Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

32
5 χρόνια εθελοντικά ταξίδια αλληλεγγύης Τεύχος #14 Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

description

 

Transcript of Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

Page 1: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

5 χρόνια εθελοντικά

ταξίδια αλληλεγγύης

Τεύχος #14Ιανουάριος-Μάρτιος

2016

Page 2: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

ΠΕΡΙΕXOΜΕΝΑ& ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ιδιοκτήτης – ΕκδότηςActionAid ΕλλάςΦαλήρου 52, 117 41 ΑθήναΤηλ.: 210.92.12.321 Φαξ: 210.92.12.376

[email protected]

Επιμέλεια έκδοσης: Μαριάννα ΦιλιπποπούλουΣοφία Δελενίκα

Επιμέλεια κειμένων:Άννα Μπότσογλου

Σχεδιασμός εντύπου:Τάσος Παπαϊώαννου

Aκολουθήστε μας:

/ActionAidHellas

ACTIONBLOGwww.actionaid.gr/blog

Φωτογραφία εξωφύλλου:© Τάσος Παπαϊωάννου/ActionAid

Περιεχόμενα:Σελ.3ΣημείωμαΣελ.4Τα νέα μαςΣελ.12ΝέοταξίδιΣελ.14ΠρόγραμμαεθελοντισμούΣελ.16Κεντρικόθέμα

Σελ.20Ιστορίες ΑναδοχήςΣελ.24Ιστορία αλλαγήςΣελ.26ΕκστρατείαΣελ.28Actionεκπαίδευση

Σελ.29ActionγεύσειςΣελ.30ΕταιρικέςσυνεργασίεςΣελ.31Προγράμματα ActionAid

Page 3: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Πριν από λίγο καιρό, συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το πρώτο εθελοντικό ταξίδι στην Κένυα, όπου 40 Ανάδοχοι από την Ελλάδα για πρώτη φορά επισκέ-φτηκαν οργανωμένα μια από τις εκατοντάδες κοινότητες που έχει υποστηρίξειη ActionAid δείχνοντας με έναν επιπλέον τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πιο φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους του κόσμου.

Ένας από τους κύριους στόχους μας τότε ήταν να δώσουμε στους Αναδόχους μας τη δυνατότητα να δουν από κοντά, με τα ίδια τους τα μάτια, τα αποτελέσματα της οικονομικής τους συνεισφοράς. Μετά από 10 ταξίδια αλληλεγγύης, 4 ταξίδια ενσωμάτωσης και σχεδόν 300 Αναδόχους να έχουν συμμετάσχει σε αυτά γνωρί-ζουμε ότι ο μεγάλος κερδισμένος των ταξιδιών δεν είναι ούτε η οργάνωση, ούτε η κοινότητα, αλλά οι ίδιοι οι Ανάδοχοι. Αυτό προκύπτει από τα δικά σας λόγια: «ήρθα για να δώσω, αλλά τελικά πήρα πολύ περισσότερα» ή «σκάψαμε πηγάδια, αλλά πιο πολύ σκάψαμε μέσα μας»...

Αυτά τα 5 χρόνια είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά αρκετούς από εσάς τους εθελοντές των ταξιδιών και θέλω να σας πω από αυτό εδώ το βήμα ότι νιώθω για όλους σας βαθύ σεβασμό και αγάπη. Θα ήθελα, όμως, να πω και σε όσες και όσους από εσάς δεν είχατε τη δυνατότητα ή την ευκαιρία να κάνετε ένα τέτοιο ταξίδι, ότι αυτό που κάνετε είναι ήδη σπουδαίο. Η Αναδοχή Παιδιού σήμερα δεν είναι απλά μια πράξη αλληλεγγύης προς κάποιους συνανθρώπους μας που έχουν λιγότερες ευκαιρίες από εμάς. Είναι μια στάση ζωής κόντρα σε ένα παράλογο κόσμο, για την οποία αξίζει να νιώθετε υπερήφανοι.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Γεράσιμος ΚουβαράςΓενικός Διευθυντής

ΣΗΜΕΙΩΜΑ 3

Page 4: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

ΤΑΝΕΑΜΑΣ

4

Σχεδόν 1 εκ. πρόσφυγες έχουν περάσει το κατώφλι της χώρας μας από το 2015, ενώ περισσότεροι από τους μισούς έχουν φτάσει στη Λέσβο.

Με τη δική σας βοήθεια βρισκόμαστε στη Λέσβο και φροντίζουμε για εκείνες τις ανάγκες που οι ίδιοι οι πρόσφυγες μας έχουν υποδείξει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους ίδιους.

Μέχρι σήμερα: •80.000πρόσφυγες έχουν προσεγ- γίσει οι διαμεσολαβητές μας στα δύο κέντρα καταγραφής, τη Μόρια και το Καρά Τεπέ. Η παροχή πληροφορίας και η καθοδήγηση γίνεται στη γλώσσα που μιλάνε οι ίδιοι οι πρόσφυγες.• 10.749γυναίκες έχουν επισκεφτεί από τον Οκτώβριο τα δύο Κέντρα για Γυ- ναίκες και τα μωρά τους της ActionAid, στα οποία έχουν βρει ασφάλεια, ψυχο- λογική υποστήριξη, μπορούν να θηλά- σουν ή να αλλάξουν τα μωρά τους.• 10.749πακέταμεείδηπρώτης ανάγκης έχουν διανεμηθεί ήδη σε γυναίκες στα δύο Κέντρα μας. Τα πακέτα περιλαμβάνουν σαπούνι, οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα, σερβιέτες, εσώρουχα και μωρομάντηλα.• 11.205είδηγιατονχειμώνα έχουν διανεμηθεί σε γυναίκες και παιδιά. Σε αυτά περιλαμβάνονται αδιάβροχα poncho, fleese μπουφάν, κάλτσες, γάντια και σκούφοι.

