Bitshares 101 Greek

50

description

Bitshares 101 Greek

Transcript of Bitshares 101 Greek

Page 1: Bitshares 101 Greek
Page 2: Bitshares 101 Greek

1

Bitshares 101

Ένας οδηγός για το πώς θα επωφεληθείτε από την επόμενη γενιά του Bitcoin, των κρυπτο-νομισμάτων και των Αποκεντρωμένων

Επιχειρήσεων

Max Wright

Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος: ..................................................................................................................................................... 2

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή. ............................................................................................................................... 4

Κεφάλαιο 2: Αποκεντρωμένες Αυτόνομες Εταιρείες (DACs) ..................................................................... 7

Κεφάλαιο 3: Τι είναι τα Bitshares; ............................................................................................................ 10

Κεφάλαιο 4: Τι είναι τα Bitassets (όπως το bitUSD); ................................................................................ 21

Κεφάλαιο 5: BitUSD για τον καταναλωτή. ................................................................................................ 27

Κεφάλαιο 6: Η Κατάσταση του Bitshares................................................................................................. 35

Κεφάλαιο 7: Πώς να αποκτήσετε Bitshares .............................................................................................. 38

Κεφάλαιο 8: Μπόνους: Εξουσιοδοτημένη Απόδειξη της Συμμετοχής

( Delegate Proof Of Stake - DPOS) ............................................................................................................. 43

Bonus Ενότητα: Πηγές

Page 3: Bitshares 101 Greek

2

Πρόλογος:

Το Bitcoin έκανε για τα χρήματα αυτό που πιστεύω ότι θα κάνουν τα Bitshares για την επιχειρηματικότητα. Σύντομα θα δούμε το ισχύον καθεστώς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων να μετατρέπεται σε ένα αποκεντρωμένο και αδιάβλητο (trustless) περιβάλλον, που λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και δίκαια από οποιοδήποτε προηγούμενο μοντέλο στον κόσμο. Το όνομά μου είναι Max Wright, συγγραφέας, επενδυτής, και ευαγγελιστής κρυπτο-νομισμάτων. Έγραψα αυτό το βιβλίο για να σας δώσω ένα βασικό επίπεδο κατανόησης για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το νέο σύστημα, και πώς θα μπορέσετε να το κάνετε να λειτουργήσει για εσάς. Καλώς ήρθατε στο Bitshares 101.

Σε αυτό το βιβλίο θα συζητήσουμε για το μέλλον, καθώς αυτό θα ξετυλιγεται μπροστά στα μάτια μας.

Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με τις τεχνολογικες εξελίξεις που συντελούνται στον κόσμο του Bitcoin 2.0. Οπως και με την εξέλιξη του Bitcoin μερικά χρόνια πριν, έτσι και τώρα αυτή η επόμενη γενιά της τεχνολογίας Blockchain έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει δισεκατομμύρια δολάρια, έστω και αν είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν ή καταλαβαίνουν το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Κάθε μήνα βλέπω και άλλο ένα seed-fund ή VC (Επιχειρηματικό Κεφάλαιο) που επενδύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Bitcoin. Και για μένα, αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη.

Το μέλλον έγκειται σε αυτή την τεχνολογία.

Τα λόγια αυτά ακούγονται οικία. Το 2012, όταν το Bitcoin κόστιζε μόνο $ 11, δημιούργησα μια σειρά με βίντεο σχετικά με το Bitcoin για τους συνδρομητές μου και χρησιμοποίησα τα εξής ίδια λόγια: “Το μέλλον έγκειται σε αυτή την τεχνολογία ”

Το 2013, όταν η τιμή του Bitcoin έφτασε στα $ 100, ξανά δημοσίευσα το περιεχόμενο εκείνο στο Amazon Kindle σε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Επανάσταση του Bitcoin: Δίνοντας τέλος στην Τυραννία για Διασκέδαση και Κέρδος».

Το βιβλίο εκείνο για το Bitcoin ήταν το κορυφαίο σε βαθμολογία για το υπόλοιπο του 2013.

Το Νοέμβριο του 2013 με την τιμή του Bitcoin στα υψηλότερα των $1100 διαισθάνθηκα ότι μια διόρθωση θα επέλθει σύντομα και συνέστησα στους συνδρομητές μου να αποκομίσουν τα κέρδη τους άμεσα.

Ο λόγος που μοιράζομαι αυτά μαζί σας δεν είναι για να καυχηθώ, αλλά επειδή έχω καταφέρει ένα ρεκόρ στις προβλέψεις τιμών του Bitcoin και έχω ακόμα μια για εσάς.

Τον Αύγουστο του 2014, παρουσίασα τα Bitshares στους συνδρομητές μου σε ένα ζωντανό διαδικτυακό σεμινάριο. Ένα Bitshare εκείνο το διάστημα άξιζε μόνο 8/10 σεντ του δολαρίου.

Page 4: Bitshares 101 Greek

3

Σήμερα, το Δεκέμβριο του 2014, που κυκλοφορώ το βιβλίο αυτό στο Amazon η τιμή των Bitshares έχει υπερδιπλασιαστεί στα 1.9 σεντ του δολαρίου.

Για άλλη μια φορά, νομίζω ότι αυτή είναι η αρχή μιας εκπληκτικής διαδρομής. Σας καλώ να απολαύσετε το ταξίδι των Bitshares και να με ακολουθήσετε στο www.bitshares.tv όπου παρουσιάζω μια εβδομαδιαία εκπομπή και podcast, εξερευνώντας τον εντυπωσιακό κόσμο των Bitshares.

Το μέλλον έγκειται σε αυτήν την τεχνολογία.

Page 5: Bitshares 101 Greek

4

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή.

Ο Satoshi Nakamoto, ψευδώνυμο του εφευρέτη του Bitcoin, δημιούργησε ένα κομμάτι τεχνολογίας που πολλοί, όπως και εγώ, θεωρούν ως την πιο σημαντική εφεύρεση μετά το Ίντερνετ.

Αυτό το κρίσιμο κομμάτι τεχνολογίας λέγεται Blockchain (αλυσίδα των μπλοκ).

Το Bitcoin είναι χτισμένο πάνω στη τεχνολογία του Blockchain.

Το Blockchain δημιούργησε μια μέθοδο για να φθάνει σε μια γενική συναίνεση με ένα αποκεντρωμένο τρόπο. Ήταν η πρώτη τεχνολογία που κατάφερε ποτέ να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο.

Πριν τη δημιουργία του Blockchain, ήταν απαραίτητη η χρήση ενός τρίτου όπως Visa, Paypal, ή τράπεζας για την καταγραφή μιας πληρωμής ανάμεσα σε δύο συμβαλλόμενα μέλη. Τα δύο συμβαλλόμενα μέλη, θεωρούσαν ως απόδειξη πληρωμής της συναλλαγής τα αρχεία που κρατούνταν από αυτό το τρίτο μέλος. Με άλλα λόγια, υπήρχε μια συναίνεση ότι η πληρωμή πραγματοποιήθηκε επειδή εγκρίθηκε από κάποιον τρίτο.

Το Bitcoin μας επιτρέπει να παρακάμπτουμε αυτούς τους τρίτους δημιουργώντας μια πιο αποτελεσματική μέθοδο συναίνεσης.

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τις χρήσεις του σε χρηματικές συναλλαγές. Ακριβώς όπως το Blockchain ξεκίνησε μια επανάσταση στις πληρωμές μέσω του Bitcoin, ετσι πιστεύω ότι και το Blockchain θα ξεκινήσει μια επανάσταση σε πολλούς άλλους τομείς.

Για παράδειγμα: Εάν πουλήσω τη μετοχή της Amazon σε έναν αγοραστή, βασιζόμαστε σ’ ένα χρηματιστήριο αξιών όπως το NASDAQ, για να καταγράψει τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Αλλά στο πολύ κοντινό μέλλον, θα μπορούσαμε να βασιζόμαστε στο Blockchain για να το κάνουμε αυτό.

Αν αγοράσω ένα κομμάτι ακίνητης περιουσίας από κάποιον, η πώληση καταγράφεται σε κάποιο γραφείο της κυβέρνησης, αλλά θα μπορούσαμε να το καταγράψουμε και αυτο στο Blockchain.

Αν αγοράσω το domain, www.bitshares.tv, σήμερα η αγορά αυτή καταγράφεται στο The Internet Corporation for Assinged Names and Numbers (ICANN), αλλά θα μπορούσε επίσης να καταγραφεί στο Blockchain.

Αν συνάψουμε μια σύμβαση, μπορούμε να την καταγράψουμε σε χαρτί και κάθε ένας να κρατήσει ένα αντίγραφο. Αντ' αυτού θα μπορούσε να καταγράφει στο Blockchain.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των υφιστάμενων βιομηχανιών που μπορούν να αλλαχθούν με την τεχνολογία Blockchain. Ωστόσο, λόγω της αποδοτικότητας της τεχνολογίας Blockchain, καινούργιες βιομηχανίες μπορούν να δημιουργηθούν.

Page 6: Bitshares 101 Greek

5

Για παράδειγμα: Ας πούμε ότι είμαι ένας συγγραφέας και θέλω να γράψω ένα βιβλίο. Πρέπει να απουσιάσω ένα χρόνο από την δουλειά μου για να γράψω το βιβλίο, και χρειάζομαι τα χρήματα για να το κάνω αυτό. Θα μπορούσα να προπωλήσω δικαιώματα ιδιοκτησίας για το βιβλίο μέσω ενός crowd sale που θα καταγράφεται στο Blockchain, και όλοι οι «μέτοχοι» μου θα μπορούσαν να λάβουν έσοδα από την πώληση του βιβλίου, μόλις δημοσιευθεί. Οι όροι των μετοχών τους μπορούν να καταγράφονται και να εκτελούνται αυτόματα στο Blockchain.

Λόγω των νομοθεσιών, των κανόνων και των δαπανών που συνδέονται με μια δημόσια εγγραφή στο NASDAQ, είναι πολύ αναποτελεσματικό να δικαιολογήσω την έκδοση παραδοσιακών «μετοχών» για ένα βιβλίο που επρόκειτο να γράψω. Με την τεχνολογία Blockchain, αυτό γίνεται ξαφνικά εφικτό. Αυτό είναι παρόμοιο με τον πληθοπορισμό (crowdsourcing), αλλά με μεγαλύτερη προστασία και διαφάνεια για τους επενδυτές.

Στο βιβλίο αυτό πρόκειται να εξετάσουμε το συναρπαστικό αυτο νέο κόσμο και να μάθουμε πού έγκειται η μεγαλύτερη δυναμική.

Κατά τη γνώμη μου, το επίκεντρο όλης αυτής της προοπτικής είναι τα Bitshares.

Τα Bitshares είναι μια ισχυρή επιχειρηματική μηχανή ανοιχτού κώδικα χτισμένη πάνω στην τεχνολογία Blockchain.

Οι προγραμματιστές των Bitshares έχουν κατασκευάσει μια σειρά από καινοτομίες στην τεχνολογία Blockchain, όπως χρησιμοποιήθηκαν από το Bitcoin. Αυτές οι καινοτομίες επιλύουν πολλά από τα προβλήματα που επιχειρήσεις οι οποιες είναι βασισμένες στην τεχνολογια Blockchain θα αντιμετωπίσουν κατά την εισαγωγή τους σε πολλές από τις προαναφερθείσες βιομηχανίες.

Ως αποτέλεσμα αυτών των καινοτομιών πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε την τεχνολογία Blockchain να διαταράσσει μαζικά αρκετές νέες βιομηχανίες. Αλλά όσο και αν προκαλεί έκπληξη, αυτό δεν είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα σχετικά με το Bitshares. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι καν το θέμα αυτού του βιβλίου. Εξετάζω τις έννοιες αυτές στο bonus κεφάλαιο, αλλά το βιβλίο αυτο περιγραφει μια μεγαλύτερη προοπτική.

Όλοι αυτοί οι νέοι industry disruptors (καινοτόμοι της βιομηχανίας) που χτίστηκαν πάνω στην τεχνολογία Blockchain θα πρέπει να ανταλλάσσονται κάπου, ακριβώς όπως οι μετοχές της Apple και της Amazon ανταλλάσσονται στο χρηματιστήριο NASDAQ.

Έτσι, η ομάδα του Bitshares προχώρησε και έχτισε μια αίθουσα συναλλαγών βασισμένη στο Blockchain για να αποτελεί το «NASDAQ» για όλες τις μελλοντικές λύσεις που βασίζονται στο Blockchain.

Όπως θα μάθετε παρακάτω, αυτή η αποκεντρωμένη αίθουσα συναλλαγών έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει ριζικά ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, από την αγορά παραγώγων αξίας 700 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το πώς διαχειριζεται προγράμματα επιβράβευσης όπως τα μίλια τακτικών επιβατών.

Page 7: Bitshares 101 Greek

6

Οι αποδόσεις που το Bitshares Blockchain μπορεί να αποφέρει στον κόσμο μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι τεράστιες.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εξερεύνηση του δυναμικού των Bitshares. Είναι απολύτως πιθανό ότι τα Bitshares μπορεί να ανέβουν κατακόρυφα σε αξία κατά τα επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς έγινε με το Bitcoin.

Το ενδεχόμενο αυτο είναι που με έχει κρατήσει σε εγρήγορση για πολλούς μήνες ερευνώντας. Ελπίζω να απολαύσετε το ταξίδι αυτό όσο το απόλαυσα κι εγώ.

Πριν φτάσουμε στο ψητό της υπόθεσης, για να προθερμαθούμε λίγο, πατήστε αυτό το σύνδεσμο για να δείτε το σύντομο προωθητικό βίντεο για τα Bitshares.

www.bitshares.tv/chapter1

Page 8: Bitshares 101 Greek

7

Κεφάλαιο 2: Αποκεντρωμένες Αυτόνομες Εταιρείες (DACs)

Ας ξεκινήσουμε με τη διερεύνηση της έννοιας Αποκεντρωμένη ΑυτόνομηΕταιρεία ή Decentralized Autonomous Company. Από τώρα και στο εξής, εμείς θα τις αποκαλούμε DACs.

Θα εξερευνήσουμε αυτή την έννοια, εξετάζοντας τις ίδιες τις λέξεις με αντίστροφη σειρά.

Πρώτα απ 'όλα, ένα DAC είναι μια εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολλές ομοιότητες με τις απλές εταιρείες.

Οι DACs έχουν έσοδα. Έχουν έξοδα. Έχουν είτε κέρδος ή ζημιά. Έχουν εργαζόμενους. Έχουν μετόχους. Οι μέτοχοι έχουν δικαιώματα ψήφου. Έχουν ένα καταστατικό (ένα σύνολο κανόνων με τους οποίους λειτουργεί η εταιρεία). Έχουν ένα προϊόν. Και πάνω απ 'όλα, έχουν πελάτες.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην επόμενη λέξη. Αυτόνομη. Αυτόνομη σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές είναι αυτοδιοικούμενες και δεν υπόκεινται σε έλεγχο από εξωτερικές πηγές. Στην πραγματικότητα, έχουν ενσωματωμένους μηχανισμούς άμυνας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από εκείνες τις εξωτερικές επιρροές που θα επιδιώξουν να τις ρυθμίσουν.

Και τέλος, Αποκεντρωμένη σημαίνει ότι η εταιρεία δεν υφίσταται σε μία ή ακόμη και σε μερικές κεντρικές τοποθεσίες. Διανέμεται σε πολλούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, και σε κάθε υπολογιστή υπάρχει η ολότητα της εταιρείας. Ακόμα και μια επιτυχημένη επίθεση ενάντια σε πολλές παρουσίες της εταιρείας είναι μάταιη, καθώς αναπαραγάγει εύκολα τον εαυτό της και επουλώνει. Αυτό το χαρακτηριστικό τις καθιστά εξαιρετικά ασφαλείς και πολύ λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις.

Την πρώτη φορά που άκουσα τη φράση «Αποκεντρωμένη Αυτόνομη Εταιρεία», μου ακουγόταν λίγο ανούσια και δεν έβγαζε πολύ νόημα.

Πώς γίνεται να έχει κανείς μια αυτόνομη εταιρεία που λειτουργεί από μόνη της;

Αλλά έπειτα ανακάλυψα ότι ήμουν ήδη πολύ εξοικειωμένος με ένα DAC. Στην πραγματικότητα, το Bitcoin ήταν το πρώτο DAC στον κόσμο.

Πιστεύω ότι θα βοηθήσει το να εξετάσουμε αυτή τη σύγκριση.

Tο Bitcoin έχει ένα προϊόν. Πρόκειται για μια υπηρεσία πληρωμών. Ανταγωνίζεται με τις τράπεζες, τη Visa, τη PayPal, τη Western Union, και άλλους για την αποστολή πληρωμών από το ένα συμβαλλόμενο μέρος στο άλλο σε όλο τον κόσμο.

Έχει έσοδα. Χρεώνει μικρές προμήθειες για ορισμένες συναλλαγές.

Το Bitcoin έχει μετόχους. Οι μέτοχοι είστε εσείς και εγώ, τα άτομα που πραγματικά κατέχουν το Bitcoin. Ας πούμε ότι έχετε στην κατοχή σας το 1% του συνόλου των Bitcoin που υπάρχουν. Αυτό είναι σαν να έχετε 1% των μετοχών της εταιρείας του Bitcoin. Όσο η εταιρεία μεγαλώνει, ελπίζουμε ότι η τιμή της μετοχής θα ανεβαίνει. Εάν η εταιρεία συρρικνωθεί ή αποτύχει, η τιμή της μετοχής πέφτει.

Page 9: Bitshares 101 Greek

8

Το Bitcoin έχει εργαζόμενους. Ονομάζονται «ανθρακωρύχοι» (miners). Οι «ανθρακωρύχοι» ασφαλίζουν το δίκτυο και διευκολύνουν τις εν λόγω πληρωμές.

Το Bitcoin έχει δαπάνες. Πληρώνει τους εργαζόμενους αυτούς μέσω δύο μηχανισμών. Ο πρώτος είναι οι προμήθειες για τις οποίες μιλήσαμε νωρίτερα. 100% των προμηθειών αυτών διαβιβάζονται στους «ανθρακωρύχους» ως ο μισθός τους. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω των μετοχών απομειωμένης αξίας (dilution of shares). Το Bitcoin δημιουργεί τακτικά νέα Bitcoins, που ονομάζονται ανταμοιβές ανά μπλοκ (block rewards), και τις δίνει στους «ανθρακωρύχους» ως συμπλήρωμα του μισθού τους. Το Bitcoin είναι ένα νόμισμα. Η δημιουργία νέων Bitcoins σημαίνει πληθωρισμός. Στο πλαίσιο ενός DAC αυτό αποκαλείται μετοχή απόμειωμένης αξίας. Όταν όλα τα Bitcoins παραχθούν τότε οι miners θα εργάζονται μόνο για τις προμήθειες μεταφοράς.

Φυσικά το Bitcoin έχει πελάτες. Κάθε πρόσωπο που στέλνει μια πληρωμή σε Bitcoin είναι ένας πελάτης.

Το Bitcoin έχει δικαιώματα ψήφου. Όταν προτείνονται αλλαγές στο σύστημα, όπως ενημερώσεις κώδικα και hard forks (αλλαγές πρωτοκόλλου μη προσβάσιμες με προηγούμενες εκδόσεις), η κοινότητα αποφασίζει εάν επιθυμεί να αποδεχτεί αυτές τις αλλαγές.

Η κοινότητα των «ανθρακωρύχων» που πληρώνονται για να διασφαλίσουν το δίκτυο κατέχει επί του παρόντος τα δικαιώματα ψήφου του Bitcoin παρόλο που αυτό δεν αποτελεί μια επισημοποιημένη διαδικασία. Ενώ ορισμένοι ανθρακωρύχοι έχουν Bitcoin, κάποιοι άλλοι δεν έχουν. Με τον τρόπο αυτό, είναι οι εργαζόμενοι και όχι οι ιδιοκτήτες του Bitcoin, που κατέχουν τα δικαιώματα ψήφου του Bitcoin. Μέσα από το πρίσμα ενός DAC, αυτό δεν είναι επιθυμητό. Θα ήταν προτιμότερο αν οι μέτοχοι είχαν δικαιώματα ψήφου.

To Bitcoin έχει ένα καταστατικό. Αυτός είναι ο κωδικός του Bitcoin με τον οποίο όλα τα μέρη συμφωνούν να λειτουργούν.

Όπως μπορείτε να δείτε, η αναλογία του να αποτελεί το Bitcoin μια εταιρεία είναι πολύ χρήσιμη και αρκετά ακριβής.

Το Bitcoin είναι επίσης αποκεντρωμένο και αυτόνομο, και ως εκ τούτου το Bitcoin είναι το πρώτο DAC στον κόσμο.

