9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 -...

14
Ο «Εθνικός Κήρυκας» παρουσιάζει το ειδικό αφιέρωμα για το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. www.ekirikas.com a b ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 9/11/2001 15 χρόνια μετά

Transcript of 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 -...

Page 1: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

Ο «Εθνικός Κήρυκας» παρουσιάζει το ειδικό αφιέρωμα για το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

www.ekirikas.com

a b

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

9/11/200115 χρόνια μετά

Page 2: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

Ημεγάλη ιστορίααναφέρεται στηνκαταστροφή και την

ανοικοδόμηση του ΙερούΝαού του Αγίου Νικολάουστο Παγκόσμιο ΚέντροΕμπορίου (W.T.C. -WorldTrade Center), γνωστού μετάταύτα ως Ground Zero. Ημεγάλη ιστορία αναφέρεταιστην μεταμόρφωση τωνερειπίων σε καλλιμάρμαροΝαό, στην μετάβαση από τηντέφρα του θανάτου στηλάμψη της Αναστάσεως

Από τη ΒοστώνηΤο απόγευμα και το βράδυ

της 10ης Σεπτεμβρίου 2001, πα-ραμονή της απαίσιας τρομοκρα-τικής ημέρας της 11ης Σεπτεμ-βρίου 2001, βρισκόμασταν μεαρκετούς γνωστούς στο Πανεπι-στήμιο Tufts στη Βοστώνη.Επρόκειτο για ένα σημαντικόακαδημαϊκό γεγονός το οποίοτελείωσε κάπως αργά, με απο-τέλεσμα να μείνουμε το βράδυστη Βοστώνη.

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρί-ου 2001, ενώ είμαστε έτοιμοι ναμεταβούμε στο αεροδρόμιο τηςΒοστώνης για να επιστρέψουμεστη Νέα Υόρκη, παρατηρήσαμεασυνήθη κίνηση και ταραχή στοlobby του ξενοδοχείου όπου εί-χαμε διανυκτερεύσει. Μας πλη-ροφόρησαν ότι ένα αεροπλάνοείχε κτυπήσει και τυλίξει σε φλό-γες τον έναν από τους δύο πύρ-γους του Παγκόσμιου ΚέντρουΕμπορίου (W.T.C.). Ταυτόχρονα,υπήρξε άμεση ειδοποίηση ότι τοαεροδρόμιο της Βοστώνης έχεικλείσει. Σε λίγα λεπτά είδαμε μεφρίκη στην οθόνη της τηλεορά-σεως ότι και ο δεύτερος πύργοςτου W.T.C. είχε κτυπηθεί από έναάλλο αεροπλάνο και εφλέγετο.Ηταν φανερό ότι επρόκειτο γιατρομοκρατική ενέργεια πρωτο-φανούς μεγέθους με αθώα θύ-ματα χιλιάδες ανθρώπων οιοποίοι την ώρα της επιθέσεωςήταν μέσα στα δύο γιγαντιαίακτίρια. Ξεκινήσαμε αμέσως μεαυτοκίνητο για τη Νέα Υόρκη,αλλά όταν φτάσαμε στα όρια τηςπόλεως διαπιστώσαμε ότι ήτοαπολύτως απηγορευμένη η εί-σοδος σ’αυτήν. Γι’αυτό και μεί-ναμε την ημέρα και το βράδυστο Κονέκτικατ, εν προσευχήκαι αγρυπνία και με βαθύτατη

οδύνη παρακολουθώντας απότην τηλεόραση τις εξελίξεις στιςοποίες το κύριο σημείο αναφο-ράς ήτο ο πολύ μεγάλος αριθμόςτων νεκρών κάτω από τα ερείπιατων δύο πύργων που κατέρρευ-σαν. Την επομένη ημέρα, Τετάρ-τη, 12 Σεπτεμβρίου 2001, με ει-δική φροντίδα της Αστυνομίαςτης Νέας Υόρκης, επιστρέψαμεκαι εισήλθαμε στην πόλη.

Η πρώτη επίσκεψηΕπισκεφθήκαμε ευθύς τον

τόπο της φοβερής συμφοράςπου ονομάσθηκε αμέσως Gro-und Zero λόγω της απιθάνου με-γέθους καταστροφής. Η ημέραήταν ηλιόλουστη αλλά η ατμό-σφαιρα στο Ground Zero ήτανθολή και ομιχλώδης.

Δεν επρόκειτο όμως περί φυ-σικής ομίχλης αλλά περί μίγμα-τος καπνών και σωματιδίων απότα κονιορτοποιημένα υλικά τωνδύο πύργων.

Εκεί αναπέμψαμε εκτενή δέ-ηση υπέρ των χιλιάδων θυμάτωντων οποίων δεν γνωρίζαμε ακό-μα τον ακριβή αριθμό, και υπέρτων οικογενειών των οι οποίεςθα αντιμετώπιζαν τεράστια προ-βλήματα. Την ώρα της δεήσεώςμας ήρθε κοντά μας ένα στρα-τιωτικό τμήμα έτοιμο να προχω-ρήσει στην προσπάθεια διασώ-σεως ενδεχομένως επιζώντωνθυμάτων.

Ο επικεφαλής αξιωματικόςμάς παρεκάλεσε να προσευχη-θούμε για το συγκεκριμένο τμή-μα των στρατιωτών αλλά και γιατις άλλες μονάδες διασώσεως οιοποίες βρίσκονταν στο χώρο τουGround Zero, πράγμα που κά-ναμε.

Στην επίσκεψή μας αυτή δια-πιστώσαμε ότι ο ένας εκ των δύοκαταρρευσάντων πύργων είχεκαταπέσει επί του παρακειμένουμικρού Ιερού Ναού μας του Αγί-

ου Νικολάου, τον οποίο είχεπλήρως καταστρέψει. Ετσι, στοσημείο της οδού Cedar 155, αυ-τό που άλλοτε ήταν ο Ναός τουΑγίου Νικολάου υπήρχε τώραμια τεράστια τρύπα στο έδαφος,στο περίπου δέκα μέτρων βάθοςτης οποίας βρίσκονταν κονιορ-τοποιημένα οικοδομικά στοιχείατου Ναού μας.

Στην συνέχεια, το απόγευματης ιδίας ημέρας, στον Καθεδρι-κό μας Ναό της Αγίας ΤριάδοςΝέας Υόρκης ετελέσαμε Τρισά-γιο υπέρ των αθώων θυμάτωνστο οποίο παρευρέθησαν και οι-κογένειες που είχαν χάσει τηνπροηγουμένη προσφιλείς αν-θρώπους των.

Ταυτοχρόνως κινητοποιήθη-κε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερι-κής και δημιούργησε αμέσωςομάδα αποτελουμένη από προ-σωπικό και εθελοντές που εγκα-τέστησαν κέντρο βοηθείας στονΙερό Ναό μας, της Αγίας Βαρβά-ρας, που ήταν ο πλησιέστεροςχώρος στο σημείο της καταστρο-φής, προσφέροντας χώρο ανά-παυλας και τροφοδοσίας στουςεργάτες διασώσεως και σ’ όποιονάλλο ζητούσε καταφύγιο καιενίσχυση στην αντιμετώπιση τηςτρομακτικής εμπειρίας του πρωϊ-νού της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.Επίσης, η Ι. Αρχιεπισκοπή δημι-ούργησε αμέσως με έρανο δύοΤαμεία Αρωγής υπέρ των οικο-γενειών των θυμάτων και υπέρτης αναστηλώσεως του Ι. Ναούτου Αγίου Νικολάου.

Η ανταπόκριση του κοινούσε εθνικό και διεθνές επίπεδοήτο πράγματι συγκινητική καιγενναιόδωρη.

Απέραντη θλίψηΗ επόμενη επίσκεψή μας στο

χώρο της καταστροφής έγινε με-τά δύο ημέρες, την Παρασκευή,14 Σεπτεμβρίου 2001. Το από-

γευμα της ημέρας αυτής, ο Πρό-εδρος Bush επισκέφθηκε τοGround Zero. Η ημέρα ήτανσκοτεινιασμένη, υπήρχε μια πο-λύ ελαφρά βροχή, το έδαφοςήταν λασπώδες και μαύρο καιμεταξύ των συγκεντρωμένωνεκεί ήταν εκατοντάδες πυροσβε-στών και αστυνομικών οι οποίοιθρηνούσαν τους συναδέλφουςτων που είχαν σκοτωθεί τρειςημέρες πριν στην τρομοκρατικήεπίθεση. Ο Πρόεδρος Bush, πε-ρικυκλωμένος από θρησκευτι-κούς, πολιτικούς και κρατικούςλειτουργούς μίλησε στο συγκεν-τρωμένο πλήθος και εξέφρασεμε δραματικούς τόνους αφ’ ενόςμεν την απέραντη θλίψη του γιατην απώλεια τόσων ανθρώπων,αφ’ετέρου δε την οργή και τηναγανάκτησή του για το τρομο-κρατικό έγκλημα ενώ δήλωσε μετρόπο μη επιδεχόμενο αμφιβο-λία ότι θα εφαρμοσθεί με αυ-στηρότητα ο νόμος της δικαιο-σύνης και τιμωρίας των ενόχωνκαι ότι αυτό που καταστράφηκεθα ξαναγίνει και μάλιστα σε πο-λύ ωραιότερη μορφή.

Στην ίδια ευκαιρία, κατόπινειδικών συνεννοήσεων κατορ-θώθηκε να εξασφαλισθεί η προ-σπάθεια για την ανεύρεση τωνιερών σκευών και άλλων αντι-κειμένων του καταστραφέντοςΝαού με ειδικό τρόπο, δηλαδή

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20162 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

Ιδρυτής ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΑΝΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ Η. ΔΙΑΜΑΤΑΡΗΣΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΒΕΤΑ Η. ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Βοηθός Εκδότη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΙΑΧΟΣ Υπεύθυνος Υλης Ενθέτου ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ Υπεύθυνη Παραγωγής

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1915 FOUNDED 1915

[\NATIONAL�HERALD

37-10 30th Street, Long Island City, N.Y. 11101-2614

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Δημοκρίτου 1 & Ακαδημίας, Τ.Κ. 106 71

Νέα Υόρκη: Tel.: (718) 784-5255 • Fax: (718) 472-0510 • e-mail: [email protected]

Αθήνα: Τηλ. (210) 3614-598 • (210) 3643-776 • e-mail: [email protected]

Να παραμείνουμε πιστοί στα ανθρώπινα ιδεώδη

11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:46:40. Η στιγμή που άλλαξεριζικά τον κόσμο που ξέραμε μέχρι τότε.

Το πρώτο αεροπλάνο πέφτει στον Βόρειο Πύργο τουΠαγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης και οπλανήτης συγκλονίζεται από αυτό το αναπάντεχο γεγονός.

Ολοι οι κάτοικοι απόάκρου εις άκρον στη Γηέμειναν άφωνοι. Οταν δεπαρακολούθησαν απότους δέκτες τωντηλεοράσεων τη συντριβήτου δεύτερου αεροπλάνουστον Νότιο Πύργο τουςκατέλαβε δέος ανάμεικτομε έκπληξη, απορία καιφόβο. Η μεγαλύτερηυπερδύναμη του κόσμουεβάλλετο εκ των έσω καιδεν το χωρούσε οανθρώπινος νους.

Μετά από αυτό τοσυγκλονιστικό καιφρικιαστικό γεγονόςτίποτα δεν εθεωρείτοαυτονόητο και δεδομένο.Ο φόβος της τρομοκρατίαςάρχισε να απλώνει ταφτερά του σε όλον τον

κόσμο και πλέον στις ημέρες μας είναι ο μόνιμος βραχνάςόλων των κρατών και όλων των ανθρώπων. Ενας φόβος πουμας κρατά δέσμιους και άβουλους. Ενας φόβος που μας στερείτην ελευθερία της μετακίνησης, της έκφρασης και ενκατακλείδι την ελευθερία στη ζωή, τη δυνατότητα στο όνειρο,όποιο κι αν είναι αυτό. Αλλοίμονο στον άνθρωπο που δενμπορεί να ονειρευτεί και να παλέψει να πραγματώσει τοοποιοδήποτε όνειρό του, από το πιο μικρό μέχρι το πιομεγάλο.

Ομως στο διάβα της ιστορίας έχει αποδειχθεί - και ηιστορία επαναλαμβάνεται - ότι η ανθρωπότητα δεν φοβήθηκεούτε από πολέμους, ούτε από λοιμούς, ούτε από λιμούς, ούτεαπό καταστρεπτικά φυσικά φαινόμενα και συνέχιζε να βρίσκειτο θάρρος και το κουράγιο να προχωράει μπροστά. Αυτόοφείλει να κάνει και η γενιά μας. Πάντα πιστή στα ανθρώπινακαι δημοκρατικά ιδεώδη να πορευθεί και να αποδείξει ότιτελικά είναι πολύ μικροί αυτοί που προσπαθούν να μαςτρομοκρατήσουν και να μας καθηλώσουν και να πορευθεί σεκαλύτερα ημέρες για το ανθρώπινο γένος.

Γιώργος Ψιάχος

Γραμμένο από τον Αρχιεπίσκοπο, Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο αποκλειστικά για τον «Εθνικό Κήρυκα»

Σύντομο χρονικό μιας μεγάλης ιστορίας

201735/29

11 Σεπτεμβρίου 2001Δεν Ξεχνούμε Ποτέ!Ας είναι αιωνία σας η μνήμη

30-05 45TH STREET

Astoria, NY 11103

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ / ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

• Real Estate• Sales• Leasing• Management

• Buying and Selling - Commercial / ResidentialΑγοραπωλησείες - Εμπορικά/Ιδιωτικά Aκίνητα

• Commercial Leasing LawΕνοικιάσεις επαγγελματικών χώρων

30-05 45th Street, Astoria, New York 11103 Telephone: (718) 777-2278 ext. 301

Telefax: (718) 504-4900Email: [email protected]

William G. Demos, Partner

Konstantinos K. Kousiaris, Partner

ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

KONSTANTINOS K. KOUSIARIS, Esq.Κousiaris Law, P.C.

Office: 718.777.2289Fax: 718.504.4555

www.pristinepropertiesnyc.com

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Αγοράζετε ή Πουλάτε - Μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε

Σας ευχαριστούμεγια την προτίμησή σας

201708/37

Σ υ γ κ λ ο ν ι σ μ ό ς

Συγκλονισμός εις αναπάντεχο βαθμό όσο η

μέρα πλησιάζει, τόση ταραχή μας πιάνει και μας

συνταράζει. Ενθυμείστε την υπνηλία του Pearl

Harbor; Ε, στην ίδια υπνοβασία πιαστήκαμε στις

ένδεκα Σεπτεμβρίου 2001. Και από ποιους; Από

μαθητευόμενους Μέσης Ανατολής πολίτες για

πτήση και μόνον μεγαθήριων αεροπλάνων κάτω

από την υπόκρυφη πλάνη, ως κεκαλυμμένη

δολοφονική συγχρονισμένη απόπειρα με

πύρινα όπλα τα αεροπλάνα, τους επιβάτες, αλλά

διαρρήκτες του πιλοτηρίου, φονεύοντες το

πλήρωμα, και στα χέρια των τ’ αεροπλάνα με

βολή και στόχο κατά τους δίδυμους πύργους,

Πεντάγωνο και αποτυχημένο χτύπημα Λευκού

Οίκου. Ακόμα από τότε βλέπουμε, ακούμε,

μαρτυρούμε και τρομοκρατούμεθα από

μικροεπαναληπτικά γεγονότα τύπου 11ης

Σεπτεμβρίου, δολοφονίες αθώων, από

ανθρωπόμορφους ανθρώπους με πυρακτωμένα

αισθήματα κατά της Δύσης, ασύμφωνας προς

την δογματικήν των αντίληψη. Θεέ μας με τις

διαφωτιστικές σου ακτίνες, οδήγησέ τους σε

δρόμο αγάπης, αρμονικής συνύπαρξης με την

ανθρωπότητα και απάλλαξέ τους από την

φονική κατασπάραξη που τους διακατέχει.

Π.Β. Τσαντές

Συνέχεια στη σελίδα 4

Ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου θα προβάλλει την λάμψη τηςαγάπης και την ακατανίκητη δύναμη της αναστάσεως. Θα προ-βάλλει την παρουσία του Θεού σ’ ένα κόσμο που χρειάζεταιεπειγόντως αυτή την παρουσία.

Page 3: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

3ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

201841/25

Page 4: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20164 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται σε ανασκαφές αρχαιολογι-κών χώρων. Δυστυχώς, η εξαι-ρετικά προσεκτική αυτή ανα-σκαφή δεν απέδωσε τελικώςαποτελέσματα, διότι ο Ναός είχεμεταβληθεί σε χώμα και σκόνη.Διασώθηκαν μόνο ελάχιστα μι-κρά αντικείμενα: δύο εικόνες,ένα μισοκαμμένο βιβλίο, μερικάμισολυωμένα κεριά, λίγα κομ-μάτια από το μαρμάρινο δάπε-δο, δύο σπασμένα μεταλλικάκηροπήγια, μία στρεβλωμένη μι-κρή καμπάνα και ένα μικρό κομ-μάτι υφάσματος.

Αναπομπή δεήσεωνΕπισκεφθήκαμε κατ’ επανά-

ληψη στις ημέρες που ακολού-θησαν τον χώρο του Ground Ze-ro και του κυριολεκτικά εξαφα-νισθέντος Ι. Ναού του Αγίου Νι-κολάου και αναπέμψαμε δεήσειςυπέρ των αδικοσκοτωμένων αν-θρώπων και των οικογενειώντων, καθώς επίσης και υπέρ ομά-δων εργατών οι οποίοι είχαν τηνευθύνη της αποκομιδής του υλι-κού των ερειπίων.

Η δέσμευση του ΚυβερνήτηΜερικές εβδομάδες αργό-

τερα, με μια ομάδα στελεχώντης Αρχιεπισκοπής, είχαμε συ-νάντηση με τον τότε Κυβερνήτητης Πολιτείας της Νέας Υόρκης,κ. George Pataki. Στη συνάν-τηση αυτή τονίσαμε τη σημασίαπου είχε το να ανεγερθεί καιπάλι ο Ναός του Αγίου Νικο-λάου στον ίδιο χώρο διότι ήτοτο μόνο θρησκευτικό μνημείοτο οποίο καταστράφηκε απότην διπλή τρομοκρατική επί-θεση. Τονίσαμε, όμως, στον Κυ-βερνήτη ότι ο Ναός που θαξανακτισθεί δεν θα είναι μόνοενοριακός Ναός της αμέσου Κοι-νότητος, όπως πριν, αλλά θαγίνει ταυτοχρόνως και θρησκευ-τικό και εθνικό προσκύνημα γιαόλο τον κόσμο. Ο κ. Pataki εδή-λωσε ρητώς ότι δεσμεύεται καιως πρόσωπο και ως Κυβερνήτηςτης Νέας Υόρκης στο να ανοικο-δομηθεί ο νέος Αγιος Νικόλαος,όπως το ζητήσαμε. Η δήλωσητου κ. Pataki έγινε παρουσίατων εκπροσώπων του Τύπου καιο ίδιος μετά την αποχώρησή τουαπό τη θέση του Κυβερνήτηέμεινε πιστός μέχρι σήμεραστην υπόσχεσή του.

Οι ενορίτεςΗ καταστροφή του Ναού δη-

μιούργησε το πρόβλημα της εξυ-πηρετήσεως των ενοριτών του.Μετά από συσκέψεις και μελέτηδιαφόρων λύσεων, καταλήξαμεστο να χρησιμοποιηθεί ο Ι. Ναόςτων Αγίου Κωνσταντίνου και

Ελένης στο Brooklyn ως φιλοξε-νών ναός του εφημερίου π. Ιωάν-νου Ρώμα και των ενοριτών τουΑγίου Νικολάου Ground Zero. Ηλύση αυτή εφαρμόσθηκε μέχρισήμερα και ισχύει μέχρι αποπε-ρατώσεώς του ανεγειρομένου νέ-ου Ναού του Αγίου Νικολάου μετη διαφορά ότι εν τω μεταξύ ομνημονευθείς Ιερεύς απεβίωσεκατά το 2015. Στα χρόνια πουακολούθησαν τόσο κατά την 6ηΔεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Νι-κολάου, όσο και κατά την 11ηΣεπτεμβρίου εκάστου έτους, τε-λέσθηκαν ιερές ακολουθίες στονχώρο τον παρακείμενο στον πα-λαιό Ναό. Στην πρώτη, μάλιστα,περίπτωση, η τέλεση στο Gro-und Zero του Εσπερινού του Αγί-ου Νικολάου της 6ης Δεκεμβρίου2001 με συμμετοχή του αειμνή-στου Αρχιεπισκόπου κυρού Ια-κώβου και πλήθους ιερέων καιλαού υπήρξε όντως συγκλονιστι-κό γεγονός.

Οι πρώτες προετοιμασίεςΕυθύς μετά το τρομοκρατικό

κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου,τις επισκέψεις στο Ground Zeroκαι τη συνάντηση με τον Κυβερ-νήτη της Πολιτείας της ΝέαςΥόρκης η Ιερά ΑρχιεπισκοπήΑμερικής άρχισε το έργο τηςαπαραίτητης προετοιμασίας γιατην ανέγερση του νέου Ναού.Αξίζει να σημειώσουμε ότι ηγλώσσα που χρησιμοποιήθηκεέκανε βέβαια αναφορά σε ανοι-κοδόμηση ή ανέγερση αλλά πε-ρισσότερο σε ανάσταση του Να-ού του Αγίου Νικολάου. Η προ-ετοιμασία προϋπέθετε αρχιτε-κτονική μελέτη, μηχανολογικήμελέτη, λειτουργική μελέτη καιοικονομική μελέτη σχετικά μετο νέο Ναό. Ανθρωποι από τηνΙερά Αρχιεπισκοπή, από τηνενορία του Αγίου Νικολάου καιάλλοι ειδικοί σε ανοικοδομήσειςΝαών, πραγμα το ποί η σαν έναόντως τεράστιο έργο το οποίοεκάλυψε πολλά χρόνια. Το έργοαυτό αντιμετώπισε σοβαρές δυ-σκολίες διότι στην πορεία ανα-μορφώσεως του όλου χώρου τουGround Zero, ο χώρος τον οποίοκατείχε ο Ναός επί της οδού Ce-dar 155 χρησιμοποιήθηκε πολύενωρίς στο σύστημα υπογείωνσυγκοινωνιών, με αποτέλεσμανα μην είναι πλέον διαθέσιμος.Κατόπιν μακρών και επιπόνωνδιαπραγματεύσεων ελήφθη ηαπόφαση από την Port Authority(Λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης καιΝέας Ιερσέης), την υπεύθυνηδηλαδή αρχή της ανοικοδομή-σεως του Ground Zero, να δοθείγια την οικοδόμηση του νέουΝαού χώρος εντός του ιδίου τε-τραγώνου του παλαιού Ναού,κείμενος επί της γωνίας τωνοδών Liberty 130 και Greenwi-

ch. O εν λόγω νέος χώρος εμ-φανίζει προφανή πλεονεκτήμα-τα έναντι του παλαιού διότιπρώτον είναι σημαντικής εκτά-σεως και δεύτερον βρίσκεται σεκεντρικότατο σημείο, κείμενονακριβώς έναντι του επισήμουΜνημείου (Memorial Site), τουαφιερωμένου στα θύματα τηςτρομοκρατικής επιθέσεως της11ης Σεπτεμ-βρίου 2001.

Η ουσιαστική ανοικοδόμησητου Ναού δεν ήτο δυνατόν νααρχίσει προτού ολοκληρωθούντα αναγκαία έργα υποδομής τουχώρου και προτού ρυθμισθούνόλα τα νομικά θέματα τα σχετι-ζόμενα με την αλλαγή της τοπο-θεσίας ανεγέρσεως του Ναού.

Ξαφνική αναδίπλωσηΜετά παρέλευση δέκα περί-

που ετών, από την ημέρα τηςτρομοκρατικής καταστροφής,ετέθη αιφνιδίως και απροσδοκή-τως από αρμοδίους της Port Au-thority (Λιμενική Αρχή Νέας Υόρ-κης και Νέας Ιερσέης) το θέματης ματαιώσεως της ανοικοδομή-σεως του Ναού στον διατεθένταχώρο. Οπως, μάλιστα ετέθη τοθέμα, η υπονοουμένη ματαίωσηήτο απολύτου φύσεως, δηλ. υπε-δηλούτο ότι γενικώς δεν θαυπάρξει Ναός στο Ground Zero.Αυτό ανάγκασε την Ι. Αρχιεπι-σκοπή να προσφύγει στη δικαιο-σύνη και να ζητήσει δικαστικώςλύση του αναφυέντος προβλή-ματος. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότιτο δίκαιο και το νόμιμο ανήκεαπολύτως στην Αρχιεπισκοπή,αλλά δεν απεκλείετο οιαδήποτεαρνητική εξέλιξη. Στο κρίσιμοχρονικό αυτό σημείο εξελέγη καιανέλαβε ως Κυβερνήτης της ΝέαςΥόρκης ο κ. Andrew Cuomo, οοποίος αμέσως ετάχθη υπέρ τωναπόψεων της Ι. ΑρχιεπισκοπήςΑμερικής, και απεφάσισε ναενεργήσει χωρίς αναβολή ή κα-θυστέρηση ώστε τάχιστα να απο-δοθεί δικαιοσύνη και να αναγνω-ρισθεί η κυριότητα του χώρουτου υπό ανέγερση Ναού, σε αν-ταλλαγή με τον χώρο τον οποίοναρχικώς κατείχε ο Ναός, ως ανα-φαίρετη ιδιοκτησία.

Υπογραφή συμβολαίωνΕτσι φθάσαμε στην πράγματι

μεγάλη ημέρα της 14ης Οκτω-βρίου 2011, όταν στις 11:30 τοπρωΐ υπεγράφη παρουσία αφ’ενός μεν των μελών της ΙεράςΕπαρχιακής Συνόδου της Ι. Αρ-χιεπισκοπής Αμερικής και τουΑρχιεπισκοπικού Συμβουλίου,αφ’ ετέρου δε των αρμοδίων τηςPort Authority (Λιμενική ΑρχήΝέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης)το επίσημο έγγραφο διά τουοποίου η Εκκλησία αποκτούσεοριστικά την κυριότητα του χώ-

ρου επί της οδού Liberty αριθ.130, επ’ ανταλλαγή της αρχικήςμας ιδιοκτησίας επί της οδού Ce-dar αριθ. 155. Εμενε ανοικτόμόνο το θέμα της λεπτομερούςρυθμίσεως όλων των νομικώνπλευρών. Μετά ένα περίπουέτος, περί την μεσημβρία της19ης Οκτωβρίου 2012, ο Κυβερ-νήτης της Νέας Υόρκης κ. An-drew Cuomo επισκέφθηκε τοσυνεδριάζον εν ολομελεία Αρ-χιεπισκοπικό Συμβούλιο καιανεκοίνωσε στα μέλη του τηνπροώθηση της υπογραφής τωνοριστικών νομικών εγγράφωνκυριότητος, προκαλέσας την ευ-γνώμονα και ενθουσιώδη επιδο-κιμασία των παρισταμένων.

Προκήρυξη διαγωνισμούΤο επόμενο βήμα ήτο να προ-

ωθηθεί η διαδικασία παραγωγήςτου αρχιτεκτονικού σχεδίου τουνέου Ναού. Προς τούτο, σχημα-τίσθηκε επιτροπή με μέλη εκ-προσώπους της Ι. ΕπαρχιακήςΣυνόδου, του ΑρχιεπισκοπικούΣυμβουλίου, της Ενορίας του κα-τα-στραφέντος Ναού και Πανε-πιστημιακών ειδικών σε θέματαναοδομίας. Παραλλήλως, καταρ-

τίσθηκε πίνακας με τα ονόματα13 επιφανών αρχιτεκτόνων οιοποίοι είχαν προταθεί από εμ-πειρογνώμονες ως οι πλέον κα-τάλληλοι να αναλάβουν το έργο.

Οι ανωτέρω δεκατρείς αρχι-τέκτονες εκλήθησαν ατομικώςκαι κατ’ επανάληψη σε εκτενείςσυναντήσεις με την συσταθείσαεπιτροπή, σε όλους δε ελέχθηότι ο υπό ανέγερση Ναός θαέπρεπε να πληροί τρεις θεμε-λιώδεις προϋποθέσεις.

α) Ο Ναός αυτός θα έπρεπενα προβάλει αμέσως οπτικώςτην σαφή εικόνα Ορθοδόξου να-ού.

β) Ενώ η πρώτη προϋπόθεσηεσήμαινε κατ’ ανάγκην συγγέ-νεια ή ομοιότητα με υπάρχοντεςΟρθοδόξους ναούς, αυτό δεν συ-νεπάγετο απαραιτήτως ότι θααποτελούσε πιστό αντίγραφοέστω κάποιου περιφήμου υπάρ-χοντος Ορθοδόξου ναού. Ετονί-σθη ότι ο υπό ανέγερση Ναόςθα έπρεπε να είναι καθαρό δείγ-μα της σύγχρονης εποχής, κτι-σμένος στην αρχή του 21ου αι-ώνος, και

γ) Ο Ναός θα έπρεπε να είναισε οπτική αρμονία με το περι-

Σύντομο χρονικό μιαςΣυνέχεια από τη σελίδα 2

202099/7

Ποτέ δεν ξεχνούμεΑς είναι αιωνία σας η μνήμη!

ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

σε όλα τα επίπεδα των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Είμαι συνταξιούχος μαθηματικός με 31 χρόνια πείρα

και ΠΑΡΑΔΙΔΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

Καλέστε στο (516) 426-9492 και ζητήστε τον Νίκο

ή στείλτε μου e-mail στο [email protected]

Aς συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε το παιδί σας

μπορώ να σας βοηθήσω

a b

Θεόδωρος Κουγιανός και Κυριάκος Ανδρινόπουλος οικογενειακώς

New BrothersR e s t a u r a n t a n d D e l i

31 Maple Street, Danvers, MA 01923

Τel.: (978) 750-0100

Σας ευχαριστούμε για την προτίμησή σας200679/6

Τιμή σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους

στις 11 Σεπτεμβρίου 2001

Πάντα θα σας θυμόμαστε!

Αιωνία σας η μνήμη

Η�Ιερά�Αρχιεπισκοπήδημιούργησε,�αμέσως�μετά�το�χτύπημα�της�

11ης�Σεπτεμβρίου,�με�έρανο�δύο�Ταμεία

Αρωγής�υπέρ�των�οικογενειών�των�θυμάτων�και�

υπέρ�τηςαναστηλώσεως�του�Ι.�Ναού�

του�Αγίου�Νικολάου.�Η�ανταπόκριση�

του�κοινού�σε�εθνικόκαι�διεθνές�επίπεδο

ήτο�πράγματισυγκινητική�καιγενναιόδωρη.�

Page 5: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

5ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

βάλλον του. Σχεδόν όλοι οι κλη-θέντες αρχιτέκτονες δήλωσαναμέσως ότι ο ζητούμενος συγ-κερασμός των ανωτέρω τριώνπροϋποθέσεων αποτελεί σχεδόναδύνατον έργο. Στην προβλη-θείσα αυτή δυσκολία, τους ελέχ-θη ότι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγοεκλήθησαν μεταξύ πολλών άλ-λων γνωστών αρχιτεκτόνων διό-τι εθεωρήθησαν ικανοί να πραγ-ματοποιήσουν σχέδιο το οποίοθα ενσωματώνει τις εν λόγωτρεις προϋποθέσεις.

Η πρώτη επιλογήΣτους μήνες που ακολούθη-

σαν δόθηκε η δυνατότητα παρα-γωγής σχεδίων από τους κληθέν-τες αρχιτέκτονες, με προσπάθειανα καλύπτονται οι τεθείσες προ-ϋποθέσεις. Ορισμένα σχέδια εξ’αυτών, παρά την αξία των, δενικανοποιούσαν πλήρως. Κατά συ-νέπεια, εκ των αρχικώς δεκα-τριών αρχιτεκτόνων επελέγησανέξι. Συνεχισθείσης της διαδικα-σίας, με περαιτέρω επιλογή ηΕπιτροπή κατέληξε σε τρία αρχι-τεκτονικά σχέδια προταθέντα αν-τιστοίχως από τρεις επιφανείς αρ-χιτέκτονες. Στη φάση αυτή, η μέ-χρι τούδε ειδική Επιτροπή διευ-ρύνθηκε ουσιωδώς με προσθήκησημαντικού αριθμού μελών τηςΕκκλησίας, διακρινομένων γιατην ενεργό συμμετοχή των καισυμβολή των στο έργο και τηναποστολή της Ορθοδόξου Αρχιε-πισκοπής Αμερικής. Η διευρυμέ-νη αυτή επιτροπή επήνεσε μεντα δύο εκ των τριών προταθέν-των σχεδίων ως αξιολόγων, κα-τέληξε δε ομοφώνως στο αρχιτε-κτονικό σχέδιο του νέου Ι. Ναούτου Αγίου Νικολάου το οποίοεπρότεινε ο διεθνώς γνωστός αρ-χιτέκτων Santiago Calatrava.Στον ως άνω αρχιτέκτονα ανε-κοινώθη η απόφαση και επανε-λήφθη η ανάγκη να τηρηθούνκατά γράμμα και κατ’ ουσίαν οιαρχικώς τεθείσες τρεις προϋπο-θέσεις. Ο κ. Calatrava συνεφώ-νησε πλήρως, και με το επιτελείοτου ετέθη αμέσως επί το έργον.

Τα καλύτερα υλικάΠέραν του αρχιτεκτονικού

σχεδίου, η ανέγερση του Ναούκαθιστούσε αναγκαία τη συμβο-λή και άλλων παραγόντων πληντου αρχιτέκτονος. Η επιτροπήετέθη και πάλι σε κίνηση προ-κειμένου να εξευρεθούν οι κα-λύτεροι τεχνολογικώς και προ-σφορότεροι οικονομικώς παρά-γοντες για το έργο αυτό.

Λόγω της φύσεως του σχεδί-ου και της πολύ μεγάλης σημα-

σίας της υπάρξεως του Ναού τουΑγίου Νικολάου, στο σημείο στοοποίο ανεγείρεται, κατεβλήθηειδική προσπάθεια τόσο σχετικάμε την εξεύρεση και των αρί-στων υλικών, όσο και με το θέ-μα της αγιογραφήσεως και εσω-τερικής διαμορφώσεως του Να-ού. Με την βοήθεια του Θεού,εξασφαλίσθηκε εν προκειμένωγια την εξωτερική επένδυση τουΝαού η χρησιμοποίηση του Πεν-τελικού μαρμάρου, το οποίο εί-ναι το μάρμαρο του Παρθενώνοςκαι των μνημείων της Ακροπό-λεως. Από της πλευράς δε τηςαγιογραφήσεως, έγινε ενδελε-χής έρευνα στην οποία συμπε-ριελήφθησαν και κορυφαίοισύγχρονοι αγιογράφοι οι οποίοιεγκαταβιούν στο Αγιον Όρος.

Με γοργούς ρυθμούςΤου Θεού συνεργούντος, οι

προκαταρκτικές διαδικασίες καικυρίως η όλη διαμόρφωση τουχώρου, στον οποίο ανεγείρεταιο Ναός και ο οποίος είναι χώροςκάτω από τον οποίο υπάρχει σύ-στημα υπογείων συγκοινωνιών,προχώρησαν με γοργό ρυθμόκαι έτσι φθάσαμε στην ευλογη-μένη ημέρα της 18ης Οκτωβρίου2014. Περί την μεσημβρία τηςημέρας αυτής έγινε ο επίσημοςαγιασμός του χώρου ανεγέρσεωςτου Ναού στον οποίον έλαβανμέρος όλοι οι Αρχιερείς της Ιε-ράς Επαρχιακής Συνόδου, καιστον οποίον παρέστησαν κρατι-κοί και διπλωματικοί εκπρόσω-ποι, υπεύθυνοι της ΛιμενικήςΑρχής Νέας Υόρκης και ΝέαςΙερσέης, Αρχιερείς Διορθοδόξωνδικαιοδοσιών της Αμερικής, αν-τιπρόσωποι οικογενειών των θυ-μάτων της 11ης Σεπτεμβρίου2001, και μέγα πλήθος λαού.

Αμέσως μετά ταύτα πραγμα-τοποιήθηκε δεξίωση στο λεγό-μενο Πύργο της Ελευθερίας(Freedom Tower) εντός του Gro-und Zero. Κατά την επίσκεψηστον πύργο αυτόν, οι παριστά-μενοι είχαν τη δυνατότητα ναθέσουν την υπογραφή τους σεακάλυπτα ακόμη μέρη των τοί-χων καθώς επίσης και να δηλώ-σουν υποσχετική οικονομικήσυμβολή στην ανέγερση του Να-ού.

Με τη συμβολή όλωνΓίνεται ήδη λόγος γαι οικο-

νομική συμβολή διότι ο νέος Να-ός, λόγω της θέσεως, του είδους,και της μελλοντικής λειτουργίαςτου, απαιτεί σημαντικά ποσάχρημάτων. Ηδη έχουν δοθείαξιόλογα εμβάσματα, από γεν-

ναιοδώρους δωρητές, αλλά έγινεσυστηματική προσπάθεια ναυπάρξει συμβολή εξ’ όλων τωνπεριοχών και ενοριών της Ι. Αρ-χιεπισκοπής Αμερικής, ώστε ονέος Ναός να είναι Ναός δημι-ουργημένος από το όλο σώματης Εκκλησίας.

Το έργο της ανοικοδομήσεωςέχει αρχίσει, προχωρεί με ταχύρυθμό και ελπίζεται ότι Θεούθέλοντος προς το τέλος τουπροσεχούς έτους 2017 ή κατάτην Ανοιξη του 2018 ο Ναός θαείναι έτοιμος με δυνατότητα λει-τουργίας. Φυσικά πρέπει να λεχ-θεί ότι λόγω της θέσεώς του, οΝαός αυτός θα είναι μοναδικόκτίσμα το οποίο η Port Authority

(Λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης καιΝέας Ιερσέης) υπολογίζει ότι θαβλέπουν καθημερινώς άνω τωνδιακοσίων χιλιάδων ανθρώπων,λόγω αφ’ ενός μεν των χιλιάδωνεπισκεπτών του Ground Zero,αφ’ ετέρου δε της υπάρξεως πα-ρακειμένων εισόδων και εξόδωνεκτεταμένου δικτύου υπογείωνσυγκοινωνιών.

Μοναδικό μνημείοΕίναι φανερό από την προ-

ηγηθείσα περιγραφή, ότι ο ανα-στημένος νέος Ιερός Ναός τουΑγίου Νικολάου αποτελεί μονα-δικό μνημείο προβολής Ορθο-δοξίας και Ελληνισμού σε τερά-στιο αριθμό ανθρώπων όχι μόνοτης Νέας Υόρκης ή των Ηνωμέ-νων Πολιτειών, αλλά παγκο-σμίως. Μια απλή επίσκεψη στοGround Zero όπως είναι σήμερα,οδηγεί στη διαπίστωση ότι

υπάρχουν σε καθημερινή βάσηχιλιάδες επισκέπτες προερχόμε-νοι από όλο τον κόσμο.

Επομένως, η Εκκλησία αυτήέχει ένα παγκόσμιο χαρακτήραορατότητος ενώ ταυτοχρόνωςδεν παύει να είναι μια ζωντανήενοριακή εκκλησία της Αρχιεπι-σκοπής. Πρόκειται περί απολύ-τως ασυνήθους συνδυασμού, οοποίος επιπλέον εμφανίζει καιένα ακόμη ασύνηθες χαρακτη-ριστικό. Αυτό είναι το γεγονόςότι ο Ι. Ναός του Αγ. Νικολάουείναι ο μόνος ναός στο γενικόχώρο του Ground Zero το οποίοκατ’ ουσίαν είναι Τύμβος-Νεκρο-ταφείο τριών περίπου χιλιάδωναθώων θυμάτων του τρομοκρα-τικού χτυπήματος της 11ης Σε-πτεμβρίου 2001.

Πρόκειται περί Ναού ο οποί-ος ευρισκόμενος στο χώρο εκρή-ξεως μίσους και θανάτου της

11ης Σεπτεμβρίου 2001, θα προ-βάλλει την λάμψη της αγάπηςκαι την ακατανίκητη δύναμη τηςαναστάσεως. Θα προβάλλει τηνπαρουσία του Θεού σ’ ένα κό-σμο που χρειάζεται επειγόντωςαυτή την παρουσία.

