330 22/01/2010

32
H «Α.Α.» µαζί σας και στο: www.anatakti.gr ΡΑΦΗΝΑ (24190) ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ (99500) ΕΒ∆ΟΜΑ∆ΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α - FREE PRESS - ΕΤΟΣ 7 ο - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 330 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ορίστηκαν οι νέοι αντινοµάρχες ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕ∆ΚΝΑ Ανάγκη θέσπισης β’ βαθµού Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική Συζήτηση στη Βουλή για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης Σελ.13 Σελ.16 Σελ.12 Σελ.20 ΑΝ∆ΡΕΑΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ (∆ήµαρχος Ραφήνας): ΘΑ ΒΑΛΩ... ΑΝΤΙΣΚΗΝΟ έξω από το Υπουργείο, για το θέµα του βιολογικού καθαρισµού! ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ∆ΗΜΑΡΧΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ στις σελίδες 6,7,9 Είµαι υπέρ του «Καλλικράτη»... AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:25 ™ÂÏ›‰·1

description

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ (Δήμαρχος Ραφήνας):ΘΑ ΒΑΛΩ...ΑΝΤΙΣΚΗΝΟ έξω από το Υπουργείο, για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού!Είμαι υπέρ του «Καλλικράτη»...ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΔΚΝΑ:Ανάγκη θέσπισης β’ βαθμού Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στην ΑττικήΝΟΜΑΡΧΙΑΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣΑΤΤΙΚΗΣ: Ορίστηκαν οι νέοι αντινομάρχες.Συζήτηση στη Βουλή για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής.ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης.

Transcript of 330 22/01/2010

Page 1: 330 22/01/2010

H «Α.Α.» µαζί σας και στο: www.anatakti.gr

ΡΑΦΗΝΑ (24190)ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ (99500)

ΕΒ∆ΟΜΑ∆ΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α - FREE PRESS - ΕΤΟΣ 7ο - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 330ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣΑΤΤΙΚΗΣ

Ορίστηκαν οι νέοιαντινοµάρχες

ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕ∆ΚΝΑΑνάγκη θέσπισης β’ βαθµούΜητροπολιτικής Αυτοδιοίκησηςστην Αττική

Συζήτηση στη Βουλή για τηνπροστασία των δασών και των

δασικώνεκτάσεωντηςΑττικής

ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Σοβαρές ελλείψεις

ιατρικού προσωπικού στο

Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης

Σελ.13

Σελ.16

Σελ.12 Σελ.20

ΑΝ∆ΡΕΑΣΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ(∆ήµαρχος Ραφήνας):

ΘΑ ΒΑΛΩ...ΑΝΤΙΣΚΗΝΟέξω από το Υπουργείο,για το θέµα τουβιολογικού καθαρισµού!

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ∆ΗΜΑΡΧΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ στις σελίδες 6,7,9

Είµαι υπέρ του «Καλλικράτη»...

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:25 ™ÂÏ›‰·1

Page 2: 330 22/01/2010

σ.2 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

KΩ∆IKOΣ ENTYΠOY: 6968 Ι∆ΡΥΤΗΣ - EΚ∆ΟΤΗΣ: Θανάσης Μπαλαµότης ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: Σπύρος Ξύλος Ε∆ΡΑ: Ραφήνα,Eιρήνης και Φιλίας Tαχυδροµικός Kώδικας: 19 009 ΤΗΛ: 22940 32520, FΑΧ: 22940 79528 e-mail: [email protected] Τµήµαδιαφηµίσεων: 6936.11 11 90 Ετήσιες Συνδροµές: Ιδιώτες: 40 ευρώ, Σύλλογοι: 100 ευρώ, ∆ήµοι: 180 ευρώ, Οργανισµοί: 150 ευρώ Kυκλο-

φορεί στα Μεσόγεια µε τιράζ 10.000 φύλλων σε: Pαφήνα, Mαραθώνα, Nέα Mάκρη, Πικέρµι, Παλλήνη, Γέρακα, Aνθούσα, Γλυκά Nερά, Aρτέµιδα, Σπάτα, Παιανία, Κορωπί, Μαρκό-πουλο, Ωρωπό, Γραµµατικό Τα κείµενα οµάδων πολιτών ή ιδιωτών που υπογράφουν κείµενα µε όνοµα ή ψευδώνυµο, δεν εκφράζουν ποτέ την άποψη της εφηµερίδας. Η εφηµε-ρίδα σε καµία περίπτωση δεν υιοθετεί αυτά τα σχόλια και τα στοιχεία των συντακτών τους είναι στη διάθεση κάθε θιγόµενου προσώπου.

EditorialΖΙΚΟ

Ο µάγος Ζίκοανέλαβε την απο-στολή σωτηρίας,ύστερα από γεν-ναία απόφαση τουπροέδρου.Κι ενώο βραζιλιάνος

άσος ετοιµαζόταν να επιβιβαστείστο αεροπλάνο επιστρέφονταςστην πατρίδα του, µετά την απα-ράδεκτη απόλυσή του, δέχτηκετηλεφώνηµα-πρόσκληση-πρό-σληψη από τον πρόεδρο,που συνο-δεύτηκε από 2ετές συµβόλαιο-µπόνους και υπαγωγή στο ΑΣΕΠτου αδερφού του ως γυµναστή.

Παράλληλα ο µάγος µοριο-δοτήθηκε για τη νόµιµη (αν καιόχι ηθική) θέση του κηπουρούστο ∆ήµο Κηφισιάς,ώστε να µπο-ρεί να είναι δυνατή η προσέλευ-σή του στις προπονήσεις εύκολα,γρήγορα και καθαρά µε το τρένο.∆υστυχώς η πράσινη ανάπτυξηπου προκλήθηκε από τις µετακι-νήσεις του, παράλληλα µε τηνεµµονή που είχε να χρησιµοποι-εί ποδοσφαιριστές εκτός φόρµας(και µάλιστα µη πρωτοκλασάτους),ξεσήκωσε την αγανάκτηση τωνφανατικών οπαδών.

Αλλά τι είναι 1 εκατοµµύριοευρώ µπροστά στην πίκρα τουκόσµου µας; Τη δήλωση αυτή τουπροέδρου και τη διαβούλευσηπληροφορήθηκε ο Ζίκο από τοδιαδίκτυο,παραλαµβάνοντας ταυ-τόχρονα την απόλυσή του από ταχέρια δικαστικού επιµελητή.

Η δικαστική δικαίωση θέτειοριστικά τέρµα στα όποια σενά-ρια συγχωνεύσεων κυκλοφορού-σαν. Καλύτερα πρώτοι στο χωριό,παρά δεύτεροι µε το Ζίκο.

Ας πάει στο καλό ο βραζιλιά-νος,να φάει τις αποζηµιώσεις τουµε τους αγρότες στα µπλόκα ή µετους νταβατζήδες στου Μπαϊρα-κτάρη. Μπορεί να µην κατάφερενα µας σώσει,βοήθησε όµως,ώστενα µας σωθούν τα λεφτά.

µεταξυµας

...χι

λιες

λεξε

ις

«Μηδενί συµφοράν ονειδίσης.Κοινή γαρ η τύχη και το µέλλον αόρατον» είπε ο

Iσοκράτης, ο οποίος θα έλεγε και σήµερα, να µην κοροϊδέψεις κανένα για τη

συµφορά του, γιατί η τύχη είναι κοινή και το µέλλον άγνωστο. Aυτό ήρθε στο µυαλό

µου, όταν είχα µπροστά µου, στο φωτογραφικό χαρτί, µια εικόνα που τη ζούµε

ζωντανά κάθε µέρα τα τελευταία χρόνια, στις σκοτεινές γωνιές της γειτονιάς µας.

Yπάρχει όµως και γνωστό µέλλον… και είναι αυτών, που ενώ καταλήστεψαν το χθες

και το σήµερα του Έλληνα πολίτη, κανείς δεν τους λέει… «εδώ και τώρα επιστρέψτε

τα… κλεµµένα»! «Πηγαίνετε στους οικονοµικούς εξωτικούς παραδείσους σας και

φέρτε πίσω τα κλεµµένα»! Aντί λοιπόν του ολοφάνερα δικαιότερου, στη «φαρέτρα»

της κυβέρνησης για τη συνέχεια στον «Eυρωπαϊκό» δρόµο µας, υπάρχει και δεύτερο

σχέδιο «ξεζουµίσµατος» για τους µη µετέχοντας στις ληστείες και ανήµπορους να

αντιδράσουν Έλληνες! Tα πάντα όµως έχουν την πηγή τους στο νου του ανθρώπου,

γι’ αυτό σοφότερο θα ήταν, να µη οδηγήσουν στην πλήρη απόγνωση! Oι «εκατό

µέρες» πέρασαν… και σχεδόν τίποτα µέχρι σήµερα δε δείχνει, πως αυτές δεν είναι η

συνέχεια, ενός επάρατου χθες! Σ.Ξ.

Ου

µε π

είσε

ις... καν µε πείσεις...

Έχουν λαµβάνειν τα... χρηµατοδοτούµενα ιδρύµατα των πρώην πολιτκών αρχηγών,που τοποθέτησαν στη διαδροµή τους και τα... «απορρίµµατά» τους!

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:27 ™ÂÏ›‰·2

Page 3: 330 22/01/2010

σ.3 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 λογιαΡΑΦΗΝΑ...ΤΑ

ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΗ επανάσταση της κατσαρόλας

κλιµακώνεται καθηµερινά από ταπρωινά µέσα µαζικής ενηµέρωσης.Γνωστά πρόσωπα,αλλά κι ένας θία-σος ειδικών ταξιδεύει από κανάλισε κανάλι αναλύοντας τα οικονο-µικά ρίχτερ που µας περιµένουν,επισείοντας ληστρικές και τραπε-ζικές κλοπές των οικονοµιών µας,

τροµοκρατώντας τους συνταξιού-χους κι ωθώντας τις νοικοκυρές τηςχώρας να βγουν στους δρόµους χτυ-πώντας τις κατσαρόλες τους.Ευτυ-χώς,εδώ δεν είναι Χιλή...∆ιότι αµέ-σως µετά αρχίζουν τα προγράµµα-τα της µαγειρικής κι οι κατσαρόλεςπαραµένουν στο σπίτι, ακολουθώ-ντας τις οδηγίες των σταρ-σεφ πουσώζουν τελικά την κατάσταση.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Τρεις γιατροί και δηµοτικοί σύµβουλοι -από τη Ραφήνα,τη Νέα Μάκρηκαι το Μαραθώνα- συνυπογράφουν κοινή δήλωση υποστήριξης του Καλ-λικράτη, προτείνοντας έµµεσα τη συνένωση των τριών δήµων τους σεέναν. Συµβολική η πρωτοβουλία τους µε πολλούς αποδέκτες. Αν προ-σθέσει κανείς και τις δυο γειτονικές κοινότητες (Γραµµατικό και Πικέρ-µι) δηµιουργεί ένα δήµο που πολλοί θα ζηλεύουν. Για την ιστορία, ανα-φέρουµε τα ονόµατά τους: Βαγγέλης Μαυρουδής από τη Ραφήνα, ΝίκοςΤουρούκης απ’ τη Νέα Μάκρη και Αλέκος Ρέρρας απ’ το Μαραθώνα.∆υστυχώς, κανένας απ’ τους τρεις δεν είναι Ωτορινολαρυγγολόγος, ώστενα βοηθήσουν και τα ώτα των µη ακουόντων ν’ ακούσουν τις φωνές τηςπλειοψηφίας των πολιτών.

Πρωτιά στο σχολικό πρωτάθληµαµπάσκετ Αν. Αττικής

Η σχολική οµάδα µπάσκετ του Λυκείου Ραφήνας µε τους: ΙσαακίδηΌµηρο, Κοκολάκη Αθανάσιο, Στέλλα Πέτρο, Κοτρωνάκη ∆ηµήτριο,Ουζούνογλου Ιωάννη, ∆ρυµαλίτη Στυλιανό, Χαραχούση Ορέστη, Γιαν-νακόπουλο Ιωάννη, Τσίρο Γεώργιο, Παπαδόπουλο Σωτήριο, ΠαυλίδηΠαύλο, Χρόνη Αλέξανδρο και Μπουραντάνη Ανδρέας και µε προπονη-τές τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής Πεσσίνη Απόστολο και ΚαρατζάΓεώργιο κατάφερε να πάρει το σχολικό πρωτάθληµα της Ανατολικής Αττι-κής και συνεχίζει τους αγώνες της στην Β΄ φάση του Πανελληνίου Σχο-λικού Πρωταθλήµατος Καλαθοσφαίρισης.

Για Περιφερειάρχης Αττικήςο Βασίλης Οικονόµου;

Θα είναι ο Βασίλης Οικονόµου ο πρώτος αιρε-τός Περιφερειάρχης της Αττικής; Η υποψηφιό-τητά του φαίνεται να προωθείται από τους υπό-λοιπους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρειάµας ενώ όλο και περισσότεροι δήµαρχοι και εκλεγ-µένοι φορείς δηλώνουν πώς πρόκειται για τηνκαλύτερη δυνατή επιλογή. Ο ίδιος δεν έχει τοπο-θετηθεί αλλά ακούγεται ότι δεν είναι αρνητικός

σε µια τέτοια εξέλιξη η οποία συνάδει µε το όραµά του για την Αττι-κή. Είναι άλλωστε ο µόνος που έχει καταθέσει δηµόσια και κατ’ επα-νάληψη µια συνολική πρόταση για την αναπτυξιακή πορεία που πρέ-πει να ακολουθήσει η Αττική.

ΤΟ ΦΛΟΥΡΙΕίναι φαίνεται στο χούι των γιατρών, να το ρίχνουν στους συµβολι-

σµούς. Κάποιοι αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις πίττες, ώστε πέρα απότο µήνυµα της συµµετοχής του σε όλες σχεδόν ανελλιπώς, να επηρεά-σουν τους προληπτικούς, κερδίζοντας τα διάφορα φλουριά, όπως συνέ-βαινε (µόνο;) επί χούντας. Τότε δεν υπήρχε περίπτωση να παραβρεθείο δικτάτορας και να µην πέσει το φλουρί σ’ αυτόν ή τη γυναίκα του,αλλά ούτε και το Πάσχα να σπάσει το κόκκινο αυγό που κρατούσε. Καιστη µεν δεύτερη περίπτωση έβαφαν ένα ξύλινο από εκείνα που χρησι-µοποιούν για καρίκωµα οι νοικοκυρές, στη δε πρώτη έκαναν ένα σηµά-δι στην πίτα, ώστε να πέσει το φλουρί στο εκλεκτό που επιθυµούσαν.Ευτυχώς κανένα από τα κόλπα αυτά δε βοήθησαν κανένα συνταγµα-τάρχη να παραµείνει δικτάτορας, και δυστυχώς δεν πρόκειται να βοη-θήσουν κανένα γιατρό να γίνει δήµαρχος ή να παραµείνει εκεί που είναιγια πάντα.

∆ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Η διαβούλευση για την ιθαγένεια και την ελληνική υπηκοότητα τωναλλοδαπών που συνεχίζεται στο διαδίκτυο µε τον Καλλικράτη αποτε-λεί µια σιωπηλή επανάσταση, που θα γίνει σύντοµα ορατή και αποδε-κτή απ’ όλους. Περνάµε σε µια νέα εποχή κι είναι κρίµα να µην αξιο-ποιείται απ’ όλους εκείνους που διαθέτουν τα µέσα.

«Πονηρέ… µας πήρες το κορίτσι…» θαµπορούσε να έλεγε ο εκδότης τηςεφηµερίδας µας Θανάσης Mπαλαµότης, στοσυνεορτάζοντα φίλο του Kοινοτάρχη τουΠικερµίου. Ο πιθανός διάλογος έγινε στογαµήλιο πάρτι, που έκανε η ΧριστίναΛαµπίρη µε το Θανάση Αδαµόπουλο, µεαφορµή και τον πρόσφατο γάµο τους στηνονοµαστική του τελευταίου. Γεγονός πάντωςείναι, πως όλοι πέρασαν πολύ όµορφα,χόρεψαν, ήπιαν και γλέντησαν, µε τηνπαρουσία πολλών φίλων του ζευγαριού,όπως, ο ∆ήµαρχος Μαραθώνα ΣπύροςΖαγάρης, ο Πρόεδρος FIBA κ.Βασιλακόπουλος, ο ποινικολόγοςΑλέξανδρος Λυκουρέζος, ο κ.Πενταφράγκας της ELPEN, ο ∆ήµαρχοςΠαλαιάς Πεντέλης κ. ∆ηµήτρης Στεργίου,συµπαρουσιαστές της οικοδέσποινας καιδηµοσιογράφοι από το STAR και άλλακανάλια και πολλοί άλλοι.

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:28 ™ÂÏ›‰·3

Page 4: 330 22/01/2010

σ.4 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικης

Με σχέδιο, µε περισσότερητεχνογνωσία και γνώµονατην ποιότητα ζωής τουπολίτη...

Η Νέα Μάκρη, όπως και όλες οι γύρω περιο-χές της Ανατολικής Αττικής, βρίσκονται σήµεραµπροστά στη µεγάλη πρόκληση του νέουαυτοδιοικητικού χάρτη. Πρόκειται για µια

µεταρρύθµιση εθνι-κής σηµασίας, ηοποία αφορά άµεσατις τοπικέςκοινωνίες και τηνκαθηµερινή ποιότη-τα ζωής του πολίτη.Γι’ αυτό και είναιανάγκη να προχωρή-σει µε σωστήµελέτη, προσεκτικόσχεδιασµό καιουσιαστικό διάλογο.

Του Ζώη Καρίνου

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξειτα χαρτιά της σε σηµαντικά θέµατα πουαφορούν τον Καλλικράτη. ∆εν έχει κάνειγνωστές τις προθέσεις της για τα κριτήρια τωνσυνενώσεων και – κυρίως – δεν έχει αναλάβεικαµία σαφή δέσµευση για την οικονοµική καιεπιτελική ενίσχυση των νέων δήµων. Χωρίςχρηµατοδότηση και πόρους, ο περίφηµος «Καλ-λικράτης» θα είναι ένα άδειο πουκάµισο. Κιαυτό φαίνεται και από την εµπειρία του«Καποδίστρια». Σύµφωνα µε επίσηµα στοιχείατου Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τηνέναρξη της λειτουργίας των νέων δήµων το1998, µέχρι και το 2002 παρακρατήθηκαν συνο-λικά από την αυτοδιοίκηση 2,9 δισεκατοµµύριαευρώ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι δήµοι δενµπορούν να λειτουργήσουν ως µοχλοίαποκέντρωσης. Αντίθετα, παραµένουν αιωνίωςεξαρτηµένοι από το κεντρικό κράτος και αδυνα-τούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τιςπροσδοκίες των πολιτών.

Ζητάµε λοιπόν από την κυβέρνηση να ξεκα-θαρίσει τις θέσεις της και να ανοίξειπραγµατικό διάλογο µε τις τοπικές κοινωνίες.Για τη Νέα Μάκρη και τις γύρω περιοχές, το νέοαυτοδιοικητικό τοπίο µπορεί να αποτελέσει µιασπουδαία ευκαιρία. Για να αντιµετωπίσουµεαποτελεσµατικότερα τα κοινά µας προβλήµατακαι να αξιοποιήσουµε καλύτερα ταπλεονεκτήµατά µας. Για να επιδιώξουµεεπιτέλους την ανάπτυξη του τόπου µας, πάνω σεσυγκεκριµένες προδιαγραφές και βάσεις. Μεσχέδιο, µε περισσότερη τεχνογνωσία καιγνώµονα την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Αυτό το όραµα κατευθύνει την οµάδα πουδηµιουργήσαµε, µαζί µε καταξιωµένους συµπο-λίτες µου από τη Νέα Μάκρη και τις γειτονικέςπεριοχές. Επεξεργαζόµαστε ήδη τις προτάσειςµας και σύντοµα θα τις παρουσιάσουµε στηντοπική κοινωνία. Πιστεύουµε ότι µε νέα πρόσω-πα, µε νέες ιδέες και διάθεση για συνεργασία,θα κάνουµε τη φωνή µας πιο δυνατή. Θα µπορέ-σουµε να διασφαλίσουµε σήµερα τις συνθήκεςτου αύριο. Τις συνθήκες που αξίζουν στον τόποκαι σε κάθε έναν από τους κατοίκους του.

Πανηγυρικήσυνεστίασηαπό τονΡοταριανόΌµιλο τηςΝ. Μάκρης

Στις 12 Ιανουαρίου στο Ξενοδοχείο “Μάτι”στοΜάτι Αττικής,ο Ροταριανός Όµιλος της Ν.Μάκρηςπραγµατοποίησε πανηγυρική συνεστίαση.

Έγινε οµιλία µε την κα Μαρία Φαγογένη, Υπεύ-θυνη Προγραµµάτων Εθελοντισµού της Οργανωτι-κής Επιτροπής Παγκοσµίων Αγώνων Special Olympics.Η οµιλήτρια, εξαιρετικός άνθρωπος µε ευαισθησίεςσπάνιες, παρουσίασε την σπουδαιότητα των Αγώ-νων Special Olympics - ένας θεσµός που πρωτοξε-κίνησε από την οικογένεια των Κένεντυ, και έχειτεθεί υπό την σκέπη της ∆ιεθνούς Ολυµπιακής Επι-τροπής - καθώς και την σπουδαιότητα του Εθελο-ντισµού για την διοργάνωση των Special Olympics,που θα γίνει στη χώρα µας το 2011. Ο Πρώτος Εθε-λοντής στους αγώνες των Special Olympics είναι οκος Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Ελληνικής∆ηµοκρατίας.

Οι παρόντες Ροταριανοί και Φίλοι του Ρόταρυέµειναν µε τις καλύτερες εντυπώσεις. Η Πρόεδροςτου Οµίλου, Ροταριανή κα Αττικούρη Μίνα, ευχα-ρίστησε την οµιλήτρια και τόνισε ότι το Ρόταρυ είναισυνηφασµένο µε τον Εθελοντισµό. Είναι αυτονόη-το λοιπόν,οτι οι Ροταριανοί θα βοηθήσουν όσο µπο-ρούν στους Παγκόσµιους Αγώνες των Special Olympicsτο 2011.

Στην εκδήλωση οι παρόντες είχαν τη χαρά ναέχουν µαζί τους τον Κωνσταντίνο Τρανταφύλλου,

Πρωταθλητή των Special Olympics, καθώς και τηνΜαρία Παληβά, µαθήτρια της “Παµµακαρίστου”και αθλήτρια, µαζί µε τους γονείς τους.

Την ίδια βραδιά έγινε στον Όµιλο και η εισδο-χή δύο νέων - εξαιρετικών ατόµων - µελών. ΤουΝικολάου Νεγρεπόντη-Γιαννίση και του Αλέξαν-δρου Σκιαδόπουλου.

Την εκδήλωση τίµησαν µε την παρουσία τους,ο ∆ήµαρχος Ν. Μάκρης, κος Ιορδάνης Λουίζος.Πολλοί αξιωµατούχοι του Ρόταρυ. Η προ ∆ιοικη-τής της Περιφέρειας 2470, Ροταριανή κα Μάρη∆εληβοριά µε τον σύζηγό της κο ∆εληβοριά.Η προβοηθός ∆ιοικητού και προγραµµατέας της Περι-φέρειας, Ροταριανή κα Αλίκη Κάππα, µε τον σύζη-γό της επίσης Ροταριανό κο Νίκο Κάππα, προ πρό-εδρο του Οµίλου Κηφισιά-Νέα. Ο γραµµατέας τηςΠεριφέρειας, Ροταριανός κος Παναγιώτης Κου-τρούγκαλος. Η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής τουPolio Plus κα Μαγιόρκα Τριανταφύλλου.Ο προ βοη-θός ∆ιοικητικού κος Γ. Μαύρος, η βοηθός ∆ιοικη-τού κα Άννα Καυκαλά, η τέως βοηιός ∆ιοικητού καΑσπασία Μαρτίνη. Οι Πρόεδροι των Οµίλων, Γέρα-κα - κος Κωνσταντίνος Παραδείσης,Κορωπίου - κοςΖήσης Σταµάτης, Ν. Ερυθραίας - κα Τζένη Μιχα-λοπούλου Από τον Όµιλο Πεντέλης οι Ροταριανές,κα Βάσω Σηµάτου και κα Νικόλ Παναγιωτοπούλου.Τον Όµιλο της Ραφήνας εκπροσώπησε η γραµµα-τέας, κα Χαρά Ιωαννίδου, καθώς και άλλοι Ροτα-ριανοί από Οµίλους της Περιφέρειας και φίλοι τουΡόταρυ.

Προς το τέλος της βραδιάς έγινε κοπή της πίτ-τας. Η Πρόεδρος του Οµίλου κα Αττικούρη ευχή-θηκε σε όλους υγεία,χαρά και το 2010 να είναι δηµι-ουργικό για όλους και ιδιαίτερα για το Ρόταρυ. Ηβραδυά ολοκληρώθηκε µε το µοίρασµα αιτήσεων,για όσους θελήσουν να γίνουν εθελοντές στη µεγά-λη γιορτή που θα διοργανώσει η χώρα µας το 2011,τους αγώνες των Special Olympics.

Μια ακόµη δηµιουργική βραδιά για το ΡόταρυΝ. Μάκρης τέλειωσε, στο φιλικό περιβάλλον τουξενοδοχείου “Μάτι”, έχοντας γεµίσει, τα Μέλη καιτους Φίλους, µε συναισθήµατα φιλίας, συναδέλ-φωσης, προσφοράς και αγάπης στους συνανθρώ-πους µας που µας έχουν ανάγκη.Και όλα αυτά,χωρίςνα περιµένεις ανταπόδωση. Μόνο ψυχική ανάτα-ση. Καλή Χρονιά!

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:29 ™ÂÏ›‰·4

Page 5: 330 22/01/2010

σ.5 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικης

LARA CROFT TOMB RAIDER: § ¡ ™ ø ™

£E™H OXYPO PAºHNA™ (AMºI£EATPO ™XO§IKOY™Y°KPOTHMATO™ °YMN. - §YKEIOY PAºHNA™

TH§.: 22940 25439 - 26281

∞¶√ ¶¤ÌÙË 21 π·ÓÔ˘·Ú›Ô˘

∂ø™ ∆ÂÙ¿ÚÙË 27 π·ÓÔ˘·Ú›Ô˘

∏ ¡∏™√™øƒ∞ ¶ƒ√µ√§∏™: 20.30 Ì.Ì.

τιµή: 6.50 ευρώ

ΚΟΙΝΗ

∆ΗΛΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Χαιρετίζουµε τις ριζικές και δοµι-κές αλλαγές που προτείνονται για τηνΤοπική Αυτοδιοίκηση στο Πρόγραµµα«Καλλικράτης».

Η συνένωση των υπαρχόντων γει-τονικών δήµων της περιοχής µας σεέναν ενιαίο και µεγαλύτερο θα συµ-βάλει στην επίλυση των θεµελιακώνπροβληµάτων που αφορούν καίριεςυποδοµές και εµποδίζουν την κοινήδράση.