Τώρα έχετε ένα ορισμό ενός DAC, καθώς και ένα παράδειγμα ενός DAC με το οποίο είστε πιθανώς ήδη εξοικειωμένοι. Ας επεκτείνουμε αυτή την έννοια για να σκεφτούμε άλλες εφαρμογές των DACs.

Έχω ηχογραφήσει μια συνέντευξη με τον Dan Larimer, τον κύριο προγραμματιστή και οραματιστή πίσω από τα Bitshares. Ο Dan συνεργάστηκε με τον Shatoshi Nakamoto στα φόρουμ του Bitcoin κατά τις πρώτες ημέρες του Bitcoin. Αργότερα εφηύρε την φράση DAC. Τα Bitshares είναι ένα DAC και αποτελεί το επίκεντρο του βιβλίου αυτού.

Στο βίντεο εξετάζουμε και μερικά άλλα παραδείγματα πιθανών DACs. Νομίζω ότι μέχρι το τέλος αυτού του βίντεο, θα έχετε μια πολύ σαφή εικόνα του τι είναι DAC. Θα μάθετε επίσης

Page 10: Bitshares 101 Greek

9

πώς είναι δυνατόν πολλές άλλες βιομηχανίες να διαταραχθούν από DACs οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία του Blockchain.

Φανταστείτε πόσες είναι οι προοπτικές πίσω από αυτή την τεχνολογία.

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ. www.bitshares.tv/chapter2

Page 11: Bitshares 101 Greek

10

Κεφάλαιο 3: Τι είναι τα Bitshares;

Tα Bitshares είναι ένα DAC.

Αλλά τι κάνει αυτό το DAC;

Προσφέρει μια υπηρεσία. Η υπηρεσία είναι η αντιστοιχία πρόθυμων αγοραστών και πωλητών χρηματοοικονομικών μέσων και στοιχείων του ενεργητικού. Σε αυτό το κεφάλαιο θα εστιάσουμε στο πώς η πλατφόρμα Bisthares μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και ανταλλαγή ενός χρηματοοικονομικού μέσου που ονομάζεται συμβόλαιο παράγωγου. Ακριβώς όπως και στον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό τομέα, τα παράγωγα αυτά γίνονται στοιχεία ενεργητικού, διαθέσιμα για ανταλλαγή.

Στον κόσμο των Bitshares ονομάζουμε αυτά τα συμβόλαια παραγώγων ως Bitassets.

Αυτά τα Bitassets μπορούν να μεταβιβαστούν από ένα πρόσωπο στο άλλο ακριβώς όπως το Bitcoin.

Αυτό επιτρέπει μερικές ενδιαφέρουσες δυνατότητες που θα δούμε παρακάτω.

Καθώς διερευνούμε τις δυνατότητες αυτές, θα ήθελα να έχετε κάποια πράγματα υπόψιν σας. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το Bitcoin έχει κάποια τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα είδη χρημάτων και πληρωμών, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι έχει και κάποια μειονεκτήματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του Bitcoin είναι η μεταβλητότητά του. Η υψηλή μεταβλητότητα του Bitcoin δυσκολεύει τον mainstream χρήστη να αντιμετωπίσει το Bitcoin ως ένα νόμισμα σε ένα αυτόνομο οικοσύστημα.

Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες αγορές, ειδικά στις λεγόμενες «σκοτεινές αγορές», όπως τo Silk Road, οι χρήστες έχουν αναγκαστεί να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin ως νόμισμα σε ένα αυτόνομο οικοσύστημα. Αλλά για τις mainstream επιχειρήσεις, το Bitcoin γενικότερα λαμβάνεται και στη συνέχεια πωλείται αμέσως σε ένα πιο σταθερό μέσο αποθήκευσης αξίας (store of value). Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι η κύρια χρήση του Bitcoin είναι ένα σύστημα πληρωμών. Οι χρήσεις του είναι για κερδοσκοπία και ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Εάν ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν το δίκτυο πληρωμών αυξηθεί, είναι πιθανό ότι τότε η τιμή του Bitcoin θα αυξηθεί.

Το Bitcoin έχει πολλές χρήσεις σαν δίκτυο πληρωμών - πωλήσεις μέσω του Διαδικτύου, εμβάσματα, μικροπληρωμές, και πολλές άλλες. Αλλά για τον mainstream χρήστη και ειδικά για τις επιχειρήσεις με μικρά περιθώρια κέρδους, η αστάθεια του Bitcoin είναι υπερβολικά υψηλή. Μόλις η πληρωμή ολοκληρωθεί, πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να πουλήσουν τα Bitcoins τους για ένα λιγότερο μεταβλητό περιουσιακό στοιχείο, γενικώς ανταλλάσσοντας τα στο τοπικό τους νόμισμα.

Είναι αλήθεια ότι η αυξημένη χρήση του Bitcoin σαν ένα σύστημα πληρωμών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση για Bitcoin ανά πάσα στιγμή. Κατά συνέπεια, προκύπτει ότι η τιμή του Bitcoin θα πρέπει να ανεβαίνει καθώς αυξάνεται ο αριθμός των πληρωμών με Bitcoin.

Page 12: Bitshares 101 Greek

11

Είναι επίσης αλήθεια ότι τελικά, και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, η μεταβλητότητα του Bitcoin θα μειωθεί. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη μειωθεί. Έχουμε παρατηρήσει τη μεταβλητότητα του Bitcoin να μειώνεται κάθε χρόνο από τότε που δημιουργήθηκε. Η τάση αυτή αναμφίβολα θα συνεχίσει καθώς το Bitcoin αποκτά όλο και μεγαλύτερη ρευστότητα. Αλλά παρ' όλα αυτά, η μεταβλητότητα του Bitcoin αναμένεται ότι θα είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη π.χ. του δολαρίου ΗΠΑ ή του χρυσού για πολλά χρόνια ακόμη.

Φανταστείτε να μπορούσαμε να έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα του δικτύου πληρωμών του Bitcoin, συν την σταθερότητα των τιμών σε πράγματα όπως ο χρυσός, το ασήμι, το ευρώ ή ακόμα και το δολάριο ΗΠΑ; Εάν ένα νέο κρυπτο-νόμισμα θα μπορούσε να το καταφέρει αυτό τότε δε θα χρειαζόταν κανένας να πουλήσει άμεσα τα νομίσματα του. Θα μπορούσαν να τα κρατήσουν επ 'αόριστον. Θα μπορούσαν απλά να τα φυλάξουν μέχρι την επόμενη φορά που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα κρυπτο-νόμισμα για να κάνουν μια πληρωμή. Θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς το φόβο για το ποια θα μπορούσε να είναι η αξία εκείνη τη στιγμή.

Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το «άγιο δισκοπότηρο» των κρυπτο-νομισμάτων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Bitcoin επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα της μεταβλητότητας του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πολλές εταιρείες έχουν δρομολογήσει καινοτόμα προϊόντα που επιτρέπουν στους χρήστες να «κλειδώσουν» την αξία των Bitcoins τους σε μια σειρά από διαφορετικές επιλογές.

Πιστεύω ότι η καλύτερη είναι μια εταιρεία από τον Παναμά που ονομάζεται Coinapult.

Αυτή η εταιρεία χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τους αγαπημένους μου ως πρεσβευτές του Bitcoin, όπως ο Roger Ver και ο Eric Voorhees.

Το Coinapult είναι ουσιαστικά ένα «φιλοξενούμενο» πορτοφόλι, που με ένα πολύ απλό περιβάλλον εργασίας, σας επιτρέπει να κλειδώσετε την αξία του Bitcoin σας σε ένα από τα πέντε στοιχεία ενεργητικού - χρυσός, ασήμι, δολάρια ΗΠΑ, ευρώ ή Λίρες Αγγλίας.

Με το «κλείδωμα» των νομισμάτων σας, δεν είστε πλέον εκτεθειμένοι στην μεταβλητότητα των τιμών του Bitcoin. Στο παρασκήνιο, το Coinapult στην πραγματικότητα διασφαλίζει αυτά τα στοιχεία ενεργητικού για να διατηρηθούν φερέγγυα στην περίπτωση ταλάντευσης των τιμών εις βάρος τους. Από τη σκοπιά του χρήστη, ωστόσο, είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Πιστεύω ότι η προμήθεια είναι 1-2% για αυτήν την υπηρεσία, και υπάρχει ένα ανώτατο όριο $3000 ανά συναλλαγή που μπορείτε να κλειδώσετε.

Χρησιμοποιώντας αυτό το προϊόν, μπορείτε να κλειδώσετε εύκολα την αξία των Bitcoins σας. Αν καταθέσετε $100 σε Bitcoin και τα «κλειδώσετε» σε άλλο στοιχείο ενεργητικού, τότε το επόμενο έτος ή τον επόμενο μήνα θα μπορέσετε να κάνετε ανάληψη Bitcoin αξίας $100. Δεν θα έχει σημασία αν η τιμή του Bitcoin έχει αυξηθεί ή μειωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θα έχετε ακόμα $100 σε Bitcoin.

Αυτό είναι ένα χρήσιμο προϊόν για τους χρήστες Bitcoin, αλλά εξακολουθεί να έχει κάποια σοβαρά μειονεκτήματα. Κλειδώνοντας τα Bitcoin σας, θα χάσετε πολλά από τα οφέλη του

Page 13: Bitshares 101 Greek

12

Bitcoin, όπως τη δυνατότητα να έχετε στη κατοχή σας τα «ιδιωτικά κλειδιά» που διασφαλίζουν τον πλούτο σας.

Υπάρχει μια πληθώρα από άλλα μειονεκτήματα που προκύπτουν από τη συγκεντροποίηση αυτής της λύσης. Υπάρχει μια εταιρεία που έχει τον έλεγχο των κεφαλαίων σας.

Όπως ανέφερα νωρίτερα, συμπαθώ πραγματικά τα παιδιά πίσω από την εν λόγω εταιρεία και δεν έχω κανένα λόγο να μην τους εμπιστεύομαι. Παρ ’όλα αυτά, θα προτιμούσα να μην χρειάζεται να εμπιστεύομαι κανέναν. Πάντα ψάχνω για μια αποκεντρωμένη, απόλυτα διαφανή λύση όταν δεν χρειάζεται να θέσω την εμπιστοσύνη μου σε κάποιο πρόσωπο ή οντότητα.

Απλά ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα πράγματα που πρέπει να εμπιστευθείτε όταν χρησιμοποιείτε το Coinapult:

• Θα πρέπει να εμπιστευτείτε ότι η διαχείριση είναι έντιμη.

• Θα πρέπει να εμπιστευτείτε ότι εχουν ικανό management για τη διαχείριση αυτή

• Θα πρέπει να εμπιστευτείτε ότι οι διακομιστές τους δεν θα παραβιαστούν.

• Θα πρέπει να εμπιστευτείτε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα το σκάσουν με τα Bitcoin

σας.

• Θα πρέπει να εμπιστευτείτε ότι τα συστήματά τους διαθέτουν αντίγραφα

ασφαλείας και τα αρχεία των καταθέσεων σας δεν θα χαθούν.

• Το Coinapult αλληλοεπιδρά και κατέχει κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα. Ως εκ

τούτου, θα πρέπει να ελπίζετε ότι δεν θα υπάρξει ένα bail-in στο στυλ της

Κύπρου με την τράπεζά τους.

• Ο φυσικός χρυσός και το ασήμι που υποστηρίζουν το Bitcoin σας

αποθηκεύονται κάπου και μπορεί να χρειασθεί να κατασχεθούν από τις αρχές.

• Αν σας κάνουν μήνυση, περνάτε από διαδικασία διαζυγίου, ή είστε υπό κάποιου

είδους διερεύνηση, μια δικαστική απόφαση αναγκάζει τις εταιρίες αυτές να

κατασχέσουν τα κεφάλαια σας

Η λίστα είναι ουσιαστικά ατελείωτη.

Ας μη ξεχνάμε το περίφημο περιστατικό Goxing, κατά το οποίο οι περισσότεροι από τους παραπάνω κινδύνους πήραν σάρκα και οστά για μια εταιρεία που ονομάζεται Mt. Gοx μέσα σε διάστημα ενός έτους. Το αποτέλεσμα; 700.000.000 δολάρια του πλούτου κλάπηκαν από τους πελάτες της, οι οποίοι πλέον θα είναι στα δικαστήρια για μια σειρά ετών διερευνώντας ακριβώς τι συνέβη. Αλλά ο λόγος για τον οποίο συνέβη είναι πολύ ξεκάθαρος: η Mt. Gox είναι μια εταιρεία που λειτουργεί συγκεντρωτικά.

Page 14: Bitshares 101 Greek

13

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά τη γνώμη μου, οι αποκεντρωμένες λύσεις πάντα θα υπερτερούν των συγκεντρωτικών λύσεων.

Ένα από τα πράγματα που τα Bitshares έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν είναι αποκεντρωμένα «κλειδώματα». Το αποτέλεσμα τους είναι αρκετά εκτεταμένο. Είναι ένα κρυπτο-νόμισμα ακριβώς όπως το Bitcoin, αλλά με τη σταθερότητα τιμής του δολαρίου ΗΠΑ, του ευρώ, του χρυσού, του ασημιού, ή οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου που ο πελάτης επιθυμεί.

Αυτά τα κρυπτο-νομίσματα με αυτή τη σταθερότητα των τιμών ονομάζονται Bitassets. Και το πρώτο που θα ξεκινήσει να κερδίζει έδαφος είναι το bitUSD. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, λειτουργεί ακριβώς όπως ένα κρυπτο-νόμισμα, αλλά η αξία του είναι προσδεμένη με του δολαρίου των ΗΠΑ., Ένα bitUSD πάντα έχει αξία κοντά σε εκείνη ενός πραγματικού δολαρίου ΗΠΑ.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι η απόκλιση μεταξύ ενός bitUSD και ενός δολαρίου ΗΠΑ είναι ήδη μικρότερη από 1-2%. Το περιθώριο αυτό θα συνεχίσει να στενεύει καθώς αυξάνεται το βάθος αγοράς.

Εκτός από το bitUSD, υπάρχει το bitEuro (συνδεδεμένο με την τιμή του Ευρώ), το bitCNY (συνδεδεμένο με την τιμή του κινεζικού γουάν), το bitGLD (συνδεδεμένο με την τιμή μιας ουγκιάς χρυσού), και το bitBTC (συνδεδεμένο με την τιμή ενός Bitcoin).

Αν το Bitshares αποκτήσει μια μεγάλη μερίδα χρηστών με οποιοδήποτε από αυτά (το πιθανότερο με το bitUSD), τότε ίσως οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να το αποδέχονται ως πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες, όπως ακριβώς κάνουν με το Bitcoin.

Αν το bitUSD αποκτήσει όντως εκείνη την μεγάλη μερίδα χρηστών, νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι η κυρίαρχη μέθοδος πληρωμής για online συναλλαγές. Εάν συμβεί αυτό, τότε οι ιδιοκτήτες των Bitshares θα μπορούσαν να βγάλουν απίστευτα κέρδη.

Αυτό που καθιστά την όλη υπόθεση ακόμα πιο δελεαστική για κάποιους στο να αγοράζουν και να κρατάνε bitUSD (ή οποιοδήποτε άλλο Bitasset) είναι το γεγονός ότι ενώ το κρατάτε, κερδίζετε επιτόκιο . Αυτό είναι ένα επιπλέον ισχυρό χαρακτηριστικό για τους καθημερινούς καταναλωτές. Ενώ το Bitcoin είναι εξαιρετικό για εμπόρους, τα πλεονεκτήματά του δεν είναι τόσο ισχυρά για τους καταναλωτές. Δίνοντας επιτόκιο στους κατόχους των κρυπτο-νομισμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει και αυτό μια «ώθηση» στους καταναλωτές για να αυξήσουν γρήγορα τη συμμετοχή τους στον κόσμο των κρυπτο-νομισμάτων. Θα μιλήσουμε περισσότερο για αυτό στο επόμενο κεφάλαιο, όταν εστιάζουμε στα Bitassets.

Η επεξήγηση της έννοιας αυτής θυμίζει την αναλογία με την κότα και το αυγό. Για να κατανοήσει κάποιος τα Bitassets, πρέπει να έχει κατανοήσει και τα Bitshares, και το αντίστροφο. Πάνε μαζί και γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε κατανοήσει και τις δύο έννοιες ώστε να καταλάβετε τι γίνεται.

Page 15: Bitshares 101 Greek

14

Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να κρατήσετε αυτή την αναλογία κατά νου καθώς θα προχωράμε.

Σκεφτείτε τα Bitshares ως μια αποκεντρωμένη εταιρεία και τα Bitassets ως τα προϊόντα της. Αν νομίζετε ότι τα προϊόντα αυτά είναι χρήσιμα και θα χρησιμοποιηθούν από πολλούς, και αν επίσης νομίζετε ότι η εταιρεία μπορεί να έχει κέρδος παρέχοντας τα προϊόντα αυτά στην αγορά, τότε ίσως να αποφασίσετε να επενδύσετε στην εταιρεία αγοράζοντας Bitshares. Εάν οι προβλέψεις σας είναι σωστές, τότε η αξία της εταιρείας μπορεί να αυξηθεί και το κομμάτι της εταιρείας που σας ανήκει μπορεί να αυξηθεί σε αξία. Αν είστε λάθος, τότε η αξία των μετοχών σας σε Bitshares μπορεί να μειωθεί.

Αντιστρόφως, μπορεί να μην αρέσκεστε στο να επενδύετε και μπορεί να μην έχετε το χρόνο να κατανοήσετε πώς δουλεύουν όλες αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες , αλλά εξακολουθεί να σας αρέσει η ιδέα της φύλαξης του πλούτου σας έξω από τις τράπεζες σε ένα σταθερό κρυπτο-νόμισμα που τραβά το ενδιαφέρον. Εάν ισχύει αυτό, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα από τα προϊόντα που προσφέρει η Bitshares, που ονομάζεται Bitassets. Θα περάσω το υπόλοιπο αυτού του κεφαλαίου για να σας μιλήσω για την επιχείρηση των Bitshares, και στο επόμενο κεφάλαιο θα μιλήσω για το προϊόν που λέγεται Bitassets.

Τι κάνουν λοιπόν τα Bitshares; Τα Bitshares είναι μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να εισέλθουν σε χρηματοοικονομικές συμφωνίες μεταξύ τους. Πριν από την εφεύρεση του Blockchain, θα ήταν αδύνατο να γίνει αυτό με ένα αποκεντρωμένο τρόπο.

Στο παρελθόν, θα έπρεπε να υπήρχε ένα κεντροποιημένο έμπιστο μέλος που να έχει στην κατοχή του εγγυήσεις και να εφαρμόζει συμφωνίες. Τώρα, τα κρυπτο-νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση και το Blockchain μπορεί να συνάπτει συμβάσεις.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές χρήσεις για αυτό, αλλά θα ξεκινήσουμε εξετάζοντας τον κόσμο των παραγώγων.

Η ένωση του «έξυπνου συμβολαίου»(smart contract) του Blockchain και της τεχνολογίας των κρυπτο-νομισμάτων είναι ιδανική για τις αγορές παραγώγων.

Για κάποιους, οι αγορές παραγώγων υποδουλώνουν κάτι αρνητικό. Καταρχήν δεν υπάρχει τίποτα κακό ή ανήθικο σχετικά με αυτά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα ενεργητικού. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στις παραδοσιακές αγορές είναι μη επαρκώς εξασφαλισμένα και κατά συνέπεια επικίνδυνα. Τα επιχειρήματα αυτά μπορεί να έχουν κάποια βάση, αλλά οι πλήρως εξασφαλισμένες συμβάσεις παραγώγων όντως προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα για εταιρίες, με ελάχιστα μειονεκτήματα.

Θα δαπανήσω μόλις λίγα λεπτά για να αναλύσω κάποια βασικά πράγματα για το πώς λειτουργούν οι αγορές παραγώγων.

Εάν είστε νέοι στις έννοιες αυτές, ίσως θελήσετε να ξαναδιαβάσετε αυτό το κεφάλαιο μερικές φορές, αλλά μην ανησυχείτε και πολύ αν δεν το καταλαβαίνετε. Υπάρχουν πολύ λίγα βασικά σημεία που θα πρέπει να κατανοήσετε, και θα τα ανακεφαλαιώσω στο τέλος.

Page 16: Bitshares 101 Greek

15

Ένα παράγωγο είναι ένα συμβόλαιο που αντλεί την αξία του από ένα στοιχείο ενεργητικού. Δεδομένου ότι η τιμή των υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού μεταβάλλεται, η αξία του συμβολαίου είτε αυξάνεται είτε μειώνεται.

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα πραγματικό παράδειγμα για να το καταλάβουμε

Ας πούμε ότι είμαι ένας Αμερικανός κατασκευαστής τηλεόρασης ο οποίος αγοράζει τα περισσότερα εξαρτήματα του από την Κίνα. Ο προμηθευτής μου στην Κίνα τιμολογεί τα προϊόντα του σε κινεζικά γουάν. Ας πούμε ότι κάνω προσφορά για να προμηθεύσω μια αλυσίδα ξενοδοχείων με 2.000 τηλεοράσεις. Εάν η προσφορά μου γίνει δεκτή, τότε θα πρέπει να γνωρίζω ότι σε 6 μήνες, που και θα χρειάζομαι τα εξαρτήματα μου, θα μπορώ ακόμα να τα αγοράσω με τα χρήματα που διαθέτω, παρά τις διακυμάνσεις των τιμών του κινεζικού γουάν.

Έχω δύο επιλογές. Θα μπορούσα απλά να πάω και να αγοράσω το γουάν ή τα εξαρτήματα τώρα, αλλά αυτό θα έβλαπτε την ρευστότητα μου. Ή, έναντι μικρής προμήθειας, θα μπορούσα να συνάψω ένα συμβόλαιο παραγώγου για να μου εγγυηθεί την τιμή για την οποία θα μπορούσα να αγοράσω το γουάν μέσα σε διάστημα 6 μηνών . Αυτό θα βοηθούσε σημαντικά την ρευστότητα μου.

Ας πούμε ότι η τιμή του γουάν αυξάνεται κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα χρησιμοποιούσα το συμβόλαιό μου για να αγοράσω το γουάν στην συμφωνημένη τιμή. Έτσι δεν θα επηρεαζόμουν από την αύξηση της τιμής του γουάν.

Αν η τιμή του γουάν πέσει, τότε το άτομο με το οποίο έχω συνάψει το συμβόλαιο θα μπορούσε να με αναγκάσει να αγοράσω το γουάν στην συμφωνημένη τιμή. Θα πλήρωνα πάνω από την τιμή της αγοράς για το γουάν, αλλά θα ήμουν ψυχικά ήρεμος γιατί θα είχα την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσω και να ενσωματώσω την τιμή αυτή στην σύμβαση τηλεοράσεων μου με τα ξενοδοχεία.

Έτσι τώρα ας δούμε ποιος μπορούσε να συνάψει το εν λόγω συμβόλαιο μαζί μου. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Θα μπορούσε να ήταν ένας Κινέζος κατασκευαστής που χρησιμοποιεί αμερικανικά εξαρτήματα. Αυτός θα είχε το ίδιο πρόβλημα αντίστροφα. Ο Κινέζος κατασκευαστής θέλει να κλειδώσει μια τιμή που να μπορεί να ανταλλάξει τα γουάν του για δολάρια μελλοντικά, με τον ίδιο τρόπο που ήθελα εγώ να κλειδώσω μια τιμή με την θα μπορούσα να ανταλλάξω τα δολάρια μου για γουάν μελλοντικά.

Μπορείτε να δείτε πώς και τα δύο μέλη επωφελούνται από τη συμφωνία αυτή.

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο αυτού του παραγώγου ονομάζεται «συμβόλαιο μελλοντικής εκμπλήρωσης»(future contract), καθώς κλειδώνουμε στην μελλοντική τιμή ενός εμπορεύσιμου προϊόντος. Σε αυτή την περίπτωση, τα εμπορεύσιμα προϊόντα είναι το δολάριο ΗΠΑ και το κινεζικό γουάν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά είναι απλά συμβόλαια που έχουν συναφθεί οικειοθελώς από δύο συμβαλλόμενα μέλη. Μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε παραλλαγή του παραπάνω παραδείγματος.

Page 17: Bitshares 101 Greek

16

Μια συχνή παραλλαγή είναι ότι θέλω το προνόμιο του να είμαι σε θέση να αγοράσω τα γουάν μου για μια Χ τιμή, αλλά χωρίς να έχω την υποχρέωση να τα πωλήσω. Για αυτό το προνόμιο θα κατέβαλα προκαταβολικά μια προμήθεια.

Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές στον τρόπο που μπορούν να διαμορφωθούν τέτοια συμβόλαια και πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους διάφορα μέλη θα σύναπταν τέτοια συμβόλαια. Ένας από τους λόγους αυτούς είναι φυσικά η κερδοσκοπία . Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ξέρουν προς ποια κατεύθυνση θα πάει η τιμή ενός εμπορεύματος και θέλουν να επωφεληθούν από αυτό χρησιμοποιώντας την αγορά παραγώγων.

Θα αφήσω τη συζήτηση σχετικά με τα παράγωγα για τους τρέχοντες σκοπούς μας, αλλά θα αναφέρω τέσσερα σημαντικά πράγματα.

• Η αγορά παραγώγων εκτιμάται ότι είναι πάνω από $ 700 τρισεκατομμύρια. Είναι τεράστια. Η τάξη μεγέθους της είναι μεγαλύτερη από το σύνολο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το να πούμε ότι φέρνοντας μια αποτελεσματική καινοτομία στον κόσμο αυτό μπορεί να φέρει κάποια πλεονεκτήματα για τους επενδυτές, θα μπορούσε και να είναι η πιο υποτιμημένη δήλωση του αιώνα.

• Εάν ο καθένας είχε μόνο μια ποικιλία συμβολαίων χωρίς κοινά στοιχεία μεταξύ τους, δεν θα υπήρχε πολύ ρευστότητα. Κάθε συμβόλαιο θα ήταν μοναδικό και δύσκολα μεταβιβάσιμο. Για να λύσουν το πρόβλημα αυτό, δημιουργηθηκαν συμβόλαια με προκαθορισμένους όρους. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μια αγορά για ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγει την 1η Ιανουαρίου, ένα άλλο που λήγει την 1η Φεβρουαρίου, αλλά όχι σε όλες τις ημέρες ενδιάμεσα. Επειδή όλοι στην αγορά έχουν το συμβόλαιο τους να λήγει την ίδια ημέρα, αυτό δημιουργεί υψηλή ρευστότητα στην αγορά. Οι χρηματιστές μπορούν να τα ανταλλάσσουν κάθε λεπτό, καθώς ανεβοκατεβαίνει η τιμή του συμβολαίου. Τα ίδια τα παράγωγα μετατρέπονται σε στοιχεία ενεργητικού, ή ακόμη καλύτερα, γίνονται ανταλλάξιμα στοιχεία ενεργητικού. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε συμβόλαιο με τους ίδιους όρους με το δικό μου είναι πανομοιότυπο, και ως εκ τούτου μπορούν να ανταλλαχθούν εύκολα μεταξύ τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γι 'αυτό να το θυμάστε. Το παράγωγο γίνεται το ίδιο ένα ανταλλάξιμο στοιχείο ενεργητικού. Στις 2 Δεκεμβρίου μπορώ να αγοράσω ένα συμβόλαιο για να αποκτήσω χρυσό σε μια συγκεκριμένη τιμή σε μια μελλοντική ημερομηνία και να πωλήσω το ίδιο συμβόλαιο σε κάποιον άλλο στις 5 Δεκεμβρίου. Η υψηλή ρευστότητα και η ανταλλάξιμη φύση των εν λόγω στοιχείων ενεργητικού τα κάνει πολύ χρήσιμα, όπως θα δούμε παρακάτω.

• Συνήθως τα συμβόλαια διευθετούνται και ασφαλίζονται μόνο σε αξία, και όχι στο ίδιο το αγαθό. Για παράδειγμα: Μπορεί να έχω ένα συμβόλαιο για να αγοράσω 1 ουγγιά χρυσού από εσάς για $1.200 σε 30 ημέρες. Η τρέχουσα τιμή του χρυσού είναι $1.200 ανά ουγγιά και έτσι έχετε μια ευκαιρία 50-50 να βγάλετε ή να χάσετε χρήματα. Επιλέγετε να με χρεώσετε μια μικρή προμήθεια για αυτό το προνόμιο.

Page 18: Bitshares 101 Greek

17

Αλλά, πώς μπορώ να ξέρω ότι έχετε να μου δώσετε το χρυσό; Το συμβόλαιο θα ήταν πιο ασφαλής αν βάζατε είτε το χρυσό ή το ποσό σε δολάρια του χρυσού σαν εγγύηση σε ένα έμπιστο τρίτο μέλος για να καλύψετε την υποχρέωσή σας σε εμένα. Αυτό θα μου έδινε τη σιγουριά ότι μπορείτε να τηρήσετε την υπόσχεσή σας. Αλλά ο χρυσός, το σιτάρι, το πετρέλαιο, ο χαλκός, το καλαμπόκι και τα περισσότερα άλλα αγαθά είναι δύσκολο και ακριβό να τα μετακινήσει κάποιος. Έτσι, πολλοί συνήθως καταθέτουν απλά κάποιο ποσό σε δολάρια ως ασφάλεια σε ένα έμπιστο τρίτο μέλος, χωρίς να αγγίξουν το υποκείμενο αγαθό.

Έτσι, ας εξετάσουμε αυτό λίγο καλύτερα. Ας πούμε ότι οι 30 ημέρες έχουν παρέλθει και έχω το δικαίωμα να αγοράσω χρυσό από σας για $1.200 ανά ουγγιά. Αλλά η τιμή του χρυσού έχει πάει $1.300 ανά ουγγιά. Τώρα θα πρέπει να καταθέσω $1.200, και θα πρέπει να βάλετε $100, ώστε εγώ να πάρω μια ουγκιά χρυσού αξίας $1.300 από την αγορά.

Μπορείτε να δείτε σε αυτή την περίπτωση ότι για να μπορέσετε να καλύψετε την υπόσχεσή σας σε μένα, το μόνο που χρειάζεται είναι να καταθέσετε ένα μικρό μέρος του ποσού σε δολάρια της υπόσχεσής σας. Για να μου εγγυηθείτε μια τιμή των $1.300 το μόνο θα χρειαζόσασταν ήταν να καταθέσετε $100 ως ασφάλεια. Ωστόσο, στην αρχή της συναλλαγής αυτής, δεν γνωρίζουμε πόσο θα κυμανθεί η τιμή ή πόσα θα χρειαστείτε για να καλύψετε. Παραδοσιακά, όσο πιο σταθερό είναι το αγαθό, τόσο λιγότερη ασφάλεια απαιτείται. Αλλά τι θα συμβεί αν η ασφάλεια σας δεν είναι αρκετή; Ας πούμε ότι καταθέσατε μόνο 50 δολάρια ως εγγύηση στο παραπάνω παράδειγμα. Μετά από 15 ημέρες περίπου η τιμή του χρυσού έχει μετακινηθεί στα $1.250 ανά ουγγιά. Έχω μια υπόσχεση να αγοράσω το χρυσό για $1,200. Έχετε $50 ως εγγύηση. Εάν η τιμή ανέβει περαιτέρω, δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τη θέση.

Σε αυτό το σημείο, ένα από τα δύο ενδεχόμενα μπορούν να συμβούν. Μια επιλογή είναι να καταθέσετε περισσότερη εγγύηση για να καλύψετε τη θέση σας. Αυτό είναι γνωστό ως μια κάλυψη περιθωρίου (margin call). Εναλλακτικά, το έμπιστο τρίτο μέλος μπορεί να μου δώσει τα $50 της ασφάλειας τώρα, ώστε να μπορώ να προχωρήσω και να αγοράσω ένα νέο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για $1250, χρησιμοποιώντας τα $1200 μου και τα $50 σας. Να θυμάστε ότι η τιμή του συμβολαίου παραγώγου προκύπτει από την υποκείμενη αξία του στοιχείου ενεργητικού. Το νέο συμβόλαιο παραγώγου θα μου κοστίσει $ 1250, έτσι δεν πληρώνω κάτι επιπρόσθετο.

Page 19: Bitshares 101 Greek

18

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι δεν απαιτείται η πρόσβαση στο υποκείμενο αγαθό. Ο πραγματικός φυσικός χρυσός δεν φαίνεται πουθενά σε αυτή τη συναλλαγή. Αυτά είναι χρηματοοικονομικά μέσα. Από τη στιγμή που μπορεί η αξία να διαβιβαστεί, η ακεραιότητα του συμβολαίου παραμένει. Η μορφή αυτής της αξίας δεν έχει πολλή σημασία· εφ 'όσον έχει αξία και είναι (κατά προτίμηση) ρευστή, η αγορά παραγώγων λειτουργεί.

• Υπάρχουν πολλά άτομα που βάζουν εγγυήσεις και προσφέρουν αυτά τα συμβόλαια. Και υπάρχουν πολλά άτομα που αγοράζουν τα εν λόγω συμβόλαια. Για να δημιουργηθούν αυτά τα συμβόλαια παραγώγων, τα δύο αυτά συμβαλλόμενα μέλη θα πρέπει να συνταιριαστούν. Πρέπει να υπάρχει ένας αγοραστής και ένας πωλητής. Αλλά επειδή τα συμβόλαια αυτά γίνονται με προκαθορισμένους όρους, είναι ανταλλάξιμα. Τα μέλη μπορούν να είναι εναλλάξιμα. Ας δούμε και πάλι το παραπάνω παράδειγμα, όπου χρειαζόταν να βάλετε περισσότερη εγγύηση την 15η ημέρα ή αλλιώς το έμπιστο τρίτο μέλος θα μου έδινε τα $50 σας. Στην πραγματικότητα, καθώς η εγγύηση των $50 ελαττώνει, ο μεσεγγυητής μπαίνει στην αγορά και επαναγοράζει ένα συμβόλαιο. Αυτό μπορεί να είναι οποιαδήποτε συμβόλαιο ίδιου τύπου, επειδή είναι όλα ανταλλάξιμα. Έτσι, μόνο και μόνο επειδή το πρόσωπο με το οποίο «ζευγάρωσα» για να συνάψω το συμβόλαιο αναγκάστηκε να εξαγοράσει το συμβόλαιο του, δεν σημαίνει ότι αυτός θα πρέπει να επαναγοράσει το συγκεκριμένο συμβόλαιο του από μένα. Στην πραγματικότητα, αυτός μπορεί να αγοράσει οποιαδήποτε άλλο συμβόλαιο πανομοιότυπων όρων. Σε μια σύμβαση με μένα αυτός είναι ο πωλητής στα $ 1200 και σε μια άλλη είναι ο αγοραστής στα $ 1250. Δεν εκτίθεται πλέον καθόλου στην τιμή του χρυσού, καθώς έχει αμφότερα αγοράσει και πωλήσει μια ουγκιά χρυσού. Εγώ εξακολουθώ να έχω το συμβόλαιο μου για μια ουγγιά χρυσού στα $,200, ακόμη κι αν αυτός έχει κλείσει τη θέση του. Αυτή είναι η δύναμη των ανταλλάξιμων συμβολαίων. Μόλις οι αγορές αποκτήσουν σημαντικό όγκο, υπάρχουν πάντα άτομα που είναι πρόθυμα να πάρουν μια θέση με σκοπό το κέρδος. Οι άνθρωποι αυτοί ονομάζονται διαμορφωτές της αγοράς (market makers). Οι εν λόγω κερδοσκόποι, έναντι μιας τιμής, θα παίρνουν πάντα μια θέση και τα παράγωγα αυτά μπορούν να υπάρχουν επ 'αόριστον.

Σε πολύ λίγο θα δούμε γιατί όλα αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά, οπότε αν δεν βγάζει πολύ νόημα προς το παρόν ... να είστε υπομονετικοί. Νομίζω ότι θα γίνουν όλα πιο σαφή στο επόμενο κεφάλαιο.

Page 20: Bitshares 101 Greek

19

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να καταλάβετε πως μια αγορά παραγώγων λειτουργεί και υπάρχει.

Για την λειτουργία αυτής της αγοράς παραγώγων 700.000 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπάρχουν ανταλλακτήρια σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεγείρονται τεράστια κτίρια, προσλαμβάνονται χιλιάδες άτομα, μεγάλες εταιρείες πληρώνονται από τους φορολογούμενους για να μειώσουν την απάτη και τις παράνομες δραστηριότητες, και τεράστιες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες πρέπει να συμμετάσχουν για να παρακολουθούν τη ροή των κεφαλαίων, έτσι ώστε αποτρέπεται η υπεξαίρεση και άλλες μορφές κλοπής.

Οι πόροι που δαπανώνται για τη λειτουργία αυτών των ανταλλακτηρίων είναι τεράστιοι. Αλλά προφανώς οι αμοιβές που χρεώνουν αυτά τα ανταλλακτήρια στους χρήστες τους για να δημιουργούν, να αγοράζουν και να πωλούν αυτά τα συμβόλαια παραγώγων είναι υπεραρκετά ώστε να καλύπτουν αυτά τα τεράστια έξοδα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλα αυτά τα μέτρα, εξακολουθεί να γίνεται υπεξαίρεση, η απάτη εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη, και επικρατεί η διαφθορά.

Η τεχνολογία Blockchain υπόσχεται:

• Να δημιουργήσει ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από απάτη.

• Ένα ανταλλακτήριο όπου δεν χρειάζεται να εμπιστευόμαστε γραφειοκράτες, ελεγκτές, πολιτικούς, τραπεζίτες, ή οποιονδήποτε άλλον.

• Ένα περιβάλλον όπου όλα αυτά τα άτομα είναι εντελώς αποκομμένα.

• Ένα περιβάλλον όπου το μόνο που πρέπει να εμπιστευόμαστε είναι τα μαθηματικά του Blockchain.

Και το καλύτερο από όλα, ότι μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή βασισμένη στο Blockchain μπορεί να κάνει όλες αυτές τις βελτιώσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος κατά περισσότερο από 99%.

Το Bitshares είναι το πρώτο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο που βγαίνει στην αγορά και νομίζω ότι ο κόσμος μας θα αλλάξει σε πολλούς τομείς. Η δυνατότητα και η ικανότητά μας να έχουμε στη κατοχή μας μέρος του Bitshares είναι ακριβώς το νόημα αυτού του βιβλίου.

Με τη λήψη του δωρεάν λογισμικού ανοικτού κώδικα, ο οποιοσδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να προσφέρει ή να αποδεχτεί συμβόλαια παραγώγων με οποιονδήποτε άλλο. Δεν χρειάζεστε κανένα μεσάζοντα. Δεν χρειάζεται να παραιτηθείτε από την ιδιωτικότητα των οικονομικών σας. Δεν χρειάζεται να εμπιστευτείτε οποιοδήποτε άλλο άτομο. Δεν χρειάζεται καν να εμπιστεύεστε το άτομο με το οποίο συνάψατε το συμβόλαιο, επειδή το Blockchain θα εκτελεί όλα τα συμβόλαια, ό,τι και να γίνει.

Page 21: Bitshares 101 Greek

20

Ακριβώς όπως τα συμβόλαια παραγώγων μετατρέπονται σε άκρως ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού στις παραδοσιακές αγορές, τα Bitshares επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργήσουν τα ίδια αυτά συμβόλαια στο Blockchain και να τα ανταλλάξουν ως στοιχεία ενεργητικού. Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο στέλνουμε τώρα Bitcoin ο ένας στον άλλο, μπορούμε επίσης να στείλουμε συμβόλαια παραγώγων. Όπως είπαμε και νωρίτερα, στον κόσμο των Bitshares αυτά τα αποκαλούμε Bitassets.

Θα εξετάσουμε μόνο ένα από αυτά τα Bitassets (bitUSD) στο επόμενο κεφάλαιο, και νομίζω ότι θα σας βοηθήσει πραγματικά να κατανοήσετε πώς λειτουργούν όλα.

Αλλά πριν το κάνουμε, νομίζω ότι αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν τα Bitassets δεν είχαν άλλη χρησιμότητα, αυτά που έχουμε ήδη μάθει μέχρι τώρα θα μπορούσαν να στείλουν τη χρήση των Bitshares στα ύψη ως ένα αποτελεσματικό αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο σε μια αγορά 700 τρισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων.

Όσο καταπληκτικό και συναρπαστικό και αν είναι αυτό, δεν αποτελεί το πιο συναρπαστικό πράγμα σχετικά με τα Bitshares και τα Bitassets. Τα επόμενα δύο κεφάλαια θα σας εξηγήσουν το γιατί.

Παρεμπιπτόντως, γνωρίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι λίγο δυσνόητα. Έτσι, μπράβο σας που προχωρήσατε ως εδώ μέχρι στιγμής. Αν οι έννοιες δεν έχουν στερεοποιηθεί στο μυαλό σας, μερικές φορές τα οπτικά βοηθήματα μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα. Βρήκα ένα εξαιρετικό βίντεο στο Youtube, που επεξηγεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βήμα προς βήμα. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο στο να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς ακριβώς λειτουργούν.

Μπορείτε να το δείτε εδώ.

www.bitshares.tv/chapter3

Page 22: Bitshares 101 Greek

21

Κεφάλαιο 4: Τι είναι τα Bitassets (όπως το bitUSD);

Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα προϊόντα που προσφέρουν τα Bitshares.

Παρακαλούμε να έχετε κατά νου ότι αν και ο τρόπος λειτουργίας τους μπορεί να πολύπλοκος, η χρήση και τα οφέλη για τον καταναλωτή είναι εξαιρετικά απλά για να κατανοηθούν.

Όπως ακριβώς ο μέσος χρήστης του Bitcoin δεν έχει ιδέα τι είναι μια ελλειπτική καμπύλη ή πώς λειτουργεί η κρυπτογραφία, έτσι και οι χρήστες των Bitassets δεν χρειάζεται να γνωρίζουν πώς δουλεύει η τεχνολογία πίσω από τα Bitshares ή τις αγορές παραγώγων.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται περισσότερο σε άτομα που ενδιαφέρονται στο να κατανοήσουν και να επενδύσουν στην επόμενη γενιά των κρυπτο-επιχειρήσεων, και ως εκ τούτου, έχει περισσότερο εκπαιδευτικό παρά διαφημιστικό χαρακτήρα. Λόγω του ακροατηρίου μου, θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για τις οποίες οι περισσότεροι τελικοί χρήστες των προϊόντων δεν θα ενδιαφέρονται.

Πιστεύω ότι το bitUSD θα είναι ακόμη πιο απλό στην χρήση από το Bitcoin, ωστόσο το σύστημα που το διέπει είναι αρκετά περίπλοκο. Σε αυτό το κεφάλαιο θα εξηγήσω τις πιο περίπλοκες πτυχές των Bitassets. Στο επόμενο βίντεο θα σας εξηγήσω το απλό αλλά ισχυρό αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν οι πελάτες χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν οτιδήποτε από αυτά που θα μάθετε τώρα.

Ας αρχίσουμε.

Όπως εξηγήσαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο, τα συμβόλαια παραγώγων είναι στοιχεία ενεργητικού. Στο Blockchain του Bitshares, τα εν λόγω στοιχεία ενεργητικού λέγονται Bitassets.

Αυτά τα Bitassets μπορούν να μεταφερθούν από το ένα συμβαλλόμενο μέλος στο άλλο όπως ακριβώς γίνεται με το Bitcoin. Το ωραίο με αυτό είναι ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε αυτά τα στοιχεία ενεργητικού έτσι ώστε να έχουν μια σταθερή αξία. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα κρυπτο-νόμισμα ακριβώς όπως το Bitcoin, αλλά με τη σταθερότητα του υποκείμενου στοιχείου ενεργητικού, όπως το δολάριο ΗΠΑ.

Ένα Bitasset όπως αυτό ονομάζεται bitUSD.

Ας αρχίσουμε λοιπόν ρίχνοντας μια ματιά στο υποκείμενο παράγωγο.

Ένα bitUSD δημιουργείται όταν δύο μέρη συνάπτουν ένα συμβόλαιο.

Ο Bob λέει στην αγορά «Είμαι ένας επενδυτής στο Bitshares. Έχω αγοράσει και έχω στην κατοχή μου μετοχές σε Bitshares. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή επένδυση και θα ήθελα να αγοράσω περισσότερα Bitshares. Μπορεί κάποιος να μου δανείσει $1 ώστε να μπορώ να αγοράσω επιπλέον Bitshares αξίας $1;». Ο Bob συνεχίζει την προσφορά του, «Έτσι για να είστε βέβαιοι ότι θα ξεπληρώσω το δάνειο. θα βάλω Bitshares αξίας $1 στο Blockchain και θα δεσμεύσω ακόμα και Bitshares αξίας 2 δολαρίων από τα δικά μου Bitshares έτσι ώστε το δάνειό σας να είναι εξασφαλισμένο κατά 300% σε κεφαλαίο. Για το

Page 23: Bitshares 101 Greek

22

προνόμιο του δανεισμού των χρημάτων σας, θα σας καταβάλω ένα επιτόκιο πάνω στο $1 σας μέχρι να το εξοφλήσω. Θα συνάψει κανείς αυτό το συμβόλαιο μαζί μου;».

Η Sally το ακούει αυτό. Η Sally δεν παίρνει ιδιαίτερα ρίσκα. Δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να κερδοσκοπήσει πάνω την μελλοντική αξία των Bitshares. Θέλει απλά να διατηρήσει ασφαλείς τις αποταμιεύσεις της και ενδεχομένως να πάρει μια ωραία μικρή απόδοση επιτοκίου πάνω στα χρήματά της. Η Sally θέλει να έχει τη σιγουριά ότι μπορεί να πάρει πίσω το $1 της ανά πάσα στιγμή. Αναγνωρίζει ότι το Bitshares αποτελεί μία νέα αντίληψη και ενδέχεται να έχει μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή. Ανησυχεί για την ασφάλεια των χρημάτων της. Η Sally παρηγορείται από το γεγονός ότι το Blockchain κατακρατά 300% εξασφάλιση για το δάνειο της. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή των Bitshares μπορεί να πέσει έως και 66%, και τα λεφτά της θα εξακολουθούν να είναι προστατευμένα. Εξετάζοντας καλύτερα, η Sally μαθαίνει ότι το Blockchain θα ελέγχει τακτικά ποια θα είναι η τιμή των Bitshares σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ για να βεβαιωθεί ότι ο Bob έχει αρκετή εξασφάλιση των χρημάτων του. Αυτό σημαίνει ότι τα Bitshares θα πρέπει να πέσουν κατά 66% σε αξία σε θέμα λεπτών ή ωρών πιθανώς, προκειμένου να χάσει η ίδια χρήματα.

Αναγνωρίζει ότι σε όλη του την πορεία του το Bitcoin δεν ήταν ποτέ τόσο ασταθής, ώστε να χάσει περισσότερο από το 66% της αξίας του μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, και γνωρίζει ότι το Bitcoin ήταν πραγματικά μεταβλητό κατά τις πρώτες ημέρες του. Η Sally αποφασίζει ότι η ανταμοιβή του επιτοκίου αξίζει το πιθανό ρίσκο. Συνάπτει μια σύμβαση με τον Bob.

Η Sally βάζει Bitshares αξίας $1 στο Blockchain για τον Bob. Ο Bob προσθέτει Bitshares αξίας $2 στο Blockchain για να προστατεύσει τη Sally και έτσι ένα bitUSD (ένα παράγωγο στοιχείο ενεργητικού) γεννιέται.

Ένα bitUSD είναι ένα συμβόλαιο παραγώγου το οποίο υπόσχεται στο ένα μέλος, στην προκειμένη περίπτωση στη Sally, την αξία ενός Αμερικανικού δολαρίου σε οποιαδήποτε μελλοντική ημερομηνία.

Το συμβόλαιο προβλέπει επίσης ότι η Sally θα κερδίσει τόκο πάνω στο δάνειο της. Προκειμένου να εγγυηθεί το συμβόλαιο, δεσμεύεται στο Blockchain 300% εξασφάλιση.

Η Sally κρατά αυτό το bitUSD στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι της. Όπως σε όλα τα κρυπτο-νομίσματα, εδώ δεν υπάρχουν τρίτα μέλη, και μόνο με το ιδιωτικό κλειδί της Sally μπορεί να αποσταλεί το bitUSD σε άλλο συμβαλλόμενο μέλος.

Επειδή το bitUSD είναι μια υπόσχεση να πληρώσει $1 σε αξία σε μία μελλοντική ημερομηνία, η τιμή του είναι πάντα κοντά στο $1. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρυπτο-νόμισμα ακριβώς όπως το Bitcoin, αλλά με τη σταθερότητα του Αμερικανικού δολαρίου.

Αυτό που έχει μόλις κάνει το Bitshares είναι να αναπαράγει το χαρακτηριστικό των κλειδωμάτων τιμής του Coinapult με ένα αποκεντρωμένο τρόπο, χωρίς τρίτους, και για ένα μικρό μέρος του κόστους.

Πω πω!!! Αυτό είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Προηγουμένως, δεν ήταν δυνατό να έχουμε ένα κρυπτο-νόμισμα με μία σταθερή αξία.

Page 24: Bitshares 101 Greek

23

Θα εξερευνήσουμε κάποιες από τις συνέπειες του γεγονότος αυτού στο επόμενο κεφάλαιο, αλλά για τώρα, ας πάμε πίσω και να συμπληρώσουμε μερικές λεπτομέρειες.

Λεπτομέρεια # 1: Ακριβώς όπως και στην παραδοσιακή αγορά για παράγωγα μέσα χρυσού, ο πραγματικός χρυσός δεν είναι απαραίτητος. Με τον ίδιο τρόπο δεν είναι απαραίτητα ούτε τα πραγματικά Αμερικάνικα δολάρια για να εξασφαλιστούν αυτές τις υποσχέσεις σε Αμερικάνικα δολάρια. Εφ 'όσον η αξία υπάρχει σε κάποια μορφή και προσφέρεται ως εγγύηση, η αγορά λειτουργεί.

Στις παραδοσιακές αγορές, μπορεί να καταθέσετε δολάρια σε ένα έμπιστο τρίτο μέλος ως εγγύηση για να εισέλθετε σε ένα παράγωγο χρυσού.

Στην πλατφόρμα των Bitshares, μπορείτε να καταθέσετε μετοχές στο ανταλλακτήριο Bitshares στο έμπιστο Blockchain ως εγγύηση για να μπείτε σε ένα παράγωγο Αμερικανικού δολαρίου.

Λεπτομέρεια # 2: Πόσο είναι το επιτόκιο που ο Bob προσφέρθηκε να καταβάλει στη Sally; Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί Bob και πολλές Sally. Οι Bob προσδιορίζουν το επιτόκιο που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να δανειστούν δολάρια. Όταν οι Sally καταφθάσουν, θα λάβουν το υψηλότερο επιτόκιο που προσφέρεται. Όταν μια Sally δανείσει σε ένα Bob, τότε θα δημιουργηθεί ένα παράγωγο συμβολαίου bitUSD.

Τώρα, εάν το σύνολο των συμβολαίων bitUSD είχε ένα ελαφρώς διαφορετικό επιτόκιο, τότε δεν θα ήταν ανταλλάξιμα. Αυτό δεν είναι επιθυμητό. Έτσι, ενώ όλοι οι Bob μπορούν να καταβάλλουν ένα ελαφρώς διαφορετικό ποσοστό επιτοκίου, ο τόκος συγκεντρώνεται και όλες οι Sally παίρνουν ακριβώς τον ίδιο τόκο. Πρόκειται για ένα μεταβλητό ποσό που εξαρτάται από το επιτόκιο που υπόσχεται από όλους τους Bob για όλα τα δάνεια που εκκρεμούν. Αποτέλεσμα: όλοι οι κάτοχοι bitUSD κερδίζουν το μεταβαλλόμενο επιτόκιο πάνω σε κάθε bitUSD που κατέχουν.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω μία άλλη χρήσιμη πτυχή του Bitasset. Είναι διαιρετό. Αυτό είναι διαφορετικό από τα παραδοσιακά παράγωγα προϊόντα. Στις αγορές αυτές μια σύμβαση μπορεί να είναι για, π.χ. 5.000 ουγκιές χρυσού. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να χωριστεί το συμβόλαιο αυτό σε μικρότερα κομμάτια. Με τα Bitassets δεν συμβαίνει αυτό. Είναι διαιρετά. Η Sally θα μπορούσε να ανοίξει ένα συμβόλαιο για 500 bitUSD με τον Bob, και στη συνέχεια να πληρώσει 75 σεντς για μια εφημερίδα με αυτά τα bitUSD.

Λεπτομέρεια # 3: Πόσες εξασφαλίσεις κρύβονται πίσω από ένα Bitasset όπως το bitUSD; Τα Bitshares είναι πολύ συντηρητικά στα όρια εξασφάλισης τους. Συγκριτικά, στα περισσότερα μεγάλα ανταλλακτήρια FOREX, θα μπορούσατε να ανταλλάξετε ένα ζεύγος νομισμάτων με μόνο 1% εξασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι βάζοντας μόνο $1 ως εξασφάλιση, ο Bob μπορεί να υποσχεθεί στη Sally $100 σε αξία. Με άλλα λόγια, μόνο 1% εξασφάλιση απαιτείται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νομίσματα αυτά είναι από τη φύση τους πολύ σταθερά. Όσο η τιμή των $100 δεν πέσει κάτω από $99, τότε η εξασφάλιση του $1 θα είναι επαρκής.

Επειδή τα Bitshares είναι καινούρια και η αστάθεια τους είναι υψηλή στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινότητας. Ως εκ τούτου, επιλέγει να

Page 25: Bitshares 101 Greek

24

απαιτήσει 300% εγγύηση για να συναφθούν τα συμβόλαια. Αυτό σημαίνει ότι τα $100 αξίας που η Sally δάνεισε στον Bob για να αγοράσει Bitshares συνδυάζεται με τα $ 200 της αξίας των Bitshares που ο Bob διαθέτει ήδη. Αυτή η εγγύηση αξίας $300 κρατείται στο Blockchain για να ασφαλίσει τα 100 bitUSD. Τα Bitshares παραμένουν εκεί μέχρι ο Bob να αποπληρώσει το δάνειό του συν τους τόκους και αποσύρει τα bitUSD που αυτός και η Sally δημιούργησαν.

Αυτό συνεπάγεται εξασφαλίσεις 300% σε Bitshares έναντι 1% εξασφαλίσεις σε παραδοσιακές αγορές.

Λεπτομέρεια # 4: Σε ποιο χρονικό σημείο γίνεται κλήση περιθωρίου (margin call) στον Bob; Επειδή τα Bitshares είναι καινούρια, χρησιμοποιούν μια πολύ συντηρητική προσέγγιση. Όταν τα Bitshares αξίας $300 πέσουν κάτω από $200 σε αξία, το Blockchain θα χρησιμοποιήσει αυτόματα την εγγύηση του Bob για να πάει να αγοράσει $100 σε bitUSD από μια Sally να κλείσει τον συγκεκριμένο Bob. Όχι απαραίτητα την ίδια Sally, όμως. Φυσικά, έναντι αντιτίμου, θα υπάρχει πάντα μια Sally. Αν είχατε 100 bitUSD, θα τα πουλούσατε σε μένα για $110 αξία; Βεβαίως θα το κάνατε, διότι μόλις πήρατε $10 δωρεάν. Με αυτόν τον τρόπο, το bitUSD είναι πάντα εξασφαλισμένο τουλάχιστον κατά 200%. Φυσικά, θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ υψηλότερο, υποθέτοντας ότι πολλοί υπάρχουν διαφορετικοί Bob με διάφορα επίπεδα εξασφάλισης, τουλάχιστον 200%.

Εάν το Blockchain κάνει τελικά κλήση περιθωρίου στον Bob, αυτός χρεώνεται μια μάλλον μεγάλη χρέωση της τάξης του 5% για την εγγύηση που απελευθερώνεται πίσω σε εκείνον. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι Bob επιλέγουν να παρακολουθούν στενά την επένδυσή τους και να συμπληρώσουν τις εξασφαλίσεις τους προτού συμβεί μια κλήση περιθωρίου.

Λεπτομέρεια # 5: Πώς γνωρίζει την τιμή το Blockchain; Ενώ τα Blockchains είναι εξαιρετικά στο να δουλεύουν μόνα τους με ένα αξιόπιστο τρόπο, δεν είναι πολύ καλά στο να αλληλοεπιδρούν με τον έξω κόσμο. Εάν το Blockchain χρειάζεται να πραγματοποιήσει μια κάλυψη περιθωρίου, θα πρέπει να γνωρίζει την τιμή ενός Bitshare σε σχέση με ένα Αμερικάνικο δολάριο. Πώς το γνωρίζει αυτό;

Αυτό είναι άλλο ένα από τα τεχνολογικά άλματα που έχουν πραγματοποιήσει τα Bitshares. Στο μπόνους κεφάλαιο στο τέλος αυτού του βιβλίου συζητάμε για την Εξουσιοδοτημένη Απόδειξη της Συμμετοχής (DPOS). Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το Bitcoin χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο συναίνεσης που ονομάζεται Proof of Work (απόδειξη της εργασίας). Τα Bitshares χρησιμοποιούν το DPOS, το οποίο έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα που θα σας εξηγήσουμε λεπτομερώς στο Μπόνους Κεφάλαιο.

Σε αυτό το σημείο χρειαζόμαστε μόνο να κατανοήσουμε ότι ένα πάνελ από 101 εκλεγμένους αντιπροσώπους (delegates) φροντίζουν για την ασφάλεια του Blockchain των Bitshares.

Οι αντιπρόσωποι αυτοί έχουν δύο κύριες λειτουργίες: Η πρώτη είναι να δημιουργούν μπλοκ και να εξασφαλίζουν το δίκτυο, κάτι που μοιάζει πολύ με τη λειτουργία των «ανθρακωρύχων» του Bitcoin. Η δεύτερη είναι η παροχή πληροφοριών για τις τιμές στο Blockchain. Αυτό ονομάζεται «τροφοδοσία των τιμών»(price feed). Οι αντιπρόσωποι εισάγουν την πραγματική τιμή της παγκόσμιας αγοράς του υποκείμενου αγαθού του

Page 26: Bitshares 101 Greek

25

Bitassets, όπως το Αμερικάνικο δολάριο ή o χρυσός. Το λογισμικό εφαρμόζει ένα διάμεσο τιμής για να μειώσει το ενδεχόμενο χειραγώγησης της τιμής από ένα αντιπρόσωπο. Οι τιμές που δημοσιεύονται από τους αντιπροσώπους είναι δημόσιες; έτσι κάθε απόπειρα χειραγώγησης της τιμής θα έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη καταψήφιση του συγκεκριμένου αντιπροσώπου. Στην πράξη, οι αντιπρόσωποι ενημερώνουν τις τιμές αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια υψηλής μεταβλητότητας και λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια σταθερών περιόδων.

Καμία εγγύηση δεν υπάρχει ως προς το πόσο συχνά ενημερώνεται η τροφοδοσία των τιμών, αλλά διακυβεύεται το εισόδημα των αντιπροσώπων. Εάν αποτύχουν να παράγουν τακτικά δεδομένα τιμών σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας θα οδηγηθούν πιθανώς σε απόλυση και τα έσοδά τους θα πάνε σε κάποιους άλλους που θα είναι πιο συνεπείς.

Αυτός είναι ο ένας τομέας στον οποίο τα Bitshares στηρίζονται στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων και όχι στα μαθηματικά. Υπάρχουν πολλοί ενσωματωμένοι μηχανισμοί για να παρέχουν τα κατάλληλα κίνητρα για καλή συμπεριφορά και να εξαλείψουν κάθε πλεονέκτημα που θα απέρρεε από μια κακή ή καθυστερημένη συμπεριφορά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα που δεν είναι ακριβώς απόλυτα trustless. Ωστόσο, είναι πλήρως διαφανές και απαιτεί σημαντικά λιγότερη εμπιστοσύνη από τα κληροδοτημένα ή τα παραδοσιακά συστήματα.

Νομίζω ότι αυτά είναι τα πιο σημαντικά σημεία για να μπορείτε να κατανοήσετε τα Bitassets όπως το bitUSD.

Ας κάνουμε τώρα μια επανάληψη και να ρίξουμε μια ματιά στις επιπτώσεις των όσων έχουμε μάθει.

Τα Bitshares είναι μια ισχυρή αγορά που αντιστοιχεί τους αγοραστές και τους πωλητές των χρηματοοικονομικών συμβολαίων με τον πρώτο παγκοσμίως πλήρως αποκεντρωμένο τρόπο.

Αυτή η τεχνολογία είναι μόλις λίγων μηνών, και επιτρέπει τη λειτουργία μιας αγοράς παραγώγων που είναι σημαντικά πιο ασφαλής και σημαντικά λιγότερο δαπανηρή από ό, τι αυτές που έχουμε σήμερα στη Wall Street.

Έξι παράγωγα προϊόντα ήδη ανταλλάσσονται ενεργά στην πλατφόρμα των Bitshares.

Αυτά είναι τα:

bitUSD, bitCNY, bitEuro,

bitSilver bitGLD, και bitBTC.

Οι χρηματιστές μπορούν και κάνουν ανταλλαγές των εν λόγω παραγώγων προϊόντων σε καθημερινή βάση.

Page 27: Bitshares 101 Greek

26

Εάν η εμπιστοσύνη αυξηθεί, και η αναγνωσιμότητα αυτής της τεχνολογίας εξαπλωθεί, τότε πολλά περισσότερα παράγωγα προϊόντα θα γίνουν διαθέσιμα και θα βαθύνει η ρευστότητα σε κάθε Bitasset.

Μπορεί ίσως να αρχίσει να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι εκείνης της αγοράς παραγώγων των 700 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακόμη πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι ακριβώς όπως το Bitcoin και το πρωτόκολλο TCP/IP του Internet, των Bitshares είναι κατά βάση ένα σχετικά απλό πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα. Η αληθινή μαγεία συμβαίνει όταν οι επιχειρηματίες αρχίσουν να χτίζουν νέα και χρήσιμα προϊόντα μέσα και γύρω από αυτό το νέο πρότυπο.

Χάρη στο Google, το Facebook, το Twitter, το WordPress και τα εκατομμύρια των άλλων εταιρειών, το πρωτόκολλο TCP/IP του Internet έχει αλλάξει τη ζωή μας ριζικά.

Χάρη σε εταιρείες όπως η Blockchain, η Bitpay, και η BitFinex, το πρωτόκολλο Bitcoin είναι σε καλό δρόμο για να κάνει το ίδιο.

Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, πρωτοπόροι και επιχειρηματίες οι οποίοι εργάζονται σε υπηρεσίες διαδικτύου χτισμένες πάνω στο πρωτόκολλο των Bitshares, θα δούνε την πραγματική δύναμη αυτής της εκπληκτικής τεχνολογίας να αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Αρκετά όμως με τα περίπλοκα πράγματα. Στο επόμενο κεφάλαιο θα ρίξουμε μια ματιά στο τι σημαίνουν όλα αυτά για τους τελικούς χρήστες του bitUSD. Νομίζω ότι θα εκπλαγείτε με το πόσο απλά γίνονται όλα και πόσο μοναδικό και πολύτιμό είναι ένα Bitasset για τον καταναλωτή.

Πριν αφήσουμε αυτό το κεφάλαιο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα άλλο βίντεο που έκανα με τον Satoshi Nakamoto των Bitshares, τον Dan Larimer. Σε αυτό το βίντεο ο Dan μοιράζεται το όραμά του για τα Bitshares. Νομίζω ότι θα εκτιμήσετε πραγματικά τον όμορφο κόσμο που μπορούν να δημιουργήσουν τα Bitshares. Το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ακούσουμε τον Dan να μιλά για τα Bitshares τα οποία βοήθησε να δημιουργηθούν αλλά δεν έχει πια τον έλεγχο τους.

Νομίζω ότι το μήνυμα της απελευθέρωσης, που είναι η βάση πίσω από τον Dan και τα Bitshares θα αντηχήσει σε εσάς. Ακριβώς όπως έκανε ο Satoshi Nakamoto πριν από τον ίδιο, δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει τον συνάνθρωπό του, ή ακόμα και το ίδιο του το δημιούργημα. Τα Bitshares είναι ένα δώρο προς τον κόσμο, ανοικτού κώδικα και δωρεάν για όλους να το χρησιμοποιήσουν, εφόσον το επιθυμούν. Ένα εργαλείο για να χρησιμοποιηθεί απ’ όλους στον πλανήτη για να συνάψουν συμβόλαιο μεταξύ τους με ένα ήσυχο, ιδιωτικό και εθελοντικό τρόπο που δεν έχει υπάρξει ποτέ πριν.

Απολαύστε το.

www.bitshares.tv/chapter4

Page 28: Bitshares 101 Greek

27

Κεφάλαιο 5: BitUSD για τον καταναλωτή.

Τώρα που γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το bitUSD στη βάση του, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή. Στην αρχή αυτού του βιβλίου, πρόβλεψα μερικές απίστευτες περιπτώσεις χρήσης για το Bitshares. Το BitUSD είναι μία από αυτές τις απίστευτες περιπτώσεις χρήσης. Ο μέσος καταναλωτής όμως δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση να κατανοήσει τις βασικές αγορές που υποστηρίζουν αυτό το χρηματοδοτικό μέσο. Ομοίως, ο μέσος χρήστης του Αμερικανικού δολαρίου δεν κατανοεί τη νομισματική πολιτική που στηρίζει το παραστατικό νόμισμα του. Αλλά αυτό «δουλεύει». Σε αυτό το κεφάλαιο, θα εξετάσουμε πώς θα «δουλέψει» το bitUSD για το μέσο χρήστη. Με άλλα λόγια, ποιες είναι οι περιπτώσεις χρήσης του bitUSD εκτός από το να είναι ένα συμβόλαιο παράγωγου;

Εδώ είναι όπου τα Bitassets όπως το bitUSD γίνονται πραγματικά συναρπαστικά.

Τα τρία μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει το bitUSD έναντι των μη κρυπτο-εργαλείων είναι:

1. Η ικανότητα να διατηρεί την ιδιωτικότητα των αγορών σας(purchasing privacy).

2. Είναι αδύνατη η κατάσχεση από τις απολυταρχικές κυβερνήσεις. Αυτό είναι μια τεράστια νίκη για τον κόσμο που ζεί υπό καθεστώς τυραννίας.

3. Λειτουργεί σε trustless περιβάλλον που ονομάζεται Blockchain. Δεν υπάρχουν τρίτοι και δεν είναι απαραίτητη καμιά εμπιστοσύνη.

Στην πραγματικότητα, όλα τα οφέλη του Bitcoin είναι διαθέσιμα για τους χρήστες bitUSD συν αυτά που συζητούνται παρακάτω.

Έχω δημιουργήσει 10 από αυτά για αρχή, αλλά νομίζω ότι οι χρήσεις του bitUSD είναι σχεδόν απεριόριστες.

# 1: Ας δούμε το bitUSD ως ένα ανταγωνιστή των λογαριασμών καταθέσεων προθεσμίας (CD). Αν δεν είστε από τις ΗΠΑ, ένας προθεσμιακός λογαριασμός είναι ένας κανονικός τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο μπορείτε να πάρετε ένα ελαφρώς υψηλότερο επιτόκιο κλειδώνοντας τα χρήματά σας για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Ας συγκρίνουμε το να κλειδώσετε τα χρήματα σας σε ένα προθεσμιακό λογαριασμό για ένα έτος, με το να αφήσετε τα χρήματά σας για ένα χρόνο σε bitUSD.

Σύμφωνα με το www.Chase.com (Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Αμερική) το υψηλότερο επιτόκιο που μπορείτε να πάρετε τώρα για ένα έτος σ’ένα προθεσμιακό λογαριασμό είναι 0,05% ετησίως. Γι 'αυτό το εξαιρετικό ποσοστό θα πρέπει να καταθέσετε το ελάχιστο ποσό των $ 100.000. Υπάρχουν χρεώσεις λογαριασμού που πρέπει να εξετάσετε, όπως και κυρώσεις, αν χρειαστεί να ξοδέψετε τα χρήματά σας νωρίτερα. Διατίθεται μόνο για τους πολίτες των ΗΠΑ.

Με το bitUSD, το τρέχον μεταβλητό επιτόκιο είναι 5% ετησίως. Αυτή είναι μια αύξηση 10,000% σε σχέση με το δημοσιευμένο επιτόκιο της Chase. Δεν υπάρχουν ελάχιστα όρια και τα χρήματά σας δεν είναι κλειδωμένα κάπου. Κάθε μήνα που διατηρείτε το bitUSD

Page 29: Bitshares 101 Greek

28

αποκτάτε το συγκεκριμένο μεταβλητό επιτόκιο. Δεν υπάρχουν χρεώσεις λογαριασμού και δεν επιβάλλονται κυρώσεις για να ξοδέψετε τα δικά σας χρήματα. Είναι διαθέσιμο σε όλους πάνω στη Γη.

Αλλά, σας ακούω να ρωτάτε... «Πόσο ασφαλή είναι τα χρήματά σας;» Αυτό είναι μια εύλογη ερώτηση.

Δεν υπάρχει καμία τέτοια σύγκριση, επειδή τα κρυπτο-νομίσματα είναι απλά εντελώς διαφορετικά.

Αλλά ας το μελετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Υπάρχουν τρία επίπεδα ασφάλειας για τις αμερικανικές τράπεζες όπως η Chase.

• Η Chase Corporation εξασφαλίζει τα χρήματά σας.

• Η κατάθεσή σας είναι ασφαλισμένη με την FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation – Οργανισμός Ομοσπονδιακής Ασφάλισης Καταθέσεων) .

• Επειδή εμπίπτουν στην κατηγορία «πολύ μεγάλη για να αποτύχει» (too big to fail), η Chase μπορεί να διασωθεί από τους φορολογούμενους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα μπορούσα να περάσω μέρες αναλύοντας την αξία του καθενός από αυτούς τους μηχανισμούς, αλλά θέλω να προχωρήσω αυτό το κεφάλαιο, έτσι θα είμαι σύντομος.

Θα ήθελα να παρατηρήσετε τα δεδομένα και να δείτε ότι οι περισσότερες τράπεζες στη Δύση έχουν απίστευτα μικρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας - το ακριβώς αντίθετο από ό, τι μια ασφαλής τράπεζα υποτίθεται ότι θα έπρεπε έχει.

Υποστηρίζονται από ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένα ταμεία ασφάλισης καταθέσεων, τα οποία είναι εγγυημένα από χρεωκοπημένες κυβερνήσεις.

Επίσης έχετε υπόψιν σας ότι, ακόμα και αν η τράπεζά σας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, υπάρχει ο κίνδυνος ότι θα χάσετε χρήματα σε μια βάση προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, αν διατηρείτε τις αποταμιεύσεις σας εκεί. Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το επιτόκιο σας. Έτσι, αν αποθηκεύσετε τα χρήματά σας σε μια τράπεζα, σίγουρα θα έχετε κάποια απώλεια.

Στην τελευταία κατάρρευση της αγοράς ακινήτων το 2008, αυτά τα μικρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας δεν ήταν αρκετά. Πολλές μεγάλες τράπεζες στη Δύση, όπως η Chase κατέστησαν χρεωκόπημένες και οι πελάτες ήταν έτοιμοι να χάσουν κάποιες από τις καταθέσεις τους. Σώθηκαν μόνο με μία διάσωση (bail out) από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν χρεωμένη 8 τρισ. δολάρια και τώρα είναι χρεωμένη 18 τρισ. δολάρια. Θυμηθείτε, εκείνους τους επιχειρηματικούς κύκλους τους οποίους μας έβαλαν να υποστούμε οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο διάρκεια 7 χρόνια, με απόκλιση +/- 2 έτη, 2008 συν 7 έτη μας φέρνει στο 2015. Μπορεί να μην συμβεί το 2015, αλλά μια

Page 30: Bitshares 101 Greek

29

διόρθωση έρχεται σύντομα. Όταν επέλθει η επόμενη έκρηξη της φούσκας ακινήτων, θα διασώσει μήπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ τις τράπεζες για ακόμη μια φορά;

Φαίνεται λίγο απίθανο να γίνει. Επιτρέψτε μου να σας πω γιατί. Μετά από μια τραπεζική αποτυχία στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δοκίμασε ένα διαφορετικό μοντέλο. Αντί να πάρει χρήματα από τους φορολογούμενους και να τα δώσει στις χρεωκοπημένες τράπεζες, τα πήρε από τους καταθέτες. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως bail-in αντί για bail-out.

Την επομένη των γεγονότων της Κύπρου, ο Ben Bernanke, τότε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι αν μια κρίση στο στυλ του 2008 συνέβαινε στην Αμερική ξανά, το μοντέλο του bail in πιθανότατα θα χρησιμοποιείτο, λόγω της επιτυχίας των bail-ins της Κύπρου. Αυτό βέβαιο ισχύει εάν νομίζετε ότι το να χάνουν οι καταθέτες το ήμισυ των αποταμιεύσεων τους μετράει ως επιτυχία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας και η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, επανέλαβαν επίσης τη πεποίθηση αυτή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έφθασε μάλιστα στο σημείο να δημοσιεύσει μια έκθεση λέγοντας ότι το κλειδί για την επιτυχία αυτή ήταν ότι οι καταθέτες δεν το πρόβλεψαν. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δεν θα σας δώσουν καμία προειδοποίηση αν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η πραγματικότητα είναι ότι αφήνοντας τα χρήματά σας σε μια τράπεζα τα θέτετε σε κίνδυνο σε περίπτωση αρνητικού πραγματικού επιτοκίου. Δηλαδή ρισκάρετε τα χρήματά σας για μια εγγυημένη απώλεια.

Αν και πιστεύω ότι οι δυτικές τράπεζες δεν είναι τόσο ασφαλείς όσο πιστεύουν οι περισσότεροι, φανταστείτε πόσο πιο ευάλωτες είναι οι τράπεζες σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα. Μερικές από αυτές είναι σε κατάσταση χάους. Πρόσφατα οι Γερμανικές τράπεζες άρχισαν να χρεώνουν τους πελάτες τους με τόκο για να αποθηκεύσουν τα χρήματά τους σε αυτές λόγω αρνητικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ, πολύ άρρωστο.

Σε όλο τον κόσμο, οι καταστροφικές πρακτικές των αποθεματικών των τραπεζών έχουν αφήσει τους καταθέτες ιδιαίτερα ευάλωτους. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την αποθήκευση του πλούτου τους.

Έτσι, πόσο ασφαλής είναι τα χρήματά σας σε bitUSD; Καταρχήν, τα χρήματά σας είναι εξασφαλισμένα με 300% εγγυήσεις σε Bitshares.

Είναι δεδομένο ότι τα Bitshares είναι μια νέα ιδέα και κατά πάσα πιθανότητα θα υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή. Όμως, οι διακυμάνσεις της τιμής θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλες ώστε ο πελάτης να χάσει οποιοδήποτε μέρος ή το σύνολο των χρημάτων του – μεγαλύτερες διακυμάνσεις ακόμη και από αυτές που είχε το Bitcoin στα αρχικά του στάδια. Σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες και είναι στο χέρι του καθένα να

Page 31: Bitshares 101 Greek

30

εκτιμήσει το ρίσκο από μόνος του. Ένα πράγμα είναι πιθανό όμως· αν τα Bitshares αποκτήσουν περισσότερους χρήστες και οι δεξαμενές ρευστότητας γίνουν μεγαλύτερες, τότε η αστάθεια θα γίνεται ολοένα και μικρότερη.

Για τον τύπο ατόμου που αποθηκεύει κάποια μερίδα του πλούτου του σε ένα Bitasset για ένα θετικό πραγματικό επιτόκιο, θα μπορούσε να είναι η σωστή κίνηση. Ειδικότερα για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.

# 2 Νόμισμα και πληρωμές. Όλοι γνωρίζουμε τις εκπληκτικές δυνατότητες του Bitcoin για τον εξ ορθολογισμό των πληρωμών, ιδίως των online πληρωμών. Αλλά υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους το bitUSD, έχει πολύ ανώτερη λειτουργικότητα από το Bitcoin, όταν χρησιμοποιείται ως μηχανισμός πληρωμών.

Ο πρώτος είναι ότι ένας έμπορος δεν λαμβάνει ένα αρκετά ασταθές νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει κίνητρα για να το πουλήσει αμέσως για να κλειδώσει τα κέρδη του. Μπορεί να φυλάξει τα bitUSD για μέρες, μήνες ή χρόνια, χωρίς να χάσει ή να κερδίσει οποιαδήποτε αγοραστική δύναμη σε σύγκριση με το Αμερικανικό δολάριο. Αυτό θα επιτρέψει σε άτομα να κατέχουν μέρος ή το σύνολο του νομίσματος για μεγαλύτερες περιόδους. Αυτό είναι αληθές αν λάβετε υπόψη ότι οι έμποροι μπορούν να κερδίσουν ένα πολύ υψηλότερο επιτόκιο φυλάγοντας bitUSD, από ότι αν το μετέτρεπαν σε «πραγματικό» χρήμα και το έβαζαν στην τράπεζά τους. Αυτό θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να είναι σε θέση να διατηρήσουν τον πλούτο τους έξω από το τραπεζικό σύστημα και θα επισπεύσει τα αποτελέσματα του δικτύου. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δέχονται Bitcoin, αλλά ποτέ δεν τα φυλάνε. Με το bitUSD, οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρο να φυλάξουν bitUSD λόγω του επιτοκίου.

Το δεύτερο πλεονέκτημα που το bitUSD έχει υπέρ του Bitcoin είναι επειδή είναι σταθερό σε τιμή μπορείτε να ορίσετε επαναλαμβανόμενες πληρωμές. Είναι εύκολο να πληρώνετε 9,99 bitUSD κάθε μήνα, αλλά αν το δοκιμάζατε αυτό με Bitcoin, δηλαδή μισό Bitcoin ανά μήνα, η αξία της πληρωμής σας θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά. Θα μπορούσατε βέβαια να το κάνετε με τη συμμετοχή τρίτου, αλλά όχι σε επίπεδο πελάτη. Έτσι το bitUSD, σε σύγκριση με άλλα κρυπτο-νομίσματα, ανοίγει ευκαιρίες για ένα ολοκαίνουριο φάσμα εμπόρων που βασίζονται σε συνεχείς πληρωμές.

Το τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για συναλλαγματικές μετατροπές. Ο πελάτης είναι ήδη εξοικειωμένος στο να σκέφτεται σε bitUSD όρους και καταλαβαίνει τι σημαίνουν. Το γεγονός αυτό και μόνο θα βοηθήσει δραματικά στην υιοθέτηση του από τον χρήστη.

Το τέταρτο πλεονέκτημα είναι ότι ακόμα κι αν οι εταιρείες που επεξεργάζονται τις πληρωμές όπως η Bitpay μπορούν να βοηθήσουν κόσμο και τους σχετικά πλούσιους έμπορους, να εξαλείψουν την έκθεση τους στη μεταβλητότητα των τιμών, δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο. Μιλάω φυσικά για τους πολύ φτωχούς ανθρώπους στον κόσμο. Είτε πρόκειται για τους άστεγους στην πόλη σας ή για οποιονδήποτε από τους 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό. Αυτοί οι ιδιαίτερα άποροι άνθρωποι αποκλείονται από το σύστημα χρηματοδότησης του 21ου αιώνα, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν μόνιμη

Page 32: Bitshares 101 Greek

31

διεύθυνση ή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις τραπεζικές προμήθειες. Το BitUSD επιτρέπει στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο να κάνουν εμπορικές συναλλαγές σε ένα πιο σταθερό κρυπτο-νόμισμα με έναν τρόπο που δεν είχαν ποτέ στη διάθεσή τους.

Αν η Bitpay ή η Coinbase ή άλλες επιθυμούσαν να ενσωματώσουν το bitUSD ως μια επιλογή, θα ήταν σε θέση να αξιοποιήσουν δισεκατομμύρια νέων πελατών εκτός του τραπεζικού συστήματος. Αν δεν το κάνουν αυτές, κάποιος άλλος θα το κάνει.

# 3 Αποκεντρωμένα κλειδώματα (Decentralized Locks). Μιλήσαμε σε προηγούμενο κεφάλαιο για ένα εξαιρετικό προϊόν από μια εταιρεία στον Παναμά που ονομάζεται Coinapult. Το προϊόν αυτό ονομαζόταν Locks, και βοήθησε τους χρήστες να διατηρούν την αξία του Bitcoin τους ανεξάρτητα από την τιμή του Bitcoin. Είναι όμως μια συγκεντροποιημένη λύση και ως εκ τούτου έχει πολλά τρωτά σημεία. Το BitUSD θα επιτρέψει στους χρήστες να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα, διατηρώντας ταυτόχρονα τα ιδιωτικά κλειδιά του πλούτου τους, ακόμη και όταν είναι «κλειδωμένα» με την αξία ενός συγκεκριμένου στοιχείου ενεργητικού.

# 4 Ένα κρυπτο-νόμισμα που επιτρέπει συνεχείς πληρωμές. Έχουμε αναφερθεί σε αυτό νωρίτερα, αλλά νομίζω ότι αξίζει περισσότερη προσοχή. Μία από τις εξειδικευμένες αγορές που χρειάζονται απελπισμένα ένα κρυπτο-νόμισμα είναι οι αγορές από το σπίτι ή τηλεαγορές. Οι εμπορικές χρεώσεις τους είναι απίστευτα υψηλές, οι επιστροφές χρεώσεων ακριβές, και δεν είναι ασυνήθιστο για τους εν λόγω εμπόρους να χάσουν το 10-20% των εσόδων τους όταν χρησιμοποιούνται πιστωτικές κάρτες για τις αγορές. Γιατί, λοιπόν, δεν έχουμε δει το Bitcoin να κάνει τεράστια ανοίγματα σε αυτή την κοινότητα; Η απάντηση είναι ότι η βιομηχανία είναι χτισμένη στις συνεχείς πληρωμές. Τα περισσότερα προϊόντα τηλεαγορών βασίζονται σε μια εκ νέου τιμολόγηση μιας κρέμας ή σε ξαναγέμισμα για περίπου $5 έως $30 ανά μήνα. Το BitUSD είναι το μόνο κρυπτο-νόμισμα που μπορεί να λύσει τις ανάγκες αυτού του δικτύου αγορών. Σκεφτείτε τη συνδρομή σας για τηλέφωνο, για καλωδιακή τηλεόραση, για Internet, ή το Netflix. Όλες αυτές οι βιομηχανίες βασίζονται στις πληρωμές συνδρομής και τα νομίσματα όπως το Bitcoin απλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους - τουλάχιστον όχι χωρίς έναν τρίτο.

Υπάρχει επίσης ένα ακόμη χαρακτηριστικό των Bitshares που θα βοηθήσει το δίκτυο αγορών από το σπίτι το οποίο δεν έχω καν αναφέρει ακόμη. Οι αγορές από το σπίτι λειτουργούν με τηλεφωνικές πωλήσεις. Η λήψη μιας διεύθυνσης Bitcoin μέσω τηλεφώνου αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση χωρίς τη χρησιμοποίηση λογισμικού από τρίτους.

Τα Bitshares έχουν ονόματα φιλικά προς το χρήστη, ενσωματωμένα ακριβώς μέσα στο πρωτόκολλο.

Η πρωτοποριακή στρατηγική τους, που ονομάζεται ΤΙΤΑΝ (Transfer Invisibly To Any Name) επιτρέπει σε άτομα να καταχωρήσουν ένα όνομα φιλικό προς το χρήστη στο Blockchain διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητα όλων των συναλλαγών. Αυτά τα φιλικά προς το χρήστη ονόματα είναι ιδανικά για τηλεφωνικές πωλήσεις. Το άτομο τηλεφωνικών πωλήσεων μπορεί να ζητήσει από τον αγοραστή να πληρώσει απλά στο

Page 33: Bitshares 101 Greek

32

«Homeshopping.» Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο από το να ζητάς κάποιον να πληρώσει στο 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy.

# 5 «Έξυπνο αποκεντρωμένο πορτοφόλι» (Decentralized Smart Wallet). Ένα «έξυπνο πορτοφόλι» είναι ένα πορτοφόλι που θα αλλάζει νομίσματα για εσάς άμεσα και απρόσκοπτα. Ας πούμε λοιπόν ότι ένας Αμερικανός τουρίστας έχει bitUSD στο πορτοφόλι του, αλλά κάνει διακοπές στην Ευρώπη και ο έμπορος δέχεται μόνο bitEuro. Πριν από το Bitshares, ένας τρίτος ήταν απαραίτητος για να μετατρέπει ένα νόμισμα σε ένα άλλο. Αυτό, φυσικά, έχει όλα τα προβλήματα μιας συγκεντρωτικής λύσης και είναι δαπανηρό για έναν τρίτο να το διαχειριστεί και να βγάλει κέρδος. Με το Bitshares, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι απρόσκοπτη και να μην κοστίσει σχεδόν τίποτα.

Μια άλλη περίπτωση χρήσης είναι αυτή ενός «προετοιμαστή» ο οποίος θέλει να αποδεχθεί χρυσό ή ασήμι ως μέσο πληρωμής. Ο χρήστης μπορεί να πληρώσει σε bitUSD και ο έμπορος μπορεί να λάβει bitGLD ή bitSLV. Έτσι όλα τα συμβαλλόμενα μέρη χρησιμοποίησαν το νόμισμα που ήθελαν, και το «έξυπνο πορτοφόλι» επιμελήθηκε την μετατροπή απρόσκοπτα, χωρίς τρίτους.

# 6 Τραπεζικοί λογαριασμοί σε ξένα νομίσματα. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο για το μέσο πελάτη μιας τράπεζας να έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό σε ένα νόμισμα διαφορετικό από εκείνο της χώρας που αυτός ή αυτή βρίσκεται. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ζείτε στην Αμερική και ανησυχείτε ότι, επειδή η Fed τυπώνει πολύ χρήμα μπορεί να υπάρξει πληθωρισμός. Δεν είναι και τόσο εύκολο να πάτε στη τράπεζά σας και να πείτε ότι θέλετε να ανοίξετε ένα λογαριασμό σε δολάρια Σιγκαπούρης ή δολάρια Αυστραλίας ή οποιοδήποτε άλλο ξένο νόμισμα. Με τα Bitshares, μπορείτε να κάνετε αλλαγές σε οποιοδήποτε νόμισμα θέλετε. Δεν χρειάζεται να ζητήσετε την άδεια από κανέναν· κανείς δεν μπορεί να σας σταματήσει, δεν υπάρχουν ελάχιστα όρια, και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Υπάρχουν πολλές διαδικτυακές κοινότητες που προετοιμάζονται για την κατάρρευση του δολαρίου, και προσωπικά ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει σε μια άλλη χώρα μόνο και μόνο για να ανοίξουν ένα τραπεζικό λογαριασμό και να αποθηκεύσουν μερικά από τα πλούτη τους σε ένα λογαριασμό που δεν είναι σε Αμερικάνικα δολάρια.

# 7 Τραπεζικοί λογαριασμοί σε βασικά εμπορεύματα. Τι γίνεται αν νομίζετε ότι κανένα εθνικό νόμισμα δεν είναι καλό για τις αποταμιεύσεις σας? Τι γίνεται αν θέλετε οι αποταμιεύσεις σας να είναι συνδεμένες με την αξία του χρυσού, του ασημιού, του πετρελαίου ή του σιταριού; Στο Bitshares πορτοφόλι σας, μπορείτε να αλλάξετε σε τι είναι εκτεθειμένες οι αποταμιεύσεις σας μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, για σχεδόν μηδενικό κόστος. Κερδίζοντας τόκο πάνω στις καταθέσεις σας. Μια ερώτηση προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ΔΑΚ (Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) σε χρυσό, ασήμι, ή οτιδήποτε άλλο, κερδίζετε τόκο στα κεφάλαια σας, ή πληρώνετε μεσάζοντες για το προνόμιο της έκθεσης σε αυτές τις τιμές; Με τα Bitshares, μπορείτε να έχετε έκθεση στην τιμή οποιουδήποτε αγαθού και να κερδίσετε τόκο πάνω στις εκμεταλεύσεις σας. Το BitGLD κερδίζει τόκο όπως ακριβώς και το bitUSD. Όλα τα Bitassets το κάνουν.

Page 34: Bitshares 101 Greek

33

# 8 Εξορθολογισμός πλατφόρμων για συναλλαγές κρυπτο-νομισμάτων. Τη προηγούμενη χρονιά, το Bitcoin έχει προσέλκυσε πολλούς χρηματιστές. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το ίδιο το Bitcoin, αλλά επειδή μπορούν να το ανταλλάξουν με σκοπό το κέρδος. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως κάνουν ανταλλαγές με το Bitcoin σε ανταλλακτήρια. Οι εν λόγω χρηματιστές δεν λαμβάνουν τόκους στις εκμεταλλεύσεις τους και εκτίθενται σε σενάρια καταστροφών όπως αυτό της Mt. Gox. Όλα τα προβλήματα που συνδέονται με συγκεντροποιημένες λύσεις για τα χρηματιστήρια εκείνα μπορούν να εξαλειφθούν. Για ψίχουλα, οι χρηματιστές μπορούν να ανταλλάζουν το bitBTC και το bitUSD στην πλατφόρμα του Bitshares. Αυτό τους εκθέτει στην τιμή του Bitcoin, του δολαρίου, ή οποιουδήποτε άλλου νομίσματος, χωρίς ποτέ να χάνουν τον έλεγχο των χρημάτων τους ή να εμπιστεύονται οποιονδήποτε τρίτο. Το φαινόμενο του «Goxing» δεν μπορεί να συμβεί ποτέ στο Blockchain του Bitshares.

# 9 Κερδίζετε τόκο πάνω στα Bitcoin σας. Γιατί να διατηρείτε Bitcoin, όταν μπορείτε να κρατήσετε ένα παράγωγο του Bitcoin που ακολουθεί την τιμή του Bitcoin και σας πληρώνει τόκο; Το bitBTC είναι έτοιμο και σας περιμένει.

# 10 Τα δάνεια σε κρυπτο-νόμισμα ήταν σχεδόν αδύνατα να γίνουν. Αυτό είναι κάτι που σπάνια συζητιέται, αλλά νομίζω ότι κρατά το Bitcoin στο περιθώριο όσο τίποτα άλλο. Οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες δεν δανείζονται στ' αλήθεια Bitcoin, επειδή είναι πολύ ασταθές. Φανταστείτε ότι ήθελα να δανειστώ 1000 Bitcoin σήμερα για να αναπτύξω την επιχείρησή μου. Ας πούμε ότι το κάνω, και σε 12 μήνες η επιχείρησή μου αξίζει τα διπλά. Όταν πάω να αποπληρώσω το δάνειό μου ανακαλύπτω ότι η αξία των 1000 Bitcoins έχει δεκαπλασιαστεί. Η μεταβλητότητα του Bitcoin το καθιστά ακατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί για δάνεια. Με ένα σταθερό νόμισμα, ο δανεισμός κρυπτο-κερμάτων γίνεται πραγματικότητα.

Όλες οι χρήσεις που μόλις ανέφερα για το bitUSD και το Bitshares είναι προβλήματα που συμβαίνουν στη πραγματικότητα και η πλατφόρμα των Bitshares είναι σε θέση να τα επιλύσει. Είναι απλώς θέμα το να γίνει γνωστό στον κόσμο και να βελτιωθεί η τεχνολογία.

Πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις χρήσης μπορούν να αντικαταστήσουν ολόκληρες βιομηχανίες που αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν κάποια από αυτά πραγματοποιηθούν, θα είναι η αρχή για κάτι πραγματικά διαφορετικό.

Αυτές είναι μερικές από τις δυνατότητες, όταν υπάρχει ένα κρυπτο-νόμισμα με σταθερή τιμή στην πλατφόρμα των Bitshares.

Είμαι σίγουρος ότι όσο περνάει ο καιρός, πολλοί δημιουργικοί επιχειρηματίες που αρχίζουν να ασχολούνται με τα Bitshares θα εφεύρουν και άλλες δυνατότητες.

Στο επόμενο κεφάλαιο θα σας ενημερώσω για την τρέχουσα κατάσταση του Bitshares και τι έχει προγραμματιστεί για το εγγύς μέλλον.

Αλλά πριν προχωρήσουμε εκεί, πρέπει να σας πω ότι τα Bitshares έχουν ακόμα μια άλλη πτυχή για την οποία δεν έχουμε μιλήσει ακόμη. Μέχρι στιγμής έχουμε μάθει για τα εξασφαλισμένα στοιχεία ενεργητικού. Κλειδώνοντας 300% σε εξασφαλίσεις, οι χρήστες

Page 35: Bitshares 101 Greek

34

μπορούν να δημιουργήσουν Bitassets. Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένας άλλος κόσμος που υποστηρίζει η πλατφόρμα των Bitshares: στοιχεία ενεργητικού από το χρήστη.

Πρόκειται για «ειδικά νομίσματα» (tokens) που δημιουργούν οι χρήστες, χωρίς καμία εξασφάλιση στο Blockchain. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για αυτό. Τα Μίλια Συχνών Επιβατών είναι ένα παράδειγμα. Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να εκδώσουν, να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τα μίλια των επιβατών στην πλατφόρμα του Bitshares για σχεδόν μηδενικό κόστος. Θα μπορούσαν να γλυτώσουν μια περιουσία και να βελτιώσουν σημαντικά την ασφάλεια.

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πτυχή για να εξερευνήσετε και οι περιπτώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν θα σας εκπλήξουν. Αυτό το βιβλίο δεν ερευνά διεξοδικά τον κόσμο των στοιχείων ενεργητικού από τους χρήστες. Ωστόσο, ηχογράφησα μια συνέντευξη με τον Dan Larimer για αυτό ακριβώς το θέμα και νομίζω ότι θα τη βρείτε πολύ ενδιαφέρουσα. Μπορείτε να τη δείτε εδώ:

www.bitshares.tv/chapter5

Page 36: Bitshares 101 Greek

35

Κεφάλαιο 6: Η Κατάσταση του Bitshares.

Στο κεφάλαιο αυτό, σκέφτηκα να σας δώσω μια γρήγορη σύνοψη όσον αφορά την κατάσταση των Bitshares από το Δεκέμβριο του 2014.

Επίσης, τριμηνιαία ανεβάζω ενημερώσεις για την κατάσταση των Bitshares σε αυτή την τοποθεσία:

Προτείνω να εισάγετε τη διεύθυνση email σας έτσι ώστε να μπορώ να σας ειδοποιώ όταν βγαίνει ένα νέο βίντεο.

Αν διαβάζετε αυτό το βιβλίο μετά το 1ο τρίμηνο του 2015, το κεφάλαιο αυτό μπορεί να χρησιμεύει μόνο για νοσταλγικούς σκοπούς.

Πρώτον, η χρηματοδότηση. Η ομάδα ανάπτυξης, η οποία αποτελείται από πέντε προγραμματιστές ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, έχει επαρκή χρηματοδότηση για να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Στον κόσμο των κρυπτο-νομισμάτων αυτό είναι μια αιωνιότητα. Στον κόσμο των επιχειρήσεων αυτό είναι περίπου 10 λεπτά.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι, κρατώντας θέσεις αντιπροσώπων, αυτή η ομάδα ανάπτυξης και / ή άλλοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν και να στηρίζουν το δίκτυο επ 'αόριστον.

Από την πλευρά της τεχνολογίας, τα πράγματα προχωρούν γρήγορα. Ο πυρήνας της πλατφόρμας είναι έτοιμος, λειτουργεί και δουλεύει καλά σαν μια εφαρμογή ενός υπολογιστή.

Μπορείτε να κατεβάσετε το δωρεάν πρόγραμμα πελάτη σήμερα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα Bitshares σας, τα bitUSD ή οποιαδήποτε άλλα Bitassets που διατίθενται σήμερα με τα δικά σας ιδιωτικά κλειδιά. Μπορείτε να ανταλλάξετε οποιαδήποτε από τα εν λόγω στοιχεία ενεργητικού. Μπορείτε να λάβετε τόκο πάνω σε όλα αυτά.

Η κεφαλαιοποίηση των Bitshares είναι πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια. Πάνω από $ 1 εκατομμύριο bitUSD και άλλα Bitassets βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Μια πολύ χρήσιμη πηγή για να δείτε αυτά τα πράγματα από μόνοι σας είναι το www.bitsharesblocks.com

Όλα τα παραπάνω είναι βασικά απόδειξη της έννοιας. Λειτουργεί και μάλιστα καλά. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει όμορφο και να προστεθούν χαρακτηριστικά ώστε να είναι έτοιμο για μαζική υιοθέτηση από το κοινό.

Η ομάδα που αναπτύσσει το πρόγραμμα των Bitshares εργάζεται σκληρά και έχει μια σειρά από συναρπαστικές προγραμματισμένες εκδόσεις για το 1ο τρίμηνο του 2015. Κάποιες από αυτές κρατούνται κρυφές, αλλά άλλες έχουν δημοσιοποιηθεί.

Για να κάνει αυτό το πρόγραμμα πελάτη ακόμα πιο όμορφο και χρήσιμο, η ομάδα ανάπτυξης θα κυκλοφορήσει μια νέα και βελτιωμένη έκδοση πολύ σύντομα. Αυτή η

Page 37: Bitshares 101 Greek

36

έκδοση θα είναι φιλική προς τους χρήστες, έτσι ώστε να μπορούν να αποκομίσουν τα μέγιστα από τα Bitshares και να ανταλλάξουν Bitassets πιο εύκολα.

Πολύ συναρπαστικά, επίσης, είναι τα «πορτοφόλια» για iPhone και Android. Αυτό θα το κάνει πολύ εύκολο να στέλνετε και να λαμβάνετε Bitassets. Δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν δείτε ένα νεαρό κοινό εξοικειωμένο με την τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιεί bitUSD για να αποστέλλει μικρές πληρωμές ο ένας στον άλλο με αυτό το «πορτοφόλι». Θα μπορούσε να είναι σύντομα το νόμισμα της πανεπιστημιούπολης στο πανεπιστήμιο σας.

Αυξημένη λειτουργικότητα θα ενσωματωθεί στο «πορτοφόλι» σας με MultiSig, υποστήριξη μεσεγγύησης (escrow) και αντίγραφα ασφαλείας πορτοφολιού σε χαρτί. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα με το Bitcoin, αλλά δεν είναι ενσωματωμένα στο πρόγραμμα πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν σε ιστοσελίδες και πλατφόρμες τρίτων για να βρουν αυτές τις λειτουργικότητες.

Η τάση αυτή θα συνεχιστεί, παρεμπιπτόντως. Επειδή το πρωτόκολλο του Bitshares έχει μεγαλύτερη ευελιξία από ό, τι εκείνο του Bitcoin, τα χαρακτηριστικά αυτά είναι πιο εύκολα ενσωματωμένα στο ίδιο το πρόγραμμα πελάτη

Ίσως το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι οι συνεργασίες με ανταλλακτήρια, εμπόρους, on ramps (αγορά Bitshares ή bitUSD με ρευστό) και off ramps (εξαργύρωση Bitshares ή bitUSD σε ρευστό ή αγαθά).

Παρασκηνιακά, τα Bitshares εργάζονται σκληρά προκειμένου οι άνθρωποι να μπορούν εύκολα να αποκτήσουν Bitshares και Bitassets. Αυτή τη στιγμή, και αυτό ισχύει για τα περισσότερα εναλλακτικά νομίσματα, θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε Bitcoin με τα πραγματικά χρήματά σας σε ένα ανταλλακτήριο και στη συνέχεια να αγοράσετε Bitshares, χρησιμοποιώντας τα Bitcoin σας, σε ένα ανταλλακτήριο που είναι μόνο για κρυπτο-νομίσματα.

Για όσους από εσάς θέλετε να αγοράσετε Bitshares, θα σας δείξω στο επόμενο κεφάλαιο πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό. Πολύ σύντομα όμως θα είναι πολύ πιο απλό. Αρκετές εταιρείες έχουν ζητήσει να συμμετέχουν στο project των Bitshares. Θα επιτρέπουν στους Βορειοαμερικανούς να μεταφέρουν πραγματικά χρήματα κατευθείαν σε Bitshares ή Bitassets και το αντίστροφο κατευθείαν, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν πρώτα από Bitcoin.

Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τα Bitshares και θα τους επιτρέψει πραγματικά να μπουν σε μια mainstream πορεία.

Όταν η τιμή ενός κρυπτο-νομίσματος είναι σταθερή, δεν χρειάζεται να εξηγήσετε τη περιπλοκή του Blockchain ή την αποκέντρωση, όπως κάνετε με το Bitcoin.

Το μήνυμα προς τους χρήστες γίνεται απλό: κατεβάστε ένα «πορτοφόλι», χρηματοδοτείστε το, ξεκινήστε να κερδίζετε τόκο, και ξοδέψτε τα χρήματα σε καταστήματα που συμμετέχουν στο σχέδιο.

Page 38: Bitshares 101 Greek

37

Αυτό που όλοι οι χρήστες χρειάζεται να γνωρίζουν είναι ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα απλό πορτοφόλι και οι έμποροι θα τους παρέχουν εκπτώσεις για αυτήν την ανώτερη μέθοδο πληρωμής χωρίς προμήθειες. Οι περισσότεροι χρήστες δεν θα νοιάζονται καν ότι πρόκειται για ένα κρυπτο-νόμισμα. Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε ποια θα είναι αύριο η τιμή του bitUSD γιατί θα αξίζει το ίδιο με σήμερα.

Τα Bitshares συνεργάζονται επίσης με τους παρόχους χρεωστικών καρτών για να επιτρέπουν στα bitUSD να δαπανώνται οπουδήποτε γίνονται αποδεχτές κάρτες Visa και MasterCard. Αυτό θα συντελέσει στο να επανεξεταστούν τόσο όλες οι προμήθειες όσο και η έλλειψη προστασίας προσωπικών δεδομένων του σημερινού συστήματος. Ο στόχος, ελπίζουμε, θα είναι να αυξηθεί τόσο πολύ ώστε οι περισσότεροι έμποροι να αποδέχονται bitUSD απευθείας και μια μέρα να μπορέσουμε να ξεφορτωθούμε τις χρεωστικές κάρτες. Αλλά επί του παρόντος, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν bitUSD οπουδήποτε.

Όλα αυτά τα πράγματα είναι στα σκαριά, και το 2015 θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι πολύ μεγάλο για τα Bitshares.

Ελπίζω να απολαύσατε αυτό το εκπαιδευτικό βιβλίο για τα Bitshares.

Στο επόμενο κεφάλαιο θα σας διδάξω πώς να αποκτήσετε Bitshares.

Για να πάρετε μια πιο πρόσφατα ενημερωμένη ανακεφαλαίωση σχετικά με την κατάσταση των Bitshares μπορείτε να μεταβείτε εδώ:

Παρακαλώ αφήστε το email σας ώστε να σας ειδοποιήσω για μελλοντικές ενημερώσεις.

www.bitshares.tv/chapter6

Page 39: Bitshares 101 Greek

38

Κεφάλαιο 7: Πώς να αποκτήσετε Bitshares

Έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να αγοράσετε μερικά Bitshares. Επέλεξα να κάνω το ίδιο και ελπίζω ότι θα πάει πολύ καλά για όλους μας.

Το Νοέμβριο του 2014, ο μόνος τρόπος για να πάρετε Bitshares ήταν να πάρετε πρώτα κάποια Bitcoin και στη συνέχεια να αγοράσετε κάποια Bitshares με Bitcoin. Αυτό θα αλλάξει στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά προς το παρόν αυτή είναι η διαδικασία.

Εδώ είναι η διεύθυνση URL στην οποία θα ενημερώσω τις οδηγίες καθώς θα γίνονται ευκολότερες. Αν θέλετε μπορείτε να ελέγξετε τη διεύθυνση URL για να δείτε αν έχω αναρτήσει ένα βίντεο με μια ενημέρωση.

Μπορείτε επίσης να αφήσετε το email σας ώστε να μπορώ να σας ειδοποιήσω για μελλοντικές ενημερώσεις.

Εάν δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, τότε συνεχίστε την ανάγνωση.

Υποθέτω ότι γνωρίζετε ήδη πώς να αποκτήσετε Bitcoin, αλλά σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε θα αναφέρω μερικά από τα αγαπημένα μου μέρη για να τα αποκτήσετε.

Εάν βρίσκεστε στη Αμερική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το circle.com ή την coinbase.com.Στην Ευρώπη σας προτείνω το Kraken.com, αλλά ανεξάρτητα με το πού βρίσκεστε, το νούμερο ένα για μένα είναι το bitfinex.com. Είναι το αγαπημένο μου ανταλλακτήριο. Έχει τη βάση του στο Χονγκ Κονγκ και δεν είχα ποτέ πρόβλημα μαζί τους.

Μόλις αποχτήσετε Bitcoin, θα είστε έτοιμοι να αγοράσετε Bitshares αλλά πριν το κάνετε αυτό, επιτρέψτε μου να σας δείξω ένα τρόπο με τον οποίο μπορείτε να μάθετε ποιο ανταλλακτήριο έχει τον περισσότερο όγκο και ποιο μπορεί να είναι το κατάλληλο για εσάς.

Αν πάτε στο www.coinmarketcap.com, θα δείτε όλα τα κρυπτο-νομίσματα που συναλλάσσονται σήμερα. Βρείτε Bitshares, και στη στήλη όγκου συναλλαγών κάντε κλικ στο ποσό.

Αυτό θα σας δώσει μια ανάλυση για ποια ανταλλακτήρια συναλλάσουν Bitshares και πόσο βάθος έχουν.

Κατά πάσα πιθανότητα θα αγοράζετε Bitshares σε Bitcoin, οπότε θέλετε να βρείτε τα ανταλλακτήρια που έχουν τον μεγαλύτερο όγκο για το ζεύγος BTS / BTC. Εάν λέει BTSX / BTC, μην ανησυχείτε. Απλώς δεν έχουν συμβαδίσει με την μετονομασία (rebranding) ακόμη. To BitsharesX μετονομάστηκε σε Bitshares το Νοέμβριο του 2014.

Αν χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε ένα ανταλλακτήριο μπορείτε να αναρτήστε τις ερωτήσεις σας στα Ελληνικά στο φόρουμ του Bitshares εδώ:

https://bitsharestalk.org/index.php?topic=4447.0

Παρακάτω είναι τα βήματα που σας συνιστώ να ακολουθήσετε. Προτείνω να ξεκινήσετε πρώτα με ένα μικρό ποσό ώστε να εξοικειωθείτε. Όταν νοιώσετε ότι είστε εντάξει μ’ένα μικρό ποσό τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε μεγαλύτερα ποσά.

Page 40: Bitshares 101 Greek

39

Καθώς θα περνάτε από αυτή τη διαδικασία, πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι πιθανότατα θα σκεφτείτε, «Πώς στο καλό μπορεί κανείς να ασχοληθεί με αυτή την φρικτή εμπειρία;». Αν και κανένα βήμα δεν είναι πραγματικά δύσκολο, θα πρέπει σίγουρα να σας δοθούν κίνητρα για να ακολουθήσετε όλη τη διαδικασία. Το καθιστούν πραγματικά δύσκολο. Με άλλα λόγια, υπάρχει ένας υψηλός φραγμός εισόδου.

Λάβετε υπόψη αυτά δύο πράγματα: Το 2012, όταν για πρώτη φορά ασχολήθηκα με το Bitcoin, ήταν περίπου το ίδιο δύσκολο να αγοραστεί. Πριν ιδρυθούν εταιρείες όπως η Coinbase, η Circle, και η Blockchain για να διευκολύνουν την κατάσταση, όλη αυτή ήταν η διαδικασία που έπρεπε να περάσουν οι πρώτοι χρήστες του Bitcoin.

Όταν πολλά από τα προβλήματα αυτά επιδιορθώθηκαν (ο φραγμός εισόδου στην αγορά είχε μειωθεί), τότε πολύ περισσότερα άτομα ήταν πρόθυμα να ασχοληθούν. Αυτοί οι υψηλοί φραγμοί εισόδου είναι οι λόγοι για τους οποίους το 2012 θα μπορούσατε να αγοράσετε Bitcoin για $10. Με πολλά από αυτά τα εμπόδια να έχουν ξεπεραστεί από τότε, το Bitcoin είναι αξίζει τώρα περίπου $300. Πιστεύω ότι το ίδιο πράγμα θα συμβεί και για τα Bitshares.

Τεράστιες βελτιώσεις στη λειτουργικότητα έχουν προγραμματιστεί για το 1ο τρίμηνο του 2015. Αν θέλετε, μπορείτε να περιμένετε μέχρι τότε, αλλά ποιος ξέρει ποια θα είναι η τιμή τους τότε. Αν ακολουθήσετε όλα αυτά τα βήματα, πιστεύω ότι θα ανταμειφθείτε πολύ καλά στο εγγύς μέλλον. Φυσικά, δεν μπορώ να εγγυηθώ ούτε να υποσχεθώ κάτι, αλλά ξέρω ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο πολύ σύντομα.

Οπότε, αυτά είναι τα μακροσκελή βήματα που πρέπει να ακολουθήστε επί του παρόντος.

1. Εγγραφείτε για ένα λογαριασμό με ένα ανταλλακτήριο που έχετε επιλέξει.

2. Χρηματοδοτήστε το λογαριασμό. Βρείτε την ιστοσελίδα που σας επιτρέπει να καταθέσετε Bitcoin.

3. Στείλτε το Bitcoin σας στο ανταλλακτήριο. Μπορεί να χρειαστεί έως και μία ώρα αφού αποσταλούν τα χρήματά σας μέχρι να γίνουν διαθέσιμα για χρήση στο ανταλλακτήριο. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό ποσό την πρώτη φορά, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τη διαδικασία.

4. Μόλις δείτε τα χρήματα στο λογαριασμό σας, βρείτε την ιστοσελίδα όπου μπορείτε να αγοράσετε Bitshares με Bitcoin.

5. Επιλέξτε το ποσό και κάντε κλικ στο κουμπί «αγορά». Να έχετε υπόψη σας, ότι αν ο όγκος είναι χαμηλός, μπορείτε να μετακινήσετε την αγορά με τόσο λίγα όσο $ 3.000. Για αγορές πάνω από αυτό το ποσό, μπορείτε αν θέλετε να τα χωρίσετε σε μικρότερα ποσά και να αγοράσετε ορισμένα κάθε 10 λεπτά περίπου. Το 2012, όταν αγόραζα Bitcoin για μόλις $ 10 θυμάμαι να κινώ την αγορά με μόνο ελαφρώς μεγαλύτερα κεφάλαια. Ξέρω ότι φαίνεται περίεργο, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον.

6. Είστε πλέον ένας ιδιοκτήτης Bitshares. Συγχαρητήρια. Θα μπορούσατε να σταματήσετε εδώ, αλλά εγώ δεν θα σας το συνιστούσα. Ποτέ δεν συνιστώ να αφήνει κάποιος τα

Page 41: Bitshares 101 Greek

40

χρήματά του στο ανταλλακτήριο. Εάν το ανταλλακτήριο χρεοκοπήσει, θα χάσετε τα πάντα. Καλύτερα να μετακινήσετε τα Bitshares στο «πορτοφόλι» σας.

7. Πηγαίνετε στο https://github.com/BitShares/bitshares/releases και κατεβάστε το σωστό πρόγραμμα πελάτη για το μηχάνημά σας. Ψάξτε για τα πράσινα κουμπιά. Εάν είστε σε έναν υπολογιστή Mac κατεβάσετε την έκδοση .dmg. Αν είστε σε ένα μηχάνημα Windows κατεβάστε την έκδοση .exe. Υπάρχει επίσης μια έκδοση για Linux.

8. Περάστε από τη διαδικασία εγκατάστασης. Να έχετε υπόψη σας ότι ένα πορτοφόλι και ένας λογαριασμός bitshares μπορεί να αποταμιεύσει bitUSD και πολλά άλλα bitAssets

9. Ανοίξτε την εφαρμογή. Η πρώτη φορά που το κάνετε αυτό, θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης. Όπως ακριβώς και με το Bitcoin, αν ξεχάσετε τον κωδικό σας, θα χάσετε τα χρήματά σας. Μην αποθηκεύετε τον κωδικό πρόσβασής σας στον υπολογιστή σας. Γράψτε τον κωδικό πρόσβασης σε ένα κομμάτι χαρτί και φυλάξτε το σε ασφαλές μέρος. Μην επιλέξετε έναν κωδικό πρόσβασης που είναι εύκολο να μαντέψει κανείς και μην χρησιμοποιείτε έναν κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε αλλού. Γράψτε τον σε τουλάχιστον ένα ή δύο διαφορετικούς τόπους και αποθηκεύστε τον με ασφάλεια.

10. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να κατεβάζει το Blockchain του Bitshares. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε για αρκετές ώρες ή ακόμα και μέρες, ανάλογα με τη σύνδεσή σας στο Internet, για να κατεβάσετε το Blockchain. Να είστε υπομονετικοί, και να σκεφτείτε πόσο ωραίο είναι το γεγονός ότι αυτό είναι τόσο περίπλοκο που οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν θα ασχοληθούν καν. Αυτό σημαίνει ότι παίρνετε ακόμα Bitshares σε μια πραγματικά χαμηλή τιμή.

11. Ο κωδικός πρόσβασης που επιλέξατε στο βήμα 9 δεν είναι το ιδιωτικό κλειδί σας. Το ιδιωτικό κλειδί σας είναι σε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο στον υπολογιστή σας. Ο κωδικός πρόσβασής σας θα αποκρυπτογραφήσει το αρχείο. Προτείνω σε αυτό το σημείο να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για το κρυπτογραφημένο πορτοφόλι σας και να το αποθηκεύσετε κάπου. Στο μενού, επιλέξτε Αρχείο και στη συνέχεια την Εξαγωγή Πορτοφολιού. Αποθηκεύστε το αρχείο στην επιφάνεια εργασίας σας. Στη συνέχεια, βρείτε άλλη τοποθεσία για να το αποθηκεύσετε. Είτε φυλάξτε το σε ένα USB και τοποθετήστε το μέσα σε ένα συρτάρι ή στείλτε το με e-mail στον εαυτό σας. Μην αποθηκεύετε το USB στον ίδιο τόπο με τον κωδικό πρόσβασης που έχετε σημειώσει σε χαρτί. Τώρα έχετε ένα αρκετά ασφαλές σύστημα. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας σπάσει ή κλαπεί, ο κλέφτης δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα και μπορείτε να ανακτήσετε τα κρυπτογραφημένα ιδιωτικά κλειδιά. Όσω θυμάστε ή μπορείτε να βρείτε το κομμάτι χαρτιού που έχει γραμμένο τον κωδικό πρόσβασης, θα είστε σε θέση να αποκρυπτογραφήσετε το αρχείο.

12. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό και να επιλέξετε ένα όνομα φιλικό προς το χρήστη. Στο σύστημα μενού, κάντε κλικ στο Λογαριασμοί και έπειτα στο Δημιουργία Λογαριασμού. Μπορείτε να επιλέξετε ένα όνομα. Αυτό θα είναι δημόσιο. Θα το δίνετε στους ανθρώπους ώστε να μπορούν να σας στείλουν κεφάλαια.

Page 42: Bitshares 101 Greek

41

13. Αφού έχετε δημιουργήσει ένα λογαριασμό, βρείτε την καρτέλα Κλειδιά και κάντε κλικ σε αυτή. Εκεί θα σας πει το Κλειδί Λογαριασμού σας. Είναι μια μεγάλη συμβολοσειρά χαρακτήρων που ξεκινά με BTS. Αντιγράψτε το αυτό. Θα το χρειαστείτε στο επόμενο βήμα.

14. Το επόμενο βήμα είναι να καταχωρήσετε το λογαριασμό που μόλις δημιουργήσατε στο Blockchain.

Πηγαίνετε στο https://faucet.bitshares.org/ έτσι ώστε να μπορείτε να καταχωρήσετε το εύκολο στη χρήση όνομα. Θα σας ζητήσει το «δημόσιο κλειδί σας». Είναι απόλυτα ασφαλές να το στείλετε. Τα Bitshare που είναι απαραίτητα για να εγγραφείτε θα δωρισθούν στο λογαριασμό σας.

15. Αφού λάβετε το Bitshare στο πρόγραμμα-πελάτη Bitshares σας, μεταβείτε στο οι Λογαριασμοί μου και στη συνέχεια κάντε κλικ στο λογαριασμό που δημιουργήσατε στο προηγούμενο βήμα. Στην επάνω δεξιά γωνία θα βρείτε ένα μπλε κουμπί που λέει Εγγραφείτε με το όνομα που επιλέξατε. Κάντε κλικ σε αυτό και κάντε κλικ στο OK. Έχετε τώρα καταχωρίσει το όνομα αυτό στο Blockchain.

16. Επιστρέψτε στο ανταλλακτήριο και αποσύρετε τα Bitshares σας. Όταν ερωτηθείτε πού θέλετε να στείλετε τα χρήματα, μπορείτε να πληκτρολογήσετε το όνομα του λογαριασμού σας από το προηγούμενο βήμα. Ανάλογα με τη σύσταση του ανταλλακτηρίου, μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες για να σας σταλούν πραγματικά τα Bitshares, αλλά συνήθως αυτό γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό ποσό την πρώτη φορά για να βεβαιωθείτε ότι έχει φτάσει με ασφάλεια.

Σημείωση: Δεδομένου ότι η διαδικασία εγγραφής συνεχίζει να απλουστεύεται μπορείτε να πηγαίνετε εδώ για να δείτε τις τελευταίες πληροφορίες: http://bitshares.tv/chapter-7-how-to-get-bitshares/

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε επίσης να βρείτε μερικά βίντεο που θα σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία και παρόλο που είναι μόνο στην αγγλική γλώσσα ελπίζουμε ότι θα είστε σε θέση να την ακολουθήσετε.

Και είναι τόσο απλό!! (αστείο) 16 απλά βήματα για να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα Bitshares σας.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαντλητική διαδικασία, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι υπάρχουν $1 εκατομμύριο δολάρια σε Bitassets σε κυκλοφορία και το Bitshares έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό δείχνει πόσο υποσχόμενα είναι τα Bitshares. Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να περάσουν όλα αυτά μόνο και μόνο για να ασχοληθούν μαζί του σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Όπως είπα και στην αρχή, αν οι φραγμοί εισόδου στην αγορά ήταν πολύ χαμηλότεροι τότε η τιμή θα είχε ήδη ανεβεί σημαντικά. Όσο απογοητευτικά και να είναι όλα αυτά τα

Page 43: Bitshares 101 Greek

42

βήματα, δείτε το σαν ένδειξη ότι λαμβάνετε μία πολύ καλή τιμή επειδή κάποιοι άλλοι απλώς θα τα παρατήσουν.

Ελπίζω ότι απολαύσατε την ανάγνωση αυτού του βιβλίου όσο απόλαυσα το γράψιμο του. Ήταν χαρά μου να σας διδάξω τα πάντα για τα Bitshares.

Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε, έχετε το νου σας για το 2015. Θα γίνουν πάρα πολλά.

Μην ξεχάσετε το μπόνους κεφάλαιο σχετικά με την Κατ 'εξουσιοδότηση Απόδειξη του μεριδίου (DPOS). Νομίζω ότι θα είναι μια πραγματική αποκάλυψη για εσάς.

www.bitshares.tv/chapter7

Page 44: Bitshares 101 Greek

43

Κεφάλαιο 8: Μπόνους: Εξουσιοδοτημένη Απόδειξη της Συμμετοχής ( Delegate Proof Of Stake - DPOS)

Σε αυτό το κεφάλαιο, θα ήθελα να εξηγήσω το τεχνολογικό άλμα που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2014 που έκανε τα DACs πολύ πιο βιώσιμα. Θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι αυτό το μπόνους κεφάλαιο ενδέχεται να γίνει λίγο τεχνικό, οπότε αν δεν ενδιαφέρεστε για τις τεχνικές λεπτομέρειες τότε μπορείτε αν θέλετε να το παραβλέψετε.

Όλα αυτά είναι μια καλή αφορμή για να εξοικειωθείτε με αυτές τις έννοιες - ανάλογα με το τι πιστεύετε και πόσο ρίσκο θέλετε να αναλάβετε ίσως και να επηρεαστούν στο μέλλον οι επενδυτικές σας κινήσεις.

Το πρώτο ερώτημα που μπορεί να σας έρθει στο νου είναι το εξής: «Αν το Bitcoin ήταν το πρώτο DAC στον κόσμο, τότε γιατί άλλα DACs δεν το αντιγράφουν;»

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό ερώτημα, αλλά για να το απαντήσουμε, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ακριβώς πώς λειτουργεί το Bitcoin.

Ένας ανώνυμος εφευρέτης που ονομάζεται Satoshi Nakamoto δημιούργησε το Bitcoin. Συζήτησε διεξοδικά τις ιδέες του σε ένα μικρό φόρουμ με άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Dan Larimer.

Πέντε χρόνια αργότερα, αφότου εκατομμύρια άνθρωποι μελέτησαν τον κώδικα Bitcoin, αρκετοί εντόπισαν τους τομείς στους οποίους ο αλγόριθμος Bitcoin δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο θα μπορούσε να είναι.

Θα ερευνήσουμε μερικά από τα επιχειρήματα αυτά και τις προτεινόμενες λύσεις.

Ας εξετάσουμε πώς λειτουργεί το Bitcoin εσωτερικά. Ο αλγόριθμος συναίνεσης που χρησιμοποιείται από το Bitcoin ονομάζεται «Απόδειξη Της Εργασίας» - Proof of Work (POW).

Επί του παρόντος, κάθε 10 λεπτά, το πρωτόκολλο Bitcoin επιβραβεύει τους «ανθρακωρύχους» με 25 καινούρια Bitcoin.

Ας κάνουμε κάποια μαθηματικά εδώ. Θα χρησιμοποιήσουμε την τιμή των $ 500 ανά Bitcoin. Μολονότι αυτό μπορεί να μην είναι η τρέχουσα τιμή του Bitcoin, είναι πολύ κοντά στην μέση τιμή του Bitcoin για το 2014 και θα κρατήσει το παράδειγμά μας ωραίο και απλό.

Κάθε 10 λεπτά, Bitcoin αξίας 12,500 δολαρίων δημιουργείται και καταβάλλεται στους «ανθρακωρύχους» για τις υπηρεσίες τους.

Αυτό μεταφράζεται σε 1,8 εκατομμύρια δολάρια ανά ημέρα, ή 650 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος. Ο αριθμός αυτός είναι εκπληκτικός. Σχεδόν δύο τρίτα της αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε Bitcoin θα δημιουργηθούν και θα διανεμηθεί στους «ανθρακωρύχους» για το 2014 και μόνο.

Page 45: Bitshares 101 Greek

44

Από πού προέρχονται τα χρήματα αυτά; Η απάντηση είναι ότι οι ιδιοκτήτες του Bitcoin, εσείς και εγώ, πληρώνουμε για αυτά, μέσω του πληθωρισμού. Όταν δημιουργούνται τα νέα αυτά Bitcoins, οι κάτοχοι Bitcoin είτε πληρώνουν για αυτά μέσω μιας πτώσης στην τιμή του Bitcoin (οι «ανθρακωρύχοι» πρέπει να ρευστοποιήσουν τα νέα τους Bitcoins για να πληρώσουν για πλατφόρμες εξόρυξης και ηλεκτρισμό), ή μέσω του γεγονότος ότι η τιμή του Bitcoin δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε εάν αυτοί οι «ανθρακωρύχοι» που διατηρούσαν Bitcoin τα αγόραζαν από την ελεύθερη αγορά.

Ο πληθωρισμός είναι πάντα μια δύσκολη έννοια για να κατανοηθεί, οπότε επιτρέψτε μου να το εξηγήσω με έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο.

Το 2014, θα δημιουργηθούν $650 εκατομμύρια σε νέα Bitcoin.

Στην περίπτωση που αγοραστεί σε Bitcoin λιγότερο από εκείνο το ποσό του νέου χρήματος, τότε η τιμή θα πέσει. Εάν μεγαλύτερο από εκείνο το ποσό χρημάτων αγοραστεί σε Bitcoin, τότε η τιμή θα αυξηθεί.

Για να αποδείξουμε το συλλογισμό αυτό, ας παίξουμε ένα υποθετικό παιχνίδι. Ας πούμε ότι η τιμή του Bitcoin ανέβηκε κατά μία τάξη μεγέθους? δηλαδή, η τιμή δεν ήταν $500, αλλά $5000 ανά Bitcoin.

Έτσι, αντί για τα ετήσια $ 650 εκατομμύρια νέου χρήματος που θα απαιτούνταν για να κρατηθεί σταθερή η τιμή, $6.5 δισ. νέου χρήματος θα απαιτούνταν, κάθε χρόνο, για να αποτραπεί η πτώση της τιμής. Εάν οτιδήποτε λιγότερο από αυτό το ποσό εισέλθει στο οικοσύστημα του Bitcoin, η τιμή θα μειωθεί.

Όπως μπορείτε να δείτε, όσο περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν Bitcoin, η τιμή του κάθε Bitcoin ανεβαίνει. Καθώς αυτό συμβαίνει, η αξία αυτών των 25 Bitcoins που δημιουργούνται κάθε 10 λεπτά αυξάνει ταυτοχρόνως. Έτσι, είναι σαν να υπάρχουν ηνία που τραβούν προς τα πίσω την τιμή και την σταματούν από το να αυξάνεται συνεχώς.

Εάν ένας νέος αλγόριθμος συναίνεσης Bitcoin μπορούσε να μειώσει τη δύναμη αυτών των ηνίων σημαντικά, τότε η τιμή του Bitcoin θα ανέβαινε στα ύψη και κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε πιθανότατα να είναι ήδη πάνω από $100.000.

Αν υπήρχε ένας τρόπος για να μειωθεί το κόστος της ασφάλειας του δικτύου, χωρίς να το καθιστά λιγότερο ασφαλές, αυτό θα ήταν μια τεράστια νίκη για το Bitcoin και θα καθιστούσε τα μελλοντικά DACs πολύ πιο βιώσιμα.

Έτσι, ας ρίξουμε μια ματιά στην ασφάλεια που το Bitcoin λαμβάνει για τα 650 εκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται ετησίως.

Η λειτουργία του δικτύου Bitcoin στη σημερινή του έκταση στην πραγματικότητα κοστίζει ελάχιστα, της τάξης των χιλιάδων δολαρίων ετησίως. Αυτό που οι κάτοχοι Bitcoin πραγματικά προσπαθούν να αγοράσουν με τα $650 εκατομμύρια ανά έτος είναι η αποκέντρωση.

Το δίκτυο Bitcoin παραμένει ασφαλές μόνο όσο εξακολουθεί να είναι αποκεντρωμένο.

Page 46: Bitshares 101 Greek

45

Όσο περισσότεροι «ανθρακωρύχοι» εξασφαλίζουν το δίκτυο, τόσο λιγότερο εξαρτημένος είναι ο κάθε ανθρακωρύχος από το δίκτυο. Κάθε νέος ανθρακωρύχος καθιστά το σύστημα πιο στιβαρό.

Αλλά ποια είναι η αξία για τα χρήματα που το Bitcoin λαμβάνει για τα 650 εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύονται κάθε χρόνο για την αποκέντρωση;

Πρώτα ας δούμε τις τάσεις. Καθώς το Bitcoin κλιμακώνει, υπάρχει μια σαφής τάση προς την συγκεντροποίηση της ισχύος εξόρυξης.

Κάποτε, ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να εξορύξει Bitcoins από το σπίτι χρησιμοποιώντας το PC ή το laptop του.

Σύντομα, η εξόρυξη έγινε λίγο πιο εξειδικευμένη, κατ 'αρχάς από τις GPU και αργότερα από εξειδικευμένους υπολογιστές που ονομάζονται ASICs (Application Specific Integrated Circuit), των οποίων μοναδικός σκοπός είναι να εξορύσσουν Bitcoin.

Οι δύο πρώτες προσεγγίσεις σημαίνουν ότι χρειάζονται χιλιάδες δολάρια σε hardware μόνο για να ξεκινήσει η εξόρυξη των Bitcoin. Αυτό έχει προκαλέσει ήδη κάποια συγκεντροποίηση της ισχύος εξόρυξης, και έτσι οι συμπαθητικές μικρές λιανικές μονάδες ASIC που έρχονται σε όμορφες θήκες και μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας έχουν ήδη γίνει γρήγορα παρωχημένες. Τεράστιες φάρμες εξόρυξης έχουν αρχίσει να αναφύονται σε όλο τον κόσμο με μόνο με τα απολύτως απαραίτητα.

Στο εγγύς μέλλον, οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι οι γιγαντιαίες ειδικής κατασκευής, υδρόψυκτες φάρμες ASIC θα είναι απαραίτητες για να κάνουν την εξόρυξη κερδοφόρα.

Ήδη, το Bitcoin είναι συγκεντρωτικό, σε σημείο που με μόλις τρία σύνολα εξόρυξης, μπορείτε να ελέγχετε το 51% του δικτύου. Με μόλις τέσσερις κατασκευαστές τσιπ ASIC, μπορείτε να ελέγχετε το 90% + της παραγωγής της μελλοντικής ισχύος κατακερματισμού. Και καθώς πλησιάζουμε ταχύτατα σε ειδικά κατασκευασμένα γιγαντιαία κέντρα εξόρυξης, είναι σίγουρα εικάσιμο ότι, ελέγχοντας μόνο μια ή δυο δωδεκάδες από αυτά τα κέντρα εξόρυξης, θα μπορούσε κανείς να ελέγχει το 51% Αυτό δεν είναι μια τόσο μεγάλη αποκέντρωση για $650 εκατομμύρια.

Μην με παρεξηγείτε εδώ. Δεν λέω ότι το Bitcoin είναι καταδικασμένο ή ότι δεν είναι αποκεντρωμένο αρκετά. Εγώ απλώς δηλώνω τα γεγονότα για το πόσο συγκεντροποιημένη γίνεται η ισχύς του Bitcoin.

Εάν ένας αλγόριθμος δημιουργείτο και υιοθετείτο από Bitcoin που θα μπορούσε είτε να παρέχει περισσότερη αποκέντρωση ή το ίδιο επίπεδο αποκέντρωσης για λιγότερο κόστος, τότε αυτό θα μπορούσε να στείλει η τιμή του Bitcoin στα ύψη.

Θυμηθείτε, επίσης, ότι το «πρόβλημα των Βυζαντινών Στρατηγών» που έλυσε ο Satoshi πιστευόταν ότι ήταν κάτι αδύνατο για να λυθεί. Αλλά έγινε.

Η λήψη μεγαλύτερης αποκέντρωσης από τέσσερις κατασκευαστές τσιπ, δύο ομάδες εξόρυξης, και μια ντουζίνα από φάρμες εξόρυξης για λιγότερο από $ 650 εκατομμύρια

Page 47: Bitshares 101 Greek

46

ετησίως φαίνεται σαν κάτι πανεύκολο σε σχέση με την επίλυση του προβλήματος των Βυζαντινών Στρατηγών.

Είτε θα πρέπει να περιμένουμε ένα χρόνο, δύο χρόνια, πέντε χρόνια, ή ακόμα και 10 χρόνια, είμαι απολύτως βέβαιος ότι τελικά, θα δημιουργηθεί ένας απείρως πιο αποδοτικός αλγόριθμος συναίνεσης σε σχέση με τον Proof of Work.

Σαν δευτερεύουσα σημείωση, είναι ενδιαφέρον να σκεφτούμε για το πώς το Bitcoin θα προσαρμοστεί όταν βρεθεί ο νέος αυτός αλγόριθμος. Ένα μεγάλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Bitcoin είναι ότι πρόκειται για λογισμικό και ως εκ τούτου μπορεί να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή, με τη συναίνεση της κοινότητας.

Το Bitcoin είναι ο κυρίαρχος των κρυπτο-νομισμάτων, με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από χρήματα επιχειρηματικού κεφαλαίου να χύνονται σε αυτό, και εντυπωσιακά δικτυακά αποτελέσματα. Μόλις συμφωνηθεί ότι υπάρχει ένας πιο αποδοτικός αλγόριθμος, τότε το Bitcoin μπορεί να ενημερώσει τον κώδικα του και να εξακολουθεί να παραμένει το νούμερο ένα κρυπτο-νόμισμα. Ωστόσο, αν το Bitcoin αποτύχει να προσαρμοστεί, τότε νομίζω ότι θα χάσει το μερίδιο αγοράς σε μακροπρόθεσμη βάση.

Πώς, λοιπόν, μπορεί να επιτευχθεί η συναίνεση; Κατά τη γνώμη μου, η κατάληξη σε συναίνεση για μία αναπόδεικτη θεωρία θα είναι αδύνατη. Νομίζω ότι εδώ είναι όπου ο κόσμος των εναλλακτικών νομισμάτων είναι τόσο πολύτιμος.

Βλέπω τα εναλλακτικά νομίσματα ως ένα μικρό εργαστήριο με πολλά μικρά πειράματα σε λειτουργία. Χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο οτιδήποτε για το Bitcoin, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια αφθονία πειραμάτων να αποτυγχάνουν και να βρούμε εκείνο το ένα που πετυχαίνει.

Χρόνια μετά αφού ένα εναλλακτικό νόμισμα αποδείξει την ασφάλεια και την αποδοτικότητα του, και φυσικά αφού φτάσει η τιμή του στα ύψη, θα μπορούσε η κοινότητα του Bitcoin να διανοηθεί την ιδέα της επικαιροποίησης με τον αλγόριθμο συναίνεσης του.

Αυτό είναι, τουλάχιστον, το πώς μπορώ να φανταστώ πώς η μετάβαση αυτή θα διεξαχθεί.

Εδώ έρχεται το συναρπαστικό μέρος:

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις πολύ πρώτες μέρες της τεχνολογίας αυτής, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε πέντε ή 10 χρόνια για αυτόν τον αποδοτικό αλγόριθμο να εφευρεθεί. Πιστεύω ότι εφευρέθηκε και βγήκε σε κυκλοφορία τον Ιούλιο του 2014.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Αυτό το νέος αλγόριθμος συναίνεσης ονομάζεται Εξουσιοδοτημένη Απόδειξη της Συμμετοχής (DPOS). Ο Dan Larimer τον επινόησε.

Page 48: Bitshares 101 Greek

47

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, αν αυτός ο αλγόριθμος ήταν η ραχοκοκαλιά του υφιστάμενου δικτύου Bitcoin, θα παρήγαγε περισσότερη αποκέντρωση για λιγότερο από το 5% του κόστους. Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του πληθωρισμού και μια αύξηση στην τιμή του Bitcoin.

Το DPOS επιτρέπει να γίνονται αξιόπιστα επιβεβαιωμένες συναλλαγές κάθε 10 δευτερόλεπτα. Με το Bitcoin, αυτό χρειάζεται έξι επιβεβαιώσεις μέσα σε 10 λεπτά η κάθε μία. 10 δευτερόλεπτα έναντι μίας ώρας είναι μια αρκετά σημαντική διαφορά.

Τo DPOS έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, και είναι η ραχοκοκαλιά των Bitshares.

Τα Bitshares ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2014.

Πώς λοιπόν λειτουργεί η «Εξουσιοδοτημένη Απόδειξη της Συμμετοχής» (DPOS); Λειτουργεί με τη χρησιμοποίηση συστημάτων φήμης και ψηφοφορία πραγματικού χρόνου χωρίς τριβή, για να δημιουργήσει μια ομάδα συμβαλλομένων μερών οριοθετημένης αξιοπιστίας (limited trusted parties). Αυτά τα μέλη έχουν στη συνέχεια το δικαίωμα να δημιουργήσουν μπλοκ ώστε να τα προσθέσουν στο Blockchain και απαγορεύουν σε μn-αξιόπιστα μέρη από το να συμμετάσχουν. Η «ομάδα έμπιστων μελών» αναλαμβάνουν εκ περιτροπής να δημιουργήσουν μπλοκ σε μια τυχαία σειρά που αλλάζει με κάθε επανάληψη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται πολλή εμπιστοσύνη. Οι δημιουργοί μπλοκ (που ονομάζονται αντιπρόσωποι) μπορούν να δημιουργήσουν ή να μην δημιουργήσουν μπλοκ, να περιλαμβάνουν συναλλαγές ή να μην περιλαμβάνουν συναλλαγές. Αυτό είναι όλο. Δεν μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία της συναλλαγής, όπως αποστολείς, παραλήπτες ή υπόλοιπα, έτσι έχουν λίγη δύναμη στο να κάνουν οτιδήποτε επιβλαβές. Αν οι αντιπρόσωποι αδυνατούν να δημιουργήσουν ένα μπλοκ ή να περιλάβουν μία συναλλαγή, το μπλοκ του επόμενου αντιπρόσωπου θα είναι διπλάσιο σε μέγεθος ή θα περιλαμβάνει την χαμένη συναλλαγή, καθώς και ο χρόνος επιβεβαίωσης θα είναι 20 δευτερόλεπτα αντί για 10 δευτερόλεπτα. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Η κακόβουλη ή μη έγκαιρη συμπεριφορά ενός αντιπρόσωπου είναι στη διάθεση του κοινού και η κοινότητα μπορεί να τον καταψηφίσει γρήγορα και εύκολα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ο αντιπρόσωπος να χάσει το εισόδημα του ως αντιπρόσωπος χωρίς καμιά πιθανή θετική πλευρά.

Ένα σύστημα ψηφοφορίας είναι ενσωματωμένο στο πρόγραμμα πελάτη. Κάθε ιδιοκτήτης Bitshares ψηφίζει για να δημιουργήσει μια ομάδα από 101 αντιπροσώπους που αναλαμβάνουν εκ περιτροπής την κατασκευή μπλοκ.

Ο αριθμός 101 είναι αυθαίρετος. Η κοινότητα θα μπορούσε να επιτρέψει σε περισσότερους αντιπροσώπους για περισσότερη αποκέντρωση, αλλά το κόστος τους θα ανέβαινε. Θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν το κόστος σε βάρος της αποκέντρωσης έχοντας λιγότερους από 101 αντιπροσώπους. Το 101 είναι η πρώτη προσπάθεια σε αυτή την ιδανική θέση και μπορεί να τροποποιηθεί από την κοινότητα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Έτσι, η γενική ιδέα είναι ότι, επειδή ο αριθμός των θέσεων των αντιπροσώπων είναι περιορισμένος, οι αντιπρόσωποι στην πραγματικότητα ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για τη δουλειά. Μειώνοντας οικειοθελώς τους μισθούς τους, οι αντιπρόσωποι μπορούν να

Page 49: Bitshares 101 Greek

48

προσελκύσουν ψήφους, και ως εκ τούτου, το κόστος ασφάλισης του δικτύου διατηρείται υπό έλεγχο από τον ανταγωνισμό μεταξύ των αντιπροσώπων.

Ο βαθμός κατά τον οποίο είναι αποκεντρωμένο είναι στον απόλυτο έλεγχο των κατόχων Bitshares, καθώς αυτοί αποφασίσουν πόσοι αντιπρόσωποι μπορούν να είναι δημιουργοί μπλοκ.

Εν τω μεταξύ, οι ειδεχθείς αντιπρόσωποι δεν παίρνουν καμία αξία από την κακή συμπεριφορά και καταψηφίζονται γρήγορα.

Εκτιμώντας ότι το Bitcoin πληρώνει τους «ανθρακωρύχους» αυξάνοντας την παροχή νομίσματος, ή για να το θέσουμε με ένα άλλο τρόπο, αραιώνοντας τους μετόχους του Bitcoin, τα Bitshares μπορούν να πληρώσουν τους 101 αντιπροσώπους τους από τα τέλη και μόνο, και δεν απαιτείται καμία αραίωση. Μάλιστα, επειδή οι αντιπρόσωποι μπορούν από μόνοι τους να μειώσουν τις αποδοχές τους για να πάρουν περισσότερους ψήφους, τα υπόλοιπα τέλη καταβάλλονται στους κατόχους Bitshares ως μερίσματα.

Κάτι άλλο πολύ ωραίο συμβαίνει με αυτό το μοντέλο.

Αντί να χρειάζεται απλά μια μείωση μισθού για να γίνει ένας αντιπρόσωπος, οι αντιπρόσωποι μπορεί να ψηφιστούν επειδή χρησιμοποιούν την αμοιβή τους ως αντιπρόσωποι σε άλλες εργασίες όπως το μάρκετινγκ, η νομική εργασία ή γνωριμιών (lobbying). Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εκτελέσουν ορισμένα από τα καθήκοντα που οι εργαζόμενοι άλλων τύπων επιχειρήσεων θα έκαναν.

Επομένως, υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για όλους τους αντιπροσώπους όχι μόνο να εξασφαλίσουν το δίκτυο, αλλά επίσης να παρέχουν αξία προς τους μετόχους και με άλλους τρόπους.

Επίσης, παρά τον ad-hoc (σκοποκρατικό) τρόπο με τον οποίο το Bitcoin φθάνει σε συναίνεση, το DPOS έχει ένα ενσωματωμένο σύστημα ψηφοφορίας μετόχων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να λειτουργήσει σαν μια συνεχής συνέλευση των μετόχων όπου οι μέτοχοι ψηφίζουν ή καταψηφίζουν διάφορες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας. Σε σύγκριση με το Bitcoin, τα δικαιώματα ψήφου στο BitShares είναι ακράδαντα με το μέρος των μετόχων και όχι των υπαλλήλων.

Ενώ ο αλγόριθμος Proof Of Work του Bitcoin μπορεί να λειτουργήσει καλά για ένα νόμισμα, πιστεύω ότι τα χαρακτηριστικά και οι αποδόσεις του DPOS τον καθιστά πολύ πιο κατάλληλο για τη δημιουργία DACs.

Πιστεύω ότι η ανάπτυξη του DPOS θα εξαπολύσει στον κόσμο μια σειρά από DACs με έναν τρόπο που θα ήταν αδύνατο να γίνει πριν. Η διερεύνηση μερικών από αυτών των ευκαιριών είναι αυτό που πραγματεύεται αυτό το βιβλίο.

Θα αφήσω την τεχνική συζήτηση του DPOS μέχρι εδώ, αλλά δείτε μια ανάρτηση σε blog που έγραψα για το θέμα του DPOS έναντι του POW, με πολλούς συνδέσμους για περαιτέρω μελέτη.

Page 50: Bitshares 101 Greek

49

http://successcouncil.com/post.php?info=Is-this-the-reason-the- HYPERLINK "http://successcouncil.com/post.php?info=Is-this-the-reason-the-Bitcoin-price-is-not-exploding-right-now"Bitcoin HYPERLINK "http://successcouncil.com/post.php?info=Is-this-the-reason-the-Bitcoin-price-is-not-exploding-right-now"-price-is-not-exploding-right-now

Μπόνους: Πηγές

www.bitshares.org Η κύρια ιστοσελίδα του Bitshares

www.bitsharesblocks.com Μια εξαιρετική πηγή για τα δεδομένα του Blockchain.

www. HYPERLINK "http://www.bitsharesmarket.com/"b HYPERLINK "http://www.bitsharesmarket.com/"itshares HYPERLINK "http://www.bitsharesmarket.com/"market.com Η επεξήγηση ενός χρήστη για όλα που σχετίζονται με το Bitshares

www. HYPERLINK "http://www.bitsharestalk.org/"b HYPERLINK "http://www.bitsharestalk.org/"itshares HYPERLINK "http://www.bitsharestalk.org/"talk.org Το κύριο φόρουμ όπου συχνάζουν οι περισσότεροι φαν του Bitshare.

www.reddit.com/r/ HYPERLINK "http://www.reddit.com/r/Bitshares"Bitshares Η reddit κοινότητα του Bitshares.

www.wiki.bitshares.org Το wiki του Bitshares με πολλά «How to…» εγχειρίδια

www.bitshares.tv Μια διαδικτυακή εκπομπή και podcast που παρουσιάζεται από τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού, Max Wright, με συχνές ενημερώσεις σχετικά με τα Bitshares