About spring 2015

100
ζήσε μάθε νιώσε ΑΝΟΙΞΗ 2015 FREE PRESS Όταν ένα παιδί κλέβει… Ψυχογενής ορθορεξία Η εµµονή µε την υγιεινή διατροφή Από τη νηστεία στο Πασχαλινό τραπέζι Μοντέρνοι καιροί, µοντέρνοι µπαµπάδες Βία κατά των γυναικών ∆εν είσαι η µόνη. ∆εν είσαι µόνη

description

 

Transcript of About spring 2015

ζήσε μάθε νιώσε

ΑΝΟΙΞΗ 2015FREE PRESS

Όταν ένα παιδί κλέβει…

Ψυχογενής ορθορεξίαΗ εµµονή µε την υγιεινή διατροφή

Από τη νηστεία στο Πασχαλινό

τραπέζι

Μοντέρνοι καιροί, µοντέρνοι µπαµπάδες

Βία κατά των γυναικών∆εν είσαι η µόνη. ∆εν είσαι µόνη

Εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΑθηνά ΚαράμπελαΟστεοαρθρίτιδαΤα «αρθριτικά» της γιαγιάς μας…Τεχνητές οδοντοστοιχίεςΑπό τη νηστεία στο Πασχαλινό τραπέζιΠοιο είδος γυμναστικής να επιλέξω;Ψυχογενής ορθορεξίαΗ εμμονή με την υγιεινή διατροφήΕλευθερώστε τον οργανισμό σας από τις τοξίνεςΗ επανάσταση στην κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχοςΗ ομορφιά και τα μυστικά της

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν από ένα ταξίδι

Προτάσεις βιβλίων

Περιεχόμενα

45

34

14

Προς: εσένα που πανικοβλήθηκες!

Βία κατά των γυναικώνΔεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΧάρις Μανιατοπούλου

«Έτοιμα» γυαλιά για διάβασμαΤο ρίσκο για την όρασή μας

1014

18

24

2830

34

42455054

58

62

656770

you

Άνοιξη 2015

90

71

87

Το πρώτο έτος του μωρού σαςΗ ψυχοκινητική εξέλιξη

Αυτισμός και μουσικοκινητική αγωγή

ΜοναχοπαίδιαΤα συν και τα πλην στη ζωή τους

Όταν ένα παιδί κλέβει…

Παιχνίδι ζωντανό ή στην οθόνη;

Μοντέρνοι καιροί, μοντέρνοι μπαμπάδες

Όταν οι έφηβοι προκαλούν

Προτάσεις βιβλίων

71

76

78

84

87

90

94

97

kids

Περιεχόμενα

Βρείτε μας στο facebook

www.facebook.com/aboutyoukids

12

Αγαπητέ/ή μου,

σου γράφω με σκοπό να σου εκφράσω ταπεινά τον προβληματισμό μου σχετικά με τη συμπεριφορά σου προς το σώμα σου. Εκείνον τον τόπο στον οποίο ου-σιαστικά ζεις! Ή «δεν ζεις» και διαρκώς προσπαθείς να «ξεκόψεις». Είναι εχθρός σου; Είναι φίλος σου; Θα δούμε. Εγώ θα αναρωτηθώ. Τις απαντήσεις τις έχεις μόνο εσύ.

Σκέφτηκες ποτέ όταν, παιδί ακόμη, πρωτο-συνάντησες τον καθρέφτη; Η μεγάλη σου ευκαιρία για να γνωριστείς με την εικόνα σου. Να δεις απλά πώς είσαι. Κοντός; Ψηλός; Όμορφος; Άσχημος; Με καστα-νά, γαλάζια ή πράσινα μάτια; Θυμάσαι το ενδιαφέρον που έδειξες για όλα αυτά; Καινούργια. Άγνωστα. Και φιλικά προσκεί-μενα απέναντί σου. Τα δικά σου μάτια. Το δικό σου σώμα. Η δική σου μοναδική εικό-

να. Το θυμάσαι; Δεν μπορεί να μη θυμάσαι πόσο προσπάθησες να μάθεις να πλένεις σωστά τα δόντια σου, να βουρτσίζεις τα μαλλιά σου ή να δένεις ίσια τα κορδόνια σου. Ήθελες να είσαι όσο πιο όμορφος γίνεται. Έπρεπε να βρίσκεσαι διαρκώς σε συνεργασία με την εικόνα σου.

Τότε ένας πονοκέφαλος διαρκούσε όσο χρόνο χρειαζόταν το παυσίπονο για να δράσει. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσό-τερο. Έπειτα μπήκες στα χρόνια της εφη-βείας. Θυμάσαι; Τι δύναμη κι εκείνη! Τότε που ένοιωθες ότι μπορείς να πιάσεις τον κόσμο στα δυο σου χέρια και να τον αλ-λάξεις. Τότε που μπορούσες να βιώνεις τη χαρά και τη λύπη με την ίδια ένταση. Τότε που ήθελες να διαφοροποιηθείς από όλους και όλα. Να γίνεις κάτι άλλο. Μονα-δικό και σπουδαίο. Ό,τι κι αν ήταν αυτό. Καλό ή κακό έπρεπε να έχει ένταση και πά-θος. Ήσουν ακούραστος εκείνη την εποχή.

13

Αν δεν κάνω λάθος, τότε ο πονοκέφαλος διαρκούσε ώσπου να αλλάξεις τη στιγμή. Ούτε παυσίπονο δεν χρειαζόσουν. Τι να το κάνεις; Ένας απλός πονοκέφαλος ήταν. Και; Και σε ελάχιστο χρόνο είχε περάσει.

Δεν χρειάστηκε ποτέ να του δώσεις σημα-σία. Σε τι θα ωφελούσε;

Μα και όταν ήσουν παιδί η μαμά σου απαντούσε με παυσίπονο. Εσύ «πονάω» έλεγες! Μπορεί με μια αγκαλιά να σου περ-νούσε. Ποιος ξέρει; Πάνε χρόνια από τότε!Τι σου έλεγα λοιπόν; Εφηβεία! Ποιος νοια-ζόταν για το θάνατο στην πραγματικότη-τα; Εσύ ήθελες να ζήσεις! Πολύ. Γρήγορα. Έντονα. Για πάντα. Ο κάθε πόνος σήμαινε ίσως ζωή. Πονοκέφαλος γιατί ξενύχτησες. Ευερέθιστο έντερο γιατί συνεχώς έτρω-γες έξω. Πόνος στο στομάχι γιατί «έπαθες έρωτα». Ωραία χρόνια παρόλο που σου φάνηκαν δύσκολα.

Και ύστερα ενηλικιώθηκες. Και σειρά πή-ραν τα πρακτικά σου ζητήματα. Δηλα-δή τι θα κάνεις με τα επαγγελματικά σου και κατά συνέπεια με τα οικονομικά σου και βεβαίως η προσωπική σου ζωή, την οποία άρχισες να φαντάζεσαι σε μια πιο τακτοποιημένη συνθήκη.

Ήταν τότε που άρχισες σχεδόν ανυποψία-στα να προσπερνάς τη στιγμή. Εκεί γύρω στα 25 με 30.

«Άραγε θα περάσω καλά με τον Πέτρο αν τον παντρευτώ;» ή «Πώς θα είναι η Σο-φία μαμά;». Και δεν είχες καμία πρόθεση να «τακτοποιηθείς» ή αν την είχες δεν θα ήθελες να γινόταν ακριβώς έτσι. Αλλά τα νούμερα 25 ή 30 ή 35 σα να κολλούσαν στις στιγμές σου κι ενώ δεν φαίνονταν, με κάποιο τρόπο ήταν πάντα εκεί. Στριμωγ-μένα, σχεδόν αθέατα πίσω από τις λέξεις «μεγαλώνω» και «πρέπει».

Κι επειδή όταν θα διαβάσεις αυτό το γράμ-μα είτε θα είσαι παντρεμένος και θα έχεις

αποκτήσει τα παιδιά σου είτε δεν θα έχεις παντρευτεί, εγώ νομίζω πως οφείλω να καταθέσω τις σκέψεις μου και για τις δύο περιπτώσεις.

Θυμάσαι λοιπόν τότε που σχεδίαζες το γάμο σου; Που φανταζόσουν τα παιδιά σου; Ήσουν αισιόδοξος. Πολύ αισιόδο-ξος. Ήθελες ο γάμος σου να μοιάζει πα-ραμυθένιος και εσύ να είσαι πιο όμορφος από ποτέ. Να παντρευτείς κι έπειτα να κά-νεις τα παιδιά σου. Να ολοκληρώσεις τη χαρά.

Αλήθεια, ολοκληρώνεται ποτέ κάτι; Κι αν ναι, μετά τι; Μάλλον κι εσύ αναρωτήθηκες τότε που μετά το δεύτερο παιδί σου ένοι-ωσες ξαφνικά κουρασμένος. Από τι; Και τότε ήταν που εμφανίστηκε πάλι το νούμε-ρο: 35 ή 40 ή 45. Χωρίς «πρέπει». Και το «μεγαλώνω» σα να είχε αλλάξει χρόνο, είχε γίνει «μεγάλωσα».

Άλλωστε αφού είχες φέρει παιδιά στον κό-σμο να «μεγαλώνουν», εσύ εκ των πραγ-μάτων έπρεπε να έχεις ήδη μεγαλώσει. Τελεσίδικα. Τότε ήταν που ο πονοκέφα-λος έγινε ημικρανία; Νομίζω πως κάπου εκεί πρέπει να ήταν. Σε δύσκολη εποχή για σένα.

Δεν ήσουν παιδί να σου φέρει η μαμά το παυσίπονο και ο άνθρωπός σου έλει-πε στη δουλειά. Και πώς να ζητήσεις μια αγκαλιά «στην ηλικία σου»; Αλλά δεν είσαι και έφηβος να το ξεχάσεις και να πάψει.

Θυμάσαι που στην τελευταία κρίση ημι-κρανίας έμεινες στο κρεβάτι δύο ημέρες μακριά από όλους και όλα; Σκέφτηκες πως η ημικρανία σου τότε λειτούργησε όπως το κουδούνι πριν το διάλλειμα του σχολεί-ου όταν ήσουν παιδί; Διάλλειμα. Γιατί; Για ξεκούραση. Για να ξαναρχίσεις την επό-μενη ώρα. Όμως εσύ φοβήθηκες. Ήταν τότε που σκέφτηκες μήπως συμβαίνει κάτι κακό στο κεφάλι σου. Μήπως η ζωή σου τελειώνει. Μήπως πρέπει να πας για εξετά-

14

σεις. Και τελικά το μεγαλύτερό σου ερώτη-μα ήταν μήπως «στην ηλικία σου» ήταν φυσιολογικό να έχεις κάτι στο κεφάλι;

Θυμάσαι πως όταν έφτασες στο γιατρό για τις εξετάσεις ήσουν πολύ καλύτερα από την προηγούμενη ημέρα που σκεφτό-σουν τα «μήπως» και τα «αν»; Και τελικά όλα πήγαν καλά. Ο όγκος που φοβήθη-κες ότι υπήρχε στο κεφάλι σου δεν υπήρ-χε. Ούτε εγκεφαλικό παθαίνεις κάθε φορά που το κεφάλι σου είναι «βαρύ». Άρα ορ-γανικά είσαι καλά. Εσύ όμως νοιώθεις άρ-ρωστος. Και μάλιστα βαριά, ίσως και ετοι-μοθάνατος. Φοβάσαι ακόμη. Γιατροί είναι αυτοί, κι αν έκαναν λάθος; Θα ήθελες να βρουν κάτι, να σου πουν κάτι, να κάνουν λέξεις αυτό που φοβάσαι.

Μα αναρωτιέμαι, ποιος άλλος εκτός από εσένα μπορεί να κάνει λόγο αυτό που έχεις μέσα σου; Ζητάς διάγνωση αλλά εκεί

υπάρχει μόνο μια λέξη: «αρνητικό». Και μετά;

Ας πάρουμε την περίπτωση που δεν πα-ντρεύτηκες ακόμη. Που δεν έχεις παιδιά. Που πέρασες τα 30 και «η τύχη σου δεν έχει φτάσει ακόμη». Τύχη; Ποιος σου μίλησε για τύχη; Όλοι γύρω σου, μου είπες. Κι εσύ την περιμένεις και όλο κάτι γίνεται και ξεγλι-στράει μέσα από τα χέρια σου. Και παρα-μένεις στη μοναξιά σου. Ξέρεις, εκείνη την ιδιαίτερη μοναξιά που λουφάζει μέσα σου και βρίσκεται πάντα εκεί, είτε είσαι μόνος είτε είσαι με παρέα.

Τα χρόνια σου γίνονται ένα σκέτο, επώδυ-νο νούμερο: 30,40,50. Ώσπου η ζωή σου αρχίζει να ορίζεται μόνο από το χρόνο. Εκείνος οδηγεί κι εσύ απλώς ακολουθείς σέρνοντας ουσιαστικά την περπατησιά σου.

15

Κάποτε μου είπες πως ο έρωτας για σένα ορίζεται από το πάθος που έχει ή που δεν έχει. Πως θέλεις να ζεις, να ερωτεύεσαι, να σκέφτεσαι το «τι» και το «ε» του ανθρώπου σου και να χαμογελάς στο «τίποτα» ή στο «όλα». Να είσαι ελεύθερος, να μπορείς να αλλάζεις τη ζωή σου όποτε βαριέσαι. Και μετά τι έγινε; Δεν ξέρω. Έχω καιρό να σε δω. Σε πήραν τα χρόνια μάλλον και σου φύτεψαν μέσα σου το νούμερο της ηλικί-ας σου μέχρι που τα παρακλάδια του σε κατέκλυσαν: 31, 32, 33, 34… «Μεγάλωσα, πρέπει να παντρευτώ»!

Πιθανότατα έπαψες να χαμογελάς. Τι εί-σαι; Κάποιο ανόητο παιδί; Όχι. Πρέπει να σοβαρευτείς. Έτσι σου είπαν. Και δεν έχεις καταλάβει και το γιατί. Δεν κοιτάζεις πια τον άλλο στα μάτια. Τον αγγίζεις και λεί-πεις. Είσαι πιο μπροστά από την κάθε σας στιγμή και προσπαθείς να μαντέψεις: «Το σκέφτεται σοβαρά; Κι αν δεν το σκέφτεται, να φύγω γρήγορα. Δεν θα προλάβω. Με-γάλωσα».

Είσαι ήδη στην αγκαλιά του ως μαμά. Εί-σαι ήδη στην αγκαλιά της ως μπαμπάς. Ουσιαστικά από τη στιγμή λείπετε. Το πα-ρόν είναι διαρκώς μεταμφιεσμένο. Και ίσως αυστηρά τακτοποιημένο.

Και νάτη πάλι εκείνη η ημικρανία. Υποφέ-ρεις στη δουλειά, μουδιάζει το κεφάλι σου, φοβάσαι μήπως πάψεις να ζεις.

Σκέφτηκες ποτέ, πότε αποφάσισες να κά-νεις ανακαίνιση στο σπίτι σου; Μάλλον όταν δεν σου άρεσε πια. Και πώς το κα-τάλαβες; Επειδή ακριβώς δεν σου άρεσε, άρχισες «να τα παρατάς». Βαρέθηκες. Απλώς βαρέθηκες. Κι όταν το άλλαξες άρ-χισες πάλι να το φροντίζεις. Εσύ το βαρέ-θηκες. Εσύ το «παράτησες». Εσύ το έφτια-ξες πάλι.

Θα αναρωτιέσαι γιατί σου τα γράφω όλα αυτά…

Μα πού ζεις; Ποιος είναι ο προσωπικός

σου τόπος αν όχι το σώμα σου; Κάπου πονάς. Κάπου βαρέθηκες. Κάτι πρέπει να αλλάξεις. Πώς θα μπορούσες να εμφυσή-σεις ζωή στον τόπο σου; Και ποιος άλλος θα μπορούσε να το κάνει εκτός από εσέ-να;

Θα μου πεις γιατί σου μιλώ για ημικρανί-ες αφού εσύ ποτέ δεν είχες. Τις θυμήθηκα όταν μου έλεγες για εκείνο το βάρος στο στήθος σου, τότε που νόμιζες ότι η καρ-διά σου θα σταματήσει να χτυπάει. Ή τις προάλλες που μου παραπονέθηκες πως σε πονάει η πλάτη σου και αναρωτήθηκες αν είσαι άρρωστος με καρκίνο στον πνεύ-μονα.

Κάπως έτσι διάλεξα τις ημικρανίες γιατί θα σου ήταν πιο εύκολο να το καταλά-βεις, αφού δεν σε αφορά προσωπικά. Αν αυτό το γράμμα το διαβάσει κάποιος άλλος που υποφέρει από πονοκεφάλους, θα διαλέξει τον φόβο για την καρδιά ή τον καρκίνο. Τα ίδια είναι όλα. Όταν ένα παιδί το πονάει η πλάτη του, η μαμά συνήθως λέει: «άλλαξε στάση, πιάστηκες».

Τελικά, κλείνοντας αντιλήφθηκα κι εγώ για-τί επέλεξα ένα γράμμα για σένα που τώρα, χθες ή αύριο πανικοβλήθηκες. Μήπως πεθάνεις. Δεδομένου ότι υπάρχει πιθανό-τητα να μη συναντηθούμε ποτέ εμείς οι δυο, ήθελα να σου απευθυνθώ λίγο πιο προσωπικά. Έτσι για να σου δώσω και μια άλλη οπτική του τόπου κατοικίας σου. Πονάς. Μεταφορικά. Ναι πονάς. Γιατί; Πού είσαι; Γιατί είσαι; Και τελικά είσαι;

Σε χαιρετώ, διαβεβαιώνοντάς σε πως δεν θα πεθάνεις.Ξαναβγάλε τη διάγνωση από το συρτάρι: Αρνητικό.Το σώμα σου δεν κινδυνεύει. Η Επιθυμία σου όμως;

Ολόψυχα σου εύχομαι,Καλή Ανάσταση

Μαρία Ι. Λούη

16

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ως προς την ισότητα των φύλων, η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται και να εκφράζεται με πολλές μορφές.

Βία κατά των γυναικών

Δεν είσαι η μόνη Δεν είσαι μόνη

Οι κύριες μορφές βίαιων συμπεριφορών είναι: Η σωματική βία (γροθιές, κλοτσιές, σπρωξίματα, κα). Η σεξουαλική βία (σεξουαλική παρενό-χληση, βιασμός μέσα ή έξω από τη σχέση, καταναγκαστική πορνεία).

Η ψυχολογική βία (απειλές, βρίσιμο, υποτίμηση, παρακολούθηση, απομόνω-ση, έλεγχος). Η οικονομική βία (οικονομική εκμετάλ-λευση, παρεμπόδιση της γυναίκας να ερ-γαστεί).

ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΣΣΥ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

17

Όλες οι παραπάνω μορφές βίας κατά των γυναικών, έχουν κοινή συνισταμένη τον έλεγχο και την κυριαρχία και σχετίζονται με στερεότυπες αντιλήψεις γύρω από τους κοινωνικά κατασκευασμένους ρόλους των φύλων. Οι συνέπειες της βίας για τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών που την υφίστανται αλλά και για τα παιδιά τους είναι σοβαρότατες.

Κακοποιείσαι από το σύζυγο ή το σύντροφό σου;

Δεν είσαι η μόνη.Το ήξερες ότι τουλάχιστον μια στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα υποστεί σωματική, ψυχολογική ή σεξουα-λική βία από ένα σύντροφο; Κάθε γυναί-κα, μπορεί να γίνει θύμα ενδοοικογενεια-κής βίας, ανεξάρτητα από το μορφωτικό ή βιοτικό της επίπεδο, την ηλικία, τη θρη-σκεία της κλπ.

Δεν είσαι μόνηΗ ενδοοικογενειακή βία αποτελεί έγκλημα που τιμωρείται αυστηρά από το νόμο. Εάν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, υπάρ-χουν αποτελεσματικοί τρόποι να το αντιμε-τωπίσεις.

Είσαι θύμα βιασμού;

Δεν είσαι η μόνη.Το γνώριζες ότι, σ’ όλο τον κόσμο, μια στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας

βιασμού; Η σεξουαλική επίθεση μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα.

Δεν είσαι μόνη.Ο βιασμός είναι έγκλημα, ανεξάρτητα από τη σχέση που έχεις με το δράστη. Ο βια-σμός τιμωρείται αυστηρά από την Ελλη-νική πολιτεία. Μη φοβάσαι να τον καταγ-γείλεις. Είναι μια από τις πιο τραυματικές εμπειρίες που αφήνει βαθιά σημάδια στην ψυχή του θύματος. Μη φοβάσαι να μιλή-σεις γι’ αυτό.

Παρενοχλείσαι σεξουαλικά στη δουλειά σου;

Δεν είσαι η μόνη.Το ήξερες ότι το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλη-σης στο χώρο εργασίας;

Δεν είσαι μόνη.Ο νόμος επιβάλλει κυρώσεις για τους δρά-στες και προστασία για τα θύματα. Μάθε τι μπορείς να κάνεις, ώστε να μπει ένα τέ-λος σ’ αυτό που σου συμβαίνει στο χώρο εργασίας.

Είσαι θύμα εμπορίας ανθρώπων (trafficking);

Δεν είσαι η μόνη.Το ήξερες ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κό-σμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, διακινού-νται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξανα-γκαστική εργασία;

Δεν είσαι μόνη.Ο νόμος τιμωρεί αυστηρά τους εμπόρους ανθρώπων και παρέχει προστασία στα θύματα. Η προστασία μάλιστα αυτή παρέ-χεται χωρίς την υποχρέωση των θυμάτων να συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές. Μπορείς να ξεφύγεις.

Η ανάγκη για εξειδικευμένη υποστήριξη

18

των γυναικών που υφίστανται βία, οδή-γησε στη δημιουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της Γενικής Γραμματεί-ας Ισότητας των Φύλων, που λειτουργεί στην Πάτρα από το Μάρτιο του 2012 και είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών υπηρεσιών πρόληψης και αντιμε-τώπισης της βίας κατά των γυναικών σε περιφερειακό επίπεδο.

Παρέχονται: Υπηρεσίες ενημέρωσης και εξειδικευμέ-νης πληροφόρησης Υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης για τα δικαιώματα των γυναικών θυμάτων βίας, τους σχετικούς νόμους και τις διαδικασίες που απαιτού-νται για την υποβολή καταγγελίας Υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου Υπηρεσίες παραπομπής σε ξενώνες, σε νοσοκομεία, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς υποστήριξης παιδιών, κα.

Η γυναίκα λοιπόν που υφίσταται βία δεν είναι η μόνη, αλλά δεν είναι και μόνη και είναι σημαντικό να σπάσει τη σιωπή και να ζητήσει βοήθεια, απευθυνόμενη στις κα-τάλληλες εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο μπορούν να απευθύνονται:• Γυναίκες που υφίστανται σωματική κακο-ποίηση από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.• Γυναίκες που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία.

• Γυναίκες που υφίστανται οικονομική βία.• Γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού.• Γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορ-νείας ή trafficking.• Γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο ή μέσα στην οικογένεια.

Οι συµβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται ∆ΩΡΕΑΝκαι καλύπτονται από το απόρρητο της συµβουλευτικής

Οι υπηρεσίες παρέχονται εργάσιµες ηµέρες και ώρες, κατόπιν ραντεβού

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚOΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΠάτραΚανακάρη 101β

∆εν είσαι η µόνη∆εν είσαι µόνη

Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

To Συµβουλευτικό ΚέντροΓυναικών συνεργάζεται µε:

To Κέντρο Ερευνών για Θέµατα Ισότητας (ΚΕΘΙ)

σε θέµατα συµβουλευτικής απασχόλησης και

επιχειρηµατικότητας

Τον ∆ικηγορικό Σύλλογο Πάτρας για την παροχή

νοµικής βοήθειας

Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΠάτραςΚανακάρη 101β, 262 21 ΠάτραΤηλ.: / Fax: 2610 620059 E-mail: [email protected]

Για πληροφορίες σχετικά µε τη λειτουργία Συµβουλευτικών Κέντρων σε άλλες πόλεις απευθυνθείτε στο www.isotita.gr

Τα Συµβουλευτικά Κέντρα Υποστήριξης γυναικών θυµάτων βίας και η Τηλεφωνική Γραµµή SOS 15900 της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας των Φύλων, καθώς και οι Ξενώνες και τα Συµβουλευτικά Κέντρα των ∆ήµων συγχρηµατοδοτούνται από το ΕΣΠΑ / Ε.Π. «∆ιοικητική Μεταρρύθµιση 2007-2013».

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΠάτραςΏρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 16.00Κανακάρη 101Β, Πάτρα, 26221Τηλ & Fax: 2610 620.059email: [email protected]Οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και έπειτα από ραντεβού.

Επίσης:15900 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS

Η τηλεφωνική γραμμή SOS:Στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοι-νωνικές/-ους επιστήμονες ειδικευμέ-νες/-ους σε θέματα βίας.Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο.Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.Κοστίζει μια αστική μονάδα.

Και ηλεκτρονική επικοινωνία στο:[email protected]

ΣΤΕΓΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ - ΤΑΠΗΤΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑΣΤΕΓΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ - ΤΑΠΗΤΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

απο το 1960

ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Γούναρη 37, Έναντι ΟΤΕ, Πάτρα, τηλ. 2610 275.522ΠΡΑΤ. & ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ: Μεσολογγίου & Ασηµ. Φωτήλα 12, Πάτρα, τηλ.: 2610 338.770ΥΠΟΚ. ΧΑΛΙΩΝ: Παρ.Ι. ∆ιακίδη 268, Γλαύκος, Πάτρα, 6932 74 77 33

like us

Η 50χρονη πείρα μας στο χώρο του καθαρισμού κι η φήμη που αποκτήσαμε για τις άψογες υπηρεσίες

μας, εγγυώνται το καλύτερο και πιο σίγουρο αποτέλεσμα στον καθαρισμό και περιποίηση των

ενδυμάτων, λευκών ειδών, χαλιών κλπ.

Νέες ΥπηρεσίεςΚαθαρισμός UGG / Κέρωμα BARBOUR

Βαφεία Ενδυµάτων

Μεταξωτά / Μάλλινα / Βαμβακερά και ανανεώσεις χρωμάτων

@ Presto Drycleaner @ presto_drycleaner

[email protected]

Καθαρισµός, Φύλαξη Χαλιών - Μοκετών

Προσφέρουμε την τελειότερη μέθοδο καθαρισμού ακόμα και στα πιο αγαπημένα χειροποίητα χαλιά σας, όπως: Gabbeh, Buchara, Πακιστάν, Περσικά, Μεταξωτά, Ιsfahan κλπ.Αντικατάσταση σε κρόσια χειροποιητων ή μηχανοποίητων χαλιών - επισκευές.

20

Ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί, αναμφίβολα, ένα ευρύτατο πεδίο δη-μιουργικής επαγγελματικής δράσης, δεδομένου ότι προσφέρει σημαντικές προοπτικές εξέλιξης. Ωστόσο, ο ρό-λος του Ασφαλιστικού Συμβούλου, δη-λαδή του έμπειρου επαγγελματία που πραγματώνει την ασφαλιστική ιδέα, έχει και έντονες κοινωνικές διαστάσεις, καθώς προσφέρει υπηρεσίες άμεσα

συνδεδεμένες με το αγαθό της ζωής. Συναντήσαμε τη κα. Μανιατοπού-λου, Account Manager Brokerage Network στην INTERAMERICAN, και συνομιλήσαμε για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ασφαλιστικός κλάδος, την πορεία που έχει καταγράψει τα τε-λευταία χρόνια στη χώρα μας, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

ΧάριςΜανιατοπούλου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

21

Πόσο δύσκολο είναι να ηγείστε μιας ομά-δας ανθρώπων;

Τόσο δύσκολο όσο είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το πιο σημαντικό αλλά και το πιο ευαίσθη-το σημείο σε μια ομάδα. Το δύσκολο σε αυτήν την περίπτωση είναι να μπορείς να αντιμετωπίζεις τον άνθρωπο ως άνθρω-πο, ως ψυχή που εργάζεται και προσφέρει και όχι απλά σαν μια μηχανή παραγωγής. Και η ανθρώπινη ψυχή έχει τις ιδιαιτερό-τητές της, τις ανόδους, τις πτώσεις και τις δύσκολες στιγμές της. Έχει όμως και τη δη-μιουργικότητά της και αυτή ακριβώς είναι που καλούμαστε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο. Καλούμαστε να συνδυά-σουμε δημιουργικά όλα τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όλες τις «αν-θρώπινες αποχρώσεις», αν μπορώ να το πω έτσι.

Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας προ-σελκύει σε ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο; Η πορεία μιας επιτυχημένης ασφαλιστι-κής εταιρείας στην αγορά, η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών ή το ανθρώπι-νο δυναμικό των εκπαιδευμένων ασφα-λιστικών συμβούλων για τις ανάγκες του πολίτη;

Πιστεύω ότι είναι η σύνθεση όλων των πα-ραπάνω. Σίγουρα, μία εταιρεία με δυνατό ενεργητικό και υπεύθυνη στάση απέναντι στους ασφαλισμένους της κερδίζει περισ-σότερο σε εμπιστοσύνη.

Όμως αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Μία ασφαλιστική εταιρεία οφείλει πάντα να συμβαδίζει με την εποχή στην οποία δρα-στηριοποιείται. Να φροντίζει να δημιουρ-γεί ποιοτικά και σύγχρονα προϊόντα, που ανταποκρίνονται στις ουσιαστικές ανά-γκες του κοινού που απευθύνεται και να διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και τα κεφάλαια, ώστε να μπορεί να βρίσκεται δίπλα του τις στιγμές ακριβώς που υπάρ-χει ανάγκη, δηλαδή «τις στιγμές της αλή-θειας» για μια ασφαλιστική εταιρεία.

Εξίσου σημαντικό θέμα, είναι η διαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση των ανθρώπων που εκπροσωπούν την εταιρεία στον πε-λάτη. Και το πιο ποιοτικό πρόγραμμα να διαθέτει μια εταιρεία, αν δεν το γνωρίζει και δεν το επικοινωνήσει σωστά ο ασφαλι-στικός σύμβουλος, δεν πρόκειται να πάει μακριά, ούτε να φτάσει σωστά στ’ αυτιά αυτών που πραγματικά το χρειάζονται, αν φτάσει ποτέ. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι πληροφορίες διαδίδονται με απίστευτες ταχύτητες μέσω της τεχνολογίας, ο επαγ-γελματίας σύμβουλος οφείλει να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τον πολί-τη, να είναι σωστά καταρτισμένος και ενη-μερωμένος ώστε να μπορεί να τον συμ-βουλεύει κατάλληλα και να προνοεί για τις ανάγκες του.

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η έντονη καχυ-ποψία και δυσπιστία των πολιτών απένα-ντι στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης;

Πιστεύω ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό πραγμάτων. Καταρχήν, όπως σε όλους τους χώρους, έτσι και σ’ αυτόν της ιδιωτι-κής ασφάλισης, μπορεί κάποιος να συνα-ντήσει, τόσο επαγγελματίες όσο και ερασι-τέχνες. Σημαντικό ρόλο θεωρώ επίσης ότι παίζει και η αίσθηση κάποιων ότι ενδεχο-μένως αγοράζουν «αέρα». Η πεποίθηση δηλαδή ότι η ασφαλιστική εταιρεία θα βρει μέσα από τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα», τα οποία τις περισσότερες φορές είναι και μη κατανοητά διατυπωμένα, τρόπο να μην προσφέρει τελικά κάλυψη τη στιγμή που θα τη χρειαστούν. Κατανοώ λοιπόν την επιφυλακτικότητα των πολιτών, που πολλές φορές είναι δικαιολογημένη, ειδικά σε περιπτώσεις που υπήρξαν δύσκολες στιγμές, όπου υπήρχε ανάγκη αλλά οι ελ-πίδες διαψεύστηκαν.

Πιστεύετε ότι έχει αλλάξει αυτό;

Το σκηνικό αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει δραστικά. Καταρχήν, πλέον, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εργαστεί στο χώρο, χω-ρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις και πιστο-

22

ποιήσεις, και οι πολίτες καλό είναι να τις ζητούν εγγράφως από τον επαγγελματία σύμβουλο πριν επιλέξουν να συνεργα-στούν μαζί του. Γενικότερα, έχει δημιουρ-γηθεί ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και εξορθολογισμού από την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία πλέον υπάγεται όλος ο ασφαλιστικός κλάδος και οι εται-ρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Επιπλέον, όσον αφορά τα λεγόμενα ψιλά γράμματα, εκπροσωπώ μια από τις εται-ρείες του κλάδου που έχουν μεγάλα και ευανάγνωστα. Είναι όμως σημαντικό οι ασφαλισμένοι να τα διαβάζουν και να εί-ναι πλήρως ενημερωμένοι για τις παροχές τους. Οι καλοί επαγγελματίες σύμβουλοι εφιστούν πάντα την προσοχή των πε-λατών τους σε αυτό το σημείο. Μάλιστα πολλές φορές διαβάζουν μαζί με τον πε-λάτη τους τους όρους ενός συμβολαίου και τους καθοδηγούν για τη χρήση του. Με έναν καλό επαγγελματία, μια φερέγγυα εταιρεία και με μια απόλυτα ειλικρινή τοπο-θέτηση όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του κατά την σύναψη της ασφάλι-σής του, δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς για μια ενδεχόμενη μη κάλυψή του.Αυτά είναι καλό να τα γνωρίζουν οι πολί-τες, ώστε να νιώθουν περισσότερο προ-στατευμένοι απέναντι σε αθέμιτες πρακτι-κές.

Στις μέρες μας ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν έχει ασφάλεια ζωής. Πού το αποδίδετε αυτό και γιατί ο κόσμος επιλέ-γει να μένουν ακάλυπτες βασικές ασφα-λιστικές ανάγκες του;

Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της αλή-θειας και αυτό. Υπάρχει νομίζω μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη σε μια μερίδα Ελλή-νων, του τύπου «κάποιος άλλος θα φρο-ντίσει για μένα», μια λογική ανάθεσης, έξω από τη δική τους σφαίρα ευθύνης. Σε συν-δυασμό με τη μειωμένη εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα – που όπως είπα και πριν δεν είναι αδικαιολόγητη – έχουν μια τάση για διαρκή μετάθεση των επιτακτικών τους αναγκών στο μέλλον. Και βέβαια, η δύ-

σκολη οικονομική συγκυρία επιτείνει ακό-μα περισσότερο αυτή την τάση.

Πιστεύετε ότι κάνουν καλά;

Όχι. Τα αποτελέσματα αυτής της στάσης τους συχνά φαίνονται όταν είναι πια πολύ αργά, όταν δηλαδή συνειδητοποιούν ότι το κόστος να βρίσκονται πραγματικά ακά-λυπτοι είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο, ενώ με λίγο μεγαλύτερη προσοχή και ενημέρω-ση, θα μπορούσαν να έχουν φροντίσει για τον εαυτό τους αλλά και για τους αγα-πημένους τους ανθρώπους.

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την ιδιωτική ασφάλιση;

Την έχει επηρεάσει σημαντικά, όμως μπο-ρώ να πω, σε μικρότερο βαθμό σε σχέ-ση με άλλους κλάδους. Κι αυτό, ακριβώς επειδή η ιδιωτική ασφάλιση οφείλει να έχει και έναν κοινωνικό χαρακτήρα. Βλέπουμε ότι σταδιακά η γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί, οδηγεί τους πολίτες να ψά-χνουν για εναλλακτικές λύσεις κάλυψης των αναγκών τους. Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλιστικές εταιρείες, προσάρμοσαν τα προγράμματά τους, τις καλύψεις και τα ασφάλιστρα στα νέα δεδομένα, ώστε να δημιουργήσουν στους πολίτες πιο προσι-τές συνθήκες να αποκτήσουν ασφάλεια και προστασία μέσω της ιδιωτικής ασφά-λισης. Και αυτό ειδικά, αποτελεί έναν ση-μαντικό αντίκτυπο της κρίσης, για άλλους καλό, για άλλους κακό.

Μια από τις βασικές απορίες που απα-σχολεί τον κάθε πολίτη ξεχωριστά γύρω από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις υγείας είναι, γιατί να επιλέξει ένα ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας ενώ είναι ήδη ασφαλισμένος σε κρατικό ταμείο. Τι απαντάτε σε αυτή την ερώτηση;

Η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπλη-ρωματικά στον κρατικό φορέα του ασφα-λισμένου. Ο ρόλος της δεν είναι να τον αντικαθιστά αλλά να τον συμπληρώνει

23

όπου υπάρχουν υποκειμενικά ή ομολο-γουμένως και αντικειμενικά κενά σε αυτόν. Υπάρχουν μάλιστα προγράμματα ιδιωτι-κής ασφάλισης, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν ιδιαίτερα προ-στατευτικά για τον ασφαλισμένο, καθώς υιοθετούν ένα προκαθορισμένο σύστημα - πλαίσιο αμοιβών και τιμών για κάθε υγει-ονομικής φύσεως περίπτωση και έτσι ο ασφαλισμένος δεν βρίσκεται εκτεθειμένος σε παράλογες τιμολογιακές απαιτήσεις, π.χ. στην περίπτωση ενός χειρουργείου. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που δεν έχουν περίθαλψη, επει-δή αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφο-ρές τους στο κρατικό τους ταμείο. Πόσο μπορεί να τους επιβαρύνει ένα ιδιωτικό πρόγραμμα νοσηλείας;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σίγουρα η ιδιω-τική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει και μόνη της, αν και δεν θα έπρεπε να βρί-σκονται οι πολίτες σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Με γνώμονα το γεγονός ότι η περίθαλψη είναι αγαθό που πρέπει να εί-ναι όσο το δυνατόν πιο προσιτό, οι ασφα-λιστικές εταιρείες έχουν αναπτύξει ολο-κληρωμένα, οικονομικά προγράμματα νοσηλείας. Η ποιότητα των παροχών και η τιμή στην οποία προσφέρονται στους πολίτες αυτές οι υπηρεσίες, βρίσκονται σε μια ισορροπημένη σχέση και αξίζει να το σκεφτεί κάποιος σοβαρά, αν νιώθει ότι εί-ναι εντελώς εκτεθειμένος στο κομμάτι της περίθαλψής του.

Πόσο ασφαλείς νιώθουν οι ασφαλισμέ-νοι σας;

Πιστεύω πολύ. Σε αυτό συντελούν, η υψη-λή φερεγγυότητά μας με δείκτη 300% αλλά και η στάση μας απέναντί τους τη στιγμή που θα μας χρειαστούν. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται κάθε χρόνο για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων μας ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η αίσθηση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα ικανοποίησης πελατών

μας 87%. Ωστόσο, δεν θεωρούμε αυτή την εμπιστοσύνη κάτι δεδομένο και πάντα προσπαθούμε να βρούμε αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ποια είναι αυτά.

Γιατί να επιλέξει κάποιος την Interamerican προκειμένου να καλύψει τις ασφαλιστικές του ανάγκες;

Νομίζω για όλα όσα έχω προαναφέρει.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω και το INTERAMERICAN Club, ένα πρόγραμμα πιστότητας κι επιβράβευσης των ασφα-λισμένων μας. Μια μοναδική ηλεκτρονική υπηρεσία που τους εξασφαλίζει προνόμια και ειδικές προσφορές, σε συνεργασία με επώνυμες εταιρίες της ελληνικής αγοράς. Οι προνομιακοί όροι αγορών αφορούν εκπτώσεις από 10% μέχρι 50% και καλύ-πτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, σε το-μείς όπως: ένδυση, είδη για το σπίτι, είδη για το παιδί, υπηρεσίες για το αυτοκίνητο, ψυχαγωγία, διασκέδαση, εκδρομές, κ.ά.

Θα προτρέπατε κάποιον να μπει στο χώρο των ασφαλίσεων;

Ναι, σαφώς. Είναι ένας χώρος μεγάλης σπουδαιότητας και με σημαντικές προο-πτικές εξέλιξης. Για να καταλάβουμε καλύ-τερα την αξία και την επίδραση του ασφα-λιστικού κλάδου στη χώρα μας, αρκεί να

24

αναλογιστούμε τι σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ο επόπτης του είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Καταλαβαίνει κανείς ότι ένας τόσο σημαντικός επόπτης δεν θα ασχο-λιόταν με έναν κλάδο μη σημαντικό για τη χώρα και την κοινωνία της.

Επιπλέον, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφά-λισης παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με πολύ βασικές παραμέ-τρους, όπως η ζωή, η υγεία, η περιουσία, το εισόδημα κ.ά. Οι άνθρωποι στην πλει-ονότητά τους αισθάνονται ανασφαλείς όταν κάτι από τα παραπάνω πλήττεται και αναζητούν τρόπους να νιώθουν προστα-τευμένοι και σίγουροι. Αυτούς τους τρό-πους μπορούν να τους προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι οι ασφαλι-στικές εργασίες στη χώρα μας ανέρχονται στο 2,5 % του ΑΕΠ, συμβάλλοντας σημα-ντικά στην ανάπτυξη του συνολικού εισο-δήματός της. Δεδομένου ότι σε άλλες ευ-ρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 12,5%, καταλα-βαίνει κανείς ότι τα περιθώρια ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας είναι μεγάλα, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια.

Δηλαδή έχει προοπτικές εξέλιξης το επάγ-γελμα του ασφαλιστή;

Πιστεύω ότι ειδικά σήμερα, με βάση και τα όσα προανέφερα, διαγράφονται πολύ κα-λές προοπτικές για το επάγγελμα του συμ-βούλου, με πολλές δυνατότητες εξέλιξης. Ο ασφαλιστής ή πιο σωστά ο ασφαλιστι-κός σύμβουλος, στην ορθή του επαγγελ-ματική υπόσταση, είναι ο επαγγελματίας που συμβουλεύει για το ποιοι είναι οι σω-

στοί - για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά - τρόποι να προστατευτεί και να νιώσει σί-γουρος. Ο χώρος χρειάζεται αξιόλογους ανθρώπους που θα κατανοούν την αξία και την ευθύνη που έχει αυτό το επάγγελμα και θα διαθέτουν τα εφόδια να διαχειρίζο-νται κάτι τόσο σημαντικό για την ανθρώ-πινη φύση και την κοινωνία μας, όσο είναι η ασφάλεια.

Γιατί κάποιος να επιλέξει την INTERAMERICAN προκειμένου να ενσωματωθεί στο αν-θρώπινο δυναμικό της; Γιατί είναι ομολογουμένως μεγάλη και σί-γουρη και αποτελεί την εταιρία ηγέτη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Γιατί έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να δημι-ουργεί σωστούς επαγγελματίες. Να τους εκπαιδεύει, με σύγχρονες λογικές και πρα-κτικές στο χώρο της ασφάλισης, να τους υποστηρίζει, να τους εξελίσσει και να τους ανταμείβει. Η ικανοποίηση των συνεργα-τών μας βρίσκεται στο 75%, σε πολύ καλά θεωρώ επίπεδα, και είναι μέλημά μας να την βελτιώνουμε συνεχώς. Επιπλέον, εί-ναι μια εταιρεία που ξεχωρίζει τόσο για την ποιότητα των προγραμμάτων που προσφέρει όσο και για την αξιοπιστία της «τη στιγμή της αλήθειας» - καταβάλλουμε καθημερινά στους ασφαλισμένους μας αποζημιώσεις 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το ασφαλιστικό μέλλον;

Θα χρησιμοποιήσω ένα από τα αποφθέγ-ματα του συγγραφέα και γκουρού του Management Peter Drucker: «Ο καλύτε-ρος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον εί-ναι να το δημιουργήσεις». Και εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε. Το δημιουργούμε.

Η πιο εξελιγμένη τεχνολογία στην υπηρεσία της γυμναστικής

Δείτε τώρα στο Πατραϊκό Γυμναστήριο τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας Matrix 7xi, που συνδυάζουν μια φανταστική οθόνη με τεχνολογία touch screen και άπειρες εφαρμογές διασκέδασης και ενημέρωσης. Επίσης το μοναδικό περιβάλλον για apps προσαρμοσμένα σε μηχανήματα γυμναστικής, με εύκολη πρόσβαση και λειτουργία ώστε να μην σταματάτε την γυμναστική σας.

Ποτέ η γυμναστική δεν ήταν τόσο διασκεδαστική!

CLIMBMILLΟ καινοτόμος σχεδιασμός σε συνδυασμό με την διαφορετικότητα της άσκησης, σας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία fitness.

ASCENT TRAINERTo Matrix Ascent Trainer– το πρώτο μηχάνημα που επαναπροσδιορίζει την εμπειρία του τρεξίματος σε λόφο ή της προπόνησης σε σκαλιά σταδίου. Επειδή αυξάνοντας την κλίση του μηχανήματος αυτόματα μεγαλώνει και ο διασκελισμός, το Ascent προσφέρει ένα μοναδικό εύρος κίνησης. Το αποτέλεσμα είναι μία προπόνηση διεγερτική και αποτελεσματική.

Kick BoxingPangration AthlimaTae Kwon Do WTF-ITFOkinawa KarateWushu Kung FuJu JitsuReality Fighting SystemSelf Defence SystemHapkidoGumdoPoint FightingJeet Kune DoΣωματική διάπλασηFitnessAerobicPersonal trainingCross trainingFunctional trainingGroup trainingLipometrisiSaunaSolarium

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

patraiko.pdf 1 25/3/2015 11:34:27 πμ

26

«Έτοιμα» γυαλιά για διάβασμα

Το ρίσκο για την όρασή μαςΕδώ και αρκετά χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα «έτοιμα» γυα-λιά πρεσβυωπίας, τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευ-τούν από διάφορα καταστήματα (οπτικά, φαρμακεία, super market, περίπτερα, καταστήματα ρούχων, ακόμα και πάγκους λαϊκής αγο-ράς). Ωραία σχέδια, νεανικά χρώματα, μεγάλη ποικιλία και κυρίως, πολύ φθηνές επιλογές, όταν τα γυαλάκια αυτά μπορεί να στοιχίζουν ακόμα και 1€ ! Είναι σωστό να χρησιμοποιούμε αυτά τα γυαλιά ως το μόνο μέσο διόρθωσης της πρεσβυωπίας;

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ / ΟΠΤΙΚΟΣ - ΟΠΤΟΜΕΤΡΗΣ MSc

27

Σε μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστη-μίου Aston στη Μ. Βρετανία, η οποία έχει δημοσιευθεί στο έγκριτο περιοδικό p-Op-tometry & Vision Science, αξιολογήθηκε η ποιότητα 300 «έτοιμων» γυαλιών πρεσβυ-ωπίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που συντονίστηκε από το Βρετανι-κό Κολλέγιο Οπτομετρίας, διαπιστώθηκαν σημαντικές ατέλειες στο 60% των γυαλιών, οι οποίες αφορούσαν:

Αποκλίσεις από τους αναγραφόμενους βαθμούς διόρθωσης.

Λανθασμένες τοποθετήσεις των κέντρων των φακών, π.χ. διαφορετικό ύψος του κέντρου στον ένα φακό και διαφορετικό ύψος στον άλλο. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί, ότι η διαφορά στα κέ-ντρα των φακών μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συνεργασίας των δύο οφθαλ-μών.

Μεγάλη κλίση στους σκελετούς σε σχέση με την κλίση του κεφαλιού, κάτι που προ-καλεί παραμορφώσεις.

Πρόχειρες (ελαττωματικές) κατασκευές, που πιθανότατα θα απαιτούσαν σύντομη αντι-κατάσταση των σκελετών των γυαλιών (άρα και διπλά χρήματα).

Γενικότερα, τα γυαλιά αυτά κατασκευάζο-νται μαζικά, από ευτελή υλικά και κακής ποιότητας φακούς (από ανομοιογενή υλικά που μπορεί να προκαλούν παρα-μορφώσεις), δεν εξασφαλίζουν σωστή όραση από τα κέντρα των φακών και δεν διορθώνουν τυχόν αστιγματισμό.

Για τους λόγους αυτούς, η χρήση τέτοιων γυαλιών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πονοκεφάλους και κοπιωπία (κούραση των ματιών και της όρασης), καθώς και άλλα πιθανά προβλήματα όρασης.

Τα μάτια μας αξίζουν κάτι καλύτερο!

Όσο μεγαλώνουμε ο φακός που υπάρ-χει στο εσωτερικό των ματιών μας χάνει την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσαρμοστεί στην εστί-αση των κοντινών αντικειμένων. Αυτό έχει

28

ως αποτέλεσμα, όταν κοιτάμε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά μας να τα βλέπουμε θολά. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως πρεσβυωπία και συνήθως γίνεται αντιλη-πτή μετά την ηλικία των 40 ετών.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται με την τάση που έχουν οι πρεσβύωπες να απομα-κρύνουν όλο και πιο πολύ τα αντικείμενα που θέλουν να δουν ή να διαβάσουν, με αίσθηση κούρασης όταν υπάρχει χαμη-λός φωτισμός, ακόμα και με πονοκέφαλο μετά από πολύωρη κοντινή εργασία.

Η σωστή και ακριβής διόρθωση της πρε-σβυωπίας, επιτυγχάνεται με τη χρήση εξειδικευμένων οπτικών φακών, οι οποίοι κατασκευάζονται λαμβάνοντας υπ ’όψιν το ακριβές διαθλαστικό σφάλμα του κάθε οφθαλμού μεμονωμένα, όπως έχει προ-κύψει από οφθαλμολογική ή οπτομετρική εξέταση, συμπεριλαμβανομένου και του αστιγματισμού που πιθανά να υπάρχει.

Οι οφθαλμικοί φακοί πρέπει να τοποθε-τούνται στο σκελετό, έτσι ώστε το οπτικό τους κέντρο να συμπίπτει με το κέντρο της κόρης του οφθαλμού του διοπτροφόρου, εξασφαλίζοντας άνετη και ευκρινή όρα-ση.

Σε μία εποχή που η ενεργός δράση των ανθρώπων δεν σταματά με την έναρξη της τρίτης ηλικίας, αντιθέτως οι δραστηρι-ότητες που απαιτούν κοντινή όραση αυ-ξάνονται συνεχώς, σίγουρα θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι τα μάτια μας αξίζουν την καλύτερη διόρθωση, που θα μας παρέχει ξεκούραστη και λειτουργική όραση για παρατεταμένη χρήση, και όχι μία γρήγορη λύση με αμφίβολα μελλοντικά αποτελέ-σματα!

Βλέπουμε την πρεσβυωπία σαν μία καλή ευκαιρία για έλεγχο!

Για τα άτομα ηλικίας 40 και άνω, η εμφά-νιση της πρεσβυωπίας είναι ιδανική ευκαι-ρία για έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγ-

χο. Σοβαρές παθήσεις που εμφανίζονται στις πρεσβυωπικές ηλικίες, όπως το γλαύ-κωμα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης, προκαλούν σταδιακή και αργή μείωση της όρασης. Το «βόλεμα» με τα «έτοιμα» γυαλιά που βρήκαμε μπροστά μας στη βόλτα μας στη λαϊκή αγορά, εκτός του ότι δεν εξασφαλί-ζει πλήρη διόρθωση και την πιο ευκρινή όραση, είναι πιθανό να καθυστερήσει την επίσκεψή μας στον οφθαλμίατρο και κατ’ επέκταση να «κρύψει» πιθανές οφθαλ-μικές παθήσεις και να καθυστερήσει την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή τους. Ας μην ξεχνάμε, είναι καλύτερα να προλαβαί-νουμε τα προβλήματα παρά να τα αντιμε-τωπίζουμε.

Ακρωτηρίου 143, Τηλ: 2611 122.284Facebook: Οπτική Γωνία

Στη θεραπευτική εφαρμογή των Φακών Επαφής σε περιπτώσεις όπως ο κερατόκωνος, ο υψηλός αστιγματισμός, η αφακία, η επούλωση του κερατοειδή.

Στην ενδελεχή εξέταση και στην εκπαίδευση της Παιδικής Όρασης με οπτομετρικές ασκήσεις, με στόχο την πρόληψη και την αποκατάσταση της εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών.

Στα Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης που απευθύνονται σε παθήσεις που εξελίσσονται και προκαλούν σταδιακή μείωση της όρασης,

όπως το γλαύκωμα, η διαβητική ή μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η φωτοφοβία.

Μαρία Μητροπούλου

Με εξειδίκευση

30

Ο χρόνιος χαρακτήρας της συγκεκριμένης νόσου έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φορά που ο αλλεργικός, ευαισθητοποιημένος ασθενής έρχεται σε επαφή με τη γύρη που βρίσκεται στον αέρα (την άνοιξη κυριαρχεί

η γύρη από ελιά, αγρωστώδη, περδικάκι, κυπαρίσσι, φλαμουριά, αψιθιά, πλάτανο), κάθε χρόνο και πάντα τη συγκεκριμένη περίοδο ανθοφορίας, να εμφανίζει τα συ-μπτώματα για τα οποία μιλήσαμε.

Πολλοί είναι αυτοί που κατά τη διάρκεια της άνοιξης εμφανίζουν τα συ-μπτώματα της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας. Καταρροή, μπούκωμα, φταρνίσματα, φαγούρα στη μύτη και όχι λίγες φορές στα μάτια και στα αυτιά, είναι το χαρακτηριστικό φορτίο του αλλεργικού ασθενούς την άνοιξη.

ΚΟΥΡΤΗΣ ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ / ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ

Εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα

31

Φυσικά δεν είναι τα μόνα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Μύκη-τες, ακάρεα σκόνης σε κλειστούς χώρους, αλλεργιογόνα στο χώρο της δουλειάς, επιθήλια ζώων, συνθέτουν ένα πολύπλο-κο παζλ το οποίο συνδυάζει πολλές φο-ρές τα αναπνευστικά συμπτώματα από τη μύτη με την τροφική αλλεργία ή και το άσθμα. Για το λόγο αυτό γίνεται κατανο-ητό ότι πάνω από όλα, σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της νόσου και την πρό-βλεψη για το πώς θα εξελιχθεί παίζει η σω-στή διάγνωση.

Το πρώτο βήμα για τη σωστή διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η συλλογή ενός ολοκληρωμένου αλλεργιολογικού ιστορικού. Πρόκειται για μια ενδελεχή, αναλυτική εξέταση του ασθενούς και τη συλλογή όλων των παραγόντων κινδύ-νου που τον επιβαρύνουν. Ανάλογα με τα στοιχεία που προκύπτουν, γίνονται οι αλλεργικές δοκιμασίες νυγμού (οι οποίες μπορούν να γίνουν και από μικρή ηλικία) και που είναι πάντα εξατομικευμένες.

Η διαγνωστική των αλλεργιών αρκετές φορές δεν επαφίεται μόνο στα δερματικά τεστ: Rast test στο αίμα, αλλεργικές προ-Rast test στο αίμα, αλλεργικές προ- test στο αίμα, αλλεργικές προ-test στο αίμα, αλλεργικές προ- στο αίμα, αλλεργικές προ-κλήσεις με αλλεργιογόνο στο ιατρείο από έμπειρο προσωπικό, καθώς και ακτινο-σκοπικές διερευνήσεις, χρησιμοποιούνται συχνά για την ολοκλήρωση της διάγνω-σης.

Η πρόληψη της εποχιακής αλλεργικής ρι-νίτιδας είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί: αποφυγή της κυκλοφορίας τις ημέρες της έντονης ανθοφορίας και πλύσιμο των ρούχων στην επιστροφή στο σπίτι, κλείσι-μο των παραθύρων κλπ. συνθέτουν ένα σκηνικό σημαντικού περιορισμού για τον ασθενή την περίοδο αυτή.

Γίνεται κατανοητό ότι βασικό ρόλο παίζει η σωστή θεραπεία. Τα συμπτώματα περιορί-ζονται με τη χρήση ρινικών spray (κορτιζο-spray (κορτιζο- (κορτιζο-νούχων, αντιισταμινικών, χρωμονών), αντι-ισταμινικών χαπιών, αντιλευκοτριενίων κλπ.

Από τη στιγμή που η νόσος είναι χρόνια, η χρήση αυτών των φαρμάκων γίνεται σχε-δόν εφ’ όρου ζωής, σε κάθε περίοδο αν-θοφορίας. Ο τρόπος αποφυγής της διαρ-κούς χρήσης φαρμακολογικής θεραπείας γίνεται με την ανοσοθεραπεία, η οποία είναι και η μοναδική θεραπεία που κατα-πολεμά το αίτιο της αλλεργίας, δρα κατα-σταλτικά στις εαρινές εξάρσεις, μπορεί να γίνει για όλο το φάσμα των αλλεργιογό-νων, να βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής και να ανατρέψει τη λεγόμενη “αλ-λεργική πορεία”, κατά την οποία η αλλερ-γική ρινίτιδα με την πάροδο των χρόνων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αλ-λεργικού άσθματος. Μάλιστα, υπάρχουν πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες που καταδεικνύουν την αξία της ανοσοθερα-πείας και στο αλλεργικό άσθμα.

Πλέον, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να δι-αγνωστεί σωστά από εξειδικευμένους ια-τρούς και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της, χωρίς ο ασθενής να κλείνεται στο περίφη-μο “γυάλινο κλουβί” την άνοιξη. Θα μπο-ρεί να χαίρεται τη φύση απελευθερωμένος από καταρροή, φταρνίσματα, βήχα και δύσπνοια.

32

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η θεραπευτική δύναμη των χεριώνΗ Αθηνά Καράμπελα μετρά ήδη 10 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, εφαρμό-ζοντας τεχνικές αποκατάστασης μυοσκελετικών προβλημάτων όπου πρωτεύο-ντα ρόλο διαδραματίζουν τα «χαρισματικά χέρια», όπως χαρακτηριστικά αναφέ-ρει. Ούσα γνώστης της ανατομίας και φυσιολογίας του ανθρώπινου σώματος λόγω των σπουδών της στο τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθη-νών και έχοντας αποκτήσει τίτλους εξειδίκευσης στη θεραπευτική νευρομυϊκή χειρομάλαξη/κινησιοθεραπεία μέσω σεμιναρίων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αναδεικνύεται σε εξαιρετική συνοδοιπόρο των ασθενών της προς την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

ΑθηνάΚαράμπελα

33

Χειρομάλαξη: ας συστηθούμε με τον όρο.Η χειρομάλαξη αποτελεί μια μορφή θερα-πείας που εφαρμόζεται σε όλο το σώμα με σκοπό την ανακούφιση από τα μυοσκελε-τικά προβλήματα. Η λέξη «μάλαξη» προέρχεται από το αρ-χαίο ρήμα «μαλάσσω» και σημαίνει τρίβω ή ζυμώνω κάτι για να το κάνω μαλακό.

Η χειρομάλαξη αποτελεί το αρχαιότερο μέσο για την ανακούφιση από τον πόνο. Έχει τις ρίζες της πριν από περίπου 2.000 χρόνια όταν εφαρμόστηκε από τον πατέ-ρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, καθώς επί-σης και από τους Αρχαίους Έλληνες στα Ασκληπιεία.

Μαλακώνει κάθε κρυστάλλωση των υγρών του σώματος και διαλύει τις βλαβερές ου-σίες που εγκλωβίζονται στους μύες, στα νεύρα, στους τένοντες και στις κλειδώσεις του σώματος.

Με τι είδους προβλήματα φτάνουν συνή-θως οι ασθενείς σε εσάς;Τα πιο συνήθη προβλήματα που αντιμε-τωπίζω είναι οι πόνοι στον αυχένα, οι ημι-κρανίες, οι πόνοι στην πλάτη και στη μέση και βεβαίως οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος οι οποίες μέσω της χαλάρω-σης που προκύπτει από τη χειρομάλαξη βελτιώνονται άμεσα. Συχνά φτάνουν άν-θρωποι με μυϊκές συσπάσεις, τενοντίτιδες, διαστρέμματα, προβλήματα του κυκλοφο-ρικού συστήματος, οιδήματα των κάτω άκρων ή απλά με μια γενικευμένη κόπωση. Επιπλέον, βλέπω εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με αρθρίτιδα, εγκεφαλικό επει-σόδιο-ημιπληγία, θλάσεις μυών, κακώσεις συνδέσμων, πάρεση νεύρων, περιαρθρί-τιδα ώμου, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σπον-δυλολίσθηση.

Η ορθή νευρομυική μάλαξη μπορεί να αποβεί ευεργετική ακόμη και σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, διότι με αυ-τόν τον τρόπο η ασθένεια γίνεται πιο δι-

αχειρίσιμη και ο ασθενής ανακουφίζεται από τους έντονους πόνους.

Πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο θεραπείας άγνωστη σε μερικούς ακόμη στην Ελλάδα. Υπάρχουν εύλογες απορί-ες:

- Διαλέγοντας κάποιος τη χειρομάλα-ξη ως μέσο θεραπείας, θα μπορούσε να αποκαταστήσει το πρόβλημά του;

Σίγουρα ναι, υπό έναν καθοριστικό όρο: τη σωστή, υπεύθυνη και εξειδικευμένη χρήση του μοναδικού εργαλείου που χρη-σιμοποιείται σε αυτή τη μέθοδο, και που δεν είναι άλλο από τα έμπειρα χέρια που μπορούν εύκολα να εντοπίσουν εκείνο το ακριβές σημείο που δημιουργεί όλο τον πόνο. Ξέρετε, αυτό δεν είναι τόσο απλό. - Πόσο διαρκεί μια συνεδρία;Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα ενώ ο αριθμός των συνεδριών που απαι-τούνται εξαρτάται από το βαθμό δυσκολί-ας του προβλήματος.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η βελτίωση είναι άμεση από την πρώτη κιόλας συνε-δρία.

- Το κόστος εξαρτάται από την πάθηση; Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα κόστος προσιτό;Το κόστος κάθε συνεδρίας είναι συγκεκρι-μένο και εξαιρετικά προσιτό και βέβαια η επιτυχία της θεραπείας έγκειται στην ολο-κλήρωση του κύκλου των καθορισμένων συνεδριών της εκάστοτε περίπτωσης.

Κάποιοι ακόμη δυσπιστούν γιατί ίσως απλώς δεν γνωρίζουν. Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο θεραπείας;Η κάθε περίπτωση ασθενή είναι και μο-ναδική. Ο έμπειρος χειρομαλάκτης εκτι-μώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενή (το σωματότυπό του, την ηλικία, την ψυχική υγεία και διάθεση, το ιατρικό

34

του ιστορικό), είναι σε θέση να σχεδιάσει χρονικά και τεχνικά την ασφαλή αποκατά-σταση του προβλήματός του.

Είναι σημαντικό, κάποιος που υποφέρει από χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα να κάνει κατά διαστήματα κάποιες συνεδρίες έτσι ώστε να μη φτάνει στο σημείο να υπο-φέρει. Η περιοδική συντήρηση προσφέρει ζωτικότητα, μακροζωία και βοηθά στη δι-ατήρηση της καλής του υγείας.

Αν γίνει τρόπος ζωής τα οφέλη θα είναι τε-ράστια, τόσο για το σωματικό όσο και για το ψυχικό κομμάτι της ζωής του.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιο παράδειγμα περιστατικού σας;Θυμάμαι έντονα την περίπτωση ενός ασθενούς ο οποίος υπέφερε από οσφυ-αλγία και παρότι ακολουθούσε πιστά τη φαρμακευτική του αγωγή εξακολουθού-σε να πονάει έντονα. Αντιλαμβάνεστε ότι έφτασε σε μένα φανερά απογοητευμέ-νος, ουσιαστικά από τη φύση του ίδιου του προβλήματος που του στερούσε τη λειτουργικότητά του σε πολλούς τομείς της ζωής του. Πόσα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που διαρκώς πονάει και που αναγκάζεται να παραμένει στο κρεβάτι;

Απευθύνθηκε σε μένα για να εξαντλήσει κάθε ελπίδα. Στην 3η κιόλας συνεδρία τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Σας το αναφέρω χαρακτηριστικά, γιατί τα απο-τελέσματα ήταν άμεσα και μέσω αυτού του παραδείγματος μπορούμε να αντιλη-φθούμε τι εννοώ όταν μιλάω για πλήρη αποκατάσταση, δεδομένου ότι ο ασθενής όχι μόνο δεν καθηλώθηκε ξανά στο κρε-βάτι αλλά σταμάτησε εντελώς να πονάει.

Τι σας αρέσει περισσότερο στο επάγγελ-μά σας;Αναμφίβολα, το σπουδαιότερο κομμάτι της δουλειάς μου είναι η προσωπική σχέ-ση που αναπτύσσω με τον κάθε ασθενή. Στην πρώτη συνεδρία συναντώ μορφα-σμούς πόνου, αγωνία για ανακούφιση και ταυτόχρονα εκείνη τη βιασύνη που έχουν όλοι οι ασθενείς του κόσμου να γίνουν καλύτερα και τελικά καλά. Το αδι-άλειπτο ενδιαφέρον μου, η συζήτηση με τον ασθενή, η μεθοδική προσπάθεια, το κλίμα εμπιστοσύνης, αποτελούν – μαζί με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή – τους άξονες στους οποίους κινούμαι, ώστε όλα τα παραπάνω να αρχίσουν σιγά-σιγά να αλλάζουν. Αυτή η σταδιακή αλλαγή μέχρι να πάψει να υφίσταται πόνος, αποτελεί το ωραιότερο κομμάτι της δουλειάς μου. Γιατί στην εποχή μας, που λίγο – πολύ οι περισσότεροι φοβόμαστε την ανθρώπινη προσέγγιση, τίποτα δεν με ολοκληρώνει πιο πολύ ως άνθρωπο, όσο η προσωπική προσφορά και η συμβολή μου στην ανα-κούφιση του ανθρώπινου πόνου.facebookAθηνά Καράμπελα-Αthina Karampela

Εσείς μας επιλέγετε… Εμείς σας φροντίζουμε…Από το 1995 έως και σήμερα ζυμώνουμε για εσάς καθημερινά ολόφρεσκο ψωμί και προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Το μυστικό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε;Αγάπη, μεράκι, έμπνευση και αγνά, θρεπτικά υλικά.

Γιατί… η μέρα ξεκινάει με ψωμί!Και για ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες… ό,τι χρειάζεστε κατά παραγγελία.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

raftopoulos2.pdf 1 25/3/2015 11:44:45 πμ

36

Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει τόσο τις περιφερικές αρθρώσεις, συνηθέστερα τις μικρές αρθρώσεις των χεριών, τα γόνατα και τα ισχία, αλλά και τη σπονδυλική στή-λη (κυρίως αυχενική και οσφυϊκή μοίρα). Μπορεί να πάσχει μόνο μία άρθρωση π.χ. γόνατο ή ισχίο (ή το κύριο ενόχλημα να σχετίζεται με αυτή), συνήθως όμως προ-σβάλλονται και άλλες αρθρώσεις ή/και η σπονδυλική στήλη, ακόμα και αν δεν προ-καλούν ιδιαίτερα συμπτώματα. Η οστεο-αρθρίτιδα είναι η τρίτη πιο σημαντική αιτία λειτουργικής ανικανότητας στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς και σημαντική αιτία αυ-ξημένου κόστους για το σύστημα υγείας (φάρμακα, φυσικοθεραπείες, βοηθήματα, χειρουργικές επεμβάσεις κλπ).

Τα κύρια χαρακτηριστικά της οστεοαρ-θρίτιδας είναι: Η φθορά του αρθρικού χόνδρου, του φυσικού δηλαδή «μαξιλαριού» που καλύ-πτει τα οστά της άρθρωσης και διευκο-λύνει την τριβή μεταξύ τους αλλά και τα

Όλοι μας έχουμε ή είχαμε στην οικογένειά μας κάποιον ηλικιωμένο (συ-νηθέστερα γυναίκα), που είχε τους χαρακτηριστικούς «κόμπους» στα χέρια, ή που τα γόνατά της είχαν αυτή την περίεργη λοξή κλίση που δυσκόλευε το βάδισμά της. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι από τις πιο συ-νηθισμένες στην οστεοαρθρίτιδα, την πιο συχνή ρευματική νόσο του μυοσκελετικού συστήματος, αυτή που ο πολύς κόσμος περιγράφει ως «αρθριτικά».

ΟστεοαρθρίτιδαΤα «αρθριτικά»

της γιαγιάς μας…

ΚΑΡΟΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

37

προστατεύει από κραδασμούς και άλλους τραυματισμούς Η δημιουργία οστεοφύτων, δηλαδή οστικών προσεκβολών στα χείλη της άρ-θρωσης, αυτά που ο πολύς κόσμος περι-γράφει ως «άλατα», που βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με το αλάτι που καταναλώ-νουμε αλλά είναι σχηματισμός επιπρόσθε-του οστού.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πάντως, ότι τελικά δεν πάσχει μόνο ο χόνδρος αλλά η παθολογική διαδικασία εμπλέκει σταδια-κά όλα τα μέρη της άρθρωσης (υποκεί-μενα οστά, αρθρικό υμένα, συνδέσμους, μύες), δημιουργώντας τόσο τη λειτουργι-κή δυσχέρεια αλλά και τον πόνο, ο οποίος προέρχεται από τα υπόλοιπα μέρη της άρ-θρωσης καθώς ο χόνδρος δεν έχει αγγεία και νεύρα.

Η συχνότητα της οστεοαρθρίτιδας αυξά-νει με την πρόοδο της ηλικίας. Ευρήματα από νεκροτομικές μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών, έχουν ευρήμα-τα οστεοαρθρίτιδας σε κάποια ή κάποιες από τις αρθρώσεις τους. Η συχνότερη εντόπιση είναι στις αρθρώσεις των χεριών (ιδίως στη βάση του αντίχειρα και στις αρ-θρώσεις μεταξύ των φαλάγγων των δα-κτύλων), και ακολουθούν σε σειρά συχνό-τητας τα γόνατα και τα ισχία, ενώ πρακτικά ο καθένας μας θα αναπτύξει οπωσδήποτε κάποιες οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις στην αυχενική κυρίως αλλά και στην οσφυϊκη μοίρα της σπονδυλικής στήλης όσο αυ-ξάνεται η ηλικία μας.

Επειδή όμως όπως είπαμε η οστεοαρθρι-τική προσβολή κάποιας άρθρωσης δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα προκαλέσει συμπτώματα, η συχνότητα της συμπτω-ματικής οστεοαρθρίτιδας (αυτής δηλαδή που προκαλεί πόνο και λειτουργική δυ-σχέρεια), είναι διαφορετική. Μελέτες στον ελληνικό πληθυσμό έχουν δείξει ότι η συ-χνότητα αυτή ανέρχεται στο 13.6%, είναι πολύ μεγαλύτερη στις γυναίκες από τους

άνδρες, αυξάνει σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας, ενώ από πλευράς εντόπισης της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας συ-χνότερη είναι η προσβολή της σπονδυλι-κής στήλης (περίπου 7%) και ακολουθεί η προσβολή των γονάτων (6%), των χεριών (2%) και του ισχίου (1%).

Εξαιρετικά συχνή και πολύ προβληματική είναι και η προσβολή της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού (το γνωστό «κότσι»). Οι ώμοι, οι αγκώνες και οι πο-δοκνημικές αρθρώσεις προσβάλλονται σπάνια.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας; Μέχρι πριν λίγα χρόνια η οστεοαρθρίτιδα θεωρούνταν ως αποκλειστική συνέπεια της γήρανσης, γι’ αυτό και κυρίως χα-ρακτηριζόταν ως «εκφυλιστική», σήμερα όμως θεωρείται ως μια πολυ-παραγοντι-κή νόσος, με πολλαπλή αιτιολογία.

Η κλινική εμπειρία και οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν σαφώς αναδείξει ότι οι κυρι-ότεροι παράγοντες κινδύνου είναι το θήλυ φύλο και η πρόοδος της ηλικίας. Επίσης, σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι το γενετικό υπόβαθρο (κληρονομικό ιστορι-κό - γονιδιακοί παράγοντες), η παχυσαρ-κία (ιδίως για αρθρώσεις που στηρίζουν το βάρος του σώματος, όπως τα γόνατα και τα ισχία), η επιβαρυμένη χρήση της άρ-θρωσης (όπως σε κάποια επαγγέλματα), και οι προηγούμενοι τραυματισμοί της άρ-θρωσης (όπως στους αθλητές).

Από αυτούς, όπως είναι εμφανές, μερικοί μπορούν να τροποποιηθούν, όπως το σωματικό βάρος και η υπερβολική κατα-πόνηση/τραυματισμός κάποιας άρθρω-σης, ενώ άλλοι, όπως το φύλο, η ηλικία και το κληρονομικό ιστορικό προφανώς δεν είναι τροποποιήσιμοι.

Προηγούμενο ιστορικό άλλων παθήσεων της άρθρωσης είναι δυνατόν επίσης να οδηγήσει σε επακόλουθη (δευτεροπαθή)

38

οστεοαρθρίτιδα σε κάποια μεταγενέστερη φάση. Για παράδειγμα, το συγγενές εξάρ-θρημα του ισχίου, η επίμονη φλεγμονώ-δης δραστηριότητα σε ένα ισχίο ή γόνα-το στα πλαίσια κάποιας φλεγμονώδους ρευματικής νόσου (πχ. ρευματοειδούς ή ψωριασικής αρθρίτιδας), ή/ και η υπερ-ελαστικότητα των αρθρώσεων μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα και πιο γρήγορα στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Όσον αφορά τη σχέση οστεοαρθρίτιδας και οστεοπόρωσης (στις γυναίκες), είναι μάλλον αντιστρόφως ανάλογη. Οι αδύ-νατες γυναίκες παρουσιάζουν πιο συχνά οστεοπόρωση, αλλά ακριβώς επειδή οι αρθρώσεις τους δέχονται λιγότερο βά-ρος, δεν αναπτύσσουν συχνά οστεοαρ-θρίτιδα. Αντίθετα, οι παχύσαρκες μπορεί να έχουν κάποια προστατευτική επίδραση έναντι της οστεοπόρωσης, επιβαρύνουν όμως πολύ περισσότερο τις αρθρώσεις τους και αναπτύσσουν πιο συχνά οστεο-αρθρίτιδα.

Ο παθολογικός μηχανισμός που οδη-γεί στη δημιουργία της οστεοαρθρίτιδας

δεν είναι πλήρως κατανοητός. Πιο πολλά στοιχεία υπάρχουν για τις φορτιζόμενες αρθρώσεις, όπως πχ. στα γόνατα. Φαί-νεται ότι εκεί, λόγω ελαττωμένης αντοχής (αφυδάτωσης και μειωμένης ελαστικότη-τας) του χόνδρου, με την πρόοδο της ηλι-κίας αλλά και αυξημένης επιβάρυνσης της άρθρωσης (πχ. παχυσαρκία ή επαγγελ-ματική καταπόνηση), δημιουργούνται μι-κρορωγμές στον χόνδρο, οι οποίες προ-οδευτικά μεγαλώνουν και επεκτείνονται, απογυμνώνοντας περιοχές του οστού και προκαλώντας τα συμπτώματα.

Τα κύρια συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος και η λειτουργική δυσχέρεια. Ο πόνος είναι ποικίλης έντασης, συνήθως ήπιος αρχικά αλλά αυξημένης έντασης με την πρόοδο της νόσου. Προκαλείται κυ-ρίως με τη χρήση ή φόρτιση της άρθρω-σης, και είναι χειρότερος προς το τέλος της ημέρας. Μπορεί να συνοδεύεται από δυσκαμψία μετά από παρατεταμένη ακι-νητοποίηση της άρθρωσης, όπως πχ. το πρωί μετά τον ύπνο, κατά κανόνα όμως η δυσκαμψία αυτή είναι πιο ήπια και μικρό-τερης διάρκειας από τη δυσκαμψία που

39

χαρακτηρίζει τις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις (πχ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Η λειτουργική δυσχέρεια εκφράζεται ως δυσκολία χρήσης της άρθρωσης, όπως δυσκολία στις λεπτές κινήσεις του αντί-χειρα (προσβολή των χεριών), δυσχέρεια στο ανέβασμα ή κατέβασμα σκάλας (συ-νήθως είναι το πρώτο σύμπτωμα στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος), προοδευτι-κά δυσχέρεια βάδισης (προσβολή ισχίου ή γόνατος), ή ακόμα και αστάθεια της άρ-θρωσης.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συ-μπτωματολογία μπορεί να μην είναι συ-νεχής, δηλαδή να υπάρχουν μικρές ή με-γάλες χρονικές περίοδοι χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, ιδίως στα αρχικά στάδια.

Τα κλινικά σημεία της οστεοαρθρίτιδας είναι: Η διόγκωση της άρθρωσης, η οποία είναι σκληρή, ψυχρή και οφείλεται στην ανάπτυξη των οστεοφύτων που περιγρά-ψαμε παραπάνω. Πολύ συχνά υπάρχει κριγμός στην κί-νηση της άρθρωσης, που οφείλεται στην απώλεια του χόνδρου και την τριβή των οστών της άρθρωσης μεταξύ τους, κα-θώς και ελάττωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Μπορεί να υπάρχει κάποιος βαθμός φλεγμονής της άρθρωσης, δηλαδή αυ-ξημένη τοπική θερμότητα και συλλογή υγρού, που οφείλεται κυρίως σε τοπική φλεγμονή των υπολοίπων στοιχείων της άρθρωσης πλην του χόνδρου, όπως και συλλογή υγρού στον ιγνυακό βόθρο στο πίσω μέρος του γόνατος (κύστη Baker). Καθώς προχωρά η πάθηση, εμφα-νίζεται παραμόρφωση της άρθρωσης, όπως ευμεγέθης διόγκωση, υπεξαρθρή-ματα, αλλαγή του άξονα κλπ, γι’ αυτό και η οστεοαρθρίτιδα περιγράφεται από τους ασθενείς κατ’ εξοχήν ως «παραμορφωτι-κή» αρθρίτιδα, όρος που πάντως δεν περι-ορίζεται μόνο στην πάθηση αυτή, καθώς

«παραμόρφωση» μπορεί να περιγράψει κάποιος και σε προσβολή μιας άρθρω-σης από οποιαδήποτε άλλη ρευματική νόσο.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Οστεοαρθρίτιδα άκρων χειρών

Καθώς η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας είναι συνήθως εύκολη με βάση το ιστορι-κό και την κλινική εξέταση, η εργαστηριακή διερεύνηση της νόσου, έχει κυρίως σκοπό να γίνει σωστή διαφορική διάγνωση σε αμφίβολες περιπτώσεις, να διαχωριστεί δηλαδή από άλλες ρευματοπάθειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα ή η ουρική αρθρίτιδα ή ακόμα και από άλλα νοσήματα όπως η αιμοχρω-μάτωση. Οι δείκτες φλεγμονής (ΤΚΕ, CRP) είναι συνήθως φυσιολογικοί, ενώ εξαι-ρετικά σημαντικές πληροφορίες μπορεί να δώσει η εξέταση του αρθρικού υγρού όταν μπορούμε να το αφαιρέσουμε από κάποια διογκωμένη άρθρωση.

Η ακτινολογική απεικόνιση των προσβε-βλημένων αρθρώσεων αναδεικνύει χαρα-

40

κτηριστικά ευρήματα όπως η στένωση ή εξάλειψη του μεσαρθρίου διαστήματος, η σκλήρυνση των αρθρικών επιφανειών, και η δημιουργία οστεοφύτων.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεο-αρθρίτιδας περιλαμβάνει τη φαρμακευτι-κή θεραπεία, τη μη φαρμακευτική θερα-πεία και τη χειρουργική παρέμβαση.

Για το σχεδιασμό του θεραπευτικού προ-γράμματος πρέπει να λαμβάνονται υπό-ψη η εντόπιση της προσβολής, η ένταση των εκδηλώσεων, τα ιδιαίτερα σωματομε-τρικά στοιχεία και οι λειτουργικές ανάγκες του κάθε ασθενούς καθώς και οι τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις.

Η φαρμακευτική θεραπεία έχει ως βάση τα απλά αναλγητικά τύπου παρακεταμό-λης, σε δόσεις αρκετές για την ανακούφι-ση των συμπτωμάτων και πάντως μέχρι 3 γραμ./ημέρα. Μπορεί επίσης να χρησιμο-ποιηθούν τοπικές κρέμες μη στεροειδών αντιφλεμονωδών ή καψαϊκίνης, ενώ η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονω-δών από το στόμα γενικά δεν συνιστάται, παρά μόνο σε περιπτώσεις πολύ έντονων συμπτωμάτων, για μικρό χρονικό διάστη-μα, με συνοδό γαστροπροστασία και εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις από το πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση τέτοιων φαρμάκων σε ηλικιωμένα άτομα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και καλύτε-ρα να αποφεύγεται. Αν τα απλά αναλγητι-κά δεν επαρκούν, μπορεί να χρησιμοποιη-θούν ενισχυμένα αναλγητικά με κωδεϊνη ή τραμαδόλη.

Η μακροχρόνια χορήγηση γλυκοζαμίνης (μόνης ή σε συνδυασμό με χονδροϊτίνη), έχει φανεί σε ορισμένες μελέτες να έχει και αναλγητικό αποτέλεσμα αλλά και να πα-ρέχει κάποια προστασία από περαιτέρω φθορά του χόνδρου, σε άλλες μελέτες όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να χρησιμο-ποιείται θειϊκή (και όχι υδροχλωρική) γλυ-κοζαμίνη, και αν σε διάστημα 6 μηνών δεν έχει παρουσιάσει κάποιο αποτέλεσμα, προτείνεται να διακόπτεται η χορήγησή της. Επίσης, η διασερεϊνη χρησιμοποιείται για την αντιφλεγμονώδη και χονδροπρο-στατευτική δράση της, ιδίως σε περιπτώ-σεις όπου συνυπάρχει και στοιχείο φλεγ-μονής στην οστεοαρθριτική προσβολή.

Η ενδοαρθρική χορήγηση ενέσεων κορτι-ζόνης χρησιμοποιείται για την βραχυπρό-θεσμη ανακούφιση του πόνου και την κα-ταπολέμηση της φλεγμονής σε μια φλεγ-μαίνουσα άρθρωση (πχ. ένα γόνατο που έχει μαζέψει υγρό), ενώ η ενδοαρθρική χορήγηση ενέσεων υαλουρονικού οξέος αποσκοπεί στη λίπανση της άρθρωσης και την ελάττωση της τριβής των οστών μεταξύ τους, ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως προκαλούν και κάποιου βαθμού ανάπλαση του χόνδρου. Πρέπει όμως να επαναλαμβάνονται σε τακτά δι-αστήματα (συνήθως ανά έτος), για να διατηρείται το όποιο θεραπευτικό αποτέ-λεσμα.

Για τη χορήγηση από του στόματος σκευ-ασμάτων υαλουρονικού οξέος ή κολλα-γόνου, που είναι πολύ διαδεδομένα τελευ-ταία, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομέ-να από μελέτες που να υποστηρίζουν τη χρήση τους. Τονίζεται ότι δεν κυκλοφο-ρούν ως φάρμακα, αλλά ως συμπληρώ-ματα διατροφής.

Πρόσφατα έχουν ξεκινήσει να δοκιμάζο-νται τεχνικές ενδοαρθρικής έγχυσης πλά-σματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια, και αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτε-λέσματα της χρήσης τους όσο αυξάνεται η κλινική εμπειρία.

41

Η μη φαρμακευτική θεραπεία αποσκοπεί κυρίως στην τροποποίηση παραγόντων κινδύνου, την ανακούφιση του πόνου με φυσικά μέσα και την υποβοήθηση της λει-τουργικότητας του ασθενούς.

Η απώλεια βάρους είναι πολύ σημαντική για την μείωση της υπερβολικής φόρτισης των αρθρώσεων (ιδίως γόνατα, ισχία). Η μυική ενδυνάμωση είναι πολύ σημαντική για την προστασία της πάσχουσας άρ-θρωσης, πχ. η ενδυνάμωση των τετρακε-φάλων μυών του μηρού είναι απαραίτητη στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Αυτή γίνεται με ειδικές ισομετρικές ασκήσεις, την χρήση βατραχοπέδιλων στο κολύμπι κ.α. Η αποφυγή της σκάλας είναι πολύ σημα-ντική για να μην επιβαρύνονται τα γόνατα, όπως επίσης να αποφεύγεται το γονάτι-σμα και το βαθύ κάθισμα. Ήπια άσκηση όπως το κολύμπι και το περπάτημα (σε ίσιο έδαφος) είναι απαραίτητη.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμο-ποιηθεί για αναλγησία, μυική ενδυνάμω-ση και βελτίωση της δυσκαμψίας (κινησι-οθεραπεία, χειρομαλάξεις, ενδυνάμωση, TENS, παραφινόλουτρα κλπ). Σημαντική είναι και η χρήση βοηθημάτων όπως νάρ-θηκες, μπαστούνια κλπ. αλλά και η χρήση ειδικών βοηθητικών παρεμβάσεων στις οικιακές συνθήκες του ασθενούς, όπως η χρήση ράμπας και ειδικών ανελκυστήρων αντί για σκάλες, η τοποθέτηση υπερυψω-μένων καθισμάτων στην τουαλέτα κλπ.

Όσον αφορά τη χειρουργική παρέμβαση, κυρίως χρησιμοποιείται σε προχωρημένα στάδια της νόσου και περιλαμβάνει την ολική αρθροπλαστική (ολική αντικατάστα-ση της πάσχουσας άρθρωσης) ή τη με-ρική αρθροπλαστική (κυρίως στα γόνατα, όταν πάσχει μόνο ένα τμήμα της άρθρω-σης ή σε νεώτερους ασθενείς).

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, ότι οι επεμβάσεις αυτές είναι επεμβάσεις «ποιό-τητας ζωής» και όχι «επιβίωσης», γι’ αυτό και η απόφαση για την πραγματοποίησή

της λαμβάνεται κυρίως από τον ίδιο τον ασθενή, είτε όταν έχει έντονο συνεχόμενο πόνο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε όταν - το κυριότερο - έχει επηρεαστεί τόσο πολύ η καθημερινή λειτουργικότητά του που καθιστά το πρόβλημά του ανυπό-φορο.

Κι επειδή οι καθημερινές ανάγκες και οι κοι-νωνικές, επαγγελματικές ή άλλες δραστη-ριότητες, αλλά και η αντοχή στον πόνο, δι-αφέρουν από ασθενή σε ασθενή, ακόμα και της ίδιας ηλικίας, γι’ αυτό είναι ο ίδιος που κυρίως θα αποφασίσει πότε και αν θα χειρουργηθεί.

Φυσικά, πάντα παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως τυχόν συνυπάρχου-σες παθήσεις, η ηλικία (προτιμάται να γί-νονται οι αρθροπλαστικές επεμβάσεις γε-νικά μετά την ηλικία των 65 ετών περίπου), η διαταραχή του άξονα της άρθρωσης, η μυϊκή κατάσταση και το σωματικό βάρος κλπ, αλλά ο κύριος παράγοντας της από-φασης είναι ο ίδιος ο ασθενής.

4242

Το άφθονο οξυγόνο, ο φρέσκος αέρας και η φυσιολογική θερμοκρασία της επο-χής, βοηθούν αποτελεσματικά το σώμα να καταναλώσει από 5% έως 7% περισ-σότερες θερμίδες απ’ ότι θα «έκαιγε» με τα συμβατικά μηχανήματα.

Όταν βαδίζουμε στη φύση κερδίζουμε την ψυχική μας υγεία.

Ο φυσικός τρόπος εκγύμνασης έχει πολ-λαπλά οφέλη, με πρόσθετη ευεργετική δράση για τη λειτουργία του μυαλού. Οι μύες μπορεί να ενδυναμώνουν το ίδιο σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, όμως το μυαλό στη φύση απελευθερώνεται πλήρως, διεγείρεται από τις ομορφιές που απολαμβάνει γύρω του και ξεχνά ότι ασκείται, προκαλώντας τους να ερ-

Πώς θα νιώθατε αν μπορούσατε να βαδίσετε σ’ ένα πάρκο, σ’ ένα γήπεδο ή ακόμα καλύτερα κατά μήκος της θάλασσας; Οι ειδικοί επι-σημαίνουν ότι η προπόνηση σε εξωτερικό χώρο, μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει το χρόνο προπόνησης χωρίς καν να το αντιληφθείτε.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ / ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΤΜΗΜΑ FITNESS «Α.Σ. ΔΟΞΑ»

Ο καιρός το επιτρέπει, το σώμα το ζητάει και

η φύση το προσφέρει απλόχερα!

4343

γαστούν σκληρότερα και να συνεχίσουν ακόμα περισσότερο. Η επαφή με τη φύση αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση και βοηθά το άτομο να επικεντρώνεται καλύτερα και να σκέφτεται πιο καθαρά.

Το «utdoor Fitness Workout», δηλαδή η γυμναστική σε εξωτερικό χώρο, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς μας βοηθά να αποκτήσουμε μια πιο υγιή καρδιά. Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίν-δυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αυξάνει την HDL δηλαδή την καλή χοληστερόλη, ενώ μειώνει την ολική χοληστερόλη ορού και τα τριγλυκερίδια.