Θα προσφέρει ουσιαστικές δυνα-τότητες ανάπτυξης στις πόλεις καιτις περιοχές µας, για καλύτερη ποιό-τητα ζωής, προστασία του περιβάλ-λοντος, υγεία και απασχόληση τωνσυµπολιτών µας.

Η κοινή αυτή δήλωση δεν απο-τελεί προοίµιο πολιτικής ή παρατα-ξιακής κίνησης.

Φιλοδοξεί να αναγνωσθεί σανέκκληση προς τους συντοπίτες µας,ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες προ-καταλήψεις που, ενώ µας κάνουν ναπιστεύουµε ότι ξεχωρίζουµε, στηνπραγµατικότητα µας χωρίζουν καιµας περιορίζουν.

ΜΑΥΡΟΥ∆ΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ,ιατρός, ∆ηµοτικός Σύµβουλος Ραφήνας

ΡΕΡΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ, ιατρός,∆ηµοτικός Σύµβουλος Μαραθώνα

ΤΟΥΡΟΥΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ιατρός,∆ηµοτικός Σύµβουλος Νέας Μάκρης

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:31 ™ÂÏ›‰·5

Page 6: 330 22/01/2010

σ.6 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ

Ο∆ήµαρχος της Ραφήνας κ.Ανδρέας Κεχαγιόγλου µιλάειαποκλειστικά στην «Α.Α»

για το όλα τα καυτά θέµατα πουαπασχολούν την περιοχή. ∆ηλώνειότι είναι αποφασισµένος να φέρειεις πέρας το έργο τηςαποχέτευσης και εκφράζει τηνπικρία του για την ολιγωρία τωναρµοδίων. «Θα πάω να στηθώ έξωαπό το υπουργείο», δηλώνει µενόηµα. Ακόµα, αναλύει τη θέσητου για τον Καλλικράτη καιαποκαλύπτει σε ποιο σηµείοβρίσκονται οι διαδικασίες για τιςεντάξεις τριών περιοχών στοσχέδιο πόλης.

Της Μύρνας Νικολαΐδου

Επίσης, στην αποκλειστική συνέ-ντευξή που δηµοσιεύουµε, ανοίγει ταχαρτιά για το εάν θα είναι υποψήφιοςστις ερχόµενες εκλογές και ασκείέντονη κριτική στον τρόπο λειτουρ-γίας της δηµόσιας διοίκησης.

Σε τί φάση βρίσκεται η κατα-σκευή του βιολογικού καθαρι-σµού µέσω Σ∆ΙΤ;

Πρόκειται για απόφαση τετρα-µελούς επιτροπής υπουργών, όπουενέκρινε την πρόταση του ΓενικούΓραµµατέα των Σ∆ΙΤ, ότι η µελέτητης Ραφήνας έχει πληρότητα και βιω-σιµότητα σαν έργο. Εγκρίθηκε απότην τετραµελή επιτροπή των υπουρ-γών κ.κ.Παυλόπουλου,Αλογοσκούφη,Φώλια και υφυπουργού ΥΠΕΧΩ∆Ε,κ.Ξανθόπουλου,αναπληρωτή του κ.Σουφλιά.Αυτό δηµοσιεύτηκε σε όλατα µέσα µαζικής ενηµέρωσης γρα-πτού κ τηλεοπτικού τύπου.Το Υπουρ-γείο Εσωτερικών χρηµατοδότησε το∆ήµο Ραφήνας µε 200.000 _ ,για τηνσύσταση επιστηµονικής οµάδας όπουθα προχωρούσαν την συνέχιση τηςδιαδικασίας µέχρι και τα τεύχη δηµο-πράτησης για τον ανάδοχο του έργου,όπου η υποχρέωση αυτής της οµά-δας έφτανε µέχρι την τελική υπο-γραφή σύµβασης µεταξύ δήµου,δηµοσίου και τον ιδιώτη χρηµατο-δότη. Τελειώνοντας όλες αυτές τιςδιαδικασίες φτάσαµε στο τέλος,όπουθα υπέγραφε ο κ. Σουφλιάς για ναερχόταν µέρος της χρηµατοδότησηςαπό το υπουργείο εσωτερικών κ το

υπόλοιπο από τον ιδιώτη. Φτάνο-ντας όµως στην βρύση να πιούµενερό,δεν ήπιαµε,γιατί ο κ.Σουφλίαςδεν προέβη τελικά στην τελεσίδικηυπογραφή.

Σήµερα έπειτα από έγγραφό µουπρος την υπουργό ΥΠΕΧΩ∆Ε καΜπιρµπίλη και τον Ειδικό Γραµµα-τέα υδάτων καθηγητή κ. Ανδρεαδά-κη, κανονίστηκε µια συνάντηση µετον κ. Ανδρεαδάκη, εντός των προ-σεχών ηµερών.

∆ηλαδή υπάρχει περίπτωση ναξεκινήσετε από την αρχή;

Κανείς δεν το ξέρει. Εγώ λυπάµαιπου το λέω άλλά δυστυχώς η Ελλάδαδεν είναι τυχαίο που έχει καταντήσεισε αυτά τα χάλια. Εάν δεν αλλάξουντα δεδοµένα της δηµόσιας διοίκησηςδεν θα υπάρξει καµία προκοπή στηχώρα µας. Το λέω µε πόνο και µε πί-κρα. ο οποίος έχει ζήσει τη δηµό-σια διοίκηση από τη θέση του ∆η-µάρχου,µε τον χειρότερο τρόπο.. Ναδουλεύεις και να κοπιάζεις ατέλειω-τες ώρες να ακολουθείς τις οδηγίεςτους και στο τέλος οι αρµόδιοι ναµην κάνουν τίποτα. Και δεν είναι ηπρώτη φορά. Πολλές φορές έχουµε

φτάσει στην πηγή και νερό δεν ήπια-µε σε πολλά θέµατα που αφορούντην τοπική αυτοδιοίκηση και συ-γκεκριµένα το ∆ήµο Ραφήνας.

Ευελπιστείτε όµως ότι θα γίνειτο ραντεβού µε τον αρµόδιο γενικόγραµµατέα µέσα στον Ιανουάριο;

Βασίζοµαι στα λεγόµενα του κ.Καθηγητή, τον οποίο και γνωρίζωαπό το παρελθόν και τον εκτιµώ.Ξέρω ότι είναι ένας άνθρωπος θετι-κός.

Μέχρι που είστε διατεθειµένοςνα φτάσετε για το θέµα;

Ανάλογα από το τι θα προκύψειαπό τις συναντήσεις µας θα καθο-ρίσουµε και τη στάση µας.Κι ας µηνξεχνάµε ότι η Ραφήνα έχει ένα λιµά-νι, το οποίο κανείς δεν µπορεί ναγνωρίζει το τι µέλλει γενέσθαι. ∆ενθα δεχθούµε λόγια ούτε θα µείνου-µε κι εµείς στα λόγια. Θα δεχθούµεξεκάθαρες θέσεις και λύσεις του προ-βλήµατος όπως ανάλογες θα είναι κοι δικές µας τοποθετήσεις απέναντιστην πολιτεία. Έχω ήδη κάνει γνω-στό µε το έγγραφό µου στην υπουρ-γό κα Μπιρµπίλη και τον κ. Ανδρε-αδάκη ότι ήδη ξεκινάει το πρόστι-µο που επιβάλλεται από την Ευρω-παϊκή Κοινότητα για περίπου δέκαδήµους στην Αττική και τη Β. Ελλά-δα, όπου αυτό θα πληρώνεται απόκράτος.Μέσα σ’αυτούς τους δήµουςείναι κ ο ∆ήµος Ραφήνας, που όµωςείναι έτοιµος και αύριο το πρωί ναξεκινήσει, µόλις του πούνε το «ναι».

Άρα αποµακρύνεστε από την ιδέα

ΑΝ∆ΡΕΑΣ Κ

Θα βάέξω από το Υπ ο

“ Εµένα αυτό που µε ενδιαφέρει είναι, πώς θαείναι η Ραφήνα στην καλύτερη δυνατή

κατάσταση µε τον «Καλλικράτη». Θέλω ναξεκαθαρίσω ότι είµαι υπέρ του «Καλλικράτη».....”

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 15:23 ™ÂÏ›‰·6

Page 7: 330 22/01/2010

σ.7 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΠΡΩΤΟΘΕΜΑτου ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων;

Εγώ ήµουν υπέρ της τακτοποίη-σης του θέµατος που λέγεται απο-χέτευση ακαθάρτων υδάτων.Εκφρά-σθηκαν παράπονα από συµπολίτεςγια τη θέση επιλογής του ΚΕΛ, τοοποίο είχαν χωροθετήσει οι µελετη-τές του Υπουργείου εδώ και αρκετάχρόνια,όπου όλοι γνώριζαν.Παρ’όλααυτά αντέδρασε και η αντιπολίτευ-ση, ο κ. Χριστόπουλος και η οµάδα

του για καθαρά πολιτικούς και ψηφο-θηρικούς λόγους. Όµως στο πρό-γραµµα του συνδυασµού του αγνο-ούσε τη µελέτη του ∆ήµου Ραφήναςλες και δεν υπήρχε τίποτα και ανα-φερόταν ότι θα αγωνιστεί για να υλο-ποιηθεί η αποχέτευση,προτείνονταςο ίδιος τον συγκεκριµένο χώρο όπουκαι το υπουργείο χωροθέτησε.Μετάβέβαια θυµήθηκε ότι ο ∆ήµος Ραφή-νας έχει δική του µελέτη και αρνού-νταν την πρόταση του υπουργείουπου αυτός είχε στο πρόγραµµά του.

Αυτό σηµαίνει ότι δεν είστε ικα-νοποιηµένος από την συνεργα-σία σας µε την αντιπολίτευση;Όχι βέβαια. Πώς να είσαι ικανο-

ποιηµένος; Μα, δεν έχει συνδράµεισε κάτι. Εάν κάνεις αντιπολίτευση γιατην αντιπολίτευση, τότε δεν έχει νόη-µα. Η αντιπολίτευση µπορεί να είναιεξαιρετικά καλή, εάν προβάλλει µιααντιπρόταση. ∆εν µπορεί να διακα-τέχεται πάντα από µηδενισµό.

Έχετε διάθεση να θέσετε εκ νέουυποψηφιότητα στις ερχόµενεςεκλογές;Είναι µια πρόκληση και όλα είναι

πιθανά. Οι περισσότερες πιθανότητεςείναι να κατέβω.

Η επιλογή σας θα εξαρτηθεί καιαπό την τελική µορφή που θαλάβει ο Καλλικράτης;Όχι δεν είναι αυτό το θέµα. Εµέ-

να αυτό που µε ενδιαφέρει στην πα-ρούσα φάση είναι µε ποιες περιο-χές θα συνυπάρξει η πόλη της Ρα-φήνας. ∆εν είναι απλό το θέµα θέ-λει πολύ προσοχή, είναι η συνέχειααυτής της πόλης, είναι η συνέχειατης ζωής των κατοίκων της. Υπάρ-

χουν πολλά θέµατα που πρέπει ναπροσέξουµε πρώτα εµείς αλλά ναπείσουµε και τους αρµόδιους για τηβιωσιµότητα της περιοχής µας. Γιαµένα προέχει η επίλυση του µείζο-νος αυτού ζητήµατος για την πόληµου και µετά θα µε απασχολήσει ηπιθανότητα της µελλοντικής υπο-ψηφιότητάς µου.Είστε υπέρ και τηςυπάρχουσας µελέτης του Ινστιτού-του Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Όχι. Η µελέτη του Ινστιτούτου εί-

ναι εσφαλµένη εκατό τοις εκατό. Καιαυτό διότι από την µία συνενώνει µε-γάλους πληθυσµιακά δήµους και απότην άλλη αφήνει δήµους, που δηµι-ουργήθηκαν αυτή την τετραετία, αυ-τόνοµους. ∆ήµους που έχουν 4.500κατοίκους κατά παρέκκλιση, µε ούτε1000 στρέµµατα γης. Ενώ προβλέπειτη συνένωση δήµων της εµβέλειαςτης Ραφήνας, της Νέας Μάκρης, τουςοποίους χαρακτηρίζει ραγδαία οικι-στική ανάπτυξη. Ο δήµος της Ραφή-

νας είναι λιµάνι. ∆εν είναι διερχόµε-νος δήµος. ∆εν µπορείς να λες ότι οδήµος αυτός, µε την ραγδαία οικι-στική ανάπτυξη και µε ένα λιµάνι εθνι-κής σηµασίας, θα συνενωθεί µε άλ-λους, ενώ άλλοι δήµοι θα µείνουν αυ-τόνοµοι.

Ποια είναι λοιπόν η ιδανική λύσηγια την Ραφήνα;

Η Ραφήνα ως εθνικό λιµάνι επι-βάλλεται να είναι µόνη της.Ας µην

ξεχνάµε ότι εκτός της ραγδαίας οικι-στικής ανάπτυξης,όπου αυτό υπάρχεικαι σε όλους τους άλλους δήµους τηςπεριοχής µας,η γνωστή ανάπτυξη τηςΑν. Αττικής, από το λιµάνι της Ραφή-νας διέρχονται 1.000.000 - 1.500.000κόσµος κάθε χρόνο.Είναι κατανοητότι ανάγκες υπάρχουν κ τι προβλήµαταπροκύπτουν στην καθηµερινότητα,γιανα µπορεί να συνυπάρξει αρµονικάαυτή η πόλη µε το λιµάνι.

∆ηλαδή προτείνετε την αυτονό-µηση της Ραφήνας;

Με τα στοιχεία που έδωσα στηνπαραπάνω ερώτησή σας πρέπει ναείναι αυτόνοµη η Ραφήνα. Πρόκει-ται για ένα ∆ήµο που διαθέτει όλα ταστοιχεία που σήµερα ζητούνται απότο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο δήµοςµας κατέχει διαχειριστική επάρκεια(ISO), εφαρµόζει το διπλογραφικό -λογιστικό σύστηµα,συµµετέχει στηνηλεκτρονική συµπολιτεία ΟΤΑ Αν.Αττικής,οικονοµικά βρίσκεται χωρίςνα οφείλει και χωρίς δανεισµούς,πολύαπλά είναι ένας συγκροτηµένος κ µηχρεωµένος δήµος.

Όσον αφορά το λιµάνι, έχετεεκφράσει επανειληµµένως τηδυσαρέσκειά σας για τις επι-πτώσεις που έχει στην καθηµε-ρινή ζωή των κατοίκων..Το λιµάνι της Ραφήνας είναι µέ-

σα στο κέντρο της πόλης. Σηµεία ει-σόδου και εξόδου δεν υπάρχουν. Ήθα κατεδαφίσουµε για να φτιάξουµεδρόµους ή θα πρέπει να δούµε τί θακάνουµε µε την πόλη. Οι Ραφηνιώτεςείναι Μικρασιάτες, που ήρθαν το ‘22.

Σ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ (∆ήµαρχος Ραφήνας):

βάλω αντίσκηνο...π ουργείο, για το θέµα του βιολογικού καθαρισµού!

“...Εγώ λυπάµαι που το λέωάλλά δυστυχώς η Ελλάδα δενείναι τυχαίο που έχεικαταντήσει σε αυτά τα χάλια.Εάν δεν αλλάξουν τα δεδοµένατης δηµόσιας διοίκησης δεν θαυπάρξει καµία προκοπή στηχώρα µας. Το λέω µε πόνο καιµε πίκρα. Το λέει έναςάνθρωπος, ο οποίος έχει φάειµε το χειρότερο τρόπο«σφαλιάρες» από αυτή τηδηµόσια διοίκηση. Ναδουλεύεις και να κοπιάζειςατέλειωτες ώρες και να κάνειςαυτό που σου λένε και στοτέλος οι αρµόδιοι να µηνκάνουν τίποτα...” Συνέχεια στη σελ. 9

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 15:24 ™ÂÏ›‰·7

Page 8: 330 22/01/2010

σ.8 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:35 ™ÂÏ›‰·8

Page 9: 330 22/01/2010

σ.9 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ

Ήρθαν εδώ διωγµένοι. Θα τους ξα-ναδιώξουµε τώρα; Εµείς δεν θέλου-µε την επέκταση του λιµανιού, αλλάεπιθυµούµε να γίνουν 2-3 παρεµβά-σεις για να βελτιωθεί η ποιότητα ζω-ής των κατοίκων. Έχει παρατηρήσεικανένας υπουργός όλα αυτά τα χρό-νια πώς µπαίνουν και βγαίνουν τα αυ-τοκίνητα µέσα στο λιµάνι; Όχι. Έχουνποτέ χρηµατοδοτήσει έστω και έναέργο για να την καλυτέρευση της ζω-ής των κατοίκων; Όχι.

Παίρνει µια δραχµή ο δήµος, έστωαπό τα εισιτήρια, για να κάνει κάποιοπεριβαλλοντικό έργο ; Όχι. Έχουνµεριµνήσει για την διαπλάτυνση τουςοδού Φλέµινγκ; Όχι. Είχαµε ενα-ντιωθεί στην επέκταση του τρένουµέχρι την Ραφήνα. ∆εν είναι ότι δενθέλω το τρένο. Αλλά πώς θα έρθει τοτρένο στην πόλη; Έχουµε ένα ρέµαπου διχοτοµεί την πόλη και εγώ πρό-τεινα να κλείσουν το ρέµα για να πε-ράσει το τρένο από πάνω. ∆εν κλεί-νει το ρέµα, µου απάντησαν. Αυτόµπορεί να οδηγήσει σε άλλη µια δι-χοτόµηση της πόλης.

Εποµένως οι συνθήκες δεν ευδο-κιµούν για να έρθει ο προα-στιακός στην Ραφήνα;∆εν θέλουµε να έρθει, όπως αυ-

τοί θέλανε να τον φέρουν. Υπάρχουνπαλιές αποφάσεις των δηµοτικών συµ-βουλίων που λέγανε «ναι» στο τρέ-νο, αλλά υπογειοποιηµένο και µε πε-ρισσότερους σταθµούς. ∆εν µπορείνα υπάρχει µόνο ένας σταθµός πουθα ξεκινάει από την Αττική Οδό καιθα έρχεται µέσα στο λιµάνι. ∆ηλαδήο κάτοικος της ευρύτερης περιοχήςθα αποκλεισθεί από τη χρήση του;Και πού θα παρκάρει αυτός ο κάτοι-κος; Ο κ. Σουφλιάς είχε ανακοινώ-σει ότι το τρένο θα έρθει στο λιµάνιτης Ραφήνας, υπογειοποιηµένο καιθα γίνουν και δύο σταθµοί, ένας στηνοδό ∆ηµοκρατίας, µε 200 θέσεις παρ-κινγκ και ένας στη διασταύρωση Ρα-φήνας, µε παρκινγκ 500-600 θέσε-ων. Σε αυτό το σχέδιο λέµε ναι.

Αυτή η συµφωνία είχε γίνειόµως µε την παρελθούσα κυβέρ-νηση. Έχετε κάνει σχετικές επα-φές µε την τωρινή;Αυτό µας είχε ανακοινωθεί από

τον κ. Σουφλιά πριν από τις περα-

σµένες εκλογές. Όσον αφορά την πα-ρούσα κυβέρνηση, έχω ζητήσει να γί-νουν οι σχετικές επαφές.

Ένα άλλο κρίσιµο θέµα για τηνΡαφήνα είναι οι εντάξεις στο σχέ-διο πόλης..

Τρεις περιοχές της Ραφήνας βρί-σκονται στο ΥΠΕΧΩ∆Ε και για τιςοποίες έχουν γίνει όλες οι διεργα-σίες. Η περιοχή Κόκκινο Λιµανάκιήδη είχε βγει ΦΕΚ ένταξης στο σχέ-διο πόλης, λειτούργησε περίπου µιαπενταετία, βγάζοντας οικοδοµικέςάδειες,χτίζοντας,πουλώντας και αγο-

ράζοντας οικόπεδα και µόλις µαςεγκρίθηκε το ποσό της χρηµατοδό-τησης για την πράξη εφαρµογής έπε-σε το σχέδιο γιατί ένας κάτοικος τηςπεριοχής Κόκκινο Λιµανάκι έκανε

ένσταση στο Συµβούλιο Επικρατεί-ας, γιατί ήθελε πιο στενό δρόµο καιόχι τόσο φαρδύ. Εξετάζοντας τηνένσταση το Συµβούλιο Επικρατείας,διαπίστωσε ότι ήταν αντισυνταγµα-τικό, γιατί το είχε υπογράψει υφυ-πουργός και όχι υπουργός .

Έτσι λοιπόν περιµένουµε την απο-στολή του σε εµάς για να το αναρ-τήσουµε και να ξανασταλεί στο υπουρ-γείο και να ακολουθήσει τη διαδι-κασία της νόµιµης υπογραφής. ΣτοΥΠΕΧΩ∆Ε βρίσκονται οι περιοχέςΠανόραµα - ΄Αγιος Γεώργιος και ο

Πευκώνας.Απ’όσα γνωρίζουµε έχουνπεράσει το ΣΧΟΠ και περιµένουµενα αποσταλούν σε εµάς για µία ανάρ-τηση. Έχουµε προχωρήσει το ΓΠΣΜεσογείων όπου µέσα βρίσκεται καιο ∆ήµος Ραφήνας και περιµένουµετις νέες οδηγίες του υπουργείου ώστενα προχωρήσουµε και σε άλλες περιο-χές όπως η ∆ιασταύρωση, η επέ-κταση του παλαιού σχεδίου Α΄ κατοι-κία και τα Μαύρα Αµπέλια, όπουαυτό θα γίνει αµέσως µετά την µελέ-τη του καθορισµού ορίων του Μεγά-λου Ρέµατος Ραφήνας.

Συνοψίζοντας θα µου πείτε ποιαείναι τα θέµατα που καίνε την Ραφή-να αυτή τη στιγµή;

Ο βιολογικός, το υπόγειο παρ-κινγκ,το αθλητικό κέντρο και τα σχέ-δια πόλης είναι τα θέµατα που µαςκαίνε. Κάναµε τον βρεφονηπιακόσταθµό µε τη βοήθεια της Νοµαρ-χίας. Εγκρίθηκε και περιµένουµε νακηρύξουµε τον διαγωνισµό για τοκαινούριο Γυµνάσιο στη διασταύ-ρωση.

Κάναµε αποδοχή των χρηµάτωνκαι περιµένουµε να υπογράψουµετη σύµβαση. Και το άλλο έργο πουθέλουµε να κάνουµε είναι το Γηρο-κοµείο. Έχουµε τον χώρο,στην Παλιά

∆εξαµενή και την µελέτη. Αναµέ-νουµε να τακτοποιηθεί και το θέµατης αστικής συγκοινωνίας, για τοοποίο έχει δεσµευθεί και ο αντι-πρόεδρος της κυβερνήσεως κ.Πάγκα-λος. Το 2010 τελειώνει η σύµβασηπου έχει κάνει το υπουργείο µε ταυπεραστικά λεωφορεία και µέχριτότε θα πρέπει να έχει τακτοποιη-θεί κ το θέµα της αστικής συγκοι-νωνίας.

Σας ευχαριστώΕύχοµαι να έχουµε µια καλή χρονιά.

Θα βάλω αντίσκηνο..!“...Ο βιολογικός, το υπόγειο παρκινγκ, το αθλητικό κέντρο και τασχέδια πόλης είναι τα θέµατα που µας καίνε. Κάναµε τονβρεφονηπιακό σταθµό µε τη βοήθεια της Νοµαρχίας. Εγκρίθηκεκαι περιµένουµε να κηρύξουµε τον διαγωνισµό για το καινούριοΓυµνάσιο στη διασταύρωση. Κάναµε αποδοχή των χρηµάτων καιπεριµένουµε να υπογράψουµε τη σύµβαση. Και το άλλο έργο πουθέλουµε να κάνουµε είναι το Γηροκοµείο. Έχουµε τον χώρο, στηνΠαλιά ∆εξαµενή και την µελέτη. Αναµένουµε να τακτοποιηθείκαι το θέµα της αστικής συγκοινωνίας, για το οποίο έχειδεσµευθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Πάγκαλος. Το2010 τελειώνει η σύµβαση που έχουµε κάνει µε τα υπεραστικάλεωφορεία και µέχρι τότε θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί...”

Συνέχεια από τη σελ. 7

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:36 ™ÂÏ›‰·9

Page 10: 330 22/01/2010

σ.10 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικης

Πολύ θα ήθελα η ενηµέρωσήσας να είναι πλήρης και από-λυτη για τα τεκταινόµενα τηςΝ. Μάκρης.

Όµως λόγω των εξελίξεων του«Καλλικράτη» και χωρίς κανείςνα γνωρίζει ποιοι ∆ήµοι θασυνενωθούν µε ποιους άλλους,όλοι βρίσκονται σε κατάστα-ση αναµονής.

Που σηµαίνει ότι οι κινήσεις τωνπερισσοτέρων είναι εξαιρετικάπροσεκτικές. Και οι σοβαροίενδεχόµενα υποψήφιοι τηρούνστάση προσεκτική για να µηνκάνουν σήµερα δηλώσεις πουµελλοντικά καταστούν αναξιό-πιστες έως γελοίες.

Βέβαια ο κόσµος ρωτά και αγω-νιά να µάθει τα σχήµατα καιτις προοπτικές.

Όµως η σοβαρότητα που πρέ-πει να διέπει τους υποψήφι-ους, τους οδηγεί σε προσε-κτικά βήµατα.Η αλήθεια βέβαιαείναι ότι η σηµερινή κατά-σταση τους µόνους που νοµι-µοποιεί να κάνουν δηλώσεις,για νέα υποψηφιότητα είναιτους υπάρχοντες δηµάρχους.

Κι αυτό διότι ουδείς γνωρίζειποια θα είναι η µορφή των ενο-ποιήσεων, πόσοι δηµοτικοίσύµβουλοι θα βγαίνουν απόκάθε δήµο, τι ρόλο και ποιοθα παίξουν τα κόµµατα καιπόσο θα συµµετέχουν στηνδιαδικασία των στηρίξεων καιτων χρισµάτων ποιες προσω-πικότητες θα σπρώξει κάθεπαράταξη και επί πλέον ποιεςσυµµαχίες θα γίνουν µε τα

µικρότερα κόµµατα από τηνΝ.∆. και το ΠΑΣΟΚ. Να πωλοιπόν ένα παράδειγµα πουαφορά την πόλη µας.

∆ήλωσε σε εφηµερίδα ο κ.Λου-ίζος ότι θα είναι υποψήφιοςµε όποιο δήµο και αν ενοποι-ηθεί η Νέα Μάκρη.

Ταυτόχρονα επίσης δήλωσε ότιδεν πιστεύει στις κοµµατικέςυποψηφιότητες τώρα λοιπόννα πω εγώ.

Πιστεύει κανείς πως, όταν οΚαλλικράτης φτιάχνει τον κάθεδήµαρχο ένα τοπικό βουλευ-τή και το κάθε περιφερειάρ-χη ένα µικρό πρωθυπουργό,ότι δεν θα υπάρχουν άµεσεςή έµµεσες στηρίξεις προσω-πικοτήτων στους ∆ήµους πουπρόκειται να δηµιουργηθούν;

Και πιστεύει αλήθεια κανείς ότιτα δύο µεγάλα κόµµατα δενθα προσπαθήσουν να αναδεί-ξουν το µελλοντικό τους πολι-τικό προσωπικό;

Αυτό αγαπητοί αναγνώστες είναιαπολύτως βέβαιο ότι θα γίνει.Και τώρα το απλό ερώτηµα.

Γιατί ο κ. Λουίζος κάνει δηλώ-σεις πως δεν αντιπροσωπεύουνοι κοµµατικές υποψηφιότητες.

∆ιότι οι γνωρίζοντες τα πολιτι-κά πράγµατα της Νέας Μάκρηςξέρουν ότι:

Ο κ.Λουίζος τόσο το 1998 όσοκαι το 2002 στηρίχθηκε απότο ΠΑΣΟΚ και τον Συνα-σπισµό και µε την βοήθειακάποιων δεξιών υποψηφίωνκατάφερε να εκλεγεί ∆ήµαρ-χος της πόλης.

Όµως το 2006 όταν απέναντίτου βρέθηκαν άνθρωποι πουστο παρελθόν τον στήριζανκαι κάποιοι του Τζιλάβη τότετο άλλαξε το «πολιτικό παρα-µύθι» και στο δηµοτικό τουσυµβούλιο εξελέγησαν του-λάχιστον 8 δεξιοί από τους 13δηµοτικούς τους συµβούλους.

Σ΄ αυτό να προσθέσουµε τηνπροσπάθειά του να προσεγγί-σει τους βουλευτές της Ν.∆.και να επωφεληθεί από τηνεξουσία που είχαν από το 2004έως το 2009.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι παρά-γοντες των δύο κοµµάτων τηςπόλης µας και έχουν δώσει ταµηνύµατα στου παραπάνω.

Αποτέλεσµα όλων των προα-ναφερθέντων περιληπτικά γεγο-νότων είναι να είναι δύσκολοέως αδύνατα να στηριχθεί απόένα από τα δύο κόµµατα στοενδεχόµενο της ενοποίησηςµε τους όµορους δήµους.Καιποια είναι η λογική του.

Αν τα κόµµατα αποφασίσουνγια λόγους πολιτικούς (έστωένα από τα δύο) να µην δώσουνστηρίξεις σε κάποιους δήµουςκαι ένας από αυτούς είναι οδικός µας τότε θα βγει και θαυποστηρίζει ότι το συγκεκρι-µένο κόµµα τον στηρίζει χωρίςνα το δηλώσει.

Πάντα έτσι παίζει το παιχνίδικαι τώρα το ίδιο κάνει.Και θαµου πει τώρα.

Αν τα κόµµατα δώσουν συγκε-κριµένες στηρίξεις τι θα κάνει;

Θα κατέβει ανεξάρτητος; Όχιαγαπητοί µου φίλοι

Θα επιστρατεύσει την παλαιάτου δήλωση του 1998 ότι θα είναι∆ήµαρχος για µία 8ετία έτσι ώστενα αναδείξει το έργο του.

Θα προσθέσει ότι για την ολο-κλήρωση αυτού του έργου µαςέκανε την χάρη να µείνει 12χρόνια και θα µας αποχαιρε-τήσει στηρίζοντας τις ανανε-ωτικές δυνάµεις του τόπου

µας. Σας φαίνεται υπερβολι-κή αυτή η άποψη;

Και άλλα πράγµατα ίσως φαίνο-νταν υπερβολικά αλλά σήµερατα θεωρούµαι φυσιολογικά.

Όταν στις εκλογές έχανε η Ν.∆.µε δέκα µονάδες διαφορά απότο ΠΑΣΟΚ όλοι πίστευαν ότιη επόµενη αρχηγός της Ν.∆.θα ήταν η κα Μπακογιάννη.

Μέσα σε 1 1/2 µήνα ο Σαµαράςκέρδισε εύκολα γιατί το ήθελεο κόσµος.Επίσης να σας θυµί-σω ότι 4 µήνες πριν τις ∆ηµο-τικές εκλογές του 2006 όλοιπίστευαν ότι ο κ.Τζιλάβης Βασί-λης θα ήταν ο βασικός αντίπα-λος του κ. Λουίζου όπως του-λάχιστον ο ίδιος δήλωνε.

Τελικά ο κ. Τζιλάβης αποσύρ-θηκε από την κούρσα προςόφελος του κ. Κατσαρού.

Γι΄αυτό λοιπόν επειδή η πολι-τική δεν είναι στατική αλλάδυναµική µη δίνεται σηµασίαστις δηλώσεις.

Περισσότερη σηµασία να δίνε-ται σ΄ αυτό που πρόκειται ναπροκύψει από το «Καλλικρά-τη» και τις προοπτικές που θαδηµιουργηθούν.

Πολλοί µπορούν να κάνουνόποιες δηλώσεις θέλουν γιανα δηµιουργήσουν το κλίµαπου τους βολεύει.

Όταν α καταλήξει ο κ.Ραγγούσηςκαι όταν κόψει τον µπακλαβάτων 370 νέων ∆ήµων τότε όπωςλέει ο λαός «ο κάθε κατεργάρηςθα πάει στον πάγκο του».

Ή όπως εγώ λέω καθένας µας αεπαναπροσδιορίσει τους στό-χους και τις φιλοδοξίες του καιανάλογα µε την σωφροσύνηπου θα δείξει ανάλογα θα πορευ-θεί. Αν πρυτανεύσει η µαταιο-δοξία µπορεί να αυτοκτονήσει.

Αν βάλει µπροστά την λογικήκαι τα νούµερα ίσως να δια-σώσει και την φήµη του καιτην υστεροφηµία του.Οι εξε-λίξεις φίλοι µου είναι «επίθύραις».Ας περιµένουµε λίγο.Ας έχουµε υποµονή και σύνε-ση. Όλα είναι ρευστά.

Γραφει για το... Μακρ(η) και το κοντο του

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:37 ™ÂÏ›‰·10

Page 11: 330 22/01/2010

σ.11 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικης

«∆εν υπάρχει µεγαλύτερη απο-γοήτευση για έναν νέο επι-στήµονα και ικανό άνθρωπο,να βλέπει ανίκανους και αµόρ-φωτους ανθρώπους να κατα-λαµβάνουν υψηλές θέσεις καινα απολαµβάνουν υψηλές αµοι-βές». Το παραπάνω µε την υπο-γραφή του εµπνευστή του,είδα-µε ανηρτηµένο στο γραφείοεπιστήµονα υπαλλήλου τουδήµου και το αναδηµοσιεύ-ουµε άνευ αδείας προς γνώσηκαι.....αυτογνωσία.

Ο σεβαστός, (αείµνηστος πλέ-ον), γυµνασιάρχης µας, µας έλε-γε πριν από κάποιες δεκαετίες:«Όλοι επιθυµούν να γραφτείκάπου κάποτε το όνοµά τους,άλλοι στην ιστορία (οι άξιοι)και άλλοι στις...φραγκοσυκιές(οι ρεµπεσκέδες).....όπως εσείς».Όπερ µεθερµηνευόµενο νεο-ελληνιστί σηµαίνει ότι: «όλοιθέλουν να µπει η αφεντοµου-τσουνάρα τους πρωτοσέλιδοσε κάποια εφηµερίδα π.χ στηνΚυριακάτικη REAL NEWS,άλλοι ως παράδειγµα προς µίµη-ση και άλλοι ως παράδειγµαπρος αποφυγή. ∆ιαλέξτεεε....

Είναι ή δεν είναι ξεφτίλα,η ξεφτί-λα! αν κάποιοι εκπρόσωποι τουλαού τα παίρνουν πλουσιοπά-ροχα από δύο και τρεις πηγέςσε κρίσιµη εποχή για την χώρα;∆εν ντρέπεται βουλευτής ναψηφίζει νόµους για αυξήσειςφόρων και µειώσεις αποδοχώναπλών υπαλλήλων και ο ίδιοςνα ενθυλακώνει χιλιάδες ευρώαπό αργοµισθία; ∆εν ντρέπο-νται µαζί µε τις πρωτοχρονιά-τικες ευχές να ζητούν θυσίεςαπό τους ανήµπορους ψηφο-φόρους τους και απροστάτευ-τους πολίτες και αυτοί να µεθο-δεύουν τρόπους διατήρησηςκαι δεύτερου µισθού; ΑιδώςΑργίοι! Κρητικοί! και πασώντων δηµοκρατικών περιφερει-ών!.....

Είναι ή δεν είναι ηθική κατά-πτωση αν κάποιοι αιρετοί τασαβουρώνουν από δύο και τρειςµεριές σε «περίοδο έκτατηςοικονοµικής ανάγκης για τηνχώρα και σε κρίσιµη για τηνανεξαρτησία του κράτους συγκυ-ρία», σύµφωνα µε την αγω-νιώδη τοποθέτηση του Πρω-θυπουργού; Όποία ηθικήκατρακύλα! αν στην παραπά-νω «συνοµοταξία» συµπερι-λαµβάνονται και Βουλευτές,Νοµάρχες ή ∆ήµαρχοι καλυ-πτόµενοι πίσω από τις όποιεςνοµότυπες δικαιολογίες;Αιδώς Αργίοι! Κρητικοί! καιπασών των δηµοκρατικών περι-φερειών!....

Με την ευκαιρία ζητάµε εκτόςαπό τον µισθό να δηµοσιευ-τούν και όλα τα ετήσια παρε-πόµενα έξοδα, µη µισθολογι-κό κόστος, (π.χ τηλεφώνου)

των υποψηφίων βουλευτών πουκατείχαν θέσεις σε χρηµατο-δοτούµενους οργανισµούς απότην τσέπη του λαού. ∆ικαιού-ται ή όχι να γνωρίζει ο λαός τιστοιχίζει συνολικά ένα µικρο-µέγαλο στέλεχος π.χ της ΕΡΤ,στην οποία πληρώνει ακόµηκαι για το στάβλο του προς τέρ-ψιν και των άλλων οµόσταβλωνυποζυγίων; Ίσως αν µαθευτούννα γελάσουν εκτός απότα.....σταβλισµένα αµνοερίφιακαι τα χείλη κάθε πικραµένουµικροµεσαίου φορολογούµε-νου..

«Ρε συ, ακούς εκεί ο Ταδάκης,(από το Πελλοπονησιακό Ταδό-πουλος), να παίρνει εφτά χιλιά-δες ευρώ το µήνα επειδή έγι-νε βουλευτής; Είναι δυνατόννα παίρνει όσα παίρνει ο Πάγκα-λος; Θα τρελαθούµε οµαδικά!Άσε που το βουλευτιλίκι έχειαναχθεί σε.... οικοτεχνία! Αυτάκαι άλλα συναφή ακούµε τοντελευταίο καιρό, όπου στα-θούµε και όπου βρεθούµε στηνευρύτερη περιοχή. Υποθέτου-µε ότι αναφέρονται στην απο-ζηµίωση εκλεγέντα βουλευτή,εκτός και αν πρόκειται για....δια-βολική σύµπτωση συνωνυµίας.Τώρα που ακρίβυναν και οι ντο-µάτες κατάλαβαν τι έκαναν....Καιόλα αυτά πριν από τα τελευ-ταία κυριακάτικα µαντάτα, τοτι ακούµε τώρα; δεν περι-γρά-φεται.

Η θέση του πρώτου αιρετούΠεριφερειάρχη προτείνεταιστον τοπικό Βουλευτή τουΠΑΣΟΚ Βασίλη Οικονόµου,αναγνωρίζοντας προφανώς τιςικανότητές του και ποντάρο-ντας στην έκδηλη αγάπη τωνκατοίκων της ευρύτερης περιο-χής προς το πρόσωπό του.Μεγάλη η πρόκληση και δύσκο-λη η απόφαση για τον Βασί-λη. Ο δυναµισµός, το πάθοςγια δηµιουργία, η διάθεση προ-σφοράς, οι γνώσεις και η εργα-τικότητα του βουλευτή Οικο-νόµου, µας κάνει να πιστεύ-ουµε ότι θα ανταποκριθεί στηνµεγάλη πρόκληση εφ΄ όσοντου ζητηθεί.

Για τον δήµο τα πράγµατα παρα-µένουν αµετάβλητα και σεφυσιολογικά για την εποχή επί-πεδα! Εννοούµε ότι εκτός απότον Ζούτσο και τον Έξαρχοτων οποίων η υποψηφιότητασυζητείται , δεν έχει δυστυχώςεκδηλώσει ενδιαφέρον κανέ-νας άλλος υποψήφιος. Θα πεί-τε ότι εδώ δεν ήρθε ακόµη οΚαλλικράτης, οι οικοδεσπότεςµας µάραναν. «Υποµονή καικάβα» που λένε και οι χαρτο-παίκτες....

Θετική ανταπόκριση είχε η τοπο-θέτηση µας στο προηγούµενοφύλλο για την αναγκαιότητασυµµετοχής υποψηφίου και

από την Παλλήνη µέχρι τιςεσωκοµµατικές διαδικασίεςεπιλογής του ενός για τηνδηµαρχία και τέλος. Εντολήτου κόµµατος είναι οι Τ.Ο νασυγκαλέσουν ολοµέλειες γιατην ανταλλαγή απόψεων για τοσχέδιο «Καλλικράτης» µε στό-χο την συµµετοχή των µελώνστην διαβούλευση για την δια-µόρφωση της σχετικής µεταρ-ρύθµισης.

Η δηµοτική αρχή ούτε ενοχλείούτε την ενοχλούν, ούτε πράτ-τει ούτε της απαιτούν, σπεύ-δουν βραδέως προς το τέλοςτης νοµοθετικά εξασφαλισµέ-νης τετραετούς περιόδου υπότο συγκαταβατικό και απλανέςβλέµµα του καλοσυνάτου επκε-φαλή της επί µια τετραετία επί-σης αντιπολίτευσης. Ρε πωςπερνούν τα χρόνια! ούτε πουτα πήραµε χαµπάρι! Τζάµπαπράµα......

Επειδή τελευταία γίνεται µεγά-λη συζήτηση για το ύψος τηςβουλευτικής αποζηµίωσης καιεπειδή ο κόσµος την συνδέειµε συγκεκριµένα πρόσωπα πουτην λαµβάνουν και δικαίως αγα-νακτούν, έχουµε την εξής άπο-ψη: Ο καθορισµός των αµοι-βών σε κάθε οργανωτική δοµήπρέπει να χαρακτηρίζει τηνθέση εργασίας και να µη συν-δέεται µε το πρόσωπο που τηνκαταλαµβάνει.Παράλληλα στηνπεριγραφή της «θέσης» ανα-φέρονται τα καθήκοντα, τα τυπι-κά και ειδικά προσόντα καθώςκαι οι ειδικές δεξιότητες πουθα πρέπει να έχει ο υποψήφιοςγια την συγκεκριµένη θέση.Με αυτή την έννοια, θεωρού-µε ότι το ύψος της αµοιβής της«θέσης Βουλευτή» δεν είναιτόσο υψηλό ώστε να προκαλείτην κοινή γνώµη. Αν µάλιστατεθούν και οι υψηλοί στόχοιπου συνάδουν µε την θέση τουβουλευτή και αξιολογείται κάθεχρόνο η επίτευξη των στόχωνκαι η αποτελεσµατικότητα τηςδουλειάς, τολµούµε να πούµεότι θα πρέπει να γίνει και περαι-τέρω βελτίωση της βουλευτι-κής αποζηµίωσης.

Το επόµενο και το δυσκολότε-ρο στάδιο είναι η επιλογή τουκατάλληλου στελέχους για τηνθέση. Το κόστος µιας λάθοςεπιλογής είναι ανυπολόγιστοκαι δεν είναι της παρούσης νατο αναλύσουµε.Στην περίπτωσητων βουλευτών το βάρος τηςεπιλογής αγαπητοί σύντροφοιόλων των κοµµάτων η δηµο-κρατία το έχει παραχωρήσει σεόλους εµάς τους ώριµους καιαντικειµενικούς. Αν τώρα εµείςδεν µπορούµε να σηκώσουµεαυτό το βάρος, ας µουντζώ-νουµε εαυτούς και αλλήλους.Οι πιο ευαίσθητοι µπορούν ναχρησιµοποιήσουν τον καθρέ-πτη τους και το σάλιο τους µετην πεποίθηση ότι τα σάλιο δενσβήνει την....κατάντια µας.

Επειδή τα διάφορα κατευθυνό-µενα µπλόκς πιθανόν να....µπλο-κάρουν το µυαλό µας και δενπάρουµε χαµπάρι το επερχό-µενο κουκούλωµα, µας αρκείη γαλαντόµος ΕΡΤούλα, να µαςπληροφορήσει αν ο εν λόγωκύριος τά...ριξε στο παντελό-νι, διαφορετικά να διαψεύσειάµεσα το δηµοσίευµα και νααποκαταστήσει την αξιοπρέ-πεια του θεσµού. Οι ετερο-χρονισµένες ενέργειες δίκηνστάχτης στα µάτια και οι κωµι-κές δικαιολογίες µας αφήνουνπροκλητικά αδιάφορους.Εεε...ακάκιοι και µη ξεχάσετενα δηµοσιεύσετε το µη µισθο-λογικό κόστος. Έχει βγει βρώ-µα πως κάποια τηλέφω-να.....µυρίζουν.

Και το κόµµα τι θα κάνει; ΗΝοµαρχιακή Επιτροπή θα πάρειθέση; Θα ζητήσει από το κόµ-µα να αποκαταστήσει την ηθι-κή τάξη; Το ΠΑΣΟΚ δεν έλε-γε ότι: «το νόµιµο δεν είναι καιηθικό»; Ο πρωθυπουργός δενκατήργησε τον Ρόβλια επειδήθεώρησε ότι κάποια του ενέρ-γεια έθιξε το κύρος του κόµ-µατος; Τα κοµµατικά µέλη πουµοίραζαν κατακαλόκαιρο φυλ-λάδια προπαγανδίζοντας τηναλλαγή συµπεριφορών ποιοςθα τα δικαιώσει; ∆εν εννοού-µε φυσικά ακραίες λύσεις, ίσωςη δηµόσια µεταµέλεια να ικα-νοποιούσε το κοινό περί δικαί-ου αίσθηµα του φιλεύσπλα-χνου ελληνικού λαού και ειδι-κότερα του της Παλλάδος Αθη-νάς προστατευόµενου....

«Ο θεός να σε φυλάει από....µπίπκαι από νέο µάνατζερ» λένε οισχετικοί µε τον χώρο της διοί-κησης. Οι τοπικοί Βουλευτέςόταν πρόκειται να αναφερθούνσε σοβαρά τοπικά προβλήµα-τα που αφορούν τους δηµότεςοφείλουν να συνεννοούνταιµεταξύ τους και να ενεργούνσυντονισµένα και µεθοδικά.Όταν πάλι ενεργούν µόνοι τουςπρέπει να προετοιµάζουν τοέδαφος πριν υποβάλουν οποι-οδήποτε αίτηµα. Η αναγκαιό-τητα αυτή επιβάλλεται κυρίωςόταν ανήκουν στο κυβερνώνκόµµα για ευνόητους και ολί-γον....πονηρούς λόγους. Αντί-θετα όταν διαγκωνίζονται, (καλο-προαίρετα). ποιος θα προλά-βει να αναδείξει το θέµα χωρίςτην απαιτούµενη προετοιµα-σία, όχι µόνο δεν θα έχει τοποθητό αποτέλεσµα,αλλά υπάρ-χει σοβαρός κίνδυνος να«κάψει» την όλη υπόθεση. Ηαφορµή δόθηκε από την απά-ντηση που έδωσε το υπουρ-γείο Άµυνας σε ερώτηση τοπι-κού βουλευτή για το στρατό-πεδο «Λάµπρου» στην Κάντζα,που δεν ικανοποιεί την χρόνιααπαίτηση των δηµοτών περίπαραχώρησής του στον δήµο..

www. HARVAT(I). com-com

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:38 ™ÂÏ›‰·11

Page 12: 330 22/01/2010

σ.12 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικηςΜ

ΑΡΑ

ΘΩ

ΝΑ

Σ

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, στην∆ιαρκή Επιτροπή Παραγωγής καιΕµπορίου της Βουλής, κατά την,

δηµόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόµουπου προωθεί στην Βουλή, το ΥπουργείοΠεριβάλλοντος, Ενέργειας και ΚλιµατικήςΑλλαγής, σχετικά µε την προστασία τωνδασών και των δασικών εκτάσεων τηςΑττικής, την ΤΕ∆ΚΝΑ (Τοπική ΄Ενωση∆ήµων και Κοινοτήτων) εκπροσώπησαν ο∆ήµαρχος Μαραθώνα και Άνοιξης και οκοινοτάρχης Βαρνάβα. Η συνεδρίαση έγινεστην αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου τηςΒουλής και πήραν µέρος εκτός από τουςαρµόδιους βουλευτές και την ΥπουργόΠεριβάλλοντος κα Κ. Μπιρµπίλη, οΥφυπουργός Τουρισµού κος. Μωραΐτης,εκπρόσωποι όλων των βαθµίδων τηςαυτοδιοίκησης, απ’ όλη την Ελλάδα,εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, τηςδασικής υπηρεσίας, της επιστηµονικήςκοινότητας κλπ.

Ο ∆ήµαρχος Μαραθώνα , Σπύρος Ζαγά-ρης, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τουπερασµένου Αυγούστου, στον Μαραθώνακαι σε άλλες περιοχές της ΒορειοανατολικήςΑττικής οι οποίες υπέστησαν ανυπολόγιστηκαταστροφή, είναι πράγµατι καιρός να αντι-µετωπισθεί άµεσα και αποτελεσµατικά, ηπροστασία των δασών και να τεθούν σωστέςβάσεις για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Όµως πρώτα πρέπει να ορίσουµε τι εννο-ούν οι συντάκτες του σχεδίου νόµου, λέγο-ντας « δάσος και δασική έκταση». Και πρέ-πει µε νηφαλιότητα και βάσει των πραγµα-τικών στοιχείων να συνταχθούν οι δασικοίχάρτες. Η µέχρι σήµερα εµπειρία για τονΜαραθώνα είναι απογοητευτική.Ολόκληρεςπεριοχές, δεσµεύονται, οι περιουσίες τωνκατοίκων είναι σε οµηρεία, χαρακτηριζόµε-νες ως δήθεν «δασικές», ενώ τα µοναδικάδέντρα που διαθέτουν είναι αυτά που φύτε-ψαν οι κάτοικοι στις αυλές τους, και τα µόναδάση είναι αυτά των ... µαρουλιών και τωνλάχανων.

Από την άλλη µεριά, πραγµατικά δάσηοικοδοµούνται και δεκάδες δέντρα κόβονταιγια να φυτρώσουν σπίτια. Κατά την διαβού-λευση του νοµοσχεδίου, στην επιτροπή,εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, πρό-τειναν να απαγορευθεί εντελώς η δόµησηστις εκτός σχεδίου περιοχές. Αυτό πρακτικά

θα σήµαινε, ότι εµείς οι κάτοικοι του Μαρα-θώνα,θα πρέπει να µετακοµίσουµε,αφού δενθα έχουµε την δυνατότητα να χτίσουµε σεκανένα σηµείο του ∆ήµου µας. Ο ∆ήµος τουΜαραθώνα, από τους πρώτους ∆ήµους πουιδρύθηκαν µαζί µε της Αθήνας,από την σύστα-ση του νεώτερου ελληνικού κράτους,δεν έχειµέχρι σήµερα, ούτε ένα τετραγωνικό εκατο-στό ενταγµένο σε σχέδιο,κυρίως λόγω έλλει-ψης πολιτικής βούλησης.

Πρέπει λοιπόν να ληφθούν υπ’όψη,όλεςοι προϋποθέσεις στο νέο νοµοσχέδιο γιαάρση των αδικιών αλλά και πραγµατική προ-στασία των δασών.

Πρέπει να λαµβάνεται ουσιαστικά η άπο-ψη της αυτοδιοίκησης και να σταµατήσειεπιτέλους η παντοκρατορία των δασικών πουείναι και ελεγχόµενοι και ελέγχοντες ταυτό-χρονα.» Τέλος ο Σπύρος Ζαγάρης ευχαρί-στησε τον πρόεδρο της ΤΕ∆ΚΝΑ ∆ηµ.Καλο-γερόπουλο για την εµπιστοσύνη του να εκπρο-σωπήσουν την ΤΕ∆ΚΝΑ σε ένα τόσο σοβα-ρό θέµα, την Υπουργό για την προσοχή της -επί 4ωρο σηµείωνε κάθε θέση-, αλλά και τηνυπόσχεση ότι θα εξετάσει µε προσοχή καιαντικειµενικότητα τα πραγµατικά στοιχείακαι τον Νοµάρχη Αν Αττικής Λεων. Κουρήγια την συνεχή στήριξη των προβληµάτωντης περιοχής του.

Επίσης τον πρώην Πρόεδρο της ΚΕ∆ΚΕκαι νυν βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

κ. Κουκουλόπουλο, που αµερόληπτα καιστα πλαίσια της δηµοκρατίας και του αυτο-διοικητικού πνεύµατος εξέφρασε τα συγχα-ρητήριά του στον πρόεδρο της ΤΕ∆ΚΝΑ κ.Καλογερόπουλο και δικαίωσε τις επιλογέςτου ως προς το θέµα της εκπροσώπησης απόδήµους πυρόπληκτους.

Ο ∆ήµαρχος κ. Σπ. Ζαγάρης δήλωσε ότιδιαφωνεί κάθετα µε τις απόψεις της κας.Νάτσου - Συντονίστριας ΠεριβάλλοντοςWWF- και εν µέρει διαφώνησε µε τις προ-τάσεις του Τεχνικού Επιµελητηρίου και τουΓεωτεχνικού Επιµελητηρίου.

Στην συνέχεια δήλωσε ότι πρέπει να δοθείιδιαίτερη έµφαση στον τοµέα της πρόληψηςµε την δηµιουργία ζωνών πυροπροστασίαςκαι την εγκατάσταση συστηµάτων πυρόσβε-σης στα επικίνδυνα σηµεία. Εξέφρασε τηναντίθεσή του στις προτάσεις των δασικώνπερί λήψης µέτρων ελέγχου και αστυνόµευ-σης,δηλώνοντας υπέρ ενός νοµοσχεδίου πουθα προβλέπει παραγωγή και βελτίωση δασι-κών έργων.

Εναντιώθηκε στην αναστολή των οικο-δοµικών αδειών γενικώς και αδιακρίτως εντόςκαι εκτός των πυρόπληκτων περιοχών.

Τέλος υπογράµµισε την αναγκαιότητασύνταξης νέας Μελέτης ΠεριβαλλοντικώνΕπιπτώσεων,καθώς τα δεδοµένα έχουν αλλά-ξει µετά τις καταστροφικέ πυρκαγιές τουΑυγούστου.

Συζήτηση στη Βουλή για τηνπροστασία των δασών και τωνδασικών εκτάσεων της Αττικής* Την ΤΕ∆ΚΝΑ εκπροσώπησαν ο ∆ήµαρχος Μαραθώνα κ. Σπύρος Ζαγάρης και

Άνοιξης κ. Γιάννης Νικητόπουλος και ο κοινοτάρχης Βαρνάβα κ. Νίκος Βούλγαρης

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:38 ™ÂÏ›‰·12

Page 13: 330 22/01/2010

σ.13 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικηςΤ

ΟΠ

ΙΚΗ

ΑΥ

ΤΟ

∆ΙΟ

ΙΚΗ

ΣΗ

Την ανάγκη να θεσπιστείΜητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, ως β΄βαθµός στην Αττική επεσήµαναν οι

δήµαρχοι και κοινοτάρχες της Αττικής σεσυνέλευση που πραγµατοποίησαν σεκεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. ΣτηΣυνέλευση υπήρξαν αντιδράσεις για τιςσυνενώσεις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής,καθώς όπως επισηµάνθηκε από πολλούςδηµάρχους η εξαγγελία για τη δηµιουργία370 νέων δήµων, δείχνει ότι τοχωροταξικό έχει προαποφασιστεί ερήµηντων εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης καιτων τοπικών κοινωνιών. Η ΤΕ∆ΚΝΑσυµφωνεί µε τη ∆ιοικητική Μεταρρύθµιση,εµµένοντας στις αποφάσεις του συνεδρίουτης και του συνεδρίου της ΚΕ∆ΚΕ στηνΚυλλήνη ( 2007).

Συνοψίζοντας ο πρόεδρος της ΤΕ∆ΚΝΑ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος, τόνισε:

* To σχέδιο της κυβέρνησης δε έχει ξεκά-θαρη και σαφή αναφορά στην καθιέρωσητης Μητροπολιτικής ∆ιακυβέρνησης στηνΑττική.Αυτό είναι ένα ζήτηµα που πρέπει ναξεκαθαριστεί, όπως και το τι θα γίνει µε τιςµητροπολιτικού χαρακτήρα αρµοδιότητες,(κρατικές αρµοδιότητες) οι οποίες ασκού-νται από κρατικούς οργανισµούς στο λεκα-νοπέδιο.

* ∆εν συνοδεύεται από ένα συγκροτηµέ-νο, οικονοµικό πρόγραµµα για τη στήριξητων νέων δήµων.Οι αναφορές στο πρόγραµµα

ΕΛΛΑ∆Α είναι γενικές,ασαφείς και δεν ανα-φέρεται ύψος χρηµατοδοτήσεων.Ούτε προ-βλέπεται υποστηρικτικός µηχανισµός για τηνεφαρµογή και υλοποίηση της µεταρρύθµι-σης, όπως έχει ζητήσει η ΚΕ∆ΚΕ.

* Υπάρχουν αναφορές στο πρόγραµµα ότικάθε νέα αρµοδιότητα που θα αποδίδεται θακοστολογείται και θα συνοδεύεται από τουςαντίστοιχους πόρους, αλλά η εµπειρία, µαςυποχρεώνει να είµαστε επιφυλακτικοί,καθώςυπήρξαν ανάλογες διατάξεις και σε παλαιό-τερους νόµους, αλλά δεν τηρήθηκαν. Όχιµόνο δεν αποδόθηκαν οι αντίστοιχοι πόροι,αλλά είχαµε επιπλέον παρακρατήσεις πόρωντης Αυτοδιοίκησης.

* ∆εν ξεκαθαρίζεται τις ακριβώς θα γίνειµε το Φ.Π.Α Τι ποσοστό θα αποδοθεί κι ανη απόδοση µέρους του ΦΠΑ συνεπάγεταιότι θα εισπράττεται από τους µηχανισµούςτων δήµων.

* Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσειτις προθέσεις της και σε ότι αφορά τις αλλα-γές στο φορολογικό, αν δηλαδή θα υπάρξειανακατανοµή προς όφελος της Αυτοδιοίκη-σης και των πολιτών,χωρίς την αύξηση υπαρ-χόντων ή την επιβολή νέων φόρων.

* Ασάφειες υπάρχουν και σε ότι αφοράτις νέες αρµοδιότητες. Σε πολλές περιπτώ-σεις αλληλοσυγκρούονται ή δεν φαίνεται ναείναι σαφώς οριοθετηµένες, (π,χ αρµοδιό-τητες που αφορούν το περιβάλλον αναφέ-

ρεται ότι θα ασκούνται και από τις Περιφε-ρειακές Αυτοδιοικήσεις και τις Γενικές διοι-κήσεις). Απαιτείται να γίνει λεπτοµερής κατα-γραφή των αρµοδιοτήτων για να µην υπάρ-χουν ασάφειες και αλληλοεπικαλύψεις.

* Απαιτείται η σύνταξη νέου κώδικα Αυτο-διοίκησης

Το σύνολο των δηµάρχων επέµεινε στηναπόδοση των οφειλοµένων προς την ΤοπικήΑυτοδιοίκηση πόρων, ( 331,500 εκατ. ευρώοφειλόµενα του 2009, και 550 εκατ. ευρώαπό τη µείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ του2010) επισηµαίνοντας ότι αποτελεί προα-παιτούµενο για την εφαρµογή της µεταρ-ρύθµισης. Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσεο κ. Καλογερόπουλος 22 δήµοι και κοινό-τητες της Αττικής έχουν ήδη δηλώσει τη πρό-θεσή τους για εθελοντικές συνενώσεις, 42έχουν ταχθεί κατά της συνένωσης ενώ οιυπόλοιποι δεν έχουν εκφράσει τις προθέ-σεις τους. Κατά της µεταρρύθµισης και τωνσυνενώσεων τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Αγω-νιστικής Συµπαράταξης στην ΤΕ∆ΚΝΑ πουπρόσκειται στο ΚΚΕ.Στη διάρκεια της συνέ-λευσης καταγράφηκαν όλες οι απόψεις τωνδηµάρχων και κοινοταρχών. Η Συνέλευσηαποφάσισε να αναµένει την κατάθεση τουΧωροταξικού σχεδίου και του Επιχειρησια-κού σχεδίου από τον υπουργό, προκειµένουνα προχωρήσει στην περαιτέρω διαβούλευ-ση για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕ∆ΚΝΑΑνάγκη θέσπισης β’ βαθµούΜητροπολιτικής Αυτοδιοίκησηςστην Αττική

“ΑΛΚΥΩΝ”ΝΑΥΤΙΚΟΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΟΜΙΛΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:30

Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣΑ.Α∆ΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΣ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:38 ™ÂÏ›‰·13

Page 14: 330 22/01/2010

σ.14 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικης

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΑΠΑΙ∆ΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣΜΕΣΣΗΝΙΑΣ(http://tvxs.gr/news)

Υπέρ της χορήγησης ιθαγένειαςστα παιδιά µεταναστών, που γεννή-θηκαν και φοίτησαν στην Ελλάδα,τάχθηκε µε παρέµβασή του στην«Καθηµερινή» ο Μητροπολίτης Μεσ-σηνίας Χρυσόστοµος. Είναι η πρώ-τη φορά,που Ιεράρχης τάσσεται υπέρτης χορήγησης ιθαγένειας σε παιδιάµεταναστών.

Όπως σηµειώνει «δεν υπάρχουνπλέον κάστες και κλειστές κοινωνίεςστον χώρο που ζούµε» και χαρακτη-ρίζει απηρχαιωµένες τις απόψεις εκεί-νων που υποστηρίζουν ότι οι µετα-νάστες δεν έχουν θέση στην ελληνι-κή κοινωνία και υπενθυµίζει πως,ανεπικρατούσε αυτή η αντίληψη µετα-πολεµικά,όταν χιλιάδες Έλληνες ανα-ζητούσαν καλύτερη τύχη στην Αµε-ρική και στην Γερµανία,“σήµερα δενθα υπήρχε ο ελληνισµός της δια-σποράς που ξέρουµε όλοι τον θετι-κό και ουσιαστικό ρόλο που παίζειστην ανάπτυξη και στην ευηµερίατου τόπου µας”.

Απαντώντας σε εκείνους τουςΙεράρχες που ανησυχούν ότι κινδυ-νεύει να χαθεί η “καθαρότητα” τηςΕλλάδας και του Ελληνισµού σηµει-ώνει: “Ο Ελληνισµός ποτέ δεν σκέ-φτηκε µε κριτήρια αρίας φυλής ναδιαφυλάξει την φερεγγυότητα τουελληνικού πολιτισµού. Ο ελληνικόςπολιτισµός έχει άλλα κριτήρια καιάλλες αρχές,την ελευθερία του ανθρώ-που και τον σεβασµό στην αξιοπρέ-πεια του ανθρωπίνου προσώπου,µέσααπό τις οποίες αναδεικνύεται δια-χρονικά”.60.000 ΝΕΚΡΟΙ

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗΈως και 2 δισεκατοµµύρια ευρώ

το χρόνο πληρώνει το κράτος σεσυνταξιούχους-«φαντάσµατα», σύµ-φωνα µε δηµοσίευµα του «ΠρώτουΘέµατος». Οι υπηρεσίες συντάξεωντων ασφαλιστικών ταµείων υπολογί-ζουν ότι οι νεκροί που λαµβάνουνακόµα σύνταξη και ΕΚΑΣ είναι περισ-σότεροι από 60.000. Οι επιτήδειοι

εκµεταλλεύονται την έλλειψη µηχα-νοργάνωσης. Στην πραγµατικότητατο κράτος δεν γνωρίζει ούτε πόσοιείναι οι συνταξιούχοι ούτε πόσεςσυντάξεις παίρνουν. Χονδρικά υπο-λογίζονται σε τρία εκατοµµύρια(1.000.000 στο ΙΚΑ,800.000 του ΟΓΑ,400.000 στον ΟΑΕΕ και οι υπόλοι-ποι σε ∆ηµόσιο και άλλα Ταµεία).Με βάση «µετριοπαθείς» υπολογι-σµούς (για ποσοστό 2% του συνό-λου) οι µετά θάνατον συνταξιούχοιξεπερνούν τις 60.000. Βάσει στοι-χείων της Η∆ΙΚΑ αυτοί κατά µέσοόρο λαµβάνουν 700 ευρώ το µήναοπότε συνολικά εισπράττουν από10.000 ευρώ τον χρόνο ο καθένας,δηλαδή 600 εκατοµµύρια ευρώ. Γιαυψηλότερα ποσοστά (3-5%) και µεγα-λύτερα ποσά συντάξεων αρµόδιοιπαράγοντες υπολογίζουν, σύµφωναµε την εφηµερίδα,ότι το κράτος χάνει1,5 µε 2 δις. Ευρώ τον χρόνο, δηλα-δή σχεδόν 1% του ΑΕΠ.

Πάντως, µε τον ΑΜΚΑ ο εντο-πισµός των νεκρών γίνεται λίγο πιοεύκολα καθώς τα πρώτα έξι ψηφίατου αντιστοιχούν στην ηµεροµηνίαγεννήσεως κάθε ασφαλισµένου.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝΠΑΤΡΙ∆Α ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑΑΝΑΠΑΥΘΟΥΝ.........

Το 1881, Γερµανός εξερευνητής

είχε απαγάγει 5 µέλη της ινδιάνικηςφυλής Kawesqar, προκειµένου να ταδιαθέσει σε «ζωολογικούς κήπουςανθρώπων». Τις προάλλες, τα λείψα-να των απαχθέντων επιστράφηκανστη Χιλή,στο νότιο Tierra del Fuego.

Η πρόεδρος της Χιλής,Michelle

Bachelet, δήλωσε ότιη χώρα της θα πρέπεινα αισθάνεται ένοχηγια το γεγονός ότι είχεεπιτρέψει ανάλογεςαπαγωγές και κακο-ποιήσεις. Οφείλουµενα αντιµετωπίζουµετόσο τα φωτεινάσηµεία,όσο και τις σκο-τεινές στιγµές της ιστο-ρίας µας, ανέφερε.

Στα τέλη του 19ουαιώνα µε αρχές του

20ου, εκατοντάδες ιθαγενείς εξανα-γκάζονταν να πρωταγωνιστήσουν σε«ψυχαγωγικές» παραστάσεις ανά τηνΕυρώπη.Henry,Lise,Grethe,Piskounaand Capit_n ήταν τα ονόµατα πουείχαν δώσει οι απαγωγείς στους 5Kawesqar,οι οποίοι είχαν εκτεθεί σεπόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόνα-χο,η Νυρεµβέργη και η Ζυρίχη.ΣτοΠαρίσι,η «παράσταση» -η οποία ονο-µάζονταν «Οι άγριοι από τη χώρα τηςφωτιάς»- είχε προσελκύσει µισό εκα-τοµµύριο επισκέπτες.

«Ήταν η πιο συναισθηµατικήστιγµή της καριέρας µου»,δήλωσε οΧιλιανός σκηνοθέτης,Hans Mülchi.Τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν από τονανθρωπολόγο,Christoph Zollikofer,κατά τη διάρκεια ερευνών για τις ανά-γκες ντοκιµαντέρ, µε αντικείµενοτους «ζωολογικούς κήπους ανθρώ-πων». Ήταν τοποθετηµένα στο ανθρω-πολογικό ινστιτούτο του Πανεπι-στηµίου της Ζυρίχης. Ο Zollikoferτα συνόδεψε έως τη Χιλή.

Ο ΚΑΤΑ ΣΩΚΡΑΤΗΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΑΝΘΡΩΠΟΥ

Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη νατους δώσει τον ορισµό του µορφω-

µένου ανθρώπου,∆εν ανέφερε τίποτε για

την συσσώρευση γνώσεων.«Η µόρφωση είπε, είναιθέµα συµπεριφοράς...

Ποιους ανθρώπους λοι-πόν θεωρώ µορφωµένους;

1. Πρώτα απ’όλουςαυτούς που ελέγχουν δυσά-ρεστες καταστάσεις , αντίνα ελέγχονται από αυτές...

2. Αυτούς που αντι-µετωπίζουν όλα τα γεγο-νότα µε γενναιότητα & λογι-κή..

3. Αυτούς που είναιέντιµοι σε όλες τους τις συν-διαλλαγές..

4. Αυτούς που αντι-µετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα καιανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαί-ρετα..

5. Αυτούς που ελέγχουν τις απο-λαύσεις τους..

6. Αυτούς που δεν νικήθηκαναπό τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..

7. Τελικά αυτούς που δεν έχουνφθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξατους...» ΑΪΤΗ- ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ!!!!!!!!!!

* Ευλογηµένος ο πρόεδρος πουσήκωσε στον αέρα οµάδες διάσω-σης αµέσως.Αυτός ήταν ο πρόεδροςOlafur Grimsson της Ισλανδίας. ΤηνΤετάρτη, το AP µετέδιδε ότι ο πρό-εδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε «τηναρχική αποστολή 2.000 πεζοναυτώνστην ρηµαγµένη από το σεισµό χώρα,εντός των επόµενων λίγων ηµερών».«Σε λίγες µέρες;» κ. Obama;

* ∆εν υπάρχει «φυσική» κατα-στροφή. ∆ιακόσιες χιλιάδες Αϊτινοίσφαγιάστηκαν λόγω της στέγασηςσε παράγκες και τα σχέδια «λιτότη-τας» του ∆ιεθνούς ΝοµισµατικούΤαµείου.

* Η Κίνα έστειλε διασώστες µεεκπαιδευµένα σκυλιά µέσα σε 48ώρες. Η Κίνα, κ.πρόεδρε, από 8.000µίλια µακριά. Το Μαϊάµι είναι µόλις700 µίλια.Η Ναυτική Βάση των ΗΠΑστο Πουέρτο Ρίκο: ακριβώς εδώ

* Αποστολή πεζοναυτών. Αυτήείναι η αµερικανική ανταπόκριση.Σε αυτό είµαστε καλοί. Το αεροπλα-νοφόρο USS Carl Vinson εµφανί-στηκε εν τέλη µετά από τρεις µέρεςΜε τί; Παρατάχθηκε δραµατικά -χωρίς καθόλου προµήθειες για ανα-κούφιση των εκτάκτων αναγκών.Είναιφορτωµένο πυραύλους και 19 ελι-κόπτερα.

* Αλλά µην ανησυχείτε, η ∆ιε-θνής Οµάδα Αναζήτησης και ∆ιά-σωσης, πλήρως εξοπλισµένη καιαυτάρκης µέχρι και για 7 ηµέρες,ανα-πτύχθηκε άµεσα µε δέκα µετρικούςτόνους εργαλείων και εξοπλισµού,τρεις τόνους νερού, σκηνές, προηγ-µένο εξοπλισµό επικοινωνίας καιδυνατότητα απολύµανσης νερού.Είναι από την Ισλανδία.ΣΥΝΤΟΜΑ και

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑΠληροφορηθήκαµε για τον ελιγ-

µό της δηµοτικής Αρχής,να νοικιάσειλεωφορεία από την ΕΘΕΛ για τη δηµο-τική συγκοινωνία αντί να τα αγοράσει.Το κέρδος που προκύπτει είναι τερά-στιο. Αν αυτή η εξοικονόµηση χρη-µάτων αποβεί προς όφελος του ∆ήµου,αυτό είναι ένα άλλο ερώτηµα .

ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΑΡΤΕΜΙ∆ΑΣe- mail : [email protected]

Σκεπτοµενοι και µαχοµενοι πολιτες Αρτεµιδας

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:39 ™ÂÏ›‰·14

Page 15: 330 22/01/2010

σ.15 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικηςΠ

ΑΛ

ΛΗ

ΝΗ

- Ν

ΕΑ

ΜΑ

ΚΡ

Η

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝΠΑΛΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ∆ΗΜΩΝ“Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί Συµπατριώτες και Φίλοι.

Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συλλόγου ΜεσσηνίωνΠαλλήνης και Γειτονικών ∆ήµων «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ»σας προσκαλεί στην ετήσια «ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙ∆Α» που θαγίνει την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 21:00στο κέντρο ΜΕΝΤΗΣ στην οδό Εθν. Αντιστάσεως αρ.50,στην Παλλήνη.

Θα προηγηθεί η «ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣΠΊΤΤΑΣ».

Η τιµή της πρόσκλησης είναι 20 ευρώ.Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974581800 - 6972816167 -

6974704581

Με τιµήΟ Πρόεδρος Ο ΓραµµατέαςΑναστάσιος Μπουντουβάς Νικήτας Νικητόπουλος

1ο ∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΠΑΛΛΗΝΗΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΣΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ∆ΕΜΟΝΩΝ«Ανάπλαση αποχωρητηρίων 1ου

∆ηµοτικού Σχολείου Παλλήνης»

ΠΡΟΣ:∆ήµο Παλλήνης (∆ήµαρχο Παλλήνης, Πρόεδρο ∆.Σ., Πρόεδρο 2ης

Σχ. Επιτροπής)

Το ∆.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων 1ου ∆ηµοτικού Σχο-λείου Παλλήνης ευχαριστεί τον ∆ήµαρχο της πόλης Σπύρο Κωνσταντάγια την υλοποίηση της ανάπλασης των αποχωρητηρίων του Σχολείου.Πλέον, ικανοποιήθηκε ένα από τα σηµαντικότερα αιτήµατα του Συλ-λόγου και των Μελών του και αναβαθµίζονται οι συνθήκες ατοµικήςυγιεινής των Μαθητών. Το δε έργο θα αναδειχθεί έτι περαιτέρω, ότανθα τεθεί σε εφαρµογή το πρόγραµµα «Εξοικονοµώ»,στο οποίο έχει εντα-χθεί το Σχολείο, και θα τοποθετηθούν νέα κουφώµατα στους χώρουςτων αποχωρητηρίων, ενώ θα είναι δυνατή η παροχή ζεστού νερού.

Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ:∆ιεύθυνση και Σύλλογο ∆ιδασκόντων 1ου ∆ΣΠ, ΜΜΕΝα αναρτηθεί στα Γραφεία και στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣΟι εκδηλώσεις της βδοµάδας

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

- Την ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 21:15 στο σινε ΑΛΙΚΗ:«ΧΙΟΝΙ»

Σε σκηνοθεσία Αϊντα Μπέτζικ. Βοσνία - Ερζεγοβίνη 2008.∆ιάρκεια 99΄.

Βοσνία 1997, ο εµφύλιος έχει τελειώσει και στο κατεστραµ-µένο από τον πόλεµο χωριό Σλάβνο ζουν τέσσερις νέες και δύοηλικιωµένες γυναίκες, τέσσερα µικρά κορίτσια, ένας ηλικιωµένοςάντρας κι ένα µικρό αγόρι. Τα µέλη των οικογενειών τους έχουνσκοτωθεί,οι σοροί τους ωστόσο δεν έχουν ακόµη βρεθεί.Ζώνταςµε τις αναµνήσεις των αγαπηµένων τους προσώπων, οι γυναίκεςδηµιούργησαν έναν ιδιαίτερο κόσµο, µέσα στον οποίο οι από-ντες είναι εντούτοις παρόντες. Το Σλάβνο είναι ένα χωριό απο-

κοµµένο από τον υπόλοιπο κόσµο και το πρώτο χιόνι φέρνει µαζίτου την απειλή της ολοκληρωτικής αποµόνωσης. Ταινία µε πολύκαλή φωτογραφία και δυνατές ερµηνείες που εκπέµπουν έντονορεαλισµό, µια ταινία ανθρώπινη και ευαίσθητη, καθώς καταδει-κνύει τις τραγικές επιπτώσεις του πολέµου και τις συνέπειες πουαυτός έχει στην ψυχοσύνθεση του άµαχου πληθυσµού σε καιρόειρήνης.

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Πολιτική, τέχνες, επιστήµη, πόλη, κοινωνία, άτοµο. Αναλύ-σεις, θέσεις και αντιθέσεις.

- Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 9 το βράδυ στις Από-πειρες

«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α». Παρουσιά-ζει ο ΕΥΚΛΕΙ∆ΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, καθηγητής ΠανεπιστηµίουΑθηνών των Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών.

Μια κρίση που προκαλεί παγκοσµίως θεµελιώδεις αλλαγές.Πόσο υπεύθυνες είναι οι τράπεζες και το παγκοσµιοποιηµένοκεφάλαιο για την κρίση; Το κοινωνικό κράτος, όπως το ξέραµεκαι όσο κοινωνικό ήταν, θα υπάρχει; Αυτή η κρίση είναι προάγ-γελος της κατάρρευσης του σηµερινού οικονοµικού συστήµατος;Κι αν ναι, πάµε σε µια επανάσταση χωρίς επαναστατικό υποκεί-µενο; Αν όχι, το κεφάλαιο θα συνεχίζει να καθορίζει τους κανό-νες; Θα αλλάξουν οι µέχρι τώρα συγγενείς σχέσεις κεφαλαίου καικράτους; Υπάρχουν νέα κοινωνικά µοντέλα και ποιες δυνάµειςµπορούν να τα εφαρµόσουν; Πέρυσι λέγαµε, ότι στην Ελλάδα ηκρίση θα περάσει ήπια επειδή δεν έχουµε πρωτογενή οικονοµι-κή ανάπτυξη. Ισχύει; Και πόσο η ελληνική οικονοµική κρίση είναισυνέπεια της διεθνούς κρίσης; Η εγχώρια αυτή κρίση που σήµε-ρα φουντώνει τι είδους κρίση είναι; Υπάρχει αισιόδοξο µήνυµα;Η άκρη του τούνελ πόσο µακριά είναι;

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΛ. Μαραθώνος 26, Νέα Μάκρη 19005. Τηλέφωνο: 22940

98500

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:39 ™ÂÏ›‰·15

Page 16: 330 22/01/2010

σ.16 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικηςΝ

ΟΜ

ΑΡ

ΧΙΑ

ΑΝ

.ΑΤ

ΤΙΚ

ΗΣ

Με απόφαση του ΝοµάρχηΑνατολικής Αττικής Λεωνίδα Κου-ρή ορίσθηκαν ως Αντινοµάρχεςγια το 2010 οι Νοµαρχιακοί Σύµ-βουλοι:

* Γεώργιος Ξηντάρας, Πρόε-δρος της 1ης Νοµαρχιακής Επι-τροπής αρµόδιας για θέµατα ∆ιοι-κητικού, Οικονοµικoύ, Αστικήςκαι ∆ηµοτικής κατάστασης,ΚΕΠκαι Προγραµµατισµού.

* ∆ηµήτριος Κατσίκης, Πρό-

εδρος της 2ης Νοµαρχιακής Επι-τροπής αρµόδιας για θέµατα Γεωρ-γίας, Κτηνοτροφίας, Ανάπτυξης,Ανωνύµων Εταιριών, Τοπογρα-φικής και Εγγείων Βελτιώσεων.

* Χάρης ∆αµάσκος, Πρόε-δρος της 3ης Νοµαρχιακής Επι-τροπής αρµόδιας για θέµαταΧωροταξίας, Πολεοδοµίας καιΠεριβάλλοντος

* Γεώργιος Πλακίτσης, Πρόε-δρος της 4ης Νοµαρχιακής Επιτρο-

πής αρµόδιας για θέµατα ΤεχνικώνΥπηρεσιών,Μεταφορών και ΚΤΕΟ.

* Γεώργιος Φυτάς, Πρόεδροςτης 5ης Νοµαρχιακής Επιτροπήςαρµόδιας για θέµατα Υγείας,Πρό-νοιας,Προστασίας Καταναλωτή,Απασχόλησης και Μεταναστών.

* Πάρις Ευαγγελίου, Πρόε-δρος της 6ης Νοµαρχιακής Επι-τροπής αρµόδιας για θέµατα Πολι-τισµού, Αθλητισµού, Παιδείας,Οµογενών, Νεολαίας, Ισότητας,Εθελοντικών Οργανώσεων καιΤουρισµού.

Οι νέοιαντινοµάρχεςΑν. Αττικής

ΣΥΛΛΟΓΟΣ∆ΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣΡΑΦΗΝΑΣ«Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΈναρξης προγραµµάτων της Ν.Ε.Λ.Ε. σεσυνεργασία µε τον σύλλογο «Η

ΕΝΟΤΗΤΑ»

∆ΕΥΤΕΡΑ: ΡΑΠΤΙΚΗ 4µ.µ.- 7µ.µ.ΤΡΙΤΗ: ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ 10π.µ.-12π.µ.ΤΕΤΑΡΤΗ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ 6µ.µ.-9µ.µ.ΠΕΜΠΤΗ: ΚΕΝΤΗΜΑ 9π.µ.-12π.µ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΚΟΣΜΗΜΑ 5.30µ.µ.-8.30µ.µ

Η διδασκαλία θα γίνεται στα γραφεία τουΣυλλόγου, εκτός τους χορού, που θα γίνεταιστο εντευκτήριο.

Για το ∆.Σ.

Η Πρόεδρος Ο Γεν. ΓραµµατέαςΓαρδικιώτη Μαρία Καίτη ∆έλιου

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟ∆ΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΗ Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττι-

κής έχει την τιµή να σας προσκαλέσει στην κοπήτης πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα πραγµατοποι-ηθεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και ώρα 13:00στη Νοµαρχία (17ο χλµ. Λ. Μαραθώνος).

Κατεδάφιση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη Ραφήνα

Από την Πολεοδοµική Υπηρεσία Παλλήνης της Νοµαρχίας Ανατολικής Αττι-κής ανακοινώνεται ότι µετά την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών γιατην κατεδάφιση αυθαίρετης κατασκευής κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εται-ρίας VODAFONE σε κτήριο επί της οδού Ναυτίλου, αριθµός 8, του ∆ήµουΡαφήνας, η κεραία και η υποδοµή της αφαιρέθηκαν από την εταιρία κινητήςτηλεφωνίας χωρίς να χρειαστεί κατεδάφιση από συνεργεία της Νοµαρχίας.

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:40 ™ÂÏ›‰·16

Page 17: 330 22/01/2010

σ.17 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικηςΣ

ΠΑ

ΤΑ

ΟΠολιτιστικόςΟργανισµός ∆ήµουΣπάτων έκοψε την

πρώτη του πρωτοχρονιάτικηπίτα την Κυριακή 17 Ιανουαρίου2010 στην νέα «Αίθουσα Λόγουκαι Τέχνης» στο 1ο όροφο τουΠνευµατικού Κέντρου ∆ήµουΣπάτων «Χρήστος Μπέκας».

Την συνάντηση τίµησαν µετην παρουσία τους:

Ο ∆ήµαρχος Σπάτων Αθανά-σιος Τούντας, ο Πρόεδρος του∆ηµοτικού Συµβουλίου ΣπάτωνΙωάννης Μάρκου, οι Αντιδή-µαρχοι Σπάτων κ.κ ΠέτροςΚατσούλης, Ανδρέας Παυλίδης,Γεώργιος Πουλάκης,ο Πρόεδροςτου ΚΕ∆ΗΣ και ∆ηµοτικός Σύµ-βουλος Γεώργιος Γεώργας,η Πρό-εδρος του Παιδικού ΣταθµούΣπάτων και ∆ηµοτική Σύµβου-λος Πηνελόπη Λίγκου, ο Πρόε-δρος του Κ.Α.Π.Η και ∆ηµοτι-κός Σύµβουλος Αθανάσιος Μαρ-γέτης, οι ∆ηµοτικοί Σύµβουλοι∆ηµήτριος Κανάκης, ΠαντελήςΚατρακάζης και Χρήστος Τσα-ντήλας, οι ιερέας Πάτερ Σωκρά-της, η Προϊσταµένη της Τεχνι-κής Υπηρεσίας ∆ήµου ΣπάτωνΑθανασία Σωτηροπούλου,η ∆ιευ-

θύντρια ∆ιοικητικών Υπηρεσιών∆ήµου Σπάτων Μαρία Λιώρη, ηΠρόεδρος του Συλλόγου Γυναι-κών Σπάτων Βούλα Κανδαράκη,η Υπεύθυνη της Χ.Ε.Ν ΣπάτωνΟυρανία Βλαχοπούλου, η Πρόε-δρος του Θεατρικού ΣυλλόγουΣπάτων «Το Τέταρτο Κουδούνι»Ντίνα Κουλοχέρη, η Πρόεδροςτου Φιλολογικού και Πολιτιστι-κού Συλλόγου Σπάτων «Οι Φίλοιτης Γνώσης» Κική Αγγέλου, ηΠρόεδρος του Λυκείου των Ελλη-νίδων -Παράρτηµα Σπάτων ΜαρίαΚουλοχέρη, ο Πρόεδρος τωνΠαλαιµάχων ΠοδοσφαιριστώνΣπάτων Κωνσταντίνος Γιαµβριάς,ο Πρόεδρος του ΕξωραϊστικούΣυλλόγου «Προφήτης Ηλίας»Βένιας Μανώλης Κουτσουρελά-κης, ο Πρόεδρος του Εξωραϊ-στικού Συλλόγου Αγίας Κυρια-κής Κωνσταντίνος Σοφιανό-πουλος, η Πρόεδρος του Συνε-ταιρισµού ΤΕΒΕ Αθηνά Φωτιά-δου, ο Πρόεδρος του Εξωραϊ-στικού Συλλόγου ΧριστούποληςΣπάτων Στέφανος Παντελής καιπλήθος κόσµου.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστι-κού Οργανισµού ∆ήµου Σπάτων

στην οµιλία του αφού ευχαρί-στησε τους παρευρισκοµένους,ανέφερε ότι µε την ευκαιρία τηςκοπής της πίτας εγκαινιάζεταικαι η «Αίθουσα Λόγου και Τέχνης»στο Πνευµατικό Κέντρο ∆ήµουΣπάτων, η δηµιουργία της οποί-ας αποτελεί πρωτοβουλία τουΠολιτιστικού Οργανισµού.

Στη συνέχεια υπογράµµισεότι το 2010 θα είναι µια δύσκο-λη χρονιά τόσο για τη χώρα µαςλόγω των υφιστάµενων προβλη-µάτων που αντιµετωπίζει, όσοκαι για το ∆ήµο Σπάτων εξαιτίαςτης µετάβασης στη νέα µορφήοργάνωσης της τοπικής αυτοδι-οίκησης.Τόνισε όµως, ότι ο Πολι-τιστικός Οργανισµός σε συνερ-γασία µε το ∆ήµο Σπάτων θα προ-σανατολίσει τις δράσεις του στηνισχυροποίηση του ∆ήµου ενό-ψει του «Καλλικράτη».

∆εν παρέλειψε δε να ευχαρι-στήσει ιδιαιτέρως τα µέλη του∆ιοικητικού Συµβουλίου του

Πολιτιστικού Οργανισµού, τοπροσωπικό και τον ∆ήµαρχο Σπά-των για την αµέριστη βοήθειατου.

Κλείνοντας την σύντοµη οµι-λία του ευχήθηκε σε όλους υγεία,δηµιουργία στις επαγγελµατικέςτους φιλοδοξίες και σε όσουςεργάζονται στο ∆ήµο ή έχουνδιοικητική ευθύνη µέγιστη από-δοση στο έργο τους.

Στη συνέχεια τον λόγο έλα-βε ο ∆ήµαρχος Σπάτων Αθανά-σιος Τούντας. Ευχήθηκε ΚαλήΧρονιά σε όλους και τόνισε ιδι-αιτέρως ότι ο ∆ήµος των Σπάτωνθα διεκδικήσει εκ νέου τα κεκτη-µένα: να διατηρήσει και στη νέαµορφή οργάνωσης της ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης την θέση πουτου αξίζει,αυτή του κέντρου τωνΜεσογείων. Στο τέλος έκοψε τηπρωτοχρονιάτικη πίτα του Πολι-τιστικού Οργανισµού µαζί µε τονΠρόεδρο του Νοµικού Προσώ-που Χρήστο Γεωργακόπουλο.

Έκοψε τη πίτα τουο ΠολιτιστικόςΟργανισµός∆ήµου Σπάτων

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ∆ΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ

Σταύρου Μπέκα 7 Σπάτα 12 - 1 - 2010Τηλ.: 66.33.290 Αριθµ. πρωτ.20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ :ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΠΑΡΑ∆ΟΣΗ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ .

ΘΕΜΑ: «Εκδηλώσεις Καθαρής ∆ευ-τέρας. - ∆ιαγωνισµοί κατασκευών καιπετάγµατος χαρταετών».

ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ: «Ζωγραφίζου-

µε τον ουρανό µε τους χαρταετούς µας»

ΠΡΟΣ Στους Πολιτιστικούς Φορείς,Στα Σχολεία,και στους ∆ηµότες κατοίκους της πόλης µας

Ο Πολιτιστικός Οργανισµός και οι Σύλ-λογοι της πόλης µας στα πλαίσια του εορ-τασµού της Καθαρής ∆ευτέρας διοργανώ-νουν στο χώρο των «ΦΑΓΙΩΝ» της εκκλη-σίας του «Πέτρου και Παύλου» ή στον «ΆγιοΓιώργη» - «Βουρβά», εορταστικές εκδηλώ-σεις µε σκοπό την ψυχαγωγία και την δηµι-ουργική δραστηριότητα µικρών και µεγά-λων, σε συνδυασµό µε τη διατήρηση τηςπαράδοσης και την ευαισθητοποίηση γιακαθαρό περιβάλλον.

Ο διαγωνισµός πετάγµατος και κατα-σκευής θα πραγµατοποιηθεί την Καθαρά

∆ευτέρα 15 - 2 - 2010 ώρα 9.00 - 1.00 µ.µ.Στον ίδιο χώρο,θα υπάρχει έκθεση φωτο-

γραφίας µε θέµα : «Καθαρή ∆ευτέρα σεκαθαρό περιβάλλον».

Καλούνται οι µαθητές του σχολείου καιγενικότερα οι ∆ηµότες που θέλουν να συµ-µετέχουν στο διαγωνισµό της κατασκευήςκαι πετάγµατος του χαρταετού, να δηλώ-σουν συµµετοχή στον κατάλογο που συνο-δεύει το έγγραφο αυτό, µέχρι την Τρίτη 9 -2 - 2010, για την καλύτερη διοργάνωση τωνεκδηλώσεων.

Βέβαια µπορείτε να δηλώσετε συµµε-τοχή και ανήµερα, στο χώρο των εκδηλώ-σεων.

Σας ανακοινώνουµε επίσης,ότι σας δίνε-τε η δυνατότητα να κατασκευάσετε τον χαρ-ταετό σας στο χώρο του Πνευµατικού Κέντρου«Χρήστος Μπέκας» στον 1ο όροφο,το Σάβ-βατο 13 - 2 και την Κυριακή 14 - 2 - 2010από τις 10 - 12π.µ. και 5 - 8 µ.µ.

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:40 ™ÂÏ›‰·17

Page 18: 330 22/01/2010

σ.18 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικης

Σύσκεψη στοΚέντρο ΥγείαςΚαλυβίωνγια τις ελλείψειςπροσωπικού

Σ ύσκεψη πραγµατοποιήθηκε την Πέµπτη 7 Ιανουαρίου 2010στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων αποτελούµενη από την πλευράτου Γ.Γ.Ν.Θ. «ΣΩΤΗΡΙΑ» από το ∆ιοικητή κ. Γεώργιο ∆αβά-

κη, τη ∆ιοικητική ∆ιευθύντρια κα Ευαγγελία Κρασαγάκη, τη ∆ιευθύνου-σα κα Βάϊα Ζαγανά, την υπεύθυνη ∆ηµοσίων Σχέσεων κα Χριστίνα Στού-ρη, από την πλευρά του Κέντρου Υγείας από το ∆ιευθυντή κ. ∆ηµήτριοΓαρύφαλλο, ενώ το ∆ήµο εκπροσώπησε ο ∆ήµαρχος κ. Πέτρος Φιλίππου,οι Αντιδήµαρχοι κ.κ. Ευάγγελος Ζεκάκος και Γεώργιος Σωφρόνης, καθώςκαι ο νέος Αντιδήµαρχος κ. Αλέξανδρος Αθανασόπουλος. Στη συνάντη-ση παρέστησαν εκπρόσωποι του Συλλόγου «ΝΕΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ» και πολ-λοί κάτοικοι της περιοχής.

Κύριο θέµα της σύσκεψης ήταν οι ελλείψεις προσωπικού που υπάρ-χουν στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων µε αποτέλεσµα να έχουν δηµιουργη-θεί πολλά κενά στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Βασικά αιτήµατα πουδιατυπώθηκαν είναι η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, η επανα-λειτουργία του ακτινολογικού και του µικροβιολογικού εργαστηρίου καθώςκαι η άµεση στελέχωσή του µε ορθοπεδικό, παιδίατρο και γυναικολόγο.

Ο ∆ιοικητής του «ΣΩΤΗΡΙΑ» κ. ∆αβάκης δεσµεύθηκε για την άµε-ση επαναλειτουργία των δύο εργαστηρίων και την κάλυψη των υπόλοι-πων ειδικοτήτων το ταχύτερο δυνατόν. Παράλληλα, έκανε αναφορά στηνπροσφορά του Κέντρου Υγείας Καλυβίων στο επίπεδο της ΠρωτοβάθµιαςΠερίθαλψης και στην αναβάθµιση της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Ο ∆ήµαρχος και οι εκπρόσωποι του Νέου Ολύµπου δήλωσαν ότι θασυνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. καιτη στελέχωσή του µε το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:41 ™ÂÏ›‰·18

Page 19: 330 22/01/2010

σ.19 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 αποψεις

Οι δηµοσιογράφοι της γενιάς µουπου ξεκινήσαµε από το ελεύθε-ρο ρεπορτάζ στα µέσα της δεκα-ετίας του 1980 - τότε που οι εφη-µερίδες µεσουρανούσαν και οιπολίτες ενηµερώνονταν πραγ-µατικά - θυµόµαστε ακόµη τονκάτοικο της Κυψέλης, ο οποίοςέγραψε τη δική του ξεχωριστήιστορία στην ελληνική κοινωνία.Καµία σηµασία δεν έχει το όνο-µα αυτού του Ανθρώπου,ο οποί-ος ένα καλοκαιρινό αποµεσή-µερο αφού σχόλασε από τη δου-λειά του µπήκε σε ένα µαγαζί τοοποίο πωλούσε ωδικά πτηνά.Ζήτησε από τον ιδιοκτήτη νατου πει πόσο

κοστίζουν όλα τα πτηνά που είχεστα κλουβιά. Ο ιδιοκτήτης τουείπε το ποσό και ο ΄Ανθρωποςεπέστρεψε µετά από λίγο αφούπήγε στην τράπεζα και απέσυρεόλες τις οικονοµίες που είχε µαζέ-ψει ως σερβιτόρος. Πλήρωσε,πήρε τα δεκάδες κλουβιά, ταάνοιξε και απελευθέρωσε στονουρανό τα πουλάκια. Και τότεέγινε το αναπάντεχο. Κάποιοςειδοποίησε τις αρχές και ο΄Ανθρωπος βρέθηκε στο αστυ-

νοµικό Τµήµα και από εκείστο...ψυχιατρείο όπου παρέµει-νε δέκα χρόνια καθώς δεν υπήρ-χε κανένας συγγενής να υπερα-σπιστεί το αυτονόητο: Ότι δενείναι τρελός όποιος νόµιµα αγο-ράζει ωδικά πτηνά και τα απε-λευθερώνει.

Ώσπου βρέθηκε ένας ψυχίατρος, οοποίος αφού συνοµίλησε µε τον΄Ανθρωπο αντελήφθη ότι δενπρόκειται περί «τρελού» αλλά γιαέναν ευαίσθητο Ανθρωπο, πουέπεσε θύµα κάποιων καθαρµά-των που πολιτογραφούν ως ακα-τανόητη κάθε συµπεριφορά τηνοποία δεν εγκρίνουν. Κάποιωνκαθαρµάτων που δεν καταλα-βαίνουν ότι το όµορφο είναι τοδιαφορετικό και «τυλίγουν ανθρώ-πους σε µία κόλα χαρτί» µε τηδύναµη της αυθαίρετης κρατι-κής εξουσίας. Κάποιων καθαρ-µάτων που δεν ξέρουν ότι η οµοι-ότητα σκοτώνει την ποικιλία καιτην οµορφιά. Κάποιων καθαρ-µάτων που γιά κάθε εικόνα έχουναπλοποιητικές, νοσογραφικέςαπαντήσεις και δεν τη διαβά-ζουν και ως ψυχικό βίωµα.

Ως µήνυµα και γλώσσα επικοινω-νίας ή υπαρξιακή ανάγκη. Έτσιη κοινωνία µας χειροτερεύει καιο κόσµος γίνεται ολοένα πιο άδι-κος και άσχηµος. Ο ψυχίατροςλοιπόν που έδωσε εξιτήριο στον΄Ανθρωπο του είπε «πήγαινε νακάνεις τον κόσµο πιο όµορφο».Και ο ΄Ανθρωπος του απάντη-σε «πιο δίκαιο γιατρέ,πιο δίκαιοθέλω να τον κάνω». Αν ζει αυτός- µακάρι - ο Ανθρωπος θα είναιηλικιωµένος. Ακόµη και σήµε-ρα 26 χρόνια µετά την ιστορία

του, νιώθω ενοχή για την κοι-νωνία της οµοιοµορφίας που ζω.Και ανάβω ένα κεράκι λύπης γιατο είναι που έδωσε τη θέση τουστο φαίνεσθαι. Για να σιγοκαίειµια σπίθα αθωότητας στο σηµε-ρινό κόσµο των ορθολογισµών,υπολογισµών και παραλογισµών.Ως θραύσµα δυσεύρετης τρυ-φερότητας µέσα στην αγριότη-τα των καιρών που ζούµε όπωςγράφει στην Ελευθεροτυπία οΓιώργος Κοκκινάκος. Και όπωςµας θυµίζουν πάντα τα κείµενατου Αρη Χαιρέτη «όταν οι άνθρω-ποι δεν αµφιβάλλουν για το δίκιοτους πόσο µπορούν να αδικούν».Ή της Λένας Παππά «τόσο άδι-κο,πόσο ανόητα άδικα µου φαί-νεται το προαποφασισµένο».

Υπενθύµισα αυτή τη συγκλονιστικήιστορία γιατί φοβάµαι ότι στιςµέρες µας η αστυνοµία - όπωςτότε συνέλαβε αυτόν τον Άνθρω-πο - θα συλλαµβάνει κατόπινκαταγγελιών πολιτών όποιον ταί-ζει αδέσποτα σκυλάκια. Περνά-ει τυφλούς απέναντι στο δρόµο.Καθαρίζει τις παραλίες ή τα δάση.Κάνει ανακύκλωση.Οδηγεί προ-σεκτικά χωρίς να τρέχει ή κορ-νάρει. Ζει τίµια µε το µισθό τουεργαζόµενος στον ιδιωτικό τοµέα.Φέρεται ευγενικά στις δηµόσιεςυπηρεσίες, γιατί οι υπάλληλοιδεν είναι δούλοι του. Παρακο-λουθεί κινηµατογράφο χωρίς νατρώει θορυβωδώς τσιπς. ∆ενσταθµεύει ποτέ πάνω σε ράµπααναπήρων, όσο κι αν ταλαιπω-ρηθεί ώσπου να βρει θέση. ∆ενκλέβει ποτέ την εφορία, όσο κιαν το κράτος τον καταδυναστεύει.Μιλάει χαµηλόφωνα στο κινη-

τό ιδιαίτερα σε δηµόσιουςχώρους.

Είµαστε τόσο απελπιστικά λίγοι όµωςόσοι κάνουµε το φυσικό και τοαυτονόητο που µου έρχονταιστιγµές τρόµου για το αύριο.Για-τί τα κτήνη µε ανθρώπινη µορ-φή είναι πλέον τόσα πολλά γύρωµας. Ψηφίζουν κυβερνήσεις ήδηµάρχους,αλλά βαθιά µέσα τουςείναι φασίστες και τους αρέσουντα ολοκληρωτικά καθεστώτα.Κάνουν το σταυρό τους όταν περ-νάνε έξω από εκκλησία και µέσατους κατοικεί το Κακό.Στις εθνι-κές γιορτές βάζουν την ελληνι-κή σηµαία στο µπαλκόνι, αλλάπετάνε τα σκουπίδια στις ακτές,τα βουνά και τα πεζοδρόµια. Τοπαίζουν ευυπόληπτοι πολίτεςεπειδή έχουν τρία αυτοκίνητακαι ρετιρέ,αλλά ξεχνάνε ότι πρινλίγο καιρό ήταν αλήτες.

Το παίζουν οικογενειάρχες επειδήέκαναν έναν γάµο - βιτρίνα,αλλάξεχνάνε ότι πριν λίγο καιρό έκα-ναν ντελίβερι αγοραίο έρωτα (τονοποίο πάντα αναζητούν).Το παί-ζουν λεφτάδες,αλλά είναι αµόρ-φωτοι, άξεστοι και βρωµιάρη-δες.Το παίζουν κύριοι,αλλά δενσέβονται τον γειτονά τους καιβάζουν στη διαπασών τη µου-σική και την τηλεόραση,ή κοπα-νάνε µε δύναµη τις πόρτες καιτα ντουλάπια το µεσηµέρι τιςώρες κοινής ησυχίας.

Κοιτάξτε γύρω σας. Στην πολυκα-τοικία.Στο γραφείο.Στο δρόµο.Στην ταβέρνα.Στην τράπεζα.Στοσούπερ µάρκετ. Στη στάση τουλεωφορείου. Στο νοσοκοµείο.Στο γήπεδο.

Παντού...

SSccrr iippttaa mmaanneenntt

∆Ô˘ ∞ƒ°Àƒ∏ ∫ø™∆∞∫∏

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Γέρακας 18/01/2010ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. πρωτ.: 12/2010ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ∆ΙΟΙΚΗΣΗΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ∆ΗΜΟΣ ΓΕΡΑΚΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ∆ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης ∆ήµου Γέρακα προκη-ρύσσει ΑΝΟΙΧΤΟ ∆ΙΑΓΩΝΙΣΜΟ,µε έκπτωση επί τοις εκατό (%) επί τηςεκάστοτε µέσης χονδρικής τιµής που εκδίδει το Υπουργείο Ανάπτυξης σεευρώ, για την “Προµήθεια πετρελαίου θέρµανσης”, αρ. προµ. 01/2010,σύµφωνα µε την υπ΄αριθµ 05/2010 απόφαση της ∆.Σ..Ο ενδεικτικός προ-ϋπολογισµός της προµήθειας ανέρχεται στο ποσό των 180.000 Ευρώ µετο Φ.Π.Α.

Ο διαγωνισµός θα διεξαχθεί, ενώπιον της αρµόδιας επιτροπής, στο

Πολιτιστικό Κέντρο ∆ήµου Γέρακα, επί της οδού Κλειτάρχου & Αριστεί-δου, την 12η Φεβρουαρίου 2010, ηµέρα Παρασκευή, µε ώρα έναρξηςπαραλαβής προσφορών 10:00 και ώρα λήξης την 10:30.

Στον διαγωνισµό µπορούν να συµµετέχουν φυσικά ή νοµικά πρόσω-πα, που είναι αναγνωρισµένοι προµηθευτές του δηµοπρατούµενου αντι-κειµένου και παρέχουν εχέγγυα άρτιας εκτέλεσης της σύµβασης.

Εγγύηση συµµετοχής ορίζεται το 5% επί της προϋπολογισθείσης δαπά-νης, δηλαδή 9.000 ευρώ και κατατίθεται µε γραµµάτιο του Ταµείου Παρα-καταθηκών και ∆ανείων ή εγγυητική επιστολή αναγνωρισµένης τράπεζας.

Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να ενηµερωθούν πάνω σε όλα τα σχετικάµε τη δηµοπρασία έντυπα, στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης.Πληροφορίες: κα.Σάντος Κάρλα τηλ: 210.6619937, (1ος όροφος) και ώρες9:00-14:00 µ.µ.

Η δαπάνη για την δηµοσίευση βαρύνει την Κοινωφελή Επιχείρηση∆ήµου Γέρακα.

Ο ΠρόεδροςΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Η. ΖΟΥΤΣΟΣ

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:42 ™ÂÏ›‰·19

Page 20: 330 22/01/2010

σ.20 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 πολιτικεςδρασεις

Προς την Υπουργό Υγείας καιΚοινωνικής Αλληλεγγύης

Η προηγούµενη κυβέρνηση τηςΝ.∆ µε την αδιαφορία που επέδειξεσε όλα τα ζητήµατα της δηµόσιαςυγείας, σας κληροδότησε σωρείαπροβληµάτων, των οποίων η λύσηείναι αναγκαία και επιτακτική.Χαρα-κτηριστικό παράδειγµα αδιαφορίαςαποτελεί και το Κ.Υ Νέας Μάκρηςτο οποίο εξακολουθεί να λειτουρ-γεί µε πολλές ελλείψεις ιδιαίτερασε ιατρικό και νοσηλευτικό προ-σωπικό παρά τις επανειληµµένεςπαρεµβάσεις µας για τα Κέντρα Υγεί-ας της Αττικής στην Βουλή ( Αρ.Ερωτ.1783/25-6-04,10814/16-05-05,5526/13-12-05,9293/28-3-06,10149/26-4-06, 10966/22-5-06, 13847/5-9-06,702/31-10-06,3962/6-2-07,5514/13-

3-07,11054/22-4-08,11057/22-4-08,12363/19-5-08,431/9-7-08,16747/23-3-09 και 3746/31-08-09).

Κατόπιν επίσκεψής µου στοΚέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, δια-πίστωσα ότι η κατάσταση απαιτείπλέον την άµεση παρέµβαση τηςπολιτικής ηγεσίας του Υπουργείουκαθώς µε µεγάλη δυσκολία καταρ-τίστηκε το πρόγραµµα εφηµεριώνγια τον µήνα Νοέµβριο ενώ για τονµήνα ∆εκέµβριο είναι πλέον αδύ-νατη ή εντελώς ενδεικτική η κατάρ-τιση προγράµµατος ικανού να εξυ-πηρετήσει τις ανάγκες των κατοί-κων.Τα κενά που υπάρχουν σε ιατρι-κό προσωπικό αυξάνονται αντί νακαλύπτονται αφού 5 παθολόγοισυνταξιοδοτήθηκαν µέσα σε ενά-µισι χρόνο και έχουν αποµείνει µόλις4 θέσεις ενώ χρειάζονται τουλάχι-στον 10 παθολόγοι όπως προβλέ-πει το µη επικαιροποιηµένο οργα-νόγραµµα του 1983 των 7 θέσεων!

Παράλληλα το Σισµανόγλειο Νοσο-κοµείο δεν υποστηρίζει επαρκώςτην λειτουργία του Κέντρου Υγείαςαφού δεν καλύπτει ως οφείλει τακενά που παρουσιάζονται, ενώ ταυ-τόχρονα οι ανάγκες αυξάνονται ταχύ-τατα. Η αγανάκτηση των κατοίκωνείναι δικαιολογηµένη καθώς µιατεράστια γεωγραφικά περιοχή µεχιλιάδες µόνιµους κατοίκους αλλάκαι πολλούς περισσότερους παρα-θεριστές δεν έχει άµεση πρόσβασησε πρωτοβάθµιες δοµές δηµόσιαςυγείας, το Νοσοκοµείο ΑνατολικήςΑττικής δεν υπάρχει παρά τις υπο-σχέσεις της προηγούµενης κυβέρ-νησης και οι κάτοικοι αναγκάζονταινα απευθύνονται σε ιδιώτες για-τρούς ή να «µεταναστεύουν» ακό-µα και για απλές ιατρικές πράξεις.Κατόπιν όλων αυτών και δεδοµένηςτης σταθερής σας δέσµευσης καιτης καθηµερινής σας προσπάθειαςνα λυθούν τα σηµαντικά προβλή-

µατα του Ε.Σ.Υ. που µας κληροδό-τησε δυστυχώς η προηγούµενηκυβέρνηση της Ν∆, ερωτάστε:

1. Σκοπεύετε να στείλετε 3 του-λάχιστον ειδικευόµενους ιατρούςγενικής ιατρικής για την κάλυψητων άµεσων αναγκών;

2. Σκοπεύετε να προκηρύξετεάµεσα τουλάχιστον 2 θέσεις παθο-λόγων ή γενικών ιατρών και 1 παι-διάτρου;

3. Σκοπεύετε να προβείτε στηνπρόσληψη 2 τουλάχιστον επικου-ρικών ιατρών;

4. Σκοπεύετε να τροποποιήσε-τε το οργανόγραµµα του Κ.Υ. ΝέαςΜάκρης ώστε αυτό να ανταποκρί-νεται στα νέα πληθυσµιακά δεδο-µένα της ευρύτερης περιοχής;

5. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύ-ετε να προβείτε προκειµένου ναδιασφαλίσετε την άρτια υποστήρι-ξη του Κ.Υ από το ΣισµανόγλειοΝοσοκοµείο;

Ο βουλευτής Αττικής τουΛΑ.Ο.Σ.,κ.Μάκης Βορίδηςκατέθεσε ερώτηση σχετικάµε τις καθυστερήσεις στηνµισθοδοσία των συµβασι-ούχων πυροσβεστών της 1ηςΕΜΑΚ. Συγκεκριµένα ο κ.Βορίδης κατέθεσε στουςΥπουργούς Προστασίας τουΠολίτη και Οικονοµικών τηνπαρακάτω ερώτηση: Με πρό-σφατο ∆ελτίου Τύπου της ΠανελλήνιαςΟµοσπονδίας Συµβασιούχων Πυρο-σβεστών (Αρ. πρωτ. 343/20-12-09) γνω-στοποιείται το πρόβληµα περίπου 220συµβασιούχων πυροσβεστών. Συγκε-κριµένα, στις 5/12/09 σηµειώθηκε κλο-πή στην 1η ΕΜΑΚ που εδρεύει στον

Ασπρόπυργο, στην οποίακλάπηκαν περίπου 130.000ευρώ που προορίζονταν γιατην πληρωµή δεδουλευ-µένων του µηνός Νοεµ-βρίου συµβασιούχων πυρο-σβεστών. Έκτοτε,οι συγκε-κριµένοι εργαζόµενοι παρα-µένουν απλήρωτοι,ενώ αντι-µετωπίζουν σοβαρά οικο-νοµικά προβλήµατα και αδυ-

νατούν να ανταποκριθούν στις οικονο-µικές τους υποχρεώσεις. Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

* Πότε θα γίνει η πληρωµή δεδου-λευµένων του µηνός Νοεµβρίου τωνπερίπου 220 συµβασιούχων πυροσβε-στών που παραµένουν απλήρωτοι;

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

«Σοβαρή έλλειψη ιατρικούπροσωπικού στο ΚέντροΥγείας Νέας Μάκρης»

Ο Μ. Βορίδης για τις καθυστε-ρήσεις στην µισθοδοσία τωνσυµβασιούχων πυροσβεστώντης 1ης ΕΜΑΚ

Ο Θαν. Μπούρας για το σταθ-µό διανοµής της ∆ΕΗ στηνΑνατολή της Νέας Μάκρης

Ο Θανάσης Μπούρας, τ. Υφυπουργόςκαι βουλευτής Περιφέρειας Αττικής τηςΝ.∆. είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλήπρος την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέρ-γειας και Κλιµατικής Αλλαγής για το σταθ-µό διανοµής της ∆ΕΗ στην Ανατολή τηςΝέας Μάκρης.

Το Υπουργείο απάντησε στην ερώτησητου κ. Μπούρα και διαβεβαιώνει ότι η προ-στασία του κοινού από την ηλεκτροµαγνη-τική ακτινοβολία αποτελεί βασική προτε-

ραιότητα του Υπουργείου.Επίσης παρατίθενται απαντήσεις της ∆ΕΗ, της ∆ΕΣΜΗΕ και

φωτοαντίγραφα της παρουσίασης στο ∆ήµαρχο Ν. Μάκρης, τηςέγκρισης περιβαλλοντικών όρων, των προδιαγραφών υποβρυχίουκαι υπογείου καλωδίου και των συµπερασµάτων της έρευνας βυθούµεταξύ Πολυποτάµου Ευβοίας και Ν. Μάκρης.

Ο κ. Μπούρας θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και θαείναι δίπλα στους κατοίκους για να ληφθούν όλα τα µέτρα προ-στασίας της υγείας τους.

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:42 ™ÂÏ›‰·20

Page 21: 330 22/01/2010

σ.21 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 πολιτικεςδρασεις

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥΓΙΑ ΤΑ ∆ΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής καιΕµπορίου και της Επιτροπής Προστασίας του Περι-βάλλοντος συζητήθηκε το νοµοσχέδιο για την προστα-σία των δασών και δασικών εκτάσεων του Νοµού Αττι-κής.Στην συνεδρίαση,στην οποία παραβρέθηκε η Υπουρ-γός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρµπίλη, ο ΒουλευτήςΑττικής της Νέας ∆ηµοκρατίας κ. Νίκος Καντερές έκα-νε σηµαντικές παρεµβάσεις όσον αφορά νοµοθετικέςβελτιώσεις των ρυθµίσεων που προβλέπονται στο σχέ-διο νόµου. «Ενώ ότι το νοµοσχέδιο κινείται προς τηνσωστή κατεύθυνση, παρουσιάζει παρόλα αυτά αρκετάκενά», είπε ο Βουλευτής. Οι προτάσεις και οι παρεµβά-σεις του έχουν ως εξής:

* Για την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου, όπου δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη γιατο χρονικό περιθώριο των ελέγχων που θα κάνει η εν λόγω επιτροπή, οφείλει τοΥπουργείο να προχωρήσει σε προσθήκη που να ορίζει ότι οι έλεγχοι αυτοί πρέ-πει να πραγµατοποιούνται εντός εύλογου χρονικού διαστήµατος από την υπο-βολή της αίτησης του ενδιαφεροµένου. H Υπουργός ανέφερε στις τελικές προ-τάσεις της, ότι χρονικό διάστηµα δεν θα ξεπερνά τους 2 µήνες.

* Σε ότι αφορά στις εξαιρέσεις έκδοσης οικοδοµικών αδειών για δηµόσιαέργα όπως και έργα υποδοµής για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντικήαδειοδότηση πριν τα καταστροφικά γεγονότα του περασµένου καλοκαιριού, οΒουλευτής έθεσε συγκεκριµένο ερώτηµα στην Υπουργό αν συµπεριλαµβάνονταισε αυτά τα έργα υποδοµής τα ΧΥΤΑ του Γραµµατικού. Σε αυτό το ερώτηµα ηΥπουργός δεν απάντησε.

* Αντίστοιχα για την Eιδική Υπηρεσία Κατεδάφισης, της οποίας το έργο καιη αρµοδιότητα περιορίζεται µέσα στις εκτάσεις των περιοχών που επλήγησανπέρυσι το καλοκαίρι, ρώτησε τι θα ισχύσει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.Πρόκειται για ένα θέµα το οποίο απασχολεί το Υπουργείο, χωρίς όµως προς τοπαρόν να µπορεί να δώσει απάντηση.

* Για την ∆ασική Υπηρεσία, που εξακολουθεί να παραµένει µετέωρη, ο Βου-λευτής εισηγήθηκε να προβεί το Υπουργείο στην επανασύσταση της Γενικής Γραµ-µατείας ∆ασών και Φυσικού Περιβάλλοντος που είχε καταργηθεί. Η απάντησηαπό την Υπουργό ήταν ότι θα δηµιουργηθεί µε Προεδρικό ∆ιάταγµα.

* Καθώς ο επιστηµονικός ορισµός του δάσους δεν αλλάζει µε την πάροδοτου χρόνου και το ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να αλλάξει τώρα τον δασικό νόµο 3208του 2003,ο Βουλευτής ζήτησε να ενηµερωθεί αν υπήρξε δυσλειτουργία στην απο-τελεσµατική ενσωµάτωση και εφαρµογή του νόµου και ποια ήταν τα αποτελέ-σµατα του.

* Ζήτησε από την Υπουργό να ενηµερώσει την Βουλή µε συγκεκριµένα στοι-χεία, πόσες αιτήσεις για πράξη χαρακτηρισµού υποβλήθηκαν και εξετάστηκαν,πόσες εξ αυτών βρίσκονται στις επιτροπές δασικών αµφισβητήσεων, πόσες τελε-σιδίκησαν και τέλος για τι εκτάσεις πρόκειται; Αυτά τα στοιχεία - ένας απολογι-σµός όπως τα χαρακτήρισε ο Βουλευτής - είναι απαραίτητα, για να µπορέσουν οιΒουλευτές να σχηµατίσουν µια πλήρη εικόνα. Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θαεπαναδιατυπωθεί το άρθρο 9 του νοµοσχεδίου, που καταργούσε διατάξεις τουνόµου ∆ρύ, και θα το φέρει στη Βουλή προς ψήφιση.

Ο Γ. Βλάχος για πλαίσιολειτουργίας του Τειρεσία

«Στη συγκεκριµένη χρονική στιγµή χρειάζονταιγενναίες αποφάσεις και όχι ηµίµετρα. Θα πρέπειη Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συναίνεση τωνχρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων προκειµένου ναυλοποιηθεί σωστά το παρόν νοµοσχέδιο. Πρέπεινα υπάρξει τόνωση των µικροµεσαίων επιχειρήσε-ων άµεσα θα έλεγα. Το συγκεκριµένο νοµοσχέδιοθα πρέπει όσο το δυνατόν ταχύτερα να ανακουφί-σει τους µικρούς επιχειρηµατίες και να τους διευ-κολύνει, παρακάµπτοντας τις όποιες γραφειοκρα-

τικές διαδικασίες στην επιχειρηµατική τους δραστηριότητα» τόνισε οΓιώργος Βλάχος,Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.∆,µιλώντας στηνΟλοµέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νοµοσχεδίου για τη ρύθ-µιση των οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελµατιών προς τα πιστωτικάιδρύµατα.

ΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ

«Ένα βήµα για την αναθέρµανση τηςοικονοµίας και την προστασίατων µικροµεσαίων»

Η αναθέρµανση της οικονοµίας και ιδιαίτερα των µικρο-µεσαίων επιχειρήσεων προϋποθέτει µεταξύ άλλων και τηνανανέωση της πληγείσας πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Σε µια χρονική περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιµέ-τωπη µε δηµοσιονοµικό εκτροχιασµό, πτώση ανταγωνιστι-

κότητας και βαθιά ύφεση στην αγορά, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντι-δράσεις των τραπεζών, µε το νοµοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα στην ολοµέλειατης Βουλής, επιχειρεί σε συνδυασµό και µε άλλες νοµοθετικές πρωτοβουλίες πουθα ακολουθήσουν το αµέσως προσεχές διάστηµα, να δώσει µια ανάσα στις επι-χειρήσεις, τους επαγγελµατίες και τους αγρότες που βρίσκονται µε την «πλάτηστον τοίχο» απέναντι στα πιστωτικά ιδρύµατα της χώρας. Τους δίνει τη δυνατό-τητα µε περισσότερη άνεση χρόνου να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητεςτων επιχειρηµατικών τους δραστηριοτήτων και να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβα-ση στο τραπεζικό σύστηµα. Καλύπτοντας στις ρυθµίσεις του δάνεια και πιστώ-σεις ληξιπρόθεσµες ή µη,υπό συγκεκριµένες προϋποθέσεις παρέχει στους πιστού-χους επαρκή περίοδο χάριτος για την αποπληρωµή του κεφαλαίου των δανείωντους,απαλλάσσοντας τους από την πίεση ανταπόκρισης στους βραχυπρόθεσµουςδανεισµούς.Παράλληλα µε τις αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ,την διαγραφή των µικρο-οφειλετών και την µη εµφάνιση δεδοµένων οικονοµικής συµπεριφοράς διαφό-ρων κατηγοριών, δίνεται η ευκαιρία σε βιώσιµες επιχειρήσεις και επαγγελµατίεςνα κάνουν ένα νέο ξεκίνηµα και να προστατεύονται από την καταχρηστική χρή-ση των προσωπικών τους δεδοµένων.

Απάντηση Π. Ασπραδάκηστην Real News

“Κατόπιν δηµοσιεύµατος της Real News πουαφορά το άτοµό µου, αισθάνοµαι την ανάγκη νααπευθυνθώ στους πολίτες της Περιφέρειας Αττι-κής, όπως άλλωστε κάνω πάντα, και να τους ενηµε-ρώσω για τα ακριβή γεγονότα:

1. Αµέσως µετά την ορκωµοσία µου στο Ελλη-νικό Κοινοβούλιο υπέβαλα παραίτηση για λόγουςδεοντολογίας από ∆ιευθυντής Λειτουργίας της ΕΡΤ,

η οποία έγινε δεκτή.Επίσης κατέθεσα αίτηση παγώµατος µισθού στο ∆.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε.

προ του δηµοσιεύµατος.2. Στο τέλος του χρόνου υπέβαλα παραίτηση από Νοµαρχιακός Σύµ-

βουλος, προκειµένου να ανταποκρίνοµαι καλύτερα στα αυξηµένα βου-λευτικά µου καθήκοντα.

Οι παραπάνω ενέργειες,οι οποίες αποδεικνύονται από σχετικά έγγρα-φα,έγιναν παρά το ότι δεν υπάρχει ασυµβίβαστο µε τις παραπάνω θέσεις,σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία.

Παρά ταύτα παραιτήθηκα από τη θέση του ∆ιευθυντή Λειτουργίαςτης ΕΡΤ µετά από 8 χρόνια, αλλά και από τον µισθό µου, την στιγµή πουστα τέλη Φεβρουαρίου θεµελίωνα συνταξιοδοτικό δικαίωµα µετά από 34χρόνια υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα παραιτήθηκα και από Νοµαρχιακός Σύµβουλος µετά από11 χρόνια διαρκούς θητείας και ενασχόλησης µε την Τοπική Αυτοδιοί-κηση, γιατί θέλησα να ανταποκριθώ απόλυτα στα βουλευτικά µου καθή-κοντα και να µην κρατάω και την θέση του Νοµαρχιακού Συµβούλου.

Μέχρι σήµερα πάντοτε στηριζόµουν στον πολίτη και όποια θέση κατέ-λαβα, µου την έδωσε αποκλειστικά και µόνο ο ίδιος ο πολίτης, τιµώνταςµε διαδοχικά ως δηµοτικό σύµβουλο, ως Νοµαρχιακό Σύµβουλο και πριναπό λίγο καιρό ως Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής µε 30.000 σταυρούςπερίπου.

Τους πολίτες θα συνεχίσω να υπηρετώ και στο µέλλον, µακριά απόσυµφέροντα και µικροκοµµατικές σκοπιµότητες, µε στόχο την ποιότηταζωής και µια καλύτερη καθηµερινότητα όλων µας.”

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:43 ™ÂÏ›‰·21

Page 22: 330 22/01/2010

σ.22 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

«ΠΡΩΤΕΥΣ»:

ΕΠΕΝ∆ΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ1. ∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Α) Πλατεία Ραφήνας1. Νεόδµητο διαµέρισµα 45τµ,

4ου ορόφου. Τιµή 160.000 ευρώ.2.Ρετιρέ 53τµ.,2 υ/δ, γωνιακό µε

άπλετη θέα,µε 52τµ µπαλκόνι,αυτό-νοµη θέρµανση, τζάκι, A/C. Τιµή130.000 ευρώ.

Β) 1.ΜΑΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑ,ανα-καινισµένο διαµέρισµα 1ου ορόφου,60τµ. Τιµή 140.000 ευρώ.

2. ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΡΩΤΕΑ, εµπρόςστη θάλασσα,δυάρι τελευταίου ορό-φου. Τιµή 115.000 ευρώ.

Γ) ΜΠΛΕ ΛΙΜΑΝΑΚΙ έµπρο-σθεν, ισόγειο εσωτερικό διαµέρισµα50τµ, 1 υ/δ. Τιµή 75.000 ευρώ.

∆.Αγ.Νικόλαος Ραφήνας,γωνια-κό διαµέρισµα 1ου ορόφου, 100τµ,µε θέα θαλάσσης.Τιµή 140.000 ευρώ.

2. ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣΑ) ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, Ρούµελης,

µονοκατοικία διώροφη, σοβαντι-σµένη,128 + 70τµ σε οικόπεδο 476τµ,

µε θέα θαλάσσης (νεόδµητη, ανε-

ξάρτητο ηµιυπόγειο 70τµ, ισόγειο78τµ και 1ος όροφος 50τµ). Τιµή360.000 ευρώ.

Β) ΡΑΦΗΝΑ ΑΥΡΑ,παλαιά νοµι-

µοποιηµένη γωνιακή µονοκατοικία82τµ µε θέα θαλάσσης και κήπο305τµ. Τιµή 145.000 ευρώ.

Γ) ΜΠΛΕ ΛΙΜΑΝΑΚΙ, αυτόνο-

µη και ανεξάρτητη µεζονέτα,100τµ,3 υ/δ,µε δικό της κήπο.Τιµή 200.000ευρώ.

∆) ΜΑΥΡΑ ΑΜΠΕΛΙΑ, νοµιµο-

ποιηµένη µονοκατοικία 210τµ,τριώνανεξάρτητων διαµερισµάτων,σε οικό-πεδο 250 µέτρα.Τιµή 195.000 ευρώ.

3. ΟΙΚΟΠΕ∆ΑΑ) ΜΠΛΕ ΛΙΜΑΝΑΚΙ, γωνια-

κό οικόπεδο 300τµ, Σ∆ 06. Τιµή250.000 ευρώ.

Β) ΡΑΦΗΝΑ ΠΑΡΑΛΙΑΜΑΡΙΚΕΣ, οικόπεδο 450τµ, Σ∆ 04.

Τιµή 220.000 ευρώΓ).ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ,γωνια-

κό οικόπεδο 320τµ, µε οικοδοµη-σιµότητα, πωλείται 140.000 ευρώ.

∆) ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ,κληροτεµά-χιο 5,8 στρέµµατα µε άδεια οικοδοµής

και θέα θαλάσσης.Τιµή 650.000 ευρώ.

4. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙΧΩΡΟΙ

Α) Πικέρµι, επί Λ. Μαραθώνος,ισόγειο διαµπερές κατάστηµα 140τµ+ υπόγειο 50τµ. Τιµή 480.000 ευρώκαι ενοικίαση 1.750 ευρώ / µήνα.

Β) Ισόγειο κατάστηµα 20τµ +25τµ υπόγειο, σε εµπορικό κέντροπλησίον κεντρικής πλατείας Ραφή-νας, ενοικιάζεται 650 ευρώ / µήνακαι πωλείται 135.000 ευρώ.

5. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΑ) ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΡΩΤΕΑ, µπρο-

στά στην θάλασσα, νεόδµητο δια-µέρισµα 3ου ορόφου, 85τµ, 2 υ/δ,A/C, τζάκι. Τιµή 850 ευρώ / µήνα.

Β) ΡΑΦΗΝΑ, ΑΘΗΝΩΝ, δια-µέρισµα 2ου ορόφου, 5ετίας, 90τµ,2 υ/δ, αυτόνοµη θέρµανση, τζάκι,παρκινγκ, θέα θαλάσσης. Τιµή 650ευρώ / µήνα.

Γ) ΜΠΛΕ ΛΙΜΑΝΑΚΙ, ισόγειοδυάρι, µε αυτόνοµη θέρµανση, τιµή300 ευρώ και στούντιο 270 ευρώ.

6. ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣΑ) ΣΤΑΥΡΙ∆ΟΥ, 3φατσο, αµφι-

θεατρικό οικόπεδο, µε θέα θαλάσ-σης,560τµ,Σ∆ 1.1,πωλείται 630.000

ευρώ και αντιπαρέχεται 43% + ΦΠΑ.

Β) ΝΕΟΣ ΒΟΥΤΖΑΣ,τρίτη είσο-δος,αµφιθεατρικό οικόπεδο,µε θέα,1.500τµ, αντιπαρέχεται 1/3 + ΦΠΑ.

7. ∆ΙΑΦΟΡΑΑΚΙΝΗΤΑ

Α) ΜΑΡΙΚΕΣ νέο διαµέρισµα α’ορόφου Full Extras 92τµ,2 υ/δ,2 wc,τζάκι, αποθήκη, παρκινγκ. Τιµή

230.000 ευρώ.

Β) ΜΠΛΕ ΛΙΜΑΝΑΚΙ Νεόδ-µητα : 1) δυάρι β’ορόφου 36τµ 90.000ευρώ, 2) Μεζονέτα ισόγεια µε κήπο

και Α’ όροφος, 80τµ, 2υ/δ, 170.000

ευρώ.Γ) ΠΡΩΤΕΑΣ παραλία υπό κατα-

σκευήν οροφοδιαµέρισµα Γ’ ορό-

φου µε θέα θαλάσσης 95τµ,285.000

ευρώ.∆) ΝΗΡΕΑΣ Πλατεία γωνιακό

διαµέρισµα ∆’ ορόφου 52τµ, 2 υ/δ

µε θέα και εγγύτητα θαλάσσης,

135.000 ευρώ.Ε) Ν. ΜΑΚΡΗ Αργοστολίδου

Νεόδµητη Μεζονέτα 80τµ,2 υ/δ,µε

κήπο 170τµ. 225.000 ευρώ.ΣΤ) ΟΙΚΟΠΕ∆Α,

1) ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 19 Αµφιθε-

ατρικό και διαµπερές οικόπεδο 516τµ(22x23,5) Σ∆ 0,6. 370.000 ευρώ.

2) ΠΑΝΟΡΑΜΑ (Αγ.Βαρβάρας)οικόπεδο 360τµ, (15x24) υπό έντα-ξη Σ∆ 0.4. 160.000 ευρώ.

ΠΟΛΛΑ ΑΚΙΝΗΤΑ/ΟΙΚΟΠΕ∆Α ΓΙΑΠΩΛΗΣΗ/ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΕΤΙΜΕΣ BEST VALUEFOR MONEY«ΠΡΩΤΕΥΣ». Ν.Γ.ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

697 27 028 28

ΡΑΦΗΝΑ, Νηρέας, ενοικιά-ζεται γκαρσονιέρα 2ου ορόφου,ηλιό-λουστη, 34µ2, δύο (2) µπαλκόνια,ασανσέρ. 290 ευρώ µηνιαίως. Τηλ.210 6825020.

ΡΑΦΗΝΑ,Ενοικιάζεται κατά-στηµα γωνιακό στο κέντρο της Ραφή-νας επί των οδών Κυπρίων Αγωνι-στών 1 και Βασ. Γεωργίου (πλατείαΡαφήνας) επιφανείας 85 µ2,µε αντί-στοιχο υπόγειο. Τηλ. επικοινωνίας6973224068 & 2294032382

ΑΡΤΕΜΙ∆Α,ενοικιάζεται οικία65 µ2 σε διώροφο κτίσµα, µε θέσηστάθµευσης, κήπο, µεγάλες βερά-ντες, καθώς και όλα τα ηλεκτρικάείδη. Αποτελείται από 2 υπνοδωµά-τια, σαλόνι - κουζίνα ενιαία και µίατουαλέτα. Τιµή 650 ευρώ, τηλ.6944656813

ΑΡΤΕΜΙ∆Α,ενοικιάζεται ηµιυ-πόγειος χώρος, µε παράθυρα, και-νούργιο, 100 µ2 τιµή 380 ευρώ, τηλ.6944656813

Σπάτα, ενοικιάζεται διαµέρισµα2ου ορόφου, 100 µ2 (δύο υπνοδω-

µάτια, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα,µπάνιο και 1 αποθήκη που εξυπη-ρετεί την κουζίνα,µεγάλες βεράντες),διαθέτει χώρος στάθµευσης, ασαν-σέρ. Τιµή 500 ευρώ, τηλέφωνο επι-κοινωνίας 210 6632148 & 6936426067

Ενοικιάζεται διαµέρισµα 2ου ορό-φου σε καλή τοποθεσία των Σπάτων,2υ/δ, σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία, µπά-νιο,αποθήκη και µεγάλες βεράντες.Τηλ210 66 30 478 & 6932 73 69 74

Ενοικιάζεται διαµέρισµα στηνΡαφήνα,60τµ,1 υ/δ,σαλόνι,κουζίνα,wc.Τηλ 6977 911 839 & 22940 32562

Ενοικιάζεται µονοκατοικίαστον Μαραθώνα, µε καλοριφέρ, σεκαλό οικόπεδο. Τηλ 697 32 73 332& 22940 94166

Ενοικιάζεται στην Αρτέµιδα δια-µέρισµα 1ου ορόφου,σε διώροφο κτί-σµα, 65τµ, µε όλα τα ηλεκτρικά είδη,αυτόνοµη θέρµανση, γκαράζ, κήπος.Τιµή 700 ευρώ. Τηλ 6944 65 68 13

Ενοικιάζεται στην Αρτέµιδαηµιυπόγειος χώρος 100τµ. Τιµή 450ευρώ. Τηλ 6944 65 68 13

Πωλείται οικόπεδο 336τµ στηνΑρτέµιδα, Αντιστάσεως, µε οικοδο-µησιµότητα, δίφατσο, διαµπερές.Τιµή 110.000 ευρώ. Τηλ 6948 18 3838 κ. Χατζάκος Χρήστος.

Πωλείται οικόπεδο 225τµ,στηνΑρτέµιδα,Αλυκή,Υπαπαντής,µε πρά-ξη εφαρµογής, 200µ από την παρα-λία.Τιµή 83.000 ευρώ.Τηλ 22940 84868

Ραφήνα,οδός Αρίωνος,πωλεί-ται οικόπεδο 301τµ , περιφραγµένοµε µάντρα, θέα θαλάσσης, κήπος,µικρή οικία καινούρια 30τµ, απο-θήκη,οπωροφόρα.Τιµή 66.000 ευρώ.Τηλ 210 6987780 & 698 2697716

Ζητείται από ψαροταβέρναστο Λιµάνι της Ραφήνας, σοβαρήκυρία για την κουζίνα, µόνιµη καισυνεχή απασχόληση. Παρέχονταιµισθός και ΙΚΑ. Πληροφορίες: καΕλένη 22940 - 23421 καθηµερινάεκτός Τρίτης.

ΑΚΙΝΗΤΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Αναλαµβάνω ελαιοχρωµατισµούςστις περιοχές Ραφήνα. ΝέαΜάκρη,Παλλήνη και γύρω περιο-χές. Τιµές προσιτές. Ευκολίεςπληρωµής.Τηλ: 6937 617 433

Πωλείται διώροφο κτίριο επί τηςλεωφόρου Μαραθώνος,300τµµε οικόπεδο 1000τµ.

Τηλ 22940 94712 & 6970187829

Καθηγητής µαθηµατικών µε µεγά-λη διδακτική εµπειρία παρα-δίδει µαθήµατα σε µαθητέςΓυµνασίου, Λυκείου. ∆υνα-τότητα δηµιουργίας ολιγοµε-λών γκρουπ. Τιµές λογικές.Τηλ. 6982 440105

Θεραπευτικό - µυοχαλαρωτικόµασάζ,από πτυχιούχο γυµνά-στρια. Κα. Αγάπη. Τηλ 694495 33 63. Μόνο κυρίες.

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:56 ™ÂÏ›‰·22

Page 23: 330 22/01/2010

σ.23 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Κυρίες αναλαµβάνουν την φύλαξη γερό-ντων. Επικοινωνία στα τηλέφωνα: 6931030738 &6936295227

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΙΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ-ΒΑΦΤΙΣΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΕΣ∆ΗΠΟΤΕ ΑΛΛΕΣΕΚ∆ΗΛΩΣΕΙΣ, Μιχάλης Γερανιός, τηλέφωνοεπικοινωνίας : 6946948595

Αναλαµβάνω καθαρισµό σπιτιών καθώς καιεπιδιορθώσεις ρούχων, στην περιοχή της Ραφή-νας. κα Νίνα, τηλ. 6973849690

Αναλαµβάνω την καθαριότητα σπιτιού στιςπεριοχές : Ραφήνα,Αρτέµιδα,Νέα Μάκρη,Πικέρ-µι, Παλλήνη. Κα. Ρόζα. Τηλ 6994 631 978

∆ιαιτολογικό γραφείο Healthy Diet ΜαρίαΓ. Ζαχαριά. ∆ίαιτες Απώλειας Βάρους - ∆ίαιτεςγια Παθολογικές Καταστάσεις. ∆αβάκη Πίνδου14 - Ραφήνα. Τηλ 22940 26213. Κιν 6977261852

Λογιστικά - ΦοροτεχνικάΤήρηση βιβλίων όλων των βαθµίδων µηχανο-

γραφικά & χειρόγραφα. Άµεση εξυπηρέτηση καιστον χώρο σας. Νικόλαος Μπουρµάς & ΣΙΑ Ε.Ε.Απόλλωνος 25,Ραφήνα.E-mail: [email protected]ηλ: 2294078861 - Κιν: 6944254209

Συµβουλευτική και ψυχο - κοινωνική υπο-στήριξη κατ’οίκων,σε γονείς και παιδιά για συναι-σθηµατικές παιδαγωγικές κ.α.δυσκολίες.Τηλ 6937013 896. Περιοχές Σπάτα, Άρτεµις.

Κυρίες αναλαµβάνουν την φύλαξη γερό-ντων,για κάθε επικοινωνία τηλέφωνα: 6931030738& 6936295227

∆ασκάλα από Ρουµανία 39 ετών αναλαµ-βάνει φύλαξη παιδιού - ηλικιωµένου, δουλειέςσπιτιού, στην Ραφήνα και γύρω περιοχές από 10Σεπτεµβρίου. Τηλ 6937 824 127

Κυρία από Βουλγαρία 56 ετών, ζητά εργα-σία ως εσωτερική για την φροντίδα ηλικιωµένου

ατόµου. Τηλ 6959 059 638. κ. Άσια Κυρία ελληνίδα µε πολυετή πείρα στη Παι-

δαγωγική και µε γνώσεις Αγγλικής αναλαµβάνειτην φύλαξη µικρών παιδιών. Τηλ 210 6633993 &6974 132 606

Φυσικός µε φροντιστηριακή πείρα παρα-δίδει µαθήµατα Φυσικής - Χηµείας - Μαθηµατι-κών σε παιδιά Γυµνασίου - Λυκείου. Ειδική προ-ετοιµασία για Πανελλήνιες. Τηλ 6977 53 03 92

Φιλόλογος, αριστούχος του Πανεπιστηµί-ου Ιωαννίνων, µε σεµιναριακή κατάρτιση στηνειδική αγωγή, στη δυσλεξία και στις µαθησιακέςδυσκολίες, µε εµπειρία και µεθοδικότητα παρα-δίδει ιδιαίτερα µαθήµατα σε µαθητές δηµοτικούς,γυµνασίου και λυκείου. Τηλ 6948 480 824

Μαθηµατικός καθηγήτρια µε ειδίκευσηστην διδακτική των µαθηµατικών και πολυετήεµπειρία,παραδίδει µαθήµατα σε µαθητές Γυµνα-σίου - Λυκείου. Τηλ 6937 31 79 03

Χηµικός παραδίδει ιδιαίτερα σε µαθητέςγυµνασίου - λυκείου. Χηµεία, φυσική, µαθηµατι-κά.Μεγάλη πείρα,καλές τιµές.Τηλ 697 70 56 353

Πωλούνται 2 φωτιστικά µπρούτζινα, ένα5φωτο και ένα 6φωτο,σε τιµή ευκαιρίας.Τηλ 69732 73 332 & 22940 94166

Ταριχεύσεις παντός είδους ζώων και πτη-νών. Τηλ 6947 91 74 11

Τσάι και συµπάθεια. Συµβουλευτική καιΨυχοθεραπεία. Στεφανία Γερανιού τηλ. 6977-254068.Χρυσούλα Αργυροπούλου τηλ.6974-581690

67χρονος συνταξιούχος χήρος, µε οικία,εξοχικό και Ι.Χ. χωρίς υποχρεώσεις ζητά κυρίασοβαρή, Ελληνίδα, 60-67 ετών, χωρίς υποχρεώ-σεις, για σοβαρή γνωριµία και συντροφιά απόΆρτεµις, Παλλήνη και γύρω περιοχές. ∆εν ενδια-φέρει η οικονοµική κατάσταση.Τηλ.6989361110κ. Γιάννης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο ΕΞΤΡΑΠΑΡΘΕΝΟ ΑΠΟ ΚΥΛΛΗΝΗ-ΗΛΕΙΑΣ. τηλέ-φωνα επικοινωνίας : 2294082667 και 6977254068,Μανόλης Γερανιός

Πωλείται Nisan extreme 4x4 luxuau µοντέ-λο του 2006 2500 χλµ. Τηλ. 6932326787

Πωλείται Nisan extrim 4x4 luxuau µοντέ-λο του 2006 2500 χλµ. Τηλ: 6932326787

AUTO - MOTO

∆ΙΑΦΟΡΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Παιδαγωγός - φιλόλογος Πανεπιστηµίου Αθη-νών, παραδίδει ιδιαίτερα µαθήµατα, σεµαθητές ∆ηµοτικού, Γυµνασίου, Λυκείου.Παραδίδονται µαθήµατα και σε παιδιά µεµαθησιακές δυσκολίες. Τιµές προσιτές.Τηλ: 6942848556

Ράβω κουρτίνες. Κονταίνω φούστες - παντε-λόνια. Αλλάζω τα χαλασµένα φερµουάρ. Μεένα τηλεφώνηµα στο 22940 84408 ή στο6973 920 299, έρχοµαι σπίτι σας, τα παίρνωκαι σας τα φέρνω έτοιµα!!! Περιοχές: Άρτε-µις, Ραφήνα, Σπάτα. ∆ήµητρα

Αναγγελία γάµου Ο Χαµπιλός ∆αµιανός του Σαράντη και της

Μαρίας το γένος Κρεµιζά που γεννήθηκε στονΠειραιά και κατοικεί στην Ραφήνα και η ΠάσχουΜαρία του Χρήστου και της Ελένης το γένος Συµε-ωνίδου, που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη καικατοικεί στην Ραφήνα,πρόκειται να παντρευτούνκαι ο γάµος θα γίνει στο ∆ηµαρχείο της Ραφήνας.

Αναγγελία γάµου Ο Γεωργακόπουλος Παναγιώτης του Κων-

σταντίνου και της Κωνσταντίνας το γένος Φίλιαπου γεννήθηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια και κατοι-κεί στη Λούτσα και η Αθηνά Αιγινίτη του Ευάγ-γελου και της Μαριάνθης το γένος Καλεµιτζή,που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στα ΆνωΛιόσια, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάµοςθα γίνει στο ναό του Αγ. Γεωργίου Καµατερού.

Κυρία αναλαµβάνει την καθαριότητα και όλεςτις δουλειές του σπιτιού σας, σιδέρωµακ.λ.π.Περιοχές από Αγία Παρασκευή έωςΡαφήνα. Τηλ:6936 368 664, 6996 594 885.

Καθηγητής Iσπανικών µε 12ετή εµπειρία,παραδίδει µαθήµατα κατ’ οίκων, ιδιαίτερα ή σε γκρουπ. Τηλ 6947 930 697

ΑΓΓΛΙΚΑ: Καθηγήτρια µε µητρική γλώσσατην ΑΓΓΛΙΚΗ, κάτοχος PROFICIENCYof MICHIGAN,παραδίδει µαθήµατα όλωντων επιπέδων, από οπτικοακουστικά γιανήπια,conversation έως προετοιµασία γιαPROFICIENCY. Ειδικά ολιγοµελή τµή-µατα σε ειδικές τιµές. ∆υνατότητα καλο-καιρινών εντατικών. Τηλ 6979 76 75 46

ΑΓΓΛΙΚΑ PROGRESSΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑ∆ΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ MICHIGAN Η.Π.Α

ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕ∆Α ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Α1/Α2 - Β1 - Β2 - C1 - C2

CAMBRIDGE CITY& GUILDS -EDEXCEL - EDI - ESB - IELTS - ΚΠγ -

MICHIGAN - TOEFL - TOEICΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΕΙΡΑ ΚΑΙΜΕΘΟ∆ΟΛΟΓΙΑ

∆ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΕ

ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ Ή ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΑΞΗ.

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ∆Ι∆ΑΣΚΟΝΤΑΙ.

Αµερικής 2 - Νέα ΜάκρηΤΗΛ. 22940 94005

ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΟΥΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΑΓΓΛΙΚΟΥ &ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ

ΟΡΟΛΟΓΙΑΣΑΜΕΡΙΚΗΣ 2 - Ν. ΜΑΚΡΗ

22940 94005

Φιλόλογος µε 25ετή πείρα σε φροντιστή-ρια του κέντρου,παραδίδει µαθήµατα σε αρχαίαελληνικά, έκφραση - έκθεση. Τιµή 15 ευρώ /ώρα. Τηλ 22940 46911 & 6978 997 333

Αναλαµβάνω τοποθετήσεις ταπε-τσαριών τοίχου, µοκετών, πλα-στικών δαπέδων και Λαµινέιτ.Υπεύθυνη εργασία, τιµές λογικές.Τηλ 6945 32 75 91 κ. Γιώργος.

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:56 ™ÂÏ›‰·23

Page 24: 330 22/01/2010

σ.24 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικηςΠ

ΙΚΕ

ΡΜ

Ι - Γ

ΕΡΑ

ΚΑ

Σ

Λαµβάνοντας υπόψη τοέγγραφο της ΤΕ∆ΚΝΑ (29/8/08), λόγω

αναθεώρησης της θέσης του,ο κ. Αδαµόπουλος συγκάλεσε έκτακτοκοινοτικό συµβούλιο στις 11/1/10, µε θέµα«απόψεις της κοινότητας για τις δυνατότητεςσυναινετικών συνενώσεων ΟΤΑ τηςπεριφέρειας Αττικής». Τον Σεπτέµβρη του2008, για το ίδιο θέµα, η Κοινότητά µας είχεαπαντήσει µε τις κάτωθι απόψεις:

* η πλειοψηφία του κ. Αδαµόπουλου µαζί µετην µείζονα αντιπολίτευση πρότειναν το Πικέρ-µι να παραµείνει αυτόνοµο αλλά.. να γίνει και οµητροπολιτικός δήµος όµορων δήµων ( συγκρου-όµενη άποψη- το ένα ακυρώνει το άλλο), µε τοσκεπτικό ότι το Πικέρµι παρουσιάζει την µεγα-λύτερη πληθυσµιακή αύξηση και ότι προσφέρειτις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης .

* Ο συνδυασµός µας , µε γνώµονα το συµφέ-ρον του τόπου µας, επεσήµανε ότι « δεν είναιδυνατόν να συζητάµε για συνένωση ή όχι ότανδεν έχουν προσδιοριστεί τα κριτήρια, οι αρµο-

διότητες, οι οικονοµικοί πόροι,όταν µε λίγα λόγιαδεν υπάρχει εµπεριστατωµένη µελέτη, ζητώνταςτην αναβολή του θέµατος µέχρις ότου δηµοσιο-ποιηθούν οι µελέτες .

Στο πρόσφατο συµβούλιο η πρόταση της πλει-οψηφίας και της µείζονος αντιπολίτευσης είναι :το Πικέρµι να παραµείνει αυτόνοµο και να γίνει∆ήµος ή να συνενωθεί µε έναν άλλο όµορο δήµο( πατώντας πάλι σε δυο βάρκες - και αποδυναµώ-νοντας προφανώς την αυτονοµία την οποία ο κ.Αδαµόπουλος... επικοινωνεί ! )

Ο συνδυασµός µας ζήτησε την αναβολή τουθέµατος για την εποµένη, έτσι ώστε να µας δινό-ταν χρόνος για την µελέτη του προσχέδιου τωνσυνενώσεων, το οποίο κατατέθηκε στο υπουργι-κό συµβούλιο µόλις, το προηγούµενο βράδυ ( τηςπρόσφατης έκτακτης σύγκλισης του Κ.Σ µας). Ηπρότασή µας δεν έγινε αποδεκτή.

∆εν ψηφίσαµε την πρόταση του Προέδρουγια αυτονοµία, ελλείψει σοβαρών επιχειρηµάτωνκαι στοιχείων, υποστηρίξαµε το όνοµα Πικέρµινα παραµείνει στην περίπτωση µιας ενδεχόµενηςσυνένωσης λόγω του ότι θεωρούµαστε παγκο-

σµίως η Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας ( άσχε-τα αν εµείς σαν κοινότητα είµαστε απόντες -µέχρικαι σήµερα -στην αξιοποίησή της κλπ), προσθέ-τοντας ότι οποιαδήποτε συνένωσή µας, να γίνειµε δήµο που βρίσκεται στον άξονα της ιστορικήςΜαραθώνιας διαδροµής. Επίσης προτείναµε νακατατεθεί στο αρµόδιο υπουργείο η απογραφήτης πραγµατικής πληθυσµιακής δύναµης της κοι-νότητάς µας, έτσι ώστε οι µελέτες να είναι βασι-σµένες σε πραγµατικά δεδοµένα και όχι στουςεκλογικούς καταλόγους στους οποίους δεν υπερ-βαίνουµε τους 3000 κατοίκους!

Εν αναµονή λοιπόν, του σχεδίου νόµου γιατο οποίο είναι απαιτητή η διαβούλευσή του,µε τουςσυλλογικούς φορείς και τους κατοίκους του τόπουµας, έτσι ώστε να προκύψει η κατάλληλη θέση τηςκοινότητας η οποία θα αποτυπώνει το συµφέροντου τόπου µας .

Η κοινοτική σύµβουλος ΠικερµίουΑµαλία Τόκα

www.pikermiayrio.gr

∆ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για την∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:44 ™ÂÏ›‰·24

Page 25: 330 22/01/2010

ΡΑΦ

ΗΝ

Ασ.25 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικης

Στις 14 Ιανουαρίου 2010,στις 1.15 µ.µ.ο πίνα-κας του κλειστού Γυµναστηρίου Γέρακα έδειχνε:Χρόνος: 00.00 & Ραφήνα 49 - ∆ιόνυσος 39. Τηνίδια ώρα,στο παρκέ,οι αθλητές του Γενικού Λυκεί-ου Ραφήνας χόρευαν αγκαλιασµένοι τον κλασικόκυκλικό χορό της νίκης. Για πρώτη φορά, η οµά-δα µπάσκετ του σχολείου τους στεφόταν πρωτα-θλήτρια της Ανατολικής Αττικής. Όλες οι ώρεςσκληρής προπόνησης είχαν ανταµειφθεί. Η µεγά-λη τους επιθυµία να φέρουν το κύπελλο στο σχο-λείο τους είχε γίνει πραγµατικότητα.

Ο διευθυντής, κ. K. Κοτσολάκος, το επόµε-νο πρωί, πριν µπουν οι µαθητές στην αίθουσα,συνεχάρη τους πρωταθλητές λέγοντας:

«Αξίζει ένα µεγάλο ‘µπράβο’στην οµάδα µπά-σκετ του σχολείου µας, για τη µεγάλη χαρά πουµας έδωσαν. Πιστεύω ότι στον αθλητισµό -όπωςκαι σε όλους του τοµείς- πέρα από τα φυσικά,είναιαπαραίτητα και τα ηθικά προσόντα, όταν βάζου-µε υψηλούς στόχους. Τα παιδιά της Ραφήνας έχουναποδείξει ότι διαθέτουν, εκτός από φυσικό, ηθι-κό ανάστηµα και το στοιχείο αυτό θεωρώ ότι είναιο βασικότερος συντελεστής της επιτυχίας τους.»

Οι Γυµναστές του Λυκείου Ραφήνας, κ.κ. Α.Πεσσίνης και Κ. Καρατζάς αποδίδουν την επιτυ-χία των παιδιών στον χαρακτήρα, το οµαδικό πνεύ-µα και τη συναγωνιστικότητά τους.

Οι πρωταθλητές ευχαριστούν θερµά τους Γυµνα-

στές για την άψογη συνεργασία τους. Τον διευ-θυντή του Λυκείου και τους καθηγητές για τηνενθάρρυνση,υποστήριξη και κατανόησή τους σχε-τικά µε τις απουσίες λόγω των αγώνων. Τους συµ-µαθητές,γονείς και φίλους για την αµέριστη συµπα-ράστασή τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούν τον προ-πονητή µπάσκετ του ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ ΡΑΦΗΝΑΣκ. Στράτο Γιωτάκη, για τις πολύτιµες συµβουλέςτου.

Η επόµενη σηµαντική αναµέτρηση θα γίνειστις 27 Ιανουαρίου 2010 στη Θήβα,όπου οι αθλη-

τές της Ραφήνας θα αναµετρηθούν µε την οµάδατου Λυκείου της περιοχής «Άσπρα Σπίτια.» Τουςευχόµαστε όλοι από καρδιάς καλή δύναµη καικαλή επιτυχία.

Την οµάδα µπάσκετ αποτελούν οι:Γιώργος Τσίρος, Παύλος Παυλίδης, Αλέξαν-

δρος Χρόνης, Στέλιος ∆ρυµαλίτης, Ορέστης Χαρα-χούσης, Γιάννης Ουζούνογλου, Σωτήρης Παπα-δόπουλος, Νάσος Κοκολάκης, Αντρέας Μπουρα-ντάνης, Όµηρος Ισαακίδης, Γιάννης Γιαννακό-πουλος, Στέλλας Πέτρος, ∆ηµήτρης Κοτρωνάκης.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣΑΤΤΙΚΗΣ Η ΟΜΑ∆Α ΜΠΑΣΚΕΤΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:47 ™ÂÏ›‰·25

Page 26: 330 22/01/2010

σ.26 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικης

Ηµη κυβερνητική οργάνωση Nosmoke.grδιεξήγαγε έρευνα από 21/12/09 - 12/1/10ανάµεσα στους 300 Έλληνες βουλευτές

σχετικά µε το πρόβληµα του καπνίσµατος στηχώρα µας και τους τρόπους επίλυσής του.

Απάντησαν 41 βουλευτές και οι απαντήσειςτους συνοψίζονται ως εξής:1. Όλοι ανεξαιρέτως συµφωνούν πως η Ελληνι-

κή Πολιτεία δεν έχει καταφέρει µέχρι σήµε-ρα να διαφυλάξει µε αποτελεσµατικό τρόποτο δικαίωµα των πολιτών να µην εισπνέουνκαπνό, παρά τη θέλησή τους

2. Όλοι πλην ενός συµφωνούν πως πρέπει ναληφθούν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ δραστικά µέτρα,γιατην πρόληψη και µείωση του καπνίσµατος,καθότι το κάπνισµα στη χώρα µας έχει πάρειτις διαστάσεις πανδηµίας και έχει γίνει πλέ-ον εθνικό µας πρόβληµα.

3. Όλοι πλην ενός συµφωνούν πως είναι λάθοςεπιλογή της πολιτείας να προσπαθεί να πετύ-χει µείωση του καπνίσµατος των ανηλίκων,χωρίς να λαµβάνει σοβαρά µέτρα για τη µεί-ωση του καπνίσµατος των ΕΝΗΛΙΚΩΝ,καθό-τι ως γνωστό οι ανήλικοι αντιγράφουν τουςενήλικους.

4. Όλοι σχεδόν απάντησαν πως το δικαίωµα τουµη καπνιστή να µην εισπνέει καπνό είναιΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ από το δικαίωµα του καπνι-στή να καπνίζει όπου θέλει.

5. Όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές συµφωνούνπως η απαγόρευση του καπνίσµατος στουςδηµόσιους χώρους δίνει στους καπνιστές µιασηµαντική ευκαιρία να προσπαθήσουν να τοκόψουν ή έστω τουλάχιστον να το µειώσουν

6. Όλοι σχεδόν συµφωνούν πως η χώρα µας θαπρέπει να καταργήσει τις εξαιρέσεις από τηναρχή της πλήρους απαγόρευσης του καπνί-σµατος στους δηµόσιους χώρους, όπως έκα-ναν και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ.Κύπρος,Βέλγιο, Ισπανία,ΠΓ∆Μ,Τουρκία),όταν είδανπως το µοντέλο µε τις εξαιρέσεις δε λειτουργεί.

7. Όλοι σχεδόν συµφωνούν ότι προς όφελος τηςδηµόσιας υγείας θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να προ-σαρµόσουµε την εθνική µας νοµοθεσία,σύµ-φωνα µε τη γραµµή της Ε.Ε. για «περιβάλλονχωρίς καπνό», που έχει προκύψει µέσα απόµακροχρόνια διεθνή εµπειρία και που υπο-δεικνύει στα κράτη µέλη την καθολική απα-γόρευση.

8. 35 από τους 41 βουλευτές συµφωνούν ότι ηΚΑΘΟΛΙΚΗ απαγόρευση του καπνίσµατοςσε ΟΛΟΥΣ τους κλειστούς δηµόσιους χώρουςΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ,όπως έχει πλέον εφαρ-µοστεί µε επιτυχία στις περισσότερες χώρεςτης Ε.Ε. θα πρέπει να είναι το επόµενο βήµατου υπουργείου υγείας στα πλαίσια της «επι-καιροποίησης» της γνωστής υπουργικής από-

φασης 88202 / 25-6-2009. Μόλις 5 βουλευ-τές υποστηρίζουν πως απλά πρέπει να εφαρ-µοστεί ο υπάρχων νόµος µε διενέργεια ελέγ-χων και εφαρµογή κυρώσεων στους παρα-βάτες και µόνο 1 βουλευτής τάσσεται υπέρτου διαχωρισµού των καταστηµάτων σε καπνι-στές και µη.

9. Όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές δηλώνουν πωςπροτίθενται να συµβάλλουν στη βελτίωσητης σχετικής νοµοθεσίας και στη γενικότερηπροσπάθεια της χώρας µας για πρόληψη καιµείωση του καπνίσµατος. 32 εξ αυτών εξη-γούν και µε ποιο τρόπο σκοπεύουν να τοκάνουν.

10. 31 από τους 41 βουλευτές συµφωνούν πωςο ρόλος των ελέγχων και της επιβολής κυρώ-σεων στους παραβάτες είναι καθοριστικόςγια την επιτυχία στην εφαρµογή των νέωνµέτρων και µόλις 10 βουλευτές πιστεύουν τοαντίθετο.

11. 16 από τους 41 βουλευτές που απάντησανδεν έχουν καπνίσει ποτέ, 16 το έχουν κόψεικαι 9 καπνίζουν.

12. Οι παρατάξεις που πρόσκεινται οι βουλευτέςείναι: 21 ΠΑΣΟΚ, 14 Ν∆, 4 ΛΑΟΣ, 1 ΚΚΕ& 1 ΣΥΡΙΖΑ.Εντύπωση µας προξενεί πραγµατικά η ΑΠΟΧΗ

ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κας Ξενογιαννακο-πούλου από την έρευνά µας! Και στο σηµείοαυτό σας επισηµαίνουµε πως η Μ.Κ.Ο.«Nosmoke.gr» έχει ζητήσει ακρόαση από τηνυπουργό εδώ και ενάµιση µήνα κι ακόµα περι-µένουµε!!! Ενώ η υπουργός ανακοίνωσε από τηλε-οράσεως προ ηµερών πως συναντά τους εµπλε-κόµενους φορείς, πριν εκδοθεί από το υπουρ-γείο υγείας η σχετική υπουργική απόφαση πουθα καθορίσει την κατάσταση από δω και πέραόσον αφορά το κάπνισµα στη χώρα µας, ωστό-σο ∆ΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ εµάς, που είµα-στε ο µεγαλύτερος και πιο δραστήριος οργανι-σµός κατά του καπνίσµατος στη χώρα µας, µεδεκάδες χιλιάδες µέλη και που φυσικά οι θέσειςµας εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφίατου Ελληνικού λαού (καπνιστών και µη).Θα είναιΜΕΓΙΣΤΟ ΣΦΑΛΜΑ της υπουργού υγείας ναβγάλει την υπουργική απόφαση για το τι θα γίνειµε το κάπνισµα από δω και στο εξής, χωρίς ναέχει συναντηθεί µε τους εκπροσώπους του οργα-νισµού µας. Και τονίζουµε πως έχουµε µελετή-σει σε βάθος το πρόβληµα και τις λύσεις του στηνΕυρώπη και τον κόσµο και έχουµε να κάνουµεστην κ. υπουργό ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣΠΡΟΤΑΣΕΙΣ που έχει χρέος στον Ελληνικό λαόκαι ιδιαίτερα στους νέους να τις ακούσει.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝΠΛΗΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η υπουργός υγείας ∆ΕΝ απάντησε στο ερωτηµατολόγιο

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:47 ™ÂÏ›‰·26

Page 27: 330 22/01/2010

σ.27 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικης

ΕΡΕΥΝΑNOSMOKE.GR ΓΙΑ ΤΟΚΑΠΝΙΣΜΑ/ΕΛΑΒΑΝΜΕΡΟΣ 41 ΕΛΛΗΝΕΣΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1. Συµφωνείτε ότι το κάπνισµα βλάπτει σοβα-ρά την υγεία;

* Ναι 40* Όχι 12. Συµφωνείτε ότι η νικοτίνη προκαλεί εθι-

σµό;* Ναι 41* Όχι3. Οι έρευνες έχουν δείξει πως η Ελλάδα

είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστάκαπνιστών και η πρώτη χώρα στον κόσµο σεκατά κεφαλή κατανάλωση τσιγάρων και σε ποσο-στά γυναικών καπνιστών. Κάθε χρόνο πεθαίνουν20.000 άνθρωποι στη χώρα µας εξαιτίας τουκαπνίσµατος. Πιστεύετε πως οι λόγοι αυτοί είναιεπαρκείς ώστε να πρέπει να ληφθούν επειγό-ντως δραστικά µέτρα, για την πρόληψη και µεί-ωση του καπνίσµατος στη χώρα µας;

* Ναι 40* Όχι 1 4. Όπως δείχνουν οι στατιστικές, το 60% περί-

που του πληθυσµού στη χώρα µας δεν καπνίζει.Η Ελληνική Πολιτεία έχει διαφυλάξει µέχρισήµερα το δικαίωµα όλων αυτών των ανθρώπωννα µην εισπνέουν καπνό;

* Ναι, απόλυτα * Όχι, καθόλου 8* Έχει κάνει κάποιες προσπάθειες,αλλά χωρίς

ιδιαίτερα αποτελέσµατα 335. Ποιο θεωρείτε πως είναι ισχυρότερο; Το

δικαίωµα του καπνιστή να καπνίζει όπου θέλειή το δικαίωµα του µη καπνιστή να µην εισπνέ-ει καπνό;

* Το δικαίωµα του µη καπνιστή 39* Το δικαίωµα του καπνιστή* Και τα δυο είναι ισοδύναµα 26. Επίσηµη έρευνα που διεξήχθη στη χώρα

µας τον Απρίλιο 2008 έδειξε ότι το 79,8% τωνκαπνιστών θέλουν να κόψουν το κάπνισµα.Πιστεύετε πως η απαγόρευση του καπνίσµατοςστους κλειστούς δηµόσιους χώρους δίνει σεόλους αυτούς τους ανθρώπους µια σηµαντικήευκαιρία να προσπαθήσουν να το κόψουν;

* Ναι, αναµφισβήτητα 19* Όχι* Ίσως, τουλάχιστον τους ωθεί να το µειώ-

σουν 227. Συµφωνείτε πως για να έχουν επιτυχία τα

νέα µέτρα θα πρέπει καταρχήν να γίνει µαζικήκαι διαρκής εκστρατεία κατά του καπνίσµατοςστα media, όπως έχει γίνει και στις χώρες τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης;

* Ναι 41* Όχι8. Είναι γνωστό πως οι ανήλικοι αντιγράφουν

τους ενήλικους. Πιστεύετε πως είναι εφικτό ναπετύχουµε µείωση του καπνίσµατος των ανηλί-κων, αν δε λάβουµε σοβαρά µέτρα για τη µείω-ση του καπνίσµατος των ενηλίκων;

* Ναι 1* Όχι 31* Ίσως, αλλά είναι πιο δύσκολο και χρονο-

βόρο 99. Χώρες που είχαν θεσπίσει εξαιρέσεις στις

απαγορεύσεις καπνίσµατος της νοµοθεσίας τους,διαπιστώνοντας πως το µοντέλο αυτό δε λει-τουργεί, από 1/1/2010 καταργούν τις εξαιρέσεις,εφαρµόζοντας καθολική απαγόρευση του καπνί-σµατος σε όλους τους κλειστούς δηµόσιουςχώρους, π.χ. Κύπρος, Βέλγιο, Ισπανία, ΠΓ∆Μ,Τουρκία (η τελευταία ήδη από τον Ιούλιο 2009).Η εµπειρία των χωρών αυτών, καθώς και τωνυπολοίπων που έχουν εφαρµόσει µε επιτυχίααντίστοιχα µέτρα, πιστεύετε πως είναι επαρκήςλόγος για να κάνει κι η χώρα µας το ίδιο;

* Ναι 38* Όχι 310. Στις 1/12/2009 το Συµβούλιο της Ε.Ε.

ψήφισε οµόφωνα Σύσταση για «περιβάλλον χωρίςκαπνό», καλώντας πλέον όλα τα κράτη µέλη τηςΕ.Ε. να προσαρµόσουν την εθνική τους νοµο-θεσία για καθολική απαγόρευση του καπνίσµα-τος σε όλους τους κλειστούς δηµόσιους χώρουςχωρίς εξαιρέσεις µέχρι το 2012. Η χώρα µαςπιστεύετε πως θα πρέπει να εξαντλήσει το όριο,αναβάλλοντας την προσαρµογή της νοµοθεσίαςτης για το 2012, ή θα πρέπει επειγόντως να κάνειτις απαιτούµενες αλλαγές, δεδοµένου πως καθη-µερινά αρρωσταίνουν και πεθαίνουν άνθρωποιεξαιτίας του καπνίσµατος, ενεργητικού και παθη-τικού;

* Προς όφελος της δηµόσιας υγείας, πρέπειάµεσα να προσαρµόσουµε την εθνική µας νοµο-θεσία, σύµφωνα µε τη γραµµή της Ε.Ε., που έχειπροκύψει µέσα από µακροχρόνια διεθνή εµπει-ρία 38

* Είναι προτιµότερο να εξαντλήσουµε το όριο,αναβάλλοντας τις όποιες αλλαγές για το 2012 1

* Άλλο: 211. Η εφαρµογή του νόµου 3730/2008 έχει

καταφανώς αποτύχει. Καταστρατηγείται πλέον

ανοιχτά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ησχετική υπουργική απόφαση προβλέπει «επι-καιροποίηση» την 1/1/2010, αναλόγως των απο-τελεσµάτων. Ποια προτείνετε να είναι η επι-καιροποίηση;

* Απλώς εφαρµογή του νόµου 3730/2008 χωρίςνα γίνουν αλλαγές,µε διενέργεια ελέγχων και επι-βολή των προβλεπόµενων κυρώσεων στους παρα-βάτες 5

* Καθολική απαγόρευση του καπνίσµατος σεόλους τους κλειστούς δηµόσιους χώρους χωρίςεξαιρέσεις, όπως έχει πλέον εφαρµοστεί µε επι-τυχία στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. 35

* Άλλο: 112. Εσείς προσωπικά προτίθεστε να συµ-

βάλλετε στη βελτίωση της σχετικής νοµοθεσίαςκαι στη γενικότερη προσπάθεια της χώρας µαςγια πρόληψη και µείωση του καπνίσµατος;

* Όχι* Ναι. Με τον παρακάτω τρόπο: 32(+9 «Ναι» χωρίς όµως να ξεκαθαρίζουν τον

τρόπο)13. Πιστεύετε πως η Πολιτεία έχει ανάγκη

τη βοήθεια και συµπαράσταση των µη κυβερ-νητικών οργανώσεων, στον αγώνα της για τηνπρόληψη και τη µείωση του καπνίσµατος στηχώρα µας;

* Ναι 34* Όχι 6 (+1 λευκό)14. Συµφωνείτε πως ο ρόλος των ελέγχων

και της επιβολής κυρώσεων στους παραβάτεςείναι καθοριστικός για την επιτυχία στην εφαρ-µογή των νέων µέτρων;

* Ναι 31* Όχι 1015. Καπνίζετε;* Ναι 9* Όχι, δεν έχω καπνίσει ποτέ 16* Όχι, το έχω κόψει 16

Πολιτικές παρατάξεις: ΠΑΣΟΚ 21, Ν∆ 14,ΛΑΟΣ 4, ΚΚΕ 1, ΣΥΡΙΖΑ 1

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:47 ™ÂÏ›‰·27

Page 28: 330 22/01/2010

σ.28 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

¶·Ú·‰›‰ÔÓÙ·È È‰È·›ÙÂÚ· Ì·ı‹Ì·Ù·

æ∞ƒπ∞ ñ ºƒ∂™∫∞« √ ¶ ∞ ƒ π ™ »

∞ÛÙ·ÎÔ̷ηÚÔÓ¿‰·∆ËÁ·ÓÈÙ¿ ñ æËÙ¿ ñ ™Ô‡Â˜∫Ú·ÙÈο

∏ ·›ıÔ˘Û· ‰È·Ù›ıÂÙ·È ÁÈ· ÂΉËÏÒÛÂȘ

Î·È Î¿ı ›‰Ô˘˜ Û˘ÓÂÛÙÈ¿ÛÂȘ

¢Â¯fiÌÂı· ·Ú·ÁÁÂϛ˜

‰È·ÓÔÌ‹ ηْ Ô›ÎÔÓ

TTHH§§:: 2222994400 2288553333

∆√ ¶∞ƒ∞¶√¡√ ª√À√ ÔÏ›ÙË Â›Ó·È Ô

ηχÙÂÚÔ ÚÂfiÚÙÂÚ.

°È’ ·˘Ùfi ÙËÏÂʈ-Ó‹ÛÙ (22940 32520)οı Ë̤ڷ 9 Ì 5 ÙÔ·fiÁÂ˘Ì·, ÛÙ›ÏÙÂÁÚ¿ÌÌ· (∂ÈÚ‹ÓË &ºÈÏ›· , ƒ·Ê‹Ó· ∆.∫.:19009), fax 2294079528 ‹ e-mail:

[email protected],ÁÈ· ÙÔ ·Ú¿ÔÓÔ, Ùˉȷ̷ÚÙ˘Ú›· ‹ ÙËÓ

ηٷÁÁÂÏ›· Û· .

∆ήµος Γλυκών Νερών

Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Μεσογείων «Ο ∆ευκαλίωνας»

Πρόσκληση

O ∆ήµος Γλυκών Νερών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Μεσογείων «Ο ∆ευκαλίωνας» καιτο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισµού σας προσκαλούν την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010στις 6.00 µ.µ. στο ∆ηµαρχείο της Πόλης (οδός Χρ. Σµύρνης και Όθωνος) στην παρουσίαση τουθέµατος

«Πολιτισµός- Περιβάλλον-Υγιεινή ∆ιατροφή»τρόπος ζωής στην καθηµερινότητά µας

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:48 ™ÂÏ›‰·28

Page 29: 330 22/01/2010

σ.29 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στιςγειτονιεςτηςΑνατολικηςΑττικης

°∂ƒ∞∫∞™ (¤Ó·ÓÙÈ CARREFOUR)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΡΑΦΗΝΑΣ, τα µέλη, τα στελέχη και ο

υποψήφιος ∆ήµαρχος κ. Γιώργος

Χριστόπουλος, σας προσκαλούν στην κοπή

της πρωτοχρονιάτικης πίτας της δηµοτικής

παράταξης, την ΚΥΡΙΑΚΗ 24

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 και ώρα 18.30 µ.µ.

στο ξενοδοχείο ΑΥΡΑ (Παραλία Ραφήνας

Η παρουσία σας θα µας τιµήσει

∆ΗΜΟΤΙΚΗΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΡΑΦΗΝΑΣ

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:50 ™ÂÏ›‰·29

Page 30: 330 22/01/2010

σ.30 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

1 κοτόπουλο 1 κιλό περίπου, 250 γρ ζυµα-ρικό (πεπονάκι, αστράκι), 1 κρεµµύδι, 1 πρά-σο κοµµένο στα δυο ,1 σκελίδα σκόρδο,1 δαφ-

νόφυλλο, 1 κ σ βούτυρο, αλάτι, πιπέρι λευκό,χυµό λεµονιού

Πλένετε το κοτόπουλο καλά και το βάζετεσε κατσαρόλα. Προσθέτετε το κρεµµύδι, τοπράσο, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και ζεστόνερό µέχρι να τα σκεπάζει. Σιγοβράζετε µέχρινα µαλακώσει το κοτόπουλο, ενώ ξαφρίζετεκατά διαστήµατα και ρίχνετε ζεστό νερό ότανχρειάζεται.

Βγάζετε το κοτόπουλο σε πιατέλα και τοξεκοκαλίζετε. Σουρώνετε τον ζωµό και πετάτετα λαχανικά.Προσθέτετε το βούτυρο στον ζωµό,ξαναβάζετε στην φωτιά και µόλις πάρει βράσηρίχνετε το ζυµαρικό,αλατοπιπερώνετε και αφή-νετε να σιγοβράσει, µε ανοιχτή την κατσαρό-λα, ενώ ανακατεύετε µε ξύλινη κουτάλα. Λίγοπριν το τέλος ρίχνετε τα κοµµάτια του κοτό-πουλου και χυµό λεµονιού.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΒ∆ΟΜΑ∆ΑΣ της Μαρίας Χουλιαρά (www..new-page.gr)

Κοτόπουλοσούπα µεπεπονάκι

22 Ιανουαρίου1830: Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου,η

Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.1842: Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισή-

µως τις εργασίες της,µε πρώτο διοικητή τονΓεώργιο Σταύρου.

1938: Η Ελλάδα νικά την Παλαιστίνη µε3-1 στο Τελ Αβίβ, µε δύο γκολ του ΚλεάνθηΒικελίδη κι ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναιη πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της

εθνικής µας οµάδας ποδο-σφαίρου.

1977: Απεβίωσε ο Μενέ-λαος Λουντέµης, συγγραφέας.(«Ένα παιδί µετράει τ’άστρα»).[γεν. 1906 ή 1912]

23 Ιανουαρίου1897: Τούρκοι άτακτοι, οι επονοµαζόµε-

νοι Βασιβουζούκοι, πυρπολούν χωριά τηςπεριοχής των Χανίων και προβαίνουν σε βιαι-οπραγίες εναντίον των κατοίκων τους, αντι-δρώντας στην Αυτονοµία της Κρήτης.

1956: Οι Κύπριοι µαθητές απέχουν απότα µαθήµατά τους,σε ένδειξη δια-µαρτυρίας για τις συλλήψεις συµ-µαθητών τους που διαδήλωνανυπέρ της ένωσης της Κύπρου µετην Ελλάδα.

1973: Απεβίωσε ο Αλέξαν-δρος Ωνάσης, µοναχογιός καιδιάδοχος του έλληνα µεγιστάναΑριστοτέλη Ωνάση.[γεν.20/4/1948]

24 Ιανουαρίου1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος

Κώδικας Οδικής υκλοφορίας.1935: Κυκλοφορεί η πρώτη µπύρα σε

«κουτάκι», από την αµερικάνικη εταιρεία«Kruger Brewing»..

1982: Ανοικτός πόλεµος Κυβέρνησης καιΕκκλησίας για τον πολιτικό γάµο.

76: Γεννήθηκε ο Πόπλιος Αέλιος Αδρια-νός, 14ος ρωµαίος αυτοκρά-τορας.Προς τιµήν του χτίστηκεη Πύλη του Αδριανού στηνΑθήνα. [θαν. 10/7/138]

41: Απεβίωσε ο Γάιος Καί-σαρ Γερµανικός, γνωστότεροςως Καλιγούλας,ρωµαίος αυτο-κράτορας. (δολοφονήθηκε)

[γεν. 31/8/12]

25 Ιανουαρίου1836: Θεµελιώνεται το κτίριο των Ανα-

κτόρων στο λόφο της Μπουµπουνίστρας,σεσχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρ-τνερ. Πρόκειται για το σηµερινό κτίριο τηςΒουλής..

1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών,πρόδροµος του ΟΗΕ.

1925: Γεννήθηκε ο Γιώρ-γος Ζαµπέτας,λαϊκός συν-θέτης και βιρτουόζος τουµπουζουκιού. [θαν.10/3/1992]

1947: Απεβίωσε ο ΑλΚαπόνε, αµερικανός γκάν-

γκστερ. [γεν. 17/1/1899]1985: Απεβίωσε ο Ηλίας Ηλιού, ηγετική

µορφή της ελληνικής Αριστεράς. [γεν.1904]

26 Ιανουαρίου1821: Αρχίζει η διάσκεψη της Βοστίτσας

(Αίγιο). Ο Παπαφλέσας ανακοινώνει στουςπροκρίτους ότι η επανάσταση εναντίον των

Οθωµανών έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου.1825: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τους

εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησηςΙωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη καιτον Οίκο Ρικάρδο, το δεύτερο δάνειο τηςΑνεξαρτησίας,ύψους 2.000.000 λιρών Αγγλίας.

1895: Απεβίωσε ο Αχιλλέας Παράσχος,ποιητής, κορυφαίος εκπρό-σωπος της Α’Αθηναϊκής Σχο-λής. [γεν. 1838]

1977: Απεβίωσε ο Φιλο-ποίµην Φίνος, κινηµατογρα-φικός παραγωγός, ιδρυτήςτης «Φίνος Φιλµς».[γεν.1908]

27 Ιανουαρίου1975: Η Ελλάδα προτείνει την παραπο-

µπή του ζητήµατος της υφαλοκρηπίδας στο∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκίααπορρίπτει την ελληνική πρόταση.

1979: Καθιερώνεται ενιαίος τύπος εθνι-κής σηµαίας, η οποία θα φέρει 9 λευκές καιµπλε λωρίδες, εναλλασσόµενες, µε το σταυ-ρό στο άνω αριστερό άκρο.

1980: Απεβίωσε ο Στρατής Τσίρκας, απότους σηµαντικότερους πεζογράφους της πρώ-της µεταπολεµικής γενιάς. («ΑκυβέρνητεςΠολιτείες») [γεν. 1911]

28 Ιανουαρίου1908: Καθίσταται υποχρεωτικό το µάθη-

µα της γυµναστικής για τους φοιτητές τουΠανεπιστηµίου Αθηνών. ∆ιάσταση Συγκλή-του και Υπουργείου Παιδείας.

2008: Εκοιµίθη ο Χριστόδουλος, αρχιε-πίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος (1998-2008), κατά κόσµο Χρήστος Παρασκευαί-δης. [γεν. 17/1/1939]ΣΤ

Η Μ

ΗΧ

ΑΝ

Η Τ

ΟΥ

ΧΡΟ

ΝΟ

ΥΛαχανοσαλάτα µε καρώτο

1 λάχανο σφικτό, 2 καρώτα, 1 σκελίδα σκόρδο(προαιρετικά), 1/2 κούπα ελαιόλαδο,2 κ σ λευκό ξύδι,αλάτι

Σε ξύλο κοπής κόβετε το λάχανο σε ψιλές λωρί-δες. Το βάζετε σε τρυπητό. Καθαρίζετε και τρίβετεστον τρίφτη του κρεµµυδιού τα καρώτα. Τα βάζετε κιαυτά στο τρυπητό και ξεπλένετε σε αρκετά νερά. Τααφήνετε να στραγγίξουν αρκετή ώρα.

Βάζετε σε σαλατιέρα, λιώνετε το σκόρδο, ανακα-τεύετε µε το λάχανο και τα καρώτα και αλατοπιπε-ρώνετε. Σ’ ένα βαζάκι κτυπάτε το λάδι και το ξύδι καιπεριχύνετε την σαλάτα.

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:51 ™ÂÏ›‰·30

Page 31: 330 22/01/2010

σ.31 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κριός (21/3 - 20/4)Να µία εβδοµάδα µε σού-

περ δυναµισµό κι ενεργητι-κότητα,µια που ο Ερµής παρα-µένει στον Αιγόκερω.Σούπερκοινωνικότητα, συζητήσεις,

συναντήσεις κι επαφές.Βέβαια, µέσα σ’ όλη αυτή τη δρα-

στηριότητα θα έχεις και µπόλικες ευθύ-νες που µπορεί να σου δηµιουργήσουνάγχος και ένταση. Με το µαλακό, για-τί -στην πραγµατικότητα- όλα είναι τουχεριού σου...Ταύρος (21/4 - 20/5)

Με πολλή όρεξη θα δου-λεύεις από το ξεκίνηµα κιό-λας της εβδοµάδας και ο δυνα-µισµός σου θα κάνει τη δια-φορά στην προσωπική σου

εξέλιξη. Τίποτα δεν θα µπορεί να σεσαµποτάρει και να σε τραβήξει πίσωστα σχέδια και τις φιλοδοξίες σου. Οικαθυστερήσεις και τα εµπόδια ανήκουνπλέον στο παρελθόν.Συνέχισε να εκπλήσ-σεις τους γύρω σου και πρόσεχε λίγοπαραπάνω τον εαυτό σου και την υγείασου.∆ίδυµοι (21/5 - 21/6)

Μετά από ένα µάλλον ανά-ποδο διάστηµα, θα επανα-κτήσεις τη ροπή σου προς τηµετριοπάθεια...και την παλιά,

καλή «κοινή» -λέµε τώρα- λογική πουείχες πάντα. Κατά συνέπεια, η σταθε-ρότητα θα κυριαρχήσει και πάλι στηζωή σου.

Μόνο, µην καταπιαστείς µε πολλάθέµατα µαζί, γιατί στο τέλος της εβδο-µάδας θα «τα έχεις παίξει» κυριολεκτι-κά!

Καρκίνος (22/6 - 22/7)Πάρτι θα κάνουν αυτή την

εβδοµάδα η Αφροδίτη και οΕρµής στον Αιγόκερω και καλάθα κάνεις να το απολαύσειςόσο περισσότερο µπορείς.Και

οι δύο θα ενώσουν τις δυνάµεις τουςγια να φτιάξουν τα πράγµατα σε κάθετοµέα της ζωής σου. Με ενεργητικό-τητα και δυναµισµό προχώρα και µηµασάς...Λέων (23/7 - 23/8)

Πολύ καλύτερη θα είναιαυτή η εβδοµάδα σε σχέση µετην προηγούµενη! Τα αστέριαθα σε βγάλουν από τη µιζέριατου τελευταίου διαστήµατος

και θα αποκτήσεις ξανά όρεξη για ζωήκαι δράση.«Θα φάει η µύγα σίδερο καιτο κουνούπι ατσάλι!». Άσε ερωτηµατι-κά και προβληµατισµούς στην άκρη,κιασχολήσου λίγο µε θέµατα που χρή-ζουν προσοχής!

Πρέπει να επέµβεις και ν΄ αλλά-ξεις ό,τι δεν σου αρέσει σε όλους τουςτοµείς της ζωής σου! Αν δεν το κάνειςεσύ, δεν θα το κάνει κανένας άλλος γιασένα!!Παρθένος (24/8 - 22/9)

Η ανάγκη για αρµονία καιγαλήνη δεν ήταν ποτέ πιο έντο-νη για σένα! Βάζοντας τα πάντασε τάξη στη ζωή σου αναζητάςχρόνο για χαλάρωση και ξεκού-

ραση. Το αξίζεις και σου χρειάζεται! Ηαµέριστη υποστήριξη από το ταίρι σουθα σου φτιάξει ακόµη περισσότερο τηδιάθεση.

Αλλαγές, µετακινήσεις και οικογε-νειακά θέµατα ξεδιαλύνονται µε ελάχι-στη προσπάθεια εκ µέρους σου.

Ζυγός (23/9 - 22/10)«Όλα γύρω σου γυρίζουν»,

τουλάχιστον αυτή την εβδο-µάδα! Αν θέλεις, λοιπόν, ν΄αφήσεις µια και καλή πίσω

σου τις δυσάρεστες αναµνήσεις τουπαρελθόντος, κάνε ένα καλό προγραµ-µατισµό στη ζωή σου, ιεράρχησε τιςπροτεραιότητές σου και θ’αρχίσεις αµέ-σως να νιώθεις καλύτερα! Προχώραχωρίς άγχος,κάνε τη δουλειά σου όπωςµόνο εσύ ξέρεις και κράτα τα αυτάκιασου κλειστά!

Θα τα ανοίξεις όταν έρθει η στιγ-µή ν΄ αξιολογηθείς και θ΄ αξίζει πραγ-µατικά τον κόπο!Σκορπιός (23/10 - 22/11)

Πολύ καλές προοπτικές!Επιτέλους, µακριά από τηνστασιµότητα, θα ανακτήσειςόλον τον παλιό καλό δυναµι-

σµό σου. Θ΄ αρχίσει µια ικανοποιητι-κή περίοδος προόδου χάρτη στις τολ-µηρές και καλά στοχοθετηµένες πρω-τοβουλίες σου. Με περισσότερη αυτο-πεποίθηση από πριν και µε τον αέραπου σου δίνει ο Άρης, θα στοχεύσειςσε υψηλούς στόχους και η τόλµη σουθα σε ανταµείψει.Τοξότης (23/11 - 21/12)

Με αποφασιστικότητα καιτόλµη, θα επιδιώξεις την εξέ-λιξη σε όλους τους τοµείς τηςζωή σου! Η πρόσφατη στα-

σιµότητα σε έχει καταρρακώσει ηθικάκαι ψυχολογικά! Οπότε, δεν κρατιέσαιµε τίποτα για να ξαναµπείς δυναµικάστο παιχνίδι. Όµως, θα πρέπει να εξα-σκηθείς στην υποµονή,για να µην κάνειςβιαστικές κινήσεις που µπορεί να σεοδηγήσουν σε ολέθρια λάθη ...

Αιγόκερως (22/12 - 19/1)Και ναι λοιπόν! Υποκύ-

πτεις στους δισταγµούς καιστον εκνευρισµό. Θα προ-βληµατιστείς για τις επόµε-

νες κινήσεις σου στον επαγγελµατικόκαι στον αισθηµατικό τοµέα. Να προ-χωρήσεις άραγε σε αλλαγές ή να δια-τηρήσεις τα πράγµατα στην παρούσακατάσταση; Μήπως να έδιωχνες τουςφόβους για πιθανά προβλήµατα και ναµην ενδώσεις σε παρορµητισµούς; Λέωµήπως...Τα ξεσπάσµατα δεν θα σε βοη-θήσουν καθόλου ... γι΄αυτό, παρ΄τοαλλιώς!Υδροχόος (20/1 - 19/2)

Ακροβατείς σ΄ένα σκοινί που είναιέτοιµο να σπάσει! Πρέπειόµως να σταθείς και πάλι στακαλά στα πόδια σου.Γι΄αυτό,πρέπει αυτή την εβδοµάδανα πάρεις σηµαντικές απο-

φάσεις για τα κρίσιµα ζητήµατα τηςζωής σου.

Το µεγαλύτερο αγκάθι που σε πλη-γώνει είναι τα οικονοµικά σου. Κι εκείείναι που πρέπει να ρίξεις το µεγαλύ-τερο βάρος....Ιχθείς (20/2 - 20/3)

Σαν αιλουροειδές θα σεκάνουν να κινείσαι οι αστρι-κές επιδράσεις αυτό το τρί-µηνο. Τόσο, που θα ξεπερά-σεις τον εαυτό σου!! Κάθε

νέα ιδέα σου θα κάνει θραύση και οδυναµισµός σου θα ξεπερνάει την προη-γούµενη στασιµότητα!!

Τα πράγµατα θα σου πηγαίνουνδεξιά και θα σου δοθούν ευκαιρίες ν΄αγγίξεις τις πιο ψηλές κορυφές της επι-τυχίας!

ΜΙΛΟΥΝ Τ’ ΑΣΤΡΑ

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

ΤΟ SUDOKU ΜΑΣ

∆ήµος Μαραθώνα :22940 67777ΚΕΠ Μαραθώνα :22940 67000∆ήµος Ν. Μάκρης :22940 50000ΚΕΠ Νέας Μάκρης : 22940 92222∆ήµος Ραφήνας :22940 24444ΚΕΠ Ραφήνας : 22940 78870∆ήµος Αρτέµιδας :22940 80444ΚΕΠ Αρτέµιδας :22940 84128∆ήµος Παλλήνης :210 6668612ΚΕΠ Παλλήνης :210 6664737∆ήµος Γέρακα :210 6604600

ΚΕΠ Γέρακα : 210 6617650∆ήµος Μαρκοπούλου :22990 20000ΚΕΠ Μαρκοπούλου : 22990 67387∆ήµος Σπάτων :210 6632200ΚΕΠ Σπάτων : 210 6630311∆ήµος Κρωπίας : 210 6622324ΚΕΠ Κρωπίας : 210 6021102∆ήµος Γλ. Νερών :213 2016000∆ήµος Παιανίας :210 6646130ΚΕΠ Παιανίας : 210 6644484Ο.Λ.Ραφήνας : 22940 22840Ο.Λ.Λαυρίου : 22920 25249Αερολιµένας Αθηνών : 2103530000Πυροσβ. Υπηρεσία : 199

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:51 ™ÂÏ›‰·31

Page 32: 330 22/01/2010

σ.32 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΡΑΦΗΝΑ (22940 24190)ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ (22940 99500)

& ¶Ï·Ù›· ¡¤·˜ ª¿ÎÚ˘

AKTI 330_2.QXD 20/1/2010 14:52 ™ÂÏ›‰·32