Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

52

description

Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

Transcript of Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

Page 1: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013
Page 2: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013
Page 3: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013
Page 4: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΕΥΧΟΣ 86

ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2013Κωδικός εντύπου 011271

Διμηνιαία Έκδοσητης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Θεμιστοκλέους 4, 106 78 Αθήνατηλ: 210 3814735, 210 3338759e-mail: [email protected]

www.pesede.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

ΕΚΔΟΤΗΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ 3ΤΗΛ.: 210 6008530 - FAX: 210 6006981

E-MAIL : [email protected]

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣEυγένιος Φωτιάδης[email protected]

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

Γεώργιος Γάγαλης πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Νίκος ΠέρπεραςΒάσω Χαραλαμπίδου

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΙ. Γαλενιανός

Τ. ΓακίδηςΧ. Κυριακίδης

ART DIRECTORΈφη Μαρκοπούλου

Πληκτρολογείστε www.pesede.gr

και απλοποιήστε τη ζωή σας!

Νέα, δραστηριότητες, νομικά και φορολογικά θέματα άμεσα και έγκυρα, από το χώρο εργασίας, ότι ώρα επιθυμείτε.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 4

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 8

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 24

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ 28

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 30

ΘΕΜΑ 32

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 36

ΒΗΜΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ 40

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 41

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 42

2 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 5: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

Τρεις προτεραιότητες«Ήταν στραβό το κλήμα, τόφαγε κι ο γάϊδαρος». Δυστυχώς την παροιμία αυτή θυ-μίζουν πολλά από τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί, πέρα από τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, το γενικότε-ρο επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον μαστίζεται και από εγγενή φαινόμε-να διαφθοράς, γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων απορρόφησης πολύτιμων πό-ρων, καθιστώντας την περιπόθητη επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης ευ-σεβή, πλην ανεκπλήρωτο, πόθο. Μερικά μόνο παραδείγματα από την πρόσφατη ειδησεογραφία αρκούν για να αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Παράδειγμα 1ο: Ύποπτες απώλειες εσόδων, συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, «στημένους» διαγωνισμούς δημοσίων έργων και άλλα πολλά σε αρκετούς δή-μους, αποκάλυψε το πρόσφατο πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Στην έρευνα των Επιθεωρητών, υπάρχει το χαρακτηριστικό παράδειγμα με δύο επιχειρήσεις μελετών που κατόρθωναν με προσυνεννόηση και με την …αρωγή των δημοτικών αρχών να μοιράζονται έργα υποδομών σε δήμους της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων και για να σταματήσουν οι δήμοι να αποτελούν άντρα διαφθοράς πρέπει να τεθούν ασφαλι-στικές δικλείδες από τη νομοθεσία, όπως επισήμανε και ο Γενικός Επιθεωρητής Λ. Ρακιντζής.

Παράδειγμα 2ο: Αποκαλύφθηκε ότι 13 έργα της περιφέρειας καθυστερούσαν επί χρόνια, επειδή δεν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλο-ντικών Όρων (ΑΕΠΟ), οι οποίες βρίσκονταν καταχωνιασμένες σε κάποια συρτά-ρια του ΥΠΕΚΑ. Χρειάστηκε με μια μονοκονδυλιά ο νέος υπουργός Γ. Μανιάτης να υπογράψει και τις 13 ΑΕΠΟ για να αποδείξει εμμέσως ότι το τέρας της γραφειο-κρατίας εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει…

Παράδειγμα 3ο: Ανακοινώθηκε ότι παρότι η κανονική διάρκεια του ΕΣΠΑ έχει λή-ξει και βρισκόμαστε ήδη στις παρατάσεις, το συνολικό ποσοστό απορρόφησης πό-ρων μόλις που φτάνει στο 67,5%! Κι αυτό επειδή στο τέλος Ιουνίου περιλήφθηκαν και 811 εκατ. Ευρώ για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, που ουσιαστικά δεν έχουν επανεκκινήσει ακόμη. Το φάσμα της οριστικής απώλειας πολύτιμων κονδυλίων για την ανάπτυξη στην επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, είναι πλέον ορατό.

Κατόπιν όλων αυτών καταλαβαίνει κανείς πόσο εύστοχη ήταν η δήλωση του νέου προέδρου της ΠΕΣΕΔΕ Γιώργου Γάγαλη, που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του έθεσε ως πρώτες προτεραιότητες την ανάγκη απόλυτης διαφάνειας στα δημόσια έργα και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που δυσκολεύουν την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Αιτή-ματα, που μαζί με αρκετά άλλα, όπως η κατάργηση των πρόσθετων εγγυήσεων καλής εκτέλεσης, η άμεση εξόφληση των εκτελεσμένων έργων, η ωρίμανση των μελετών, η κατάργηση των ειδικών όρων στις διακηρύξεις και του συστήματος μελετοκατασκευής, η σύνταξη σύγχρονων αναλυτικών τιμολογίων, περιλαμβάνο-νται και στο ομόφωνο Ψήφισμα του 69ου Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ και απηχούν τη βούληση όλων των εργοληπτών που σκέφτονται το παρόν και το μέλλον του κλά-δου. Ας ελπίσουμε ότι για όλα αυτά θα υπάρξει ευήκοον ους και από την πολιτεία.

ΑΙΧΜΗΡΑΜέλη του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΣΓάγαλης Γεώργιος (Θεσσαλονίκη)

Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΓαλάνης Ευάγγελος (Πάτρα)

Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΚαλτσάς Νικόλαος (Φθιώτιδα)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΔιάκος Νικόλαος (Ηλεία)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ορφανίδης Δημήτριος (Καβάλα)ΤΑΜΙΑΣ

Σινωπίδης Εμμανουήλ (Πιερία)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙΑψώκαρδου Βασιλική (Λέσβος)

Γαλάνης Στέργιος (Σέρρες) Γεωργουλόπουλος Γεώργιος (Μεσσηνία)

Γκέλλας Χρήστος (Αθήνα) Καραγιώργης Νικόλαος (Χαλκιδική) Κατσούλας Κωνσταντίνος (Αθήνα)

Καφρίτσας Γεώργιος (Αθήνα) Κλαπαδάκης Εμμανουήλ (Αθήνα) Κοτορένης Χρήστος (Καστοριά)

Μεσοχωρίτης Ορέστης (Θεσσαλονίκη) Μητσόπουλος Βασίλειος (Λάρισα)

Μπελιμπασάκης Στέφανος (Ηράκλειο) Μπουζιάκας Δημήτριος (Αθήνα)

Μπούσγος Ηλίας (Αθήνα) Μυλωνάς Αριστοτέλης (Καρδίτσα) Παπαβασιλείου Αναστασία (Άρτα)

Ρούλιος Αντώνιος (Ρέθυμνο) Τζήκας Γεώργιος (Θεσσαλονίκη) Τσιακίρης Απόστολος (Έβρος)

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΓάγαλης Γεώργιος

Γαλάνης ΕυάγγελοςΚαλτσάς ΝικόλαοςΔιάκος Νικόλαος

Γεωργουλόπουλος ΓεώργιοςΜεσοχωρίτης Ορέστης

Ρούλιος Αντώνιος

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΞηρός Βασίλειος (Μεσολόγγι)

Πολιτίδης Θεόδωρος (Δυτ. Μακεδονία) Τσάντας Παναγιώτης (Καβάλα)

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΚλάδος Αλέξανδρος (Ηράκλειο) Ανθυμίδης Δημήτριος (Δράμα)

Δερμετζόγλου Ιωάννης (Καβάλα)

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 3

Page 6: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣΑναπτυξιακό Ταμείο προτείνει η ΕλλάδαΣε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel με αφορ-μή την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυ-βέρνησης να εκπληρώσει όλους τους όρους, έκανε λόγο για την ανάγκη συνδυασμού δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ πρότεινε την ίδρυση ανα-πτυξιακού ταμείου για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επι-χειρήσεων.Επίσης, επισήμανε ότι τα χρήματα που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας από τον κοινοτικό προϋπολογι-σμό της περιόδου 2014-2020 «είναι αναγκαία τώρα και όχι σε τρία ή πέντε χρόνια» και ζήτησε να δοθούν το 2014 και το 2015, μαζί με μέτρα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Προτείνουμε να συσταθεί ένα αναπτυξιακό ταμείο. Η ελ-ληνική κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει την εγγύηση για αυτό το ταμείο, το οποίο θα είναι επικερδές και θα προσελ-κύσει την οικονομική συμμετοχή και άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτυξιακών τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα. Ελπίζουμε η γερμανική κυβέρνηση, οι άλ-λοι εταίροι της και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα, η οποία θα βοηθήσει κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο θέμα της χρηματοδότησης» σημεί-ωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Η γραφειοκρατία «τρώει» τα έργα του ΕΣΠΑΠαγωμένα παραμένουν κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,45 δισ. ευρώ, που έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ για τις περιφέρει-ες της χώρας, προκειμένου να υλοποιηθούν 630 έργα. Οι κα-θυστερήσεις των φορέων (δήμοι, νοσοκομεία), οι αντιδικί-ες υποψήφιων αναδόχων, καθώς και διάφορα γραφειοκρα-τικά εμπόδια μπλοκάρουν την υλοποίησή τους. Τον κώδωνα του κινδύνου σήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, ο οποίος μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμοι πόροι για τη χώρα, προειδοποιεί με απένταξη όσων έργων καθυ-στερούν επί μακρόν.

Ζητούμενο η επιτάχυνση της απορρόφησης Συνάντηση εξάλλου με αντικείμενο τα προβλήματα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όπως νομικές εμπλοκές και θέματα χρηματοδότησης για τις απαλλοτριώ-σεις, είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης με τους προέδρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και τον περι-φερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό.Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, τόσο ο κ. Χατζηδάκης, όσο και ο κ. Σγουρός, εκτίμησαν ότι θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον στόχο μας για το 2013.Ο κ. Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι υπήρξε σύγκλιση από-ψεων και οι κατ’ αρχήν προτάσεις της ελληνικής κυβέρνη-σης για το νέο ΕΣΠΑ θα υποβληθούν στις Βρυξέλλες στο τέ-λος Αυγούστου.Από την πλευρά του, ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι για το απερ-χόμενο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 «υπάρχει σύγκλιση για να μπο-ρέσουμε να απορροφήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα κονδύλια από τους κοινοτικούς πόρους, για να μπορέσουμε να πιάσουμε τον στόχο μας».«Συμφωνούμε ότι πρέπει οι περιφέρειες να ενισχυθούν σω-στά και σε στελεχιακό δυναμικό, αλλά και να μην υπάρχει πο-λυδιάσπαση στα κονδύλια, δηλαδή ένας φορέας να εκτελεί το έργο, μαζί φυσικά και με τη συνδρομή των υπουργείων στα μεγάλα έργα, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα και να μην έχουμε τα προβλήματα του 2007 - 2013» κατέληξε ο κ. Σγουρός.

ΣΠΙΘΕΣ• Το δύσκολο έργο της επανεκ-κίνησης των έργων στους με-γάλους οδικούς άξονες, είναι το στοίχημα του νέου υπουρ-γού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοϊδη. Το υπουργείο, που ανεξαρτητο-ποιείται από το Ανάπτυξης, κα-λείται να βρει λύσεις για τα δη-μόσια έργα καθώς οι συμβά-

σεις με τις τράπεζες βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ομοίως πρέ-πει να βρεθούν λύσεις και για το μετρό Θεσσαλονίκης καθώς και για τις επεκτάσεις του με-τρό στην Αθήνα. Από το υπουρ-γείο αποχώρησε ο Σταύρος ενώ υφυπουργός είναι ο Μ. Παπα-δόπουλος.

• Εγκρίσεις μελετών, τευχών δημοπράτησης και αποτελέ-

σματα διαγωνισμών για έργα, συνολικού προϋπολογισμού 50.777.566 € ενέκρινε η Οικο-νομική Επιτροπή της Περιφέ-ρειας Θεσσαλίας υπό την προε-δρία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.

• Στην 16η συνεδρίαση, την Τρίτη 12 Ιουνίου, της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η εξό-φληση ληξιπρόθεσμων υπο-

χρεώσεων έργων, εργασιών και προμηθειών της Περιφέ-ρειας Δυτικής Ελλάδας ποσού 2.716.040,41 ευρώ. Οι πληρω-μές, μεταξύ άλλων, αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, έργα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) και άλλες παλιές εργολαβίες.

• Υπογράφηκε από την Αττι-κό Μετρό Α.Ε και την ανάδοχο

4 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 7: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

Διαβεβαιώσεις πως δεν θα χαθεί ούτε ευρώ Ούτε ένα ευρώ δεν θα χάσει η Ελλάδα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδά-κης , ενώ παράλληλα επικαλέστηκε τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία εκεί που η χώρα μας είχε την 20η θέση μεταξύ των «27» στις απορροφήσεις, φέ-τος βρίσκεται στην 8η θέση με το ποσοστό της απορρόφησης να φτάνει στο 56,7%.Κονδύλια ίσως να χάσουν κάποιοι βραδυπορούντες, αλλά όχι η χώρα, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και αναγνώρισε πως εξακο-λουθούν να υπάρχουν προβλήματα, αλλά όπως είπε, λαμβάνο-νται μέτρα για την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων, τον περι-ορισμό της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση σχετικά με την κα-τάθεση εγγυητικών επιστολών. «Και ο μαραθώνιος συνεχίζε-ται», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά .Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, παράγοντες του υπουργείου εμ-φανίστηκαν καθησυχαστικοί ότι θα καλυφθούν τα κενά από άλλα προγράμματα, εκτιμώντας ότι η απορροφητικότητα θα πάει ακόμη καλύτερα. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως σαφώς και υπάρχουν προβλήματα που, όπως είπαν, σχετίζονται και με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και με τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος.

1 στους 3 διαγωνισμούς για έργα σε ΟΤΑ κηρύσσεται άγονος! Περίπου 300 μεγάλα έργα (με προϋπολογισμό άνω των δύο εκατ. ευρώ), συνολικού ύψους 1,98 δισ. ευρώ δημοπρατή-θηκαν ή πρόκειται να προκηρυχθούν μέχρι τις αρχές Ιου-λίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).Από τη βάση δεδομένων του ΣΑΤΕ, η οποία περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού άνω των δύο εκατομμυρίων, προκύ-πτει πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο προκηρύχθηκαν 750 έργα συνολικού ύψους περί τα έξι δισ. ευρώ, αλλά τα 174 εξ’ αυτών δεν έχουν προς το παρόν ανάδοχο (περίπου 15 θα δημοπρατηθούν τις επόμενες 30 ημέρες).

εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., η σύμ-βαση για την επέκταση του Με-τρό Θεσσαλονίκης προς την Κα-λαμαριά, έργο που έχει εντα-χθεί στο Ε.Σ.Π.Α. και δανειοδο-τείται από την ΕΤΕπ, με συνο-λικό προϋπολογισμό 518 εκ. €. Το έργο περιλαμβάνει πέντε νέ-ους σταθμούς (Νομαρχία, Κα-λαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγει-ας γραμμής.

• Την πλήρη κάλυψη της κατά 199,4 εκατ. ευρώ αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου πέτυ-χε ήδη η Τράπεζα Αττικής, μετά τη σημαντική στήριξη ιδιωτών μετόχων και κυρίως του βα-σικού της μετόχου, του ταμεί-ου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, που κατέχει σήμερα το 42,7% του μετοχικού κεφαλαίου.

• Στο... περίμενε, ακόμη και για

διάστημα μεγαλύτερο των τρι-ών ετών, προκειμένου να ει-σπράξουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται από το Δημό-σιο βρίσκονται οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν «στεγνώσει» από ρευστότητα και αντιμετωπί-ζουν σοβαρά προβλήματα επι-βίωσης. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικο-νομικών: Τα ποσά ΦΠΑ που κα-λείται να επιστρέψει το Δημό-

σιο ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ. 7.800 επιχειρήσεις περιμένουν να λάβουν επιστροφές φόρου. Οι 5.310 εταιρείες περιμένουν πάνω από 120 ημέρες για να ει-σπράξουν το ΦΠΑ που δικαιού-νται από το Δημόσιο. Το μεγα-λύτερο χρονικό διάστημα που έκανε η εφορία για να επιστρέ-ψει ΦΠΑ σε δικαιούχους είναι 1.126 μέρες και το πιο σύντομο 56 ημέρες.

Από τα ίδια στοιχεία μπορεί κάποιος να διαπιστώσει εύκολα την προχειρότητα με την οποία προκηρύσσονται πολλά έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς σχεδόν ένας στους τρεις διαγωνισμούς είτε ακυρώνεται, είτε κηρύσσεται άγονος!Τα έργα στους ΟΤΑ αποτελούν μόνιμη εστία παραπόνων από τους εκπροσώπους των τεχνικών εταιρειών και στα αρχεία των εργοληπτικών επιχειρήσεων μπορεί κάποιος να βρει δε-κάδες επιστολές διαμαρτυρίας προς δημάρχους ή το υπουρ-γείο Ανάπτυξης & Υποδομών.

Η βάση δεδομένων του ΣΑΤΕ περιλαμβάνει περίπου 2.600 έργα, προϋπολογισμού άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ, που προκηρύχθηκαν από το 2007 μέχρι σήμερα. Το συνολι-κό ύψος των συγκεκριμένων έργων φτάνει τα 25,6 δισ. ευρώ, αλλά εκατοντάδες έργα των δήμων, αξίας αρκετών δισ. ευρώ, ουδέποτε ανατέθηκαν!

Με το σταγονόμετρο εξοφλούνται οι ιδιώτες από το Δημόσιο Με ρυθμούς χελώνας προχωρεί η εξόφληση των ληξιπρόθε-σμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς παρά τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,2 δισ. ευρώ από το υπουρ-γείο Οικονομικών, στην αγορά κατευθύνθηκαν από τους αρμό-διους φορείς 2,9 δισ. ευρώ στο τετράμηνο του έτους. Την ίδια ώρα οι συνολικά ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο στο ύψος των 7,3 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012, επιτείνοντας την ασφυξία που πα-ρατηρείται στην αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Τα μεγα-λύτερα προβλήματα εστιάζονται στον ΕΟΠΥΥ και την Τοπική Αυ-τοδιοίκηση. Ειδικότερα, 41 δήμοι έχουν καταβάλει μόλις το 20% από αυτά που έχουν εισπράξει.Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομι-κών κ. Χρ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υφί-στανται σημαντικά προβλήματα λόγω της πρωτόγνωρης διαδι-κασίας στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς του Δημοσίου.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 5

Page 8: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Νέα βουτιά της οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση συνεχίστηκε η πτώση της οι-κοδομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοι-χεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η συνο-λική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική και δημόσια) δι-αμορφώθηκε σε 1.218 οικοδομικές άδειες, που αντιστοι-χούν σε 203,9 χιλιάδες τ.μ. και 797,1 χιλιάδες κυβικά μέ-τρα όγκου, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 50,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 51,8% στην επιφάνεια και κατά 54,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.Μάλιστα, η κάμψη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότη-τας, δηλαδή εκείνη που αφορά κατά κανόνα τις αναπτύξεις νέων κατοικιών και κτιρίων, ήταν ακόμα πιο μεγάλη κατά τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική οικοδομική δραστη-ριότητα διαμορφώθηκε σε 1.206 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 191,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 745,7 χι-λιάδες κυβικά μέτρα όγκου, καταγράφοντας δηλαδή πτώση της τάξεως του 50,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδει-ών, κατά 52,5% στην επιφάνεια και κατά 55,5% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κατά την περίο-δο των τελευταίων 12 μηνών, δηλαδή από τον Απρίλιο 2012 έως τον Μάρτιο 2013, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικο-δομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 19.526 οι-κοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.698,3 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 14.366,0 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Πα-ρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 46,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 39,2% στην επιφάνεια και κατά 38,7 % στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Απρι-λίου 2011 - Μαρτίου 2012.

Ετοιμάζεται ο νέος «Τειρεσίας» Ευνοϊκότερο σύστημα για την ένταξη επιχειρήσεων και επι-τηδευματιών στον «Τειρεσία» ετοιμάζει η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε στο περιθώριο της συζήτησης για τα υπερχρεωμέ-να νοικοκυριά ο κ. Κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση σε συνεργα-σία με την Τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζεται νέο σύστημα υπαγωγής στον «Τειρεσία», το οποίο θα βασίζεται στο βρετα-νικό μοντέλο. Βασικός άξονας των αλλαγών θα είναι η διαμόρφωση ενός point system, στο οποίο θα αξιολογούνται όλα τα οικονομι-κά δεδομένα μίας επιχείρησης, προκειμένου να αξιολογείται εάν αυτή θα εντάσσεται στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, η ύπαρξη π.χ. μίας απλήρω-της επιταγής.

Λύνονται τα χέρια των δήμων για έργα άνω των 50.000 ευρώ Ξεμπλοκάρει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις δα-πάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κατα-σκευαστικά έργα που ξεπερνούν το ποσό των 50.000 ευρώ κρίνοντας πως δεν απαιτείται η προηγούμενη έγκρισή τους από τον γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν πως είναι αντισυνταγματική και άρα ανίσχυρη η νομοθετική πρό-βλεψη που θέτει ως προϋπόθεση των δαπανών που ξεπερ-νούν τις 50.000 ευρώ για τα κατασκευαστικά έργα των Ορ-γανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους και Κοινότητες), την προηγούμενη έγκριση του γενικού γραμματέα αποκε-ντρωμένης διοίκησης.Σύμφωνα με τους δικαστές, οι επίμαχες νομοθετικές διατά-ξεις προσκρούουν στο άρθρο 102 του Συντάγματος περί οικο-νομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ ενώ υπερβαίνουν και τα επιτρε-πόμενα όρια εποπτείας του κράτους επί των ΟΤΑ. Kατά συνέ-πεια κρίνεται πως η σχετική διάταξη του άρθρου 21 παράγρα-φος 3 του Ν. 2362/1995 είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα.

Το 37% της αξίας τους έχασαν τα ακίνητα μέσα στην κρίσηΣε πρωτοφανή επίπεδα, για τα ελληνικά δεδομένα, διαμορφώ-νεται στην πενταετία της κρίσης η πτώση στις τιμές των ακινή-των, η οποία με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 37% σωρευτικά για την περίοδο 2009- 2013. Ήδη, από το 2009 έως και το τέλος του 2012 η πτώση στις τι-μές των κατοικιών στη χώρα μας φθάνει το 25,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ για το πρώτο τρί-μηνο του 2013 η πτώση εξακολουθεί να κινείται σε υψηλούς ρυθμούς, αντίστοιχους με αυτούς του 2012, φθάνοντας το 11,5%

6 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 9: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

πανελλαδικά. Αν το ποσοστό συνεχισθεί για όλο το 2013, τότε η μείωση στις τιμές θα διαμορφωθεί για το διάστημα από το 2009 (οπότε υπήρξε για πρώτη φορά, ιστορικά μείωση στις τι-μές) έως και το 2013 στα πέριξ του 37%.

Κλειστές οι στρόφιγγες των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Μάιο η χρηματοδό-τηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας από τις τράπεζες, παρά την αύξηση των καταθέσεων που παρατηρήθηκε τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλά-δος. Βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, οι χορηγήσεις μειώθηκαν τον μήνα αυτό κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τρά-πεζες να περιοριστεί στα 224,16 δισ. ευρώ, έναντι 242 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο του 2012. Στις επιχειρήσεις η τραπεζική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση, από μείωση 3,4% που είχε πα-ρατηρηθεί τον Απρίλιο. Έτσι η συνολική οφειλή των επιχει-ρήσεων προς τις τράπεζες διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου στα 107 δισ. ευρώ από 116 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοι-χο μήνα του 2012.Κλειστές τις στρόφιγγες εξακολουθούν να κρατούν οι τράπε-ζες και σε επίπεδο ευρωζώνης. Τα δάνεια προς τον ιδιωτι-κό τομέα μειώθηκαν 1,1% τον προηγούμενο μήνα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Οι τράπεζες χορήγη-σαν το Μάιο 18 δισ. ευρώ λιγότερα δάνεια σε εταιρίες εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε σχέση με τον Απρίλιο.

Αλλαγές στη νομοθεσία για τα δημόσια έργαΡυθμίσεις για τα δημόσια έργα περιλαμβάνονται με τροπολογία στο νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημο-σίων Συμβάσεων». Σύμφωνα με τις τροπολογίες:

Θεσπίζεται διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση των διαφο-ρών στα συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα, στα οποία Κύ-ριος του Έργου ή και Φορέας Κατασκευής είναι δημόσια επι-χείρηση του ν. 3429/2005.Μειώνεται το ελάχιστο όριο των δύο Δεικτών Βιωσιμότητας (ΔΒ) που απαιτείται για την κατάταξη των εργοληπτικών επι-χειρήσεων στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ), από 1 σε 0,60 o ΔΒ1 και από 1 σε 0,80 ο ΔΒ2. Παράλληλα, κα-θιερώνεται ετήσιος έλεγχος, αντί του ελέγχου ανά τριετία που ίσχυε μέχρι τώρα.Επιπλέον και προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ δίνεται δυνατότητα χρήσης της εγγύησης καλής εκτέλεσης και για την λήψη προκαταβο-λής, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση εγγύησης προκαταβολής. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν εγγυητική επιστολή για τη χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο, φορείς και επιχειρήσεις, που επιλέγονται να επιχορηγηθούν για έργα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Καταργούνται τα μηνιαία όρια αμοιβής των αξιολογητών έρ-γων του ΕΣΠΑ ενώ διατηρούνται τα όρια αμοιβής ανά πρότα-ση (50 ευρώ) και το όριο των επιτρεπτών αξιολογήσεων ανά έτος (50). Δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε επενδυτικό νόμο να παρατείνουν χρονικά τις συμβάσεις χρη-ματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για την αγορά καινούριου μη-χανολογικού εξοπλισμού από επτά σε δέκα χρόνια, προκειμέ-νου να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητάς τους.Τέλος αναδιοργανώνεται ο μηχανισμός παρακολούθησης της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με στόχο την πλήρη παρακολούθηση των πληρωμών που γί-νονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέραν της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω των λογαριασμών των φορέων υλοποίη-σης - δικαιούχων που τηρούνται για τα έργα.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 7

Page 10: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Σαββίδης στην ομιλία του για τον Διοικητικό απολογισμό της ΠΕΣΕΔΕ εξέφρασε προβληματισμό για το μέλλον των μικρών και μεσαίων εργοληπτών δημοσίων έργων, τονί-ζοντας ότι σήμερα ο κλάδος των μικρών και μεσαίων ερ-γοληπτών δημοσίων έργων της χώρας βρίσκεται στο χεί-λος της αβύσσου. Ο κλάδος, είπε, καταστρέφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ήδη συμπαρασύρει δεκάδες βιο-μηχανικές και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες του τό-που που συνδέονται με αυτόν, όπως η παραγωγή τσιμέ-ντου, σιδήρου, ορυκτών, ηλεκτρολογικού υλικού, ξύλου, μεταφορών, εμπορίου, κλπ., αλλά και χιλιάδες εργαζόμε-νους που οδηγούνται στην ανεργία.Με τον τρόπο αυτό ακυρώνονται οι όποιες εξαγγελίες για την ανάκαμψη - αναθέρμανση της εθνικής οικονομίας, αν και είναι αποδεκτό από όλους τους αρμόδιους παράγοντες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε., ότι είναι αναγκαίο η χώρα μας να ολοκληρώσει τις υποδομές της, οι οποίες πα-ραμένουν ημιτελείς.Από μελέτες που έχουν γίνει για την πορεία των κατασκευ-ών στη χώρα και στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, προ-

κύπτει ότι η κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κλάδος σηματοδοτεί και την κρίση σε ολόκληρη την οικονομία της χώρας.Για τους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες δημοσίων έρ-γων η ανάπτυξη είναι μαγική εικόνα, είπε, και τόνισε ότι εί-ναι τεράστιες οι ευθύνες του υπουργείου και της Κυβέρ-νησης. Την ώρα που τα όργανα της Ε.Ε. συζητούν την οι-κονομική ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε-ων, με στόχο να αναθερμανθεί η οικονομία και να μειω-θεί η ανεργία, η ελληνική πραγματικότητα είναι διαμετρι-κά αντίθετη, καθώς:-- Δεν δημοπρατούνται μικρά και μεσαία έργα στην Αθή-να και κυρίως στην περιφέρεια, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να κινηθεί εκ νέου η οικονομία--Οι πόροι του ΠΔΕ διαρκώς μειώνονται και φθάνουν μέ-χρι μηδενισμού. Έτσι το ΠΔΕ αντί να παίξει τον αναπτυξια-κό του ρόλο, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί, δυστυ-χώς, σε έναν λογαριασμό αποθεματικού, που στο μόνο που χρησιμεύει είναι να καλύπτει τα καθημερινά ελλείμματα κάθε άλλου κωδικού του Κρατικού Προϋπολογισμού.--Οικονομική ασφυξία βιώνουν οι μικρές και μεσαίες ερ-

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του τριήμερου 69ου Τακτικού Εκλογικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένω-σης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με την ανάδειξη των νέων μελών της Εξελεγκτικής Επι-τροπής, του Πειθαρχικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΣΕΔΕ. Tο συνέδριο, με θέμα «Μνη-μόνια και ΕΣΠΑ: Το Μετέωρο Βήμα του Τεχνικού Κόσμου», πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, σε συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «Domotel Les Lazaristes Hotel».

Στη διάρκεια του συνεδρίου εγκρίθηκαν ο Διοικητικός Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΣΕΔΕ, ο Οικονομικός Απολογισμός Χρήσεως 2012, καθώς επίσης και ο Προϋπολογισμός της ΠΕΣΕΔΕ για το 2013.

8 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

69ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΣΕΔΕΔιέξοδο από την κρίση αναζητά ο εργοληπτικός κόσμος της χώρας

Page 11: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 9

γοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας τα τελευταία χρόνια, οι οποίες μένουν απλήρωτες για έργα που έχουν ολοκλη-ρώσει και παραδώσει, ενώ καταγράφεται η αθέτηση –μέ-χρι στιγμής- της υπόσχεσης της κυβέρνησης που δόθηκε δια στόματος Πρωθυπουργού τον περασμένο Δεκέμβριο 2012, ότι θα εξοφληθούν οι οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους μικρούς και μεσαί-ους εργολήπτες δημοσίων έργων. Σήμερα, οι οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων ανέρχονται σε περίπου 1,5 δις. Ευρώ.--Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η άρνηση του τραπεζικού συστήματος για την στήριξη και τον δανεισμό των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων.

--Η μη εφαρμογή του συμψηφισμού των υποχρεώσεων των μικρών και μεσαίων εργοληπτών με τις οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.--Από την άλλη πλευρά, η «πριμοδότηση» των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων με την καταβολή αφειδώς δη-μόσιου χρήματος σε αυτούς, προκειμένου να γίνει «επα-νέναρξη» των μεγάλων έργων της χώρας (οδικοί άξονες, κλπ.), γεγονός που δείχνει ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνον για μερικούς. Εμείς δεν λέμε να μην προχωρήσουν τα με-γάλα έργα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι αναγκαία για τον τόπο, τόνισε ο κ. Σαββίδης. Λέμε ότι στην παραγωγική δι-αδικασία δεν μπορούν να αγνοηθούν οι μικρές και μεσαί-ες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες με την παρουσία τους αναζωογονούν οικονομικά τις τοπικές κοι-νωνίες. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να μην αντιδράσου-με στην εξόντωσή μας, ενώ αποτελούμε τον βασικό κορμό της εθνικής οικονομίας.

Επειδή το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ουδέποτε διαχρο-νικά ασχολήθηκε επισταμένα με τα θέματα των μικρών

και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων και των μικρών και μεσαίων έργων που έχει ανάγκη η χώρα, δίδοντας την εντύπωση ότι αδιαφορεί γι αυτά. Προτείνουμε τη δημιουρ-γία υφυπουργείου ή γενικής γραμματείας «παρά τω Πρω-θυπουργώ» για τα μικρά και μεσαία έργα, που θα επο-πτεύει και συντονίζει όλα τα έργα της κατηγορίας αυτής τα οποία σήμερα είναι κατακερματισμένα στην ευθύνη πολ-λών άλλων υπουργείων και φορέων.

Στις εργασίες του συνεδρίου ύστερα από πρόσκληση της ΠΕΣΕΔΕ παραβρέθηκαν και μίλησαν, ο υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματι-κής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσί-ων Έργων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστι-κότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Στρά-τος Σιμόπουλος, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙ-ΖΑ κ. Ιωάννης Αμανατίδης ως εκπρόσωπος Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κο Αλ. Τσίπρα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ελευθέριος Παταύρας μέλος της Γραμματείας Νέων Επιστημόνων, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Νικ. Ζώκας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσ-σαλονίκης κ. Γεώργιος Τσαμπακλίδης, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ- Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αναστ. Κονακλίδης και άλλοι επίσημοι.Όλοι οι προσκεκλημένοι τόνισαν στις ομιλίες τους ότι θα περιμένουν τα συμπεράσματα του συνεδρίου της ΠΕΣΕ-ΔΕ για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον κλάδο των μικρών και μεσαίων εργοληπτών δημοσίων έργων, με στόχο την ανατροπή και βελτίωση της παρούσας αδιέ-ξοδης κατάστασης.

Από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το Διοικητικό Απο-λογισμό, προέκυψε, ότι ψήφισαν οι Αντιπρόσωποι των 31 Συνδέσμων, που διέθεταν συνολικά 277 ψήφους, και βρέ-θηκαν:

Υπέρ της έγκρισης του Διοικητικού Απολογισμού 142. Κατά της έγκρισης του Διοικητικού. Απολογισμού 135.

Επίσης, από τη διαλογή των ψηφοδελτίων για τον Οικο-νομικό Απολογισμό, προέκυψε, ότι ψήφισαν Αντιπρόσω-ποι 30 Συνδέσμων, που διέθεταν 274 ψήφους. Βρέθηκαν:

Υπέρ της έγκρισης του Οικονομικού Απολογισμού 151. Κατά της έγκρισης του Οικονομικού Απολογισμού 122.Λευκό 1

Page 12: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Το Ψήφισμα του 69ου Συνεδρίου

Το Ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα του 69 ου Συνεδρίου, είναι το εξής:

«Εμείς οι μικροί και μεσαίοι Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, που συγκεντρωθήκαμε στη Θεσσα-

λονίκη, για τη διεξαγωγή του 69ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργολη-

πτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με θέμα «Μνημόνια και ΕΣΠΑ – Το μετέωρο βήμα του Τεχνι-

κού Κόσμου», βρισκόμαστε πάντα έτοιμοι για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Διαπιστώνουμε ότι η οικονομική κρίση, 3 χρόνια μετά το 1ο μνημόνιο, σοβεί και οδηγεί στη

συρρίκνωση του κλάδου, ανάλογα με τη συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας. Ξεπερνάμε την

απαισιοδοξία θέτοντας προτάσεις με αναπτυξιακό στόχο και ρεαλισμό.

Ζητούμε την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Έργων.

Ζητούμε την περαιτέρω μείωση της επιρροής του τραπεζικού συστήματος στην παραγωγή δη-

μοσίων έργων.

Συγκεκριμένα: • Ζητούμε την κατάργηση των πρόσθετων εγγυήσεων καλής εκτέλεσης.

• Ζητούμε τον υπολογισμό των εγγυήσεων καλής εκτέλεσης στο ποσό της σύμβασης και όχι

στον Προϋπολογισμό.

• Ζητούμε τη μείωση των απαιτούμενων κριτηρίων κατάταξης (ίδια κεφάλαια, πάγια, κύκλος

εργασιών) για την επανάκριση – ανανέωση των εργοληπτικών πτυχίων.

• Ζητούμε την άμεση εξόφληση των εκτελεσμένων έργων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

• Ζητούμε συμψηφισμό των φόρων και ΦΠΑ με τις ανεξόφλητες απαιτήσεις μας από το Δημό-

σιο. • Ζητούμε την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου ωρίμανσης μελετών ώστε να επιταχυνθεί η

απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

• Ζητούμε την ενίσχυση κανόνων διαφάνειας στις δημόσιες προμήθειες και διαγωνισμούς.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

• Την κατάργηση των ειδικών όρων στις διακηρύξεις και του συστήματος μελέτης – κατασκευ-

ής των αναθέσεων.

• Την υιοθέτηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης της εργασίας του ΙΟΚ που αφορά τη σύνταξη

νέων σύγχρονων, αναλυτικών τιμολογίων.

• Την έναρξη διαλόγου όλων των εμπλεκομένων φορέων για την πλήρη αναμόρφωση του θε-

σμικού πλαισίου παραγωγής δημοσίων έργων με όρους διαφάνειας και πάταξης της γραφειο-

κρατίας .• Την άμεση έναρξη ειλικρινούς διαλόγου με το Υπουργείο και συνεχή συνεργασία για την επί-

λυση των αιτημάτων μας και την από κοινού αντιμετώπιση του δυσμενούς επιχειρηματικού πε-

ριβάλλοντος προς όφελος όλων των Ελλήνων».

10 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 13: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013
Page 14: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ποιοι εξελέγησαν στα νέα όργανα Διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕΚατά την ψηφοφορία που διεξήχθη κατά τη διάρκεια των εργασιών του 69ου Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ, εξελέγησαν:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο κατ’ αλφαβητική σειρά οι: Αψώκαρδου Βασιλική (Σύνδεσμος Λέσβου), Γάγαλης Γεώργιος (Θεσσαλονίκης), Γαλάνης Ευάγγελος (Πάτρας), Γαλάνης Στέργιος (Σερρών), Γεωργουλόπουλος Γεώργιος (Μεσσηνίας), Διάκος Νικόλαος (Ηλείας), Γκέλλας Χρήστος (Αθήνας), Καλ-τσάς Νικόλαος (Φθιώτιδας), Καραγιώργης Νικόλαος (Χαλκιδικής), Κατσούλας Κωνσταντίνος (Αθήνας), Καφρίτσας Γεώργι-ος (Αθήνας), Κλαπαδάκης Εμμανουήλ (Αθήνας), Κοτορένης Χρήστος (Καστοριάς), Μεσοχωρίτης Ορέστης (Θεσσαλονίκης), Μητσόπουλος Βασίλειος (Λάρισας), Μπελιμπασάκης Στέφανος (Ηρακλείου), Μπουζιάκας Δημήτριος (Αθήνας), Μπούσγος Ηλίας (Αθήνας), Μυλωνάς Αριστοτέλης (Καρδίτσας), Ορφανίδης Δημήτριος (Καβάλας), Παπαβασιλείου Αναστασία (Άρτας), Ρούλιος Αντώνιος (Ρεθύμνου), Σινωπίδης Εμμανουήλ (Πιερίας), Τζήκας Γεώργιος (Θεσσαλονίκης) και Τσιακίρης Απόστο-λος (Έβρου).

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή οι: Ξηρός Βασίλειος (Σύνδεσμος Μεσολογγίου), Πολιτίδης Θεόδωρος (Δυτικής Μακεδονίας) και Τσάντας Παναγιώτης (Καβά-λας) ως τακτικά μέλη και αναπληρωματικά οι: Μανδρούκας Δημήτριος (Θεσσαλονίκης), Καπετσώνης Θεοφάνης (Πάτρας) και Πλωτάς Ανδρέας (Πάτρας).

Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο οι: Κλάδος Αλέξανδρος (Ηρακλείου), Ανθυμίδης Δημήτριος (Δράμας) και Δερμετζόγλου Ιωάννης (Καβάλας) ως τακτικά μέλη και Αμπατζής Ιωάννης (Ξάνθης), ως αναπληρωματικό.

Οι Παρεμβάσεις των προσκεκλημένων στο Συνέδριο«Ξαναμπαίνουμε στο παιχνίδι της ανάπτυξης», τόνισε στον χαι-ρετισμό του προς το συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ ο υπουργός ανα-πληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης κ. Σταύρος Καλα-φάτης, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ταχύτητα και βάθος στις δομικές αλλαγές που κάνει η χώρα. Τα δημόσια έργα, είπε, εί-ναι ο απόλυτος χώρος συνεργασίας κράτους και ιδιωτικού το-μέα και αντικατοπτρίζουν πλήρως και την προστασία του δημο-σίου συμφέροντος και τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Το σχέδιο για τις υποδομές, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται τα έργα, είναι κομβικό σημείο του επαναπρογραμματισμού της χώ-ρας μέσα από την κινητοποίηση των πόρων και την δημιουργία θέσεων εργασίας.Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της δου-λειάς που αναλαμβάνει το ΥΠΕΚΑ για την επίλυση των προβλη-μάτων του χωρικού σχεδιασμού. Οι περιβαλλοντικές αδειοδοτή-σεις επαναπροσδιορίζονται, ώστε και το περιβάλλον να προστα-τεύεται και να μην αποθαρρύνονται τα έργα εξαιτίας της γραφει-οκρατίας και των παράλογων προσκομμάτων.Απλοποιούνται και εξορθολογίζονται οι διαδικασίες και μειώνο-νται οι απαιτούμενοι χρόνοι μέσα από υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου 4014, που είχαν καθυστερήσει σημα-ντικά.Σε ότι αφορά στα έργα μέσα από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ, ο κ. Καλαφάτης είπε ότι η συμβασιοποίηση του προγράμματος ΕΠ-

ΠΕΡΑΑ ανέρχεται στο ποσοστό του 71% και οι δαπάνες σε ποσο-στό 41% του προγράμματος, όταν τα ποαοστά αυτά στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2012 ήταν 41% και 26% αντιστοίχως. Τα χρή-ματα αυτά αφορούν έργα που έχουν εκτελεστεί και πληρώθηκανστους δικαιούχους. Πρόκειται δηλαδή για χρήματα που «μπή-καν» στην πραγματική οικονομία.Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι δεν θα χάσουμε πόρους και ως εξ αυτού τα έργα που αναλογούν σε αυτούς.Στο ΥΠΕΚΑ για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 σχεδιάζουμε και κατευθύνουμε τις χρηματοδοτήσεις σε έργα που στρατηγικά έχουν το μέγιστο όφελος και δημιουργούν ντό-μινο θετικής επίδρασης, δηλαδή σε επενδύσεις σε καθαρές και πράσινες υποδομές, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σε υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων, αύξηση του μεριδίου των ΑνανεώσιμωνΠηγών Ενέργειας, ευρύτερη χρήση του φυσικού αερίου και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις δημόσιες υπο-δομές και τις κατοικίες, καθώς και στήριξη στην εφαρμογή ολο-κληρωμένων αστικών παρεμβάσεων.

Περνούν δύσκολες στιγμές οι μικρομεσαίοιΠερνάμε δύσκολες στιγμές και ειδικά εσείς οι μικρομεσαίοι, τό-νισε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Ιωαννίδης, υπουργός Ανα-πληρωτής Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι «το Πρόγραμμα Δη-μοσίων Επενδύσεων αυτή τη στιγμή δεν έχει απορρόφηση, το ΕΣΠΑ το ίδιο, και επομένως αν τυχόν δε μπουν σε εγρήγορση

12 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 15: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

για ν’ απορροφηθούν όλα αυτά που δικαιούμεθα, γιατί αν τα χά-σουμε τα χάνουμε ενώ αλλιώς είναι το αίμα του ελληνικού λαού, πρέπει οπωσδήποτε να τ’ απορροφήσουμε».«Αν ο καθένας βάλει ένα λιθαράκι από το δικό του τομέα – τόνι-σε στη συνέχεια - ώστε να μπορεί να κινηθεί γιατί μόλις θ’ αρχί-σει να γίνεται ένα έργο, θα υπάρχει η μελέτη, θα υπάρχει η κατα-σκευή, ο Μηχανικός θα λειτουργήσει, ο εργάτης θα λειτουργήσει και ούτω καθ’ εξής και έτσι θα έρθει η άνοιξη. Αλλιώς, αν τυχόν ο καθένας με ευθύνη δεν κάνει στο δικό του τον τομέα αυτά που πρέπει, τότε θα έχουμε πρόβλημα». Τον επόμενο χρόνο η ηλεκτρονική δημοπράτηση έργων «Έως τις 30 Ιουνίου του 2014 θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική δη-μοπράτηση έργων, οπότε και θα καταργηθεί το χαράτσι στις δι-ακηρύξεις», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν για τη διευκόλυνση της παραγωγής των έργων, καθώς και στις προγραμματιζόμενες νέες ρυθμίσεις.Ερωτηθείς για το ΠΔΕ, ο κ. Σιμόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι οι εθνικοί πόροι για το ΥΠΑΝ είναι μόνον 150 εκατ. Ευρώ για εφέτος!

Ανάμεσα στις προτάσεις για μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθήσει το υπουργείο, όπως ανάφερε ο κ. Στρ. Σιμό-πουλος, περιλαμβάνονται:1. Ενημερότητα Πτυχίου (Υπουργική Απόφαση):Σε στάδιο τελικής επεξεργασίας η τροποποίηση της υπάρχουσας υπουργικής απόφασης για την Ενημερότητα Πτυχίου.Βασικές τροποποιήσεις-παρεμβάσεις μας:-Εξορθολογίζεται και διευκρινίζεται η διαδικασία μεταβολής, παύσης και ανάκλησης της Ενημερότητας Πτυχίου-Διευκρινίζονται τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά σε περίπτω-ση που δεν απογράφεται το έργο στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ-Διευκρινίζονται τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά σε περίπτω-ση που δεν έχει εκδοθεί, κατά την υποβολή της αίτησης, ΑΦΜ σε κοινοπραξία εκτέλεσης έργου-Διευκρινίζεται το πέρας υποχρέωσης υποβολής:βεβαιώσεων ανεκτελέστου ασφαλιστικής ενημερότητας έργου και κοινοπραξίας φορολογικής ενημερότητας κοινοπραξίας2. Τροποποιήσεις των άρθρων 99 (Τύπος κατάταξης των εργολη-

πτικών επιχειρήσεων στο ΜΕΕΠ) και 100 (Τάξεις και κατηγορί-ες του ΜΕΕΠ) του Κ.Δ.Ε. (νομοθετικές ρυθμίσεις προς ένταξη σε επόμενο ν/σ του Υπουργείου μας):3. Εγκύκλιος της Γ.Γ.Δ.Ε. υπό έκδοση σχετικά με υπόδειγμα εγ-γυητικής επιστολής για την είσπραξη από το Δημόσιο δυνάμει δι-καστικής απόφασης4.Συγχώνευση ΟΣΚ ΑΕ-ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ-ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ (νομοθετική ρύθμιση):5. Άσφαλτος (νομοθετική ρύθμιση):Ρύθμιση υπό επεξεργασία και προς προώθηση στο Γραφείο Αν. Υπουργού, σχετικά με τον τρόπο πληρωμής της δαπάνης της ασφάλτου, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της εκκαθάρισης των δαπανών της ασφάλτου για συμβάσεις έργων της περιόδου 2/7/2008 – 19/3/2013.Επεξεργασμένο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «Πραγματοποιούμε μια διαρκή προσπάθεια για τη διαμόρφω-ση ενός οικονομικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώ-ρας στο οποίο σημαντική θέση θα κατέχει ένα σωστά στοχευμέ-νο και επεξεργασμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», τό-νισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και πρόσθε-σε: «Είναι ξεκάθαρη η πολιτική μας θέση και αντίθεση κάθετη στο διαπλεκόμενο με την κυβέρνηση καρτέλ των μεγάλων κα-τασκευαστικών επιχειρήσεων που εκτελεί κατ’ αποκλειστικότη-τα τα μεγάλα έργα στη χώρα μας».«Η υπερσυγκέντρωση των πιστώσεων στα μεγάλα έργα, επισή-μανε σε άλλο σημείο, είχε συνέπεια, σε συνδυασμό με την πε-λατειακή λογική που επικρατούσε στις επιλογές και των μικρό-τερων έργων, τόσο στη διασπάθιση πόρων όσο και στην αδυνα-μία συγκρότησης στοχευμένων περιφερειακών προγραμμάτων. Απέναντι σ’ αυτή τη μαύρη ζοφερή πραγματικότητα του κατα-σκευαστικού τομέα, σαν κόμμα σχεδιάζουμε το πρόγραμμα ανα-συγκρότησης της οικονομίας της χώρας βασιζόμενο σε ξεκάθα-ρες αρχές και στόχους».Ως αρχές για την πολιτική αυτή έθεσε: Τη σωστή επιλογή έργων ενταγμένων κατά Περιφέρεια στο συνολικό χωροταξικό σχεδια-σμό που θα εξυπηρετεί άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους ενταγμένους σε μακροχρόνια προοπτική ανάπτυξης. έργα υπο-δομών για τις μεταφορές, την αγροτική παραγωγή, την αλιεία, τα μεταλλεία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τη υγεία. Τη διαφά-νεια στις αναθέσεις. Την πλήρη ωρίμανση των μελετών, τη σω-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 13

Page 16: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣστή μοιρασμένη πανελλαδικά κατανομή των πιστώσεων, την κα-τάργηση των απευθείας αναθέσεων έργων μικρού και μεγαλύ-τερου προϋπολογισμού.

Να στηρίξουμε τους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες Στη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα, είναι απαραίτητος ο συνεχής διάλογος ανάμεσα στις Ομοσπονδίες και στους πολιτικούς φορείς, τόνισε ο Ελευθέριος Πατάβρας, μέλος της Γραμματείας Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ. Είναι κοινά αποδε-κτό ότι οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις στήριξαν για δεκαετίες την εθνική οικονομία. Θεωρώ ότι στην παραγωγική διαδικασία δεν πρέπει να αγνοηθούν διότι με την παρουσία τους αναζωογονούν οικονομικά τις τοπικές οικονομίες. Είναι αναγκαίο να βρεθούν τρόποι για να στηρίξουμε τους μι-κρούς και μεσαίους εργολήπτες οι οποίοι καλούνται να επιβι-ώσουν σ’ ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Σε μια εποχή πρωτοφανούς πολιτικής ρευστότητας και οικονομικής κατάρρευσης, κατέληξε, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πόρους για τα δημόσια έργα τα οποία έχουν το μεγαλύτερο πολλαπλασι-αστικό συντελεστή ανάπτυξης για την κοινωνία.

Απαιτείται άλλος δρόμος ανάπτυξης«Θα έπρεπε να είναι καθαρό πιστεύουμε σε όλους, ότι το μεγά-λο μονοπωλιακό κεφάλαιο προσπαθεί να βγει αλώβητο από την κρίση μέσα από την απόλυτη μείωση του κόστους της εργατι-κής δύναμης της μισθωτής εργασίας, καθώς όμως και την κα-ταστροφή των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματι-ών της πόλης και του χωριού., τόνισε στην παρέμβασή του ο Νι-κόλαος Ζώκας, μέλος της Επιτροπής της περιοχής κομματι-κής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και πρόσθε-σε: Μέσα σ’ αυτούς συγκαταλέγονται και οι μικροί εργολήπτες δημοσίων έργων που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι αυτοα-πασχολούμενοι Μηχανικοί. Βαθαίνει ολοένα και περισσότερο η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας σε ελάχιστους μονοπωλιακούς ομίλους. Η πολιτική της κυβέρνησης στον κλάδο των κατασκευών έχει ως στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης της παραγωγής των έργων και των μελετών στα χέρια μιας μικρής χούφτας μονο-πωλιακών ομίλων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις πάντα της Ευ-ρωπαϊκής Ένωσης». «Το κόμμα μας πιστεύει - κατέληξε - ότι ο τόπος έχει ανάγκη από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, υπάρχουν όλες οι υλικές προϋπο-θέσεις και δυνατότητες γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα δρόμο ανά-πτυξης που θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρ-δη των ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων. Ένας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης θα περνάει υποχρεωτικά, πιστεύουμε, μέσα από τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών, ο οποίος θα διαχειρίζεται και θ’ αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότη-τες, το εργατικό δυναμικό, με κεντρικό σχεδιασμό και προγραμ-ματισμό των έργων».

Ο τεχνικός κόσμος βουλιάζειΤην ευχή όλος ο τεχνικός και εργοληπτικός κόσμος να προχω-ρήσουν σε κοινές δράσεις, κοινές διεκδικήσεις για την αντιμετώ-

πιση των σημερινών δύσκολων προβλημάτων, εξέφρασε στηνομιλία του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο τεχνικός κόσμος βουλιάζει καθημερινά:

Μηδενικός σχεδιασμός – φόροι – χρέη – αυξήσεις – κλείσιμο εταιρειών και μετανάστευση.Ο κατήφορος σε θεσμικό επίπεδο συνεχίζεται.Αθέμιτος ανταγωνισμός, εκπτώσεις, στησίματα διαγωνισμών, όλα επιτρέπονται.Η ανεργία έχει ξεφύγει, είναι εκτός ελέγχου και δεν καταγράφε-ται για τους Έλληνες επιστήμονες.Ακόμη και τα έργα παραχώρησης να ξεκινήσουν – που δεν ξεκί-νησαν – είναι πια σταγόνα στον ωκεανό.Αυτή η αδιέξοδη πολιτική πρέπει να ανατραπεί.Το ΠΔΕ έχει μηδενιστεί. Το ΕΣΠΑ δυστυχώς κατευθύνεται σε αντίστοιχες λογικές. Οι προτάσεις μας για ωρίμανση μικρών και μεσαίων έργων δεν υιοθετήθηκαν. Η νέα προγραμματική περίο-δος δεν περιλαμβάνει υποδομές και η προετοιμασία της είναι σεεμβρυακή μορφή. Επομένως, έργα δεν θα υπάρχουν.Το τραπεζικό σύστημα σε αντίθεση με το άνοιγμα των επαγγελ-μάτων μαζεύεται σε 3 ομίλους με γνωστές αρνητικές συνέπειες για την εγγυοδοσία και τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα υπάρχουμε σε σύντομο χρόνο. Πρέπει να αλλάξει ο πυρήνας της εφαρμοζόμενης πολιτικής.Η Κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί και να θέσει εκτός μνημονίου τις δημόσιες υποδομές και το ΠΔΕ. Να αλλάξει τους όρους της νέας προγραμματικής περιόδου, να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις από την υποταγή στους μεταπράτες και στο τραπεζικό σύστημα.Το ΤΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες που στο-χεύουν στη διάσωση του τεχνικού κόσμου.

Δεν πιστεύουμε στα μονοπώλια«Η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή όπως φαίνεται έχει τρεις μεγάλες Τεχνικές Εταιρείες οι οποίες πραγματικά δημιουργούν ένα μο-νοπώλιο και αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που είναι σημερινό, είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε με τα μεγάλα έργα και με τις οδηγίες θα έλεγα της κυβέρνησης έτσι όπως ήταν και φτάσαμε να έχουμε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις και ουσιαστικά από κει και πέρα τους μικρομεσαίους. Έτσι δε μπορεί να προχωρήσει η πα-τρίδα». Αυτό επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Α. Κονακλίδης, Πρόεδρος ΤΕΕ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας. Πιστεύω, συ-νέχισε, ότι κανένας δεν πιστεύει στα ολιγοπώλια και στα μονο-πώλια. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε κι εμείς στο ΤΕΕ αλλά και η κυβέρνηση.«Σήμερα – κατέληξε - έπρεπε οι Έλληνες Μηχανικοί να κατα-σκευάζουν όλα τα Βαλκάνια. Γιατί έχουν την καλύτερη τεχνο-γνωσία, έχουν τις καλύτερες γνώσεις αλλά έχουν και τη δυνα-τότητα να κατασκευάσουν. Τι κάναμε σ’ αυτό; Είμαστε η ουρά. Έχει ευθύνες η εξουσία; Σαφέστατα έχει. Για να προχωρήσου-με λοιπόν μπροστά χρειάζεται, πέρα από την αυτοκριτική που θα κάνουμε εμείς, χρειάζεται να πιέσουμε την εξουσία, να πάμε σ’ έναν διάλογο».

14 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 17: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013
Page 18: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣΟικονομικός Απολογισμός – ΠροϋπολογισμόςΕισηγητής: Χρήστος Καπάζογλου, Ταμίας της ΠΕΣΕΔΕΤα συνολικά έσοδα της χρήσεως 2012 ανήλθαν στα 339,671,62 ευρώ, όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ο Ταμίας της ΠΕΣΕΔΕ Χρήστος Καπάζογλου, ενώ τα έξοδα σε 281,617,20 ευρώ.

Ειδικότερα επισήμανε:Α) Όσο αφορά τα έσοδα έχουμε μια αύξηση ως προς τα προϋπολογισθέντα κατά 43.671,62€ (ήτοι ποσοστό 14,75% ) που οφεί-λεται στον συγκρατημένο προϋπολογισμό εσόδων λαμβάνοντας υπόψιν την κρίση που υπάρχει και κυρίως στα δημόσια έργα, κατά δεύτερο την αυξημένη από την προσδοκώμενη είσπραξη παλαιοτέρων συνδρομών από τουςσυνδέσμους , τρίτο την πολύ καλή τοποθέτηση του αποθεματικού της ΠΕΣΕΔΕ με υψηλά επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων και τέλος την είσπραξη χορηγιών για το συνέδριο και τις εκδηλώσεις της ΠΕΣΕΔΕ , που καλώς εμφανίζονται στις λογαριασμό «επιχορηγήσεις» και εμφανίζονται παραπάνω από τα αρχικά προϋπολογισθέντα (5.000), έπειτα λόγωσυμψηφισμού με οφειλόμενες συνδρομές, εμφανίζονται ορθώς στον λογαριασμό συνδρομές και τέλος εμφανίζονται και στον λογαριασμό εξόδων Επιχορηγήσεις Συνδέσμων , λόγω απόδοσης τους στους εκάστοτε συνδέσμους που αφορούν τις εκδηλώ-σεις .

Β) Όσον αφορά τα έξοδα θεωρώ ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας , που είναι η κατά το δυνατόν μείωση των δαπανών της ΠΕΣΕΔΕ . Τα προϋπολογισθέντα έξοδα ( 291.420,00) εκτελέσθηκαν κατά 96,64% σε σχέση με τα εκτελεσθέντα (281.617,20) . Τέλος το ταμειακό υπόλοιπο της ΠΕΣΕΔΕ στις 31/12/2012 είναι 395.473,20€ έναντι 337.879,58 € , στις 31/12/2011 ήτοι αυξημένο κατά 57.593,62€ ( ποσοστό 14,56%).

Όσον αφορά το Σχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Χρήστος Καπάζογλου και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Συνέδριο, αυτός προβλέπει: Έσοδα 296.000 ευρώ και δαπάνες 265.750 ευρώ.

Επαγγελματικά θέματαΕισηγητής: Νικόλαος Διάκος Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε τα κύρια σημεία της εισήγησης του Νικόλαου Διάκου, Β’ Αντιπροέδρου της ΠΕΣΕΔΕ με θέμα «Επαγ-γελματικά Θέματα». «Συνάδελφοι, δυστυχώς, βρίσκομαι για μία ακόμη φορά στο βήμα ενός ακόμη συνεδρίου μας, με τον άχα-ρο ρόλο του εισηγητή επαγγελματικών θεμάτων που εγώ θα ονόμαζα επαγγελματικά προβλήματα. Είναι συγκεκριμένα θέματα, τα οποία έχω θίξει επιγραμματικά ή και λεπτομερώς, στη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων ετών που κλήθηκα από τους συνέδρους των Σερρών, να προ-σφέρω κι εγώ μέσα από την επίλυση κάποιων προβλημάτων που ταλανίζουν χρόνια τώρα τους συναδέλφους.Δυστυχώς παρά την επιμονή μου και τις τόσες επισκέ-ψεις στα υπουργεία και τις συγκεκριμένες προτάσεις μου που δεν προκαλούσαν δαπάνη στον προϋπολογισμό του κράτους τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά, ανεξάρτητα από το χρώ-μα ή την σύνθεση της κεντρικής κυβέρνησης και απαξιωτι-κά για τον κλάδο.Αυτό έδειξε και δείχνει την παντελή αδιαφορία της εξουσί-

ας απέναντι στον κόσμο που τους επέλεξε και τους κατοίκους της χώρας που την τύχη της θα έπρεπε να διαχειρισθούν .Είχα την εμπειρία και την ατυχία συνάμα μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια να έχει το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, τρεις «κατοίκους». Ο πρώτος ήθελε καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, ο δεύτερος έβα-λε κάτι μπαλώματα στο Ν. 3669 ( Ν. 4012) και ο τρίτος τα ξή-λωσε ολίγον. Ράβε ξήλωνε λοιπόν για να φαίνεται ότι το υπουργείο παρά-γει έργο, ενώ στην ουσία έκανε τερατογένεση, μετατρέποντας την δημόσια διαβούλευση σε μονόλογο».«Για όλο αυτό το κατάντημα, συνάδελφοι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στηρίξανε για δεκαετίες την εθνική οικο-νομία, τόνισε σε άλλο σημείο, φταίει το «βουλευτικό επάγγελ-μα» και κατ’ επέκταση η κληρονομική μεταβίβαση της βουλευ-τικής έδρας. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο μ’ αυτό που είπε κάποτε ένας αεί-μνηστος Υπουργός Γεωργίας επισκεπτόμενος την Ηλεία, σαν απάντηση για τις διαμαρτυρίες της χαμηλής τιμής της μαύ-

16 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 19: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ρης σταφίδας. «Αφού δεν σας συμφέρει γιατί σπέρνουνε;».Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινοί υπουργοί κατ’ επάγ-γελμα, κατά κανόνα ξένοι προς την κατασκευή ή αδιάβαστοι συνάδελφοι, οι οποίοι με τα έργα τους μας οδήγησαν εδώ που είμαστε αναγκαστικά και δια νόμου. Δεν υπάρχει άλλος κλάδος που να του φτιάχνουν κάθε τρεις και λίγο νόμο για να τον καθυποτάξουν και να τον τεμαχίσουν. Δεν υπάρχει άλλος κλάδος που να υπέστη αυτή την φοροεπι-δρομή. Δεν υπάρχει άλλος κλάδος που να λεηλατήθηκε η πε-ριουσία του τόσο στυγνά. Δεν υπάρχει άλλος κλάδος που να του στέρησαν το εφάπαξ (μείωση κατά 83% ) και που να τον υπο-χρέωσαν να πάει, για την ώρα στα 67 και 40 χρόνια εργασία, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί. Και όλα αυτά με πλεόνασμα 200 - 250 εκατομμύρια € το χρόνο του ΤΣΜΕΔΕ.Μας ανάγκασαν λοιπόν ν’ αυτοσχεδιάζουμε και να χρησιμο-ποιούμε ως όπλα επιβίωσης αυτές τις λεπτομέρειες που τους ξέφυγαν στον πακτωλό των νομοσχεδίων που παράγουν αλαφιασμένοι, προκειμένου να υποστηρίξουν την καρέκλα τους. Γνώση λοιπόν της νομοθεσίας στις λεπτομέρειες και κατά μέ-τωπον επίθεση και όχι μόνο .Καταστήστε χωρίς φόβο υπεύ-θυνους τους υπαίτιους «οργανίσκους» της εξουσίας, ενώπι-ον του ακροατηρίου. Είναι αυτό που φοβούνται μετά την ψή-φιση και του Ν. 3528/2007 περί αστικής ευθύνης των υπαλ-λήλων.Ζητήστε πάντα να σας απαντάνε γραπτώς. Με βάση δηλαδή ποιο νόμο απαιτούνε. Θα δείτε και θα εκπλαγείτε, ειδικά τώρα ότι δεν θ’ απαντήσουν.Μην σταματάτε στις ενστάσεις φοβούμενοι τα 250 €, γιατί αυ-τές σίγουρα απορρίπτονται. Έχετε δικαίωμα προσφυγής σε 1ο βαθμό ενώπιον του Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία συχνά, πυκνά ακολουθεί την τύχη της έν-στασης. Εκεί που σίγουρα θα δικαιωθείτε, είναι η επιτροπή του άρθρου 152 (πρώην επιτροπή του άρθρου 18). Εκεί η εκδίκαση γίνε-ται κυρίως με κριτήρια νομικά και όχι πολιτειακοπολιτικά».

Οι Αναθέσεις «Όσον αφορά το πάγιο πρόβλημα των αναθέσεων, ανάφε-ρε στη συνέχεια ο Ν. Διάκος, γεννάται το εύλογο ερώτημα ποιοι εκθρέψανε τους σημερινούς πολιτειακούς υπόδικους και αυριανούς τροφίμους των φυλακών ; Ποιοι επιτρέψα-νε με βουλιμία την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος; Ποιοι φτιάξανε και φτιάχνουνε νόμους που επιτρέπουν την συνέχι-ση του φαινομένου της διαφθοράς; Ποιοι αντιτίθενται σε όποια κίνηση εξορθολογισμού του δημοσίου βίου;Η απάντηση είναι μία και θα εξακολουθήσει να είναι μία όσο κάποιες δεκάδες πολιτικών μας εν ενεργεία δεν πάνε να κρα-τήσουνε παρέα στη «στενή» σε τέως πολιτικούς και πολι-τειακούς. Είναι οι ίδιοι που κάθε φορά αλώνουν το νομικό σύστημα και δημιουργούν τις νόμιμες προϋποθέσεις διαφθοράς. Είναι οι ίδιοι ηθικοί αυτουργοί των κακουργημάτων, που μια ζωή πέρ-ναγαν στα ψιλά γράμματα και διαιώνιζαν την κομπίνα, την απά-τη και τον εύκολο πλουτισμό κυρίως των αρχόντων πολιτικών και πολιτειακών».

Ο Καλλικρατικός Νόμος 3852/2010 Προστατεύει τους εργολάβουςΟ Ν. Διάκος, αφού παρέθεσε ατόφια αποσπάσματα από το νόμο Καλλικράτη (Ν. 3852/2010), επισήμανε:«Έχουμε και λέμε συνοπτικά και απλά. Για να εγγράψει ένας δήμαρχος στον προϋπολογισμό του, συ-γκεκριμένο καινούργιο ή συνεχιζόμενο έργο, πρέπει να έχει εξοφλήσει τα προηγούμενα. Οι πιστώσεις που είναι γραμμένες στον προϋπολογισμό διατί-θεται μόνο μετά από απόφαση του αρμοδίου οργάνου. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να συντρέχουν οι προηγούμε-νες προϋποθέσεις (να έχουν εξοφληθεί τα παλιά και να υπάρ-χει το χρήμα).Επειδή όμως έχει προηγηθεί το μεγάλο φαγοπότι, επειδή έχουν μειωθεί οι αυτοτελείς πόροι (ΣΑΤΑ, ΚΑΠ κ.λ.π.) και επειδή πρέπει κάθε μήνα να υποβάλουν δήμοι και περιφέρει-ες ηλεκτρονικά το «ταμείο τους» στο υπουργείο εσωτερικών, όταν τα λεφτά δεν φτάνουν ( διατιθέμενη πίστωση ), οι πολιτει-ακοί βρήκαν το εξής κόλπο: Πολλά έργα συνεχιζόμενα, άκουσον – άκουσον δεν τα συ-μπεριλαμβάνουν στον προϋπολογισμό του Δήμου και όταν το αντιληφθείς σε καλούν να συνεχίσεις (δεν μπορείς να δι-ακόψεις τις εργασίες γιατί τέτοια περίπτωση δεν προβλέπε-ται στο άρθρο 53 του Ν. 3669/08) με την δικαιολογία ότι θα κά-νουν αναμόρφωση.Αναμόρφωση όμως χωρίς χρήματα δεν γίνεται, αλλά και να βρεθούν, ο νόμος του Καλλικράτη και κατά ακολουθία η εγκύ-κλιος 30 του Υπουργού Οικονομικών (αριθμ. πρωτ. 19664/20-4-2011, άρθρο 3) το απαγορεύει ρητά.

Άρθρο 3 «Η εκ των υστέρων ανάληψη της υποχρέωσης, η έγκριση δηλ της δαπάνης και η διάθεση της αναγκαίας πίστωσης σε χρόνο μεταγενέστερο της πραγματοποίησης της δαπάνης δεν μπορεί να την νομιμοποιήσει αναδρομικά ( Ε.Σ. Τμήμα VII 209/2010, 114/2010 ) .Κατά μείζονα λόγο παράνομη είναι επίσης η δαπάνη όταν δι-ενεργείται σε χρόνο κατά τον οποίο δεν υπάρχει πίστωση στον προϋπολογισμό, η μεταγενέστερη δε αναμόρφωση του προϋ-πολογισμού και η εκ των υστέρων έγκριση της δαπάνης δεν θεραπεύουν την παρανομία αυτή ( Ε.Σ. ΤΜ. VII 342/2001 )».Έτσι λοιπόν τώρα έχουμε και έργα φαντάσματα που μας κα-λούνε να κατασκευάσουμε (να συνεχίσουμε κυρίως), που δεν αναφέρονται στον προϋπολογισμό, τρέχοντος έτους. Εσείς βέβαια μη μασάτε, αφήστε τους να σας κηρύξουν έκ-πτωτους και θα δείτε τι έχει να γίνει! (Πόσοι θα πάνε σπίτι τους με το Ν. 3528/2007 περί αστικής ευθύνης υπαλλήλων)».

Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου«Είναι οι γνωστές σε όλους Δ.Ε.Υ.Α (δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης - αποχέτευσης) και ακολουθεί η ΔΕΔΔΗΕ (πρώην Δ.Ε.Η.) κ.λπ., επισήμανε ο Ν. Διάκος.Αυτές λοιπόν οι επιχειρήσεις έχουν δικό τους ευαγγέλιο και απαντάνε σε δικούς τους νόμους και κανόνες.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 17

Page 20: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣΚι ενώ βγάζουν στον αέρα εργασίες με «βαριές» διακηρύ-ξεις, όταν δεν τους βολεύει το αποτέλεσμα, ενεργούν με ιδι-ωτικοοικονομικά κριτήρια. Με λίγα λόγια δίνουν την δου-λειά σ’ όποιον αυτοί κρίνουν ότι τους εξυπηρετεί τα συμφέ-ροντα, γράφοντας στα παλιά τους υποδήματα νόμους και δι-ακηρύξεις.Εδώ η αντίστασή μας είναι μειωμένη μια και δεν απαντάνε στην νομοθεσία περί έργων ή εργασιών που διέπουν τα νο-μικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου .Όπλο μας τα ασφαλιστικά μέτρα για να μην υπογραφεί η σύμ-βαση, η τακτική δικάσιμος ή η προσφυγή στο ακροατήριο για την διεκδίκηση αποζημίωσης». Για του λόγου το αληθές παρέθεσε σχετική απάντηση του νο-μικού συμβούλου της ΠΕΣΕΔΕ κ. Γακίδη σχετικά με ερώτημά του για τις ενδεδειγμένες ενέργειες σε περίπτωση αντιδικίας με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Η απάντηση κ. Διάκο, με την παρ. 5 του άρθρου 10 του Ν. 4071/2012 προ-στέθηκε το εξής εδάφιο στην παρ. 1 του άρθρου 225 του Ν. 3852/2010: «Ειδικά, σε ό,τι αφορά τις ΔΕΥΑ, εκτός από τις παρα-πάνω αποφάσεις, αποστέλλονται επιπλέον προς έλεγχο νομιμότη-τας οι αποφάσεις εκείνες που αφορούν: α) την ψήφιση του Προϋ-πολογισμού της επιχείρησης και του τεχνικού προγράμματος έρ-γων, καθώς και κάθε τροποποίησή τους, β) την αγορά και εκποίη-ση ακινήτων κτημάτων, γ) την επιβάρυνση των ακινήτων της επι-χείρησης με εμπράγματα δικαιώματα και δ) τις μελέτες, τα έργα και τις προμήθειες». Ο έλεγχος αυτός δεν προβλέπεται να ασκεί-ται κατόπιν προσφυγής του ενδιαφερόμενου. Μπορεί, όμως, με την υποβολή έγγραφης Αναφοράς προς τον ΓΓ της Αποκεντρωμέ-νης Διοίκησης να του επιστήσει την προσοχή κατά τον έλεγχο νο-μιμότητας που θα ασκήσει.

Παλιότερα, απ’ όσα γνωρίζω οι αποφάσεις αυτές δεν ελέγχονταν. Με την 324/2007 απόφαση του ΣτΕ είχε κριθεί όπως έκρινε στην περίπτωσή σας η Επιτροπή του άρθρου 152. Ότι, δηλαδή, οι συμβάσεις που συνάπτονται με ιδιώτες, στα πλαί-σια της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων αυ-τών, αποτελούν συμβάσεις του ιδιωτικού δικαίου, αφού οι επιχει-ρήσεις αυτές είναι νπιδ. Απαράδεκτη η αίτηση ακύρωσης λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας των διοικητικών δικαστηρίων, εφόσον στρέφονται κατά πράξεων που προηγούνται της συνάψεως συμ-βάσεως ιδιωτικού δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για τις πράξεις του δημοτικού συμβουλίου, με τις οποίες ασκήθηκε έλεγχος νομιμό-τητας των πράξεων του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης.Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΔΔΗΕ έχετε υπόψη σας ότι ουσιαστικά πρό-κειται για ιδιωτική εταιρία που δεν υπάγεται στη νομοθεσία των δημοσίων έργων, οι δε πράξεις της προσβάλλονται μόνο στα πο-λιτικά δικαστήρια.Σε μία περίπτωση είχα καταγγείλει παρόμοια συμπεριφορά σε δι-αγωνισμό της ΔΕΗ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάστη-κε και απαντήθηκε (χωρίς, όμως, πρακτικό αποτέλεσμα).

Σας στέλνω, για ενημέρωση, τη σχετική εξώδικο και την καταγ-γελία.

Έργο – Εργασία«Έχω αναφερθεί και παλιότερα στο συνέδριο της Αλεξανδρού-πολης, για το καινούργιο φρούτο που λέγεται εργασία, συν’ε-χισε ο Ν. Διάκος. Εκτός του γεγονότος ότι ο ορισμός της εργασίας πολύ απέχει από την αποδεκτή πραγματικότητα, η εφεύρεση αυτή επιτε-λή δύο σκοπούς. 1) Την κατάργηση του εργολαβικού οφέ-λους κατ’ αρχήν, πράγμα το οποίο έχουν επιδιώξει οι δήμαρ-χοι, κατά καιρούς και το έχουν πετύχει εν μέρει (κατάργηση του 28%) και 2) Την κατάργηση των εργοληπτικών πτυχίων και την εφαρμογή σε πλήρη ανάπτυξη πλέον του ΣΔΙΤ (Σύ-μπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα).Βέβαια από τον ορισμό της εργασίας δεν προκύπτει ότι όλες αυτές οι κατηγορίες έργων που μεταπήδησαν ελέω ελεγκτι-κού συνεδρίου στις εργασίες είναι τέτοιες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία έχουμε :

Εργασία - παροχή υπηρεσίας Είναι η σωματική ή πνευματική προσπάθεια για την επίτευ-ξη τεχνικού ή άλλου αποτελέσματος για το οποίο δεν απαιτεί-ται η χρήση ειδικών τεχνικών γνώσεων και μεθόδων, καθώς και η χρησιμοποίηση εξειδικευμένου επιστημονικού ή τεχνι-κού προσωπικού. Και βέβαια εδώ κατατάσσει και τις πάσης φύσεων ηλεκτρο-λογικές εγκ/σεις και παρεμβάσεις σε ηλεκτρικούς πίνακες και αντλιοστάσια ενώ θεωρεί ως δημόσιο τεχνικό έργο την κατασκευή και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ή την τοποθέτηση πλαστικών δαπέδων ή την συντήρηση αγροτικών δρόμων.Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή όλοι οι «αγράμματοι» εστεγασμέ-νοι ή εμπειροτέχνες γίνονται εργολάβοι δημοσίων έργων, παρ’ ότι δεν κέκτηνται ειδικών τεχνικών γνώσεων και ορί-ζονται ως εργασίες, παρεμβάσεις που αν δεν έχεις ειδικές τεχνικές γνώσεις κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να προκα-λέσεις ολοκαύτωμα. Βέβαια η νομοθετική εξουσία είναι εξουσία κι εμείς πρέπει ν’ αντισταθούμε με ότι διαθέτουμε. Και αυτό που διαθέτουμε έναντι αυτών που μας ανταγωνίζο-νται με μια βεβαίωση του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρί-ου είναι η γνώση της νομοθεσίας. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίσετε ότι όλες οι εργασίες διέπονται μέχρι την δημοσίευση του σχετικού Π.Δ. από το Π.Δ. 28/80. Συνεπώς πατώντας σε λεπτομέρειες όπως η μηχανοσήμανση των προσφορών π.χ. μπορείτε να κερδίσετε έναν διαγωνισμό. Γιατί κατά κανόνα οι ανταγωνιστές που δεν κέκτηνται πτυχίο ΜΕΕΠ ή εμπειροτεχνικό, δεν μηχανοσημαίνουν τις προσφο-ρές τους. Πράγμα το οποίο είναι λόγος ακυρότητας σύμφωνα με το άρθρο 19 του Π.Δ. 28/80. Για το λόγο αυτό διεβιβάσθη στους δήμους η εγκύκλιος 2/11-1-2007 με αριθμό πρωτ. 2037 από το Υπουργείο Εσωτερικών

18 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 21: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με θέμα εφαρμογή διατάξεων Ν. 3463/2006 όπου στην παρ. Γ΄ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ανα-φέρεται ρητά: «Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 209 του Ν. 3463/2006 η παροχή των κάθε είδους υπηρεσιών προς τους Δήμους, τις Κοινότητες, τους πάσης φύσεως Συνδέσμους τους, τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα ιδρύ-ματά τους, πλην αυτών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμο-γής του Ν. 3316/2005. ΦΕΚ 42 Α΄ ( μελέτες ), ρυθμίζεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρω-σης και Οικονομίας και Οικονομικών. Μέχρι να εκδοθεί το ανωτέρω προεδρικό διάταγμα και σύμ-φωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 273, οι κάθε είδους υπηρεσίες, εκτός από τις υπηρεσίες που παρέ-χονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3316/2005 ΦΕΚ. 42 Α΄ (μελέτες ), διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 28/1980 (ΦΕΚ 11 Α΄ ), περί εκτελέσεως έργων και προμηθει-ών Ο.Τ.Α., με την επιφύλαξη των ειδικών ρυθμίσεων του Π.Δ. 346/1998 ( ΦΕΚ. 230 Α΄), ως ισχύει. Σε κάθε περίπτωση για τη σύνταξη και θεώρηση μελετών για υπηρεσίες εφαρμόζονται οι ανωτέρω διατάξεις»

«Θα ήταν άδικο βέβαια – κατέληξε ο Ν. Διάκος - πέρα από το ανικανοποίητο των αιτημάτων μας, να μην αναφέρουμε ότι μετά από αρκετά χρόνια και πολλές εναλλαγές στην εξουσία και το υπουργείο ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του Γ.Γ. κ. Σιμό-

πουλου επήλθε ένα «ψαλίδισμα» σε βασικές διατάξεις του Ν. 4070 /12, μεταξύ των οποίων και η μείωση των πρόσθετων εγγυήσεων. Όμως όλα αυτά είναι μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνη-σης και καμία σχέση δεν έχουν με τις προτάσεις και επιδι-ώξεις μας.Για παράδειγμα πέραν της κατάργησης των πρόσθετων εγγυ-ήσεων, εμείς στην τελευταία συνάντηση που κάναμε με το κ. Σιμόπουλο ζητήσαμε την κατάργηση μεταξύ άλλων της κα-τάπτυστης εγκυκλίου 11/2012 του απελθόντος γραμματέα κ. Γιάννη Οικονομίδη, ο οποίος έδωσε και αναδρομική ισχύ προσπαθώντας έτσι να λύσει τις διαφορές του με τους μεγά-λους κατασκευαστές. Επίσης ένα βασικό αίτημά μας ήταν να προσαρμοσθεί το ύψος των όποιων εγγυητικών καλής εκτέλεσης στο ποσό της σύμβασης, όπως ήταν παλιότερα και όχι όπως είναι σήμε-ρα, που οι εκπτώσεις είναι στο 50% κατά μέσον όρο και μας αναγκάζει το καθεστώς, πέραν των πρόσθετων εγγυήσεων να προσκομίζουμε διπλάσιου ύψους εγγυητικές (λόγω πλασματι-κού ποσού σύμβασης). Πέραν όμως από αυτές τις προσπάθειες για την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, θα ήταν παράλειψη να μην μνη-μονεύουμε την καταλυτική συμβολή των συναδέλφων της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ κ.κ. Θ. Βασιλείου και Ξ. Καρκαντζού με των οποίων την θετική παρέμβαση, αυξήθηκε το όριο των εκπτώσεων για πρόσθετες εγγυήσεις παρεχόμενες από το ΤΣΜΕΔΕ από 32% σε 42%. Μπράβο τους».

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 19

Page 22: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣΘεσμικό Πλαίσιο Δημοσίων ΈργωνΕισηγητής: Ορέστης Μεσοχωρίτης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ

Θέλω να επικεντρωθώ σ’ ένα ζήτημα: θα πρέπει από δω και πέρα ή νέα Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ που θα εκλεγεί να έχει ένα μπούσουλα: Αυτό το πόρισμα του συνεδρίου θα είναι ένας μπού-σουλας για να κατευθύνει και τις ενέργειές της ανάλογα. Η βα-σική μας κατεύθυνση θα πρέπει να είναι: Ζητούμε προστατευ-τισμό στο επάγγελμά μας ή πρέπει να πάμε προς την άλλη κα-τεύθυνση; Θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κανείς και για τα δύο. Και ο προστατευτικός είναι καλός, αν ρωτήσω τον καθέναν ατομι-κά από σας θα έλεγε ναι, και τα κατώτερα όρια να υπάρχουν και τ’ ανώτερα όρια να υπάρχουν και να μη μπορούν οι εμπει-ροτέχνες να έχουν πτυχίο και να μη μπορεί ο ένας να κάνει το άλλο, να περιορίσουμε λοιπόν και να περιχαρακώσουμε τη θέση μας. Νομίζω όμως ότι για να είμαστε ρεαλιστές κι επειδή οι εργολά-βοι είναι πρακτικοί άνθρωποι, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτή η εποχή έχει παρέλθει. Κανένα Υπουργείο, κανένας πολιτι-κός φορέας ή σχηματισμός δεν πρόκειται να μας δώσει κάτι που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τα μέτρα που λαμβάνο-νται για όλη την υπόλοιπη κοινωνία. Θα πρέπει λοιπόν όλες μας οι σκέψεις, οι ιδέες και οι προτάσεις να κατευθύνονται μάλλον στην αντίθετη πλευρά. δηλαδή πώς θα ομαλοποιήσουμε την αγορά τη δική μας, το χώρο μας, πώς θα εξαλείψουμε τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού, πώς θα υπάρχει ένας ανόθευτος, άδολος ανταγωνισμός μεταξύ μας με όσο το δυνατόν ισονομία και με ίσους όρους, όσο το δυνατόν πε-ρισσότερο.

Πέντε βασικά κεφάλαιαΈχω πέντε βασικά κεφάλαια. Θα ξεκινήσω από το εξής: Πολλοί θα σκεφτούν «μα τι μας λες, τι ανταγωνισμός, εδώ δεν υπάρ-χουν έργα, δεν υπάρχουν πιστώσεις, δεν υπάρχει τίποτα. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι κάθε χρόνο από αυτό το κουτσουρε-μένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, περισσεύουν χρήμα-τα. Φέτος περίσσεψαν από περίπου 1 δισεκατομμύριο που ήταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, περί τα 300 εκατομμύ-ρια ευρώ. Γιατί περίσσεψαν αυτά τα εκατομμύρια; Δε διατέθηκαν. Ήταν από το Δημόσιο, από τον προϋπολογισμό, από δημόσιες επενδύσεις και δε διατέθηκαν. Διότι ενώ στην αρχή του έτους έγινε μια κα-τανομή αυτού του δισεκατομμυρίου, αραδιάζοντας τα Υπουρ-γεία, τους Φορείς, τους Οργανισμούς και τις Περιφέρειες δόθη-καν κάποια χρήματα, πολλοί από αυτούς τους Οργανισμούς και τα Υπουργεία δε μπόρεσαν να τ’ απορροφήσουν. Γιατί δε μπόρεσαν να τ’ απορροφήσουν; Γιατί δεν ήταν έτοιμοι, γιατί δεν παρουσίασαν ούτε υποτυπώδεις μελέτες. Γι’ αυτό το λόγο. Κι ενώ εμείς λέμε «μα δεν υπάρχουν έργα, δεν υπάρχουν λεφτά, δε γίνεται το ένα, δε γίνεται το άλλο, είμαστε φτωχοί, σας χώρα, εν τούτοις περισσεύουν 300 εκατομμύρια». Εκεί λοιπόν πρέπει όχι η ΠΕΣΕΔΕ σαν ΠΕΣΕΔΕ μόνο αλλά τοπικά ο κάθε

Σύλλογος σε κάθε νομό έχει να παίξει κάποιο ρόλο.Ποιος είναι ο ρόλος που προτείνω να παίξει: Θα πρέπει οι Σύν-δεσμοι Εργοληπτών να παρακολουθούν στενά και να συνεργά-ζονται με τις Περιφερειακές και με τις Δημοτικές Αρχές εκεί που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται. Θα πρέπει να λαμβάνουμε γνώση του Τεχνικού τους Προγράμματος ή των επιθυμιών τους και να τους συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο.Μια ιδέα για προβληματισμό είναι, αν μπορέσουμε να το πετύ-χουμε και θεσμικά αυτό, να συνάπτουμε προγραμματικές συμ-βάσεις με τους Δήμους, ο Σύλλογος κάθε νομού, ώστε να βο-ηθά στην ωρίμανση των μελετών. Αν χρειάζεται ν’ αναθέτει σε κάποιον δικό του άνθρωπο να τρέξει αυτά τα προγράμματα, να ωριμάζουν οι μελέτες νωρίτερα. Να μην περιμένουμε από το υποστελεχωμένο Δημόσιο να μας ωριμάσει μελέτες για να τις στείλει στο Υπουργείο να πάρει λεφτά από δημόσιες επενδύσεις.Αυτό είναι μια δράση που δεν έχει να κάνει ούτε με προστατευτι-σμό ούτε με τίποτα. είναι μια ενέργεια δική μας, είναι αναπτυξια-κή ενέργεια , μπορούμε να την κάνουμε, μπορούμε να συνδρά-μουμε. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε για να κάνουμε κά-ποιο βήμα το οποίο να περπατήσει λίγο ευκολότερα τη ζωή μας, να γίνει λίγο ευκολότερη η ζωή μας χωρίς να χρειαστεί να κά-νουμε κάτι το τρομερό.

Να γίνει Μητρώο ΕπιβλεπόντωνΠολλοί επιχειρηματολογούν ότι το Δημόσιο είναι αναποτελεσμα-τικό διότι είναι υποστελεχωμένο, πολλοί έφυγαν, πολλοί απο-λύθηκαν, πολλοί πήραν σύνταξη. Μήπως όμως και παλαιότερα που ήταν υπερστελεχωμένο ήταν αποτελεσματικό; δε νομίζω να βρεθεί κάποιος εδώ ν’ απαντήσει ότι ήταν έτσι. Ποια θα πρέπει να είναι η λύση σ’ αυτό; Η λύση, και θα πρέπει να είναι και πρόταση της ΠΕΣΕΔΕ, τουλά-χιστον είναι δική μου πρόταση αυτή, θα πρέπει να είναι η εξής: Θα πρέπει να γίνει πλέον των Μητρώων Εργοληπτικών Επιχει-ρήσεων, πλέον των Μητρώων Μελετητών, κι ένα Μητρώο Επι-βλεπόντων. Εκεί λοιπόν θα μπορούν να εγγράφονται αυτοί που δεν κάνουν ούτε την κατασκευή, που μπορεί να ήταν παλιά κατασκευα-στές αλλά μην έχουν τη δυνατότητα πλέον να το κάνουν, αυτοί που ήταν μελετητές και δεν επιθυμούν να είναι πλέον μελετη-τές και έχουν κάποια εμπειρία, να μπορούν να εγγράφονται και να συστήσουν εταιρείες ενδεχομένως οι οποίες θα είναι εταιρεί-ες ανεξάρτητων συμβούλων και να παίζουν το ρόλο της Διευ-θύνουσας Υπηρεσίας σε κάποιους Δήμους ή σε κάποιες Περι-φέρειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν υπηρεσίες ανεξάρτητου Μηχανικού.Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε δουλειά σε συναδέλ-φους μας οι οποίοι σιγά-σιγά βλέπουν τον εαυτό τους να βγαί-νει εκτός επαγγέλματος, πλην όμως έχουν πλεονάζουσα εμπει-ρία και μπορούν να την αξιοποιήσουν. Μα, θα μου πείτε αυτά γί-νονται; Είναι δυνατό να σε ελέγχει κάποιος ιδιώτης; Και τι έλεγ-

20 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 23: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

χος θα είναι αυτός; Νομίζω η εμπειρία έχει δείξει από τα μεγά-λα έργα τουλάχιστον όπου προσλαμβάνονται ιδιωτικές εταιρείες που ασκούν επίβλεψη, ότι είναι πολύ πιο αυστηρές αυτές. Και γιατί είναι αυστηρές; Διότι δεσμεύονται με εγγυητικές επι-στολές απέναντι στον κύριο του έργου. Έχουν επαγγελματική ευ-θύνη, έχουν ασφαλιστήρια επαγγελματικής ευθύνης και αν δεν κάνουν τη δουλειά τους καλά είναι υπόλογοι όχι μόνο θεωρητι-κά αλλά και πρακτικά με χρήματα, με κατάπτωση εγγυητικών. Να μειωθεί η επιρροή των τραπεζών (υπότιτλος)Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει θεσμικά, τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει η ΠΕΣΕΔΕ ως θεσμοθέτηση από το Υπουργείο, για να μπορέσουμε να κινηθούμε λίγο πιο άνετα στον επόμενο χρόνο ή στα επόμενα χρόνια; Ποιος είναι ο πόλος που μας δυσκολεύ-ει; Όλοι το είπαν προηγουμένως, και ο κ. Διάκος που έκανε μια πάρα πολύ ωραία εισήγηση και πολύ λεπτομερειακή σε πολλά ζητήματα, είναι οι Τράπεζες.Πρέπει να έχουμε σα μπούσουλα και σαν πυλώνα διεκδικήσε-ων το να μειώσουμε την επιρροή των Τραπεζών πάνω μας. Είπε πολλές προτάσεις ο κ. Διάκος, είπε για το ΤΣΜΕΔΕ, είπε ωραία πράγματα, σα γενική όμως ιδέα πρέπει να ζητάμε πάντοτε αυτό, με κάθε τρόπο. όπως και να διαμορφώνονται τα πράγματα, να μειώνεται η επιρροή των Τραπεζών. Μα θα είναι η μείωση των απαιτούμενων εγγυήσεων καλής εκτέλεσης; Μα θα είναι η προσμέτρηση των πρόσθετων εγγυή-σεων για λήψη προκαταβολής; Μα θα είναι η μείωση των απαι-τούμενων κεφαλαίων για την επανάκριση των πτυχίων; Όλα αυτά τα ζητήματα αποδυναμώνουν την επιρροή των Τραπε-ζών στη ζωή μας. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος της νέας

Διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕ και όλες οι προτάσεις που θα στέλνου-με γιατί θα χρειαστεί πολλές φορές μέσα στην επόμενη θητεία να στείλουμε προτάσεις, θα πρέπει με βάση το πόρισμα που θα βγάλουμε ενδεχομένως σήμερα, να τους κατευθύνουμε.

Να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμόςΤι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε: Το παλέψαμε και στο πα-ρελθόν αλλά είναι μια αέναη προσπάθεια που δεν πρέπει να στα-ματάει ποτέ. Θα πρέπει να κινηθούμε στην προσπάθεια να μη λειτουργήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Πολύ καλό είναι αυτό σαν ευχολόγιο, φαντάζομαι όλοι το θέλουν, θα πρέπει όμως να ξεχάσουμε κι εμείς κάποια πράγματα., Θα πρέπει να σταματήσουμε να διεκδικούμε από τους φιλικούς Δήμους τις αναθέσεις. Θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι αν θα σταματήσουν οι αναθέσεις θα πρέπει να σταματήσουν για όλους. Θα πρέπει να το ζητάει η ΠΕΣΕΔΕ και το ζητάει μέχρι στιγ-μής και είναι σωστό να συνεχίσει να το ζητάει. Θα πρέπει να ζητήσει όπως το ζητούσε, να συνεχίσει να το ζητά-ει, την κατάργηση του συστήματος των μελετοκατασκευών. Εί-ναι ένα φαύλο σύστημα που δεν έχει υπάρξει περίπτωση που να μην έχει καταστρατηγηθεί. Θα πρέπει να προσπαθήσει και να συ-νεχίσει να προσπαθεί ν’ απαλειφθούν οι ειδικοί όροι από τις δι-ακηρύξεις και να σταματήσει αυτή η βιομηχανία παραγωγής ει-δικών όρων από το Τεχνικό Συμβούλιο των Δημοσίων Έργων του Υπουργείου.Θα πρέπει να είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας όπως τις δια-τυπώναμε στο παρελθόν να συνεχίσουμε και στο μέλλον. Θα πρέπει να συμπυκνώσουμε τα πολλά συστήματα, να εκμοντερ-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 21

Page 24: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣνίσουμε επιτέλους αυτό το σύστημα των πολλών συστημάτων προσφορών, να το κάνουμε ένα. Να γίνει η ελεύθερη συμπλή-ρωση τιμολογίου επιτέλους, ώστε να μην υπάρχει θέμα αλλοί-ωσης και πολυπλοκότητας του συστήματος αυτού των διαγωνι-σμών, να είναι πιο σίγουρο, να είναι ξεκάθαρο και ασφαλές Κάτι ειπώθηκε για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς. Είναι αναπόφευκτο. Είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, κάποια στιγ-μή πολύ συντομότερα απ’ ό,τι φαντάζεστε, θα το βρούμε μπροστά μας. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Μπορεί να λέμε όχι, μπο-ρεί να έχει χίλια δυο κακά, είναι σίγουρο ότι σε κάθε τι καινούρ-γιο υπάρχουν αντιδράσεις. Αν αποφασίσω στο επόμενο συνέδριο αυτό το πόντιουμ να το βάλω πίσω, θα υπάρχουν αντιδράσεις. Μέχρι να το συνηθίσου-με και να μας φανεί κάπως καλύτερο. Είναι βέβαιο ότι με τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό θα έχουμε κάποια προβλήματα. Δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει κάποια στιγμή καλύτερα ή χειρότε-ρα, το μόνο βέβαιο είναι ότι εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Θα το βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και την τακτική μας.

Τιμολόγια Δημοσίων ΈργωνΕπόμενο θέμα: Έχει να κάνει με τις τιμές, με τα επίσημα τιμολό-για δημοσίων έργων. Η ΠΕΣΕΔΕ στο παρελθόν έχει χρηματοδο-τήσει μια εργασία πολύ σοβαρή μαζί με τις υπόλοιπες Εργολη-πτικές Οργανώσεις, η οποία, η ομάδα Τουλιάτου αν έχετε κάποιοι ακουστά, έχει καταλήξει, έχει κάνει μια εργασία, έχει προτείνει νέα τιμολόγια με νέο τρόπο ανάλυσης τιμών το έχει προτείνει στο Υπουργείο, μέσα στην τριετία που μας πέρασε. Παρ’ ότι ήταν απολύτως έτοιμο και πλήρες το σχέδιο αυτό, το Υπουργείο θεώρησε καλό να μην προχωρήσει και ν’ αφήσει αυτή την κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε να διαιωνίζεται. Εί-ναι ευθύνη δική μας να επαναφέρουμε αυτό το ζήτημα να το πο-λεμήσουμε. Σε όλες τις «προηγμένες» χώρες του κόσμου, δεν υπάρχει η διαδικασία, το κράτος να ορίζεται τα επίσημα τιμολό-για.Τα επίσημα τιμολόγια δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως εγχειρί-δια και μέθοδοι κοστολόγησης με αναλύσεις τιμών σε όλα τα είδη των εργασιών τα οποία τα χρησιμοποιούν οι κατασκευα-στές μόνο και μόνο για να κοστολογήσουν τη δουλειά τους, να κοστολογήσουν τις εργασίες που φαντάζονται ότι εμπεριέχονται σε μια μελέτη και να προσφέρουν μια τιμή. Δεν είναι μπούσου-λας για να δίνουν εκπτώσεις. Στα περισσότερα προηγμένα κράτη του κόσμου. Νομίζω ότι και εκεί, θέλουμε δε θέλουμε, θα πρέ-πει ν’ αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε σοβαρά ότι θα πάμε προς τα εκεί. θα πρέπει να ωριμάζει η σκέψη μας. Δε μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι μια ζωή στο σύστη-μα «μεγάλη έκπτωση, μικρή έκπτωση, όχι θέλω να σου βάλω πρόσθετες εγγυήσεις γιατί είναι μεγάλη η έκπτωση, όχι να σου μειώσω τις επίσημες τιμές για να δώσεις μικρότερες εκπτώ-σεις». Θα πρέπει να ξεφύγουμε απ’ αυτό, να τελειώνουμε με τα επίσημα τιμολόγια, να τελειώνουμε με τα συστήματα των εκπτώ-σεων. Ελεύθερη συμπλήρωση τιμολογίου, κοστολόγηση απ’ τον καθέναν, με τι αναλύσεις που κυκλοφορούν ενδεχομένως από συγγραφείς, από ομάδες εργασιών από το ΤΕΕ και ο καθένας να μπορεί να κάνει τη δουλειά του μόνος του. Αυτό σημαίνει μια

πρόοδο και μια ισονομία και μια ισοτιμία στους διαγωνισμούς. Το θέμα των προδιαγραφών υλικών: Έγινε μια προσπάθεια από το Υπουργείο η οποία ήταν κακήν κακώς, πολύ βιαστική, δημι-ούργησε περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι έλυσε, τελικώς ευ-τυχώς κάποιοι σκέφτηκαν ν’ αναστείλουν την αναδρομική ισχύ των νέων προδιαγραφών και εν πάση περιπτώσει σ’ αυτό το θέμα νομίζω ότι δεν έχουμε να πούμε κάτι αρνητικό και κάποια στιγμή στις νέες διακηρύξεις και στα νέα έργα που δημοπρατού-νται, θα πρέπει να όλοι να έχουμε υπ’ όψιν ότι θα δημοπρατού-νται με τις νέες τεχνικές προδιαγραφές.Πάμε τώρα στον τομέα κατασκευή έργων. Όλα τα προηγούμενα αφορούσαν ένα θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε όλοι μας. Όλα αυτά που ανέφερα είναι προς προβληματισμό. Θα ήθε-λα ενδεχομένως αν κάποιοι δεν έχουν τόσο πολύ αγωνία περί τα εκλογικά να πάρουν το λόγο να προσθέσουν κι αυτοί τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, οι οποίες να καταγραφούν και να μπορέ-σουμε να τις κάνουμε και πόρισμα του συνεδρίου.

Διαδικασία Επίλυσης ΔιαφορώνΠάω στο τελευταίο ζήτημα που απασχολεί τη διαδικασία της κα-τασκευής. Πολλά θα μπορούσε να πει κανένας, αλλά και πάλι ένα θεσμικό που θα μπορούσε να ζητάει πάντοτε η ΠΕΣΕΔΕ χω-ρίς να γίνεται ποτέ κουραστική είναι η απλοποίηση των διαδικα-σιών ενστάσεων αιτήσεων θεραπείας κτλ. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους πάντες, πολλοί από μας εί-μαστε αντικείμενο κατάχρησης της υπερβολικής εξουσίας που δίνει ο νόμος στις Υπηρεσίες απέναντι στους αναδόχους των έρ-γων και δε μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας γιατί σύμφωνα με το νόμο υπάρχει μια προδικασία μέχρι να φτάσεις στο Δικαστή-ριο η οποία μπορεί να είναι 5-6 μήνες και χάνεται το αντικείμενο της διεκδίκησής μας μέχρι τότε.

Έχουν γίνει προτάσεις στο θεσμικό πλαίσιο για δημιουργία Επι-τροπών Επίλυσης Διαφορών. Θα μπορούσαμε αυτό να το σκε-φτούμε όλοι μαζί, να κάνουμε κάποια πιο συγκροτημένη πρότα-ση, να υπάρχει μια διαρκής Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών που προκύπτει από τα δημόσια έργα, ανά Περιφέρεια, η οποία να μη συνεδριάσει μια φορά το μήνα αλλά να είναι διαρκής, να είναι κάθε μέρα εκεί, να μην υπάρχει πλειοψηφία συντριπτική των δημοσίων υπαλλήλων, να υπάρχει μια ισορροπία στη σύνθεσή της, για να μπορούμε να περπατάμε και να λύσουμε τα ζητήμα-τά μας.

Επίσης, για ν’ αντιμετωπισθεί η διαφθορά η οποία δεν είναι μόνο στους άλλους αλλά και είναι και μέσα στον εργοληπτικό κλάδο αλλά και μέσα στις Υπηρεσίες, θα πρέπει να ζητήσουμε και τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων σε κάθε Υπουρ-γείο, ή τουλάχιστον σε κάθε Υπουργείο που δημοπρατείται. Αυτά λοιπόν σα βασικά κεφάλαια προβληματισμού. Θα ήθελα ν’ ακούσω και από συναδέλφους που έχουν έρθει από μακριά και τις δικές τους προτάσεις, να τα συμπεριλάβουμε, αν συμφωνεί και το Σώμα, σε κάποιο πόρισμα το οποίο θα γράψουμε αύριο, θα το ανακοινώσουμε και ν’ αποτελέσει πλέον και το μπούσου-λα και τον οδηγό για τη νέα Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ που θα προ-κύψει.

22 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 25: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013
Page 26: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμ-βουλίου που προέκυψε από τις εκλογές κατά τη διάρκεια του 69ου Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ και η οποία πραγματο-ποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 2013, πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ αναδείχτηκε ο Γιώργος Γάγαλης, ο οποίος τα έξι προηγούμενα χρόνια ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Πι-στοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνι-κών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδο-νίας. Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης αναδείχτηκε ο Ευάγ-γελος Γαλάνης, του Συνδέσμου Πατρών, Β’ Αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Καλτσάς, του Συνδέσμου Φθιώτιδας, Γενικός Γραμματέας ο Νικόλαος Διάκος, του Συνδέσμου Ηλείας, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ο Δημήτριος Ορφανί-δης, του Συνδέσμου Καβάλας και ταμίας ο Εμμανουήλ Σι-νωπίδης, του Συνδέσμου Πιερίας.

Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΣΕ-ΔΕ αποτελούν οι: Αψώκαρδου Βασιλική (Σύνδεσμος Λέσβου), Γαλάνης Στέργιος (Σερρών), Γεωργουλόπουλος Γεώργιος (Μεσση-νίας), Γκέλλας Χρήστος (Αθήνας), Καραγιώργης Νικόλαος (Χαλκιδικής), Κατσούλας Κωνσταντίνος (Αθήνας), Καφρί-τσας Γεώργιος (Αθήνας), Κλαπαδάκης Εμμανουήλ (Αθή-νας), Κοτορένης Χρήστος (Καστοριάς), Μεσοχωρίτης Ορέστης (Θεσσαλονίκης), Μητσόπουλος Βασίλειος (Λάρι-σας), Μπελιμπασάκης Στέφανος (Ηρακλείου), Μπουζιά-κας Δημήτριος (Αθήνας), Μπούσγος Ηλίας (Αθήνας), Μυ-λωνάς Αριστοτέλης (Καρδίτσας), Παπαβασιλείου Αναστα-σία (Άρτας), Ρούλιος Αντώνιος (Ρεθύμνου), Τζήκας Γεώρ-γιος (Θεσσαλονίκης) και Τσιακίρης Απόστολος (Έβρου).

Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΣΕΔΕ αποτελείται από τους: Γάγαλη Γεώργιο, Γαλάνη Ευάγγελο, Καλτσά Νικό-λαο, Διάκο Νικόλαο, Γεωργουλόπουλο Γεώργιο, Μεσο-χωρίτη Ορέστη και Ρούλιο Αντώνιο.

Διαφάνεια, εξάλειψη γραφειοκρατίας και απορρόφηση πόρων οι πρώτες προτεραιότητες Ο νέος Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Γιώργος Γάγαλης σε δήλω-σή του μετά την εκλογή του επισήμανε την ανάγκη συνερ-γασίας του συνόλου του κατασκευαστικού κόσμου, ώστε να επιλυθούν τα καυτά προβλήματα των εργοληπτικών επιχειρήσεων της χώρας που απειλούνται με αφανισμό. Όπλο του στις προσπάθειές του πρόσθεσε ότι θα αποτελέ-σουν η αγάπη των συναδέλφων του, τα κοινά προβλήμα-τα του κλάδου και η προσήλωση στους θεσμούς διαφάνει-ας που πρέπει να διέπουν τα δημόσια έργα. «Η διεκδίκη-ση - τόνισε - θα είναι σκληρή. Δεν λειτουργούν σωστά οι κανόνες, όταν από τις συναντήσεις μένουν μόνο τα χαμό-γελα και οι χειραψίες. Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά».Ο Γιώργος Γάγαλης, πρόσθεσε τέλος πως θέτει ως πρώ-τες προτεραιότητες την ανάγκη απόλυτης διαφάνειας στα δημόσια έργα και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που δυσκολεύουν την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που αφορούν τους μικρομεσαίους εργολήπτες.

Ποια είναι τα μέλη του Προεδρείου Στη συνέχεια παραθέτουμε σύντομα βιογραφικά των με-λών του προεδρείου της ΠΕΣΕΔΕ:

Ν Ε Ο Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ε Ι Ο Σ Τ Η Ν Π Ε Σ Ε Δ ΕΠρόεδρος αναδείχτηκε ο Γιώργος Γάγαλης

24 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 27: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 25

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΓΑΛΗΣΟ Γιώργος Γάγαλης του Νικολάου κατάγεται από τη Ζί-τσα Ιωαννίνων και γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη.Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Ντάρμστατ στη Γερμανία.Κατοικεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι Πρόε-δρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ανώνυμης Τεχνικής Εταιρείας 3ης Τάξης του ΜΕΕΠ με έδρα τη Θεσσαλονίκη.Διετέλεσε επί τρεις θητείες (2007 – 2013) Πρόεδρος του ΣΠΕΔΕ Θεσσαλονίκης & Κεντρικής Μακεδονίας.Είναι μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας από το 2007. Είναι Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣΟ Ευάγγελος Γαλάνης γεννήθηκε στη Πάτρα στις 26/3/1957. Αποφοίτησε από το 3ο Γυμν. Αρρένων το 1975 και μπήκε στη σχολή Πολ. Μηχανικών του Ε.Μ.Π.. Ολοκλή-ρωσε τις σπουδές του τον Ιούνιο του 1980. Είναι μέλος ΤΕΕ από τις 28/7/1980. Υπηρέτησε από 9/1980 έως 9/1982 στην Αερο-πορία και από το 10/1980 ζει και εργάζεται στη Πάτρα . Από το 1983 είναι Εργο-λήπτης Δημ. Έργων.Τον Μάρτιο του 1993 εκλέχθηκε στο Δ.Σ. του Συλλ. Εργοληπτών Πάτρας, ενώ από τον Μάρτιο του1995 έως τον Μάρτιο του 1996 διετέλεσε Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλ. Εργοληπτών Πάτρας. Από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Μάρτιο του 2003 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλ. Εργοληπτών Πάτρας. Επίσης μέλος του Δ.Σ. του Συλλ. Εργοληπτών Πάτρας διετέλε-σε από τον 9/2011 έως τον 3/2013, ενώ υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ ως το Συνέδριο του Πύρ-γου Ηλείας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΤΣΑΣ Ο Νικόλαος Καλτσάς, γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1966 στη Λαμία, όπου και μεγάλωσε, δου-λεύοντας από μικρή ηλικία στην επιχείρηση της οικογένειας. Το 1993 αποφοίτησε από το Τ.Ε.Ι. Αθήνας, ως πολιτικός μηχανικός έργων υποδομής και αυτόματα ρίχτηκε στο στίβο των δημοσί-ων έργων, με αρκετή ήδη εμπειρία λόγω της προηγούμενης ενασχόλησής του. Από το 2004 έως το 2006 διετέλεσε, για λογαριασμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ειδικός επιστημονικός σύμβουλος, ελέγχου δημοσίων έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ παράλληλα εξελέγην Πρόεδρος στον Σύνδεσμο Εργοληπτών Δ.Ε. στο Νομό Φθ/δας και παραμένει επιτυχώς, έως σήμερα. Για αρκετά χρόνια διετέλεσε μέλος Νομαρχιακών Τεχνικών Συμβουλίων για το Ν. Φθ/δας υπερασπιζόμενος πάντα τις αρχές και τις αξιώσεις της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.Το 2010, στο εκλογικό Συνέδριο των Σερρών, εξελέγην για πρώτη φορά στο Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., και έλαβε αρχικά, τη θέση του Αναπληρωτού Γραμματέα της Ένωσης και κατόπιν του Γεν. Γραμματέα. Διετέλεσε επίσης, μέλος της εκτελεστι-κής επιτροπής της Ένωσης, ενώ σήμερα, κατέχει τη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου της Ένωσης.

Page 28: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

12 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΑΚΟΣΟ Νικόλαος Διάκος γεννήθηκε στο συν/σμό Χανάκια του Δήμου Πύργου Ν. Ηλείας, το έτος 1954, από αγροτική οικογένεια, όπου και παρακολούθησε τα μαθήματα του Δημοτικού Σχο-λείου. Τα Γυμνασιακά του χρόνια τα πέρασε στον Πύργο και αποφοίτησε το έτος 1972 από το κλασσικό Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου.Έφυγε αμέσως στο εξωτερικό, διαρκούσης της δικτατορίας με Ναυτικό Φυλλάδιο με προ-ορισμό τη Γαλλία. Λόγω οικονομικών δυσκολιών παρέμεινε στην Ιταλία και γράφτηκε στη σχολή των Μηχ/γων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μπολώνια, απ’ όπου αποφοίτησε το 1979 με τον τίτλο του διδάκτορα. Συγχρόνως παρακολούθησε μαθήματα και έλαβε πτυχίο από τον ΕΝΡΙ, τον Ιταλικό Οργανισμό Πρόληψης Ατυχημάτων και από το IFOA, το Ινστιτούτο για την Εκπαίδευση Στελεχών Επιχειρήσεων Ιταλίας .Από το 1979- 1981 υπηρέτησε στην Ελληνική Αεροπορία ως αξιωματικός, με ειδικότητα συντηρητή μηχ/κών εγκ/σεων, στο Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου, της 117 Π.Μ. Από το 1981 ζει και εργάζεται στον Πύργο σαν μελετητής ιδιωτικών έργων και κατασκευαστής δημοσίων και ιδι-ωτικών έργων και είναι εκ των δημιουργών της εργοληπτικής επιχείρησης ΔΟΜΗΛ. Ο.Ε. Υπήρξε επί σειρά ετών εκπρόσωπος των εργοδοτών στην τοπική επιτροπή του Ι.Κ.Α. Πύργου, εκλεγμένος για δύο τριετίες στο επαγγελματικό τμήμα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας, μέλος επί σειρά ετών της Λιμε-νικής Επιτροπής Κατακόλου και για πολλές τριετίες γραμματέας και πρόεδρος του Σ.Ε.Δ.Ε. Ν. Ηλείας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣΟ Δημήτριος Ορφανίδης είναι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ακουίλα της Ιταλίας (1981). Είναι ελεύθερος Επαγγελματίας, διαμένει και εργάζεται στην Καβάλα.Επαγγελματική δραστηριότητα: Από το 1981 ως το 1986 ασχολήθηκε με τη Μελέτη και Επίβλεψη Ιδιωτικών Τεχνι-κών Έργων και από το 1986ως το 2010 με την Κατασκευή Δημοσίων Έργων. Είναι Πρόεδρος του Σ.Ε.Δ.Ε. Καβάλας από το 2008. Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. από το 2007 έως το 2013.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΙΝΩΠΙΔΗΣΟ Εμμανουήλ Σινωπίδης γεννήθηκε στην Κατερίνη και είναι 52 ετών. Κατέχει από το 1987 Δίπλωμα Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ του Τμήματος Πολιτικών Μη-χανικών.Από το 1989 ασχολήθηκε με μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ από το 1989 ως το 1995 εργάστηκε ως συμβασιούχος υπάλληλος στο Δήμο Κολινδρού.Από το 1996 είναι πτυχιούχος Εργολήπτης Δημοσίων Έργων στις κατηγορίες Οικοδομικών, Υδραυλικών και έργων Οδοποιίας, ενώ από το 2009 είναι συνιδρυτής Τεχνικής και Εμπο-ρικής Εταιρείας.Από το 2000 έως το 2001 ήταν μέλος του ΔΣ του ΣΠΕΔΕ Ν. Πιερίας και από το 2001 ως το 2005 μέλος του Συλ-λόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ν. Πιερίας. Από το 2006 ως το 2009 διετέλεσε πρόεδρος της ΝΕ ΤΕΕ Ν. Πι-ερίας και από το 2010 είναι Πρόεδρος του ΣΠΕΔΕ Ν. Πιερίας.

26 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 29: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 27

Έκδοση εγκυκλίου υλοποίησης άρθρου 59 του Ν.4146/2013Το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ με επιστολή που απηύθυνε στις 26 Απριλίου 2013 στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Στ. Καλο-γιάννη, ζητά να εκδοθεί ερμηνευτική Εγκύκλιος σχετικά με το άρθρο 59 του Ν.4146 που περιλαμβάνει μια σειρά από τροπο-ποιήσεις σε διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Έργων. Ειδικότερα στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:«Κύριε Υπουργέ,Όπως γνωρίζετε, με το άρθρο 59 του Ν.4146 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 90/18-4-13 επέρχονται μια σειρά τροποποιήσεων σε διατάξεις του Ν 3669/2008 (Κώδικας Δημοσίων Έργων), όπως προ καιρού μας είχατε ενημερώσει.

Αν και έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για τις τελικές ρυθ-μίσεις θεωρώντας ότι χάθηκε η ευκαιρία για ένα τολμηρό βήμα, από την στιγμή που ο νόμος ψηφίστηκε, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του.Σας καλούμε λοιπόν να συντάξετε, εκδώσετε και προωθήσετε το συντομότερο δυνατόν σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο, χωρίς την οποία δυστυχώς οι τεχνικές υπηρεσίες τόσο του Υπουργεί-ου σας όσο και των άλλων φορέων και οργανισμών Τοπικής Αυ-τοδιοίκησης λόγω υπέρμετρης ευθυνοφοβίας δεν προχωρούν στην εφαρμογή των όσων ο νόμος και ειδικότερα το άρθρο 59 προβλέπει».

Να γίνει εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Ο.Τ.Α.

Το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη στις 19 Απριλίου 2013 και αφού του υπενθυμίζει σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις ( α) Η υπ’ αριθμ. 2/86954/ΔΠΓΚ/29-11-12 απόφαση του Υπουργεί-ου Οικονομικών. β) Η υπ’ αριθμ. 54/48667/28-12-12 εγκύκλιος του Υπουργείου σας. γ) Η υπ’ αριθμ. 1471/11-1-2013 απόφαση του Υπουργείου σας. δ) Η υπ’ αριθμ. 3007/23-1-2013 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών) του ζητά να μεριμνήσει για την απο-πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους ΟΤΑ προς τους εργολήπτες. Αναλυτικότερα στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Ν. Καλτσάς, επισημαίνονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών για την επιχορήγηση των

συμπεριλαμβανομένων σε αυτές ΟΤΑ και προκειμένου να

υλοποιηθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσε-

ων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι και προς μέλη της Ένω-

σής μας, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την επίσπευ-

ση των διαδικασιών εκταμίευσης των χρηματοδοτήσεων από

τους δικαιούχους ΟΤΑ.

Σας ενημερώνουμε ότι παρά την ταχύτατη έγκριση και εκταμί-

ευση από το Υπουργείο Οικονομικών των απαραίτητων κον-

δυλίων, η απόδοσή τους στους δικαιούχους από τους ΟΤΑ κα-

θυστερεί δραματικά, μα αποτέλεσμα να βρισκόμαστε τέσσε-

ρις μήνες μετά την θετικότατη απόφαση της Κυβέρνησης με

παρέμβαση του ιδίου του Πρωθυπουργού για την αποπλη-

ρωμή παλιών οφειλών με σκοπό την ρευστότητα της αγοράς,

και ουδείς να γνωρίζει πότε θα αποδοθούν αυτά τα κονδύλια

στους δικαιούχους.

Οι οφειλές αυτές που μας αφορούν προέρχονται από κατα-

σκευές Δημοσίων και Δημοτικών έργων και διέπονται από τις

διατάξεις του Ν.3669/08 στο αρ. 53 παρ. 9 του οποίου ρητά

αναφέρεται η επιβάρυνση του φορέα με τόκους υπερημερίας

για την καθυστέρηση

πληρωμής εγκεκριμένου λογαριασμού. Τα παραπάνω έχουν

οριστικοποιηθεί και με πλείστες όσες αποφάσεις του ΣτΕ

(3223/04, 1494/99, 2092-3/96 κ.α.) καθώς και με το Π.Δ.

166/03.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη την τραγική οικονο-

μική κατάσταση που βρίσκονται τα μέλη μας, ιδιαίτερα κατά

τις ημέρες του Πάσχα με τις αυξημένες οικονομικές απαιτή-

σεις για δώρα, μισθούς και προς αποφυγή πρόσθετων δα-

πανών για υπερημερίες κλπ θεωρούμε ότι είναι επιτακτική

ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμών από τους

ΟΤΑ ώστε να δοθούν οι απαραίτητες οικονομικές ανάσες στις

ασθμαίνουσες τοπικές οικονομίες.

Προσδοκώντας την άμεση και θετική σας ανταπόκριση, εί-

μαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση που κρίνεται ότι

μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των παραπάνω».

Page 30: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

28 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Αναστολή αύξησης των εισφορών του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

Η Attica Bank στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Τε-χνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και το ΕΤΑΑ – Τομείς Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕ-ΔΕ), προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου προγράμμα-τος το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση των παρεχομέ-νων υπηρεσιών της προς τα μέλη τους.

Με το νέο πρόγραμμα της Attica Bank, όλοι οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ και οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, μπορούν να εξοφλούν τις εισφορές τους προς το ΤΕΕ και το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, σε 12 ΑΤΟΚΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, μέσω της πιστωτικής κάρτας AtticaTechnocardVisa.

Η πιστωτική κάρτα Attica Technocard Visa, είναι ειδι-κά σχεδιασμένη για τους μηχανικούς και προσφέρει ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς. Η χορήγηση της πραγματοποιείται σε ένα από τα 80 καταστήματα του δι-κτύου της Attica Bank με γρήγορες και ευέλικτες διαδι-κασίες.

Η εξόφληση των εισφορών μπορεί να πραγματοποιείται, είτε μέσω του δικτύου των καταστημάτων της AtticaBank, είτε τηλεφωνικώς μέσω της υπηρεσίας phonebanking.

Οι δεσμοί της Attica Bank με το ΤΕΕ και τους ασφαλισμέ-νους του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ είναι μακροχρόνιοι και υλοποι-ούνται και μέσω άλλων προϊόντων και υπηρεσιών ειδι-κά σχεδιασμένων για τους μηχανικούς • AtticaTechnocardVisa,• Καταθετικοί λογαριασμοί με ελκυστικά επιτόκια, • Χρηματοδοτικά προγράμματα με χαμηλότοκα επιτόκια,• Υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Αναλυτική ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα ΕΞΟΦΛΗ-ΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ παρέ-χεται από το δίκτυο καταστημάτων της Attica Bank, την ιστοσελίδα της Τράπεζας www.atticabank.gr καθώς και στα τηλέφωνα 801-11-500900 και 210–3669000.

Με επιτυχία στέφθηκαν οι κινητοποιήσεις μηχανικών και εργοληπτών που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΤΕΕ, καθώς στις 29 Απριλίου 2013 κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ ελήφθη η κάτωθι απόφαση:

* Για τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ και για όλους τους Κλάδους του ΕΤΑΑ (Μηχανικοί, Γιατροί, Δικηγόροι), με 8 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 1 λευκή αποφασίστηκε η αναστολή αύξησης των εισφορών μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής που έχει υπο-βάλει το ΤΕΕ στο ΣΤΕ.

* Δίδεται δίμηνη παράταση της καταληκτικής προθεσμίας πληρωμής (από 30/4/2013 μετατίθεται στις 30/6/2013) και θα απο-σταλούν νέα ειδοποιητήρια με τις εισφορές στο προηγούμενο ύψος.

ATTICA BANKNέο πρόγραμμα εξόφλησης εισφορών υπέρ του ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ

Page 31: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 29

ΙΚΑΔιευκρινίσεις για χορήγηση βεβαίωσης είσπραξης λογαριασμού δημοσίου έργου

Η Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ με επείγον έγγραφό της (20-6-2013) διευκρινίζει τα εξής:«Χορήγηση βεβαίωσης για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου κατ’ εφαρμογή της υποπαραγράφου Ι.Α.2 περίπτωση 13 του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013»

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου πρώτου της υπο-παραγράφου ΙΑ.2. περίπτωση 13, του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α /09-05-2013) και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Με τις προαναφερόμενες διατάξεις ορίζεται ότι, «Για τις επιχειρήσεις της παραγράφου 5ε του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει, που θα υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης ή που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης προηγούμενων διατάξεων και είναι συνεπείς με τους όρους αυτών, θα χορηγείται πιστοποι-ητικό οφειλής για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έρ-γου, χωρίς παρακράτηση, εφόσον το έργο για το οποίο χορη-γείται το πιστοποιητικό δεν οφείλει τρέχουσες ή καθυστερού-μενες οφειλές.

Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής του έργου θα χορηγείται πι-στοποιητικό οφειλής με παρακράτηση τη συνολική οφειλή του έργου». Σε σχέση με την ισχύουσα διαδικασία έλεγχο κ.λπ., για την χο-ρήγηση «βεβαιώσεων για είσπραξη λογαριασμού δημοσίων έργων» βάσει των διατάξεων του γ’ εδάφιου της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 4038/2012, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.4087/2012 και παρατάθηκε έτσι η δυνατότητα έκδοσης των βεβαιώσεων αυτών με τις ίδιες προ-

ϋποθέσεις μέχρι 31/12/2013 (για τις οποίες δόθηκαν οδηγίες με το Γενικό Έγγραφο Ε 41/113/6.3.2012 και την εγκύκλιο 68/12), επέρχονται διαφοροποιήσεις με τις κοινοποιούμενες διατάξεις για την εφαρμογή των οποίων επισημαίνουμε ότι:

1. Εάν οι εργοδότες που εκτελούν δημόσια έργα έχουν υπα-χθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών με τις διατάξεις του ν. 4152/2013 ή με προηγούμενες διατάξεις, εφόσον οι ρυθμίσεις είναι σε ισχύ, θα πρέπει να εκδίδονται βεβαιώσεις οφειλής με όλο το ποσό τρεχουσών και καθυστερούμενων οφειλών του έργου για το οποίο χορηγείται η βεβαίωση και επιπρόσθετα θα σημειώνεται το συνολικό υπόλοιπο ποσό οφειλής έδρας ή άλ-λων Α.Μ.Ε. και Α.Μ.Ο.Ε. με την πληροφόρηση όμως ότι, δεν θα γίνεται καμία παρακράτηση από τις δόσεις. Έτσι το ποσό που θα αναγράφεται στις βεβαιώσεις οφειλής για παρακράτη-ση και απόδοση από τις αναθέτουσες υπηρεσίες περιορίζεται στις οφειλές που προέρχονται από το συγκεκριμένο Α.Μ.Ο.Ε (τρέχουσες και καθυστερούμενες).

2. Γ ια τις περιπτώσεις που δεν οφείλονται εισφορές για το έργο αλλά υπάρχουν ρυθμισμένες οφειλές Α.Μ.Ε. έδρας ή άλλων Α.Μ.Ο.Ε και Α.Μ.Ε., η βεβαίωση επίσης θα είναι «βεβαίωση οφειλής» θα αναγράφεται το ποσό οφειλής με ρητή αναφορά στο ότι δεν θα γίνεται παρακράτηση καμίας δόσης.

3. Για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υπαγωγή σε ρύθμι-ση η βεβαίωση οφειλής θα εξακολουθήσει να αναγράφει όλα τα ποσά οφειλών που πρέπει να παρακρατούνται και να αποδί-δονται στις υπηρεσίας μας (οφειλές έδρας, έργου κ.λπ.), όπως σήμερα ισχύει. Καταλαμβάνει και τις περιπτώσεις που υπάρ-χουν βεβαιωμένες οφειλές στο έργο για το οποίο χορηγείται βεβαίωση οι οποίες όμως δεν έχουν ρυθμιστεί, ενώ έχουν ρυθμιστεί οφειλές έδρας, άλλων Α.Μ.Ο.Ε. κ.λπ. και τούτο δι-ότι, ό νόμος για την χορήγηση των πλεονεκτημάτων ασφαλι-στικής ενημερότητας απαιτεί υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης όλων των οφειλών.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για την χορήγηση «βεβαί-ωσης για είσπραξη τελικού λογαριασμού δημοσίων έργων». Σημειώνεται ότι, η διαδικασία χορήγησης βεβαίωσης για εί-σπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου και με τις νέες προ-βλέψεις υποστηρίζεται από το λογισμικό του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) και δεν απαιτείται προ-σκόμιση Υπηρεσιακών Σημειωμάτων κ.λπ.

Page 32: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

EΠIKAIΡOTHTA

ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ICAPΠτωτική παραμένει η πορεία των τεχνικών επιχειρήσεων

30 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Μείωση παρουσιάζει, από το 2009, το μέγεθος της αγο-ράς των τεχνικών εταιρειών 7ης- 6ης- 5ης τάξης (έσο-δα μόνο από την κατασκευή αυτοτελώς εκτελούμενων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό) και, συγκεκριμέ-να, υποχώρησε κατά 7,8%, το 2011/10, όπως προέκυψε από σχετική κλαδική μελέτη της Icap Group.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η πτωτική πορεία συ-νεχίστηκε και το 2012, με εκτιμώμενο ποσοστό της τάξης του 36%.

Οι εταιρείες 6ης και 7ης τάξης αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτε-ρο μέρος της αγοράς (40% και 46%, αντίστοιχα, το 2011). Εάν λη-φθούν υπόψη τα έσοδα των επιχειρήσεων τόσο από την κατα-σκευή ιδίων έργων όσο και από κοινοπραξίες, εκτιμάται ότι η συνολική αγορά των τεχνικών εταιρειών 5ης, 6ης και 7ης τά-ξης, μειώθηκε κατά 13,5%, το 2011/2010. Στο συνολικό μέγεθος αγοράς (ίδια έργα και κοινοπραξίες), τα έσοδα από την κατα-σκευή ιδίων έργων αντιπροσωπεύουν το 58% του συνόλου και τα έσοδα από την κατασκευή έργων σε κοινοπρακτική βάση το 42%. Αξιοσημείωτο είναι τα έσοδα των συγκεκριμένων επιχει-ρήσεων από την κατασκευή έργων στο εξωτερικό αντιπροσω-πεύουν ένα σημαντικό μερίδιο στο σύνολο της αγοράς (περί-που 36%, το 2011).Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελλη-νικής οικονομίας, ο οποίος, τα προηγούμενα χρόνια, είχε συν-δεθεί άρρηκτα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο κλά-δος των κατασκευών έφθασε στην κορύφωσή του, το 2006, όπου συνέβαλε κατά 7,8% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ, το 2011, η συμμετοχή του μειώθηκε μόλις στο 2,2%. Η συμμετοχή του στη συνολική απασχόληση ανερχόταν στο 8,7%, το 2008, έκτο-τε, όμως, παρατηρείται συνεχής μείωση του ποσοστού συμμε-τοχής (5,6%, το Β΄ τρίμηνο του 2012). Σωρευτικά, την περίοδο 2008-2012, παρατηρούνται απώλειες 186 χιλιάδων θέσεων ερ-γασίας.Στον κλάδο, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός τεχνικών επι-χειρήσεων, ωστόσο στις τρεις ανώτερες τάξεις (5ης, 6ης και 7ης) περιλαμβάνονται (συγκριτικά) λίγες εταιρείες. Τα κριτήρια και οι δείκτες βιωσιμότητας, που ορίζει η εθνική νομοθεσία για την κατάταξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων, οδήγησε (κυ-

ρίως από το 2002) στη δημιουργία σχετικά λίγων και μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων- ομίλων.Σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου, στη μελέτη επισημαίνο-νται τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια, οι περικοπές στα προγράμ-ματα δημοσίων επενδύσεων και η μείωση στις δημοπρασίες δημοσίων έργων επέφεραν μείωση της κατασκευαστικής δρα-στηριότητας δημοσίων έργων. Περαιτέρω, η οικονομική ύφεση, που πλήττει τη χώρα, έχει επιφέρει μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, αύξηση του αδιάθετου αποθέματος ακινήτων, μείωση των χορηγήσε-ων δανείων, με αποτέλεσμα να πληγεί και ο τομέας κατασκευ-ής ιδιωτικών έργων (κατοικίες, εμπορικά και βιομηχανικά ακί-νητα, κλπ).

Συνέπεια των παραπάνω, ήταν η δραστική επιβάρυνση των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα την τριετία 2009-2011, γεγονός το οποίο δημιούργησε ανακατατάξεις στον κλά-δο, όπως υποβαθμίσεις επιχειρήσεων σε χαμηλότερες τάξεις πτυχίων, πτωχεύσεις, παύση λειτουργίας ορισμένων εταιρει-ών και, γενικότερα, σταδιακή μείωση του αριθμού των εται-ρειών 5ης, 6ης και 7ης τάξης. Για να αντιμετωπίσουν τα προ-βλήματα στην εγχώρια αγορά, οι μεγαλύτερες (κυρίως) από τις εταιρείες του κλάδου, εκμεταλλευόμενες τη σημαντική τεχνο-γνωσία, που έχουν αποκτήσει, αναζητούν ευκαιρίες και εκτός των ελληνικών συνόρων».

Στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη χρη-ματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου, βά-σει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συντάχθηκαν ομαδο-ποιημένοι ισολογισμοί, για τη διετία 2010-2011, βάσει αντιπρο-σωπευτικού δείγματος εταιρειών.

Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 91 τεχνικών επιχειρήσε-ων (5ης, 6ης ή 7ης τάξης) παρατηρείται ότι το σύνολο του ενερ-γητικού τους παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (αύξηση 0,02%), ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 7,6%. Οι συνολι-κές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 5,2%, το 2011, ενώ το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 8,8%. Πα-ρόλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα παρουσίασε σημαντική επι-δείνωση, το 2011 και μετατράπηκε σε ζημιογόνο έναντι κερ-δών, το 2010.

Page 33: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013
Page 34: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΘΕΜΑ

Πράσινη Στέγη: Τι είναι και ποιά τα πλεονεκτήματά της

32 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Με τον όρο «Πράσινη Στέγη», ονομάζουμε ένα δώμα το οποίο έχει μετατραπεί σε κήπο, ο οποίος όμως αναπτύσσεται σε ελεγ-χόμενες συνθήκες με πολλά περιβαλλοντικά αλλά και οικονο-μικά οφέλη. Οι πράσινες στέγες είναι επίσης γνωστές ως φυ-τεμένα δώματα, πράσινες ταράτσες, οικολογικές στέγες, ταρα-τσόκηποι, roof gardens και διάφορες άλλες ονομασίες.Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που μπορούν να πείσουν κά-ποιον σήμερα να αποφασίσει να αλλάξει το δώμα ή την ταρά-τσα του σε μία Πράσινη Στέγη. Καταρχάς με μια τέτοια εφαρ-μογή μειώνει σημαντικά το κόστος θέρμανσης του κτιρίου, δι-ότι η διαστρωμάτωση ανάλογα με το πάχος της λειτουργεί ως επιπλέον θερμομόνωση και μειώνει τις απώλειες θέρμανσης.Ταυτόχρονα μειώνει και το κόστος ψύξης εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα, εφόσον η θερμοκρασία εντός του κτιρί-ου τους καλοκαιρινούς μήνες, διατηρείται περίπου 10-15 βαθ-μούς κάτω από την εξωτερική. Βελτιώνει την ισορροπία του οικοσυστήματος εντός των πόλεων, δημιουργώντας μικροκλί-

μα το οποίο απορροφά μεγάλη ποσότητα σκόνης και νέφους καθώς ταυτόχρονα μειώνει την ηχορύπανση. Μέσω της φω-τοσύνθεσης των φυτών παράγεται περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και μειώνεται το διοξείδιο του άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται το ευρύτερο οικοσύστημα και αναβαθ-μίζεται το άμεσο περιβάλλον βοηθώντας στη μείωση του «φαι-νομένου της θερμικής νησίδας». Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η επίτευξη καλύτερης εκτόνωσης του αποχετευτικού δι-κτύου καθώς τα όμβρια ύδατα απορροφώνται από το φυτεμένο δώμα και μειώνεται η απορροή τους στους υπονόμους.

Εκτός από περιβαλλοντικά και ενεργειακά, υπάρχουν και πολ-λά οικονομικά οφέλη τα οποία προσφέρει ένα φυτεμένο δώμα. Είναι πολύ σημαντικό για έναν ιδιοκτήτη να γνωρίζει ότι η μό-νωση του δώματος προστατεύεται από εξωτερικούς παράγο-ντες που θα μείωναν τη διάρκεια ζωής της. Σημαντικό επίσης είναι ότι το κτίριο αναβαθμίζεται αισθητικά και συνεπώς αυξά-

Page 35: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 33

νεται η εμπορική του αξία. Το γεγονός ότι υπάρχουν περισσό-τεροι χώροι προς εκμετάλλευση, οδηγεί ομοίως στην αύξηση της αξίας του ακινήτου.

Η ύπαρξη μιας πράσινης στέγης σε μια αστική περιοχή συμβά-λει στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ηρεμίας και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.Μια νέα τάση που αναπτύσσεται στις σύγχρονες μεγαλουπό-λεις είναι η γεωργική παραγωγή - καλλιέργεια στις στέγες. Ένα πλεονέκτημα των φυτεμένων δωμάτων το οποίο ευνοεί την βι-ώσιμη ανάπτυξη, την ενασχόληση με τη γη και την δημιουργία σε ένα αστικό κέντρο.

Πλεονεκτήματα της Πράσινης ΣτέγηςΠέρα από το προφανές πλεονέκτημα της ομορφιάς, της δημι-ουργικής ενασχόλησης και της ηρεμίας που προσφέρουν τα φυτά στον άνθρωπο, θα εκπλαγείτε από τα πλεονεκτήματα και τα οφελήματα μίας πράσινης στέγης. Διαβάστε προσεκτικά τις επόμενες παραγράφους και θα συμφωνήσετε μαζί μας.-Μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κτιρίου έως 10°C-Ένα φυτεμένο δώμα θερμαίνεται και παγώνει πολύ πιο αργά, από ένα δώμα χωρίς φυτά.-Μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου έως 50%-Τα μηχανήματα κλιματισμού ή θέρμανσης λειτουργούν πιο αποτελεσματικά με ταυτόχρονη μείωση του κόστους ενέργειας.-Στην πράσινη στέγη η επιφανειακή θερμοκρασία της ταράτσας είναι μικρότερη των 35° C!!!-Η θερμοκρασία στην επιφάνεια μιας συμβατικής ταράτσας μπορεί να φθάσει τους 80° C!-Τα φυτά σε ένα φυτεμένο δώμα απορροφούν τη ζέστη για τις ανάγκες του μεταβολισμού τους.-Σε ελάχιστο χρόνο κάνετε την απόσβεση της επένδυσής σας!-Μειώνει τουλάχιστον κατά 10 Decibel περισσότερο από μία συμβατική μόνωση τον εξωτερικό θόρυβο-Η πολυσχιδής επιφάνεια των φυτών και ο παγιδευμένος στο υπόστρωμα και στα φυτά, αέ-ρας, έχει ηχομονωτική δράση.Ι-δανική λύση για κτίρια που βρίσκονται κοντά σε ισχυρές πηγές θορύβου (λεωφόρους, εργοστάσια, αεροδρόμια κλπ).-Η πράσινη στέγη φιλτράρει και αξιοποιεί τα όμβρια ύδατα-Ένα φυτεμένο δώμα, κατακρα-τά και φιλτράρει το 75% των ομ-βρίων υδάτων, παρέχοντας αντιπλημμυρική προστασία στην πόλη, αλλά και προστατεύοντας το νερό από τη μόλυνση.-Πάνω από το 75% των ομβρίων

ενός άστεως καταλήγει άμεσα στα φρεάτια.Αυτό δημιουργεί πλημμύρες (σε ισχυρή καταιγίδα), με πολύ μεγάλο κόστος για τους Δήμους.-Παράλληλα μεταφέρεται και όλη η μόλυνση της ατμόσφαι-ρας και των επικαθημένων βαρέων σωματιδίων στη θάλασσα αλλά ακόμη και μέσα στο πόσιμο νερό.-Μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κατά 99,4%

Έρευνα που έγινε στο Μόναχο, στην πόλη Κάσσελ, έδειξε ότι: -Μειώθηκε κατά 99,4% η διείσδυση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και μικροκυμάτων, σε κτίριο του οποίου φυτεύ-τηκε το δώμα!

Προστασία από φωτιάΈρευνα που διεξήχθη στο Βερολίνο για την αντίσταση ενός πράσινου δώματος στη φωτιά βρέθηκε ότι: Εμποδίζουν τη φω-τιά στην εξάπλωσή της, περισσότερο από τα δώματα με χαλίκι. Αυτό συμβαίνει από τη συγκράτηση νερού μέσα στα παχύφυτα που χρησιμοποιούνται για τη φύτευση. (Köhler,2004).Στο «καταφύγιο ταινιών» στο UFA Studios στο Babelsberg της Γερμανίας που χρησιμοποιήθηκαν στη δεκαετία του ‘30 για την αποθήκευση σημαντικών έργων (όπως ταινίες της Μάρ-λεν Ντίντριχ), για πυρασφάλεια χρησιμοποίησαν εκτός από χο-ντρούς τοίχους για το διαχωρισμό των δωματίων, φυτεμένο δώμα για σίγουρη πυρασφάλεια. (Köhler, 2004).

Σημαντική μείωση κόστους στη συντήρηση του κτιρίουΤο πράσινο προστατεύει την επιφάνεια του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από:• Βροχόπτωση, χιόνι, χαλάζι• Ακτινοβολία UV• Μηχανικές καταπονήσεις• Διπλασιάζει τον χρόνο ζωής του δώματος και της στεγανωτι-κής στρώσης από 30 έτη σε πάνω από 60 έτη• Μηδενίζει το κόστος επαναστεγανοποίησης & συντήρησης του σκυροδέματος

Page 36: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΘΕΜΑ

Αυτοματισμοί Κτιρίων

Με τον όρο αυτοματισμοί κτιρίων εννοούμε το σύνολο των ερ-γασιών που πραγματοποιούμε και των μηχανισμών που εγκα-θιστούμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε πολύ μεγάλη ασφά-λεια, εξοικονόμηση ενέργειας, καλύτερο έλεγχο και ευκολία λειτουργίας σε ένα κτίριο, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τε-χνολογία.Με τους αυτοματισμούς έχετε τη δυνατότητα να ελέγχει το σπίτι όπου κι αν βρίσκεται μέσω ενός τηλεχειριστηρίου, τηλεφώνου, ασύρματου δικτύου ή και μέσω του Internet.

Ορισμένες από τις πολλές δυνατότητες που παρέχουν οι αυτο-ματισμοί σε ένα κτίριο, είναι οι εξής:• Διαχείριση του φωτισμού του χώρου• Αυτόματες ειδοποιήσεις σε περιπτώσεις ανάγκης• Έλεγχος διαρροών, υγρασίας και φωτιάς• Διαχείριση της θερμοκρασίας και του αερισμού• Παρακολούθηση των χώρων και της πρόσβασης σε αυτούς

• Τέντες και ρολά ανεβαίνουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες• Έλεγχος του συστήματος ποτίσματος• Κατά τη διάρκεια απουσίας από το κτίριο, αναβοσβήνουν τα φώτα σε τυχαίες και λογικές ώρες ώστε να δημιουργείται η εντύπωση παρουσίας στο χώρο.

Συναγερμός πυρκαγιάςΟι ανιχνευτές καπνού σε διάφορες θέσεις στο κτίριο είναι τα κύρια στοιχεία σε ένα σύστημα πυρανίχνευσης. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες λειτουργίες, π.χ. άναμμα φώτων και σβή-σιμο ανεμιστήρων στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς.

Διατάξεις κατάσβεσης πυρκαγιάςΟ έλεγχος και η παρακολούθηση της διάταξης κατάσβεσης πυρκαγιάς μπορεί να εφαρμοστεί με τη χρήση ενός ακριβού βραδύκαυστου καλωδίου. Ο έλεγχος και η παρακολούθηση των περσίδων αερισμού και του αέρα από τις μονάδες ανε-φοδιασμού.

34 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 37: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

Έλεγχος φωτισμούΤοπικός ή κεντρικός έλεγχος ενιαίος ή πολλαπλός στα φώτα με βάση το ρολόι πραγματικού χρόνου, διακό-πτες φωτισμού, ανιχνευτές κίνησης, αισθητήρες έντα-σης φωτός ή τηλεχειρισμός. Dimming σε όλους τους τύπους φώτων, προγραμματισμός σεναρίων στα φώτα.

Έλεγχος στα ρολάΈλεγχος της θέσης των ρολών (αλλά και της γωνίας σε γρίλιες) τοπικά ή κεντρικά, μέσο μπουτόν ή τηλεχει-ριστηρίου. «Όλα επάνω « ή «όλα κάτω « και έλεγχος πολλών ταυτόχρονα ρολών. Αυτόματος έλεγχος βασισμένος στην ταχύτητα αέρα ή την ένταση φωτός.

ΘέρμανσηΈλεγχος θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο, ανάλογα με το χρόνο της ημέρας , την παρουσία προσώπων και την κατάσταση των επαφών παραθύρων. Καθορισμός του συνόλου των σημείων και επιτήρηση θερμοκρασί-ας από ένα κεντρικό PC. Τοπικός αλλά και εξ αποστά-σεως έλεγχος του συνόλου των σημείων.

Παράθυρα και πόρτεςΠαρακολούθηση στις πόρτες και τα παράθυρα μέσο μαγνητικών επαφών ή ανιχνευτών θραύσης γυαλιών. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον έλεγχο θερμοκρα-σίας δωματίου για αυτόματη διακοπή της θέρμανσης όταν το παράθυρο είναι ανοικτό.

Επιτήρηση ενέργειαςΕπιτήρηση της κατανάλωσης ενέργειας, υγρών και αε-ρίου σε πολλά σημεία ταυτόχρονα εντός κτιρίου μέσο των μονάδων που μετρούν παλμούς. Δυνατότητα με-τάδοσης των τιμών στο κεντρικό PC σε απόμακρη θέση μέσο GSM modem, auto-dial modem ή Διαδίκτυο.

Έλεγχος και παρακολούθηση μέσο GSMΤα καθορισμένα από το χρήστη μηνύματα SMS μπο-ρούν να σταλούν σε ένα ή περισσότερα κινητά τηλέ-φωνα σε περίπτωση συναγερμού. Είναι επίσης δυνατό να ζητηθεί να ληφθούν τα στοιχεία μέσο των μηνυμά-των SMS ή να διακοπούν οποιεσδήποτε έξοδοι ..

HMI’s Η κατάσταση των εισόδων -εξόδων στην εγκατάστα-ση μπορεί να οπτικοποιηθεί και να ελεγχθεί από διά-φορα σημεία με τη βοήθεια των οθονών επαφής, text displays ή LED με μιμικά panels.

Page 38: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ«Ψαλίδι» έως και 50% στην τιμή της παραγόμενης ενέργειας

Η μεγάλη «σφαγή» των φωτοβολταϊκών σταθμών ολοκληρώ-νεται με την απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγε-ωργίου σύμφωνα με την οποία μειώνει σχεδόν έως και 50% τις τιμές στις οποίες πληρώνονται οικιακοί και μεγάλοι παραγωγοί ρεύματος από τον ήλιο.Οι τιμές που μειώνονται είναι για τους νεοεισερχόμενους με-γάλους και μικρούς επενδυτές στην αγορά, αν και για τα φω-τοβολταϊκά στη στέγη, η ισχύς είναι αναδρομική και πιάνει και όσα νοικοκυριά έκαναν συμβόλαια από τον περασμένο Φε-βρουάριο και μετά.Για τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις το «ψαλίδι» στις ταρίφες έχει εφαρμογή από την 1η Ιουνίου του 2013, πλην των εξαιρέσε-ων που έχουν θεσπιστεί για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους αγρότες.Πιο συγκεκριμένα η κοινή απόφαση των υφυπουργών ΠΕΚΑ και Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, αιτιολογείται από την ανάγκη της μείωσης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαρια-σμού ΑΠΕ του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑ-ΓΗΕ), το οποίο ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και προκλήθηκε από την αθρόα αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών και την παχυλή επιχορήγηση των τιμών των προηγούμενων κυβερνήσεων.Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπαγεωργίου «Η συνολική ηλεκτρική ισχύς των φω-τοβολταϊκών σταθμών για τους οποίους έχει υπο-γραφεί Σύμβαση Πώλη-σης ηλεκτρικής ενέργει-ας υπερκαλύπτει το όριο για την εγκατεστημένη ισχύ κατά το έτος 2014 και ξε-περνά ακόμη και το όριο για το έτος 2020 όπως αυτά έχουν οριστεί, δηλ. τα όρια των 1.500 MW και 2.200 MW αντιστοίχως».Για τα μεγάλα φωτοβολταϊ-κά οι τιμές είναι μειωμένες έως και 47,2% και κυμαί-νονται για τις εγκαταστά-σεις άνω των 100 κιλοβάτ από 90 έως 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα κλιμακούμε-νες προς τα κάτω και αλ-λάζοντας κάθε Φεβρουά-ριο και Αύγουστο ετησίως.

Για τους σταθμούς μικρότερης ή ίσης ισχύος των 100 κιλοβάτ, οι τιμές είναι από 115 έως 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κλιμα-κούμενες προς τα κάτω και αλλάζοντας κάθε Φεβρουάριο και Αύγουστο, ετησίως. Για το μη διασυνδεδεμένο σύστημα ανε-ξαρτήτως ισχύος οι τιμές με τον ίδιο τρόπο κυμαίνονται από 95 μέχρι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι νέες τιμές ισχύουν από 1ης Ιουνίου 2013 για νεοεισερχόμε-νους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και δεν επηρεάζουν τις ήδη ισχύουσες τιμές για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που με το νόμο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013» έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, παράταση που αφορά σε:- Φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως 100kW από κατ΄ε-πάγγελμα αγρότες των οποίων η διατήρηση των εγγυημένων τιμών έληγε στις 19 Μαΐου 2013 και τώρα ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013.- Φωτοβολταϊκούς σταθμούς των οποίων η διατήρηση των εγγυημένων τιμών έληγε στις 12 Μαρτίου 2013 και με τη δο-θείσα παράταση μπορούν να υπαχθούν στις τιμές της Υπουρ-γικής Απόφασης της 9ης Αυγούστου 2012 μέχρι τις 30 Ιουνί-ου 2013.

36 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 39: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 37

Παγκόσμια δύναμη στα φωτοβολταϊκά η Ελλάδα

Η εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κατά έξι τουλάχιστον γιγαβάτ το τρέχον έτος σε σύ-γκριση με το 2012, με τους δασμούς αντιντάμπινγκ στα κινεζικά προϊόντα να αντιστοιχούν στα 1,3 γιγαβάτ της μείωσης.

Παρόλα αυτά, η ερευνητική εταιρεία IHS εκτιμά ότι η παγκόσμια ισχύς στα φωτοβολταϊκά θα γνωρίσει διψήφιους ρυθμούς ανά-πτυξης το 2013.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της IHS τοποθετούν την Ελλάδα στην όγδοη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της νέας ισχύ-ος το 2013 και στην τέταρτη στην Ευρώπη.Πέραν των δασμών ο βασικός παράγοντας της επιβράδυνσης του κλάδου στην Ευρώπη είναι οι περικοπές στα προγράμματα επιδότησης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, αναμένεται πτώση 33% στην εγκατεστημένη ισχύ κατά το α’ εξάμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στα 11,6 γιγαβάτ.Η ανάπτυξη του κλάδου στην Ασία -και ιδίως σε Κίνα και Ιαπωνία- αναμένεται να αυξήσει την παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ σε 35 γιγαβάτ από 31 γιγαβάτ το 2012, καταγράφοντας αύξηση 11%.Οι ευρωπαϊκές χώρες που θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση είναι οι δύο πρώην παγκόσμιοι ηγέτες στα φωτοβολταϊ-κά, Γερμανία και Ιταλία, όπου η εγκατεστημένη ισχύς θα είναι 3 GW και 2 GW χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αντίστοιχα.Η IHS εκτιμά ότι Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ θα είναι οι τρεις ηγέτες της αγοράς το 2013 με τις Γερμανία, Ιταλία, Ινδία, Βρετανία, Ελλά-δα, Αυστραλία και Καναδά να συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Page 40: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

38 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

31,5 εκατ. από την Ε.Ε. για 45 «πράσινα» έργα Στην ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω εφαρμογής της οικολογικής καινοτομίας σε ιδέες, προϊόντα και πρακτικές της αγοράς και της βιομηχανίας προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρηματοδοτώντας τα καλύτερα έργα στον τομέα της οικολογίας με 31,5 εκατ. ευρώ.Η πρόσκληση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν αναπτύξει ένα καινοτό-μο πράσινο προϊόν, διαδικασία ή υπηρεσία, αλλά αντιμετωπί-ζουν δυσκολίες διείσδυσής του στην αγορά, προσφέροντας συγ-χρηματοδότηση έως και 50% του κόστους του έργου, ενώ ανα-μένεται να υποστηρίξει περίπου 45 νέα έργα κατά το τρέχον έτος. Οι επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη έχουν προθεσμία έως τις 5 Σε-πτεμβρίου του 2013 για να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την εισαγωγή νέων περιβαλλοντικών λύσεων στην αγορά σε 5 το-μείς που αφορούν την ανακύκλωση υλικών, τα ύδατα, τα βιώ-σιμα οικοδομικά προϊόντα, τις πράσινες επιχειρήσεις και τον το-μέα τροφίμων-ποτών.Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., σχεδόν 50 έργα δρομολογήθηκαν από την περυσινή πρόσκληση και πάνω από 185 έργα βρίσκο-νται ήδη σε εξέλιξη. Μεταξύ των παραδειγμάτων σημερινών συ-στημάτων συγκαταλέγονται: η βελτιστοποίηση της τεχνολογίας για την επαναχρησιμοποίηση παλιών τούβλων στον κατασκευ-αστικό κλάδο, παραγωγή δερμάτινων υποδημάτων απαλλαγμέ-νων από επιβλαβείς χημικές ουσίες, χρησιμοποίηση CO2 προ-κειμένου να αξιοποιηθεί μια φυσική πηγή Ω-3, και μια νέα τεχνι-κή για την κατασκευή χαλιών.Η οικολογική καινοτομία είναι η μορφή καινοτομίας που συντε-λεί ή στοχεύει σε σημαντική και αποδείξιμη πρόοδο προς την υλοποίηση του στόχου της βιωσιμότητας, μέσω του περιορι-σμού των επιπτώσεων στο περιβάλλον, της ενίσχυσης της αν-θεκτικότητας ως προς τις πιέσεις στο περιβάλλον, στην επίτευξη πιο αποδοτικής και υπεύθυνης χρήσης των φυσικών πόρων και της ενέργειας, του επανασχεδιασμού της παραγωγικής διαδικα-σίας, των προϊόντων και των υπηρεσιών, ώστε να υπάρχουν κα-λύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις.Τα αποτελέσματα 125 έργων οικο-καινοτομίας που έχουν ολο-κληρωθεί τα τελευταία 2 χρόνια, στους 5 τομείς ενδιαφέροντος παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα, καθώς εξοικονομήθη-καν 170 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, 609 χιλ. τόνοι λιγότερα απορ-ρίμματα, 1,6 εκατ. ευρώ συνολικό περιβαλλοντικό και οικονομι-κό όφελος, εξοικονόμηση 1,4 εκατ. τόνων υλικού, 11,6 εκατ. τό-νοι διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ευ-ρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου, κάθε ευρώ που επενδύθηκε παρήγαγε 20 ευρώ κέρδος σε κάθε έργο, καθώς και δημιουργία 8 θέσεων εργασίας πλήρους απα-σχόλησης σε κάθε έργο.

Η δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρί-ες και θέσεις απασχόλησης στην Ευρώπη, είναι εμφανής από την ολοένα μεγαλύτερη ανάπτυξη υγιών πράσινων επιχειρήσε-ων. Οι πράσινες βιομηχανίες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών 319 δισ. ευρώ -2,5% του κοινοτικού ακαθάριστου εγχώριου προϊό-ντος- και αυξάνονται κατά 8% ετησίως.Ο τομέας των πράσινων βιομηχανιών απασχολεί 3,4 εκατ. άτο-μα, με 600 χιλ. πρόσθετες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργη-θεί μεταξύ 2004 και 2008. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν το δυ-ναμικό της οικολογικής καινοτομίας. Οι επενδύσεις επιχειρημα-τικών κεφαλαίων σε αυτόν τον τομέα έχουν αυξηθεί σημαντικά - με περίπου 1,3 δισ. ευρώ το 2010. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία 20 εκατ. νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020, με την αξιοποίηση της οι-κολογικής καινοτομίας.

Η οικο-καινοτομία χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (CIP) και έχει προϋπολογι-σμό περίπου 220 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Υπο-στηρίζει τεχνολογικώς δοκιμασμένα προϊόντα που βοηθούν την καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων της Ευρώπης. Η οικο-καινοτομία είναι ένα πράσινο σκέλος του προγράμματος πλαί-σιο ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας-ΠΑΚ και συμβάλλει στο σχέδιο δράσης για την οικολογική καινοτομία (EcoAP). Η διαχεί-ριση του προγράμματος πραγματοποιείται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος ο τομέ-ας της «πράσινης» οικονομίας κι επιχειρηματικότητας σημειώ-νει τα εξής:1. Η αύξηση στην ανακύκλωση βασικών υλικών μεταφράζεται σε 560.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2025.

2. Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σημαίνει 400.000 θέσεις εργασίες σε τοπικό επίπεδο, τις οποίες θα δημιουργήσουν μι-κρομεσαίες επιχειρήσεις.

3. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δημιούργησαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία. Ως το 2020 υπάρχει προοπτική για 2,8 εκατ. εργαζομένους στον κλάδο.

4. Η μετατόπιση της φορολογίας από την απασχόληση στην ενέρ-γεια και τις εκπομπές ρύπων θα μπορούσε να δημιουργήσει 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας ως το 2020.

5. Τα μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης και αποδοτικότητας συν-δέονται με 2 εκατ. νέες δουλειές ως το 2020.

Page 41: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013
Page 42: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΡΗΤΗΣΣύσταση Τεχνικών Συμβουλίων Περιφερειακών Ενοτήτων Κρήτης

40 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Οι σύνδεσμοι της Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων) με κοι-νό έγγραφό τους προς τον Γενικό Γραμ-ματέα της Περιφέρειας Στ. Αρναουτάκη και την πρόεδρο του Τεχνικού Συμβουλί-ου της Περιφέρειας Κ. Ιερωνυμάκη, ειση-γούνται την σύσταση Τεχνικών Συμβουλί-ων σε κάθε ενότητα της περιφέρειας. Ει-δικότερα στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Αξιότιμε Κύριε Γενικέ,Κυρία Πρόεδρε του Τ.Σ.,Οι σύνδεσμοι ΕΔΕ της Κρήτης, σε κοινή συνεδρίαση των προεδρείων τους στις 27.2.2013, αποφάσισαν να σας εισηγη-θούν την σύσταση Τεχνικών Συμβουλίων σε κάθε ενότητα της περιφέρειας Κρήτης, στα πλαίσια της δυνατότητας που παρέχει ο Νόμος 4071/12, άρθρο 6 παρ. ιδ,ιε.

Επειδή η απόφαση του Γ. Γραμματέα, σύμ-φωνα με τον Νόμο, λαμβάνεται «…ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Τεχνικού Συμβουλίου _ημοσίων Έργων της έδρας της Περιφέρειας..», ζητούμε από το συ-γκροτημένο περιφερειακό Τεχνικό Συμ-βούλιο στην 1η συνεδρίαση του να πάρει την σχετική απόφαση για υποβολή της αι-τιολογημένης πρότασης.Θεωρούμε ότι, είναι αυτονόητη για όλους η αναγκαιότητα σύστασης των ΤεχνικώνΣυμβουλίων ανά περιφερειακή Ενότητα με εκχώρηση των αναλογούντων σε αυτά αρμοδιοτήτων.Είμαστε δε βέβαιοι ότι συμφωνείτε πως, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και της έντονης ύφεσης, κάθε μέ-τρο, κάθε πράξη, κάθε ενέργεια που στο-χεύει στην επιτάχυνση της ταχύτητας λή-

ψης αποφάσεων, μπορεί να θεωρηθεί ως «όπλο» ενάντια στην ύφεση. Η ταχύ-τητα εκτέλεσης των Δημοσίων έργων και ιδιαίτερα των συγχρηματοδοτούμενων με κοινοτικούς πόρους, συμβάλλει ασφαλώς - στο ποσοστό που τους αναλογεί - τόσο στην ταχύτητα αύξησης του ΑΕΠ της χώ-ρας, όσο και στην ταχύτητα μείωσης του ελλείμματος. Είναι προφανές λοιπόν ότι, η λειτουργία μόνο ενός κεντρικού περι-φερειακού Συμβουλίου δεν απαντά στην εθνική απαίτηση για λήψη μέτρων με αναπτυξιακή κατεύθυνση.Ευελπιστούμε σε θετική αντιμετώπισης του αιτήματος μας.Σε διαφορετική περίπτωση παρακαλού-με να μας ορίσετε ημέρα και ώρα συνά-ντησης μαζί σας για να συζητήσουμε το θέμα».

ΣΠΕΔΕ ΠΑΤΡΩΝΔιαμαρτυρία για δημοπράτηση έργου ως προμήθεια

Το προεδρείο του ΣΠΕΔΕ Πατρών με έγ-γραφο που απέστειλε στις 6 Ιουνίου 2013 προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλά-δας διαμαρτύρεται για δημοπράτηση έρ-γου ως προμήθεια . Αναλυτικότερα επι-σημαίνει:

«Κατόπιν προφορικού ερωτήματος, μέλους μας, στην Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περι-φέρεια Δυτικής Ελλάδος, για την εξέλιξη της εργολαβίας: «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΩ-ΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ Π.ΔΕ.», προϋπολογισμού 1.799.999,99 €, η οποία είχε τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση, η απά-ντηση ήταν ότι θα γίνει διαγωνισμός ως προμήθεια και όχι ως εργολαβία.

Όπως καταλαβαίνετε, μετά την ανάρτηση των τευχών, που είχαν συνταχθεί βάσει του Ν. 3669, για διαβούλευση, η έκπληξή μας ήταν τεράστια. Και αυτό για τους πιο κάτω λόγους :

1ον) Βάση του προϋπολογισμού που είχε

εκπονηθεί, το έργο σε ποσοστό 75% ήταν εργα-σίες προμήθειας και το-ποθέτησης ρυθμιστών κυκλοφορίας και φωτει-νών σηματοδοτών LED, μετά της αποξήλωσης των υπαρχόντων.

Σύμφωνα με την αρ. πρωτ. Δ11γ/ο/9/7/7-2-2013 απόφαση του Ανα-πληρωτή Υπουργού ΑΝ.ΑΝ.Υ.ΜΕ.ΔΙ., εγκρί-θηκαν τα Ενιαία Τιμολόγια Ηλεκτρομηχα-νολογικών Εργασιών, τα οποία περιλαμβά-νουν ακριβώς τις πιο πάνω εργασίες (ΝΕΤ ΗΛΜ 60.2020.01 έως 60.20.20.05 και ΝΕΤ ΗΛΜ 60.20.10.03, 60.20.10.04 και ΝΕΤ ΗΛΜ 60.20.11). Είναι δε, βάσει της παρ. Β, υπο-χρεωτικά για όλα τα έργα που θα δημοπρα-τηθούν ένα μήνα μετά την δημοσίευσή τους (ΦΕΚ 363Β’/19-2-2013).Είναι σε ισχύ η πιο πάνω Υπουργική Από-φαση ή όχι;

Ισχύουν τα Ενιαία Τιμολόγια ή όχι;2ον ) Η χρήση καλαθοφόρου οχήματος για την αποξήλωση ανηρτημένου φωτεινού ση-ματοδότη και τοποθέτηση, ηλεκτρική σύν-δεση νέου (τύπου LED), εργασία που απαι-τεί εργατοτεχνικό προσωπικό και κατάλλη-λη εργοταξιακή σήμανση, δεν είναι σε κα-μία περίπτωση προμήθεια, αλλά εργολαβία.Παρακαλούμε να λάβετε τα πιο πάνω σοβα-ρά υπόψη σας, ώστε να μην μπει σε κίνδυ-νο η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έρ-γου για την Πάτρα και την Περιφέρειά μας».

BHMA ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Page 43: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 41

ΣΕΔΕ ΗΛΕΙΑΣΝέο Δ.Σ.

Μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Ιουνίου 2013 για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., οι εκλεγέντες μετά από σύσταση σε σώμα ανέδειξαν την νέα σύνθεσή του ως εξής:

Πρόεδρος: Καντζούκης ΙωάννηςΑντιπρόεδρος: Θεοδωρόπουλος ΠαναγιώτηςΓεν. Γραμματέας: Μπεβούδας ΠέτροςΓραμ. Οικονομικού: Καστάνης ΆγγελοςΜέλος: Τσιγγούνης Σωτήριος

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 201310-8-2013Yποβολή ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟ-ΜΕ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός σε Υποκατάστημα ΙΚΑ

20-8-2013Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπό-χρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία ανεξαρτή-τως Α.Φ.Μ

26-8-2013Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και πα-ραδόσεων αγαθών, καθώς και παρο-χής και λήψης υπηρεσιών σε ΔΟΥ, για

συναλλαγές που αφορούν τον προη-γούμενο μήνα, από υπόχρεους ανεξαρ-τήτως Α.Φ.Μ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

10-9-2013Yποβολή ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟ-ΜΕ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός σε Υποκατάστημα ΙΚΑ

20-9-2013Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπό-χρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία ανεξαρτή-τως Α.Φ.ΜΥποβολή ΦΜΥ , φόρου ελευθέριων

επαγγελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτηδευματίες

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και πα-ραδόσεων αγαθών, καθώς και παρο-χής και λήψης υπηρεσιών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προη-γούμενο μήνα, από υπόχρεους ανεξαρ-τήτως Α.Φ.Μ

30-9-2013Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσε-ων άρθρου 20 του ΚΒΣ, υποχρεωτι-κά ηλεκτρονικά (https://www.gsis.gr/skpp/afmroot/login.gsis),

Επιμέλεια: Χάρης Κυριακίδης, Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος, τηλ.: 210-6532.523.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Page 44: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Με την Εγκύκλιο 23 του Γεν. Γραμματέα του υπουργείου Ανά-πτυξης – ΥΠΟΜΕΔΙ Στρ. Σιμόπουλου παρέχονται οι εξής Οδη-γίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 66, του Ν. 4155/2013 (ΦΕΚ 120 τ. Α΄/29-05-2013), με θέμα «Εθνικό Σύ-στημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατά-ξεις», που αφορούν σε θέματα του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.):

Σας πληροφορούμε ότι με το άρθρο 66 του Ν. 4155/2013 (ΦΕΚ 120 τ. Α΄/29-05- 2013), με θέμα «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις.», ρυθμίστηκαν θέ-ματα του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.).Πιο συγκεκριμένα:-Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του Δείκτη Βιωσιμότητας 1 (Ίδια Κεφάλαια / Σύνολο Υποχρεώσεων), των εταιρειών 3ης έως 7ης τάξης.-Μειώθηκαν οι ελάχιστες τιμές του Δείκτη Βιωσιμότητας 1 (Ίδια Κεφάλαια/Σύνολο Υποχρεώσεων) και του Δείκτη Βιωσιμότητας 2 (Κυκλοφορούν Ενεργητικό / Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις), των εταιρειών 3ης έως 7ης τάξης-Καθορίστηκαν οι συνέπειες μη κάλυψης των ελάχιστων ορίων των Δεικτών Βιωσιμότητας, κατά την ετήσια υποβολή των οικο-νομικών καταστάσεων, των εταιρειών 3ης έως 7ης τάξης και η διαδικασία που τηρείται σε αυτή την περίπτωση και-Καθορίστηκε, ότι οι προσωρινές οικονομικές καταστάσεις πρέ-πει να έχουν ημερομηνία λήξης περιόδου, τη λήξη του τελευταί-ου ημερολογιακού τριμήνου πριν τη υποβολή της αίτησης.

Αναλυτικότερα:1. Με την παράγραφο 1 τροποποιείται ο τρόπος υπολογισμού του Δείκτη Βιωσιμότητας 1 (Ίδια Κεφάλαια / Σύνολο Υποχρεώ-σεων) των εταιρειών 3ης έως 7ης τάξης και πιο συγκεκριμένα:α. Ως Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων της επιχείρησης, λαμβάνε-ται πλέον το μέγεθος που αναφέρεται στο σκέλος του παθητι-κού της εγγεγραμμένης στο Μ.Ε.ΕΠ. εργοληπτικής επιχείρησης, ως «Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων», μετά την αφαίρεση των Ειδι-κών Αφορολόγητων Αποθεματικών Τεχνικών Επιχειρήσεων, στο τμήμα αυτών που δεν έχει φορολογηθεί, του Οφειλόμενου Κεφαλαίου και των «ποσών που προορίζονται για Αύξηση Με-τοχικού Κεφαλαίου».Με την μεταβολή αυτή τα ίδια Κεφάλαια, για τον υπολογισμό του Δείκτη Βιωσιμότητας 1, ταυτίζονται με τα Ίδια Κεφάλαια που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ελάχιστου ορίου Ιδίων Κεφαλαίων και τον υπολογισμό του Τύπου Κατάταξης.β. Ως Σύνολο Υποχρεώσεων ορίζεται το άθροισμα των βραχυ-πρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων της επι-

χείρησης, με εξαίρεση τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που δεν αφορούν τραπεζικό δανεισμό, όπως αυτές προσδιορίζονται από βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή, αφαιρούμενων των βεβαιω-μένων από ορκωτό ελεγκτή εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από δημόσιες συμβάσεις έργων.Με την τροποποίηση αυτή, πέραν των μακροπρόθεσμων υπο-χρεώσεων που δεν αφορούν τραπεζικό δανεισμό, που εξαιρού-νταν ήδη από το Σύνολο Υποχρεώσεων, αφαιρούνται από τον παρανομαστή του Δείκτη Βιωσιμότητας 1 και οι εκκαθαρισμέ-νες απαιτήσεις από δημόσιες συμβάσεις έργων.Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της επιχείρησης, που δεν αφορούν τραπεζικό δανεισμό, βεβαιώνονται από τον Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή της εταιρείας.

Όσον αφορά τις εκκαθαρισμένες απαιτήσεις από δημόσιες συμ-βάσεις έργων, διευκρινίζεται ότι :-εκκαθαρισμένες απαιτήσεις είναι αυτές που είναι καταχωρη-μένες στα τηρούμενα βιβλία και προκύπτουν από εγκεκριμένο λογαριασμό ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση (καταψηφιστική ή αναγνωριστική) και οι οποίες κατά την ημερομηνία λήξης δια-χειριστικής περιόδου, ήταν ανεξόφλητες. Στις εκκαθαρισμένες απαιτήσεις συμπεριλαμβάνονται και:-οι τυχόν τόκοι υπερημερίας ή οι τόκοι που επιδικάζονται από τη δικαστική αρχή,-οι απαιτήσεις, για τις οποίες έχει κινηθεί η δικαστική διαδικα-σία και τελεσιδίκησαν έως την υποβολή της αίτησης συν οι αντί-στοιχοι, ως την ημερομηνία λήξης περιόδου των οικονομικών καταστάσεων, τόκοιΗ αντίστοιχη καταχώρηση των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων στα τηρούμενα βιβλία θα πρέπει να είναι ως ακολούθως :α) Για τις εκκαθαρισμένες απαιτήσεις, που προκύπτουν από εγκεκριμένους λογαριασμούς και η εταιρεία είχε υποχρέωση, ως την ημερομηνία λήξης περιόδου των οικονομικών καταστά-σεων, να εκδώσει τιμολόγιο, απαιτείται ισόποση καταχώρηση στο Λογαριασμό «Πελάτες»,

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 23 Αλλαγές σε θέματα ΜΕΕΠ

42 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 45: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

β) Για τις εκκαθαρισμένες απαιτήσεις που προκύπτουν από εγκεκριμένους λογαριασμούς και για τις οποίες η εταιρεία δεν είχε υποχρέωση, ως την ημερομηνία λήξης περιόδου των οικο-νομικών καταστάσεων, να εκδώσει τιμολόγιο :i) αν αφορούν εκτελεσθείσες εργασίες, απαιτείται καταχώρηση του αντίστοιχου κόστους παραγωγής στο Λογαριασμό «Παρα-γωγή σε εξέλιξη» ή , για όσες εταιρείες δημοσιεύουν οικονομι-κές καταστάσεις με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονο-μικής Πληροφόρησης, στο Λογαριασμό «Απαιτήσεις από κατα-σκευαστικά συμβόλαια». Το ύψος της εκκαθαρισμένης απαίτη-σης προκύπτει από τον εγκεκριμένο λογαριασμό,ii) αν αφορούν τόκους και όχι εκτελεσθείσες εργασίες, δεν απαι-τείται η καταχώρησή τους στα τηρούμενα από την εταιρεία βι-βλία. Το ύψος της εκκαθαρισμένης απαίτησης προκύπτει από τον εγκεκριμένο λογαριασμό,γ) Γι΄ αυτές που προκύπτουν από μη εγκεκριμένους λογαρια-σμούς και για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές απο-φάσεις:i) αν αφορούν εκτελεσθείσες εργασίες, απαιτείται καταχώρηση του αντίστοιχου κόστους παραγωγής, στο Λογαριασμό «Παρα-γωγή σε εξέλιξη» ή, για όσες εταιρείες δημοσιεύουν οικονομι-κές καταστάσεις με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονο-μικής Πληροφόρησης, στο Λογαριασμό «Απαιτήσεις από κατα-σκευαστικά συμβόλαια». Το ύψος της εκκαθαρισμένης απαίτη-σης προκύπτει από την τελεσίδικη δικαστική απόφαση.ii) αν αφορούν τόκους και όχι εκτελεσθείσες εργασίες, δεν απαι-τείται η καταχώρησή τους στα τηρούμενα από την εταιρεία βι-βλία. Το ύψος της εκκαθαρισμένης απαίτησης προκύπτει από την τελεσίδικη δικαστική απόφαση.-δημόσιες συμβάσεις έργων είναι οι συμβάσεις έργων, που συ-νάπτουν οι φορείς που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν.2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α΄) ανεξάρτητα αν οι φορείς αυτοί εξαιρέθηκαν του πεδίου εφαρμογής της διάταξης αυτής.

Η βεβαίωση του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή της εταιρείας, για τις εκκαθαρισμένες απαιτήσεις, θα καταγράφει αναλυτικά τις εκκα-θαρισμένες απαιτήσεις από συμβάσεις δημοσίων έργων, κατά την ημερομηνία λήξης περιόδου των οικονομικών καταστάσε-ων (προσωρινών ή οριστικών) ως ακολούθως:- α/α Εκκαθαρισμένης απαίτησης- Τίτλος έργου- Φορέας Έργου- Αριθμός Λογαριασμού- Ημερομηνία λογαριασμού- Ημερομηνία έγκρισης λογαριασμού- Αριθμός Τιμολογίου- Ημερομηνία Τιμολογίου- Αριθμός / Ημερομηνία Δικαστικής Απόφασης (Εφόσον η απαί-τηση προκύπτει από τελεσίδικη δικαστική απόφαση)- Ποσό Λογαριασμού- Τόκοι

- Ποσό εκκαθαρισμένης απαίτησης (άθροισμα ποσού λογαρια-σμού και τόκων)Σύνολο Εκκαθαρισμένων Απαιτήσεων

Η ανωτέρω βεβαίωση θα συνοδεύεται από τις εγκρίσεις λο-γαριασμών και τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, καθώς και τις βεβαιώσεις του Ο.Ε.Λ. που θα υπολογίζουν τους τόκους από την ημερομηνία υποβολής της αντίστοιχης ανά λογαριασμό όχλησης, μέχρι την ημερομηνία λήξης περιόδου των οικονομι-κών καταστάσεων με τις οποίες εξετάζεται η επιχείρηση (στην περίπτωση που δεν υπάρχει έγκριση λογαριασμού).2. Με την παράγραφο 2 τροποποιούνται οι ελάχιστες τιμές των Δεικτών Βιωσιμότητας, που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις 3ης – 7ης τάξης ως ακολούθως :-Η ελάχιστη τιμή Δείκτη Βιωσιμότητας 1 (Ίδια Κεφάλαια / Σύνο-λο Υποχρεώσεων) είναι 0,6 και-Η ελάχιστη τιμή Δείκτη Βιωσιμότητας 2 (Κυκλοφορούν Ενερ-γητικό /Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις) είναι 0,8.

3. Με την παράγραφο 3 θεσμοθετείται, επιπλέον της υποχρέ-ωσης τήρησης των δεικτών βιωσιμότητας κατά την εγγραφή ή αναθεώρηση των εταιρειών 3ης έως 7ης τάξης και κατά τις ετη-σίως υποβαλλόμενες εκθέσεις δραστηριότητας και οικονομι-κών καταστάσεων, η υποχρέωση των εταιρειών να καλύπτουν τους Δείκτες Βιωσιμότητας, όπως ορίστηκαν στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 66.Ειδικότερα στις επιχειρήσεις που δεν θα καλύπτουν τα ελάχιστα όρια δεικτών βιωσιμότητας, με τις οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν:-έως τις 30/06/2013 (για τις εταιρείες των οποίων η διαχειριστι-κή τους χρήση έληξε στις 31/12/2012) και-έως τις 31/12/2013 (για τις εταιρείες των οποίων η διαχειριστι-κή τους χρήση θα λήξει στις 30/06/2013) δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν στην Υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ, εντόςτεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία λήξης της υποχρέω-σης υποβολής τους, προσωρινές οικονομικές καταστάσεις βε-βαιωμένες από ορκωτό ελεγκτή λογιστή, από τις οποίες θα προ-κύπτει η κάλυψη των ελάχιστων ορίων των δεικτών βιωσιμό-τητας.Οι προσωρινές αυτές οικονομικές καταστάσεις, θα πρέπει να τηρούν τους όρους της παραγράφου 4 της παρούσας εγκυκλί-ου που ακολουθεί.Σε περίπτωση μη τήρησης των ελάχιστων ορίων των δεικτών, κατά τα ανωτέρω, οι εταιρείες, μετά από πρόσκληση της Υπη-ρεσίας τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., πρέπει να υποβάλουν πλήρη φά-κελο για αναθεώρησή τους στο Μ.Ε.ΕΠ. και η εξέταση της αί-τησης έκτακτης αναθεώρησης, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, θα ολοκληρώνεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας. Οι προσωρινές οικονομικές καταστά-σεις που θα υποβάλουν οι εταιρείες, για την έκτακτη αναθεώ-ρησή τους, θα πρέπει να τηρούν τους όρους της παραγράφου 4

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 43

Page 46: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣτης παρούσας εγκυκλίου που ακολουθεί.Επιπρόσθετα, στην περίπτωση όπου, μετά την έκτακτη αναθεώ-ρηση που θα κινήσει η Υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., μια ερ-γοληπτική επιχείρηση υποβιβασθεί ή διαγραφεί, λόγω μη τή-ρησης των ως άνω αναφερομένων δεικτών, δύναται να επανα-καταταχθεί στο Μ.Ε.ΕΠ., κάνοντας χρήση του συντελεστή κατά-ταξης Γ΄ της τάξης πτυχίου που κατείχε προ του υποβιβασμού ή διαγραφής της, υποβάλλοντας στην αρμόδια Υπηρεσία αίτη-ση για έκτακτη αναθεώρηση με τα στοιχεία των οικονομικών της καταστάσεων της επόμενης οικονομικής της χρήσης (για τις εταιρείες που η διαχειριστική τους χρήση λήγει στις 31/12/2012 με τις οικονομικές καταστάσεις της 31/12/2013 και για τις εται-ρείες που η διαχειριστική τους χρήση λήγει στις 30/06/2013 με τις οικονομικές καταστάσεις της 30/06/2014).Επίσης, ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπο-ρεί να ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη διαδικασία της πα-ρούσας παραγράφου.4. Με την παράγραφο 4 ορίζεται ότι οι προσωρινές οικονομι-κές καταστάσεις, που υποβάλλουν οι εταιρείες, για την εγγρα-φή ή αναθεώρησή τους στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρή-

σεων, πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης περιόδου, το τελευ-ταίο ημερολογιακό τρίμηνο πριν την υποβολή της αίτησης. Κατ΄ εφαρμογή της διάταξης αυτής, όσες αιτήσεις, εγγραφής ή ανα-θεώρησης, που κρίνονται με προσωρινές οικονομικές καταστά-σεις, υποβάλλονται:- εντός του χρονικού διαστήματος 01/01 έως 31/03, πρέπει η λήξη της περιόδου των προσωρινών οικονομικών καταστάσε-ων να είναι η 31η/12 του προηγούμενου έτους,- εντός του χρονικού διαστήματος 01/04 έως 30/06, πρέπει η λήξη της περιόδου των προσωρινών οικονομικών καταστάσε-ων να είναι η 31η/03 του ίδιου έτους,- εντός του χρονικού διαστήματος 01/07 έως 30/09, πρέπει η λήξη της περιόδου των προσωρινών οικονομικών καταστάσε-ων να είναι η 30η/06 του ίδιου έτους,- εντός του χρονικού διαστήματος 01/10 έως 31/12, πρέπει η λήξη της περιόδου των προσωρινών οικονομικών καταστάσε-ων να είναι η 30η/09 του ίδιου έτους.

Της Εγκυκλίου να λάβουν γνώση οι υπάλληλοι της Δ/νσης Μη-τρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων και να αναρτηθεί στην ιστο-σελίδα της ΓΓΔΕ (www.ggde.gr).

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 24 Κατάργηση των εισφορών 2% και 2%0υπέρ του Τ.Ε.Ε.

Με αφορμή το αρ. πρωτ. 9001/24-4-2013 έγγραφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - με το οποίο δίνονται οδη-γίες σε δημόσιες υπηρεσίες - σχετικά με το θέμα των εισφορών ποσοστών 2% και 2%0 υπέρ του Τ.Ε.Ε, σάς υπεν-θυμίζουμε ότι εκδόθηκε αρμοδίως η αρ. 32/2012 σχετική εγκύκλιος της Γ.Γ.Δ.Ε.Επισημαίνεται ότι με την παράγρ. Η.6, του άρθρου πρώτου, εδάφιο 4 του ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσο-πρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (ΦΕΚ Α’ 222) καταργήθηκε από 12-11-2012, ημε-ρομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ, η υποχρέωση καταβολής των ανωτέρω εισφορών και συνεπώς αυτές δεν ει-σπράττονται πλέον υπέρ οποιουδήποτε φορέα.Της εγκυκλίου αυτής να λάβουν γνώση ενυπόγραφα όλοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Υπηρεσιών σας και να μερι-μνήσετε για την πιστή εφαρμογή της.Επιπλέον, η εγκύκλιος αυτή να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων (www.ggde.gr) στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του προγράμματος «Διαύγεια» για ενημέρωση παντός ενδιαφερομένου.

Με εντολή Αν. Υπ. Ο Γενικός Γραμματέας Στράτος Σιμόπουλος

44 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 47: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013
Page 48: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

46 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

« Έλεγχος της σεισμικής επάρκειας υφιστάμενων κατασκευών με φέροντα οργανισμό από σκυρόδεμα - Υποχρεώσεις & ευθύνες των παραγόντων σχεδιασμού σε σχέση με τη

συμπεριφορά ενός υφιστάμενου κτιρίου σε μελλοντικό σεισμό»

«Για τις στατικές μελέτες του φέροντος οργανισμού νέων κτιρια-κών έργων από σκυρόδεμα, παρότι στις περισσότερερες ευρω-παϊκές χώρες εφαρμόζονται πλέον τα πρότυπα των ευρωκωδί-κων, στην Ελλάδα ισχύουν ακόμα οι ελληνικοί κανονισμοί όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί το 2000, δηλαδή ο Ελληνικός Αντι-σεισμικός Κανονισμός (ΕΑΚ 2000) καθώς και ο Ελληνικός Κα-νονισμός Οπλισμένου Σκυροδέματος (ΕΚΩΣ 2000). Στην Κύπρο οι ευρωκώδικες αποτελούν πλέον τη βασική νομοθεσία για τις στατικές μελέτες και εφαρμόζονται κατά αποκλειστικότητα αντι-καθιστώντας τους Κυπριακούς κανονισμούς από την 1/1/2012. Στην Ελλάδα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση για να εφαρμοστεί η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αντίστοιχα στις στατικές μελέτες για τον έλεγχο της σεισμι-κής επάρκειας υφιστάμενων κατασκευών παρ’ όλο που οι ευ-ρωκώδικες παρέχουν πληροφορίες στους μηχανικούς με-λετητές (Πρότυπο ΕΝ 1998-3) στην Ελλάδα εφαρμόζονται συ-μπληρωτικά οι διατάξεις του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΦΕΚ 42Β-20/1/2012).Σύμφωνα με τον Κανονισμό επεμβάσεων ο οποίος δημοσιεύτη-κε και ισχύει στην Ελλάδα από τις 20/1/2012, στις περιπτώσεις όπου απαιτείται επισκευή ή ενίσχυση του φέροντος οργανισμού έργων από οπλισμένο σκυρόδεμα θα πρέπει πριν αρχίσει η δι-αδικασία ελέγχου της στατικής επάρκειας μιας κατασκευής να καθορίζεται ο στόχος αποτίμησης.

Ο στόχος αποτίμησης για κτίρια συνήθους σπουδαιότητας, όπως είναι για παράδειγμα οι κατοικίες οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο του Κανονισμό επεμβάσεων, είναι στην ουσία η επίτευ-ξη ενός συνδυασμένου αποτελέσματος. Συγκεκριμένα για μία δεδομένη σεισμική δράση (πρώτος παράγοντας) θα πρέπει να καθοριστεί η επιθυμητή συμπεριφορά (δεύτερος παράγοντας) που θα παρουσιάσει ο φέρον οργανισμός της κατασκευής. Αυτή ακριβώς η επιθυμητή συμπεριφορά η οποία εξυπηρετεί ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες αναφέρεται στον κα-νονισμό ως «στάθμη επιτελεστικότητας». Η επιλογή της παραμέτρου αυτής και αντίστοιχα η συμπεριφορά η οποία θα εμφανίσει έναντι του σεισμού σχεδιασμού μια κατα-σκευή, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον έλεγχο της στατικής/αντι-σεισμικής επάρκειας της ίδιας της κατασκευής. Στον Κανονι-σμό επεμβάσεων διακρίνονται 3 διαφορετικές στάθμες επιτελε-στικότητας (επιθυμητές συμπεριφορές) οι οποίες αναφέρονται ως εξής:-(Α) «Άμεση χρήση μετά το σεισμό» είναι μια κατάσταση κατά την οποία αναμένεται ότι καμιά λειτουργία του κτιρίου δεν δια-κόπτεται κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμόσχεδιασμού, εκτός ενδεχομένως από δευτερεύουσας σημασίας λειτουργίες. Είναι ενδεχόμενο να παρουσιασθούν μερικές τρι-χοειδείς ρωγμές στον φέροντα οργανισμό.

Tου Γ.Τσιαμτσιακίρη, πολιτικού μηχανικού Ε.Μ.Π., μέλους Ε.Τ.Α.Μ.

Page 49: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

-(Β) «Προστασία ζωής» είναι μια κατάσταση κατά την οποία κατά το σεισμό σχεδιασμού αναμένεται να παρουσιασθούν επι-σκευάσιμες βλάβες στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, χω-ρίς όμως να συμβεί θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός ατόμων εξαιτίας των βλαβών αυτών και χωρίς να συμβούν ουσιώδεις βλάβες στην οικοσκευή ή τα αποθηκευόμενα στο κτίριο υλικά.

-(Γ) «Οιονεί κατάρρευση» είναι μια κατάσταση κατά την οποία κατά το σεισμό σχεδιασμού αναμένεται να παρουσιασθούν εκτεταμένες και σοβαρές ή βαριές (μη-επισκευάσιμες κατάπλειονότητα) βλάβες στον φέροντα οργανισμό, ο οποίος όμως έχει ακόμη την ικανότητα να φέρει τα προβλεπόμενα κατακόρυ-φα φορτία (κατά, και για ένα διάστημα μετά, το σεισμό), χωρίς πάντως να διαθέτει άλλο ουσιαστικό περιθώριο ασφαλείας ένα-ντι ολικής ή μερικής κατάρρευσης.

Ο μελετητής μηχανικός θα πρέπει λοιπόν να επιλέξει αρχικά το συνδυασμό της σεισμικής δράσης και της στάθμης επιτελεστι-κότητας για να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση της κατα-σκευής. Όπως προκύπτει και από τους ίδιους τους ορισμούς των 3 σταθμών (Α, Β, Γ) η επιλογή της στάθμης επιτελεστικό-τητας Α στις περισσότερες των περιπτώσεων θα έχει ως απο-τέλεσμα την τήρηση αυστηρότερων κριτηρίων για τον γενικό έλεγχο του φέροντος οργανισμού (μικρότερες επιτρεπόμενες τι-μές παραμορφώσων των υποστυλωμάτων, δοκών – μικρότε-ρες επιτρεπόμενες τιμές για τις γωνίες στροφές χορδής σε κάθε άκρο μέλους). Θέτοντας λοιπόν αυστηρότερα όρια προφανώς θα απαιτηθεί στην περίπτωση ελέγχου της κατασκευής να γί-νουν και πιο εκτεταμένες επεμβάσεις για τη βελτίωση της κα-τάστασης του φέροντος οργανισμού (π.χ. ενισχύσεις με μανδύ-ες έγχυτου ή εκτοξευόμενου σκυροδέματος, μεταλλικά ελάσμα-τα κλπ.), οι οποίες ενδεχομένως να μην απαιτούνταν αν ο μελε-τητής επέλεγε να ελέγξει την κατασκευή θέτοντας ως στάθμη τη «Β» ή τη «Γ». Άρα επιλέγοντας την Α στάθμη κατά πάσα πιθα-νότητα να προκύψει και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση σε μία υφιστάμενη κατασκευή για να επιτευχθεί καλύτερη συμπε-ριφορά έναντι του σεισμού σχεδιασμού.Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται παραπάνω θα μπορούσε κα-νείς να πει με μια πολύ χονδροειδή προσέγγιση ότι ο όρος στάθ-μη επιτελεστικότητας αντικατοπτρίζει την «αντισεισμική» συ-μπεριφορά (~κατάταξη) ενός κτιρίου που επιθυμούμε αυτό να έχει, όπως κατ’ αντιστοιχία υπάρχει ο όρος «ενεργειακή κατά-ταξη» ενός κτιρίου και η οποία σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ γίνεται μετά από υπολογισμούς τους οποίους εκτελεί μηχανικός –ενερ-γειακός επιθεωρητής.

Ας μας επιτραπεί αυτή η προσέγγιση διότι με τον τρόπο αυτό γί-νεται πιο εύκολα αντιληπτό ότι στην επιλογή της στάθμης επι-τελεστικότητας έχει άμεση συμμετοχή όχι μόνο ο μελετητήτης μηχανικός αλλά και ο κύριος του έργου. Όπως λοιπόν ο ίδιος ο κύριος του έργου αποδέχεται μία ενεργειακή κατάταξη του κτι-ρίου ή του διαμερίσματός του ακόμα και Ζ’, μπορεί αντίστοιχα

για την «αντισεισμική» συμπεριφορά του κτιρίου να επιλέξει ως στόχο αποτίμησης τη στάθμη επιτελεστικότητας «Γ» - Οιονεί κα-τάρρευση. Επειδή όμως προφανώς το θέμα της συμπεριφοράς/αντοχής του φέροντος οργανισμού ενός κτιρίου είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο και αγγίζει ιδιαίτερες πτυχές μιας κοινωνίας, έχει προβλεφθεί σε ειδική παράγραφο του Καν.Επε. ότι ναι μεν «η ευθύνη του κυρίου του έργου συνίσταται στην επιλογή της στάθμης επιτελεστικότητας...» αλλά αυτή η στάθμη δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την οριζόμενη από την Δημόσια Αρχή. Για παράδειγμα δεν έχει τη δυνατότητα ο ιδιοκτήτης κατασκευής η οποία λειτουργεί ως νοσοκομείο να επιλέξει ως στάθμη επι-τελεστικότητας την Γ-οιονεί κατάρρευση. Σε πολλές όμως άλλες περιπτώσεις η συγκεκριμένη επιλογή είναι θέμα ανάλυσης με-ταξύ κύριου του έργου και μελετητή μηχανικού. Προφανώς, κα-νένας από τους μηχανικούς δεν θα προτιμούσε να αναλάβει το κόστος ευθύνης για τον έλεγχο του φέροντος οργανισμού μιας υφιστάμενης κατασκευής με τις ατέλειες/αβεβαιότητες/κακοτε-χνίες που συνοδεύουν αρκετές φορές ένα κτίριο και να υποχρε-ωθεί να το αποτιμήσει με ευνοϊκότερες διατάξεις και διαδικα-σίες και όχι με τις αυστηρότερες τις οποίες ορίζει η νομοθεσία. Από την άλλη και οι ιδιοκτήτες/κύριοι των έργων, εν μέσω μιας από τις πιο δύσκολες οικονομικές περιόδους της Ελλάδας, εί-ναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με την πιθανότητα να εμφα-νιστούν σημαντικές βλάβες στο έργο, να δεχτούν ακόμα και την πιθανότητα κατάρρευσης της κατασκευής μετά (και όχι κατά τη διάρκεια του σεισμού σχεδιασμού...) έχοντας λάβει υπόψη την οικονομοτεχνική ανάλυση που θα τους παρουσιάσει ο μελετη-τής μηχανικός. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναρωτιέται κανείς πως μπορεί ένας μηχανικός να εξηγήσει στον πελάτη του και πολύ περισ-σότερο να πάρει τη συγκατάθεσή του σε ερωτήσεις που συνδέ-ουν το κόστος κατασκευής/επισκευής με τον κίνδυνο που δια-τρέχει ο φέρον οργανισμός της κατασκευής καθώς και όσοι κα-τοικούν εντός του.Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να καθοριστεί από την δημόσια αρχή -για κάθε κατηγορία κτιρίου -ποια είναι τα ελάχιστα επι-τρεπόμενα όρια με βάση τις 3 στάθμες ώστε να διευκολυνθεί σημαντικά η διαδικασία επιλογής μιας από της κρισιμότερες πα-ραμέτρους, δεδομένου ότι αυτή βασίζεται όχι μόνο σε ψυχρούς υπολογισμούς αλλά και στη κατάσταση που βρίσκεται ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.»

«Ο Γιώργος Τσιαμτσιακίρης, απόφοιτος της σχολής Πολιτικών Μηχανι-κών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκυροδέματος & του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής. Συμμετείχε ως εισηγητής σε δεκά-δες ημερίδες και σεμινάρια στην Ελλάδα την Κύπρο και την Ιταλία, που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΤΕΕ και των Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών με θέμα την εφαρμογή των Ευρωκωδίκων, τον ΚΑΝ.ΕΠΕ. και την Pushover ανάλυση. Είναι ιδρυτής της εταιρίας ERGOCAD η οποία έχει ως αντικείμενο την εκπόνηση μελετών τεχνικών έργων και Διευθυ-ντής του τμήματος CAD της εταιρίας ACE-Hellas.»

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 47

Page 50: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013
Page 51: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013

1. ΑΓΡΙΝΙΟΥ T : 26410-29075 F:47960 Πλ. Ειρήνης & Δημητρακάκη 2 301 00 ΑΓΡΙΝΙΟ [email protected] 2. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ T: 26910-29243, F: 68477 Ανδρονοπούλου 8 251 00 ΑΙΓΙΟ fanis¬ [email protected] 3. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ T & F: 27520- 21382 Χρ. Σμύρνης 6 211 00 ΝΑΥΠΛΙΟ4. ΑΡΚΑΔΙΑΣ T & F: 2710-239133 Πλ. Αγ. Δημητρίου 15 221 00 ΤΡΙΠΟΛΗ5. AΡΤΑΣ T: 26810-21027, F: 26605 Γώγου Μπάκολα & Καραολή 471 00 ΑΡΤΑ [email protected] 6. ΒΟΙΩΤΙΑΣ T: 22610-22382, F: 27685 Δημ. Ανδρεαδάκη 46 321 00 ΛΕΙΒΑΔΙΑ7. ΓΡΕΒΕΝΩΝ T: 24620-87644, F: 87643 Εργατικής Πρωτομαγιάς 1 511 00 ΓΡΕΒΕΝΑ8. ΔΡΑΜΑΣ T: 25210-21780, F: 25506 Επίκουρου 2 661 00 ΔΡΑΜΑ [email protected] 10. Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ T & F: 24610-39568 Μπουσίου & Εστίας 3 501 00 ΚΟΖΑΝΗ [email protected] 11. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ T: 22410-29600, F: 30941 Γρ. Ατταβύρου 14 851 00 ΡΟΔΟΣ12. ΕΒΡΟΥ T: 25510-25141, F: 32298 Δικαστηρίων 36 & Kανάρη 681 00 ΑΛΕΞ/ΛΗ [email protected] 13. ΕΥΒΟΙΑΣ T: 22210-21578, F: 60374 Αντωνίου Δούνα 1 341 00 ΧΑΛΚΙΔΑ14. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ T: 22370-22440, F: 80294 Καραϊσκάκη 4 361 00ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ15. ΖΑΚΥΝΘΟΥ T: 26950-48163, F: 41463 Φιλιτά 30 291 00 ΖΑΚΥΝΘΟΣ16. ΗΛΕΙΑΣ T & F: 26210-28853 Ξενοφώντος 2 & Γερμανού 271 00 ΠΥΡΓΟΣ [email protected] 17. ΗΜΑΘΙΑΣ T: 23310-21060 F: 21950 Ιεραρχών 1 591 00 ΒΕΡΟΙΑ18. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ T: 2810-222460 F: 281101 25ης Αυγούστου 21 712 02 ΗΡΑΚΛΕΙΟ [email protected] 19. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ & Κ. ΜΑΚ/ΝΙΑΣ T: 2310-277231, 277656 F;230914 Αριστοτέλους 14 546 23 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [email protected]. ΘΡΑΚΗΣ T: 25310-26042, F: 25155 Ορφέως 7 691 00 ΚΟΜΟΤΗΝΗ21.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ T: 26510-21482, F: 23678 Ν. Ζέρβα 4-6 453 32 ΙΩΑΝΝΙΝΑ22.ΚΑΒΑΛΑΣ T: 2510-222827 & F Κασσάνδρου 1 654 03 ΚΑΒΑΛΑ [email protected].ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ T & F: 24410-76947 Καζαμπάκα 4 431 00 ΚΑΡΔΙΤΣΑ [email protected] 24.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ T: 24670-29858 & F Διοικητηρίου 4 521 00 ΚΑΣΤΟΡΙΑ [email protected] 25.ΚΕΡΚΥΡΑΣ T: 26610-40986, F: 25180 Θεοτόκη 25 491 00 ΚΕΡΚΥΡΑ26.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ T: 26710-24510, F: 24515 Λ. Βεργωτή 14 281 00 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ27.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ T: 27410-26491, F: 73577 Κροκιδά 73 201 00 ΚΟΡΙΝΘΟΣ [email protected] 28.ΚΥΚΛΑΔΩΝ T: 22810-83615, F: 86562 Ακτή Πέτρου Ράλλη & Άνδρου 1 841 00 ΣΥΡΟΣ29.ΛΑΚΩΝΙΑΣ T: 27310-23606, F: 29776 Ευαγγελιστρίας 45 231 00 ΣΠΑΡΤΗ [email protected] 30.ΛΑΡΙΣΑΣ T: 2410-535566 & F Καλλιθέας 7 & Τζαβέλλα 412 22 ΛΑΡΙΣΑ [email protected] 31.ΛΑΣΙΘΙΟΥ T: 28410-82855 & F Λασιθίου 35 721 00 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ [email protected].ΛΕΣΒΟΥ T: 22510-44990, 44179, F: 42557 Πιττακού 21 811 00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ33.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ T: 24280-76803 & F Κοραή 65 382 21 ΒΟΛΟΣ 34.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ T: 26310-55400, F: 26310-55404 Ναυπάκτου 4 302 00 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ [email protected] 35.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ T: 27210-28145 & F:86973 K. Γεωργούλη 12 241 00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ36.ΞΑΝΘΗΣ T: 25410-62789 & F Βενιζέλου 84 671 00 ΞΑΝΘΗ [email protected] 37.ΠΑΤΡΩΝ T: 2610-276813, F:620080 Κανακάρη 101 262 21 ΠΑΤΡΑ [email protected] 38.ΠΕΛΛΑΣ T: 23810-26681, F: 26681 Φιλίππου 26 582 00 ΕΔΕΣΣΑ [email protected]. ΠΙΕΡΙΑΣ T: 23510-23813,,F: 23833 Αγ. Λαύρας 26 601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ [email protected] 40.ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ T: 26820-22767, F:26927 4ο χλμ. Ε.Ο. Πρέβεζας - Ιωαννίνων 481 00 ΠΡΕΒΕΖΑ41.ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ T: 210-3821731, F:3823402 Εμμ. Μπενάκη 18 106 78 ΑΘΗΝΑ [email protected] 42.ΡΕΘΥΜΝΗΣ T: 28310-52355 & fax Κουντουριώτου 140 741 00 ΡΕΘΥΜΝΟ [email protected] 43.ΣΕΡΡΩΝ T: 23210-66661, T & F: 22172 Υψηλάντη 1 621 23 ΣΕΡΡΕΣ [email protected].ΤΡΙΚΑΛΩΝ T 24310 70855 & F: 24310-79330 Καπαδοστρίου 28 421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ45.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ T: 22310-25160, F: 39399 Μακροπούλου 134 351 00 ΛΑΜΙΑ [email protected] 46.ΦΛΩΡΙΝΑΣ T: 23850-46970, F: 23850-46971 Ταγμ. Ναούμ 22 531 00 ΦΛΩΡΙΝΑ [email protected] 47.ΦΩΚΙΔΑΣ T: 22650-22162, F: 22644 Ι. Γιδογιάννου 18, Άμφισσα 331 00 ΦΩΚΙΔA48.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ T: 23710-24456, F: 23800-21162 Κων/πόλεως 5 631 00 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ [email protected].ΧΑΝΙΩΝ T: 28210-43491 & fax Ηρ. Πολυτεχνείου 4Α 731 34 ΧΑΝΙΑ [email protected] 50.ΧΙΟΥ T: 22710-41724, F: 41411 - 20003 Δημογεροντίας 18 821 00 ΧΙΟΣ

ΣΤΟΙ

ΧΕΙΑ

ΣΥΝ

ΔΕΣΜ

ΩΝ

Page 52: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 86 04-05-06/2013