ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

12
ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Τετάρτη 10 Απρίλη 2013 Αριθμός Φύλλου 997 Τιμή 1 € κωδικός 3573 σελίδα 4 σελίδα 3 σελίδα 2 σελίδες 6-7 σελίδα 2 σελίδα 4 σελίδα 2 Με δύο εκδηλώσεις, την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Απρίλη, στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής, και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου στη Μυτιλή- νη, αντίστοιχα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευ- τικών Λέσβου, έδωσε τη δική του δυναμική απάντηση σ’ όσους ισχυ- ρίζονται ότι το «Νέο σχολείο» και η «Αξιολόγηση» είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει μπροστά η εκ- παίδευση στη χώρα μας. Και στις δύο εκδηλώσεις, στις οποί- ες πήραν μέρος πολλοί εκπαιδευτι- κοί, γονείς, μαθητές αλλά και φοι- τητές, εισηγήτρια ήταν η Θεοδώρα Δριμαλά, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο Διοικη- τικό Συμβούλιο της ΔΟΕ (Διδασκαλι- κή Ομοσπονδία Ελλάδας). Ακολού- θησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παραβρισκόμενους στις συγκεντρώσεις. Το «Νέο Εμπρός» έκανε μια πλούσια συζήτηση μαζί της, για τα προβλή- ματα που αντιμετωπίζει η παιδεία στη χώρα μας και τις αιτίες που τα προκαλούν. Την έλλειψη κτηνιάτρων στα δημόσια κτηνιατρεία αντικαθιστούν ιδιώτες οι οποίοι θα πληρώνονται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους για τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για τον μελιταίο πυρετό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρέμβαση, για το μελιταίο πυρετό έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση. σελίδα 3 Ψήφισε-στήριξε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, στείλε μήνυμα ανυπακοής και απειθαρχίας σε συγκυβέρνηση, ΕΕ, δυνάμωσε την δική σου φωνή. Πάλεψε για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας. Να μη θυσιάσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία. ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΠΕΚ) Η 1η Μάη δεν είναι αργία είναι ΑΠΕΡΓΙΑ Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργα- τοϋπαλληλικού Κέντρου ομόφωνα αποφάσισε, να κηρύξει ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 1 Μάη. Απεργιακή συγκέ- ντρωση στην Πλατεία Σαπφούς στις 11 το πρωί. ΝΟ ΛΕΣΒΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ Μαθητικό φεστιβάλ με σύνθημα: «Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη» Τουρνουά ποδοσφαίρου 20-21 Απρί- λη Τομεακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Λέσβου της ΚΝΕ «Η ανεργία και η προοπτική των απόφοιτων του Πανε- πιστήμιου» Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Λιά- πης στέλεχος του ΚΚΕ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ Με πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρ- τυρίας, στις 19 Απρίλη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.30 π.μ. και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, θα κορυφωθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ορ- γανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιου- χικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ και ΟΑΕΕ σε πολλές πόλεις της χώρας.

description

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων Ν. Λέσβου

Transcript of ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

Page 1: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥΤετάρτη 10 Απρίλη 2013 Αριθμός Φύλλου 997 Τιμή 1 €

κωδικός 3573

www.neo-empros.net

σελίδα 4

σελίδα 3σελίδα 2

σελίδες 6-7

σελίδα 2 σελίδα 4 σελίδα 2

Με δύο εκδηλώσεις, την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Απρίλη, στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής, και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου στη Μυτιλή-νη, αντίστοιχα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευ-τικών Λέσβου, έδωσε τη δική του δυναμική απάντηση σ’ όσους ισχυ-

ρίζονται ότι το «Νέο σχολείο» και η «Αξιολόγηση» είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει μπροστά η εκ-παίδευση στη χώρα μας.

Και στις δύο εκδηλώσεις, στις οποί-ες πήραν μέρος πολλοί εκπαιδευτι-κοί, γονείς, μαθητές αλλά και φοι-

τητές, εισηγήτρια ήταν η Θεοδώρα Δριμαλά, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο Διοικη-τικό Συμβούλιο της ΔΟΕ (Διδασκαλι-κή Ομοσπονδία Ελλάδας). Ακολού-θησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παραβρισκόμενους στις συγκεντρώσεις.

Το «Νέο Εμπρός» έκανε μια πλούσια συζήτηση μαζί της, για τα προβλή-ματα που αντιμετωπίζει η παιδεία στη χώρα μας και τις αιτίες που τα προκαλούν.

Την έλλειψη κτηνιάτρων στα δημόσια κτηνιατρεία αντικαθιστούν ιδιώτες οι οποίοι θα πληρώνονται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους για τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για τον μελιταίο πυρετό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.Παρέμβαση, για το μελιταίο πυρετό έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση.

σελίδα 3

Ψήφισε-στήριξε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, στείλε μήνυμα ανυπακοής και απειθαρχίας σε συγκυβέρνηση, ΕΕ, δυνάμωσε την δική σου φωνή. Πάλεψε για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας.Να μη θυσιάσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΠΕΚ)

Η 1η Μάη δεν είναι αργία είναι ΑΠΕΡΓΙΑ

Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργα-τοϋπαλληλικού Κέντρου ομόφωνα αποφάσισε, να κηρύξει ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 1 Μάη. Απεργιακή συγκέ-ντρωση στην Πλατεία Σαπφούς στις 11 το πρωί.

ΝΟ ΛΕΣΒΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ

Μαθητικό φεστιβάλ με σύνθημα: «Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη»Τουρνουά ποδοσφαίρου 20-21 Απρί-λη

Τομεακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Λέσβου της ΚΝΕ

«Η ανεργία και η προοπτική των απόφοιτων του Πανε-πιστήμιου»Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Λιά-πης στέλεχος του ΚΚΕ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Με πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρ-τυρίας, στις 19 Απρίλη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.30 π.μ. και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, θα κορυφωθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ορ-γανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιου-χικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ και ΟΑΕΕ σε πολλές πόλεις της χώρας.

Page 2: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

2/ Τετάρτη 10 Απρίλη 2013

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Ταχυδρομική διεύθυνση: Αρχιπελάγους 21, 3ος όροφος, 81100 Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251029239, φαξ: 2251042492, e-mail: [email protected] web: www.neo-empros.netΕΚΤΥΠΩΣΗ: Δημ. Δούκας & Σια ΟΒΕΕ, Βενιαμίν Λεσβίου 6, Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251024904 Fax: 2251027454ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: ετήσια 35,00 ευρώ, Τραπεζών - ΟΤΑ - Εταιριών - Υπηρεσιών 100,00 ευρώ. Αυστραλία: 200$, Καναδάς: 190$, Ευρώπη: 105,00 ευρώ. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ: Αθανασία Καλαϊτζόγλου Εθνική Τράπεζα, Αρ.Λογαριασμού: 415/950150-94.Τετάρτη 10 Απρίλη 2013, Αριθμός φύλλου: 997 Τιμή φύλλου: 1 ευρώ.Ιδιοκτήτης: ΝΕ Λέσβου ΚΚΕ Εκδότης: Παρασκευάς Γεωργούλας

Διευθύνεται από Συντακτική Επιτροπή.

Πολιτική

Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, Αρχιπελάγους 21 (απέναντι από την πλ. Σαπφούς)

Η Διοίκηση του ΠΕΚ α π ε υ θ υ ν ό μ ε ν η στους εργαζόμε-νους, στους άνερ-

γους, στους αυτοαπασχολού-μενους ΕΒΕ, στους αγρότες, και στους νέους καταγγέλλει τη συμφωνία της κυβέρνησης

για τη μεταφορά της Πρωτο-μαγιάς κατ΄ απαίτηση των με-γαλεμπόρων. «Η καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης στο αίτημα των μεγαλεμπόρων για την με-ταφορά της αργίας της 1ης Μάη σε άλλη μέρα, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από την προσπάθεια για υποτίμηση της σημασίας της παγκόσμιας ημέρας αγώνα της Εργατικής Τάξης, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου

από άνθρωπο. Χρειάστηκαν πολλοί αγώνες και θυσίες εκατομμυρίων ερ-γατών, για να κατοχυρωθεί η 1η Μάη ως ημέρα αργίας» και τονίζει ότι δεν έχει το δικαί-ωμα κανένας να προτάξει τα επιχειρηματικά συμφέροντα,

πάνω από τα σύμβολα και τους σταθμούς στην ιστορία για τις κατακτήσεις της Εργα-τικής Τάξης. «Αυτή η απαίτηση των με-γαλεμπόρων, δεν έχει καμία σχέση με τους καημούς και τα προβλήματα που αντιμετωπί-ζουν οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι και επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές και υπέρ αυτών

νομοθετεί και αποφασίζει η κυβέρνηση. Εχουμε πλέον πείρα και εμπειρία, ότι η ανάπτυξη που εξαγγέλλουν, χτίζεται και οι-κοδομείται πάνω σε εξαθλιω-μένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους. Καταγγέλλουμε την προσπά-θεια της κυβέρνησης και των μεγαλεμπόρων, ως εχθρική στάση απέναντι στην Εργατι-κή Τάξη.

Η διοίκηση του Παλλεσβια-κού Εργατοϋπαλληλικού Κέ-ντρου ομόφωνα αποφάσισε, να κηρύξει ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΕ-ΤΑΡΤΗ 1 Μάη. Καθήκον απέναντι στην Ερ-γατική τάξη, κάθε εργάτη, εργάτριας, αυτοαπασχολού-μενου επαγγελματοβιοτέχνη και αγρότη, είναι μαζικά και μαχητικά να δώσει το πα-ρόν στην απεργία και στην πρωτομαγιάτικη, απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς στις 11 το πρωί.

Η 1Η ΜΑΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ»

Εκδήλωση πραγματο-ποίησε η ΤΟ Σπουδά-ζουσας Λέσβου της ΚΝΕ, τη Δευτέρα 8

Απρίλη στο Πανεπιστήμιο Αι-γαίου με θέμα: «Η ανεργία και η προοπτική των απόφοιτων του Πανεπιστήμιου». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θο-δωρής Λιάπης στέλεχος του ΚΚΕ. Δεκάδες φοιτητές παραβρέθη-καν στην εκδήλωση, ενώ έγινε πλούσια συζήτηση όχι μόνο για την ανεργία αλλά και για τα θέ-ματα γύρω από το Πανεπιστή-μιο με το σχέδιο «Αθηνά», για την σίτιση-στέγαση κ.λ.π.

Ο Θ. Λιάπης ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Γιατί θέλουν τα πανεπιστήμια να βγάζουν εργαζόμενους με πρόσκαιρες γνώσεις και δεξιό-τητες μιας χρήσης με στόχο της προσαρμογή της εκπαίδευσης στην παραγωγή. Σε ποια παρα-γωγή όμως; Το κεφάλαιο, για να ξεπεράσει την κρίση του και να διασφαλίσει τη μελλοντική του κερδοφορία, έχει ανάγκη από εργαζόμενους ευέλικτους, διαρκώς περιπλανώμενους μεταξύ πολύχρονης ανεργίας και δουλειάς το πολύ για 5 - 6 μήνες, χωρίς κανένα δικαίω-μα, με μισθούς των 300 - 400 ευρώ χωρίς συλλογικές συμβά-σεις, ασφάλιση και υγειονομι-κή περίθαλψη, υποταγμένους. Κάθε φοιτητής, ανάλογα με την τσέπη του, στόχος είναι να διαλέγει - αγοράζει ανάμεσα σε μια «θάλασσα» από πτυχία (μονοετή, 2χρονα, 3χρονα, με διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών), συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και καταρτίσεις για να βγει στην αγορά εργασίας. Εχει ανάγκη από νέα πεδία επι-χειρηματικής δραστηριότητας για νέα κέρδη. Στο πρότυπο του νόμου - πλαίσιο το Πανε-πιστήμιο Αιγαίου υλοποίησε 13 προγράμματα διά βίου μά-θησης (κατάρτισης), ενώ προ-χώρησε και στη λειτουργία 12 «θερινών σχολείων», με δίδα-κτρα (από 300 έως 700 ευρώ) και σκοπεύει να τα αυξήσει φέτος σε 26.

