νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

27
Βιβλιοπαρουσίαση νέων και παλιότερων εκδόσεων που αξίζει να διαβάσουμε. Καλό Καλοκαίρι!

Transcript of νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Page 1: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Βιβλιοπαρουσίαση νέων και

παλιότερων εκδόσεων που αξίζει να διαβάσουμε.

Καλό Καλοκαίρι!

Page 2: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Ο έμπορος των καταραμένων βιβλίωνΈνα μεσαιωνικό θρίλερ

Marcello Simoni Αιώρα 2012 , Τιμή € 17,00• Ο Ιγνάθιο του Τολέδου, έμπορος απόκρυφων βιβλίων και

ιερών λειψάνων, αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός Βενετσιάνου αριστοκράτη να ανακαλύψει τα ίχνη του Uter Ventorum (Ο ασκός των ανέμων), ενός εξαιρετικά σπάνιου βιβλίου που κρύβει το υπέρτατο μυστικό των αρχαίων μάγων.Κι ενώ τριγύρω του τα τελετουργικά εγκλήματα διαδέχονται το ένα τ' άλλο, ο Ιγνάθιο θα περιπλανηθεί στη μεσαιωνική Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, προσπαθώντας να λύσει τους περίπλοκους γρίφους που προστατεύουν το μυθικό χειρόγραφο. Για να καταφέρει όμως να βρει τη λύση του αινίγματος πριν τον προφτάσουν οι εκτελεστές της Σάντα Βέμε, ενός μυστικού δικαστηρίου που έχει απλώσει τα δίχτυα του παντού, θα πρέπει πρώτα να έρθει αντιμέτωπος με το δικό του, καλά κρυμμένο μυστικό. Αλλιώς κινδυνεύει να χάσει ό,τι αγαπάει περισσότερο στον κόσμο...

Page 3: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Ο ουρουγουανός εραστήςσυγγραφέας:Σαντιάγο Ρονκαλιόλο

εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ 2013, σελ. 368 , € 14,00,

• Στα τέλη του 1953, μια παράξενη τελετή προς τιμήν του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σάλτο της Ουρουγουάης. Εκατοντάδες άνθρωποι, ομιλίες, απαγγελίες, και ένα μνημείο αφιερωμένο στον ποιητή από τη Γρανάδα. Με αφορμή τα αμφίσημα λόγια του βασικού ομιλητή εκείνης της τελετής αλλά και ένα μικρό κουτί που θάφτηκε στη βάση του μνημείου, ο περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο διατυπώνει ένα ερώτημα –πού βρίσκεται, τελικά, θαμμένος ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα;– και ξεκινάει μια περιπλάνηση στην παράξενη και αντιφατική προσωπικότητα του Ενρίκε Αμορίμ, του ουρουγουανού συγγραφέα που η ζωή του σημαδεύτηκε από τη συνάντησή του με τον Λόρκα. Σε αυτή την περιπλάνηση, περνάμε από το κοσμοπολίτικο Μπουένος Άιρες της δεκαετίας του ’30 στην ταραγμένη Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου και στη μεταπολεμική Ευρώπη, συναντώντας στον δρόμο μας προσωπικότητες όπως ο Μπόρχες, ο Νερούδα, ο Πικάσο, ο Αραγκόν, ο Τσάρλι Τσάπλιν. Πάνω απ’ όλα, όμως, είμαστε μάρτυρες μιας ερωτικής σχέσης γεμάτης μυστήρια που, μέσα από τις θύελλες του καιρού της, κατάφερε να αψηφήσει τις συμβάσεις αλλά και τον ίδιο τον θάνατο.

Page 4: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Το έγκλημασυγγραφέας: ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ

εκδ.Σοκόλη-Κουλεδάκη 2013, σελ.352, Ευρώ 13,85

• Ο Τσέχωφ συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος; Κι όμως! Και μάλιστα ενός μυθιστορήματος που αντιστρέφει τους κανόνες του είδους αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν κανόνες και ότι το μόνο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν είναι η ανατροπή τους... Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα εφάμιλλο των καλύτερων στιγμών του Τσέχωφ.

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, ένας ξεπεσμένος, αλκοολικός κόμης, επιστρέφει στην εξοχική του κατοικία και συναντά έναν παλιό φίλο του ανακριτή, άσωτο και κυνικό. Και οι δύο ερωτεύονται μια νεαρή κοπέλα που συναντούν μια μέρα μέσα στο δάσος. Η συνάντησή τους όμως θα αποβεί μοιραία.

Page 5: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Ντρουντσυγγραφέας: Νταν Σίμονς

μετάφραση: Πηνελόπη ΤριαδάΠλατύπους 2010 , 869 σελ.. Τιμή € 27,26

• Βασισμένο σε πραγματικά βιογραφικά γεγονότα, το "Ντρουντ" εξερευνά τα άλυτα ακόμα μυστήρια των σκοτεινών τελευταίων ημερών του Καρόλου Ντίκενς σε μια βαθιά πρωτότυπη ιστορία.

• Πολύ καλή κριτική για το βιβλίο στο http://lesxianagnosisbiblioudegas.blogspot.gr/

• Ντρουντ...είναι το όνομα και ο εφιάλτης που κατατρύχει τον Κάρολο Ντίκενς τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του.Στις 9 Ιουνίου, 1865, ο Ντίκενς και η ερωμένη του επιστρέφουν κρυφά στο Λονδίνο, όταν το τρένο τους πέφτει σε ένα κενό στη σιδηροδρομική γραμμή. Όλα τα βαγόνια της πρώτης θέσης γκρεμίζονται στην κοιλάδα από κάτω, εκτός από εκείνο του Ντίκενς. Όταν ο Ντίκενς κατεβαίνει στην κοιλάδα για να φροντίσει τους νεκρούς και τους ετοιμοθάνατους, η ζωή του αλλάζει για πάντα. Και στην καρδιά αυτού του εφιάλτη που θα κρατήσει πέντε χρόνια είναι...

Page 6: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Άννα ΑχμάτοβαΗ θυελλώδης ζωή μιας μεγάλης ποιήτριας

συγγρ.:Βόλφγκανγκ Χέσνερμετάφραση: Ανίτα Συριοπούλου, Γιάννης Αντιόχου

Μελάνι 2007, 224 σελ. ,Τιμή € 17,04

• Η θυελλώδης προσωπική ζωή της ρωσίδας ποιήτριας Άννας Αχμάτοβα, οι απογοητεύσεις, οι διωγμοί, αλλά και το ποιητικό της ταλέντο, αποτυπώνονται σ' αυτή τη βιογραφία του Βόλφγκανγκ Χέσνερ.

• Η Αννα Αχμάτοβα χαρακτηρίστηκε από το σοβιετικό καθεστώς «αγία και πόρνη». Μία ασκητική φιγούρα που κατάφερε να μετουσιώσει το προσωπικό της δράμα σε συλλογική εμπειρία και να εκφράσει μέσα από τα ποιήματά της τον πόνο ενός ολόκληρου λαού, που την ανακήρυξε αγία μαθαίνοντας απέξω τους στίχους της και απαγγέλλοντάς τους κρυφά, μακριά από τα αυτιά του Στάλιν. Συγχρόνως όμως ήταν μια γυναίκα που εξέπεμπε τεράστια γοητεία και έκανε τους άντρες να τρέχουν πίσω της μαγεμένοι. Αλλά αυτή η όμορφη και υπεροπτική γυναίκα, αντί να εκμεταλλεύεται τους θαυμαστές της, κατέληγε σχεδόν πάντα παρατημένη και απογοητευμένη. Οι δυστυχισμένοι γάμοι και οι καταστροφικές σχέσεις συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος σχεδόν της ζωής της.Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει επίσης πολλά ποιήματά της, σχόλια και εξηγήσεις, προσφέροντας έτσι μια σε βάθος γνωριμία με την ποιήτρια και το έργο της.

Page 7: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Ανυπεράσπιστοι (Διηγήματα)Δημήτρης Χατζής

Το Ροδακιό 2000 , 163 σελ. Τιμή € 15,98

• Το έργο του Δημήτρη Χατζή είναι πολυκύμαντο, όπως ήταν και η ζωή του. Τα διηγήματα «Ανυπεράσπιστοι – Σπουδές» προέρχονται από τη δεύτερη φάση του, τη λιγότερο επική. Οποτε τα ξαναδιαβάζω, αφοπλίζομαι. Δεν ξέρω άλλον συγγραφέα με τόσο νοιάξιμο για τους ήρωές του, πρόσωπα που άλλα τα λύγισε και άλλα τα έσπασε η ζωή. Τις σελίδες τους τις ζεσταίνει βαθιά ανθρωπιά – ζεσταίνει και τον αναγνώστη. Με μια μαστορική ιδιαίτερη, κάθε λέξη θα μπορούσε να έχει μόνο τη θέση που έχει. Προσφέρει ουσιαστική αναγνωστική απόλαυση. Ακόμη και τώρα, το 2013, εκατό χρόνια από τη γέννησή του.

• (βέβαια, πού να φανταζόμασταν ότι εκατό χρόνια μετά θα ήμαστε τόσο ανυπεράσπιστοι!)

