ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται...

of 37 /37
ΕΡΕΥΝHΤΙΚΉ ΕΡΓΑΣΊΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ ΤΗΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ 2 Ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΔΡΑΜΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Λίγοι μπορούν να διαφωνήσουν με την άποψη ότι οι μαθητές επέλεξαν ομόφωνα αυτό το θέμα διότι ζώντας σε ένα κόσμο που η τεχνολογία βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη θέλαμε να είμαστε ενήμεροι για τις νέες μεθόδους οικοδόμησης κατοικιών με οικολογικούς τρόπους

Embed Size (px)

Transcript of ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται...

Page 1: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

ΕΡΕΥΝHΤΙΚΉ ΕΡΓΑΣΊΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ ΤΗΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

2 Ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΔΡΑΜΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣΛίγοι μπορούν να διαφωνήσουν με την άποψη ότι οιμαθητές επέλεξαν ομόφωνα αυτό το θέμα διότι ζώντας σεένα κόσμο που η τεχνολογία βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξηθέλαμε να είμαστε ενήμεροι για τις νέες μεθόδουςοικοδόμησης κατοικιών με οικολογικούς τρόπους

Page 2: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

ΕΙΔΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ

Λίγοι θα διαφωνούσαν μα την άποψη πώς στο μυαλό των περισσοτέρων τοξύλο, ως υλικό κατασκευής κουφωμάτων, θεωρείται παλιό. Η αλήθεια είναι όμως πωςτα ξύλινα κουφώματα είναι σύγχρονα, ενώ παράγονται με τις τελευταίες μεθόδουςυψηλής τεχνολογίας. Εκτός αυτού βέβαια είναι κοινώς αποδεκτό πως η αίσθησηζεστασιάς και ομορφιάς που εκπέμπουν τα ξύλινα κουφώματα, είναι ασύγκριτη. Άλλοένα πλεονέκτημα που προσφέρουν τα ξύλινα κουφώματα είναι η καλής μόνωση (τόσοθερμομόνωση όσο και ηχομόνωση), καθώς το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας.

Ας δούμε τώρα αναλυτικά παρακάτω τα οφέλη αλλά και τα αρνητικά πουσυνοδεύουν τα ξύλινα κουφώματα:

1) Τα ξύλινα κουφώματα προσφέρουν με διαφορά την πιο όμορφη αίσθηση στο σπίτι,καθώς δημιουργούν ένα κλίμα θαλπωρής, ζεστασιάς και ομορφιάς στον χώρο. Αυτόεκπέμπεται από το ίδιο το ξύλο σαν υλικό, αλλά ακόμα και από το χρώματα. Γιααυτό άλλωστε και αρκετοί που επιλέγουν κουφώματα αλουμινίου τα προτιμούν σεαποχρώσεις του ξύλου.

2) Ένα ακόμα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τα ξύλινακουφώματα είναι η σημαντική θερμομονωτική τους ικανότητα. Ως γνωστών το ξύλοείναι κακός αγωγός της θερμότητας και για αυτό βοηθάει στη θερμομόνωση τουσπιτιού. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε πως το ξύλο έχει 4000 φορέςμεγαλύτερη θερμομονωτική ικανότητα από του χάλυβα και 1800 από το αλουμίνιο.

3) Αντίστοιχα τα ξύλινα κουφώματα προσφέρουν και μοναδική ηχομόνωση, μεαποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ενόχληση από εξωτερικούς ήχους

4) Τέλος τα ξύλινα κουφώματα βοηθάνε γενικότερα στην εξοικονόμηση ενέργειας καισυνεπώς και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτό προκύπτει τόσο από τηθερμομόνωση που σας προσφέρει, όσο και από άλλα χαρακτηριστικά των ξύλινωνκουφωμάτων, όπως την ευκολία επεξεργασίας τους αλλά και την ευκολία στηνεπισκευή τους

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Τα Κουφώματα Αλουμινίου είναι τα κουφώματα που χρησιμοποιούνταιπερισσότερο στη χώρα μας και σε πολλά σπίτια έχουν αντικαταστήσει τα παλιά ξύλινακουφώματα. Τα πλεονεκτήματα του είναι αρκετά και σημαντικά, ενώ σημαντικό ρόλοέχει παίξει και η διαθεσιμότητα αλουμινίου στην Ελλάδα . Τα τελευταία χρόνια όμωςέχουν αρχίσει να σημειώνουν αύξηση στη χρήση τους και τα κουφώματα PVC (πλαστικάκουφώματα), τα οποία ιδιαίτερα στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο,κυρίως λόγο τη χαμηλής τους τιμής.

Page 3: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ - ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα κουφώματα αλουμινίου χρησιμοποιούνται αρκετά τα τελευταία χρόνια, καιοφείλεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν:

1) Ένα από τα μεγάλα προσόντα που παρέχουν τα κουφώματα αλουμινίου είναι ηασφάλεια και η σιγουριά, που πρωτίστως οφείλεται στο γεγονός ότι τοαλουμίνιο είναι ένα συμπαγές και στιβαρό υλικό, που ικανοποιεί τις απαιτήσειςκαι τις προδιαγραφές μηχανικών και αρχιτεκτόνων. Εκτός από τη στιβαρότητα,το αλουμίνιο έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν καίγεται και συγκεκριμένα στουςκανονισμούς πυραντοχής χαρακτηρίζεται ως άκαυστο υλικό, ενώ ακόμα και σεπερίπτωση πυρκαγιάς του κτιρίου, τα πάνελ αλουμινίου δεν εκπέμπουνεπικίνδυνα αέρια καύσης.

2) Εκτός από την ασφάλεια τα κουφώματα αλουμινίου ταυτόχρονα έχουν καιμεγάλη αντοχή και σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής, αφού το αλουμίνιο δεναπορροφά υγρασία, δεν διογκώνεται, δεν συρρικνώνεται, δεν ρηγματώνεται,δεν υφίσταται γήρανση και δεν απαιτεί προστασία από τις υπεριώδεςακτινοβολίες, δηλαδή από τον ήλιο. Για αυτό το λόγω τα κουφώματααλουμινίου έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και κατά βάση δεν χρειάζονταισυντήρηση.

3) Είναι και φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς το αλουμίνιο είναι οικολογικόπροϊόν. Εκτός από την μεγάλη αντοχή που αναφέραμε παραπάνω, το αλουμίνιομπορεί είτε να επαναχρησιμοποιηθεί είτε να ανακυκλωθεί, χωρίς να χάσει ταιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει και τα πλεονεκτήματα του. Πιοσυγκεκριμένα σήμερα περίπου το 40% του αλουμινίου που χρησιμοποιείταιδιεθνώς προέρχεται από ανακύκλωση.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΜΙΑ

Είναι γεγονός που στα κουφώματα δεν παίζουν ρόλο μόνο τα προφίλ, ανπρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα PVC, για Κουφώματα Αλουμινίου ή γιαΞύλινα Κουφώματα, αλλά και τα τζάμια, που αλλιώς λέγονται και υαλοπίνακες. Ταενεργειακά τζάμια έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Το 30% της απώλειας θερμότηταςστο σπίτι οφείλεται στα ανοίγματα όπου τοποθετούνται κουφώματα, δηλαδή κατάβάση στα παράθυρα. Από το σύνολο του παραθύρου, στα κουφώματα τα προφίλαποτελούν μόλις το 7% του ανοίγματος, ενώ το υπόλοιπο 93% αποτελείται από τατζάμια, συνεπώς η πλειοψηφία των θερμικών απωλειών προκύπτει από τα τζάμια, γιααυτό η επιλογή ενεργειακών τζαμιών θα έχει σημαντικά οφέλη θερμομόνωσης.. Τοσημαντικότερο πλεονέκτημα λοιπόν που έχουν τα Ενεργειακά Τζάμια είναι ηεξοικονόμηση ενέργειας και συνακόλουθα η εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτό οφείλεταιστο γεγονός ότι τα ενεργειακά τζάμια έχουν επίστρωση μικροσκοπικών οξειδίων στημία πλευρά τους, τα οποία εμποδίζουν τη μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικότου σπιτιού σας προς το εξωτερικό περιβάλλον και αντίστροφα.

Page 4: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Ενεργειακοί υαλοπίνακες

Ενεργειακοί υαλοπίνακες ή υαλοπίνακες νέας γενιάς χαμηλής εκπομπής (LowEmissivity) είναι τα τζάμια που στην εσωτερική πλευρά ενός εκ των δύο (στους διπλούςυαλοπίνακες) υπάρχει μια ειδική επίστρωση μεταλλικών οξειδίων η οποία εμφανίζειυψηλή ανακλαστικότητα στο υπέρυθρο τμήμα της ηλιακής ακτινοβολίας. Τέτοιουείδους ακτινοβολία είναι και η θερμότητα που εκπέμπουν τα θερμαντικά σώματα στοεσωτερικό ενός σπιτιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιτρέπει στο φως να περάσειμέσα από αυτά παρέχοντας ταυτόχρονα θερμική μόνωση. Αυτό σημαίνει ότι μειώνει τημεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο προς το περιβάλλον και αντίστροφα.Έτσι το χειμώνα δεν έχουμε διαφυγή της εσωτερικής θερμότητας προς τα έξω και τοκαλοκαίρι εμποδίζεται η είσοδος της ανεπιθύμητης θερμότητας του ήλιου προς τοεσωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θερμότητα του ήλιου δεν είναι πάνταανεπιθύμητη καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που αναζητούμε την φυσική θέρμανσηενός χώρου από τον ήλιο (ψυχρά κλίματα).

Τα ενεργειακά τζάμια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους παρά μόνο ωςδιπλά ή τριπλά. Το ενεργειακό γυαλί σκληρής επίστρωσης υπάρχει στην αγορά γιαπερισσότερα από 25 χρόνια και θεωρείται πλέον ξεπερασμένης τεχνολογίας. Παράγεταιμε την μέθοδο χημικού ψεκασμού ή αλλιώς πυρολυτική μέθοδος. Ο ψεκασμός γίνεταικατά την διαδικασία παραγωγής του γυαλιού (on line).

Η εξέλιξη της τεχνολογίας των επιστρώσεων μεταλλικών οξειδίων στηβιομηχανία των υαλοπινάκων δημιούργησαν τους ενεργειακούς υαλοπίνακες 3ηςγενιάς ή μαλακής επίστρωσης. Σε αυτά τα γυαλιά η επίστρωση έχει γίνει μέσω φυσικούψεκασμού. Ο φυσικός ψεκασμός επιτυγχάνεται με την μαγνετρονική μέθοδο (off line) ηοποία είναι ανεξάρτητη από την διαδικασία παραγωγής του γυαλιού. Το πάχος τηςεπίστρωσης είναι 80~90nm και αποτελείται από πολαπλά φίλμ οξειδίων μετάλλων μεβάση τον άργυρο Ag. Αυτοί οι υαλοπίνακες μειώνουν το ποσοστό της θερμότητας πουμεταφέρεται από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό και αντίστροφα και ελέγχουντην ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι ανακλούν το μεγαλύτερο ποσοστό της υπέρυθρηςακτινοβολίας απορροφώντας μόνο ελάχιστο ποσοστό από αυτή. Τα κυριότεραπλεονεκτήματα τους είναι:

Υψηλή μετάδοση του ορατού φωτός. Μειώνει σε μεγάλο βαθμό έως και 70%την περατότητα της υπεριώδους UV ακτινοβολίας που φθείρει χαλιά, κουρτίνες,έπιπλα κ.α.

Οπτική διαφάνεια χωρίς χρωματισμούς. Έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες από τηνενέργεια που έχει απορροφήσει (η οποία είναι σημαντικά λιγότερη από ό ,τιένα απλό γυαλί), εκπέμπει ένα μικρό μόνο μέρος προς τον δεύτερο υαλοπίνακακαι κατά συνέπεια προς το εσωτερικό του σπιτιού. Τους χειμερινούς μήνεςσυμβαίνει το ίδιο με τη θερμότητα που μεταδίδεται από το εσωτερικό τουσπιτιού μας.

Page 5: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Ο ενεργειακός υαλοπίνακας απορροφά λιγότερη από αυτήν και εκπέμπειλιγότερη προς τον δεύτερο υαλοπίνακα και κατά συνέπεια προς το εξωτερικό τουσπιτιού έχοντας λιγότερες απώλειες. Όλα τα παραπάνω προσδιορίζονται από κάποιουςενεργειακούς συντελεστές. Οι σημαντικοί δείκτες για την επιλογή ενός γυαλιού είναι:

1. U value ή Κ value W/m2 *K : Συντελεστής θερμοπερατότητας, εκφράζει τορυθμό μεταφοράς της θερμότητας (σε Watt) ανά τετραγωνικό μέτρουαλοπίνακα, για διαφορά θερμότητας 1 βαθμού Kelvin, μεταξύ του εσωτερικούκαι εξωτερικού χώρου. Όσο χαμηλότερη είναι η δυνατότητα εκπομπής(Emmisivity) τόσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας Κ καιάρα τόσο αποδοτικότερος ενεργειακά είναι ο υαλοπίνακας. Επιπρόσθετα οιδείκτες θερμομόνωσης (U-value ή k-value) μπορούν να βελτιωθούν με:Πλήρωση του διάκενου με ευγενές αέριο αργό (argon) για περαιτέρω μείωσητης θερμικής αγωγιμότητας. Χρήση πλατύτερου διάκενου 16mm - 18mm.

2. Solar Factor g : Ηλιακός συντελεστής, είναι από τους σημαντικότερουςσυντελεστές και εκφράζει το ποσοστό της συνολικής ηλιακής ενέργειας πουπερνάει μέσα απ’το γυαλί προς τον εσωτερικό χώρο σε σχέση με την συνολικήπροσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία. Είναι κατά συνέπεια το άθροισμα της άμεσαμεταφερόμενης θερμικής ενέργειας και αυτής η οποία απορροφάται από τηνμάζα του γυαλιού και επανεκπέμπεται προς τον εσωτερικό χώρο. Επειδή στηνΕλλάδα έχουμε θερμά καλοκαίρια είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιείται ητιμή του (g), αλλιώς το γυαλί λειτουργεί σαν δίοδος της θερμότητας μεαποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται το εσωτερικό και να επιβαρύνονται τακλιματιστικά.

3. Light Transmission LT : Οπτική διαπερατότητα, εκφράζει το ποσοστό της ηλιακήςακτινοβολίας στο φάσμα του ορατού φωτός η οποία διαπερνά την μάζα τουυαλοπίνακα και φτάνει ατον εσωτερικό χώρο. Όσο μεγαλώνει ο δείκτης τόσοπερισσότερο φως περνάει στο εσωτερικό του χώρου. Ένας χαμηλός συντελεστήςφωτοπερατότητας επιβαρύνει την κατανάλωση στο σύστημα τεχνητούφωτισμού. Οι ιδανικές τιμές του δείκτη αυτού είναι απο 60% - 80%.

4. Δείκτης επιλεκτικότητας (LT/g): Είναι ο λόγος της οπτικής διαπερατότητας προςτον ηλιακό συντελεστή. Η μέγιστη τιμή που μπορεί να πάρει είναι το 2. Όσοπλησιάζει ο δείκτης επιλεκτικότητας το 2 τόσο πιο επιλεκτικός γίνεται ουαλοπίνακας, δηλ. επιτρέπει τη μετάδοση περισσότερου φωτός και λιγότερηςθερμικής ενέργειας. Επομένως για τη χώρα μας που έχει ζεστό κλίμα με μεγάληηλιοφάνεια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το έχουμε όταν το τζάμι που θαεπιλέξουμε έχει χαμηλό U value, χαμηλό ηλιακό συντελεστή g και υψηλήδιαπερατότητα φωτός LT. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αφήνουν κατά τονχειμώνα την θερμότητα του εσωτερικού χώρου να διαφύγει μειώνοντας τοκόστος θέρμανσης εώς και 35%. Κατά το καλοκαίρι ανακλούν την θερμότητα τουπεριβάλλοντος καθώς και την υπέρυθρη ακτινοβολία του ηλίου μειώνοντας τοκόστος ψύξης. Επίσης μειώνουν το κόστος φωτισμού λόγω την μεγάληςδιαπερατότητας φωτός που έχουν. Η Pracikal Αφοι Κλάδη & ΣΙΑ Ο.Ε. έχει

Page 6: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

επιλέξει και χρησιμοποιεί ενεργειακά τζάμια 3ης γενιάς με μαλακή επίστρωσηκαι συγκεκριμένα τις σειρές planitherm ultra N και planistar lite της εταιρίαςSaint Gobain. (Ξύλινα Κουφώματα) Τα Κουφώματα PVC λοιπόνχρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο και στη χώρα μας γιατί συνδυάζουνκάποια σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτον είναι πιο οικονομικά συγκριτικά μετα άλλα κουφώματα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν υψηλότερα αποτελέσματαθερμομόνωσης, καλός ως γνωστός το πλαστικό είναι κακός αγωγός τηςθερμότητας και έτσι τα κουφώματα pvc δεν επιτρέπουν τη μεταφοράθερμότητας από και προς το περιβάλλον. Ένα οικολογικό σπίτι σχεδιάζεται καικατασκευάζεται παράλληλα με τη ροή της ενέργειας και των φυσικών υλών τουοικοσυστήματος στο οποίο θα ενταχθεί. Λειτουργεί σαν οικοσύστημα, με τηνέννοια ότι παράγει - συντηρεί - ανακυκλώνει απαραίτητα στοιχεία όπωςενέργεια, νερό, τροφή και άλλες ύλες, ενώ η περίσσεια τέτοιων στοιχείωνδιοχετεύεται στο ευρύτερο περιβάλλον για περαιτέρω χρήση. Σε αντίθεσηδηλαδή με ο,τι έχουμε συνηθίσει ως τώρα, μια οικολογική κατοικία δεναποτελεί ένα στυγνό καταναλωτή ενέργειας και ύλης εις βάρος τουοικοσυστήματος το οποίο και καταπατά. Αντίθετα συμμετέχει στον κύκλο ζωήςκαι ύλης του οικοσυστήματος, στο οποίο εναρμονίζεται. Μια τέτοια κατοικίαμπορεί να περιλαμβάνει -Συστήματα εκμετάλλευσης της ροής του φυσικούθερμού ή ψυχρού αέρα για εξαερισμό, θέρμανση και ψύξη των χώρων.-Οικιακές συσκευές και φωτισμό χαμηλής ηλεκτρικής κατανάλωσης. -Συστήματαανακύκλωσης, φιλτραρίσματος νερού, και εκμετάλλευσης των όμβριων ή τωνοικιακών λυμάτων. -Δομές (σχήμα στέγης, προσανατολισμός, χρωματισμόςτοίχων, ανοίγματα, αίθρια κλπ) για παθητική εκμετάλλευση της ευεργετικήςηλιακής ακτινοβολίας. -Διατάξεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. -Φυσικάυλικά, από το "σκελετό" του (πχ cob, αχυρόμπαλες), μέχρι θερμομόνωση,ηχομόνωση, χρώματα κλπ. Για την κατασκευή μιας τέτοιας κατοικίας, ή ακόμαγια την κατά το δυνατό προσαρμογής μιας συμβατικής σε οικολογική καιενεργειακά αυτόνομη, ο βασικός κανόνας είναι ιη ένταξή της στις απαιτήσεις καιτις ιδιαιτερότητες του φυσικού οποίο βρίσκεται. Από θέμα καιρικών συνθηκώνκαι φυσικών υλικών μέχρι τα χρώματα και την αισθητική. Μόνο έτσι θα μπορούνοι ένοικοι να καρπωθούν όλα τα πλεονεκτήματα του να ζουν σε έναν τέτοιοχώρο. Τα οφέλη της ανάπτυξης τέτοιων κατοικιών είναι πολλαπλά.

Page 7: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

(σύνδεση με την Αρχιτεκτονική τοπίου και τις φυτοτεχνικές παρεμβάσεις )

Η βιοκλιματική είναι κλάδος της αρχιτεκτονικής που λαμβάνει υπ' όψη τις αρχέςτης οικολογίας και της βιωσιμότητας. Με τον όρο «βιοκλιματικός σχεδιασμός»εννοείται ο σχεδιασμός ο οποίος αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος καιτων φυσικών πόρων. Στόχος είναι η δημιουργία πόλεων και η ανέγερση κτιρίωνσχεδιασμένων έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ενεργειακές τους ανάγκες και στοετήσιο ισοζύγιο να είναι μηδενική ή ελάχιστη η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Βασικάστοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων αποτελούν τα παθητικά συστήματα, ταοποία αποτελούν δομικά στοιχεία ενός κτιρίου. Τα παθητικά συστήματα λειτουργούνχωρίς μηχανολογικά εξαρτήματα ή πρόσθετη παροχή ενέργειας και με φυσικό τρόποθερμαίνουν, αλλά και δροσίζουν τα κτίρια. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης Παθητικά συστήματα και τεχνικές φυσικού δροσισμού Συστήματα και τεχνικές φυσικού φωτισμού

Σύνδεση βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με το τοπίο και την αρχιτεκτονικήτοπίου.

Τοποθεσία και χωροθέτηση

Ο ορθός σχεδιασμός της τοποθεσίας και του κτιρίου επιτρέπει την αξιοποίησητης ηλιακής ακτινοβολίας κατά την ψυχρή περίοδο και προστατεύει το κτίριο από τηνυπερθέρμανση από τον ήλιο κατά την θερμή περίοδο. Κατά τον σχεδιασμό επιλέγεται ηκατάλληλη τοποθεσία ανάλογα με το κλίμα, την κατεύθυνση των ανέμων, την ύπαρξηδέντρων ή άλλων τοπικών χαρακτηριστικών, τις χρήσεις και την εσωτερική διαρρύθμισητου κτηρίου.

Ανακλαστικότητα

Κατά το σχεδιασμό εκτεθειμένων επιφανειών εδάφους κοντά στο κτίριο, πρέπεινα λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια, ώστε να αποφεύγεται η χρήση υλικών υψηλήςανακλαστικότητας (τσιμέντο, πλάκες, άσφαλτος κ.α.) και να προτιμάται φυτοκάλυψη μεχλοοτάπητα ή άλλο φυτικό είδος εδαφοκάλυψης και χαμηλούς θάμνους με πλούσιοφύλλωμα που απορροφούν ένα σημαντικό ποσοστό της προσπίπτουσας ηλιακήςακτινοβολίας και της θερμότητας.

Προσανατολισμός

Η κρίσιμη χρονική στιγμή του μεσογειακού καλοκαιριού είναι το απόγευμα,όταν ο ήλιος είναι ακόμη θερμός, αν και βρίσκεται ψηλά στον ουρανό. Η δυτική πλευράενός κτιρίου μπορεί να προβλεφθεί κατασκευαστικά με μικρές διαστάσεις ανοιγμάτων,να είναι τυφλή ή να προστατεύεται από κατάλληλη σκίαση (φυλλοβόλα δένδρα,

Page 8: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

σκίαστρα, φυτικοί φράκτες κλπ.). Η επιλογή του φυτικού είδους, το μέγεθος σε πλήρηανάπτυξη, το κλάδεμα μόρφωσης και η ακριβής επιλογή της θέσης βάση της ηλιακήςτροχιάς είναι σημαντικά για την αποτελεσματικότητα της προστασίας. Μπορεί νασχεδιαστεί διάταξη αειθαλούς βλάστησης, με προτίμηση δένδρων πυκνού φυλλώματοςσε συνδυασμό με φυλλοβόλα δέντρα για την κατεύθυνση των χειμερινών και θερινώνανέμων από και προς το κτήριο επιτυγχάνοντας παράλληλα προστασία από ψυχρούςανέμους και δροσισμό το καλοκαίρι.

Ανεμοφράκτες

Εκτός από κατασκευαστικά στοιχεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυτικοίφράχτες για τον έλεγχο της κυκλοφορίας του αέρα. Οι θάμνοι, τα δένδρα και οσυνδυασμός τους με περιφράξεις και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούνται ωςανεμοφράκτες δημιουργούν ζώνες σχετικής ηρεμίας στην υπήνεμη πλευρά τους. Οιανοιχτοί φραγμοί, όπως τα δένδρα και οι θάμνοι, παρέχουν μέγιστη μείωση τηςταχύτητας του ανέμου αναλογικά προς το ύψος τους. Το ύψος και το σχήμα τουεμποδίου επηρεάζουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της προστασίας. Όσολεπτότερο είναι το στοιχείο προστασίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προστατευόμενηζώνη στην υπήνεμη πλευρά. Βασικό στοιχείο των εμποδίων αποτελεί η πυκνότητά τους.Οι πλήρεις ανεμοφράχτες εξασφαλίζουν ζώνη μεγάλης ηρεμίας, αλλά σε πολύ μικρήαπόσταση, εξαιτίας του γεγονότος ότι, μετά το εμπόδιο, ο άνεμος επανακτά πολύγρήγορα τα χαρακτηριστικά του. Οι ανοιχτοί ανεμοφράχτες που αποτελούνται απόδένδρα και θάμνους επιτρέπουν τη διέλευση ενός μέρους του αέρα, πράγμα πουπεριορίζει τους στροβιλισμούς στο ελάχιστο και δημιουργεί μια ευρύτερη ζώνηηρεμίας. Αναλύσεις με χρήση προγραμμάτων προσομοίωσης δίνουν συγκεκριμέναχαρακτηριστικά ανεμοφράχτη για καλύτερα αποτελέσματα τόσο σε ποσοστιαία μείωσητου ανέμου όσο και σε μήκος προστατευόμενης επιφάνειας.

Πράσινη στέγη – φυτεμένα δώματα

Με τον όρο Πράσινη Στέγη ή φυτεμένο δώμα, ονομάζεται ένα δώμα το οποίοέχει μετατραπεί σε κήπο, ο οποίος αναπτύσσεται σε ελεγχόμενες συνθήκες μεπεριβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη. Με την εφαρμογή πράσινης στέγηςστην οροφή ενός κτιρίου μειώνεται σημαντικά το κόστος θέρμανσης του κτιρίου, διότι,ηπολυεπίπεδη διαστρωμάτωση ανάλογα με το πάχος της και η φυτοκάλυψη ανάλογαμε το ποσοστό κάλυψης και την πυκνότητα του φυλλώματος, λειτουργούν ως επιπλέονθερμομόνωση και μειώνονται οι απώλειες θέρμανσης. Ταυτόχρονα μειώνεται τοκόστος ψύξης εξοικονομώντας ενέργεια, καθώς η θερμοκρασία εντός του κτιρίου τουςκαλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να διατηρείται έως και 10-15 βαθμούς χαμηλότερα απότην εξωτερική. Με την εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων στον αστικό ιστό, βελτιώνεται ηισορροπία του οικοσυστήματος εντός των πόλεων, δημιουργείται άριστο μικροκλίμακαι απορροφάται μεγάλη ποσότητα σκόνης και νέφους. Μέσω της φωτοσύνθεσης τωνφυτώνπαράγεται περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και μειώνεται το διοξείδιοτου άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται το ευρύτερο οικοσύστημα καιαναβαθμίζεται το άμεσο περιβάλλον βοηθώντας στη μείωση του φαινομένου της

Page 9: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

«θερμικής νησίδας» αλλά και του φαινομένου του «θερμοκηπίου». Συμπληρωματικάοφέλη των φυτεμένων δωμάτων είναι η επίτευξη καλύτερης εκτόνωσης τουαποχετευτικού δικτύου, η προστασία της μόνωσης από μηχανικές καταπονήσεις καιθερμοκρασιακές μεταβολές, η αισθητική αναβάθμιση, η αύξηση των λειτουργικώνχώρων, η δυνατότητα γεωργικής παραγωγής στον αστικό ιστό, η βελτίωση ποιότηταςζωής και η προστασία του οικοσυστήματος.

Σκίαστρα

Με την κατάλληλη επιλογή σκίαστρων, τον σωστό σχεδιασμό και θέση μιαςπέργολας ή άλλου συστήματος σκίασης με αυτοματισμούς, επιτυγχάνεται η προστασίατου κτιρίου από υπερθέρμανση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η επιλογήβιοκλιματικού σχεδιασμού στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο πιθανόν να αυξάνειελαφρά τη συνολική δαπάνη κατασκευής, η οποία όμως αποσβένεται από τηνπεριορισμένη χρήση μονάδων συμβατικής θέρμανσης και κλιματιστικών μονάδωνκαθώς επίσης οι δείκτες ευφορίας και το βιοτικό επίπεδο βελτιστοποιούνται.

Page 10: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Ηλιακός θερμοσίφωνας

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ενεργητικό ηλιοθερμικό σύστημαπαραγωγής ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιώντας την ηλιακήενέργεια.Χρησιμοποιείται ευρύτατα στις χώρες που έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια, όπωςγια παράδειγμα στις χώρες της Μεσογείου και στην Κύπρο. Ο ηλιακός θερμοσίφωναςείναι η απλούστερη και η γνωστότερη ηλιακή συσκευή. Κατά την λειτουργία του γίνεταιεκμετάλλευση δυο φυσικών φαινομένων. Με την αρχή του θερμοσιφώνουεπιτυγχάνεται η κυκλοφορία του νερού με φυσικό τρόπο χωρίς μηχανικά μέρη (αντλίεςκλπ.) ενώ η θέρμανση του νερού γίνεται με την εκμετάλλευση του φαινομένου τουθερμοκηπίου που αναπτύσσεται στους συλλέκτες του

Ιστορία

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας άρχισε ναχρησιμοποιείται μετά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίαςτου '70 και ιδιαίτερα τη δεκαετία του '80 άρχισε ναχρησιμοποιείται ευρύτατα στις χώρες με ηλιοφάνεια. ΣτηνΚύπρο αναλογεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας για κάθεπέντε κατοίκους, ενώ στο Ισραήλ η χρήση τους είναιυποχρεωτική στις καινούργιες οικοδομές. Σε πολλές άλλεςχώρες η χρήση τους επιδοτείται.

Στην Ελλάδα η διάδοση των ηλιακών συσκευώνείναι πολύ εντυπωσιακή: το πρώτο μοντέλο

λανσαρίστηκε το 1974, το 1980 υπήρχαν εγκατεστημέναπερίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα

συλλεκτών και το 2004 περίπου τρία εκατομμύριατετραγωνικά μέτρα συλλεκτών. Μέρος της επιτυχίαςαυτής των ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδαοφείλεται στα φορολογικά κίνητρα που είχεθεσπίσει το Ελληνικό κράτος. Σήμερα οι ηλιακοί

θερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται από περισσότερουςαπό ένα εκατομμύριο καταναλωτές. Μέχρι και τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ήταν απ'τις κύριες κατασκευάστριες χώρες ηλιακών θερμοσιφώνων.

Είδη

Διακρίνουμε δύο είδη ηλιακών θερμοσιφώνων ανάλογα με το κύκλωμακυκλοφορίας του θερμαινόμενου μέσου:

Page 11: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Ανοικτού κυκλώματος: απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης (τοθερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε).

Κλειστού κυκλώματος: έμμεση θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενομέσο κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα το οποίο θερμαίνει το νερό που θαχρησιμοποιήσουμε χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους, μέσω εναλλάκτηθερμότητας).

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι καιφθηνότεροι, έχουν όμως προβλήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς) γιατί δενμπορούμε να τους προσθέσουμε αντιψυκτικά μίγματα (το θερμαινόμενο μέσο είναι τοίδιο το νερό χρήσης). Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος μπορεί τοθερμαινόμενο μέσο να είναι και άλλο ρευστό (πχ. λάδι). Αν είναι μόνο νερό, έχειαντιψυκτικά και αντιδιαβρωτικά πρόσθετα για προστασία της συσκευής.

Επίσης μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τους ηλιακούς θερμοσίφωνεςανάλογα με τον αριθμό ενεργειακών πηγών που μπορούν να εκμεταλλευτούν σε:

Διπλής ενέργειας: Ο θερμοσίφωνας λειτουργεί εκμεταλλευόμενος είτε τηνηλιακή ενέργεια είτε το ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. κατά την διάρκεια συννεφιάςοπότε η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό). Για τονσκοπό αυτό, υπάρχει ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του τμήματοςαποθήκευσης.

Τριπλής ενέργειας: Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειαςαλλά έχει επιπλέον μια είσοδο για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο τοζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης.Προϋπόθεση για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειαςείναι να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο οίκημα υπό την μορφή ξεχωριστώνσωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία) που νασυνδέουν το λεβητοστάσιο με τον χώρο εγκατάστασης του ηλιακούθερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή).

Μέρη

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ανεξάρτητα από το είδος τους, αποτελούνται απόδύο βασικά μέρη:

Το τμήμα συλλογής (οι ηλιακοί συλλέκτες, η επιφάνεια απορρόφησης τηςηλιακής ακτινοβολίας)

Το τμήμα αποθήκευσης (η δεξαμενή αποθήκευσης του νερού)

Τα δύο αυτά μέρη είναι συναρμολογημένα μαζί και συνδέονται με σωληνώσεις,αλλά σε μεγαλύτερα συστήματα μπορούν να είναι και χωριστά και ναχρησιμοποιούνται αντλίες για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου, ειδικά όταν

Page 12: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

το τμήμα αποθήκευσης δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το τμήμα συλλογής. Το τμήμααποθήκευσης διαθέτει και ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη, για ναμπορεί να παράγεται ζεστό νερό και σε άσχημεςκαιρικές συνθήκες. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνεςδιαθέτουν και κάποια εξαρτήματα ελέγχου όπωςβαλβίδα υπερπίεσης και αυτόματα εξαεριστικά.

Γεωθερμία

Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια τηςΓης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Ημετάδοση θερμότητας πραγματοποιείται με δύο τρόπους:

1. Με αγωγή από το εσωτερικό προς την επιφάνεια με ρυθμό 0,04 - 0,06 W/m2 [1]

2. Με ρεύματα μεταφοράς, που περιορίζονται όμως στις ζώνες κοντά στα όρια τωνλιθοσφαιρικών πλακών, λόγω ηφαιστειακών και υδροθερμικών φαινομένων.

Μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειαςγια την κάλυψη αναγκών του, καθώς είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.Ανάλογα με το θερμοκρασιακό της επίπεδο μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις.

H Υψηλής Ενθαλπίας (150 °C) χρησιμοποιείται συνήθως για παραγωγή ηλεκτρικήςενέργειας. Η ισχύς τέτοιων εγκαταστάσεων το 1979 ήταν 1.916 με παραγόμενηενέργεια 12×106.

Η Μέσης Ενθαλπίας (80 έως 150 °C) που χρησιμοποιείται για θέρμανση ή καιξήρανση ξυλείας και αγροτικών προϊόντων καθώς και μερικές φορές και για τηνπαραγωγή ηλεκτρισμού (π.χ. με κλειστό κύκλωμα φρέον που έχει χαμηλό σημείοζέσεως).

Η Χαμηλής Ενθαλπίας (25 έως 80 °C) που χρησιμοποιείται για θέρμανση χώρων, γιαθέρμανση θερμοκηπίων, για ιχθυοκαλλιέργειες, για παραγωγή γλυκού νερού.

Η Γεωθερμία στην Ελλάδα

Λόγω κατάλληλων γεωλογικών συνθηκών, ο Ελλαδικός χώρος διαθέτεισημαντικές γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών (υψηλής, μέσης και χαμηλήςενθαλπίας) σε οικονομικά βάθη (100-1500 μ). Σε μερικές περιπτώσεις τα βάθη τωνγεωθερμικών ταμιευτηρίων είναι πολύ μικρά, κάνοντας ιδιαίτερα ελκυστική, απόοικονομική άποψη, τη γεωθερμική εκμετάλλευση.

Page 13: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Η έρευνα για την αναζήτηση γεωθερμικής ενέργειας άρχισε ουσιαστικά το 1971με βασικό φορέα το ΙΓΜΕ και μέχρι το 1979 (πριν από τη δεύτερη ενεργειακή κρίση)αφορούσε μόνο τις περιοχές υψηλής ενθαλπίας. Κατά την εξέλιξη των εργασιών η ΔΕΗ,σαν άμεσα ενδιαφερόμενη για την ηλεκτροπαραγωγή, ανέλαβε τις παραγωγικέςγεωτρήσεις υψηλής ενθαλπίας και την ανάπτυξη των πεδίων, χρηματοδοτώνταςεπιπλέον τις έρευνες στις πιθανές για τέτοια ρευστά γεωθερμικές περιοχές. Συντάχθηκεο προκαταρκτικός χάρτης γεωθερμικής ροής του ελληνικού χώρου, όπου φάνηκε ότι ηγεωθερμική ροή στην Ελλάδα είναι σε πολλές περιοχές εντονότερη από τη μέση γήινη.Από το 1971 ερευνήθηκαν οι περιοχές: Μήλος, Σύρος, Λέσβος, Μέθανα, ΜουσάκιΚορινθίας, Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες, Υπάτη, Αιδηψός, Κίμωλος, Πολύαιμος,Σαντορίνη, Κως, Νότια Θεσσαλία, Αλμωπία, περιοχή Στήμονα, περιοχή Ξάνθης,Σαμοθράκη και άλλες.

Η αυξημένη ροή θερμότητας, λόγω της έντονης τεκτονικής και μαγματικήςδραστηριότητας, δημιούργησε εκτεταμένες θερμικές ανωμαλίες, με μέγιστες τιμέςγεωθερμικής βαθμίδας που πολλές φορές ξεπερνούν του 100° C/km. Σε κατάλληλεςγεωλογικές συνθήκες, η ενέργεια αυτή θερμαίνει «ρηχούς» υπόγειους ταμιευτήρεςρευστών σε θερμοκρασίες μέχρι 100 °C. Τα γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας είναιδιάσπαρτα στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Η συμβολή τους στο ενεργειακόισοζύγιο μπορεί να γίνει σημαντική, καθόσον αποτελούν ενεργειακό πόρο φιλικό στοπεριβάλλον, κοινωνικά αποδεκτό και παρουσιάζουν σημαντικό οικονομικό καιαναπτυξιακό ενδιαφέρον.

Στην Μήλο και Σύρο έχουν ανακαλυφθεί σπουδαία γεωθερμικά πεδία και έχουνγίνει γεωτρήσεις παραγωγής (5 και 2 αντίστοιχα). Στην Μήλο μετρήθηκανθερμοκρασίες μέχρι 325 °C σε βάθος 1000 m. και στην Νίσυρο 350° C σε βάθος 1500 m.Οι γεωτρήσεις αυτές θα μπορούσαν να στηρίξουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 20 και 5ΜW, ενώ το πιθανό συνολικό δυναμικό υπολογίζεται να είναι την τάξης των 200 και 50MW αντίστοιχα.

Στην Βόρεια Ελλάδα η γεωθερμία προσφέρεται για θέρμανση, θερμοκήπια,ιχθυοκαλλιέργειες κ.λ.π. Στην λεκάνη του Στήμονα έχουν εντοπισθεί τα πολύ σημαντικάπεδία Θερμών-Νιγρίτας, Λιθότροπου-Ηράκλειας, Θερμοπηγής-Σιδηροκάστρου καιΑγκίστρου. Πολλές γεωτρήσεις παράγουν νερά μέχρι 75 °C, συνήθως αρτεσιανά καιπολύ καλής ποιότητας και παροχής.Μεγάλα και μικρότερα γεωθερμικάθερμοκήπια λειτουργούν στην Νιγρίτακαι το Σιδηρόκαστρο.

Στην πεδινή περιοχή του Δέλτα Νέστουέχουν εντοπισθεί δύο πολύσημαντικά γεωθερμικά πεδία, στοΕρατεινό Χρυσούπολης και στο Ν.

Page 14: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Εράσμιο Μαγγάνων Ξάνθης. Νερά άριστης ποιότητας μέχρι 70 °C και σε πολύοικονομικά βάθη παράγονται από γεωτρήσεις στις εύφορες αυτές πεδινές περιοχές.Στην Ν. Κεσσάνη και στο Πόρτο Λαγός Ξάνθης, σε μεγάλης έκτασης γεωθερμικά πεδία,παράγονται νερά θερμοκρασίας μέχρι 82 °C.

Στην λεκάνη των λιμνών Βόλβης και Λαγκαδά έχουν εντοπισθεί τρία πολύ ρηχάπεδία με θερμοκρασίες μέχρι 56 °C. Στην Σαμοθράκη υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχείακαθώς γεωτρήσεις βάθους μέχρι 100 μ. συνάντησαν νερά της τάξης των 100° C.

A νεμογεννήτριες

Ιστορική εξέλιξη

Μέση Ανατολή:

Οι ανεμογεννήτριες είναι συνέχεια των ανεμόμυλων. Ο ανεμόμυλος είναι μιαδιάταξη που χρησιμοποιεί ως κινητήρια δύναμη την κινητική ενέργεια του άνεμου(αιολική ενέργεια). Χρησιμοποιείται για την άλεση σιτηρών, την άντληση νερού και σεάλλες εργασίες.

Φαίνεται ότι οι αρχαίοι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν ανεμόμυλους, ανκαι η πρώτη αναφορά σε ανεμόμυλο (ένα περσικό συγκρότημα ανεμόμυλων του 644

μ.Χ.) εμφανίζεται σε έργα Αράβων συγγραφέων του 9ου μ.Χ. αιώνα. Αυτό τοσυγκρότημα των ανεμόμυλων βρισκόταν στο Σειστάν, στα σύνορα της Περσίας καιΑφγανιστάν και ήταν “οριζόντιου τύπου” δηλαδή με ιστία (φτερά) τοποθετημέναακτινικά σε έναν “κατακόρυφο άξονα”. Ο άξονας αυτός στηριζόταν σε ένα μόνιμοκτίσμα με ανοίγματα σε αντιδιαβητικά σημεία για την είσοδο και την έξοδο του αέρα.Κάθε μύλος έδινε απευθείας κίνηση σε ένα μόνο ζεύγος μυλόπετρες. Οι πρώτοι μύλοιείχαν τα ιστία κάτω από τις μυλόπετρες, όπως δηλαδή συμβαίνει και στουςοριζόντιους νερόμυλους από τους οποίους φαίνεται ότι προέρχονταν. Σε μερικούςαπό τους μύλους που σώζονται σήμερα τα ιστία τοποθετούνται πάνω από τις

μυλόπετρες. Τον 13ο αιώνα οι μύλοι αυτού του τύπου ήταν γνωστοί στην Βόρεια Κίνα,

όπου μέχρι και τον 16ο αιώνα τους χρησιμοποιούσαν για εξάτμιση του θαλασσινούνερού στην παραγωγή αλατιού. Τον τύπο αυτό του μύλου χρησιμοποιούσαν επίσηςστην Κριμαία, στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ, μόνο πουλίγοι από αυτούς διασώζονται σήμερα. Ο πιο αντιπροσωπευτικός από όλους αυτούςτους τύπους των ανεμόμυλων είναι ο τύπος με το “στροφείο σχήματος S’’ (S-Sibari)(εφευρέτης ο Φιλανδός S.J.Savinious) που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται σεφτωχές ή απομονωμένες περιοχές λόγω της φτηνής και εύκολης κατασκευής του.

Οι πρώτοι ευρωπαϊκοί ανεμόμυλοι:

Page 15: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Ο ανεμόμυλος έφτασε στην Ευρώπη από τους Άραβες, χρησιμοποιήθηκε δεστον τύπο του κατακόρυφου ρωμαϊκού υδραυλικού τροχού, με τη διαφορά ότι οανεμόμυλος είχε στην θέση του τροχού κατακόρυφα φτερά που μετέδιδαν την κίνησηστις μυλόπετρες με ένα ζεύγος οδοντωτών τροχών. Οι πρώτοι τέτοιοι περιστρεφόμενοιμύλοι εμφανίστηκαν στη Γαλλία το 1180, στην Αγγλία το 1191 και στη Συρία την εποχήτων Σταυροφοριών (1190).

Στις αρχές του 14 ου αιώνα αναπτύχθηκε στη Γαλλία ο ανεμόμυλος σε σχήμαπύργου (μετοχάρης), Σε αυτόν τον τύπο ανεμόμυλου οι μυλόπετρες και οι οδοντωτοίτροχοί ήταν τοποθετημένοι σε ένα σταθερό πύργο με κινητή οροφή ή “κάλυμμα”, στηνοποία στηριζόταν τα ιστία και η οποία μπορούσε να στραφεί επάνω σε ειδική τροχιά,στην κουφή του πύργου.

Ο «περιστρεφόμενος ανεμόμυλος με κοίλο εσωτερικά άξονα» επινοήθηκε στιςΚάτω Χώρες στις αρχές του 15ου αιώνα. Διέθετε ένα κατακόρυφο άξονα με γρανάζιαστα δύο του άκρα ο οποίος περνούσε μέσα από τον κοίλο άξονα και κινούσε ένα τροχόμε περιφερειακά διαταγμένα σκαφίδια που μετέφερε το νερό σε υψηλότερη στάθμη.

Page 16: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Ανεμογεννήτρια:

Ο ανεμόμυλος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως ανεμογεννήτρια το 1890 ότανεγκαταστάθηκε πάνω σε χαλύβδινο πύργο ο ανεμόμυλος του Π. Λα Κούρα στη Δανία, με ισχία μεσχισμές και διπλά πτερύγια αυτόματης μετάπτωσης προς τη διεύθυνση του ανέμού. Μετά τον Α’Παγκόσμιο πόλεμο, έγιναν πειράματα με ανεμόμυλους που είχαν ισχία αεροτομής, δηλαδήόμοια με πτερύγια αεροπορικής έλικας. Το 1931 μια τέτοια ανεμογεννήτρια εγκαταστάθηκε στηνΚριμαία και η παραγόμενη ηλεκτρική ισχύς διοχετευόταν στο τμήμα χαμηλής τάσης του τοπικούδικτύου. Πραγματικές ανεμογεννήτριες με δύο πτερύγια λειτούργησαν στις ΗΠΑ κατά τηδεκαετία του 1940, στην Αγγλία στη δεκαετία του 1950 καθώς και στη Γαλλία. Η πιο πετυχημένηανεμογεννήτρια αναπτύχθηκε στη Δανία από τον Μ.Χ με τρία πτερύγια αλληλοσυνδεόμεναμεταξύ τους και με έναν πρόβολο στο μπροστινό μέρος του άξονα περιστροφής. Στην Ολλανδίαεκτελέστηκαν πειράματα από τον F.G. Sibari με αντικείμενο τη μετασκευή των παλαιώνανεμόμυλων άλεσης δημητριακών, έτσι ώστε η πλεονάζουσα ενέργεια να χρησιμοποιείται γιαηλεκτροπαραγωγή. Χρησιμοποιήθηκε ένας ασύγχρονος ηλεκτροκινητήρας που κινούσε τονανεμόμυλο (σε περίπτωση άπνοιας) ή λειτουργούσε σαν γεννήτρια, όταν φυσούσε.

Ο μηχανισμός μετάδοσης κίνησης περιλάμβανε συμπλέκτη παράκαμψης με σκοπό οηλεκτροκινητήρας να μην κινεί τα ιστία παρά μόνο να εκτελεί χρήσιμο έργο. Η οροφή στρεφότανμε τη βοήθεια αεροκινητήρα που ελεγχόταν από έναν ανεμοδείκτη.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο πολλοίπερίμεναν ότι η αιολική ενέργεια θα συνέβαλλεσημαντικά στην παραγωγήηλεκτρισμού, αλλά οι προσπάθειες ανάπτυξηςανεμογεννητριών ατόνησαν μέχρι τις αρχές τηςδεκαετίας του 1970. Οι προσπάθειες αυτέςξανάρχισαν πιο έντονες μετά την πρώτηπετρελαϊκή κρίση (1973) καιστηρίχθηκαν κατά μεγάλο μέρος στην σύγχρονηαεροδιαστημική τεχνολογία. Έτσιαναπτύχθηκαν διάφοροι τύποιανεμογεννητριών και στις αρχές της δεκαετίαςτου 1980 διατεθέντων στο εμπόριοσυγκροτήματα μικρής ισχύος (μέχρι 20- 25κιλοβάτ) ενώ είχαν κατασκευαστεί καιανεμογεννήτριες μεγαλύτερης ισχύος (3-4μεγαβάτ). Οι ανεμογεννήτριεςπροηγμένης τεχνολογίας πουπαρουσιάζουν το μεγαλύτεροενδιαφέρον είναι κυρίως δύο τύπων:ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα με πτερύγιακαι ανεμογεννήτριες Νταριά μεκατακόρυφο άξονα (από τον ΓάλλοG.J.M.Darrieus που τις εφεύρε το 1925).

Οι ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα, που είναι πιο εξελιγμένες και διαδεδομένες, έχουνσυνήθως δύο ή τρία πτερύγια και η ισχύς τους κυμαίνεται από λίγα κιλοβάτ έως μερικά μεγαβάτ.Οι ανεμογεννήτριες Νταριά είναι απλούστερες και μικρότερης ισχύος.

Υπάρχουν πολλών ειδών ανεμογεννήτριες οι οποίες κατατάσσονται σε δύο βασικές κατηγορίες :

1 1. Οριζοντίου άξονα, των οποίων ο δρομέας είναι τύπου έλικα και βρίσκεται συνεχώςπαράλληλος με την κατεύθυνση του ανέμου και του εδάφους και

2 2. Κατακόρυφου άξονα, ο οποίος παραμένει σταθερός και είναι κάθετος προς τηνεπιφάνεια του εδάφους

Page 17: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Η απόδοση μιας ανεμογεννήτριας εξαρτάται από το μέγεθος της και την ταχύτητα του ανέμου. Το μέγεθος είναι συνάρτηση των αναγκών που καλείται να εξυπηρετήσει και ποικίλει απόμερικές εκατοντάδες μέχρι μερικά εκατομμύρια Sibari.

Οι τυπικές διαστάσεις μιας ανεμογεννήτριας 500 α είναι : Διάμετρος δρομέα, 40 μέτρα και ύψος40-50 μέτρα , ενώ αυτής των τριών MW οι διαστάσεις είναι 80 και 80–100 μέτρα αντίστοιχα.

Η ισχύ που αποδίδει, κατ’ επέκταση και η ενέργεια που παράγει, μια ανεμογεννήτρια είναισυνάρτηση του κύβου της ταχύτητας του ανέμου, της πυκνότητας του ανέμου και των τεχνικώνχαρακτηριστικών του συγκροτήματος. Η ταχύτητα του ανέμου αυξάνει με το ύψος και γι’ αυτό οιανεμογεννήτριες τοποθετούνται πάντα στην οι θεωρητικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι για τηνπαραγωγή ωφέλιμου έργου μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο το 53,9% της συνολικής ενέργειας τουανέμου.

Η ανεμογεννήτρια οριζοντίου άξονα με πτερύγια ανταποκρίνεται στις μεταβολές ταταχύτητας του ανέμου με αυτόματη αλλαγή της κλίσης των πτερυγίων. Ο άξονας τηςπαραλληλίζεται αυτόματα προς τη διεύθυνση του ανέμου έτσι ώστε ο άνεμος ναπροσβάλλει κάθετα την επιφάνεια που διαγράφουν τα πτερύγια. Μ’ αυτόν τον τρόποεπιτυγχάνεται τελικά η βέλτιστη παραγωγή ενέργειας από το άνεμο με συντελεστή μέχρι 46έως 48% και εξασφαλίζονται ικανοποιητικά όρια στα χαρακτηριστικά της παραγόμενηςηλεκτρικής ενέργειας. Η μηχανική ισχύς που αναπτύσσεται στον άξονα των πτερυγίων απότον άνεμο μεταδίδεται στην ηλεκτρική γεννήτρια με τις κατάλληλες στροφές. Η γεννήτρια,που μπορεί να είναι σύγχρονη ή ασύγχρονη, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια καιτροφοδοτεί την κατανάλωση.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι χρονικά ασυνεχής, επειδή ακολουθεί τηδίαιτα του άνεμου, ενώ η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από τις ώρες τηςημέρας, την εποχή, την οικονομική και κοινωνική δομή των καταναλωτών, κτλ. Το αποτέλεσμαείναι στις ανεμογεννήτριες να παρουσιάζονται σημαντικές ταλαντώσεις ισχύος ακόμη και σεμικρά χρονικά διαστήματα, ενώ όταν επικρατεί άπνοια ή πολύ ισχυρός άνεμος παύει η παραγωγήηλεκτρικής ενέργειας. Για τον σχεδιασμό ενός αυτόνομου αιολικού ηλεκτρικού συστήματος θαπρέπει να προβλεφθεί αποθήκευση. Ο συνηθέστερος τρόπος είναι η εγκατάσταση συσσωρευτών,αλλά στο μέλλον ίσως χρησιμοποιηθούν και άλλοι μέθοδοι, όπως υδροδυναμική εκμετάλλευση,πεπιεσμένου αέρας, παραγωγή 1 Υδρογόνου μεμονωμένων ανεμογεννητριών, το σύνολο τηςισχύος ενός αιολικού πάρκου δεν παρουσιάζει μεγάλες ταλαντώσεις λόγω της ασυνεχούς πνοήςτου ανέμου. Από την άλλη μεριά, η εγκατάσταση αιολικού πάρκου απαιτεί μικρή σχετικάεπιφάνεια σε σχέση με τις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης άλλων μορφών ενέργειας, ενώταυτόχρονα δεν παρεμποδίζει την εκμετάλλευση της γης.

Το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης εγκαταστάθηκε το 1982 στην νήσο Κύθνο. Με ισχύ100 κιλοβάτ (5 ανεμογεννήτριες των 20 κιλοβάτ, τύπου οριζόντιου άξονα με δύο πτερύγια)καλύπτει το 25% των ενεργειακών αναγκών του νησιού.

Φωτοβολταϊκά

Με τον γενικό όρο Φωτοβολταϊκά ονομάζεται η βιομηχανική διάταξη πολλώνφωτοβολταϊκών κυττάρων σε μία σειρά. Στην ουσία πρόκειται για τεχνητούς ημιαγωγούς(συνήθως από Πυρίτιο) οι οποίοι ενώνονται με σκοπό να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρικό κύκλωμασε σειρά. Οι ημιαγωγοί αυτοί απορροφούν φωτόνια από την ηλιακή ακτινοβολία και παράγουνμια Ηλεκτρική τάση. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται"Φωτοβολταϊκό φαινόμενο".

Page 18: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Τα φωτοβολταϊκά ανήκουν στη κατηγορία των Α νανεώσιμων Π ηγών Ε νέργειας (ΑΠΕ). Στηνκατηγορία των ανανεώσιμων ηλιακών πηγών ενέργειας, τα ηλιοθερμικά συστήματα είναι πιοαποδοτικά από τα φωτοβολταϊκά.

Φωτοβολταϊκό ΦαινόμενοΤο φωτοβολταϊκό (Φ/Β) φαινόμενο αφορά τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε

ηλεκτρική. Το Φ/Β φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1839 από τον Εντμόντ Μπεκερέλ (Alexandre-Edmond Becquerel ). Περιληπτικά πρόκειται για την απορρόφηση της ενέργειας του φωτός απότα ηλεκτρόνια των ατόμων του Φ/Β στοιχείου και την απόδραση των ηλεκτρονίων αυτών από τιςκανονικές τους θέσεις με αποτέλεσμα την δημιουργία ρεύματος. Το ηλεκτρικό πεδίο πουπροϋπάρχει στο Φ/Β στοιχείο οδηγεί το ρεύμα στο φορτίο.

Φωτοβολταϊκή Διάταξη

Τα Φ/Β πλαίσια έχουν ως βασικό μέρος το ηλιακό στοιχείο (solar cell) που είναι έναςκατάλληλα επεξεργασμένος ημιαγωγός μικρού πάχους σε επίπεδη επιφάνεια. Η πρόσπτωσηηλιακής ακτινοβολίας δημιουργεί ηλεκτρική τάση και με την κατάλληλη σύνδεση σε φορτίοπαράγεται ηλεκτρικό ρεύμα.Τα Φ/Β στοιχεία ομαδοποιούνται κατάλληλα και συγκροτούν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια ήγεννήτριες (module), τυπικής ισχύος από 20W έως 300W. Οι Φ/Β γεννήτριες συνδέονταιηλεκτρολογικά μεταξύ τους και δημιουργούνται φωτοβολταϊκες συστοιχίες

Δομή ενός φωτοβολταϊκού συστήματοςΤο φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από ένα αριθμό μερών ή υποσυστημάτων:

(α) Τη φωτοβολταϊκή γεννήτρια με τη μηχανική υποστήριξη και πιθανόν ένα σύστημαπαρακολούθησης της ηλιακής τροχιάς.

(β) Μπαταρίες (υποσύστημα αποθήκευσης)- πλέον δεν χρησιμοποιούνται, εκτός σεαπομακρυσμένες εγκαταστάσεις όπως είναι π.χ. οι Φάροι, διαφορετικά η σύνδεση τουπάνελ γίνεται απευθείας με το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ.

(γ) Καθορισμό ισχύος και συσκευή ελέγχου που περιλαμβάνει φροντίδα για μέτρηση καιπαρατήρηση.

(δ) Εφεδρική γεννήτρια. Η επιλογή του πώς και ποια από αυτά τα στοιχείαολοκληρώνονται μέσα στο σύστημα εξαρτάται από ποικίλες εκτιμήσεις.

Φωτοβολταϊκές βασικές μονάδες

Page 19: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Συνήθως τα ηλιακά στοιχεία σε μια βασική μονάδα συνδέονται μεταξύ τουςσε μια βασική σειρά. Αυτό οφείλεται στα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά τουκάθε ηλιακού στοιχείου. Ένα τυπικό (διαμέτρου 4 ιντσών)ηλιακό στοιχείο κρυσταλλικού πυριτίου ή ένα(10 cm Χ 10 cm) πολυκρυσταλλικόστοιχείο θα παρέχουν κάτω απόκανονικές συνθήκες ισχύ μεταξύ 1 και 1,5 W,εξαρτώμενη από την απόδοση τουηλιακού στοιχείου. Αυτή η ισχύςπαρέχεται συνήθως υπό τάση 0,5 ή 0,6 V. Από τηστιγμή που υπάρχουν πολύ λίγεςεφαρμογές, οι οποίες μπορούν ναλειτουργούν σε αυτή την τάση, η άμεση λύση είναι να συνδεθούν τα ηλιακά στοιχεία σε σειρά.

Ο αριθμός των ηλεκτρικών στοιχείων μέσα σε μια βασική μονάδα ρυθμίζεται από τηντάση της βασικής μονάδας. Η ονομαστική τάση λειτουργίας του συστήματος συνήθως πρέπει ναταιριάζει με την ονομαστική τάση του υποσυστήματος αποθήκευσης. Οι περισσότερες εκ τωνφωτοβολταϊκών βασικών μονάδων, που κατασκευάζονται βιομηχανικά έχουν, επομένως,σταθερές διατάξεις, οι οποίες μπορούν να συνεργασθούν ακόμη και με μπαταρίες των 12Volt.Προνοώντας για κάποια υπέρταση προκειμένου να φορτιστεί η μπαταρία και να αντισταθμιστείχαμηλότερη έξοδος, κάτω από συνθήκες χαμηλότερες των κανονικών, έχει βρεθεί ότι μια ομάδατων 33 έως 36 ηλιακών στοιχείων σε σειρά συνήθως εξασφαλίζουν αξιόπιστη λειτουργία.

Έτσι η ισχύς των βασικών μονάδων πυριτίου συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 40 και 60 W. Οιπαράμετροι της βασικής μονάδας καθορίζονται από τον κατασκευαστή κάτω από τις ακόλουθεςκανονικές συνθήκες:

Ακτινοβολία 1 ΚW/m2

Φασματική κατανομή ΑΜ 1,5

Θερμοκρασία ηλιακού στοιχείου 25°C

Πρόκειται για τις ίδιες συνθήκες με αυτές που χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρισθούντα ηλιακά στοιχεία. Η ονομαστική έξοδος συνήθως ονομάζεται ισχύς κορυφής μιας βασικήςμονάδας και εκφράζεται σε W κορυφής (W).

Τα τρία περισσότερο σημαντικά ηλεκτρικά χαρακτηριστικά μιας βασικής μονάδας είναι τορεύμα βραχυκυκλώματος, η τάση ανοικτού κυκλώματος και το σημείο μέγιστης ισχύος σεσυνάρτηση με τη θερμοκρασία και την ακτινοβολία. Αυτές οι χαρακτηριστικές μοιάζουν με τηχαρακτηριστική Ι-V ενός ηλιακού στοιχείου, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιομορφίες.

ΧρήσειςΤα φωτοβολταϊκά είναι διατάξεις που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από την ηλιακή

ακτινοβολία. Το ηλεκτρικό αυτό ρεύμα χρησιμοποιείται για να δώσει ενέργεια σε μια συσκευή ήγια τη φόρτιση μπαταρίας. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ευρέως σε μικροϋπολογιστέςτσέπης που λειτουργούν χωρίς μπαταρία, απλώς με την έκθεσή τους στο φως.

Τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται συχνά σε συστοιχίες για την παραγωγή ενέργειας σεμεγάλη κλίμακα. Σε τέτοια μορφή χρησιμοποιούνται για να δίνουν ενέργεια σε δορυφόρους,

Page 20: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

διαστημόπλοια, αλλά και σε απλούστερες εφαρμογές, όπως για την ενεργειοδότησηαπομακρυσμένων τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης σε εθνικές οδούς, σε σπίτια κλπ.

Σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα επιδότησης των επενδύσεων σεφωτοβολταϊκά, τα οποία παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που μεταπωλείται και εισάγεται σταδημόσια δίκτυα μεταφοράς. Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο τη διαφοροποίηση τηςπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή απεξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Η θερμοκρασία είναι μια σημαντική παράμετρος λειτουργίας ενός Φ/Β συστήματος. Όπωςέχουμε δει ο συντελεστής θερμοκρασίας για την τάση ανοικτού κυκλώματος είναι κατάπροσέγγιση ίσος με -2.3 mV/◦C για καθένα ηλιακό στοιχείο. Ο συντελεστής τάσης μιας βασικήςμονάδας είναι επομένως αρνητικός και πολύ μεγάλος από τη στιγμή που συνδέονται σε σειρά 33έως 36 ηλιακά στοιχεία. Ο συντελεστής ρεύματος, από την άλλη πλευρά, είναι θετικός καιμικρός , περίπου +6 μΑ/◦C ανά τετραγωνικό εκατοστό της βασικής μονάδας. Συνεπώς, μόνο ημεταβολή τάσης σε σχέση μ’ αυτή της θερμοκρασίας λαμβάνεται υπόψη για πρακτικούς κυρίωςυπολογισμούς, ενώ για κάθε βασική μονάδα αποτελούμενη από nc ηλιακά στοιχεία συνδεδεμένασε σειρά ισούται προς:

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι η τάση καθορίζεται από τη θερμοκρασία λειτουργίαςτων ηλιακών στοιχείων, η οποία διαφέρει από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Όπως και για καθένα ηλιακό στοιχείο, το ρεύμα βραχυκυκλώματος Isc μιας βασικήςμονάδας είναι ανάλογο προς την ακτινοβολία και επομένως θα ποικίλλει κατά τη διάρκεια τηςημέρας κατά τον ίδιο τρόπο. Εφόσον η τάση είναι λογαριθμική συνάρτηση του ρεύματος, θαεξαρτάται επίσης λογαριθμικά και από την ακτινοβολία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας επομένως ητάση θα μεταβάλλεται λιγότερο από ότι το ρεύμα. Στο σχεδιασμό της Φ/Β γεννήτριας είναισυνηθισμένο να παραμελείται η μεταβολή της τάσης και να λαμβάνεται το ρεύμαβραχυκυκλώματος ανάλογο προς την ακτινοβολία.

Η λειτουργία μιας βασικής μονάδας θα πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στοσημείο μέγιστης ισχύος. Είναι ένα σημαντικό γνώρισμα της χαρακτηριστικής της βασικήςμονάδας, το ότι η τάση του σημείου μεγίστης ισχύος Vm είναι σχεδόν ανεξάρτητη από τηνακτινοβολία. Η μέση τιμή αυτής της τάσης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να εκτιμηθεί στο80% της τάσης ανοικτού κυκλώματος κάτω από κανονικές συνθήκες ακτινοβολίας. Αυτή ηιδιότητα είναι χρήσιμη για τη σχεδίαση της μονάδας ελέγχου της ισχύος της συσκευής.

Ο χαρακτηρισμός της βασικής Φ.Β μονάδας συμπληρώνεται με τη μέτρηση τηςθερμοκρασίας ενός κανονικά λειτουργούντος ηλιακού στοιχείου (NOCT) (Normal Operating CellΤemperature), οριζόμενης ως η θερμοκρασία του ηλιακού στοιχείου, όταν η βασική μονάδαλειτουργεί κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες σε ανοικτό κύκλωμα:

Ακτινοβολία 0,8

Φασματική κατανομή ΑΜ 1,5

Θερμοκρασία περιβάλλοντος 20°C

Ταχύτητα ανέμου 1 m/s

Η NOCT (συνήθως μεταξύ 42°C και 46 °C) χρησιμοποιείται τότε για να καθορίσει τηθερμοκρασία του ηλιακού ηλεκτρικού στοιχείου Tc κατά τη διάρκεια της λειτουργίας βασικής

Page 21: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

μονάδας. Συνήθως υποθέτουμε ότι η διαφορά μεταξύ Τc και θερμοκρασίας περιβάλλοντος Taεξαρτάται γραμμικά από την ακτινοβολία Gr.

Page 22: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Οι πράσινες στέγεςΙστορικό

Οι πράσινες στέγες είναι κυριολεκτικά παλιές όσο κι άνθρωπος και χρησιμοποιούντανπολύ πριν τη σύλληψη της ιδέας της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Ήδη από την αυγή τηςανάπτυξης της αγροτικής κοινωνίας, στο πρώτο στάδιο του Πολιτισμού, γύρω στο 8.000 π.Χ. , οιάνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις σπηλιές και τα πρόχειρα καταφύγια και να εγκαθίστανταισε οικισμούς, οργανωμένοι σε ομάδες που είχαν ως βάση την εκτεταμένη οικογένεια.

Οι οικισμοί αυτοί, που είχαν το μέγεθος και τη δομή των σύγχρονων χωριών,χτίζονταν από υλικά όπως το χώμα, με τη μορφή πυλού και οι φυτικές ύλες. Ιδιαίτερα οι φυτικέςύλες αποτελούσαν κυρίαρχα υλικά δόμησης καθώς πρόσφεραν πολλαπλά οφέλη στηθερμομόνωση, τη στεγανοποίηση, τη σταθερότητα και την αισθητική αυτών των πρώτωνκατοικιών.

Στη σύγχρονη εποχήΗ βιομηχανική επανάσταση και όλο το δεύτερο στάδιο της εξέλιξης του ανθρώπινου

πολιτισμού, επέφεραν θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σε όλον τον πλανήτη. Μια από τιςπιο χαρακτηριστικές αλλαγές ανάμεσα τους ήταν η ανάπτυξη των μεγάλων πόλεων πουεξυπηρετούσαν τον αστικοποιημένο νέο τρόπο ζωής, και ειδικότερα τη διαμόρφωση μονάδωνπαραγωγής (εργοστασίων) και αγορών για την πώληση των προϊόντων της βιομηχανίας.Τα εργοστάσια και οι αγορές χρειάζονταν εργάτες και καταναλωτές, οι οποίοι συγκεντρώνοντανσε αστικά κέντρα τα οποία είχαν τη μορφή σύγχρονων πόλεων.

Νέα υλικά -νέα προβλήματα

Συνεπώς, οι παραδοσιακές μέθοδοι δόμησης και τα παραδοσιακά υλικάαντικαταστάθηκαν από βιομηχανικές μεθόδους και υλικά. Η επεξεργασία των υλικών έγινε εφικτήκαι θεμιτή κι έτσι τα φυσικά δομικά υλικά εγκαταλείφθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τούβλα,κεραμίδια, τσιμέντο και ατσάλι. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές από τη Νέα Υόρκη μέχρι τηνΚαλκούτα κι από το Ρέικιαβικ μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ.Παράλληλα, η ανάπτυξη των σύγχρονων αστικών κέντρων έφερε μαζί της ένα πλήθος σοβαρώνπροβλημάτων. Τα νέα υλικά και οι νέες μέθοδοι δόμησης σε συνδυασμό με την βιομηχανική καικαταναλωτική δραστηριότητα για την εξυπηρέτηση των βιομηχανικών και καταναλωτικώναναγκών συγκρούονται με τις ανάγκες ισορροπίας της βιόσφαιρας σε πολλά επίπεδα. Έτσι, οιβιομηχανικές δραστηριότητες, ο υλικόςκαταναλωτισμός, τα υλικά και οι μέθοδοιδόμησης έχουν φέρει πλέον τηνανθρωπότητα του 21ου αιώνα αντιμέτωπη μετην υποβάθμιση τόσο της βιόσφαιρας, όσο και πολλών από τους μηχανισμούςυποστήριξης της ζωής από τους οποίους εξαρτόμαστε και οιοποίοι απειλούνται.Οι προκλήσεις που καλούνται νααντιμετωπίσουν οι σύγχρονες πόλειςμπορούν να επικεντρωθούν στη δημιουργία τωνθερμικών νησίδων, στην υπερχείλιση των

Page 23: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

όμβριων υδάτων (νερών της βροχής), στην ανησυχητική εξάπλωση σοβαρών σωματικών, ψυχικώνκαι νευρικών παθήσεων με μορφή επιδημίας, στην απώλεια του φυσικού τοπίου ως καταφύγιοτης πανίδας, στον περιορισμό της βιοποικιλότητας κ.α. Όλα αυτά είναι σημαντικά ζητήματα πουκαλείται να λύσει η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα.

Επιστροφή στις φυσικές λύσεις. Το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα επιτακτικό για τους πολεοδόμους του Δυτικού πολιτισμού

στη δεκαετία του 1960 με αποτέλεσμα την ανανέωση του ενδιαφέροντος για τις παραδοσιακέςοικιστικές μεθόδους και υλικά. Η αναγκαιότητα για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης στονσχεδιασμό και την κατασκευή των κτιρίων, οδήγησε στη δημιουργία της βιοκλιματικήςαρχιτεκτονικής. Οι πολεοδόμοι που ανταποκρίθηκαν πρώτοι προέρχονταν από τη Γερμανία καιτην Ελβετία. Ως αποτέλεσμα ήταν η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις φυτεμένες στέγεςκαι στις δύο χώρες.Οι αρχικές προσπάθειες για πράσινες στέγες στη Γερμανία απέτυχαν για ένα πλήθος λόγων. Έναςαπό αυτούς ήταν η ακατάλληλη στεγανοποίηση, που δημιούργησε μια επιφύλαξη για τιςφυτεμένες στέγες.

Οφέλη

Όλα τα είδη φυτεμένης, πράσινης στέγης αναβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωήςμας, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο στους ιδιοκτήτες τους, όσο και στην πόλη αλλά καισε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οικονομία: Η θερμοκρασία στην επιφάνεια μιας ταράτσας μπορεί να φθάσει τους 80°C.

Παράλληλα, η θερμοχωρητικότητα των δομικώνυλικών αυξάνει την ενέργεια πουαπαιτείται για την ψύξη του κτιρίου.

Όμως, τα φυτά σε ένα φυτεμένο δώμα απορροφούν τη ζέστη για τις ανάγκεςτου μεταβολισμού τους. Επίσης, μίαΟικοστέγη θερμαίνεται και ψύχεται πολύπιο αργά σε σχέση με ένα δώμα στο οποίοδεν έχει εφαρμοστεί το σύστημα. Ωςσυνέπεια, το κτήριο κλιματίζεται πιοαποτελεσματικά, με μηχανήματα ή χωρίς,ενώ το όλο σύστημα προσφέρει άμεσα αλλάμακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.

Άμεσα:o Μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας της ταράτσας έως 45° C, σε σχέση με ένα

συμβατικό δώμα. Σταθεροποίηση της επιφανειακής θερμοκρασίας κατά τις θερμότερεςμέρες και ώρες του χρόνου σε <35° C.

o Μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κτιρίου έως 10°C τους θερινούς μήνες.o Μείωση της απώλειας θερμότητας από το εσωτερικό του κτηρίου τους

χειμερινούς μήνες.o Μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου έως 50%.

Page 24: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Μακροπρόθεσμα:o Οικονομία στο πετρέλαιο θέρμανσης 2 λίτρα/μ²/χρόνο, με αποτέλεσμα την

απόσβεση κόστους τοποθέτησης της Οικοστέγης μέσα σε 4 – 5χρόνια με τις υπάρχουσες τιμές πετρελαίου.

o Παράλληλα, το πράσινοπροστατεύει την επιφάνεια τουδώματος και της στεγανωτικήςστρώσης από τις καιρικές συνθήκες(βροχόπτωση, χιόνι, χαλάζι) τηνακτινοβολία UV, αλλά και τιςμηχανικές καταπονήσεις. Τοαποτέλεσμα είναι ο διπλασιασμός τουχρόνου ζωής του δώματος και τηςστεγανωτικής στρώσης από τα 30 έτη, σε περισσότερα από 60 έτη εξοικονομώνταςχρήματα για τον ιδιοκτήτη από το κόστος επαναστεγανοποίησης και επισκευής τουσκυροδέματος. Άρα έχουμε σημαντική μείωση στο κόστος συντήρησης του κτιρίου.

Επένδυση Αύξηση της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας των κτιριακών εγκαταστάσεων

(εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία κ.λπ.) λόγω της υψηλής βαθμολόγησης τους στηνενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου.

Μέσω του περιορισμού του εύρους της ετήσιας διακύμανσης της θερμοκρασίας, από τους60°C< σε ένα μη φυτεμένο δώμα, σε μόλις 10°C σε ένα δώμα με Οικοστέγη, περιορίζουμετην καταπόνηση του κτηρίου από τις θερμικές συστολές και διαστολές με θετικέςσυνέπειες για τη ζωή του.

Πυροπροστασία

Τα πράσινα δώματα προστατεύουν τα κτίρια από τη φωτιά.Έρευνα που διεξήχθη στο Βερολίνο για την αντίσταση ενόςπράσινου δώματος στη φωτιά βρέθηκε ότι ταφυτεμένα δώματα εμποδίζουν την εξάπλωση της φωτιάςκαλύτερα από τα δώματα με χαλίκι. Αυτό οφείλεται στηνκατακράτηση νερού από τα παχύφυτα πουχρησιμοποιούνται για τη φύτευση (Kohler,2004).Μάλιστα, στο "καταφύγιο ταινιών" στο UFA Studios στοΜπάμπελσμπεργκ της Γερμανίας, που δημιουργήθηκε στηδεκαετία του 1930 για την αποθήκευση σημαντικών έργων(όπως ταινίες της Μάρλεν Ντίντριχ), για την ενίσχυση τηςπυρασφάλειας χρησιμοποίησαν φυτεμένα δώματα σε συνδυασμό με χοντρούςεσωτερικούς τοίχους (Kohler, 2003).

Αισθητική αναβάθμιση Το φυτεμένο δώμα συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση της αισθητικής του κτηρίου, καθώς

δημιουργεί έναν όμορφο χώρο αναψυχής στην στέγη. Έτσι προωθεί την αισθητικήαναβάθμιση της κάθε γειτονιάς αλλά και ολόκληρης της πόλης.

Ηχομόνωση

Page 25: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Ο αέρας που βρίσκεται παγιδευμένος στο υπόστρωμα και η πολυσχιδής επιφάνειατων φυτών έχουν ηχομονωτική δράση, μειώνοντας τον εξωτερικό θόρυβο τουλάχιστονκατά 10 decibel χαμηλότερα, σε σχέση με μία συμβατική μόνωση.

Προστασία από την Ηλεκτρομαγνητική ΑκτινοβολίαΈρευνα που έγινε στο Μόναχο και στην πόλη Κάσσελ της Γερμανίας (Herman,2003) έδειξε ότι η διείσδυση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και μικροκυμάτων

σε κτίριο μετά την εγκατάστασηφυτεμένου δώματος μειώθηκε κατά99,4%.

Αντιπλημμυρική Προστασία Πάνω από το 75% των των νερών της

βροχής μιας πόλης καταλήγει σταφρεάτια αποχέτευσης. Στις ισχυρές καταιγίδες, η συσσώρευση αυτών των όμβριων υδάτωνδημιουργεί κορεσμό στο αποχετευτικό σύστημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνταιπλημμύρες, με πολύ μεγάλο κόστος για τους Δήμους. Παράλληλα η μόλυνση τηςατμόσφαιρας και των επικαθημένων βαρέων σωματιδίων, που παρασύρονται από το νερότης βροχής, μεταφέρεται στη θάλασσα και περνάει στοπόσιμο νερό. Ένα φυτεμένο δώμα κατακρατά καιφιλτράρει το 75% της ποσότητας των νερών τηςβροχής, παρέχοντας αντιπλημμυρική προστασία στηνπόλη αλλά και προστατεύοντας το νερό, από τημόλυνση.

Λύση στο πρόβλημα των θερμικών νησίδων Το φαινόμενο των θερμικών νησίδων μεταβάλει

δραματικάτο μικροκλίμα μιας πόλης. Το δομημένοαστικό τοπίο απορροφά την ηλιακή θερμικήακτινοβολία, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν φούρνος.Συγχρόνως τα οχήματα και τα κλιματιστικά μηχανήματα αυξάνουν με την λειτουργία τουςτη θερμοκρασία της πόλης. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά θερμοκρασίας φτάνει στους 6-10°C.Τα πράσινα δώματα θερμομονώνουν και σκιάζουν τα κτίρια βοηθώντας στο δροσισμότους και κατ' επέκταση τον δροσισμό της πόλης, συμβάλλοντας δραματικά στην επίλυσητου φαινομένου των θερμικών νησίδων.

Βελτίωση στην ποιότητα του αέρα Τα φυτά χρησιμοποιούν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και παράγουν

οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης. Παράλληλα, τα πράσινα δώματα μειώνουν το φαινόμενοτων θερμικών νησίδων, που είναι μία από τις πηγές δημιουργίας του όζοντος το οποίοεπιβαρύνει την πόλη. Επίσης, τα φυτεμένα δώματα κατακρατούν τα βαρέα μέταλλα τηςατμόσφαιρας, καθώς τα φυτά τους τρέφονται από αυτά. Έτσι, οι φυτεμένεςστέγες εμπλουτίζουν με οξυγόνο την ατμόσφαιρα, ενώ εμποδίζουν τα βαρέα μέταλλα απότο να εισέλθουν στον κύκλο του νερού και τελικά να καταλήξουν στο ποτήρι μας.

Πώς Λειτουργούν;

Ένα φυτεμένο δώμα, ή πράσινη στέγη λειτουργεί σαν ένας πνεύμονας για τοπεριβάλλον της πόλης, φιλτράροντας τα επιβλαβή στοιχεία της ατμόσφαιρας και εμπλουτίζοντάςτην με καθαρό οξυγόνο.

Page 26: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Ένα φυτεμένο δώμα μόλις 6 τετραγωνικών μέτρων, απορροφά κάθε χρόνο 2,5 κιλάσκόνης, ρύπων, γύρης και άλλων αιωρούμενων σωματιδίων.

Ειδικότερα, μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο πράσινης στέγης φιλτράρει σε έναν χρόνο γύρωστα 200 γραμμάρια, σκόνης αεροζόλ και αιωρούμενων σωματιδίων του νέφους.

Τα φυτά που χρησιμοποιούμε στα φυτεμένα δώματα "συλλαμβάνουν" και κατακρατούνστο φύλλωμά τους τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν στον αέρα και στο νερό της βροχής,επειδή τους είναι χρήσιμα για να τραφούν.