Γιατί θέλουν το ΠΑΝΕΠΙΣ-ΤΗΜΙΟ και την έρευνα στην υπηρεσία της αγοράς των πο-λυεθνικών των επιχειρήσεων. Π.χ. το ΕΜΠ πουλάει πιστοποι-ητικά ενεργειακής επιθεώρη-σης κτιρίων με 1.330 ευρώ «το κεφάλι». Το Χαροκόπειο διορ-γανώνει σεμινάρια σε εκπαι-

δευτικούς με 230 ευρώ, για να εφαρμόσουν πτυχές του «νέου σχολείου»!!! Τα τελευταία χρό-νια, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα το Εργαστή-ριο Επιχειρησιακής Περιβαλ-λοντικής Πολιτικής και Διαχεί-ρισης (ΕΕΠΠΔ) του τμήματος Περιβάλλοντος έχει αναπτύξει μεθοδολογία, σύμφωνα με την οποία αξιολογεί σε ετήσια βάση τους ελληνικούς Απολο-γισμούς Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» (ΕΚΕ) … αξιολογεί και βραβεύει τους απολογισμούς Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) μεγάλων επιχειρήσεων. Για ν' αντιληφθούμε πως μι-λάμε για μεγάλες επιχειρήσεις θα παραθέσουμε τα ονόματα αυτών που βραβεύθηκαν, στις 22 Νοέμβρη, σε ειδική εκδή-λωση: Πρώτο βραβείο πήρε η «ΤΙΤΑΝ», δεύτερο τα «Ελληνι-κά Πετρέλαια» και η «Coca-Cola Hellenic» και το τρίτο ο ΟΤΕ, η «Interamerican» και η Εθνική Τράπεζα. Επίσης, δό-θηκαν έπαινοι στις εταιρείες «Vodafone», «Μυτιληναίος», «ΑΓΕΤ Ηρακλής», ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛ-ΒΑΛ, «Frigoglass», «Ελληνικά Καλώδια», «Διεθνής Αερολι-μένας Αθηνών», «Alpha Bank»,

«Σωληνουργεία Κορίνθου», S&B και «Motor Oil ΕΛΛΑΣ».Γιατί βραβεύθηκαν οι παραπά-νω επιχειρήσεις; Για την «ποι-ότητα» του απολογισμού Εται-ρικής Κοινωνικής Ευθύνης που παρουσίασαν. Παρόλο που ο συγκεκριμένος «όρος» (η ΕΚΕ) είναι γνωστός εδώ και χρόνια, καλό είναι να θυμηθούμε τι σημαίνει. Ποια είναι η ...κοινω-νική ευθύνη μιας επιχείρησης; Στην ιστοσελίδα του ΕΕΠΠΔ του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπάρ-χει συμπυκνωμένος ο «προ-βληματισμός» για την ΕΚΕ, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι προώθησης των συμ-φερόντων της επιχείρησης για μεγαλύτερο κέρδος. Με «κοι-νωνικό» και «περιβαλλοντικό» προσωπείο επιδιώκεται να φα-νεί η «καλή» πλευρά των επι-χειρήσεων …ΑΥΤΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ;».

Page 3: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

/3Τετάρτη 10 Απρίλη 2013 Πολιτική

Την έλλειψη κτηνιά-τρων στα δημόσια κτηνιατρεία αντικα-θιστούν ιδιώτες οι

οποίοι θα πληρώνονται από τους ίδιους τους κτηνοτρό-φους για τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για τον μελιταίο πυρετό, ανακοίνω-σε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αφού άφησαν τα κτηνια-τρεία χωρίς κτηνίατρους, και οι συμβασιούχοι που λένε ότι θα προσλάβουν δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού μας, βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των κτηνο-τρόφων ή πληρώνεις ιδιώτη ή περίμενε … οπόταν έρθει η σειρά σου. Αυτό όμως με τη σειρά του σημαίνει ότι ο κτη-νοτρόφος που τα αιγοπρό-βατα του δεν είναι εμβολια-σμένα δε μπορεί να παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα για εμπόριο, αλλά και δε μπορεί να κάνει εξαγωγή ζώντων αι-γοπροβάτων.Δε φτάνει λοιπόν που οι μι-κρομεσαίοι αγρότες είναι σε άθλια οικονομική κατάστα-ση από τις εξευτελιστικές τιμές που πουλάνε το κρέας και το γάλα στους εμπόρους, που πληρώνουν πανάκριβα τα εφόδια για την εκτροφή, έρχεται και αυτό για να τους αποτελειώσει.Αυτή είναι όμως η αντιαγρο-τική πολιτική που υπηρετεί πιστά η τρικομματική κυβέρ-νηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η ΕΕ και όσοι υπερασπίζο-

νται τον Ευρωμονόδρομο, στο όνομα μονοπωλιακών ομίλων που λυμαίνονται την κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας μας. Παρέμβαση, για το μελιταίο πυρετό έκανε το Κομμουνι-στικό Κόμμα Ελλάδας στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ν. Μωραΐτη, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού, με δω-ρεάν και δημόσια προγράμ-ματα προστασίας των αιγο-προβάτων και συνολικά της κτηνοτροφίας. Παράλληλα, ζήτησε να μην υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων για την ηλεκτρονική σήμαν-ση των παραγωγικών ζώων.Στην Ερώτηση που είχε κατα-θέσει το Κόμμα τονιζόταν:Ο μελιταίος πυρετός (βρου-κέλλωση) των αιγοπροβάτων έχει ειδική σημασία τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία και σχετίζεται με το συγκεκριμένο κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας.Με υπουργική απόφαση η υλοποίηση του προγράμμα-τος καταπολέμησης του νο-σήματος ανατίθεται και σε ιδιώτες κτηνιάτρους χωρίς αμοιβή από το Δημόσιο.Ωστόσο, το πρόγραμμα εφαρ-μόζεται εδώ και 38 χρόνια με αποτελέσματα όχι ανάλογα των προσδοκιών, εξαιτίας υποχρηματοδότησης, ελλι-πούς οργάνωσης και στελέ-χωσης και δευτερευόντως

λόγω δυσκολιών εφαρμογής (συνθήκες κτηνοτροφικής παραγωγής).Η ιδιωτικοποίησή του, πέρα από στρατηγική επιλογή που αφορά όλους τους τομείς του Δημοσίου, επισπεύδεται λόγω πολιτικής απολύσεων, εφεδρειών και απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο, αλλά και λόγω ειδικών πιέ-

σεων από την ΕΕ:-- Για την άρση της ΠΟΠ της φέτας, για την οποία γίνε-ται «οικονομικός πόλεμος», με πρωταγωνίστριες χώρες της Β. Ευρώπης με σχετικά συμφέροντα (η ηλεκτρονική σήμανση και η πιστοποίηση εμβολιασμού θα είναι, έστω και τυπικά, προϋποθέσεις για να πουλήσουν οι κτηνο-τρόφοι γάλα σε τυροκομείο και γι' αυτό για να διαθέσει το τυρί του, φέτα κ.λπ.)-- Για πρόστιμα, τουριστικές οδηγίες που σχετίζονται με το νόσημα από άποψη της

δημόσιας υγείας, που θα χρη-σιμοποιηθεί ως πρόσχημα.Αυτά τα ζητήματα έχουν στε-νή σχέση με την αιγοπροβα-τοτροφική παραγωγή της χώ-ρας και τα προϊόντα της και ειδικά συνέπειες στους μι-κρούς και μεσαίους φτωχούς κτηνοτρόφους, που θα οδη-γήσουν στον αφανισμό τους. Αφού το κόστος επιβαρύνει

τον κτηνοτρόφο και γενικά (υποχρεωτικά για σφαγή και μετακίνηση) αλλά και ειδικά για τη διάθεση του γάλακτος σε τυροκομεία, απαιτούνται για να το διαθέσει εμβολια-σμός και φυσικά ηλεκτρονική σήμανση.Επίσης, το κόστος του εμβο-λιασμού θα το επωμίζονται οι κτηνοτρόφοι, αφού το κράτος πέρα από το κόστος του εμβολίου, ως βιολογικό παρασκεύασμα, δε θα πλη-ρώνει τίποτα.Αφορά, επίσης, άμεσα τη δημόσια υγεία, αφού η ου-

σιαστική εφαρμογή του προγράμματος στοχεύει στο χαμηλό εργασιακό κόστος. Οι δημόσιες υπηρεσίες, που υποτίθεται ότι θα ελέγ-χουν «δειγματοληπτικά» την εφαρμογή του, ελάχιστες δυνατότητες θα έχουν να το κάνουν.Ταυτόχρονα, στο χώρο παρο-χής υπηρεσιών για τα αντί-στοιχα προγράμματα και όχι μόνο ανοίγεται ο δρόμος για την «τζάμπα» ή κακά αμειβό-μενη εργασία. Από την άλλη, ανοίγεται ο δρόμος συγκέ-ντρωσης του επαγγέλμα-τος. Ορισμένες εταιρείες θα μπουν ακόμη πιο δυναμικά στο χώρο για να τον μονοπω-λήσουν.Με βάση αυτά τα δεδομένα το ΚΚΕ ζητούσε από την κυ-βέρνηση:• Δωρεάν δημόσια προγράμ-ματα πρόληψης ζωοανθρω-πονόσων, ειδικά της βρου-κέλλωσης των αιγοπροβάτων και συνολικά προστασίας της κτηνοτροφίας. Επιδοτού-μενη - δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση των παραγωγικών ζώων για τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους.• Ενίσχυση του μόνιμου προ-σωπικού, με προσλήψεις και ικανοποιητικές αμοιβές και δικαιώματα για τα προγράμ-ματα πρόληψης και συνολικά για την επιστημονική στήριξη του μικρού και μεσαίου κτη-νοτρόφου, στον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων, ει-δικά ζωικής προέλευσης.

Με πανελλαδική συγκέ-ντρωση διαμαρτυρίας, στις 19 Απρίλη, στην πλα-τεία Κλαυθμώνος, στις

11.30 π.μ. και πορεία στο Μέγαρο Μα-ξίμου, θα κορυφωθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι Συ-νεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώ-σεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ και ΟΑΕΕ σε πολλές πό-λεις της χώρας.Οι συνταξιούχοι παλεύουν και απαιτούν: Αποκατάσταση στις Κύριες και Επικου-ρικές συντάξεις, στα δώρα, επιδόματα, καμία περικοπή στις Κοινωνικές δα-πάνες, στα Φάρμακα, στην Υγεία και την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη. Κατάργηση των χαρατσιών της φορο-ληστείας, των φόρων στο πετρέλαιο. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών νόμων. Ολων των μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων και δανειακών συμβάσεων, που τους έχουν καταδικάσει στη φτώχεια,

στη δυστυχία, στην εξαθλίωση.«Οι συνταξιούχοι - υπογραμμίζεται στο κάλεσμα - μαζί και οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει με το μόχθο τους και το αίμα της ζωής τους τα πάντα. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, αντίθετα μας χρωστάνε. Ολος ο πλούτος που έχουν οι τραπεζί-τες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοβιομήχα-νοι είναι δικός μας.Εχουμε δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς συ-νταξιουχικής ζωής, να ζήσουμε καλύτε-ρα και εμείς και τα παιδιά μας. Εχουμε δικαίωμα να έχουμε τις συντάξεις μας, τα φάρμακα και όλες τις ασφαλιστικές παροχές που έχουμε πληρώσει και μας έχουν αφαιρέσει.Πάρτε μαζικά - αγωνιστικά μέρος στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθή-να.Κλιμακώνουμε τους αγώνες με ενιαία ταξική πάλη εργαζομένων, συνταξιού-χων, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων με λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή αυτών των πολιτικών».

Με την εθελοντική δου-λειά των μελών των Σω-ματείων του ΠΕΚ, που μέρες πριν πήγαιναν

καθημερινά και έκαναν μερεμέτια, ξα-ναζωντάνεψε το βράδυ του Σάββατου 6 Απρίλη, όπου δεκάδες εργαζομένων

βρέθηκαν στο λαϊκό γλέντι που διορ-γάνωσε η διοίκηση του ΠΕΚ.Παλιοί και νέοι εργαζόμενοι βρέθηκαν

στο ίδιο τραπέζι, αντάλλαξαν εμπειρί-ες και απόψεις για τα προβλήματα των εργαζομένων, την ανεργία και για τους αγώνες που χρειάζεται να αναπτυ-χθούν για να αντεπιτεθεί η εργατική τάξη ενάντια σε όλους αυτούς που του κλέβουν καθημερινά τον ιδρώτα του.

Υπόσχεση όλων ότι δε θα αφήσουν το κτίριο να καταστραφεί και ότι με την προσωπική τους δουλειά θα το παραδώσουν στους εργαζό-μενους του νησιού μας για χρήση, παρά και ενάντια στα σχέδια κά-ποιων που θέλουν να το βλέπουν να γκρεμίζεται ενώ εδώ και πέντε περίπου χρόνια, κοινοποιήθη-κε από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας ό,τι είναι όλα έτοιμα για την επισκευή του κτιρίου εσωτερι-κά και εξωτερικά και ότι έχει δημο-

πρατηθεί και άμεσα θα εγκατασταθεί εργολάβος…

Page 4: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

4/ Τετάρτη 10 Απρίλη 2013Πολιτική

Την Τετάρτη 17 Απρίλη, θα πραγματοποιηθούν οι φοι-τητικές εκλογές, σε μια πε-ρίοδο που η συγκυβέρνηση

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μαζί με την ΕΕ και την τρόικα, συνεχίζει τον ανε-λέητο πόλεμο των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στις οικο-γένειες μας και σε εμάς τους ίδιους. Τα αντιλαϊκά-αντεργατικά τους μέτρα, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Πλήττουν τη νέα γενιά, πλήττουν τους φοιτητές. Δεκάδες είναι οι φοιτητές με γονείς ανέργους ή απλήρωτους που έχουν αφήσει τις σπουδές τους, αφού δεν έχουν χρήματα για το ενοίκιο και για τη σίτιση τους. Δεκάδες είναι αυτοί που δουλεύουν όσο σπουδάζουν για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, ακόμη και για να στείλουν χρήματα στους δικούς τους. Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συ-νεχιστεί άλλο. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε.

Στις 17 Απρίλη, οι φοιτητές πρέπει να απαντήσουμε αγωνιστικά. Αυτό σημαίνει ψήφο στην Πανσπουδα-στική ΚΣ, ψήφο στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που δημιουργούνται σε κάθε σχολή από τους φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, από κάθε φοιτητή που δεν ανέχεται τη μισή μόρφωση, τη μισή δουλειά, τη μισή ζωή. Για να μπορέσουμε και εμείς οι φοι-τητές από την επόμενη κιόλας μέρα, να παλέψουμε από καλύτερες θέ-σεις, για να γίνει ένα βήμα μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, στη συ-γκρότηση των οργάνων του φοιτη-τικού κινήματος.

Στις 17 Απρίλη, πρέπει να δοθεί μή-νυμα αντίστασης στη βάρβαρη πο-λιτική των καπιταλιστών που δε έχει

τελειωμό και ημερομηνία λήξης.Για να σπάσουν οι αλυσίδες της μοιρολατρίας, της ανοργανωσιάς, του φόβου, των αυταπατών και του μικρότερου κακού και να αντικατα-σταθούν από τη συλλογικότητα και την ομορφιά του αγώνα για συνολι-

κή ρήξη και ανατροπή.Για να δοθεί περήφανη απάντηση στις προσπάθειες εκβιασμού, ρου-σφετιών που κάνουν οι παρατάξεις των κομμάτων της πλουτοκρατίας.Για να δυναμώσει ο αγώνας για πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού, για δωρεάν σπουδές και δου-λειά για όλους με δικαιώματα, για να δυναμώσει η κόντρα με τα μονο-πώλια, τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ.

Στις 17 Απρίλη, πρέπει να στείλου-με ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι νέοι που σπουδάζουν δε δέχονται να ζουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι, δε δέχο-νται να θυσιάζουν τις σπουδές και το μέλλον τους για την πλουτοκρα-τία, δε δέχονται να είναι πελάτες, αυριανοί άνεργοι και φτηνοί εργά-τες.

Για να γίνει ου-σιαστικό βήμα στην αγωνιστι-κή ζωντάνια των φοιτητικών και σπουδαστι-κών συλλόγων, βήμα στη με-τατροπή τους σε πραγματικά

όργανα πάλης και όχι όργανα του κράτους, στην οργάνωση του φοι-τητικού και σπουδαστικού κινήμα-τος.Για να αποδυναμωθούν τα τσιράκια της κυβέρνησης και των επιχειρήσε-ων από τους συλλόγους.Για να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία που μπορεί να ανοίξει το δρόμο της ελπίδας και της αξιοπρεπούς ζωής για το λαό και τα παιδιά του.

Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ έχουν τη βασική ευθύνη για την κατάσταση του φοι-τητικού κινήματος και την κατάντια των συλλόγων. Εχουν τεράστιο ρόλο μηχανισμού και εξαγοράς συνειδή-σεων με σημειώσεις, ρουσφέτια, διασυνδέσεις με μπράβους κ.λπ. Θέλουν φοιτητικούς συλλόγους όρ-γανα του αστικού κράτους. Θέλουν τους φοιτητές σπουδαστές ανοργάνωτους, να απέχουν από τις συλλογικές διαδικασίες, μα θέλουν φοιτητές πελάτες γι’ αυτό εξάλλου

όλες αυτές οι προτάσεις για κατάρ-γηση των δωρεάν συγγραμμάτων, το πανεπιστήμιο ΑΕ, το 3ευρω στη λέσχη κ.λπ. Κανένας φοιτητής και φοιτήτρια δεν πρέπει να εμπιστευτεί τις ομά-δες ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, γιατί έχουν και αυ-τοί μεγάλες ευθύνες στο φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος καθόρι-σαν μαζί με ΔΑΠ-ΠΑΣΠ την ημερο-μηνία των εκλογών πίσω από τις πλάτες μας.

Μας θέλουν με τα κεφάλια μέσα, έχουν κίνημα χειμαδιό για να μιλάνε εξ’ ονόματος του, κίνημα-κομπάρσο στα παζάρια και στις αντιθέσεις των πρυτάνεων και μεγαλοκαθηγη-τάδων με την κυβέρνηση. Ονειρεύονται κίνημα που θα γκρι-νιάζει για τα μέτρα και τα μνημόνια και δε θα βγάζει άχνα για την αιτία που τα προκαλεί.

Στις 17 Απρίλη, πρέπει να δυναμώ-σεις τη δικιά σου φωνή. Ψήφισε-στήριξε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, στείλε μήνυ-μα ανυπακοής και απειθαρχίας σε συγκυβέρνηση, ΕΕ. Πάλεψε για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας.Να μη θυσιάσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρα-τία.

Σπύρος ΔημόπουλοςΦοιτητής στη σχολή Επιστημών

της Θάλασσας Μέλος της ΚΝΕ

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ, θα πραγ-ματοποιήσει μαθητικό φε-

στιβάλ στις 20-21 Απρίλη 2013, με θέμα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δό-σεις» (Μπ. Μπρεχτ). «Σε μία περίοδο που η ζωή του μαθητή και της οικογένειας του γίνεται ολοένα πιο δύσκολη, η ΚΝΕ θέλει να στείλει το αισιόδοξο μήνυμα της αντεπίθεσης και του αγώνα ενάντια στα μονοπώλια που τσακίζουν τη ζωή μας και κα-ταστρέφουν τα όνειρα των νέων.Μέσα από τα φεστιβάλ, η ΚΝΕ αναδεικνύει αξίες όπως η συλλο-γικότητα, η αλληλεγγύη και η ανυ-πόταχτη στάση ζωής σε αντίθεση με τις σάπιες αξίες που πλασάρει το σύστημα σήμερα.

Η ΚΝΕ καλεί και σένα να κάνεις υπόθεση δική σου το τουρνουά ποδοσφαίρου που θα πραγματο-ποιηθεί στο γήπεδο απέναντι από τα δικαστήρια με θέμα «Ζωή ολό-κληρη, όχι με δόσεις» στις 20-21 Απρίλη 2013. Σε καλούμε να συμμετέχεις στη προσπάθεια να αναδειχτεί ο ρό-λος των ναρκωτικών σήμερα και να πούμε ένα ηχηρό όχι σε αυτούς που θέλουν ναρκωμένο το μυαλό μας».

Page 5: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

/5Τετάρτη 10 Απρίλη 2013

Να εμποδιστεί η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων

Εμείς πληρώνουμε… εσείς καθαρίζετε…

Ο Σύνδεσμος πολιτικών συνταξιούχων Λέσβου μακριά και πέρα από τα προβλήματα των συνταξιούχων

Οσο μεγαλώνει η αναπηρία κόβεται η σύνταξη!!!

«Μαθήματα» Εταιρικής Κοινωνικής

Ευθύνης...

Κι ενώ οι συνταξιούχοι του δημοσίου στην υπόλοι-πη Ελλάδα αγωνίζονται ο Σύνδεσμος πολιτικών

Συνταξιούχων Λέσβου, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου βαδίζει το δρόμο του συμβιβασμού και της απομόνωσης.

Δεν τους απασχολεί το ότι οι συ-νταξιούχοι έχουν φθάσει στον πάτο με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται κα-

θημερινά, βρίσκονται κλεισμένοι στο μαγαζάκι τους και ασχολού-νται με μνημόσυνα και επι-μελώς την συλλογή συνδρο-μών. Για τους εκλεγμένους στο ΔΣ του Συνδέσμου Λέ-σβου, μετράει πως θα κατο-χυρώσουν τον αποκλεισμό της αντίθετης άποψης, η οποία είναι να βγούμε στους δρόμους και μαζί με όλους τους εργαζόμενους και να διεκδικήσουμε το αυτονόη-το την αξιοπρεπή διαβίωση.

Οταν μας ήρθε δελτίου τύ-που από την αντιδημαρχία με τίτλο «Ολοι μαζί για έναν καθαρό Δήμο» νομίζαμε ότι

κάποιος, που δεν έχει τι άλλο να κάνει, παίζει με τα νεύρα και την υπομονή μας.Αφού άφησαν, Δήμαρχος και Αντιδή-μαρχος, να απογυμνωθούν από εργα-ζόμενους η υπηρεσία καθαριότητας, γιατί αυτή είναι η συνταγή της πολι-

τικής που υπηρετεί η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής, και άφησαν την πρω-τεύουσα του νησιού και τα χωριά μέσα στη βρώμα και τη δυσωδία, απευθύνο-νται στους δημότες για να αναλάβουν την καθαριότητα τους.1ον Επιστρέψτε μας πίσω τα δημοτικά τέλη, ένα μέρος των οποίων πάει και για την καθαριότητα και μετά ζητήστε μας να αναλάβουμε την καθαριότητα του νησιού μας. Και να είστε βέβαιοι

ότι το νησί μας θα αστράψει… 2ον Αν δεν είστε ικανοί να εξασφαλί-σετε για τους δημότες σας τα ελάχιστα όπως είναι η καθαριότητα να παραιτη-θείτε.

Πληρώνουμε Δημοτικά τέλη και γι’ αυτό απαιτούμε να έχουμε καθαρό νησί.Εμείς πληρώνουμε… εσείς καθαρίζε-τε…

Με κομμένο πόδι, λόγω διαβήτη, είχε αναπη-ρία 67% και τώρα, που δυστυχώς για τον ίδιο

λόγο δεν έχει και τα δάχτυλα του ενός χεριού, η αναπηρία έγινε, κατά την επιτροπή ελέγχου του ΙΚΑ, 60%…άρα δεν παίρνει σύνταξη!!!Αυτό συμβαίνει σε Κάτοικο του Πλω-μαριού, ο οποίος είχε 67% αναπηρία (κομμένο πόδι) και η Επιτροπή την κα-τέβασε στο 60%!!! λες και το πρόβλη-μα που είχε λύθηκε. Δεν φτάνει αυτό, αλλά με το πρόβλημα υγείας που έχει,

έκανε και άλλη επέμβαση (του έκοψαν τα δάχτυλα του ενός χεριού) πριν λίγες μέρες, και θα πρέπει να περιμένει μέ-χρι να βγει ο Απρίλης για να ξαναπερά-σει από την Επιτροπή…Η αναλγησία στο μεγαλείο της… Αναλ-γησία πολιτικών επιλογών, κρατικού μηχανισμού. Δεν σταματάνε ούτε μπροστά σε τέτοιες εικόνες που σοκά-ρουν.Αυτοί - αυτοί της συγκυβέρνησης - απλώς θέλουν να μας εξαθλιώσουν, να μας συντρίψουν και πάνω στα πτώματά μας, να σύρουν το χορό της διάσωσης,

από την κρίση, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Ολων αυτών που πίνουν τον ιδρώτα και το αίμα των βιοπαλαιστών της γης. Ολων αυτών χάρις των οποίων μας έκοψαν τις συντάξεις, τους μισθούς, έφτασαν την ανεργία στα ύψη, παιδιά υποσιτί-ζονται και λιποθυμούν στα σχολειά.

Ηρθε η ώρα να τους πάρουμε στο κα-τόπιν… Να μην αφήσουμε κανένα κε-φάλι από τη Λερναία Υδρα, που μας σφίγγει ασφυκτικά, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να ξαναζωντανέψει…

Με τη διαδικασία του κατεπείγο-ντος, η συγκυβέρ-νηση προωθεί τη

λεγόμενη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος, που για τον τομέα των αερομε-ταφορών σημαίνει ξεπούλημα των κρατικών αεροδρομίων και «αναδιάρθρωση» (δηλαδή «ξε-χαρβάλωμα») της Υπηρεσίας Πο-λιτικής Αεροπορίας κατά το πως συμφέρει τους ιδιώτες που θα τα αναλάβουν. Με αυτόν τον τρό-πο, ισχυρίζεται ότι θα ενισχύσει τον «τουρισμό», ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες θα παρα-χωρηθούν τουλάχιστον για 35 χρόνια τα αεροδρόμια, θα εκτε-λέσουν μια σειρά «αναπτυξιακά» έργα, πράγμα που σημαίνει, σύμ-φωνα με την κυβερνητική προ-παγάνδα, ότι θα δημιουργηθούν «νέες θέσεις εργασίας».

Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει την άμεση παράδοση σε ιδιώτες των πιο εμπορικών από τα περιφερει-ακά αεροδρόμια, τα οποία εξυ-πηρετούν εκατομμύρια επιβάτες

κάθε χρόνο και επιφέρουν έσο-δα στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα άλλα που δε φαίνεται να προκύπτει άμεσο «επενδυτικό εν-διαφέρον» σκοπεύει να τα εντάξει

σε μια νέα εταιρεία, η οποία θα αναλάβει για 20 χρόνια τη διαχεί-ρισή τους, ενώ προβλέπεται η πα-ραχώρησή της, σε δεύτερο χρόνο, «πακέτο» μαζί με τα αεροδρόμια

που θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

Είναι ξεκάθαρο ότι με τις υπο-σχέσεις περί νέων θέσεων εργα-σίας θέλουν να χρυσώσουν το χάπι στον εργαζόμενο λαό, για να αποδεχτεί ακόμη ένα έγκλη-μα σε βάρος του, την παράδο-ση δηλαδή πολύτιμης δημόσιας περιουσίας σε μονοπωλιακούς ομίλους. Τα λαϊκά στρώματα, σε όλες τις περιοχές που διαθέτουν αεροδρόμιο, έχουν κάθε συμφέ-ρον από την αποτροπή της ιδιω-τικοποίησής τους, αλλά κυρίως να παλέψουν, ώστε τα αεροδρό-μια και όλες οι υποδομές της χώ-ρας να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Π. Παπαθεοδώρου, συναντή-θηκε προχτές με εκπροσώ-πους του ΔΣ του Ελληνικού

Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευ-θύνη, όπου συζητήθηκαν δράσεις που μπορούν να γίνουν στα σχολεία.Ο θεσμός της Εταιρικής Κοινωνικής Ευ-θύνης δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μέσο ωραιοποίησης της εικόνας των επιχειρηματιών στην κοινωνία. Προ-βάλλονται «φιλανθρωπίες» και δρά-σεις αυτών που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και εμφανίζουν μια δή-θεν «καλή» πλευρά των επιχειρηματι-ών.

Στα σχολεία, μέσα από την επίσημη βιβλιογραφία και διάφορα προγράμ-ματα προωθείται η λογική της «καλής» επιχείρησης που πρέπει να «προοδεύ-σει» για να κερδίσουν και οι εργαζόμε-νοι. Πρόκειται για ένα από τα «όπλα» του συστήματος, που προσπαθεί να «πείσει» τους νέους από μικρή ηλικία πως συμφέρον τους είναι το συμφέρον των αφεντικών τους.Τέτοιου είδους δράσεις δεν πρέπει να έχουν θέση στα σχολεία. Εκπαιδευτι-κοί μαθητές και γονείς πρέπει να δώ-σουν τη δική τους απάντηση.

Page 6: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

6/ Τετάρτη 10 Απρίλη 2013Πολιτική

Με δύο εκδηλώσεις, την Πέμπτη 4 και την Παρα-σκευή 5 Απρίλη, στο Δη-μοτικό Θέατρο της Καλλο-

νής, και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου στη Μυτιλήνη, αντίστοιχα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λέ-σβου, έδωσε τη δική του δυναμική απά-ντηση σ’ όσους ισχυρίζονται ότι το «Νέο σχολείο» και η «Αξιολόγηση» είναι ο μό-νος τρόπος για να προχωρήσει μπροστά η εκπαίδευση στη χώρα μας. Και στις δύο εκδηλώσεις, στις οποίες πή-ραν μέρος πολλοί εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές αλλά και φοιτητές, εισηγήτρια ήταν η Θεοδώρα Δριμαλά, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ (Δι-δασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας). Ακο-λούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παραβρισκόμενους στις συ-γκεντρώσεις.

Το «Νέο Εμπρός» έκανε μια πλούσια συ-ζήτηση μαζί της, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία στη χώρα μας και τις αιτίες που τα προκαλούν.

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ: Είναι άσχετες οι προω-θούμενες αλλαγές στην εκπαίδευση με την κατάσταση στην οικονομία; Θ. ΔΡΙΜΑΛΑ: Η εκπαίδευση σ’ όλα τα κοινωνικό-οικονομικά συστήματα είναι συνδεδεμένη με την οικονομία, προσαρ-

μόζεται κάθε φορά για να εξυπηρετή-σει τις ανάγκες της. Σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης τα πακέτα των μέ-τρων έρχονται το ένα μετά το άλλο, είναι μόνιμα και σκοπεύουν να φτηνύνουν την εργατική δύναμη, να παράγουν φτηνό, ευέλικτο, ημιμαθές και συνεχώς καταρτιζόμενο εργατικό δυναμικό. Ενα τέτοιο δυναμικό καλείται να παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα, ξεκινώντας από το νέο νηπιαγωγείο, το νέο σχολείο, το νέο λύκειο και φτάνοντας ως το νέο πα-νεπιστήμιο. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι αποσπασματικές, ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90 ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ έγιναν πιο συγκεκριμένες με τη συνθήκη της Λισαβόνας, βασισμένες σε κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ προσαρμόζουν την εκπαίδευση στις νέες ανάγκες της καπιταλιστικής οικο-νομίας.

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ: Ποια είναι τα χαρακτηρι-στικά του Νέου Σχολείου; Θ. ΔΡΙΜΑΛΑ: Είναι ένα σχολείο πολύ φτηνό για το κράτος, πιο ταξικό, γι’ αυτό και οι δαπάνες για την παιδεία συ-νεχώς θα μειώνονται. Ενα σχολείο πολύ

ακριβό για τους γο-νείς που φορτώνο-νται το βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών τους με αποτέλεσμα να γε-νικευτεί η μαθητική και φοιτητική διαρ-ροή. Ενα σχολείο κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις, που θα διδάσκει ληξι-πρόθεσμες καταρτί-σεις και δεξιότητες στα παιδιά, τόσες όσες θα χρειάζεται κάθε φορά ο εργο-δότης.

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ: Τι αλλάζει στη λειτουρ-γία του Νέου Σχολείου; Θ. ΔΡΙΜΑΛΑ: Τα βασικά συστατικά του θα είναι η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ και η ΑΥ-ΤΟΝΟΜΙΑ. Αυτή η διαφοροποίηση θα

στηρίζεται στην ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ τα ντόπια και ευρωπαϊκά προγράμματα που κατα-κλύζουν καθημερινά τα σχολεία. Το πρόγραμμα του θα καθορίζεται από όλους όσους εμπλέκονται, - κράτος, δή-μος, επιχειρήσεις, χορηγοί, σύλλογο δι-δασκόντων - και θα λειτουργεί με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ: Ποιος θα είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο Νέο Σχολείο;Θ. ΔΡΙΜΑΛΑ: Ο εκπαιδευτικός μετατρέ-

πεται σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στο μαθητή και τη γνώση ενώ θεωρούνται αναγκαία προσόντα εκείνα του διαχει-ριστή των οικονομικών, η δυνατότητα προώθησης της σύμπραξης ανάμεσα στο σχολείο και την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις κ.λ.π.

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ: Γιατί θέλει το κράτος να αξιολογήσει τον εκπαιδευτικό; Και για-τί κάποιοι εκπαιδευτικοί αντιδρούν; Ο «καλός» εκπαιδευτικός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί… Θ. ΔΡΙΜΑΛΑ: Η αξιολόγηση που προω-θείται δεν έχει να κάνει με την αγωνία του εκπαιδευτικού και την προσπάθεια του δημόσιου σχολείου να μορφώσει τα παιδιά. Μέσα σε μια κοινωνία που τσακίζει τις ζωές μας δε γίνεται να ψυχοπονέσουν ξαφνικά τα παιδιά μας, που δε μορφώ-νονται, αυτοί που τους έχουν πάρει τη μπουκιά από το χέρι, τη ζεστασιά από το σπίτι και το σχολείο, που τα αφή-νουν χωρίς γιατρό όταν αρρωσταίνουν.

Κανείς πραγματικά δεν πιστεύει στο εν-διαφέρον τους. ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ: Είναι λοιπόν διαφορετι-κοί οι στόχοι της αστικής και της εργατι-κής τάξης σε σχέση με τη μόρφωση των απαιδιών της; Θ. ΔΡΙΜΑΛΑ: Οταν η αστική προπαγάν-δα λέει ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει» εννοεί από τη σκοπιά των συμφερό-ντων του κεφαλαίου. Για τους αστούς «προβλήματα του σχολείου» σημαίνει δυσκολίες προσαρμογής του σχολείου

στις ανάγκες της καπιτα-λιστικής κερδοφορίας. Για την εργατική τάξη και τα λα-ϊκά στρώματα «προβλήμα-τα του σχολείου» σημαίνει ανικανοποίητη κοινωνική ανάγκη για μόρφωση, για δουλειά, για ζωή με δικαι-ώματα. Οι γονείς και οι εκπαιδευτι-κοί όταν μιλάμε για τα παι-διά λέμε λέξεις όπως Γνώ-ση, Μόρφωση, Επάγγελμα. Αυτοί που κυβερνούν και σχεδιάζουν το μέλλον των παιδιών μας μιλάνε για

«Κατάρτιση» και «Διαχείριση Πληροφο-ριών» και «Δεξιότητες» αντί για Γνώση, για «Απασχόληση» αντί για Εργασία, για «Ευκαιρίες» αντί για Δικαιώματα. Και σχεδιάζουν ένα σχολείο επιχείρηση όπου οι γονείς θα είναι «πελάτες» και οι εκπαιδευτικοί «πλασιέδες».

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ: Γιατί το ΠΑΜΕ είναι η μόνη δύναμη που λέει όχι στην αξιολό-γηση; Ολες οι άλλες δυνάμεις δείχνουν ότι όχι μόνο συμφωνούν αλλά πάνε και στο διάλογο, αρνούνται να πάρουν μέ-τρα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης στην πράξη. Θ. ΔΡΙΜΑΛΑ: Σε μια ταξική κοινωνία δεν υπάρχει καλή και κακή αξιολόγηση. Η αξιολόγηση ως εργαλείο του «Νέο Σχο-λείο»: «Σπάει τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, διαφοροποιεί ταξικά το περιεχόμενο της, οργανώνει και στελε-χώνει το σχολείο ως διοικητικό πρόγραμ-μα, αναζητάει πόρους και αξιολογείται από την αγορά μεταφέροντας το κόστος

Page 7: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

/7Τετάρτη 10 Απρίλη 2013 Πολιτική

και την ευθύνη της μόρφωσης στις πλά-τες της οικογένειας, αυξάνοντας τελικά τον αριθμό των παιδιών των εργατικών λαϊκών οικογενειών που οδηγούνται στην εγκατάλειψη του σχολείου. Ενώ απαξιώνουν τα πτυχία και τις σπουδές των εκπαιδευτικών ανατρέποντας τις εργασιακές τους σχέσεις.

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ: Ποιο κίνημα και με ποια γραμμή τελικά θα αντιπαλέψει τόσο το νέο σχολείο όσο και την αξιολόγηση;Θ. ΔΡΙΜΑΛΑ: Η πρόταση του ΠΑΜΕ πάει πακέτο με ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε μαζί με όλη την ερ-

γατική τάξη προς την κατεύθυνση αυτή και για το σήμερα και για το αύριο. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να πάρουν θέση. Η θα συστρατευτούν με το λαό και θα παλέψουν για μια άλλη κοινωνία και σχολεία, ή θα υποταχτούν και θα υπη-ρετήσουν το σάπιο καπιταλιστικό σύ-στημα.

Η αντίθεση στην αξιολόγηση δεν μπορεί να αποκοπεί από τη συζήτηση για τις συ-νέπειες της κρίσης, από τα υποσιτισμένα παιδιά, τις μειώσεις μισθών, τα ανύπαρ-κτα βιβλία, τις ελλείψεις σε πετρέλαιο και σε μεταφορικά μέσα. Φιλολαϊκά μπορεί να κριθεί μόνο ο εκπαιδευτικός που γίνεται θετικό πα-ράδειγμα για παιδιά και γονείς, που στέκεται δίπλα τους, στους αγώνες και τα προβλήματα τους και όχι απέναντι τους, ή κλεισμένος στον κόσμο του, ο εκπαιδευτικός που και στους πιο δύ-σκολους καιρούς διδάσκει τα λόγια του ποιητή:

«Κι αν ο λάκκος σου είναι πολύ βαθύςΜε τα χέρια σου πρέπει να σηκωθείς».

Δήλωση της Θεοδώρας Δριμάλα, εκπροσώπου του ΠΑΜΕ

στο ΔΣ της ΔΟΕ:Η ΠΑΣΚ ΤΗΣ ΔΟΕ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΕΙ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!

