Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε...

of 16 /16
Το παιχνίδι αποτελείται από 3 γύρους. Σε κάθε γύρο, οι παίκτες ξεκινούν, ψάχνοντας στις Αποθήκες για τα καλύτερα κομμάτια, με τα οποία θα κατασκευάσουν το σκάφος τους. Μόλις τα σκάφη είναι έτοιμα, οι παίκτες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν παγίδες και εμπόδια, καθώς ταυτόχρονα θα αναζητούν επιχειρηματικές ευκαιρίες, έχοντας σαν σκοπό να φτάσουν πρώτοι στο τέλος με το σκάφος τους αβλαβές. Στον Γύρο 1, οι παίκτες κατασκευάζουν σκάφη Τάξης 1 στέλ- νοντάς τα σε μια κοντινή ασφαλή πτήση. Στον Γύρο 2, κατασκευάζουν μεγαλύτερα σκάφη Τάξης 2, για ένα πιο τολμηρό ταξίδι. Στον Γύρο 3, καταλήγουν να κα- τασκευάζουν γιγάντια σκάφη Τάξης ΙΙΙ τα οποία στέλνονται στις πιο απόμερες και επικίνδυνες γωνιές του Γαλαξία. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να έχετε τα περισσότερα κοσμικά νομίσματα στο τέλος του Γύρου 3. Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία, κατασκευής αποχετευτικών συστημάτων και οικονομικών κατοικιών στους λιγότερο ανεπτυγμένους πλανήτες του Γαλαξία. Για χρόνια η Corp. Inc. βρισκόταν στα όρια της χρεωκοπίας, μιας και η μεταφορά οικοδομικών υλικών σε κάθε άκρη του Γαλαξία, όπου και χρειάζονται περισσότερο, είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση. Η εταιρία διασώθηκε από μερικούς οραματιστές του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Αντί να στέλνουν τα υλικά στην Περιφέρεια, γιατί να μην κατασκευάζουν τα σκάφη από τα υλικά αυτά, ώστε να φτάνουν στον προορισμό τους, μόνα τους; Ακόμη καλύτερα, γιατί να προσλάβουν πιλότους, αν στη θέση τους θα μπορούσαν να βρουν τρελούς που θα έκαναν τις διαδρομές αυτές δωρεάν; Εδώ είναι που εμφανίζεστε εσείς. Μόλις υπογράψετε το συμβόλαιο αποκτάτε απεριόριστη πρόσβαση στην Αποθήκη της Corp Inc. Κατασκευάστε το σκάφος σας με τα διαθέσιμα προκατασκευασμένα κομμάτια, και ξεκινήστε την πτήση σας στην Περιφέρεια. Ασφαλώς, μπορεί να έχετε και χασούρα, αλλά τα κέρδη που θα έχετε στη διαδρομή είναι δικά σας, και η Corporation Incorporated θα σας πληρώσει καλά για μια γρήγορη παράδοση. Είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε με ένα ανυπέρβλητο χρέος και να ζήσετε τις τελευταίες σας μέρες ζητιανεύοντας στους δρόμους του Ντένεμπ ΙΙΙ, αλλά αν η Θεά Τύχη σας χαμογελάσει, μπορεί να βρεθείτε ανάμεσα στους 10 εκατομμύρια πλουσιότερους ανθρώπους του Γαλαξία! Τα μεγαλύτερα ταξίδια δίνουν μεγαλύτερες ανταμοιβές, αλλά ταυτόχρονα έχουν μεγαλύτερους κινδύνους. Για τα συμβόλαια αυτά η Corp Inc. δέχεται μόνο έμπειρους πιλότους με σταθερή οικονομική κατάσταση (ώστε αν χρειαστεί η Corp Inc. θα μπορέσει να πάρει πίσω τα χρέη που έχει δημιουργήσει ο πιλότος).

Embed Size (px)

Transcript of Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε...

Page 1: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Το παιχνίδι αποτελείται από 3 γύρους. Σε κάθε γύρο, οι παίκτες ξεκινούν, ψάχνοντας στις Αποθήκες για τα καλύτερα κομμάτια, με τα οποία θα κατασκευάσουν το σκάφος τους. Μόλις τα σκάφη είναι έτοιμα, οι παίκτες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν παγίδες και εμπόδια, καθώς ταυτόχρονα θα αναζητούν επιχειρηματικές ευκαιρίες, έχοντας σαν σκοπό να φτάσουν πρώτοι στο τέλος με το σκάφος τους αβλαβές.

Στον Γύρο 1, οι παίκτες κατασκευάζουν σκάφη Τάξης 1 στέλ- νοντάς τα σε μια κοντινή ασφαλή πτήση. Στον Γύρο 2,κατασκευάζουν μεγαλύτερα σκάφη Τάξης 2, για έναπιο τολμηρό ταξίδι. Στον Γύρο 3, καταλήγουν να κα-τασκευάζουν γιγάντια σκάφη Τάξης ΙΙΙ τα οποίαστέλνονται στις πιο απόμερες και επικίνδυνεςγωνιές του Γαλαξία.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να έχετε τα περισσότερα κοσμικά νομίσματα στο τέλος του Γύρου 3.

Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία, κατασκευής αποχετευτικών συστημάτων και οικονομικών κατοικιών στους λιγότερο ανεπτυγμένους πλανήτες του Γαλαξία.

Για χρόνια η Corp. Inc. βρισκόταν στα όρια της χρεωκοπίας, μιας και η μεταφορά οικοδομικών υλικών σε κάθε άκρη του Γαλαξία, όπου και χρειάζονται περισσότερο, είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση.

Η εταιρία διασώθηκε από μερικούς οραματιστές του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Αντί να στέλνουν τα υλικά στην Περιφέρεια, γιατί να μην κατασκευάζουν τα σκάφη από τα υλικά αυτά, ώστε να φτάνουν στον

προορισμό τους, μόνα τους; Ακόμη καλύτερα, γιατί να προσλάβουν πιλότους, αν στηθέση τους θα μπορούσαν να βρουν τρελούς που θα έκαναν τις διαδρομές αυτές δωρεάν;

Εδώ είναι που εμφανίζεστε εσείς. Μόλις υπογράψετε το συμβόλαιο αποκτάτε απεριόριστη πρόσβαση στην Αποθήκη της Corp Inc. Κατασκευάστε το σκάφος σας με τα διαθέσιμα προκατασκευασμένα κομμάτια, και ξεκινήστε την πτήση σας στην Περιφέρεια. Ασφαλώς, μπορεί να έχετε και χασούρα, αλλά τα κέρδη που θα έχετε στη διαδρομή είναι δικά σας, και η Corporation Incorporated θα σας πληρώσει καλά για μια γρήγορη

παράδοση.

Είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε με ένα ανυπέρβλητο χρέος και να ζήσετε τις τελευταίες σας μέρες ζητιανεύοντας στους δρόμους του Ντένεμπ ΙΙΙ, αλλά αν η Θεά Τύχη σας χαμογελάσει, μπορεί να βρεθείτε

ανάμεσα στους 10 εκατομμύρια πλουσιότερους ανθρώπους του Γαλαξία!

Τα μεγαλύτερα ταξίδια δίνουν μεγαλύτερες ανταμοιβές, αλλά ταυτόχρονα έχουν

μεγαλύτερους κινδύνους.Για τα συμβόλαια αυτά η Corp Inc. δέχεται

μόνο έμπειρους πιλότους με σταθερή οικονομική κατάσταση (ώστε αν χρειαστεί η Corp Inc. θα μπορέσει να πάρει πίσω τα χρέη

που έχει δημιουργήσει ο πιλότος).

Page 2: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Κάθε παίκτης παίρνει ένα ταμπλό σκάφους “Ι”. Τοποθετήστε το αρχικό σας κομμάτι στη θέση που βρίσκεται το “Ι”. Αυτό αναπαριστάνει την καμπί- να του πιλότου. Υπάρχουν τέσσερα τέτοια κομμάτια, ένα για κάθε χρώμα. Με λιγότερους από τέσσερις παίκτες, αφήστε τα επιπλέον κομμάτια στο κουτί.

Γυρίστε όλα τα κομμάτια κλειστά και ανακα- τέψτε τα σε μια στοίβα στο κέντρο του τρα- πεζιού, ώστε όλοι να τα φτάνουν. Η στοίβα αυτή είναι η Αποθήκη.

Κοντά στη στοίβα, τοποθετήστε τα πλακίδια με αριθμούς “1” έως “4” (”1” έως “3” για τρεις παίκτες ή “1” και “2” για δύο παίκτες) σε μια σειρά.

Για την ώρα, μπορείτε να αφήσετε τα υπό- λοιπα κομμάτια στο κουτί.

Οταν είναι όλοι έτοιμοι, ο γενναιότερος παίκτης λέει “Πάμε!”. Ολοι αρπάζουν ένα (κλειστό) κομμάτι από τη στοίβα στο κέντρο του τραπεζιού. Μπορείτε να τα παίρνετε ένα ένα κάθε φορά. Τοποθετήστε το στο ταμπλό του σκάφους σας και ανοίξτε το.

Τώρα έχετε δύο επιλογές: είτε να το προσθέσετε στο σκάφος σας ή να το επιστρέψετε ανοιχτό στο κέντρο του τραπεζιού. Ετσι, θα υπάρχουν μετά από κάποια στιγμή και ανοιχτά κομμάτια στο τραπέζι. Οι παίκτες μπορούν να πάρουν είτε αυτά, είτε κάποιο κλειστό.

Οι παίκτες δεν παίζουν με τη σειρά, αλλά ταυτόχρονα, προσπαθώντας να αρπάξουν τα κομμάτια που θέλουν ακολουθώντας τους εξής κανόνες:

Μπορείτε να αρπάζετε μόνο με το ένα χέρι. Το άλλο χέρι πρέπει να βρίσκεται πάνω από το ταμπλό του σκάφους σας.

Δεν μπορείτε να ανοίγετε και να κοιτάζετε τα κομμάτια στο τραπέ- ζι. Πρέπει να τα κρατήσετε κλειστά μέχρι να τα μεταφέρετε πάνω στο ταμπλό τους σκάφους σας.

Μέχρι να προσθέσετε το κομμάτι στο σκάφος σας, ή να το επιστρέ- ψετε στο τραπέζι, δεν μπορείτε να πάρετε άλλο κομμάτι.

Δεν μπορείτε να μετακινήσετε ένα κομμάτι, από τη στιγμή που θα προστεθεί στο σκάφος σας, αλλά μπορείτε να μετακινήσετε το πιο πρόσφατα τοποθετημένο κομμάτι μέχρι να αποφασίσετε που και πως θα το τοποθετήσετε. Μέχρι να αρπάξετε ένα νέο κομμάτι, μπορείτε να αλλάξετε τη γνώμη σας για το που θα το βάλετε, ή ακόμη κι αν δεν θέλετε πια να το κρατήσετε.

Ξεκινάτε με ένα αρχικό κομμάτι και στην πορεία προσθέτετε επιπλέον νέα κομμάτια. Τα νέα κομμάτια πρέπει να προστεθούν σε κενές θέσεις δίπλα σε ένα ήδη τοποθετημένο κομμάτι. Τα κομμάτια τοποθε- τούνται μόνο στις διαθέσιμες θέσεις που έχει το ταμπλό.

Κάθε κομμάτι έχει ένα μέρος για τη λειτουργία του και 1 με 4 συνδέ- σεις. Οι συνδέσεις μπορούν να είναι απλές, διπλές ή πολλαπλές.

Οποιαδήποτε σύνδεση μπορεί να ενωθεί με άλλη του ίδιου είδους, ενώ η πολλαπλή μπορεί να ενωθεί με οποιοδήποτε είδος. Μια απλή σύνδεση δεν μπορεί να ενωθεί με διπλή σύνδεση. Οι πλευρές χωρίς συνδέσεις ονομάζονται λείες. Οι λείες πλευρές δεν μπορούν να ενω- θούν με συνδέσεις.

Κάθε κομμάτι που τοποθετείτε πρέπει να συνδέεται με το υπόλοιπο σκάφος σας. Αν ακουμπάει σε πολλά κομμάτια, πρέπει όλες οι συνδέσεις να επιτρέπονται. Δύο λείες πλευρές μπορούν να βρίσκονται δίπλα δίπλα, αρκεί το κομμάτι που τοποθετείται να έχει επιτρεπτή σύνδεση σε μια άλλη πλευρά του. Το σκάφος σας πρέπει να είναι απόλυτα συνδεδεμένο πάντοτε.

