0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την...

40
ΤΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ sd Μεγάλο Σάββατο 26 - Κυριακή του Πάσχα 27 Απριλίου 2008 Πάσχα 2008

Transcript of 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την...

Page 1: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΤΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟΤΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟsd Μεγάλο Σάββατο 26 - Κυριακή του Πάσχα 27 Απριλίου 2008

Πάσχα 2008

Page 2: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Επιµέλεια: Φίλιππος Φίλιππας

Στην Αντιόχεια, στη Γαλιλαία καιστην Ιουδαία, στην Κύπρο, ακόµηκαι στην Αλεξάνδρεια, ο θρύλος τηςοµορφιάς της Μαρίας της Μαγδα-ληνής κυριαρχούσε. Από τότε που,µικρούλα ακόµη, λουζόταν στα νε-ρά της λίµνης της Γενησαρέτ προ-καλούσε τον θαυµασµό των γερό-ντων και την έκπληξη των συνοµη-λίκων της. Και όσο µεγάλωνε τόσοµακρύτερα από τα όρια της πατρί-δας της έφτανε η φήµη της κατα-πληκτικής οµορφιάς της.

Κατάφορτη από πλούτη, δόξακαι δύναµη, ωραιότερη τώρα, µεπλήθος δούλων και επιβλητικά µέ-γαρα, µε αφοσιωµένους φίλους καιθαυµαστές, βρισκόταν στην Αντιό-χεια, την πρωτεύουσα της Συρίας,έδρα του Ρωµαίου ηγεµόνα, κέντροόπου συναθροίζονταν τα στρατεύ-µατα και το χρυσάφι του κόσµου.

Στα ανάκτορα του κυβερνήτη δι-νόταν ένα βράδυ γιορτή, όπου ήτανκαλεσµένοι όλοι οι επίσηµοι τηςΑντιόχειας. Αθρωποι των γραµµά-των, πολεµιστές δοξασµένοι, Ρω-µαίοι περιηγητές και Ελληνες έµπο-

ροι, ό,τι είχε να επιδείξει σε δύναµηκαι πλούτο η πρωτεύουσα της Συ-ρίας, βρισκόταν συγκεντρωµένοστην κατοικία του Ποµπώνιου Φλό-κου.

Ενας από τους θαυµαστές τηςΜαρίας ήταν ο Τίτος, αδελφός τουΟυρβανού. Μη µπορώντας να συγ-χωρήσει την αδιαφορία του Ουρβα-νού, η Μαρία, στη γιορτή, τόσο θύ-µωσε ώστε ανέθεσε στον Τίτο νασκοτώσει τον αδελφό του... Εκεί-νος απέτυχε και του αποκάλυψετην αλήθεια, αλλά η Μαρία δεναπελπίστηκε. Η ιδέα να τιµωρήσει

τον Ουρβανό ήταν έµµονη και µέσαστις συχνές της ξαγρύπνιες δεν σκε-πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί οέρωτάς της, αλλά πιο πολύ το πεί-σµα, είχαν σκοτεινιάσει την ψυχήκαι είχαν θολώσει τη σκέψη της.Τρεις µήνες αργότερα αποφάσισενα δώσει κι αυτή µια γιορτή και κά-λεσε και τον Ουρβανό. Το συµπό-σιο που δόθηκε εκείνο το βράδυ οιχρονικογράφοι της εποχής το χαρα-κτηρίζουν ως κάτι πρωτοφανές γιατον τόπο τους.

Πληµµυρισµένο από φώτα τοκοµψό παλάτι της Μαγδαληνήςαντηχεί από τις µελωδίες των κιθα-ρωδών και το τραγούδι των κορι-τσιών της Συρίας. Οι άρχοντες τουτόπου θαυµάζουν την οµορφιά τηςΜαρίας. Ο χιλίαρχος Απιος προχω-ρεί προς το µέρος της συνοδευόµε-νος από έναν άλλο Ρωµαίο αξιωµα-τικό.

- Χαίρε λουλούδι της Γαλιλαίας!της είπε µε βαθιά υπόκλιση. Ταπει-νά σε ικετεύουµε, εγώ και ο φίλοςµου, ο χιλίαρχος Λεύκιος Βήρος, ναµας επιτρέψεις να αφήσουµε σταπόδια σου, αντί για λιβανωτό, τησυγκίνηση µας και την έκστασηπου θολώνει τα µάτια µας.

Η Μαρία χαµογέλασε και κοίτα-ξε προσεκτικότερα τη νέα γνωριµίατης. Σαν κάποια παράδοξη σκέψηνα της πέρασε από το νου ξαφνικά,κουβέντιασε µαζί του και του έριξεµατιές γεµάτες ελπίδες. Τέλος τονκάλεσε να ξαναπάει στο σπίτι τηςόποτε ήθελε.

Από εκείνη την στιγµή ο ΛεύκιοςΒήρος δεν σκεπτόταν τίποτε άλλοπαρά πότε θα την ξανάβλεπε...

Πριν από λίγο καιρό ο ΛεύκιοςΒήρος, «ο ωραιότερος και γενναιό-τερος χιλίαρχος των ρωµαϊκών λε-γεωνών», αποχαιρετούσε στη Ρώµητη γυναίκα του Μαρκία κρύβονταςκάτω από το χαµόγελο την ανησυ-χία του για τις κακές προαισθήσειςκαι τους φόβους της.

Το θεσπέσιο πλάσµα, που συ-ντάρασσε κάποτε τους λογισµούςκαι αυτού ακόµα του Τιβέριου, τουγηραιού αυτοκράτορα, η Μαρκία,που την είχαν ικετεύσει να δεχθείνα δείξει το κορµί της στον διάσηµογλύπτη Πολώνιο για να φτιάξει τοάγαλµα της Αφροδίτης, φοβότανπραγµατικά. Φοβόταν τον χωρισµό.Το ταξίδι στη χώρα του µυστηρίου,στην άγνωστη και µακρινή Ανατο-λή, απ’ όπου έφθαναν παράδοξοιθρύλοι, στη χώρα των ωραίων γυ-ναικών που µε τα φίλτρα και τα µά-για υποδούλωναν τις τραχιές ψυχέςτων πολεµιστών, την τρόµαζε. ΟΒήρος φεύγοντας τη βεβαίωσε γιατην αγάπη και την πίστη του.

Τους τρεις πρώτους µήνες τουχωρισµού η νεαρή σύζυγος έπαιρνεµηνύµατά του τακτικά. Στο τελευ-ταίο του της έγραφε πως βρισκότανστην Αντιόχεια, Και έπειτα από αυ-τό δεν έφθασε κανένα άλλο. Αδικαπερίµενε η Μαρκία πως κάποιο απότα καράβια που θα ερχόταν θαέφερνε το µήνυµα της αγάπης του.Βαριές υποψίες άρχισαν να τη βα-σανίζουν.

Απόδιωχνε ωστόσο τις θλιβερέςσκέψεις, έδινε θάρρος στον εαυτότης. Μια µέρα ο πατέρας της επέµε-νε να την πάρει στη γιορτή που θα

γινόταν για τα γενέθλια του αυτο-κράτορα. Ο Τιβέριος θέλησε να εί-ναι στη γιορτή η οµορφότερη νέατης αριστοκρατίας.

- Ζήτησε να πας ο ίδιος ο Καί-σαρ!, της είπε ο γηραιός Αντωνίνος.Γιατί ίσως θέλει να σε παρηγορήσειγια τη συµφορά που σε βρήκε, δυ-στυχισµένο παιδί µου.

- Υπάρχουν ειδήσεις, πατέρα,από τον Λεύκιο;

- Θλιβερές ειδήσεις, παιδί µου.Πιο θλιβερές απ’ ό,τι µπορεί να γεν-νήσει και η πιο τρελή φαντασία.

Ο πατέρας διηγήθηκε µε δύο λό-για στην κόρη του, που άκουγε σιω-πηλή, τα σπουδαιότερα σηµεία τηςειδήσεως που είχε φθάσει στη Ρώµηκαι όπου πρωτεύοντα ρόλο είχεπαίξει η Μαρία η Μαγδαληνή...

Η Μαρία πήγε να βρει τους Ρω-µαίους φίλους της έχοντας στον νουένα τροµερό σχέδιο. Εµαθε -τις λί-γες στιγµές που έλειψε- ότι ο Ουρ-

βανός ξέφυγε από την παγίδα καιαπειλούσε να τη σκοτώσει αν δενέφευγε από την Αντιόχεια. Εµαθεακόµη και ποιαν αγαπούσε. Καιαποφάσισε να µεταχειριστεί τονΒήρο για να εκδικηθεί και να τιµω-ρήσει την αντίζηλό της. Οταν ο κυ-βερνήτης, που είχε πάει κι αυτόςκοντά στους άλλους, την είδε ναπλησιάζει, άνοιξε τα χέρια.

- Χαίρε Αφροδίτη της Αντιόχειας,της φώναξε, θεα τής αγάπης και τουωραίου. Η Μαρία γύρισε προς τονΛεύκιο Βήρο.

- Εχετε καιρό στην Αντιόχεια, χι-λίαρχε;

- Κοντεύουν τέσσερις µήνες. Αλ-λά οµολογώ πως ήµουν στο σκοτάδιτης άγνοιας και δεν είχα δει τονήλιο που σκορπίζει έτσι σπάταλα τηλάµψη του στην Αντιόχεια.

- Κινδυνεύεις, χιλίαρχε, να γλι-στρήσεις στους ίδιους ψεύτικουςκήπους όπου σέρνει τον κυβερνήτηη φαντασία του. Απορώ όµως πώςδεν σε είδα πουθενά, αν και συχνά-ζω παντού.

Της απάντησε πως ήταν απασχο-ληµένος µε τις µικρές εκστρατείεςπου έκανε στις γύρω περιοχές και ο

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20082 ΠΑΣΧΑ 2008

«Η τιµωρία της Μαρίας της Μα-γδαληνής». Εργο του Ελ Γκρέκο.

Μαρία Μαγδαληνή: Η γυναίκα που περπάτησε στη σκιά του Θεανθρώπου

Page 3: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

κυβερνήτης συµπλήρωσε πως τοναπασχολούσε επίσης η σκέψη τηςγυναίκας του, της Μαρκίας. Μίλη-σαν για εκείνην και ο Βήρος µπόρε-σε να θαυµάσει τη Μαγδαληνή,που δεν ήταν µόνο όµορφη αλλάκαι εξαιρετικά πνευµατώδης.

Συναντήθηκε µε τη Μαρία τότεπου του όρισε, συναντήθηκε πολλέςφορές και γλιστρούσε ολοένα πε-ρισσότερο στον κατήφορο όπουεκείνη τον έσερνε, µε σκοπό να τονκάνει όργανο των εκδικητικών τηςσχεδίων. Την ικέτευε να τον δέχεταικαι η Μαγδαληνή τον δεχόταν γε-λώντας. Ο άνθρωπος που λάτρευετη γυναίκα του και δεν είχε σκιάσειτην ανάµνηση της µε ύποπτη σκέψηάρχισε να τραβιέται κοντά στηναµαρτωλή, που τον έσπρωξε τέλοςνα βιάσει τη µνηστή του Ουρβανούγια να τον εξευτελίσει.

Οταν ένα βράδυ ο Λεύκιος Βή-ρος πήγε στο σπίτι της το βρήκεκλειστό και κανένας δεν ήταν σεθέση να τον πληροφορήσει τι έγινε.Η Μαρία πληροφορήθηκε πως οΟυρβανός έµαθε τις δολοπλοκίεςτης και την ατίµωση της αθώας µνη-στής του και ζητούσε να τη βρει γιανα τη σκοτώσει. Τροµαγµένη απότην είδηση, µάζεψε τους θησαυ-ρούς και τα φορέµατα της και έφυ-γε νύχτα µε ισχυρή συνοδεία.

Πήγε στη Σελεύκεια. Μπήκε σ’ένα καράβι, αποβιβάστηκε στηνΙόππη και ξεκίνησε αµέσως για ταΙεροσόλυµα. Εξω από την πρωτεύ-ουσα υπήρχε το Ορος των Ελαίωνκαι πιο πέρα η Βηθανία, όπου ηΜαρία είχε τη θερινή έπαυλή της.Εγκαταστάθηκε εκεί για ν’ αποφύ-γει την τιµωρία ενός ανθρώπου πουήθελε να τη σκοτώσει, γιατί δεν συ-γκινήθηκε από την οµορφιά της.

Στη Βηθανία συναναστρεφόταντους Ρωµαίους που έµεναν εκεί καιστα Ιεροσόλυµα και ζούσε µε τιςίδιες παλιές της συνήθειες. Γνώρισε

τον σοφό Σιλανό και άκουσε µε χα-ρά ότι θα ερχόταν εκεί και ο Λεύ-κιος Βήρος που είχε συνοδεύσει ωςτα Ιεροσόλυµα τον Πόντιο Πιλάτο.Ο Σιλανός την κάλεσε στη δεξίωσηπου έδωσε και εκείνη µε συνοδείατων σκλάβων, των ακολούθων καιτων φυλάκων της, καθισµένη σε φο-ρείο ολόχρυσο, πήγε στο σπίτι τουΡωµαίου σοφού, που έτρεξε µε τουςφίλους του να την προϋπαντήσει,απαγγέλλοντας στίχους από το«Ασµα Ασµάτων» του Σολοµώντος.

Σε λίγο έφτασε και ο ΛεύκιοςΒήρος, που ήταν στο σπίτι του δα-σκάλου του Σιλανού, και πρόσθεσεκι αυτός την ποιητική του προσφώ-νηση. Η Μαρία, δείχνοντας πωςαπόρησε, χωρίς να συγκινηθεί, τουχαµογέλασε, του έκανε τυπικέςερωτήσεις και γύρισε την κουβέ-ντα, λέγοντας πως ήταν νευριασµέ-νη γιατί την πείραξαν άνθρωποιπου ανήκαν στη φάρα των άστεγωνκαι των ξυπόλητων.

- Εννοείς την περίφηµη φάρατου Ναζωραίου; ρώτησε ο Σιλανός.

- Αυτήν, βεβαίωσε η Μαγδαλη-νή. Μου έχουν πει πως ο αρχηγόςτους είναι ένας ληστής που πλανεύ-ει τα πλήθη µε χοντροκοµµένα µα-γικά. Και µε πρόφαση πως κηρύσ-σει, δεν ξέρω τι νόµο ή δόγµα και-νούργιο, ζει µε την αρπαγή και έχειγύρω του ανθρώπους ικανούς γιαόλα. Προχτές, καθώς περπατούσαστον κήπο µου, καµιά δεκαριά ελε-εινοί από εκείνο το ασκέρι µε έβρι-σαν µε αισχρά λόγια και µε φοβέρι-σαν µε πέτρες... Είναι ανυπόφοροικαι πρέπει να γλιτώσουµε απ’ αυ-τούς τους γελοίους.

Ο Βήρος της απάντησε πως αν τοεπιθυµούσε θα έπιανε και θα φυλά-κιζε τον αρχηγό τους. Ο Σιλανόςπαρενέβη και τους είπε πως δεν εί-χαν δίκιο. Ακουσε κάπου -είπε- τονΝαζωραίο να κηρύσσει ιδέες απλοϊ-κές, είδε τους οπαδούς του, πρόσε-

ξε τα λόγια τους και πίστεψε πωςδεν ήταν κλέφτες, αλλά αφελείςφανατικοί, άστεγοι και ξυπόλητοι,που οραµατίζονταν όσο Εκείνος δί-δασκε. Φτωχοί, που όµως δεν θέ-λουν το κακό. Πρόσθεσε ακόµα πωςο Γαλιλαίος ή Ναζωραίος, όπως τονέλεγαν, ήταν αξιοπρόσεκτος και ηφωνή του είχε ξεχωριστή γλύκαπου έµπαινε ως την καρδιά, γιος,καθώς έµαθε, κάποιου ξυλουργού.

Σε λίγο βγήκε από το σπίτι του Σί-µωνα ο Χριστός και άρχισε να κη-ρύσσει τον Λόγο Του. Τα πλήθη τονάκουγαν µαγεµένα και η Μαγδα-ληνή, από τον εξώστη του σπιτιούτου Σιλανού, παρακολουθούσε έκ-πληκτη τη διδασκαλία, που διακή-ρυσσε την αγάπη. Σε µια στιγµή, µεφωνή υπόκωφη, σαν υπνωτισµένη,ψιθύρισε:

- Θέλω να δω!

Τα µάτια της άστραφταν, το πρό-σωπό της είχε κιτρινίσει και το στή-θος της ανεβοκατέβαινε βίαια. Ταλόγια, που έτσι απλά, ήρεµα καιήσυχα έλεγε ο Ναζωραίος, έφερανστην ψυχή της ακατανόητη ανα-στάτωση. Και χωρίς ούτε αυτή ναµπορεί να καθορίσει τι ακριβώςένιωθε, ήθελε να πάει να δει τον

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 3

Συνέχεια στη σελίδα 4

WWOORRKKEERRSS’’ CCOOMMPPEENNSSAATTIIOONN//SSOOCCIIAALL SSEECCUURRIITTYY DDIISSAABBIILLIITTYY

© î

ï ô

ö

EEÚÚÁÁ··ÙÙÈÈÎο¿:: CCoonnssttrruuccttiioonn LLaaddddeerrss// SSccaaffffoolldd ™™ÔÔ‚‚··ÚÚ¿¿ ··˘ÙÙÔÔÎÎÈÈÓÓËËÙÙÈÈÎο¿:: CCaarr AAcccciiddeennttss

¶¶ÂÂÛÛ››ÌÌ··ÙÙ··:: SSlliipp && FFaallll

((771188)) 772266--66999933

2299--1166 2233rrdd AAvvee..,, AAssttoorriiaa,, 11//22 bblloocckk ffrroomm ««¡¡»» TTrraaiinn11 BBlloocckk ffrroomm TTrriibboorroouugghh BBrriiddggee

111111 LLiivviinnggssttoonn SStt..,, SSuuiittee 11111100,, BBrrooookkllyynn,, NNYY 1111220011

GGEEOORRGGEE PPOOUULLOOSS,, EEssqq¢¢ II KK HH °° OO PP OO ™™

BBaannkkrruuppttccyy -- CChhaapptteerr 77 && 1133 DDiisscchhaarrggee CCrreeddiitt CCaarrddss,, JJuuddggmmeennttss SSttoopp HHaarraassssmmeenntt,, SSttoopp FFoorreecclloossuurreess

∞∞∆∆ÀÀÃÃ∏∏ªª∞∞∆∆∞∞

∂∂ÍÍÂÂÈȉ‰ÈÈÎ΢Ì̤¤ÓÓËË,, ÚÚÔÔÛÛˆÈÈÎ΋‹ ÂÂÍ͢ËËÚÚ¤¤ÙÙËËÛÛËË

¢¢ˆÚÚ¿¿ÓÓ ™™˘ÌÌ‚‚ÔÔ˘ÏϤ¤˜ ÁÁÈÈ·· ··ÙÙ˘¯‹‹ÌÌ··ÙÙ·· ªªÂ ÙÙÈȘ ÓÓÔÔÌÌÈÈÎΤ¤˜ ÌÌ··˜ ˘ËËÚÚÂÂÛÛ››Â˜ ¯ÔÔ˘ÌÌ ··ÔÔ‰‰ÒÒÛÛÂÂÈÈ ÛÛÙÙÔÔ˘˜ ÂÂÏÏ¿¿ÙÙ˜

ÌÌ··˜ ÂÂÎη·ÙÙÔÔÌÌÌ̇‡ÚÚÈÈ·· ‰‰ÔÔÏÏ¿¿ÚÚÈÈ··

$$2255 CCoonnssuullttaattiioonn FFeeee

Εκπαιδευτική ενηµέρωση από τον καρδιολόγο Ηλία Ζία

www.mountsinai.org

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο

(212) 659-9479

Πιστεύουµε ότι όσο περισσότερα γνωρίζετε σχετικά µε τις αιτίες της στεφανιαίαςνόσου, τόσο καλύτερα προετοιµασµένοι θα είστε για να την αντιµετωπίσετε.

Γνωρίστε τον Κίνδυνό που ∆ιατρέχετε για να Υποστείτε Καρδιακή Προσβολή

H πρόληψη είναι το Κλειδί

Η υγεία σας είναι η πρώτη µας προτεραιότητα. Εάν έχετε κάποια απορία σχετικά µε τηστεφανιαία νόσο ή χρειάζεστε συµβουλές πως να µειώσετε µε τον καλύτερο τρόπο τον κίνδυνοκαρδιακής προσβολής, µπορούµε να βοηθήσουµε.Είµαστε εδώ για να σας πληροφορήσουµε και να µάθετε περισσότερα σχετικά µε τηνκαρδιοαγγειακή σας υγεία. Καλέστε µας για µία δωρεάν εκτίµηση του καρδιακού κινδύνου πουδιατρέχετε.

Αορτή

Η σκιαγραφηµένηπεριοχή δείχνει τηνβλάβη του καρδιακού µυ

Page 4: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

παράδοξο άνθρωπο που προκαλού-σε µε τη φωνή του αλλόκοτα συναι-σθήµατα. Πήγε να κατεβεί το σκα-λοπάτι αλλά ο Σιλανός την κράτη-σε. Η γλυκιά φωνή, ωστόσο, εξακο-λουθούσε το κήρυγµα:

- Μακάριοι οι καθαροί τη καρ-δία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται.Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοίυιοί θεού κληθήσονται.

- Θέλω να πάω! φώναξε η Μα-γδαληνή.

- Ερχοµαι µαζί σου κι εγώ! είπε οΒήρος.

- Οχι! Κανένας! Αφήστε µε... Τουµίλησε προσβλητικά. Και σαν µαγε-µένη, σαν να υπάκουε σε κάποιαυπερκόσµια δύναµη, άρχισε να κα-τεβαίνει τα σκαλοπάτια. Η γλυκιάφωνή και τα λόγια Του έριχναν βάλ-σαµο µέσα της κι ήταν τόσο καρφω-µένη στα χείλη Του, ώστε δεν αντε-

λήφθη τους απειλητικούς ψιθυρι-σµούς που ξεπηδούσαν γύρω της.Το πλήθος είχε θεωρήσει προσβολήτο ότι αυτή, µία εταίρα, είχε πάειεκεί προφανώς για να ειρωνευτείτον ∆ιδάσκαλο. Πήραν πέτρες καιετοιµάζονταν να τη λιθοβολήσουν,σαν τις µοιχαλίδες που ο νόµος τιςκαταδίκαζε σε τέτοιο θάνατο. Αλλάο Χριστός προχώρησε, στάθηκεµπροστά της κι αφού επέβαλε σιγήστο πλήθος, φώναξε:

- Ο αναµάρτητος υµών, πρώτοςβαλέτο λίθον επ’ αυτής.

Ντροπιασµένοι, αποσύρθηκανόλοι. Κι όταν δεν έµεινε παρά µόνοη Μαρία, γοητευµένη και έκπλη-κτη, ο Ναζωραίος τη ρώτησε:

- Γύναι, πού εισίν; Ουδείς σε κα-τέκρινε;

- Ουδείς, Κύριε.- Ουδέ εγώ σε κατακρίνω. Πο-

ρεύσου. Και από του νυν µηκέτιαµάρτανε.

Την άφησε και αποµακρύνθηκεκηρύσσοντας την αλήθεια.

- Εγώ ειµί το φως του κόσµου!ακούσθηκε µακριά η φωνή Του. Οακολουθών εµοί, ου µη περιπατή-σει εν τη σκοτία, αλλ’ έξη το φωςτης ζωής.

Από εκείνη τη στιγµή όλα άλλα-ξαν στην ψυχή της Μαγδαληνής.Στο σπίτι της, στη Βηθανία, ηµέρακαι νύχτα άλλο δεν έκανε παρά νααναπολεί τη γοητευτική µορφή τουΙησού και να σχολιάζει τα λόγια πουτης είχαν φέρει σωστή επανάστα-ση, µια µεταβολή µεγάλη, κατα-πληκτική.

Μια µέρα, εκεί που καθόταν µό-νη µέσα στη βίλα της, αντίκρισεξαφνικά τον Λεύκιο Βήρο που,απειλώντας τους φύλακες µε τοσπαθί του, µπήκε και πήγε κοντάτης. Της ανήγγειλε πως είχε διατα-γή να συλλάβει τον Ιησού. Η Μαρίατρόµαξε, αλλά ο Ρωµαίος δεν πρό-λαβε να της εξηγήσει. Είδαν να ανε-βαίνει τις σκάλες ο Λάζαρος, ο πε-θαµένος που είχε αναστήσει ο Χρι-στός, να προχωρεί προς τη Μαρίαχωρίς να δίνει απάντηση στις προ-σταγές και τις φοβέρες του Ρωµαίουαξιωµατικού και τον άκουσαν ναλέει µε φωνή που έφθανε στ’ αυτιάγλυκιά, µα που ήταν γεµάτη απόµια παράξενη σταθερότητα:

-Ελα! Ο ∆ιδάσκαλος σε καλεί!Οταν η Μαγδαληνή άφησε τη

συνάθροιση είχε ολότελα και ορι-στικά µεταβληθεί. ∆εν ήταν πιασκληρή σαν άλλοτε. Οι φτωχοί γνώ-ρισαν τη γενναιοδωρία της, οι πά-σχοντες την παρηγοριά της, εκείνοιπου την ήξεραν για γυναίκα τηςηδονής την έβλεπαν τώρα γεµάτηαπό τα λεπτότερα αισθήµατα. Ηανάσταση του Λαζάρου κατατάραξετους Αρχιερείς και τους Φαρισαί-ους, που έβλεπαν ότι ο λαός πί-στευε στον Χριστό. Εκαναν συµ-βούλιο και ο Καϊάφας, ο αρχιερεύςτου έτους, πρότεινε να ζητήσουναπό τους Ρωµαίους τον θάνατο Του,που ήταν τάχα απαραίτητος για τηνησυχία του έθνους.

Γι’ αυτό ο Ιησούς έφυγε από ταΙεροσόλυµα και πήγε µε τους µαθη-τές Του στην πόλη Εφραίµ, κοντάστην έρηµο. Εµεινε εκεί λίγο καιξαναγύρισε στη Βηθανία έξι ηµέρεςπριν από το Πάσχα και κατέλυσε

πάλι στο σπίτι του Σίµωνα του λε-πρού. Εκεί έγινε το δείπνο, όπουτον περιποιείτο η Μάρθα και όπουέλαβε µέρος και ο Λάζαρος. Η Μα-ρία η Μαγδαληνή πήρε ένα δοχείοµε πολύτιµο µύρο, άλειψε µ’ αυτότα πόδια του Χριστού κι ύστερα τασκούπισε µε τα µεταξένια µαλλιάτης, ενώ το δωµάτιο γέµιζε από τηδυνατή µυρωδιά του. Ο Ιούδας κα-ταταράχθηκε για τη σπατάλη, θαµπορούσαν, είπε, να το πουλήσουντριάκοντα δηνάρια και να τα δώ-σουν στους φτωχούς.

Η Μαγδαληνή έσπασε το δοχείοκαι έριξε στο κεφάλι του Χριστούόλο το µύρο.

Επειδή ο λαός συγκεντρωνότανκοντά στον Ιησού και πίστευε στοκήρυγµα Του, οι αρχιερείς ενέτει-ναν τις προσπάθειες τους να εξο-ντώσουν τον Ιησού και τον Λάζαρο.Και ο θεάνθρωπος, την άλλη ηµέρα,στις 10 του εβραϊκού µηνός Νισάν -δηλαδή στις 2 Απριλίου-, έφυγε καιπήγε στα Ιεροσόλυµα, όπου τα πλή-θη πληµµύρισαν τους δρόµους καιτις πλατείες. Τον υποδέχθηκαν µε-τά βαΐων και κλάδων. Καθότανστην πλάτη όνου, ο δε κόσµοςέστρωνε το έδαφος µε κλαδιά δέ-ντρων και φώναζε:

- Ωσαννά τω υιώ ∆αυίδ! Ευλογη-µένος ο ερχόµενος εν ονόµατι Κυρί-ου! Ωσαννά εν τοις υψίστοις!..

Ο ∆ιδάσκαλος µετά τον Μυστικό∆είπνο συνελήφθη, κατόπιν προδο-σίας του Ισκαριώτη, και παρεπέµ-φθη να δικασθεί µε την κατηγορίαότι παρίστανε τον θεό και επεδίωκενα καταλύσει το Νόµο.

Οι διατυπώσεις της σκηνοθετη-µένης δίκης τελείωσαν. Ο Χριστόςκαταδικάσθηκε σε θάνατο και οδη-γήθηκε στον τόπο των εκτελέσεων,όπου σταυρώθηκε.

Η Μαγδαληνή παρακολούθησεαπαρηγόρητη το δράµα του θεαν-θρώπου. Αλειψε µε µύρα, µαζί µε τηθεοµήτορα, το σώµα του Εσταυρω-µένου, µετά την Αποκαθήλωση, καιπαρέστη στην ταφή Του.

Μαζί µε τις άλλες γυναίκες πήγετο πρωί του Σαββάτου στον τάφο Τουκαι πληροφορήθηκε από τον Αγγελοτην Ανάσταση, σ’ αυτήν δε παρου-σιάστηκε ο Χριστός και της είπε ναπαραγγείλει στους µαθητές Του ότιθα τον συναντήσουν στη Γαλιλαίο.

Κατά την παράδοση η Μαγδαλη-νή πέθανε στην Εφεσο, όπου ακο-λούθησε τον Ευαγγελιστή Ιωάννη,από εκεί δε έγινε ανακοµιδή τωνλειψάνων της στην Κωνσταντινού-πολη, επί Λέοντος Στ’ του Σοφού.

Αµφισβητείται αν ήταν εκείνηπου άλειψε τα πόδια του Χριστούµε µύρα, γιατί δεν αναφέρεται σταΕυαγγέλια ρητώς το όνοµα της, πουαπό τότε σηµαίνει τη µετανοούσααµαρτωλή.

Αλλά όλοι παραδέχονται ότιυπήρξε µια εξαιρετική φυσιογνωµία,που αµάρτησε και συγχωρήθηκε,που συνεµορφώθη µε τη διδασκαλίαΤου και έδωσε το παράδειγµα της αυ-τοθυσίας και της µετάνοιας. Η γυναί-κα που θυσίασε τη λάµψη της ωραιό-τητας στο θαύµα της εξάγνισης, κα-λώντας έτσι τις ψυχές στην ανάστα-ση προς τους ουρανούς της Αγάπης...

Πηγή: «Ιστορία»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20084 ΠΑΣΧΑ 2008a

b

K R I K O S,INC¶ÔÏÈÙÈÛÙÈÎfi˜ Î·È EÈÛÙËÌÔÓÈÎfi˜ ™‡ÏÏÔÁÔ˜P.O Box 3185 Steinway Station, Astoria, NY 11103-0185

34 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ευχόµαστεστα µέλη και στους φίλους µας

καθώς και στην Οµογένεια

Ευλογηµένο, Χαρούµενο Πάσχακαι Καλή Ανάσταση

Aπό τη ∆ιοίκηση και τα Μέλη

Μαρία Μαγδαληνή: Η γυναίκα που περπάτησε στη σκιά του ΘεανθρώπουΣυνέχεια από τη σελίδα 3

Ευχαριστούµε τους πελάτες µας για την συνεχή τους προτίµηση

Στους πελάτες µας, στους φίλους µας και στον απανταχού Ελληνισµό

ευχόµαστεΚαλό Πάσχα - Καλή Ανάσταση

Η διεύθυνση και το προσωπικό

OPA SOUVLAKI TAVERNA

Η γεύση στο κέντρο του τραπεζιού.....

28-44 31st Street, Astoria, NY 11102Tηλ.: (718) 728-3638

Ανοιχτά καθηµερινά για µεσηµεριανό και βραδυνό.

Η αίθουσά µας διατίθεται για κοινωνικές εκδηλώσεις.

Catering available

Page 5: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 5

Carter, DeLuca, Farrell & Schmidt, LLPSpecializing in Intellectual Property Law

445 Broad Hollow Road, Suite 225 • Melville, New York 11747

Tel.: (631) 501-5706 • Fax: (631) 501-3526

[email protected]@cdfslaw.com

Χριστός Ανέστη

Χαρούµενη ΠασχαλιάΚαλή Ανάσταση

GEORGE LIKOUREZOS, ESQ.JOHN KATSOUGRAKIS, ESQ.

Attorneys At Law

* * *

a b

Page 6: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20086

Sophia’ s Greek PantryΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΣ ΑΓΟΡΑ

265 Belmont Street, Belmont, Mass. 02478Τel.: (617) 489-1371

Ευχαριστούµε θερµά τους πελάτες µας για τη συνεχή τους υποστήριξη

Για τις Aγιες Hµέρες του Πάσχα απευθύνουµε θερµές και εγκάρδιες ευχές στην εκλεκτή πελατεία µας και στους φίλους µας

καθώς και σ’ όλη την Οµογένεια

Χρόνια Πολλά, Χαρούµενη Πασχαλιά

Καλή Ανάσταση µε υγεία

a b

Η ∆ιεύθυνση και το Προσωπικό

Είθε η Ανάσταση του Χριστού να αναστήσει την αγάπη και να φέρει ειρήνη στον κόσµο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Page 7: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Oταν ιταλική στρατιωτική δύναµηκατέλαβε το 1923 την Κέρκυρα, γιανα δικαιολογήσει τότε την πρωτο-φανή εκείνη πράξη του ο ΜπενίτοΜουσολίνι, ένα από τα επιχειρήµα-τα που χρησιµοποίησε ήταν και ηπερίπτωση του Εβραίου Πατσίφικοτου 1847! Με καθυστέρηση πολ-λών δεκαετιών, ο Ιταλός δικτάτοραςανέσυρε το δραµατικό εκείνο περι-στατικό για να δικαιολογήσει τααδικαιολόγητα, προκαλώντας βέ-βαια θυµηδία στη διεθνή κοινήγνώµη για τον αυθαίρετο συσχετι-σµό του.

Σχολίαζε χαρακτηριστικά η εφη-µερίδα «Εµπρός» στις 4 Σεπτεµβρί-ου 1923, για την ανόητη επικαιρο-

ποίηση του Πατσίφικου από τονΜουσολίνι: «Ο αγαθός εν τούτοιςκατά τα άλλα Πατσίφικος, ο γνω-στότατος Αθηναϊκός τύπος του1847, αφού έγινεν ένδοξος εν τηζωή, επέπρωτο να γίνη ένδοξος καιµετά θάνατον, έπειτα από 55 ολό-κληρα έτη. Εάν σώζεται ακόµη η τέ-φρα των οστών του θα ...σκιρτά εξαγαλλιάσεως».

Η πρωτεύουσα της Ελλάδος, ηΑθήνα, το 1847, πριν ακριβώς από160 χρόνια, είχε δεν είχε 24.000κατοίκους και συνταγµατικός µο-νάρχης ήταν ο Οθων, ενώ την πρω-θυπουργία κατείχε ο Ιωάννης Κω-λέττης, γαλλόφιλος πολιτικός καιαρχηγός του «γαλλικού» κόµµατος.Ηταν η εποχή που στην Ελλάδα ταπολιτικά κόµµατα ήταν ετερόφωτακαι µάλιστα έπαιρναν τη φώτισητους από το εξωτερικό: αγγλικό,ρωσικό και γαλλικό κόµµα.

Επέπρωτο το Πάσχα εκείνης τηςχρονιάς η ανυποψίαστη Αθήνα ναπεράσει µια εφιαλτική περίοδο,που κράτησε για τρία και πλέονχρόνια! Ιδού τι ακριβώς είχε συµ-βεί:

Τη Μεγάλη Εβδοµάδα του 1847είχε φτάσει στην Αθήνα για τουρι-

σµό µια οµάδα πλουσίων και επιφα-νών Γάλλων τουριστών, που ήθελανµεταξύ άλλων να παρακολουθή-σουν και τα έθιµα του ορθόδοξουΠάσχα, για τα οποία είχαν αόριστεςπληροφορίες ότι ήταν γραφικά.Ανάµεσα σ’ αυτούς τους τουρίστεςήταν, καλεσµένος από τον διοικητήτης Εθνικής Τράπεζας ΓεώργιοΣταύρο, και ο βαρώνος Ρότσιλντ,ιδιοκτήτης της οµώνυµης τράπεζαςστο Παρίσι και φυσικά µέλος τηςοµώνυµης οικογένειας που διέθετετραπεζικά συγκροτήµατα, εκτόςαπό εκεί, στο Λονδίνο και σε άλλεςευρωπαϊκές µεγαλουπόλεις. Η τρά-πεζα Ρότσιλντ του Παρισιού, σηµει-ωτέον, ήταν εκείνη που µας είχεδώσει το µεγάλο δάνειο του Οθωνατο 1832-33 -και βεβαίως η ΕθνικήΤράπεζα πράκτορας της εδώ στηνΑθήνα για την εκάστοτε είσπραξητων τόκων.

Ο φανατικά γαλλόφιλος Ιωάν-νης Κωλέττης, που είχε πληροφο-ρηθεί την άφιξη των επιφανών Γάλ-λων τουριστών, για να µην ενοχλη-θούν κατά την παραµονή τους, είχεδιατάξει τη λήψη αυστηρών µέτρωνγια να περιοριστούν τα έθιµα µετους πυροβολισµούς και τις άλλεςπασχαλινές εκδηλώσεις. Ο υπουρ-γός των Εσωτερικών µάλιστα είχεκαλέσει τον διευθυντή της αστυνο-µίας και του έδωσε αυστηρές διατα-γές να προσέξει να µην ενοχληθούνοι σπουδαίοι ξένοι που θα έµενανστην Αθήνα. Είχαν καταλύσει στοξενοδοχείο Ρουπ, ένα από τα µεγα-λύτερα και καλύτερα τότε, στηνοδό Αιόλου, απέναντι από την κα-θεδρική εκκλησία της Αγίας Ειρή-νης.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Εκκλη-σιαστικών Σταύρος Βλάχος κάλεσετον µητροπολίτη Αθηνών, αλλά καιόλους τους εφηµέριους της Αθήνας.Τους δέχτηκε στο γραφείο του καιτους έδωσε επίσης αυστηρές εντο-λές να φροντίσουν οι ίδιοι και νασυστήσουν στους ενορίτες τους ναµην πυροβολούν, όπως συνηθιζό-ταν.

Η αστυνοµία έβαλε τελάληδεςµε σάλπιγγες και ταµπούρλα για νααναγγείλουν τις διαταγές. Κάτιανάλογο έγινε και σε όλες τις εκ-κλησίες της Αθήνας. Οι ιερείς µετάτη λειτουργία σε κάθε εκκλησία σύ-στησαν στα ποίµνια τους να αποφύ-γουν κάθε πυροβολισµό. Αυτό έκα-νε ακόµη και ο παπα-Μελέτης,εφηµέριος στον ναό των ΑγίωνΑναργύρων, ανακοινώνοντας τησύσταση του υπουργείου µετά τηλειτουργία. Με µόνη διαφορά, ότιαµέσως µετά ο ίδιος, µόλις βγήκεαπό την εκκλησία, πήρε την κου-µπούρα του και την άδειασε στοναέρα.

Αυτό έγινε τη Μεγάλη Τετάρτηκαι ο ναός των Αγίων Αναργύρωνδεν ήταν η εξαίρεση. Σε όλη τηνΑθήνα ζωντάνεψε το έθιµο των πυ-ροβολισµών, παρά τις αυστηρέςδιαταγές και συστάσεις. Παραστα-τικό για το πόσο ισχυρό ήταν τότετο «βάρβαρο» έθιµο των πυροβολι-σµών, είναι ένα δηµοσίευµα τηςεφηµερίδας «Ελπίς» του Κωνσταντί-νου Λεβίδη, µερικές µέρες αργότε-ρα:

«Ολος ο ανεξάρτητος τύπος, όλοι

οι τίµιοι και φιλήσυχοι πολίταιεφώναξαν πολλάκις κατά των βαρ-βάρων πυροβολισµών του Πάσχα.Εφέτος το κακό ήρχισε από της Με-γάλης Τετάρτης και αυθηµερόνεφονεύθη οικογενειάρχης Υδραίος,καθ’ ην στιγµήν εξήρχετο της οικίαςτου...».

Στο ίδιο δηµοσίευµα επισηµαί-νεται πόσο ατελέσφορες ήταν οικυβερνητικές διαταγές, αφού το«βάρβαρο» έθιµο δεν µπόρεσε ναξεριζωθεί ούτε καν από τα σπίτιατων ίδιων των υπουργών: «...Η κυ-βέρνησις περιωρίσθη µόνον εις τονα ανάγνωση εις τας αγυιάς διατα-

γήν απαγορεύουσαν τους πυροβο-λισµούς, χωρίς όµως να λαβή και τακατάλληλα µέτρα προς εκτέλεσιντης διαταγής της. Πόσον η διαταγήςήτον ειλικρινής εικάζεται και εκ τουότι συνεχείς καθ’ όλην την ηµέρα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 7

Τι στοίχισε στην Ελλάδα το «κάψιµο του Ιούδα» στην Αθήνα του 1847

Ο γαλλόφιλος Ιωάννης Κωλέττης,που είχε πληροφορηθεί την άφιξητων επιφανών Γάλλων τουριστών,είχε διατάξει τη λήψη αυστηρώνµέτρων για να περιοριστούν ταέθιµα µε τους πυροβολισµούς καιτις άλλες πασχαλινές εκδηλώσεις.

Συνέχεια στη σελίδα 8

Page 8: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

πυροβολισµοί εξήρχοντο εκ των οι-κιών των Υπουργών».

Και συνεχίζει η εφηµερίδα τουΚ. Λεβίδη:

«Εκτός του δυστυχούς Υδραίουέπεσαν θύµατα και δύο γυναίκες

την δεύτερον ηµέραν του Πάσχα,δεν λογαρίζοµε δε και τους πληγω-θέντας κατά το µάλλον και ήττον.Κατά των παραθύρων του γραφείουµας ερρίφθησαν δύο βολαί και µίακατά των παραθύρων του κοιτώναςµας. Κατά των παραθύρων της οι-κίας Φενερλή ερρίφθη βολή εκ τρο-

µπονίου. Η σφαίρα επέρασε την ύε-λον και εισήλθεν εις τον κοιτώνα,αλλά κατ’ ευτυχίαν και ο κ. Φενερ-λής και η σύζυγός του έλειπαν.Απειροι πολίται διέµειναν καθ’ όλαςτας ιεράς εκείνος ηµέρας εν τοιςαπωτέροις δωµατίοις των οικιώντων...».

Η εφηµερίδα «Ελπίς» κλείνει τοσχόλιο της µε αντιπολιτευτικές αιχ-µές: «Παρακαλούµεν τον κ. Πρέ-σβυν της Γαλλίας να µας είπη αντοιαύτα γίνωνται και εν τη Γαλλίακαι τοιουτοτρόπως εννοώσιν οι Γάλ-λοι κυβέρνησιν, φέρουσαν την ευ-δαιµονίαν του τόπου».

Αλλά το σκηνικό του τι συνέβητο βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου,κατά την Ανάσταση, µας το δίνει οδηµοσιογράφος ∆ήµος Βρατσάνος(«Ιστορία των Ελληνικών Επανα-στάσεων», Αθήνα 1936, σελ. 108-113). Αφηγείται τι εικόνα παρου-σίαζε η πλατεία Αγίας Ειρήνης,όπου µαζί µε τον Οθωνα και τηνΑµαλία ήταν στην ίδια εξέδρα καιοι µεγαλοσχήµονες Γάλλοι τουρί-στες, ανάµεσα στους οποίους και οΡότσιλντ:

«Στην πλατεία της Αγίας Ειρήνηςείχε γίνει µια εξέδρα για τους Βασι-λείς και τους επισήµους ξένους,στολισµένη µε σµύρτα, δάφνες καισηµαίες. Από νωρίς τα γύρω µπαλ-κόνια είχαν γεµίσει κόσµο. Τα πα-

ράθυρα και τα µπαλκόνια του ξενο-δοχείου Ρουπ κατάφορτα κι αυτάαπό ξένους. Κάτω οι γύρω δρόµοικαι η πλατεία γεµάτη ασφυκτικά.Στρατός είχε περιζώσει ολόγυρααπό την εξέδρα. Η λειτουργία τηςΑναστάσεως άρχισε µέσα σ’ ένα βα-θύ και υποβλητικό σκοτάδι. Κατάτις δώδεκα µάκρυνα σαλπίσµατακαι ποδοβολητά από την οδόν Ερ-µού ανήγγειλαν την άφιξη των βα-σιλέων. Στολές, λοφία, σπαθιά γυ-µνά, όπλα, επωµίδες, παράσηµα,χρυσάφι, άλογα, τρικαντόν, κράνη!Ολόγυρα νεκρική σιγή. Ο Μητρο-πολίτης Αθηνών Νεκτάριος διαβά-ζει στο φως δύο κεριών το Ευαγγέ-λιο της Αναστάσεως:

- Προάγει υµάς εις Γαλιλαίαν.Εκεί όψεσθε Αυτόν... Χριστός Αν...

Συντέλεια του αιώνος! ∆εν επρό-φθασε να συµπληρώσει τη φράσητου. Μια λάµψις εφώτισε ολόγυρασαν ηµέρα και µια άγρια συµπυρσο-κρότησις εσυγκλόνισε όλη την πλα-τεία. Τρεις-τέσσερις χιλιάδες πιστό-λια δια µιας άδειασαν όλα µαζί. Πι-στόλια, τουφέκια - επυροβολούσανκι οι στρατιώτες - τροµπόνια, ίσωςκαι κανόνια!

Τα άλογα του στρατού το έβαλανστα πόδια κατατροµαγµένα, χλιµι-ντρίζοντας και πετώντας κατάχαµατους καβαλλαρέους. Για µια στιγµήνόµιζε κανείς, ότι γινόταν φονικήµάχη! Οπου φύγει-φύγει ο κοσµά-κης. Ουρλιάσµατα, κλάµατα! Πανι-κός!

Ο πρέσβυς της Ισπανίας ΝτονΖοζά ντε Καστέλλιο ευρέθηκε σω-ριασµένος στην εξέδρα. Είχε λιπο-θυµήσει. Ο επιτετραµµένος τουΒελγίου Πλοντέλ ντε Κβαλεκρόεκέγραφε στην κυβέρνηση του: «Νο-µίζει κανείς ότι βρίσκεται σε µά-χη...».

Θα έλεγε κανείς ότι µια και η κυ-βέρνηση ζήτησε να απαγορευθούνοι πυροβολισµοί, το έθιµο θα περιο-ριζόταν τουλάχιστον. Αλλά έγινείσως το αντίθετο, µια που οι επιφα-νείς ξένοι ήταν Γάλλοι, οπότε οιαντιπολιτευόµενοι είχαν πρόσθε-τους λόγους να θέλουν να τους...τροµάξουν, αφού η γαλλόφιληκυβέρνηση είχε ζητήσει ακριβώς τοαντίθετο! Αλλά το ζήτηµα είναι ότι

οι φιλοξενούµενοι, εκτός από Γάλ-λοι, είχαν την ιδιότητα και τωνΕβραίων. Και µέσα στα πασχαλινάέθιµα ήταν και το κάψιµο του Ιού-δα.

Ιδού τώρα η συνέχεια της αφή-γησης του ∆. Βρατσάνου για τηνηµέρα του Πάσχα:

«Την άλλη µέρα όµως έγιναν µε-γαλύτερα πράγµατα. Ξηµέρωσε ηΚυριακή. Λαµπρή! Ολη η γύρω απότην Ακρόπολη Αθήνα µοσχοβολού-σε από την κνίσσα των αµνών, πουκάθε χρόνο αίρουν τις αµαρτίες τωνΡωµιών. Οι Αθηναίοι έκαναν τις τε-λευταίες ετοιµασίες τους για να φά-νε το ‘Πάσχα’ Και ο Κύριος είχε φά-ει το Πάσχα του προ του Μαρτυρί-ου του. Αλλά εκείνη τη βραδυά,ένας από τους µαθητάς του, ο Ιού-δας από την Ισαχαράτ, το έσκασεαπό τον Μυστικόν ∆είπνον και πή-γε και επρόδωκε τον Ραβί του στοΣανχεντρίν, το Συνέδριο τωνΕβραίων. Η λαϊκή συνείδησις κατε-δίκασε τον Προδότη από τότε. Μακαι οι γενιές που ήλθαν κι έφυγαν,έρχονται και φεύγουν, έχουν κατα-

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20088 ΠΑΣΧΑ 2008

Θερµές και Eγκάρδιες Eυχές

Καλή Ανάσταση - Kaλό Πάσχα

Τι στοίχισε στην Ελλάδα το «κάψιµο του Ιούδα» στην Αθήνα του 1847Συνέχεια από τη σελίδα 6

Συνέχεια στη σελίδα 10

Ο λόρδος Πάλµερστον ενώπιον του αγγλικού κοινοβουλίου, όπουέδωσε µάχη για να δικαιολογηθεί για τη στάση του.

Page 9: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 9

(24 hours)

212. 342.3611

111 East 59th Street, 11th Floor

212.851.9151

√ ¢Ú. °ÂÒÚÁÈÔ˜ ¢. ¡Ù¿ÁÁ·˜Ë ¢Ú. ƒˆÍ¿ÓË ªÂ¯Ú¿Ó-¡Ù¿ÁÁ·

Î·È fiÏÔÈ ÔÈ Û˘ÓÂÚÁ¿Ù˜ ÙÔ˘

∫·Ú‰È·ÁÁÂÈ·ÎÔ‡ ∆Ì‹Ì·ÙÔ˜ COLUMBIA UNIVERSITY

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη

Καλό Πάσχα

Page 10: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200810 ΠΑΣΧΑ 2008

Eκπληρώστε όλα τα όνειρά σας για έναν όµορφο γάµο σ’αυτή την ξεχωριστή σας µέρα

TOWERS ON THE GREENΕκεί που τα όνειρά σας γίνονται πραγµατικότητα

Γάµοι, bridal showers, baby showers, επέτειοι, christenings, επίσηµα δείπνα, επιχειρηµατικέςσυναντήσεις, εταιρικές εκδηλώσεις

Μπορούµε να φιλοξενήσουµε πάρτι 100-350 ατόµων

TToowweerrss oonn tthhee GGrreeeennTToowweerrss oonn tthhee GGrreeeenn 227722--4488 GGrraanndd CCeennttrraall PPkkwwyy,, FFlloorraall PPaarrkk,, NNYY 1111000055 ((551166)) 777755--77771100.. ∑∑ËËÙÙ‹‹ÛÛÙÙ ÙÙÔÔÓÓ ÎÎ.. Ãÿ¿ÚÚ˘ ™™··‚‚››‰‰ËËwwwwww..ttoowweerrssoonntthheeggrreeeenn..ccoomm

Εκεί που η ξεχωριστή σας µέρα «αγκαλιάζεται» απόπροσωπικό επαγγελµατιών µε ενθουσιασµό και ειλικρίνεια.Εαν σχεδιάζετε µια πιο κλειστή εκδήλωση, µια δεξίωση, ή πρόβα δείπνου, ηεξειδικευµένη οµάδα µας catering και µαγειρικής περιµένει να σας εξυπηρετήσει σεόλες τις πτυχές αυτής της µοναδικής σας µέρας.

Απολαύστε την υπέροχη θέα του Towers Country Club

∆ιακεκριµένοι σεφ δηµιουργούν γαστρονοµικά αριστουργήµατα πουθα προσφέρουν απόλαυση στους καλεσµένους σας και η εµπειρία τουςµπορεί να ανταποκριθεί σε οποιοδήπτε στιλ εθνικής κουζίνας.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΕΠΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

• Αρθρωση / Θεραπευτική προφορικού λόγου• Μυολειτουργική θεραπεία

• Παρέµβαση στην πρώιµη παιδική ηλικία (0-3 ετών)• Γλωσσικές αδυναµίες σχολικής ηλικίας• Πρόγραµµα βελτίωσης ξένης προφοράς

• Γλωσσικές διαταραχές ενηλίκων

Επισκέψεις µε ραντεβού (718) 939-030625-32 168 Street - Flushing, NY 11358

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα µας: www.familyspeechcenter.com

Αξιολόγηση και θεραπευτικές υπηρεσίες για παιδιά και ενήλικες

Niki Stagias - Coulianidis M.A. CCC-SLP - Errika Nathenas-Dimitrakis, M.S., CCC-SLPΛογοθεραπεία - Θεραπεία γλωσσικών διαταραχών:

City TransportManagement

54-18 Broadway, Woodside, NY 11377Τel.: (718) 507-4840

Ο ΓEΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΡΟΣκαι η οικογένεια του

aπευθύνουν σε όλους τους Ελληνες όπου κι αν βρίσκονταιΘερµές και Eγκάρδιες Eυχές για

Καλή ΑνάστασηΕυλογηµένο και Χαρούµενοτο Αγιο Πάσχα

Ευχαριστούµε τους πελάτες µας για τη συνεχή τους υποστήριξη

ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ & ΝΟΥΦΑΡΟ23-35 31st Street, Astoria, NY 11105

Tel: 718-721-9190, 718-721-6066 • Fax: (718)956-8545Wedding and Christening Items

w w w. k e n t r i k o n - n o u f a r o . c o m

Eυχόµαστε στους πελάτες , στους φίλους µας καθώς και στους απανταχού Ελληνες

Καλό ΠάσχαΧρόνια Πολλά

Υγεία, Eυηµερία και Πρόοδο

Από τη ΝIKOΛΕΤΤΑ, τη ΧΡΙΣΤΙΝΑκαι το προσωπικό

δικασµένη και τη µνήµη του. Κάθεχρόνο το Πάσχα, στη δεύτερη Ανά-σταση κάνουν ένα οµοίωµα τουΙούδα, του Ισαχαριώτη.

Πιστότερη στα έθιµα η Αθήνα εί-χε αρχίσει από τον όρθρο τις ετοι-µασίες για την εκτέλεση του Ιούδα.Ευρήκαν κάτι παλιόρουχα, τα πα-ραγέµισαν µε άχυρα, έκαναν ένακεφάλι, και µε φούµο του έβαλανγένεια και µαλλιά - κατά τη φαντα-σία και την τεχνοτροπία τους -εβραίικα. Το οµοίωµα του προαιώ-νιου καταδίκου ήτον έτοιµο. Τοκρέµασαν σ’ έναν ξύλινο στύλο κιέβαλαν... κουστωδίαν αλάνηδων.Σµήνος η µαρίδα, όλο το πρωί, πα-ρακολουθούσαν κι εβοηθούσαν. Κιέπειτα έκαναν καταυλισµό γύρωαπό τον στύλο. Κτύπησαν κι οι κα-µπάνες κατά τις δύο το µεσηµέρι.Λεφούσι ξεκίνησαν οι πιστοί γιατην «Αγάπη». Οι Ταξίαρχοι γέµισαν.Η πλατεία τους ολόγυρα µαύριζε.

Μα ο Κωλέττης, ο πρωθυπουρ-γός, και η µαϊµού του εσκέφθηκαν:Αν περάσει ο ξένος µας, ο Ισραηλί-της Μπαρόν φον Ρότσιλντ, απόκαµµιά γειτονιά και ιδεί τον Ιούδα,πού... ‘απελθών απήγξατο;’. ∆ιατα-γή λοιπόν προς την αστυνοµία: Ναµην επιτρέψουν το κάψιµο του Ιού-δα. Μόλις κτύπησαν οι καµπάνες,έφθασαν στους Ταξιάρχους χωρο-φύλακες: Επειδής, λέει, κάποιανουΕβραίου θα κακοφανεί, έχουνε δια-ταή, λέει, να µην επιτρέψουν το κά-ψιµο!

- Να δεις που θάν’ αυτός κει κά-τω ο Εβραίος, εσκέφθηκε ο λαός.

Λίγο παρακάτω από τους Τα-ξιάρχας, στην άκρη της οδού Σαρ-ρή, εκατοικούσε µε την οικογένειατου, δυο κόρες, ο Εβραίος ∆αβίδΜπονιφάτσιο Πατσίφικο. Μυστή-ριος άνθρωπος. Είχε γεννηθεί στοΓιβραλτάρ. Ητον Πορτογάλος. Ητονµάλιστα και Πρόξενος της Πορτογα-λίας.

∆υο εφηµερίδες της Αντιπολι-τεύσεως της εποχής, η «Αθηνά» τουΑντωνιάδη και η «Ελπίς» του Λεβί-δη, µας τον παρουσιάζουν και γιαπλούσιο, φιλήσυχο και ευυπόλη-πτο νοικοκύρη. Ο κόσµος ενόµιζε,ότι εζούσε από ελεηµοσύνες της∆ουκίσσης της Πλακεντίας.

Τα πλήθη των πιστών οπωσδή-ποτε επίστευσαν, ότι αυτός ο άνο-µος Εβραίος, ο Ντον ∆αβίδ Μπονι-φάτσιο Πατσίφικο, είχε ενεργήσειγια να πάρει βασιλική χάρη ο Ιού-δας.

- Αυτός ο αλάδωτος! Αυτός!- Αυτός ήπιε το αίµα του κοριτσι-

ού της κυρα-Στάθως που χάθηκε!- Αυτός τη Μεγάλη Παρασκευή

έσφαξ’ έναν κόκορα, τον σταύρωσεκαι ρούφηξε το αίµα του! Τον είδε ηΣταµάταινα, η ταβερνάρισσα.

Τι έµεινε πια έπειτ’ από τόσαεγκλήµατα; θάνατος! Βουρ, λοιπόν.Εφοδος!

Σαν λυσσασµένοι, οπλισµένοι µεπέτρες και ξύλα τρέχουν στο σπίτιτου. Ο Πατσίφικο καταφεύγει στησοφίτα µε τις κόρες του και κλειδα-µπαρώνεται. Πληµµυρίζουν το σπί-

Τι στοίχισε στην Ελλάδα το «κάψιµο του Ιούδα» στην Αθήνα του 1847

Συνέχεια από τη σελίδα 8

Page 11: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

τι του οι επιδροµείς, διαρπάζουνό,τι βρίσκουν, πετούν στρώµατα,ρούχα, έπιπλα στο δρόµο από ταπαράθυρα. Οι εφηµερίδες της επο-χής, αντιπολιτευόµενες εννοείται,βεβαιώνουν ότι µαζί µε τους επι-δροµείς ήτον και ο γυιός ενόςυπουργού.

Επιτέλους φθάνει στρατός καισώζει τον Πατσίφικο και τις κόρεςτου από βέβαιο λιντσάρισµα, ακρι-βώς τη στιγµή που οι αγριάνθρωποιεκείνοι προσπαθούσαν να σπάσουντην πόρτα της σοφίτας. Τα στίφηχύνονται από κει στα σοκάκια τουΨυρρή και στου Χριστοκοπίδη, πουήτον η συνοικία των Εβραίων, κιεξέσπασαν στα τζάµια τους...».

Ο Πατσίφικο και οι κόρες τουσώθηκαν από την παρέµβαση τωνΕλλήνων στρατιωτών, αλλά ταπράγµατα του είχαν καταστραφεί.Αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν άγνω-στος στους Αθηναίους. Υπήρξεπράγµατι πρόξενος της Πορτογα-λίας, αλλά η κυβέρνησή του τον εί-χε πάψει, ύστερα από καταχρήσειςπου είχε διαπιστώσει. Ο ίδιος δενείχε άλλα εισοδήµατα, ούτε φυσικάενδιαφερόταν να εργασθεί για ναζήσει. Τα µόνα έσοδα του ήταν απότην αδιευκρίνιστη σχέση του µε τηνπερίφηµη δούκισσα της Πλακε-ντίας, που τον λυπόνταν ως αναξιο-παθή.

Οπως είναι γνωστό, η δούκισσαείχε χάσει τη δεκαοχτάχρονη κόρητης Ελίζα-Καρολίνα, τη σορό τηςοποίας δεν είχε θάψει και την δια-τηρούσε σε οινόπνευµα. Προφανώςείχε πειραχτεί η διανοητική υγείατης και έχτιζε στην Αθήνα το ανά-κτορο της στην αρχή της σηµερινήςλεωφόρου Βασιλ. Σοφίας, εκείόπου σήµερα είναι το ΒυζαντινόΜουσείο, ταυτόχρονα δε και έναδεύτερο στην Πεντέλη.

Μετά τον θάνατο της κόρης της,η γραφική δούκισσα της Πλακε-

ντίας είχε ποικίλες αναζητήσεις, µεαποτέλεσµα να στραφεί απογοη-τευµένη στον ιουδαϊσµό. Είναιάγνωστο αν σ’ αυτό συνετέλεσε οΠατσίφικος ή αν εξ αιτίας αυτού οίδιος κέρδισε την εύνοια της. Το βέ-βαιο είναι ότι το 1843 πείσθηκε απ’αυτόν να του παραχωρήσει (µε τουπ’ αριθ. 18999/27-3-1843 συµβό-λαιο Κ. Κικκίδη) ένα οικόπεδο ιδιο-κτησίας της στη θέση Μπουµπουνί-στρα. Σκοπός της προσφοράς ήτανη ανέγερση εβραϊκής συναγωγής,κατοικίας του ραβίνου, καθώς καιάλλων κατοικιών για Εβραίους.

Σε επίσηµη τελετή θεµελιώθηκεη συναγωγή και ο Πατσίφικο συνε-χώς αντλούσε χρήµατα από την πά-µπλουτη δούκισσα, ώσπου κάποιαµέρα η τελευταία κατάλαβε ότι εί-ναι αντικείµενο συστηµατικής εκ-µετάλλευσης από τον Εβραίο καιτον ενήγαγε στα δικαστήρια, ακυ-ρώνοντας τη δωρεά.

Την ίδια εποχή έγινε και το περι-στατικό σε βάρος του Πατσίφικο µετην αντίδραση του αθηναϊκού πλή-θους, επειδή δεν του επέτρεψαν το«κάψιµο του Ιούδα». Γι’ αυτό και εί-ναι άγνωστο αν η πυρκαγιά, πουέπιασε στο σπίτι της δούκισσας τηςΠλακεντίας και αποτέφρωσε το σώ-µα της άταφης κόρης της, δεν ήτανπαρά ένας εµπρησµός. Ενας εµπρη-σµός που είτε οφειλόταν στην έξα-ψη κάποιων θερµόαιµων Αθηναίωνλόγω των φιλοεβραϊκών τάσεων τηςδούκισσας, είτε όµως στον ίδιο τονΠατσίφικο που είχε χάσει τον πα-κτωλό.

Μόλις επλήγη από τους ανώνυ-µους Αθηναίους, ο Πατσίφικο δενθέλησε να ακολουθήσει τη νόµιµηοδό για να διεκδικήσει αποζηµίω-ση, αλλά επειδή είχε γεννηθεί στοΓιβραλτάρ απευθύνθηκε στην αγ-γλική πρεσβεία, δηλώνοντας πωςείναι εκ γενετής Αγγλος υπήκοος.∆εν το έκανε τυχαία. Ηξερε ότι την

εποχή εκείνη η αγγλική πολιτικήαπέναντι στην Ελλάδα µόνο φιλικήδεν ήταν. Και η Ελλάδα δεν θα µπο-ρούσε να αντιδράσει αρνητικά σεµια αγγλική παρέµβαση.

Ο ∆ήµος Βρατσάνος συνεχίζειτην καταγραφή του περιστατικού:

«Αλλά πριν ακόµη νυχτώσει κα-λά-καλά παρουσιάσθηκε στην κυ-βέρνηση ο πρέσβυς της ΑγγλίαςΛάιονς. Ο Πατσίφικος ήτον και Αγ-γλος υπήκοος. Ο Κωλέττης, όπως

παραπάνω είπα, ήταν γαλλόφιλος.Ο Λάιονς λοιπόν έβλεπε πως η Αγ-γλία εξ αιτίας του έχανε ολοένααπό την εδώ επιρροή της, τον εµι-σούσε. Και βρήκε µια καλή ευκαι-ρία».

Τώρα πλέον τον λόγο είχε ο πρε-σβευτής της Αγγλίας, ο οποίος αξίω-σε από την κυβέρνηση να δοθεί µιαδυσανάλογα τεράστια αποζηµίωσηγια τον Εβραίο προστατευόµενότου.

Ο Αγγλος πρεσβευτής δεν έκανεβήµα πίσω. Με αλλεπάλληλες αυ-στηρές διακοινώσεις προσπαθούσενα εξευτελίσει τον βασιλέα Οθωνακαι την κυβέρνησή του. Είχε φθά-σει ακόµα και στο σηµείο να ζητή-σει η Αγγλία να καταλάβει την Ελα-φόνησο και τη Σαπιέντσα, για να ταχρησιµοποιήσει ως ναυτική βάση!

Ο Πατσίφικο καθοδηγήθηκε

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 11

Για τη διευκόλυνσή σας είµαστε ανοιχτά 7 ηµέρες την εβδοµάδα

Τηλεφωνήστε εγκαίρως για τις παραγγελίες σας

Καθαριότητα, εµπιστοσύνη, φιλική εξυπηρέτηση

µε αρνάκια, κατσικάκια και γουρουνάκια γάλακτος

Καλό Πάσχα

a b

Ακόµη κοκορέτσι, µακεδονικό λουκάνικο µε πράσο και ριγανάτο και ό,τι χρειάζεται η παραδοσιακή µαγειρίτσα. Επίσης όλα τα κρέατα, κοτόπουλα κ.ά.

Ολα φρέσκα, όλα καθαρά σε καλές τιµές!

¢¢øøƒƒ∂∂∞∞¡¡ ¢¢ππ∞∞¡¡√√ªª∏∏

Σας ευχαριστούµε

για τη σταθερή σας

προτίµηση

A & D MEAT MARKET22-55 31st Street, Astoria, NY 11105

(718) 721-2527

Συνέχεια στη σελίδα 12

FEDERATION OF HELLENIC EDUCATORS & CULTURAL ASSOCIATION OF AMERICA

Οµοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αµερικής452 75th Street, Brooklyn, NY 11209 • Tel.: (718) 745-2870

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Οµοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αµερικής

µε την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα

εύχονται

εις τον πνευµατικόν µας πατέρα Σεβασµιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αµερικής

κ.κ. ∆ΗΜΗΤΡΙΟ

στη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Αγη Μπαλτά

στους ακούραστους υποστηρικτές µας

Μητροπολίτη Τυάνων κ.κ. ΠΑΪΣΙΟΝ και Επίσκοπο Απαµείας κ.κ. ΒΙΚΕΝΤΙΟ

στον εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα» κ. ΑΝΤΩΝΗ ∆ΙΑΜΑΤΑΡΗ

στο ∆ιευθυντή του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

∆ρ. ΙΩΑΝΝΗ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟ

στην κ. ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΕ∆ΟΝ∆ιευθύντρια της Πρώτης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αµερικής

στο Συντονιστή εκπαίδευσης Ελληνικού Προξενείου Νέας Υόρκης

κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΛΗΚΙ∆Η

σε όλο το δηµοσιογραφικό κόσµο που προωθεί την ελληνική γλώσσα µας

σε όλους τους ΜΑΘΗΤΕΣ, ∆ΑΣΚΑΛΟΥΣ και ΙΕΡΕΙΣ της ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Χαρούµενο και Ευλογηµένο Πάσχα Χριστός ΑνέστηΧρόνια Πολλά

Για το ∆ιοικητικό Συµβούλιοκ. ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΚΟΛΗ, πρόεδρος

κ. ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΟΚΚΙΝΟΣ Γραµµατέας

a b

Page 12: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

από την αγγλική πρεσβεία να ζητή-σει ένα τεράστιο ποσό.

Αυτή η αποζηµίωση ανερχότανσε 886.736,37 δρχ. (την εποχή πουτο ψωµί είχε 28 λεπτά η οκά), µε τοαιτιολογικό ότι κατά την επιδροµήκαταστράφηκαν σηµαντικά έγγρα-φα της Ισπανικής Βουλής. Αρχικάόµως η κυβέρνηση ήταν ανένδοτη,προσθέτοντας, σε απάντηση τουδιαβήµατος του πρεσβευτή Λάιονς,ότι αν ήθελε µπορούσε να καταφύ-γει στην Ελληνική ∆ικαιοσύνη.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε βρε-

θεί σε τροµερά δύσκολη θέση. Ηαγγλική απαίτηση ήταν «ληστρικήκαι εκβιαστική» και, όπως είχε ανα-κοινώσει η ελληνική κυβέρνηση,ύστερα από διαβουλεύσεις καιυπουργικά συµβούλια, το αίτηµαγια αποζηµίωση ήταν υπερβολικόκαι άδικο.

Η αγγλική πλευρά δεν υποχω-ρούσε µε τίποτα. Στο Λονδίνουπουργός Εξωτερικών ήταν ο λόρ-δος Πάλµερστον και αποφάσισε νακαταφέρει καίριο πλήγµα στο ελλη-νικό κράτος. Στις 30 ∆εκεµβρίου1849 έφτασε αγγλικός στόλος στονΣαρωνικό, µε επικεφαλής τον αλή-

στου µνήµης ναύαρχο σερ ΟυίλιαµΠάρκερ, ο οποίος συνοδευόµενοςαπό τον πρεσβευτή στην ΑθήναΟυάις, παρουσιάσθηκε στον υπουρ-γό Εξωτερικών Λόντο και υπέβαλετελεσιγραφικά την αξίωση συνολι-κά για τα ακόλουθα αιτήµατα:

α. Να δοθεί αποζηµίωση στονΠατσίφικο για τις ζηµιές που είχευποστεί το Πάσχα του 1847 και πουανέρχονταν στο ποσό των 31.534χρυσών λιρών.

β. Να αποζηµιωθεί µε 1.800χρυσές λίρες ο γνωστός ΣκώτοςΤζωρτζ Φίνλεϋ για µερικά οικόπεδαπου είχε αγοράσει και που περιελή-

φθησαν στον βασιλικό κήπο.γ. Να καταβληθεί αποζηµίωση

460 χρυσών λιρών σε κάποιονΕπτανήσιο ιδιοκτήτη αλιευτικούσκάφους, το οποίο προ ετών είχεληστευθεί στις εκβολές του Αχελώ-ου.

δ. Να καταβληθεί αποζηµίωσηάλλων 2.000 χρυσών λιρών σε κά-ποιους άλλους Επτανήσιους που εί-χαν κακοποιηθεί στην Πάτρα καιστην Ηλεία.

ε. Αποζηµίωση 500 χρυσών λι-ρών να δοθεί σε Αγγλους ναύτεςπου είχαν κακοποιηθεί στην Πά-τρα.

στ. Να εκχωρηθούν στην ΙόνιοΠολιτεία τα νησιά Ελαφόνησος καιΣαπιέντσα.

Για όλες αυτές τις αυθαίρετεςαξιώσεις του σηµειώµατος, οι εκ-πρόσωποι του αγγλικού κράτουςέθεσαν 24 ώρες για ικανοποίηση,διαφορετικά θα επιβαλλόταν ναυτι-κός αποκλεισµός της χώρας. Η προ-θεσµία παρατάθηκε για άλλες 24ώρες, αλλά η τότε ελληνική κυβέρ-νηση Κριεζή -προς τιµήν της - αντέ-ταξε απόλυτη άρνηση, ερµηνεύο-ντας έτσι την ανεξαρτησία του ελ-ληνικού κράτους. Απέρριψε το τε-λεσίγραφο και ζήτησε τη µεσολά-βηση των άλλων δύο «προστάτι-δων» δυνάµεων, της Γαλλίας και τηςΡωσίας.

Η Αγγλία προχώρησε στην κή-ρυξη του αποκλεισµού για κάθεπλοίο που έφερε ελληνική σηµαία,ενώ κατασχέθηκαν όλα τα πλοίαπου βρέθηκαν στο λιµάνι του Πει-ραιά.

Η άδικη, µονοµερής και υπερ-φίαλη αυτή ενέργεια σε βάρος ενόςµικρού κράτους καταδικάσθηκεαπό όλο τον πολιτισµένο κόσµο,σηµειωτέον δε ότι και στην ίδια τηνΑγγλία προκλήθηκε ισχυρή αντί-δραση. Στην Βουλή των Κοινοτήτωνυποβλήθηκε πρόταση µοµφής στοπρόσωπο του Πάλµερστον. ΕναςΓάλλος ιστορικός αναφέρει σχετικάγια το τι ακολούθησε:

«Σ’ έναν λόγο που διάρκεσε επίτέσσερις ώρες και στον οποίο η επι-δεξιότητα συνδυάστηκε µε την οξύ-τητα, ο Πάλµερστον υπεράσπισε τηθέση του, που την ταύτισε µε τηβρετανική τιµή. Οταν τελείωσε τονλόγο του, είπε επιγραµµατικά ότι τοCivis brittanicus sum θα πρέπει ναέχει πλέον την ίδια απήχηση που εί-χε κάποτε το Civis romanus sum. Μ’αυτή τη φράση είχε επιβληθεί και ηπρόταση µοµφής απορρίφθηκε απότην πλειοψηφία. Και όταν το ξηµέ-ρωµα ο υπουργός έφευγε από τοΚοινοβούλιο θριαµβευτής, φορώ-ντας τα πράσινα γάντια του, οι πρω-ινοί εργάτες τον επευφηµούσαν».

Ο αγγλικός εκβιασµός ήταν ανυ-ποχώρητος, αλλά και η ελληνικήκυβέρνηση το ίδιο, γεγονός πουοδήγησε στην έξαρση της δηµοφι-λίας του βασιλιά Οθωνα και των κυ-βερνήσεών του. Η Γαλλία και η Ρω-σία εξανάγκασαν την Αγγλία νααποδεχθεί τη συγκρότηση διεθνούςεπιτροπής για να διενεργήσει πραγ-µατογνωµοσύνη. Τότε ένα µέλοςτης επιτροπής στάλθηκε στη Μα-δρίτη, όπου διαπίστωσε ότι τα έγ-γραφα, για τα οποία ο άθλιος Πα-τσίφικο ζητούσε το απίστευτο ποσό

των 886.736,67 δρχ., βρίσκοντανστην Ισπανική Βουλή, όπου της ταείχε πουλήσει προ δεκαετίας!

Οι ισχυρισµοί του κατάρρευσαν,αλλά ο αποκλεισµός των παραλίωνσυνεχιζόταν, µε αποτέλεσµα, εκτόςαπό τις δραµατικές οικονοµικές συ-νέπειες, να υποφέρει ο πληθυσµόςαπό έλλειψη τροφίµων. Τελικά ηδιεθνής επιτροπή ζήτησε να αποζη-µιωθεί ο παµπόνηρος Εβραίος µόνογια την καταστροφή των επίπλωντου µε το ποσόν των 3.750 δρχ.(δηλαδή το 1/237 των όσων είχεζητήσει!), που αποδέχθηκε να κα-ταβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

Ετσι, τον Ιούνιο του 1850, έληξε

το «επεισόδιο Πατσίφικο», που ου-σιαστικά προήλθε από την άφιξηστην Αθήνα του βαρώνου Ρότσιλντ,ο οποίος δεν αποκλείεται να έκανενέο δάνειο στην Ελλάδα τότε, προ-κειµένου να µπορέσει να καταβάλειπλέον όχι την αποζηµίωση του Πα-τσίφικο, αλλά την απαίτηση της«προστάτιδος» Αγγλίας, για τηνοποία βέβαια δεν είχε αρµοδιότηταη διεθνής επιτροπή! Αλλωστε, έτσιτουλάχιστον αποφύγαµε την «πα-ραχώρηση» της Ελαφονήσου καιτης Σαπιέντσας...

Αλλά ο άδολος βασιλιάς Οθων,που αποδεδειγµένα ήταν στην ψυ-χή περισσότερο Ελληνας από οποι-ονδήποτε άλλον, υπήρξε το εξιλα-στήριο θύµα των «πατσιφικών» καιτων «παλµερικών». Ο Πέτρος Καλο-νάρος («Εµπρός», 4 Ιανουαρίου1950) καταγγέλλει ότι ο Πάλµερ-στον «δεν λησµόνησε το µάθηµατου κι ευρήκε τρόπο αργότερα ναεκδικηθεί τον Οθωνα, επιτυγχάνο-ντας µε διάφορες δολοπλοκίες τηνέξωση του Βασιλέως (10 ∆εκεµβρί-ου 1862)».

Ηταν µια εποχή µε πολλαπλέςευαισθησίες, που εύστοχα ο Ι. Μ.Παναγιωτόπουλος είχε επιχειρήσεινα την ερµηνεύσει µε το υστέρηµα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200812 ΠΑΣΧΑ 2008

Τι στοίχισε στην Ελλάδα το «κάψιµο του Ιούδα» στην Αθήνα του 1847Συνέχεια από τη σελίδα 11

Ο άδολος βασιλιάς Οθων, πουαποδεδειγµένα ήταν στην ψυχήπερισσότερο Ελληνας από οποι-ονδήποτε άλλον, υπήρξε το εξι-λαστήριο θύµα των «πατσιφι-κών» και των «παλµερικών».

Page 13: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 13

O Σπύρος και ο Πήτερ Παυλάκηςκαθώς και οι οικογένειές τους

απευθύνουν σε όλουςθερµές ευχές

για το Αγιο Πάσχα

Χρόνια Πολλάκαι Καλή Ανάσταση

GENERAL CONTRACTORS

325 Marcus Blvd., Hauppauge, NY 11788

Tel.: [email protected] • www.pav-lak.com

PAV-LAK

Page 14: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ζωτικού χώρου που είχε η Ελλάδα,το κράτος που προήλθε από τοπρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830(«Ελευθερία», 14 Οκτωβρίου1962). Σ’ αυτή την ατµόσφαιρα εί-χε εντάξει το επεισόδιο Πατσίφικο,

ένα γεγονός που στην εποχή του εί-χε συσπειρώσει κάθε Ελληνα πουπονούσε την έννοια που αντιπρο-σώπευε η Ελλάδα.

Ο ∆ηµήτριος Γρ. Καµπούρογλουείχε παράσχει τη δική του εκδοχήγια τον Εβραίο τυχοδιώκτη, πουπροκάλεσε µία από τις θλιβερότε-

ρες αµφισβητήσεις της εθνικής κυ-ριαρχίας µας. Και είναι αξιοσηµείω-το ότι την ιδέα να γράψει το κείµε-νο του εκείνο την είχε από την εξί-σου προκλητική εθνική αµφισβήτη-ση που είχε διαπράξει ο Μουσολίνιτον Σεπτέµβριο του 1923.

Σηµειωτέον ότι ο ∆. Καµπούρο-

γλους σταχυολογεί από τα αποµνη-µονεύµατα του Αλ. Ρ. Ραγκαβή πώςο Πατσίφικο επεδίωξε να σύρει καιεκείνον στα δικαστήρια για συκο-φαντική δυσφήµιση της οικογένει-ας του Εβραιοαγγλοπορτογάλουαυτού προσώπου, αλλά ο Ραγκαβήςαµύνθηκε, επικαλούµενος την «πε-ρίφηµον ένστασιν της αληθείας»,δηλ. επισείοντας σχετικά αστυνοµι-κά έγγραφα. Για την ιστορία πά-ντως, αναφέρουµε ότι η µία από τιςκόρες του Πατσίφικο απέκτησε στε-νό συγγενικό δεσµό µε την µουσικήοικογένεια των Λαµπελέτ.

Το κείµενο του Καµπούρογλουτο παραθέτουµε ολόκληρο(«Εµπρός», 25 Σεπτεµβρίου 1923):

Αναµνήσεις και µελετήµαταΟ ΠατσίφικοςΜία από τσς δήθεν αφορµάς τας

οποίας εκάστοτε χρησιµοποιεί ηπερίφηµος διπλωµατία, επιζήσασαατυχώς υπό την πάλαιαν µορφήντης και του τελευταίου παγκοσµίουπολέµου, δια να επιτεθή µετ’ απά-σης αυτής της σκαιότητος καιαγριότατος κατά της Ελλάδος είναικαι η πολυθρύλητος υπόθεσις τουΠατσίφικου, έχουσα µέσα εις τηντραγικότητα της και τα κωµικάστοιχεία, τα οποία ποτέ δεν λεί-πουν από κάτι τοιούτου είδους υπο-θέσεις.

Από τας τότε εφηµερίδας και ταχρονογραφικά έργα είναι γνωστάτα εξής:

Κατά το έτος 1849 ήκµαζεν ακό-µη το άγριον έθιµον του να καίουντον Εβραίον κατά το Μέγα Σάββα-τον. Η Αστυνοµία παρηµπόδισε ταπαιδιά. Και αυτά εξέσπασαν κατάτου τυχαίως διερχοµένου Πατσίφι-κου, τον κατεδίωξαν µέχρι της οι-κίας του και επειδή οι εν τη οικίαηµύνθησαν, ελιθοβόλησαν τα τζά-µια του, αναµιχθέντος δε µετά τωναγυιοπαίδων και όχλου ετολµήθη ηεισβολή και εντός της οικίας του καιθραύσις τινών επίπλων, ότε κατα-φθάσααα η δυναµωθείσα εις το µε-ταξύ αστυνοµία, συνέλαβε τους ωςπρωταιτίους φαινοµένους και διε-σκόρπισε τους λοιπούς τάξασα καιφρουράν εις την εβραϊκήν οικίαν.

Εζήτησε λοιπόν δια του πρέσβε-ώς του - κεκηρυγµένου Αντιοθωνι-στού - αποζηµιώσω, από την άθροι-σιν των ποικίλων κεφαλαίων ανελ-θούσαν εις δραχµάς 886.736,67 διατην ακρίβειαν.

Η κυβέρνησις ισχυρίσθη ότιπρόκειται περί θέµατος των πολιτι-κών µας δικαστηρίων.

Η διπλωµατία διαφωνούσα κα-τέταξε και την υπόθεσιν ταύτην ειςσειράν όλην άλλων αιτιάσεων καιεπηκολούθησε τέλος ο αποκλει-σµός και όλα τα συναφή γεγονότα,τα γνωστά δια του όρου Παρκερικά,εκ του Ναυάρχου Πάρκερ ονοµατι-σθέντα.

Τα πράγµατα, ως προς το θέµαηµών κατέληξαν εις το να λαβή οµακαρίτης ∆αβίδ Πατσίφικος δραχ-µάς 3.750!

Εκείνο όµως το οποίον µας εξα-γνίζει κάπως εις την εκτίµησιν τωναγαπητών µας Ιουδαίων συµπολι-τών, είναι γενικώς µεν ότι σύσσω-µος η Ελλάς κατεδίκασε και εξηφά-νισε το έθιµον, ειδικώς δε ο µακαρί-της Πατσίφικος δεν ηδυνήβη να κα-

θορίση ποτέ αν ήτο Ισπανός ή Πορ-τογάλος ή Αγγλος και µόνον εβεβαι-ώθη ότι εγεννήθη εις το Γιβραλτάρ.

Και κάτι άλλο όµως µας εξαγνί-ζει, το οποίον αφηγείται ο Ραγκα-βής εις τα Αποµνηµονεύµατα του:

Αµυνόµενος δηλ. ούτος κατάτων εκσφενδονισµένων τότε υπότου Τύπου κατά της Ελλάδος µύ-δρων, έγραψεν εις σηµαντικήν Αγ-γλικήν εφηµερίδα ότι ο Πατσίφικοςκαι ως οικογενειάρχης δεν ήτοάξιος τόσων τιµών.

Αυτός ηπείλησε τότε την εφηµε-ρίδα δι’ αποζηµιώσεως και η εφηµε-ρίς ανεκοίνωσε τούτο, διαβιβάζου-σα και την ευθύνην προς τον Ρα-γκαβήν.

Τότε ο Ραγκαβής ηναγκάσθη ναεπικαλεσθή την περίφηµον ένστα-σιν της αληθείας, απέστειλε δε πι-

στοποιητικό της Αστυνοµίας, κατό-πιν της αποστολής των οποίων επη-κολούθησε σιωπή και λήθη.

Εις ταύτα τι θα ηµπορούσαµενάραγε να προσθέσωµεν; Οτι το αν-δρείκελον του 1849, παραγεµισµέ-νον µε άχυρα, µε βρεγµένον µπα-ρούτι και µε βαµβακόσπορον, κα-τώρθωσαν τα παιδιά να το αποκρύ-ψουν, καταδιωκόµενα δε υπό τηςαστυνοµίας το µετέφεραν την νύ-κτα εις το Ριζόκαστρον και το εξη-σφάλισαν µέσα εις τα ερείπια τουΑγίου Ιωάννου του Μαγγούτη.

Ητο δε η ιδρυτική του καταρρι-φθέντος και αυτού ναού οικογέ-νεια, του ∆ραγγαρίου (Κυβερνήτουναυτικής µοίρας) του ΒυζαντινούΣτόλου Ιωάννου Μαγγούτη, κτίσα-σα και προικοδοτήσασα τον ναόνκατά το έτος 871 µ.Χ.

Εκεί λοιπόν και εκάη ο Ιούδας,επειδή δε επρωτοστάτησεν εις τηντελετήν η ψυχοκόρη διαπρεπούςΑθηναίου γείτονας, µε τας καµπα-νοκρουσίας της Αναστάσεως εδάρηαύτη από τον πληροφορηθέντα τοπράγµα κύριόν της.

Αγνοούµεν αν η πρόσθετος ικα-νοποίησις αύτη περιήλθεν εις γνώ-σιν του Πατσίφικου και των τότε δι-πλωµατικών κύκλων.

Πηγή: «Τότε»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200814 ΠΑΣΧΑ 2008a

b

Ευχαριστούµε τους πελάτες µας για τη συνεχή τους προτίµηση και υποστήριξη

Marinos Fish Market36-10 30th Ave., Astoria, NY 11103

Tel.: (718) 728-6160

ο CHARLIE MARINO

η οικογένειά του και το προσωπικό

απευθύνουν θερµές ευχές για το Πάσχαστους Ελληνες πελάτες τους, στους φίλους τουςκαθώς και σ’ όλους τους Ελληνες της Αστόριας

Χρόνια ΠολλάΚαλό Πάσχα

Καλή Ανάσταση

Τι στοίχισε στην Ελλάδα το «κάψιµο του Ιούδα» στην Αθήνα του 1847

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών τουΛονδίνου, λόρδος Πάλµερστον.

Συνέχεια από τη σελίδα 12

Page 15: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 15

Tηλ.:(718) 828-2550, Fax:(718) 828-3135ΖΖηηττήήσσττεε ττοονν ΘΘααννάάσσηη ΜΜηηττρρόόπποουυλλοο

Marino's Italian Ices

Marina Ice Cream Corp.

Selinger Ice Cream Corp.

Σας ευχαριστούµε για την προτίµησή σας

Εκτιµούµε την υποστήριξή σας και σας βεβαιώνουµε

ότι θα εξακολουθήσουµε να σας εξυπηρετούµε

µε τον καλύτερο τρόπο

Ο Oµιλος των εταιρειών µας

η ∆ιοίκηση και το Προσωπικό

µετά των οικογενειών τους

Χρόνια Πολλά

Καλό Πάσχα και

Καλή Ανάσταση

σας εύχονται ολόψυχα

129-10 91 Ave., Richmond Hill, NY 11418

133-14 Jamaica Ave., NY 11418

3070 Waterbury Ave., Bronx, NY 10461

ΓΓιιαα ππααρρααγγγγεελλίίεεςς ππααγγωωττοούύ

a b

Page 16: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Toυ Α. Βιστωνίτη

Το ύψιστο για όλη τη χριστιανοσύ-νη γεγονός της Σταύρωσης του Χρι-στού έχει δηµιουργήσει την εντύ-πωση ότι αυτό το είδος εκτέλεσηςτο είχαν χρησιµοποιήσει εκτεταµέ-

να πρώτοι οι Ρωµαίοι. Ωστόσο ησταύρωση ως µέσον θανάτωσηςήταν ευρύτατα διαδοµένη ανάµεσαστους Ασσύριους, τους Βαβυλώνι-ους και τους Πέρσες. Από αυτούς τηδανείστηκαν οι Ρωµαίοι για τουςοποίους ο σταυρός δεν είχε καµιά

ιδιαίτερη συµβολική σηµασία. Οµόνος λόγος που αγιοποιήθηκε οσταυρός, που απέκτησε πανανθρώ-πινη σηµασία και δηµιούργησε ένατεράστιο συµβολικό επίπεδο, ήτανγιατί πάνω του µαρτύρησε ο Χρι-στός.

Η προέλευσηΑυτό το συµβολικό επίπεδο

όµως είναι σχετικά νέο. Η πρωτόγο-νη µορφή του σταυρού όπως τονγνωρίζουµε σήµερα είναι ο λεγόµε-νος σταυρός τύπου γάµµα, πιο γνω-στός µε το σανσκριτικό του όνοµασβάστικα, που στην Ινδία θεωρείταιιερό σύµβολο τόσο του βραχµανι-σµού όσο και του βουδισµού. Είναιτο σύµβολο του ζώντος πυρός, τηςιερής φωτιάς που µητέρα της είναιη Μαία, η προσωποποίηση της δη-µιουργικής δύναµης.

Αναρίθµητες σβάστικες σε ποικί-λες παραλλαγές έχουν βρεθεί ωστό-σο όχι µόνο στη ΝοτιανατολικήΑσία αλλά και στην Τροία, κατά τηδιάρκεια των ανασκαφών του Σλή-µαν , όπως και στην Κεντρική Ιτα-λία της ετρουσκικής περιόδου.

Κρίνοντας από τα ευρήµατα,που χρονολογούνται από την προϊ-στορική ακόµη εποχή, οι αρχαιολό-γοι και οι µελετητές συµπεραίνουνότι µπορεί µεν το συµβολικό επίπε-δο να ήταν διαφορετικό και λιγότε-ρο εκτεταµένο από όσο στη µετάΧριστόν εποχή, αλλά το σηµασιολο-γικό πεδίο των ερµηνειών που µπο-ρούν να δοθούν για τον σταυρό εί-ναι τεράστιο.

Εκτός από τη σβάστικα µια άλληαρχαία µορφή του σταυρού εµφανί-στηκε στη φαραωνική Αίγυπτο. Οσταυρός αυτός υπήρξε κατά πάσαπιθανότητα σύµβολο της αστρονο-µίας, όταν όµως τον «ανακάλυψαν»οι χριστιανοί κόπτες ενθουσιάστη-καν σε τέτοιο βαθµό ώστε τον χρη-σιµοποίησαν για να δηµιουργή-σουν τη δική τους εκδοχή.

ΣυµβολισµοίΟ σταυρός από την εποχή του

χαλκού και ως την εµφάνιση τουχριστιανισµού συµβόλιζε την κατα-νοµή του κόσµου σε τέσσερα τµή-µατα. Συµβόλιζε ακόµη τα τέσσερασηµεία του ορίζοντα. Μολονότι πα-τρίδα του θεωρείται η Ανατολή,υπήρχε από πολύ παλιά και στη ∆ύ-ση.

Στον σκανδιναβικό Βορρά, λ.χ.,έχουµε διάφορες εκδοχές του, µιααπό τις οποίες είναι ο ηλιακός σταυ-ρός (ή σταυρός του Οντίν σύµφωναµε τη σκανδιναβική µυθολογία)που εγγράφεται µέσα σε κύκλο.Στον ελληνικό σταυρό όλοι οι βρα-χίονες είναι ίσοι µεταξύ τους.

Κατά τους νεότερους χρόνουςεµφανίστηκαν πλείστες εκδοχέςτου: ο πατριαρχικός σταυρός, ο πα-πικός σταυρός, ο σταυρός της Λωρ-ραίνης, ο σταυρός του Αγίου Πέ-τρου (που είναι ανάποδα, επειδή σεαυτή τη θέση ζήτησε να σταυρωθείο Απόστολος Πέτρος λέγοντας ότιήταν ανάξιος να σταυρωθεί στηνορθή θέση στην οποία σταυρώθηκεο Χριστός), ο σταυρός του Αγίου Αν-δρέα, που έχει τη µορφή Χ, αφού σεέναν τέτοιο σταυρό πιστεύεται ότισταυρώθηκε ο εν λόγω άγιος, οσταυρός του Αγίου Γεωργίου πουχρησιµοποιείται στη βρετανική ση-µαία, ο κελτικός σταυρός, ο σταυ-ρός των ιπποτών της Μάλτας και οσταυρός των Σταυροφόρων ή σταυ-ρός της Ιερουσαλήµ η οποία επί200 χρόνια µετά την Α’ Σταυροφο-ρία ήταν η έδρα του Βασιλείου τηςΙερουσαλήµ που ανήκε στους σταυ-ροφόρους.

Στη σηµαία τού Βασιλείου υπήρ-χε ένας µεγάλος σταυρός ελληνι-κού τύπου µαζί µε άλλους τέσσεριςµικρότερους σταυρούς στα άκρα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200816 ΠΑΣΧΑ 2008

Ο σταυρός πριν από τη Σταύρωση

200167/102

Ευχαριστούµε τους πελάτες µας για τη συνεχή τους προτίµηση

3039 Tibbett Avenue, Bronx, NY 10463 (Riverdale Area, Cross Street West 231)

Tel.: (718) 601-8100

OUR REPUTATION PRECEDES US AND OUR WORK SPEAKS FOR ITSELF

Επισκεφθείτε µας στο Internet: www.dale-way.com

a b

Οι ιδιοκτήτες

Κώστας και Ευάγγελος Παπαβασιλάκηςοι Οικογένειές τους και το Προσωπικό

εύχονται στους πελάτες και φίλους τους

καθώς και σ’ όλη την Οµογένεια

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση µε Υγεία

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Θερµές Ευχές για το Πάσχα

Χρόνια ΠολλάΚαλή Ανάσταση

VINCENT B. LANZAANNA MARIE LANZA

VINCENT B. LANZA, JUNIORFuneral Directors

PARK FUNERAL CHAPELS2175 Jericho Turnpike, Garden City Park, NY 11040

Tel.: (516) 747-4300

a b

Generations of Dignified Personal Service

Page 17: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 17

του που συµβόλιζαν τα τέσσερα Ευ-αγγέλια ή τις τέσσερις κατευθύν-σεις στις οποίες διαδόθηκε από τηνΙερουσαλήµ ο λόγος του Κυρίου. Οιτέσσερις σταυροί µαζί µε τον κε-ντρικό συµβολίζουν ακόµη τις πέ-ντε πληγές του Χριστού κατά τηδιάρκεια των Παθών.

Ο κελτικός σταυρόςΑξίζει να αναφέρουµε τον ιρλαν-

δικό σταυρό της αγίας Μπρίγκιτγιατί είναι ένα παράδειγµα του πώςστο συµβολικό, το µεταφυσικό, τοπολιτισµικό και το κοινωνικό πεδίοσυγχωνεύονται συχνά στοιχεία απόδιαφορετικές θρησκευτικές παρα-

δόσεις. Σύµφωνα µε τον θρύλο, ηΜπρίγκιτ, κόρη ενός παγανιστή βα-σιλιά, ασπάστηκε τον χριστιανισµόκαι χρησιµοποιούσε τον σταυρό αυ-τό, που αποτελούνταν από πλεγµέ-να καλάµια, για να µεταστρέψειτους Κέλτες από παγανιστές σε χρι-στιανούς. Αλλά το Μπρίγκιτ προέρ-χεται από το όνοµα της Μπρίγκιντ ήΜπρίγκτε, θεότητας της φωτιάς,της ποίησης και της µεταλλουργίαςστο κελτικό πάνθεο. Ο σταυρός αυ-τός σήµερα χρησιµοποιείται για ναπροστατεύει τα σπίτια από τη φω-τιά.

Σύµφωνα µε τους Πυθαγορεί-ους- και µε βάση την ερµηνεία τηςιεράς τετρακτύος- το 10 είναι οαριθµός της τελειότητας. Ο αριθµόςαυτός στα λατινικά παριστάνεται µεέναν σταυρό σε µορφή Χ. Πιο εντυ-πωσιακό όµως είναι το ότι στα κινέ-ζικα το 10 παριστάνεται µε ένανσταυρό ελληνικού τύπου.

Με την επικράτηση του χριστια-νισµού ο σταυρός όχι µόνο καθα-γιάζεται αλλά και αποκτά τεράστιασυµβολική σηµασία, συνδυάζονταςτο κοσµολογικό µε το µεταφυσικόστοιχείο, τον ουρανό µε τη γη, τονπεπερασµένο βίο µε την αιωνιότη-τα.

Μπορεί να έχουµε πάµπολλεςεκδοχές για το πώς ήταν ο Σταυρόςτου Χριστού, τι µέγεθος είχε ή απότι ξύλο φτιάχτηκε (από πεύκο, είναιη επικρατέστερη άποψη) αλλά γιαόλο τον χριστιανικό κόσµο εδώ καιαιώνες η οριζόντια δοκός του σταυ-ρού συµβολίζει την ανθρώπινη διά-σταση, ενώ η κάθετη τη θεία καισυνδυαστικά τη διπλή φύση τουΧριστού (ανθρώπινη και θεία). Ανπάµε στο πεδίο της αναπαράστα-σης, στη δυτική ζωγραφική έχουµεδύο περιόδους όπου η Σταύρωσηπαριστάνεται µε διαφορετικό τρό-πο.

Στην πρώτη, από τον 6ο αιώναως τα µέσα περίπου του 12ου, οΧριστός παριστάνεται ζωντανός πά-νω στον Σταυρό, εν θριάµβω καιδόξη, φορώντας κάποτε κορόνααντί για ακάνθινο στέφανο. Στηδεύτερη περίοδο από τον 12ο αιώ-να ως τις µέρες µας, ο Χριστός είναιπλέον νεκρός στον Σταυρό και στοπρόσωπό του είναι αποτυπωµένηµια έκφραση υπέρτατης αγωνίας

και πόνου. Στη χριστιανική αρχιτεκτονική

το κατ’ εξοχήν παράδειγµα της χρή-σης του σταυρού ως βάσης σχεδια-σµού είναι η εκκλησία της Αγίας Σο-φίας στην Κωνσταντινούπολη. Ορυθµός αυτός (σταυροειδής µετάτρούλου) χρησιµοποιήθηκε- καιχρησιµοποιείται ευρύτατα και σή-µερα- στην αρχιτεκτονική των ορ-θοδόξων κατ’ εξοχήν εκκλησιών.

Ο σταυρός υπάρχει σε πολλέςσηµαίες χριστιανικών κρατών(όπως αντίστοιχα η ηµισέληνος στιςσηµαίες των µουσουλµανικών χω-ρών). Τα µόνα χριστιανικά κράτηπου διαθέτουν τετράγωνες σηµαίεςοι οποίες φέρουν το σηµείο τουσταυρού είναι το Βατικανό (σε σχή-µα Χ) και η Ελβετία.

Πηγή: «To Bήµα»

Χρόνια Πολλά, Καλό ΠάσχαΚαλή Ανάσταση

Στους πελάτες και στους φίλους µου καθώς και σε όλο τον Ελληνισµό

απόδηµο και ενδηµο

εύχοµαι

a b

Clinical Professor of Ophthalmology

COLUMBIA UNIVERSITY

HARKNESS EYE INSTITUTE635 W. 165th Street, Ste. 303, New York, NY 10032

(212) 305-3378

WESTCHESTER OFFICE110 Brook Street, Scarsdale, NY 10583

(914) 723-1641

Practice limited to diseases of the Cornea and the Εxternal Εye

GEORGE J. FLORAKIS, M.D.

HELLENIC MUSIC FOUNDATION, P.O. BOX 217, PORT WASHINGTON, NY 11050

Tel.: (917) 371-1588 E-mail: [email protected] or [email protected]

Website: www.HellenicMusic.org

TΟ Ι∆ΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣΗΕLLENIC MUSIC FOUNDATION

η Kάτια Zάλλας ΡοζάτηΠΡΟΕ∆ΡΟΣ και Ι∆ΡΥΤΡΙΑ

ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

απευθύνουν για τις Αγιες Ηµέρες του Πάσχαάπειρες ευχές σε όλη την Οµογένεια, στους φίλους

καθώς και στους υποστηρικτάς του Ιδρύµατος

Χρόνια ΠολλάΧριστός Ανέστη

Χαρούµενη Πασχαλιά

Ο σταυρός από την εποχή τουχαλκού και ως την εµφάνιση τουχριστιανισµού συµβόλιζε την κα-τανοµή του κόσµου σε 4 τµήµατα.

Page 18: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Της Ηρώς Πογκόη

Κατηγορήθηκε, βασανίστηκε,σταυρώθηκε. Ακόµη όµως και αναναστήθηκε, τα Πάθη του δεν έχουντέλος. Είκοσι αιώνες µετά -και παράτα εκατοµµύρια των πιστών- το πρό-σωπο του Ιησού Χριστού επακολου-

θεί να αποτελεί αντικείµενο υποθέ-σεων, ερευνών και ερµηνειών.

Υπολογίζοντας µόνο από τον 19οαιώνα και µετά, τα βιβλία που έχουνγραφτεί για τον Ιησού είναι όσα καιτα χρόνια που πέρασαν από τη γέν-νηση του: ξεπερνούν τα 2.000. 0 τε-λευταίος που ασχολήθηκε µε το θέ-

µα φαίνεται να είναι ο σκηνοθέτηςΤζέιµς Κάµερον ο οποίος, µε το πρό-σφατο ντοκυµαντέρ του στοDiscovery Channel, υποστήριξε ότιανακάλυψε τον οικογενειακό τάφοτου Ιησού και παρουσίασε τον Χρι-στό ως σύζυγο της Μαρίας Μαγδα-ληνής και πατέρα ενός γιου ονόµατι

Ιούδα. Πριν από αυτόν, το ιστορικόπρόσωπο του Ιησού απασχόλησε φι-λοσόφους και ερευνητές ήδη από ταπρώτα χριστιανικά χρόνια. Οπωςτον Κέλσο, ο οποίος έζησε τον 2ο αι-ώνα µ.Χ. Στο έργο του «Αληθής λό-γος», που γράφτηκε µεταξύ 170-180µ.Χ., ο έλληνας ή κατ’ άλλους ρωµαί-ος (ακόµη και αιγύπτιος για ορισµέ-νους) φιλόσοφος αποδίδει, µεταξύάλλων, τα θαύµατα του Ιησού σε µα-γικές ικανότητες, ενώ υποστηρίζειότι, όντας ο ίδιος καρπός µιας παρά-νοµης σχέσης, επινόησε την υπερ-φυσική γέννηση του από την Παρ-θένο Μαρία για να καλύψει τηνπραγµατική καταγωγή του.

Ωστόσο ήταν η Ανάσταση πουβρέθηκε από την αρχή στο επίκε-ντρο των ερµηνειών. Πέρα από τουςαρχαιότερους ισχυρισµούς περί κλο-πής του σώµατος από τους µαθητές,µια απόπειρα εξήγησής της ήταν ηθεωρία της λιποθυµίας. Μεταξύ τωνπρώτων που την ενστερνίστηκανυπήρξε ο Καρλ Φρίντριχ Μπαρτ. Ογερµανός θεολόγος υποστήριξε γύ-ρω στο 1780 ότι ο Ιησούς γλίτωσε

τον θάνατο µε τη βοήθεια του ικανό-τατου ιατρού Λουκά, ο οποίος τονπροµήθευσε µε ναρκωτικές ουσίες,ενώ έπειτα συνήλθε χάρη στον Ιω-σήφ από την Αριµαθαία, µε τονοποίο ο Εσταυρωµένος συνδεότανµέσω της µυστικής αίρεσης των Εσ-σαίων.

Ο Χάινριχ Πάουλους, επίσης γερ-µανός θεολόγος, είχε µια λίγο πιοακραία άποψη. Αν και δεν κατηγό-ρησε τον Χριστό για δόλο, υποστήρι-ζε ότι εκείνος δεν προσπάθησε νακάνει θαύµατα, απλώς οι άλλοι τονπαρεξήγησαν. Σε µια σειρά συγ-γραµµάτων του, στις αρχές του 19ουαιώνα, έγραψε ότι ο Εσταυρωµένοςέπεσε σε κώµα και βγήκε από τοντάφο του χωρίς βοήθεια, ενώ πολλάθαύµατα µπορούσαν να εξηγηθούν

ορθολογικά. Οπως ο τυφλός, πουβρήκε ξανά το φως του χάρη σεάγνωστα για τους υπόλοιπους φάρ-µακα που χρησιµοποιούσε ο Ναζω-ραίος, ή ότι πολλοί άρρωστοι αυτο-θεραπεύονταν χάρη στη νηστεία,µια κατάλληλη για ίαση, δίαιτα.

Ο - επίσης ορθολογιστής- ΓάλλοςΕρνέστ Ρενάν (1823-1892) απέρρι-ψε εντελώς τα θαύµατα από τα Ευ-αγγέλια. Αποδέχθηκε από τα ιεράκείµενα µόνο ό,τι µπορούσε να κα-τανοήσει ο ανθρώπινος νους και συ-νέγραψε την πρώτη βιογραφία τουΧριστού, όπου περιέγραψε ένανεντελώς φυσιολογικό άνθρωπο. Τοέργο του «Βίος του Ιησού» κυκλοφό-ρησε τον Ιούνιο του 1863 και, προ-τού καν τελειώσει η χρονιά, είχεπουλήσει περισσότερα από 60.000αντίτυπα, µε τις εκδόσεις να διαδέ-χονται η µία την άλλη.

Το 1970 ο µελετητής από τη Βρε-τανία Τζον Αλέγκρο προκάλεσε µε-γάλες αντιδράσεις συνδέοντας τηνύπαρξη του Ιησού µε ένα παραισθη-σιογόνο µανιτάρι (ΑmanitaMuscaria) το οποίο, κατά την άπο-

ψη του, χρησιµοποιούσαν οι πρώτοιχριστιανοί.

Σύµφωνα µε τον Αλέγκρο, οιαντιλήψεις του Ιησού δεν αποτελού-σαν παρά οράµατα, ενώ η ζωή τουµια αλληγορική ερµηνεία καταστά-σεων που προκαλούνται από τη χρή-ση ναρκωτικών ουσιών.

Την ίδια χρονιά ο γάλλος συγγρα-φέας και αποκρυφιστής ΡοµπέρΑµπελέν (1907-1997) εκδίδει έναβιβλίο στο οποίο υποστηρίζει ότι οΧριστός είχε µία σύντροφο, ονόµατιΣαλώµη. Είχε βέβαια προηγηθεί ο«Τελευταίος πειρασµός» του ΝίκουΚαζαντζάκη, όπου ο Χριστός υποκύ-πτει, έστω και στη φαντασία του,στην ελκυστική µορφή της ΜαρίαςΜαγδαληνής. Το θέµα όµως τουερωτικού δεσµού του Ιησού έχει επί-

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200818 ΠΑΣΧΑ 2008

Tα σύγχρονα «πάθη» του Ιησού Χριστού

ASTORIA34-10 Broadway Astoria, N.Y. 11106

(718) 932-7800

BROOKLYN8201 5th AvenueBrooklyn, N.Y. 11209

(718) 680-9200

°È· ÙÔ˘˜ ÂÎÙfi˜ ¡¤·˜ ÀfiÚ΢

1-800-445-8550 1-800-321-1199a b

Crown Peters

ÃÚfiÓÈ· ¶ÔÏϿηÈ

∫·Ï‹ ∞Ó¿ÛÙ·ÛË

της Αστόριας και του Μπρούκλιν

σας εύχεται

Η σταύρωση του Ιησού δεν θα µπορούσε να αφήσει αδιάφορους τουςκαλλιτέχνες. Οπως τον εκκεντρικό Σαλβαντόρ Νταλί που αφιέρωσεαρκετά έργα του στον Εσταυρωµένο. Μεταξύ αυτών, ο απεικονιζόµε-νος «Χριστός της Γκαλά» του 1978, ένα από τα τρισδιάστατα έργα του.

Page 19: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 19

σης τεθεί στο «Αγιο Αίµα και Αγιο ∆ι-σκοπότηρο» (1982) των ΒρετανώνΜάικλ Μπέιτζεντ, Ρίτσαρντ Αϊ καιΧένρι Λίνκολν. Εκεί ο Ιησούς νυµ-φεύεται τη Μαρία Μαγδαληνή καιαποκτά µαζί της παιδιά. Οι συγγρα-φείς του βιβλίου προσέφυγαν µάλι-στα στα δικαστήρια κατά του ΝτανΜπράουν και του διάσηµου «ΚώδικαΝτα Βίντσι» του (2003), εφόσον στοµπεστ σέλερ των εκατοµµυρίων δο-λαρίων χρησιµοποιείται η ίδια ακρι-βώς ιδέα.

Το πρόβληµα της οικογένειας τουΙησού όµως δεν περιορίζεται στονυποτιθέµενο γάµο µε τη Μαρία Μα-γδαληνή, αλλά επεκτείνεται και στοθέµα των αδελφών του. Κατά τηνπαράδοση, αυτά δεν θεωρούνταιπαιδιά της Μητέρας του Χριστού,αλλά τέκνα του Ιωσήφ από προη-γούµενη σύζυγο, η οποία είχε πεθά-νει προτού εκείνος πάρει υπό τηνπροστασία του την Παναγία.

Πέρα από το γεγονός ότι το συ-γκεκριµένο ζήτηµα χρησιµοποιήθη-κε κατά καιρούς ως επιχείρηµα γιατην αποσύνδεση του Χριστού απότον θεό, ο Ροµπέρ Αµπελέν δεν δί-στασε να υποστηρίζει το ενδεχόµε-νο ενός αληθινού αδελφού. Στο βι-βλίο «Το πραγµατικό ιστορικό πρό-σωπο Ιησούς ή το θανάσιµο µυστικότων Ναϊτών», µε αφορµή το γεγονός

ότι Θωµάς σηµαίνει ∆ίδυµος, ο συγ-γραφέας ισχυρίζεται ότι ο γνωστός«άπιστος» Απόστολος δεν ήταν παράδίδυµος αδελφός του Χριστού.

Μεγάλος θόρυβος δηµιουργήθη-κε επίσης όταν το 2002 ανακαλύ-φθηκε οστεοφυλάκιο µε την επιγρα-φή «Ιάκωβος, γιος του Ιωσήφ, αδελ-φός του Ιησού». Η Εκκλησία άλλω-στε αναγνωρίζει τον πρώτο ιεράρχηΙεροσολύµων, Ιάκωβο, ως ετεροθα-λή αδελφό του Ιησού. Το συγκεκρι-µένο εύρηµα απασχόλησε περισσό-τερο τους αρχαιολόγους και καταδι-κάστηκε τελικά ως πλαστογραφηµέ-νο, έναν χρόνο αργότερα, από τηνΑρχαιολογική Αρχή του Ισραήλ.

Ωστόσο νέα βάσανα θα προκα-λούσε ένα άλλο αρχαιολογικό εύρη-µα: «Το Ευαγγέλιο του Ιούδα». Τοσυγκεκριµένο κείµενο (που ανακα-λύφθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετίατου 1970 και παρουσιάστηκε πριναπό ακριβώς έναν χρόνο) αποκαθι-στούσε µεν τη χαµένη τιµή του Ιού-δα του Ισκαριώτη, αλλά αναιρούσετόσο τον πόνο που ένιωσε ο Ιησούςαπό την προδοσία όσο και το ταπει-νό προφίλ του Χριστού, αφού τονπαρουσιάζει να φέρεται στους µαθη-τές του -πλην του Ιούδα- µε υπερο-ψία και ειρωνεία. Ενα από τα πιο πε-ρίφηµα ευρήµατα είναι και η «ΙεράΣινδόνη του Τουρίνου», το κοµµάτιύφασµα που φέρεται να είναι το σά-βανο του Χριστού και φιλοξενείταιστην Ιταλία εδώ και 400 χρόνια.

Καθώς η γνησιότητα της ΙεράςΣινδόνης επακολουθεί να βρίσκεταιυπό εξέταση, το ενδιαφέρον γύρωαπό το πρόσωπο του Χριστού δενέχει µειωθεί ούτε όσον αφορά τοχρώµα του δέρµατός του. Ο µαύροςΙησούς, εξάλλου, είναι µια φιγούραπου έχει φανερωθεί πολλές φορές,ήδη µε εικόνες από τους πρώτους αι-ώνες. Στην πιο σύγχρονη εκδοχήτου, το ζήτηµα πήρε νέες διαστάσειςόταν το 2004 η εβδοµαδιαία βρετα-νική εφηµερίδα «Νew Nation» ανα-κήρυξε τον Ιησού το µεγαλύτεροµαύρο πρότυπο όλων των εποχών.

Επιπλέον, πέρυσι, µια νοτιοαφρι-κανική ταινία πρόβαλε τον Χριστό ωςέναν σύγχρονο αφρικανό επαναστά-τη -µια εικόνα που διαφοροποιείταιαισθητά από αυτήν του πράου Σωτή-ρα µε τα ξανθά µαλλιά και τα γαλανάµάτια- ενώ µόλις πριν από µερικούςµήνες έκανε την εµφάνιση του και τοπρώτο αµερικανικό φιλµ που παρου-σιάζει έναν έγχρωµο Ιησού.

Εγχρωµος ή λευκός, ωστόσο, ο

Ιησούς έχει γίνει ως και γκουρού.Σύµφωνα µε ορισµένους µελετητές,ο Χριστός όχι µόνο επέζησε τηςΣταύρωσης, αλλά έφυγε για να συ-νεχίσει τη διδασκαλία του σε άλλεςχώρες. Αυτή την υπόθεση υποστήρι-ξε και ο γερµανός µελετητής Χόλ-γκερ Κέρστεν, κυρίως µε το βιβλίοτου «Η ζωή του Ιησού στην Ινδία»(1987). Σύµφωνα µε τις περιγραφέςτου, ο Χριστός ταξίδεψε µε τη Μητέ-ρα του Μαρία ως την Ινδία, όπου

άφησε και την τελευταία του πνοή,κάπου στο Κασµίρ. Από τον ίδιο συγ-γραφέα επηρεάστηκε άλλωστε σεµεγάλο βαθµό και ο Ινδός σκηνοθέ-της Σουµπραχίτ Μίτρα, ο οποίοςπριν από ενάµιση περίπου χρόνοπαρουσίασε την ταινία «Η άγνωστηιστορία του Μεσσία» µε περιεχόµε-νο που δεν διαφέρει πολύ από εκεί-νο του βιβλίου, Τι είναι αλήθεια; Εί-ναι προφανές ότι η αναζήτησή τηςθα υφίσταται όσο και ο άνθρωπος.

Γεγονός που τροφοδοτεί µε νέα στοι-χεία τόσο την επιστήµη όσο και τηφαντασία. Ωστόσο η αλήθεια µπορείνα είναι πιο απλή και να βρίσκεταιπιο κοντά. ∆ιότι, ακόµη και αν ο Ιη-σούς Χριστός αποτελεί ένα πρόσωποπου δεν θα πάψει να προκαλεί ερω-τήµατα, τα διδάγµατα Του ίσως είναιαρκετά για να απαντήσουν σε πολ-λούς προβληµατισµούς.

Πηγή: «Bηµαgazino»

w w w . a v r a n y . c o m

141 East 48th Street, New York, NY 10017

Τel.: (212) 759-8550

“Simply The Best Fish”

Aνοιχτά καθηµερινά για µεσηµεριανό και βραδινό. Brunch: Σάββατο και Κυριακή TZAZ TIΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Στους πελάτες και στους φίλους µαςκαθώς και σε όλους τους Ελληνες

απευθύνουµε

Θερµές και Εγκάρδιες Ευχές για τις Αγιες Ηµέρες τou Πάσχα

Καλή Ανάσταση

Η ∆ιεύθυνση και το Προσωπικό

ΕSTIATORIO

WR

Ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» προκά-λεσε µεγάλη αναταραχή, αλλάέφερε και πολλά χρήµατα στονσυγγραφέα και στους συντελε-στές της οµώνυµης ταινίας.

••∂∂¡¡∏∏ ∫∫∞∞∆∆∞∞ÃÃøøƒƒ∏∏™™∏∏

√ π™ƒ∞∏§ ∂¡ ∆∏ ¶ƒ√º∏∆∂π∞ ∫∞π π™∆√ƒπ∞√ πÛÚ·‹Ï Û‹ÌÂÚÔÓ Â›Ó·È ÙÔ Î¤ÓÙÚÔÓ ·ÁÎÔÛÌ›Ô˘ ÂӉȷʤÚÔÓÙÔ˜. ∏ ηٷڷÛı›۷ ˘fiÙÔ˘ πËÛÔ‡ Û˘Î‹ ·Ó·‚Ï·ÛÙ¿ÓÂÈ. √ ‰È·ÛÎÔÚ›Û·˜ ÙÔÓ πÛÚ·‹Ï ÂÈÛ˘Ó¿ÁÂÈ ·˘ÙfiÓ ÂȘ ÙËÓ ÁËÓÙˆÓ ·Ù¤ÚˆÓ ·˘ÙÒÓ, ϤÁˆÓ «£¤Ïˆ ·ӷʤÚÂÈ ·˘ÙÔ‡˜ ¿ÏÈÓ ÂȘ ÙËÓ ÁËÓ ·˘ÙÒÓ, ÙËÓÔÔ›·Ó ¤‰ˆÛ· ÂȘ ÙÔ˘˜ ·Ù¤Ú·˜ ·˘ÙÒÓ». π∂ƒ∂ªπ∞™ Ș:15. ∞È ÚÔÊËÙ›·È ÂÎÏËÚÔ‡ÓÙ·ÈÂÓÒÈÔÓ ÙˆÓ ÔÊı·ÏÌÒÓ ËÌÒÓ. ∞È ˘ÔÛ¯¤ÛÂȘ ÙÔ˘ £ÂÔ‡ ÂȘ ÙÔÓ ∞‚Ú·¿Ì, πÛ·¿Î Î·È π·ÎÒ‚Î·È ÙˆÓ ·ÔÁfiÓˆÓ ·˘ÙÒÓ, Â›Ó·È ˘ÔÛ¯¤ÛÂȘ Î·È ‰’ fiÏÔÓ ÙÔÓ ÎfiÛÌÔÓ Ù˘ ·ÓıÚˆfiÙËÙÔ˜.«∂Ó ÛÔÈ Î·È ÂÓ Ùˆ Û¤ÚÌ·Ù› ÛÔ˘, ı¤ÏÔ˘ÛÈÓ Â˘ÏÔÁËı› ¿Û·È ·È Ê˘Ï·› Ù˘ Á˘», ÂÛ¯¤ıË Ô£Âfi˜ ÂȘ ÙÔÓ ∞‚Ú·¿Ì. ∆· ·ÁÎfiÛÌÈ· ÁÂÁÔÓfiÙ· ÈÛÙÔÔÈÔ‡Ó Ù·˜ °Ú·Ê¿˜ fiÙÈ Ë ‚·ÛÈÏ›·ÙÔ˘ £ÂÔ‡ Â›Ó·È ÏËÛ›ÔÓ, «Â› ı‡Ú·È˜». ∆Ô ‚È‚ÏÈ¿ÚÈÔÓ «√ π™ƒ∞∏§ ∂¡ ∆∏ ¶ƒ√º∏∆∂π∞ ∫∞ππ™∆√ƒπ∞» ·Ó·Ê¤ÚÂÈ Ù· ÛËÌ›· ÙˆÓ Î·ÈÚÒÓ Ì·˜, Î·È ÙÔ˘ Ù¤ÏÔ˘˜ ÙÔ˘ ·ÈÒÓÔ˜ Ù˘ ·ÚÔ‡Û˘,·Ì·Úوϋ˜ ‚·ÛÈÏ›·˜ Ù˘ ·Ì·ÚÙ›·˜ Î·È ÙÔ˘ ı·Ó¿ÙÔ˘ - Î·È Ù˘ fiÛÔÓ Ô‡Ùˆ ȉڇÛˆ˜ Ù˘‚·ÛÈÏ›·˜ ÙÔ˘ £ÂÔ‡, ÂÚ› Ù˘ ÔÔ›·˜ ÚÔÛ¢¯fiÌÂı· Ó· ¤ÏıÂÈ Â› Ù˘ Á˘.°Ú¿„·Ù ηı·Ú¿ ÙË ‰È‡ı˘ÓÛ›Ó Û·˜ Î·È ·ÔÛÙ›ÏÂÙ ·˘Ù‹Ó ÂȘ ÙËÓ ‰È‡ı˘ÓÛË:

Pantel Hatgis33-33 149 STREET, FLUSHING, N.Y., 11354 - 3241

Î·È ı· Û·˜ ·ÔÛÙ·Ï› ÙÔ ·ÓˆÙ¤Úˆ ‚È‚ÏÈ¿ÚÈÔÓ

Page 20: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Αρνι µε κρασί και µανιτάρια

Υλικά:• 1 κιλό ψαχνό αρνάκι από ξεκο-

καλισµένο µπούτι ή σπάλα, τε-µαχισµένο

• 3 κουταλιές ελαιόλαδο• 17,6 oz µικρά φρέσκα µανιτά-

ρια• 1/2 φλ. λευκό, ξηρό κρασί• 1 δέσµη σπανάκι• Aλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΠροθερµαίνετε το φούρνο στους

356 βαθµούς Φαρενάιτ. Ζεσταίνετετο ελαιόλαδο σε µια κατσαρόλα (ανέχετε µία µε καπάκι που να µπαίνεικαι στο φούρνο, ακόµη καλύτερα),και κοκκινίζετε µέσα το κρέας, µέ-χρι να ροδίσει καλά, από όλες τιςµεριές.

Προσθέτετε τα µανιτάρια, τοκρασί και νερό µόλις να σκεπάζει τοκρέας και αλατοπιπερώνετε. (Αν ηκατσαρόλα σας δεν µπαίνει στοφούρνο, τότε µεταφέρετε το περιε-χόµενο της σε ένα άλλο πυρίµαχοσκεύος, πήλινο π.χ., µε καπάκι).

Σκεπάζετε την κατσαρόλα (ή το πυ-ρίµαχο σκεύος) και τη βάζετε στοφούρνο για 1/2 περίπου ώρα, µέχρινα µαλακώσει καλά το κρέας.

Στο µεταξύ, ρίχνετε το σπανάκισε µια κατσαρόλα µε µπόλικο αλα-τισµένο νερό που βράζει και ότανµαραθεί καλά, το στραγγίζετε καιρίχνετε σε µια λεκάνη µε παγωµένονερό.

Το ξαναστραγγίζετε και το ανα-κατεύετε στην κατσαρόλα µε τοκρέας. Αφήνετε να ζεσταθεί µε τοφαγητό και το σερβίρετε µε ρύζι, ήπολέντα.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

Καλτσούνια µε ανθότυροΥλικά • 1 κιλό ανθότυρο • σουσάµι• 1 κρόκος αβγού

Για το φύλλο:• 17,6 oz αλεύρι• 1 κεσές (6,4 oz) γιαούρτι• 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι νερό

όσο σηκώσει η ζύµη ώστε ναγίνει κατάλληλη για φύλλο

• Aλάτι

ΕκτέλεσηΛιώνουµε το ανθότυρο µε ένα

πιρούνι. Ετοιµάζουµε τη ζύµη ανα-κατεύοντας τα υλικά και ανοίγουµετο φύλλο. Το κόβουµε σε στρογγυ-λά κοµµάτια διαµέτρου 4x4 ιντσών.Στη µέση του στρογγυλού κοµµατι-ού βάζουµε ένα βόλο ανθότυρου.∆ιπλώνουµε το φύλλο αντικριστάτέσσερις φορές, έτσι σχηµατίζονταιτετράγωνα.

Τα αλείφουµε µε αβγό και τα πα-σπαλίζουµε µε σουσάµι. Ψήνουµετα καλτσούνια σε προθερµασµένοφούρνο στους 356 βαθµούς περί-που 20 λεπτά.

Κατσίκι γεµιστόΥλικά• 1 κατσίκι 9-11 πάουντς

Για τη γέµιση• 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι• 8 φρέσκα ψιλοκοµµένα κρεµ-

µύδια • 3/4 του φλιτζανιού λάδι • Ψιλοκοµµένο άνηθο• Ψιλοκοµµένο συκώτι κατσικι-ού• 3 φλιτζ. ψιλοκοµµένη ντοµάτα• Πιπέρι και αλάτι

ΕκτέλεσηΤσιγαρίζουµε τα ψιλοκοµµένα

κρεµµυδάκια. Στη συνέχεια προ-σθέτουµε το συκώτι, το άνηθο, αλά-τι, πιπέρι και τρία φλιτζάνια ψιλο-κοµµένη τοµάτα. Ρίχνουµε στοµείγµα το ρύζι και το αφήνουµε ναπάρει µερικές βράσεις. Η γέµιση εί-ναι έτοιµη.

Στο µεταξύ, πλένουµε το κατσίκικαι αλατοπιπερώνουµε το εσωτερι-κό του. Το γεµίζουµε και το ράβου-

Ελληνικό Πάσχα µε παραδοσιακές συνταγές

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200820 ΠΑΣΧΑ 2008

Συνέχεια στη σελίδα 22

Η οικογένεια του

Καλό Πάσχακαι Καλή Ανάσταση

Πρώτο στη νοστιµιά, την ποιότητα και τη φρεσκάδα

a b

Το ζαχαροπλαστείοµε τις γλυκές γεύσεις

από την Ελλάδα

εύχεται ολόψυχα στους εκλεκτούς πελάτεςστους φίλους της, καθώς και σε όλη την Οµογένεια

∆ωρεάν µεγάλοςχώρος πάρκινγκ

AGORA PLAZA • 23-18 31st STREET, ASTORIA, NEW YORKΤηλ: (718) 728-8484, Φαξ: (718) 728-0066 www.artopolis.net, e-mail:[email protected]

Για το Πάσχα προµηθευτείτε όλα τα γλυκά και τσουρέκια

και ό,τι άλλο απαιτεί το ελληνικό γιορτινό τραπέζι σας

Page 21: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 21

LLEEVVEELLRREESSTTAAUURRAANNTT LLOOUUNNGGEE88221166 TThhiirrdd AAvveennuuee,, BBrrooookkllyynn,, NNYY 1111220099,, ∆∆ËËÏÏ.. ((771188)) 992211--22117744

Για το Αγιο Πάσχα ευχόµαστε σε όλους τους πελάτες µας

στους φίλους µας και στον απανταχού

Ελληνισµό

ΚΚααλλόό ΠΠάάσσχχαα κκααιι κκααλλήή ΑΑννάάσστταασσηη µµεε ΥΥγγεείίαα

ΗΗ δδιιεεύύθθυυννσσηη

κκααιι ττοο ππρροοσσωωππιικκόό

ΑΑννοοιιχχττάά κκααθθηηµµεερριιννάά γγιιαα ββρρααδδυυννόό

ΗΗ ααίίθθοουυσσαα δδιιααττίίθθεεττααιι γγιιαα κκοοιιννωωννιικκέέςς

εεκκδδηηλλώώσσεειιςς ssppeecciiaall eevveennttss && pprriivvaattee

ppaarrttiieess

ΕΕίίθθεε ττοο ΑΑγγιιοο φφωωςς ττηηςς ΑΑννάάσστταασσηηςς νναα φφωωττίίζζεειι ττιιςς κκααρρδδιιέέςς όόλλωωνν

ΧΧΡΡΙΙΣΣΤΤΟΟΣΣ ΑΑΝΝΕΕΣΣΤΤΗΗ

ΕΕυυχχααρριισσττοουυµµεε ττοουυςς ππεελλάάττεεςς µµααςς γγιιαα ττηηνν ππρροοττίίµµιισσήή κκααιι ττηηννυυπποοσσττήήρριιξξηη ττοουυςς

Page 22: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200822 ΠΑΣΧΑ 2008

Ιδρύθηκε το 1966

WR

JAMAICA DAY SCHOOLΗµερήσιο Eλληνικό Σχολείo Αγίου ∆ηµητρίου Τζαµέικα84-35 152nd Street, Jamaica Hills, NY 11432 • Τel.: (718) 526-2622 - Fax: (718) 526-1680

• Ενιαίο προνηπιακό πρόγραµµα• Προχωρηµένο πρόγραµµα

για παιδιά στα πρώταστάδια ανάπτυξης

• Προνηπιαγωγείο• Νηπιαγωγείο (Ολοήµερο)• Τάξεις: 1η έως 8η • Πρόγραµµα

σπουδών βασισµένοσε παιδαγωγικές αρχές

• Πιστοποιηµένοι καθηγητές (NYS)• Αριστο µαθησιακό περιβάλλον• Προετοιµασία για

ακαδηµαϊκές σπουδές• Αρτια εξοπλισµένο εργαστήριο

πληροφορικής• Ολιγοµελή τµήµατα• Πρόγραµµα µαθηµάτων στην

ελληνική γλώσσα τριών επιπέδων

* ΠΡΟΣΙΤΑ ∆Ι∆ΑΚΤΡΑ

* Φιλικό και ασφαλές περιβάλλον

* Προσωπική συνεργασία µε τους γονείς

µέσω Ιντερνετ (schoolnotes.com)

Καλούµε τους γονείς να χαρίσουν

στα παιδιά τους την ευκαιρία

της φοίτησης σε ένα εκπαιδευτικό

αµπελώνα για µια προετοιµασία ζωής

Για πληροφορίεςκαι ΟpenHouse datesτηλεφωνήστε µαςή επισκεφθείτε µας

Θα χαρούµε να

σας γνωρίσουµε

Το Ηµερήσιο Σχολείο του Αγίου ∆ηµητρίου Τζαµέικα είναι ένα κoινοτικό εκπαιδευτικό ίδρυµα µε

όλες τις βαθµίδες µάθησης από Προνηπιαγωγείο έως και την 8η Τάξη. Με τις αρχές της

ελληνορθοδόξου παράδοσης στοχεύει στη µεταλαµπάδευση των αρετών και των παραδόσεων της

φυλής µας στις µελλοντικές γενιές. Από το 1966 χιλιάδες Ελληνοαµερικανών απόφοιτοι του

σχολείου µας έχουν κατακτήσει σηµαντικές θέσεις σε διάφορους τοµείς της κοινωνίας µας.

Υπο την διεύθυνση του ανγνωρισµένου εκπαιδευτικού Dr. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΛΙΚΟΚΗ

∆ΩΡΕΑΝ UPK

Oι µαθητές του Σχολείου του Αγίου ∆ηµητρίου Tζαµέικα

που για δεκαετίες γαλουχεί γενιές Ελληνοαµερικανών

απευθύνουν θερµές ευχές σε όλα τα µέλη της ιστορικής Κοινότητας του Αγίου ∆ηµητρίουπου µε την ακούραστη υποστήριξή τους

εξασφαλίζουν την Ελληνοχριστιανική εκπαίδευσή τους

και τους εύχονται

Καλό και Ευλογηµένο ΠάσχαΤο Φως της Αναστάσεως να φωτίζει τις καρδιές όλων µε Aγάπη

ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ

ΦΙΛΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗwww.avance.gr

H Avance Rent A Car ΕΠΕ ιδρύθηκε το 1992 στην Αθήνα και µπορεί να σαςεξυπηρετήσει µε ποικίλους τύπους αυτοκίνητων και µηχανών.

Για περισσότερο από µια δεκαετία προσφέρει στους πελάτες της υπηρεσίεςανώτερης ποιότητας, τις οποίες συνεχώς βελτιώνει και ανανεώνει.

Τηλ: 011-30-210-9959-955Fax: 011-30-210-9933-386Mob: 011-30-6979-241658Ζητήστε τον κ. Σπύρο

Rent a Car

Ελάτε να σας δείξουµετην Ελλάδα πουδεν γνωρίζετε

ΤΑΞΙ∆ΕΨΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α µε την

www.avance-travel.gr

µε, αφού προσθέσουµε πρώτα έναφλιτζάνι του τσαγιού νερό και λίγολάδι για να ψηθεί καλά η γέµιση.Αλατοπιπερώνουµε το κρέας καιεξωτερικά και το περιχύνουµε µε τοχυµό δύο λεµονιών.

Σκεπάζουµε το κρέας µε αλουµι-νόχαρτο, το οποίο αφαιρούµε µισήώρα προτού το βγάλουµε από τοφούρνο. Ψήνουµε για 2,5-3,5 ώρεςσε 356 βαθµούς.

Πηγή: «in.gr»

Kουλούρια πασχαλινάΥλικά• 2,8 oz αλεύρι µαλακό• 9 oz ζάχαρη • 4 αυγά • 5 κρόκοι αυγών• 1 φλιτζάνι καφέ κονιάκ • 10,5 oz βούτυρο γάλακτος• Xυµός µισού λεµονιού• 1 κουταλάκι γλυκού σόδα• 1 oz αµµωνία• 1/2 φλιτζάνι γάλα

ΕκτέλεσηΧτυπάµε το βούτυρο αρκετή

ώρα να ασπρίσει. Χωρίζουµε τα αυ-γά και χτυπάµε τα 4 ασπράδια µα-ρέγκα. Χτυπάµε τους 9 κρόκους κα-λά µε τη ζάχαρη και τους προσθέ-τουµε στο βούτυρο.

Ρίχνουµε το κονιάκ, τη σόδαδιαλυµένη στο λεµόνι, την αµµωνίαδιαλυµένη καλά στο γάλα και τηµαρέγκα. Ανακατεύουµε καλά καιµετά ρίχνουµε λίγο-λίγο το αλεύρι.Η ζύµη γίνεται µαλακιά αλλά δε θέ-λει άλλο αλεύρι. Την αφήνουµετουλάχιστον 1 ώρα πριν πλάσουµετα κουλούρια.

Πασχαλινό πολίτικοτσουρέκι

Υλικά • 8,8 oz βούτυρο ή µαργαρίνη• 10,5 oz ζάχαρη • 5 αυγά• 2,2 πάουντς αλεύρι σκληρό κα-

λής ποιότητας• 1/4 κουταλάκι αλάτι• 1 κουταλιά σούπας µαχλέπι• 1 κουταλιά του γλυκού κοφτή

µαστίχα Χίου κοπανισµένη• 1 κούπα γάλα ζεστό• 1 κύβο φρέσκια µαγιά περίπου

1,7 oz.• 1 κρόκο αυγού για το άλειµµα• Λευκό και µαύρο σουσάµι για

το πασπάλισµα• 3,57 oz αµύγδαλα ξεφλουδι-

σµένα και ψιλοκοµµένα για πα-σπάλισµα

Εκτέλεση∆ιαλύουµε τη µαγιά στο χλιαρό

γάλα. Βάζουµε σε µια λεκάνη ή στοµπολ του µίξερ το αλεύρι, το βούτυ-ρο λιωµένο, τη µαγιά, τα αυγά, τοαλάτι, το µαχλέπι, τη µαστίχα καιτη ζάχαρη και ζυµώνουµε πολύ κα-λά για αρκετή ώρα για να αποκτή-σει ελαστικότητα και να γίνει λεία.Σκεπάζουµε τη ζύµη και την αφή-νουµε σε ζεστό µέρος να φουσκώ-σει και να διπλασιαστεί σε όγκο, πε-ρίπου 2 ώρες.

Την ξαναζυµώνουµε και πλάθου-µε τα τσουρέκια τα οποία τα τοπο-θετούµε σε βουτυρωµένο αλευρω-µένο ταψί και τα αφήνουµε σκεπα-σµένα µε πετσέτα να φουσκώσουνγια 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.

Αλείφουµε την επιφάνειά τουςµε κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουµεµε αµύγδαλα και λευκό και µαύροσουσάµι, και τα ψήνουµε σε προ-θερµασµένο φούρνο στους 356βαθµούς για 40-45 λεπτά.

Πηγή: «Gourmed»

Η οικογένειατου Γιώργου Καπετανάκη

και το προσωπικό του Εστιατορίου της

εύχονται στην εκλεκτή πελατεία τους, στους φίλους τουςκαθώς και σε όλη την Οµογένεια

Καλό ΠάσχαΚαλή Ανάσταση µε υγεία

Είθε η Ανάσταση του Χριστού να φέρει ειρήνη και αγάπη στον κόσµο

McLEANFFaammiillyy RReessttaauurraanntt

1321 Chain Bridge Rd., McLean, VA 22101Tel.: (703) 356-9883

Ελληνικό Πάσχα µε παραδοσιακές συνταγές

Συνέχεια από τη σελίδα 20

Page 23: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Toυ Λεωνίδα Κονδύλη

Eνα αιγαιοπελαγίτικο κόσµηµαδεµένο µε όµορφες εκκλησίες, πλα-τείες, λιθόστρωτα σοκάκια µε κατά-λευκα σπίτια και φιλόξενους αν-θρώπους. Αυτή είναι η Φολέγαν-δρος. Προτιµήστε την άνοιξη για νατη γνωρίσετε. Οσο για τις πασχαλι-νές διακοπές θα σας µείνουν αξέχα-στες.

Αν βρεθείτε Μεγάλο Σάββατοστο νησί θα αναρωτηθείτε: «Μαπού είναι όλοι;». Η απάντηση είναιαπλή: οι ντόπιοι βρίσκονται στηνκουζίνα και ετοιµάζουν τις παραδο-σιακές πίτες που απαιτούν οι ηµέ-ρες. Είναι ένα από τα έθιµα που τη-ρούν οι άνθρωποι αυτού του τόπουµε θρησκευτική ευλάβεια.

Το σηµαντικότερο όµως είναι ηπεριφορά της -κατά την παράδοση-θαυµατουργής, ασηµοστόλιστης,

βυζαντινής εικόνας της Παναγίας, ηοποία συνδέεται µε πειρατικέςιστορίες και θρύλους του νησιού.

Η περιφορά αρχίζει την Κυριακήτου Πάσχα από την εκκλησία καισυνεχίζεται σε όλη τη Χώρα. Η ει-κόνα µπαίνει σε κάθε σπίτι, όπουτην προσκυνούν οι νοικοκύρηδεςκαι ακολουθούν τα «κεράσµατα»,µπαίνει δηλαδή ο κόσµος για να ευ-χηθεί και να κεραστεί από τους νοι-κοκύρηδες. Και έτσι πάει ως το δει-λινό, οπότε η εικόνα οδηγείται, µε-τά το κάστρο, στο Καλντερίµι κοντάστη στάση του λεωφορείου. Εκείτην περιµένει ο παπάς της Ανω Με-ριάς. Ψέλνουν µαζί µε τον παπά τηςΧώρας και η εικόνα οδηγείται στηνΑνω Μεριά. Στην εκκλησία του Αγί-ου Γεωργίου γίνεται ολονυκτία καιοι πιστοί καίνε τις λαµπάδες τηςΑνάστασης.

Τη ∆ευτέρα το πρωί ξεκινάει ηπεριφορά της στην Ανω Μεριά.Ακολουθείται η ίδια διαδικασία µετα κεράσµατα και την εικόνα ναπερνάει από όλα τα σπίτια. Με τηδύση του ηλίου ο παπάς της ΑνωΜεριάς συναντιέται µε τον παπάτης Χώρας στο Πρόβαρµα και γίνε-ται πάλι αλλαγή. Η εικόνα παραµέ-νει στη Χώρα όπου γίνεται ολονυ-χτία στην Παντάνασσα. Η περιφο-

ρά όµως δεν σταµατάει εδώ. Την Τρίτη του Πάσχα η εικόνα

περνάει από τον Πετούση και το Λι-βάδι (µέσα από το βουνό) και οδη-γείται στον Καραβοστάση, όπουµπαίνει σε όλα τα καΐκια για να τηνπροσκυνήσουν οι ψαράδες. Αν οκαιρός το επιτρέπει, κάνει τον γύροτου όρµου µας µε όλα τα καΐκια.Μένει για δυο ώρες στον Αγιο Αρτέ-µη και στη συνέχεια οδηγείται στηνΠούντα για το τελευταίο προσκύ-νηµα. Είναι υπέροχο να αποτελείςµέρος αυτής της µαγευτικής λιτα-νείας και ίσως ο µοναδικός τρόποςγια να ζήσεις ένα πραγµατικά δια-φορετικό Πάσχα.

Επειδή όµως έχετε έρθει και γιατο ίδιο το νησί, ακολουθήστε τα βή-µατά µας...

Το καλύτερο µέρος για να αρχί-σετε την περιήγησή σας είναι ηπλατεία της Πούντας, στη Χώρα.

Περπατώντας προς τα βόρεια, θαφτάσετε στην άκρη του... γκρεµού.Εκεί βρίσκεται το Μεσαιωνικό Κά-στρο, χτισµένο από τους Ενετούςτου Μάρκου Σανούδου, µε τη βορι-νή του πλευρά να κρέµεται στο χεί-λος του γκρεµού, σε ύψος περίπου200 µέτρων επάνω από το Αιγαίο.Κάποτε αποτελούσε τον µοναδικόοικισµό του νησιού και σκοπός τουήταν να προστατεύει τους κατοί-κους του από τις ληστρικές επιδρο-µές των πειρατών.

Οι εξωτερικές όψείς των σπι-τιών, αρκετά από τα οποία κουβα-λούν στους τοίχους τους περισσότε-ρους από δέκα αιώνες ζωής, ήταν τατείχη του. Τα παράθυρα και τα µι-κρά ξύλινα µπαλκόνια φτιάχτηκανόταν η πειρατεία στις Κυκλάδες είχεπλέον εκλείψει και οι θαλάσσιοιδρόµοι ήταν ασφαλείς.

Λίγο έξω από το Κάστρο, ο ναόςτης Κοιµήσεως µαγνητίζει τα βλέµ-µατα και τους επισκέπτες. Η άλλοτεκαθολική µονή είναι το έµβληµατου νησιού. Ο ναός έχει χτιστεί στηθέση αρχαίου ιερού, γι’ αυτό καιστην αυλή και στο εσωτερικό τουθα δείτε εντοιχισµένες αρχαίες επι-γραφές και βάσεις αγαλµάτων. Μα-ζί µε το Κάστρο συναγωνίζεται γιατο βραβείο καλύτερης θέας.

Προτιµήστε την ώρα που δύει οήλιος για να θαυµάσετε τη θέα τηςΧώρας και του κόκκινου ήλιου πουβυθίζεται πίσω από τη Μήλο καιτην Κίµωλο.

Την Ανω Μεριά πρέπει να τηναναζητήσετε. Είναι ο δεύτερος µε-γάλος οικισµός της Φολεγάνδρου,

στη βορειοδυτική άκρη του νησιού.Εδώ το µοντέλο ζωής δεν είναι αστι-κό αλλά αγροτικό, γι’ αυτό και οι πε-ρισσότερες κατοικίες δεν είναι απλάσπίτια αλλά θεµωνιές, δηλαδή µι-κρές αυτόνοµες µονάδες αγροτικήςκαι κτηνοτροφικής παραγωγής. Πε-ρισσότερα γύρω από την αγροτική

ζωή του τόπου θα µάθετε στο τοπικόΛαογραφικό Μουσείο (τηλ. 22860-41370). Μικρότεροι οικισµοί είναι οΠετούσης, η Αγκάλη και το Λιβάδι,µε τους δύο τελευταίους να είναιστις δόξες τους µόνο το καλοκαίρι.

Πηγή: «BΗΜαgazino»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 23

Πάσχα στη Φολέγανδρο

161 Herricks Road, Garden City Park, NY 11040Tel.: (516) 746-9812 • (516) 741-4919

Στους πελάτες, στους φίλους µαςκαι σ’ όλη την Οµογένεια

ευχόµαστε

Χρόνια ΠολλάΧριστός Ανέστη

a b

THE ENGINE WORKSComplete Auto RepairsForeign and Domestic

NNIIKKOOΛΛAAOOΣΣ KKAAΡΡAANNIIΚΚOOΛΛΑΑΣΣη οικογένειά του και το προσωπικό

AUTONAUTICSI N T E R N A T I O N A L D R I V I N G S C O O L

•Learn to Drive•5-Hour Class•Point Insurance Deduction Course (Save 10% off insurance Premiuns)•Plates / Registrations Secured•Moving Violations Cleaned•All Form of Insurance, Driver Education offered for 16 and 17 Years Old

Σας ευχαριστούµε για την προτίµησή σας

6727 5th Ave., Brooklyn, NY 11220, Tel.: (718) 745-4435, Fax: (718) 680-1798

Ευχόµαστεστους πελάτες µας, στους φίλους µαςκαι σε όλη την Οµογένεια

Καλό Πάσχα - Καλή ΑνάστασηΗ ∆ιεύθυνση και το Προσωπικό

Την Τρίτη του Πάσχα η εικόνα οδηγείται στον Καραβοστάση, όπουµπαίνει σε όλα τα καΐκια για να την προσκυνήσουν οι ψαράδες. Αν οκαιρός το επιτρέπει, κάνει τον γύρο του όρµου µε όλα τα καΐκια.

Page 24: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200824

Ευχαριστούµε τους πελάτες µας για τη συνεχή τους προτίµηση

Free Delivery

CateringFOR ALL OCCASIONS

a b

GY R O W O R L D

194-23 Northern Blvd., Flushing, NY 11358

Tel.:718-428-3800www. gyroworldnyc.com

Η ∆ιεύθυνση και το Προσωπικό του

Ευχόµαστε στους πελάτες και φίλους µας

καθώς και σ’ όλη την Oµογένεια

Καλό Πάσχα καιΚαλή Ανάσταση

Page 25: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Της ∆έσποινα Ζευκιλή

Ορθόδοξη κατάνυξη, καθολικέςεπιδράσεις και παγανιστικές µνήµεςπρωταγωνιστούν στα κατά τόπουςπασχαλινά δρώµενα που δίνουν µο-ναδικό χρώµα και τοπική γεύσηστην πιο ελληνική γιορτή του χρό-νου.

Ακολουθούν µερικές από τις κα-λύτερες στιγµές του Πάσχα αλά ελ-ληνικά, µε φόντο την ανθισµένηύπαιθρο, ατµοσφαιρικές πολιτείεςκαι πανέµορφα νησιά.

Κέρκυρα Ο ΤΟΠΟΣ: Οι ιταλιάνικες πλατεί-

ες και τα καντούνια του Καµπιέλο γί-νονται το σκηνικό για το πιο ξεχωρι-στό Πάσχα στην Ελλάδα. Οι ενετικέςπαραδόσεις συναντούν την ορθόδο-ξη κατάνυξη, ενώ το θρησκευτικόαίσθηµα απογειώνεται υπό τουςήχους των φιλαρµονικών και των«µπότηδων» (κανατιών) που σπάνεστη Σπιανάδα.

ΤΟ ∆ΡΩΜΕΝΟ: Η περιφορά τωνεπιταφίων υπό τους ήχους των φι-

λαρµονικών, η µεγαλοπρεπής λιτα-νεία του σκηνώµατος του Αγίου Σπυ-ρίδωνα το πρωί του Μεγάλου Σαβ-βάτου, η αναβίωση του εθίµου τωνµπότηδων µε τα πήλινα κανάτια πουπετιούνται από τα µπαλκόνια και,βέβαια, η θεαµατική κορύφωση τοβράδυ της διπλής Ανάστασης, πουαρχίζει από την καθολική µητρόπο-λη και ολοκληρώνεται στην εκκλη-σία της Αγίας Παρασκευής στη Σπια-νάδα, µε τα πυροτεχνήµατα να βά-φουν τον ουρανό κόκκινο.

Πληροφορία: Το µεσηµέρι τηςΚυριακής των Βαΐων σερβίρεται τοπαραδοσιακό «στακοφίσι», που έχειτις ρίζες του στην Αγγλοκρατία(stock-fish): µπακαλιάρος, που βρά-ζεται µε πατάτες, σκόρδο, πιπέρι καιλεµόνι.

Το βράδυ της Ανάστασης, το τρα-πέζι περιλαµβάνει τσιλίχουρδα (η

κερκυραϊκή εκδοχή της µαγειρί-τσας), φογάτσες (βενετσιάνικης κα-ταγωγής τσουρέκια) και κολοµπί-νες, χριστόψωµα σε σχήµα περιστε-ριού, που στολίζονται µε κόκκινοαυγό και βαµµένα φτερά.

ΠάτµοςΟ ΤΟΠΟΣ: Τα, ούτως ή άλλως,

µεταφυσικά vibes του νησιού τηςΑποκάλυψης απογειώνονται µε τιςκατανυκτικές τελετουργίες, µε τοµεθυστικό άρωµα από τις σκορπι-σµένες λεβάντες και το ανθόνερο,ενώ τα σοφιστικέ στέκια της Χώραςσφύζουν από ζωή.

ΤΟ ∆ΡΩΜΕΝΟ: Συγκινητικήστιγµή βυζαντινής µεγαλοπρέπειαςη λειτουργία του Νιπτήρος τη Μεγά-λη Πέµπτη στη δαφνοστολισµένηπλατεία Ξάνθου, όπου στήνεται ηξύλινη εξέδρα και το πορφυρό χαλίκαι ο ηγούµενος της µονής στο ρόλοτου Χριστού πλένει τα πόδια των δώ-δεκα µαθητών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στη µι-κρή, καταπράσινη κοιλάδα της Συ-καµιάς, µε το υπέροχο εκκλησάκιτου Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου καιτα ερείπια του Ρωµαϊκού Λουτρού,µια µικρή οικοτεχνία παρασκευάζειευωδιαστό ανθόνερο. Κατανυκτικήη Ανάσταση στο µεσαιωνικό µονα-στηριακό συγκρότηµα χωρίς µικρό-φωνα και βεγγαλικά. Πληροφορία:

Το... σαβουάρ βιβρ της ΜεγάληςΕβδοµάδας δεν περιλαµβάνει µόνοκατάνυξη. Μετά τη συνάντηση τωνεπιταφίων στην πλατεία της ΑγίαςΛεβιάς στη Χώρα, είναι αµαρτία ναµην πιεις ένα ποτό στη διπλανή «Πα-λιά Αστιβή», ενώ µετά το «ΧριστόςΑνέστη», το έθιµο επιβάλλει µαγει-ρίτσα στον «Βαγγέλη» ή στο«Balcony View» στη Χώρα και στον«Γρηγόρη» στη Σκάλα.

ΛεωνίδιοΟ ΤΟΠΟΣ: Κοντινό και ανοιξιάτι-

κο, µε ωραία αρχοντικά και τον περί-φηµο κόκκινο βράχο να γίνεται ακό-µη πιο κόκκινος καθώς τα πολύχρω-µα χάρτινα φαναράκια πληµµυρί-ζουν τον ουρανό. Τέλειος συνδυα-σµός θάλασσας (βοτσαλωτά λιµανά-κια) και βουνού (ο Κοσµάς µε τηναρχετυπική πλατεία ορεινού χωριούείναι η πύλη για εκδροµές στον κα-ταπράσινο Πάρνωνα).

ΤΑ ∆ΡΩΜΕΝΟ: Το Μεγάλο Σάβ-βατο, µε το που θα πει ο παπάς το«Χριστός Ανέστη», ο ουρανός γεµίζειπολύχρωµα χάρτινα αερόστατα πουστη βάση τους έχουν αναµµένοστουπί και ο κόκκινος βράχος πουδεσπόζει πάνω από την πόλη παίρ-νει ένα εντυπωσιακό πορφυρό χρώ-µα. Οι εορτασµοί αρχίζουν τη Μεγά-λη Παρασκευή µε τα «καλλιστεία»των επιταφίων και το κάψιµο τουΙούδα και ολοκληρώνονται την Κυ-ριακή µε παραδοσιακό γλέντι στηνπλατεία. Πληροφορία: Αν θέλετε νααποφύγετε τη βαβούρα του οικι-σµού, ανεβείτε µέχρι τη Μονή τηςΠαναγίας της Ελωνας που µοιάζειχωµένη µες στον κόκκινο βράχο στοδρόµο από το Λεωνίδιο προς τον Κο-σµά, για να παρακολουθήσετε κά-ποια από τις λειτουργίες της Μεγά-λης Εβδοµάδας σε µοναστηριακήατµόσφαιρα.

ΜετέωραΟ ΤΟΠΟΣ: Ακόµα κι αν δεν δια-

κρίνεστε για τα θρησκευτικά σας αι-

σθήµατα, τα Μετέωρα σίγουρα θασας βάλουν στο κλίµα της πασχαλι-νής κατάνυξης. Η άνοιξη βρίσκεταιστις οµορφιές της: αγριολούλουδαξεπροβάλλουν απ’ τις σχισµές τωνβράχων και βιολέτες στα κηπάκιατων µοναστηριών.

ΤΟ ∆ΡΩΜΕΝΟ: Μην περιµένετεφασαριόζικα έθιµα. Η απόλυτα κα-

τανυκτική ατµόσφαιρα είναι το ζη-τούµενο. Η µυρωδιά του λιβανιούκαι του κεριού που ζυµώνουν οι κα-λόγριες στον ‘Αγιο Στέφανο πλανιέ-ται στην ατµόσφαιρα, οι επιτάφιοιστολίζονται διακριτικά. Οι λειτουρ-γίες στις µονές ξεκινούν στις 7 τοαπόγευµα και τελειώνουν γύρω στις9.30 το βράδυ.

Το βράδυ της Ανάστασης αρχίζειστις 9 µ.µ., οι πόρτες των µοναστη-ριών ανοίγουν στις 12 µετά το «Χρι-στός Ανέστη», για να φύγουν όσοιθέλουν, και ξανανοίγουν µετά απόµιάµιση περίπου ώρα. Πληροφορία:Η πιο εύκολη στην πρόσβαση µονή

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 25

Πασχαλινά έθιµα ανά την Ελλάδα

Συνέχεια στη σελίδα 26

Στην Κέρκυρα το θρησκευτικόαίσθηµα απογειώνεται υπό τουςήχους των φιλαρµονικών, αλλάκαι των «µπότηδων» (κανατιών)που σπάνε στη Σπιανάδα.

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Page 26: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

(είναι σηµαντικό για τις νυχτερινέςώρες) είναι αυτή του Αγίου Στεφά-νου, όπου το αυτοκίνητο φτάνει στοπροαύλιο του µοναστηριού.

Ολυµπος ΚαρπάθουΟ ΤΟΠΟΣ: Τις Ολυµπίτισσες τις

αναγνωρίζεις στο πλοίο από τις πα-ραδοσιακές φορεσιές τους που τιςφοράνε όλο το χρόνο. Τη ΜεγάληΕβδοµάδα τις αλλάζουν µε το καβάι,µια πένθιµη ενδυµασία µε βυζαντι-νές ρίζες.

Αληθινή εµπειρία το Πάσχα σ’αυτό το δύσβατο χωριό της Καρπά-

θου, όπου οι παραδόσεις εξακολου-θούν να αποτελούν βίωµα.

ΤΟ ∆ΡΩΜΕΝΟ: Τη Μεγάλη Πα-ρασκευή οι Ολυµπίτες πενθούν τονΧριστό σαν δικό τους άνθρωπο,κλαίγοντας γοερά καθώς στολίζουντον επιτάφιο. Την Κυριακή του Πά-σχα η πολιτεία πληµµυρίζει χαρά

και δονείται από ξεσηκωτικούς χο-ρούς, λύρες, τσαµπούνες και λαού-τα.

Τα σταυροκούλουρα και λαµπρο-κούλουρα, που φουρνίζονταν όλητην εβδοµάδα στους χτιστούς σπιτι-κούς φούρνους, και το οφτό (κατσι-κάκι ή αρνί) καταναλώνονται µέσασε χαρµόσυνη ατµόσφαιρα. Πληρο-φορίες: Το γλέντι κρατά ως και τηνΤρίτη του Πάσχα, που είναι η µέρατων κερασµάτων σε γνωστούς καιξένους.

ΣαντορίνηΟ ΤΟΠΟΣ: Η Καλντέρα χάνει

προσωρινά την αγριάδα της και γε-µίζει αγριολούλουδα (ιδανική εποχήνα την περπατήσετε, ακολουθώνταςτο µονοπάτι που συνδέει το Ηµερο-βίγλι µε την Οία), ενώ οι φράγκικεςπινελιές, µε αποκορύφωση τη γειτο-νιά των Καθολικών στα Φηρά, δί-νουν έναν έξτρα ατµοσφαιρικό τόνοστην ανοιξιάτικη Σαντορίνη.

ΤΟ ∆ΡΩΜΕΝΟ: Πάσχα στη Σα-ντορίνη ίσον Επιτάφιος στον Πύργο,σ’ ένα από τα πιο όµορφα και ανερ-χόµενα χωριά του νησιού. Τη Μεγά-λη Παρασκευή το χωριό λάµπει απόµακριά. Τα δροµάκια στολίζονται µε

ντενεκεδένια λυχναράκια και η πε-ριφορά γίνεται σε κατανυκτικήατµόσφαιρα. Ηδη από το Σάββατοτου Λαζάρου τα σοκάκια της µεσαιω-νικής καστροπολιτείας µοσχοβολά-νε αρισµαρί (δεντρολίβανο), µε τοοποίο ντύνουν το δεκαεπτάµετροσταυρό. Το πρωί του Μεγάλου Σαβ-βάτου, µετά την αναπαράσταση τηςΣταύρωσης, στρώνεται τραπέζι µεχταπόδι στα κάρβουνα.

ΑµοργόςΟ ΤΟΠΟΣ: Ξεχάστε τις ηλιοκαµέ-

νες, σεληνιακές Κυκλάδες του καλο-καιριού και προετοιµαστείτε για λι-βάδια µε µαργαρίτες στα µικρά χω-ράφια της Κάτω Μεριάς και µονοπά-τια που ευωδιάζουν από τα αρωµατι-κά φυτά που ξεφυτρώνουν µέσα απ’τις ξερολιθιές.

ΤΟ ∆ΡΩΜΕΝΟ: Τα έθιµα είναιζωντανά και οι γεύσεις αξέχαστες,µε το εκπληκτικό γεµιστό κατσικάκιπου µοσχοµυρίζει δεντρολίβανο νακλέβει την παράσταση. Μυσταγωγίαη περιφορά του Επιταφίου µε τις δά-δες και τα θυµιατά αναµµένα έξω

από κάθε νοικοκυριό και τις γυναί-κες να ραντίζουν µε κολόνιες τονΧριστό και τους περαστικούς. Τηνηµέρα της Λαµπρής ανεβείτε σταΘολάρια για το κάψιµο του Ωβραί-ου, µετά τον Εσπερινό της Αγάπηςπου κλείνει µε οµαδικά παιχνίδιαστο προαύλιο της εκκλησίας.

Πληροφορίες: Μοναδική αφορ-µή για να περιπάτους στα παλιά λι-θόστρωτα µονοπάτια, που αυτή τηνεποχή ευωδιάζουν άγριο φασκόµη-λο, είναι οι εντυπωσιακές λιτανείεςτων εικόνων της Παναγίας Χοζοβιώ-τισσας (αµέσως µετά το Πάσχα) πουγίνονται σε όλα τα χωριά του νησι-ού.

ΖάκυνθοςΟ ΤΟΠΟΣ: Λευκά περιστέρια και

µεταµεσονύχτιοι Επιτάφιοι, πυροτε-χνήµατα µε φόντο τα φωταγωγηµέ-να πλοία του λιµανιού που σφυρί-ζουν, φιλαρµονικές, µπότηδες καιταµπουρλονιάκαρα σ’ ένα βέροεπτανησιακό Πάσχα.

ΤΟ ∆ΡΩΜΕΝΟ: Τη Μεγάλη Πα-ρασκευή η περιφορά του Εσταυρω-µένου αρχίζει στις δύο το µεσηµέριαπό τον καθεδρικό ναό του ΑγίουΝικολάου και διασχίζει όλη την πό-

λη µε τη συνοδεία της Φιλαρµονι-κής. Στις τρεις, από την ίδια εκκλη-σία γίνεται η περιφορά του Επιταφί-ου, ενώ µε την ανατολή του ήλιου(Σάββατο πρωί) ο ∆εσπότης σηκώ-νει την Ανάσταση, αφήνοντας ελεύ-θερα στον αέρα λευκά περιστέρια,ενώ από το καµπαναριό πετάνε στοδρόµο πήλινα δοχεία, πράγµα πουκάνουν όλοι οι κάτοικοι της πόληςταυτόχρονα. Η Ανάσταση γίνεταιφαντασµαγορικά στην πλατεία τουΑγίου Μάρκου.

Πληροφορίες: Την Κυριακή τουΘωµά γίνεται στο χωριό Καλυτέροτο πανηγύρι του Αϊ-Λίπιου, που συ-γκεντρώνει Ζακυνθινούς απ’ όλο τονησί, µε οβελία, ντόπιο κρασί καιγλέντι µε «ταµπουρλονιάκαρα»(έτσι λένε οι Ζακυνθινοί τις λαϊκέςκοµπανίες).

Χίος Ο ΤΟΠΟΣ: Τα περβόλια του Κά-

µπου στα καλύτερά τους µοσχοβο-λούν σε σηµείο υπνωτισµού, κάνο-ντας τα εκεί αρχοντικά ιδανική βάσηδιαµονής. Ψυχή του εορτασµού τα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200826 ΠΑΣΧΑ 2008

Oι φαρµακοποιοί

Παναγιώτης Λεβής και Γιώργος Ροντήρης

καθώς και το προσωπικό του φαρµακείου τους

εύχονταιστην εκλεκτή πελατεία τους

στους φίλους τους και σε όλη την Οµογένεια

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Είθε η Ανάσταση του Κυρίουνα φέρει Αγάπη, Ευηµερία

και Ειρήνη στον Kόσµο

35 - 19 31th Ave., Astoria, NY 11106

Τel.: (718) 267-8063 • Fax: (718) 267-8562

Ανοικτά καθηµερινά εκτός Κυριακής

Χ Ρ Ι Σ ΤΟΣ Α Ν Ε Σ Τ Η

a b

Πάσχαλινά έθιµα ανά την ΕλλάδαΣυνέχεια από τη σελίδα 25

Πάσχα στη Σαντορίνη. Οι φράγκικες πινελιές δίνουν έναν έξτραατµοσφαιρικό τόνο στο κυκλαδίτικο νησί.

Ανοιχτά 7 ηµέρεςΣάββατο - Πέµπτη 11 π.µ. -11 µ.µ. • Παρασκευή 11 π.µ. - 11:30 µ.µ.

Catering for all occasionsΣας ευχαριστούµε για τη προτίµησή σας

Ευχόµαστε στους πελάτες µας, στους φίλους µας

και στον απανταχού Ελληνισµό

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση µε ΥγείαΗ ∆ιεύθυνση και το Προσωπικό

του

Giorgio’s pizza & grill1711 Providence Avenue, Chester, PA 19013

Tel.: (610) 874-1911 • (610) 874-6950

Page 27: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

χωριά όπου αναβιώνουν οι παραδό-σεις - µε γνωστότερη το ρουκετοπό-λεµο του Βροντάδου.

∆ΡΩΜΕΝΑ: Αξίζει να κάνετεΑνάσταση στη Μέσα ∆ιδύµα και ναπάρετε µέρος στο κάψιµο του Ιούδα.Ο φανός, η ειδική κατασκευή όπουκαίγεται το οµοίωµα του προδότη,ετοιµάζεται όλη τη Μεγάλη Εβδοµά-δα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββά-του, µετά την Ανάσταση, του βάζουνφωτιά και γύρω από τη θράκα τουστήνεται γλέντι που κρατάει ως τοπρωί, µε µπριζόλες και κοτόπουλανα ψήνονται στα κάρβουνα.

Πληροφορίες: Η πιο εκρηκτικήΑνάσταση της Χίου γίνεται στο Βρο-ντάδο, όπου αναβιώνει ο ρουκετο-πόλεµος, ένα έθιµο που έχει τις ρίζεςτου στην Τουρκοκρατία και φέρνειαντιµέτωπες τις δύο ενορίες, τουΑγίου Μάρκου και της ΠαναγίαςΕρειθιανής, για το ποια θα κυριαρ-χήσει. Οι προετοιµασίες αρχίζουνπολύ πριν και τα σατιρικά τραγούδιαανάµεσα στις δύο οµάδες συζητιού-νται για καιρό.

Σίφνος Ο ΤΟΠΟΣ: Το ανθισµένο Κυκλα-

δονήσι στα καλύτερά του, τα έθιµαζωντανά µε επίκεντρο τις ατµοσφαι-ρικές εκκλησίες και τα µοναστήριαανά το νησί και οι, ούτως ή άλλως,νόστιµες τοπικές σπεσιαλιτέ,εµπλουτισµένες µε εποχικές λιχου-διές.

ΤΟ ∆ΡΩΜΕΝΟ: Από τους πιοατµοσφαιρικούς Επιταφίους αυτόςτης Παναγίας της ‘Αµµου του 14ουαιώνα, στον Αρτεµώνα, αλλά καιστον ‘Αγιο Ιωάννη στο ‘Ανω Πετάλιπου από τον περίβολό του έχετε πα-νοραµική θέα σε Απολλωνία και Αρ-τεµώνα. Το βράδυ της Ανάστασηςαποκτά άλλη διάσταση στην Πανα-γία Ελεούσα στο Κάστρο. Την Κυρια-κή το πρωί θα την περάσετε στο µο-ναστήρι της Παναγίας Βρυσιανής(από Εξάµπελο, στο δρόµο προς τονΠλατύ Γιαλό), όπου µετά τη λειτουρ-γία της Αγάπης ο ηγούµενος ανοίγειη σάλα του µοναστηριού για να προ-σφέρει κόκκινα αυγά, σοκολατάκιακαι τα παραδοσιακά «πουλιά», τοπι-κές πασχαλινές κουλούρες.

Πληροφορίες: Εξαιρετικές οι γεύ-σεις του Πάσχα µε πιάτο... κατατε-θέν το µαστέλο, αρνί που ψήνεταιστα πήλινα µαστέλα µε ντοµάτα καιηµίγλυκο τοπικό κρασί, πάνω σεκληµατόβεργες, το βράδυ της Ανά-στασης και την Κυριακή του Πάσχα.

Αγιος Νικόλαος Κρήτης Ο ΤΟΠΟΣ: Οι παραδοσιακοί εορ-

τασµοί του Αγίου Νικολάου µε επί-κεντρο τη λίµνη, όπου µετά το «Χρι-στός Ανέστη» ακολουθεί το Κάψιµοτου Ιούδα, είναι το κερασάκι στηντούρτα για να πάρετε µια πρώτηγεύση καλοκαιριού, καλοµαθαίνο-ντας τον εαυτό σας σε κάποιο από ταπολυτελή resorts της Ελούντας.

ΤΟ ∆ΡΩΜΕΝΟ: Η λίµνη πρωτα-γωνιστεί. Στη γέφυρά της συναντι-ούνται τη Μεγάλη Παρασκευή οιΕπιτάφιοι από τις ενορίες του ΑγίουΓεωργίου και της Αγίας Τριάδας. Ταµεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτουο ιερέας δίνει το άγιο φως στους πι-στούς και µε τα εξαπτέρυγα και τηνεικόνα της Ανάστασης οδεύει προςτη λίµνη. Εδώ, µετά το «Χριστός Ανέ-στη», θα γίνει το Κάψιµο του Ιούδα -έθιµο που απαντά σε όλη την Κρήτη,αλλά στο φαντασµαγορικό σκηνικότης λίµνης παίρνει ιδιαίτερα εντυ-πωσιακές διαστάσεις.

TIP: Το Σάββατο το πρωί, κάνο-ντας βόλτα στον ‘Αγιο Νικόλαο, σί-γουρα θα πετύχετε ανθρώπους τουδήµου να µοιράζουν κόκκινα αυγά,τσουρέκια και άλλες κρητικές λιχου-διές, σκορπίζοντας ένα διάχυτο αί-σθηµα φιλοξενίας. Το βράδυ, οι πε-ρισσότεροι Αγιονικολιώτες παρακο-λουθούν τη λειτουργία της Ανάστα-σης στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωρ-γίου, πίσω από το λιµεναρχείο.

ΡούµεληΟ ΤΟΠΟΣ: Αν θέλετε να ζήσετε

το απόλυτο βουκολικό γλέντι, σαςπροτείνουµε την περιοχή της ορει-νής Παρνασσίδας, µε τα χωριά Γρα-βιά, Μαριολάτα, Πολύδροσο, Βάρια-νη κ.λπ. όπου το φαγοπότι στήνεταιστην ύπαιθρο.

ΤΟ ∆ΡΩΜΕΝΟ: Στην ευρύτερηπεριοχή της Ρούµελης (Φωκίδα,Φθιώτιδα, Ευρυτανία) τον οβελία

τον ψήνουν στους λάκκους και στησούβλα.

Η κάθε γειτονιά έχει το δικό τηςσηµείο, όπου από νωρίς το πρωίανάβουν µε κληµατόβεργες τη φω-τιά, στη συνέχεια τη σκεπάζουν µεκαθαρή στάχτη και σιγοψήνουν τααρνιά στη σειρά (µπορεί να φτάσουνµέχρι και είκοσι!), ενώ παράλληλαστήνεται φαγοπότι, µε σπιτικές πίτες(οι νοικοκυρές κοντράρονται για

την καλύτερη πίτα) και κρασί πουφέρνουν από κάθε σπίτι.

Πληροφορίες: Φροντίστε να ενη-µερώσετε εγκαίρως τους ντόπιουςαν σκοπεύετε να φέρετε το δικό σαςαρνί, για να βρουν χώρο στο λάκκο!Κανόνα αποτελούν τα πειράγµαταστους επισκέπτες και κυρίως τουςΑθηναίους.

Πηγή: «Aθηνόραµα»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 27

°π∞ √§∂™ ∆π™ ∫√π¡ø¡π∫∂™ ™∞™ ∂∫¢∏§ø™∂π™

∏ ·Ú¯ÔÓÙÈ¿, Ë ÔÌÔÚÊÈ¿, Ë ÔÏ˘Ù¤ÏÂÈ·Î·È Ë ·ÓÔÚ·ÌÈ΋ ı¤·

Ì·˙› Ì ÙËÓ ÂÎÏÂÎÙ‹ ÎÔ˘˙›Ó· Î·È Ë ¿„ÔÁË Â͢ËÚ¤ÙËÛË

Îο¿ÓÓÔÔ˘ÓÓ ÙÙËË ‰‰ÈÈ··ÊÊÔÔÚÚ¿¿∏ ÈηÓÔÔ›ËÛ‹ Û·˜ Â›Ó·È ¯·Ú¿ Ì·˜!

52-11 111TH Street In Flushing Meadow ParkQueens, New York, 11368

°°ÈÈ·· ÂÂÚÚÈÈÛÛÛÛfifiÙÙÂÂÚÚ˜ ÏÏËËÚÚÔÔÊÊÔÔÚÚ››Â˜ ÙÙËËÏÏÂÂÊʈÓÓ‹‹ÛÛÙÙ 77 ËËÌ̤¤ÚÚ˜ ÙÙËËÓÓ Â‚‚‰‰ÔÔÌÌ¿¿‰‰·· 1100 ..ÌÌ.. -- 1100 ÌÌ..ÌÌ.. ÛÛÙÙÔÔ((771188)) 559922--55000000

WR

TTEERRRRAACCEE OONN TTHHEE PPAARRKK

TTEERRRRAACCEE OONN TTHHEE PPAARRKK∂∂ ÏÏ ÏÏ ËË ÓÓ ÈÈ ÎÎ ‹‹ π𠉉 ÈÈ ÔÔ ÎÎ ÙÙ ËË ÛÛ ›› ··

Page 28: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200828 ΠΑΣΧΑ 2008

Tης Φρανσουάζ Λαµπαλέτ

Στις 3 Μαΐου 1572 ο Ούγκο Μπου-ονκοµπάνι (1502-1585), πρώην κα-θηγητής του ∆ικαίου στο Πανεπι-στήµιο της Μπολόνια, έγινε πάπαςµε το όνοµα Γρηγόριος ΙΓ’. Είναι κυ-ρίως γνωστός για τη µεταρρύθµιση

του Ηµερολογίου που σήµερα είναιεν χρήσει σε όλο σχεδόν τον κόσµο,του Γρηγοριανού.

Πριν από αυτόν, και επί δεκαέξικαι πλέον αιώνες, η ∆ύση χρησιµο-ποιούσε το Ιουλιανό Ηµερολόγιοπου πήρε το όνοµα του από τον Ιού-λιο Καίσαρα, ο οποίος το καθιέρωσε

πρώτος το 45 π.Χ. Γιατί όµως ο πά-πας Γρηγόριος ΙΓ’ αποφάσισε, το1576, να συγκαλέσει µια επιτροπήαστρονόµων, µαθηµατικών και ιερέ-ων για να µεταρρυθµίσει το ΙουλιανόΗµερολόγιο;

Απλούστατα διότι το χάσµα ανά-µεσα στο Ιουλιανό και στο τροπικό

Ηµερολόγιο µεγάλωνε συνεχώς. Ηδιάρκεια του έτους των 365,25 ηµε-ρών, όπως αυτή καθορίστηκε από τοΙουλιανό Ηµερολόγιο, ήταν µεγαλύ-τερη της κανονικής, αφού η πραγµα-τική διάρκεια του τροπικού έτους εί-ναι ίση προς 365,242199 ηµέρες. Τοσφάλµα εποµένως των 11 λεπτώνκαι 14 δευτερολέπτων ανά έτοςαθροιζόταν σχεδόν σε µιάµιση ηµέ-ρα ανά δύο αιώνες και σε 7 ηµέρεςκάθε 1.000 έτη. Ετσι και πάλι τοΗµερολόγιο άρχισε όλο και πιο αι-σθητά να αποκλίνει από τις εποχέςτου έτους.

Για να διορθώσει το σφάλµα αυτόο Ιούλιος Καίσαρ προέβλεψε την ει-σαγωγή κάθε τέσσερα χρόνια µιαςεµβόλιµης ηµέρας µεταξύ 23ης και24ης Φεβρουαρίου. Καθώς όµως η23η Φεβρουαρίου ήταν η έκτη µέραπριν από τις καλένδες, δηλαδή ηπρώτη ηµέρα του Μαρτίου, η εµβό-λιµη αυτή ηµέρα χαρακτηρίστηκε«δις έκτη» και τα έτη των 366 ηµε-ρών που την περιέχουν ονοµάστη-καν «δίσεκτα».

Η διόρθωση αυτή δεν αρκούσεπια για τον 16ο αιώνα. Μεταξύ τουέτους 325, οπότε η Σύνοδος της Νι-καίας καθόρισε ως ηµεροµηνία τηςεαρινής ισηµερίας την 21η Μαρτί-ου, και του έτους 1545 η απόκλισηαπό την πραγµατική ισηµερία µεβάση την οποία καθοριζόταν ο εορ-τασµός του Πάσχα είχε ανέλθει στις10 ηµέρες. Ετσι η εαρινή ισηµερίαστα χρόνια του Γρηγορίου ΙΓ’ είχεµετατεθεί στις 11 Μαρτίου. Το γεγο-νός αυτό εµπόδιζε τον ακριβή καθο-ρισµό της ηµεροµηνίας του Πάσχα,της σηµαντικότερης εορτής της Χρι-στιανικής Εκκλησίας, που εξακο-λουθούσε να υπολογίζεται βάσειτης θεωρητικής ηµεροµηνίας της21ης Μαρτίου.

Σύµφωνα µε απόφαση της Συνό-δου της Νικαίας (325), το Πάσχαπρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυ-ριακή µετά την πρώτη πανσέληνοαπό την εαρινή ισηµερία. Η σύνοδοςόρισε επίσης ότι αν η παραπάνωπανσέληνος πέφτει Κυριακή, ο εορ-τασµός του Πάσχα πραγµατοποιεί-ται επτά µέρες αργότερα, δηλαδήτην εποµένη Κυριακή. Πολλές από-πειρες για τη µεταρρύθµιση τουΗµερολογίου έγιναν, αλλά όλες απέ-τυχαν.

Ο πραγµατικός πατέραςΟ πραγµατικός πατέρας του λε-

γόµενου Γρηγοριανού Ηµερολογίουονοµαζόταν Λουίτζι Λίλιο και ήτανκαθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπι-στήµιο της Περούτζια. Ο πάπας καιοι σύµβουλοι του, µεταξύ των οποί-ων ήταν και ο Ιησουίτης αστρονόµοςΧριστόφορος Κλάβιος, υιοθέτησαντο σχέδιο του και ο ποντίφικας εξέ-δωσε µια βούλα τον Φεβρουάριο του1582.

Κατ’ αρχήν, για την επαναφοράτης εαρινής ισηµερίας την 21η Μαρ-τίου, η εποµένη της εορτής του Αγί-ου Φραγκίσκου (δηλαδή της 5ηςΟκτωβρίου µε το Καθολικό Ηµερο-λόγιο), έγινε 15 Οκτωβρίου, δηλαδήπαραλείφθηκαν 10 ηµέρες. Ακολού-θως, για να προσεγγίσει περισσότε-ρο το ηµερολογιακό έτος στο αληθι-νό τροπικό έτος έγινε γι’ αυτό απο-δεκτή η διάρκεια των 365,2422 ηµε-ρών.

Η τιµή αυτή διέφερε κατά 0,0078της ηµέρας από τη διάρκεια τουέτους σύµφωνα µε το Ιουλιανό Ηµε-ρολόγιο, που αντιστοιχούν σε 0,78της ηµέρας ανά αιώνα ή σε 3,12 ηµέ-ρες κάθε 400 έτη. Ετσι, διατάχθηκενα είναι τα τρία στα τέσσερα τελευ-ταία έτη κάθε αιώνα κοινά και όχι δί-σεκτα, όπως ήταν σύµφωνα µε τοΙουλιανό Ηµερολόγιο.

Εποµένως, προκύπτει ο κανόναςότι τα τελευταία έτη κάθε αιώνα δενθα λογίζονται ως δίσεκτα, αν δεν δι-αιρούνται ακριβώς µε τον αριθµό400. Ως εκ τούτου, τα έτη 1700,1800 και 1900 ήταν κοινά έτη, σεαντίθεση µε την πρακτική του Ιου-λιανού Ηµερολογίου, ενώ το έτος2000 ήταν δίσεκτο. Η βούλα, εξάλ-λου, θέσπιζε κανόνες για τον προσ-διορισµό της ηµεροµηνίας εορτα-σµού του Πάσχα.

Η αποδοχή του Νέου Ηµερολογίου

Εξαιτίας των σχισµάτων µεταξύ∆υτικής και Ανατολικής Εκκλησίαςαφ’ ενός και µεταξύ των ∆ιαµαρτυ-ροµένων (Προτεσταντών) και τωνΡωµαιοκαθολικών αφ’ ετέρου, τα,προφανή πλεονεκτήµατα του Γρη-γοριανού Ηµερολογίου δεν έγινανπαντού αποδεκτά, ενώ σε ορισµέναµέρη η υιοθέτηση του βράδυνε πο-λύ. Στη Γαλλία, στην Ιταλία, στοΛουξεµβούργο, στην Πορτογαλίακαι στην Ισπανία το Νέο Ηµερολόγιοκαθιερώθηκε το 1852, ενώ στις πε-ρισσότερες από τις γερµανικές Ρω-µαιοκαθολικές Πολιτείες, στο Βέλ-γιο και σε τµήµα της Ολλανδίαςίσχυσε από το 1854. Η Ουγγαρία υι-οθέτησε το Νέο Ηµερολόγιο το1587, οπότε και υπήρξε µια παύσηγια περισσότερο από έναν αιώναπριν οι πρώτες προτεσταντικές χώ-ρες εγκαταλείψουν το Παλαιό Ηµε-ρολόγιο. Μεταξύ 1699 και 1700 η∆ανία και οι γερµανικές και ολλανδι-κές προτεσταντικές ηγεµονίες προ-χώρησαν στην καθιέρωση του ΝέουΗµερολογίου.

Ωστόσο οι Γερµανοί αρνήθηκαννα αποδεχθούν τους κανόνες τουΓρηγοριανού Ηµερολογίου για τονπροσδιορισµό της ηµεροµηνίας εορ-τασµού του Πάσχα, επιµένοντας στηχρησιµοποίηση για τον σκοπό αυτόναστρονοµικών πινάκων, οι οποίοιβασίζονταν στις παρατηρήσεις πουείχε κάνει τον 16ο αιώνα ο ∆ανόςαστρονόµος Τύχο Μπράχε. Αυτοίπροχώρησαν στην αποδοχή των πα-ραπάνω κανόνων µόλις το 1776. ΗΒρετανία υιοθέτησε το Νέο Ηµερο-λόγιο το 1752 και η Σουηδία το1753Ζ ωστόσο οι Σουηδοί, επειδήείχαν ήδη ακολουθήσει τις αστρονο-µικές µεθόδους των ΠροτεσταντώνΓερµανών ως προς τον προσδιορισµότου Πάσχα, αρνήθηκαν να αποδε-χθούν τους αντίστοιχους κανόνεςτου Γρηγοριανού Ηµερολογίου µέχριτο 1844.

Η Ιαπωνία αποδέχθηκε το ΝέοΗµερολόγιο το 1873 και η Αίγυπτοςτο 1875. Μεταξύ 1912 και 1917 τοΝέο Ηµερολόγιο έγινε αποδεκτόαπό την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τηνΚίνα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λι-θουανία, τη Ρουµανία, την Τουρκίακαι τη Γιουγκοσλαβία. Η ΣοβιετικήEνωση υιοθέτησε το Νέο Ηµερολό-γιο το 1918 και η Ελλάδα το 1923.

Πώς δηµιουργήθηκε το Γρηγοριανό Ηµερολόγιο

a b

Η ∆ιεύθυνση και το Προσωπικό

εύχονται σε όλους

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση

Χριστός Ανέστη

JEAN STOP ON FIFTHName Brands For Less

511 5th Avenue (Μεταξύ 12th and 13th Streets) Brooklyn, NY 11215Tel.: (718) 499-0159 • Fax: (718) 645-4811

Page 29: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

Αυτόµατη Ψησταριά

•Χιλιάδες ικανοποιηµένοι

πελάτες την προτείνουν.

•Heavy-Duty galvanized metal

construction rust resistant.

•Easy to secure lamb/pig on

skewer with smart spine

hooks

•Πληρής εγγύηση

•Καλέστε στο (847) 439-9110

ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ

µε 31 χρόνια

αποδεδειγµένης

απόδοσης

Η καλύτερη παρεΐστικη

ψησταριά για το σπίτι

ή την εκδροµή.

Ψήστε ολόκληρα αρνιά,γουρουνόπουλα ή µίαντουζίνα κοτόπουλα

D.C. Divry

- T·¯˘‰ÚÔÌÈο Î·È ¤ÍÔ‰· ‰ÈÂÎÂÚ·›ˆÛ˘ ÂÈϤÔÓ-

∑∑ËËÙÙ‹‹ÛÛÙÙ ÙÙ·· ··fifi ÙÙ·· ÂÂÏÏÏÏËËÓÓÈÈÎο¿Îη·ÙÙ··ÛÛÙÙ‹‹ÌÌ··ÙÙ·· ‰‰ÒÒÚÚˆÓÓ,, ··ÓÓÙÙÔÔˆÏÏ››··

Îη·ÈÈ ¿¿ÏÏÏÏ·· Îη·ÙÙ··ÛÛÙÙ‹‹ÌÌ··ÙÙ·· ÛÛ fifiÏÏËË ÙÙËËÓÓ ∞∞ÌÌÂÂÚÚÈÈÎ΋‹

HHOOMMEERRIICC GGRREEEETTIINNGGCCAARRDDSS && IIMMPPOORRTTSS

289 New Main Street, Yonkers, NY 10701TTeell..:: ((991144)) 996688--77555511 ññ ((991144)) 996688--00222200

FFaaxx:: ((991144)) 996688--77555522

$$66..5500$$77..5500$$2255..0000

$$1122..5500

$$2255..0000

$$1144..0000

$$1122..5500

a b

∆ωρίστε στα παιδιά σας και στα εγγόνια σαςή προµηθευτείτε για τον εαυτό σας

ένα βιβλίοαπό τον Εκδοτικό Οίκο

Ενα δώρο που µας φέρνει πιο κοντάστις ρίζες µας, στο δικό µας πολιτισµό

Για να σας θυµούνται κάθε µέρα όλο το χρόνο

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ

The new Tselemente

Το περίφηµο λεξικό του Divry, µια µέθοδος Αγγλικήςή Ελληνικής Γλώσσας (Greek Made Easy), τον Τσελεµεντέ

για να µάθετε να µαγειρεύετε όπως η γιαγιά σαςτον ονειροκρίτη για να δείτε τι σας επιφυλάσσει το µέλλον

ή ένα ηµερολόγιο που σας θυµίζει γιορτές και επετείους

ΞΕΝΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ

Ανάσταση!…διά την ηµετέραν σωτηρίαν (Μέρος 6ο)

Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον 28:1-101 Αφού δε επέρασε το Σάββατον, περί τα χαράγµατα της πρώτης ηµέρας της εβδοµάδος, ήλθε Μαρία ηΜαγδαληνή, και η άλλη Μαρία, διά να θεωρήσωσι τον τάφον. 2 Και ιδού, έγινε σεισµός µέγας, διότι άγγελοςΚυρίου καταβάς εξ ουρανού, ήλθε και απεκύλισε τον λίθον από της θύρας, και εκάθητο επάνω αυτού. 3 Ήτοδε η όψις αυτού ως αστραπή, και το ένδυµα αυτού λευκόν ως χιών. 4 Και από του φόβου αυτού εταράχθησανοι φύλακες, και έγιναν ως νεκροί. 5 Αποκριθείς δε ο άγγελος, είπε προς τας γυναίκας «Μη φοβείσθε σεις,διότι εξεύρω, ότι Ιησούν τον εσταυρωµένον ζητείτε. 6 ∆εν είναι εδώ, διότι ανέστη, καθώς είπεν, έλθετε,ίδετε τον τόπον όπου έκειτο ο Κύριος, 7 και υπάγετε ταχέως, και είπατε προς τους µαθητάς αυτού, ότιανέστη εκ των νεκρών. Και ιδού, υπάγει πρότερον υµών εις την Γαλιλαίαν, εκεί θέλετε ιδεί αυτόν, ιδού, σαςείπον». 8 Και εξελθούσαι ταχέως από του µνηµείου µετά φόβου και χαράς µεγάλης, έδραµον να απαγγείλωσιπρος τους µαθητάς αυτού. 9 Ενώ δε ήρχοντο να απαγγείλωσι προς τους µαθητάς αυτού, ιδού, ο Ιησούςαπήντησεν αυτάς, λέγων, «Χαίρετε». Και εκείναι προσελθούσαι, έπιασαν τους πόδας αυτού, καιπροσεκύνησαν αυτόν. 10 Τότε λέγει προς αυτάς ο Ιησούς, «Μη φοβείσθε, υπάγετε, απαγγείλατε προς τουςαδελφούς µου, διά να υπάγωσιν εις την Γαλιλαίαν, και εκεί θέλουσι µε ιδεί».

- H χριστιανική πίστη είναι πίστη αναστάσεως.- Ολος ο χριστιανισµός στηρίζεται στο θεµέλιο της ανάστασης του Ιησού Χριστού.- Η ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι η ελπίδα της ανάστασης των πιστών.- «Προσδοκώ ανάσταση νεκρών» (11ο άρθρο του Πιστεύω).

Στέλνουµε µια Καινή ∆ιαθήκη δωρεάν σε όποιον το ζητήσει.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!Πέτρος Φιλακουρίδης

Τηλ. επικοινωνίας: (866) 960-2140

29

Page 30: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200830 ΠΑΣΧΑ 2008

Του Νίκου Παπαχρήστου

Μόλις η πόρτα του Παναγίου Τά-φου ανοίγει και εµφανίζεται ο Ελ-ληνορθόδοξος Πατριάρχης κρατώ-ντας στα χέρια του τις αναµµένες

λαµπάδες µε το Αγιο Φως, οι χιλιά-δες πιστοί που από νωρίς έχουν συ-γκεντρωθεί στον Ναό της Αναστά-σεως ξεσπούν σε χειροκροτήµατα.Οι καµπάνες χτυπούν χαρµόσυνακαι οι προσκυνητές από όλο τον κό-

σµο απλώνουν τα χέρια τους, σταοποία κρατούν τις δεσµίδες µε τα33 κεριά -όσα και τα χρόνια τουΧριστού- για να πάρουν την ιερήφλόγα.

Οι αραβόφωνοι χριστιανοί -το

ποίµνιο του Πατριαρχείου- πανη-γυρίζουν και τραγουδούν ρυθµικά«δικός µας είναι ο Χριστός, δικό µαςείναι το Αγιο Φως». Αντιθέτως οι Ελ-λαδίτες προσκυνητές κρατώνταςελληνικές σηµαίες φωνάζουν «ζήτωη Ελλάδα, ζήτω η Ορθοδοξία, ζήτωτο ελληνικό Πατριαρχείο».

Μέσα στο κλίµα του γενικότε-ρου ενθουσιασµού, πολλοί βλέπουννα ανάβουν καντήλια, άλλοι πύρι-νες σφαίρες να στριφογυρίζουν µέ-σα στον Ναό της Αναστάσεως, ενώκάποιοι «χαϊδεύουν» τη φλόγα πουσύµφωνα µε την παράδοση τα πρώ-τα δευτερόλεπτα «δεν καίει».

Για άλλη µια χρονιά το Θαύµατης Αφής του Αγίου Φωτός έχει συ-ντελεσθεί. Μια παράδοση που απο-τελεί αποκλειστικό προνόµιο τουΕλληνορθόδοξου Πατριάρχη, τουπρώτου τη τάξει χριστιανού θρη-σκευτικού ηγέτη των Αγίων Τόπων.Αυτό το προνόµιο το έχει φέτος, γιαδεύτερη χρονιά, ο Πατριάρχης κ.Θεόφιλος, ο οποίος το µεσηµέρι θαπραγµατοποιήσει την τελετή πουπροκαλεί τη συγκίνηση των πιστώναλλά και τα ειρωνικά σχόλια εκεί-νων που αµφισβητούν το ετήσιο«θαύµα».

Από τα Ιεροσόλυµα το Φως θαταξιδέψει µε ειδικές πτήσεις στηνΕλλάδα αλλά και σε άλλες ορθόδο-ξες χώρες, όπου θα το υποδεχθούνµε «τιµές αρχηγού κράτους».

Η Αφή του Αγίου ΦωτόςΟ τρόπος εµφάνισης του Αγίου

Φωτός αποτελεί θέµα συζητήσεωνκαι αντιπαραθέσεων τουλάχιστοντα τελευταία διακόσια χρόνια. Οσοιυποστηρίζουν ότι είναι θαύµα προ-

βάλλουν ως επιχείρηµα το γεγονόςότι ο Πανάγιος Τάφος έχει ελεγχθείεπιµελώς πριν από την είσοδο τουΠατριάρχη ώστε να διασφαλισθείπως δεν υπάρχει καµία πηγή φω-τός.

Οι 43 καντήλες που κρέµονταιπάνω από το κενό µνήµα του ΙησούΧριστού έχουν σβήσει και η πόρτατου τάφου έχει σφραγισθεί ερµητι-κά µε αγνό µελισσοκέρι. Ο Πα-τριάρχης εισέρχεται φορώντας µό-νο ένα λευκό ράσο και κρατώνταςδύο λαµπάδες.

Για ποιο λόγο όµως γίνεται ένατέτοιο θαύµα, διερωτώνται πολλοί.«Το θαύµα γίνεται για να δείξει οΧριστός την παρουσία του, να φωτί-σει τους πιστούς µε το Φως της Ανά-στασής του, να καταδείξει ότι µό-νον η ορθόδοξη πίστη είναι η αλη-θινή, αλλά και να υπογραµµισθεί ηελληνική παρουσία στους ΑγίουςΤόπους, αφού µόνο σε Ελληνα ορ-θόδοξο κληρικό εµφανίζεται τοΑγιο Φως», επισηµαίνουν οι υπο-στηρικτές τους Θαύµατος.

Η επίσηµη Εκκλησία των Ιερο-σολύµων αποφεύγει να απαντήσειευθέως. Οσοι κληρικοί αναφέρο-νται στην υπόθεση περιορίζονταινα υπενθυµίσουν ότι η Αφή τουΑγίου Φωτός είναι ένα προνόµιοτου Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη,το οποίο δεν πρόκειται να το παρα-δώσει ποτέ στα άλλα δόγµατα.

Ετσι, το Θαύµα συνδέεται µε τηνπρωτοκαθεδρία του Ελληνορθόδο-ξου Πατριαρχείου, τα προνόµια τωνχριστιανικών δογµάτων στους Αγί-ους Τόπους και τη µακραίωνη µάχη-που εν πολλοίς ακόµα συνεχίζεται-

ODYSSEY OPTICAL, Inc.22-38 31st Street, Astoria, NY 11105, Tel.:(718) 278-3600

∆ευτέρα, Τρίτη, Πέµπτη: 10:00 π.µ. - 7:30 µ.µ.Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00 π.µ. - 6:00 µ.µ.

Σάββατο: 9:30 π.µ.- 5:30 µ.µ.

Ωρες Λειτουργίας

∆εν ισχύουν άλλες εκπτώσεις. Η προσφορά ισχύει για συγκεκριµένα µοντέλα γυαλιών Επιστροφή χρηµάτων ή αλλαγές δε γίνονται - Οι τιµές των εκπτώσεων δεν αλλάζουν Υπάρχουν περιορισµοί - Η προσφορά ισχύει για περιορισµένο χρονικό διάστηµα

∫·Ïfi ¶¿Û¯·

Dr. Stella DourosO p h t h a l m o l o g y

Medical and Surgical Retina Specialist

7501 6 th Avenue, Brook lyn, NY 11209 Te l . : (718) 238-2336

H οφθαλµίατρος

Stella Dourosεύχεται στην εκλεκτή της πελατεία

στους συγγενείς, τους φίλους και σε όλη την Οµογένεια

Καλή Ανάσταση

Work: (212) 737-3423Home: (718) 641-0613Cell: (718) 926-3017

OρχήστραKΩΣΤΑ ΣΚΡΕΠΕΤΟΥ«Η Ελληνική Λεβεντιά»Ελληνοαµερικανική µουσική

Το κέφι δεν έρχεται µόνο του. Σας το φέρνειο Κώστας Σκρεπετός µε την 5µελή ορχήστρα του

«Στο κλαρίνο και τραγούδι καίγεται το πελεκούδικαι όλοι µπαίνουν στα µεράκια και ξεχνούνε τα φαρµάκια»

Κώστας Σκρεπετός

WR

∆ΩΡΕΑΝD.J.

BBBB EEEE TTTTTTTTEEEE RRRR HHHH OOOO MMMM EEEE SSSS

AArrcchhiitteeccttss--EEnnggiinneeeerrss && CCoonnttrraaccttoorrssee--mmaaiill:: iinnffoo@@bbeetttteerr--hhoommeess..ggrr//wwwwww..BBeetttteerr--HHoommeess..ggrr

∞Ó·Ï·Ì‚¿ÓÔ˘Ì Real Estate, √ÈÎÔ‰ÔÌÈΤ˜ ∞‰ÂȘ,∫·Ù·Û΢¤˜ & ÃÚËÌ·ÙÔ‰fiÙËÛË ∂ÚÁˆÓ ̤ۈ ∂˘Úˆ·˚ÎÒÓ

¶ÚÔÁÚ·ÌÌ¿ÙˆÓ ÁÈ· ••ÂÂÓÓÔÔ‰‰Ôԯ››··,, µµ››ÏϘ,, ∂∂ÍÍÔÔ¯ÈÈÎο¿ ÛÛÙÙËËÓÓ ∂∂ÏÏÏÏ¿¿‰‰··.ªªÂ ∞∞ÌÌÂÂÚÚÈÈÎο¿ÓÓÈÈÎÎËË ∂∂ÌÌÂÂÈÈÚÚ››·· && ¡¡ÔÔÔÔÙÙÚÚÔÔ››·· ÛÛÙÙËËÓÓ ∂∂ÏÏÏÏËËÓÓÈÈÎ΋‹ ∞∞ÁÁÔÔÚÚ¿¿..

™™¶¶∏∏§§ππøø∆∆∏∏™™ && ™™ÀÀ¡¡∂∂ƒƒ°°∞∞∆∆∂∂™™ ªª∏∏ÃÃ∞∞¡¡ππ∫∫√√ππ™™ÂÂÚÚ››ÊÊÔÔ˘ 1111,, ¶¶¿¿ÙÙÚÚ··,, ∞∞¯··˚··˜,, 2266550000,,

∆∆ËËÏÏ::++3300--22661100--((999933--446622)) ññ FFaaxx:: ++3300--22661100--((991100--886699))BBÂÂÚÚÁÁÈȈÙÙ‹‹ 77,, ∞∞ÚÚÁÁÔÔÛÛÙÙfifiÏÏÈÈ,, ∫∫ÂÂÊÊ··ÏÏÏÏÔÔÓÓÈÈ¿¿,,

∆∆ËËÏÏ..//FFaaxx:: ++3300--2266771100--((2233--551155)) ññ MMoobbiillee:: ++3300--66994444--226655--330066

© î

ï ô

ö

Θαύµα ή ελληνικό προνόµιο το Αγιο Φως;Ο τρόπος εµφάνισής του στον Πανάγιο Τάφο αποτελεί θέµα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων τα τελευταία διακόσια χρόνια

Page 31: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 31

για τον έλεγχο των παναγίων προ-σκυνηµάτων. Αντιθέτως, οι «αρνη-τές» του Θαύµατος -ένας εκ τωνοποίων ήταν και ο Αδ. Κοραής- κά-νουν λόγο για εκµετάλλευση τωνπιστών και «σκοταδισµό». Υποστη-ρίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν ο Θε-ός να δίνει ραντεβού κάθε χρόνοτην ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο και µό-νο σε Ελληνα κληρικό».

Αφήνουν να εννοηθεί ότι το ιερόπρονόµιο έχει προσλάβει «εθνικι-στικές» διαστάσεις και σίγουρα«δεν έχει σχέση µε θαύµα». Οι πιοακραίες απόψεις απαξιώνουν πλή-ρως τον θρησκευτικό και συµβολι-κό χαρακτήρα της τελετής, ενώ στοπλαίσιο της σεναριολογίας «ο Πα-τριάρχης έχει κρυµµένο αναπτήρα»ή «οι λαµπάδες είναι εµβαπτισµέ-νες µε χηµικά που προκαλούν τηναυτανάφλεξή τους».

Ωστόσο, Ιεράρχες του Πατριαρ-χείου διαψεύδουν κατηγορηµατικάαυτούς τους ισχυρισµούς και δηλώ-νουν απλά πως «ό,τι συµβαίνει µέ-σα στην Εκκλησία αποτελεί θαύ-µα».

Φυσικά δεν λείπουν και εκείνοιοι κληρικοί που µιλούν για θαυµα-τουργικό τρόπο εµφάνισης του Φω-τός µέσα στον Πανάγιο Τάφο. Κά-ποιοι µάλιστα περιγράφουν την εµ-φάνισή του µε «γαλαζοπράσινεςαστραπές» ή µε ένα «φωτεινό δί-σκο» που υπερίπταται του Πατριάρ-χη, καθώς εκείνος γονατισµένοςεντός του Παναγίου Τάφου διαβά-ζει την ειδική προσευχή.

Αλλά και πολλοί πιστοί έχουνδει το Αγιο Φως να «ξεπηδάει» απότο Ιερό Κουβούκλιο του ΠαναγίουΤάφου λίγο πριν εξέλθει ο Πατριάρ-χης. «∆είτε τα καντήλια, Φως, ΑγιοΦως» φώναζε κατά την περυσινήτελετή µια ηλικιωµένη Ελληνίδακαι ξαφνικά ορισµένοι πρόσεξανότι οι καντήλες του Ναού της Ανα-

στάσεως είχαν ανάψει θαυµατουρ-γικά. Κανένας ωστόσο δεν θυµόταναν νωρίτερα ήταν σβησµένες...

Η «µυστική» ευχήΟταν ο Πατριάρχης εισέρχεται

στο Ιερό Κουβούκλιο του ΠαναγίουΤάφου, ακολουθούµενος από Αγιο-ταφίτες ιερείς και τον Αρµένιο δρα-γουµάνο, οι πόρτες πίσω του κλεί-νουν.

Κανένας, εκτός ίσως από τουςπαρισταµένους, δεν γνωρίζει τιπραγµατικά συµβαίνει στο εσωτερι-κό του Κουβουκλίου που ανήγειρανοι υπόδουλοι Ελληνες το 1810.Εντελώς µόνος θα εισέλθει γονατι-στός στον θαλαµίσκο όπου βρίσκε-ται το ακριβές -κατά την παράδοση-σηµείο της ταφής του Ιησού Χρι-στού.

Πάνω στη µαρµάρινη πλάκα βρί-σκεται ανοιγµένο ένα βιβλίο τοοποίο περιλαµβάνει την ειδική ευ-χή που διαβάζει ο Πατριάρχης. ∆ί-πλα στο βιβλίο εναποθέτει τις δύολαµπάδες που την κάθε µία σχηµα-τίζουν 33 κεριά. «∆έσποτα Κύριε Ιη-σού Χριστέ, η αρχίφωτος σοφία τουΑνάρχου Πατρός, ο φως οικώναπρόσιτον, ο ειπών εκ σκότους φωςλάµψει, ο ειπών ‘γεννηθήτω φωςκαι εγένετο φως’, Κύριε ο του φω-τός χορηγός...» θα είναι τα πρώταλόγια που διαβάζει ο εκάστοτε Ελ-ληνορθόδοξος κληρικός που πραγ-µατοποιεί την τελετή του ΑγίουΦωτός.

Η ευχή είναι εντυπωσιακή και τοµήνυµά της αισιόδοξο. Ωστόσο, µέ-σα από ένα συγκεκριµένο εδάφιοπολλοί µελετητές και θεολόγοιεκτιµούν ότι δίνεται η απάντησηστο ερώτηµα «πώς ανάβει το ΑγιονΦως». «Οθεν δη αγαλλόµενη καρ-δία και χαρά πνευµατική κατά τού-το το υπερευλογηµένον Σάββατοντα εν γη και τα υπό γην θεοπρεπώςτελεσθέντα σοι σωτηριωδέστατα

µυστήρια σου εορτάζοντες και σε τοόντως ιλαρόν και εφετόν φως εντοις καταχθονίοις θεϊκώς επιλάµ-ψαν αναµιµνησκόµενοι, φωτοφά-νειαν ποιούµεθα, σου την προςηµάς συµπαθώς γενοµένην θεοφά-νειαν εικονίζοντες» αναφέρει η ευ-χή που διαβάζει ο Πατριάρχης καιστη συνέχεια γίνεται περισσότεροσαφής: «...∆ιά τούτο εκ του επί τού-τον τον φωτοφόρον σου Τάφον, εν-δελεχώς και αειφώτως εκκαιοµένουφωτός ευλαβώς λαµβάνοντες διαδι-

δόαµεν τοις πιστεύσουσιν εις σε τοαληθινόν φως...».

Ο καθηγητής και ακαδηµαϊκόςΚωνσταντίνος Καλοκύρης, στο βι-βλίο του «Το αρχιτεκτονικό συ-γκρότηµα του Ναού της Αναστάσε-ως Ιεροσολύµων και το θέµα τουΑγίου Φωτός» (Θεσσαλονίκη 1999)σηµειώνει αναφορικά µε την ευχήπου διαβάζει ο Πατριάρχης ότι«πουθενά δεν γίνεται λόγος (ούτεκαν υπαινιγµός) περί ‘άνωθεν κα-τερχόµενου αΰλου Φωτός’ κατά τη

στιγµή εκείνη, αλλά νοείται µόνοφως φυσικό, που ανάβεται στηνανάµνηση του Αναστάντος Χρι-στού».

Και καταλήγει: «Καλώς, λοιπόν,συρρέουν οι ευλαβείς προσκυνητέςαπό παντού της γης στα Ιεροσόλυ-µα και παίρνουν από τον Αγιο Τάφοτο ιερό σύµβολο του ‘ανεσπέρουΦωτός’ Χριστού, το Αγιο Φως, τονέο Φως της Αναστάσεως».

Πηγή: «Kαθηµερινή»

Open 7 Days • Free Del ivery

Kαλή ΑνάστασηΧαρούµενο Πάσχααπό τους αδελφούς

ΑΝ∆ΡΕΑ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

και τις οικογένειές τους

THE CENTRAL PLAZA DINER1686 Central Avenue, Yonkers, NY 10710 Tel.: (914) 779-8030

Απευθύνουµε σε όλουςΘερµές Ευχές

για τo Αγιο Πάσχα

Xαρούµενη ΠασχαλιάΚαλή Ανάσταση

Η ∆ιεύθυνση και το Προσωπικό

MAPLEWOOD DINER1473 Springfield Avenue, Maplewood, NJ 07040

Tel.: (973) 763-6511

WR

√π ∆∂§∂À∆∞π√π ª∂∆∞¡∞™∆∂À∆π∫√π ¡√ª√π ∏.¶.∞.¶∞ƒ∂ÃOÀª∂ ∂•À¶∏ƒ∂∆∏™∏ ™∂ £∂ª∞∆∞ O¶ø™

ñ ¶ÔÏÈÙÈο ‰ÈηÈÒÌ·Ù· Î·È Èı·Á¤ÓÂÈ·ñ ªfiÓÈÌË ‰È·ÌÔÓ‹ñ ºÔÈÙËÙÈΤ˜ ¿‰ÂȘ ·Ú·ÌÔÓ‹˜ñ ¶·Ú¿Ù·ÛË ·‰ÂÈÒÓ ·Ú·ÌÔÓ‹˜ñ ¶ÔÏÈÙÔÁÚ¿ÊËÛË ñ Waiversñ Labor certification

°È· ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ˜ ÏËÚÔÊÔڛ˜¯ÚËÛÈÌÔÔÈ‹ÛÙ ٷ ‰ˆÚÂ¿Ó ÙËϤʈӿ Ì·˜

ª∂∆∞¡∞™∆∂À∆π∫∞MARIANTHE L. BUDIKE ∂sq.

[email protected]

Κατ’ οίκον διανοµήSSuubbssccrriippttiioonnss22@@eekkiirriikkaass.. cc oo mm

Page 32: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Του Γεώργιου Ν. Αικατερινίδη*

Γιορτή µεγάλη στην ωραιότερηεποχή του χρόνου, το Πάσχα πλαι-σιώνεται και από πολλές εθιµικέςεκδηλώσεις, ορισµένες από αυτέςµε µορφή δρωµένων, που επιτεί-νουν την ιδιαίτερη θέση του στολαϊκό καλαντάρι.

Σηµαντική δεν είναι µόνο η Κυ-ριακή του Πάσχα. Είναι και ολόκλη-ρη η εβδοµάδα που ακολουθεί, µεεκκλησιαστικούς εορτασµούς καιεθιµικά καθιερωµένες αργίες, σύµ-φωνα και µε τη διδασκαλία της Εκ-κλησίας ότι όλη αυτή η περίοδος«ως µία Κυριώνυµος ηµέρα λογίζε-ται», όπως γράφει ο Βάλσαµων, ο

υποµνηµατιστής των θείων και ιε-ρών κανόνων. Η γιορτή επίσης τουαγίου Γεωργίου τις ίδιες συνήθωςµέρες, δηµιουργεί πρόσθετη ενδια-φέρουσα εθιµολογία, που προστίθε-ται στην καθαρά πασχαλινή.

Από τα έθιµα της εβδοµάδας αυ-τής, της ∆ιακαινησίµου (Νια Βδοµά-δα, Ασπροβδόµαδο, Λαµπρόσκολα

κ.ά.), πολλά και ποικίλα κατά τό-πους, µεγάλο ενδιαφέρον παρου-σιάζουν οι ποµπικές περιφορές ει-κονισµάτων γύρω από τα χωριά καιτο αγροτικό τους σύνορο, για εξα-σφάλιση από κάθε κακό.

Οι περιφορές αυτές, µε τις κατάτόπους εθιµολογικές διαφοροποιή-σει, είναι γνωστές σε αρκετά µέρη,τόσο του νησιωτικού (Επτάνησος,Σκύρος κ.ά.) όσο και του ηπειρωτι-κού (Θεσσαλία κ.ά.) χώρου, παρου-σιάζονται όµως περισσότερο συ-γκροτηµένες ως εθιµική ενέργειαστην περιοχή της Μακεδονίας (Χαλ-κιδική κ.ά.), ιδιαίτερα της Ανατολι-κής. Στην Καλή Βρύση της ∆ράµαςπ.χ., την Πέµπτη της ∆ιακαινησί-µου, µετά την τέλεση αγιασµού στοξωκλήσι του προφήτη Ηλία (εφό-ρου των µετεωρολογικών φαινοµέ-νων κατά τη λαϊκή δοξασιολογία)σχηµατίζεται ποµπή µε µορφή λιτα-νείας, µε επικεφαλής την εικόνα τηςΑναστάσεως. Υπό τους συνεχείςήχους ενός σήµαντρου που κρατούνδύο άτοµα, γυρίζουν ιεροτελεστικάόλο το γεωργικό σύνορο του χωρι-ού, σταµατώντας κατά διαστήµατασε επτά προκαθορισµένα σηµεία, ταοποία σηµατοδοτούνται από ξωκλή-σια και προσκυνητάρια, όπου ανα-πέµπουν ευχές και δεήσεις για βρο-χή και για προστασία από το χαλάζι,που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο τηνεποχή αυτή για την παραγωγή.

Υστερα από πεντάωρη πεζοπο-ρία, ακολουθώντας άλλοτε αγροτι-κούς δρόµους και άλλοτε µονοπάτιαή διόδους µέσα από καταπράσιναχωράφια, καταλήγουν στα κοντινάµεταξύ της ξωκλήσια του αγίου Γε-ωργίου και του αγίου Βλασίου (άγι-οι προστάτες των κτηνοτρόφων καιτων γεωργών αντίστοιχα), όπουεπαναλαµβάνονται ευχές και δεή-σεις. Ακολουθεί διασκέδαση µέχριαργά το βράδυ µε γκάιντες και ντα-χαρέδες (ντέφια).

Στο Νέο Σούλι Σερρών την ηµέ-ρα της εορτής του αγίου Γεωργίουγίνεται αναπαράσταση του γνωστούθαύµατος της δρακοντοκτονίας(όπως παριστάνεται στις εικόνες καιπεριγράφεται στα δηµοτικά τραγού-δια) και στη συνέχεια σχηµατίζεταιµεγάλη ποµπή από παιδιά που κρα-τούν εικόνες απ’ όλες τις εκκλησίεςτου χωριού.

Με επικεφαλής τον ιερέα, γυρί-ζουν γύρω-γύρω το χωριό υπό τουςήχους κι εδώ σήµαντρου και µε ευ-χετικούς στίχους που συνεχώς επα-ναλαµβάνουν ρυθµικά οι εικονισµα-τάρηδες, παρακαλώντας για πλού-σια παραγωγή:

Χριστός Ανέστη,αληθώς ανέστη.Γάλα στα χωράφια,µέλι µεσ’ στ’ αµπέλι,κούρβουλο καλάθια.

Σε τέσσερα αιωνόβια δέντρα,αντίστοιχα στα ισάριθµα σηµεία τουορίζοντα, ο ιερέας «υψώνει», τοπο-θετεί δηλαδή αντίδωρο σε µια οπήπου ανοίγουν στον κορµό του δέ-ντρου, δεσµεύοντας έτσι και εγκλεί-οντας εκεί, όπως πιστεύεται, κάθεκακό που µπορεί να απειλήσει τοχωριό. Τελευταίος κι εδώ σταθµόςτο ξωκλήσι του προφήτη Ηλία. Τηνεπιστροφή των εικονισµατάρηδωνακολουθούν χοροί και τραγούδια

και στη συνέχεια οµαδικά αγωνί-σµατα στο γήπεδο του χωριού.

Το «ύψωµα» των δέντρων αποτε-λεί λατρευτική συνήθεια γνωστή σεαρκετά µέρη. Τα δέντρα αυτά θεω-ρούνται ιερά, γι’ αυτό και είναι σε-βαστά από όλους, αφού µάλισταπολλές παραδόσεις κάνουν λόγο γιατιµωρία ασεβών που κατέστρεψαντέτοια δέντρα ή έκοψαν κλαδιάτους. Ιδιαίτερα γνωστά είναι τα«υψωµένα» από το άγιο Κοσµά τονΑιτωλό, όπως λέγεται, δέντρα στηνπεριοχή της Καρδίτσας.

