ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΚΑΙ ΧΗΜΕΊΑ -...

118

Transcript of ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΚΑΙ ΧΗΜΕΊΑ -...

 • ΟΜΑΔΑ 1Η

  Προβίδας-Βαράτσος Φοίβος Διατροφή και χημεία

  Τσάπαλος Ανδρέας Διατροφή και αθλητισμός

  Παρίσης Βασίλης Παραδοσιακά προϊοντα

  Χαλκάς Χρήστος Διατροφή και πολιτισμός

 • ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΚΑΙ ΧΗΜΕΊΑ

  1.Πρωτεϊνες

  2.Λιπίδια

  3. Υδατάνθρακες

  4.Βιολογικά προϊόντα

 • ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα πιο

  διαδεδομένα και πολυδιάστατα τόσο στη μορφή όσο και στη λειτουργία τους μακρομόρια. Ακόμη και σ΄ ένα απλό κύτταρο των βακτηρίων εντοπίζονται εκατοντάδες διαφορετικές πρωτεΐνες που κάθε μια εξ αυτών έχει ιδιαίτερο ρόλο. Οι πρωτεΐνες αποτελούν είτε δομικά συστατικά των μεμβρανών του κυττάρου είτε συνεργούν σε κάποια συγκεκριμένη λειτουργία, όπως η δημιουργία πρωτεϊνικών συμπλόκων. Είναι μεγάλα σύνθετα βιομόρια, με μοριακο βάρος από 10.000 μέχρι πάνω από 1 εκατομμύριο, αποτελούμενα από αμινοξέα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με πεπτιδικούς δεσμούς σχηματίζοντας μια γραμμική αλυσίδα, καλούμενη αλυσίδα πολυπεπτιδίων. Όλες οι πρωτεΐνες περιέχουνάνθρακα, οξυγονο και άζωτο και οι περισσότερες εξ αυτών και θείο.

 • Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρουν οι πρωτεϊνες:

  Αποτελούν δομικό υλικό για τα οστά, τους μυς, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα.

  Είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενζύμων, ορμονών, αντισωμάτων και άλλων χημικών στο σώμα μας, τα οποία ευθύνονται για τον καλό μεταβολισμό και άλλες φυσιολογικές διαδικασίες.

  Χρησιμοποιούνται στην ενδυνάμωση του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, την επανόρθωση και μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων.

  Βοηθούν στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης.

  Συμμετέχουν σε πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως το να κινούμε τα χέρια και τα πόδια μας.

  Πρωτεϊνες του αίματος όπως η αλβουμίνη και η γλοβουλίνη, διατηρούν την ισορροπία στα σωματικά υγρά. Γι’ αυτό και οι έλλειψή τους ευθύνεται για οίδημα.

  Σε παιδιά με έλλειψη πρόσληψης πρωτεϊνών, παρουσιάζεται μειωμένη ανάπτυξη, απώλεια μαλλιών, μείωση ικανότητας πέψης, ζημιές στο ήπαρ και ανίσχυρο ανοσοποιητικό.

  Αν και οι πρωτεϊνες είναι απαραίτητες για την συνολική εικόνα της υγείας μας, η υπερβολική κατανάλωσή τους, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με προβλήματα σε συκώτι και νεφρά. Αν είναι δε από ζωικές πηγές, τότε κινδυνεύουν επίσης, από υψηλή χοληστερίνη.

  Γι’ αυτό, χρειάζεται η κατανάλωση πρωτεϊνών με "σωστό" μέτρο. Όχι περισσότερες, ούτε λιγότερες.

 • ΛΙΠΊΔΙΑ

  Ως λιπίδιο χαρακτηρίζεται μία βιολογική οργανική ένωση που έχει προέλθει από την αντίδραση γλυκερόλης και λιπαρών οξέων και

  περιέχειάνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο, μαζί με κάποια άλλα στοιχεία όπως άζωτο και φώσφορο. Τα λιπίδια, λεγόμενα και λίπη, αποτελούν τα δομικά

  συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών καθώς και του νευρικού ιστού. Πρόκειται για πολύ σημαντικές πηγές ενέργειας, που αποθηκεύονται σε διάφορα μέρη του σώματος, καθώς και σπουδαίους (προστατευτικούς)

  μονωτές. Το μεγάλο μοριακό τους μέγεθος κάνει τα λιπίδια αδιάλυτα στο νερό, πλην όμως διαλυτά σε οργανικούς διαλύτες, όπως η ακετόνη και ο αιθέρας. Αν και ο όρος λιπίδια ταυτίζεται ορισμένες φορές με τα λίπη, τα τελευταία στην

  πραγματικότητα αποτελούν υποομάδα των λιπιδίων με τη γενική ονομασία τριγλυκερίδια. Στα λιπίδια συμπεριλαμβάνονται επίσης μόρια όπως

  τα λιπαρά οξέα και τα παράγωγά τους (όπως τα μονογλυκερίδια, τα διγλυκερίδια και τα φωσφολιπίδια), όπως και μεταβολίτες όπως ηχοληστερίνη.

 • Λιπαρά οξέα Τα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε δύο κύριες ομάδες: α) κορεσμένα και β) ακόρεστα. Ως κορεσμένα χαρακτηρίζονται τα λιπαρά οξέα χωρίς κανένα διπλό δεσμό μεταξύ των ατόμων άνθρακα που σχηματίζουν το μόριό τους, ενώ ως ακόρεστα χαρακτηρίζονται τα λιπαρά οξέα με έναν (μονοακόρεστα) ή περισσότερους διπλούς δεσμούς (πολυακόρεστα) μεταξύ των ατόμων άνθρακα που αποτελούν το μόριό του.Σαν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα χαρακτηρίζονται αυτά τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει ή τα συνθέτει σε ελάχιστες ποσότητες και επομένως λαμβάνονται αποκλειστικά μόνο μέσω της τροφής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι το λινολενικό, το λινολεϊκό & το αραχιδονικό οξύ.Τα λιπαρά οξέα, απαντώνται (αναφορικά με το είδος τους) σε τρόφιμα όπως: Bούτυρο, τυρί, πλήρες γάλα, γιαούρτι, μαργαρίνη (Κορεσμένα λιπαρά οξέα)Eλιές, ξηροί καρποί,αβοκάντο, κραμβέλαιο,φυστικέλαιο (Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα)Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, πέστροφα, σαρδέλα), καρύδια, σογιέλαιο.( ω-3 λιπαρά οξέα-πολυακόρεστα με 3 διπλούς δεσμούς)Ηλιόσποροι, σουσάμι, καλαμπόκι, καρύδια, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο (ω-6 λιπαρά οξέα- Τα πολυακόρεστα με 6 διπλούς δεσμούς)

 • ΥΔΑΤΆΝΘΡΑΚΕΣ

  Οι υδατάνθρακες, αποτελούν μια ομάδα οργανικών ουσιών, που ως προς το χημικό τύπο τους, είναι ενυδατωμένος άνθρακας, με γενικό τύπο Cn(H2O)ν.

  Οι βιολογικής σημασίας υδατάνθρακες ονομάζονται και σάκχαρα ή ακόμα και γλυκίδια αρχίζουν από τους μονοσακχαρίτες(π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη), και φθάνουν μέχρι σύνθετα μόρια, που λέγονται πολυσακχαρίτες, όπως το άμυλο και η κυτταρίνη. Έτσι μερικοί είναι σχετικά μικροί, με μοριακά βάρη μικρότερα του 100 g·mol-1, ενώ άλλοι είναι πραγματικά μακρομόρια, με μοριακό βάρος πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες g·mol-1.