Γι’ αυτόν τον μεγάλο και ιερόσκοπό εργάσθηκε και προσέφε-ρε πολλά από την πρώτη στιγμήτης καταστροφής της 11ης Σε-πτεμβρίου 2001 μέχρι σήμερα,επί δεκαέξι συνεχή χρόνια, έναςπολύ μεγάλος αριθμός ανθρώ-πων, γνωστών και αγνώστων.Τους συνοδεύει η ολοκάρδια ευ-γνωμοσύνη μας και ασφαλώς ηαπέραντη ευλογία του ζώντοςκαι παρόντος στο Ground ZeroΘεού. Βεβαίως τους συνοδεύειγια πάντα η ακατανίκητη προ-στασία του Αγίου Νικολάου επι-σκόπου Μύρων Λυκίας του θαυ-ματουργού.

μεγάλης ιστορίας

a b

200346/16

CONSTRUCTION CORP.36-23 23rd Street, Long Island City, NY 11106

Tel.: (718) 482-1932 • Fax: (718) 786-0304

MELVA

Η σκέψη και η καρδιά μας είναι μαζί με όλους και στον καθένα χωριστά σε όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα την ημέρα που σημάδεψε την ανθρωπότητα.

9/11/200115 χρόνια μετά - Δεν Ξεχνούμε!

Δεν ξεχνώ και συμπονώ την μητέρα, τον αδελφό και την αδελφή.

Ιδιαίτερα την οικογένεια Κατσιματίδη για την μεγάλη της απώλεια.

Ας είναι αιωνία τους η μνήμη!

Με εκτίμηση,Χρίστος Μπατάλιας και οικογένεια

Ο Ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, πουκαταστράφηκε εντελώς στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου2001 βρισκόταν στην οδό Liberty απέναντι από τον ΝότιοΠύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου.

Ηταν το μόνο κτήριο που καταστράφηκε από την επίθεσηκαι δεν ανήκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Το κτήριο που στέγασε την εκκλησία κτίστηκε περίπου το1832. Το 1916 Ελληνες μετανάστες αποτέλεσαν το ποίμνιοτου αγίου Νικολάου και το 1922 άρχισαν να τελούνταιακολουθίες στον συγκεκριμένο ναό.

Το οικοδόμημα του ναού είχε μήκος 56 πόδια, πλάτος 22πόδια και ύψος 35 πόδια (17,07 � 6,71 � 10,67 μέτρα) ενώφαινόταν μικροσκοπικό μπροστά στους 110 ορόφους τωνΔίδυμων Πύργων, που ολοκληρώθηκαν το 1972 και το 1973.

Παρά το μικρό του μέγεθος και την ασυνήθιστητοποθεσία του, η εκκλησία είχε προ των επιθέσεων ένααφοσιωμένο πλήρωμα περίπου 70 οικογενειών,καθοδηγούμενο από τον πατέρα Ιωάννη Ρώμα.

Τις Τετάρτες ο ναός ήταν ανοικτός στο κοινό και πολλοίάνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και εργαζομένων από ταγραφεία των πύργων και μη ελληνορθοδόξων, πήγαινανστον ήσυχο χώρο λατρείας για συγκέντρωση και προσευχή.

Ανάμεσα στα πολυτιμότερα αντικείμενα που είχε ο ναόςστην κατοχή του ήταν ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου τηςΑγίας Αικατερίνης και του Αγίου Σάββα τα οποία είχανδωριστεί στο Ναό από τον τελευταίο Τσάρο της Ρωσίας,Νικόλαο τον Β’. Αυτά τα λείψανα έβγαιναν από τιςοστεοθήκες τους την ήμερα του εορτασμού του αντίστοιχουαγίου ή αγίας για προσκύνηση. Μετά τις επιθέσεις ταλείψανα χάθηκαν και δεν ξαναβρέθηκαν.

Ο ναός θάφτηκε εντελώς από την κατάρρευση του νότιουπύργου. Κανένας δεν ήταν μέσα στον ναό τη στιγμή τηςκαταστροφής. Ελάχιστα από τα περιεχόμενά τουδιασώθηκαν. Τελικά ανάμεσα σε ό,τι βρέθηκε ήταν οικατεστραμμένες εικόνες του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθουκαι της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς και μερικά άλλα λατρευτικάαντικείμενα.

Ο ιερέας Ιωάννης Ρώμας και τα μέλη του ποιμνίουμετακόμισαν μέχρι την ανοικοδόμηση και αποπεράτωση τουνέου Ναού στον καθεδρικό ναό των αγίων Κωνσταντίνου καιΕλένης στο Μπρούκλιν.

Από το 1832 έως την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Page 6: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20166 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Ανάμνηση θλιβερή η11η του Σεπτέμβρη.Ημέρα ανατριχίλας.

Μνήμη και θύμηση φονικού,θανάτου και αδικίας. Είναιμια μέρα που η ανθρώπινηφύση έφτασε στο κατώτατοσημείο της υπόστασής της,θέλω να πω εξομοιώθηκε μετα κτήνη, αν και αυτά έχουνκάποιες φορές περισσότερηλεπτότητα και συμπόνια.

Ημέρα που καταρρίφθηκεκαι κονιορτοποιήθηκε ο μύθοςτης παντοδυναμίας και τουάτρωτου της χώρας μας εδώ τηςΑμερικής, αφού μέσα στην καρ-διά της Νέας Υόρκης οι ΔίδυμοιΠύργοι, τα σύμβολα της οικονο-μικής της υπεροχής, έπεσαν καισωριάστηκαν κυριολεκτικά σανχάρτινοι πύργοι, συμπαρασύ-ροντας στο χαμό και το θάνατο3 χιλιάδες αθώους και ανυπο-ψίαστους πολίτες. Κίνησαν οιάνθρωποι το πρωί να πάνε στιςεργασίες τους για να εξασφαλί-σουν το ψωμί των οικογενειώντους και δεν γύρισαν ποτέ πίσωπια. Κυριολεκτική αλογία τραγι-κή και ανεξήγητη.

Βασανιστικό ερώτημαΤο καυτό ερώτημα που με

βασανίζει αυτές τις μέρες τούτηςτης μαύρης επετείου είναι άραγεσε τι συμπεράσματα καταλήξαμεως άνθρωποι, ως χώρα, ως κοι-νωνία, ως ανθρωπότητα γενι-κώς; Καλά είναι τα μνημόσυνακαι οι μνημοσύνες, οι επετειακέςσκέψεις κι οι στοχασμοί, αλλάαν μείνουμε μόνο σ’ αυτά έχωτην αίσθηση ότι χάνεται το μή-νυμα πως όταν ο θρησκευτισμόςεξελιχθεί σε στρατωνισμένο φα-νατισμό παύει να έχει πλέον ευ-θυκρισία και λογική και δρα μό-νο με αλογία και παροξυσμό.Αυτός ήταν κι ο λόγος που επέ-λεξα για τίτλο σε τούτη τη γρα-φή: «Τρομοκρατία και λοιμικόςθρησκευτισμός».

Πέρασαν κιόλας δέκα πέντεχρόνια. Απίστευτο! Κι όμως πέ-

ρασαν και στο διάβα τους άλλα-ξε άρδην η δομική, η οικονομι-κή, η πολιτισμική και αναμφί-βολα και η θρησκευτική εικόνατου πλανήτη μας.

Βέβαια το πέρασμα αυτό τηςδεκαπενταετίας πέρα από τις ρυ-τίδες που πρόσθεσε σε όλουςμας, μας έφερε πιο κοντά στοντάφο. Αλλωστε δεν πρέπει ναξεχνούμε πως στον καθένα μαςαντιστοιχεί κι ένας τάφος, αφούκαθημερινά, διαρκώς και αστα-μάτητα μας παραμονεύει οέσχατος εχθρός όλων μας, ο θά-νατος, αυτή η ακραία τραγικήπραγματικότητα.

Καίριο χτύπημαΟι Ηνωμένες Πολιτείες, οι

οποίες μέχρι πριν δέκα πέντεχρόνια ήταν άτρωτες και απυ-ρόβλητες από φαινόμενα τρομο-κρατίας τέτοιου βεληνεκούς εν-τός της, ή επί του εδάφους τηςαν προτιμάτε την έκφραση,απόμειναν άφωνες μπροστάστην κονιορτοποίηση της παν-τοδυναμίας τους και της «αχρή-στευσης» σχεδόν των ΜυστικώνΥπηρεσιών Πληροφοριών τους.Μια χούφτα φανατισμένων φον-ταμενταλιστών στρατευμένωντου παραφθαρμένου Ισλάμ, γι’αυτό χρησιμοποιώ τον όρο «λοι-μική» δηλαδή αρρώστια, κατόρ-θωσε με τρόπο σατανικά πρω-τότυπο να χτυπήσει την καρδιάτους, δηλαδή το Εμπορικό τουςΚέντρο στο Μανχάταν, αλλά καιτο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον.

Κι έτσι άλλαξε άρδην η Αμε-ρική, αλλά και ολόκληρος ο Κό-σμος. Εχω την αίσθηση πως οιέμμονες ιδέες γύρω από τηνθρησκεία μπορεί να την καταν-τήσουν μία επικίνδυνη ιδεολη-ψία, η οποία να προσπαθεί ναεπιβληθεί με τη βία αφού βλέπειτην ετερότητα της πίστης τουάλλου ως «απιστία». Η λοιμικήτου ISIS αυτό ακριβώς πιστοποι-εί.

Θρησκευτικός πόλεμοςΤολμώ να πω ότι η τρομοκρα-

τία έχει γίνει συνώνυμη του λοι-μικού θρησκευτισμού. Ξεκάθα-ρα πια βρισκόμαστε σε θρησκευ-τικό πόλεμο. Κι ας μου επιτραπείνα πιστεύω πως ενέχει συνάμακαι στοιχεία πολιτιστικής σύγ-

κρουσης, αφού μέχρις ενός ση-μείου ο αρρωστημένος θρησκευ-τισμός συνάδει με τον αρρωστη-μένο πολιτισμό αν μπορεί να λε-χτεί κάτι τέτοιο.

Αυτό που είναι σίγουρο πιαείναι η πραγματικότητα πως δενμπορούμε να είμαστε πουθενά,ποτέ και με τίποτε ασφαλείς σή-μερα. Ούτε μπορεί να αποκλεί-εται η εκκόλαψη τρομοκρατικώννεογνών ακόμα και στις πιο προ-ηγμένες και ποιοτικές πόλεις καιαριστοκρατικά προάστια τωνΗνωμένων Πολιτειών, αλλά καιτης Ευρώπης. Η Γαλλία άλλωστεπροσφέρεται για παράδειγμα.

Από την άλλη μεριά θα ήταν λά-θος οποιοδήποτε εγχείρημα γκε-τοποίησης της τρομοκρατίας.

Είναι γεγονός πως διαταραγ-μένες προσωπικότητες και ψυ-χικά ασθενείς υπάρχουν σε όλεςτις πόλεις, τα προάστια, τις κοι-νωνικές και εθνικές ομάδες καισίγουρα σε όλες τις χώρες τηςγης. Η δε ψυχολογική διαταρα-χή που μπορεί να προκληθείαπό την παραφθορά της ερμη-νείας και της αντιληπτικής τηςθρησκείας, όπως ανέφερα καιπιο πάνω, είναι πράγματι σοβα-ρή και επικίνδυνη, σε σημείοπου μπορεί να φτάσει, όπως άλ-λωστε και φτάνει, ακόμα και σεαυτοκτονικές ενέργειες. Μία μα-τιά στις αυτοκτονικές τρομοκρα-τικές ενέργειες που γίνονται κα-

θημερινά σχεδόν είναι θαρρώ τοκαλύτερο πειστήριο. Θα πρέπεινα μη μας διαφεύγει και η επι-χώρια στράτευση. Μ’ άλλα λόγιαοι σύγχρονες ηλεκτρονικές επι-κοινωνίες καθιστούν πολύ εύκο-λη τη στρατολόγηση νέων σε κά-θε γωνιά και χώρα της γης.

Αν θα διακινδύνευα μία πρό-βλεψη, θα ήταν πως δύο θέματαφαίνεται ότι θα απασχολήσουνπιο έντονα, ακόμα κι από τηνοικονομία, τον Κόσμο μελλοντι-κά: Η θρησκεία και ο εθνικι-σμός, όχι μόνο ανάμεσα σε δια-φορετικές θρησκείες, αλλά ακό-μα και σε όμοιες κι αυτό λόγω

της νοοτροπίας και αντιληπτικήςτου ιδιωτισμού, δηλαδή της κα-τά το δοκούν προσέγγισης καιερμηνείας των θρησκευτικών πι-στεύω. Κι ακόμα, το αναδυόμε-νο μείγμα ακραίου θρησκευτι-σμού και εθνικισμού στις Ηνω-μένες Πολιτείες, ορθώνεται κυ-ριολεκτικά ως εφιάλτης για τομέλλον της Αμερικής, αλλά καιτου Κόσμου.

Οι έμμονες ιδέες γύρω απότη θρησκεία μπορεί να την κα-ταντήσουν μία επικίνδυνη ιδεο-ληψία, η οποία να προσπαθεί ναεπιβληθεί με τη βία αφού βλέπειτην ετερότητα της πίστης του

άλλου ως «απιστία». Ο στρατευ-μένος Ισλαμισμός εξελίσσεται σελοιμική τρόμου και φόβου πουόχι μόνο «μολύνει» τις μεγαλου-πόλεις της Ευρώπης, αλλά τις αι-ματοκυλά.

Η σύγκρουση θρησκειών σή-μερα ενέχει σίγουρα και τη διά-σταση της σύγκρουσης πολιτι-σμών όπως τονίσαμε πιο πάνω,πράγμα που σημαίνει πως μίακαινούργια πραγματικότητα εκ-κολάπτεται μπροστά στα μάτιαμας και η οποία φαίνεται να μαςσυλλαμβάνει εξ απίνης γι’ αυτόκαι δεν ξέρουμε πώς να τη δια-χειριστούμε.

COURT SQUARE DINER45-30 23rd Street, Long Island City, NY 11101

(718) 392-1222

a b

15 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε την 11η Σεπτεμβρίουτην ημέρα που σημάδεψε την ανθρωπότητα!

Ας είναι αιώνια η μνήμη τους!

Οι οικογένειεςΣΤΑΥΡΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΥκαι το προσωπικό του εστιατορίου τους

200389/11

3772

/28

Tιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

Σ ΥΛ Λ Ο Γ Ο ΣΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡ ΙΚΑΝΩΝΙ Δ Ι Ο Κ Τ Η Τ Ω Ν Α Κ Ι Ν Η Τ Ω ΝGREEK AMERICAN HOME OW N E R S A S S O C I AT I O N

a b

O Πρόεδρος Γιώργος Κίτσιοςκαι το Διοικητικό Συμβούλιο

2005

50/3

3

9/11/2001Μια μέρα εφιαλτική για ολόκληρη τη χώρα.

Ιδιαίτερα για όσους ζουν στις περιοχές που χτυπήθηκαν. Μέρα πένθους για χιλιάδες συνανθρώπους μας

και πολλούς Ελληνοαμερικανούς.

13 χρόνια μετά θυμόμαστε, ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε για έναν Κόσμο ειρηνικό.

Eυάγγελος Καββάδας και η οικογένειά του

a b

Τιμούμε την μνήμη των θυμάτωντης 11ης Σεπτεμβρίου 2001

a b

ΣΥΛΛΟΓΟΣ�ΑΜΟΡΓΟΥ�ΚΑΙ�ΝΗΣΩΝΣΚΟΙΝΟΥΣΑ,�ΔΟΝΟΥΣΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΑ�& ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ

3621/20

Πως διαγράφεται το μέλλον της ανθρωπότητας 15 χρόνια μετά

Τρομοκρατία και λοιμικός θρησκευτισμός

Ο Οσάμα Μπιν Λάντενήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους

Page 7: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

7ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

Της Αριας Σωκράτους

Την 11η Σεπτεμβρίου2001 ο χρόνοςπάγωσε, τα ρολόγια

σταμάτησαν και μιαοργιώδης λέλαπα μεκόκκινες φλόγες νεφέλωσετη Νέα Υόρκη, τη λαμπερήκαι φωταγωγημένημητρόπολη τουκοσμοπολιτισμού. Παντούερείπια, φωτιά, καπνός καιαμέτρητα θύματα. Ένασκηνικό που έμοιαζεβγαλμένο από την κόλαση.

11 Σεπτεμβρίου 2016, δεκα-πέντε χρόνια μετά οι μνήμες τωνανθρώπων που έζησαν ως αυτό-πτες μάρτυρες ή έχασαν τους δι-κούς τους, είναι ακόμα νωπέςκαι ο πόνος αισθητός όσο ποτέ.

«Την θυμόμαστεκαθημερινά»

«Δεν υπάρχει μέρα που ναμην τη θυμόμαστε. Δεν πρόκει-ται να την ξεχάσουμε ποτέ. Οπόνος παραμένει αναλλοίωτοςαλλά έχουμε πλέον μάθει ναζούμε μαζί του. Την θυμάμαι κα-θημερινά, κλαίω γι’ αυτήν. Ηταν29 ετών, τρεις βδομάδες μετάθα γιόρταζε τα γενέθλια της»,μας είπε η Ζωή Κουσούλη, η μη-τέρα της αδικοχαμένης ΝτανιέλΚουσούλη, η οποία ήταν Αντι-πρόεδρος σε Χρηματιστηριακήεταιρεία που στεγαζόταν στουςΔίδυμους Πύργους.

«Η κόρη μου η μεγάλη έχειδύο παιδιά, το ένα δεκατριώνετών και το άλλο έντεκα. Αυτάτα παιδιά είναι η παρηγοριάμας. Κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμ-βρίου πηγαίνουμε στο ίδιο ση-μείο όπου έχασε τη ζωή της μετη φωτογραφία της», προσθέτειο πατέρας της Γεώργιος Κουσού-λης.

Το ζεύγος Γεωργίου και ΖωήςΚουσούλη έφερε στον κόσμοτέσσερα παιδιά, την Φωτεινή -που είναι φυσικοθεραπεύτριακαι διαμένει στο Μέριλαντ μετον σύζυγό της Σον και τα δύοτους παιδιά, την Αμαλία και τονΒασίλειο, την Ελένη, που είναιδικηγόρος, την αείμνηστη Ντα-νιέλ και τον Παναγιώτη, που εί-ναι δάσκαλος.

Φρικιαστικές εικόνες«Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνες

τις εικόνες που εκτυλίχθηκανμπροστά στα μάτια μου», είπε οκύριος Γιάννης Κασιματίδης.

Συγκλονιστική είναι η μαρ-τυρία του κύριου Κασιματίδη, οοποίος ήταν Executive Officerστις αστυνομικές δυνάμεις της

Νέας Υόρκης και υπηρετούσεστο Port Authority Bus Terminalστους 42 δρόμους. «Ημουν στογραφείο μου κι εγώ πάντα είχαένα μικρό ραδιόφωνο και το εί-χα ρυθμισμένο σε σταθμό πουμετέδιδε ειδήσεις της επικαιρό-τητας. Ξαφνικά άκουσα πως έναμικρό αεροπλάνο χτύπησε τουςΔίδυμους Πύργους. Στην αρχήδεν το πίστεψα. Φεύγω από τογραφείο μου και πάω στο γρα-φείο του διευθυντή.

Του είπα πως ένα μικρό αε-ροπλάνο χτύπησε τους ΔίδυμουςΠύργους. Ανοίγουμε την τηλεό-ραση και βλέπουμε μια τεράστιαφωτιά. Κάλεσα αμέσως όλη τηνομάδα και επέλεξα τριάντααστυνομικούς που δούλευανεκεί.

Σταματήσαμε όλα τα λεωφο-ρεία στο Port Authority, τα οποίαήταν έτοιμα να ξεκινήσουν ταδρομολόγια, βγάλαμε έξω όλους

τους επιβάτες, τα γεμίσαμε μεμάσκες οξυγόνου και κατευθυν-θήκαμε προς τους ΔίδυμουςΠύργους. Ο κόσμος δεν κυκλο-φορούσε καθόλου. Μόλις φτά-σμαε στην 7η Λεωφόρο καιBleecker Street και στρίψαμε δε-ξιά, επιτέθηκε στους ΔίδυμουςΠύργους το δεύτερο αεροπλάνο.Ημασταν όλοι αυτόπτες μάρτυ-ρες. Τότε σιγουρεύτηκα πως δενπρόκειτο για λάθος αλλά γιατρομοκρατία. Φτάσαμε στηνBarclay Street, όπου υπήρχε μιαμεγάλη είσοδος που οδηγούσεστα εξαόροφα υπόγεια των πύρ-γων. Βγήκαμε έξω.

