173 Low Resolution

20
ο Τόπος μας •ΠΑΙΔΕΙΑ •ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ •ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ •ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ •ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ •ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εβδομαδιαίο ανεξάρτητο έντυπο για τους πολίτες και τις δράσεις στον Δήμο Καλλιθέας •Τεύχος 173 Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010 •1,2€ www.kalithies.blogspot.com Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στη μήνυση Ιατρίδη σχετικά με την καταπάτηση δημόσιας έκτασης επί της Λεωφόρου Καλλιθέας Ερώτηση για τη χρηματοδότηση του γυμναστηρίου κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Μίκα Ιατρίδη – Η δημοτική αντιπολίτευση της θυμίζει τι υποστήριξε το 2009 όταν πάρθηκε η απόφαση για λήψη τραπεζικού δανείου Στην 1η θέση της Α1 κατηγορίας μετά τη νίκη-ανατροπή επί του ΑΟ Δικαίου με 2-1. Ηττες για Δόξα Ψίνθου και Διγενή Κοσκινού Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Φαληράκι εξαιτίας ρυθμίσεων λόγω εργασιών για την τοποθέτηση αγωγού μεταφοράς νερού Αποχωρεί από την πολι- τική σκηνή ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρί- δης μετά από 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας Αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος ούτε με στις δημοτικές, ούτε στις πε- ριφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου Στοιχεία και φωτογραφίες στον εισαγγελέα Το κλειστό στη Βουλή Το μπάχαλο συνεχίζεται ΑΘΛΗΤΙΚΑ Παραμένει ψηλά ο Απόλλων σελ.2, 7, 14 Τέλος εποχής; Ασκήθηκαν πιέσεις (με δημοσιεύματα εναντίον του) για να μην είναι χωρικός αντι-περιφερειάρχης με τον Μπάμπη Κόκκινο Τον πίεσε ασφυκτικά ο Χατζημάρκος χωρίς όμως να λάβει θετική απάντηση Η Νομαρχιακή της ΝΔ θέλει να χρεώσει στο δήμαρχο Καλ- λιθέας τις επερχόμενες ήττες σε δημοτικές και περιφερει- ακές εκλογές Την Παρασκευή σε ανοικτή ομιλία του στην Πλατεία Κα- λυθιών, ο δήμαρχος Καλλιθέας θα μιλήσει για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ. σελ. 4,5 φώτο σελ. 15 σελ. 6,7 σελ. 16 σελ. 13

Transcript of 173 Low Resolution

Page 1: 173 Low Resolution

ο Τόπος μας•ΠΑΙΔΕΙΑ •ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ •ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ •ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ •ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ •ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομαδιαίο ανεξάρτητο έντυπο για τους πολίτες και τις δράσεις στον Δήμο Καλλιθέας •Τεύχος 173 •Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010 •1,2€

www.kalithies.blogspot.com

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στη μήνυση Ιατρίδη σχετικά με την καταπάτηση δημόσιας έκτασης επί της Λεωφόρου Καλλιθέας

Ερώτηση για τη χρηματοδότηση του γυμναστηρίου κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Μίκα Ιατρίδη – Η δημοτική αντιπολίτευση της θυμίζει τι υποστήριξε το 2009 όταν πάρθηκε η απόφαση για λήψη τραπεζικού δανείου

Στην 1η θέση της Α1 κατηγορίας μετά τη νίκη-ανατροπή επί του ΑΟ Δικαίου με 2-1. Ηττες για Δόξα Ψίνθου και Διγενή Κοσκινού

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Φαληράκι εξαιτίας ρυθμίσεων λόγω εργασιών για την τοποθέτηση αγωγού μεταφοράς νερού

Αποχωρεί από την πολι-τική σκηνή ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρί-δης μετά από 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας

Αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος ούτε με στις δημοτικές, ούτε στις πε-ριφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Στοιχεία και φωτογραφίεςστον εισαγγελέα

Το κλειστό στη Βουλή

Το μπάχαλο συνεχίζεται

ΑΘΛΗΤΙΚΑΠαραμένει ψηλά ο Απόλλων

σελ.2, 7, 14

Τέλος εποχής;

Ασκήθηκαν πιέσεις (με δημοσιεύματα εναντίον του) για να μην είναι χωρικός αντι-περιφερειάρχης με τον Μπάμπη Κόκκινο

Τον πίεσε ασφυκτικά ο Χατζημάρκος χωρίς όμως να λάβει θετική απάντηση

Η Νομαρχιακή της ΝΔ θέλει να χρεώσει στο δήμαρχο Καλ-λιθέας τις επερχόμενες ήττες σε δημοτικές και περιφερει-ακές εκλογές

Την Παρασκευή σε ανοικτή ομιλία του στην Πλατεία Κα-λυθιών, ο δήμαρχος Καλλιθέας θα μιλήσει για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ.

σελ. 4,5 φώτο σελ. 15

σελ. 6,7

σελ. 16

σελ. 13

Page 2: 173 Low Resolution

2

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Yπεύθυνος έκδοσης:Τάσος Κώστας

Τηλ & fax. 22410 87948 - 86143Κινητό: 6983027926

email. [email protected]

Γραφείο: Φαληράκι

ο Τόπος μας

22410 86050

w w w . k a l i t h i e s . b l o g s p o t . c o m

Περιοδεία στο Φαληράκι και τις Καλυθιές έκαναν υποψήφι-

οι του συνδυασμού Μαχαιρίδη «Νό-τιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» με επικεφαλής τον υποψήφιο χωρι-κό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκο (φωτογραφία). Τη ψήφο μας για την Περιφέρεια Νοτί-ου Αιγαίου διεκδικούν, μεταξύ των άλ-λων, η νυν Νομαρχιακή Σύμβουλος και πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχίας Δωδεκανήσου κυρία Τζένη Φάκκα-Βασιλαράκη από τα Κοσκινού, ο νυν δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας και πρόεδρος της Αστικής Εταιρείας κ. Λευτέρης Παπαελευθερίου από τις Καλυθιές και ο νυν δημοτικός σύμβουλος Αφάντου με καταγωγή από τις Καλυθιές (οικογένεια Αναστασά) Μι-χάλης Δρακιού.Και οι τρεις ζητάνε την στήριξη των δη-μοτών Καλλιθέας για να έχει εκπροσώ-πηση η περιοχή μας στο νέο Περιφερει-ακό Συμβούλιο που με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης θα αποτελεί τη μικρή κυβέρνηση του Νοτίου Αιγαί-ου.

Στην αντίπαλη παράταξη του Μπάμπη Κόκκινου ο δήμος Καλλιθέας θα εκ-προσωπηθεί από τη Ροδούλα Σαρίκα-Κουμπιάδη και τον νυν δημοτικό σύμ-βουλο Στέφανο Κυριαζή, και οι δύο από το δημοτικό διαμέρισμα Καλυθιών.

Στο ενημερωτικό site του Μάκη Τρια-νταφυλλόπουλου www.zougla.gr γρά-φτηκε το παρακάτω παρασκήνιο για τη βουλευτή Μίκα Ιατρίδη: Σήμερα, μαζί με τον αγιασμό, έμαθε το φύλο του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μίκα Ιατρίδου, ήταν σήμερα και με το δίκιο της μες στην τρελή χαρά.«Ήρθαμε δύο σήμερα για τον αγιασμό. Εγώ και αυτός», είπε γεμάτη χαμόγελα η Δωδεκανήσια βουλευτίνα.(Εκείνη την ώρα, τα σκαλιά της Βουλής ανέβαινε η Ντόρα Μπακογιάννη).«Καλημέρα, καλημέρα. Τι κάνεις Μίκα μου, κοντεύεις; Πόσο μηνών είσαι;», ρώτησε η ανεξάρτητη βουλευτής τη φίλα προσκείμενη σε εκείνη Μίκα Ια-τρίδη.«Είμαι πέντε μηνών και θα γεννήσω τον Ιανουάριο», απάντησε η κυρία Ιατρίδη, ακούγοντας από την Ντόρα Μπακογιάν-νη ένα «Τότε δεν κοντεύεις».«Σας έστειλα και πρόσκληση, αλλά εκ των υστέρων έμαθα ότι μπλοκαρίστη-κε στο ταχυδρομείο», ήταν η δεύτερη απάντηση που έδωσε στην κυρία Μπα-κογιάννη, ώστε να προλάβει πιθανή απορία της πρώην υπουργού για το γάμο.Υ.Γ. Ο γάμος έγινε κανονικά τον Αύγου-στο στο Φανάρι, χωρίς προβλήματα. Τις αρχές της δεκαετίας του ’80 θυμήθη-καν οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερί-σματος Ψίνθου το βράδυ της Παρασκευ-ής όταν, ξαφνικά, από τις οθόνες των τηλεοράσεων, χάθηκαν όλα τα ιδιωτικά κανάλια. Έτσι οι Ψινθενοί έμειναν να πα-ρακολουθούν μόνο ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3. Την ευθύνη δεν είχε η κυβέρνηση που επιθυ-μεί να παρακολουθούν οι κάτοικοι μόνο την ενημέρωση των κρατικών καναλιών, αλλά ο δήμος Καλλιθέας που φάνηκε ανακόλουθος απέναντι στον ιδιώτη που έχει αναλάβει τη μεταφορά του τηλεοπτι-κού σήματος στη Ψίνθο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά εδώ και 3 χρόνια υπάρχει οφειλή 6,5 χιλιάδων ευρώ που, παρά τις

ενοχλήσεις και τις υποσχέσεις, δεν τα-κτοποιήθηκε με αποτέλεσμα ο ιδιώτης να… τραβήξει τις πρίζες. Μετά τα δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρ-τυρίας στο δήμαρχο Καλλιθέας κ. Ιατρίδη και τον αντιδήμαρχο κ. Ρηνιού δόθηκαν εκ νέου υποσχέσεις στον ιδιώτη που συ-νέδεσε το τηλεοπτικό σήμα στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «σε περίπτωση μη εξόφλησής του θα πάρει οριστικά τα μηχανήματα από τη Ψίνθο».

Καταγγελία στην αστυνομία για άγνω-στους που πέταξαν φόλες για τη δηλη-τηρίαση σκυλιών έκαναν κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Ψίνθου. Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο κυ-νηγετικός σύλλογος Ρόδου που καλεί τα μέλη του να είναι ιδιαίτερα προσε-κτικοί αφού ασυνείδητοι πετάνε φόλες για να δολοφονήσουν κυνηγετικά σκυ-λιά.

Μεγάλο παρασκήνιο επικράτησε την πε-ρασμένη εβδομάδα στο δήμο Καλλιθέας όταν ξαφνικά κυκλοφόρησε η πληροφο-ρία ότι ο δήμαρχος Καλλιθέας κ. Ιατρί-δης αποφάσισε να αφαιρέσει από τον αντιδήμαρχο κ. Ρηνιού τις αρμοδιότητες του οικονομικού τμήματος και από τον αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνου τις αρμο-διότητες των προμηθειών. Σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν ο κ. Ιατρίδης είχε δε-χθεί καταγγελίες για «εξυπηρετήσεις» εν όψει εκλογικών και θέλησε να έχει τον έλεγχο των οικονομικών. Ακούστηκαν και ψίθυροι για δυσαρέσκειά του επειδή δεν υπογραφόταν, από τις οικονομικές υπηρεσίες, συγκεκριμένο ένταλμα πλη-ρωμής. Τελικά μετά από 48 ώρες φημών ο δήμαρχος Καλλιθέας αποφάσισε, τελι-κά, να έχει το δικαίωμα συν-υπογραφής στα οικονομικά εντάλματα και τις προμή-θειες προκειμένου να προστατέψει τόσο το δήμο, όσο και τους υποψήφιους στις εκλογές.

Page 3: 173 Low Resolution

3

Η τοπική οικονομία του νη-σιού στηρίζεται στον του-ρισμό. Γύρω από αυτόν

έχει δομηθεί μία σειρά παράλλη-λων και αλληλένδετων επιχειρη-ματικών δραστηριοτήτων.

Η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος δεν έχει μετατρέψει μόνο τη Ρόδο σε ελκυστικό προορισμό. Συμβάλ-λει στο να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και της ύφεσης στην τοπική οι-κονομία.

Σήμερα θέλω να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου, να χτυπή-σω ένα «καμπανάκι» σε όλους. Αφορμή η υφέρπουσα φημολο-γία και οι διαρροές για την αύ-ξηση του Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικο-νομικών σχεδιάζουν τη μετάταξη των υπηρεσιών αυτών στον υψη-λό συντελεστή Φ.Π.Α.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν κα-ταστροφική και οφείλουμε, με ομοψυχία και συνεννόηση, να την αποτρέψουμε.

Υψηλός Φ.Π.Α. σημαίνει ακρι-βότερες υπηρεσίες. Και όταν

το τουριστικό μας προϊόν είναι ακριβό επωφελούνται οι αντα-γωνιστές μας, δίπλα μας είναι η Τουρκία και καραδοκεί.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους και τους ιδιο-κτήτες ενοικιαζόμενων δωματί-ων. Λιγότερες αφίξεις σημαίνει μικρότερος κύκλος εργασιών στις επιχειρήσεις εστίασης (εστι-ατόρια – καφετέριες), στα του-ριστικά γραφεία, στα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, στον εμπορικό κόσμο του νησιού.

Η ύφεση έχει γνωστές και επώδυνες παράπλευρες απώλει-ες. Θα οδηγήσει σε απολύσεις και υποαπασχόληση.

Φαίνεται ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολούν όλα αυτά. Έχοντας εκχωρήσει τη διακυβέρ-νηση της χώρας στην Τρόϊκα και έχοντας, ως καταστατικό χάρτη το Μνημόνιο, δεν μπορεί να αντι-ληφθεί τη ζημιά που θα προκα-λέσει στον τουρισμό μας.

Αν υπάρχει ένας τομέας που παράγει πλούτο και αποδίδει έσοδα στη χώρα, αυτός είναι ο τουρισμός. Είναι η δική μας βα-ρειά βιομηχανία και πρέπει να την προστατεύσουμε.

Εδώ στη Ρόδο αλλά και σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο δεν

μπορούμε να υιοθετούμε παθη-τική στάση. Να περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει το μέτρο της μετάταξης στον

υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α. και μετά να αντιδράσουμε.

Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο ή εθελοτυφλούν ή ζητούν άλλο-θι.

Με αυτές τις λογικές και πρα-κτικές χάνουμε κάθε φορά έδα-

φος, μας αφαιρούν και μας αρ-πάζουν αυτά που δικαιούμαστε.

Υπάρχει άλλος δρόμος.Ο δρόμος της δυναμικής διεκ-

δίκησης και αντίδρασης. Απένα-ντι σε αυτό τον υπαρκτό κίνδυνο μπορούμε, όλοι μαζί, να ενώ-σουμε τις δυνάμεις μας, να γίνει πιο δυνατή η φωνή της Ρόδου.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

Άρθρο – παρέμβαση της κ. ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΣΑΡΙΚΑ - ΚΟΥΜΠΙΑΔΗ

Υπ. Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου ΑιγαίουΠεριφερειακή Ενότητα Ρόδου

!"!#$!%&'( )%!'*'(+!")%,% -./01, 5/10/2010

&,"(2',% *(' &'(")-'#"(2,%

&,&)*(%3#!4!"#$%!&'!# 88-90()*+%',+ ,(-$%+ )!&$(.+"(/012 3/4 567 Alpha Bank)$.,.85100 %+8+#$9&.:2241039302 :!;:2241021514e-mail : [email protected] : www.blueislands.gr

&)52'! 24$!4

6)"( : $(-(2(#3 4$!7!53# &'*('!5!832'*,% 8'( 23%

5)'2!4-8'*3 2(*2!$!'3#3.

9 +µ<1/<7=03 (7<>?>3@<µA727 82µ35027 ?3> 8>3µBC>1µD527 82=B?37E1<F

B76µBCG7B> 5<FH >=><?5E5BH B7<>?>3@<µA727 =2µ35027 45> /3C35B07B53> < IC47<H

F/<J<KEH 527 B?/C4LB1µ27 =>?3><K<M65>?G7 M>3 567 KB>5<FCM>?E 53?5</<0616 1B 2

µE7BH 3/4 567 =6µ<10BF16 5<F, =6K3=E µAIC> 5>H 20-11-2010. !F54 >1INB> µ47< M>3

41<FH B0I37 /DCB> 3C>Lµ4 /C25<?4KK<F µAIC> ?3> 5>H 31-12-2009 ?3> F/<KB0/<7537

?D/<>27 3?4µ3 =>?3><K<M65>?G7.

O>3 /BC>1145BCBH /K6C<P<C0BH /3C3?3K<NµB 4/2H B/>?<>727E1B5B µB 567

+µ<1/<7=03 E µB 53 3Cµ4=>3 MC3PB03 5<F (+$

Page 4: 173 Low Resolution

4

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στη μήνυση Ιατρίδη

Ενώπιον του Πταισματοδίκη Ρόδου ως ύποπτοι για διάπραξη των αδικημά-των της συκοφαντικής δυσφήμισης δια

του τύπου και της εξύβρισης του Δημάρχου Καλλιθέας κ Γιάννη Ιατρίδη εξετάστηκαν την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της μειοψηφί-ας στο δημοτικό συμβούλιο κκ Γ. Κώστας, Β. Ψυλλάκης, Αν. Αναστασάς και Β. Λεβέντης. Ο κ. Ιατρίδης κατήγγειλε συγκεκριμένα ότι οι μηνυόμενοι δημοσίευσαν κείμενο ως δελ-τίο τύπου και ως πληρωμένη καταχώρη-ση στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με συκοφαντικό και υβριστικό περιεχόμενο στο οποίο υπάρχει το έμβλημα της παράταξης και η αναγρα-φή «Αντιπολίτευση του Δήμου Καλλιθέας». Στις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις, όπως ανα-φέρεται οι μηνυόμενοι ισχυρίστηκαν τα εξής: «Ούτε ο Καλλικράτης, ούτε το «όλα στο φως» θα μας σώσουν! Όταν κάποιοι πληρώνονται ή εκλέγονται για να μην καταλαβαίνουν. Στο δήμο Καλλιθέας Ρόδου με δήμαρχο τον πα-τέρα της βουλευτού κ. Ιατρίδη, ο εργολάβος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σαμουράκης, πρόεδρος του Οργανισμού Περιβάλλοντος του Δήμου Καλλιθέας συνεχίζει ακόμα και σή-μερα ανενόχλητος το μπάζωμα της παραλίας. Επειδή εδώ στη Ρόδο όλες οι υπηρεσί-ες και όλοι οι φορείς είναι τυφλοί μήπως υπάρχει κανένας εξ Αθηνών που μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα; Μέχρι πότε θα καταστρέφουν τις παραλίες οι επιδο-τούμενοι; Μέχρι πότε θα αποτελούν το άλλοθι για όλους τους υπόλοιπους κατα-πατητές; Ποιοι αδιαφορούν για την καταπά-τηση της παραλίας; Εδώ και τώρα δημοτική πλαζ. Αντιπολίτευση Δήμου Καλλιθέας». Ο κ Ιατρίδης μεταξύ άλλων στην πολυσέ-λιδη μήνυση του αναφέρει και τα εξής: Τα μέλη της μειοψηφίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι:1. Ο Δήμος Καλλιθέας κανένα μπάζωμα της

παραλίας δεν διενεργεί.2. Οι οικοδομικές δραστηριότητες στην περι-

οχή εκτελούνται από την εταιρεία Ανώνυ-μη Ξενοδοχειακή Εταιρεία με την επωνυ-μία Α.Ε.Τ.Ε.Κ.

3. Για να εκτελεσθούν οικοδομικές δραστη-ριότητες της εταιρείας είναι βέβαιο ότι υπάρχει άμεση και πλήρης γνώση των αρχών και των αρμοδίων φορέων και ως

εκ τούτου θεωρώ ότι υπάρχουν οι απαι-τούμενες αδειοδοτήσεις.

Τι υποστηρίζουν οι μηνυόμενοι

Εν πάση περιπτώσει οι μηνυόμενοι κατέθε-σαν εξεταζόμενοι ότι η προστασία αιγιαλού, παραλίας και παραθαλάσσιων κοινόχρηστων εκτάσεων ήταν και είναι στις προτεραιότητες τους και ότι μόλις διαπίστωσαν ότι η μεγάλη δημόσια έκταση στο Φαληράκι είχε καταπα-

τηθεί εν μέρει και κινδύνευε να χάσει το δημό-σιο χαρακτήρα της με παράλληλη υποβάθμιση της, προσπάθησαν να την προφυλάξουν με σειρά ενεργειών σε όλα τα όργανα του δήμου. Στο υπόμνημα που κατέθεσαν ανα-φέρουν, μεταξύ των άλλων, τα εξής: Στα πλαίσια των καθηκόντων μας ν’ ασκού-

με καλοπροαίρετη κριτική όχι μόνο στη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλί-ου του Δήμου Καλλιθέας αλλά και προς όλους που επηρεάζουν τη ζωή των συν-δημοτών μας ήταν η δημοσίευση που προκάλεσε την έγκλιση του κ. Ιατρίδη. Για εμάς, ως παράταξη, που η προστασία αιγιαλού, παραλίας και παραθαλάσσιων κοινόχρηστων εκτάσεων ήταν και είναι στις προτεραιότητες μας μόλις διαπιστώσαμε ότι η μεγάλη δημόσια έκταση στο Φαληράκι του δήμου Καλλιθέας μεταξύ των ξενοδοχεί-ων Κολοσσός και Pallandium που ανατολικά βρέχεται από τη θάλασσα και δυτικά συνο-ρεύει υπό ανέγερση ξενοδοχείο (τώρα εν λει-τουργία) είχε καταπατηθεί εν μέρη και κινδύ-νευε να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της με παράλληλη υποβάθμιση της, προσπαθήσαμε να την προφυλάξουμε με σειρά ενεργειών σε όλα τα όργανα του δήμου και τις απόψεις μας τις γνωστοποιήσαμε στους συνδημό-τες μας και στους αρμόδιους με κάθε μέσο. Την έκταση αυτή περίπου 62.000 τ.μ. (σύμφωνα με τα τοπογραφικά της με-λέτης για την κατασκευή της υπόγειας διάβασης) τέμνει και η Λεωφόρος Καλ-λιθέας Φαληρακίου χωρίζοντας την σε δυο τμήματα το ανατολικό και το δυτικό. Η έκταση είχε ήδη καταλειφθεί από το ξε-νοδοχείο Pallandium στο βόρειο τμήμα της με εγκαταστάσεις αθλητικές του ξενοδοχεί-ου (γήπεδο τένις), χώρους στάθμευσης αυ-τοκινήτων σε εμβαδόν περίπου 10.500 τ.μ. (έκταση 2 δορυφορικής φωτογραφίας 2003) Το δυτικό τμήμα που προσεγγίζει στο υπό ανέγερση ξενοδοχείο είχε γίνει χώρος ενα-πόθεσης μπαζών σε σωρούς που έφταναν μέ-χρι και τα 5 μετρά (βλέπε φωτογραφία από Κτηματολόγιο ΑΕ 2007-2009 και δορυφορική φωτογραφία με ένδειξη έκταση 1).Δίπλα στην επαρχιακή Καλλιθέας Φαληρακίου,στο τμήμα που ήταν προς τη θάλασσα (το ανα-τολικό) και κοντά στη λεωφόρο οι εναποθέ-σεις χωμάτων (δηλαδή μπαζών) υπήρχαν σε μικρές ποσότητες από παλαιά (δορυφορική φωτογραφία έκταση 3),όμως με την έναρξη των εργασιών στην υπό ανέγερση μονάδα αυξήθηκαν σημαντικά και φθάσαμε με το πέ-ρας των εργασιών να έχουν διαστρωθεί πε-ρίπου 18.500 τμ με μέσο ύψος 1,0 - 1,5 μ άρα να έχει μπαζωθεί η παραλιακή έκταση με πε-ρισσότερα από 20.000 κυβικά μέτρα χώμα.

Αυτή είναι η ανακοίνωση-καταχώρηση της δημοτικής μειοψηφίας που προκάλεσε την κατάθεση μήνυσης από πλευράς του δημάρχου Καλλιθέας κ. Ιατρίδη

Page 5: 173 Low Resolution

5

Εξ αρχής λοιπόν θεωρήσαμε καθήκον μας και δέσμευση προς τους συμπολίτες μας να αναφερθούμε με αναφορές και καταγγελί-ες, τόσο ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας ζητώντας μάλιστα τα αναφερόμε-να απ’ εμάς να αποτελέσουν θέμα συζήτησης σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμ-βουλίου Καλλιθέας, ώστε να καταγραφούν στα πρακτικά, καθώς επίσης με αναφορά προς τα μέσα ενημέρωσης μετά το εκδηλω-θέν ενδιαφέρον από πλειάδα, ευτυχώς, δη-μοσιογράφων και μέσων.

Για την προστασία της περιοχής λοιπόν • Στις 24/1/2008 μετά από παρέμβαση μας

στην επιτροπή παρακολούθησης του Γε-νικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Καλλιθέας προτάθηκε η θεσμοθέτηση ως περιοχής προστασίας – ανάπλασης. Πρό-ταση που τελικά υιοθετήθηκε από τον με-λετητή.

• Το αίτημα μας που υπεβλήθη στο Δη-μοτικό Συμβούλιο στις 11/4/2008 για δημιουργία δημοτικής πλαζ στη παραλία απερρίφθη από την πλειοψηφία και εξ αιτίας αυτού του γεγονότος η παράταξη μας εξέδωσε ανακοίνωση την οποία σας επισυνάπτουμε.

• Ακολούθησε αίτηση – αναφορά προς την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου που έλαβε αρθ πρωτοκόλλου 838/3-4-2009 με αίτημα να διενεργηθεί έλεγχος νομι-μότητας των εκτελουμένων έργων και αντίστοιχο δημοσίευμα στις 4-4-2009 ( συνημμένο).

• Ακολούθησε στις 5/6/2009 και στα πλαί-σια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέ-ρας περιβάλλοντος η τοποθέτηση πανό και η ανακοίνωση στις τοπικές εφημε-ρίδες με την οποία ζητούσαμε την δια-σφάλιση του συγκεκριμένου χώρου και την προστασία του μοναδικού ελεύθερου τμήματος πρόσβασης των δημοτών προς την παραλία. Έγγραφο το οποίο σας επι-συνάπτουμε.

• Ήταν πρώτο θέμα στη συνάντηση που εί-χαμε ως μέλη της αντιπολίτευσης με το Περιφερειάρχη κ Κόκκινο και τον νομάρ-χη κ Μαχαιρίδη τον Αύγουστο του 2009.

• Ακολούθησαν οι καταχωρήσεις στις 24, 25, 26/4/2010 σε τοπικές εφημερίδες, στα πλαίσια της τότε επίσκεψης του Πρω-θυπουργού και της συνοδείας του στο νησί μας, που στόχο είχε αφ’ ενός την ανάδειξη του προβλήματος της μη ελεύ-θερης πρόσβασης στις παραλίες και αφ’ ετέρου την ενεργοποίηση - προς την κα-τεύθυνση της επίλυσης του - των υπηρε-σιών του Κράτους. Σημειώνω στο σημείο αυτό ότι στην προαναφερόμενη καταχώ-ρηση στον τύπο ουδεμία ανάμειξη είχε ο κ. Βασίλειος Λεβέντης, συνταξιούχος εκ-παιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος εις εκ των εγκαλουμένων από τον κ. Ιατρίδη. Είναι σε όλους γνωστό και αποτελεί μέγα σκάνδαλο, με άσκηση ποινικών διώξεων, προς αρκετούς ξενοδόχους της Ρόδου για καταπατήσεις αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας γης, παραλίας και αιγιαλού από τις όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τους. Απο-τέλεσμα όλων αυτών των πράξεων είναι να μην υπάρχουν σήμερα δυνατότητες πρόσβασης των λουομένων προς την θάλασσα. Το γεγονός αυτό υπήρξε το

έναυσμα των καθ’ όλα νόμιμων ενεργει-ών μας να αναφερόμεθα προς τις αρχές που αποτελεί αναφαίρετο συνταγματι-κό δικαίωμα και για έναν απλό πολίτη. Τις αναφορές μας αυτές θα εκδηλώναμε προς οποιανδήποτε πλειοψηφία του Δη-μοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας και προς οιονδήποτε τύγχανε να ήταν Δήμαρχος. Αντί τόσον ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο να μας απαντήσουν στα ερω-τήματα που ετίθεντο με τις αναφορές μας ώστε και εμείς με την σειρά μας να απα-ντήσουμε στις αναφορές των συμπολιτών μας, ο εγκαλών Δήμαρχος υπέβαλε ενα-ντίον μας στις 30/4/2010 μηνυτήρια ανα-φορά και μας καταγγέλλει για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση, μας προσά-πτει δόλο και ισχυρίζεται ότι οι αναφορές μας ήταν ψευδείς και τελούσαμε εν γνώ-σει επί τούτου.

Γι’ αυτά απαντούμε τα εξής:

1. Το γεγονός της εκτέλεσης έργων και δη του μπαζώματος αποδεικνύεται περίτρα-να από τις επισυναπτόμενες φωτογραφί-ες, καθώς και την κατάθεση - ομολογία του Δ/ντου της κτηματικής υπηρεσίας Δωδεκανήσου που αναφέρεται πράγματι σε επιχωματώσεις (δηλαδή μπάζωμα) της περιοχής.

2. Η έλλειψη δόλου από εμάς καταδεικνύε-ται τόσο από τις συνεχείς αναφορές μας να πληροφορηθούμε την αλήθεια. Αλλά και η υποψία μας περί της νομιμότητας η μη των εκτελούμενων έργων αποδεικνύ-εται περίτρανα αφού η σχετική απόφαση του δικαιώματος χρήσης – εξωραϊσμού του χώρου από την όμορη ξενοδοχειακή μονάδα εξεδόθη από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στις 9/7/2010 δηλαδή τρεις (3) μήνες μετά την τελευταία πολι-τική ενέργεια μας.

3. Ουδεμία πρόθεση είχαμε επίσης κατά του προσώπου της τιμής και της υπο-λήψεως του εγκαλούντος αφού στο σχετικό δημοσίευμα δεν αναφερόμεθα καν στο όνομά του και ούτε υπενύχθη-μεν ότι ο δήμος ή ο Δήμαρχος εκτελεί παράνομο μπάζωμα αλλά ότι στον Δήμο Καλλιθέας εκτελούνται τα έργα από τον εργολάβο κ. Σαμουράκη... Κατά συνέ-πεια εάν εθίγετο κάποιος αυτός ήταν ο κ. Σαμουράκης και όχι ο κ. Δήμαρχος. Ούτε επίσης εθίχθη η θυγατέρα του Δη-μάρχου, βουλευτής κ Τσαμπίκα Ιατρίδη ώστε να μας καταμηνύσει αφού η αναφο-ρά στο πρόσωπο της στόχευε, εάν τυχόν διάβαζε το δημοσίευμα, να ενδιαφερθεί και να ενεργήσει.

4. Οι χθεσινές φωτογραφίες (5-10-10) φανερώνουν ότι το δυτικό τμήμα του ακινήτου έχει χάσει ουσιαστικά, παρά τον καλλωπισμό του, το δημόσιο χαρα-κτήρα του με την τοποθέτηση ξύλινων διαχωριστικών κιγκλιδωμάτων προς

τον δρόμο και την ύπαρξη κτισμάτων που ίσως είναι κατασκευασμένα κατά παράβαση των πολεοδομικών κανό-νων μέσα στο ακίνητο του δημοσίου. Εν κατακλείδι η αναφορά μας προς το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας απορ-ρέει από την υποχρέωση της δημοτικής αρχής, συν τοις άλλοις να αναφέρεται αφού διαπιστώνει καταπάτηση δημο-σίων χώρων ή αυθαίρετες επεμβάσεις στους χώρους αυτούς να ενημερώνει άμεσα τις κατά τόπους κτηματικές υπη-ρεσίες προκειμένου οι τελευταίες να προβαίνουν στις ενέργειες που προ-βλέπονται στην κείμενη νομοθεσία. Μια υποχρέωση που ρητά αναφέρεται στη απόφαση 1038460/2439/Β0010 του 4/2009 παραχώρησης με αντάλλαγμα απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας προς τους ΟΤΑ.Συγκεκριμένα στο Άρθρο 7 αναφέρεται «……Οι ΟΤΑ μέσω των εντε-ταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυ-νομία, φύλακες, επιτηρητές κλπ ),έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρε-τες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων,να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσί-ες,προκειμένου αυτές να προβαίνουν στη λήψη μέτρων προστασίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη κείμενη νομοθεσία..» και επί πλέον σύμφωνα με το άρθρο 9,πα-ράγραφος α), προϋπόθεση μεταβίβασης απλής χρήσης από ΟΤΑ προς τρίτους είναι «να μην υφίστανται στον προς μεταβίβα-ση κοινόχρηστο χώρο οι αρνητικές προϋ-ποθέσεις παραχώρησης του άρθρου 4 της παρούσης» Αρνητική προϋπόθεση παρα-χώρησης κατά το άρθρο 4,παρ δ είναι «όταν έχουν εκτελεστεί σε αυτούς έργα άνευ αδείας ή καθ υπέρβαση αυτής και έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν σχετικά μέτρα προστασίας»

ΕμείςΑμφισβητούμε την εγκυρότητα της από-

φαση της παραχώρησης για εξωραϊσμό 6780/11030 9-7-10 γιατί καμιά συζήτηση δεν έχει πραγματοποιηθεί στο ΔΣ του δήμου Καλ-λιθέας για την συγκεκριμένη έκταση. Άρα και το υπ αρ έγγραφο 9997/2-9-2008 του δήμου Καλλιθέας (του οποίου αντίγραφο δεν έχουμε λάβει παρά την αίτηση μας) προφανώς δεν αναφέρεται σε απόφαση του ΔΣ για την πα-ραχώρηση και δεν έπρεπε να γίνει δεκτό ως δικαιολογητικό, με θετική γνώμη,στην από-φαση της παραχώρησης για εξωραϊσμό. Επι-μένουμε στην δημιουργία δημοτικής πλαζ,α-νοικτής στους δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής μας χωρίς να αποκλείονται συ-νεργασίες με παρακείμενες ξενοδοχειακές μο-νάδες. Θεωρούμε δε ότι η ετήσια αποζημίωση που προβλέπεται στην απόφαση παραχώρη-σης των 500 ε /ανά στρέμμα είναι υπερβολι-κά χαμηλή για την αξία της γης στη περιοχή. Φυσικά από τον δήμαρχο κ Ιατριδη που για έκδοση ψευδούς βεβαίωσης σε κτίσμα στον αιγιαλό έχει ήδη τιμωρηθεί με τρίμηνη αργία από τα καθήκοντα του δεν έπρεπε να περιμέ-νουμε ενέργειες που θα προστάτευαν και θα αναδείκνυαν την περιοχή .

“Οι φωτογραφίες που κατέθεσε στον εισαγγελέα η αντιπολίτευση”

στη σελ. 15

Page 6: 173 Low Resolution

6

Με αφορμή την ερώτηση στη Βουλή από τη Βου-λευτή Μίκα Ιατρίδη για

το κλειστό γυμναστήριο στο Φαληράκι η παράταξη της μει-οψηφίας στο δήμο Καλλιθέας υπενθυμίζει την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον Μάρτιο του 2009 μετά τη λήψη της απόφασης στο δημοτικό συμ-βούλιο για τη σύναψη τραπε-ζικού δανείου. Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης η κριτική της κυρίας Ιατρίδη έπρεπε να είναι προς τη δημο-τική αρχή που αποφάσισε να ξεκινήσει ένα έργο χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η χρημα-τοδότηση. Επίσης σημειώνουν ότι στον Κωδικό της Περιφέρει-ας Νοτίου Αιγαίου για αθλητικά έργα το 2010 υπάρχουν μόνο 2 εκ. ευρώ για όλα τα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

«Με την παρούσα θέλουμε ν’ αποκαταστήσουμε την αλήθεια για τα επιχειρήματα που εκφρά-σαμε κατά την λήψη της από-φασης για την σύναψη δανείου προκειμένου να ολοκληρωθεί το Κλειστό Γυμναστήριο στο Φαληράκι. Στην επιστολή του κ Ιατρίδη και των συμβούλων της πλειοψηφίας, η οποία δημοσι-εύτηκε στον τύπο στις 13/3/09, εμπεριέχονται μια σειρά από ανακρίβειες για τα επιχειρήμα-τα μας και γίνεται συστηματική απόκρυψη των πραγματικών δεδομένων για την χρηματο-δότηση του έργου από το πρό-γραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) όπου τελικά εντάχθηκε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατασκευή του κλειστού είναι απαραίτητη για το νησί της Ρό-δου. Εμείς σαν μέλη του ΔΣ του δήμου Καλλιθέας επιχειρημα-τολογήσαμε με γνώμονα μόνο το συμφέρον των δημοτών και όχι υπολογίζοντας προσωπι-κές προβολές προσδοκώντας κομματικά ή άλλα οφέλη . Η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου μας και στα τρία διαμερίσματα Καλυθιές , Κοσκινού και Ψίν-θο είναι τέτοια που απαιτείται άμεση βελτίωση και επέκταση με σωστή χωροθέτηση για την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση των αθλουμένων. Στο Φαληράκι δε, δεν υπάρχει καμιά αθλητική εγκατάσταση . Για τους παρα-πάνω λόγους κατά τη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του

δήμου υποστηρίξαμε ότι προτε-ραιότητα του δήμου πρέπει να είναι η βελτίωση και επέκταση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλα τα δημο-τικά διαμερίσματα με μικρότερης κλίμακας κλειστά γυμναστήρια. Το κόστος του «κλειστού» εί-ναι προϋπολογισμού 6.714.912 ευρώ εκ των οποίων τα 545.112 ευρώ αφορούν αναθεώρηση . Η χρηματοδότηση του έργου σύμφωνα με τους προϋπολογι-σμούς του δήμου αρχικά προ-βλεπόταν από το ‘Ελλάδα 2004’ . Κατά την συζήτηση εκφράσαμε

τις επιφυλάξεις μας για το αν το έργο χρηματοδοτηθεί από το ‘Ελ-λάδα 2004’ και καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για την σκοπιμότητα του έργου ,σε σχέση πάντα κόστος – όφελος για τους δημότες , και την δυνατότητα ένταξης του στο ‘Ελλάδα 2004’. Στην επιστολή της η Δημοτική Αρχή ομολογεί ότι είχαμε δίκιο, και το έργο τελικά εντάχθηκε στο ΣΑΕΠ167 με δυνατότητα πολύ μικρής χρηματοδότησης για το μέγεθος του έργου. Αυτό απαιτεί χρηματοδότηση και από το δήμο μέσω δανείου. Στη συ-ζήτηση για τη σύναψη του δανεί-ου υποστηρίξαμε τα ίδια και επί πλέον, ότι με δάνεια μπορούμε να εκτελέσουμε έργα μόνο αντα-ποδοτικά που θα προάγουν , θα βελτιώνουν και θα προστατεύ-ουν την τουριστική υποδομή στο Φαληράκι. Εφόσον βέβαια η Δη-μοτική αρχή θεωρεί ότι το έργο έχει ενταχθεί στο κατάλληλο πρόγραμμα ας είναι η πορεία του ανάλογη της χρηματοδότησης .

Η πραγματικότητα

της πορείας του έργου μέχρι σήμερα:

• Η σύμβαση έργου έχει υπογρα-φεί στις 16/10/07 με προθεσμία περαίωσης 790 ημερολογιακές

ημέρες δηλαδή την 16/12/2009 . • Έγινε αναθεώρηση για την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης , κλιματισμού και βελτιώσεις των ηλεκτρολογι-κών εγκαταστάσεων συνολι-κού ύψους 545.112 ευρώ !!!! • Τα ποσά που έχουν εισρεύσει στο δήμο μέχρι σήμερα είναι πε-ρίπου 350.000 ευρω δηλαδή το 5,3 % του προϋπολογισμού !!! • ΄Εχει παρέλθει σχεδόν το 65 % του συμβατικού χρόνου για την ολοκλήρωση, 16 μήνες από τους 26 και το σημαντικότερο το έργο είναι ακόμα στη θεμελίωση.

Για το 2009 δε η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη. Σύμφωνα με την κατανομή του υπουργείου οικονομίας για το ΠΔΕ, για μη ενταγμένα σε κοινοτικά προ-γράμματα έργα, και για το σύ-νολο των έργων του Ν. Αιγαίου που είναι ενταγμένα στον κωδι-κό ΣΑΕΠ167 προβλέπεται χρη-ματοδότηση συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ. Συνεπώς το αντιστοιχούν ποσό στο «κλει-στό» ευκόλως αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα είναι, στη καλύ-τερη περίπτωση, 300.000ε περί-που ,όσο δηλαδή και το 2008. Φυσικά εδώ προκύπτει το ερώ-τημα που μπορεί να απαντήσει μόνο ο περιφερειάρχης για το ποσά χρόνια απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου με την τρέχουσα χρηματοδότηση . Ακούστηκε το επιχείρημα «μα πρέπει να προλάβουμε γιατί με τον νέο Καποδίστρια δεν θα έχουμε δυνατότητα εκτέλεσης έργων τέτοιου μεγέθους ή δεν πειράζει θα πληρώσει το δά-νειο ο νέος μεγάλος δήμος στον οποίο θα ανήκουμε » απαντήσα-με ότι ο νέος δήμος είναι ευκολό-τερο να βάλει σε προτεραιότητα ένα τέτοιου μεγέθους έργο που είναι σίγουρο ότι λείπει από τη Ρόδο παρά μια σειρά από έργα αθλητικής υποδομής στα διαμε-ρίσματα του δήμου μας. Παράλ-ληλα αρνηθήκαμε να μπούμε στη λογική να χρεώσουμε με δάνεια ένα μελλοντικό (νεοσύ-στατο) δήμο στον οποίο θα ανή-

κουμε και εμείς. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα αυτά με επωφελέστε-ρο για τους δημότες μας τρόπο . Ο πραγματικός στόχος της Δη-μοτικής Αρχής, κατά την γνώ-μη μας είναι να εκτελεστεί ένα έργο υψηλού προϋπολογισμού που συνδέεται παράλληλα με μια πολύ υψηλού κόστους, αλλά ελλειπή, μελέτη χωρίς να την εν-διαφέρει η σχέση κόστους ωφέ-λειας για την περιοχή και οι απαι-τήσεις σε αθλητικές υποδομές των διαμερισμάτων του δήμου. Προφανώς επιλέγεται για άλλη μια φορά η προσωπική προβολή που θεωρείτε από τους περισ-σότερους, αλλά όχι ορθά, ανά-λογη του μεγέθους των έργων που θεμελιώνει η εγκαινιάζει, ο εκάστοτε άρχοντας. Αλήθεια ως πότε οι απολογισμοί των διοι-κούντων θα εξαντλούνται στους οικονομικούς απολογισμούς χω-ρίς κανείς ν’ απολογείται για ση-μαντικότερα θέματα. Πως άραγε η δημοτική αρχή παρέλαβε την παραλία Φαληρακίου και πως την παραδίδει; Τι έκανε άραγε με το σχέδιο πόλεως στο Φαλη-ράκι για τον απ' εγκλωβισμό των εκατοντάδων εγκλωβισμένων επιχειρηματιών - δημοτών και της καταπάτησης του αιγιαλού; Αυτά προφανώς είναι ήσσονος σημασίας για την δημοτική αρχή. Εμείς θέλουμε ο δήμος να εί-ναι ο ρυθμιστής της ζωής στην πόλη με στόχο πάντα τη βελτί-ωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών με ξεκάθαρες σχέ-σεις δήμου – πολιτών, χωρίς συμψηφισμούς αυθαιρεσιών και δημότες που δεν θα εκλιπαρούν αιρετούς και υπηρεσίες για τα αυτονόητα . Επειδή στον τομέα αυτό η Δημοτική αρχή απέτυχε, προβάλλει το λανθασμένο μο-ντέλο ‘δήμου εργολάβου’ χωρίς και αυτό να το πετυχαίνει αφού και η ποιότητα των έργων στο δήμο είναι χαμηλή αλλά και το ύψος των έργων που εκτελού-νται σε σύγκριση με άλλους δή-μους ,ως προς τα τακτικά έσοδα , δεν απέχει από το μέσο όρο . Τέλος ευελπιστούμε ότι, η όποια χρηματοδότηση του ‘κλει-στού’ δεν θα σταματήσει με το πέρας των επόμενων εκλο-γών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παρούσα δύσκολη οικο-νομική συγκυρία και την στέ-ρηση των δημοσίων εσόδων.

Με εκτίμηση Γ. Κώστας

και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μει-

οψηφίας Δήμου Καλλιθέας

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης για το κλειστό

Page 7: 173 Low Resolution

7

Ερώτηση στη Βουλή

για το κλειστό

Οι υποψήφιοι με Κουσουρνά-Χατζημάρκο

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Ιατρίδης

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Οικονομι-κών ΘΕΜΑ: «Αποπεράτωση Κλει-στού Γυμναστηρίου Δήμου Καλ-λιθέας Ρόδου» Στα πλαίσια της αναβάθμισης και εμπλουτισμού του τουριστι-κού προϊόντος της περιοχής του, ο Δήμος Καλλιθέας αποφάσισε την κατασκευή κλειστού γυμνα-στηρίου διεθνών προδιαγρα-φών, ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από αθλη-τικούς, και για τουριστικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Το συγκεκριμένο έργο δη-μοπρατήθηκε το 2007 με προϋ-πολογισμό 6.727.000 ευρώ και εντάχθηκε στη ΣΑΕΠ 167 (Κωδ. Έργου: 2002 ΕΠ 16700006). Μέ-χρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περίπου 4.000.000 ευρώ, με το Δήμο Καλλιθέας να έχει αναλάβει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 3.000.000 ευρώ για να αντισταθ-μίσει τις ανεπαρκείς εκταμιεύ-σεις από τον πιο πάνω κωδικό και να προχωρήσουν οι εργασίες με γρήγορους ρυθμούς. Παρά τις προσπάθειες του Δήμου Καλλιθέας για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη παράδο-

ση του έργου στους δημότες του και όλους τους κατοίκους της Ρόδου, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν έχει αποπληρώσει ακόμα λογα-ριασμούς ύψους 3.000.000 ευρώ για να συνεχιστούν οι εργασίες που απομένουν για την αποπε-ράτωση του έργου. Επειδή το Κλειστό Γυμνα-στήριο Δήμου Καλλιθέας Ρόδου είναι το μεγαλύτερο που κατα-σκευάζεται μεταπολεμικά στη Δωδεκάνησο και το οποίο αντα-ποκρίνεται στις ολυμπιακές προ-διαγραφές. Επειδή το συγκεκρι-μένο έργο δημιουργεί πρόσθετες υπεραξίες για τον πολιτισμό και τον τουρισμό με τη δυνατότητα διοργάνωσης στους χώρους του συνεδρίων εκθέσεων και πολιτι-στικών εκδηλώσεων. Επειδή το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να ενταχθεί σε μικροκομματι-κούς σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών φαίνεται να επιλέγουν την υπο-χρηματοδότηση του και την κα-θυστέρηση της παράδοσης του στους κατοίκους της Ρόδου.

Ερωτάται

ο κ. Υπουργός Ποια άμεσα μέτρα προτίθε-ται να λάβει ώστε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αποπληρώ-σει τους λογαριασμούς ύψους 3.000.000 ευρώ, που έχει κα-ταθέσει ο Δήμος Καλλιθέας στην αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες και να αποπερατωθεί το έργο;

Η ερωτώσα ΒουλευτήςΤσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με την μεγάλη καθυστέρη-ση που παρατηρείται στην αποπληρωμή λογαρισμών

ύψους 3.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Καλλιθέας. Στη ερώτηση της η Βου-λευτής Δωδεκανήσου ζητά να πληροφορηθεί πότε σκοπεύ-ει το Υπουργείο να αποπληρώσει το συγκεκριμένο ποσό, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες και να αποπερατωθεί το Κλειστό Γυμναστήριο.

Αυτή είναι η τελευταία εβδο-μάδα που οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν

τα ψηφοδέλτιά τους για τις προσε-χείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Παράταξη ΚουσουρνάΓια τον ενιαίο δήμο ο Κου-σουρνάς επέλεξε στη δημοτι-κή ενότητα Καλλιθέας τους: Στέλιο Ρηνιού ( Ψίνθος, αντιδήμαρ-χος), Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου (Καλυθιές, αντιδήμαρχος), Τάκη Τοκούζη (δημοτικός σύμβουλος, Καλυθιές) Βασίλη Ψυλλάκη (δημο-τικός σύμβουλος, Κοσκινού), Κώ-στα Κωτσάκη (πρόεδρος τοπικού συμβουλίου, Κοσκινού) και Ελένη Γρηγορίου (εκπαιδευτικό, Καλυ-θιές).Στα τοπικά συμβούλια η λίστα έχει ως εξής:ΚΑΛΥΘΙΕΣ: Αντωνάς Παναγιώτης, Μιχάλης Σταυρής, Ηλίας Παπανι-κολάου, Πολυχρόνης Σάββας, Χρυ-σούλα Κώστα-Παπαελευθερίου και Μαρία Παγωνάκη-Σεντεμέντε. ΚΟΣΚΙΝΟΥ: Ηλίας Ελιαδάκης, Γιάννης Παγκαδάκης, Άρτεμις Πα-παπαντελή, Τσαμπίκος Αϊβάζης, Μαριάννα Τσιλικιώτη. Απομένει μία θέση άντρα. Έχει συμφωνήσει ο Τσαμπίκος Ταράλης αλλά λόγω σοβαρών οικογενειακών προβλη-μάτων ενδέχεται να μην συμμετά-σχει στις εκλογές. ΨΙΝΘΟΣ: Αντώνης Κωστομοίρης, Ελευθέριος Ελευθερίου, Λαμπρι-νή Πλίγκου, Γιώργος Κατταβενός. Απομένει η συμπλήρωση μίας θέ-σης άντρα και μίας γυναίκας.

Παράταξη ΧατζημάρκουΣτην παράταξη Γιώργου Χατζη-μάρκου, σύμφωνα με τις πληρο-φορίες συμφωνήθηκε η μετακί-νηση του ιατρού Θωμά Σωτρίλλη στο δημοτικό ψηφοδέλτιο δήμου

Ροδίων. Στη δημοτική ενότητα Καλλιθέας, υποψήφιοι θα είναι οι: Γιάννης Φλεβάρης (πρόεδρος δη-μοτικού συμβουλίου, Καλυθιές), Δημήτρης Τσαλίκης (πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, Καλυθιές), Νίκος Μανω-λάγκας (δημοτικός σύμβουλος, Κοσκινού), Μπάμπης Σαρρής (νο-μαρχιακός σύμβουλος, Καλυθιές) Βασίλης Κωστομοίρης (δημοτικός σύμβουλος, Ψίνθος). Η έκτη θέση θα καλυφθεί, πιθανότατα από κά-τοικο Κοσκινού. Ανακοινώθηκε επίσης ο δημοτι-κός σύμβουλος Μιχάλης Βαγια-νός, ενώ συμφώνησε προφορικά και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώρ-γος Σαρίκας. Το αξιοσημείωτο εί-ναι ότι οι Βαγιανός, Σαρίκας είχαν συμφωνήσει να ενταχθούν στο ψη-φοδέλτιο Κουσουρνά αλλά όταν δι-απίστωσαν ότι δεν υπήρχαν θέσεις στον σχεδιασμό του νυν βουλευτή αποφάσισαν να μετακινηθούν στην ομάδα Χατζημάρκου. Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί εάν θα εί-ναι στο δημοτικό ή στο τοπικό Κα-λυθιών (το πιθανότερο). Για τα τοπικά συμβού-λια υποψήφιοι θα είναι οι: ΚΑΛΥΘΙΕΣ: Στέργος Σαββιού, Κώ-στας Συρτσάκος, Σταμάτης Μπό-τσης. Αναζητούνται δύο γυναίκες. Συζητήσεις έγιναν με την νυν δη-μοτική σύμβουλο Νίτσα Αργυρού αλλά δεν καρποφόρησαν. ΚΟΣΚΙΝΟΥ: Μιχάλης Λοϊζος, Αντώ-νης Μανιατάκης, Ευγένιος Χριστο-δούλου, Μιχάλης Αττιτής.ΨΙΝΘΟΣ: Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας σίγουρος ήταν μόνο ο πρόεδρος του τοπικού συμ-βουλίου Θαρεννού Τσούλλος. * Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις των συνδυασμών της αριστεράς και για το αν θα περιλαμβάνουν δημότες Καλλι-θέας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας οριστικοποιήθηκε η μη συμμετοχή του Γιάν-νη Ιατρίδη στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο δήμαρχος Καλλιθέας δεν θα είναι τελικά υποψήφιος

χωρικός αντιπεριφερειάρχης με την παράταξη του Μπάμπη Κόκκινου αφού ασκήθηκαν πολλές πιέσεις από άλλους υποψηφίους που τον θεωρούν «μαύρο πανί».

Επίσης ο κ. Ιατρίδης αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές θεωρώντας ότι ο κύκλος του στην τοπική αυτοδιοίκηση έκλεισε. Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Χατζημάρκος πίεσε αρκετά τον Γιάννη Ιατρίδη να κατέλθει μαζί του στις εκλογές αφού τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν σημαντικό προβάδισμα της παράταξης Κουσουρνά.

Ο δήμαρχος Καλλιθέας για τα εις βάρος του δημοσιεύματα (σελ. 8) υπο-στηρίζει ότι αυτά προέρχονται από κύκλους της Νομαρχιακής της ΝΔ που επιθυμούν να τον στοχοποιήσουν ως υπεύθυνο της επικείμενης ήττας στις Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές διώχνοντας από πάνω τους το «μπά-χαλο» στη γαλάζια παράταξη.

Περισσότερες απαντήσεις ο κ. Ιατρίδης θα δώσει στην ανοικτή ομιλία του σε δημότες Καλλιθέας το βράδυ της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου (σελ. 14).

Page 8: 173 Low Resolution

8

Το παρακάτω ρεπορτάζ δημο-σιεύτηκε την περασμένη Παρα-σκευή στην τοπική εφημερίδα Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ:

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου στο απίθανο πολι-τικό σίριαλ που διαδραμα-

τίζεται στο νησί της Ρόδου ενό-ψει των εκλογών του Νοεμβρίου φέρεται να παίρνει ο δήμαρχος Καλλιθέας κ Γιάννης Ιατρίδης, υποσχόμενος στήριξη σε όλους και μετέχοντας στους συνδυα-σμούς... όλων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγμα-τα από την αρχή...

Με δημόσιες δηλώσεις του αρ-χής γενομένης από την ψήφιση του «Καλλικράτη» αλλά και στην πορεία, ο Δήμαρχος Καλλιθέας καθιστούσε σαφές ότι δεν πρό-κειται να κατέλθει στις εκλογές ως υποψήφιος σε οποιαδήποτε βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκη-σης, θέση που είχε υποστηρίξει με δηλώσεις του μετά και την τε-λευταία εκλογή του στο δημαρ-χιακό θώκο.

Με το που άρχισαν οι «ζυμώ-σεις» για τη συγκρότηση συν-δυασμών εμφανίστηκε, πριν τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του κ Γιώργου Χατζημάρκου, αλ-ληλέγγυος και ένθερμος υποστη-ρικτής της υποψηφιότητας του κ Χ. Χατζηευθυμίου.

Θυμίζουμε μόνο ότι ο κ Γ. Ια-τρίδης μαζί με την κόρη του, βουλευτή Δωδεκανήσου κ Μίκα Ιατρίδη, τον δήμαρχο Ιαλυσού κ Στ. Στάγκα και τον δήμαρχο

Καμείρου κ Δ. Κρητικό συναντή-θηκαν με τη συμμετοχή και του δημάρχου Ροδίων κ Χ. Χατζηευ-θυμίου στο γραφείο του πρώην Βουλευτή και υπεύθυνου του τμήματος τοπικής αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας κ Βασ. Μιχαλολιάκου στην Αθήνα στα πλαίσια της συμμετοχής τους σε συνέδριο της ΚΕΔΚΕ προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της επικείμενης μεταξύ τους συ-νεργασίας για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο κ Ιατρίδης, που είχε κατα-στήσει και τότε σαφές ότι δεν επιθυμούσε να κατέλθει ως υπο-ψήφιος στις εκλογές, τάχθηκε μαζί με τον κ Στάγκα υπέρ της υποψηφιότητας του κ Χατζηευ-θυμίου και ακολούθησαν αρκε-τές συναντήσεις των τριών στο

ξενοδοχείο Rodos Palace και πάμπολλες τηλεφωνικές συνεν-νοήσεις.

Ο κ Στάγκας είχε εξάλλου ανα-λάβει να μεριμνήσει για τη συμ-μετοχή στο ίδιο σχήμα και του κ Αλέκου Παπουρά.

Εν πάση περιπτώσει στην πο-ρεία και αφού κατέστη σαφές ότι ο κ Χατζημάρκος επρόκειτο να είναι υποψήφιος, ο κ Στάγκας άρχισε να κρατά αποστάσεις από τον κ Χατζηευθυμίου ενώ ο κ Ιατρίδης διατράνωνε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος και ότι αναμένει σε κάθε περίπτωση τις αποφάσεις της «Ρηγίλλης» προκειμένου να εκδηλώσει και

δημόσια τη στήριξη του στον εκλεκτό του κόμματος.

Στο μεταξύ όμως άρχισαν να καταφθάνουν μηνύματα στον κ Χατζηευθυμίου και σε στελέχη του συνδυασμού του ότι ο κ Ια-τρίδης στήριζε «υπογείως» τον κ Χατζημάρκο, υποψίες που ενι-σχύθηκαν μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής στον συνδυασμό του τελευταίου του κ Γ. Φλεβάρη και όχι μόνο.

Τον καιρό εκείνο και με δε-δομένη τη δυσπιστία που είχε καλλιεργηθεί για τις προθέσεις του κ Ιατρίδη στο στρατόπεδο Χατζηευθυμίου ο πρώτος έσπευ-σε να διαψεύσει τα σενάρια και σε συνάντηση που είχε με το Δή-μαρχο Ροδίων δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνούσε για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του στο Δήμο

Καλλιθέας.Όπως αποδείχτηκε στην πο-

ρεία επρόκειτο για φρούδες υποσχέσεις...

Στο ίδιο διάστημα άρχισαν και οι πρώτες διαρροές περί επικεί-μενης συμμετοχής του κ Ιατρίδη στο ψηφοδέλτιο του κ Χ. Κόκκι-νου και συγκεκριμένα στη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου. Ο κ Ιατρίδης επι-βεβαίωσε τότε τις φήμες ενώ στη συνέχεια και ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, λόγω των μεθο-δεύσεων είχε οδηγήσει το κόμμα σε δυσμένεια, πραγματοποιήθη-κε συνεδρίαση στη «Ρηγίλλης»

με τη συμμετοχή του προέδρου της ΝΟΔΕ κ. Τ. Μιχαήλου, της κ. Μίκας Ιατρίδη και των πολιτευ-τών κκ Ν. Πουλιού και Βασ. Υψη-λάντη για τη χάραξη στρατηγικής υπέρ της υποψηφιότητας του κ Χ. Κόκκινου στην Περιφέρεια.

Πριν ξεκινήσει επισήμως η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ Γ. Ιατρίδη, της κόρης του Μίκας και του Γραμ-ματέα του κόμματος κ Ανδρέα Λυκουρέντζου όπου τέθηκε επί τάπητος το θέμα της συμμετο-χής του ή μη στο ψηφοδέλτιο ως αντιπεριφερειάρχης. Από τη συνάντηση αυτή ο κ Ιατρίδης δεν βγήκε ικανοποιημένος.

Το όλο θέμα έτσι έμεινε στά-σιμο ενώ η αποχώρηση του Χατζή Χατζηευθυμίου από την εκλογική μάχη και η συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών του στον συνδυασμό του κ. Στάθη Κουσουρνά δημιούργησε νέες ασφυκτικές καταστάσεις στην οικογένεια Ιατρίδη.

Στην πορεία ο κ. Ιατρίδης συμ-μετείχε σε νέες συσκέψεις μετά από πρόσκληση του κ. Γιάννη Παρασκευά, παρουσία του κ. Μι-χάλη Κορδίνα, όπου υποσχόταν στήριξη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του μά-λιστα σε κοινό ψηφοδέλτιο των παρατάξεων «Δάμος Ροδίων» και «Νέα Ρόδος».

Ο συγκεκριμένος «γάμος» απέτυχε και στην πορεία δια-πιστώθηκε ότι τόσο ο κ Μιχά-λης Παναγιώτου όσο και ο κ Δ. Τσαλίκης, του περιβάλλοντος του Δημάρχου Καλλιθέας, αφού εκδήλωσαν αρχικά τις προθέσεις τους, τελικώς προσχώρησαν στον συνδυασμό του Γιώργου Χατζημάρκου.

Στην παράταξη του κ. Χατζη-ευθυμίου είχε καταστεί πλέ-ον σαφές ότι ο κ. Ιατρίδης δεν έπαιξε καθαρό παιχνίδι ενώ η δυσαρέσκεια του δημάρχου για τον εμπαιγμό της «Ρηγίλλης» άρχισε να στρέφει τα μέλη της παράταξης «Νέα Ρόδος» υπέρ της υποψηφιότητας του κ Γιάννη

FALIRAKI-RHODES

Άνω κάτω η ΝΔ με τα «καμώματα» του Γιάννη Ιατρίδη

Page 9: 173 Low Resolution

9

Μαχαιρίδη. Αντίκτυπο είχαν και έχουν δε όλα τα

ανωτέρω και στις σχέσεις του κ Χατζη-ευθυμίου και των στελεχών της παρά-ταξης του με την κ. Μίκα Ιατρίδη, την υποψηφιότητα της οποίας είχαν στηρί-ξει ένθερμα και έμπρακτα στις Βουλευ-τικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία με παρεμβάσεις του Αντιπροέδρου κ Δημ. Αβραμόπου-λου και του Γραμματέα κ Ανδρέα Λυ-κουρέντζου επιχείρησε να πείσει στε-λέχη της παράταξης «Νέα Ρόδος» να μην συμμετέχουν στον συνδυασμό Κου-σουρνά. Οι πιέσεις - παραινέσεις και τα επιχειρήματα των επιτελών της «Ρηγίλ-λης» προκάλεσαν, όπως ξανάγραψε η «δ», την οργίλη αντίδραση των μελών της παράταξης Χατζηευθυμίου με πιο χαρακτηριστική αυτή του κ Μιχάλη Νι-κολάου που υπέγραψε στον συνδυασμό του κ Κουσουρνά λίγες ώρες μετά από τηλεφώνημα που του έγινε από τον κ Λυκουρέντζο.

Εν πάση περιπτώσει και ενώ έτσι εί-χαν τα πράγματα επανήλθε στο προσκή-νιο το θέμα της κάλυψης της εξ οφίτσιο θέσης του χωρικού αντιπεριφερειάρχη του ψηφοδελτίου του κ Κόκκινου.

Ο τελευταίος μετά και από παραινέ-σεις της κ Μίκας Ιατρίδη πίεζε και πιέζει για τη συμμετοχή του κ Γιάννη Ιατρίδη, η επιλογή του οποίου όμως προσκρούει στις επιθυμίες εν ενεργεία νομαρχιακών συμβούλων που μετέχουν στον συνδυ-ασμό.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε συγκεκριμένα με τη συμμετοχή των κκ Μ. Καραγιάννη, Φ. Τριομμάτη, Μ. Μπα-ριανάκη και Γ. Ζωγραφίδη εξετάστηκαν αρχικά εναλλακτικές λύσεις.

Στο τραπέζι έπεσαν συγκεκριμένα τα ονόματα των κκ Στρ. Καρίκη, Δημ. Κρη-τικού και Σ. Καραγιάννη. Με δεδομένο ότι ο πρώτος συμμετέχει πλέον στον συνδυασμό του κ Κουσουρνά, ότι ο δεύτερος αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναλάβει τη θέση και η προοπτική του τρίτου αποκλείστηκε κρίθηκε σκόπιμο η θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη να καλυφθεί από εν ενεργεία νομαρχι-ακό σύμβουλο.

Για τη συμμετοχή του κ Ιατρίδη αντι-δρά κυρίως η κ. Μαρία Καραγιάννη η οποία έχει ήδη αποφασίσει να αποσύ-ρει την υποψηφιότητα της σε περίπτω-ση που επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση.

Η κ Καραγιάννη θεωρεί συγκεκριμένα ότι η συμμετοχή του κ Ιατρίδη στο ψη-φοδέλτιο στη συγκεκριμένη θέση είναι αντίθετη με τις αρχές της Νέας Δημο-κρατίας που έθεσε φραγμό σε οικογε-νειοκρατικές επιλογές σε άλλους συν-δυασμούς όπως στη Θεσσαλονίκη και περαιτέρω ότι θα δημιουργήσει πρό-βλημα στην παράταξη αλλά και στην ίδια καθώς για τους ψηφοφόρους από τ’ Αφάντου και τον Αρχάγγελο αποτελεί «κόκκινο πανί» λόγω της εμπλοκής που έχει δημιουργήσει στο θέμα του αγωγού σύνδεσης με τον Βιολογικό στο Βόδι.

Εξετάστηκε έτσι να προταθεί στον κ Ιατρίδη να συμμετέχει ως σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο, άποψη που ομοίως

απερρίφθη καθώς εκτιμήθηκε ότι το ορ-γανωμένο βουλευτικό γραφείο της κό-ρης του θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την εκλογή άλλων συμβούλων στην παράταξη.

Από εκεί και πέρα όμως ο κ Ιατρί-δης γνωρίζει ότι τυχόν συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο με δεδομένους τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων δεν του εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς ο «Καλλικράτης» προβλέπει ότι σ’ αυτό μετέχει μόνο ένας χωρικός αντιπεριφε-ρειάρχης του δεύτερου συνδυασμού και συγκεκριμένα εκείνος στην εκλογική περιφέρεια του οποίου έχει εξασφαλι-στεί ο μεγαλύτερος αριθμός σταυρών προτίμησης.

Οπως όλα δείχνουν επί του παρόντος η μεγάλη δύναμη του κ Κόκκινου είναι στις Κυκλάδες.

Η «Ρηγίλλης» που ενημερώθηκε δι-εξοδικά για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και με δεδομένες τις δυ-σκολίες που υφίστανται στην παράτα-ξη Χατζημάρκου μετά τη συνεργασία της παράταξης του κ Χατζηευθυμίου με αυτή του κ Κουσουρνά επιχειρεί να δώ-σει λύση...

Ο κ Λυκουρέντζος χθες επικοινώνη-σε εκ νέου με τον κ Μ. Καμπουρόπου-λο στον οποίο πρότεινε να αναλάβει τη θέση του αντιπεριφερειάρχη στο ψηφο-δέλτιο του κ Κόκκινου. Ο κ Καμπουρό-πουλος απέρριψε κατηγορηματικά εκ νέου την πρόταση καθιστώντας σαφές ότι αν τελικώς συμμετάσχει στις εκλο-γές αυτό θα γίνει μόνο με το ψηφοδέλ-τιο του κ Κουσουρνά. «Με πικραίνεις» του είπε ο κ Λυκουρέντζος για να λάβει αποστομωτικές απαντήσεις από τον κ Καμπουρόπουλο.

Σημειώνεται ότι ανάλογη πρόταση είχε κάνει στον κ Χατζηευθυμίου ο κ Κόκκινος λαμβάνοντας αρνητική απά-ντηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ Χα-τζηευθυμίου ομιλώντας με στελέχη της παράταξης «Νέα Ρόδος» δήλωνε χαρι-τολογώντας ότι προτιμά να είναι αντι-περιφερειάρχης του κ Μαχαιρίδη!

Εν πάση περιπτώσει στόχος της «Ρη-γίλλης» είναι να καλύψει τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη του κ Κόκ-κινου με τη συμμετοχή στελέχους της παράταξης «Νέα Ρόδος», τη συμμετοχή «καμικάζι» δηλαδή, αφού φαίνεται ότι ο κ Ιατρίδης αφού μέτρησε τις δυνάμεις της παράταξης και τις αντιδράσεις των υποψηφίων της (χθες μίλησε και με τον κ Μ. Μπαριανάκη σχετικά) έχει δεύτε-ρες σκέψεις.

Με δεδομένο όμως ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς μηχανισμό στήριξης της υποψηφιότητας της κόρης του Μίκας, αλλά και τις σχετικές παραινέσεις της «Ρηγίλλης», όλα δείχνουν ότι θα κα-τευθυνθεί προς την παράταξη του κ Γ. Χατζημάρκου.

Το αν τελικώς ο τελευταίος, που δη-λώνει ανεξάρτητος και ο μηχανισμός του στηρίξουν την υποψηφιότητα της Μίκας Ιατρίδη ή του κ. Γιάννη Βαληνάκη αυτό αποτελεί έναν ακόμη «γόρδιο δε-σμό» που καλείται να λύσει ο Δήμαρχος Καλλιθέας.

Page 10: 173 Low Resolution

10

Πολλές περιοχές των ελληνικών νη-σιών, όπως τα Μάλια στην Κρήτη και το Φαληράκι στη Ρόδο, έχασαν την αυθεντι-κότητα και την αρχιτεκτονική τους λόγω του εύκολου και γρήγορου κέρδους από την ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού. Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολι-τιστικές συνθήκες ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού, είναι πολλές και σύνθετες, με αποτέλεσμα την ταχύτατη αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών της τοπικής κοινωνίας. Οι ντόπιοι κάτοικοι των νησιών, ιδιαίτερα οι νέοι, άλλαξαν, σε μικρό χρονικό διάστημα, επάγγελμα, κοι-νωνικά πρότυπα και τρόπο ζωής, με απο-τέλεσμα να δημιουργηθούν εντάσεις τόσο στο εσωτερικό της τοπικής κοινωνίας, όσο και στις σχέσεις της με τους τουρίστες. Όμως πολλά μικρά νησιά (Κυκλάδες), χωρίς να μπορούν να συναγωνισθούν σε πληθυσμό και έκταση τα μεγαλύτερα (Ρό-δος, Κρήτη, Σάμος), έχουν αποκτήσει δι-εθνή αίγλη για τις τουριστικές επιδόσεις τους, διατηρώντας ταυτόχρονα σε σημα-ντικό βαθμό την ανθρώπινη κλίμακα και την αυθεντικότητα των πόρων τους, αφού λόγω μεγέθους δεν ευνοείται η ολοκληρω-τική υποταγή τους στο κύκλωμα του μαζι-κού τουρισμού. Για την αποφυγή λοιπόν δυσμενών εξελίξεων, κρίνεται αναγκαίος ο συστη-ματικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη των ελληνικών νησιών, ώστε να καταστούν πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους.

3. Καταγραφή και ανάλυση των βημάτων σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης νησιωτικών περιοχών. Ο τουρισμός αναπτύχθηκε, αλλά και ακόμα σε μερικές περιοχές αναπτύσσεται, συχνά με τρόπο απρογραμμάτιστο. Ήδη όμως από τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ο συστηματικός σχεδιασμός του θεωρήθη-κε αναγκαίος για δύο κυρίως λόγους. Η άναρχη και απρογραμμάτιστη ανά-πτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, δεν άργησε να προκαλέσει φανερές αρ-νητικές επιπτώσεις τόσο στους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους όσο και στις οικονομίες και κοινωνίες των περιοχών υποδοχής. Η συνεχιζόμενη ανάδυση νέων τουρι-στικών προορισμών, δημιούργησε συνθή-κες έντονου ανταγωνισμού μεταξύ τους, που, σε συνδυασμό με αλλαγές στα κατα-ναλωτικά πρότυπα τουρισμού, απαιτούν πρόγνωση και συστηματική αντιμετώπι-ση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. (4) Ένας συστηματικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη ενός νησιού και γενικότερα μιας περιοχής, στηρίζεται σε κάποια στοιχεία τα οποία αποτελούν τη βάση σχεδιασμού. Αυτά είναι: Καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγη-ση των τουριστικών πόρων της περιοχής. Τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες της περιοχής (ξενοδοχεία, πρακτορεία κλπ) Γενικότερες υποδομές και υπηρεσίες της περιοχής (τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, υγεία, ύδρευση, αποχέτευση). Υποδομές και υπηρεσίες σε εθνικό επί-πεδο. Καταγραφή του εξειδικευμένου σχεδίου μάρκετινγκ της περιοχής (αν υπάρχει) Γενικό θεσμικό πλαίσιο τουριστικής ανά-πτυξης (επενδύσεις, εκπαίδευση κλπ) . Έρευνες αγοράς και μελέτες που κατα-γράφουν τη ζήτηση και τις τάσεις που

διαφαίνονται για το μέλλον.Καταγραφή της σύνθεσης των ανθρώπινων πόρων και των ειδικών

χαρακτηριστικών που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη. Αναλυτικά, η διαδικασία σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης εξελίσσεται σε διάφορες φάσεις. Στην πρώτη φάση γίνεται λεπτομε-ρής έρευνα και καταγραφή όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το επίπεδο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής (πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, βασικές ανάγκες). Στη δεύτερη φάση προσδιορίζονται αρχικά οι κύριοι σκοποί του σχεδίου που σχετίζονται με διαφορετικά πεδία της κοινωνίας και της οικονομίας (βελτίωση ποιότητας ζωής, προστασία του περιβάλ-λοντος, οικονομικά οφέλη). Στην τρίτη φάση επιλέγεται το βασικό πλαίσιο του σχεδίου τουριστικής ανάπτυ-ξης. Η επιλογή γίνεται με βάση τα χαρα-κτηριστικά της περιοχής, τη δυνατότητα του σχεδίου να συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, το σεβασμό των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, τη δυνατότητα του επιλεγέντος σχεδίου να συμβάλλει στους σκοπούς που έχουν τεθεί. Στην τέταρτη φάση διαμορφώνονται οι συνισταμένες της πολιτικής του τουρι-σμού στο σχέδιο ανάπτυξης. Αυτές είναι οι στρατηγικές που περιγράφουν τους τρόπους επίτευξης των βασικών σκοπών και στόχων του σχεδίου (πχ προσέλκυση επενδυτών), τα προγράμματα που αφο-ρούν στις διαφορετικές παραμέτρους της τουριστικής ανάπτυξης (πχ προστασία του περιβάλλοντος, εκπαίδευση στον τουρι-σμό) και ειδικές μελέτες που σχετίζονται με ζητήματα τα οποία συμβάλλουν στη μα-κροπρόθεσμη σταθερότητα της ανάπτυξης (πχ αειφορία, φέρουσα ικανότητα, εναλ-λακτικές μορφές τουρισμού). Στην πέμπτη φάση καταγράφονται οι μέ-θοδοι και οι πολιτικές της εφαρμογής του σχεδίου ανάπτυξης, όπως πχ η δημιουργία ενός ειδικού φορέα που θα παρακολουθεί τη σωστή εφαρμογή και θα μεριμνά για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ή η συγκρό-τηση ενός προγράμματος που θα έχει ως στόχο την εφαρμογή και διαχείριση του σχεδίου ανάπτυξης.(5) 4. Ανάλυση των παραγόντων που στοι-χειοθετούν μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των νησιών. Στην προσπάθεια καταγραφής, εκ μέ-ρους των αναλυτών, των προβλημάτων και των προοπτικών του μαζικού τουρισμού σε κάποιες περιοχές, δημιουργήθηκε η έννοια της αειφορικότητας, η οποία αναφέρεται στην αναπαραγωγή των προϋποθέσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για τη βιωσιμό-τητα και διατήρηση μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας και τίθεται ως όριο στον ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος, αν αφεθεί στις φυσικές δυνάμεις της αγοράς χωρίς συντο-νισμό ή κανόνες διεξαγωγής κοινά αποδε-κτούς, θα οδηγήσει στην αυτοαναίρεση των στοιχείων εκείνων που καθιστούν τη δραστηριότητα κερδοφόρα. Για να υπάρξει βιώσιμη τουριστική ανά-πτυξη, πρέπει να διατηρηθεί η τουριστική αξία της περιοχής και να επιτευχθούν οι τρεις παρακάτω στόχοι:1. Η διατήρηση της ευημερίας και της πο-λιτιστικής ταυτότητας των κατοίκων2. Η ελκυστικότητα της περιοχής για τους

τουρίστες3. Η διατήρηση της οικολογίας της περι-οχής (6)Η αειφορικότητα λοιπόν αναλύεται σε: . Κοινωνική και πολιτισμική αει-φορικότητα για τη διατήρηση της ταυτότητας της κοινότητας. Αυτό συ-νεπάγεται την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη. . Οικονομική αειφορικότητα για να εξασφαλιστεί η αποδοτικότητα και η σω-στή διαχείριση των πόρων ώστε να συντη-ρήσουν και τις επόμενες γενεές. . . Οικολογική αειφορικότητα για την προστασία του οικολογικού συστήματος και των ποικιλιών της πανίδας και χλωρί-δας. Η τουριστική ανάπτυξη δεν πρέπει να ξεπερνά τις αντοχές του οικοσυστήματος. Κοινή διαπίστωση των μελετητών εί-ναι ότι ο μαζικός τουρισμός προβάλλει ως ο τύπος της τουριστικής ανάπτυξης που οδηγεί σε αύξηση των εισοδημάτων, αλλά όχι και στην συγκροτημένη τουριστική ανάπτυξη. Έτσι δημιουργήθηκαν νέες, εναλλα-κτικές μορφές τουρισμού οι οποίες ήταν αποτέλεσμα παράλληλων αλλά όχι συνδυ-ασμένων δράσεων διαφορετικών παραγό-ντων που επηρεάζουν την παγκόσμια του-ριστική ανάπτυξη όπως πχ. Η αλλαγή των κινήτρων των τουριστών, η ανάπτυξη κι-νημάτων προστασίας του περιβάλλοντος, η κριτική που ασκήθηκε στις δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού κλπ. Το κυριότερο αποτέλεσμα της δράσης αυτών των παραγόντων, είναι η εμπέδωση, διε-θνώς, των ειδικών νέων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ως ενός νέου προτύ-που τουριστικής ανάπτυξης με κυρίαρχα τα στοιχεία και χαρακτηριστικά της αειφο-ρικότητας. Για να μπορέσει όμως η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού να συμ-βάλλει στην τουριστική αειφορική ανάπτυ-ξη των νησιών, θα πρέπει να προϋπάρξει συμφωνία τουλάχιστον στα παρακάτω:1. Συμφωνία και κοινή αντίληψη στον όρο ΄΄τουριστική ανάπτυξη΄΄. Είναι καθοριστικό βήμα σε οποιαδή-ποτε συζήτηση, γιατί με αυτόν καθορίζε-ται ολόκληρο το πλέγμα των μελλοντικών δραστηριοτήτων για μια ενδεχόμενη του-ριστική ανάπτυξη στα νησιά. Ειδικότερα, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τις δυ-νατότητες και τις μορφές της τουριστικής ανάπτυξης, την οριοθέτηση, αν αυτό είναι δυνατό, των αναγκαίων ζωνών τουριστι-κών δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και του ρόλου που η τουριστική ανάπτυξη αναμένεται να παίξει στην περιοχή.2. Συμφωνία για την ανάγκη ειδικής προ-σοχής για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του τουρισμού ειδικότερα, που πρακτικά σημαίνει αποδοχή των παρακάτω:

Δεν είναι διαθέσιμες και πρόσφορες όλες οι νησιωτικές περιοχές για την τουριστική ανάπτυξη, όπως επίσης δεν είναι όλες οι νησιωτικές κοινό-τητες διαθέσιμες και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναπτυχθούν τουρι-στικά.Δεν είναι όλες οι μορφές τουριστικής δραστηριότητας αποδεκτές σε κάθε περιοχή και ότι υπάρχουν όρια στην ανάπτυξη κάθε περιοχής.Πρέπει να αναπτυχθούν ειδικές τε-χνικές διαχείρισης των επισκεπτών, ώστε να αποφευχθούν ή και να επι-

διορθωθούν ζημιές που προκλήθη-καν από αυτούς.

3. Συμφωνία για τους στόχους της τουρι-στικής ανάπτυξης όπως:. Η διατήρηση, η δημιουργία και η δια-φοροποίηση των θέσεων εργασίας.. Η διατήρηση παραδοσιακών οικισμών και κτιρίων.. Η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, της γεωργίας, των τοπικών συγκοινωνι-ακών δικτύων, η ανάπτυξη καλύτερων συνθηκών ζωής για το ντόπιο πληθυσμό και η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής για επισκέπτες από αστικές περιοχές.4. Ειδική συμφωνία ανάμεσα στους τοπι-κούς παράγοντες για την τουριστική ανά-πτυξη. Αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι ανάμεσα σε επιχειρηματίες, ανάμεσα σε επιχειρηματίες και την κοινότητα, αλλά ακόμα ανάμεσα στους επιχειρηματίες, την τοπική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοί-κηση. (3) ΣΥΝΟΨΗ Η ανάπτυξη του τουρισμού στις νη-σιωτικές περιοχές, είχε σαν αποτέλεσμα την αξιοποίηση των πόρων, οικονομικών, φυσικών και ανθρώπινων, που μέχρι τότε παρέμεναν ανενεργοί. Όμως τα νησιά ανα-πτύχθηκαν με τρεις διαφορετικές ταχύτη-τες, με πρώτα τα μεγαλύτερα τα οποία δια-θέτουν περισσότερους αυτόνομους πόρους και έχουν εύκολη πρόσβαση και ουραγούς τα μικρότερα τα οποία, ευρισκόμενα στο περιθώριο, διαρκώς συρρικνώνονται. Τα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά στήριξαν την τουριστική ανάπτυξή τους στο πρότυπο του οργανωμένου μαζικού τουρισμού, επιδιώκοντας το γρήγορο και εύκολο κέρδος. Αυτό όμως είχε σαν απο-τέλεσμα μια σειρά δυσμενών επιπτώσεων όπως: α) Σημαντική μείωση της απασχόλη-σης στον πρωτογενή και δευτερογενή το-μέα, εξάρτηση από λίγους tour operators, με αποτέλεσμα να καθίσταται επισφαλής η οικονομική ανάπτυξή τους και β) εξά-ντληση των τουριστικών πόρων (φυσικό και δομημένο περιβάλλον) με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ίδιου του τουριστικού προϊόντος και την στροφή των τουριστών προς άλλους προορισμούς. Είναι λοιπόν φανερό ότι, ο οργανωμένος μαζικός του-ρισμός προβάλλει ως ο τύπος τουριστικής ανάπτυξης που οδηγεί σε αύξηση των ει-σοδημάτων, αλλά όχι και στη συγκροτημέ-νη τοπική ανάπτυξη. Όμως οι περισσότερες νησιωτικές περιοχές δεν έχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξή τους παρά μόνο τον τουρισμό ο οποίος βασίζεται στους πολιτιστικούς και φυσικούς τους πόρους. Έτσι διαφαίνεται, σαν μοναδική λύση, η εφαρμογή μιας βιώσιμης τουριστικής ανά-πτυξης η οποία θα μπορέσει να διατηρήσει την αξία της περιοχής, επιτυγχάνοντας τη διατήρηση της ευημερίας και της πολιτι-στικής ταυτότητας των κατοίκων, τη δια-τήρηση της οικολογίας και τη διατήρηση της ελκυστικότητας για τους τουρίστες. Σαν βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη προ-βάλλει η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με κυρίαρχα τα στοιχεία και χαρακτηριστικά της αειφορικότητας. Είναι αναγκαία η εφαρμογή αρχών ισορροπίας και αειφορίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές χαοτικές καταστάσεις.

1. Καταγραφή των διακρίσεων που υφί-στανται μεταξύ των νησιών και ανάλυση των παραγόντων που τα καθιστούν ιδιαί-τερους τουριστικούς προορισμούς Η ταχύτατη εξάπλωση του τουρισμού σε πολλές χώρες του κόσμου, ανέδειξε μια σειρά προβλήματα που συνδέονται με τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πα-ραμέτρους της τουριστικής ανάπτυξης. Για να είναι δυνατή η επεξεργασία της σωστής τουριστικής πολιτικής, δηλαδή αυτής που αποφέρει το μέγιστο των ωφελειών, χρη-ματικών και μη, σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο είναι αναγκαίο πρώτο να έχει επαρκώς διευκρινιστεί ο ρόλος τον οποίο ο τουρισμός καλείται να διαδραμα-τίσει στα πλαίσια του κοινωνικoοικονομι-κού συστήματος του χώρου αναφοράς και δεύτερο να είναι γνωστές οι αλληλεπιδρά-σεις μεταξύ των στοιχείων που συνιστούν το “τουριστικό προϊόν” με τις υπόλοιπες συνιστώσες του ευρύτερου συστήματος (πχ. άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ανθρώπινο δυναμικό, περιβάλλον, πολιτι-σμός, υποδομές κλπ). Ειδικότερα μάλιστα όταν γίνεται αναφορά στις νησιωτικές πε-ριφέρειες, των οποίων τα ιδιαίτερα χαρα-κτηριστικά έχουν βαρύνουσα σημασία και τις διαφοροποιούν από τις ηπειρωτικές, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν έτσι ώστε να αποφευχθούν αποτυχίες και μελλοντικά αδιέξοδα. Η ανάπτυξη του τουρισμού στις νησιω-τικές περιοχές είχε σαν αποτέλεσμα την αξιοποίηση πόρων, οικονομικών, φυσικών και ανθρώπινων, που μέχρι τότε παρέ-μεναν ανενεργοί ή υποαπασχολούμενοι. Όμως η τουριστική ανάπτυξη εμφανίστηκε και ακόμη εμφανίζεται με ένταση, μόνο σε περιορισμένο αριθμό νησιών. Πρόσφατη ανάλυση της δυναμικότητας που παρου-σιάζουν τα νησιά με βάση ορισμένους οι-κονομικούς και δημογραφικούς δείκτες, οδήγησε στην ταξινόμησή τους σε τρεις κατηγορίες: (1) Σε μικρό αριθμό νησιών (συνήθως μεγάλα) που είναι ενσωματωμένα στο οι-κονομικό σύστημα (κυρίως εξαιτίας του τουρισμού) και δείχνουν έναν έντονο δυναμισμό σε κάποια οικονομική δρα-στηριότητα, με αποτέλεσμα την θετική πληθυσμιακή εξέλιξη και υψηλό ποσοστό γεννητικότητας. Στα νησιά που μόλις πρόσφατα κα-

τόρθωσαν να σταματήσουν τη φθίνουσα πορεία τους, χωρίς όμως να ανακτήσουν το χαμένο για δεκαετίες έδαφος, με εύ-θραυστες δομές και αβέβαιο μέλλον. Στα νησιά που εξακολουθούν να συρ-ρικνώνονται έστω και με χαμηλότερους από πριν ρυθμούς. Τα νησιά αυτά, που δεν βρήκαν ούτε στον τουρισμό μια αξιόπιστη εναλλακτική διέξοδο, εξακολουθούν να περιθωριοποιούνται. Άλλοι (2), λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βαθμό τουριστικής ανάπτυξης των ελ-ληνικών νησιών, τα ταξινόμησαν σε τρεις ομάδες: Τα νησιά (συνήθως μεγάλα) όπου ο πληθυσμός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόκληση της εξέλιξης του τουρισμού και δημιούργησε την απαραίτητη υποδομή για να προσελκύσει το μαζικό τουρισμό. Τα μικρότερα και φτωχότερα νησιά όπου η απουσία των tour operators και της έλλειψης υποδομής, έχει καθυστερή-σει την επέκταση της τουριστικής δραστη-ριότητας. Τα νησιά όπου η οικονομική δομή αναμιγνύεται (πχ τουρισμός και γεωργία) και όπου μερικές κοινότητες έχουν τον ογκώδη οργανωμένο τουρισμό και άλλες την μέτρια ανάπτυξη. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα μεγάλα κυρίως νησιά, είναι εκείνα που παρουσιάζουν οικονομική άνθηση. Δεν υπάρχει κανένας παγκοσμίως αποδεκτός καθορισμός του τι θεωρείται μεγάλο και τι μικρό. Εντούτοις, είναι σίγουρο ότι οι τουριστικοί πόροι συνδέονται στενά με την έκταση, τον πληθυσμό και την οικονομική διαφοροποίηση, με τα μεγαλύτερα νησιά να έχουν τις περισσότερες και μεγαλύτε-ρες χρηματοδοτήσεις. Αυτό που κάνει τα νησιά να διαφέ-ρουν μεταξύ τους, είναι κάποια χαρακτη-ριστικά όπως τα ακόλουθα: Τα περισσότερα είναι μικρά σε μέγε-θος, έχουν μειωμένο πληθυσμό, πάσχουν από την απομόνωση ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας πρόσβασης, είναι αγροτικά στο χαρακτήρα και δεν διαθέτουν ικανούς πό-ρους ώστε να είναι αυτοϋποστηριζόμενα. Το κόστος μεταφοράς αυξάνει την τιμή των εισαγομένων προϊόντων και μειώνει την τιμή των εξαγομένων. Δεν υπάρχει ποικι-λομορφία στους τουριστικούς πόρους με αποτέλεσμα οι περισσότεροι νησιωτικοί προορισμοί να εξαρτώνται συντριπτικά από τα 3 S’s (sea, sand, sun). Αντίθετα, τα μεγάλα νησιά, μπορούν να αναπτύξουν ένα διαφοροποιημένο του-ριστικό προϊόν και έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν ένα αυτόνομο τουριστικό προφίλ στην παγκόσμια τουριστική αγο-ρά. Επίσης εκείνο που κάνει τα νησιά να διακρίνονται μεταξύ τους, είναι ο εντο-νότατος χωροταξικός εντοπισμός των μνη-μείων σε κάποια απ’ αυτά (πχ μεταξύ των Δωδεκανήσων, τα περισσότερα μνημεία υπάρχουν στη Ρόδο και στην Κώ). Έτσι, μπορεί εύκολα να αναρωτηθεί κάποιος : « Η ζήτηση φταίει που κατευθύνεται σε ορισμένα μέρη ή την έχει βοηθήσει και η προσφορά;». Τέλος, σε περιπτώσεις όπου είναι επιθυμητή η συντήρηση των τοπικών πό-ρων ενός νησιού, η έλλειψη ανάπτυξης ή η περιορισμένη ανάπτυξη, μπορεί να είναι

καλύτερη από την εκτενή ανάπτυξη του τουρισμού. Μπορεί λοιπόν να είναι και κυβερνητική στρατηγική να συγκεντρώνει τις αρνητικές επιδράσεις σε κάποια νησιά, ήδη επιβαρημένα, ώστε να μην υπάρξουν σε περισσότερα νησιά δυσμενή αποτελέ-σματα από την τουριστική δραστηριότητα. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τα νησιά ιδιαίτερα ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς; Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τα νησιά για να δοκιμάσουν τις παραλίες, τη θάλασσα, τον ήλιο, όταν το ίδιο πράγμα μπορεί να βιωθεί κοντά στα παράκτια θέρετρα ηπειρωτικών χωρών συχνά με πολύ λιγότερα έξοδα; Οι νησιωτικοί προορισμοί θεω-ρούνται, από τους επισκέπτες, ότι προ-σφέρουν ένα ελκυστικό περιβάλλον, δια-φορετικό στο ρυθμό και τις συνηθισμένες πιέσεις της αστικής διαβίωσης. Το συναί-σθημα του διαχωρισμού από την ηπειρω-τική χώρα, είναι μια σημαντική φυσική και ψυχολογική ιδιότητα των επιτυχημένων διακοπών. Ένα νησί είναι η πιο ελκυστική μορφή εδάφους. Ένα νησί είναι αποσυν-δεμένη, ανεξάρτητη οντότητα, με τα όριά του να είναι προφανή, όταν όλα τα άλλα τμήματα εδάφους είναι λίγο πολύ αυθαί-ρετα κράτη. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στα νησιά και σ’ αυτό που ζουν οι επισκέπτες, που δεν μπορεί να συσχετισθεί με την ηπειρωτική χώρα. Πιθανόν να είναι ο περιορισμένος χώρος σ’ ένα νησί όπου, μερικές φορές, μπορεί να περπατηθεί η κάθε γωνιά του. Μπορεί να είναι η σχετικά μεγάλη ακτή τους σε σχέση με τη μάζα εδάφους που τα καθιστούν ιδιαίτερους προορισμούς από τη γειτονική τους ηπειρωτική χώρα και αυξάνουν τη ζήτησή τους στα μυαλά των επισκεπτών.

2. Περιγραφή του προτύπου τουριστικής ανάπτυξης που ακολούθησε η πλειοψη-φία των ελληνικών νησιών. Οι κοινωνικές και οικονομικές εξελί-ξεις των τελευταίων δεκαετιών, άλλαξαν καθοριστικά τις δομές αρκετών νησιωτι-κών κοινοτήτων. Τα κύρια χαρακτηριστικά που παρουσίασαν κάποια από αυτά, ήταν η σημαντική τουριστική ανάπτυξη, ενώ για άλλα ήταν η έξοδος των κατοίκων προς τα αστικά κέντρα για λόγους εκπαίδευσης και απασχόλησης και η εμμονή των κατοίκων που παρέμειναν σε αυτά, στις παραδοσια-κές δραστηριότητες. Η διαμόρφωση διαφορετικών τουρι-στικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά τη μεταπολεμική περίοδο, οδήγησε και στην αντίστοιχη διαμόρφωση των διαφο-ρετικών τύπων της τουριστικής ανάπτυξης. Από τους τύπους αυτούς δύο κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια: α) ο οργανωμένος μαζικός τουρισμός που προϋποθέτει και ανάλογες υποδομές και υπηρεσίες και συ-νήθως οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις του τόπου υποδοχής και β) ο τουρισμός των ει-δικών μορφών, ο οποίος κατά κύριο λόγο σχετίζεται με την αειφορική ανάπτυξη. Ο τουρισμός των νησιών είναι πιο τρωτός στις ιδιοτροπίες της αγοράς, από τους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας. Είναι απόλυτα εξαρτημένος από αυτούς που εκτελούν τη μεταφορά του και έτσι τα νησιά βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να στηριχθούν στις υπηρεσίες των

αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες λαμβάνουν τις αποφάσεις τους σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, χωρίς να εξετάζουν τις πραγματικές ανάγκες και ανησυχίες των νησιών. Κατά συνέπεια, πολλά νησιά, έχοντας μικρή οικονομική επιλογή, αναγκάστηκαν να δεχτούν τη συμβατική επέκταση του τουρισμού (η οποία χαρακτηρίζεται από μαζικές αφί-ξεις, έλεγχο από εξωτερικούς παράγοντες και μεγάλες εγκαταστάσεις) ως γεγονός αναπόφευκτο. Το πρότυπο λοιπόν της τουριστικής ανάπτυξης που ακολούθησαν τα περισσό-τερα ελληνικά νησιά, ήταν αυτό του ορ-γανωμένου μαζικού τουρισμού, ο οποίος παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα πρότυπα ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού με εμφανείς όμως τάσεις διαφοροποίησης του τρόπου οργά-νωσης και λειτουργίας του. Οι δυσμενείς επιπτώσεις του ενδεικτικά είναι: Ο μαζικός τουρισμός στήριξε και στηρίζει την ανάπτυξη και επέκτασή του κατά κύριο λόγο σε ζήτηση διαμορφούμενη εκτός των νησιών, η οποία είναι άμεσα εξαρτημένη από την πολιτική των tour operators. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης εξαρτά-ται άμεσα ή έμμεσα από ένα σχετικά μικρό αριθμό μεγάλων tour operators – κυρίως ευρωπαϊκής προέλευσης – των οποίων η πολιτική ευνοεί την επέκταση του προτύ-που του μαζικού τουρισμού. Πολλές από τις νησιωτικές περιοχές χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα και μικρή, χρονι-κά, περίοδο ζήτησης, με προφανείς δυσμε-νείς επιπτώσεις για την τοπική ανάπτυξη. Υψηλό ποσοστό της ζήτησης προέρχεται από αλλοδαπούς τουρίστες, συχνά προερ-χόμενους από μικρό αριθμό χωρών, γεγο-νός που καθιστά επισφαλή την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής υποδοχής, η οποία εξαρτάται από την πορεία των οικονομιών των χωρών αποστολής τουριστών. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε εξάντληση των τουριστικών πόρων όπως πχ το φυσικό και δομημένο περιβάλλον από την εκτεταμένη χρήση του ή από τη δημιουργία μεγάλων όγκων υποδομών για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Η συστηματική χρήση των φυσικών και πο-λιτιστικών πόρων που συνιστούν αυτό το περιβάλλον, από τους πολυάριθμους του-ρίστες, οδήγησε σε ανατροπή των εύθραυ-στων ισορροπιών που το χαρακτήριζαν, με αποτέλεσμα η εξέλιξη αυτή να αποδειχθεί αρνητική για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αφού η παροχή υπηρεσιών υπο-βαθμίστηκε με αποτέλεσμα οι τουρίστες, οι οποίοι αποτέλεσαν το αρχικό κίνητρο για αυτή την πορεία (της ανάπτυξης), να στρέψουν αλλού την προσοχή τους. Έτσι οι περιοχές αυτές άρχισαν να ελκύουν όλο και χαμηλότερης ποιότητας και τιμής μαζι-κό τουρισμό, δεχόμενες έτσι όλες τις επι-πτώσεις της υποβάθμισης. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση κατά την διάρκεια συ-νεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κέρ-κυρα (1996) για τις περιοχές «Μπενίτσες» και «Κάβος», στις οποίες, λόγω της πίεσης των tour operators, συγκεντρώθηκε σημα-ντικός αριθμός τουριστικών κλινών χαμη-λής ποιότητας, ενώ δεν υπήρχαν στοιχει-ώδεις δημόσιες υποδομές, με αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση των περιοχών αυτών(3)

Τουριστική ανάπτυξη νησιωτικών περιοχών

Ανάλυση από τον Κώστα Χατζβγέρη,

Καθηγητή τουριστικών θεμάτων

στο ΤΕΙ Λάρισας,

Page 11: 173 Low Resolution

11

Πολλές περιοχές των ελληνικών νη-σιών, όπως τα Μάλια στην Κρήτη και το Φαληράκι στη Ρόδο, έχασαν την αυθεντι-κότητα και την αρχιτεκτονική τους λόγω του εύκολου και γρήγορου κέρδους από την ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού. Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολι-τιστικές συνθήκες ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού, είναι πολλές και σύνθετες, με αποτέλεσμα την ταχύτατη αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών της τοπικής κοινωνίας. Οι ντόπιοι κάτοικοι των νησιών, ιδιαίτερα οι νέοι, άλλαξαν, σε μικρό χρονικό διάστημα, επάγγελμα, κοι-νωνικά πρότυπα και τρόπο ζωής, με απο-τέλεσμα να δημιουργηθούν εντάσεις τόσο στο εσωτερικό της τοπικής κοινωνίας, όσο και στις σχέσεις της με τους τουρίστες. Όμως πολλά μικρά νησιά (Κυκλάδες), χωρίς να μπορούν να συναγωνισθούν σε πληθυσμό και έκταση τα μεγαλύτερα (Ρό-δος, Κρήτη, Σάμος), έχουν αποκτήσει δι-εθνή αίγλη για τις τουριστικές επιδόσεις τους, διατηρώντας ταυτόχρονα σε σημα-ντικό βαθμό την ανθρώπινη κλίμακα και την αυθεντικότητα των πόρων τους, αφού λόγω μεγέθους δεν ευνοείται η ολοκληρω-τική υποταγή τους στο κύκλωμα του μαζι-κού τουρισμού. Για την αποφυγή λοιπόν δυσμενών εξελίξεων, κρίνεται αναγκαίος ο συστη-ματικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη των ελληνικών νησιών, ώστε να καταστούν πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους.

3. Καταγραφή και ανάλυση των βημάτων σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης νησιωτικών περιοχών. Ο τουρισμός αναπτύχθηκε, αλλά και ακόμα σε μερικές περιοχές αναπτύσσεται, συχνά με τρόπο απρογραμμάτιστο. Ήδη όμως από τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ο συστηματικός σχεδιασμός του θεωρήθη-κε αναγκαίος για δύο κυρίως λόγους. Η άναρχη και απρογραμμάτιστη ανά-πτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, δεν άργησε να προκαλέσει φανερές αρ-νητικές επιπτώσεις τόσο στους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους όσο και στις οικονομίες και κοινωνίες των περιοχών υποδοχής. Η συνεχιζόμενη ανάδυση νέων τουρι-στικών προορισμών, δημιούργησε συνθή-κες έντονου ανταγωνισμού μεταξύ τους, που, σε συνδυασμό με αλλαγές στα κατα-ναλωτικά πρότυπα τουρισμού, απαιτούν πρόγνωση και συστηματική αντιμετώπι-ση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. (4) Ένας συστηματικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη ενός νησιού και γενικότερα μιας περιοχής, στηρίζεται σε κάποια στοιχεία τα οποία αποτελούν τη βάση σχεδιασμού. Αυτά είναι: Καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγη-ση των τουριστικών πόρων της περιοχής. Τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες της περιοχής (ξενοδοχεία, πρακτορεία κλπ) Γενικότερες υποδομές και υπηρεσίες της περιοχής (τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, υγεία, ύδρευση, αποχέτευση). Υποδομές και υπηρεσίες σε εθνικό επί-πεδο. Καταγραφή του εξειδικευμένου σχεδίου μάρκετινγκ της περιοχής (αν υπάρχει) Γενικό θεσμικό πλαίσιο τουριστικής ανά-πτυξης (επενδύσεις, εκπαίδευση κλπ) . Έρευνες αγοράς και μελέτες που κατα-γράφουν τη ζήτηση και τις τάσεις που

διαφαίνονται για το μέλλον.Καταγραφή της σύνθεσης των ανθρώπινων πόρων και των ειδικών

χαρακτηριστικών που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη. Αναλυτικά, η διαδικασία σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης εξελίσσεται σε διάφορες φάσεις. Στην πρώτη φάση γίνεται λεπτομε-ρής έρευνα και καταγραφή όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το επίπεδο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής (πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, βασικές ανάγκες). Στη δεύτερη φάση προσδιορίζονται αρχικά οι κύριοι σκοποί του σχεδίου που σχετίζονται με διαφορετικά πεδία της κοινωνίας και της οικονομίας (βελτίωση ποιότητας ζωής, προστασία του περιβάλ-λοντος, οικονομικά οφέλη). Στην τρίτη φάση επιλέγεται το βασικό πλαίσιο του σχεδίου τουριστικής ανάπτυ-ξης. Η επιλογή γίνεται με βάση τα χαρα-κτηριστικά της περιοχής, τη δυνατότητα του σχεδίου να συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, το σεβασμό των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, τη δυνατότητα του επιλεγέντος σχεδίου να συμβάλλει στους σκοπούς που έχουν τεθεί. Στην τέταρτη φάση διαμορφώνονται οι συνισταμένες της πολιτικής του τουρι-σμού στο σχέδιο ανάπτυξης. Αυτές είναι οι στρατηγικές που περιγράφουν τους τρόπους επίτευξης των βασικών σκοπών και στόχων του σχεδίου (πχ προσέλκυση επενδυτών), τα προγράμματα που αφο-ρούν στις διαφορετικές παραμέτρους της τουριστικής ανάπτυξης (πχ προστασία του περιβάλλοντος, εκπαίδευση στον τουρι-σμό) και ειδικές μελέτες που σχετίζονται με ζητήματα τα οποία συμβάλλουν στη μα-κροπρόθεσμη σταθερότητα της ανάπτυξης (πχ αειφορία, φέρουσα ικανότητα, εναλ-λακτικές μορφές τουρισμού). Στην πέμπτη φάση καταγράφονται οι μέ-θοδοι και οι πολιτικές της εφαρμογής του σχεδίου ανάπτυξης, όπως πχ η δημιουργία ενός ειδικού φορέα που θα παρακολουθεί τη σωστή εφαρμογή και θα μεριμνά για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ή η συγκρό-τηση ενός προγράμματος που θα έχει ως στόχο την εφαρμογή και διαχείριση του σχεδίου ανάπτυξης.(5) 4. Ανάλυση των παραγόντων που στοι-χειοθετούν μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των νησιών. Στην προσπάθεια καταγραφής, εκ μέ-ρους των αναλυτών, των προβλημάτων και των προοπτικών του μαζικού τουρισμού σε κάποιες περιοχές, δημιουργήθηκε η έννοια της αειφορικότητας, η οποία αναφέρεται στην αναπαραγωγή των προϋποθέσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για τη βιωσιμό-τητα και διατήρηση μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας και τίθεται ως όριο στον ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος, αν αφεθεί στις φυσικές δυνάμεις της αγοράς χωρίς συντο-νισμό ή κανόνες διεξαγωγής κοινά αποδε-κτούς, θα οδηγήσει στην αυτοαναίρεση των στοιχείων εκείνων που καθιστούν τη δραστηριότητα κερδοφόρα. Για να υπάρξει βιώσιμη τουριστική ανά-πτυξη, πρέπει να διατηρηθεί η τουριστική αξία της περιοχής και να επιτευχθούν οι τρεις παρακάτω στόχοι:1. Η διατήρηση της ευημερίας και της πο-λιτιστικής ταυτότητας των κατοίκων2. Η ελκυστικότητα της περιοχής για τους

τουρίστες3. Η διατήρηση της οικολογίας της περι-οχής (6)Η αειφορικότητα λοιπόν αναλύεται σε: . Κοινωνική και πολιτισμική αει-φορικότητα για τη διατήρηση της ταυτότητας της κοινότητας. Αυτό συ-νεπάγεται την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη. . Οικονομική αειφορικότητα για να εξασφαλιστεί η αποδοτικότητα και η σω-στή διαχείριση των πόρων ώστε να συντη-ρήσουν και τις επόμενες γενεές. . . Οικολογική αειφορικότητα για την προστασία του οικολογικού συστήματος και των ποικιλιών της πανίδας και χλωρί-δας. Η τουριστική ανάπτυξη δεν πρέπει να ξεπερνά τις αντοχές του οικοσυστήματος. Κοινή διαπίστωση των μελετητών εί-ναι ότι ο μαζικός τουρισμός προβάλλει ως ο τύπος της τουριστικής ανάπτυξης που οδηγεί σε αύξηση των εισοδημάτων, αλλά όχι και στην συγκροτημένη τουριστική ανάπτυξη. Έτσι δημιουργήθηκαν νέες, εναλλα-κτικές μορφές τουρισμού οι οποίες ήταν αποτέλεσμα παράλληλων αλλά όχι συνδυ-ασμένων δράσεων διαφορετικών παραγό-ντων που επηρεάζουν την παγκόσμια του-ριστική ανάπτυξη όπως πχ. Η αλλαγή των κινήτρων των τουριστών, η ανάπτυξη κι-νημάτων προστασίας του περιβάλλοντος, η κριτική που ασκήθηκε στις δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού κλπ. Το κυριότερο αποτέλεσμα της δράσης αυτών των παραγόντων, είναι η εμπέδωση, διε-θνώς, των ειδικών νέων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ως ενός νέου προτύ-που τουριστικής ανάπτυξης με κυρίαρχα τα στοιχεία και χαρακτηριστικά της αειφο-ρικότητας. Για να μπορέσει όμως η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού να συμ-βάλλει στην τουριστική αειφορική ανάπτυ-ξη των νησιών, θα πρέπει να προϋπάρξει συμφωνία τουλάχιστον στα παρακάτω:1. Συμφωνία και κοινή αντίληψη στον όρο ΄΄τουριστική ανάπτυξη΄΄. Είναι καθοριστικό βήμα σε οποιαδή-ποτε συζήτηση, γιατί με αυτόν καθορίζε-ται ολόκληρο το πλέγμα των μελλοντικών δραστηριοτήτων για μια ενδεχόμενη του-ριστική ανάπτυξη στα νησιά. Ειδικότερα, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τις δυ-νατότητες και τις μορφές της τουριστικής ανάπτυξης, την οριοθέτηση, αν αυτό είναι δυνατό, των αναγκαίων ζωνών τουριστι-κών δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και του ρόλου που η τουριστική ανάπτυξη αναμένεται να παίξει στην περιοχή.2. Συμφωνία για την ανάγκη ειδικής προ-σοχής για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του τουρισμού ειδικότερα, που πρακτικά σημαίνει αποδοχή των παρακάτω:

Δεν είναι διαθέσιμες και πρόσφορες όλες οι νησιωτικές περιοχές για την τουριστική ανάπτυξη, όπως επίσης δεν είναι όλες οι νησιωτικές κοινό-τητες διαθέσιμες και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναπτυχθούν τουρι-στικά.Δεν είναι όλες οι μορφές τουριστικής δραστηριότητας αποδεκτές σε κάθε περιοχή και ότι υπάρχουν όρια στην ανάπτυξη κάθε περιοχής.Πρέπει να αναπτυχθούν ειδικές τε-χνικές διαχείρισης των επισκεπτών, ώστε να αποφευχθούν ή και να επι-

διορθωθούν ζημιές που προκλήθη-καν από αυτούς.

3. Συμφωνία για τους στόχους της τουρι-στικής ανάπτυξης όπως:. Η διατήρηση, η δημιουργία και η δια-φοροποίηση των θέσεων εργασίας.. Η διατήρηση παραδοσιακών οικισμών και κτιρίων.. Η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, της γεωργίας, των τοπικών συγκοινωνι-ακών δικτύων, η ανάπτυξη καλύτερων συνθηκών ζωής για το ντόπιο πληθυσμό και η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής για επισκέπτες από αστικές περιοχές.4. Ειδική συμφωνία ανάμεσα στους τοπι-κούς παράγοντες για την τουριστική ανά-πτυξη. Αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι ανάμεσα σε επιχειρηματίες, ανάμεσα σε επιχειρηματίες και την κοινότητα, αλλά ακόμα ανάμεσα στους επιχειρηματίες, την τοπική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοί-κηση. (3) ΣΥΝΟΨΗ Η ανάπτυξη του τουρισμού στις νη-σιωτικές περιοχές, είχε σαν αποτέλεσμα την αξιοποίηση των πόρων, οικονομικών, φυσικών και ανθρώπινων, που μέχρι τότε παρέμεναν ανενεργοί. Όμως τα νησιά ανα-πτύχθηκαν με τρεις διαφορετικές ταχύτη-τες, με πρώτα τα μεγαλύτερα τα οποία δια-θέτουν περισσότερους αυτόνομους πόρους και έχουν εύκολη πρόσβαση και ουραγούς τα μικρότερα τα οποία, ευρισκόμενα στο περιθώριο, διαρκώς συρρικνώνονται. Τα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά στήριξαν την τουριστική ανάπτυξή τους στο πρότυπο του οργανωμένου μαζικού τουρισμού, επιδιώκοντας το γρήγορο και εύκολο κέρδος. Αυτό όμως είχε σαν απο-τέλεσμα μια σειρά δυσμενών επιπτώσεων όπως: α) Σημαντική μείωση της απασχόλη-σης στον πρωτογενή και δευτερογενή το-μέα, εξάρτηση από λίγους tour operators, με αποτέλεσμα να καθίσταται επισφαλής η οικονομική ανάπτυξή τους και β) εξά-ντληση των τουριστικών πόρων (φυσικό και δομημένο περιβάλλον) με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ίδιου του τουριστικού προϊόντος και την στροφή των τουριστών προς άλλους προορισμούς. Είναι λοιπόν φανερό ότι, ο οργανωμένος μαζικός του-ρισμός προβάλλει ως ο τύπος τουριστικής ανάπτυξης που οδηγεί σε αύξηση των ει-σοδημάτων, αλλά όχι και στη συγκροτημέ-νη τοπική ανάπτυξη. Όμως οι περισσότερες νησιωτικές περιοχές δεν έχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξή τους παρά μόνο τον τουρισμό ο οποίος βασίζεται στους πολιτιστικούς και φυσικούς τους πόρους. Έτσι διαφαίνεται, σαν μοναδική λύση, η εφαρμογή μιας βιώσιμης τουριστικής ανά-πτυξης η οποία θα μπορέσει να διατηρήσει την αξία της περιοχής, επιτυγχάνοντας τη διατήρηση της ευημερίας και της πολιτι-στικής ταυτότητας των κατοίκων, τη δια-τήρηση της οικολογίας και τη διατήρηση της ελκυστικότητας για τους τουρίστες. Σαν βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη προ-βάλλει η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με κυρίαρχα τα στοιχεία και χαρακτηριστικά της αειφορικότητας. Είναι αναγκαία η εφαρμογή αρχών ισορροπίας και αειφορίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές χαοτικές καταστάσεις.

1. Καταγραφή των διακρίσεων που υφί-στανται μεταξύ των νησιών και ανάλυση των παραγόντων που τα καθιστούν ιδιαί-τερους τουριστικούς προορισμούς Η ταχύτατη εξάπλωση του τουρισμού σε πολλές χώρες του κόσμου, ανέδειξε μια σειρά προβλήματα που συνδέονται με τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πα-ραμέτρους της τουριστικής ανάπτυξης. Για να είναι δυνατή η επεξεργασία της σωστής τουριστικής πολιτικής, δηλαδή αυτής που αποφέρει το μέγιστο των ωφελειών, χρη-ματικών και μη, σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο είναι αναγκαίο πρώτο να έχει επαρκώς διευκρινιστεί ο ρόλος τον οποίο ο τουρισμός καλείται να διαδραμα-τίσει στα πλαίσια του κοινωνικoοικονομι-κού συστήματος του χώρου αναφοράς και δεύτερο να είναι γνωστές οι αλληλεπιδρά-σεις μεταξύ των στοιχείων που συνιστούν το “τουριστικό προϊόν” με τις υπόλοιπες συνιστώσες του ευρύτερου συστήματος (πχ. άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ανθρώπινο δυναμικό, περιβάλλον, πολιτι-σμός, υποδομές κλπ). Ειδικότερα μάλιστα όταν γίνεται αναφορά στις νησιωτικές πε-ριφέρειες, των οποίων τα ιδιαίτερα χαρα-κτηριστικά έχουν βαρύνουσα σημασία και τις διαφοροποιούν από τις ηπειρωτικές, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν έτσι ώστε να αποφευχθούν αποτυχίες και μελλοντικά αδιέξοδα. Η ανάπτυξη του τουρισμού στις νησιω-τικές περιοχές είχε σαν αποτέλεσμα την αξιοποίηση πόρων, οικονομικών, φυσικών και ανθρώπινων, που μέχρι τότε παρέ-μεναν ανενεργοί ή υποαπασχολούμενοι. Όμως η τουριστική ανάπτυξη εμφανίστηκε και ακόμη εμφανίζεται με ένταση, μόνο σε περιορισμένο αριθμό νησιών. Πρόσφατη ανάλυση της δυναμικότητας που παρου-σιάζουν τα νησιά με βάση ορισμένους οι-κονομικούς και δημογραφικούς δείκτες, οδήγησε στην ταξινόμησή τους σε τρεις κατηγορίες: (1) Σε μικρό αριθμό νησιών (συνήθως μεγάλα) που είναι ενσωματωμένα στο οι-κονομικό σύστημα (κυρίως εξαιτίας του τουρισμού) και δείχνουν έναν έντονο δυναμισμό σε κάποια οικονομική δρα-στηριότητα, με αποτέλεσμα την θετική πληθυσμιακή εξέλιξη και υψηλό ποσοστό γεννητικότητας. Στα νησιά που μόλις πρόσφατα κα-

τόρθωσαν να σταματήσουν τη φθίνουσα πορεία τους, χωρίς όμως να ανακτήσουν το χαμένο για δεκαετίες έδαφος, με εύ-θραυστες δομές και αβέβαιο μέλλον. Στα νησιά που εξακολουθούν να συρ-ρικνώνονται έστω και με χαμηλότερους από πριν ρυθμούς. Τα νησιά αυτά, που δεν βρήκαν ούτε στον τουρισμό μια αξιόπιστη εναλλακτική διέξοδο, εξακολουθούν να περιθωριοποιούνται. Άλλοι (2), λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βαθμό τουριστικής ανάπτυξης των ελ-ληνικών νησιών, τα ταξινόμησαν σε τρεις ομάδες: Τα νησιά (συνήθως μεγάλα) όπου ο πληθυσμός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόκληση της εξέλιξης του τουρισμού και δημιούργησε την απαραίτητη υποδομή για να προσελκύσει το μαζικό τουρισμό. Τα μικρότερα και φτωχότερα νησιά όπου η απουσία των tour operators και της έλλειψης υποδομής, έχει καθυστερή-σει την επέκταση της τουριστικής δραστη-ριότητας. Τα νησιά όπου η οικονομική δομή αναμιγνύεται (πχ τουρισμός και γεωργία) και όπου μερικές κοινότητες έχουν τον ογκώδη οργανωμένο τουρισμό και άλλες την μέτρια ανάπτυξη. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα μεγάλα κυρίως νησιά, είναι εκείνα που παρουσιάζουν οικονομική άνθηση. Δεν υπάρχει κανένας παγκοσμίως αποδεκτός καθορισμός του τι θεωρείται μεγάλο και τι μικρό. Εντούτοις, είναι σίγουρο ότι οι τουριστικοί πόροι συνδέονται στενά με την έκταση, τον πληθυσμό και την οικονομική διαφοροποίηση, με τα μεγαλύτερα νησιά να έχουν τις περισσότερες και μεγαλύτε-ρες χρηματοδοτήσεις. Αυτό που κάνει τα νησιά να διαφέ-ρουν μεταξύ τους, είναι κάποια χαρακτη-ριστικά όπως τα ακόλουθα: Τα περισσότερα είναι μικρά σε μέγε-θος, έχουν μειωμένο πληθυσμό, πάσχουν από την απομόνωση ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας πρόσβασης, είναι αγροτικά στο χαρακτήρα και δεν διαθέτουν ικανούς πό-ρους ώστε να είναι αυτοϋποστηριζόμενα. Το κόστος μεταφοράς αυξάνει την τιμή των εισαγομένων προϊόντων και μειώνει την τιμή των εξαγομένων. Δεν υπάρχει ποικι-λομορφία στους τουριστικούς πόρους με αποτέλεσμα οι περισσότεροι νησιωτικοί προορισμοί να εξαρτώνται συντριπτικά από τα 3 S’s (sea, sand, sun). Αντίθετα, τα μεγάλα νησιά, μπορούν να αναπτύξουν ένα διαφοροποιημένο του-ριστικό προϊόν και έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν ένα αυτόνομο τουριστικό προφίλ στην παγκόσμια τουριστική αγο-ρά. Επίσης εκείνο που κάνει τα νησιά να διακρίνονται μεταξύ τους, είναι ο εντο-νότατος χωροταξικός εντοπισμός των μνη-μείων σε κάποια απ’ αυτά (πχ μεταξύ των Δωδεκανήσων, τα περισσότερα μνημεία υπάρχουν στη Ρόδο και στην Κώ). Έτσι, μπορεί εύκολα να αναρωτηθεί κάποιος : « Η ζήτηση φταίει που κατευθύνεται σε ορισμένα μέρη ή την έχει βοηθήσει και η προσφορά;». Τέλος, σε περιπτώσεις όπου είναι επιθυμητή η συντήρηση των τοπικών πό-ρων ενός νησιού, η έλλειψη ανάπτυξης ή η περιορισμένη ανάπτυξη, μπορεί να είναι

καλύτερη από την εκτενή ανάπτυξη του τουρισμού. Μπορεί λοιπόν να είναι και κυβερνητική στρατηγική να συγκεντρώνει τις αρνητικές επιδράσεις σε κάποια νησιά, ήδη επιβαρημένα, ώστε να μην υπάρξουν σε περισσότερα νησιά δυσμενή αποτελέ-σματα από την τουριστική δραστηριότητα. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τα νησιά ιδιαίτερα ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς; Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τα νησιά για να δοκιμάσουν τις παραλίες, τη θάλασσα, τον ήλιο, όταν το ίδιο πράγμα μπορεί να βιωθεί κοντά στα παράκτια θέρετρα ηπειρωτικών χωρών συχνά με πολύ λιγότερα έξοδα; Οι νησιωτικοί προορισμοί θεω-ρούνται, από τους επισκέπτες, ότι προ-σφέρουν ένα ελκυστικό περιβάλλον, δια-φορετικό στο ρυθμό και τις συνηθισμένες πιέσεις της αστικής διαβίωσης. Το συναί-σθημα του διαχωρισμού από την ηπειρω-τική χώρα, είναι μια σημαντική φυσική και ψυχολογική ιδιότητα των επιτυχημένων διακοπών. Ένα νησί είναι η πιο ελκυστική μορφή εδάφους. Ένα νησί είναι αποσυν-δεμένη, ανεξάρτητη οντότητα, με τα όριά του να είναι προφανή, όταν όλα τα άλλα τμήματα εδάφους είναι λίγο πολύ αυθαί-ρετα κράτη. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στα νησιά και σ’ αυτό που ζουν οι επισκέπτες, που δεν μπορεί να συσχετισθεί με την ηπειρωτική χώρα. Πιθανόν να είναι ο περιορισμένος χώρος σ’ ένα νησί όπου, μερικές φορές, μπορεί να περπατηθεί η κάθε γωνιά του. Μπορεί να είναι η σχετικά μεγάλη ακτή τους σε σχέση με τη μάζα εδάφους που τα καθιστούν ιδιαίτερους προορισμούς από τη γειτονική τους ηπειρωτική χώρα και αυξάνουν τη ζήτησή τους στα μυαλά των επισκεπτών.

2. Περιγραφή του προτύπου τουριστικής ανάπτυξης που ακολούθησε η πλειοψη-φία των ελληνικών νησιών. Οι κοινωνικές και οικονομικές εξελί-ξεις των τελευταίων δεκαετιών, άλλαξαν καθοριστικά τις δομές αρκετών νησιωτι-κών κοινοτήτων. Τα κύρια χαρακτηριστικά που παρουσίασαν κάποια από αυτά, ήταν η σημαντική τουριστική ανάπτυξη, ενώ για άλλα ήταν η έξοδος των κατοίκων προς τα αστικά κέντρα για λόγους εκπαίδευσης και απασχόλησης και η εμμονή των κατοίκων που παρέμειναν σε αυτά, στις παραδοσια-κές δραστηριότητες. Η διαμόρφωση διαφορετικών τουρι-στικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά τη μεταπολεμική περίοδο, οδήγησε και στην αντίστοιχη διαμόρφωση των διαφο-ρετικών τύπων της τουριστικής ανάπτυξης. Από τους τύπους αυτούς δύο κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια: α) ο οργανωμένος μαζικός τουρισμός που προϋποθέτει και ανάλογες υποδομές και υπηρεσίες και συ-νήθως οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις του τόπου υποδοχής και β) ο τουρισμός των ει-δικών μορφών, ο οποίος κατά κύριο λόγο σχετίζεται με την αειφορική ανάπτυξη. Ο τουρισμός των νησιών είναι πιο τρωτός στις ιδιοτροπίες της αγοράς, από τους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας. Είναι απόλυτα εξαρτημένος από αυτούς που εκτελούν τη μεταφορά του και έτσι τα νησιά βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να στηριχθούν στις υπηρεσίες των

αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες λαμβάνουν τις αποφάσεις τους σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, χωρίς να εξετάζουν τις πραγματικές ανάγκες και ανησυχίες των νησιών. Κατά συνέπεια, πολλά νησιά, έχοντας μικρή οικονομική επιλογή, αναγκάστηκαν να δεχτούν τη συμβατική επέκταση του τουρισμού (η οποία χαρακτηρίζεται από μαζικές αφί-ξεις, έλεγχο από εξωτερικούς παράγοντες και μεγάλες εγκαταστάσεις) ως γεγονός αναπόφευκτο. Το πρότυπο λοιπόν της τουριστικής ανάπτυξης που ακολούθησαν τα περισσό-τερα ελληνικά νησιά, ήταν αυτό του ορ-γανωμένου μαζικού τουρισμού, ο οποίος παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα πρότυπα ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού με εμφανείς όμως τάσεις διαφοροποίησης του τρόπου οργά-νωσης και λειτουργίας του. Οι δυσμενείς επιπτώσεις του ενδεικτικά είναι: Ο μαζικός τουρισμός στήριξε και στηρίζει την ανάπτυξη και επέκτασή του κατά κύριο λόγο σε ζήτηση διαμορφούμενη εκτός των νησιών, η οποία είναι άμεσα εξαρτημένη από την πολιτική των tour operators. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης εξαρτά-ται άμεσα ή έμμεσα από ένα σχετικά μικρό αριθμό μεγάλων tour operators – κυρίως ευρωπαϊκής προέλευσης – των οποίων η πολιτική ευνοεί την επέκταση του προτύ-που του μαζικού τουρισμού. Πολλές από τις νησιωτικές περιοχές χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα και μικρή, χρονι-κά, περίοδο ζήτησης, με προφανείς δυσμε-νείς επιπτώσεις για την τοπική ανάπτυξη. Υψηλό ποσοστό της ζήτησης προέρχεται από αλλοδαπούς τουρίστες, συχνά προερ-χόμενους από μικρό αριθμό χωρών, γεγο-νός που καθιστά επισφαλή την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής υποδοχής, η οποία εξαρτάται από την πορεία των οικονομιών των χωρών αποστολής τουριστών. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε εξάντληση των τουριστικών πόρων όπως πχ το φυσικό και δομημένο περιβάλλον από την εκτεταμένη χρήση του ή από τη δημιουργία μεγάλων όγκων υποδομών για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Η συστηματική χρήση των φυσικών και πο-λιτιστικών πόρων που συνιστούν αυτό το περιβάλλον, από τους πολυάριθμους του-ρίστες, οδήγησε σε ανατροπή των εύθραυ-στων ισορροπιών που το χαρακτήριζαν, με αποτέλεσμα η εξέλιξη αυτή να αποδειχθεί αρνητική για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αφού η παροχή υπηρεσιών υπο-βαθμίστηκε με αποτέλεσμα οι τουρίστες, οι οποίοι αποτέλεσαν το αρχικό κίνητρο για αυτή την πορεία (της ανάπτυξης), να στρέψουν αλλού την προσοχή τους. Έτσι οι περιοχές αυτές άρχισαν να ελκύουν όλο και χαμηλότερης ποιότητας και τιμής μαζι-κό τουρισμό, δεχόμενες έτσι όλες τις επι-πτώσεις της υποβάθμισης. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση κατά την διάρκεια συ-νεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κέρ-κυρα (1996) για τις περιοχές «Μπενίτσες» και «Κάβος», στις οποίες, λόγω της πίεσης των tour operators, συγκεντρώθηκε σημα-ντικός αριθμός τουριστικών κλινών χαμη-λής ποιότητας, ενώ δεν υπήρχαν στοιχει-ώδεις δημόσιες υποδομές, με αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση των περιοχών αυτών(3)

Τουριστική ανάπτυξη νησιωτικών περιοχών

Ανάλυση από τον Κώστα Χατζβγέρη,

Καθηγητή τουριστικών θεμάτων

στο ΤΕΙ Λάρισας,

Page 12: 173 Low Resolution

12

Διαβάσεις με καθυστέρηση

Έκπληξη προκάλεσε στους καταστηματάρχες του Φαληρακίου η εμφάνιση συνεργείου προκειμένου να επανακαθορίσει τις δια-βάσεις στην περιοχή. Όπως λένε παρακαλούσαν όλο το καλο-

καίρι τη δημοτική αρχή να διορθώσει τις διαβάσεις και να κινούνται με ασφάλεια οι πεζοί αλλά και τελικά οι αποφάσεις ελήφθησαν στο τέλος της σαιζόν.

Συντήρηση διαβάσεων πεζών έγιναν, πέρα από το Φαληράκι, και σε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Καλλιθέας.

!"#$%&'($) *#"#)*%+ ,-#)."+"+ ,/$*')/,0$)+ )1*$+2)$'$+"+

(/$1(- /%1(-) #, *" +&1,'()+$) *%& ).+. -,1*)&'%+ -)$ *%& ).+.

!$(,1"+.

! "#$%&'() &*# "+,)µ$&*# "%- &. /012#3 4&)# %250.63 7.480#.9 "'($#2&"0 µ2

2#&'%*40"8.9: 5'+µ.9: "'&-# &.# 8"05- 8"0 ) &5"#&"6&3 "%-;20() &.' 121.#-&.: "'&.9 ",,$ 8"0

%0. %5-4<"&) 2=#"0 ) ;)µ0.'51=" &µ3µ"&.: 2%0&5"%>?0": "#&04<"=504):, µ2&$ "%- &. &µ3µ" &):

@.(.A.,=":, µ2 &) 4'#251"4=" ;'. (2) "+,)&08B# 4',,-1*# &.' #)40.9 µ":.

@. /C &.' )+ !345678 ',.%.0B#&": &)# "%-<"4) &.' #" ;)µ0.'513420 8"0 #" %5.4<>520

"+,3µ"&" 4&) #2.,"=" &): %250.63: %5.6B5)42 4&)# ;)µ0.'51=" &µ3µ"&.: µ2 &)# 4'#251"4="

&.' )+ -96:;<=>8. D2 &. #>. "'&- A3µ" ;=#.'# &)# 2'8"05=" 42 #>" %"0;0$ #" "46.,)+.9# µ2 &.

$+,)µ" 8"0 #" "#"%&9(.'# &0: 08"#-&)&2: &.': 42 8$&0 (26*504&-, &. .,'µ%0"8- $+,)µ" &):

2%0&5"%>?0": "#&04<"=504): %.' -#&": $+,)µ" &*# E1B#*# F34*#, 2("0&=": &*# .%.=*# >10#2 )

"<.5µ3 #" 2%"#";5"4&)50.%.0)+2= 8"0 µ2 &)# 4&350() &.' GHE, "%.&2,2= 2;B 8"0 ,=1" 65-#0"

;5"4&350. $+,)µ" &.' #)40.9 µ": 4'µµ2&>6.#&": "%- &. 2003 4&.# ;02+#3 "'&- +24µ- µ>4* &.'

GHEF

F" 4)µ20B4.'µ2 %*: ) 4'µµ2&.63 &*# "+,)&B# &-4. 42 &.%08$ 8"0 I+#08$ %5*&"+,3µ"&" -4.

8"0 42 /02+#3, "'($#.'# &)# %5.4%$+20" &.': 8"0 &)# "%-;.4) &.':. @)# %5.4%$+20" 4&)5=?20 8"0

. .51"#04µ-: &*# Island Games %5.4<>5.#&": &.# 2(.%,04µ-.

@. &µ3µ" 28µ$+)4): 2%0&5"%>?0": "#&04<"=504): +" ,20&.'512= ;'. (2) <.5>: &)# 2A;.µ$;" 8"0

4'182850µ>#" 8$+2 *=?:@ A;3 /9µB:@ A;3 C=58 18.00- 20.00 4&)# "=+.'4" &.' / / 7.480#.9

4&)# %,"&2=" &.' 6*50.9 8"0 "<.5$ 42 ),08=2: "%- 8 2&B# 8"0 %$#*.

J,)5.<.5=2: 7.: K0B51.: @4$8",.: &),. 6932259994, Email [email protected]

!"#$%& '&()*+&, , -.µ.-*/µ01*(µ/ '&()*+&,, -"µ&2 '/33*40/2, 5"(&2 67%&2 , 5&µ72 -8%$)/+"(&9 , :33;%/

<.'. 85100 , <.3. +30(241)63877 Fax : +30(2241)63877

Διευθυντής στο 2ο δημοτικόο Σωτήρης Συμιακός

Ανακοινώθηκε ο διευθυντής του νέου, 2ου, δημοτικού σχολείου Καλυθιών. Πρόκειται για τον κ. Σωτήρη Συμιακό που από το πρωί της Δευτέρας ανέλαβε το δύσκολο έργο να επιβλέψει την ολοκλή-ρωση του συγκροτήματος (καθαρισμός και εξοπλισμός αιθουσών) προκειμένου τις επόμενες 10-15 ημέρες να είναι πανέτοιμο να υπο-δεχθεί τους μικρούς μαθητές.

Διαμαρτυρίες από μαθητές

Γονείς και μαθητές από τη Ψίνθο διαμαρτύρονται έντονα για τα δρομολόγια των μαθητικών λεωφορείων. Όπως κατήγγειλαν στον ΤΟΠΟ ΜΑΣ τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές στη Ψίνθο το μεσημέρι κάνουν τη διαδρομή Ρόδος-Καλυθιές-Αφάντου-Αρχίπολη με αποτέλεσμα να φτάνουν στον προορισμό τους μετά τις 3 το μεσημέρι κατάκοποι.

Οι γονείς και οι μαθητές ζητάνε από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου να τοποθετηθεί ξεχωριστό λεωφορείο για τους μαθητές Αφάντου-Αρχίπολη και ξεχωριστό για τους μαθητές Καλυθιές-Ψίνθος καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινη-τοποιήσεις.

Πρασίνισε η αυλή του νηπιαγωγείου Κοσκινού

Οι μπόμπιρες μαθητές του Νηπιαγωγείου Κοσκινού, οι γονείς τους, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σε συνεργασία με τον Δη-μοτικό Οργανισμό Περιβάλλοντος προχώρησαν σε δεντροφύ-

τευση στην αυλή του συγκροτήματος την περασμένη Πέμπτη. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να βελτιωθεί η εικόνα της αυλής

του νηπιαγωγείου και να γίνει ευχάριστη η παρουσία των μικρών παι-διών της ώρες που βγαίνουν από την αίθουσα και παίζουν παιχνίδια.

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ παρουσιάζει εικόνες από την δεντροφύτευση με πρωταγωνιστές τα παιδιά, το μέλλον του δήμου μας.

Page 13: 173 Low Resolution

13

Προβληματισμοί για το ατύχημα στο γυμνάσιο

Διαμαρτυρία μαθητών για στρίμωγμα σε λεωφορεία

Αγαπητοί αναγνώστες,Με αφορμή το ατύχημα που

έγινε πρόσφατα στο δημοτικό διαμέρισμα Καλυθιών (4 Οκτω-βρίου 2010), πήρα το θάρρος να γράψω αυτή την ανοικτή επιστο-λή.

Όπως όλοι γνωρίζεται, στο τόπο μας πολλοί είναι οι νέοι οι οποίοι κυκλοφορούν με τα μηχανάκια τους, όχι μόνο στην πλατεία του χωριού αλλά πηγαί-νουν μέχρι και το Φαληράκι και στα γύρω χωριά, κάνουν βόλτες πάνω-κάτω, ξυπνούν το πρωί, χρησιμοποιούν το μηχανάκι για να πάνε στο σχολείο, βάζοντας επάνω και δεύτερο άτομο, χωρίς όμως να σκέπτονται τις συνέπει-ες.

Το ατύχημα που ανέφερα πα-ραπάνω δεν είναι το μοναδικό που συμβαίνει στο χωριό μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων αυτού του χωριού έχει τραυμα-τιστεί από τα μηχανάκια, έχουν χαθεί ζωές! Νέοι με ή χωρίς την έγκριση των γονέων τους χρη-σιμοποιούν τα μηχανάκια τους , κάνουν τις περιβόητες κόντρες, κάνουν «σούζες» χωρίς να σκέ-πτονται ότι ίσως κάτι πάει στρα-βά και βρεθούν σε σοβαρή κατά-σταση στο νοσοκομείο.

Επιπλέον δεν σκέπτονται ότι ίσως δεν ξαναδούν τους δικούς τους ανθρώπους. Ακόμη ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η κατάσταση που επικρατεί έξω από τα σχολεία και συγκεκριμέ-να στο Γυμνάσιο Καλυθιών, όπου έγινε και πρόσφατα το ατύχημα.

Πολλοί είναι οι νεαροί που πηγαί-νουν με τα μηχανάκια στο σχο-λείο. Κάθε πρωί “εκατοντάδες” μηχανάκια είναι παρκαρισμένα έξω από το Γυμνάσιο Καλυθιών. Στα διαλλείματα ή ακόμη και πριν ή μετά το σχολείο πολλοί είναι οι μαθητές που χωρίς να διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης πιάνουν τα μηχανάκια και κά-νουν κόντρες στον δρόμο . Είναι όμως μόνο οι μαθητές που φταί-νε; Οι μόνοι υπεύθυνοι για όλα αυτά που γίνονται; Όλοι σχεδόν θα συμφωνήσουμε πως όχι. Δεν φταίνε μόνο οι νέοι , γιατί κανείς δεν τους απαγόρευσε να πιά-σουν μηχανάκι, κανείς δεν τους είπε « ΟΧΙ , δεν σου αγοράζω μη-χανάκι». Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί πως κανείς από την κοινωνία των Καλυθιών, ο Δήμος , η σχολική επιτροπή, ή ακόμη κάποιος από τους ενεργούς πο-λιτικοποιημένους πολίτες δεν σκέφτηκε να καλέσει την αστυ-νομία , έτσι ώστε να «γράψει» μερικά άτομα. Δεν σκέφτηκε να αναλάβει την διεξαγωγή ομιλιών με θέμα τα τροχαία ατυχήματα και τους έφηβους. Η ενημέρωση άλλωστε σώζει ζωές, προλαβαί-νει αδιέξοδα, δημιουργεί συνε-πείς νέους, νέους με στόχους, νέους σκεπτόμενους.

Αυτή είναι λοιπών η κοινωνία των Καλυθιών! Όπου θέλει είναι πρώτη αλλά για αυτά τα θέματα να μην δίνει σημασία.

Τυχαίο είναι λοιπόν που γίνο-νται όλα αυτά; Δεν νομίζω!

Με εκτίμηση Ε.Π.

Με αφορμή το ατύχημα που έγινε έξω από το γυμνά-σιο Καλυθιών μαθήτρια απέστειλε, προς δημοσίευση, την παρακάτω επιστολή.

Με επιστολές σε blog που φιλοξενούν καταγγελίες μαθητές από τις Καλυθιές δημοσιοποίησαν το πρόβλη-μα που αντιμετωπίζουν με τη μεταφορά τους σε σχο-λικές μονάδες στην πόλη της Ρόδου.

(www.tro-ma-ktiko.blogspot.com) Ρόδος: Ντροπή στο μαθητικό Λεωφορείο Καλυθιών

Ο λόγος για τα λεωφορεία που παίρνουν μαθητές από Καλυθιές προς ‘Μέγγαβλη’. Τα λεωφορεία έχουν χωρητικότητα περίπου 50 ατόμων [καθήμενων] και σύνολο στο λεωφορείο να υπάρχουν 75 έως...

Ενώ υπάρχουν μεγαλύτερα λεωφορεία, που χωράνε καθή-μενους μαθητές έως 75 [το έχου-με τσεκάρει] δεν βάζουν κανένα από αυτά, με αποτέλεσμα να καθόμαστε μέχρι και στα σκαλο-πατάκια της πόρτας, και ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΜΕ, δεν υπάρχει μέρος να πέσει ούτε μια καρφίτσα... αλλά τους νοιάζει αυτούς; Τα λεφτά τους και ΤΙΠΟΤΑ άλλο...

Είμαστε όσοι είμαστε αυτή την στιγμή... Όταν αρχίσει να βρέ-χει, και αυτά τα 10++ άτομα που έρχονται με τα μηχανάκια... Που θα χωρέσουμε όλοι εκεί, μου λέτε; Η μήπως θα μας βάλουν στο χώρο για τις βαλίτσες;

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, σας τα έχουν πει τόσες φορές γονείς και μαθητές, αλλά εσείς ΤΙΠΟΤΑ, ως πότε θα συνεχιστεί;

(www.paraponarodou.blogspot.com) ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Σαν σαρδέλες στο λεωφορείο στις Καλυθιές !

«Θέλω να κάνω παράπονα για τα λεωφορεία που παραλαμβά-νουν μαθητές από Καλυθιές, ο λόγος είναι ότι... το λεωφορείο είναι ΓΕΜΑΤΟ καθημερινώς και δεν υπάρχει χώρος για να πέσει ούτε 1 καρφίτσα, μέχρι και στα σκαλάκια της πόρτας, μέχρι και στα σίδερα, μέχρι και 3 άτομα σε

2 θέσεις... δηλαδή, ΕΛΕΟΣ, για ελάτε στη θέση μας, να μυρίζει ο ένας την μασχάλη του άλλου, δεξιά αριστερά, αλλά εσάς δεν σας νοιάζει, τα λεφτά σας θέλε-τε...

Τώρα, τα πράγματα είναι ‘κά-πως χαλαρά γιατί το λέω αυτό ???? γιατί περίπου 10+ άτομα έρχονται με τα μηχανάκια... τι θα γίνει κύριε του Λεωφορεί-ου... όταν αρχίσει να βρέχει ??? που 8α είναι οι υπόλοιποι ??? η συγκεκριμένη ‘εταιρεία’ έχει με-γαλύτερα λεωφορεία, που μπο-ρούν να καθίσουν έως 75 άτομα, και εσείς μας στέλνετε λεωφο-ρείο 50 ατόμων [που κάθονται] εμείς πόσοι είμαστε ??»

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Page 14: 173 Low Resolution

14

!""#$%&# '#()&*+,%+

-!*%.!*!%+ $),%)/ +%0+%)/

$)()1 '2'!&+$#1)/

'#()1 &+""%3!+1

!"#$%&' ()*+",'- .*%"'*)/&#:

11 /10/ 2010

0#,. (//1): 2#3-4567, 85105 89:'7

0)3: 22413-62611

FAX: 22410-87766

<8?E2F.E.

!"# $%&'(")* '+,- &./)0" .&1, $&1 2"

$%"3."+&$&/,240 ;)/ <#"#1=%-> 15 ?=;@A"&'-

2010 =#5 B"# 19.30, 1;)/ C3#;%&# ;'- (.(.

2#3-45B/ *% 46*#:

! 5 6&/-7+,+" +&1 1987

! 8 6"$&9/'+%/"(7# :;.&# (1999)

! 6"))/(%<+,# +&1 2011

O (>*#",'7

D@+//)7 D#;"&:)7

Page 15: 173 Low Resolution

15

Οι φωτογραφίες που κατέθεσε στον εισαγγελέα η αντιπολίτευση

Αεροφωτογραφίας της έκτασης που σύμφωνα με τα μέλη της αντιπολίτευσης είναι δημόσια και με τη δημιουργία του κυκλοφο-ριακού κόμβου έχει απολέσει αυτό τον χαρακτήρα

Η δημόσια έκταση όπως φαίνεται στις αεροφωτογραφίες της Κτη-ματολόγιο ΑΕ. Η δημοτική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το ξενο-δοχείο έχει κάνει εγκαταστάσεις εντός της δημόσιας έκτασης

Η χαρακτηρισμένη δημοτική πλαζ έχει μπαζωθεί και αλλοιωθεί εξαιτίας ιδιωτικών παρεμβάσεων

Τα μέλη της δημοτικής αντιπολίτευσης στην αναφορά τους στις δικαστικές αρχές; Σημειώνουν ότι ο χώρος πρασίνου του νέου ξε-νοδοχείου επί της Λεωφόρου Καλλιθέας έχει αποκλειστεί με ξύλι-νο φράκτη και ουσιαστικά αποκόπτει τη διάβαση και τη δημόσια έκταση από κοινή χρήση

Σχεδιάγραμμα που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και φανερώνει ότι η διάβαση και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις φτιά-χτηκαν εντός της δημόσιας έκτασης.

Page 16: 173 Low Resolution

16

Ένας Απόλλων βγαλμένος από τα παλιά ενθουσίασε τους φίλους του το μεσημέρι της

Κυριακής και πανηγύρισε σημαντι-κή νίκη. Η ομάδα του Δημήτρη Δο-γιάμα έδειξε ότι διαθέτει… μέταλλο νικητή και εντός έδρας μπορεί να ολοκληρώσει τη χρονιά μόνο με επιτυχίες. Πολύτιμο τρίποντο πήρε ο Απόλ-λωνας Καλυθιών στο γήπεδο Κα-λυθιών επικρατώντας 2-1 του ΑΟ Δικαίου, σε παιχνίδι που έκλεισε την «αυλαία της 6ης αγωνιστικής της Α1 κατηγορίας Δωδεκανήσου. Με την νίκη του αυτή οι Καλυθε-νοί μονιμοποιήθηκαν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μαζί με τον ΑΕΡΑ, έχοντας 14 βαθμούς. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, το παιχνίδι δεν είχε πολλές φάσεις να επιδείξει, με τις δυο ομάδες να αναλώνονται κυρίως σε παιχνί-δι κέντρου. Το σκορ άνοιξε στο 54΄ με το Μασάδο να ευστοχεί με σουτ λίγο έξω από την περιοχή του Απόλλωνα, και αφού πρώτα η μπάλα κόντραρε σε αμυνόμενους. Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι αύ-ξησαν την πίεσή τους και στο 58΄ ο Δημητράς ισοφάρισε σε 1-1. Το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε στο 70΄ με κοντινή προβολή του Μαυρο-μούστακου.Ο Απόλλων έχασε ευκαιρίες με τους Δημητρά και Μαυρομούστακο για να πετύχει περισσότερα τέρ-ματα, αλλά στάθηκε τυχερός στις καθυστερήσεις όταν ο Χατζηγεωρ-γίου με κεφαλιά έδιωξε την μπάλα πάνω από τη γραμμή αποσοβώντας την ισοφάριση.Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των οπαδών του Απόλλωνα που έσπρωξαν τους παίκτες στην σημα-ντική ανατροπή. Βέβαια υπήρχαν κάποιες στιγμές που η κατάσταση πήγε να ξεφύγει με τη ρίψη αντικει-μένων και με υβριστικά συνθήματα. Στο φύλλο αγώνα γράφτηκε για τη ρίψη άδειου μπουκαλιού νερού που κτύπησε τον 2ο βοηθό διαιτητή Πα-παγιαννίδη. Η ομάδα αναμένεται να τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο. Οι συνθέσεις των δύο ομάδων: Απόλλων Καλυθιών: Καραγιάννης, Χατζηγεωργίου, Τσίττας, Κίτσος, Σταυρής (69’ Αττιτής), Μαυρομού-στακος (84’ Νικολός), Δημητράς (79’ Μανέττας), Μουτσοντέμι, Νικολός, Α.Ο. Δικαίου: Λουτριώτης, Μου-νούχος (75' Πολίτης), Γκουντελί-τσας, Πανόπουλος, Μασάδο, Μυ-λωνάς, Μποιλής Μ (75'Σκαλέρης), Παπασεβαστός, Χατζηπαναγιώτης.

Για το εφηβικό πρωτάθλημα ο Απόλλων Καλυθιών ηττήθηκε στην πρεμιέρα με 4-1 από τον Διαγόρα.

Οι μικροί του Κώστα Καμπούρη εί-χαν καλή παρουσία αλλά ο τραυ-ματισμός του τερματοφύλακα Πα-παγεωργίου είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά ήττα.

Την επόμενη αγωνιστική ο Απόλλων θα παίξει και πάλι εντός έδρας με αντίπαλο τον Αστέρα Παστίδας.

Η διοίκηση του συλλόγου και οι ποδοσφαιριστές ευχαριστούν θερ-μά τους φιλάθλους για την εντυπω-σιακή υποστήριξή τους στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΑΟ Δικαίου.

Δεν πάει καλά η Δόξα Ψίνθου

Παρά την αλλαγή προπονητή η Δόξα Ψίνθου δεν βελτιώθηκε με απο-τέλεσμα να χάσει, εύκολα, με 2-0 στα Μαριτσά από τον τοπικό Ηρα-κλή. Η Δόξα δεν είχε καθόλου καλή παρουσία, ειδικά στο χώρο του κέντρου και το εις βάρος της σκορ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Τις επόμενες εβδομάδες ο νέος προπονητής Ανδρέας Βλασσόπου-λος θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να βελτιωθεί η αγωνιστική πα-ρουσία της ομάδας ώστε να κερδί-σει βαθμούς και να απομακρυνθεί από τη ζώνη υποβιβασμού. Αυτοί που παρακολουθούν από κοντά τη Δόξα σημειώνουν ότι υπάρχει έλλειψη πάθους από ποδοσφαιρι-στές. Παράλληλα επισημαίνεται ότι δεν έπρεπε να χαλάσει η περσινή επιτυχημένη ομάδα, αλλά να συ-μπληρωθεί με μόλις 2-3 ποδοσφαι-ριστές. Στις νίκες επέστρεψε ο Ηρακλής Μαριτσών μετά την ήττα σοκ στο κύπελλο από τους Νέους του Δι-αγόρα. Οι Μαριτσενοί επικράτη-

σαν με 2 – 0 της Δόξας Ψίνθου. Οι γηπεδούχοι θέλησαν από την αρχή να πάρουν τα ηνία του αγώ-να και το κατάφεραν, αφού είχαν κατοχή της μπάλας αλλά και δη-μιουργία φάσεων. Σε μια από αυ-τές, στο 14ο λεπτό, ο Μακρής με κοντινό πλασέ «άνοιξε» το σκορ για τον Ηρακλή. Η ανωτερότητα των Μαριτσενών επιβραβεύτηκε με ακόμη ένα τέρμα πριν το τέλος του ημιχρόνου, με τον Χατζηκωνσταντή να βρίσκει στόχο στο 40ο λεπτό. Στην επανάληψη, αν και οι γη-

πεδούχοι προσπάθησαν να πε-τύχουν κι άλλο γκολ, έχοντας πολλές ευκαιρίες, τελικά δεν μπόρεσαν, αυτό όμως ουδόλως τους απασχολεί, αφού έφτασαν στον στόχο τους που ήταν η νίκη. Ηρακλής Μαριτσών: Μπεκιάρης, Τσούφιος, Λορέντζος, Μακρής, Χατζηκωνσταντής (68’ Αθανα-σίου), Παπακωνσταντής (72’ Παπαγεωργίου), Κωστάκης, Χειμωνέτος, Μπιλιάς, Κρομμύ-δας (80’ Μαυρής), Καστρουνής Δόξα Ψίνθου: Χρυσανθής, Βιτσέ-ντζος, Τσούλος, Σταμούλης, Τσί-πας, Νικολός, Στάππας, Αλιάι, Φράγκος (53’ Καραγιάννης), Β. Ορφανός, Καρίκης (54’ Δ. Ορφα-νός)

Το απόγευμα της Παρασκευής η Δόξα θα υποδεχθεί στη Ψίνθο την ΑΕΡ Αφάντου σε ένα τοπικό ντέρμπι βγαλμένο από τη δεκαε-τία του ’80.

«Λίγος» ο Διγενής στο ντέρμπι

Ντέρμπι κορυφής και αποδείξεων είχε χαρακτηριστεί το παιχνίδι Δι-

γενής-Αστέρας Μασσάρων για την 3η αγωνιστική της Α2. Η ομάδα του δήμου μας, το απόγευμα της Κυρια-κής, παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων και γνώρισε βαριά, εντός έδρας, ήττα με 4-0 από τους Μασσαρενούς. Οι παίκτες του Θό-δωρα Σαχινίδη σε καμία περίπτωση δεν δικαιολόγησαν τις προσδοκίες των φίλων τους. Σημαντικό ρόλο στο βαρύ σκορ έπαιξε η αποβολή, με δεύτερη κίτρινη κάρτα, του Ζαχαρία στο 39’΄και ενώ ο Διγενής έχασε ήδη με 2-0. Η αποβολή είχε ως αποτέ-λεσμα να προκληθεί ένταση στην εξέδρα. Η σύνθεση του Διγενή: Καραβελα-τζής, Ζωάννου, Ζαχαρίας, Ζωαν-νου, Μετούσι, Πατρού, Μανιώτης, Λενιού (89’ Κελεπέρας), Μπρισνό-βαλης, Κώτης (40’ Παπασταμάτης), Ροδίτης (83’ Λαγός), Αγγελής. * Την επόμενη αγωνιστική ο Διγε-νής θα ταξιδέψει στην Κάρπαθο για να αντιμετωπίσει τον τοπικό Ποσειδώνα.

βαθμολογίεςA1´ κατηγορία

Ομάδα ΒαθμοίΘέση Αγων.1η Α.Ε.Ρ.Αφάντου 14 62η ΑπόλλωνΚαλυθιών 14 63η ΗρακλήςΜαριτσώνΑ.Κ.Σ. 13 64η ΚώςΑ.Ε. 12 65η ΦοίβοςΚρεμαστής 11 66η ΚλεάνθηςΠαραδεισίου 11 67η ΕυαγόραςΡόδου 10 68η ΑκουσίλαοςΦανών 10 69η ΑναγέννησηΙάλυσοςΓΑΣ 9 610η Α.Ο.Δικαίου 8 611η ΑστέραςΠαστίδας 7 612η ΕθνικόςΑρχίπολης 7 613η ΔιαγόραςΒατίου 6 614η ΚλεόβουλοςΛίνδου 6 615η ΔόξαΨίνθου 4 616η Καλυμνιακός 3 617η ΟρφέαςΡόδου 3 618η ΗρακλήςΛάρδουΑ.Ε. 2 6

A2´ κατηγορίαΟμάδα ΒαθμοίΘέση Αγων.

1η AρηςΑρχαγγέλουΓ.Φ.Σ. 9 32η ΑστέραςΜασσάρωνΑ.Σ. 9 33η ΧάλκηΑ.Σ. 6 34η ΚατταβιάΑ.Ε. 6 35η ΔιγενήςΚοσκινού 6 36η Π.Α.Ο.Κώ 6 37η ΣύμηΑ.Ο. 4 38η ΑγιοςΓεώργιοςΜαλώνας 4 39η ΔόξαΚαρδάμαινας 3 310η ΑσπίςΣαλάκου 3 311η ΠοσειδώναςΚαρπάθου 3 312η ΕυκλήςΣορωνήςΑ.Ε.Σ. 3 313η ΟμόνοιαΓενναδίου 0 314η AγιοςΙσίδωροςΑ.Π.Ο. 0 3

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η κορυφή… αρέσει στον Απόλλωνα

Page 17: 173 Low Resolution

17

Συνελήφθη πλαστογράφος

Στη σύλληψη 50χρονου πλαστογράφου από τις Καλυθιές προ-χώρησαν αστυνομικοί, με άνδρα της υπηρεσίας να προσποι-είται τον πελάτη και με προσημειωμένο το συμφωνηθέν ποσό

των 50 ευρώ για έκδοση πλαστού ατομικού βιβλιαρίου υγείας, σε προκαθορισμένο ραντεβού, να προχωρά στη σύλληψή του.

Το νήμα ξετυλίχθηκε έπειτα από τη σύλληψη δύο αλλοδαπών, οι οποίοι επέδειξαν πλαστά βιβλιάρια υγείας κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κατάστημα, ενώ μετά από έρευνα στο όχημα του 50χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 πλαστές σφραγίδες και 2 πλαστά ατομικά βιβλιάρια υγείας.

Κυκλοφοριακό μπάχαλο στο Φαληράκι

Ποινή φυλάκισης για αποπλάνηση ανηλίκου

Σε εφαρμογή τέθηκαν οι κυκλοφοριακές αλλαγές στο Φαληράκι, επί της Ρόδου-Λίνδου αφού ξεκινάνε τα έργα για την τοποθέτη-ση του τελευταίου κομματιού του αγωγού μεταφοράς νερού από

το Φράγμα Γαδουρά. Οι εργασίες θα γίνουν στο κομμάτι Περίπτερο Καζέλη-Αγιος Νεκτάριος στην κατεύθυνση από Ρόδο προς Λίνδο. Οι οδηγοί που κατευθύνονται στη Ρόδο στο ύψος του Αγίου Νεκταρίου στρίβουν δεξιά και από το στενό δρομάκι στο περίπτερο της Τσαμπί-κας Σταυρή αναζητούν τη Λεωφόρο Καλλιθέας για να οδηγηθούν στον προορισμό τους.

Το απόγευμα της Κυριακής, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα αφού ήταν δύσκολη η ροή των οχημάτων από τα στενά δρομάκια του Φαληρακίου. Δεν αποκλεί-εται η Τροχαία Ρόδου να επανεξετάσει τις κυκλοφοριακές αλλαγές και να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις ρυθμίσεις που έγιναν δεν είναι δυνατή η στροφή για Καλυθιές στα φανάρια της περιοχής Πλάτανος.

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία “ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική Α.Ε.” κάνει γνωστό ότι λόγω των έργων του Αγωγού Μεταφοράς Νερού από το Φράγμα Γαδουρά, επί της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου στο Φαληράκι, από σήμερα Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2010 θα τεθεί σε εφαρμογή η κυκλοφοριακή ρύθμιση παράκαμψης.

Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχη-μάτων, παρακαλούνται οι διερχόμενοι οδηγοί να συμμορφώνονται με την εγκατεστημένη εργοταξιακή σήμανση και να μην σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στον δακτύλιο παράκαμψης. Οι παραβάτες τιμωρού-νται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 2696/99 ΦΕΚ 57-Α), όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3452/2007.

Οι επικεφαλείς των εργασιών σημειώνουν ότι αν δεν υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα τότε το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού, την κατασκευή πεζοδρομίων και το έργα του Φράγμα-τος Γαδουρά ο κεντρικός δρόμος του Φαληρακίου έχει μετατραπεί σε μόνιμο εργοτάξιο.

Ποινή φυλάκισης 4 ετών επέβαλε την περασμένη εβδομάδα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου σε έναν 37χρονο καθηγη-τή ιππασίας που κρίθηκε ένοχος με το ελαφρυντικό του πρότε-

ρου έντιμου βίου για αποπλάνηση ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση.Το δικαστήριο μείωσε την πρωτόδικη ποινή του κατά 3 έτη.Ο καθηγητής ιππασίας κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος για το ότι στις

Kαλυθιές Pόδου, κατά το χρονικό διάστημα από τον Oκτώβριο του 2001 μέχρι τον Iανουάριο του 2002 και σε μη επακριβώς προσδιορι-σθείσες ημερομηνίες εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ήταν μόνος του με την ανήλικη μαθήτριά του στο χώρο του ιππικού ομίλου και στο στάβλο με τις σέλες ασέλγησε σε βάρος της.

Συγκεκριμένα της χάιδευε τα πόδια λέγοντάς της χαρακτηριστικά ότι έχει «ωραίες γάμπες» ενώ κάποια Kυριακή του προαναφερόμενου διαστήματος, ενώ η ανήλικη βρισκόταν στο στάβλο, ο κατηγορούμε-νος φέρεται να έβαλε το χέρι του μέσα από τη μπλούζα της, έξω από το σουτιέν της και της χάιδευε το στήθος.

Άλλες φορές ενώ εκείνη βρισκόταν επάνω στη σέλλα του αλόγου, της έπιανε τους γλουτούς και τα πόδια, άλλοτε δε μεταφέροντας αυ-τήν στην οικία της με το αυτοκίνητό του τη φιλούσε στο στόμα και την χάιδευε πάνω από το παντελόνι της.

Φέρεται να προέκυψε ακόμη ότι κάποια μέρα αντί να την μεταφέρει στην οικία της, την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία στο Φαληράκι, όπου άρχισε να τη φιλά στο στόμα και στο λαιμό και στη συνέχεια, αφού ξεκούμπωσε το παντελόνι του, έπιασε το χέρι της και το έβαλε επάνω στο μόριο του.

O κατηγορούμενος απολογούμενος υποστήριξε ότι οι καταγγελίες έγιναν από την οικογένεια για «αντιπερισπασμό» και προκειμένου να παραπλανήσουν τις αρχές φοβούμενοι την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος τους για κλοπή αλόγου από την φάρμα του, υπόθεση για την οποία τους προειδοποίησε ότι θα προσέφευγε στην δικαιοσύνη. Υποστήριξε επίσης ότι οι γονείς της ανήλικης του έστειλαν μπράβους για να τον εκβιάσουν ενώ ισχυρίστηκε ότι η ανήλικη και η οικογένεια της είχαν αφήσει να πεθάνει από ασιτία ένα άλογο γεγονός για το οποίο είχε έλθει σε ρήξη μαζί τους.

Την πολιτική αγωγή εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Μ. Βλάχος ενώ συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρέστη ο δικηγόρος κ Τάσος Διάκος.

Page 18: 173 Low Resolution

18

ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

•Φαληράκι Ξεν. ODYSSIA •τηλ 22410 85288

Le Mamiσε μεγάλη ποικιλία και πολύ χαμηλές τιμές

&στραβά ανάποδα

Χωρίς προσωπικό έμεινε την περασμένη εβδομάδα το ΚΕΠ δήμου Καλλιθέας με αποτέ-λεσμα να υπολειτουργεί. Όπως φαίνεται στην ανακοίνωση που είχε τοποθετηθεί στην πόρ-τα του γραφείου η εξυπηρέτηση των δημοτών γινόταν μόνο 4 ώρες καθημερινά. Η εξήγηση που δόθηκε για τη δυσλειτουργία είναι ότι όλοι οι υπάλληλοι που έχουν διορι-στεί στο ΚΕΠ Καλλιθέας βρισκόταν σε άδεια λόγω προσωπικών υποθέσεων με αποτέλεσμα να είχε απομείνει μία υπάλληλος μερικής τε-τράωρης απασχόλησης. Η υπάλληλος παρότι δεν έχει προσληφθεί για την συγκεκριμένη υπηρεσία «επιστρατεύτηκε» για να μην κλεί-σει εντελώς το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολι-τών.Για το ΚΕΠ Καλλιθέας να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες λειτουργεί σε ισόγειο του κτιρίου της Αστικής Εταιρείας (πριν την πλατεία Καλυθιών) αφού διαπιστώθηκε ακα-ταλληλότητα των προηγούμενων γραφείων (κάτω από τα γραφεία του Απόλλωνα Καλυ-θιών επί της οδού Δικησσίδη). Παρ’ ότι πέρασαν αρκετοί μήνες από την με-τακόμιση των γραφείων δεν ξεκίνησε καμιά εργασία ανακαίνισης τους, ελλείψει χρημά-των.Το σχέδιο Καλλικράτης για την αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπει την ίδρυση ΚΕΠ σε όλες τις πρώην κοινότητες του νησιού κάτι που σημαίνει ότι θα δημιουργη-θούν ΚΕΠ και στα διαμερίσματα Κοσκινού και Ψίνθου. Η ταχύτητα εφαρμογής αυτού του μέ-τρου θα εξαρτηθεί από τη νέα δημοτική αρχή του ενιαίου δήμου.

Έ λ λ ε ι ψ ηΠ ρ ο σ ω π ι κ ο ύ

σ τ ο Κ Ε Π

Μήνυση για τα τροχαία στη Ρόδου-Λίνδου

Μηνυτήρια αναφορά με την οποία θα ζητά να διερευνηθεί αν εφαρμόσθηκε η μελέτη ειδικής σήμανσης στο κομμά-

τι της λεωφόρου Λίνδου, όπου εκτελούνται τα έργα, ή αν έγιναν παραλείψεις, οι οποίες μπορεί να κόστισαν τις ζωές οδηγών πρόκει-ται να καταθέσει στον Εισαγγελέα η Διοίκηση της Ε.Υ.ΘΥ.ΤΑ., όπως αποφασίσθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμ-βουλίου.

«Για τα τελευταία σύμβαντα που έγιναν στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου, αποφασίσαμε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να σταλεί μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα για να διερευνηθεί αν η συ-γκεκριμένη εργοληπτική εταιρεία τηρεί κατά γράμμα την προγραμματική της σύμβαση σε ό,τι αφορά στη σήμανση των εκτελούμενων έργων, επί της εθνικής οδού», δήλωσε στην τοπική εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΟ» η πρόεδρος της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Ρόδου, Ελένη Καρύδη.

Η κ. Ελένη Καρύδη επεσήμανε πως σε πε-ρίπτωση που η μελέτη ειδικής σήμανσης εί-ναι ελλιπής πρέπει να διορθώνεται και μόνο τότε μπορεί να ξεκινάει το έργο. Συγκεκριμέ-να ανέφερε: «Με τη μηνυτήρια αναφορά που θα καταθέσουμε θέλουμε να διερευνηθεί αν έγιναν παραλείψεις, αν δηλαδή τηρήθηκαν κατά γράμμα οι εκ του νόμου προβλεπόμε-νες δικλείδες ασφαλείας σε ό,τι έχει σχέση με τη σήμανση των εκτελούμενων έργων. Υπάρχει σχετική νομοθεσία που αφορά την κατάθεση σχεδίου σήμανσης στην τροχαία. Μετά την ανάγνωση του σχεδίου και σε περί-πτωση που διαπιστωθεί ότι κάτι δεν πληροί η μελέτη, πρέπει να διορθώνεται. Μόνο αν εγκριθεί η συγκεκριμένη μελέτη, ξεκινάει η κατασκευή του έργου».

Η Πρόεδρος της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Ρόδου υπο-στηρίζει ότι μπορεί ο οδηγός να μην τηρήσει κάποια στιγμή τον ΚΟΚ, η κατάσταση όμως του οδικού δικτύου πρέπει να είναι τέτοια που δεν θα του στερήσει τη ζωή. «Σε πολλά ερωτήματά μας για την κατάσταση των δρό-μων λάβαμε στερεότυπες απαντήσεις, μας απάντησαν δηλαδή πως ό,τι έγινε, εγκρί-

θηκε από μελέτη των αντίστοιχων υπηρεσι-ών. Εμείς δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Δεν αρκεστήκαμε στις στερεότυπες απαντήσεις. Καταθέσαμε το 2009 την καταγγελία μας στο Σώμα των Ελεγκτών και Επιθεωρητών Δημό-σιας Διοίκησης.

Το να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο είναι τραγικό. Αυτό που θα πρέ-πει να καταλάβουν όλοι οι υπεύθυνοι, είναι ότι ο οδηγός μπορεί να έχει ευθύνη να τηρεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και η πολιτεία και εν γένει οι υπηρεσίες, οι οποί-ες δομούν το κράτος έχουν ευθύνη και είναι υποχρεωμένες να παρέχουν οδικό δίκτυο που να είναι ασφαλές, να είναι συγχωρητικό και σε ένα λάθος ενός οδηγού που δεν τήρη-σε τον Κώδικα, να μην χάνονται ζωές», είπε η κ. Καρύδη.

Ανακοίνωση

Από την οικογένεια του 26χρονου Στέργου Μανωλά παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι για το τροχαίο που συνέβη στις 29 Σεπτεμ-βρίου και έχασε ο άτυχος νεαρός τη ζωή του, να επικοινωνήσει μαζί της. Η ανακοίνωση είναι η εξής:

«Στις 29 Σεπτεμβρίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 3:30 μ.μ.περίπου στο 17ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου πριν το γκολφ Αφάντου στη θέση Τραγανού, όπου εκτελούνται τα έργα διαπλάτυνσης της οδού, σκοτώθηκε οδηγώντας τη μοτοσι-κλέτα του ο Μανωλάς Στέργος ετών 26. Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με τις συνθήκες του ατυχήματος, ανεξάρ-τητα αν ήταν ή όχι αυτόπτης μάρτυρας, να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα:

6974603059 και 2241032241 κ. Μήτσης6945898780 Σάββας Πεταλάς6944554397 και 22410 73821 Μανωλάς

Δημήτρης (πατέρας)Εφ΄όσον το επιθυμεί εγγυόμαστε την

ανωνυμία του. Σας ευχαριστούμεΗ οικογένειά του».

Page 19: 173 Low Resolution

19

Θα μπορούσε να πει κάποιος , μιλώντας λαϊκά ότι «έτσι… που τώρα έγινε η θάλασσα.. γιαούρ-τι» δεν χρειάζεται πλέον, για την συμμετοχή στις επικείμενες δημο-τικές εκλογές να σου επιτρέψουν οι άλλοι, για να «γλείψεις» (αντί γιαούρτι βλέπετε και «προσδο-κώμενη τοπική εξουσία»), ούτε χρειάζεται να μπορείς , αλλά αρκεί να δηλώσεις εσύ ο ίδιος, όπου κι’ αν ανήκεις , ότι το επι-θυμείς να « γλείψεις» και αμέσως «γλείφεις».

Όσο για τη γεύση τώρα, αυτή θα φανεί αργότερα, μετά τις εκλο-γές, αν είναι δηλαδή γλυκιά, ξινή ή γλυκόξινη.

Επειδή όμως τελευταία μερικοί θυμήθηκαν την «ακομμάτιστη», «ακηδεμόνευτη» και «ανεξάρτη-τη» τοπική αυτοδιοίκηση, για να μην τους αδικήσω, ενδεχομένως όλα είναι πιθανά, όπως και οι ίδιοι πιστεύουν , να συμβούν ( προς την θετική –εννοείται - κατεύθυνση).

Δηλαδή μπορεί τελικά, η μερίδα του κόσμου που λέει «νιώθουμε άσχημα με αυτά που συμβαίνουν τελευταία και δεν θα πάμε να ψη-φίσουμε », να έχει νέα διαφορετι-κή άποψη λίγο αργότερα (πριν τις εκλογές) και να επέλθει (;) τελικά μέσα από τις τωρινές δυσανασχε-τήσεις και αντιπαραθέσεις κάτι συνθετικά θετικό.

Πρώτιστα όμως πρέπει ο κό-σμος να πεισθεί ότι πρέπει να πάει να ψηφίσει και ότι έτσι πρέπει να πράξει και ας ρίξει στη κάλπη στο κλειστό εκλογικό του φάκελο ό,τι θέλει.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανένας

ότι η πεμπτουσία της Δημοκρατί-ας είναι η λαϊκή κυριαρχία και η κορυφαία εκδήλωση της τελευταί-ας είναι το ασκούμενο – δια της συμμετοχής - δημοκρατικό και συ-νταγματικό δικαίωμα της ψήφου του λαού στις εκλογές. Η αποχή είναι απαγορευτικά μη ασκούμενο δικαίωμα.

Είναι δυνατόν λοιπόν να υπάρ-ξει σ’ αυτόν τον αποκαλούμενο δικαίως ή αδίκως «αχταρμά» μία έστω μίνιμουμ-τόσο ενδοπαρατα-ξιακά όσο και εξωπαραταξιακά- συνθετική συμπεριφορά , μέσα από τις αντιπαραθέσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί μεταξύ δύο πλευρών ,δηλαδή από τη μια της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, χρισμέ-νης μεν αυστηρά κομματικά (πλην όμως τελευταία εναγκαλιζόμενης από αρκετά κομματικά στελέχη του αντίπαλου μεγάλου κόμματος) και από την άλλη της μερίδας των εμφανιζομένων ως δυσανα-σχετούντων ή και αντιδρούντων ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ , εκ των οποίων , η μεν πρώτη πλευρά αρέσκεται να υποστηρίζει τελευταία ότι μια χαρά , ορθά και με επιτυχία γίνε-ται ο συγχρωτισμός με αντίπαλα πρωτοκλασάτα κομματικά μέλη-στελέχη , αφού , κατά τους ισχυ-ρισμούς της , αυτό γίνεται επ’ αγαθώ της τοπικής αυτοδιοίκησης , η δε άλλη πλευρά τείνει να υπο-στηρίζει το «νιώθουμε άσχημα με αυτά που συμβαίνουν τελευταία και δεν θα πάμε να ψηφίσουμε ». Στο σημείο αυτό νομίζω ότι αξίζει να θυμηθούμε αυτό που είπε ο μα-καρίτης Χαρίλαος Φλωράκης «… αν είναι για το καλό του κόμματος μου...συμμαχώ και με το διάβο-λο..».Τότε ρητορικά «διάβολος» ήταν σε εθνικό επίπεδο ο Κ. Μη-τσοτάκης και η Ν.Δ, σήμερα όμως σε τοπικό επίπεδο η «ανακατο-σούρα» ή πιο ευγενικά η «κυοφο-

ρούμενη σύμπραξη» προκλήθηκε από κορυφαία πρωτοκλασάτα το-πικά κομματικά στελέχη του κόμ-ματος της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τα οποία αποτε-λούν σήμερα ρητορικά τον κατά Φλωράκη «διάβολο», με τα οποία ήδη συμμάχησε και συνεργάζε-ται η χρισμένη από το κομματικά αντίπαλο τους δέος (Κυβερνητικό κόμμα) δημοτική παράταξη.

Είναι δε ευκταίο , οι εν λόγω συ-ναθροισθέντες στη δημοτική αυτή παράταξη (κατά την ταπεινή μου άποψη όμως ευκαιριακά , λόγω συγκυρίας) να εκλεγούν και να μην τους συμβεί αυτό που συνέ-βη στις εκλογές του 2006 σε δύο τουλάχιστον γνωστά κορυφαία κομματικά στελέχη της ίδιας πα-ράταξης, οι οποίοι είχαν διατελέ-σει στο παρελθόν πρόεδροι στο κορυφαίο κομματικό όργανο της παράταξης τους στο Νομό μας και κατέβηκαν τότε ο μεν ένας στις Νομαρχιακές στο πλευρό του νυν Νομάρχη Δωδ/σου, ο δε άλλος - όντας επικεφαλής μέχρι τότε της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δ..Σ του Δήμου Καλλιθέας – κατέβη-κε στις Δημοτικές του 2006 στο πλευρό του μέχρι τότε αντιπάλου του και νύν Δημάρχου Καλλιθέας, ο οποίος περιστοιχίζετο, κυρίως σε επίπεδο υψηλών δημοτικών θέσεων, από κορυφαία κομματι-κά στελέχη του αντιπάλου κόμ-ματος.

Οι προαναφερόμενοι με την ως άνω συγκυριακή τότε σύμπραξη , δεν κατόρθωσαν καν να εκλεγούν και από τότε δεν επανεμφανίσθη-καν στο τοπικό η περιφερειακό πολιτικό σκηνικό. Και για να μην παρεξηγηθώ, το επισημειώνω αυτό, χωρίς κανένα συνειρμό ή υπονοούμενο, απλά και μόνο ως πραγματικό γεγονός του πολιτι-κού παρελθόντος του τόπου μας.

ΕΤΣΙ …. ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ … Η ΘΑΛΑΣΣΑ .….ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Γράφει ο Ιωάννης Κουμπιάδης

Δικηγόρος

«Επίκεντρο ο

άνθρωπος»

Είναι ευκαιρία τώρα που γίνεται η διοικητική με-ταρρύθμιση μαζί με όλες

τις δομές να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις με επίκε-ντρο τον παράγοντα “άνθρω-πος”.

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά και για να προχωρήσου-με σε μια άλλη εποχή για τον τόπο και την χώρα μας πρέ-πει πρώτα από όλα να καταρ-γήσουμε εμείς ως πολίτες το είδος του “πολιτικού” όπως τον αντιλαμβανόμασταν ως σήμερα.

Αυτόν που ασκεί την εξου-σία, αυτόν που με την συμπε-ριφορά του έφερε την χώρα στο χείλος του γκρεμού, αυ-τόν που με τις ενέργειες του έχει οδηγήσει κάθε Έλληνα πολίτη στη μικρο-παρανομία παρέχοντας του με τις δικές του συμπεριφορές το κατάλ-ληλο άλλοθι, αποσκοπώντας στο να συμψηφίζονται τα πταίσματα των πολλών με τα κακουργήματα τα δικά του και των λίγων εκλεκτών του .

Βασίλης Ψυλλάκης,Πρόεδρος κρεοπωλών

Ρόδου.Εν ενεργεία δημοτικός σύμ-βουλος δήμου Καλλιθέας.

Page 20: 173 Low Resolution

20

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Περισσότερα από 2000 άτομα απ’ όλο το νησί της Ρόδου συμμετεί-χαν, το πρωί της Κυριακής, στην εκδήλωση του τοπικού παραρτή-ματος της Αντικαρκινικής Εταιρείας με τον τίτλο «Η ΡΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ».Ο αγώνας δρόμου-περπάτημα ξεκίνησε από την πλατεία Δημαρχείου Ρόδου και είχε διαδρομή μέσα από τη Μεσαιωνική Πόλη.Οι συμμετέχοντες προμηθεύτηκαν και φόρεσαν τα ειδικά μπλουζά-κια της Αντικαρκινικής Εταιρείας με τα έσοδα να δίνονται για την εκπαίδευση νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου προκει-μένου να αντιμετωπίζουν με εξειδικευμένες γνώσεις (ιατρικές και ψυχολογικές) τους πάσχοντες από καρκίνο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο αγώνα-περπάτημα ήταν και πολ-λοί δημότες Καλλιθέας που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα στην άνιση μάχη με τον καρκίνο.Ξεχώρισε η παρουσία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Απόλλωνα Κα-λυθιών που βρέθηκε στην πλατεία Δημαρχείου και προμηθεύτηκε τα ειδικά μπλουζάκια ενισχύοντας την προσπάθεια των μελών του τοπικού τμήματος της Αντικαρκινικής Εταιρείας.