ενότητα 9 (βιβλία βιβλιοθήκες)

27

Transcript of ενότητα 9 (βιβλία βιβλιοθήκες)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΤο φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιάννη Χατζηανδρέα ήταν Στρατής Τσίρκας. Γεννήθηκε στο Κάιρο και πέθανε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με την ποίηση, τη μελέτη, την πεζογραφία και με μεταφράσεις ξένων συγγραφέων. Με ιδιαίτερη επιτυχία καλλιέργησε το διήγημα και κυρίως το μυθιστόρημα. Αξιοποιώντας τα διδάγματα των μεγάλων ρεαλιστών συγγραφέων, έγραψε το τρίτομο μυθιστόρημα "Ακυβέρνητες Πολιτείες" που αποτελεί σημαντική τομή στην ιστορία του νεοελληνικού μυθιστορήματος, γιατί συνδιάζει αριστοτεχνικάτη ρεαλιστική μορφή με τις νεότερες τάσεις στην πεζογραφία. Μερικά από τα έργα του είναι:1.Ποιητικές συλλογές: Φελλάχοι (1973), το Λυρικό Ταξίδι (1938), Προτελευταίος αποχαιρετισμός και το Ισπανικό Ορατόριο(1946), 2.Διηγήματα: Αλλόκοτοι Άνθρωποι(1944), Στον Κάβο(1970). 3.Μυθιστορήματα:Χαμένη Άνοιξη(1970)4.Μελέτες: Ο πολιτικός Καβάφης (1971)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. -> Γέννηση στην Αθήνα.Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.->Σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή.->Ασχολία με το γράψιμο από μικρή.Τα παιδικά βιβλία μεταφράστηκαν σε 20 γλώσσες.->Μετάφραση των παιδικών βιβλίων σε 20 γλώσσες.

Μια δραστηριότητα που έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία και τα κίνητρα για συστηματική και δημιουργικήανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων και να ενθαρρύνειτο διάλογο για τα βιβλία μέσα στη σχολική αίθουσα.

επικοινωνία επί + κοινωνία συνάφεια, σχέση μεταξύ ατόμων ή ομάδων επιτυχία επί + τύχη αίσια και επιτυχής πραγματοποίηση, έκβαση, επίτευξη εμπειρία εν + πείρα γνώση που βασίζεται στην πείρα εφαρμογή επί + αρμόζω πραγματοποίηση, ταίριασμα πρόγραμμα προ + γράμμα σύνολο πράξεων που πρόκειται να γίνουν σε καθορισμένο χρόνο πρόκειται προ + κείται για κάτι που θα γίνει απευθύνομαι από + ευθύνομαι αποτείνομαι, στρέφομαι κάπου ή σε κάποιον εκπαίδευση εκ + παίδευση συστηματική διδασκαλία και άσκηση με σκοπό την ανάπτυξη γνώσεων και ικανοτήτων εκπαιδευτικός εκ + παιδεύω σχετικός με την εκπαίδευση αποβλέπει από + βλέπω έχω ως στόχο ενίσχυση εν + ισχύς υλική ή ηθική βοήθεια κατάλογος κατά + λόγος πίνακας που γράφονται με σειρά διάφορα ονόματα ή πράγματα έντυπο εν + τύπος χαρτί με τυπωμένη εικόνα ή κείμενο έπαινος επί + αίνος έκφραση επιδοκιμασίας εξάπλωση εκ + απλώνω διάδοση διοργάνωσε δια + οργανώνω η προετοιμασία ενός έργου ή δραστηριότητας επιλογή επί + λέγω το διάλεγμα από ένα σύνολο συμμετοχή συν + μετέχω παίρνω μέρος σε ένα έργο μαζί με κάποιους άλλους προώθηση προ + ώθηση ώθηση, η μετακίνηση προς τα εμπρός υπουργείο υπό + έργο σύνολο των υπηρεσιών που βρίσκονται υπό την εξουσία του υπουργού.