1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

26
1 ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΖΩ» ΤΑΞΗ ΣΤ2 Σχολική χρονιά 2014-2015 Συντονίστρια εκπαιδευτικός: Τζιατζιά Αγγελική Με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών: Αλβανού Ιφιγένεια και Θανόπουλο Θανάση

Transcript of 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Page 1: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

1ο Δημοτικό Σχολείο ΗρακλείουΠρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

«Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΖΩ»

ΤΑΞΗ ΣΤ2Σχολική χρονιά 2014-2015

Συντονίστρια εκπαιδευτικός: Τζιατζιά ΑγγελικήΜε τη συνεργασία των εκπαιδευτικών: Αλβανού

Ιφιγένεια και Θανόπουλο Θανάση

Page 2: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Οι ομάδες εργασίας συγκροτήθηκαν από τους μαθητές/τριες (αλφαβητικά)

• Γεωργιάδη Στέλλα Ντέτσικα Αλέξανδρο• Δαγκούνα Γρηγορία Ντόκο Μαρία• Καλλιανίδη Γιάννη Πατσουλή Μαρία• Καραμπά Χρήστο Πατσουλή Αντώνη• Καρρά Μαρία Πατσουλή Ραφαήλ• Κωστοπούλου Έφη Πορτοκάλη Μάριο• Κωτσοπούλου Μάιρα Στέφα Φίλιππο• Μάλι Ορέστη Σχοινά Βασιλική• Μανδρώνη Εβίτα Τάσιου Ελένη• Μυταρά Πένυ Τσικνή Γιώργο

Page 3: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Στόχοι

Να γνωρίσουμε την πόλη μας, τις αλλαγές μέσα στην ιστορική διαδρομή της,

Την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην περιοχή, τη δική μας συμμετοχή αλλά και ευθύνη μέσα στο πλέγμα των σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί και που διαμορφώνονται.

Να μάθουμε να παίρνουμε αποφάσεις για ζητήματα που μας αφορούν

Να αποκτήσουμε θετική στάση σε μια ανάπτυξη που προωθεί την ποιότητα ζωής μας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος να αποκτήσουμε μια περιβαλλοντική κουλτούρα.

Page 4: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Δράσεις

• Μελετήσαμε την πόλη μας στο χάρτη, βρήκαμε τις ενότητες και τα επιμέρους θέματα με τα οποία αποφασίσαμε να ασχοληθούμε, κάναμε επισκέψεις σε σημαντικά σημεία της πόλης, εντοπίσαμε και καταγράψαμε αυτά που μας αρέσουν και αυτά που θέλουμε να βελτιωθούν, πήραμε συνέντευξη και συζητήσαμε με το δήμαρχο και την αντιδήμαρχο της πόλης μας, τους αναπτύξαμε τις ιδέες μας, συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας, φωτογραφίσαμε, γίναμε «τουρίστες», πήραμε συνεντεύξεις από κατοίκους της πόλης, κάναμε ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στο σχολείο μας, και φτιάξαμε αφίσες για την πόλη μας και το περιβάλλον

Page 5: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Συζήτηση με τον δήμαρχο και την αντιδήμαρχο

Page 6: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Στο ραδιοφωνικό σταθμό

Page 7: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Το «αγαπόδεντρο»

• Το «Αγαπόδεντρο» συμβολίζει την αγάπη και τη συμφιλίωση των ανθρώπων, των λαών, των φυλών του κόσμου. Το φτιάξαμε στο προαύλιο μπροστά σε όλους τους

μαθητές του σχολείου μας.

Page 8: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ…

• Και για όλη αυτή την εβδομάδα, αφού ενημερώσαμε όλα τα παιδιά του σχολείου και μέσω αυτών και τους γονείς τους, οργανώσαμε ανακύκλωση μικρών ηλεκτρικών συσκευών στο σχολείο μας.

Page 9: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

ΕΝΤΟΠΙΖΩ, ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Βίλα ΣτέλλαΗ Βίλα Στέλλα βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Γαλήνης και Σοφίας, στο κέντρο της πόλης. Χτίστηκε περίπου το 1910 και ήταν η κατοικία της οικογένειας Καβούρη. Το κτίριο πρόσφερε η οικογένεια ως δωρεά στο δήμο, ο οποίος το έκανε παράρτημα του Πολιτιστικού Κέντρου.Είναι ένα νεοκλασικό κτίσμα από πέτρα, με ξύλινα παράθυρα και πόρτες και πλακόστρωτη αυλή. Χαρακτηρίστηκε το 1982 διατηρητέο και ανακαινίστηκε από το δήμο. Στον ανακαινισμένο χώρο του πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια, ομιλίες κ.ά.Την Βίλα Στέλλα επισκέφτηκα μια φορά με την τάξη μου για να δούμε μια έκθεση ζωγραφικής, στην οποία παίρναμε και μείς μέρος, με δικά μας έργα.Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια του δήμου μας. Είναι ένας χώρος με μεγάλη πολιτιστική αξία και κάθε φορά που τον επισκέπτεται κανείς νιώθει θαυμασμό.

