132962169-COOΚ

48
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΟΗ & Νόστιμα νηστίσιμα Η Μαρία Λόη σερβίρει σαρακοστιανά πιάτα, «παντρεμένα» με εκλεκτά κρασιά ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΕΤ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΩΝ ΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ FEST 15 15.03.13 #14 Μπακα- λιάρος Πού θα φάτε τον καλύτερο; //36 Αρετή Μουλακάκη Συνταγές με όσπρια και θαλασσινά //30 Κούλουμα Τα πάντα όλα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας //28 Γλυκά «χωρίς αμαρτία» Ο Βασίλης Τζίμας μπαίνει στο κλίμα //42

Transcript of 132962169-COOΚ

Page 1: 132962169-COOΚ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

ΛΟΗ

&&&Νόστιμα&&Νόστιμα&Νόστιμα&&&Νόστιμα&Νόστιμα&νηστίσιμα&&νηστίσιμα&νηστίσιμα&Η Μαρία Λόη σερβίρει σαρακοστιανά πιάτα, «παντρεμένα» με εκλεκτά κρασιά

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΕΤ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΩΝ ΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ FEST15

15.03.13#14Μπακα-λιάρος Πού θα φάτετον καλύτερο; //36

Αρετή Μουλακάκη Συνταγέςµε όσπρια και θαλασσινά //30

Κούλουµα Τα πάντα όλαγια το τραπέζιτης Καθαράς ∆ευτέρας//28

Γλυκά «χωρίς αµαρτία» Ο Βασίλης Τζίµας µπαίνει στο κλίµα//42

Page 2: 132962169-COOΚ

2 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

ΤΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ

Λέσχης Αρχιµαγείρων

Ελλάδος

Cook Art // 1415.03.2013Μηνιαία έκδοση για τη γεύση που κυκλοφορεί μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο

Γραμμάρια

Φλιτζάνι

Κουταλιά σούπας

Υλικά

Κουταλάκι του γλυκού

Εκτέλεση

A

D

ΠεριεχόµεναΗ συγγραφέας Σοφία Βόικου µάς ανοίγει την όρεξη γράφοντας 4

Food Gallery: Νέες αφίξεις, τάσεις αλλά και προτάσεις 5 Τέσσερα εστιατόρια µας µυούν στη χορτοφαγία 8 Ο σεφ Βαγγέλης ∆ρίσκας µιλά για τα µυστικά της κουζίνας του 10

Νηστίσιµα γλυκά από τον Βασίλη Τζίµα 42

Περί αλκοόλ και άλλων µυστηρίων 45

Η χαρτοπετσέτα του Φώτη Σεργουλόπουλου 46

MΤο δίδυµο του «Παρέα στην κουζίνα κάθε µέρα» αποκαλύπτεται 14Σαρακοστιανά πιάτα, συνδυασµένα µε εκλεκτά κρασιά από τη Μαρία Λόη 15Τα ήθη και τα έθιµα της Καθαράς ∆ευτέρας 26

Τα εδέσµατα του σαρακοστιανού τραπεζιού 28

Η Αρετή Μουλακάκη «παντρεύει» απολαυστικά θάλασσα και γη 30

Εξι µέρη για να γευτείτε τον καλύτερο µπακαλιάρο σκορδαλιά 36Οι µοναστηριακές συνταγές της Μαρίας Σπυριδογιαννάκη 38

Οδοιπορικό στα δηµοφιλέστερα καρναβάλια της Ελλάδας 40

Main dishΚυρίως πιάτο

DessertΕπιδόρπιο

AppetizerΟρεκτικό

Κουταλάκι του γλυκούΓραμμ.

Κουταλιά Κουταλάκι

Φλιτζ. Τι χρειαζόμαστε

Τι κάνουμε

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

COOKART

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε. ΕΚΔΟΤΕΣ

Δημήτρης Μπενέκος,Αλέξης Σκαναβής

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣΠάνος Αμυράς

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣΚάτια Μηλιαράκη

[email protected]

CREATIVE DIRECTOR Διονύσης Θεοδόσης[email protected]

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΜαρία Λόη

Αρετή Μουλακάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ

Κατερίνα Θεοδωροπούλου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Κατερίνα Μπεχράκη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ELSE AGENCY

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-8113276Ε-mail: [email protected] Αγίας Λαύρας 2 & Σαρανταπόρου,

Ν. Ηράκλειο Τ.Κ. 14121

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ελφη Αλεξανδρόγλου

[email protected]@e-typos.com

ACCOUNT MANAGERΜαίρη Κούρτη

[email protected] Μίνα Γιαννάκη

[email protected]

ΥΠΟΔΟΧΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Νικολέττα Ταγκάλου [email protected]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Τ.» Φανή Νικολαΐδου

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΤYΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.

ΔΙΑΝΟΜΗ: ΕΥΡΩΠΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Αγίας Λαύρας 2 & Σαρανταπόρου,

Ν. Ηράκλειο Τ.Κ. 14121 Τηλ. 210-8113000 FAX: 210-8113001

www.e-typos.com

Περιμένουμε τις δικές σας απορίες, παρατηρήσεις και ερωτήσεις στη διεύθυνση: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, Αγίας Λαύρας 2 & Σαρανταπόρου, Νέο Ηράκλειο, Τ.Κ. 14121, με την ένδειξη «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ - Cook Art» ή στο [email protected]

Editorial

Μη µασάτε!Οσο τα χρόνια περνούν κι οι τιμές χοληστερίνης και ου-ρικού οξέος κάνουν πάρτι, ο «παππούς» Ιπποκράτης ακού-γεται πιο επίκαιρος: «Η τρο-φή ας γίνει το φάρμακό σου και το φάρμακό σου ας γίνει η τροφή σου».

Θυμάμαι μια συνέντευξη του εκλιπόντος Κλάους Φό-γιερμπαχ, του ιδιοκτήτη και σεφ του θρυλικού «Bajazzo». Του resto που με την προχω-ρημένη του κουζίνα έφερε αστέρι Michelin στην πόλη. «Στην Ελλάδα, είστε πολύ τυ-χεροί, αφού, εκτός από το κλί-μα, τη θάλασσα, τον ήλιο, έχε-τε το ελαιόλαδο, τα χόρτα, τα βότανα, τα φρούτα και τα ψά-ρια. Η ίδια η ελληνική φύση σάς προστατεύει»… Με μια δι-άθεση, λοιπόν, αναγέννησης, που η ίδια η άνοιξη γεννάει, ο Μάρτης και μαζί η Σαρακο-στή είναι μία καλή αφορμή για ανανέωση στο πιάτο! Κι εδώ κολλάει το περίφημο «Δεν θέ-λει κόπο, θέλει τρόπο».

Διαβάζουμε, λοιπόν, καλά τις ετικέτες των συσκευασμέ-νων τροφίμων προτού τις επι-λέξουμε. Ετοιμάζουμε μόνοι μας το φαγητό μας και απο-φεύγουμε το απέξω. Αγορά-ζουμε εποχικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει κάποια λα-ϊκή αγορά. Ας αντικαταστή-σει το αγαπημένο καροτσά-κι τις labeled τσάντες του αν-θυγιεινού παρελθόντος και ας βγούμε όλες να διαλέξου-με ραδίκια, ντομάτες και φρά-ουλες. Ας εκμεταλλευτούμε την περίοδο της Σαρακοστής για να πάρουμε… διαζύγιο από το πολύ κρέας κι ας ανακαλύ-ψουμε την αληθινή γαστρο-νομία, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τις αλάδωτες ή τις μοναστηριακές συνταγές. Πιο συχνά απ’ ό,τι πιστεύουμε εί-ναι πεντανόστιμα και κυρίως υγιεινά! Καλή Σαρακοστή!

Kάτια Μηλιαράκη

Περιμένουμε τις δικές σας απορίες, παρατηρήσεις Περιμένουμε τις δικές σας απορίες, παρατηρήσεις

«Λατρεύω τις τούρτεςσαν ένα εξάχρονο λιχούδικοπιτσιρίκι»Σκοτ Ανταµς,συγγραφέας κόµικς

Page 3: 132962169-COOΚ

Για να λάβετε μέρος στην κλήρωση στείλτε μήνυμα από το κινητό σας γράφοντας: CA κενό ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ στο 54890.

Ο διαγωνισμός ισχύει από την Παρασκευή 15/03/2013, ώρα 06:00, έως τη Δευτέρα 18/03/2013, ώρα 23:59.Χρέωση Lexitel 1,48 €/SMS (με ΦΠΑ), τηλ. εξυπηρέτησης: 211-1885511, διεύθυνση: Μπενάκη 5, Χαλάνδρι.

15 ΤΥΧΕΡΟΙ AΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

θα κερδίσουν ένα σετ μοντέρνων μαγειρικών

σκευών με την υπογραφή της

Για να λάβετε μέρος στην κλήρωση στείλτε μήνυμα από το κινητό σας γράφοντας:

Page 4: 132962169-COOΚ

A

4 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Appetizer // Γράφοντας έρχεται η όρεξη

Τ ο γεγονός ότι η γιαγιά µου δεν καταγόταν από κάποιο χωριό είχε διατα-

ράξει τις σχέσεις µου µαζί της. Ως γιαγιά που σεβόταν τα εγγό-νια της θα έπρεπε να ξέρει να φτιάχνει πίτες και να µας κακο-µαθαίνει µε λιχουδιές µε τα χε-ράκια της. Τίποτα απ’όλα αυτά τα παραδοσιακά. Τα χνάρια της ακολουθούσε και η µητέρα µου. Οταν, έπειτα από χρόνια, βρέθη-κα για σπουδές στη Γαλλία, οι µαγειρικές µου ικανότητες πε-ριορίζονταν στις τηγανητές πα-τάτες και τα αβγά. Φανταστεί-τε λοιπόν την αγωνία µου όταν µου είπαν ότι έπρεπε να αναλά-βω να διοργανώσω ένα τραπέ-ζι µε ελληνικά φαγητά για τους Γάλλους συµφοιτητές µου.

Ξεκίνησα από τα βασικά. Σί-γουρα χωριάτικη σαλάτα, ταρα-µοσαλάτα και τζατζίκι, γεµιστές ντοµάτες, κεφτεδάκια και για επιδόρπιο χαλβά σιµιγδαλένιο και µπακλαβά. Εύκολα πράγµα-τα, δηλαδή, που τα τελειώνεις στο... πι και φι.

Βγαίνω στην αγορά… να ψά-ξω για τα δέοντα. Φέτα δεν υπάρχει πουθενά στα γαλλι-κά σούπερ µάρκετ, το ελαιόλα-δο κυκλοφορεί σε κάτι µπουκά-λια µινιατούρες σε τιµές φαρ-µακείου, οι ελιές είναι κάτι µι-κροσκοπικές µαύρες κουκκίδες άγευστες και άοσµες. Χωριάτι-κη µε ένα άσπρο τυρί που µοιά-ζει µε φέτα αλλά δεν είναι φέ-τα, ελαιόλαδο κάπου από την Ισπανία, οι ελιές άσ’ τα να πά-νε… ∆εν πειράζει, πάµε παρα-κάτω… Ταραµοσαλάτα και τζα-τζίκι… Αρχίζω να υποψιάζοµαι ότι εδώ θα δυσκολευτώ, δεν θα βρω ταραµά. Ευχάριστη έκπλη-ξη. Ο φίλος µου ο Βασίλης κά-που τον ανακάλυψε κι αναλαµ-βάνει αυτός. Ουφ! Μένει σ’ εµέ-να το εύκολο τζατζίκι. Σιγά τα

ωά! Λίγο γιαούρτι, σκορδάκι κι αγγουράκι. Χιλιάδες γιαούρτια στα ψυγεία του σούπερ. Σκέτα, µε βανίλια, µε εξωτικά φρούτα, µε κακάο, µε… Ωραία! Το κλα-σικό στραγγιστό γιαούρτι πού βρίσκεται, βρε παιδιά; ∆εν βρί-σκεται. Εδώ δεν φέρνουν ελλη-νικά προϊόντα. Τζατζίκι λοιπόν µε νερουλό γιαούρτι που προ-σπαθώ να στραγγίξω από τα νε-ρά του λίγο πριν το σερβίρω. Οι ντοµάτες για τα γεµιστά είναι µικροσκοπικές. Πάµε στα κε-φτεδάκια. ∆εν βρίσκω πουθενά χοιρινό κιµά. Φτάσαµε στο επι-δόρπιο. ∆εν κουράζοµαι καθό-λου µε το σιµιγδαλένιο χαλβά, ο µπακλαβάς µε παιδεύει.

Η µεγάλη στιγµή έφτασε. Οι νέοι φίλοι έρχονται. Με κοιτάνε, τους κοι-

τάω, αλλά κανείς δεν παίρνει την απόφαση να φάει. «Γιατί δεν τρώτε;», ρωτάω. Ο πιο θαρ-ραλέος αποκρίνεται: «Μα πώς θα φάµε τη σαλάτα»; «Με το πι-ρούνι ίσως;», απαντώ. Και τό-τε αντιλαµβάνοµαι τις πολιτι-σµικές µας διαφορές. Ερχεται η ώρα του επιδορπίου. Εδώ του-λάχιστον θα τους καταπλήξω. Χαλβάς και µπακλαβάς. ∆οκι-µάζουν από µια πιρουνιά. «Εί-ναι πολύ γλυκός!», µου λένε. Το τραπέζι δεν έχει τελειώσει ακό-µα. Σερβίρω ελληνικό καφέ.

Τον πίνουνε µονορούφι. «Ευ-χαριστούµε πολύ για το ελληνι-κό τραπέζι. Τρώτε τόσο διαφο-ρετικά από εµάς», µου λένε και µε αποχαιρετούν.

Μα δεν ήταν αυτό ελληνικό τραπέζι, θέλω να τους φωνάξω αλλά ποιος θα καταλάβει! Ελ-ληνικό τραπέζι δίχως αυθεντι-κή φέτα, δίχως µπόλικο ελαιό-λαδο στη σαλάτα να βουτήξου-µε όλοι µαζί την µπουκιά µας, δίχως να µοιραστούµε το τζα-τζίκι µας, δίχως να γελάσουµε δυνατά, να καβγαδίσουµε, να τραγουδήσουµε παράφωνα, να σηκωθούµε να χορέψουµε...

Η επικοινωνιολόγος-συγγραφέας ΣΟΦΙΑ ΒΟΪΚΟΥ εξυµνεί τα παραδοσιακά µας προϊόντα και τη διαφορετικότητα του ελληνικού τραπεζιού.

Ελλάς… το γευστικό σου µεγαλείο What’s new?

Γλυκιά άφιξη Μοναδικές µυρωδιές από Θεσσα-λονίκη γεµίζουν το 3ο επίπεδο του «The Mall Athens». Το νέο κατά-στηµα «Τερκενλής» άνοιξε και σας περιµένει για ένα µοναδικό ταξίδι στον κόσµο των αυθεντικών ελλη-νικών γεύσεων. Με µια βόλτα στο αγαπηµένο εµπορικό κέντρο, µπο-ρείτε να απολαύσετε απαράµιλλης γεύσης τσουρέκια, λαχταριστά τρί-γωνα Πανοράµατος, τραγανά κου-λούρια Θεσσαλονίκης, ξεροψηµέ-νη πολίτικη µπουγάτσα και πολλά άλλα γλυκίσµατα.

www.terkenlis.gr

Η Σοφία Βόικου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακό στον τομέα της Επικοινωνίας. Διατηρούσε στήλη για τα εικαστικά δρώμενα σε περιοδικά της Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας. Εχει γράψει βιβλία με το τελευταίο της, «Πικρό γλυκό λεμόνι», να κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

Η απόλαυσητης Σαρακοστής Τα νηστίσιµα εδέσµατα πρωτα-γωνιστούν στο τραπέζι και µαζί τους τα ούζα και τσίπουρα ΜΠΑ-ΜΠΑΤΖΙΜ του Ανέστη Μπαµπα-τζιµόπουλου. Φίνα και αρωµατι-κά, µε απαράµιλλη ποιότητα και γεύση, αλλά κυρίως αυθεντικά, συνδυάζονται εξαιρετικά µε τον πλούτο της θάλασσας και της γης: χταπόδι, καλαµαράκια, µύ-δια, στρείδια, µανιτάρια, αγκινά-ρες, ελιές, φασόλια και γίγαντες.

www.greek-wine-cellars.com

www.terkenlis.gr

Η απόλαυση

Page 5: 132962169-COOΚ

A

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 5

Appetizer // Hot spots

εΜαΓιέ

Παράδεισος διασκέδασης

εΜαΓιέΛεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 39, Χαλάνδρι, τηλ.: 210-6800229

Π άνε έξι μήνες από τότε που ένα café-ζαχαροπλαστείο, διαφορετικό από τα υπό-

λοιπα, ήρθε να ταράξει τα νερά στο χώρο της εστίασης. Παίρνοντας το όνομά του από το Μuhallebi που σημαίνει γαλακτερό-βελούδινο, το Μαλεμπί κληρονόμησε τα μυ-στικά της πολίτικης κουζίνας και ζαχαροπλαστικής. Οι τρεις ιδιο-κτήτες εξάλλου, ο Αγγελος Κάρδα-ρης, γνωστός από το MasterChef 2, η αδερφή του Ρόζα και ο σύζυ-γός της, Δημήτρης, έχουν ιδιαίτε-ρη αγάπη για την Κωνσταντινού-πολη αφού κατάγονται από εκεί. Ετσι πήραν την απόφαση να ανοί-ξουν ένα ξεχωριστό και cozy χώ-ρο, με άμεση εξυπηρέτηση, μα με τι άλλο; Με πολίτικα γλυκά! «Ηταν θέμα σωστού timing, έγινε πραγ-ματικότητα μία σκέψη χρόνων. Δεν μας φόβισε η κρίση», δήλωσε ο Αγγελος.

Καζάν ντιμπί, το μεγαλείο σου Τα παραδοσιακά εδέσματα της Κωνσταντινούπολης, όπως σιρο-

Σήμα κατατεθέν του Μαλεμπί εκτός από το καζάν ντιμπί είναι τα σιροπιαστά και το κιουνεφέ

ΜαλεΜπί

Η Πόλη ξαναζωντανεύει!

Μαλεμπί

Γούναρη 172, Γλυφάδα Τηλ.: 216-7001922

Γ εύσεις που θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια δημιουργεί με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι το εστιατόριο «εΜαΓιέ» στο Χα-λάνδρι. Εκεί θα βρείτε ολόφρεσκα μαγειρευτά φαγητά, αλ-

λά και μεγάλη ποικιλία σε ψητά, όπως χειροποίητα καλαμάκια κοτόπουλο και χοιρινό, σπαλομπριζόλες, παϊδάκια και rib eye σε λογικές τιμές. Αν μέχρι πρότινος αποφεύγατε το κεμπάπ λόγω της βαριάς γεύσης του, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την αυθεντι-κή αρμένικη συνταγή στην πιο ελαφριά εκδοχή της. Ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο έχουν οι σαλάτες και οι σούπες, όπως η βε-λουτέ τοματόσουπα με μικρά κεφτεδάκια. Τα υλικά είναι άριστα διαλεγμένα, ώστε να ξεχωρίζουν τόσο σε γεύση όσο και σε ποι-ότητα. Το αγουρέλαιο που θα δείτε στο τραπέζι έρχεται από οι-κογενειακό κτήμα στην Κυλλήνη, η φέτα από μικροπαραγωγό στη Λιβαδειά, ενώ τα κρέατα τα διαλέγει με προσοχή ο ιδιοκτή-της. Ολα συνοδεύονται με ζεστό αρμένικο ψωμί, το οποίο μοιά-ζει με πίτα. Για το τέλος, υπάρχουν πάντα χειροποίητοι λουκου-μάδες που φτιάχνονται στη στιγμή, μωσαϊκό και ζεστός χαλβάς. Φυσικά δεν λείπει και το γλυκό ημέρας, που αλλάζει καθημερι-νά, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του.