Περιφορά εικονισµάτων καισταυρών, τους οποίους έχουν δέσειµαζί µε χορτάρια πάνω σε ψηλά κο-ντάρια, καθώς και ύψωµα δέντρων,γίνεται την Πέµπτη επίσης της ∆ια-καινησίµου στην Κάτω Ορεινή Σερ-ρών, όπου µάλιστα το έθιµο αυτόσυνδυάζεται και µε δηµοτελή θυσίααρνιού («κουρµπάνι»), ένα άλλοεξαιρετικά ενδιαφέρον έθιµο τηςλαϊκής λατρείας.

Ανάλογες µε τις παραπάνω ωχ εν-δεικτικά παραδείγµατα είναι και οιπεριφορές που συνηθίζονται και σταάλλα µέρη, όχι µόνο την εβδοµάδατης ∆ιακαινησίµου αλλά και σε άλ-λες µέρες της ευρύτερης πασχαλινήςπεριόδου. Η περιφορά των εικόνωνγενικότερα συνεχίζει πολύ παλαιάλατρευτική πρακτική, µνεία τηςοποίας γίνεται και στο «Ταµείον τηςΟρθοδοξίας» (α’ έκδοση το 1780),του επισκόπου Καµπανίας (περιοχήΝάουσας) Θεόφιλου, ότι δηλαδή σεµοναστήρια και εκκλησίες χωριών,«εν ταις πανηγύρεσι και άλλαις εορ-ταίς της µνήµης των αγίων και τηςΠαναγίας ευγαζούν τας αγίας εικό-νας Χριστού, Παναγίας, αγίου ∆ηµη-τρίου, αγίου Γεωργίου και άλλων καιπλήθους λαού όντος, επ’ ώµων βα-στάζουσιν αυτάς λαϊκοί και οι τυχό-ντες και τρέχουσιν...».

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις καισε άλλες όµοιες, φανερό είναι ότιεπιζητείται η δηµιουργία ενός κύ-κλου, ο οποίος, όπως και κάθε άλ-λος ιεροτελεστικά σχηµατιζόµενοικύκλος, προστατεύει, συµφωνά µεδηµώδεις αρχέγονες δοξασίες, κα-θετί που βρίσκεται µέσα σ’ αυτόν:ανθρώπους ζώα, παραγωγή. Χαρα-κτηριστικό παράδειγµα από την αρ-χαιότητα αποτελεί ο περισχοινισµόςτων ιερών στην Αθήνα κατά τηνεορτή των Ανθεστηρίων, για να µηνµπουν µέσα σε αυτά και τα µιάνουνοι ψυχές, οι οποίες τότε, όπως έλε-γαν, γύριζαν ελεύθερες στον επάνωκόσµο.

Η αυτόνοµη προστατευτική δύ-ναµη του κύκλου που σχηµατίζεταιµε την περιφορά των εικονισµάτων,ενισχύεται κατά περίπτωση µε τιςεπιµέρους εθιµικές ενέργειες, όπωςτο ύψωµα των δέντρων και οι δεή-σεις σε ξωκλήσια και προσκυνητά-ρια, τα οποία σηµαδεύουν και προ-φυλάσσουν τα όρια ενός οικισµούκαι µε τα οποία ο χώρος µεταξύ τωνχωριών, αυτή η ίδια η φύση, αποκτάυπόσταση στην κοινωνική και κοι-νοτική συνείδηση.

∆ρος Φιλολογίας, διευθυντήΕρευνών Κέντρου ΛαογραφίαςΑκαδηµίας Αθηνών

Πηγή: «Kαθηµερινή»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200832 ΠΑΣΧΑ 2008

26-01 1st Street, Astoria, NY 11102

Tel.: (718) 204-5001Fax: (718) 204-8018

http://marblemx.marble-tech.net • Email: [email protected]

απευθύνουν θερµές ευχές για το Αγιο Πάσχα σε όλους τους πελάτες, στους φίλους τους

καθώς και σε όλους τους Ελληνες

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση

Η ∆ιεύθυνση και το Προσωπικό

a b

FFrreeee EEssttiimmaatteess

Πασχαλινές περιφορές εικόνων

Page 33: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Της Λυγίας Κωνσταντινίδου*

Ο εντοπισµός των βυζαντινών γυ-ναικών-µελουργών είναι αρκετάδύσκολος- σύµφωνα µε την έρευνατης Diana-Helen Touliatos, καθη-γήτριας Μουσικολογίας στοUniversity of Missouri-St. Louis τωνΗνωµένων Πολιτειών της Αµερικής,καθώς µάλιστα είναι λιγότερεςαριθµητικά από τις γυναίκες-µε-λουργούς του ∆υτικού Μεσαίωνα.Στην κοσµική Βυζαντινή µουσική,της οποίας µικρό µόνο µέρος έχειδιασωθεί, δεν βρίσκουµε ούτε έναγυναικείο όνοµα.

Αναµφίβολα θα υπήρχαν -σύµ-φωνα πάντοτε µε την ίδια έρευνα-ήταν όµως αποβλητέες από την Εκ-κλησία.

Ετσι, τα λίγα γυναικεία ονόµαταπου έχουν διασωθεί είναι αποκλει-στικά συνδεδεµένα µε την εκκλη-σιαστική µουσική.

Οι γυναίκες αυτές ήταν µορφω-µένες, ανήκαν στην υψηλή -ως επίτο πλείστον- κοινωνία και µε µίαµόνο εξαίρεση, ήταν όλες µοναχές.Τα ονόµατά τους είναι γνωστά απότις λειτουργικές συνθέσεις που έκα-ναν για τα µοναστήρια τους. Ανα-φέρουµε ενδεικτικά τις:

H Mάρθα Mητέρα του Αγίου Συµεών του

Στυλίτη, για την οποία οι γνώσειςµας είναι ελάχιστες, εκτός του ότιήταν ηγουµένη σε µονή στο Αργοςτον 9ο αιώνα και µελοποιούσε τουςύµνους της για να ψάλλονται εκείστο µοναστήρι της.

Η ΘεοδοσίαΗταν θεοσεβής ηγουµένη σε µο-

νή στα περίχωρα της Κωνσταντι-νουπόλεως και έζησε επίσης τον 9οαιώνα. Ο µόνος ύµνος της που έχειδιασωθεί είναι ένας εγκωµιαστικόςκανόνας της Θεοτόκου.

Η ΘέκλαΜοναχή. Ηκµασε κατά τον 9ο

αιώνα και διακρινόταν για τις θεο-λογικές της γνώσεις. Την ικανότητατης οσίας αυτής γυναίκας ως υµνο-γράφου µαρτυρούν οι ικετήριοι κα-νόνες της προς τη Θεοτόκο. Απ’ αυ-τούς ο ένας σε Β’ ήχο, ψάλλεταιπρος το «Τω την άβατον κυµαινοµέ-νην θάλασσαν».

Υπάρχει στο Μέγα ΘεοτοκάριονΝικοδήµου του Αγιορείτου. Ο κανό-νας αυτός φέρει το όνοµα της υµνο-γράφου στην Ακροστιχίδα της 8ηςκαι 9ης ωδής.Η Κασσιανή, ή Κασσία ή Ικασία

Μοναχή. Γεννήθηκε στα 810 πε-ρίπου και αναφέρεται στα χρονικάγια τη συµµετοχή της στην αντίστα-ση κατά των εικονοµάχων. Η πα-ρουσία της Κασσιανής έχει επισκιά-σει τις σύγχρονές της υµνογρά-φους-µελωδούς, γιατί αποτελεί τηνπλέον επιφανή γυναίκα µελωδό(έγραφε και τους ύµνους και τη µε-λωδία) στην ιστορία της ΒυζαντινήςΜουσικής.

Εχοντας ιδιαίτερο ταλέντο, ευ-φυΐα, ευαισθησία και εκφραστικόπλούτο διακρίθηκε στον τοµέα τηςµελουργίας (σ’ αυτό τη βοήθησε ηµεγάλη µόρφωση, που η ευγενήςκαταγωγή της τής επέτρεψε να πά-ρει).

Γι’ αυτό και το έργο της είναιδιαχρονικό και πάντα επίκαιρο, και

συγκινεί ιδιαίτερα τον ορθόδοξοκόσµο. Γνωστή είναι και η παρου-σία της -σύµφωνα µε τους χρονο-γράφους- ανάµεσα στις υποψηφί-ους συζύγους του αυτοκράτορα Θε-οφίλου, όπου «κατήσχυνε» την επι-χειρηµατολογία του µονάρχη, απο-δεικνύοντας ότι η «αγαθότητα τηςγυναίκας-Θεοτόκου υπερισχύει τηςφαυλότητας της γυναίκας-Εύας».

Στην Κασσιανή αποδίδονται γύ-ρω στα 45 έργα, από τα οποία τα 23τουλάχιστον είναι χωρίς αµφιβολίαδικά της, ενώ τα υπόλοιπα είναιάγνωστης προέλευσης. Εχει επίσηςµελοποιήσει κείµενα διαφόρωνυµνογράφων.

(Νωπά στη µνήµη µας, αγαπητοίαναγνώστες, είναι το περίφηµοτροπάριό της «Κύριε, η εν πολλαίςαµαρτίαις περιπεσούσα γυνή», πουακούσαµε στους ναούς µας τη Με-γάλη Τρίτη το βράδυ, καθώς και οιειρµοί από την Α’ - Ε’ ωδή του Κανό-νος του Μεγάλου Σαββάτου «Κύµα-τι Θαλάσσης»). Το µεγαλύτερο µέ-ρος του έργου της αποτελείται απόστιχηρά για εορταζόµενους αγίουςκαι αγίες της Εκκλησίας µας. Στηνίδια αποδίδεται και ο τετραώδιοςκανόνας: ‘Αφρων γηραλέε’».

Κατά τον βυζαντινολόγο Κρουµ-βάχερ: «H Κασσιανή ήταν µία εξαί-ρετη µορφή και ότι το έργο της τοδιακρίνει ισχυρά πρωτοβουλία, βα-θεία µόρφωσις, αυτοπεποίθησις καιπαρρησία. Πολύ συναίσθηµα καιβαθεία θεοσέβεια». Και ο Σωφρό-νιος Ευστρατιάδης, αναφερόµενοςστο έργο της, είπε ότι «Το χαρακτη-ρίζει γλυκύτης µέλους ακορέστου»,για ν’ αναφέρουµε µόνο µερικέςαπόψεις.

Η Κουβουκλίσηνα(13ος αιώνας). Μια µεταγενέ-

στερη µελουργός, που ταυτίζεταικαι σε µουσικό χειρόγραφο της Μο-νής Μεγίστης Λαύρας. Αναφέρεταικαι ως δοµεστικήνα (ψάλτης καιεπικεφαλής χορωδίας).

Η συγκεκριµένη αναγνώρισήτης στο χειρόγραφο και µάλιστααπό γραφέα ανδρικής µονής -σύµ-φωνα µε την έρευνα της Diana-Helen Touliatos- αποδεικνύει τοµέγεθος του µουσικού της ταλέ-ντου. Μολονότι στο χειρόγραφοδεν επιβεβαιώνεται αν ήταν συνθέ-τιδα, ωστόσο γνωρίζουµε ότι οι δο-µέστικοι ήταν στην πλειοψηφία καιµελουργοί.

Κόρη του Ιωάννου του ΚλαδάΑλλη µια βυζαντινή µελουργός,

της οποίας όµως µόνο µία σύνθεσηδιασώζεται, αναγνωρίζεται σε χει-ρόγραφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης(Αθήνα) µε µόνο το πατρώνυµο, ωςκόρη του Ιωάννου του Κλαδά: Λα-µπαδάριου (χοράρχη του αριστε-ρού χορού) της Aγίας Σοφίας στηνΚωνσταντινούπολη, λόγιου καιµουσικού (14ος-15ος αιώνας).

Ο Ιωάννης ο Κλαδάς ονοµάζεταικαι ως η Τρίτη Πηγή της Μουσικής(µετά τον Ιωάννη το ∆αµασκηνόκαι τον Ιωάννη τον Κουκουζέλη).Στο χειρόγραφο φαίνεται πως η κό-ρη του Ιωάννη του Κλαδά ήτανψάλτης και µελουργός, όχι ωστόσοτης κλάσης του πατέρα της.

Η Παλαιολογίνα(15ο αιώνα). Γνωστή µε το όνο-

µα αυτό ήταν µια άλλη µελουργός.

Πρόκειται για µια υψηλής µόρφω-σης γυναίκα και µάλιστα αριστο-κρατικής γενιάς, που προερχόταναπό την αυτοκρατορική οικογένειατων Παλαιολόγων, που βασίλεψεαπό το 1259-1453. Φέρεται ως µο-ναχή σε κάποιαν από τις µονές της

Κωνσταντινουπόλεως και είναι γνω-στή για τη µελοποίηση κανόνων.

Η ΑικατερίνηKόρη Νικηφόρου ιερέως που

έζησε γύρω στον 12ον-13ον αιώνα.Σύµφωνα µε τον καθηγητή της γρά-φουσας, δρα Σόλωνα Χατζησολω-

µό, διασώζεται χειρόγραφο ειρµο-λόγιο δικό της στην Κοπεγχάγη.

* Ιεροψάλτης-∆ιπλωµατούχοςΒυζαντινής Μουσικής

Πηγή: «H Σηµερινή»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 33

¢ÂÎÙ¤˜ ÔÈ Î˘ÚÈfiÙÂÚ˜ ·ÛÊ¿ÏÂȘ Î·È Medicare ñ ¢ˆÚÂ¿Ó ¿ÚÎÈÓÁÎ ñ √ÌÈÏԇ̠·Ù·›ÛÙˆ˜ ∂ÏÏËÓÈο

CERTIFIED BY THE AMERICAN BOARD OF OPHTHALMOLOGY AND FELLOWSHIP TRAINED IN GLAUCOMA

107 Northern Blvd., Suite 205, Great Neck, NY 11021Τηλ.: (516) 466-4670 • Φαξ: (516) 466-4675

Κινητό: (917) 623-5495

Γενικές οφθαλµολογικές εξετάσεις

Με ειδικότητα στο γλαύκωµα

Εγχειρήσεις καταρράκτη, γλαυκώµατος

Eνδοφθαλµολογικοί φακοί (implants), ακτίνες laser

Συνταγές γυαλιών και φακοί επαφής

• ∆έχεται µε ραντεβού • Επίσης βράδια και Σάββατα

© î

ï ô

ö

εύχεται στους εκλεκτούς πελάτες και φίλους του

καθώς και σε όλη την Οµογένεια

O ∆ρ. ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΣΟΟΦΦΘΘΑΑΛΛΜΜΙΙΑΑΤΤΡΡΟΟΣΣ -- ΧΧΕΕΙΙΡΡΟΟΥΥΡΡΓΓΟΟΣΣ ΓΓΙΙΑΑ ΠΠΑΑΙΙ∆∆ΙΙΑΑ ΚΚΑΑΙΙ ΕΕΝΝΗΗΛΛΙΙΚΚEEΣΣ

Καλό Πάσχαµε Υγεία και ΧαράΧριστός Ανέστη

Γυναίκες στη βυζαντινή µουσική

Page 34: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Του ∆ηµήτρη ΘαλασσινούΦιλόλογου

Είναι παράξενο και αινιγµατικό τογεγονός ότι ο µόνος Γερµανός ζω-γράφος που µπορεί να συγκριθεί µετον Ντύρερ έχει ξεχαστεί τόσο που

δεν ξέρουµε καλά-καλά το όνοµατου.

Ενας συγγραφέας του δέκατουέβδοµου αιώνα αναφέρει µε τρόποαόριστο κάποιον MatthiasGrunevald από το Αschaffenburg.Γι’ αυτόν θα µιλήσουµε στο άρθρο

µας. Κάνει µια ενθουσιώδη περι-γραφή κάποιων έργων αυτού του«Γερµανού Κορέτζιο», όπως τοναποκαλεί. Από τότε, στα έργα αυτάκαι σε αλλά που έµοιαζαν φτιαγµέ-να από τον ίδιο µεγάλο καλλιτέχνη,βάζουν συνήθως την ετικέτα «Γκρύ-

νεβαλντ». ∆εν υπάρχει εντούτοιςαρχείο ή έγγραφο της εποχής πουνα αναφέρει κανέναν ζωγράφο µετο όνοµα Γκρύνεβαλντ και το πιθα-νότερο είναι πως ο συγγραφέαςµπέρδεψε κάπως τα πράγµατα.

Επειδή µερικά από τα έργα πουαποδίδονται στον ζωγράφο έχουντα αρχικά Μ. G. Ν. και επειδή ξέ-ρουµε πως έζησε κοντά στο Ασά-φενµπουργκ ένας ζωγράφος MathisGothardt Nithardt, σύγχρονος πε-ρίπου του Ντύρερ, επικρατεί τώραη γνώµη πως αυτό και όχι Γκρύνε-βαλντ ήταν το πραγµατικό όνοµατου µεγάλου καλλιτέχνη.

Oµως και αυτή η θεωρία δενβοηθάει πολύ, αφού λίγα πράγµαταξέρουµε και για τον Mathis. Με λί-γα λόγια, ενώ στην περίπτωση τουΝτύρερ έχουµε µπροστά µας ένανπραγµατικό άνθρωπο που γνωρί-ζουµε µε λεπτοµέρειες τις συνήθει-ες, τις ιδέες, τα γούστα και την ιδιο-συγκρασία του, ο Γκρύνεβαλντ εί-

ναι για µας µεγάλο µυστήριο, όπωςο Σαίξπηρ. ∆εν είναι δυνατόν ναοφείλεται αυτή η άγνοια σε απλήσύµπτωση.

Ο λόγος που ξέρουµε τόσα πολ-λά για τον Ντύρερ είναι επειδή καιο ίδιος πίστευε πως ήταν για την τέ-χνη του τόπου του µεταρρυθµιστήςκαι καινοτόµος. Τον απασχολούσετο τι έκανε και γιατί, κρατούσε ση-µειώσεις για τα ταξίδια και τις έρευ-νες του και έγραψε βιβλία για να δι-δάξει τη γενιά του. ∆εν υπάρχει κα-µία ένδειξη πως ο ζωγράφος τωναριστουργηµάτων του «Γκρύνεβαλ-ντ» έβαζε τον εαυτό του στην ίδιαµοίρα το αντίθετο, µάλιστα.

Τα λίγα έργα του που έχουµε εί-ναι εικόνες παραδοσιακού τύπουγια την Αγία Τράπεζα, σε µεγάλεςκαι µικρές επαρχιακές εκκλησίες,µαζί µε έναν µεγάλο αριθµό απόζωγραφισµένα «φύλλα» για το πο-λύπτυχο µιας µεγάλης Αγίας Τράπε-ζας στο αλσατικό χωριό Iζενχαϊµ, ηλεγόµενη Αγία Τράπεζα του Iζεν-χαϊµ.

Το έργο του δεν παρέχει καµιάένδειξη πως επεδίωξε, όπως ο Ντύ-ρερ, να γίνει κάτι περισσότερο απόαπλός τεχνίτης ή ότι τον ενοχλούσεη εµπεδωµένη παράδοση της θρη-σκευτικής τέχνης όπως είχε διαµορ-φωθεί στην ύστερη γοτθική περίο-δο. Παρότι γνώριζε σίγουρα µερι-κές από τις µεγάλες ανακαλύψειςτης ιταλικής τέχνης, τις χρησιµο-ποίησε µόνο στον βαθµό που ταί-ριαζαν µε τη δική του αντίληψη γιατην τέχνη.

Σε αυτό το σηµείο δεν φαίνεταινα είχε αµφιβολίες. Γι’ αυτόν τέχνηδεν ήταν η αναζήτηση των κρυµµέ-νων νόµων της οµορφιάς η τέχνη εί-χε έναν µόνο στόχο, τον στόχο όληςτης θρησκευτικής τέχνης στον Με-σαίωνα - να χρησιµεύει δηλαδή σανκήρυγµα µε εικόνες, διακηρύσσο-ντας τις ιερές αλήθειες όπως τις δί-δασκε η Εκκλησία.

Το κεντρικό «φύλλο» της εικό-νας για την Αγία Τράπεζα του Ιζεν-

χαϊµ µαρτυρεί πως θυσίασε όλες τιςάλλες απόψεις στον κύριο αυτόνστόχο. Από την οµορφιά, όπως τηνείδαν οι Ιταλοί καλλιτέχνες, δενυπάρχει ίχνος σε αυτή την άγριακαι σκληρή εικόνα του Εσταυρωµέ-νου Σωτήρα.

Οπως ένας ιεροκήρυκας τη Με-γαλοβδοµάδα, ο Γκρύνεβαλντ έκα-νε ό,τι µπορούσε για να νιώσουµετη φρίκη τούτης της εικόνας τουπόνου: το σώµα του Χριστού πουπεθαίνει είναι παραµορφωµένοαπό τα βασανιστήρια της Σταύρω-σης τα αγκάθια από τα φραγγέλιαµπαίνουν στις κακοφορµισµένεςπληγές που σκεπάζουν όλο το σώ-µα. Το σκούρο κόκκινο αίµα δηµι-ουργεί µια έντονη αντίθεση µε τοαρρωστηµένο πράσινο της σάρκας.Με τα χαρακτηριστικά Του και τηνεντυπωσιακή χειρονοµία των χε-ριών Του, ο Χριστός Πάσχων µας µι-λάει για το νόηµα του Γολγοθά Του.

Το µαρτύριο Του καθρεφτίζεταιστο παραδοσιακό σύµπλεγµα τηςΠαναγίας µε το ένδυµα της χήρας,

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200834 ΠΑΣΧΑ 2008

9823 4th Avenue, Brooklyn, NY 11209

1855 Richmond Avenue, Staten Island, NY 10314Tel.: (347) 745-2828

&&

WR

Ο Γυναικολόγος/Μαιευτήρ

ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣBoard Certified

Οbstetrics & Gynecology

εύχεταιστους εκλεκτούς πελάτες και φίλους του

καθώς και σε όλη την Οµογένεια

Χρόνια ΠολλάΚαλή Ανάσταση

MARKOS travel service

ªª¿¿ÚÚÎÎÔÔ˜ Ã÷·ÙÙ˙ËËÎΈÓÓÛÛÙÙ··ÓÓÙÙ‹‹˜,, Èȉ‰ÈÈÔÔÎÎÙÙ‹‹ÙÙˢ

∫·ıËÌÂÚÈÓ¤˜ ·Ó·¯ˆÚ‹ÛÂȘ Ì √Ï˘Ìȷ΋, Delta, KLM, Alitalia

∞∞ÏÏ‹‹ ÌÌÂÂÙÙ¿¿‚‚··ÛÛËË ··fifi $289*

ªªÂ ÂÂÈÈÛÛÙÙÚÚÔÔÊÊ‹‹ ··fifi $395*

¶ÂÚÈÔÚÈṲ̂ÓÔ˜ ·ÚÈıÌfi˜ ı¤ÛˆÓ

¶Ù‹ÛÂȘ ¯ˆÚ›˜ ÛÙ·ıÌfi Ì Airbus 340*™˘Ó ÊfiÚÔ˘˜

∫Ï›ÛÙ ı¤ÛÂȘ ÙÒÚ· Î·È ÎÂÚ‰›ÛÙÂ

Nationwide toll free800-243-7728

°°ÈÈ·· CCoonnnneeccttiiccuutt 880000--884422--88226600E-mail: [email protected]

MARKOS TRAVEL48 Silas Dean Hwy., ste 12

Wethersfield, CT 06109

860-296-1722

∞∞¡¡∆∆∞∞¶¶√√∫∫ƒƒππ™™∂∂ππ™™ ™™’’ √√§§∏∏ ∆∆∏∏¡¡ ∞∞ªª∂∂ƒƒππ∫∫∏∏∞∞¶¶ππ™™∆∆∂∂ÀÀ∆∆∞∞ ÃÃ∞∞ªª∏∏§§∂∂™™ ∆∆ππªª∂∂™™

«Ο Εσταυρωµένος του Ιζενχαϊµ»

Οπως ένας ιεροκήρυκας τη Μεγαλοβδοµάδα, ο Γκρύνεβαλντ έκανε ό,τιµπορούσε για να νιώσουµε τη φρίκη τούτης της εικόνας της Σταύρωσης.

Page 35: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

που λιποθυµά στην αγκαλιά του Ιω-άννη του Ευαγγελιστή, στον οποίοτην εµπιστεύθηκε ο Κύριος, και στηµικρότερη µορφή της Μαγδαληνήςµε τη µυροδόχη, που σφίγγει τα χέ-ρια της µε πόνο.

Από την άλλη µεριά του Σταυ-ρού στέκει η επιβλητική µορφή τουΙωάννη του Βαπτιστή µε το αρχαίο ,σύµβολο του αµνού που φέρει τονσταυρό και χύνει το αίµα του στοδισκοπότηρο της θείας Κοινωνίας.Με µια αυστηρή και επιτακτική κί-νηση ο Ιωάννης δείχνει προς τονΣωτήρα και από πάνω του είναιγραµµένα τα λόγια που λέει, από τοκατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, Γ’ 30:«Εκείνον δει αυξάνειν, εµέ δε ελατ-τούσθαι».

∆εν υπάρχει αµφιβολία πως οκαλλιτέχνης ήθελε να αναλογισθείο θεατής της εικόνος τούτα τα λόγιαγι’ αυτό και τα υπογράµµισε τόσο

έντονα, βάζοντας το χέρι του Ιωάν-νη του Βαπτιστή να δείχνει προςτην κατεύθυνση τους. Ισως και ναήθελε να δούµε πως ο Χριστός πρέ-πει να φαίνεται µεγάλος και εµείςµικροί. Γιατί σε τούτη την εικόνα,όπου η πραγµατικότητα παρουσιά-ζεται σε όλη της την αδυσώπητηφρίκη, υπάρχει κάτι εξωπραγµατι-κό και φανταστικό: οι µορφές δια-φέρουν πολύ στο µέγεθος.

Φτάνει µόνο να συγκρίνουµε ταχέρια της Μαρίας Μαγδαληνής κά-τω από τον Σταυρό µε τα χέρια τουΧριστού, για να καταλάβουµε τηνεκπληκτική διαφορά στις διαστά-σεις τους.

Είναι φανερό ότι ο Γκρύνεβαλνταπέρριπτε τους κανόνες της νέαςτέχνης όπως είχε αναπτυχθεί από

την εποχή της Αναγέννησης και ότισυνειδητά επέστρεφε στις αρχέςτων µεσαιωνικών και των πριµιτίφκαλλιτεχνών που άλλαζαν το µέγε-θος των µορφών ανάλογα µε τησπουδαιότητα τους στην εικόνα.

Το έργο του Γκρύνεβαλντ µαςθυµίζει για µία ακόµη φορά πωςένας καλλιτέχνης µπορεί να είναιµεγάλος χωρίς να είναι «προοδευτι-κός», µια και η µεγαλοσύνη της τέ-χνης δεν εξαρτάται από τις καινοτο-µίες.

Ο Γκρύνεβαλντ έδειξε πως ήξερετις νέες επινοήσεις στην τέχνη καιπως τις χρησιµοποιούσε όταν τονβοηθούσαν να εκφράσει εκείνο πουήθελε να µεταδώσει. Και όπως µε-ταχειρίστηκε το πινέλο του για ναπεριγράψει το νεκρό και βασανι-σµένο σώµα του Χριστού το µετα-χειρίστηκε και σ’ ένα άλλο «φύλλο»της εικόνας για να παραστήσει τη

µεταµόρφωση Του στην Ανάσταση,σε µια απόκοσµη οπτασία από ου-ράνιο φως. ∆ύσκολα περιγράφεταιαυτή η εικόνα, γιατί και πάλι τόσαπολλά εξαρτώνται από το χρώµα.Είναι σαν ο Χριστός να έχει πετάξειψηλά, πάνω από τον τάφο, αφήνο-ντας πίσω Του ένα ακτινοβόλο φως- γιατί το σάβανο που τυλίγει το σώ-µα αντανακλά τις χρωµατιστές ακτί-νες του φωτοστέφανου. Η αντίθεσηανάµεσα στη µορφή του αναστηµέ-νου Χριστού που αιωρείται πάνωαπό τη σκηνή και στις αµήχανες κι-νήσεις των στρατιωτών στο έδαφοςπου τους θάµπωσε και τους συγκλό-νισε το ξαφνικό φωτεινό όραµα, εί-ναι τροµακτική.

Πηγή: «Iστορία»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 35

Ταχεία, άριστη εξυπηρέτηση και οι καλύτερες τιµές

Ευχόµαστε στους πελάτες µαςκαθώς και σ’ όλη την Οµογένεια

Χρόνια ΠολλάΚαλό Πάσχα

και Καλή Ανάσταση µε Υγεία

Ευχαριστούµε τους πελάτες µας για τη συνεχή τους υποστήριξη και εµπιστοσύνη!

a b

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ιδιοκτήτηςη οικογένειά του και το προσωπικό

ATHENA CAR SERVICEACROPOLIS CAR SERVICE

22-06 Crescent Street, Astoria, NY 11105Tel.: (718) 274-8300, (718) 274-7000 ή (718) 278-1717

«Η Ανάσταση» του Ματθίας Γκρύνεβαλντ. Ο Χριστός έχει «πετάξει»από τον τάφο σαν µια απόκοσµη οπτασία από ουράνιο φως.

Κατ’ οίκον διανοµήSSuubbssccrr iipptt iioonnss22

@@eekkiirriikkaass.. cc oo mm

Page 36: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Tης Ελενας Μπούλια

Το αυγό, λένε κάποιοι, είναι η τε-λειότερη συσκευασία της φύσης.Μπορεί να είναι ερµητικά κλειστόκι όµως φυλάει µέσα του µία νέαζωή. Για αυτή του την τελειότητα,

µε την πάροδο των αιώνων, έχειυπάρξει σύµβολο µυστήριου, µα-γείας, έχει χρησιµοποιηθεί σανφάρµακο, σαν τροφή και σαν µέσοπρόβλεψης οιωνών.

Από όλα τα σύµβολα που σχετί-ζονται µε το Πάσχα, το αυγό, είναι

το πιο χαρακτηριστικό, ενώ τα έθι-µα και οι παραδόσεις σχετικά µε τησηµασία των αυγών παγκοσµίωςέχουν συσχετισθεί µε το Πάσχαεδώ και αιώνες. Ως πασχαλινό σύµ-βολο το αυγό βάφεται, στολίζεται,χρησιµοποιείται σε παιχνίδια και

διακατέχεται από διάφορους συµ-βολισµούς.

Ωστόσο, πριν ακόµα τα χρόνιατου Χριστού συναντάµε τα κόκκιναή διακοσµηµένα αυγά στην αρχαίαΡώµη, στην Κίνα, στην Γαλιλαία,στην Περσία και στην Αίγυπτο,όπου µοιράζονται σε ανοιξιάτικεςγιορτές αφού αποτελούν -µαζί µε τακουνέλια- αρχαίο σύµβολο γονιµό-τητας, άξιο λατρείας και σεβασµού.

Στα Παγανιστικά χρόνια το αυγόεκπροσωπούσε την αναγέννησητης γης. Ο σκληρός, κρύος χειµώναςτελείωνε και η φύση άνθιζε καικαρποφορούσε πάλι, έτσι όπως τοσκληρό, κλειστό αυγό µπορούσε ναφέρει ζωή.

Πίστευαν τότε, λοιπόν, πως τοαυγό έχει µαγικές δυνάµεις. Τοέθαβαν κάτω από τα σπίτια για ναδιατηρεί γερά τα θεµέλια. Οιέγκυες γυναίκες στη Ρώµη κρατού-σαν ένα αυγό στις τσέπες τους γιανα µπορέσουν να προβλέψουν τοφύλο του παιδιού. Οι γαλλίδες νύ-φες πατούσαν πάνω σε ένα αυγόπριν διασχίσουν το κατώφλι τουκαινούργιου τους σπιτιού για καλήτύχη.

Σα σύµβολο της Ανάστασης, τοαυγό ξεχώρισε για το συµβολισµότου όχι πια ως την αναγέννηση τηςφύσης αλλά του ανθρώπου. Οι χρι-στιανοί συµβόλισαν, δηλαδή, µε τοαυγό τον τάφο από τον οποίο εξήλ-θε, όταν αναστήθηκε, ο Χριστός.

Η καταγωγή των κόκκινων πα-σχαλινών αυγών διχάζεται. Μίαιστορία λέει πως όταν ο Αυτοκράτο-ρας της Ρώµης έµαθε για την Ανά-σταση του Χριστού ισχυρίστηκεπως αυτό είναι τόσο πιθανό όσο τονα βαφτούν τα αυγά κόκκινα. ΗΜαρία η Μαγδαληνή τότε επιβε-βαίωσε το µήνυµα της Ανάστασηςστον Αυτοκράτορα πηγαίνοντάςτου ένα κόκκινο αυγό.

Ενας πολωνικός µύθος λέει πωςη Μαρία, η µητέρα του Χριστού,προσπάθησε µε ένα καλάθι αυγά νακαλοπιάσει τους φρουρούς του υιού

της στο σταυρό, παρακαλώνταςτους να είναι λιγότερο σκληροί µαζίτου. Τα δάκρυά της έπεσαν πάνωστα αυγά που κρατούσε και τα έβα-ψαν µε ένα εκτυφλωτικό χρώµα.

Πιο κοινότοπο είναι πως τα κόκ-κινα αυγά συµβολίζουν τον εορτα-σµό της λήξης της σαρακοστιανήςνηστείας, αφού τόσο στην ορθόδο-ξη όσο και στην καθολική Εκκλη-σία, τα αυγά αποτελούν «απαγο-ρευµένο καρπό» για όσους θέλουννα τηρήσουν ευλαβικά τη σαρακο-στή.

Στις δυτικές χώρες τα αυγά αρχι-

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200836 ΠΑΣΧΑ 2008a

b

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας είµαστε ανοιχτά 7 µέρες την εβδοµάδα

Eυχαριστούµε θερµά την Οµογένεια για τησυνεχή υποστήριξη

και προτίµηση που µας δείχνει

PLAZA MEAT MARKET™ ∆ √ D I T M A R S

23-18 31st Street, Astoria, NY ñ (718) 728-5577̤۷ ÛÙËÓ

AGORA

PLAZA

Το µοναδικό κρεοπωλείο

στην Αστόρια

που διαθέτει άφθονο χώρο

για παρκάρισµα

∆ΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΣΕΓΚΑΙΡΩΣ

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Χαρούµενη Πασχαλιά Καλή Ανάσταση µε Υγεία

Προµηθευτείτε για το Πάσχααλλά και για κάθε µέρα από εµάς ό,τι καλύτερο!

Αρνάκια, κατσικάκι γάλακτος

αρνιά άνοιξης, κοκορέτσι,

σπληνάντερο, λουκάνικα χωριάτικα

όλα τα είδη για τη µαγειρίτσα σας

και όλα τα πατροπαράδοτα µεζεδάκια

Το (πασχαλινό) αυγό έχει τη δική του ιστορία

HillsidePaint Depot255-13 Hillside Avenue Floral Park, NY 11104

TTeell..:: ((771188)) 334477--44550000

ÃÚfiÓÈ· Û·˜ ¶ÔÏÏ¿!