Την περασμένη Παρασκευή αναρ-τήθηκε στο λογαριασμό της ΔΟΕ στο Facebook βίντεο, που αναφέ-ρεται σε ένα από τα αγαπημένα θέματα των αντικομμουνιστών όλων των χρωμάτων, με τίτλο «Τα αμερικάνικα κολέγια των ΚΚέδων» και στόχο τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το βίντεο προ-έρχεται από το youtube, όπου το ανέβασε κάποιος με το ψευδώ-νυμο Ι. Μεταξάς, συνοδεύοντάς το και με σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής! Στον «τοίχο» του λογαριασμού της ΔΟΕ, το ανάρτησε όχι κάποιος τυ-χαίος, αλλά ο γ.γ. της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ),

σχολιάζοντάς το με τη φράση «Συ-νέπεια λόγων και έργων!!». Χείρα βοηθείας έσπευσε να δώσει και ο πρόεδρος της ΔΟΕ (επίσης της ΠΑΣΚ) μιας και επιβράβευσε (like)

την ανάρτηση και

κατακεραύνωσε μια δασκάλα που διαμαρτυρήθηκε για αυτή την κί-νηση!

Πρόκειται για επικίνδυνο κα-τήφορο της ΠΑΣΚ και κατ’ επέ-κταση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ. Πρόκειται για χοντροκομμένη και βρώμικη αντι-ΚΚΕ παρέμβαση εκπροσώπων της ΠΑΣΚ, που γί-νεται μέσα από ιστοσελίδα συν-δικαλιστικής ομοσπονδίας, κα-θώς προφανώς η αναπαραγωγή της επιχειρηματολογίας και των ψευδολογιών των χρυσαυγιτών ήταν απαραίτητη στους ρεφορμι-στές της ΔΟΕ ενόψει των εκλογών των διδασκαλικών συλλόγων για εκλογή αντιπροσώπων στο συνέ-δριο της Ομοσπονδίας.

Να σημειωθεί ότι στο αίτημα της ΔΟΕ για συνάντηση με τα κόμ-

ματα, το ΚΚΕ ήταν το πρώτο και μόνο ως τώρα κόμμα που ανταπο-κρίθηκε αμέσως. Η πλειοψηφία όμως της ΔΟΕ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη γραμμή συ-ναίνεσης και υποταγής που έχει

διαχρονικά ακολουθήσει κατα-φεύγει στη γνωστή τακτική του χοντροκομμένου αντικομμουνι-σμού (εκτός από το χρυσαυγίτικο βίντεο του εκπροσώπου της ΠΑΣΚ είχε βγάλει μετά τη συνάντηση και αντικομμουνιστική ανακοίνωση η ΔΑΚΕ).Παράλληλα τίθεται το ερώτημα: από πότε η ΔΟΕ λειτουργεί λογα-ριασμό στο facebook όπου καθέ-νας θα μπορεί να αναρτά ό,τι θέ-λει πέρα κι έξω από κάθε συλλογι-κή απόφαση;Συνάδελφοι, καταδικάστε τον κα-τήφορο της ΔΟΕ, βγάλτε τα συ-μπεράσματά σας.Τη βρώμικη στάση της πλειοψη-φίας της ΔΟΕ κατήγγειλαν οι ΠΑ-ΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, που με ανακοίνωσή τους από τη μια στηλιτεύουν το γεγονός, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τον αντικομμουνιστι-κό κατήφορο της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, από την άλλη εγκαλούν το ΠΑΜΕ για «ευκαιριακές συμπρά-ξεις» με την ΠΑΣΚ και την ΔΑΚΕ! Ας γνωρίζουν οι συνάδελφοι των Παρεμβάσεων ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοι-νί»! Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που έχουν μετατραπεί σε συνιστώσα του ΣΥ-ΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα, που όταν το ΠΑΜΕ ανέδειξε από την έναρξη της κρίσης την ανάγκη να ξεπεραστούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ μίλαγαν για διάσπαση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συσπειρωθείτε στους Συλλόγους και στις ΕΛΜΕ. Συμπορευτείτε με το ΠΑΜΕ, τη μόνη δύναμη που αποτελεί το αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή θύελλα.Οργάνωση, ταξική ενότητα και πάλη για να μπλοκάρουμε την αντιλαϊκή πολιτική, να συγκρου-στούμε με την Ε.Ε. και τα μονο-πώλια και να πάρουμε τον πλούτο στα χέρια μας, για ζωή και δουλειά

με δικαιώματα.

Θεοδώρα Δριμάλα, εκπρόσωπος του

ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ (4/4/2013)

Πωλείται ή ενοικιάζεται καινούργιος άριστης κα-τασκευής μεγάλος αυτό-νομος χώρος 166 τ.μ., με εξωτερικό χώρο προς εκ-μετάλλευση 1.200 τ.μ. με θέα στο Ακρωτήρι.Τηλ. 6937277315.

Page 8: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

8/ Τετάρτη 10 Απρίλη 2013

ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Νοσοκομείο Μυτιλήνης 22510-57700ΙΚΑ Μυτιλήνης 22510-28498Κέντρο Υγείας Άντισσας 22530-56440Κέντρο Υγείας Καλλονής 22530-22222Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου 22520-32151Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου 22520-41111Άμεση Δράση 100Τμήμα Τάξης Άντισσας 22530-56222Τμήμα Τάξης Αγιάσου 22520-22777Τμήμα Τάξης Καλλονής 22530-22100Τμήμα Τάξης Πλωμαρίου 22520-32222Τουριστική Αστυνομία 22510-22030Λιμεναρχείο Μυτιλήνης 108, 22510-40827, 24115Πυροσβεστική 199Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1434

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Υπουργείο Αιγαίου 22510-47963, 22510-47966Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου 22513-52100ΚΕΠ 22510-37625Δήμος Λέσβου 22510-27777, 22510-28811, 22510-20478ΔΟΥ Μυτιλήνης 22510-22600Πρωτοδικείο 22510-22518Εισαγγελία 22510-22522ΚΤΕΛ αστικά 22510-46436ΚΤΕΛ υπεραστικά 22510-28873ΤΑΞΙ 22510-23500, 22510-25900ΚΤΕΟ 22510-47777, 22510-45559

ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Κρατ. Αερολ. Μυτιλήνης 22510-38700, 22510-61590Olympic Air 801 80 10101Aegean Airlines 801 80 20000Βλάβες ΟΤΕ 121ΔΕΗ Μυτιλήνης 22510-28860Ύδρευσης 22510-23843, 22510-24444Μετεωρολογικό Δελτίο 149

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ

Αγαπητοί φίλοι.Η συνταχτική επιτροπή του «Νέο Εμπρός» σας ευχαριστεί για τη στήριξη και εμπιστο-σύνη που δείχνετε στην εφημερίδα της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και την επιλέγετε για την ενημέρωσή σας σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν το λαό του νησιού μας. Στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, που η πολιτική, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ΔΝΤ, προσπαθεί να λύσει το πρόβλη-μα κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με την εξαθλίωση της εργατικής τάξης, των μικρο-μεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμε-νων και της νέας γενιάς, είναι σημαντική η δύναμη που δίνετε στην εφημερίδα μας και σαν αναγνώστες αλλά και σαν οικονομικοί ενισχυτές ώστε να συνεχίσει την προσφορά της στο λαϊκό κίνημα του νησιού μας. Γι’ αυτό ζητάμε, την τακτοποίηση των συν-δρομών από τους φίλους συνδρομητές που δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Οι συνδρομές μπορεί να καταβάλλονται ή στο Λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας Ελ-λάδας: 415/950150-94 ή με ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση της εφημερίδας: Νέο Εμπρός, Αρχιπελάγους 21, ΤΚ 81100 Μυτιλήνη ή ακόμα καθημερινά στα γρα-φεία της εφημερίδας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22510-29239 Η Συνταχτική Επιτροπή

Εκλογές στο Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Απρίλη 2013 στο Εμπορικό Επιμε-λητήριο η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοι-κητικού Συμβουλίου του Παρατήμα-τος Λέσβου της Πανελλήνιας Ενω-σης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), των απογόνων και φίλων.Βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα οι ασπρομάλληδες αγωνιστές με τις εξορίες, τις πολύχρονες φυλακίσεις που όμως μας είπαν θεωρούν ότι με τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο ελληνικός λαός, η Εθνι-κή Αντίσταση δεν έχει δικαιωθεί, συνεχίζεται, αλλά και πιο νέοι στην ηλικία που τιμούν τους αγώνες τους, λένε όχι στην επιδίωξη της αστικής τάξης να διαγραφεί ή να διαστραφεί η ιστορική αλήθεια και νιώθουν την ανάγκη να μεταλαμπαδευτούν στη νέα γενιά η ιστορία και οι αξίες των αντιιμπεριαλιστικών και απελευ-θερωτικών αγώνων του λαού μας. Εγινε σύντομος απολογισμός των πεπραγμένων της διετίες που πέ-ρασε από τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Μπουλμπούλη και ακολούθη-σαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου όπου πλειοψήφησαν οι: Αδαμίδης Συμε-ών, Αψόκαρδος Μιχάλης, Σκοπε-λίτης Σταύρος, Τσάκος Απόστολος, Αυγουστής Κώστας, Χριστοδούλου Βαγγέλης και Ανερούση Χριστίνα, που θα συγκροτηθούν σε σώμα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Οι Κομματικές Οργανώσεις Γέρας του ΚΚΕ, εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του Ορέστη Πελε-κάνου που έφυγε πρόωρα από κοντά μας.

Στη μνήμη του φίλου μου Φώτη Λινάρδου που τόσο πρόωρα μας άφησε, σε ηλικία 62 χρόνων, αντί για στεφάνι προσφέρω στην ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ 20 ευρώ για ενίσχυση.

Δημήτρης Π. Καρατζιτζής

Η οικογένεια Χαράλαμπου Γροσο-μανίδη στη μνήμη του Φώτη Λινάρ-δου, αντί για στεφάνι, προσφέρει στην ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ 20 ευρώ, για ενίσχυση.

Η οικογένεια Στέλιου Λαζαρή στη μνήμη του Φώτη Λινάρδου, αντί για στεφάνι, προσφέρει στην ΚΟΒ Μανταμά-δου του ΚΚΕ 20 ευρώ για ενίσχυση.

Στη μνήμη του Φώτη Λινάρδου, αντί για στεφάνι, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ, 20 ευρώ για ενίσχυση.

Οικογένεια Μιχάλη Χατζηδημητρίου

Η οικογένεια Θεοχάρη Φρά-γκου στη μνήμη του Φώτη Λι-νάρδου, αντί για στεφάνι, προ-

σφέρει στην ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ 20 ευρώ, για ενίσχυση.

Η οικογένεια Γιώργου Σαραντινού από την Αυστραλία στη μνήμη του μπάρμπα-Μήτρου Σταμάτη, αντί για στεφάνι, προσφέρει στην ΚΟΒ Μα-νταμάδου του ΚΚΕ 30 ευρώ για ενί-σχυση.

Η οικογένεια Μιχάλη Χατζηδημητρί-ου στη μνήμη του Δημητρού Σταμά-τη, αντί για στεφάνι, προσφέρει στην ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ 20 ευρώ για ενίσχυση.

Η οικογένεια Παναγιώτη Σταμάτη στη μνήμη του Φώτη Λινάρδου, προ-σφέρει 20 ευρώ στη ΚΟΒ Μανταμά-δου του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του Δημήτρη Σταμάτη προσφέρουμε 20 ευρώ στη ΚΟΒ Μα-νταμάδου του ΚΚΕ. Οικογένεια Νικόλαου Στεφ. Παπαϊω-άννου

Η οικογένεια Ιωάννη και Ντίνας Κο-τζαδημητρίου προφέρει στην ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ 20 ευρώ στη μνήμη

του Ορέστη Πελεκάνου. Η οικογένεια του Παναγιώτη Αρ-χοντή προσφέρει 20 ευρώ στη ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ στη μνήμη του Ορέστη Πελεκάνου.

Η οικογένεια του Ευστράτιου Αρχο-ντή προσφέρει 10 ευρώ στην ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ στη μνήμη του Ορέστη Πελεκάνου.

Η οικογένεια του Νίκου Βαξεβάνη προσφέρει στην ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ 20 ευρώ στη μνήμη του Ορέστη Πελεκάνου.

Η ΚΟΒ Πλωμα-ρίου του ΚΚΕ στη μνήμη του σ. Παντελή Γαϊ-τανή προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ προς τιμήν του 19ου Συνεδρίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ.ΥΠΟΘ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΑΔΑ: ΒΕΔ3ΟΡ1Ι-ΜΚ4

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 12389/812/08-03-2013 Πράξη Χα-ρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για να αναρτηθεί στη Δημοτική Ενότητα Γέρας (Μεσαγρού), χαρακτηρίστηκε, μετά από αίτηση του κ. Σπυρίδων Αμπελά έκταση εμβαδού Ε=4.013,50 τ.μ., η οποία βρί-σκεται στη θέση «Κατσίνια ή Ταλιάνι» περι-οχής Δημοτικής Ενότητας Γέρας (Μεσαγρού), Δήμου Λέσβου ως μη δασική (παρ. 6 α του άρ-θου 3 του Ν. 998/79 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμέ-νης Διοίκηση Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέ-ρον, ενώπιο της Α’/θμιας, ενώπιον της Α’/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου.

Μυτιλήνη 08-03-2013 Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου

Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

Τα «Παλαιοχωριανά»Σύλλογος Παλαιοχωριτών

Λέσβου «Η Μελίντα»

Με δύο πολύ ωραίες φωτογραφίες στο εξώφυλλο, το Παλαιοχώρι ανάμεσα στους ελαιώνες και η Μελίντα με τα γαλάζια νερά, αφήνει το 2012 ο Σύλλογος. Μέσα στις σε-λίδες του πε-ριοδικού μπο-ρούμε να διαβάσουμε για:

- Η τηλεόραση διδάσκει την αμά-θεια - 100 χρόνια από την απελευθέ-ρωση της Λέσβου - Παλιό φωτογραφικό υλικό

Καταβολή βοηθήματος ανεργίας σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένους, ασφαλισμένους

στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε. και Ε.Τ.Α.Π. –Μ.Μ.Ε.

Ο ΟΑΕΔ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι δημοσιεύθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση με αριθμό Φ.80000/8285/253/2013 στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυ-βέρνησης με αριθμό 705/Β’ /28.3.2013.Από τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού (ΚΠΑ2), προκειμένου να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις. Δικαιούχοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε και Ε.Τ.Α.Π.–Μ.Μ.Ε., εφόσον διέκο-ψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και εφεξής. Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ετών ασφάλισης στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα με ελάχιστο χρονικό διάστημα καταβολής τους τρεις μήνες και ανώτατο τους εννέα. Το ύψος του χορηγούμενου ποσού ανέρχεται σε 360,00€ μηνιαίως για το προβλεπόμενο διάστημα καταβολής. Λεπτομέρειες για τους όρους και προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν στη σχετική εγκύκλιο η οποία έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.oaed.gr

Page 9: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

/9Τετάρτη 10 Απρίλη 2013 Ιστορία

Από το Μεταγωγών της ΑθήναςΣτο Μεταγωγών Αθηνών που μας πήγανε, μας βά-

λανε σε ένα κρατητήριο που ήταν στο υπόγειο και είχε ένα παραθυ-ράκι διαστάσεων 20Χ40, ήταν ψηλά και έβλεπε στο δρόμο, φραγμένο με κάγκελα και σύρμα, εκεί στο δρόμο βάζανε τα αυτοκίνητα, που δουλεύ-ανε συνέχεια, και με την εξάτμιση τους στα παράθυρα, ήταν καλοκαί-ρι, είχε πολύ ζέστη και μέσα στο κελί έβραζε ο τόπος και σε ερχότα-νε να λιποθυμήσεις και όλη τη μέρα κάναμε αέρα με το σεντόνι γιατί βρωμούσε και ήταν ανυπόφορα. Το πρωινό που μας βγάζανε για να πλυθούμε και να πάμε στην του-αλέτα, είχαμε στη διάθεσή μας πέντε λεπτά και ήταν κάποιος Αν-θυπομοίραρχος, ονομαζόμενος Μόρφης, που μας έλεγε: «Κύριοι κομμουνιστές, πέντε λεπτά έχετε για πλύσιμο ή χέσιμο, διαλέγεις και κάνεις!!»

Εκεί μας φέρανε ένα κρατούμενο, από άλλες φυλακές, που είχε μεγά-λη γενειάδα, το θεώρησαν αντάρτη και θέλανε να τον πάρουν και να το δείρουν, γι’ αυτό μας ζήτησε ξυρα-φάκι να ξυριστεί, αλλά εμείς δεν εί-χαμε ούτε σαπούνι, ούτε ξυραφάκι για ξύρισμα, με τα πολλά βρέθηκε ένας που είχε ένα για να ξύνει το μολύβι του και με αυτό τον ξυρίσα-με.

Το 1967, στις 21 ΑπριλίουΗ τότε τρόικα των συνταγματαρχών, οι πραξικοπηματίες, για να «σώ-σουν» την Ελλάδα από τον κομμου-νισμό, όπως αυτοί έλεγαν, κήρυξαν τη δικτατορία - αυτοί την έλεγαν δημοκρατία γιατί για καπιταλισμό δημοκρατία είναι όταν ο λαός δεν μπορεί να μιλήσει… και τότε άρχι-σαν να μαζεύουν τους κομμουνι-στές και έτσι την ίδια μέρα, το βρά-δυ, μετά τα μεσάνυχτα κατά στις 2 η ώρα χτύπησαν την πόρτα του σπι-τιού μου, ο υποδιοικητής της Ασφά-λειας μαζί με 2-3 άλλους ασφαλίτες και μου είπαν να ετοιμαστώ για να με πάρουν για να με πάνε στην ασφάλεια και έτσι και έγινε.Οταν με πήγανε στην ασφάλεια, που ήταν στο Κιόσκι, με βάλανε στο κρατητήριο μόνο μου γιατί τους άλλους που είχαν μαζέψει από νωρίς τους είχαν πάει στην Ακαδημία. Οταν ξημέρωσε μαζί με δυο άλλους, που φέρανε τις πρωι-νές ώρες, μας πήγαν και εμάς στην Ακαδημία. Εκεί μαζευτήκαμε γύρω στα 150 άτομα και καθίσαμε καμιά δεκαριά μέρες και εκεί κάναμε Πά-σχα.Στο διάστημα που μας είχαν στην

Ακαδημία αρρώστησα και γιατρός δεν υπήρχε, μόνο ένας φαρμακο-ποιός κρατούμενος από την Αγία Παρασκευή, ο Πάνος Ευαγγελινός, που ήταν συνέχεια κοντά μου γιατί ήμουν σε άσχημη κατάσταση.Διαμαρτυρηθήκαμε στη Διοίκηση και μας φέρανε ένα γιατρό - στο με-ταξύ αρρώστησαν και άλλοι - και το μόνο που μας έκανε ήταν να διαπι-στώσει την ασθένεια. Είχαμε πάθει δηλητηρίαση από χαλασμένα φα-γητά γιατί δεν υπήρχε ψυγείο για να προφυλάγουμε τα φαγητά.Ο Διοικητής της φυλακής (κτήριο της Ακαδημίας) όταν διαμαρτυρό-μασταν για κάτι - όπως για το φα-γητό ή για την παραμονή μας - μας αντιμετώπιζε με ειρωνεία.Οταν ήρθε η ώρα για να μας πάρουν από εκεί, γιατί θα άνοιγε η Ακαδη-μία μετά τις διακοπές του Πάσχα, μας ειδοποίησαν να ετοιμαστούμε γιατί θα φεύγαμε.Εμείς συμμαζέψαμε τα πράματά

μας και περιμέναμε πότε θα μας φωνάξουν για να φύγουμε. Πράγ-ματι το απόγευμα της ίδιας μέρας είδαμε τα φορτηγά του στρατού με μουσαμάδες κλειστοί που μας περιμένανε. Οταν μας βάλανε στα φορτηγά δεν ξέραμε που θα μας πάνε, μόνο βλέπαμε από καμιά χα-ραμάδα του μουσαμά ότι ανά πέ-ντε με έξη μέτρα είχαν βάλει ένα φαντάρο σκοπό για να μην τυχόν… και δραπετεύσουμε.Τότε είδαμε ότι η κατεύθυνσή μας ήταν προς τη Μυτιλήνη και έτσι εί-δαμε το αρματαγωγό που ήταν στο λιμάνι και καταλάβαμε πως για εκεί μας πάνε. Οταν φτάσαμε, μας κατε-βάσανε από τα φορτηγά και μας εί-πανε να πάρουμε τα πράματά μας και να περάσουμε μέσα στο καρά-βι. Θα έπρεπε να μπορέσουμε να τα πάρουμε όλα με μιας γιατί δεν θα μπορούμε να βγούμε ξανά να πάρουμε τα υπόλοιπα. Εγώ επειδή

ακόμη δεν είχα συνέλθει από την αρρώστια και δεν μπορούσα να τα πάρω όλα, περίμενα να τελειώ-σουν όλα και τότες μου τα έδωσαν αυτοί.

Στο καράβι δεν άφηναν να μας πλη-σιάσουν οι δικοί μας. Μέσα στο αρματαγωγό βρήκαμε και άλλους 150 που τους φέρανε από τη Μα-κεδονία. Οταν φτάσαμε στη Χίο το καράβι χάλασε και περιμέναμε μερικές ημέρες ώσπου νάρθει ένα άλλο αρματαγωγό για να μας πά-ρει. Στο μεταξύ μας φέρανε και από τη Σάμο και από άλλα μέρη άλλους 150 περίπου και όταν ήρθε το άλλο αρματαγωγό μας μεταφέρανε σ’ αυτό για να πάμε εκεί που μας προ-ορίζανε και που δεν ξέραμε ακόμα για πού θα μας πάνε. Μας μοιρά-σανε και σωσίβια γιατί είχε μεγά-λη φουρτούνα. Ρωτούσαμε τους ναύτες για πού μας πηγαίνουν και μας λέγανε: Πιο πολύ ξέρετε εσείς

παρά εμείς. Ρωτούσαμε τους Αξιω-ματικούς, ούτε αυτοί μας λέγανε. Μας είχανε δεμένους ανά δύο και δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε από τη θέση μας. Το καράβι σηκω-νόταν όρθιο και περιμέναμε πότε θα βουλιάξουμε. Τους λέγαμε να μας μιλήσουν, μας έλεγαν πως δε μπορούνε, γιατί αυτή είναι η διατα-γή. Δεν μπορούσαμε να πάμε στην τουαλέτα που ήταν στον καταπέλ-τη, σαν να λέμε στην ύπαιθρο, από κάτω στο αμπάρι που μας είχαν, εκεί που βάζανε τα άρματα και τα αυτοκίνητα.Μετά από πολλές ώρες ταλαιπω-ρία ακούσαμε να ρίχνουν την άγκυ-ρα και τότες ησυχάσαμε, αλλά το καράβι δε μπορούσε να δέσει, για-τί είχε πολύ φουρτούνα. Μάζεψε ξανά την άγκυρα και έφυγε μακριά για να κάνει στροφή για να βρει κα-τάλληλο μέρος για να δέσει. Εμείς δεν ξέραμε, ακόμη, σε πιο μέρος

έχουμε φτάσει γιατί δε μπορούσα-με να δούμε μέσα από το αμπάρι που μας είχαν. Μετά από αρκετή ώρα έριξαν ξανά άγκυρα και τότε πια μας βγάλανε και όταν είδαμε τα κτίρια της φυλακής καταλάβαμε ότι μας φέρανε στα Γιούρα (Γυάρο), στον τέταρτο όρμο. Εκεί βρήκαμε και άλλους που τους είχαν πάει πριν από μας. Μας μοιράσανε σκη-νές για να τις στήσουμε εμείς, εκεί τη νύχτα. Εκανε και πολύ κρύο και την ημέρα πολύ ζέστη. Οταν ξεκι-νήσαμε να στήνομαι τη σκηνή εγώ δε μπορούσα γιατί ήμουν ακόμη άρρωστος και από τη ταλαιπωρία του καραβιού δεν άντεξα και λιπο-θύμησα. Τότε τρέξανε οι άλλοι που με γνώριζαν από παλιά, με πήρανε στη σκηνή τους για τις πρώτες βοή-θειες γιατί ήμουν πολύ εξαντλημέ-νος. Βγήκα στην αναφορά για να με δει ο γιατρός, αλλά δεν είχαν γιατρό στρατιωτικό, παρά μόνο γιατροί δι-κοί μας, κρατούμενοι, υπήρχαν. Μετά από 3 μήνες φωνάξανε το όνομά μου, μαζί με άλλους, για να φύγω.Στους 3 μήνες που έμεινα εκεί δεν έγιναν έκτροπα γιατί ο στρατός που ήταν εκεί και μας φύλαγε ένοιωθαν και αυτοί «εξόριστοι». Μετά που άλλαξε η φρουρά ήταν χειρότερα.Οταν έφτασα στη Μυτιλήνη, μετά από λίγες μέρες με φωνάζουν στην Ασφάλεια και μου είπαν να περνάω μια φορά τη βδομάδα από εκεί για να δίνω παρόν και πως δε μπορώ να βγαίνω έξω από τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης. Μας γράψανε σε ένα κατάλογο, σε ειδικό βιβλίο, με τη φωτογραφία καθενός και εκεί υπογράφαμε και όταν ήταν να βγούμε έξω από τα όρια που μας είχαν καθορίσει θα έπρεπε να μας δώσουνε ειδική άδεια. Αδεια γρα-πτή για το συγκεκριμένο μέρος που θα πηγαίναμε και εκεί να δείχναμε την άδεια στο Σταθμάρχη να την υπογράφει για να είμαστε «νόμι-μοι», γιατί αν δε γινόταν αυτό και μας εύρισκε κάποιος ασφαλίτης θα είχαμε συνέπειες. Και όταν θα φεύ-γαμε από κει θα έπρεπε να πάμε πάλι στο σταθμό χωροφυλακής να την υπογράψει ξανά ο σταθμάρχης για να τη δείξουμε πάλι στην Ασφά-λεια. Εγώ και λόγω της δουλειάς μου - ηλεκτρολόγος - που έπρεπε να βγαίνω τακτικά εκτός πόλης και επειδή δεν ήθελα να μπαινοβγαίνω στην Ασφάλεια, κατάργησα από μόνος μου την άδεια και δεν πήγαι-να να δίνω παρών.

