ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΣΙΜΟΣ… ΕΝΑΑ ΜΕΓΑΛΟ...

of 32 /32
ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΣΙΜΟΣ… ΕΝΑΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ… ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΥΠΤΟΣ! Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ Οι μαθητές : Φίλια Γεωργία Καραγγελής Αργύρης Επιμελήτρια καθηγήτρια: κα. Έλενα Κίτσιου ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ 2013-2014

Embed Size (px)

Transcript of ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΣΙΜΟΣ… ΕΝΑΑ ΜΕΓΑΛΟ...

ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΣΙΜΟΣ… ΕΝΑΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ… ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΥΠΤΟΣ!

ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΣΙΜΟΣ… ΕΝΑΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ… ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΥΠΤΟΣ!

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ

(ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ 2013-2014) (Οι μαθητές : Φίλια ΓεωργίαΚαραγγελής ΑργύρηςΕπιμελήτρια καθηγήτρια:κα. Έλενα Κίτσιου)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Προλογος………………………………………………………………………………………3

Φαραώ Χέοπας……………………………………………………………………………..4

Τι είναι οι πυραμίδες…………………………………………………………………….5

Οι δούλοι σκλάβοι………………………………………………………………………..6

Οι πυραμίδα του Χέοπα………………………………………………………………..7

Τρόπος-δομικά υλικά κατασκευής………………………………………………..9

Τα μαθηματικά και η πυραμίδα του Χέοπα………………………………..10

Η μέτρηση του Θαλή…………………………………………………………………..11

Τα μυστήρια της μεγάλης πυραμίδας............................................13

Η κατάρα..……………….………………………………………………………………...15

Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας……………………………………………………….16

Είπαν για την πυραμίδα………………………………………………………………17

Οι απόψεις διίστανται – Νέα Θεωρία………………………………………….18

Οι απόψεις διίστανται- Η χρονολόγηση……………………………………….20

Επίλογος………………………………………………………………………………………21

Βιβλιογραφία…………………………………………………………………………….21

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

5000 περίπου χρόνια πριν, ένας λαμπρός πολιτισμός, ένα μεγάλο μυστήριο… Αρχαία Αίγυπτος.

Η Αίγυπτος, ήταν στο παρελθόν και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι ένα ζωντανό μυστήριο για πάρα πολλούς επιστήμονες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, μηχανικούς, αστροφυσικούς, γιατρούς, ανθρωπολόγους, οι οποίοι προσπάθησαν να λύσουν τα μυστήριά της και να αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβει. Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου… Η πυραμίδα του φαραώ Χέοπα. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μας δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούμε με το πολύπλευρο και μυστήριο ζήτημα της μεγάλης πυραμίδας της Γκίζας, της πυραμίδας του βασιλιά Χέοπα. Αφορμώμενοι από μία από τις πιο διάσημες πυραμίδες της αρχαίας Αιγύπτου θελήσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την ερευνητική εργασία αναλογιζόμενοι ότι ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής των αρχαίων Αιγυπτίων είναι ένα έντονα διαχρονικό ζήτημα που απασχολεί και προκαλεί δέος στον κάθε σύγχρονο άνθρωπο. Στο διάστημα των τεσσάρων αυτών μηνών που διήρκεσε η έρευνα μας, συνειδητοποιήσαμε ότι η πυραμίδα αυτή απετέλεσε, ήδη από τα αρχαία χρόνια, ένα ανεξήγητο φαινόμενο, ένα θαύμα του αρχαίου κόσμου. Παράλληλα ανακαλύψαμε ότι απετέλεσε πεδίο έρευνας όλων των επιστημών , όπως και το ότι η σύγχρονη επιστήμη της βιολογίας, της ψυχολογίας, ακόμα και των μαθηματικών έχουν ασχοληθεί με αυτήν στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν βαθύτερα την κατασκευή της και όχι μόνο. Παραθέτουμε λοιπόν την εν λόγω εργασία ευελπιστώντας ότι σε αυτό θα συμβάλουμε και εμείς με τη σύνθεση και παρουσίαση του υλικού που συγκεντρώθηκε στα πλαίσια της.