Πένυ Μυταρά

Page 10: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Η Βίλα των Παπαδάκηδων

Η Βίλα των Παπαδάκηδων κτίστηκε γύρω στο 1920 και βρίσκεται στην οδό Πευκών 10, στο δήμο Ηρακλείου Αττικής. Υπήρξε ιδιοκτησία της πριγκίπισσας Αλίκης, στη συνέχεια περιουσία του ΙΚΑ, ύστερα κτήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τώρα δημοτική περιουσία.Σήμερα έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί ως Κέντρο Ανοικτή Προστασίας Ηλικιωμένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΚΑΠΗ.ΕΕΣ).Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές τριώροφο κτίριο με αυστηρές γραμμές, τύπου πυργόσπιτου. Η μορφολογία του έχει στοιχεία βυζαντινά και μπαρόκ. Το 1987 χαρακτηρίστηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. διατηρητέο κτίριο. Βλέποντας σχεδόν καθημερινά το κτίριο αυτό και την όμορφη αυλή του, σκέφτομαι πόσο ωραία ζούσαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή.

Μάριος Πορτοκάλης- Αντώνης Πατσουλής- Φίλιππος Στέφας- Γρηγορία Δαγκούνα

Page 11: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Το Πολιτιστικό ΠολύκεντροΤο Πολιτιστικό Πολύκεντρο βρίσκεται στο νέο Ηράκλειο, δίπλα στο σχολείο μας. Έχει τρεις ορόφους. Στο δεύτερο όροφο είναι η δανειστική Βιβλιοθήκη του δήμου, στην οποία μπορείς να γίνεις μέλος και να δανείζεσαι ωραία βιβλία. Στον πρώτο όροφο έχει μια ωραία σκηνή με ένα μεγάλο πιάνο και συνήθως γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στον κάτω όροφο έχει μια ακόμα μεγαλύτερη σκηνή με πολλά καθίσματα για θεατρικές παραστάσεις. Το χώρο αυτό τον ξέρω καλά, πήρα μέρος σε πολλές εκδηλώσεις εκεί μια που ο χώρος του φιλοξενεί παραστάσεις από σχολεία, ωδεία και άλλους συλλόγους.

Γιάννης Καλλιανίδης- Στέλλα Γεωργιάδη

Page 12: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Η παλιά εξοχική κατοικία του Φιξ

Η κατοικία του Φιξ βρίσκεται στο παλαιό Ηράκλειο και χτίστηκε το 1920-1930. Τον Μάιο του 1837, ο Όθωνας ύστερα από αίτηση Α’ στρατιωτικών για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και την προσπάθεια ευρέσεως κατάλληλου χώρου, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ίδρυε τη Βαυαρική Στρατιωτική Αποικία Ηρακλείου. Για να βρουν το κατάλληλο μέρος έβαλαν σε όλες τις περιοχές της Αττικής κρέατα. Στο Ηράκλειο άργησαν να σαπίσουν και συμπέραναν πως είχε τη λιγότερη υγρασία. Το κυρίως κτίριο έχει δύο ορόφους, ημιυπόγειο και υπερδώμα με συνολική επιφάνεια 762 τ. μ. Η κατασκευή του είναι μεικτή. Υπάρχουν φέροντες τοίχοι από λιθοδομή και πλάκες από σκυρόδεμα. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν εντός αυτών κάποια δοκάρια και κολώνες. Όταν πηγαίνω εκεί νιώθω να συγκινούμαι που σώζεται ακόμα.

Μάιρα Κωτσοπούλου

Page 13: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Κτήμα Φιξ

Ένας χώρος που αποτελεί πνεύμονα πράσινου βρίσκεται στα όρια Νέου Ηρακλείου με τη Λυκόβρυση. Μέσα σε αυτόν βρίσκεται η έπαυλη Φιξ, που αποτελεί δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής . εκεί έζησε η οικογένεια Φιξ που είχε την εύνοια του βασιλιά Όθωνα και ήταν η πρώτη που παρήγαγε μπύρα στην Ελλάδα. Η εταιρία τους απέκτησε ιδιόκτητο εργοστάσιο και η μπύρα το 1900 βραβεύτηκε στην έκθεση του Μιλάνου.

