8η Μάρτη 2021‘φίσα... · 2021. 3. 4. · 8η Μάρτη 2021 Η παγκόσμια...

of 3 /3
διεκδικούμε: 8η Μάρτη 2021 Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας πιο επίκαιρη από ποτέ Πανελλαδική διευκολυντική στάση εργασίας Συγκέντρωση, ώρα 13:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος 3 ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία 3 ουσιαστική ισότητα των φύλων Συμμετέχουμε στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Embed Size (px)

Transcript of 8η Μάρτη 2021‘φίσα... · 2021. 3. 4. · 8η Μάρτη 2021 Η παγκόσμια...

3 ενσχυση της θσης των γυναικν στην κοινωνα
3 ουσιαστικ ιστητα των φλων
Συμμετχουμε στις πανελλαδικς κινητοποισεις
8 Μαρτου 1857, Να Υρκη… εργτριες κλωστοφαντουργας διαδηλνουν ζητντας καλτερες συνθκες εργασας, σε μα απ τις πρτες κινητοποισεις για διεκδκηση δικαιωμτων απ γυνακες,
8 Μαρτου 2021, Ελλδα... οι γυνακες συνεχζουν να υφστανται διακρσεις στην εργασα, την εκπαδευση, την υγεα, την πολιτικ ζω, συνεχζουν να εναι πιο ευλωτες στη φτχεια και τον κοινωνικ αποκλεισμ, συνεχζουν να εναι πιο εκτεθειμνες σε λες τις μορφς βας. Ταυτχρονα, με την λευση της πανδημας και της οικονομικς κρσης οι γυνακες βρσκονται περισστερο εκτεθειμνες στην ανεργα, τις ελαστικς εργασιακς σχσεις και την εργοδοτικ αυθαιρεσα. Οι διαλυμνες κοινωνικς δομς του κρτους Πρνοιας φυλακζουν τις γυνακες στον «παραδοσιακ» τους ρλο της φροντδας του σπιτιο, των παιδιν και των ηλικιωμνων. Παρλληλα η υποχρεωτικ τηλεργασα συμπιζει τον προσωπικ χρνο των γυναικν στο ελχιστο.
Η φετιν παγκσμια ημρα της γυνακας βρσκει την χρα μας στην τελευταα θση μεταξ των χωρν της Ευρωπακς νωσης σε θματα ιστητας των φλων.
Οι αποκαλψεις μσω του ελληνικο #Metoo αναδεικνουν τις σεξιστικς διακρσεις και την μφυλη βα που δυστυχς αποτελον «κανονικτητα» για τις γυνακες και τα τομα που δεν επιλγουν τις «παραδοσιακς» σεξουαλικς κατευθνσεις.
Η σημεριν πραγματικτητα με τη χιονοστιβδα καταγγελιν σεξουαλικς παρενχλησης και βιασμο απ δημσια και μη πρσωπα σε λους τους εργασιακος χρους μας επιβλει να εμαστε σε εγργορση χι μνο για να τιμωρηθον οι θτες αλλ και για να απλσουμε να δχτυ προστασας στε να μην ξαναπαρουσιαστον ττοια φαινμενα.
Σμερα που η ελληνικ κοινωνα βρζει απ την αποκλυψη της κτασης των φαινομνων της μφυλης βας λγοντας «ως εδ», ο αρμδιος κρατικς φορας που θα πρεπε να εναι μπροστ και να διατυπνει δημσιο λγο με κοινωνικ αντκτυπο αντ να ενισχεται, συνεχς υποβαθμζεται. Η κυβρνηση επλεξε να καταργσει την ΓΓ Ιστητας των Φλων και να συγχωνεσει τις πολιτικς για την ιστητα με τις πολιτικς για την οικογνεια και το δημογραφικ. Πρκειται για μα συνειδητ αντιστροφ του στχου της Ιστητας των Φλων, μια επικνδυνη οπισθοδρμηση που συνδει μονοσμαντα τις γυνακες με τον αναπαραγωγικ τους ρλο και λα τα στερετυπα που χουν συνδεθε με το ρλο αυτ.
Αντστοιχες προθσεις δηλνει η αππειρα μεταρρθμισης, επ το χερον, του οικογενειακο δικαου στην Ελλδα, που οι ρυθμσεις για την υποχρεωτικ συνεπιμλεια, στις περιπτσεις διαζυγου δηλνουν ακριβς την προσπθεια αφαρεσης βασικν κατακτσεων υπρ των γυναικν που εχε επιτχει το κνημα τις προηγομενες δεκαετες.
Η ΑΔΕΔΥ, ως τριτοβθμιο συνδικαλιστικ ργανο στο Δημσιο τομα, φρνει στην επιφνεια τα προβλματα των γυναικν, με στχο χι μνο να συζητηθον ευρως στους χρους δουλεις και εκπαδευσης, αλλ για να ξεκινσει μια αγωνιστικ παρμβαση για την επλυσ τους. Κτω απ αυτς τις συνθκες, το ατημα ρχεται αυτονητο σε μα σγχρονη δημοκρατικ κοινωνα για την αποκατσταση της Γενικς Γραμματεας Ιστητας ως θεσμο αφιερωμνου αποκλειστικ στην ιστητα των φλων, πως και η ανδειξη και στριξη του οριζντιου χαρακτρα της.
Η Εκτελεστικ Επιτροπ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφσισε να κηρξει Πανελλαδικ διευκολυντικ Στση Εργασας τη Δευτρα, 8 Μαρτου 2021, ανμερα της Παγκσμιας Ημρας της Γυνακας, απ τις 12:00 ως τη λξη του ωραρου.
Καλομε σε συγκντρωση, τη Δευτρα 8 Μαρτου 2021, στην Πλατεα Κλαυθμνος, στις 13:00, τηρντας λα τα μτρα υγειονομικς προστασας και σε συνρτηση με τις συνθκες που θα υπρχουν, λγω της πανδημας.
Καλομε τα Νομαρχιακ Τμματα της ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδες και τα Σωματεα να αναδεξουν με κθε τρπο την παγκσμια μρα της γυνακας, τσο στις 8 Μρτη, σο και στο διστημα μχρι τις 8 Μρτη, προβλλοντας τα σγχρονα αιτματα της εργαζμενης γυνακας, οργαννοντας συζητσεις κι εκδηλσεις στα σχολεα, στα νοσοκομεα, στους δμους, στα Υπουργεα και σε λους τους χρους εργασας με τρηση λων των προβλεπμενων μτρων προστασας.
Σμερα που ο αγνας για την ουσιαστικ κατκτηση της ιστητας των φλων παραμνει πιο επκαιρος απ ποτ
καλομε λες και λους σε συμμετοχ στις κινητοποισεις της 8ης Μρτη
Απαιτομε την ιστητα των φλων και την ενσχυση της θσης των γυναικν στην κοινωνα
Η Γενικ Γραμματεα Ιστητας των Φλων να αποκτσει και πλι τον αυτνομο ρλο της, να επιστρψει στο Υπουργεο Εσωτερικν και να ενισχυθε τσο με προσωπικ, σο και με οικονομικος πρους.
Να κυρωθε τρα η ΔΣΕ 190. Καμα ανοχ στην παρενχληση, στη βα και στην αυθαιρεσα στους εργασιακος χρους. Να προβλεφθον στις συλλογικς συμβσεις διατξεις για την προστασα των εργαζομνων απ την σεξουαλικ παρενχληση και την κακοποηση. μεση δικαωση σε περιστατικ σεξιστικν, εργοδοτικν αυθαιρεσιν, ηθικς και ψυχολογικς παρενχλησης (mobbing) στους εργασιακος χρους. Καμα ανοχ στην κουλτορα του βιασμο. Νομικ αναγνριση της γυναικοκτονας.
Διασφλιση και ενσχυση του δικτου των δομν(Τηλεφωνικ Γραμμ 15900, Συμβου- λευτικ Κντρα, Ξεννες Φιλοξενας) για την υποστριξη γυναικν θυμτων μφυλης βας και πολλαπλν διακρσεων και του δημσιου χαρακτρα τους, πως και των εργαζμενων που απασχολονται στις διες θσεις επ σειρ ετν, αναγνωρζοντας μπρακτα το ργο τους. Παροχ μεσης, δωρεν, ασφαλος διαμονς των γυναικν, παιδιν, αναπρων και ΛΟΑΤΚΙ+ ατμων που αντιμετωπζουν μφυλη /και ενδοοικογενειακ βα. Να ενισχυθον οι κακοποιημνες γυνακες οικονομικ στε να μπορον να φγουν.
Πλρη προστασα της μητρτητας με απαγρευση της απλυσης χωρς αποκλεισμος (προ- στασα σε υπαλλλους Ιδιωτικο Δικαου Ορισμνου Χρνου (ΙΔΟΧ) του Δημοσου και των ΝΠΔΔ) δειες επιμλειας και φροντδας των παιδιν και για τους δο γονες, επιδματα για λες τις οικογνειες που δεν μπορον να καλψουν τις ανγκες τους. Πλρη προστασα και κατοχρωση των δικαιωμτων των εργαζμενων μητρων (δειες, επιδματα κ..) χω- ρς αποκλεισμος. Εφαρμογ ειδικν μτρων προστασας για τις εργαζμενες (απαλλαγ απ νυχτεριν εργασα και βαρις και ανθυγιεινς εργασες, εκτμηση επαγγελματικο κιν- δνου, δειες, κλπ).
Υποστριξη και ενδυνμωση των γονιν, μνιμα και σταθερ επιδματα, που θα καλπτουν τις πραγματικς ανγκες των φτωχν οικογενειν, δημσιους και δωρεν παιδικος σταθμος και κντρα δημιουργικς απασχλησης των μικρν παιδιν. Ενσχυση της δημσιας δωρεν εκπαδευσης.
χι στη μονιμοποηση της τηλεργασας που πλττει κυρως τις εργαζμενες γυνακες. Η τηλεργασα να αποτελε δικαωμα της εργαζμενης του εργαζμενου που μπορε να το ασκσει μνο προς φελος της, πως ταν υπρχει αδυναμα μετακνησης λγω μνιμου προβλματος υγεας και χι διευθυντικ δικαωμα.
Να δοθον δειες «ειδικο σκοπο» για σο διστημα απαιτηθε με πλρεις αποδοχς και ασφλιση. Να μην χαθε οτε μια ημρα κανονικς δειας.
Μτρα υγεας και ασφλειας στους χρους δουλεις για την προστασα των εργαζμενων και της μητρτητας.
Δημσια υποχρεωτικ κοινωνικ ασφλιση (κρια και επικουρικ).
ση αμοιβ για ση εργασα. σα δικαιματα για λες/ους. χι στις μισθολογικς διακρσεις σε βρος των γυναικν. Συλλογικς συμβσεις εργασας, αυξσεις στους μισθος και τις συντξεις. Μνιμη και σταθερ εργασα για λες και λους με πλρη ασφαλιστικ και εργασιακ δικαιματα, 7ωρο- 5μερο 35ωρο.
Απ την Εκτελεστικ Επιτροπ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: