Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων...

of 12 /12

Embed Size (px)

Transcript of Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων...

Page 1: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από
Page 2: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από

2 | Ενημερωτικό Δελτίο

1. Κατασκευή / δημιουργία κυρτωμάτων στις πιο κάτω οδούς: Δ. Χάματσου/ Νομικού, Ιπποκράτους, Ανεξαρτησίας, Αγίου Στυλιανού, Κυκλάδων, Λήδρας.

2. Συνεχίζεται η κατασκευή / δημιουργία διαβάσεων πεζών, από το Τμήμα Δημοσίων Έργων στις Λεωφόρους Γιάννη Κρανιδιώτη , Παντελή Κατελάρη και στη Λεωφόρο Αρχ. Μακαρίου Γ’ (παρά τις οδούς Αγίου Δημητριανού / Αρχ. Μιχαήλ και παρά τις οδούς Δ. Λιπέρτη και Απ. Βαρνάβα).

3. Κατασκευή κυκλικού κόμβου στις συμβολές των οδών Αιγαίου / Ι. Καποδίστρια.

4. Κατασκευή οχετών όμβριων υδάτων σε προβληματικά σημεία.

5. Προχωρά η κατασκευή του δρόμου προς το Νέο Εμπορικό Κέντρο παρά την ιδιωτική σχολή Pascal. Η πρόσβαση θα γίνεται τόσον από τον Υπεραστικό δρόμο Παλαιχωρίου / Λευκωσίας όσον και από το δρόμο Κοκκινοτριμιθιάς / Τροόδους.

Έργα υπό εξέλιξη Ο Δήμος Λακατάμιας σας ενημερώνει για τα πιο κάτω έργα που βρίσκονται υπό εξέλιξη:

Εντείνονται ενόψη της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου οι εργασίες ελέγχου και καθαρισμού των φρεατίων/ σχαρών/ οχετών ομβρίων υδάτων, από τα συνεργεία του Δήμου. Παράκληση του Δήμου είναι όπως ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπάλληλοι του Δήμου και από τους Δημότες μας, τους οποίους και παρακαλούμε να διατηρούν καθαρές (από φύλλα, φερτά υλικά κ.α.) τις επιφάνειες των σχαρών που βρίσκονται μπροστά από τα σπίτια τους και να αποφεύγουν να τοποθετούν κλαδέματα ή άλλα αντικείμενα σε σημεία που μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να κλείσουν τις σχάρες.

Καθαρισμός Σχαρών

Μετά από παραστάσεις της Δημάρχου και γραπτή αλληλογραφία τόσο με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του ΣΑΛ κ. Σάββα Χ”Νεοκλέους, όσον και με τον πρόεδρο του κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι, η 15η Νοεμβρίου αναμένεται να είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη συμπλήρωση των εργασιών του Αντλιοστασίου Ανθούπολης. Διαβεβαιώνουμε τους δημότες της περιοχής Ανθούπολης και όχι μόνο, ότι θα παρακολουθούμε τις εργασίες και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ως μας έχουν δοθεί γραπτώς, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι οι εργασίες θα αποπερατωθούν έγκαιρα.

Ενημέρωση για τα κατασκευαστικά έργα στο αντλιοστάσιο του Σ.Α.Λ. που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αγ. Γεωργίου, στην Ανθούπολη

Page 3: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από

Δήμος Λακατάμιας | 3

Οι κυριότεροι πόροι του Δήμου είναι τα τέλη που καταβάλλονται από τους δημότες ως ανταποδοτικά προσφερόμενων υπηρεσιών. Η έγκαιρη διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων των δημοτών προς το Δήμο (Τέλη Υδατοπρομήθειας, Τέλη Σκυβάλων, Φορολογία Εταιρειών, Δημοτικά τέλη Ακίνητης Ιδιοκτησίας, χρεώσεις Καθαρισμού Οικοπέδων κ.α.), απαλλάσσει τους δημότες από πρόσθετες επιβαρύνσεις και το Δήμο από αχρείαστη εργασία και τη λήψη νομικών μέτρων η οποία ταλαιπωρεί και επιβαρύνει περαιτέρω τους δημότες με χρηματικές ποινές και δικηγορικά έξοδα.

Σας υπενθυμίζουμε, πως η πληρωμή των λογαριασμών μπορεί να γίνει μέχρι την τελευταία ημερομηνία πληρωμής που αναγράφεται σ’ αυτούς, με ένα από τους ακόλουθους τρόπους:

1. Στο διαδίκτυο μέσω της JCC Smart, της 1Bank της Τράπεζας Κύπρου και της Hellenic Net Banking (της Ελληνικής Τράπεζας)

2. Στο Δημοτικό Ταμείο (στα γραφεία του Δήμου, Δευτέρα - Παρασκευή από τις 7.45π.μ. - 1.30μ.μ.)

3. Στα ταμεία των Εμπορικών Τραπεζών (Κύπρου, Ελληνικής)

Οι καταναλωτές Υδατοπρομήθειας ΜΟΝΟ, μπορούν επίσης να ενταχθούν στο σύστημα αυτόματης εξόφλησης λογαριασμών, με εντολή Άμεσης Χρέωσης EXΠΕ (SEPA) προς το Δήμο και να απαλλαγούν από περιττά έξοδα και ταλαιπωρίες. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο λογαριασμός τους θα τους αποστέλλεται απλώς για ενημέρωση. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία αυτόματης εξόφλησης λογαριασμών κερδίζετε χρόνο, αφού δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε την τράπεζα σας ή το Δημοτικό Ταμείο και χρήμα, αφού δεν χρεώνεστε με επιπρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, οι λογαριασμοί εξοφλούνται μόνο στο Δημοτικό Ταμείο, στα γραφεία του Δήμου (Οδός 1ης Απριλίου 11, Λακατάμια) και μέσω της JCC.

Επιταγές να εκδίδονται στο όνομα του Δήμου Λακατάμιας και να είναι διγραμμισμένες.

Πληρώνετε έγκαιρα τις οφειλές σας προς το Δήμο

Page 4: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από

4 | Ενημερωτικό Δελτίο

Προληπτικός έλεγχος Υδρομετρητών για αποκλεισμό περιπτώσεων απώλειας νερού Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν πολλές απώλειες νερού στα υποστατικά των Δημοτών. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε τους Δημότες, όπως προβαίνουν σε συχνούς ελέγχους των υδρομετρητών τους, για να βεβαιωθούν ότι δεν παρουσιάζεται υπερβολική κατανάλωση. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ασυνήθιστη αύξηση στην κατανάλωση, εισηγούμαστε όπως προχωρούν άμεσα σε έλεγχο των υδραυλικών εγκαταστάσεων των υποστατικών τους.

Η Υπηρεσία Υδατοπρομήθειας του Δήμου έχει αρμοδιότητα για το δίκτυο ύδρευσης κεντρικών αγωγών και παροχών μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο μετρητής κάθε υποστατικού. Μετά τον μετρητή, υπεύθυνος για τις διασωληνώσεις είναι ο ιδιοκτήτης του κάθε υποστατικού.

Λόγω των συχνών ερωτήσεων που δεχόμαστε σχετικά με τις ενστάσεις που υποβάλλονται για μείωση των λογαριασμών Υδατοπρομήθειας, μετά από βλάβη στις υδραυλικές εγκαταστάσεις των υποστατικών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα πιο κάτω:

Σε περίπτωση που παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση νερού, είναι πιθανό να οφείλεται σε διαρροή, γι’ αυτό προτρέπεστε να καλέσετε υδραυλικό για έλεγχο των υδραυλικών σας εγκαταστάσεων και εντοπισμό της βλάβης. Με την επιδιόρθωση της βλάβης θα πρέπει να ενημερωθεί το Δημαρχείο με σχετική επιστολή. Αφού η υπηρεσία προχωρήσει στην επί τόπου εξέταση των επιδιορθώσεων, η επιστολή/ ένσταση προωθείται στην επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάζει την πιθανότητα μείωσης των επηρεαζόμενων λογαριασμών (σύμφωνα με τις πρόνοιες των ισχυόντων κανονισμών), και ενημερώνει ανάλογα τους

επηρεαζόμενους. Μέχρι την ολοκλήρωση της πιο πάνω διαδικασίας η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 μήνες, παρακαλούμε όπως, σε περίπτωση που υπάρχει αυτόματη τραπεζική εντολή για εξόφληση του λογαριασμού, να αναστέλλεται μέχρι τη διευθέτηση της ένστασης.

Οι λογαριασμοί που βρίσκονται υπό εξέταση δεν θα υπόκεινται στην επιπρόσθετη επιβάρυνση που προστίθεται στο λογαριασμό μετά τη λήξη της προθεσμίας εξόφλησης, (το ύψος της οποίας καθορίζεται σύμφωνα με τον περί Δήμων Νόμο (Ν111/1985 - αρ. 134)). Όλες οι χρεώσεις στους επόμενους λογαριασμούς, εξαιρουμένου του υπό αμφισβήτηση ποσού, θα πρέπει να εξοφλούνται εμπρόθεσμα, για αποφυγή πρόσθετης επιβάρυνσης.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες παρακαλώ να αποτείνεστε στην υπηρεσία υδατοπρομήθειας του Δήμου στα τηλέφωνα: 22364044, 22364069.

Διευκρινίσεις για τις ενστάσεις στους λογαριασμούς Υδατοπρομήθειας, μετά από βλάβη στις υδραυλικές εγκαταστάσεις των υποστατικών

Page 5: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από

Δήμος Λακατάμιας | 5

Από τον Σεπτέμβριο του 2018, έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για εκτροπή των οικιακών αποβλήτων της Επαρχίας Λευκωσίας στη μονάδα διαχείρισης Αποβλήτων στην Κόσιη. Η απόφαση αυτή πάρθηκε, κατόπιν απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για άμεσο τερματισμό της λειτουργίας της χωματερής στον Κοτσιάτη μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου στη χώρα μας, το οποίο μπορεί να ανέλθει μεταξύ €30 και €50 εκατομμύρια. Οι Δήμοι της Λευκωσίας βρέθηκαν σε ένα αδιέξοδο, μιας και οι κάτοικοι των Δήμων τους, θα καλούνταν να καταβάλουν αυξήσεις στα τέλη σκυβάλων.

Η συμφωνία που υπογράφηκε για εφαρμογή της πιο πάνω απόφασης είναι, εγγυημένη μεν από την κυβέρνηση, ωστόσο, την ίδια ώρα προβλέπει πολλαπλάσια κόστη. Ενώ η χρέωση στον Κοτσιάwτη ήταν περίπου 8 ευρώ τον τόνο, στη συμφωνία που υπογράφηκε για τη χρήση της Κόσιης ανέρχεται, στα 43 ευρώ τον τόνο + Φ.Π.Α., συν το επιπλέον κόστος για τη μεταφορά, η επιπλέον χρέωση για τη συντήρηση των πράσινων σημείων του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης και τα έξοδα ανακύκλωσης. Με

αυτά τα δεδομένα, η Βουλή αύξησε την οροφή για τις χρεώσεις που μπορούν να επιβάλουν οι Δήμοι από €170 σε €250, ενώ άφησε σταθερό στο 14%, το ποσοστό αύξησης ανά έτος. Οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Ιουνίου 2018, ενημέρωσαν για τις υποχρεωτικές αυξήσεις, οι οποίες σε κάθε Δήμο θα είναι διαφορετικές, αλλά όχι μεγαλύτερες του 14% και δεν θα ξεπερνούν τα €250 ετησίως. Τα κόστη του Δήμου Λακατάμιας για το 2018 κατ’ αναλογία, νοουμένου ότι θα αρχίσει τη μεταφορά στην Κόσιη από τον προσεχή Οκτώβριο (αν και υπήρχαν πιέσεις για κάποιους Δήμους, η αλλαγή να γίνει από τις αρχές Σεπτεμβρίου) είναι γύρω στις €180.000, ενώ από το 2019 αναμένεται να ανέλθουν γύρω στις €730.000.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμιας αφού αξιολόγησε τα νέα δεδομένα, κατά πλειοψηφία αποφάσισε €10 αύξηση για το 2018, δηλαδή ούτε ένα ευρώ μηνιαίως, ώστε να καλυφθεί η προβλεπόμενη αύξηση για το έτος. Παράλληλα, έχει ενσωματωθεί στην απόφαση η οδηγία για προσπάθεια μείωσης του όγκου σκυβάλων για το 2019, με εισηγήσεις που ήδη επεξεργάζεται η Δημοτική Υπηρεσία και θα ανακοινωθούν σύντομα.

Διευκρινίσεις σχετικά με την αύξηση στα τέλη σκυβάλων

Η Δήμαρχος και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιλαμβανόμενοι το σοβαρό θέμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό με την περισυλλογή σκυβάλων στο Δήμο, ενημερώνουν το κοινό ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος αυτού.

Παρακαλούμε τους Δημότες που διαπιστώνουν ότι η περισυλλογή σκυβάλων δεν γίνεται την προγραμματισμένη μέρα, να επικοινωνούν με το Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών (τηλ. 22364100), για καταγραφή της οδού τους και απομάκρυνσή τους.

Περισυλλογή σκυβάλων

Page 6: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από

6 | Ενημερωτικό Δελτίο

Στην προσπάθεια για δημιουργία πολιτισμού, ο Δήμος Λακατάμιας, από την αρχή της ίδρυσης του, εκτίμησε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι αρκετή η παθητική θέαση από μέρους των δημοτών. Αναγνώρισε ότι χρειάζεται η εμπλοκή κι ενεργός συμμετοχή των δημοτών σε κοινές δράσεις που αφενός θα τους φέρουν μαζί, συμβάλλοντας προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης και ανάπτυξης του αισθήματος της κοινότητας, και αφετέρου, ως

εκ της φύσης των, αυτές οι δραστηριότητες θα συμβάλλουν στη δημιουργία πολιτισμού. Μέσα απ΄ αυτή την οπτική, ιδρύθηκαν και λειτουργούν: Λαογραφικός Όμιλος, Δημοτική Χορωδία, Δημοτική Φιλαρμονική και Φωτογραφικός Όμιλος.

Εγγραφείτε ή/και εγγράψετε τα παιδιά σας στα Σύνολα του Δήμου. Η συμμετοχή στα Σύνολα είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Χοροδιδάσκαλο του Ομίλου κ. Σωτήρη Οδυσσέως στο τηλέφωνο 99699605.

Δευτέρα • 18:30 - 19:30 (Τμήμα Εφήβ. 13-16 χρόνων-Αρχάριοι)• 19:30 - 21:00 (Τμήμα Εφήβ. 13-16 χρόνων -

Προχωρημένοι) Έναρξη Μαθημάτων 15 Οκτωβρίου 2018

Τρίτη • 19:30 - 20:30 (Τμήμα Νέων-Αρχάριοι)• 20:30 - 22:00 (Τμήμα Νέων-Προχωρημένοι) Έναρξη Μαθημάτων 16 Οκτωβρίου 2018

Πέμπτη• 20:00 - 21:00 (Τμήμα Ενηλ.- Αρχάριοι)• 21:00 - 22:30 (Τμήμα Ενηλ.-Προχωρημένοι) Έναρξη Μαθημάτων 18 Οκτωβρίου 2018

Σάββατο• 11:00 - 12:15 (Παιδ. Τμήμα 8-12 χρόνων-Αρχάριοι)• 12:15 - 13:30 (Παιδ. Τμήμα 8-12 χρόνων -

Προχωρημένοι) Έναρξη Μαθημάτων 13 Οκτωβρίου 2018

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Στόχος του είναι η δημιουργία πολιτισμού αλλά και η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Σύνολο αυτό του Δήμου έχει μεγάλο αριθμό ενεργών μελών διαφόρων ηλικιών. Οι χοροί οι οποίοι διδάσκονται στο όμιλο είναι παραδοσιακοί ελληνικοί και κυπριακοί καθώς και ελληνικοί λαϊκοί. Ο Λαογραφικός Όμιλος συμμετέχει ενεργά σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στο Δήμο μας και σε όλη την Κύπρο σε συνεργασία με διάφορους φορείς, καθώς και στο εξωτερικό.

Οι πρόβες των ομάδων γίνονται στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμιας- Αγίου Γεωργίου τις ακόλουθες μέρες και ώρες:

Συμμετοχή στα Καλλιτεχνικά Σύνολα του Δήμου Λακατάμιας

Page 7: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από

Δήμος Λακατάμιας | 7

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ: Συμμετέχει ενεργά σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος και παίρνει μέρος σε διάφορα Φεστιβάλ που οργανώνονται από διάφορους Ομίλους και Σχήματα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Οι πρόβες της Χορωδίας του Δήμου γίνονται στην Αίθουσα της Παλιάς Εκκλησίας Αγ. Νικολάου κάθε Δευτέρα 20:15 - 21:30

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ: Παιανίζει εμβατήρια και πατριωτικά τραγούδια σε Εθνικές Επετείους, σε Φιλανθρωπικές Αγορές, σε Εθνικά Μνημόσυνα, σε Χριστουγεννιάτικες, Θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις. Λαμβάνει μέρος σε παρελάσεις και σε διάφορους εορτασμούς και συμμετέχει σε Φεστιβάλ Φιλαρμονικών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Οι πρόβες της Φιλαρμονικής του Δήμου γίνονται στην Αίθουσα της Παλιάς Εκκλησίας Αγ. Νικολάου κάθε Παρασκευή 19:30 - 20:30

Μέλος της Δημοτικής Φιλαρμονικής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε αγαπά τη μουσική και ενδιαφέρεται για περισσότερη μάθηση, είτε γνωρίζει κάποιο όργανο είτε όχι.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Μαέστρο της Χορωδίας και της Φιλαρμονικής κ. Νεόφυτου Ευαγγέλου στο τηλέφωνο 99584594.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Βασικές δραστηριότητες του Φωτογραφικού Ομίλου είναι η διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από έμπειρους φωτογράφους, η γνωριμία με τις φωτογραφικές μηχανές, προβολές, εξειδικευμένες διαλέξεις και εκδρομές όπου γίνεται πρακτική εξάσκηση. Το πρόγραμμα μαθημάτων της φωτογραφικής τέχνης περιλαμβάνει εκμάθηση των βασικών στοιχείων της φωτογραφικής μηχανής, τεχνικά χαρακτηριστικά, φωτισμό, σύνθεση κλπ.

Τα μαθήματα γίνονται στη Δημοτική Αίθουσα Εκθέσεων (Πινακοθήκη) κάθε Τρίτη 19:50

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόσεδρο του ομίλου κ. Πέτρο Νικολαΐδη στο τηλέφωνο 99697224.

Υπεύθυνος των δημοτικών Συνόλων είναι ο Πολιτιστικός/Κοινωνικός Λειτουργός του Δήμου κ. Αντώνης Ονησιφόρου, με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 22364033.

Page 8: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από

8 | Ενημερωτικό Δελτίο

Στο Δήμο μας, υπεύθυνη για την περισυλλογή αδέσποτων σκύλων και ψόφιων γάτων, σκύλων και άλλων ζώων ή πτηνών είναι η Ομάδα Άμεσης Εξυπηρέτησης Δημοτών (Ο.Α.Ε.Δ.) Η Ο.Α.Ε.Δ. λειτουργεί και σε ΜΗ εργάσιμες ώρες και μέρες και χρησιμοποιεί μηχανήματα και αυτοκίνητα του Δήμου, κατάλληλα εξοπλισμένα.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας με την Ο.Α.Ε.Δ. είναι 99 174644.Σύμφωνα με τον περί Σκύλων Νόμο Ν.184(Ι)/2002 ως έχει τροποποιηθεί, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στην αρμόδια αρχή τα έξοδα σύλληψης και φύλαξης ή εξέτασης και θεραπείας, όπου χρειάζεται, του σκύλου από εγγεγραμμένο κτηνίατρο.

Περισυλλογή αδέσποτων σκύλων και ψόφιων γάτων, σκύλων και άλλων ζώων ή πτηνών

ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ

Σύλληψη / Περισυλλογή € 50 / σκύλο ή νεκρό ζώοΦύλαξη € 5 / ημέρα / σκύλοΕυθανασία € 60 / σκύλοΑποτέφρωση σκύλος: €60 | γάτος: €50 | άλλο: €40Εξέταση και Θεραπεία Αναλόγως του κόστους του κτηνιάτρου

Ο Δήμος Λακατάμιας επιθυμεί να υπενθυμίσει τους κατόχους σκύλων ότι είναι νομική τους υποχρέωση να σημάνουν τους σκύλους τους με microchip και να εξασφαλίσουν άδεια κατοχής από το Δήμο. Ο Δήμος θα διεξάγει έρευνα από πόρτα σε πόρτα και οι παραβάτες θα τιμωρηθούν αυστηρά.

● Η πρόσβαση στους Δημόσιους Χώρους Πρασίνου πρέπει να είναι απρόσκοπτη σε όλους τους πολίτες.

● Νοείται ότι η απαγόρευση της εισόδου σε Δημόσιο Χώρο Πρασίνου από δημότη, είναι παράνομη και όπου διαπιστώνεται τέτοια πράξη θα διώκεται ποινικά.

● Όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα κάρπωσης των οπωροφόρων δέντρων μεγάλης ηλικίας, που φύονται σε Δημόσιους Χώρους Πρασίνου.

● Απαγορεύεται η φύτευση νέων οπωροφόρων δέντρων σε χώρους πρασίνου και όπου διαπιστώνεται αυτό, θα απομακρύνονται χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Ανακοίνωση για Χώρους

Πρασίνου και δέντρα στα πεζοδρόμια

Ο Δήμος Λακατάμιας φέρει εις γνώση των Δημοτών του, τα πιο κάτω που αφορούν

τους Δημόσιους Χώρους Πρασίνου και τα δέντρα στα πεζοδρόμια:

Page 9: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από

Δήμος Λακατάμιας | 9

● Απαγορεύεται η χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας – ψεκασμοί για οποιοδήποτε λόγο, σε Δημόσιους Χώρους Πρασίνου από δημότες και όπου διαπιστώνεται τέτοια πράξη θα διώκεται, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου.

● Απαγορεύεται η οποιαδήποτε επέμβαση σε Δημόσιο Χώρο Πρασίνου. Συνεπώς καλούνται όσοι δημότες έχουν προβεί σε παράνομες επεμβάσεις σε δημόσιους χώρους πρασίνου, δηλαδή παράνομες κατασκευές, φυτεύσεις, υποστατικά, χώρους στάθμευσης, απόθεση διαφόρων υλικών, εργαλείων, ξυλείας κ.α. να τα απομακρύνουν αμέσως.

● Οι δημότες είναι υπεύθυνοι για τα δέντρα που φύονται στα πεζοδρόμια των οικιών

τους, είτε τα φύτεψαν οι ίδιοι, είτε υπήρχαν κατά την αγορά της οικίας τους. Εάν ζητηθεί η επέμβαση του Δήμου για συντήρηση ή αφαίρεση, αυτό γίνεται μόνο με χρέωση. Εξαιρούνται οι μεμονωμένες περιπτώσεις που η φύτευση των δέντρων έγινε από το Δήμο στο παρελθόν.

Ο Δήμος Λακατάμιας πληροφορεί το κοινό ότι, οι ρίψεις πυροτεχνημάτων που γίνονται τους τελευταίους μήνες στο Δήμο μας, είναι παράνομες. Η εμπορία και η χρήση των εκρηκτικών υλών εντός της Δημοκρατίας, η εμπορία τους με τις τρίτες χώρες όπως και η εμπορία των πυροτεχνημάτων με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρυθμίζεται από τον περί Εκρηκτικών Υλών Νόμο και τους περί Εκρηκτικών Υλών Κανονισμούς. Η ίδια νομοθεσία ρυθμίζει επίσης και τα θέματα εμπορίας και χρήσης των πρώτων υλών από τις οποίες παράγονται οι εκρηκτικές ύλες.

Υπεύθυνη για έκδοση των αδειών πυροδότησης είναι η Υπηρεσία Μεταλλείων του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Όλες οι πιθανές τοποθεσίες πυροδότησης πυροτεχνημάτων στην Κύπρο επιθεωρούνται από τον αρμόδιο Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών ως προς την καταλληλόλητα τους για ασφαλή πυροδότηση κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανονισμοί και διαδικασίες ασφάλειας που διέπουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων. Αμέσως μετά την έκδοση της άδειας, η Υπηρεσία Μεταλλείων

μας ενημερώνει σχετικά, ούτως ώστε να ενημερώσουμε το κοινό. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον εκεί υπεύθυνο Λειτουργό μας ενημέρωσε ότι, η τελευταία άδεια που εκδόθηκε για ρίψη πυροτεχνημάτων στο Δήμο μας ήταν τον Απρίλιο του 2018.

Η Δήμαρχος Λακατάμιας, έκτος από την προσωπική επικοινωνία που είχε με τον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας σχετικά με το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, απέστειλε και επιστολή προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας, στην οποία του αναφέρει την έντονη ανησυχία της σε σχέση με το φαινόμενο ρίψης κροτίδων και πυροτεχνημάτων στην περιοχή του Δήμου και ζητά όπως βρεθούν οι τρόποι για διεξαγωγή εκστρατείας πάταξης του φαινομένου αυτού. Επισύρουμε την προσοχή στο κοινό, όπως αποφεύγει την παράνομη ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς εκτός από την οχληρία και την αναστάτωση που προκαλείται, υπάρχουν και κίνδυνοι τραυματισμών, ζημιών και πρόκλησης πυρκαγιών. Καλείται το κοινό όπως σε περίπτωση που αντιληφθεί τη ρίψη πυροτεχνημάτων να ενημερώνει την Αστυνομία.

Παράνομες Ρίψεις Πυροτεχνημάτων στη Λακατάμια

Page 10: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από

10 | Ενημερωτικό Δελτίο

Σύμφωνα με τον Περί Δήμων Νόμο η εγκατάλειψη οχημάτων ή άλλων αντικειμένων πέραν των τριών εβδομάδων, σε δημόσιο ή σε ανοιχτό ιδιωτικό χώρο απαγορεύεται.

Καλούνται όσοι έχουν οχήματα ακινητοποιημένα σε δημόσιους χώρους και οικόπεδα πέραν των τριών εβδομάδων, να τα μετακινήσουν άμεσα. Συνεργεία του Δήμου που περιπολούν στη Λακατάμια θα καταγράψουν τα εγκαταλειμμένα οχήματα όσων δεν συμμορφωθούν και θα κινηθεί από το Δήμο η διαδικασία που προνοεί το άρθρο 92Α του Περί Δήμων Νόμου.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία όσα οχήματα δεν μετακινηθούν θα διατεθούν από το Δήμο, ανάλογα με την κατάσταση τους, προς πώληση σε δημόσιο πλειστηριασμό είτε για καταστροφή.

Υπενθύμιση για συμμόρφωση του κοινού με τον Κώδικα Οδικής ΚυκλοφορίαςΠαρακαλούμε το κοινό, όπως συμμορφώνεται με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και αποφεύγει τις παράνομες σταθμεύσεις (π.χ. σε στάσεις λεωφορείων, διαβάσεις πεζών, πάνω σε νησίδες και πεζοδρόμια, πάνω σε διπλή κίτρινη γραμμή κ.α.).

Οι τροχονόμοι του Δήμου συνεχίζουν τις περιπολίες τους σε κεντρικούς και άλλους δρόμους της Λακατάμιας με σκοπό την τήρηση της τάξης, ευπρεπισμού του Δήμου και διευκόλυνση διακίνησης οχημάτων και πεζών. Όπου εντοπίζονται παρανομίες, οι τροχονόμοι εκ των πραγμάτων έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν τη νομοθεσία και να προβαίνουν σε έκδοση εξώδικων προστίμων. Τα εξώδικα πρόστιμα που εκδίδονται για παράνομες σταθμεύσεις δεν διαγράφονται βάση

νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε την υποχρέωση όλων όσον αφορά τη στάθμευση στις θέσεις αναπήρων και την προϋπόθεση χρήσης τους, βάση των οδηγιών του Δελτίου Στάθμευσης που εκδίδεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και ρυθμίζει το δικαίωμα και τους όρους προνομιακής στάθμευσης στα άτομα με αναπηρίες (Οι περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμοι 2000 – 2015 (Άρθρο 7Α και Παράρτημα του Νόμου).

Ως εκ τούτου ο Δήμος Λακατάμιας καλεί το κοινό σε συνεργασία προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας.

Εγκαταλειμμένα Αυτοκίνητα

Page 11: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από

Δήμος Λακατάμιας | 11

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων 1. Παρουσίαση με Θέμα: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και

Ψηφιακές Δεξιότητες Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, 6:30 μ.μ. - 8:30 μ.μ. Αίθουσα Συνεδριάσεων Δήμου Λακατάμιας

Μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για να εξοικονομήσετε χρόνο και κόπο σε όλες σας τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα καλυφθούν θέματα όπως: η Διαδικτυακή πύλη Αριάδνη, η Υπηρεσία TaxisNet, οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, οι Αγροτικές Πληρωμές, οι ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, κ.α.

Η παρουσίαση αυτή γίνεται στα πλαίσια του Έργου Προβολής και Προώθησηςτης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των Ψηφιακών Δεξιοτήτων από το ΚέντροΠαραγωγικότητας Κύπρου και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών πουυλοποιεί η Κοινοπραξία ΚΕΣΕΑ-SocialSpace.

2. 11η Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αθλητών και Σωματείων Λακατάμιας

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, 7:30 μ.μ. Αίθουσα Εκδηλώσεων εστιατορίου St.

George στο πάρκο Αγ. Γεωργίου (δίπλα από το αμφιθέατρο Λακατάμιας)

Ο Δήμος Λακατάμιας στα πλαίσια των προσπαθειών του για στήριξη και εξύψωση του αθλητισμού στη Λακατάμια διοργανώνει την 11η Ετήσια Τελετή Βράβευσης των Αθλητών και Σωματείων της Λακατάμιας 2017-2018. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα βραβευτούν και βετεράνοι αθλητές με πολυετή προσφορά στον αθλητισμό, τόσο σε Σωματειακό όσο και σε Εθνικό επίπεδο.

Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο κ. Στέλιος Παπαμωυσέως. Χορηγός ΟΠΑΠ Κύπρου

3. Εκδήλωση για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

4. Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων Λακατάμιας

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο

Μνημείο Ηρώων στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ΄ στη Λακατάμια

5. Χριστουγεννιάτικο Χωριό Παρασκευή 14-Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 Χώρος: Pavilion Ωράρια Λειτουργίας: Παρασκευή 16:00-22:00 Σαββατοκύριακο 11:00-22:00

Ο Δήμος Λακατάμιας και το Pavilion Hall «κτίζουν» για τον κόσμο της Λακατάμιας και όχι μόνον, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό. Ένα χώρο όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους. Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα και η έκθεση και πώληση διαφόρων προϊόντων και κατασκευών στο χωριό, θα μετατρέψουν το χώρο στον απόλυτο Χριστουγεννιάτικο προορισμό.

Είσοδος: €3.00 για τους μεγάλους. Παιδιά (κάτω των 12) είσοδος δωρεάν.

Η διοργάνωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα μιας και μέρος των καθαρών εσόδων θα δοθούν στο Σύνδεσμο

«Ένα Όνειρο, Μια Ευχή».

Για όλες τις εκδηλώσεις θα κυκλοφορήσουν ειδικά έντυπα με περισσότερες λεπτομέρειες

Page 12: Έργα υπό εξέλιξη - Lakatamia...διοργάνωση σειράς μαθημάτων για την τέχνη της Φωτογραφίας που γίνονται από

12 | Ενημερωτικό Δελτίο

Στοιχεία Επικοινωνίας Δήμου Λακατάμιας Δήμος Λακατάμιας Οδός 1ης Απριλίου 11, 2310 Λακατάμια Τ.Θ. 12012, 2340 Λακατάμια

Τηλέφωνο: 22364000Φαξ: 22380688email: [email protected] για παράπονα/εισηγήσεις:[email protected]

Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημοτών: Τηλ.: 22364100 (ώρες λειτουργίας γραφείων Δήμου)

Εκτός ωρών εργασίας:Γραμμή επικοινωνίας για απώλειες νερού: Tηλ.: 99651383

Γραμμή επικοινωνίας για έκτακτα περιστατικά και για περισυλλογή αδέσποτων και νεκρών ζώων στους δρόμους: Tηλ.: 99174644

Δημοτική Βιβλιοθήκη:Τηλ.: 22454184 ή 22364075

Kαθημερινά ΩράριαΩράριο Δήμου 7:30π.μ. - 3:00μ.μ.

Ωράριο Ταμείου 7:45π.μ. - 1:30μ.μ.

Ωράριο Κλάδου Αδειών Οικοδομής 11:00π.μ. - 2:00μ.μ.

Ωράριο Βιβλιοθήκης για το κοινό 8:00π.μ. - 3:00μ.μ.