Το φυσικό φως δημιουργεί στον οργανι-σμό μας την πολύτιμη βιταμίνη D, που βο-ηθάει στην καταπολέμηση των ορμονικών προβλημάτων, της παχυσαρκίας αλλά και των φλεγμονών. Επιπλέον βοηθάει στη ρύθμιση του εσωτερικού βιολογικού ρο-λογιού, με αποτέλεσμα να οργανώνουμε καλύτερα την ημέρα μας, να πετυχαίνουμε πιο σταθερά γεύματα και να έχουμε καλύ-τερη απόδοση στον ύπνο.

Η προπόνηση απαλλάσσει από τους πό-νους στη μέση (οσφυϊκή μοίρα σπονδυλι-κής στήλης), ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βά-ρους. Η καθημερινή άσκηση σε εξωτερικό περιβάλλον προστατεύει από την εμφά-νιση καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν επιστήμονες από την Αμερικα-νική Εταιρεία Καρκίνου. Τα ευρήματα υπο-στηρίζουν ξεκάθαρα, ότι περπατώντας στη φύση μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως του πα-χέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμο-να.

Ας μην ξεχνάμε ότι με την αερόβια άσκηση μπορούμε να «χτίσουμε» γερά κόκαλα και δυνατούς μύες.

Από την άλλη, η προπόνηση και κάθε μορφή άσκησης είναι ο μόνος τρόπος δι-ατήρησης της οστικής πυκνότητας, ειδικά σε άτομα με οστεοπόρωση.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα βάρη της καθημερινότητας, της εργασίας, του νοικοκυριού και του τι θα μαγειρέψετε αύριο, καλό είναι οι γυναί-κες να εντάξετε και άλλα βάρη στη ζωή σας για να ανταπεξέλθετε και στα πρώ-τα. Είναι σημαντικό να κάνετε ασκήσεις με βαράκια ή άλλη μορφή αντίστασης (λά-στιχα, μπάλες κτλ).

Αν λοιπόν έχετε ανάγκη για ένα δυνατό stress out από την καθημερινότητα, να δο-κιμάσετε μια καινούρια εμπειρία, να “γευ-τείτε” τον αέρα της ελληνικής φύσης και ταυτόχρονα να αθληθείτε, βρήκαμε για εσάς τον ιδανικότερο τρόπο…

Αθλητικός Σύλλογος «Δόξα». Με οδηγό την αγάπη για τη γυμναστική, με στόχο την υγεία και την ευεξία και πάντα επηρεασμέ-νοι από τις δικές σας ανάγκες, δημιουρ-γήσαμε το νέο πρόγραμμα «Βαδίζω και Κερδίζω» και σας προσκαλούμε να επιτρέ-ψετε στη φύση να γίνει η έμπνευσή σας, ο οδηγός και ο προπονητής σας. Εκμε-ταλλευτείτε την καλοκαιρία και την καθαρή ατμόσφαιρα και (εκ)τονώστε μαζί μας το σώμα και το πνεύμα σας με ασκήσεις που διασκεδάζουν, «καίνε» και «γραμμώνουν».

Η άνοιξη σηματοδοτεί μία καινούργια αρχή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το δοκιμάσετε. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει η νέα σας, υγιεινή συνήθεια.

«Βαδίζω και Κερδίζω»… Δίνω χρόνια στη ζωή μου και ζωή στα χρόνια μου!

44

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι ένα υποκατάστατο των φυσικών δο-ντιών και ούλων και προορίζονται για τους ασθενείς που έχουν χάσει όλα ή μέρος των δοντιών τους. Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγο-ρίες, τις ολικές και τις μερικές οδοντοστοιχίες.

Τεχνητές

οδοντοστοιχίεςΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ ΣΙΣΣΥ / ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ DDS

Ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) επιλέ-γουμε για τους ασθενείς που έχουν χάσει όλα τα δόντια τους στην άνω ή/και στην κάτω γνάθο και στη συνηθέστερη μορφή τους διακρίνονται από μια ακρυλική (πλα-στική) βάση, πάνω στην οποία είναι τοπο-

θετημένα δόντια κυρίως ακρυλικά ή πορ-σελάνινα στις κατάλληλες θέσεις.

Μερικές οδοντοστοιχίες κατασκευάζουμε σε ασθενείς που διατηρούν ακόμη κάποια δόντια στον οδοντικό φραγμό (τα οποία ο

45

οδοντίατρος θα κρίνει αν και κατά πόσο είναι κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα). Η κατασκευή τους μοιάζει με εκείνη των ολικών, με τη διαφορά ότι χρη-σιμοποιούνται και δόντια για τη στήριξη και συγκράτησή τους.

Γιατί να επιλέξω τεχνητές οδοντοστοιχίες;Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουν οι ασθε-νείς πως βγάζοντας όλα τους τα δόντια θα λύσουν όλα τα οδοντιατρικά τους προβλήματα. Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη, προκειμένου να διατηρούμε τα δόντια μας για όσο το δυνατόν μεγαλύ-τερο διάστημα, εφόσον αυτό είναι εφικτό, καθώς καμία οδοντιατρική θεραπεία ή κα-τασκευή δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει. Είναι πάντως γενικώς παραδεκτό, πως στις μέρες μας η χρήση τεχνητών οδοντο-στοιχιών έχει μειωθεί αισθητά, λόγω βελτί-ωσης της στοματικής υγείας του γενικού πληθυσμού αλλά και της χρήσης οδοντι-κών εμφυτευμάτων.

Εξ’ ορισμού τα εμφυτεύματα υπερτερούν ως προς τη σταθερότητα, καθώς προ-σφέρουν τη δυνατότητα ακίνητης αποκα-τάστασης. Η αποκατάσταση της έλλειψης ενός η περισσοτέρων δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα, γίνεται με μία ακίνητη ανε-ξάρτητη μονάδα (εμφύτευμα/τα – κολό-βωμα/τα – θήκη/γέφυρα), που προσφέρει εξαιρετικά λειτουργικά και αισθητικά απο-

τελέσματα. Επιπλέον οι δυνάμεις της μά-σησης μεταφέρονται μέσω των εμφυτευ-μάτων στο κόκκαλο (όπως και με τα φυ-σικά δόντια) και έτσι εμποδίζεται η απορ-ρόφησή του – πρόκειται για μία φυσική διαδικασία σε συνάρτηση με το χρόνο, η οποία όμως επιταχύνεται από την έλλειψη των δοντιών.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αποκατάσταση με τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι δύσκολη ή αδύνατη για οικονομικούς ή πρακτικούς λόγους. Μερικές φορές η απορρόφηση οστού είναι τόσο μεγάλη που η τοποθέτηση εμ-φυτευμάτων είναι απαγορευτική. Από την άλλη μεριά, η πλήρης αποκατάσταση του οδοντικού φραγμού με την αποκλειστική χρήση εμφυτευμάτων είναι κατά γενική ομολογία ακριβότερη.

Οι οδοντοστοιχίες λοιπόν αποτελούν μια αποτελεσματική, οικονομική λύση με άρι-στη λειτουργικότητα καθώς και αισθητική.

Θα συνηθίσω τις οδοντοστοιχίες μου;Η αλήθεια είναι πως οι εξαγωγές πολλών δοντιών και η τοποθέτηση οδοντοστοιχιών αποτελούν μεγάλη αλλαγή για τον ασθε-νή, επομένως ο φόβος και η ανασφάλεια είναι σαφώς δικαιολογημένα συναισθή-ματα. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία πως αν ο σχεδιασμός και η εφαρμογή τους έχουν γίνει σωστά, ο ασθενής θα μάθει σύντομα να τις χρησιμοποιεί και θα προσαρμόσει όλες τις λειτουργίες και τις ανάγκες του σε αυτές.

Οι τυχόν τραυματικές εμπειρίες της αρχι-κής φάσης δεν θα πρέπει να τον απογοη-τεύσουν. Το πόσο γρήγορα θα συνηθίσει κάποιος τις καινούργιες οδοντοστοιχίες εξαρτάται από την ηλικία, τη γενική υγεία, την κατάσταση των ούλων και των μυών, τυχόν προηγούμενη εμπειρία με οδοντο-στοιχίες, την ιδιοσυγκρασία του κ.λ.π.

Επομένως, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, ο ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται σε

46

επαφή με τον οδοντίατρό του, ο οποίος μπορεί να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν π.χ τραυματισμούς («χτυπήματα») των ού-λων, προβλήματα φώνησης, δυσκολίες στη μάσηση. Ο οδοντίατρος – και κανείς άλλος – είναι ο αρμόδιος για να κάνει τις ενδεικνυόμενες ρυθμίσεις. Αφού περάσει το πρώτο στάδιο προσαρμογής (το οποίο διαφέρει από άτομο σε άτομο), και ο ασθενής μάθει να χρησιμοποιεί ικανοποι-ητικά τις οδοντοστοιχίες του, θα πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος από τον οδοντίατρο τουλάχιστον ανά εξάμηνο, για να ελέγχεται η κατάσταση του στόματος αλλά και των οδοντοστοιχιών.

Θα συγκρατούνται στο στόμα ή θα μου πέφτουν;Η συγκράτηση μιας τεχνητής οδοντοστοι-χίας εξαρτάται κυρίως από την αρτιότητα του σχεδιασμού και της κατασκευής της. Επιπλέον η «ποιότητα» των περιοδοντικών ιστών, το πάχος, το ύψος και το σχήμα των οστών των γνάθων καθορίζουν συ-χνά τη συγκράτηση και την ευστάθεια της αποκατάστασης. Τις περισσότερες φορές οι ολικές οδοντοστοιχίες τις άνω γνάθου υπερτερούν στη συγκράτηση σε σχέση με τις αντίστοιχες της κάτω, πρώτον επειδή η κινητικότητα της γλώσσας την παρεμποδί-ζει και δεύτερον επειδή στην κάτω γνάθο η οστική επιφάνεια είναι περιορισμένη.

Στις περιπτώσεις εκείνες που παρά την λεπτομερή και τέλεια κατασκευή των κι-νητών μας αποκαταστάσεων προκύπτει πρόβλημα συγκράτησης, μπορούμε να συνδυάσουμε την τοποθέτηση μερικών εμφυτευμάτων που θα στηρίζουν και θα βελτιώνουν τη σταθερότητά τους. Ας μην υποτιμούμε επίσης και τις κρέμες σταθε-ροποίησης («κόλλες») τεχνητών οδοντο-στοιχιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αφού αποτελούν ένα άριστο υποβοηθητι-κό μέσο στη συγκράτησή τους.

Τέλος, στην περίπτωση των μερικών οδο-ντοστοιχιών, ούλα και δόντια συνεισφέ-

ρουν από κοινού στη σταθερότητα και συγκράτησή της.

Χρειάζεται να τις βγάζω και να τις καθα-ρίζω;Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες, μερικές ή ολι-κές, αποτελούν κινητές αποκαταστάσεις. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να τις βγάζει προκειμένου να «ξεκουράζεται» το στοματογναθικό σύστημα καθώς και να εφαρμόζει την απαραίτητη υγιεινή. Κι αυτό επιβάλλεται να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, συνήθως κατά τις ώρες του ύπνου. Ο οδοντίατρός σας θα σας διδάξει πώς πρέπει να γίνεται σωστά ο καθημερινός καθαρισμός των οδοντο-στοιχιών σας. Αυτό συνήθως περιλαμβά-νει βούρτσισμα των οδοντοστοιχιών με μία μαλακή οδοντόβουρτσα και σαπούνι ή οδοντόκρεμα ή ειδική κρέμα και κατόπιν τοποθέτησή της σε δοχείο με ειδικό καθα-ριστικό διάλυμα. Τέλος, είναι σημαντική η υγιεινή των ούλων καθώς και η μάλαξή τους (μασάζ), αφού βοηθά στην καλύτε-ρη αιμάτωσή τους.

Κορίνθου 301-302 & ΠαντανάσσηςΤ: 2610 224.097Κ: 6989 865.564Ε: [email protected]

ΣΙΣΣΥ Δ. ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ DDS

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών

47

Από τη νηστεία στο Πασχαλινό τραπέζι

Αν και η νηστεία είναι συνυφασμένη με τη στέρηση, παρόλα αυτά εμπεριέχει φαγητά τα οποία, αν και «παρεξηγημένα», είναι πολύ ωφέ-λιμα για την υγεία. Μην ξεχνάμε ότι η νηστεία είναι μία πρώτης τά-ξεως ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από το κρέας και τα παράγωγά του (τα οποία στην πλειοψηφία τους εμπεριέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά). Αν και το κρέας μαζί με τα παράγωγά του και το αυγό αποτε-λούν τις βασικότερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, στη νηστεία βρίσκουμε τα θαλασσινά τα οποία αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική πηγή ζωικής πρωτεΐνης.

ΚΟΤΤΙΚΑ ΗΡΩ / ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

48

Καλαμάρια: Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο, μαγνήσιο, ιώδιο, σίδηρο και χαλκό. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι χρήσιμα για την υγεία μας. Επίσης, εμπεριέχουν το σύμπλεγμα των βιταμινών Β2, Β3 και Β12, οι οποίες συμβάλουν στον μεταβολι-σμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Τέλος, τα καλαμάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και παράλλη-λα ενισχύει τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του οργανισμού.

Σουπιές: Οι σουπιές είναι πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα και νάτριο. Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, σε όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, σε βιταμίνες Α, C καθώς και σε φυλλικό οξύ. Τέλος, αποτελούν μία καλή εναλλακτική επιλογή αντί του κρέ-ατος στη νηστεία, γιατί εμπεριέχουν φώ-σφορο, ασβέστιο και σίδηρο τα οποία εκλείπουν από τη διατροφή μας κατά την περίοδο της νηστείας.

Γαρίδες: Οι γαρίδες ίσως αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική πρόταση αντί του κρέατος. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, δίνοντας παράλληλα μόνο ένα γραμμάριο λίπους (ανά 100 γρ.), και αυτό πολυακόρεστο, δηλαδή ω-3 και ω-6 τα οποία είναι υπερπολύτιμα για τον οργανι-σμό. Έχουν επίσης σελήνιο, το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, καθώς και τις βιτα-μίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, εμπεριέ-χουν ιώδιο, σίδηρο, βιταμίνη D, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Τα περισσότερα από τα παραπάνω ιχνοστοιχεία ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού.

Χταπόδι: Αποτελεί το θαλασσινό με τη λι-γότερη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ω-3 λι-παρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και ο σί-δηρος.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Γενικά, τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιε-κτικότητα σε χοληστερίνη, οπότε συνιστά-ται να καταναλώνονται με μέτρο και με τον σωστό τρόπο μαγειρέματος (δηλαδή όχι τηγανητά), σε άτομα που έχουν δυσλιπι-δαιμία (υψηλή περιεκτικότητα λιπιδίων στο αίμα). Παρόλα αυτά, η χοληστερίνη των θαλασσινών σε αντίθεση με το κρέας δεν είναι τόσο επιβαρυντική για τον οργανι-σμό μας, γιατί δεν αποτελείται από κορε-σμένα λιπαρά.

Επίσης, επειδή τα θαλασσινά από τη φύση τους είναι πλούσια σε νάτριο (αλάτι), καλό είναι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίε-ση να τα καταναλώνουν με μέτρο και να μην προσθέτουν πολύ περισσότερο αλάτι κατά το μαγείρεμα.

Τέλος, τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρό-βλημα με ουρικό οξύ, καλό είναι να απο-φεύγουν τα θαλασσινά, γιατί είναι από τα λίγα τρόφιμα που έχουν τη τάση να ανε-βάζουν εύκολα τις τιμές του ουρικού οξέος στον οργανισμό. Αυτό που πρέπει να επι-σημάνουμε όσον αφορά τα θαλασσινά, είναι ότι αυτό που τα καθιστά πιο επιβαρυ-ντικά δεν είναι η περιεκτικότητά τους σε χο-ληστερίνη, όσο ο τρόπος μαγειρέματος. Δηλαδή, είναι πολύ καλύτερο και ωφέλιμο για τον οργανισμό μας να τρώμε βραστό ή ξιδάτο χταπόδι, γαρίδες / σουπιές βρα-στές ή μαγειρεμένες με λίγο λάδι και καλα-μάρι ψητό ή μαγειρευτό με λίγο λάδι, παρά τηγανητά.

Θαλασσινά (ανά 100 γρ.)

Καλαμάρια

Σουπιές

Γαρίδες

Χταπόδι

Θερμίδες (kcal)

90

144

148

208

Χοληστερίνη(mg)

237

350

130

100

49

Η μετάβαση από τα νηστίσιμα και τα θα-λασσινά στο γιορτινό τραπέζι είναι απότο-μη και σίγουρα είναι δύσκολο να αντιστα-θούμε στα Πασχαλινά εδέσματα, όπως το αρνί, το κατσίκι, η μαγειρίτσα, τα αβγά και το τσουρέκι. Τα παραπάνω όμως στο σύνολό τους αποτελούν θερμιδική βόμβα. Καλό είναι να γνωρίζουμε τις θερμίδες και τα συστατικά του κάθε παραδοσιακού πα-σχαλινού γεύματος, έτσι ώστε να πάρου-με τα μέτρα μας - αντί για κιλά!

Μαγειρίτσα: Η μαγειρίτσα αποτελείται από ένα σύνολο ζωικών ζωτικών οργάνων, όπως πνευμόνια, έντερα, συκώτι, καρδιά και σίγουρα είναι μία σούπα πολλών θερ-μίδων (ένα πιάτο μπορεί να ξεπεράσει τις 500 θερμίδες). Όλα αυτά τα εντόσθια κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι, εφόσον περιέ-χουν πολλά κορεσμένα λιπαρά τα οποία επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Κοκορέτσι: Το κοκορέτσι αποτελεί το πιο λιπαρό σνακ. Αποτελείται από εντόσθια ζώου και αυτό το καθιστά πολύ υψηλό σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης υψηλής βιο-λογικής αξίας και σίδηρο. Από την άλλη,

150 γραμμάρια είναι αρκετά για να μας προσφέρουν 160mg χοληστερίνης και 250 θερμίδες, όλες φυσικά από κορεσμέ-να λιπαρά. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να το αποφύγουμε ανήμερα του Πάσχα, καλό είναι να μην φάμε πάνω από 2-3 κομμάτια, γιατί στη συνέχεια ακολουθεί και το αρνί μαζί με τα υπόλοιπα εδέσματα του γιορτινού τραπεζιού. Θερμιδικά, 2-3 κομ-μάτια κοκορέτσι είναι σαν να έχουμε ήδη καταναλώσει ένα μικρό γεύμα!

Αρνί: Το αρνί αποτελεί την πιο δημοφιλή και αγαπημένη επιλογή για το Πασχαλινό τραπέζι, αλλά πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι αποτελεί ένα από τα πιο λιπαρά κρέατα. Μόνο σε 100 γρ. κρέατος προ-σφέρει σχεδόν 300 θερμίδες και 15 γραμ-μάρια κορεσμένου λίπους, εκτοξεύοντας την χοληστερίνη στα ύψη (80mg χολη-mg χολη- χολη-στερόλης ανά 100 γρ.). Για να γλιτώσου-με έστω και λίγες θερμίδες, καλό είναι να προτιμήσουμε το μπούτι από τα παϊδάκια, και φυσικά να αποφύγουμε τις πέτσες.

Κατσίκι: Το κατσίκι αποτελεί μια ελαφρώς καλύτερη εναλλακτική επιλογή αντί του αρνιού. Περιέχει 7 φορές λιγότερο λίπος σε σχέση με το αρνί (3 γραμμάρια λίπους ανά 100 γρ), επομένως έχει και αρκετά λι-γότερες θερμίδες (150 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια κρέατος). Παρόλα αυτά εξα-κολουθεί να είναι υψηλό σε χοληστερίνη (70mg ανά 100 γρ.). Από την άλλη και οι δύο ποικιλίες κρεάτων (αρνί και κατσίκι), είναι πλούσιες σε ζωική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς και σε βιταμίνες Β3, Β6, Β12, σε σελήνιο και ψευδάργυρο.

50

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα κα-ταναλώνουμε με μέτρο και φυσικά πρέπει να αποφεύγουμε τα μέρη στα οποία έχει πολύ συσσωρευμένο λίπος (π.χ. πέτσα).

Το ήδη βεβαρημένο με φαγητά Πασχαλι-νό τραπέζι δεν έχει μόνο κρέατα αλλά και άλλες παραδοσιακές γιορτινές τροφές (όπως τα αβγά, το τσουρέκι, το σοκολα-τένιο αβγό). Ας δούμε κατά πόσο ωφέλι-μα είναι για τον οργανισμό μας και πόσο πρέπει να καταναλώσουμε από το καθέ-να.

Αβγά: Τα βραστά αβγά είναι από τις λί-γες τροφές που σε τόση μικρή ποσότητα μπορούμε να βρούμε τόσα πολλά θρε-πτικά συστατικά. Περιέχουν καθαρή πρω-τεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, σελήνιο και χολίνη. Αν και θερμιδικά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά (1 βραστό αβγό έχει 80 θερμίδες), τα αβγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστε-ρίνη (200mg χοληστερίνης ανά αβγό και 5 γραμμάρια λίπους). Οπότε το αβγό δεν χρειάζεται να το αποφύγουμε, απλά καλό είναι να καταναλώσουμε μόνο ένα, για να μην επιβαρύνουμε με επιπλέον χοληστερί-νη το ήδη βεβαρημένο γεύμα μας.

Τσουρέκι: Είναι το αγαπημένο επιδόρπιο αυτής της γιορτινής μέρας. Είναι σχετικά υγιεινό γιατί δεν έχει τόση πολλή ζάχαρη ή βούτυρο σε σχέση με άλλα γλυκά αλλά και πάλι μετά από τόσο φαγητό το Πάσχα, συνιστάται να μην φάμε πάνω από μία φέτα. Μία φέτα τσουρέκι έχει περίπου 90 θερμίδες και 50 mg χοληστερίνης.

Πασχαλινά κουλουράκια: Τα σπιτικά πα-σχαλινά κουλουράκια δεν είναι και τόσο «αθώα» όσο νομίζουμε, εφόσον το κάθε ένα από αυτά έχει περίπου 100 θερμίδες. Το πρόβλημα είναι ότι κατά τη διάρκεια της μέρας ποτέ δεν τρώμε μόνο ένα, με αποτέ-λεσμα να συσσωρεύονται επιπλέον θερμί-δες και χοληστερίνη χωρίς επί της ουσίας να έχουμε φάει ένα ολοκληρωμένο γεύμα. (π.χ. 3 κουλουράκια μπορούν να έχουν περισσότερες θερμίδες από μία άπαχη μπριζόλα μεσαίου μεγέθους).

Σοκολατένια αβγά: Αν και η μαύρη σοκο-λάτα είναι γνωστή για τα οφέλη της (είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά), δεν παύει να έχει πάρα πολλές θερμίδες. Ενδεικτικά, 100 γρ. μαύρης σοκολάτας έχουν 500 θερμί-δες (όσες σχεδόν και ένα πλήρες γεύμα). Οπότε, καλό είναι να δοκιμάσετε, αλλά μην ξεπεράσετε τα δύο μικρά κομματάκια.

www.dietpatras.gr

52

Η άσκηση αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα σωματικής και ψυχικής υγείας. Οι επιστήμονες της υγείας προτείνουν σχεδόν σε όλους, ανε-ξαρτήτως ηλικίας, να γυμνάζονται, να παραμένουν κινητικά δραστή-ριοι για να διατηρούν σε καλή κατάσταση το μυοσκελετικό τους σύ-στημα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Ποιο είδος γυμναστικής

να επιλέξω;

53

«Δεν είσαι ποτέ πολύ νέος ή πολύ ηλικιω-μένος για να ξεκινήσεις… να αθλείσαι» λέει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθερα-πευτών (WCPT).

Πράγματι, με την παρότρυνση των ειδι-κών τα τελευταία χρόνια το γυμναστήριο τείνει να γίνει συνήθεια σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αν και ακόμα ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί για τις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Τι γυμνα-στική να επιλέξω; Υπάρχουν καλές και κα-κές ασκήσεις; Έχω πρόβλημα με τη μέση ή το γόνατο, μπορώ να κάνω γυμναστική; Τι επιτρέπεται ή τι απαγορεύεται;

Τα είδη της γυμναστικής καθώς και οι ασκήσεις ποικίλουν σε τέτοιο βαθμό, που τελικά η επιλογή από τους ενδιαφερόμε-νους γίνεται με βάση τη διάθεση δοκιμής σε νέες προτάσεις άσκησης και έτσι δημι-ουργείται ένα είδος «μόδας». Πολλοί τύποι γυμναστικής, όπως pilates, crossfit, trx, aerial yoga κ.α. κερδίζουν έδαφος στους νεότερους ενώ η γυμναστική με όργανα, aerobic, «σουηδική» γυμναστική κ.α. προ-, «σουηδική» γυμναστική κ.α. προ-τιμάται από τους μεγαλύτερους. Δεν μπο-ρεί κανείς να απαντήσει γενικεύοντας τι είναι καλύτερο, καθώς ο κάθε άνθρωπος αποτελεί μια μοναδική βιολογική οντότητα και έχει μοναδικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η επιλογή πρέπει να γίνεται με κριτήριο την ιδιοσυγκρασία, την ηλικία του ατόμου και οπωσδήποτε σε συνάρτηση με πιθανές βλάβες στο μυοσκελετικό σύ-στημα ή γενικότερες παθολογίες στον ορ-γανισμό.

Σε ότι αφορά το είδος των ασκήσεων πρέ-πει να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχουν καλές ή κακές ασκήσεις. Απλώς, κάποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες για κάποιους ανθρώπους και ακατάλληλες για άλλους. Κάποιες ασκήσεις ακατάλληλες αρχικά, γίνονται προοδευτικά κατάλληλες για τον ίδιο τον αθλούμενο.

Σε σχέση με τα προβλήματα στη μέση, το γόνατο, τον αυχένα, τους ώμους – που εί-ναι και τα πιο συχνά εμφανιζόμενα – οφεί-λουμε να πούμε, ότι η άσκηση είναι επιβε-βλημένη για τη διατήρηση της λειτουργικό-τητας των αρθρώσεων. Όμως χρειάζεται να προσαρμόζουμε τις προσδοκίες μας και τις αθλητικές μας δραστηριότητες στα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας. Τα οφέλη της γυμναστικής υπερκαλύπτουν τους κινδύνους – ειδικά όταν το πρόγραμ-μα ασκήσεων δεν επιβαρύνει τις ήδη κατα-πονημένες αρθρώσεις – και βοηθά στην αποκατάστασή τους.

Η καθοδήγηση και η συμβολή του φυ-σικοθεραπευτή είναι απαραίτητη, καθώς είναι ο ειδικός επαγγελματίας υγείας σε θέματα παθολογίας της ανθρώπινης κί-νησης και μπορεί να υποδείξει τι επιτρέπε-ται και τι απαγορεύεται.

Το ζητούμενο όταν ασκούμαστε είναι να απολαμβάνουμε τα ευεργετικά αποτελέ-σματα της άσκησης, χωρίς επιβάρυνση του μυοσκελετικού συστήματος και τραυ-ματισμούς. Θεωρώ χρήσιμο να μιλήσου-με για τους τραυματισμούς στο γυμνα-στήριο, καθώς συμβαίνουν συχνά και είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών παραγόντων. Μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας ή αθροι-στικά σε βάθος χρόνου. Τα συνήθη αίτια σχετίζονται με την φυσική κατάσταση του

αθλούμενου, την εμπειρία του, την άσκη-ση που επιλέχθηκε και την τεχνική με την οποία εκτελέσθηκε, την προθέρμανση, την έλλειψη καθοδήγησης, την απότομη αύξη-ση του βαθμού δυσκολίας μιας άσκησης, προγενέστερο τραυματισμό και πολλά άλλα.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, ότι όταν προσδοκούμε γρήγορα αποτελέ-σματα βελτίωσης της εικόνας του σώμα-τός μας έχουμε ήδη κάνει το λάθος της «ανυπομονησίας». Είτε μας αρέσει είτε όχι, το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα βελτιώνεται σχετικά γρήγορα, ενώ το μυοσκελετικό μας σύστημα χρειά-ζεται περισσότερο χρόνο. Η βιασύνη της μετάβασης από την καθιστική καθημερι-νότητα σε υπερβολική κινητική δραστηριό-τητα, οδηγεί σε επιβάρυνση των μυών και των αρθρώσεων και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και εμφάνισης πόνου.

Για να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς κατά την άσκηση:

Κάνουμε καλή προθέρμανση, αποφεύ-γουμε τις υπερβολές, σταματάμε αμέσως όταν νιώσουμε πόνο, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και κυρίως «ακούμε» το σώμα μας. Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη και πρέπει να γίνει μέρος της καθη-μερινότητάς μας.

Άρπαξε την ευκαιρία.

Πού πας;Οι καλύτερες

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ της Πάτρας, τώρα σε ένα site!

Kλικ κι έφυγες

ΕΥΚΑΙΡΙ

ΕΣ

www.pou-pas.com

poupaspatra

56

Τα οφέλη της σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Με τους ρυθμούς που κυλά η ενημέρωση πάνω στον τομέα της διατροφής και της υγείας, μπορούμε να πούμε ότι η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού γνωρίζει σε σημαντικό βαθμό για τη σωστή διατροφή και τους διατροφικούς κινδύνους. Πότε όμως η αυξημένη αυτή πληροφόρηση γίνεται αιτία για την εμφάνιση εμμονών με την υγιεινή διατροφή; Πόσο εύκολο είναι να κρατήσουμε ισορρο-πίες;

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΝΑ / ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Ψυχογενής ορθορεξίαΗ εμμονή με την υγιεινή διατροφή

57

Το φαινόμενο αυτό ή μάλλον τη διαταρα-χή ως προς τη διατροφική συμπεριφορά, ανέφερε πρώτος το 1997 ο γιατρός Steven Bratman, ο οποίος και χρησιμοποίησε τον όρο ορθορεξία ( orthorexia nervosa), για να περιγράψει την ακραία ενασχόληση (ή εμμονή) με την αγνή και υγιεινή διατροφή. Η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου διατρο-φής βασισμένου σε ένα ισορροπημένο θρεπτικά διαιτολόγιο δεν είναι σε καμία πε-ρίπτωση δείγμα διαταραχής.

Πότε όμως μπορούμε να πούμε ότι έχει χαθεί το μέτρο; Οι ορθορεξικοί χαρακτηρίζονται από την ακραία ενασχόλησή τους με την καθαρή και υγιεινή διατροφή. Στόχος τους είναι να καταναλώνουν μόνο τροφές οργανικές ή βιολογικής προέλευσης και αποφεύγουν ρητά τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα προΐόντα.

Οι τροφές κατατάσσονται πάντα σε δύο κατηγορίες, στις καλές (ή αγνές) και τις κακές (ή επικίνδυνες). Για τις τελευταίες, αναπτύσουν σε μεγάλο βαθμό φοβίες και φαντασιώσεις ως προς τις συνέπειες που θα έχει η κατανάλωσή τους στο σώμα και την υγεία τους. Με τον τρόπο αυτό περι-ορίζεται σημαντικά το εύρος των τροφών που μπορεί ένας ορθορεκτικός να κατα-ναλώσει με «ασφάλεια».

Αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους οργανώνοντας τη διατροφή και τα γεύματά τους (την προμήθεια της καλύτερης πρώτης ύλης, την προετοιμα-σία και την κατανάλωση). Η προετοιμα-σία της τροφής είναι καθορισμένη ημέρες πριν, ώστε να μη χρειαστεί να καταφύγουν ποτέ στην κατανάλωση έτοιμων (άρα και «ακάθαρτων» για αυτούς) γευμάτων. Είναι τόσο αυστηροί οι περιορισμοί που θέτουν, ώστε ακόμα και σε περιπτώσεις έντονης ανάγκης για φαγητό, καταφεύγουν πιο εύκολα στην ασιτία παρά στην κατανάλω-ση κάποιου τροφίμου που θεωρούν ως μη υγιεινό. Οι κανόνες τηρούνται πάντα ευλαβικά. Όσο πιο πιεστικοί είναι τόσο με-

γαλύτερη ικανοποίηση λαμβάνουν. Στην αντίθετη περίπτωση που υποκύψουν στην κατανάλωση απαγορευμένης τροφής, τότε βιώνουν έντονες ενοχές και αίσθημα αποτυχίας και απώλειας του ελέγχου.

Η ορθορεξία πέρα από διατροφική διατα-ραχή έχει ταυτόχρονα και χαρακτηριστικά ψυχαναγκασμού.

Ο όρος ψυχογενής ορθορεξία δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως ασθένεια και για το λόγο αυτό δεν περιλαμβάνεται ακό-μα στο Διαγνωστικό Εγχειρίδιο των Ψυχι-κών Διαταραχών (DSM, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Έτσι δεν υπάρχουν ακόμα σαφή επίσημα διαγνωστικά κριτήρια ή στατιστικά στοι-χεία.

Σύμφωνα με τον Bratman οι βασικές ερω-Bratman οι βασικές ερω- οι βασικές ερω-τήσεις για την αξιολόγηση των ορθορε-κτικών είναι οι εξής:

Περνάτε περισσότερο από 3 ώρες ημερη-σίως σκεπτόμενος επίμονα τη διατροφή σας;

Προγραμματίζετε τα γεύματά σας αρκετές ημέρες πριν τα καταναλώσετε;

58

Είναι η θρεπτική αξία του γεύματός σας περισσότερο σημαντική από την ευχαρί-στηση που εισπράττετε καταναλώνοντάς το;

Μειώθηκε η ποιότητα της ζωής σας με την αύξηση της ποιότητας της διατροφής σας;

Έχετε γίνει πιο αυστηροί με τον εαυτό σας πρόσφατα;

Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σας όταν τρώτε υγιεινά, νιώθετε ευτυχία και αίσθημα ελέγχου;

Αισθάνεστε ένοχοι όταν «χαλάτε» τη δίαιτά σας;

Έχετε σταματήσει να καταναλώνετε τρόφι-μα που σαν έδιναν απόλαυση, προκειμέ-νου να τραφείτε αποκλειστικά με «σωστά» τρόφιμα;

Ο αποκλεισμός των τροφών, σας εμποδί-ζει να καταναλώσετε οποιοδήποτε γεύμα εκτός σπιτιού, απομακρύνοντάς σας από την οικογένεια και τους φίλους σας; Πώς αντιμετωπίζεται; Η αντιμετώπιση της ορθορεξίας απαιτεί την άμεση και ουσιαστική συνεργασία Ψυχολόγου/Ψυχίατρου και Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, ώστε να αντιμετωπιστεί σφαιρικά κάθε πτυχή του προβλήματος.

Ο διαιτολόγος καλείται να «γκρεμίσει» στα-διακά τις εσφαλμένες και βαθιά εγκατεστη-μένες πεποιθήσεις ως προς τη διατροφή, να επαναπροσδιορίσει τη χαμένη έννοια της ορθής διατροφής και να σπάσει τα τείχη ανάμεσα στις «καλές» και «κακές» τροφές.

Επιπλέον θα πρέπει να στηρίξει τον ορθο-ρεκτικό, ώστε να καταφέρει να αναπτύξει την κριτική ικανότητα που απαιτείται απέ-ναντι στον μεγάλο όγκο πληροφοριών σχετικά με τη διατροφή.

Ο ειδικός ψυχικής υγείας θα πρέπει με τη σειρά του να διερευνήσει την πρωταρχική δύναμη, τα αίτια που οδήγησαν το άτομο να επιλέξει τον αυστηρό αυτό έλεγχο και περιορισμό της διατροφικής του συμπερι-φοράς.

Θα πρέπει να το βοηθήσει να υιοθετήσει σταδιακά ένα νέο τρόπο σκέψης απαλ-λαγμένο από άγχη, φοβίες και ενοχές.

Η ορθορεξία είναι μια διαταραχή που χρί-ζει βαθύτερης διερεύνησης, ώστε να μπο-ρέσουν οι ειδικοί να καταλήξουν στο πιο αποδοτικό σχήμα αντιμετώπισης.

ΜετρήσειςΒασικού ΜεταβολισμούΑνάλυση Σύστασης ΣώματοςΛιπομέτρησηΠεριφερειών Σώματος

Διατροφική & Σωματική αξιολόγηση και παρακολούθησηΠαίδωνΕνηλίκωνΕγκύωνΑθλητών

Εκπαίδευση σωστής διατροφικής Συμπεριφοράς – Συμβουλευτική

Διατροφική αντιμετώπισηΠαχυσαρκίαςΔιαταραχών λήψης τροφήςΚαρδιαγγειακών παθήσεωνΥπερλιπιδαιμιώνΣακχαρώδη ΔιαβήτηΕνδοκρινικών / μεταβολικών νοσημάτωνΓαστρεντερικών διαταραχώνΝεφρολογικών περιστατικών

Ελίνα Λ. ΔημητροπούλουΚλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πτυχιούχος Χαροκοπείου ΠανεπιστημίουMaster of Medical Science in Clinical Nutrition

University of Glasgow

Κανακάρη 109 & Αγ. Νικολάου, Πάτραt| 2610 624.908 m| 6942 658.434

[email protected]

60

Τι είναι η τοξίνωση; Η συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον οργανισμό ονομάζεται τοξίνωση. Οι ου-σίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό μας αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς - όργανα. Το σώμα μας, για να απαλλαγεί από αυτές, αποτο-ξινώνεται διαρκώς μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα (κυρίως το συκώτι, το έντερο, τους νεφρούς και το δέρμα), και τους μηχανισμούς που διαθέτει.

Σήμερα όμως, λόγω της κακής διατροφής, της ρύπανσης, του αυξημένου στρες, των τοξινών που υπάρχουν στο περιβάλλον και της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης, η φυσική αυτή διαδικασία του οργανισμού επιβραδύνεται.

Η συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό ουσιαστικά μπλοκάρει το μεταβολισμό και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλή-ματα και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, κούραση, κακή

διάθεση, πονοκέφαλο, τριχόπτωση, παχυ-σαρκία, κυτταρίτιδα ή ακόμα και να επιβα-ρύνει ορισμένες ασθένειες, όπως η ρευ-ματοειδής αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο διαβήτης.

Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται οι συσσωρευμέ-νες τοξίνες από το σώμα μας μέσα από αλλαγές, στον τρόπο διατροφής αλλά και στον τρόπο διαχείρισης της ζωής μας (π.χ. περιορισμός του στρες, περισσότε-ρη άσκηση).

Τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνω-σης είναι μια ευκαιρία για να αποφύγουμε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέ-λευσης (π.χ. κόκκινου κρέατος και γαλα-κτοκομικών προϊόντων), ώστε να βελτιώ-σουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επίσης, η λήψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής και βοτάνων, συμβάλουν στην καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη αποτοξί-νωση του οργανισμού.

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης καταβάλει τον οργανισμό και τα όργανα που χρή-ζουν να αποτοξινωθούν, γι’ αυτό, ενώ εί-ναι αναγκαία χρειάζεται πάντα μέτρο! Αρ-κούν 2 χρονικά διαστήματα μερικών ημε-ρών μέσα στο έτος, κατά προτίμηση την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ειδικότερα η έννοια της αποτοξίνωσης

Ελευθερώστε τον οργανισμό σας από τις τοξίνες

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ / ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

61

αναφέρεται σε όλους όσους κάνουν κα-ταχρήσεις είτε από ανάγκη (π.χ. αγωγή φαρμάκων) είτε από έλλειψη αυτοελέγχου (κατάχρηση τροφών, αλκοόλ, καπνού κ.α.)

Εξαιρούνται οι γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εγκυμοσύνης και του θη-λασμού, γυναίκες που προσπαθούν να πετύχουν σύλληψη, παιδιά στο στάδιο της ανάπτυξης, ασθενείς σε περίοδο ανάρ-ρωσης, ασθενείς που η πάθησή τους σχετίζεται με συγκεκριμένη λειτουργία ορ-γάνου που πρόκειται να αποτοξινωθεί. Το δικό σας πρόγραμμα Ο σχεδιασμός της αποτοξίνωσης είναι ση-μαντικός για την αποτελεσματικότητά της. Έτσι λοιπόν, ιατροί ανάλογης ειδικότητας, φαρμακοποιοί, διατροφολόγοι, ψυχολό-γοι, μπορούν να συνεισφέρουν στον σχε-διασμό ενός προγράμματος σύμφωνα με το ιστορικό, με τις συνήθειες που έχουν πα-γιωθεί στο άτομο, με τις ιδιαιτερότητές του και την ιδιοσυγκρασία του. Το πρόγραμμα που θα δοθεί μπορεί να είναι ειδικό, ωστό-σο έχει επανειλημμένως αποδειχτεί ότι μια ολιστική προσέγγιση, επιτυγχάνει μεγαλύ-τερη ακρίβεια στα προσδοκώμενα αποτε-λέσματα.

Ειδικότερα, παθολογικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία χρειάζονται έναν πολύπλευ-ρο χειρισμό από ειδικούς, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που ωθούν το άτο-μο στη μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών, να γνωρίσει τον εαυτό του και το τι χρειάζε-ται, να του δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις για το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης καθώς και η επιλογή βοτάνων ή συμπλη-ρωμάτων διατροφής που θα επιταχύνουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε, ότι η έννοια της αποτοξίνωσης συνδέεται με την άσκηση (παραγωγή ιδρώτα - κανά-λι αποβολής τοξινών), με την ψυχολογία, με τη γνώση των τροφών και με την επιλο-γή «ειδικού» για τη γνώση των βοηθητικών σκευασμάτων.

Συμβουλές που προάγουν την αποτοξί-νωση σε συγκεκριμένες παθήσεις και επι-βαρυμένα όργανα.

Αρχικά, ένας καλός καθαρισμός του εντέ-ρου θα βοηθούσε αρκετά, δεδομένης της ιδιαίτερης φυσιολογίας του (λάχνες, υπο-λείμματα τροφών) και της λειτουργίας του (απορρόφηση όλων των μορίων που ει-σέρχονται στον οργανισμό μας). Η κατα-νάλωση λοιπόν τουλάχιστον 1,5 με 2 λίτρα νερού ημερησίως είναι απαραίτητη.

Έπειτα είναι απαραίτητος ένας εμπλου-τισμός με ευεργετικού είδους βακτήρια (lactobacillus).

Έλεγχος για παρουσία Candida (είδος μύ-κητα που συμβιώνει στη περιοχή του εντέ-ρου και παρουσιάζει ένα μεγάλο φάσμα παθολογιών).

Αποφυγή από οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και γλουτένη (αλεύρι).

Επιγραμματικά αναφέρουμε κάποια βότα-να που επί σειρά ετών έχουν αναδείξει την αποτελεσματικότητά τους, αποτοξινώνο-ντας όργανα επιβαρυμένα.

Για κυτταρίτιδα: Centella Asiatica

Για υψηλά επίπεδα χοληστερίνης - τρι-γλυκεριδίων, κατάχρηση αλκοόλ, κά-πνισμα, υπερβολική χρήση φαρμά-κων, λίπος στο συκώτι, ακμή, αυξημένα υπατικά ένζυμα, ψωρίαση, προστασία και επαναδόμηση του συκωτιού: Milk Thistle, Cynara Scolimus, Taraxacum fficinalis, Pneumus Boldus.

Για το έντερο: Αloe Vera

Για καπνιστές και βρογχίτιδα:Drosinula, Lobelia

Επιπλέον φυτά με γενικευμένη αποτο-ξινωτική δράση σε διάφορα όργανα: Acai Berry, Green Tea

Το FITATHLON είναι το σήμερα, η εξέλιξη της άθλησης και της γυμναστικής.

Μία αληθινή εμπειρία που χαρακτηρίζεται ως επανάσταση στο χώρο.

Είναι συνδυαστική μέθοδος ασκήσεωνπάνω σε επιστημονικά σχεδιασμένα προγράμματα κυκλικής προπόνησης, που δημιουργήθηκε πάνω στις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες των μεγαλύτερων Επιστημονικών Οργανισμών στο χώρο της άσκησης - ACSM, NSCA, AFAA.

Προσφέρει με ασφάλεια τη μεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων της αγωνιστικής επίδοσης,

της φυσικής κατάστασης, της λειτουργικής ικανότητας και της υγείας των ασκουμένων. Με το FITATHLON αποκτάς ευκινησία, δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, τόνωση των ανακλαστικών.

Μπορούν να ασκηθούν όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, ικανότητας και επιπέδου άφοβα και με ασφάλεια.

Οι απόλυτα ειδικευμένοι συνεργάτες μας με τον πλήρη εξοπλισμό που διαθέτει το FITATHLON, σας περιμένουν να δώσετε μια μάχη θέλησης

και αδρεναλίνης σε μία συναρπαστική πορεία κατακτήσεων.

Fit mama prenatal exerciseΈνα εξειδικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής, με ασκήσεις

από το Pilates τη Yoga και το Fitness, για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Είναι δύσκολο να καταφέρεις να περιγράψεις κάτι όταν είναι τόσο ιδιαίτερο και διαφορετικό. Είναι η στιγμή που πρέπει να το ζήσεις, να το βιώσεις για να το καταλάβεις, γιατί όπως οι επιστήμες, η τεχνολογία και γενικά ο πολιτισμός εξελίσσονται, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τη γυμναστική και τον αθλητισμό. Νέες μέθοδοι και προγράμματα εμφανίζονται προκειμένου να καλύψουν κενά, να αποφύγουν τραυματισμούς ή άσκοπες επίπονες διαδικασίες – τακτικές για τους αθλητές, αφήνοντας χώρο περισσότερο στον άνθρωπο και λιγότερο στις μηχανές, ώστε η αλλαγές στο σώμα να είναι παντοτινές δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και στοχεύοντας στην ανάπτυξη όλων των ανθρώπινων ικανοτήτων.

Tae Kwon Do

Official TRX

Official Fitathlon

Studio YogaAerial, Partner, Patanjali, HathaThai Massage

Mat, Aerial, Peak Pilates

Zumba, Μοντέρνος, Hip HopLatin, Afro, Bollywood

Kick Boxing, Πυγμαχία, Hapkido

Aerofit, Fitness, Brazilian Pump-ABS

Studio Pilates

Σχολή Μπαλέτου

OfficialSpinning Center

Ρυθμική Γυμναστική

Χορός

Ηρώων Πολυτεχνείου & Επιδαύρου 2, ΠάτραΤηλ.: 2614 004.797, Κιν.: 6972 317.533, facebook: fitathlonpatras

Θαύματα ανθρώπων

WHAT A WONDERFUL WORLD

Υπεύθυνος προγραμμάτωνΚώστας Αντωνακόπουλος

Ομοσπονδιακός προπονητής

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ

ΑΣΤΡΑΠΗΑθλητικός

ΓυμναστικόςΣύλλογος

EMS Body formerΗ γυμναστική του μέλλοντος

25΄αντιστοιχούν σε 3 ώρες προπόνησης!Είναι παγκοσμίως η πιο πρωτοποριακή μέθοδος

εκγύμνασης όλου του σώματος, που χρησιμοποιεί την ηλεκτρομυϊκή διέγερση για την βελτίωση

όλων των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης και των προβλημάτων μέσης και πλάτης.

Το FITATHLON είναι το σήμερα, η εξέλιξη της άθλησης και της γυμναστικής.

Μία αληθινή εμπειρία που χαρακτηρίζεται ως επανάσταση στο χώρο.

Είναι συνδυαστική μέθοδος ασκήσεωνπάνω σε επιστημονικά σχεδιασμένα προγράμματα κυκλικής προπόνησης, που δημιουργήθηκε πάνω στις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες των μεγαλύτερων Επιστημονικών Οργανισμών στο χώρο της άσκησης - ACSM, NSCA, AFAA.

Προσφέρει με ασφάλεια τη μεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων της αγωνιστικής επίδοσης,

της φυσικής κατάστασης, της λειτουργικής ικανότητας και της υγείας των ασκουμένων. Με το FITATHLON αποκτάς ευκινησία, δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, τόνωση των ανακλαστικών.

Μπορούν να ασκηθούν όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, ικανότητας και επιπέδου άφοβα και με ασφάλεια.

Οι απόλυτα ειδικευμένοι συνεργάτες μας με τον πλήρη εξοπλισμό που διαθέτει το FITATHLON, σας περιμένουν να δώσετε μια μάχη θέλησης

και αδρεναλίνης σε μία συναρπαστική πορεία κατακτήσεων.

Fit mama prenatal exerciseΈνα εξειδικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής, με ασκήσεις

από το Pilates τη Yoga και το Fitness, για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Είναι δύσκολο να καταφέρεις να περιγράψεις κάτι όταν είναι τόσο ιδιαίτερο και διαφορετικό. Είναι η στιγμή που πρέπει να το ζήσεις, να το βιώσεις για να το καταλάβεις, γιατί όπως οι επιστήμες, η τεχνολογία και γενικά ο πολιτισμός εξελίσσονται, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τη γυμναστική και τον αθλητισμό. Νέες μέθοδοι και προγράμματα εμφανίζονται προκειμένου να καλύψουν κενά, να αποφύγουν τραυματισμούς ή άσκοπες επίπονες διαδικασίες – τακτικές για τους αθλητές, αφήνοντας χώρο περισσότερο στον άνθρωπο και λιγότερο στις μηχανές, ώστε η αλλαγές στο σώμα να είναι παντοτινές δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και στοχεύοντας στην ανάπτυξη όλων των ανθρώπινων ικανοτήτων.

Tae Kwon Do

Official TRX

Official Fitathlon

Studio YogaAerial, Partner, Patanjali, HathaThai Massage

Mat, Aerial, Peak Pilates

Zumba, Μοντέρνος, Hip HopLatin, Afro, Bollywood

Kick Boxing, Πυγμαχία, Hapkido

Aerofit, Fitness, Brazilian Pump-ABS

Studio Pilates

Σχολή Μπαλέτου

OfficialSpinning Center

Ρυθμική Γυμναστική

Χορός

Ηρώων Πολυτεχνείου & Επιδαύρου 2, ΠάτραΤηλ.: 2614 004.797, Κιν.: 6972 317.533, facebook: fitathlonpatras

Θαύματα ανθρώπων

WHAT A WONDERFUL WORLD

Υπεύθυνος προγραμμάτωνΚώστας Αντωνακόπουλος

Ομοσπονδιακός προπονητής

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ

ΑΣΤΡΑΠΗΑθλητικός

ΓυμναστικόςΣύλλογος

EMS Body formerΗ γυμναστική του μέλλοντος

25΄αντιστοιχούν σε 3 ώρες προπόνησης!Είναι παγκοσμίως η πιο πρωτοποριακή μέθοδος

εκγύμνασης όλου του σώματος, που χρησιμοποιεί την ηλεκτρομυϊκή διέγερση για την βελτίωση

όλων των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης και των προβλημάτων μέσης και πλάτης.

64

Η επανάσταση στην κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχοςCAVITATIN – RF – VACUUM

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Με τον όρο «κυτταρίτιδα» αναφερόμα-στε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετι-κό ιστό και έχει τη χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πορτοκαλιού» πάνω στο δέρμα.

Δεν πρόκειται για φλεγμονή αλλά για ενα-πόθεση «παραγεμισμένων» λιποκυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος.

Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτω-ση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιπο-κύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέ-φονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΤΙΝΗ / ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

65

να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τρα-φούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λί-πους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και να επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Αίτια:Καθιστική ζωήΜειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριό-τηταΚληρονομικότηταΔιαταραγμένη κυκλοφορία αίματοςΟρμονικές διαταραχέςΠαρουσία παχυσαρκίαςΚακή διατροφήΚάπνισμαΑυξημένη και καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και αναψυκτικώνΔυσκοιλιότητα

Αιτίες της κυτταρίτιδας επίσης μπορεί να είναι παθολογικές: κακή λειτουργία του ήπατος, ενδοκρινολογικές διαταραχές.Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την κα-ταπολέμηση της κυτταρίτιδας και τη λιπό-λυση, δεν είναι όλες όμως εξίσου αποτελε-σματικές, όσο η θεραπεία Cavitatiοn – RF - VACUUM.

Τι είναι η τεχνολογία CAVITATION – RF – VACUUM;Είναι η πιο μοντέρνα και αποτελεσματική μέθοδος αναίμακτης λιπαναρρόφησης στην αισθητική ιατρική, και απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να ανασχη-ματίσουν τη σιλουέτα τους, να εξαφανί-σουν την κυτταρίτιδα και να αποκτήσουν ξανά αυτοπεποίθηση με το σώμα τους.

Πώς δρα η θεραπεία CAVITATION – RF;Η θεραπεία Cavitation χρησιμοποιεί υπε-ρήχους και υγροποιεί το παγιδευμένο λί-πος που στη συνέχεια απομακρύνεται με το λεμφικό σύστημα, μέσω ενός φυσικού φαινομένου, γνωστού ως σπηλαίωση. Μέσω της δράσης των υπερήχων στη θε-ραπεία Cavitation δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες αέρα μέσα στα λιποκύτταρα, οι οποίες συνενώνονται και σπάζουν, προ-καλώντας λύση του λιποκυττάρου. Το πε-ριεχόμενο των λιποκυττάρων στη συνέχεια παροχετεύεται με τη λεμφική κυκλοφορία.

Με την νέα τεχνολογία Cavitation, η δρά-ση της σπηλαίωσης - cavitation ενισχύ-εται με τη δράση των ραδιοσυχνoτήτων – RF που ενεργοποιούν διαθερμικά βαθιά τους ιστούς του σώματος, διαπερνούν το υπόδερμα και αυξάνουν τον μεταβολισμό και την καταστροφή του λιπώδους ιστού, εξαλείφοντας ακόμη και την πιο επίμονη μορφή κυτταρίτιδας.

Το πρώτο μηχάνημα Cavitation - RF στην Ελλάδα συνδυάζει και ισχυρό μηχανικό λεμφικό μασάζ – Vacuum με αναρρόφη-ση που λειαίνει τις περιοχές κυτταρίτιδας και λιποδυστροφίας.

Τι επιτυγχάνει η θεραπείαCAVITATION – RF – VACUUM;Σε κάθε θεραπεία επιτυγχάνουμε ταυτό-χρονα: • καύση του σωματικού λίπους

66

• αποβολή τοξινών, μείωση/εξάλειψη κυτ-ταρίτιδας• βελτίωση λεμφικής και φλεβικής κυκλο-φορίας• βελτίωση της υφής του δέρματος, παρα-γωγή νέου κολλαγόνου, μείωση ραγάδων • διαμόρφωση περιγράμματος σώματος και σύσφιξη και απώλεια πόντων

Η θεραπεία Cavitation - RF εφαρμόζεται σε μηρούς, γλουτούς, χέρια, μέση και κοιλιά.Είναι μια ευχάριστη, άνετη, μη χειρουργική τεχνική, χωρίς νυστέρι, βελόνες, μελανιές ή πόνο. Είναι η μοναδική θεραπεία κυτ-ταρίτιδας και λιπογλυπτικής σώματος για όποιον θέλει άμεσα ορατά αποτελέσμα-τα που διαρκούν. Μπορεί να εφαρμοστεί εξαιρετικά σε συνδυασμό με μεσοθερα-πεία λιπόλυσης και μετά από χειρουργική λιποαναρρόφηση.

Αποτελέσματα της μεθόδουΠαρατηρείται απώλεια 2 έως 4 πόντων στην περιοχή εφαρμογής μετά από την πρώτη κιόλας συνεδρία και η απώλεια αυξάνεται σημαντικά με κάθε επανάληψή της. Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλ-λουν ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής, τη δομή των ιστών, την ηλικία, τον μεταβο-λισμό, την τυχόν λήψη φαρμάκων και τις ορμονικές μεταβολές. Η σωστή διατροφή και φυσική δραστηριότητα συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση των αποτελε-σμάτων της θεραπείας.

Η σύσφιξη σώματος με ραδιοσυχνότητες RF αν συνδυαστεί με Cavitation και λεμφι-κό μασάζ, προσφέρει μια ολοκληρωμένη θεραπεία με μέγιστα αποτελέσματα, κα-θώς στοχεύει συνδυαστικά στη διάσπαση του λίπους και στη σύσφιξη του δέρματος.

Πόσο άμεσα είναι τα αποτελέσματα και πόσο διαρκεί η θεραπεία;Είναι πολύ σύνηθες, τα αποτελέσματα να γίνονται ορατά αμέσως μετά την πρώτη κιόλας συνεδρία με διαρκή προοδευτική

βελτίωση. Ο χρόνος συνεδρίας κυμαίνεται από 20 λεπτά έως μια ώρα, ανάλογα με την έκταση της θεραπευόμενης περιοχής. Δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας. Μπο-ρείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές δρα-στηριότητες αμέσως μετά τη συνεδρία.

Ποιες άλλες μέθοδοι θεραπείαςυπάρχουν;

Mεσοθεραπεία Η μεσοθεραπεία είναι η τοπική χορήγηση με λεπτές βελόνες, Dermapen ή Roller στο δέρμα λιπολυτικών και αγγειοδιασταλτι-κών ουσιών με ενδιαφέροντα αποτελέ-σματα. Θεωρείται ως πολύ καλή μέθοδος της Αισθητικής Ιατρικής για την αντιμε-τώπιση της κυτταρίδας. Αποτελεί τεχνική μικροενέσεων, χρησιμοποιώντας φυτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με φαρμα-κευτικές ουσίες, βελτιώνοντας έτσι την μι-κροκυκλοφορία και την αποδόμηση των λιποκυττάρων. Πρόκειται για τεχνική χωρίς πόνο και με άμεσα αποτελέσματα.

ΠετροπούλουΧαριτίνηΔερματολόγος

ΑφροδισιολόγοςΔιδάκτωρ Παν/μιου Αθηνώντ. Ιατρός Νοσ. “Α. Συγγρός”

Μετεκπαιδευθείσα στοSt. Thomas’ Hospital, King’s College, Λονδίνο

ΑΡΑΤΟΥ 12 & ΜΑΙΖΩΝΟΣ, ΠΑΤΡΑTHΛ./ FAX : 2610 220.839, KΙN: 6970 187 804

www.dermaesthetics.gremail: [email protected]

Facebook Page: Dermaesthetics.gr

Laser αποτρίχωση (ALEXADRITE)Fractional laser - Ουλές ακμής - Ραγάδες - Πανάδες

Laser ΕυρυαγγείεςΣύσφιξη προσώπου - σώματος (RF+Vacuum)

Κυτταρίτιδα - ΛιπόλυσηBotox - Υαλουρονικό Οξύ

Μεσοθεραπεία - PRPΔερμοαπόξεση με μικροκρυστάλους - Peeling

67

ΜΠΑΡΜΠΑΝΗ ΧΑΡΑ / ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Η ομορφιά και τα μυστικά της

Ομορφιά είναι ό,τι μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Ομορφιά είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας και να του προσφέρουμε την περιποίηση που του αξίζει. Κάθε γυναίκα μπορεί να είναι όμορφη, αρκεί να αγαπάει αυτό που είναι, να είναι συμφιλιωμένη με τον εαυτό της και να ξέρει τον τρόπο με τον οποίο θα τον φροντίσει. Με απλές και οικονομικές επεμ-βάσεις αισθητικής, μπορεί να βελτιωθεί όχι μόνο η εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας αλλά κυρίως η ψυχολογία της.

Οι θεραπείες αυτές βοηθούν το πρό-σωπο να αποκτήσει λάμψη και φρε-σκάδα άμεσα.

Αυτό επιτυγχάνεται με θεραπείες γρήγο-ρες και μη επεμβατικές όπως: botox υαλουρονικό μεσοθεραπεία δερμοαπόξεση peels laser

68

Πιο συγκεκριμένα:

Καθαρισμός - λείανση προσώπουΈνα καθαρό λείο δέρμα αποτελεί τη βάση για μια λαμπερή εμφάνιση.

Μέθοδοι όπως τα peelings (white peel, yellow peel, AHA ή TCA peeling), δίνουν λύσεις σε προβλήματα τραχύτητας, λιπα-ρότητας, θαμπού δέρματος και μας χαρί-ζουν ένα λαμπερό και φωτεινό πρόσωπο.

Μικροδερμοαπόξεση (με μικροκρυστάλλους ή με διαμάντι)Με τη μέθοδο αυτή αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα και λειαίνεται το δέρμα. Οι λεπτές ρυτίδες γίνονται πιο λείες και το δέρμα γίνε-ται φωτεινότερο, ομοιόχρωμο και λαμπε-ρό.

H θεραπεία αυτή, βασίζεται στον βομβαρ-δισμό του δέρματος με μικροσκοπικούς κρυστάλλους οξειδίου του αλουμινίου ή με “πέρασμα” με διαμάντια διαφορετικής σκληρότητας. Απομακρύνονται με τρό-πο απαλό, στρώματα της επιδερμίδας και έτσι επιτυγχάνεται η μηχανική και θερμική διέγερση των ινοβλαστών της επιδερμίδας για την παραγωγή κολλαγόνου και ελα-στίνης, η βελτίωση της μικροκυκλοφορίας και η ανάπλαση των λειτουργιών και των δομών της επιδερμίδας για μια ουσιαστική και σε βάθος αναζωογόνησή της.

Αποτρίχωση με laserΗ αποτρίχωση με laser είναι μια μέθοδος ασφαλής και σίγουρη για την διαδοχική μείωση της τριχοφυίας. Εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος που υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυία (πρόσω-πο, μπικίνι, μασχάλες, πόδια, κοιλιά κλπ).

ΒοτοxΜπορεί να εφαρμοστεί σαν θεραπεία ολό-κληρου του προσώπου και του λαιμού (Full-Face Botox), για εξάλειψη των ρυτί-δων ή σαν θεραπεία αναζωογόνησης και

λάμψης (“Flash Botox” ή “Baby Botox”), καθώς επίσης και σαν θεραπεία της υπε-ριδρωσίας μασχαλών (αυξημένη έκκριση ιδρώτα).

Με την πάροδο των ημερών το πρόσωπο δείχνει νεότερο, φρέσκο και ξεκούραστο ενώ οι ρυτίδες εξαλείφονται με εντυπωσι-ακό ρυθμό. Στα χέρια ενός εξειδικευμένου γιατρού, το Botox μπορεί να χαρίσει γρή-γορα και ασφαλή αποτελέσματα βελτιώ-νοντας την αισθητική εικόνα του προσώ-που.

Ενυδάτωση - ΜεσοθεραπείαΕνέσιμη ή μη, η μεσοθεραπεία προσφέρει βαθιά ενυδάτωση, αύξηση του τόνου και της ελαστικότητας της επιδερμίδας απο-καθιστώντας έτσι την φυσική λάμψη του προσώπου. Απολαύστε μια αναζωογονη-μένη και φυσική εμφάνιση που ακτινοβολεί όταν χαμογελάτε και νιώστε αυτοπεποίθη-ση για την εμφάνισή σας.

Εμφυτεύματα υαλουρονικούΓια εντονότερες ρυτίδες ο συνδυασμός Botox και εμφυτευμάτων υαλουρονικού δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Το υαλου-ρονικό οξύ ως φυσικό συστατικό του αν-θρώπινου δέρματος, έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό στο δέρμα, με αποτέλεσμα να του προσδίδει σφριγηλότητα, όγκο και φυσική ελαστικότητα. Μετά τη θεραπεία και με την πάροδο των ημερών, το δέρμα είναι σαφώς πιο νεανικό και ξεκούραστο.

Και για μια ξεχωριστή μέρα… θεραπεία λάμψης της νύφης

Για περισσότερη λάμψη στο δέρμα εφαρ-μόζεται μια ειδική θεραπεία ενυδάτωσης (που γίνεται την προηγούμενη μέρα του γάμου) και συνδυάζεται άριστα με την “αμπούλα της νύφης”, η οποία προσφέ-ρει επιπλέον ενυδάτωση και λάμψη και χα-ρίζει φυσικό αποτέλεσμα, φωτεινότητα και λαμπερό μακιγιάζ με μεγάλη διάρκεια.

69

Για το μεταφορικό σας μέσο: (αν δεν μπο-ρείτε να κάνετε τον εν λόγω έλεγχο μόνοι σας, απευθυνθείτε στο συνεργείο σας).

Έλεγχος του κυκλώματος του ψυγείου – Συμπλήρωμα αντιψυκτικού: Ο έλεγχος, και σε κάποιες περιπτώσεις το συμπλήρωμα αντιψυκτικού, κρίνεται απαραίτητος πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι, ιδιαίτερα όμως τους καλοκαιρινούς μήνες ή στα αυτοκί-

νητα της πόλης που έχουν «καταπονηθεί» από την κίνηση. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν, φροντίστε να ελέγξετε τη στάθμη νερού του ψυγείου σας και συμπληρώστε αντι-ψυκτικό αν είναι απαραίτητο.

Έλεγχος της στάθμης λαδιού / Αλλαγή λαδιών: Ο έλεγχος, η συμπλήρωση αλλά και η αλλαγή λαδιών, είναι μία απαραίτητη διαδικασία που επιβάλλεται να πραγματο-ποιείται αν θέλετε να διατηρήσετε τη μα-κροζωία του κινητήρα σας. Ιδιαίτερα πριν από ένα ταξίδι είναι αναγκαίο να ελέγξετε τη στάθμη του λαδιού, για να είστε βέβαιοι ότι θα ταξιδέψετε χωρίς απρόοπτα. Φρο-ντίστε να χρησιμοποιείτε λιπαντικό βάσει των προδιαγραφών που συνιστά ο κατα-σκευαστής του αυτοκινήτου σας και μην παραμελείτε τον έλεγχο του βιβλίου συ-ντήρησης του αυτοκινήτου, για να ξέρετε πότε ακριβώς οφείλετε να κάνετε αλλαγή στα λάδια.

Έλεγχος των ελαστικών: Τα ελαστικά δεν πρέπει να έχουν μεγαλύτερη πίεση από αυτήν που προτείνει ο κατασκευαστής, παράλληλα όμως πρέπει να έχετε φροντί-σει πριν το ταξίδι σας, να τους προσθέσετε αέρα αν αυτό είναι απαραίτητο. Καλό είναι

Εν όψει της εορτής του Πάσχα και παρά τη βαθιά κρίση που βιώνουμε, οι περισσότεροι όλο και κάπου θα ταξιδέψουμε. Προκειμένου λοιπόν να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια της διαδρομής μας, κρίνεται απα-ραίτητος ο έλεγχος του αυτοκινήτου μας. Θυμηθείτε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ταξιδέψετε με ασφάλεια!

ΔΙΔΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ / ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΚΤΕΟ ΓΛΑΥΚΟΥ

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν από ένα ταξίδι

70

να έχετε πάντα μαζί σας και μία ρεζέρβα καθώς και τα εργαλεία αντικατάστασης, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται...

Έλεγχος λοιπόν μερών: Ελέγξτε αν οι υα-λοκαθαριστήρες σας δουλεύουν κανονι-κά, αν το «λαστιχάκι» τους χρειάζεται άλ-λαγμα ή αν οι οπές από όπου βγαίνει το νερό έχουν βουλώσει. Συμπληρώστε νερό και απορρυπαντικό στην πλυστική συ-σκευή του αυτοκινήτου, ώστε να υπάρχει αρκετό για τους υαλοκαθαριστήρες.

Είτε η μπαταρία του αυτοκινήτου σας είναι καλή είτε όχι, καλό είναι να έχετε μαζί σας τα καλώδια της μπαταρίας - τα λεγόμενα «κροκοδειλάκια» - τα οποία θα σας χρησι-μεύσουν σε περίπτωση που η μπαταρία του αυτοκινήτου αδειάσει.

Προσοχή στα εξωτερικά μέρη, σπασμένα τζάμια, φώτα ή φλας. Θα πρέπει να επι-σκευαστούν πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι σας. Ελέγξτε τα φώτα του αυτοκινήτου και αν κάποια λάμπα έχει καεί αλλάξτε την άμεσα.

Για το ανθρώπινο δυναμικό

Φόρτωση Για ένα ασφαλές ταξίδι πρέπει όλοι οι επι-βαίνοντες να φορούν ζώνες ασφαλεί-ας. Επίσης οι αποσκευές να είναι σωστά φορτωμένες. Τα βαριά αντικείμενα να το-ποθετούνται στο κάτω τμήμα του χώρου αποσκευών, με όσο γίνεται μοιρασμένο βάρος δεξιά - αριστερά και να ακουμπούν στα πίσω καθίσματα. Μην βάζετε πράγ-ματα στην εταζέρα γιατί σε απότομο φρε-νάρισμα θα σας χτυπήσουν στο κεφάλι αλλά ούτε πάνω στο ταμπλό, επειδή μια πιθανή πτώση τους θα σας αποσπάσει την προσοχή με μοιραία επακόλουθα.

ΥγείαΗ οδήγηση απαιτεί τον μέγιστο βαθμό αυ-τοσυγκέντρωσης, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί αν το προηγούμενο βράδυ δεν έχετε κοιμηθεί σωστά ή αν το πρωί που θα

ξεκινήσετε το στομάχι σας είναι «βαρύ», οπότε θα νιώθετε υπνηλία. Αποφύγετε λοι-πόν τα βαριά φαγητά και τα αλκοολούχα ποτά και προτιμήστε ελαφρά γεύματα, φρούτα και χυμούς.

Παιδιά Τα παιδιά πρέπει να δένονται στο παιδικό κάθισμα με το σωστό τρόπο και επειδή μπορεί να γκρινιάζουν, καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο παιχνίδι για να απασχο-λούνται. Επίσης είναι απαραίτητη η ειδική αντηλιακή βεντούζα στο τζάμι για την προ-στασία τους από τον ήλιο. Σε κάθε περί-πτωση, επιβάλλεται να μην αποσπάται η προσοχή σας από το δρόμο.

Φροντίδα οδηγούΞέρουμε πολύ καλά ότι ο δυνατός ήλιος κουράζει στην οδήγηση. Γι’ αυτό μην ξε-χάσετε τα γυαλιά ηλίου σας, τα οποία θα πρέπει να είναι κατάλληλα για οδήγηση και όχι σκούρα που κάνουν απλώς τη μέρα, νύχτα. Επιπλέον είναι σημαντικό για να βλέπετε καλά, να έχετε καθαρίσει τα τζάμια του αυτοκινήτου μέσα - έξω. Επίσης πάντα να έχετε μαζί σας δεύτερα κλειδιά για να αποφύγετε ανεπιθύμητα κλειδώματα!

Η θέση οδήγησης παίζει σημαντικό ρόλο στα πολύωρα ταξίδια, γι’ αυτό φροντίστε να τη ρυθμίσετε σωστά. Η πλάτη του κα-θίσματος πρέπει να είναι σε όρθια θέση και όχι ξαπλωτή. Στο ταξίδι θα πρέπει να φοράτε ελαφριά και άνετα ρούχα και πα-πούτσια.

Τέλος, να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα έγ-γραφα: ταυτότητα, άδεια οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, ασφαλιστή-ριο συμβόλαιο σε ισχύ και ειδικό σήμα, ει-δικό σήμα τελών κυκλοφορίας με απόδει-ξη πληρωμής, ειδικό σήμα ελέγχου ΚΤΕΟ - αν το αυτοκίνητο είναι παλαιότερο των τεσσάρων ετών - με το σήμα επικολλημέ-νο στην πίσω πινακίδα και κάρτα ελέγχου καυσαερίων με την απόδειξη του αναλυτή.

Να έχετε ένα καλό και ασφαλές ταξίδι!

72

Αραιό δίχτυ Hakan Nesser Εκδόσεις: Μεταίχμιο Όταν ο Γιάνεκ Μίτερ το επόμενο πρωί προσπαθεί να συνέλθει από την ξέφρενη νύχτα, δεν θυμάται τίποτα. Τα άδεια μπουκάλια κρασί φανερώνουν τι έχει προηγηθεί. Αναγνωρίζει το σπίτι του αλλά το όνομά του και τα υπόλοιπα προσωπικά του στοιχεία τα έχει ξεχάσει. Και ξαφνικά όλα αλλάζουν, όταν μετά από μερικές μάταιες προσπάθειες καταφέρνει να ανοί-ξει την πόρτα του μπάνιου. Στην μπανιέρα βρίσκεται η γυναίκα του - νεκρή. Ακολουθεί μια εξαντλητική ανάκριση από την αστυνομία. Η υπόθεση θα οδηγηθεί σε δίκη. Ο Μίτερ θα κρατηθεί σε ψυχιατρείο. Η ενοχή του δεν μπορεί να αποδειχτεί - ούτε όμως και η αθωότη-τά του. Μέχρι που μια νύχτα οι μνήμες θα πάρουν μορφή. Σύντομα θα μάθαινε όλα όσα έπρεπε να γνωρίζει. Και απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπήρχε κανένας λόγος να ανυπομονεί γι’ αυτό. Για τον κακότροπο επιθεωρητή Βαν Βέτερεν, έναν παθιασμένο παίκτη μπάντμιντον, οι έρευνες θα είναι πυρετώδεις και η εξέλιξη της ιστορίας συναρπαστική μέχρι την τελευ-ταία σελίδα.

οι προτάσεις του about βιβλίαΚάθε στιγμή μετράει Lisa Genova Εκδόσεις: Λιβάνης

Η Άλις Χάουλαντ είναι περήφανη για τη ζωή που οικοδόμησε με σκληρή δουλειά. Στα πε-νήντα της, είναι καθηγήτρια γνωστικής ψυχολογίας στο Χάρβαρντ και διεθνούς φήμης γλωσσολόγος, παντρεμένη με έναν επίσης φημισμένο βιολόγο, μητέρα τριών ενήλικων παιδιών. Όμως, όταν έρχεται αντιμέτωπη με ολοένα και συχνότερα περιστατικά αμνησίας και έντονο αποπροσανατολισμό, μια τραγική διάγνωση αλλάζει τη ζωή της –καθώς και τη σχέση της με την οικογένειά της και τον υπόλοιπο κόσμο– για πάντα. «Χίλιες φορές καλύ-τερα να είχε καρκίνο. Θα αντάλλαζε το Αλτσχάιμερ με τον καρκίνο χωρίς δεύτερη σκέψη. Ντράπηκε που ευχόταν κάτι τέτοιο, άλλωστε ήταν μια ανούσια ευχή, όμως ακόμη κι έτσι επέτρεψε στον εαυτό της να το φανταστεί. Η νόσος Αλτσχάιμερ ήταν ένα ολότελα διαφο-ρετικό θηρίο. Κανένα όπλο δεν ήταν ικανό να το σκοτώσει.

Εκείνη τη νύχτα Chevy Stevens Εκδόσεις: ΔιόπτραΗ δεκαοχτάχρονη Τόνι και ο φίλος της, ο Ράιαν, καταδικάστηκαν άδικα για το φόνο της μικρότερης αδελφής της. Δεκαεφτά χρόνια αργότερα, η Τόνι επιστρέφει στον τόπο της, έτοιμη να συνεχίσει τη ζωή της και να αφήσει πίσω της το παρελθόν. Θα διαπιστώσει πολύ σύντομα όμως ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Ο Ράιαν είναι πεπεισμένος πως μπορεί να ανα-καλύψει την αλήθεια –η μητέρα της Τόνι εξακολουθεί να θεωρεί ένοχη την κόρη της– και οι παλιές της συμμαθήτριες που της είχαν κάνει κάποτε τη ζωή κόλαση ίσως να κρύβουν μυστικά που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Προτού λοιπόν μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, η Τόνι θα πρέπει να κάνει ένα τρομακτικό βήμα προς τα πίσω, στη φρίκη του παρελθόντος, ώστε να ξεσκεπάσει την αλήθεια και να «καθαρίσει» επιτέλους το όνομά της, πριν να είναι πολύ αργά.

Ο θαμμένος γίγαντας Καζούο Ισιγκούρο Εκδόσεις: Ψυχογιός

Εδώ και καιρό η καρδιά το αρνείσαι, Αξλ, το ξέρω. Αλλά τώρα ήρθε η ώρα να το ξανασκε-φτείς. Πρέπει να κάνουμε ένα ταξίδι, χωρίς καμία αναβολή… Σ’ ένα απομονωμένο χωριό στην Αγγλία, την εποχή των θρύλων, λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά Αρθούρου, ζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Βρετανών, ο Αξλ και η Μπέατρις. Οι αναμνήσεις τους είναι θολές, όπως και όλων των κατοίκων, λόγω μιας μυστηριώδους ομίχλης που προκαλεί ένα είδος φθοράς. Παρά την αρρώστια της Μπέατρις, το ζευγάρι αποφασίζει να αφήσει την ασφά-λεια του σπιτιού του με σκοπό να ταξιδέψει μακριά και να βρει τον γιο του, που έχει να δει εδώ και χρόνια. Άλλοτε άγριο και άλλοτε συγκινητικό, το καινούργιο μυθιστόρημα του Ισι-γκούρο είναι ένα παραμύθι για τις χαμένες μνήμες, την αγάπη, την εκδίκηση και τον πό-λεμο.

73

ΚΟΣΜΑΡΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ / ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - MASTER II ΕΠΙΠΕΔΟΥ «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ»

Το πρώτο έτος του μωρού σαςΗ ψυχοκινητική

εξέλιξηΌταν ένα μωρό έρχεται στον κόσμο και από πλάσμα της φαντασίας γίνεται πια υπαρκτό πρόσωπο, προκαλεί στους γονείς του συγκίνηση, αγάπη, περηφάνια αλλά και συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας.

74

Το κάθε μωρό είναι μοναδικό, έχει το δικό του DNA και δεν υπάρχει όμοιό του σε ολόκληρο τον κόσμο, όσο και αν ψάξετε. Όπως η εμφάνισή του είναι μοναδική, μο-ναδικά θα είναι και τα ψυχικά, πνευματικά και κινητικά του χαρακτηριστικά καθώς και η εξέλιξή τους στο χρόνο.

Ιδιαίτερα σημαντικοί για την ψυχοκινητική εξέλιξη ενός παιδιού είναι οι πρώτοι 12 μή-νες της ζωής του. Η ανάπτυξή του αυτή ακολουθεί μικρά, αλλά και μεγάλα, καθο-ρισμένα βήματα εξέλιξης, θεμέλια απαραί-τητα στην πορεία του προς την ωριμότη-τα.

Αν είστε σωστά ενημερωμένοι για τις αλ-λαγές που θα ακολουθήσουν, θα μπορέ-σετε να κατανοήσετε πιο εύκολα τις ανά-γκες του μωρού σας, έτσι ώστε να κατα-φέρετε να ανταποκριθείτε καλύτερα στον πιο μαγευτικό ρόλο της ζωής σας: αυτόν του γονέα.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της φυ-σιολογικής ψυχοκινητικής ανάπτυξης στους πρώτους 12 μήνες είναι τα εξής:

• Πρώτες ημέρες:Το μικρό σας μπορεί να εστιάζει σε αντι-κείμενα που βρίσκονται σε απόσταση το πολύ 20-30 εκατοστών, ενώ βλέπει θολά όσα βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόστα-ση. Ακούει και ανταποκρίνεται στους ήχους, πιπιλάει ζωηρά και στρέφεται προς το μέρος σας όταν του χαϊδεύετε το μά-γουλο. Έχει συνήθως σφιγμένα τα χέρια του σε κλειστές γροθιές και δεν μπορεί ούτε να τα ανοίξει εκούσια ούτε να τα απλώσει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά έχει την ικανότητα να σφίγγει το δάχτυλό σας, όταν το τοποθετείτε ανάμεσα στα δικά του. • 1ος μήνας:Τον πρώτο μήνα ζωής, ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που χρησιμοποιεί το μωρό σας είναι το κλάμα, το οποίο διαφοροποι-

είται σιγά-σιγά ανάλογα με την απαίτηση της στιγμής, όπως π.χ. πείνα, άλλαγμα πάνας, επιθυμία για αγκαλιά, κτλ. Στρέφει το βλέμμα του προς το μέρος σας όταν του μιλάτε ενώ μπορεί να αρχίσει να προ-σηλώνει για μια στιγμή το βλέμμα του σε ένα αντικείμενο και να κάνει κάποια προ-σπάθεια για να παρακολουθήσει την κί-νησή του. Δείχνει σημεία αναγνώρισης της μητέρας του, βασιζόμενο κυρίως στο περίγραμμα του προσώπου της κι όχι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Επίσης, είναι δυ-νατόν να σηκώνει λίγο το κεφάλι του στην πρηνή θέση, αλλά δεν μπορεί να το στηρί-ζει στην καθιστή. • 2ος μήνας:Σε αυτή την ηλικία το μωρό σας χαμογελά-ει πιο συνειδητά όταν είναι ευχαριστημένο, αρχίζει να γνωρίζει καλύτερα τα πρόσωπα που το περιποιούνται και να παρακολου-θεί καλύτερα ένα κινούμενο αντικείμενο. Αρχίζει να παρατηρεί τα χέρια του και να εκφράζεται περισσότερο με το πρόσωπο και το σώμα του. Σηκώνει τελείως το κε-φάλι του στην πρηνή θέση, ενώ, όταν το ανασηκώσουμε για να καθίσει, είναι δυνα-τό να στηρίξει το κεφάλι του για 1-2 δευτε-ρόλεπτα, που όμως εύκολα πέφτει προς τα εμπρός. • 3ος μήνας:Είναι πια η ώρα που το μωρό σας χαμο-γελά συνειδητά, ενίοτε με φωνή. Επιζητεί τη συντροφιά των άλλων και αρχίζει να δεί-χνει περιέργεια για το περιβάλλον του. Πα-ρακολουθεί καλύτερα ένα κινούμενο αντι-κείμενο γυρίζοντας το κεφάλι του δεξιά και αριστερά. Στηρίζει πλέον αρκετά καλά το κεφάλι του σε όλες τις θέσεις και σηκώνει το στήθος του από το κρεβάτι στην πρηνή θέση.

• 4ος μήνας:Το μικρό σας λατρεύει να σας διασκεδάζει με νέους ήχους, γελάκια και γουργουρί-σματα όταν παίζετε μαζί του. Παρακολου-θεί ένα παιχνίδι της ηλικίας του σε τροχιά

75

180 μοιρών από τη µία πλευρά στην άλλη και διασκεδάζει πολύ με απλά παιχνίδια, όπως το «κούκου τσα». Ξεχωρίζει οικεία πρόσωπα και φωνές και ελέγχει πλέον την κεφαλή σε όλες τις θέσεις. Επίσης σε αυ-τήν την ηλικία αρχίζει να αποκτά καλύτερο έλεγχο των χεριών του. Έχει την ικανότητα να πιάνει, να κρατά ένα αντικείμενο με το χέρι του και να το φέρνει στο στόμα καθώς και να ενώνει τα χέρια στη μέση γραμμή. Κατά τη σύλληψη χρησιμοποιεί τα δάχτυ-λά του, χωρίς τη χρήση του αντίχειρα. Κα-θώς είναι ξαπλωμένο περνά πολύ χρόνο παρατηρώντας τα δάχτυλά του. Αλλάζει εύκολα πλευρό όταν είναι ξύπνιο ή όταν κοιμάται και μπορεί να γυρίζει από μπρού-μυτα προς τα πλάγια με όλο του το σώμα, με χέρια και πόδια σε ελαφριά κάμψη. Στη-ριζόμενο όρθιο εκτείνει τα κάτω άκρα και σηκώνεται στα δάχτυλα.

• 5ος μήνας:Σε αυτή την ηλικία το μωρό σας συνηθίζει να κροταλίζει, δηλαδή να μιλά γρήγορα και απερίσκεπτα. Αναγνωρίζει πλέον όλα τα μέλη της οικογένειας και μπορεί να κλά-ψει σε αγνώστους, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο το φόβο του. Οι κινήσεις των χεριών γίνονται πια σκόπιμες και κατευθυ-νόμενες, δηλαδή εκούσια απλώνει το χέρι του προς ένα στόχο και τον φέρνει στο στόμα. Μεταβαίνει πλέον με ευκολία από την ύπτια στην πρηνή θέση και αντίστρο-φα. Σε πρηνή θέση, μπορεί να ανασηκώ-νεται στηριζόμενο στους αγκώνες του, ώστε να σηκώνει το κεφάλι, τους ώμους και το άνω μέρος του θώρακα.

• 6ος μήνας:Το μωρό σας αντιδρά πλέον με έντονο γέλιο και κινήσεις των άκρων, όταν κά-ποιος παίζει μαζί του. Αρχίζει να προφέρει συλλαβές χωρίς νόημα και ενδεχόμενα να μιμείται ήχους. Είναι πια η ηλικία που προ-τιμά αντί να είναι ξαπλωμένο να το βάλε-τε να καθίσει, έστω και αν στην αρχή θα τα καταφέρνει μόνο με υποστήριξη. Στην ύπτια θέση φέρνει και τα δύο πόδια μαζί

στο στόμα και στην πρηνή σηκώνει το κε-φάλι και τον άνω κορμό με τα άνω άκρα σε έκταση στηριζόμενο στα χέρια του. • 7ος μήνας:Μπορεί να κρατά από ένα διαφορετικό αντικείμενο σε κάθε χέρι και να το αναζητά από μόνο του όταν του πέσει. Στο παιχνίδι, τινάζει και χτυπά τα αντικείμενα δημιουρ-γώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο οπτικό και ακουστικό ερέθισμα. Γυρίζει μπρούμυτα, ανάσκελα, πλάγια με ευχέρεια. Αρχίζει να κάθεται χωρίς υποστήριξη, συνήθως όμως πέφτει εύκολα. Κρατούμενο σε όρ-θια στάση, συγκρατεί μεγάλο μέρος του βάρους του, σε εκτεταμένα κάτω άκρα και χοροπηδάει ενεργητικά.

• 8ος μήνας:Το μικρό σας αποκτά πολύ στενές σχέσεις και μεγάλη εξάρτηση από τη μητέρα του. Μιλάει με επαναλαμβανόμενες συλλαβές (πα πα πα, ντα ντα ντα) και αναγνωρίζει το όνομά του, όταν το φωνάζετε. Κάθεται πλέον χωρίς υποστήριξη με ευθεία πλάτη για ένα λεπτό περίπου. Από τη στιγμή που έχει μάθει να κάθεται χωρίς να στηρίζεται πια στα χέρια του, μπορεί με αυτά να πιά-σει οτιδήποτε τραβά το ενδιαφέρον του. H σύλληψη γίνεται πια μεταξύ αντίχειρα και λοιπών δακτύλων. Επίσης μπορεί να μετα-φέρει ένα αντικείμενο από το ένα χέρι στο άλλο και να φάει μόνο του μπισκότο.

76

• 9ος μήνας:Το μωρό σας πλέον μαθαίνει να μιμείται διάφορες στερεότυπες κινήσεις («αντίο», «παλαμάκια», κλπ). Αντιλαμβάνεται πιο συγκεκριμένα τις έννοιες «μαμά» και «μπα-μπά». Μιμείται επίσης, όσο μπορεί καλύ-τερα τις λέξεις που του υποδεικνύετε και αρχίζει σιγά σιγά να χρησιμοποιεί μεμο-νωμένα τα δάκτυλά του κατά τη σύλληψη. Μετακινείται από την καθιστή στην πρηνή θέση, έρχεται στα χέρια και στα γόνατα από την πρηνή και μπουσουλά προς τα εμπρός. Προσοχή: ορισμένα παιδιά δεν μπουσουλάνε αλλά περνούν κατευθείαν από την καθιστή στην όρθια θέση.

• 10ος μήνας:Καταλαβαίνει κάποιες λέξεις που του λέτε και μπορεί να «στέλνει φιλάκια», να «κάνει αντίο» και να χτυπάει παλαμάκια. Είναι πι-θανό να αρχίσει να χρησιμοποιεί το δείκτη και τον αντίχειρα για να πιάνει αντικείμενα και αποπειράται να φάει με το κουτάλι, χω-ρίς μεγάλη επιτυχία. Κάθεται πλέον σταθε-ρά για απεριόριστο διάστημα και έρχεται μπουσουλώντας προς το μέρος σας με άνεση. Ανασηκώνεται μόνο του όρθιο και στηρίζεται στα πόδια του, συγκρατούμενο από ένα σταθερό σημείο. Όταν συγκρα-τείται από τα χέρια ορθοστατεί σηκώνο-ντας όλο το βάρος του σώματός του και κάνει κινήσεις βάδισης.

• 11ος μήνας:Καταλαβαίνει μικρές προτάσεις (δώσε, φέρε, πάρε) και γνωρίζει το «όχι» και το «μη». Το μωρό σας σε αυτή την ηλικία μαθαίνει τη λαβή δείκτη – αντίχειρα και με αυτά τα δάχτυλα πιάνει πλέον αντικείμενα με ακρίβεια. Μπορεί επίσης να αρχίσει να δείχνει με τον δείκτη. Μπορεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στηριζόμενο στα έπι-πλα από μόνο του, αλλά πέφτει και εύκο-λα.

• 12ος μήνας:Είναι πολύ πιθανό, αν δεν το έχει κάνει ήδη, το μωράκι σας να πει τις πρώτες του λέ-

ξεις. Καταλαβαίνει το νόημα αρκετών λέξε-ων και γυρίζει όταν ακούει το όνομά του. Είναι πιθανό να μπορεί να πίνει με μικρή βοήθεια από το ποτήρι. Στο έτος ζωής εί-ναι πια ολοκληρωμένη η λεπτή σύλληψη μεταξύ αντίχειρα και δείκτη και οι λεπτές κινήσεις αρχίζουν πλέον να χρησιμοποι-ούνται επικοινωνιακά: δείχνει με τον δείκτη, κάνει παλαμάκια και γνέφει γεια. Σε αυτή την ηλικία μπορεί ήδη να είναι ικανό να περπατήσει από μόνο του, αλλά σίγουρα θα χρειάζεται την συνεχή σας προσοχή και βοήθεια, ώσπου να αποκτήσει σταθε-ρή βάδιση.

Η παρακολούθηση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης του μωρού σας έχει μεγάλη σημασία, γιατί η έγκαιρη διάγνωση μιας καθυστέρησής της θα οδηγήσει γρηγο-ρότερα στην έγκαιρη αντιμετώπιση. Βέ-βαια, θα πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας ότι τα ηλικιακά όρια των ανωτέρω αναπτυξιακών σταθμών δεν ισχύουν από-λυτα για όλα τα παιδιά, από τη στιγμή που υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στο ρυθμό ψυχοκινητικής ανάπτυξης, ακόμα και σε παιδιά της ίδιας ηλικίας.

Εν κατακλείδι, ένα παιδί που δεν έχει ακόμα κατα κτήσει τους σταθμούς που αντιστοι-χούν στην ηλικία του, δεν έχει απαραίτητα κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα. Εσείς, ως γονείς, το μόνο που οφείλετε να κάνε-τε είναι να εκθέσετε την παρατήρησή σας στον Παιδίατρο, ο οποίος θα κάνει την κατάλληλη αξιολόγηση και θα σας δώσει συμβουλές και οδηγίες για ενδεχόμενο πε-ραιτέρω έλεγχο και διερεύνηση.

Με ευθύνη και σεβασμό στο παιδί και κυρίως με αγάπη, δημιουργήσαμε Το Μικρό Γυρί, έναν παιδικό σταθμό στην καρδιά της πόλης,

με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, άνετους και άρτια εξοπλισμένους χώρους και καταπράσινο κήπο.

Συνεχές ωράριοαπό 07:15 έως 20:30

Μεταφορά με λεωφορείογια όσους το επιθυμούν

Φαγητό (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό)

Παιχνίδι

Οργανωμένες δραστηριότητες

Τέχνη - Έκφραση - Δημιουργία

Μουσικοκινητική Αγωγή

Αγγλικά

Συμμετοχή των γονέων στις δραστηριότητες

του σχολείου

Ενημερωτικές συναντήσεις με παιδίατρο και ψυχολόγο

Χαλάρωση, ύπνος

Μπενιζέλου Ρούφου 43 Πάτρα, Τηλ.: 2610 311.884, Κιν.: 6948 685.304

www.mikrogyri.gr / info@ mikrogyri.gr

78

Ο Αυτισμός είναι μια σοβαρή διαταραχή, η οποία οφείλεται σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Στο γενικό πληθυσμό, τα παι-διά με αυτισμό βρίσκονται σε συχνότητα 2 έως 11 άτομα ανά 10.000 άτομα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι τα αγόρια επηρεάζο-νται 3 έως 4 φορές περισσότερο από τα κορίτσια. Ο αυτισμός εμφανίζεται νωρίς και τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, το βαθμό της εξέλιξης, αλλά και την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού. Γι’ αυτό το λόγο, οι διαταραχές που σχετίζο-νται με τον αυτισμό εμπεριέχουν ένα μεγά-λο φάσμα καταστάσεων.

Στην επαγγελματική μου διαδρομή έχω συ-ναντήσει πολλά παιδιά που βρίσκονται σε αυτό το φάσμα, τα οποία αντιμετωπίζουν αποκλίσεις στις κοινωνικές αλληλεπιδρά-σεις και στη δημιουργία σχέσεων, διότι πρόκειται για άτομα με μεγάλη εσωστρέ-φεια και διαφορετική αντίληψη στον τρό-πο με τον οποίο βιώνουν τον εαυτό τους αλλά και τον περίγυρό τους.

Η μουσικοκινητική αγωγή από μόνη της δεν αποτελεί μέσον θεραπείας σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως σαν συμπληρωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ στην εξέλιξη του παιδιού.

Αυτό συμβαίνει σε 2 στάδια. Στο πρώτο στάδιο γίνεται παρουσίαση με μουσικο-

κινητικό τρόπο διαφόρων εννοιών (π.χ. τόπος, χρόνος, σχήματα, χρώματα, κτλ), οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο του παιδιού. Έτσι το παιδί είναι σε θέση να μαθαίνει ενώ παίζει. Και αυτό το πετυχαίνουμε επειδή η μουσικο-κινητική αγωγή είναι μια σύνθετη δρα-στηριότητα, η οποία ενισχύει το λεξιλόγιό του μέσα από τα τραγούδια- παιχνίδια, τη μνήμη του μέσα από τις μουσικοκινητικές ασκήσεις και τη φαντασία του μέσα από τη δραματοποίηση και το παραμύθι.

Στο δεύτερο στάδιο ενισχύεται η κοινωνι-κοποίηση του παιδιού. Η μουσικοκινητική αγωγή είναι μια ομαδική δραστηριότητα και μέσα από την κίνηση και το χορό, το παιδί καλείται να έρθει σε επαφή με άλλα άτομα και σταδιακά να χτίσει τη δική του σχέση - φιλία με αυτά, αβίαστα.

Τέλος, θα ήθελα να ενημερώσω τους γο-νείς ότι το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης των παιδιών. Εμπιστευτείτε δραστηριότητες που δίνουν βάση σε αυτό και παίξτε με τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή τη φάση το παιδί σας έρχεται σε επαφή με τόσα ερεθίσματα και νέα πράγματα, που δεν μετράμε χρό-νια αλλά στιγμές, τις οποίες αν τις εκμεταλ-λευτούμε σωστά το παιδί μπορεί να κάνει σημαντικά βήματα.

Αυτισμός και μουσικοκινητική

αγωγήΚΑΛΟΓΕΡAΚΗ ΜΑΡΙΛEΝΑ / ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΌΣ

-

Mαριλένα Καλογεράκη ΜουσικοπαιδαγωγόςΤηλ.: 6957 [email protected]/mousikokinhtikh

Μουσικοπαιδαγωγός στον παιδικό σταθμό

«Μικρό Γυρί»

Μουσικοπαιδαγωγός στο 41ο Δημοτικό και

31ο Νηπιαγωγείο ΕγλυκάδαςΤμήμα μουσικοκινητικής αγωγής σε συνδυασμό

με παιδική λογοτεχνία για τα παιδιά του δημοτικού και εισαγωγή στον κόσμο

των παραμυθιών για το νηπιαγωγείο

Υπεύθυνη του τμήματος μουσικοθεατρικής αγωγής

στο «Μουσικοθεατρικό Εργαστήρι» του Ωδείου Paganini

Τμήμα μουσικοκινητικής αγωγής και θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά από 3 ετών και άνω

Μουσικοπαιδαγωγός στον χώρο δράσεων

και πολιτισμού Cogitans

Ιδιαίτερα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής στο σπίτι για μωρά 6 μηνών και άνω

Δίνεται μια καλή ευκαιρία στους γονείς να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους με το μωρό τους

στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού τους

Μουσικοκινητική απασχόληση σε παιδικά πάρτυ στο σπίτιΔημιουργική απασχόληση με μουσικοκινητικές δραστηριότητες,

παιχνίδια, κατασκευές με μπαλόνια και χειροτεχνίες

Μουσικοκινητικές δράσεις σε παιδότοπους Οργάνωση και παρουσίαση μουσικοκινητικών δράσεων

με αφορμή γενέθλια, γιορτές και παγκόσμιες ημέρες

Επιπλέον παρέχονται

80

Στις μέρες μας το θέμα της ανατροφής των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς αδέρφια είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η ανα-σφάλεια, η αβεβαιότητα και η οικονομική ανέχεια προωθούν το μο-ντέλο της ύπαρξης ενός παιδιού στην οικογένεια. Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να μεγαλώσουν μοναχοπαίδια.

ΚΥΡΙΑΖΗ ΑΙΜΙΛΙΑ / ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Μπορεί να είναι ευτυχισμένο ένα παιδί που μεγαλώνει μόνο του; Υπάρχουν επι-πτώσεις στην ψυχική του υγεία; Τι γίνεται με την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη; Όταν θα μεγαλώσει θα έχει φί-λους και ανθρώπους που θα το αγαπούν

γύρω του; Θα μπορεί να συνυπάρχει με τους άλλους; Τι χρειάζεται να κάνω για να μεγαλώσει σωστά;

Στα τέλη του 19ου αιώνα αρκετοί διακεκρι-μένοι επιστήμονες και ψυχολόγοι θεωρού-

ΜοναχοπαίδιαΤα συν και τα πλην

στη ζωή τους

81

σαν ότι το να είσαι μοναχοπαίδι είναι κάτι σαν «αρρώστια». Από τότε εντοπίζονται οι ρίζες όλων αυτών των στερεοτύπων γύρω από τα μοναχοπαίδια, τα οποία τους ακολουθούν ακόμα και στην ενήλι-κη ζωή τους. Στις μέρες μας αυτός ο αρχι-κός μύθος αλλά και πολλά στερεότυπα σε σχέση με τα μοναχοπαίδια έχουν καταρ-ριφθεί. Νεότερα δεδομένα αποδεικνύουν πως τα μοναχοπαίδια δεν διαφέρουν και πολύ από τα υπόλοιπα παιδιά. Το μέτρο που εφαρμόστηκε στην Κίνα, για την μείω-ση των γεννήσεων και είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι οικογένειες με ένα παιδί, προσέφερε γόνιμο έδαφος για την μελέτη αυτής της ομάδας παιδιών.

Το να μεγαλώνεις χωρίς αδέρφια έχει κά-ποια πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτή-ματα, τόσο από την πλευρά του παιδιού όσο και από την πλευρά των γονέων που μεγαλώνουν το μοναχοπαίδι.

Είναι γεγονός πως το μοναχοπαίδι έχει όλη την προσοχή και το χρόνο των γονέων στη διάθεσή του. Αυτό από τη μια επιτρέ-πει στο παιδί να απολαμβάνει το ενδιαφέ-ρον, τη φροντίδα και όσα συνεπάγεται μια υγιής γονεϊκή σχέση στο μέγιστο βαθμό. Από την άλλη, δίνει στους γονείς τη δυ-νατότητα να αναπτύξουν στο έπακρο μια στενή διαπροσωπική σχέση με το παιδί τους. Οι γονείς απαλλαγμένοι από το άγ-χος και τις πολλές ευθύνες που συνεπά-γονται τα πολλά παιδιά, μπορούν να αφι-ερώσουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους βιώνοντας ηρεμία, ικανοποίηση και ισορροπία στη ζωή τους. Αυτό βέβαια μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στη σχέση τους με το παιδί και στο γονεϊκό τους ρόλο. Υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος της προσκόλλησης από την πλευρά των γονέων στο μοναδικό τους απόγονο, με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετά υπερπρο-στατευτικοί απέναντι στο παιδί τους εμπο-δίζοντάς το να αναπτύξει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του.

Ένα άλλο πλεονέκτημα σχετίζεται με τη δυ-

νατότητα παροχής ποικίλων και πλούσιων ερεθισμάτων στο παιδί από τους γονείς, συγκριτικά με τις οικογένειες που διαθέ-τουν περισσότερα από ένα παιδιά. Αυτό σε συνδυασμό με τον περισσότερο χρόνο και ενέργεια που διαθέτουν στο παιδί αλλά και τις υψηλές προσδοκίες των γονέων, ίσως εξηγεί τις υψηλές σχολικές επιδόσεις των παιδιών αυτών.

Από την πλευρά των μειονεκτημάτων θα μπορούσε να αναφερθεί, ότι το μοναχο-παίδι δεν έχει την δυνατότητα, όχι τουλάχι-στον στον ίδιο βαθμό με τα άλλα παιδιά, να εξασκήσει και να αναπτύξει τις κοινωνι-κές του δεξιότητες. Στα πλαίσια του οικογε-νειακού περιβάλλοντος και της αδερφικής σχέσης, το παιδί που έχει αδέρφια αρκετές φορές θα χρειαστεί να διαφωνήσει, να δι-απραγματευτεί, να επιχειρηματολογήσει, να διεκδικήσει ή ακόμα και να κάνει υπο-χωρήσεις. Άλλες φορές πάλι θα χρειαστεί να συμπαρασταθεί, να παρηγορήσει ή να υποστηρίξει κάποιο από τα αδέρφια του. Το μοναχοπαίδι δεν τα βιώνει πιθανότατα όλα αυτά στον ίδιο βαθμό και σε καθημε-ρινή βάση. Αυτό βέβαια μπορεί να αντι-σταθμιστεί με την συμμετοχή του παιδιού σε ομάδες συνομηλίκων τον ελεύθερο χρόνο, στον παιδικό σταθμό ή αργότερα στο σχολείο.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι τα μο-ναχοπαίδια δεν είναι απαραίτητα κτητικά και εγωκεντρικά παιδιά, όπως πιστεύουν συνήθως οι περισσότεροι. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αδέρφια χρειάζεται πολλές φορές να μοιραστούν πράγματα, από την προσοχή των γονιών τους έως το χρόνο στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα να ανα-πτύσσουν ανταγωνιστικές συμπεριφορές, ενώ τα μοναχοπαίδια μπορούν να παρα-μένουν ήρεμα. Η στάση των γονέων παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυ-τών των συμπεριφορών.

Επίσης, το στερεότυπο που θέλει τα μονα-χοπαίδια να είναι μοναχικά και αντικοινω-νικά δεν υφίσταται, καθώς τα παιδιά αυτά

82

ακριβώς επειδή τους λείπει η συμβίωση με τα αδέρφια αναζητούν και επιδιώκουν την παρέα των συνομηλίκων. Ωστόσο, δια-πιστώνεται μια μεγαλύτερη δυσκολία στο να κοινωνικοποιηθούν, καθώς και ένα πιο έντονο συναίσθημα μοναξιάς, σε περιό-δους που αρχίζουν να ανεξαρτητοποιού-νται από τους γονείς (π.χ. στην εφηβεία) ή όταν πρόκειται να απομακρυνθούν από την οικογενειακή εστία (π.χ. για σπουδές).Ως μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί και η μοναξιά που βιώνει το παιδί που μεγα-λώνει μόνο του. Η αίσθηση αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη σε περιπτώσεις που η οικογένεια αντιμετωπίζει μια κρίση ή μια ένταση. Έτσι, το μοναχοπαίδι είναι πιο ευά-λωτο καθώς η ύπαρξη αδερφών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετά βοηθητική.

Τα μοναχοπαίδια, επίσης, αρκετές φο-ρές βιώνουν δύο επιπρόσθετα άγχη, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά. Το ένα αναφέρεται στο άγχος να πετύχουν στη ζωή τους και να τα καταφέρουν κάνοντας τους γονείς τους να νιώθουν υπερήφανοι γι’ αυτά. Το δεύτερο αφορά στην ευθύνη για την μελλοντική φροντίδα των ηλικιωμέ-νων γονιών τους. Η στάση και η αντιμετώ-

πιση των γονέων παίζει σημαντικό ρόλο και σε αυτό το σημείο.

Ο προσανατολισμός των παιδιών αυτών, περισσότερο προς τους ενήλικες και όχι τόσο προς τους συνομηλίκους, θεωρεί-ται συχνά ως μειονέκτημα καθώς έχει ως αποτέλεσμα να αντιγράφουν πολύ νωρίς συμπεριφορές των ενηλίκων. Ωστόσο, η συναναστροφή με τους ενήλικες τα βοη-θά να ωριμάσουν νωρίτερα και να ανα-πτύξουν καλύτερες λεκτικές επιδόσεις.

Γίνεται φανερό από όλα τα παραπάνω, ότι δεν είναι εύκολο να δοθούν απόλυτες απαντήσεις για τα οφέλη και τις αρνητικές επιδράσεις του να μεγαλώνει κανείς με ή χωρίς αδέρφια. Αυτό συμβαίνει γιατί η δι-αμόρφωση της προσωπικότητάς μας εί-ναι σύνθετη και πολυπαραγοντική. Η κλη-ρονομικότητα, η ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου, σε συνδυασμό με το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσει αυτό το άτομο (γονείς, κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, σημαντικά γεγονότα ζωής, κλπ), θα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας μο-ναδικής, ξεχωριστής προσωπικότητας.

Ο πρωταρχικός και καθοριστικός παρά-γοντας για τη διαμόρφωση της προσωπι-κότητας, την ευτυχία και την ψυχική ισορ-ροπία του παιδιού λοιπόν, είναι η ποιότη-τα της σχέσης που αναπτύσσει με τους γονείς του. Κάθε οικογένεια είναι καλό να έχει τόσα παιδιά όσα μπορεί να «αντέξει». Η απόφαση του ερχομού ενός παιδιού θα πρέπει να αποτελεί γνήσια και κοινή δέσμευση των γονέων που θα το φέρουν στον κόσμο και θα αναλάβουν αυτή την ευθύνη απέναντί του και όχι του κοινωνι-κού περίγυρου.

Συμπερασματικά, ο καθορισμός της υγεί-ας και ευτυχίας του κάθε ατόμου καθώς και η διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, είναι συνάρτηση πολλών και ποικί-λων παραγόντων, σε τέτοιο βαθμό που κανένας αριθμός παιδιών από μόνος του δεν μπορεί να τα καθορίσει όλα αυτά.

84

Τι σημαίνει για μας Παιδικό ΔωμάτιοΦιλοξενεί ότι πολυτιμότερο έχουμε. Ασφάλεια, λίστα πιθανών κινδύνων. Το παιδί έχει περισσή ενέργεια και άγνοια του κινδύνου. Κάθε κίνδυνος πρέπει να προ-βλεφθεί. Δουλεύουμε σαν Τεχνικοί Ασφα-λείας.

Σύγχρονο, φιλικό, εργασιακό περιβάλλον. Καταγραφή δραστηριοτήτων του παι-διού. Λίστα αντικειμένων, που πρέπει να βολέ-ψουμε στο δωμάτιο. Συχνότητα χρήσης, επιλογή τρόπου & σημείου αποθήκευσης. Λειτουργικότητα, εργονομία, σύνδεση χώρων. Πρόβλεψη μεταβολών 5ετίας.

Ύπνος (θέση κρεβατιού, στρώμα, μαξιλά-ρι). Το να κοιμάσαι σωστά είναι κρίσιμο για την εξασφάλιση της αναγκαίας ενέργειας.

Μελέτη (φωτισμός, lap, βιβλία, χαρτικά), φωτισμός από μπροστά και αριστερά, οθόνη προστατευμένη από φως.

Παιχνίδι, ενδιαφέροντα (μουσική, ζωγρα-φική, TV).

Ενσωμάτωση των εξωτερικών χώρων (βε-ράντα, αυλή κλπ).

Κοινωνικότητα, φίλοι, privacy.

Οργάνωση του χώρου (ντουλάπα, ρουχι-σμός, αυτονομία).

Πρόβλεψη χώρων με διπλή ή τριπλή χρήση.

Αναζήτηση, αυτοπροσδιορισμός, προσω-πικότητα.

Η φιλοσοφία μας

Πιστεύουμε ότι: Η αξιοπιστία, η αισθητική, η εργονομία, η λειτουργικότητα, δεν είναι προνόμια των «ακριβών προϊόντων». Αξίζουν περισσότε-ρο όταν στοχεύουν στην καθημερινή μας ζωή.

Ο καθένας μας αξίζει να απολαμβάνει κάθε αγορά του χωρίς συμβιβασμούς.

Η μεγάλη ποικιλία υλικών, χρωμάτων, σχήματος, μεγέθους αφήνει ελεύθερη τη φαντασία μας να δημιουργήσει ένα προϊ-όν, που δεν μοιάζει με κανένα και ταιριάζει μόνο σε σας.

H προστασία του περιβάλλοντος αποτε-λεί για μας στρατηγική επιλογή.

Η εταιρία μας, στα πλαίσια της συνε-χούς βελτίωσης της λειτουργίας της και της σωστής διαχείρισης των πόρων της, εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης Ποιό-τητας κατά το πρότυπο ISO 9001.

Παιδικό ΔωμάτιοΠοιο του ταιριάζει;

Σήμερα έχουμε φορτώσει το παιδί μας με πάρα πολλές υποχρεώσεις. Το έχουμε «κλείσει» σε ένα χώρο, συνήθως πολύ μικρό και στο χώρο αυτό περνάει πολλές ώρες την ημέρα. Σε αυτό το χώρο πρέπει να φέ-ρει σε πέρας πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες.

86

Αρκετές φορές οι γονείς, βαδίζοντας στο μονοπάτι της γονικότητας, έχουν έρθει στη δύσκολη θέση να ανακαλύψουν ότι το μικρό παιδί τους έχει στην κατοχή του ένα παιχνιδάκι που δεν είναι δικό του. Άλ-λες φορές ο έφηβος/ έφηβη έρχεται στο σπίτι με αντικείμενα που δεν του ανήκουν και που δεν έχει χρήματα για να τα αγοράσει, άλλες πάλι φορές λείπουν από τους ίδιους τους γονείς μικρά ή μεγαλύτερα χρη-ματικά ποσά. Τότε ο γονιός στέκεται απέναντι στο επώδυνο ερώτημα: «Το παιδί μου κλέβει;»

ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ ΓΡΗΓ. ΚΑΙΚΙΛΙΑ / ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, MSc

Όταν ένα παιδί κλέβει…

87

Για να δούμε όμως πότε μιλάμε για μια τέ-τοια συμπεριφορά και τι μπορούμε να κά-νουμε για αυτό.

Κατά την προσχολική ηλικία όπου το παι-δί δεν έχει πλήρη αντίληψη του σωστού και του λανθασμένου και που δεν έχει κατα-κτήσει την έννοια της ιδιοκτησίας, η παρα-πάνω συμπεριφορά κινείται στα πλαίσια του φυσιολογικού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτή την ηλικία το παιδί πλέει στη θάλασσα του εγωκεντρισμού, όπου όλα του ανήκουν. Ο γονιός σε αυτή την περί-πτωση εξηγεί στο παιδί ότι το συγκεκριμέ-νο αντικείμενο δεν του ανήκει, το ενθαρρύ-νει και το υποστηρίζει στην διαδικασία της επιστροφής του αντικειμένου.

Κατά την πρωτοσχολική και σχολική ηλι-κία και μετά την ηλικία των επτά ετών, το παιδί έχει αντίληψη του σωστού και του λανθασμένου καθώς και της έννοιας της ιδιοκτησίας. Πάραυτα, όλα τα παιδιά δεν ωριμάζουν με τον ίδιο ρυθμό και παρότι αναγνωρίζουν τις λανθασμένες συμπε-ριφορές δεν έχουν πάντα αναπτύξει πλή-ρως τους απαιτούμενους μηχανισμούς αυτοελέγχου. Ο γονιός εφαρμόζει λογικές συνέπειες και θέτει ξεκάθαρα όρια στο παιδί.

Κατά την περίοδο της εφηβείας, η ανάγκη ένταξης στην ομάδα των ομηλίκων, ο πει-ραματισμός και η συναισθηματική ένταση που προκαλούν αυτές οι συμπεριφορές καθώς και η «επαναστατικότητα» του εφή-βου απέναντι στο «κοινωνικό κατεστημέ-νο» και η αίσθηση «παντοδυναμίας» του, πιθανόν να οδηγήσουν σε τέτοιες ατρα-πούς. Ο γονιός συνδιαλέγεται και «ακού-ει» τι του λέει ο έφηβός του αλλά με σαφή οριοθέτηση.

Οι βαθύτεροι ψυχολογικοί λόγοι για μια τέτοια συμπεριφορά, είναι η ανάγκη του παιδιού για άτοπη προσοχή καθώς και η έκκληση για ποιοτικότερη και ουσιαστικό-τερη επαφή και σχέση με τον γονιό του. Η αίσθηση παραμέλησης και τα συναισθή-

ματα του θυμού, της αδικίας και της ορ-γής μπορούν να ωθούν το παιδί να εκδι-κηθεί και να τιμωρήσει τους γονείς του και την κοινωνία.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι γονείς:Να είναι προσεκτικοί και ψύχραιμοι και να χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά και όχι το ίδιο το παιδί. Είναι πολύ διαφορετική η φράση «είσαι κλέφτης», η οποία βάζει μια ετικέτα σε όλη την ύπαρξη του παιδιού, από τη φράση «αυτή είναι μια πολύ άσχη-μη συμπεριφορά», η οποία χαρακτηρίζει αυτή μόνο τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Να εξηγούν και να διαχωρίζουν τις έννοι-ες του σωστού και του λανθασμένου στα παιδιά τους καθώς και τις έννοιες της τιμι-ότητας, του σεβασμού και της ιδιοκτησίας. Να λειτουργούν ως πρότυπα για το παιδί μέσα από τη δική τους καθημερινή πρακτι-κή και συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλλιεργούν σταθερά το αξι-ακό σύστημα του παιδιού.

Να ανοίξουν το ζήτημα της πράξης ή/και της κλοπής και να το συζητήσουν ανοι-χτά και καθαρά αντί να επιλέξουν να το αγνοήσουν ή να το «κουκουλώσουν». Να ακούσουν με προσοχή τι τους λέει το παι-δί, τόσο με τη συμπεριφορά του όσο και με τα λόγια του. Αφού αυτό γίνει, να μην επιστρέφουν με κάθε αφορμή και να σχο-λιάζουν συνεχώς την άσχημη πράξη του παιδιού.

Να μην επιτρέψουν στο παιδί τους να «κερδίσει» κάτι από τη συγκεκριμένη συ-μπεριφορά, να το ενθαρρύνουν και να το υποστηρίξουν έτσι ώστε το ίδιο το παιδί να επανορθώσει, επιστρέφοντας ή αποπλη-ρώνοντας με το χαρτζιλίκι του, το αντικεί-μενο.

Να εξηγούν ξεκάθαρα ότι αυτή η συμπε-ριφορά δεν είναι ανεκτή ούτε στην οικογέ-νεια αλλά ούτε και στην κοινωνία. Να τη-ρούν αυτά που λένε και να εφαρμόζουν με σταθερότητα τις συνέπειες.

Να είναι σε μια ετοιμότητα να παρατηρή-σουν τι συμβαίνει στη συζυγική σχέση, στον τρόπο άσκησης της γονικότητας κα-θώς και σε ποια φάση ζωής ή κατάσταση βρίσκεται όλη η οικογένεια. Κάποιες φο-ρές μια άσχημη, προκλητική συμπεριφο-ρά του παιδιού μπορεί να καθρεφτίζει μια δυσκολία που αντιμετωπίζει ολόκληρη η οικογένεια.

Να μην διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς, οπωσδήποτε στη περίπτωση όπου η συμπεριφορά του παιδιού επιμένει, επαναλαμβάνεται, εξελίσσεται και συνδυά-ζεται με άλλες «αρνητικές» συμπεριφορές.

Ο σκοπός του άρθρου είναι ενημερωτικός και κάνει μια γενική συζήτηση γύρω από το φαινόμενο της συμπεριφοράς κλοπής. Κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι ιδιαίτε-ρη, ξεχωριστή και μοναδική και πιθανόν να απαιτεί τη λήψη στοχευόμενης υποστή-ριξης του παιδιού και της οικογένειας.

89

Από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη γη, ξεκίνησε να παίζει. Σπηλαιογραφίες μαρτυρούν ότι τα παιδιά, ακόμη και στα πρώτα χρόνια του ανθρώπου στη γη, έπαιζαν παιχνίδια που είχαν σχέση με το κυνήγι, τον πόλεμο, το χορό.

ΖΥΓΟΥΡΗ AΜΑΛΙΑ / ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ - ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Παιχνίδι ζωντανό ή στην οθόνη;

90

Το παιχνίδι υπάρχει σε όλους τους πολιτι-σμούς και το περιεχόμενό του καθορίζεται κυρίως από τον τρόπο ζωής και την κοινω-νική δομή. Παιχνίδια ατομικά με κούκλες, ομοιώματα ζώων, αμαξιδίων αλλά και είδη νοικοκυριού. Παιχνίδια ομαδικά όπως πε-τροπόλεμος, τυφλόμυγα, κουτσό, κλέφτες και αστυνόμοι κλπ.

Κοινό σημείο όλων αυτών; Η ανάγκη για ψυχαγωγία και μίμηση. Όταν μιμούμαι τη μαμά που ταΐζει το μωρό, έρχομαι σε επα-φή με το φύλο μου. Όταν μιμούμαι τον στρατιώτη καβάλα στο άλογο, στέκομαι απέναντι στον καταπατητή και υπερασπί-ζομαι τη φύση μου. Ουσιαστικά αυτό ση-μαίνει ότι το παιχνίδι είναι συνυφασμένο με την ύπαρξή μας. Με το παιχνίδι αποκτούν φωνή οι σκέψεις μας, παίρνουν ζωή τα όνειρά μας. «Παίζουμε άρα υπάρχουμε» θα έλεγα, παραφράζοντας τον Ντεκάρτ.

Στις μέρες μας τον γύρο του κόσμου κά-νουν εικόνες παιδιών που παίζουν δίπλα σε κάποια νάρκη ή στα χαλάσματα βομ-βαρδισμένων σπιτιών. Μας συγκλονίζουν γιατί λυπόμαστε τα παιδιά, που χώρος παι-χνιδιού τους δεν είναι ένας πολύχρωμος κήπος με λουλούδια αλλά ένας γκρίζος δρόμος όπου ηχούν σειρήνες πολέμου. Αν κοιτούσαμε λίγο καλύτερα όμως, θα βλέπαμε ότι τα παιδιά αυτά κρατούν στα χέρια τους την ελπίδα, με τη μορφή μιας ξε-φούσκωτης μπάλας ή μιας κουρελιασμέ-νης κούκλας και χαμογελούν. Αφήνονται ελεύθερα στο παιχνίδι τους και επιλέγουν να σβήσουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Υπάρχουν όμως και κάποιες εικόνες πιο καθημερινές, πιο συνηθισμένες, λιγότε-ρο(;) σκληρές. Εικόνες των μοναχικών παι-διών μας που στέκονται ακίνητα μπροστά σε μια οθόνη με ένα χειριστήριο ή κρα-τώντας στα χέρια τους ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι – αλήθεια πόσο μελετημένο είναι ώστε να χωράει ακριβώς ανάμεσα στα χέ-ρια όποιου το χρησιμοποιεί; Κι όμως η συ-νήθεια τα κάνει όλα να φαίνονται άκακα.

Ρίξτε μια προσεχτική ματιά στα παιδιά αυτά, που το βλέμμα τους είναι κενό και το πρόσωπό τους συσπάται με απίστευ-τα άγριες γκριμάτσες σε κάθε κίνηση του ήρωα. Σε τι θυμίζουν τα σπινθηροβόλα μάτια των παιδιών του πολέμου; Στην οθό-νη η επιλογή είναι ο πόλεμος. Πάντα κά-ποιος σκοτώνει κάποιον, πάντα υπάρχει βία και αίμα. Τα γραφικά τους, δε, εξελίσ-σονται συνεχώς για να είναι όσο γίνεται πιο ρεαλιστικά και ελκυστικά.

Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των παιχνιδιών οθόνης: Κλιμα-κούμενη διέγερση με τα επίπεδα δυσκολί-ας, ενίσχυση της επιθετικότητας λόγω του βίαιου περιεχομένου τους, διαστρέβλωση πραγματικού και ψεύτικου κόσμου, εθι-σμός και εξάρτηση.

Αλήθεια, αυτά θέλουμε για τα παιδιά μας; Παιχνίδια που τα κολλάνε σε μια καρέκλα και δεν τα βοηθάνε να εξελιχθούν; Που τα απομονώνουν συντροφιά με ένα ψυχρό κουτί;

Ή παιχνίδια που θα τα βοηθήσουν να μά-θουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους; Που θα αυξήσουν τη φαντασία τους με υγιή και θετικό τρόπο; Που θα τους μά-

θουν να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά, να συνεργάζονται για το καλό της ομά-δας, να διεκδικούν χωρίς να αδικούν τους άλλους;

Δεν υπάρχει, πιστεύω, καλύτερη εκπαίδευ-ση από το ζωντανό παιχνίδι. Μέσα στο παιχνίδι το παιδί μαθαίνει να σέβεται τους

άλλους, να δέχεται οδηγίες, να παρατηρεί αλλά και να χάνει. Ακριβώς όπως και στη ζωή. Δεν μπορούμε πάντα να κερδίζουμε αλλά μπορούμε να χαιρόμαστε με τη χαρά του άλλου και να προσπαθούμε ξανά.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν εμείς; Να δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας ένα ασφαλές περιβάλλον και να τα αφήσουμε να παίξουν. Να παίξουν πολύ. Να χορτά-σουν παιχνίδι με τη διακριτική και όχι πα-ρεμβατική από μέρους μας επίβλεψη. Αν μας προσκαλέσουν, μπορούμε να παί-ξουμε λίγο μαζί τους, ισότιμα, χωρίς όμως να τα αδικούμε αφήνοντάς τα να νικούν πάντα.

Τα παιδιά είναι έξυπνα και τους αξίζει να τους φερόμαστε δίκαια. Ας επιλέξουμε λοι-πόν γι’ αυτά το καλύτερο. Ζωντανό παιχνί-δι, για παιδιά με χαρούμενες φωνές και όχι παιχνίδι οθόνης για παιδιά άβουλα, “ήσυ-χα” και απομονωμένα.

• Εργαστήρια θεατρικής αγωγής• Δημιουργικό παιχνίδι• Ταξίδι στον κόσμο και τα χρώματα• Μύθοι – παραμύθι• Ένας αρχαίος κόσμος μαγικός• Στου φεγγαριού την άκρη συναντώ την τέχνη• Πρωινά εργαστήρια στις σχολικές διακοπές

ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Υπεύθυνη προγραμμάτων Ζυγούρη ΑμαλίαΠαιδαγωγός - εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής

Λόντου 120 Πάτρα, Τηλ.: 2610 006.556, Κιν.: 6942 064.988www.stoufeggariou.gr

92

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Τις προηγούμενες δεκαετίες ο ρόλος του πατέρα στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού είχε υποτιμηθεί. Σήμερα ολοένα και περισσότε-ρες έρευνες αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η παρουσία του και η θετική επίδραση του ρόλου του στην οικογένεια.

Μοντέρνοι καιροί, μοντέρνοι μπαμπάδες

93

Τρία σπουδαία παραδείγματα που ένας μπαμπάς δίνει στα παιδιά του

Τους μαθαίνει πώς ένας άντρας αντιμετω-πίζει τις γυναίκες. Το πρώτο παράδειγμα μιας σχέσης στα μάτια των παιδιών είναι η σχέση μπαμπά - μαμάς. Εκεί τα αγόρια βλέπουν για πρώτη φορά πώς να αντιμε-τωπίζουν μια γυναίκα όταν μεγαλώσουν και τα κορίτσια έχουν τις πρώτες εικόνες, του πώς θα τους φέρεται ο μελλοντικός τους σύντροφος. Και συνήθως θα το μι-μηθούν ή θα τους επηρεάσει, είτε τους αρέσει είτε όχι. Αξίες όπως ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η εκτίμηση αλλά και ο τρό-πος που επικοινωνεί ένα ζευγάρι εκτυλίσ-σεται στα μάτια τους καθημερινά.

Αποτελεί πρότυπο για την κόρη του. Ένας υποστηρικτικός μπαμπάς που αναγνωρί-ζει τις επιτυχίες της κόρης του και την επι-

βραβεύει, την βοηθάει να εξελιχθεί σε μια μελλοντικά επιτυχημένη γυναίκα. Μια κόρη που έχει εισπράξει πολύ αγάπη από τον μπαμπά της είναι πολύ πιο εύκολο να βρει έναν σύντροφο που θα την αγαπάει και θα της το δείχνει, αφού ξέρει τι σημαίνει να έχεις αγαπηθεί.

Μεγαλώνει με υγιή πρότυπα τον γιο του. Η παρουσία ενός μπαμπά που επιδρά ως θετικό πρότυπο μπορεί να βοηθήσει τον γιο του, ιδιαίτερα στην εφηβεία, να ελέγξει την επιθετικότητά του, να γίνει ανεξάρτη-τος και να αναπτύξει υγιείς σχέσεις σε φιλι-κό, ερωτικό και εργασιακό επίπεδο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα έφηβα αγόρια αναζητούν πολύ περισσότερο την παρου-σία του μπαμπά τους, στην προσπάθεια να ενηλικιωθούν και να διατηρήσουν τις ισορροπίες του ρόλου που τα κοινωνικά στερεότυπα τους ζητούν.

Πειθαρχία και αυτοεκτίμηση: μπαμπάδες, μπορείτε!

Πολλές φορές ο μπαμπάς λειτουργεί σαν τον “μπαμπούλα” του σπιτιού, που είναι εκεί για να μαλώνει τα παιδιά όταν ξεφεύ-γουν. Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνεται η σημασία της παρουσίας του και το παιδί απομακρύνεται από εκείνον. Στην πραγ-ματικότητα πρέπει να κερδίσετε το σεβα-σμό και την εμπιστοσύνη τους, με τρόπο που να σας ακούν και να νιώθουν ότι εί-στε εκεί δίκαιος, σταθερός και ήρεμος, δη-μιουργώντας του ασφάλεια.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:Να είστε το καλό παράδειγμα. Όπως ανα-φέρθηκε ήδη, είστε το πρότυπο του παι-διού σας. Θέλετε αυτό το πρότυπο να είναι συνεχώς θυμωμένο και να φωνάζει ή να ασκεί οποιασδήποτε μορφής βία; Μιλήστε του ήρεμα και θετικά, χωρίς να χάνετε την αξιοπρέπειά σας ή να υποτιμάτε την προ-σωπικότητα του παιδιού σας.

94

Να είστε συνεπείς. Όταν λέτε κάτι να το εννοείτε. Γι’αυτό αποφύγετε τις υπερβο-λές και τις συνεχείς τιμωρίες. Δεν οδηγούν πουθενά, αφού στο τέλος το παιδί σας θα ξέρει ότι δεν εννοείτε όσα λέτε και θα πάψει να σας ακούει. Η επιείκεια είναι καλύτερη σύμβουλος από την αυστηρότητα.

Να καταλαβαίνετε γιατί το παιδί σας κά-νει κάτι. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τι κρύβει μια συμπεριφορά του παιδιού σας. Δεν φέρεται έντονα επειδή θέλει να σας εκνευρίσει. Μιλήστε του, αντιληφθείτε τι νιώθει και τι ζητά και κατόπιν κάνετε και τη δική σας αυτοκριτική, προκειμένου να δείτε ποια είναι και τα δικά σας λάθη που ίσως αντιγράφει.

Όχι “τιμωρία”, αλλά “συνέπεια”. Αποφύ-γετε τις αυστηρές τιμωρίες χωρίς νόημα, αλλά συνδέστε τις πράξεις του με συνέπει-ες που ακολουθούν. Αυτές οι συνέπειες όμως να δίνονται με ήρεμο τρόπο, ξεκά-θαρα και να έχουν πραγματικό νόημα, ώστε να μπορείτε να τις συνδέσετε με τους πραγματικούς λόγους που τα παιδιά σας φέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Μικρές συμβουλές για μπαμπάδες στην ανατροφή των παιδιών

Παίξτε με τα παιδιά σας. Με το παιχνίδι θα βοηθήσετε το παιδί σας να δεθεί μαζί σας και θα συμβάλετε στην ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη.

Δημιουργήστε του εμπιστοσύνη. Η πα-ρουσία του πατέρα λειτουργεί πάντα ως μέσο ασφάλειας και σταθερότητας. Και για αυτό δεν χρειάζονται ούτε φωνές, ούτε ξύλο.

Επικοινωνήστε μαζί του. Μη διστάσετε να εκφραστείτε συναισθηματικά και να περι-γράψετε εμπειρίες και βιώματα από τη ζωή σας. Είναι ένα μέσο διαπαιδαγώγησης.

Είστε το ανδρικό πρότυπο. Σταθείτε με αξι-οπρέπεια και σεβασμό στο ρόλο σας. Δεν χρειάζετε να δείχνετε δυνατοί, αλλά να εί-στε δυναμικοί, ήρεμοι και σταθεροί.

Να είστε μπαμπάδες! Δεν χρειάζεται να κά-νετε όσα και οι μαμάδες αλλά όλα εκείνα που σας βοηθούν να χτίσετε μια διαφορε-τική σχέση με το παιδί σας. Και ο ρόλος του μπαμπά είναι μοναδικός για κάθε παιδί.

96

Τολμηροί, ριψοκίνδυνοι, αμφισβητίες, αντι-φατικοί, προκλητικοί, δεν είναι ενήλικες, ούτε και παιδιά… οι έφηβοι είναι αντισυμ-

βατικοί και δεν το κρύβουν! Προκαλούν με το ντύσιμό τους, την κόμμωσή τους, το μακιγιάζ, τα σκουλαρίκια ή ακόμη και με ένα τατουάζ. Ενίοτε, ανάλογα με την ιδι-αίτερη εικόνα και τα ενδιαφέροντά τους, κατατάσσονται και σε ομάδες, όπως είναι οι “emo”, οι “posers”, οι “σκεϊτάδες”, οι “trendy” και οι λεγόμενοι “κάγκουρες”.

Οι γονείς, ανήσυχοι ή πανικοβλημένοι, βλέ-πουν το παιδί τους να μεταλλάσσεται σε έναν ξένο, αναζητούν το μικρό εκείνο που μέχρι πρόσφατα στεκόταν αδιαμαρτύρη-τα απέναντι στις προσδοκίες και τις αξίες τους. Λογομαχούν μαζί του, ερμηνεύουν ως θράσος τη συμπεριφορά του και συ-χνά «διαβάζουν» το μέλλον ως ζοφερό και αφιλόξενο για το παιδί τους. Μήπως υπάρχει μια εξήγηση για όλα αυτά;

Αντιδρά Ο έφηβος επαναστατεί, νιώθει συχνά κα-ταπιεσμένος και προσπαθεί να επιδείξει δύ-ναμη και έλεγχο, αμφισβητώντας τα όρια των γονέων, του σχολείου και της κοινωνί-ας. Η προκλητική συμπεριφορά αφορά ό, τι συνήθως είναι «απαγορευμένο» κι έτσι ο έφηβος πειραματίζεται, είτε με στοιχεία της εμφάνισής του (ντύσιμο, τατουάζ κ.ά), είτε

ΓΚΟΛΕΜΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ / ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

«Ποιος λέει ότι προκαλώ; Εγώ απλώς επέλεξα αυτό το χρώμα για τα μαλλιά μου γιατί μου αρέσει. Άλλωστε, όλοι δε με κρίνουν; Τι άλλο θα έλεγαν οι γονείς μου και οι καθηγητές μου; Αρέσω σε μένα, αρέσω στην παρέα μου και το ίδιο έκαναν και δυο φίλες μου. Πού είναι το πρό-βλημα δηλαδή; Επειδή είναι ροζ;»

Όταν οι έφηβοι προκαλούν

97

με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του (είδος και ένταση μουσικής). Για να απαγκι-στρωθεί από τους γονείς του πρέπει τώρα πια να τους αμφισβητήσει και να τους κα-τεβάσει από το θρόνο που τους είχε όταν ήταν μικρό παιδί, τότε που οι γονείς φά-νταζαν ιδανικοί (και εξιδανικευμένοι) στα μάτια του. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να το κάνει, αν όχι στρεφόμενος ενάντια σε αυτό που οι γονείς του θεωρούν σωστό;

Επιζητά την προσοχήΟ έφηβος προσπαθεί να κερδίσει την προ-σοχή, έστω κι αν αυτό γίνεται με αρνητικό τρόπο. Μπορεί να βάλει ένα ρούχο που ξέρει ότι οι γονείς του δεν θα εγκρίνουν, να βάλει σκουλαρίκι χωρίς να τους ρωτήσει ή ακόμα και να δυναμώσει πολύ τη μουσική ή να μιλά με τις ώρες στο τηλέφωνο. Προ-καλώντας, εισπράττει σχόλια που δεν τον κολακεύουν, ωστόσο γίνεται το επίκεντρο της προσοχής.

Έχει, λοιπόν, μια εύκολη λύση αν θέλει να ασχοληθούν οι άλλοι μαζί του. Σε αυτή την ανάγκη του συμβάλλει και το γεγονός ότι οι έφηβοι είναι από τη φύση τους εγωκε-ντρικοί – χαρακτηρίζονται από αυτό που λέμε «εφηβικό εγωκεντρισμό». Δεν το κά-νουν επίτηδες, απλά δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμοι ακόμα να λειτουργήσουν αντικειμε-νικά. Έτσι, πιστεύουν πως οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους είναι μοναδικά, πως κανείς άλλος δε σκέφτεται και δε νιώθει όπως εκείνοι.

ΜιμείταιΟ έφηβος εντάσσεται σε παρέες όπου μοι-ράζεται κοινές ασχολίες και κοινούς προ-βληματισμούς. Μεταξύ φίλων, ο έφηβος διερευνά την κοινωνική του ταυτότητα, αι-σθάνεται ότι κάπου ανήκει, υποστηρίζεται στη δύσκολη περίοδο που διανύει και νιώ-θει αποδεκτός. Είναι τέτοια η επιρροή της παρέας, που συχνά ντρέπεται να μην ακο-λουθήσει τις προσταγές της, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με αυτές. Για παράδειγμα, μπορεί να μη συμφωνεί με μία στυλιστική

επιλογή των φίλων του αλλά θα την ακο-λουθήσει αν φοβάται ότι θα απορριφθεί από αυτούς. Εγκαταλείποντας την ταύτιση με συμπεριφορές της οικογένειας, ο έφη-βος αναζητά νέα πρότυπα προς μίμηση, δυστυχώς, όχι πάντοτε θετικά.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την προ-κλητική συμπεριφορά του παιδιού σας;

Πλησιάστε το παιδί σας με καλή διάθεση και ενδιαφέρον και όχι με επιθετικότητα ή ετοιμότητα για σύγκρουση. Μιλήστε μαζί του όταν είστε και οι δύο ήρεμοι και εκφρά-στε τις ανησυχίες σας και το πώς νιώθετε, εστιάζοντας στην προκλητική συμπεριφο-ρά του χωρίς να το χαρακτηρίζετε (π.χ. είσαι προκλητικός, εκνευριστικός). Μην εί-στε επικριτικοί μαζί του (το κάνεις για μου σπάσεις τα νεύρα). Αν έχει διάθεση να συ-ζητήσετε, ακούστε τι έχει να σας πει.

Ορίστε ξεκάθαρες συνέπειες που αφο-ρούν συγκεκριμένες συμπεριφορές. Έτσι, βελτιώνετε και την μεταξύ σας επικοινωνία αφού ο έφηβος γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα ακολουθήσει όταν κάνει κάτι για το οποίο τον έχετε προειδοποιήσει ότι δεν εί-ναι αποδεκτό.

Προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο ζητάτε κάτι ή κάνετε μια παρατήρηση. Ο έφηβος που είναι συνηθισμένος στο να του φωνά-ζουν όταν κάνει κάτι, παύει να υπακούει σε αυτή την αντίδραση. Πολλές φορές είναι τόσο προκατειλημμένος λόγω αυτής της συνήθειας των γονιών του, που ο καβγάς ξεκινά πριν ακόμα ο πατέρας ή η μητέρα ολοκληρώσουν το σχόλιό τους. Θυμη-θείτε ότι ο εκνευρισμός γεννά ευκολότερα συγκρούσεις και διαφωνίες. Εσείς πώς θα θέλατε να σας ζητούσαν να αλλάξετε κάτι επάνω σας;

Ο έφηβος έχει ανάγκη το θετικό σχόλιο. Εστιάστε στα θετικά σημεία του, αναγνω-ρίστε τα και επιβραβεύστε τον για αυτά. Συ-χνά οι γονείς τείνουμε να υπερ-εστιάζουμε σε αυτό που μας ανησυχεί, παραγνωρίζο-ντας πως το παιδί μας έχει προτερήματα.

98

Αδιαφορήστε για κάποια πράγματα για τα οποία γνωρίζετε ότι αν δώσετε σημασία μπορεί να χειροτερέψουν. Ειδικά στις προ-κλητικές συμπεριφορές, και αφού έχετε δι-απιστώσει πως ό, τι έχετε δοκιμάσει δεν αρ-κεί, ίσως είναι η ώρα να αλλάξετε στάση.

Στερώντας το «ακροατήριο» που αναζητά το παιδί σας, η συμπεριφορά του δεν έχει πλέον πού να απευθυνθεί. Κι όταν μιλάμε για αδιαφορία, εννοούμε πως δεν συζητά-με και δεν διατηρούμε βλεμματική και φυ-σική επαφή. Δώστε προσοχή σε κάτι άλλο που δεν είναι αρνητικό, περνώντας το μή-νυμα ότι μπορεί να κερδίσει την προσοχή σας με θετικό τρόπο.

Η αντισυμβατικότητα δεν είναι άδικα συ-νυφασμένη με την εφηβεία και φαίνεται πως αποτελεί φυσιολογική πλευρά αυτής της απαραίτητης, αν και συχνά ταραχώ-δους, περιόδου στη ζωή του ανθρώπου.

Άλλωστε, «ἄμμες δέ γ΄ ἐσσόμεσθα πολλῷ κάρρονες», δηλαδή «θα γίνουμε καλύτεροι από εσάς» υπόσχονταν οι έφηβοι Σπαρ-τιάτες στους γηραιότερους, μεταφέρο-ντας στο σήμερα το στίγμα της διαχρονι-κότητας που χαρακτηρίζει την τάση των εφήβων να αμφισβητούν και να αντιπα-λεύουν τους μεγαλύτερους και ό, τι εκείνοι εκπροσωπούν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η προκλη-τική συμπεριφορά των εφήβων ανήκει στο πλαίσιο της φυσιολογικής τους ανάπτυ-ξης έως το βαθμό που δεν διαταράσσο-νται οι βασικοί τομείς της ζωής τους (π. χ. η σχολική επίδοση, η υγεία τους) και η κα-θημερινή τους λειτουργικότητα.

Όταν ένας έφηβος παρουσιάζει συμπε-ριφορές που είναι, όχι μόνο προκλητικές αλλά ιδιαιτέρως επικίνδυνες, όπως για πα-ράδειγμα η χειροδικία, οι καταχρήσεις, ο εκφοβισμός συνομηλίκων, οι παραβατικές και νομικά επιλήψιμες συμπεριφορές, είναι απαραίτητη η έγκαιρη παρέμβαση από ει-δικό.

99

H μαύρη πεταλούδαΈρη Ρίτσου Εκδόσεις: Κέδρος

Όταν στον τόπο της πέφτει ξηρασία, η μικρή μαύρη πεταλούδα μεταναστεύει σ’ ένα λιβάδι γεμάτο πολύχρωμες πεταλούδες. Μακριά από τους δικούς της, σ’ ένα νέο περιβάλλον, η μαύρη πεταλούδα προσπαθεί να επιβιώσει. Κάποιοι θα την αντιμετωπίσουν με καχυποψία, ενώ κάποιοι άλλοι θα την αγκαλιάσουν με αγάπη. Κι όταν η ξηρασία χτυπήσει και αυτό το λιβάδι, ίσως η μικρή μαύρη πετα-λούδα να είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει τις άλλες πεταλούδες να αντιμε-τωπίσουν τη συμφορά.

Ο μικρός δράκος Καρύδας Ίνγκο Ζίγκνερ Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ο μικρός δράκος Καρύδας και οι φίλοι του, η Ματίλντα και ο Όσκαρ, ταξιδεύουν στον χρόνο και πηγαίνουν πίσω στην Προϊστορία. Θέλουν να μάθουν για τους πρώτους δράκους. Μα η Προϊστορία είναι επικίνδυνη εποχή: η Ματίλντα παραλί-γο να πέσει στην παγίδα ενός προϊστορικού κυνηγού και μια πελώρια αρκούδα απειλεί να φάει τους τρεις φίλους… Κι είναι και τα δυο δρακοαυγά, που ο Καρύ-δας ελευθερώνει μέσα από τους πάγους του παγετώνα βγάζοντας λίγη φωτιά από το στόμα του… Έχουν άραγε μέσα μικρά δρακάκια;

Ποιος φοβάται τα μικρόβια; Π. Σπυρίδης, Κ. Μανανεδάκη Εκδόσεις: Λιβάνης

Ποιος φοβάται τα µικρόβια; Ποιος θέλει να τα εξαφανίσει; Ποιος θυµώνει που µπαίνουν απρόσκλητα στη ζωή µας; Τα µικρόβια είναι εχθροί µας; Μικρόβια υπάρχουν παντού γύρω µας, πάνω µας, µέσα µας, ζούµε µε αυτά, είναι εχθροί αλλά και φίλοι µας ταυτόχρονα! Κι όταν τα παιδιά κάνουν πάρτι, µαζί τους πάρτι κάνουν και τα µικρόβια! Πρέπει να τα φοβόµαστε; Όχι! Γιατί εµείς ξέρουµε και αποκαλύπτουµε 12 τρόπους για να µην τα αφήσουµε να µας αρρωστήσουν! Ο µύθος συναντά την ιατρική επιστήµη και µικροί και µεγάλοι µαθαίνουν χρήσιµα πράγµατα για το ρόλο των µικροβίων στη φύση και στη ζωή µας. Ένα αληθινά ξεχωριστό παραµύθι για ξεχωριστούς αναγνώστες.

Η πρώτη μου γκαλερί τέχνης με αυτοκόλληταLake Sam Εκδόσεις: Πατάκης

Στην Γκαλερί τέχνης με αυτοκόλλητα πολλά πράγματα μπορείς να δεις και να κάνεις - απλώς μπες στις αίθουσές της! Εξερεύνησε τα εκπληκτικά της εκθέματα και δημιούργησε τα δικά σου χρησιμοποιώντας τα αυτοκόλλητα που θα βρεις στο βιβλίο.

οι προτάσεις του about βιβλία για παιδιά

Αργυροκάστρου 20262 24 ΠάτραΤηλ.: 2610 [email protected]

Γκολέμη ΠαναγιώταΨυχολόγος - ΠαιδοψυχολόγοςΜαιζώνος 139 (έναντι Δημαρχείου), ΠάτραΤηλ.: 2610 315.882, Κιν.: 6980 281.435

Δημητροπούλου ΕλίναΚλινική Διαιτολόγος-ΔιατροφολόγοςΚανακάρη 109 & Αγ. Νικολάου, ΠάτραΤηλ.: 2610 624.908, Κιν.: 6942 658.434E-mail: [email protected]

Διδάχος ΙωάννηςΜηχανικός αυτοκινήτων-Πρόεδρος ΙΚΤΕΟ ΓλαύκουΕμπεδοκλέους, Περιβόλα ΠατρώνΤηλ.: 2610 64.34.34, Κιν.: 6936 068.104

Ζυγούρη ΑμαλίαΠαιδαγωγός-Εμψυχώτρια Θεατρικής αγωγήςΛόντου 120, ΠάτραΤηλ.: 2610 006.556, Κιν.: 6942 064.988www.stoufeggariou.gr

Καλογεράκη ΜαριλέναΜουσικοπαιδαγωγόςΤηλ.: 6957 738.733www.facebook.com/mousikokinhtikh

Καραγεωργόπουλος ΑνδρέαςΦαρμακοποιόςΜαιζώνος 38-40 & Ζαϊμη, ΠάτραΤηλ.: 2610 226.005

Καικιλία Γρηγ. ΚατσιβαρδάΨυχολόγος, MScΑρχ/που Ιεροθέου 103 & Παναχαϊκού, ΠάτραΤηλ.: 2617 725.544, Κιν.: 6972 055.293E-mail: [email protected]

Καρόκης Δημήτρης MScΡευματολόγοςΜαιζώνος 20 (Αρσάκειο), ΠάτραΤηλ.: 2610 225.430, Κιν.: 6937 169.016E-mail: [email protected]

Κοσμαρίκου ΑλεξάνδραΠαιδίατροςΓούναρη 78, ΠάτραΤηλ.: 2614 008.469, Κιν.: 6981 080.369www.kosmarikou.grwww.facebook.com/akosmarikou

Κόττικα ΗρώΚλινική Διαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΚανακάρη 124 (3ος όροφος), ΠάτραΤηλ.: 2610 226.002, Κιν.: 6944 601.688

Κούρτης Στ. ΓεώργιοςΑλλεργιολόγος Ενηλίκων - ΠαίδωνΑγ. Νικολάου 53, ΠάτραΤηλ.: 2610 007.080, Κιν.: 6973 997.753Δ. Παναγοπούλου & Γρίβα 34, ΑγρίνιοΤηλ.: 26410 48017E-mail: [email protected]

Κυριαζή ΑιμιλίαΨυχολόγοςΤηλ.: 6986 830.328E-mail: [email protected]

Λιναρδάτου ΣίσσυΧειρουργός οδοντίατρος DDSΚορίνθου 301-303 & Παντανάσσης, ΠάτραΤηλ.: 2610 224.097, Κιν.: 6989 865.564E-mail: [email protected]

Λούη Ι. ΜαρίαΚλινική ΨυχολόγοςΨυχαναλυτική ΨυχοθεραπείαΜπουμπουλίνας 76, ΠάτραΤηλ.: 2610 33.08.08, Κιν.: 6972 87.15.82E-mail: [email protected]/marialouipsy

Μητροπούλου ΜαρίαΟπτικός - Οπτομέτρης MScΑκρωτηρίου 143, ΠάτραΤηλ.: 2611 122.284

Μπαρμπάνη ΧαράΔερματολόγος - ΑφροδισιολόγοςΡήγα Φεραίου 91, ΠάτραΤηλ.: 2610 224.884, Κιν.: 6974 717.572www.derma-mparmpani.grE-mail: [email protected]

Παπαδάκης ΠάτροκλοςΨυχολόγοςΕλ. Βενιζέλου 138, (πρώην Θησέως), ΑττικήΤηλ.: 210 95.64.594, Κιν.: 6944 972.063www.psychologos-papadakis.gr

Παπαδοπούλου - Μπακρώζη ΑμαλίαΦυσικοθεραπεύτριαΤριών Ναυάρχων 58, ΠάτραΤηλ./fax: 2610 312.303, Κιν.: 6945 908.152E-mail: [email protected]

Πετροπούλου ΧαριτίνηΔερματολόγος - ΑφροδισιολόγοςΑράτου 12 (1ος όροφος), ΠάτραΤηλ.:2610 220.839, Κιν.: 6970 187.804E-mail: [email protected]

Φλωροπούλου ΣίσσυΚοινωνική Λειτουργός στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΠάτραςΚανακάρη 101 Β, ΠάτραΤηλ.: 2610 620.059 E-mail: [email protected]

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τους:

Το περιοδικό about είναι ιδιοκτησία και εκδίδεται από την: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση ή

αντιγραφή μέρους ή συνόλου των άρθρων του περιοδικού, με οποιον-δήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε μέσο, χωρίς την έγγραφη άδεια της εκδότριας εταιρείας.

https://www.facebook.com/aboutyoukids

γενικές μεταφορές | μετακομίσεις | αποθηκεύσεις | διανομέςμεταφορές ευπαθών προϊόντων με ψυγείοπαράδοση πόρτα - πόρτα

Πάτρα: Π.Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών, Αγ. Βασίλειος (δίπλα στο ποτάμι της Ξερόλακκας)τ: 2610.995.795, 2610.993.378, f : 2610.995.796Αθήνα: Πλούτωνος 63, Αιγάλεω, τ: 210.345 9359, f : 210.345 [email protected]