2017-2019 · 2018-08-22 · Συγκεκριμένα, σήμερα (2016-2017), το Πα -...

358
Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 2017-2019

Transcript of 2017-2019 · 2018-08-22 · Συγκεκριμένα, σήμερα (2016-2017), το Πα -...

  • Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών

    2017-2019

  • Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 2017-2019

    Έκδοση του Πανεπιστημίου ΚύπρουΛευκωσία, Απρίλιος 2017

    ISSN 1450-0698 • Copyright© 2017 • Πανεπιστήμιο Κύπρου

    ΠαραγωγήΓραφείο ΕκδόσεωνΤομέας Διεθνών Σχέσεων,Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων

    Γενική ΕυθύνηΓρηγόρης ΜακρίδηςΠροϊστάμενος ΥΔΣ

    Γενική ΕπιμέλειαΈλενα Αυγουστίδου-ΚυριάκουΑνώτερη Λειτουργός ΠανεπιστημίουΥπεύθυνη Τομέα Διεθνών Σχέσεων

    Συντονισμός/ΕπιμέλειαΚορίνα ΚοιλιάρηΛειτουργός Πανεπιστημίου

    Σχεδιασμός/ΣελίδωσηΜαρία ΓαβριήλΓραφίστας

  • Σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό παγκόσμιοπεριβάλλον, οι μεταπτυχιακές σπουδές αποτελούν σημαντικήπροέκταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μία κοινωνία. Ηεπιλογή της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης είτε για σκοπούς εξει-δίκευσης είτε διεύρυνσης του γνωστικού αντικειμένου, είναικομβικής σημασίας απόφαση, που καθορίζει την επαγγελμα-τική σταδιοδρομία και εξέλιξη, και την πνευματική καλλιέργειαενός ατόμου.

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχοντας ως στόχο τη σωστή καθο-δήγηση των νέων στην επιλογή τους αυτή και ανταποκρινό-μενο στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας,έχει συγκροτήσει στις σχολές του μεταπτυχιακά προγράμματασπουδών τόσο σε επίπεδο πρώτου μεταπτυχιακού τίτλου όσοκαι διδακτορικού. Συγκεκριμένα, σήμερα (2016-2017), το Πα-νεπιστήμιο προσφέρει, σε 21τμήματά του, 64 μεταπτυχιακάπρογράμματα σε επίπεδο μάστερ και 45 σε επίπεδο διδακτο-ρικού, ο δε αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών ανέρχεταιστους 1.847.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο του Πανεπιστημίου, στο μέροςτης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που προσφέρει, υποστηρίζε-ται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Πρόκειται για μίαευρωπαϊκών προδιαγραφών Σχολή, πλήρως εναρμονισμένημε τα πρότυπα λειτουργίας των διακεκριμένων ερευνητικώνιδρυμάτων διεθνώς, εδραιώνοντας έτσι την υφιστάμενη μετα-πτυχιακή εκπαίδευση και, ταυτόχρονα, ενδυναμώνοντας τηδιεξαγωγή έρευνας στον οργανισμό και συμβάλλοντας στηνπεραιτέρω διασύνδεση με κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς.Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ιατρική Σχολή μετρά ήδη τέσσεραχρόνια λειτουργίας και αναμένεται, σύντομα, να προσφέρει με-ταπτυχιακά προγράμματα.

    Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΠανεπιστημίουΚύπρου παρέχουν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, αφενός, τηδυνατότητα εξειδίκευσης σε τομέα σχετιζόμενο άμεσα με τοπρώτο πτυχίο τους και, αφετέρου, τους επιτρέπουν να διευρύ-νουν το γνωστικό τους πεδίο σε επιστημονικούς τομείς πέρααπό αυτούς που προσφέρει το πρώτο πτυχίο. Αναπόσπαστομέρος της μεταπτυχιακής τους εκπαίδευσης είναι η απόκτησηδεξιοτήτων για συνεχή – διά βίου – μάθηση και έρευνα.

    Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο ενθαρρύνει την άριστη ακαδημαϊκήεπίδοση με την πληθώρα των υποτροφιών που απονέμει κάθεχρόνο και, παράλληλα, την ενισχύει με τη δυνατότητα συμμε-τοχής τους σε σεμινάρια, συνέδρια και άλλες δραστηριότητεςανταλλαγής και όχι μόνο. Οι απόφοιτοί μας εργοδοτούνται μεεπιτυχία τόσο από τους ντόπιους εργοδότες όσο και από διε-θνή ερευνητικά κέντρα. Σημαντικός αριθμός νέων ερευνητών,μεταξύ αυτών και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου, ερ-

    γοδοτείται από το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα μέσω ερευνητικώνπρογραμμάτων, αποτελώντας ήδη έναν από τους κύριους ορ-γανισμούς απασχόλησης νέων επιστημόνων στην Κύπρο.

    Τα σύγχρονα εργαστήρια και οι μοντέρνες υποδομές του οργα-νισμού είναι, αναμφισβήτητα, ένα ακόμα κίνητρο, για να επιλέξειένας φοιτητής να συνεχίσει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακόκαι διδακτορικό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Με την αναβάθμιση και επέκταση της πόλης της γνώσης, τη Βι-βλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης «Στέλιος Ιωάννου» να ολο-κληρώνεται σύντομα, την Πολυτεχνική Σχολή υπό ανέγερσηκαι την τροχοδρόμηση της αποπεράτωσης σημαντικών κτη-ρίων, όπως η Ιατρική Σχολή, το Τμήμα Βιολογικών Επιστημώνκαι άλλα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου καλείται να προσφέρει μιαμοναδική εμπειρία φοίτησης στους μεταπτυχιακούς φοιτητέςτου, από όποια χώρα και να προέρχονται, με την παροχή ση-μαντικών υπηρεσιών στην Πανεπιστημιούπολη και με ενεργήφοιτητική ζωή. Κατατασσόμενο στα κορυφαία νέα πανεπιστή-μια του κόσμου κάτω των 50 ετών και στα κορυφαία 350-400ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα διεθνώς, σύμφωνα με την κα-τάταξη «Times Higher Education World University Rankings»,υπόσχεται να δώσει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ταεφόδια που χρειάζονται, για να ασκήσουν δημιουργικά καιελεύθερα την κριτική τους σκέψη, για να δημιουργήσουν προςόφελος των ιδίων και της κοινωνίας.

    Η διεθνοποίηση και η αριστεία κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλογια τον οργανισμό. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος, το ΙνστιτούτοΘερβάντες και το Κέντρο Γλωσσών, μαζί με τις ποικίλες δράσειςπου διοργανώνουν οντότητες του οργανισμού, υπόσχονται ναεμπλουτίσουν τη φοιτητική ζωή, δημιουργώντας μια μοναδικήαλληλεπίδραση του ντόπιου με το πολυπολιτισμικό στοιχείο.Δημιουργούμε, επίσης, κέντρα αριστείας, για να βελτιώσουμετις επιδόσεις μας στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας,και για να προσφέρουμε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μας,και δυνάμει ερευνητές, την ευκαιρία να εργαστούν και να δη-μιουργήσουν εδώ, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Στην παρούσα έκδοση, παρατίθενται όλες οι πληροφορίες σχε-τικά με τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το Πα-νεπιστήμιο Κύπρου, με σκοπό την επαρκή ενημέρωση τουκάθε ενδιαφερομένου.

    Καθηγητής Κωνσταντίνος ΧριστοφίδηςΠρύτανης

    Μήνυμα από τον Πρύτανη

  • Μήνυμα Πρύτανη 3Γενικές Πληροφορίες 6Μεταπτυχιακές Σπουδές 18

    • Τμήμα Αγγλικών Σπουδών 34• Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών 40• Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών 52

    • Τμήμα Βιολογικών Επιστημών 62• Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής 78• Τμήμα Πληροφορικής 90• Τμήμα Φυσικής 100• Τμήμα Χημείας 108

    • Γενικές Πληροφορίες 121

    • Τμήμα Επιστημών της Αγωγής 124• Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών 178• Τμήμα Νομικής 190• Τμήμα Ψυχολογίας 192

    • Γενικές Πληροφορίες 221

    • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης 224• Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 240• Τμήμα Οικονομικών 250

    • Τμήμα Αρχιτεκτονικής 264• Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 272• Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής 284• Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος 298

    • Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών 316• Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας 320• Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας 332• Διατμηματικό Πρόγραμμα Βυζαντινών Σπουδών 336

    • Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο 350• Οργανόγραμμα 351• Σώματα Πανεπιστημίου Κύπρου 352• Μέλη Σωμάτων Πανεπιστημίου Κύπρου 353• Χάρτες 354• Χρήσιμα Τηλέφωνα και Τηλεομοιότυπα 357

    Περιεχόμενα

    ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

    ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

    ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

    ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

  • ΓενικέςΠληροφορίες

    Ο δ η γ ό ς Μ ε τ α π τ υ χ ι α κ ώ ν Σ π ο υ δ ώ ν 2 0 1 7 - 2 0 1 9

  • Γενικές Πληροφορίες

    6

    To Πανεπιστήμιο Κύπρου ιδρύθηκε το 1989 καιπαρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του, έχει κατα-ξιωθεί τοπικά και διεθνώς, τόσο σε επίπεδο διδα-σκαλίας, όσο και για το πλούσιο ερευνητικό έργοπου έχει να επιδείξει, αλλά και για τη συνεισφοράτου στην κοινωνία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρουβρίσκεται στην 55η θέση ως το καλύτερο νέο πα-νεπιστήμιο παγκοσμίως σύμφωνα με την κατάταξητων «Times Higher Education World UniversityRankings (2016)», ενώ βρίσκεται πλέον στις θέσεις351-400 ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμιαδιεθνώς. Διακρίνεται για την αριστεία στη διδα-σκαλία και την έρευνα, διαθέτει άρτια καταρτι-σμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, προσφέρεικαινοτόμα και αναγνωρισμένα μεταπτυχιακάπρογράμματα σπουδών, στήριξη και καθοδή-γηση στους φοιτητές, καθόλη τη διάρκεια τωνσπουδών τους, έχει πλούσια υποδομή και άρτιεςεγκαταστάσεις και παρουσιάζει υψηλό ποσοστόεπαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων.

    Παρά τη σύντομη του ιστορία στον εκπαιδευτικόχώρο της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου απέ-νειμε περισσότερους από 494 διδακτορικούς τίτ-λους και 5053 διπλώματα μάστερ και κατάφερενα καθιερωθεί ως το κορυφαίο ερευνητικό και εκ-παιδευτικό ίδρυμα στον τόπο και να αναγνωρίζε-ται ως κέντρο αριστείας στην περιοχή τηςΜεσογείου.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευ-νας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η πλειοψηφίατων αποφοίτων του (76.1%) εργοδοτείται σή-μερα με το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης.Η πλειοψηφία των αποφοίτων, κατέχουν εργα-σιακή θέση που είναι σχετική με τις σπουδές τουςστο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Απόφοιτοι του Πανε-πιστημίου Κύπρου εργοδοτούνται σε διεθνείς εμ-βέλειας εταιρίες και σημαντικούς οργανισμούς,λαμβάνουν υποτροφίες από τον επιχειρηματικόκόσμο, ενώ παράλληλα διαπρέπουν στο εξωτε-ρικό ως ακαδημαϊκοί σε πανεπιστήμια εγνωσμέ-νου κύρους.

  • Βασικοί ΣτόχοιOι βασικοί στόχοι του Πανεπιστημίου Kύπρου είναι ηπροαγωγή της επιστήμης και της γνώσης μέσα από τηδιδασκαλία και την έρευνα και η προώθηση της πολιτι-στικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Kύ-πρου. Mέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, η διδασκαλία δεναποβλέπει μόνο στην απόκτηση γνώσεων, αλλά καιστην ενεργό συμμετοχή των φοιτητών στη διαδικασίατης μάθησης και στην εμπέδωση των αναγκαίων αξιώνγια υπεύθυνη και δραστήρια συμμετοχή τους στην κοι-νωνία. Tαυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο, με τα ερευνητικάπρογράμματα των τμημάτων του, στοχεύει στη θεμε-λίωση και ανάπτυξη των διαφόρων κλάδων των επιστη-μών και τη δυναμική αξιοποίησή τους, τόσο σε τοπικόόσο και σε διεθνές επίπεδο.

    Ερευνητικό ΈργοH έρευνα είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες τουακαδημαϊκού προσωπικού, στην οποία συμβάλλουνπροπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταπτυ-χιακοί συνεργάτες.

    Τα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρουκαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αντιστοιχούνστις υπάρχουσες ειδικότητες. Κάποια από αυτά χρηματο-δοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως το HORI-ZON 2020, ind. ERC και Μarie Skłodowska-Curie Actions,ERASMUS+, INTERREG, LIFE, COST, EEA GRANTS) και άλλααπό εθνικά ανταγωνιστικά προγράμματα (όπως τοΊδρυμα «Α. Γ. Λεβέντης» και Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας)που χρηματοδοτούν την πλειονότητα των εξωτερικώνερευνητικών προγραμμάτων. Για τις επιτυχίες των ακαδη-μαϊκών του σε έρευνα και καινοτομία, το ΠανεπιστήμιοΚύπρου διακρίθηκε σε διεθνή βραβεία σε διάφορους το-μείς και κατατάσσεται σε τιμητικές διεθνείς θέσεις μεβάση διεθνείς αξιολογήσεις.

    Tο Πανεπιστήμιο είναι μέλος διεθνών πανεπιστημιακώνσυνδέσμων και δικτύων. Συνεργάζεται, μέσα από δια-κρατικές ή διαπανεπιστημιακές συμφωνίες, με πανεπι-στήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού για τηνπροώθηση της επιστημονικής έρευνας, της συνεργασίαςκαι της ανταλλαγής πληροφοριών. Tο ακαδημαϊκό προ-σωπικό, μέσα από δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, μεεπιστημονικά συγγράμματα και συμμετοχή σε διεθνή συ-νέδρια, σεμινάρια και συμπόσια, προωθεί παραπέρααυτόν τον στόχο.

    Ερευνητικά Κέντρα/ΜονάδεςΣτο Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργούν ερευνητικά κέν-τρα και ερευνητικές μονάδες ως ανεξάρτητοι, μη κερ-δοσκοπικοί οργανισμοί, οι οποίοι εντάσσονται στησυνολική προσπάθεια παραγωγής νέας γνώσης και και-νοτομίας. Τα ερευνητικά κέντρα και μονάδες στοχεύουνστην έρευνα σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδοστα επιμέρους γνωστικά τους πεδία, και προσελκύουνένα σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων,

    που χρηματοδοτούνται από οργανισμούς προώθησηςέρευνας στην Κύπρο και το εξωτερικό. Σημαντική είναιη προσφορά τους στην κυπριακή κοινωνία, στους τομείςτης οικονομίας, βιομηχανίας και πολιτισμού, μέσα απότην παροχή βοήθειας σε τοπικούς οργανισμούς και, γε-νικότερα, μέσα από έρευνα, η οποία επικεντρώνεται σεθέματα που αφορούν την Κύπρο.

    Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν τα ακόλουθα ερευνητικάκέντρα/μονάδες:

    • Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Νερού «ΝΗΡΕΑΣ»

    • Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας

    • Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας - FOSS

    • Ερευνητική Μονάδα Τραπεζικών καιΧρηματοοικονομικών Μελετών

    • Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτωνκαι Δικτύων ΚΟΙΟΣ

    • Κέντρο Ερευνών Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης

    • Κέντρο Eρευνών Μοριακής Ιατρικής

    • Κέντρο Οικονομικών Ερευνών

    • Κέντρο Σπουδών Φύλου

    • Ωκεανογραφικό Κέντρο

    Ακαδημαϊκό ΠροσωπικόTο ακαδημαϊκό προσωπικό απαρτίζεται από Kύπριους,Eλλαδίτες και από τον διεθνή χώρο, που διακρίθηκαν σεπανεπιστήμια της Eυρώπης και της Aμερικής και σε άλλααξιόλογα πανεπιστήμια.

    ΔιοίκησηTο Πανεπιστήμιο είναι Nομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δι-καίου και διοικείται από το Συμβούλιο, το οποίο έχει τηδιαχείριση και έλεγχο των διοικητικών και οικονομικώνυποθέσεων του Πανεπιστημίου και της περιουσίας του,και τη Σύγκλητο, η οποία αποτελεί το ανώτατο ακαδη-μαϊκό όργανο του Πανεπιστημίου. Oι Σχολές και τα Τμή-ματα διοικούνται από Συμβούλια, με επικεφαλής τονΚοσμήτορα της Σχολής και τον Πρόεδρο του Τμήματος,αντίστοιχα (βλ. σχετικό παράρτημα).

    Διοικητικές ΥπηρεσίεςΛειτουργούν οι πιο κάτω Διοικητικές Υπηρεσίες:

    • Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού• Βιβλιοθήκη• Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων• Oικονομικές Υπηρεσίες• Υπηρεσία Πληροφορικής Υποδομής • Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων • Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Mέριμνας• Tεχνικές Yπηρεσίες• Υπηρεσία Υποστήριξης Έρευνας

    w w w. u c y. a c . c y

    7

  • Oι Διοικητικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Kύπρουαποτελούν το εκτελεστικό όργανο για τη διασφάλιση τηςαναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής και την υλοποίησητων αποφάσεων του Συμβουλίου και της Συγκλήτου. TωνΥπηρεσιών προΐσταται ο Διευθυντής Διοίκησης και Oι-κονομικών, ο οποίος, σύμφωνα με το νόμο, συμμετέχειστις συνεδρίες του Συμβουλίου και της Συγκλήτου χωρίςδικαίωμα ψήφου και αναλαμβάνει την υλοποίηση τωναποφάσεών τους. Για το σκοπό αυτό, ο Διευθυντής έχειτην ευθύνη υλοποίησης των σχεδίων ανάπτυξης του Πα-νεπιστημίου και της οργάνωσης, του συντονισμού καιτου ελέγχου των Διοικητικών Yπηρεσιών, με τρόπο πουνα διασφαλίζεται η αποτελεσματική και αποδοτική λει-τουργία τους.

    ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣΤο Πανεπιστήμιο, στην παρούσα φάση, στεγάζεται κυρίωςστις καινούριες εγκαταστάσεις που έχουν λειτουργήσειστην Πανεπιστημιούπολη πέραν του συγκροτήματος κτη-ρίων (Κεντρικός Χώρος), στο οποίο βρισκόταν παλαι-ότερα η Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και σε άλλαιδιόκτητα και ενοικιαζόμενα κτήρια. Το ιστορικό κτήριοτης Παιδαγωγικής Ακαδημίας ανακαινίστηκε πλήρωςκατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρηθεί η αρχιτεκτονικήτου, ενώ πολλοί εσωτερικοί χώροι διαμορφώθηκαν, έτσιώστε η νέα χρήση τους να ανταποκρίνεται στις ανάγκεςπου απαιτεί η λειτουργία ενός σύγχρονου πανεπιστη-μίου. Δύο επιπλέον κτήρια ανεγέρθηκαν στον ίδιο χώρο,η Νέα Πτέρυγα (Κτήριο Ε) και η Πτέρυγα Β (Κτήριο Β).Εκτός από το κεντρικό κτήριο, το Πανεπιστήμιο χρησι-μοποιεί στην ίδια περιοχή και άλλα κτήρια (ιδιόκτητα καιενοικιαζόμενα) για κάλυψη των στεγαστικών του αναγ-κών μέχρι την πλήρη και μόνιμη στέγασή του στην Πα-νεπιστημιούπολη (βλ. σχετικό παράρτημα).

    Στο πλαίσιο προώθησης της μόνιμης στέγασης του Πανε-πιστημίου έχει συσταθεί το Γραφείο Ανάπτυξης Πανεπιστη-μιούπολης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση, τονσυντονισμό και την ανάπτυξη όλου του έργου. Η κτηριολο-γική ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης ολοκληρώνεταικυρίως μέσω αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, οι οποίοι απο-τελούν την κύρια διαδικασία επιλογής και ανάθεσης της εκ-πόνησης των μελετών και στη συνέχεια του σχεδιασμού καιτης διαχείρισης της κατασκευής των κτηριακών εγκαταστά-σεων. Με τη συμπλήρωσή της, η Πανεπιστημιούπολη θαμπορεί να εξυπηρετεί 10.000 φοιτητές συνολικά.

    Χρονικά κατασκευάστηκαν πρώτα τα έργα υποδομήςτης Πανεπιστημιούπολης, τα κτήρια Λειτουργικής Υπο-στήριξης και το κτήριο της Κεντρικής Αποθήκης. Στη συ-νέχεια παραδόθηκαν προς χρήση η Φοιτητική Εστία(Φάση 1α), η Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστη-μών και οι Κοινόχρηστοι Χώροι Διδασκαλίας Ι, το ΚτήριοΣυμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης»,όπου στεγάζεται η Διεύθυνση και οι πλείστες διοικητικέςυπηρεσίες του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και τοΑθλητικό Κέντρο. Ολοκληρώθηκαν, επίσης, οι κτηριακέςεγκαταστάσεις της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και

    Διοίκησης, και των Κοινόχρηστων Χώρων ΔιδασκαλίαςΙΙ, καθώς και οι κτηριακές εγκαταστάσεις των ΧώρωνΚοινωνικών Δραστηριοτήτων. Τον Οκτώβριο 2011 άρ-χισαν οι κατασκευαστικές εργασίες του Κέντρου Πληρο-φόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», που σχεδίασεο κορυφαίος Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvelle, καιτου οποίου η έναρξη λειτουργίας εκτιμάται εντός του2017.

    Το 2016 άρχισε η ανέγερση των κτηριακών εγκαταστά-σεων της Πολυτεχνικής Σχολής, καθώς και οι εργασίεςγια την αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση τωνκεντρικών κτηρίων (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύ-πρου. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμόςτων κτηριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Βιολογι-κών Επιστημών και Χώρων Διδασκαλίας III, με στόχο τηνπροκήρυξη προσφορών για την ανέγερσή τους στιςαρχές τού 2017. Έχει, επίσης, υπογραφεί η σύμβαση γιατην ολοκλήρωση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Ια-τρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη.

    Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο Σιακόλειο Εκπαι-δευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ) για την προ-σωρινή στέγαση της Ιατρικής Σχολής. Ολοκληρώθηκανδε, οι εργασίες για την ανέγερση και λειτουργία του Φω-τοβολταϊκού Πάρκου «ΦΑΕΘΩΝ». Προωθείται, επίσης, ηολοκλήρωση της σχετικής μελέτης και στη συνέχεια ηπροκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη μελέτη/κατα-σκευή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου «ΑΠΟΛΛΩΝ» ισχύος10MW, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του Πανεπι-στημίου στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης του Πα-νεπιστημίου.

    ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΗ αποστολή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύ-πρου είναι να δημιουργήσει και να στηρίξει ένα αξιόπι-στο περιβάλλον πληροφοριών μέσα από στρατηγικέςκαι μηχανισμούς, που να διευκολύνουν τη διάδοση τηςπαγκόσμιας επιστημονικής γνώσης, τη μάθηση και τηνπρόοδο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και στην ευρύ-τερη κοινωνία.

    Η Βιβλιοθήκη είναι υβριδική (hybrid library), δηλαδή πε-ριλαμβάνει στις συλλογές της έντυπο, ψηφιακό και οπτι-κοακουστικό υλικό. Το έντυπο υλικό είναι αναζητήσιμομέσα από τον κατάλογό της μέσω του διαδικτύου. Τοηλεκτρονικό υλικό είναι προσβάσιμο από τον ιστότοποτης Βιβλιοθήκης http://library.ucy.ac.cy/.

    Συλλογές και ΠαραρτήματαΗ συλλογή της Βιβλιοθήκης στεγάζεται σε πέντε παραρ-τήματα και είναι ελεύθερης πρόσβασης για τους χρή-στες. Περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά, υλικό αναφοράς(λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, κ.ά.).

    Όλες οι βιβλιοθήκες και τα παραρτήματα διαθέτουναναγνωστήριο, σταθμούς εργασίας για πρόσβαση στιςηλεκτρονικές πηγές (βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    8

  • περιοδικά, ηλεκτρονικά βιβλία, ψηφιακές συλλογές),υπηρεσία δανεισμού και φωτοτυπικά μηχανήματα γιααναπαραγωγή υλικού σύμφωνα με τον νόμο πνευματι-κών δικαιωμάτων (Copyright).

    Κεντρική ΒιβλιοθήκηΣτεγάζεται στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου(Καλλιπολέως 75) και περιλαμβάνει την κύρια συλλογήβιβλίων ανοικτής πρόσβασης, έντυπο υλικό αναφοράς,καθώς και τις ειδικές συλλογές Browning, Milliex, Δια-μαντή, Θ. Δέρβη, Δημητσόπουλου κ.ά.

    Βιβλιοθήκη ΠεριοδικώνΣτεγάζεται στη νέα πτέρυγα, στο κεντρικό κτήριο τουΠανεπιστημίου (Καλλιπόλεως 75) και περιλαμβάνει 5.788τίτλους έντυπων περιοδικών. Η συλλογή είναι ταξιθετη-μένη σε θεματικές κατηγορίες και αλφαβητικά κατά τίτλοπεριοδικού εντός κάθε κατηγορίας.

    Αρχαιολογική ΣυλλογήΣτεγάζεται στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας(ΕΜΑ) (Γλάδστωνος 12) και περιλαμβάνει 27.800 τόμουςβιβλίων και 479 τίτλους περιοδικών. Το υλικό της συλ-λογής δεν δανείζεται.

    Τουρκολογική ΣυλλογήΣτεγάζεται πλησίον του κεντρικού κτηρίου του Πανεπι-στημίου (Χαλκοκονδύλη 10). Περιλαμβάνει 27.300 βιβλίακαι 890 τίτλους έντυπων περιοδικών. Φιλοξενούνται, με-ταξύ άλλων, οι συλλογές Halasi-Khun Tibor, AndreasTieze και Louis Bazin.

    Παράρτημα Λεωφόρου ΛάρνακοςΣτεγάζεται πλησίον της πανεπιστημιούπολης. Στο πα-ράρτημα φιλοξενούνται κυρίως βιβλία των Θετικών Επι-στημών, Επιστημών Μηχανικής, Οικονομικών Επιστημώνκαι Διοίκησης.

    Βιβλιοστάσιο ΣτροβόλουΤο παράρτημα λειτουργεί ως κλειστό βιβλιοστάσιο (μηπροσβάσιμο στους χρήστες). Συγκεντρώνει υλικό, τοοποίο μεταφέρεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, κατόπιναίτησης του χρήστη μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου,την επόμενη εργάσιμη μέρα. Ο χρήστης μπορεί να πα-ραλάβει το υλικό από το Γραφείο Δανεισμού στην Κεν-τρική Βιβλιοθήκη.

    Πηγές ΠληροφόρησηςΗ Βιβλιοθήκη διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό πληροφορια-κών πηγών σε διάφορες μορφές, έντυπου, ηλεκτρονικούκαι οπτικοακουστικού υλικού. Η πρόσβαση στις ηλε-κτρονικές πηγές προέρχεται από αυτοτελείς συνδρομέςτης Βιβλιοθήκης, από τη συμμετοχή της Βιβλιοθήκηςστο Σύνδεσμο Κυπριακών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών(ΣΚΑΒ) και από ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    ΒιβλίαΔιαθέτει 352.500 τόμους βιβλίων τα οποία είναι οργα-νωμένα σύμφωνα με τις θεματικές κατηγορίες ταξινό-μησης του Library of Congress και είναι αναζητήσιμαμέσα από τον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης.

    Ηλεκτρονικά ΒιβλίαΗ συλλογή παρέχει πρόσβαση σε 422.418 ηλεκτρονικάβιβλία, και είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα της Βι-βλιοθήκης. Δικαίωμα πρόσβασης στη συλλογή έχουν οιχρήστες που συνδέονται με το Πανεπιστημιακό δίκτυο.

    Βάσεις ΔεδομένωνΜέσα από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης παρέχεταιπρόσβαση σε 186 βάσεις βιβλιογραφικών πληροφο-ριών, τράπεζες στατιστικών και οικονομικών δεδομέ-νων, συλλογές πλήρους κειμένου κ.ά. Οι βάσεις στηνιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, είναι ταξιθετημένες σε αλ-φαβητικό και θεματικό ευρετήριο. Δικαίωμα πρόσβασηςέχουν οι χρήστες που συνδέονται με το Πανεπιστημιακόδίκτυο.

    Περιοδικά

    Έντυπα ΠεριοδικάΥπάρχουν 7157 τίτλοι έντυπων περιοδικών, ξενόγλωσ-σων και ελληνικών, τόσο τρέχουσας όσο και παλαιότερηςκυκλοφορίας και είναι αναζητήσιμα μέσα από τον κατά-λογο της Βιβλιοθήκης.

    Ηλεκτρονικά ΠεριοδικάΜέσα από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης παρέχεταιπρόσβαση σε 30.000 τίτλους ηλεκτρονικών περιοδικών.Δικαίωμα πρόσβασης έχουν οι χρήστες που συνδέονταιμε το Πανεπιστημιακό δίκτυο.

    Ψηφιακές ΣυλλογέςΠεριλαμβάνουν ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό (έν-τυπο, ηχητικό, φωτογραφικό, τηλεοπτικό) και αποσκο-πούν στη διάσωση και διάθεση σπάνιου υλικού, προςόλους τους χρήστες της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλάκαι της ευρύτερης κοινωνίας. Είναι προσβάσιμες απότην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.

    Υλικό ΑναφοράςΕκτός από τις ηλεκτρονικές συλλογές αναφοράς, διατί-θεται, επίσης, για χρήση εντός της Βιβλιοθήκης, έντυπουλικό αναφοράς, όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, κ.ά., τοοποίο είναι συγκεντρωμένο στην είσοδο της Βιβλιοθή-κης. Το υλικό αυτό είναι αναζητήσιμο μέσα από τον κα-τάλογο της Βιβλιοθήκης.

    Οπτικοακουστικό ΥλικόΒρίσκεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και περιλαμβάνειCDs, DVDs, χάρτες, κασέτες ήχου, microfilm, microfiche,κ.ά., καθώς και τον κατάλληλο εξοπλισμό για εκπαιδευ-

    w w w. u c y. a c . c y

    9

  • τική και ερευνητική χρήση αυτού του υλικού. Είναι ανα-ζητήσιμο μέσα από τον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βι-βλιοθήκης.

    Υπηρεσίες ΧρηστώνΧρήση της ΒιβλιοθήκηςΔικαίωμα χρήσης της Βιβλιοθήκης έχουν όλα τα μέλητου Πανεπιστημίου Κύπρου (φοιτητές, ακαδημαϊκό,ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό), καθώς και εξω-τερικοί χρήστες.

    Υπηρεσία ΔανεισμούΔιαχειρίζεται τη διαθεσιμότητα του υλικού της Βιβλιο-θήκης: δανεισμό, ανανέωση, επιστροφή, κρατήσεις,ανακλήσεις, χειρισμό ερωτήσεων σχετικών με την κυ-κλοφορία υλικού και διαχείριση οφειλών. Όλα τα μέλητου Πανεπιστημίου, τα οποία είναι εφοδιασμένα με τηνΠανεπιστημιακή κάρτα έχουν δικαίωμα δανεισμού. Εξω-τερικοί χρήστες, οι οποίοι δεν είναι μέλη της Βιβλιοθή-κης του Πανεπιστημίου Κύπρου, μπορούν να κάνουνχρήση των αναγνωστηρίων και του υλικού των συλλο-γών ανοικτής πρόσβασης. Δικαίωμα δανεισμού σε εξω-τερικούς χρήστες παρέχεται κατόπιν έγκρισης αίτησήςτους για απόκτηση κάρτας Βιβλιοθήκης και με την κα-ταβολή ετήσιας συνδρομής.

    Υπηρεσία ΔιαδανεισμούΑναλαμβάνει να εξασφαλίσει βιβλία, άρθρα περιοδικών,πρακτικά συνεδρίων, ανακοινώσεις/δημοσιεύσεις συνε-δρίων κ.ά., τα οποία είναι αναγκαία για την έρευνα τωνχρηστών της Βιβλιοθήκης και δεν περιλαμβάνονται στησυλλογή της.

    Η Βιβλιοθήκη, για να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα υλικούπου δεν περιλαμβάνεται στη συλλογή της, συνεργάζεται μεδιεθνή δίκτυα διαδανεισμού (Δίκτυο Διαδανεισμού Ελληνι-κών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Δίκτυο Διαδανεισμού Άρ-θρων Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, Δίκτυο ΓερμανικώνΒιβλιοθηκών SUBITO, Βρετανική Βιβλιοθήκη κ.ά.). Στο πλαί-σιο αυτής της συνεργασίας, αποστέλλονται άρθρα και βι-βλία από τη Βιβλιοθήκη σε άλλες βιβλιοθήκες εντός καιεκτός Κύπρου.

    Υπηρεσίες για Άτομα με Προβλήματα ΌρασηςΑπό το 2000, λειτουργεί ειδικά προσαρμοσμένος σταθ-μός εργασίας για τυφλούς, καθώς και μία κινητή συ-σκευή μεγέθυνσης για άτομα με περιορισμένη όραση.Ο σταθμός είναι εφοδιασμένος με κατάλληλο λογισμικόκαι συσκευές, και επιτρέπει τη χρήση της ψηφιακής βι-βλιοθήκης χωρίς τη μεσολάβηση βλεπόντων.

    Η Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες καιμε τη Σχολή Τυφλών, δημιουργεί κατά περίπτωση σε ψη-φιακή και σε μεγαλογράμματη μορφή το υλικό των μα-θημάτων, που απαιτείται για την απρόσκοπτη φοίτησητων φοιτητών με προβλήματα όρασης.

    Από το 2005, η Βιβλιοθήκη είναι μέλος του διεθνούςDAISY Book Consortium.

    Ερευνητική Υποστήριξη

    Πληροφοριακή ΠαιδείαΗ Βιβλιοθήκη προσφέρει εκπαιδευτικά σεμινάρια προςολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα, με βασικό στόχοτην εξοικείωση των φοιτητών και των ακαδημαϊκών με

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    10

  • τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, καθώς και την παροχήμιας ποιοτικά αναβαθμισμένης πληροφοριακής παιδείαςμέσα από την καλλιέργεια δεξιοτήτων αναζήτησης, εν-τοπισμού, επεξεργασίας και αξιολόγησης έγκυρου επι-στημονικού υλικού.

    Ρωτήστε τον ΒιβλιοθηκονόμοΗ υπηρεσία παρέχεται μέσα από την ιστοσελίδα της Βι-βλιοθήκης και απευθύνεται στην ακαδημαϊκή κοινότητατου Πανεπιστημίου Κύπρου και σε εξωτερικούς χρήστες.

    Μέσω του ΑskLiveΟι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν σύντο-μες και συγκεκριμένες ερωτήσεις για τις συλλογές, τιςπηγές και τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης. Η επικοινωνίαμεταξύ χρήστη και βιβλιοθηκονόμου γίνεται μέσω ηλε-κτρονικής συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο και οι απαν-τήσεις που δίνονται είναι σύντομες και τεκμηριωμένες.

    Η υπηρεσία λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή,08:30-13:30, εκτός αργιών.

    Προσωπική Συνάντηση με ΒιβλιοθηκονόμοΟι χρήστες μπορούν να διευθετήσουν συνάντηση μετον Βιβλιοθηκονόμο για να τους καθοδηγήσει να εντο-πίσουν πληροφορίες, έντυπες και ηλεκτρονικές, για συγ-κεκριμένο επιστημονικό θέμα, να χρησιμοποιήσουνεργαλεία και υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης καθώς και νααναζητήσουν καταλόγους βιβλιοθηκών, βάσεις δεδομέ-νων και ηλεκτρονικές πηγές.

    Η υπηρεσία απευθύνεται πρώτιστα στα μέλη της ακα-δημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου καιακολούθως στους εξωτερικούς χρήστες.

    Εργαλεία Διαχείρισης ΒιβλιογραφικώνΑναφορών (RefWorks, κ.ά.)Τα εργαλεία διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορώνδιατίθενται μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης. Πα-ρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες να εισαγάγουν βι-βλιογραφικές αναφορές απευθείας από δικτυακέςβάσεις δεδομένων και ιστοχώρους σε προσωπική βάσηδεδομένων, να δημιουργήσουν και να οργανώσουν τιςβιβλιογραφίες σε προσωπική βάση δεδομένων, να μορ-φοποιήσουν τις βιβλιογραφικές αναφορές (MLA, APA,Chicago Manual of Style, κ.ά.), καθώς και να δημιουργή-σουν βιβλιογραφίες σε επιστημονικά συγγράμματα,άρθρα, εργασίες κ.ά.

    Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ)Το ΚΕΤ δημιουργήθηκε το 2012, με στόχο την παροχήπληροφοριών σε θέματα σχετικά με την ΕυρωπαϊκήΈνωση, τη νομοθεσία και τους θεσμούς της.

    Ανήκει στο δίκτυο των 400 European Documentation,τα οποία δημιουργήθηκαν από την Επιτροπή της Ευρω-παϊκής Ένωσης μετά το 1960.

    Λειτουργεί ως τμήμα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστη-μίου Κύπρου και στεγάζεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη.Είναι ανοικτό για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότη-τας και το ευρύτερο κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας τηςΚεντρικής Βιβλιοθήκης.

    Η συλλογή του ΚΕΤ περιλαμβάνει έντυπο υλικό και πρό-σβαση σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης σχετικάμε την ΕΕ και τις πολιτικές της, όπως: επίσημες εκδόσεις,ετήσιες εκθέσεις, περιοδικές εκδόσεις, τράπεζες στατι-στικών και οικονομικών δεδομένων, βιβλιογραφίες, εγ-χειρίδια, φυλλάδια κ.ά. Οι μονογραφίες και τα έντυπαπεριοδικά έχουν ενταχθεί στη συλλογή της Βιβλιοθήκηςκαι μπορούν να αναζητηθούν από τον ηλεκτρονικό τηςκατάλογο.

    ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

    Υπηρεσίες ΛογαριασμώνΟι φοιτητές μπορούν να δημιουργήσουν τον δικό τουςμοναδικό λογαριασμό (κωδικό/συνθηματικό χρήστη)για πρόσβαση στα συστήματα του Πανεπιστημίου,όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα εργαστήρια, τοσύστημα εγγραφής μαθημάτων Banner, το λογισμικό η-μάθησης Blackboard, την υπηρεσία απομακρυσμένηςπρόσβασης VPN, το ασύρματο δίκτυο του Πανεπιστη-μίου (ucywifi), το ασύρματο δίκτυο ευρωπαϊκών πανε-πιστημίων (eduroam), κ.ά.

    Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τονλογαριασμό τους αυτόνομα στο http://www. ucy.ac.cy/register/. Στους φοιτητές παρέχονται, επίσης, εργαλείαγια διαχείριση των λογαριασμών (αλλαγή συνθηματι-κού, αλλαγή ξεχασμένου συνθηματικού μέσω απαντή-σεων σε προκαθορισμένες ερωτήσεις και εξεύρεσηξεχασμένου κωδικού χρήστη). Με την πιστοποίηση τουχρήστη σε ένα από τα συστήματα του ΠανεπιστημίουΚύπρου, τα οποία είναι διασυνδεδεμένα με την υπηρε-σία, ο χρήστης μπορεί να μεταβαίνει σε οποιαδήποτεάλλη υπηρεσία, σύμφωνα με τα δικαιώματα πρόσβασήςτου, χωρίς να χρειάζεται να επανεισαγάγει τα πιστοποι-ητικά επιβεβαίωσής του (username, password).

    Υπηρεσίες Επικοινωνίας & ΣυνεργασίαςΚάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει ατο-μικό ηλεκτρονικό ταχυδρομικό κιβώτιο και η-διεύθυνση,καθώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ημε-ρολογίου, επαφών, εργασιών και ηλεκτρονικού χώρου,με δυνατότητες κοινής χρήσης. Οι υπηρεσίες αυτές είναιδιαθέσιμες μέσω διαδικτυακού εργαλείου στην ιστοσε-λίδα https://webmail. ucy.ac.cy ή μέσω προγραμμάτωνπελατών στους προσωπικούς μικροϋπολογιστές τωνμελών της κοινότητας. Για το προσωπικό του Πανεπιστη-μίου Κύπρου υπάρχει και η δυνατότητα παροχής τωνυπηρεσιών αυτών και σε κινητές συσκευές.

    w w w. u c y. a c . c y

    11

  • Υπηρεσίες Ηλεκτρονικού Χώρου καιΕργαλείωνΓια την αποθήκευση δεδομένων και δημιουργία ιστοσε-λίδων προσφέρεται ατομικός ηλεκτρονικός χώρος. Επί-σης, διατίθενται εργαλεία unix για διδακτικούς σκοπούς.

    Εργαστήρια Μικροϋπολογιστών ΑνοικτήςΠρόσβασηςΣτο Πανεπιστήμιο λειτουργούν εργαστήρια, στα οποίαυπάρχουν ηλεκτρονικοί μικροϋπολογιστές ΑνοικτήςΠρόσβασης. Σε αυτούς τους ηλεκτρονικούς μκροϋπο-λογιστές είναι εγκατεστημένη μεγάλη γκάμα διδακτικώνλογισμικών για διεκπεραίωση εργασιών και για διδακτι-κούς σκοπούς. Παρέχεται, επίσης, δυνατότητα εκτυπώ-σεων και ανανέωσης ατομικού ορίου εκτυπώσεων.

    Υπηρεσίες ΔικτύουΤο Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει υποδομή δικτύουυψηλών ταχυτήτων για πρόσβαση στο διαδίκτυο και τιςυπηρεσίες δικτύου. Παρέχεται υποστήριξη στους χρή-στες της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς, επίσης, καιστις ομάδες υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων.

    Τηλεφωνία – Ενοποιημένες ΥπηρεσίεςΣτο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχονται προηγμένες ενο-ποιημένες υπηρεσίες δικτύου, που περιλαμβάνουν τηνIP τηλεφωνία, ηλεκτρονικό τηλεομοιότυπο, soft phoneκαι φωνητικά μηνύματα. Επίσης, σημαντική είναι η υπη-ρεσία μονοθυρικής υποστήριξης (Call Center), η οποίαπαρέχει πληροφορίες σχετικά με το Πανεπιστήμιο μέσωτηλεφώνου.

    Ασύρματο Δίκτυο (Wireless Network)Το ασύρματο δίκτυο καλύπτει σχεδόν όλα τα κτήρια τουΠανεπιστημίου. Επίσης, χρησιμοποιείται για την υπο-στήριξη σεμιναρίων, συνεδρίων και εκδηλώσεων πουδιεξάγονται στους χώρους του Πανεπιστημίου.

    Δίκτυο Φοιτητικών ΕστιώνΣτις φοιτητικές εστίες παρέχονται οι υπηρεσίες διαδι-κτύου, ώστε να μπορούν οι ένοικοι που διαμένουν εκείνα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφορικής.

    Υπηρεσίες Πολυμέσων και ΤηλεδιάσκεψηςΔιατίθενται εξειδικευμένα συστήματα τηλεδιάσκεψηςγια σκοπούς επικοινωνίας, τηλεσυνεργασίας, τηλε-έρευ-νας, καθώς επίσης πολυμεσικά συστήματα που αξιοποι-ούνται στη διδασκαλία και την έρευνα. Παρέχεταιυπηρεσία ετοιμασίας και διαχείρισης οπτικοακουστικούυλικού που αξιοποιείται σε προγράμματα ηλεκτρονικήςμάθησης, στη διδασκαλία και την έρευνα καθώς καιοπτικοακουστική κάλυψη γεγονότων.

    Υπηρεσία Απομακρυσμένης Πρόσβασης(VPN)Με αυτήν την υπηρεσία, οι χρήστες έχουν τη δυνατό-τητα για σύνδεσή τους με το δίκτυο του Πανεπιστημίουμέσω του διαδικτύου. Με τη σύνδεση δίνεται στο χρή-στη η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε πόρους τουΠΚ που δεν είναι διαθέσιμοι απ’ ευθείας από το διαδί-κτυο, καθώς και σε πόρους συνεργαζόμενων φορέων(π.χ. ψηφιακά περιοδικά τα οποία είναι διαθέσιμα μόνοαπό τo δίκτυο του Πανεπιστημίου).

    Υπηρεσία Αντιμετώπισης Κινδύνων καιΚακόβουλων ΕνεργειώνΗ υπηρεσία ασχολείται με την παρακολούθηση του δι-κτύου και των συστημάτων του Πανεπιστημίου για ασυ-νήθιστη συμπεριφορά και για την πρόληψη καιαντιμετώπιση κινδύνων και κακόβουλων ενεργειών. Ανα-λαμβάνει, επίσης, διερευνήσεις περιστατικών ασφάλειας.

    Υπηρεσία Αντιμετώπισης ΙώνΠροσφέρεται προστασία από ιούς μέσω ιομορφικού λο-γισμικού σε υπολογιστές και εξυπηρετητές που ανήκουνστο Πανεπιστήμιο (π.χ. εργαστήρια).

    Περιμετρική και Εσωτερική Προστασία καιΑσφάλεια ΔικτύουΟι υπηρεσίες και οι πληροφορίες του Πανεπιστημίουπροστατεύονται και ασφαλίζονται από μη εξουσιοδο-τημένη πρόσβαση μέσω καταλόγων επιτρεπόμενηςπρόσβασης (access lists). Διατίθεται, επίσης δυνατότηταφιλτραρίσματος περιεχόμενου, που στοχεύει στην προ-στασία των δεδομένων, συστημάτων και χρηστών τουΠανεπιστήμιου από κακόβουλο περιεχόμενο ιστοσελί-δων ή κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπορεί να περι-λαμβάνει μια ιστοσελίδα. Επίσης είναι σε θέση ναυποστηρίξει και υλοποιήσει πολιτικές ασφάλειας τουΠανεπιστημίου.

    Υπηρεσία Αντιμετώπισης ΑνεπιθύμητωνΜηνυμάτων Ηλεκτρονικού ΤαχυδρομείουΓια την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας ηλεκτρονι-κού ταχυδρομείου, καθώς και για την προστασία τωνχρηστών της, χρειάζεται να γίνεται ανάλυση των εισερ-χόμενων και εξερχόμενων μηνυμάτων για την απομό-νωση και εξουδετέρωση ιών, αλλά και για τηνκαταστολή του φαινομένου των ανεπιθύμητων μηνυμά-των (SPAM – unsolicited messages).

    ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝΗλεκτρονική ΜάθησηΜε την εγγραφή τους σε μαθήματα, στα οποία χρησιμο-ποιείται το σύστημα ηλεκτρονικής μάθησης, όλοι οι φοι-τητές έχουν πρόσβαση στο χώρο του μαθήματος, όπουμπορούν να βρουν υλικό σχετικό με το μάθημα. Οι φοι-

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    12

  • τητές μπορούν να έχουν πρόσβαση αφού χρησιμοποι-ήσουν τους κωδικούς του λογαριασμού τους.

    Υπηρεσίες ΕκπαίδευσηςΜε την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, προσφέρονταιταχύρυθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη χρήση τωνεφαρμογών γραφείου και του συστήματος ηλεκτρονι-κής μάθησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώ-σουν συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας http://library.ucy.ac.cy /issrequests.

    Η-ΠανεπιστήμιοΤο έργο έχει ως στόχο του την παροχή αυτοματοποιημέ-νων και ποιοτικών υπηρεσιών στην πανεπιστημιακή κοι-νότητα, στους εξωτερικούς συμβαλλόμενους φορείςκαι, γενικά, στην ευρύτερη κοινωνία. Αυτός ο στόχοςεστιάζεται στην ποιοτική υποστήριξη της έρευνας, τηςδιδασκαλίας του φοιτητή και της κοινωνίας, με την αξιο-ποίηση της ανάπτυξης της τεχνολογίας της πληροφορι-κής – Ηλεκτρονικό Πανεπιστήμιο (e-University), μέσααπό ένα επανασχεδιασμό των διαδικασιών και δημιουρ-γία μίας νέας προηγμένης και αποδοτικής εργασιακήςνοοτροπίας.

    ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣTο Πανεπιστήμιο Kύπρου είναι ενεργό μέλος σε περισσό-τερα από 50 Πανεπιστημιακά Δίκτυα/Οργανισμούς, μεταξύτων οποίων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων(EUA), της Ένωσης Μεσογειακών Πανεπιστημίων (UNI-MED), του Δικτύου Πανεπιστημίων Πρωτευουσών της Eυ-ρώπης (UNICA), του Σύνδεσμου Πανεπιστημίων ΜικρώνΚρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU²S²), του ΔιεθνούςΣυνδέσμου Πανεπιστημίων (IAU), του Santander Group(SG), του Ευρω-Mεσογειακού Πανεπιστημίου (EMUNI),του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Συντονιστών ERA-SMUS (EAEC), του Ευρωπαϊκού ΔιαπανεπιστημιακούΚέντρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκδημοκρατικο-ποίηση κ.ά.

    Συνεργάζεται επίσης στενά με τις Γενικές Διευθύνσειςτης Έρευνας και της Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Eυ-ρωπαϊκής Eπιτροπής, την OYNEΣKO, το Eυρωπαϊκό Kέν-τρο Aνώτατης Eκπαίδευσης, το Συμβούλιο της Eυρώπηςκαι πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    Οι συνεργασίες αυτές, σε συνδυασμό με τις συνεργασίεςτου ακαδημαϊκού προσωπικού με πανεπιστήμια καιερευνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, δίνει στοΠανεπιστήμιο μία επίλεκτη θέση στο διεθνές επιστημο-νικό στερέωμα.

    Το Πανεπιστήμιο έχει συνάψει, επίσης, Διμερείς Συμφω-νίες Συνεργασίας με περισσότερα από 110 πανεπιστή-μια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, Αυστραλίας,Μέσης Ανατολής, Aσίας, ΗΠΑ, Καναδά και Αφρικής. ΟιΣυμφωνίες αυτές (που μπορεί να είναι είτε διαπανεπι-στημιακές είτε διατμηματικές) προβλέπουν, μεταξύ

    άλλων, ανταλλαγές φοιτητών και προσωπικού, ερευνη-τική συνεργασία, ανταλλαγή διδακτικού και ερευνητικούυλικού, καθώς και πραγματοποίηση κοινών ερευνητικώνπρογραμμάτων και συνεδρίων. Παράλληλα, το Πανεπι-στήμιο Κύπρου προσφέρει 10 Διαπανεπιστημιακά Προ-γράμματα Σπουδών σε επίπεδο μάστερ και διδακτορικό,σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (π.χ. Πανεπι-στήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Poitiers Γαλλίας, Πανεπι-στήμιο Wageningen Ολλανδίας κ.ά.).

    To Πανεπιστήμιο Κύπρου διατηρεί, επίσης, στενούς δε-σμούς με την ομογένεια. Κάθε χρόνο πραγματοποιείταιστο Πανεπιστήμιο Κύπρου ένα εντατικό πρόγραμμα εκ-μάθησης της ελληνικής γλώσσας που είναι παράλληλακαι πολιτιστικό, και απευθύνεται σε νέους Κύπριους απότον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασί-λειο, τη Νότιο Αφρική και την Ελλάδα. Το πρόγραμμαπραγματοποιείται σε συνεργασία με τη ΝΕΠΟΜΑΚ, τονΟργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το Σχολείο ΕλληνικήςΓλώσσας και την Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων του Πανε-πιστημίου Κύπρου, και χρηματοδοτείται από την Κυ-πριακή Δημοκρατία. Ως αποτέλεσμα των στενώνδεσμών που διατηρεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τηνομογένεια, το Πανεπιστήμιο έχει αναγνωριστεί ως ένααπό τα ιδρύματα-κλειδιά που δραστηριοποιούνται σεθέματα ομογενών/διασποράς, από το Global Forum onMigration and Development.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του έτους, πραγματοποι-ούνται διάφορες επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου,τόσο από αντιπροσωπείες πανεπιστημίων και οργανι-σμών του εξωτερικού, και πρεσβειών, όσο και από αντι-προσωπείες οργανώσεων ομογενών φοιτητών, αλλά καιαπό την αντιπροσωπεία των ομογενών δασκάλων Αμε-ρικής κάθε Ιούλιο.

    Οι διεθνείς σχέσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στηνπροώθηση του Πανεπιστημίου Κύπρου στον διεθνήχώρο, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να απολαμβάνειδιεθνούς φήμης για την ποιότητα της έρευνας και της δι-δασκαλίας. Τα αποτελέσματα της αναγνώρισης είναι πολ-λαπλά, με αποκορύφωμα την επιλογή του ΠΚ από τοInstituto Cervantes για λειτουργία του Aula Cervantesστην Κύπρο, το 2011, όπου προσφέρονται μαθήματαισπανικής γλώσσας τόσο σε φοιτητές του ΠανεπιστημίουΚύπρου, όσο και στο ευρύ κοινό, ενώ παράλληλα οργα-νώνονται και οι εξετάσεις DELE σε συνεργασία με το Instituto Cervantes.

    Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η ίδρυση του Ινστι-τούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Οκτώ-βριος 2014), καθώς είναι το πρώτο που ιδρύεται στηνΚύπρο. Αποτελεί μια κοινοπραξία ανάμεσα στο Office ofChinese Language Council International (Hanban), τουΠανεπιστημίου Κύπρου και του Beijing Institute of Edu-cation. Η αποστολή του Ινστιτούτου είναι να συνεργα-στεί με τον δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις και τηνακαδημαϊκή κοινότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στηνΚίνα για την ανάπτυξη ισχυρότερων εκπαιδευτικών,

    w w w. u c y. a c . c y

    13

  • ερευνητικών και πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στις δύοχώρες, προσφέροντας, με αυτόν τον τρόπο, ένα ευρύφάσμα προγραμμάτων, εκδηλώσεων και άλλων δραστη-ριοτήτων για την κινέζικη γλώσσα, τον πολιτισμό, τις τέ-χνες, την εκπαίδευση, την επιστήμη και τις επιχειρήσεις.ΤοΙνστιτούτο Κομφούκιος έχει διοργανώσει, μέχρι σήμερα,μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώ-σεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και σε σχολεία καιδήμους της Κύπρου, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασία με το-πικούς φορείς. Παράλληλα, προσφέρει μαθήματα κινέζι-κης γλώσσας στους φοιτητές και το προσωπικό τουΠανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και στο ευρύ κοινό με τηνοργάνωση προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώςκαι ενήλικες.

    Στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι και η προσέλ-κυση φοιτητών από τον διεθνή χώρο, οι οποίοι φοιτητέςολοένα και προτιμούν το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τιςσπουδές τους, δεδομένου και του αυξημένου αριθμούμεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που προσφέ-ρονται στα Αγγλικά.

    Επιστέγασμα τής ολοένα και μεγαλύτερης παρουσίαςτου Πανεπιστημίου στο διεθνή χώρο είναι η κατάταξήτου, από τους Times του Λονδίνου, ως ενός από τα 200«πιο διεθνή» πανεπιστήμια του κόσμου, για το ακαδη-μαϊκό έτος 2015-2016.

    ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ/ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο Πανεπιστήμιο Κύπρου οργανώνει πληθώρα δημόσιωνδιαλέξεων και εκδηλώσεων με θέματα ειδικού επιστημο-νικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Eπιπρόσθετα, τοΠανεπιστήμιο οργανώνει διαλέξεις, πολιτιστικές εκδη-λώσεις, εκθέσεις, απονομές βραβείων, συναυλίες καιάλλες δραστηριότητες, ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Παρα-δείγματα αποτελούν η Ετήσια Διάλεξη εις Μνήμην Ντί-νου Λεβέντη, η Γιορτή των Γραμμάτων, οι ΑναγορεύσειςΕπίτιμων Διδακτόρων, οι Τελετές Αποφοίτησης, η Απο-νομή του Βραβείου για την Προσφορά στην Κοινωνίακαι τον Πολιτισμό, οι επίσημες επισκέψεις Πρωθυπουρ-γών και Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, οι Υπογρα-φές Συμφωνιών μεταξύ του Ανώτερου ΑκαδημαϊκούΙδρύματος με άλλους οργανισμούς, παρουσιάσεις βι-βλίων ή άλλων συγγραμμάτων καθώς επίσης και δρα-στηριότητες εικαστικών δρωμένων.

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεργάζεται, επίσης, στενάμε πολιτιστικούς φορείς για την προώθηση του πολιτι-σμού και της τέχνης στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοι-νότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οδιαγωνισμός εικαστικών τεχνών «Τηλέμαχος Κάνθος»και η παρουσίαση, κατά το 2016, της εικαστικής δημι-ουργίας μαθητών του Λυκείου Απ. Λουκά Κολοσσίου«Immigrants», η οποία έτυχε προβολής σε ευρωπαϊκόεπίπεδο.

    Για 18 ολόκληρα χρόνια, μέλη της ακαδημαϊκής κοινό-τητας προσφέρουν διαλέξεις στο Ελεύθερο ΖηνώνειοΠανεπιστήμιο, στη Λάρνακα, στο Ελεύθερο Πανεπιστή-

    μιο Δήμου Αμμοχώστου, στη Λεμεσό, στο Ελεύθερο Ιε-ροκήπειο Πανεπιστήμιο του Δήμου Γεροσκήπου, στοΣαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Αμμοχώ-στου, στο Παραλίμνι, στους κατεχόμενους δήμους Κε-ρύνειας (Κερύνεια, Καραβάς, Λάπηθος), αλλά και στοΕλεύθερο Πανεπιστήμιο της Ομογένειας, στο Λονδίνο.

    Το Πανεπιστήμιο έχει καθιερώσει δυναμική παρουσίαστην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Kύπρου, μιαπαρουσία που θα επεκτείνεται παράλληλα με την ανά-πτυξη των βασικών προγραμμάτων σπουδών και τηςέρευνας.

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΗ ενημέρωση για την έρευνα, τη διδασκαλία και τις ποι-κίλες άλλες επιστημονικές και πολιτιστικές δραστηριό-τητες του Πανεπιστημίου Κύπρου διοχετεύεται προς τηνκοινωνία μέσα από τις εκδόσεις του Ιδρύματος. Ο κυριό-τερος όγκος των ενημερωτικών εκδόσεων του Πανεπι-στημίου παράγεται από την Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων,σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, τις σχολές,τα τμήματα, τις υπηρεσίες και με ειδικές επιτροπές ήάλλα σώματα.

    Οι εκδόσεις περιλαμβάνουν τους Οδηγούς Προπτυχια-κών και Μεταπτυχιακών Σπουδών, την Ετήσια ΈκθεσηΠεπραγμένων, καθώς και ενημερωτικά έντυπα σχετικάμε τη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παράλληλα,το Γραφείο Εκδόσεων παράγει εκδόσεις που αποσκο-πούν στη διάδοση και προβολή του ερευνητικού έργουτου Πανεπιστημίου και της πολιτιστικής του δράσης σετοπικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και άλλα έντυπα.Ενημερωτικές εκδόσεις παράγονται, επίσης, από άλλεςυπηρεσίες και οντότητες του Πανεπιστημίου, όπως τονΤομέα Προώθησης και Προβολής, τις σχολές, τα τμή-ματα, τις ερευνητικές μονάδες κ.ά.

    Η εκδοτική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Κύπρουσυμπληρώνεται με τη λειτουργία των ΠανεπιστημιακώνΕκδόσεων Κύπρου (ΠΕΚ). Στόχος της εκδοτικής αυτήςπροσπάθειας είναι να στηρίξει και να προωθήσει τη συγ-γραφική δραστηριότητα, δίνοντας βήμα στην πνευμα-τική παραγωγή στην Κύπρο αλλά και, ευρύτερα, στοχώρο του μείζονος ελληνισμού και διεθνώς. Οι ΠΕΚ, είτεανεξάρτητα είτε με άλλους εκδοτικούς οίκους, έχουν εκ-δώσει 29 βιβλία μέχρι σήμερα. Επιπρόσθετα, το ΓραφείοΕκδόσεων προβαίνει σε ηλεκτρονικές επανεκδόσεις τωνΠΕΚ. Τα βιβλία καλύπτουν μια ποικιλία θεμάτων όπωςλογοτεχνία, ποίηση, ψυχολογία, φιλοσοφία, ιστορία κ.ά.

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟΤο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου τοοποίο υπάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή και στεγάζεταιστο Αρχοντικό Αξιοθέας, στην εντός των τειχών Λευκω-σία, αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα πουπροάγει τον πολιτισμό και τις τέχνες ως μέρος της ακα-δημαϊκής παιδείας, αναδεικνύει την πολιτιστική πολυ-

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    14

  • μορφία, ενθαρρύνει τη συμμετοχή των φοιτητών, τωνμεταπτυχιακών φοιτητών και των πτυχιούχων του πα-νεπιστημίου, σε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστη-ριότητες, καλλιεργεί την αιώνια παράδοση της Κύπρουκαι της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, και προωθείτις οικουμενικές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Με τις δραστηριότητές του, το Πολιτιστικό Κέντρο επι-τελεί μια διττή αποστολή: να προσθέσει μια ολιστικήδιάσταση στην παραδοσιακή ακαδημαϊκή παιδεία καινα προβάλει τον ευρωμεσογειακό πολιτισμό ως κοινο-κτημοσύνη που έχει αναπτυχθεί μέσα από αιώνες αλλη-λεπίδρασης μεταξύ των λαών και των εθνοτήτων τηςπεριοχής. Το πρώτο μέρος της αποστολής πραγματοποι-είται μέσω του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστη-μίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.), το οποίο ενισχύει τηνακαδημαϊκή εκπαίδευση και τη φιλολογική έρευνα, εν-θαρρύνοντας τη συμμετοχή των φοιτητών στη σκηνικήπαρουσίαση έργων της ελληνικής λογοτεχνίας πουέχουν ως κοινό παρονομαστή την ιδιωματική γλώσσατου περιφερειακού ελληνισμού. Με την εφαρμογή δια-δραστικών προσεγγίσεων στη λογοτεχνική έρευνα καιτη δραματοποίηση έργων της ελληνικής ποίησης, πεζο-γραφίας και γραμματείας, το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. εμπλουτίζει τιςγνώσεις, την κατανόηση και την εκτίμηση των φοιτητών

    για τη λογοτεχνία, συμβάλλοντας παράλληλα στην προ-ώθηση και σύγχρονη πρόσληψη σημαντικών έργων τηςελληνικής γραμματείας στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

    Το δεύτερο μέρος της αποστολής του Πολιτιστικού Κέν-τρου μετουσιώνεται μέσω του ετήσιου Πολιτιστικού Φε-στιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο αποσκοπείστην προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών και τηνενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας ορισμένωναναγνωρισμένων αλλά κυρίως ανερχόμενων μη εμπο-ρικών καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ευρώπη και τηνευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εμπλουτίζοντας μ’αυτό τον τρόπο την πολιτιστική ατζέντα της Κύπρου μεεκδηλώσεις υψηλής ποιότητας οι οποίες ενισχύουν τηναντίληψη για την ευρωμεσογειακή περιοχή ως ένανκοινό πολιτιστικό χώρο.

    Το Πολιτιστικό Κέντρο αποτελεί σήμερα το βασικόόχημα για την υλοποίηση της αποστολής του Πανεπιστη-μίου Κύπρου στον πολιτιστικό τομέα. Μέσα από τις δρα-στηριότητές του, το Πανεπιστήμιο συμμετέχει ενεργάστην προώθηση του πολιτισμού και της καλλιτεχνικήςέκφρασης, προσφέροντας παράλληλα στους φοιτητέςτου και στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να διευρύνουν τουςπολιτισμικούς τους ορίζοντες.

    w w w. u c y. a c . c y

    15

  • ΜεταπτυχιακέςΣπουδές

    Ο δ η γ ό ς Μ ε τ α π τ υ χ ι α κ ώ ν Σ π ο υ δ ώ ν 2 0 1 7 - 2 0 1 9

  • ΣΠΟΥΔΕΣ

    Κανόνες Μεταπτυχιακής Φοίτησης Τα μεταπτυχιακά προγράμματα κάθε τμήματος επιβλέπον-ται από τριμελή Επιτροπή Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων,η οποία προεδρεύεται από το Συντονιστή ΜεταπτυχιακώνΠρογραμμάτων. Ο Συντονιστής και τα άλλα μέλη της Επι-τροπής διορίζονται από το Συμβούλιο του τμήματος. Η θη-τεία της Επιτροπής είναι διετής.

    Για κάθε νεοεισερχόμενο μεταπτυχιακό φοιτητή, το τμήμαορίζει ακαδημαϊκό σύμβουλο. Για την εκπόνηση διατριβήςαπαιτείται ο ορισμός ερευνητικού συμβούλου. Ο ερευνη-τικός σύμβουλος ορίζεται από το Συμβούλιο του τμήματοςμετά από πρόταση της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Προ-γραμμάτων και σε συνεννόηση με το φοιτητή και τον προ-τεινόμενο Σύμβουλο. Ο ερευνητικός σύμβουλοςπαρακολουθεί την ερευνητική ή άλλη εργασία του φοιτητήκαι του παρέχει την αναγκαία καθοδήγηση.

    Τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρουβασίζονται στο σύστημα των πιστωτικών μονάδων ECTS(European Credit Transfer and Accumulation System). ΈναECTS αντιπροσωπεύει 25-30 ώρες εργασίας του διδασκο-μένου ανά εξάμηνο. Πλήρους φοίτησης θεωρούνται οιφοιτητές οι οποίοι παρακολουθούν τουλάχιστον 18 ECTSανά εξάμηνο. Οι υπόλοιποι θεωρούνται φοιτητές μερικήςφοίτησης.

    Η γλώσσα διδασκαλίας των μεταπτυχιακών προγραμμά-των είναι μία από τις επίσημες γλώσσες διδασκαλίας τουΠανεπιστημίου (ελληνική και τουρκική).

    Το Πανεπιστήμιο δύναται:

    α) Με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από εισήγηση τηςοικείας Σχολής, να προσφέρει ορισμένα από τα μετα-πτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα οποία προσφέρεισε μια από τις γλώσσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου,και σε άλλες γλώσσες.

    β) Με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από εισήγηση τηςοικείας Σχολής, να παρέχει μεταπτυχιακό πρόγραμ