Χωρίς Σύνορα 86

of 13 /13
ΚΩΔΙΚΟΣ 1073 ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ • ΞΕΝΙΑΣ 15, 11527, ΑΘΗΝΑ © Remco Bohlei 86 χωρίςσύνορα ΙΟΥΛΙΟΣ • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Οι "ασθένειες της φτώχειας" στην Ελλάδα

Embed Size (px)

description

ΙΟΥΛΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Transcript of Χωρίς Σύνορα 86

Page 1: Χωρίς Σύνορα 86

ΚΩ

ΔΙΚ

ΟΣ

1073

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ • ΞΕΝΙΑΣ 15, 11527, ΑΘΗΝΑ

©R

emco

Bohlei

86

χωρίςσύνοραΙΟΥΛΙΟΣ • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Οι "ασθένειες της φτώχειας"στην Ελλάδα

Page 2: Χωρίς Σύνορα 86

από τον Βίλεμ Ντε Γιονγκ

Γενικό Διευθυντή του ελληνικού τμήματοςτων Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Ξενίας 15, 115 27 ΑΘΗΝΑΤηλ: (210) 5 200 500fax: (210) 5 200 503e-mail: [email protected]

www.msf.gr

ΙδιοκτήτηςΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑΕλληνικό ΤμήμαΕκδότηςΧρήστος ΧρήστουΥπεύθυνη ΈκδοσηςΜήτση ΠερσάνηΣυντακτική ΟμάδαΒίλεμ Ντε Γιονγκ, Μελίνα Σπαθάρη, ΜαρίαΠασχούλα, Μαρία Νομικού, Απόστολος Βεϊζης,Χάρρις Γαζή, Μαριέττα Προβοπούλου, ΑχιλλέαςΤζέμος, Βαγγέλης Ορφανουδάκης, ΔημήτρηςΡουμπής, Χαρίκλεια ΚαλτεζιώτηΣχεδιασμός εντύπουΑντώνης ΓλυκόςΕκτύπωση – ΒιβλιοδεσίαInform Lykos

Γενικός ΔιευθυντήςΒίλεμ Ντε ΓιονγκΤμήμα Ανεύρεσης ΠόρωνΜαρία Νομικού, υπεύθυνηΤμήμα ΔωρητώνΒάσω Μπονάτσου, Βάσω Αλεξούδη, υπεύθυνεςΤμήμα ΕπικοινωνίαςΜελίνα Σπαθάρη, υπεύθυνηΤμήμα Οικονομικών - ΛογιστήριοΒάσω Θανοπούλου, υπεύθυνηΤμήμα Ανθρώπινου ΔυναμικούΧαρίκλεια Καλτεζιώτη, υπεύθυνηΤμήμα ΠρογραμμάτωνΑπόστολος Βεΐζης, υπεύθυνοςΓραμματείαΚωνσταντίνα Νικολοπούλου,Θοδωρής Χρόνης

Το τεύχος αυτό κυκλοφορεί σε 42.000 αντίτυπα

Το σωματείο «ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑΕΛΛΑΔΑΣ» που εδρεύει στην οδό Ξενίας 15,Τ.Κ. 115 27 Αθήνα, σε συμμόρφωση με τις διατάξειςτου Ν.2427/1997 (και με την με αρ. 408/30-11-1998Απόφαση του Προέδρου της Αρχής ΠροστασίαςΔεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) γνωστοποιείστους συνδρομητές, δωρητές, εθελοντές, εργαζόμε-νους και προμηθευτές του ότι, τηρεί χωρίς τησύμπραξη τρίτων Αρχείο Δεδομένων ΠροσωπικούΧαρακτήρα με βάση τις κείμενες διατάξεις.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres, MSF) είναι μια διεθνής ανεξάρτητη ιατρική ανθρωπιστικήοργάνωση. Στόχος μας είναι η παροχή ιατρικής βοήθειας στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανε-ξάρτητα από φυλή, θρησκεία, πολιτικές πεποιθήσεις ή φύλο, αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τηςκοινής γνώμης για τους πληθυσμούς αυτούς.Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1971 από ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων και σήμερα αποτελούν μίαδιεθνή οργάνωση με τμήματα σε 19 χώρες και ένα διεθνές συντονιστικό γραφείο στην Ελβετία. Το ελληνικό τμήματων Γιατρών Χωρίς Συνορα ιδρύθηκε το 1990. Σήμερα, πάνω από 27.000 άνθρωποι, γιατροί, νοσηλευτές, τεχνι-κοί εργαστηριών, ειδικοί ψυχικής υγείας, τεχνικοί και οικονομικοί διαχειριστές συμμετέχουν σε προγράμματαιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 65 χώρες.

χωρίςσύνορα

Αγαπητοί φίλοι,

Γνωρίζουμε πια ότι η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στηνιστορία της. Οι συνέπειες είναι αμέτρητες και πιο δυσβάσταχτες για αυτούς πουδυσκολεύονταν και από πριν να τα βγάλουν πέρα. Παράλληλα, το δημόσιοσύστημα υγείας δυσκολεύεται να υποστηρίξει αυτούς που βρίσκονται σεανάγκη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξετάζουμε τις ιατρικές ανάγκες στηνΕλλάδα και έχουμε ήδη εντοπίσει κενά αλλά και τρόπους για να υποστηρί-ξουμε τις υπάρχουσες δομές υγείας, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία πουέχουμε αποκτήσει από τις αποστολές μας.Η κρίση δεν έχει αφήσει αλώβητο ούτε το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με αποτέλεσμα τα έσοδά μαςνα δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες των προγραμμάτων μας. Για το λόγο αυτό η βοήθειά σας μας είναι τώραπιο απαραίτητη από ποτέ τόσο για να υποστηρίξουμε το πρόγραμμα που μόλις ξεκίνησε στην Αθήνα όσο και για ναμπορούμε να συνεισφέρουμε στις δράσεις μας στον υπόλοιπο κόσμο, πάντα για τους πλέον ευάλωτους και απο-κλεισμένους από την υγεία ασθενείς.Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια «παρενέργεια» της κρίσης: τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίαςκαι της ανόδου νεοφασιστικών πολιτικών κινημάτων. Είναι ένα "σύμπτωμα" που οξύνεται όσο εντείνεται το φαινό-μενο της μετακίνησης πληθυσμών: Πρόσφυγες, μετανάστες, από χώρες με εμφύλιες συγκρούσεις, που έχουν αφήσειπίσω τους άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ανύπαρκτες δομές υγείας, εύκολα μετατρέπονται σε εξιλαστήρια θύματα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουμε σθεναρά κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, διάκρισης ή βίας πουπλήττει τις ζωές και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και εμποδίζει την πρόσβασή τους στην περίθαλψη. Εξακο-λουθούμε να υποστηρίζουμε ευάλωτους μετακινούμενους πληθυσμούς στην Ελλάδα –πρόσφυγες, μετανάστες,αιτούντες άσυλο- στον Έβρο και τη Λέσβο. Τόσο το πρόγραμμά μας για την ελονοσία στη Λακωνία, που μόλιςολοκληρώσαμε και παραδώσαμε στις τοπικές αρχές, όσο και το πρόγραμμά μας στην Αθήνα που μόλις ξεκίνησε,εστιάζει σε μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και σε Έλληνες που αναζητούν πρόσβαση σε ποιοτική, δωρεάν περί-θαλψη. Καθώς μοναδικό μας κριτήριο είναι οι ιατρικές ανάγκες του κάθε ασθενή.

Τέλος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινήσαμε στα τέλη Νοεμβρίου την εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ανεύρεσηςπόρων, "Παστίλιες για τον πόνου του άλλου". Στόχος μας είναι να μεταδώσουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης ως τομόνο "αντίδοτο" στην εσωστρέφεια, την απελπισία και τον πόνο του άλλου. Με την αγορά ενός κουτιού Παστίλιεςστα φαρμακεία, στην τιμή των 1,60 €, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πλέον ευάλωτους και ξεχασμένουςασθενείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ελπίζουμε να αγοράσετε τις Παστίλιες, να διαδώσετε το μήνυμά τους,και να ανακουφίσετε με αυτόν τον τρόπο τον πόνο του άλλου.

Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει ελπίδα και υγεία σε όλους μας.Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Βίλεμ

Υ.Γ. Το 2009 βρισκόμουν με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Νταγκεστάν, όπου περιθάλπαμε μετανάστες από χώρεςτης κεντρικής Ασίας. Αφού είχαν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στη Ρωσία, ζούσαν σε κατεστραμμένασπίτια, χωρίς θέρμανση, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συνθήκες ζωής και εργασίας ήταν από τις χειρότερες πουέχω συναντήσει, οπότε τους ρώτησα γιατί έκαναν όλο αυτό το δρόμο; Η απάντησή τους με σόκαρε: «Αυτή είναι μια κα-λύτερη ζωή από αυτή που είχαμε στην πατρίδα μας και μπορούμε να στέλνουμε μερικά χρήματα στις οικογένειές μας».

03 Με μια ματιά

04 ΕπείγονΟι ασθένειες της φτώχειας στην Ελλάδα

07 ΔιάγνωσηHIV / AIDS

08 Το ημερολόγιο ενός εθελοντήΣημειώσεις από τον Βαγγέλη Ορφανουδάκη

10 ΣυνέντευξηΒίλεμ ΝτεΓιονγκ, ο νέος διευθυντής των Γ.Χ.Σ.

12 Παστίλιες για τον πόνο του άλλου

14 Τα πρόσωπα της Εκστρατείας

15 Εικόνες που μιλάνεΔρομείς Χωρίς Σύνορα

16 Συμβαίνει τώραΣύγχρονες κρίσεις του πλανήτη

18 Τι καταφέραμε μαζίΣυρία: Χειρουργώντας μέσα σε σπηλιά

19 Σε αποστολή

20 Κάνουμε μαζίΕιδήσεις και νέα επικοινωνίας

22 Σε πρώτο πρόσωποΣυνέντευξη με τη Νίκη Κουτσιανά,πρόεδρο της APIVITA

23 Υποστηρίξτε μας

με μια ματιάπεριεχόμενα

Για λόγους κόστους, το περιοδικό τυπώνεται σε ένα από τα φθηνότερα χαρτιά της αγοράς

Page 3: Χωρίς Σύνορα 86

� �

Ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας αποκλείονταιαπό το σύστημα υγείας, περιθωριοποιούνται και ζουνσε ακατάλληλες συνθήκες.

επείγον Από τη Μαριέττα Προβοπούλου, Υπεύθυνη προγραμμάτων στην Ελλάδα

©Ju

liaK

oura

fa

αντιμετωπίζοντας τις

ασθένειες της φτώχειαςστην Ελλάδα

Οι ειδικές ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουναπό τα μεταδοτικά αυτά νοσήματα είναι ομάδεςχωρίς σταθερό τόπο διαμονής ή δυσκολίες συμπε-ριφοράς. Αρά και χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρι-σης και προσοχής, με προσαρμοσμένους σεαυτούς τρόπους διάγνωσης και θεραπείας.

©M

SF

ΟΙ Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε ιατρική και ανθρωπι-στική βοήθεια σε πρόσφυγες - κυρίως από τη Συρία και τοΑφγανιστάν- που φτάνουν σε νησιά του Αιγαίου για να γλι-τώσουν από εμπόλεμες συγκρούσεις.

Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα βασικό κρι-τήριο για την παρέμβαση και τη δράση μαςαποτελούν πάντα οι επείγουσες ανάγκες τωνανθρώπων και ο αποκλεισμός τους από την ια-τρική βοήθεια. Και στην Ελλάδα ολοένα και πε-ρισσότεροι συνάνθρωποί μας αποκλείονται απότο σύστημα υγείας, περιθωριοποιούνται καιζουν σε ακατάλληλες συνθήκες.

Στόχος της οργάνωσής μας είναι να αξιοποι-ήσουμε την εμπειρία και τεχνογνωσία μας απότα πολυετή προγράμματά μας στις αποστολέςκαι να συμβάλουμε έτσι στις προσπάθειες νααντιμετωπιστούν οι ιατρικές ανάγκες των πλέονευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (άστεγοι,χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, ασθενείς μεHIV/AIDS, μετανάστες και πρόσφυγες, ανα-σφάλιστοι). Ταυτόχρονα η δράση μας αφοράστο σύνολο του πληθυσμού αφού συμβάλλεικαι στην προάσπιση της δημόσιας υγείας μέσααπό μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση κρίσι-μων ζητημάτων για τη Δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις δικές μας αλλάκαι ειδικών στο χώρο της δημόσιας υγείας, ταμεγαλύτερα κενά εντοπίζονται σήμερα στην πρό-ληψη, διάγνωση και θεραπεία μεταδοτικών νο-σημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκεςδιαβίωσης και τον κοινωνικό αποκλεισμό(όπως η φυματίωση, το AIDS, ή ελονοσία).Ξεκινάμε λοιπόν μια παρέμβαση στο κέντροτης Αθήνας στοχεύοντας στις ιατρικές ανάγ-κες των πιο ευάλωτων ομάδων και στην αντι-μετώπιση των «ασθενειών της φτώχειας» σε

συνεργασία με ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίεςφορέων και της κοινωνίας των πολιτών.

«Ασθένειες της φτώχειας» ονομάζουμε τιςασθένειες που επηρεάζονται από διάφορουςπαράγοντες (πολιτικούς, κοινωνικούς, πολιτι-στικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντολογικούςκ.α.) και τα κρούσματα των οποίων πολλαπλα-σιάζονται σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Σε πολλές από τις «αναπτυσσόμενες» χώρες οιπιο σοβαρές ασθένειες είναι η ελονοσία, τοAIDS και η φυματίωση. Μόνο το 2011 οι ΓιατροίΧωρίς Σύνορα περιθάλψαμε 1.422.800 ασθενείςσε όλο τον κόσμο για ελονοσία. Παρακολου-θούμε 222.000 ασθενείς με HIV/AIDS σε αντι-ρετροϊκή θεραπεία και περίπου 30.000 ασθενείςμε φυματίωση. Το AIDS και η φυματίωση είναιασθένειες που απαιτούν θεραπείες σε μάκροςχρόνου (εφ όρου ζωής για το AIDS, πολύμηνηθεραπεία για τη φυματίωση). Οι θεραπείεςαυτές πέραν του ότι κοστίζουν, εάν δεν λαμβά-νονται όπως πρέπει μπορεί να οδηγήσουν σεανθεκτικές μορφές της ασθένειας στη θεραπεία,οι οποίες, αν και εφόσον διατίθενται, έχουνακόμη πιο αυξημένο κόστος.

Ευάλωτοι ασθενείς στο κέντρο της Αθήνας

©Ju

an-C

arlo

sTo

mas

i

Page 4: Χωρίς Σύνορα 86

Παράδειγμα της σχετικής δράσης μας στηνΕλλάδα είναι και το πρόσφατο πρόγραμμα γιατην πρόληψη και την καταπολέμηση της ελονο-σίας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τον Απρίλιομέχρι τον Οκτώβριο του 2012 βρεθήκαμε στοδήμο Ευρώτα Λακωνίας όπου εντοπίστηκαναυξημένα κρούσματα ελονοσίας – μιας «ξεχα-σμένης» νόσου για την Ελλάδα τις τελευταίεςδεκαετίες. Το πρόγραμμά περιελάμβανε πρό-ληψη, επιδημιολογική επιτήρηση, κλινική δια-χείριση και εργαστηριακή διάγνωση τωνκρουσμάτων. Πραγματοποιήσαμε πάνω από10.000 θερμομετρήσεις (ενεργή αναζήτηση) καιπερισσότερα από 300 τεστ ταχείας διάγνωσηςελονοσίας στον τοπικό πληθυσμό. Επίσης, πα-ρείχαμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε σχε-δόν 800 ανθρώπους που υπέφεραν κυρίωςαπό λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματο-πάθειες και μυοσκελετικά προβλήματα.

Το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει ένα με-γάλο μέρος των ανθρώπων που έχουν πληγείαπό την κρίση και αποτελούν πληθυσμό υψη-λού κινδύνου για μεταδιδόμενα νοσήματα. Οιειδικές ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουναπό τα μεταδοτικά αυτά νοσήματα είναι ομάδεςχωρίς σταθερό τόπο διαμονής ή δυσκολίεςσυμπεριφοράς. Αρά και χρήζουν ιδιαίτερης με-

ταχείρισης και προσοχής, με προσαρμοσμένουςσε αυτούς τρόπους διάγνωσης και θεραπείας.Στόχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι ναεξασφαλίσουμε σε άστεγους, τοξικομανείς,ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες τηνπρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για τη διά-γνωση και την ολοκληρωμένη θεραπεία απόασθένειες όπως η φυματίωση, το AIDS, η ελο-νοσία κ.λπ.

Προκειμένου να περιθάλψουμε αυτούς τουςευάλωτους ασθενείς χρειαζόμαστε και τη δικήσας υποστήριξή. Το μήνυμά σας ότι η αλληλεγ-γύη είναι κάτι από αυτά που δεν χάσαμετον καιρό της κρίσης. Ότι η ανάγκη για προ-σφορά συνεχίζει να υπάρχει αυτές τις δύσκο-λες μέρες και είναι πιο σημαντική όταν γίνεταιαπό αυτόν που έχει λίγα σε αυτόν που έχειακόμη λιγότερα. �

Μόνο το 2011 οι Γιατροί Χωρίς Σύνοραπεριθάλψαμε 1.422.800 ασθενείς σε όλοτον κόσμο για ελονοσία, παρακολου-θούμε 222.000 ασθενείς με HIV/AIDSσε αντιρετροϊκή θεραπεία και περίπου30.000 ασθενείς με φυματίωση.

©Ju

an-C

arlo

sTo

mas

i

Το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση.

διάγνωση

H I V / Α I D SΑπό τον Απόστολο Βεΐζη, γιατρό

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ AIDS;

Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας.Προκαλείται από τον HIV. Σκεφτείτε το AIDS σαν µιαπροχωρηµένη HIV νόσο. Το ανοσοποιητικό σύστηµα ενόςατόµου µε AIDS είναι τόσο αποδυναµωµένο που συνήθωςαρρωσταίνει από µία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιµώ-ξεις όπως πνευµονία, σάρκωµα καπόζι, σύνδροµο επί-σχνασης (απώλεια βάρους), βλάβες στη µνήµη κτλ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ O HIV;

Iός Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.Όταν κάποιος µολύνεται µε τον HIV γίνεται και θα είναι για

πάντα "HIV οροθετικός". Με την πάροδο του χρόνου, οιός µολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιµοσφαίρια πουλέγονται CD� λεµφοκύτταρα και ο οργανισµός αδυνα-τεί να καταπολεµήσει λοιµώξεις/µολύνσεις.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ:

• 34.000.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV • 7.150 μολύνονται από τον ιό HIV κάθε μέρα • 5.000 πεθαίνουν απόAIDS κάθε μέρα • Κάθε λεπτό της ώρας ένα παιδί μολύνεται από τον ιό HIV • Μόνο το 10% των παιδιών με HIV/AIDS έχουν πρόσβασηστη θεραπεία • 7.000.000 άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν άμεση ανάγκη θεραπείας • το 68% των ανθρώπων που ζουν μετον ιό HIV/AIDS κατοικούν στην Αφρική όπου και συμβαίνει το 76% των θανάτων παγκοσμίως • Οι HIV οροθετικοί στην Ελλάδα είναι 12.556• Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε αντιρετροϊκή θεραπεία σε περισσότερους από 222.000 ανθρώπους, σε σχεδόν 23 χώρες •

ME ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με την έγκαιρη και σωστή αντιρετροϊκή θεραπεία (ART),το σώµα µπορεί να παραµένει υγιές και να αντιµετωπίζει τις περισσότερεςλοιµώξεις. Ένα υγιές άτοµο έχει συνήθως �00-1�00 CD� λεµφοκύτταρα.

Όταν τα CD� λεµφοκύτταρα πέσουν κάτω από τα 200, το ανοσοποιητικό σύστηµατου ανθρώπου αποδυναµώνεται σοβαρά και εκδηλώνεται το AIDS, ακόµα και αν

δεν έχει αρρωστήσει από άλλες µολύνσεις. Η αντιρετροϊκή θεραπείαµπορεί να χρησιµοποιηθεί και ως πρόληψη.

• Για τα παιδιατρικά φάρµακα

• Για τη θεραπεία για τις έγκυες

• Για τη Φυµατίωση/HIV

• Για τη θεραπεία «δεύτερης επιλογής»

Μεγαλύτερη επένδυση στην έρευνα γιατο εµβόλιο ανοσοθεραπείας.Για τις ανάγκες υγείας των φτωχώνπληθυσµών δεν πρέπει να βασιστούµεστην ανταπόκριση των φαρµακευτικώνεταιρειών. Οι κυβερνήσεις πρέπει νααναλάβουν τις ευθύνες τους.

METAΔΙΔΕΤΑΙ:• με σεξουαλική επαφή• με απευθείας επαφή με μολυσμένο αίμα• από τη μητέρα στο έμβρυο• με το θηλασμό

ΔΕΝ METAΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ:• σάλιο • δάκρυα • ιδρώτα• ούρα • κόπρανα• αγκαλιά • φιλί • χειραψία• τσιμπήματα εντόμων• συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό• κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

Ο κίνδυνος μετάδοσηςτου HIV μειώνεται

σημαντικά με τη χρήσηπροφυλακτικού

ΠΡΟΛΗΨΗ

ΔΙΑΓΝΩΣΗΟ μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί,είναι να κάνει ένα τεστ αντισωμάτων HIV.

Το τεστ αυτό όμως, είναι αξιόπιστο μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστηματου μολυσμένου ατόμου αναπτύξει αντισώματα στον HIV.Την περίοδο μεταξύ της μόλυνσης και της ανάπτυξης αντισωμάτων,τα τεστ είναι αναξιόπιστα, διότι βγαίνουν αρνητικά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονταιστο 87% των ατόμων που μολύνονται

από τον ιό HIV μέσα σε 2-4 εβδομάδεςμετά τη μόλυνση και μοιάζουν με

τα συμπτώματα του κοινούκρυολογήματος

ή της γρίπης:

• πυρετός• πονόλαιμος

• πονοκέφαλος• υπνηλία

• εξάντληση• πρησμένοι αδένες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟϊΚΑ φΑΡΜΑΚΑ

Eίναι τα φάρμακα που περιορίζουν τον ιό HIV σε μη ανιχνεύσιμαεπίπεδα στον ανθρώπινο οργανισμό καθυστερώντας την εξέλιξη της νόσου και

παρατείνοντας τη ζωή. Πριν μερικά χρόνια, η αντιρετροϊική αγωγή κόστιζε10.000-15.000 δολάρια το χρόνο ανά ασθενή. Με τη χρήση αντίγραφων φαρμάκων

(ποιοτικά φάρμακα πιστοποιημένα από τον Π.Ο.Υ.) αυτό το κόστος έχει πέσει στα 67 δολάρια.Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από το 1999 ασκούμε πιέσεις στις φαρμακοβιομηχανίες καιτις κυβερνήσεις για να κάνουν τα βασικά φάρμακα προσβάσιμα στις φτωχές χώρες.

Page 5: Χωρίς Σύνορα 86

«Το μεγαλύτερο διάστημα που έμεινα εκείσυνέπεσε με την περίοδο των βροχών. Βρο-χές που σε λίγα λεπτά μετέτρεπαν το χώμα σεποτάμια λάσπης δυσχεραίνοντας ακόμη πε-ρισσότερο τις ήδη δύσκολες μετακινήσεις.»

«Ανέκιρα»

��

Γνώριζα αρκετά πράγματα για τη δράση τωνΓιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αιθιοπία κυρίωςστους προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνοραμε τη Σομαλία, αλλά για το πρόγραμμα της Αρο-ρέσα απολύτως τίποτα. Οι πρώτες πληροφορίεςμιλούσαν για ένα καινούριο πρόγραμμα που θααφορούσε στη μητέρα και το παιδί, σε μία απο-μακρυσμένη αλλά παρόλα αυτά ιδιαίτερα πυκνο-κατοικημένη περιοχή στο νότο της Αιθιοπίας.Πέντε ώρες δρόμο σε άσφαλτο από την πρω-τεύουσα, Άντις Αμπέμπα, και άλλες πέντεσε χώμα. Με αυτό το χώμα θα πάλευα για τουςεπόμενους έξι μήνες.

Μάλλον εδώ θα πρέπει να σας αποκαλυφθώ.Δεν είμαι γιατρός. Δηλαδή είμαι Γιατρός ΧωρίςΣύνορα αλλά... είμαι τεχνικός αποστολών. Ηδουλειά μου είναι να μπορούν οι γιατροί νακάνουν τη δική τους, χωρίς να σκέφτονται τίποτεάλλο. Οχήματα, ασφάλεια, τηλεπικοινωνίες,ενέργεια, καθαρό νερό, προμήθειες, είναι μερι-κές μόνο από τις ευθύνες μίας τεχνικής ομάδαςστις αποστολές.

Στην επαρχία της Αρορέσα τίποτα από τα παρα-πάνω δεν ήταν εύκολο. Το μέρος βρίσκεται στα3.000 μέτρα υψόμετρο, με ανύπαρκτο οδικόδίκτυο και κανένα γιατρό για έναν πληθυσμό περί-που 200.000 ανθρώπων. Το μεγαλύτερο διάστημαπου έμεινα εκεί συνέπεσε με την περίοδο τωνβροχών. Βροχές που σε λίγα λεπτά μετέτρεπαν τοχώμα σε ποτάμια λάσπης δυσχεραίνοντας ακόμηπερισσότερο τις ήδη δύσκολες μετακινήσεις.

Στόχος του προγράμματος ήταν να ενισχύσουμετις υπηρεσίες υγείας που αφορούσαν στις μη-τέρες και τα παιδιά καθώς και τη διαχείρισηεπειγόντων περιστατικών. Θέλαμε να κάνουμετις μέλλουσες μητέρες να εμπιστευτούν τα κέν-τρα υγείας που λόγω της μέχρι τότε κατάστασήςτους τα απέφευγαν, και για να γεννούν αλλά καινα απευθύνονται όταν οι ίδιες ή τα παιδιά τουςαντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Επιλέξαμε τέσσερα κομβικά χωριά στην επαρ-χία, που ήταν και τα μόνα που είχαν σχετικά λει-τουργικά κέντρα υγείας, ώστε να καλύψουμε

« Ήταν Τρίτη 7 φεβρουαρίου όταν το τηλέφωνο χτύπησε και μου ανακοινώθηκε οπροορισμός της πρώτης μου αποστολής. Α-ρο-ρέ-σα. Α-ρο-ρέ-σα, στην Αιθιοπία.Συλλάβιζα το όνομα προσπαθώντας να το οικειοποιηθώ.

όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πληθυσμό. Οι προ-σπάθειές μας επικεντρώθηκαν στην άμεσηιατρική και υλικοτεχνική υποστήριξη των κέν-τρων αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπι-κού τους ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στιςανάγκες του πληθυσμού ακόμη και όταν οι Για-τροί Χωρίς Σύνορα δεν θα είναι εκεί.

Στα δύο από αυτά αναλάβαμε εξ ολοκλήρουτη δημιουργία και λειτουργία επισιτιστικών κέν-τρων ώστε να ανταποκριθούμε στα αυξανόμενακρούσματα παιδικού υποσιτισμού που συνδέον-ται με την περίοδο των βροχών και την παύσητων αγροτικών εργασιών. Παράλληλα, μία ομά-δα μας επισκεπτόταν καθημερινά τα απομακρυ-σμένα χωριά, όπου οι κάτοικοί τους δεν είχαν τηδυνατότητα να φτάσουν μέχρι τα κέντρα υγείας.

Κάποιες φορές αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμεαυτές τις επισκέψεις αφού η κατάσταση των δρό-μων δεν μας επέτρεπε να φτάσουμε στα χωριάχωρίς να βάζουμε σε σοβαρό κίνδυνο τηνομάδα. Τη λύση στο πρόβλημά μας, έδωσαν ταάλογα, τα οποία αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομ-

μάτι της ομάδας διευκολύνοντας την πρόσβασήμας σε ασθενείς, κυρίως παιδιά, που υπό άλλεςσυνθήκες θα ήταν αποκομμένοι από οποιαδή-ποτε ιατρική βοήθεια.

Μία μέρα αποφασίσαμε να αγοράσουμε μερικάπαιχνίδια για τα παιδιά που περιθάλπαμε στοεπισιτιστικό κέντρο. Αν και ένα υποσιτισμένοπαιδί δεν παίζει, τα παιχνίδια θα βοηθούσανψυχολογικά εκείνα που είχαν αναρρώσει αλλάκαι τα υγιή αδέρφια τους που οι μητέρες πολλέςφορές, μην έχοντας που να τα αφήσουν, έπαιρ-ναν μαζί. Αφού τους μοιράσαμε κούκλες καιαυτοκινητάκια, έφυγα από το κέντρο και επέ-στρεψα μετά από μερικές ώρες. Μεγάλη απο-γοήτευση. Τα παιδιά επέμεναν να παίζουν μεάδειες πλαστικές καρτέλες, κουτιά από φάρμακα,ιατρικά γάντια. Και με τα καινούρια; Με τακαινούρια έπαιζαν... οι μαμάδες! Στα 16 νιώθειςακόμη παιδί έτσι δεν είναι;

Θα σας αφήσω με μία ευχή που ηχεί ακόμηστα αυτιά μου από τους ανθρώπους που μαςπροϋπαντούσαν όταν φτάναμε στα διάφορα απο-μακρυσμένα χωριά: “Ανέκιρα”. Που πάει να πει“καλώς όρισες” αλλά κυριολεκτικά σημαίνει πωςθέλω να πάρω από εσένα όλα αυτά που σε βα-ραίνουν.

Όταν προσγειώθηκα στην Αθήνα ένιωθα ήδηπολύ πιο ελαφρύς.»

Το κείμενο αυτό αφιερώνεται στο ντόπιο προσωπικό τωνΓιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αρορέσα. Χωρίς τις δικέςτου προσπάθειες το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσενα υπάρξει. �

Από τον Βαγγέλη Ορφανουδάκητεχνικό, στο πρόγραμμα τωνΓιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αιθιοπία

που σημαίνειτο ημερολόγιο ενός

εθελοντή

Στην Αρορέσα το πρώτο πράγμα που σουκάνει εντύπωση είναι ο αριθμός τωνπαιδιών. Υπάρχουν παιδιά παντού. Παιδιάπου δουλεύουν, παίζουν μπάλα και σεκοροϊδεύουν που είσαι λευκός. Μέχρι να σεσυνηθίσουν, να σου δώσουν πάσα και νααρχίσεις να τα κοροιδεύεις εσύ που είναικαφέ… Από τη λάσπη!

«καλώς όρισες»

©M

SF©

MSF

©M

SF

Page 6: Χωρίς Σύνορα 86

Κονγκό, Τατζικιστάν, Πακιστάν,Τσετσενία, Αιθιοπία, Σουδάνκαι στη συνέχεια... Ελλάδα.

Φαίνεται ότι ο Βίλεμ Ντε Γιονγκ,o καινούριος Διευθυντής του ελληνικούτμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα(ΜSF), είναι η ενσάρκωση της ιδέας ότιόπου υπάρχουν ανάγκες, δεν υπάρχουνσύνορα για τους ανθρώπους των ΜSF.Η υπόλοιπη ζωής σου απλώςσε ακολουθεί και προσαρμόζεται.

1110

συνέ

ντευ

ξηΣυνέντευξη του

Βίλεμ Ντε ΓιονγκΓενικού Διευθυντήτου Eλληνικού Tμήματος

από τη Μελίνα Σπαθάρη,Επικεφαλής ΤμήματοςΕπικοινωνίας

«Ο ερχομός μουστην Ελλάδα είναι

μια ουσιαστικήπρόκληση»

Πότε ανακάλυψες ότι ήθελες να εργαστείς γιατους ΜSF;

Σπούδαζα Φυσική στην Ολλανδία, επιστήμη που μουάρεσε πολύ αλλά που ωστόσο γρήγορα με έκανε να κα-ταλάβω ότι δεν θα γινόμουν ποτέ καλός επιστήμονας.Αυτό που ήθελα πραγματικά να κάνω είναι να δουλεύωγια ανθρώπους. Η οικογενειακή μου ιστορία σχετίζεταιμε τους MSF καθώς πρώτα η μητέρα μου εργάστηκεστην οργάνωση, στην Ιορδανία, και στη συνέχεια και οπατέρας μου, όταν αποσύρθηκε από τον ΟΗΕ. Ήτανεκείνος που μου πρότεινε, αμέσως μετά την αποφοί-τησή μου, να εργαστώ στο ανθρωπιστικό έργο των Για-τροών Χωρίς Σύνορα.

Ποια ήταν η πρώτη σου αποστολή και πώς βγήκεςαπό αυτή την εμπειρία;

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 1998. Στο Κισανγκάνι,ένα απομακρυσμένο χωριό, σε ένα στρατόπεδο με νεα-ρούς στρατιώτες της φυλής Μάι Μάι που είχε πληγεί απόεπιδημία χολέρας. Καθώς δεν είχαμε πρόσβαση στοστρατόπεδο, στήσαμε ένα νοσοκομείο εκεί κοντά καισύντομα «πλημμυρίσαμε» από ασθενείς που έπασχανκι από άλλες ασθένειες, όπως υποσιτισμό, HIV/AIDS,φυματίωση. Γύρισα στην Ολλανδία έπειτα από τρειςμήνες, 9 κιλά πιο αδύνατος, περιμένοντας ανυπόμονατην επόμενη αποστολή μου.

Είναι δυνατόν να εργάζεται κανείς σε τόσο απαι-τητικές συνθήκες και να εξακολουθεί να διάγειμια κανονική ζωή;

Ναι, αν και δύσκολο, απαιτούνται επιλογές και συμβι-βασμοί. Παρά την αγάπη μου για τη δουλειά, έθεσα κά-ποια στιγμή στιγμή ως προτεραιότητα την προσωπικήμου ζωή και τη σχέση μου με την (ελληνίδα) σύντροφόμου, τη Μαρτίνα. Γι’ αυτό μετά το Τατζικιστάν γύρισαστην Ολλανδία για να δουλέψω στον εταιρικό χώρο καινα κάνω οικογένεια. Παντρευτήκαμε, κι όταν έμεινε έγ-κυος στο πρώτο μας παιδί, με έπεισε ότι ήταν ώρα ναξαναγυρίσω στους ΜSF. Ήμουν τυχερός που η γυναίκα

μου καταλάβαινε ποια δουλειά πραγματικά με ευχαρι-στούσε, κι έτσι ξαναγύρισα στην οργάνωση το 2003, αυτήτη φορά με οικογένεια. Η εμπειρία που είχα αποκομίσειως μάνατζερ με έφερε στη θέση αρχηγού αποστολής στοΠακιστάν, όπου μετακομίσαμε οικογενειακώς το Σε-πτέμβριο του 2003.

Καθώς το Πακιστάν βρέθηκε στο επίκεντρο του παγ-κόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά την9/11, ήταν μια δύσκολη απόφαση να πας και να ερ-γαστείς εκεί;

Όχι. Η πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, όπου ζούσα ήτανήρεμη εκείνη την εποχή και η δουλειά πολύ ενδιαφέ-ρουσα καθώς έπρεπε να στήσουμε προγράμματα στιςπλέον «ευάλωτες» περιοχές, στα σύνορα με το Αφγανι-στάν, βοηθώντας κυρίως Αφγανούς πρόσφυγες. Η ομάδα

μας όμως έζησε μια τραγωδία, τη δολοφονία 5 συνα-δέλφων τον Ιούνιο του 2004, στην επαρχία Μπαντγκίς,στο δυτικό Αφγανιστάν. Χρειάστηκε πλέον να προσαρ-μοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα, αυτή των στοχευ-μένων επιθέσεων κατά των «δυτικών» εργαζομένωνστο ανθρωπιστικό έργο. Τελικά μείναμε στο Πακιστάνδύο όμορφα αλλά και πολύ απαιτητικά χρόνια, κι εκείγεννήθηκε και το δεύτερο παιδί μας, το 2005.

Ποια εμπειρία σε έκανε να αισθάνεσαι πραγμα-τικά υπερήφανος που εργάζεσαι στον τομέα τηςανθρωπιστικής βοήθειας και μάλιστα στους MSF;

Ήταν στο Τατζικιστάν, όταν δουλεύαμε για να βελτιώ-σουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία, βάζονταςπαράθυρα, φέρνοντας κάρβουνα για θέρμανση κι εξα-σφαλίζοντας πόσιμο νερό. Με αυτές τις τρεις απλές κι-νήσεις καταφέραμε να μειώσουμε δραστικά την παιδικήθνησιμότητα. Ήταν ανείπωτη η χαρά που νιώσαμε όλη ηομάδα, συνεχίζαμε βέβαια να στενοχωριόμαστε για τογεγονός ότι τόσα πολλά παιδιά πέθαιναν αναίτια. Οι δυοεμπειρίες μου, στο Κονγκό και το Τατζικιστάν, εδραί-ωσαν την αγάπη μου για αυτή τη δουλειά και για τουςMSF και ένιωθα ως μια ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότιείμαι κι εγώ μέρος μιας προσπάθειας που βοηθά ευά-λωτους πληθυσμούς, «ξεχασμένους» από τις κυβερνή-σεις των χωρών τους.

Πόσο διαφορετική είναι η δουλειά στο πεδίο απόαυτή στα γραφεία των MSF;

Η ανεύρεση πόρων και προσωπικού, η επικοινωνία μετους συμπολίτες μας και τους ιδιώτες δωρητές μας είναιπολύ σημαντικές δραστηριότητες στην προσπάθειά μαςνα σώζουμε ζωές και να ανακουφίζουμε τον ανθρώπινοπόνο. Χάρη στον πολύ μεγάλο αριθμό ιδιωτών δωρη-τών που εμπιστεύονται τα χρήματά τους στους MSFέχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις ανε-ξάρτητα και να εστιάζουμε αποκλειστικά στο όφελος των

ασθενών μας. Καμία άλλη οργάνωση δεν έχει το ίδιο επί-πεδο οικονομικής στήριξης από ιδιώτες δωρητές. Αυτόκάνει τους MSF να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες οργα-νώσεις, και γι’ αυτό το λόγο έμεινα σ’ αυτή την οργάνωσηκαι θέλησα να έρθω και στην Ελλάδα, καθώς είναι μιαχώρα που συλλέγει πόρους από ιδιώτες δωρητές καιπροσλαμβάνει την επόμενη γενιά εθελοντών για τις απο-στολές μας.

Πολλοί ξένοι δεν θα αποφάσιζαν να έρθουν ναεργαστούν στην Ελλάδα τώρα, σε αυτούς τους δύ-σκολους καιρούς κρίσης. Εσύ πώς το αποφάσισες;

Δεν ήταν δύσκολο. Έχοντας παντρευτεί μια Ελληνίδα,η Ελλάδα έγινε δεύτερο σπίτι μου στο ενδιάμεσο τωναποστολών. Η ζωή στην Ελλάδα, η επαφή με την ελλη-νική κοινωνία και η εργασία εδώ ήταν κάτι που το ήθελαπολύ καιρό. Από τις αρχές του Σεπτέμβρη, όταν ήρθα στοελληνικό τμήμα, νιώθω ότι ζω μια ουσιαστική επαγγελ-ματική πρόκληση και η θέση αυτή είναι μεγάλο προνό-μιο για μένα, ειδικά στην κατάσταση που διανύουμε.Είναι ιδιαίτερη για μένα χαρά η δουλειά με μια τόσο αφο-σιωμένη ομάδα ανθρώπων και η επαφή με δωρητέςπου έχουν στηρίξει το τμήμα για 22 ολόκληρα χρόνια.Ελπίζω να τους ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μαςέχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια. �

©M

SF

Ο Βίλεμ Ντε Γιονγκ στην αποστολή του στην Τσετσενία

©M

SF

Page 7: Χωρίς Σύνορα 86

12 1�

οι παστίλιεςπου θεραπεύουντον πόνο του άλλου

Από τον Δημήτρη Ρουμπή,Υπεύθυνο Τύπου εκστρατείας«Παστίλιες για τον πόνο του άλλου»

Άγγελος Αντωνόπουλος Ηθοποιός«Θα ήθελα να καταθέσω τη συγκίνησή µου.Έχουµε τις ίδιες αφετηρίες συνείδησης µε τους ΓιατρούςΧωρίς Σύνορα. Αισθάνοµαι συντεταγµένος µαζί τους».

Ένας ηλικιωμένος άνδρας κάθεται στο σαλόνι του καισκέφτεται έχοντας μπροστά του μερικά από τα χάπιαπου παίρνει καθημερινά. «Κάθε μέρα, την ίδια ώρα, ξε-κινά η προσπάθεια για να ξεγελάσω το χρόνο. H ζωήπια συνοψίζεται σε μια παλέτα από χρώματα: Πράσινογια το ζάχαρο, μπλε για την πίεσή, κίτρινο...Για τι είναι το κίτρινο να δεις; Για το σίδηρο. Και αυτό;»κοντοστέκεται σκεπτικός κρατώντας στο χέρι του μιαδιάφανη παστίλια και συνεχίζει: «Αυτό είναι το πιο ση-μαντικό. Είναι για τον πόνο... των άλλων. Μια παστίλιακαι βοηθάω να θεραπευτούν όσοι έχουν ανάγκη. Μιααπλή κίνηση και ακούω το πιο δυνατό χειροκρότημα».

Το τηλεοπτικό σποτ με πρωταγωνιστή τον πολύ αγαπητόηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο, προκάλεσε αίσθησηόταν μεταδόθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του Νοέμ-βρη, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τη μεγάλη εκστρατείααλληλεγγύης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με τίτλο «Πα-στίλιες για τον πόνο του άλλου». Στόχος της εκστρα-τείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τηςκοινής γνώμης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουνοι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι αποκλεισμέ-νοι από την πρόσβαση στην περίθαλψη, οι «ξεχασμέ-νοι» ασθενείς στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

ρούμε να κάνουμε όμως όταν πονάμε για τους άλλους,για όλους εκείνους που είναι αποκλεισμένοι από το σύ-στημα υγείας και υποφέρουν από «ξεχασμένες» ασθέ-νειες σε κάθε γωνιά του κόσμου, πλέον δίπλα και στηδική μας πόρτα; Και πώς μπορούμε να τους βοηθή-σουμε με έναν οικονομικό τρόπο, προσιτό σε όλους μας;

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ήμασταν σίγουροι ότι η ελ-ληνική κοινωνία θα αγκάλιαζε την προσπάθεια αυτή.Ακόμα και σήμερα, στη δίνη της οικονομικής κρίσης,είναι πολλοί εκείνοι που έρχονται σε επαφή μαζί μαςεπιθυμώντας να βοηθήσουν με τα λιγοστά μέσα πουδιαθέτουν. Με τις “Παστίλιες” ανταποκρινόμαστε σε αυτήτην ανάγκη των συμπολιτών μας, προτείνοντας ουσια-στικά έναν τρόπο ώστε με λίγα χρήματα να μπορούν ναπροσφέρουν πολλά» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντήςτων Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βίλεμ Ντε Γιονγκ.

«Τα έσοδα από τις “Παστίλιες” είναι πολύτιμα. Θα μαςεπιτρέψουν να παρέχουμε ιατρική βοήθεια σε χιλιάδεςανθρώπους σε όλο τον κόσμο» εξηγεί ο κ. Χρήστου,«και μάλιστα σε μια περίοδο που ενώ οι ανθρωπιστι-κές ανάγκες αυξάνουν, τα κράτη περικόπτουν τους πό-ρους που προορίζονται για τη Δημόσια Υγεία, με τιςσυνέπειες να είναι πιο εμφανείς από ποτέ ακόμα καιστην Ελλάδα. Μέσα από την εκστρατεία αυτή, θέλουμενα ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές με μηνύματα αλ-ληλεγγύης και αισιοδοξίας. Κανείς δεν είναι μόνος του».

Την εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αγκάλια-σαν από την πρώτη στιγμή πολλοί φορείς αλλά και επι-φανείς προσωπικότητες, με κεντρικό πρόσωπο τονΆγγελο Αντωνόπουλο που συμμετείχε αφιλοκερδώςστο τηλεοπτικό σποτ της εκστρατείας. Σημαντική ήτανκαι η συμβολή πολλών ακόμα εκπροσώπων της τέχνης,των γραμμάτων και του αθλητισμού στην προώθησητης εκστρατείας. Οι «Παστίλιες» είχαν κι έναν πολύ ιδι-αίτερο υποστηρικτή, τον διεθνώς καταξιωμένο Ισπανόηθοποιό Χαβιέρ Μπαρδέμ. Όντας εδώ και χρόνια υπο-στηρικτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο Χαβιέρ Μπαρ-δέμ συμμετείχε σε τηλεοπτικό μήνυμα-έκπληξη, στοοποίο καλούσε τους Έλληνες, μιλώντας ακόμα και Ελ-ληνικά, να μιμηθούν το παράδειγμα των συμπατριω-τών του και να μετατρέψουν τις «Παστίλιες» σε μιαεπαναστατική πράξη αλληλεγγύης.

Οι «Παστίλιες» δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούνχωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή της Ελληνικής εται-ρείας φυσικών καλλυντικών APIVITA και των προμη-θευτών της που βοήθησαν σημαντικά να κρατηθεί τοκόστος παραγωγής και διανομής στο χαμηλότερο δυ-νατό επίπεδο. Επίσης καθοριστική ήταν η συμβολή τωνφαρμακοποιών σε όλη τη χώρα, που ανταποκρίθηκανθερμά στο κάλεσμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αν λοιπόν, αυτό που σας πονάει είναι ο πόνος τωνάλλων, τότε ξεκινήστε άμεσα «θεραπεία» στο φαρ-μακείο της γειτονιάς σας, αγοράζοντας Παστίλιες,αλλά και προωθώντας τα μηνύματα της εκστρατείαςσε συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Γιατί όπου υπάρ-χει ανάγκη, δεν υπάρχουν σύνορα. �

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα, μια πρωτοφανής«επιδημία» αλληλεγγύης έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα.Μια νέα «ασθένεια» με «θύματα» όλους όσοι νιώθουμετην ανάγκη να προσφέρουμε στους ανθρώπους πουπλήττονται πιο σοβαρά από μικρές και μεγάλες κρίσεις,εντός κι εκτός συνόρων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έβα-λαν στόχο να τη θεραπεύσουν με τις «Παστίλιες για τονπόνο του άλλου», ένα μικρό κόκκινο κουτί με έξι καρα-μέλες από μέλι και θυμάρι, που βρίσκουμε στα φαρμα-κεία όλης της χώρας στην τιμή των μόλις 1,60 ευρώ. Ταέσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται απευθείας στα προ-γράμματα της οργάνωσης, στην Ελλάδα και στον υπό-λοιπο κόσμο.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουνπρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πουείναι κρίσιμη για την επιβίωσή τους», επεσήμανε ο Πρό-εδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χρήστος Χρήστου,στη Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκστρα-τείας στο κοινό, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Κυ-κλαδικής Τέχνης. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πιστεύουμεότι το μόνο που μπορεί να δώσει προοπτική στο μέλλον,ειδικά τη δύσκολη αυτή περίοδο, είναι η αλληλοϋπο-στήριξη, ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια, την απελπισίακαι τον ανθρώπινο πόνο».

Η εκστρατεία, εμπνευσμένη από τη διαφημιστική εται-ρεία Germinal/Jorge Martinez, που πραγματοποιήθηκεγια πρώτη φορά από το ισπανικό τμήμα των ΓιατρώνΧωρίς Σύνορα, στηρίχθηκε στο εξής απλό σκεπτικό:Υπάρχουν εκατοντάδες φάρμακα που μπορούν να απα-λύνουν οποιονδήποτε δικό μας φυσικό πόνο. Τι μπο-

©pr

agm

a.gr

©pragm

a.gr©

MSF

©Pablo

Alm

ansa©

MSF

«Παστίλιες» δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την αφιλοκερδήσυμμετοχή της εταιρείας APIVITA και των φαρμακοποιών.

Στιγμιότυπο από τη Συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Χαβιέρ Μπαρδέμ: «Όσο δυσκολεύει η ζωή μας, τόσο μεγαλώνει ηευαισθησία μας για τον πόνο των άλλων»

Page 8: Χωρίς Σύνορα 86

1�1�

Την εκστρατεία «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου»αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή πολλοί φορείςαλλά και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες. Κεντρικό

πρόσωπό της είναι ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος που συμμετέχει αφιλο-κερδώς στο τηλεοπτικό σποτ της εκστρατείας. Σημαντική είναι και η επίσης αφιλο-κερδής συμμετοχή εκπροσώπων της τέχνης, των γραμμάτων και του αθλητισμού,όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Θοδωρής Αθερίδης,ο Μάριος Αθανασίου, ο Γιώργος Σαμαράς, ο Κωστής Μαραβέγιας, η ΜαριέτταΦαφούτη, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Μυρτώ Αλικάκη κ.α.,που συμμετέχουν στην εκστρατεία, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης.

ΘοδωρήςΑθερίδηςΗθοποιός

«Στην κανονική ζωή είναικαλό να µην υποκρινόµα-στε ότι όλα πάνε καλά καινα βοηθάµε εκείνους που

έχουν ανάγκη».

ΜάριοςΑθανασίουΗθοποιός

«Παιδιά χωρίς φαγητό, χωρίςπόσιµο νερό και χωρίς φάρµακα.

Πιστεύεις ότι το έχεις ξαναδεί αυτότο έργο; Καιρός λοιπόν να βάλουµεένα τέλος σε αυτό. Να βοηθήσουµε

τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

ΓιάννηςΣτάνκογλουΗθοποιός

«Είναι ωραίο να συµµετέ-χεις σε ένα έργο που πρω-ταγωνιστεί η αλληλεγγύηκαι η προσφορά. Γι’ αυτό

κι εγώ βοηθάω τουςΓιατρούς Χωρίς Σύνορα».

ΔήμητραΠαπαδοπούλουΗθοποιός

«Έχετε δει κανένα καλόέργο τελευταία;

Εγώ έχω δει.Το έργο των Γιατρών

Χωρίς Σύνορα».

ΚωστήςΜαραβέγιαςΜουσικός

«Η µουσική µπορείνα φτάσει παντού.

Το ίδιο και οι ΓιατροίΧωρίς Σύνορα µε τη

βοήθειά µας».

ΜυρτώΑλικάκηΗθοποιός

«Τα πιο ωραία συναισθήµαταδεν τα έχω εκφράσει µε

παραστάσεις και σενάρια,αλλά µε πράξεις. Βοηθάµε

τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορανα σώσουν χιλιάδες ζωές».

ΓιώργοςΣαμαράς

Ποδοσφαιριστής

«Κάποιοι άνθρωποιδίνουν τον πιο

σηµαντικό αγώνα.Να κρατηθούν

στη ζωή».

ΓωγώΜπρέμπουΗθοποιός

«Κάθε ρόλος σε γεµίζειµε διαφορετικά συναισθήµατα,

αλλά κανένα δεν µπορεί νασυγκριθεί µε τη χαρά που

νοιώθεις όταν βοηθάς τουςΓιατρούς Χωρίς Σύνορα».

ΜαριέτταφαφούτηΜουσικός

«Καµιά φορά ένατραγούδι δεν αρκεί γιανα γίνουν τα πράγµατακαλύτερα. Χρειάζεται

η προσπάθειαόλων µας».

τα πρόσωπα τηςεκστρατείας

ΕυγένιοςΤριβιζάςΣυγγραφέας

«Ελάτε να γράψουµε όλοι µαζίµια ιστορία µε τίτλο “χίλιεςχιλιάδες και µια παστίλιες”.

Βοηθάµε τους Γιατρούς ΧωρίςΣύνορα να σώσουν χιλιάδες

ζωές στα πέρατα του κόσµου». εικό

νες

που

μιλά

νε

Δρομείς Χωρίς ςύνορατρέξαμε για όσους μας έχουν ανάγκη!Δρομείς Χωρίς ςύνορα

Η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη και ο ηθοποιός ΓιώργοςΝανούρης. Μαζί τους η Μαρία Πασχούλα από τους MSF.

Σύνταγμα, 6πμ. Οι μαραθωνοδρόμοι μας Παναγής Κυρτάτος, Δημήτρης Καπνιάς,Κωστής Ρηγόπουλος και ο «δικός μας» Γιώργος Θεοχαρόπουλος.

Ο Γιώργος Θεοχαρόπουλος από τους MSF και ο νοσηλευτής Τίμος Χαλιαμάλιας,έχουν μόλις τερματίσει τον πρώτο τους μαραθώνιο.

Η Χάρρις Γαζή από τους MSF μαζί με τοσυνεργάτη μας από τη διαφημιστικήBold-Ogilvy, Θανάση Τυροβολά.

Ο Ανέστης Μποζογλανιάν από τους MSFπερήφανος για το μετάλλιό του.

Οι δρομείς του γραφείου των MSF ετοιμάζονται νατρέξουν για πρώτη φορά στον Κλασικό Μαραθώνιο.

photos©

MSF

Την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, 483 Δρομείς Χωρίς Σύνορα φόρεσαν αθλητικά παπούτσια και κόκκινα μπλουζάκια καιέτρεξαν στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας για όλους αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Τους ευχαριστούμε, καιευχόμαστε του χρόνου να διανύσουμε ακόμη περισσότερα χιλιόμετρα αλληλεγγύης μαζί!

Page 9: Χωρίς Σύνορα 86

από τηνΑσπασία Κάκαρη,

ΥπεύθυνηΕκστρατειώνEνημέρωσης

στην ΕλλάδαΕπανεμφάνιση της ελονοσίας (plasmodium vivax)και συρροή περιστατικών σε κατοίκους χωρίςιστορικό ταξιδιού κυρίως στο Δήμο ΕυρώταΛακωνίας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκληρώσαμετο πρόγραμμά μας τον περασμένο Οκτώβριο καισε συνεργασία με τις τοπικές δομές υγείαςπραγματοποιήσαμε:

• πάνω από 10.000 θερμομετρήσεις(ενεργή αναζήτηση)

• περισσότερα από 300 τεστ ταχείας διάγνωσηςελονοσίας

• πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε 791 άτομα• 21 συνεδρίες υγείας στις τοπικές κοινότητες• διανομή κουνουπιέρων και εντομοαπωθητικών

σε ομάδες υψηλού κινδύνου• εκπαίδευση τοπικού υγειονομικού προσωπικού

στη ΣυρίαΚλιμάκωση της κρίσης στη Συρία με δεκάδεςχιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδεςεκτοπισμένους να αναζητούν καταφύγιο στοεσωτερικό της χώρας αλλά και στο Λίβανο,την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούμεκαι παρέχουμε:

• 2.500 ιατρικές επισκέψεις και 550 χειρουργικέςεπεμβάσεις σε 4 κλινικές στη βόρεια Συρίας

• 1.600 ιατρικές επισκέψεις σε Σύρους πρόσφυγεςστο Λίβανο

• 20.500 ιατρικές επισκέψεις σε Σύρους πρόσφυγεςστο Ιράκ

• υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε Σύρους πρόσφυγεςστην Τουρκία

• χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρική βοήθειασε Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία

στη Λαϊκή Δημοκρατίατου Κονγκό

Συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ομάδων στοανατολικό τμήμα της χώρας έχουν αφήσει χιλιάδεςεκτοπισμένους χωρίς πρόσβαση σε ιατρικέςυπηρεσίες. 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωήτους από ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με 80 μέληπροσωπικό προσφέρει:

• δωρεάν περίθαλψη σε χιλιάδες ανθρώπουςκάθε μήνα στην επαρχία του Βόρειου Κίβου

• εκπαίδευση ντόπιου υγειονομικού προσωπικούγια ανίχνευση συμπτωμάτων

• ψυχοκοινωνική βοήθεια στους ασθενείς καιτις οικογένειές τους

στο Νότιο ΣουδάνΕκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας τωνμαχών στην επαρχία του Μπλε Νείλου χωρίς ια-τρική περίθαλψη, αντιμέτωποι με μολυσματικέςασθένειες και προβλήματα σίτισης.

• Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουμε ιατρικήκαι ψυχολογική βοήθεια σε 4 προσφυγικούςκαταυλισμούς στην επαρχία Μαμπάν

• λειτουργούμε 3 νοσοκομεία καταυλισμού• διανείμαμε 70 τόνους θεραπευτικής τροφής

στον καταυλισμό του Μπατίλ• εντάξαμε 1.000 παιδιά σε επισιτιστικά

προγράμματα• διανείμαμε 30 τόνους ειδικών μπισκότων

για υποσιτισμένα παιδιά• παρέχουμε 200.000 λίτρα πόσιμου νερού τη μέρα

συμβαίνει τώρα

1�1�

Page 10: Χωρίς Σύνορα 86

1�1�

σε αποστολήαπό τη Χαρίκλεια Καλτεζιώτη,Επικεφαλής Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού

Μαρία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Ποιο ήταν το βασικό κίνητρο για να φύγεις σε απο-στολή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα;Ο έρωτας με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ήταν εφηβι-κός και κεραυνοβόλος! Αλλά κράτησε για πολλά χρό-νια. Πρωτοείδα το περιοδικό γιατί η μητέρα μου ήτανδωρήτρια και αφού τέλειωσα τις σπουδές μου αποφά-σισα να το επιχειρήσω. Υπήρχε μια ανάγκη να προ-σφέρω τις γνώσεις και τις ικανότητές μου εκεί πουπερισσότερο χρειάζονται. Επίσης, υπήρχε και η αδυ-ναμία μου να αποδεχτώ την αδικία και τη φτώχειαχωρίς να κάνω τίποτα για αυτό.

Τι χρειάζεται να κάνει ένας γιατρός σε αποστολή;Πρέπει να δουλεύει πολύ σκληρά και συχνά σε ακραίεςσυνθήκες (πχ 48o C). Πρέπει να προσαρμοστεί και νασεβαστεί κουλτούρες διαφορετικές από τη δική του.Πρακτικά, συνήθως ο γιατρός είναι ο επικεφαλής τηςντόπιας ιατρικής ομάδας. Εμείς στην Ινδία δουλεύαμεσε ένα πρόγραμμα υποσιτισμού. Είχαμε ένα μικρό νο-σοκομείο για παιδιά που ήταν σε πιο βαριά κατάσταση(με φυματίωση, αφυδάτωση, πνευμονία, ιλαρά κ.α.) καιεξωτερικά ιατρεία- κινητές κλινικές στις οποίες παρα-κολουθούσαμε υποσιτισμένα παιδιά που δεν χρειάζον-ταν νοσηλεία.

Ποια ήταν η πιο έντονη εμπειρία σου εκεί;Ήταν η νύχτα που περάσαμε όλη η ομάδα στο νοσοκο-

μείο με ένα κοριτσάκι, το οποίο είχε μια επιπλοκή τηςιλαράς. Μια βαριά πνευμονία η οποία επιδεινώθηκεκαι από τον υποσιτισμό. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόποόλο το βράδυ αλλά η μικρή δυστυχώς δεν τα κατάφερε.Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πόσο πολύ αγωνίστηκε για ναζήσει και το συναίσθημα ότι κάποιες φόρες όσα κι ανκάνεις δεν είναι αρκετά και πως πρέπει γρήγορα νασυνέλθεις γιατί στα διπλανά κρεβάτια υπάρχουν παι-διά που σε χρειάζονται.Μια άλλη έντονη εμπειρία ήταν με τη γιαγιά της Μ., έναάλλο κοριτσάκι που ανταποκρίθηκε πολύ καλά στη θε-ραπεία. Έτσι, το πρώτο πρωινό που η Μ. χαμογέλασε (ταυποσιτισμένα παιδιά συνήθως δεν χαμογελούν, και τοπρώτο τους χαμόγελο είναι συνήθως ένα σημάδι ότι τοχειρότερο πέρασε), η γιαγιά της ήρθε και με αγκάλιασεγια να με ευχαριστήσει.

Με ποιον τρόπο είδες η υποστήριξη των δωρητώνμας να γίνεται πράξη;Στο φαρμακείο μας όταν ήρθε η στιγμή να μετρήσουμετα φάρμακα και να κάνουμε τη νέα παραγγελία η C. ηπορτογαλίδα νοσηλεύτρια, μου έλεγε: «Μαρία μέτραξανά. Πρέπει να είμαστε σίγουρες αν είναι 76 ή 77 κου-τιά. Υπάρχουν άνθρωποι που κάτι στερούνται για ναέχουμε εμείς εδώ αυτά τα φάρμακα». Η υποστήριξητων δωρητών είναι η κινητήριος δύναμη των αποστο-λών και αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. �

«Στην εμπόλεμη ζώνη βορειοδυτικά της Συρίας, υπήρ-χαν τέσσερις χειρουργικές ομάδες των Γιατρών ΧωρίςΣύνορα (MSF). Η δική μου ομάδα εργαζόταν μέσα σεμια σπηλιά, όπου υπήρχε ένα κινητό χειρουργείο καιέξι κρεβάτια για επείγοντα περιστατικά. Είναι πραγμα-τικά αξιοθαύμαστο το ότι είχε διαμορφωθεί ένα απο-στειρωμένο περιβάλλον, με όλο τον απαραίτητοεξοπλισμό, μέσα σε μια σπηλιά. Είχαμε έναν χειρουργό,έναν αναισθησιολόγο, δύο νοσηλεύτριες, δυο γιατρούςκαι περίπου 11 νεαρές γυναίκες από τα γύρω χωριάπου εκπαιδεύονταν για να παρέχουν βασικές ιατρικέςυπηρεσίες. Μέναμε σε ένα μικρό κοντινό χωριό καιεπιβιώναμε τρώγοντας ψωμί με φασόλια.

Οι πόλεις και τα χωριά βομβαρδίζονταν κάθε μέρα. Ησπηλιά σειόταν και ήταν δύσκολο να πεις τι ήταν κα-λύτερο, να είσαι μέσα ή έξω. Πολλοί κάτοικοι είχαν εγ-καταλείψει την περιοχή κατευθυνόμενοι προς τουςπροσφυγικούς καταυλισμούς, στην άλλη μεριά των συ-νόρων με την Τουρκία. Υπήρχαν, όμως, ακόμα πολλοίηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά που παρέμεναν στιςπεριοχές που βομβαρδίζονταν.

Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν άμαχοι, ηλικιωμένοι,γυναίκες, παιδιά, μωρά. Πολλοί τραυματίστηκαν κατάτη διάρκεια των βομβαρδισμών κι ακόμη κι αν τα τραύ-ματα δεν ήταν βαριά, είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ψυ-χική τους κατάσταση.Μια νύχτα βρεθήκαμε μπροστά σε δυο γυναίκες πουήταν εκτός ελέγχου με τρία παιδιά που ούρλιαζαν. Τοσπίτι τους είχε κατεδαφιστεί από μια βόμβα και τα παι-διά είχαν τραυματιστεί στο πρόσωπο από θραύσματα.Θυμάμαι άλλον έναν άνδρα που ήρθε με πολλά τραύ-ματα από θραύσματα στο πόδι. Στην έκρηξη έχασε δυοή τρία μέλη της οικογένειάς του. Τον χειρουργήσαμε,αλλά μετά έχασε κάθε κίνητρο να γίνει καλά – είχεχάσει το σπίτι του, την οικογένειά του και αντιμετώπιζεέναν πολύ σοβαρό τραυματισμό. Είναι πραγματικάπολύ δύσκολο για τους ανθρώπους.

Μέσα σε πέντε έξι εβδομάδες, πραγματοποιήσαμε πε-ρίπου 100 χειρουργικές επεμβάσεις και περιθάλψαμεακόμη περισσότερους τραυματίες. Εξετάσαμε διαβη-τικούς που τους τελείωσαν τα φάρμακα, παιδιά μεάσθμα, γυναίκες που έπρεπε να υποβληθούν σε και-σαρική τομή. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβασησε ιατρική περίθαλψη για περισσότερο από ένα χρόνο.Κάποιοι μπορεί να κατάφεραν να περάσουν τα βουνάπρος την Τουρκία για να λάβουν θεραπεία, αλλά πολ-λοί δεν είχαν αυτή την επιλογή.

Όταν έχεις μπροστά σου τραυματίες, προσπαθείς νασταματήσεις την αιμορραγία και να δεις τι μπορείς νακάνεις με τα κατεστραμμένα όργανα. Τα πράγματα δυ-σκόλεψαν όταν φτάσαμε στη φάση της επανορθωτικήςχειρουργικής. Φυσιοθεραπεία, αποκατάσταση και πιοπερίπλοκες ορθοπεδικές επεμβάσεις απλώς δεν μπο-ρούσαν να γίνουν μέσα στη σπηλιά. Είναι συγκλονι-στικό. Όταν έγινε ξεκάθαρο ότι ιατρικά δίναμε μια μάχηνα ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ασθενών μέσαστη σπηλιά, την κλείσαμε και μεταφερθήκαμε σε ένααγρόκτημα.

Οι τεχνικοί των MSF κατάφεραν να δημιουργήσουνένα κινητό χειρουργείο, μια μονάδα διαλογής επει-γόντων περιστατικών, μια μονάδα αποστείρωσης,εξωτερικά ιατρεία και μια μονάδα νοσηλείας και απο-κατάστασης. Μετακινήσαμε τους μισούς ασθενείς τηνΠέμπτη και τους υπόλοιπους την Παρασκευή καιμέχρι το Σάββατο χειρουργούσαμε στη νέα εγκατά-σταση. Ήταν ένα εντυπωσιακό επίτευγμα.

Πολλές πόλεις μοιάζουν με πόλεις-φαντάσματα, με τακτίρια βομβαρδισμένα ή κατεστραμμένα. Οι περισσό-τεροι άνθρωποι ζουν σε κελάρια, χωρίς ηλεκτρικόρεύμα για οκτώ, εννέα μήνες. Η κατάσταση είναι πραγ-ματικά ζοφερή. Για τους άμαχους που θα προσπαθούννα ανάψουν φωτιές στα υπόγειά τους, θα είναι έναςπολύ μακρύς, δύσκολος και επικίνδυνος χειμώνας». �

από τον Πωλ Μακ Μάστερ, χειρουργό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

τι καταφέραμε μαζί

Χειρουργώντας μέσα σε σπηλιά

©M

SF

Ο Βρετανός χειρουργός Πωλ Μακ Μάστερ έχει επιστρέψει από τη Συρία όπου χειρουργούσετραυματίες αρχικά μέσα σε μια σπηλιά και έπειτα σε ένα αγρόκτημα. Ενώ διαθέτει μεγάληεμπειρία σε εμπόλεμες ζώνες, στη Συρία διέκρινε έναν πρωτοφανή κίνδυνο.

Συρία

ΣE ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜH ΟΙ: Δημήτρης Κάττουλας, τεχνικός, Μοζαμβίκη • Πέπη Χουρίδου, χειρουργός, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ακτή Ελεφαν-τοστού • Αντιγόνη Καρκανάκη, διοικητικός, Νταρφούρ, Τουρκία • Κριστίν Ζαμ, διατροφολόγος, Νίγηρας • Κριστόφ Μαζάνεκ, τεχνικός, Αιθιοπία • Κλαίρη Γιάμαλη, δι-οικητικός, Αιθιοπία • Αγγελική Καρύδη, ψυχολόγος, Αιθιοπία • Γιώργος Τσοπανάκης, διοικητικός, Λ.Δ. Κονγκό • Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, γιατρός, Λιβύη, Μιανμάρ• Εχάμπ Σόκι, γιατρός, Πακιστάν • Ιχάμπ Εμράν, χειρουργός, Αφγανιστάν • Μαριέττα Προβατά, οικονομική διαχειρίστρια, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία • ΑνδρέαςΚουτέπας, τεχνικός, Νιγηρία • Ελίνα Πελεκάνου, ψυχολόγος, Τουρκία • Βασίλης Τάκος, συντονιστής πεδίου, Β. Σουδάν • Μπράιτ Νιρέντα τεχνικός, Ιράκ • ΝατάσσαΣμέρου, διοικητικός, Σομαλία • Μίροσλαβ Παβίσεβιτς, τεχνικός, Αιθιοπία • Αλίκη Μεϊμαρίδου, ψυχολόγος, Συρία • Τινάτιν Κεντσοσβίλι, διοικητικός, Σουδάν • ΚορίναΒάιου, διοικητικός, Τσαντ • Καλομοίρα Μαντέ, νοσηλεύτρια, Νίγηρας • Αρετή Γρηγοράτου, συντονίστρια ανθρώπινου δυναμικού, Λ.Δ. Κονγκό • Κώστας Γεωργακάς,τεχνικός, Παλαιστίνη • Κουασίμ Αμπού Ελρούμπ, γιατρός, Τουρκία, Συρία • Ανούαρ Τραμπέλσι, νοσηλεύτρια, Λ.Δ. Κονγκό • Φουάντ Γκαμούδη, οικονομικός διαχει-ριστής, Λ.Δ. Κονγκό • Ιωάννα Χαζίρη, γιατρός, Τατζικιστάν • Μαρίνα Βάθη, οικονομική διαχειρίστρια, Λ.Δ. Κονγκό • Βασιλική Αρμενιάκου, συντονίστρια πεδίου, Λ.Δ.Κονγκό • Βαγγελία Μότσκα, μαία, Υεμένη • Λία Μάνεση, συντονίστρια ανθρώπινου δυναμικού, Λ.Δ. Κονγκό • Κωνσταντίνα Μπουγονικολού, ψυχολόγος, Συρία • Γιώρ-γος Κανάρης, ψυχολόγος, Παλαιστίνη • Σταμάτης Τρίμπαλης, τεχνικός, Σουδάν • Χρήστος Κορτσέλης, οικονομικός διαχειριστής, Β. Σουδάν • Χρήστος Παπαϊωάννου,συντονιστής πεδίου, Ν. Σουδάν • Νικόλας Παπαχρυστοσόμου, διοικητικός, Υεμένη • Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, τεχνικός, Πακιστάν

Την απόφαση για συμμετοχή στις αποστολέςμε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα η Μαρία τηνπήρε σχετικά νωρίς. Απέκτησε την εμπειρίαπου χρειαζόταν ασκώντας την ιατρική εντόςκαι εκτός Ελλάδας, αλλά και με άλλεςοργανώσεις. Κι έτσι πριν ένα χρόνο έφυγεγια την πρώτη της αποστολή στην Ινδία.Πριν λίγους μήνες τελείωσε και με τηδεύτερη αποστολή της «εντός Ελλάδας» στοπρόγραμμα ελονοσίας στη Σκάλα Λακωνίας.

Page 11: Χωρίς Σύνορα 86

2120

κάνουμε μαζί

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDSΜε τους Batala στο Σύνταγμα για τα παιδιά ασθενείςΜε σύνθημα «Δεν αφήνουμε το νήμα της ζωής τους να κοπεί», αφιερώσαμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρακατά του AIDS στα παιδιά ασθενείς. Την 1η Δεκεμβρίου μαζευτήκαμε στην Πλατεία Συντάγματος και ενώ-σαμε τη φωνή μας με τις φωνές περισσότερων από 2 εκατομμυρίων παιδιών που ζουν με τον ιόHIV/AIDS, αποκλεισμένα από τη θεραπεία και ξεχασμένα από τις φαρμακευτικές εταιρείες.Με τη βοήθεια της ομάδας κρουστών Batala, κάναμε «θόρυβο» για να ακουστούμε και στην τελευταίαφαρμακοβιομηχανία που δεν επενδύει σε αντιρετροϊκά φάρμακα για παιδιά.Ευχαριστούμε τους Batala και όλους τους φίλους της οργάνωσης που στήριξαν τη δράση μας για ναφτάσει η αντιρετροϊκή θεραπεία και στον τελευταίο ασθενή με HIV/AIDS.

Κλασικός ΜαραθώνιοςΔρομείς Χωρίς ΣύνοραΤην Κυριακή, 11 Νοεµβρίου, οι ΓιατροίΧωρίς Σύνορα συµµετείχαµε για πρώτηφορά στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήναςµε την οµάδα µας «Δροµείς Χωρίς Σύνορα»και το µήνυµα ότι όλοι µαζί, τρέχουµε γιααυτούς που µας έχουν ανάγκη.

Στις διαδρομές των 700μ, 5χλμ, 10χλμ αλλά και στη διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου των 42 χλμ, έτρεξαν483 δρομείς, υποστηρίζοντας μέσω της συμμετοχής τους τη δράση των Γιατρών ΧωρίςΣύνορα και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Μαζί μας, έτρεξαν οι εταιρίες Apivita, Bold και Intralot, οι Σύλλογοι Εργαζομένωντης Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής, φοιτητές Ιατρικής μέσω τουΣυλλόγου HelMSIC, φοιτητές του ALBA Graduate Business School και DEREE-The American College of Greece, καθώς και εκατοντάδες μαθητές των PIERCE-TheAmerican College of Greece, St. Catherine’s British School, Εκπαιδευτήρια Νέα ΓενιάΖηρίδη και Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα.

Χάρη στη συμμετοχή των δρομέων μας, θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τους ευχαριστούμε όλουςθερμά και ελπίζουμε να ξανατρέξουμε όλοι μαζί για αυτούς που μας έχουν ανάγκη το 2013!

Διαδικτυακός ΑκτιβισμόςΣτην εκστρατεία «Παστίλιες για τον πόνο τουάλλου» η ομάδα μας είχε μαζί της κάποια απότα πιο δημιουργικά μυαλά της διαδικτυακήςκοινότητας, τα οποία με την αφιλοκερδή βοή-θεια των δημοσιογράφων Αγγελικής Μπούμ-πουκα και Αστέρη Μασούρα, καθώς και τουσυνεργατικού χώρου Loft 2 Work, διερεύνη-σαν μαζί μας τα όρια του διαδικτυακού ακτιβι-σμού. Στις 27 Οκτωβρίου πήραν μέρος στο 1οWorkshop Διαδικτυακού Ακτιβισμού τωνΓιατρών Χωρίς Σύνορα και γέννησαν πολύτι-μες ιδέες που διαπνέουν τα μηνύματα και ταεργαλεία της καμπάνιας μας.

Ευχαριστούμε τους: Μαρία Βελβιτσάνου,Δώρα Γιαννοπούλου, Μπάμπη Μανώλογλου,Ιφιγένεια Διαμάντη, Μυρτώ Ορφανουδάκη,Άγγελο Οικονομάκη, Τόνια Καστριώτη, ΣτάθηΚαλλιγέρη, Αναστασία Κανελλακοπούλου,Νικολέττα Στάικου, Κάλλια Κυπριωτάκη,Θεμιστοκλή Γκιώνη, Χρήστο Κοντόγιωργα,Στέφανο Μαντζαρίδη, Μελίνα Σιδηροπούλου,Γεωργία Αγγελοπούλου, Σίσσυ Αλωνιστιώτου,Ανδρέα Αντώνο, Στέλλα Καρύδα, ΙάσοναΚάντα, Χρήστο Σαρρή, Σπύρο Παπαδόπουλο,Μαριάννα Ρουμελιώτη.

Το Achmea Foundation και τοΊδρυμα Α.Γ. Λεβέντη υποστηρί-ζουν τα προγράμματά μας στηνΕλλάδαΕυχαριστούμε θερμά το Achmea Foundationγια την απόφασή του να υποστηρίξει το πρό-γραμμα παροχής ιατρικής φροντίδας σε μετα-νάστες και πρόσφυγες που υλοποιούμε στηνευρύτερη περιοχή του Έβρου.Ευχαριστούμε επίσης το ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη,το οποίο, στο πλαίσιο της ανταπόκρισής τουστις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν προκύψειστη χώρα μας, αποφάσισε να υποστηρίξει τοπρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα γιατην καταπολέμηση της ελονοσίας στο ΔήμοΕυρώτα Λακωνίας.

Ο ποδοσφαιριστήςΓιώργος φωτάκης δωρίζειμέρος του πριμ του στους MSF

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αποφάσισε ναμοιράσει στους παίκτες της Εθνικής Ομάδαςποδοσφαίρου που πήραν μέρος στο Ευρω-παϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ένασημαντικό ποσό, προκειμένου να το διαθέ-σουν για κοινωφελείς σκοπούς της επιλογήςτους. Ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Φωτάκηςδιέθεσε μέρος του ποσού αυτού στους Για-τρούς Χωρίς Σύνορα.

Ευχαριστούμε το Γιώργο Φωτάκη και τοΊδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την ευγενικήπρωτοβουλία τους.

ευχαριστούμετη Γερμανική ΣχολήΣτις 18-20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκεαπό τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 15οΣυνέδριο DSA Model United Nations. Στηντελετή έναρξης απηύθυνε χαιρετισμό η Μα-ριέττα Προβοπούλου, υπεύθυνη προγραμμά-των στην Ελλάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ευχαριστούμε τη Γερμανική Σχολή για τηνυποστήριξή της.

Και έφαγαν αυτοί καλύτερα...Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφήςκαι στόχο την ευαισθητοποίηση παιδιών, γο-νέων και εκπαιδευτικών στο θέμα του παιδι-κού υποσιτισμού, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα,σε συνεργασία με το free press για γονείς«Τaλκ», διοργανώσαμε μια ημέρα παιχνιδιούαλλά και προβληματισμού για παιδιά 4 έως 12χρόνων και τους γονείς τους. Οι μικροί μαςφίλοι που γέμισαν το φουαγιέ του ΙδρύματοςΚακογιάννη το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012ζωγράφισαν, άκουσαν παραμύθια, έγιναν«γιατροί» και έκαναν ένα εικονικό ταξίδι στοΝίγηρα παίζοντας το διαδικτυακό παιχνίδιτων Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Και έφαγαναυτοί καλύτερα», ενώ οι γονείς τους παρακο-

λούθησαν την ενημερωτική συζήτηση πουδιοργανώσαμε με θέμα τη διατροφή και τονυποσιτισμό στην παιδική ηλικία. Η εκδήλωσηέκλεισε με ένα μεσημεριανό ανταλλακτικόπικνίκ που οργάνωσε η γνωστή σεφ ΑργυρώΜπαρμπαρίγου.

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Κακογιάννη πουμας φιλοξένησε, τους εικαστικούς ΕυτύχηΠατσουράκη και Μαρτίνα Αναγνώστου, τηνπαραμυθού Σάσα Βούλγαρη, τη συγγραφέαΧαρά Γιαννακοπούλου και τη σεφ ΑργυρώΜπαρμπαρίγου για την υποστήριξή τους.

ένα μεγάλο ευχαριστώ

Στη Hewlett Packard για τη δωρεά υλικοτε-χνικού εξοπλισμού για τα γραφεία μας • Στηνεταιρία Xerox Hellas για την παροχή ενός πο-λυλειτουργικού εκτυπωτή • Στην εταιρίαICAP για τη δωρεάν παροχή βάσης δεδομέ-νων • Στo εμπορικό κέντρο Ανenue • Στα εμ-πορικά κέντρα River West, Athens Heart καιAthens Metro Mall • Στον όμιλο FOURLISκαι συγκεκριμένα στην IKEA για τη φιλοξενίατης ομάδας μας F2F • Στο ξενοδοχείο Έλενα,στη Λάρισα, για τη φιλοξενία μελών της ομά-δας μας F2F • Στην ANEK-LINES και τηνANEK-SUPERFAST για την πολύτιμη βοή-θειά τους • Στο Ινστιτούτο Θερβάντες για τηνευγενική φιλοξενία εκδήλωσης μας, καθώςκαι στη Μαρία Καρχιλάκη για το συντονισμότων ομιλητών • Στα Στεγνοκαθαριστήρια"Κρίνος" για το δωρεάν καθάρισμα υλικώνπου χρησιμοποίησε η Action Team στις δρά-σεις του καλοκαιριού • Στην εταιρία StingStudio για την ευγενική υποστήριξή της •Στους Surfers for Life και το Θέατρο Πρόβαγια την πρωτοβουλία τους να στηρίξουν τοέργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα • Στις Εκδό-σεις Ψυχογιός για τη δωρεάν εκτύπωση τουπαραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά • ΣτηNewsphone Hellas για την υποστήριξη τηςκαμπάνιας "Παστίλιες για τον πόνο του άλλου"

Page 12: Χωρίς Σύνορα 86

22 2�

υποστηρίξτε μας!

ΕταιρίεςΟι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιδιώκουµε τη συνεργασία µε εταιρίες οι οποίες επιθυµούν, µέσα από τα προγράμματα Εταιρικής Κοι-νωνικής Ευθύνης, να υποστηρίξουν το έργο µας. Eνδεικτικές µορφές συνεργασίας µπορεί να είναι η πάγια ή εφάπαξ οικονομικήυποστήριξη των προγραμμάτων μας, η χορηγία μιας ενέργειας, η εκστρατεία ευαισθητοποίησης των εργαζομένων, πελατών καισυνεργατών της εταιρίας προκειμένου να γίνουν υποστηρικτές μας ή η ένθεση/διανομή επικοινωνιακού υλικού των ΓιατρώνΧωρίς Σύνορα. Δεδοµένου ότι δεν προτείνουµε κάποια έτοιµα χορηγικά πακέτα/προτάσεις αλλά προτιµούµε να προσαρµόζουµε τιςπροτάσεις συνεργασίας στην ταυτότητα κάθε εταιρίας, σας καλούµε να επικοινωνήσετε µε τον Υπεύθυνο Ανεύρεσης Εταιρικών Πόρωνστο τηλ. 210 5 200 500 ή στο email [email protected], προκειµένου να διερευνήσουµε από κοινού τις δυνατότητες συνερ-γασίας και τα ανταποδοτικά οφέλη που παρέχουµε.

Αφήνοντας ένα κληροδότημα για το μέλλονΑκολουθώντας το παράδειγµα δεκάδων ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια έχουν συµπεριλάβει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στηδιαθήκη τους, µπορείτε και εσείς να µας βοηθήσετε να προετοιµαστούµε καλύτερα για τις προκλήσεις που θα αντιµετωπίσουµε στοµέλλον. Το κληροδότηµά σας θα µας βοηθήσει να συνεχίσουµε να παρέχουµε ιατρική βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε µαζί µας στο 210 5 200 50 (εσωτερικό 10�).

Γάμος • ΒάφτισηΜοιραστείτε τη χαρά µιας από τις πιο προσωπικές στιγµές της ζωής σας, όπως είναι ένας γάµος ή µια βάπτιση, ενισχύοντας το έργοµας. Μπορείτε να το κάνετε δωρίζοντας ένα ποσό της επιλογής σας αντί προσκλητηρίων ή µποµπονιέρων ή ζητώντας από τουςκαλεσµένους αντί δώρου γάµου ή βάπτισης να κάνουν µια δωρεά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Εναλλακτικά µπορείτε και εσείς αντίδώρου γάµου ή βάπτισης να δωρίσετε το αντίστοιχο ποσό στην οργάνωσή µας. Για πληροφορίες: 210 5 200 50 (εσωτερικό 110).

Δωρεά

Αριθμοί Λογαριασμών

� Με οποιαδήποτε κάρτα Visa, Mastercard ή Diners� Συμπληρώνοντας την ταχυπληρωμή που εσωκλείεται� Μέσω του προγράμματος EASYPAY στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.easypay.gr� Μέσω PAYPAL στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://support.msf.gr� Κάνοντας κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς

Mετά την κατάθεση ενημερώστε μας οπωσδήποτε το συντομότερο στο τηλ. 210 5 200 500 για να μπορέσουμε να σας στείλουμε την απόδειξη.

• ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 0�0/��0���-��• ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ���-01-001�00-��• ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ �011-01��2�-���• ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ��������

� Ευχαριστούµε θερµά όλους όσοι κάνουν µία δωρεά εις µνήµην κάποιου αγαπηµένου τους προσώπου

συνέντευξη στον Αχιλλέα Τζέμο,Υπεύθυνο εκστρατείας «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου»

Η κα Νίκη Κουτσιανά είναι φαρμακοποιός,ιδρύτρια και Πρόεδρος της APIVITA,άνθρωπος με βαθιά ευαισθησία. Με το σύζυγότης Νίκο, στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμειςτην εκστρατεία Παστίλιες για τον πόνο τουάλλου και δείχνουν πως η επιχειρηματικήεπιτυχία μπορεί να συνοδεύεται απόέμπρακτη κοινωνική ευαισθησία.

Πώς πήρατε την απόφαση να στηρίξετε την εκστρατείαΠαστίλιες για τον Πόνο του άλλου;

Η εκστρατεία αυτή αποτελεί ένα σύμβολο αλληλεγγύης καισυμπαράστασης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οιπλέον ευάλωτες και αποκλεισμένες από την ιατρική περί-θαλψη κοινωνικές ομάδες. Ως πρωτοβουλία που θέτει στοεπίκεντρό της τον άνθρωπο και την υγεία ταιριάζει απόλυταμε τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας μας. Από τοΦεβρουάριο που έγινε η πρώτη μας συνάντηση με τους Για-τρούς Χωρίς Σύνορα ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα και απο-φασίσαμε αμέσως να δουλέψουμε μαζί τους για να γίνειπραγματικότητα. Έτσι χρησιμοποιήσαμε την τεχνογνωσία μαςγια να συνεισφέρουμε στην παραγωγή και τη διανομή τηςπαστίλιας, προσπαθώντας, σε συνεργασία με τους προμη-θευτές μας, να κρατήσουμε τα κόστη στο χαμηλότερο δυνατόεπίπεδο. Επίσης ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους συνερ-γάτες μας στο δίκτυο του φαρμακείου για τη διάθεση τουπροϊόντος. Η συνεισφορά μας αυτή μας έχει γεμίσει χαρά,αφού μας δίνει την ευκαιρία να προσφέρουμε στους συναν-θρώπους μας που δοκιμάζονται, αναδεικνύοντας έτσι τιςαξίες της αλληλεγγύης και της συμμετοχικότητας στη βάσητων οποίων εμείς χρόνια τώρα λειτουργούμε.

Τι σημαίνει για εσάς ο πόνος του άλλου;

Ως φαρμακοποιός γνωρίζω καλά τι σημαίνει πόνος, τι ση-μαίνει φάρμακο, τι σημαίνει να μην έχει κάποιος πρόσβασησε φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου του. Επομένωςτο θέμα της εκστρατείας με αγγίζει πρωτίστως ως άνθρωποαλλά και ως επαγγελματία. Ιδιαιτέρως σήμερα που τόσοιπολλοί συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται, είναι ανάγκη οι επι-χειρήσεις, όσο κι αν η κρίση πιέζει και τις ίδιες, να «ρίξουν»γέφυρες στην κοινωνία και να επενδύσουν στη στήριξη τουκοινωνικού ιστού. Πρέπει όμως και ο καθένας μας να ανα-σύρει τη συλλογικότητα και την ανθρωπιά που έχουμε ωςλαός. Και να επαναφέρει στο προσκήνιο αξίες που τις είχαμεπαραμερίσει. Μια από αυτές είναι και η στήριξη όσων πονούν,όσων δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Δημιουργήσατε από το μηδέν τη μεγαλύτερη ελληνικήεταιρία φυσικών καλλυντικών. Ποια είναι η συνταγή τηςεπιτυχίας σας;

Όταν ξεκινήσαμε μαζί με το σύζυγο μου την APIVITA πριναπό 33 χρόνια, οι μόνοι σύμμαχοι που είχαμε ήταν το όραμάμας, το πάθος μας και τα συστατικά της μέλισσας και της ελ-ληνικής φύσης. Ο σύζυγος μου, ο Νίκος, με μύησε στα με-λισσοκομικά προϊόντα, και στην Πρόπολη, το θαυματουργόαντισηπτικό της φύσης. Μέσα στο φαρμακείο μας δημιουρ-γήσαμε την πρώτη μας κρέμα με βασιλικό πολτό και λίγο αρ-γότερα το πρώτο μας σαπούνι με πρόπολη. Το σαπούνι αυτό,μία καινοτομία τότε στον παγκόσμιο χώρο των φυσικών καλ-λυντικών, ήταν τότε το αντισηπτικό του μέλλοντος. Έτσι γεν-νήθηκε η APIVITA το 1979, σε μία εποχή που υπήρχε μεγάληδυσπιστία ως προς την αποτελεσματικότητα των φυσικώνκαλλυντικών. Από το ξεκίνημά μας παραμένουμε πιστοί στιςεμπνεύσεις μας: την κοινωνία της μέλισσας, την ελληνικήφύση και την Ολιστική προσέγγιση του Ιπποκράτη. H φιλο-σοφία ανάπτυξης των προϊόντων μας βασίζεται στο τρίπτυχοφυσικά, αποτελεσματικά, ολιστικά, προσφέροντας μας σή-μερα τριακόσια φυσικά προϊόντα υγείας και ομορφιάς.Κοιτώντας πίσω θα έλεγα πως το κλειδί για την επιτυχία είναικαταρχήν ο τρόπος που σκέφτεται κανείς. Εμάς μας βοήθησετο ότι πήγαμε κόντρα στο ρεύμα. Αυτό πρέπει απαραιτήτωςνα συνδυάζεται με κριτική σκέψη και ξεκάθαρη γνώση τουστόχου σου. Πρέπει να ακούς τους πελάτες σου και τις ανάγ-κες τους, να οσφρίζεσαι όχι μόνο αρώματα και αιθέρια έλαια,αλλά και τάσεις και ευκαιρίες. Για να το πετύχεις αυτό πρέ-πει να είσαι σε συνεχή επαφή με τους πελάτες σου.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους δωρητές μας;

Να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία και να συμβάλουν ώστενα εξαπλωθεί μια «επιδημία» αλληλεγγύης σε όλη την Ελ-λάδα. Με την αγορά της παστίλιας θα ξέρουν πως μπαίνον-τας στο φαρμακείο για να θεραπεύσουν το δικό τους πόνο,βοηθούν ταυτόχρονα με μια μικρή κίνηση να επιτευχθεί έναμεγάλο έργο: να ανακουφίσουν τον πόνο συνανθρώπων τουςπου πραγματικά το έχουν ανάγκη, Καλώ λοιπόν όλους ναστηρίξουν την προσπάθεια και να στείλουν ένα μήνυμα ελ-πίδας και αισιοδοξίας.

NίκηΚουτσιανά

Υποστηρικτής 1ης ΓραμμήςΑυτός είναι ο αποτελεσµατικότερος αλλά και ο πιο εύκολος τρόπος οικονοµικής υποστήριξης της δράσης µας. Μπορείτε να επιλέξετε τησυχνότητα, το ποσό και τις ηµεροµηνίες χρέωσης που σας εξυπηρετούν, χωρίς να χρειάζεται να επενδύετε προσωπικό χρόνο για να επι-σκέπτεστε κάθε φορά το ταχυδροµείο ή την τράπεζά σας, και να στηρίζετε τα προγράµµατά µας σε σταθερή βάση, είτε µέσω µιας πά-γιας τραπεζικής εντολής, είτε µέσω της πιστωτικής σας κάρτας. Μπορείτε ανά πάσα στιγµή να διακόψετε ή να τροποποίησετε την πάγιασυνδροµή σας είτε τηλεφωνικά στο 210 � 200 �00 (Τµήµα Δωρητών) είτε στο [email protected]

Η πάγια υποστήριξη µάς βοηθά να είµαστε πιο αποτελεσµατικοί όταν ξεσπά µια επείγουσα κρίση και η ταχύτητα της αντίδρασής µας κάνειτη διαφορά µεταξύ ζωής και θανάτου για τους πληγέντες. Αυτή ακριβώς την ταχύτητα, µας διασφαλίζει η πάγια υποστήριξη. Επίσης, ηπάγια υποστήριξη, λόγω του χαµηλότερου κόστους που επιβαρύνει την οργάνωση (προµήθειες προς τρίτους, λιγότερα έντυπα), δια-σφαλίζει ότι µεγαλύτερο µέρος κάθε δωρεάς σας διατίθεται απευθείας στα προγράµµατά µας.

Για να γίνετε Υποστηρικτής 1ης Γραμμής, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, είτε τηλεφωνικά στο210 5 200 500, είτε μέσω του www.msf.gr για να σας στείλουμε την ειδική αίτηση.

• ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS 002�.021�.�1.01000��0�0• ALPHA BANK 10�-00-2���01��20• MARFIN BANK 00�0��2�2�

σεπρ

ώτο

πρόσ

ωπο

Page 13: Χωρίς Σύνορα 86

www.facebook.com/msf.greecewww.twitter.com/msfgreecewww.pastilies.gr

Ανθρώπους που υποφέρουν από «ασθένειες της φτώχειας»περιθάλπουμε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο κέντρο της Αθήνας.Ασθενείς με φυματίωση, HIV/AIDS, ελονοσία κ.α., θύματαπεριθωριοποίησης και αποκλεισμού από την ιατρική βοήθεια.«Αντίδοτο» στις ασθένειες των καιρών η δράση τωνΓιατρών Χωρίς Σύνορα και η δική σας αλληλεγγύη.

Βοηθήστε μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη ζωή.

www.msf.gr210 5 200 500

Σας ευχαριστούμε