πολλαπλή σύνδεση

λεία πλευρά

διπλήσύνδεση

απλήσύνδεση

Μπορείτε να παίξετε τον Γύρο 1 χωρίς να χρειάζεται να έχετε διαβάσει όλους τους κανόνες. Διαβάστε μόνο το κομμάτι κατασκευής των σκαφών, και ξεκινήστε την κατασκευή τους. Διαβάστε το κομμάτι προετοιμασίας της πτήσης και προετοιμαστείτε για αυτή. Διαβάστε το κομμάτι των δοκιμαστικών πτήσεων, και εκτελέστε μερικές.

Μόνο τότε θα χρειαστεί να διαβάσετε τους υπόλοιπους κανόνες, ώστε να μπορέσετε να παίξετε τους Γύρους 2 και 3.

Μην ξεχνάτε τα λόγια του Αγριου Αντυ, του διάσημου πολυεκατομμυριούχου εξερευνητή: “Ο καλύτερος τρόπος για

να νάθετε να πετάτε ένα σκάφος είναι να πετάξετε ένα στην πραγματικότητα”. Ασφαλώς, ο Αντυ ψέλισσε τις λέξεις αυτές

λίγο πριν συντριβεί με το πυραυλοκίνητο σκάφος του στον Σείριο, αλλά θα του δώσουμε το δικαίωμα της αμφισβήτησης.

Page 3: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Οι μηχανικοί έκαναν μπαλώματα ώστε να δώσουν περισσότερα σημεία σύνδεσης σε περιορισμένες επιφάνειες. Ωστόσο, η έρευνες σταμάτησαν από τη στιγμή που το Αστροσκάφος

Μόμπιους εξερράγη και κατέρρευσε ταυτόχρονα.

Με την τεχνολογία εκμηδένισης ύλης, έγινε δυνατή η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες στο μέγεθος ενός καλού

πούρου. Σήμερα, ωστόσο, η τεχνολογία εκμηδένισης ύλης είναι παράνομη, χάρη στις προσπάθειες των ακτιβιστών για τα δικαιώματα της ύλης. (Τελευταία στιγμή δεν πέρασε στην

τελευταία νομοθετική συνεδρίαση, ένα νομοσχέδιο της λέσχης ευγενών για την απαγόρευση της χρήσης των καλών πούρων σε

χαζές παρομοιώσεις.)

Το αρχικό σας κομμάτι αναπαριστάνει την καμπίνα του πιλότου. Εχει 4 πολλαπλές συνδέσεις, ώστε εύκολα να συνδεθούν άλλα κομμάτια πάνω του. Η Αποθήκη είναι γεμάτη με εξαρτήματα που θα θέλατε να προσθέσετε στο σκάφος σας.

Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον καμπίνες στο σκάφος σας, ώστε να έχετε μεγαλύτερο πλήρωμα. Τα μεγαλύτερα πληρώματα είναι χρήσιμα, οπότε όσο περισσότερες καμπίνες τόσο το καλύτερο.

Οι κινητήρες έχουν ειδικούς περιορισμούς. Η εξά- τμηση πρέπει να δείχνει προς την πίσω μεριά του σκάφους (προς τον παίκτη) χωρίς άλλο κομμάτι να βρίσκεται στη θέση ακριβώς από πίσω. Αυτό σημαίνει ότι η εξάτμιση είτε καταλήγει σε κενή θέση ή στην άκρη των επιτρεπτών θέσεων κατα- σκευής.

Τα σκάφη με περισσότερους κινητήρες είναι και γρηγορότερα, οπότε χρειάζεστε όσο περισσότερους γίνεται.

Τα κανόνια μπορούν να στοχεύουν προς οποι- αδήποτε κατεύθυνση, αν και είναι πιο χρήσιμα αν στοχεύουν προς τα εμπρός (μακριά από τον παίκτη). Δεν μπορεί να υπάρχει άλλο κομ- μάτι μπροστά από τη μύτη του κανονιού.

Σας περιμένουν πολλοί κίνδυνοι στο ταξίδι σας. Μπορεί να εμπλακείτε σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες. Για αυτό και χρειάζεστε όσα περισσότερα κανόνια γίνεται, και ακόμη καλύτερα να στοχεύουν μπροστά.

Το σώμα του σκάφους περιορίζει τον αριθμό των κινητήρων και των κανονιών που μπορούν να προ- στεθούν, οπότε έχουν δημιουργηθεί εξαρτήματα υψηλής απόδοσης για να αυξηθεί η ταχύτητα και η δύναμη πυρός, πάνω από τα βασικά στάνταρ.

Οι διπλοί κινητήρες και τα κανόνια ακολουθούν τους ίδιους κανόνες τοποθέτησης με τα απλά αντίστοιχα εξαρτήματα. Εχουν τη διπλή δύναμη, αλλά με μεγαλύτερο κόστος ενέργειας. Τα εξαρτήματα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς μπαταρίες.

Η ενέργεια για τους διπλούς κινητήρες και τα διπλά κανόνια αποθηκεύεται σε μπαταρίες τύπου Τ (Τ εν συντομία του “Τεράστιος”) Μια μπαταρία μπορεί να έχει 2 ή 3 Τ-κυψέλες. Κάθε Τ-κυψέλη αποθηκεύει αρκετή ενέργεια για να λει- τουργήσει μια φορά ένας διπλός κινητήρας, ένα δι- πλό κανόνι ή μια ασπίδα (δείτε παρακάτω). Οι μπα- ταρίες μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στο σκάφος, και όχι αναγκαστικά δίπλα στο εξάρτημα που τροφοδοτούν.

Για να πάρετε τα μέγιστα από το σκάφος σας, θα χρειαστείτε διπλά κανόνια και διπλούς κινητήρες, κάτι που σημαίνει ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να έχετε όσες το δυνατόν περισσότερες μπαταρίες.

Page 4: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Υπάρχουν, σίγουρα, χιλιάδες τρομακτικές ιστορίες για την μεταφορά επικίνδυνων υλικών σε απλά κιβώτια. Εμείς θα σας δώσουμε μόνο το παράδειγμα του James “Skip” Fairweather, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει μερικούς τόνους πλουτωνίου,

μέσα σε χρησιμοποιημένες κάσες φρούτων. Κατά την προσγείωση του σκάφους του, έχασε και τα δύο χέρια και το

ένα του πόδι από έναν όχλο τσατισμένων περιβαλλοντολόγων.

Οι ασπίδες χρειάζονται όταν τα πράγματα στρα- βώσουν. Μπορούν να εκτρέψουν μικρούς μετε- ωρίτες και απλά χτυπήματα εχθρικών όπλων. Η ενέργειά τους προέρχεται από τις μπαταρίες.

Μια ασπίδα μπορεί να προστατέψει το σκάφος από δύο μεριές, από τις δύο μεριές που λάμπει πράσινη στην εικόνα. Λειτουργεί σε οποιαδήποτε θέση του σκάφους κι αν βρίσκεται. Εχει σημασία μόνο ο προσανατολισμός της.

Τώρα περιμένετε προφανώς να σας πούμε ότι χρειάζεστε όσες το δυνατόν περισσότερες. Σαφώς και όχι. Χρειάζεστε μόνο δύο ασπίδες, αρκεί να είναι προσανατολισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύ- πτουν και τις τέσσερις διευθύνσεις. Στην πραγματικότητα, αν είστε γενναίοι (ή αυτοκτονικοί) μπορείτε να ξεκινήσετε χωρίς καθόλου ασπίδες.

Μια αποθήκη μπορεί να περιέχει 2 ή 3 κιβώτια. Οι α- ποθήκες μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε και χρησιμεύουν για την αποθήκευση των υλικών που βρίσκετε στη διαδρομή. Τα υλικά, ασφαλώς, μετα- φράζονται σε πόντους, οι οποίοι είναι και ο σκοπός του ταξιδιού σας, συνεπώς θα θέλετε να έχετε όσες περισσότερες αποθήκες γίνεται.

Τα επικίνδυνα υλικά μπορούν να μεταφερθούν μόνο μέσα σε ενισχυμένα κιβώτια, τα οποία υπάρχουν στις αποθήκες ειδικού φορτίου. (Οι αποθήκες αυτές μπο- ρούν να φιλοξενήσουν 1 ή 2 κιβώτια.) Τα κανονικά υλικά μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικές ή απλές αποθήκες, ενώ τα επικίνδυνα υλικά μόνο σε ειδικές αποθήκες.

Τα επικίνδυνα υλικά είναι και τα πιο πολύτιμα, οπότε είναι σημαντικό να έχετε πολλές αποθήκες ειδικών υλικών.

Οι δομικές μετατροπές δεν είναι και πολύ σημαντικές μιας και δεν προσφέρουν κάτι. Ωστόσο, έχουν πολλές συνδέσεις, αρκετές από τις οποίες πολλαπλές. Μπο- ρούν έτσι να κάνουν το σκάφος σας πιό ανθεκτικό, ώστε να μην αρχίσουν να φεύγουν κομμάτια του στο πρώτο χτύπημα που θα δεχθεί.

Μια ασπίδα προστατεύει την αριστερή και την μπροστά μεριά

του σκάφους. Η άλλη προστατεύει την αριστερή και την πίσω. Η δεξιά

μεριά είναι απροστάτευτη.

Μην ανησυχείτε για τα εξαρ- τήματα αυτά ακόμη. Στην πρώτη σας πτήση, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε απλά σαν δομικές μετατροπές.

Πάνω από όλα, το σκάφος σας πρέπει να κατασκευαστεί σύμφωνα με τους κανόνες. Επιπλέον θα πρέπει να είναι συμπαγές, με αρκετά κανόνια και κινητήρες, γεμάτο καμπίνες, μπαταρίες και αποθήκες και απόλυτα προστατευμένο με ασπίδες.

Οι συνδέσεις που δεν ενώνονται με άλλο κομμάτι, θεωρούνται εκτεθειμένες.

Το σκάφος αυτό έχει 8 εκτεθειμένες συνδέσεις

Οι εκτεθειμένες συνδέσεις επιτρέπονται, αλλά αυξάνουν το ρίσκο ζημιάς του σκάφους σας και σε μερικές περιπτώσεις το επιβραδύνουν. Τα άκρα των εκτεθειμένων σωλήνων στραβώνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οπότε η Corporation Incorporated, δίνει ένα μπόνους στα σκάφη που φτάνουν στον προορισμό τους χωρίς εκτεθειμένες συνδέσεις.

Οταν πια είστε ευχαριστημένος με το σκάφος σας (ή όταν δεν έχετε άλλες θέσεις να προσθέσετε περισσότερα κομμάτια) μπορείτε να το ολοκληρώσετε. Δεν χρειάζεται να γεμίσετε όλες τις θέσεις του ταμπλό του σκάφους με κομμάτια.

Για να ολοκληρώσετε το σκάφος σας, απλά παίρνε- τε το πλακίδιο με τον μικρότερο διαθέσιμο αριθμό. Αν όλοι οι άλλοι έχουν τελειώσει πριν από εσάς, θα σας μείνει το πλακίδιο με τον μεγαλύτερο αριθμό, αλλά θα έχετε όσο χρόνο θέλετε για να ολοκληρώσετε το σκάφος σας. (Στο κανονικό παιχνίδι, υπάρχει χρονικό όριο, αλλά μιας και αυτό είναι το πρώτο σας παιχνίδι, πιστεύουμε ότι αν κάποιος το παρακάνει με τον χρόνο κατασκευής του σκάφους του, μπορεί ευγενικά να πειστεί να το ολοκληρώσει με ένα χτύπημα στο κεφάλι, με το κουτί του παιχνιδιού).

Τα πλακίδια καθορίζουν τη σειρά με την οποία θα ξεκινήσουν τα σκάφη. Δεν αρκεί μόνο να κατασκευάσετε ένα τέλειο σκάφος με λίγο απ’ όλα και καθόλου εκτεθειμένες συνδέσεις. Πρέπει να είστε και ο πρώτος.

Αλλά, πριν πάρετε το πλακίδιο, κάντε έναν διπλοέλεγχο για να σιγου- ρευτείτε ότι το σκάφος σας έχει κατασκευαστεί ακολουθώντας τους κανόνες. Στο πρώτο σας παιχνίδι, μπορούμε να είμαστε σχετικά επιεικείς. Αν δείτε ένα λάθος, απλά αφαιρέστε το κομμάτι, ώστε να μην παραβιάζονται οι κανόνες, και συνεχίστε.

Page 5: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Χαρακτηριστικά λάθη:

Απλή σύνδεση ενωμένη με διπλή.