Επεφταν σίδερα, διάφορααντικείμενα, είχε μια τεράστιαφωτιά και είχαμε πει με τον δι-ευθυντή που ήταν μαζί μου πωςαν υπήρχε κάποιος αστυνομικόςάνω των 50 ετών να μην μπειμέσα στα κτίριο και να βρουνόσες άλλες αστυνομικές δυνά-

μεις μπορούσαν. Επιλέξαμε τρίαάτομα τα οποία είχαν μεγάληεμπειρία και ικανότητες, τουςστείλαμε να προμηθευτούν μεεπιπρόσθετες μάσκες οξυγόνουκαι μετά μπήκαν στο κτίριο. Σεκάποιους άλλους είχαμε δώσειεντολή να μην μπουν μέσα αλλάνα συγκεντρώσουν όλες τιςαστυνομικές δυνάμεις της ΝέαςΥόρκης. Τη στιγμή που εγώ καιο Διευθυντής της ΑστυνομικήςΔύναμης ετοιμαστήκαμε ναμπούμε μέσα, είδαμε τον πρώηνδήμαρχο της Νέας Υόρκης RudyGiuliani με τον Commissionerτης αστυνομίας στην BarclayStreet. Τους προειδοποίησα ναμην πλησιάσουν πιο κοντά επει-δή σημειώνονταν πτώσεις κομ-ματιών από τους πύργους καικινδύνευε η ζωή τους. Τελικάπήραν τα αυτοκίνητα τους καιπήγαν στο υπόγειο από κάτω.

Στο κτίριο υπήρχε ένα emer-

gency control center sτον έβδο-μο όροφο. Εγώ δεν το γνώριζα.Μπήκαμε μέσα, επικοινωνήσαμεμε επιθεωρητές της αστυνομίαςεκεί. Ρωτήσαμε πως είναι η κα-τάσταση ακριβώς και μας απάν-τησαν πως στους ορόφους πουχτύπησαν τα αεροπλάνα και ξέ-σπασε πυρκαγιά, δεν υπήρχεκαμία πιθανότητα να σωθεί άν-θρωπος. Καταβάλαμε κάθε προ-σπάθεια να κάνουμε το καλύτε-ρο που μπορούσαμε.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκηςΕίχαμε καταστρώσει ένα σχέ-

διο επείγουσας ανάγκης (emer-gency plan) για σοβαρές περι-πτώσεις έξι χρόνια πριν και στησυγκεκριμένη περίπτωση δού-λεψε τέλεια. Το 1994 είχε ση-μειωθεί μια βομβιστική επίθεσηστο υπόγειο. Λόγω όμως τουτρομοκρατικού κτυπήματος της11ης Σεπτεμβρίου, καταστρώσα-

με κι ένα καινούριο σχέδιοαπεγκλώβισης. Το σχέδιο προ-έβλεπε τα εξής: Κάθε κτίριο είχεδύο μεγάλες σκάλες και 110 πα-τώματα. Ο κόσμος κατέβαινεαπό τις σκάλες και έβγαινε στομεσοπάτωμα. Οι σκάλες εκτά-κτου ανάγκης οδηγούσαν στοεμπορικό κέντρο του subwayκαι έβγαιναν πέντε τετράγωναπιο κάτω από την ChambersStreet. Σώσαμε το 99% των αν-θρώπων που δεν θα μπορούσαννα είχαν σωθεί διαφορετικά. Πι-στεύουμε πως απεγκλωβίσαμεπερίπου 40 χιλιάδες ανθρώπους.Εκείνη τη μέρα που ήταν μιααπλή καθημερινή μέρα εργα-σίας, μέσα στο κάθε κτίριο βρί-σκονταν 80 χιλιάδες άνθρωποι.

Δεν τα κατάφερεΟ αδελφός της γυναίκας μου

ήταν ανάμεσα στα θύματα. Ονο-μαζόταν Ζώης Προκόπιος, εργα-ζόταν στην American Expressκαι ήταν 45 ετών. Γνώριζα σεποιόν όροφο βρισκόταν αλλάμου ήταν αδύνατο να πάω εκεί.Ηλπιζα πως είχε καταφέρει ναεγκαταλείψει το κτίριο αλλά δενμπόρεσε δυστυχώς.

Ο όροφος στον οποίο εργα-ζόταν ήταν εντελώς διαλυμένος.Ενιωσα απαίσια αλλά με καλού-σε ταυτόχρονα και το καθήκονστην υπηρεσία μου. Τα κινητάδεν λειτουργούσαν άμεσα, η γυ-ναίκα μου ήταν μόνη στο σπίτι.Δούλευα για τους επόμενους 9μήνες 16 ώρες τη μέρα, επτά μέ-ρες τη βδομάδα. Πήγα στο σπίτιμου την επόμενη μέρα.

Την 11η Σεπτεμβρίου την πέ-ρασα εκεί και πήγα σπίτι μουτην επόμενη μέρα για ελάχιστεςώρες. Ισα, ίσα για να κάνω έναμπάνιο και να αλλάξω. Πήραπροαγωγή σε Captain και in-spector. Ημουν υπεύθυνος ναενημερώνω όλους τους Έλληνεςεπισκέπτες στο Ground Zero γιατο τι συνέβη. Συνολικά εκείνητη μέρα πέθαναν 26 Ελληνοα-μερικανοί.

Τα παιδιά του γαμπρού μουπαντρεύτηκαν και είναι πολύπετυχημένα. Δεκαπέντε χρόνιαμετά απλώς μαθαίνεις να ζεις μετην κατάσταση που δημιουργή-θηκε, χωρίς όμως αυτό να ση-μαίνει ότι ξεχνάς. Η γυναίκα τουδεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ. Δεντον ξέχασαν ποτέ. Ο γαμπρόςμου ήταν ένας εξαιρετικός άν-θρωπος και οικογενειάρχης.

Εχασα και πέντε άντρες απότην ομάδα μου εκείνη τη μέρα.Είχαν μπει στο κτίριο και δενβγήκαν ποτέ. Τα πτώματα τωνδύο βρέθηκαν και κάθε χρόνοεπισκέπτομαι τον τάφο τους. Οιυπόλοιποι τρεις όμως δεν βρέ-θηκαν ποτέ. Το χτύπημα της11ης Σεπτεμβρίου έχει μείνειανεξίτηλο στη μνήμη όλων μας».

Συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου μιλούν στον «Εθνικό Κήρυκα» για το πως βιώνουν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων

«Ο πόνος παραμένει αναλλοίωτος αλλά έχουμε μάθει να ζούμε μαζί του»

200767/13

a b

34-23 31st Street, Astoria, NY 11106

Tel.: (718) 278-1058 • Fax: (718) 278-2426E-mail: [email protected]

9/11/2001η ημέρα που σημάδεψε την ανθρωπότητα, αλλά και την δική μας καρδιά.

Χάσαμε τον Γιάννη Κατσιματίδη, τον δικό μας Γιάννη.Ποτέ δεν θα σε ξεχάσουμε, Γιάννη,είσαι πάντα στην καρδιά μας και στη σκέψη μαςόπως όλοι όσοι χάθηκαν.

Ας είναι αιωνία σου η μνήμη Γιάννη. Aς είναι αιωνία η μνήμη σας

Οικογένεια Κωνσταντίνου Δούρμακαι το προσωπικό

της Μεταφορικής Εταιρείας

Η Μεταφορική Εταιρεία της Ομογένειας!

IRAKLIS PACKING SHIPPING& MOVING COMPANY, Inc.

Kontos Foods, IncP.O. Box 628, Paterson, NJ 07544

Tel.: (973) 278-2800 • Fax: (973) 278-7943

Kontos.com3239/17

ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ Σ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

WR

Η «KONTOS FOODS» είναι πασίγνωστη για την πίτα της (Pocketless) και τα προϊόντα της: Φύλλο Kαταΐφι, Σπανακόπιτα και Τυρόπιτα

που την έχουν καταστήσει πρώτη στην αγορά

Γευστικότατα παραδοσιακά προϊόντα φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά

Ειδικές τιμές για κοινότητες, οργανισμούςφεστιβάλ εκκλησιών και άλλες εκδηλώσεις

11η Σεπτεμβρίου 200115 χρόνια αργότερα,

δεν ξεχνάμε και σας τιμάμε.

Ας είναι η μνήμη σας αιώνια!

O πρόεδρος ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΟΝΤΟΣ η οικογένειά του και όλο το προσωπικό

Η οικογένεια Κουσούλη μετη φωτογραφία της

αδικοχαμένης, ΝτάνιελΚουσούλη.

Page 8: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20168 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

Η11 Σεπτεμβρίου 2001θα μείνει βαθειάχαραγμένη στις

μνήμες όλων όσοι τηνέζησαν και στις σελίδες τηςιστορίας ως η τραγικότερημέρα των αρχών - και με τηνευχή η μοναδική - του 21ουαιώνα.

Ηταν στις 8:46:40 π.μ. (το-πική ώρα) όταν τα μέσα μαζικήςενημώρωσης σε όλο τον κόσμοσταμάτησαν την κανονική ροήτων προγραμμάτων τους και άρ-χισαν να μεταδίδουν εικόνες καιπλάνα από τους δίδυμους πύρ-γους που δεν μπορούσε κανέναςνα πιστέψει ότι ήταν πραγματι-κότητα. Το πρώτο αεροπλάνοτης πτήσης 11 της American Air-lines συντρίβεται πάνω στον Βό-ρειο Πύργο του ΠαγκόσμιουΚέντρου Εμπορίου, μεταξύ τωνορόφων 93 και 99.

Η πτήση 175 της United Air-lines συντρίβεται επάνω στονΝότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ.τοπική ώρα γεγονός που μετα-δόθηκε ζωντανά από τα περισ-σότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανάτον κόσμο, που πλέον μετά τοπρώτο χτύπημα έδειχναν εικόνααπό το Διεθνές Κέντρο Εμπορίουκαι ενημέρωναν για την προ-ηγούμενη πρόσκρουση.

Ολος ο πληθυσμός της γηςπαγώνει με τις εικόνες που βλέ-πει. Κανένας δεν μπορεί αν πι-στέψει τις εικόνες που αντικρί-ζει. Οχι, δεν πρόκειται για γύρι-σμα ταινίας. Είναι πραγματικό-τητα. Μία φρικτή πραγματικό-τητα.

Ολοι προσπαθούν να επικοι-νωνήσουν με φίλους και συγγε-νείς που μπορεί να βρίσκονταιστο σημείο της επίθεσης Οιγραμμές είναι κομμένες...

Απόγνωση, φόβος, απορία...Χιλιάδες «γιατί»;

Στη Νέα Υόρκη είναι πρωί.Ενα πρωινό ξύπνημα-εφιάλτηςπου κανείς δεν πρόκειται να ξε-χάσει. Ενας εφιάλτης, που διήρ-κησε σχεδόν 2 ώρες, με τον ένανπύργο να γκρεμίζεται και ναφλέγεται μετά τον άλλον. Τρό-μος και πάνω από το Πεντάγωνοστην Ουάσινγκτον.

Φωτιά, εκρήξεις, θάνατος...Η μεγαλύτερη τρομοκρατική

επίθεση στον κόσμο11 Σεπτεμβρίου 2001. Οι τρο-

μοκρατικές επιθέσεις εναντίονστόχων στις Ηνωμένες Πολιτείεςγίνονται πρώτο θέμα σε όλα ταΜΜΕ του κόσμου.

Σε τέσσερα αεροσκάφη γίνε-ται αεροπειρατεία.

Οι αεροπειρατές οδηγούν τα3 από αυτά στους Δίδυμους Πύρ-γους του Παγκόσμιου ΚέντρουΕμπορίου και στο Πεντάγωνο,

ενώ το τέταρτο συντρίβεται σεανοικτό χώρο.

Οι Δίδυμοι Πύργοι καταρρέ-ουν λίγη ώρα μετά.

Χιλιάδες άψυχα σώματα, ανά-μεσα σε συντρίμμια και σκόνη.

2.973 άνθρωποι χάνουν τηνζωή τους...Ανάμεσά τους και 50Ελληνοαμερικανοί. Θρήνος παν-τού.

Η αλ ΚάινταΤις επιθέσεις αποδίδουν σε ισ-

λαμιστές τρομοκράτες. Στην ορ-γάνωση αλ Κάιντα και στον αρ-χηγό της Οσάμα μπιν Λάντεν.

Πέτυχαν το στόχο τους. Χτύ-πησαν τον μεγαλύτερο εχθρότους στα σύμβολα της δύναμήςτου, όπως επιβεβαιώνει λίγες ημέ-ρες μετά, ο ίδιος ο Μπιν Λάντενσε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Ο Σαουδάραβας επιχειρημα-τίας καταζητείται από τις ΗΠΑγια προηγούμενες επιθέσειςεναντίον αμερικανικών στόχων.Το ανθρωποκυνηγητό εναντίοντου στο Αφγανιστάν δεν οδηγείπουθενά.

Ο Μπιν Λάντεν συνεχίζει νααπευθύνεται στους οπαδούς καιτους εχθρούς του μέσω μαγνητο-σκοπημένων μηνυμάτων.

Το 2011 τον εντοπίζουν καιτον εκτελούν στο Πακιστάν..

Τα πάντα αλλάζουν...Οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμ-

βρίου 2001 γράφονται στην παγ-κόσμια ιστορία. Προκαλούν αλ-λαγές στις διεθνείς σχέσεις, στηνκοινωνική και πολιτική ζωή σεόλο τον κόσμο.

Οι Αμερικανοί απαντούν μεεισβολή στο Αφγανιστάν και στοΙράκ. Εκατοντάδες ύποπτοι γιατρομοκρατικές ενέργειες έχουν

συλληφθεί και κρατηθεί με ή χω-ρίς κατηγορίες και δικαστική κά-λυψη.

To χρονικό των επιθέσεωνΜε βάση την επίσημη έκθεση

για τα γεγονότα που έλαβαν μέ-ρος κατά την διάρκεια εκείνηςτης ημέρας (όπως προκύπτουνκυρίως από τα μηνύματα των επι-βατών των αεροπλάνων προςτους συγγενείς τους, την επικοι-νωνία δύο αεροσυνοδών της πτή-σης 11 των American Airlines μετην εταιρεία τους και κάποια μη-νύματα που λήφθηκαν κατά λά-θος από τους αεροπειρατές) προ-

κύπτουν τα παρακάτω:Οι αεροπειρατείες έγιναν σε

τέσσερα αεροπλάνα, δύο τωνAmerican Airlines (πτήση 11 καιπτήση 77) και δύο των UnitedAirlines (πτήση 175 και πτήση93).

Κάθε ομάδα αεροπειρατών εί-χε 5 άτομα, σε κάθε μια από τιςοποίες υπήρχε ένα άτομο που εί-χε εκπαιδευτεί στην οδήγηση τωναεροσκαφών, χωρίς όμως ναέχουν πείρα σε αληθινά αεροσκά-φη (κάτι που εξηγεί την μετάδο-ση μηνυμάτων άθελά τους).

Εξαίρεση αποτελούσε η ομά-δα της πτήσης 93 της United Air-

lines, όπου η ομάδα των τρομο-κρατών ήταν 4 άτομα, καθώς τοπέμπτο μέλος, ο Μοχάμεντ αλΚαχτάνι, δεν είχε εξασφαλίσειτην είσοδό του στις ΗΠΑ τον Αύ-γουστο του 2001 καθώς είχε θε-ωρηθεί ύποπτος από υπαλλήλουςασφαλείας του αεροδρομίου τουOrlando International Airport τηςΦλόριντα.

Οι αεροπειρατές χρησιμοποί-ησαν μαχαίρια και σπρέι πιπεριούγια να επιτεθούν, ενώ απείλησαν(τουλάχιστον σε τρεις περιπτώ-σεις) πως έχουν παγιδεύσει μεβόμβα τα αεροπλάνα. Κάποιοιαπό αυτούς είχαν εξεταστεί ξε-

χωριστά στον έλεγχο κατά τηνεπιβίβαση, αλλά δεν είχε προκύ-ψει κάτι σημαντικό.

Η πτήση 11 της American Air-lines, ένα Boeing 767-223, απο-γειώθηκε από τον διάδρομο τουαεροδρομίου Logan InternationalAirport της Βοστώνης με 81 επι-βάτες στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα,με προορισμό το Λος Αντζελες. Ηαεροπειρατεία στην πτήση εκδη-λώθηκε στις 8:14. Στις 8:27 τοαεροπλάνο άλλαξε κατεύθυνσηπρος το Νότο.

Η πτήση 175 της United Airli-nes, ένα Boeing 767-222, απο-γειώθηκε από τον διάδρομο τουαεροδρομίου Logan InternationalAirport της Βοστόνης με 56 επι-βάτες στις 8:14 π.μ. τοπική ώρα,με προορισμό το Λος Άντζελες.

Στις 8:42 ανέφερε πως έπιασεμια ύποπτη μετάδοση από έναάλλο αεροπλάνο, το οποίο απο-δείχθηκε πως προερχόταν απότην πτήση American 11.

Η αεροπειρατεία στο αερο-πλάνο της United εκδηλώθηκεμεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα.Στις 8:58 το αεροπλάνο απέκτησεπορεία προς τη Νέα Υόρκη.

Η πτήση 77 της American Air-lines, ένα Boeing 757-223, απο-γειώθηκε από τον διάδρομο τουαεροδρομίου Dulles InternationalAirport της Ουάσινγκτον, με 58επιβάτες στις 8:20 τοπική ώρα,με κατεύθυνση το Λος Αντζελες.Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε με-ταξύ 8:51 και 8:54.

Η πτήση 93 της United Airli-nes, ένα Boeing 757-222, απο-

Το πρώτο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορί-ου (World Trade Center) ήταν ένα σύμ-πλεγμα επτά κτιρίων στο Μανχάταν τηςΝέας Υόρκης. Στο σύμπλεγμα αυτό, συμ-περιλαμβάνονται και δύο ουρανοξύστες-ορόσημα, τα Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορί-ου 1 και 2 (1 World Trade Center, 2 WorldTrade Center) που ήταν ευραίως γνωστοίως "Δίδυμοι Πύργοι" (Twin Towers), διότιεπρόκειτο για δύο κτίρια με μεγάλες εξω-τερικές ομοιότητες.

Το σύμπλεγμα καταστράφηκε κατάτις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001,με τους δύο πύργους και το ΠαγκόσμιοΚέντρο Εμπορίου 7 να καταρρέουν. Ταυπόλοιπα κτίρια του συμπλέγματος κα-ταστράφηκαν μερικώς από την κατάρ-ρευση των πύργων και τελικά, κατεδα-φίστηκαν.

Την στιγμή που ολοκληρώθηκε η κα-τασκευή τους, το 1973, οι "Δίδυμοι Πύρ-

γοι" αποτέλεσαν τα υψηλότερα κτίριατου κόσμου, με τον 1ο Πύργο να έχειύψος 1,368 ft (417 μέτρα), 1,739 ft (530μέτρα) με την κεραία του και τον 2ο Πύρ-γο με ύψος 1,362 ft (415 μέτρα). Τα υπό-λοιπα κτίρια του συμπλέγματος, που κα-τασκευάστηκαν μεταξύ 1975-1985, ήταντα εξής: το ξενοδοχείο Marriott (Παγκό-σμιο Κέντρο Εμπορίου 3) και τα Παγκό-σμια Κέντρα Εμπορίου 4, 5, 6 και 7. Ησυνολική δαπάνη για την κατασκευήολόκληρου του συμπλέγματος ήταν 400εκατομμύρια δολάρια (2.3 δισ. δολάρια,σε σημερινές τιμές).

Σήμερα το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπο-ρίου είναι ένα μερικώς ολοκληρωμένοσύμπλεγμα κτηρίων στην θέση του πρώ-του, αντικαθιστώντας το μετά από τις επι-θέσεις της 11 Σεπτεμβρίου. Συμπεριλαμ-βάνει 6 νέους ουρανοξύστες, εκ των οποί-ων οι 3 έχουν ολοκληρωθεί (το Παγκό-

σμιο Κέντρο Εμπορίου 1 (One World Tra-de Center) (πρώην "Πύργος της Ελευθε-ρίας" ("Freedom Tower)), το ΠαγκόσμιοΚέντρο Εμπορίου 4 (Four World TradeCenter) και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπο-ρίου 7 (Seven World Trade Center), τομνημείο και μουσείο για αυτούς που σκο-τώθηκαν στις επιθέσεις και ένα κέντρομεταφορών (Σταθμός "Path"). Το ψηλό-τερο και το κυρίως κτίριο στο σύμπλεγμα,το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1, απο-τελεί από τον Νοέμβριο του 2014 το ψη-λότερο κτίριο στις Η.Π.Α, καθώς και στοΔυτικό Ημισφαίριο.

