2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

15
2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θεσμοθέτησε την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο του « Κοινωνικού Σχολείου »).

Transcript of 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Page 1: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θεσμοθέτησε την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο του « Κοινωνικού Σχολείου »).

Page 2: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας για φέτος επιλέχτηκε ο θεματικός άξονας: « Σχολικός Αθλητισμός-Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά ιδεώδη από τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά Αθλήματα».

Page 3: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Το πρόγραμμά μας αποτελούνταν από δράσεις μέσα στην τάξη και αθλητικές δραστηριότητες στην αυλή. Προβολές όπως: «Η Ολυμπιάδα των ζώων», «Μια αρχαία διοργάνωση», «Αρχαία Ολυμπία-Ήλιδα - Ολυμπιακοί Αγώνες».

Page 4: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού
Page 5: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού
Page 6: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους γνώρισαν τα «μυστικά» της πετοσφαίρισης και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Page 7: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού
Page 8: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Οι μαθητές γνώρισαν τα παραολυμπιακά αθλήματα Boccia,

Goalball, Sitting Volley, Το μπότσια (Boccia) είναι άθλημα που έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την πλαστική μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα - στόχο που καλείται "jack". Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή -εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι σοβαρή- με μία βοηθητική συσκευή. Στο τέλος του κάθε γύρου, ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από τη μπάλα - στόχο και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά στη μπάλα στόχο από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου.

Page 9: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού
Page 10: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

GOALBALLΠρόκειται άθλημα στο οποίο συμμετέχουν μόνο τυφλοί αθλητές ή αθλητές με μειωμένη όραση. Το Γκόλμπολ διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο Πετοσφαίρισης. Παίζεται από άνδρες και γυναίκες και κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις βασικούς παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η μία ομάδα να κυλήσει τη μπάλα με το χέρι προς την αντίπαλη πλευρά και να σημειώσει γκολ, ενώ οι αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να την αποκρούσουν με οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα γκολ. Η διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημίχρονα των δέκα λεπτών.

Page 11: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού
Page 12: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

SITTING VOLLEYBALL

Το Βόλεϊ Καθιστών απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες των κάτω άκρων. Οι κανόνες του Βόλεϊ Καθιστών δεν διαφέρουν από αυτούς του Βόλεϊ που γνωρίζουμε. Στόχος του παιχνιδιού είναι η μπάλα να ακουμπήσει στο έδαφος στο κομμάτι του γηπέδου που είναι ανεπτυγμένη η αντίπαλη ομάδα. Σημαντικό είναι πως σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με το έδαφος με κάποιο μέρος του σώματός τους από τη λεκάνη ως τους ώμους

Page 13: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού
Page 14: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Δρόμος τυφλών με συνοδό και ρίψη με μπαλάκι από καθιστή θέση

Page 15: 2η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Στόχος μας ήταν η ημέρα αυτή να ενεργοποιήσει κινητικά και συναισθηματικά όλη τη σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπ/κούς, γονείς) και να συμβάλει στη γνωριμία με τα Ολυμπιακά ιδεώδη και την αξία τους στην εκπαίδευση των παιδιών μας.