· 2020-06-28 · Σελίδες 20 - 21 Επέστρεψε η πανδημία στις...

of 44/44
Σελίδες 20 - 21 Επέστρεψε η πανδημία στις «κόκκινες πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ» Σελίδα 25 Δεν είναι βέβαιο αν έκλεισε οριστικά η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ Σελίδες 7, 10, 12 Αποφοιτήσεις στο Φλάσινγκ, Τσάρτερ και Τίμιο Σταυρό στο Μπρούκλιν Σελίδα 31 Στα ύψη η δημοτικότητα Αναστασιάδης & κυβέρνηση σε δημοσκόπηση Συνέχεια στις σελίδες 6 - 7 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Οι ΗΠΑ εκτός του καταλόγου των χωρών που ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ Συνέχεια στις σελίδες 14 - 15 Θλίψη και οργή για το θάνατο του Γ. Ζαπάντη Περίπου 100 άτομα, ομογενείς και μη, συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από το σπίτι της οικογένειας Ζαπάντη, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Γιώργο που έπεσε θύμα βάναυσης αστυνομικής βίας. Photo: GANP/Dimitris Panagos ΑΓΑΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Απόλαυσε την ομορφιά Μείνε Ασφαλής 11η Εκστρατεία της Greek News για τον ελληνικό Τουρισμό VOLUME 18 NO 809 Sunday, June 29, 2020 – Sunday, July, 5, 2020 Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 NYC – LI: $1.00 Outside $1.25 GreekNews Η ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος Με συνθήματα «Και οι Ελληνικές Ζωές Μετράνε» και «Δικαιοσύνη για τον Γιώργο», κρατώντας λευκά κεριά στα χέρια και με ένα τεράστιο γιατί να αιωρείται Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη Παρόλο που στη ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση του Αμερικανοελληνικού Ινστι- τούτου (AHI) στις 24 Ιουνίου, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να σας καλωσορίσει. Τι πρέπει να ξέρετε », ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πλήρως έτοιμη να δεχτεί επισκέπτες από τον υπόλοιπο κόσμο την 1η Ιουλίου, μένει να δούμε αν οι ΗΠΑ θα είναι μία των χω- ρών που θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΕ την ημερομηνία αυτή. Να σημειώσουμε ότι η λίστα των τρίτων Σιωπηρή διαμαρτυρία με αναμμένα κεριά έξω από το σπίτι του Γιώργου – Ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει την κηδεία του - Ανέλαβε τα έξοδα η Αρχιεπισκοπή
 • date post

  03-Jul-2020
 • Category

  Documents

 • view

  2
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of  · 2020-06-28 · Σελίδες 20 - 21 Επέστρεψε η πανδημία στις...

 • Σελίδες 20 - 21

  Επέστρεψεη πανδημία στις «κόκκινεςπολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ»

  Σελίδα 25

  Δεν είναι βέβαιοαν έκλεισε οριστικά η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ

  Σελίδες 7, 10, 12

  Αποφοιτήσεις στο Φλάσινγκ,Τσάρτερ καιΤίμιο Σταυρόστο Μπρούκλιν

  Σελίδα 31

  Στα ύψη ηδημοτικότηταΑναστασιάδης & κυβέρνησησε δημοσκόπηση

  Συνέχεια στις σελίδες 6 - 7

  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Οι ΗΠΑ εκτός του καταλόγου των χωρών που ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ

  Συνέχεια στις σελίδες 14 - 15

  Θλίψη και οργή για το θάνατο του Γ. Ζαπάντη

  Περίπου 100 άτομα, ομογενείς και μη, συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από το σπίτι της οικογένειας Ζαπάντη, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Γιώργο που έπεσε θύμα βάναυσης αστυνομικής βίας. Photo: GANP/Dimitris Panagos

  ΑΓΑΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Απόλαυσε την ομορφιά

  Μείνε Ασφαλής

  11η Εκστρατεία της Greek News για τον ελληνικό Τουρισμό

  Volume 18 • No 809 • Sunday, June 29, 2020 – Sunday, July, 5, 2020 • Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 NYC – LI: $1.00 • Outside $1.25

  GreekNewsΗ Δ Ι Γ Λ Ω Σ Σ Η Α Ν Ε Ξ Α Ρ Τ Η Τ Η Ε Λ Λ Η Ν Ο Α Μ Ε Ρ Ι Κ Α Ν Ι Κ Η Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Τ Η Σ Δ Ε Υ Τ Ε Ρ Α Σ

  Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας ΠαπαδοπούλουΦωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

  Με συνθήματα «Και οι Ελληνικές Ζωές Μετράνε» και «Δικαιοσύνη για τον Γιώργο», κρατώντας λευκά κεριά στα χέρια και με ένα τεράστιο γιατί να αιωρείται

  Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

  Παρόλο που στη ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση του Αμερικανοελληνικού Ινστι-τούτου (AHI) στις 24 Ιουνίου, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να σας καλωσορίσει. Τι πρέπει να ξέρετε », ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πλήρως έτοιμη να δεχτεί επισκέπτες από τον υπόλοιπο κόσμο την 1η Ιουλίου, μένει να δούμε αν οι ΗΠΑ θα είναι μία των χω-ρών που θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΕ την ημερομηνία αυτή.

  Να σημειώσουμε ότι η λίστα των τρίτων

  Σιωπηρή διαμαρτυρία με αναμμένα κεριά έξω από το σπίτι του Γιώργου –

  Ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει την κηδεία του - Ανέλαβε τα έξοδα η Αρχιεπισκοπή

 • GREEK NEWSGREEK NEWSGREEK NEWS

  GreekNewsAn Independent Newsweekly

  A Publication of Greek News, Inc.

  35-07 23rd AvenueAstoria, NY 11105Tel: (718) 545-4888Fax: (718) 545-4884

  E-mail: [email protected]

  www.greeknewsonline.com

  EditorApostolos E. [email protected]

  Photographer/EditorDimitrios [email protected]

  Community EditorRevekka Papadopoulou

  ArtVicki J. Yiannias

  Features ContributorSophia A. Niarchos

  WashingtonMichael Ignatiou

  CyprusMichael LoucaFanis Makridis

  LondonGiorgos Alimonos

  PhotographsGreek-American News Photos

  AthensYiannis Fasoulas

  GreekNews welcomes letters, press releases, and community items from readers. Other manuscripts should be queried before submission. All material should be typed, double-spaced, and sent via e-mail whenever possi-ble. Letters to the editor should be signed with name, ad-dress, and phone number.

  (Names will be withheld upon request.)Photographs cannot be returned. All correspondence

  should be addressed to Editor, GreekNews. The editor re-serves the right to edit all material submitted for publication. The opinions expressed are those of the writers and do not necessarily reflect the views of the publisher and staff. Adver-tising rates available upon request.

  GreekNews is published weekly, at a subscrip-tion rate of US $130 annually (higher outside the U.S.) by Greek News Inc., 35-07 23 Avenue, Astoria, NY 11105.

  Copyright (c) 2003 - 2016 GreekNews

  • Μ Ι Κ Ρ Ε Σ Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ• Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Ε Ι Σ• Σ Υ Ν Δ Ρ Ο Μ Ε Σ

  Tel: (718) 545-4888Fax: (718) 545-4884

  GREEK NEWS

  Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη

  Το σχόλιο που ακολουθεί με αφορμή την μηνυτήρια αγωγή που κατέθεσε ο τώς δι-ευθυντής του σχολείου του Αγίου Δημητρίου, Αναστάσιος Κουλαρμάνης, σε βάρος της κοινό-τητας του Αγίου Δημητρίου, του ιερατικώς προ-ϊσταμένου, δύο μελών του συμβουλίου και ενός μπλόγκερ, γράφηκε την Δευτέρα 22 Ιουνίου και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μας, www.greeknewsonline.com.

  Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρί-σκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των δι-κηγόρων των δύο πλευρών για να αποσυρθεί η μήνυση, με αντάλλαγμα κάποια ανακοίνωση από την κοινότητα για το πρόσωπο του.

  Το ευχόμαστε. Όπως κι αν έχει το πράγμα, θα δημοσιεύσουμε το σχόλιο, το οποίο πιστεύω βοή-θησε όλους τους εμπλεκόμενους, με πρώτον τον σημερινό διευθυντή παιδείας της Αρχιεπισκοπής, να κατανοήσουν πως αντιλήφθηκε ο κόσμος αυ-τή την αγωγή, αλλά και την αντίδραση του «πα-νταχού παρόντα» σύμβουλου έκδοσης και τέως εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνη Διαματά-ρη.

  Γράφαμε λοιπόν στο σχόλιο με τίτλο «Τι θα κα-ταλάβαινε ένας δάσκαλος ελληνοαμερικανικού σχολείου από τη μήνυση Κουλαρμάνη κατά του Αγίου Δημητρίου;»..

  Δυσκολεύτηκα να κατανοήσω την μηνυτήρια αγωγή του πρώην διευθυντή του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας – σε βάρος της κοι-νότητας, του ιερέα, δύο συμβούλων και της συζύ-γου ενός εξ αυτών κι ενός μπλόγκερ – διαβάζο-ντας το πρωτοσέλιδο του «Εθνικού Κήρυκα» της Δευτέρας 22 Ιουνίου. Έχασα αρκετές ώρες ύπνου διαβάζοντας μία καταγγελία 44 σελίδων από τον κ. Κουλαρμάνη και τη σύζυγό του, μαζί με δέκα δη-μοσιεύματα του μπλόγκερ κ. Νίκου Σταματάκη σε βάρος του Αναστάσιου Κουλαρμάνη κι άλλων.

  Πρώτη παρατήρηση: Δεν καταλαβαίνω γιατί στην ίδια μήνυση είναι ο κ. Σταματάκης, με τους παράγοντες της κοινότητας. Η όλη διασύνδεση που είδα είναι ένας ισχυρισμός του μηνυτή, πως ένας εκ των κατηγορουμένων του είπε ότι θα γρά-ψει εναντίον του ο κ. Σταματάκης.

  Δεύτερη παρατήρηση: Διάβασα τις καταγγελίες του κ. Κουλαρμάνη σε βάρος συζύγου στελέχους της κοινότητας, η οποία – σύμφωνα με την αναφο-ρά – τον παρενοχλούσε σεξουαλικώς, κοινώς «του την έπεφτε». Όσο κι αν είναι ασυνήθιστο, υπάρχει κι αυτού του είδους η σεξουαλική παρενόχληση κι αν παρεμποδίστηκε ο διευθυντής του σχολείου στο να την καταγγείλει, ή αν η κοινότητα δεν τον προστάτεψε, μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο του.

  ΑΠΟΡΙΑ: ΓΙΑΤΙ Ο κ. ΚΟΥΛΑΡΜΑΝΗΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΔΙΑ-ΤΑΓΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ORDER OF PROTECTION) ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΆ ΤΟΥ;

  Τρίτη παρατήρηση: Διάβασα ότι ο κ. Κουλαρμά-νης διεκδικεί ως δώρο ποσοστά από ποσά που έφε-ρε στην κοινότητα τα τελευταία 5 χρόνια, , ύψους $578.000 δολαρίων. Τα ποσά που ισχυρίζεται ότι έφερε ανέρχονται σε 2.340.000, άρα το ποσοστό ήταν μεταξύ 20-25%. Δεν γνωρίζουμε από την κα-ταγγελία, αν είχε πριν στείλει κάποια επιστολή στην κοινότητα, ζητώντας τα ποσά, δείχνοντας σχετικό συμβόλαιο κλπ.

  Εμείς παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα της καταγγελία προς το δικαστήριο:

  98. During the five years prior to his resignation, he procured for the School several grants, amounting to approximately $825,000. They were (a) a grant from the Universal Pre-K program of $540,000, (b) a Security Grant of $125,000, and (c) more than $200,000 in a Mandated State Aid program.

  99. In addition to those grants, plaintiff Anastasios obtained the gift to the School of an office building, from a physician. On information and belief, the School recently sold the building for approximately $650,000.

  100. In sum, for the past five years, plaintiff Anastasios is entitled to a commission bonus of approximately $578,000.

  Τέταρτη παρατήρηση: Πέραν των σχετικών δη-μοσιευμάτων στο μπλογκ του κ. Σταματάκη, δεν αντιλαμβάνομαι για πιο λόγω εμπλέκεται στην κα-ταγγελία η απόφαση της κοινότητας να απορρίψει την παραχώρηση του κοινοτικού σχολείου σε μία καινούργια οντότητα, η οποία το διαχειρίζεται. Θα χρησιμοποιεί τους τόκους κληροδοτήματος 25 εκα-τομμυρίων, του Ιδρύματος Νιάρχος (υπολογίστη-καν σε 800.000 ετησίως) και θα ενοικιάζει από την κοινότητα τις αίθουσες για το σχολείο, έναντι 120.000 δολαρίων το χρόνο. Το κοινοτικό σχολείο είχε απορρίψει την πρόταση με ψήφους 15-5 (αν δεν κάνουμε λάθος) με τον ιερέα, τον πρόεδρο και τους μηνυθέντες να συντάσσονται με την πλειοψηφία.

  Εκείνο όμως που μου δημιουργεί τεράστιες απο-ρίες, είναι το κύριο άρθρο του σύμβουλου έκδοσης και πρώην εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνη Διαματάρη, με πολλές αναφορές στην δωρεά του «Νιάρχος» και τις ευθύνες του ιερέα κι άλλων που την αρνήθηκαν (κατ’ ακρίβεια, αρνήθηκαν να πα-ραχωρήσουν το σχολείο στην ομάδα που θα δια-χειρίζονταν τη δωρεά των 25 εκατομμυρίων) προ-τείνοντας το εξής αμίμητο:

  «Είναι συνεπώς αναγκαίο να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους στην Κοινότητα, το γρηγορότε-ρο δυνατόν, ο ιερατικός (sic, ιερατικώς γράφεται) προϊστάμενος, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που μηνύονται μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Άλλη λύση, δυστυχώς, δεν υπάρχει.

  ΕΜΕΙΣ, ΛΕΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ, ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕ-ΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ:

  Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος (από-φοιτος του ημερησίου σχολείου του Αγίου Δημη-τρίου Αστόριας), ο πρόεδρος του κοινοτικού συμ-βουλίου κι οι λοιποί, δεν έχουν συλληφθεί παρανο-μούντες, ούτε διώκονται από τις αρχές, αλλά αντι-μετωπίζουν μία μήνυση κάποιου που θεωρεί ότι εθίγη κι ο οποίος δεν εργάζεται πλέον καν στην κοινότητα. Αυτή η σπουδή για την απομάκρυνσή τους (τέτοιες αστικές υποθέσεις διαρκούν χρόνια ολόκληρα) από την κοινότητα, σε συνδυασμό με τις πολλές αναφορές του εισηγητή της πρότασης Αντώνη Διαματάρη στο Ίδρυμα Νιάρχος, δημιουρ-γούν αβίαστα το ερώτημα, μήπως με πρόσχημα την μήνυση, επιδιώκεται αλλαγή των συσχετισμών και της στάσης της κοινότητας στην παραχώρηση του σχολείου της, του μοναδικού 12ταξιου ελληνι-κού σχολείου στην Αμερική;

  Με όλο το σεβασμό, τα χρήματα που κάποιοι θα διαχειρίζονται είναι πολλά (έχουν δολοφονήσει

  ανθρώπους και συνειδήσεις για λιγότερα) και καλό είναι όποιος εμπλέκεται και ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕΙ να δηλώνει αν ο ίδιος ή συγγενής του πρώτου βαθμού έχει ΙΔΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ!

  Επιβάλλεται, να δοθεί στη δημοσιότητα η αλλη-λογραφία με το Ίδρυμα Νιάρχος και τα πρακτικά της συζήτησης στο κοινοτικό συμβούλιο. Πρέπει να γνωρίζει η Ομογένεια α) Ποιά ήταν η προσφο-ρά β) προς ποιόν γινόταν η προσφορά γ) οι εμπλε-κόμενοι δ) οι όροι της. Οι κοινότητες και τα σχο-λεία έχουν χτιστεί με το αίμα και τον ιδρώτα του απλού ομογενή πιστού και σ’ αυτόν ανήκουν.

  Ρωτήσαμε τρεις πρώην διευθυντές και έναν νυν πρόεδρο σχολικής εφορίας ελληνοαμερικανικών κοινοτικών σχολείων, καθώς και παράγοντα καθο-λικού σχολείου, αν είναι δεοντολογικό να δίδεται (νόμιμη) μίζα σε διευθυντή σχολείου που εξασφα-λίζει τα τρία δημοτικά/πολιτειακά κονδύλια που περιγράφει στην καταγγελία ο κ. Κουλαρμάνης. Κι αν οι ίδιοι έλαβαν ποτέ τέτοια αμοιβή. Η απάντη-σή τους ήταν αρνητική.

  Κατ’ αρχήν θέλουμε να δούμε το σχετικό συμ-βόλαιο του κ. Κουλαρμάνη με τον Άγιο Δημήτριο Αστόριας και ποιος το υπέγραψε εκ μέρους της κοινότητας και τα πρακτικά των συνεδριάσεων που εγκρίνονταν οι καταβολές των ποσών.

  Ωστόσο, απευθυνόμενοι στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ρωτούμε:

  Α. Γνώριζε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αν ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες η αμοιβή ως δι-ευθυντής του Αγίου Δημητρίου έφτανε τις 185.000 δολάρια το χρόνο (προφανώς μικτά) έπαιρνε (ή δι-εκδικούσε) και ποσοστά για χρήματα που έφερνε στο σχολείο από την πολιτεία;

  B. Τι μήνυμα πιστεύει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδο-φόρος παίρνουν οι δάσκαλοι ελληνικών, των 10, 20, ή 30 χιλιάδων το χρόνο, όταν αυτοί καλούνται να υπερασπιστούν την ελληνικότητα της νέας γε-νιάς των ομογενών μας στην Αμερική με ψίχουλα, ηρωισμό κι αυτοθυσία κι ο προϊστάμενός τους των 185.000 δολαρίων το χρόνο διεκδικεί σχεδόν άλλα τόσα ως νόμιμη μίζα;

  Το ζήτημα δεν είναι καθόλου προσωπικό! Υπάρ-χει ένα σοβαρό θέμα ηθικής τάξης που πρέπει να απαντηθεί. Αν μη τι άλλο, ας ρωτήσει ο Αρχιεπί-σκοπος τον διευθυντή του πως θα νιώθει αντιμε-τωπίζοντας καθημερινά τους δασκαλάκους και τις δασκαλίτσες των φτωχικών ημερησίων ή απο-γευματινών μας σχολείων!

  Με αφορμή τη μήνυση Κουλαρμάνη κατά Αγίου ΔημητρίουΔευτέρα 29 Ιουνίου 2020 • Monday, June 29, 2020 GreekNews

  Σχόλια 2

 • GreekNewsΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΜΑΣ

  Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν αποφασιστεί από τις πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κονέκτι-κατ δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν τις επόμενες εβδο-μάδες θα λειτουργεί το τυπογραφείο που εκτυπώνεται η εφη-μερίδα μας, ή πόσα από τα καταστήματα διανομής θα λει-τουργούν.

  Η Greek News θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της ενημέρω-σης και στο βαθμό που είτε δεν μπορεί να εκτυπωθεί, είτε εσείς έχετε δυσκολίες να βρείτε το φύλλο, θα μπορείτε να τη λαμβάνετε ηλεκτρονικά σε μορφή PDF, στέλνοντάς μας τo e-mail σας στη διεύθυνση [email protected]

  Στο διάστημα της έκτακτης ανάγκης μπορείτε επίσης να διαβάζετε ελεύθερα την έντυπη έκδοση στην ιστοσελίδα μας www.greeknewsonline.com.

  Η ιστοσελίδα θα ανανεώνεται καθημερινά αναλόγως των εξελίξεων και για να ενημερώνεστε συμπληρώστε το σχετικό αίτημα.

  Aθήνα.- (GreekNewsOnline

  Για το ελληνικό καλοκαίρι και το πώς μέ-σω των τουριστικών δράσεων η Ελλάδα θα κάνει την κρίση ευκαιρία, μίλησε η πρόε-δρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, στο 10ο ετήσιο Capital Link CSR Forum “ECONOMY & SOCIETY: THE NEXT DAY”, που πραγμα-τοποιήθηκε διαδικτυακά, την Τρίτη 23 Ιουνί-ου.

  Την κ. Γκερέκου παρουσίασε ο πρόεδρος της Capital Link Νίκος Μπορνόζη, με συντονιστή το Ν. Μακρόπουλο.

  Η κ. Γκερέκου είπε πως το ελληνικό καλοκαί-ρι είναι ένα μοτίβο που παρέχει μία προοπτική και ένα χαμόγελο, που έχουν ανάγκη όλοι οι τα-ξιδιώτες, και στην παρούσα συγκυρία είναι μία πνοή ελπίδας και αισιοδοξίας για τους επισκέ-πτες μας.

  Οι συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης, μίας εγχώριας ή κλαδικής κρίσης, έχουν πάντα αρνητικό αντίκτυπο σε μία οικονομία. Η αβεβαιότητα τόσο για την οικονομία όσο και για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας επισκιάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και όπως δοκιμάστηκε η προσωπική ανθεκτικό-τητά μας στην απότομη αλλαγή της καθημερι-νότητας, αντίστοιχα, δοκιμάζεται και η ανθε-κτικότητα των επιχειρήσεων.

  Η προσπάθεια όλων τον φορέων να ισορρο-πήσουμε μεταξύ της επανεκκίνησης της οικο-νομίας και της σταδιακής χαλάρωσης των περι-οριστικών μέτρων είναι ένα σπουδαίο στοίχημα για όλους.

  «Ναι η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κρίση..αλλά θα πω κάτι εδώ … Μην αφήνεις μια κρίσή να παει χαμένη, αλλα και μη τα περιμένεις ολα απο αυτη.. τωρα ειναι η ωρα να κανουμε αυτή την κριση ευκαιρια! Όπως ήδη εχει γινει κατανοητό αποτελούμε πλέον βασική χώρα – πρότυπο για την διεθνή τουριστική επανεκκίνηση».

  Για αυτό και καμπάνια μας για το 2020 σα-φώς και βασίζεται στην ασφάλεια και στην υγεία μιας και η επιτυχία της Ελλάδας της δίνει τη δυνατότητα να έχει τουρισμό την ώρα που άλλες χώρες βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση περιορισμών.

  Για εμάς οι προτεραιότητες ήταν σαφείς και παραμένουν ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ποιο-τικότερο μαζικό τουρισμό και στην παράλληλη ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων που προσφέ-

  ρουν όλες οι Περιφέρειες για τις θεματικές μορ-φές τουρισμού.

  Πρόσφατα ψηφίστηκε ειδική νομοθεσία για τον καταδυτικό τουρισμό που δείχνει ότι προ-χωράμε σε αυτή τη στρατηγική ώστε η Ελλάδα να γίνει πλέον μία χώρα που να αποτελεί βασι-κή επιλογή σε μία σειρά μορφών τουριστικής εμπειρίας.

  Επίσης για το glumping σημαντικα τα βήμα-τα που γίνονται προς την κατεύθυνση της αει-φοριας στον τουρισμο.

  Το καλοκαιρι του 2020 πραγματι ειναι πολυ διαφορετικο…και εχουμε ηδη μεγαλη πτωση στους αριθμους.

  Ο στόχος μας διαμορφώνεται ώστε να προ-σελκύσουμε τις last minute κρατήσεις, όμως για το 2021 και σε συνδυασμό με την επιτυχή υγει-ονομική αντιμετώπιση θέλουμε να προσελκύ-σουμε επισκέπτες από πολλές και διαφορετικές περιοχές για τους οποίους η Ελλάδα να γίνει βασική επιλογή διακοπών.

  Ειναι σημαντικο σε αυτη την κριση να κα-νουμε οσο το δυνατο στο μεγιστο την καλυτε-ρη διαχειριση.

  Η ασφαλεια και η υγειονομικη πολιτικη ειναι προτεραιοτητα!!

  Συμμαχος μας σε ολο αυτο ο ψηφιακός ανα-σχηματισμός καθως και η στρατηγικη για βιω-σιμο τουρισμο!

  Η αειφόρος ανάπτυξη και η προσφορά αξίας αναδείχθηκαν ως κύριοι συντελεστές της εν μέ-σω οικονομικής ύφεσης.

  Οπως ήδη γνωριζετε, προχωράμε σε μία στο-χευμένη προσπάθεια προβολής της Ελλάδας και έχουμε δύο στόχους, από τη μία να προβάλ-λουμε τη χώρα μας ως μία ασφαλή επιλογή και από την άλλη να προωθήσουμε τη διενέργεια κρατήσεων που για εφέτος η προοπτική του last minute θα είναι η κυρίαρχη.

  Αυτή η επανεκκίνηση όμως οφείλουμε να γί-νει με ισορροπημένο τρόπο, με τρόπο που να προστατεύει πρώτα την ασφάλεια όλων μας.

  Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το κυρίαρχο μας μήνυμα , το μήνυμα της ποιότητας των ελληνι-κών προορισμών και την ομορφιά του ταξιδιού, το φυσικό περιβάλλον τις παρεχόμενες υπηρε-σίες και το ελληνικο κεφι και χαμόγελο.

  Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μία ξεχωριστή εμπειρία ζωής που κάθε επισκέπτης πρέπει να βιώσει ώστε να προσφέρει στον εαυτό του έναν συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, διασκέδασης, και ψυχαγωγίας που δεν θα βρει πουθενά αλ-

  λού στον κόσμο.Ο κ. Νικόλαος Α. Μακρόπουλος, Αντιδήμαρ-

  χος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Επεν-δύσεων Δήμος Αθηναίων, εκτίμησε ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρότυπο για την επανεκ-κίνηση στον τουρισμό και εκτιμώντας ότι αυτό

  θα φανεί στην πράξη με τις ενέργειες της κυ-βέρνησης. «Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέ-ον ένα διεθνές ζητούμενο που πρέπει να εφαρ-μοστεί και στον τουρισμό. Επιχειρηματικότητα και σεβασμός στο περιβάλλον είναι οι παράμε-τροι που οδηγούν στο μέλλον», σημείωσε χαρα-κτηριστικά.

  Ομιλία της προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκουγια τις προοπτικές του τουρισμού στο Capital Link

  GreekNews Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 • Monday, June 29, 2020

  Ομογένεια 3

 • Υπάρχουν πρόσφυγες; Στην Ασία αυτήν τη στιγμή δεν γίνονται πό-

  λεμοι. Μόνο στο Αφγανιστάν πολεμάνε μεταξύ τους για προσωπικο-θρησκευτικές και φυλετι-κές διαφορές από τον καιρό που είχε πάει εκεί ο Αλέξανδρος, τον 4ο αιώνα π.Χ.! Παρά την έλ-λειψη πολέμων, όμως, τα φουσκωτά δεν σταμά-τησαν να καταφθάνουν από την Τουρκία μαζί με τους υποτιθέμενους προσφυγο-μετανάστες που είχαν μαζευτεί εκεί. Αυτό γινόταν πάντα εκ του πονηρού. Ο Τούρκος πατησάχης τους χρη-σιμοποίησε κατά κόρον για να αποσπάει οφέλη από την ΕΕ και για την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Απέτυχε με τις ‘’145.000’’ χιλιάδες στη Θράκη και τώρα συνεχίζει αυτό που έκανε πριν: τους στέλνει δια θαλάσσης. Συνεχίζει δε να τους χρησιμοποιεί με τον κοκορόμορφο υπουργό του να καταγγέλλει ότι οι Έλληνες δεν τους άφησαν να περάσουν για να …αποσταθε-ροποιήσουν τη χώρα τους. Τι άλλο θα έκαναν αφού δεν υπάρχει πια ούτε χώρος ούτε εργασία. Να μας πει ο πετεινόμορφος υπουργός. Ρ.Κ.

  Τι είναι πρόσφυγεςΠρόσφυγας είναι κάποιος του οποίου η ζωή

  κινδυνεύει λόγω πολεμικών επιχειρήσεων, κυρί-ως. Οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στην Ελλάδα πρωτίστως από μέρη που δεν υπάρχουν πόλε-μοι και θα έπρεπε να σταλούν ξανά στις χώρες τους, αντί να μένουν μαντρωμένοι ή να ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς σκηνών που είναι δε-μένες στα δέντρα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να τους βοηθήσει ούτε και οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Γιατί, λοιπόν, συ-νωστίζονται στην Ελλάδα; Ήδη άρχισαν να εξε-γείρονται, να καίνε τους καταυλισμούς τους, να επιτίθενται στους αστυνομικούς, κ.ο.κ. Χτες, 24 6ου, στη Ρόδο ένα παιδί λιποθύμησε από την πείνα έξω από ένα φούρνο. Είναι δυνατόν να μας ενδιαφέρει περισσότερο το δήθεν ανθρωπι-στικό προσωπείο της Ευρώπης όταν δεν κάνει τίποτα για τους δικούς της πεινασμένους και

  άστεγους;Τι σκοπεύει να κάνει η Ελληνική κυ-βέρνηση με αυτόν τον κόσμο; Με αυτό τοεπι-πρόσθετο τούρκικο πρόβλημα; Ρ.Κ.

  Πόρτο Χέλι και αλλούΣτο περίφημο για τη φυσική ομορφιά του και

  τουριστική προτίμηση Πόρτο Χέλι, η λαθρομε-τανάστευση έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλη-μα. Πρώτα με τον κορωνοϊό και τη μόλυνση και μετά επειδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταλύσει σ’ ένα ξενοδοχείο ‘’περιμένοντας τον Κοντό’’, αφού εργασία δεν υπάρχει και μένουν ανά τρεις ή τέσσερις σε κάθε δωμάτιο! Όπως και τους έξω τους χτύπησε η αρρώστια μαζικά. Τώρα το πρό-βλημα είναι (εκεί έχει καταλήξει) ή μένουν μέσα γιατί θα μολύνουν και τους ντόπιους ή πρέπει να μεταφερθούν αλλού. Αλλά πού; Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα γι’ αυτούς να παίρνουν το επί-δομα που τους παρέχει η ΕΕ στον τόπο τους, αφού διαθέτει γι΄ αυτούς αυτά τα χρήματα. Θα τους βόλευε περισσότεροκαι δεν θα είχαν και πρόβλημα οι Έλληνες κάτοικοι, ενώ τώρα έχουν και οι δύο και, φυσικά, δεν είναι οι μόνοι. Στη Μαλακάσα έχουν καταλύσει 3.000 Σομα-λοί πρόσφυγες, μου λένε. Στη χώρα τους υπάρ-χει ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια μεταξύ διαφόρων αντιπάλων ομάδων. Πρέπει να έρθουν όλοι στην Ελλάδα; Αλλά η Ελλάδα έχει τους δικούς της αναξιοπα-θούντες, πώς μπορεί να βοηθήσει εκείνους; Όλες αυτές τις άθλιες για όλους καταστάσεις τις δημιουργούν οι Τούρκοι, προς εξυπηρέτηση των νεομωαμεθανικών βλέψεών τους και προς απόσπαση χρημάτων από την ΕΕ. Πώς θα δι-ορθωθεί αυτή η κατάσταση δεν έχω ιδέα. Σχε-δόν σε όλες τις χώρες προέλευσης αυτών των ανθρώπων δεν υπάρχουν πια άλλεςαιτίες εκτός από τη φτώχεια και τον υπερπληθυσμό. Στη Λι-βύη τη ρήξη την δημιουργούν οι Τούρκοι, αφού και εκεί πρόκειται εσωτερικές εμφύλιες διαφο-ρές. Τι θα κάνουν στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη αφού δεν υπάρχει εργασία; Ρ.Κ.

  Κοίτα ποιοι μιλάνεΟι Τούρκοι, συγκεκριμένα ο σύμμαχος στην

  διακυβέρνηση της χώρας…γκρίζος λύκος με τις πλαστικές μασέλες, κατηγορεί την Ελλάδα για …βαρβαρότητα επειδή δεν αφήνει να μπουν οι λαθρομετανάστες που αυτοί προω-θούν και δημιουργούν για να την αποσταθερο-ποιήσουν!Αυτοί, το πιο νταηλίδικο, ετσιθελικό έθνος που γνώρισε η Μεσόγειος από το 1453 κι εδώ. Μια χώρα που κατάστρεψε πολιτισμούς και το μόνο που άφησε πίσω της ήταν, δυστυ-χία, οιμωγές βασανιζόμενων και μία κηλίδα αί-μα. Αυτοί κατηγορούν την Ελλάδα με κατήγο-ρο τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος για ένα έγκλημα που εκείνοι διαπράττουν: χρησι-μοποιούν δυστυχισμένους πένητες για να απο-σπάσουν οφέλη και σκοτώνουν κόσμο όπου

  τους συμφέρει και όπου μπορούν να το κάνουν. Αυτό είναι έγκλημα. Αυτό θα πει ανομία και αυ-τό θα πει βαρβαρότητα, κύριε …γκρίζε λύκε. Ο ίδιος απείλησε ότι θα στείλει τους Έλληνες στη Σικελία κολυμπώντας! Για φαντάσου… Αλή-θεια, γιατί στη Σικελία εφέντ λύκε; Ρ.Κ.

  Απαραίτητηδιευκρίνιση

  Η Greek News καμαρώνει είναι υπερήφανη που επιτρέπει ελευθερία έκφρασης στους συ-νεργάτες της, ένα δικαίωμα που κατά καιρούς ασκεί κι ο εκδότης της διευθυντής της, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης απόψεων στις ίδιες τις στήλες της εφημερίδες. Ο καλός φίλος και συνεργάτης και επιφανής λογοτέχνης Ρήγας Καππάτος ορθώς ανησυχεί από τις εισβολές με-ταναστών/προσφύγων στην Ελλάδα, όμως η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές από το να συ-νεχίσει αυτό που κάνει. Εκείνο όμως που χρήζει απάντηση – και το είπε κι η άνεργη της Ρόδου, της οποίας το παιδί λιποθύμησε - ότι οι δικοί μας άνεργοι και φτωχοί υποφέρουν λόγω των μεταναστών.

  Πρόκειται για μία - τουλάχιστον – ακροδεξιά μην πω χρυσαυγήτικη – προπαγάνδα. Πρώτον το χρήματα για τους πρόσφυγες πληρώνονται από ΕΕ κι άλλους διεθνείς οργανισμούς. Δεύτε-ρον, οι ανάλγητοι κυβερνώντες της χώρας που δεν νοιάζονται για τη ζωή των φτωχών θα συ-νεχίσουν να κάνουν το ίδιο κι αν από τις βρύσες τρέχει μέλι και γάλα. Οι κλέφτες κι οι ιδιοκτή-τες οφσόρ λογαριασμών και επιχειρήσεων κλέ-βουν από τη χώρα όσα χρήματα θα μπορούσαν να θρέψουν κάθε φτωχό.

  Αυτοί οι ίδιοι κάνουν πως πονούν γιατί λόγω μεταναστών δεν μπορούν να διαθέσουν λεφτά για τους άνεργους και πεινασμένους. Τους πι-στεύετε; A.Z.

  TουρισμόςΕίδαμε προ εβδομάδων μία μαινόμενη ομάδα

  εργαζομένων σε τουριστικά επαγγέλματα να ορμά για να γκρεμίσει την πόρτα του υπουργεί-ου και να φτάσει στον υπουργό! Να τον ξυλο-κοπήσει; Να τον εξοντώσει; Απλώς να διαμαρ-τυρηθεί; Το μένος που τους διακατείχε περιείχε και τις τρειςεκδοχές, κρίνοντας από τη λύσσα με την οποία ρίχνονταν να ρίξουν την πόρτα και να γκρεμίσουν τον τοίχο! Το αίτημα, έμαθα μετά; Να τους δοθεί, λέει, ολόκληρος ο μισθός τους επειδή πιθανολογείτο ότι τα πράγματα μάλλον δεν θα πάνε καλά με τον τουρισμό εφέ-τος. Αλλά εάν δεν υπάρχει τουρισμός δεν θα υπάρχουν και έσοδα για την Κυβέρνηση. Λογι-κά έτσι είναι. Και αν δεν υπάρχουν έσοδα για την Κυβέρνηση από πού θα βρει λεφτά να πλη-ρώσει ολόκληρο το μισθό σε όλους όσους ανα-ξιοπαθούν λόγω της αρρώστιας που έχει αγκα-

  λιάσει και ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη Γη; Για σκεφτείτε το. Ρ.Κ.

  Τι μου θύμισε;Επειδή σε αυτήν τη διαμαρτυρία εκτός από

  την σοβαρή υπάρχει και μία κωμική πλευράτην οποία μου θύμισε: τι νομίζετε; Την προσχολική μας ηλικία, που όταν θέλαμε κάτι το θέλαμε επι-μόνως οδυρόμενοι, αδιάφορα αν ήταν εφικτό, αφού η ηλικία δεν επέτρεπε ακόμα λογικές κρί-σεις.Όταν, όμως, βρίσκεσαι σε ώριμη ηλικία αυ-τές οι αξιώσεις ανάγουν και σε διαφορετικές κρίσεις. Π.χ., οι διαμαρτυρόμενοι προφανώς δεν έχουν ακούσει την ρήση του Αμερικανού προέδρουΤζων Κένεντυ: ‘’Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα αλλά τι μπο-ρείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου’’. Αφού μόνο με τη βοήθεια όλων μπορεί να βοηθήσει κι εκείνη. Και το απλό ερώτημα: τι γίνεται αν στα-ματήσει εντελώς ο τουρισμός; Κάτι που εν μέρει έχει ήδη συμβεί; Θα πρέπει να βρούν οι ίδιοι τρόπους για να επιβιώσουν αφού από την πα-τρίδα λείπουν τα μέσα. Π.χ., όσοι έχουν κήπο να τον σκάψουν. Να μάθουν ότι από όσα ‘’μά-τια’’ έχει μία πατάτα και μάθεις πώς να την κό-ψεις και να τα φυτέψεις, τόσες πατάτες θα φυ-τρώσουν. Όσοι έχουν χωράφια στην επαρχία να τα σκάψουν. Κοντεύει να ερημώσει και να λογ-γώσει όλη η Ελλάδα. Ρ.Κ.

  Έτσι ήταν στην Κατοχή

  Έτσι επιβιώσαμε όσοι ζήσαμε την Κατοχή και, προσωπικά, έμαθα να εργάζομαι σε οτιδή-ποτε μπορούσακαι μου ανάθεταν από όταν πή-γαινα στο Δημοτικό.Η κυρίως εργασία μου; Έβοσκα τις κατσίκες του σπιτιού και παράλλη-λα είχα ένα σακούλι και μ΄ ένα σουγιά μάζευα φαγώσιμα αγριολάχανα «χόρτα του βουνού», που τα λένε οι χωραΐτες. Επίσης, εκεί μου δίδα-ξαν να αγαπάω την πατρίδα μου δύο εκπληκτι-κοί, βαθύτατα δημοκρατικοί δάσκαλοι καιάν-θρωποι:ο Αντώνης και η Στάμω Αλιβιζάτου, από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Εκείνοι μας έμπασαν στα άλγεβρα από την 6η Δημοτικού. Αυτά για τους εν βρασμώ και άλλους διαμαρτυ-ρόμενουςαφού τα επαγγέλματα που απαιτούν μισθοδοτήσεις είναι πολλά. Σε άλλο σχόλιο αναφέρθηκα στο ίδιο θέμα και πώς αντιμετωπί-ζουν τον τουρισμό φροντίζοντας και τα χωρά-φια τους στην Κεντρική Ιταλία, όπου συνέπεσε να βρεθώ. Ρ.Κ.

  Απαράδεκτεςκαταστάσεις

  Η εν ψυχρώ και αναίτια δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόϋντ από έναν αστυνομικό, υπό την παρουσία τριών ακόμη συναδέλφων του, δεν είναι απλώς απαράδεκτη, είναικαταδικαστέα και η δική τους στάση. Η αδρανής παρουσία τους και παρακολούθηση της εκτέλεσης του άτυχου ανθρώπουπου τον εί-δαμε να σβήνει στην τηλεόραση είναι εξίσου εγκληματική. Παρακολουθούν την εκτέλεση ενός ανθρώπου με χειροπέδες και δεν την στα-ματάνε. Η δολοφονία θα πρέπει να είναι και η αιτία να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στην εκ-παίδευση και να αφαιρεθούν αυθαιρεσίες: να αλλάξει το κλίμα και τα αρνητικά στοιχεία διαί-ρεσης, όπως είπε σε συνέντευξή του ο αρχηγός της Αστυνομίας της Μινεάπολης που είναι μαύ-ρος.

  Επίσης απαράδεκτη είναι και η μη άμεση πα-ρέμβαση του Προέδρου με ένα συμφιλιωτικό λόγο, αντί να απειλεί με επέμβαση εθνο-φρουρώνπου δεν θα βοηθούσαν στις εξίσου απαράδεκτες πυρπολήσεις, συλήσεις καταστη-μάτων και βιαιότητες. Ο θάνατος του άτυχου Φλόϋντ πρέπει να αποτελέσει μάθημα για οικο-δόμηση συνύπαρξης συνύπαρξης και αλληλοε-κτίμησης. Όπως όλοι γνωρίζουμε αυτές δεν επι-βάλλονται ούτε επιτάσσονται: κερδίζονται με ειλικρίνεια και φιλική πρόθεση κι από τις δύο μεριές.Ρ.Κ.

  ΤΟ ΑΓΑΛΑΜΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΙΔΟΥ

  Γυμνή είδε Πάρις μέ και Αγχίσης και Άδωνις.Τους τρεις είδα μόνον. Πραξιτέλης δε πόθεν;ΠΛΙΝΙΟΣ, κατά ΝικηφόρονΚάλλιστον

  Μόνο τρεις άντρες την είδανε γυμνήαλλά όχι ο Πραξιτέλης!Αυτό αναφώνησε η θεάσαν είδε στην Κνίδο το άγαλμά της.

  Δεν ήταν όμως ο Πραξιτέλης αλλά η σμίλη τουεκείνη που έφτιαξε τη θεά όπως την ήθελε ο Άρης.Έτσι είπαν οι αρχαίοι χρονικογράφοι.

  Το άγαλμα ήταν η ίδια Εκείνη:το ερωτικό πάθος θεών και ανθρώπων σε ένωση θεία, οριστική.Αυτά ενέπνευσαν τον Αθηναίο γλύπτηκαι το άπειρο κάλλος της να φτιάξει το αριστούργημά του.

  Ήταν τέτοια η φήμη της Αφροδίτηςτου Πραξιτέλη, που ακόμα κι η ίδια η θεά πήγε στην Κνίδογια να θαυμάσει το άγαλμά της.Κι όσοι πιστοί την είδαν να στέκεται μπροστά τουνόμισαν πως έβλεπαν θαύμα,γιατί δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουνποια ήταν η θεά και ποιο το ομοίωμά της.

  Έμοιαζε, έτσι είπε ο Πλάτωνας,σαν η θεά να άφησε τον Όλυμποκαι πήγε να σταθεί γυμνή στην Κνίδο. ---------------------- (Από το ποιητικό βιβλίο του Ρήγα Καππάτου Όλη η Ελλάδα: ΕΚΑΤΗ, 2009)

  Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κι ο προϊστάμενος της κοινότητας Τιμίου Σταυρού Γουάιτστον επισκέφθηκαν την Πέμπτη την Αθανασία Ζαπάντη, μητέρα του 29χρονου Γιώργου Ζαπάντη, που σκοτώθηκε την Κυριακή 21 Ιουνίου από αστυνομικούς. Ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει την κηδεία του Γιώργου Ζαπάντη, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, στον Τίμιο Σταυρό. (Η φωτογραφία του συναδέλφου Θανάση Τσίτσα).

  Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 • Monday, June 29, 2020 GreekNewsμια στο καρφί... 4

 • Ο Τραμπ είναι ικανός να βοηθήσειέξαρση της πανδημίαςγια να παραμείνειστο Λευκό ΟίκοΤου Αποστόλη Ζουπανιώτη

  Κάτι παραπάνω από 4 μήνες απομένει μέ-χρι τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρί-ου και τα πράγματα εμφανίζονται δυσοίωνα για τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος εμφανίζε-ται να υστερεί μέχρι και 14 ποσοστιαίες μο-νάδες του δημοκρατικού του αντιπάλου και τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάι-ντεν.

  Δημοσκόπηση της εφημερίδας New York Times και του κολεγίου Siena δίνουν στον Τζο Μπάιντεν 50%, έναντι 36% του Ντό-ναλντ Τραμπ.

  Ο Μπάιντεν προηγείται στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των γυναικών, των νέων ηλι-κίας 18-34 ετών και των μειονοτήτων, ιδίως των μαύρων και των ισπανόφωνων Αμερι-κανών. Ακόμη κερδίζει έδαφος μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων, των λευκών και των ηλικιωμένων, οι οποίοι βοήθησαν τον Ρε-πουμπλικανό υποψήφιο να κερδίσει τις εκλογές του 2016, με τον Τραμπ να προηγεί-ται μόνο στους άρρενες λευκούς ψηφοφό-ρους χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση.

  Το εκλογικό σώμα στρέφεται εναντίον του προέδρου καταλογίζοντάς του ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19, την οικονομική κρίση και την ανταπόκριση στις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστθνομικής βίας, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

  Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει ότι μόνο το 37% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο που ο Τραμπ αντέδρασε στην πανδημία Covid-19, ενώ αυτοί που δηλώ-νουν ότι δεν τον εγκρίνουν ανέρχονται σε 58%.

  Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι η πλει-οψηφία των πολιτών επιθυμεί να καταθέσει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον, στο Κογκρέσο, για όσα κατηγορεί τον Ντό-ναλντ Τραμπ.

  Ωστόσο περιορίζει το εύρος της διαφο-ράς Μπάιντεν – Τραμπ στις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

  Πάντως, το μεγάλο ζητούμενο για να νι-κήσει ο Μπάιντεν το Νοέμβριο είναι να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν οι νεαροί μαύροι και ισπανόφωνοι ψηφοφό-ροι, κάτι που δεν συνέβη του 2016. Βέβαια, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο βολικά για το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού οι ηλικιω-μένοι άνω των 65 ετών που είχαν δώσει προβάδισμα 15 μονάδων στον Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, αυτή τη φορά προτι-μούν τον Μπάιντεν με διαφορά 6%.

  Όπως και να έχει το πράγμα, στους 4 μή-νες που απομένουν πολλά μπορούν να συμ-βούν, ιδίως εν μέσω μιας πανδημίας που δεί-χνει να επιστρέφει στη χώρα. Κι ενώ η δρα-ματική αύξηση των κρουσμάτων στις «κόκ-κινες πολιτείες» του αμερικανικού Νότου που ψηφίζουν παραδοσιακά ρεπουμπλικα-νούς αποτελεί κόλαφο για το Ντόναλντ Τραμπ και την προκλητική του απείθεια στους ίδιους τους κανονισμούς των ομο-σπονδιακών υγειονομικών του υπηρεσιών, εγείρει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: Τι θα συμβεί αν το Νοέμβριο υπάρχει έξαρση της πανδημίας κι ο Τραμπ χρησιμοποιήσει το «χαρτί» της αναβολής των εκλογών ως σα-νίδα σωτηρίας; Τι θα κάνει το συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας;

  Αν και αποτελεί ακραίο και μάλλον φα-νταστικό σενάριο, αρκετοί άρχισαν να ψιθυ-ρίζουν ότι η επιστροφή της πανδημίας στις ΗΠΑ είναι το μόνο πράγμα που θα μπορού-σε να κρατήσει τον Τραμπ για λίγους ακόμη μήνες στο Λευκό Οίκο.

  Του Ηλία Γιάτσιου(*)

  Όποιος μύστης της ιστορί-ας του τόπου του «τσαλα-βουτά» στα μυστικά της, δεν μπο-ρεί παρά να υποκλίνεται στους ανθρώπους της Ηπείρου που με μηδαμινά μέσα δημιούργησαν την πολιτισμική Άνοιξη του Ζα-γορίου και συνετέλεσαν στην άν-θιση της Παιδείας στην περιοχή.

  Τα αγροτικά διδακτήρια του Ζα-γορίου χτίστηκαν με την πέτρα του τόπου τους. Στα κονιάματα και στα υπόλοιπα μίγματα των υλικών που βοήθησαν να στεριωθούν οι πέτρες των σχολείων, βρίσκονται σε ισόποσες αναλογίες το κρυ-στάλλινο νερό των πηγών και ο ζε-στός ιδρώτας των κατοίκων της. Πήραν μόνοι τους τις βαριοπού-λες, τους κασμάδες και τα καλέμια και ξερίζωσαν τη γκρίζα και καφε-τιά πέτρα. Κουβάλησαν στις πλά-τες τους το χαρμάνι και τις πέτρες και φιλοξένησαν στα σπίτια τους πετράδες και κομπανίες μαστό-ρων.

  Συνεισφορά των κατοίκων και των

  αποδήμωνΤα οικονομικά μέσα των κοινο-

  τήτων ήταν πενιχρά, τα υλικά αγα-θά που είχαν στη διάθεσή τους οι οικογένειες ήταν ελάχιστα. Αυτό

  όμως που πραγματικά περίσσευε, ήταν η διάθεση να προσφέρουν προσωπική εργασία και να εργα-στούν συλλογικά. Έχτισαν λοιπόν τα σχολεία τους στο κέντρο του χωριού, δίπλα από τις πλατείες τους, στον προαύλιο χώρο των εκ-κλησιών τους ή πάνω σ’ ένα λόφο με τα παράθυρά τους να κοιτάζουν την ανατολή. Όπως τα μπουμπού-κια χρειάζονταν φως και ζέστη για να ανθίσουν, έτσι και οι μικροί μα-θητές μάζευαν τον ήλιο μέσα από τα μεγάλα μακρόστενα παράθυρα των σχολείων τους.

  Πίσω από τα ίδια τζάμια, πί-στευαν πως θα δουν κάποια μέρα να επιστρέφουν και οι ξενιτεμένοι τους, μεσοστρατίς καμαρωτοί και περήφανοι. Ακόμα όμως κι αν οι μαθητές βιάζονταν να βάλουν στο παραμύθι το δικό τους τέλος, ακό-μα κι αν ο ταχυδρόμος ξεχνούσε τα γράμματα και δεν ανηφόριζε συχνά το δρόμο μέχρι τα καφενεία του χωριού, οι άνθρωποι αυτοί, σκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της γης, φύλαξαν τον τόπο τους βαθιά μέσα στην ψυχή τους. Μετανάστες στην Αμερική, έμποροι και ταξι-δευτές στη Βαλκανική και στα πο-λύβουα λιμάνια της Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Αιγύ-πτου προσέφεραν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα. Φιλογενείς Ζα-γορίσιοι της διασποράς, μέσα από τις κάθε είδους παροχές τους, εκ-

  δήλωσαν σε όλη τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα αυτή την ευεργετική προς την παιδεία διά-θεση, αναπληρώνοντας ως έναν βαθμό το έλλειμμα της πολιτείας. Τρία από τα κληροδοτήματα που ξεχωρίζουν στο Ζαγόρι είναι το Νηπιακό Επιμελητήριο Μελά, το Κληροδότημα Μιχαήλ Αναγνω-στόπουλου στο Πάπιγκο και η Θωμαΐδειος Σχολή στα Άνω Ραβέ-νια.

  Μετά την απελευθέρωσηΚομβικό σημείο για τα διδακτή-

  ρια του Ζαγορίου και, γενικότερα, των Ιωαννίνων αποτελεί η απελευ-θέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Λίγο μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, σημαντική πηγή για τη διδακτηριακή κατάσταση σε 27 από τα χωριά του Ζαγορίου, απο-τελεί η Έκθεση του Επιθεωρητή Αλέξανδρου Καθάρειου. Σύμφωνα με αυτή, από τα καλύτερα σχολικά κτίρια ήταν το νεότευκτο διδακτή-ριο της Λάιστας, στο οποίο στεγά-ζονταν το Ελληνικό, το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο, η «Πασχάλειος Σχολή» στο Καπέσο-βο, η οποία είχε γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της υγιεινής και της παιδαγωγικής, τα σχολεία στο Μονοδένδρι και στα Άνω Σουδε-νά, καθώς και το Παρθεναγωγείο στα Κάτω Σουδενά. Όλα τα οική-ματα ήταν κοινοτικά, εκτός από το

  Δημοτικό σχολείο αρρένων και το Παρθεναγωγείο στη Βωβούσα, τα οποία λειτουργούσαν σε ιδιωτικές οικίες.

  Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκο-σμίου Πολέμου, υπήρχαν αξεπέρα-στα εμπόδια: επιστράτευση, έλλει-ψη μαστόρων, παντελής έλλειψη οικονομικών πόρων. Ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα ήταν η απο-κατάσταση των σχολείων που είτε είχαν καεί στον πόλεμο του 1912 είτε είχαν υποστεί μεγάλες φθορές από αμέλεια.

  Από τις Εκθέσεις Επιθεωρήσεως των σχολικών ετών 1919-1923 προκύπτει ότι τα διδακτήρια που είχαν πυρποληθεί κατά τον πόλεμο βρίσκονταν στο Μακρίνο, στο Τσερνέσι και στην κοινότητα Σκα-μνελίου, η «Σαϊτζαία Σχολή».

  Για την κοινότητα Μακρίνου αναφέρεται, επίσης, ότι διέθετε μέ-χρι το 1912 λαμπρό διδακτήριο. Δυσκολίες υπήρχαν και στο Γρεβε-νήτι, καθώς η εγκατάσταση σε κα-ταλληλότερο οίκημα ήταν δύσκο-λη, διότι πολλές οικίες του χωριού, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο διδακτήριο, είχαν πυρποληθεί από τους Τούρκους το 1912. Ακόμη, το δημοτικό σχολείο Δοβρινόβου διέ-θετε καταλληλότατο διδακτήριο με τις επισκευές που είχαν γίνει το 1915, αλλά αποτεφρώθηκε κατά τον Ιανουάριο του 1918 εξαιτίας της απροσεξίας της υπηρεσίας του σχολείου και έκτοτε στεγαζόταν σε στενόχωρο δωμάτιο. Επίσης, το διδακτήριο Καλωτάς είχε αποτε-φρωθεί μαζί με όλα τα σχολικά έπι-πλα και τις αποσκευές του δασκά-λου τον Φεβρουάριο του 1920.

  Νέα διδακτήρια στις απαρχές του

  ΜεσοπολέμουΩστόσο, παρά τις αντίξοες και

  σκληρές συνθήκες που επικρατού-σαν στο Ζαγόρι στις απαρχές του Μεσοπολέμου, ανεγέρθηκαν νέα διδακτήρια και έγιναν σοβαρές επισκευές και μεταρρυθμίσεις. Το σχολικό έτος 1919-1920 υπήρχαν στην περιφέρεια Ζαγορίου 68 δη-μοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Αναφορικά με την καταλληλότητά τους, ο Επιθεωρητής τα διακρίνει σε πέντε κατηγορίες: 6 άριστα, 17 κατάλληλα, 19 ανεκτά, 6 ακατάλ-ληλα και 9 εντελώς ακατάλληλα, τα οποία χρειάζονταν επισκευή, για να καταστούν κάποια από αυ-τά ανεκτά και κάποια κατάλληλα.