Η δράση μαςγια τους

πρόσφυγεςστη Λέσβο

Γράφειο Δημήτρης Τουμπής

© K

arin

Sch

erm

bru

cker

/Act

ion

Aid

Page 5: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

ΤΑΝΕΑΜΑΣ

5

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κένυα είναι οι συνε-χόμενοι μήνες ξηρασίας που οδηγούν στην έλλειψη πόσιμου και καθαρού νε-ρού για χιλιάδες οικογένειες. Μια λύση για το πρόβλημα είναι οι ειδικές δεξα-μενές, οι οποίες μπορούν να συλλέγουν και να αποθηκεύουν το βρόχινο νερό, κατά την περίοδο των βροχών, έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, στις περιόδους ξηρασίας.Μια τέτοια λύση, χάρισε στους κα-τοίκους της κοινότητας Μαράφα η “Sawa-Sawa”, η ομάδα των Ελλήνων και Κύπριων εθελοντών, που ταξίδεψε στην Κένυα, τον Ιούλιο του 2014. Η ομάδα γύρισε από το ταξίδι με την επιθυμία να μη σταματάει να προσφέρει και να ελ-πίζει σε έναν καλύτερο κόσμο και έτσι, κατάφερε μέσα από πολλές πρωτοβου-λίες και ενέργειες, να συγκεντρώσειτο ποσό των 5.043,70€.

Καθαρό νερό και χαμόγελα για τα παιδιά

του Κιλίφιστην Κένυα!

Γράφει η Σοφία Δελενίκα

© A

ctio

nA

id

Το ποσό αυτό χρηματοδότησε την αγο-ρά συστήματος συλλογής βρόχινου νε-ρού καθώς και προγράμματα εκπαίδευ-σης για τη σωστή χρήση του, για δύο δημοτικά σχολεία στο χωριό Κιλίφι, της Μαράφα. 10.000 λίτρα καθαρού νερού προσφέρουν πλέον καλύτερη υγιεινή, λιγότερες αρρώστειες και πολλά πε-ρισσότερα χαμόγελα στα 500 περίπου παιδιά των δύο αυτών σχολείων!

Ευχαριστούμε Sawa-Sawa που κάνατε τον κόσμο αυτόν λίγο καλύτερο!!!

Page 6: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

ΤΑΝΕΑΜΑΣ

6

ΔείτετοβίντεοπουφτιάξαμεγιατηνΠαγκόσμιαΗμέρατηςΓυναίκαςεδώ:youtu.be/L-C_BgM34tM

Κάνονταςτις γυναίκεςνα χαμογελούν

Γράφει η Άννα Μπότσογλου

Σε όλο τον κόσμο, γυναίκες γελούν παρά τις δυσκολίες. Είναι οι μητέρες μας, οι γιαγιάδες μας, οι σύζυγοί μας, οι αδερφές μας, οι φίλες μας. Είναι γυναίκες που παλεύουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν 3 γεύματα την ημέρα για την οικογένειά τους. Είναι γυναίκες που αγωνίζονται για να πηγαίνουν οι κόρες τους στο σχολείο.

Οι αγώνες τους και οι προσπάθειες όλων μας να γίνει αυτός ο κόσμος πιο δίκαιος φέρνουν αποτελέσματα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, στις λιγότερες αναπτυγμένες χώρες, ο αριθμός των θανάτων έπεσε από 903 γυναίκες το 1990 σε 436 ανά 100.000 γεννήσεις, το 2015. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε εντυπωσιακή πτώση κατά περισσότερο από 50%.

Και στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρ-χει πρόοδος. Σύμφωνα με την UNESCO, στις αναπτυσσόμενες χώρες, το 1999 σχεδόν το 70% των γυναικών άνω των 15 ετών γνώριζαν γραφή και ανάγνωση ενώ το 2015, το ποσοστόείχε ανέβει στο 78%.

Και παρόλο που πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και στους πρόωρους γάμους υπάρχει πρόοδος. Σύμφωνα με τη UNICEF, παγκοσμίως, 1 στις 4 γυναίκες που ζει σήμερα παντρεύτηκε όταν ήταν μικρότερη από 15 ετών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ήταν 1 στις 3 γυναίκες.

Η στήριξη των γυναικών δεν είναι μόνο δίκαιη, κάνει και τον κόσμο καλύτερο. Διότι, για παράδειγμα, σύμφωνα με την UNESCO, τα παιδιά μητέρων που έχουν πάει σχολείο έχουν 50% περισ-σότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά τα 5 τους χρόνια. Για αυτό θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε.

Page 7: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

ΤΑΝΕΑΜΑΣ

7

Κινηματογραφική προβολήτου νέου μας ντοκιμαντέρ

“Made in Bangladesh”

Γράφει η Χαρά Τασόγλου

Το νέο ντοκιμαντέρ της ActionAid “Made in Bangladesh”, μετά την τηλεοπτική του προβολή στον Ant1 τον περασμένο Οκτώβριο, προβλήθηκε στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο στην Αθήνα την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση που στείλαμε στα emails σας και γεμίσατε την αίθουσα με χαμόγελα και αλληλεγ-γύη! Υποσχόμαστε την επόμενη φοράοι προβολές να είναι περισσότερεςγια να έρθετε όλοι όσοι το θέλετε!

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ: τον Απρίλιο του 2014, με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την μεγαλύτερη βιομηχανική τραγωδία της ιστορίας που κόστισε 1.138 ανθρώπινες ζωές,

την κατάρρευση του εργοστασίου ρούχων Rana Plaza στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, επισκεφθήκαμε τη Ντάκα για να γυρίσουμε το ντοκιμα-ντέρ ερευνώντας σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι επιζώντες, πώς φτιάχνονται τα ρούχα που φτάνουν στις βιτρίνες των καταστημάτων και τελικά στις ντουλά-πες μας και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως καταναλωτές.

Ευχαριστούμε θερμάτον κινηματογράφο Μικρόκοσμο

για τη στήριξη.

Δείτε περισσότεραστο σύνδεσμο

tinyurl.com/zruptln

© Τ

άσ

ος

Πα

πα

ϊωά

ννο

υ/A

ctio

nA

id

Page 8: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

ΤΑΝΕΑΜΑΣ

Καν’ το για εμάςΗ πλατφόρμα crowdfunding

της ActionAid

Γράφει ο Γιώργος Μαυρογόνατος

www.actionaid.gr/crowdfunding Στο «Κάν’ το για εμάς» μπορείς να τρέξεις

μια καμπάνια και να συγκεντρώσειςχρήματα για την ActionAid.