Μαρία Πατσουλή- Μαρία Ντοκο- Μαρία Καρρά

Page 14: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πάρκο Τρίτση• Στο πάρκο «Α.Τρίτσης», με την καθοδήγηση της Ορνιθολογικής Εταιρείας

παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα πουλιά την πόλη», που σχετίζεται με το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα, που ασχολείται με την πόλη που ζούμε και την πόλη που ονειρευόμαστε.

Αναζητώντας τα …ίχνη των πουλιών

Page 15: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας- Τροιζήνας-ΜεθάνωνΌχι μόνο μάθαμε για το πράσινο στις πόλεις μας, τη σημασία, τη χρησιμότητά και την αναγκαιότητά του, αλλά και εκφράσαμε συναισθήματα, βγήκαμε στο πεδίο, εξερευνήσαμε, παρατηρήσαμε και πήραμε συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής.

Page 16: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Καθολική Εκκλησία Αγίου Λουκά

Το 1837 ο Όθωνας, πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, έφερε στρατιώτες και τεχνίτες από την πατρίδα του τη Βαυαρία. Μερικοί Βαυαροί εγκαταστάθηκαν στο Ηράκλειο όπου χτίστηκε η πρώτη Καθολική εκκλησία. Στα αριστερά καθώς μπαίνεις υπάρχει μαρμάρινη ταμπέλα που γράφει κτήτωρ ναού: βασιλεύς Όθωνας. Με εντυπωσίασαν τα αγάλματα, το μικρό μέγεθος της κολυμπήθρας στην οποία βρέχουν μόνο το κεφάλι του παιδιού που βαπτίζεται, η έλλειψη τέμπλου που απομονώνει το ιερό και οι ανάγλυφες παραστάσεις που είναι ο «δρόμος του σταυρού» και τέλος το εξομολογητήριο με τις τρεις χωριστές θέσεις, όπου ο ιερέας δεν βλέπει τον εξομολογούμενο.

Page 17: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου ΓεωργίουΠολύ κοντά στον Άγιο Λουκά και στο ίδιο παρκάκι του Παλιού Ηρακλείου βρίσκεται η παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία της πόλης μας, ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μια και οι τέσσερις κύριες εικόνες του τέμπλου είναι αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Ο Φώτης Κόντογλου ήταν μικρασιάτης λογοτέχνης, ζωγράφος και αγιογράφος, από τα επίλεκτα μέλη της γενιάς του '30, που αναζήτησε την ελληνικότητά της μέσα από την επιστροφή στις ρίζες. Μαθητές του υπήρξαν οι διακεκριμένοι ζωγράφοι Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Τσαρούχης και Νίκος Εγγονόπουλος.Η εκκλησία, όπως είναι σήμερα, κατασκευάστηκε το 1930.Μάιρα Κωτσοπούλου

Page 18: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Και βέβαια λίγο παιχνίδι μετά στην κοντινή παιδική χαρά. Παραμένουμε παιδιά…

Page 19: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Το ξέρατε ότι το πράσινο στις πόλεις:

Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα. Συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας. Απορροφά τους θορύβους της πόλης. Μειώνει τον κίνδυνο πλημμυρών Είναι χώρος αναψυχής, άθλησης και κοινωνικής συναναστροφής

για τους κατοίκους. Αποτελεί χώρο συγκέντρωσης των κατοίκων σε κατάσταση

έκτακτης ανάγκης.

Page 20: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

ΜΑΘΑΜΕ

Η ζωή στην πόλη περιλαμβάνει όλες τις διαφορετικές δραστηριότητες των ανθρώπων, όταν αυτοί χρησιμοποιούν τους δημόσιους χώρους για περπάτημα, κάθε είδους μετακίνηση, βόλτες με τα πόδια, μικρές ή μεγαλύτερες στάσεις, βόλτα στα καταστήματα, συναντήσεις και συζητήσεις, άσκηση, χορό, αναψυχή, εμπορική δραστηριότητα, παιχνίδι των παιδιών, ακόμα και επαιτεία και καλλιτέχνες του δρόμου.

Από μελέτες για τη ζωή στην πόλη μάθαμε ότι σε όσες πόλεις οι συνθήκες για τους πεζούς βελτιώθηκαν, αυξήθηκαν πολύ και οι άνθρωποι που περπατάνε, που συναντιούνται ή βγαίνουν για αναψυχή.

Από τις δραστηριότητες στην πόλη ξεχωρίζουμε τις υποχρεωτικές (μετάβαση στην εργασία, στο σχολείο, αναμονή στη στάση, ψώνια…), που γίνονται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, από τις προαιρετικές (αναψυχή, βόλτα, κάθισμα για απόλαυση περιβάλλοντος…), που απαιτούν ένα ποιοτικό περιβάλλον.

Η έννοια της βιώσιμης πόλης περιλαμβάνει την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές των κτιρίων, τη βιομηχανική παραγωγή, την τροφοδότηση με ενέργεια, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, των απορριμμάτων και των μεταφορών, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Page 21: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

ΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ

Η κίνηση των ανθρώπων με τα πόδια ή με το ποδήλατο επηρεάζουν λιγότερο το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια από οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς. Είναι φτηνή μορφή μετακίνησης, σχεδόν αθόρυβη, δε ρυπαίνει το περιβάλλον και καταλαμβάνει μικρό μέρος του δημόσιου χώρου.

Μια υγιής πόλη είναι αυτή που δίνει στους πολίτες και ιδιαίτερα στα παιδιά, την ευκαιρία για άσκηση σαν φυσικό μέρος της καθημερινής ζωής και υπαίθριες δραστηριότητες, όπως περίπατο στο πάρκο ή στις πλατείες και παιχνίδι ελεύθερο στους κοινόχρηστους χώρους, τα πάρκα και τις πλατείες.

Page 22: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

• ΟΜΑΔΑ: « Τα πέντε χαμόγελα» Εβίτα, Έφη, Βασιλική, Μαρία Ν. Ορέστης

Η πόλη μας είναι πολύ όμορφη αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Θα μπορούσε να έχει περισσότερα, δέντρα, περισσότερα φυτά και γενικά περισσότερο πράσινο. Θα μας άρεσε να έχει πλατείες, πάρκα και ελεύθερους χώρους για βόλτες, συναντήσεις, δραστηριότητες αναψυχής και ξεκούρασης. Θα μας άρεσε να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας αδέσποτων ζώων. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν αν όλοι οι πολίτες ευαισθητοποιηθούν και κοιτάξουν όχι μόνο τη δική τους ζωή αλλά και των άλλων ζωντανών οργανισμών γύρω τους. Μπορεί να βοηθήσει ο Δήμαρχος και όλα τα σχολεία.

Page 23: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

• ΟΜΑΔΑ: «Οι ανώνυμοι» Αντώνης, Αλέξανδρος, Φίλιππος, Μάιρα, Χρήστος

Δεν μας αρέσει η πόλη μας λόγω έλλειψης πρασίνου και λόγω μεγάλης κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Θα θέλαμε επίσης οι άνθρωποι να σταματήσουν την υπερκατανάλωση τζακιών στα σπίτια γιατί μας «έπνιξε» το καυσαέριο. Από την άλλη μας αρέσει που υπάρχουν πολλά μαγαζιά και πολιτιστικά κέντρα. Θα θέλαμε να μάθουν όλοι να συμπεριφέρονται σωστά στο περιβάλλον και να σταματήσει η ρύπανσή του.Οι πρώτοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σ’ αυτού του είδους την αλλαγή, είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Μετά έρχεται η σειρά του Δημάρχου και του δήμου γενικότερα που μπορούν να φροντίσουν για τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και τη ρύπανση. Επίσης πρέπει να φτιάξουν πάρκα, πλατείες και ελεύθερους χώρους πράσινου.

Page 24: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ• ΟΜΑΔΑ: « Τα ταλέντα» Μαρία Κ., Γιάννης, Γρηγορία, Μάριος,

Πένυ, ΣτέλλαΜας αρέσει η πόλη μας, εδώ γεννηθήκαμε και την αγαπάμε. Έχει ενδιαφέροντα κτίρια, και πλατείες. Όμως θα θέλαμε να εμπλουτιστεί με πιο πολύ πράσινο και πάρκα, να γκρεμιστούν τα παλιά και ακατοίκητα σπίτια και να ενημερωθούν οι πολίτες για σημαντικά θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση, η καθαριότητα της πόλης, η αποφυγή της μετακίνησης με αυτοκίνητα κλπ.

Page 25: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Και αφού είμαστε και τάξη με πολλά ταλέντα, δεν μπορούσαμε να μην φτιάξουμε και αφίσες για το πρόγραμμα

Page 26: 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου