλειά του τιμημένου μεΌσκαρ Ανγκ Λι (“Brokeback Mountain”, “Crou-ching Tiger, Hidden Dragon”), είναι βασισμένηστο μπεστ-σέλερ του Γιαν Μαρτέλ, και μας αφη-γείται την απίστευτη περιπέτεια επιβίωσης τουΠι, ενός νεαρού άντρα, στην θάλασσα κάτω απόαντίξοες συνθήκες. Ένα αξιόλογο τεχνολογικό επίτευγμα σε 3D, ηεπική περιπέτεια του Πι είναι μια συναι σθημα -τικά μαγευτική εμπειρία που θα εμπνεύσει, θασυγκινήσει και θα ταξιδέψει το κοινό σε έναπρωτόγνωρο τόπο που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Σκηνοθεσία: ΑΝΓΚ ΛΙΣενάριο: ΓΙΑΝ ΜΑΡΤΕΛΠρωταγωνιστούν: ΙΡΦΑΝ ΚΑΝ,

ΖΕΡΑΡ ΝΤΕΠΑΡΝΤΙΕ, ΣΟΥΡΑΪ ΣΑΡΜΑ

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012Πρεμιέρα: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Σκηνοθεσία: ΠΙΤΕΡ ΤΖΑΚΣΟΝΣενάριο: ΦΡΑΝ ΓΟΥΟΛΣ, ΦΙΛΙΠΠΑ ΜΠΟΓΙΕΝΣΠρωταγωνιστούν: ΚΕΙΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ,

ΕΛΑΙΤΖΑ ΓΟΥΝΤ, ΙΑΝ ΜΑΚ ΚΕΛΕΝ, ΜΑΡΤΙΝ ΦΡΙΜΑΝ, ΑΝΤΙ ΣΕΡΚΙΣ, ΤΖΕΦΡΙ ΤΟΜΑΣ , ΜΑΙΚ ΜΙΖΡΑΧΙ

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:53 ìì Page 58

Page 59: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 59

ΑΝΘΡΩΠΟΙΣΑΝ ΚΙ ΕΜΑΣΟ Σαμ (Κρις Πέιν),ένας 20χρονος έμ-πορος κλείνει μίασυμφωνία τη μέραπου μαθαίνει ότι οπατέρας του βρί-σκει αιφνίδιο θά-νατο. Παρά τις αντιρρή-σεις του, ο Σαμ κα-λείται στο πατρικότου, όπου πρέπει νατακτοποιήσει τηνκληρονομιά του πατέρα του και να επανασυνδεθεί με τηνοικογένειά του. Ενώ ικανοποιεί τις τελευταίες επιθυμίες του πατέρα του, οΣαμ ανακαλύπτει ένα συγκλονιστικό μυστικό που φέρνει ταπάνω-κάτω.Έχει μία 30χρονη αδερφή, τη Φράνκι (Ελίζαμπεθ Μπανκς)

την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε. Όσο εξελίσσεται η σχέση τους, ο Σαμ αναγκάζεται να ανα-θεωρήσει όσα πίστευε για την οικογένειά του και να επα-νεξετάσει στην πορεία τις δικές του επιλογές.

Σκηνοθεσία: ΑΛΕΞ ΚΟΥΡΤΖΜΑΝΣενάριο: ΑΛΕΞ ΚΟΥΡΤΖΜΑΝ, ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΟΡΚΙ, ΤΖΟΝΤΙ ΛΑΜΠΕΡΤ

Πρωταγωνιστούν: ΜΙΣΕΛ ΦΑΙΦΕΡ, ΚΡΙΣ ΠΑΙΝ, ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΠΑΝΚΣ, ΟΛΙΒΙΑ ΓΟΥΑΙΛΝΤ, ΦΙΛΙΠ ΜΠΕΙΚΡ, ΜΑΡΚ ΝΤΟΥΠΛΑΣ

ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣΟ Χάρι Ντιν είναι ένας Λονδρέζος, που εργάζεται σε μουσείοκαι οργανώνει ένα πολύπλοκο σχέδιο, προκειμένου να πεί-σει έναν πλούσιο συλλέκτη να αγοράσει έναν ψεύτικο πί-νακα του Μονέ. Για να ξεγελάσει τον αγοραστή, επινοεί μια ιστορία, με τηβοήθεια μιας κοπέλας από το Τέξας, της οποίας ο παππούςδήθεν διέσωσε τον πίνακα στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πο-λέμου. Όταν το περίπλοκο αυτό σχέδιο δεν πάει και τόσοκαλά, θα ξεκινήσει μια μάχη ανάμεσα σε όλους τους εμπλε-κόμενους. Ποιος θα πάρει τελικά τα λεφτά, ποιος τον πίνακακαι ποιος την κοπέλα;

Σκηνοθεσία: ΜΑΙΚΛ ΧΟΦΜΑΝΣενάριο: ΙΘΑΝ ΚΟΕΝ, ΤΖΟΕΛ ΚΟΕΝ

Πρωταγωνιστούν: ΚΑΜΕΡΟΝ ΝΤΙΑΖ, ΚΟΛΙΝ ΦΕΡΘ, ΣΤΑΝΛΕΙ ΤΟΥΤΣΙ, ΑΛΑΝ ΡΙΚΜΑΝ

ΑΛΛΟΘΙΟ Ρόμπερτ Μίλερ (ΡίτσαρντΓκιρ) είναι ένας 60χρονοςεπιχειρηματίας που βρίσκε-ται πολύ κοντά στο να πετύ-χει την πιο επιτυχημένησυμφωνία της ζωής του. Ναπουλήσει την εταιρεία τουσε ένα κολοσσό τραπεζώνέναντι πολλών εκατομμυ-ρίων δολαρίων! Όμως στηνπραγματικότητα η οικονο-μική του κατάσταση δενείναι αυτή που φαίνεται καιο Ρόμπερτ προσπαθεί μεκάθε τρόπο να αποκρύψειτην αλήθεια μέχρι να ολο-κληρωθεί η συναλλαγή.

Όταν η σύζυγος του Έλεν(Σούζαν Σάραντον) και ηκόρη του Μπρουκ (ΜπριτΜάρλινγκ) αρχίζουν ναυποψιάζονται την κρυφήζωή που διατηρεί ο Ρόμ-περτ, τα πράγματα θα πε-ριπλέκουν ακόμαπερισσότερο. Ειδικά όταν ο Ρόμπερτ εμ-πλακεί σε ένα σκάνδαλοανθρωποκτονίας η έντασηθα κλιμακωθεί και ο Ρόμ-περτ θα πρέπει να βρει τοτέλειο ΑΛΛΟΘΙ για νααποδείξει την αθωότητατου.

Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΖΑΡΕΚΙΣενάριο: ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΖΑΡΕΚΙ

Πρωταγωνιστούν: ΤΙΜ ΡΟΘ, ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΙΡ, ΣΟΥΖΑΝ ΣΑΡΑΝΤΟΝ, ΜΠΡΙΤ ΜΑΡΛΙΝΓΚ, ΛΕΤΙΣΙΑ ΚΑΣΤΑ Πρεμιέρα: Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:53 ìì Page 59

Page 60: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε μαζί..!Πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα

Παρασκευή Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεση-μέρι animateur για τους μικρούς μας φίλους.

20€ το άτομο με πλήρες γεύμα και ελεύθερηκατανάλωση κρασιού – αναψυκτικών.

Φιάλη με φαγητό 45€Φιάλη χωρίς φαγητό 75€

Μια βραδιά στο Μεντή.Εθνικής Αντιστάσεως 50 Παλλήνη Αττική

Τηλ. κρατήσεων: 2106032060 – 21066678362106667389 – 6936005512

www.mentis.com.gr60 cityway

Κι ενώ πλησιάζει η παραμονή των Χριστουγέννων οι περισσότεροι

από εσάς προσπαθείτε να αποφασίσετε πού και πώς θα περάσετε

την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή όπως

συνηθίζεται πλέον να ονομάζεται στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και

της Πρωτοχρονιάς.

Αν η τσέπη σας αντέχει πιθανότατα θα φύγετε κάποιο ταξίδι ή θα κλείσετε

τραπέζι σε κάποιο ξενυχτάδικο. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η τσέπη σας δεν αντέχει;

Τα εορτοδάνεια πέρασαν στην ιστορία κι έτσι η λύση πρέπει να βρεθεί

μ’ αυτά που καθένας μπορεί να διαθέσει και δεν θα τα «κλαίει» για όλη

την υπόλοιπη χρονιά. Τα δανεικά ...δύσκολα να τα βρεις κι αν τα βρεις λίγη

θα ‘ναι η χλιδή που θα αγοράσεις, ενώ έπειτα θα πληρώνεις με τόκους

όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Ξεχάστε τα δανεικά και τα πανάκριβα νυχτομάγαζα και βολευτείτε όπως

μπορείτε και με ότι διαθέτετε. Η λύση - must στο πρόβλημά σας βρίσκεται στα «ρεβεγιόν ρεφενέ»,

μέσα ή έξω απ’ το σπίτι. Το θέμα ούτως ή άλλως είναι να περάσετε αυτές τις γιορτινές ημέρες

με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και όχι να καταχρεωθείτε.

Είναι μάλλον σίγουρο ότι οι περισσότεροι γύρω σας δυσκολεύονται

και σε κανέναν δεν περισσεύουν χρήματα. Βγείτε, επιλέξτε ότι καλύτερο σας ταιριάζει και «το φτάνετε» και

με καλή διάθεση θα περάσετε καταπληκτικά όπου κι αν βρεθείτε...

SOSακι: Όπου κι αν πάτε πιείτε με μέτρο. Κι αν νοιώσετε έστω πως

λίγο το ξεπεράσατε μην οδηγήσετε το αμάξι ή τη μηχανή σας.

Μια κακιά στιγμή -αν σας βρει- είναι ικανή να σας τα καταστρέψει όλα...

Μην την προκαλέσετε.

ρεβεγιόν it γιορway

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:55 ìì Page 60

Page 61: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

ΜΟΥΣΙΚΕΣΑΙΘΟΥΣΕΣΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ MENTHΣΔΕΞΙΩΣΕΙΣ l ΓΑΜΟΣ l ΒΑΦΤΙΣΙΑ l COCTAIL PARTIESAχερουσία l Παμβώτις l Λιθαρίτσια l Roof Garden l Mentis Palace

Oι Μουσικές αίθουσες εκδηλώσεων «Μεντής» ευρύχωρες, καλαίσθητεςκαι φιλόξενες, και η δυναμική ομάδα που τιςεμψυχώνει 15 χρόνιατώρα, σας περιμένουν ναγιορτάσετε και να διασκε-δάσετε, εσείς και οι προ-σκεκλημένοι σας.

ε

ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 50, ΠΑΛΛΗΝΗ, ΑΤΤΙΚΗ, www.mentis.com.grΤηλ. κρατήσεων. 210 6032060 – 210 6667836 – 210 6667389 – 693 6005512

Ζήστε την πολυτέλεια και την παράδοσηστις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις μας.

Πλούσιο μενού και ζωντανή μουσική.Χριστούγεννα 24 & 25 Δεκεμβρίου.

Πρωτοχρονιά 31 Δεκεμβρίου & 1 Ιανουαρίου.

Γιορτάστε μαζί μας τις πιο λαμπερές μέρες του χρόνουΚαθώς η πόλη αρχίζει να κινείται στους εορταστικούς ρυθμούς, εμείς στις Μουσικές Αίθουσες Εκδηλώσεων

Μεντής ετοιμάσαμε για εσάς και τους αγαπημένους σας, ένα μοναδικό πρόγραμμα για την περίοδο των γιορτών.

cityway 61

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:55 ìì Page 61

Page 62: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

62 cityway

κεντρικαΑΘΗΝΑ

SELECT CAFÉ Φωκίωνος Νέγρη 26, Κυψέλη, τηλ.: 210 8218681

ZEN CAFÉ Λουίζης Ριανκούρ & Λασκαρίδου 7, Αμπελόκηποι, τηλ.: 213 0050821 -2

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ Γ. Ολυμπίου 17-19,Κουκάκι σταθμός (Τραμ/Μετρό Συγγρού - Φιξ),τηλ.: 213 0009927 www.pagkaki.org

BIG APPLEcafe bar restaurant Σκουφά 69, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3643820www.bigapple.gr

CAFÉ GRECO Υμηττού 105, Παγκράτι,τηλ.: 210 7013305

CIELO Αμμοχώστου 1 & Πιερράκου, Ιλίσιατηλ.: 210 7717793 www.elcielo.gr

DOLCE Γρηγ. Αυξεντίου 58-60, Ανω Ιλίσια τηλ.: 210 7487683

GELEE ROYALE espresso bar & booksΣκουφά 67, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3390929

BUBLES THE BAR Αλέξη Παυλή 35Δ, Πανόρμου, Αμπελόκηποι,

MARABOU Music Bar - Coctails & SpiritsΠανόρμου 113, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6910797

SENSI MILIA funk jazz rock Δουκίσσης Πλα-κεντίας 129, Αμπελόκηποι, τηλ.: 6979 338256

θησειο

CHOCOLAT ROYAL Αποστόλου Παύλου 27, Θησείο, τηλ.: 210 3469077 www.chocolatcafe.gr

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

CAFÉ AVISSINIA Κυνετου 7, Πλατεία Αβησσυ-νίας, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3217047

γΚΑΖΙ - κεραμεικοσ

A LIAR MAN Σωφρονίδου 2, Γκάζι,τηλ.: 210 3426322, www.aliarman.grBar Εστιατόριο με καλλιτεχνικές τάσεις και funkyμουσικές στο Γκάζι που έχει αναδειχθεί σε ένααπό τα πλέον ψαγμένα στέκια στην περιοχή.

ALMAZΤριπτολέμου 12, Γκάζι, τηλ.: 210 3474763, 210 3479815 www.almaz.grΈνα bar με ιδιαίτερες μουσικές και αυθεντικόκέφι! Ένα πλήθος live, guest DJ sets και specialevents διοργανώνονται τακτικά

ASTY 68 Αστικό καφενείο Κωνσταντινουπό-λεως 68, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3466896asty68.blogspot.com

DEL SOL Βουτάδων 44, Γκάζι,τηλ.: 210 3418169

SOHO all day bar restaurantΒουτάδων 54Β, (Στάση Μετρό Κεραμεικός), τηλ.: 210 3422663, www.sohobar.gr

WHY SLEEP? bar caféΒουτάδων 52 Γκάζι, τηλ.: 210 3476856

ΒΟΥΤΑΔΩΝ 48 Café-BistrotΒουτάδων 48, Γκάζι, τηλ.: 210 3413729

ΨΥΡΡΗ

ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ καφενείο Κεραμεικού 88 & Πλαται-ών, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3425166 ww.kanaria.gr

ΣΥΛΦΙΟ καφεμεζεδοπωλείο Τάκη 24 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, τηλ.: 210 3247028

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

AVEC 4 Γεωργίου Ζωγράφου 1 (πλατεία Γαρδέ-νια), Ζωγράφου, τηλ.: 210 7791052

MILLENIUM CAFÉ Λεωφ. Παπάγου 143, Ζωγράφου, τηλ.: 210 7488726

PLAYCE Whose turn is it? Λεωφ. Παπάγου 128,Ζωγράφου, τηλ.: 210 7755060,www.playce.gr

ΚΟΥΜΠΙ cafe bar Εθνικής Αντιστάσεως 2, Άνω Ιλίσια, τηλ.: 213 0147423

all

da

y c

afe

||

ca

fe b

ar

it’s out time coffee &drinkway

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:56 ìì Page 62

Page 63: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 63

κενρικα & βορειαγαλατσι

GREEN PARK coffee food drink Εντός Άλσους Βεϊκου, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2916650

FAMOUS CAFÉ Λεωφ. Γαλατσίου 135, Γαλάτσι

MONJO CAFÉ Σύρου 1, τηλ.: 210 2929146

OZ CAFÉ Λεωφ. Γαλατσίου 98, Γαλάτσι,τηλ.: 210 2134442

NEO ΗΡΑΚΛΕΙΟ

AMANDI café espresso bar Πρασίνου Λό-φου 4 & Φιλλύρων, Νέο Ηράκλειο,τηλ.: 210 2842583

CARAMEL Πρασίνου Λόφου 6, Νέο Ηράκλειο,τηλ.: 210 2854987

PEOPLE Ναρκίσσων 2, Πλατεία Νέου Ηρακλέιου(Σταθμός ΗΣΑΠ), τηλ.: 210 2820801

YABU Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Νέο Ηράκλειο(Σταθμός ΗΣΑΠ), τηλ.: 210 2842066

ΡΑΜΝΟΥΣ café Κηφισίας 1, Πλατεία Νέου Ηρακλείου, τηλ.: 210 2821813

NERO food drink gallery Πευκών 1 & Μελί-νας Μερκούρη, Νέο Ηράκλειο (Σταθμός ΗΣΑΠ)τηλ.: 210 2840 002, 210 2840966 www.nero-cafe-bar-restaurant.gr

NEA φιλαδελφεια

Β-ΚΟΥΤΙ Ν. Τρυπιά 33 & Βρυούλων

BARSOL Πλατεία Ελ. Βενιζέλου 4, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2529300Εδώ και πέντε χρόνια διαθέτει φανατικό κοινό από τηΝ. Φιλαδέλφεια και όχι μόνο... Στην μπάρα του θααπολαύσεις ποτάκι, cocktails ή μπύρα συντροφιά μεoldies, swing, jazz και rock ήχους αλλά και αναφορές.

ERNESTOART CAFEΠρούσης 9, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 213 0033490,http://ernesto-cafe.gr/

MΥSTIQUE Λεωφ. Δεκελείας 78, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ.: 210 2510868

VENI VIDI VICI Σάρδεων 8 (πεζόδρομος), Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 6972 488087

ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ… παραδοσιακό στέκιΔεκελείας 132Α, τηλ.: 210 2520254

χαλανδρι

CORTE Ηρακλείου 7β, Χαλάνδρι, τηλ.: 213 0089507

B SIDE CAFÉ Ιφικράτους 3, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6841200, 6978 767676

DETAILS CAFÉ Ηρακλείου 6Α (πεζόδρομος)Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6840707

MONA'S coffee & drinks Ηρακλείου & Σω-κράτους 5, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6816590

ΑΧΑΙΟΙ Ηρακλείου 8 (όσπισθεν Ι.Ν. Αγίου Νικο-λάου), Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6834023

ΜΑΪΜΟΥΘουκιδίδου 7Α, τηλ.: 6944 775055

ψυχικο

SABLO Λεωφ. Καποδιστρίου & Θράκης 2, Φιλοθέητηλ.: 210 6844393 www.sablo.gr Ένα καινούριοcafé έχει έλθει με σκοπό να σας απογειώσει! Αποτε-λεί την καλαίσθητη επιλογή για να απολαύσετε τοπρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό σας και όχι μόνο.

μαρουσι

FREYJA Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι,

μελισσια

ΤΟ ΜΠΥΡΑΤΙΚΟ φαγητό - καφές - ποτόΛεωφ. Δημοκρατίας 29, Μελίσσια, τηλ.: 2106132525, www.beeratiko.gr Αll day open pub

105 Veikou Αv.| Galatsi | Τ. 210 2138927USIC HOUSE

coffee &drinkway it’s out time

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:56 ìì Page 63

Page 64: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

64 cityway

νοτια - δυτικαγΛΥΦΑΔΑ

WE DRINK EAT LIVEΚύπρου 74, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8982020 www.webar.gr

Ευχάριστο και μοντέρνο περιβάλλον κάνουν τοWE σημείο επιλογής και συνάντησης. Ο προορισμός για όσους επιθυμούν να χαλα-ρώσουν τα πρωινά. Όλες τις εποχές το WEπροσφέρει το ομορφότερο ξεκίνημα της ημέ-ρας. Πλούσιος αρωματικός καφές, ιδιαίτεραροφήματα, γλυκά και snacks υπόσχονται νακάνουν το WE δικό σας στέκι. Αργά το από-γευμα, ώρα χαλάρωσης πίνοντας το αγαπημέ-νο σας κοκτεϊλ. Οι βραβευμένοι barmen μαςείναι έτοιμοι να δημιουργήσουν ό,τι τους ζητήσετε.

CHIC lounge cafe Ζησιμοπούλου 12, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8944111, www.chicglyfada.gr

CHOCOLAT ROYAL Μαραγκού 2 & Μεταξά,Γλυφάδα, τηλ.: 210 8981050

EGOMIO ACHE cafe bar restaurantΚύπρου 57, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8942949www.egomio.grΤο Egomio Ache καθιερώνει νύχτες live συγκινή-σεων. Αμέτρητοι καλλιτέχνες και μουσικά σχήμα-τα πρόσφεραν στους χιλιάδες θαυμαστές τουςαξέχαστες βραδιές. Ο λόγος που άλλαξε η διασκέ-δαση στην Γλυφάδα.

IL PIACERE Δουσμάνη & Μπότσαρη, Γλυφάδα, τηλ.: 210 895040

KAFE CAFÉ Ζησιμοπούλου 9, Γλυφάδα,τηλ.: 210 8944996, www.cafecafe.gr

LA TAZZA Espresso Bar Άγγελου Μεταξά 6,Γλυφάδα, τηλ.: 210 8981611

MARQUISE CAFÉ Coctail Bar RestaurantΛαζαράκη 45 & Ζησιμοπούλου, Γλυφάδα,τηλ.: 210 8947745, 210 8947764, www.marquise.gr

RICH REVOLOUTION BAR RESTAURANTΖησιμοπούλου 8 & Λαζαράκη, Γλυφάδα,τηλ.: 210 8981710

RIVA Cafe Bar Coctails Γιαννιτσοπούλου 2,Γλυφάδα, τηλ.: 210 8946830, 6984 149501

VAMOS AMIGOS Κύπρου 65Α, Γλυφάδα,τηλ.: 210 8983167, www.amigos.gr

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ALIENTO Παρασκευοπούλου & Επικούρου 2,Μπουρνάζι, τηλ.: 210 5739293

ATELIE CAFÉAγίας Παρασκευής 76,Πλατεία Μπουρναζίου,τηλ.: 210 5773333.

ENZZO UPSTAIRS Coffee BarΑγίας Παρασκευής 70, Μπουρνάζι, τηλ.: 210 5782610, www.enzzodecuba.gr

FREDDO all day bar Παρασκευοπούλου 51,Περιστέρι,τηλ.: 210 5710196

LOFT Coffee Bar Αγίας Παρασκευής 68,Μπουρνάζι, www.loft-espresso-bar.gr

MUST B Coffee Bar Παρασκευοπούλου 45,Μπουρνάζι, τηλ.: 210 5749200

ΠΟΛΙΤΕΙΑ lounge cafe Αγίας Παρασκευής 72,Μπουρνάζι τηλ.: 210 5774873

it’s out time coffee &drinkway

all

da

y c

afe

||

ca

fe b

ar

Bασιλέως Γεωργίου Β’ 24Β, Χαλάνδριτηλ.: 210 6857323,-4

e-mail: [email protected]

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:57 ìì Page 64

Page 65: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

cityway 65

foodway it’s out time

fish

re

sta

ura

nts

κεντρικαaθηνα

FISHAΛΙΔΑ SEA FOOD Ναϊάδων 2 & Αντίνορος, (περιοχή Hilton),τηλ.: 210 7234551, www.fishalida.gr

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣΒουκουρεστίου 47 & Φωκυλίδου, Κολωνάκι,Τηλ.: 2103608621

νότιαπειραιασ

ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Ακτή Κουμουνδούρου 58,Μικρολίμανο, τηλ.: 210 8962215

PLOUS PODILATOU Ακτή Κουμουνδούρου 42,Μικρολίμανο, τηλ.: 210 4137910

φαληρο

ΙΩΔΙΟ Λεωφ. Αχιλλέως 119Β, Παλαιό Φάληρο,τηλ.: 210 98 84 258, www.iodio.gr

βουλιαγμενη

ΨΑΡΑΚΙ Λεωφ. Ποσειδώνος 15, Βουλιαγμένη,τηλ.: 210 8962215

γλυφαδα

ΤΟ 25ΑΡΑΚΙ Αρτέμιδος 3Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8944112

βορεια & κεντρικα πευκη

ΣΜΑΡΑΓΔΑ γεύσεις θάλασσας και γης…Πίνδου 24 & Νικολάου Πλαστήρα, Πέυκη

τηλ.: 210 8056379 www.smaragda-dinos.gr

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣΤΕΡΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ ΕδεσματοπωλείοΓρηγ. Λαμπράκη 9, Λυκόβρυση,τηλ.: 210 2850460, www.steria-thalassa.grΌνειρα, φιλοδοξίες μεράκι, αλλά και αγάπη για τιςομορφιές της χώρας μας ήταν αρκετά για να δημιουρ-γηθεί το Στεριά & Θάλασσα. Το "Στεριά & Θάλασσα"είναι ένας χώρος που ευελπιστεί να σας αγκαλιάσειζεστά τα χειμωνιάτικα βράδια αλλά και να σας δροσί-σει τα ζεστά καλοκαίρια, προσφέροντάς σας, μέσα σεένα χώρο που συνδυάζει αρμονικά εικόνες στεριάςαλλά και θάλασσας, εκλεκτούς παραδοσιακούς μεζέ-δες. Ανοιχτά από το μεσημέρι 13.00 έως την 01.00νυχτερινή.