Ο λόγος μπορεί να είναι μια εκδήλωση,ένας γάμος, μια βάφτιση,

η ονομαστική σου γιορτή ή τα γενέθλιά σου.Όμως, δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο λόγο,

απλά μπορεί να σε έχει κινητοποιήσεικάτι για να συγκεντρώσεις

κάποιο ποσό.

8

Page 9: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

9

ΔημήτρηςΠαπαγιαννακόπουλος

Ο κος Δημήτρης είναι 84 ετών και Ανάδοχος του 6χρονου Charles από τη Ζάμπια. Από το 2010 τρέχει κάθε χρόνο στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, στα 5 χλμ. Λίγες μέρες πριν τον αγώνα μπήκε στο «Καν’ το για εμάς», έστησε την καμπάνια του και την έστειλε στους φίλους και γνωστούς του. Όχι μόνο έπια-σε τον στόχο του, αλλά μας συγκίνησε όλους με ένα από τα πιο ωραία σχόλια που γράφτηκαν στην καμπάνιά του:

«Είσαι για μένα πηγήέμπνευσης και θαυμασμού!Είμαι περήφανη καιευτυχισμένη που είμαικόρη σου!!»

ΠαναγιώταΠαπαγιαννακοπούλου

Η Νάσια, ο κύριος Δημήτρης αλλά και μια εταιρία είναι κάποια πρόσωπαπίσω από τις πρώτες καμπάνιες. Σας τους παρουσιάζουμε για να πάρετε ιδέες:

Νάσια Χολέβα

Στηρίζει χρόνια την ActionAid. Έχει δει παιδιά στη Ρουάντα να περπατάνε 2 ώρες για να κουβαλήσουν μπιτόνια με νερό. Αποφάσισε να περπατήσει για αυτούς τα 42 χλμ. στον Κλασικό Μαραθώνιο και να κάνει και μια καμπά-νια στο «Καν’ το για εμάς». Ξεπέρασε το στόχο της, περπάτησε 67.517 βήματα Μαραθώνιας συμπαράστασης και τερμάτισε θριαμβευτικά τον αγώνα.

Sony PlayStation

To PlayStation 4 γιόρτασε τη χρονιά που μας πέρασε τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης κονσόλας κι έκανε μια καμπάνια στο «Καν’ το για εμάς», με κλήρωση μια συλλεκτική έκδοση του PS4. Το πρόσωπο της καμπάνιας ήταν ο γνωστός ηθο-ποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. 90 συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στην καμπάνια, βοήθησαν την ActionAid κι ένας τυχερός σήμερα έχει μια συλλε-κτική έκδοση του PS4 στο σπίτι του.

Είναι πολύ απλό να κάνειςκι εσύ μια καμπάνια!

Μπες στοwww.actionaid.gr/crowdfunding

άνοιξε την καμπάνια σου,στείλε τη στους φίλους σου

(μέσω facebook, twitter ή email) και ζήτα τους να συνεισφέρουν

€5, €10 ή όποιο άλλοποσό θέλουν.

Page 10: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

10

ΤΑΝΕΑΜΑΣ

Αντιμετωπίζονταςτο El Niño

Γράφει η Άννα Μπότσογλου

© A

ctio

nA

id

Page 11: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

11

Το φετινό El Niño είναι ιδιαίτερα άγριο. Εδώ και μήνες έχει προκαλέσει σφο-δρές πλημμύρες σε ορισμένες περιο-χές και ακραία ξηρασία σε άλλες. Κοντά στα 29 εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική δεν έχουν αρκετή τροφή, καθώς η σοδιά των δημητρια-κών μειώθηκε κατά σχεδόν 25% το 2015.

Στη Ζιμπάμπουε, η κατάσταση είναιπολύ δύσκολη. Εξαιτίας της παρατε-ταμένης ξηρασίας, 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια, δηλαδή σχεδόν το ¼ του πληθυσμού. Η χώρα είναι συνηθι-σμένη σε ξηρασίες, αλλά φέτος είναι πολύ χειρότερα.

Μπορείς να προλάβεις μια τέτοια καταστροφή; Η ActionAid αυτό προ-σπαθεί να κάνει στις κοινότητές της. Ένα καλό παράδειγμα είναι η 36χρονη Sibusisiwe, αγρότισσα από την περιοχή Nkayi, μια κοινότητα που στηρίζεται από Έλληνες Αναδόχους.

«Είμαι μια από τις αγρότισσες που η ActionAid έκανε καιρό να με πείσει ότι οι βροχές δενθα έρχονται κάθε χρόνο.»

Σίγουρα θα έχετε ακούσειγια το El Niño, το φαινόμενο

που θερμαίνει τη θερμοκρασία της θάλασσαςστον Ειρηνικό και αλλάζει τον καιρό

σε μια τεράστια περιοχή κοντά στον ισημερινόσε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έτσι, η Sibusisiwe αναγκάστηκε να πουλήσει τις κατσίκες και τις κότες της για να επιβιώσει. Ορισμένοι φίλοι της της πρότειναν να φυτέψει μεγα-λύτερη περιοχή, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

«Μετά την εκπαίδευσηαπό την ActionAid και τουςσυνεργάτες της και αφού έκανα πολλές ερωτήσεις, κατάλαβα πώς να αγωνιστώ κατάτης φτώχειας.»

Η Sibusisiwe άλλαξε καλλιέργεια από καλαμπόκι σε άλλα σιτηρά που χρειάζο-νται λιγότερο νερό και κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία.

«Όταν είδα τα προϊόνταάλλων αγροτισσών κατά τη διάρκεια της γιορτής για τη διαφοροποίηση των αγροτικών προϊόντων, ορκίστηκα ότι εγώ θα είμαι η καλύτερη τον ερχόμενο Ιούλιο!»

Η Sibusisiwe είναι γεμάτη ελπίδαγια το μέλλον.

Page 12: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

12

ΝέοΕθελοντικό Ταξίδι

στην Ουγκάντα

Ημερομηνίες:18-26 Ιουνίου 2016

ΝΕΟΤΑΞΙΔΙ

Σας προσκαλούμε στο νέο ταξίδι αλληλεγγύηςπου θα πραγματοποιηθεί στην κοινότητα Παντέρ

της Ουγκάντας. Στόχος μας, να συμμετέχουμεστην ολοκλήρωση της κατασκευήςτου δημοτικού σχολικού κτηρίου

στο χωριό Γκαλαγκάλα.

Γράφει η Σοφία Δελενίκα

© A

ctio

nA

id

Page 13: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

13

18/6: Αναχώρηση από την Αθήνα με Egypt Air.

19/6: Άφιξη νωρίς το πρωί στο Έντεμπε και άμεση αναχώρηση για το Παντέρ το οποίο βρίσκεται στη βόρεια Ουγκάντα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και συνάντηση ενημέρωσης με την ActionAid.

20-23/6: Κάθε πρωί πηγαίνουμε στο χωριό Γκαλαγκάλα και συμμετέχουμε στο χτίσιμο αιθουσών του δημοτικού σχολείου. Τα απογεύματα θα επισκεφθούμε έργα που έχουν ολοκληρωθεί στην περιοχή με τις εισφορές από το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού.

24/6: Αναχώρηση το μεσημέρι από το Παντέρ για την Καμπάλα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

25/6: Διαμονή στην Καμπάλα και αναχώρηση αργά το απόγευμα για το αεροδρόμιο Έντεμπε.

26/6: Άφιξη στην Αθήνα.

Εκτιμώμενοκόστος:Περίπου 1.350€ για τα έξοδατου κάθε εθελοντή (αεροπορικάεισιτήρια Αθήνα - Έντεμπε - Αθήνα,7 διανυκτερεύσεις με πρωινό,γεύματα, βίζα).

Επιπρόσθετα κάθε εθελοντής θαχρειαστεί να καταβάλει εισφορά 300€ στην ΑctionAid. Το ½ αυτού του ποσού θα διατεθεί για την ολοκλήρωση των αιθουσών του σχολείου και το ½ θα καλύψει ομαδικά έξοδα του ταξιδιού (όπως ενοικιάσεις πούλμαν, καύσιμα, προμήθειες φαγητού και νερού γιατις ημέρες μας στην κοινότητα).

Συνολικό κόστος:Περίπου 1.650 – 1.750 ευρώ (δεν περι-λαμβάνονται προσωπικά έξοδα).

Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων:35 Ανάδοχοι Παιδιού.

Προθεσμία για δήλωση συμμετοχής:22 Απριλίου 2016 (θα τηρηθεί σειράχρονικής προτεραιότητας).

Περισσότερες πληροφορίες:Καλέστε στο 210 92 12 321 και ζητήστετη Μαριάννα, τη Γλυκερία ή τη Σοφίαγια να σας στείλουν το εγχειρίδιοεθελοντή και την αίτηση συμμετοχής.

Ενδεικτικό πρόγραμμα:

Page 14: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

14

Γράφει η ΣτέλλαΕρματζόγλου

© A

ctio

nA

id

Page 15: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

15

Δημιουργώνταςτοπρώτοσώμα

ευρωπαίωνεθελοντών

Πρόκειται για το πρόγραμμα “EU Aid Volunteers Initiative”, μέσα από το οποίο 4.000 εθελοντές από την Ευρώπη, αφού εκπαιδευτούν, θα έχουν τη δυνατότητα μελλοντικά να προσφέ-ρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Εννέα χώρες της ΕΕ και έξι άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν έναν κοινό χώρο δράσης και συνύπαρξης.

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση κοινοτήτων των αναπτυσσόμενων χωρών, ώστε να ανταπεξέλθουν σε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους ή να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετάαπό κάποια φυσική καταστροφή.

Στο Παρίσι, πριναπό μερικές ημέρες, μπήκαν

οι βάσεις για ένα νέοευρωπαϊκό εγχείρημα

στο οποίο η ActionAid Ελλάςθα συμβάλλει ενεργά.

Από την έναρξη του προγράμματος έως και τη στιγμή της υλοποίησής του, οι εθελοντές των χωρών αυτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν, να αλληλεπιδράσουν και να δημιουρ-γήσουν ένα τοπικό και παράλληλα ένα διεθνές δίκτυο ανταλλαγής πρακτικών. Σε μια προσπάθεια να δοθεί στην έννοια του εθελοντισμού η πραγματική της διάσταση και θα υποστηρίξουν και θα προάγουν την αλληλεγγύη.

Μέχρι το τέλος του χρόνουη ActionAid Ελλάς φιλοδοξεί να καταφέρει να πάρει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση που θα της επιτρέψει από το 2017 να γίνει ο πρώτος ελλη-νικός φορέας αποστολής εθελοντών ανθρωπιστικής δράσης!

Page 16: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

16 ΚΕΝΤΡΙΚΟΘΕΜΑ

χρόνιαεθελοντικά

ταξίδιααλληλεγγύης

© Γ

ιανν

ης

Λευ

τάκ

ης

/Act

ion

Aid

Page 17: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

17

Γράφειη Νάταλι Βαλάκη

Ήταν τέλη του 2009.Μόλις είχαμε επιστρέψει από την Κένυα, όπου είχαμε πάειγια το γύρισμα ενός μικρού φιλμ για την Αναδοχή. Ήμουν συγκλο-νισμένη. Η Κένυα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, ήταν αυτό το συναίσθημα που σε γεμίζει και σε ξεχειλίζει και μετά, όσο και να θες, δεν περιγράφεταιμε λόγια. Γνωρίσαμε ανθρώπους μοναδικούς, πραγματικούςαγωνιστές της ζωής που δεντα παρατάνε, που δεν κάνουν πίσω, που δεν σταματούν να ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή.