Μειώνουν δραστικά την ατμοσφαιρική θερμοκρασία μέσω της αναπνοής των φυτών, σεποσοστό μέχρι και 50% τους θερινούς μήνες.

Διασπούν το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέποντάς το σε οξυγόνο, μέσω τηςφωτοσύνθεσης.

Τι Προσφέρουν;

Κάθε πράσινη στέγη αναβαθμίζει το περιβάλλον της πόλης, χαμηλώνοντας τηθερμοκρασία, προσφέροντας άπλετα πολύτιμο οξυγόνο και προστατεύοντας μας από τημόλυνση. Μόλις 1,5 τετραγωνικό μέτρο πράσινου δώματος παράγει αρκετό οξυγόνο για να καλύψει

τις ετήσιες ανάγκες ενός ενήλικα για καθαρό αέρα. Μειώνοντας δραστικά την ατμοσφαιρική θερμοκρασία μέσω της αναπνοής των

φυτών, περιορίζουν την αύξηση του νέφους. Βελτιώνουν την ποιότητα του νερού που πίνουμε. Φιλτράροντας τον αέρα από τους ρύπους και τη γύρη, περιορίζουν τις αλλεργίες.

Ποια Είδη Yπάρχουν;

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

Το έξυπνο σπίτι που περιμένατε είναι εδώ!

Page 27: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Η εταιρεία μας ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ έχει να προτείνει σε εσάς και τους πελάτες σας το ‘έξυπνο’ σπίτι που όλοι περιμέναμε.

Το ‘έξυπνο’ σπίτι χρησιμοποιώντας τις εντολές Χ10 και χωρίς υποδομή καλωδίωσης , απλά χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ηλεκτρική εγκατάσταση, πραγματοποιεί όποια εντολή εσείς θέλετε.

Για παράδειγμα μπορούμε να ελέγξουμε και να αυτοματοποιήσουμε τοπικά, είτε με SMS (μήνυμα από κινητό) :

τον φωτισμό,

την θέρμανση,

τον κλιματισμό,

ηλεκτρικές συσκευές,

τα ηλεκτρικά ρολά,

το πότισμα του κήπου και οτιδήποτε άλλο θελήσει να αυτοματοποιήσει ο πελάτης σας..

Θυμηθείτε το έξυπνο σπίτι:

έχει εφαρμογή σε έτοιμες και νέες κατοικίες είναι προσιτό για όλους χωρίς extra καλωδίωση

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία συνεχώς προχωρά δημιουργήθηκε το έξυπνο σπίτι για να κάνει την ζωή σας πιο εύκολη με έξυπνες λύσεις .

Τι είναι Έξυπνο Σπίτι;

Το έξυπνο σπίτι είναι μία λύση που προσφέρει στον / ην ιδιοκτήτη του να μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο - εποπτεία στην κατοικία του / της και ενώ δεν βρίσκεται εκεί μέσα από το κινητό του τηλέφωνο, το internet, το PocketPC και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δίνει έτσι την καλύτερη ασφάλεια σε εσάς αλλά και για τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Μπορείτε να γνωρίζεται ανά πάσα στιγμή την κατάσταση της κατοικίας τόσο στον τομέα των φωτισμών / ρολών, της θέρμανσης, του συστήματος ασφάλειας, του ποτίσματος και πολλών άλλων μέσα στον χώρο. Στον χώρος μας, ο πελάτης έχει την δυνατότητα να δει σε πλήρη λειτουργία τις εφαρμογές αλλά καιτις λύσεις που το έξυπνο σπίτι προσφέρει.

Τι καλωδιώσεις απαιτούνται για το 'Έξυπνο Σπίτι';

Καμία! Κάτω από το σύστημα που υποστηρίζουμε δεν απαιτούνται επιπλέον καλωδιώσεις στην κατοικία εκτός των συμβατικών καλωδιώσεων.

Για τον έλεγχο των φωτιστικών / ρολών / κουρτινών / πόρτες garage:Απαιτούνται μόνο τα καλώδια των 220V της εγκατάστασης όπως αυτά γίνονται και σε μία κλασσικήκατοικία.

Page 28: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Για τον έλεγχο του συστήματος ασφαλείας :Απαιτούνται τα ασθενή καλώδια που θα γινόντουσαν και σε μία απλή εγκατάσταση συναγερμού.

Για τον έλεγχο του συστήματος θέρμανσης / ψύξης :Στην περίπτωση ψηφιακού θερμοστάτη απαιτείται ένα καλώδιο utp μέχρι το σημείο που θα τοποθετηθεί κάποιος controller. Στην περίπτωση που ο έλεγχος είναι μόνο για On?Off τότε δεν απαιτείται καμία αλλαγή από την κλασσική της υποδομής.

Για τον έλεγχο των συστημάτων Audio / Video :Στην περίπτωση αυτή και συγκεκριμένα για λύσεις διανομής ήχου και εικόνας, απαιτούνται καλωδιώσεις από ένα κεντρικό σημείο προς κάθε δωμάτιο που θέλουμε να εισάγουμε στο σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση επίσημο συνεργείο μας αναλαμβάνει την μελέτη του χώρου για την σωστή δομή και εφαρμογή της λύσης

Τι είναι το X-10 / S-10;

Το X-10 / S-10 είναι ένα "πρωτόκολλο επικοινωνίας" το οποίο επιτρέπει σε συμβατές συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους, μέσα από την ηλεκτρική εγκατάσταση του χώρου (μέσα από τα καλώδια του ρεύματος). Φανταστείτε λοιπόν ότι αυτή η επικοινωνία γίνεται μέσα από τα καλώδια του ρεύματος μεταξύ ενός πομπού που στέλνει δεδομένα και ενός δέκτη ο οποίος τα δέχεται.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του X-10 πρωτόκολλου;

Είναι ανέξοδο

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ηλεκτρική εγκατάσταση η καλωδίωση

Προσφέρει πλήρη αυτοματισμό στα:

1. Φωτιστικά

2. Ηλεκτρικές συσκευές

3. Συστήματα Ασφαλείας

4. Συστήματα Ψύξης-Θέρμανσης

5. Συστημάτων Audio/Video - Διανομή audio/ video

6. Συστήματος Αυτόματου Ποτίσματος

7. Των ηλεκτρικών Ρολλων-Τεντών-Γκαραζόπορτων

8. Data - Tel - Sat - CCTV

Προσφέρει ασφάλεια εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου

Μπορείτε να ελέγξετε πάνω από 256 συσκευές και φωτισμούς

Αντέχει στο χρόνο (ο αυτοματισμός βασιζόμενος στην x-10 τεχνολογία εφαρμόζεται πάνω από 20 χρόνια)

Η εταιρεία ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕE στον τομέα του αυτοματισμού, διαθέτει εμπειρία και όρεξη για «έξυπνες ιδέες» που θα κάνουν τη διαμονή στο σπίτι σας πιο εύκολη και ευχάριστη.

Page 29: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

Σχεδιάζοντας το Έξυπνο Σπίτι

Ξεκινώντας

Τι θα πρέπει να γνωρίζω αρχικά ; Η υποδομή καλωδιώσεων για τον αυτοματισμό των φωτισμών είναι η ίδια που θα ακολουθούσαμε και στην περίπτωση που θα κατασκευάζαμε τη κατοικία μας με τον ήδη γνωστό τρόπο. Άρα σε αυτήν την περίπτωση ο ηλεκτρολόγος της κατοικίας μπορεί να κάνει την εγκατάσταση με τον συμβατικό έως και σήμερα τρόπο.

Υπάρχει κάποια διαφορά στον τρόπο υλοποίησης της εγκατάστασης των 220V από τον ηλεκτρολόγο;Το μόνο επιπλέον που θα πρέπει να υπάρξει που δεν βρίσκουμε σε μία παλαιότερη συμβατική εγκατάσταση είναι ο ‘ουδέτερος’ που θα είναι καλό να υπάρχει μέσα στον διακόπτη. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν PowerLine συστήματα έχουν εντοπίσει βέβαια το πρόβλημα αυτό και έχουν δημιουργήσει τα ανάλογα προϊόντα που δεν απαιτούν την υποστήριξη του ‘ουδετέρου’ των 220V στον διακόπτη. (Σχετικό άρθρο - σχεδιάγραμμα)

Τι προϊόντα θα πρέπει να εγκατασταθούν στην κατοικία μου για τον έλεγχο των φωτισμών; Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά προϊόντα τα οποία προσφέρουν και μία ξεχωριστή λύση για την κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα εάν θέλουμε να ελέγξουμε μία γραμμή φωτισμού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αντίστοιχο στοιχείο (micromodule) πίσω από τον διακόπτη που ήδη έχουμε επιλέξει και να τον ελέγχουμε μέσα από τους διάφορους controller που διαθέτουμε. Στην περίπτωση για παράδειγμα ενός κομμυτατέρ διακόπτη υπάρχει το αντίστοιχο στοιχείο (micromodule) για την εγκατάσταση πάλι πίσω από τον διακόπτη. Επίσης στην προϊόντική γκάμα μας διαθέτουμε διακόπτες με ενδείξεις για την καλύτερη απεικόνιση της κατάστασης του φωτισμού. Με βάση την φιλοσοφία του συστήματος δεν απαιτείται κάτι επιπλέον να εγκατασταθεί στην κατοικία εκτός από τις μονάδες πίσω από τους διακόπτες (όπως για παράδειγμα συστήματα μέσα

στον πίνακα).

Τι διακοπτικό υλικό μπορώ να επιλέξω; Ο πελάτης εδώ μπορεί να επιλέξει διακοπτικό υλικό της αρεσκείας του μέσα από την πληθώρα που η αγορά προσφέρει μέσα από πολλά brands όπως Vimar, Legrand, κ.α.

Τα συστήματα είναι ασύρματα ή ενσύρματα; Όλα τα συστήματα που η εταιρεία μας προσφέρει είναι καλωδιακά. Η μετάδοση των δεδομένων γίνεται μέσα από τα ηλεκτρολογικά καλώδια των 220V που ήδη υπάρχουν στην κατοικία. Ο χειρισμός μπορεί να γίνεται και ασύρματα με την χρήση συστημάτων λήψης των RF σημάτων από τα

Page 30: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

τηλεχειριστήρια. (Αναλυτική πληροφορία για τον τρόπο λειτουργίας)

Εγκατάσταση

Πότε πρέπει να γίνει η εγκατάσταση των συστημάτων στους διακόπτες; Η εγκατάσταση των συστημάτων μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην κατοικία, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως η εγκατάσταση καλωδίων που έχει γίνει στον χώρο είναι συμβατική, που σημαίνει ότι η κατοικία μπορεί να λειτουργήσει κανονικά και χωρίς τα συστήματα αυτοματισμού (σύστημα χωρίς δεσμεύσεις). Σχετικό παράδειγμα εγκατάστασηςΘα γίνουν επιπλέον εργασίες (μερεμέτια) στην κατοικία;ΟΧΙ. Η μόνη τροποποίηση γίνεται πίσω από τους διακόπτες τοίχου και μόνο μέσα στο κουτί του διακόπτη χωρίς να γίνει καμία ζημιά στους τοίχους της κατοικίας.

Μπορώ να εγκαταστήσω μέρος του αυτοματισμού των φωτισμών έτσι ώστε στην συνέχεια να εγκαταστήσω και τα υπόλοιπα; Και βέβαια, η εγκατάσταση του αυτοματισμού των φωτισμών μπορεί να γίνει σταδιακά και ο χρήστης να επιλέξει τα σημεία που τον ενδιαφέρουν κάθε φορά.

H εταιρεία σας αναλαμβάνει την εγκατάσταση των συστημάτων με δικά της συνεργεία ή την εγκατάσταση την αναλαμβάνει ο ηλεκτρολόγος μου; Η εταιρεία μας διαθέτει συνεργεία για να προσφέρει όσον τον δυνατόν καλύτερη υπηρεσία στους πελάτες της. Όμως στην περίπτωση που ο ηλεκτρολόγος είναι στην κατοικία μπορεί να τα εγκαταστήσει και ο ίδιος αφού η τοποθέτηση είναι απλή και γρήγορη.

Θέμα: Πόσο χρόνο χρειάζεστε για την υλοποίηση της εγκατάστασης που αφορά το έξυπνο σπίτι; Η εγκατάσταση στον τομέα του φωτισμού είναι γενικά απλή και γρήγορη. Δηλαδή μιλώντας κάποιος για 20 γραμμές φωτισμού (20 κυκλώματα) τότε η εγκατάσταση γίνεται μέσα σε μία ημέρα,στην περίπτωση κλασσικής εγκατάστασης στην κατοικία.

Τι εγγύηση έχω για τα υλικά που μου προμηθεύσατε; Όλα τα υλικά που αφορούν το έξυπνο σπίτι διαθέτουν εγγύηση (ένα) 1 χρόνο από τον κατασκευαστή τους με αντικατάσταση υλικού.

Δίνετε εγγύηση καλής λειτουργίας των εφαρμογών που έχετε δημιουργήσει στην κατοικία μου; Η εταιρεία μας δίνει εγγύηση καλής λειτουργίας των εφαρμογών που έχει δημιουργήσει στην κατοικία για 2 χρόνια με On Site Support. Η εγγύηση αυτή μπορεί να αυξηθεί με βάση το ‘ετήσιο συμβόλαιο συντήρησης’ των μηχανημάτων.

Μετά την εγκατάσταση των ειδικών διακοπτών με ποιόν τρόπο μπορώ να τους ελέγξω; Ο έλεγχος μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Στις σελίδες μας στο internet μπορείτε να βρείτε αρκετά προϊόντα για να μπορέσετε να ελέγξετε τα φωτιστικά σας. Κάποια από αυτά είναι επιτραπέζια χειριστήρια τα οποία η εγκατάστασή τους είναι εκπληκτικά απλή αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα τοποθετήσουμε σε κάποιον ρευματοδότηστην κατοικία. Έτσι ο χρήστης έχει την δυνατότητα να τα μεταφέρει στο σημείο που επιθυμεί ή καινα χρησιμοποιεί και περισσότερα τους ενός αφού το κόστος τους είναι χαμηλό. Τα χειριστήρια αυτά στέλνουν τα δεδομένα μέσα από την παροχή των 220V για να ελέγξουν τους διακόπτες μας στην κατοικία άρα δεν απαιτείται κάποιος επιπλέον εξοπλισμός.

Για πιο απαιτητικούς χρήστες υπάρχουν και οι προγραμματιζόμενοι ελεγκτές (μέσω ηλεκτρονικού

Page 31: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

υπολογιστή και απλοί ) που εδώ ο χρήστης έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει πολλαπλά σενάρια αυτοματισμού. Για παράδειγμα χρησιμοποιώντας τα περιφερειακά του συναγερμού όπως τα αισθητήρια κίνησης, μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα τους φωτισμούς στον χώρο με την ύπαρξη κίνησης και κάτω από προκαθορισμένες χρονικές στιγμές που επιθυμεί. (δεν απαιτείται να είναι οπλισμένος ο συναγερμός αφού τα αισθητήρια κίνησης είναι πάντα ενεργοποιημένα).

Επίσης μπορεί να ελέγξει την κατοικία του μέσα από Ασύρματες Οθόνες που μπορεί να είναι tablet pc ή UMPC με Win XP και να ελέγχει την κατοικία του μέσα αλλά και απομακρυσμένα μέσω του δικτύου του Internet.

Πόσο Κοστίζει ;Η κατασκευή για το Έξυπνο Σπίτι είναι κάτι πλέον προσιτό για όλους. Το Έξυπνο Σπίτι προσφέρει στον χρήστη λειτουργικότητα και με βάση αυτό σαν οδηγό ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτά που τον εξυπηρετούν καλύτερα.

Στις περισσότερες φορές το κόστος κυμαίνεται ποσοστιαία στο 1% της αξίας του σπιτιού και που μπορεί να φτάσει έως και 3% για τους πιο απαιτητικούς χρήστες.

Για παράδειγμα για μία κατοικία 100 τμ ο χρήστης θα μπορούσε να επιλέξει κάποιες εφαρμογές που είναι βασικές και το κόστος να μην ξεπεράσει ούτε το 1%. Δείτε τις έτοιμες λύσεις που προτείνει η εταιρεία μας.

Το βασικότερο όλων είναι ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του έξυπνο σπίτι σε στάδια, δηλαδή εάν έχει 10 γραμμές φωτισμού να αυτοματοποιήσει αρχικά τις πέντε (5) και στην συνέχεια τις υπόλοιπες. Και αυτό διότι οι καλωδιώσεις οι οποίες απαιτούνται είναι οι κλασικές που θα γινόντουσαν και σε μία απλή κατοικία.

Η τεχνολογία που βασίζεται η λύση του αυτοματισμού που προσφέρουμε είναι απλή και κατέχει στην Αμερική το 75% των εγκαταστάσεων για το Έξυπνο Σπίτι, το 70% στην Μεγάλη Βρετανία, και πάνω από το 35% στην Ευρώπη με ανοδική πορεία της τάξης του 25% για τα τελευταία δύο (2) χρόνια.

Στην επιλογή ενός συστήματος «έξυπνης» κατοικίας συνήθως προτείνονται προϊόντα που παρέχουντη δυνατότητα ελέγχου κάποιων σημείων της κατοικίας, όπως φώτα, ρολά, σκίαστρα κ.λπ. Θαέχετε υπόψη σας, ενδεχομένως, προϊόντα που παρέχουν δυνατότητα «πλήρους ελέγχου». Όμως,ακόμη και αυτά απαιτούν τη δική σας παρέμβαση.

Τι απαιτούν; Το πολυτιμότερό σας αγαθό: το χρόνο σας!

Οι περισσότερες προτάσεις για «έξυπνες» κατοικίες σταματούν σε απλούς χειρισμούς. Γιαπαράδειγμα, δίνουν τη δυνατότητα, βγαίνοντας από το σπίτι και πιέζοντας ένα διακόπτη, νασβήνουν όλα τα αναμμένα φώτα. Μια άλλη δυνατότητα είναι να ανοιγοκλείνουν τα ρολά, οικουρτίνες και τα σκίαστρα κάποιου χώρου από πολλούς διακόπτες του σπιτιού, ή να φωτίζεται οκήπος βάσει κάποιου χρονοδιακόπτη.

Μπορούν να θεωρηθούν όμως όλα τα παραπάνω πειστικά παραδείγματα «ευφυούς κατοικίας»;

Στην Projecting & Sounding ART πηγαίνουμε πολλά βήματα πιο μπροστά. Θα ονομάζαμε«έξυπνη» μια οικία που «σκέφτεται» με γνώμονα την ασφάλεια, την οικονομία και την άνεση τωνενοίκων της. Θα πρέπει, χωρίς κάποια παρέμβαση, να αναλαμβάνει καθημερινά καθήκοντα

Page 32: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

ρουτίνας. Να «παίρνει αποφάσεις» κατά την απουσία των ενοίκων, να προστατεύει το σπίτι και νατους ειδοποιεί χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους τρόπους επικοινωνίας. Να απλοποιεί τηνκαθημερινότητα, να απομνημονεύει και να πραγματοποιεί τις επιθυμίες των ιδιοκτητών.

Για να απλοποιήσουμε λίγο τα παραπάνω, επιλέξτε κάνοντας κλικ στα ακόλουθα παραδείγματα, ταοποία σας δίνουν ένα μικρό δείγμα από τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πελάτες μας σταπλαίσια της ασφάλειας, της άνεσης, του κλιματισμού και της εξοικονόμησης ενέργειας.

ΑΣΦΑΛΕΙΑΗ κυρία που ετοιμάζει βραδινό στην κουζίνα δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα και αναγκάζεται ναφύγει βιαστικά από το σπίτι. Δυστυχώς όμως ξεχνά να σβήσει την κουζίνα. Το «έξυπνο» σύστημαελέγχου της εταιρείας μας, επιβλέποντας την κατανάλωση ενέργειας στις εστίες, μπαίνει σεεπιφυλακή, γιατί οι ανιχνευτές παρουσίας στην οροφή του χώρου δεν παρατηρούν ανθρώπινηπαρουσία. Έτσι, ξεκινά μια αντίστροφη χρονομέτρηση και μόλις συμπληρωθούν τρία λεπτά στέλνεισε όλους τους χώρους που διαθέτουν οθόνες αφής ένα μήνυμα ότι η κουζίνα είναι εν λειτουργίααλλά δεν εποπτεύεται από κάποιον! Από αυτές τις οθόνες αφής, εφόσον η κυρία βρισκόταν στοσπίτι, θα μπορούσε είτε να ανανεώσει το χρόνο, είτε να «θυμηθεί» την ετοιμασία του δείπνου ώστενα γυρίσει στην κουζίνα. Στο παράδειγμά μας όμως η κυρία είναι εκτός κατοικίας και η κουζίνακινδυνεύει πλέον με πυρκαγιά. Το σύστημα, εφόσον δεν λάβει εντολή από τα πλήκτρα αφής καισυνεχίζει να μην ανιχνεύει ανθρώπινη παρουσία, ειδοποιεί με κλήση ή με μήνυμα SMS σεπροεπιλεγμένους τηλεφωνικούς αριθμούς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κουζίνα.Απαντώντας η κυρία από το κινητό της θα μπορούσε είτε να ανανεώσει το χρόνο είτε να δώσειεντολή να σβήσουν οι εστίες!

Όμως, όπως είπαμε στην αρχή του παραδείγματος, η κυρία έφυγε βιαστικά και συν τοις άλλοιςξέχασε το κινητό της σπίτι. Με την πάροδο δύο επιπλέον λεπτών και αφού το σύστημα δενλαμβάνει πλέον καμία απάντηση, αναλαμβάνει καίρια δράση: Σβήνει άμεσα τις εστίεςδιακόπτοντας την ηλεκτρική τους παροχή και προλαμβάνοντας έτσι τις δυσάρεστες εξελίξεις!

Page 33: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

ΑΝΕΣΗΑς υποθέσουμε ότι ο ιδιοκτήτης επιστρέφει αργά το βράδυ στο σπίτι του. Όλη η οικογένειακοιμάται και το σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση Night Mode από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 τοπρωί. Όταν ο ιδιοκτήτης ανοίξει την κύρια είσοδο, αφοπλίζει το συναγερμό και ο φωτισμός τουχώρου ανοίγει αυτόματα σε πολύ χαμηλή ένταση, της τάξης του 10%. Με αυτό τον τρόποαποφεύγεται η διατάραξη της κοινής ησυχίας στο σπίτι, επειδή ο φωτισμός είναι χαμηλός, και οιδιοκτήτης κατευθύνεται με άνεση στους χώρους που επιθυμεί. Σε κάθε δωμάτιο που εισέρχεται, οφωτισμός του δωματίου ανοίγει 10%, ενώ παράλληλα σβήνουν τα φώτα του χώρου πουεγκαταλείπει. Χωρίς να ακουμπήσει κανένα διακόπτη το «έξυπνο σπίτι» τού δημιουργεί έναφωτεινό μονοπάτι ώστε να κατευθυνθεί στο υπνοδωμάτιό του, ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο.

Σε ένα άλλο παράδειγμα το ίδιο σενάριο φωτισμού θα εκτυλιχθεί όταν η κυρία σηκωθεί το βράδυαπό το κρεβάτι. Δεν θα χρειαστεί να ψηλαφίσει διακόπτες, ούτε να κλείσει τα μάτια της από τοδυνατό φως. Επιπλέον, ο σύζυγός της δεν θα ενοχληθεί αφού οι ανιχνευτές κίνησης θα ανοίξουνελάχιστα τα φώτα των χώρων όπου κατευθύνεται και θα φωτίζουν τη διαδρομή της μέχρι ναεπιστρέψει στο υπνοδωμάτιο.

Το πραγματικά έξυπνο σπίτι και στα δύο παραδείγματα αντιλαμβάνεται τις κινήσεις των ενοίκων,δρομολογεί κατάλληλα την αφή και το σβήσιμο των φώτων χωρίς να απαιτείται καμία επαφή μεδιακόπτες, παρέχοντας άνεση και ασφάλεια.

Page 34: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Είναι νωρίς το πρωί. Οι θερμοστάτες μετρούν τη θερμοκρασία και την υγρασία τόσο εσωτερικά τουσπιτιού όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον. Έχοντας προκαθορίσει στο σύστημα ότι η ώρααφύπνισης της οικογένειας από Δευτέρα έως Παρασκευή είναι 7 το πρωί, το έξυπνο σπίτι στις06:00 μετράει τις κλιματικές συνθήκες. Εφόσον υπολογίσει ότι στον εσωτερικό χώρο της κατοικίαςυπάρχει χαμηλό επίπεδο άνεσης ενεργοποιεί την ψύξη, ή τη θέρμανση, διαμορφώνοντας τηθερμοκρασία και την υγρασία ώστε στις 7 το πρωί οι ένοικοι να ξεκινήσουν τη μέρα τους σε έναάνετο περιβάλλον. Αργότερα, μόλις φύγει και το τελευταίο μέλος της οικογένειας, το σύστημακάνει άμεση παύση εξοικονομώντας ενέργεια.

Ένα πραγματικά «έξυπνο» σπίτι, όμως, δεν σταματά εδώ! Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες που ηοικογένεια αναπαύεται περισσότερο μεταθέτει αυτόματα και τα χρονικά όρια έναρξης και παύσηςτου. Φυσικά, όλα αυτά χωρίς οι ιδιοκτήτες να έρθουν σε επαφή με θερμοστάτες ή διακόπτες.

Page 35: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Αποστολόπουλος Κλέανδρος

Γκαντάκα Ελευθερία

Γκόβαρη Κωνσταντίνα

Γκαρλέμου Παναγιώτα

Γκουτζίδης Χρήστος

Ζήσης Χρήστος

Καρανίκα Ραφαέλα

Κοτοπούλη Διώνη

Κουγιάννης Αχιλλέας

Κόρακας Κωνσταντίνος

Κωνσταντοπούλου Μαρία

Μπαλάνου Αμαλία

Παρδάλη Λένα

Σίμου Ευαγγελία

Στεργιούλας Θάνος

Παπαπολυμέρου Ιωάννης

Page 36: ΠΡΟΛΟΓΟΣ - sch.gr2lyk-laris.lar.sch.gr/autosch/joomla15/images/pdf... · πρόκειται δηλαδή για πλαστικά Κουφώματα pvc, για Κουφώματα

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μέσω της συνολικής διαδικασίας του Project αποκομίσαμεπολλές αρετές όπως ομαδικό πνεύμα. Αποκτήσαμε γνώσεις γιατις κατασκευές οικοδομημάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να είναιφιλικές προς το περιβάλλον, να έχουν μειωμένο κόστος και χωρίςενεργειακές απώλειες.