Μ.π.

πιαστά και γαλακτερά, έχουν την τιμητική τους, με το καζάν ντιμπί (σημαίνει ο πάτος του καζανιού) να αποτελεί τη νούμερο ένα επι-λογή. Με βελούδινη κρέμα που ξεφεύγει από τις κλασικές των ζα-χαροπλαστείων, το εν λόγω γλυκό έχει αποκτήσει φανατικούς πελά-τες. Στα συν συγκαταλέγεται το κι-ουνεφέ, (κανταΐφι με τυρί και για-ούρτι) και το ασουρέ (μίγμα από σπόρους, όσπρια, σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα). Για τους λά-τρεις των σύγχρονων γλυκών, τα πολύχρωμα μακαρόν και οι εξαι-ρετικής υφής μους σοκολάτας κερδίζουν τις εντυπώσεις. Βέβαια στο Μαλεμπί μπορείτε να γευτεί-τε και φαγητά όπως φρέσκα χω-ριάτικα αβγά με πολίτικο σουτζού-κι και μαντί με μοσχαρίσιο κιμά, μπαχαρικά, πικάντικη σάλτσα και γιαούρτι. Ο,τι κι αν επιλέξετε είναι χειροποίητο με αγνές πρώτες ύλες και κυρίως φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι. Στα θετικά οι χαμηλές τιμές που όπως ο 27χρονος σεφ υποστηρίζει είναι από τα κεντρικά σημεία της φιλοσοφίας τους.

Page 6: 132962169-COOΚ

A

6 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Appetizer // What’s new?

Το σπίτιτου κρέατοςΕνας ζεστός χώρος στο κέντρο της Ν. Σµύρνης σάς υποδέχε-ται µε θεσπέσιες ελληνικές γεύ-σεις. Στο Meat House θα γευτεί-τε ζουµερά κρεατοειδή καλοψη-µένα στα κάρβουνα, συνδυασµέ-να µε µια µεγάλη ποικιλία κρύων και ζεστών ορεκτικών, τραγανές φρέσκες τηγανητές πατάτες, δρο-σερές σαλάτες, αλλά και φρεσκό-τατα γλυκά! Οι µεγάλες µερίδες, σε συνδυασµό µε τις προσιτές τι-µές, το καθιστούν µία από τις κα-λύτερες επιλογές.

Ελ. Βενιζέλου 57, Ν. Σμύρνη,τηλ.: 210-9328638, www.meathouse.gr

Τεχνολογική καινοτοµία Το νέο ψ υγε ιοκαταψ ύκτη RB31 παρουσίασε η Samsung Electronics Co. Ltd στο πλαίσιο του Samsung European Forum. Πλούσια χαρακτηριστικά που µεγιστοποιούν το διαθέσιµο χώ-ρο και αυξάνουν την ενεργεια-κή απόδοση επιβεβαιώνουν τη δέσµευση της εταιρίας για µε-γαλύτερη ευελιξία και καλύτε-ρη οργάνωση στα πολυάσχολα νοικοκυριά.

www.samsung.com.

Πρωτόγνωρη εµπειρίαΓεύση και άρωµα στις Κυρια-κές σας δίνει το bar-restaurant «Apsendi». Απολαυστικό brunch µε φρέσκους χυµούς ή ζεστή σο-κολάτα, συνδυασµένα µε ποικι-λία πιάτων όπως αβγά τηγανητά, τοστ, σνίτσελ µε scramble eggs, παρµεζάνα και πατάτες, εντυπω-σιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Στα συν το παιδικό µενού που προσφέρεται δωρεάν.

Apsendi mystery box project: Λ. Κηφισίας 250-254, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6717890

Π ολύχρωµες µοντέρνες προ-τάσεις σε φούξια και πρά-σινο έρχονται από τη συλ-

λογή Sweety! από το Zak! Designs. Το µικρό δέντρο Sweety! είναι ένα σταντ γλυκών µε αποσπώµενα

φύλλα ως platters παρουσίασης που συναγωνίζεται τα γλυκά µικρά χρωµατιστά πιατάκια όπου µπορεί-τε να σερβίρετε τα σπιτικά κέικ. Οι µικρές οδοντογλυφίδες party συ-µπληρώνουν τη συλλογή.

Λεπτοµέρειαστην παρουσίαση

Εκλεκτή παραγωγήΕλιές µε βούλες; Και όµως! Υπάρ-χουν µόνο στην ποικιλία Μα-νάκι ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς. Το 2012, εµφανίστηκαν στoυς καρ-πούς των 70 από τα 200 δέντρα που διατηρούνται στον ελαιώνα στην Πελοπόννησο. Το εξαιρετι-κό ελαιόλαδο πήρε το όνοµα Olea Juice και διατίθεται σε ένα blend 4.000 µπουκαλιών των 500 ml, αριθµηµένων µε το χέρι.

Σε επιλεγμένα delicatessen

Κορυφαία διάκριση Το κατάστηµα «by Stelios Parliaros - sweet alchemy» δεν είναι µό-νο ένας γλυκός παράδεισος, αλλά κατέχει πλέον και το πρώτο βρα-βείο στην κατηγορία «σχεδιασµός καταστήµατος» του φετινού πα-γκόσµιου αρχιτεκτονικού διαγω-νισµού T+L Design Awards 2013, στη Νέα Υόρκη. Το κατάστηµα σχε-

Τα προϊόντα διατίθενται στα καταστήματα ΙΩΝΙΑ, στα corners Ionia House και σε συνεργαζόμενα καταστήματα

διάστηκε από τον ταλαντούχο αρ-χιτέκτονα Στέλιο Κόη και είναι η πρώτη φορά που ελληνικό µαγα-ζί λαµβάνει την πρώτη θέση σε αυ-τή την κατηγορία. «∆ηµιουργή-σαµε από κοινού αυτό που είχαµε στο µυαλό µας µε τον αρχιτέκτο-να και αποδείχτηκε ότι είχαµε δί-κιο. Το concept είναι διαφορετικό από αυτά που έχουµε συνηθίσει να βλέπουµε», δηλώνει ο Στέλιος Παρλιάρος.

σταντ γλυκών µε αποσπώµενα µπληρώνουν τη συλλογή.

Εκλεκτή παραγωγήΕλιές µε βούλες; Και όµως! Υπάρ-χουν µόνο στην ποικιλία Μα-νάκι ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς. Το 2012, εµφανίστηκαν στoυς καρ-πούς των 70 από τα 200 δέντρα που διατηρούνται στον ελαιώνα στην Πελοπόννησο. Το εξαιρετι-κό ελαιόλαδο πήρε το όνοµα Olea Juice και διατίθεται σε ένα blend 4.000 µπουκαλιών των 500 ml, αριθµηµένων µε το χέρι.

Σε επιλεγμένα delicatessen Σε επιλεγμένα delicatessen

καταστήματα

Page 7: 132962169-COOΚ
Page 8: 132962169-COOΚ

A

8 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Go…Vegan Στη χορτοφαγία ολοταχώς Αν νομίζετε ότι το μενού των χορτοφάγων αποτελείται μόνο από σαλάτες, κάνετε λάθος. Τέσσερα εστιατόρια σας προ(σ)καλούν να γνωρίσετε μία κουζίνα διαφορετική, αλλά πάνω απ’ όλα νόστιμη, υγιεινή και δημιουργική.από τη maρω παρασκευουδη

Appetizer // Παρουσίαση

Στο Avocado το φαγητό υπη-ρετεί το σώµα και το νου και το ίδιο το µαγαζί αποτελεί ένα υγιές και ήσυχο καταφύγιο στην καρ-διά του κέντρου. Η οµάδα που το απαρτίζει είναι η ίδια που δη-µιούργησε το κέντρο Yoga και Pilates, NYSY Studios, απένα-ντι από το εστιατόριο. Η φιλοσο-φία του; Η ανάπτυξη µέσα από ένα περιβάλλον εργασίας βασι-σµένο στη δικαιοσύνη, στα υψη-λά ηθικά πρότυπα και το σεβασµό για τους άλλους. Το φαγητό είναι απαλλαγµένο από συντηρητι-κά ή άλλου είδους τεχνητά υλικά, το ψωµί και τα κέικ είναι χειρο-ποίητα, υπάρχει µεγάλη ποικιλία σε χυµούς και smoothies που δί-νουν ενέργεια και ενισχύουν τις

AvocadoFood for life

Πήρε το όνοµά του από την αγγλική λέ-ξη «improvise» που ση-

µαίνει «αυτοσχεδιάζω». Ονοµα και πράγµα αυτό το

αυστηρά vegan εστιατόριο, που στεγάζεται στον πολυχώ-ρο Volume 10. Οι πρώτες ύλες εί-ναι αποκλειστικά φυτικές, χωρίς ίχνος ζωικών παραγόντων για-τί πολύ απλά οι ιδιοκτήτες είναι υπερβολικά φιλόζωοι. Το µαγαζί δεν απευθύνεται µόνο σε χορτο-φάγους. Αντιθέτως, έχει ως στό-χο να µας πείσει ότι µπορούµε να φάµε το ίδιο φαγητό στη vegan εκδοχή του για αυτό και δεν λεί-πουν από τον κατάλογο burgers, σουβλάκια και hot dogs. Το µε-νού είναι πολύ κοντά στα τυπι-κά ελληνικά γούστα, αν σκε-

φτεί κανείς ότι µπορεί να δοκιµά-σει ζυµαρικά µε κιµά, µε τη µό-νη διαφορά ότι φτιάχνεται από κόκκινες φακές. Φυσικά, δεν απουσιάζουν τα γλυκά, όπως η σοκολατόπιτα που κάνει θραύση και το cheesecake από κρέµα κά-σιους. Μετά το φαγητό επιβάλ-λεται να µεταφερθείτε στην pub, για να απολαύσετε κάποια από τις εκατό µπίρες που διαθέτει. Αξίζει να σηµειωθεί ότι προέρ-χονται όλες από µικρές ζυθοποι-ίες και χαρακτηρίζονται επίσης vegan, µιας και δεν έχουν χρησι-µοποιηθεί ζωικά φίλτρα. Τις Κυ-ριακές η κουζίνα ανοίγει 12 µε 9 για το καθιερωµένο brunch.

Ιάκχου 8 & Ευμολπιδών, Γκάζι, τηλ.: 213-0240875

ImproV

άµυνες του οργανισµού, όπως και πολλές vegan επιλογές. Το µενού περιλαµβάνει φρέσκες σαλάτες, πίτσες που έχετε τη δυνατότη-τα να τις απολαύσετε µε οργανι-κή ζύµη φτιαγµένη µε βρώµη και αµάραντο χωρίς ίχνος σίτου, ζυ-µαρικά, τα οποία έρχονται και σε gluten free εκδοχή, σούπες, ρύζι, δηµητριακά και φυσικά γλυκά, µε το κέικ καρότου και τα shortbread καραµέλας και σοκολάτας να ξε-χωρίζουν. Μην παραλείψετε να δοκιµάσετε τα ολόφρεσκα bagels µε πέστο και λιαστή ντοµάτα, ένας συνδυασµός που θα σας µεί-νει πραγµατικά αξέχαστος.

Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ.: 210-3237878νουν ενέργεια και ενισχύουν τις

µαίνει «αυτοσχεδιάζω». Ονοµα και πράγµα αυτό το

αυστηρά vegan εστιατόριο, που στεγάζεται στον πολυχώ-

ImproV

Page 9: 132962169-COOΚ

A

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 9

Appetizer // Παρουσίαση

Στροφή στη χορτοφαγία έκανε το αγαπηµένο κολωνακιώτικο στέκι, αφού πλέον τόσο το κρέ-ας όσο και το ψάρι δεν έχουν κα-µία θέση στον ανανεωµένο κα-τάλογο του µαγαζιού, ενώ η κρέ-µα γάλακτος έχει αντικαταστα-θεί µε κρέµα σόγιας. Μιας και η διεύθυνση του Rosebud δεν πι-στεύει σε ταµπέλες, το φαγητό απευθύνεται σε όλο τον κόσµο. Από τα πιο δυνατά πιάτα του κα-ταλόγου είναι το επονοµαζόµε-νο «µιλφέιγ», το οποίο φτιάχνε-ται από στρώσεις παντζαριού και χούµους µε ταχίνι και πετι-µέζι από Μοσχάτο Σάµου. Οπως ήταν αναµενόµενο, υπάρχει µε-γάλη ποικιλία σε σαλάτες, µε αυ-τή της λευκής και κόκκινης κι-νόα µε καρέ ντοµάτας και κρέµα πιπεριάς Φλωρίνης σε τραγανή φωλιά ρυζιού να ξεχωρίζει. Νέ-

Box

Παγκόσµια Ηµέρα Αποχήςαπό το Κρέας

Καθιερώθηκε στις 20 Μαρτίου του 1985, με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement).

Εκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο κι έχει εξαπλωθεί εκτός των ορίων των ΗΠΑ.

Στόχος της ημέρας είναι η ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα, εστιάζοντας περισσότερο στην κακοποίηση των ζώων, στα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και σε αυτά που αφορούν στην υγεία.

Χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλη την Αμερική, αλλά και διάφορες χώρες, συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που οργανώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις μέσα από εκθέσεις, επιδείξεις μαγειρικής και διάφορα φεστιβάλ.

Το ατµοσφαιρικό και πολύχρω-µο στέκι του κέντρου έχει βά-λει τα δυνατά του ώστε να προ-αγάγει την ιδέα της υγιεινής δι-ατροφής κι ενός διαφορετικού τρόπου ζωής. Εχοντας ως βα-σική φιλοσοφία τη φυσικότητα στα υλικά και την ανακύκλωση, το Pure Bliss, χρησιµοποιεί αγνά ελληνικά προϊόντα και ικανο-ποιεί τους πιο ιδιόρρυθµους κα-ταναλωτές. Το µενού περιλαµ-βάνει, εκτός από vegetarian και vegan επιλογές, πιάτα χωρίς γλουτένη και λακτόζη, αλλά και ροφήµατα χωρίς τεΐνη και κα-φεΐνη για όσους κάνουν οµοι-οπαθητική. Από τα vegetarian πιάτα ξεχωρίζουν, η τορτίγια µε αβοκάντο, τυρί και σάλτσα και η αραβική πίτα µε πάστα αµυ-γδάλου και φρέσκα λαχανικά. Κι επειδή κάθε γεύµα πρέπει να

κλείνει γλυκά, µία καλή επιλο-γή αποτελεί η µηλόπιτα µε βά-ση βρώµης, η οποία ταιριάζει τέ-λεια µε ένα καπουτσίνο µε γά-λα σόγιας. Κάθε Κυριακή (12.00-17.00), το Pure Bliss προσφέρει ένα από τα πιο γευστικά brunch της Αθήνας. Μπορείτε να επι-λέξετε το µενού για 2 άτοµα, που περιλαµβάνει 8 διαφορετι-κά πιάτα και ένα ρόφηµα για τον καθένα, πληρώνοντας 25 €, µε τον καφέ φίλτρου να προσφέρε-ται δωρεάν. Ο χώρος ενδείκνυ-ται για χαλάρωση, χάρη στις µα-ξιλάρες και τα χαµηλά τραπεζά-κια, αλλά και για ψώνια, αφού στον πάνω όροφο διατίθενται προς πώληση τσάι και προϊόντα από Ελληνες παραγωγούς.

Ρόμβης 24α, Σύνταγμα, τηλ.: 210-3250362

Pure Bliss

Rosebud

ες προσθήκες στα κυρίως πιάτα κεντρίζουν το ενδιαφέρον, όπως το burger µε µανιτάρια -πολλοί µάλιστα υποστηρίζουν ότι τα µα-νιτάρια είναι το κρέας των χορ-τοφάγων- και σουβλάκι από τό-φου, ενώ από τα ήδη δοκιµασµέ-να πιάτα τις εντυπώσεις κλέ-βουν οι φρέσκιες παπαρδέλες µε πορτσίνι. Θα κλείσετε γλυκά µε ένα, πιο ελαφρύ από τα συνηθι-σµένα, cheesecake µε ανθότυ-ρο και κυδώνι. Στα συν οι προσι-τές τιµές.

Σκουφά 40 & Ομήρου 60, Κολωνάκι, τηλ.: 210-3392370

Page 10: 132962169-COOΚ

A

10 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Appetizer // Πρόσωπο

Βαγγέλης Δρίςκας

«Το να κάνεις μια απλή αλλά πεντανόστιμη μακαρονάδα θέλει κότσια»Είκοσι χρόνια πορείας με συνεργασίες με τα μεγαλύτερα εστιατόρια, παγκόσμιες διακρίσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις και κυρίως τη δική του εταιρία. Ο Βαγγέλης Δρίσκας, έχοντας αφήσει γαστρονομική κληρονομιά, αποκαλύπτεταισυνεντευξη: κατερινα θεοδωροπουλου

«αυτή είναι η κουζίνα μου», είναι ο τίτλος του τελευταίου σας βιβλίου. η δική σας κου-ζίνα τι περιλαμβάνει; Η κουζίνα μου είναι υλικά και τε-χνικές από την Ελλάδα, τη Με-σόγειο και την Ασία. Εχει πολ-λά φρέσκα αρωματικά, ελαιόλα-δο, αγαπημένες κλασικές γεύσεις από τοπικές κουζίνες. Περιλαμ-βάνει από μαροκινό κουσκούς, ταζίν και μίγμα μπαχαρικών Ρας ελ Χανούτ μέχρι ισπανικά τάπας της Βαρκελόνης, αρωματικά πιά-τα από τη Νότια Γαλλία, ζυμαρι-κά από την Ιταλία και μεζέδες από τις κουζίνες της Μέσης Ανατολής. Βέβαια πολύ άρωμα Ασίας με κυ-ρίαρχη την αγαπημένη μου κινέ-ζικη, αλλά και με πολλά πιάτα από Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και Ιαπωνία.

Τάσσεστε υπέρ των φτη-νών υλικών ή παραμένετε υπέρμαχος των φουά γκρα, τρούφας; Ολα έχουν τη θέση τους στο τρα-πέζι, δεν τα ξεχωρίζω σε φτηνά και ακριβά. Υλικά όπως αυτά που προαναφέρατε δεν είναι απαραί-

τητα για να έχουμε σπουδαία απο-τελέσματα στη μαγειρική. Ακόμη και τα πιο ταπεινά, από το κρεμ-μύδι και τις πατάτες, μέχρι τα φτη-νά κομμάτια κρέατος και τα μικρά ψάρια, μπορούν να μαγειρευτούν με τους κατάλληλους τρόπους δί-νοντας αριστουργηματικά πιάτα. Για μένα πιο σημαντικές είναι η φρεσκάδα και η καλή ποιότητα του κάθε υλικού.

Πάντως, τον τελευταίο χρό-νο υπάρχει μια στροφή όλων των σεφ στα οικονομικά προ-ϊόντα και την ελληνική κουζί-να. κατά τη γνώμη σας, από ανάγκη; Η αλήθεια είναι πως είχαμε ξε-φύγει κάπως. Πολλά ακριβά υλι-κά, κακοί τρόποι μαγειρέματος, άγνοια σε τεχνικές, βάλτε και τη σημερινή κατάσταση και έτσι γεννήθηκε η ανάγκη να επανα-προσδιορίσουμε τα μαγειρέμα-τά μας. Η ελληνική κουζίνα πα-ραμένει το σημείο αναφοράς για όλους μας γιατί με αυτές τις γεύσεις μεγαλώσαμε και αυτές καταλαβαίνουμε.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλοι ξαφνικά αγάπησαν αυτό τον τρόπο μαγειρικής… Το θέμα δεν είναι να τον ανακα-λύψεις και να τον αγαπήσεις αλλά να έχεις ένα αποτέλεσμα στο πιάτο που πείθει και ικανοποιεί. Οποιος το καταφέρει είναι νικητής.

Πόσο εύκολο είναι για ένα σεφ από εκεί που μαγείρευε με ακριβά υλικά να ρίχνει το κόστος και να χρησιμοποιεί άλλα προϊόντα; Αν ξέρεις να μαγειρεύεις, μαγει-ρεύεις τα πάντα και προσαρμόζε-σαι. Ο αστακός και το φιλέτο δεν σε κάνουν απαραίτητα καλό μά-γειρα. Το να κάνεις μια απλή αλ-λά πεντανόστιμη μακαρονάδα μόνο με σάλτσα ντομάτας θέλει κότσια.

Πιστεύετε ότι η δύναμη των ακριβών εστιατορίων έχει αρ-χίσει να «σβήνει»; Η έννοια «γκουρμέ κουζίνα» είναι λίγο παρεξηγημένη. Μέχρι πρότι-νος στην Ελλάδα το γκουρμέ ήταν ακατανόητοι συνδυασμοί από σεφ

«Ο αστακός και το φιλέτο δεν σε κάνουν καλό μάγειρα»

«Οσπρια, λαχανικά, θαλασσινά, ρύζι, ξηροί καρποί, φρούτα και ελαιόλαδο δεν πρέπει να λείπουν από το σπίτι σας τη Σαρακοστή»

«Τα μυρωδικά, ξερά ή φρέσκα, και τα μπαχαρικά κάνουν θαύματα»

που δεν είχαν και την καλύτερη σχέση με τη μαγειρική αλλά κά-που το είδαν, κάπου το δοκίμασαν και είπαν να το επαναλάβουν. Τα εστιατόρια που προσφέρουν ξε-χωριστή κουζίνα, αυτό που πολ-λοί ορίζουν σαν γκουρμέ, έχουν σεφ και κουζίνα με προσωπικότη-τα και πάντα πελατεία. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι αρκετά για την αγορά μας. Και σίγουρα πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα μπο-ρούν να ξοδέψουν πολύ περισσό-τερα από το μέσο όρο.

έχετε δουλέψει στις κουζίνες μερικών εκ των καλύτερων εστιατορίων. αυτή τη στιγμή πού μπορούμε να γευτούμε τις προτάσεις σας;Προς το παρόν μόνο στο χώρο σε-μιναρίων μου, στο «Driskas test Kitchen». Μετά από κάθε σεμι-νάριο, ακολουθεί γευσιγνωσία και όλοι όσοι συμμετέχουν έχουν τη δυνατότητα να γευτούν κα-τευθείαν από τα χέρια μου. Για όποιον ενδιαφέρεται, στο www.testkitchen.gr μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες.

Page 11: 132962169-COOΚ

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 11

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ Για 1 στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ.2 φλιτζ. μαρμελάδα πορτοκάλι 1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

Για τη ζύμη 150 γραμμ. αμύγδαλα

τριμμένα 60 γραμμ. φουντούκια

τριμμένα 200 γραμμ. αλεύρι 140 γραμμ. ζάχαρη Ξύσμα από 1 λεμόνι ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 1 βανίλια σκόνη 200 γραμμ. βούτυρο 2 κρόκους αβγών

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Βάζουμε σε ένα μπολ το

αλεύρι και ανακατεύουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα, τα φου-ντούκια, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμο νιού, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτου-με το βούτυρο και το τρίβου-με. Ρίχνουμε τους κρόκους και ελάχιστο κρύο νερό, ανακατεύ-ουμε και ζυμώνουμε.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμ-βράνη τροφίμων και αφήνου-με να ξεκουραστεί για τουλά-χιστον 30 λεπτά στο ψυγείο. Οταν τη βγάλουμε, την αφή-νουμε να συνέλθει για 5-6 λε-πτά, παίρνουμε τα 3/4 της πο-σότητας και την ανοίγουμε με τον πλάστη λίγο μεγαλύτε-ρη από τη διάμετρο της φόρ-μας για τάρτες. Την απλώνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρω-μένη φόρμα, και προσθέτου-με τη μαρμελάδα πορτοκάλι. Πλάθουμε την υπόλοιπη ζύμη σε κορδόνια και τα βάζουμε χι-αστί στην επιφάνεια της τάρ-τας. Ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει ελα-φρά, πασπαλίζουμε με τη ζά-χαρη άχνη και σερβίρουμε.

Who is who

Ο Βαγγέλης Δρίσκας à la carte

Τα τελευταία 20 χρό-νια συνεργάζεται ως σεφ ή σύμβουλος μαγειρι-κής με μεγάλα εστιατό-ρια καθώς και με εταιρίες τροφίμων.

Τον Φεβρουάριο του 2010 ίδρυσε με τον Αν-δρέα Ευσταθίου την εταιρία d.t.k., (www.testkitchen.gr), που δρα-στηριοποιείται στο χώ-ρο της γαστρονομίας με σεμινάρια μαγειρι-κής για ερασιτέχνες και επαγγελματίες, συμβου-λευτικές υπηρεσίες για επαγγελματίες, εταιρικά events, παραγωγή οπτι-κοακουστικού υλικού και εκδόσεις.

Από τις 20 Νοεμβρίου 2011, κάθε Κυριακή στις 14.00 στον ΣΚΑΪ, προβάλ-λεται με επιτυχία η εκ-πομπή του «Γεύσεις στη φύση».

Τον Μάρτιο του 2013 έβγαλε στην αγορά ένα επαναστατικό προϊόν, τον πολτό σκόρδου ΒΑΓ-ΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ, ένα 100% φυσικό προϊόν χω-ρίς συντηρητικά. Ο πολ-τός σκόρδου με ελαιό-λαδο είναι εύπεπτος, νόστιμος και με πλού-σια γεύση για όλα τα μαγειρέματα.

Τα βιβλία του κυκλο-φορούν από τις εκδόσεις Πατάκη και είναι best sellers. Είναι ο μοναδικός Ελληνας συγγραφέας βι-βλίων μαγειρικής που όλα του τα βιβλία έχουν βραβευτεί στο διαγωνι-σμό «Gourmand World Cookbook Awards» με δι-εθνή βραβεία. Το βιβλίο του «Κινέζικη κουζίνα» ανακηρύχθηκε το «Κα-λύτερο Βιβλίο για την κι-νέζικη κουζίνα στον κό-σμο» στο Παρίσι, τον Μάρτιο του 2009.

Γιατί δεν έχετε πάρει απόφα-ση να ανοίξετε το δικό σας restaurant;Οι ασχολίες μου δεν μου αφήνουν χρόνο προς το παρόν να έχω το δικό μου εστιατόριο. Αυτό θέλει αφοσίωση. Δεν μπορώ να διανο-ηθώ πως δεν θα είμαι μέσα στην κουζίνα καθημερινά.

Εχετε και τη δική σας εκπο-μπή, «Γεύσεις στη φύση». Ποια είναι η φιλοσοφία της; Μαγειρική με γνώση και αποτέλε-σμα. Καταρχήν δημιουργώ σε μία μαγική κουζίνα μέσα σε έναν ονει-ρεμένο κήπο με τα αγαπημένα μου φρέσκα μυρωδικά. Κάθε συνταγή χρειάζεται γνώση για να γίνει κα-τανοητή. Μαγειρεύω με καθημερι-νά υλικά, πιάτα που έχω δοκιμάσει ώστε όποιος τα ξαναμαγειρέψει να εξασφαλίσει την επιτυχία.

Με τόσο έντονη παρου-σία στην τηλεόραση όλα αυτά τα χρόνια, «φοβη-θήκατε» το χαρακτηρισμό «τηλεμάγειρας»; Οχι, όποιος με παρακολουθή-

σει, όποιος διαβάσει τα βιβλία μου, μπει στα sites μου, έρθει στα σεμινάρια θα καταλάβει πως εί-μαι δάσκαλος. Και αυτό μου λέ-νε όλοι και χαίρομαι που το κα-ταλαβαίνουν. Ο όρος «τηλεμάγει-ρας» είναι μία ταμπέλα που αυ-θαίρετα κολλάνε σε όλους, είναι ένας προσδιορισμός αν δεν κά-νεις κάτι άλλο στη ζωή σου. Αν μαγειρεύεις κουνώντας απλά τα χέρια σου και λέγοντας τα απί-στευτα άσχετα τιπς τότε ναι, είσαι «τηλεμάγειρας».

Σε λίγες μέρες ξεκινά η νη-στεία. Ποια υλικά να μην παραλείψουμε; Οι μαγειρικές της νηστείας δεν υστερούν σε γεύση και αποτέλε-σμα. Οσπρια, λαχανικά, θαλασσι-νά, ρύζι, ξηροί καρποί, φρούτα και ελαιόλαδο είναι τα βασικά υλικά.

Τι μπορούμε να βάζουμε για παραπάνω νοστιμιά; Μυρωδικά ξερά ή φρέσκα και μπαχαρικά. Υλικά της ασιατικής κουζίνας όπως η σόγια σος, η fish sauce, το μιρίν.

Φω

ΤΟ: Π

Αν

Τελ

ήΣ

ΜΑ

ΡλΑ

γκΟ

ύΤΣ

Ού

Οι συνταγές προέρχονται από το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα «Αυτή είναι η κουζίνα μου», εκδόσεις Πατάκη

AAppetizer // Πρόσωπο

Συνταγή μόνο για εσάς

Τάρτα με μαρμελάδα πορτοκάλι

Page 12: 132962169-COOΚ

12 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

M Main dish // Πρόταση

Πάνω από 40 χρόνια ο Μπάρ-μπα Στάθης

καλλιεργεί τα λαχανι-κά του στην ελληνική γη. Με μεράκι, αγάπη και βαθιά επιστημο-νική γνώση εφαρμό-ζει σύστημα Ολοκλη-ρωμένης Αγροτικής Διαχείρισης, ελέγ-χοντας πλήρως όλα τα στάδια της παρα-γωγικής διαδικασίας από το σπόρο έως τη συσκευασία.

Ο χρόνος είναι εχθρός της φρεσκά-δας και τα λαχανικά, λίγες ώρες αφού τα κόψεις, χάνουν σιγά σιγά τη φρεσκάδα και τη θρεπτικότητά τους. Κάτι που ο Μπάρμπα Στάθης δεν θα άφηνε ποτέ να συμβεί. Γι’ αυ-τό συλλέγει τα λαχανι-κά την ιδανική στιγμή της ωρίμανσής τους και μέσα σε λιγότε-ρο από 2 ώρες τα περ-νά από την πιο απαλή και φυσική διαδικασία αυτόματου παγώμα-τος του καρπού, που σφραγίζει όλη τη φρε-σκάδα, τις βιταμίνες και τη γεύση τους.

Μόνο έτσι ο Μπάρ-μπα Στάθης είναι σί-γουρος ότι προσφέρει στην ελληνική οικογέ-νεια κάθε ημέρα του χρόνου λαχανικά από την ελληνική γη τόσο φρέσκα όσο τη στιγμή που κόπηκαν!

Λαχανικά Μπάρμπα ΣτάθηςΤόσο φρέσκα όσο τη στιγμή που κόπηκαν!

Βελουτέ καλαμπόκι με λιαστή ντομάταΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτου-με το καλαμπόκι, σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακα-τεύοντας και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνου-με να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζωμό. Αφή-νουμε για 5 λεπτά να μαλακώσει το καλαμπόκι & αλατίζουμε.

Πολτοποιούμε τη μισή ποσότητα καλαμποκιού σε ένα μπλέντερ και την προσθέτουμε στη σού-πα, αφού πρώτα περαστεί από μία λεπτή σήτα. Ανακατεύουμε καλά έως ότου αποκτήσει βελου-τέ μορφή.

Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά μπολ και προ-σθέτουμε τη λιαστή ντομάτα και λίγο ξίδι βαλ-σαμικό. Συνοδεύουμε με κριτσίνια της αρεσκεί-ας μας.

Μπορούμε αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύ-ση, προσθέτοντας μερικές κουταλιές βρασμένου καλαμποκιού, πάνω από κάθε σούπα.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 1 συσκευασία καλαμπόκι

Μπάρμπα Στάθης (450 γραμμ.)

700 ml ζωμό λαχανικών2-3 κουταλιές ελαιόλαδο5 κουταλιές κρεμμύδι ψι-

λοκομμένο Μπάρμπα Στάθης

½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασίΑλάτι & πιπέρι2-6 λιαστές ντομάτες

σε ελαιόλαδο2-3 κουταλιές ξίδι

βαλσαμικόΜερικά κριτσίνια

για το σερβίρισμα

Βελουτέ καλαμπόκι με λιαστή ντομάτα Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι για

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτου-

με να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζωμό. Αφή-νουμε για 5 λεπτά να μαλακώσει το καλαμπόκι &

Πολτοποιούμε τη μισή ποσότητα καλαμποκιού σε ένα μπλέντερ και την προσθέτουμε στη σού-

Ανακατεύουμε καλά έως ότου αποκτήσει βελου-

σαμικό. Συνοδεύουμε με κριτσίνια της αρεσκεί-

Μπορούμε αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύ-ση, προσθέτοντας μερικές κουταλιές βρασμένου

Μπορούμε αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύ-ση, προσθέτοντας μερικές κουταλιές βρασμένου

Page 13: 132962169-COOΚ

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 13

MMain dish // Πρόταση

Φασόλια χάντρες με καραμελωμένο κρεμμύδι & βότανα

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Ρίχνουμε τα φασόλια σε μία κατσαρόλα και τα

καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, τη σόγια, την πά-πρικα και βράζουμε τα φασόλια έως ότου μαλα-κώσουν και πιουν όλα τα υγρά τους.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Πασπαλίζουμε με τη ζά-χαρη και αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το ξίδι και το σουσάμι και αλατοπιπερώνουμε.

Κόβουμε τα φύλλα μέντας και τα μυρώνια. Σερ-βίρουμε τα φασόλια χάντρες με τα καραμελωμέ-να κρεμμύδια και διακοσμούμε με τα βότανα που δίνουν εξαιρετικό άρωμα στο πιάτο μας.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 1 συσκευασία φασόλια χά-

ντρες Μπάρμπα Στάθης (450 γραμμ.)

1/2 φλιτζ. ντομάτα ψιλοκομ-μένη Μπάρμπα Στάθης

1 πρέζα πάπρικα γλυκιά2 κουταλάκια σάλτσα σόγιας2-3 κουταλιές ελαιόλαδο3 κρεμμύδια μεγάλα ξηρά

κομμένα σε ροδέλες3-4 κουταλιές ελαιόλαδο2 κουταλιές ζάχαρη1 κουταλιές ξίδι2 κουταλιές σουσάμι μαύροΑλάτι & πιπέριΛίγα μυρώνια & φύλλα

μέντας

Page 14: 132962169-COOΚ

M

14 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Main dish // Αντρικές ιστορίες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗΣΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

«Θέλουµε ο κόσµος να βλέπει εύκολες συνταγές»Το μαγειρικό δίδυμο, που μας κρατά παρέακάθε μέρα στην κουζίνα του… Mega, βγαίνει για λίγοαπό τους πάγκους και μιλά! συνεντευξη: κατερινα θεοδωροπουλου

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕΓια 2 άτομα2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο120 γραμμ. Philadelphia με

ζαμπόν

Για το πανάρισμα2 αβγά150 γραμμ. αλεύρι100 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέριΗλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τον πουρέ 300 γραμμ. πατάτες50 γραμμ. βούτυρο120 γραμμ. Philadelphia

με ζαμπόν

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Πάνω σ’ ένα ξύλο κοπής κό-

βουμε τα στήθη από τα πλά-για κατά μήκος και τα ανοίγου-με σαν βιβλίο. Τα τοποθετού-με απλωμένα ανάμεσα σε 2 μεμβράνες.

Μ’ έναν μπάτη χτυπάμε τα στήθη με μια κίνηση από το κέ-ντρο και προς τα άκρα μέχρι να αποκτήσουν παντού το ίδιο πά-χος και να μεγαλώσει λίγο ακό-μη η επιφάνειά τους.

Με ένα μαχαιράκι ή μια μι-κρή σπάτουλα απλώνουμε το Philadelphia με ζαμπόν στα δύο στήθη και τα κλείνουμε.

Σε τρία μεγάλα βαθιά πιάτα για το πανάρισμα τοποθετούμε το αλεύρι, τα αβγά χτυπημένα και τη φρυγανιά.

Περνάμε τα στήθη από το αλεύρι, το αβγό και τη φρυγανιά.

Σ’ ένα βαθύ αντικολλητικό τη-γάνι ζεσταίνουμε 3 δάχτυλα ηλι-έλαιο σε δυνατή φωτιά. Πριν κά-ψει πάρα πολύ, βάζουμε τα στή-θη και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Τηγανίζουμε για 6-7 λεπτά από κάθε μεριά και μόλις είναι έτοι-μα τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.

Για τον πουρέ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε. Μό-λις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε και τις λιώνουμε με ένα μύλο.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας το βούτυρο και το Philadelphia με ζαμπόν, αλάτι και πιπέρι. Σερ-βίρουμε το στήθος κομμένο σε φέτες και τον πουρέ.

Συνταγή µόνο για εσάς

Κοτόπουλο πανέ γε-μιστό με Philadelphia με ζαμπόν

Πώς αισθάνεστε που η εκπο-μπή συνεχίζει για δεύτερη χρονιά; Σίγουρα όταν κάτι είναι επιτυχη-µένο, συνεχίζεται. Το γεγονός αυ-τό λοιπόν µόνο µεγάλη χαρά µπο-ρεί να µας δώσει. Πάνω από όλα, χαιρόµαστε που µπορούµε να δί-νουµε και φέτος ιδέες για νέες συνταγές. Ταυτόχρονα όµως αι-σθανόµαστε και ευθύνη απένα-ντι στον κόσµο που µας βλέπει. Πρέπει συνεχώς να δηµιουργού-µε καινούργια πιάτα που εύκολα ο καθένας µπορεί να φτιάξει.

Πώς είναι ο κ. Παπανδρέ-ου ως δάσκαλος και ο κ. Κα-πουτζίδης αντίστοιχα ως μαθητής; Α.Π.: Αν όλοι οι µαθητές ήταν σαν τον Γιώργο, θα ήµουν ο πιο ευτυχισµένος δάσκαλος!

Γ.Κ.: Είναι ένας πολύ καλός δά-σκαλος κι εγώ όµως, όπως είπε πριν και ο ίδιος, ένας άριστος µα-θητής (γέλια). Από την πρώτη µέ-ρα δέσαµε, ταιριάξαµε.

Η φιλοσοφία σας αφορά στις «απλές συνταγές»; Ακριβώς. Θέλουµε ο κόσµος να βλέπει εύκολες, καθηµερινές και γρήγορες συνταγές, µε υλικά που µπορεί να βρει στο σούπερ µάρ-κετ. Επίσης, προσπαθούµε να µα-θαίνουµε τους τηλεθεατές µας να πειράζουν τις συνταγές τους και να δοκιµάζουν καινούργιες ιδέες.

Τι θα συμβουλεύατε τις νοι-κοκυρές για οικονομικό μαγείρεμα; Το πιο βασικό είναι να ψωνίζου-µε τα υλικά που πραγµατικά χρει-αζόµαστε και επίσης να συνδυά-

ζουµε κάποια από αυτά για να τα χρησιµοποιούµε µέσα στην εβδοµάδα σε παραπάνω από µία συνταγές.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση; Αυτή την εποχή χρησιµοποιούµε πολύ τα φρέσκα µυρωδικά και τα λαχανικά. Αυτό όµως που πάντα έχουµε στο µυαλό µας όταν ψω-νίζουµε είναι τα φθηνά αλλά κα-λά υλικά. Πρέπει να ανταποκρι-νόµαστε µε ρεαλιστικό τρόπο στις ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Ποια συνταγή ξεχωρίζετε; Χοιρινό γεµιστό µε Philadelphia. Την είχαµε φτιάξει την περίοδο των Χριστουγέννων και είχαµε ενθουσιαστεί. Από τότε έχει γί-νει λατρεία.

Page 15: 132962169-COOΚ

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 15

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

ΛΟΗ

Main dish

Ημεγαλύτερη ελ-ληνική εταιρία παραγωγής κρα-

σιού με ισχυρή εξαγωγι-κή δραστηριότητα σε 32 χώρες της υφηλίου προ-σφέρει προτάσεις ιδα-νικής συνοδείας για το σαρακοστιανό τραπέζι σας και φέτος.

Επώνυμα ελληνικά κρασιά, τα οποία δη-μιουργούνται στα οι-νοποιεία της εταιρίας σε όλη την Ελλάδα, θα απογειώσουν τους γευ-στικούς σας κάλυκες.

Επιλέξτε ανάμεσα στη Μελισσόμαντρα, στο Μικρό Βοριά Ερυθρό, Ροζέ, λευκό ή Riesling, στο Ασύρτικο, στο Ασπρολίθι, στο Λευκό ή Μαύρο Κύκνο και το μό-νο σίγουρο είναι ότι θα γίνουν οι αγαπημένες σας ετικέτες.

www.greek-wine-cellars.com

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΟΙΝΩΝ

Εις υγείαν της νηστείας!

Page 16: 132962169-COOΚ

Main dish // Τα σαρακοστιανάM

16 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι το στόμα και την κουκούλα του χταποδιού και ξεπλένουμε τα πλοκάμια.

Βράζουμε τα πλοκάμια σε μία κατσαρόλα με βραστό νε-ρό για 40 λεπτά, μέχρι να μαλα-κώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομματάκια.

Σε μία καυτή κατσαρόλα σο-τάρουμε το κρεμμύδι, ανακα-

τεύοντας, μέχρι να καραμελώ-σει. Ρίχνουμε το λάδι και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κομ-ματάκια του χταποδιού και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας διαρκώς. Σβή-νουμε με το κρασί.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, 3 φλιτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις. Προσθέ-

τουμε το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύουμε και τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.

Κατεβάζουμε την κατσαρό-λα από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να απορροφηθούν τα υγρά.

Σερβίρουμε το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι, γαρνί-ροντας με κόκκους μαύρου πιπεριού.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό) ½ κιλό κοφτό μακαρονάκι2 ντομάτες ψιλοκομμένες½ φλιτζ. λάδι ελιάς½ ποτηράκι κρασί λευκό 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένοΑλάτι & πιπέρι

Για το γαρνίρισμαΚόκκους μαύρου

πιπεριού

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό

«Μελισσόμαντρα» από την Ελληνικά Κελλάρια ΟίνωνΑρμονία στη γεύση και το χρώμα. Ενα κλασικό ελληνικό πιάτο μεισχυρή δομή και πλούσια γεύση που θα ταιριάξει πολύ καλά με τη δομήκαι το αρωματικό βάθος της Μελισσόμαντρας.

Page 17: 132962169-COOΚ

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 17

Main dish // Τα σαρακοστιανά M

4 φλιτζ. ρύζι για ριζότο2 ματσάκια σπαράγγια9 φλιτζ. ζωμό λαχανικών 1 ποτηράκι κρασί λευκό10 κουταλιές μαργαρίνη 1 κουταλιά ζάχαρη1 κρεμμύδι ψιλοκομμένοΑλάτι & πιπέρι

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Κόβουμε το σκληρό κάτω μέ-ρος από τα σπαράγγια και το πε-τάμε. Με ένα μαχαίρι ξεφλου-δίζουμε τη σκληρή επιφάνειά τους, τα ξεπλένουμε και τα βρά-ζουμε σε μία κατσαρόλα, μα-ζί με τη ζάχαρη και το αλάτι, για περίπου 15-20 λεπτά.

Τα στραγγίζουμε, κρατάμε 8 σπαράγγια για το γαρνίρισμα και κόβουμε τα υπόλοιπα.

Στο μεταξύ σε μία κατσαρό-λα βράζουμε το ζωμό, χαμηλώ-νουμε τη φωτιά και τον διατη-

ρούμε ζεστό. Σε μία καυτή κατσαρόλα σο-

τάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε πέ-ντε κουταλιές από τη μαργαρίνη και, μόλις λιώσει, ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε.

Βάζουμε το κρασί, τρία φλι-τζάνια από το ζωμό και ανεβά-ζουμε τη φωτιά σε δυνατή. Μό-λις πάρουν μία βράση, χαμη-λώνουμε τη φωτιά και σιγοβρά-ζουμε, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε άλλο ένα φλι-

τζάνι από το ζωμό. Συνεχίζουμε μέχρι να μαλα-

κώσει το ρύζι και να τελειώσει ο ζωμός. Ρίχνουμε στην κατσα-ρόλα τα κομμένα σπαράγγια και ανακατεύουμε.

Κατεβάζουμε την κατσαρό-λα από τη φωτιά, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το ριζότο ζε-στό, γαρνίροντας με τα ολό-κληρα σπαράγγια που έχουμε κρατήσει.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ

Ριζότο με σπαράγγια

«Μικρός Βοριάς Riesling» του Αγγελου ΡούβαληΗ ισχυρή προσωπικότητα του Riesling ενορχηστρώνει τα δύο συστατικά του πιάτου. Είναι ένας πολύ ταιριαστός συνδυασμός με το έντονα «πράσινο» άρωμα των σπαραγγιών να δένει με τα επίσης πράσινα αλλά και ανθικά αρώματα του Riesling.

Page 18: 132962169-COOΚ

Main dish // Τα σαρακοστιανάM

18 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ

«Μικρός Βοριάς Ερυθρός» του Αγγελου ΡούβαληΚλασικό «ερυθρό» πιάτο με κλασικό φρέσκο ερυθρό κρασί. Ο Ερυθρός Μικρός Βοριάς κλείνει μέσα του τη γλυκιά αίσθηση από το Merlot, αλλά και την ισχυρή δομή του Cabernet Sauvignon, έτσι ώστε να δένει αρμονικά με το πιάτο.

Ζυμαρικά με ντομάτα

1 πακέτο φρέσκα ζυμαρικά

4 ντομάτες τριμμένες2 κρεμμύδια

ψιλοκομμένα2 σκελίδες σκόρδο

ψιλοκομμένες ½ φλιτζ. λάδι ελιάς 1 ποτηράκι κρασί λευκό 1-2 φύλλα δάφνης ½ κουταλάκι ζάχαρη4-5 κόκκους μπαχαριού Αλάτι & πιπέρι

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Σε μία καυτή κατσαρόλα σο-τάρουμε τα κρεμμύδια, ανακα-τεύοντας μέχρι να καραμελώ-σουν. Ρίχνουμε το λάδι και, μό-λις κάψει, σβήνουμε με το κρα-σί, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζά-

χαρη, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι, ένα φλι-τζάνι νερό και ανακατεύουμε.

Σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Στο μεταξύ σε μία κατσαρό-λα με βραστό αλατισμένο νε-ρό βράζουμε τα ζυμαρικά για όσο χρόνο αναγράφεται στη συ-

σκευασία τους. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά

και τα ρίχνουμε πάλι στην κα-τσαρόλα. Προσθέτουμε τη σάλ-τσα και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε, γαρνίροντας με φύλλα δυόσμου.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Page 19: 132962169-COOΚ

Main dish // Τα σαρακοστιανά M

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 19

1 κιλό σουπιές 1 κιλό σπανάκι 1 κιλό λάπαθα ½ ματσάκι φρέσκα

κρεμμυδάκια 1 φλιτζ. λάδι ελιάς 1 ποτηράκι κρασί λευκό 2 κουταλιές μαϊντανό

ψιλοκομμένο 2 φύλλα δάφνηςΑλάτι & πιπέρι

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Καθαρίζουμε τις σουπιές, τις ξεπλένουμε και τις βρά-ζουμε σε μία κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Καθαρίζουμε το σπανάκι, τα λάπαθα, τα ξεπλένουμε και τα χοντροκόβουμε μέσα σε σουρωτήρι.

Στραγγίζουμε τις σουπιές και

τις κόβουμε σε κομμάτια. Σε μία καυτή κατσαρόλα σο-

τάρουμε τα κρεμμυδάκια, ανα-κατεύοντας για 1 λεπτό, προσέ-χοντας να μην καούν. Προσθέ-τουμε το λάδι και, μόλις ζεστα-θεί, ρίχνουμε τις σουπιές και σοτάρουμε, ανακατεύοντας δι-αρκώς για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλ-

κοόλ. Προσθέτουμε το σπανά-κι, τα λάπαθα, το μαϊντανό, τα φύλλα δάφνης, 1 φλιτζάνι νε-ρό, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε, σκεπάζου-με την κατσαρόλα και σιγοβρά-ζουμε για περίπου 15-20 λε-πτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Κατεβάζουμε την κατσαρό-λα και σερβίρουμε.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ

«Ασπρολίθι» του Αγγελου ΡούβαληΕνα πιάτο βασισμένο στην ελληνική φύση και στη θάλασσα. Το λάδι, η αρμύρα, αλλά και η έντονη γεύ-ση των χορταρικών ζητούν ένα έντονο λευκό κρασί με «κοφτερή» οξύτητα. Η ήπια αρωματική ένταση και η φρεσκάδα του αρώματος χρειάζονται ώστε ο συνδυασμός να είναι αρμονικός και νευρώδης.

Σουπιές γιαχνί

Page 20: 132962169-COOΚ

Main dish // Τα σαρακοστιανάM

20 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

300 γραμμ. γίγαντες 2 φύλλα δάφνης2 μέτρια κρεμμύδια

ψιλοκομμένα2 φρέσκα κρεμμυδάκια

ψιλοκομμένα2 σκελίδες σκόρδο

ψιλοκομμένες1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο6 ώριμες ντομάτες

αποφλοιωμένες και λιωμένες

1 κουταλιά ντοματοπελτέ1/3 κούπας λευκό

ξηρό κρασί 1-2 κλωναράκια σέλερι

ψιλοκομμένα3 μεγάλα καρότα

ψιλοκομμένα1 πατάτα κομμένη

σε κυβάκια2 κουταλιές ρίγανη1 κουταλιά αλάτιΦρεσκοτριμμένο μαύρο

πιπέρι1 κουταλιά μέλι

θυμαρίσιο2 κούπες νερό

Για το γαρνίρισμα Φύλλα μαϊντανού

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ

Γίγαντες πλακί

Βάζουμε τα φασόλια να μου-σκέψουν από το προηγούμε-νο βράδυ.

Τα βάζουμε με φρέσκο νερό να βράσουν.

Τα ξαφρίζουμε, τα σουρώ-νουμε και τα ξαναβάζουμε να βράσουν με τα φύλλα δάφ-νης και λίγο αλάτι μέχρι να μα-λακώσουν. Στη συνέχεια, τα

στραγγίζουμε και πετάμε τα φύλλα δάφνης.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200o C.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμέ-νο σέλινο, τα καρότα, τη φρέ-σκια ρίγανη, τα φασόλια και

ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρασί, το μέλι,

την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και νερό και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ. Τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να πιει τη σάλτσα του το φαγητό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και γαρνίρουμε με μαϊντανό.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

«Μικρός Βοριάς Rosé» του Αγγελου ΡούβαληΤα ζυμαρικά και τα όσπρια φούρνου έχουν ειδική σχέση με το ροζέ κρασί. Ο Μικρός Βοριάς Rosé διαθέτει και τη γευστική δύναμη αλλά και το άρωμα του Syrah για να δώσει γευστική απόλαυση σε συνδυασμό με αυτό το πιάτο.

Page 21: 132962169-COOΚ

Main dish // Τα σαρακοστιανά M

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 21

3 φλιτζ. ρύζι για ριζότο 8-10 ντοματάκια

Σαντορίνης3 ντομάτες τριμμένες 6 φλιτζ. ζωμό λαχανικών1 ποτηράκι κρασί λευκό 10 κουταλιές μαργαρίνη3 κουταλιές λάδι ελιάς 2 κρεμμύδια

ψιλοκομμένα1 σκελίδα σκόρδο

ψιλοκομμένη Αλάτι & πιπέρι

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ

Ντοματόρυζο

Σε μία καυτή κατσαρόλα σο-τάρουμε το ένα από τα κρεμμύ-δια. Ρίχνουμε το λάδι και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τις τριμ-μένες ντομάτες, 1 φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να απορροφηθούν τα υγρά.

Στο μεταξύ σε μία κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό, χαμηλώνου-με τη φωτιά και τον διατηρού-με ζεστό.

Σε μία άλλη καυτή κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το δεύτερο κρεμμύδι, ανακατεύ-οντας, μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, πέντε κουταλιές από τη μαργαρίνη και, μόλις λιώσει, ρίχνουμε το ρύζι ανακατεύοντας, για 4-5 λεπτά.

Περιχύνουμε με το κρασί, δύο φλιτζάνια από το ζωμό και ανεβάζουμε τη φωτιά σε δυ-νατή. Μόλις πάρουν μία βρά-

ση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε.

Προσθέτουμε άλλο ένα φλι-τζάνι από το ζωμό. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μα-λακώσει το ρύζι. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα ντομάτας.

Κατεβάζουμε από τη φω-τιά, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη, τα ντοματάκια, αλά-τι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

«Ασύρτικο» από την Ελληνικά Κελλάρια ΟίνωνΗ συμπύκνωση της σαντορινιάς γεύσης στα ντοματίνια και στο Ασύρτικο. Η μεταλλικότητα του Ασύρτικου και η έντονη οξύτητά του μπορούν να στα-θούν αντάξια δίπλα στο γευστικό πλούτο του πιάτου.

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 21

Page 22: 132962169-COOΚ

Main dish // Τα σαρακοστιανάM

22 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Ξεπλένουμε τις γαρίδες, τις στραγγίζουμε, τις καθαρίζου-με από τα ποδαράκια και το κέ-λυφος και με μία οδοντογλυφί-δα βγάζουμε το εντεράκι.

Σε ένα καυτό τηγάνι σοτά-ρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύ-οντας μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το λάδι και μόλις κάψει σοτάρουμε τις γαρίδες έως ότου ροδίσουν. Σβήνουμε

με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τα φύλλα βασιλι-κού, το μαϊντανό, το νερό, αλά-τι, πιπέρι και βράζουμε για πε-ρίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Εν τω μεταξύ, σε μία κατσα-ρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα σπαγγέ-

τι, ανακατεύουμε και βράζου-με για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους.

Τα στραγγίζουμε και τα ξανα-ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Πε-ριχύνουμε με τη σάλτσα με τις γαρίδες, ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ1 πακέτο ζυμαρικά

σπαγγέτι20 γαρίδες 2 φλιτζ. ντομάτες

ψιλοκομμένες ½ φλιτζ. μαϊντανό

ψιλοκομμένο ½ φλιτζ. λάδι ελιάς 1 ποτηράκι λευκό κρασί1 κρεμμύδι τριμμένο½ σκελίδα σκόρδο,

ψιλοκομμένη 4-5 φύλλα βασιλικού,

ψιλοκομμένα 1 φλιτζ. νερόΑλάτι & πιπέρι

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ

Γαριδομακαρονάδα

«Ασπρολίθι» του Αγγελου ΡούβαληΗ Μεσόγειος στο πιάτο και το ποτήρι σας. Το σύνθετα φρουτώδες άρωμα του ορεινού Ροδίτη θα ταιριάξει όμορφα με τις θαλασσινές μυρωδιές από τις γαρίδες.

Page 23: 132962169-COOΚ

Main dish // Τα σαρακοστιανά M

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 23

½ κιλό φρέσκα μύδια 7-8 κουταλιές τυρί

τελεμέ, τριμμένο 3 κουταλιές μαϊντανό,

ψιλοκομμένο 3 κουταλιές άνηθο,

ψιλοκομμένο ½ ποτηράκι ούζο½ ποτηράκι κρασί, λευκό 1 κρεμμύδι, μικρό,

ψιλοκομμένο 1 καυτερή πιπεριά, μικρή 3 κουταλιές λάδι ελιάς 1 φλιτζ. νερό

Για το γαρνίρισμαΜαϊντανό, ψιλοκομμένο

άνηθο

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ

«Μικρός Βοριάς Λευκός» του Αγγελου ΡούβαληΕντονες αρωματικές γεύσεις με έντονο αρωματικό κρασί. Το Sauvignon Blanc έχει όλοτο άρωμα και ταιριάζει θαυμάσια με το πιάτο. Τo Chardonnay κρατάει τη γεύση, το πλούσιο σώμα και τη δροσερή οξύτητα που χρειάζεται για να ταιριάξει με την αλμύρα του θαλασσινού.

Μύδια αχνιστά με τελεμέ

Πλένουμε τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι, για να βγει το χνούδι και να φύγει όλη η άμμος.

Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια χαμηλή κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το μαϊντα-νό, τον άνηθο, το ούζο, το κρα-

σί, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το λάδι, το νερό και τα αχνίζου-με με σκεπασμένη την κατσα-ρόλα μέχρι να ανοίξουν τα μύ-δια. Οσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάμε.

Βγάζουμε τα μύδια με τρυπη-τή κουτάλα σε βαθύ πιάτο και περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από τουλπάνι.

Το ξαναρίχνουμε στην κατσα-ρόλα, προσθέτουμε τον τελε-μέ και τα σιγοβράζουμε, ανακα-τεύοντας μέχρι να δέσουν.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τα μύδια με τη σάλτσα.

Σερβίρουμε, γαρνίρο-ντας με μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένα.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Page 24: 132962169-COOΚ

Main dish // Τα σαρακοστιανάM

24 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

½ κιλό ρεβίθια 2 ντομάτες τριμμένες1 σκελίδα σκόρδο,

τριμμένη ½ φλιτζ. αλεύρι½ κουταλάκι κύμινοΑλάτι & πιπέρι

Για τη σάλτσα5 ντομάτες τριμμένες½ φλιτζ. λάδι ελιάς2 σκελίδες σκόρδο,

ψιλοκομμένες 1 φύλλο δάφνης½ κουταλάκι ζάχαρηΑλάτι & πιπέρι

Για το γαρνίρισμαΚλωναράκια άνηθουΑλεύριΛάδι ελιάςΛευκό κρασί

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ

«Λευκός Κύκνος» από την Ελληνικά Κελλάρια ΟίνωνΟ Λευκός Κύκνος θα αναζητήσει και θα δροσίσει τα τηγανισμένα σουτζουκάκια. Ενα ευφάνταστο αρωματικά πιάτο που θα ταιριάξει όμορφα με τα ανθώδη αρώματα του Μοσχοφίλερου και τη δροσερή του οξύτητα.

Σουτζουκάκια με ρεβίθια

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό.

Την επόμενη μέρα τα ξεπλέ-νουμε και βράζουμε σε μία κα-τσαρόλα με βραστό νερό για πε-ρίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζου-με και τα περνάμε από το μύλο λαχανικών.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε μία κατσαρόλα ζε-σταίνουμε το λάδι και σοτάρου-με το σκόρδο, ανακατεύοντας

μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτου-με τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι και δύο φλιτζάνια νερό. Ανακατεύ-ουμε και σιγοβράζουμε για περί-που 10 λεπτά.

Βάζουμε τα πολτοποιημένα ρεβίθια σε μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, το κύ-μινο, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν.

Βρέχουμε τα χέρια μας με κρασί, παίρνουμε 2-3 κου-ταλιές από το μίγμα και πλά-

θουμε σε σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και, μόλις κάψει, τηγα-νίζουμε τα σουτζουκάκια λί-γα λίγα. Τα βγάζουμε με τρυπη-τή κουτάλα σε πιατέλα, στρω-μένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε σε ένα πιάτο 3-4 κου-ταλιές από τη σάλτσα, προσθέ-τουμε 2 σουτζουκάκια και σερβί-ρουμε, γαρνίροντας με κλωνα-ράκια άνηθου.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Page 25: 132962169-COOΚ

Main dish // Τα σαρακοστιανά M

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 25

1 πακέτο ζυμαρικά1 κουταλάκι σκόρδο,

τριμμένο2 παξιμάδια (ντάκους),

χοντροκοπανισμένα½ φλιτζ. λάδι ελιάς

Για τη σάλτσα3 ντομάτες τριμμένες2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα2 σκελίδες σκόρδο

τριμμένες½ φλιτζ. λάδι ελιάς½ κουταλάκι ζάχαρη½ φλιτζ. κόκκινο κρασί 4-5 κόκκους μπαχαριούΑλάτι & πιπέρι

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ

«Μαύρος Κύκνος» από την Ελληνικά Κελλάρια ΟίνωνΚαλό φαγητό για έναν ερυθρό Κύκνο! Ο Μαύρος Κύκνος, ένα φρέσκο Αγιωργίτικο με μεστή γεύση και βελούδινη αίσθηση στο στόμα, αλλά και εξίσου έντονο και φρουτώδες άρωμα, μπορεί να ταιριάξει πολύ όμορφα με το πιάτο.

Σκορδομακάρονα

Σε ένα καυτό τηγάνι σοτά-ρουμε τα κρεμμύδια, ανακα-τεύοντας, μέχρι να καραμε-λώσουν. Προσθέτουμε το λά-δι, το σκόρδο, τις ντομάτες, 1 φλιτζάνι νερό, το κρασί, τη ζά-χαρη, τα μπαχάρια, αλάτι, πι-πέρι και ανακατεύουμε. Σιγο-βράζουμε για περίπου 10-15

λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλ-τσα, και κλείνουμε τη φωτιά.

Σε μία άλλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό βρά-ζουμε τα ζυμαρικά για περί-που 12-15 λεπτά.

Στο μεταξύ, βάζουμε σε ένα μπολ τα παξιμάδια, το σκόρ-δο, το λάδι και ανακατεύουμε.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, τα ξαναβάζουμε στην κατσα-ρόλα, προσθέτουμε το μίγ-μα με τα παξιμάδια-σκόρδο και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν.

Σερβίρουμε προσθέτοντας από πάνω λίγη από τη σάλτσα ντομάτας.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 25

Page 26: 132962169-COOΚ

26 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Main dish // Ηθη & Εθιµα M

Η άφιξη της Καθαράς ∆ευ-τέρας ολοκληρώνει το Τριώδιο και συµβολίζει

την έναρξη της Σαρακοστής, προ-ετοιµάζοντάς µας µάλιστα για τη νηστεία που ακολουθεί. Ακόµη κι αν τα χρόνια περνούν, οι Ελληνες αγαπούν τις παραδόσεις και χαί-ρονται να µεταφέρουν ήθη κι έθι-µα από γενιά σε γενιά. Σύµφωνα µε τους λαογράφους, η Καθαρά ∆ευτέρα πήρε το όνοµά της από τη συνήθεια των νοικοκυρών να καθαρίζουν εκείνη την ηµέρα τα κουζινικά τους σκεύη από τα κρε-ατικά µαγειρέµατα της Αποκριάς. Ετσι, το τραπέζι θα γεµίσει µε νη-στίσιµα εδέσµατα, όπως λαγά-να, ταραµάς, φασόλια, ελιές και χαλβάς, που έχουν κατά παράδο-ση την τιµητική τους. Μάλιστα, ο χαλβάς από σησάµι υπήρχε πα-ραδοσιακά στη διατροφή των Ελ-λήνων και κατέχει εδώ και χρό-νια τη δική του θέση στο ελληνι-κό τραπέζι και ειδικά σε αυτό της Καθαράς ∆ευτέρας.

Αν και τα βασικά συστατικά της γιορτής είναι τα ίδια: οικογενεια-κή ατµόσφαιρα, καλή παρέα γύ-ρω από το τραπέζι, νηστίσιµα µε-ζεδάκια σε αφθονία, Μακεδονι-κός Χαλβάς, χαρταετός, χορός και µουσική, σε πολλά µέρη στην Ελλάδα προστίθενται και ξεχω-ριστές τοπικές παραδόσεις που αναβιώνουν και ξυπνούν µνή-µες του παρελθόντος. Παλιότε-ρα, οι Αθηναίοι συνήθιζαν να γιορτάζουν τα Κούλουµα στη φύ-ση, και συγκεκριµένα στις πλα-γιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου έτρωγαν κι έπιναν καθι-

σµένοι στους βράχους από το µε-σηµέρι µέχρι τη δύση του ήλιου. Οι περισσότεροι µάλιστα χόρευ-αν υπό τους ήχους των πλανό-διων µουσικών. Ακόµη και σή-µερα, όµως, αρκετοί είναι αυτοί που στρώνουν το γιορτινό τρα-πέζι εκτός σπιτιού κι απολαµβά-νουν την εορταστική ατµόσφαι-ρα στην ύπαιθρο.

Εκτός Αθήνας, η υπόλοιπη Ελ-λάδα γιορτάζει την Καθαρά ∆ευ-τέρα µε χορούς και τραγούδια αναβιώνοντας επίσης έθι-µα που έχουν τις ρίζες τους πολύ παλιά. Το κάψιµο του Καρ-νάβαλου, τα µου-ν τζουρ ώµατα και τα αλευρώ-µατα, οι γαϊδου-ροδροµίες, εί-ναι µόνο µερικά από τα παιχνίδια που συνοδεύουν τη συγκεκριµένη ηµέρα. Στη Θήβα τελείται ο «βλάχι-κος γάµος», ένα έθιµο που χρονο-λογείται από το 1830 και σχετίζε-ται µε τα προξενιά που γίνονταν τότε. Στην Ξάνθη και συγκεκρι-µένα στη Σταυρούπολη υπάρχει το έθιµο της καµήλας, όπου συµ-µετέχουν µεταµφιεσµένοι κάνο-ντας διάφορους ήχους και µου-ντζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, έχοντας οδηγό ένα οµοίωµα κα-µήλας κι έναν αναβάτη να παρι-στάνει τον καµηλιέρη Αραβα. Τέ-λος, ξεχωρίζει και η Κοζάνη που χάρη στα καρναβαλίστικα έθιµά της φέρνει στο παρόν µία διονυ-σιακή αύρα.

αναβιώνοντας επίσης έθι-µα που έχουν τις ρίζες τους πολύ παλιά. Το κάψιµο του Καρ-νάβαλου, τα µου-

από τα παιχνίδια που συνοδεύουν τη συγκεκριµένη ηµέρα. Στη Θήβα τελείται ο «βλάχι-

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ταξίδι στην παράδοση! Η Σαρακοστή αρχίζει και εμείς έχουμε μία ακόμα ευκαιρία να μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι, να απολαύσουμε νοστιμιές και να γίνουμε παιδιά…πετώντας χαρταετό! από τη μάρω παρασκευούδη

Page 27: 132962169-COOΚ

Αυτή την ηµέρα έχει την τιµητική του σε κάθε ελληνικό τραπέζι, από την µία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη. Φτιαγµένος από εκλεκτό σουσάµι,

προσφέρεται σε µεγάλη ποικιλία γεύσεων για κάθε γούστο και προτίµηση, για µικρούς και µεγάλους.

Με ιστορία που µετρά σχεδόν έναν αιώνα,ο Μακεδονικός Χαλβάς αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της παράδοσης που θέλει όλη την οικογένεια µαζί την Καθαρά ∆ευτέρα, γύρω από το γεµάτο µε νηστίσιµα εδέσµατα τραπέζι. Μία παράδοση που οι Ελληνες συνεχίζουν να τηρούν µε κέφι και µεράκι, σε κάθεγωνιά της Ελλάδας, σε τραπέζια που στρώνονταισε κήπους ή µπαλκόνια, στο σπίτι ή την εξοχή.

Ο Μακεδονικός Χαλβάς φτιάχνεται παραδοσιακά διατηρώντας στο ακέραιο την αυθεντική του γεύση. Παρασκευάζεται από τη βιοµηχανία τροφίµων Αφοί Χαΐτογλου µε ταχίνι από διαλεχτό σησάµι,που εξακολουθεί να αλέθεται σε πέτρινους µύλους, χωρίς τη χρήση χηµικών ή άλλων ουσιών. Ο πατροπαράδοτος αυτός τρόπος παραγωγής, σε συνδυασµό µε την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών, προσφέρουν τη µοναδική γεύση που έχει φέρει χρόνια τώρα τον Μακεδονικό Χαλβά πρώτο στο τραπέζι µας και πρώτο στην καρδιά µας, απόλυτο πρωταγωνιστή στο τραπέζι της Καθαράς ∆ευτέρας!

Για περισσότερα µυστικά και νέα για τον Μακεδονικό Χαλβά επισκεφτείτε τη σελίδα www.facebook.com/macedonianhalva!

«Επιλέξτε την αγαπημένη σας γεύσηΜακεδονικού Χαλβά και απολαύστε τηνμε κανέλα και λεμόνι»

Μια γεύση συνυφασµένηµε την παράδοσητης Καθαράς ∆ευτέρας

με κανέλα και λεμόνι»

Page 28: 132962169-COOΚ

M

28 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Main dish // Νηστίσιµα εδέσµατα

Μύρισαν κούλουµα! Γεύσεις της ελληνικής θάλασσας και γης «εναλλάσσονται» στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, κερδίζοντας με την απλότητα καιτην ανεπιτήδευτη νοστιμιά τους.απο τη γεωργια παπαδημητριου

Γέννηµα-θρέµµα καλαµατιανή και πολλές φορές βραβευµένη, η εταιρία ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ ξέρει από κα-λή ελιά και όχι µόνο! Με χρυσό βραβείο γεύσης, οι γνήσιες ελιές Καλαµάτας τοποθετούνται σε ξίδι από κρασί για µία ή δύο µέρες και συσκευάζονται σε φρέσκια άλ-µη µε φέτες λεµονιού. Ακόµα, οι πράσινες ελιές συλλέγονται µε το

χέρι και γεµίζονται µε αµύγδαλο, σκόρδο ή πιπεριά, ενώ µια σει-ρά από συσκευασµένα ορεκτικά και πατέ, όπως τα ντολµαδάκια σε ελαιόλαδο, οι γίγαντες σε κόκ-κινη σάλτσα, οι µελιντζάνες ιµάµ και το πατέ από ελιές καλαµών, απογειώνουν τις αισθήσεις.

www.agrovim.gr

Αττικοί ΦούρνοιΓια φρέσκια λαγάνα

Από τα πλέον αγαπηµένα εδέ-σµατα της Σαρακοστής η µυρω-δάτη σπιτική λαγάνα. Θα τη βρεί-τε «στα καλύτερά της» στα πανέ-ρια των αττικών φούρνων, ανά-µεσα σε 25 είδη ψωµιού και κάθε λογής νηστίσιµα κουλούρια, βου-

τήµατα, παξιµάδια και κριτσί-νια. Ξεχωρίσαµε τα µουστοκού-λουρα, τα παξιµαδάκια γλυκάνι-σου, το σιµιγδαλένιο χαλβά και τα τουλουµπάκια, τα µπακλαβα-δάκια, τις φωλίτσες και τα σα-ραγλάκια από την κατηγορία «σιροπιαστά».

www.attikoifournoi.gr

TsantaliΟπως λέμε κρασί

Σε µια οικογένεια που καλλιεργεί αµπέλια, οινοποιεί σταφύλια και αποστάζει τσίπουρα και ούζο από το 1890, δεν µπορεί κανείς παρά να έχει τυφλή εµπιστοσύνη. Πε-ρισσότερο από έναν αιώνα, η οι-κογένεια Τσάνταλη πρωτοπορεί στην ελληνική οινική τέχνη και «καµαρώνει» για τα ιδιόκτητα οι-νοποιεία της, στον Αγιο Παύλο της Χαλκιδικής, στη Ραψάνη του Ολύµπου, στο Μετόχι Χρωµίτσας του Αγίου Ορους, στη Νάουσα της Μακεδονίας και τη Μαρώνεια της Θράκης. Εκεί, εδώ και τρεις γενιές, δηµιουργεί εκλεκτής ποι-ότητας οίνους, ούζο και τσίπουρο µε τις ίδιες αρχές, φροντίδα και αγάπη και µε την ίδια πάντα µυ-στική συνταγή.

www.tsantali.gr.

ΑΓΡΟ.ΒΙ.ΜΕλιά με διακρίσεις

Page 29: 132962169-COOΚ

M

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 29

Με παράδοση 80 και πλέον χρό-νων, ο µακεδονικός χαλβάς Χαΐ-τογλου παράγεται χωρίς χηµικά, συντηρητικά ή πρόσθετα, διατη-ρώντας αναλλοίωτη την παρα-δοσιακή νοστιµιά του. Με βανί-λια, κακάο, αµύγδαλα, φουντού-κια-κακάο-σταφίδες, φιστίκια,

µε σοκολάτα, αλλά και µε µέ-λι, φρουκτόζη, σουσάµι ολικής αλέσεως µε επικάλυψη σοκο-λάτας υγείας ή χωρίς, ο χαλβάς Χαΐτογλου καλύπτει όλα τα γού-στα, ακόµα και των πιο απαιτη-τικών. Την ίδια µεγάλη ποικιλία συναντάµε και στο ταχίνι. Το µα-

κεδονικό ταχίνι µε µέλι, πορτο-κάλι και κακάο δίνει ωραίες ιδέ-ες για πρωτότυπες συνταγές που θα γίνουν αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητας και µετά τη Σαρακοστή. www.haitogloubros.com

Main dish // Νηστίσιµα εδέσµατα

ΑgrinoΟσπρια που έχουν μέσα τους την ΕλλάδαΩραίες ρεβιθάδες, δροσερές σαλά-τες µε φακές και τους παραδοσια-κούς γίγαντες µε όσπρια Agrino. Στις συσκευασίες των προϊόντων της γνωστής εταιρίας θα βρείτε το όνοµα του παραγωγού και τον τό-πο καλλιέργειας, ενώ οι ποικιλί-ες των οσπρίων της συγκαταλέ-γονται στις καλύτερες παγκοσµί-ως. Πράγµα διόλου τυχαίο, µιας και είναι γνωστή η συνεχή και στενή συνεργασία της εταιρίας µε τους Ελληνες καλλιεργητές, συµ-βάλλοντας στην εγχώρια αγροτι-κή ανάπτυξη.

www.agrino.gr

ΕλαιόλαδοΑλτις μέχρι την τελευταία του σταγόναΑλτις στην αρχαιότητα ονοµα-ζόταν ο ιερός ελαιώνας της Ολυ-µπίας από τον οποίο κοβόταν το κλαδί αγριελιάς (κότινος) που στόλιζε τα κεφάλια των Ολυµπι-ονικών. Σήµερα, το όνοµα Αλτις είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο και τη νοστιµιά της σπιτικής κου-ζίνας. ∆ιαλέξτε ανάµεσα στα Αλ-τις Κλασικό, Παραδοσιακό, Απα-λό, Καλαµάτας ή Αγουρέλαιο και αναδείξτε µέσα από σαρακοστια-νές συνταγές το πιο αγνό συστα-τικό της φύσης.

www.altis.com.gr

Αγκινάρες αλά πολίτα, αρακάς λαδερός µε µελιτζάνες, µπάµιες, µπριάµ, σπανακόρυζο είναι κά-ποιες από τις καινούργιες συντα-γές του Μπάρµπα Στάθη που έρ-χονται να δώσουν χρώµα στην κουζίνα σας. Λαχανικά τόσο φρέ-σκα όσο τη στιγµή που κόπηκαν, µυρωδικά, σαλάτες, αλλά και προϊόντα βιολογικής καλλιέργει-

ας, όπως το καλαµπόκι, τα πλα-τιά και στρογγυλά φασολάκια, το σπανάκι, ο αρακάς και το µπρό-κολο, «σφραγίζουν» όλη τη φρε-σκάδα, τις βιταµίνες και τη γεύ-ση τους και µας πληµµυρίζουν µε γεύσεις και αρώµατα που φέρ-νουν στο µυαλό Ελλάδα.

www.barbastathis.com

Μπάρµπα ΣτάθηςΛαχανικά από την ελληνική γη

ΚALLIMANISΟ μετρ στα θαλασσινά

Πεντανόστιµες σαρακοστιανές συνταγές, όπως το χταποδάκι µε κοφτό µακαρόνι, η σουπιά µε σπανάκι, το καλαµαράκι µε ρύ-ζι, οι γαρίδες µε σπαγγέτι και τα θαλασσινά ριζότο, «κρύβονται» στις νέες συσκευασίες της εταιρί-ας Καλλιµάνης, που εδώ και πε-νήντα χρόνια αποτελεί την κο-ρυφαία παρουσία στην κατηγο-ρία κατεψυγµένων αλιευµάτων. Η θάλασσα στο πιάτο σας!

www.kallimanis.gr.

MALAMATINAΟικογενειακή ρετσίνα

Οταν στα τέλη του 19ου αι. ο Ευ-στράτιος Μαλαµατίνας άρχισε να καλλιεργεί αµπέλια, δεν µπορού-σε να φανταστεί ότι, τέσσερις γε-νιές αργότερα, το όνοµα της οικο-γενείας του θα είχε ταυτιστεί µε ένα από τα πλέον γνωστά προϊ-όντα. Η ρετσίνα Μαλαµατίνα συ-νεχίζει να «ζυµώνεται» στο χρόνο και να ωριµάζει µε το µεράκι των ειδικών, κερδίζοντας περισσότε-ρους φίλους που εκτιµούν την ελ-ληνική της ταυτότητα (παράγεται από ποικιλίες σταφυλιών Σαββα-τιανό και Ροδίτης) και την πολύ καλή σχέση ποιότητας - τιµής.

www.malamatina.gr

Αφοί ΧαΐτογλουΧαλβάς και ταχίνιμε υπογραφή!

Main dish // Νηστίσιµα εδέσµαταMain dish // Νηστίσιµα εδέσµαταMain dish //

Page 30: 132962169-COOΚ

30 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Main dish // Για ανήσυχους ουρανίσκουςM

ΜεΑρετή

τόλµη!

Περισσότερες συνταγές στο www.mastercook.gr

Θάλασσακαι γη!από την Αρετή Μουλακάκη

Παρόλο που οι ρυθμοί μας είναι γρήγοροι, πά-ντα βρίσκουμε χρόνο για τις μαγειρικές μας τελετουργίες και δη τη σαρακοστιανή περίο-δο που όλοι λίγο ή πο-λύ ανακαλύπτουμε πως ακολουθούμε ό,τι προτείνει η παράδο-ση. Οσπρια, λαχανικά και θαλασσινά σε συν-δυασμούς εύγευστους με βότανα και αρώμα-τα που έχουμε πλού-σια στη χώρα μας. Υγι-εινά πιάτα, γεμάτα χρώματα και καλή μας Σαρακοστή!

Θαλασ-σινάτυλιχτά σε μαρου-λόφυλλαΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

250 γραμμ. καλαμάρια ψιλοκομμένα

200 γραμμ. γαρίδες ψιλοκομμένες

200 γραμμ. σουρίμι ψιλοκομμένο

200 γραμμ. ρύζι νυχάκι100 γραμμ. κρεμμύδι σε καρέΜαϊντανό & άνηθο3 κουταλιές ελαιόλαδοΞύσμα από 2 γλυκολέμονα ½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικαΛίγα σχοινόπρασα ψιλοκομμένα300 ml ζωμός λαχανικών ή νερόΑλάτι & πιπέρι

3 μαρούλια πλατύφυλλα για τύλιγμα

½ κούπα ελαιόλαδοΧυμός από 2 γλυκολέμονα Νερό 2 πιπεριές Φλωρίνης

για το σερβίρισμα

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το

κρεμμύδι για 3-4 λεπτά και προ-σθέτουμε το ρύζι. Ρίχνουμε τα καλαμάρια, τις γαρίδες, τα βότα-να και τα σχοινόπρασα. Σβήνου-με με το ζωμό βάζοντας το ξύ-σμα γλυκολέμονων, την πάπρι-κα και το αλάτι.

Αφήνουμε τη γέμιση μέχρι να πιει τα υγρά. Σε μια μεγάλη κα-τσαρόλα βράζουμε αλατισμέ-νο νερό και βυθίζουμε τα φύλ-λα μαρουλιού. Τα τοποθετούμε αμέσως σε κρύο νερό. Παίρνου-με το κάθε μαρουλόφυλλο και βάζουμε στην άκρη 1 κουταλάκι από τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρο-λάκι, φέρνοντας τα πλαϊνά προς τα μέσα. Ακουμπάμε στην κα-τσαρόλα τα ντολμαδάκια με την άκρη του φύλλου προς τα κάτω.

Βάζουμε από πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα. Ρίχνουμε νερό μέχρι την άκρη του πιάτου, προ-σθέτουμε το ελαιόλαδο και το χυμό γλυκολέμονων. Σιγοβρά-ζουμε για 30 λεπτά. Ψιλοκόβου-με τις πιπεριές και σερβίρουμε.

Page 31: 132962169-COOΚ

Main dish // Για ανήσυχους ουρανίσκους M

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 31

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 2 κιλά χταπόδι1,5 lt. κόκκινο ξηρό κρασί1 κλωνάρι δεντρολίβανο1 κρεμμύδι κομμένο σε τέσσε-

ρα κομμάτιαΑλάτι

400 γραμμ. μαυρομάτικαΖωμός λαχανικών ή νερό

4 κουταλιές ελαιόλαδοΑλάτι & πιπέρι

Χυμός 2 λεμονιών200 ml ελαιόλαδο1 ματσάκι ρόκα

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Πλένουμε καλά το χταπό-

δι και το βάζουμε στην κατσα-ρόλα με το κρασί, το δεντρολί-βανο και το κρεμμύδι. Βράζου-με με μισοσκεπασμένη κατσα-ρόλα για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει. Στο τέλος, αλα-τίζουμε. Το χταπόδι θα πάρει μια σκούρα κόκκινη απόχρωση

από το κρασί. Πλένουμε τα μαυρομάτικα

και τα βράζουμε περίπου για 40 λεπτά μέσα στο ζωμό ή στο νε-ρό, με το ελαιόλαδο. Στα πρώτα 10 λεπτά ξαφρίζουμε, ενώ στο τέλος αλατίζουμε και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη σε θερ-μοκρασία περιβάλλοντος.

Χτυπάμε στο μούλτι το ελαι-όλαδο με το χυμό λεμονιού και 4-5 φύλλα ρόκας για να δώσου-με χρώμα.

Σερβίρουμε τη σαλάτα με τα μαυρομάτικα, τα φύλλα ρόκας κομμένα με το χέρι και το χτα-πόδι σε μπουκιές. Περιχύνουμε με το λαδολέμονο.

Χταπόδι στο κρασί με σαλάτα μαυρομάτικα

Page 32: 132962169-COOΚ

Main dish // Για ανήσυχους ουρανίσκουςM

32 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 300 γραμμ. φασόλια

λευκά μέτρια2 κουταλιές + 30 ml ελαιόλαδο3 κλωνάρια θυμάρι2 σκελίδες σκόρδο

πολτοποιημένεςΑλάτι & πιπέριΧυμός & ξύσμα από 1 λεμόνι

Ψίχα από 3 ντομάτες

1 κουταλιά ελαιόλαδο2-3 φύλλα μένταςΑλάτιΠιπέρι

800 γραμμ. γαρίδες με το κέλυφος

Λίγο σουσάμι2 κουταλιές βούτυρο30 ml λευκό ξηρό κρασί

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Μουλιάζουμε σε νερό τα φα-

σόλια από το προηγούμενο βράδυ.

Τα βράζουμε σε μπόλικο νε-ρό και στα 10 λεπτά ξαφρίζουμε. Συνεχίζουμε το βρασμό, προ-σθέτοντας 2 κουταλιές ελαιόλα-δο και το ξύσμα λεμονιού. Αφή-νουμε στη φωτιά μέχρι να μα-λακώσουν και αλατίζουμε.

Σουρώνουμε και βάζουμε τα φασόλια στο μπλέντερ. Πολ-τοποιούμε, προσθέτοντας το σκόρδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι και το χυμό λεμονιού.

Βάζουμε στο μούλτι την ψίχα της ντομάτας με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Καθαρίζουμε στο μέρος του κορμού της γαρίδας το κέλυφος και αφήνουμε την ουρά και το

κεφάλι. Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τις γα-ρίδες για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό ακόμα, αλατίζουμε και ρίχνου-με το σουσάμι ώστε να κολλή-σει στην επιφάνεια.

Σερβίρουμε τη σκορδαλιά με τη φρέσκια ντομάτα και τα φύλ-λα μέντας, ενώ τοποθετούμε από πάνω τις γαρίδες.

Σκορδαλιά φασολιών με γαρίδες & φρέσκια ντομάτα

Page 33: 132962169-COOΚ

Main dish // Για ανήσυχους ουρανίσκους M

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 33

Περισσότερες συνταγές στο

www.mastercook.gr

Τεμπούραλαχανι-κών μεμαγιονέζα ταραμάΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Για τη μαγιονέζα ταραμά100 γραμμ. ταραμά λευκό40 ml χυμό λεμονιού40 γραμμ. κρεμμύδι πολτοποιη-

μένο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο400 ml σπορέλαιο1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη

Για την τεμπούρα2 κολοκύθια κομμένα

σε μπαστουνάκια2 καρότα κομμένα

σε μπαστουνάκια1 πιπεριά κόκκινη & 1 κίτρινη

κομμένη σε μπαστουνάκια300 γραμμ. αλεύρι

για όλες τις χρήσεις

Για το μίγμα της τεμπούρα200 γραμμ. κορν φλάουρ100 γραμμ. αλεύρι

για όλες τις χρήσεις15 γραμμ. μαγιά ξηρή2 κουταλιές σπορέλαιο1 κουταλάκι αλάτι1 κουταλάκι ζάχαρη1 αβγό250 ml κρύο νερό

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Ετοιμάζουμε το μίγμα της τε-

μπούρα ανακατεύοντας τα υλι-κά. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.Βάζουμε τα υλικά της μα-γιονέζας ταραμά στο μίξερ εκτός από το σπορέλαιο και χτυ-πάμε στη μεσαία ταχύτητα. Δη-μιουργείται η υφή μιας παχύρ-ρευστης μαγιονέζας. Εάν πή-ξει πολύ, αραιώνουμε με ελάχι-στο νερό.

Κόβουμε τα λαχανικά σε μπα-στουνάκια και τα αλατοπιπερώ-νουμε αρκετά. Τα αλευρώνου-με τινάζοντας το περιττό αλεύ-ρι και τα βουτάμε στο μίγμα της τεμπούρα. Τηγανίζουμε λίγα λί-γα σε μέτρια προς δυνατή φω-τιά για 2-3 λεπτά.

Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να αφήσουν το περιττό λάδι. Σερβίρουμε στην πιατέλα με τη μαγιονέζα ταραμά.

Page 34: 132962169-COOΚ

Main dish // Για ανήσυχους ουρανίσκουςM

34 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Καλαμάρισοτέ με φάβα & σος λιαστής ντομάταςΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Για καλαμαράκια σοτέ250 γραμμ. καλαμαράκια

καθαρισμένα2 κουταλιές ελαιόλαδο2 κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης40 ml λευκό κρασίΑλάτι & πιπέρι

Για τη φάβα500 γραμμ. φάβα1 μεγάλο κρεμμύδι στα 43 κουταλιές + 40 ml ελαιόλαδο550 ml ζωμός λαχανικώνΑλάτι & πιπέριΧυμός 2 λεμονιών

Για τη σος λιαστής ντομάτας100 γραμμ. λιαστές ντομάτες2 κουταλιές ελαιόλαδο1 κουταλάκι ξίδι βαλσάμικο1 κουταλιά μέλι1 κουταλιά κόκκινο κρασίΦρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Πλένουμε καλά τη φάβα και

αφαιρούμε τυχόν πέτρες. Βά-ζουμε σε κρύο νερό στην κατσα-ρόλα μέχρι να σκεπαστούν και βράζουμε για 10 λεπτά στο ζω-μό λαχανικών. Ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αφήνου-με στη φωτιά για 30-35 λεπτά.

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τη φάβα προσθέτοντας 40 ml ελαιόλαδο, το χυμό 2 λεμονιών και πιπέρι. Βάζουμε στο ψυγείο.

Πλένουμε τα καλαμάρια αφαι-ρώντας τη διάφανη μεμβράνη και τα αλατοπιπερώνουμε.

Σοτάρουμε σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ενώ προσθέτουμε και τα φύλλα φρέσκιας ρίγανης. Ρί-χνουμε το κρασί.

Για τη σος λιαστής ντομάτας βάζουμε όλα τα υλικά για 5 λε-πτά σε ένα κατσαρολάκι. Αποσύ-ρουμε, πολτοποιούμε στο μπλέ-ντερ και περνάμε από σήτα.

Page 35: 132962169-COOΚ

Main dish // Για ανήσυχους ουρανίσκους M

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 35

Περισσότερες συνταγές στο

www.mastercook.gr

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ Για τις φακές ταμπουλέ300 γραμμ. φακές2 κουταλιές ελαιόλαδο

3 ντομάτες μόνο ψίχα κομμένη σε καρέ

2 πιπεριές κίτρινες σε καρέΜαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τα αχνιστά μύδια1 κιλό μύδια με το κέλυφος1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο

σε καρέ200 ml λευκό ξηρό κρασί300 ml ζωμός λαχανικών3 κουταλιές ελαιόλαδο1 τεμάχιο αστεροειδή

γλυκάνισο1 πιπεριά σε μπαστουνάκιαΧυμός & ξύσμα ½ λεμονιούΑλάτι & πιπέρι

2-3 κουταλιές κρέμα από βαλσαμικό ξίδι

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Πλένουμε τη φακή και βά-

ζουμε να βράσει, αρχικά σε κρύο νερό και σε μέτρια φω-τιά για να μην ξεφλουδίσουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλατίζουμε προς το τέλος. Σου-ρώνουμε και αναμιγνύουμε με τα λαχανικά.

Σε μεγάλο σκεύος ζεσταίνου-με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τα μύδια. Βάζουμε και την πιπεριά και

σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνου-με το ζωμό, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκο-τριμμένο πιπέρι. Σκεπάζουμε με καπάκι το σκεύος και αφή-νουμε στη φωτιά μέχρι να ανοί-ξουν τα μύδια.

Σερβίρουμε το ταμπουλέ φα-κής με τα μύδια και ρίχνου-με από το ζουμί τους πάνω στη σαλάτα και την κρέμα βαλσαμι-κού ξιδιού.

Φακές ταμπουλέ με μύδια αχνιστά

Page 36: 132962169-COOΚ

M

36 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Main dish // Παράδοση

Ωρα για μπακαλιάρο Παραδοσιακά, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, κάθε νοικοκυριό ρίχνει στο τηγάνι το φρέσκο μπακαλιάρο και χτυπάει στο γουδί τη σκορδαλιά. Την ίδια σπιτική συνταγή ακολουθούν πιστά και έξι ψαροταβέρνες της πόλης.από τη γεωργια παπαδημητριου

Τ’Αγέρι Με αεράτο όνομα και γεύ-σεις που μυρίζουν θάλασ-σα, η ψαροταβέρνα επά-νω στην πλατεία του Αγί-ου Λαζάρου στον Βύρωνα είναι από αυτά τα συνοι-κιακά μαγαζιά που χαίρε-σαι να ανακαλύπτεις. Εδώ ο φρέσκος μπακαλιάρος «παίζει» στο μενού όλο το χρόνο, αλλά ειδικά για την εθνική επέτειο θα συνο-δευτεί με φρέσκια σκορ-δαλιά πατάτας. Καιρού επιτρέποντος, πιάστε ένα από τα τραπεζάκια πάνω στον πεζόδρομο και απο-λαύστε κάτω από τον ήλιο νόστιμα ψάρια και θαλασ-σινά στο τηγάνι, όπως ψι-λό γαριδάκι, αθερίνα, γαύ-ρος και μαρίδα. Πολύ κα-λές επιλογές τα βραστά χόρτα και η φρέσκια ελλη-νική σαλάτα.

Κωνσταντιλιέρη 2 -10, Πλατεία Αγίου Λαζάρου, Βύρωνας, τηλ.: 210-7655187.

Δουραμπέης Γιορτάστε την επέτειο της 25ης Μαρτίου σε ένα από τα πλέον ιστορικά μαγα-ζιά της πόλης του Πειραιά. Από το 1932 στέκεται στην είσοδο του Μικρολίμανου, δίπλα στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, και μέχρι σήμερα συνεχίζει να θέλ-γει τους ψαροφάγους της πόλης αλλά και τις μεγα-λύτερες προσωπικότητες της χώρας. Ελληνες και ξένοι, όλοι έχουν περάσει από τα τραπέζια του για να γευτούν τα ολόφρεσκα και αριστοτεχνικά ψημέ-να ψάρια του από το Αι-γαίο. Τιμήστε τον τηγανη-τό μπακαλιάρο με σκορδα-λιά (πατάτας) που «δένει» τέλεια με τις φρεσκοκομ-μένες υγιεινές σαλάτες του καταστήματος.

Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς, τηλ.: 210-4122092.

Νησιώτισσα Συγκαταλέγεται στα στέ-κια επωνύμων που φαίνε-ται να εκτιμούν την όμορ-φη νησιωτική ατμόσφαι-ρα, τους φρέσκους ψαρο-μεζέδες και την πλούσια κάβα με επώνυμες ετικέ-τες κρασιών και ούζων. Ντυμένη στα χρώματα της γαλανόλευκης και στολι-σμένη με καραβάκια, πυ-ξίδες, γοργόνες και κα-δράκια με θέμα τη θάλασ-σα, η Νησιώτισσα μοιάζει το ιδανικό περιβάλλον για το τραπέζι της 25ης Μαρ-τίου. Από αυτό δεν πρέ-πει να λείψουν ο τηγανη-τός μπακαλιάρος σκορδα-λιά, η λευκή ταραμοσαλά-τα, το συμιακό γαριδάκι, οι καραβιδόψιχες και η πολύ ωραία αχινοσαλάτα.

Λ. Πεντέλης 168, Ανω Βριλήσσια,τηλ.: 210-8032957, 2155406645.

Ιώδιο Αντί για σκορδαλιά, εδώ ο μπακαλιάρος συνοδεύεται με σκορπίνα και πεσκαν-δρίτσα σε μία γευστική τρι-λογία. Με εμμονή στα δια-λεχτά υλικά της ελληνικής γης και μόνιμο «άγχος» τη θάλασσα - πώς δηλαδή θα εξασφαλιστούν τα πιο φρέ-σκα ψάρια και θαλασσινά από την Ικαρία, την Κάλυ-μνο, τη Λήμνο, τη Λευκά-δα, την Πρέβεζα και την Αί-γινα- το εστιατόριο «Ιώδιο» άλλες φορές εκτελεί πιστά τις κλασικές συνταγές και άλλες διαφοροποιείται με πιο δημιουργικές συνθέ-σεις. Πρότασή μας η εξαι-ρετική ψαρόσουπα από κε-φάλι ροφού και πετρόψα-ρα, η αχινομακαρονάδα με λεμονάκι και σκόρδο, η μπαρμπουνομακαρονάδα και η καβουροσαλάτα με σάλτσα αβοκάντο.

Λ. Αχιλλέως, Π.Φάλη-ρο, τηλ.: 210 -9884258.

Θάλειας Μεζεδοτε-χνείονΥπερήφανη για την αυλή του μεζεδοπωλείου με τις μουριές, τους βασιλικούς και τα γεράνια, η Μικρα-σιάτισσα μαγείρισσα κυρία Θάλεια είναι κατηγορη-ματική: «Αν ο καιρός είναι καλός, θα βγάλω τα τρα-πέζια έξω από την Καθαρά Δευτέρα κιόλας». Το σαρα-κοστιανό μενού προστά-ζει ωραίους κολοκυθοκε-φτέδες, γαρίδα με καντα-ΐφι και καυτερή σάλτσα, καλαμαράκι και γαριδάκι ψιλό στο τηγάνι. Για το τέ-λος χαλβά από σιμιγδάλι. Οσο για την 25η Μαρτίου, η επιλογή είναι μία: μπα-καλιαρομπουκιές με σπι-τική σκορδαλιά από ψωμί και καρύδι.

Κουτσικάρη 47, Γκύζη, τηλ.: 215-5207098.

Τα Μπακα-λιαράκια του ΔαμίγουΜόλις σαράντα χρόνια με-τά την Ελληνική Επανά-σταση του 1821, μία υπό-γεια ταβέρνα ανοίγει στη γραφική Πλάκα. Με έτος ιδρύσεως το 1864, είναι μία από τις πλέον ιστο-ρικές ταβέρνες της Αθή-νας, το κατώφλι της οποί-ας έχουν διαβεί σημαντι-κές προσωπικότητες του τόπου μας. Ιστορικά φορ-τισμένη, η υπεραιωνό-βια ταβέρνα διατηρεί ακό-μα την παράδοση και το λαϊκό της χρώμα, και θα σας υποδεχτεί με τηγανη-τά μπακαλιαράκια, σκορ-δαλιά, σπιτική ταραμοσα-λάτα, νηστίσιμους μεζέδες και καλό κρασί.

Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ.: 210-3225084.

τιμή: από 15 ευρώ τιμή: από 25 ευρώ τιμή: 25-30 ευρώ τιμή: 25-35 ευρώ τιμή: 13-16 ευρώ τιμή: 18-20 ευρώ

Page 37: 132962169-COOΚ

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 37

Main dish // Κουζίνα µε ιστορία

Χταπόδι με φασο-λάκιαΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Για 6 μερίδες1 χταπόδι, 1,5 kg περίπου1 kg φασολάκια3 κρεμμύδια ξερά3-4 σκελίδες σκόρδο1 ματσάκι μαϊντανό200 γραμμ. λάδιΑλάτι & μαυροπίπερο5-7 ντομάτες ώριμες

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Καθαρίζουμε, πλένουμε και

βράζουμε το χταπόδι και το κό-βουμε κομμάτια. Καθαρίζου-με τα φασολάκια, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα πλένουμε. Ψι-λοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στον ταβά μαζί με το λάδι και τα σοτάρουμε σε σιγα-νή φωτιά.

Οταν ροδίσουν, ρίχνουμε τα φασολάκια, τα ανακατεύουμε μία-δύο φορές προσθέτοντας δύο ποτήρια νερό, τα σκόρδα ψιλοκομμένα, το αλάτι και κατό-πιν σκεπάζουμε τον ταβά.

Αφού βράσουν περίπου μισή ώρα τα υλικά μας, περνάμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις ρί-χνουμε πάνω στα φασολάκια, μαζί με τα χταπόδια, το μαϊντα-νό και το μαυροπίπερο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγο-βράζει ώστε να πιει όλα τα ζου-μιά, κουνώντας το κάπου κάπου.

Το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Ορους» διατίθεταιαπό την Artionrate,τηλ.: 2310-456020.

M

Μαγειρική του Αγίου Ορους Εκατόν είκοσι έξι συνταγές, παροιμίες και πατερικά κείμενα. Ο γέροντας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός έρχεται με ένα και μοναδικό βιβλίονα αποκαλύψει τα μυστικά της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Page 38: 132962169-COOΚ

M Main dish // Εκδοση

38 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Μοναστηριακή… γαστρονοµία

Μαγει-ρίτσα με μανιτάριαΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

1 σκαφάκι διάφορα μανιτάρια ψιλοκομμένα (πλευρώτους, πορτομπέλο, γαλλικά)

2 κρεμμύδια σε ροδέλες1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκιαΦρέσκο μάραθοΖωμό λαχανικώνΕλαιόλαδοΑλάτι & πιπέριΚρουτόν 2 κρόκοι αβγώνΛεμόνι για το αβγολέμονο

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Πλένουμε καλά τα μανιτάρια

και τα ψιλοκόβουμε. Το ίδιο και τα κρεμμυδάκια.

Διαλύουμε το ζωμό λαχανι-κών σε νερό και βράζουμε τα μανι τάρια, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια.

Προς το τέλος, προσθέτουμε το μάραθο και έπειτα το λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Οταν είναι έτοιμο αβγοκόβουμε.

Σερβίρουμε στα πιάτα με κρουτόν.

Tο βιβλίο «Μοναστηριακή Γαστρονομία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Allegro»

Η δηµοσιογράφος Μαίρη Σπυριδογιαννάκη µε το βιβλίο της «Το τραπέζι του

Θεού-Μοναστηριακή Γαστρονο-µία» και τις 200 αυθεντικές συ-νταγές από τα µοναστήρια της Κρήτης, νησιών του Αιγαίου και Ιταλίας έρχεται να απαντήσει στα ερωτήµατα: Πώς ταιριάζει η µο-ναστηριακή κουζίνα µε την υψη-λή γαστρονοµία; Γιατί ένα άτοµο εκτός µοναστηριού που δεν… πει-θαρχεί και τόσο στο αυστηρό τε-λετουργικό µιας «ιερής» κουζί-νας καταγράφει τα δρώµενα σε τέτοιους χώρους;

Στόχος της, όπως λέει και η ίδια, είναι σε µια εποχή αναγκαστικής λιτότητας και µεγάλης ψυχολο-γικής φόρτισης να καταφέρουµε να µεταφέρουµε συµβολικά ένα µικρό «µοναστήρι» στο σπίτι µας,

που σίγουρα θα λειτουργήσει σαν θαυµατουργό ελιξίριο.

10 κανόνες από το μοναστήρι στο σπίτι1. Τρώµε σε τακτικές ώρες και το ιδανικό είναι µέχρι τις 8 το πρωι-νό γεύµα, τις 12-1 το µεσηµερια-νό και τις 7-8 το βραδινό. 2. Ετοιµάζουµε το φαγητό µας µε καλή διάθεση και ηρεµία. 3. Καθόµαστε σε στρωµένο τρα-πέζι και όχι σε τραπεζάκι σαλο-νιού µε ανοιχτή τηλεόραση. 4. Μπορούµε να ακούµε απαλή µουσική σε χαµηλούς τόνους που µας χαλαρώνει πιο πολύ. 5. ∆ιώχνουµε τις αρνητικές σκέ-ψεις και να αφήνουµε τα προβλή-µατα έξω από την κουζίνα µας. 6. Τοποθετούµε το φαγητό µας σε µικρά πιάτα και έχουµε υπολογί-

σει ακριβώς τις µερίδες για τον καθένα µας. 7. Μαγειρεύουµε λιτές τροφές, φυσικές και πάντα εποχής. Ας µη λείπουν ποτέ από το τραπέζι µας η πράσινη σαλάτα, τα λαδερά λα-χανικά, το µαύρο, σπιτικό ψωµί και τα φρούτα. 8. Περιορίζουµε το κρέας στο ελάχιστο µόνο κάθε Κυριακή και ας µάθουµε στα παιδιά µας να προτιµούν τα ψάρια. Αβγά, τυρί και γάλα είναι απαραίτητες τρο-φές, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υγείας ή νηστείας. 9. Το λίγο καλό κρασί είναι ευλο-γία Θεού και…10. λέµε ευχαριστώ σε όποιον ετοίµασε το φαγητό µας και προ-σευχόµαστε, έστω σιωπηρά, να έχουµε πάντα υγεία και χαρά στο τραπέζι µας.

Ενα βιβλίο έρχεται να ταράξει τα μαγειρικά κατεστημένα, αποδεικνύονταςπως η κουζίνα των μοναχών έχει... γκουρμέ διάθεση

Page 39: 132962169-COOΚ

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 39

MMain dish // Εκδοση

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 1 κιλό διάφορα χόρτα,

αγριοραδίκια, σέσκουλα, σταχάκια, μάραθο, καυκα-λήθρες, μυρώνια, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κιλό καλαμαράκια ψιλοκομμένα

1 κουτί χυμό ντομάτας5-6 ντοματίνια1-2 σκελίδες σκόρδο1 σφηνάκι ούζοΕλαιόλαδοΑλάτι & πιπέρι

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Καθαρίζουμε, κόβουμε και

ζεματίζουμε τα χόρτα. Παίρ-νουμε την κατσαρόλα μας με το λάδι και τσιγαρίζουμε το τριμ-

μένο σκόρδο και το φρέσκο κρεμμύδι.

Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και σβήνουμε με το ούζο. Προ-σθέτουμε το χυμό ντομάτας, τα ντοματίνια για να πάρουν μια βράση. Τέλος, ρίχνουμε και τα αγριόχορτα και μαγει-ρεύουμε για 15 λεπτά ακόμα. Το φαγητό αυτό τρώγεται σε δύο εκδοχές.

Τη νηστίσιμη, έτσι όπως εί-ναι, ή με λίγες ελιές.

Την αρτύσιμη που είναι η εξής: Βάζουμε το ψημένο φα-γητό από κατσαρόλα σε ένα πυρεξάκι, προσθέτουμε φλοί-δες παρμεζάνας ή κεφαλογρα-βιέρας κι αφήνουμε για δέκα λεπτά στο γκριλ.

Who is who

Η Μαίρη Σπυριδο-γιαννάκη

Γεννήθηκε στην Τήλο αλλά κατάγεται από την Κρήτη.

Σπούδασε Ψυχολογία με ειδικότητα την Κλι-νική και Συμβουλευτι-κή Προσέγγιση, ενώ παράλληλα δραστηρι-οποιήθηκε επαγγελμα-τικά στο χώρο της δη-μοσιογραφίας και των εκδόσεων.

Περιοδικά, λευκώμα-τα, ημερολόγια με θέ-ματα ευζωίας, αυτοβελ-τίωσης και προσωπικής ανάπτυξης φέρουν απο-κλειστικά τη σφραγίδα της. Στο πλαίσιο των εν-διαφερόντων της εντά-χθηκαν, από το 1990, η Ψυχοδιαιτολογία, η Food Therapy και η Βο-τανολογία, για τις οποί-ες παρακολούθησε εξει-δικευμένα εκπαιδευτι-κά σεμινάρια, κυρίως στην Ιταλία, αλλά και στην Αγγλία.

Διετέλεσε από τα πρώτα μέλη του Ελλη-νικού Τμήματος του Δι-εθνούς Γαστρονομι-κού Κινήματος Show Food με έδρα την Μπο-λόνια και με αυτή την ιδιότητα ταξιδεύει πο-λύ συχνά για εκδηλώ-σεις γαστρονομικού χαρακτήρα.

Ασχολείται δε ιδιαίτε-ρα με θέματα γαστρο-νομικής λαογραφίας και παραδοσιακής κουζί-νας της Κρήτης και της Ιταλίας.

Tο βιβλίο «Μοναστη-ριακή Γαστρονομία» ανοίγει ένα νέο κύκλο εκδοτικής δραστηρι-ότητας με τίτλους που ενδιαφέρουν όσους ψά-χνουν μέσα στην καθη-μερινότητά τους φυσι-κές διεξόδους υγείας, ζωτικότητας, ηρεμίας και απόλαυσης.

Μοναστηριακή κολοκυθόσουπα

Καλαμάριαμε αγριόχορτα

Πατατοκεφτέδες μοσχομυριστοί

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 1 σελινόρριζα τριμμένη3 κουταλιές πιπερόριζα 3 φλιτζ. τριμμένη κολοκύθα

κίτρινη1 κρεμμύδι1 ποτήρι γάλα άπαχοΛάδιΚρουτόνΑλάτι & πιπέρι

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Τσιγαρίζουμε στο λάδι το

κρεμμύδι, τη σελινόρριζα και το τζίντζερ.

Αφήνουμε να μισοψηθούν και προσθέτουμε την κολοκύ-θα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι κατά το γούστο μας.

Τέλος, προσθέτουμε το γά-λα και σιγοβράζουμε για 2-3 λε-πτά. Περνάμε τη σούπα μας στο μπλέντερ για να γίνει βε-λουτέ και σερβίρουμε με κρου-τόν ή κρητικά μίνι παξιμαδάκια.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 1 κιλό πατάτεςΜαϊντανόΦρέσκο δυόσμοΑλάτι & πιπέριΚύμινο στη μύτη του μαχαιριού1 σφηνάκι ξίδι μπαλσάμικο½ φλιτζ. αλεύρι που

φουσκώνει μόνο τουΑλεύρι για το τηγάνισμα

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Πλένουμε τις πατάτες πο-

λύ καλά και τις βράζουμε με τη φλούδα σε αλατισμέ νο νε-ρό. Στη μέση του βρασμού ρίχνουμε ένα σφηνάκι ξίδι

μπαλσάμικο. Οταν είναι έτοιμες, τις κα-

θαρίζουμε και τις λιώνουμε. Προσθέτουμε τα αρωματικά και ζυμώνουμε.

Πλάθουμε σε μέγεθος κε-φτέ, αλευρώνουμε και τηγα-νίζουμε. Μπορούμε να τους φάμε σκέτους ή με σάλτσα ντομάτας. Αν νηστεύουμε και το λάδι, δεν τηγανίζουμε αλ-λά ψήνουμε στο φούρνο.

Αν δεν νηστεύουμε, στην ίδια συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε 2 αβγά και ένα φλιτζάνι του τσαγιού τυρί τnς αρεσκείας μας.

Page 40: 132962169-COOΚ

M

40 | | Cook Art — Mάρτιος 2013

Main dish // Οδοιπορικό

Το Πατρινό Καρναβάλι µετρά 180 χρόνια ιστορίας κι έχει να επιδείξει πλήθος εκδηλώσεων,

όπως χορούς, παρελά-σεις, κυνήγι χαµένου θησαυρού, εκθέσεις και θέατρο δρόµου. Οι συµµετοχές των καρναβαλιστών ξε-περνούν τις σαράντα χιλιάδες, µε αποτέλε-

σµα η πρωτεύουσα του Νοµού Αχαΐας να σφύζει

από ζωή και διασκέδαση. Κατά τη διάρκεια του Καρνα-

βαλιού, οι δρόµοι στολίζο-νται και η ατµόσφαιρα

είναι κάτι παραπάνω από γιορτι-νή. Κατά τη διάρκεια της διαµο-νής σας, υπάρχουν πολλά αξιο-θέατα, τα οποία αξίζει να επισκε-φθείτε, όπως το ρωµαϊκό υδρα-γωγείο, το κάστρο της πόλης, τα χαµάµ, το σπίτι του Κωστή Πα-λαµά και φυσικά τον Πύργο της Αχάια Clauss, του πρώτου ελλη-νικού οινοποιείου. Εκεί θα πιείτε και τη φηµισµένη µαυροδάφνη, αλλά προσοχή µην το παρακάνε-τε γιατί «χτυπάει» κατευθείαν στο κεφάλι. Αναζητήστε επίσης την τεντούρα, το παραδοσιακό ηδύ-ποτο της Πάτρας µε την ξεχωρι-στή γεύση.

Η πόλη φηµίζεται για τα ταβερ-νάκια και τα µεζεδοπωλεία της, όπου µπορείτε να απολαύσετε τα άφθονα προϊόντα που παράγει η εύφορη αχαϊκή γη. Ντόπια κρέατα µαγειρεµένα σύµφωνα µε τοπικές συνταγές, όπως κουνέλι στιφάδο, κόκορας µακαρονάδα, κατσικάκι στη γάστρα, γίδα βραστή, φρέσκα ψάρια, όπως λαδωτός γαύρος και χωριάτικα ζυµαρικά, είναι µόνο µερικά από τα φαγητά που θα σας αφήσουν µε τις καλύτερες εντυ-πώσεις. Ολοκληρώστε γλυκά τη διαµονή σας µε τα φηµισµένα λου-κουµάκια, γλυκά του ταψιού ή του κουταλιού και χαλβά.

ΠάτραΞεφάντωμα με μαυροδάφνη

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2013

Γλεντάµε… τρώγοντας Χοροί, γιορτές, σάτιρα. Ξάνθη, Ρέθυμνο, Πάτρα, Νάουσα. Σας ταξιδεύουμε σε τέσσερα μέρητης Ελλάδας όπου δεν έχει μόνο ο Καρνάβαλος περίοπτη θέση αλλά και το καλό φαγητό. aπό τη μαρω παρασκευουδη

Το Πατρινό Καρναβάλι µετρά 180 χρόνια ιστορίας κι έχει να επιδείξει πλήθος εκδηλώσεων,

όπως χορούς, παρελά-σεις, κυνήγι χαµένου

σµα η πρωτεύουσα του Νοµού Αχαΐας να σφύζει

από ζωή και διασκέδαση. Κατά τη διάρκεια του Καρνα-

βαλιού, οι δρόµοι στολίζο-νται και η ατµόσφαιρα

Page 41: 132962169-COOΚ

M

Mάρτιος 2013 — Cook Art | | 41

Main dish // Οδοιπορικό

Πόλη µε πλούσια ιστορία, παρα-δόσεις κι έθιµα, η Ξάνθη φηµί-ζεται για το καρναβάλι της, ένα θεσµό που ξεκίνησε το 1966. Οι Θρακικές Λαογραφίες περιλαµ-βάνουν, µεταξύ άλλων, µουσικές, χορευτικές και θεατρικές εκδη-λώσεις µε κορύφωση την καρνα-

βαλική παρέλαση και το έθιµο της καύσης του οµοιώµατος του Τζάρου στην τελετή λή-ξης του Καρναβαλιού.

Κατά τη διαµονή σας στην Ξάνθη το φαγη-τό θα σας µείνει αξέχαστο,

µιας και η περιοχή παράγει πληθώρα αγαθών σε αφθο-

νία, όπως σπαράγγια, µανιτά-ρια, όσπρια, λαχανικά και φρού-τα. Στις ορεινές περιοχές, άνθη-ση παρουσιάζει επίσης η κτηνο-τροφική παραγωγή και αυτή των γαλακτοκοµικών προϊόντων. ∆εν λείπουν όµως τα πουλερικά και

τα ψάρια, όπως οι ποταµίσιες πέ-στροφες. Μην παραλείψετε να δοκιµάσετε τα φηµισµένα τοπι-κά πιάτα, όπως τζιγεροσαρµάδες, χοιρινό ή κοτόπουλο µε λάχανο τουρσί, κοτόπουλο µε κουσκού-σι, χωριάτικα λουκάνικα και λα-χανοντολµάδες. Αυτό για το οποίο όµως φηµίζεται περισσότερο είναι τα ζαχαροπλαστεία της. Θα βρείτε σίγουρα αρκετά τόσο στο κέντρο όσο και στα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης, από τα οποία µπο-ρείτε να προµηθευτείτε σιροπια-στά γλυκά ταψιού, όπως µπα-κλαβά, κανταΐφι, σαραγλί, αλλά και τα τυλιχτά γλυκά µε σοκολά-τα και ξηρούς καρπούς, όπως κα-ριόκες. Εκτός από το Καρναβάλι, έχετε την ευκαιρία να περιηγηθεί-τε σε διάφορα σηµαντικά αξιοθέ-ατα, ανάµεσά τους τις παλιές κα-πναποθήκες και να επισκεφθείτε εκκλησίες και µοναστήρια.

Ανάµεσα στις πολ-λές πολιτιστικές εκ-δηλώσεις που διορ-γανώνει το Ρέθυ-µνο είναι και το Ρεθυ-µνιώτικο Καρναβάλι. Την περίοδο της Αποκρι-άς πλήθος κόσµου επιλέγει την τρίτη µεγαλύτερη πόλη της Κρήτης για να διασκεδάσει και να παρελάσει. ∆εν είναι όµως µόνο το Καρναβάλι που αναγά-γει το Ρέθυµνο σε έναν δηµοφι-λή τουριστικό προορισµό, αλλά τα γραφικά σοκάκια, τα αξιοθέα-τα και τα ιστορικά και τα φυσικά της περιοχής. Η Παλιά Πόλη δια-τηρεί σε µεγάλο βαθµό τόσο την ατµόσφαιρα αλλά και την αρχιτε-κτονική από την εποχή της Ενε-τοκρατίας, αλλά και της τουρκι-κής κατάκτησης, µε αποτέλεσµα να έχει κηρυχθεί ιστορικό διατη-ρητέο µνηµείο και παραδοσια-κός οικισµός. Ετσι, έχετε την ευ-καιρία να θαυµάσετε ταυτόχρο-να µνηµεία από την ενετική και την οθωµανική περίοδο, όπως η Φορτέτζα, η κρήνη Ριµόντι και το Τέµενος Ιµπραήµ Χαν.

Η Κρήτη είναι ξακουστή φυσι-κά και για τα προϊόντα της, έτσι και στο Ρέθυµνο έχετε την ευκαι-

Στις γειτονιές της Νάουσας µπο-ρείτε να παρακολουθήσετε το πιο σηµαντικό έθιµο του Καρ-ναβαλιού, το παραδοσιακό δρώ-µενο «Γενίτσαροι και Μπούλες». Νωρίς το πρωί της Κυριακής ξε-κινάει το µάζωµα του µπουλου-κιού υπό τους ήχους του νταου-λιού και του ζουρνά. Μαζί µε τον Γενίτσαρο φτάνουν στο σπίτι της Μπούλας και έπειτα όλοι µαζί βα-

δίζουν προς το δηµαρχείο. Εκτός από τα τοπικά έθιµα των

Αποκριών, έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τους εξαιρετικής ποιό-τητας τοπικούς οίνους, όπως το ξινόµαυρο κρασί. Κάντε ακόµα τη βόλτα σας στο άλσος του Αγί-ου Νικολάου συνδυάζοντας από-δραση και καλό φαγητό. Για τους λάτρεις της φύσης, µια εξόρµηση στο Βέρµιο θα σας εντυπωσιάσει.

χορευτικές και θεατρικές εκδη-λώσεις µε κορύφωση την καρνα-

βαλική παρέλαση και το έθιµο της καύσης του οµοιώµατος του Τζάρου στην τελετή λή-

τό θα σας µείνει αξέχαστο, µιας και η περιοχή παράγει

πληθώρα αγαθών σε αφθο-νία, όπως σπαράγγια, µανιτά-

ρια, όσπρια, λαχανικά και φρού-

ΡέθυµνοΜερακλήδεςκαι στο φαγητό

Νάουσα Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου…

ΞάνθηΣτα λημέρια των σιροπιαστών

ρία να απολαύσετε τοπικές λι-χουδιές που θα σας µείνουν αξέ-χαστες. Εκτός από το αγνό παρ-θένο ελαιόλαδο, τον ντάκο, τη ρακή, δοκιµάστε χοχλιούς (σα-λιγκάρια µαγειρεµένα µε χόρ-τα ή τηγανητά), απάκι (καπνιστό κρέας), οφτό (µαγειρεµένο κρέ-ας σε πήλινο σκεύος) και φυσι-κά τα κρητικά τυριά, όπως µυζή-θρα και ανθότυρο. Ξεχωριστό κε-

φάλαιο αποτελούν τα γλυκά, στα οποία οι γυναίκες εναποθέτουν όλη τους την τέχνη. Καλτσού-νια, µυζηθρόπιτα, ξεροτήγανα, όλα συνοδευµένα µε µυρωδάτο µέλι, αλλά και γλυκά του κουτα-λιού θα κεντρίσουν το ενδιαφέ-ρον σας αλλά και τον ουρανίσκο σας. Για το τέλος µην παραλείψε-τε να πιείτε ένα ποτηράκι από την πατροπαράδοτη ρακή.

µνιώτικο Καρναβάλι. Την περίοδο της Αποκρι-άς πλήθος κόσµου επιλέγει

Page 42: 132962169-COOΚ

D

42 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Dessert // Dolce vita θα πει γλυκιά ζωή

Και η νηστεία έχει τη γλύκα της! Απολαυστικές δημιουργίες με μέλι, ταχίνι, σιμιγδάλι και κουβερτούρα αποδεικνύουν πως τα επιδόρπια των ημερών δεν υστερούν σε γεύση και φαντασία! επιμελεια: κατερινα θεοδωροπουλου

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 3 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει

μόνο του6 κουταλιές σκόνη κακάο1 κουταλιά σόδα μαγειρική 2 φλιτζάνια ζάχαρη 10 κουταλιές καλαμποκέλαιο 2 κουταλιές ξίδι 2 βανίλιες 1 κουταλιές ξύσμα πορτοκάλι 2 φλιτζ. νερό

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Βάζουμε σ’ ένα μπολ το ξίδι,

το νερό, το λάδι και τα χτυπάμε ελαφριά.

Σ’ ένα άλλο ρίχνουμε αλεύρι, κακάο, ζάχαρη, βανίλιες, σόδα και το ξύσμα.

Τοποθετούμε το μίγμα με το αλεύρι σ’ αυτό με το νερό.

Ομογενοποιούμε. Βάζουμε το τελικό μίγμα σε μια φόρμα που την έχουμε λαδώσει και ρί-ξει λίγο αλεύρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμέ-νο φούρνο για 1 ώρα στους 170 βαθμούς Κελσίου.

Κέικ νηστίσιμο με σοκολάτα

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 1 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου 100 γραμμ. κουβερτούρα

ψιλοκομμένη3 κουταλιές μέλι θυμαρίσιο 2 κουταλάκι ταχίνι ½ κουταλάκι σκόνη κανέλα ½ κουταλάκι εκχύλισμα

βανίλια

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Ρίχνουμε το γάλα αμυγδά-

λου σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Βά-ζουμε σε ένα μίξερ τη σοκολά-τα και την κανέλα και σιγά σιγά ρίχνουμε το ζεστό γάλα. Επει-τα, το ταχίνι και τη βανίλια.

Βάζουμε και το μέλι συνε-

χίζοντας να το χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει.

Τοποθετούμε σε φόρμες ή ποτήρια και αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, το λιγό-τερο, μέχρι να «σταθεί» κα-λά. Σερβίρουμε όπως είναι παγωμένο.

Μους σοκολάτας με ταχίνι

Page 43: 132962169-COOΚ

D

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 43

Dessert // Dolce vita θα πει γλυκιά ζωήWho is who

O Βασίλης Τζίμας

Τελείωσε τη Σχολή Chef d’ Oeuvre το 1999. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τη μα-γειρική ξεκίνησε όταν ήταν δευτεροετής στη σχολή και ο καθηγητής του, κ. Ζήσης, τον συ-νέστησε σε ένα εστια-τόριο στου Ψυρρή ως αρχιμάγειρα. Επειτα εργάστηκε για 5 χρόνια στο… μεγάλο σχολείο, όπως ο ίδιος το αποκαλεί, στο «St George Lycabettus». Εχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της γαστρονομίας, όπως τον Εκτορα Μποτρίνι, τον Αλέξανδρο Παπαν-δρέου και τον παγκο-σμίου φήμης σεφ Marc Enderborg. Τα τελευταία χρό-νια έχει αναλάβει την κουζίνα του μπαρ-restaurant «Divine» στο Κεφαλάρι.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 2 φλιτζ. σιμιγδάλι1/2 φλιτζ. ηλιέλαιο 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο 1/4 φλιτζ. φιστίκια

ψιλοκομμένα1/4 φλιτζ. σταφίδες

Για το σιρόπι 4 ½ φλιτζ. νερό 2 ½ φλιτζ. ζάχαρη ½ φλιτζ. μέλι 3 κανέλες 3 γαρίφαλα 1 φλούδα από πορτοκάλι

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Για το σιρόπι: Σε κατσαρό-

λα αναμιγνύουμε όλα τα υλι-κά. Βράζουμε για 5 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σε μια άλλη κατσαρόλα βά-ζουμε το λάδι και το αφήνου-με να ζεσταθεί αρκετά.

Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Μόλις αρ-χίζει να ροδίζει το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτου-με το καυτό σιρόπι.

Βάζουμε τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύουμε μέ-χρι να απορροφήσει όλο το σι-ρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά το τοπο-θετούμε σε φόρμα του κέικ.

Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρουμε.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 1 φλιτζ. ταχίνι3/4 φλιτζ. ζάχαρη Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 3/4 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι 2 1/4 αλεύρι για όλες

τις χρήσεις 2 1/2 κουταλάκια

μπέικιν πάουντερ ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα 1 κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο ½ γαρίφαλο ½ φλιτζ. καρύδια ½ φλιτζ. σταφίδες

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Προθερμαίνουμε το φούρ-

νο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Παίρνουμε ένα ταψί, το λα-δώνουμε και το αλευρώνου-με. Βάζουμε όλα τα «στεγνά» υλικά και τα αναμιγνύουμε σ’ ένα μπολ.

Χτυπάμε το ταχίνι, τη ζάχα-ρη και το ξύσμα από πορτοκά-λι μέχρι να αφρατέψουν.

Σιγά σιγά ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, μαζί και το μίγμα από τα «στεγνά» υλικά.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια.

Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 1 kg φράουλες600-800 γραμμ. ζάχαρηΧυμό 2 πορτοκαλιών150 γραμμ. αμυγδαλόψιχα3 κουταλιές κονιάκ1 βανίλια2 κουταλιές χυμό λεμονιού

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Βάζουμε σ’ ένα μπολ τις φράου-

λες καθαρισμένες μαζί με τη ζά-χαρη και αφήνουμε ένα βράδυ.

Την άλλη μέρα, βράζου-με μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 6 λεπτά και αφήνουμε το μίγμα.

Την επομένη, το σιρόπι χρει-άζεται άλλα δέκα λεπτά βρά-σιμο για να δέσει. Οταν κατε-βάσουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε και πάλι τις φράουλες. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Αποθηκεύουμε σε αποστει-ρωμένα βάζα.

Γλυκό του κουταλιού φράουλα

Ταχινόπιτα

Page 44: 132962169-COOΚ

D

44 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Dessert // Βιβλίο

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 10-15 φύλλα σπανάκι

(χωρίς τους μίσχους)10 μικρά τεμάχια κρίθινου

διπυρίτη (αντίστοιχου μετον κρητικό ντάκο)

100 γραμμ. τεμαχισμένησφέλα (γίδινο τυρί)

100 γραμμ. τεμαχισμένο χοιρι-νό λαρδί (καπνιστή πανσέτα)

1 αβγόΕλαιόλαδο, μέλι, ξίδι (μπαλσά-

μικο), κρασί

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Καθαρίζουμε και πλένου-

με προσεκτικά τα φύλλα από το σπανάκι. Βράζουμε το αβγό έως ότου γίνει πολύ σφικτό και το τεμαχίζουμε, ενώ φρυγανί-ζουμε χωρίς ελαιόλαδο ή λίπος το τεμαχισμένο λαρδί επί 3 έως 5 λεπτά.

Θερμαίνουμε ελαφρά το ελαιόλαδο, το ξίδι, το μέλι και το κρασί σε αναλογία (για ένα άτομο 1½ κουταλιά σούπας και 3 κουταλιές αντίστοιχα) για να διαλυθεί το μέλι με συνεχή ανάδευση επί ένα περίπου λε-πτό. Τα υλικά τοποθετούνται σε πιάτο με τα φύλλα στην κάτω πλευρά και τα υπόλοιπα ανάμι-κτα, ενώ κατόπιν περιχύνονται με τη σάλτσα.

Γεύσεις µε ιστορίαΤη γαστρονομική πορεία της κοινωνίας μελετά ο Γιώργος Ηλιόπουλος μέσα από το βιβλίο του «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΝ - Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ελλάδα».

Ε να ταξίδι γαστρονοµίας κα-τά τη διάρκεια των αιώνων ξεκινά µέσα από το βιβλίο

του Γιώργου Ηλιόπουλου. Από την εποχή του Οµήρου, ο ελληνι-κός κόσµος συνδέει τη διατροφή µε την Ιατρική, δηµιουργώντας τη διατροφολογία, µε απόψεις που εκτίθενται σε αποκαλυπτικά συγ-γράµµατα. ∆ιαθέτει εξαιρετικά εγχειρίδια µαγειρικής, αφιερώνει ακούραστος σελίδες επί σελίδων για να σχολιάσει, είτε αρνητικά, είτε θετικά, διάσηµους µαγείρους, να ασκήσει κριτική, να συνθέσει εµπνευσµένες γευστικά συνταγές ή να σατιρίσει ανελέητα τους εκ-προσώπους διάφορων γαστρονο-µικών απόψεων και τάσεων.

Ολα αυτά µαζί µε 57 συνταγές παρατίθενται σε αυτή τη βίβλο µαγειρικής αποκαλύπτοντας στον αναγνώστη τις έρευνες του ελλη-νικού κόσµου στο δαιδαλώδη χώ-ρο των γεύσεων και των συνδυ-ασµών τους. Παράλληλα, εκτίθε-νται ο τρόπος παρουσίασης των εδεσµάτων, η επιλογή των κατάλ-ληλων σκευών, η προπαρασκευή και η προετοιµασία δείπνων και συµποσίων, η διακόσµηση των χώρων, η αναζήτηση των σωστών κρασιών, η επιµονή στις παλαιώ-σεις, η σχολαστική εµµονή στις λε-πτοµέρειες και γενικά ένα εθιµι-κό πλαίσιο σχετικό µε τη διατρο-φή, που αγγίζει τα όρια µιας κοι-νωνικής τυπολατρίας.

Συνταγήµόνο για εσάς

Δωρική σαλάτα

Who is who

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 1989 ασχολείται επαγγελματικά με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με την ιδιότητα του συμβούλου εισηγμένων εταιριών και εξειδίκευση σε θέματα και υπηρεσίες κεφαλαιαγοράς.

Από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί κείμενά του σε πολλά περιοδικά.

Το τελευταίο του βιβλίο, «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΝ-Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ελλάδα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εναστρον».

Page 45: 132962169-COOΚ

D

Μάρτιος 2013 — Cook Art | | 45

Dessert // Περί αλκοόλ και άλλων µυστηρίων

➊ Θεσσαλικό τσίπουροχωρίς γλυκάνισο12,00 €

Γνωστό στην ευρύτερη περιο-χή της Θεσσαλίας, παράγεται στις εγκαταστάσεις του συνεται-ρισµού της Νέας Αγχιάλου, ενός από τους παλαιότερους της χώ-ρας, που ιδρύθηκε το 1918 και έκτοτε λειτουργεί συνεχώς. Το «θεσσαλικό τσίπουρο» είναι απο-τέλεσµα πολλαπλής απόστα-ξης στεµφύλων που προέρχο-νται από εκλεκτές ποικιλίες στα-φυλιών. Ολη η διαδικασία της απόσταξης και της εµφιάλω-σης γίνεται µε τη χρήση των κα-λύτερων υλικών αλλά και των παραδοσιακών συνταγών της περιοχής που µεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Ιδιαίτερα χαρα-κτηριστικά του η έντονη γεύση και το πλούσιο άρωµά του.

➋Τσίπουρομε γλυκάνισο Τσιλιλή11,00 €

Στη Ράξα Τρικάλων ιδρύθηκε το 1989 η αµπελουργία-οινοποιία-αποσταγµατοποιία Τσιλιλή. Η οι-κογένεια είναι η πρώτη που τυ-ποποίησε τσίπουρο στη Θεσσα-λία, µε την οµώνυµη γεωγρα-φική ένδειξη, αναγνωρισµένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σή-µερα συνεχίζει να είναι πρωτο-πόρος στην προσπάθεια για την ανάδειξη και διεθνή καταξίω-ση του τσίπουρου, του αυθεντι-κού αυτού ελληνικού ποτού. Στο τελικό προϊόν επικρατεί αρωµα-τικά και γευστικά η γλυκανισά-τη αίσθηση σταφυλιού µουδιά-ζοντας απαλά και ευχάριστα τη στοµατική κοιλότητα. Φλερτάρει µε τον πάγο καθώς και µε πικά-ντικους ελληνικούς µεζέδες της στεριάς και της θάλασσας.

➌ΑβατονΤσίπουρο 10,00 €

Στενά συνδεδεµένο µε τη µο-ναστική κληρονοµιά του Αγί-ου Ορους, το «Αβατον Τσίπουρο» παράγεται από στέµφυλα επιλεγ-µένων σταφυλιών των ευγενών ποικιλιών αµπέλου του αγιο-ρείτικου αµπελώνα. Φτιάχνεται στο αποστακτήριο του Τσάντα-λη στον Αγιο Παύλο Χαλκιδικής. Η επιλογή µόνο της καρδιάς της απόσταξης, το φυσικά φιλτραρι-σµένο νερό σε ειδικά φίλτρα µεµ-βράνης καθώς και οι δύο αργές αποστάξεις στους µικρούς χάλ-κινους άµβυκες τού δίνουν χα-ρακτήρα ενός φίνου αποστάγµα-τος. Συνοδεύει ελληνικούς µε-ζέδες αλλά µπορεί να αποτελέ-σει και τον ιδανικό επίλογο ενός γεύµατος.

Τσιπουράκι και εβίβα!Τα εδέσματα των ημερών παίρνουν θέση στο τραπέζικαι μαζί τους το τσίπουρο,που συμπληρώνει μετον πιο σπέσιαλ τρόποτις γεύσεις από Ελλάδα. από την ομάδα του le petit sommelier

Οι τιμές είναι ενδεικτικές από την κάβα STAFILINA(Αιγαίου 18, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 2109335870)

Page 46: 132962169-COOΚ

D

46 | | Cook Art — Μάρτιος 2013

Π α ρ ο υ σ ι α σ τ ή σ

«Οταν τα κεφτεδάκια υπερέχουν του γκουρμέ!» οι σπουδές υποκριτικής και κάποιες συμμετοχές σε ταινίες δεν ήταν αρκετές,

αφού για τον ίδιο ο κόσμος της TV είναι ο φυσικός του χώρος. ο Φώτης σεργουλόπουλος αφήνει για λίγο στο πλατό του «Φ&Μ Live» το τηλεοπτικό του έτερον ήμισυ,

Μαρία Μπακοδήμου, και σχεδιάζει στη χαρτοπετσέτα μας!

Φώτης ςεργουλοπουλος

Η χαρτοπετσέτα επιβραβεύει πάντα τα χείλη στο τέλος ενός ωραίου γεύματος. Είτε πρόκειται για ένα ταπεινό σουβλάκι είτε για ένα δείπνο σε εστιατόριο με 2 αστέρια Michelin. Το μαλακό της άγγιγμα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση

της απόλαυσης και ανανεώνει το ραντεβού μέχρι το επόμενο πιάτο. Ετσι, η δική μας χαρτοπετσέτα κλείνει το κάθε τεύχος με μια ξεχωριστή υπογραφή, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τον επόμενο μήνα.

«Και φέτος δίνουμε ραντεβού

με τη Μαρία Μπακοδήμου

κάθε απόγευμαστο Star

στην εκπομπή “Φ&Μ Live”.

Τα βράδια συνήθως

με βρίσκετε στο δικό μου

bar-restaurant “Shamone”»

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΓΕΥΣΗ:«Από μικρό παιδί λάτρευατα κεφτεδάκια με τις τηγανητές πατάτες, σε συνδυασμό πάντα. Μπορώ να τα τρώωκάθε μέρα, μεσημέρι-βράδυ.Δεν τα βαριέμαι ποτέ καιδεν τα απαρνούμαι ακόμακαι για το πιο γκουρμέ πιάτο»

Dessert // Σχεδιάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε!

Page 47: 132962169-COOΚ
Page 48: 132962169-COOΚ