  Το χρονικό διάστημα 1918-1923 ανεγέρθηκαν δύο διτάξια σχολεία, στο Αληζώτ–Τσιφλίκ και στην Κα-λωτά, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στο διτάξιο Τσερνεσίου, με δαπάνες του ευεργέτη Β. Παπαγιάννη και ανοικοδομήθηκε το σχολείο Δο-βρινόβου.

  Όμως, το διάβα μας στην ιστο-ρία, θα συνεχιστεί…

  Άλλωστε αυτός ο τόπος που μας γέννησε πάντα συνεγείρει την ψυ-χή μας κι έχουμε ρητή υποχρέωση να διατηρήσουμε νωπές τις μνήμες και την ιστορία.

  Κάτι που υπόσχομαι να κάνω….*Ο Ηλίας Γιάτσιος είναι

  πρόεδρος ΕΕΤΑΑ, ΔικηγόροςΠηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Πώς κτίστηκαν τα σχολεία στο Ζαγόρι πριν 100 χρόνια GreekNews Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 • Monday, June 29, 2020

  ...και μια στο πέταλο 5

 • NEW HOURS ON ALTICE LONG ISLAND, FORMERLY CABLEVISION

  For PROGRAMMING INFO PLEASEVISIT OUR WEBSITE: www.hellasworldtv.com

  www.hellasworldtv.comCHANNEL #20

  In Nassau and Suffolk CountiesProducer: Dimitris Panagos

  Greek ProgramON CABLEVISION’s PUBLIC ACCESS

  MONDAYS ON CHANNEL # 20 AT 1AMMONDAYS ON CHANNEL # 115 AT 8AMWEDNESDAYS ON CHANNEL # 115 AT 1PMTHURSDAYS ON CHANNEL # 115 AT 10AM

  SEPT. 30-2019 OCT 31, 2020

  GREEK AMERICAN NEWS

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Εξέδω-σε ανακοινωθέν με τη λήξη των εργασιών της, οι οποίες έλα-βαν χώρα στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρ-χείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Στο πλαίσιο των εργασιών συ-ζητήθηκαν και οι απαντήσεις των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυ-τοκεφάλων Εκκλησιών στα από 17ης Μαΐου 2020 Σεπτά Γράμ-ματα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σχετικά με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας και του τρόπου μετάδοσης των Τιμίων Δώρων.

  Σχολιάζοντας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σημείωσε τα εξής: “Για μια ακόμη φορά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρ-χη κ. Βαρθολομαίου, άσκησε μέσα στο πλαίσιο της συνοδικότη-τας το πρωτείο του κατά τις αδελφικές διαβουλεύσεις του με τις κατά τόπους Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η ποιμαντική σύνεση και ευαισθησία, η οποία εκφράζεται με την άσκηση της οικονομίας στον χώρο της Διασποράς, καταδεικνύει περαιτέρω την αγάπη και το ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας Κωνστα-ντινουπόλεως για όλα τα πνευματικά της τέκνα ανά τον κόσμο. Είμαστε ευγνώμονες για τη σοφή και συνετή προτροπή της Πρω-τόθρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

  Στο Ανακοινωθέν, η Αγία και Ιερά Σύνοδος διακηρύττει ότι “το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτον” και ότι “η Εκκλησία παραμένει σταθερά και αμετακίνητος εις την δι-δασκαλίαν αυτής ως προς την ουσίαν του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας”.

  Επιπροσθέτως, το Ανακοινωθέν αναφέρει: “Συγχρόνως, η Μή-τηρ Εκκλησία, μεριμνώσα δια τας ιδιαιτέρας ανάγκας των τέ-κνων αυτής εν τη Διασπορά, προτρέπει τους εν αυτή διακονού-ντας Ποιμενάρχας όπως, εν τη ποιμαντική αυτών ευαισθησία, ευθύνη και συνέσει, οικονομούν προσωρινώς τα ανακύψαντα εκ των τοπικών νόμων της Πολιτείας προβλήματα, πάντοτε εν συ-ντονισμώ με το εν Φαναρίω Ιερόν Κέντρον, δια την μείζονα πνευματικήν ωφέλειαν του χριστωνύμου λαού”.

  Εν μέσω της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης μετάδοσης του ιού COVID 19 στις Η.Π.Α., η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικου-μενικού Πατριαρχείου, με πνεύμα σοφίας, παρέσχε στους κληρι-κούς την ελευθερία να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταδίδοντας προσωρινά τα Τίμια Δώρα με

  περισσότερα του ενός κοχλιάρια, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό και ανήκουν στις ενορίες. Πρό-κειται για μία ρύθμιση που εκφράζει “την ποιμαντική ευαισθη-σία, ευθύνη και σύνεση” και λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες ανά-γκες των πιστών στην Διασπορά.

  Μία τέτοια απόφαση δεν εκφράζει μόνο τη σοφία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά υπο-γραμμίζει και αυτό που από την αρχή της κρίσης είχε διακηρύξει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος: “Δεν είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία, αλλά είναι η Θεία Κοινωνία καθ’ εαυτήν που μας σώζει και μας χαρίζει αιώνια ζωή”.

  ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣΟι δηλώσεις Ελπιδοφόρου προκάλεσαν ερωτήματα προς το

  Οικουμενικό Πατριαρχείο και σα συνέπεια εκδόθηκε από τη σύ-νοδο και διευκρινιστική ανακοίνωση.

  «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή ερωτήσεις σχετικά με το αν «ευλόγησε» ή όχι τη χρήση πολλαπλών ή μίας χρήσεως λαβίδων κατά τη μετάδοση της Θείας Μεταλήψεως στους πι-στούς, επαναλαμβάνει ό,τι αναφέρεται και στο ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της 25ης Ιουνίου:

  «Ως προς τον τρόπον μεταδόσεως των αχράντων Μυστηρίων εις τους πιστούς, η Εκκλησία, σεβομένη την Ιεράν Παράδοσιν, την συνυφασμένην αρρήκτως με την καθ› ημέραν εκκλησιαστι-κήν πρακτικήν και κενωτικήν εμπειρίαν, διακρατεί τα από αι-ώνων και μέχρι σήμερον ισχύοντα, ως φύλαξ και φρουρός ανύ-στακτος των παραδοθέντων υπό των Αγίων Πατέρων, και ουδε-μίαν ανάγκην ευρίσκει δι’ αλλαγήν του τρόπου τούτου και μάλι-στα υπό την πίεσιν εξωγενών παραγόντων.

  Η οποιαδήποτε, λοιπόν, εκκλησιαστική οικονομία, ασκείται μόνον όταν συντρέχουν οι δύο ικανές και αναγκαίες συνθήκες: α) να υπάρχει από τον νόμο του κράτους κάποια απαγόρευση σχετικά με τη θεία λατρεία λόγω της πανδημίας και β) ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη και την προς τούτο άδεια της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Πάντως δεν αφορά στην αλ-λαγή του τρόπου μεταδόσεως, πολλώ δε μάλλον στη χρήση πολ-λαπλών ή μίας χρήσεως αγίων λαβίδων».

  Το Φανάρι για τη χρήση χωριστών λαβίδων στην θεία κοινωνίαΔευτέρα 29 Ιουνίου 2020 • Monday, June 29, 2020 GreekNews

  Ομογένεια 6

 • Sunday June 28:

  Name Day Great Vespers: 7:00pmHis Grace Bishop Apostolos will Celebrate

  Monday June 29:Name Day Celebration of Sts. Peter & PaulOrthros 8:30amDivine Liturgy 9:30am

  Tuesday June 30:The 12 Holy Apostles -NameDay of His Grace Bishop ApostolosOrthros 9:00amDivine Liturgy 10:00amHis Grace Bishop Apostolos to CelebrateHis Eminence Archbishop Elpidophoros will be with us

  The Greek Orthodox Cathedral of Saint Paul110 Cathedral Avenue, Hempstead, New York 11550

  Tel/Fax: 516-483-5700 Website: www.stpaulhempstead.org

  THE GREEK ORTHODOX CATHEDRAL OF SAINT PAULINVITES YOU TO

  THE FEAST DAY OF THEHOLY APOSTLES PETER AND PAUL

  Νέα Υόρκη.- (GreekNewsOnline)

  Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μπρούκλιν η τελετή αποφοίτησης στο σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας Τιμίου Σταυρού. Φέτος απο-φοίτησαν 13 μαθητές.

  Η τελετή – που πραγματοποιήθηκε στο ναό - έγινε με τήρηση όλων των κανόνων αποστασιο-ποίησης. Κάθε μαθητής είχε το δικαίωμα να έχει 5 καλεσμένους. Τηρήθηκαν κανονικά οι απο-στάσεις και όλοι πλην των αποφοίτων φορού-σαν μάσκα.

  Την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης είχε ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

  Δημήτρης Βάβας, του οποίου ο εγγονός Διονύ-σης ήταν ένας εκ των αποφοίτων.

  Μίλησαν η διευθύντρια του σχολείου DGK Ναόμι Πλότκιν, η υπεύθυνη του ελληνικού τμή-ματος του ημερησίου σχολείου Ελευθερία Οί-κουτα, ο πρόεδρος της σχολικής εφορίας Γερά-σιμος Μενεγάτος και όλοι οι απόφοιτοι.

  Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο απόφοιτος Δημήτρης Σμουδιάνης διαβάζοντας την ομιλία του από τη συγκίνηση ξέσπασε σε κλάματα, αποσπώντας τα χειροκροτήματα.

  Μετά την εκδήλωση όλοι έγραψαν μία κάρτα στην Γεωργία Καλοειδή, την οποία και θα της στείλουν. Μετά την τελετή, γονείς και μαθητές πήγαν στο σχολείο όπου ακολούθησε κέρασμα.

  Αποφοίτηση στον Τίμιο Σταυρό Μπρούκλιν

  GreekNews Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 • Monday, June 29, 2020Ομογένεια 7

 • Αθήνα.- GreekNewsOnline)

  Στην επόμενη ημέρα της Οικονομίας και της Κοινωνίας ήταν αφιερωμένο το 10ο Ετήσιο Capital Link CSR Forum – που έγινε σε ψηφιακή μορ-φή την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 με τη συμμετοχή τόσο ομιλητών, όσο και κοινού της Ομογένειας, καθώς η έδρα της εταιρίας είναι στη Νέα Υόρκη. Το Συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττι-κής, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Πειραιά, του Ελ-ληνικού Οργανισμού Τουρισμού – ΕΟΤ και με την υπο-στήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.

  Είναι η 10η χρονιά που η Capital Link διοργανώνει αυτό το Συνέδριο, φέτος με το επίκαιρο θέμα «Οικονο-μία και Κοινωνία: Η επόμενη ημέρα» δίνοντας τη δυ-νατότητα σε 40 διακεκριμένους ομιλητές, Εκπροσώ-πους της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδι-οίκησης, Επιχειρηματίες, Επενδυτές, Τραπεζίτες και ομογενείς να εκφράσουν τις απόψεις τους για την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού και να εισηγηθούν μέτρα και τρόπους για την επανεκκίνηση της Οικονομίας και Κοινωνίας, τον αντίκτυπο σε κάθε τομέα, καθώς και τις νέες συνθήκες λειτουργίας με την εφαρμογή των περιορισμών και των μέτρων προ-φύλαξης.

  Με τίτλο «Οικονομία και κοινωνία: Η επόμενη μέ-ρα», το συνέδριο εστιάστηκε στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και την επα-νεκκίνηση της Οικονομίας και στη μετάβαση σ’ ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα συμβάλλει ιδι-αίτερα σ’ ένα πιο ενεργό μοντέλο συμμετοχής ενδια-φερόμενων φορέων και κοινωνικού συνόλου στην ανάκαμψη της χώρας και την επιστροφή της σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.

  Η Ψηφιακή μορφή του Συνεδρίου έδωσε τη δυνατό-τητα συμμετοχής ομιλητών και κοινού από την Ελλά-δα και την Αμερική.

  ΜΠΟΡΝΟΖΗΣO Νίκος Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link εί-

  πε πως η επανεκκίνηση της Οικονομίας και Κοινωνίας είναι μία πρόκληση την οποία όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη καλούνται να αντιμετωπίσουν, προσαρμοζό-

  μενες στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία.

  «Το Συνέδριο μας, εξετάζει πως βασικοί τομείς θα αντιμετωπίσουν το νέο τοπίο της αγοράς δεδομένης της αδράνειας της οικονομίας για μήνες, τα περιορι-στικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται, και την στροφή στην υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων. Το ζητούμενο είναι πώς θα επανακτήσει η χώρα όσο γίνεται γρηγορότερα μια δυναμική επιστροφής σε αναπτυξιακή κατεύθυν-ση. Η επάνοδος στην ομαλότητα είναι θέμα χρόνου και η παρούσα κατάσταση, όσο επώδυνη και αν είναι, δίνει την δυνατότητα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Απαιτείται στενότερη και εποικοδομητική συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στοχευόμενα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας και η υιοθέτηση νέων πρωτοβουλιών από τον ιδιωτικό τομέα.

  Όπως ανέφερα έχουμε μια ατζέντα υψηλών προδι-αγραφών με κορυφαίους συνομιλητές και παρουσια-στές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την κυ-βέρνηση, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να σημειώ-σουμε και τη σημαντική συμμετοχή ομογενών από την Αμερική με αναγνωρισμένο κύρος και εμβέλεια. Και καλύπτουμε όλους τους βασικούς τομείς και θέματα.

  Ανταποκρινόμενοι στη νέα δυναμική, το συνέδριο μας είναι ψηφιακό έχοντας υιοθετήσει μια ειδική συνεδρι-ακή πλατφόρμα που παρέχει μοναδικές δυνατότητες επικοινωνίας και δικτύωσης».

  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Στη θεματική ενότητα «καινοτομία – επιχειρηματι-κότητα» ο Jimmy Athanasopoulos, Chairman Envolve Entrepreneurship & Greece Representative for Libra Social Responsibility – Libra Group, αναφερόμενος στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, σημείωσε ότι μια μι-κρή βοήθεια από οποιαδήποτε οντότητα, είτε ιδιωτική είτε κρατική, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και να αλλάξει ζωές ανθρώπων. Στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα τα 10 κοινωνικά προγράμματα που έχει εγκαθιδρύσει ο όμιλος της κατά τη διάρκεια των τε-λευταίων χρόνων, λέγοντας ότι έχουν αλλάξει τις ζω-ές πολλών ανθρώπων. Συνεχίζοντας, επαίνεσε το ευρύ φάσμα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκε εγκωμιαστικά και στην αναστροφή του επικοινωνιακού κλίματος, λέγοντας ότι «η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε λίγους μή-νες από μαύρο πρόβατο της δημοσιότητας να γίνει πρωτοπόρος σε αυτά που έκανε». Τέλος, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαπρέψει στο κομμάτι της έρευ-νας-καινοτομίας και στον τομέα της νεοφυούς επιχει-ρηματικότητας.

  Ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνο-λογίας Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στην ομιλία του τόνισε:

  «Νομοθετούμε άμεσα:• το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, την

  ηλεκτρονική πλατφόρμα ELEVATE Greece, που θα χαρτογραφήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το οι-κοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

  • υπέρ-τριπλασιάζουμε τα φορολογικά κίνητρα, τις υπερεκπτώσεις δαπανών, από το 30% στο 100%, για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και ανά-πτυξη.

  • θεσπίζουμε την παροχή φορολογικού κινήτρου προς φυσικά πρόσωπα-επενδυτές αγγέλους που επεν-δύουν στις startup του Μητρώου Νεοφυών Επιχειρή-σεων.

  • δημιουργούμε την πρώτη Πολιτεία Καινοτομί-ας στην Ελλάδα η οποία θα φιλοξενεί τμήματα R&D επιχειρήσεων καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνο-βλαστούς, θερμοκοιτίδες και επιταχυντές».

  Ο Steve Vranakis, Chief Creative Officer – Government of the Hellenic Republic, τόνισε ότι: «Μια χώρα είναι καλή μόνο όσο είναι οι άνθρωποί της». Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει και το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο και την κατάλληλη ηγεσία. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μιλάει σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Vranakis εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε χειροπιαστά βήματα για να εκτοξεύσει το οικοσύστημα των startup. «Αυτές είναι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν. Αυτό που είδα ήταν μια στιγμή κατά την οποία οι σωστοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κάτω από τη σωστή ηγεσία του πρωθυπουργού μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ερ-γάστηκε για σχεδόν 10 χρόνια στην Google, όπου για κάθε ενέργεια του έπρεπε να αξιολογηθεί. Όπως είπε, βλέπει πολλές από αυτές τις μεθόδους να εφαρμόζο-νται στην ελληνική κυβέρνηση. «Και νομίζω ότι όταν έχουμε άτομα που έχουν αυτό το κοινό όραμα για το τι θα μπορούσε να γίνει αυτό το υπέροχο μέρος, και οι άνθρωποι ευθυγραμμίζονται πίσω από αυτό το όραμα, μπορούμε να κάνουμε απίστευτα πράγματα».

  «Η σημασία των startup για την οικονομία και την κοινωνία θα μπορούσε να συνοψιστεί στη λέξη εξέλι-ξη», επισήμανε ο κ. Αλέξανδρος Νούσιας Country Director Greece – Envolve Entrepreneurship, τονίζο-ντας ότι τα startup βοηθούν στην εξέλιξη, κάνοντας την οικονομία πιο ανταγωνιστική. «Υπάρχει εξαιρετι-κό ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα. Επομένως, αν δεν μπορούμε να είμαστε Γαλλία ή Γερμανία με βαριά βιο-μηχανία, θα πρέπει να δώσουμε σίγουρα περισσότερη έμφαση στο ανθρώπινο ταλέντο και στην έρευνα ώστε να είναι περισσότερο φωτεινή η επόμενη μέρα», ανέ-φερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, εξήγησε ότι παρόλο που η ελληνική αγορά είναι μικρή, αυτό μπορεί να αποδειχτεί πλεονέκτημα