City Way Magazine October 2014

54
way free press magazine ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΑΔΗΣ ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘14

description

 

Transcript of City Way Magazine October 2014

Page 1: City Way Magazine October 2014

way

f r e e p r e s s m a g a z i n e

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣΘΑΝΟΣ ΔΗΜΑΔΗΣΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘14

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 6:27 ìì Page 1

Page 2: City Way Magazine October 2014

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ: 19:00 - 21:30www.nanoudonutshouse.gr

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:08 ìì Page 2

Page 3: City Way Magazine October 2014

cityway 3

june

iinnddeexx

«...ΤΟ ΛΑΪΚΟΤΡΑΓΟΥΔΙ ΔΕΝ

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ

ΛΕΡΝΑΙΑΥΔΡΑ...»

Photosc

ope

#51 γιώργος

ΠΑΠΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ

"ΤΟΥ ΑΞΟΤΗ", ένα σιδηρουργείο

στου Ψυρρή α�ό το 1948cit

yth

en/n

ow

12-13

Photosc

ope

#39 ανδριάναΜΠΑΜΠΑΛΗ

ΜαρίαΚωνσταντάκη

«Η γενιά μου,είναι η πιοάβουληγενιά

του κόσμου»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ:

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Ροκ είναινα μπορείςνα γελάςκαι να είσαι χαρούμενος...

ΘΑΝΟΣΔΗΜAΔΗΣAπό το πολιτικό ρεπορτάζ στον «Στον Δαίδαλο

των Μνημονίων»

συνεντεύξεις

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:10 ìì Page 3

Page 4: City Way Magazine October 2014

4 cityway

way

free press magazine

Πανεπιστημίου 56, 106 78, Αθήνατηλ.: 210 3835200, fax.: 210 3835203

κιν.: 6992 351351e-mail: [email protected]

url: www.cityway.gr

ΕκδότηςΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Υπεύθυνος Διαφημιστικού ΤμήματοςΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ

Παραγωγή ΔιαφήμισηςΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ

ΑρχισυντάκτηςΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ

Ελεύθερο ΡεπορτάζΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ

Συντάκτες - ΣυνεργάτεςΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΡΕΛΗΣΠΑΡΗ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ

ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥΑΓΓΕΛΑ ΓΑΒΡΙΛΗ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΞΕΝΟΣ

BAR MASTER, ΒRAINCO.GR, ΝΕΟPOLIS.GR,

PARKOUR.GR, TRIPPIN.GR

Αρθρογράφοι - ΣυνεργάτεςΚΙΡΚΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

ΗΡΩ ΚΙΣΣΑΝΔΡΑΚΗΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΔΗΣΧΑΡΗΣ ΕΡΓΑΤΙΔΗΣ

ΑΝΤΖΥ ΝΟΜΙΚΟΥ, ΜΑΡΙΚΑΙΤΗ ΠΑΛΛΑ

Web development

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

visitour new updated

site join nowwww.cityway.grwww.facebook.com/cityway.gr

ISS

N:2

241-

8369

#20

MελινικόνThe Greek Pancake House

σκουφά 37 κολωνάκι

THΛ.: 211 409 1430

...φρέσκα χειροποίητα Pancakes που παρασκευάζουμεστην κουζίνα μας καθημερινά

με αγνά υλικά

Melinikon-The Greek Pancake House

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:10 ìì Page 4

Page 5: City Way Magazine October 2014

DWHITE

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:10 ìì Page 5

Page 6: City Way Magazine October 2014

Διανύουμε την εποχή της απόλυτης τεχνολογικήςεξέλιξης. Η κυριαρχία του smartphone, του iOS, τουFacebook, του Instagram και του διαδικτυακού«ψεύτικου» κόσμου. Εκεί όπου το χαμόγελο και μιααγκαλιά αντικαθίστανται με Like, Poke και Inbox.Ένας τεχνολογικός κατακλυσμός όπου ο εθισμός, ηαποξένωση και η κατάρρευση της αληθινής επικοι-νωνίας είναι μονόδρομος. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο προσπάθησαν φωτο-γράφοι ανά τον κόσμο, να απαθανατίσουν σε λίγεςεικόνες καταγράφοντας απλούς καθημερινούς αν-θρώπους να βρίσκονται μαζί αλλά στην ουσία να μηνανταλλάζουν ούτε ένα βλέμμα.

Στο παρακάτω φωτογραφικό project και σίγουρα θα αναγνωρίσετε σε αυτούς τους ανθρώπους, τον δικό σας.

6 cityway

neopolis@cityway

Πώς η «πραγματική» επικοινωνία έφτασε στο τέλος της!Γράφει η

ΚΑΤΕΡΙΝΑΣΙΜΑΤΗ

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:10 ìì Page 6

Page 7: City Way Magazine October 2014

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:11 ìì Page 7

Page 8: City Way Magazine October 2014

citynewswelike

Tο όνομα της συσκευής είναι Breeze. Ο χρήστης φυσάει στο στόμιό της. Ακολούθως, τα δεδομέναμεταφέρονται μέσω Bluetooth στο «έξυπνο» κινητό του, όπουειδική εγκατεστημένη εφαρμογή (με την ονομασία Breath-ometer , συμβατή τόσο με λειτουργικά συστήματα iOS όσο καιμε Android) τον ενημερώνει για τα επίπεδα αλκοόλ που ανι-χνεύθηκαν στο αίμα του.Στόχος της συσκευής είναι να προειδοποιήσει τους χρήστεςτης όποτε εκείνοι είναι έτοιμοι να υπερβούν το όριο πίνον-τας ακόμη ένα ποτό, δήλωσε ο άνθρωπος που την εφηύρε,Τσαρλς Μάικλ Γιμ. Όπως είπε ο ίδιος, σε διαφορετική περί-πτωση, όταν κάποιος έχει πιει παραπάνω από το επιτρε-πτό όριο, η συσκευή αλκοτέστ Breeze τον ενημερώνει ότιδεν πρέπει να οδηγήσει.

ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΠΟΤΕ ΕΧΕΤΕΠΙΕΙ ΛΙΓΑΚΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...

Το «Μικρό Παρίσι τωνΑθηνών» ένα φεστιβάλτου Αθηναϊκού καλλιτε-χνικού δικτύου, πραγμα-τοποιείται από τις 9 έωςτις 19 Οκτωβρίου, στηνευρύτερη γειτονιά του κέν-τρου, κάτω από την πλα-τεία Ομονοίας, γύρω απότην πλατεία Βάθη και την

πλατεία Καραϊσκάκη, ως τον σταθμό Λαρίσ-σης, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικάονόματα (Μάρνη, Φαβιέρου, Μαιζώνος,Β.Ουγκώ, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου κ.α).Θέατρο, μουσική, χορός, δράσεις και θέατρο δρόμου, εικαστικά, ζωγραφική δρόμου, σινεμά, μόδα, φόρουμ λαμβάνουν χώρα καθ όλη τη διάρκειατου δεκαημέρου. Για 10 ημέρεςθα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, από 30 επιλεγμένα σημεία...

DISCOVERYQ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΠΟΡΤΡΈΤΟ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΆΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΌ; Το ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στον τύμβοΚαστά της Αμφίπολης με την αναπαράσταση τηςΑρπαγής της Περσεφόνης τράβηξε τα βλέμματαόλου του κόσμου, με τους απανταχού ειδικούς ναπροσπαθούν να το «ερμηνεύσουν» και να ξεκλει-δώσουν το μυστήριο του «ενοίκου». Ο ΆντριουΤσαγκ μιλώντας στο Discovery εκτίμησε ότι η φιγούρα του Ερμή θα μπορούσε να είναι το καλύ-τερο πορτρέτο του νεαρού μεγάλου Αλεξάνδρου.

TΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2014

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΖΑΡΑΝ

ΓΥΜΝΟΙ ΓΙΑ ...ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ!

ξω από τα ρούχα τους βγήκαν φοιτητές κτηνιατρικής από το Πανεπιστήμιο τουΣίδνεϊ, όχι φυσικά γιατί ζεστάθηκαν, αλλά

για τις ανάγκες ενός ...οικολογικού ημερολό-γιο για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Κορίτσια κιαγόρια πέταξαν τις λευκές στολές τους και πό-ζαραν όπως τους γέννησε η μάμα τους για τοημερολόγιο που φέρει τον εύστοχο τίτλο«Under the Overalls» (κάτω από τις φόρμες).

Projects με γυμνό έχουμε δει πολλά. Στην προ-κειμένη περίπτωση όμως, το ευφάνταστο τηςυπόθεσης είναι ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαννα καλύψουν τα επίμαχα σημεία οι φοιτητές. Ωςκαλύμματα λοιπόν, χρησίμεψαν ζωάκια όπωςάλογα, ψάρια και σκυλάκια, ακόμα κι οι κορμοίτων δέντρων, εν ολίγοις η ίδια η φύση. Άλλωστεσκοπός της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίησητης κοινής γνώμης για τη συγκέντρωση χρη-μάτων για το Greyhound Rescue.

ΆΡΗΣ ΜΠΟΥΣΤΡΑΣ

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΟΔΥΣΣΕΑ»

8 cityway

ε

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Σπύρο Χαριτάτο, δόθηκε η εκκίνηση του οδοιπορικού του «Οδυσσέα», του 1ου κινητούεργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας για παιδιά στην Ελλάδα. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επικαιροποιήθηκε, με την προσθήκη του

«Οδυσσέα», το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτωνκαι του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί ο οργανισμός σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Ο «Οδυσσέας» αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» απόλυτα ασφαλές για κάθε επισκέπτη,μικρό και μεγάλο, με απόλυτη αυτονομία και εξοπλισμένο με: τηλεφωνικό κέντρο, φωτο-βολταϊκό σύστημα εναλλακτικής ενέργειας, δορυφορική κεραία, 10 εσωτερικές και εξωτε-ρικές κάμερες, 35 θέσεις εργασίας με πρόσβαση στο internet, smart TVs, Laptops, Tabletsκαι Smart phones. Μεταξύ άλλων παρέχει δυνατότητα διασύνδεσης του τηλεφωνικού τουκέντρου με την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» καθώς και με την«Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα παιδιά 116 000».

Οι βασικές δράσεις που θα υλοποιούνται στον «Οδυσσέα» είναι η ενημέρωση μαθητών,γονέων και εκπαιδευτικών για θέματα που αφορούν στα παιδιά, η κοινωνική και ψυχο-λογική στήριξη παιδιών και οικογενειών με προβλήματα διαβίωσης, η δυνατότητα αι-μοδοσίας σε συνεργασία με τα τοπικά Νοσοκομεία / Κέντρα Υγείας, η δυνατότηταδιαχείρισης κρίσεων, η συμμετοχή των παιδιών σε διαδικτυακές τηλεοπτικές και ρα-διοφωνικές εκπομπές μέσω του YouSmile.

ΑΛΚΟΤΕΣΤ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΠΡΕΛΟΚ

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:11 ìì Page 8

Page 9: City Way Magazine October 2014

Μετακόμιση τώρα

Ετοιμάζεστε να αλλάξετε σπίτι και σκέφτεστε την μετα-κόμιση. Εμείς είμαστε εδώ για να σας δώσουμε τη λύση...

Με σύγχρονα μέσα αναλαμβάνουμε την μεταφοράτου νοικοκυριού σας σε όλη την Ελλάδα,με αμπαλάζ, αποθήκευση και επανατοποθέτησήτους στο νεο σας σπίτι με ανυψωτικό μηχάνημα

χωρίς ζημιές και απώλειες.

με οικονομικά πακέτα

που ξεκινούν

από 50 ευρώ

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΗΡΗΣ Ο.Ε.

ΤΗΛ.: 210 50 25 312ΚΙΝ.: 6936 802 562

Χαμηλότερα ενοίκιαγια τους φοιτητέςΣε τιμές που είναι μειωμένες κατά 10%-15% σεσχέση με τις αντίστοιχες περσινές ενοικιάζο-νται φέτος τα δυάρια και οι γκαρσονιέρες στουςφοιτητές που αναζητούν κατοικία στην Αθήνα.

Η γενικότερη κατάρρευσητων τιμών των ακινήτων αν-τικατοπτρίζεται και στα ενοί-κια της φοιτητικής στέγηςκαθώς την τελευταία διετία ημείωση ξεπερνά το 20%.Πλέον, ένα ποσό της τάξης των300-370 ευρώ το μήνα αρκείγια την ενοικίαση ενός νεόδμη-του δυαριού, με όλες τις ανέ-σεις, σε περιοχή που βρίσκεταικοντά στο πανεπιστήμιο.

Ανάλογα, με την παλαιότητα και την απόστασηαπό το πανεπιστήμιο, το ενοίκιο για δυάρι μπο-ρεί να πέσει ακόμα και στα 200 ευρώ τον μήνα.Η ιδιαιτερότητα της φετινής σεζόν είναι ότι, λόγωτων οικονομικών συνθηκών, μεγάλος αριθμόςφοιτητών επέλεξε να σπουδάσει στον τόπο κα-ταγωγής του με αποτέλεσμα να μειωθεί σημα-ντικά η ζήτηση. Από την άλλη, πολλοί ιδιοκτήτεςεπέλεξαν φέτος να κρατήσουν κλειστά τα διαμε-ρίσματά τους εξαιτίας του φόβου τους ότι μπορείνα έχουν οικονομική ζημιά.

Στην Αθήνα, μόνο κάποια δυάρια στου Ζωγρά-φου, τα οποία έχουν το προνόμιο να βρίσκονταικοντά στην Πανεπιστημιούπολη, ξεπερνούν τα 300ευρώ το μήνα. Σε άλλες περιοχές αυτό το ποσόαποτελεί «ταβάνι», ενώ για τα παλιά δυάρια τοενοίκιο μπορεί να πέσει στα 200 ευρώ. Συγκε-κριμένα, ένα δυάρι στου Ζωγράφου ενοικιάζεταιαπό 280-330 ευρώ, στους Αμπελοκήπους από270-320, στα Εξάρχεια από 240-280, στο Παγ-κράτι από 260-300, στα Πετράλωνα από 240-290και στην Κυψέλη από 250-300 ευρώ. Οι γκαρ-σονιέρες είναι περίπου 30% φθηνότερες.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια,φέτος υποχωρεί αρκετά και το φαινόμενο τηςσυγκατοίκησης. Κύρια αιτία είναι το σοβαρόρίσκο της οικονομικής αδυναμίας ενός από τουςσυγκατοίκους, κάτι που θα επιβαρύνει τον άλλο.Φέτος, πάντως, έχει κάνει την εμφάνισή της γιαπρώτη φορά μια τάση αγοράς μικρών διαμερι-σμάτων από οικογένειες που σπουδάζουν ταπαιδιά τους σε άλλες πόλεις.

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:11 ìì Page 9

Page 10: City Way Magazine October 2014

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διαδικτυακή πλατφόρμα Συν Αθηνά… για τους πολίτες που ψάχνουνλύσεις για την Αθήνα μας,,,

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

με Ομάδες Πολιτώνδιαδικτυακή πλατφόρμα(www.synahtina.gr)«Συν Αθηνά» είναι μιαπρωτοβουλία του ΔήμουΑθηναίων για να στηρί-ξει και να διευκολύνειτις ομάδες πολιτών που

με τις δράσεις τους βελτιώνουν τηνποιότητα ζωής στην Αθήνα. Ο όρος«Ομάδες Πολιτών» αναφέρεται σεομάδες κατοίκων που σχετίζονται με-ταξύ τους γύρω από λύσεις και δρά-σεις για το καλό της γειτονιάς τους ήτης πόλης. Μπορεί να είναι ΜΚΟ,ΑΜΚΕ ή και άτυπες ομάδες, ακόμη καιμεμονωμένες πρωτοβουλίες. Μοναδικό κριτήριο δημοσίευσης τηςκαταχώρησής τους αποτελεί η έμπρα-κτη εμπλοκή τους σε δραστηριότητεςγια το κοινό όφελος.

Η στέγη «Συν Αθηνά» είναι έναςχώρος συνάντησης, οργάνωσης καιυλοποίησης δράσεων που βελτιώνουντην ποιότητα ζωής στην πόλη. Ο χώροςπροσφέρεται από το δήμο Αθηναίων στιςδημιουργικές ομάδες της πόλης μας.Αυτό που εκφράζεται μέσα από τη δια-δικτυακή πλατφόρμα «Συν Αθηνά», στοπαλιό αυτό κτίσμα της πλατείας Βαρβα-κείου, αποκτά το φυσικό του χώρο.Όπως ακριβώς η πλατφόρμα δίνει βήμαστις δημιουργικές ομάδες που φροντί-ζουν την πόλη, έτσι τώρα η δημοτικήαρχή της Αθήνας δίνει στέγη στις συλλο-γικές δράσεις των κατοίκων για να διευ-κολύνει την πραγματοποίησή τους.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιω-τικούς φορείς όπως και αρχιτεκτονικά

δίκτυα έχουν υλοποιηθεί δράσειςόπως η αξιοποίηση του δημοτικού πε-ριπτέρου της Βαρβάκειου Πλατείας καιη μετατροπή του στη στέγη συνΑθηνά,συνεργασίες με το ραδιοφωνικό σταθμόΕν Λευκώ, τέσσερα ανοιχτά καλέσματα,η συμμετοχή ως συνεργάτης στο πρό-γραμμα "ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ" και το πρό-γραμμα "Νύχτα Μέρα".

ΗΗ

Επικοινωνία: [email protected] � Facebook: https://www.facebook.com/SunAthina/info � Twitter:@synathina � Instargam:SYNATHINA � Youtube: Συν Αθηνά Πλατφόρμα

01

02

10 cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:11 ìì Page 10

Page 11: City Way Magazine October 2014

ΔΙΕΘΝHΣ ΔΙAΚΡΙΣΗ ΑΠO ΤΟΝΟΡΓΑΝΙΣΜO BLOOMBERG ΚΑΙ H ΑΞΙΟΠΟIΗΣΗ TOYΧΡΗΜΑΤΙΚΟY ΕΠAΘΛΟΥ

Η βραβευμένη πρόταση αφορά στηνυλοποίηση καινοτόμων υποδομώνμε στόχο τη θεσμική συμμετοχή τωνπολιτών στην δημοτική διακυβέρνηση. Η πρόταση αποτελεί την εξέλιξη τηςπιλοτικής εφαρμογής του προγράμμα-τος «συνΑθηνά». Η διεθνής αυτή διάκριση αποτελείαποτέλεσμα της εμπιστοσύνης και τηςδημιουργικής συνεργασίας με τιςομάδες πολιτών στο Δήμο Αθηναίων.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟIΣΤOΧΟΙ

Το πρόγραμμα θα αφορά σε ανάπτυξητεχνολογικών εφαρμογών και συστη-μάτων που θα προάγουν την άμεσηεπικοινωνία, συνεργασία και αξιοποί-ηση της γνώσης των δημιουργικώνπολιτών από τους δημοτικούς φορείς.

Η στέγη «Συν Αθηνά» για τις δράσειςτων ομάδων πολιτών επί της οδούΑθηνάς, απέναντι από την ΒαρβάκειοΑγορά. O Άλλος Άνθρωπος και η Emfasis

Foundaion στη στέγη ΣυνΑθηνά (φωτογραφία: Σόλωνας Μάλκας)

03 04

05

05

Aπό τα γυρίσματα teaser που συμμετείχαν ΜΚΟ και Ομάδες Πολιτών

(φωτογραφία: Χρήστος Αραζός)

01

Eγκαίνια της διαδικτυακής πλατφόρμας ΣυνΑθηνά στην ταράτσα του Δημαρχιακού

Μεγάρου (φωτογραφία: Χρήστος Αραζός)

03

Εθελοντές της Glovo σε δράση φύτευσης των παρτεριών της στέγης

ΣυνΑθηνά στη Βαρβάκειο Πλατεία

02

H ανταλλακτική βιβιβλιοθήκη vivliothiki.org στο Δημαρχιακό Μέγαρο

(φωτογραφία: Χρήστος Αραζός)

04

cityway 11

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:11 ìì Page 11

Page 12: City Way Magazine October 2014

"ΤΟΥ ΑΞΟΤΗ", ένα σιδηρουργείοστου Ψυρρή από το 1948

city then/now

Ο ήχος απότις σφυριέςμου κρατάεισυντροφιά55 χρόνια...

“Μένιος Λιοφάγος:

Οι σφυριές αντηχούν μέσα στη σιωπή του σκοτεινού σιδηρουργείου,το χέρι με τη βαριοπούλα ανεβοκατε-βαίνει με ορμή για να δώσει σχήμαστο πυρωμένο ατσάλι πάνω στοαμόνι. Φλογισμένα ρινίσματα πετάγονται και σαν ένα μικρό πυροτέχνημα, φωτίζουν το πρόσωποτου Μένιου Λιοφάγου. «Ο ήχος από τις σφυριές μου κρατάσυντροφιά» λέει ο 65χρονος σιδεράς. Λιγομίλητος και αδύνατος,με σοβαρά προβλήματα υγείας από πολύ νέος, δουλεύει από τα δέκα του χρόνια...

12 cityway

ο πρώτο του έργο, το εμπνεύστηκε από φωτογραφία με τα ανάκτορατου Μπάκιγχαμ, που είχε δει σε περιοδικό όταν ήταν μικρό παιδί. «Στοτελείωμα από τα κάγκελα των ανακτόρων σχηματιζόταν το κεφάλι ενόςδράκου», το φυλάει ακόμα στο σιδηρουργείο και το δείχνει, ενώ ένανοσταλγικό χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό του. Έμαθε την τέχνη κοντά στον πατέρα του, ο οποίος είναι παρών και σή-μερα σε ηλικία 90 χρόνων, «τα σίδερα τα έχει για παιχνίδια» λέει γι’αυτόν, χαριτολογώντας ένας γείτονας. Το σιδηρουργείο - μηχανουργείο που πέρασε όλη του τη ζωή, βρί-σκεται στην περιοχή του Ψυρρή από το 1948. Η πινακίδα στην είσοδογράφει «ΤΟΥ ΑΞΟΤΗ», η οικογένεια έχει καταγωγή από τη Νάξο και ταβήματα της την έφεραν σε αυτή τη γειτονιά της Αθήνας, που κατοικείτοεκείνη την εποχή κυρίως από Ναξιώτες. Κάποτε εργάζονταν σε αυτό3-4 άνθρωποι όλη την ημέρα. Τώρα, είναι μόνος, οι παραγγελίες έχουνλιγοστέψει. Ο τελευταίος πελάτης του (λίγο πριν το καλοκαίρι που ετοι-μάστηκε αυτό το αφιέρωμα) είναι από την Ύδρα, του ζήτησε να φτιάξειδέκα πόμολα, «πολύ παλιά, δεν υπάρχουν πια στο εμπόριο».

Τ

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:11 ìì Page 12

Page 13: City Way Magazine October 2014

cityway 13

Το εσωτερικό του σιδηρουργείου, είναι γεμάτο παρελθόνπου παραμένει όμως, ζωντανό σε ένα παρόν το οποίο έχειαλλάξει δραματικά. Ένα καμίνι, ένα αμόνι, οι τοίχοι γεμάτοιαπό σκαπτικά εργαλεία, σκαλιστήρια, τσάπες, μεγάλα ατσά-λινα κλειδιά, πέδιλα που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι ενα-ερίτες της ΔΕΗ για να σκαρφαλώσουν στις κολώνες,πολλές φωτογραφίες, μία με τον πατέρα του όταν ήταν 12ετών με την ποδιά, δίπλα στον αρχιμάστορα και πιο κει ένακαντήλι αναμμένο στη φωτογραφία της μάνας. «Δεν υπάρ-χει άλλο παραδοσιακό σιδηρουργείο στην Αττική, ίσως καισε ολόκληρη την Ελλάδα, μόνο σε κανένα χωριό μπορεί νασυναντήσει κανείς».

Μιλάει για τον πατέρα του που δούλευε σε κινητό σιδη-ρουργείο και έφτιαχνε τα εργαλεία που χρειάζονταν, ότανάνοιγαν τον δρόμο από τη Βουλιαγμένη στο Σούνιο, ή στοναύσταθμο της Σαλαμίνας.Όταν ανάβει τη φωτιά στο καμίνι σταματάει να μιλάει.Απαντά μόνο αν γίνει κάποια ερώτηση. Κάνει προσάναμμα,σπάζοντας μικρά ξυλαράκια, ανάβει φωτιά και με τη βοή-θεια του αέρα που μεταφέρει η φυσούνα, τα κάρβουναμέσα στο καμίνι, πυρώνουν.

Βάζει το κομμάτι από το ατσάλι μέσα στις φλόγες μέχρι νακοκκινίσει, να μαλακώσει, να γίνει εύπλαστο, η θερμο-κρασία ξεπερνά τους 1.500 βαθμούς Κελσίου, όπως εξη-γεί, «αν ήταν σίδερο θα είχε λυγίσει». Λέει, ότι η φάση αυτήείναι η πιο δύσκολη μέχρι ο σιδεράς να του δώσει τημορφή που θέλει. Στη συνέχεια κρατά το πυρωμένο ατσάλι στο αμόνι και τοχτυπά με τη βαριά για να δημιουργήσει τη μύτη που θα τομετατρέψει σε καλέμι. Οι σφυριές είναι συνεχείς, η φωτιάυποχωρεί σιγά-σιγά, το σχήμα αρχίζει να εμφανίζεται.Ξανά στη φωτιά, ξανά το χτύπημα με τη βαριά στο αμόνικαι μετά το λιμάρι που βοηθάει στο σχηματισμό της μύτης.Μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται 2-3 φορές, μέχρι ναβουτήξει το καλέμι μέσα σε ένα βαρέλι με νερό. Βγαίνεικαπνός, η φωτιά σβήνει, το καλέμι παγώνει, σκληραίνεικαι είναι πλέον έτοιμο. «Παλιά σήκωνα βαριά που ζύγιζεδέκα κιλά και τη χρησιμοποιούσα για ώρες. Φοβόμουν ότιαν μάλωνα με κανέναν και σήκωνα χέρι, υπήρχε κίνδυνοςνα τον σκοτώσω...»Τον ευχαριστεί ότι δημιουργεί κάτι νέο με τα χέρια του.Όπως λέει με υπερηφάνεια, τα δημιουργήματά του «είναιχειροποίητα, δεν είναι έτοιμα, κλοπιμαία…». Παρά το γεγο-νός ότι η υγεία του είναι κλονισμένη και αναγκάζεται ναμπαινοβγαίνει σε νοσοκομεία, είναι κάθε μέρα στο σιδη-ρουργείο, «η δουλειά με αναζωογονεί, η ζωή μου όλη είναιεδώ. Αρκετές φορές μου κρατάει συντροφιά η γυναίκα μουκαι πολλοί φίλοι θα περάσουν να πουν ένα γεια». Ο κ. Λιοφάγος έχει τρία παιδιά, δύο κόρες και έναν γιο, πουδεν ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του. Οι ανάγκες έχουναλλάξει και πολλά επαγγέλματα που συναντούσε κανείς στηνπεριοχή του Ψυρρή έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρό-νια. Θυμάται τον γαλατά, τον μανάβη με το φορτωμένο γαϊ-δουράκι, τον σαλεπιτζή, τον άνθρωπο που πουλούσε πάγο...Μας συνοδεύει στην έξοδο και καθώς μας αποχαιρετά,ένας φίλος που είχε να δει καιρό στέκεται να ανταλλάξουνκαλημέρες. «Έλα να σου φτιάξω καφέ στη σόμπα…» τονπροσκαλεί, ενώ ο ήλιος λούζει αυτή την πανέμορφη γειτο-νιά στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχειπαγώσει.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Κωνσταντίνα Μίχα

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:11 ìì Page 13

Page 14: City Way Magazine October 2014

«Η γενιά μου, είναι η πιο

άβουληγενιάτου κόσμου»

ΜαρίαΚωνσταντάκη

Από το “Μάνα X ουρανού”… στο Εθνικό Θέατρο…

Η Μαρία Κωνσταντάκη μια από τις καλύτερες ηθοποιούςτης γενιάς της, μιλάει σε πρώτο πρόσωπο αποκλειστικά γιατους αναγνώστες του cityway. Φέτος είναι μια δυνατήχρονιά για την ίδια, καθώς συμπρωταγωνιστεί στο σήριαλτου Mega "Μάνα Χ ουρανού" στο οποίο κλέβει τις εντυπώσεις.Παράλληλα ετοιμάζεται για το επόμενο θεατρικό τηςχτύπημα και για την παράσταση: "Φιλουμένα, γάμος αλλάΙταλικά" σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, που θα δούμεστο Εθνικό Θέατρο.

ΠΡΟΣΩΠΑ

14 cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:11 ìì Page 14

Page 15: City Way Magazine October 2014

τη σειρά ή ηρωίδα πουυποδύομαι είναι η Έμυ, μιαγυναίκα που μέσα της είναι εγ-κλωβισμένη η ψυχή και το πνεύμαμιας έφηβης. Είναι δηλαδή μια γυ-ναίκα ώριμη με ευθύνες στη ζωήτης, έχει κάνει ήδη ένα παιδί, έχειτη δουλειά της, έχει την οικογέ-νειά της είναι ένα άτομο με τιςυποχρεώσεις του, κάτι που η ίδιαόμως δεν το αντιλαμβάνεται! Νο-μίζω πως το ιδανικό της θα ήταν ναπάρει τρεις μήνες off να ανέβει σεένα αυτοκίνητο και να κάνει έναroad trip. Τον τελευταίο καιρό αι-σθάνομαι και εγώ πολύ έφηβηεσωτερικά, παρόλο που αντιλαμ-βάνομαι ότι έχω ένα γυναικείοσώμα. Αυτή η αντίδραση μου βγαί-νει στη μαμά μου λες και είμαι δε-καπέντε χρονών, ενδεχομένωςκαι στα δεκαπέντε να ήμουν τόσοαντιδραστική! Τώρα δεν ξέρω ανη Έμυ με “επηρέασε” ή αν αυτόπρο)πήρχε… είναι σαν την παροι-μία: «η κότα έκανε το αυγό ή τοαυγό την κότα;». Πάντως η αλή-θεια είναι πως αυτή την εποχήείμαστε πολύ κοντά με την Έμυ.Βασικό βέβαια, εγώ δεν έχωπαιδί...

Εν αρχήν είναι ο λόγος,νομίζω ότι όταν ο ηθοποιός έχειένα πολύ κακό σενάριο δεν μπο-ρεί να κάνει πολλά πράγματα, τοπολύ-πολύ να είναι υποφερτό ήμέτριο αυτό που θα αποδώσει.Όταν έχεις ένα πάρα πολύ καλόσενάριο, θα πρέπει να είσαι πάραπολύ ατάλαντος για να καταστρέ-ψεις αυτό το καλό κείμενο. Τολέω γιατί το έχω ζήσει και με τηνΜυρτώ Κοντοβά και τώρα με τοκείμενο του Γιώργου Φειδά.Αυτός είναι και ο λόγος που ενώέχει ξεκινήσει τόσο σύντομα ησειρά, έχει αποκτήσει φανατικούςτηλεθεατές και έχουν γίνει σλόγ-καν οι ατάκες.

cityway 15

Σ

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:11 ìì Page 15

Page 16: City Way Magazine October 2014

16 cityway

MAΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ

Το σουρεαλιστικό με αυτή την δουλειά, Το σουρεαλιστικό με αυτήτην δουλειά, είναι ότι γίνονται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς τα γυρί-σματα. Κάνουμε δυόμιση μέρες το επεισόδιο με τρομερή προσοχή και αγάπη,σα να γυρίζαμε εφτά μέρες το κάθε επεισόδιο. Το κλίμα είναι εξίσου ευχά-ριστο όπως θα ήταν αν είχαμε πραγματικά τον άπειρο χρόνο μπροστά μας.Τρέχουμε δηλαδή, αλλά ταυτόχρονα “δεν” τρέχουμε κιόλας, είναι λίγο σαν να“χάνεται” ο χρόνος μέσα στο studio, ίσως να φταίει και το γεγονός ότι είναιπλατό και δεν υπάρχει πολύ οξυγόνο. Πάντως τα πράγματα γίνονται με πολύγρήγορους ρυθμούς, και κατά έναν περίεργο λόγω γίνονται “αναίμακτα”…υπάρχει μια πολύ ωραία τρέλα.

Η άλλη μεγάλη ευτυχία αυτή την εποχή είναι το ότι συνεχίζω τησυνεργασία μου με το Εθνικό Θέατρο το χειμώνα. 1η Δεκεμβρίου ξεκινάωπρόβες με τον Νίκο Μαστοράκη στο «Φιλουμένα, γάμος αλλά Ιταλικά».Μετά τα «Βατράχια» που κάναμε με το Κακλέα συνεχίζω στο Εθνικό, με αυτήτην νέα παράσταση. Ξυπνάω κάθε πρωί, κοιτάζομαι στον καθρέφτη μεφτύνω… όχι λόγω ομορφιάς αλλά καλής τύχης και λέω: «Φτού σου παιδάκιμου και κουνήσου από τη θέση σου». Πραγματικά νομίζω ότι φέτος επαγ-γελματικά-θεατρικά, ύστερα από έναν τόσο ταλαντούχο σκηνοθέτη, ετοι-μάζομαι να συνεργαστώ με έναν ακόμα ταλαντούχο σκηνοθέτη καθώς καιτους δυο τους θεωρώ μέσα στην πεντάδα των καλύτερων σκηνοθετών πουέχουμε αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, πόσο τυ-χερή και ευγνώμων και πόσο με αγωνία αντιμετωπίζω την πρόκληση για ένατόσο κλασικό έργο, με ένα τέτοιον εξαιρετικό θίασο: Ράντου, Κούρκουλος,Πιατάς, Μαλτέζου, Διακοπαναγιώτου, Αγγελή κ.α.

Η ζωή τρέχει με χίλια… Υπήρχε μια ταινία, ήταν στις αρχές του 2000 που λεγότανε “fast foodfast women”, δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι ο τίτλος είχε σχέση με το story, πάντωςαισθάνομαι πως η εποχή μας είναι αυτό ακριβώς. Είναι η εποχή που ευνοεί τοπάρα πολύ γρήγορο. Λόγω των Junk food και το ότι κινούμαστε με έναν πολύ“junk” τρόπο στις σχέσεις μας, στη ψυχαγωγία μας, στη μόδα, αισθάνομαιότι είναι λίγο σκουπίδι η όλη φάση. Τι εννοώ; Ότι τα πράγματα κινούνται με τόσογρήγορους ρυθμούς που ενδεχομένως δεν μπορούμε και να τα απολαύσουμε,πως είναι το burger που θες να το καταβροχθίσεις και μπορεί να μην καταλα-βαίνεις τη γεύση έχει; Έτσι ακριβώς νομίζω ότι κινούμαστε και στις σχέσεις. Βέ-βαια δεν είμαι σίγουρη ότι οι γονείς μας που ήταν σε ένα άλλο τρυπάκι καιπροσπαθούσαν πάρα πολύ για τις σχέσεις και δεν έπαιρναν διαζύγια, αν ήτανσε καλύτερη κατάσταση από εμάς. Δεν είμαι σίγουρη αν αυτό είναι προτιμό-τερο ή αυτό που ζούμε τώρα. Δεν πολύ ασχολούμαστε και πάμε κατευθείαν στοεπόμενο φαγητό, στο επόμενο σήριαλ που θα κάνουμε zapping, στην επόμενησχέση... Γενικά δεν είμαι σίγουρη για πολλά πράγματα σ’ αυτό το θέμα. Νομίζωότι είναι σημεία των καιρών και, αυτός είναι ένας λόγος που ενδεχομένως φτά-σαμε εδώ πέρα -καταγγέλλω και τον εαυτό μου- δεν είμαστε σίγουροι για τίποτακαι, μάλλον δεν πιέζουμε τον εαυτό μας για να σιγουρευτούμε.

Μ’ αρέσει πολύ η κωμωδία! Κάποτε

μου είχε πει ο ΛάκηΛαζόπουλος σε μια

ακρόαση, ότι ο καλόςκωμικός είναι και

καλός δραματικός ηθοποιός. Δεν ξέρω

αν ισχύει, πάντως θαήθελα πολύ να κάνω

έναν δραματικό ρόλο.Βέβαια νομίζω δεν εν-

διαφέρει κανένανάλλον η φιλοδοξία μου

αυτή. Αν ήμουν στηνΑμερική αυτή τη

στιγμή, θα είχα βγάλειπάρα πολλά λεφτά

από την κωμωδία και

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:11 ìì Page 16

Page 17: City Way Magazine October 2014

SELFIE writeway

cityway 17

Το στοιχείο της πρόκλησης είναι πολύ έντονο πλέον, στις σχέ-σεις μας προσπαθούμε να είμαστε λίγο πιο ανταγωνιστικοί και να προκαλέ-σουμε ο ένας τον άλλον. Στην ψυχαγωγία όπως και στις ταινίες υπάρχειπάρα πολύ αίμα, πάρα πολύ σεξ, πολύ βία. Είμαι γενικά πολύ κυνικό άτομο,ίσως από τα λιγότερα ρομαντικά. Μπορεί να ξεράσω αν με πάει ο άλλοςβόλτα για να μου δείξει το ηλιοβασίλεμα, αλλά πραγματικά με ενοχλεί τοότι δεν υπάρχει πια αυτό το φλερτ, ο ρομαντισμός, αυτό το άγγιγμα πουυπήρχε στο παρελθόν, που με κάποιον τρόπο δημιουργούσε τις πεταλού-δες. Τώρα μέχρι να πας να αισθανθείς την πεταλούδα στο στομάχι, έχει ψο-φήσει η πεταλούδα έχουν περάσει οι 24 ώρες ή οι 48-δεν ξέρω πόσες ζούνεοι πεταλούδες- και απλά ετοιμάζεσαι για την επόμενη κάμπια που θα γίνειπεταλούδα.

Με αυτή την λογική πιστεύω πως η πρόσκληση υπάρχει καιστη μόδα, νομίζω πια πως λίγα πράγματα μπορούν να ειπωθούν για νασοκάρουν. Υπάρχει τόσο πολύ πληροφόρηση και τόσο έντονες εικόνες, πουόταν βλέπω ανθρώπους με καπέλα νομίζω ότι υπάγονται σε δυο κατηγο-ρίες: ή αυτοί που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή, ότι βάζω ένακαπέλο το οποίο μπορεί να είναι περίεργο, μπορεί να είναι κασκέτο πάντωςπροσπαθώ να προκαλέσω την προσοχή στο κεφάλι μου ή αυτοί που δεν θέ-λουν να προκαλέσουν την προσοχή διότι είναι αυτοί που μάλλον δεν έχουνεμαλλιά, οπότε προσπαθούν να μην τραβήξουν την προσοχή με την έλλειψημαλλιών και βάζουν καπέλο. Αυτές οι δυο κατηγορίες νομίζω υπάρχουν.

Ούτε καν η Lady Gaga δεν μπορεί πια να προκαλέσει όσοναφορά στιλιστικά. Το γυμνό πλέον δεν σοκάρει κανέναν, οπότε όλααυτά τα “δήθεν” περίεργα όπως τα σκισμένα τζιν, τα μωβ μαλλιά τίποτα απ’όλα αυτά δεν μπορεί να θεωρηθεί επανάσταση εκτός και αν είναι μια για-γιά ογδόντα χρονών που τα κάνει. Ακόμα κι αυτό όμως, δεν ξέρω αν θα μπο-ρούσε να θεωρηθεί επαναστατική κίνηση στη μόδα, μάλλον θα τοαντιμετωπίσουμε λίγο γραφικά «...δες τη γιαγιά που δεν είναι συντονισμένημε την ηλικία της και δεν ξέρει που βρίσκεται».

Οι άνθρωποι που φοράνε ρολόγια με τρομάζουν. Με τρομάζειγενικότερα ο χρόνος οπότε όταν βλέπω άνθρωπο με ρολόι και ειδικά κο-πέλα, νομίζω ότι είναι control freaks. Είναι σαν θέλουν να έχουν πάντα τονέλεγχο στα χέρια τους και κοιτάνε συνέχεια την ώρα, για να μπορούν να ταελέγχουν όλα. Αυτό το λέω γιατί όταν ήμουν μικρή και φορούσα ρολόι, τοκοίταζα ανά πέντε λεπτά. Έχω πολλά στοιχεία control freak και νομίζω ότικάνω μια ωραιότατη προβολή, που λέει και ο ψυχολόγος μου στη συγκεκρι-μένη περίπτωση, οπότε δεν φοράω ρολόι ακριβώς για αυτό το λόγο, γιατίπαθαίνω εμμονή με την ώρα. Όταν έχω το κινητό δίπλα μου, πάλι την κοι-τάζω συνέχεια άρα καλύτερα να το ξεχάσω κάπου. Αν το έχω ξεχασμένοδεν αγχώνομαι, αν όμως το έχω δίπλα μου πρέπει να κοιτάω συνέχεια τηνώρα. Το πιο ιδανικό είναι στο πλατό που δεν πιάνει γιατί δεν έχει σήμα, τοξεχνάω και για ένα δεκάωρο ησυχάζει το κεφαλάκι μου.

θα χρηματοδοτούσαΜΟΝΗ ΜΟΥ την ταινία

μου ή το σήριαλ μου τοδραματικό, στο οποίοθα έκανα τη μοιραία

γυναίκα που στο τέλοςθα αυτοκτονούσε ή θα

σκότωνε κάποιον… κάτιαρκετά δραματικό, μια

και τα απωθημένα είναιμαζεμένα. Στην Ελλάδα

όμως του 2014 τίποτααπ’ όλα αυτά δεν θα

συμβεί… δεν πειράζειόμως καλό είναι να

ονειρευόμαστε, η ελπίδα πεθαίνει

τελευταία.

“CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:15 ìì Page 17

Page 18: City Way Magazine October 2014

MAΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ

Retro...Είναι περίεργο γιατί έχω ζήσει και τηνδεκαετία του ’80, ’90 και ’00. Η δεκαετία πουμου έχει μείνει πιο έντονα είναι του ’80, δεν ξέρω ανήταν η καλύτερη ή επειδή τότε έζησα τα παιδικά-εφηβικά μου χρόνια, να είναι πιο έντονα τα πράγ-ματα στο μυαλό μου, πάντως έχω πάρα πολλέςεικόνες, πολύ έντονες και αγαπημένες. Θυμάμαι δη-λαδή τη “Δυναστεία”, τον Michael Jackson, τηMadonna, τους Duran Duran. Θυμάμαι επίσης τοθέατρο της Δευτέρας, τον Πάνο Μιχαλόπουλο καιτον Σταμάτη Γαρδέλη, ήμουν πάντα της “σχολής”Πάνος Μιχαλόπουλος, αν και από ότι φαίνεταιέκανα τεράστιο λάθος, όταν έπαιξα με τον ΣταμάτηΓαρδέλη στο «Μίλα μου βρώμικα» γιατί είναι έναςπάρα πολύ ωραίος άντρας, ο οποίος παραμένει κού-κλος ακόμα και τώρα. Βέβαια έχω καιρό να δω τοκύριο Μιχαλόπουλο. Νομίζω ναι, η δεκαετία του’80είναι η αγαπημένη μου. Μου άρεσε και η μουσικήτότε, ήταν πολύ happy. Δεκαετίες ‘90’s καιι ‘00’sκαλές ήταν αλλά σαν τα ’80’s δεν έχει.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία… Το κάθε “πέρσι και καλύτερα” είναι μιαπολύ εύκολη φράση, μπορούμε πολύ εύκολανα το λέμε και να βολευόμαστε σ’ αυτό και να μηναναλαμβάνουμε κάποια ευθύνη. Είναι μια κάπως απαισιόδοξη φράση και επειδήείμαι άνθρωπος που κοιτάω το ποτήρι μισογεμάτο,χρησιμοποιώ μια άλλη φράση από μια ταινία πουλέει: «όλα θα πάνε καλά στο τέλος, κι αν δεν πάνεδεν ήρθε το τέλος.»Και με αυτή τη φράση βέβαια μπορεί να βολευτείς. Έχω όμως την ανάγκη να πιστεύω ότι τα πράγματαθα πάνε καλύτερα, δεν ξέρω όμως αν θα πάνε κα-λύτερα από τον καναπέ μου ή ανοίγοντας στο de-livery boy παραλαμβάνοντας πίτσες, αλλά αςκάνουμε μια προσπάθεια, γιατί η δική μας η γενιάείναι η πιο άβουλη γενιά του κόσμου, είναι η χει-ρότερη γενια! Έχω όμως ελπίδα στους νεότερους,όπως στα παιδιά που παίζουν τα ανιψιά μου στο σή-ριαλ, πιστεύω θα καταφέρουν περισσότερα απόόσα κάναμε εμείς.

18 cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:15 ìì Page 18

Page 19: City Way Magazine October 2014

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:15 ìì Page 19

Page 20: City Way Magazine October 2014

Ο Θάνος Δημάδης σπούδασε στο τμήμαΔημοσιογραφίας του Παντείου Πανεπι-

στημίου. Ως αριστούχος απόφοιτος συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές

σε Αθήνα, Λονδίνο και Ουάσινγκτον. Έχει τρία μεταπτυχιακά διπλώματα. Το 2009 εργάστηκε για ένα χρόνο ως ανταποκριτής από το Λονδίνο.

Το 2010, με την υπαγωγή της Ελλάδαςστο ΔΝΤ, μετακομίζει στην Ουάσινγκτον

των ΗΠΑ. Από τότε και για τα επόμεναδύο χρόνια κάλυψε ως ανταποκριτής για τον ΣΚΑΪ όλα τα μεγάλα γεγονόταπου σημάδεψαν εκείνη την περίοδο.

Σήμερα είναι προϊστάμενος πολιτικού ρεπορτάζ στον Alpha, ενώ πριν λίγες

ημέρες κυκλοφόρησε το νέου βιβλίο μετίτλο «Στον Δαίδαλο των Μνημονίων»

από τις εκδόσεις 8.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ

«Το εφιαλτικότεροπράγμα για ένανδημοσιογράφοείναι να φοβάταινα μεταδώσει την είδηση ή την πληροφορίαπου έχει, ωςαπόρροια άλλοτετης λογοκρισίας»

ΘΑΝΟΣΔΗΜAΔΗΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:15 ìì Page 20

Page 21: City Way Magazine October 2014

Το δελτίο ειδήσεων του Alpha έχει καταφέρει να ξεχωρίζει. Πόσο εύκολαεπιτυγχάνεται η αντικειμενική ενημέρωση;Η "αντικειμενικότητα" είναι πολύ βαριά λέξη γιατίβαριά είναι η ευθύνη που την συνοδεύει. Ειδικά σεμία περίοδο που στη συνείδηση του κόσμου, τοπολιτικό ρεπορτάζ είναι συνδεδεμένο με παιχνί-δια συναλλαγής κάτω από το τραπέζι, μεταξύ πο-λιτικής και δημοσιογραφικής εξουσίας. Αυτό πουπιστεύω, καταλαβαίνουν οι τηλεθεατές είναι ότιστον ALPHA μένουμε μακριά από τέτοια παιχνίδιαδιότι απλά δεν πιστεύουμε ότι η δημοσιογραφίαδεν είναι για να παράγεις πολιτική, αλλά για ναελέγχεις την πολιτική. Όσο φυσικά δύσκολο είναιαυτό σε μία χώρα που ο σφιχτός εναγκαλισμόςμεταξύ πολιτικής και δημοσιογραφικής εξουσίαςείναι εδώ και δεκαετίες ισχυρός, και παραμένειέτσι μέχρι και σήμερα ακόμα δυστυχώς.

Ως ανταποκριτής έχεις καλύψει σημαντικάγεγονότα. Υπηρξε στιγμη που δυσκολεύτη-κες να μεταδώσεις κάποια είδηση;Ηθική δυσκολία καμία. Άλλου τύπου όμως δυ-σκολίες αντιμετώπισα στο παρελθόν και είναιγνωστές, οδηγώντας με ακόμα και στην ανάγκητης παραίτησης. Το εφιαλτικότερο πράγμα γιαέναν δημοσιογράφο είναι να φοβάται να μετα-δώσει την είδηση ή την πληροφορία που έχει,ως απόρροια άλλοτε της λογοκρισίας και άλ-λοτε- ακόμα χειρότερα- της αυτολογοκρισίας.Με το βιβλίο μου θέλω μεταξύ άλλων να εκ-πέμπψω το μήνυμα στους συναδέλφους τηςδικής μου γενιάς να μην φοβόμαστε να καταθέ-τουμε ελεύθερα την άποψή μας, να εκθέτουμεανενόχλητα τις πληροφορίες μας στον κόσμο, ναέχουμε το θάρρος της υπεράσπισης του ρεπορ-τάζ μας.

Με τα ρεπορταζ σου στο Δ.Ν.Τ. έχεις καταγράψει την διαδρομή της ΕλληνικήςΚρίσης, σήμερα σε ποια κατάσταση θα έλεγες πως βρίσκεται η χώρα;Θα απαντήσω με μία παράγραφο από τον επί-λογο του βιβλίου μου που κυκλοφορεί από τιςΕκδόσεις 8 με τίτλο "ΣΤΟΝ ΔΑΙΔΑΛΟ ΤΩΝ ΜΝΗ-ΜΟΝΙΩΝ: Εμπειρίες, ερμηνείες, γεγονότα από τακέντρα λήψης αποφάσεων": "...Αδυνατώ νακάμψω το φόβο που νιώθω όταν κλείνω τα μάτιαμου και προσπαθώ να αντικρίσω τα χρόνια πουέρχονται. Κυριαρχούμαι από την ανησυχία ότι ηιστορία, έστω και με επιμέρους παραλλαγές, μπο-ρεί να επαναληφθεί. Ότι το γνωστό παιχνίδι μετά-θεσης ευθυνών από την προηγουμένη στην

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

επόμενη κυβέρνηση και το αντίστροφο θα συ-νεχίσει να παίζεται στην Ελλάδα μέχρις ότου ηβραδυφλεγής βόμβα της σοβουσας ελληνικήςκρίσης, που από το 2010 πετιέται από τον προ-ηγούμενο στον επόμενο, σκάσει τελικά σταχέρια εκείνου, που σε μια δεδομένη στιγμή θαεπιλεγεί ως εξιλαστήριο θύμα για να επιβα-ρυνθεί με το έργο της αποχρεωσης ευθυνώνκαι λαθών εκ μέρους προσώπων εντος κι εκτόςτων τειχών της χώρας. Πραγματικά θύματαείναι εύκολο να υποτεθεί ποιοι θα είμαστε..".

Τι πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμησου στο πολίτικο σκηνικό, ώστε νανιώσουν «ασφαλείς» οι πολίτες και να βοηθηθεί η χώρα ώστε να βγει απόαυτό το τέλμα;Σήμερα ο κοινοβουλευτισμός απαξιώνεται με τιςδιαδικασίες κοινοβουλευτικού έλεγχου να έχουνκαταντήσει πλέον διακοσμητικες, τα πολιτικακομ-ματα αποστεωνονται υποτη σκια της αδιαφανειαςστην εσωτερικη τους λειτουργια και στα οικονο-μικα τους, ο δημοσιος βιος ξεπεφτει κυριαρ-χουμενος απο τη διεφθαρμενη καιπαρηκμασμενη πολιτικη και κομματικη νο-μενκλατούραπου ειναισυνυπευθυνη για τη χρε-οκοπια της χωρας, οι θεσμοί κλυδωνιζονται απο το ελλειμμα εμπιστοσύνης προς το εργο τους, ταμιντια παραπαιουν αυτοακυρωνοντας το ρολο καιτο λογο της υπαρξης τους και καποιοι νεο-φασιστες μεσα σε αυτο το σκηνικο νοσηροτηταςβρισκουν την ευκαιρια να παρουσιαστουν ως αυ-τοκλητοι προστατες του ποδηγετημενου ηθικου και της διαβρωμενης υπερηφανειας ενος μπερ-δεμενου εθνους" λέω στο βιβλίο μου. Όλα αυτάδεν μπορούν να αλλάξουν με τις ψευδαισθή-σεις ότι "βγαίνουμε από τα μνημόνια" ή "τα δύ-σκολα είναι πίσω μας”.

«Στον Δαίδαλο των Μνημονίων» ο τίτλος του νέου σου βιβλίου. Τι πραγματεύεται και ποια η ώθηση για να το γράψεις;Τέσσερα και πλέον χρόνια έχουν περάσει απότότε που η Ελλάδα εισήλθε στα μνημόνια. Θολέςεικόνες, αντιφατικές ειδήσεις και αποσπασμα-τικές ερμηνείες μας εμποδίζουν να σχηματί-σουμε μια καθαρή αντίληψη για όσα πραγματικάέχουν συμβεί έκτοτε. Σε αυτό το βιβλίο παρου-σιάζω τα όσα κατέγραψα ως ανταποκριτής απότο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτονκαι τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες κατάτην κρίσιμη αυτή ιστορική συγκυρία. Περιγράφωτα κομβικά γεγονότα που καθόρισαν την πορείατης χώρας. Αναλύω και ερμηνεύω κίνητρα καισυμπεριφορές των πρωταγωνιστών μέσα απόσυνεντεύξεις και συνομιλίες, μεταφέροντας τηνατμόσφαιρα κρίσιμων συναντήσεων. Φωτίζωπολιτικές σκοπιμότητες και εξηγώ τους λόγουςσυγκε κριμένων πολιτικών αποφάσεων. Σκο-πός της δημοσιογραφικής έρευνάς μου είναι νααναδείξω αθέατες πτυχές των γεγονότων καινα συμβάλλω σε μια πλουραλιστική και διαυγήθεώρηση της πρόσφατης ιστορίας μας.

Τι θα ήθελες να αλλάξει στην κοινωνια μας;Να μάθουμε να σεβόμαστε τον διπλανό μας καινα επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο τι κά-νουμε εμείς και λιγότερο στο τι κάνουν οι άλλοι.

Βρέθηκες ποτέ αντιμέτωπος με ειδήσεις που να σε δυσκόλεψαν να τις διαχειριστείς;Δυσκολεύομαι και έρχομαι σε μεγάληαμηχανία όταν βλέπω τους ίδιους τους εκπροσώπους του πολιτικού μας συστή-ματος με την στάση τους, τα λεγόμενάτους, την συμπεριφορά του να ρίχνουννερό στο μύλο της απαξίωσης των ίδιωνκαι εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίαςμας. Αυτή την πραγματικότητα είναι πολύδύσκολο να την διαχειριστείς, ειδικά όταν ανησυχείς για το πού οδηγεί όλοαυτό που συμβαίνει σήμερα..

>>

cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:15 ìì Page 21

Page 22: City Way Magazine October 2014

cityway

ΒΙΒΛΙΟ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ με την υπογραφή του Diavasame.gr

Η ζωή φεύγει από τη ζωήΠέραν της πολεμικής που σήκωσε η απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας να τηςαπονείμει το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 2013 και της... ελληνικότατης μάχης για τοπώς προφέρεται τελικά το όνομά της (Μονρό ή Μάνρο;), η 81χρονη Καναδή έχειστην κατοχή της ένα λεπτοδουλεμένο έργο που σμιλεύει τη μικρή φόρμα μεμεγάλες ανάσες.

Η Μάνρο γράφει για μια χώρα που είναιδεμένη με τη σιωπή και την ερήμωση. Οδικός της Καναδάς είναι μια αχανήςέκταση σαν άδεια καρδιά. Το απροσπέ-λαστο, αχανές τοπίο καταπίνει τα όνειρατων ανθρώπων, τις μικρές ώρες τηςζωής τους, την ίδια τους την υπόσταση.Μα και αυτοί οι άνθρωποι της καθημερι-νής βιοπάλης, χαμένοι από χέρι, άλλοσκοπό δεν έχουν από το να ψάχνουν έναπρόσκαιρο στέγαστρο για να κουρνιά-σουν την ήττα τους. Γυναίκες μεγάληςηλικίας που χάνουν το τρένο της ζωής,ξαφνικές απώλειες και απρόσμενοι θά-νατοι, ζευγάρια που ενώνονται και χω-ρίζουν όπως αργοσβήνει μια ανάσα στοστήθος. Τα διηγήματα της Μάνρο έχουντην ένταση μιας εσωτερικής κραυγήςπου ποτέ δεν προφέρεται. Οι εκρήξεις καιοι εντάσεις έχουν την πληθωρικότητα τηςσιγής. Οτιδήποτε συμβαίνει είναι μιααναμενόμενη εκδοχή ενός πράγματοςαπό νωρίς τελειωμένου. Οι αναδιφήσειςστο παρελθόν δεν είναι λυτρωτικές, αλλάέχουν την πίκρα ενός χυμού που πίνεις

καθημερινά από συνήθεια. Σε αυτή τη συλλογή η Μάνρο επιλέγει να δουλέψειμε μια δωρικότητα που συνταράσσει. Είναι ένας πνιγμένος θυμός, ένα μουγκα-μένο χαμόγελο, μια αγκαλιά που δεν δόθηκε, μια απουσία που δεν έγινε ποτέπαρουσία, είναι τελικά τα μικρά, καθημερινά εγκλήματα που συμβαίνουν τηνώρα που πίνεις τον καφέ σου, που περπατάς στο δρόμο ή που απλώς περνούν απόμπροστά σου λίγο πριν από την κατάκλιση. Η Μάνρο προσεύχεται στον… ΘεόΤσέχοφ και του προσφέρει πανέμορφα μαλάματα – τα διηγήματά της που πα-τούν στα χνάρια του Ρώσου με τρόπο ανεπιτήδευτο και ατόφιο.Με ειλικρίνεια που τσακίζει, η Μάνρο δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το πάθοςτης μητέρας της για κοινωνική ανέλιξη, αλλά και για το πρόωρο χτύπημα πουδέχθηκε όταν το Πάρκινσον της αφαίρεσε κάθε ικμάδα ζωής. Μιλάει για τις εκρή-ξεις θυμού του πατέρα της (ένας άντρας που στα χρόνια της Ύφεσης είδε τα επι-χειρηματικά του σχέδια να γίνονται στάχτη), αλλά και για τις σχέσεις της με τααδέρφια της. Πρωτίστως αναθυμάται τον εαυτό της με μια αποστασιοποίηση πουδεν της λείπει το μετρημένο συναίσθημα.Η ακροτελεύτια φράση της συλλογής επέχει τη θέση ενός μαχαιριού που φτιάχτηκεγια να βρει, κάποια στιγμή, δέρμα και κόκαλο: «Λέμε για κάποια πράγματα ότι δενέχει συγχώρεση ή πως δεν θα συγχωρέσουμε ποτέ τον εαυτό μας. Το κάνουμεόμως – το κάνουμε διαρκώς».Η έξοχη μετάφραση ανήκει στη Σοφία Σκουλικάρη.

Alice MunroΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΖΩΗ

ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΖΩΗΕκδοτικός Οίκος: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΣυγγραφέας: Alice MunroΜετάφραση: Σοφία ΣκουλικάρηΚατηγορία: Ξένη ΛογοτεχνίαΣελίδες: 328ISBN: 978-960-566-495-4

κριτική από τον ΔΙΟΝYΣΗ ΜΑΡIΝΟ

Περιπέτεια και ιστορικά στοιχεία συνδυάζει το μυθιστόρημα τουA.M. Dean, ενός ακαδημαϊκού με εξειδίκευση στους αρχαίους πο-λιτισμούς και στην ιστορία της θρησκευτικής πίστης. Με το πρώτοτου μυθιστόρημα «Η χαμένη βιβλιοθήκη» ο συγγραφέας σύστησεστο αναγνωστικό κοινό την καθηγήτρια Έμιλι Ουές και στο δεύτεροβιβλίο του, «Κρυπτόλιθος», ο αναγνώστης παρακολουθεί ακόμαμία αναζήτησή της.

Ο «Κρυπτόλιθος» είναι έναέξυπνα δομημένο θρίλερ γε-μάτο περιπέτεια, συνωμοσίες,αιρέσεις, θρησκευτικές θεω-ρίες και απρόοπτα.Ένα καλοκαιρινό βράδυ δύοάγνωστοι μπαίνουν στο σπίτιτης Έμιλι ενώ αυτή και ο ξά-δερφός της Άντριου κοιμούν-ται. Ψάχνουν το γραφείο τηςΈμιλι προσπαθώντας να κλέ-ψουν ένα αρχαίο έγγραφο. Τα δύο ξαδέρφια ξυπνούν καιστην αναταραχή ο Άντριου δο-λοφονείται και οι διαρρήκτεςφεύγουν με την πρώτη σελίδατου εγγράφου. Η Έμιλι είναι αποφασισμένηνα ανακαλύψει τι είναι αυτόπου αναζητούν και να εκδι-κηθεί τη δολοφονία του ξα-δέρφου της. Με τη βοήθειατου συζύγου της, του Μάικλ,και του φίλου του Κρις, οοποίος είναι ειδικός πράκτο-

ρας του FBI, αρχίζει μία αναζήτηση που την οδηγεί στην Αίγυπτο. Ταυτόχρονα, μία θρησκευτική αίρεση ετοιμάζει μια τρομοκρατική επί-θεση στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 4ης Ιουλίου. Ο αρχηγός τους είναι αυτός που είχε διατάξει την κλοπή του εγγράφου. Χωρίς τη δεύτερη σελίδα, όμως, δεν μπορεί να αποκτήσει τον κρυ-πτόλιθο που αποκωδικοποιεί αρχαία κείμενα. Ακολουθεί λοιπόν την Έμιλι και την ομάδα της στην Αίγυπτο και το τε-λικό στάδιο της αναμέτρησής τους ξεκινά από εκεί για να καταλήξει στοΣικάγο.Ο συγγραφέας προτιμά τα σχετικά σύντομα κεφάλαια που δίνουνρυθμό στην εξέλιξη της ιστορίας και ταυτόχρονα αυξάνουν το σα-σπένς, καθώς στο καθένα αποκαλύπτεται κάποιο μυστικό ή υπάρχεικάποια ανατροπή. Παράλληλα, επιλέγει να κινείται στον χώρο και στον χρόνο συχνά, ενώπαρουσιάζει την πορεία της «αναμέτρησης» και από τις δύο πλευρές μεαποτέλεσμα να ξεκαθαρίζουν τα κίνητρα και των δύο πλευρών και ναμην περιμένει ο αναγνώστης μέχρι την τελευταία σελίδα για να κατα-λάβει για ποιον ακριβώς λόγο συμβαίνουν όλα αυτά που γίνονται. Ενδιαφέρον, γρήγορο και αγωνιώδες, το μυθιστόρημα του A.M. Deanείναι ένα ευχάριστο και ξεκούραστο ανάγνωσμα.

A.M. DeanΚΡΥΠΤΟΛΙΘΟΣ

ΚΡΥΠΤΟΛΙΘΟΣΕκδοτικός Οίκος: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣΣυγγραφέας: A.M. DeanΜετάφραση: Χριστίνα ΣωτηροπούλουΚατηγορία: Ξένη ΛογοτεχνίαΣελίδες: 520ISBN: 978-960-461-598-8

κριτική από την ΑΦΡΟΔIΤΗ ΔΗΜΟΠΟYΛΟΥ

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:15 ìì Page 22

Page 23: City Way Magazine October 2014

Tο Y Hotel είναι ένα πλή-ρως ανακαινισμένο μικρόξενοδοχείο πολυτελείας,όπου το μητροπολιτικόστιλ συναντά τη μοναδικήαίσθηση της επιστροφήςστο σπίτι.

Ιδανικό για σύντομη ήπολυήμερη παραμονή, όποτεβρίσκεστε στην Αθήνα, γιαδουλειά ή διασκέδαση.

Στο Y Hotel η άψογη φι-λοξενία συμβαδίζει με τηνεμπειρία του σύγχρονουευ ζην...

Μυκόνου 3 Κεφαλάρι - ΚηφισιάΑθήνα 145 62

Τηλ.: +30 210 801 8495Fax: +30 210 801 5218E-mail: [email protected]

www.theYhotel.gr

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:16 ìì Page 23

Page 24: City Way Magazine October 2014

ΠαπαγγελήΕΛΛΗ

“ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΚΛΗΡΗΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ...”

H Έλλη Παπαγγελήείναι μια προσωπι-κότητα γεμάτη ενδιαφέρον. Την είχαμε συνηθί-σει στο χώρο τηςμόδας και της τηλε-όρασης, Δεν σταμα-τάει όμως εκεί. Έχει σπουδάσει αρχαιολόγος, ενώπαράλληλα στιςπρόσφατες περιφε-ρειακές εκλογές του Μαΐου αποφά-σισε να δώσει τημάχη και για την αυτοδιοίκηση ωςυποψήφια σύμβου-λος για τον βόρειοτομέα της Αττικής.Εδώ και καιρό έχειεμπνεύσει ως μούσαμε την ομορφιά, τοχαρακτήρα της αλλάκαι την φυσική τηςκατάσταση το promoτου Collagen Pro-Active, του αυθεντι-κού κολλαγόνου πουεμπιστεύονται οιΈλληνες.

Την συναντήσαμεστο υπέροχο lobbyτου ξενοδοχείου«Υ» στο Κεφαλάρικαι μέσα από μιαπολύ ενδιαφέρουσακουβέντα μαζί της,την γνωρίζουμεακόμα καλύτερα…

ΠΡΟΣΩΠΑ

cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:16 ìì Page 24

Page 25: City Way Magazine October 2014

cityway

ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ

ε συναντούμε πολύ ανανεωμένη μετά από ένα δυ-νατό καλοκαίρι. Ήταν η περίοδος που πέρασες έναβήμα μπροστά και είπες «ναι» είμαι εδώ να με επι-λέξετε για την αυτοδιοίκηση. Πώς πήρες αρχικά τότετην απόφαση και πώς το αξιολογείς σήμερα, τέσσε-ρις μήνες μετά από εκείνη την αναμέτρηση;Προβληματίστηκα πολύ, αλλά θεωρώ πως όλοι οφεί-λουμε να ασχολούμαστε με τα κοινά και να προσφέ-ρουμε το καλύτερο δυνατό.

Θα ήθελες να δεις να αλλάζει κάτι άμεσα και δρα-στικά στην πόλη της Αθήνας ή ευρύτερα στην Αττική;Η καθαριότητα της πόλης, η ανάδειξη τόσων αρχαι-ολογικών χώρων -που δυστυχώς παραμένουν ανα-ξιοποίητοι-. Να σας πω και μια επιθυμία μου, να δωεπιτέλους το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο μέλλον θα ξαναδοκιμάσεις με την υποψηφιότητάσου στην πολιτική;Κανείς δεν ξέρει το μέλλον, οπότε έχουμε χρόνο ακόμα.Αυτό που μπορώ να πω είναι πως η αγάπη που μουέδειξε ο κόσμος ήταν πέραν κάθε προσδοκίας και τονευχαριστώ πάρα πολύ, άρα σίγουρα θα το σκεφτώπολύ σοβαρά! Αλλά επειδή -για το καλό της χώρας-ελπίζω οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, πιστεύωπως έχουμε αρκετό χρόνο ακόμα για να το σκέφτομαιαπό τώρα.

Είσαι πολύ δραστήριος άνθρωπος. Βάζεις στόχους καιεπιμένεις σ’ αυτούς;Το θέμα με μένα είναι πως είμαι λίγο αναποφάσιστη. Όμως,με το που κατασταλάζω σε μια απόφαση την υποστηρίζωμε όλες μου τις δυνάμεις με πολύ υπομονή αλλά και επι-μονή. Θεωρώ πως μόνο με σκληρή δουλειά και στοχο-προσήλωση μπορεί κανείς να πάει μπροστά στη ζωή του.

Βάζω καθημερινά στόχους,τόσο σε προσωπικό επί-πεδο όσο και σε επαγγελ-ματικό, μικρούς αλλά καιμεγαλύτερους γιατί πι-στεύω στην συνεχή βελ-τίωση των αδυναμιών μας.

Πώς είναι η καθημερινότητά σου, το πρόγραμμά σου; Γεμάτο! Ξυπνάω γύρω στις 7:00 και συνήθως το σπίτιμου με ξαναβλέπει το βράδυ αργά. Δουλειά, δουλειά καιπάλι δουλειά. Όσο κι αν σου φανεί απίστευτο η δουλειά μεγεμίζει τόσο πολύ που μάλλον με ξεκουράζει... Δενμπορώ τους τεμπέληδες, αυτούς που περιμένουν ταπάντα από τους άλλους, είναι όλη μέρα για καφέ καιασκούν υψηλή κριτική για τα πάντα χωρίς να κάνουν οιίδιοι τίποτα! Απλά τραγικό!

ΣPHOTOS: GEORGE LOUVARIS

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:17 ìì Page 25

Page 26: City Way Magazine October 2014

cityway

ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ

Και ερχόμαστε στο αγαπημένο σε όλους μας collagen Pro-Active, μια ασπίδα για τον οργανισμό για γυναίκες και άντρες.Μίλησε μας για αυτό.Είναι ό,τι καλύτερο ως συμπλήρωμα διατροφής έχω δοκιμάσειποτέ, και από τότε που το πρωτοδοκίμασα πριν δύο - δυόμισηχρόνια δεν υπάρχει μέρα που να μην το πιω. Με έχει βοηθήσειτόσο πολύ παντού που δεν μπορούσα η ίδια να το πιστέψω.Επειδή γυμνάζομαι πολύ είχα θέμα με τις αρθρώσεις μου πουπλέον απλά δεν υπάρχει! Για να μην μιλήσω για τα νύχια και ταμαλλιά μου που είναι σε απίστευτα καλύτερο βαθμό. Δεν είναιτυχαίο που το πίνει για διαφορετικούς λόγους τόσος κόσμος καιόλη μου η οικογένεια!

Μετά από 5 και πλέον χρόνια κυκλοφορίας του το πόσιμο κολ-λαγόνο της collagen Pro Active έχει αποκτήσει πολλούς καιμόνιμους φανατικούς οπαδούς που το καταναλώνουν αδιά-κοπα και έχουν δει τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργα-νισμό τους. Έχουν όμως εμφανιστεί και πολλά ακόμασκευάσματα που έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν το συγ-κεκριμένο.Ναι δυστυχώς έχουν κυκλοφορήσει πολλές απομιμήσεις. Πρέ-πει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να κοιτάμε να αγοράζουμε τογνήσιο και πάντα από το φαρμακείο της γειτονιάς μας. Μην ξε-χνάμε πως στο παρελθόν είχα δοκιμάσει κολλαγόνο από ψάριμε υαλουρινικό οξύ και δεν είδα καμία διαφορά!

Τι σε έκανε να αγαπήσεις τόσο το υγρό πόσιμο κολλαγόνο;Πόσο σε έχει βοηθήσει στην καθημερινότητά σου;Μα τα εκπληκτικά αποτελέσματα που προκαλεί στον οργανισμόσε ελάχιστο χρόνο! Στο δεύτερο μπουκάλι είναι ήδη ορατά!Πάρα πολύ ακόμα και σε θέματα ενέργειας και ύπνου πέρανόλων των άλλων!

Το μυστικό της ομορφιάς είναι το collagen Pro Active καιπόσο πιο άμεσα είναι τα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται μεπροσεγμένη διατροφή, σωματική άσκηση και συνήθειες«καλής ζωής»;Ε βέβαια, όταν το συνδυάζουμε με σωστή διατροφή και άσκησηδεν θα πιστεύουμε τα αποτελέσματά του!

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα σεπροσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;Με μια υπέροχη οικογένεια και 2-3 παιδιά!! Επαγγελματικά κα-ταξιωμένη, περήφανη πάντα για αυτό που κάνω!

Ελαττώματα έχεις;Πολλά! Είμαι πεισματάρα, δύσπιστη, εγωίστρια και αλλάζω πολύδύσκολα γνώμη. Επίσης έχω πολύ κακή σχέση με το κινητόμου οπότε οι φίλοι μου μερικές φορές δυσκολεύονται για να μεβρουν! Αλλά θεωρώ πως τα προτερήματα μου υπερτερούν!

Το Collagen Pro Active, το αυθεντικό κολλαγόνο, χωρίς καμία προσθήκηυαλουρονικού οξέως,γλουκοσαμίνης, χον-δροϊτίνης ή οποιουδή-ποτε άλλου συστατικού,είναι το καλύτερο συμ-πλήρωμα διατροφής,ιδανικό για άντρες καιγυναίκες με καταπονη-μένο οργανισμό και γιαόσους θέλουν να έχουνομορφιά, υγεία καιευεξία. Άλλωστε δενείναι τυχαίο, ότι το εμπιστεύεται σύσσωμηη ιατρική κοινότητα, οι φαρμακοποιοί οι διατροφολόγοι, αλλάκαι ο αθλητικός κόσμος.

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:17 ìì Page 26

Page 27: City Way Magazine October 2014

cityway

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:17 ìì Page 27

Page 28: City Way Magazine October 2014

ΠΡΟΣΩΠΑ

cityway

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ:

«...ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΛΕΡΝΑΙΑ

Ο Γιώργος Μαργαρίτηςείναι λα�κός τραγουδι-στής με Λ και Τ κεφα-λαία και βαριά.Γεννήθηκε στο ΠετρωτόΤρικάλων αλλά στις φλέβες του ρέει και Μικρασιάτικο αίμα. Ο παππούς του ΚώσταςΜαργαρίτης κατάγονταναπό την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.Στη διάρκεια της καριέ-ρας του έχει πραγματο-ποιήσει μεγάλεςσυνεργασίες, από τονΆκη Πάνου μέχρι τονΛαυρέντη Μαχαιρίτσακαι τον Σταμάτη Κραου-νάκη. Φέτος κάνει ένατολμηρό βήμα και πατάειγια πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι στην παράσταση «Ο Αγαπητι-κός της Βοσκοπούλας»στο Παλλάς, σε σκηνο-θεσία του Πέτρου Ζούλια. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ξετυλίγει το κουβάρι της ζωή τουγια να φτάσουμε στο «Δια ταύτα»...

Ποιες αναμνήσεις είναιχαραγμένες στο νουσας από τα παιδικά σαςχρόνια;Τι να πρωτοθυμηθώ, τη δυ-στυχία και την ταλαιπωρία;Γι’ αυτό πήρα τα μάτια μουσε ηλικία έντεκα χρονών καιήρθα στην Αθήνα. Στο χωριόμου γύρισα ύστερα από έναχρόνο, γιατί δεν είχα βγάλειτο δημοτικό, ώσπου στα δεκατέσσερα έφυγα γιαπάντα. Έτσι ήρθα σ’ αυτό τομεγάλο χωριό που λέγεταιΑθήνα, να βρω την τύχη μου-να βγάλω τον καημό μου.Στα δεκατρία μου είχα γνω-ρίσει τον σπουδαίο ΒασίληΤσιτσάνη. Μου είχε πει ναέρθω να τον βρω και έτσιέκανα.

Τι σας ώθησε να ασχο-ληθείτε επαγγελματικάμε το τραγούδι;Υπήρχε καημός από μικρόπαιδάκι, από τότε που τααυτιά μου άρχισαν ναακούνε τραγούδια, δεν είχατίποτα άλλο μέσα μου, είχακαημό και με κέρδισε αυτότο είδος, το πολύ καλό μαςλα'κό τραγούδι των μεγάλωνμας δημιουργών. Το είχαμεράκι.

Τι είναι αυτό που κρα-τάτε από τη γνωριμίασας με τον Βασίλη Τσιτσάνη;Είδε και αποείδε ο πατέραςμου, εφόσον στην έκτη δη-μοτικού του ‘φυγα σε μιαστιγμή για δυο-τρεις μήνεςστη Μεθώνη Θεσσαλονίκης,σε ένα θείο μου και έβλεπεότι εγώ δεν αλλάζω. Αυτόήθελα και τίποτα άλλο,οπότε βρήκε κάποιες άκρεςκαι ήρθαμε σε επαφή μεαυτόν τον σπουδαίο μαςσυνθέτη, που θα πρέπει ναμην τον μπερδεύουμε με κα-νέναν άλλον. Είχε δουλέψειπάρα πολύ στη ζωή τουαυτός ο συνθέτης. Έτσι αν-ταμώσαμε σε ένα καφενείοκάπου στα Τρίκαλα, τοοποίο το δούλευαν τα δυοαδέλφια του, ο Νίκος και οΧρήστος. Μια οικογένεια,στην οποία ήταν όλοι χαμη-λών τόνων, γελαστοί άνθρω-ποι. Εμένα με καλοδέχτηκανκαι τα αδέλφια του Τσι-τσάνη, οπότε ήρθε έναΠάσχα ο «μέγας» ΒασίληςΤσιτσάνης και ανταμώσαμεπαρέα ο πατέρας μου, οιθείοι του Τσιτσάνη και κά-ποιοι άλλοι φίλοι του πατέραμου. Ξεκρέμασε το μπου-ζουκάκι απ’ τον τοίχο και

Τα πρώτα χρόνια και η γνωριμία με τον Τσιτσάνη

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:17 ìì Page 28

Page 29: City Way Magazine October 2014

cityway

ΔΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ

Α ΥΔΡΑ...» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ

άρχισε να ψιλό-παίζει διά-φορα τραγούδια να μπω καιεγώ στο κλίμα, ήμουνα ντρο-παλός κι ακόμα ντρέπομαι.Μπήκα στο κλίμα, αφού σι-γοτραγουδούσε όλη ηπαρέα σε κάποιο ρεφρέν,με άκουσε ο «μέγας» ο Βα-σίλης Τσιτσάνης και μουλέει πάρε αμέσως μολύβικαι χαρτί, εγώ πήρα καιέγραψα το τηλέφωνό τουκαι τη διεύθυνσή του.Έβγαλα το δημοτικό -γιατίείχα μείνει και στην ίδιατάξη- σε ηλικία δεκατριώνχρονών και στη συνέχειαπήρα το τρενάκι και ήρθαστην Αθήνα. Μου είχε πει,όταν μεγαλώσεις και βγά-λεις το σχολείο, έλα να μεβρεις. Οπότε εγώ ήμουνπολύ μικρός και για ναγραμμοφωνήσω και να τρα-γουδήσω, δεν είχα πείραούτε για να ξενυχτήσωακόμα. Δεν μπορεί έναπαιδί δεκατεσσάρων χρο-νών να ξενυχτάει, δεν μπο-ρεί αυτό το πράγμα να γίνει.Μην ακούς μερικούς πουλένε «εγώ τραγουδούσααπό τα δώδεκα κι απ’ ταδέκα κι απ’ τα δεκαπέντε»...Πού τραγούδησες; Στοσπίτι σου, στους φίλουςσου, στην παρέα σου;... Όχι όμως σοβαρά επαγγελ-ματικά και να σε εμπιστευ-τεί ένα πλήθος ανθρώπωνκαι να περάσουν τη βραδιάτους. Αυτό δεν νομίζω να τολέει ένας λογικός άνθρω-πος, πρέπει να έρθει τοπράγμα μόνο του.

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:17 ìì Page 29

Page 30: City Way Magazine October 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Ήρθα κάτω, έκανα διάφορες δουλειές εδώ, έχωκοιμηθεί μέχρι και σε παγκάκια... Ήμουν πέντεχρόνια άνεργος, από δω κι από ‘κει έκανα μεροκά-ματα σε οικοδομές, παντού. Πέρασαν κάποια χρό-νια, πήγα φαντάρος, γύρισα, τότε ο «μέγας»Τσιτσάνης είχε σταματήσει να συνθέτει, βλεπόμα-σταν και τον άκουγα μέχρι που μας ταξίδεψε γιατους ουρανούς. Τότε τραγουδούσα στη Γλυφάδακαι πέρναγε από εκεί, άφηνε το αμάξι δίπλα σ’αυτήν την οδό που λέγεται τώρα «Οδός Βασίλη Τσιτσάνη» - τότε λεγότανε Βάο - εκεί εγώ τραγου-δούσα, Βουλιαγμένης και Βάο γωνία. Ο Τσιτσάνης σχόλαγε από τα μαγαζιά και ερχόταν με το αμάξιεκεί και τον έβλεπα σχεδόν κάθε πρωινό. Ήταν απλός άνθρωπος, δεν θα ξεχάσω τον ρυθμόκαι την ένταση που χτύπαγε την πέννα στο μπου-ζούκι. Δούλεψα περίπου δέκα χρόνια ως άγνωστοςτραγουδιστής, αλλά ήμουν πολύ καλός και τυχερόςεπίσης, γιατί με πίστευαν οι επιχειρηματίες και οιφίλοι οι οποίοι γνώριζα... Όσοι υπάρχουνε και όσοιδεν υπάρχουνε κι αυτοί ακόμα με είχαν πιστέψεικαι είχαν δει από τότε αυτό το πράγμα που είχααπάνω μου, ότι κάποια μέρα θα τους δικαίωνα... Κι έτσι έγινε. Με όσους φίλους μου υπάρχουνακόμα, βλεπόμαστε, τα λέμε και χαίρονται για μένα και χαίρομαι κι εγώ γι’ αυτούς...

«Ο τραγουδιστής είναισαν το αηδόνι, βγάζειτον καημό όποτε αυτόςνιώσει. Έτσι νιώθω εγώαπό μικρός, όποιος μου έλεγε πες ένα τραγούδι, εγώ γελούσα»

Γιατί καθυστερήσατε να μπείτε στη δισκο-γραφία;Δεν ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα, η οικογένειαμου δεν ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση, πέρασε μεγάλη λαχτάρα για περίπου είκοσι μετριάντα χρόνια. Έπρεπε πρωτίστως να βοηθήσωτους δικούς μου ανθρώπους, τους γονείς μου και μετά όλα τα υπόλοιπα. Δεν ήμουν ο μοναδι-κός που είχα αυτό το πρόβλημα, αρκετές οικογέ-νειες στάθηκαν στα πόδια τους τη δεκαετία του‘80, είτε το ‘75. Εγώ στάθηκα στα πόδια μου το ‘73,άργησα πάρα πολύ. Έπρεπε να υπηρετήσω τοκαλό τραγούδι, όπως κάνω αυτή τη στιγμή... Για να γίνει αυτό ήθελε δουλειά. Δεν μπορεί ένα παιδί είκοσι χρονών να κάνειδίσκο, κι άντε πες ότι έκανες, ο κόσμος σε αγκά-λιασε, αλλά είναι μέχρι εκεί. Αυτό το έχουν πάθειπολλοί τραγουδιστές που βγήκαν στα είκοσι καιτρελάθηκαν, εκεί να δεις «καλάμια». Έπρεπε ναέρθει η ώρα. Τη δεκαετία εκείνη που δεν ήμουνστη δισκογραφία, είχα τις προτάσεις μου καιπολύ καλές μάλιστα, από σπουδαίους καλλιτέ-χνες. Ο Απόστολος Καλδάρας με πήγε δυοφορές στο studio της Columbia. Με τον «μεγάλο» Γιώργο Ζαμπέτα ήταν να συναντηθούμενα με ακούσει, αλλά εκείνη την ημέρα είχε ακυ-ρωθεί το studio. Αργότερα ο Βασίλης Βασιλει-άδης, ο Αντώνης Ρεπάνης, ο Τάκης Σούκαςπου κάναμε και τον πρώτο μου δίσκο. Τον ΤάκηΣούκα την πρώτη φορά που ήταν να βρεθούμε για να τα πούμε, τον έστησα και δεν πήγα… τόσηπολλή ταλαιπωρία είχα επάνω μου. Είχα ένα χόμπι δεν θα στο κρύψω, ήταν ο τζόγος...Είναι άτιμο πράγμα, έχει καταστρέψει κόσμο καικοσμάκη. Ήταν κι αυτό, ένα μέρος από την καθυ-στέρηση της καριέρας μου. Σε όλη την λεωφόροΒουλιαγμένης, από τους Στύλους μέχρι κάτω στηνΓλυφάδα, είχα κάποιες κρυψώνες και ότανέφερνα καλή ζαριά έκρυβα κάποια ψιλά για να ταέχω στις γκίνιες μου. Έτσι το ραντεβού πήγεστράφι. Αυτό συνέβη το ‘76. Τελικά κάναμε δίσκοτο ‘81, μετά από πέντε χρόνια. Από εκεί και πέρα,το πλατύ κοινό αρχίζει και με γνωρίζει.

Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στις συνεργασίεςπου σας σημάδεψαν, πείτε μου δυο λόγια;Έχω κάνει αρκετές συνεργασίες.Καλές ήταν γιαεκείνη την εποχή, δυνατές. Και ο Σαββόπουλοςήταν σπουδαία συνεργασία και μακάρι κάποιαστιγμή να την επαναλάβουμε. Αυτή όμως που με σημάδεψε ήταν σε έναν χώρο που λεγόταν«Playboy» στη λεωφόρο Συγγρού, ήταν καινούρ-γιο το μαγαζί με πρωτότυπη ονομασία για την Ελ-λάδα, ήμουν καινούργιος και εγώ τότε τραγούδησατο «μα τι λέω, τι λέω», ήταν μεγάλη επιτυχία του

Οι μεγάλες συνεργασίες

cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:17 ìì Page 30

Page 31: City Way Magazine October 2014

Αντώνη Ρεπάνη που το έγραψε. Εκεί ήταν όλοιεπιτυχημένοι, μεγάλα ονόματα, Τζένη Βάνου,Γιάννης Βογιατζής, Νέλλη Γκίνη, ο ΔημήτρηςΨαριανός, ο μαέστρος ο Χάρης Λυμπερόπου-λος κι εγώ. Αυτό το σχήμα μου έχει μείνει, γιατίλέγαμε ωραία τραγούδια και ήταν ωραίεςφωνές. Κι άλλα σχήματα ήταν ωραία, όπως μετον Γιάννη Πουλόπουλο και την Καίτη Γκρέυστην «Νεράιδα». Δισκογραφικά δεν πρέπει ναπαραλείψω τον πρώτο συνθέτη μου τον ΤάκηΣούκα... Ο Τάκης έβαλε το πρώτο λιθάρι στο οι-κοδόμημα, μου έδωσε ό,τι καλύτερο είχε εκείνητην εποχή. Πρόλαβα και τραγούδησα δημιουρ-γούς όπως, τον Άκη Πάνου, τον Ρεπάνη, τονΝικολόπουλο, τον Μουσαφίρη, τον ΜπάμπηΜπακάλη, τον Βασίλη Βασιλειάδη. Ενώ πρό-σφατα έκανα μια γεφύρωση που δεν έχει κάνεικανένας λα'κός τραγουδιστής με τους έντε-χνους δημιουργούς. Με τον Μαχαιρίτσα κά-ναμε μια επιτυχία μεγάλη. Αυτές οι δυο πλευρέςτου τραγουδιού, το λα'κό με το έντεχνο δενείχαν και τις καλύτερες σχέσεις, όχι με όλουςβέβαια. Έχω κάνει δυνατές συνεργασίες, γιαεμένα είναι όλοι τους πετυχημένοι δημιουργοί,τους αγαπώ πολύ και τους σέβομαι.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μου είχε πει σεσυνέντευξη πως είστε ο τελευταίος Λα4κόςΤραγουδιστής, τι απαντάτε εσείς;Ο τελευταίος με τα βιώματα αυτά που ζητάει το τραγούδι, το οποίο υπηρετώ, εγώ συμφωνώ.

Μπορεί να είμαι ο πιο μικρός τηςπαρέας από εκείνη τη γενιά πουτραγουδούσε αυτά τα τραγούδια,αλλά όμως τα έχω και εγώ αυτά τα βιώματα.Είμαι μερακλής-διασκε-δαστής τραγου διστής.

Ο Λαυρέντης είναι πολύ γλυκός συνθέτης,αυτό το τραγούδι που μου έγραψε το «Πεθαίνωγια σένα» έχει τέτοια ομορφιά, δεν μπορώ νακαταλάβω, τώρα δυναμώνει πολύ. Μου θυμίζειλίγο το «Κελί 33» που έχει σκεπάσει τα πάντα. Το «Πεθαίνω για σένα» μην ξεχνάμε πως φέρεικαι τον τίτλο από την ταινία της Ελένης Ράντου.

Το λα�κό τραγούδι σήμεραΠώς βλέπετε το λα4κό τραγούδι σήμερα;Πρώτα απ’ όλα ο κόσμος να μην κρίνει αρνητικάτους καινούργιους, να τους κρίνει θετικά... Και οι καινούργιοι είναι καλοί τραγουδιστές - όχιόλοι - και σε εμάς συνέβαινε αυτό τότε. Κάποιοι

πήγαν σπίτι τους και τώρα θα πάνε κάποιοι στα σπί-τια τους. Όμως τα νέα παιδιά, έχουν αυτά τα βιώ-ματα, έτσι θα μας τραγουδάνε τα λα'κά τραγούδια,μην περιμένουμε να μας τραγουδήσουν όπως μά-θαμε εμείς. Εμείς ανήκουμε σε μια άλληγενιά,έχουμε άλλα βιώματα και ακούσματα και απαιτού-μενα μας τα λένε έτσι, όπως νομίζουμε εμείς. Δεν πάνε έτσι τα πράγματα,θα τα λένε όπως θέ-λουν. Αυτό θα είναι το κριτήριο των νέων. Θα ήθελανα πω στον κόσμο πως όσοι λένε ότι: «να μωρέ δεντα λένε καλά, δεν ξέρουν να τραγουδήσουν»... πωςαυτά δεν ισχύουν. Να τους κρίνει η γενιά τους,Αλέξανδρέ μου, εσείς θα κριθείτε μόνοι σας. Εγώτο μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να σας ευχηθώνα έχετε καλή υγεία και καλή σταδιοδρομία. Αυτόπου έχω εγώ στο μυαλό μου, μπορεί να μην το χρει-άζεται η εποχή, πώς θα κάτσω να σας πω τι να κά-νετε; Το να προσέχετε στη ζωή σας, είναι τουΘεού. Αν θα με ρωτήσετε θα σας πω τη γνώμη μου.Το «κακό» ξεκινάει από το γεγονός πως αυτοίπου άκουγαν το πολύ καλό λα�κό τραγούδι-όχιότι έχει τελειώσει το λα�κό τραγούδι, δεν τελει-ώνει ποτέ είναι λερναία Ύδρα- τι γίνεται όμως;Φύγανε οι θεατές, οι ακροατές έχουν φύγειαπό τη ζωή, από εκεί ξεκινάει. Όταν έχει φύγει ο άνθρωπος που το άκουγε, έρχεται μια άλλη νεο-λαία, η οποία δεν έχει αυτά τα βιώματα. Εγώ θα πωένα μεγάλο ευχαριστώ στους νέουςμας, όπως καιένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μετανάστεςπου υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέσα στην πατρίδαμας. Είναι τρία τα εκατομμύρια οι μετανάστες καιόχι ενάμιση, είναι πιο πολλοί από εμάς αυτή τηστιγμή. Οι άνθρωποιαυτοί το ξέρεις ότι με γνωρί-ζουν όλοι; Μικροί - μεγάλοι. Εάν κυκλοφορήσωαυτή τη στιγμή στην Ομόνοια, έχω τρελαθεί ο ίδιος.Υπάρχει Έλληνας που δεν με ξέρει και δεν υπάρ-χει πρόσφυγας που να μην με ξέρει. Απίστευτο καιόμως αληθινό. Οι μετανάστες που ήρθαν εδώ, θέ-λουν να μάθουν την Ελλάδα. Το ίδιο κάνουμε καιεμείς στο εξωτερικό, τους ξένους τους ξέρουμε,τους δικούς μας δεν μαθαίνουμε. Όσο για τουςνέους, μου αρκεί που ακούν τα τραγούδια μου καιξέρουν, πραγματικά τους ευχαριστώ.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένας «οργασμός» από νεώτερους μουσικούς ναδιασκευάζουν παλιά τραγούδια, άλλοι μεφολκλορικό τρόπο και άλλοι πιο συνετά.Ποια η άποψή σας;Κατά καιρούς υπάρχουν τραγουδιστές που πεί-ραξαν το ρεπερτόριο των δασκάλων μας και το έκαναν τρις χειρότερα. Οι νέοι τουλάχιστον-όπως το συγκρότημα που πήρε τη Φραγκοσυ-ριανή- εγώ θα τους χειροκροτήσω, γιατί κάνουνκάτι άλλο. Κάποιοι άλλοι τραγουδιστές που έπιασανκαι είπαν τα τραγούδια των μεγάλων μας δημιουρ-

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

“”

cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:17 ìì Page 31

Page 32: City Way Magazine October 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

γών, ντεμέκ να τα πουν καλύτερα, αλλά τελικά ταχαλάσανε. Νομίζουν ότι τα είπαν καλά, ο κόσμοςόμως πάει και αγοράζει τους αυθεντικούς δίσκους,τους original.

Τα χρόνια της υπομονής...Είπατε ότι περάσατε δύσκολα χρόνια, μοιάζουν εκείνες οι μέρες με τις σημερινές;Καμία σχέση και εύχομαι να μην έρθουν ποτέ ξανάεκείνα τα χρόνια. Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπωνστους οποίους πρέπει να συμπαρασταθούμε όλοι.Μακάρι να μην έχει κανένας την ανάγκη κανενός,αλλά όλοι πρέπει να είμαστε μαζί γιατί δεν συμφέ-ρει κανέναν, και τα ρημάδια εδώ μένουνε δενπαίρνουμε τίποτα μαζί μας. Εύχομαι να το ξεπερά-σουμε, είναι μια μερίδα των οποίων η μοίρα τουςκαι η τύχη τους δυστυχώς είναι αυτή.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Μαργαρίτη για την πολιτική και οικονομική κρίση;Καλυτέρευση δεν βλέπω, αντίθετα μου φαίνεται ναέρχονται χειρότερες μέρες. Είμαι με ανθρώπους,οι οποίοι βλέπουν έστω και για λίγο το αύριο.Πονάω πολύ τον απλό άνθρωπο, δεν ανήκω στους“μπρούκλιδες”, γιατί όπως σου είπα έζησα δύσκολαχρόνια και δεν μπορεί να με κερδίσει με τίποτα ό,τικι αν έρθει δίπλα μου. Το μόνο που έρχεται είναι ηαγάπη του κόσμου. Η αγάπη αυτή είναι πολύ δυνατήκαι φυσικά αμοιβαία, τους ευχαριστώ πολύ όλους.

Ο Γιώργος απλός και λα�κόςΈνα παράπονό σας;Το παράπονό μου είναι το ότι δεν έμαθα πολλάγράμματα, αρκετές φορές αναρωτιέμαι «πώς ταβγάζεις πέρα ρε Γιώργο;». Στιγμές-στιγμές σκέ-φτομαι, λεςτο ότι δεν έμαθα και πολλά γράμματανα μου έκανε καλό στη ζωή μου; Είναι πολλοί άν-θρωποι, οι οποίοι έβγαλαν πανεπιστήμια και έχουνγίνει αρχικλέφταροι, γιατί τα έμαθαν τα γράμματαγια να κλέβουν; Υπήρχε μια παροιμία που έλεγε:«μάθε γράμματα να μην σε κορο%δεύει ο άλλος». Να μάθω εγώ γράμματα να κορο'δέψω τον άλλον;Αν το σκεφτείς, στο βάθος έχει κάτι να πει αυτή η παροιμία. Δόξα τω θεώ την υγεία μας να έχουμε,ο κόσμος όλος και εγώ, να συνεχίσω να εισπράττωόλη αυτή την αγάπη... και την μισή να παίρνω,εμένα πάλι θα μου φτάνει.

Πώς περνάτε την καθημερινότητά σας;Ακούω πολύ τραγούδι. Άρχισα να ακούω τραγού-δια, τα οποία άκουγα εκείνα τα χρόνια που δενήμουνα γνωστός. Τραγούδια, είτε είναι δικά μας

είτε ξένα, μιλάμε για ακούσματα σαράντα χρόνων.Αυτή την περίοδο τελειώνει μια δυνατή παραγωγή,γύρω στα πενήντα τραγούδια, από την αρχή της δισκογραφίας μου, συν δέκα τραγούδια που μουάρεσαν, από κάποιους συνθέτες. Επίσης ερμη-νεύω έναν “διάλογο” με την Άσπα Θεοφίλου, ένα τραγούδι του «μεγάλου» Τάκη Σούκα. Σε λίγοκαιρό θα κυκλοφορήσει. Τον λόγο που επέλεξα να πω ξανά τα τραγούδια αυτά, το εξηγώ στον πρό-λογο που θα έχω στο cd. Τα τραγούδια αυτά φέρ-νουν τον τίτλο «Τα τραγούδια της Ομόνοιας»,είμαικαι εγώ ένας τραγουδιστής που βγήκα μέσα απότην Ομόνοια. Δεν διστάζω να σου πω, πως η μισή δι-σκογραφία της Ελλάδας βγήκε από την Ομόνοια,όταν ακούσετε τον πρόλογο θα καταλάβετε τι εννοώ.

Η σημασία της οικογένειας για εσάς;Η οικογένειά μου δεν ανακατεύεται με την δουλειάμου, τα παιδιά μου είναι εικοσιτριών και εικοσιτεσ-σάρων χρονών, τώρα τελειώσανε από τα πανεπιστή-μιά τους. Συμβάλλουν όμως με την αγάπη τους όλοι.Κατά τ’ άλλα, υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω μου, οιοποίοι κι αυτοί λένε τη γνώμη τους, που με πείθουνε,μεοδηγούν σε κάποιους δρόμους που εγώ δενμπορώ να δω, όπως η συνεργασία μου με το ΘέατροΠαλλάς που δεν ήξερα αν πρέπει να κάνω μια τέ-τοια κίνηση. Χρωστάω σ’ αυτά τα άτομα ένα μεγάλο«ευχαριστώ» που το κατόρθωσαν και με έπεισαν.Δεν μπορεί ένας καλλιτέχνης να τα ξέρει όλα...

Κι από το πάλκο στη σκηνή του Παλλάς...Έχουμε ένα κλασσικό έργο, με αυτούς τους πολύκαλούς ηθοποιούς. Όλοι τους είναι υπεύθυνοικαλλιτέχνες τους οποίους λατρεύει ο κόσμος. Το έργο το έβλεπα όταν ήμουν πολύ μικρός, τοέχουν παίξει σπουδαίοι ηθοποιοί. Οι μέρες έρ-χονται κάπως προς τα πίσω και η παράδοσή μαςαυτή είναι δυνατή. Εγώ κάνω τον τραγουδιστή,ερμηνεύω κάποια τραγούδια τα οποία δένουν μετην ατμόσφαιρα του έργου. Είναι κάτι διαφορε-τικό για μένα αυτή η συνεργασία και ευχαριστώπολύ την Ελένη Κούρκουλα και τον Διονύση Παναγιωτάκη που με επέλεξαν. Επίσης, ευχαρι-στώ και τον σκηνοθέτη μας, τον Πέτρο Ζούλια με τον οποίο γίναμε φίλοι και πίνουμε τακτικά το καφεδάκι μας...

cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:17 ìì Page 32

Page 33: City Way Magazine October 2014

Γρηγ. Αυξεντίου 58-60Άνω Ιλίσια, Αθήνα

τηλ.: 210 7487683

www.dolcecafebar.grDolce Cafe Bar

Ένα μέρος που σίγουρα θα σου κάνει εντύπωση η ιδιαίτερη διακόσμηση αλλά και το καλό φαγητό.Κάθε βράδυ ζωντανή ελληνική μουσική παρέα με καλό τσίπουρο και κρασί.

Ανοιχτά καθημερινές από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί και τα Σαββατοκύριακα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το πρωί.

Γρηγορίου Αυξεντίου 58 -60 Ιλίσια, Τηλ.: 2107775050GrammesTon or izonton

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:24 ìì Page 33

Page 34: City Way Magazine October 2014

cityway

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ

Πλούσιος αναμένεται να είναι ο φετινός θεατρικός χειμώνας με παραστάσεις υψηλού επιπέδου,με σκοπό να καλύψουν όλα τα γούστα.

Την πάλαι ποτέ «Ελληνική Θεαμάτων, ήρθαν να την διαδεχθούν τα«Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε.». Η νεοσύστατη εταιρεία των Ελένης Κούρ-κουλα-Διονύση Παναγιωτάκη, στοχεύει σε έργα υψηλής αισθητι-κής όπως έχει γίνει ήδη αντιληπτό. Στο “Παλλάς” από τις 11Οκτωβρίου, έχει ξεκινήσει ο «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» τουΔημήτριου Κορομηλά και σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Ο Θίασοςαποτελείτε από κορυφαίους έλληνες ηθοποιούς όπως: Ρένη Πιτ-τακή, Χρήστο Στέργιογλου, Μαρία Πρωτόπαπα, Βασίλη Μπισμπίκη,Πάνο Βλάχο, Ευγενία Δημητροπούλου κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πωςστην παράσταση τα δημώδη τραγούδια ερμηνεύει ζωντανά ο Γιώρ-γος Μαργαρίτης. Στο εν λόγω θέατρο από 11 Φεβρουαρίου θα ανέβει η παράσταση«Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία ΤζέζαριςΓκραουζίνης με τον Νικήτα Τσακίρογλου, την Μαρία Πρωτόπαπα,τον Αντώνη Λουδάρο κ.α.Στο θέατρο «Λαμπέτη»και για τρίτη συνεχή χρονιά συνεχίζουν ακά-θεκτοι οι «Άντρες έτοιμοι για όλα» με τους: Ευριπιώτη, Κόκλα, Τσι-μισέλη, Ευθυμιάδη, Σταυρακέλη κ.α. Ο Δημήτρης Καταλειφός συνεχίζει για δεύτερη σαιζόν την «Εκδοχήτου Μπράουνινγκ»για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέ-ατρο “Εμπορικόν”. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλευρό του έχει τηνΠέγκυ Σταθακοπούλου ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει η ΕλένηΣκότη.Ο Σταμάτης Φασουλής υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Χα-τζόπουλου ντύνεται «Δικηγόρος Ντάροου» από τις 24 Οκτωβρίουστο θέατρο “Δημήτρης Χορν” και για 40 παραστάσεις.Με μεγάλη αγωνία αναμένεται και η «Ντόλλυ, η Προξενήτρα» μετην Βίκυ Σταυροπούλου και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στο“Αλίκη”, παρέα με έναν λαμπερό θίασο και σκηνοθέτη τον Κων-σταντίνο Μαρκουλάκη. Ακριβώς δίπλα, στο θέατρο “Μικρό Παλλάς” και για δεύτερη χρο-νιά ο Θοδωρής Αθερίδης με τον Γιάννη Ζουγανέλη, συνεχίζουν τα«Πράγματα και Θαύματα» ενώ τα ΔευτερόΤριτα και ύστερα απόαπουσία μερικών χρόνων έρχονται και πάλι οι «Ήρωες» της Ελέ-νης Γκασούκα με πρωταγωνιστή τον Θανάση Αλευρά.Στο θέατρο «Άνεσις» ο Τάσος Ιορδανίδης επέλεξε να ανεβάσει το«Λεωφορείο ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς με συμπρωταγωνίστριατην Κατερίνα Λέχου. Η σκηνοθεσία είναι του Λεβάν Τσουλάτζε ενώτην μουσική υπογράφει ο Θάνος Μικρούτσικος. «Δυο γυναίκες χορεύουν» στο θέατρο “Ιλίσια-Βολανάκης” με τιςΧρυσούλα Διαβάτη και Θάλεια Ματίκα, η παράσταση που αγαπή-θηκε όσο καμία άλλη την προηγούμενη σαιζόν, συνεχίζει και φέτος.

Ανοίγει ξανά το θέατρο “Βέμπο” στο Μεταξουργείο, με την παρά-σταση: «Πριν το χάραμα» των Ρέππα-Παπαθανασίου. Η διανομήείναι πολυάνθρωπη, περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες. Τους βασι-κούς ρόλους έχουν αγαπημένοι τραγουδιστές και καλοί ηθοποιοί:(αλφαβητικά) Σοφία Βόσσου, Στέλιος Διονυσίου, Ευθύμης Ζησάκης,Κατερίνα Κούκα, Βάσω Λασκαράκη, Μπέτυ Μαγγίρα, ΑλέξανδροςΜπουρδούμης, Ορέστης Τζιόβας.Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σκηνοθετεί του «Τενόρους» στο θέατρο“Ζίνα” και συμπρωταγωνιστεί με τον Θανάση Τσαλταμπάση.Τo “Pantheon Theater” μπαίνει δυναμικά στον θεατρικό χάρτη τηςπόλης με ξεχωριστές παραστάσεις. Από τις 17 Οκτωβρίου ανεβαί-νει ο «Συρανό ντε Μπερζεράκ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα καιπρωταγωνιστές τους: Βασίλη Χαραλαμπόλουλο, Σμαράγδα Κα-ρύδη, Γιώργο Παπαγεωργίου κ.α.Στην παιδική σκηνή του “Pantheon”συναντάμε τον Σάκη Ρουβά ναντύνεται «Ηρακλής»έχοντας στο πλευρό του την Ρούλα Πατεράκη,την Ναταλία Δραγούμη και την Αγορίτσα Οικονόμου. Η σκηνοθεσίαανήκει στον νέο δημιουργό Απόλλωνα Παπαθεοχάρη. Από τον Ιανουάριο του 2015 θα ηχήσουν οι «Καμπάνες τουedelweiss» η νέα πρωτότυπη ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα, μεπρωταγωνίστρια την Άννα Βίσση και σκηνοθέτη τον Γιάννη Κα-κλέα, αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις.Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του “Pantheon Theater”Δημήτρης Λι-γνάδης, θα σκηνοθετήσει το μιούζικαλ “Victor/Victoria” με τηνΜαρία Ναυπλιώτου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στον θίασο θαβρίσκονται επίσης ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Αλέξης Γεωργού-λης. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 27 Μαρτίου.Επίσης συνεχίζει από πέρσι ο «Πουπουλένιος» στο θέατρο «Αθη-νών», με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Νίκο Κουρή, ΟδυσσέαΠαπασπηλιόπουλο και Γιώργο Πυρπασόπουλο.Τέλος, ο θεατρικός παραγωγός Τάσος Παπανδρέου ετοιμάζει τηνδυναμική επιστροφή του. Για φέτος τον χειμώνα θα διαχειρίζεται ταθέατρα: “Γκλόρια”, “Διάνα”, “Πειραιώς 131”, “Αποθήκη” και “Κιβω-τός”. Στο “Γκλόρια” ετοιμάζουν μια δυνατή κωμωδία σε σκηνο-θεσία Σταμάτη Φασουλή, ενώ στο “Πειραιώς 131” συνεχίζουν«Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη» με ανανεωμένο και πολύ δυ-νατό θίασο. Στην “Αποθήκη”, θα δούμε τη Βασιλική Ανδρίτσου μετον Νίκο Μουτσινά σε μια κωμωδία των Ρήγα-Αποστόλου ενώ στο“Κιβωτός” μια κωμωδία του Γιώργου Βάλαρα.Περισσότερα θεατρικά νέα στο επόμενο τεύχος μας. Μέχρι τότε,καλή σας διασκέδαση!

Η ομάδα του cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:24 ìì Page 34

Page 35: City Way Magazine October 2014

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:24 ìì Page 35

Page 36: City Way Magazine October 2014

ποιοςεισαι

Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ρωτάει τον ΓΙΩΡΓΟ

Περισσότερα φωτοσκόπια στο www.brainco.grO Γιώργος Παπαγεωργίου είναι ηθοποιός, μουσικός καιιδρυτικό μέλος των Pӧlkar. Από τις 17 Οκτωβρίου θαβρίσκεται στο Pantheon Theater στην παράσταση«Συρανό ντε Μπερζεράκ» σε σκηνοθεσία ΓιάννηΚακλέα. Στη συνέχεια θα βρίσκεται στη σκηνήτου θεάτρου Πόρτα στο έργο «Το μυστήριο τηςΠολιτείας Χάμελιν» σε σκηνοθεσία Θωμά Μο-σχόπουλου. Επίσης στην παράσταση«Μότζο» του Τζεζ Μπάτεργουερθ πάλι σεσκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Παράλ-ληλα ετοιμάζει με τον Σίμο Κακάλα, επί-σης για το θέατρο Πόρτα, ένα βαριετέγια δύο, υπό τον τίτλο “Bochin sky broth-ers present: The dead east fiesta can-taleros grande!” που θα παρουσιαστείστις 3 Φεβρουαρίου. Πρόσφατα γύρισετο video clip για το τραγούδι “Love metonight”. Αυτό τον καιρό ετοιμάζει μαζίτους Pӧlkar τον πρώτο τους προσωπικόδίσκο στο Royal Alzheimer Hall στηΘεσσαλονίκη, παρέα με τον ΤίτοΚαργιωτάκη και τον ΧρήστοΧαρμπίλα, αποκλειστικά μεδικά τους μέσα. Θα βοηθή-σεις; Μπες στο Groopio.grκαι δες τον τρόπο

Ο Γιώργος ντύνεται ρόλους,τραγουδάει, συνθέτει, παίζειγιουκαλίλι και που και πουγράφει μικρές ιστορίες πουδημοσιεύονται σε κάποιαfreepress. Όπως αυτή της 4ηςφωτογραφίας που δημοσιεύθηκεστο cityway πριν ένα χρόνο. Μιλάει με άνεση για τον πρώτο τουέρωτα σε όλους εκτός από εκείνην. Μαςεκμυστηρεύτηκε εντελώς εμπιστευτικά ότιτη συνάντησε τυχαία μετά τη δημοσίευσητης ιστορίας, σκέφτηκε να της μιλήσει, αλλά«κώλωσε». Ήταν με παρέα. «Θα φανώ πε-ρίεργος», σκέφτηκε.

cityway

γιωργοΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥP

hotosc

ope

#51

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:25 ìì Page 36

Page 37: City Way Magazine October 2014

«Ρινόκερος» του Ιονέσκο σε σκηνοθεσίαΘωμά Μοσχόπουλου στο θέατρο Θησείον, λίγοπριν την έναρξη του β’ μέρους, με τους Μα-νώλη Μαυροματάκη και Γιώργο Χρυσοστόμου.

Η ημέρα αποφοίτησής του απο τη δραμα-τική σχολή του Εθνικού

Μια βόλτα στο Καπάνι.

Στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας

στο πλευρό του Αρκτούρου, παρέα

με άλλους bearlovers

Από τα γυρίσματα του videoclip «Lovemetonight»

των Pӧlkar

«Ανεβαίνεις τα σκαλια και βόλτα

στο χωριο!»

«Σε αυτή την ηλικία δεν είχα καθό-λου καλή σχέση με το φαγητό»

Μarketing: «Αποφάσισα

νωρίς ότι δεν με ενδιέφερε.

Παρ’ όλα αυτά, τελείωσα τη

σχολή»

Mε τους εξαιρετικούς «Τροβαδούρους Παλαιάς

Αθήνας» ηχογραφώντας τον «Δεσμό».

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:25 ìì Page 37

Page 38: City Way Magazine October 2014

ποιαεισαιανδριαναΜΠΑΜΠΑΛΗP

hotosc

ope

#39

Η ΚΙΡΚΗ ΚΑΡΑΛΗρωτάει την ΑΝΔΡΙΑΝΑ

Περισσότερα φωτοσκόπια στο www.brainco.gr

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη γεννήθηκεστην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικάκαι Μουσική, αλλά αφιερώθηκεστην τελευταία, όταν από το 1998βρέθηκε πλάι στον Νίκο Πορτοκά-λογλου, παίρνοντας το “βάφτισματου πυρός”. Το 2010 συμμετείχεως ηθοποιός στην ταινία τουΆρη Μπαφαλούκα «Άπνοια»και το 2011 στη θεατρική πα-ράσταση «Γκρης Ηλέβεν»του Γιώργου Νανούρη. ΗΑνδριάνα αν δεν ήταντραγουδοποιός θα ήθελενα είναι εξερευνήτρια κιαν μπορούσε να κάνει μιαευχή που σίγουρα θαέπιανε, δε θα έκανε μόνομια: θα ζητούσε να κερδίσειτο τζακ ποτ για να πραγματο-ποιήσει όλες τις περιττές μα-ταιοδοξίες της, αλλά και ναταξιδέψει για να βοηθήσει τονκόσμο που έχει πραγματικήανάγκη. Στην 9η εικόνα βρίσκε-ται στο χωριό της, τη Φοινι-κούντα και στη 10η στη Siena τηςΙταλίας, όπου ζει μια παράλληληζωή με το κωδικό όνομα Lina Ba-balina.

cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:25 ìì Page 38

Page 39: City Way Magazine October 2014

Η παρέα με την οποία περιό-δευσες αυτόν τον καιρό.

Σε διαβεβαιώνουν ότι η επόμενη ευχή που θακάνεις, θα πιάσει. Όμως θα είναι η τελευταίασου ευχή που πιάνει. Τι εύχεσαι;

Η πιο απροσδόκητη συνάντηση πουείχες μέχρι σήμερα επί σκηνής.

Ποιος είναι ο μουσικός σου “μπαμπάς”;

Αν ήσουν προστατευόμενη μάρτυρας

της CIA, σε ποιο μέρος του κόσμου θα

‘θελες να σε στείλουν και με ποιο όνομα

θα επιθυμούσες να σε “βαφτίσουν”;

Κάτι που αγαπάς πολύ, που δεν έχει σχέση

με μουσική και βρίσκεται μέσα στο σπίτι σου.

Πίσω από την κινηματογραφική

κάμερα.

Σου χαρίζουν απεριόριστη ποσότηταυπομονής για να τη χρησιμοποιήσειςαποκλειστικά απέναντι σε μία και μο-ναδική δυσκολία. Πως κάνεις χρήση;

Κάποιο προεφηβικό σου

καλοκαίρι.

Αν δεν ήσουν τραγουδο-ποιός, θα ήθελες να είσαι:

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:25 ìì Page 39

Page 40: City Way Magazine October 2014

Ροκ είναι να μπορείς και να είσαι χαρού μ

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

cityway

«+ 10» το προηγούμενο άλμπουμ, μια δουλειά που ταυτί-στηκε με την δεκάχρονη σχεδόν παρουσία σας στη δισκο-γραφία. Σήμερα προσθέτουμε λίγα παραπάνω χρόνια...!Θέλω να μου πείτε πώς ήταν αυτή η διαδρομή για σας, τι χρώματα είχε, εκτός από το έντονο και χαρούμενο κίτρινο που έτσι κι αλλιώς σας χαρακτηρίζει. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ξεχωρίζετε;

Το «+10» ήταν πράγματι ένας επετειακός δίσκος. Με αυτό τοάλμπουμ θελήσαμε να κάνουμε έναν απολογισμό της δεκαε-

τίας, να περάσουμε από όλα τα στάδια που μέχρι τότε είχαμεπεράσει μουσικά και ενορχηστρωτικά. Το συγκεκριμένο άλμ-πουμ είχε κάποιες πολύ σημαντικές στιγμές, καθώς υπήρ-ξανε όλες οι αδειοδοτήσεις για να διασκευάσουμεΘεοδωράκη, Μούτση και φυσικά μας δόθηκε η άδεια να με-λοποιήσουμε Καββαδία, κάτι που στην Ελλάδα για πολλά χρό-νια υπήρξε άβατο. Έγινε λοιπόν ειδική εξαίρεση για μας κιαυτό ήταν μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή. Υπήρξε όμως κιάλλη σημαντική στιγμή στο άλμπουμ αυτό:

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:25 ìì Page 40

Page 41: City Way Magazine October 2014

ς να γελάςύ μενος...

Συνάντησα τα Κίτρινα Ποδήλατα λίγοπριν μοιραστούν τη σκηνή του Passportμε το Πάνο Κατσιμίχα στις 15, 22 και 29Νοεμβρίου. Αν έπρεπε να δώσω έναχρώμα στην κουβέντα μου με τον Γιώργοκαι τον Αλέξανδρο αυτό θα ήταν σίγουρατο κίτρινο, όχι μόνο γιατί επέλεξαν να‘’βάψουν’’ μ’ αυτό τα ποδήλατά τους,αλλά γιατί τα τραγούδια τους έχουν έν-ταση και πάθος, αισιοδοξία και αλήθεια,αγάπη και ρομαντισμό. Πλημμυρίζουν από ένα έντονο και καθαρό φως που μόνο το κίτρινο χρώμαμπορεί να αποτυπώσει. Ακόμα κι όταν φοράνε τα παπούτσια των16άρηδων για να πάρουν φόρα ευκολό-τερα, ακόμα κι όταν μετρούν αντίστροφαθυμωμένοι, ακόμα και τότε δεν σταμα-τούν να γελούν, γιατί άλλωστε πιστεύουνπως το γέλιο μπορεί να γίνει το σπίρτοπου θα ανάψει την αγάπη! Οι ίδιοι συζητούν όπως ακριβώς παίζουνμουσική και τραγουδούν.. Έχουν μια ει-λικρίνεια και μια διάθεση μοιράσματος,είναι εκρηκτικοί, ονειροπόλοι και φύσειαισιόδοξοι. Από τα κίτρινα ποδήλατα θα κρατήσω μια εικόνα που δυστυχώςδεν είναι δυνατόν να αποτυπωθεί στιςπαρακάτω λέξεις: την εικόνα των χιλιά-δων νέων παιδιών που σε κάθε συναυ-λία τραγουδούν μαζί τους για την αγάπημε τα χέρια υψωμένα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

cityway

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΑΡΗ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ

Η μουσική που είχαμε γράψει για την παράσταση «Ο τυχαίοςθάνατος ενός αναρχικού» με το Σπύρο Παπαδόπουλο. Αυτό ση-μαίνει ότι το συγκεκριμένο άλμπουμ έκλεισε μέσα του όλημας την πορεία γιατί μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια είχαμε κάνειμουσική για ταινία, μουσική για σίριαλ, είχαμε κάνει κι άλλεςσυνεργασίες κι άλλες διασκευές, όπως το «ήλιε μου» τωνPoll. Τα χρώματα που θα μπορούσαμε αλληγορικά να δώσουμεσε όλη αυτή την πορεία είναι πάρα πολλά! Άλλες φορές φωτεινά, άλλες πάλι λίγο μουντά.

ΡΗΟΤ

Ο: A

NN

A PA

NTE

LIA

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:25 ìì Page 41

Page 42: City Way Magazine October 2014

cityway

Το θέμα είναι ότι προσπαθήσαμε κάθε κακοτοπιά, κάθε καλή ή κακήστιγμή που μας ήρθε σε όλα αυτά τα 10 χρόνια να τη ζήσουμε με τηνίδια ένταση! Γιατί αφενός οι καλές στιγμές είναι αυτές που σου δί-νουνε το έναυσμα να ξεκινήσεις από την αρχή και αφετέρου, γιατίοι δύσκολες στιγμές, κατά τη γνώμη μας, σε δυναμώνουνε και δί-νουνε μεγαλύτερη ένταση στις καλές στιγμές! Προσπαθήσαμε λοι-πόν όλα τα χρώματα να τα γυρίσουμε σε κίτρινο! Το κίτρινο για μαςείναι το πιο αισιόδοξο και φωτεινό χρώμα και τα τραγούδια μας θέ-λουμε να έχουν φως, ακόμα κι όταν είναι μελαγχολικά και πιο εσω-τερικά κάποιες στιγμές...

Τι δίνει μορφή στα τραγούδια σας; Είναι οι εμπειρίες, οιέρωτες, η φαντασία, οι εικόνες που υπάρχουν γύρω σας;Ποια είναι τα “συστατικά” τους; Εμείς με ένα τραγούδι, ένα άλμπουμ ή μια συναυλία προσπαθούμε,εκτός από το να εκφραστούμε, να συντροφεύσουμε την ημέρα τουανθρώπου που ξυπνά το πρωί και μας κάνει την τιμή να θέλει μαςακούσει. Η ζωή λοιπόν ενός ανθρώπου περνάει από όλα τα επί-πεδα.. Ίσως πριν κοιμηθεί το βράδυ θα κάνει κάποια αυτοκριτική,θα σκεφτεί κάποια πράγματα που ο ίδιος έκανε λάθος, θα στενα-χωρηθεί για κάποια άλλα που του έκαναν κάποιοι, θα νοσταλγή-σει, θα θελήσει να ενθουσιαστεί, να ερωτευτεί, θα απογοητευτείαπό αυτά που συμβαίνουν γύρω του, θα ξαναπαλέψει, θα σταθείστα πόδια του.. Μια μικρή μάχη είναι κάθε στιγμή στη ζωή μας,οπότε εμείς θέλουμε να εκφράσουμε με κάποιο τρόπο όλες τις συ-ναισθηματικές φάσεις που περνάμε εμείς, άρα και οι γύρω μας.Είναι στοίχημα για μας να γράφουμε μουσική και τραγούδια πουνα εκφράζουνε άλλους ανθρώπους. Κι είναι τιμή και μεγάλη χαράγια μας να μας λένε άνθρωποι από διάφορα σημεία της Ελλάδαςότι ακούγοντας τη μουσική μας ξεπέρασαν δυσκολίες και προβλή-ματα. Ό,τι μας εξιτάρει και ό,τι μας διεγείρει τα συναισθήματα μπο-ρεί άνετα να γίνει ένα τραγούδι, χωρίς αυτό όμως να αποτελείαυτοσκοπό. Όταν το νιώθουμε, γράφουμε.

Τα τραγούδια σας κρύβουν μια αισιοδοξία, έχουν ένταση,φως, χρώματα, ρομαντισμό και είναι γεμάτα από αγάπη.Αυτός είναι για σας ένας τρόπος να αντιστέκεστε απέναντιστον κυνισμό της εποχής και στην πραγματικότητα που δεν είναι πάντα τόσο φωτεινή;Θέλουμε στην άκρη του τούνελ να βρίσκουμε πάντα το φως! Αυτόπου προσπαθούμε να κάνουμε είναι αυτό, που νομίζουμε πως έχει«υποχρέωση» να κάνει απέναντι στον εαυτό του και σε αυτούςπου τον ακούνε ένας άνθρωπος που ασχολείται με την τέχνη. Δενθα σου πούμε τη λέξη καλλιτέχνης, γιατί δεν θέλουμε να χρησι-μοποιούμε αυτό τον όρο. Ακούγεται πια τόσο πολύ από όλους, μεαποτέλεσμα να έχει χάσει την αξία του. Ο χρόνος εξάλλου θα δεί-ξει ποιος είναι καλλιτέχνης και ποιος όχι. Είναι σημαντικό για μαςλοιπόν να προηγούμαστε λίγο αυτών που έρχονται, να προσπα-θούμε να οσμιστούμε και να αφουγκραστούμε τις εξελίξεις και ήνα προειδοποιήσουμε ανθρώπους, ή να μοιραστούμε σκέψεις μαζίτους, να τους βάλουμε στο μυαλό τους κάτι που μπορεί να μην το

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

έχουν δει και που μπορεί εμείς να το έχουμε σκεφτεί. Αντίστοιχαθα θέλαμε και από ένα φίλο να μοιραστεί μαζί μας την δική τουοπτική γωνία, γιατί ίσως να μην έχουμε κι εμείς αντιληφθεί κάτι.Με αυτή τη λογική προσπαθούμε να προηγούμαστε της εποχήςμας κι όχι απλά να την περιγράφουμε. Όταν γράψαμε για παρά-δειγμα το «θα πάρω φόρα» στα μέσα του 2008 δεν φανταζόμα-σταν κι εμείς οι ίδιοι τι θα ερχόταν ακριβώς, παρατηρούσαμε πωςέχαναν οι άνθρωποι τις δουλειές τους, πως νέοι άνθρωποι ανέ-βαλαν σχέδια ζωής, ξέραμε ότι επρόκειτο κάτι να συμβεί. Μετάαπό 2 χρόνια όλα αυτά που περιγράφει το τραγούδι επιβεβαι-ώθηκαν και συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται. Η αξία συνεπώςαυτού του τραγουδιού δεν είναι ότι περιγράφει απλά μια πραγ-ματικότητα, αλλά ότι προηγείται αυτής. Κάθε φορά λοιπόν πρέπει να βλέπουμε αυτό πουσυμβαίνει για να μπορούμε να πάμε ένα βήμαπαρακάτω. Στο «Ετών 16» προσπαθήσαμε νααποκαταστήσουμε την ψυχολογία σε όλους αυ-τούς που μας ακούνε και κυρίως στα νέα παιδία. Το ζητούμενο είναι να βρούμε μέσα μας το φως!

Κρίνοντας από τους τίτλους των άλμπουμ «Χρόνος»,«ετών 16», «+ 10» και από στίχους όπως «κι όμως να

ΡΗΟΤ

Ο: A

NN

A EV

ANG

ELO

POU

LOU

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:26 ìì Page 42

Page 43: City Way Magazine October 2014

cityway

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

που μεγαλώνω», διαπιστώνω πως μάλλον έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με το χρόνο, σχεδόν ερωτική σε πολλέςπεριπτώσεις. Άλλες φορές πάλι μου φαίνεται ότι προσπαθείτε να τον ξορκίσετε με κάποιο τρόπο. Ποια είναι λοιπόν η σχέση σας μ’ αυτόν; Προσπαθούμε να έχουμε πάντοτε το χρόνο φίλο μας. Θέλουμε ναπερνάει δημιουργικά, όμορφα, να μην τον φοβόμαστε καθό-λου, να νιώθουμε ότι ωριμάζει και η μουσική μας και εμείς σανάνθρωποι. Είναι μαγικό να μεγαλώνεις με τους ανθρώπους πουσε ακούνε. Είναι απίστευτο ότι τα παιδιά που μας ακούγανε το2002 και το 2003, είναι τα ίδια παιδιά που μας ακολουθούν καισήμερα και ότι μπορεί να έχουν πια το πρώτο τους παιδί, να τοπαίρνουν απ’ το χέρι και να έρχονται να μας ακούσουν παρέα. Εί-μαστε φίλοι που μεγαλώνουμε μαζί. Το κοινό μας το έχουμε χτί-σει βήμα βήμα, έξω από συστήματα και καταναγκαστική επιτυχία.Υπάρχει λοιπόν ένας πολύ μεγάλος σεβασμός σε αυτή τη σχέσηκαι ο χρόνος είναι το στοιχείο που μας ενώνει. Ο χρόνος είναι ομοναδικός μας κριτής. Αν δεν έχεις αφήσει ούτε ένα τραγούδιπίσω, δεν έχεις καταφέρει τίποτα, είναι όλα απλά ματαιοδοξία!Εμείς ποντάρουμε στο να δημιουργήσουμε μια πορεία που να αν-τέχει στο χρόνο. Ο χρόνος είναι λοιπόν το μεγάλο μας στοίχημα.

Το τελευταίο άλμπουμ με τον τίτλο «ετών 16» περιέχειανάμεσα στα άλλα και το τραγούδι «απ’ τα σαλόνια στααλώνια», το οποίο και μοιράζεστε με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Στους στίχους του τραγουδιού καθρεφτίζεταιξεκάθαρα η κατάσταση της σημερινής κοινωνίας. Ποιεςσκέψεις σας γεννά αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα; Αυτό το τραγούδι είναι το μόνο περιγραφικό και κάπως σαρκα-στικό κομμάτι του άλμπουμ. Το κομμάτι λοιπόν αυτό γεννήθηκεαπό μια ανάγκη: Την ανάγκη της συνειδητοποίησης ότι όλα όσαξέραμε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει. Υπάρχει ένας διαρκής αγώ-νας και μια διαρκής προσμονή ότι μια μέρα θα ξυπνήσουμε, θαέχει γυρίσει ο διακόπτης και όλα θα είναι όπως παλιά. Πρέπεινα το πάρουμε χαμπάρι! Κάποια πράγματα έχουν οριστικά αλ-λάξει, γι’ αυτό και έχουμε παραφράσει κάποιες φράσεις. Μέχριτώρα γνωρίζαμε πως κάποιος πήγε «απ’ τα αλώνια στα σαλό-νια», τώρα πια οδηγηθήκαμε «από τα σαλόνια στ’ αλώνια». Το«Μπόρα είναι θα περάσει» έπρεπε να γίνει «Η μπόρα είναι αι-ώνια», για να κατανοήσουμε πως κάποια πράγματα δεν είναιόπως πριν. Πρέπει να προσαρμοστούμε σ’ αυτό. Μην περιμέ-νουμε ότι θα γίνει ένα θαύμα και θα αλλάξουν όλα. Θα προσαρ-μοστούμε! Κι αυτό θα γίνει με αυτοσαρκασμό και χιούμορ, μεισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ και την πραγματικότητα και μεδράση. Ο Έλληνας είναι ένας άνθρωπος με όπλα το χιούμορ και τοφως. Αυτά δεν θα του τα πάρει κανείς ποτέ και μ’ αυτά θα παλέψει!

«Ετών 16» λοιπόν και το ομώνυμο τραγούδι, αν και έχεικάτι από τον αυθορμητισμό και την καθαρότητα της ηλικίαςτων 16, ταυτόχρονα είναι ένα κομμάτι θυμωμένο, όπωςεκείνα που μας χαρίσατε το 2009 με το δίσκο «Ανάδυση»

και λίγο πιο πριν με το «Τι είναι κράτος», κομμάτια πουδεν επιτρέπουν καθόλου τον εφησυχασμό. Τι έχετε ναπείτε λοιπόν στους σημερινούς 16άρηδες που νιώθουνπως «είναι στη νέα εποχή ένα χαρτί που έχει καεί...;»Αυτό το τραγούδι είναι το μόνο πραγματικά θυμωμένο τραγούδιτου άλμπουμ. Μοιάζει με την «Ανάδυση» που σαν άλμπουμ είχεμεγάλη εξωστρέφεια, γιατί νιώθαμε ότι τότε έπρεπε να μιλήσουμεγια κάτι που έρχεται και δεν θα μας καταλάβαιναν διαφορετικά.Δεν θέλαμε καμουφλαρισμένα πράγματα, θέλαμε να μιλήσουμεξεκάθαρα. Το τραγούδι αυτό είναι τόσο εξωστρεφές και θυμω-μένο, γιατί το μήνυμά του ουσιαστικά δεν απευθύνεται στους16άρηδες. Σ’ αυτούς έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη, ξέρουνε πολύκαλά τι θα κάνουν. Το κομμάτι αυτό απευθύνεται στους «άλ-λους»... θέλει λοιπόν να πει ξεκάθαρα σε όλους εκείνους πουπροσπαθούν μέσα στη μέρα να την βολέψουν πάλι, να σκεφτούνγια μια έστω φορά τη νέα γενιά και να σταματήσουν να της πα-ραδίδουν καμένο έδαφος! Είναι καιρός να αφήσουν τις δικαιο-λογίες και το μικροβόλεμα. Πρέπει να φωνάξουμε: Προσοχή στανέα παιδιά, τα οποία είναι πιο ικανά από ποτέ! Αυτός ο κόσμοςτους ανήκει. Ο καθένας μας πρέπει να κρατά ένα μέρος της ενέρ-γειάς του για αυτά τα παιδιά. Θυμώνουμε όταν χάνονται οι γενιές!Δεν θέλουμε λοιπόν να χαθεί άλλη γενιά.. Οφείλουμε να τουςανοίξουμε έναν πρώτο δρόμο να πατήσουν. Γι’ αυτό και το εξώ-φυλλο του τελευταίου μας άλμπουμ έχει έναν δρόμο, τα παπού-τσια των 16άρηδων και παράλληλα το όνομα του συγκροτήματος,γιατί θέλουμε να είμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά.. Αυτό το τρα-γούδι είναι και για τους δυο μας πολύ σημαντικό.

Η Αθήνα είναι μια γκρίζα πόλη, σκοτεινή και σκληρή πολλές φορές. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει εξαιρετικάφωτεινή και ενδιαφέρουσα. Θέλω να μου πείτε ποιαπράγματα αγαπάτε σ’ αυτή την πόλη και ποια θα θέλατε να αλλάξετε, αν είχατε τη δυνατότητα. Αλέξανδρος: Θα ήθελα στην πόλη αυτή να πολλαπλασιαστούν οιπολιτιστικές δράσεις. Θα ήθελα να δοθεί σημασία στις μικρές θε-ατρικές ομάδες, σε εναλλακτικές μορφές τέχνης, στη ζωγραφικήκ.τ.λ. Αν και γίνονται αρκετά πράγματα, συνήθως αυτά έχουν εξω-στρέφεια όταν ανήκουν σε κάποιος ομίλους ή στηρίζονται απόδιαφημιστικές και ανθρώπους που δίνουν κάποια χρήματα. Στηνπόλη υπάρχουν εξαιρετικοί χώροι που θα μπορούσαν να φιλοξε-νήσουν εκθέσεις φωτογραφίας ή ζωγραφικής, να λειτουργήσουνως σκηνές για μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Ωστόσο, ερη-μώνουν όπως ακριβώς και τα Ολυμπιακά ακίνητα. Θα ήθελα λοι-πόν να υπάρχουν χώροι που να αξιοποιηθούν, να αποκτήσουνφως και χρώμα, ώστε τα νέα παιδιά να δείξουν τα ταλέντα τους.Θα ήταν πολύ ωραίο η Αθήνα να είναι μια πρωτεύουσα πολιτι-στική κι αυτό να το βλέπεις σε κάθε σοκάκι της.Γιώργος: Εγώ θα ήθελα να μείνουν στην Αθήνα μόνο οι άνθρω-ποι που πραγματικά την αγαπάνε. Αυτόματα θα γινότανε μια υπέ-ροχη πόλη και την ημέρα, γιατί το βράδυ έτσι κι αλλιώς είναιυπέροχη! Όταν πέφτουν οι ρυθμοί της και ο κόσμος που κυκλο-

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:26 ìì Page 43

Page 44: City Way Magazine October 2014

cityway

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

φορεί έξω χαλαρώνει, η Αθήνα μεταμορφώνεται σε μια πόλη μα-γική. Χαίρεσαι να βλέπεις το κέντρο της, τους νέους ανθρώπους,τις γειτονιές της. Είναι μια πόλη με κουλτούρα, με ζωή, έχει ό, τι έχειμια πρωτεύουσα του κόσμου. Θα ήθελα επίσης να στηρίζεται πιο πολύστους νέους ανθρώπους για να έχει περισσότερη ζωή και φως.

Θέλω να μάθω για σας πράγματα που δεν τα γνωρίζωόπως: Τι ταινίες σας αρέσει να βλέπετε; Αν έχετε κάποιοαγαπημένο βιβλίο ή συγγραφέα; Σε ποια γωνιά της πόληςκαταφεύγετε για να χαλαρώσετε; Έχετε κάποιον αγαπη-μένο χειμερινό προορισμό; Θα σας έλεγα καλοκαιρινόαλλά...μάλλον το καλοκαίρι τελείωσε..!; Γιώργος: Το να βλέπουμε ταινίες είναι από τα πιο αγαπημένα μαςπράγματα. Μας ξεκουράζει, μας πηγαίνει παρακάτω, μας φέρνεισε επαφή με νέες εικόνες, με κάποιο τρόπο γινόμαστε καλύτεροιάνθρωποι. Μπορούμε να δούμε πάρα πολλά πράγματα ανάλογααπό το τι θέλουμε κάθε φορά από μια ταινία. Βλέπουμε ταινίες γιατίθέλουμε να δούμε πώς έντυσε με μουσική ο εκάστοτε μουσικός τηνταινία ή τι φωτογραφία έχει, να πάρουμε ιδέες από τις διάφορεςσκηνοθεσίες. Άλλες φορές πάλι είναι μια καλή ευκαιρία να μα-ζευτούμε με φίλους και να γελάσουμε, να προβληματιστούμε, νασυγκινηθούμε. Σε ό, τι έχει να κάνει με τα βιβλία... μου αρέσει πολύο Λειβαδίτης, γιατί περιγράφοντας τη στάχτη του πολέμου και τομαύρο γενικότερα καταφέρνει να σε βάλει στην πιο φωτεινή δια-δικασία. Με συγκινεί ότι, ενώ περιγράφει το χαμό και την απώλεια,σε κάνει να νιώθεις σαν να κρατάς στο χέρι σου μια πέτρα χρυσού.Αρέσει επίσης και στους δυο μας να διαβάζουμε βιβλία νέων παι-διών. Εκ φύσεως ψάχνουμε τον επόμενο ποιητή, τον επόμενο μυ-θιστοριογράφο. Η ζωή εξάλλου είναι σαν τον άνεμο και σαν τονερό, ανανεώνεται συνέχεια. Ανάμεσα στα πολλά που έχω δια-βάσει, μου άρεσε πολύ το μυθιστόρημα «Στο γέλιο της καταιγίδας»της Χριστίνας Αυγερινού, μιας νέας δημιουργού με πολύ ταλέντο.Η γωνιά που καταφεύγουμε για να χαλαρώσουμε είναι η γειτονιάμας, το Περιστέρι. Μας αρέσει να ξέρουμε πως βγαίνοντας έξω θασυναντήσουμε φίλους. Το καταφύγιό μας όμως δεν βρίσκεται στηνΑθήνα. Είναι μια παραλία στη Ραφήνα, στην οποία έχουμε μεγα-λώσει και πάντα καταφεύγουμε εκεί. Ιδιαίτερη αδυναμία έχουμεστη Νεάπολη και στην Ελαφόνησο Λακωνίας, αν και δεν υπάρχειπια χρόνος να πηγαίνουμε.Αλέξανδρος: Μας αρέσει πολύ κυρίως ο ευρωπαϊκός κινηματο-γράφος. Εγώ έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στο Πορτογαλικό και Ισπα-νικό σινεμά, την οποία την έχω μεταδώσει και στο Γιώργο. Αυτό δεσημαίνει ότι δε θα δούμε και μια παραγωγή του Χόλυγουντ. Δεναπορρίπτουμε πράγματα πριν τα δούμε. Το Gravity για παράδειγμαείχε μια συγκλονιστική μουσική, αν και δεν ταυτιζόταν σαν ταινία μετις προτιμήσεις μας. Από βιβλία, το αγαπημένο μου είναι «Ο Ιππότηςμε τη σκουριασμένη πανοπλία» του Ρόμπερτ Φίσερ. Αρέσει και σεμένα όπως και στο Γιώργο να αναζητάμε προσπάθειες νέων αν-θρώπων με ταλέντο και προοπτική. Σε ό, τι έχει να κάνει με προορι-σμούς, χειμερινούς και μη, έχουμε μαρκάρει το χάρτη σε όλη τηνΕλλάδα με μέρη που θέλουμε να πάμε, μέρη που γνωρίζουμε μέσααπό τις περιοδείες μας. Στο τέλος στέλνουμε εκεί τους φίλους μας!

Τι μουσική ακούτε όταν έχετε ελεύθερο χρόνο;; Γιώργος: Εγώ θα σου πω πως υπάρχουν περίοδοι που θέλω νακλείσω τη μουσική εντελώς και να πάρω μια απόσταση. Ότανθέλω να ακούσω όμως πολλά πράγματα προτιμώ, όπως σουείπα και πριν, τα καινούργια πράγματα. Μου αρέσει πολύ περισ-σότερο να βλέπω νέα παιδιά σε μαγαζιά, να παίρνω demo τουςκαι να ακούω τις δουλειές τους, παρά να ανοίγω ένα ραδιόφωνοκαι να ακούω το playlist που μου επιβάλλουν. Συνεχώς προ-σπαθούμε να ακούμε πράγματα που θα μας ανοίξουν τους ορί-ζοντες και θα μας βοηθήσουν να εξελίξουμε τον ήχο μας.Αλέξανδρος: Ακούμε και οι δύο από κλασική μουσική μέχρι ηλε-κτρονική μουσική. Ακούμε πράγματα που φαινομενικά είναι αν-τίθετα μεταξύ τους, μας δίνει όμως έμπνευση ο συνδυασμός τους.Στο «+10» για παράδειγμα συνδυάσαμε τον απόλυτα ηλεκτρικόήχο με κουαρτέτο εγχόρδων. Στο άλμπουμ που ακολούθησε βά-λαμε πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία συνδυάζοντάς τα με μπάσο,τύμπανα και κιθάρα.

Έχω διαλέξει κάποιες σκόρπιες λέξεις μέσα από τα τρα-γούδια σας, λέξεις που συχνά χρησιμοποιείτε και θέλω ναμου πείτε τι σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντάς τις.Αγάπη, μισώ, γέλιο, ψέμα...Αλέξανδρος: Σ΄ αυτή την ερώτηση μάλλον θα απαντήσει ο Γιώρ-γος που γράφει και τους στίχους!Γιώργος: Αγάπη: Η αγάπη είναι η κινητήρια δύναμη. Ο καθέναςβέβαια την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Αγάπη για τον εαυτόμας, αγάπη στα νέα παιδιά, αγάπη για τους φίλους, αγάπη για τηζωή, αγάπη για το παρακάτω.Μισώ: «Όσο σε αγάπησα, θα σε μισώ..» λέει ο στίχος του τραγου-διού μας. Έτσι θέλουμε να περιγράψουμε το πάθος. Πιστεύουμεότι στη ζωή αξίζουν και μένουν πράγματα μόνο όταν τα ερωτευ-τείς και παθιαστείς μαζί τους. Πολλές φορές αγάπη και μίσος ταυ-τίζονται.. Πάντα τη λέξη μίσος στα τραγούδια μας θα τη βρεις παρέαμε την αγάπη! Στο «Λαβύρινθο» χαρακτηριστικά γράφουμε: «Θαπατώ όπου περπάτησες κι όσο μ’ αγάπησες, θα σε μισώ..»

...Αν το εύφλεκτο υλικό είναιη αγάπη, το γέλιο είναι το σπίρτο..

Αν καταφέρεις να κάνειςέναν άνθρωπο να χαμογελάσει,

τότε τον έχεις κερδίσει.

ΡΗΟΤ

Ο: A

NNA

EVAN

GELO

POUL

OU

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:26 ìì Page 44

Page 45: City Way Magazine October 2014

cityway

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γέλιο: Αν το εύφλεκτο υλικό είναι η αγάπη, το γέλιο είναι τοσπίρτο.. Αν καταφέρεις να κάνεις έναν άνθρωπο να χαμογε-λάσει, τον έχεις κερδίσει.Ψέμα: Ό, τι κι αν σου πω θα είναι ψέματα!

Μεταξύ πολλών στίχων που μου αρέσουν πολύ ξεχώρισα το «Κι αν ακόμη μπορείς να αγαπήσεις κράτησέ με, ποτέ μη μ’ αφήσεις» από το «Ετών 16» και το «Μόνο η αγάπημπορεί να αντέξει...» από τον δίσκο «+10». Αγάπη επί-σης λέγεται και το καινούργιο κομμάτι που γράψατε στη Μιρέλας Πάχου. Αναρωτιέμαι λοιπόν... Η αγάπη μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά; Έχει αυτή τη δύναμη; Τα τραγούδια λοιπόν λένε την αλήθεια. Το «κράτησέ με» προ-σπαθεί να περιγράψει τη ψυχολογία ενός ανθρώπου που μετάαπό πολλά χρόνια κόπου αρχίζει ξαφνικά να αμφιβάλλει για όλα,αμφιβάλλει για τον εαυτό του, για το αύριο, κοιτάει τον εαυτό τουστον καθρέφτη και αναρωτιέται...Το τραγούδι ουσιαστικά μας λέειπως πρέπει να μειώσουμε τους εγωισμούς, δεν είναι κακό νααπλώσουμε το χέρι και να ζητήσουμε ή να δώσουμε βοήθεια.Στην εποχή της ευμάρειας όλοι νομίζαμε πως μπορούμε να κα-τακτήσουμε τον κόσμο, ότι δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια κανενός.Δεν είναι κακό να πούμε «δε μπορώ». Στο «μόνο η αγάπη μπο-ρεί να αντέξει», λέει ανάμεσα στα άλλα το εξής: «κι όλα τα λάθημπορεί να συγχωρήσει..». Μόνο η αγάπη μπορεί να κάνει κάτιτέτοιο. Θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος μόνο, αν συγχωρήσειςτα λάθη των άλλων. Η αγάπη κρύβεται στην υπέρβαση.

Αυτό που παρατηρώ με μεγάλη μου χαρά είναι πως αγα-πάτε ιδιαίτερα τις συνεργασίες. Δίνετε τραγούδια σας σεάλλους καλλιτέχνες, έχετε συμμετοχές σε άλμπουμ φίλωνκαι νέων κυρίως δημιουργών, αγαπάτε να «μοιράζεστε»σε μια εποχή που το «μαζί» μάλλον δεν είναι κάτι το συ-νηθισμένο. Μιλήστε μου λίγο γι’ αυτές τις συνεργασίεςπου απ’ ότι καταλαβαίνω έχουν γίνει πια κάτι σαν προ-σωπική ανάγκη για σας.Οι συνεργασίες που έχουν γίνει με ήδη καταξιωμένους καλλιτέ-χνες είναι στα πλαίσια μουσικού πειράματος, γίνονται για να αλ-λάξουμε λίγο τα νερά του καλλιτέχνη, να τα φέρουμε προς τομέρος μας ή να μετακινηθούμε εμείς προς το μέρος των άλλων.Οι συνεργασίες δεν έχουν εμπορική χροιά, ούτε είναι μαγειρέ-ματα εταιρειών, αν ήταν, θα τα άκουγες κάθε μέρα στα ραδιό-φωνα θες δε θες. Είναι πολύ ωραίο να συνυπάρχεις μεανθρώπους που θαυμάζεις, που σε μαγεύει η χροιά της φωνήςτους, η ηθική τους, ο τρόπος που δρουν. Το τελευταίο μας καλ-λιτεχνικό απωθημένο ήταν να μοιραστούμε ένα τραγούδι με τηΜελίνα Κανά. Τέτοιες συνεργασίες είναι για καθαρά καλλιτε-χνικούς λόγους. Σε ό, τι έχει να κάνει όμως με τα νέα παιδιάυπάρχει μια σχετική αξιολόγηση για το πού θα συμπράξουμε καιπού θα δώσουμε τραγούδια μας. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότιτα παιδιά αυτά δεν θα εκτεθούν πηγαίνοντας μετά από κάποιαχρόνια σε μουσικά talent shows, εκείνα τα παιδιά έτσι κι αλλιώςτα στηρίζουν κάποιοι άλλοι. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τα

παιδιά που δεν θα πάνε ποτέ σε τέτοιες εκπομπές, αλλά θα βασί-σουνε την πορεία τους στην προσπάθεια και τη δυσκολία. Τα νέαπαιδιά λοιπόν θα πρέπει να έχουν υπομονή, ηθική, να αντέχουνστα δύσκολα και να μην αναζητούν το ματαιόδοξο. Η ΜιρέλαΠάχου για παράδειγμα υπάρχει στο χώρο χρόνια, είναι μια υψη-λού επιπέδου μουσικός, είναι ένα καταπληκτικό παιδί, ένα παιδίτης κουλτούρα μας, που δεν θα προδώσει ποτέ αυτή τη σκηνή, γι’αυτό νιώθουμε και τυχεροί και ασφαλείς που συνεργαστήκαμεκαι πήρε τραγούδια μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα εμπνεύσει πολλάνέα παιδιά στο μέλλον.

Τι όμορφο μας ετοιμάζετε για το χειμώνα που έρχεται;Κατ’ αρχήν το ύφος του συγκροτήματος θέλουμε να περάσει απόένα πιο ακουστικό στάδιο, το οποίο το ονειρευόμαστε 2-3 χρό-νια. Προσπαθούμε να κερδίσουμε ένα στοίχημα: Πώς θα γίνειόλα αυτά τα τραγούδια που έχουν ένταση, ενορχηστρώσεις,γκάζι, ηλεκτρικές κιθάρες, να ακουστούν μόνο με δύο κιθάρεςσαν να παίζουν δύο αδέρφια στο δωμάτιό τους; Θέλουμε δη-λαδή να δείξουμε πως το νόημα του τραγουδιού, η ψυχή και ορυθμός του δεν κρύβονται στα τύμπανα ή στις μεγάλες ενορ-χηστρώσεις, στα video wall, ούτε στις μεγάλες παραγωγές.Αυτές έτσι κι αλλιώς τις υποστηρίξαμε σε δύσκολες περιόδους,χωρίς μάλιστα να κάνουμε την παραμικρή καλλιτεχνική έκ-πτωση. Τώρα είμαστε σε μια φάση που επιθυμούμε να πάρουμεμια απόσταση από τα πολλά γκάζια. Θέλουμε λοιπόν πολύ απλάνα ακούσετε τα τραγούδια μας ενορχηστρωμένα με δυο κιθά-ρες, με δύο κιθάρες κι ένα τσέλο, με μια κιθάρα κι ένα πιάνο,όπως ακριβώς γεννιούνται στο μυαλό μας, όταν γεννιέται και ηπρώτη τους μαγιά. Είμαστε κι εμείς περίεργοι να δούμε αν ηψυχή των τραγουδιών μπορεί να βγει μόνο από τον κόσμο καιμια ακουστική κιθάρα σε μια περιοδεία που έχουμε αρχίσει ναοργανώνουμε σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το πέρασμα θα αποτυ-πωθεί και δισκογραφικά. Από την άλλη, έχουμε μια μεγάλη συ-νεργασία με τον Πάνο Κατσιμίχα, η οποία θα ξεκινήσει με 3συναυλίες που θα γίνουν στις 15, 22 και 29 Νοεμβρίου στοPassport. Μετά τις γιορτές θα κάνουμε κάποιες ακόμα συναυ-λίες. Για μας αυτή η συνεργασία είναι ό, τι καλύτερο μας έχεισυμβεί και μάλιστα θα συνεχιστεί και το επόμενο καλοκαίρι. Πα-ράλληλα ετοιμάζουμε κάτι πολύ μεγάλο με τον αδερφό μου γιατα νέα παιδιά, το οποίο θα έχει τη μορφή φεστιβάλ και θα γίνειμε τη συνεργασία του Δήμου. Το στήσιμό του έχει ήδη ξεκινή-σει, θα χρειαστεί όμως ένας περίπου χρόνος για να οργανωθεί.Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του φεστιβάλ νέοι άνθρωποι θα έχουντην ευκαιρία να επιδίδονται σε δραστηριότητες όπως η ζωγρα-φική, η γλυπτική, το θέατρο, θα φτιάχνουν τις δικές τους ταινίεςμικρού μήκους, θα στήνουν τις θεατρικές παραστάσεις τους, θαασχολούνται με τη μουσική. Θα μπούμε και σε σχολεία ναβρούμε καινούργια ταλέντα και να τα αναδείξουμε. Παράλληλαέχουμε ήδη πολλά νέα παιδιά στο στούντιο, βοηθάμε στην πα-ραγωγή τους, τους γράφουμε τραγούδια, προσπαθούμε να ταβοηθήσουμε όσο μπορούμε. Σε όλα λοιπόν τα παραπάνω συνο-ψίζονται τα σχέδιά μας και έπεται συνέχεια...

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:26 ìì Page 45

Page 46: City Way Magazine October 2014

ΛεντζάκηIΩΑΝΝΑ

Φαντασία, χαμόγελο, κέφι για δουλειά και αισιοδοξία! Η Ιωάννα

Λεντζάκη δημιούργησε στηνΚαισαριανή έναν υπέροχο

κόσμο ομορφιάς, το «Nyxomania Nail Hair»

και μας υποδέχτηκε φιλόξενα σ’ αυτόν με διάθεση να μοιραστεί μαζί μας τα «όμορφα

μυστικά» της…

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣcityway

PHOT

OS:

GEOR

GE L

OUVA

RIS

PLAC

E: P

LAZA

RES

ORT

HOTE

L

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:26 ìì Page 46

Page 47: City Way Magazine October 2014

Σ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ...»

Ιωάννα, τι ήταν κυρίως αυτό που σε έκανε να ασχο-ληθείς με τον κόσμο της ομορφιάς;Μα η αγάπη για την ομορφιά φυσικά! Το «καλλιτεχνικόδαιμόνιο» υπήρχε από νεαρή ηλικία, όμως χρειάζον-ται οι απαιτούμενες γνώσεις και η ωριμότητα για ναπατήσεις γερά στα πόδια σου και μάλιστα σε έναν τόσοδύσκολο χώρο. Είναι ένα επάγγελμα δημιουργικό καικαλλιτεχνικό που ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρα-σία μου. Δε σε αφήνει στιγμή να βαλτώσεις, διότι διαρ-κώς εξελίσσεται και εξιτάρει τη φαντασία. Άλλωστε δενείμαι άνθρωπος της στασιμότητας, αλλά της εξέλιξης.

Ποιες υπηρεσίες παρέχει το υπέροχο NyxomaniaNail Hair που έχεις δημιουργήσει στην Kαισαριανή;Πρωταρχικός μας ρόλος είναι να προσφέρουμε στουςπελάτες μας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών με ό,τι νέο και καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά, σε συν-δυασμό πάντα με λογικές τιμές.

Η ομάδα της Nyxomania παρέχει για παραπάνω απόδέκα χρόνια περιποιήσεις άκρων, περιποιήσεις spaκαι ολοκληρωμένες παροχές κομμωτηρίου.

Ποια είναι η τάση στα μαλλιά και τα νύχια για το χει-μώνα που ακολουθεί;Οι παρουσιάσεις που είδαμε στο κόκκινο χαλί για τοΦθινόπωρο και το Χειμώνα του 2014 είναι: Σκουρό-χρωμες ανταύγειες, φυσικά ξανθά , sompre ,χάλκινακαι πολλές σοκολατένιες αποχρώσεις. Πιασίματα,αφέλειες και αλογοουρές βρίσκονται πάλι στο επίκεν-τρο. Όσο για τα νύχια... Το Φθινόπωρο του 2014 επικρατεί το κερασί, το γκρικαι οι nude βεβαίως αποχρώσεις. Οι Metallic απο-χρώσεις είναι το new entry αυτής της χρονιάς. Σχέδιαμε εναλλαγές και εκλεπτυσμένα μοτίβα, θα είναι ταlook που θα τραβήξουν τα βλέμματα.

cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:26 ìì Page 47

Page 48: City Way Magazine October 2014

Το μυστικό της ομορφιάς θεωρώ ότικρύβεται μέσα μας. Όταν είσαι καλά με τον εαυτό σου φαίνεται παντού, στα μάτια, στο χαμόγελο...

Υπάρχει μια λάμψη που δεν κρύβεται με τίποτα καιφυσικά αυτό το εισπράττουντα αγαπημένα μου πρόσωπακαι ο κόσμος γύρω μου.

“ “ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΝΤΖΑΚΗ

cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:26 ìì Page 48

Page 49: City Way Magazine October 2014

Τι είναι αυτό που όταν συμβαίνει στη δουλειά σου,σου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση;Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να ανα-λαμβάνεις κάτι παραμελημένο και να καταφέρνεις ναδημιουργείς κάτι όμορφο πάνω του βγάζοντας όλη τηφαντασία που υπάρχει στο μυαλό. Σημαντική επίσηςείναι η εμπιστοσύνη των πελατών που μου έχει δώσειτο θάρρος και το θράσος μετά από τόσα χρόνια νατολμώ να λέω: «Όχι, δε σου ταιριάζει αυτό, δε σε αφήνωνα το κάνεις..». Θέλω οι πελάτες να φεύγουν από το χώροτολμώντας το διαφορετικό, σύμφωνα πάντα με τις ανάγ-κες και την καθημερινότητά τους. Εξάλλου η κάθε γυ-ναίκα έχει το δικό της τύπο και το προσωπικό της στυλ.

Τι θα συμβούλευες τις γυναίκες ώστε να διατηρούνταιπάντοτε νέες και όμορφες;Μότο μου είναι το: «Άδραξε τη μέρα!». Από προσωπικήεμπειρία θα πω στις γυναίκες να μην παραμελούν τονεαυτό τους, κάτι που δεν χρειάζεται κόπο, αλλά μόνοσωστή διαχείριση χρόνου. Με λίγες ώρες φροντίδας, εκτός από το αισθητικό απο-τέλεσμα, θα ανέβει η διάθεση! Με αυτόν λοιπόν τοντρόπο θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολοκαθημερινό τους πρόγραμμα.. Άλλωστε μη ξεχνάμεπως οι γυναίκες σε αυτόν το πλανήτη έχουν πάραπολλούς ρόλους.

Ιωάννα, τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;Δεν μου έχει απομείνει πια πολύς ελεύθερος χρόνος.Όταν όμως καταφέρνω να ξεκλέψω έστω και λίγοχρόνο, τον χρησιμοποιώ για να φορτίσω μπαταρίες μεμικρές αποδράσεις κυρίως στη θάλασσα διαβάζονταςαγαπημένους συγγραφείς. Παίζω επίσης τένις για εκτό-νωση και ακούω μουσική, η οποία για μένα είναι πηγήζωής! Φυσικά αφιερώνω όσο περισσότερο χρόνομπορώ στα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Tα μελλοντικά σου σχέδια και όνειρα;Υπάρχει κάτι στα σκαριά, αλλά είναι νωρίς ακόμα γιααποκαλύψεις. Ως άνθρωπος πεισματάρης που διαρκώςεξελίσσεται... τα όνειρά μου, μικρά ή μεγάλα, είναι οιστόχοι που βάζω. Μέχρι τώρα είμαι πολύ ικανοποι-ημένη για ό, τι έχω καταφέρει. Φιλοσοφία μου είναι ηδημιουργία και η ανανέωση. Ως αισιόδοξος άνθρωποςλοιπόν, εύχομαι τα όνειρα που έχω για το μέλλον ναπραγματοποιηθούν με την ίδια επιτυχία.

cityway

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:26 ìì Page 49

Page 50: City Way Magazine October 2014

50 cityway

b

masterr

www.facebook.com/pages/Bar-Master

bar trainingbar consulting

cocktail party | events

Βάζουμε τα υλικά στο shaker και χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι Cocktail,προσθέτουμε 1 Dash Spicy Bitters και γαρνίρουμε με ένα φύλλο Yuzu Shiso...

by george georgiou

50 ml Reserve Rum10 ml fresh Lime juice15ml homemade Citrus Syrup2 Yuzu Shiso Leaves1 Dash Spicy Bitters

Τι είναι το Ρούμι;Οι Μύθοι και οι Ιστοριες!Το Ρούμι φτιάχνεται από απόσταγμα ζαχαροκάλα-μου ή μελάσσας και πρόδρομος του, όπως το απο-καλούσε και ο Μάρκο Πόλο (μετά το ταξίδι του το1271), θεωρείται το «Κρασί από Ζάχαρη» με την Κίνακαι την Ινδία να ερίζουν την πατρότητά του...

Όλα όμως άρχισαν κάπου στο δεύτερο ταξίδιτου Κολόμβου το 1493, όταν έφερε στο νησί Ισπα-νιόλα -τη σημερινή Αϊτή και Άγιο Δομίνικο- τα φυτάζαχαροκάλαμου από τα Κανάρια Νησιά. Στα χρόνιαπου ακολούθησαν, αναπτύχθηκε με ραγδαίο ρυθμόη παραγωγή ζάχαρης, ενώ άρχισε η καλλιέργεια ζα-χαροκάλαμου στο Μεξικό, το Περού και την Βραζιλία.Το 1655 στα νησιά Μπαρμπάντος, μετά την κα-τάκτηση της Τζαμάικα από το Βρετανικό Ναυτικό,πήραν την απόφαση μαζί με το γεύμα στα μέλη τουΒασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας να δίδεται μια με-ρίδα Ρούμι αντί του Μπράντι, κάτι το οποίο άρεσεστους Ναυτικούς ενώ στη συνέχεια μεθούσαν μεαυτό ώστε να ξεχνάνε το μεγάλο ταξίδι και αυτά που

τους βασάνιζαν. Με το πέρας του καιρού οι μερίδεςΡουμιού στους Ναυτικούς άρχισαν να μειώνονταιγιατί δεν ήθελαν πλέον τους ναυτικούς μεθυσμέ-νους ή αναίσθητους, ενώ 31 Ιουλίου του 1970 τοσταμάτησαν εντελώς. Λίγο αργότερα ο ναύαρχοςEdward Vernon έδωσε εντολή να αραιώνουν τοΡούμι με νερό και να προστίθεται ζάχαρη και χυμόςΚίτρου... και κάπως έτσι επινόησε το πρώτο κοκτέιλμε Ρούμι το οποίο ονομάστηκε Γκρογκ από το πα-ρατσούκλι του «Γέρο-Γκρόγκραμ». Μια από τις κύ-ριες ασθένειες της εποχής, αρκετές φορέςθανατηφόρα, ήταν το σκορβούτο το οποίο προκα-λούνταν από την έλλειψη βιταμίνης C, όμως από το1795 με το Grog, δεν μειώθηκαν μόνο τα κρούσματααλλά και οι Άγγλοι ναυτικοί έγιναν ακμαιότατοι!

Το Ρούμι όχι μόνο για τους Άγγλους, αλλά με-γαλύτερη αξία για τους Πειρατές! Οι Πειρατέςέκαναν επιθέσεις σε χωριά, πολλές φορές με κύριοσκοπό όχι το χρυσάφι, αλλά το Ρούμι που με τοπέρας του καιρού είχε αποκτήσει μεγάλη αξία ωςπολύτιμο ποτό και ακριβό εμπόρευμα, σε σημείοτέτοιο που η πληρωμή των Πειρατών ήταν μόνοΡούμι.

Με το πέρασμα των αιώνων κάπου στην Κούβα,στην Αβάνα, συναντάμε τον Ernest Hemingwayπου με τα χειρόγραφα του υμνεί τα Κοκτέιλ μεβάση το Ρούμι αναφερόμενος στο Daiquiri τουΜπαρ “Floridita” και στο Mojito του Μπαρ “Bo-deguita Del Medio”. Όσοι αιώνες και αν περάσανε, είτε μάχες Πειρατι-κές, το Ρούμι συνεχίζει να είναι στις καρδιές μας,και με τα απαλά spicy αρώματα του καθώς και μετην απαλή του γεύση να μας ταξιδεύει μέσα σε κά-ποιο “ιδιαίτερο” Cocktail κάπου στις θάλασσες τηςΚαραϊβικής.

george georgiou

^xxÑ UtÜàxÇw|Çz

COCKTAILS & STORIES

Οι Πειρατές και το ΡούμιΌταν παρακολουθούμε μια ταινία Πειρατών, σίγουρα στο τέλος της δε μας μένει στο μυαλόμόνο η περιπέτεια και οι μάχες, αλλά σίγουρα και εικόνες από τα γλέντια τους. Ποιο είναιόμως το ποτό που αποζητούσαν για την διασκέδαση και το γλέντι τους; Το ρούμι φυσικά!

Pirat� 's Story

Pirat� 's Story

citybartender

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 4:26 ìì Page 50

Page 51: City Way Magazine October 2014

Ανοιχτό 24 ώρες 7 ημέρες 12 μήνες τον χρόνο ...στην καρδιά του Κολωνακίου στονπολυσύχναστο πεζόδρομο της Τσακάλωφ 14 βρίσκεται η κρεπερί "sugar inn"

...Προσφέρει γλυκές και αλμυρές κρέπες, παγωτά, βάφλες και καφέ. ...Ανοιχτή ολο το 24ωρο με λογικές τιμές με ποιοτικό... delivery με εξαίρετα

γρήγορη παράδοση σε μεγάλη ακτίνα διαμονής όλο το 24ωρο.

Τηλ.: 211 7150332

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 5:22 ìì Page 51

Page 52: City Way Magazine October 2014

one of the

GREAT HOTELSOF THE WORLD

Χειμωνιάτικος Γάμος a la Plaza Resort!Φθινοπωρινό Ραντεβού στο IVORY

Στο Au Bar η ζωή είναι... ωραία!Κάθε Σάββατο και Κυριακή στο main bar του ξενοδοχείουAu Bar, θα μπορείτε να απολαμβάνετε κρασί σε ποτήρι με συνοδεία ατομικής ποικιλίας τυριών με μόνο 6€.Και κάθε μέρα “Happy Hour 1+1” 5 μ.μ. - 7 μ.μ. με δώρο το 2ο ποτό (εκτός συλλεκτικών οίνων & special whiskey. Η προσφορά δεν συνδυάζεται με άλλη).Οι προσφορές ισχύουν έως 30/11/14

www.facebook.com/pages/Plaza-Resort-Hotel-5/

325444134193394?fref=ts

52 km, Athens-Sounion Ave.19013 Palaia Fokaia

Attiki, Greece

T. 22910 75000

www.plaza-resort.com

Το Plaza Resort αποτελεί τον τέλειο... προορισμό για τη δεξίωση του γάμου σας και τοχειμώνα! Κάθε λεπτό θα είναι μια μοναδική εμπειρία μέχρι και τη στιγμή που θα ξυπνή-σετε το πρωί σε ένα από τα Exclusive δωμάτια και θα αντικρίσετε το πρώτο φως της κοι-νής σας ζωής να ανατέλλει πάνω από τον Σαρωνικό!Επιλέξτε ανάμεσα στα ειδικά διαμορφωμένα μενού που προτείνει ο chef μας, ή ελάτε ναδημιουργήσουμε το δικό σας μενού σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις σας.Επωφεληθείτε από την ειδική χειμερινή προσφορά με έκπτωση -20% στα πακέτα δε-ξιώσεων από 15 Οκτωβρίου 2014 έως 15 Μαρτίου 2015.

Φθινοπωρινό Ραντεβού... στο IVORYΓια το Φθινόπωρο, ο Executive Chef του Plaza Resort Σωτήρης Παξιμαδάς προτείνει Χοιρινό φιλέτο με φασκόμηλο, λιαστή ντομάτα και μανούρι, σβησμένο με κρασί μαρσάλα. Σερβίρεται με πουρέ καρότουαρωματισμένο με πορτοκάλι. Ένα ιδιαίτερο πιάτο με ζεστά αρώματα και υφές που συνδυάζεται όμορφα με μια πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με vinaigrette βαλσάμικου. Συνοδέψτε το με ένα λευκό Chardonney.Τώρα το Φθινόπωρο επισκεφθείτε το κομψό εστιατόριοIVORY που βρίσκεται στο ισόγειο του ξενοδοχείου με θέαστον κήπο και απολαύστε τις δημιουργίες του chefμας με έκπτωση -10% και δώρο ένα μπουκάλι κρασί!

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 5:22 ìì Page 52

Page 53: City Way Magazine October 2014

NYXOMANIA NAIL- HAIR

ΝΕΑΣ ΕΦΕΣΣΟΥ 18, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΤΗΛ.: 211 182 3690

Νyxomania Nail Hair

KEEPCALM

AND

COMETO NYXOMANIA

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 5:22 ìì Page 53

Page 54: City Way Magazine October 2014

CITY WAY MAGAZINE OCTOBER 2014 web:Layout 1 25/10/2014 5:22 ìì Page 54