 • Οι υδατάνθρακες παχαίνουν Αν πάρουμε την καθαρά θερμιδομετρική προσέγγιση, οι πολλές θερμίδες είναι αυτές που παχαίνουν και όχι η πηγή τους συγκεκριμένα. Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζει ο μεταβολισμός και κατά πόσο ο οργανισμός ασκείται δηλαδή αν κάποιος καίει αυτά που τρώει. Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, εξαντλεί τις αποθήκες γλυκογόνου και συντελεί στη μείωση της απόδοσης του οργανισμού. Χρειάζεται τόσο φρούτα όσο και δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί σε λογικές ποσότητες. Επίσης οι φυτικές ίνες (π.χ. λαχανικά, χόρτα κ.α.) που από άποψη βιοχημείας είναι κυρίως υδατάνθρακες, για κάποιο τεχνικό λόγο δεν προσδίδουν ενέργεια ή θερμίδες και μπορούν να καταναλώνονται άφοβα.

 • 10

  ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ

  Είμαστε ό,τι τρώμε

 • 11

  Η ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΈΧΕΙ ΣΧΈΣΗ:

  με τα ήθη και έθιμα του τόπου και του λαού

  την ιδιοσυγκρασία του

  το φυσικό του περιβάλλον

  την πανίδα

  τη χλωρίδα.

 • 12

  ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΜΑΣ ΣΉΜΕΡΑ ΕΠΗΡΕΆΖΕΙ:

  η εμπορευματοποιημένη βιομηχανία τροφίμων

  η τυποποιημένη, αμερικανοποιημένη διατροφή

  η εισβολή της ανατολικής κουζίνας

 • 13

  ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΝΉΘΕΙΕΣ

  ΕΞΑΡΤΏΝΤΑΙ ΑΠΌ:

  το τι μπορεί να προσφέρει η ίδια η γη.

  πώς ο ίδιος ο άνθρωπος θα την καλλιεργήσει.

  το πώς θα αναπτύξει τις δραστηριότητές του και τον

  πολιτισμό του.

 • 14

  Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΣΧΕΤΊΖΕΤΑΙ:

  με τη διατροφή των ανθρώπων

  με τον ιδιαίτερο τρόπο που παράγουν και καταναλώνουν

  προϊόντα

 • ΒΙΟΛΟΓΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ Τα βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά

  λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. Η καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών καθώς και η λίπανση του εδάφους γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια. Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στις γνώσεις του παραδοσιακού αγρότη και στην αναζήτηση της επιστήμης για υγιεινές λύσεις. Στην βιολογική κτηνοτροφία δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και ορμόνες.

  Οι τοξικές ουσίες συγκεντρώνονται στα συμβατικά τρόφιμα και μέσα από το φαγητό φτάνουν στον οργανισμό μας. Τα βιολογικά προιόντα περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό στην σύνθεση τους, μεγαλύτερα ποσοστά πρωτεϊνών, μεταλλικών αλάτων, ενζύμων και βιταμινών. Επίσης δεν περιέχουν συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Ο φυσικός τρόπος παραγωγής συμβάλλει στο να έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα από τα αντίστοιχα συμβατικά.

 • Η αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων στηρίζεται σε ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης που περιγράφεται στο νόμο 2092/91 και 1804/99 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάθε βιοκαλλιεργητής είναι υποχρεωμένος να τον εφαρμόζει. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό ένας παραγωγός ελεγχεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής έως και την διάθεση της. Γεωπόνοι ενεργούν ελέγχους στα κτήματα, ενώ ειδικές αναλύσεις κατά την διάρκεια της καλλιέργειας, της συγκομιδής και της τυποποίησης, πιστοποιούν ότι τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες. Για να χαρατηριστεί ένα προϊόν βιολογικό, πρέπει να είναι το αποτέλεσμα βιολογικής καλλιέργειας τουλάχιστον για τρία χρόνια και να φέρει την κατάλληλη σήμανση στην συσκευσία, δηλαδή το όνομα του οργανισμού και τον κωδικό πιστοποίησης του. Φυσικά στην βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία απαγορεύεται η χρήση γενετικά τροποποιημένων υλικών.

 • Ποιοί πρέπει να είναι οι στόχοι της διατροφής ενός αθλητή;

  •Nα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες, καθώς και τις

  ανάγκες του σε όλα τα θρεπτικά στοιχεία, λαμβάνοντας

  υπόψη ότι αυτές είναι σημαντικά αυξημένες λόγω της

  έντονης άσκησης.

  •Nα οδηγήσει στην επίτευξη του κατάλληλου

  σωματικού βάρους και αναλογίας μυϊκού ιστού για το

  συγκεκριμένο αθλητή.

  •Nα βοηθήσει τον αθλητή να μεγιστοποιήσει τα οφέλη

  της προπόνησής του

 • Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει έναν αθλητή κορυφαίο;

  •Ο ρόλος της προπόνησης,

  •της αποφασιστικότητας,

  •της διατροφής

  •τα προσωπικά χαρακτηριστικά του αθλητή

  •και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων

 • Τι πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο οι αθλητές;

  Στην ιδανική δίαιτα για τα περισσότερα αθλήματα,

  οι υδατάνθρακες θα πρέπει να συνεισφέρουν στο 60-

  70%

  της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης,

  οι πρωτεΐνες στο 15-20%

  και το λίπος στο υπόλοιπο 20-25%.

 • ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΉ ΗΛΙΚΊΑ

  Η εφηβεία είναι η μεταβατική περίοδος από την παιδική

  ηλικία, η οποία χαρακτηρίζεται από πληθώρα

  βιολογικών αλλαγών όπως: Μέγιστη αύξηση-σωματικού

  ύψους και βάρους, με παράλληλη αύξηση του επιπέδου

  των ορμονών του φύλου. Ταυτόχρονα οι

  συναισθηματικές-ψυχικές αλλαγές είναι έντονες και ο

  έφηβος καλείται να αντιμετωπίσει μόνος του πολλά

  θέματα που αφορούν και τις διατροφικές του επιλογές

 • Ο Αθλητισμός σε αυτές τις ηλικίες είναι μια από τις βασικές ασχολίες ,είτε

  γίνεται σε επίπεδο πρωταθλητισμού είτε όχι.

  Η σωματική δραστηριότητα που απαιτούν τα διάφορα αθλήματα δημιουργούν

  επιπλέον ενεργειακές ανάγκες και αν σε αυτό συμπεριλάβουμε και το

  καθημερινό φορτωμένο πρόγραμμα των εφήβων με τις σχολικές

  δραστηριότητες ,τότε επιβάλλεται, στο καθημερινό διαιτολόγιο του εφήβου να

  υπάρχει ποιοτική και ποσοτική αναλογία και συνδυασμός τροφών που τους

  παρέχει την απαραίτητη πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους,

  βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

 • Οι έφηβοι αθλητές μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές

  τους ανάγκες ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που θα

  έχει ως βάση τρία βασικά γεύματα ( πρωινό – μεσημεριανό- βραδινό

  ) και 2 τουλάχιστον ενδιάμεσα σνακ αποτελούμενα κυρίως από

  υδατάνθρακες για την παροχή ενέργειας.

  Η αναλογία των θρεπτικών συστατικών στο διατροφικό πλάνο θα

  πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα: 60 – 75% υδατάνθρακες 15-20 %

  πρωτεΐνη και 25 % λιπαρά.

 • ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΔΑΝΑΗ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  ΜΑΝΤΑΣ ΝΙΚΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

  ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΑ

  ΜΑΣΣΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ

  Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. (Ιταλία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία). Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής

  Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή ορίστηκε με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).

  Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα

  Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες

  Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες

  Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες

  Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

 • Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

 • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

  Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων ασθενειών, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η Μεσογειακή Διατροφή, με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί πηγή κλινικών μελετών παρέμβασης.

  Πρόσφατα αποτελέσματα από την ισπανική μελέτη, εξηγούν την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης Μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, 418 μη-διαβητικοί εθελοντές, ηλικίας 55 έως 80 ετών, με περισσότερους από 2 παράγοντες κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και παρακολουθήθηκαν για περίπου 4 χρόνια. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με παρθένο ελαιόλαδο (1 λίτρο την εβδομάδα), η δεύτερη ομάδα ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με ξηρούς καρπούς (30 γρ. ημερησίως) και η τρίτη ομάδα ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά (ομάδα ελέγχου). Μετά από περίπου 4 χρόνια παρακολούθησης (follow up) διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πιστή ήταν η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής τόσο μικρότερα ήταν τα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 (σχέση αντιστρόφως ανάλογη). Επιπλέον, όταν τα αποτελέσματα των ομάδων μεσογειακής διατροφής συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα της ομάδας ελέγχου (control group) διαπιστώθηκε μείωση στα κρούσματα διαβήτη της τάξεως του 52%. Η μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care καταλήγει ότι η Μεσογειακή διατροφή, χωρίς περιορισμό θερμίδων, φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

 • H συγκλίνουσα θέση εκκλησίας και επιστήμης για την τήρηση της νηστείας είναι ότι συντελεί στη σωτηρία της

  ψυχής και του σώματος. Κοινή συνισταμένη τους είναι η ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία, η οποία

  επιτυγχάνεται με την αλλαγή της διατροφής και την προσευχή.

  Σύμφωνα με την Εκκλησία, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής

  Αθηνών, πατέρας Μάξιμος Παπαγιάννης «Η Νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπως και της Τετάρτης και

  Παρασκευής, ανάγονται στους αποστολικούς χρόνους, έχουν επικυρωθεί από Οικουμενική Συνοδό και

  θεσμοθετήθηκαν κατά μίμηση της σαραντάμερης νηστείας του Ιησού Χριστού στην έρημο, πριν την έναρξη του

  έργου του»

  «Δεν νηστεύουμε για να χάσουμε κιλά ή για το καλό της υγείας μας, αλλά για το καλό της ψυχής μας.

  Ετυμολογικά η λέξη νηστεία -νη-εσθίω- σημαίνει δεν τρώγω. Επίσης, συναινεί αποχή από τα πάθη και τις

  αδυναμίες μας. Δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα. Διαφορετικά, η λαιμαργία,

  αλλάζει υλικά για τον κορεσμό της», τονίζει.

  Εξηγεί ότι η νηστεία είναι ένας συνδυασμός τροφής, ελεημοσύνης και προσευχής. «Με την ασκητική, το άτομο

  απαλλάσσεται από τα πάθη και τις εξαρτήσεις, ώστε να στρέψει την προσοχή του στο Θεό», λέει ο πατέρας

  Μάξιμος και προσθέτει: «Η ταπείνωση του εαυτού μας, έναντι του Θεού και η άσκηση των αρετών

  (φιλανθρωπία, αγάπη, κατανόηση των ασθενέστερων), είναι η θεραπευτική μέθοδος της εκκλησίας. Ο άνθρωπος

  που νηστεύει, δυναμώνει τη θέλησή του, επιβάλλεται στον εαυτό του και υποτάσσει το σώμα του στο πνεύμα,

  προσελκύοντας τη χάρη του Θεού» .

 • Τα πλεονεκτήματα της νηστείας, η οποία σημειώνει αυξητική τάση τελευταία, ιδίως από τους νέους, είναι πολλά,

  καθώς, αποτοξινώνει τον οργανισμό, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου, περιορίζει την πρόσληψη επιβλαβών

  ουσιών.

  Ταυτόχρονα «ξεκουράζει» το πεπτικό σύστημα και το ήπαρ, ελαττώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, βοηθάει

  στον «καθαρισμό» των αρτηριών, «ρίχνει», την αυξημένη αρτηριακή πίεση και βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση του

  σακχάρου.

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

  Οι κανόνες σχετικά με τη νηστεία ως περιορισμός τροφίμων και ποτών αναπτύχθηκαν ως μια προσπάθεια αποφυγής της

  υπερκατανάλωσης και της λαίμαργης συμπεριφοράς και αυτό ευόδωνε την προσπάθεια του πιστού για προσέγγιση της

  αγιότητας. Η νηστεία, έτσι ,αποτέλεσε όχημα εγκράτειας , αντίστασης στους πειρασμούς, καταστολής των αδυναμιών του

  σώματος, ανύψωσης προς τα Θεία, εξιλέωσης από αμαρτωλές πράξεις αλλά και ευαισθητοποίησης στα βάσανα και στις

  ανάγκες των συνανθρώπων μας.

  Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αποκλειστική χορτοφαγία ενέχει κινδύνους για την υγεία λόγω έλλειψης Β12, Fe και Ca με

  αποτέλεσμα την αυξημένη ομοκυστείνη του αίματος, την εκδήλωση οστεοπόρωσης και αναιμίας. Αντίθετα η περιοδική

  φυτοφαγία της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας που ουσιαστικά αποφεύγει για ορισμένες ημέρες ή περιόδους μόνο

  (συνολικά 180-200 ημέρες το χρόνο) το λευκό και το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά αποτρέπει τη δημιουργία

  σημαντικών ανεπαρκειών σε μικροθρεπτικά συστατικά. Η μεσογειακή διατροφή και ιδιαίτερα η διατροφή των μοναχών, που

  περιοδικά δεν καταναλώνουν ζωικής προέλευσης τρόφιμα είναι ουσιαστικά μια αντιφλεγμονώδης διατροφή όπου τα

  περιορισμένα λιπαρά και οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (όσπρια, ολικής αλέσεως δημητριακά, πλιγούρι κλπ)

  μειώνουν το μεταγευματικό οξειδωτικό στρες το οποίο έχει συσχετισθεί με πολλά νοσήματα φθοράς. Στο νηστειακό

  διαιτολόγιο των μοναχών το ταχίνι αποτελεί επίσης μια σημαντική λιπαρή ύλη συστατικό της μαγειρικής και της διατροφής

  τους. Με την προσθήκη δε και των φρούτων και των λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες,

  η συγκέντρωση των προφλεγμονωδών ουσιών που επάγονται μεταγευματικά μειώνεται ακόμα περισσότερο. Αυτό έχει ως

  αποτέλεσμα την καθυστερημένη αθηρωμάτωση, τη μειωμένη επίπτωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων, σακχαρώδη διαβήτη,

  καρκίνου, νευροεκφυλιστικών νοσημάτων (νόσος Alzheimer, νόσος Parkinson) και αυτοάνοσων νοσημάτων (πχ.

  θυροειδοπάθεια, ρευματικά νοσήματα). Έτσι βελτιώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης με ταυτόχρονη μικρότερη νοσηρότητα και

  καλύτερη ποιότητα ζωής.

  Η προαγωγή των διατροφικών κανόνων της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας σε ευρύτερη βάση θα μπορούσε να

  αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική αγωγής υγείας στους Έλληνες που τα τελευταία χρόνια μαστίζονται από υψηλά

  ποσοστά παχυσαρκίας και καρδιοαγγειακής νόσου. Από τα στοιχεία εκείνα που κάνουν εφικτό έναν τέτοιο σχεδιασμό είναι το

  γεγονός ότι οι Έλληνες είναι εξοικειωμένοι με τις συστάσεις της Ορθόδοξης νηστείας λόγω της θρησκευτικής τους παράδοσης.

  Με αυτόν τον τρόπο, τηρώντας έναν πιο υγεινό τρόπο διατροφής που ταυτίζεται με το μοναστικό διαιτολόγιο, θα μπορούσαμε

  ως λαός να δώσουμε περισσότερη έμφαση σε συνήθειες που προάγουν τόσο την πνευματική ανάταση όσο και σωματική υγεία

  και την ευεξία, κάτι τόσο σημαντικό για τη βελτίωση της λειτουργικότητάς μας μέσα στην κοινωνία.

 • ΔΙΑΙΤΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Αδυνάτισμα σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας διατροφής και όχι γρήγορη απώλεια κιλών. Η απώλεια βάρους οφείλει να γίνεται σταδιακά αφού πρώτα «κτίσουμε» έναν υγιή οργανισμό. Πρέπει να γίνει σαφές ότι ο παχύσαρκος άνθρωπος θα καταφέρει να νικήσει το πάχος, μόνο όταν η μείωση του σωματικού του λίπους ακολουθείται από ταυτόχρονη αύξηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας.

  Συνήθως, όταν αρχίζουμε μια δίαιτα, ζυγίζουμε το σώμα μας και θέτουμε σαν στόχο να χάσουμε 10,20,30…κιλά. Αυτή είναι η αρχή του λάθους. Γιατί αυτό που πρέπει κανονικά να μετρήσουμε είναι το ποσοστό λίπους του οργανισμού. Και στη συνέχεια, να προσπαθήσουμε να το μειώσουμε ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή ανάλογα με την ηλικία μας, το βάρος μας, τους ρυθμούς και την ένταση της καθημερινής μας ζωής.

  Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγχει κανείς την πρόοδό του σε μια οποιαδήποτε δίαιτα, είναι η μέτρηση του ποσοστού λίπους του σώματος πριν και μετά το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα.

  Πως πρέπει να... τρώμε

  Η τροφή του ανθρώπου για να θεωρηθεί ως κανονική και πλήρης, πρέπει να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις :

  Να παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα θερμίδων...

  Να παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες λευκώματος (πρωτεΐνες), λίπους, υδατανθράκων, ύδατος, ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

  Να έχει ευχάριστη γεύση και να διεγείρει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

  Να έχει την απαιτούμενη ικανότητα κορεσμού. Η ποσότητα που καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες, είναι ειδική για κάθε άτομο και εξαρτάται από τους εξής παράγοντες που το χαρακτηρίζουν: Ανάστημα - βάρος - δραστηριότητα - ηλικία - κλίμα - φύλο

 • Γιατί ενώ κάνω δίαιτα δεν χάνω κιλά;

  1. Χρειάζεται προγραμματισμός και διευκρίνιση του στόχου σου. Πολλές φορές υιοθετούμε ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και αναμένουμε απώλεια βάρους. Τρώω υγιεινά και light προϊόντα ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα κάνω δίαιτα. Χρειάζεται η συμβουλή ενός διαιτολόγου που θα ορίσει την ποσότητα των θερμίδων που πρέπει να λαμβάνεται ημερησίως ώστε να πραγματοποιηθεί απώλεια βάρους. 2. Εάν η δίαιτα γίνεται ταυτόχρονα με άσκηση πολύ πιθανό η ζυγαριά να μην δείχνει την αντίστοιχη απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση κάνει τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες με την μορφή γλυκογόνου, διαδικασία που οδηγεί και σε κατακράτηση νερού μέσα στον μυ η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 1-2 κιλά. Μετά από 4-5 εβδομάδες άσκησης η απώλεια κιλών θα είναι εμφανής τόσο εξαιτίας της δίαιτας όσο και της άσκησης.

  3. Η αναμενομένη και ιδανική απώλεια βάρους είναι 1/2 έως 1 κιλό την εβδομάδα.

  4. Καταναλώνεις πολύ μεγάλη ποσότητα νατρίου.

  5. Το βάρος σου είναι φυσιολογικό και ο οργανισμός σου αντιστέκεται στην απώλεια βάρους προστατευτικά. Η άσκηση σε αυτήν την περίπτωση θα σε βοηθήσει να επιτύχεις την εικόνα του σώματος που προσδοκάς. 6. Δεν ακολουθείς διαιτολόγιο που περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συχνά και ισορροπημένα γεύματα αυξάνουν τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό άρα και τις καύσεις. Επιπλέον, τα συχνά γεύματα δεν επιτρέπουν αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης που αποτελούν ρυθμιστή της όρεξης μέσω βιοχημικών μεταβολικών διαδικασιών.

  7. Ακολουθείς φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί αύξηση βάρους

  8. Ινσουλινοαντίσταση: Τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά αντί να πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα 1-2 ώρες μετά από ένα γεύμα. Αυτή η επιπλέον ινσουλίνη διεγείρει τα κύτταρα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια στη μορφή γλυκόζης και να μετατραπεί σε λίπος. Η θεραπεία αυτού του συνδρόμου δεν είναι εύκολη, αλλά με σωστή φαρμακευτική αγωγή μαζί με δίαιτα που είναι υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και άσκηση, η απώλεια βάρους είναι εφικτή.

  9. Υποθυρεοειδισμός: κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρορμονών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο μεταβολισμός να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς. Πολλές φορές αυτή κατάσταση σχετίζεται με δυσκολία απώλειας βάρους. Αν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχεις υποθυρεοειδισμό, θα πρέπει να κάνεις εξέταση ώστε να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία.

  http://www.ygeiaonline.gr/plugins/content/mavikthumbnails/thumbnails/150x150-images-stories-News9-healthy_diet_010b_20.jpg

 • Υποσχέσεις που μπορεί να κρύβουν παγίδες

  • Γρήγορη απώλεια βάρους- Γρήγορο αδυνάτισμα

  • Η γρήγορη και απότομη απώλεια βάρους ελλοχεύει κινδύνους για απώλεια μυϊκής μάζας, οστικής μάζας και υγρών. Επίσης, οι

  πιθανότητες να επανακτήσεις τα χαμένα κιλά, πολύ γρήγορα μετά τη διακοπή της προσπάθειας, είναι αυξημένες. Η αργή και

  σταθερή απώλεια βάρους (0,5-1 kg/ εβδομάδα) είναι πιο πιθανόν διατηρήσιμη στο μέλλον από ότι οι δραματικές αλλαγές βάρους.

  Απεριόριστες ποσότητες και περιορισμοί

  • Απόφυγε δίαιτες που επιτρέπουν ορισμένα μόνο τρόφιμα ή/και προτρέπουν την κατανάλωση απεριόριστων ποσοτήτων από άλλα,

  π.χ. η δίαιτα του grapefruit ή της λαχανόσουπας. Είναι βαρετό να τρώει κανείς το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, και συνεπώς δύσκολο

  να υιοθετήσει κάτι μονότονο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να αποφεύγεις δίαιτες που περιορίζουν ή αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως π.χ. οι

  υδατάνθρακες. Ακόμα και αν λαμβάνεις κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα, όλο και κάποιο θρεπτικό συστατικό χάνεις.

  • Συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφίμων

  • Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική ένδειξη που να υποδεικνύει ότι συνδυασμοί συγκεκριμένων τροφίμων ή η κατανάλωση

  γευμάτων σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση των 'λάθος'

  συνδυασμών τροφίμων δεν προκαλεί καμία άμεση μετατροπή τους σε λίπος, ούτε παράγει τοξίνες στο έντερο, όπως ισχυρίζονται

  κάποιες δίαιτες. Όπως έχει φανεί από έρευνες, το αδυνάτισμα δεν είναι τόσο θέμα σύστασης της δίαιτας όσο της συνολικότερης

  μείωσης των θερμίδων που προσλαμβάνουμε.

  • Μη ευέλικτα προγράμματα

  • Η ζωή είναι ήδη αρκετά πολύπλοκη. Οποιοσδήποτε περιορισμός τροφικών επιλογών ή οποιοδήποτε μη ευέλικτο πλάνο διατροφής,

  μπορεί να αποβεί αρκετά δυσάρεστο σαν εμπειρία. Στο ξεκίνημα οποιασδήποτε δίαιτας, ρώτα τον εαυτό σου: 'Μπορώ να τρώω με

  αυτόν τον τρόπο για το υπόλοιπο της ζωής μου;'. Αν η απάντηση είναι όχι, τότε το πλάνο αυτό δεν είναι για εσένα.

  • Δεν χρειάζεται άσκηση

  • Η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και την υγιή ρύθμιση του σωματικού βάρους. Το κλειδί για

  την επιτυχία είναι να βρείς δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και μετά να στοχεύσεις σε 30 με 60 λεπτά άσκησης, όσο το

  δυνατόν περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

  Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος, να χτίσεις μυική μάζα και να μειώσεις το λίπος, είναι ένας εφ’όρου ζωής

  συνδυασμός εξυπνότερης διατροφής με περισσότερη κίνηση

 • Η δίαιτα απαγορεύεται αυστηρώς σε: Παιδιά και έφηβους, καθώς τους στερεί όλα τα απαραίτητα θρεπτικά

  συστατικά για την ανάπτυξη τους και επιπλέον δημιουργεί διαστρεβλωμένες σκέψεις γύρω από το φαγητό, π.χ. ότι όλα τα γλυκά παχαίνουν.

  Άτομα που ήδη πάσχουν από διατροφική διαταραχή, όπως ανορεξία, βουλιμία και διαταραχή υπερφαγίας. Ακόμα και εάν για ιατρικούς λόγους το άτομο επιβάλλεται να χάσει βάρος (π.χ. παχύσαρκο) θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί το θέμα της διατροφικής διαταραχής. Η δίαιτα σε ένα άτομο με διατροφική διαταραχή είναι καταστροφική, και οδηγεί σε μεγάλη έξαρση της διαταραχής, δηλ. σε περισσότερη βουλιμία ή σε περισσότερη ανορεξία.

  Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς η μη ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών θα απορρυθμίσει τον διαβήτη. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ένα πολύ καλά σχεδιασμένο πλάνο διατροφής σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα και έλεγχο της φαρμακευτικής αγωγής.

  Άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες, όπως κατάθλιψη. Η έλλειψη και μόνο των απαραίτητων συστατικών με τα οποία λειτουργεί το νευρικό σύστημα είναι αρκετή για να επιβαρύνει την ασθένεια.

 • ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Είναι επίσης γνωστό το πόσο ταλαιπωρεί όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά το επιπλέον βάρος. Έτσι

  λοιπόν θα ήταν ευχής έργον, ένας μαγικός τρόπος αδυνατίσματος, ειδικά εάν δεν πρόκειται για δίαιτα. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι και λυμαίνονται το χώρο του αδυνατίσματος και της διαιτολογίας. Χάπια και σκόνες, καλούνται να υποκαταστήσουν γεύματα και ειδικούς επιστήμονες.

  Η φυσιολογία του ανθρώπου απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες πρόσληψης τροφής. Εάν αντικαταστήσουμε γεύματα με κάποιο σκεύασμα, επεμβαίνουμε στη φυσιολογία, ταλαιπωρώντας πρώτα απ’ όλα το πεπτικό μας σύστημα. Η πέψη της τροφής (επιγραμματικά) ξεκινά από το στόμα με τα πρώτα στάδια διάσπασης της τροφής, συνεχίζεται στο στομάχι, με τη συμμετοχή πεπτικών υγρών και στις αμέσως μετά αρχίζει η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών με πολύ συγκεκριμένες βιοχημικές διαδικασίες.

  Εάν λοιπόν αντικαταστήσουμε τελικά ορισμένα γεύματα με οποιοδήποτε σκεύασμα, ακόμη και εάν πρόκειται «μόνο» για πρωινό και βραδινό, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα συμβεί και αυτομάτως θέτουμε σε κίνδυνο έναν υγιή και φυσιολογικό οργανισμό. Είναι απαράδεκτο επιστημονικά να χορηγούμε υποκατάστατα τροφής, αντί φαγητού, χωρίς το άτομο να είναι κλινήρης υπό στενή ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση και χωρίς να συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο το οποίο να αποδεικνύει πως κάποιο σκεύασμα μπορεί να διαλύσει το σωματικό λίπος ή να υποκαταστήσει ολόκληρα γεύματα σε έναν απόλυτα υγιή οργανισμό. Η χρήση οποιοδήποτε σκευάσματος, όποια και αν είναι η εμπορική του ονομασία, ακόμη και εάν συνοδεύεται από μία δήθεν επιστημονική τεκμηρίωση – υποστήριξη, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και οργανικές αλλοιώσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η χολολιθίαση, υπερουριχαιμία, αμηνόρροια και άλλες γυναικολογικές διαταραχές, διαταραχή της λειτουργίας των νεφρών κλπ, όπως και πιο απλές (φαινομενικά) διαταραχές, όπως τριχόπτωση, κεφαλαλγίες, ορθοστατική υπόταση κλπ Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε πως ο στόχος ενός διαιτολόγου, δεν είναι απλώς να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ένα υπέρβαρο άτομο, αλλά να το εκπαιδεύσει διατροφικά.

  Εάν δεν βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τον γενικότερο τρόπο ζωής μας (πχ άσκηση), δεν έχουμε καμία ελπίδα να διατηρήσουμε το βάρος μας. Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι επανέρχονται στα κιλά τους μέσα σε 2 χρόνια.

 • ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

  Η νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa) πιο γνωστή ως ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από

  άρνηση για διατήρηση ενός υγειούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια

  διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα του ή

  της, το φαγητό και την διατροφή τους. Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους

  εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού. Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για άτομα με ανορεξία είναι 600-800

  θερμίδες αλλά υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ολικούς αθρεψίας. Είναι μια σοβαρή ψυχική αρρώστια με υψηλό ποσοστό

  παρενεργειών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες. Η νευρική ανορεξία εκδηλώνεται

  συνήθως στην εφηβεία και είναι πιο συχνή στις έφηβους

  Σημάδια και συμπτώματα:

  Προφανής, γρήγορη και δραματική απώλεια βάρους.

  Εμμονή με τις θερμίδες και την ποσότητα των λιπαρών στα τρόφιμα.

  Απασχόληση με την τροφή, τις συνταγές και την μαγειρική. Μπορεί να μαγειρεύουν πολύπλοκα φαγητά για άλλους αλλά να μην

  τα καταναλώνουν οι ίδιοι/ίδιες.

  Κάνουν δίαιτες παρόλο που είναι αδύνατοι/αδύνατες ή επικίνδυνα ελλιποβαρείς.

  Τελετουργικά: κόβουν το φαγητό σε μικρά κομμάτια, αρνούνται να φάνε μπροστά σε άλλους, κρύβουν ή πετάνε φαγητό.

  Χρησιμοποιούν καθαρτικά, διαιτητικά χάπια, εμετικά, διουρητικά ή πηγαίνουν γρήγορα στο μπάνιο μετά τα γεύματα για να

  προκαλέσουν οι ίδιοι εμετό στον εαυτό τους και να αποβάλλουν τις περιττές θερμίδες.

  Κάνουν συχνή και επίπονη άσκηση.

  Θεωρούν τους εαυτούς τους υπέρβαρους ακόμη και αν οι άλλοι τους λένε ότι είναι υπερβολικά αδύνατοι.

  Δεν αντέχουν το κρύο και δηλώνουν συχνά πόσο κρυώνουν εξαιτίας της έλλειψης μονωτικού λίπους ή κακής κυκλοφορίας του

  αίματος λόγω πολύ χαμηλής πίεσης. Εμφανίζουν επίσης πολύ χαμηλή θερμοκρασία σώματος (υποθερμία) καθώς το σώμα

  προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

  Κατάθλιψη: μπορεί να βρίσκονται συχνά σε μια λυπημένη και ληθαργική κατάσταση.

  Απομόνωση: αποφεύγουν τους φίλους και την οικογένεια τους, αποτραβιούνται κοινωνικά και γίνονται μυστικοπαθείς.

  Φορούν φαρδιά ρούχα για να κρύψουν την απώλεια βάρους τους αν τους κάνουν σχόλια για την υγεία τους και θέλουν να τα

  αποφύγουν ενώ κάποιοι άλλοι/άλλες φορούν φαρδιά ρούχα για να κρύψουν το σώμα τους καθώς το θεωρούν μη γοητευτικό και

  υπέρβαρο.

  Τα μάγουλα τους μπορεί να είναι πρησμένα εξαιτίας της μεγέθυνσης των σιελογόνων αδένων που προκαλείται από την

  υπερβολική και συχνή πρόκληση εμετού.

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%82http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AEhttp://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE

 • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

  Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικούς λίπους, συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους.

  Η σοβαρή παχυσαρκία ενέχει κινδύνους για την υγεία καθώς παρουσιάζει επιπλοκές. Η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, η οποία παρατηρείται συνήθως στους άνδρες, προκαλεί πολύ συχνά εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αρτηριοσκλήρυνση κλπ. Αντίθετα, η συσσώρευση λίπους στους μηρούς και τους γλουτούς, η οποία παρατηρείται συνήθως στις γυναίκες, προκαλεί κυρίως αγγειακά προβλήματα από τα κάτω άκρα, όπως φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων (κιρσούς) κλπ.

  οι κυριότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας:

  Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, 61%

  Καρκίνος ενδομητρίου, 34%

  Χολολιθίαση, 30%

  Οστεοαρθρίτιδα, 24%

  Αρτηριακή υπέρταση, 17%

  Στεφανιαία νόσος, 17%

  Καρκίνος μαστού, 11%

  Καρκίνος παχέως εντέρου, 11%

 • ΜΠΙΝΙΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

  ΓΕΩΡΓΟΔΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

  ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

  ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

  ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

  Στην περιοχή της Μεσογείου αναπτύχθηκαν δυο μεγάλοι πολιτισμοί: ο

  Ελληνικός και ο Αιγυπτιακός. Αυτοί

  επηρέασαν με τον δικό τους τρόπο τους

  μεταγενέστερους πολιτισμούς ακόμα και

  στον τομέα της διατροφής.

  ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΛΛΗΝΩΝ:

  Ο Αθηναίος πριν βγει από το σπίτι του , με το θαμπό ακόμη φως της

  αυγής , έτρωγε κάτι λιτό , το λεγόμενο ακράτισμα . Συνήθως , λίγο κριθαρένιο ή σταρένιο ψωμί

  βουτηγμένο σε λίγο ανέρωτο κρασί

  ( άκρατος οίνος ) . Καμιά φορά το πρώτο αυτό γεύμα της ημέρας ήταν πιο πολυτελές. Πρόσθεταν ελιές και σύκα . Προς το μεσημέρι ή προς το απόγευμα οι Έλληνες έπαιρναν ένα

  γεύμα πολύ απλό , στα γρήγορα (άριστον ) .

 • Μερικοί απ’ αυτούς προς το βράδυ ξανατρώνε

  κάτι (εσπέρισμα ) μα το γεύμα το πιο πολυτελές

  το παίρνουν κανονικά στο τέλος της ημέρας , ή

  αφού έχει πια νυχτώσει είναι το δείπνο. Σ’ ένα

  πλούσιο δείπνο ( περίπου τον 5ο π.Χ. αιώνα )

  μπορούσε κανείς να δει τυρί της Αχαΐας ,σύκα

  και μέλι της Αττικής , « αίθοπα οίνο » από τη

  Χίο και τη Λέσβο , θαλασσινά από τις πλούσιες

  ακτές της Εύβοιας , δαμάσκηνα από τη

  Δαμασκό της Συρίας , κριθαρένιο ψωμί από την

  Πύλο, φάβα ή ζωμό από μπιζέλια , τηγανίτες

  βουτηγμένες στο λάδι και γαρνιρισμένες με μέλι

  , τυρί αλογίσιο , που έτρωγαν μόνο οι «

  πολεμοχαρείς » , βραστούς βολβούς , ραπάνια

  για να φεύγει το μεθύσι και βέβαια τις πίτες της

  Αθήνας, καύχημα της πόλης , παραγεμισμένες

  με τυρί , μέλι και διάφορα « νωγαλεύματα » .

 • Τα δημητριακά αποτελούσαν την

  κύρια βάση της διατροφής για τους

  αρχαίους . Αλλά τόσο το σιτάρι όσο

  και το κριθάρι δεν ήταν σε αφθονία

  για τους Αθηναίους , έτσι

  αναγκάζονταν να το εισάγουν από

  άλλα μέρη .

  Το αλεύρι από κριθάρι , ζυμωμένο

  σε γαλέτες ήταν το πιο

  συνηθισμένο καθημερινό ψωμί και

  ονομαζόταν μάζα . Oι Αθηναίοι

  φουρνάρηδες είχαν καλή φήμη , για

  τα γλυκίσματα και τις πίτες τους .

 • Οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν στα γεύματα και

  στα δείπνα τους , τα τραπέζια να είναι

  πλούσια. Αποτελούνταν συνήθως από ψωμί

  , γλυκίσματα , φρούτα , ελιές , πίτες ,

  κρέατα και χορταρικά. Φυσικά και από

  άφθονο κρασί .Από τα όσπρια , γνωστά

  στους αρχαίους ήταν τα φασόλια, οι φακές ,

  τα ρεβίθια ( που τα προτιμούσανε ψημένα) ,

  τα μπιζέλια και τα κουκιά , που τα έτρωγαν ,

  συνήθως , σε πουρέ ( έτνος ). Ένα από τα

  πιο απαραίτητα αγαθά σ’ ένα σπίτι ήταν το

  λάδι . Φημισμένα ήταν τα λάδια της

  Σάμουκαι της Ικαρίας .

 • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ:

  Οι Αιγύπτιοι , που γνώριζαν να

  εκτιμήσουν την γη τους και δεν

  φειδωλεύονταν σε κόπους,

  φοβούνταν την πείνα . Γνωρίζουμε

  ότι βάση της διατροφής των

  πλούσιων Αιγυπτίων ήταν το κρέας,

  τα ψάρια και τα δημητριακά ,

  καθώς επίσης κι ότι υπήρχαν 33

  ποικιλίες κρέατος , 24 ποικιλίες

  ψαριού και 48 φαγητά φούρνου .

 • Έτρωγαν πάντα πολύ κρέας . Σκηνές

  σφαγής ζώων και κοπάδια που

  προορίζονταν για την κατανάλωση

  σκεπάζουν τους τοίχους των τάφων

  . Το βόδι ήταν ο μεγαλύτερος

  προμηθευτής κρέατος .

 • ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ

  ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

  Αγκινάρα >Κινάρα,Κόναρος

  Αγγούρι >Σικυός

  Αρακάς >Ώχρος

  Άνηθος >Ανήτω

  Αυγά >Ωά

  Αχλάδι >Άπιος,Όγχνη

  Αστακός >Κάραβος

  Αχινός >Εχίνος

  Αμπελόπρασα >Γήτεια

  Βλίτα >Βλίτον

  Βελανίδια >Φηγός

 • Γαρίδες >Καρίδες

  Δαμάσκηνα >Κοκκύμηλα

  Δυόσμος >Μίνθη

  Ελιές >Ελάας

  Καβούρια >Καρκίνοι

  Καλαμάρια >Τευθίδες

  Ζυμαρικά >Μαζίσκας

  Κοτόπουλα> Ορνίθια

  Κρασί >Οίνος

  Κολοκύθια >Κολοκύνθη , Σικύα Ινδική

 • Μαρούλι >Θρύδαξ

  Μανιτάρια >Μύκων,Μύκαι

  Πάπια >Νήττα

  Παξιμάδι >Δίπυρον,Φυστή Μάζα

  Πεπόνι >Πέπων

  Πετιμέζι >Σήραιον

  Πληγούρι >Χόνδρος

  Ρεβύθια >Ερέβινθος,Ώχρος

  Ρίγανη >Ορίγανος

  Ροδιά >Ροιά

  Ροφός >Ορφός

  Σταφύλι >Βότρυς

 • Σουσάμι >Σύσαμο

  Στρείδια >Όστρεα

  Τόνος >Θύννος

  Τυρί >Τυρός

  Φακές >Φακή

  Φασόλια >Φάσηλοι

  Χταπόδι >Πολύπους

  Ψωμί >Άρτος,Μάζα,Άλφιτα

 • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

  Από το έτος 1000 μ.Χ. Οι Βίκινγκς κατανάλωναν φρέσκα και παστά

  κρέατα και ψάρια, τυριά, προϊόντα

  σίκαλης αλλά και βολβούς, καρότα,

  τεύτλα και πατάτες. Τροφές που

  μπορούσαν να αποθηκεύουν για

  μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι

  οποίες τους κρατούσαν... χορτάτους

  όσο κρατούσαν οι μάχες.

  ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

 • Το μυστικό της επιτυχίας της

  συγκεκριμένης διατροφής είναι η

  ποιότητα της πρωτεΐνης η οποία

  παρέχει στον οργανισμό μας τη

  δύναμη που χρειάζεται για να

  δουλέψει ο μεταβολισμός. Στα

  βασικά της δε πλεονεκτήματα είναι

  πως δεν αισθανόμαστε πείνα για

  μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  Οι 10 κορυφαίες τροφές που

  διατήρησαν άτρωτους τους

  Βίκινγκς :

 • 1.Ο σολομός για τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές,

  προλαμβάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, ενώ

  ελαττώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

  2. Ο μπακαλιάρος για τις άπαχες πρωτεΐνες του.

  3. Το ιχθυέλαιο για τη βιταμίνη D. 4. Το μαύρο ψωμί για τις άφθονες

  φυτικές ίνες του. 5. Η βρόμη, σημαντική πηγή διαλυτών

  φυτικών ινών, μαγνησίου και ψευδάργυρου, που εξισορροπούν το

  σάκχαρο.

 • 6. Το άπαχο βοδινό για τη βιταμίνη Β12, το σίδηρο και τον ψευδάργυρο.

  7. Η πατάτα για την παραγωγή

  ενέργειας και τη βιταμίνη C.

  8. Το κουνουπίδι, το λάχανο, το

  μπρόκολο και τα λαχανάκια

  Βρυξελλών (τα λεγόμενα σταυρανθή

  λαχανικά) για τις αντιοξειδωτικές τους

  ιδιότητες, που βοηθούν τα κύτταρα να

  αναπτύξουν αντικαρκινική δράση.

  9. Τα καρότα για τη βιταμίνη Α.

  10. Τα μύρτιλλα, αλλά και τα

  υπόλοιπα φρούτα του δάσους για τους

  αντιοξειδωτικούς παράγοντες που

  μειώνουν τις βλάβες οι οποίες

  προκαλούνται στα κύτταρα από την

  ατμοσφαιρική ρύπανση.

 • Η παραδοσιακή Κρητική διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων φαίνεται

  να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη,

  όπως είχε δείξει η μελέτη των 7 χωρών, πού άρχισε το 1960 και

  συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από τη μελέτη αυτή, η οποία περιελάμβανε τη διαχρονική παρακολούθηση μιας

  ομάδας 700 περίπου ανδρών αγροτικής περιοχής της Κρήτης,

  φάνηκε ότι ο πληθυσμός αυτός είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και τις διάφορες μορφές καρκίνου σε

  σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

  ΚΡΗΤΗ

 • Ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η

  άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών αποδίδεται στην παραδοσιακή διατροφή τους. Η

  διατροφή αυτή ήταν απλή και περιελάμβανε κυρίως ελαιόλαδο που έδινε το ένα τρίτο

  περίπου της ημερήσιας ενέργειας σε κάθε άτομο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας

  προέρχετο από δημητριακά, κυρίως ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και σπανιότερα σε

  μικρές ποσότητες από αυγά, τυρί, γάλα, κρέας, ψάρι και λίγο κόκκινο κρασί σε κάθε γεύμα. Η

  απλή αυτή παραδοσιακή δίαιτα της Κρήτης έχει αλλοιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως από

  τις νεότερες γενιές. Τα αποτελέσματα είναι πολύ δυσάρεστα για την υγεία του πληθυσμού και οι πρόωροι θάνατοι από εμφράγματα και κακοήθη

  νεοπλάσματα έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις.

 • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

  ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

  Η ονομασία Καθαρά Δευτέρα

  προέρχεται από τον καθαρισμό των

  ψυχών και των σωμάτων, που

  αρχίζει τη μέρα αυτή και

  συνεχίζεται όλη την Σαρακοστή.

  Την ημέρα αυτή, όλα τα φαγητά

  είναι «καθαρά». Τα χορταρικά που

  αφθονούν αυτή την περίοδο όπως οι

  αγκινάρες, τα σέλινα, τα φρέσκα

  κουκιά είναι μερικά από τα βασικά

  εδέσματα του τραπεζίου.

 • Στα χορταρικά προστίθενται επίσης και τα ορεκτικά όπως οι μαύρες ή οι τσακιστές ελιές, τα διάφορα είδη

  ξιδάτων, ο ταραμάς, το ταχίνι και άλλα. Ενα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε ότι

  έρχεται η Καθαρά Δευτέρα είναι η πολύ νόστιμη Λαγάνα. Ακόμα πολλά είναι τα

  κυρίως πιάτα που μαγειρεύονται ώστε να καλύψουν όλα τα γούστα.Μερικά από αυτά είναι οι Σουπίες με Σπανάκι, τα Φασόλια Γίγαντες πλακί, οι Γαρίδες Σαγανάκι (χωρίς λάδι), η νηστίσιμη

  Πατατοσαλάτα και η Αστακομακαρονάδα.

 • Μην ξεχνάμε και το κρασί που ρέει

  άφθονο σε όλες τα τραπέζια εκείνη

  την ημέρα. Βέβαια, Καθαρά

  Δευτέρα δε γίνεται χωρίς χαλβά.

 • ΠΑΣΧΑ

  Το Πάσχα είναι μία ακόμη γιορτή που στην Ελλάδα τιμούμε με εκλεκτά

  εδέσματα: Πασχαλινά γλυκά και

  φαγητά. Το αρνί και το κατσίκι στη

  σούβλα ή στο φούρνο είναι το

  βασικό πασχαλινό φαγητό αλλά και

  έθιμο. Η ποικιλία από σαλάτες και

  αλοιφές συνοδεύουν τον οβελία.