ΙστορίαΗ κατασκευή του Παγκόσμιου Κέν-

τρου Εμπορίου ξεκίνησε το 1966, απότον βόρειο πύργο (Παγκόσμιο ΚέντροΕμπορίου 1), και συνεχίστηκε αργότεραμε τον νότιο (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπο-

ρίου 2). Μέχρι το 1985 είχαν προστεθείκαι τα πέντε μικρότερα κτίρια.

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου υπέ-στη αρκετές φορές ζημιές ή καταστροφές.

Συγκεκριμένα στις 13 Φεβρουαρίου1975 ξέσπασε πυρκαγιά στον 11ο όροφοτου βόρειου πύργου και χρειάστηκαντρεις ώρες για την κατάσβεσή της, ωστό-σο η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύχ-θηκε εξαιτίας της πυρκαγιάς δεν επηρέ-ασε τη σταθερότητα του κτιρίου.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1993, ο ΝότιοςΠύργος δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση,με την τοποθέτηση βομβών σε παρκαρι-σμένο όχημα στο γκαράζ του πύργου απότον τρομοκράτη Ραμζί Γιουσέφ (RamziYousef).

Η χειρότερη επίθεση και ταυτόχρονατο τελειωτικό πλήγμα που δέχτηκε τοΠαγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ήταν αυτήτης 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

a b

Aσφάλειες όλων των ειδών

RALIS INSURANCE AGENCYAnthony D. Ralis - Agent

32-17 Broadway, Astoria, NY 11106 • Tel.: (718) 274-0700 • Fax: (718) 274-7325

www.nwagent.com/ralis.html

Πάνω�από�45�χρόνια�στην�υπηρεσία�της�Ομογένειας�

Τηλεφωνήστε ή επισκεφθείτε μας για ΔΩΡΕΑΝ ενημέρωση

3507/1

11 Σεπτεμβρίου 2001ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!

3167/27

LYNN: One Andrew Street, Lynn, MA 01901 • Tel.: (781) 598-0820

PEABODY: 32 Central Street, Peabody, MA 01960 • Tel.: (978) 968-2222

SOMERVILLE: 377 Summer Street, Davis Square, Somerville, MA 02144 •Tel.: (671) 539-8570

ONLINE: www.myccu.org

9/11ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ

Δρ. Νικόλαος Σαραντόπουλος, Πρόεδρος /CEO

a b

Τιμούμε και θυμόμαστε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους

στις 11 Σεπτεμβρίου 2001

Αιωνία σας η μνήμη

Οικογένεια ΛΟΥΝΤΖΗ

LOUIS FAMILY

RESTAURANT

ALICE’S DINER

2211 Marietta Avenue, Lancaster, PA 17603Tel: (717) 392-6759

1665 Lincoln Hwy East, Lancaster, PA 17602Tel: (717) 207-0655

202241/15

a b

201883/10

15 χρόνια μετά. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Aς είναι αιώνια η μνήμη όλων που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα!

Οι ιδιοκτήτεςΣαράντος Πλαγιανός και Γεώργιος Κουρής

με τις οικογένειές τους και το προσωπικό

Fox IndustrIes

Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου από το 1973 έως σήμερα

Η στιγμή που πάγωσε ολόκληρη

Page 9: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

9ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

γειώθηκε από τον διάδρομο τουαεροδρομίου Liberty Internatio-nal Airport του Νιούαρκ στο ΝιουΤζέρσεϊ με 37 επιβάτες στις 8:42τοπική ώρα (με καθυστέρηση 25λεπτών), με κατεύθυνση το ΣανΦρανσίσκο.

Στις 9:24 οι πιλότοι της πτή-σης έλαβαν μήνυμα από το έδα-φος να είναι προσεκτικοί καθώςδύο αεροπλάνα είχαν προσκρού-σει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπο-ρίου.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκεστις 9:28.

Στις 9:32 οι αεροπειρατές ενη-μέρωσαν τους επιβάτες πως τοαεροπλάνο ήταν παγιδευμένο μεεκρηκτικά και αφού έκλεισαν τοναυτόματο πιλότο, έστριψαν το

αεροπλάνο με κατεύθυνση προςτα ανατολικά.

Στις 9:39 οι αεροπειρατές με-τέδωσαν μήνυμα προς τους επι-βάτες πως επέστρεφαν στο αερο-δρόμιο, το οποίο όμως δεν ακού-στηκε από αυτούς. Οι επιβάτεςπληροφορήθηκαν από τηλεφω-νήματα για τις επιθέσεις στο Παγ-κόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Στις9:57 ξεκίνησε η αντεπίθεση τωνεπιβατών.

Στις 9:59, ο Ζιάντ Τζιράχ, πουεκτελούσε χρέη πιλότου μετά τηναεροπειρατεία, πραγματοποιείελιγμούς ανεβοκατεβάζοντας τηνμύτη του αεροπλάνου για να εμ-ποδίσει τους επιβάτες να εισβά-λουν στο πιλοτήριο. Στις 10:02δίνεται η εντολή στον Τζιράχ νακαταρρίψει το αεροσκάφος, κα-θώς οι επιβάτες είναι έτοιμοι ναεισέλθουν στο πιλοτήριο.

Η χρονική διάρκεια από τηνστιγμή της πρόσκρουσης τουπρώτου αεροπλάνου στον ΒόρειοΠύργο μέχρι την ολοκλήρωση τηςεπίθεσης με την κατάρρευση τουήταν 102 λεπτά.

Η πτήση 11 της American Air-lines συντρίβεται πάνω στον Βό-ρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέν-τρου Εμπορίου στις 8:46:40 π.μ.τοπική, μεταξύ των ορόφων 93και 99.

Η πτήση 175 της United Airli-nes συντρίβεται επάνω στον Νό-τιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. το-πική ώρα, γεγονός που μεταδό-θηκε ζωντανά από τα περισσότε-ρα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κό-σμο, που μόλις είχαν διακόψει τοπρόγραμμά τους για να ενημερώ-σουν για την προηγούμενη πρό-σκρουση.

Η πτήση 77 της American Air-lines, πέφτει στο Πεντάγωνο τηςΑμερικής, στις 9:37:46 π.μ. τοπι-κή ώρα.

O Νότιος Πύργος καταρρέειστις 9:59 π.μ.

Η πτήση 93 της United Airli-nes συντρίβεται σε ανοικτή πε-ριοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλ-βάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπικήώρα.

Οπως ανακοινώθηκε αργότε-ρα, η πτήση αυτή κατευθυνότανπρος την Ουάσινγκτον με πιθανόστόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμέ-νων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο,ενώ η αποτυχία των αεροπειρα-τών να φθάσει το αεροπλάνο στοστόχο του οφείλεται στους επι-βάτες της πτήσης που προσπάθη-σαν να ανακτήσουν τον έλεγχοτου αεροσκάφους.

Ο Βόρειος Πύργος καταρρέειστις 10:28 π.μ.

Πηγή: www.newsbomb.gr

Κάποιες δείχνουναστείες, πιθανόν όμωςνα αξίζουν

σοβαρότερη προσοχή απόένα αρχικό μειδίαμα. Αλλεςστηρίζονται σε επιχειρήματακαι μάλιστα ειδικών, έχουνγίνει αντικείμενο ερευνών,μελετών, ντοκιμαντέρ καικινηματογραφικών ταινιώνκι έχουν απασχολήσειεντόνως.

Η αλήθεια είναι πως 15 χρό-νια μετά τις επιθέσεις στους Δί-δυμους Πύργους, ακόμα γιαπολλούς το ερώτημα παραμένειβασανιστικό: τι πραγματικά έγι-νε την 11η Σεπτεμβρίου; Οχι,δεν είναι όλοι πεπεισμένοι πωςη πραγματική ιστορία έχει απο-καλυφθεί, όπως έδειξε και ντο-κιμαντέρ του BBC, σύμφωνα μετο οποίο, 10 χρόνια μετά τηνεπέτειο, το 15% των Αμερικα-νών πιστεύει ότι η αμερικανικήκυβέρνηση είχε τη δική της συμ-μετοχή στην τραγωδία.

Το θέμα παρουσιάζει πρό-σφορο έδαφος για τους οπαδούςτων θεωριών συνωμοσίας. Αλλεςπιστεύουν στην ενοχή των ίδιωντων Αμερικανών, άλλες βλέπουνπίσω από τις επιθέσεις δαίμονεςή εξωγήινους. Αλλες στηρίζονταισε επιστημονικά τεκμηριωμέναεπιχειρήματα και άλλες... στοεξώφυλλο ενός δίσκου των Su-pertramp! Ας δούμε κάποιες απότις πιο διαδεδομένες, κι έναδείγμα από τις πιο παράξενες...

Οι Δίδυμοι Πύργοι δεν κατέρρευσαν,κατεδαφίστηκαν

Το επιχείρημα εδώ είναι ξε-κάθαρο: γιατί οι Δίδυμοι Πύργοικατέρρευσαν τόσο γρήγορα (μέ-σα σε 10 δευτερόλεπτα), ενώ ηφωτιά κράτησε μόλις 56 λεπτάστο World Trade Center 2 και102 στο World Trade Center 1;Αρα, η κατεδάφιση ήταν ελεγ-χόμενη, πιθανόν από εξελιγμέ-νους εκρηκτικούς μηχανισμούς,λένε οι οπαδοί της θεωρίας, επι-καλούμενοι και τις αναφορέςπου μιλούν για ήχους εκρήξεωνλίγο πριν από την κατάρρευση,όπως και τα ίχνη από βίαιες εκτι-

νάξεις, αρκετούς ορόφους κάτωαπό τα σημεία πρόσκρουσης μετα αεροπλάνα.

Η σχετική απάντηση των αρ-χών είναι ότι τα αεροσκάφη χτύ-πησαν τις κεντρικές κολώνεςτων Πύργων, καταστρέφονταςτο σύστημα πυροπροστασίας. Τακαύσιμά τους (περίπου 10.000γαλόνια) τροφοδότησαν τη φω-τιά και έφτασαν σε εξαιρετικάυψηλές θερμοκρασίες, προκα-λώντας ήχους που έμοιαζαν μεεκρήξεις. Το βάρος των ορόφωνπου έπεφτε, δημιούργησε έναυπερβολικό φορτίο για τις κολό-νες των κτιρίων (για το οποίοδεν ήταν σχεδιασμένες), μεαποτέλεσμα αυτές να μην αντέ-ξουν.

Στοιχεία που να αποδει-κνύουν εκρήξεις άλλου είδουςδεν έχουν εντοπιστεί -ή δενέχουν δημοσιοποιηθεί- ενώ οιαρχές υπογραμμίζουν ότι η κα-τάρρευση ξεκίνησε από πάνωπρος τα κάτω, αντιθέτως στηνελεγχόμενη κατεδάφιση ξεκινάαπό κάτω προς τα πάνω.

Το Πεντάγωνο δενχτυπήθηκε από αεροπλάνο

Λοιπόν, εδώ έχουμε μια θε-ωρία με πολλές πτυχές που λέειότι το Πεντάγωνο μπορεί ναχτυπήθηκε από οτιδήποτε άλλο

-πύραυλο, μικρό ή μη επανδρω-μένο αεροσκάφος- και όχι απόBoeing 757. Αλλά ακόμα κι ανήταν Boeing, σίγουρα δεν το κα-θοδηγούσε άνθρωπος της ΑλΚάιντα, αλλά το ίδιο το Πεντά-γωνο.

Στοιχεία που επικαλούνται οιυποστηρικτές της θεωρίας είναικατά πρώτον το πώς γίνεταιένας ερασιτέχνης πιλότος της ΑλΚάιντα να κάνει έναν δύσκολοχειρισμό και να ρίξει ένα τερά-στιο αεροσκάφος στο ίδιο τοΠεντάγωνο -χωρίς να αναχαιτι-στεί. Η θεωρία αναπτύχθηκε πο-λύ δεδομένου ότι τα πρώτα βίν-τεο έδειχναν ελάχιστα συντρίμ-μια, όμως τελικά δόθηκαν στηδημοσιότητα και φωτογραφίεςμε συντρίμμια, ενώ υπήρξαν καιμαρτυρίες κάποιων που είδαν τοαεροπλάνο να πέφτει -ταυτοποι-ήθηκαν επίσης οι σοροί των επι-βατών και του πληρώματος μέ-σω DNA. Οπότε πλέον η έμφασηόσων επιμένουν στη θεωρία δί-νεται στην πολύ δύσκολη μα-νούβρα, που για κάποιους πιστο-ποιεί ότι το Πεντάγωνο είχε τονέλεγχο και έριξε το αεροπλάνο.

Το μυστήριο του τέταρτουαεροσκάφους

Ακούγεται σαν τίτλος ταινίαςή βιβλίου, θα μπορούσε όμως να

είναι ο τίτλος μιας άλλης διαδε-δομένης θεωρίας που λέει ότιδεν υπήρξε καμία πτώση, γι' αυ-τό δεν υπήρχαν συντρίμμια, ού-τε πτώματα όπως ανέφερε ο ια-τροδικαστής, άρα οι επιβάτες εί-τε δολοφονήθηκαν ή ζουν κά-που ως όμηροι -με λίγη ακόμαφαντασία κάποιοι προσθέτουντην πιθανότητα να τους πήρανεξωγήινοι. Ή αλλιώς το αερο-πλάνο χτυπήθηκε από πύραυλο,γι' αυτό τα συντρίμμια εκτοξεύ-τηκαν σε μακρινή ακτίνα.

Εδώ η θεωρία καταρρίπτεταιαπό το γεγονός ότι δόθηκαν στηδημοσιότητα φωτογραφίες απότα συντρίμμια, ενώ η αεροπει-ρατεία βιντεοσκοπήθηκε από τοσύστημα εγγραφής του πιλοτη-ρίου.

Παράλληλα υπήρξαν τηλε-φωνικές συνομιλίες επιβατών μεσυγγενείς, στους οποίους μιλού-σαν για την αεροπειρατεία.

Η κατάρρευση του κτιρίου 7

Πριν από τις επιθέσεις της11ης Σεπτεμβρίου, το κτίριο 7ήταν ένα κτίριο με 47 ορόφους,βόρεια των Δίδυμων Πύργων.Οταν ο Βόρειος Πύργος κατέρ-ρευσε, τα συντρίμμια χτύπησαντο Κτίριο 7, το οποίο δεν είχεχτυπηθεί από αεροπλάνο, πυρο-δοτώντας μια ανεξέλεγκτη φω-τιά που έκαιγε για επτά ώρες μέ-χρι που το κτίριο κατέρρευσε.Η επίσημη εξήγηση ήταν ότι ηφωτιά προκάλεσε την κατάρρευ-ση ενός βασικού δομικού δοκα-ριού, που οδήγησε στην προ-οδευτική κατάρρεσυη του κτιρί-ου.

Πέντε χρόνια μετά τις επιθέ-σεις, ο αρχιτέκτονας ΡίτσαρντΓκέιτζ ίδρυσε την οργάνωση Αρ-χιτέκτονες και Μηχανικοί γιατην Αλήθεια της 9/11, η οποίααμφισβήτησε ευθέως ότι το κτί-ριο 7 κατέρρευσε εξαιτίας τηςπυρκαγιάς και ζήτησε νέα έρευ-να -επιμένοντας ότι πρόκειταιγια σκόπιμη κατεδάφιση. Ακόμαένα επιχείρημα εδώ στάθηκε ηγρήγορη ταχύτητα της κατάρ-ρευσης που σύμφωνα με τη θε-ωρία μόνο με εκρηκτικά μπορείνα επιτευχθεί. Η θεωρία ενισχύ-θηκε και με την ανακάλυψη στα

Θεωρίες συνωμοσίας για το τρομοκρατικό χτύπημα

Παραμένουν βασανιστικά κάποια ερωτήματα

201706/9

Δεν ξεχνούμε!Τιμούμε και θυμόμαστε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.Ελπίζουμε σε ένα καλύτερομέλλον για την ανθρωπότητα.

Γιώργος Μανώλης και οικογένεια

Athen’s Bakery

Δευτέρες Κλειστά

Προμηθευτείτε από εμάς τα καλύτερα γλυκά για κάθε κοινωνική και εορταστική σας γιορτή

Είμαστε ανοιχτά καθημερινά και σας εξυπηρετούμε προσωπικά

161 Cedar Ln, Teaneck, NJ 0766 • Tel.: 201-287-0399

Found in 1996Unique & Authentic Bakery

a b

Ελληνική Επιχείρηση

D i s t r i b u t o r s C o r p .23-53 Steinway Street, Astoria, NY 11105 � �Tel.: (718) 274-7349, (718) 932-0310 - Fax: (718) 777-7171

Αντιπρόσωποι εργοστασίων για ντουλάπια κουζίνας και μπάνιου, formica tops, νεροχύτες,

είδη υγιεινής, ψυγεία-stoves, ηλεκτρικές κουζίνες

M & S Cabinets

� Οι ιδιοκτήτεςΜΙΧΑΛΗΣ�ΚΑΙ�ΣΤΑΥΡΟΣ�ΜΟΥΡΚΑΚΟΣ

3483/2

Δεν�ξεχνάμε!

Τιμή σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους

στις 11 Σεπτεμβρίου 2001

Αιώνια σας η μνήμη

Η 11η Σεπτεμβρίου σε αριθμούς

• Συνολικός αριθμός νεκρών:2.819

• Αριθμός νεκρών στον Πύρ-γο Ενα: 1.402

• Αριθμός νεκρών στον Πύρ-γο Δύο: 614

• Αριθμός κρατών που έχα-σαν πολίτες κατά τις επιθέ-σεις: 115

• Αναλογία νεκρών αν-δρών/γυναικών: 3/1

• Μονάδες αίματος που δό-θηκαν στο κέντρο αιμοδο-σίας της Νέας Υόρκης:36.000

• Αριθμός παιδιών που έχα-σαν γονέα: 3.051

• Ποσοστό Αμερικανών πουείχαν γνωστό ή συγγενήστους Δίδυμους Πύργους:20%

• Τόνοι συντριμμιών πουαπομακρύνθηκαν από τοσημείο: 1.506.124

• Οικονομικές απώλειες τηςΝέας Υόρκης μετά την 11ηΣεπτεμβρίου: 105 δισ. δο-λάρια

• Ποσό χρημάτων σε δωρεές:1,4 δισ. δολάρια

• Αύξηση στις αιτήσεις γιαεργασία στη CIA: 50%

• Αύξηση στις αιτήσεις γιασπουδές νομικής: 17,9%

• Αριθμός των Αμερικανώνπου άλλαξαν το μέσο μετα-φοράς από αεροπλάνο σεαυτοκίνητο το 2001: 1,4εκατομμύρια

• Αριθμός πολιτών που υπο-φέρουν από μετα-τραυμα-τικό στρες: 422.000.

η υφήλιος

Συνέχεια στη σελίδα 10

Page 10: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 201610 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

συντρίμμια από ίχνη μιας εκρη-κτικής σκόνης.

Το συμπέρασμα των επίση-μων αρχών είναι ότι το κτίριοκατέρρευσε από τη φωτιά, όσογια την εκρηκτική σκόνη, απο-δόθηκε σε ένα συστατικό μιαςσυγκεκριμένης μπογιάς. Στοι-χεία για εκρηκτικά υλικά ή σκό-πιμη πυροδότηση εκρήξεων κα-τά τις αρχές δεν υπήρξαν.

Το προφητικό Breakfastin America

Οι Supertramp και το διάση-μο άλμπουμ τους, Breakfast inAmerica που κυκλοφόρησε το1979, είναι μπλεγμένοι σε μιααπό τις πιο παράξενες θεωρίεςσυνωμοσίας που κυκλοφορούνσχετικά με την 11η Σεπτεμβρί-ου.

Πειστήκατε; Οχι και πολύ; Τοτελικό επιχείρημα των οπαδώντης θεωρίας είναι ότι αν γυρίσειςτο εξώφυλλο ανάποδα, η γυναί-κα, η οποία δείχνει πάνω σταγράμματα U και P (από το όνο-μα SUPERTRAMP), τα οποία -με λίγη φαντασία- διαβάζονταιως 9 11.

Για κάποιους το εξώφυλλοτου άλμπουμ αποτελεί μια πρό-βλεψη για το τι επρόκειτο να γί-νει 22 χρόνια μετά. Σε αυτό βλέ-πουμε μια γυναίκα με ένα πο-τήρι χυμό πορτοκάλι μπροστάαπό τον ορίζοντα της Νέας Υόρ-κης μέσα από το παράθυρο ενόςαεροπλάνου. Το σκεπτικό εδώλέει πως η επίθεση έγινε τηνώρα του πρωινού, γι' αυτό και οτίτλος Breakfast in America. Οχυμός πορτοκάλι συμβολίζει τηφωτιά και όλη η εικόνα δείχνειτο στόχο μέσα από το αεροπλά-νο.

