ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

43
Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Σημειώσεις Μαθήματος Πληροφορικής 3 ου Έτους Τα Λογιστικά φύλλα στο Excel

description

EXCEL NOTES, PRESENTATIONS AND EXERCISES FOR POLICE ACADEMY

Transcript of ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Page 1: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας

Σημειώσεις Μαθήματος Πληροφορικής 3ου Έτους

Τα Λογιστικά φύλλα στο Excel

Page 2: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 1

Εισαγωγή

Λογιστικά Φύλλα Τα λογιστικά φύλλα (spreadsheets) είναι εφαρμογές στις οποίες τα αριθμητικά δεδομένα είναι οργανωμένα σε γραμμές και στήλες, που επιτρέπουν την εύκολη και γρήγορη εκτέλεση υπολογισμών. Το Excel είναι τμήμα του πακέτου Microsoft Office και αποτελεί σήμερα το πλέον διαδεδομένο πρόγραμμα λογιστικών φύλλων της αγοράς για περιβάλλον Windows. Παρέχει εκτεταμένες δυνατότητες αριθμητικών υπολογισμών, γραφικών και διαγραμμάτων, συνεργασίας με άλλα προγράμματα, καθώς και δυνατότητες προγραμματισμού σε ένα απλό στη χρήση του πακέτο.

Το κύριο παράθυρο του Excel Αμέσως μετά την ενεργοποίηση του Excel από το Έναρξη / Προγράμματα / Microsoft Excel, εμφανίζεται το περιβάλλον εργασίας του όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

Στο παράθυρο εφαρμογής εμφανίζεται ένα κενό βιβλίο εργασίας με την ονομασία Βιβλίο1. Το Βιβλίο1 είναι ένα αρχείο στο οποίο εισάγουμε τα δεδομένα μας. Ένα βιβλίο εργασίας αποτελείται από πολλά φύλλα εργασίας. Ένα νέο αρχείο περιέχει αρχικά τρία κενά φύλλα εργασίας. Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε διάφορα φύλλα. Ο μέγιστος αριθμός φύλλων που μπορεί να περιέχει ένα βιβλίο εργασίας είναι 256. Επίσης η προέκταση των αρχείων του Excel είναι .xls.

Page 3: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 2

Για παράδειγμα τομή της στήλης Β με τη γραμμή 1 δημιουργεί το κελί Β1. Η τομή της στήλης ΑΖ με τη γραμμή 19 δημιουργεί το κελί ΑΖ19.

Οι βασικές εργασίες στο Excel Εισαγωγή δεδομένων Εάν θέλουμε να εισάγουμε δεδομένα σε ένα κελί, πρώτα το επιλέγουμε και κατόπιν πληκτρολογούμε τις τιμές που επιθυμούμε. Μετά την πληκτρολόγηση πατάμε το πλήκτρο Enter για την καταχώρηση των δεδομένων στο λογιστικό φύλλο. Το κελί που βρίσκεται στην αμέσως επόμενη γραμμή γίνεται ενεργό. Παρατηρούμε ότι τα δεδομένα εμφανίζονται ταυτόχρονα και στη γραμμή των τύπων. Εάν θέλουμε να ακυρώσουμε την εισαγωγή δεδομένων, αντί για Enter, πατάμε Esc.

Τύποι δεδομένων Στο Excel υπάρχουν δύο κατηγορίες δεδομένων: σταθερές και τύποι. Οι σταθερές διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: κείμενο (αλφαριθμητικές τιμές), αριθμητικές τιμές και τιμές ημερομηνίας - ώρας.

Κείμενο Είναι ένας συνδυασμός γραμμάτων ή αριθμών που δεν παίρνουν μέρος σε υπολογισμούς.

Π.χ. Αγ. Γεωργίου 15. Εάν πρόκειται για αριθμό, τότε αυτός αντιμετωπίζεται ως κείμενο και δεν μπορεί να πάρει μέρος σε αριθμητικές πράξεις. Εάν το κείμενο είναι μεγαλύτερο από το πλάτος του κελιού, τότε αυτό επεκτείνεται και στο διπλανό κελί. Στην πραγματικότητα όμως το κείμενο αποθηκεύεται μόνο σε ένα κελί. Αρκεί να μεγαλώσουμε το πλάτος της στήλης για να δούμε τι συμβαίνει. Η αυτόματη στοίχιση του κειμένου είναι στο αριστερό μέρος του κελιού.

Αριθμοί Τα αριθμητικά δεδομένα αποτελούνται από ψηφία και διάφορους ειδικούς χαρακτήρες όπως: + - $ / () , % Ε e . Παραδείγματα: 100, 1 ½, 12,345, 1Ε+09. Η έκφραση 1Ε+09 αναφέρεται στον αριθμό 1000000000 ο οποίος εμφανίζεται με εκθετική μορφή επειδή δεν μπορεί να εμφανιστεί κανονικά, λόγω του μικρού πλάτους του κελιού. Η αυτόματη στοίχιση των αριθμών γίνεται στο δεξιό μέρος του κελιού.

Ημερομηνία – ώρα Η εισαγωγή ημερομηνίας πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε το Excel να είναι σε θέση να την αναγνωρίζει π.χ. 15/11/01. Στην πραγματικότητα το Excel χειρίζεται την ημερομηνία ως έναν ακέραιο αριθμό. Η αυτόματη στοίχιση των ημερομηνιών γίνεται στο δεξιό μέρος του κελιού. Όταν το Excel δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη μορφή ημερομηνίας, τότε αυτή εισάγεται ως κείμενο και η στοίχιση είναι στο αριστερό μέρος του κελιού. Η μορφή ημερομηνίας καθορίζεται από τις τοπικές ρυθμίσεις (regional settings ή options) του πίνακα ελέγχου (control panel) των Windows.

Page 4: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 3

Τελεστής Ονομασία Παράδειγμα Αποτέλεσμα = Ίσο με =3=4 FALSE > Μεγαλύτερο =100>1 TRUE < Μικρότερο =100<1 FALSE

>= Μεγαλύτερο ή ίσο =10>20 FALSE <= Μικρότερο ή ίσο =3<=4 TRUE <> Διάφορο ="Α"<>"Β" TRUE

Τύποι Οι τύποι είναι ένας συνδυασμός από αριθμούς, τελεστές και αναφορές κελιών. Όλοι οι τύποι πρέπει να αρχίζουν με το =, π.χ. =1+2. Μόλις πατήσουμε το Enter στο κελί θα εμφανιστεί το αποτέλεσμα της πράξης (3), ενώ στη γραμμή των τύπων θα εμφανίζεται ο τύπος (=1+2). Αντί για αριθμούς μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε τις αναφορές κελιών π.χ. =Α1+Β1. Το πλεονέκτημα της αναφοράς κελιών είναι ότι κάθε φορά που αλλάζουν τα δεδομένα των κελιών π.χ. στο Α1 και Β1, το κελί που περιέχει τον τύπο (=Α1+Β1) θα υπολογίζει και θα δίνει πάντα το καινούργιο αποτέλεσμα. Γι' αυτό θα πρέπει όπου είναι δυνατό στους τύπους να προτιμούμε την εισαγωγή της αναφοράς κελιών.

Αναλυτικά στο Excel υπάρχουν 4 κατηγορίες τύπων.

Αριθμητικοί τύποι: Συνδυάζουν αριθμούς και διευθύνσεις κελιών με μαθηματικούς τελεστές

Τελεστής Ονομασία Παράδειγμα Αποτέλεσμα

+ Πρόσθεση =1+2 3 - Αφαίρεση =5-2 3 * Πολλαπλασιασμός =2*3 6 / Διαίρεση =10/2 5 - Αρνητικό πρόσημο =-2 -2 ^ Ανύψωση σε δύναμη =10^3 1000 (10*10*10) % Ποσοστό =5% 0,05

Συγκριτικοί τύποι: Συγκρίνουν δύο ή περισσότερους αριθμούς, περιεχόμενα κελιών ή τμήματα κειμένου. Αν η δήλωση ισχύει, τότε ο τύπος επιστρέφει τη λογική τιμή TRUE, διαφορετικά επιστρέφει την τιμή FALSE.

Τύποι κειμένου: Οι τύποι κειμένου χρησιμοποιούν τον τελεστή σύνδεσης & προκειμένου να συνδέσουν κελιά με κείμενο. Στο παρακάτω παράδειγμα φαίνεται ο τύπος στη γραμμή κειμένου.

Page 5: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 4

Τύποι αναφοράς: Ο κυριότερος τελεστής είναι η άνω και κάτω τελεία (:) με τον οποίο μπορούμε να ορίσουμε μία περιοχή κελιών. Για παράδειγμα ο τύπος Α1:D3 δημιουργεί μία περιοχή κελιών από το κελί Α1 έως το κελί D3.

Προτεραιότητα τελεστών Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη σειρά με την οποία υπολογίζει το Excel έναν τύπο. Για παράδειγμα το τύπος 3+3*2 δίνει αποτέλεσμα 9 και όχι 12, επειδή το Excel πρώτα κάνει τον πολλαπλασιασμό 3*2 και μετά ότι βρίσκει το προσθέσει με το 3. Εάν θέλουμε πρώτα να υπολογίσει το άθροισμα 3+3, θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε παρενθέσεις (3+3)*2. Η σειρά προτεραιότητας των διαφόρων τελεστών είναι η εξής:

Τρόποι διόρθωσης δεδομένων στα κελιά Για να διορθώσουμε τα δεδομένα σε κάποιο κελί υπάρχουν οι εξής τρόποι:

1. Επιλέγουμε το κελί που θέλουμε και πατάμε το πλήκτρο F2. Το Excel "μεταφέρει" το κελί σε κατάσταση εισαγωγής - διόρθωσης δεδομένων. Μπορούμε έτσι να διορθώσουμε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας κύρια τα πλήκτρα Backspace και Delete. Για επικύρωση πατάμε το πλήκτρο Εισαγωγής ή το Enter.

2. Κάνουμε κλικ στη γραμμή τύπων, πραγματοποιούμε τις διορθώσεις και μετά μπορούμε να

κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Εισαγωγής, να πατήσουμε Enter ή να κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Επεξεργασίας τύπου και μετά να κάνουμε κλικ στο ΟΚ.

3. Ένας άλλος εύκολος τρόπος είναι να κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο κελί και αφού κάνουμε

τις διορθώσεις, να πατήσουμε Enter ή να κάνουμε κλικ σε κάποιο άλλο κελί. Μετακίνηση στο φύλλο εργασίας Στην οθόνη του υπολογιστή μας βλέπουμε ένα μικρό μόνο τμήμα του φύλλου εργασίας. Για να μετακινηθούμε σε κάποιο μέρος του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις γραμμές κύλισης καθώς και τα βελάκια του πληκτρολογίου. Από το πληκτρολόγιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης τα παρακάτω πλήκτρα ή διάφορους συνδυασμούς αυτών.

Page 6: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 5

Πλήκτρο Μετακίνηση Ctrl+↑ Στην κορυφή της περιοχής δεδομένων Ctrl+↓ Στο τέλος της περιοχής δεδομένων Ctrl+← Στο αριστερότερο κελί της περιοχής δεδομένων Ctrl+→ Στο δεξιότερο κελί της περιοχής δεδομένων Home Στο αριστερότερο κελί μιας γραμμής End Στο δεξιότερο κελί μιας γραμμής PageUp Μία οθόνη προς τα πάνω PageDown Μία οθόνη προς τα κάτω Ctrl+Home Στο πρώτο κελί του φύλλου εργασίας Ctrl+End Στο τελευταίο κελί του φύλλου εργασίας Ctrl+PageUp Στο προηγούμενο φύλλο εργασίας Ctrl+PageDown Στο επόμενο φύλλο εργασίας

Άνοιγμα και αποθήκευση βιβλίου εργασίας Για να ανοίξουμε ένα αρχείο στο Excel, δηλαδή ένα βιβλίο εργασίας, επιλέγουμε Αρχείο/ Άνοιγμα… ή κάνουμε κλικ στο εικονίδιο ανοίγματος . Κάνοντας κλικ στο πτυσσόμενο πλαίσιο Αρχείο τύπου μπορούμε να διαλέξουμε ένα διαφορετικό τύπο αρχείου (Lotus, dbf, html, txt, παλαιότερες εκδόσεις του Excel κλπ). Για να αποθηκεύσουμε το αρχείο μας επιλέγουμε Αρχείο / Αποθήκευση… ή κάνουμε κλικ στο εικονίδιο .

Επιλογή και ονομασία περιοχών Τεχνικές επιλογής περιοχών Πολύ συχνά στη διάρκεια των εργασιών μας θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε όχι ένα κελί, αλλά ολόκληρες περιοχές κελιών.

Επιλογή περιοχής με το ποντίκι: Κάνουμε κλικ στο πάνω αριστερό κελί της περιοχής που

θέλουμε και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού, το σύρουμε διαγώνια μέχρι το κάτω δεξί κελί της περιοχής. Η επιλεγμένη περιοχή καλύπτεται από ένα χρώμα σαν σκιά, εκτός από το πρώτο κελί, η οποία όμως μας επιτρέπει να βλέπουμε τα περιεχόμενο καθώς και τη μορφοποίηση των κελιών που καλύπτει. Αφήνοντας το πλήκτρο του ποντικιού η περιοχή θα παραμένει επιλεγμένη μέχρι να κάνουμε μία ενέργεια.

Επιλογή περιοχής με το ποντίκι μέσω της ενεργοποίησης της επέκτασης επιλογής (Extend Mode): Κάνουμε κλικ στο πάνω αριστερό κελί της περιοχής και πατάμε το πλήκτρο F8, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία επέκτασης επιλογής. Κατόπιν κάνουμε κλικ στο κάτω δεξιό κελί της περιοχής που θέλουμε να επιλέξουμε και πατάμε πάλι το πλήκτρο F8.

Επιλογή περιοχής με τα πλήκτρα Shift + Βελάκια: Κάνουμε κλικ στο πάνω αριστερό κελί της περιοχής και έχοντας πατημένο το πλήκτρο Shift μετακινούμαστε με τα βελάκια για να μαρκάρουμε την περιοχή. Επιλογή πολλαπλών περιοχών με το πλήκτρο Ctrl: Με πατημένο το πλήκτρο Ctrl, κάνουμε κλικ στο πρώτο κελί και επιλέγουμε διαδοχικά τις διάφορες περιοχές. Επιλογή γραμμής ή στήλης: Κάνουμε κλικ στην επικεφαλίδα γραμμής ή στήλης.

Page 7: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 6

Επιλογή περιοχών 3D: Είναι μία περιοχή με κελιά από πολλά φύλλα εργασίας (τρισδιάστατη περιοχή). Για να επιλέξουμε μία σε συνεχόμενα φύλλα, επιλέγουμε πρώτα την περιοχή στο πρώτο φύλλο και έχοντας πατημένο το πλήκτρο Shift κάνουμε κλικ στο τελευταίο φύλλο. Για να επιλέξουμε μη συνεχόμενα φύλλα χρησιμοποιούμε την ίδια διαδικασία έχοντας όμως πατημένο το πλήκτρο Ctrl και επιλέγοντας τα φύλλα που μας ενδιαφέρουν.

Επιλογή ολόκληρου του φύλλου: Κάνουμε κλικ στο γκρι πλήκτρο στην πάνω αριστερή γωνία του φύλλου.

Ονομασίες περιοχών

Πολλές φορές θα χρειαστεί να εργαστούμε με μεγάλες ομάδες κελιών, δηλαδή με περιοχές. Για παράδειγμα θα χρειαστεί να τις επιλέγουμε πολύ συχνά. Αντί λοιπόν να επιλέγουμε κάθε φορά μία περιοχή, μπορούμε να της δώσουμε ένα όνομα και στη συνέχεια να επιλέγουμε αυτό. Η ονομασία μιας περιοχής πρέπει να έχει μήκος έως 255 χαρακτήρες και να αρχίζει από γράμμα ή από το χαρακτήρα _. Εάν η ονομασία της περιοχής αποτελείται από πολλές λέξεις, τότε αυτές θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους με το χαρακτήρα _, δηλαδή δεν πρέπει να υπάρχουν κενά μεταξύ των λέξεων. Π.χ. Ακαδημία_Ελληνικής_Αστυνομίας. Δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούμε τους ειδικούς χαρακτήρες +, -, ", <, >, /, &.

Παράδειγμα

1. Επιλέγουμε μία περιοχή κελιών και κάνουμε κλικ στην επιλογή Εισαγωγή / Όνομα / Ορισμός…

2. Από το πλαίσιο διαλόγου Ορισμός ονόματος που εμφανίζεται, αφήνουμε το όνομα Χρέωση (αν θέλουμε το αλλάζουμε) στο πλαίσιο κειμένου Ονόματα στο βιβλίο εργασίας και πατάμε το πλήκτρο Προσθήκη.

Page 8: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 7

3. Εάν ξεχάσουμε να επιλέξουμε από την αρχή μία περιοχή κελιών, μπορούμε να το κάνουμε με το πλήκτρο επιλογής περιοχής και να πατήσουμε κατόπιν Enter.

4. Στη συνέχεια ονομάζουμε τις περιοχές Πίστωση και Υπόλοιπο.

Χρήση ονομάτων περιοχών

Η επιλογή μιας επώνυμης περιοχής γίνεται κάνοντας κλικ στο πτυσσόμενο πλαίσιο της διεύθυνσης ενεργού κελιού ή πλαίσιο ονομάτων, όπως αλλιώς ονομάζεται. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιλέγουμε εύκολα και γρήγορα μία περιοχή. Η επιλογή μιας ονομασίας περιοχής μπορεί να γίνει επίσης με τη βοήθεια του πλήκτρου F5.

Τα ονόματα των περιοχών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπολογισμούς αντί των διευθύνσεων των κελιών, όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες.

Page 9: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 8

Χωρίς τη χρήση ονομάτων περιοχών

Με τη χρήση ονομάτων περιοχών

Χειρισμός δεδομένων σε φύλλα εργασίας Εργασία με στήλες και γραμμές

Παρεμβολή γραμμών και στηλών Στα λογιστικά φύλλα έχουμε τη δυνατότητα να παρεμβάλουμε μία στήλη ή γραμμή πολύ εύκολα. Επιλέγουμε ένα κελί και κατόπιν κάνουμε κλικ στο μενού Εισαγωγή / Γραμμές ή Στήλες. Η νέα γραμμή δημιουργείται πάνω από το επιλεγμένο κελί, ενώ η νέα στήλη στη αριστερά του. Θα πρέπει να πούμε ακόμη ότι αντί για ένα μόνο κελί, μπορούμε να επιλέξουμε μία γραμμή ή μία στήλη. Η αντίστοιχη εντολή από το πληκτρολόγιο είναι Ctrl +. Για να παρεμβάλουμε πολλές γραμμές ή στήλες, επιλέγουμε αντίστοιχο αριθμό γραμμών ή στηλών και κατόπιν εισάγουμε τις γραμμές ή στήλες.

Διαγραφή γραμμών και στηλών Ο πιο εύκολος τρόπος για να διαγράψουμε μία γραμμή ή μία στήλη είναι να την επιλέξουμε και κατόπιν κάνοντας κλικ με το δεξί πλήκτρο, να επιλέξουμε την εντολή Διαγραφή. Η αντίστοιχη εντολή από το πληκτρολόγιο είναι Ctrl -.

Απόκρυψη και Επανεμφάνιση στηλών

1. Μαρκάρουμε τη στήλη ή τις στήλες που θέλουμε να αποκρύψουμε από την επικεφαλίδα τους.

2. Επιλέγουμε την εντολή Μορφή / Στήλη / Απόκρυψη. 3. Η απόκρυψη μπορεί να γίνει και με το ποντίκι σέρνοντας το δεξί περιθώριο της στήλης

προς τα δεξιά (μηδενικό πλάτος). 4. Η επανεμφάνιση γίνεται από την εντολή Μορφή / Στήλη / Επανεμφάνιση, αφού πρώτα

μαρκάρουμε από την πρώτη μέχρι την τελευταία στήλη της περιοχής στην οποία περικλείονται οι κρυμμένες στήλες.

Σταθεροποίηση - πάγωμα γραμμών και στηλών

Όταν δουλεύουμε μεγάλα φύλλα εργασίας είναι πολύ χρήσιμο να είναι πάντα ορατές οι επικεφαλίδες των στηλών ή των γραμμών, διότι έτσι γνωρίζουμε κάθε στιγμή ένα κελί σε ποια επικεφαλίδα στήλης ή γραμμής ανήκει. Το πάγωμα γραμμών ή στηλών γίνεται από το μενού Παράθυρο και επιλέγοντας την εντολή Σταθεροποίηση τμημάτων παραθύρου.

1. Για να σταθεροποιήσουμε το επάνω οριζόντιο τμήμα παραθύρου (πάγωμα γραμμών),

επιλέγουμε τη γραμμή κάτω από την οποία θέλουμε να γίνει η σταθεροποίηση. 2. Για να σταθεροποιήσουμε το αριστερό κατακόρυφο τμήμα παραθύρου (πάγωμα στηλών),

επιλέγουμε τη στήλη δεξιά της οποίας θέλουμε να γίνει η σταθεροποίηση. 3. Για να σταθεροποιήσουμε τόσο το επάνω, όσο και το αριστερό τμήμα του παραθύρου

(πάγωμα γραμμών και στηλών), κάνουμε κλικ στο κελί κάτω και δεξιά του οποίου θέλουμε να γίνει η σταθεροποίηση.

Page 10: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 9

Αυτόματη εισαγωγή δεδομένων Αντί να πληκτρολογούμε κάποια δεδομένα στο Excel μπορούμε να τα εισάγουμε αυτόματα. Για παράδειγμα για να εισάγουμε στα κελιά Α1:Α10 τους αριθμούς 0 -9 πρέπει:

1. Να εισάγουμε πρώτα τους αριθμούς 0 και 1 στα δύο πρώτα κελιά. 2. Επιλέγουμε τα δύο αυτά κελιά. 3. Τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στη λαβή συμπλήρωσης, που είναι το μικρό μαύρο

τετράγωνο στην κάτω δεξιά γωνία της επιλεγμένης περιοχής. 4. Ο δείκτης του ποντικιού αλλάζει σε σχήμα μαύρου σταυρού +. 5. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού, σέρνουμε το δείκτη έως το κελί Α10. 6. Μόλις αφήσουμε το πλήκτρο του ποντικιού βλέπουμε ότι τα επιλεγμένα κελιά εμφανίζουν

τους αριθμούς 3 έως 10.

Εάν οι δύο πρώτοι αριθμοί είναι το 0 και το 5, τότε τα κελιά συμπληρώνονται με τους αριθμούς 10, 15, 20, 25 κλπ, δηλαδή το βήμα θα είναι 5. Εάν σύρουμε τη λαβή συμπλήρωσης προς την αντίθετη μεριά, τότε η περιοχή συμπληρώνεται με αρνητικούς αριθμούς. Όσον αφορά την αυτόματη συμπλήρωση ημερομηνιών, εξαρτάται από το είδος της μορφοποίησης της ημερομηνίας του πρώτου κελιού. Ακολουθούν παραδείγματα.

Μετακίνηση και αντιγραφή δεδομένων

Μετακίνηση δεδομένων

1. Επιλέγουμε την περιοχή που θέλουμε να μετακινήσουμε. 2. Κάνουμε κλικ στην εντολή Επεξεργασία / Αποκοπή ή πατάμε το εικονίδιο 3. Κάνουμε κλικ στο κελί που θέλουμε να μετακινήσουμε τα δεδομένα. 4. Κάνουμε κλικ στην εντολή Επεξεργασία / Επικόλληση ή πατάμε το εικονίδιο

Με το ποντίκι

1. Μαρκάρουμε τα κελιά με τα δεδομένα. 2. Στη συνέχεια τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού σε κάποιο από τα περιθώρια της

επιλεγμένης περιοχής. Ο δείκτης αλλάζει από άσπρο σταυρό σε βέλος. 3. Κάνουμε κλικ και σέρνουμε τη μαρκαρισμένη περιοχή σε κάποιο άλλο μέρος.

Αντιγραφή δεδομένων

1. Επιλέγουμε την περιοχή που θέλουμε να αντιγράψουμε. 2. Κάνουμε κλικ στην εντολή Επεξεργασία / Αντιγραφή ή πατάμε το εικονίδιο . 3. Κάνουμε κλικ στο κελί που θέλουμε να αντιγράψουμε τα δεδομένα. 4. Κάνουμε κλικ στην εντολή Επεξεργασία / Επικόλληση ή πατάμε το εικονίδιο .

Με το ποντίκι

1. Μαρκάρουμε τα κελιά με τα δεδομένα. 2. Στη συνέχεια έχοντας πατημένο το πλήκτρο Ctrl τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού σε

κάποιο από τα περιθώρια της επιλεγμένης περιοχής. Ο δείκτης αλλάζει από άσπρο σταυρό σε ένα βέλος συνοδευόμενο από ένα πολύ μικρό σταυρό.

3. Κάνουμε κλικ και σέρνουμε τη μαρκαρισμένη περιοχή σε κάποιο άλλο μέρος.

Page 11: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 10

Σύνδεση με άλλα φύλλα εργασίας Έστω ότι στο κελί Β3 του Φύλλου2 θέλουμε να εμφανίζεται η τιμή που υπάρχει στο κελί Α1 του Φύλλο1. Έτσι όταν αλλάζει η τιμή του κελιού Α1 να ενημερώνεται αυτόματα και η τιμή του συνδεδεμένου κελιού Β3 στο Φύλλο2. Ο τύπος που πρέπει να γράψουμε στο κελί Β3 του Φύλλου2 είναι: =Φύλλο1!Α1 όπου Φύλλο1! είναι η αναφορά στο Φύλλο1.

Εάν θέλουμε να συνδέσουμε κάποιο κελί το οποίο βρίσκεται σε άλλο βιβλίο εργασίας, τότε κάνουμε τα εξής:

1. Ανοίγουμε και τα δύο βιβλία εργασίας. 2. Μεταφερόμαστε στο αρχικό βιβλίο εργασίας και στο κελί που θέλουμε και πληκτρολογούμε το =. 3. Κατόπιν από το μενού Παράθυρο επιλέγουμε το δεύτερο βιβλίο εργασίας. 4. Επιλέγουμε το φύλλο και το κελί με το οποίο θέλουμε να συνδεθούμε και πατάμε Enter. 5. Αυτόματα μεταφερόμαστε στο πρώτο βιβλίο εργασίας και βλέπουμε να εμφανίζεται η τιμή του συνδεδεμένου κελιού. 6. Στη γραμμή τύπων εμφανίζεται ο τύπος =[Παράδειγμα1.xls]Φύλλο3!$F$1 όπου [Παράδειγμα1.xls] είναι το όνομα του συνδεδεμένου βιβλίου εργασίας.

Χειρισμός φύλλων εργασίας

Μετονομασία φύλλου εργασίας Για να αλλάξουμε την ονομασία ενός φύλλου, κάνουμε κλικ στην ετικέτα του και πληκτρολογούμε το νέο όνομα π.χ. από Φύλλο1 σε Έσοδα. Αυτή η ενέργεια όπως και οι άλλες δύο που ακολουθούν μπορούν να γίνουν από τις επιλογές που εμφανίζονται όταν κάνουμε κλικ με το δεξί πλήκτρο πάνω στην ετικέτα του φύλλου.

Εισαγωγή νέου φύλλου εργασίας Για να εισάγουμε ένα νέο φύλλο κάνουμε κλικ σε ένα φύλλο και επιλέγουμε την εντολή Εισαγωγή / Φύλλο εργασίας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το νέο φύλλο θα εισαχθεί μία θέση πριν το επιλεγμένο.

Διαγραφή φύλλου εργασίας Επιλέγουμε πρώτα ένα φύλλο κάνοντας κλικ στην ετικέτα του και μετά κάνουμε κλικ στην εντολή Επεξεργασία / Διαγραφή φύλλου. Επειδή ένα διαγραμμένο φύλλο δεν μπορεί να επαναφερθεί, το Excel θα μας εμφανίσει ένα προειδοποιητικό πλαίσιο διαλόγου μέσα από το οποίο μπορούμε να ακυρώσουμε τη διαγραφή.

Page 12: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 11

Διαγραφή και καθαρισμός περιοχής Διαγραφή περιοχής Από την επιλογή Επεξεργασία / Διαγραφή μπορούμε να διαγράψουμε μία περιοχή ή και ένα μόνον κελί. Η διαγραφή αφαιρεί ουσιαστικά τις περιοχές των κελιών από το φύλλο εργασίας.

Καθαρισμός περιοχής

Μία άλλη δυνατότητα είναι η απαλοιφή των δεδομένων ή των μορφοποιήσεων σε μία περιοχή. Με τον καθαρισμό της περιοχής δεν αφαιρούμε τα κελιά, αλλά απλώς τα καθαρίζουμε. Η εντολή είναι Επεξεργασία / Απαλοιφή και μπορούμε να καθαρίσουμε μόνο τις μορφές (μορφοποιήσεις), τα περιεχόμενα, τα σχόλια ή όλα.

Εκτυπώσεις

Για να τυπώσουμε ένα φύλλο η σωστή διαδικασία είναι: α) να διαμορφώσουμε τη σελίδα, β) να δούμε το φύλλο σε προεπισκόπηση και γ) και μόνον εφόσον είναι εντάξει να αρχίσουμε την εκτύπωση.

Διαμόρφωση σελίδας Οι ρυθμίσεις της σελίδας στην οποία θα τυπώσουμε το έγγραφο μας γίνονται από την επιλογή Αρχείο / Διαμόρφωση σελίδας. Όταν το πλάτος των δεδομένων δεν χωρά σε μία σελίδα Α4, τότε μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα σε οριζόντιο προσανατολισμό, να μειώσουμε τα περιθώρια (δεξί και αριστερό) ή να σμικρύνουμε το αρχικό μέγεθος (Ρύθμιση σε %). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε πρώτα το φύλλο σε προεπισκόπηση.

Page 13: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 12

Προεπισκόπηση σελίδας

Προς αποφυγή άσκοπων εκτυπώσεων θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε τις εκτυπώσεις μας μέσω προεπισκόπησης. Για να δούμε το προς εκτύπωση φύλλο αρκεί να κάνουμε κλικ στο πλήκτρο προεπισκόπησης . . Για να επιστρέψουμε στο Excel πατάμε το πλήκτρο Κλείσιμο. Επιστρέφοντας στο Excel παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο με διακεκομμένη γραμμή το οποίο περικλείει την περιοχή η οποία πρόκειται να τυπωθεί.

Εκτύπωση σελίδας

Από το πλαίσιο διαλόγου Εκτύπωση καθορίζουμε τον αριθμό των σελίδων που θα τυπωθούν, εάν θα τυπωθεί μόνον η επιλεγμένο περιοχή ή όλο το φύλλο, καθώς και τον αριθμό των αντιτύπων. Κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Ιδιότητες μπορούμε να καθορίζουμε την ποιότητα εκτύπωσης, εάν θα τυπωθούν έγχρωμα ή όχι κλπ. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι οι ιδιότητες μιας εκτύπωσης εξαρτώνται κύρια από τις δυνατότητες του συγκεκριμένου μοντέλου του εκτυπωτή (έγχρωμη ή ασπρόμαυρη εκτύπωση, ποιότητα κλπ).

Page 14: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 13

Μορφοποίηση κελιών

Η μορφοποίηση των κελιών είναι μία σημαντική εργασία διότι έχει να κάνει με την τελική εμφάνιση τους στην οθόνη ή στο χαρτί. Τα βασικότερα είδη μορφοποίησης είναι: η μορφοποίηση γραμματοσειράς, του περιγράμματος, του χρώματος και αριθμών. Όλες οι μορφοποιήσεις μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα κάνοντας κλικ με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κελί και επιλέγοντας την εντολή Μορφοποίηση κελιών…

Καρτέλα Στοίχιση Από την καρτέλα Στοίχιση ορίζουμε την οριζόντια και κατακόρυφη στοίχιση, τον προσανατολισμό του, εισάγοντας από το πληκτρολόγιο τις μοίρες ή μετακινώντας με το ποντίκι τον κόκκινο ρόμβο στο πλαίσιο Προσανατολισμός. Επίσης τσεκάροντας το πλαίσιο ελέγχου Αναδίπλωση κειμένου καθορίζουμε την εμφάνιση του περιεχομένου σε ένα κελί.

Συγχώνευση κελιών: Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται κύρια για το κεντράρισμα των τίτλων σε ένα φύλλο. Επιλέγουμε πρώτα τα κελιά και τα συγχωνεύουμε.

Page 15: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 14

Παραδείγματα στοίχισης

Καρτέλα Γραμματοσειρά Καθορίζουμε το είδος και το μέγεθος της γραμματοσειράς. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε και τα εργαλεία μορφοποίησης από την εργαλειοθήκη.

Καρτέλα Περίγραμμα Μαρκάρουμε μία περιοχή κελιών και μετά επιλέγουμε το είδος του περιγράμματος.

Page 16: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 15

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε το Στυλ περιγράμματος της εργαλειοθήκης. Κάνοντας κλικ σε αυτό εμφανίζεται ένα πλαίσιο από το οποίο επιλέγουμε το είδος της μορφοποίησης περιγράμματος που θέλουμε.

Καρτέλα Αριθμός Καθορίζουμε τον τρόπο εμφάνισης των αριθμών, όπως τα δεκαδικά ψηφία, την εμφάνιση της ένδειξης Ευρώ κλπ, καθώς και τον τρόπο εμφάνισης των ημερομηνιών.

Μία ειδική περίπτωση είναι η μετατροπή αριθμών σε κείμενο. Επιλέγοντας από το πλαίσιο Κατηγορία τη ρύθμιση Κείμενο μπορούμε να μετατρέψουμε έναν αριθμό σε κείμενο.

Παράδειγμα Έστω ότι θέλουμε να γράψουμε σε κελιά το ΑΦΜ των πελατών. Όλοι οι ΑΦΜ όμως αρχίζουν από το μηδέν. Έτσι μόλις γράψουμε σε ένας κελί 033333333 και πατήσουμε Enter, το Excel θα μετατρέψει τον αριθμό σε 33333333, δηλ. χωρίς το μηδέν. Αντίθετα εάν μετατρέψουμε τον αριθμό σε κείμενο, τότε το ΑΦΜ παραμένει αμετάβλητο. Θα πρέπει να τονιστεί ότι αριθμοί οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε κείμενο δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αριθμητικούς υπολογισμούς.

Καρτέλα Μοτίβο Καθορίζουμε το χρώμα των κελιών. Εάν κάνουμε κλικ στο πτυσσόμενο πλαίσιο Μοτίβο, μπορούμε να ορίσουμε εκτός από το χρώμα και το μοτίβο – υφή του κελιού.

Υπολογισμοί με τύπους Όταν ένας τύπος τοποθετηθεί σε ένα κελί, τότε στο κελί εμφανίζεται το αποτέλεσμα που παράγει αυτός. Ένας τύπος μπορεί να αντιγραφεί ή να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο κελί ή φύλλο εργασίας με τον ίδιο τρόπο που αντιγράφουμε ή μετακινούμε δεδομένα.

Μηνύματα λαθών στους τύπους Όταν εισάγουμε κάποιους τύπους πιθανώς λόγω λανθασμένης εισαγωγής, να εμφανίζονται κάποια μηνύματα λαθών. Τα μηνύματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι:

Page 17: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 16

Αναφορές ή παραπομπές τύπων

Ένας τύπος μπορεί να αντιγραφεί ή να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο κελί ή φύλλο εργασίας με τον ίδιο τρόπο που αντιγράφουμε ή μετακινούμε δεδομένα. Υπάρχουν τρία είδη αναφορών τύπων:

1. Οι Σχετικές αναφορές 2. Οι απόλυτες αναφορές, και 3. Οι μικτές αναφορές

Τύποι με σχετικές αναφορές Το χαρακτηριστικό των σχετικών αναφορών είναι το γεγονός ότι όταν αντιγράφουμε έναν τύπο που περιέχει σχετικές αναφορές το Excel ρυθμίζει αυτόματα στον τύπο τις διευθύνσεις των κελιών ή περιοχών.

Παράδειγμα:

Τύποι με απόλυτες αναφορές Όταν θέλουμε κάποιος τύπος ακόμα και όταν αντιγράφεται, να αναφέρεται πάντα στο ίδιο κελί, θα πρέπει να μετατρέψουμε τις αναφορές κελιού από σχετικές σε απόλυτες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τοποθετήσουμε πριν από κάθε στοιχείο της αναφοράς το $, δηλαδή πριν από το δείκτη του φύλλου εργασίας, το δείκτη στήλης και γραμμής. Η αλλαγή από σχετική σε απόλυτη αναφορά ενός τύπου μπορεί να γίνει και με το πλήκτρο F4 κάνοντας διπλό κλικ στο κελί με τον τύπο ή επιλέγοντας τη γραμμή των τύπων και πιέζοντας διαδοχικά το F4.

Page 18: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 17

Τύποι με μικτές αναφορές Μερικές φορές στη διάρκεια μετακίνησης ή αντιγραφής ενός τύπου, ίσως χρειαστεί ένα μέρος της αναφοράς να διατηρηθεί το ίδιο στο νέο τύπο και ένα μέρος να αλλάξει. Τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μία μικτή αναφορά. Πρόκειται για την πλέον προχωρημένη περίπτωση αναφοράς. Έστω ότι θέλουμε το γράμμα της στήλης να παραμένει σταθερό, ενώ ο αριθμός γραμμής να αλλάζει. Για να γίνει αυτό τοποθετούμε το $ πριν από το γράμμα της στήλης (π.χ. =$Α2+Β2).

Υπολογισμοί με συναρτήσεις Εισαγωγή Η συνάρτηση είναι ένας ενσωματωμένος τύπος, ο οποίος είναι σε θέση να εκτελέσει ένα συγκεκριμένο υπολογισμό. Το Excel διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό συναρτήσεων οι οποίες μπορεί να είναι από απλές έως πολύπλοκες. Μία συνάρτηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνη της, με τύπους ή με άλλες συναρτήσεις. Οι συναρτήσεις ως μαθηματικοί τύποι αρχίζουν με το =. Οι συναρτήσεις αποτελούνται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι το όνομα της συνάρτησης και το δεύτερο είναι το όρισμα, το οποίο περικλείεται από παρενθέσεις. Παράδειγμα: =SUM(A1:A3), το όνομα είναι SUM και το όρισμα είναι Α1:Α3.

Για να εισαγάγουμε μία συνάρτηση κάνουμε κλικ στο πλήκτρο του εικονιδίου και επιλέγουμε κάποια από τις προτεινόμενες συναρτήσεις ή επιλέγουμε την εντολή Άλλες συναρτήσεις. Από το πλαίσιο διαλόγου Εισαγωγή συνάρτησης επιλέγουμε τη συνάρτηση που μας ενδιαφέρει.

Page 19: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 18

Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα να πληκτρολογούμε μόνοι μας το όνομα της συνάρτησης που θέλουμε να εισάγουμε, εφόσον βέβαια το γνωρίζουμε. Μόλις πληκτρολογήσουμε το "=" και τα πρώτα γράμματα το Excel εμφανίζει ένα αναδυόμενο παράθυρο με την περιγραφή της συνάρτησης, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Εάν δεν θυμόμαστε τα ορίσματα της συνάρτησης που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τότε πληκτρολογώντας =, το όνομα της συνάρτησης και στη συνέχεια Ctrl+Shift+A εμφανίζονται τα ορίσματα της συνάρτησης.

Για να εμφανιστεί το αποτέλεσμα της παρακάτω εικόνας πληκτρολογήσαμε =IF+Ctrl+Shift+A.

Κυριότερες συναρτήσεις Συνάρτηση SUM

Η συνάρτηση SUM προσθέτει όλους τους αριθμούς που καθορίζετε ως ορίσματα. Κάθε όρισμα μπορεί να

είναι μια περιοχή, μια αναφορά κελιού, ένας πίνακας, μια σταθερά, ένας τύπος ή το αποτέλεσμα μιας άλλης

συνάρτησης. Για παράδειγμα, η συνάρτηση SUM(A1:A5) προσθέτει όλους τους αριθμούς που

περιλαμβάνονται στα κελιά A1 έως A5. Ένα ακόμη παράδειγμα, η συνάρτηση SUM(A1; A3; A5) προσθέτει

τους αριθμούς που περιέχονται στα κελιά A1, A3 και A5.

Σύνταξη SUM(αριθμός1;[αριθμός2];...])

Η σύνταξη της συνάρτησης SUM περιλαμβάνει τα παρακάτω ορίσματα:

αριθμός1 Υποχρεωτικό. Το πρώτο αριθμητικό όρισμα που θέλετε να προσθέσετε.

αριθμός2;... Προαιρετικό. Αριθμητικά ορίσματα 2 έως 255 που θέλετε να προσθέσετε.

Συνάρτηση AVERAGE

Page 20: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 19

Αποδίδει το μέσο όρο (αριθμητικός μέσος) των ορισμάτων. Για παράδειγμα, εάν η περιοχή A1:A20 περιέχει

αριθμούς, ο τύπος =AVERAGE(A1:A20) αποδίδει το μέσο όρο αυτών των αριθμών.

Σύνταξη AVERAGE(αριθμός1; [αριθμός2];...)

Η σύνταξη της συνάρτησης AVERAGE περιλαμβάνει τα παρακάτω ορίσματα:

Αριθμός1 Υποχρεωτικό. Ο πρώτος αριθμός, η αναφορά κελιού ή η περιοχή για τα οποία θέλετε το

μέσο όρο.

Αριθμός2; ... Προαιρετικό. Πρόσθετοι αριθμοί, αναφορές κελιών ή περιοχές για τα οποία θέλετε το

μέσο όρο, μέχρι 255 το μέγιστο.

Συνάρτηση MIN

Αποδίδει τον μικρότερο αριθμό σε ένα σύνολο τιμών.

Σύνταξη MIN(number1;number2;...)

Number1, number2,... είναι 1 έως 30 αριθμοί από τους οποίους θέλετε να βρείτε τον ελάχιστο.

Συνάρτηση MAX

Αποδίδει τη μέγιστη τιμή ενός συνόλου τιμών.

Σύνταξη

MAX(number1;number2;...)

Number1, number2,... είναι 1 έως 30 αριθμοί των οποίων θέλετε να βρείτε τη μέγιστη τιμή.

Συνάρτηση PRODUCT

Η συνάρτηση PRODUCT πολλαπλασιάζει όλους τους αριθμούς που δίνονται ως ορίσματα και επιστρέφει το

γινόμενο. Για παράδειγμα, εάν τα κελιά A1 και A2 περιέχουν αριθμούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον

τύπο =PRODUCT(A1; A2) για να πολλαπλασιάσετε αυτούς τους δύο αριθμούς μαζί. Μπορείτε επίσης να

εκτελέσετε την ίδια λειτουργία, χρησιμοποιώντας το μαθηματικό τελεστή πολλαπλασιασμού (*), για

παράδειγμα, =A1 * A2.

Η συνάρτηση PRODUCT είναι χρήσιμη όταν πρέπει να πολλαπλασιάσετε πολλά κελιά μαζί. Για παράδειγμα, ο

τύπος =PRODUCT(A1:A3; C1:C3) είναι ισοδύναμος με =A1 * A2 * A3 * C1 * C2 * C3.

Σύνταξη PRODUCT(αριθμός1; [αριθμός2]; ...)

Η σύνταξη της συνάρτησης PRODUCT περιλαμβάνει τα παρακάτω ορίσματα:

αριθμός1 Υποχρεωτικό. Ο πρώτος αριθμός ή περιοχή που θέλετε να πολλαπλασιάσετε.

αριθμός2; ... Προαιρετικό. Πρόσθετοι αριθμοί ή περιοχές που θέλετε να πολλαπλασιάσετε, μέχρι

το μέγιστο των 255 ορισμάτων.

Page 21: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 20

Συνάρτηση POWER

Αποδίδει το αποτέλεσμα ενός αριθμού υψωμένου σε δύναμη.

Σύνταξη POWER(number,power)

Number είναι ο αριθμός που αποτελεί τη βάση της δύναμης. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε

πραγματικός αριθμός.

Power είναι ο εκθέτης, στον οποίο υψώνεται η βάση.

Συνάρτηση COUNT

Η συνάρτηση COUNT καταμετρά τον αριθμό των κελιών που περιέχουν αριθμούς, καθώς επίσης αριθμούς

στη λίστα ορισμάτων. Χρησιμοποιήστε τη συνάρτηση COUNT για να βρείτε τον αριθμό των καταχωρήσεων

σε ένα αριθμητικό πεδίο μιας περιοχής ή ενός πίνακα αριθμών. Για παράδειγμα, μπορείτε να εισαγάγετε τον

παρακάτω τύπο για την καταμέτρηση των αριθμών στην περιοχή A1:A20:

=COUNT(A1:A20)

Σε αυτό το παράδειγμα, εάν πέντε από τα κελιά στην περιοχή περιέχουν αριθμούς, το αποτέλεσμα είναι 5.

Σύνταξη COUNT(value1, [value2],...)

Η σύνταξη της συνάρτησης COUNT περιλαμβάνει τα παρακάτω ορίσματα:

value1 Είναι υποχρεωτικό. Το πρώτο στοιχείο, αναφορά κελιού ή περιοχή όπου θέλετε να

καταμετρήσετε αριθμούς.

value2, ... Προαιρετικό. Μέχρι 255 πρόσθετα στοιχεία, αναφορές κελιού ή περιοχές όπου θέλετε να

καταμετρήσετε αριθμούς.

Συνάρτηση LOWER

Μετατρέπει όλα τα κεφαλαία γράμματα μίας συμβολοσειράς κειμένου σε πεζά.

Σύνταξη LOWER(κείμενο)

Η σύνταξη της συνάρτησης LOWER περιλαμβάνει τα παρακάτω ορίσματα:

Κείμενο Υποχρεωτικό. Το κείμενο του οποίου τα γράμματα θέλετε να μετατρέψετε σε πεζά. Η

συνάρτηση LOWER δεν αλλάζει στο κείμενο τους χαρακτήρες που δεν είναι γράμματα.

Συνάρτηση UPPER

Μετατρέπει κείμενο σε κεφαλαία γράμματα.

Σύνταξη UPPER(text)

Text είναι το κείμενο που θέλετε να μετατραπεί σε κεφαλαία. Το κείμενο μπορεί να είναι αναφορά

ή συμβολοσειρά.

Page 22: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 21

Συνάρτηση PROPER

Μετατρέπει σε κεφαλαίο το πρώτο γράμμα και οποιαδήποτε άλλα γράμματα που έπονται ενός χαρακτήρα

που δεν είναι γράμμα σε μια ακολουθία χαρακτήρων. Μετατρέπει όλα τα άλλα γράμματα στην ακολουθία

χαρακτήρων σε πεζά.

Σύνταξη PROPER(text)

Text είναι κείμενο μέσα σε εισαγωγικά, τύπος που επιστρέφει κείμενο ή αναφορά σε στήλη που

περιέχει το κείμενο που θέλετε να μετατρέψετε εν μέρει σε κεφαλαία.

Συνάρτηση IF

Η συνάρτηση IF επιστρέφει μια τιμή, εάν η συνθήκη που καθορίζετε είναι TRUE (αληθής), και μια άλλη, εάν η

συνθήκη είναι FALSE (ψευδής). Για παράδειγμα, ο τύπος =IF(A1>10;"Μεγαλύτερο από 10";"10 ή

μικρότερο") επιστρέφει "Μεγαλύτερο από 10", εάν το A1 είναι μεγαλύτερο από 10 και "10 ή μικρότερο", εάν

το A1 είναι μικρότερο ή ίσο του 10.

Σύνταξη IF(λογική_έλεγχος; [τιμή_αν_true]; [τιμή_αν_false])

Η σύνταξη της συνάρτησης IF περιλαμβάνει τα παρακάτω ορίσματα:

λογική_έλεγχος Υποχρεωτικό. Οποιαδήποτε τιμή ή παράσταση που μπορεί να λάβει την τιμή TRUE

ή FALSE. Για παράδειγμα, A10=100 είναι μια λογική έκφραση. Εάν η τιμή στο κελί A10 είναι ίση με

100, η παράσταση λαμβάνει την τιμή TRUE. Διαφορετικά, η παράσταση λαμβάνει την τιμή FALSE.

Αυτό το όρισμα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε τελεστή υπολογισμού σύγκρισης.

τιμή_αν_true Προαιρετικό. Η τιμή που θέλετε να επιστραφεί, εάν το όρισμα λογική_έλεγχος λάβει

την τιμή TRUE.

τιμή_αν_false Προαιρετικό. Η τιμή που θέλετε να επιστραφεί, εάν το όρισμα λογική_έλεγχος λάβει

την τιμή FALSE.

Συνάρτηση SUMIF

Χρησιμοποιείτε τη συνάρτηση SUMIF για να αθροίσετε τις τιμές σε μια περιοχή οι οποίες πληρούν τα

κριτήρια που καθορίζετε. Για παράδειγμα, υποθέστε ότι σε μια στήλη η οποία περιέχει αριθμούς, θέλετε να

αθροίσετε μόνο τις τιμές που είναι μεγαλύτερες από 5. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω τύπο:

=SUMIF(B2:B25;">5")

Σε αυτό το παράδειγμα, τα κριτήρια εφαρμόζονται στις ίδιες τιμές που αθροίζονται. Εάν θέλετε, μπορείτε να

εφαρμόσετε τα κριτήρια σε μία περιοχή και να αθροίσετε τις αντίστοιχες τιμές σε μια διαφορετική περιοχή.

Για παράδειγμα, ο τύπος =SUMIF(B2:B5; "Κώστας"; C2:C5) αθροίζει μόνο τις τιμές στην περιοχή C2:C5, όπου

τα αντίστοιχα κελιά στην περιοχή B2:B5 ισούνται με "Κώστας".

Σύνταξη SUMIF(εύρος, κριτήρια, [εύρος_αθροίσματος])

Η σύνταξη της συνάρτησης SUMIF περιλαμβάνει τα παρακάτω ορίσματα:

Page 23: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 22

περιοχή Υποχρεωτικό. Η περιοχή των κελιών, τα οποία θέλετε να υπολογίσετε με βάση τα κριτήρια.

Τα κελιά κάθε περιοχής πρέπει να είναι είτε αριθμοί είτε ονόματα, πίνακες ή αναφορές που

περιέχουν αριθμούς. Οι τιμές που είναι κενές ή κείμενο παραβλέπονται.

κριτήρια Υποχρεωτικό. Τα κριτήρια με μορφή αριθμού, παράστασης, παραπομπής κελιού,

κειμένου ή συνάρτησης, τα οποία καθορίζουν τα κελιά που θα προστεθούν. Για παράδειγμα, τα

κριτήρια μπορούν να εκφραστούν ως 32, ">32", B5, 32, "32", "μήλα" ή TODAY().

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Οποιαδήποτε κριτήρια κειμένου ή οποιαδήποτε κριτήρια που περιλαμβάνουν λογικά ή

μαθηματικά σύμβολα πρέπει να περικλείονται σε διπλά εισαγωγικά ("). Εάν τα κριτήρια είναι αριθμητικά,

δεν απαιτούνται διπλά εισαγωγικά.

περιοχή_αθροίσματος Προαιρετικό. Τα πραγματικά κελιά που θα προστεθούν, εάν θέλετε να

προσθέσετε κελιά εκτός αυτών που καθορίσατε στο όρισμα περιοχή. Εάν το όρισμα

περιοχή_αθροίσματος παραλειφθεί, το Excel προσθέτει τα κελιά τα οποία καθορίζονται στο όρισμα

περιοχή (τα ίδια κελιά στα οποία εφαρμόζονται τα κριτήρια).

COUNTIF (Συνάρτηση COUNTIF)

Η συνάρτηση COUNTIF καταμετρά τους αριθμούς των κελιών σε μια περιοχή που ικανοποιεί ένα κριτήριο

που καθορίζετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να καταμετρήσετε όλα τα κελιά που ξεκινούν με ένα

συγκεκριμένο γράμμα ή όλα τα κελιά που περιέχουν έναν αριθμό που είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από

τον αριθμό που καθορίζετε. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα φύλλο εργασίας που περιέχει μια

λίστα εργασιών στη στήλη A και το όνομα του ατόμου στο οποίο έχει ανατεθεί κάθε εργασία στη στήλη B.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση COUNTIF για να καταμετρήσετε πόσες φορές το όνομα ενός

ατόμου θα εμφανίζεται στη στήλη B και με αυτόν τον τρόπο να καθορίσετε πόσες εργασίες έχουν ανατεθεί

στο συγκεκριμένο άτομο. Για παράδειγμα:

=COUNTIF(B2:B25;"Στέλλα")

Σύνταξη COUNTIF(περιοχή; κριτήρια)

Η σύνταξη της συνάρτησης COUNTIF περιλαμβάνει τα παρακάτω ορίσματα:

περιοχή Υποχρεωτικό. Πρόκειται για ένα ή περισσότερα κελιά που θα καταμετρηθούν,

συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, πινάκων ή αναφορών που περιέχουν αριθμούς. Οι τιμές που

είναι κενές ή κείμενο παραβλέπονται.

κριτήρια Υποχρεωτικό. Πρόκειται για αριθμό, παράσταση, αναφορά κελιού ή συμβολοσειρά

κειμένου που καθορίζει ποια κελιά θα καταμετρηθούν. Για παράδειγμα τα κριτήρια μπορούν να

εκφραστούν ως 32, ">32", B4, "μήλα" ή "32".

Page 24: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 23

Γραφήματα Τα γραφήματα είναι ένας τρόπος παρουσίασης αριθμητικών δεδομένων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατανόηση των αριθμητικών διακυμάνσεων. Το Excel διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό γραφημάτων με τα οποία μπορούμε να αναπαραστήσουμε τα αριθμητικά δεδομένα. Η διαδικασία δημιουργίας τους είναι πολύ εύκολη. Επίσης, εάν αλλάξουμε ορισμένα από τα δεδομένα στα οποία βασίζεται το γράφημα, τότε αυτό ενημερώνεται αυτόματα. Η διαδικασία δημιουργίας γραφήματος είναι η ακόλουθη: 1. Καταχωρούμε τα δεδομένα σε ένα φύλλο εργασίας (στο παράδειγμά μας οι καταχωρήσεις απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα). 2. Επιλέγουμε τα δεδομένα (περιοχή κελιών A1:E4).

3. Κάνουμε κλικ στην επιλογή ΕισαγωγήΓράφημα… ή στο εικονίδιο Οδηγός γραφημάτων . 4. Από το πρώτο βήμα του οδηγού γραφημάτων επιλέγουμε τον τύπο του γραφήματος και πατάμε το πλήκτρο Επόμενο.

5. Στο δεύτερο βήμα, εφόσον έχουμε επιλέξει τα δεδομένα, δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα και απλώς πατάμε το πλήκτρο Επόμενο.

Page 25: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 24

6. Στο τρίτο βήμα πληκτρολογούμε, αν θέλουμε, τους τίτλους του γραφήματος, καθώς και εκείνους των αξόνων Χ και Υ.

7. Στο τέταρτο βήμα, εφόσον θέλουμε το γράφημα να είναι στο ίδιο φύλλο εργασίας, πατάμε απλώς Τέλος για να το εμφανίσουμε.

Page 26: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 25

Τροποποίηση γραφήματος Για την καλύτερη εμφάνιση των στοιχείων του γραφήματος μπορούμε να το επιλέξουμε και να αλλάξουμε τη χρησιμοποιούμενη γραμματοσειρά. Επίσης, είναι δυνατόν να αυξήσουμε τις διαστάσεις του σύροντας το δείκτη διαγωνίως από κάποια γωνία του. Για οποιαδήποτε αλλαγή μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τις επιλογές του μενού που εμφανίζεται κάνοντας κλικ με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού στο αντίστοιχο αντικείμενο. Μία πολύ χρήσιμη δυνατότητα επίσης είναι οι Επιλογές γραφήματος.

Αλλαγή προσανατολισμού ετικέτας Για να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της ετικέτας Ποσοστά από οριζόντιο σε κατακόρυφο, κάνουμε κλικ με το δεξί πλήκτρο και στη συνέχεια επιλέγουμε Μορφοποίηση τίτλου άξονα. Από την καρτέλα Στοίχιση καθορίζουμε τον προσανατολισμό σε 90 μοίρες.

Αλλαγή χρωμάτων ή μοτίβου Κάνουμε κλικ πάνω σε κάποια σειρά ραβδογραμμάτων και με το δεξί πλήκτρο επιλέγουμε Μορφοποίηση σειράς δεδομένων… Από την καρτέλα Μοτίβα αλλάζουμε το χρώμα. Κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Εφέ γεμίσματος μπορούμε να ορίσουμε τη διαβάθμιση του χρώματος.

Page 27: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ.

26

Page 28: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 27

Για να αλλάξουμε το χρώμα του φόντου στο γράφημα, κάνουμε κλικ μέσα στο πλαίσιο του γραφήματος με το δεξί πλήκτρο, όχι όμως πάνω σε κάποιο αντικείμενο. Κατόπιν επιλέγουμε Μορφοποίηση περιοχής γραφήματος. Από την καρτέλα Μοτίβα επιλέγουμε ένα διαφορετικό χρώμα.

Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να αλλάξουμε το χρώμα της περιοχής σχεδίασης, κάνοντας κλικ κοντά στα ιστογράμματα, δίχως όμως να επιλέξουμε κάποιο αντικείμενο. Στη συνέχεια επιλέγουμε Μορφοποίηση περιοχής σχεδίασης.

Αλλαγή τύπου γραφήματος

Κάνουμε κλικ με το δεξί πλήκτρο πάνω στο γράφημα και επιλέγουμε την εντολή Τύπος γραφήματος. Από το πλαίσιο Τύπος γραφήματος επιλέγουμε κάποιο άλλο γράφημα π.χ. Γραμμές. Οι σημαντικότεροι και συχνότερα χρησιμοποιούμενοι τύποι γραφήματος είναι τα γραφήματα Στηλών και Ράβδων σε διάφορες μορφές (π.χ. σωρευμένα, τρισδιάστατα, κ.λπ.), τα γραφήματα πίτας, γραμμών, κ.λπ.

Μία άλλη πολύ χρήσιμη επιλογή, η οποία εμφανίζεται όταν κάνουμε δεξί κλικ σε κάποια ελεύθερη περιοχή του γραφήματος, είναι οι Επιλογές γραφήματος. Από τις καρτέλες που εμφανίζονται, είμαστε σε θέση να ορίσουμε μία πληθώρα ρυθμίσεων (π.χ. να ρυθμίσουμε τις κύριες και τις δευτερεύουσες γραμμές του πλέγματος).

Χρήσιμες λειτουργίες

Εύρεση δεδομένων Ένας εύκολος τρόπος για να βρούμε τα δεδομένα ενός κελιού είναι η επιλογή Επεξεργασία/ Εύρεση. Στο πλαίσιο Εύρεση του: πληκτρολογούμε την τιμή που θέλουμε. Πατώντας το πλήκτρο Αντικατάσταση έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε και να αντικαταστήσουμε την αρχική τιμή με κάποια άλλη. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε το ταίριασμα πεζών – κεφαλαίων, αναζήτηση ανά στήλες ή γραμμές κλπ.

Page 29: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 28

Φιλτράρισμα δεδομένων Είναι η διαδικασία κατά την οποία από μία λίστα δεδομένων με πολλές γραμμές μπορούμε να εμφανίσουμε μόνον εκείνες που μας ενδιαφέρουν και οι οποίες υπακούουν σε κάποια κριτήρια. Η διαδικασία γίνεται πολύ εύκολα με το αυτόματο φίλτρο. 1. Κάνουμε κλικ μέσα σε κάποιο κελί στην περιοχή των δεδομένων. 2. Επιλέγουμε Δεδομένα / Φίλτρο / Αυτόματο φίλτρο. 3. Βλέπουμε να εμφανίζονται στην πρώτη γραμμή και σε κάθε στήλη πτυσσόμενα πλαίσια.

4. Εάν θέλουμε να δούμε μόνο τους πελάτες της Ρόδου κάνουμε κλικ στο πτυσσόμενο πλαίσιο ΠΟΛΗ και επιλέγουμε την ΡΟΔΟ. Στο φύλλο εργασίας εμφανίζονται μόνον οι πελάτες της Ρόδου.

Για να απενεργοποιήσουμε το φίλτρο κάνουμε κλικ πάλι στο Αυτόματο φίλτρο.

Ταξινόμηση δεδομένων Πολλές φορές θα χρειασθεί να ταξινομήσουμε τα δεδομένα ενός φύλλου ως προς κάποια στήλη. Η διαδικασία είναι η εξής:

1. Κάνουμε κλικ μέσα σε κάποιο κελί στην περιοχή των δεδομένων. 2. Επιλέγουμε Δεδομένα / Ταξινόμηση… 3. Από το πρώτο πτυσσόμενο πλαίσιο επιλέγουμε ΠΟΛΗ, για να ταξινομήσουμε τους πελάτες

ως προς την πόλη. 4. Από το δεύτερο πτυσσόμενο πλαίσιο επιλέγουμε ΟΝΟΜΑ, για να ταξινομήσουμε τους

πελάτες και ως προς το όνομα. Έτσι θα έχουμε διπλή ταξινόμηση (ταξινόμηση μέσα σε ταξινόμηση). Οι γραμμές θα εμφανίζονται ομαδοποιημένες ανά πόλη και σε κάθε πόλη θα έχουμε ταξινομημένα αλφαβητικά τα ονόματα.

Page 30: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 29

Μερικά αθροίσματα

Το Excel έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει αυτόματα τις τιμές μερικών και συνολικών αθροισμάτων για συγκεκριμένες επιλεγμένες στήλες, όπως στην παρακάτω εικόνα.

Έστω ότι θέλουμε να δούμε ποια είναι τα μερικά σύνολα ανά πόλη.

1. Κατ' αρχάς θα πρέπει οπωσδήποτε να ταξινομήσουμε τα δεδομένα ως προς την ΠΟΛΗ και το ΟΝΟΜΑ. Μπορούμε όμως να κρατήσουμε και την προηγούμενη ταξινόμηση.

2. Επιλέγουμε Δεδομένα / Μερικά αθροίσματα. 3. Από το πρώτο πτυσσόμενο πλαίσιο Όταν αλλάζει το: επιλέγουμε ΠΟΛΗ. 4. Από το δεύτερο πτυσσόμενο πλαίσιο Χρήση της συνάρτησης επιλέγουμε Αθρ. (Άθροισμα). 5. Στο πλαίσιο Προσθήκη μερικού αθροίσματος σε: τσεκάρουμε τα τρία πλαίσια ελέγχου

ΧΡΕΩΣΗ, ΠΙΣΤΩΣΗ, ΥΠΟΛΟΙΠΟ για να εμφανίζονται και τα τρία αθροίσματα και πατάμε ΟΚ.

Page 31: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 30

Κάνοντας κλικ στα πλήκτρα και μπορούμε να εμφανίσουμε τα δεδομένα που θέλουμε. Για παράδειγμα κάνοντας κλικ στο πλήκτρο 2 εμφανίζουμε τα αθροίσματα ανά πόλη όπως στην παρακάτω εικόνα.

Page 32: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 31

Παράδειγμα 1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟ EXCEL

Μια πολυκατοικία έχει 3 ορόφους με 3 διαμερίσματα ανά όροφο. Το μέγεθος κάθε διαμερίσματος καθώς επίσης

και το σύνολο των μονάδων θέρμανσης σωμάτων καλοριφέρ που έχει κάθε διαμέρισμα φαίνονται στον παρακάτω

πίνακα.

Α. Υπολογισμός Ποσοστών Επιβάρυνσης

1. Εισάγετε τα δεδομένα των στηλών “ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ”, “ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΣ”, “ΟΡΟΦΟΣ”, “ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ” και “ΜΟΝΑΔΕΣ

ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ”.

2. Με τη χρήση κατάλληλης συνάρτησης υπολογίστε:

α. τη στήλη “ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ”, λαμβάνοντας υπόψη ότι στον 1ο όροφο αναλογεί το 24% της συνολικής

επιβάρυνσης, στο 2ο όροφο το 36% ενώ στον 3ο όροφο το 40%.

β. τη στήλη “ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ” που υπολογίζεται με βάση το συνδυασμό των «Μονάδων Θέρμανσης» και

των «Τετραγωνικών» κάθε διαμερίσματος.

Β. Υπολογισμός Κοινοχρήστων μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου.

1. Υπολογίστε τα κοινόχρηστα 3 μηνών, με βάση τις εξής υποθέσεις:

(i) τα μόνα έξοδα είναι η θέρμανση και η συντήρηση ανελκυστήρα.

(ii) η συντήρηση του ανελκυστήρα γίνεται κάθε μήνα και κοστίζει 100 €.

(iii) τα ποσά που δαπανήθηκαν για θέρμανση είναι 1500 Ευρώ τον Ιανουάριο, 1800 το Φεβρουάριο και 1000 το

Μάρτιο. Το ποσό που θα πληρώσει ο καθένας υπολογίζεται με βάση τις ώρες κατανάλωσης, οι οποίες για τον κάθε

ένα υποθέτουμε ότι δίνονται από τον τύπο: (αριθμός γραμμάτων επωνύμου) x (αριθμός γραμμάτων μήνα) x

(ποσοστιαία επιβάρυνση της θέρμανσης).

2. Υπολογίστε τα ελάχιστα, μέγιστα και μέσα ποσά κοινοχρήστων ανά ενοικιαστή, για κάθε μήνα και για το τρίμηνο

συνολικά.

Page 33: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 32

ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ 1 A.2. α. Η λογική για τον υπολογισμό της επιβάρυνσης του ανελκυστήρα για τον κάθε όροφο

είναι η ακόλουθη:

Αν ο όροφος

40%είναι επιβάρυνση η ,ιαφορετικα36%είναι επιβάρυνση η τότε2,24%είναι επιβάρυνση η τότε1,

Επειδή η επιβάρυνση δεν παίρνει πάντα την ίδια τιμή, αλλά εξαρτάται από την παραπάνω

συνθήκη απαιτείται η χρήση της συνάρτησης IF.

Κάθε όροφος έχει 3 διαμερίσματα, συνεπώς για να βρω την επιβάρυνση του κάθε

διαμερίσματος θα πρέπει να υπολογίσω την επιβάρυνση του κάθε ορόφου και να την

διαιρέσω με το 3.

Επιλέγοντας το κελί F1 γράφουμε:

=IF(C2=1;24%;IF(C2=2;36%;40%))/3

Πατώντας το enter αμέσως εμφανίζετε στο κελί F1 το αποτέλεσμα 0,08. Μπορώ στη

συνέχεια να εφαρμόσω γρήγορα την συνάρτηση και στα υπόλοιπα κελιά. Για να το κάνω

αυτό, χωρίς να χαλάσω την μορφοποίηση του πίνακα, αντιγράφω το κελί F1 και επιλέγοντας

τα υπόλοιπα κελία (από F3 έως F10) πατώ δεξί κουμπί πάνω στα επιλεγμένα κελία και κάνω

ειδική επικόλληση. Επιλέγω να επικολληθούν μόνο οι τύποι.

Όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα τα αποτελέσματα της συνάρτησης IF

εμφανίζονται με την μορφή δεκαδικού. Για να τα κάνω ποσοστά θα πρέπει να τα

επιλέξω και με δεξί κουμπί να επιλέξω μορφοποίηση κελιών. Στη συνέχεια στην

πρώτη καρτέλα επιλογών (Αριθμός) επιλέγω ποσοστό χωρίς δεκαδικά ψηφία.

2. β. Για τον υπολογισμό της επιβάρυνσης θέρμανσης θα πρέπει να

πολλαπλασιάσω για κάθε διαμέρισμα τα τετραγωνικά του με τις μονάδες

θέρμανσης.

Κάνοντας αριστερό κλικ στο κελί G1 γράφουμε:

=D1*E1

Πατώντας το enter εμφανίζετε στο κελί F1 το αποτέλεσμα 7500. Εφαρμόζω την ίδια πράξη στα

υπόλοιπα κελία.

Β.

1. Για να υπολογίσουμε τα κοινόχρηστα του Ιανουαρίου εισάγουμε μια νέα γραμμή πάνω από

τους τίτλους του πίνακα και βάζουμε τον τίτλο «Ιανουάριος» επιλέγοντας μέγεθος

Page 34: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 33

γραμματοσειράς 16, έντονα γράμματα και συγχώνευση κελιών. Επίσης δε ξεχνάμε να φτιάξουμε

τα περιγράμματα του πίνακα.

(ii) Για να υπολογίσουμε την συνεισφορά του κάθε διαμερίσματος στο κόστος

συντήρησης του ανελκυστήρα μορφοποιούμε αρχικά μια νέα στήλη δίπλα στη στήλη

G με τίτλο «ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ». Για να μικρύνουμε το πλάτος της στήλης,

επιλέγουμε τον τίτλο της και από την καρτέλα στοίχιση της μορφοποίησης κελιών και

επιλέγουμε αναδίπλωση κειμένου και μικραίνουμε το πλάτος της στήλης.

Επεκτείνουμε την συγχώνευση κελιών του τίτλου και φτιάχνουμε την μορφοποίηση

του πίνακα όπου χρειάζεται.

Στην συνέχεια θα πρέπει να μοιραστεί το ποσό συντήρησης (100€) στα διαμερίσματα

με βάση την επιβάρυνση τους. Στο κελί H3 γράφουμε:

=F3*100

Εφαρμόζουμε τον τύπο αυτό και στα υπόλοιπα κελιά. Παρατηρούμε ότι το αποτέλεσμα στα

πρώτα κελιά είναι ακέραιος, ενώ στα κελιά του 3ου ορόφου το αποτέλεσμα εμφανίζεται με

αρκετά δεκαδικά ψηφία. Για να έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα επιλέγουμε όλα τα κελιά της

στήλης H και επιλέγουμε νομισματική μορφοποίηση με δυο δεκαδικά και το σύμβολο του

ευρώ.

(iii) Για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε το κόστος της θέρμανσης για κάθε διαμέρισμα θα

πρέπει πρώτα να υπολογίσουμε τις ώρες κατανάλωσης. Δίπλα στη στήλη Η μορφοποιούμε μια

νέα στήλη με τίτλο «ΩΡΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ».

Οι ώρες κατανάλωσης υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των γραμμάτων λέξεων. Για να

πραγματοποιήσουμε τους υπολογισμούς αυτόματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την

συνάρτηση LEN. Έτσι αν ο μήνας βρίσκεται στο κελί A1 για να βρούμε το πλήθος των

γραμμάτων θα πρέπει να γράψουμε:

=LEN(A1)

Αντίστοιχα βρίσκουμε το πλήθος των γραμμάτων του κάθε ονόματος. Σύμφωνα με την άσκηση

οι ώρες κατανάλωσης δίνονται από το γινόμενο των δύο αυτών αποτελεσμάτων επί την

ποσοστιαία επιβάρυνση της θέρμανσης. Το ποσοστό της επιβάρυνσης υπολογίζεται αν στην

επιβάρυνση του κάθε διαμερίσματος διαιρέσουμε με το σύνολο της επιβάρυνσης. Για τον

υπολογισμό μπορούμε να χρησιμοποιούσαμε ένα κενό κελί (πχ το G12) για να υπολογίσουμε

το άθροισμα της στήλης G ή πιο γρήγορα να ενσωματώσουμε τον υπολογισμό στον τύπο που

θα γράψουμε στο κελί I3:

=LEN(A1)*LEN(B3)*G3/SUM(G3:G10)

Προσοχή για να εφαρμόζουμε τον τύπο αυτόν και στα υπόλοιπα κελιά θα πρέπει να δούμε

που απαιτούνται απόλυτες αναφορές. Απόλυτη αναφορά βάζουμε στις αναφορές των κελιών

που δε θέλουμε να μετακινούνται καθώς αντιγράφουμε τον τύπο σε διπλανά κελιά. Συνεπώς

η αναφορά του κελιού A1, καθώς και οι αναφορές που βρίσκονται μέσα στην συνάρτηση SUM

πρέπει να γίνουν απόλυτες. Για να κάνουμε μια αναφορά απόλυτη βάζουμε το σύμβολο του

δολαρίου ($) μπροστά από το γράμμα τις στήλης και μπροστά από το νούμερο της γραμμής.

Αφού κάνουμε αυτή την τροποποίηση τότε εφαρμόζουμε τον τύπο και στα υπόλοιπα κελιά.

Page 35: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 34

Δίπλα στη στήλη Ι μορφοποιούμε μια νέα στήλη με τίτλο «ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ».

Το κόστος θέρμανση υπολογίζεται με βάση την ποσοστιαία χρήση (ώρες κατανάλωσης) στο

συνολικό κόστος της θέρμανσης. Προσέχοντας που θα πρέπει να μπουν σχετικές αναφορές και

που απόλυτες στο κελί J1 γράφουμε: =I3/SUM($I$3:$I$11)*1500

Για να μπορούμε εύκολα να υπολογίζουμε τα έξοδα θέρμανσης για κάθε μήνα, είναι πιο

εύκολο να γράψουμε το συνολικό κόστος της θέρμανσης σε κάποιο κενό κελί και να το

χρησιμοποιούμε στους τύπους ως απόλυτη αναφορά. Πχ στο κελί J13 γράφουμε το συνολικό

κόστος (1500€).

Στην συνέχεια αντικαθιστούμε στο τύπο του κελιού J1 το κόστος με την αναφορά J13. Δε

ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε απόλυτη αναφορά ($J$13).

Εφαρμόζουμε τον τύπο αυτό και στα υπόλοιπα κελιά.

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για την περίπτωση του κόστους του ανελκυστήρα. Στο κελί

H13 βάλουμε το κόστος συντήρησης δηλ. τα 100€ και στους τύπους υπολογισμούς το

κόστους ανά ανελκυστήρα χρησιμοποιούμε απόλυτη αναφορά στο κελί H13.

Επειδή θα χρειαστεί στη συνέχεια κάνουμε μια νέα στήλη δίπλα στην J, όπου θα υπολογιστεί

το σύνολο των κοινοχρήστων για κάθε διαμέρισμα. Βάζουμε τίτλο ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και στο

κελί K1 υπολογίζουμε το άθροισμα του κόστους του ανελκυστήρα και του κόστους της

θέρμανσης: =SUM(H3;J3)

Ονομάζουμε το φύλλο αυτό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ και δημιουργούμε δύο αντίγραφα του φύλλου αυτού

και τα ονομάζουμε αντίστοιχα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ και ΜΑΡΤΙΟΣ.

Τώρα μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε τα κοινόχρηστα για κάθε μήνα απλά αλλάζοντας το

όνομα του μήνα στο κελί A1 και αλλάζοντας το κόστος θέρμανσης του κάθε μήνα στο κελί J13.

Οι υπολογισμοί γίνονται αυτόματα από το Excel.

2. Για το ερώτημα αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο φύλλο, στο οποίο θα βάλετε τα

συγκεντρωτικά κόστη για κάθε μήνα. Μετά μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε να μέγιστα και τα

ελάχιστα κόστη ανά διαμέρισμα και ανά τρίμηνο.

Page 36: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σημειώσεις Excel 2003 για το μάθημα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», Γ’ Έτος Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας, 2012-2013

Καρράς Δ.Α., Κουλησιάνης Μ., Θεοχαρίδης Θ. 35

Page 37: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Πληροφορική 3ου Έτους

Άσκηση 1: Αξιολόγηση Πωλητών - Υπολογισμός στόχων για το επόμενο έτος

Διδακτικός στόχος: Χρήση βασικών μορφοποιήσεων.

Κατανόηση της αντιγραφής, επικόλλησης και ειδικής επικόλλησης.

Χρήση βασικών αλγεβρικών υπολογισμών.

Μια εταιρεία αξιολογεί τους 10 πωλητές της, θέτοντας σ’ αυτούς στόχους ανάλογα µε την απόδοση (πωλήσεις) που είχαν

τα τελευταία έξι χρόνια από την ίδρυση της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό η εταιρία χρησιμοποιεί τον ακόλουθο πίνακα:

α/α Πωλητής Περιοχή Ευθύνης Μέσος Όρος Στόχος Bonus

2008 2009 2010 2011 2012

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Σύνολο Πωλήσεων

Κορυφαίος Πωλητής

Ελάχιστος Στόχος

Μέγιστος Στόχος

1. Δημιουργείστε ένα αρχείο Excel (Sales.xls) σε δικό σας υποφάκελο στο φάκελο εγγράφων και δημιουργήστε στο

Φύλλο1 τον παραπάνω πίνακα. Μετονοµάστε το Sheet1 σε «Πωλήσεις». 2. Περάστε τα ακόλουθα δεδομένα των πωλήσεων της εταιρίας σε ξεχωριστό φύλλο με όνομα ‘δεδομένα’ και μετά

μεταφέρετε τα δεδομένα αυτά στον πίνακα που δημιουργήσετε στο βήμα 1: 2008 2009 2010 2011 2012

Αβαριτσιώτης Χαλάνδρι 12.540 15.780 11.050 14.780 35.820

Νεοκοσμίδης Νέα Σμύρνη 15.470 14.580 18.560 25.840 35.840

Ροκάς Καλλιθέα 35.480 24.580 12.540 25.480 35.840

Καμαλάκης Μαρούσι 21.540 34.510 25.480 29.870 15.480

Κακαλέτρης Παγκράτι 32.150 28.450 16.480 8.230 34.560

Κατσιάνης Αθήνα 12.000 13.540 21.540 26.480 30.000

Ντόγαρη Κυψέλη 28.000 26.480 21.500 20.180 18.970

Φωκάς Πεντέλη 40.580 38.450 36.040 24.800 12.000

Κυριακίδου Αμπελόκηποι 45.010 46.150 32.010 18.000 32.560

Γεωργακάκη Πατήσια 9.840 16.480 18.790 14.580 21.000

3. Υπολογίστε στον πίνακα το σύνολο των πωλήσεων για κάθε έτος και γράψτε τον κορυφαίο πωλητή ανά έτος στα αντίστοιχα κελιά.

4. Υπολογίστε στον πίνακα τον μέσο όρο των πωλήσεων για κάθε πωλητή.

5. Προσθέστε μια νέα στήλη για το έτος 2013 και εκτιμήστε τις πωλήσεις κάθε πωλητή με βάση τον μέσο όρο των 2 προηγουμένων ετών.

6. Υπολογίστε τον στόχο του κάθε πωλητή. Ο στόχος για κάθε πωλητή υπολογίζεται µε βάση τον τζίρο του τελευταίου έτους αυξημένο κατά ένα ποσοστό το οποίο υπολογίζεται ως εξής: εάν οι πωλήσεις του τελευταίου

έτους είναι μεγαλύτερες από 20 χιλιάδες €, τότε το ποσοστό αύξησης είναι 15%, διαφορετικά είναι 20%. 7. Υπολογίστε το bonus που θα πάρουν οι πωλητές το 2013. Bonus παίρνουν οι τρεις πωλητές που πετυχαίνουν τον

μεγαλύτερο τζίρο το προηγούμενο έτος. Ο πρώτος ή οι πρώτοι πωλητές παίρνουν 40% bonus επί του περσινού

του τζίρου, ο δεύτερος 30% και ο τρίτος 20%. 8. Υπολογίστε τον ελάχιστο και μέγιστο στόχο που θα θέσει η εταιρία στους πωλητές για το 2013.

9. Προκειμένου το φύλλο σας να είναι σε θέση να επαναϋπολογίζεται αυτόµατα σε περίπτωση αλλαγής του ποσοστού αύξησης του στόχου, αποθηκεύστε τα ποσοστά αύξησης (βλ. ερώτημα 5) σε συγκεκριμένα κελιά και

τροποποιήστε κατάλληλα τους τύπους για τον υπολογισμό των στόχων των πωλητών βάζοντας απόλυτες

αναφορές στα κελιά αυτά. 10. Επαληθεύατε την λειτουργία του προηγούμενου ερωτήματος μεταβάλλοντας τα ποσοστά αύξησης από 15% σε

25% και από 20 σε 30%. 11. Ποιος είναι ο καλύτερος πωλητής συνολικά για όλα τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

Page 38: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Πληροφορική 3ου Έτους

Άσκηση 2: Εξοδολόγιο – Ανάλυση Εξόδων & Εσόδων

Διδακτικός στόχος: Χρήση μορφοποιήσεων.

Χρήση βασικών συναρτήσεων: sum, average, mix και max.

Ο ακόλουθος πίνακας περιλαμβάνει τα έξοδα μιας εταιρίας ανά κατηγόρια εξόδων για τους μήνες από Ιανουάριο έως και Σεπτέμβριο του 2011:

Περιγραφή Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Courier 1.250,00 € 542,00 € 843,00 € 654,00 € 798,00 € 1.258,00 € 1.015,00 € 201,00 € 750,00 €

Ασφάλιστρα 1.500,00 € - € - € - € 1.500,00 € - € - € - €

Διαφήμιση 346,00 € 339,00 € 392,00 € 328,00 € 312,00 € 338,00 € 287,00 € 263,00 € 239,00 €

Είδη γραφείου 277,00 € 281,00 € 106,00 € 214,00 € 195,00 € 279,00 € 290,00 € 174,00 € 276,00 €

Ενέργεια 931,00 € 876,00 € 911,00 € 871,00 € 996,00 € 984,00 € 846,00 € 962,00 € 832,00 €

Καύσιμα 4.208,00 € 4.836,00 € 2.051,00 € 2.558,00 € 4.413,00 € 3.602,00 € 4.010,00 € 2.308,00 € 3.371,00 €

Ταξίδια 4.601,00 € 3.531,00 € 3.533,00 € 3.081,00 € 2.839,00 € 2.108,00 € 3.196,00 € 4.250,00 € 2.794,00 €

Τηλεπικοινωνίες 5.230,00 € 5.824,00 € 7.142,00 € 5.285,00 € 6.180,00 € 5.962,00 € 7.779,00 € 7.943,00 € 6.268,00 €

Υλικά καθαρισμού 131,00 € 143,00 € 160,00 € 187,00 € 172,00 € 131,00 € 120,00 € 180,00 € 169,00 €

Υπηρεσίες καθαρισμού 200,00 € 200,00 € 200,00 € 200,00 € 200,00 € 200,00 € 200,00 € 200,00 € 200,00 €

Επιπρόσθετα ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τα έσοδα της εταιρίας για την αντίστοιχη χρονική περίοδο:

Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος 21.339,00 € 20.390,00 € 20.228,00 € 25.119,00 € 24.178,00 € 22.425,00 € 23.688,00 € 26.122,00 € 26.929,00 €

1. Αντιγράψτε τον πίνακα εξόδων τις εταιρίας σε ένα λογιστικό φύλλο με το όνομα «Δαπάνες» και μορφοποιήστε τον κατάλληλα. Πάνω από τον πίνακα βάλτε

τον τίτλο «Έξοδα χωρίς ΦΠΑ».

2. Υπολογίστε το σύνολο των εξόδων της εταιρίας ανά μήνα καθώς και το συνολικό ποσό για το έτος. 3. Αφήστε δύο γραμμές και περάστε τα έσοδα τις εταιρίας για κάθε μήνα. Πάνω από τον πίνακα βάλτε τον τίτλο «Έσοδα».

4. Οι τιμές των δαπανών δε περιλαμβάνουν ΦΠΑ (23%). Αφήστε δύο γραμμές κάτω από τις τιμές των εσόδων και δημιουργήστε ένα όμοιο πίνακα με αυτόν των εξόδων χωρίς ΦΠΑ μόνο που αυτός θα περιλαμβάνει και το ΦΠΑ. Πάνω από τον πίνακα βάλτε τον τίτλο «Έξοδα με ΦΠΑ».

5. Βάλτε στον πίνακα στήλες για του υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Εκτιμήστε τα έξοδα ανά κατηγορίας για τους υπόλοιπους μήνες. Η εκτίμηση για κάθε

υπολειπόμενο μήνα να γίνει με βάση το μέσο όρο των προηγουμένων μηνών. 6. Δημιουργήστε ένα νέο φύλλο με όνομα «ισοζύγιο» που να περιέχει τα έσοδα και το σύνολο των εξόδων της εταιρίας με το ΦΠΑ ανά μήνα.

7. Υπολογίστε το κέρδος ή τη ζημία της εταιρίας ανά μήνα καθώς και το συνολικό κέρδος ή ζημία για το έτος. 8. Προβλέψεις για το 2012 αναφέρουν ότι τα έξοδα θα αυξηθούν κατά 10%, ενώ τα έσοδα θα μειωθούν κατά 5%. Διαπιστώστε αν η εταιρία θα είναι

κερδοφόρα και το 2012. 9. Μια συμβουλευτική εταιρία πρότεινε στην εταιρία αυτή να αναλάβει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με σκοπό να εφαρμόσει λύσεις που θα οδηγήσουν σε

εξοικονόμηση 30% το έτος. Η εταιρία συμβούλων ζητά όμως αμοιβή 20.000€. Συμφέρει την εταιρία να προχωρήσει την συμφωνία αυτή;

Page 39: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Άσκηση 4: Ανάλυση τροχαίων ατυχημάτων Α΄ εξαμήνου 2009-2010

Διδακτικός στόχος: Σχετικές – Απόλυτες Αναφορές.

Οι ακόλουθοι πίνακες περιλαμβάνουν στοιχεία από την ανάλυση της δραστηριότητας της Τροχαίας για το Α’ Εξάμηνο

του 2009 και 2010.

Οδικοί άξονες που

συνέβησαν

τα ατυχήματα

2009 2010

Ώρες που

συνέβησαν

τα ατυχήματα

2009 2010

Ατυχήματα σε εθνική οδό 3.953 1.737

07.00 - 09.00 1.015 918

Ατυχήματα σε επαρχιακή οδό 8.131 3.871

09.00 - 13.00 2.346 898

Ατυχήματα σε άλλη οδό 2.691 1.986

13.00 - 15.00 1.913 717

Σύνολο ατυχημάτων 14.775 7.594

15.00 - 17.00 1.756 886

17.00 - 21.00 2.809 1.359

Συνέβησαν σε κατοικημένη

περιοχή 3.790 3.048

21.00 - 24.00 2.167 1.323

Συνέβησαν σε μη κατ/μένη περιοχή

10.985 4.546 24.00 - 07.00

2.769 1.493

Αίτια 2009 2010

Υπερβολική ταχύτητα γενικώς 1.382 582

Αντικανονικό προσπέρασμα 281 191

Ημέρες που

συνέβησαν τα ατυχήματα

2009 2010

Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 999 542

Δευτέρα 929 761

Παραβίαση προτεραιότητας 1.448 861

Τρίτη 1.138 679

Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας

340 258

Τετάρτη 1.003 614

Απόσπαση προσοχής οδηγού 2.243 965

Πέμπτη 1.826 863

Λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς

5.682 3.195

Παρασκευή 3.548 1.455

Αναφερόμενα σε επιβάτες 137 90

Σάββατο 2.882 1.630

Αναφερόμενα στο όχημα 460 207

Κυριακή 3.449 1.592

Αναφερόμενα στην οδό και στο καιρό

1.494 661

Αναφερόμενα σε πεζούς 1.893 864

1. Να υπολογίσετε για κάθε πίνακα το μέσο όρων των ατυχημάτων για τα 2 έτη.

2. Να υπολογίσετε για κάθε πίνακα το ποσοστό των ατυχημάτων που συνέβησαν ανά κατηγορία (τόπο, αιτία,

ώρα και ημέρα) και ανά έτος. 3. Να υπολογίσετε για κάθε πίνακα την ποσοστιαία μεταβολή από το 2009 στο 2010.

4. Παρουσιάστε σε γράφημα πίτας το σύνολο των ατυχημάτων που συνέβησαν σε κατοικημένη/μη κατοικημένη περιοχή για τα έτη 2009 και 2010.

5. Παρουσιάστε σε γράφημα πίτας τα ατυχήματα ανά ημέρα για τα 2009 και 2010 σε ξεχωριστά γραφήματα.

6. Παρουσιάστε σε γράφημα ομαδοποιημένων ράβδων τα αίτια των ατυχημάτων για τα έτη 2009 και 2010. Στο γράφημα αυτό πρέπει να γίνεται σύγκριση των αιτίων των ατυχημάτων για κάθε έτος.

7. Παρουσιάστε σε γράφημα σωρευμένων στηλών τα ατυχήματα ανά οδικό άξονα για το 2009 και 2010. Στο γράφημα αυτό πρέπει να φαίνεται η ετήσια συνεισφορά του τόπου που γίνεται το ατύχημα.

8. Παρουσιάστε σε γράφημα στηλών με απεικόνιση 3Δ τα ατυχήματα που συνέβησαν ανά ώρα. Στον οριζόντιο άξονα να βάλετε τις χρονικές περιόδους της ημέρας, στο κατακόρυφο των αριθμό των ατυχημάτων και στον

άξονα βάθους τα έτη.

9. Αν το έτος 2011 προβλέπεται μείωση του συνόλου των ατυχημάτων κατά 15% να εκτιμήσετε τα ατυχήματα που θα γίνουν ανά αίτια. Για την εκτίμηση να υπολογίσετε την μέση ποσοστιαία κατανομή των ατυχημάτων

ανά αίτια για τα έτη 2009 και 2010.

Page 40: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

20102010 2010

0

20000

40000

60000

80000

100000

120000

140000

160000

180000

200000

1ο Tρίμηνο 2ο Tρίμηνο 3ο Tρίμηνο

2009

2010

0

200

400

600

800

1000

1200

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

A/A

Xy

X

Y

z

Άσκηση 3: Γραφήματα

Διδακτικός στόχος: Εισαγωγή- Τροποποίηση γραφημάτων.

1. Δημιουργήστε τον παρακάτω πίνακα και

το διπλανό γράφημα Σύγκριση πωλήσεων 2009-2010

1ο Tρίμηνο 2ο Tρίμηνο 3ο Tρίμηνο 2009 132500 145000 160000 2010 155000 168000 175000

2. Δημιουργήστε τον παρακάτω πίνακα και το γράφημα.

Α/Α Χy X Y z 1 100 10 100 0 2 200 20 200 20 3 300 30 300 40 4 400 40 400 60 5 500 50 500 80 6 600 60 600 100 7 700 70 700 120 8 800 80 800 140 9 900 90 900 160

10 1000 100 1000 180

3. Δημιουργήστε τον παρακάτω πίνακα και εν συνεχεία για κάθε μετοχή δημιουργήστε το αντίστοιχο γράφημα. Τα γραφήματα θα δημιουργηθούν σε διαφορετικά φύλλα εργασίας μετονομάζοντας τα φύλλα κατάλληλα.

Πορεία Μετοχών "Φεβρουάριος 2011" Ημ/νία METOXH

A METOXH

B METOXH

Γ METOXH

Δ 7/2/2011 7,32 11,71 10,39 20,39 8/2/2011 7,54 12,06 10,71 21,01 9/2/2011 7,02 11,66 10,14 20,12

10/2/2011 7,12 12,12 10,40 20,79 11/2/2011 7,44 11,90 10,56 20,73 14/2/2011 7,32 12,66 10,77 21,64 15/2/2011 7,02 12,42 10,44 21,11 16/2/2011 6,96 11,88 10,18 20,37 17/2/2011 6,98 11,17 9,91 19,45 18/2/2011 6,68 10,69 9,49 18,61 21/2/2011 7 11,20 9,94 19,50 22/2/2011 7,04 11,26 10,00 19,61 23/2/2011 6,92 10,38 9,55 18,37 24/2/2011 7,12 11,39 10,11 19,84

METOXH A

6,2

6,4

6,6

6,8

7

7,2

7,4

7,6

7,8

7/2/20

11

8/2/20

11

9/2/20

11

10/2/

2011

11/2/

2011

12/2/

2011

13/2/

2011

14/2/

2011

15/2/

2011

16/2/

2011

17/2/

2011

18/2/

2011

19/2/

2011

20/2/

2011

21/2/

2011

22/2/

2011

23/2/

2011

24/2/

2011

METOXH B

7/2/20118/2/2011

9/2/2011

10/2/2011

11/2/2011

14/2/201115/2/201116/2/2011

17/2/2011

18/2/2011

21/2/2011

22/2/2011

23/2/201124/2/2011

METOXH B

0,00 2,00 4,00 6,00 8,00 10,00 12,00 14,00

7/2/2011

9/2/2011

11/2/2011

13/2/2011

15/2/2011

17/2/2011

19/2/2011

21/2/2011

23/2/2011

METOXH Δ

16,00

17,00

18,00

19,00

20,00

21,00

22,00

7/2/20

11

8/2/20

11

9/2/20

11

10/2/

2011

11/2/

2011

12/2/

2011

13/2/

2011

14/2/

2011

15/2/

2011

16/2/

2011

17/2/

2011

18/2/

2011

19/2/

2011

20/2/

2011

21/2/

2011

22/2/

2011

23/2/

2011

24/2/

2011

Page 41: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Άσκηση 4: Ανάλυση στοιχείων Εγκληματικότητας

Διδακτικός στόχος: Αυτόματα Φίλτρα

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσιεύει κάθε χρόνο στατιστικά στοιχεία που αφορούν κυρίως σε

χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της άσκησης αυτής είναι να εισάγουμε σε ένα λογιστικό φύλλο στοιχεία της

Eurostat που αφορούν καταγεγραμμένα εγκλήματα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγιναν μετά το 2000,

να τα αναλύσουμε και να εξάγουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

1. Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα http://bit.ly/GMmREU όπου η Eurostat παρουσιάζει τα διαθέσιμα στοιχεία

σχετικά με την Εγκληματικότητα και την ποινική δικαιοσύνη. Επιλέξτε την πρώτη κατηγορία δεδομένων που

αφορά καταγεγραμμένη εγκληματικότητα από την αστυνομία (Crimes recorded by the police).

2. Αφού εμφανιστούν τα στοιχεία επιλέξτε από τα μενού που εμφανίζονται στο πάνω μέρος της οθόνης το

εικονίδιο «download» για να κατεβάσετε τα ζητούμενα στοιχεία στον υπολογιστή σας. Η Eurostat σας δίνει

την επιλογή να κατεβάσετε τα δεδομένα σε διαφορετικά είδη αρχείων. Πιέστε το κουμπί «Download in

Excel Format» για να κατεβάσετε τα δεδομένα σε λογιστικό φύλο. Στην συνέχεια επιλέξτε να ανοίξτε το

αρχείο με το Microsoft Excel.

3. Αφού ανοίξει το λογιστικό φύλλο με τα στοιχεία της Eurostat επιλέξτε μόνο τον πίνακα με τα στοιχεία και

κάντε αντιγραφή. Δημιουργήστε ένα κενό βιβλίο εργασίας. Ονομάστε το πρώτο φύλλο «Δεδομένα» και

κάντε επικόλληση τα δεδομένα στο φύλλο αυτό. Από τα δεδομένα να αποκλείσετε τις χώρες που δεν έχουν

στοιχεία έστω και για ένα έτος.

4. Σε ένα άλλο φύλλο, το οποίο θα ονομάσετε «Ελλάδα» εισάγετε τα δεδομένα που αφορούν μόνο την

Ελλάδα. Στο ίδιο φύλο να εισάγετε ένα διάγραμμα στηλών που να εμφανίζει τον αριθμό των εγκλημάτων

για όλα τα έτη. Στο ίδιο γράφημα να εμφανίζεται με μια γραμμή ο μέσος όρος των εγκλημάτων για όλα τα

έτη.

5. Πηγαίνετε πάλι στο φύλλο «Δεδομένα» και δημιουργήστε ένα γράφημα γραμμών, το οποίο να παρουσιάζει

την εγκληματικότητα για όλες τις χώρες μέλη και όλα τα έτη.

6. Το γράφημα στο προηγούμενο βήμα, λόγω του πλήθους των χωρών, ήταν ιδιαίτερα δυσανάγνωστο. Για τον

λόγο χωρίστε τις χώρες σε 4 ομάδες και κάντε 4 διαφορετικά γραφήματα, ένα για κάθε ομάδα. Η

ομαδοποίηση να γίνει με βάση τον αύξοντα αριθμό των εγκλημάτων για το πιο πρόσφατο έτος.

7. Υπολογίστε τον μέσο όρο της εγκληματικότητας για κάθε χώρα για όλα τα έτη και επιπρόσθετα υπολογίστε

τον μέσο όρο αυτής (μέση συνολική εγκληματικότητα). Να γίνει ένα γράφημα γραμμών το οποίο να

παρουσιάζει την εγκληματικότητα για τις χώρες μέλη που εμφανίζουν εγκληματικότητα άνω της μέσης

συνολικής εγκληματικότητας.

8. Βρείτε τις 5 Ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης εγκληματικότητας. Το

ποσοστό αύξησης να υπολογιστεί από την παλαιότερη και την πιο πρόσφατη τιμή εγκληματικότητας.

9. Βρείτε τις 5 χώρες (Ευρωπαϊκές ή μη) που παρουσιάζουν τον μικρότερο μέσο όρο εγκληματικότητας.

Page 42: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Άσκηση Excel

1. Να φιαχτεί ένα φύλλο εργασίας στο οποίο να περιέχονται τα µαθήµατα του πρώτου και δεύτερου εξαµήνου της σχολής στη στήλη Α

2. Να εισαχθούν οι ώρες θεωρίας και εργαστηρίων που αντιστοιχούν σε κάθε µάθηµα ανά εβδοµάδα στις στήλες Β και C αντίστοιχα

3. Στη στήλη D να υπολογιστούν οι διδακτικές µονάδες (∆Μ) που αντιστοιχούν σε κάθε µάθηµα, λαµβάνοντας υπ’ όψιν ότι σε κάθε ώρα θεωρίας αντιστοιχεί 1 ∆Μ, ενώ σε κάθε εργαστηριακή ώρα 0,5 ∆Μ.

4. Στη στήλη Ε Να υπολογιστεί ο συντελεστής βαρύτητας (ΣΒ) του κάθε µαθήµατος ως εξής:

Α) Για µαθήµατα µε 0≤∆Μ≤ 2, ΣΒ = 1

Β) Για µαθήµατα µε 2<∆Μ≤ 4, ΣΒ = 1,5

Γ) Για µαθήµατα µε ∆Μ>4, ΣΒ = 2

5. Στη στήλη F να εισαχθεί η βαθµολογία (Β) του κάθε µαθήµατος µε 0≤Β≤10. Για το σκοπό αυτό να οριστεί κατάλληλος κανόνας επαλήθευσης (validation rule). Εάν δεν υπήρξε συµµετοχή στις εξετάσεις κάποιου µαθήµατος, τότε ο βαθµός είναι 0.

6. Να υπολογιστεί ο απλός και ζυγισµένος µέσος όρος ανά εξάµηνο µόνο για τα µαθήµατα τα οποία περάστηκαν (Β≥5) – όλα τα υπόλοιπα δεν συµµετέχουν στον υπολογισµό αυτό.

Υπόδειγµα: 1ο ΕΤΟΣ ΣΠΟΥ∆ΩΝ

Χειµερινό εξάµηνο Ώρες διδασκαλίας

Ώρες Εργαστηρίου

∆ιδακτικές µονάδες

Συντελεστής βαρύτητας

Βαθµός εξετάσεων

Ζυγισµένος βαθµός

Γενική και ανόργανη χηµεία 2 2 3 1,5 1 0Φυσική 2 2 3 1,5 8 12Πληροφορική 2 4 4 1,5 1 0Εφαρµοσµένα Μαθηµατικά 3 0 3 1,5 7 10,5Βοτανική 3 3 4,5 2 10 20Εισαγωγή στις φαρµακευτικές επιστήµες 2 0 2 1 2 0Ξένη γλώσσα Ι 2 0 2 1 0 0ΣΥΝΟΛΟ 16 11 21,5 10 - -ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ - - - - 8,3 8,5

Εαρινό εξάµηνοΏρες

διδασκαλίαςΏρες

Εργαστηρίου∆ιδακτικές µονάδες

Συντελεστής βαρύτητας

Βαθµός εξετάσεων

Ζυγισµένος βαθµός

Κλασσική αναλυτική χηµεία 2 2 3 1,5 4 0Οργανική χηµεία Ι 2 2 3 1,5 7 10,5Βιοχηµεία Ι 2 4 4 1,5 3 0Κυτταρική βιολογία 3 0 3 1,5 9 13,5Μορφολογία ανθρωπίνου σώµατος 3 3 4,5 2 10 20Ξένη Γλώσσα ΙΙ 2 0 2 1 4 0ΣΥΝΟΛΟ 14 11 19,5 2 - -ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ - - - - 8,7 8,8

Sakis
Typewritten Text
Sakis
Typewritten Text
Sakis
Typewritten Text
Άσκηση 6
Page 43: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ EXCEL Γ ΕΤΟΣ POLICE ACADEMY_karras2013-2014

Άσκηση 7:Στατιστικά Μαθητών

Διδακτικός στόχος: Επανάληψη

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΑΞΗΣ

α. ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ των στηλών:

EΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΦΥΛΟ ΗΛΙΚΙΑ ΥΨΟΣ ΒΑΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ Όλα τα υπόλοιπα δεδομένα θα πρέπει να προκύπτουν από συναρτήσεις! β. Μορφοποιείστε τον πίνακα (Έντονη γραφή, σκιάσεις, γραμματοσειρά, αναδίπλωση, συνένωση κελιών κλπ) γ. Χρησιμοποιώντας την κατάλληλη συνάρτηση συμπληρώστε τα κελιά των μέσων όρων και των συνόλων

2. ΤΑΞΙΝΟΜΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΥΛΟ 3. Χρησιμοποιώντας ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ τη συνάρτηση COUNT μετρήστε τους «ΑΡΡΕΝ» και «ΘΗΛΥ» - συμπληρώστε τα αντίστοιχα κελιά των φύλων 4. Συμπληρώστε τον πίνακα για ΣΥΝΟΛΟ-ΑΡΡΕΝ-ΘΗΛΥ με τους Μ.Ο., MIN, MAX

και

ΚΟΝΤΥΤΕΡΟΣ ΨΗΛΟΤΕΡΟΣ

Δημιουργείστε το διάγραμμα ΥΨΟΥΣ (σύμφωνα με το υπόδειγμα) δίνοντας τους σωστούς τίτλους στο διάγραμμα και στους άξονες, καθώς επίσης και στο υπόμνημα. Προσοχή στην εισαγωγή του διαγράμματος των Μ.Ο. σε μορφή γραμμής. 5. Δημιουργείστε το ίδιο διάγραμμα για το ΒΑΡΟΣ ============================ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ==================

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΑΞΗΣ

EΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΦΥΛΟ ΗΛΙΚΙΑ ΥΨΟΣ ΒΑΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

% του Μ.Ο.

ΜΙΣΘΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1 24 174 82 920 103,21% ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΙΑ 2 19 182 92 810 90,87% ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΛΕΝΗ 2 23 169 73 880 98,72% ΚΑΛΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 1 19 177 74 1010 113,30% ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΝΙΚΗ 2 23 184 79 960 107,69% ΑΝΝΙΝΟΥ ΤΙΝΑ 2 22 179 83 890 99,84% ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ 1 24 178 81 770 86,38%

EΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΦΥΛΟ ΗΛΙΚΙΑ ΥΨΟΣ ΒΑΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ Μ.Ο. ΥΨΟΥΣ

Μ.Ο. ΒΑΡΟΥΣ

Μ.Ο. ΜΙΣΘΟΥ

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1 24 174 82 920 177,571 80,6 891,4 ΚΑΛΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 1 19 177 74 1.010 177,571 80,6 891,4 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ 1 24 178 81 770 177,571 80,6 891,4 ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΙΑ 2 19 182 92 810 177,571 80,6 891,4 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΛΕΝΗ 2 23 169 73 880 177,571 80,6 891,4 ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΝΙΚΗ 2 23 184 79 960 177,571 80,6 891,4 ΑΝΝΙΝΟΥ ΤΙΝΑ 2 22 179 83 890 177,571 80,6 891,4 154 1243 564 6.240 ΑΡΡΕΝ 3

ΘΗΛΥ 4 ΣΥΝΟΛΟ 7 ΣΥΝΟΛΟ ΑΡΡΕΝ ΘΗΛΥ Μ.Ο. ΥΨΟΥΣ 177,57 Μ.Ο. ΒΑΡΟΥΣ 80,57 Μ.Ο. ΜΙΣΘΟΥ 891,43 ΚΟΝΤΥΤΕΡΟΣ 169,00 ΨΗΛΟΤΕΡΟΣ 184,00

Μ.Ο. ΥΨΟΥΣ Μ.Ο. ΒΑΡΟΥΣ Μ.Ο. ΜΙΣΘΟΥ