Page 8: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Κάπου περνούσε μια φωνήσυγγρ.:Ναπολέων Λαπαθιώτης

Εκδόσεις ΕΡΑΤΩ 2011, 190 σελ, Τιμή € 12,78• Ένα φθινοπωρινό Σαββατόβραδο, οχτώ-εννιά νέοι, τρελοπαρέα, όλοι τους

ένας κι ένας, κατηφορίζουν προς το Παγκράτι, τραγουδώντας καντάδες με τη συνοδεία κιθάρας και μαντολίνου, και κάνοντας ένα σωρό τρέλες μέσα στους έρημους δρόμους. Λίγο πιο πέρα σε ένα φτωχικό, μια κοπέλα ετοιμοθάνατη ξυπνάει από το λήθαργο, αναγνωρίζοντας τη φωνή που περνάει...Αριστοκρατικά μεγαλωμένος, άριστα μορφωμένος, μοναχοπαίδι υπουργού, ανανεωτής της παράδοσης, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, συνοδοιπόρος των κομμουνιστών, τοξικομανής, αυτόχειρας, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης ξετυλίγει στη νουβέλα "Κάπου περνούσε μια φωνή" σελίδες μιας Αθήνας περασμένης, όπου πρωταγωνιστούν τα εργατόπαιδα των συνοικιών του 1915, ένας αδικαίωτος έρωτας και μια υποδόρια ομοφυλοφιλική έλξη.Σε αυτή την πρώτη έκδοση της νουβέλας σε βιβλίο, ο Νίκος Σαραντάκος, πέρα από την ανάλυση και τον συσχετισμό της με το υπόλοιπο έργο του Λαπαθιώτη, παραθέτει εκτενές χρονολόγιο του ποιητή, με πολλά στοιχεία που δεν έχουν ως τώρα δημοσιοποιηθεί, προσθέτοντας μια ακόμα ψηφίδα στη μελέτη της ζωής και του πολύμορφου έργου του αυτόχειρα της οδού Κουντουριώτου.

Page 9: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Ταξίδι στην ΑρμενίαΣυγγραφ.: Όσιπ Εμίλιεβιτς Μαντελστάμ

Εκδότης: Ίνδικτος 2007Μετάφραση: Γιώργος Χαβούτσας, Σελίδες: 238, 15,30€

• H ελλειπτική αυτή πρόζα, που κόβει την ανάσα, είναι ταυτοχρόνως ένα ταξιδιωτικό αφήγημα, ένα αλληγορικό ταξίδι, ένα καυστικό σχόλιο πάνω στην οικοδόμηση του Kράτους, μια ουμανιστική φιλοσοφία της ζωής, μια προετοιμασία για τον θάνατο και μια προφητεία ανάστασης, τόσο για την Αρμενία όσο και για τον ίδιο τον Mαντελστάμ». Σχολιάζοντας με τα λόγια αυτά το "Tαξίδι στην Aρμενία", ο Mπρους Tσάτουιν προσπαθεί να προσδώσει ένα ελάχιστο χαρακτηριστικών σ ένα κείμενο που είναι, εκ φύσεως, εξαιρετικά δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με τα γνωστά λογοτεχνικά κριτήρια. Και συνεχίζει: «Tο μεγαλύτερο μέρος του κειμένου είναι αυτοεπεξηγηματικό. Το περισσότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να παρακαλέσει τον αναγνώστη να προσέξει την κάθε του γραμμή».

Για πρώτη φορά μεταφραζόμενο στα ελληνικά, το "Tαξίδι στην Aρμενία" αποτελεί μία ποιητική ματιά στη φυσική πατρίδα του ρώσου αντιφρονούντα ποιητή, που μαζί με το ποιητικό του έργο αποτέλεσαν ένα ισχυρότατο πολιτικό-αντικαθεστωτικό σχόλιο βγαλμένο με πίκρα μέσα από την καρδιά του.

Page 10: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Στην Πετρούπολη θα σμίξουμε πάλισυγγραφέας :Όσιπ Μαντελστάμ

μετάφραση:Μήτσος ΑλεξανδρόπουλοςΕλληνικά Γράμματα, 2008, 182 σελ. Τιμή € 15,79

• Το βιβλίο παρακολουθεί τη δημιουργική εξέλιξη και ανθολογεί 46 από τα αριστοτεχνικά ποιήματα του Μαντελστάμ, που έφυγε από τη ζωή νέος σ' ένα στρατόπεδο στο Βλαδιβοστόκ, παρουσιάζοντας την περίπτωση μιας "τραγικής ιδιοφυΐας" για τα ρωσικά γράμματα

• Δείτε την κριτική του Κωστή Παπαγιώργη: http://www.lifo.gr/mag/columns/4759

• (Όχι, ούτε να σας περάσει απ’ το μυαλό ότι μοιάζει με τον …)

Page 11: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Του Θεού Το Μάτισυγγραφέας: Γιάννης Μακριδάκης

εκδόσεις Εστία 2013, σελ.144, Τιμή € 12,00

• Αυτό είναι το έκτο βιβλίο του Μακριδάκη,μ΄έναν ακόμα εύγλωττο τίτλο, «Του Θεού το Μάτι», μια δυνατή, τρυφερή, τεχνικά άψογη πρωτοπρόσωπη αφήγηση με την μορφή νουβέλας, με γλώσσα όπως είπα πολύ ζωντανή, περιεκτική, με πεντακάθαρη την συγγραφική πρόθεση, όπως μας έχει καλομάθει κι ένα ευαίσθητο και εμπνευσμένο στοχασμό ν΄αναδύεται απ΄ τις πρώτες κιόλας παραγράφους, ολιγοσέλιδη ως έκδοση κι όμως πολύ εκτενής, με μια απλή θεματικά ως προς την κεντρική ιδέα και το σκηνικό της μυθοπλασία, μα ταυτόχρονα εντυπωσιακά και σχεδόν δοκιμιακά πολύπτυχη.Έχει μάλιστα κάτι κι από την εσωτερική ομορφιά της ιδιαίτερης , αγνής, τόσο ωραία υμνητικής προς την ζωή, πίστης και καθημερινότητας του μοναχού Βικέντιου από την "Δεξιά Τσέπη του Ράσου", της μοναξιάς και της περηφάνειας του καπετάν Σίμου από το "Λαγού Μαλλί" ,της μητρικής και όχι μόνον αγωνίας της Κωνσταντίας από την «Άλωση της Κωνσταντίας», της αγχωμένης κι αιφνίδιας ανατροπής των συντεταγμένων τού κατά τι πατριαρχικού μα καλόκαρδου και λαϊκού Παναγή από το "Ζουμί του Πετεινού"....Γι αυτό έκανα την σκέψη ότι ο Μακριδάκης (κατα)γράφει πλέον(σε)ενιαίο μυθιστόρημα , ένα πολύ πρωτότυπο ιστόρημα διαρκείας, τον Βίο και την Πολιτεία των ανθρώπων του τόπου μας, δοσμένο σε φαινομενικά αυτοτελείς συνέχειες.

Όλη η κριτική για το βιβλίο στο πολύ καλό μπλογκ: http://lesxianagnosisbiblioudegas.blogspot.gr/2013/06/blog-post_18.html

Page 12: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Η Δεξιά Τσέπη του Ράσουσυγγραφέας: Γιάννης Μακριδάκης

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2009, σελ.144, Τιμή € 10,19• Τη νύχτα που πέθανε ο αρχιεπίσκοπος γέννησε η Σίσσυ. Έκανε τρία

κουτάβια σα θρεμμένα ποντικάκια. Ο Βικέντιος από μέρες την είχε κατά νου. Περίμενε. Είχανε σωθεί τα φουντούκια στην τσέπη του ράσου του. Πηγαινοερχότανε μες στο μοναστήρι, μοναχικός διακονητής, κι εκείνη, φουσκωμένη, έτρεχε βαριανασαίνοντας από πίσω του, ταμένη να συντροφεύει τα βήματά του στο μαγειριό, στο προαύλιο, στα αγριεμένα πια κηπάρια και στην πεζούλα με τους σταυρούς.Ο Βικέντιος, μοναχικός μοναχός, πενθεί για την αδικοχαμένη σκυλίτσα του, την ίδια στιγμή που λαός και επίσημη Εκκλησία πενθούν τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.Κατόπιν, καθώς οι κεφαλές της Εκκλησίας μετέχουν σε ιερές και ανίερες διαδικασίες διαδοχής, εκείνος αγωνιά να κρατήσει στη ζωή έστω και έναν από τους τρεις νεογέννητους διαδόχους της νεκρής σκυλίτσας.Mια έντονα σημειολογική νουβέλα που ακροβατεί μεταξύ προσωπικού και συλλογικού πένθους, προσωπικής και συλλογικής ελπίδας. Από τον συγγραφέα-έκπληξη του μυθιστορήματος "Ανάμισης ντενεκές".

Page 13: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Τα μαραμένα μάτια και άλλες ιστορίεςΝαπολέων Λαπαθιώτης

επιμέλεια: Νίκος ΣαραντάκοςΕρατώ 2011, 328 σελ., Τιμή € 14,91

• Αθώες παιδούλες που γίνονται ολοκαύτωμα στον έρωτα, κυριαρχικές λέαινες που στέλνουν το αδύναμο αρσενικό στον χαμό του, μαραμένα μάτια που τα πνίγει το παράπονο μέσα στον μουντό στρατώνα παρελαύνουν στις ιστορίες του τόμου αυτού· άλλοτε αλληγορικά παραμύθια, άλλοτε λαγγεμένα πεζογραφήματα μουσκεμένα από τον πόνο και άλλοτε σαρκαστικά σκίτσα της εποχής, τα νεανικά διηγήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη έχουν κοινό τους γνώρισμα την οξύτατη αίσθηση του ρυθμού και τη γοητευτική μουσικότητα. Σε αυτή την πρώτη συλλογή διηγημάτων του Λαπαθιώτη σε βιβλίο, ο Νίκος Σαραντάκος, συγκέντρωσε 30 διηγήματα της περιόδου 1908 - 1923. Παραθέτει επίσης εκτενές χρονολόγιο του ποιητή, με πολλά στοιχεία που δεν έχουν ως τώρα δημοσιοποιηθεί, προσθέτοντας μια ακόμα ψηφίδα στη μελέτη της ζωής και του πολύμορφου έργου του αυτόχειρα της οδού Κουντουριώτου.

Page 14: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Eπειδή δεν άντεχα να ζήσω φωναχτάσυγγρ.:EMILY DICKINSON

Μτφρ.: Λ. Σακελλίου, Φ. Μαντά, Άρτ. Γρίβα, Εκδόσεις Gutenberg, Σελ.: 579, Τιμή: €25,10

• Μια έκδοση που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αμερικανίδα ποιήτρια. Δίγλωσση ανθολογία που παρουσιάζει μεταφράσεις ποιημάτων από όλες τις περιόδους της παραγωγής της, πολλά εκ των οποίων μεταφράζονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Περιλαμβάνει ακόμα το σύνολο των επιστολών της Ντίκινσον καθώς και μια εκτεταμένη μελέτη για τον βίο και την ποίησή της.

• (πανάκριβο αλλά δίγλωσσο)

Page 15: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙσυγραφέας: Σ. Ντ. Κρόκετ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 21/01/2013

Σελ.: 368, 13,30 €

• Η Αγγλία, κάποτε στο μέλλον, όχι τόσο μακρινό, σε μια νέα εποχή των παγετώνων. Ο 15χρονος Γουίλο ζει με την οικογένειά του στα βουνά. Είναι «αδέσποτοι», άνθρωποι χωρίς χαρτιά, που αρνούνται να υποκύψουν στο ολοκληρωτικό καθεστώς που αλυσοδένει τη ζωή των κατοίκων της πόλης. Το Λονδίνο δε βουλιάζει μόνο στο χιόνι, αλλά και στη σκλαβιά, τη φτώχεια και την παντελή απουσία κάθε ίχνους ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

• Εξαιρετική γραφή, κοφτή, κρατάει τον αναγνώστη σε διαρκή εγρήγορση. Ο αναγνώστης ανακαλύπτει έναν κόσμο πολύ μακρινό αλλά και πολύ κοντινό. Γιατί το θέμα δεν είναι η αποτυχία της πολιτικής, η διαφθορά της εξουσίας, τα καταπιεστικά καθεστώτα, η παγκοσμιοποίηση, η άνοδος της Κίνας ως υπερδύναμης, η κλιματική αλλαγή και η εξάντληση των ορυκτών καυσίμων. Αυτά είναι βεβαίως θέματα που περνάνε στην ιστορία. Αλλά πίσω από όλα αυτά αναδύεται μια βαθιά ανατομία της ανθρώπινης φύσης. Ο έφηβος ήρωας αυτήν θα ανακαλύψει στο τέλος. Η αναζήτηση του πατέρα, αρχετυπική, σύμφυτη της ανθρώπινης περιπέτειας .Κριτική για το βιβλίο: http://www.oanagnostis.gr/%CE%B1%CE%B4%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9/

Page 16: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Φτιάχνω μόνος μου σαπούνι SUSAN MILLER CAVITCH

Εκδόσεις Ψύχαλος, Σελ.: 224, Τιμή: €13,76

• Η Susan Miller Cavitch, γνωστή σαπωνοποιός, αποφάσισε να αποκαλύψει τις συνταγές και όλες τις γνώσεις της μέσα από τις σελίδες αυτού του μοναδικού εγχειριδίου, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών σαπουνιών.

• (τώρα που φτωχύναμε τόσο ώστε ήρθε η ώρα να κάνουμε και το ...τέτοιο μας παξιμάδι , ας ξεκινήσουμε απ’ το σαπούνι μιας και πρώτη ύλη υπάρχει άφθονη για τέτοιο…)

Page 17: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Ο μόνος ένοχοςσυγγρφ: LISA BALLANTYNE

Μτφρ.: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Σελ.: 472, Τιμή: €16,60

• Ο Ντάνιελ Χάντερ, δικηγόρος στο Λονδίνο που για χρόνια είχε απέλπιδες υποθέσεις, αναλαμβάνει τελικά να υπερασπιστεί τον Σεμπάστιαν. Ψυχολογικό σασπένς και αστυνομικό μυστήριο σε ένα πολυσυζητημένο διεθνές μπεστ σέλερ που θα σας κόψει την ανάσα.

• (βέβαια , αυτά τα πολυσυζητημένα, πάντα με τρόμαζαν)

Page 18: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Πόσα πραγματικά χρειαζόμαστε;Συγγρ.ROBERT & EDWARD SKIDELSKY

Εκδόσεις Μεταίχμιο, Σελ.: 464, Τιμή: €15,50

• Οι Skidelsky, πατέρας και γιος, προσεγγίζουν την οικονομία περισσότερο ως ηθική δέσμευση παρά ως επιστήμη με την κυριολεκτική έννοια του όρου και ιχνηλατούν την έννοια του «ευ ζην» από τον Αριστοτέλη μέχρι τις μέρες μας.

• (Να που θυμηθήκαμε και τον Αριστοτέλη, τώρα που λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Αν κι εγώ θυμάμαι καλύτερα τον Αίσωπο και τα σταφύλια της αλεπούς που δεν τα ’φτανε)

Page 19: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Χαμένο Παιδί συγγραφέας: ΙΑΝ ΜΑΚΓΙΟΥΑΝ

Μτφρ.: Κατερίνα Σχινά, Εκδόσεις Πατάκη, Σελ.: 400, Τιμή: €17,90

• Όταν ο επιτυχημένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων Στίβεν Λιούις βγαίνει με την κορούλα του για ψώνια, κάποια στιγμή η προσοχή του αποσπάται και το παιδί εξαφανίζεται. Η αναζήτηση του παιδιού τον βυθίζει στο κενό της απώλειας, επηρεάζοντας βαθιά τη σχέση του με τη γυναίκα του, με την ψυχή του και με τον ίδιο τον χρόνο.

Page 20: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Ο παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ. H αόρατη συλλογήσυγγρ. Stefan Zweig

μετάφραση: Μαρία ΤοπάληΆγρα, 2010 , 168 σελ. , Τιμή € 12,32• Δύο εκπληκτικές νουβέλες του Στέφαν Τσβάιχ με κεντρικό άξονα τη

βιβλιοφιλία, τη συλλογή και τη μνήμη, κατά την εποχή του πολέμου στη Βιέννη και του υπερπληθωρισμού στη Γερμανία του 1920. Ο Μέντελ, ένας Εβραίος από τη Γαλικία, είναι ένας πωλητής παλαιών βιβλίων που χρησιμοποιεί για γραφείο του το βιεννέζικο καφενείο Γκλούκ για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Είναι ένας "αόρατος κατάλογος", ένας "τιτάνας του μνημονικού», με απαράμιλλες γνώσεις για τις τιμές, τις εκδόσεις και την κίνηση των βιβλίων. Όμως αυτό το έμβλημα της βιβλιοφιλίας έκανε ένα τρομερό λάθος προς τις αρχές της χώρας του. Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έγραψε σε έναν Γάλλο -εχθρό- βιβλιοπώλη, ζητώντας να μάθει για συνδρομές σε περιοδικά, πράγμα που τον οδήγησε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο "Παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ", που πρωτοεκδόθηκε το 1929, είναι μια ιστορία σχετικά με τη βιβλιοφιλία και τους μορφωμένους ανθρώπους και για το πως η τέχνη και η κουλτούρα τους αχρηστεύονται όταν έρχονται αντιμέτωπες με την άγρια πραγματικότητα του εικοστού αιώνα. "Η αόρατη συλλογή", που πρωτοεκδόθηκε το 1927, αφηγείται μια ιστορία με έναν έμπορο σπάνιων βιβλίων και χαρακτικών στη Γερμανία, κατά την περίοδο του υπερπληθωρισμού της δεκαετίας του 1920, όταν οι τιμές των αγαθών αυξάνονταν καθημερινά και τα χαρτονομίσματα ουσιαστικά δεν άξιζαν ούτε καν το χαρτί στο οποίο τυπώνονταν.