Οι Supertramp δεν είναι οιμόνοι που είχαν προβλέψει τηντραγική επέτειο. Αν ψάξει κανείςστο Διαδίκτυο θα βρει αμέτρητεςιστοσελίδες που υποστηρίζουνότι κάποιοι είχαν προβλέψει τηνκατάρρευση του ΠαγκόσμιουΚέντρου Εμπορίου. Σε αυτούςσυγκαταλέγεται και ο ΝτέιβιντΦίντσερ, εξαιτίας της τελευταίαςσκηνής του Fight Club, στηνοποία βλέπουμε τους Πύργουςνα καταρρέουν.

Δαίμονες, συνωμοσίεςκαι αριθμοί

Στο κεφάλαιο πιο ευφάντα-στες θεωρίες συνωμοσίας γιατην 11η Σεπτεμβρίου μπορούμενα εντάξουμε βεβαίως και αυτήμε τους Δαίμονες. Μιλάμε γιαφωτογραφίες που κυκλοφόρη-

σαν ευρέως στο Ιντερνετ μέσωsocial media, οι οποίες έδειχνανμέσα από τον καπνό που έβγαι-νε από τους Δίδυμους Πύργουςνα βγαίνουν κεφάλια δαιμόνων.Οι φωτογραφίες ελέγχθηκαναπό παγκόσμια πρακτορεία, πουπιστοποίησαν ότι κάποιες απόαυτές ήταν αυθεντικές. Κρίθηκεόμως ότι είναι απλώς ένα παι-χνίδισμα του ματιού και του εγ-κεφάλου, δεδομένου ότι ο αν-θρώπινος εγκέφαλος έχει τηντάση να διακρίνει πρόσωπα παν-

τού.Μια ακόμα από τις πιο δια-

δεδομένες θεωρίες, η οποία μά-λιστα μεταδόθηκε και από αρα-βικό τηλεοπτικό δίκτυο, είναιαυτή που λέει ότι η Μοσάντγνώριζε για τις επιθέσεις, γι' αυ-τό και 4.000 Εβραίοι είχαν ενη-μερωθεί και δεν πήγαν στη δου-λειά τους στο Παγκόσμιο ΚέντροΕμπορίου τη μοιραία μέρα.

Πηγές: www.thetoc.gr,www.newsbeast.gr

Του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Ανγκόλας,Σεραφείμ*

Οι πρόσφατες τρομοκρατικέςεπιθέσεις στο Παρίσι μάς δίνουντην αφορμή να τονίσουμε τη ση-μασία του Διαθρησκειακού Δια-λόγου για να συμβάλει στηνυπόθεση της παγκόσμιας ασφά-λειας και της ειρηνικής συνύ-παρξης των Λαών. Συνήθως ηβία φυτρώνει εκεί που έχουμεκαταπίεση των Ανθρωπίνων Δι-καιωμάτων. Ο Πρόεδρος τωνΗ.Π.Α. Κένεντι είχε πει ότι «εκείπου δεν είμαστε προετοιμασμέ-νοι να επιφέρουμε κοινωνική δι-καιοσύνη με ειρηνικά μέσα,αναπόφευκτα αυτή θα επέλθειδιά βίαιων μέσων».

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσου-με ότι όλοι μας καταδικάζουμεανεπιφύλακτα κάθε μορφή βίαςκαι τρομοκρατίας. Πρέπει όμωςνα θέσουμε το ερώτημα, ποιοςευθύνεται από ηθικής πλευράςνα δίνουμε κίνητρα σε εγκλη-ματίες να δολοφονούν αθώουςανθρώπους εις το όνομα της δι-καιοσύνης και της προστασίαςτων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνκαταπιεσμένων κοινωνικών ομά-δων, θρησκευτικών ομάδων,ακόμη και ολόκληρων Λαών,όπως των Παλαιστινίων και τωνΚούρδων;

Ακόμη πρέπει να προβλημα-τιστούμε για την έννοια τηςελευθερίας εκφράσεως τωνΜΜΕ. Εις το όνομα της ελευθε-ρίας αυτής δεν πρέπει να φθά-νουμε στην ασυδοσία και στηνέλλειψη σεβασμού θρησκευτι-κών πεποιθήσεων και συμβόλωνάλλων κοινωνικών ομάδων,όπως συνέβη στη Γαλλία με τηνκατ’ επανάληψιν γελοιοποίησητων θρησκευτικών πεποιθήσεωνενός δισεκατομμυρίου ανθρώ-πων που ανήκουν στο Ισλάμ.

Φανατισμός και φονταμενταλισμόςΣε κάθε θρησκεία και κάθε

ιδεολογία (και πολιτική και φι-λοσοφική) έχουμε και τουςακραίους φανατικούς. «Ο φανα-τισμός», μας λέει ο Αμοζ, «προ-ϋπάρχει του Ισλάμ, προϋπάρχειτου Χριστιανισμού, προϋπάρχειτου Ιουδαϊσμού, προϋπάρχειόλων των κρατών και των κυ-βερνήσεων και των πολιτικώνσυστημάτων, προϋπάρχει οποι-ασδήποτε ιδεολογίας ή θρη-

σκείας στον κόσμο» (από το βι-βλίο του «Κατά του Φασισμού»,εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα,2005, σελ. 12). Και καταλήγειο Αμοζ Οζ ότι «ο φανατισμόςαποτελεί δυστυχώς ένα διαρκέςσυστατικό στοιχείο της ανθρώ-πινης φύσης». Από χριστιανικήςπλευράς, θα λέγαμε ότι αυτό

συμβαίνει όταν ένα άτομο έχειαρρωστημένη ανθρώπινη φύση,δηλαδή διεστραμμένη, όπως συ-νέβη στην ιστορία της ΠαλαιάςΔιαθήκης με τα παιδιά του Αδάμκαι της Εύας, όπου ο Κάιν απόφθόνο και φανατισμό δολοφό-νησε τον αδελφό του Αβελ.

Υπάρχει ο υγιής εθνικισμόςόταν θυσιάζεσαι για να προστα-τέψεις την οικογένειά σου καιτην πατρίδα σου, όπως οι ήρωεςμας, υπάρχει κι ο αρρωστημένοςεθνικισμός, που εκδηλώνεται ωςσοβινισμός όταν με βίαια μέσαθέλεις να εισβάλεις στην πατρί-δα του άλλου, όπως ο Χίτλερστον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καιοι Τούρκοι με τη βάρβαρη εισβο-λή τους στην Κύπρο το 1974.

Υπάρχει επίσης το αθλητικόιδεώδες κατά το οποίο καλλιερ-γείται η άμιλλα και η πρόοδος,υπάρχει και ο φανατικός οπα-δός, που γίνεται επίνδυνος γιατη δημόσια ασφάλεια.

Υπάρχει ο πολιτικοποιημένοςπολίτης για τα κοινά, υπάρχει κιο φανατικός κομματάρχης τηςδιαφθοράς, της αναξιοκρατίαςκαι της ατιμωρησίας.

Γενικά όσοι αντιδρούν στις

φανατικές πεποιθήσεις μιαςομάδας θεωρούνται προδότες.

Στον χώρο της θρησκείαςυπάρχει η υγιής θρησκευτικότη-τα όταν συνδέεις αυτό που κά-νεις με το κοινό καλό της προ-στασίας της οικογένειας και τηςτοπικής κοινωνίας, κι ακόμηόταν συμβάλεις στην υπόθεσητης προστασίας των Ανθρωπίνων

Δικαιωμάτων, της ασφάλειας καιτης ειρηνικής συνύπαρξης τωνΛαών.

Το αντίθετο, η αρρωστημένηδηλαδή θρησκευτικότητα, είναιη «μισαλλοδοξία», να μισάς δη-λαδή τη «δόξα= γνώμη» του άλ-λου. Εδώ έχουμε να κάνουμε μετο φαινόμενο του «Φονταμεντα-λισμού» (foundation= θεμέλιο).Η προσπάθεια δηλαδή μερικώνζηλωτών να επιστρέψουν στηναρχέγονη αγνή θρησκευτική δι-δασκαλία χωρίς εκκοσμικεύσειςκαι παραποιήσεις. Εκεί όμωςπου το παρακάνουν είναι ότι θέ-λουν να επιβάλουν τις απόψειςτους ακόμη και με βία.

Ο φανατισμός στο ΙσλάμΕτσι με τη δημιουργία του Ισ-

λαμικού Κράτους στο Ιράκ, μετις τρομοκρατικές οργανώσειςτης Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν,και τις άλλες μουσουλμανικέςτρομοκρατικές οργανώσεις στηΣυρία, στο Αφγανιστάν, στη Νι-γηρία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη,στην Αλγερία, στο Πακιστάν,στην Σομαλία και αλλού, έχουμεένα είδος θρησκευτικότητας πουθέλει να πολιτικοποιηθεί και να

a b

200599/5

Από τη Διεύθυνση και το Προσωπικό του

Billy Goat Restaurant430 North Michigan Avenue, Chicago, IL 60611

Τel.: (312) 222-1525

ΔΕΝ�ΣΑΣ�ΞΕΧΝΟΥΜΕ9/11/2001Αιωνία σας η μνήμη!

a b

11 Σεπτεμβρίου 2001

15 χρόνια μετά

δεν ξεχνάμε!Tιμούμε

την μνήμη όλων

των θυμάτων

Ας είναι

η μνήμη τους αιώνια!

O ΣΤΗΒ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ και όλοι οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων:

Gracie’s Corner Diner & GrillWrap & Roll Grill

Gracie’s on 2nd Diner

Time Square DinerPiazza Pizza & Grill

2002036/14

a b

30-12 34th Street, Astoria, NY • Τel.: (718) 728-6166 - Fax: (718) 721-967422-78 35th Street, Astoria, NY • Tel.: (718) 728-0266 - Fax: (718) 728-0211

Προτιμάτε τα Ελληνικά Προϊόνταείναι εγγύηση για καλή Υγεία

Ικανοποιούμε και τον πιο δύσκολο πελάτη

Ο,τι ζητήσει η καρδιά σας

Σε μας θα βρείτε λάδια όλων των ειδών, τυριά ελληνικά και κυπριακά (χαλούμι), λουκάνικα, ελιές, μπακαλιάρο, σπιτικές σεφταλιές, αλλαντικά, εμφιαλωμένο νερό από την Ελλάδα, καφέδες, κάρτες, σαπούνια, μπύρες

Η άριστη ποιότητα των προϊόντων μας εγγυάται την ικανοποίησή σας! Ελληνες του Long Island, Connecticut, Pennsylvania και των γύρω πολιτειών θα μας βρείτε εύκολα. Είμαστε δύο βήματα από την Tri-boro Bridge και την Grand Central Parkway

Δωρεάν�μεγάλος�χώρος�για�πάρκινγκ�22-78�35th�street

Mediterranean Foods, Inc.®

Δεκτές οι κυριότερες πιστωτικές κάρτες. Διανομή σε όλη την ΑμερικήΤο Mediterranean Foods, Inc. στην Astoria δεν έχει καμμία σχέση με άλλο κατάστημα τροφίμων με παρόμοιο όνομα

3393/12

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΑΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ

45 Για

χρόνια

μας προτιμάτε

για την ποιότητά μας

τις τιμές μας

και την ειλικρινή

εξυπηρέτησή μας

9/11/2001Δεν ξεχνούμε ποτέ!Bασίλης Τεντολούρης, Ιδιοκτήτης

και η οικογένεια του Mediterranean Foods

Ανοικτά καθημερινά: Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό • Τakeout, waitstaff, wheelchair accessible

MIcHAEL’s�DINER�5339 Main Street, Windham, NY 12496

Tel: (518) 734-4831, Fax: (518) 734-5509

2020

77/3

0

a b

Εχασαν�την�ζωή�τους�την�11η�Σεπτεμβρίου�2001.15�χρόνια�μετά�δεν�ξεχνούμε!Ας�είναι�αιώνια�η�μνήμη�τους

Νίκος Μαλεγιαννάκης και το προσωπικό

Κλείνοντας, ας κάνουμε μια αναφορά στο παιχνίδι των αριθμώνπου για κάποιους συνωμοσιολόγους έχει τη δική του ειδική σημασία.Εδώ έχουμε τις εξής... ύποπτες συμπτώσεις:

w Η 11η Σεπτεμβρίου είναι η 254η μέρα του χρόνου: 2+5+4 = 11

w Μετά την 11η Σεπτεμβρίου μένουν 111 μέρες για το τέλος του χρόνου

w Δίδυμοι Πύργοι – δίπλα δίπλα φαίνονται σαν τον αριθμό 11w Το πρώτο αεροπλάνο που χτύπησε τους πύργους ήταν η Πτήση

11 από τις American Airlines ή AA – A=το πρώτο γράμμα τηςαλφαβήτου οπότε ξανά έχουμε 11:11

w Πολιτεία της Νέας Υόρκης – Η 11η Πολιτεία που προστέθηκεστην ένωση

w New York City (πόλη της Νέας Υόρκης) – 11 γράμματαw Afghanistan (Αφγανιστάν) – 11 γράμματαw The Pentagon (Το πεντάγωνο) – 11 γράμματαw Ramzi Yousef – 11 γράμματα (καταδικάστηκε για την

ενορχήστρωση της επίθεσης στους δίδυμους πύργους το 1993)w Πτήση 11 – 92 επιβαίνοντες – 9 + 2 = 11w Πτήση 77 – 65 επιβαίνοντες – 6 + 5 = 11w Ο ταχυδρομικός κώδικας για τη Νέα Υόρκη είναι 10001

Παραμένουν βασανιστικά ερωτήματαΣυνέχεια από τη σελίδα 9

Το παιχνίδι των αριθμών

Συνήθως η βία φυτρώνει εκεί

Σχέση θρησκευτικού

Η�υγιής�θρησκείαμπορεί�να�αποβεί�

το�πιο�αποτελεσματικό�

μέσο�για�τη�καταπολέμηση�του�φανατισμού,�τόσο�προληπτικά�

όσο�και�κατασταλτικά.

Page 11: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

11ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

γίνει θεοκρατία. Το φαινόμενοτου θρησκευτικού αυτού φανα-τισμού χαρακτηρίζεται από μι-σαλλοδοξία και επιθετικότητααπέναντι σε όσους δεν συμμε-ρίζονται το δικό τους όραμα γιατον κόσμο και την ιστορία καιπροσπαθεί να επιβληθεί στοόνομα του Θεού διά της ισχύοςκαι της βίας. Χρησιμοποιούν, δη-λαδή, κάθε μέσον χωρίς να εν-διαφέρονται για την προστασίατων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωντων άλλων. Επιπλέον κάθε φον-ταμενταλισμός, εκτός του ότι εί-ναι στραμμένος στο παρελθόν,αντιμετωπίζει με καχυποψία καιεχθρότητα κάθε νεωτερισμό καιιδιαίτερα τον πλουραλισμό, τηνανεκτικότητα και τη συνύπαρξηδιαφορετικών παραδόσεων καιαπόψεων.

Ετσι τον φονταμενταλισμό ωςμαχητικό θρησκευτικό συντηρη-τισμό τον συνθέτουν τρία στοι-χεία: η συντηρητικότητα, η θρη-σκευτικότητα και η μαχητικότη-τα (Καθηγητής Μάριος Μπέγ-ζος).

Ο φανατισμός συχνά ταυτί-ζεται με τον φονταμενταλισμό.«Στην πραγματικότητα», μας λέ-

ει ο Καθηγητής Νικολαϊδης (Θε-ολογική Σχολή Αθηνών), «φα-νατισμός και φονταμελισμός εί-ναι αδέλφια. Ταυτόχρονα όμωςδιακρίνονται. Ο φονταμενταλι-σμός θεμελιώνει τη διδασκαλίατου στην αρχική θρησκευτικήδιδασκαλία και τη συνδέει μετην ευθύνη της διατήρησης της,ενώ ο φανατισμός αγωνίζεταιγια την ευθύνη της επιβολής τηςμε κάθε μέσον».

Το πρόβλημα της εποχής μας,λένε μερικοί σοβαροί αναλυτές,είναι η σύγκρουση του ισλαμι-στικού και αμερικανικού φοντα-μενταλισμού. Η βία γεννά βία.Η τρομοκρατία τελικά αντιμετω-πίζεται με τους δημοκρατικούςθεσμούς, δηλαδή με τη δημο-κρατία και όχι από την Αστυνο-μία της Πλανηταρχίας. Εδώ είναιο μεγάλος ρόλος της Ευρώπηςγια την προστασία της Παγκό-σμιας Ειρήνης. Ο φανατισμόςμπορεί να βλαστήσει χωρίς τησπορά της θρησκείας. Μάλισταο τυφλός και ακραίος φανατι-σμός, είτε του Ναζισμού είτε τουΣταλινισμού, πολέμησαν τη θρη-σκεία (ο Χίτλερ τον Ιουδαϊσμόκαι ο Στάλιν τον Χριστιανισμό

και μάλιστα την Ορθοδοξία).Η υγιής θρησκεία (Καθηγη-

τής Μάριος Μπέγζος) μπορεί νααποβεί το πιο αποτελεσματικόμέσο για τη καταπολέμηση τουφανατισμού, τόσο προληπτικάόσο και κατασταλτικά.

Καλλιέργεια της ανεκτικότητας

Η κάθε θρησκεία μέσα απότην ηγεσία της πρέπει να καλ-λιεργήσει τη θρησκευτική ανε-κτικότητα. Χρειαζόμαστε, δηλα-

δή, διαφωτισμένη θρησκευτικήηγεσία, που πρέπει να πεισθείκαι να πείσει ότι η ύπαρξη τηςκάθε θρησκείας είναι συνύπαρ-ξη, ο λόγος είναι διάλογος και ηεπιβίωση είναι συμβίωση. Στονχώρο του Ισλάμ, μερικοί τον Ιε-ρό πόλεμο (Τζιχάντ) τον ερμη-νεύουν ως πνευματική πάλη, άλ-λοι ότι στηρίζει την άμυνα κατάτης διαφθοράς της πίστεως καιτης ηθικής. Υπάρχουν όμως κιαυτοί που τον κατανοούν ως επι-θετικό πόλεμο, ακόμη και με τητρομοκρατία, όπως συνέβη μετους δίδυμος πύργους της Αμε-ρικής, στο Λονδίνο, στη Ναϊρόμ-πι και πρόσφατα στο Παρίσι. Γιατους τρομοκράτες Ισλαμιστές τονόημα του ιερού πολέμου (τζι-χάντ) είναι «αμείλικτος πόλεμοςκατά των απίστων».

Ισλάμ και φτώχιαΟ Μακαριότατος Αρχιεπίσκο-

πος Αλβανίας και Καθηγητής μαςκ. Αναστάσιος, τονίζει ότι «ο ισ-λαμικός φανατισμός είναι πλέονυπαρκτός και μοιάζει με πυρκα-γιά σε δάσος με δυνατό άνεμο».Γιατί, όμως, υπάρχει; Μήπωςσυνδέεται με την ανοχή μας σε

κοινωνικές αδικίες, με την κα-ταπάτηση Ανθρωπίνων Δικαιω-μάτων και την αδυναμία μας ναπροστατέψουμε τον θεσμό τηςδημοκρατίας; Για εκατομμύριαμουσουλμάνους, οι πράξεις πουστη Δύση αποκαλούνται «τρο-μοκρατικές», είναι πράξεις ηρωϊ-κές, μαρτυρικές, για την υπερά-σπιση όχι μόνο του Ισλάμ, αλλάκαι της παγκόσμιας δικαιοσύ-νης, της προστασίας της κοινω-νικής δικαιοσύνης, των δημο-κρατικών θεσμών και των αθρω-πίνων δικαιωμάτων.

Οι θρησκείες επηρεάζουν τηζωή μας με πολλούς τρόπους,αλλά δεν έχουν καταφέρει ακό-μη να επηρεάζουν τις αποφάσειςτων πολιτικών ηγετών και τωνισχυρών οικονομικών παραγόν-των. Τελικά, κανείς πόλεμος δενείναι ιερός. Η ειρήνη μόνο είναιιερή. Εκεί που δεν στηρίζεταικαι δεν αναπτύσσεται ο διαθρη-σκειακός διάλογος, αναπόφευ-κτα οδηγούμαστε στην ανάπτυ-ξη νέων εκφράσεων θρησκευτι-κού φανατισμού, που τελικά κα-ταλήγουν σε έναν άλλο φοβερό«διάλογο», μας λέει ο Αγιος Αλ-βανίας κ. Αναστάσιος, ανάμεσαστις αιφνιδιαστικές βίαιες ενέρ-γειες των τρομοκρατών και τουςπυραύλους των ισχυρών. Για νααπομονωθούν οι τρομοκρατικέςοργανώσεις, τα κράτη και οι λαοίπου ανήκουν στον εκ παραδό-σεως χριστιανικό κόσμο, οφεί-λουν να γίνουν πιο συνεπείς σταθέματα της κοινωνικής δικαιο-σύνης, των δημοκρατικών θε-σμών και της φτώχιας στην Οι-κουμένη. Εδώ είναι και η μεγά-λη ευθύνη της Ευρώπης.

Σε μεγάλο μέρος του ισλαμι-κού κόσμου δεσπόζει η βεβαι-ότητα ότι η Δύση έχει φερθείκαι εξακολουθεί να φέρεται άδι-κα σε λαούς που ακόμη υποφέ-ρουν, όπως τους Παλαιστινίους.Αυτή η αίσθηση της αδικίας προ-καλεί οργή, αγανάκτηση καιδιάθεση εκδικήσεως. Η συνεχήςστήριξη των Η.Π.Α. στο Ισραήλδημιουργεί τη διαμάχη Ισραήλκαι Παλαιστινίων, η οποία είναικαθαρά εδαφική, που εκ τωνυστέρων όμως φαίνεται κι ωςθρησκευτικός πόλεμος.

Επιπλέον το πρόβλημα τηςφτώχιας πρέπει να το αντιμετω-πίσουμε ως υπόθεση που μαςαφορά όλους. Ο Γκάντι έλεγε ότι«η ανέχεια και η φτώχια είναι ηχειρότερη μορφή βίας».

Συνεργασία και δράσηΗ εποχή μας χρειάζεται συν-

τονισμένη αντιμετώπιση τηςφτώχιας, απαιτείται κοινωνικήδικαιοσύνη και αλληλεγγύη σεόλα τα επίπεδα. Στον προηγού-μενο αιώνα, πολλές από τις κα-ταπιεζόμενες κοινωνίες εγκλω-βίσθηκαν στο κομμουνιστικό σύ-

στημα με την ελπίδα για κοινω-νική δικαιοσύνη, να τα έχουνόλα κοινά, κάτι όμως που ποτέδεν συνέβη. Σήμερα στους κοι-νωνικούς χώρους που βλέπουμεφαινόμενα οικονομικής εξαθλίω-σης (Αφρική, Ασία, ΛατινικήΑμερική) παρουσιάζεται ένα δυ-ναμικό Ισλάμ, που στέλλει τομήνυμα της κοινωνικής δικαιο-σύνης. Το ίδιο συμβαίνει και στοθέμα της προστασίας των δημο-κρατικών θεσμών, όπως συμβαί-νει με το φαινόμενο της Αραβι-κής Ανοιξης, άσχετα αν εξελίσ-σεται σε βαρύ χειμώνα, που ακό-μη δεν γνωρίζουμε την τελικήεξέλιξή της. Οι οικονομικά ανε-πτυγμένες κοινωνίες, όπως είναιο χώρος της Ευρώπης, που ξεκί-νησαν από τη χριστιανική πα-ράδοση, χωρίς όμως να παρα-μείνουν συνεπείς σε θέματα δι-καιοσύνης και δημοκρατίας. Ηαδιαφορία των πλούσιων εθνώνγια την εξαθλίωση εκατομμυ-ρίων συνανθρώπων μας (ένασχεδόν δισεκατομμύριο ανθρώ-πων δεν έχουν κανονική διατρο-φή), είναι απειλή για την παγ-κόσμια ασφάλεια και την επι-βίωσή μας.

Ολοι μας είμαστε εναντίοντης βίας. Ο ρόλος της θρησκείαςπρέπει να συνδέεται με τη προ-αγωγή της ασφάλειας και της ει-ρήνης. Για την παγκόσμια ασφά-λεια και προστασία της ειρηνι-κής συνύπαρξης των λαών χρει-αζόμαστε ένα consensus, μια συ-ναντίληψη ευθύνης εκ μέρουςκυβερνήσεων, αρχηγών κρατών,θρησκευτικών αρχηγών, μη κυ-βερνητικών οργανισμών και αν-θρώπων. Οι πολιτικοί αρχηγοίοφείλουν να συνεργασθούν μετους θρησκευτικούς αρχηγούςκαι να εργασθούν υπεύθυνα γιατο κοινό καλό όπως οι υπεύθυ-νοι γονείς για τα παιδιά τους. Οιπολιτικοί πρέπει να αναλάβουντις ευθύνες τους για το κοινό κα-λό μας και να διαψέυσουν τονΣοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρου-στσόφ, που κάποτε είπε ότι «οιπολιτικοί είναι παντού οι ίδιοι.Υπόσχονται να κτίσουν γέφυρες,ακόμη και όταν δεν υπάρχουνποτάμια» (το είπε αυτό γιατί ωςγνωστόν οι μεγάλες πόλεις τηςΕυρώπης εκτίσθησαν εκεί πουυπάρχουν μεγάλα ποτάμια,αφού το νερό είναι πάντοτε βα-σικό μέσον επιβιώσης).

*Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμ-πουε και Ανγκόλας, Σεραφείμ(Κυκκιώτης) εκπροσωπεί τονΠατριάρχη Αλεξανδρείας καιΠάσης Αφρικής κ. Θεόδωρον ειςτους Διαθρησκειακούς Διαλό-γους και στους Διεθνείς Οργανι-σμούς.

Πηγή: www.sigmalive.com/,«Σημερινή»

που έχουμε καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

φανατισμού και τρομοκρατίας

Εκπτωση για αγορά χώρου ταφής στο

Μαυσωλείο ΑΓIAΣ ΜΑΙΡΗΣΜεριμνήστε τώρα για τη μεταθανάτια γαλήνη της ψυχής σας

καθώς και των αγαπημένων σας προσώπων

Ομορφιά • Μεγαλοπρέπεια • Ασφάλεια

Με την επίδειξη

ΠιστοποιητικούΚαταθέσεων

δικαιούστε

$1,0001,000ΕΚΠΤΩΣΗ για την αγορά χώρου για οικογενειακό

τάφο στο μαυσωλείο «St. Joseph’s»

($500 για αγορά χώρου ανά άτομο)

ΜαυσωλείοΑγίου Ιωσήφ

To Κοιμητήριο St. Michael’s προσφέρει μεγάλο εύροςεπιλογών, περιλαμβανόμενων των προσθηκών του Μαυσωλείουτου Αγίου Ιωσήφ, καθώς επίσης και τάφους, βάσεις γιααγάλματα και αποτέφρωση. Eνα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε σεαυτούς που αγαπάτε είναι η αίσθηση της ασφάλειας, η γνώσηότι έχετε φροντίσει για όλα. Ως θρησκευτικό κοιμητήριο το St. Michaels’s είναι ανοιχτό σεάτομα όλων των θρησκειών. Με υπερηφάνεια σας γνωρίζουμεότι το όμορφα σχεδιασμένο Μαυσωλείο του Αγίου Ιωσήφ είναιστη διάθεσή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου καιενός δωρεάν Οδηγού (Resource Guide), παρακαλώ καλέστε:

(718) 278-324072-02 Astoria Blvd.

East Elmhurst, NY 11370ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο

www.stmichaelscemetery.comΘα είστε χαρούμενοι γι’ αυτή σας την κίνηση

O κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ομογένεια με τον καλύτερο τρόπο

(917) 687-9856

15 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.Ενα ιστορικό γεγονός που στιγμάτισε την ανθρωπότητα.

Η σκέψη και η καρδιά μας είναι μαζί με όλους όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα

Ας είναι η μνήμη τους αιώνια

Δεν ξεχνούμε!

We will always remember and honor those who died.

We will never forget!

Our thoughts and prayers are with all the families who lost their loved ones

on 9/11/2001.

Steve Zervoudis, President

GALAXY GENERAL CONTRACTING CORP.31-52 Albany Crescent, Bronx, NY 10463

Tel.: 718.601.7000 3353/18

Το�πρόβλημα�της�φτώχιας�πρέπει�

να�το�αντιμετωπίσουμεως�υπόθεση�που�μας

αφορά�όλους.�Ο�Γκάντι�έλεγε�ότι�«η�ανέχεια�και�η�φτώχια�είναι�η�χειρότερη�μορφή�βίας».

Page 12: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

Του Νίκου Καλογήρου*,

ΟΣαντιάγο Καλατράβαδεν είναι άγνωστοςστην Ελλάδα μετά

από τα ολυμπιακά έργα καιτις εκθέσεις του έργου τουήδη από το 2001 στοΤελλόγλειοκαι στην ΕθνικήΠινακοθήκη. Είναι ίσως ομόνος από τουςαρχιτέκτονες-είδωλα τηςεποχής μας, τον οποίογνωρίζει το ευρύτεροελληνικό κοινό και με αυτήτην έννοια έχει συμβάλλειστην αναγνώριση τηςεπώνυμης σύγχρονηςαρχιτεκτονικής ως έργουτέχνης στη χώρα μας.

Περιορίζομαι λοιπόν να υπεν-θυμίσω ότι μετά από σπουδέςστην αρχιτεκτονική και στις κα-λές τέχνες στην πατρίδα του τηΒαλένθια εγγράφηκε στο ελβετι-κό ίδρυμα ΕΤΗ της Ζυρίχης,όπου ολοκλήρωσε σπουδές πο-λιτικού μηχανικού και ανακηρύχ-θηκε διδάκτορας (το 1981). Ηδιεπιστημονική προσέγγιση ήτανιδιαίτερα ορατή στο πρώιμο έργοτου που επικεντρώθηκε στη με-λέτη και κατασκευή πύργων,υπόστεγων, γεφυρών και σιδη-ροδρομικών σταθμών με ιδιαίτε-ρη ταυτότητα. Στα έργα του ανα-δείχθηκαν με εξπρεσιονιστικότρόπο τα δομικά στοιχεία και οιαναφορές στο ανθρώπινο σώμακαι στο φυσικό κόσμο. Η πρωτό-τυπη προσέγγιση του γεφυρώνειτην αρχιτεκτονική και στατικήλειτουργία, ενώ εκτείνεται στηγλυπτική και τη ζωγραφική.

Συνδυαστικός τρόποςΟ ίδιος ισχυρίζεται ότι η πρα-

κτική της αρχιτεκτονικής πρέπεινα συνδυάζει όλες τις τέχνες σεμία ενιαία σύνθεση επαναφέρον-τας, κατά κάποιο τρόπο, το πρό-τυπο της ολιστικής αναγεννησια-κής προσέγγισης. Οι μελέτες καιοι υλοποιήσεις του είναι πολυά-ριθμες και έχουν αναγνωριστείμε πολλές βραβεύσεις, εκθέσεις,δημοσιεύσεις και 20 συνολικά τι-μητικούς τίτλους από πανεπιστή-μια και ερευνητικά κέντρα μετα-ξύ των οποίων περιλαμβάνεταικαι το Τμήμα Πολιτικών Μηχα-νικών της Πολυτεχνικής Σχολήςτου Αριστοτελείου Πανεπιστημί-ου Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη πλευρά έχουνδιατυπωθεί αρκετές ενστάσειςκαι κριτικές για το έργο του Κα-λατράβα. Πολλές υλοποιήσειςέχουν ολοκληρωθεί με μεγάλεςκαθυστερήσεις και υπερβάσεις

κόστους κατά 3 και 4 φορές μεαποκορύφωμα την ανακατα-σκευή του Ολυμπιακού Σταδίουτης Αθήνας που είχε υπέρβασησε ποσοστό 12.771%. Με δεδο-μένη την πειραματική φύση πολ-λών έργων αυτό ήταν ίσως ανα-μενόμενο. Περισσότερο σοβαρέςείναι κατά τη γνώμη μου ορισμέ-νες λειτουργικές αδυναμίες καιπαραβλέψεις, καθώς και οι δυ-σκολίες συντήρησης ή τα ορατάπροβλήματα φθοράς σε πολλάέργα.

Εμβληματικά έργαΟπως και ο ίδιος δήλωσε, με

αφορμή αυτά τα προβλήματα,στόχος του είναι να δημιουρ-γούνται εξαιρετικά και εμβλημα-τικά έργα που εμπλουτίζουν τιςεμπειρίες των χρηστών και τωνεπισκεπτών. Με αυτήν την οπτι-κή είναι ίσως λογικό να υποθέ-

σουμε ότι ορισμένες αστοχίεςπροέκυψαν περισσότερο απόαναποτελεσματικές διαδικασίεςκατασκευής παρά από λάθη σχε-διασμού.

Η ανοικοδόμηση του ναούτου Αγίου Νικολάου εντάχθηκεμετά από πολύχρονες διαπραγ-ματεύσεις στο ευρύτερο ρυθμι-στικό σχέδιο για την περιοχή του«Σημείου Μηδέν» στο ΚάτωΜανχάταν μετά την επίθεση καιτην κατάρρευση των διδύμωνπύργων.

Ηδη ο Καλατράβα από το2005 έχει αναλάβει το σχεδιασμότου Κόμβου Μεταφορών τουΠαγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου,που ενοποιεί περιφερειακές καιαστικές σιδηροδρομικές συνδέ-σεις και περιλαμβάνει εμπορικέςδραστηριότητες και δημόσιους

χώρους σε ένα υπόγειο χώρο δι-πλού ύψους με περιμετρικό εσω-τερικό εξώστη. Το ορατό τμήματου Κόμβου έχει τη μορφή με-ταλλικού στεγάστρου που εμπνέ-εται από τη μορφή πτηνού έτοι-μου να πετάξει. Η «μεταφυσική»διάσταση του στεγάστρου-γλυ-πτού, σε συνδυασμό με δυσκο-λίες, αλλαγές και υπερβάσεις κό-στους κατά τη φύση της υλοποί-ησης, υπήρξαν αντικείμενο ευ-ρύτατου σχολιασμού. Οι αρχικοίέπαινοι για την πνευματική υπό-σταση και την κατασκευαστικήέκφραση του γλυπτού που αρχι-κά προβλεπόταν να ανοίγει έχον-τας τη μορφή γιγάντιου οφθαλ-μού (oculus) έδωσαν βαθμιαίατη θέση σε ενδεχομένως υπερ-βολικά πικρόχολα σχόλια για«ιουράσια» εμφάνιση ή για έναν«κιτς στεγόσαυρο».

Ο σχεδιασμός της εκκλησίαςτου Αγίου Νικολάου, παρά το μι-

κρό της σχετικά μέγεθος, αποτε-λεί σημείο αναφοράς για την ορ-θόδοξη ναοδομία, καθώς η ιδιαι-τερότητα της θέσης και η σύνδε-ση με τα τραγικά γεγονότα της11ης Σεπτεμβρίου του 2001 οδη-γούν προς μία μοναδικότητα λει-τουργική και τυπολογική.

Ευρύτητα σύλληψηςΟ ναός προγραμματίζεται με

ευρύτητα σύλληψης, ώστε ένατμήμα του να είναι ανοιχτό γιανα φιλοξενεί ανθρώπους ανεξάρ-τητα από θρησκεύματα για δια-λογισμό, προσευχή και περισυλ-λογή.

Ακόμη πιο σημαντική είναι ησαφής τοποθέτηση του Αρχιεπι-σκόπου Αμερικής Δημητρίου, οοποίος δήλωσε ότι: «Ο σχεδια-σμός του ναού θα πρέπει να είναι

σύμφωνος με τις παραδόσεις καιτο τελετουργικό της ΕλληνικήςΟρθόδοξης Εκκλησίας, αλλά ταυ-τόχρονα να αναγνωρίζει το γε-γονός ότι ζούμε στον 21ο αιώνα».

Η σημασία των λόγων αυτώνείναι κατά την άποψή μου κατα-λυτική, γιατί αναγνωρίζεται απότην πνευματική ηγεσία της εκ-κλησίας με σαφήνεια η ανα-γκαιότητα ανανέωσης και προ-σαρμογής της ορθόδοξης ναοδο-μίας στα δεδομένα του σύγχρο-νου κόσμου.

Ιστορικά οι ορθόδοξοι ναοί

εξέφραζαν με καινοτόμες καιτολμηρές αρχιτεκτονικές διευθε-τήσεις, όχι μόνο τη μακρόχρονηπαράδοση, αλλά και το πνεύμαή τις τεχνολογικές δυνατότητεςτης εποχής της ανέγερσής τους.Είναι σχετικά πρόσφατη η νεοελ-ληνική εμμονή σε μία όχι αρχι-τεκτονικά δόκιμη αναπαραγωγήτης παράδοσης στη ναοδομία, ηοποία δεν επιτρέπει την ουσια-στική ανανέωση και προσαρμογήστα σύγχρονα δεδομένα. Αυτόείχε ως συνέπεια τη διακοπή τουνήματος μίας μακρόχρονης πα-ράδοσης και την πρακτική αδυ-ναμία δημιουργίας νέων μοναδι-κών τοποσήμων στην αρχιτεκτο-νική των ορθόδοξων λατρευτικώντόπων.

Με δεδομένη την οικουμενι-κότητα που αναγνώρισε και προ-

ώθησε η ορθόδοξη εκκλησία τηςΑμερικής ο Σαντιάγκο Καλατρά-βα, ο αρχιτέκτονας που επιλέχ-θηκε, κλήθηκε να αντιμετωπίσειμία ιδιαίτερη πρόκληση. Στηνεπιστολή που έστειλε ο Σαντιάγ-κο Καλατράβα προς την Ελληνι-κή Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή τηςΑμερικής στις 11 Σεπτεμβρίου2013 με τίτλο «Eνα Μνημείο στοΑνθρώπινο και στο Θείο» συνο-ψίζει τις απόψεις του για την έν-ταξη του ναού στο περιβάλλονκαι τη μορφή που επέλεξε. «Ηνέα εκκλησία, προορίζεται να εί-

ναι ένα μικροσκοπικό διαμάντιστο Κάτω Μανχάταν, μία παρου-σία με ανθρώπινη κλίμακα σεένα σύνολο από γίγαντες».

Κατά τον Καλατράβα ένα τυ-πικό πρόβλημα στο κέντρο τουΜανχάταν είναι αυτό του μεγέ-θους. Η Νέα Υόρκη δεν διαθέτειτην πληθώρα κτιρίων μικρής κλί-μακας που προσδιορίζουν τοαστικό τοπίο άλλων πόλεων,όπως το Λονδίνο ή η Φλωρεντία,όπου διακρίνονται οι ναοί και τακωδωνοστάσια. Στο Μανχάταν,κατά παράδοξο τρόπο, το μέγε-θος πρέπει να είναι μικρό για ναξεχωρίζει και με αυτόν τον τρόποο νέος ναός του Αγίου Νικολάουμπορεί να πετύχει τον εξανθρω-πισμό της ευρύτερης περιοχής.

Αυτή η αρχική σύλληψη ωςπρος την κλίμακα συνδυάζεται

με μία σκόπιμη επιλογή αποστα-σιοποίησης από τη γραμμικήπροϋφιστάμενη εκκλησία, καθώςστη νέα προσέγγιση κυριαρχείένας προβεβλημένος κεντρικόςθόλος. Η σύνθεση όπως φιλόδο-ξα δηλώνει ο Καλατράβα, «αντα-νακλά ταυτόχρονα την κλασικήελληνική αρχιτεκτονική τηςΑκρόπολης και τη βυζαντινή αρ-χιτεκτονική της Αγίας Σοφίας. Ονέος Aγιος Νικόλαος θα σταθείταυτόχρονα ως Παρθενών καιΑγία Σοφία για την ελληνορθό-δοξη κοινότητα. Θα είναι σύμβο-λο της ανθεκτικότητας (resilien-ce) της Νέας Υόρκης και του αμε-ρικανικού πνεύματος. Αληθώς, οAγιος Νικόλαος θα είναι ένα μνη-μείο του ανθρώπινου πνεύματος,το οποίο δείχνει προς το θείο πουενυπάρχει μέσα σε όλους μας».

Σύζευξη αναφορώνΟ διάσημος αρχιτέκτονας επέ-

λεξε τη γνωστή και ενδεχομένωςεπικίνδυνη σύζευξη προφανώνελληνοχριστιανικών αναφορών.