Οποιαδήποτε σύνδεση γειτονικά με λεία επιφάνεια.

Κινητήρας, ο οποίος δεν έχει κατεύθυνση προς τα πίσω.

Κομμάτι τοποθετημένο ακριβώς πίσω από κινητήρα.

Κομμάτι τοποθετημένο ακριβώς μπροστά από κανόνι.

Κομμάτι εκτός της καθορισμένης περιοχής κατασκευής.

Κομμάτι, το οποίο δεν συνδέεται με κάποιον τρόπο με το υπόλοι- πο σκάφος.

Ελέγξτε τα σκάφη όλων των παικτών, ώστε να βεβαιωθείτε ότι ακολουθούν τους κανονισμούς. Αν κάποιος έχει παραβιάσει κάποιον κανονισμό κατασκευής πρέπει να επιστρέψει το αριθμημένο του πλακίδιο και να επισκευάσει το λάθος. Ανακατανείμετε τα αριθμημένα πλακίδια μεταξύ όσων παικτών έχουν σωστά σκάφη, ώστε τα πλακί- δια με μεγαλύτερα νούμερα να πάνε σε όσους κάνουν διορθώσεις.

Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε να αραδιάζετε στο τραπέζι τις φιγούρες, τους κύβους, τους δείκτες και τα ζάρια. Αυτά είναι η τράπεζα. Θα πρέπει τα αντικείμενα αυτά να είναι εύκολα προσβάσιμα, αλλά σε μια άκρη.

Αφαιρέστε τα υπόλοιπα κομμά- τια από το τραπέζι και ανοίξτε το ταμπλό πτήσης. Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει ένας πίνακας τι- μών και μια περίληψη των κανό- νων για τον Γύρο 1.

Γύρω από τις πληροφορίες αυτές, βρίσκεται ένας κύκλος σχηματισμένος από τριγωνικές θέσεις. Αυτές είναι οι θέσεις του ταμπλό που καθορίζουν τη σχετική θέση των σκαφών σας. Κάθε θέση αναπαριστάνει μια μέρα πτήσης.

Πάρτε τους δύο δείκτες σκάφους του χρώματός σας. Αφήστε τον ένα μπροστά σας και τοποθετήστε τον άλλο στο ταμπλό πτήσης. Η περίλη- ψη των κανόνων δείχνει τις αρχικές θέσεις των σκαφών σας. Ο παίκτης με το πλακίδιο 1 τοποθετεί το σκάφος του στην καθορισμένη αρχική θέση και ο παίκτης με το πλακίδιο 2, το δικό του σκάφος 2 θέσεις πιο πίσω. (Δηλαδή, μένει μεταξύ τους μια θέση κενή, όπως φαίνεται στο παραπάνω σχέδιο του ταμπλό.) Οι υπόλοιποι παίκτες τοποθετούν τους δείκτες τους σε αντίστοιχη απόσταση από τον δεύτερο και μεταξύ τους. Μπορείτε να αφήσετε τώρα τα αριθμημένα πλακίδια στην άκρη. Τα σκάφη-δείκτες στο ταμπλό πτήσης αναπαρι- στάνουν τη σειρά πτήσης σας, η οποία μπορεί να αλλάξει στη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο παίκτης που βρίσκεται πιο μπροστά είναι ο αρχηγός.

Γρήγορο Κουίζ: Βρείτε 7 λάθη στο σκάφος

αυτό.

Πολύ σημαντικότερη από τα χρήματα, είναι ασφαλώς, η εμπειρία της περιπέτειας. Και η φήμη. Και η δόξα. Και η τιμή... Μάλλον

κοροϊδευόμαστε! Με αρκετά χρήματα, μπορείτε να αγοράσετε την περιπέτεια, τη φήμη, τη δόξα και την τιμή και να σας περισσέψουν

αρκετά για ένα καλό δείπνο σε ένα φανταστικό εστιατόριο.

Σε κάθε καμπίνα, τοποθετήστε 2 λευ- κές φιγούρες. Είναι άνθρωποι με λευ- κές στολές. (Τα άλλα χρώματα είναι εξωγήινοι, αλλά δεν χρειάζεται ακό- μη να ανησυχείτε γι’ αυτούς.)

Σε κάθε κομμάτι μπαταρίας, τοποθε- τείστε 2 ή 3 πράσινους δείκτες (ανά- λογα με το πόσες Τ-κυψέλλες έχει το αντίστοιχο κομμάτι).

Οι κάρτες περιπέτειας αναπαριστάνουν διάφο- ρους κινδύνους και ευκαιρίες που μπορεί να συναντήσετε στο ταξίδι σας.

Από τη στοίβα με την ετικέτα “Ι”, πάρτε τις 8 κάρτες με τον αστερίσκο στην κάτω αριστερή γωνία τους. Ανακατέψτε τις κάρτες αυτές και αφήστε τις δίπλα στο ταμπλό πτήσης.

Και τώρα το καλύτερο. Πάρτε τις κοσμικές μονάδες και τοποθετήστε τις σε τακτοποιημένες στοίβες δίπλα στην τράπεζα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας μπορείτε να τις χαζεύετε, όσο υπολογίζετε τα χρήμα- τα που θα κερδίσετε στο μέλλον.

Οταν κερδίσετε κοσμικές μονάδες, τις αφήνετε μπροστά σας, κλειστές, ώστε το σύνολό σας να είναι κρυφό.

Page 6: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Μην ανησυχείτε για το πλήρωμα στις καμπίνες που διαλύθηκαν. Μόλις μια καμπίνα δεχθεί υπερβολική πίεση, ειδικές κυψέλες

πέφτουν πάνω από το κεφάλι τους, καλύπτοντάς τους, μέχρι να διασωθούν. Στην πραγματικότητα, αυτοί είναι και οι τυχεροί.

Σκεφτείτε τα επιτόκια που θα έχουν προστεθεί στους λογαριασμούς τους, στην τράπεζα, μέχρι να τους βρει κάποιος.

Η απόρριψη των υλικών στο διάστημα αποτελεί καταπάτηση των νόμων ρίψης απορριμάτων, κάτι που τιμωρείται με πρόστιμα και φυλάκιση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι αρχές να μάθουν ότι

εμείς σας προτείναμε να προβείτε στην ενέργεια αυτή.

Ενα πλαίσιο στη γωνία του ταμπλό του παιχνιδιού, δείχνει τους πιθα- νούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσει το σκάφος σας. Κάθε απειλή έρχεται από συγκεκριμένη διεύθυνση, ανάλογα με τον συνδυασμό σειράς και στήλης. Οι απειλές αναλύονται παρακάτω, αλλά εδώ δίνονται περιληπτικά:

Μπορείτε να προστατεύσετε το σκάφος σας από μικρούς μετεωρίτες, αν το έχετε κατα- σκευάσει καλά (αναπηδούν πάνω στο σκά- φος, εκτός αν πέσουν σε εκτεθειμένη σύνδε- ση) ή με τη χρήση ασπίδας (η οποία θα κοστί- σει 1 δείκτη μπαταρίας).

Μπορείτε να προστατεύσετε το σκάφος σας από μεγάλους μετεωρίτες, χτυπώντας τους με ένα κανόνι.

Μπορείτε να προστατεύσετε το σκάφος σας από χτύπημα μικρού κανονιού με ασπίδα (η οποία θα κοστίσει 1 δείκτη μπαταρίας).

Τίποτα δεν σας προστατεύει από το χτύπη- μα μεγάλου κανονιού.

Αν το σκάφος σας χτυπηθεί (όταν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να το προ- στατέψετε) το κομμάτι που δέχεται το χτύπημα πρέπει να αφαιρεθεί. Η αφαίρεση αυτή μπορεί να προκαλέσει την αποσύνδεση επιπλέον κομματιών. Αφαιρέστε, επίσης, τα κομμάτια αυτά. Αν το σκάφος σας σπάσει σε δύο μέρη, αποφασίζετε εσείς ποιό μέρος θα συνεχίσει την πορεία του και ποιό θα χαθεί.

Τα χαμένα κομμάτια σας τοποθετούνται στη στοίβα ξεσκαρταρισμένων σας, στην πάνω δεξι- ά γωνία του ταμπλό σκάφους σας. Οταν φτάσετε στον προορισμό σας, θα πρέπει να χάσετε 1 κοσμική μονάδα για κάθε χαμένο κομμάτι. Τα χαμένα αντικείμενα (πλήρωμα, μπαταρία, υλικά) επιστρέφονται στην τράπεζα.

Κάποιες κάρτες έχουν έναν αριθμό στην κάτω δεξιά γωνία τους. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στις μέρες που χάνετε αν χρησιμοποιήσετε την κάρτα αυτή. Οποτεδήποτε χάνετε μέρες πτήσης (εθελοντικά ή όχι), μετακινείτε τον δείκτη σας τις αντίστοιχες κενές θέσεις προς τα πίσω.

Ομοίως, όταν κερδίζετε μέρες πτήσης, μετακινείτε τον δείκτη σας, τις αντίστοιχες κενές θέσεις μπροστά. Δεν μπορούν ποτέ να βρίσκονται δύο δείκτες στην ίδια θέση.

Αν μια κάρτα απαιτεί να χάσετε υλικά σας, πρέπει να επιστρέψετε τα πολυτιμότερα υλικά σας στην τράπε- ζα. Αν δεν έχετε αρκετά υλικά για να καλύψετε την απώλεια, πρέπει να δώσετε πράσινους δείκτες μπα- ταρίας για τη διαφορά. Οταν ξεμείνετε από υλικά και δείκτες μπαταρίας, δεν έχετε κάτι άλλο να χάσετε.

Αν μια κάρτα απαιτεί να χάσετε πλήρωμα, επιστρέψτε τον αντίστοιχο αριθμό φιγούρων στην τράπεζα. Αν δεν έχετε αρκετές, δίνετε ό- σες έχετε. (Στο κανονικό παιχνίδι, αν δεν έχετε αρκετό πλήρωμα για τις απαιτήσεις της κάρτας θα αντιμετωπίσετε σημαντικότερα προβλήματα.)

Οποτεδήποτε μια κάρτα σας επιτρέπει να φορτώσετε υλικά στο σκάφος σας, παίρνετε τους αντίστοιχους χρωματι- στούς κύβους (από την τράπεζα) και τους τοποθετείτε στις αποθήκες σας. (Κάθε αποθήκη δέχεται από 1 έως 3 κιβώτια). Τα παραπανίσια υλικά πρέπει να πεταχτούν στο διάστημα (επιστρέφονται στην τράπεζα). Η λίστα τιμών θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι θα κρατήσε- τε και τι θα πετάξετε.

Οι κόκκινοι κύβοι είναι οι πολυτιμότεροι, αλλά είναι επικίνδυνα υλικά και πρέπει να αποθηκευτούν στις ενισχυμένες αποθήκες. Αν δεν έχετε αρκετές ενισχυμένες αποθήκες, θα πρέπει να πετάξετε τους επιπλέον κόκκινους κύβους.

Οσο έχετε αρκετό χώρο, καλό θα είναι να παίρνετε ότι βρίσκετε, ακόμη κι αν τοποθετείτε απλά υλικά στις ειδικές αποθήκες. Οταν φορτώνετε νέα υλικά, μπορείτε να ανακατανείμετε ή και να πετάξετε τα ήδη υπάρχοντα του σκάφους σας.

Η δοκιμαστική πτήση θα δείξει ποιός κατασκεύασε το καλύτερο σκάφος. Αποτελείται από 8 κάρτες περιπέτειας. (Στο κανονικό παιχνίδι, οι κάρτες αυτές επιλέγονται στην τύχη, αλλά για την πρώτη σας πτήση θα χρησιμοποιήσετε τις 8 κάρτες με τους αστερίσκους, ώστε να συναντήσετε

όλα τα είδη γεγονότων.) Οι κάρτες περιπέτειας έχουν διάφορες ιδιότητες.

Αν ο Μπλε χάσει 3 μέρες πτήσης, θα καταλήξει στην θέση που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον Κόκκινο.

Page 7: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Ο αρχηγός (αρχικά, ο παίκτης με το πλακίδιο με τον αριθμό 1) ανοίγει την πρώτη κάρτα περιπέτειας. Η κάρτα αυτή εκτελείται όπως περιγράφεται παρακάτω και στις επόμενες σελίδες. (Κάθε περιπέτεια θα

εμφανιστεί μια φορά, οπότε μπορείτε να διαβάζετε για την κάθε μια ξεχωριστά μόλις ανοίγει η αντίστοιχη κάρτα.) Επειτα, ο αρχηγός (ο οποίος μπορεί να έχει αλλάξει, αν αλλάξει και η σειρά) ανοίγει

την επόμενη κάρτα, και ούτω καθεξής, μέχρι να εκτελεστούν και οι οκτώ κάρτες περιπέτειας.

Κάθε απλό κανόνι προς τα εμπρός υπολογί- ζεται για 1.

Κάθε διπλό κανόνι προς τα εμπρος, για το οποίο ξοδεύετε έναν πράσινο δείκτη μπατα- ρίας, υπολογίζεται σαν 2.

Κάθε κανόνι το οποίο στοχεύει στα πλάγια ή προς τα πίσω υπολογίζεται για την μισή αξία (1/2 για απλό κανόνι ή 1 για διπλό κανόνι για το οποίο ξοδεύετε έναν πράσινο δείκτη μπα- ταρίας).

Μια κάρτα Πλανητών έχει 2 με 4 σειρές υλικών, οι ο- ποίες αναπαριστάνουν πλανήτες όπου μπορείτε να παραλάβετε υλικά. Η προσγείωση σε έναν πλανήτη θα σας κοστίσει τις ημέρες πτήσης που αναγράφονται στην κάτω δεξιά γωνία. Αν επιλέξετε να προσγειω- θείτε, τοποθετήστε τον δείκτη του σκάφους σας (αυ- τόν που έχετε μπροστά σας) στον πλανήτη της επιλογής σας. Επιτρέπεται μόνο ένα σκάφος ανά πλανήτη.

Ο αρχηγός επιλέγει πρώτος, και έπειτα οι υπόλοιποι παίκτες με τη σειρά. Η προσγείωση δεν είναι υποχρεωτική. Στην πραγματικότητα, αν δεν υπάρχουν αρκετοί πλανήτες, θα τους καταλάβουν οι πρώτοι στη σειρά παίκτες, μην αφήνοντας στους επόμενους επιλογή.

Οι παίκτες που προσγειώνονται, φορτώνουν τα αντίστοιχα υλικά στο σκάφος τους. Τα υλικά ανακατανέμονται ή πετιούνται αν χρειαστεί. (Δείτε “Τι Μπορεί να σας Συμβεί - Απόκτηση Υλικών, παραπάνω.) Μπορείτε απλά να προσγειωθείτε κλέβοντας την ευκαιρία από τους άλλους παίκτες, χωρίς να πάρετε τα υλικά (αρκεί να είστε σίγουροι ότι αξίζει την απώλεια των ημερών πτήσης).

Αφού όλοι αποφασίσουν αν θα προσγειωθούν, όσοι το έκαναν μετακινούν τους δείκτες τους πίσω τις αντίστοιχες κενές θέσεις, με τον παίκτη που βρίσκεται πιο πίσω να μετακινείται πρώτος. (Δείτε ”Τι Μπορεί να σας Συμβεί - Απόκτηση και Απώλεια Ημερών Πτήσης”, παραπάνω.)

Οι διπλοί κινητήρες και τα

Πληρώνετε για τα υλικά αυτά, δεν τα κλέβετε, αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε το ένα από το άλλο. Το κόστος είναι ένα

ασήμαντο ποσό κοσμικών μονάδων. Οι ιθαγενείς θα δεχθούν οποιαδήποτε τεχνουργήματα του πολιτισμού σαν αντάλλαγμα.

Καθρεφτάκια, ανθρακούχα αναψυκτικά, ένα τσιπάκι με το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης τους σαπουνόπερας.

Page 8: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Μερικές φορές θα μπείτε στον πειρασμό να κρατήσετε για εσάς κάποιο σκάφος που θα βρείτε. Μην είστε άπληστοι. Αφήστε το

πλήρωμά σας να το πάρει. Μάλλον, θα υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο εγκαταλείφθηκε.

Αν βρείτε εγκαταλελειμμένο σκάφος, είστε τυχε- ροί! Υπάρχει κάποιου είδους πρωτοκόλλου για την αναφορά τέτοιων περιστατικών, αλλά δεν βαριέ- σαι. Σίγουρα κάποια μέλη του πληρώματός σας, σας έχουν βαρεθεί και θέλουν πια ένα δικό τους σκάφος. Διορθώστε το εγκαταλελειμμένο σκά- φος και πουλήστε το σε μια λογική τιμή.

Μόνο ένας παίκτης μπορεί να αδράξει την ευκαι- ρία. Ο αρχηγός αποφασίζει πρώτος. Μπορεί να δώσει τον απαιτούμενο αριθμό φιγούρων μελών στην τράπεζα, ώστε να πάρει τόσες κοσμικές μονάδες, όσες αναγράφονται στην κάρτα. Η διαδικασία αυτή θα κοστίσει και κάποιες ημέρες πτήσης. (Δείτε “Τι Μπορεί να σας Συμβεί - Απόκτηση και Απώλεια Ημερών Πτήσης”, παραπάνω.)

Αν ο αρχηγός δεν θελήσει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, η επιλογή πηγαίνει στον επόμενο παίκτη στη σειρά, και ούτω καθεξής. Μόλις κάποιος αποφασίσει να διορθώσει το σκάφος, οι υπόλοιποι παίκτες δεν παίρνουν την ευκαιρία.

Οταν τράπηκαν σε φυγή, λόγω της τραγικής καταστρο- φής που βρήκε τον διαστημικό σταθμό, οι κάτοικοί του άφησαν πίσω αρκετά υλικά. Θα χρειαστείτε, ωστόσο, μεγάλο πλήρωμα για να ψάξει το σταθμό. Για να εκμε- ταλλευτείτε την ευκαιρία, θα πρέπει να έχετε τουλάχι- στον τόσο πλήρωμα, όσο απαιτείται από την κάρτα.

Μόνο ένας παίκτης θα εκμεταλλευτεί την ευκαι- ρία, με τον αρχηγό να αποφασίζει πρώτος. Αν έχει αρκετό πλήρωμα, μπορεί να δέσει και να ξεκινήσει τη δουλειά. Αν ο αρχηγός δεν μπορεί ή δεν θέλει, η επιλογή περνάει στον επόμενο παίκτη στη σειρά, και ούτω καθεξής. Μόλις κάποιος δέσει, οι υπόλοιποι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Οταν δέσετε στον διαστημικό σταθμό, παίρνετε τα αναγραφόμενα υλικά και τα τοποθετείτε στο σκάφος σας. (Μπορείτε να ανακατανεί- μετε ή να πετάξετε υλικά. Δείτε “Τί Μπορεί να σας Συμβεί - Απόκτηση Υλικών.) Μετακινήστε τον δείκτη σας τις αντίστοιχες κενές θέσεις πίσω (Δείτε ”Τί Μπορεί να σας Συμβεί - Απόκτηση και Απώλεια Ημερών Πτήσης.)

Στον εγκαταλελειμμένο σταθμό δεν χάνετε πλήρωμα. (Το σύμβολο πληρώ- ματος δεν έχει μείον μπροστά του, όπως στο εγκαταλελειμμένο σκάφος.)

Ενα σμήνος μετεωριτών μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο χρώμα του σκάφους σας. Η κάρτα αυτή αναπαριστάνει μεγάλους και /ή μικρούς μετεωρί- τες και την διεύθυνση από την οποία εμφανίζονται. Οι μετεωρίτες πέφτουν ένας ένας και επηρεά- ζουν ταυτόχρονα όλους τους παίκτες.

Για κάθε μετεωρίτη, ο αρχηγός ρίχνει δύο ζάρια. Η ζαριά καθορίζει από ποιά γραμμή ή στήλη θα εμφανιστεί ο μετεωρίτης (γραμμές για τους μετεωρίτες με βέλη δεξιά - αριστερά, στήλες για τους μετεωρίτες με βέλη πάνω - κάτω). Ο αριθμός γραμμής και στήλης αναγράφονται στο περίγραμμα του ταμπλό σκάφους σας. Κάθε παίκτης ελέγχει να δει ποιό κομμάτι του απειλείται από τον μετεωρίτη. Μερικές ζαριές, κάνουν τον μετεωρίτη να αστοχήσει εντελώς. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, προχωρήστε ως εξής:

Ενας μικρός μετεωρίτης θα αναπηδήσει πάνω σε ένα καλά κατασκευασμένο σκάφος. Πρόβλημα υπάρχει μόνο αν χτυ- πήσει εκτεθειμένη σύνδεση (σωλήνες προς τη διεύθυνση από την οποία έρχεται ο μετεωρίτης). Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να αποφύγετε τη ζημιά αν ενεργοποιήσετε μια ασπίδα σας, η οποία προστατεύει την μεριά αυτή. Πρέπει να πληρώσετε 1 πράσινο δείκτη μπαταρίας. Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να αποφύγετε τη σύγκρουση, το κομμάτι στο οποίο προσκρούει ο μετεωρίτης αφαιρείται από το σκάφος σας (Δείτε “Τί Μπορεί να σας Συμβεί - Ζημιά στο Σκάφος”, παραπάνω).

Ενας μεγάλος μετεωρίτης είναι ,σαφώς, πιο επικίνδυνος. Θα κάνει ζημιά ακόμη και σε ένα καλοφτιαγμένο σκάφος, χωρίς να μπορούν οι ασπίδες να τον σταματήσουν. Η μόνη σας ελ- πίδα είναι να τον διαλύσετε. Μπορείτε να τον χτυπήσετε μό- νο αν έχετε κανόνι που ρίχνει στην ίδια στήλη. Αν είναι διπλό κανόνι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 1 δείκτη μπαταρίας για να το χρησιμοποιήσετε. Οι μεγάλοι μετεωρίτες, συνήθως, έρχονται από μπροστά, και γι’ αυτό σας προτείνουμε να το- ποθετήσετε αρκετά κανόνια στην πλώρη του σκάφους σας.

Αν δεν χτυπήσετε τον μεγάλο μετεωρίτη, το κομμάτι στο οποίο προσκρούει, αφαιρείται από το σκάφος σας. (Δείτε “Τί Μπορεί να σας Συμβεί - Ζημιά στο Σκάφος”, παραπάνω.)

Οι εχθροί είναι απειλή για όλους, αλλά επιτίθενται στους παίκτες με τη σειρά. Αρχικά, επιτίθενται στον αρχηγό. Αν νικήσουν, επιτίθενται στον επό- μενο παίκτη στη σειρά, και ούτω καθεξής, μέχρι να έχουν επιτεθεί σε όλους, ή κάποιος να τους νικήσει.

Οι κάρτες αυτές χωρίζονται σε δύο μέρη. Στο πά- νω μισό εμφανίζονται οι απώλειές σας αν χάσετε. (Αν χάσετε από λαθρέμπορους, πρέπει να δώσετε 2 υλικά, τα πολυτι- μότερά σας.) Στο κάτω μισό, εμφανίζονται τα κέρδη σε περίπτωση νίκης σας. (Αν νικήσετε τους λαθρέμπορους κερδίζετε τα αναγρα- φόμενα υλικά.)

Η δύναμη του εχθρού δίνεται από τον αριθμό δίπλα στο σύμβολο κανονιού. (Οι λαθρέμποροι αυτοί έχουν δύναμη 4.)

Ο αρχηγός υπολογίζει τη δύναμη του σκάφους του (πληρώνοντας για τη χρήση διπλών κανονιών). Αν η δύναμη αυτή είναι μεγαλύτερη του εχθρού, ο παίκτης κερδίζει και παίρνει την αποζημίωσή του. Η μάχη κοστίζει κάποιες μέρες πτήσης, οι οποίες αναγράφονται στην κάτω δεξιά γωνία της κάρτας. (Δείτε “Τι Μπορεί να σας Συμβεί - Απόκτηση και Απώλεια Ημερών Πτήσης”.) Αν κάποιος παίκτης κερδίσει, οι εχθροί φεύγουν και οι υπόλοιποι παίκτες δεν δέχονται επίθεση.

Page 9: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Αν ο παίκτης χάσει (έχει μικρότερη δύναμη από τον εχθρό), πληρώνει την ποινή που αναγράφεται στο πάνω μέρος της κάρτας.

Σε περίπτωση ισοπαλίας (όταν η δύναμη του παίκτη είναι ίση με του εχθρού) δεν συμβαίνει τίποτα. Σε οποιαδήποτε από τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, ο αήττητος ακόμη εχθρός προχωράει στον επόμενο στη σειρά παίκτη, ακολουθώντας τους ίδιους κανόνες.

Η πραγματική δοκιμασία για το σκάφος είναι να περάσει μέσα από εμπόλεμη ζώνη. Η κάρτα Ε- μπόλεμης ζώνης έχει 3 γραμμές οι οποίες εκτε- λούνται διαδοχικά. Κάθε γραμμή δίνει ένα κριτή- ριο και μια ποινή για τον παίκτη που είναι πιο αδύναμος στον αντίστοιχο τομέα. (Σε περίπτωση ισοπαλίας για τον πιο αδύναμο, την ποινή δέχεται ο παίκτης που βρίσκεται πιο μπροστά.)

Αρχικά, ο παίκτης με τις λιγότερες φιγούρες πληρώματος χάνει 3 μέρες πτήσης. (Δείτε “Τί Μπορεί να σας Συμβεί - Απόκτηση και Απώλεια Ημερών Πτήσης”.)

Επειτα, ο παίκτης με τους πιο αδύναμους κινητήρες (δείτε ”Παράμε- τροι του Σκάφους Σας - Δύναμη Κινητήρων”) χάνει δύο μέλη του πληρώματός του. Οι παίκτες υπολογίζουν τη δύναμη των κινητήρων τους στη σειρά, ξεκινώντας με τον αρχηγό, αποφασίζοντας αν θα ξοδέψουν ή όχι μπαταρία για τους διπλούς κινητήρες τους.

Τέλος, ο παίκτης με τα πιο αδύναμα κανόνια (δείτε “Παράμετροι του Σκάφους σας - Δύναμη Κανονιών”) απειλείται από ένα μικρό και από ένα μεγάλο κανόνι, και τα δύο από πίσω. Και πάλι, οι παίκτες στη σειρά, ξεκινώντας με τον αρχηγό, αποφασίζουν για ποιά διπλά τους κανόνια θα ξοδέψουν μπαταρία.

Τα χτυπήματα των κανονιών λειτουργούν όπως αυτά των μετεωρι- τών (δείτε Σμήνος Μετεωριτών), με τη διαφορά ότι είναι δυσκολότερο να αμυνθείτε. Κάθε χτύπημα έχει δική του διεύθυνση. Ο παίκτης ρίχνει τα δύο ζάρια για να καθοριστεί από ποια σειρά ή στήλη έρχεται το χτύπημα, δηλαδή ποιό κομμάτι του σκάφους κινδυνεύει.

Ο μόνος τρόπος να αμυνθείτε κατά ενός μικρού κανονιού είναι με μια ασπίδα, η οποία προστατεύει από χτυπήματα από την πλευρά αυτή. Η ασπίδα ενεργοποιείται ξοδεύοντας 1 πράσινο δείκτη μπαταρίας. Αλλιώς, το κομμάτι κατα- στρέφεται. (Δείτε “Τι Μπορεί να σας Συμβεί - Ζημιά στο Σκάφος Σας”.)

Δεν υπάρχει τρόπος άμυνας κατά των μεγάλων κανο- νιών. Η μόνη σας ελπίδα είναι να ρίξετε πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή ζαριά ώστε να αστοχήσει η βολή. Αλλιώς, το κομμάτι που χτυπιέται καταστρέφεται. (Δείτε “Τί Μπορεί να σας Συμβεί - Ζημιά στο Σκάφος Σας”.)

Οι κίτρινες κάρτες είναι ειδικά γεγονότα. Η ενέρ- γειά τους αναγράφεται πάνω στην κάρτα.

Η κάρτα Αστερόσκονης γράφει ότι κάθε παίκτης χάνει 1 μέρα πτήσης για κάθε εκτεθειμένη σύν- δεση. (”Κάθε εκτεθειμένη σύνδεση υπολογίζεται μια μόνο φορά, ανεξάρτητα αν είναι απλή, διπλή ή πολλαπλή.) Ξεκινώντας με τον τελευταίο παί- κτη, κάθε παίκτης υπολογίζει τις εκτεθειμένες του συνδέσεις και μετακινεί τον δείκτη του τις αντίστοιχες κενές θέσεις πίσω. (Δείτε “Τί Μπορεί να σας Συμβεί - Απόκτηση και Απώλεια Ημερών Πτήσης”.)

Ο Κόκκινος είναι ο αρχηγός. Θα μπορούσε να έχει δύναμη 5 (2 για τα

απλά κανόνια του, 1 για το διπλό μπροστά κανόνι, 1 για το διπλό κανόνι στα δεξιά) αλλά θα του

κόστιζε 2 δείκτες μπαταρίες και έχει μόνο 1. Αποφασίζει να τον χρησι-

μοποιήσει έχοντας τώρα συνολική δύναμη 4, ίση με των λαθρεμπόρων. Το αποτέλεσμα είναι ισοπαλία και ο

κόκκινος δεν δέχεται απώλειες, αλλά ούτε και κερδίζει κάτι.

Ακολουθεί ο Πράσινος. Πληρώνοντας 2 δείκτες μπαταρίας,

έχει δύναμη 4 1/2, αρκετή για να κερδίσει τους λαθρέμπορους και να πάρει 2 υλικά τους. (Πετάει τον μπλε

κύβο μιας και δεν χωράει στο σκάφος του.) Επίσης μετακινεί το

σκάφος του 1 κενή θέση πίσω.

Ο Μπλε είναι τυχερός που είναι τελευταίος. Η δύναμή του δεν

ξεπερνάει το 3, οπότε αν οι εχθροί του επιτίθονταν, θα έχανε τα υλικά

του.

Ο Κίτρινος έχει δύναμη κινητήρων 3. Δεν έχει διπλούς κινητήρες,

οπότε δεν έχει να αποφασίσει για κάτι διαφορετικό.

Ο Πράσινος μπορεί να έχει δύναμη 1, 3 ή 5 ανάλογα με το αν

θα ξοδέψει 0, 1 ή 2 δείκτες μπαταρίες αντίστοιχα.

Ο Κίτρινος έιναι μπροστά, οπότε αν βγει ισόπαλος με τον Πράσινο σε δύναμη κινητήρων, θα δεχθεί αυτός την ποινή. Ετσι

ο Πράσινος χρειάζεται να ξοδέψει 1 δείκτη μπαταρίας μόνο.

Οι μόνες εναπομείνασες εμπόλεμες ζώνες υπάρχουν στις βαρβαρικές περιοχές της Περιφέρειας. Οι πολεμικές

δραστηριότητες που ήταν βλαβερές για τα νοήμονα όντα ή τις μηχανές έχουν επικηρυχθεί από τη Νέα Νέα Νέα Σύνοδο της

Γενεύης, κι έτσι ο πόλεμος έχει χάσει αρκετό έδαφος. Στην πραγματικότητα, πάντοτε ήταν αποτελεσματικότερο να γεμίσεις την οικονομία του εχθρού με φτηνά υλικά, παρά τον ουρανό του

με πολεμικά σκάφη.

Page 10: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Το ταξίδι σας τελειώνει μόλις εκτελεστεί και η όγδοη κάρτα περιπέτειας.

Είναι γνωστό ότι η ύλη στρεβλώνει το χώρο.Λιγότερο γνωστό είναι ότι τα έγγραφα στρεβλώνουν την αλήθεια.

Ενα συμβόλαιο της Πανγαλακτικής Ασφαλιστικής, το οποίο συμπεριλαμβάνει τέτοιους παράγοντες, όπως τη διαστολή του

χρόνου, τη συστολή του Fitzgerald και το φαινόμενο Doppler, είναι το νομικό αντίστοιχο μιας μαύρης τρύπας: ρουφάει τα χρήματα

των πάντων, χωρίς τίποτα να βγαίνει έξω ξανά.

Οι πληροφορίες στο κέντρο του ταμπλό πτήσης, αντιστοιχούν στις ανταμοιβές και τις ποινές που παίρνετε στο τέλος της πτήσης σας. Θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε από αριστερά προς τα δεξιά. Πρώτα οι ανταμοιβές, έπειτα η πώληση υλικών και τέλος οι ποινές.

Το πλαίσιο κανόνων στο κέντρο του ταμπλό, αναγράφει τις ανταμοιβές που δίνονται στον Γύρο 1.

Οι αριθμοί που χωρίζονται με παύλες δεί- χνουν τις μονάδες που κερδίζετε με βάση τη σειρά με την οποία φτάσατε στον προ- ορισμό σας. Ετσι, μετά και την εκτέλεση της τελευταίας κάρτας ενέργειας, ο αρχη- γός κερδίζει 4 κοσμικές μονάδες, ο δεύ- τερος κερδίζει 3 και ούτω καθεξής.

Ο αριθμός μέσα στις αγκύλες δίνει την ανταμοιβή για τον παίκτη που έφτασε με το καλύτερο σκάφος. Υπολογίστε τον αριθμό των εκτεθειμένων συνδέσε- ων των σκαφών σας. (Κάθε εκτεθειμένη σύνδεση υπολογίζεται μια φορά, ανεξάρτητα αν είναι απλή, διπλή ή πολλαπλή.) Οποιος έχει τις λιγότερες εκτε- θειμένες συνδέσεις κερδίζει την ανταμοιβή. (Αν υπάρχει ισοπαλία για τις λιγότερες, όλοι οι ισόπαλοι παίκτες κερδίζουν την ανταμοιβή.)

Τώρα πρέπει να παραδόσετε τα κομμάτια του σκάφους σας στην Corp Inc. Για κάθε κομμάτι που χάσατε στην πορεία, χάνετε 1 κοσμική μονάδα. (Οταν χάνετε κομμάτια, τα τοποθε- τείτε στη στοίβα ξεσκαρταρίσματος του ταμπλό του σκάφους σας, ώστε να τα μετρή- σετε εύκολα στο τέλος.)

Ευτυχώς, το Υπουργείο των Αστρικών Σκα- φών απαιτεί κάθε σκάφος να είναι ασφαλισμέ- νο, οπότε υπάρχει όριο στο πόσα μπορείτε να χάσετε. Το μέγιστο αναγράφεται στην περιοχήξεσκαρταρίσματος του ταμπλό σκάφους σας. (Για τα σκάφη Τάξης Ι, το όριο είναι 5 κοσμικές μονάδες.) Ακόμη κι αν έχετε χάσει παραπάνω κομμάτια, θα πληρώσετε μόνο μέχρι το ποσό αυτό. Η Πανγαλαξιακή Ασφαλιστική Εταιρία θα πληρώσει τη διαφορά στην Corp Inc. μόλις καταφέρουν να στείλουν έναν διαχειριστή διεκδικήσεων στην άκρη του Γαλαξία.

Ωστόσο, αν χάσετε δύο φορές περισσότερα κομμάτια από το μέγιστο... τότε και πληρώνετε το μέγιστο κόστος, αλλά η Corp Inc. θα απολύσει τον τύπο που σας προσέλαβε για τη δουλειά. Πως θα συνεχίσετε να ζείτε με τις ενοχές είναι δικό σας θέμα.

Συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση της πρώτης σας πτήσης. Επιστρέψτε όλους τους δείκτες, κύβους και φιγούρες στην τράπεζα. Πάρτε όλα τα κομμάτια του σκάφους σας, εκτός της κεντρικής καμπίνας και τοποθετήστε τα στην Αποθήκη, στο κέντρο του τραπεζιού. Οι κάρτες περιπέτειας επιστρέφουν στο κουτί, μιας και στους επόμενους γύρους θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικές κάρτες.

Κρατήστε τις κοσμικές σας μονάδες. Στοιβάξτε τις σε μια τακτοποιη- μένη κλειστή στοίβα μπροστά σας, ώστε κανείς να μην μπορεί να τις δει. (Οι υπόλοιποι παίκτες θα πρέπει να προσπαθούν να βγάλουν δικά τους χρήματα, και όχι να τους τρέχουν τα σάλια για τα δικά σας.)

Τώρα μπορείτε να διαβάσετε τους πλήρεις κανόνες και να παίξετε τους Γύρους 2 και 3 ή να ξεκινήσετε ένα νέο παιχνίδι από την αρχή.

Επιστρέψτε όλα τα υλικά σας στην τρά- πεζα και πάρτε τον αντίστοιχο αριθμό κοσμικών μονάδων, όπως αναγράφει η λίστα αξιών.

Page 11: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Το παρακάτω κείμενο υποθέτει ότι έχετε ήδη κάνει την πρώτη σας πτήση. Το τμήμα αυτό δίνει τους επιπλέον κανόνες του πλήρους παιχνιδιού. Χρησιμοποιήστε τους κανόνες αυτούς για τους Γύρους 2

και 3 του πρώτου σας παιχνιδιού. Σε επόμενα παιχνίδια χρησιμοποιήστε τους και για τον Γύρο 1.

Σε κάθε γύρο, χρησιμοποιήστε το ταμπλό σκάφους με τον αντίστοιχο αριθμό. (Στον Γύρο 3, το ταμπλό ΙΙΙ, και όχι το ΙΙΙa.)

Πριν ξεκινήσετε την κατασκευή των σκαφών σας, πάρτε το ταμπλό πτήσης και τοποθετήστε το δίπλα στην Αποθήκη. Αν αυτή είναι η αρχή του Γύρου 2 ή του Γύρου 3, τοποθετήστε την κατάλληλη κάρτα κανόνων και τοποθετήστε τη πά- νω από τους κανόνες του Γύρου 1.

Στο πλήρες παιχνίδι, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την πρόγνωση της Corporation Incorporated και να δείτε τις κάρτες περιπέτειας καθώς κατασκευάζετε το σκάφος σας.

Πριν ξεκινήσουν όλοι να αρπάζουν κομμάτια, φτιάξτε τρεις στοίβες καρτών περιπέτειας, επιλεγμένων στην τύχη, και τοποθετήστε τις στις αντίστοιχες θέσεις του ταμπλό πτήσης. Κάθε στοίβα θα πρέπει να περιέχει τις κάρτες που εμφανίζονται στην κάτω αριστερή γωνία της κάρτας κανόνων. Κάθε στοίβα περιέχει 2 κάρτες του τρέχοντος γύρου και 1 κάρτα από κάθε μικρότερου αριθμού γύρου.

Αν έχετε προσθέσει τουλάχιστον ένα κομμάτι στο σκάφος σας, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα και να πάρετε οποιαδήποτε από τις τρεις στοίβες για να δείτε τις αντίστοιχες κάρτες. Οταν τις επιστρέψετε, μπορείτε να συνεχίσετε την κατασκευή, ή να δείτε μια άλλη στοίβα. Μπορείτε να δείτε κάθε στοίβα, όποτε και όσες φορές θέλετε. Η στοίβα πρέπει, ωστόσο, να επιστραφεί ακριβώς εκεί που ήταν και οι κάρτες.

Ασφαλώς, το κοίταγμα των καρτών απαιτεί χρόνο, ο οποίος θα μπο- ρούσε να ξοδευτεί για να αρπάξετε κομμάτια, αλλά οι πληροφορίες για το τι θα αντιμετωπίσετε στον Γαλαξία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες. (Για παράδειγμα, αν δείτε πολλούς πλανήτες, μπορεί να θέλετε να έχετε περισσότερες αποθήκες.)

Οταν όλοι έχουν τελειώσει με την κατασκευή, προστίθεται μια στοίβα καρτών που κανείς δεν έχει δει. Φτιάξτε μια τέταρτη στοίβα με κάρτες, με τον ίδιο τρόπο που δημιουργήσατε και τις τρεις πρώτες. Πάρτε και τις τέσσερις στοίβες και ανακατέψτε τις καλά. Αν ο αριθμός της πρώτης κάρτας δεν ταιριάζει με τον αριθμό του γύρου, συνεχίστε να ανακατεύετε. (Αυτό δεν θα είναι πρόβλημα στον Γύρο 1, ασφαλώς.)

Στον Γύρο 1, θα έχετε τρεις στοίβες με δύο κάρτες η κάθε μία. Οταν ανακατέψετε και την τέταρτη στοίβα, θα έχετε 8 κάρτες, όπως και στη δοκιμαστική σας πτήση. Στους επόμενους γύρους, θα έχετε περισσό- τερες κάρτες, μιας και γίνονται μεγαλύτερες πτήσεις.

Στον Γύρο 1, ο γενναιότερος παίκτης λέει “Πα- με!”. Στους Γύρους 2 και 3, ο ρόλος αυτός πάει στον παίκτη που έφτασε πρώτος στον προη- γούμενο γύρο. Εκτός από το να πει “Πάμε!”, ο παίκτης αυτός ξεκινάει την κλεψύδρα και την τοποθετεί στον κύκλο του ταμπλό πτήσης που αντιστοιχεί στον αριθμό του τρέχοντος γύρου.

Η κλεψύδρα μετράει πόσος χρόνος έχει μείνει για την κατασκευή των σκαφών. Οταν ο χρόνος τελειώσει, οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί να γυρίσει την κλεψύδρα και να την τοποθετήσει στον επόμενο κύκλο (από μεγαλύτερο σε μικρότερο αριθμό). Συνήθως αυτό γίνεται από κάποιον παίκτη που έχει προχωρήσει αρκετά και δεν θέλει να δώσει στους άλλους το πλεονέκτημα να τον φτάσουν.

Θεωρητικά είναι πιθανό να προβλέψετε όλα όσα μπορούν να σας συμβούν, αλλά απαγορεύεται από τους περιορισμούς

“Διατήρησης της Αγωνίας των Αστρικών Πτήσεων” του Υπουργείου της Αντι-Τελειομανίας.

Οι απαιτήσεις σχεδίασης των σκαφών τάξης Ι, ΙΙ και ΙΙΙ καθόρίστηκαν από την Συμφωνία της Αλντεμπάραν, η οποία

σταμάτησε δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ της Ενωσης Διαγαλακτικών Μηχανικών και του Ομίλου Συγγραφέων

Επιστημονικής Φαντασίας.

Page 12: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν τα κομμάτια βρίσκονται ακόμη στην πίστα απογείωσης, ούτε αν τα παλιοσίδερα αυτά δεν αξίζουν

τίποτα σε σχέση με την ποινή την οποία σας επιβάλει η Corp Inc. αν τα χάσετε. Το συμβόλαιο είναι συμβόλαιο.

Οταν ο χρόνος τελειώσει και η κλεψύδρα βρί- σκεται στον κύκλο με τον αριθμό 1, μπορεί να γυρίσει άλλη μια φορά και να τοποθετηθεί στον κύκλο “Εναρξη”. Ωστόσο, μόνο αν κάποιος παίκτης έχει τελειώσει την κατασκευή και έχει πάρει ένα αριθμημένο πλακίδιο, μπορεί να κά- νει το τελευταίο γύρισμα.Το τελευταίο γύρισμα μετράει τον χρόνο που έχουν οι υπόλοιποι παί- κτες για να τελειώσουν τα σκάφη τους. Οταν ο χρόνος αυτός τελειώ- σει, κανείς δεν μπορεί να προσθέσει άλλα κομμάτια. Ολοι σταματάνε την κατασκευή και παίρνουν από ένα αριθμημένο πλακίδιο. (Ο μικρότερος αριθμός πηγαίνει σε όποιον τον αρπάξει πρώτος.)

Στον Γύρο 1 του πλήρους παιχνιδιού, η κατάσταση έχει ως εξής: ο γενναιότερος παίκτης τοποθετεί την κλεψύδρα στον κύκλο 1, λέγοντας

“Πάμε!”. Ο πρώτος παίκτης που θα ολοκληρώσει το σκάφος του παίρνει το πλακίδιο 1. Μέχρι τη στιγμή αυτή λογικά η κλεψύδρα θα έχει αδειάσει,

οπότε ο παίκτης την γυρίζει και την τοποθετεί στη θέση “Εναρξη”, ξεκινώντας για τους υπόλοιπους παίκτες την αντίστροφη μέτρηση.

(Ασφαλώς, ο παίκτης πρέπει να περιμένει μέχρι αυτή να τελειώσει.)

Στον Γύρο 2, η κλεψύδρα τοποθετείται στον κύκλο 2. Οταν αδειάσει, οποιοσδήποτε μπορεί να την γυρίσει και να την τοποθετήσει στον κύκλο 1. Δεν μπορείτε να την μεταφέρετε απ’ ευθείας από τον κύκλο 2, στον κύκλο “Εναρξη”, ακόμη κι αν έχετε ολοκληρώσει την κατασκευή και έχετε πάρει

πλακίδιο σειράς. Πρέπει πρώτα να αδειάσει και στον κύκλο 1.

Κατά την κατασκευή, μπορείτε να έχετε μέ- χρι δύο κομμάτια στην άκρη. Αυτά τοποθε- τούνται στην πάνω δεξιά γωνία του ταμπλό του σκάφους σας (τα ξεσκαρταρισμένα). Κανείς δεν μπορεί να σας τα πάρει, αλλά δεν μπορείτε να τα επιστρέψετε στην Αποθήκη. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα προσθέσετε στο σκάφος σας. Οταν προσθέσετε το ένα, θα έχετε χώρο για να αφήσετε ένα άλλο κομμάτι στην άκρη, αλλά ποτέ δεν μπορείτε να έχετε στην άκρη περισσότερα από δύο ταυτόχρονα. Αν αφήσετε στην άκρη ένα κομμάτι και δεν καταφέρετε να το προσθέ- σετε στο σκάφος σας, μένει στα ξεσκαρταρισμένα σας. Υπολογίζεται σαν χαμένο κομμάτι στο τέλος του ταξιδιού σας.

Τί είναι λοιπόν τα αστεία αυτά κομμάτια που αρνούμα- σταν να σας εξηγήσουμε νωρίτερα; Τα πορτοκαλί και μωβ κομμάτια είναι συστήματα υποστήριξης ζωής για εξωγήινους.

Για να έχει σημασία ένα τέτοιο σύστημα, πρέπει να βρίσκεται δίπλα σε μια καμπίνα, η οποία πια μπορεί να κατοικηθεί από εξωγήινους του αντίστοιχου χρώ- ματος. (Αλλά δεν μπορείτε να τοποθετήσετε έναν εξωγήινο στο αρχικό σας κομμάτι, την καμπίνα του πιλότου.) Οι Ανθρωποι, με τις λευκές στολές, δεν χρειάζονται ειδική υποστήριξη, και μπορούν να το- ποθετηθούν σε οποιαδήποτε καμπίνα.

Οι φιγούρες πληρώματος τοποθετούνται ακολουθώντας τους εξής κανόνες:

Η καμπίνα του πιλότου δέχεται 2 ανθρώπους. (Κανείς από αυτούς δεν είστε “εσείς”, θα είναι όμως οι κοντινοί σας συγκάτοικοι στο μακρύ σας ταξίδι, οπότε μετά από λίγο μπορεί να νομίζετε ότι είναι εσείς.

Μια καμπίνα που δεν συνδέεται με σύστημα υποστήριξης δέχεται 2 ανθρώπους.

Μια καμπίνα η οποία συνδέεται με σύστημα υποστήριξης δέχεται 2 ανθρώπους ή 1 εξωγήινο του αντίστοιχου χρώματος.

Μια καμπίνα η οποία συνδέεται με ένα σύστημα υποστήριξης του κάθε χρώματος δέχεται είτε 2 ανθρώπους ή 1 μωβ ή πορτοκαλί εξωγήινο.

Το σκάφος σας δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 1 εξωγήινο σε κάθε χρώμα.

Πιθανότητες τοποθέτησης πληρώματος

Οι παίκτες αποφασίζουν πως θα τοποθετήσουν το πλήρωμά τους, ένας ένας, ξεκινώντας από τον παίκτη με το πλακίδιο 1.

Page 13: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Τα περισσότερα σκάφη είναι προστατευμένα από μετεωρίτες με αυτόματα πολυβόλα, αυτοκατευθυνόμενους πυραύλους ή πεδία

διάσπασης. Το δικό σας προστατεύεται με κανόνια κατασκευασμένα από τρυπάνια αποχετεύσεων.

Οι εξωγήινοι είναι μέλη του πληρώματος, και σαν τέτοια υπολογίζο- νται στις Εμπόλεμες Ζώνες ή σε έναν Εγκαταλελειμμένο Σταθμό. Μπορείτε να τους αφήσετε σε ένα Εγκαταλελειμμένο Σκάφος ή να τους δώσετε σαν Σκλάβους.

Το μειονέκτημα των εξωγήινων είναι ότι καταλαμβάνουν το χώρο που θα είχαν δύο άνθρωποι. Εχουν ωστόσο, κάποια πλεονεκτήματα.

Οι μωβ εξωγήινοι είναι πολεμοχαρές είδος. Αν έχετε έναν μωβ εξωγήινο, κερδίζετε +2 στη δύναμη κανονιών. (Αν η δύ- ναμη των κανονιών σας είναι 0 χωρίς τον εξωγήινο, τότε δεν κερδίζετε το πλεονέκτημα. Δεν θα πολεμήσει σε μια διαστη- μική μάχη με τα δόντια του.)

Οι πορτοκαλί εξωγήινοι είναι καλοί μηχανικοί. Αν έχετε έναν πορτοκαλί εξωγήινο, κερδίζετε +2 στη δύναμη κινητήρων. (Αν η δύναμη των κινητήρων σας είναι 0 χωρίς τον εξωγήινο, τότε δεν κερδίζετε το πλεονέκτημα. Δεν θα βγεί έξω από το σκάφος για να σπρώξει.)

Αν το σκάφος σας χάσει ένα σύστημα υποστήριξης, ο εξωγήινος μένει σε μια καμπίνα όπου δεν μπορεί πια να ζήσει. Επιστρέψτε τον εξωγήι- νο στην τράπεζα. (Φεύγει με μία άκατο διαφυγής, ασφαλώς.)

Αν εντοπίσετε ότι έχετε τοποθετήσει κάποιο λάθος κομμάτι, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι (εκτός αν το έχετε τοποθετήσει κι ακόμη δεν έχετε πάρει ένα καινούριο). Το πρόβλημα θα λυθεί κατά τον έλεγχο σημείων, πριν την απογείωση.

Η ποινή για ένα λάθος σκάφος είναι πιο αυστηρή στο πλήρες παιχνίδι. Κατά τον έλεγχο σημείων, σιγουρευτείτε ότι το σκάφος σας ακολουθεί τους κανόνες κατασκευής. Αν υπάρχει κάποια παράβαση, θα πρέπει να αφαιρέσετε ένα ή περισσότερα κομμάτια, ώστε το αποτέλεσμα να συμμορφώνεται με τους κανόνες. Η ενέργεια αυτή δεν είναι επιπλέον κατασκευή (δεν χάνετε το αριθμημένο πλακίδιό σας), αλλά δεν μπορείτε να προσθέσετε άλλο κομμάτι. Τα αφαιρεμένα κομμάτια τοποθετούνται στη στοίβα των χαμένων στη διαδρομή κομματιών. Θα πρέπει να πληρώσετε την ποινή για αυτά, όταν φτάσετε στον προορισμό σας.

Το σκάφος έχει ένα λάθος. Για να το επισκευάσει, ο παίκτης πρέπει να αφαιρέσει είτε την καμπίνα ή την μπαταρία. Θέλει να τοποθετήσει έναν εξωγήινο στην καμπίνα, οπότε αφαιρεί την μπαταρία. Οταν αφαιρεί την

μπαταρία, χάνει και έναν κινητήρα του. Και τα δύο κομμάτια τοποθετούνται στη στοίβα ξεσκαρταρισμένων του ταμπλό σκάφους του.

Αν κάποιος ανακαλύψει κατά τη διάρκεια της πτήσης ότι το σκάφος σας είναι λάθος (αφού ανοιχθεί τουλάχιστον η πρώτη κάρτα περιπέ- τειας), πρέπει να διορθώσετε άμεσα το λάθος, όπως περιγράφηκε παραπάνω, πληρώνοντας 1 κοσμική μονάδα στην τράπεζα, για παραβίαση των νόμων της φυσικής.

Στο πλήρες παιχνίδι, θα αντιμετωπίσετε Πειρατές και Δουλεμπόρους. Οταν τους νικήσετε δεν θα κερδίσετε υλικά, αλλά ξερές κοσμικές μονάδες. Μετακινήστε το σκάφος σας πίσω, τόσες κενές θέσεις, όσες αναγράφονται στην κάρτα και πάρτε τις μονάδες από την τράπεζα. Αν δεν θέλετε να χάσετε ημέρες πτήσης, μπορείτε να μην πάρετε τις μονάδες (ή τα υλικά στην περίπτωση των Λαθρεμπόρων) και να αφήσετε το σκάφος σας στη θέση του. Οπως και να αποφασίσετε, κανείς άλλος παίκτης δεν μπορεί να πάρει τα λάφυρα, αφού ο εχθρός έχει νικηθεί.

Αν οι Δουλέμποροι σας νικήσουν, σας αναγκά- ζουν να δώσετε κάποιο από το πλήρωμά σας. Εσείς επιλέγετε ποιούς ανθρώπους και εξωγήι- νους θα παραδώσετε, σε αντάλλαγμα για την ελευθερία σας.

Αν οι Πειρατές σας νικήσουν, το σκάφος σας δέ- χεται πυρά. (Η κάρτα καθορίζει το μέγεθος και τη διεύθυνση των κανονιοβολισμών.) Σημειώ- στε τους παίκτες που ηττήθηκαν και έπειτα ο πρώτος που ηττήθηκε ρίχνει δύο ζάρια για να καθοριστεί η σειρά ή στήλη κάθε βολής. Η ζαριά αυτή ισχύει για όλους του ηττημένους παίκτες. Η βολή μικρού κανονιού αποσοβείται από ασπίδα, η οποία προστατεύει τη σωστή μεριά και ενεργο- ποιείται από μπαταρία. Η βολή μεγάλου κανονι- ού δεν αποσοβείται. (Δείτε “Εμπόλεμη Ζώνη”.)

Σε επόμενους γύρους, οι μετεωρίτες μπορούν να πέσουν στο σκάφος σας από αριστερά ή δεξιά. Οι μεγάλοι μετεωρίτες από μπροστά, μπορούν να καταστραφούν από ένα κανόνι που χτυπάει προς τα εμπρός, στη στήλη από την οποία ο μετεωρί- της πλησιάζει, αλλά οι μεγάλοι μετεωρίτες από το πλάι μπορούν να καταστραφούν από ένα κα- νόνι που χτυπάει προς εκείνη τη μεριά, στην ίδια ή μια γειτονική σειρά. (Το σκάφος επιτα- χύνει ή επιβραδύνει αρκετά ώστε να χτυπήσει τον μετεωρίτη.) Αυτό δεν εφαρμόζεται για τους μικρούς μετεωρίτες, οι οποίοι είναι πολύ μικροί για να μπορέσουν να χτυπηθούν με το κανόνι.

Page 14: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Μια Επιδημία μπορεί να εμφανιστεί στους Γύ- ρους 2 και 3. Η κάρτα αυτή σας αφαιρεί 1 μέλος του πληρώματος (άνθρωπο ή εξωγήινο) από κά- θε κατειλημμένη καμπίνα που συνδέεται με άλλη κατειλημμένη καμπίνα. Για ασφάλεια θα πρέπει να κατασκευάσετε έτσι το σκάφος σας, ώστε δύο καμπίνες να μη συνδέονται. Αν έχετε συνδεδεμένες καμπίνες, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αδειάσετε τη μία πριν χτυπήσει η Επιδημία. (Είναι αρκετά χρήσιμο να γνωρίζετε ότι υπάρχει η Επιδημία στις κάρτες του γύρου.)

Το Σαμποτάζ μπορεί να εμφανιστεί στον Γύρο 3. Η κάρτα αυτή ανατινάζει ένα τυχαίο κομμάτι του σκά- φους με το μικρότερο πλήρωμα. (Αν υπάρχει ισοπα- λία στα μικρότερα πληρώματα, το σαμποτάζ δέχεται το σκάφος που βρίσκεται πιο μπροστά.) Για να επιλέ- ξει το κομμάτι, ο παίκτης που επηρεάζεται από το σαμποτάζ, ρίχνει τα 2 ζάρια για να οριστεί η στήλη και ξαναρίχνει για να οριστεί η σειρά. Αν δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι στις συντεταγμένες αυτές, ξαναρί- χνει για νέες συντεταγμένες. Αν και πάλι δεν υπάρχει κομμάτι, ξαναρίχνει και τρίτη φορά. Αν και στην τρίτη φορά δεν πετύχει κάποιο κομμάτι, ο σαμποτέρ τα παρατάει και δεν συμβαίνει τίποτα.

Αν ο σαμποτέρ ανατινάξει ένα κομμάτι, αυτό αφήνεται στην άκρη σαν χαμένο στην πτήση, όπως και οποιαδήποτε άλλα κομμάτια που διαλύονται μαζί του. Ενα χτύπημα στο κέντρο του σκάφους μπορεί να είναι καταστροφικό.

Στο πλήρες παιχνίδι, ίσως χρειαστεί να τα παρατήσετε πριν φτάσετε στον προορισμό σας. Μερικές φορές ίσως να πρέπει να παραιτηθείτε. Ευτυχώς, υπάρχει πάντα μια αποθήκη της Corp Inc. κοντά σας.

Αν παραιτηθείτε:

Αφαιρέστε τον δείκτη σας από το ταμπλό. Είστε απλός θεατής του υπόλοιπου γύρου, και οι κάρτες δεν σας επηρεάζουν πια.

Δεν κερδίζετε ανταμοιβές για τη σειρά τερματισμού (αφού, προ- φανώς και δεν τερματίσατε). Οταν μοιράζονται οι ανταμοιβές για τα σκάφη με τις λιγότερες εκτεθειμένες συνδέσεις, το σκάφος σας δεν υπολογίζεται.

Μπορείτε να πουλήσετε τα υλικά σας, αλλά μόνο στη μισή τους τιμή. Προσθέστε τις κανονικές αξίες όλων των υλικών σας, κι έπει- τα πάρτε το μισό σύνολο σε μονάδες. (Στρογγυλοποίηση προς τα επάνω.)

Πρέπει να πληρώσετε την ποινή για τα κομμάτια που χάσατε στη διαδρομή. (Οτιδήποτε δεν έχετε ακόμη χάσει, μπορεί να επιστρα- φεί στην Corp Inc. χωρίς ποινή, οπότε πληρώνετε μόνο για όσα βρίσκονται στα ξεσκαρταρισμένα σας. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει όριο για το ποσό της ποινής.)

Αν είστε ο μόνος που έχει μείνει, αφού όλοι έχουν παραιτηθεί, μπορείτε να συνεχίσετε εκτελώντας μόνος σας τις υπόλοιπες κάρτες περιπέτειας. Στην περίπτωση αυτή, αγνοήστε τις περιπέτειες Εμπόλεμης Ζώνης και Σαμποτάζ (οι οποίες επιδρούν στον παίκτη με τις λιγότερες μηχανές, κανόνια ή μέλη πληρώματος).

Πρέπει να παραιτηθείτε αν μια κάρτα περιπέτειας σας αφήσει χωρίς ανθρώπους στο πλήρωμά σας. (Οι Εξωγήινοι δεν μπορούν να χειρι- στούν μόνοι τους το σκάφος.) Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί αν κατα- στραφεί η τελευταία κατειλημμένη σας καμπίνα από χτύπημα, από απώλεια πληρώματος σε Εμπόλεμη Ζώνη ή Δουλεμπόρους, ή στέλ- νοντας εθελοντικά τα τελευταία μέλη του πληρώματός σας σε ένα Εγκαταλελειμμένο Σκάφος. Αν κάτι τέτοιο συμβεί σε Εμπόλεμη Ζώνη, δεν μπορείτε να πάρετε το σκάφος από τον αγώνα, μέχρι όλες οι ιδιότητες της κάρτας να εκτελεστούν.

Χάρη στην αδράνεια, το σκάφος μπορεί να τελειώσει το ταξίδι, ακόμη και χωρίς κινητήρες, όσο δεν αντιμετωπίζετε Ανοιχτό Διάστημα. Οταν ανοίξει μια κάρτα Ανοιχτού Διαστήματος, πρέπει να παραι- τηθείτε αν η δύναμη των κινητήρων σας είναι μηδέν (αν δηλαδή δεν έχετε κινητήρες ή έχετε μόνο διπλούς κινητήρες χωρίς μπαταρία, για να τους τροφοδοτήσετε). Μην ξεχνάτε ότι ο πορτοκαλί εξωγήινος δεν προσθέτει πλεονέκτημα στη δύναμη των κινητήρων σας, όταν η αρχική σας δύναμη είναι μηδέν.

Αν ο αρχηγός σας ξαναφτάσει (αν είστε περισσότερο από 1 πλήρη κύκλο πίσω) πρέπει να παραιτηθείτε.

Μερικές φορές, μπορεί να είναι προτιμότερο να παραιτηθείτε, μειώ- νοντας τις απώλειες. Μπορείτε να αποφασίσετε να παραιτηθείτε, αλλά μόνο πριν ανοίξει και η επόμενη κάρτα περιπέτειας. (Αν αποφασίσετε να παραιτηθείτε αφού δείτε την επόμενη κάρτα περιπέτειας, πρέπει πρώτα να δεχθείτε τις συνέπειες τις κάρτας.)

Page 15: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Με έμπειρους παίκτες, το πλήρες παιχνίδι διαρκεί συνήθως γύρω στην ώρα. Για συντομότερο παιχνίδι, μπορείτε να παίξετε έναν ή δύο μόνο γύρους. Είναι στο χέρι σας, να αποφασίσετε αν θα αφήσετε εκτός παιχνιδιού τους μεγαλύτερους ή τους μικρότερους γύρους.

Οι έμπειροι παίκτες μπορούν να επιμηκύνουν το παιχνίδι προσθέτο- ντας περισσότερες προκλήσεις με έναν επιπλέον γύρο. Ο γύρος αυτός παίζεται σύμφωνα με τους κανόνες του Γύρου 3, χρησιμοποιώντας τα σκάφη Τάξης ΙΙΙa. (Το ταμπλό αυτό δεν έχει περιοχή ξεσκαρταρίσμα- τος. Μπορείτε να κρατήσετε τα ξεσκαρταρισμένα σας κομμάτια δίπλα στο ταμπλό. Τα σκάφη αυτά δεν είναι ασφαλισμένα, οπότε θα πρέπει να πληρώσετε για κάθε κομμάτι που χάνετε. Δεν υπάρχει όριο στην ποινή που θα πληρώσετε.)

Μπορείτε επίσης να αφήσετε εκτός τον Γύρο 3 και να παίξετε τον 3a.

Αν έχετε καλή μνήμη και σας αρέσει να προγραμματίζετε τις κινήσεις σας, χρησιμοποιήστε τους παρακάτω κανόνες:

Μην ανακατεύετε τις τρεις στοίβες καρτών περιπέτειας. Οταν κοιτά- ζετε τις κάρτες μην αλλάζετε τη σειρά τους. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των σκαφών, μην ανακατέψετε τις τρεις στοίβες μεταξύ τους. Αντίθετα, απλά τοποθετήστε τις τη μία πάνω από την άλλη, βάζοντας την τέταρτη στοίβα (τις κάρτες που κανείς δεν έχει δει) στον πάτο της στοίβας. Τώρα θα γνωρίζετε ακριβώς τι θα συμβεί και πότε θα συμβεί (εκτός από τις τελευταίες κάρτες).

Αφού παίξετε μερικά παιχνίδια, θα γίνετε πολύ πιο επιδέξιοι στο να αρπάζετε κομμάτια και να κατασκευάζετε το σκάφος σας. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, όταν εισάγετε νέους παίκτες στο παιχνίδι. Η τελευταία κλεψύδρα θα αδειάσει πριν καταφέρουν να κατασκευά- σουν τα σκάφη τους, καταλήγοντας με πολύ χειρότερα σκάφη απ’ ότι αν έπαιζαν μεταξύ τους. Δεν θα έχει και πολύ πλάκα να πετάξουν στο

διάστημα με μισό σκάφος. Το ομαδικό παιχνίδι διορθώνει το πρόβλημα αυτό.

Η παραλλαγή αυτή είναι για τέσσερις παίκτες. Οι πιο έμπειρος παίκτης θα πρέπει να κάνει ομάδα με τον πιο άπειρο, και οι άλλοι δύο παίκτες μεταξύ τους. Οι συνεργάτες θα πρέπει να κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλο. Το παιχνίδι παίζεται με τους ίδιους κανόνες, με τις εξής δύο εξαιρέσεις:

1. Οι συνεργάτες έχουν κοινό ταμείο κοσμικών μονάδων.

2. Μετά την κατασκευή, χρησιμοποιείτε το σκάφος του συνεργάτη σας.

Ο αρχάριος θα δει πως είναι να πετάει ένα καλοφτιαγμένο σκάφος και εσείς σαν έμπειρος παίκτης μπορείτε να ξαναζήσετε με νοσταλγία τις πρώτες σας πτήσεις, όταν και ήταν αρκετό κατόρθωμα να φτάσετε στο τέλος της διαδρομής. Ο συνεργάτης σας θα γίνει γρήγορα πολύ καλύτερος. Η επιθυμία να κατασκευάσει ένα καλό σκάφος μπορεί να του δώσει κίνητρο να φτάσει γρηγορότερα στο επίπεδο των έμπειρων παικτών.

Το ομαδικό παιχνίδι μπορεί να είναι διασκεδαστικό και για έμπειρους παίκτες. Προσθέτει επιπλέον στρατηγικές επιλογές, όπως το να απο- φασίσετε αν θα κρατήσετε μια ευκαιρία που σας παρουσιάζεται, ή θα την αφήσετε για τον συνεργάτη σας.

Μπορείτε να παίξετε όπως περιγράφηκε παραπάνω, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εξής κανόνα κατασκευής. Οταν η κλεψύδρα μετακινηθεί από έναν κύκλο σε άλλο, ο παίκτης που γυρίζει την κλε- ψύδρα, φωνάζει “αλλαγή”. Κάθε παίκτης πρέπει να μετακινηθεί στην απέναντι μεριά του τραπεζιού, κατασκευάζοντας το σκάφος στο οποίο εργαζόταν ως τώρα ο συνάδελφός του. Δεν γίνεται αλλαγή όταν η κλεψύδρα μετακινείται από τον κύκλο 1 στον κύκλο Εναρξη. Θα αλλάξετε μια φορά στον Γύρο 2 και δύο φορές στον Γύρο 3. Αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή, αλλάζετε άλλη μια φορά, ώστε να πετάξετε με το σκάφος του συνεργάτη σας, όπως και στο απλό ομαδικό παιχνίδι (έτσι θα κάνετε και την εξάσκησή σας στον Γύρο 1.)

Θα πρέπει γρήγορα να βρείτε τα πατήματά σας, ώστε να καταλάβετε τι χρειάζεται και το σκάφος του συνεργάτη σας, ώστε να το ολοκληρώσετε όταν θα φτάσει η στιγμή. Το τελικό σκάφος θα είναι πραγματικά αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς.

Το παιχνίδι τελειώνει μετά τον Γύρο 3, και αφού όλες οι ανταμοιβές έχουν αποδοθεί και οι ποινές έχουν πληρωθεί. Προσθέστε τις κοσμικές σας μονάδες. Αν το σύνολό σας είναι 1 ή μεγαλύτερο, κερδίζετε!

Ασφαλώς, ο παίκτης με τις περισσότερες μονάδες είναι λίγο περισσότερονικητής από τους υπόλοιπους.

Σκοπός σας ήταν να κερδίσετε χρήματα, και το κάνατε.Και τι έγινε, αν κάποιοι άλλοι έβγαλαν περισσότερα;

Page 16: Η Corporation Incorporated είναι μια διαπλανητική εταιρία ... · σε μάχη, ή να χρειαστεί να καταστρέψετε μετεωρίτες.

Τι θα συμβεί αν δεν έχω αρκετές μονάδες για να πληρώσω την ποινή στο τέλος ενός γύρου;Απλά επιστρέφετε όλες τις μονάδες σας στην τράπεζα. Θα ξεκινήσετε τον επόμενο γύρο (αν υπάρχει) με μηδέν.

Τί συμβαίνει αν τελειώσω πρώτος την κατασκευή του σκάφους, αλλά δεν θέλω να ξεκινήσω πρώτος στη σειρά;Οταν τελειώσετε με την κατασκευή, μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε από τα εναπομείναντα αριθμημένα πλακίδια. Αν δεν πάρετε το πλακίδιο 1, τότε θα μείνει για κάποιον άλλο παίκτη.

Μπορώ αν θέλω να μη χρησιμοποιήσω έναν απλό κινητήρα ή ένα απλό κανόνι;

Οχι. Οι απλοί κινητήρες και τα απλά κανόνια, όπως και τα πλεονεκτήματα των εξωγήινων πάντοτε προστίθενται. Μόνο για τους διπλούς κινητήρες και τα δι- πλά κανόνια μπορείτε να αποφασίσετε αν θα τα χρησιμοποιήσετε (ξοδεύοντας 1 δείκτη μπαταρίας). (Ομοίως, αποφασίζετε για τη χρήση των ασπίδων.)

Μπορώ να χτυπήσω έναν μεγάλο μετεωρίτη με ένα κανόνι στο κέντρο του σκάφους μου;

Ναι. Το κανόνι πρέπει να στοχεύει προς τη σωστή κατεύθυνση και να βρίσκεται στην ίδια στήλη με τον μετεωρίτη (μεγάλο μετεωρίτη που έρχεται από μπροστά) ή στην ίδια σειρά ή μια γειτονική (κατά μεγάλου μετεωρίτη από το πλάι). Ασφαλώς, η θέση μπροστά από το κανόνι πρέπει να είναι κενή, αλλιώς το σκάφος είναι λάθος κατασκευασμένο.

Τι συμβαίνει αν έχω εκτεθειμένες συνδέσεις μέσα στο σκάφος μου;

Αν το σκάφος σας έχει μια τρύπα στο κέντρο του, οι συνδέσεις που βρίσκονται γειτονικά στο κενό υπολογίζονται σαν εκτεθειμένες συνδέσεις. Είναι, ωστόσο, ασφαλείς από μετεωρίτες, μιας και οι μετε- ωρίτες χτυπούν το πρώτο κομμάτι που θα συναντήσουν στη σειρά ή τη στήλη της κατεύθυνσης από την οποία έρχονται.

Μπορώ να αποφασίσω ποιόν κύβο, φιγούρα ή δείκτη θα δώσω;

Ναι. Οταν είστε αναγκασμένος να δώσετε υλικά, πρέπει να πετάξετε τα ακριβότερα πρώτα, αλλά όταν επιλέγετε μεταξύ δύο υλικά του ίδιου χρώματος, μπορείτε να αποφασίσετε. Οταν δίνετε πλήρωμα,

αποφασίζετε αν θα δώσετε εξωγήινους ή ανθρώπους και από ποιές καμπίνες θα προέρχονται. Ομοίως, μπορείτε να αποφασίσετε ποιές μπαταρίες θα χρησιμοποιήσετε. Προτείνεται να χρησιμοποιείτε πρώτα τα κομμάτια του σκάφους, τα οποία μπορεί να χάσετε ευκολότερα.

Μπορώ να ανακατανείμω τα υλικά, τα μέλη και τις μπαταρίες οποιαδήποτε στιγμή θέλω;

Οχι. Τα μόνα που μπορείτε να ανακατανείμετε είναι τα υλικά, και αυτά μόνο όταν παίρνετε καινούρια στο σκάφος σας.

Τι γίνεται αν εξαντληθούν τα υλικά της τράπεζας;

Αν έχει εξαντληθεί το είδος του υλικού που θέλετε να φορτώσετε, τότε ατυχήσατε. Δεν μπορείτε να το πάρετε. Στους πλανήτες, οι παίκτες φορτώνουν τα υλικά με τη σειρά, ξεκινώντας με τον αρχηγό. Αν κάποιος παίκτης πετάξει υλικά κατά τη φόρτωση νέων, τα ξεσκαρτα- ρισμένα υλικά θα είναι διαθέσιμα για τους επόμενους παίκτες.

Τι συμβαίνει αν εξαντληθούν οι φιγούρες πληρώματος και οι δείκτες μπαταρίες από την τράπεζα;

Στην περίπτωση αυτή, ψάξτε κάτω από το τραπέζι. Θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές φιγούρες για να γεμίσουν όλες οι καμπίνες και αρκετοί δείκτες για να συμπληρωθεί κάθε μπαταρία. (Αν δεν φτάνουν οι εξωγήινοι για όλα τα σκάφη, μην ξεχνάτε ότι το κάθε σκάφος μπορεί να περιέχει μόνο έναν εξωγήινο του κάθε είδους.)

Μπορώ να σας πω πόσο μ’ αρέσει το παιχνίδι αυτό;

Ναι. Το καλύτερο μέρος για να το κάνετε αυτό είναι η ιστοσελίδα:http://www.GalaxyTrucker.com. Εκεί μπορείτε επίσης να βρείτε κι άλλες ερωτήσεις, απαντήσεις, ιδέες και επεκτάσεις.

Μετάφραση / Ενσωμάτωση: Νίκος Χριστάκης

Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι θα μπείτε βαθιά στα χρέη. Αυτό όμως μόνο για να σας τρομάξουμε. Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη

της χρεωκοπίας εξελίσσεται γρηγορότερα και από την κβαντομηχανική φυσική. Χάρη στην πληθώρα διαφορετικών

τρόπων, για να κρύψετε τα χρήματά σας, σε λογαριασμούς των παιδιών σας, των συζύγων και των κλώνων σας, δεν υπάρχει

τρόπος ποτέ να χρωστάτε.