Page 18: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

18 ΚΕΝΤΡΙΚΟΘΕΜΑ

© Β

αγγ

έλη

ς Δ

ου

σά

κη

ς /A

ctio

nA

id

© Β

αγγ

έλη

ς Δ

ου

σά

κη

ς /A

ctio

nA

id©

Βα

σιλ

ική

Μα

ρκο

λέφ

α /A

ctio

nA

id©

Βα

σιλ

ική

Μα

ρκο

λέφ

α /A

ctio

nA

id

Page 19: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

19

Άρχισα να αισθάνομαι πολύ έντονα ότι πρέπει και άλλοι άνθρωποι να μοιραστούν και να ζήσουν τέτοιες εμπειρίες, να πάρουν λίγη Αφρική μέσα τους, ειδικά οι 40.000 Ανάδοχοί μας.

Κάπως έτσι σχεδιάσαμε το πρώτο εθελοντικό ταξίδι αλληλεγγύηςΑναδόχων, στην Κένυα φυσικά. Θυμάμαι το άγχος μας, τις ατελείωτες συναντήσεις και συζητήσεις με τους συναδέλφους μας στην Κένυα,τις διαδικασίες που θέσαμε εσωτερικά, τις εκπαιδεύσεις, τις παρουσιάσεις, πάνω απ΄ όλα όμως το μόνιμο ερώτη-μα: θα πάνε όλα καλά; Και τελικάπόση από τη μαγεία της Αφρικήςθα καταφέρουμε άραγε να κουβαλή-σουμε μαζί μας;

Δέκα εθελοντικά ταξίδια αλληλεγγύ-ης και τέσσερα immersions (ή ταξίδια ενσωμάτωσης, όπως τα λέμε επίσης) κάναμε από τότε. Κάθε ένα ταξίδι μοναδικό, γεμάτο από συναισθήματα και εικόνες, με πολλή συγκίνηση και ακόμα περισσότερη αισιοδοξία.

Κάθε ταξίδι έχει στόχο τελικά την ενσωμάτωση με την τοπική κοινό-τητα, την αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και την έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης.

Συνολικά έχουν έρθει μαζί μας σχεδόν 300 άνθρωποι, όλων των ηλικιών,απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλά-δας και της Κύπρου, πολλοί από αυτούς σε αρκετά ταξίδια. Γιατί αυτά τα ταξίδια τελικά είναι εθισμός, αν πας μια φορά δεν γίνεται να μην ξαναπάς. Και γιατί η μαγεία τους είναι κολλητική και κουβαλιέται εύκολα.

Πέντε χρόνια μετά, 300 άνθρωποι ως νέα «οικογένεια» μας, σχολεία και προγράμματα που έχουν χτιστεί από Έλληνες και Κύπριους Αναδόχουςσε όλες τις μεριές του κόσμου και ακόμα ευχόμαστε να αφήνουμε πολλή αλληλεγγύη εκεί και να γυρίζουμε με μπόλικη μαγεία πίσω. Και να μην σταματάμε να ταξιδεύ-ουμε και να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο – μαζί.

© Τ

άσ

ος

Πα

πα

ϊωά

ννο

υ/A

ctio

nA

id

Page 20: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

20 ΙΣΤΟΡΙΕΣΑΝΑΔΟΧΗΣ

© Π

άνο

ς Σ

ινα

νίδ

ης

/Act

ion

Aid

Page 21: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

Tο παράδειγμα στην κοινότητα Λάι Τσάου!

21

Ιστορίεςεπιτυχίας:

Εννιά χρόνιαέργου για

μία ολόκληρηκαλύτερη ζωή!

Είμαστε περήφανοι που ολοκληρώνουμε το πρόγραμμά μαςσε άλλη μια κοινότητά μας, στο Λάι Τσάου στο Βιετνάμ.Μετά από 9 χρόνια υποστήριξης, η ActionAid μαζί με

τους Αναδόχους Παιδιού της κοινότητας κατάφερε να βελτιώσειτις συνθήκες ζωής 18.190 παιδιών και ενηλίκων και να ενδυναμώσει

τους κατοίκους 24 χωριών ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουνμόνοι τους πλέον για ένα σίγουρο και

καλύτερο αύριο!

Γράφει η ΓλυκερίαΑράπη

Ας δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά αποτελέσματατων έργων που πετύχαμε μαζί:

κάνουν μάθημα σε καλύ-τερες αίθουσες σε 7 σχο-λεία, όπου ανακαινίσαμε τις σχολικές τάξεις και κατασκευάσαμε βρύσες με νερό, καινούργιες του-αλέτες, κουζίνα, βιβλιοθή-κες και περίφραξη για την ασφάλειά τους.

4.000 παιδιά 8.000παιδιάαπό τις πιο φτωχές οικογένειες έλαβαν υποτροφίες, σχολικά υλικά και ζεστά ρούχα για να μπορούν να πη-γαίνουν στο σχολείο.

συμμετείχαν σε αθλη-τικές και δημιουργικές δραστηριότητες καισε κατασκηνώσεις,όπου είχαν την ευκαιρίανα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

2.500 μαθητές

Page 22: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

22 ΙΣΤΟΡΙΕΣΑΝΑΔΟΧΗΣ

Οι 280 μαθητές του δημοτικού σχολείου Na Tam αναγκαζόντουσαν να μοιράζονται τη μοναδική κατεστραμμένη τουαλέτα που είχε το σχολείο τους, χωρίς πόρτα και βρύση. Τα περισσότερα παιδιά προτιμούσαν να μην πηγαίνουν στην τουαλέτα έως να επιστρέψουν στο σπίτι. H ActionAid ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα για την κατασκευή καινούργιων αποχωρητηρίων και βρυσών με καθαρό νερό, ενώ οι γονείς και οι δάσκαλοι πρόσφεραν τα εργατικά χέρια. Μετά την κατασκευή, οι δάσκαλοι παρατήρησανότι μειώθηκαν σημαντικά οι απουσίες των παιδιών λόγω διάρροιας, στομαχό-πονων και μολύνσεων στα μάτια.

Η μικρή Lo Thi Nang Phuong (με την κόκκινη μπλούζα) μας λέει:«Μου αρέσει πολύ να έρχομαι στο σχολείο μου γιατί είναι αλλιώς. Έχουμε καθαρές τουαλέτες και μπορούμε να πλένουμε τα χέρια μας!»