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ και η ΠΕΝΥΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

η οικογένειά τους και το προσωπικό του χρωµατοπωλείου τους

εύχονταιστην εκλεκτή πελατεία και τους φίλους τουςκαθώς και στην Οµογένεια

Καλό ΠάσχαΧαρούµενη Ευλογηµένη Πασχαλιά Χριστός Ανέστη

Ευχαριστούµε θερµά όλους µας τους πελάτεςγια τη συνεχή τους υποστήριξη και εµπιστοσύνη

Υγεία, Eυηµερία Προκοπή και Eιρηνή σ’ όλο τον Κόσµο

a b

∞∞¡¡∞∞∫∫∞∞§§ÀÀææ∂∂ÙÙ·· ∑∑ËËÙÙ‹‹ÌÌ··ÙÙ·· Îη·ÈÈ ÙÙÈȘ ∂∂Î΂‚¿¿ÛÛÂÂÈȘ

ñ ªÔÚ› Ë ÏÂÈÔÓfiÙËÙ· Ó· οÓÂÈ Ï¿ıÔ˜;ñ ¶Ô˘ ÌÔÚÒ Ó· ‚Úˆ ÙËÓ ∂ÎÎÏËÛ›· ÙÔ˘ £ÂÔ‡ Û‹ÌÂÚ·;ñ ∂›Ó·È Ô £Âfi˜ ¢›Î·ÈÔ˜;ñ ∆È Â›Ó·È Ë ∫fiÏ·ÛË Î·È Ô˘ ‚Ú›ÛÎÂÙ·È;ñ E¯ÂÈ Ô £Âfi˜ ¤Ó· ∂ȉÈÎfi ª‹Ó˘Ì· ÁÈ· ÙȘ ̤Ú˜ Ì·˜;Z‹ÙËÛ ٷ Ì·ı‹Ì·Ù· ∞¡∞∫∞§À¶∆ø. ¶ÚÔÛʤÚÔÓÙ·È ¢øƒ∂∞¡

GGrreeeekk VVooiiccee,, BBooxx 6677,, MMaaddeerraa,, CCAA 9933663399 ññ ((886600))774422--55334411wwwwww..ggrreeeekkvvooiiccee..oorrgg email: ggrreeeekkvvooiiccee@@mmaaiill..ccoomm

Ατοµική, οικογενειακή και συµβουλευτική γάµου• ∆ιαζύγιο και Χωρισµός • Προβλήµατα Αυτοπεποίθησης

• Ζητήµατα Εθισµού και Απεξάρτησης • Κατάθλιψη/Πανικός και Αγχος

MΑΡΙΑ ΣΗΚΟΥΤΡΗ, ΜΑ, EdS, LPCAδειοδοτηµένη (licensed), σύµβουλος γάµου και οικογένειας

HELLENIC THERAPY CENTER567 Park Avenue, Scotch Plains, New Jersey 07090

(908) 322-0112www.hellenictherapy.com • email: [email protected]

Το τσούγκρισµα ξεκίνησε σανπαιχνίδι στη Βόρεια Αγγλία. Νικη-τής και τότε ήταν αυτός που τύ-χαινε να έχει το πιο σκληρό αυγό.

Page 37: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

κά βάφονταν µε φωτεινά χρώµαταγια να αναπαριστούν την ανοιξιάτι-κη ηλιοφάνεια και χρησιµοποιού-νταν σε διαγωνισµούς «αυγοκατρα-κυλίσµατος» ή δίνονταν σα δώρα.

Αργότερα βάφονταν ή στολίζο-νταν µε διάφορα σχέδια και ανταλ-λάσσονταν µεταξύ των ερωτευµέ-νων και των εραστών, όπως τα δώ-ρα των βαλεντίνων, ενώ λέγεταιπως σε κάποιες µεσαιωνικές χώρεςτα αυγά δίνονταν το Πάσχα στουςυπηρέτες.

Στη µεσαιωνική Αγγλία, συγκε-κριµένα, το βάψιµο και η διακό-σµηση των αυγών αποτελούσε έθι-µο για όλες τις οικογένειες. Σύµφω-να µε τα αποµνηµονεύµατα τουΕδουάρδου του πρώτου, το 1290ξοδεύτηκαν 18 πένες (τεράστιο -τό-τε- ποσό) για να βαφτούν και ναχρυσοστολιστούν 450 αυγά που θαχρησίµευαν σαν πασχαλινά δώρα.

Ο πιο διάσηµος, µάλιστα, χρυσο-χόος και κατασκευαστής πασχαλι-νών διακοσµητικών αυγών ήταν οPeter Carl Faberge (εξ’ου και τα πε-ρίφηµα αυγά). Το 1883, ο τσάροςτης Ρωσίας Αλέξανδρος παρήγγειλεαπό τον Faberge να του φτιάξει έναξεχωριστό πασχαλινό αυγό για νατο δωρίσει στη σύζυγό του, την αυ-τοκράτειρα Μαρί.

Το πρώτο αυγό Faberge είχε άλ-λο ένα αυγό µέσα του. Το εξωτερικότου κέλυφος ήταν από πλατίνα καιλευκό σµάλτο και όταν άνοιγε είχεµέσα άλλο ένα µικρότερο χρυσόαυγό.

Ενώ µέσα στο µικρό αυγό υπήρ-χε ένα χρυσό κοτόπουλο και ένακόσµηµα-αντίγραφο του στέµµατοςτης αυτοκρατορίας. Αυτό το αυγόάρεσε τόσο πολύ στην τσαρίνα, πουο τσάρος διέταξε τον Faberge νασχεδιάζει και να του στέλνει αυγάκάθε Πάσχα. Η συνήθεια αυτή συ-νεχίστηκε και από τον τσάρο Νικό-λαο τον δεύτερο, µε αποτέλεσµα ναέχουν δηµιουργηθεί µέχρι τώρα 57αυγά Faberge.

Στη Γερµανία τα αυγά δίνοντανστα παιδιά µαζί µε άλλα πασχαλινάδώρα, ενώ αργότερα δηµιουργήθη-κε το «κυνήγι του χαµένου αυγού».Πρόκειται για ένα παιχνίδι σύµφω-

να µε το οποίο το Πασχαλινό Κου-νελάκι κρύβει καλά, σε κήπους καιαυλές, τα πασχαλινά αυγά, ταοποία αργότερα αντικαταστάθηκανµε σοκολατένια, και τα µικρά παι-δάκια πρέπει να τα βρουν και να ταµαζέψουν στο καλάθι τους. Νικητήςείναι αυτός που έχει µαζέψει τα πε-ρισσότερα.

∆ιαφορετικές κουλτούρες ανέ-πτυξαν δικούς τους τρόπους να δια-κοσµούν τα πασχαλινά αυγά. Σε µέ-ρη της Γερµανίας και της Αυστρίαςτη Μεγάλη Πέµπτη τα αυγά βάφο-νται πράσινα.

Οι Σλάβοι διακοσµούν τα αυγάτους µε ειδικά χρυσά και ασηµένιασχέδια. Κάποιοι Αυστριακοί καλλι-τέχνες σχεδιάζουν πατέντες δένο-ντας φτερά και µικρά φυτά γύρωαπό τα αυγά, τα οποία µετά βράζο-νται. Yστερα τα φυτά αφαιρούνταιαφήνοντας ένα εντυπωσιακόάσπρο σχέδιο.

Στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τοέθιµο, τα αυγά βάφονται κόκκιναγια να τιµήσουν το αίµα του Χρι-στού. Παλιότερα µάλιστα, που δενυπήρχαν έτοιµες βαφές, οι νοικο-κυρές χρησιµοποιούσαν φυσικάυλικά για να βάψουν τα αυγά τους,όπως κρεµµύδια, παπαρούνες, πα-ντζάρια, κ.λ.π.

Μία άλλη τεχνική διακόσµησης,που χρησιµοποιούσαν οι παλαιότε-ροι, ήταν το «Γράψιµο» ή «Κέντηµα»των αυγών. Σύµφωνα µε την τεχνι-κή αυτή, µε λιωµένο κερί σχηµάτι-ζαν διάφορα σχέδια πάνω στο αυ-γό, πριν το βάψουν. Οταν το κερίσταθεροποιούταν και το αυγό βρα-ζόταν για να βαφτεί το κερί έλιωνε.Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα στα ση-µεία που υπήρχε κερί να µη µένειτο χρώµα και να σχηµατίζονται σχέ-δια. Τα θέµατα που χρησιµοποιού-σαν για αυτή την τεχνική ήταν που-λιά, λουλούδια και µικρά κείµεναευχών.

Ιδιαίτερη αξία, µάλιστα, είχε γιατους κατοίκους της επαρχίας τοπρώτο αυγό που θα βαφόταν. Σεπολλές περιοχές το ονόµαζαν «ΤοΑυγό της Παναγίας» και το φύλα-γαν στο εικονοστάσι για 1 χρόνο,πιστεύοντας πως αυτό το αυγό βοη-

θάει στο ξεµάτιασµα ή στο να ξορκί-σουν το χαλάζι και τις πληµµύρες.Την επόµενη χρονιά το έθαβαν σταχωράφια, για να είναι εύφορα, ή τοέβαζαν στο µαντρί των ζώων για ναευλογήσει τη γονιµότητά τους.

Το έθιµο του αυγού στο τσουρέ-κι έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο.Στα Βυζαντινά χρόνια ξεκίνησε ηκατασκευή κουλουριών που στο κέ-ντρο τους είχαν ένα κόκκινο αυγό,

ενώ αργότερα το έθιµο διατηρήθη-κε και το κουλούρι εξελίχθηκε σεπασχαλινό τσουρέκι.

Οσο για το τσούγκρισµα, µπορείνα πιστεύετε ότι κατέχουµε τα πρω-τεία, το έθιµο όµως ξεκίνησε σανπαιχνίδι πρώτη φορά στη ΒόρειαΑγγλία. Νικητής και τότε ήταν αυ-τός που τύχαινε να έχει το πιοσκληρό αυγό. Αργότερα το παιχνίδιµεταδόθηκε στη Βουλγαρία, τη

Σερβία, την Κροατία και στην χώραµας.

Τώρα, το αν η κότα έκανε το αυ-γό ή το αυγό την κότα, µικρή σηµα-σία έχει. Το µόνο σίγουρο είναι πωςαυτές τις µέρες το αυγό έχει την τι-µητική του και ο «Γολγοθάς» τουπρος το πασχαλινό µας τραπέζι εί-ναι προκαθορισµένος.

Πηγή: «In2life»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 37

Eυχόµαστε στους πελάτες µαςστους φίλους µας

και σε όλη την Οµογένεια

Χρόνια ΠολλάΚαλό Πάσχα

Καλή ΑνάστασηΗ ∆ιεύθυνση και το Προσωπικό

HERMES WASTE SERVICE, CORP.Α F u l l S e r v i c e W a s t e C o m p a n y

38-25 10th Street, Long Island City, NY 11101Tel.: (718) 361-5255 • Fax: (718) 361-6454

Eυχαριστούµε τους πελάτες µας για την υποστήριξή τους

WR

√𠶃∞•∂π™ ∆ø¡ ∞¶√™∆√§ø¡∆Ô ‚È‚Ï›Ô ·˘Ùfi ·Ó·Ê¤ÚÂÙ·È ÌÂ Û˘Ó·Ú·ÛÙÈ΋ ÁÚ·ÊÈÎfiÙËÙ· ÛÙËÁ¤ÓÓËÛË Î·È ÂͿψÛË Ù˘ ÚÒÙ˘ ¯ÚÈÛÙÈ·ÓÈ΋˜ ÂÎÎÏËÛ›·˜.ªÔÚ› Ô ÂÈÎÔÛÙfi˜ ·ÈÒÓ·˜ Ó· ηٷÛÙ› Ì¿ÚÙ˘Ú·˜ Ù˘ ÂÈÊÔ›-ÙËÛ˘ ÙÔ˘ ∞Á›Ô˘ ¶Ó‡̷ÙÔ˜ Ô˘ Âڂ› Ù· fiÚÈ· Ù˘ ¶ÂÓÙËÎÔ-ÛÙ‹˜. 572 ÛÂÏ›‰Â˜. ∆ÈÌ¿Ù·È $$1122..0000 Ë ÙÈÌ‹ ÂÚÈÏ·Ì‚¿ÓÂÈ Ù· Ù·-¯˘‰ÚÔÌÈο (ÚÔÏËÚˆÙ¤·). ∞ÔÙ·ı›ÙÂ:

HHEELLLLEENNIICC PPUUBBLLIICCAATTIIOONNSS,, 88778855 UUnniivveerrssiittyy BBllvvdd,, BBeerrrriieenn SSpprriinnggss,, MMII 4499110033 -- ((226699)) 447733--11006666

∆ΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ στην Ελλάδα

Παρέχουµε συµβουλές και νοµική εκπροσώπηση σε υποθέσεις

παράλειψης έγκαιρης δήλωσηςακινήτου στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

σε όλη την ΕλλάδαΜIΛΑΜΕ ΑΓΓΛΙΚΑ

Αναλαµβάνουµε την διευθέτηση των υποθέσεών σας µε σιγουριά και αξιοπιστία

Λεωφ. Αλεξάνδρας αρ. 126, Αθήνα 11471 - E-mail: [email protected]Τηλ.:011-30-210-644-8621 - Φαξ: 011-30-210-644-8622 - Mob.: 011-30-6947-323-230

ΣΤΕΛΛΑ Ι. ΕΞΑΡΧΟΥ& Συνεργάτες

• ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (Land Registry)• ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ / ΕΠΙ∆ΟΜΑΤΑ• ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ / ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ • ∆ΩΡΕΕΣ / ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ • ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ • ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ • ΑΣΤΙΚΟ / ΕΜΠΟΡΙΚΟ / ∆ΗΜΟΣΙΟ ∆ΙΚΑΙΟ

Eυχόµαστεστους φίλους µας, στους πελάτες µας

και σ’ όλη την Οµογένεια

Χρόνια ΠολλάΧαρούµενη Πασχαλιά

Είθε η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει ειρήνη και αγάπη

στον Κόσµο

Η ∆ιεύθυνση και το Προσωπικό

PHILLIPSBURG DINER

PHILLIPSBURG DINER

1100 East Route 22, Phillipsburg, NJ 08865 • Tel.: (908) 213-9995

a b

Page 38: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Του Μάνου Χαραλαµπάκη

Ακόµα και τέσσερις ώρες µπορείνα χρειαστεί να µείνει κανείς δίπλαστη φωτιά και κάτω από τον καυτόήλιο σε περίπτωση καλοκαιρίας τηνΚυριακή του Πάσχα για να ψήσει

τον παραδοσιακό οβελία.Σε πολλές περιπτώσεις οι ώρες

που έχουν χάσει οι επίδοξοι ψήστεςπάνε χαµένες. Το κρέας φτάνει σταπιάτα ξερό, άλλες φορές άνοστο ήµισοκαµένο διότι απλώς κάτι δενπήγε καλά. Οι ειδικοί του οβελία

τονίζουν ότι όλοι µπορούν να απο-λαύσουν καλό ψητό κρέας αρκεί ναακολουθήσουν 5 - 6 πρακτικούς κα-νόνες.

Σαράντα πέντε χρόνια ψήστηςκαι µάλιστα ταβερνιάρης στα Βλά-χικα της Βάρης, ο κ. Χρήστος Γούλας

έχει σουβλίσει και ψήσει εκατοντά-δες αρνιά. Ετσι, γνωρίζει καλά πώςτο ψήσιµο του οβελία δεν θα µετα-τραπεί σε αποτυχία. «Μυστικά δενυπάρχουν. Απλά πρακτικά πράγµα-τα χρειάζονται» λέει µε τη σιγουριάτης πολύχρονης εµπειρίας του.

Η φωτιά Eνας από τους πιο βασικούς κα-

νόνες για επιτυχηµένο σουβλιστόαρνί, τονίζει ο Σαρακατσάνος τα-βερνιάρης, είναι το πού και πώς θαστηθεί η φωτιά. «Απαιτούνται δύοφωτιές αριστερά και δεξιά και στηµέση το αρνί. Το µήκος τους µάλι-στα πρέπει να είναι όσο και το µή-κος του αρνιού. Μάλιστα θα πρέπεινα προσέξουµε να ανάψουµε τηφωτιά σε σηµείο που δεν φυσάει οαέρας, για να µην καίγονται γρήγο-ρα τα κάρβουνα.

Με αυτόν τον τρόπο το αρνί θαείναι έτοιµο µία έως µιάµιση ώρανωρίτερα και θα ψηθεί οµοιόµορ-φα».

Τα «αντίδοτα» στα πασχαλινά λιπαρά

Πάσχα χωρίς αρνί δεν γίνεται. Γι’αυτό οι συµβουλές που δίνουν δια-τροφολόγοι και γυµναστές δεν εί-ναι αποχή από την κρεοφαγία.Ισχυρίζονται µάλιστα ότι εάν δενκαταναλώσουµε πολλά λιπαρά καιεάν η εκδροµή στην εξοχή συνδυα-στεί µε περιπάτους, δεν θα επιστρέ-ψουµε βαρύτεροι στην πόλη.

«Oλοι θέλουν να γευτούν τηνπέτσα από το αρνί σούβλας. Αυτόόµως µπορεί να γίνει σε µικρή πο-σότητα. ∆εν χρειάζεται να γεµίσου-µε το πιάτο, διότι µε αυτό τον τρό-πο θα καταναλώσουµε µεγάλη πο-σότητα λίπους. Επιπλέον, καλό θαείναι να αποφύγουµε τη µεγάλη κα-τανάλωση αυγών και τυριών» λέει οδιαιτολόγος, διατροφολόγος καιεπιστηµονικός συνεργάτης στο Χα-ροκόπειο Πανεπιστήµιο κ. Γρηγό-ρης Ρίσβας.

Oπως προσθέτει, καλό είναι «ναεπικεντρωθούµε στο ψητό της ηµέ-ρας που συνήθως είναι το αρνί και

να µην προσθέσουµε και άλλα κρέ-ατα ή λουκάνικα που θα επιβαρύ-νουν µε λίπη τον οργανισµό µας».Τονίζει ακόµη ότι βασική προϋπό-θεση για να «µείνουµε στα ίδια κιλάείναι να καταναλώσουµε µπόλικεςσαλάτες».

«Συνήθως, οι διακοπές του Πά-σχα είναι στα χωριά, στην ύπαιθρο.Συνεπώς οι εκδροµείς µπορούν ναπεριορίσουν το αυτοκίνητο για τιςµετακινήσεις τους και να κάνουν

έναν περίπατο χωρίς να είναι έντο-νος. Οπουδήποτε, στο βουνό, µέχριτην εκκλησία, µέχρι την πλατεία ήτην παραλία. Αν το κάνουν αυτότουλάχιστον τρεις φορές, θα κά-ψουν τις περιττές θερµίδες» συµ-βουλεύει ο πρόεδρος της Πανελλή-νιας Eνωσης Πτυχιούχων ΦυσικήςΑγωγής κ. ∆ηµήτρης Γρηγοριάδης.Συµπληρώνει δε ότι όσοι επιθυ-µούν µπορούν να κάνουν και ποδή-λατο, αφού και µε αυτόν τον τρόποασκούνται και καίνε θερµίδες.

Πηγή: «Tα Νέα»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200838 ΠΑΣΧΑ 2008

CCOSMORAMATOURS, LTD

114455--5577 2200tthh AAvveennuuee,, WWhhiitteessttoonnee,, NNYY 1111335577(718) 747-6030 ñ FAX (718) 747-6033

π¢π√∫∆∏∆∏™-¢π∂À£À¡∆∏™: ªª∞∞∫∫∏∏™™ ∫∫∞∞∆∆™™∞∞¡¡∆∆øø¡¡∏∏™™

∂∂¶¶ππ™™∏∏ªª∞∞ ∂∂¶¶ππ∫∫ÀÀƒƒøøªª∂∂¡¡∂∂™™ ªª∂∂∆∆∞∞ººƒƒ∞∞™™∂∂ππ™™ -- ¶¶§§∏∏ƒƒ∂∂••√√ÀÀ™™ππ∞∞°°ππ∞∞ ∆∆∏∏¡¡ ∆∆∞∞ÃÃ∂∂ππ∞∞ ∂∂¶¶ππ™™∆∆ƒƒ√√ºº∏∏ ÃÃ∏∏ªª∞∞∆∆øø¡¡

ÀÀ¶¶√√µµ√√§§∏∏ ºº√√ƒƒ√√§§√√°°ππ∫∫øø¡¡ ¢¢∏∏§§øø™™∂∂øø¡¡ ∏∏§§∂∂∫∫∆∆ƒƒ√√¡¡ππ∫∫øø™™((EELLEECCTTRROONNIICC FFIILLLLIINNGG OOFF YYOOUURR TTAAXX RREETTUURRNNSS FFOORR FFAASSTTEERR RREEFFUUNNDDSS))

*À¶∞ƒÃ√À¡ ¶∂ƒπ√ƒπ™ª√π ∫∞π º√ƒ√π

$$339966*

$$227799*

a b

ªª∂∂ ∫∫∞∞¡¡√√¡¡ππ∫∫∂∂™™ ¶¶∆∆∏∏™™∂∂ππ™™

∞∞¶¶§§∏∏ ¢¢ππ∞∞¢¢ƒƒ√√ªª∏∏

∂¶π™∫∂º£∂π∆∂ ∆∏¡ ∂§§∞¢∞ ª∞™

∞∞¶¶√√

ªª∂∂ ∂∂¶¶ππ™™∆∆ƒƒ√√ºº∏∏

++TTAAXX

∞∞¶¶√√ ++TTAAXX

Papagallos Re s t a u r a n tF i n e I t a l i a n a n d M e d i t e r r a n e a n C u i s i n e

Για τις Αγίες ηµέρες του Πάσχα

ευχόµαστε στους πελάτες µας στους φίλους µας

και στον απανταχού Ελληνισµό

Καλή Ανάσταση µε υγεία Καλό Πάσχα

και Χριστός Ανέστη

Βαγγέλης Πανανάς • Αντώνης Γλυµενάκης

9 Monadnock Highway, Keene N. Swanzey, NH 03431Τηλ. (603) 352-9400 • www.papagalos.com

a b

¶¶¿¿ÓÓÙÙ·· ∆∆√√ ∫∫∞∞§§ÀÀ∆∆∂∂ƒƒ√√ ÊÊ··ÁÁËËÙÙfifi

32-10 36th Avenue, Long Island City, NY Tel.: (718) 786 6015 • Fax: (718) 786 6018

GGRREEEEKK CCAAPPTTAAIINNRestaurant

© î

ï ô

ö

Για κρατήσεις τηλεφωνήστε στο (718) 786-6015

Ευχαριστούµε τους πελάτες µας για την συνεχή τους υποστήριξηΕίθε το Αγιο φως της Αναστάσεως να φωτίζει τις καρδιές όλων

Για το Αγιο Πάσχαευχόµαστε

στους πελάτες µας στους φίλους µας και στον απανταχού Ελληνισµό

Καλό Πάσχα Καλή Ανάσταση Χριστός ΑνέστηΗ διεύθυνση και το προσωπικό

Τα µυστικά της καλής πασχαλινής κρεοφαγίας

Page 39: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

Της Νέλλης Παρασκευοπούλου

Πασχαλινή διακόσµηση µε υλικά από τη φύση

Ενας απλός και διασκεδαστικόςτρόπος για να δώσετε έναν γιορτα-στικό τόνο στο σπίτι είναι να ζω-γραφίσετε τις ευχές σας πάνω σεβότσαλα.

Μαζέψτε από την παραλία µεγά-λα, λεία βότσαλα σε οµοιόµορφοχρώµα και δηµιουργήστε τα δικάσας µικρά έργα τέχνης. Χρησιµο-ποιήστε ειδικά χρώµατα -που θαβρείτε στα µεγάλα καταστήµατα µεείδη χαρτικών και ζωγραφικής- καιπεριµένετε πρώτα να στεγνώσει τοένα χρώµα προτού χρησιµοποιήσε-τε το επόµενο.

Μπορείτε να σχεδιάσετε πασχα-λινά αβγά, κοτοπουλάκια, κουνέ-

λια, ανοιξιάτικα λουλούδια που θασυνοδέψετε µε τις φράσεις «ΚαλόΠάσχα», «Καλή Ανάσταση», «Χρό-νια πολλά» ή ό,τι άλλο βρίσκετε ότιταιριάζει στην περίσταση. Τοποθε-τήστε τα βότσαλα ανάµεσα στιςγλάστρες στο µπαλκόνι ή στα ράφιατης βιβλιοθήκης. Μπορείτε επίσηςνα τα χρησιµοποιήσετε και σανπρες παπιέ.

Ενα ανθισµένο πασχαλινό τραπέζι

Η ηµέρα του Πάσχα είναι παρα-δοσιακή για το οικογενειακό γεύ-µα. Συγγενείς και αγαπηµένα πρό-σωπα µαζεύονται γύρω από τογιορτινό τραπέζι για να ανταλλά-

ξουν ευχές και να µοιραστούν τοεποχιακό µενού.

Φέρτε την άνοιξη στο τραπέζισας µε απλές και εύκολες λύσειςπου µπορείτε να φτιάξετε µόνησας:

Στο κέντρο του τραπεζιού τοπο-θετήσετε µια µεγάλη τρίπατη πια-τέλα γλυκού που θα στολίσετε µεποτηράκια του λικέρ που καθέναθα περιέχει ένα µπουµπούκι. Αν θέ-λετε µπορείτε να συνδυάσετε τοχρώµα των λουλουδιών µε το τρα-πεζοµάντιλο και τα πιάτα.

Στρώστε το καλό σας λινό τρα-πεζοµάντιλο σε λευκό χρώµα µελευκό σερβίτσιο και προσθέστε µε-ρικές χρωµατιστές πινελιές µε πρά-σινα πιάτα για τη σαλάτα, ροζ ποτή-ρια, χρωµατιστά αβγά και πολύχρω-µες καρτούλες για τους καλεσµέ-νους σας.

Φτιάξτε µόνη σας τις καρτούλεςµε τα ονόµατα των καλεσµένωνσας, χρησιµοποιώντας φρέσκιεςτουλίπες! Αγοράστε τουλίπες σεδιάφορα χρώµατα και γράψτε τοόνοµα κάθε καλεσµένου πάνω στοφύλλο µε λευκό µαρκαδόρο. Μόλιςστεγνώσει το µελάνι, στερεώστετην τουλίπα στην πετσέτα του φα-γητού.

Φτιάξτε πρωτότυπα σουπλά απόχαρτόνι. Θα χρειαστείτε µερικάκοµµάτια λευκό χαρτόνι κοµµένοστις διαστάσεις ενός σουπλά. Χρη-σιµοποιώντας έναν χάρακα και έναµολύβι φτιάξτε µικρές κουκίδες, σείση απόσταση, σε όλη την περίµε-τρο.

Με µια σακοράφα τρυπήστε τασηµεία µε τις κουκίδες και περάστεµια λεπτή χρωµατιστή κορδέλα µέ-σα από τις τρύπες.

∆έστε τις άκρες σε έναν χαλαρόφιόγκο και στερεώστε µικροσκοπι-κά αβγουλάκια ή υφασµάτινα λου-λούδια.

Αν προτιµάτε τα φρούτα από ταλουλούδια, µπορείτε να φτιάξετεένα πολύ όµορφο centerpiece γιατο πασχαλινό τραπέζι χρησιµοποι-ώντας φρέσκα φρούτα εποχής. Θαδιαλέξετε τα φρούτα σε ένα χρώµαπου να ταιριάζει µε τα υπόλοιπααξεσουάρ του τραπεζιού.

Κίτρινα λεµόνια, πορτοκάλια,κόκκινα µήλα, πράσινα αχλάδια εί-ναι µερικές ιδέες για ανοιξιάτικαφρούτα.

Τοποθετήστε συµµετρικά ταφρούτα σε µια γυάλινη επίπεδηπιατέλα, πάνω σε ένα υφασµάτινοπετσετάκι, σχηµατίζοντας µια πυ-ραµίδα και στολίστε τη σύνθεση µε

πράσινα φύλλα. Φροντίστε η θερ-µοκρασία στον χώρο να µην είναιπολύ υψηλή, και ελέγξτε τα φρούταµερικές µέρες πριν µήπως έχουνχαλάσει.

Συνθέσεις για το πασχαλινό τραπέζι

Ανάλογα µε την ατµόσφαιραπου θέλετε να δηµιουργήσετε θαεπιλέξετε και το ντεκόρ. Κλασικές

λύσεις είναι τα καλάθια µε πασχαλι-νά αβγά, τα κοτοπουλάκια, τα κου-νέλια και βέβαια το κόκκινο που

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΠΑΣΧΑ 2008 39

Πασχαλινές πινελιές από την παλέτα της φύσης

Φέρτε την άνοιξη στο τραπέζισας µε απλές και εύκολες συνθέ-σεις µε λουλούδια.

Συνέχεια στη σελίδα 40

Page 40: 0426-27 Periodiko-a normal - The National Herald GR · 2017-08-16 · πτόταν παρά την εκδίκηση. Γιατί ο έρωτάς της, αλλά πιο πολύ το

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 200840 ΠΑΣΧΑ 2008

To Nafs Hotel είναι ένα νέο &εντυπωσιακό boutique ξενοδοχείο µεσύγχρονο συνεδριακό χώρο. Μια όασηάνεσης σε µια από τις ωραιότερεςπαραλίες της Ναυπάκτου!

Το πανόραµα του Κορινθιακού, τοΕνετικό οχυρό-λιµάνι & η περίφηµηκρεµαστή γέφυρα Ρίου-Αντίρριου (ορατήαπό τα δωµάτια του Nafs Hotel),περιβάλλουν αυτό το πολυτελέςκαταφύγιο που είναι εµπνευσµένο από ταστοιχεία της φύσης: γη, αέρα, φωτιά & νερό.

Εµπνευσµένο από τη φύση, αφιερωµένοστη φιλοξενία, το Nafs Hotel είναι τοµαγικό εκείνο µέρος όπου κάθε επιθυµίασας µπορεί να πραγµατοποιηθεί.

Ανακαλύψτε την πιο ζωντανή πλευράτης πόλης, ανακαλύψτε

το Nafs Hotel, ένα ξενοδοχείο

έργο τέχνης

Αθανασιάδη Νόβα 33 (Παραλία Ψανής)303 00 Ναύπακτος

Τηλ.: +30-26340-38216 Fax: +30-26340-38217

E-mail: [email protected]: www.nafshotel.com

www.thenationalherald.com

κυριαρχεί παντού.Γιατί όµως να µη δοκιµάσετε κά-

τι λίγο διαφορετικό φέτος, χωρίςφυσικά να ξεφύγετε από το κλίµατης γιορτής.

∆οκιµάστε για παράδειγµα ναφτιάξετε µια σύνθεση η οποία θααποτελείται από παραλλαγές πάνωσε ένα θέµα. Αβγά από διαφορετικάυλικά και σε διάφορα µεγέθη,αβγοθήκες, κοτοπουλάκια, κοτού-λες, κοκοράκια, που να σχηµατί-ζουν µια αρµονική σύνθεση. Η κου-νέλια. Από κεραµικό, µικρά λούτρι-να, σοκολατένια, χάρτινα. Αφήστεελεύθερη τη φαντασία σας.

Τα γλυκά δεν λείπουν βέβαιααπό το γιορτινό τραπέζι

Αντί να τα βάλετε στη συνηθι-σµένη πιατέλα, φτιάξτε µια «φωλιά»από χάρτινο γρασίδι -το υλικό πουχρησιµοποιούµε στις κούτες για ναπροφυλάξουµε τα µπουκάλια τουκρασιού- και γεµίστε την µε σοκο-λατένια αβγά, κουνελάκια, καραµέ-λες. Η σύνθεση αυτή δεν είναι µόνοδιακοσµητική αλλά και... γλυκιά.

Ροµαντικές ιδέεςΤο Πάσχα σηµατοδοτεί τη νέα

ζωή, το ξεκίνηµα της άνοιξης. Είναιµια ιδανική στιγµή για να ανανεώ-σετε και τη σχέση σας, µε µικρές,τρυφερές χειρονοµίες που κρύβουνµέσα τους όλη σας τη φροντίδα καιτην αγάπη.

Πασχαλινή έκπληξηΑντί για το κλασικό πασχαλινό

αβγό, φέτος κάντε δώρο στον αγα-πηµένο σας κάτι πιο προσωπικό.Αγοράστε ένα έτοιµο µεγάλο σοκο-

λατένιο αβγό και κόψτε το στη µέ-ση προσεκτικά για να µη σπάσει.

Για να µη γεµίσουν τα χέρια σαςλιωµένη σοκολάτα, ακουµπήστε τοσε µερικές χαρτοπετσέτες.

Βάλτε µέσα ένα ροµαντικό µήνυ-µα ή ένα µικρό δωράκι, και ξανα-κλείστε το αβγό µε λίγη σοκολάταπου θα λιώσετε σε µπεν µαρί. Αφή-στε το στην κατάψυξη για µερικέςώρες µέχρι να πήξει το σηµείο της«επικόλλησης». Μόλις πήξει, τυλίξτετο µε ένα χαρούµενο περιτύλιγµα.

Αρωµα λουλουδιώνΑγοράστε µερικά λευκά γαρίφα-

λα ή µιγκέ και αφήστε τα για έναβράδυ σε ένα ανθοδοχείο µε νερόόπου θα έχετε προσθέσει λίγο χρώ-µα ζαχαροπλαστικής. Τα λευκάλουλούδια σας θα µεταµορφωθούνσε χρωµατιστά ως δια µαγείας.Μπορείτε να διαλέξετε το αγαπηµέ-νο χρώµα του συντρόφου σας γιανα του δείξετε πόσο τον σκέφτεστε.

Ροµαντικό πασχαλινό καλάθιΧρησιµοποιώντας χαρτόνι σε

διάφορα χρώµατα κόψτε 100 µι-κρές καρτούλες σε σχήµα αβγού καιγράψτε επάνω στην καθεµία ένατρυφερό µήνυµα για τον αγαπηµέ-νο σας ή κάτι που σας αρέσει πολύεπάνω του. Οσο πιο συγκεκριµέναείναι τα µηνύµατα τόσο περισσότε-ρο θα τον συγκινήσετε. Πέστε τουπόσο σας αρέσει το άρωµά του, οτρόπος που σας φροντίζει όταν έχε-τε ακεφιές, η συνταγή του για κου-λουράκια. Γεµίστε ένα µικρό καλάθιµε τις καρτούλες και χαρίστε το τουγια το Πάσχα.

Πηγή: «Eθνος»

Πασχαλινές πινελιές απότην παλέτα της φύσης

Συνέχεια από τη σελίδα 39

΄

΄

΄

΄

΄

΄ ΄

Restaurant & Caterers30-13 Broadway, Astoria, NY 11106

Τel.: (718) 932-9569 • Fax: (718) 932-1304

Στους πελάτες και φίλους µας καθώς και σ’ όλη την Οµογένεια

απευθύνουµε τις πιο θερµές ευχές για τις Αγιες Ηµέρες του Πάσχα

Χρόνια ΠολλάΚαλή Ανάσταση

Oι ιδιοκτήτες

Γιάννης, Χρίστοςκαι Κώστας Καραλέκας

Oι οικογένειές τους και το προσωπικό

a b

Ανοιχτά για πρωϊνό, µεσηµεριανό και βραδυνό • Catering available

Ευχαριστούµε τους πελάτες µας για την συνεχή τους υποστήριξη και εµπιστοσύνη