ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

12
ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011 Αριθμός Φύλλου 935 Τιμή 1 € κωδικός 3573 σελίδα 3 σελίδα 7 σελίδα 2 ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΠΑΣΥ) «Ο μόνος δρόμος που μας ταιριάζει είναι αυτός του αγώνα, της αντίστασης και της πάλης ενάντια στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα και για μια άλλη πο- λιτική, που ο παραγόμενος πλούτος δε θα πηγαίνει στις τσέπες του εμποροβιομήχανου, αλλά στην κάλυψη των δικών σου αναγκών» σελίδα 3 Κάτω η κυβέρνηση εκλογές τώρα Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Οργανωμένη άρνηση πληρωμής H ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ MHN ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ σελίδα 6 Περιφέρεια Β. Αιγαίου και Μη Κυβερνητικές Ορ- γανώσεις, όχημα για την εφαρμογή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. σελίδα 4 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Καταψηφίστηκαν τα ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ Που κατατέθηκαν από τη Λαϊκή Συσπείρωση Κατά της δολοφονικής επίθεσης των «κουκουλοφόρων» και για την Οργανωμένη άρνηση πληρωμής

description

Βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων Ν. Λέσβου

Transcript of ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

Page 1: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥΤετάρτη 2 Νοέμβρη 2011 Αριθμός Φύλλου 935 Τιμή 1 €

κωδικός 3573

www.neo-empros.net

σελίδα 3 σελίδα 7

σελίδα 2

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΠΑΣΥ)

«Ο μόνος δρόμος που μας ταιριάζει είναι αυτός του αγώνα, της αντίστασης και της πάλης ενάντια στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα και για μια άλλη πο-λιτική, που ο παραγόμενος πλούτος δε θα πηγαίνει στις τσέπες του εμποροβιομήχανου, αλλά στην κάλυψη των δικών σου αναγκών»

σελίδα 3

Κάτω η κυβέρνηση εκλογές τώρα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Οργανωμένη άρνηση πληρωμής

H ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ MHN ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

σελίδα 6

Περιφέρεια Β. Αιγαίου και Μη Κυβερνητικές Ορ-γανώσεις, όχημα για την εφαρμογή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικήςτης Κυβέρνησης και της Ε.Ε.

σελίδα 4

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Καταψηφίστηκαν τα ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ Που κατατέθηκαν από τη

Λαϊκή Συσπείρωση

Κατά της δολοφονικής επίθεσης των «κουκουλοφόρων» και για την

Οργανωμένη άρνηση πληρωμής

Page 2: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

2/ Τετάρτη 2 Nοέμβρη 2011

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Ταχυδρομική διεύθυνση: Αρχιπελάγους 21, 3ος όροφος, 81100 Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251029239, φαξ: 2251042492, e-mail: [email protected] web: www.neo-empros.netΕΚΤΥΠΩΣΗ: Δημ. Δούκας & Σια ΟΒΕΕ, Βενιαμίν Λεσβίου 6, Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251024904 Fax: 2251027454ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: ετήσια 35,00 ευρώ, Τραπεζών - ΟΤΑ - Εταιριών - Υπηρεσιών 100,00 ευρώ. Αυστραλία: 200$, Καναδάς: 190$, Ευρώπη: 105,00 ευρώ. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ: Αθανασία Καλαϊτζόγλου Εθνική Τράπεζα, Αρ.Λογαριασμού: 415/950150-94.Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011, Αριθμός φύλλου: 935, Τιμή φύλλου: 1 ευρώ.Ιδιοκτήτης: ΝΕ Λέσβου ΚΚΕ Εκδότης: Παρασκευάς Γεωργούλας

Διευθύνεται από Συντακτική Επιτροπή.

Εργατικά

Για την ανάδειξη νέου ΔΣ, νέας Εξελεγκτικής Επιτρο-πής και για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο και στην Ομοσπονδία Οικοδό-μων και Συναφών Επαγγελ-

μάτων προσέρχονται οι Οικοδόμοι του νησιού μας στις κάλπες από τις 30 Οκτώβρη μέχρι και τη Δευτέρα 7 Νο-έμβρη. Τα μέλη της Διοίκησης του Συνδικάτου στο νησί μας καθώς και απλά μέλη ορ-γώνουν καθημερινά τους τόπους δου-λειάς όπου υπάρχουν Ελληνες και με-τανάστες οικοδόμοι και εργαζόμενοι σε συναφή επαγγέλματα. Τους μετα-φέρουν το μήνυμα της αναγκαιότητας πρώτα να εγγραφούν στο Συνδικάτο, όσοι δεν είναι μέχρι τώρα, να συμμε-τέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη νέων εκπροσώπων τους και τους ζητά-νε μαζικά και δυναμικά να παίρνουν μέρος στους αγώνες που δίνει το Συν-δικάτο ενάντια στα βάρβαρα αντερ-γατικά, αντιλαϊκά μέτρα που χτυπάν αλύπητα και το κομμάτι αυτό της ερ-γατικής τάξης που έχει σχέση με την οικοδομή. Στην ανακοίνωσή του το ΔΣ ανάμεσα στα άλλα τονίζει: «Από τη Δευτέρα 31/10 δίνουμε την μάχη των εκλογών στο συνδικάτο μας.Δεν πρέπει να δούμε τις εκλογές σαν μια τυπική διαδικασία, αλλά σαν ευ-καιρία να συζητήσουμε, να εντοπίσου-με αδυναμίες και δυνατότητες και να οργανώσουμε αποτελεσματικά την πάλη μας το επόμενο διάστημα.Να εντάξουμε τις εκλογές στο σύνολο της πάλης, σαν ένα σταθμό στην οργά-νωση του αγώνα.Φοβούνται όταν οι εργάτες είναι ενω-μένοι σαν μια γροθιά, τρέμουν το τα-ξικό συνδικαλιστικό κίνημα.Τόσα χρόνια, με διάφορους τρόπους, θέλουν να στρέψουν τους εργαζόμε-νους μακριά από τα σωματεία.Τους δίνουμε την απάντηση που πρέ-πει, μέσα από ένα μαζικό – ταξικό συνδικάτο.Συνάδελφοι, η ανεργία έχει θερίσει τον κλάδο. Με συσπείρωση περισσό-τερων οικοδόμων γύρω από το συνδι-κάτο, δυναμώνουμε την πάλη για την προστασία των ανέργων.

Με μαζική συμμετοχή στης εκλογέςΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Επίδομα ανεργίας στο 80% του κα-τώτερου μισθού για εργαζόμενους,

για όσο διάστημα μένουν άνεργοι.• Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. • Δωρεάν ιατροφαρμα-κευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους άνεργους, εργαζόμενους. • Διαγραφή χρεών από τό-κους και πάγωμα αποπλη-ρωμής δανείων για τους ανέργους. Διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατά-σχεσης περιουσιακών στοι-χείων για χρέη στεγαστικών δανείων που βαρύνουν την κύρια κατοικία.• Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τους οικοδό-μους που συμπληρώνουν δύο χρόνια στην ανεργία και έχουν 4.050 ημέρες ασφάλισης.• Λαϊκή κατοικία, φτηνή και σύγχρονη για το λαό, νέες θέσεις εργασίας μέσα από αυτό για τους οικοδόμους και τα συναφή επαγγέλματα.• Συλλογική σύμβαση που να καλύ-πτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Συνάδελφοι, οργανώνουμε την πάλη μας.Η δράση που πρέπει και χρειάζε-ται να αναπτύξει το συνδικάτο εί-ναι υπόθεση όλων μας.Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές του κλάδου.Δραστηριοποιούμαστε στο συνδι-κάτο, και δυναμώνουμε τον ταξικό του χαρακτήρα.Περνάμε στην αντεπίθεση, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, σε κοινό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, για το χτίσιμο μιας άλ-λης κοινωνίας απαλλαγμένης από κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝΣτα γραφεία του συνδικάτου στο Εργατικό κέντρο,

Δαβάκη & Βαλαωρίτου στο Μακρύ Γιαλό, Χρυσομαλλούσα

Οι εκλογές συνεχίζονται και Τέταρτη 2 Νοεμβρίου 3 μμ - 8.30 μμ

Επίσης κάλπη θα υπάρχει :

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 5μμ – 8μμ στη Γέρα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 5μμ – 8μμ στην ΑγιάσοΣάββατο 5 Νοεμβρίου 5μμ – 8μμ στο Πλωμάρι και

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 5μμ – 8μμ στην Καλλονή

Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510 20990-22510 22734-22510 28861-ΦΑΞ 22510 27856

Page 3: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

/3Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011 Αγροτικά

«Ο μόνος δρόμος που μας ταιριάζει είναι αυτός του αγώνα, της αντίστασης και της πάλης ενάντια στην πολιτική που γεννά

τα προβλήματα και για μια άλλη πολιτική, που ο παραγόμενος πλούτος δε θα πηγαίνει στις τσέ-πες του εμποροβιομήχανου, αλλά στην κάλυψη των δικών σου ανα-γκών»Με την ανακοίνωση στο χέρι τα μέλη και τα στελέχη της ΠΑΣΥ ορ-γώνουν το νησί για την επιτυχία του Παναγροτικού Συλλαλητηρίου την Παρασκευή 4 Νοέμβρη.Καλούν τους μικρομεσαίους – φτω-χούς αγρότες, τους εργαζόμενους αγρότες και κάθε λαϊκή οικογένεια να συμμετέχει στο Συλλαλητήριο αυτό για να εκφράσουν την αντίθε-σή τους στην αντιαγροτική πολιτι-κή που όπως αναφέρει στην ανα-κοίνωση «είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών».Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Αγρότη, αγρότισσα,Η κατάσταση που ζεις σήμερα είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκα-ετιών. Οι τιμές τωνπροϊόντων σου (λάδι, γάλα, κρέ-ας, κ.λπ) στον πάτο του βαρελιού, το κόστος παραγωγής στα ύψη, το ίδιο και το κόστος ζωής, αφού πληρώνεις κι εσύ την πολιτική που προωθούν η κυβέρνηση, η τρόικα και η πλουτοκρατία και η οποία

έχει σα στόχο της να διαφυλάξει τα κέρδη του μεγάλουκεφαλαίου.Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εμπο-ροβιομήχανοι, που καταληστεύουν τον αγρότη και το λαϊκό καταναλω-τή.Και η κατάσταση αυτή που δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά εί-ναι αποτέλεσμα της πολιτικής που προωθείται στον αγροτικό τομέα από την ΕΕ, την ελληνική κυβέρνη-ση και τα κόμματα που συμφωνούν με της επιλογές της, και που έχει σα στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, θα γίνει ακόμα χειρότερη για τη μικρομεσαία αγροτιά μας εξαιτί-ας των αποφάσεων που πάρθηκαν με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, που θα ισχύει από το 2014 έως το 2020.

Αγρότη, αγρότισσα του νησιού μας,Αν μπροστά σε αυτή την κατάστα-ση, την τρομοκρατία και τους εκβι-ασμούς, σκύψουμε το κεφάλι, τότε δε θα τα χάσουμε όλα, αλλά θα χά-σουμε τα πάντα και θα καταδικά-σουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να ζήσουν μια ζωή φορτωμένα με άγχος και ανασφάλεια.Για αυτό ο μόνος δρόμος που μας ταιριάζει είναι αυτός του αγώνα, της αντίστασης και της πάλης ενά-ντια στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα και για μια άλλη πο-λιτική, που ο παραγόμενος πλού-

τος δε θα πηγαίνει στις τσέπες του εμποροβι-ομήχανου, αλλά στην κάλυψη των δικών σου αναγκών.Αυτό το δρόμο σε κα-λεί η ΠΑΣΥ να ακολου-θήσεις, παίρνοντας μέ-ρος στο συλλαλητήριο.

Για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί.Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.Να πούμε ένα αποφα-σιστικό όχι στα χαρά-τσια και να αρνηθούμε την καταβολή τους.Να διεκδικήσουμε:• Θεσμοθέτηση ικανο-ποιητικών κατώτερων τιμών για όλα τα προϊό-ντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.• Αναπλήρωση του χαμένου εισο-δήματος που προξενήθηκε στην ελαιοπαραγωγή λόγω της μη απο-τελεσματικής καταπολέμησης του δάκου.• Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.• Επιδότηση των ζωοτροφών, μέ-τρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και κατασκευή εργοστασίων γάλα-τος στο νησί.• Μη διαχωρισμός των αγροτών σε "ενεργούς και ανενεργούς".

• Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης και πά-γωμα στην τιμολόγηση της ΔΕΗ και των άλλων οργανισμών.• Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ από το κράτος.• Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.• Αναβάθμιση των συνθηκών ζωής της υπαίθρου με την πλήρη κάλυ-ψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές του τομέα της υγείας, της παιδείας και της πρό-νοιας».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση σχετικά με την εξαγγελία του πρω-θυπουργού για το δη-μοψήφισμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Οχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδε-ολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός κατανα-

γκασμού του λαού, όπου η κυβέρνη-ση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκά-τσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβα-ση.

Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξα-χθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλ-λων κομμάτων, παρότι αυτή είναι δι-

αμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και των παρατρεχάμενών τους. Εκλογές τώρα. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να τις επιβά-λουν και να τις υποδεχθούν με μαζι-κές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Με τη δράση και την ψήφο τους να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να ανοί-ξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων».

Page 4: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

4/ Τετάρτη 2 Nοέμβρη 2011

Ειδικός ΠαθολόγοςΜέλος Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ)Μέλος Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας (EASD)

ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 9.30 -12.30 και 17.30 - 21.00Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο κλειστά

Ιατρείο: Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 - Μυτιλήνητηλ. 22510-42505 κιν. 6932303873

ΝΑΣΟΣ ΓΑΛΗΣ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ: Δημόσιο, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), Οίκο Ναύτου, ΤΥΔΚΥ, ΔΕΗ, Πανεπιστήμιο, ΟΓΑ, Υπουργείο Συγκοινωνιών.

«Εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου διαλαλούν σε όλους τους τό-νους το μεγάλο κα-

τόρθωμα. Αφού με την πολιτική τους έστειλαν και στέλνουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες, έρχονται τώρα σαν σωτήρες και πλασάρουν το περίφημο πρόγραμμα κοινωφε-λούς εργασίας στο Β. Αιγαίο.

Τι επιδιώκουν μ΄αυτό το πρό-γραμμα:α) Ορισμένοι άνεργοι που είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ θα πιά-σουν δουλειά για πέντε μήνες με ένα επίδομα, έτσι θα λιγοστέψει η ουρά των ανέργων πλασμα-τικά, γιατί πάλι σε πέντε μήνες, άνεργοι θα είναι.β) Οι υπόλοιποι άνεργοι θα έχουν ελπίδα ότι και αυτοί ίσως κάποια στιγμή να εργαστούν για πέντε μήνες.γ) Το συγκεκριμένο πρόγραμμα να λειτουργήσει και σαν «αμορ-

τισέρ» στις αντιδράσεις των ανέργων «ξεγελώντας την πείνα τους», όπως λέει και ο λαός μας.δ) Αυτοί που εργάστηκαν σ’ αυτά τα προγράμματα δε θα έχουν κα-μιά απαίτηση από το φορέα στον οποίο παρέχουν την εργασία, δη-λαδή από τον πραγματικό εργο-δότη που θα είναι η Περιφέρεια, ή ο Δήμος. Γιατί εργοδότης τους θα φαίνεται ότι είναι η Μη Κυ-βερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που αναλαμβάνει το ρόλο του μεσίτη επί το αζημίωτο (θα μετρήσει κε-φάλια και θα πληρώνεται με το κομμάτι). ε) Με αυτό τον τρόπο συνηθίζουν τη νέα γενιά να δουλεύει ένα δι-άστημα πέντε μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους επτά μήνες να περιμένει μήπως κάποια ΜΚΟ τον ξανακαλέσει, κρατώντάς τον όμηρο για να κάνει κάποιο μερο-κάματο και να ψάχνει στα σκου-πίδια για φαγητό.στ) Δίνουν έτσι το τελειωτικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθε-ρή εργασία και στα συγκροτημέ-να εργασιακά δικαιώματα.ζ) Το δικαίωμα στην εργασία το

αναλαμβάνουν δουλεμπορικοί μηχανισμοί, δηλαδή στην περί-πτωση αυτή τη βρώμικη δουλειά επί πληρωμή, την αναλαμβά-νουν οι ΜΚΟ.

Είναι δεδομένος ο ρόλος του Περιφερειάρχη και της πλει-οψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου του Βόρειου Ανατο-λικού Αιγαίου, ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβαν να περάσουν με τη θέλησή τους και να εφαρμόσουν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα σε μια περίοδο την οποία η λαϊκή οικο-γένεια δέχεται μια άνευ προη-γούμενου επίθεση.

Γι’ αυτές τις «εθελοντικές» Ορ-γανώσεις που αναλαμβάνουν αυτές τις δουλειές, έχουμε να πούμε ότι σε καμία περίπτω-ση δεν ενδιαφέρονται για τους ανέργους, ούτε ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των εργαζο-μένων. Οι τέτοιες ενέργειες τους είναι εχθρικές στην εργατική τάξη, στους ανέργους, στη νεο-λαία. Κινούνται στην απέναντι

όχθη από τα συμφέροντα των εργαζομένων και βοηθάνε να πε-ράσει η πολιτική που στο κέντρο της προσοχής της να είναι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και όχι των εργαζομένων.

Πληρώνονται για να εφαρμό-ζουν και να γίνονται οχήματα των αντιδραστικών πολιτικών των κυβερνήσεων, της Ε.Ε και γενικά του συστήματος, για τη διάλυση των συγκροτημένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Για μας είναι ξεκάθαρος ο ρό-λος, ο βίος και η πολιτεία των διάφορων ΜΚΟ, από στοιχεία που έχουν δει το φως της δη-μοσιότητας κατά καιρούς και οι κρυφές ή φανερές χρηματοδοτή-σεις τους και τις αποστολές που αναλαμβάνουν για τα μυστικά και φανερά κονδύλια που δια-χειρίζονται. Αυτές οι οργανώσεις είναι μη-χανισμοί, εργαλεία του συστή-ματος και της κρατικής παρέμ-βασης σε ευαίσθητους χώρους

και καμιά σχέση δεν έχουν με τον εθελοντισμό. Τον καλώς εννοούμενο εθελο-ντισμό που είναι μια κοινωνική αξία, που τα χαρακτηριστικά του είναι, η ανιδιοτέλεια, η θέληση προσφοράς, χωρίς την αναμονή κάποιου υλικού ή ηθικού οφέ-λους. Οι άνεργοι δεν έχουν ανάγκη από προστάτες περιφερειάρχες και ελεήμονες εθελοντές που τους εξαναγκάζουν κάτω από τον εφιάλτη της ανεργίας να δου-λεύουν πέντε μήνες το χρόνο και αυτό περνώντας από το μεσίτη.Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με αποδοχές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και σήμε-ρα υπολογίζονται στα 1400 ευρώ τον μήνα.Και όταν είναι στην ανεργία να αμείβονται με το 80% του βασι-κού μισθού. Απαίτηση και αίτημα του εργατι-κού, λαϊκού κινήματος πρέπει να γίνει η άμεση διάλυση αυτών των ΜΚΟ που αναλαμβάνουν τέτοιες αποστολές από το σύστημα».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ Εκδήλωση

ενημέρωσης σε αγροκτηνοτρόφους

Ο Αγροτικός Σύλλογος σε συνεργασία με την κτηνίατρο Αναστασία Δαούση διεξήγαγε

εκδήλωση την Τετάρτη 26 Οκτω-βρίου προς ενημέρωση μελών του Συλλόγου για τις άδειες σταυλικών εγκαταστάσεων και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Η εκδήλωση διεξήχθη στο καφε-νείο του Θεόκλητου Ατζέμη, δι-ήρκησε περίπου 3 ώρες και στην οποία έδωσαν το παρόν εκτός από τα μέλη του Συλλόγου της Ανεμώ-τιας και κτηνοτρόφοι από γειτο-νικά χωριά. Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερω-θούν, να ρωτήσουν και να τοπο-θετηθούν στα όσα ειπώθηκαν. Σημειώνεται πως η συμμετοχή της νεολαίας του χωριού που για ακόμα μια φορά (σε πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου) ήταν με-γάλη.

Για το επόμενο διάστημα το Δ.Σ. προγραμματίζει ποικίλες εκδη-λώσεις πως ημερίδα για τα στα-φύλια, το κρασί, τις ελιές και το ελαιόλαδο. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε όλους και μπορούν να τις παρακολουθούν όλοι ανεξαι-ρέτως επαγγέλματος.

«Μανταμάδος 31-10-2011 Προς: Κοινότητα Μανταμάδου

Σας κάνω γνωστό ότι ο δρόμος που πηγαίνει στο «Καβακλί» από την «Χαλίκα» επειδή ανε-βοκατεβαίνουν τα άρματα του στρατού είναι μονόπλευρος και δεν μπορούμε να ανεβά-σουμε τις ζωοτροφές με τα φορτηγά μας.

Επίσης, ο δρόμος από την «Κα-ράβα» (για ΧΥΤΑ) είναι στην ίδια κατάσταση με αποτέλε-σμα το κόστος μεταφοράς να είναι ασύμφορο για τους κτηνοτρόφους και για μας και εκτός αυτού τα άρματα έχουν σπάσει και ορισμένες σχάρες.

Γι’ αυτό να φροντίσετε την αποκατάσταση της βατότητας και των δύο δρόμων.

Εμείς που πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας και έκτακτες εισφορές πρέπει να έχουμε δουλειά για να μπορούμε να είμαστε και εντάξει τις υπο-χρεώσεις μας. Τα χρήματα που πληρώνουμε δεν τα πλη-ρώνουμε για να τα μοιράζε-τε στους πλουτοκράτες, σε άχρηστες εκδηλώσεις και διάφορες κομπίνες «LESVOS SHOP» και να σαμποτάρετε τα ντόπια προϊόντα με εισαγω-γές λαδιού από την Τυνησία, γάλα Γαλλικό και μοσχάρια εισαγωγής που πωλούνται για

Μανταμάδου και γενικώς σαν ντόπια.

Πληροφορίες λένε ότι θέλετε να κλείσετε το σφαγείο Μαντα-μάδου που έγινε με το υστέρη-μα των κατοίκων του χωριού και κατά τ’ άλλα περιμένετε να’ ρθουν να επενδύσουν ξέ-νοι. Αφού τις επενδύσεις που υπάρχουν τις σαμποτάρετε εφαρμόζοντας πιστά τις δια-

ταγές των αφεντικών σας.

Φροντίστε για τα προβλήμα-τα που υπάρχουν στο σφα-γείο ώστε να μην κλείσει και να μην πετάτε τα λεφτά των φορολογουμένων για χορούς στην Τουρκία και διάφορα μουσεία… «Βρανά».

Χαράλαμπος ΓροσομανίδηςΚάτοικος Μανταμάδου»

Page 5: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

/5Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011

Κράτος, εφοπλιστές και ΠΝΟ παίζουν τη γάτα με το ποντίκι σε ότι αφορά τα απλήρωτα δεδου-λευμένα των ναυτεργα-

τών στις ναυτιλιακές εταιρίες HSW και ΝΕΛ και την απρόσκοπτη σύνδε-ση των νησιών μας με την στερεά Ελλάδα.

Αυτά συμβαίνουν όταν τα μέσα με-ταφοράς βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών και η πολιτική ηγεσία του τόπου το μόνο που κάνει είναι να υπηρετεί τα συμφέροντα αυτών. Δεν την ενδιαφέρει αν οι εργαζόμε-νοι πληρώνονται. Δεν την ενδιαφέ-ρει αν μπορούν οι κάτοικοι και κυ-ρίως τα λαϊκά στρώματα, γιατί αυτά κυρίως χρησιμοποιούν τα καράβια, οπόταν είναι ανάγκη να ταξιδέψουν, να υπάρχει και το μέσο. Για το μόνο που νοιάζεται είναι πως το εφοπλι-στικό κεφάλαιο θα μεγαλώσει τα κέρδη του. Γι΄ αυτό το επιδοτεί, γι΄ αυτό επιτρέπει να αυξάνει κατά πως αυτό θέλει τα ναύλα, γι΄αυτό του επιτρέπει να αφήνει απλήρωτα τα πληρώματα.Ως προς την ΠΝΟ είναι και αυτή μια από τις Συνδικαλιστικές Ηγεσίες που κατά καιρούς κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους εφοπλιστές όχι για να διεκδικήσει το δίκιο των ναυτερ-γατών αλλά για να συνδιαλλαγεί μαζί τους πόσο και τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι όπως κάνει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ενα ολόκληρο δημοσίευμα στα Νέα της Λέ-σβου (28 Οκτωβρίου 2011) που αναλώνεται στο να μας πει ότι το νερό στη Μυτιλήνη το πληρώνουμε με «μικρή χρέωση» και μάλιστα «έως καθόλου» εκεί όπου «υπάρχει μικρή κα-

τανάλωση».

Τι προτείνει λοιπόν η εφημερίδα ότι πρέπει να αυξηθεί;Συντάσσεται με αυτούς που ζητάν από τα φτωχά λαϊκά νοι-

Ποιος θα ενδιαφερθεί για τους αγροτικούς δρόμους του νησιού μας;

O Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας με επιστολή του στο Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο τους κάνει γνωστο ότι «η αγροτική

οδοποιία της περιοχής της Ανεμώτιας βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Η πρόσβαση στα αγροκτήματα είναι δύ-σκολη σχεδόν αδύνατη σε ορισμένα τμήματα του δρόμου λόγο απουσίας τακτικής συντήρησης. Ταπροβλήματα επιδεινώνονται πάντα με τις βροχοπτώσεις και δημιουργούν ζη-μιές στα αυτοκίνητα. Εχουμε ενημερω-θεί ότι σκοπεύετε να μεριμνήσετε για την αγροτικήοδοποιία του νησιού και σας ζητάμε να

δείξετε την απαραίτητη προσοχήκαι στην αγροτική περιοχή της Ανεμώ-τιας, αν και ανάλογο πρόβλημα αντιμε-τωπίζουν και άλλα χωριά της Λέσβου και δεν είμαστε οι μόνοι.Την ίδια αγωνία εκφράζουν και άλλα χωριά του νησιού μας. Αλλά τα αυτιά του Δήμαρχου είναι μάλλον κλειστά! Χωριά χωρίς δρόμους πρόσβασης των αγροτών στα χωράφια τους. Μαθητές χωρίς πρόσβαση σε βιβλία, χωρίς κα-θηγητές ειδικοτήτων. Υπηρεσίες που συνεχώς καταργούνται στα χωριά… Και με ένα Αντιδήμαρχο που να καμαρώνει γιατί κατάφερε το 1 εκατομμύριο προϋ-πολογισμό των προηγούμενων χρόνων να τον κάνει 250 χιλιάδες!!!

Υπάρχει πιο ζοφερή εικόνα για το που το πάνε; Για την πλήρη υποβάθ-μιση εξαθλίωση της υπαίθρου, εκεί το πάνε. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει συ-νολική αντίδραση και αντεπίθεση από τους εργαζόμενους, τους αγροτοκτη-νοτρόφους, τους επαγγελματίες, τους γονείς και μαθητές. Να γυρίσουν την πλάτη τους σε όσους στοχευμένα με την πολιτική που ακολουθούν τους ρη-μάζουν τη ζωή. Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, στους συλλόγους. Να συμπαραταχθούν με το ταξικό κίνημα για να δυναμώσουν οι αγώνες για την ανατροπή αυτής της εξουσίας με τη δική τους τη λαϊκή εξουσία.

κοκυριά να βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη. Γιατί μι-κρή κατανάλωση έχουν μόνο οι άνθρωποι που τους έχουν ξεζουμίσει με τα χαράτσια, τους φόρους και κάνουν οικο-νομία ακόμα και στο νεράκι.

Το νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και πρέπει να παρέχε-ται δωρεά ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Και σας κάνουμε γνωστό αυτό θα γίνει κάποτε όταν τίποτα δεν θα ανήκει σε ιδιώτες και τα πάντα θα είναι λαϊκά περιουσία.

Ας μην παίζουν άλλο με τους

ναυτεργάτεςκαι την ακτοπλοϊκή

σύνδεση των νησιών μας

Που στοχεύει το δημοσίευμα «Φθηνότερο το νερό στη Μυτιλήνη απ΄ τη Χίο και Σάμο»;

Ολοένα και πληθαίνουν οι πραγ-ματικά τραγικές ιστορίες που βιώνει στην καθημερινότητά του ο εργαζόμενος, με τα απο-τελέσματα της ακραίας φτώ-

χειας που καταδικάζει το λαό της χώρας μας η ασκούμενη πολιτική, να αποκτούν καθημε-ρινά δραματικές διαστάσεις. Μια από αυτές τη μετέφερε νεαρή βρεφονηπιοκόμος που εργάζεται σε βρεφονηπιακό σταθμό. Ο δή-μος στα πλαίσια των περικοπών, κατάργησε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς ανα-θέτοντας στους γονείς την ευθύνη διατροφής των παιδιών τους. Οταν λοιπόν τα πιτσιρίκια έβγαλε το καθένα το πρωινό του «κολατσιό» πάνω στα τραπέζια, όλα είχαν τα απαραίτη-τα: Γάλα, αυγά, σάντουιτς, φρούτα, τις συ-νηθισμένες τροφές των παιδιών. Ενα όμως από αυτά, έβγαλε μόνο ένα λευκό «τάπερ» και - όχι από διάθεση κουτσομπολιού αλλά από πραγματικό ενδιαφέρον - η νεαρή βρε-φονηπιοκόμος πλησίασε από πάνω του για να δει τι περιλάμβανε το μενού του μικρού. Εμεινε έκπληκτη όταν διαπίστωσε ότι το «τά-περ» περιείχε μόνο νερόβραστα φασόλια και τίποτα άλλο - ούτε λάδι - φαγητό που για τον μικρό - το βρέφος δηλαδή - προοριζόταν και για το μεσημεριανό του! Δεν άντεξε φυσικά το θέαμα και η νεαρή πήγε μόνη της και του αγόρασε κάτι περισσότερο να φάει, «από την τσέπη της». Να πούμε βέβαια ότι ο μι-σθός της είναι κάτω των 700 ευρώ...

Βρέφη υποσιτίζονται...

... ας βάλουμε ένα τέλος, τώρα που είναι αρχή

Κατ' αρχήν μπράβο στη νεαρή ερ-γαζόμενη. Η ενέργειά της προέρ-χεται από τα βάθη της καρδιάς της και μόνο στην ηθική της εργα-

τικής τάξης μπορεί να απαντηθεί. Ομως, αν τις επόμενες μέρες όλο και περισσότε-ρα παιδιά αρχίζουν στον παιδικό σταθμό που εργάζεται, να υποσιτίζονται πώς θα τα αντιμετωπίσει; Και αν τα ίδια συμβαί-νουν και σε άλλους παιδικούς σταθμούς - που συμβαίνουν ήδη - τι θα κάνει; Γιατί, να αναλάβει η ίδια αυτό το κόστος είναι αντι-κειμενικά αδύνατο, όπως είναι αδύνατο να αναλάβουν αυτό το κόστος οι εκπαιδευτι-κοί. Αυτήν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πρέπει να τη μετατρέψουν σε διάθεση για αγώνα, να καταγγελ-θούν αυτά τα π ερι σ τα τ ι κά στα συλλογικά τους όργανα, να έρθουν σε επαφή με άλ-λους μαζικούς

φορείς του λαϊκού κινήματος στις περιο-χές τους και να απαιτούν από τις αρχές - κρατικές, δημοτικές, εκκλησιαστικές κ.ά. - να σιτίζουν αξιοπρεπώς τα παιδιά. Ο χει-μώνας που έρχεται θα είναι βαρύς, όπως θα είναι και οι επόμενοι χειμώνες. Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει, γιατί σε λίγο περι-στατικά παιδιών να λιποθυμούν από την πείνα θα αποτελούν καθημερινά φαινό-μενα. Κι όλοι εκείνοι που αγανακτούν από περιστατικά σαν το προαναφερθέν, την αγάπη τους για τη φτωχολογιά και το μί-σος για την πλουτοκρατία, ας τα μετατρέ-ψουν σε υλική οργανωτική δύναμη που θα σαρώσει το εκμεταλλευτικό σύστημα. Για το οριστικό τέλος της φτώχειας.

Page 6: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

6/ Τετάρτη 2 Nοέμβρη 2011Εργατικά

Η Διοίκηση του Εργα-τικού Κέντρου κα-λεί Εργαζόμενους, α/α ΕΒΕ, Αγρότες,

Νέους, Μετανάστες, να μην πληρώσουν κανένα χαράτσι ούτε αυτά που έρ-χονται από την εφορία αλλά και αυτά που έρχονται μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ. «Εργάτες, άνεργοι, αυτοαπα-σχολούμενοι, φτωχοί αγρό-τες - η συντριπτική πλειο-ψηφία του ελληνικού λαού - καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν ξανά, όπως έχουν ήδη πληρώσει ποι-κιλοτρόπως το σύνολο της βάρβαρης επιδρομής, με το πετσόκομμα μισθών και συ-ντάξεων, με τα προηγούμενα χαράτσια, με την αύξηση της φορολογίας. Είναι ένα χαράτσι που εξο-

ντώνει το λαό, στο όνομα «να μην πτωχεύσει η χώρα». Μόνο που ο λαός έχει ήδη πτωχεύσει και όλη αυτή η βάρβαρη πολιτική, τελικά, στόχο έχει τη διάσωση της κερδοφορίας της πλουτο-κρατίας.Μεγάλη μερίδα λαϊκών νοι-κοκυριών όχι μόνο δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά στερού-νται και τα βασικά για την δι-ατροφή τους. Μια άλλη μερίδα για να πλη-ρώσει το χαράτσι, θα πρέπει να κόψει από τη θέρμανση, το φροντιστήριο του παιδιού, ή από άλλες βασικές ανάγκες της οικογένειας. Και μια με-ρίδα λαϊκών οικογενειών για

να το πληρώσει, θα αποσύ-ρει από τις οικονομίες, που πιθανόν να βρίσκονται στην άκρη, για ώρα ανάγκης. Απέναντι, όμως, σε αυτή την οργανωμένη επιδρομή, ο λαός δεν έχει παρά μια και μόνο επιλογή: Οργανωμένη και μαζική άρνηση πληρωμής των νέων χαρατσιών.Η άρνηση πληρωμής αυτών των χαρατσιών δεν είναι μια «τυπική» απόφαση που ο κα-θένας παίρνει μόνος του. Είναι μια ουσιαστική πράξη παρεμπόδισης της βάρβαρης και εξοντωτικής πολιτικής. Πράξη αντίστασης και ανυ-πακοής, η οποία θα σπάσει την τρομοκρατία που καλλι-εργεί το μαύρο μέτωπο κυ-βέρνησης, τρόικας και πλου-τοκρατίας.Αλλά είναι, επίσης, και μια πράξη αλληλεγγύης στις λα-

ϊκές οικογένειες που βρίσκο-νται σε κατάσταση απόγνω-σης. Σε αυτό το πλαίσιο οι ερ-γαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχουν χρέος να συναντηθούν ξανά, στην ορ-γάνωση της μαζικής άρνησης πληρωμής και στην παρεμπό-διση αυτών των χαρατσιών. Να στείλουν, έτσι, μήνυμα πως δε θα πληρώσουν αυτοί την κρίση της πλουτοκρατί-ας. Να πούνε «τέλος στις θυ-σίες».

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ Η

ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

Η άγρια αντιλαϊκή επίθεση έχει ξεπεράσει κάθε προη-γούμενο και διακυβεύεται η

ίδια η ζωή της λαϊκής οικογέ-νειας, η άρνηση πληρωμής μπο-ρεί να πάρει μαζικό, παλλαϊ-κό χαρακτήρα. Σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά, με την πρωτο-πόρα δράση του καθενός, υπάρχει η δυ-νατότητα να ε κ φ ρ ά σ ο υ μ ε πολύμορφα την άρνηση και την ταξική αλλη-

λεγγύη. Ο λαός έχει τη δύναμη να μπλοκάρει τους μηχανισμούς είσπραξης, μπορούμε να μην επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα από καμιά λαϊκή οικο-γένεια. Μπορούμε, με σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους», να μετατρέψουμε αυτή τη μάχη σε υπόθεση των σωματείων, των λαϊκών επιτροπών σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, των εργα-ζομένων, των αυτοαπασχο-λούμενων ΕΒΕ, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας και της γυναίκας της λαϊκής οικο-γενείας. Και μέσα από αυτήν την πάλη - σε συνδυασμό με τον αγώνα μέσα στους τόπους δουλειάς, ενάντια στη μείω-ση μισθών και την κατάργη-ση των Συλλογικών Συμβά-σεων, ενάντια στα ελαστικά ωράρια - μπορούμε, τελικά, να βάλουμε φραγμό συνολι-κά στη δραματική επιδείνω-ση των συνθηκών ζωής και εργασίας.

Αυτό είναι το χρέος που έχει κάθε τίμιος εργάτης, κάθε άνθρωπος του μόχθου, που παλεύει για τη ζωή τη δική του, της οικογένειας και των παιδιών του. Και αυτό είναι το μόνο χρέος που πρέπει να «πληρώσει» ο λαός. Γιατί, όταν το άδικο γίνεται νόμος από την κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτο-κρατίας. Τότε νόμιμο είναι αυτό υπηρετεί το λαϊκό συμ-φέρον.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Μέσα από αυτό το δρόμο, η μαζική και οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χα-ρατσιών, μπορεί και να γίνει κρίκος στην οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας, της γενι-κευμένης λαϊκής αντεπίθε-σης, της κλιμάκωσης για να σαρώσουμε τα βάρβαρα μέ-τρα και την αντιλαϊκή κυβέρ-νηση».

Page 7: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

/7Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011 Πολιτική

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσαν στη συνεδρί-αση του προηγούμενου

Δημοτικού Συμβουλίου τα ψηφί-σματα που παραθέτουμε παρακά-τω.Η τύχη των ψηφισμάτων από τους «δημοκράτες» συμβούλους και της παράταξης του «ανεξάρτητου» Βου-νάτσου ήταν να καταψηφιστούν.Και η παράταξη του Δήμαρχου και η παράταξη του Πατερέλλη και η πα-ράταξη του Χατζηκομνηνού είπαν όχι και στα δυό ψηφίσματα.Ο Δήμαρχος με τη δικαιολογία ότι η ψήφος του προέδρου, που είναι από την παράταξή του και ο οποίος καταψήφισε τα ψηφίσματα, ισχύει

για δύο.Και η παράταξη του Πατερέλλη μέσω του συμβούλου Λεμονού

και η παράταξη του Χατζηκομνη-νού μέσω του συμβούλου Κύτελη με τα ίδια σαθρά επιχειρήματα «εκτέλεσαν» για άλλη μια φορά

το νεκρό συνδικαλιστή οικοδόμο αλλά και τη λαοθάλασσα που ήταν την ημέρα αυτή στην συγκέντρω-

ση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα με το να το καταψηφίσουν το ψήφισμα «Κατά της δολοφονικής επίθεσης των «κουκουλοφόρων»» και αρνή-

θηκαν την «Οργανωμένη άρνηση πληρωμής» των χαραστιών που ήταν το άλλο ψήφισμα.

Μαθήματα δη-μοκρατίας άξια πολλών επαίνων από το σύστημα που θέλει Δημάρ-χους και Δημοτι-κούς Συμβούλους ο σφυο κά μ π τ ες για να περνά ανε-νόχλητο τα πιο βάρβαρα αντερ-γατικά, αντιλαϊκά

μέτρα που γνώρισαν οι εργαζόμε-νοι στη χώρα μας, τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια.

Το Δημ. Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου, καταγγέλλει την ορ-γανωμένη δολοφο-νική επίθεση εναντί-

ον της απεργιακής διαδήλωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα από τρομοκρατικούς μηχανισμούς που κρύβονται κάτω από την «κουκούλα» που έχουν σχέση με μηχανισμούς της Αστυνομί-ας. Στους κουκουλοφόρους συ-νυπάρχουν φασιστοειδή, ακρο-δεξιοί, χούλιγκανς από το χώρο των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Οι δολοφονικές επιθέσεις των κουκουλοφόρων που έγιναν με μέσα και όπλα που έχουν και χρησιμοποιούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους όπως χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, δακρυγόνα, ρόπαλα καθώς και μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα.

Η οργανωμένη αυτή δολοφο-νική επίθεση έχει σαν στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμε-νους και την ανάπτυξη του λαϊ-κού κινήματος για να σκύψει το κεφάλι και να δεχτούν τον εργα-σιακό μεσαίωνα που επιβάλουν κυβέρνηση, ΕΕ, πλουτοκρατία.

Ο επικίνδυνος προβοκατόρικος ρόλος των κουκουλοφόρων για μια ακόμα φορά έχει να κά-νει με την οργανωμένη δράση παρακρατικών μηχανισμών με σκοπό το τσάκισμα του εργατι-κού-λαϊκού κινήματος και δεν έχει να κάνει με ορισμένα νέα παιδιά που παρασύρονται μέσα στην «κουκούλα».Μέσα τους δραστηριοποιούνται υπηρεσίες και ασφαλίτες έτοι-μοι για κάθε προβοκάτσια και αποπροσανατολισμό.

Το ΔΣ του Δήμου Λέσβου εκφρά-ζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του νεκρού οικοδό-μου συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Δημήτρη Κοτζαρίδη που έπεσε στον αγώνα για το δίκιο της Ερ-γατικής Τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Επίσης εκφράζει τη συμπαρά-σταση του στους πάνω από 80 τραυματίες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ που χτυπήθηκαν κατά την ώρα της διαδήλωσης στην προσπάθειά τους να απωθή-σουν την δολοφονική επίθεση των κουκουλοφόρων.

Μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αυτές τις μέρες, έρχεται στα λαϊκά νοικοκυριά και το νέο δυσβάσταχτο χαράτσι στα ακίνητα. Εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχο-λούμενοι, φτωχοί αγρότες - η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού - καλούνται να βάλουν πιο βαθιά

το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν ξανά, όπως έχουν ήδη πληρώσει ποικιλοτρόπως το σύνολο της βάρβαρης επιδρομής, με το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, με τα προηγούμενα χαράτσια, με την αύξηση της φορολογίας. Είναι ένα χαράτσι που εξοντώνει το λαό, στο όνομα «να μην πτωχεύσει η χώρα». Μόνο που ο λαός έχει ήδη πτωχεύσει και όλη αυτή η βάρβαρη πολιτική, τελικά, στόχο έχει τη διάσωση της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Απέναντι, όμως, σε αυτή την οργανωμένη επιδρομή, ο λαός δεν έχει παρά μια και μόνο επιλογή: Οργανωμένη και μαζική άρνηση πληρωμής των νέων χαρατσιών.

Η άρνηση πληρωμής αυτών των χαρατσιών δεν είναι μια «τυπική» απόφα-ση που ο καθένας παίρνει μόνος του.

Γι’ αυτό καλούμαστε ως Δημοτικό Συμβούλιο να πρωτοστατήσουμε και να μπλοκάρουμε τους μηχανισμούς είσπραξης έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα, σε καμιά λαϊκή οικογένεια.

Με σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους» να γίνει η μάχη αυτή δική μας, συμβάλλο-ντας στον αγώ-να για μαζική ο ρ γ α ν ω μ έ ν η άρνηση πλη-ρωμής των χα-ρατσιών για να σαρωθούν τα βάρβαρα μέτρα και η αντιλαϊκή πολιτική της κυ-βέρνησης.

Page 8: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

8/ Τετάρτη 2 Nοέμβρη 2011

Άμεση Δράση__________________________100Τροχαία_______________________22510-22030Τουριστική αστυνομία___________22510-22776Πυροσβεστική_________________________199Δασική Υπηρεσία_______________________191Λιμεναρχείο Μυτιλήνης_108/22510-40827/24115Στρατολογικό Γραφείο___________22510-28452Εισαγγελία____________________22510-22522Πρωτοδικείο___________________22510-22518Υπουργείο Αιγαίου________22510-38200/28296Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου______22510-27601Νομαρχία Λέσβου______________22510-46777ΚΕΠ (Νομαρχία)_______________22510-37181Δήμος Μυτιλήνης_________22510-41504/28501Αεροδρόμιο______________22510-38700/38702Ολυμπιακή Αεροπορία___________22510-61590Aegean Airlines________________22510-61120Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου_____22510-42239ΝΕΛ Κεντρ. Πρακτ. _______22510-37775/37768ΑΝΕΚ________________________22510-27000ΚΤΕΟ________________________22513-54100Αστικά ΚΤΕΛ__________________22510-46436Υπεραστικά ΚΤΕΛ______________22510-28873ΤΑΞΙ______________22510-25900/23500/22064ΟΤΕ Βλάβες__________________________121ΔΕΗ Βλάβες______________1050/22510-28860ΔΕΥΑΜ Βλάβες__________22510-23843/24444ΟΤΕ Πληροφορίες____________________18888Μετεωρολογικό Δελτίο__________________149Εφημερεύοντα Φαρμακεία______________1434Νοσοκομείο Μυτιλήνης__________22510-57700ΕΚΑΒ_______________________________166ΙΚΑ Μυτιλήνης________________22510-28498

Κέντρα Υγείας Άντισσας_____________________22530-56440Καλλονής____________________22530-22222Πλωμαρίου____________________22520-32151Πολιχνίτου____________________22520-41111

Χρήσιμα Τηλέφωνα ΛήμνουΕπαρχείο Λήμνου_______________22540-22996Νοσοκομείο Μύρινας______22540-23333/22222Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας______22540-22200Αστυνομ. Σταθμός Μούδρου______22540-71201Πυροσβεστική Υπηρεσία________22540-22199Λιμεναρχείο Μύρινας____________22540-22225Λιμεν. Σταθμός Μούδρου________22540-71240Στρατιωτική Διοίκηση___________22540-22516Αερολιμένας Λήμνου____________22540-31204Βλάβες ΟΤΕ___________________22540-22121Βλάβες ΔΕΗ___________________22540-22448Βλάβες Ύδρευσης______________22540-25088

Εισπράκτορες του

στην περιοχή Αττικής

Οι συνδρομητές περιοχής Αθήνας και Πειραιά, μπορούν να δίνουν τις συν-δρομές τους, στους παρακάτω συμπα-τριώτες μας που εισπράττουν για λογαριασμό του “Νεο Εμπρος”.

- Παναγιώτης Ελευθεριάδης Ιππολύτου 11, τηλ. 210-2235158. - Χρήστος Κυμιατζής Ψάχου 17, Νέα Σμύρνη,, τηλ. 210-9318781. - Γιώργος Λεβεντός Κοραλίων 20, Περιστέρι, τηλ. 210-5013433.- Παναγιώτης Σταυράκης Νικ. Αρώνη 30-32 Βύρωνας, τηλ. 210-7650921.

μικρές ΑΓΓΕΛΙΕΣ

--- Πωλείται γωνιακή οικία στον Συνοικισμό (Κυδωνιών 65).Διαθέτει, 2 υπνοδωμάτια, χολ, μπάνιο, κουζίνα, κλιματισμό και μικρή αυλή.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 697-7692735 και 22510-23392.

ΟΧΙ ΔΑΝΕΙΟ

--- Ο Αβαγιανός Μιχάλης, εργολά-βος οικοδομών, αναλαμβάνει στην Αθήνα ανακαινίσεις και αναπαλαι-ώσεις οικοδομών. Τηλ: 210-9715631 και 6947709536.

--- Μαθηματικός με πολυετή πεί-ρα παραδίδει μαθήματα μαθη-ματικών σε μαθητές Λυκείου (και προετοιμασία Πανελληνίων) και Γυμνασίου, καθώς και σε φοιτητές-σπουδαστές.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697.87.51.840

ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΟ--- Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσο-νιέρα 2χωρη (σαλονοτραπεζαρία-υπνοδωμάτιο) 45τμ σε 1ο όροφο στην Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, μεγάλη βεράντα με τέντες, ντου-λάπα, καναπέ, κρεβάτι, τηλεόραση, ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο.

Τηλέφωνο: 6937277315

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ

Στη μνήμη των γονιών μας Ιγνάτη Κεχαγιά και Ελισάβετ Μιχαηλάρη-Κεχαγιά και των θείων μας Βαγγέλη Χατζημιχάλη και Ελέ-νης Μιχαηλάρη-Χατζημιχάλη, αγωνιστών του ΚΚΕ προσφέ-ρουμε στην ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ 100€ για ενίσχυση

Γιάννης ΜπίμηςΜαρία Κεχαγιά - Μπίμη

ΙΔΡΥΜΑΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘ. ΒΟΣΤΑΝΗΚαραντώνη 2 - Μυτιλήνη Τηλ.: 22510 -28518Email: [email protected]

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΓια τον διορισμό δώδεκα (12) υποτρόφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης, ως διοικούσα επιτροπή του Εκπαιδευτικού Κληροδοτήματος Γεωργίου Α. Βοστόνη, έχοντας υπ’ όψιν:Α. Τις διατάξεις του Α.Ν. 2039/1939Β. Το από 18/23-8-21941 Κανον. Διάταγμα «Περί του τρόπου απονομής υποτροφιών εκ κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών καταλειπομένων εις άλλα πρόσωπα νομικά ή φυσικά πλην του Κράτους», όπως τροποποιή-θηκαν και συμπληρώθηκαν μεταγενεστέρως. Γ. Την από 10/6/1929 διαθήκη του Γεωργίου Βοστόνη,

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ε Ι

διαγωνισμό μεταξύ απόρων αριστούχων αποφοίτων Λυκείων, οι οποί-οι έχουν εγγραφεί και φοιτούν σε Ανώτατες Σχολές του Κράτους ή της Κύπρου και κατάγονται από την Νήσο Λέσβο, με προτίμηση, με ίσους όρους, εκείνων που κατάγονται, κατά σειρά, από τον Δήμο Μυτιλήνης και τις Κοινότητες Παμφίλων και Μυστεγνών, για την ανάδειξη δώδεκα (12) υποτρόφων του Κληροδοτήματος που θα σπουδάσουν από το ακαδημαϊ-κό έτος 2011/2012 σε Σχολές ή Τμήματα Σχολών των Ανωτάτων Εκπαιδευ-τικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που περιλαμβάνονται και στα πέντε (5) επιστη-μονικά πεδία, εξαιρουμένων των Στρατιωτικών Σχολών και των Τ.Ε.Ι.

Καταγόμενοι από τη Νήσο Λέσβο νοούνται τα αγόρια και κορίτσια των Λεσβίων που είναιγραμμένα στα Μητρώα των Δήμων και Κοινοτήτων της Λέσβου.Ειδικότερα θα ανακηρυχθούν υπότροφοι:- Τρεις (3) από τις Σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου.- Τρεις (3) από τις Σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου.- Δύο (2) από τις Σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου. - Δύο (2) από τις Σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου. - Δύο (2) από τις Σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στην Μυτιλήνη στις 28 και 29 Δεκεμβρίου 2011 ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη και ώρα ……… αντιστοίχως στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης ενώπιον Επιτροπής που θα καταρτισθεί σύμφωνα με το άρθρο 8 του από 18/23-8-1941 Καν. Δ/τος, βάσει προγράμματος συ-νταχθησομένου υπ’ αυτήν. Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται στα Γραφεία του Ιδρύματος, στην οδό Καραντώνη 2 στην Μυτιλήνη, όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Μυτιλήνη 12 Οκτωβρίου 2011 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ

ΤΩΝ Φ.Κ.Μ. +Ο ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Εκλογές του συλλόγου την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικη-τικού Συμβουλίου, Ελεγκτι-κής Επιτροπής και Αντιπρο-σώπων στην Ομοσπονδία. Οι εκλογές θα πραγματο-ποιηθούν το απόγευμα της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Λέσβου (2ος όροφος). Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα μπορούν να προσέλθουν στο γραφείο του Συλλόγου έως την Δευτέρα 7 Νοεμ-βρίου.

Page 9: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

/9Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011

“ Το δόγμα «η Τέχνη δεν κάνει πολιτική» διαψεύδεται από τα πράγματα. Ο Αρι-στοφάνης, ο Ντάντες, ο Θερβάντες, ο Ζολά, ο Τολστόι κάνουνε πολιτική. Πολι-τική κατά των «κακώς κειμένων». Πολιτική έξω απ’ τα δόντια. Ποιος μυθολόγος της εξωπολιτικής Τέχνης θα’ χει το κουράγιο να υποστηρίξει πως αυτοί οι ήλιοι

του πνευματικού στερεώματος δεν είναι μέγιστοι δημιουργοί του λόγου; Να λοιπόν μια απόδειξη πως η Τέχνη μπορεί να κάνει πολιτική, χωρίς να πάψει να’ναι Τέχνη και μάλιστα τρισμεγάλη”. ( Κώστας Βάρναλης, Κ. Βάρναλη, Αισθητικά, σ. 135.)

Επιμέλεια: Δημήτρης Πατίλας

Ο Κώστας Βάρναλης ασχολήθηκε και με θε-ωρητικά και πρακτικά ζητήματα γύρω από τη λογοτεχνία. Δεν ήταν αντίθετος στην αναζήτηση νέων εκφραστικών τρόπων για την αισθητοποί-ηση καινούριων ψυχικών δυνάμεων. Γνώριζε πολύ καλά πως η τέχνη, όταν όλα αλλάζουν, δεν μπορεί να μένει στάσιμη. Άλλο πράγμα όμως η προσαρμογή και η ανανέωση και άλλο οι ξέφρε-νοι πειραματισμοί πέρα και έξω από τη λογική και το κοινωνικό νόημα της τέχνης. Παραδεχό-ταν όσα νεοτερικά έργα ήταν πετυχημένα, λ.χ τα πρώτα πεζογραφήματα του Ανδρέα Εμπειρίκου, επιχειρηματολόγησε όμως με οξύ τρόπο εναντίον του μυστικισμού, του ιδεαλισμού, του φορμαλι-σμού, του υπαρξισμού, του σουρεαλισμού, του νεορεαλισμού, του πεσιμισμού, της λογοτεχνίας της φυγής, πιστεύοντας ότι αντιπροσωπεύουν τη μια και αδιαίρετη παρ’ όλα της τα προσωπεία οπισθοδρόμηση. Συχνά τόνιζε την ανάγκη να γυ-ρίσουν οι δημιουργοί την πλάτη τους στα στείρα δόγματα της αριστοκρατικότητας της τέχνης, της αγνής ποίησης, της φυγής από την πραγμα-τικότητα και να πλησιάσουνε το λαό όχι όμως σαν αφηρημένη, μεταφυσική έννοια παρά στη συγκεκριμένη του υπόσταση, με τη γεμάτη αγώ-νες και θυσίες ιστορία του. Ήδη από το 1922 στο «Φως που καίει» έδωσε και ποιητικά τις αντιλήψεις του για τα είδη εκείνα της τέχνης που απομονώνουν τους ανθρώπους, παραπλανούν, συσκοτίζουν, αναχαιτίζουν την πρόοδο.

Εγώ μαι η Τέχνη του Απολύτου, / του έξω καιρού και τόπου η Τέχνη, /χωρίς σκοπό και δίχως όφελο. / Εγώ’ μαι η Τέχνη της Μορφής, /των λέξεων, των ρυθμών, του αισθήματος,του υποκειμενισμού, των αντιφάσεων της Ηδονής! /Εγώ μαι ο αριστοκράτης Στίχος, /η Κεντρική όψη της Ζωής, /των υπερκόσμιων ψιθύρων Ακοή, /πούχασα την αφή της Ζωήςπου αλλάζει κύκλους, νόημα και σκοπό με τους καιρούς. /Εγώ μαι η Τέχνη, που χωρίζω,αντίς να ενώνω τους ανθρώπους, / και που ανα-σταίνω μέσα από τους τάφους /παλιές ιδέες, πό-χουν πεθάνει, / …. σκοτώνοντας τη ζωή και τη λα-χτάρα της / για Φως, για Λευτεριά, γι’ ανέβασμα.

Για τον υπερρεαλισμό, που αντικατέστησε «το λογοκρατημένο κι ενσυνείδητο δούλεμα του λόγου» με το «ασυνείδητο και άλογο παραλήρη-μα» σχολιάζει:

“ Η υπερρεαλιστική σχολή με την κατάργηση της λογικής, της γνώσης και της αισθητής εμπειρίας, αποτελεί κι αυτή μιαν από τις πολλές μορφές της «φυγής από την πραγματικότητα». Είναι τέχνη ερμητική, που δε φωτάει καθόλου, παρά πυκνώνει το σκοτάδι που μέσα του παραπαίει ο κόσμος”.(Αιολικά γράμματα, 1975, σ.61-62)

Για το νεορεαλισμό, που δίνει ωμά τις ασχή-

μιες της ζωής χωρίς όμως να χτυπά τη ρίζα του κακού διατυπώνει την εξής εύστοχη κρίση:

“ Δείχνουν, ας υποθέσουμε, την κτηνωδία των σωματεμπόρων, την εξαθλίωση των πορνών, την πώρωση των εκβιαστών και των φονιάδων. Κ’ ύστερα; Μια πόρνη σκοτώνει τον εκμεταλ-λευτή της. «Κ’ εγένετο δικαιοσύνη»! … Δηλαδή τιμωρείται ένα άτομο, αλλά μένει ο θεσμός - και κυρίως ο αίτιος αυτού του θεσμού. Ούτε και υποδεικνύεται πώς θα γίνει η “κάθαρση” του Κακού. Ο σωστός ρεαλισμός δεν είναι τόσο εύ-κολος. Ο λεγόμενος δημιουργικός ρεαλισμός ξε-σκεπάζει το κακό και φωτίζει τη συνείδηση και καθοδηγεί την πράξη” (Κ. Βάρναλη, Αισθητικά, σ. 191) Για τη λογοτεχνία της φυγής “που έκοψε κάθε επαφή με το λαό και κατάντησε προνόμιο και αεροκοπάνισμα των ολίγων, βιρτουόζων του κενού” παρατηρεί ότι αποπροσανατολίζει τους πολλούς από τον πραγματικό κόσμο και από τα άμεσα ζωτικά τους συμφέροντα .

“ Υπάρχει σήμερα Τέχνη, που ζητάει την έξοδο, τη φυγή από τον κόσμο της ασχήμιας, από τον κόσμο τής καθημερινής βιο πάλης και δυστυχίας προς τον κόσμο της αιώνιας ομορφιάς, της υπέρτατης γαλή-νης και ισορροπίας όλων των δυνάμεων! Ε, αυτή η Τέχνη προσφέρει στα θύματα της ζωής ό, τι και η θρησκεία. Παίζει τον ίδιο ρόλο μ’ αυτήν. Ζητάει ν’ απατήσει τα πλήθη και να μεταφέρει όλες τους τις δυσαρέσκειες, όλες τις πιθανότητές τους να κα-ταλάβουνε τι τρέχει, ζητάει να παραλύσει όλη τους τη ζωτικό τητα γι’ αντίδραση μέσα σε τεχνητούς παραδείσους γεμάτους από καπνούς οπίου. Αυτή η Τέχνη βραβεύεται από το κράτος κι απ’ όλα τα επί-σημα ιδρύματά του. Τούτο τί σημαίνει; Ότι «προά-γει τα εθνικά και τα... κοινωνικά ιδεώδη!”. ( Κ. Βάρναλη, Φιλολογικά απομνημονεύματα , Κέδρος , 1981, σ. 287).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣΣάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΑΓΓΛΙΚ Α-ΓΑ Λ ΛΙΚ Α-ΓΕΡΜΑΝΙΚ Α-ΙΤΑΛΙΚΑ-ΙΣΠΑΝΙΚΑΓια: (Β1 «μέτρια γνώση» , Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση»)Εναρξη: 10.00Ενότητα 4: «Παραγωγή προφορικού λόγου» Την προηγούμενη ημέρα των εξε-τάσεων οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το εξεταστικό τους κέντρο για την ακριβή ώρα της προφορικής τους εξέτασης.

ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣΚυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΑΓΓΛΙΚΑ Β- ΓΑΛΛΙΚΑ Β- ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Β- ΙΤΑΛΙΚΑ Β- ΙΣΠΑΝΙΚΑ Β(Β1 «μέτρια γνώση» & Β2 «καλή γνώ-ση»)ΑΓΓΛΙΚΑ Β και ΓΑΛΛΙΚΑ Β: Προσέλευ-ση των υποψηφίων το αργότερο στις 7.30 το πρωί. ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Β και ΙΤΑΛΙΚΑ Β: Προσέ-λευση των υποψηφίων το αργότερο στις 8.30 το πρωί. ΙΣΠΑΝΙΚΑ Β: Προσέλευση των υπο-ψηφίων το αργότερο στις 9.30 το πρωί. ΑΓΓΛΙΚΑ Γ1-ΓΑΛΛΙΚΑ Γ1-ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Γ1-ΙΤΑΛΙΚΑ Γ1-ΙΣΠΑΝΙΚΑ Γ1 «πολύ καλή γνώση»ΑΓΓΛΙΚΑ Γ1και ΓΑΛΛΙΚΑ Γ1: Προσέ-λευση των υποψηφίων κέντρο το αρ-γότερο στις 13.30 μ.μΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Γ1: Προσέλευση των υποψηφίων το αργότερο στις 14.30 μ.μΙΤΑΛΙΚΑ Γ1 και ΙΣΠΑΝΙΚΑ Γ1: Προσέ-λευση των υποψηφίων το αργότερο στις 13.30 μ.μ

Εξεταστικό Κέντρο έχει ορισθεί το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης (Στρατή Μυριβή-λη 106, τηλ. 22510-28124)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΣΟΥΣυγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Συλλόγου

Στις 30 Οκτώβρη 2011 συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτι-κού Συλλόγου Ερεσού, που εκλέχτη-κε στις 23-10-2011 και συγκροτήθη-κε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: ΖΑΖΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Αντιπρόεδρος: ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ ΓΙΩΡ-ΓΟΣ Γραμματέας: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΩΤΗΣ Ταμίας: ΜΠΑΡΟΥΦΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Μέλη: ΚΑΖΙΝΑΤΖΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΕΛΛΗΣ ΤΑΣΟΣ

Page 10: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

10/ Τετάρτη 2 Nοέμβρη 2011

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

1.ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΥΘΟΥ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ)2.ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΜΕ ΠΑΧΥΜΕΤΡΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ3.ΟΠΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

9

4.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΕ ΟΘΟΝΗ

Τα νέα της Λήμνου

Οπως σε όλη την Ελ-λάδα, έτσι και στη Λήμνο, πραγματο-ποιήθηκαν εκδηλώ-σεις αντίθεσης στα

μέτρα της κυβέρνησης, χωρίς όμως να καταδεικνύουν το κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν ως υπαίτιους της οικονομικής κρίσης και χωρίς να δίνουν πρόταση διε-ξόδου απ’ αυτήν.Μετά το τέλος της παρέλασης, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μοίρα-σαν στον κόσμο την ανακοίνωση του ΚΚΕ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με την οποία,

«Το ΚΚΕ και πάλι σαλπίζει κάλεσμα λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθε-σης. Ο θανάσιμος εχθρός για το λαό είναι τα μονοπώλια, η εξουσία τους, τα κόμματα και οι οργανι-σμοί που τους υπηρετούν. Πατρι-ωτισμός για τους εργαζόμενους είναι να σωθεί ο λαός, όχι τα μο-νοπώλια, η ΕΕ και ο ξεπερασμένος καπιταλισμός, που μόνο φτώχεια, κρίσεις, χρεοκοπία και πολέμους φέρνουν στους λαούς. Ο μόνος δρόμος για να βάλει ο

λαός τέλος στις βάρβαρες θυσίες και στα μνημόνια που του επιβάλ-λουν, να κατακτήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του και να προστατεύ-σει τη χώρα από τις ιμπεριαλιστι-κές επιβουλές και πολέμους, είναι ένας και μοναδικός: Να παλέψει για τη δική του εξουσία, να γίνει αφεντικό στον πλούτο που παρά-γει, μετατρέποντας τις καπιταλι-στικές επιχειρήσεις και τον φυσικό πλούτο σε λαϊκή περιουσία, απο-δεσμεύοντας τη χώρα από τις λυ-κοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ετσι μπορεί από θέση ισχύος να διαγράψει το κρατικό χρέος προς τα μονοπώλια, να υπερασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, να αναπτύξει όλες τις παραγωγι-κές δυνατότητες για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχει ο λαός απέναντι στην αστική τάξη και τα κόμματά της. Ο δικός τους, ο αστικός, πατριωτισμός αφορά αποκλειστικά και μόνο την προστασία των συμφερόντων τους, της εξουσίας και του εκμε-ταλλευτικού τους συστήματος. Σήμερα θυσιάζουν τα δικαιώματα του λαού, παίρνουν τα πιο βάρβα-ρα μέτρα εναντίον του, προκειμέ-νου να προστατευθεί η κερδοφο-ρία των επιχειρηματικών ομίλων, η Ευρωζώνη και η ΕΕ. Τα αστικά κόμματα έκαναν πάντα τα ίδια σε βάρος του λαού. Το 1941-1944 ή εγκατέλειψαν το λαό στο έλεος των κατακτητών, καταφεύγοντας μαζί με τον κρατικό χρυσό στους Αγγλους, ή συνεργάστηκαν ανοι-χτά με τους Γερμανοϊταλούς και

Βούλγαρους κατακτητές.Οι θυσίες του αγώνα, ο μαζικός ηρωισμός, ανοίγουν το δρόμο για τη νίκη απέναντι στις οδυνηρές συνέπειες της υποταγής. Συμπό-ρευση με το ΚΚΕ, όλοι στον αγώνα, για τη λαϊκή συμμαχία της αντε-πίθεσης και της ανατροπής. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Νόμος είναι το δίκιο του λαού και η λύση είναι η δική του εξουσία, η ανάπτυξη προς όφελός του».

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 27 του Οκτώβρη μοίρασαν στους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων του νησιού επιστολή του ΠΑΜΕ για την επέτειο σύμφω-να με την οποία,«…Χρειάζεται να αγωνιζόμαστε

για την κοινωνία των αναγκών και των ονείρων μας. Αυτή που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο και θα απαγο-ρεύει την ανεργία, την πείνα, τα ναρκωτικά. Αυτή που οργάνωνε κι ονειρευόταν και το ΕΑΜ: «λαοκρα-τία» έλεγε τότε το ΕΑΜ. Σήμερα το σύγχρονο περιεχόμενο της πάλης του ΕΑΜ είναι ο αγώνας για λαϊ-κή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Μια κοινωνία όπου αυτός ο λαός που παράγει τον πλούτο, υλικό και πνευματικό, θα τον δικαιούται και θα τον απολαμβάνει. Δε θα υπάρ-χουν παράσιτα, τραπεζίτες, βιο-μήχανοι, κεφαλαιοκράτες που να πίνουν το αίμα και τον ιδρώτα του λαού, που θα κλέβουν τον κόπο τον γονιών σου…»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ Μύρινα 01/11/ 2011Αριθ.Πρωτ. : 796

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

Ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χα-τζηδιαμαντής, ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λήμνου, προκηρύσσει ανοικτό μειο-δοτικό διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές, με επί μέρους ποσοστά έκπτωσης κατά ομάδες τιμών εκφρα-ζόμενα σε ακέραιες μονάδες επί τοις εκατό (%), με έλεγχο ομαλότητας των επί μέρους ποσοστών έκπτωσης, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Διαμόρφωση αύλειου χώρου για την εγκατάσταση προ-κατασκευασμένων αιθουσών», αρ. μελ. 36/2011, σύμφωνα με τις διατά-ξεις του Ν. 3669/08 και τις υπόλοιπες διατάξεις που διέπουν τη νομοθεσία των δημοσίων έργων. Ο προϋπολογισμός των δημοπρατού-

μενων εργασιών είναι 106.500,00 € (συμπεριλαμβανομένων δαπάνης εργασιών, ΓΕ & ΟΕ, απρόβλεπτα, αναθεώρηση και απολογιστικά) & 17.040,00 € Φ.Π.Α. 16 %, ήτοι σύνολο 123.540,00 ΕΥΡΩ. Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργα-σιών: α) κατηγορία οικοδομικών με προϋπολογισμό 63.471,36 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ & ΟΕ και απρόβλεπτα), β) κατηγορία ηλεκτρο-μηχανολογικών με προϋπολογισμό 16.316,42 € και γ) κατηγορία οδοποιίας με προϋπολογι-σμό 19.938,70 €.Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 22 Νοεμβρίου 2011, ημέρα Τρίτη, στο Παπουτσίδειο Κτίριο, Πλατεία ΟΤΕ, στον πρώτο (1ο) όροφο (αίθου-σα Οικονομικής Επιτροπής). Ωρα λή-ξης παραλαβής προσφορών η 10η π.μ.Η εγγύηση συμμετοχής στο διαγω-νισμό ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων εκατόν είκοσι δύο Ευρώ (2.122,00€), με χρόνο ισχύος τουλά-χιστον έξι (6) μηνών και τριάντα (30) ημερών, σε γραμμάτιο του

Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανεί-ων ή σε εγγυητική επιστολή αναγνω-ρισμένης Τράπεζας ή του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., απευθυνόμενη στο Δήμο Λήμνου, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 3669/08. Ο χρόνος ισχύος των προ-σφορών είναι έξι (6) μήνες από την ημερομηνία υποβολής τους, ενώ ο χρόνος περαίωσης των εργασιών εί-ναι τριάντα (30) ημερολογιακές ημέ-ρες από την υπογραφή της σύμβασης του έργου.Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές :

1) Μεμονωμένες Εργοληπτικές επι-χειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. με εργοληπτικό πτυχίο: α) Α1 ή Α2 ή 1ης τάξης για έργα Οι-κοδομικά, Α1 ή Α2 ή 1ης τάξης για έργα Οδοποιίας και Α1 ή Α2 ή 1ης τάξης για έργα Η/Μ, και όσοι άλλοι τεκμηριώνουν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό με βάση τη σχετική νομοθεσία.β) Προερχόμενες από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του Ευρω-

παϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβά-σεις (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργα-νισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι ανα-γνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλό-γους αυτούς και σε τάξη και κατηγο-ρία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.Ε.Π.γ) Προερχόμενες από ως ανωτέρω β΄ κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επί-σημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτι-κή και ποσοτική άποψη.

2) Κοινοπραξίες Εργ. Επ. των παραπά-νω περιπτώσεων α, β και γ σε οποιον-δήποτε συνδυασμό μεταξύ τους, υπό τους όρους του άρθρου 16 παρ. 7 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ).

3) Κοινοπραξίες εργοληπτικών επι-χειρήσεων για την

κάλυψη των διαφόρων κατηγοριών των εργασιών του έργου υπό τους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ). Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πι-στώσεις ΣΑΤΑ. Προκαταβολή δεν θα χορηγηθεί. Το αποτέλεσμα της Δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτρο-πή του Δήμου Λήμνου.Η διακήρυξη του έργου έχει συντα-χθεί κατά το εγκεκριμένο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β. Πληροφορίες και έντυπα μπορούν να παραλάβουν οι ενδιαφερόμε-νοι μέχρι την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011, από την Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου (1ος όροφος), τηλ. 22540 – 20055, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα από τις 7.30 π.μ. έως τις 14.30 μ.μ. (κ. Νικόλαο Περτσά ή κ. Σωτήρη Δημητράκα). Oι ενδιαφερό-μενοι αναλαμβάνουν την αναπαρα-γωγή των τευχών με δική τους δαπά-νη και επιμέλεια.

Ο ΔήμαρχοςΑντώνης Χατζηδιαμαντής

Οπως καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου, νέα φορολογικά βάρη επέβα-λαν η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφία του Δημοτικού

Συμβουλίου στους κατοίκους του νησιού, με την απόφαση που πήραν για σημαντικές αυξήσεις στους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη που επιβάλλονται στους λο-γαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι λαϊκές οικογένειες του νησιού, με το εξανεμισμένο εισόδημα από τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα της τελευταίας διετί-

ας, θα δυσκολευτούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αφού πέρα από το χαράτσι για τα ακίνητα, θα αυξηθεί σημα-ντικά το πάγιο των λογαριασμών λόγω των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη και φόρους, που αποφάσισε η πλειοψηφία του Δημο-τικού Συμβουλίου, πιστή στις αρχές του «Καλλικρατικού» Δήμου. Παραμένουν πιστοί στην αρχή που λέει ότι ψάχνουμε να βρούμε έσοδα από τους φό-

ρους των δημοτών και δε διεκδικούμε τα κονδύλια που η κυβέρνηση έχει παρακρα-τήσει εδώ και χρόνια από τους Δήμους.Η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου καλεί τους εργαζόμενους και όλους τους δημότες του νησιού, να βγάλουν τα ανάλογα συμπερά-σματα και να αντιδράσουν, αρνούμενοι να πληρώσουν τα άδικα γι αυτούς χαράτσια, οργανωμένα και μαζικά μέσα από τα σω-ματεία τους.

Page 11: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

/11Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011

του ψαχτήρ΄

Μια ιστορική αναδρομή

Οι μνήμες της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου είναι ακόμα νω-πές για όλους. Tο περασμένο Σάββατο ένας αγωνιστής του λαού τάφηκε, δολοφονημέ-

νος κάτω από σκιώδεις συνθήκες και από ακόμα πιο σκιώδεις ανθρώπους. Στο νε-κροταφείο Βύρωνα ακούγονται τα ιστορικά συνθήματα «Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα» και το «Αθάνατος! Αθάνατος!». Μνήμες ξυπνούν στους γηραιότερους από άλλες εποχές που στο ίδιο χώμα θάβονταν νεκροί αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Εμείς οι νεότεροι μονάχα από τα βιβλία τις γνωρίζουμε. Μια κυρία του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ μας το θυμίζει. "Και τότε και τώρα τα ίδια"Ο παραλληλισμός δεν είναι άστοχος. Ξανά οι θύτες είναι οι ίδιοι και τα θύματα ίδια. Ας σκάψουμε λίγο στην μνήμη μας και το ιστορικό μας παρελθόν…

Μάης του 1936

Η κορύφωση των απεργιακών κινητοποι-ήσεων ενάντια στην φτώχεια και την εξα-θλίωση συνεχίζονται στην Θεσσαλονίκη. Ταξικά συνδικάτα, αγροτών, εργατών και υπαλλήλων έχουν καταλάβει σχεδόν την πόλη. Γενική καθολική απεργία. Οι πορείες στην Τσιμισκή, το Αλκαζάρ και την Τούμπα συνεχίζονται η μια μετά την άλλη. Το κέ-ντρο της πόλης είναι ασφυκτικά γεμάτο. Ο Θέμος Κορνάρος, δημοσιογράφος που κά-λυψε τα γεγονότα γράφει: «Ο στρατός και η χωροφυλακή έχουν στηθεί σε νευραλγικά σημεία. Στην πόλη δείχνει να λειτουργεί ένα καλά στημένο στρατιωτικό σχέδιο καταστο-λής.» Ομάδες ανθρώπων με πολιτικά λει-τουργούν στις παρυφές της πορείας. Προ-βοκάρουν και παρακολουθούν. Περιμένουν τις εντολές τους. Άξαφνα έρχεται η ομαδική σύρραξη. Ξύλο, συλλήψεις και σφαίρες. Όλα δείχνουν μεθοδευμένα και επιχειρησιακά. Νεκροί πέφτουν εργάτες και εργάτριες. Ανάμεσά τους και ο σοφέρ Τάσος Τούσης χτυπημένος από «αγνώστους». Καταγγελί-ες διαδέχονται η μια την άλλη. Μιλούν για ανθρώπους με πολιτικά. Μιλούν για χωρο-φύλακες που φόρεσαν προβιά για να μπουν στο κοπάδι των αμνών. Οι θύτες ονομάζο-νται πάντα με τον ίδιο τρόπο στις αστυνο-μικές εκθέσεις: «άγνωστοι». Αυτό είναι το βαθύ χέρι του αστικού κράτους. Αυτό είναι το παρακράτος…

1944-1945

«Μια νέα τάξη πραγμάτων απλώνει το χέρι της πάνω από την μετακατοχική Ελλάδα», γράφει ο Ριζοσπάστης. Η ελληνική ξενό-δουλη αστική τάξη παλεύει να κρατήσει την εξουσία της πάνω στα αποκαΐδια των Γερμανών δυναστών που έφυγαν. «ΕΑΜ-ΕΑΜ Φωνή Λαού» φωνάζει ο κόσμος. Οι φυλακές έχουν αδειάσει. Τραμπούκοι, ταγ-ματασφαλίτες, χασικλήδες και συνεργάτες των Γερμανών οπλίζονται και εξοπλίζονται στις μεγάλες πόλεις. Αυτοί είναι η σερμαγιά του παρακράτους που η αστική τάξη δη-μιουργεί. Που η αστική τάξη έχει ανάγκη. Ομάδες παρακρατικών χτυπούν κομμου-νιστές και δημοκράτες στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Καθοδηγούνται από χωροφύλακες και Άγγλους πράκτο-ρες. Σύντομα το φαινόμενο θα γενικευτεί

σε όλη την χώρα. Σούρλας, Μπαντουβάς και άλλοι κατσαπλιάδες περιφέρουν κάρες στον τορβά. Σπάζουν γραφεία, δολοφο-νούν, ξυλοκοπούν, βιάζουν. Το όργιό τους θα οδηγήσει έναν λαό στην κορύφωση της ταξικής πάλης. Στον εμφύλιο πόλεμο. Μετά από αυτόν, το παρακράτος επισημοποιείται, χώνει βαθιές ρίζες στον κοινωνικό ιστό. Οι τραμπούκοι του Ψύλλα, του Παυλάκου και του Πανολούτζη μετονομάζονται σε ΤΕΑ-ΜΕΑ και Υπενωμοτάρχες.

Παρακράτος 1950-1967: Οι «χρυσές» εποχές

Η μαύρη περίοδος της ασθμαίνουσας ελλη-νικής δημοκρατίας έχει ξεκινήσει. Χιλιάδες στην εξορία. Εργασία με αποδεικτικό κοι-νωνικών φρονημάτων και παρακράτος στην 24ωρη παρακολούθηση και το φακέλωμα. Σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ καλούνται να ξαναφτιά-ξουν ένα λαϊκό μέτωπο. Γεννιέται η ΕΔΑ. Το παρακράτος σε αγαστή σχέση με την χωροφυλακή και το παλάτι αλλάζει ξανά πρόσωπο. Τώρα ονομάζονται «Σύλλογοι εθνικοφρόνων», «αγανακτισμένοι πολί-τες» και άλλα πολλά.

Αυτοί βρίσκονται πίσω από την βία και την νοθεία του Καραμανλή και της ΕΡΕ. Αυτοί σπάνε γραφεία της ΕΔΑ σε όλη την Ελλάδα και φακελώνουν αγωνιστές και αγωνίστρι-ες. Το παρακράτος έχει πια βαθιές ρίζες. Στην βαθύτερη σκιά του παρακρατικές ορ-γανώσεις λειτουργούν με σαφείς δολοφο-νικούς στόχους. Η οργάνωση «Καρφίτσα» που καθοδηγείται από το παλάτι αλλά και την ευρύτερη δεξιά δολοφονεί στην Θεσσα-λονίκη τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Θύτης: ο «αγανακτισμένος πολίτης» με το τρίκυκλο, Γκοτζαμάνης. Ηθικοί αυτουργοί: ο Ταξίαρ-χος Μήτσου, ο ταγματασφαλίτης της κα-τοχής Γιοσμάς (πατέρας του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ.) και στην σκιά το Παλάτι… Χαρακτηριστικό της εποχής αυτής είναι ότι ο μάρτυρας της δολοφονίας Λαμπράκη διώχτηκε μέχρι την Αθήνας με απειλή της ζωής του. Τέλος εποχής, αποτελεί η μεγάλη συγκέντρωση των Ιουλιανών με το 1-1-4 και την δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα από χαφιέδες του παρακράτους. Ακολουθεί η δικτατορία των συνταγματαρχών…

Συνεχίζεται…

Page 12: ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.935, 2-11-2011

12/ Τετάρτη 2 Nοέμβρη 2011

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ

Μπορεί η Τουρ-κία να σημειώ-νει πολύ υψη-λούς ρυθμούς ανάπτυξης τα

τελευταία χρόνια, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τις καπιταλιστικές χώρες, μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στις 20 πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη (το G-20), αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού της ούτε και την ευημερία της με-γάλης πλειοψηφίας του. Αντίθε-τα οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης συμβάλλουν στη μεγάλη κερδο-φορία του ντόπιου και διεθνικού μονοπωλιακού κεφαλαίου και ως εκ τούτου στην αυξανόμενη ευημερία της αστικής τάξης της Τουρκίας. Οσο για τους μη προ-νομιούχους Τούρκους πολίτες, δηλαδή την εργατική τάξη της χώρας (τα μέλη της οποίας αμεί-βονται με εξευτελιστικούς μι-σθούς και μεροκάματα 300 ευρώ ο μέγιστος μισθός και ο μέσος 100 με 150 ευρώ το μήνα και κό-στος ζωής σαν της Ελλάδας) οδη-γούνται στη φτώχεια και στο περιθώριο της Τουρ-κικής κοινωνίας. Η επαρχία Βάν της νοτι-οανατολικής Τουρκίας, που δέχτηκε τα ισχυρά πλήγματα του κύριου σεισμού των 7,2 ρίχτερ, την Κυριακή 23 Οκτω-βρίου και εξακολουθεί να δοκιμάζεται σκληρά από τους αλλεπάλλη-λους ισχυρούς μετα-σεισμούς, είναι από τις πλέον φτωχιές επαρχίες της Τουρκίας και η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι. Αυτό ίσως εξηγεί την εγκλημα-τική αδιαφορία της κυβέρνησης του Ρ.Τ. Ερντογάν που άργησε να σπεύσει στην πληγείσα περιοχή και να δώσει άμεσα την καλύτε-ρη βοήθεια, διεθνή πρακτορεία ανάφεραν την περασμένη βδο-μάδα ότι η Τουρκική κυβέρνηση καθυστέρησε 24 ώρες να επέμ-βει και να βοηθήσει τους σει-σμόπληκτους του Βάν. Κι όμως η επαρχία Βάν, που η πρωτεύουσα της και η ομώνυμη πόλη συχνά χαρακτηρίστηκε «πέρλα της Ανα-τολής» εξαιτίας του υπέροχου τοπίου που την περιβάλλει, βρί-σκεται σε ζώνη υψηλής σεισμικό-τητας. Συνεπώς θα έπρεπε η νυν κυβέρνηση της Τουρκίας αλλά και οι προηγούμενες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, κάτι όμως που δεν έπραξαν καθώς οι προτεραιότητες τους ήταν και παραμένουν οι διώξεις κατά των Κούρδων της περιοχής.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης του

ισλαμιστή Ρ.Τ. Ερντογάν

Με ρυθμούς ανάπτυξης στην Τουρκία 7% έως 8% το χρόνο θα έπρεπε να υπάρχουν δράσεις που να προστατεύουν τις περι-οχές της χώρας από επερχόμε-νους σεισμούς και ιδιαίτερα τις σεισμογενείς περιοχές της Νο-τιοανατολικής, της Ανατολικής Τουρκίας και εκείνες που δια-σχίζονται από το σεισμικά επι-κίνδυνο «ρήγμα της Ανατολίας»

(φθάνει μέχρι το Βόσπορο). Η ευθύνη κύρια επιμερίζεται στην κυβέρνηση του ισλαμικού κόμ-ματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυ-ξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν που στα λόγια κόπτεται για την ευημερία του λαού του και την πρόοδο της χώρας του αλλά στην ου-σία δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την προστασία της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού σε πιθα-νές φυσικές καταστροφές από σεισμούς ή από ακραία καιρικά φαινόμενα. Και επωμίζονται με-γάλη ευθύνη οι κυβερνώντες της Τουρκίας γιατί γνώριζαν ότι η τεράστια σεισμική ενέργεια που

είχε συσσωρευτεί στην επαρχία Βάν μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1941 κάποτε θα απε-λευθερωνόταν και θα ισοπέδωνε πόλεις και χωριά. Είπαμε όμως ότι οι προτεραιότητες των κυ-βερνώντων στην ανερχόμενη πε-ριφερειακή ιμπεριαλιστική δύ-ναμη της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής είναι άλλες.

Ο σεισμός της Κυριακής

23 Οκτωβρίου 2011Ο καταστρεπτικός σεισμός της 23ης Οκτωβρίου προήλθε από βάθος περίπου 98 χλμ, ήταν μεγέ-θους 7,2 της κλίμακας ρίχτερ και συνοδεύτηκε από αλλεπάλλη-λους μετασεισμούς (αρκετά πολύ ισχυροί γύρω στα 5,4 ρίχτερ). Ο κύριος σεισμός και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν σάρωσαν τις πόλεις Βάν και Ερ-τσίζ και στην κυριολεξία ισοπέ-δωσαν τα γύρω χωριά, τα σπίτια των οποίων κατά κύριο λόγο εί-ναι πλινθόκτιστα. Μέχρι το Σάβ-βατο 29 Οκτωβρίου επίσημα οι νεκροί είχαν φτάσει τους 582 και οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 3.000, όσο για τους αγνοούμε-νους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια των πολυκατοικιών και των σπιτιών χιλιάδες. Τα σω-στικά συνεργεία είχαν ανασύρει 188 ανθρώπους και ο τελευταί-ος ήταν ένα 13χρονο αγόρι που βγήκες από τα συντρίμμια το πρωί της Παρασκευής 28 Οκτω-βρίου. Οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι ζωντανοί μειώνονται μέρα την μέρα καθώς οι πολύ χαμηλές

θερμοκρασίες, η παγωμένη βρο-χή και ελαφρά χιονόπτωση γίνο-νται σύμμαχοι του φονικού και καταστρεπτικού σεισμού. Κατά το διεθνές πρακτορείο Reuters (29-10-2011) το πιο ισχυρό πλήγ-μα δέχθηκε η πόλη Ερτσίζ που μετρά 455 νεκρούς, όσον αφορά τα κτίρια πάνω από 2.600 έχουν καταρρεύσει, χιλιάδες κτίρια εί-ναι εκείνα που υπέστησαν σοβα-ρές ζημιές είναι άκρως επικίνδυ-να για να κατοικηθούν. Χιλιάδες είναι οι άστεγοι που ψάχνουν να βρουν πρόχειρο κατάλυμα να προφυλαχτούν από το δριμύ ψύχος.

Η Τουρκική κυβέρνηση

αρχικά αρνήθηκε τη βοήθεια από άλλες χώρες

Σοβαρά ερωτηματικά προκάλεσε στη διεθνή κοινή γνώμη η απαρά-δεκτη στάση της τουρ-κικής κυβέρνησης να αρνηθεί τη βοήθεια

που θέλησαν να προσφέρουν ξένες χώρες με την αποστολή αν-θρωπιστικής βοήθειας (σκηνές, τρόφιμα, φάρμακα) αλλά κι εξει-δικευμένων σωστικών ομάδων. Μετά όμως από τα πυρά που δέχθηκε η τουρκική κυβέρνηση τόσο από το εξωτερικό όσο και από εσωτερικό τόσο για την κα-θυστέρηση στο να σπεύσει άμε-σα να βοηθήσει τη σεισμόπληκτη επαρχία όσο και για την αρνητική της στάση να δεχθεί άμεσα τη δι-εθνή βοήθεια, το Τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την αποστολή διεθνούς βοήθειας. Από την πλευρά του κράτους οι αρμόδιες αρχές έχουν στείλει σκηνές μόνο για όσους πολίτες τα σπίτια καταστράφηκαν ολο-σχερώς, όμως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τολμούν να μπουν στα σπίτια τους εξαιτίας των μεγάλων ρωγμών που προ-κάλεσε ο σεισμός. Οι εκτιμήσεις της αρμόδιας Τουρ-κικής Υπηρεσίας μιλούν 600.000 σεισμόπληκτους και προσπα-θώντας να δικαιολογήσουν την αδράνεια και αργοπορία του κράτους να σπεύσει να βοηθήσει τους πολίτες της επαρχίας Βάν υποστηρίζουν ότι: «Το να δώσουμε σκηνές σε τό-σους πολλούς ανθρώπους σε δι-άστημα μιας ή δύο ημερών είναι κάτι που καμιά χώρα δεν μπορεί να κάνει». Η ανακοίνωση των αρμόδιων Τουρκικών αρχών όμως δεν απα-ντά στα ερωτήματα:- Γιατί το κράτος δεν έσπευσε αμέσως να βοηθήσει;- Γιατί έπρεπε να περάσουν τέσ-σερις μέρες για να δεχθεί την

ξένη βοήθεια;- Γιατί δεν διέθεσε παρά μόνο 17.000 σκηνές αρχικά ενώ οι πληγέντες ξεπερνούσαν τους 600.000;Και ένα άλλο ερώτημα αφορά τον Τουρκικό τύπο και αρκετά δι-εθνή ΜΜΕ, «Γιατί ο καταστροφι-κός σεισμός στο Βάν «θάφτηκε» στην κυριολεξία δημοσιογραφι-κά και δεν καλύπτεται ολοκλη-ρωμένα το δράμα των Τούρκων πολιτών στην επαρχία Βάν;». Νομίζουμε ότι ίσως η απάντηση βρίσκεται στο ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στην περιοχή Βάν είναι Κούρδοι άρα πολίτες Β’ κα-τηγορίας για το Τουρκικό κατε-στημένο.

Ο πόνος ενός νέου γονιού

Οσοι επέζησαν του φονικού σει-σμού και περιφέρονται ανάμε-σα στα συντρίμμια των κτιρίων, κάτω από αντίξοες καιρικές συν-θήκες και με το τουρκικό κράτος να αδιαφορεί, έχουν να αντιμε-τωπίσουν και τα κακοποιά στοι-χεία που επιτίθενται στα φορ-τηγά και αρπάζουν τις σκηνές, τα τρόφιμα και τα φάρμακα που προορίζονται για τους σεισμό-πληκτους. Ο Ερυθρός Σταυρός της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι 17 φορτηγά που μετέφεραν βοή-θεια τα θύματα του σεισμού λε-ηλατήθηκαν ενώ στην πόλη Ερ-τσίζ άγνωστοι σταμάτησαν ένα φορτηγό που μετέφερε σκηνές και προφανώς τις έκλεψαν. Εκτός όμως των κακοποιών απελπισμένοι και εξοργισμένοι σεισμοπαθείς της πόλης Βάν επιτέθηκαν σε κονβόι φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας και άρ-παξαν σκηνές και τρόφιμα καθώς το Τουρκικό κράτος απουσίαζε. Τέλος να προσθέσουμε μια εικόνα που καθρεπτίζει την

απελπισία όσων επέζησαν και προσπαθούν να βρουν ένα κα-ταφύγιο για την οικογένεια τους, μια εικόνα που καθρεπτίζει τον ανθρώπινο πόνο ενός νέου γο-νιού. Παραθέτουμε ατόφια την απάντηση του, που περιμένει να καταγραφεί σαν σεισμόπληκτος στο Δημοτικό Κέντρο Κρίσεων της πόλης Βάν, μήπως καταφέρει να εξασφαλίσει πρόχειρο κατά-λυμα για την οικογένεια του: «Εχω ένα μωρό μόλις ενός μηνός και άλλα δύο παιδιά. Είμαστε στους δρόμους, το μωρό θα αρ-ρωστήσει. Η σύζυγος μου έχει ανάγκη επίσης φροντίδας, μό-λις γέννησε. Δεν έχουμε σκηνές, ούτε που να μείνουμε. Χρειαζό-μαστε μία σκηνή, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ανάγκη κάπου να βολευτούν, αλλά δυστυχώς δεν τον πετυχαίνουν, δεν πήρα-με καμιά βοήθεια. Θα καταγρα-φώ εδώ σήμερα αλλά δεν έχω καμιά ελπίδα». (Το παράπονο του απελπισμένου άνεργου 32χρονου πατέρα Νατσί Αγντίν στον ανταποκριτή του διεθνούς πρακτορείου Reuters). Εμείς δεν προσθέτουμε τίποτα άλλο. Η πονεμένη απάντηση του νέου πατέρα αποκαλύπτει το δράμα που βιώνει ο φτωχόκο-σμος της επαρχίας Βάν σε όλες τους τις διαστάσεις. Τέλος σαν άνθρωποι, που νοι-ώθουμε τον συνάνθρωπο μας, όταν πονάει και δοκιμάζεται σε τέτοιες τραγωδίες, όπως αυτή στη νοτιοανατολική Τουρκία με τον φονικό σεισμό, εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξη και αλ-ληλεγγύη και τη βαθύτατη θλί-ψη μας για τα θύματα αυτής της τραγωδίας, συνυπογράφοντας τα σχετικά μηνύματα αλληλεγ-γύης προς τα ταξικά μας αδέλφια από το ΠΑΜΕ και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (W.F.T.U.).