ψυχικο

ΠΙΠΕΡΙΑ Άγγ. Σικελιανού 8 & Αδριανείου,Ψυχικό, τηλ.: 210 6729114, 210 6728438,www.piperia-seafood.gr Μεζέδες από τη θάλασσα.

κεντρικα αθηνα

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΓΟΥΔΙΩΤΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟΓεωργίου Παπανδρέου 45, Γουδί,τηλ.: 210 7790766

ΜΠΑΛΚΟΝΑΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟμεζεδοπωλείο, Ρακάδικο-τσιπουράδικο Γεωργίου Παπανδρέου 58, Ζωγράφου, τηλ.: 210 7489321, www.mpalkonato.gr

κεντρικα & βορειαγαλατσι

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣΛεωφ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2924458, www.lefkes.gr

νεα φιλαδελφεια

ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ Χρυσοστ. Σμύρνης 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2511420, Αίθουσα 160 ατόμων για γάμους & συνεστιάσεις

ΚΑΦΕ ΜΕΖΕ Δεκελείας 114, Νέα Φιλαδέλφεια,τηλ.: 210 2510367

ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ Δεκελείας 134, Νέα Φιλαδέλφεια,τηλ.: 210 2520710

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟΠρούσης 12 & Ιωνίας, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2510007, 210 2522016www.athens-life.com/mikrasiatiko

νεo hρακλειο

χαλανδρι

ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣΣοφ. Βενιζέλου 106 & Χίου, Χαλάνδριτηλ.: 2106722128

ΤΟ ΚΟΥΚΛΑΚΙ Αστειατόριο Παπανικολή 88,Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6818710, ww.kouklaki.grΦαγητό και χώρος με kinky παρενέργειες και χι-ουμοριστικοί σεξολογισμοί μέχρι υπερβολής, γιατους φαν του είδους.

ΤΟ ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΟΗρακλείου 1, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6895501

δυτικαπεριστερι

Ο ΠΛΑΚΙΑΣ Μεζεδοπωλείο από το 1954 Ζαλοκώστα 34 & Χειμάρας, Μπουρνάζι,τηλ.: 210 5751263, www.oplakias.com

ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΜΕΖΕ Μεγάλου Αλεξάνδρου61-63 & Δημοσθένους, Περιστέρι,τηλ.: 210 5720047, -8, www.mezegallery.gr

ΧΑΛΑΛΙ Κύπρου 86, Μπουρνάζι, τηλ.: 210 5757402, www.halali.gr.

κεντρικαγκαζι

ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ LIVE Το καπηλειό των πει-ρατών - Μουσικό Μεζεδοπωλείο / ΚαφενέςΔεκελέων 23, Γκάζι, τηλ.: 210 3412726,http://sarakiniko.blogspot.com

ΣΠΙΤΑΚΙΑ Δεκελέων 24 & Ζαγγρέως, Γκάζι,τηλ.: 210 3412323

ζωγραφου

ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟ Γρ. Κουσίδου 30α, Ζωγράφουτηλ.: 210 7798304, www.sxolarxeio-zografou.gr

δυτικαπεριστερι

4 ΕΠΟΧΕΣ Μουσικό ΜεζεδοπολείοΣπετσών 58, Πλατεία Μπουρναζίου, τηλ.: 210 5722700, 6943 477455

BALSAMICO Κύπρου 92 & Αυλώνος, Μπουρνάζι,τηλ.: 210 5789755, φαξ: 210 5789755

μεζε

δο

πω

λεία

Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ

Το 1995, δύο φίλοι που μοιράζονται την ίδιααγάπη για το καλό φαγητό, ο ΠαναγιώτηςΜαζαράκης και ο Τάσος Δήμας, αξιοποιούντις γνώσεις τους στο χώρο των τροφίμωνκαι ιδρύουν το πρώτο εστιατόριο “Ο Τζίτζι-κας κι ο Μέρμηγκας” στα Πατήσια.

Μέχρι σήμερα, η οικογένεια του Τζίτζικα καιτου Μέρμηγκα έχει μεγαλώσει, αφού έχουνανοίξει ακόμα 3 καταστήματα, (Σύνταγμα,Χαλάνδρι, Κηφισιά) παραμένοντας πιστήστην υψηλή ποιότητα, τη φιλική εξυπηρέ-τηση και, φυσικά, τις αυθεντικές, εκλεκτέςελληνικές γεύσεις.

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:57 ìì Page 65

Page 66: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

66 cityway

Για επιδόρπιο τα χειροποίηταγλυκά της ΕΣΤΙΑΣ με αγνάυλικά θα κλείσουν τον κύκλοτου γευστικού ταξιδιού σας. Αν πάλι δεν θέλετε να δοκι-μάσετε κάποιο από τα γλυκά της ΕΣΤΙΑΣ θα σας κερά-σουν ούτως ή άλλως την κα-ρυδόπιτα της κυρίας Βάσως, γιατί σίγουρα πρέπει να τηνδοκιμάσετε.Σε όλη αυτή την γευστική σας διαδρομή το προσωπικότης θα φροντίσει για την μέγιστη εξυπηρέτησή σας.

Επισκεφτείτε την ΕΣΤΙΑ στο Νέο Ηράκλειο και γνωρίστε την από κοντά.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ SUPER EVENT ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Β

προσεγγίζοντας

στην ΕΣΤΙΑτων γεύσεων

Στο φιλόξενο καιζεστό περιβάλλον της ΕΣΤΙΑΣ θα μπορέσετε να απολαύσετε τις γευστικότατες δημι-ουργίες της πουμόνο αδιάφορο δεν θα αφήσουν τον ουρανίσκο σας.

Τα συκωτάκια, οι μυζηθρόπιτες, οι χοχλιοί οι μπουρμ-πουριστοί της κυρίας Ειρήνης θα σας ταξιδέψουν σε μεσογειακά μονοπάτια απολαυστικής γευστικότητας.

Η δικής της παραγωγής ρακί θα σας φέρει στο κέφι. Ρολό κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον και Philadelphia, χοιρινά φιλετάκια σβησμένα με ουίσκι και κρέμα γάλα-κτος με μίξη τυριών είναι η σπεσιαλιτέ του καταστήματοςπου πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

22.12.2012στηνΕΣΤΙΑ

liveβαγγέλης κονιτόπουλος

it’s out time foodway

CITY WAY MAGAZINE #07 DECEMBER 2012:Layout 1 14/12/2012 4:57 ìì Page 66

Page 67: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ! Κηφισιάς 1, Πλατεία Νέου Ηρακλείου, Τηλ. Κρατήσεων 210 2843440

ΓΝΗΣΙΑ

ΚΡΗΤΙΚΗ

ΚΟΥΖΙΝΑ1.ΦΑΓΗΤΟ

ΚΑΙ ΠΟΤΟ

ΜΕ 10 ΕΥΡΩ

ΤΟ ΑΤΟΜΟ3.MΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

ΣΕ ΜΕΖΕΔΕΣ ΜΕ

ΕΝΤΟΝΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

ΣΤΟΙΧΕΙΟ2.

Το πιο παρεστικο μαγαζί της περιοχής έχει γίνει το νούμεροένα στέκι της πόλης για την νυχτερινή διασκέδαση

ΔΕΥΤΕΡΑ: LIVE

ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΚ

ΣΤΟ ΕΝΤΕΧΝΟ EΩΣ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: LIVE

ΚΡΗΤΙΚΟ

ΓΛΕΝΤΙ

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΠΟ

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ

ΛΑ�ΚΟ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. 2. 3.

EXOFYLLO - OPISTHOFYLLO + ESOTERIKES:Layout 1 14/12/2012 8:05 ìì Page 3

Page 68: Cityway Magazine Issue 7 December 2012

EXOFYLLO - OPISTHOFYLLO + ESOTERIKES:Layout 1 14/12/2012 8:07 ìì Page 4