Και έτσι σιγά-σιγά πέρασε η δι-κτατορία. Πότε να με καλούν στην Ασφάλεια, πότε να με παρακολου-θούν, φτάσαμε στην ανατροπή της δικτατορίας.

Page 10: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

10/ Τετάρτη 10 Απρίλη 2013

ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΔΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΣΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ ΞΥΛΟΥ-ΑΠΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ PELLET ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΟΜΠΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΑΤΑ-ΝΑΛΩΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ-ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ INVERTER ME THN ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ!!

ΕΛΕΝΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗΧειρούργος οφθαλμίατρος

τ. Επιμελήτρια του Ε.Σ.Υ.

ΚΑΒΕΤΣΟΥ 11(πλησίον καταστημάτων με τα στρώματα)Πρωί: 9π.μ. - 1μ.μ. Καθημερινά χωρίς ραντεβού Απογεύματα και Σάββατο πρωί με ραντεβούΤο ιατρείο δύναται να συνταγογραφεί απευθείας γυαλιά

με βάση το Α.Π. 536(23-1-12), φάρμακα και λοιπές παροχές ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΑΙατρείο: 22510-42312 /// Οικίας: 22510-41487

FOOTBALL LEAGUEΜεγάλη επιτυχία της Καλλονής

μέσα στη Θεσσαλονίκη και βλέπει άνοδοΑκάθεκτος προς την άνοδο στην Super League

συνεχίζει ο Απόλλωνας ΣμύρνηςΜεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε η ΑΕΛ Καλλονής απέναντι στον μέχρι τώρα ανεβασμένο Ηρακλή Θεσσαλονίκης.Η ΑΕΛΚ παίζοντας άσχημα στα πρώτα 10 λεπτά, άλλαξε τελείως την εμφάνιση του από το 30 και μετά, και με συνεχείς επελάσεις του πολύ κάλου σήμερα Μαρσελο αλλά και του Κανζι, Λεοζινιο κατάφερε στο 36’ με τον συνήθης ύποπτο Μανουσο να ανοίξει το σκορ. Από εκεί και πέρα ο Ηρακλής τα έχασε και η ΑΕΛΚ συνεχώς δημιουργούσε φάσεις μέσα στην εστία του Χουάντερσον, χωρίς να καταφέρει να σκοράρει.Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ηρακλή να μπαίνει πιο δυνατά στον αγωνι-στικό χώρο και μόλις στο 47’ είχαμε μεγάλη φάση για τον Ηρακλή όταν ο Ουκάρ έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και τον Κιρόφσκι στην επαναφορά από εξαιρετική θέση να μην μπορεί να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να καταλήγει τελικά άουτ Η ΑΕΛΚ κάπως ισορρόπησε το παιχνίδι ενώ οι οπαδοί σε κάθε κόρνερ της Καλλο-νής δεν έχαναν την ευκαιρία να πετανε αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο που ένα μάλιστα στο 61’ έπεσε από την θύρα 10 και βρήκε στην πλάτη τον παίχτη της Καλλονής Μαρσέλο. Εκεί είχαμε μικρή διακοπή 3 λεπτών. Στο 73' είχαμε πάλι μεγάλη φάση για τον Ηρακλή όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Ουκάρ, ο Κι-ρόφσκι έπιασε μόνος και αφύλακτος την κεφαλιά, όμως ο Σιδεράκης απομάκρυ-νε με υπερένταση. Από εκεί και πέρα το παιχνίδι έγινε ντέρμπι με την μπάλα να πηγαίνει πάνω κάτω στις δυο εστίες χωρίς ωστόσο να καταφέρει καμιά ομάδα να σκοράρει. Τώρα πάει την Τετάρτη στην Δράμα για να παίξει με την Δόξα έχοντας στο μυαλό του ότι αν νικήσει θα σκαρφαλώσει στην πρώτη τριάδα του πρωτα-θλήματος. Το όνειρο είναι κοντά…!

Αποτελέσματα 32ης αγωνιστικήςΗρακλής Θ.-ΑΕΛ Καλλονής 0-1Παναιτωλικός-Δόξα Δράμας 2-0Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικός Γαζωρού 2-0Πιερικός-Καβάλα 1-1Αν/ση Γιαννιτσών-Παναχαϊκή 0-1Απόλλων Σμ.-Βύζας 1-0Αν/ση Επανομής-Θρασύβουλος 2-5Ηρακλής Ψ.-Φωκικός 1-1Πανσερραϊκός-Νίκη Βόλου 0-1Εργοτέλης-Λάρισα 0-0

Η βαθμολογία μετά την 32η αγωνιστική 1. Απόλλων Σμ. 58 33-172. Ολυμπαικός Β. 55 36-163. Εργοτέλης 54 28-194. Παναιτωλικός 52 40-195. Νίκη Β. 51 33-196. ΑΕΛΚ 50 29-167. Ηρακλής Θ. 49 36-218. Πανσερραϊκός 49 27-339. Λάρισα 48 30-14 10. Ηρακλής Ψ. 46 31-2511. Δόξα Δρ. 44 25-2412. Καβάλα 41 25-1413. Καλλιθέα 38 31-3114. Φωκικός 32 20-3315. Εθνικός Γ. 31 21-2716. Πιερικός 31 23-4017. Αν/ση Γιαννιτσών 30 25-4418. Παναχαϊκή 30 23-2919. Θρασύβουλος 25 15-3120. Βύζας Μ. 21 15-3821. Αν/ση Επανομής 15 17-53

* Οι τρεις πρώτες ομάδες θα ανέβουν απευθείας στην ανώτερη κατηγορία (Super League). ** Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 4η, 5η, 6η & 7η θέση θα αγωνίζονται μετα-ξύ τους σε διπλούς αγώνες (έξι (6) αγωνιστικές, με συντελεστή τέσσερα), για να αναδειχθεί η τέταρτη ομάδα που θα ανέβει κατηγορία. *** Από την Παναχαϊκή έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί, λόγω των επεισοδίων στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

Α’ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΠρωταθλήτρια η Γέρα

Η Αναγέννηση Γέρας, από το περασμένο Σάββατο, είναι η πρωταθλήτρια της Α’ τοπικής κατηγορίας, αφού πέρασε νικηφόρα μέσα από τα Λουτρά, συντρίβοντας τον Αετό με 3-0. Ο Ολυμπος νίκησε τον Αιγέα με το ίδιο σκορ (3-0) χωρίς όμως να αλλάξει κάτι, αφού οι τρεις βαθμοί που προηγούνταν η ομάδα της Γέρας, ήταν αρκετοί για αν τις χαρίσουν το πρωτάθλημα. Σε μπαράζ θα πάνε Θύελλα και Λιονταράκια, αφού δεν κατάφεραν να κερδίσουν κάτι, ενώ Παπανικολής και Αλκιβιάδης που κέρδισαν, γλίτωσαν την τελευταία στιγμή τα μπαράζ και τον υποβιβασμό.

Τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικήςΟλυμπος-Αιγέας 3-0Αετός-Αν/ση Γέρας 0-3Ατρόμητος-Κεραυνός 0-0Βύρων-Παπανικολής 1-3Αλκιβιάδης-Θύελλα 1-0Προοδευτική-Διαγόρας 4-2Λιονταράκια-Αναξος 0-3

Η βαθμολογία (τελική) 1. Αν/ση Γέρας 71 83-202. Ολυμπος 68 86-103. Ατρόμητος 43 40-354. Διαγόρας 38 63-405. Αναξος 34 45-436. Αιγέας 34 28-397. Βύρων 31 26-358. Αετός 31 30-399. Κεραυνός 30 29-4010. Προοδευτική 28 38-4111. Αλκιβιάδης 27 22-5912. Παπανικολής 26 36-5013. Λιονταράκια 23 33-6214. Θύελλα 23 20-46

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΑναρτήθηκε κατάσταση προσωρινής πληρωμής του μέτρου 3.1 «Βιολογική Γεωργία» έτους 2011

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας γίνεται γνωστό ότι στον Πίνακα Ανα-κοινώσεων της Υπηρεσίας (Καραντώνη 2, Μυτιλήνη), για την πληρωμή της περιόδου εφαρμογής 2011 έχει αναρτηθεί κατάσταση προσωρινής πληρωμής που αφορά σε δικαιούχους του Μέτρου, Μέτρο 3.1 «Βιολογι-κή Γεωργία». Η κατάσταση περιλαμβάνει 105 δικαιούχος για το έτος εφαρμογής 2011. Οσοι από τους δικαιούχους της παρούσας ανάρτησης κρίνου ότι έχουν διαφωνία με τα ποσά κυρώσεων, μπορούν να καταθέσουν ένσταση στην Υπηρεσία εντός 10 εργάσιμων ημερών. Επομένως η καταληκτική ημερο-μηνία υποβολής ενστάσεων είναι η 18η Απριλίου 2013. Οι ενστάσεις θα εξεταστούν από την τριμελή επιτροπή εξέτασης προ-σφυγών-ενστάσεων εντός μηνός από την καταληκτική ημερομηνία και οι αποφάσεις της θα είναι τελεσίδικες. Οσον αφορά τους δικαιούχους της Λήμνου, η συγκεκριμένη κατάσταση θα αναρτηθεί στη Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας, Περιφερειακής Ενότη-τας Λήμνου στη Μύρινα για ενημέρωση τους, ενώ ισχύουν όλα τα περί ενστάσεων.

Page 11: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

/11Τετάρτη 10 Απρίλη 2013

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝΘΩΜΑ ΒΑΝΑΒΑΚΗ

Με σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο.Με αξιοπρέπεια στη δύσκολη στιγμή της ζωής.

Το γραφείο δεν έχει σχέση με τη διακίνηση των νεκρώνεντός και εκτός του Νοσοκομείου.

Γι αυτό δε θα μας βρείτε μέσα ή έξω από το Νοσοκομείοή από όποιο άλλο ίδρυμα παρά μόνο στο γραφείο μας:

Σαπφούς 3Β και στα τηλέφωνα:22510-22128, 21421 και ΦΑΞ 27163

Το γραφείο μας λειτουργεί όλο το 24ωρο

ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΟΕνοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα

2χωρη (σαλονοτραπεζαρία-υπνοδωμάτιο) 45τμ σε 1ο όροφο στην Χρυσομαλλούσα.

Αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, μεγάλη βεράντα με τέντες, ντουλάπα, καναπέ, κρεβάτι, τηλεόραση, ψυγείο,

κουζίνα, πλυντήριο. Τηλέφωνο: 6937277315

Με επιτυχία πραγματο-ποιήθηκε στη Μύρινα το απόγευμα της Παρα-σκευής 5 Απριλίου η εκ-

δήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχι-ακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ για την παρουσίαση των Θέσεων της Κεντρι-κής Επιτροπής του κόμματος στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ.Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Τού-σας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του κόμ-ματος.

Στην ομιλία του ο σ. Γιώργος Τούσας, αναφέρθηκε στη σημερινή οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογεί-ου και των Βαλκανίων και παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμ-

μαχία και τη Λαϊκή Εξουσία.Αναφερόμενος στα τοπικά προβλήμα-

τα που υφίσταται ο Λημνιακός λαός, (ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοι-νωνίες, συγχωνεύσεις νοσοκομείου, σχολείων, αφορίας, υπηρεσιών), είπε ότι αυτά, μαζί με τα γενικότερα ζητή-ματα της ανεργίας, των χαρατσιών, των εξευτελιστικών μισθών και συντά-

ξεων, του ξεκληρίσματος της αγροτιάς και των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μπορούν να αποτελέσουν το αντικείμενο για το χτίσιμο της Λαϊκής Συμμαχίας στο νησί.Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και δι-άλογος γύρω από τις Θέσεις του 19ου Συνέδριου και του Προγράμματος του ΚΚΕ.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο ευρωβου-λευτής του ΚΚΕ, μαζί με κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής, επισκέφθη-κε την Εφορία, το ΙΚΑ, το Νοσοκομείο και τον Δήμο της Λήμνου, όπου άκουσε τα προβλήματα και τους προβληματι-σμούς των εργαζόμενων και ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Ενώ το θέμα της συγχώνευσης του Νοσοκομείου Λήμνου με το Νοσοκομείο της Μυ-τιλήνης εξακολουθεί να πα-

ραμένει μετέωρο αφού δεν υπήρξε καμιά υπουργική απόφαση ή ΦΕΚ που να αναιρεί τη συγχώνευση αυτή, ανεστάλη προσωρινά η παύση της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, αφού, κάτω και από την πίεση των σωματείων μετακινήθηκε στο Νο-σοκομείο της Λήμνου για δύο μήνες δεύτερος αναισθησιολόγος, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία των χει-ρουργείων χωρίς να τίθεται σε κίνδυ-νο η ασφάλεια των ασθενών.

Παραμένει όμως το αίτημα για άμε-ση τοποθέτηση μόνιμου αναισθησι-ολόγου, χειρουργού και παθολόγου ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχει-ώδης λειτουργία του νοσοκομείου του νησιού, χωρίς αυτό να αναιρεί το αίτημα για μόνιμους διορισμούς επιπλέον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και της προμήθει-ας του απαραίτητου εξοπλισμού για το νοσοκομείο της Λήμνου.

Πραγματοποιήθηκε με μαζι-κή συμμετοχή των κατοίκων του χωριού η Λαϊκή Συνέ-λευση στην οποία κάλεσε

το Τοπικό Συμβούλιο του Κάσπακα και του οικισμού του Αη Γιάννη.Η Πρόεδρος του χωριού Δέσποινα Σπυ-ριδάκη, στην εισήγησή της είπε ότι τα προβλήματα του χωριού, (λειτουργία Βιολογικού καθαρισμού, κατασκευή φράγματος, αγροτική και εσωτερική οδοποιία, κατασκευή αλιευτικού κα-

ταφυγίου, περιφερειακός και παραλι-ακός δρόμος Αη Γιάννη, καθαριότητα του χωριού και του οικισμού), παρα-μένουν άλυτα και χρόνια εξαιτίας των πολιτικών υποχρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολι-τικών του «Καλλικράτη» που η Λαϊκή Συσπείρωση είχε καταγγείλει και προ-εκλογικά.Είπε ότι πέρα από τις πολιτικές αυτές, η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δε διεκδίκη-σε δυναμικά κονδύλια από τις κυβερ-

νήσεις, αλλά προσπάθησε να βγάλει έσοδα από τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, καθώς και των ανταποδοτικών, χωρίς οι κάτοικοι του χωριού να έχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες από το Δήμο ανάλογα και με τα χαράτσια που τους υποχρεώνουν να πληρώνουν.Ακολούθησε συζήτηση και η Λαϊκή Συ-νέλευση κατέληξε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από το Δήμο στα προ-βλήματα.

Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου ΑιγαίουΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Τεχνικός έλεγχος μοτοσυκλετών

Η Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνίας, ενημερώνουν και προσκαλούν τους κατόχους μοτοσικλετών με έδρα την συγκοινωνιακή περιοχή Λέ-σβου, ανεξαρτήτως κυβισμού, για περιοδικό τεχνικό έλεγχο, ως εξής:

- Από 1 έως 30 Απριλίου 2013 τα δίκυκλα με αριθμό κυκλοφορίας ΜΥ-Ο-001 έως ΜΥΟ-999 - Από 1 έως 31 Μαΐου τα δίκυκλα με αριθμό κυκλοφορίας ΜΥΥ-001 έως ΜΥΥ-999- Από 1 έως 31 Ιουνίου τα δίκυκλα με αριθμό κυκλοφορίας ΜΤΑ-001 έως ΜΤΑ-999. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύ-νονται στο τηλέφωνο: 22510-27762.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του Πρότυπου Πειραμα-τικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο των ερευνητικών ερ-

γασιών τους με τίτλο «Θάλασ-σα, το γαλάζιο σου αγάπησα» και «Λέσβιοι Ζωγράφοι – Πηγή έμπνευσης και δημιουργίας», που εκπονηθήκαν κατά το Α΄ και Β΄ τετράμηνο τρέχοντος σχολικού έτους, με την εποπτεία των εκπαι-δευτικών Μουτζουρέλλη Ειρήνης – Αγγλικής Φιλολογίας και Κακα-ρίδου Μαρίας – Φυσικού, διορ-γανώνουν Εικαστική Εκθεση με θέμα:

της ψυχής μου το γαλάζιο… … στων χεριών μου

τα έργαΗ έκθεση διοργανώνεται στο χώρο του σχολείου, από 8 – 18 Απριλίου, ώρες λειτουργίας 8:00 – 14:00, με συνδιοργανωτή και θερμό υποστηρικτή τον ζωγράφο κ. Καραπιπέρη Δημήτρη. Στην έκ-θεση συμμετέχουν με έργα τους Λέσβιοι Δημιουργοί.

Page 12: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ. φ. 997, 10-4-2013

12/ Τετάρτη 10 Απρίλη 2013

Την Τρίτη 2 Απρίλη ξεκίνησε επί-σημα η προεκλογική εκστρα-τεία για τις πρόωρες εκλογές της 14 Απρίλη. Οπως δείχνουν

οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο σημε-ρινός μεταβατικός πρόεδρος Ν. Μα-δούρο - αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του αείμνηστου σοσιαλιστή ηγέτη Ο. Τσάβες - προηγείται στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος κατά 10% του δεξιού αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες Ραντόσκι. Για τον «βίο και την πολιτεία» του υπο-ψήφιου της δεξιάς αντιπολίτευσης σας έχουμε δώσει ήδη αρκετά στοιχεία που φώτισαν τις σχέσεις του Καπρίλες και τον ρόλο που του έχει ανατεθεί από τις ΗΠΑ, επομένως δε χρειάζεται να επανέλθουμε. Απλά σας ξαναθυμί-ζουμε ότι ο Καπρίλες είναι ο πολιτικός εκπρόσωπος της ντόπιας αντίδρασης και δεξί χέρι των Αμερικανών ιμπερι-αλιστών που επιθυμεί να ανακόψει τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Ο. Τσάβες το 1998 και θα συνεχίσει ο άξιος διάδοχος του Ν. Μα-δούρο. Ο υποψήφιος της Μπολιβαριανής Επα-νάστασης Ν. Μαδούρο, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει συ-νταγματικά τη χώρα από τις 15 Απρίλη θα εμβαθύνει τα κοινωνικά προγράμ-ματα προς όφελος του λαού της Βενε-ζουέλας (!!!).

Ο Ν. Μαδούρο απευθυνόμενος στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Βε-νεζουέλας, ανάμεσα στα άλλα τόνισε την Κυριακή 7 Απρίλη: «… Δεν θα προδώσω αυτόν το λαό, θα τον προστατεύσω ακόμα και με τη

ζωή μου αν χρειαστεί, έτσι ώστε αυτή η χώρα να συνεχίσει στο δρόμο της ευημερίας, της ανεξαρτησίας, της δη-μοκρατίας και του Μπολιβαριανού σο-σιαλισμού, γιατί ο κομαντάντε Τσάβες

με προετοίμασε γι’ αυτό το έργο».

Ανάμεσα στην εργατική τάξη και τη μπουρζουαζία

Από το Σαν Φελίξ, του Μπολιβαριανού κράτους, ο Ν. Μαδούρο είπε ότι για

πρώτη φορά ο λαός της Βενεζουέλας πρέπει να αποφασίσει σε αυτήν την προεδρική εκλογή ανάμεσα σε αυτόν, «έναν γιό της εργατικής τάξης, έναν πατριώτη, έναν γιό του Τσάβες και

έναν ταγκιασμένο μπουρζουά», ανα-φερόμενος στον αντί-Τσάβες υποψή-φιο Ε. Καπρίλες, που αντιπροσωπεύει τον παλιό δρόμο να δημιουργεί πολι-τική.

Αντιμέτωπος με μία «θάλασσα» λαού που τον υποστηρίζει στην περιοχή της Γουιάνας, ζήτησε από το πλήθος να ανταποκριθεί και να το πράξει συλλο-γικά. Τέλος ο Ν. Μαδούρο είπε ότι ο αντι-Τσάβες υποψήφιος ψεύδεται όταν έρχεται να μιλήσει στα μέλη της εργα-τικής τάξης, εννοώντας ότι προσπαθεί να ξεγελάσει την εργατική τάξη ώστε να ανακόψει την Μπολιβαριανή διαδι-κασία. Αξίζει να προσέξετε, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, το τέλος της ομιλίας του Μαδούρο προς την εργατική τάξη της Βενεζουέλας: «Ο Ε. Καπρίλες που υποστηρίχτηκε (και υποστηρίζεται) από την μπουρ-ζουαζία ήταν εκείνος που αντιτάχθηκε στην αποκατάσταση του συστήματος των κοινωνικών παροχών που είχαν αφαιρεθεί, αλλά ο Τσάβες ήταν πολύ

ισχυρός και τον υποστηρίξαμε και η Συντακτική Συνέλευση και το 80% του λαού είπε «ναι» στην συνταγματική αναθεώρηση».

Η εκστρατεία ξεκινάει από την γενέτειρα του Τσάβες

Από την επαρχία Μπαρίνας, γενέτειρα του Τσάβες, ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία του Ν. Μαδούρο και θα συνεχιστεί με την περιοδεία του από εκείνα τα μέρη που επισκέφτηκε ο Ο. Τσάβες, κατά την τελευταία του προε-κλογική εκστρατεία πριν 6 μήνες, Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, που υποστηρίζει τον Ν. Μαδούρο, κά-λεσε τα λαϊκά στρώματα να τον υπο-στηρίξουν και έτσι να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό υπέρ του λαού πρό-γραμμα, να βαθύνουν οι προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει απρόσκοπτα η Μπολιβα-ριανή διαδικασία.Οτι κι αν κάνουν οι ΗΠΑ και η ντόπια αντίδραση το ποτάμι της ιστορίας στην Βενεζουέλα ή πιο σωστά στην Μπολι-βαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, δεν γυρίζει πίσω!!!

Το κυβερνητικό συντηρητικό κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ισπανού προέδρου Μ. Ραχόϊ, έχασε το 20% της υποστήριξης

του εκλογικού σώματος μέσα στους 18 μήνες διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό καταγράφει δημοσκόπηση που δημοσιο-ποιήθηκε την Κυριακή 7 Απρίλη. Αν γινόταν σήμερα εκλογές το Λαϊκό

Κόμμα θα συγκέντρωνε το 24,5% των ψήφων από το 44,6% που είχε κερδίσει στις εκλογές του Νοέμβρη 2011. Η δη-μοσκόπηση της εταιρείας «Metroseopia pollsters» έγινε για λογαριασμό της εφη-μερίδας της Μαδρίτης El Pais. Το Σοσιαλι-στικό Κόμμα (PSOE) καταγράφει μόνο το 23% της πρόθεσης ψήφου, σε σύγκριση με το 28,7% που είχε πάρει στις γενικές εκλογές. Κερδισμένοι βγαίνουν ο Συνασπισμός της Ενωμένης Αριστεράς και η Κεντροδε-ξιά πτέρυγα «Ενωση για την πρόοδο και τη Δημοκρατία». Στην πρόθεση ψήφου η Ενωμένη Αριστερά παίρνει 15,6% και το κεντροδεξιό σχήμα 13,5%. Η αλλαγή στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος της Ισπανίας έχει να κάνει με τις σκληρή και αγρία αντιλαϊκή πολιτική του Μ. Ραχόϊ και της κυβέρνησης του.

Με τη ΛΔ Κορέας να καλεί τις ξένες διπλωματικές αποστολές να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποχώρη-

σης και με μία ανησυχητική στρατιωτική κινητικότητα σε εξέλιξη τίποτα καλό δεν προμηνύεται για την εύφλεκτη περιοχή

της χερσονήσου Κορέας. Με την ένταση να αυξάνει στην περιοχή, εξαιτίας των εγκληματικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ, έρχονται να ρίξουν λάδι στη φωτιά, ο αγόμενος, και φερόμενος από τους ιμπεριαλιστές ΟΗΕ και το Συμβού-λιο Ασφαλείας του. Μάλιστα το Συμβού-λιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα ανέλυε τη Δευτέρα 8 Απρίλη - κατά τη διάρκεια Ειδικής Συνόδου της - κυρώ-σεις όπου θα επιβάλλει στη ΛΔ Κορέας. Η ειρήνη σε κίνδυνο με απρόβλεπτες συ-νέπειες για τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο.