9ο Γενικό Λύκειο...

Click here to load reader

 • date post

  08-Feb-2020
 • Category

  Documents

 • view

  3
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of 9ο Γενικό Λύκειο...

 • 9ο Γενικό Λύκειο Πατρών

  Τμήμα ΑΕ2

  Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μηχανών:

  Α)Στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου

  Β)Στην εργασία του ανθρώπου

  ΟΜΑΔΑ

  ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΚΟΣ

  Βικάτος Αναστάσιος

  Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης

  Στεργίου Ευαγγελία

  Ταξιαρχοπούλου Λίνα

  Επιβλέπ0ντες : Αναστασόπουλος Δημήτρης (ΠΕ17-04)

  & Πατσούρα Ολυμπία (ΠΕ04-01)

  ΠΑΤΡΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

 • Ευχαριστίες

  Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους επιβλέποντες καθηγητές κ. Δημήτρη Αναστασόπουλο και κ. Πατσούρα Ολυμπία για την πολύτιμη βοήθεια τους, την καθοριστική καθοδήγηση τους, για τον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας των πληροφοριών.

 • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  1.2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

  1.3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

  2.1 Στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου

  2.2 Στην εργασία του ανθρώπου

  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  3.1 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  3.2 ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • ΠΕΡΙΛΗΨΗ

  Το θέμα που θα παρουσιάσουμε αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μηχανών στην καθημερινή αλλά και εργασιακή ζωή του ανθρώπου. Βασικός στόχος αυτής της ερευνητικής εργασίας είναι η μελέτη της τηλεόρασης, του αυτοκινήτου, του κινητού, του φαξ, του φωτοτυπικού και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, που κυριαρχούν στις ζωές των ανθρώπων και στις δύο περιπτώσεις. Τονίζεται η αναγκαιότητα των μηχανών αλλά και αμφισβητείται.

 • ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Οι άνθρωποι στις μέρες μας είναι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή πιο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι στη χρήση της μηχανής τόσο στην καθημερινή τους ζωή όσο και στον εργασιακό τους βίο. Μοιάζει από την μία η ζωή να απομακρύνεται από τις «πραγματικές» συνθήκες και να μεταφέρεται σε κόσμους εικονικούς περισσότερο, ενώ από την άλλη η μηχανή «βοηθά» τον άνθρωπο να αυξήσει όλο και περισσότερο την παραγωγή κατά την εργασία του, χάρη στο ραγδαίο ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται οι μηχανές. Σύμβολο λοιπόν, των ανθρώπινων ικανοτήτων γίνεται η μηχανή όταν η χρήση της είναι ανεξέλεγκτη και άκριτη και όταν κυριαρχεί και υποτάσσει τη φύση του ανθρώπου και τις πραγματικές του ανάγκες.

 • ΠΡΟΛΟΓΟΣ

  Παραδείγματα μηχανών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή είναι η τηλεόραση, το κινητό, το αυτοκίνητο, ενώ είναι πια προφανές να υπάρχει μια μηχανή φαξ, ένα φωτοτυπικό και ένας υπολογιστής στον εργασιακό χώρο του ανθρώπου, σχεδόν ανεξαρτήτως κλάδου. Εφευρέθηκαν πρόσφατα, κι όμως η ζωή μας ήδη φαντάζει δύσκολη χωρίς αυτά. Ακόμη κι έτσι όμως, οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσον ωφέλιμα είναι και αν πραγματικά προσφέρουν κάτι στον άνθρωπο.

 • ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

  2.1 Στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου

  Τηλεόραση

  Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Αποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Ο όρος καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δραστηριοτήτων που αφορούν τα τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και τη μετάδοσή τους. Συνήθως, λέγοντας "τηλεόραση" εννοούμε τη συσκευή, δηλαδή τον δέκτη, ο οποίος λαμβάνει το (τηλεοπτικό) σήμα που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε συγκεκριμένες συχνότητες (ή αλλιώς κανάλια) με την οθόνη που απεικονίζει το αποτέλεσμα της εκπομπής (μετατροπή του σήματος σε εικόνα και ήχο).

  Πλεονεκτήματα

  Η τηλεόραση προσφέρει άμεση, έγκαιρη και σύντομη ενημέρωση στο ευρύ κοινό, ανεξαιρέτως, με απλό λεξιλόγιο. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε ειδήσεις και νέα, με «ζωντανές» αναμεταδόσεις από όλον τον κόσμο. Ενημερωνόμαστε για καταστάσεις και για τα τρέχοντα ζητήματα μακρινών χωρών που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά και τρέχοντες εξελίξεις επιστημονικού και πολιτισμικού περιεχομένου. Μας επιτρέπει να ευαισθητοποιηθούμε για προβλήματα που αφορούν όλο τον κόσμο και, μέσω διάφορων εκπομπών, η τηλεόραση έχει βοηθήσει έτσι ώστε οι άνθρωποι να αποδεχόμαστε και να καταλάβουμε καλύτερα και πιο σωστά έναν ξένο πολιτισμό που διαφέρει αισθητά από τον δικό μας.

  Πέραν της ενημέρωσης, η τηλεόραση παίζει και μεγάλο ρόλο στη ψυχαγωγία. Για παράδειγμα, ο οποιοσδήποτε, από τον εργαζόμενο μέχρι και τον μαθητή,

  ύστερα από μια κοπιαστική μέρα επιζητά την διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Έτσι, μέσω εκπομπών ψυχαγωγικού περιεχομένου, ταινίες, σειρές και υπολοίπων οι άνθρωποι χαλαρώνουν και απολαμβάνουν κάποιες ώρες παρακολουθώντας προγράμματα της αρεσκείας τους. Επιπλέον εκτός από ψυχαγωγία μπορεί να προσφέρει συντροφιά, ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν πλαισιώνονται συχνά από ανθρώπους στην καθημερινότητά τους (ηλικιωμένοι κ.λπ.)

 • Η τηλεόραση γενικότερα έχει μία προσέγγιση που κάνει τον αποδέκτη (τηλεθεατή) να τη δέχεται ως κάτι γνωστό, και κρατά την προσοχή και το ενδιαφέρον του με την αμεσότητα που κυριαρχεί στη σχέση τηλεθεατή και τηλεοπτικού προσώπου, παρουσιαστή κ.λπ. Το γεγονός ότι συνδυάζει την αίσθηση της ακοής του ήχου και της κίνησης σημαίνει πως υπάρχει μεγαλύτερη παραστατικότητα και ζωντάνια σε οτιδήποτε και αν προβάλλεται. Κατ’ επέκταση αυτός ο συνδυασμός σπάει το φράγμα του αναλφαβητισμού, όπου σε αντίθεση με τις εφημερίδες και τα περιοδικά, είναι πιο εύκολο να περαστεί κάποιο μήνυμα ενώ σε γραπτή μορφή ίσως να μην είναι δυνατόν, ιδιαίτε