α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)

of 17 /17
Μάρμαρα του Παρθενώνα Τα αδίκως λεγόμενα ‘’Ελγίνεια Μαρμαρα’’

Embed Size (px)

Transcript of α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)

Page 1: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)

Μάρμαρα του Παρθενώνα Τα αδίκως λεγόμενα ‘’Ελγίνεια Μαρμαρα’’

Page 2: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τι εννοούμε όταν λέμε «Ελγίνεια»: Ως Ελγίνεια Μάρμαρα είναι γνωστή μία συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1806 από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803. Σήμερα, σε Αθήνα και Λονδίνο βρίσκονται διαμελισμένα πολλά τμήματα, συχνά από το ίδιο γλυπτό.Η εν λόγω συλλογή περιλαμβάνει μερικά από τα γλυπτά των αετωμάτων των μετοπών που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων αλλά και της Ζωφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του σηκού του ναού σε όλο τους το μήκος. Από τους 97 σωζόμενους λίθους της Ζωφόρου του Παρθενώνα οι 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 41 στην Αθήνα.

Page 3: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

Όταν αντιλήφθηκαν την ευκολία με την οποία δωροδοκούνταν οι Οθωμανοί, οι άνθρωποι του Έλγιν κατάλαβαν πως θα μπορούσαν όχι μόνο να αντιγράψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα μα και να τα πάρουν. Άρχισαν να αφαιρούν τις μετώπες για να τις μεταφέρουν στην Βρετανία.

Page 4: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)

ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Έτσι, ύστερα από την υποθήκευση της συλλογής του από το βρετανικό κράτος, αναγκάστηκε να πουλήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία και τα μετέφερε το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο.Πριν από αυτήν την τελική συναλλαγή είχε ανατεθεί σε ειδική Εξεταστική Επιτροπή να μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης και τα πορίσματά της τέθηκαν υπόψη του βρετανικού Κοινοβουλίου.Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίας που έλαβε χώρα, ακούστηκαν πολλές φωνές που εξέφρασαν σκεπτικισμό και απόρριψη για τις ενέργειες του Έλγιν. Ακόμα και σκέψεις για την επιστροφή των Μαρμάρων διατυπώθηκαν τότε για πρώτη φορά. Ισχυρές ενστάσεις ακούστηκαν και εκτός Κοινοβουλίου, με θερμότερο υποστηρικτή τους τον Λόρδο Βύρωνα.

Page 5: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΤΥΧΗ)

Τον Αύγουστο του 1983, ιδρύθηκε η Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα με στόχο «να διασφαλίσει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και να παρουσιάσει το θέμα όσο γίνεται εκτενέστερα στο Βρετανικό κοινό και να ασκήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη πίεση στους Υπεύθυνους του Βρετανικού Μουσείου και την Βρετανική Κυβέρνηση.» Διάφορες επιτροπές παγκοσμίως έχουν ιδρυθεί με την πρόθεση να αλλάξουν την αντίληψη των ανθρώπων, έτσι ώστε να υποστηρίξουν την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα.Το 2002, μια δημοσκόπηση δείχνει ότι η Βρετανική υποστήριξη για την επιστροφή των Μαρμάρων είναι μεγάλη.

Page 6: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

Δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο σε Οθωμανική βιβλιοθήκη που να παραχωρεί στον Έλγιν το δικαίωμα να πάρει τα μάρμαρα. Το μόνο που έχει βρεθεί είναι μια μετάφραση κειμένου – που θεωρείται αυθεντική – η οποία μιλά για μετατόπιση χαραγμένων πλακών και βράχων, και όχι για αφαίρεση τμημάτων του Παρθενώνα και κατακερματισμό του. Ο τρόπος έκθεσής τους είναι ανεπαρκής, αφού οι επισκέπτες μπορούν να τα αγγίξουν. Εξάλλου, πρόσφατα ακόμη το μουσείο ενοικίαζε την αίθουσα που φυλάσσεται η Καρυάτιδα για δεξιώσεις. Αντίθετα, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, είναι από τα πιο σύγχρονα μουσεία και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη συντήρηση και την φύλαξη τους. Η ένταξη τους σε αυτό θα εξασφαλίσει την οπτική αποκατάσταση του μνημείου συνολικά. Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να εκθέσει αντίγραφα των μνημείων, που θ’ αποτελούν πιστή απόδοση των αυθεντικών. Για να αποφευχθεί ο σκόπελος μιας ατελείωτης σειράς αιτημάτων για επαναπατρισμό έργων τέχνης και μνημείων από διάφορες χώρες, η ελληνική πλευρά έχει κάνει την πρόταση για μακροχρόνιο δανεισμό, ώστε ν’ αποκατασταθεί η ενότητα των γλυπτών.

Page 7: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)
Page 8: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)
Page 9: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)
Page 10: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)
Page 11: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)
Page 12: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)
Page 13: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)
Page 14: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)
Page 15: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)
Page 16: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)

Ôá ÌÜñìáñá ôïõ Ðáñèåíþíá óôï Âñåôáíéêü Ìïõóåßï.mp4

Page 17: α3 2015 16 τα μάρματα του παρθενώνα (χατζηκυριάκου)

ΒιβλιογραφίαΝτοκιμαντέρ περί Έλγιν στο You TubeGoogle Images WikipediaΣτοιχεία Συμβολαιογραφικού Χαρακτήρα Επί Τουρκοκρατίας

Επιμέλεια:Α’3{Κολοβός Γιάννης,Κορίκη Ευγενία,Κορωνάκη Αγγελική,Κοσκινάς Ανδρέας,Κουλούρης Τηλέμαχος,Κυριακοπούλου Σπυρέλα, Λαβράνου Αφροδίτη,Λάτσα Έλενα,Λευθεριώτη Ιουλία,Μαντζούκης Σωκράτης,Μέξας Θεοδόσης,Μίτση Ελένη,Μουζακίτης Στάθης,Μπάρκας Χρήστος,Μπρουμίδης Αντώνης,Μυρίλλα Κατερίνα,Μωραΐτης Σπύρος,Μωραΐτης Σπύρος,Νανά Βασιλική,Ντζουβαράς Χρήστος,Περδικομάτη Νικολαΐς}.