4370 view 145 net

24
Λεσβιακός Δεκαπενταύγουστος TEYXOΣ 145 ο ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

description

View 145

Transcript of 4370 view 145 net

Page 1: 4370 view 145 net

ΛεσβιακόςΔεκαπενταύγουστος

TEYXOΣ 145ο ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Page 2: 4370 view 145 net

2 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Page 3: 4370 view 145 net

310 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

TEYXOΣ 145ο ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΚΩΔΙΚΟΣ: 8173Ιδιοκτήτης - Εκδότης - Διευθυντής:

Μανόλης Μανώλας

Υπεύθυνος σύνταξης:Στρατής Μπαλάσκας

Συντάκτες:Ανδρονίκη ΚουτσαβλήΒαγγελιώ Χρηστίδου

Επιμέλεια κειμένων:Μαριάνθη Παρασκευά

Φωτογραφίες:Φωτογραφικό αρχείο «EMΠPOΣ»

Art Director:Xρήστος Παρασκευαΐδης

Σελιδοποίηση:Μαρία Αριστοτέλους

Εμπορικό - Διαφημιστικό:Λάμπρος Ανεμάς,

Στέλλα Ηλία,Μαρία Κορδερά, Μαντώ Χλαχλά,

Kαλλιόπη Ψαριανού

Παραγωγή - Eκτύπωση: Eπικοινωνία Αιγαίου A.E.

Kαρά Tεπέ, 81100 ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 41619Fax 22510 27300Γραφείο Μύρινας:

Ποσειδώνος 8, Λιμάνι ΜύριναςΤηλ. - Fax: 22540 25526

e-mail: [email protected]: http://www.emprosnet.gr

«VIEW»Kυκλοφορεί κάθε δεκαπενθήμερο

Ένα «View»… σήμερα για την πιο γλυκιά γιορτή του καλοκαιριού, τη γιορτή της Παναγιάς, το Δεκαπενταύγουστο.

Μια βόλτα στις Παναγιές της Λέσβου, στο μεγάλο προσκύνημα της Αγιάσου, κι ύστε-ρα μαγειρέματα που μοσχοβολούν θάλασσα και λιβάνι… Και προτάσεις για όσους «δεκαπεντίζουν» αλλά και σε όσους απολαμβάνουν ετούτη τη μοναδική αύρα του Αυγούστου στη Λέσβο.Απολαύστε την…

editorial & περιεχόμενα

4 Ήρθε μια κάρτα… Αγιάσος Λέσβου

Αδελφοί Χουτζαίου, Μυτιλήνη

5 Οι Παναγιές της Λέσβου

10 Δεκαπενταύγουστος

στη Λέσβο…

12 Από… δράσεις Στην Παναγιά Σπηλιώτισσα

του Παλαιοκήπου…

14 Γευστικές διαδρομές

16 ΚουζίναΤοπικά προϊόντα, βότανα και

παραδοσιακά πιάτα του τόπου μας

18 Εναλλακτικά

19 ΠαιδίΠρώτη φορά στο σχολείο

20 Μαλλιά Κουβάριατης Χριστίνας Καλλέργη

21 Ομορφιάτης Κωνσταντίνας Σταμάτη

22 Ζώδια

10

5

19

16

4

Page 4: 4370 view 145 net

4 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

*Από το αρχείο του Στρατή ΜπαλάσκαΣχόλιο: ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Αγιάσος ΛέσβουΑδελφοί Χουτζαίου, ΜυτιλήνηΤην αυγουστιάτικη ραστώνη τη διέκοψε μια κάρτα από την Αγιάσο.Όμορφη, ορεινή, χωρίς τις λιγοστές, ευτυχώς, σημερινές «ανορθογραφίες».Πέτρινη, στερεή, ακίνητη για πάντα, η υπερχιλιόχρονη Αγιάσος του πολιτισμού, της σάτυρας, του αυτοσαρκασμού.Η Αγιάσος της ντοπιολαλιάς, των δημιουργικών ανθρώπων. Η Αγιάσος της Παναγιάς, του Δεκαπενταύγουστου, του προσκυνήματος με τα πόδια στη χάρη της.Η μοναδική Αγιάσος.

4 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Page 5: 4370 view 145 net

510 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Οι Παναγιές της Λέσβουτης ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Λίγες ημέρες πριν τη 15η Αυγούστου, το «View» κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στα πιο γνωστά και στα λιγότερο γνωστά σημεία λατρεία Της.

Παναγία Σιών στην ΑγιάσοΈχοντας για πρώτες ύλες το κερί και τη μαστίχα, η εικόνα της Παναγιάς της Βρε-φοκρατούσας είναι φτιαγμένη από τα

χέρια του Ευαγγελιστή Λουκά και μοι-ράζει δύναμη σε όλους τους πιστούς που θα ζητήσουν βοήθεια και όλους όσοι θα θελήσουν να προσκυνήσουν τη χάρη της. Ο Εφέσιος μοναχός Αγάθω-νας ήταν εκείνος που έφερε την εικό-να στη Λέσβο περί το 803 μ.Χ., την περί-οδο της εικονομαχίας. Ο ιερός ναός άρ-χισε να χτίζεται το 1170 και ολοκληρώ-θηκε το 1173, ενώ λίγους αιώνες αργό-

τερα, περί το 1633, λόγω παλαιότητας, ο ναός χτίστηκε ξανά από την αρχή. Μά-λιστα υπήρξαν αρκετές παρεμβάσεις και διαδικασίες ανέγερσης τμημάτων στα οποία οφείλεται η σημερινή του μορφή.

Παναγία Γλυκοφιλούσαστην Πέτρα«Διάβηκαν πλάγι τοῦ βράχου καὶ τὸ κα-λοξετάσανε τὸ πέτρινο τὸ θεριό, τ’ ἀμέ-τρητα τὰ λιθάρια ποὺ κρεμιοῦνται ἀπὸ τὶς ράχες του, ἄλλα σὰ χτισμένα ἀπ’ ἀνθρώπινο χέρι, ἄλλα σὰ νὰ τἄθελε ξε-πίτηδες ὁ Θεὸς γιὰ νὰ φοβερίζῃ τοὺς ἁμαρτωλοὺς ἀπὸ κάτω», γράφει ο Αρ-γύρης Εφταλιώτης αναφερόμενος στο τρόπο με τον οποίο χτίστηκε ο ναός, ένας ναός που είναι το σήμα κατατε-θέν της Πέτρας. Ο ιερός ναός της Πα-ναγίας της Γλυκοφιλούσας στην Πέτρα, χτισμένος σε βράχο ύψους 40 μέτρων, στέκει αγέρωχος, περιμένοντας τους πι-στούς να φτάσουν εκεί πάνω, ανεβαίνο-

Είναι «Μητέρα» όλου του κόσμου και η αγκαλιά της αποτε-λεί καταφύγιο στα άσχημα αλλά και στα όμορφα, γι’ αυτό και οι πιστοί επικαλούνται τη Χάρη της σε κάθε σημαντι-

κή στιγμή στη ζωή τους. Και την επικαλούνται συνεχώς διότι η Θεοτόκος ουδέποτε πέθανε στις καρδιές των ορθοδόξων, απλά «εκοιμήθη».Κάθε χρόνο, οι μέρες αυτές είναι αφιερωμένες στην Παναγία και στη Λέσβο, οι ιεροί ναοί προς τιμήν της δεν είναι λίγοι, κι όλοι τους έχουν βασικό θεμέλιο την πίστη των ανθρώπων. Οι ναοί αυτοί αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών παραμονή και ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου και ιδίως οι ναοί της Παναγιάς της Αγιάσου και της Πέτρας.

Παναγία Σιών στην Αγιάσο

Page 6: 4370 view 145 net

6 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ντας τα 114 σκαλοπάτια και οδηγώντας στους στην εικόνα της Παναγίας καθώς και στα λείψανα των Αγίων Τρύφωνος, Αικατερίνης και Χαραλάμπους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ναός αυτός την εποχή των Γατελούζων, ήταν ένα φρούριο που δεν μπορούσε να το πλησιάσει κανείς.

Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκουστον ΑφάλωναΜπορεί η ανέγερση του ναού να έγινε το 1914 βασισμένη στα σχέδια του αρ-χιτέκτονα Αργύριου Αδαλή, ωστόσο στο σημείο προϋπήρχε και αρχαιότερος ναός. Η εκκλησία που δεσπόζει έως σή-μερα, φτιάχτηκε χάρη στις εισφορές των πιστών. Η εικόνα της Παναγίας χρονο-λογείται κατά τον 18ο αιώνα. Πριν από πολλά χρόνια συνηθιζόταν ανήμερα της Διακαινησίμου και της 15ης Αυγούστου, να γίνεται πανηγύρι στην περιοχή «Τσά-μια». Η ύπαρξη τσαμιών ή αλλιώς πεύ-κων στην περιοχή, οφείλεται στην ομά-

δα «Άτλας», η οποία ανέπτυξε σπουδαία δράση εναντίον των Τούρκων.

Παναγία Τρουλωτήστους Πύργους ΘερμήςΣτους Πύργους Θερμής υπάρχει ο πα-νάρχαιος ναός της Παναγιάς της Τρου-λωτής, που βρίσκεται στο βάθος ενός λι-θόστρωτου μονοπατιού. Η δημιουργία του συνδέεται με τη διαδικασία συνομω-σίας, που είχε ως αποτέλεσμα το σφε-τερισμό του θρόνου της Κωνσταντινού-πολης και τη φυλάκιση του γιου της αυ-τοκράτειρας του Βυζαντίου, Αγίας Ειρή-νης της Αθηναίας, Κωνσταντίνου του ΣΤ΄, η οποία εξορίστηκε στη Λέσβο και χάρη στα χρήματα των πιστών μετά από προσπάθειες, συγκέντρωσε το απαραί-τητο ποσό για την ανέγερση του ναού. Η ονομασία «Τρουλωτή» οφείλεται στο ότι τον τρούλο κοσμεί εσωτερικά η ει-κόνα της Βρεφοκρατούσας και όχι αυτή του Παντοκράτορος, όπως συνηθίζεται.

Παναγία Γοργόναστη Σκάλα ΣυκαμιάςΈνα εκκλησάκι εξαιρετικής ομορφιάς, που είναι χτισμένο επάνω σε βράχο εί-ναι εκείνο της Παναγιάς της Γοργόνας στη Σκάλα Συκαμιάς, που πήρε το όνο-μά του από το γεγονός ότι στο εσωτε-ρικό του ναού, φιγουράρει η Παναγιά με ουρά γοργόνας. Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1913 στη θέση ενός προϋπάρχοντος, σχεδόν μέσα στη θάλασσα και έγινε πιο γνωστό χάρη στο βιβλίο «Η Παναγιά η Γοργόνα» με την υπογραφή του πολυβρα-βευμένου συγγραφέα και ακαδημαϊκού από τη Συκαμιά, Στρατή Μυριβήλη.

Παναγία η Φανερωμένηστο ΣίγριΣτην περιοχή «Καλολιμνιώνας», χαμένη μέσα σε ένα βράχο, βρίσκεται η Πανα-γία η Φανερωμένη. Το εκκλησάκι αυτό είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχου Πηγή και γιορτάζει κάθε Λαμπροπαρασκευή. Λέγεται ότι σε εκείνο μόνασε ο κτήτωρ της Μονής Υψηλού, Άγιος Θεοφάνης, μετά το διωγμό του από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης την εποχή των εικονομαχιών.

Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκουστη ΣυκούνταΧρονολογείται από το 1870. Στο ναό υπάρχει μεγάλη επιγραφή που αναφέ-ρεται στην ύπαρξη προγενέστερου ναού του 1740. Το τέμπλο του βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου.

Παναγία η Ευαγγελίστριαστου ΑκλειδιούΑυτός ο ναός βρίσκεται στο προάστιο του Ακλειδιού, κοντά στην περιοχή της Βαρειάς.

Παναγία ΑμαλήςΚοντά στην Αγία Μαρίνα, στο κέντρο του δάσους που βρίσκεται στο βουνό της Αμαλής, υπάρχει ο ιερός ναός της Πα-ναγιάς της Αμαλής, ο οποίος λέγεται ότι προέκυψε από τα θεμέλια ενός παλιότε-ρου ναού. Το νοτιοανατολικό τμήμα της εκκλησίας είναι φτιαγμένο από περιδοτί-τες και ένθετα τούβλα, ενώ φιγουράρει και μία γραφική στέρνα.

Παναγία Γοργόνα στη Σκάλα Συκαμιάς

Page 7: 4370 view 145 net

710 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ιερός Ναός ΚοιμήσεωςΘεοτόκου στην ΕρεσόΧαρακτηριστικό του ναού αποτελεί το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ξύλινο τέμπλο του, ενώ λέγεται ότι η ανακαίνιση του στα θεμέλια προϋπάρχοντος κτίσματος,

προέκυψε χάρη στις δωρεές πιστών.

Παναγία Ποταμούσαστο ΚαγιάνιΠρόκειται για ένα μεταβυζαντινού ρυθ-μού εκκλησάκι, το οποίο δεσπόζει χαμη-

λά σε μία ρεματιά στα σύνορα Καγιανιού και Βαρειάς.

Παναγία Μυρσινιώτισσαστην ΚαλλονήΛίγα μόλις χιλιόμετρα από την Καλλονή, στο βουνό «Δρακοντίτσι», είναι το γυναι-κείο μοναστήρι της Παναγίας Μυρσινιώ-τισσας, που χτίστηκε από τον Άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλιανό. Το μοναστήρι πήρε το όνο-μα του από την εύρεση της θαυματουρ-γού εικόνας της Παναγίας μέσα σε μυρ-σίνες. Εκτός από την ημέρα της Κοιμήσε-ως, ο ναός γιορτάζει ανήμερα των Εισο-δίων, του Ευαγγελισμού, της Συνάξεως και της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Παναγία Ποταμούσαστον Κάτω ΧάλικαΤο εκκλησάκι της Παναγιάς της Ποτα-μούσας είναι δίπλα σε ένα από τα ρέμα-τα της περιοχής. Σε αυτό υπάρχει η εικό-να της Παναγίας, η οποία βρέθηκε στο συγκεκριμένο ποταμό. Μάλιστα λέγεται ότι η Παναγία ανοιγοκλείνει τα μάτια της σε πιστούς που έχουν προσευχηθεί και έχουν μετανιώσει ειλικρινά. Εξαιτίας του ότι απέχει λίγα μέτρα από το Νοσοκο-μείο Μυτιλήνης, δέχεται πλήθος επισκε-πτών, οι οποίοι προσδοκούν στην παρέμ-βαση της όσον αφορά θέματα υγείας.

Παναγία Κρυφή στο ΤριεθνέςΜέσω μονοπατιών σε πευκόφυτες δα-σώσεις εκτάσεις πάνω από τα Παράκοι-λα, προσεγγίζει κανείς την Παναγία την Κρυφή στο Τριεθνές. Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται σε μία σπηλιά χαμηλά από το δρόμο κατά μήκος μίας χαράδρας. Το μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία, βρί-σκεται δίπλα σε μία γούρνα με νερό για να πίνουν τα ζώα.

Παναγία Κρυφτήστο ΠαλαιοχώριΟ ναός αυτός προσεγγίζεται, συνήθως, από τη θάλασσα, ωστόσο υπάρχει μο-νοπάτι μέσα από ελαιώνα της περιο-χής που οδηγεί σε αυτόν, και γιορτά-ζει ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτό-κου. Η παράδοση θέλει επί Τουρκοκρα-τίας, μία γυναίκα να φθάνει κυνηγημέ-νη με το παιδί της στο βράχο, για να σω-

Παναγία Γλυκοφιλούσα στην Πέτρα

Page 8: 4370 view 145 net

8 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

θεί από τους Τούρκους, η οποία έταξε στην Παναγία να φτιάξει στο βράχο, ναό αφιερωμένο σε κείνη αν σωζόταν. Μά-λιστα επειδή οι Τούρκοι που την κυνή-γησαν, ήταν επάνω σε άλογα, οι κάτοι-κοι του Παλαιοχωρίου προσεγγίζουν το ναό με άλογα ανήμερα του πανηγυριού.

Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκουστο Κάτω ΤρίτοςΟ ναός χρονολογείται από το 1859 και κοντά του βρίσκεται βυζαντινός ναΐσκος των Ταξιαρχών με τοιχογραφίες, γύρω από τον οποίο υπάρχουν ερείπια μονα-στηριού.

Παναγία Γαλούσαστο Κάτω ΤρίτοςΓραφικό ξωκλήσι αφιερωμένο στην Πα-ναγία.

Παναγία Ελεούσαστο ΛεπέτυμνοΣτο Λεπέτυμνο υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας, όπου στις 15 Αυγούστου στο προαύλιο της, οι κάτοι-κοι του Λεπέτυμνου φτιάχνουν κισκέκ και με παραδοσιακή μουσική γιορτάζουν όλοι μαζί.

Παναγία Χρυσομαλλούσαςστη ΜυτιλήνηΟ ναός είναι ένα ακόμη αφιέρωμα στην Παναγία και αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους περίοικους αλλά και για τους κατοίκους της πόλης καθώς και των τριγύρω περιοχών. Θα πρέπει να πούμε ότι εκεί ετάφη ο Πολιούχος της Μυτιλήνης, Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντι-

ος, ενώ στην αυλή διατηρείται και ένας μικρός ναΐσκος προς τιμήν του.

Ναός Κοιμήσεωςτης Θεοτόκου στα ΜυστεγνάΟ ναός χτίστηκε στη θέση Χότζα Μπα-χτσές, που ανήκε σε έκταση ενός Τούρ-κου ονόματι Χατζάγας και ο οποίος όντας άγονη, τη δώρισε στους Χριστια-νούς για να χτίσουν την εκκλησία. Ανε-γέρθη το 1839 με άδεια της Υψηλής Πύ-λης.

Παναγία στο ΠληγώνιΕίναι ένα γραφικό εκκλησάκι χαμένο ανάμεσα σε πεύκα και ελαιόδεντρα, με παγκάκια και τσιμεντοστρώσεις για τους πιστούς που θα βρεθούν εκεί.

Παναγία Τρουλωτήστους Πύργους Θερμής

Παναγία Κρυφτήστο Παλαιοχώρι

Page 9: 4370 view 145 net

910 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Page 10: 4370 view 145 net

10 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Το «View» περιηγείται στα σημαντικότερα πανηγύρια του νησιού

Δεκαπενταύγουστοςστη Λέσβο…

Όπως και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι και στη Λέ-σβο ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορ-τές. Σε πολλά χωριά γιορτάζεται με πανηγύρια και σήμερα πα-ρουσιάζουμε τα σημαντικότερα από αυτά, με τους εορτασμούς στην Αγιάσο και την Πέτρα, να είναι οι βασικότεροι.

Το προσκύνημα της ΑγιάσουΗ Παναγιά της Αγιάσου, είναι η πιο γνωστή εκκλησία της Λέ-σβου που γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο. Την ημέρα εκείνη η κωμόπολη της Αγιάσου παίρνει μια όψη πανηγυρική, με με-γάλο αριθμό προσκυνητών να ξεκινούν από το προηγούμενο βράδυ από την πόλη της Μυτιλήνης και να φτάνουν μέχρι το χωριό διασχίζοντας 25 χλμ. με τα πόδια, ανηφορίζοντας από την Καρύνη την «πατωμένη», ένα παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι, περνώντας μέσα από ελαιώνες. Οι προσκυνητές διανυκτερεύ-ουν στον αυλόγυρο της Εκκλησίας, ενώ ανήμερα της γιορτής, ύστερα από την καθιερωμένη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας της Παναγίας γύρω από το ναό.

Στο ίδιο το χωριό, οι μικροπωλητές απλώνουν παντού τις πρα-μάτειες τους, οι ντόπιοι προβάλουν με τον καλύτερο τρόπο τα τοπικά προϊόντα και η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά γιορταστι-κή, ενώ η εμπειρία για όποιον βρεθεί εκεί, είναι μοναδική, αφού πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολι-κού Αιγαίου, με μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλα-τεία του χωριού.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Δεκαπενταύγουστος. Η μεγαλύτερη θρη-σκευτική γιορτή των Ελλήνων, που πολλοί αποκαλούν «Το Πάσχα του καλοκαιριού».

Οι προετοιμασίες στα διάφορα χωριά της Λέσβου έχουν ήδη ξεκινήσει και όλοι περιμένουν να τι-μήσουν τη Μεγαλόχαρη σε όλο το νησί, ο καθέ-νας με διαφορετικό τρόπο. Οι πλατείες «φοράνε τα καλά τους», οι εκκλησίες γιορτάζουν την Πα-ναγία, ενώ δεν είναι λίγα τα πανηγύρια που δι-οργανώνονται με αφορμή αυτή τη μεγάλη γιορ-τή. Το «View» κάνει σήμερα μια σύντομη περιή-γηση, στο πώς γιορτάζεται ο Δεκαπενταύγουστος στη Λέσβο.

Page 11: 4370 view 145 net

1110 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

«Η ιστορική διαδρομή της Αγιάσου, η δημιουργία της, η ανά-πτυξή της και η φήμη της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εικόνα της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας και την ιστορία του Ιερού της Προσκυνήματος, που ακόμα και σήμερα διατηρεί την αίγλη του, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες καθ’ όλη τη δι-άρκεια του χρόνου. Ο προσκυνηματικός τουρισμός παραμέ-νει ο σπουδαιότερος αιμοδότης της οικονομικής ζωής του χω-ριού και στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία», αναφέ-ρει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κουτσκουδής, από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου.

Στην Παναγιά της Πέτρας…Στην Πέτρα, η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου αφορά την εκ-κλησία της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας, ναός που είναι χτι-σμένος στην κορυφή ενός βράχου 40 μέτρων, όπου για να φτάσει κανείς, πρέπει να ανέβει 114 λαξευμένα σκαλιά.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η εκκλησία συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές, ενώ φτιάχνεται το παραδοσιακό «κισκέτς», ταύ-ρος βρασμένος με σιτάρι, και γίνεται περιφορά της εικόνας της

Παναγίας στο χωριό, με μεγάλο πανηγύρι να ακολουθεί.

…και σε άλλα χωριάΑπό τους σημαντικότερους εορτασμούς είναι επίσης αυτός που γίνεται το Δεκαπενταύγουστο στο Πυργί, όπου ο παπάς του χωριού παίρνει την εικόνα της Παναγίας μαζί του και μπαί-νει μαζί με κόσμο σε μια βάρκα, η οποία, μαζί και με άλλα σκά-φη, ανοίγεται λίγο στη θάλασσα και στη συνέχεια ο παπάς πε-τάει στα νερά το σταυρό και κάποια στεφάνια. Στο Πυργί προ-σφέρεται επίσης στους παραβρισκόμενους το παραδοσιακό «κισκέτς».

Ο εορτασμός στην Παναγιά την Κρυφτή, κοντά στη Μελίντα, γίνεται συνήθως λίγες μέρες πριν, με προσκύνημα που διορ-γανώνει δια θαλάσσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον».

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου γίνεται ο εορτασμός στη Σκάλα Ερεσού, με περιφορά της εικόνας της Παναγίας.

Τέλος, ανήμερα της γιορτής σημαντικά πανηγύρια γίνονται στη Σκάλα Συκαμιάς και στο Μεγαλοχώρι.

Page 12: 4370 view 145 net

12 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 12

Φωτογραφίες - κείμενο: Αθανάσης Νικόλαος

Στην Παναγιά Σπηλιώτισσατου Παλαιοκήπου…

Πεζοπορία με τον «Ορειάς»

Ο Παλαιόκηπος είναι το πρώτο από τα χωριά της Γέρας, που συ-ναντάμε έχοντας ξεκινήσει από τη Μυτιλήνη. Ένα χωριό περικυ-κλωμένο από τον απέραντο ελαιώνα της περιοχής και τόπος κα-ταγωγής του πειρατή Χαΐρ αντ Ντιν, γνωστού ως Μπαρμπα-ρόσα.

Θα ξεκινήσουμε το περπάτημα περνώντας μέσα από την αγο-ρά του χωριού με τα γραφικά και ιδιαίτερου χαρακτήρα μαγα-ζιά. Εντύπωση θα μας κάνει ότι την καλοκαιρινή περίοδο το χωριό είναι σχεδόν άδειο λόγω του ότι οι κάτοικοι του «σνοπέρνουνε» (μετακομίζουνε) στις «κατούνες» (εξοχικά) που βρίσκονται στην Ευρειακή. Πολύ γρήγορα θα περάσουμε μπροστά από την εκκλη-

Μ ε αφορμή τη μεγάλη γιορτή της χριστιανο-σύνης, την Κοίμηση της Θεοτόκου, που θα γιορτάσουμε στις 15 Αυγούστου, θα προ-

τείνουμε μια διαδρομή με προορισμό ένα ξωκλήσι το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία, και συγκεκρι-μένα στην Παναγιά την Σπηλιώτισσα, στην περιοχή του Παλαιοκήπου.

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Page 13: 4370 view 145 net

1310 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

σία του Άγιου Ερμολάου, που αξίζει να επισκεφτούμε, για να δού-με το ξυλόγλυπτο τέμπλο της και την κρύπτη που υπάρχει μέσα στην εκκλησία. Στις δυο επόμενες διασταυρώσεις που θα βρούμε, θα πρέπει να στρίψουμε αριστερά και περπατώντας άλλα δυο χι-λιόμετρα, θα δούμε πάλι στα αριστερά μας ένα γεφυράκι. Περνά-με το γεφυράκι και ακολουθώντας αυτόν το δρόμο, σύντομα θα βρεθούμε σε ένα πανέμορφο καταπράσινο μέρος με πολλά τρε-χούμενα νερά, που στο βάθος, μέσα σε μια σπηλιά, βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας.

Θα επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή.Συνολική διάρκεια διαδρομής, περίπου 2 ώρες.

απο...δρασεις

Page 14: 4370 view 145 net

14 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 14

Κρεμμυδοκεφτέδες (τηγανιτέλια Άγρας)

Πέραν από την κλασσική προσθήκη τους σχεδόν σε κάθε πιάτο ως βασικό μυρωδικό, τα κρεμμύδια στη Λέ-σβο έχουν την τιμητική τους και ως πρώτη ύλη για την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων με φόντο το εύρος επιλογών της γαστρονομίας του τόπου. Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξουμε την πιο εναλλακτική

τηγανίτα με ξερά και φρέσκα κρεμμύδια καθώς και πολλά μπαχαρικά. Κρεμμυδοτηγανίτες λοιπόν, ιδιαίτερα διαδε-δομένες στη μακρινή αλλά γραφική Άγρα, αποτελώντας έναν από τους δυνατούς μεζέδες για ούζο και όχι μόνο…

Τα… μεζεδλίκια της νηστείας…Το καλοκαίρι μπήκε στην τελική του ευθεία κι εμείς είμαστε έτοιμοι να διαπιστώσουμε στην πράξη πόση αίγλη εμπεριέχει σε κάθε στιγμή του, ο μήνας Αύγουστος. Όμως πέρα από τις εξορμήσεις διακοπών και τις συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα που έλειπαν καιρό, η κατάνυξη και το θρησκευτικό αίσθημα εί-ναι στοιχεία έκδηλα και άρρηκτα συνυφασμένα με την ορθόδοξη κουλτούρα των Ελλήνων.

Της Παναγιάς είναι οι μέρες τούτες του Δεκαπενταύγουστου, επομένως αναζητείται η κάθαρση για σώμα και πνεύμα. Ωστόσο στην κουζίνα επικρατούν αλλαγές μιας και η νηστεία των ημερών απαιτεί αποχή από κρέας και λοιπά παράγωγα. Και επειδή η Λέσβος είναι η προσωποποίηση του λαϊκού γνωμι-κού «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές το χρόνο», όσον αφορά στη γαλαντομία της φύσης και στην αφθονία αγαθών, η γαστρονομία της γίνεται ξανά καμβάς με γευστικές πινελιές από θαλασσινά και μοσχομυριστά λαχανικά. Φυσικά ουδεμία απαγόρευση επιδέχεται η ιεροτελεστία της ουζοποσίας…

Κεφτέδες θαλασσινών

Ανάμεσα σε όλα τα καλούδια που θέλετε να ταξιδέψουν τον ουρανίσκο και τα οποία σίγουρα ασπάζονται την παράδοση του τόπου, μην παραλείψετε να αφήσετε να πέσουν στο τηγάνι και εκείνες οι χορταστικές, τραγανές και άκρως θρεπτικές μπαλίτσες θαλασσινών. Οι συγκεκριμένοι κεφτέδες είναι από τους πιο νό-

στιμους της πιάτσας. Ρωτήστε τους Μυτιληνιούς να σας πουν πώς αλλιώς τρώνε τα θαλασσινά τους και την ομά-δα του Lesvoskitchen για το πώς θα τους φτιάξετε...

Υλικά:Μισό κιλό καλαμάρια

Μισό κιλό χταπόδι

Ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού

1 κρεμμύδι

Ψιλοκομμένος μαϊντανός

Αλάτι, πιπέρι, κύμινο

Ε κ τ έ λ ε σ η : Ψιλοκόβουμε τα θαλασσι-νά και τα αλέ-θουμε στο μί-ξερ σε μορφή

κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και μαζί με τα υπόλοιπα υλι-κά τα ρίχνουμε σε μία λεκάνη. Ανακατεύουμε καλά και βά-

ζουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα με σκοπό να δέσουν καλά τα υλικά μας. Στη συνέχεια αρχίζουμε να πλάθουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες, όπως κάνουμε για όλους τους τύπους κεφτέδων. Τα αλευρώνουμε και τα ρί-χνουμε σε τηγάνι με καυτό λάδι. Μόλις είναι έτοιμα από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη. Σερ-βίρουμε σε πιατέλα με απαραίτητη σχεδόν επιτακτική τη συ-νοδεία ντόπιου ούζου.

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Υλικά:100 γρ. φρέσκα κρεμμύδια

100 γρ. ξερά κρεμμύδια

Αλεύρι

4 αυγά

Δυόσμος

Αλάτι, μπαχάρι, πιπέρι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση: Αφού τα πλύνουμε, κό-βουμε τα ξερά κρεμμύδια σε ροδέ-λες, ενώ τα φρέσκα σε μικρά κομ-μάτια. Τους ρίχνουμε αλάτι και τα αφήνουμε λίγη ώρα να στραγγίξουν τα νερά τους. Αφού γίνει αυτό, παίρ-νουμε αλεύρι και ανακατεύουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν ένας χυ-λός, όχι όμως πολύ σφιχτός, ενώ

προθέτουμε και τα μπαχαρικά. Έχου-με ήδη ανάψει το μάτι και ζεσταίνουμε ελαιόλαδο στο οποίο μόλις κάψει, αρ-χίζουμε να ρίχνουμε κουταλιά κουτα-λιά το μείγμα. Μόλις ροδίσουν από τη μία πλευρά, τα γυρνάμε από την άλλη, ενώ στη συνέχεια, αφού είναι έτοιμα, τα περιχύνουμε με τα αυγά τα οποία πρωτίστως έχουμε χτυπήσει καλά.

Page 15: 4370 view 145 net

1510 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 15

Λιαστές ντομάτεςτηγανητές Ερεσού

Οι ντομάτες της Λέσβου είναι ξακουστές για τη γεύση και το χρώμα τους και ειδικά το καλοκαί-ρι που είναι και η εποχή τους, γίνονται ανάρπα-

στες. Οι λιαστές δε ντομάτες ή αλλιώς οι «ντομάτες του

ήλιου», αποτελούν πρώτης τάξεως συστατικό για σαλά-τες αλλά και φαγητά. Ωστόσο δυνατό ουζομεζέ και όχι μόνο, αποτελεί η τηγανητή εκδοχή της λιαστής ντομά-τας και την οποία συναντά έντονα κανείς σε τραπεζώμα-τα στην Ερεσό..

Βάζουμε αποβραδίς στο νερό τις λιαστές ντομάτες μας. Την επόμενη μέρα τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις στραγγίζουμε. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι για να απο-μακρυνθεί το αλάτι. Στη συνέχεια ανακατεύουμε αλεύρι με λίγο νερό και λίγο λεμόνι. Στο χυλό που προκύπτει, βουτάμε τις ντομάτες και κατόπιν τις ρίχνουμε σε τηγάνι με καυτό λάδι. Αφού τηγανιστούν για λίγα λεπτά, τις βγά-ζουμε και σερβίρουμε. Ιδιαίτερο συνοδευτικό γι’ αυτό το μεζέ πέρα από ουζάκι, αποτελεί το φρέσκο παραδοσιακό γιαούρτι ανακατεμένο με δυόσμο και σκορδάκι.

Κυδώνια γεμιστά Παρακοίλων

Μία από τις περιοχές σε απόσταση αναπνοής από το διάσημο κόλπο, είναι και τα γραφικά Παρά-κοιλα. Οι μυρωδιές και τα αρώματα από τις κουζίνες των καλοβαλμένων σπιτιών, μαρτυρούν την ύπαρξη νοικοκυράδων με «χρυσά» χέρια. Ειδικά όταν αναλαμβάνουν να μετατρέψουν τα φρε-

σκότατα και άφθονα θαλασσινά του κόλπου σε πεντανόστιμα εδέσματα, τότε ο συνωστισμός στο τραπέζι εί-ναι δικαιολογημένος. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η κατσαρόλα φιλοξενεί φρεσκοψαρεμένα κυδώνια με γέμιση. Σημειωτέον ότι η συνταγή μπορεί να πραγματοποιηθεί αντί για κυδώνια και με άλλα είδη θαλασσι-νών, όπως καλόγνωμες, χτένια κτλ..

Εκτέλεση: Πλένουμε τα κυδώνια τρίβοντας τα μεταξύ τους, για να φύγει η συσσωρευμένη άμμος και τα ρίχνου-με για άχνισμα σε μία κατσαρόλα στην οποία έχουμε ρίξει νερό. Μόλις ανοίξουν, τα βγάζουμε αλλά κρατάμε το νερό. Κατόπιν σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι και στη συνέχεια ρίχνουμε και το ρύζι. Τα γυρίζουμε μαζί για λίγα λεπτά, ρί-χνουμε το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Το μείγμα αυτό

είναι η γέμιση. Παίρνουμε ένα ένα τα κυδώνια και τα γε-μίζουμε. Στη συνέχεια τα δένουμε με κλωστή για να μην ανοίξουν όσο βράζουν. Τα βάζουμε προσεκτικά στην κα-τσαρόλα με το στόμα προς τα επάνω και ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε. Αν δεν επαρκεί για να τα καλύψει, ρίχνου-με όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν. Ρίχνουμε και 2 κου-ταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για περίπου 15 λεπτά. Μόλις σερβίρουμε, αφαι-ρούμε την κλωστή και αφού τα ανοίξουμε για να τα φάμε, ρίχνουμε από πάνω όσο λεμόνι θέλουμε.

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Υλικά:

1 κιλό κυδώνια

250 γρ. ρύζι

1 κρεμμύδι ξερό

Μία κούπα του τσαγιού

ελαιόλαδο

1 κούπα του τσαγιού

ψιλοκομμένος μαϊντανός

Πιπέρι, αλάτι

Χυμός λεμονιού

Page 16: 4370 view 145 net

16 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

2 ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

γεύσεις...

2 BOTANA

Γαρίδες σαγανάκι

Πολυετές φυτό, συναντάται σε θαμνότοπους και δάση. Τα φύλλα του, έχουν ένα χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού, που είναι απαλό και καταπραϋντικό. Παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και μέτρια αντιβακτηριδιακή.

Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε, είναι κατ’ αρχάς τα φύλλα, τα οποία είναι ευεργετικά για την κατάθλιψη και την ένταση και γενικά για την αντιμετώπιση διαταρα-χών του νευρικού συστήματος, καθώς και στην αποφυγή ανάπτυξης έλκους. Βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς και ηρεμεί τους έντονους παλμούς της. Διώχνει μακριά τη θλί-ψη και το άγχος επειδή επηρεάζει το τμήμα του εγκεφά-λου που σχετίζεται με την ψυχική διάθεση.

συνταγή

Μελισσόχορτο

ΥλικάΛίγο ελαιόλαδο500 γρ. γαρίδες Νο11 κρεμμύδι (ξερό) ψιλοκομμένο3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες

2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες70 ml. ούζοΑλάτι - πιπέρι1 κ.γ. ζάχαρηΛίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και έπειτα στη φωτιά. Όταν ζεσταθεί, ρί-χνουμε το σκόρδο, την πιπεριά και το κρεμμύδι και αφού μαραθούν, ρί-χνουμε τις γαρίδες. Όταν πάρουν χρώμα (και από τις 2 πλευρές), σβή-νουμε με το ούζο. Ρίχνουμε τη ντομάτα με τη ζάχαρη και το αλατοπίπε-ρο (ανάλογα τα γούστα μας). Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις τελειώσει, ρίχνουμε τη φέτα και το μαϊντανό και σερβίρουμε.

Μια νέα γευστική πρόταση έχει έρθει εδώ και λίγες μέρες να εμπλουτίσει τις επιλογές μας από το γνωστό σε όλους και κατα-ξιωμένο στο χώρο του, «Mezzo».

Αναφερόμαστε φυσικά στα Nanou Donuts. Φρέσκα, αυθεντι-κά, ελληνικά donuts με επικάλυψη σοκολάτας και γέμιση κρέ-μας, με επικάλυψη άχνης ζάχαρης και γέμιση σοκολάτας αλλά και αλμυρά με λουκάνικο και πατάτα. Δοκιμάστε και τις μπου-κιές - μίνι ντόνατς με γέμιση είτε σοκολάτα και κρέμα, είτε στην αλμυρή εκδοχή τους, με τυρί, λουκάνικο και κιμά. Κατάλληλα για συνοδευτικό του καφέ ή του χυμού, σας δίνουν την τέλεια λύση για το κέρασμα στα παιδικά πάρτι ή στο γραφείο και όχι μόνο.

Page 17: 4370 view 145 net

1710 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

2 ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ!

...&προϊόνταστην

κουζινα

Π.Μ.

Τυροκομικά και Γαλακτοκομικά ΠροϊόνταΔ. Σαντζηλιώτης ΑΒΕΕ

Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα με κατσικίσιο. Έχει ελαφρά γεύση και φυ-σικά λευκό χρώμα. Μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό προϊόν επειδή παράγεται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση, όπου δεν χρησιμοποιούνται εντο-μοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές. Η φέτα του συγκεκριμένου εργοστασίου έχει καθιερωθεί σαν μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές γεύσεις των τοπικών μας προϊό-ντων και για τούτο το λόγο επιβάλλεται να την αναζητήσετε και να τη γευτείτε.

Λουτρόπολη Θερμής, ΛέσβοςΤηλ.: 22510 71164Φαξ: 22510 71007www.santziliotis.gr

ΓευσιγνωσίαΤο καλό κρασί πωματίζεται υποχρεωτικά με φελλό;Και αυτό μύθος. Παραδοσιακά το πώμα στα κρασιά ήταν από φελλό, αφενός γιατί ήταν εύχρηστο υλι-κό πωματισμού και αφετέρου γιατί μέσα από το φελλό, το κρασί «ανα-πνέει» σε βάθος χρόνου, διαδικα-σία πολύ σημαντική για τα κρασιά παλαίωσης. Ωπ! Το είπαμε το μυ-στικό λοιπόν. Ο φελλός είναι απα-ραίτητος μόνο στα κρασιά παλαίω-σης. Στα υπόλοιπα –που είναι και τα συντριπτικά περισσότερα– όχι μόνο δεν είναι απαραίτητος, αλλά ίσως είναι και περιττός, αφού πά-ντα ένας κακής ποιότητας φελλός απειλεί να προσδώσει στο κρασί δυσάρεστα χαρακτηριστικά. Επο-μένως για την συντριπτική πλειο-ψηφία των λευκών κρασιών, των ροζέ και πολλών από τα κόκκινα, ένα πλαστικό υποκατάστατο φελ-λού ή ένα βιδωτό πώμα, είναι προ-τιμότερο και ίσως και πιο πρακτικό.

Έχουμε ξαναμιλήσει για το γεγονός ότι τα τελευ-ταία χρόνια υπάρχει μια τάση «ανακάλυψης» των ποιοτικών ελληνικών κρασιών από κορυφαίους παράγοντες της διεθνούς οινογνωσίας. Όλο και περισσότερα κρασιά μας, αναφέρονται σε έγκυ-ρους οινικούς οδηγούς παγκόσμιας εμβέλειας ή και βραβεύονται σε σημαντικές διεθνείς εκθέ-σεις. Στην κορυφή των επιλογών βρίσκονται κά-ποια φυσικώς γλυκά ελληνικά κρασιά, όλα Ονο-μασίας Προέλευσης και κατά σύμπτωση όλα από το νησιώτικο αμπελώνα (Λήμνο, Σάμο, Σαντορίνη). Παρά την τεράστια διεθνή αποδοχή αυτών των κρασιών, η άποψή μας είναι ότι οι τιμές τους εξα-κολουθούν ακόμα να είναι φθηνές (συγκρινόμε-νες μάλιστα με τις αντίστοιχες εφάμιλλων επώνυ-μων κρασιών από άλλες χώρες, θα τις χαρακτη-ρίζαμε πάμφθηνες). Σπεύσατε λοιπόν να εμπλου-τίσετε τις συλλογές σας γιατί τα …ωραία πράγμα-τα δεν διαρκούν αιώνια! Άλλωστε –το έχουμε ξα-ναγράψει– τα γλυκά κρασιά κατά κανόνα παλαιώ-νουν λόγω της φυσικής συντήρησης που εξασφα-λίζει η παρουσία αυξημένων σακχάρων.

Η πρότασή μαςΣτα πλαίσια αυτά, θα σας προτείνουμε σήμερα ένα «δικό μας» κρασί. Μιλάμε για το Muscat της Ένωσης Συνεταιρισμών Λήμνου. Ένα εξαιρετικό φυσικώς γλυκό κρασί, με τα αρώματα της ποικιλίας (Μοσχάτο Αλεξανδρείας) έντονα, που όσο παλιώνει, τόσο γίνεται καλύτερο. Συνοδεύει τόσο επιδόρπια (γλυκά ή φρούτα) όσο και παχιά τυριά (π.χ. ροκφόρ) ακόμα και το …αριστοκρατικό φουά γκρα! Απολαύστε το παγωμένο (6-8 βαθμούς) αλλά με …ρέγουλο, αφού πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (15,5 βαθμοί), υπάρ-χουν και τα πλούσια σάκχαρα, ό,τι πρέπει για να μας «πιάσει»! Οσο για την τιμή –σε σχέ-ση με την εκλεκτή ποιότητα- απίστευτη: Γύρω στα 6 ευρώ!

Page 18: 4370 view 145 net

18 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Λαογραφικό Μουσείο Αμπελικού…

Φοινικόδασοςτου ΚαλαμιάρηΛ ίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, στην Παναγιούδα, βρίσκε-

ται το Φοινικόδασος του Καλαμιάρη, το μοναδικό στο νησί. Αξίζει να πάτε έως εκεί, για να δείτε μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι το Φοινικόδασος του Καλαμιάρη ή Φοινι-κόδασος της Παναγιούδας, είναι ένα ημι-αυτοφυές μικρό φοινικόδασος της Λέσβου, το οποίο απαρτίζεται από αριθμημένα περίπου 22-26 τε-χνητά φυτεμένα φοινικόδεντρα της ποικιλίας Phoenix Canariensis (τα οποία μετέφερε στα τέλη του 19ου αιώνα από την Αίγυπτο, ο Άγγλος διπλωμάτης Άττκινσον ) και άλλα τόσα και περισσότερα μεταγενέστερα, μικρότερης ηλικίας, τα οποία είναι αυτοφυή πλέον.

Σ το όμορφο χωριό Αμπελικό, κοντά στο Πλωμά-ρι, λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια Λαογραφικό

Μουσείο. Το Μουσείο βρίσκεται σε χώρο της Εκκλησί-ας του χωριού και στεγάζει εκθέματα που καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο, από τα ελληνιστικά χρό-νια μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν των κατοίκων και των ασχολιών τους. Για όποιον βρεθεί μέχρι εκεί, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη, αφού μέσα στην Εκκλησία λει-τουργεί επίσης το Μουσείο Ρητίνης, καθώς και Εκκλη-σιαστικό Μουσείο.

Κ αι μια που φτάσαμε μέχρι το Αμπελικό, αξίζει να επισκεφτούμε και το… Χωριό της Ρητίνης, που

βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος, στο δρόμο για Πολιχνίτο. Εκεί υπάρχει αναπα-ράσταση των σπιτιών όπου παλιά ζούσαν οι ρητινο-συλλέκτες της περιοχής, εκτελώντας τη βασική εργα-σία που για χρόνια είχαν οι κάτοικοι του χωριού.

…και χωριό Ρητίνης

εναλλακτικά

Page 19: 4370 view 145 net

1910 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Το παιδί ουσιαστικά για πρώτη φορά, θα λείψει για κάποιες ώρες από το σπίτι, μακριά από το οικείο περιβάλλον. Καλό εί-ναι οι γονείς να μιλούν για το σχολείο αρκετό καιρό πριν ώστε το παιδί να είναι έτοιμο όταν έρθει η μεγάλη μέρα. Δεν είναι λί-γες οι φορές που τα παιδιά έχουν άγχος για το σχολείο επειδή τους είναι κάτι άγνωστο.

Βασικές τακτικές

Να εξοικειώστε τα παιδιά με καταστάσεις και ρόλους που έχουν να κάνουν με τη σχολική ζωή. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να γίνει, παίζοντας! Υπάρχουν βιβλιαράκια με θέμα τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, διαβάστε τα στο παιδί. Έτσι θα μάθει από τους ήρωες των βιβλίων τι κάνουν στο σχολείο. Αυ-τοσχεδιάστε! Συγκεντρώστε τα αγαπημένα του παιχνίδια και παίξτε... σχολείο! Μια τάξη με δασκάλα, μαθητές και δημιουρ-γήστε ιστορίες από την καθημερινότητα μιας σχολικής τάξης.

Θα βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί, εάν τις πρώτες εβδομάδες το ενθαρρύνετε να δείξει στους νέους του φίλους, ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή ένα τραγούδι ή παραμύ-θι κλπ.. Έτσι, του δίνετε ένα καλό κίνητρο να πλησιάσει τα άλλα παιδιά, να βρει αποδοχή από κάποια από αυτά, αλλά και κοινά ενδιαφέροντα μαζί τους.

Μην έχετε άγχος! Πολλές φορές οι γονείς προκαλούν άγχος και φόβο στα παιδιά από τη δική τους ανασφάλεια. Κρα-τήστε τυχόν σκέψεις όπως «Θα τα καταφέρει στο σχολείο;» και άλλα παρόμοια. Να είστε ήρεμοι και αισιόδοξοι.

Δείξτε ενθουσιασμό που το παιδί μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να κάνει φίλους, να μάθει νέα πράγματα, να ανακαλύ-ψει τα ταλέντα του!

Μάθετε στο παιδί τις βασικές αρχές μιας τάξης. Ση-μαντικό είναι να του πείτε πως για ό,τι χρειάζεται, μπορεί να απευθυνθεί στη δασκάλα.

Αν υπάρχει έντονη θλίψη του αποχωρισμού, με κλά-ματα και πανικό, μη χρησιμοποιήσετε την τακτική που παρατη-ρείται συχνά η μαμά να μένει στο σχολείο με το παιδί και κάθε μέρα να μειώνει την ώρα της παραμονής της εκεί. Καλύτερα είναι, για να υπάρχει σταδιακή μετάβαση του παιδιού στο σχο-λικό περιβάλλον, να το αφήνετε λιγότερη ώρα εκεί. Ξεκινήστε π.χ., αφήνοντας το στο νηπιαγωγείο 1 ώρα και κάθε μέρα να το αφήνετε όλο και περισσότερο μέχρι να συνηθίσει εντελώς. Μη διστάζετε, γιατί το παιδί το διακρίνει κι έτσι θα είναι πιο δύσκο-λο να σας αφήσει να φύγετε. Δώστε του ξεκάθαρα μηνύματα. Το παιδί θα πρέπει να μάθει ότι θα πάει στο σχολείο, όσο κι αν κλαίει, φωνάζει ή χτυπάει τα πόδια του στο πάτωμα. Μην υπο-χωρείτε ποτέ, όσο έντονες και αν είναι οι αντιδράσεις του. Αν υποχωρήσετε μία φορά, θα μάθει ότι με αυτόν τον τρόπο μπο-ρεί να πετυχαίνει αυτό που θέλει.

Καλέστε στο σπίτι παιδιά από την τάξη του, θα το βο-ηθήσετε να αποκτήσει φίλους, κι έτσι θα διευκολυνθεί η προ-σαρμογή του.

Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας. Αποχαιρετήστε το με τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Έτσι θα καταλά-βει ότι εμπιστεύεστε την ικανότητά του να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

* Η Αντωνία Κ. Φούσκα είναι Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγω-γός BSc, Dip., MSc.

Πρώτη φοράστο σχολείο Γράφει η ΑΝΤΩΝΙΑ Κ. ΦΟΥΣΚΑ*

Τι σημαίνει για τους γονείς η πρώτη μέρα που το παιδί τους θα μείνει μόνο του, μα-κριά από το σπίτι, χωρίς το δικό τους έλεγ-

χο; Τι σημαίνει για το παιδί η απομάκρυνση του από το σπίτι; Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γο-νείς το παιδί τους, την πρώτη μέρα στο σχολείο, στο νέο περιβάλλον;

παιδι

Page 20: 4370 view 145 net

20 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Μ ε μια προγιαγιά Δέσποινα με εννιά παιδιά, εύ-κολα καταλήγεις με ένα σόι γεμάτο Δέσποι-νες. Η θεία η Δέσποινα του τάδε, η θεία η Δέ-σποινα από το πέρα μέρος, η θεία η Δέσποι-

να από το δώθε μέρος (είναι και κάπως διασκορπισμένες), η θεία η Δέσποινα η μαμά του δείνα και ούτω καθεξής… Κι η μάνα μου Δέσποινα. Δε γιόρτασε ποτέ το Δεκαπενταύγουστο. Ο λόγος απλούστατος, κατά τη λογική της γιαγιάς. Ήταν τό-σες οι εορτάζουσες τη μέρα εκείνη, που η αξία της ονομαστι-κής γιορτής της κόρης της κάπως μειωνόταν. Αποφάσισαν λοι-πόν να της εύχονται το Νοέμβρη, παιδιόθεν και μέχρι σήμερα (σπάζοντας και την παράδοση περί παρθένων να γιορτάζονται στα Εισόδια).Φυσικό είναι, βέβαια, τα τηλέφωνα να βαρούν και το καλοκαί-ρι, πρώτιστο άγχος ωστόσο, να μην ξεχάσουμε καμμιά ξαδέλ-φη Δεσπούλα.Αυτό ίσως να συνέβαλε στο να μην αντιλαμβάνομαι όσο ήμουν μικρή το μέγεθος αυτής της γιορτής, παρά μόνο ως μια ιδιαι-τερότητα του σογιού μου.

Κι έμπαινε ο Αύγουστος, κι όλοι αναστατώνονταν. Ως παιδιά, μας ένοιαζε πότε θα χάναμε τα γειτονόπουλα και τους φίλους που θα έφευγαν για διακοπές. Εγώ θα φύγω τότε, εσείς πότε θα φύγετε; Δε θα φύγετε, πώς κι έτσι; Αν κάποιος θα έλειπε με την οικογένειά του Ιούλιο, ας πούμε, δημιουργούσε πράγμα-τι μεγάλη απορία στους υπολοίπους, ίσως και μια αίσθηση ότι ο γονιός του είναι αδικημένος που παίρνει άδεια απ’ τη δου-λειά… όχι Αύγουστο.Πέρα όμως απ’ το συσχετισμό της αποδυνάμωσης της παρέ-ας, και πάλι δε θυμάμαι να θεωρούσα τον Αύγουστο πιο συν-δεδεμένο με την έννοια του καλοκαιριού και των διακοπών, σε σχέση με τους υπόλοιπους δυο μήνες. Το βασικό ήταν ότι θα έκλεινε το σχολείο κι από κει και πέρα, απλά μετρούσαμε μπά-νια, που ως θρέμματα της πόλης, μόνο κατά τη διάρκεια των «διακοπών» μπορούσαμε να απολαύσουμε –άντε και κανένα Σαββατοκύριακο σε καμμιά εξόρμηση.

Τα φοιτητικά μου χρόνια στο νησί ήρθαν να αλλάξουν πολ-λά απ’ αυτά.

Από άποψης «διακοπών», παρ’ όλο που η κατάσταση έμενε πα-ρόμοια αφού έκλεινε το Πανεπιστήμιο, υπήρχε η εξαίρεση ότι τα μπάνια μπορούσαν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή και ότι όσο περπατούσε ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, καλό θα ήταν να άνοιγες κανένα βιβλίο για την εξεταστική του Σεπτέμ-βρη. Συνήθως, δε, παίρναμε τα μπογαλάκια μας και επιστρέφα-με στα πατρογονικά μας, οπότε η έννοια «διακοπές» ταυτιζό-ταν περισσότερο με την αλλαγή περιβάλλοντος.

Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά ήταν η Γιορτή. Κι όσο συναναστρε-φόμουν με μη φοιτητές, αντιλαμβανόμουν ότι η ψυχολογική προετοιμασία γι’ αυτήν τη Γιορτή ξεκινούσε με το που έμπαι-νε ο μήνας. Οι Παναγιές, πολλές, με προεξάρχουσα μάλλον της Αγιάσου, για την οποία με εντύπωση παρατηρούσα όσο με-τρούσα χρόνια εδώ, με πόση ευλάβεια, με θαυμασμό, αναφέ-ρονταν ντόπιοι και ξένοι. Και προφανώς για μένα, το παιδί της πόλης που μάθαινε για την περίφημη κοσμοσυρροή στην Τήνο από τις τηλεοράσεις σαν κάτι που συμβαίνει μακριά, η Πατω-μένη αποτέλεσε κάτι το μυστηριακό, βγαλμένο από λαογραφι-κά βιβλία.

Καθώς όμως γύριζαν οι σελίδες και τα φοιτητικά χρόνια πέ-ρασαν κι αυτά, βρίσκω τον εαυτό μου να κοιτά στο ημερολό-γιο τι μέρα πέφτει 15 Αυγούστου, να πάρω κι εγώ την αδειού-λα μου. Να φύγω με το γκρουπ του πρώτου δεκαπενθημέρου ή με το δεύτερο (για Αύγουστο μιλάμε, σχεδόν ποτέ για Ιού-λιο)… Και σκέφτομαι τους γονείς μας, πώς πάλευαν να ταιριά-ξουν τις άδειές τους για να αποδράσουν με τα κουτσούβελα, που χαμπάρι δεν παίρνουν τι είναι να περιμένεις δυο βδομάδες έναν ολόκληρο χρόνο, για να χωρέσεις όλη σου την ξεκούρα-ση και την απεμπλοκή από υποχρεώσεις.

Έφτασε η ώρα λοιπόν! Κοντεύει δηλαδή. Και πριν πάρω τα πλοία, τ’ αεροπλάνα και τα τραίνα να τιμήσω κι εγώ τη Μεγά-λη Έξοδο, θ’ ανάψω κι ένα κεράκι σε μια Παναγιά της Λέσβου, έτσι, «για το καλό».

Page 21: 4370 view 145 net

2110 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Τ ο μόνιμο μακιγιάζ είναι μια τεχνι-κή που χρησιμοποιούμε, για να αναδείξουμε τα φυσικά μας χα-

ρακτηριστικά ή ακόμα να διορθώσουμε ατέλειες του προσώπου. Με το μόνιμο μακιγιάζ μπορούμε να έχουμε καλοσχη-ματισμένα φρύδια, σαρκώδη και συμμε-τρικά χείλη, έντονο βλέμμα στα μάτια. Το χρωματολόγιο καθορίζεται με βάση τα

φυσικά σας χρώματα και μπορεί να γίνει όσο έντονο ή διακριτικό θέλουμε!

Το μόνιμο μακιγιάζ πραγματοποιείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Σε φρύδια άτονα, ανύπαρκτα ή κακο-σχηματισμένα

Σε μικρά άτονα ή ασύμμετρα χείλη

Σχηματισμός, περίγραμμα, αποκατάστα-

Μόνιμο μακιγιάζ!Γράφει η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ*

ομορφια

Πετάξτε τα είδη μακιγιάζ που το καλοκαίρι λιώνουν και εξαφανίζονται...! Κάνοντας μόνιμο μακιγιάζ σε φρύδια, χείλη ή μάτια, θα είστε όμορφη από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς κόπο και χωρίς άγχος!

ση συμμετρίας Εye Liner για έντονο ή φυσικά τονισμένο βλέμμα.

Το μόνιμο μακιγιάζ αρμόζει σε όλους τους τύπους των ανθρώπων, όλοι μπορούν να είναι άψογα μακιγια-ρισμένοι χωρίς να χάνουν πολύτι-μο χρόνο. Σημαντικό θα ήταν επίσης να συμπληρωθεί ότι εξυπηρετεί άτο-μα που υποφέρουν από αλλεργίες σε προϊόντα μακιγιάζ, αθλητές λόγω έντονης εφίδρωσης και γενικότερα σε άτομα που δεν έχουν καλή σχέση με το μακιγιάζ γενικότερα!

Ο τρόπος εφαρμογής γίνεται ως εξής:

Εισχωρούμε στα επιφανειακά στρώ-ματα της επιδερμίδας, χρωστικές ου-σίες που προέρχονται από ορυκτά πα-ράγωγα, τα οποία μένουν στο δέρμα για ένα ικανό χρονικό διάστημα περί-που 2-3 χρόνια (πρόσωπο) και κατό-πιν με τη φυσική ανάπλαση των κυτ-τάρων ξεθωριάζουν.

Μετά την πρώτη εφαρμογή και για ένα διάστημα ενός μηνός, το tattoo σταθεροποιείται στο δέρμα και το χρώμα που έχουμε εισχωρήσει, απο-κτά σταθερότητα, οπότε εάν χρεια-στεί, προαιρετικά πραγματοποιούμε το ρετούς σύμφωνα με την υπόδειξη του ειδικού.

* Η Κωνσταντίνα Σταμάτη είναι αισθητικός, ιδιοκτήτρια του Κέντρου Αισθητικής και Ομορφιάς «Κωνσταντίνα».

Page 22: 4370 view 145 net

22 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Αποδεχθείτε αυτά που αισθάνεστε αφού δεν γίνεται διαφορετικά και μην παλεύε-τε με γεγονότα που δεν μπορείτε να αλλά-ξετε. Συνειδητοποιήστε την πραγματικό-τητα και με τη βοήθεια της λογικής, πάρ-τε τις κατάλληλες αποφάσεις, αντλώντας δύναμη από βαθιά μέσα σας. Πραγματο-ποιήστε με μικρά αλλά σταθερά βήματα τα σχέδιά σας.

Κριός

Μείνετε αξιοπρεπείς και μην πέφτετε στις παγίδες που σας έχουν στήσει οι ανταγω-νιστές σας προκειμένου να πάρουν τη θέση σας. Αποφύγετε τους διαπληκτισμούς ακό-μα και με ανθρώπους που δεν συμπαθείτε. Ελάτε πιο κοντά με κάποια άτομα, κάνοντας νέες κοινωνικές επαφές που θα σας ανα-ζωογονήσουν και θα σας φέρουν πιο κοντά στους στόχους σας.

Καρκίνος

Πριν πάρετε σημαντικές αποφάσεις για τη διεκδίκηση αυτών που αξίζετε, αναλογι-στείτε τις ευθύνες των πράξεών σας. Οι σπασμωδικές κινήσεις δεν σας βοηθάνε να πετύχετε όλα αυτά που πραγματικά θέ-λετε. Απλά σας κάνουν να χάνετε το χρόνο σας. Μην επιτρέπετε στο άγχος να σας κά-νει να χάνετε τον αυθορμητισμό που τόσο πολύ τον έχετε ανάγκη.

Ζ υγός

Βάλτε χρώμα στη ζωή σας αλλάζοντας ό,τι δεν σας ικανοποιεί πραγματικά είτε αυτό είναι άνθρωποι είτε καταστάσεις είτε αντικείμενα. Μην επιβαρύνετε αυτό το δι-άστημα, την ατμόσφαιρα με ζήλιες και κα-κίες, αφού μπορείτε να περάσετε υπέροχα με το σύντροφο σας αν κινηθείτε σε ερω-τικά επίπεδα με ή χωρίς τους δικούς σας όρους.

Αιγόκερως

Οι πιέσεις που νιώθετε από το περιβάλλον σας είναι μεγάλες και θα δημιουργήσουν ένταση σε εσάς και στον σύντροφο σας. Μην υιοθετείτε άκαμπτη στάση σε σχέση με μέλη της οικογενείας σας, που δεν μπο-ρείτε να καταλάβετε πώς ενεργούν. Μην επιτρέπετε να σας χρεώνουν για πράγμα-τα που δεν έχετε κάνει και σας κάνουν να νοιώθετε και τύψεις.

Ταύρος

Μην τα βάζετε με ανθρώπους που στο παρελθόν έχουν στηρίξει εσάς, αλλά και μέλη της οικογένειάς σας. Απλά, κατανο-ήστε τους και προσπαθήστε να βρεθείτε στη θέση τους. Για όλα έρχεται η κατάλλη-λη ώρα, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να βιάζε-στε, ούτε και να στεναχωριέστε για πράγ-ματα που έτσι και αλλιώς δεν περνάνε από τα χέρια σας.

Λέων

Διασφαλίστε πρώτα τις προϋποθέσεις και αμέσως μετά με τους κατάλληλους χειρισμούς θα δείτε τα όνειρά σας να πραγματοποιούνται. Για να νιώσουν με-γαλύτερη ασφάλεια τα κοντινά σας πρό-σωπα, προσπαθήστε να ενεργήσετε απο-φασιστικά και καλύψτε τους όταν σας χρειάζονται. Είναι σκόπιμο να προχωρή-σετε σε νέες πιο υγιείς καταστάσεις.

Σκορπιός

Μια ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μπορεί να επιβαρυνθεί από την επιθετική συμπε-ριφορά τη δική σας ή των κοντινών σας ανθρώπων και να χαλάσει το καλό κλί-μα. Μην απορρίπτετε τις απόψεις κοντι-νών σας προσώπων δίχως δεύτερη σκέ-ψη. Δώστε έμφαση στην καλή ψυχολογική σας κατάσταση, για να μπορέσετε να κά-νετε και όλα τα υπόλοιπα.

Υδροχόος

Ακούστε όλες τις απόψεις για να μπορέσε-τε να εκτιμήσετε καλύτερα μια κατάσταση που σας έχει προβληματίσει αρκετά έως τώρα. Μη βάζετε χρονοδιαγράμματα στην προσωπική σας ζωή. Το άγχος δεν σας βο-ηθάει να λειτουργείτε σωστά και μειώνει τη δημιουργικότητά σας, γι’ αυτό χαλαρώ-στε για να μπορείτε να αποδώσετε καλύ-τερα.

Δίδυμοι

Απελευθερωθείτε από έμμονες ιδέες που δεν σας επιτρέπουν να δείτε σωστά τα γε-γονότα. Αν τα οικονομικά κίνητρα είναι εν-διαφέροντα, ξανασκεφθείτε προτάσεις που θα αυξήσουν τα εισοδήματα σας, αφού πρώτα πάρετε χρήσιμες συμβουλές από ει-δικούς και κοντινά σας πρόσωπα. Χαρεί-τε την κάθε ασχολία σας και μην τα κάνετε όλα σαν τυπική διαδικασία.

Παρθένος

Οι ακραίες επιθετικές τάσεις που έχε-τε, μπορούν κάλλιστα να εκτονωθούν σε ερωτικά επίπεδα και να περάσετε υπέρο-χα. Μην είστε πεισματάρηδες, αλλά κοι-τάξτε μπροστά καθώς ανοίγονται νέοι ορί-ζοντες για εσάς. Ανταποκριθείτε στις ουσι-αστικές σας ανάγκες και αποστασιοποιη-θείτε από τα προβλήματα του περιβάλλο-ντος σας.

Τοξότης

Μην επιτρέπετε στους άλλους να σας κα-ταπιέζουν και να σας εξουσιάζουν στο όνομα της αγάπης που έχετε γι’ αυτούς, αλλά φροντίστε να μην κάνετε κι εσείς κάτι αντίστοιχο. Μην έχετε ψευδαισθήσεις ότι μπορείτε να λειτουργήσετε καλύτερα μόνοι σας, μακριά από την πολυκοσμία και τη φασαρία που έχουν οι πολλές σχέσεις και συναναστροφές.

Ιχθύες

Τι ζώδιο είσαι;

20 Φεβρουαρίου 20 Mαρτίου

24 Αυγούστου22 Σεπτεμβρίου

23 Νοεμβρίου 21 Δεκεμβρίου

21 Μαΐου21 Ιουνίου

23 Οκτωβρίου22 Νοεμβρίου

21 Απριλίου20 Μαΐου

23 Σεπτεμβρίου22 Oκτωβρίου

21 Μαρτίου20 Απριλίου

20 Ιανουαρίου19 Φεβρουαρίου

23 Ιουλίου23 Αυγούστου

22 Δεκεμβρίου19 Iανουαρίου

22 Ιουνίου22 Ιουλίου

Page 23: 4370 view 145 net
Page 24: 4370 view 145 net