Ο Καλατράβα ισχυρίζεται ότιεμπνεύστηκε ειδικότερα την κεν-τρική ιδέα από μία σειρά σχετικάαπλών αλλά εντυπωσιακών σκί-τσων που μορφοποιούν και με-τασχηματίζουν σε εκκλησία τοψηφιδωτό της Ενθρόνου Θεοτό-κου που κρατά αγκαλιά το Χρι-στό παιδί στην Αγία Σοφία τηςΚωνσταντινούπολης. Ως πηγή έμ-πνευσης αναφέρεται επίσης τοκαθολικό της Μονής της Χώρας,καθώς και ακουαρέλες από μίαεπίσκεψη στη Θεσσαλονίκη καιστο Αγιο Ορος το 2005.

Το πρόγραμμα της ανάθεσηςπροβλέπει την παράλληλη λει-τουργία του ως ενοριακού ναούτης Αρχιεπισκοπής, αλλά και ωςεθνικού ιερού σε έναν καθαγια-σμένο τόπο. Η επιλογή της θέσηςοδηγεί σε ένα κέλυφος πουαπευθύνεται στην παγκοσμιότη-τα, καθώς εκατομμύρια επισκέ-πτες των μνημείων της περιοχήςτου Σημείου Μηδέν διέρχονταιαπό την περιοχή. Οι πόρτες θαείναι ανοιχτές και θα φιλοξε-νούνται όλοι όσοι επιθυμούν ναανάψουν ένα κερί να προσευχη-θούν, να διαλογισθούν ή απλάνα αναπαυθούν. Το κτίριο πρέπειταυτόχρονα να έχει τη λάμψηενός πνευματικού φάρου ελπίδαςκαι αναγέννησης, να διατηρεί τημνήμη αυτών που χάθηκαν τημοιραία ημέρα της 11ης Σεπτεμ-βρίου 2001 και να συμβάλλει

Μια κριτική παρουσίαση του νέου Ναού

3579/42

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 είναι επέτειος ορόσημο,για όλο τον κόσμο. Εμείς θυμόμαστε και τιμούμε

την μνήμη των αθώων θυμάτων ανάμεσά τουςκαι δικά μας αδέλφια, Ελληνοαμερικανούς,

ανύποπτους ανθρώπους,που έχασαν τη ζωή τους έτσι ξαφνικά.

Επίσης, όπως κάθε Σεπτέμβριο, θυμόμαστε και τιμούμε την μνήμη των δικών μας ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους:

• στο Ολοκαύτωμα της ηρωικήςΕπτάκωμης Σάντας το Σεπτέμβριο του 1921

• στα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας»στην Αμάσεια του Πόντου το Σεπτέμβριο του 1921

• στην ολέθρια Μικρασιατική Καταστροφήτο Σεπτέμβριο του 1922

• στο Πογκρόμ της Πόλης το Σεπτέμβριο του 1955

Δημήτρης Μολοχίδης, πρόεδροςΤο Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Συλλόγου

a b

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ «ΚΟΜΝΗΝΟΙ» ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

31-25 23rd Avenue, Astoria, NY 11105 • (718) 728-9292

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 σημάδεψε την Αμερική και την ανθρωπότητα

❖❖❖❖❖

Κ α τ α δ ι κ ά ζ ο υ μ ε τ η ν τ ρ ο μ ο κ ρ α τ ί α και αποτίουμε φόρο τιμής σ τ α θ ύ μ α τ α

Ηλίας και Ιουλία Μπέτζιου οικογενειακώς

a b

3417/22

Τιμούμε τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και δεν ξεχνούμε την αποφράδα αυτή ημέρα

U N I T E D W E S T A N D

a b

2017

18/3

4Theo’s Metro596 Mercer Avenue, Kingston, PA 18704

Tel.: (570) 283-2050

a b

9/11

Η ημέρα που

συγκλόνισε

την ανθρωπότητα.

United We Stand

και ατενίζουμε

με αισοδοξία

το μέλλον.

Για το Διοικητικό ΣυμβούλιοΠέτρος Γαλάτουλας, Πρόεδρος

Νομική Καστανά, Γενικός Γραμματέας

FEDERATION OF HELLENIC SOCIETIES O F G R E A T E R N E W Y O R K , I N C .ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Μ Ε Ι Ζ Ο Ν Ο Σ Ν Ε Α Σ Υ Ο Ρ Κ Η ΣSTATHAKION CENTER 22-51 29th St., Astoria, NY 11105 • Tel.: (718) 204-6500

3501

/35

Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

και συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειές τους.

Ευχόμαστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες τραγικές στιγμές.

UNITED WE STAND

Gorham House of Pizza2 State Street, Gorham ME 04038

Tel: 207-839-2504

201662/32

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 201612 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

Σημείο αναφοράς για

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΧΩΡΙΤΩΝ ΧΙΟΥ ΤΟ «ΠΕΛΙΝΑΙΟΝ» ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ

P.O. Box 3138, Steinway Station, Long Island City, NY 11103

3474/19

Ο Πρόεδρος

ο Γραμματέας

ο Ταμίας

ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΛΛΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΩΝΙΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ

και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

9 / 1 1 / 2 0 0 1στη μνήμη μας ολοζώντατα τα τρομερά γεγονότα.

Οι άνθρωποι, η καταστροφήθυμόμαστε και τιμούμε

τα θύματα και ιδιαίτερα τους Ελληνοαμερικανούς

Ο�ναός�του�ΑγίουΝικολοάου

προγραμματίζεται�μεευρύτητα�σύλληψης,ώστε�ένα�τμήμα�του�ναείναι�ανοιχτό�για�ναφιλοξενεί�ανθρώπους

ανεξάρτητα�απόθρησκεύματα�για

διαλογισμό,�προσευχήκαι�περισυλλογή.

Page 13: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

στην οικοδόμηση ενός καλύτε-ρου μέλλοντος για τις επερχόμε-νες γενιές.

Με αυτά τα δεδομένα, αςπροσπαθήσουμε να δούμε ψύ-χραιμα τα προγραμματικά κατα-σκευαστικά στοιχεία, ώστε να εί-μαστε σε θέση να διαμορφώσου-με μία πρώτη γνώμη.

Στοιχεία και κόστοςΟ νέος ναός του Αγίου Νικο-

λάου μετακινείται από την αρχι-κή τοποθεσία και χωροθετείται29.53 ft (9 m) από τη στάθμητου εδάφους στο φυτεμένο δώμαπάνω από τον χώρο στάθμευσηςτου Κέντρου Ασφαλείας Οχημά-των στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμ-πορίου. Αυτή η επιλογή συνεπά-γεται συγκεκριμένους περιορι-σμούς. Η κατασκευή εδράζεταιστη ενισχυμένη «πλάκα» πάχους3.94 ft (1.2 m) που παρέχεταιαπό το κύριο του έργο, τη Λιμε-νική Αρχή της Νέας Υόρκης. Τοέργο προβλέπεται να έχει συγ-κεκριμένες περιορισμένες δια-στάσεις με εμβαδόν 4,090 ft2

(380 m2) και πρέπει να ενσω-ματώσει έναν προγραμματισμένοαεραγωγό του υποκείμενου χώ-ρου στάθμευσης. Η Λιμενική Αρ-χή παρέχει την υποδομή τηςπλατφόρμας που έχει εκτιμώμε-νο κόστος 25 εκατ. δολάρια, ενώο προϋπολογισμός της κατα-σκευής του ναού ανέρχεται στα38 εκατ. δολάρια. Ο φέρων σκε-λετός είναι μεταλλικός, αλλά αυ-τό δεν εκφράζεται άμεσα στη συ-νολική αρχιτεκτονική μορφή.

Τα τυπολογικά και μορφολο-γικά χαρακτηριστικά εμφανίζουνμίαν αξιόλογη ιδιοτυπία. Η γενι-κή διάταξη στο εξωτερικό οριο-θετείται από τέσσερις φαινομε-νικά συμπαγείς γωνιακούς πεσ-σούς με εναλλαγή μεγάλων καιμικρών οριζόντιων λωρίδων απόλευκό και γκρίζο μάρμαρο τουVermont που ορίζουν την τετρα-γωνική εξωτερικά κάτοψη τουκυρίως ναού. Εγγεγραμμένο κυ-κλικά στο τετράγωνο είναι το κυ-λινδρικό τύμπανο με τον τρούλο,επενδυμένο με ένα είδος επανω-τών στρώσεων λεπτού (lamina-

ted) μαρμάρου και γυαλιού πουχαρακτηρίζονται από ημιδιαφά-νεια. Ετσι το εξωτερικό φωςεξαϋλώνει εσωτερικά την κατα-σκευή την ημέρα, ενώ τη νύχτατο σύνολο μεταβάλλεται σε έναυπερμέγεθες φωτιστικό σώμαπου ακτινοβολεί προς τα έξω. Ηεντύπωση της ενιαίας υλικότηταςεξισορροπείται με σαράντα ελά-σματα που δημιουργούν νευρώ-σεις και με ισάριθμους επιμήκειςφεγγίτες στο θόλο που αποτε-λούν αναφορά στα σαράντα πα-ράθυρα του τρούλου της ΑγίαςΣοφίας.

ΕμπλουτισμόςΗ παραδοσιακή τυπολογία

της αλληλουχίας τελετουργικώνχώρων από το ανοιχτό αίθριο δυ-τικά, τη χαμηλή αψίδα εισόδουμεταξύ των κυκλικών κλιμακο-στασίων της πρόσοψης, τον έξωνάρθηκα, το νάρθηκα, τον κυ-ρίως ναό, το εικονοστάσιο και τοΙερό Βήμα εμπλουτίζεται για τηνπερίπτωση με ειδικά χαρακτηρι-στικά. Ο έξω νάρθηκας δεν είναιαπλά χώρος προετοιμασίας τωνπιστών αλλά αποτελεί έναν ενι-αίο «ιερό», με την ευρύτερη έν-νοια, τόπο μαζί με τον νάρθηκαπου περιβάλλει τον ναό. Εδώ βρί-σκεται το πωλητήριο από τοοποίο ελέγχεται η είσοδος καιπαρέχονται εξυπηρετήσεις στουςεισερχόμενους.

Εσωτερικά από εδώ υπάρχουνπροσβάσεις προς τα ανώτερα επί-πεδα του ναού. Κυκλοτερείς αί-θουσες με κεριά λειτουργούν ωςχώροι περισυλλογής για τους πι-στούς, αλλά και τους επισκέπτες.Η «βασιλική πύλη» προς τον κυ-ρίως ναό είναι δύο συρόμενεςημιδιαφανείς πόρτες. Ο κυρίωςναός στεγάζεται εξ ολοκλήρου μετο θόλο που φαίνεται να ακουμ-πά σε τέσσερις ανεξάρτητους κίο-νες. Ουσιαστικά δηλαδή η τυπο-λογία παραπέμπει και σε παλιό-τερα κλασικά ρωμαϊκά πρότυπαόπως το Πάνθεον της Ρώμης καιη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης. Οιεσωτερικές νευρώσεις συγκλί-νουν προς την κεντρική στεφάνηπου έχει ένα μικρότερο κυκλικόκεντρικό άνοιγμα. Το φυσικόφως που κρύβεται από τη στε-φάνη καταυγάζει τον Παντοκρά-τορα στην κορυφή του θρόνου.

Δύο χώροιΟι δύο μη τελετουργικοί χώ-

ροι φιλοξενούνται στη δυτική

επέκταση και είναι:• η Αίθουσα Πένθους

επάνω από το Νάρθηκα από τηνοποία οι επισκέπτες αντικρύζουντη δυτική όψη του ΠάρκουΕλευθερίας και του Μνημείουτου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπο-ρίου και

• Η Αίθουσα Συγκεντρώσεωνπου είναι ένας χώρος για εκδη-λώσεις και συσκέψεις ανοιχτόςστην ευρύτερη κοινότητα.

Η δυτική πτέρυγα και η πρό-σοψη διαμορφώνονται με έναπολυεδρικό ημιδιαφανές τοιχο -πέτασμα παρόμοιας κατασκευήςμε το τύμπανο και τον τρούλοπου είναι διαφώτιστο και εκπέμ-πει φως τη νύχτα.

Είναι ίσως πρόωρο να επιχει-ρηθεί μία κριτική για το ομολο-γουμένως δύσκολο εγχείρηματης ανανέωσης του κτιριακού τύ-που του ελληνορθόδοξου ναού.Η μελέτη του Σαντιάγκο Καλα-τράβα εντάσσεται στο πλαίσιοτης αναμενόμενης αντιμετώπισηςτου θέματος από έναν αρχιτέκτο-να ποπ-σταρ, ο οποίος εμφανί-ζεται να υποκύπτει στη γοητείατων –ποιητική αδεία – ελληνο-ρωμαϊκών και μεσαιωνικών βυ-ζαντινών εννοιολογισμών. Ηεταιρεία του Καλατράβα στη Βα-λένθια επονομαζόταν «Inhocsi-gnovinces» δηλαδή «Εν τούτω νί-κα» και είχε ως λογότυπο το

σταυρό. Ακόμη και αν είναι τυ-χαία σύμπτωση έχει τη σημασίατου.

Με την πάροδο του χρόνουΟ χρόνος και η ποιότητα της

υλοποίησης θα δείξουν αν ηαναπόφευκτα μεταμοντέρνα αυ-τή οπτική και η τυπική εμμονήτου αρχιτέκτονα σε συμμετρίεςκαι μεταφυσικές αναφορές θαδικαιωθεί. Κατά την προσωπικήμου άποψη, οι συνθετικές ανα-φορές στον Παρθενώνα, τηνΑγία Σοφία και τηνΕνθρονη Πα-ναγία, καθώς και προθέσεις γιαεναλλακτική αστική μνημειακό-τητα παραμένουν σε μεγάλοβαθμό ευφάνταστες σε επίπεδοπροθέσεων χωρίς να διαθέτουντην πνευματικότητα της προσέγ-γισης που χαρακτηρίζει το έργοορισμένων οξυδερκέστερων αρ-χιτεκτόνων. Επιπλέον σε αυτόειδικά το έργο δεν προβάλλεταιο δομικός εξπρεσιονισμός τηςκατασκευής που χαρακτηρίζειτα περισσότερο πετυχημέναγνωστά έργα του Καλατράβαπου αξιοποιούν τις διεπιστημο-νικές του γνώσεις ως πολιτικούμηχανικού, αρχιτέκτονα καιγλύπτη.

Ωστόσο το έργο έχει κρίσιμησημασία και μπορεί να λειτουρ-γήσει ως τοπόσημο με διπλή έν-νοια. Προβάλει καταρχήν τις

αξίες της ελληνορθόδοξης παρά-δοσης με την ευρύτερη πολιτι-σμική της έννοια στον ιδιαίτεροτόπο του «Σημείου Μηδέν». Επι-πλέον, σηματοδοτεί επιτέλουςτην αναγκαία αναγνώριση τουγεγονότος ότι ζούμε στον 21ο αι-ώνα, όπως υπογραμμίζει και οαρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Αυτόπιστεύω ότι εκφράζει κάτι βαθύ-τερο από την απλή ανανέωσητων αρχιτεκτονικών μορφών.Στην περίπτωση της νέας εκκλη-σίας του Αγίου Νικολάου η διεύ-ρυνση του σχεδιασμού προκύ-πτει από την ανοικτή και θετικήσχέση της με την ευρύτερη κοι-νότητα του Κάτω Μανχάταν, αλ-λά και τη λειτουργική διεύρυνσητων χώρων, ώστε να φιλοξενούν-ται οι επισκέπτες που το επιθυ-μούν. Αυτό το πνεύμα ευρύτηταςκαι ανεκτικότητας εντάσσεταιστα διαχρονικά χαρακτηριστικάτης οικουμενικής παγκοσμιότη-τας της ορθόδοξης προσέγγισης,τα οποία αναβιώνουν στο ναότου Αγίου Νικολάου της ΝέαςΥόρκης.

* Ο κ. Νίκος Καλογήρου, είναιΠρόεδρος του Τμήματος Αρχιτε-κτόνων της Πολυτεχνικής Σχολήςτου Αριστοτελείου ΠανεπιστημίουΘεσσαλονίκης.

Πηγή: parallaximag.gr

13ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

201245/41

COLONIAL DINER27 Orient Way, Lyndhurst, NJ 07071

Τel.: (201) 935-3192

Τιμή και μνήμηστις 11 Σεπτεμβρίου 2001

σ’ όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους

Ποτέ δεν ξεχνάμεAς είναι αιωνία τους η μνήμη!

a b

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Tel.: (718) 238-3771 • Fax (718) 492-6318

www.argopackingandshipping.com

Η ΓΕΦΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Η πολυετής πείρα μας εγγυάται τη σωστή και καλή δουλειά μέχρι τον τελικό προορισμό της περιουσίας σας

Προσωπική εξυπηρέτηση • Συναγωνιζόμαστε τις χαμηλότερες τιμές της αγοράςΕμπιστευθείτε μας!

Η Μοναδική εταιρεία που μπορεί να κάνει μεταφορές ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΘΜΟ στον ΠΕΙΡΑΙΑ,ΚΥΠΡΟ, ΚΑΡΠΑΘΟ, ΚΡΗΤΗ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΠΑΡΑΛΑΒΗ από όλη την ΑΜΕΡΙΚΗ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΨΥΓΕΙΟ TFG25 JRWW

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ: 266 54th Street, Brooklyn, NY 11220 ή ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΜΑΣ: (718) 238-3988

ΦΥΛΑΞΕ ΜΕ ΘΑ ΜΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ (718) 238-3988

Η Εταιρεία που μεταφέρει όλο σας το σπιτικό στην Ελλάδα, Κύπρο και σε όλο τον κόσμο

Δωρεάνεκτιμήσεις

Μπαούλα, ψυγεία, πλυντήρια, στεγνωτήρια για Ελλάδα και Κύπρο 110 & 220 Volt σε τιμές αποθήκης. Συσκευασία σε ξύλινα και σιδερένια containers • Ειδικές τιμές για φοιτητές και συνταξιούχους

3404/40

1 1 Σ ε π τ ε μ β ρ ί ο υ 2 0 0 1

ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε!

Ας είναι αιωνία η μνήμη σας!

2013

42/3

9

a b

ΝΕW HYDE PARKRestaurant - DinerWhere�the�Finest�Foods�are�served

Baking On Premises

160 Hillside Avenue, New Hyde Park, NY 11040 • Tel.: (516) 354-2022

Η ημέρα που σημάδεψε

την ανθρωπότητα

9/11/2001

Δεν σας ξεχνάμε ποτέ

Α ι ω ν ί α σ α ς η μ ν ή μ η

Οικογένεια Θωμά και το προσωπικό

του Αγίου Νικολάου στο «Ground Zero»

την ορθόδοξη ναοδομία

2012

66/3

6

a b

Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής

452 75th Street, Brooklyn, NY 11209 • Tel.: (718) 745-2870

Η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής

και οι Σύλλογοι - Μέλη

στέκονται μπροστά στο σημερινό Μνημείο του Ολοκαυτώματος

της 11ης Σεπτεμβρίου

και στέλνουν μήνυμα σε όλους τους ομογενείς, μαθητές, γονείς

και κηδεμόνες να διδάσκουν τα παιδιά με τους κανόνες

της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας, αλλά και του Σεβασμού.

Τα ιστορικά γεγονότα αφυπνίζουν

όλους για τις καταστροφές που

μπορούν να πλήξουν μια μεγάλη

πόλη, μια μικρή περιοχή ή όλο τον

Κόσμο με αιτία τη διαμάχη των

λαών, αυτών που επιβουλεύονται

την ειρήνη και την πρόοδο.

Στέλλα ΚοκόληΠρόεδρος

Τιμολέων ΚόκκινοςΓραμματέας

Ανδριάνα ΦιλιώτηΤαμίας

«Η�νέα�εκκλησία,�προορίζεται�να�είναι�ένα�μικροσκοπικό�διαμάντι�στο�Κάτω�Μανχάταν,

μία�παρουσία�με�ανθρώπινη�κλίμακα�σε�ένα�σύνολο�από�γίγαντες».�

Page 14: 9/11/2001...4 9/11/2001 : 15 Χρόνια Μετά ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 με τον τρόπο που χρησιμοποι-είται

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 201614 9/11/2001: 15 Χρόνια Μετά

201520/3

Drs. Spiro & Amalia Spireasand

Sigmapharm Laboratories

Sigmapharm Laboratories, LLC3375 Progress Drive, Bensalem, PA 19020Tel.: (215) 352-6655 - Fax: (215) 352-6644

www.sigmapharm.com

Innovative Pharmaceutical Formulations, Maximizing Drug Therapy.

Δεν ξεχνάμε�όλους�όσοι�έχασαν�τη�ζωή�τους�στις�11�Σεπτεμβρίου�2001.

Αιωνία�σας�η�μνήμη!