Page 21: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Soren Kierkegaard :Το κεντρί της ύπαρξηςανθολόγηση-μετάφραση: Κώστας Νησιώτης

Κέδρος 2013 , 455 σελ. Τιμή € 22,00

• Ο Δανός φιλόσοφος Soren Kierkegaard (1813-1855) υπήρξε μία από τις κυριότερες μορφές της ευρωπαϊκής θεολογίας, κατά πολλούς ο σπουδαιότερος σύγχρονος χριστιανός στοχαστής. Ο Wittgenstein, που έμαθε δανικά για να τον διαβάζει στο πρωτότυπο, τον θεωρεί τον πιο βαθυστόχαστο φιλόσοφο του 19ου αιώνα και ο George Steiner ισάξιο σε οξυδέρκεια με τον Dostoevsky και τον Nietzsche. Για πρώτη φορά στα ελληνικά παρουσιάζονται κείμενα από ολόκληρο το έργο του ανθρώπου που μετέτρεψε το μύθο του χριστιανισμού σε πνευματικότητα, όπως παρατηρεί ο γνωστός Βρετανός φιλόσοφος Don Cupitt. Στο βιβλίο αυτό ανθολογούνται ορισμένα από τα σημαντικότερα κείμενά του.

Ένας πρωτοπόρος του σύγχρονου φιλοσοφικού στοχασμού.

Page 22: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

«Inferno»(Κόλαση) ΝΤΑΝ ΜΠΡΑΟΥΝ

εκδόσεις Ψυχογιός 2013, σελ. 672, τιμή 16,92 ευρώ

• Ο Νταν Μπράουν αποτελεί χρυσωρυχείο: περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του έχουν πουληθεί σε όλον τον κόσμο. Και δεν υπολογίζουμε τα έσοδα από τις δύο κινηματογραφικές μεταφορές...Το 2005 ο συγγραφέας είχε συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Το «Inferno» αναμένεται να «αλώσει» τις παραλίες το φετινό καλοκαίρι.

• Στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγία Σοφία εκτυλίσσεται η υπόθεση του νέου μυθιστορήματος συγγραφέα . Η ιστορία ξεκινάει στη Φλωρεντία και συνεχίζει στη Σιένα της Ιταλίας, και καταλήγει στην Αγία Σοφία και στα μυστικά της πρωτεύουσας του Βυζαντίου. Ο ήρωας μας, ειδικός στην αποκρυπτογράφηση Συμβόλων χρησιμοποιεί ως «χάρτη» του για τη νέα αναζήτηση το διάσιμο και μυστήριο κείμενο του Δάντη, την «Κόλαση», όπου η σημασία του για την πλοκή είναι τέτοια ώστε να δίνει και τον τίτλο στο νέο του βιβλίο, το οποίο φυσικά προορίζεται και να μεταφερθεί και στις αίθουσες του σινεμά.

Page 23: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξωνσυγγρ. Ζαν Μισέλ Γκενασσιά

εκδ. ΠΟΛΙΣ 2011, σελ.709, ευρώ 22,00

• Πορτρέτο μιας γενιάς, λεπτομερής αναπαράσταση μιας εποχής, γλυκόπικρο χρονικό μιας εφηβείας: ο Jean-Michel Guenassia γράφει ένα μυθιστόρημα που εντυπωσιάζει τόσο με την ευρύτητα του θέματος που πραγματεύεται όσο και με την αυθεντικότητα που αναδίδεται από τις σελίδες του.

"Η Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων" απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, πούλησε πάνω από 200.000 αντίτυπα, τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ που απονέμουν οι μαθητές λυκείου και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Page 24: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Η ζωή που ονειρεύτηκε ο Ερνέστο Γκ.Συγγρ. Ζαν Μισέλ Γκενασσιά

εκδ. ΠΟΛΙΣ 2013, σελ.528, Τιμή € 18,00• Μια ζωή γεμάτη έρωτες, όνειρα και προσδοκίες, δύσκολες σχέσεις, όχι μόνο για

την οικογένεια Κάπλαν, αλλά και για τους περισσότερους από εκείνους που θα διασταυρωθούν μαζί της.

• Συνδυάζοντας πραγματικά γεγονότα και μυθοπλασία, ιστορικά πρόσωπα και επινοημένους χαρακτήρες, καταφέρνοντας να μην αλυσοδέσει τη φαντασία του στους καταναγκασμούς του συμβάντος, ο Γκενασιά κατασκευάζει ένα μυθιστόρημα πλούσιας δράσης και αμείωτης ψυχικής έντασης, με ηχητική υπόκρουση ένα ατέρμονο ταγκό. Στοιχείο αναπόσπαστο του μυθιστορήματος, η μουσική του Γαρδέλ υπογραμμίζει τη διάσταση ανάμεσα σε όσα ανακαλεί η λαγγεμένη, εμβληματική φωνή του – τον έρωτα· την επιθυμία και τα πάθη της ψυχής· μια προσέγγιση των σωμάτων που δεν συγκαλύπτει ούτε εξομοιώνει, αλλά διαφοροποιεί και υπογραμμίζει, εξαίροντας έτσι την ατομικότητα· την ελευθερία· τη μελαγχολία για το ανέφικτο που λανθάνει στη ρίζα κάθε πόθου – και σε όσα ζοφερά επιφύλαξε ο αποστεγνωμένος, βλοσυρός υπαρκτός σοσιαλισμός σε όσους τον πίστεψαν και αγωνίστηκαν γι’ αυτόν, για να διαψευστούν στη συνέχεια οικτρά και να ξεβραστούν από τους καιρούς ως περιττοί, αφού αντιπροσώπευαν ήθος αντίπαλο προς την ωμότητα των ιστορικών αναγκαιοτήτων. Κι έτσι αυτή η μουσική, που δεν παύει να αντηχεί σε όλη την έκταση του βιβλίου, γίνεται για τον Γκενασιά ο φορέας του νοήματος: αν η επανάσταση προδίδει, ο έρωτας έχει τη δύναμη να σώσει, η φιλία να παρηγορήσει και η ανεπίτρεπτη στον ολοκληρωτισμό μελαγχολία να γονιμοποιήσει τη ζωή.

Page 25: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Arab Jazzσυγγραφέας:Karim Miské

μετάφραση: Αγγελική ΤσέλιουΠόλις, 2013, 340 σελ., Τιμή € 15,00• Μια γειτονιά του Παρισιού. Ένα μεγάλο χωνευτήρι πολιτισμών. Εδώ

θα βρεις σούσι κοσέρ, τούρκικες ταβέρνες, Εβραίους κουρείς, Αρμένηδες βιβλιοπώλες...Μόνο ο Αχμέντ Ταρουντάν ζει κάπου παράμερα. Φυλακισμένος στην προσωπική του ιστορία, ονειροπόλος, μανιώδης αναγνώστης αστυνομικών... Αίφνης, ανακαλύπτει το πτώμα της Λορά, γειτόνισσας και φίλης του, κατακρεουργημένο, να κρέμεται πάνω από το μπαλκόνι του. Καταλαβαίνει αμέσως ότι ο ίδιος αποτελεί τον ιδανικό ύποπτο.

• Το "Arab Jazz", ένα βιβλίο πλούσιο, που ξεχειλίζει από ήχους, μουσικές και αρώματα, αποτίει φόρο τιμής στο βιβλίο του James Ellroy "Λευκή τζαζ" (που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα). Γεννημένος το 1964 στο Αμπιτζάν, από πατέρα Μαυριτανό και μητέρα Γαλλίδα, ο Karim Miske ασχολείται εδώ και είκοσι χρόνια με το ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας ευρύ θεματικό φάσμα: από τους σύγχρονους φονταμενταλισμούς -τον εβραϊκό, τον μουσουλμανικό, τον χριστιανικό-, μέχρι τα προβλήματα ακοής και τη βιοηθική. Το "Arab Jazz", πρώτο του μυθιστόρημα, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας 2012.

Page 26: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013

Αντίο Κολόμπουςσυγγρ. Φίλιπ Ροθ

εκδ. ΠΟΛΙΣ 2013, σελ.331, Τιμή € 16,00

• Το "Αντίο Κολόμπους", η νουβέλα που μας εισήγαγε στο έργο του Φίλιπ Ροθ, είναι μια ασεβής και λαμπερή σάτιρα για τις νεανικές σχέσεις που διαλύονται από τις προκαταλήψεις των τρίτων. Ο Νιλ Κλούγκμαν από το ταπεινό Νιούαρκ και η Μπρέντα Πάτιμκιν από το προάστιο Σορτ Χιλς συναντήθηκαν και ερωτεύτηκαν με πάθος ένα καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του ΄50. Οι δυο τους δόθηκαν ολοκληρωτικά σε αυτή τη σχέση, η καταγωγή του Νιλ όμως δεν ταίριαζε με το περιβάλλον της Μπρέντα, κι έτσι σχέση τους ήταν καταδικασμένη εξαρχής.Μια πνευματώδης και σαρκαστική περιγραφή των κοινωνικών ηθών της Αμερικής, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες της Δύσης έως και τις μέρες μας.Η νουβέλα συνοδεύεται από πέντε διηγήματα που ποικίλουν σε ύφος, περνώντας από την απόλυτη άρνηση έως την εκπληκτική τρυφερότητα και φωτίζοντας τις υπόγειες συγκρούσεις που υπάρχουν στις οικογενειακές, κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις της αμερικανικής εβραϊκής διασποράς.

Page 27: νεα και παλια βιβλια Kalokairi 2013