ΦΑΡΑΩ ΧΕΟΠΑΣ

Ο Χέοπας οπού στην αιγυπτιακή γλώσσα ονομαζόταν Κχουφού και στα ελληνική κατά τον Μανέθων, Σούφις, ήταν Φαραώ του Παλαιού Βασιλείου της Αρχαίας Αιγύπτου. Αποτέλεσε τον δεύτερο φαραώ της 4η δυναστείας και η βασιλεία του διήρκεσε από το 2589 έως το 2566 π.Χ., περίπου. Σε αυτόν αποδίδεται η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζα η οποία αποκαλείται γι' αυτό τον λόγο και ως η Πυραμίδα του Χέοπα. Ο Χέοπας ανέλαβε τον θρόνο της Αιγύπτου σε ηλικία 20 ετών, και βασίλευσε για 23 χρόνια. Όπως αναφέρει ο Έλληνας ιστορικός, Ηρόδοτος, όταν εκείνος το 450 π. Χ. στην Αίγυπτο, η ο φαραώ Χέοπας, ήταν άκρως μισητός από τους Αιγυπτίους όπως και ο Χεφρήνα, σε σημείο που απέφευγαν να ξεστομίσουν τα ονόματά τους. Αυτό συνέβαινε γιατί για τους Αιγυπτίους ο Χέοπας, δεν ήταν παρά μόνο ένας εγωπαθής τύραννος. Ο φαραώ είχε υποδουλώσει τον λαό της Αιγύπτου, ώστε να δημιουργηθεί ένα μνημείο, η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας δηλαδή, χάριν της ματαιοδοξίας του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο άγγλος ποιητής. Πέρσι Μπις Σέλει, «κοίτα τα έργα μου, Παντοδύναμε, και απελπίσου», με κάποια προφανώς ειρωνεία για την μεγαλομανία του μονάρχη Χέοπα. Αν και κανένας άλλος φαραώ, απ’ όσων τα χέρια πέρασε η ηγεμονία της Αιγύπτου, δεν συνδέθηκε τόσο στενά με την Αθανασία όσο ο Χέοπας, η μούμια του δεν βρέθηκε ποτέ, αφού δεν έχει απομείνει ούτε ίχνος αυτής, παρά μόνο ένα μικρό ειδώλιο το οποίο απαθανατίζει τη μορφή του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Οι πυραμίδες είναι το χαρακτηριστικό σύμβολο της Αιγύπτου, κάθε μία στεκόταν μόνη της, επιβλητική μέσα στην απεραντοσύνη της Αιγύπτου. Η αντίληψη των Αιγυπτίων για την αθανασία- όπως και για την επίγεια ζωή των νεκρών- συνέδεε με πάρα πολύ φαντασία το υλικό και το πνευματικό, το πραγματικό και το συμβολικό. Ήταν φυσικό, κατά συνέπεια, τα μόνιμα σύμβολα της λατρείας τους να είναι οι οίκοι των νεκρών: τεράστια οικοδομήματα, σύμβολα της δύναμης των διαδοχικών βασιλείων που επέζησαν τόσους αιώνες, ακόμα και όταν οι πόλεις τους είχαν ταφεί κάτω από την άμμο. Οι πρώτες πυραμίδες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Αρχαίου Βασιλείου (3200 – 2300 π.Χ.) ανάμεσα σε αυτές και η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Το πιο καταπληκτικό από αυτά τα λίθινα όρη, η πυραμίδα του βασιλιά Χέοπα υψωνόταν στην Γκίζα, 35 χιλιόμετρα βόρεια του ανακτόρου της Μέμφιδας. Η ανέγερσή του άρχισε γύρω στο 2575 π.Χ. για να στεγάσει το νεκρό Χουφούι, φαραώ της Τέταρτης δυναστείας, που ο Ηρόδοτος ονόμασε αργότερα Χέοπα Πολλές φορές γίνεται λόγος για τις περίφημες πυραμίδες που βρίσκονται στην περιοχή της Αιγύπτου. Το ερώτημα που προβάλλει όμως είναι τι ακριβώς ήταν οι πυραμίδες και ποιος τελικά ο σκοπός της ύπαρξής τους. Οι πυραμίδες αυτές, ήταν τάφοι τεραστίων διαστάσεων για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Ο σκοπός της κατασκευής τους ήταν να στεγάσουν τον νεκρό Φαραώ κατά την διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Έκρυβαν τεράστιους και αμύθητους θησαυρούς, και όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Φαραώ που είχε ταφεί σε αυτές. Οι πυραμίδες στην Αίγυπτο είναι ένα από τα ανεξήγητα φαινόμενα του αρχαίου κόσμου που μέχρι και σήμερα πολλοί αρχαιολόγοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τα καλά κρυμμένα μυστικά τους.

ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ-ΣΚΛΑΒΟΙ

Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκαν πολλές χιλιάδες σκλάβοι-δούλοι από πολεμικές αιχμαλωσίες οι οποίοι εργάζονταν στα λατομεία, στα μεταλλεία, στα βασιλικά κτήματα. Κυρίως όμως χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των εντυπωσιακών ανακτόρων, αλλά και των πυραμίδων των Φαραώ. Η δουλεία βέβαια, ήταν στις περισσότερες από τις κοινωνίες της Αρχαιότητας ένα σαφώς αναγνωρισμένο και αποδεκτό από όλους καθεστώς. Οι δούλοι δεν είχαν κανένα δικαίωμα, όπως να διαθέτουν περιουσία, να δημιουργήσουν οικογένεια, να συνάπτουν δικαιοπραξίες κτλ. Ακόμα θεωρούνταν «ομιλούντα εργαλεία» και είχαν μικρότερη αξία από κατοικίδια ζώα των Αιγυπτίων. Στην κατάσταση του δούλου περιέπιπτε κάποιος ως σκλάβος κατόπιν αιχμαλωσίας σε πολέμους, αρπαγής σε επιδρομές ή πειρατείες, πώλησης από τους γονείς ή άλλους συγγενείς, καταδίκης λόγω σοβαρών εγκλημάτων, αδυναμίας αποπληρωμής χρεών, αλλά και ως απόγονος δούλων γονέων.

*Δούλοι, οι οποίοι τραβούν τους τεράστιους ογκόλιθους στο σημείο όπου θα

χτιζόταν η πυραμίδα.

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΧΕΟΠΑ

Ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και μάλιστα το αρχαιότερο σωζόμενο είναι η πυραμίδα του βασιλιά της Αιγύπτου Χέοπα, οι οποία βρίσκεται στην Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα στο Οροπέδιο της Γκίζας, απέναντι από τη Νεκρόπολη της Αιγύπτου. Γνωστή και ως η «Μεγάλη Πυραμίδα», η πυραμίδα του Χέοπα είναι η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας. Στην αιγυπτιακή γλώσσα η Μεγάλη Πυραμίδα ονομαζόταν «ορίζοντας του Χέοπα», καθώς έδειχνε το μέρος όπου ο θεοποιημένος ηγεμόνας πρόβαλλε καθημερινά ως ήλιος. Παρόλο το μεγαλείο της πυραμίδας, η μούμια του Φαραώ Χέοπα δεν βρέθηκε ποτέ ενώ μόνο μερικοί από τους θησαυρούς του βρέθηκαν εκεί. Η κατασκευή της υπολογίζεται από τους αιγυπτιολόγους περίπου στην Τέταρτη Δυναστεία, δηλαδή μεταξύ 2613- 2494 π. Χ, την αποκαλούμενη “χρυσή εποχή” του Παλαιού Βασιλείου. Το ύψος της φτάνει τα 146,60 μέτρα, και ο όγκος της είναι ίσος με 2.521.000 κυβικά μέτρα και καλύπτει την τεράστια επιφάνεια 54.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι πιο ακριβής μετρήσεις της Μεγάλης Πυραμίδας, έγιναν από τον Τζέιμς Χάμφρευ Κόλ το 1925, ο ποίος κατάφερε να προσδιορίσει την αρχική θέση των γωνιών, παρά το γεγονός ότι έλειπαν οι δύο ογκόλιθοι και να μετρήσει τις πλευρές με λάθος 8,3 εκατοστά. Αυτές οι μετρήσεις για τις πλευρές της πυραμίδας είναι : βόρεια πλευρά 230,253 μέτρα νότια πλευρά 230,545 μέτρα, ανατολική πλευρά 230,391 μέτρα και η δυτική πλευρά 230,357 μέτρα. Ακόμα, η μάζα της ως κτίσμα υπολογίζεται στα 5,9 εκατομμύρια τόνους, και δεδομένων των περίπου 20 ετών που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα πρέπει να τοποθετούνταν περίπου 800 τόνοι πέτρας την μέρα. (!) Η κατασκευής της πυραμίδας ολοκληρώθηκε γύρω στο 2560 π. Χ., ενώ για την επίτευξη αυτού του έργου, εργάστηκαν πάνω από 100.000 εργάτες-δούλοι, πολλοί από τους οποίους έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της κατασκευής. Έως το 1887 που ολοκληρώθηκε ο Πύργος του Άιφελ, η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν το ψηλότερο οικοδόμημα στον κόσμο. Οι τέσσερις πλευρές της, μήκους 230 μέτρων, είναι σχεδόν ακριβώς ευθυγραμμισμένες  με το Βορρά, το Νότο, την Ανατολή και τη Δύση ενώ. Η διαφορά ανάμεσα στη μεγαλύτερη και τη μικρότερη πλευρά είναι μόνο 20 εκατοστά. Το εσωτερικό της πυραμίδας, αποτελείται κυρίως από το “θάλαμο ή αίθουσα του βασιλιά” μέσα στον οποίο υπήρχε η γρανιτένια σαρκοφάγος, μέσα στην οποία φυλαγόταν το πτώμα του νεκρού φαραώ Χέοπα, ενώ ακόμα υπάρχουν διάφοροι διάδρομοι , μεγαλύτεροι ή μικρότεροι, πάνω ή κάτω από αυτήν. Ο τελευταίος διάδρομος πριν τον Βασιλικό θάλαμο είναι ο Μεγάλος Διάδρομος και έχει μήκος 47.5 μέτρα, ύψος 8,5 μέτρα και πλάτος 2 μέτρα.

*Στη είσοδο του Μεγάλου διαδρόμου

ΤΡΟΠΟΣ – ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Θαύμα αποτελεί ο τρόπος κατασκευής του τεράστιου αυτού ταφικού μνημείου. Η πυραμίδα αποτελείται από πλάκες γρανίτη, οι οποίες είναι κολλημένες με ένα πάρα πολύ στερεό μείγμα. Ο γρανίτης που χρησιμοποίησαν στον “θάλαμο του βασιλιά” όπου βρισκόταν η σαρκοφάγος, και αποτελεί τα μεγαλύτερα κομμάτια γρανίτη που υπάρχουν στην Μεγάλη Πυραμίδα, μεταφέρθηκε με βάρκες από το Ασουάν μέσω του ποταμού Νείλου. Οι τεραστίων διαστάσεων αυτοί ασβεστόλιθοι οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή μεταφέρθηκαν από κοντινά λατομεία. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια ογκόλιθοι, βάρους 2,5 τόνων ο καθένας. Για την τοποθέτησή τους και το στήσιμό τους υπάρχει και πάλι αρκετή παραφιλολογία. Ως πιο πιθανή εκδοχή θεωρείται η χρησιμοποίηση κάποιου είδους ράμπας, εσωτερικής, ή εξωτερικής. Οι μεγάλοι ασβεστολιθικοί ογκόλιθοι της πρόσοψης είχαν συναρμολογηθεί με τέτοια τέχνη, που, μετά την τοποθέτησή τους, δεν μπορούσε ούτε μαχαίρι να εισχωρήσει ανάμεσά τους. Η εξωτερική επιφάνεια της πυραμίδας είναι στρωμένη με χρωματιστό αλάβαστρο. Εξωτερικά ήταν καλυμμένη από ασβεστόλιθο και η επιφάνειά της ήταν λεία και σχεδόν λευκή. Βέβαια με την πάροδο των αιώνων, το εξωτερικό της περίβλημα καταστράφηκε ή αφαιρέθηκε, αφήνοντας την μορφή που ξέρουμε σήμερα. Όπως συνέβη με πάρα πολλά μνημεία της αρχαιότητας, έτσι και ο τάφος του Χέοπα, μετατράπηκε σε μάντρα δομικών υλικών και τα υλικά της κατασκευής του, ξηλώθηκαν. Στην κορυφή της βρίσκεται ένα ολόχρυσο ομοίωμα πυραμίδας, το οποίο συμβολίζει το θεό του ήλιου, Όρο. Οι «οικοδόμοι» δούλευαν την πέτρα με τα σκαρπέλα, τα άκρα των οποίων τα θέρμαιναν με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται περισσότερο κοφτερά. Οι δούλοι χτυπούσαν τα σκαρπέλα αυτά με σφυριά, ενώ χρησιμοποιούσαν σφήνες για να σταθεροποιήσουν τους τεραστίων διαστάσεων ογκόλιθους μεταξύ τους, κολλώντας τα άκρα τους σε εσοχές των λίθων. Το 1300 μ.Χ ένας μεγάλος σεισμός χαλάρωσε πολλές από τις ασβεστολιθικές πέτρες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο τζαμιών και φρουρίων στο πλησίον Κάιρο.  Παρ’ όλ’ αυτά, στην βάση της υπάρχουν μερικά κομμάτια ασβεστόλιθου που διακρίνονται ακόμη.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ

ΧΕΟΠΑ

Αρκετοί όµως πιστεύουν πως το επίπεδο γνώσης των µαθηµατικών των Αιγυπτίων αποκαλύφθηκε την περίοδο της κατασκευής των πυραµίδων 3.500 π.Χ.-2.500 π.Χ. Η πιο αξιοθαύµαστη απ’ αυτές είναι η πυραµίδα του Χέοπα ή όπως αλλιώς ονοµάζεται Μεγάλη πυραµίδα της Γκίζα. Οι Αιγύπτιοι χρησιµοποίησαν τα µαθηµατικά για να µετρήσουν και να υπολογίσουν το µέγεθος στο οποίο ήθελαν να είναι οι ογκόλιθοι αλλά και για να µετρήσουν την κλίση που δηµιούργησαν οι πλευρές της πυραµίδας µε το επίπεδο ώστε να δηµιουργηθεί οµοιόµορφη η κορυφή της πυραµίδας. Βέβαια παραµένει ακόµα ανεξήγητο το πώς µετέφεραν και τοποθέτησαν µε ακρίβεια χιλιοστού τους τεράστιους ογκόλιθους µέχρι την κορυφή της πυραµίδας. Ο έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος το 480 π.Χ. µίλησε για ένα είδος µηχανισµού µε ξύλινο ηµικυλινδρικό αναφορέα.

· Το ύψος της πυραμίδας είναι 147,649... μέτρα και το μήκος κάθε πλευράς είναι 231,927 μέτρα , διαιρώντας το τετραπλάσιο της πλευράς δηλαδή την περιφέρεια προκύπτει το γνωστό μας π δηλαδή το σταθερό νούμερο που πολλαπλασιάζουμε με την διάμετρο ενός κύκλου για να βρούμε την περιφέρεια του.

· Το βάρος της πυραμίδας το οποίο είναι 5.273.000 τόνοι με την προσθήκη 15 μηδενικών μας δίνει το βάρος της γής.

· Ο λόγος της περιμέτρου δηλαδή (4*231,927=927,708) προς το ύψος της πυραμίδας 147,649 μας δίνει 6,283 δηλαδή 2π, όσο και ο λόγος της ακτίνας των πόλων της γής προς την περιφέρεια της.

· Αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος της πυραμίδας με το δέκα και υψώσουμε το γινόμενο στην 9η δύναμη θα βρούμε την απόσταση γης-ήλιου, δηλαδή 91.837.484.

· Είναι μνημείο αφιερωμένο στον αριθμό π=3,14 και στον αριθμό φ=1.618, την γνωστή Χρυσή Τομή

Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΗ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο, ο Θαλής ο Μιλήσιος κατάφερε να μετρήσει το ύψος της μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα. Ο Θαλής, λοιπόν, πραγματοποίησε τη μέτρηση αυτή  χρησιμοποιώντας τη σκιά του εαυτού του, παρατηρώντας ότι Προφανώς, τη χρονική στιγμή όπου το μήκος της σκιάς του γινόταν ίσο με το ύψος του, τότε όλα τα αντικείμενα (που ήταν κάθετα τοποθετημένα στο έδαφος) σχημάτιζαν μια σκιά, με μήκος ίσο με το ύψος τους. Οι πυραμίδες δεν αποτελούσαν εξαίρεση και έτσι το ύψος μπορούσε να μετρηθεί από το μήκος της σκιάς τους. Επομένως, η μέτρηση του ύψους της πυραμίδας μπορούσε, τελικά, να γίνει στο έδαφος. Όμως, ποια γωνία θα σχημάτιζαν, τότε, οι ακτίνες του ήλιου με το έδαφος; Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Αν ναι, πότε; Τι προσανατολισμό έπρεπε να έχει η σκιά της πυραμίδας, ώστε να είναι δυνατό να μετρηθεί η σκιά του ύψους της; Πώς μπορούσε ο Θαλής, έστω και στο έδαφος, να μετρήσει τη σκιά του ύψους της πυραμίδας, αφού ένα μέρος της σκιάς του δεν ήταν ορατό;

Το ακόλουθο γραφικό, με το οποίο, αφού πρώτα εγκαταστήσετε το Cabri 3D plugin, μπορείτε να αλληλεπιδράσετε, βοηθά στο να κατανοηθούν και να απαντηθούν, εν μέρει, τα προηγούμενα ερωτήματα. Έχετε υπόψη σας, ότι μετακινώντας, κατάλληλα, τις κορυφές της πυραμίδας  και το άκρο  του ευθύγραμμου τμήματος , αλλάζουν οι διαστάσεις της πυραμίδας και του τμήματος. Επίσης, χρησιμοποιώντας τα σημεία ελέγχου των ακτίνων φωτός, μπορείτε να αλλάξετε την κατεύθυνσή τους. Ακόμη, για να περιστραφεί το γραφικό, αρκεί να κρατηθεί το δεξί πλήκτρο του ποντικιού πατημένο και να μετακινηθεί ο κέρσορας. Τέλος, μπορείτε να αλλάξετε τη θέση της πυραμίδας και του τμήματος μετακινώντας τον κέρσορα του ποντικιού, αφού κρατήσετε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πατημένο σ’ ένα οποιοδήποτε σημείο τους. Περισσότερες οδηγίες, σχετικές με τον χειρισμό του γραφικού, θα βρείτε εδώ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

Πρώτα απ’ όλα ότι το γεωγραφικό πλάτος της Γκίζας, στην οποία βρίσκεται και η πυραμίδα, είναι 29ο57′ βόρεια του Ισημερινού. Αυτό επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών  με το έδαφος δύο φορές κάθε χρόνο. Αυτή η ειδική τιμή τής γωνίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του Θαλή, διότι σ’ αυτήν την περίπτωση το μήκος της σκιάς ενός αντικειμένου γίνεται ίσο με το ύψος του.

Ακόμη, η πυραμίδα είχε κατασκευαστεί, έτσι, ώστε η μία έδρα της, στο γραφικό η , να είναι στραμμένη προς την ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι τα μεσημέρια, όπου ο ήλιος «βλέπει» την έδρα , οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες στην πλευρά  της βάσης της πυραμίδας, γι’ αυτό, τότε, η σκιά της είναι το ισοσκελές τρίγωνο .

Άρα, το μεσημέρι μιας τέτοιας μέρας, όπου η σκιά του Θαλή γινόταν ίση με το ύψος του, θα είχαμε,

,

με τα επιμέρους μεγέθη να μπορούν, πλέον, να μετρηθούν.

Την εποχή της κατασκευής της, το 2560 π. Χ., η πυραμίδα του Χέοπα είχε ύψος 146,6 μέτρα. Για 3800 χρόνια ήταν το ψηλότερο μνημείο στον κόσμο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το ύψος της είναι 138,8 μέτρα, περίπου, αφού εκτός από καθίζηση έχει υποστεί και φθορές στο εξωτερικό της. Ο Θαλής πέθανε περίπου το 547 π.Χ..

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ

Το µυστήριο της ύπαρξης των πυραµίδων φυσικά µας κατακλύζει µε αναπάντητα ανά τους αιώνες

ερωτήµατα, τόσο αρχαιολογικού, όσο και επιστηµονικού ενδιαφέροντος.

Χωρίς να αµφισβητείται ο νεκρικός χαρακτήρας αυτών των πυραµίδων, προτάσσονται ορισµένα µαθηµατικά, γεωµετρικά αλλά και στοιχεία της αστρονομίας µε έµφαση στη µεγάλη πυραµίδα. Η Γκίζα και ειδικότερα η μεγάλη πυραμίδα του φαραώ Χέοπα περικλείουν όλα τα συναφή μυστήρια, τα οποία σχετίζονται με την αινιγματική έως τώρα κατασκευή τω πυραμίδων.

« Έχουμε να κάνουμε με ένα μυστήριο που βρίσκεται πέρα από την κοινή λογική.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Γκοχέντ του Πανεπιστημίου Καΐρου.. Πότε κατασκευάστηκαν και από ποιον; Με τι μέσα ; Και τέλος, ποιος ο λόγος κατασκευής τους; Αρκετοί αρχαιολόγοι, ερευνητές και συγγραφείς, έχουν διατυπώσει άπειρες φορές τα παραπάνω ερωτήματα σχετικά με τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Τα πράγματα ίσως είναι πολύ πιο πολύπλοκα απ’ ότι αρχικά φαίνεται.

· Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε αυτό το τεράστιο μνημείο; Μια ολοφάνερη σαφώς υπόθεση είναι ότι μπορεί να ήταν τάφος του φαραώ Χέοπα, αφού υπάρχει και μια σαρκοφάγος στον βασιλικό θάλαμο. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως έγινε κάποια πραγματική κηδεία.

· Γιατί η πυραμίδα χτίστηκε σε αυτό το μέρος; Ο καθηγητής Λίβιος Κατούλο Στεκίνι, αναφέρει πως οι Αιγύπτιοι είχαν πολύ προχωρημένη γνώση της γεωμετρίας, γεωγραφίας, αλλά και της κοσμολογίας και οικοδόμησαν την χώρα τους έτσι που αυτή η γνώση να γίνει φανερή, τοποθετώντας τα σύνορα, τις πόλεις και τους μεγαλύτερους ναούς σε σημαντικά σημεία αναφορικά με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος και σε αποστάσεις που μετριούνται με ακέραιους αριθμούς. Βέβαια αυτή είναι μόνο μια υπόθεση η οποία δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

Βέβαια κανείς έως αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια στα παραπάνω ερωτήματα τα οποία παραμένουν ένα μυστήριο για την ανθρωπότητα.

Η ΚΑΤΑΡΑ

Η εξερεύνηση όμως των πυραμίδων, δεν ήταν πάντα μια εύκολη δουλειά. Στην προσπάθεια αναζήτησης και διαλεύκανσης των μυστηρίων, πολλοί ήταν αυτοί που έχασαν και την ζωή τους ακόμα. Από τους 42 αρχαιολόγους που τόλμησαν να ταράξουν τον αιώνιο ύπνο του Φαραώ Χέοπα, οι 36 βρήκαν τον θάνατο. Οι επιστήμονες λένε πως οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε δύο λόγους:

· Επειδή οι χώροι των πυραμίδων παρέμειναν κλειστοί για πολλά χρόνια και επειδή ο χώρος των πυραμίδων – ως επί το πλείστο- είναι υγρός, αναπτύχθηκαν μικροοργανισμοί και βλαβεροί μύκητες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσβληθούν από ανίατες ασθένειες οι ερευνητές.

· Από την μέτρηση που έγινε με άνθρακα 14, βρέθηκαν ανεξήγητες ποσότητες ραδιενέργειας στο εσωτερικό των πυραμίδων. Αυτή φαίνεται να ευθύνεται λοιπόν για τους θανάτους.

· Ωστόσο, υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή: οι θάνατοι αυτοί να προέρχονται από τις κατάρες των Αιγυπτίων, σε περίπτωση που ο «βέβηλος» και εν αγνοία ερευνητής παραβίαζε τον ιερό χώρο

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΙΓΓΑ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ

Λίγα μέτρα μακριά από την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (Χέοπος) βρίσκεται η περίφημη Σφίγγα της Αιγύπτου, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας. Είναι ένα άγαλμα το οποίο απεικονίζει μια σφίγγα, ένα μυθολογικό δηλαδή πλάσμα το οποίο αποτελείται από το κεφάλι γυναίκας, σώμα ταύρου, πόδια λονταριού και φτερά αετού. Η εν λόγω σφίγγα έχει μήκος 73,5 μέτρα, πλάτος 6 και ύψος 20.,22 μέτρα και αποτελεί το μεγαλύτερο έως τώρα μονολιθικό άγαλμα στον κόσμο.

*Η Μεγάλη Σφίγγα με φόντο την πυραμίδα του Χεφρήνου

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

· «Ο τάφος του Χέοπα δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί! Οι θησαυροί του εξακολουθούν να βρίσκονται καλά κρυμμένοι μέσα στην Μεγάλη Πυραμίδα. Οσο για τους τρεις θαλάμους που έχουν εντοπισθεί, κατασκευάσθηκαν μόνο για να παραπλανήσουν τους κλέφτες!» Ζαχί Χαουάς  

· «Δεν υπάρχει πυραμίδα, ανάμεσα στις 123 πυραμίδες στην Αίγυπτο, που έχουν αυτού του είδους τις πόρτες με λαβές από χαλκό. Πραγματικά, πιστεύω ότι κρύβουν κρύβει κάτι»

· « Έχουμε να κάνουμε με ένα μυστήριο που βρίσκεται πέρα από την κοινή λογική.» ο Δρ. Γκοχέντ του Πανεπιστημίου Καΐρου

*η είσοδος του μνημείου

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ

I. ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ

Βέβαια στο φως ήρθε μία Νέα θεωρία για το πώς χτίστηκε η Μεγάλη Πυραμίδα σύμφωνα με την οποία η πυραμίδα χτίστηκε από μέσα προς τα έξω με τη βοήθεια μιας ράμπας η οποία ανέβαινε σπειροειδώς προς την κορυφή της.

Ένας Γάλλος αρχιτέκτονας υποστηρίζει ότι έλυσε ένα μυστήριο 4.500 ετών για το πώς χτίστηκε η πυραμίδα του Χέοπα, η μεγαλύτερη από τις πυραμίδες της Γκίζας και το μοναδικό σωζόμενο από τα Επτά Θαύματα. Το τρισδιάστατο μοντέλο υποδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκε μια εσωτερική, σπειροειδής ράμπα. Ολόκληρες γενιές αιγυπτιολόγων προσπάθησαν να αποσαφηνίσουν πώς τοποθετήθηκαν με τόση ακρίβεια 3 εκατ. ογκόλιθοι, βάρους 2,5 τόνων ο καθένας. Σύμφωνα προηγούμενες θεωρίες, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν είτε μια γιγάντια, ευθύγραμμη πλατφόρμα, είτε μια σπειροειδή ράμπα στο εξωτερικό της πυραμίδας. Ο αρχιτέκτονας Ζαν-Πιέρ Χουντίν υποστηρίζει τώρα ότι οι σύγχρονοι μέθοδοι τρισδιάστατης μοντελοποίησης υποδεικνύουν ότι η ράμπα ανέβαινε σπειροειδώς 10 με 15 μέτρα κάτω από την εξωτερική επιφάνεια της πυραμίδας, η οποία χτίστηκε έτσι από μέσα προς τα έξω. Ο Χουντίν εκτιμά ότι μόλις 4.000 εργάτες θα ήταν αρκετοί για την κατασκευή της πυραμίδας του Χέοπα, γνωστού και ως Χούφου. Παλαιότερες εκτιμήσεις ανέβαζαν τον αριθμό των εργατών στους100.000. Η νέα θεωρία «είναι καλύτερη από άλλες θεωρίες επειδή είναι η μόνη θεωρία που μπορεί να ευσταθεί» υποστήριξε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters και διακεκριμένοι αιγυπτιολόγοι. Ο Χουντίν, που άρχισε να μελετά το πρόβλημα πριν από οκτώ χρόνια. συνεργάστηκε με την Dassault Systemes, μια γαλλική εταιρεία που αναπτύσει τρισδιάστατα μοντέλα για αυτοκίνητα και αεροσκάφη, η οποία διέθεσε 14 μηχανικούς για έρευνες δύο ετών. Η ομάδα υπολόγισε ότι, αν οι εργάτες είχαν χρησιμοποιήσει μια ευθύγραμμη, εξωτερική πλατφόρμα, η κατασκευή της θα απαιτούσε σχεδόν τον ίδιο αριθμό ογκόλιθων όσο και η ίδια η πυραμίδα. Αν πάλι είχε χρησιμοποιηθεί μια εξωτερική σπειροειδής ράμπα, οι εργάτες δεν θα είχαν οπτικό πεδίο για να συνεχίσουν την κατασκευή με ακρίβεια και δεν θα είχαν και χώρο για να εργαστούν. Ο Χουντίν εκτιμά ότι μια κεκλιμένη πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για να ανεγερθεί μόνο η βάση της πυραμίδας, σε ύψος 42 μέτρων .Αφού ολοκληρώθηκε η βάση, η πυραμίδα συνεχίστηκε να κτίζεται έξω από μια εσωτερική σπειροειδή πλατφόρμα, μέχρι το τελικό ύψος των 146,6 μέτρων. Ο αρχιτέκτονας πιστεύει επίσης ότι οι πλάκες της οροφής του Θαλάμου του Βασιλέα, όπου βρισκόταν η μούμια του Χέοπα, τοποθετήθηκαν στη θέση τους με τη βοήθεια αντίβαρων μέσα σε ένα πάρα πολύ στενό φρεάτιο.Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι οι αιγυπτιακές αρχές θα δώσουν άδεια σε μια γαλλική εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού να ελέγξει τη θεωρία ερευνώντας την πυραμίδα με ραντάρ, θερμικές κάμερες και άλλο προηγμένο εξοπλισμό.

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ

II. Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ

Μία από τις πιο γοητευτικές, αλλά και λιγότερο πιθανές υποθέσεις, αμφισβητεί την ίδια τη χρονολόγηση της πυραμίδας. Ένας Βέλγος ερευντής, ο Ρομπέρ Μποβάλ, προσπάθησε ν' αναπαραστήσει στον υπολογιστή τη διάταξη των αστέρων μέσα στο χρόνο και ανακάλυψε μια εκπληκτική σύμπτωση. Το έτος 10.500 π. Χ., η διάταξη των τριών πυραμίδων της Γκίζας αντιστοιχεί στη θέση που είχαν τα τρία άστρα του Ωρίωνα, του αστερισμού που οι Αιγύπτιοι ταύτιζαν με τον Όσιρι, θεό της ανάστασης. ’λλες δύο ενδείξεις αφορούν στη Σφίγγα, ο προσανατολισμός της οποίας, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, ίσως καθορίστηκε έτσι ώστε να δείχνει την ανατολή του Ήλιου στο ζώδιο του Λέοντα (ζώο που αναπαριστά η Σφίγγα). Αν αληθεύει αυτή η υπόθεση, μόνο σε μια περίοδο θα μπορούσε να συμβεί αυτό: στο 10500 π.Χ. Κι ακόμα, η Σφίγγα παρουσιάζει ίχνη διάβρωσης που οφείλονται στο νερό. Για την επίσημη αιγυπτιολογία, αιτία ήταν η άνοδος της στάθμης του νερού. Για τον Μποβάλ, οφείλειται σε χειμαρρώδεις βροχές, βροχές που σύμφωνα με την κλιματολογική αναπαράσταση τους στο χρόνο, θα μπορούσαν να συμβούν μόνο, στο περίφημο 10500 π. Χ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Πέντε και ίσως παραπάνω χιλιάδες χρόνια μετά το φοβερό και μεγαλειώδες αυτό μνημείο του ηγεμόνα - φαραώ Χέοπα, εξακολουθεί να δεσπόζει ανά τους αιώνες στη δυτική όχθη του Νείλου, νότια του Καίρου και στολίζει την περιοχή της σημερινής Νεκρόπολης. Ο αιγυπτιακός πολιτισμός προσέφερε πολλά στην ανθρωπότητα και πιο συγκεκριμένα, μνημεία όπως η Μεγάλη Πυραμίδα του χέοπα, θα παραμένουν στολίδι στην αιωνιότητα. Μια πέτρινη μαρτυρία της δημιουργικής δύναμης μιας ιδέας, της δημιουργικής δύναμης των Αιγυπτίων, της δημιουργικής δύναμης του ανθρώπου. Στην περίπτωση της πυραμίδας αυτής αρμόζει ίσως η αραβική παροιμία : «Ο άνθρωπος φοβάται τον χρόνο, αλλά ο χρόνος φοβάται τις πυραμίδες».

Βιβλιογραφία

www.wikipedia.gr

http://www.nationalgeographic.com/pyramids/khufu.html

http://www.europa.com/~edge/pyramid.html

http://sacredsites.com/africa/egypt/the_great_pyramid_of_giza.html

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=516728

Αιγυπτιακά μυστήρια – John Timothy

Η πύλη του αγνώστου- George Newman

The great pyramid-Thomas Cena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια μας κα. Έλενα Κίτσιου για το συντονισμό των ερευνητικών εργασιών και τη συνεχή βοήθεια που μας προσέφερε.

22