  Επίσης η μαγειρίτσα είναι ένα

  πασχαλινό φαγητό ιδιαίτερα

  νόστιμο και το τρώμε μετά την

  ανάσταση.

 • Επειδή το Πάσχα "τσουγκράμε"

  αβγά, τις περισσότερες φορές

  τρώμε και αβγά στο πασχαλινό μας

  τραπέζι. Το πασχαλινό γλυκό είναι

  τα τσουρέκια, τα οποία είναι

  νόστιμα, υγιεινά και όταν είναι

  σπιτικά κάνουν το σπίτι μας να

  γεμίσει μυρωδιές. Ένα καλό

  κόκκινο κρασί και μία καλή παρέα

  μπορούν να κάνουν το Πάσχα μας

  ακόμη πιο όμορφο.

 • ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

  Η Τσικνοπέμπτη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε

  τόπος έχει τα δικά του έθιμα για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης. Αναφέρουμε

  κάποια από αυτά:

  - Στην Αρκαδία η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα κρεατοφαγίας (μέχρι σκασμού),

  οικογενειακής συγκέντρωσης και διασκέδασης.

  - Στην Κοζάνη το περίφημο «τσίκνισμα» πραγματοποιούνταν μέσα από την τσίκνα

  που αναδύονταν από το αρτυμένο φαΐ, συνήθως κρέας (το οποίο σημειωτέων

  αποκαλείται «φαΐ» στο τοπικό ιδίωμα π.χ. «Κυριακή σήμερα έχουμε φαΐ μι πατάτσις

  στου φούρνου». Το να κάψει μια νοικοκυρά το φαγητό εκείνη την εποχή ήταν μεγάλη

  πολυτέλεια.

 • - Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο

  τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ, αναλαμβάνει τα «προξενιά»

  ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

  - Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα

  αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο

  αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον

  κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά

  πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

 • - Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της

  Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η

  Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα

  πως ο Ναύαρχος Ουίλσων είναι

  τρελά ερωτευμένος μαζί της και

  πως έρχεται να την παντρευτεί. Για

  αυτό ντύνεται νύφη και με την

  συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να

  προϋπαντήσει τον καλό της στο

  λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί

  διασκεδάζουν με τα καμώματα της.

 • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

  Την ημέρα των χριστουγέννων όλες οι οικογένειες μαζεύονται στο σπίτι και τρώνε. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

  συνηθίζεται να είναι γεμάτο από φαγητά και γλυκά.

  Η γεμιστή γαλοπούλα αποτελεί το βασικό φαγητό της ημέρας των χριστουγέννων αλλά ακόμη και το γεμιστό κοτόπουλο

  είναι εξίσου νόστιμο. Κάποιες οικογένειες προτιμούν την τηγανιά και τα ντολμαδάκια. Το κρασί είναι μέρος

  του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

  Τα γλυκά που υπάρχουν στο τραπέζι είναι τα μελομακάρονα, οι

  κουραμπιέδες και σε κάποιες περιοχές το σαραγλί

 • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

  Όταν τρώμε δεν μιλάμε.

  Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις

  Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι

  Ποσ’ απίδια πιάνει ο σάκος

  Δυο καρπούζια δεν χωράν σε μια μασχάλη

  Κάθε πράγμα στο καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο

  Τον έπιασαν στα πράσα

  Φάτε μάτια ψαριά και κοίλα περίδρομο

  Αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι

 • Μάζευε κι ας είναι ρώγες

  Ο τεμπέλης δεν τρώει τα αμύγδαλα για να μην τα σπάει.

  Η ζωή είναι ένα λουλούδι και ο ερωτάς το μέλι του.

  Όποιος δουλεύει δεν πείνα και αν πεινά δεν πεθαίνει.

  Η αλήθεια και το λαδί βγαίνουν από πάνω.

  Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει

  Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

 • Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.

  Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει.

  Όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα τον τρων οι κότες

  Φασούλι-φασουλή γεμίζει το σακούλι.

  Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

  Των φρονίμων τα παιδιά , πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

  Τα λόγια σου με χόρτασαν και το ψωμί σου φάτο.

 • Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει.

  Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

  Δώσε στη γυναίκα ψίχουλα να πάρεις

  καρβέλια ,δώσε καρβέλια και δε θα

  πάρεις τίποτα.

  Μεγάλη μπουκιά φάε , μεγάλη

  κουβέντα μη λες

  Όποιος έχει καεί στο χυλό φυσάει και

  το γιαούρτι.

  Τι είναι ο κάβουρας ,τι είναι το ζουμί

  του.

  Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται.

 • Του δίνανε τα παξιμάδια και αυτός τα ήθελε βρεγμένα.

  Από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει

  και αν καεί.

  Μάθε τέχνη κι άστην και άμα

  πεινάσεις πιάσ’ την.

  Ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στ’

  αλεύρι.

  Η τέχνη θέλει μάστορη και η φάβα

  λάδι.

  Μήνας που δεν έχει ρο , ρίξε στο

  κρασί νερό.

 • Νηστικό αρκούδι δε χορεύει.

  Το σάπιο μήλο σαπίζει και το γερό.

  Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα

  Μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα

  Είναι ακριβός στα λάχανα, φτηνός στα παραπούλια

  Καλόμαθε η γριά στο μέλι

  Τρώγοντας έρχεται η όρεξη

  Τα κάστανα θέλουν κρασί και τα καρύδια μελί.

 • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  Mr Leopold Bloom ate with relish the inner organs of beasts

  and fowls.” James Joyce, Ulysses

  “The rule is jam tomorrow and jam yesterday, but never jam

  today.” Lewis Carroll, Through the Looking Glass

  “Bread, milk and butter are of venerable antiquity. They taste of the morning of the world.” Leigh Hunt (1784-1859), The

  Seer

 • “I’m Frank Thompson, all the way from ‘down east.’ I’ve been through

  the mill, ground, and bolted, and

  come out a regular-built down-east

  johnny-cake, when it’s hot, damned

  good; but when it’s cold, damned

  sour and indigestible — and you’ll

  find me so.” Richard Henry Dana,

  Two Years Before the Mast

  “Well loved he garlic, onions, and

  eek lekes . And for to drinken

  strong wyn, reed as blood.”

  Geoffrey Chaucer, Canterbury Tales

 • “And Tom brought him chicken soup until he wanted to kill him. The lore has

  not died out of the world, and you will

  still find people who believe that soup

  will cure any hurt or illness and is no

  bad thing to have for the funeral either.”

  John Steinbeck, East of Eden

  “Huge lemons, cut in slices, would sink

  like setting suns into the dusky sea,

  softly illuminating it with their

  radiating membranes, and its clear,

  smooth surface aquiver from the rising

  bitter essence.” Rainer Maria Rilke

 • “...let me eat, or else take your government again; for an office that

  will not afford a man his victuals is

  not worth two beans.” Miguel de

  Cervantes, Don Quixote

  ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

  Γλυκά γλυκά γλυκά!!!

  έφαγα πολλά γλυκά

  έγινα σαν το μπαλόνι

  δε χωρώ στο παντελόνι!

  Πω! πω!πω! τι συμφορά

  έκανα και μια κοιλιά

  δε μπορώ να τρέξω πια

  δε με παίζουν τα παιδιά!

  Γρήγορα στον τενεκέ

  σοκολάτες και σουφλέ

  φίλοι μου θα τρώω πια

  φρούτα και λαχανικά!!!

 • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

  Παιδική Ηλικία

  Η παιδική ηλικία (από 5 - 10 ετών) αποτελεί

  μία σημαντική φάση της ζωής του

  ανθρώπου, καθώς είναι η περίοδος όπ