Ο κος Γεώργιος Γιακουμάκης, - European … · Web viewΟ κος...

of 7 /7
Πειραιάς, 03/03/2017 ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ Ενημερωτική Εκδήλωση στο Β.Ε.Π. με θέμα : « Χρηματοδοτικά εργαλεία από ΕΕ για Επενδύσεις και Ανάπτυξη» Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν πολλά μέλη του ΒΕΠ και ενδιαφερόμενοι επενδυτές,την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡ ΙΟΠΕΙΡΑΙΑ

Embed Size (px)

Transcript of Ο κος Γεώργιος Γιακουμάκης, - European … · Web viewΟ κος...

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΠΕΙΡΑΙΑ

Πειραιάς, 03/03/2017

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ 

Ενημερωτική Εκδήλωση στο Β.Ε.Π. με θέμα : «Χρηματοδοτικά εργαλεία από ΕΕ για Επενδύσεις και Ανάπτυξη»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν πολλά μέλη του ΒΕΠ και ενδιαφερόμενοι επενδυτές,την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:

«Χρηματοδοτικά εργαλεία από ΕΕ για Επενδύσεις και Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 και συνδιοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά με τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά και Νήσων, το Δήμο Πειραιά και την υποστήριξη της Ε.Ε.

Στην εκδήλωσηχαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κος ΑνδριανόςΜιχάλαρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κος Παναγιώτης Χατζηπέρος, εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά, ο ΕΔΣ Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, κος Πέτρος  Κόκκαλης και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα,κος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Συγκεκριμένα:

· Ο πρόεδρος ΒΕΠκοςΑνδριανόςΜιχάλαρος αφού ευχαρίστησε τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά και Νήσων και το Δήμο Πειραιά για την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του ΒΕΠ για την εν λόγω εκδήλωση, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ε.Ε. για την επιχειρηματικότητα και τόνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί άμεσες και βιώσιμες λύσεις.

· Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων  κος Παναγιώτης Χατζηπέρος επισήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το έναυσμα για την ανάπτυξη στην χώρα μας. Επιπλέον τόνισε ότι ο Πειραιάς αποτελεί την Disneylandτης χώρας μας και έχει τα προσόντα παρά τα πολλά προβλήματα να ανακάμψει.

· Ο ΕΔΣ Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κος Πέτρος  Κόκκαλης μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Πειραιά και ευχαρίστησε το ΒΕΠ για την πρόσκληση και συνεχάρη τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την πρωτοβουλία του ΒΕΠ να ενημερώσει τον επιχειρηματικό κόσμο του Πειραιά σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ε.Ε.

· Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουστην Ελλάδα κος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στο ΒΕΠ για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει για πρώτηφορά στον Πειραιά ενημερωτική εκδήλωση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η ΕΕ στην επιχειρηματικότητα και επισήμανε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλει η ΕΕ για ενίσχυση στο ευρύτερο πλαίσιο των αρχών της επιχειρηματικότητας, όπως είναι η καινοτομία, οι στρατηγικές επενδύσεις κ.α.

Οι κύριοι ομιλητές, αναλύοντας τα θέματα, μεταξύ άλλων ανέφεραν:

· Ο κος Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηνΕλλάδα,  παρουσίασε αναλυτικά το Σχέδιο Γιούνκερκαι τα ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να διοχετεύονται άμεσα στην ελληνική οικονομία μέσω του Σχεδίου.

· Ο κος Νίκος Σέργης, Εκπρόσωπος Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης,ανέλυσετις Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα , οι οποίες αποτελούν μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της δημιουργίας υποδομών και της παροχής υπηρεσιών του Δημοσίου και παρουσίασε σημαντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.

· Ο κος Γεώργιος Γιακουμάκης,  εκπροσωπώντας το ΕυρωπαϊκόΤαμείο Επενδύσεων,επεσήμανε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη χρηματοδότηση σχεδίων που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ και παράλληλα παρουσίασε αναλυτικά την πρωτοβουλία EquiFund(Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών), που αποτελεί μια επενδυτική πλατφόρμα συνδυασμού χρηματοδότησης και εμπειρίας από σημαντικούς θεσμικούς φορείς και απαραίτητη ευελιξία για την δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων.

· Ο κος Πέτρος  Κόκκαλης, ΕΔΣ Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά,αφού επισήμανε τον ρόλο των ΣΔΙΤ και, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι συμπράξεις με όλους τους φορείς θα αποτελέσουν ουσιαστικό μηχανισμό για την Ανάπτυξη στην πόλη του Πειραιά και της ευρύτερης Περιφέρειας,προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση της ΟΧΕ Πειραιά, η οποία αποτελεί εργαλείο εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, που εντάσσεται στην «Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του εγκεκριμένου ΠΕΠ Αττικής και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης και την πολυεπίπεδη ανάδειξή της. Τέλος, τόνισε τις θετικές συνέπειες που θα προκύψουν από τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Πειραιά με το ΒΕΠ με διάφορες δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας έτσι ώστε στα πλαίσια της 4ης βιομηχανικής ανάπτυξης ο Πειραιάς να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων.

Με το τέλος των παρουσιάσεων , ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους προς τους ομιλητές.

Συνοψίζοντας ο Διευθυντής του ΒΕΠ,, κος Μιχάλης Γιάγκας, ο οποίος συντόνιζε τις εργασίες της εκδήλωσης, τόνισε την εξαιρετική σημασία των θεμάτων που παρουσιάσθηκαν και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα στον Πειραιά, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία των ενδιαφερομένων και πρότεινε τη φιλοξενία αυτού του Γραφείου στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κος Γ. Γαβρίλης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Μεγάρων, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου, κα Π. Παναγιωτάκου, ο τ. Δήμαρχος Ύδρας, κος Κων/νος Αναστόπουλος, καθώς και Πρόεδροι και μέλη Διοικήσεων Κλαδικών Οργανώσεων.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Β.Ε.Π.