κατάφεραν να εξασφαλίσουν αρκετή τροφή και πρό-σθετο εισόδημα εφαρμόζοντας τεχνικές που έμαθαν στα σεμινάριά μας, όπως η παραγωγή βιολογικού λιπά-σματος από απορρίμματα και η προστασία των ζώων από ασθένειες. Παρείχαμε επίσης 60 μηχανές, όπως αλέτρια, μηχανές επώασης αυγών και ψεκαστήρες.

έλαβαν υποστήριξη στο ξεκίνημά τους στην καλλιέργεια ρυζιού, την εκτροφή χοίρων και άλλες αγροτικές εργασίες για να μπορούν να έχουν μία αξιοπρεπή πηγή τροφής και χρημάτων. 300 από αυτές έλαβαν επίσης μικρά δάνεια για να μπο-ρούν να αγοράσουν τα απαραίτητα. Από τα χρήματα που επιστρέφονται με συμβο-λικό επιτόκιο μπορούν να επωφελούνται ακόμα περισσότεροι νέοι αγρότες.

H Lo Thi Chien (αριστερά) είναι ένα από τα 2.500 παιδιά που λαμβάνουν δωρεάνφαγητό και φρέσκα λαχανικά από τον κήπο του σχολείου τους που φτιάξαμε μαζί τους!

6.455 αγρότισ-σες και αγρό-τες και 2.160κτηνοτρόφοι

1.500 οικογένειες

© A

ctio

nA

id©

Act

ion

Aid

Page 23: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

23

Η Lo Thi Tuoi μας λέει: «Στα σεμινάρια της ActionAidμάθαμε πώς να προβλέπουμε τον καιρό και πώς να καλύπτουμε τις καλλιέργειες και τα ζώα μας από τον πάγο. Πέρσι καταφέραμε να διπλασιάσουμε τη σοδειά μας. Με τα χρήματα που βγάλαμε, μπόρεσα να αγοράσω πιο πολλά αυγά και κρέας, αλλά και να στεί-λω τα δύο παιδιά μου στο σχολείο.»

Η εξαμελής οικογένεια της Deo Thi Chon (με την άσπρη μπλούζα) βασιζό-ταν στην καλλιέργεια ρυζιού για την επιβίωσή τους. Η γη της, όμως, ήταν ξερή και καθώς δεν ήξερε πώς αλλιώς να εξασφαλίσει τροφή ή χρήματα, περνούσαν πολλές μέρες χωρίς να έχει φαγητό στο τραπέζι. Η Chon είναι μία από τις αγρότισσες που παρακολού-θησε τα σεμινάρια της ActionAid και έλαβε ένα μικρό δάνειο για να ξεκινή-σει την εκτροφή χοίρων. Σήμερα, κατα-φέρνει με περηφάνια να βγάζει αρκετά χρήματα που της αρκούν για να θρέψει τα τέσσερα παιδιά της και να συνεχίσει την εκπαίδευσή τους.

Η Chon είναι, επίσης, μία από τους 3.000 κατοίκους που έμαθαν γρα-φή και ανάγνωση χάρη στην ActionAid. Τώρα έχει αναλάβει η ίδια να μετα-δώσει όσα έμαθε σε περισσότερους αγρότες.

Η υποστήριξή μας όμως δεν σταματά!Σύντομα οι Ανάδοχοι της κοινότητας Λάι Τσάου θα λάβετε υλικό

για να συνεχίσουμε μαζί τη στήριξη στην κοινότητα Μπιν Ταν!Γιαοποιαδήποτεπληροφορίαεπικοινωνήστεστο210.92.12.321.

Μέσα από τα προγράμματα επιμόρφωσης, οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν οι ίδιοι το έργο μας γιατα επόμενα χρόνια!

© A

ctio

nA

id

© A

ctio

nA

id

Page 24: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

ΙΣΤΟΡΙΑΑΛΛΑΓΗΣ

24

Η σημασίατης εκπαίδευσηςτωνγυναικών!

Γράφει η ΜαριάνναΦιλιπποπούλου

© A

ctio

nA

id

Page 25: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

25

«Γεια σας. Με λένε Halima,είμαι 74 χρονών και ζω στο χωριό Dalliτης κοινότητας Kaldar του Αφγανιστάν

με την οικογένεια του γιου μου.Ο γιος μου έχει 3 γιους και μια κόρη,

την 13χρονη Shakela...»

«Όταν η ActionAid ξεκίνησε το έργο της στο χωριό μας, μια γυναίκα από την ActionAid μας προσκάλεσε να συμμετάσχουμε σε μια συνάντηση. Η γυναίκα μας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες της ActionAid, για τον Κύκλο Reflect* και αναφέρθηκε στα οφέλη που έχει αυτό το πρόγραμ-μα. Έτσι αποφάσισα να γίνω μέλος και να πηγαίνω στις συναντήσεις που οργανώνει κάθε εβδομάδα.

Ποτέ πριν δεν ήμουν τόσο πολύ ενη-μερωμένη σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και τη σημασία που έχει η εκπαίδευση, ειδικά η εκπαίδευση των κοριτσιών. Συγκινήθηκα πολύ και μακάρι να ήμουν ξανά 10 χρονών και να μπορούσα να πάω και εγώ σχο-λείο! Μπορούσα όμως να στείλω

την εγγονή μου! Ο γιος μου είχε απα-γορεύσει στην Shakela να πηγαίνει σχολείο, όπως οι περισσότεροι εδώ, αφού πιστεύουν ότι δεν χρειάζεταινα πηγαίνουν τα κορίτσια σχολείο μετά τα 12 ή 13 τους.

Του μίλησα για την εκπαίδευση και για το μέλλον της κόρης του, αλλά και για το πώς αλλάζει ο κόσμος και ανέφερα πολλά παραδείγματα που είχα μάθει από τον Κύκλο Reflect, ενώ πήρα την ευθύνη για την ασφάλειά της. Κατάφερα να τη στείλω ξανά στο σχο-λείο και τώρα είναι πολύ χαρούμενη! Όταν έρχεται από το σχολείο διαβάζει και κάνει τις ασκήσεις της μπροστά μου και εγώ πάντα την ενθαρρύνωνα διαβάζει.»

* Η ActionAid δημιούργησε το 1993 το εκπαιδευτικό πρόγραμμαεπιμόρφωσης ενηλίκων Reflect, το οποίο εφαρμόζεται από περισσότερους

από 350 οργανισμούς σε περίπου 65 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.Το πρόγραμμα ενθαρρύνει άνδρες και γυναίκες να μάθουν γραφή και ανάγνωση,

να συνειδητοποιήσουν και να αναλύσουν τα προβλήματα πουτους αφορούν και να αναζητήσουν λύσεις.

Page 26: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ26

Γράφειη Μάττα Σαμίου

ΕκστρατείαΑόρατα Παιδιά:Τι καταφέραμε μέχρι σήμερα

© Μ

αρ

ία Ν

τού

νη/A

ctio

nA

id

Page 27: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

27

Η εκστρατεία μας μέχρι σήμερα:

•ΠραγματοποιήσαμετηνΠαγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαί- δευση 2014: 40.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος και έφτιαξαν ανθρώπινες αλυσίδες.

•Κάναμεεκστρατείακινητοποίησης πολιτών: 8.000 υπέγραψαν επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητώ- ντας να αναλάβει άμεσα δράση.

•Φτιάξαμεβίντεοευαισθητοποίησης με περισσότερα από 60.000 views: youtu.be/dMeTAwxYzqk

•Οργανώσαμεακτιβιστικόδρώμενο μπροστά από την Βουλή με συμμετοχή εθελοντών (βλ. Action Λόγου #12).

•Καταθέσαμετιςθέσειςμαςστην Βουλή στην Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

•ΣυναντηθήκαμεμετοΥπουργείο Παιδείας και πιέσαμε για τα αιτήματά μας. Είχαμε θετική ανταπόκριση σε κάποια από αυτά και συνεχίζουμε την πίεση μέχρι να ικανοποιηθούν όλα.

Περισσότερα στοwww.actionaid.gr/aoratapaidia

Πριν από μερικούς μήνεςξεκινήσαμε την εκστρατεία μας

για την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία,ώστε να μην μείνει κανένα παιδί

εκτός σχολείου.

Οι προσπάθειές μας είχαν θετικάαποτελέσματα:

Το Υπουργείο Παιδείας «δεσμεύεται να εφαρμόσει στην πράξη τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Το υπουρ-γείο δεσμεύεται για την θεσμοθέτηση το συντομότερο ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης για την Ειδική Αγωγή.»

Επίσης, θα θεσπιστούν Σχολικοί Συνε-ταιρισμοί στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όπου οι μαθητές θα συμμετέχουν σε όργανα δημοκρατικών διαδικασιών, λήψης αποφάσεων και λογοδοσίας.

Τέλος, σύντομα θα υπάρχει ηλεκτρονικόμητρώοκαταγραφής των μαθητών με αναπηρία, το οποίο όμως θα συμπληρώνεται μόνο από τα ειδικά σχολεία. Η ActionAid θα συνεχίσει να πιέζει μέχρι να υπάρχει καταγραφή όλων των παιδιών με αναπηρία μέσα και έξω από όλα τα σχολεία.

Page 28: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

© Δ

ήμ

ητρ

α Ν

τιρ

ογι

άνν

η/A

ctio

nA

id28 ACTION

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γράφει η ΔήμητραΝτιρογιάννη

Παρέαμε τον 2Π σε ελληνικά σχολεία της Ελβετίας!Στο ξεκίνημα του 2016, η ομάδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μαζί με τον ανήσυχο συνταξιδιώτη μας 2Π (εκπαιδευτική βαλίτσα «Παγκόσμιος Πο-λίτης») επισκέφθηκε τα ελληνικά σχολεία της Γενεύης και της Λοζάνης. Μοιραστή-καμε με τους μαθητές τα ταξίδια μας στον κόσμο, εξερευνήσαμε τη διαφορε-τικότητα των ανθρώπων και συζητήσαμε τις σκέψεις μας για ένα καλύτερο κόσμο για όλους.

Παράλληλα οργανώσαμε ένα βιωματικό σεμινάριο για τους Έλληνες εκπαιδευτι-κούς, όπου η συζήτηση και οι ιδέες που αναπτύχθηκαν αποτέλεσαν την εισα-γωγή στη μεθοδολογία της διδακτικής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, οργανώθηκαν 2 ανοιχτές παρουσιάσεις για τους γονείς, με στόχο να γνωρίσουν το έργο της ActionAid Ελλάς και τα εκ-παιδευτικά μας προγράμματα.

Ευχαριστούμε πολύ τον «κύκλο της ελληνικής κοινότητας» για την πρόσκλη-ση, τη φιλοξενία και τη δημιουργική συνεργασία. Πάνω από όλα τους ευχαρι-στούμε για τη δυνατότητα που μας έδω-σε να γνωρίσουμε και να δουλέψουμε με τους μαθητές των ελληνικών σχολείων. Η εμπειρία μας από το ταξίδι αυτό ήταν πραγματικά συναρπαστική! Ελπίζουμε η συνεργασία αυτή να έχει και συνέχεια.

Οανήσυχοςταξιδιώτης2Π(Παγκόσμιος Πολίτης) είναι ο ήρωας

της εκπαιδευτικής βαλίτσας, ο οποίος ταξιδεύει σε νηπιαγωγεία και δημοτι-κά σχολεία όλης της Ελλάδας και μοι-ράζεται με τους μαθητές τις εμπειρίες

του και τους προβληματισμούς τους από τις περιηγήσεις τους στον κόσμο.

© A

ctio

nA

id

Για περισσότερες πληροφορίεςκαλέστεστο210.92.11.029ή επισκεφθείτε το site μας

education.actionaid.gr

Page 29: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

29ACTIONΓΕΥΣΕΙΣΓράφει ο Δημήτρης

Τουμπής

Χρόνος προετοιμασίας:30 λεπτάΥλικά(για4άτομα):• 1 φλ. κινόα Fair Trade*• 1 φλ. ρύζι μπασμάτι από Ινδία Fair Trade*• 250 γρ. φασόλια• 2 ώριμα αβοκάντο• 1 κρεμμύδι σε κυβάκια• 1 ντομάτα σε κυβάκια• 1 αγγούρι σε κυβάκια• λίγος δυόσμος, άνηθος & μαϊντανός• χυμός από 1 λεμόνι• 1/2 φλ. ελαιόλαδο• μαύρο πιπέρι Fair Trade (τριμμένο)* • λίγο αλάτι

Εκτέλεση:Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν με άφθονο νερό. Μετά από 20 λεπτά τα δοκιμάζουμε κάθε 5 λεπτάκαι αυτό επειδή, ανάλογα με την ποικιλία, έχουν διαφορετικό χρόνο βρασμού. Τα σουρώνουμε καιτα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βγάζουμε τη σάρκα από τα αβοκάντο, τη βάζουμε σε ένα μπολ και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.

Βράζουμε την κινόα σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και προσθέτουμε το μπασμάτι. Βράζουμε για ακόμα 10 λεπτά και τα σουρώνουμε και ταρίχνουμε στη σαλατιέρα. Προσθέτουμε το λιωμένο αβοκάντο, το αγγούρι, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε στη σαλάτα με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά.

Ανοιξιάτικη σαλάταμε κινόα & ρύζι

Στο ηλεκτρονικό κατά-στημα της ActionAideshop.actionaid.gr

θα βρείτε τα παρα-κάτω προϊόντατης συνταγής:

Page 30: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

30

Χορηγίες και εταιρικές συνεργασίες

Για τη στήριξη των του έργου μας: • Στα Ιδρύματα Σταύρος Νιάρχος και Α.Γ. Λεβέντη. • Στους ομίλους Interamerican και Μπήτρος, τις εταιρίες Big Solar, ΛΥΔΑ ΑΕ, Β.Σ. Καρούλιας ΑΒΕΕΠ, Yuboto, Συνεταιρισμό ΙΝΚΑ Χανιών και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα για την πολυετή στήριξη τους μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού.

• Στις εταιρίες Chillbox ΑΕ, Happy Days ΑΕ, Εθνική Τράπεζα της Ελλά- δος, Ελληνικαί Ακταί ΑΕ και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

• Στην Wind για τη διοργάνωση Χριστουγεννιάτικου bazaar με τα προϊόντα ActionAid.

• Στο ΣΕΓΑΣ, που μας συμπεριέλαβε για ακόμη μια χρονιά στις συνεργα- ζόμενες ΜΚΟ του Κλασικού Μαρα- θωνίου Αθηνών και στο Σύλλογο Δρομέων Υγείας, ο οποίος διέθεσε μέρος των συνδρομών των μελών του στην ActionAid.

ΕΤΑΙΡΙΚΕΣΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ Γράφει ο Γιώργος

Μαυρογόνατος

Για το πρόγραμμα μαςγια τους πρόσφυγες στη Λέσβο:

• Στο Ίδρυμα Lombard Odier και τις εταιρίες Freudenberg & Co Kommanditgesellschaft, STOP ΑΕΒΕ, Αφοί Παπαϊωάννου ΑΞΤΕΕ και τις Σχολές Χατζήβεη ΑΕ.

• Στις εταιρίες Unilever, Elbisco, ΜΕΓΑ ΑΕΒΕ, Χαλκιαδάκης ΑΕ. και Ι. Σαντοριναίου & ΣΙΑ ΕΕ για τις δωρεές σε είδος.

Το 2015 ήταν μια χρονιά προκλήσεων για την ActionAid.Συνεχίσαμεναυποστηρίζουμε55κοινότητεςστιςπιοφτωχέςχώρεςτουκόσμου

και αρχίσαμε τη δράση μας στη Λέσβο για τους πρόσφυγες. Η ανταπόκρισητωνελληνικώνκαιδιεθνώνιδρυμάτωνκαιεταιριώνήτανσυγκινητικήκαι

γιααυτόθαθέλαμενααπευθύνουμεέναμεγάλοευχαριστώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χορηγίες καιεταιρικές συνεργασίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κο Μαυρογόνατο

στο 210.92.12.321(εσωτ.325) ή στο [email protected]

© fl

atic

on

.co

m

Page 31: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

31ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑACTIONAIDΓράφει

ο Δημήτρης Τουμπής

ΥποστήριξέμαςΑπό την πρώτη στιγμή της δράσης μας

στηριχτήκαμε σε ανθρώπους σαν εσένα που πίστεψαν στην ιδέα ενός δίκαιου κόσμου χωρίς φτώχεια.

Κάνεμια δωρεά

Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που δου-λεύουμε μαζί με τους πιο φτωχούς συνανθρώπους μας στις πιο απομακρυ-σμένες κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών. Χάρη σε εσάς μπορούμε να εφαρμόσουμε βιώ-σιμες και μακροχρόνιες λύσεις, ώστε οι άνθρω-ποι να νικήσουν τη φτώχεια.

Σε χρειαζόμαστε δίπλα μας. Κάθε δωρεά, μικρή ή μεγάλη, έχει αξία. Μπες στο actionaid.gr/gine-ypostiriktis και κάνε τη δωρεά σου.

Γίνε Ανάδοχος Παιδιού

Η απόφασή σου να γίνεις Ανάδοχος μπορεί να είναι καθοριστική για τη ζωή ενός παιδιού σε μια φτωχή χώρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αναδοχή Παιδιού δεν σημαίνει υιοθεσία. Ση-μαίνει υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώ-πων της περιοχής που ζει, ώστε να επιτευχθούν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.

Μπες στο actionaid.gr/anadoxi, γίνε Ανάδοχος Παιδιού με 0,72€/ημέρα και άλλαξε τη ζωή του και ολόκληρης της κοινό-τητας του.

Κάνε αγορές με σκοπό

Στο ηλεκτρονικό κατά-στημα της ActionAid θα βρεις πρωτότυπα είδη ActionAid, αλλά και σειρά προϊόντων Δίκαιου Εμπορίου και παραγω-γών από την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο στηρίζεις την προσπά-θεια μας για ένα κόσμο με λιγότερη φτώχεια και αδικία.

Μπες στο eshop.actionaid.gr και διάλεξε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

© A

ctio

nA

id

Page 32: Περιοδικό Action Λόγου- Ιανουάριος-Μάρτιος 2016