Annual sustainability report 2014

9
ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ 2014

description

 

Transcript of Annual sustainability report 2014

Page 1: Annual sustainability report 2014

ΕΚΘΕΣΗΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

2014

Page 2: Annual sustainability report 2014

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SANI GREENΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SANI GREEN ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015

...........................................................................................................................................................

........................................................................................

......................................................................................................................................................................................................

248101517

Περιεχόμενα

1.02.03.04.05.06.0

2 3

Page 3: Annual sustainability report 2014

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SANI GREEN 2014 1.0 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SANI GREEN

Το Sani Resort δεν είναι ένα απλό θέρετρο. Ούτε ένας συνηθισμένος προορισμός. Εκφράζει μια νέα φιλοσοφία απόδρασης, με την ευζωία να έχει τον πρώτο λόγο. Εκεί όπου ο άνθρωπος συναντά τη φύση με σεβασμό, σε ένα περιβάλλον απαράμιλλης αισθητικής, πολυτέλειας και φυσικής ομορφιάς, το Sani Resort προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών σε όσους αναζητούν το μοναδικό: ένα οικολογικό καταφύγιο 4.500 στρεμμάτων, με συναρπαστική φύση, γαλάζια νερά και απεριόριστη θέα, τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία, εξοχικές πολυτελείς κατοικίες, μια υπερσύγχρονη μαρίνα, τρία εντυπωσιακά SPA, υπηρεσίες πέντε αστέρων και ασυναγώνιστες παροχές, αλλά και πολιτιστικές και γαστρονομικές αναζητήσεις μέσα από το το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών Sani Festival αλλά και το Sani Gourmet.

To Sani Resort της ΣΑΝΗ ΑΕ, δημιουργήθηκε πριν από 40 χρόνια από δυο ανθρώπους με όραμα και στόχο. Σήμερα, η οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζει με συνέπεια να κάνει το όραμά τους πραγματικότητα: φιλοξενία που τιμά τον επισκέπτη, εγκαταστάσεις που σέβονται τη φύση και υπόσχεση για διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος για τις γενιές που έρχονται. Η ΣΑΝΗ Α.Ε έχει δεσμευτεί ως προς αρχές της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού και κοινωνικού προγράμματος που απαντά στο όνομα SANI GREEN.

Τη δεκαετία του 1960, όταν αγοράστηκε η έκταση της Σάνης, η δενδροκάλυψη στην περιοχή ήταν πιο αραιή. Μέσα σε διάστημα 30 χρόνων, και παρόλη την κτιριακή ανάπτυξη, το δάσος πολλαπλασιάστηκε, για να δώσει ένα μοναδικό οικολογικό πλεονέκτημα στον τόπο, κοινωνική προσφορά και ανάσα ζωής για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα. Κι αν ο άνθρωπος βρίσκει εκεί γαλήνη και ξεκούραση από τους έντονους ρυθμούς της ζωής, πολλά απειλούμενα είδη βρίσκουν πολύ περισσότερα: ένα καταφύγιο όπου μπορούν να ζήσουν προστατευμένα. Στον υγρότοπο της Σάνης, με τον οποίο γειτνιάζει το θέρετρο και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους του ευρωπαϊκού δικτύου Natura βρίσκονται πάνω από 214 είδη πουλιών – περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού των ειδών που απαντώνται στην Ελλάδα –, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και παγκοσμίως απειλούμενα.

Το δάσος της Σάνης, η ΣΑΝΗ ΑΕ φροντίζει να το αναπτύσσει ακόμη περισσότερο, και να το προστατεύει. Σ’ αυτό συμβάλλει και η ομάδα δασοπροστασίας του Sani Resort, η οποία διασφαλίζει την καλή διαχείριση του δάσους ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν χιλιόμετρα δασικών περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, καθαρίζουν τη χαμηλή βλάστηση για να αποτρέψουν πυρκαγιές, συντηρούν τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες και φροντίζουν να είναι πάντα καθαρές οι περιπατητικές διαδρομές.

Μια σειρά από περιβαλλοντικά προγράμματα εφαρμόζονται κατά το σχεδιασμό και τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων. Ειδικότερα κάθε χρόνο σχεδιάζουμε δράσεις που αφορούν:

• Στην προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχή, του φυσικού περιβάλλοντος & του θαλάσσιου οικοσυστήματος.• Στη μείωση της χρήσης της ενέργειας σε όλες τις φάσεις της λειτουργίας των ξενοδοχείων με ταυτόχρονη αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. • Στην αποδοτική χρήση του νερού.• Στη συστηματική παρακολούθηση ποιότητας υγρών αποβλήτων. • Στη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων και ειδικότερα του πλαστικού.

Οι δράσειςμας

Οι εργαζόμενοι μας

Οι περιβαλλοντικέςμας επιδόσεις

Sani Green είναι το όνομα του προγράμματος αειφορίας της ΣΑΝΗ AE, που αποτελεί πυλώνα του οράματος της εταιρείας. Το Sani Resort επιδιώκει τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός του μέσω πρωτοβουλιών όπως η χρήση ηλιακών συστημάτων και συστημάτων ανάκτησης θερμότητας, η ανακύκλωση νερού για το πότισμα των κήπων και η μείωση των αποβλήτων.Περισσότερα στο www.sanigreen.gr

• Αύξηση Ελλήνων εργαζόμενων κατά 17%

• 2 ώρες εκπαίδευση ανά εργαζόμενο για θέματα αειφορίας

• Βραβείο ο υπάλληλος του μήνα • Our stars program• •

NewslettersΒραβείο KPMG για Προσφοράστο Κοινωνικό Σύνολομέσω της δράσηςτου HR

• Πιστοποίηση ISO 14001: 2004, TRAVELIFE Gold και GREEN KEY για όλα τα ξενοδοχεία μας

• Μείωση ενέργειας κατά 14,8% ανά ατομοδιανυκτέρευση σε σχέση με το 2013

• Αύξηση του βαθμού ανακύκλωσης στο 35% από 20%

που ήταν το 2013• Περισσότεροι από 240.000 kg ανακυκλώθηκαν το

2014 σε γυαλί, χαρτί, πλαστικό, λευκοσίδηρο, καμένα λάδια, και άλλα υλικά.

• Η κατανάλωση νερού μειώθηκε κατά 6,9% το 2014 σχέση με το 2013

• Ικανοποίηση πελατών σε θέματα αειφορίας 9,65/10

16,62 kg/guest-night (GN)ΟΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

• Υιοθέτηση κοινωνικής πολιτικής• 60% και πλέον των φρούτων και λαχανικών από απο ντόπιους και εγχώριους καλλιεργητές• Επίσκεψη σχολείων στον υγρότοπο της Σάνης• Eπέκταση του SANI ECO DAYS• Συνεργασία με το σωματείο Halkidiki Animal Rescue • Συνεργασία με Ορνιθολογική, Αρκτούρο, Φίλοι του Πράσινου Θεσσαλονίκης, Δεσμός, σχολεία της Χαλκιδικής και άλλους συλλόγους

4 5

Page 4: Annual sustainability report 2014

Τέλος δίνουμε έμφαση στη γνώμη των πελατών μας σχετικά με τις επιδόσεις μας στην αειφορία με τον δείκτη ικανοποίησης να βρίσκεται το 2014 στο 9,55/10.

Τα τελευταία χρόνια η ΣΑΝΗ Α.Ε. έχει κάνει σημαντικά βήματα στον έλεγχο και στην εξοικονόμηση ενέργειας με ταυτόχρονη μείωση του αποτυπώματος του CO2. Σήμερα η χρήση του πετρελαίου έχει περιοριστεί στο ελάχιστο ενώ παράλληλα με τα ηλιακά συστήματα παράγεται μέρος του ζεστού νερού στο SANI BEACH HOTEL. Λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης έχουν εγκατασταθεί στο σύνολο του resort μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το ενεργειακό αποτύπωμα.

Τακτικά λαμβάνονται μετρήσεις κατανάλωσης ενέργειας και γίνονται εκπαιδεύσεις του προσωπικού για θέματα ενέργειας ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει αμέτρητες επεμβάσεις που ως στόχο έχουν την αποδοτική χρήση της ενέργειας στο σύνολο του SANI RESORT.

Το 2014 η συνολική κατανάλωση ενέργειας ανα ατομοδιανυκτέρευση μειώθηκε συνολικά κατά 14,8% σε σχέση με το 2013. Μερικές από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν είναι η τοποθέτηση και λειτουργία αντλιών θερμότητας στο SANI BEACH HOTEL και SANI BEACH CLUB, η εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος BMS στο SANI BEACH HOTEL, η αντικατάσταση παλαιότερων ενεργοβόρων συσκευών με συσκευές ενεργειακής κλάσης Α και ο περιορισμός της χρήσης του πετρελαίου. Με τη συστηματική συντήρηση όλου του ενεργειακού εξοπλισμού και τη παρακολούθησή του μέσω εξειδικευμένου λογισμικού, η ενεργειακή απόδοση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τέλος, η εντατική εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού και η ενημέρωση των πελατών μας σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας ενθάρρυνε τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Η χρήση νερού αποτελεί μια πολύ σημαντική περιβαλλοντική πτυχή στη λειτουργία των ξενοδοχείων μας. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα SANI GREEN έχει επικεντρωθεί στην αποδοτική χρήση του νερού. Έτσι, το 2014 η κατανάλωση νερού ανά ατομοδιανυκτέρευση περιορίστηκε κατά 6,9% σε σχέση με το 2013. Μερικές από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2014 είναι η αντικατάσταση μεγάλου μέρους του αρδευτικού δικτύου περιορίζοντας τις διαρροές, η καταγραφή του προγράμματος ποτίσματος ανά περιοχή και εποχή βελτιστοποιώντας το πότισμα σε σχέση με τη χρήση του νερού, ο επαναπρογραμματισμός του, συστηματική παρακολούθηση

και αντιμετώπιση των διαρροών όπως και η μείωση της ροής του νερού σε σημεία υψηλών ροών. Παράλληλα με τη συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση του νερού έγινε κατανοητό πόσο πολύτιμη είναι κάθε σταγόνα νερού.

• Στη μείωση της χρήσης των χημικών.• Στον περιβαλλοντικό έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας. • Στη προβολή, χρήση αλλά και ανάδειξη των τοπικών και Ελληνικών προϊόντων. • Στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των υπαλλήλων, των πελατών και της τοπικής κοινότητα σε περιβαλλοντικά θέματα. • Στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών και νέων, όπως και στη προώθηση της αειφόρου εμπειρίας στους πελάτες.• Στη μέριμνα υγιεινής και ασφάλειας προσωπικού και πελατών.

Η ΣΑΝΗ Α.Ε. για το σύνολο των παραπάνω έχει αναπτύξει ολοκληρωμένο σύστημα αειφορικής διαχείρισης σύμφωνα με τις αρχές των προτύπων ISO 14001:2004 και TRAVELIFE. Το σύστημα μας εφαρμόζεται και παρακολουθείται σε όλα μας τα ξενοδοχεία μέσα από διαδικασίες οι οποίες συνδυάζουν τις αναβαθμισμένες λειτουργίες των ξενοδοχείων μας με τις αρχές της αειφορίας, ανοίγοντας δρόμο σε μια σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη για το τοπικό περιβάλλον, την κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή.

2.0 ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Sani Green είναι το όνομα του προγράμματος αειφορίας της ΣΑΝΗ AE. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί βασικό πυλώνα του οράματος και των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Το Sani Resort επιδιώκει διαρκώς τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός του μέσω πρωτοβουλιών όπως η χρήση ηλιακών συστημάτων και συστημάτων ανάκτησης θερμότητας, η ανακύκλωση νερού για το πότισμα των κήπων του θέρετρου και η μείωση των αποβλήτων.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία μιας περισσότερο αειφόρου εφοδιαστικής αλυσίδας, προμηθευόμενοι 60% και πλέον των φρούτων και των λαχανικών μας από την τοπική και την εγχώρια αγορά, συνεργαζόμενοι με τους προμηθευτές μας για τη μείωση των αποβλήτων και προσλαμβάνοντας ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό.

Η ομάδα Sani Green πιστεύει σθεναρά ότι, προκειμένου οι επισκέπτες και οι κάτοικοι να ενδιαφερθούν για το περιβάλλον και να

εκτιμήσουν τη σημασία του, θα πρέπεινα έχουν τη δυνατότητα

να «ζήσουν» τη φύση.

Στο SPA του SANI BEACH CLUB το νερό στα καζανάκια συλλέγεται

από τις υγροποιήσεις του κλιματισμού

6 7

Page 5: Annual sustainability report 2014

Η παραγωγή αποβλήτων είναι μια σημαντική περιβαλλοντική πτυχή στη λειτουργία των ξενοδοχείων μας. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα SANI GREEN έχει επικεντρωθεί σε δύο στόχους: στη μείωση των αποβλήτων και στην αύξηση του βαθμού της ανακύκλωσης. Επιπλέον το 2014 ξεκίνησε πειραματικά η κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων από τις κουζίνες των ξενοδοχείων με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τα παραγόμενα απόβλητα ανακυκλώνονται σε ποσοστό άνω του 35%: χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές και χρησιμοποιημένα κεριά, ενώ το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι από τις κουζίνες και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο. Η σημαντική επιτυχία για την αύξηση του βαθμού ανακύκλωσης στο 35% στο σύνολο του resort δεν ήταν τυχαία. Με την καθημερινή καταγραφή των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης ανά τμήμα (waste mapping), επανασχεδιάστηκε η συλλογή στη πηγή. Η εντατική εκπαίδευση του προσωπικού με την παράλληλη αύξηση των υποδομών ανακύκλωσης στους χώρους εργασίας αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους ήταν μερικές από τις δράσεις μας. Οι νέες ξεκάθαρες σημάνσεις βοήθησαν επίσης στην καλύτερη διαλογή στη πηγή.

Έτσι, το 2014 η ΣΑΝΗ Α.Ε ανακύκλωσε σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων225.128 kg, αποτρέποντας την απόρριψη τους στους χώρους υγειονομικής ταφής της Χαλκιδικής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ποσοστό ανακύκλωσης στο SANI BEACH HOTELέφτασε στο 35% το 2014 από 20% που ήταν το 2013.

Συμβάλλοντας στη προστασία του περιβάλλοντος ακολουθούμε φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές στη χρήση των χημικών και καθαριστικών. Το σύνολο των χημικών που χρησιμοποιούνται στη λειτουργία των ξενοδοχείων είναι συμπυκνωμένα και βιωδιασπούμενα, ενώ αυτά με την μεγαλύτερη κατανάλωση είναι πιστοποιημένα με το EU ECO LABEL. Το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα που υλοποιήθηκε το 2014 περιελάμβανε συστηματική εκπαίδευση όλου του προσωπικού σχετικά με την

ασφαλή χρήση των χημικών ουσιών αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν διαρροών, τη συστηματική παρακολούθηση της κατανάλωσης ανά τμήμα και την τοποθέτηση δοσομετρητών στο σύνολο των σημείων παραλαβής χημικών ουσιών. Η χρήση των φυτοφαρμάκων γίνεται μόνο στη περίοδο που τα ξενοδοχεία είναι κλειστά και χρησιμοποιούνται μόνο όταν απαιτείται και σε περιορισμένες ποσότητες, προστατεύοντας έτσι το οικοσύστημα.

Μια από τις πειραματικές συστοιχίες μειγμάτων κομποστοποίησης

Το ποσοστό ανακύκλωσηςστα εστιατόρια του

SANI BEACH HOTELφτάνει το 43%

Η παραλαβή των χημικών γίνεται με τη χρήση δοσομετρητών

περιορίζοντας την άσκοπη χρήση τους και περιορίζοντας τυχόν κινδύνους

διαρροής

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΓΥΑΛΙ

ΧΑΡΤΙ

ΚΑΜΕΝΑ ΛΑΔΙΑ

ΠΛΑΣΤΙΚΟ

ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΣ

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΚΑΦΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

ΒΑΡΟΣ ΣΕ ΚG

137.914

46.460

21.301

12.886

4.270

1.157

1.140

8 9

Page 6: Annual sustainability report 2014

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη δημιουργία μιας περισσότερο αειφόρου εφοδιαστικής αλυσίδας, προμηθευόμενοι 60% και πλέον των φρούτων και των λαχανικών μας από την τοπική και την εγχώρια αγορά, συνεργαζόμενοι με τους προμηθευτές μας για τη μείωση των αποβλήτων και προσλαμβάνοντας ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό. Σημαντική έμφαση δίνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα και στον έλεγχο των προμηθευτών στη ΣΑΝΗ Α.Ε. Το 2014 εντάχθηκαν στο σύστημα αξιολόγησης των

προμηθευτών κριτήρια αειφορίας στοχεύοντας στην αύξηση αυτών με δύο βασικές προτεραιότητες: α) στην αύξηση της χρήσης τοπικών Ελληνικών προϊόντων και β) στο περιορισμό της συσκευασίας.

Η εταιρεία θεωρεί πολύ σημαντική τη συμμετοχή των κατοίκων σε όλες τις εκδηλώσεις του προγράμματος. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης των υγροτόπων της Σάνης, τη διατήρηση και την προστασία του δάσους, pop-up events για την ανάδειξη του τόπου και των προϊόντων του, το πρόγραμμα Sani Animal Rescue και άλλες πρωτοβουλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

3.0 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SANI GREENΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Η πολιτική μας για την εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελεί μια βασική παράμετρο για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και την τοπική κοινότητα. Η δέσμευση μας για την εταιρική κοινωνική ευθύνη περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως η συστηματική παρακολούθηση των επιπτώσεων της λειτουργίας μας και στην τοπική κοινωνία, η επένδυση στο τοπικό ανθρώπινο δυναμικό και στα τοπικά προϊόντα, αλλά και η προώθηση της αειφορίας και εκπαίδευσης, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.

Επιπλέον το πρόγραμμα Sani Green δεν περιορίζεται στις δραστηριότητες του ξενοδοχείου, αλλά εκτείνεται και στην προστασία του δάσους και των παρακείμενων υγροτόπων, μέσω ενός δικτύου συνεργασιών με ειδικούς εμπειρογνώμονες. Για να γνωρίσουν την απίστευτη βιοποικιλότητα που περιβάλλει το θέρετρο, οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, από τη δυνατότητα ανακύκλωσης στα δωμάτια των ξενοδοχείων μέχρι την παροχή χαρτών για την περιήγηση στα δασικά μονοπάτια και τη διοργάνωση δωρεάν επισκέψεων σε τοπικό αγρόκτημα. Προσκαλούμε τους επισκέπτες μας να «ζήσουν» τη φύση και το πρόγραμμα Sani Green, μέσω των δωρεάν περιηγήσεων στη φύση με τον οδηγό μας (παρατήρηση πουλιών, πεζοπορία, ποδηλασία) που γίνονται επί καθημερινής βάσης, των Eco Days, μιας σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και είναι αφιερωμένες στη φύση και στις παραδόσεις και τα προϊόντα της Χαλκιδικής, καθώς και του προγράμματος οικολογικής εκπαίδευσης «Sani Adventurer & Explorer», που περιλαμβάνει υπαίθριες δραστηριότητες και έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά και εφήβους.

4.0 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

• Πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης των Υγροτόπων της ΣάνηςΤο θέρετρο περιβάλλεται από τους υγρότοπους της Σάνης, που αποτελούν προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους του ευρωπαϊκού δικτύου Natura. Οι υγρότοποι της Σάνης καλύπτουν μια έκταση 1100 στρεμμάτων και φιλοξενούν πάνω από 214 είδη πουλιών - περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού των ειδών που απαντώνται στην Ελλάδα - πολλά από τα οποία είναι σπάνια και παγκοσμίως απειλούμενα.

Η ΣΑΝΗ ΑΕ συνεργάζεται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας και των ενδιαιτημάτων της. Κατά το check-out, οι επισκέπτες καλούνται να δωρίσουν ένα ευρώ για τη προστασία της απίστευτης βιοποικιλότητας των υγροτόπων της Σάνης, ενώ η εταιρεία δεσμεύεται να ενισχύσει τη δωρεά τους, ευρώ προς ευρώ. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η διαρκής χρηματοδότηση ενός προγράμματος που διασφαλίζει την προστασία της περιοχής.

Όλοι οι επισκέπτες μπορούν να βρουν στο δωμάτιό τους ένα αντίτυπο του λευκώματος «Υγρότοποι Σάνης - Ένας θησαυρός της φύσης», στο οποίο περιγράφονται οι στόχοι της μελέτης, προβάλλεται η εκπληκτική άγρια ζωή των λιμνών και παρατίθενται χάρτες και προτεινόμενες διαδρομές για ορνιθοπαρατήρηση. Η ΣΑΝΗ ΑΕ έχει επίσης εκδώσει το παραμύθι με τίτλο «Ερμής, ο καλαμοκανάς που περπατούσε», το οποίο διατίθεται σε επιλεγμένα δωμάτια και προς πώληση. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ο δείκτης απορρόφησης Ελληνικών και τοπικών

προϊόντων για το 2014 ξεπέρασε το 60% στο σύνολο

των αγορών μας

10 11

Page 7: Annual sustainability report 2014

Η εταιρεία φιλοξενεί στους χώρους τις τα σχολεία της περιοχής, αλλά και το κοινό, για τους οποίους διοργανώνει ορνιθοπαρατήρηση και εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στους υγρότοπους.

• Διατήρηση και προστασία του δάσουςΗ ομάδα δασοπροστασίας του Sani Resort διασφαλίζει την προστασία του δάσους και της άγριας ζωής της Σάνης. Η ομάδα έχει αναλάβει τη συντήρηση των σημασμένων δασικών μονοπατιών που

εκτείνονται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, ώστε να μπορούν να τα απολαμβάνουν επισκέπτες και κάτοικοι. Μεταξύ των άλλων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Sani Green είναι η προστασία των δασών στην ευρύτερη περιφέρεια της Χαλκιδικής. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτέψτε ένα δέντρο» φυτεύτηκαν περισσότερα από 10.000 δέντρα σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Επίσης, το Sani Resort στηρίζει την περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου μέσω της πώλησης του Sani Bear, που διατίθεται σε επιλεγμένα δωμάτια, για τη χρηματοδότηση δράσεων δασοπροστασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

• Στήριξη του τόπου και των προϊόντων τουΗ ΣΑΝΗ ΑΕ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις την τοπική κοινωνία. Η στήριξη αυτή λαμβάνει διάφορες μορφές, όπως η πραγματοποίηση δωρεών σε τοπικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις, για παράδειγμα εκκλησίας και παιδικής χαράς ή για τη δημιουργία κοινοτικής βιβλιοθήκης στις Ν. Φώκιες το 2014/5 ή η προμήθεια κάθε χρόνου του 60% και πλέον των φρούτων και λαχανικών απο ντόπιους και εγχώριους καλλιεργητές. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με ένα τοπικό αγρόκτημα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη φάρμα και τον καλλιεργητή, αλλά και να παίξουν κι οι ίδιοι τον ρόλο του καλλιεργητή για ένα πρωινό.

Οι εκδηλώσεις Sani Eco Days είναι ανοικτές τόσο για τους επισκέπτες όσο και την τοπική κοινότητα, και έχουν στόχο την προβολή των προϊόντων της Χαλκιδικής, όπως το μέλι, τις ελιές και το τσίπουρο, με τη συμμετοχή ντόπιων παραγωγών, γυναικείων συνεταιρισμών και πολιτιστικών συλλόγων. Το Sani Resort ανοίγει τακτικά τις πόρτες του στους κατοίκους της περιοχής, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών όπως η προσφορά δωρεάν εισιτηρίων για το Sani Festival σε νέους γειτονικών κοινοτήτων, η διοργάνωση επισκέψεων και ξεναγήσεων σχολείων στους υγρότοπους της Σάνης και η προσφορά δωρεάν μαθημάτων ιστιοπλοΐας.

Το Sani Resort διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις ανοικτές για το κοινό, όπως στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών (Eurobirdwatch), που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στους υγρότοπους της Σάνης. Στους υγρότοπους πραγματοποιούνται εκδρομές ορνιθοπαρατήρησης με ποδήλατο ή πεζή, ενώ παράλληλα διοργανώνονται και φιλοξενούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επισκέψεις σχολείων της περιοχής. Η ΣΑΝΗ ΑΕ έχει τοποθετήσει ευκρινή σήμανση στα μονοπάτια και τις λίμνες προκειμένου να συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βιοποικιλότητα της περιοχής και την αναγκαιότητα της προστασίας της. Το κοινό μπορεί επίσης να ενημερώνεται για τα νέα είδη που καταγράφονται και τις εξελίξεις σχετικά με την προστασία των υγροτόπων μέσω του blog που διατηρεί το Sani Resort στη διεύθυνση saniwetlands.gr.

Υπό την καθοδήγηση της ΕΟΕ και με τη βοήθειά σας, έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής και ταξινόμησης των πτηνών, καθώς επίσης και την εφαρμογή ειδικών μέτρων προστασίας, όπως η κατασκευή ειδικής πλατφόρμας τεχνητής ωοτοκίας για τα απειλούμενα είδη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι εταίρος της BirdLife International, το σημαντικότερο φορέα διεθνώς για τη προστασία των πουλιών και της βιοποικιλότητας.

Ο οικοξεναγός μας καθημερινά χαρίζει την εμπειρία των οικοδιαδρομών στους πελάτες μας αλλά τους εξωτερικούς επισκέπτες. Με αφηγήσεις αλλά και ενημέρωση για τη φύση και τα πουλιά της περιοχής οι διαδρομές αποκτούν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Παράλληλα διασφαλίζει ότι οι διαδρομές παραμένουν καθαρές από απορρίμματα ενώ κάθε σημάδι παράνομης δραστηριότητας αναφέρεται στις αρχές.

12 13

Page 8: Annual sustainability report 2014

Αποτελεί πάγια δέσμευσή μας η προστασία της βιοποικιλότητας που μας περιβάλλει και η ανάδειξη της τοποθεσίας μας σε σημαντική πτυχή της διαμονής των επισκεπτών μας. Σε συνεργασία με επιλεγμένες οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχουμε εκπονήσει προγράμματα που θα βελτιώσουν την εμπειρία διακοπών που βιώνουν οι επισκέπτες μας στο Sani Resort.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (εταίρο της Birdlife International), η ΣΑΝΗ ΑΕ υλοποιεί πρόγραμμα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων της Σάνης και των ενδιαιτημάτων της. Η ΕΟΕ διατηρεί ενημερωτικό περίπτερο στην Μαρίνα Σάνης.

• Προστασία των ζώωνΤο πρόγραμμα Animal Rescue του Sani Resort αποσκοπεί στην εύρεση νέου «σπιτιού» για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής. Στόχος του προγράμματος είναι ο εμβολιασμός και η καταγραφή του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων και γάτων της περιοχής, καθώς και η εύρεση «σπιτιού» για αυτά, πολλές φορές μέσω της υιοθεσίας τους από επισκέπτες του Sani Resort από όλο τον κόσμο.Το σωματείο Halkidiki Animal Rescue, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα σε συνεργασία με το Sani Resort, συνεργάζεται με πολλές φιλοζωικές οργανώσεις τοπικής και διεθνούς εμβέλειας (όπως οι Greek Animal rescue, Danish Friends of Animals, Friends of Strays of Greece, Caring for the Ani-mals Trust και Animal Pard Net), καθώς και με τοπικούς κτηνιάτρους.

Το Sani Resort στηρίζει το σωματείο Halkidiki Animal Rescue και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Σάνης. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει δωρεές σε χρήμα και σε είδος για τη δημιουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων τη λειτουργία του οποίου έχει αναλάβει το σωματείο. Στόχος του σωματείου είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτέψτε ένα δέντρο» φυτεύτηκαν περισσότερα από 10.000 δέντρα σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με την υποστήριξη του μη-κερδοσκοπικού σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης».

Το πρόγραμμα Animal Rescue γίνεται σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο Halkidiki Animal Rescue. Στόχος του προγράμματος είναι ο εμβολιασμός και η καταγραφή του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων της περιοχής, καθώς και η εύρεση ενός νέου «σπιτιού» για αυτά, πολλές φορές μέσω της υιοθεσίας τους από επισκέπτες του Sani Resort από όλο τον κόσμο που αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα άστεγο σκυλάκι ή γατάκι. Σε επιλεγμένα δωμάτια διατίθεται προς πώληση το Sani Bear, με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων δασοπροστασίας σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου.

5.0 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

6.0 ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015

Το 2015 το πρόγραμμα Sani Green θα επεκταθεί, πάνω στους παρακάτω κύριους άξονες: • Τον συνεχή περιορισμό της χρήσης του πλαστικού όπως και την καλύτερη ανακύκλωση του, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης που έχουμε υιοθετήσει περαιτέρω.• Τη συνέχιση της συστηματικής παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας, νερού και χημικών με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος εξοικονόμησης τους.• Τη συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και της τοπικής κοινότητας σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και αειφορίας. • Την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος – συνεχιζόμενες δράσεις προστασίας και ανάδειξης του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής. • Την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας για θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και αειφορίας.

Ο στόχος μας κάθε χρόνο είναι να συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τις αποδόσεις μας σε όλους τους 70 δείκτες που παρακολουθούμε συστηματικά και αντικατοπτρίζουν το όραμα του συνολικού προγράμματος Sani Green.

Για το πρόγραμμα και τα νέα μας για το 2015, σας προσκαλούμε να μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα μας www.sanigreen.gr.

14 15

Page 9: Annual sustainability report 2014